Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 16.01.2022

Інформаційний резонанс доби: 16.01.2022

Сьогодні в Україні – День пам’яті «кіборгів» Донецького аеропорту

16.01.2022 08:27

Сьогодні в Україні відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту.

Всеукраїнський день пам’яті захисників Донецького аеропорту було встановлено за ініціативою українських воїнів, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт, повідомляє Укрінформ.

За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників ДАПу назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

Як відомо, оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високомобільних десантних військ, завдали удар по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем. Пізніше була повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону.

На січень 2015 року припадають найкривавіші та найзапекліші бої. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником. Бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх. В ці дні, в результаті підриву терміналу, загинуло 58 захисників-«кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. Загалом, за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули близько 100 військових.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.

20 січня 2015 року проросійські бойовики, не припиняючи штурмів, підірвали новий термінал Донецького аеропорту, остаточно перетворивши колись один з найбільших аеропортів країни на руїни. Після того військовим керівництвом було прийнято рішення відвести українських бійців, і 22 січня останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал.

 

«Кіборги» показали всім нам, що боротися за свою землю потрібно до кінця – Зеленський

16.01.2022 13:05

Захисники Донецького аеропорту безстрашністю та незламністю показали всім, що боротися за свою землю потрібно до кінця.

Як передає Укрінформ, про це Президент України Володимир Зеленський написав у Телеграмі.

“День пам’яті захисників Донецького аеропорту. День “кіборгів”, які вистояли, незважаючи ні на що. День людей, чий дух міцніший, ніж перекриття терміналів ДАПу. Своєю безстрашністю та незламністю вони показали всім нам, що боротися за свою землю потрібно до кінця”, – зазначив Зеленський.

Своєю чергою голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також закликав вшанувати пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту.

Звернення спікера з нагоди Дня пам’яті захисників ДАП опубліковано на каналі ВР у Телеграмі,.

“Сьогодні ми згадуємо подвиг українських захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту 242 дні. Ці герої вразили весь світ. За безстрашність та незламність духу їх назвали «кіборгами». Не витримував бетон, плавився метал, але наші українські воїни вистояли… Пам’ятайте героїв, згадайте їх у молитві та запаліть свічку пам’яті. Шануйте живих. Слава Героям у віках!” – зазначив Стефанчук.

Також пам’ять захисників ДАПу вшанували у МЗС.

Про це йдеться на сторінці Міністерства закордонних справ у Фейсбуці.

“Сьогодні в Україні вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту та всіх загиблих воїнів.Ми дякуємо всім українським військовослужбовцям, добровольцям, медикам та волонтерам за їх стійкість, мужність та відвагу під час оборони аеропорту.Вони стали символом незламності українського духу.

Кіборги витримали – не витримав бетон”, – написали в МЗС.

Захисники Донецького аеропорту стали символом честі та незламності українського духу, українського прагнення волі та незалежності. Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав у Телеграмі.

“Складно уявити, але після цих боїв пройшло вже сім років. “Кіборги” – захисники Донецького аеропорту імені Прокоф’єва – стали символом честі та незламності українського духу, українського прагнення волі та незалежності”, – зазначив Ткаченко.

Він нагадав про те, що нашим захисникам довелося пережити 242 дні майже безперервних спроб штурму з боку бойовиків та російських окупантів. “242 дні під кулями, мінами та снарядами. 242 дні стійкості, мужності, відваги українських воїнів, медиків, волонтерів”, – додав урядовець..

16 січня в Україні вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту.

Всеукраїнський день пам’яті захисників ДАП встановлено з ініціативи українських воїнів, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт.

 

Окупанти за добу один раз зривали «тишу» у зоні ООС, поранений український боєць

17.01.2022 07:22

Упродовж минулої доби, 16 січня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню.

Про це повідомляє пресслужба ООС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

У бік Катеринівки збройні формування Російської федерації відкривали вогонь з автоматичних і станкових протитанкових гранатометів, а також стрілецької зброї.

Внаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я – задовільний.

Станом на 7 годину ранку, 17 січня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

 

Біля Катеринівки поранено українського воїна

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 18:58. УП

Внаслідок ворожих обстрілів біля Катеринівки у неділю поранено українського військового.

Джерело: вечірнє зведення пресцентру ООС

Дослівно: “Внаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я – задовільний”.

Деталі: Загалом від початку доби з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню – у бік Катеринівки окупанти відкривали вогонь з автоматичних і станкових протитанкових гранатометів, а також стрілецької зброї.

 

Окупанти посилюють позиції на Донбасі – стягнули 275 одиниць військової техніки

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 10:46. УП

Станом на 15 січня російські найманці в ОРДЛО розмістили 275 одиниць військової техніки з порушенням ліній відведення.

Джерело: дані української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК), які наводить штаб ООС

Деталі: Українська сторона СЦКК наголошує, що збройні формування Російської Федерації на окупованому сході вчергове порушують мінські домовленості.

Так, протягом суботи було додатково виявлено та зафіксовано розміщення в ОРДЛО 275 одиниць військової техніки збройних формувань РФ, яка розміщена з порушенням.

Дослівно: “У порівняні з минулою добою (14 січня – УП), було виявлено додаткове озброєння та військова техніка РФ в районах Шимшинівка, Міусинськ та Садовий. Робота СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях супроводжувалась перешкодами з боку збройних формувань Російської Федерації – вівся вогонь зі стрілецької зброї у напрямку БПЛА СММ малого радіуса дії, коли апарат пролітав над районом Василівка. Під час цього польоту БПЛА СММ малого радіуса дії також зазнавав впливу перешкод сигналу GPS”.

Деталі: Зокрема в зоні дій так званого “1 армійського корпусу”, всього розміщено озброєння та військової техніки 37 одиниць, з них:

з порушенням лінії відведення в районі Новоселівка (31 км від лінії зіткнення) – танки невстановленого типу (7 одиниць);

з порушенням районів зберігання в районі Тернове (57 км від лінії зіткнення) – танки невстановленого типу (7 одиниць);

військова присутність в зоні безпеки в районі Тернове (57 км від лінії зіткнення) – САУ (9 одиниць), ББМ (14 одиниць).

В зоні дій так званого “2 армійського корпусу”, всього розміщено озброєння та військової техніки 238 одиниць, з них:

з порушенням лінії відведення в районах:

Бугаївка (37 км від лінії зіткнення) – 2С1 “Гвоздика” 122 мм (14 одиниць), Д-30 122 мм (12 одиниць);

Садовий (57 км від лінії зіткнення) – буксирувана артилерійська установка (6 одиниць);

з порушенням районів зберігання в районах:

Бугаївка (37 км від лінії зіткнення) – Т-72 (1 одиниця), Т-64 (13 одиниць);

Шимшинівка (27 км від лінії зіткнення) – танки невстановленого типу (10 одиниць);

Міусинськ (62 км від лінії зіткнення) – САУ (15 одиниць), буксирувана артилерійська установка (10 одиниць), танки невстановленого типу (19 одиниць);

військова присутність в зоні безпеки в районах:

Бугаївка (37 км від лінії зіткнення) – РРС (2 одиниці), Р-142 (1 одиниця), Р-145 (2 одиниці), ББМ (44 одиниці), 9К35 “Стріла-10” (3 одиниці);

Міусинськ (62 км від лінії зіткнення) – РСЗВ (3 одиниці), ;

Садовий (57 км від лінії зіткнення) – РСЗВ (2 одиниці);

Шимшинівка (27 км від лінії зіткнення) – ББМ (27 одиниць).

Нагадаємо:

14 січня місія ОБСЄ виявила в Донецькій та Луганській областях озброєння і військову техніку РФ, розміщені з порушенням ліній відведення і за межами виділених місць зберігання.

Як мінімум із двох бригад Східного військового округу РФ перекидають “Іскандери” у західному напрямку, при цьому під відео про пересування озброєнь є інформація, що російські ракетні комплекси прямують “в Україну”.

 

У РФ завтра відбудуться чергові судилища у справах двох «сімферопольських груп»

16.01.2022 18:50

У Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону 17 січня відбудуться чергові судові засідання у «справі Хізб ут-Тахрір».

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зокрема, за словами омбудсмена, пройдуть судові засідання стосовно учасників «другої сімферопольської групи», до якої входять Ремзі Бекіров, Риза Ізетов, Раїм Айвазов, Шабан Умеров та Фарход Базаров, а також «третьої сімферопольської групи», до якої входять Ленур Сейдаметов і Тимур Ялкабов.

Уповноважена зазначила, що також відбудеться судове засідання щодо вчителя фізкультури Еміля Зіядінова, якого країна-окупант безпідставно ув’язнила за активну громадянську позицію щодо незаконного переслідування кримських татар.

Під час усіх засідань планується розгляд справи по суті, зауважила Денісова.

“Закликаю генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд”, – заявила омбудсмен.

Як повідомлялося, 12 січня Південний окружний військовий суд продовжив на три місяці запобіжний захід учасникам так званої “четвертої бахчисарайської групи” Олександру Сизикову, Сейрану Хайредінову та Аліму Суф’янову.

 

Кислиця нагадав в ООН, якою брехнею Росія виправдовувала агресію проти України

17.01.2022 05:43

У День пам’яті захисників Донецького аеропорту постійний представник України при ООН Сергій Кислиця нагадав, як свого часу на засіданні Ради Безпеки Росія виправдовувала агресію проти України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Чуркін (тодішній постпред Росії при ООН, нині покійний – ред.) намагався виправдати дії Росії наявністю «копії оригіналу заяви» Януковича, який звернувся до РФ із проханням використати підрозділи збройних сил Росії в Україні», – зазначив Кислиця.

За його словами, це був безпрецедентний випадок в історії ООН після завершення холодної війни, коли «постійний член Ради безпеки, радше країна, яка захопила це місце, вчиняє такі дії».

«Звертаюся до президента Росії Володимира Володимировича Путіна з проханням використати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності, захисту населення України. Віктор Янукович, 1 березня 2014 року», – цитував Віталій Чуркін на засіданні Радбезу ООН лист президента-зрадника.

Проте згодом Дмитро Пєсков заявив, що листа Януковича не було, зауважив Сергій Кислиця. Він навів слова речника президента РФ: «Річ у тому, що жодного листа офіційно до адміністрації президента не надходило. Жодного подібного документа в адміністрації президента не реєструвалося».

«Тобто посол Путіна на весь світ заявив, що лист Януковича існував, а рупор Путіна – що не було жодного листа», – зазначив Кислиця.

Незадовго до цих заперечень Пєскова Чуркін помер – «чи то отруївся, чи то серцевий напад стався», нагадав український дипломат. І наголосив: свідчення Чуркіна в Радбезі ООН ще відгукнуться Росії – «така доля чекає на всіх убивць та їхніх посіпак».

 

Радник Байдена обіцяє Росії «належну відповідь» за кібератаки на Україну

17.01.2022 00:14

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван попередив, що Росія дістане належну відповідь за кібератаки проти України.

Про це Салліван сказав в інтерв’ю CNBC News, передає кореспондент Укрінформу.

«Що стосується санкцій, то ми дуже чітко дали зрозуміти росіянам (і ми зробили це узгоджено і в унісон з нашими союзниками): якщо вони знову вторгнуться в Україну, то стикнуться з серйозними економічними наслідками й заплатять за це високу ціну», – зазначив радник глави Білого дому.

За його словами, «ми виробимо з нашими союзниками належну відповідь» і в тому разі, якщо Росія вдасться до кібератак на Україну. Адміністрація Байдена, додав Салліван, уже кілька місяців попереджає, що кібератаки можуть бути частиною широкомасштабних зусиль Росії в рамках ескалації, і США працюють з українським урядом над посиленням оборони.

Він наголосив: якщо росіяни вдадуться до воєнних дій, Вашингтон «вживе заходів, спрямованих проти їхньої економіки, проти їхнього стратегічного становища в Європі».

«Ми готові до обох варіантів. Якщо Росія хоче просуватися вперед шляхом дипломатії, ми цілком готові робити це в унісон з нашими союзниками та партнерами. Якщо Росія піде на вторгнення та ескалацію, ми готові й до цього, з потужною відповіддю, яка змінить їхні стратегічні позиції… Ми одночасно займаємося стримуванням та дипломатією, чітко і твердо дотримуємося цього курсу, повністю солідаризуючись із трансатлантичною спільнотою», – розповів радник президента США.

Як повідомлялося, у ніч на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про ресурси Міносвіти, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства.

За інформацією СБУ, загалом було атаковано понад 70 державних сайтів, десять з яких зазнали несанкціонованого втручання. При цьому витоку персональних даних не сталося.

 

Відповідь на агресію РФ проти України буде швидка й потужна – Блінкен

16.01.2022 22:03

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив у телефонній розмові з главою МЗС Франції Жан-Івом Ле Дріаном ситуацію навколо України на тлі російської агресії.

Як передає Укрінформ із посиланням на Голос Америки, про це йдеться у заяві речника Держдепу США Неда Прайса.

«Глава американської дипломатії обговорив зі своїм співрозмовником рішучий намір США відповісти швидко та потужно на будь-яке подальше вторгнення Росії в Україну», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що сторони обговорили зусилля, «спрямовані на просування демократії в Лівії».

Як повідомлялося, за даними української та західної розвідок, РФ зосередила на кордоні з нашою країною близько 100 тисяч військових. 11 січня у Західному військовому окрузі Росії  почалися навчання зі стрільбами за участю близько 3 тис. військовослужбовців та 300 одиниць бронетехніки.

Наступного дня понад 10 тис. військовослужбовців мотострілецьких з’єднань Південного військового округу РФ та підрозділів берегових військ Чорноморського флоту, Каспійської флотилії виведено для «занять у польових умовах» на полігони Росії, Вірменії, окупованого Криму, а також окупованих регіонів Грузії (Абхазія, Південна Осетія).

14 січня у Росії почалася раптова перевірка бойової готовності військ Східного військового округу.

 

Глави МЗС Німеччини і Канади завтра у Києві проведуть переговори з протидії РФ

16.01.2022 19:58

В Україні у понеділок, 17 січня, перебуватимуть з візитами міністри закордонних справ Німеччини і Канади.

Про це передає Укрінформ, про це у Фейсбук повідомляє МЗС України.

Як зазначили у зовнішньополітичному відомстві, обидва візити здійснюються на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Повідомляється, що візит федерального міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок відбудеться у тридцяту річницю відновлення дипломатичних відносин між країнами і “має на меті засвідчити підтримку України зі сторони Німеччини на тлі агресивних дій Росії“.

“Дмитро Кулеба та Анналена Бербок проведуть переговори, ключовими темами яких стануть активізація міжнародних зусиль з протидії російській агресії, координація подальших кроків у рамках нормандського формату та Кримської платформи, інтеграція України в ЄС і НАТО, розвиток двостороннього економічного, енергетичного та гуманітарного партнерства”, – зазначили у МЗС.

Український та німецький міністри також проведуть онлайн-пресконференцію, початок якої запланований на 13.00.

За інформацією МЗС, візит міністра закордонних справ Канади Мелані Жолі буде дводенним, вона перебуватиме в Україні 17-18 січня.

“Глави української та канадської дипломатій проведуть переговори, ключовими темами яких стануть протидія російської агресії, консолідація подальших кроків зі стримування РФ, зміцнення безпекового сектору України. Міністри обговорять актуальні питання двостороннього співробіництва України та Канади, зокрема в торговельній, економічній, освітній та візово-міграційній сферах”, – зауважили у відомстві.

Спільна пресконференція Кулеби та Жолі відбудеться 18 січня, про її час буде повідомлено додатково.

 

«Діалог – ознака сили»: НАТО вважає, що дійти згоди з Росією досі можливо

16.01.2022 19:37

Саме Росія відповідальна за те, аби знизити градус напруження в Україні та уникнути подальшого загострення конфлікту, але продовжувати діалог з нею досі можливо.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в ефірі канадського суспільного мовника CBC розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

“Агресор – Росія. Якщо ми очікуємо від жертви агресії деескалації, то дивним чином перевертаємо усе з ніг на голову”, – сказав Столтенберг.

Водночас він додав, що НАТО досі готове вислухати й обговорити занепокоєння Москви. На переконання Столтенберга, який під час каденції прем’єр-міністра Норвегії домовлявся з Росією про розмежування кордонів на крайній півночі, дійти згоди з Москвою досі можливо. “Найважливіше, що я тоді дізнався, так це те, що немає протиріччя між обороною, силою та діалогом. Поки ми сильні та об’єднані, ми можемо обговорювати з Росією багато всього. Діалог, розмова, перемовини – ознака не слабкості, а сили”, – наголосив генсек.

При цьому він зазначив, що подальший наступ на українську територію буде для Росії “великою стратегічною помилкою” та коштуватиме РФ багатьох життів. “Збройні сили України значно краще навчені, обладнані та підготовлені, ніж в 2014-му, коли Росія вперше наступала. Й, звісно, ми завжди будемо готові зробити все необхідне для захисту всіх союзників НАТО”, – підсумував Столтенберг.

Як повідомлялося, за даними української та західної розвідок, на кордоні з Україною нині сконцентровано близько 100 тисяч російських військових.

11 січня у Західному військовому окрузі Росії на загальновійськових полігонах у Воронезькій, Бєлгородській, Брянській і Смоленській областях розпочалися навчання зі стрільби за участю близько 3000 військовослужбовців та близько 300 одиниць бронетехніки.

12 січня понад 10 тисяч військовослужбовців мотострілецьких з’єднань Південного військового округу РФ та підрозділів берегових військ Чорноморського флоту, Каспійської флотилії виведено для “занять у польових умовах” на загальновійськові полігони Росії, Вірменії, а також відторгнутих регіонів Грузії (Абхазія, Південна Осетія) і окупованого Криму.

14 січня у Росії почалася раптова перевірка бойової готовності військ Східного військового округу.

 

Кулеба назвав чітку модель поведінки Путіна

16.01.2022 16:11

Росії не вдається розколоти трансатлантичну спільноту через українське питання, але для протидії політиці Кремля Німеччина мала би проводити жорсткий курс щодо Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю недільному виданню німецького таблоїду Bild, передає Укрінформ.

«Ми очікуємо, що новий федеральний уряд разом з Україною та її партнерами й союзниками візьме жорсткий і чіткий курс проти російських загроз і спроб залякування. Жодні бізнес-інтереси та бажання продемонструвати симпатію до Путіна не варті того, щоб дозволити криваву війну в Європі», – заявив Кулеба.

Він висловив упевненість, що єдність є «колективною супер-силою», коли йдеться про протидію зростаючій агресивності Росії та попередження нової кризи європейської безпеки у великих масштабах.

Український міністр назвав Путіна «майстром розпалювати страхи», який з роками виробив чітку модель поведінки: спочатку він створює проблеми і кризи, а потім запрошує інших обговорити та вирішити їх з ним. І зрештою сам пропонує рішення, які вимагають поступок від його опонентів.

«Президент Путін зупиняється лише там, де його зупиняють, він розуміє лише мову сили. Наша сила — наша єдність, і ми повинні працювати разом… Нам потрібно пояснити непосильну ціну подальшої агресії, водночас залучивши Росію дипломатично і переконавши Москву використовувати дипломатію проти застосування сили», – заявив Кулеба.

За його словами, Україна з листопада, коли Росія пішла на новий небезпечний курс ескалації, подвоїла свої зусилля для мобілізації міжнародної підтримки. Серед іншого, пояснив міністр, Київ тісно співпрацював із союзниками та партнерами, щоб запровадити комплексний пакет стримування. Він складається з трьох рівнів: сильна дипломатія деескалації, розробка низки болючих економічних санкцій та поглиблення оборонної співпраці з Україною.

«Немає кращого стримування подальшої російської агресії, ніж сильна Україна. Те, що ми бачили під час переговорів минулого тижня, стало кульмінацією нашої спільної дипломатії стримування. Єдність Заходу була зрозуміла», – підкреслив Кулеба. Він зазначив, що трансатлантична спільнота показала Росії, що непохитно стоїть на боці України, що російський план розділити Захід через розмови з американцями через голови українців і європейців не спрацював.

Нелегітимні ультиматуми щодо відносин НАТО з Україною справедливо відхилені, зазначив глава українського дипломатичного відомства. Він нагадав, що рішення щодо членства в НАТО належить виключно Україні та 30 державам-членам альянсу. «Протягом десятиліть Росія створювала конфліктний пояс уздовж своїх кордонів і в різних формах підривала безпеку майже всіх сусідніх країн. Якщо Путін хоче знати, чому його сусіди прагнуть до членства в НАТО, йому достатньо лише подивитися в дзеркало», – сказав дипломат.

Як повідомлялося, глава МЗС ФРН Анналена Бербок здійснить у понеділок, 17 січня, свій перший візит до Києва, після чого поїде до Москви.

 

Бажання України вступити в НАТО є наслідком дій самої Росії – Кулеба

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 16:02. УП

Росія висунула до НАТО вимогу не розширюватися і не приймати до Альянсу нових східних членів, але бажання цих країн – у тому числі України – приєднатись до НАТО є результатом дій самої Росії.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав в інтерв’ю німецькому Bild.

“НАТО – це оборонний альянс, і він не тягне жодну країну до свого складу примусово. Парадокс в тому, що саме дії Росії мотивують сусідні з нею країни прагнути колективної безпеки в НАТО. Протягом десятиліть Росія створювала пояс конфліктів вздовж своїх кордонів і в тій чи іншій формі підривала безпеку майже всіх сусідніх країн. Якщо Путін хоче знати, чому його сусіди прагнуть вступити в НАТО, йому достатньо подивитися в дзеркало”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Він підкреслив, що рішення про вступ до Альянсу має приймати тільки країна, про яку йдеться, і 30 держав-союзників, і Україна свій вибір давно зробила.

Дмитро Кулеба зауважив, що під час серії останніх переговорівєвроатлантична спільнота показала Росії, що вона непохитно стоїть на боці України і нелегітимні російські ультиматуми відхилили.

“Росії не вдалося розділити Захід, розмовляючи зі США через голови України та загалом Європи… Нині важливо, що буде відбуватися далі”, – зазначив він.

За його словами, якщо у Кремлі справді не планують нових військових дій, як стверджують публічно, то мають продовжити діалог в усталених форматах.

Дмитро Кулеба в інтерв’ю також наголосив, що президент РФ Владімір Путін розуміє тільки мову сили і зупиняється тільки там, де його зупиняють.

 

У МЗС розповіли про трирівневі заходи по стримуванню агресії РФ

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 15:37. УП

Україна тісно співпрацює зі своїми партнерами та союзниками для запровадження комплексного пакету стримування Росії, який включає дипломатичні заходи, санкції та оборонну співпрацю.

Джерело: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Bild, яке наводить Інтерфакс-Україна

Деталі: Глава зовнішньополітичного відомства розповів, що пакет стримування РФ “складається з трьох рівнів: сильна дипломатія для деескалації, розробка низки бюлючих економічних санкцій, поглиблення оборонної співпраці з Україною”.

За його словами, коли на початку листопада 2021 року РФ взяла новий небезпечний курс ескалації, Київ негайно подвоїв зусилля щодо мобілізації міжнародної підтримки України.

Пряма мова: “Немає кращого шляху стримування подальшої російської агресії, ніж сильна Україна. Те, що ми бачили під час дипломатичних контактів із Росією минулого тижня, стало кульмінацією нашої спільної дипломатії стримування. Єдність Заходу була очевидною”.

Нагадаємо:

Дмитро Кулеба попередив, що президент Росії Володимир Путін зупинятиметься лише там, де його зупиняють, тому Заходу важливо зберігати єдність, попереджати Кремль про наслідки у разі реалізації загроз та продовжувати дипломатичну роботу.

 

Кулеба: Путін зупиняється лише там, де його зупиняють

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 14:10. УП

Президент Росії Владімір Путін зупинятиметься тільки там, де його зупиняють, тому Заходу важливо зберігати єдність, попереджати Кремль про наслідки у разі реалізації погроз та продовжувати дипломатичну роботу.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів в інтерв’ю німецькому Bild.

На запитання про те, як Заходу реагувати на погрози Путіна, Дмитро Кулеба відповів, що лідер РФ – “майстер нагнітання страху” і зараз сам створив кризу, щоб мати привід вимагати поступок.

“За багато років його (Путіна) модель поведінки вже стала очевидною. Спершу він створює проблеми і кризи, потім запрошує інших разом обговорити їхнє вирішення, і зрештою пропонує рішення, які вимагають поступок від опонентів. Ми все  це бачили вже багато-багато разів.

Президент Путін зупиняється  лише там, де його зупиняють, він розуміє лише мову сили. Як я вже казав, наша сила — в нашій єдності, тому ми спільно працюємо над подальшим впровадженням трирівневого пакету стримування. Необхідно продовжити демонструвати Росії неприйнятну ціну, яку їй доведеться  заплатити за подальшу агресію, водночас залучаючи Москву в дипломатичний процес, примушуючи до дипломатії замість застосування сили”, – зазначив Дмитро Кулеба.

На запитання про те, чи стала ситуація України безпечнішою після серії переговорів цього тижня, Кулеба відповів, що поки, на його думку, стратегія Заходу працює.

“Ситуація  стала би менш безпечною для України, якби Росії вдалося розділити Захід або змусити Україну та союзників порушити власні фундаментальні принципи. Але Росії не вдалося цього досягти. Тож спільна стратегія стримування працює і зміцнює безпеку в регіоні. Я вірю в силу дипломатії і хотів би наголосити, що всі наші зусилля спрямовані на те, щоб знеохотити Росію від подальшої ескалації та змусити її знизити напругу. Україна прагне миру, безпеки та стабільності для себе та всієї Європи. Безпека України – це безпека Європи”, – зауважив він.

Глава МЗС України висловив очікування, що новий уряд Німеччини буде рішуче протистояти російській загрозі та шантажу.

“Жодні бізнес-інтереси чи симпатії до Путіна не варті того, щоб допустити нову криваву війну в Європі. Я впевнений, що наша  єдність є нашою колективною суперсилою, коли йдеться про протидію зростаючій агресивності Росії та упередження нової масштабної кризи європейської безпеки”, – наголосив він.

 

Посол України закликає Німеччину допомогти зброєю: “Настав момент істини”

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 15:19. УП

Посол України в Німеччині Андрій Мельник напередодні візиту міністерки закордонних справ Анналени Бербок до Києва закликав Берлін переглянути політику щодо ненадання оборонних озброєнь Україні.

Джерело: звернення дипломата опублікувало видання Zeit, повідомляє Укрінформ

Пряма мова: “Люди в Україні вкрай розчаровані. Тепер настав момент істини, (який має показати – УП), хто справжній друг”.

Деталі: За словами Мельника, українці усвідомлюють, що коаліційна угода нового уряду ФРН передбачає обмежувальну політику щодо експорту озброєнь, яка не допускає поставок зброї у кризові райони. Водночас український посол наголосив, що “цей політичний документ не є Біблією, а світ зараз стоїть перед найбільшою небезпекою війни у центрі Європи, найгіршої з 1945 року”.

Дипломат підкреслив, що українці мають святе право на самооборону, а також нагадав, що у німецькому кримінальному законодавстві передбачений злочин “ненадання допомоги”. За його словами, той самий основний принцип діє і в міждержавних відносинах.

Пряма мова: “Тому ми звертаємося до уряду Німеччини, особисто до міністра закордонних справ Бербок з закликом терміново допомогти Україні необхідним оборонним озброєнням. Це необхідно і з моральної, і з людської точок зору”.

Нагадаємо:

З огляду на напруженість між Україною та Росією у правлячій коаліції Німеччини зростає готовність підтримати Київ певними військовими товарами.

Глава МЗС Німеччини 17 січня має зустрітися в Києві з президентом України Володимиром Зеленським та главою українського МЗС Дмитром Кулебою. Наступного дня у неї заплановано зустріч у Москві з міністром закордонних справ РФ Сергеєм Лавровим для обговорення питань безпеки і деескалації українсько-російського конфлікту.

 

Німеччина: кандидат у лідери ХДС висловився проти відключення Росії від SWIFT

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 18:51. УП

Корпоративний юрист Фрідріх Мерц, який найімовірніше стане новим лідером Християнсько-демократичного союзу після січневих виборів, застеріг від потенційного відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT – що пропонують серед жорстких санкцій Заходу у разі нової агресії проти України – заявиши, що це надто сильно вдарить також по німецькій і світовій економіці.

Таку думку він висловив у коментарі dpa, повідомляє “Європейська правда“.

“Якщо задіяти SWIFT, це може стати “атомною бомбою”… Це вдарить по Росії, але серйозно зашкодить і нам”, – сказав Фрідріх Мерц.

За його словами, відключення Росії від SWIFT вдарить не тільки по торгівлі Росії з європейськими країнами, а й глобальній торгівлі, і такий крок “фактично зламав би хребет міжнародної платіжної системи”.

При цьому, Фрідріх Мерц повторив свої слова про те, що в умовах російських погроз прагнення України купувати зброю у країн Заходу для самооборони є абсолютно легітимним.

“Саме розгортання (російських військ) на східному кордоні України створює велику загрозу для неї, тож я дуже добре можу зрозуміти це бажання”, – зауважив Мерц. Проте, додав він, важливо, щоб у цьому питанні Європа діяла з єдиним підходом і потрібно погодити цю позицію.

Він також критично висловився про російський газопровід “Північний потік-2”.

“У світі навряд чи є більш політичний проєкт в енергетиці, ніж цей газопровід. Тож, пане канцлер, припиняйте повторювати цю історію”, – сказав Фрідріх Мерц, маючи на увазі позицію Олафа Шольца щодо ПП2.

Він зазначив, що питання про запуск газопроводу є юридичним питанням, що має вирішуватися через відповідні установи ЄС. За його словами, оскільки проєкт вже завершений, було б більш правильно таки запустити його, але тільки якщо Росія виконуватиме свої зобов’язання щодо постачання газу перед Україною та Польщею. Мерц наголосив, що шантажу цих країн Кремлем не можна допустити.

 

Кібератака не зачепила персональні дані мільйонів українських автовласників – Держспецзв’язку

16.01.2022 22:21

Унаслідок кібератаки, що сталася у ніч проти 14 січня, постраждали зовнішні інформресурси Моторного (транспортного) страхового бюро, проте реєстр, який містить персональні дані автовласників, не ушкоджений.

Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, передає Укрінформ.

“Була опрацьована ситуація щодо втрати доступу до інформаційних ресурсів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Вдалося встановити, що внаслідок кібератаки була втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів МТСБУ. Реєстр, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників, не ушкоджено”, – йдеться у повідомленні.

У Держспецзв’язку запевнили, що найближчим часом реєстр має поновити роботу, для чого фахівці МТСБУ розгортають нову, “чисту” інформаційну інфраструктуру.

Водночас зазначається, що команда фахівців CERT-UA опрацьовує інформацію Центру аналізу загроз корпорації Microsoft (MSTIC) щодо використання зловмисниками для атаки на окремі державні інформаційні ресурси шкідливого програмного забезпечення, що замасковане під “шифрувальник”, але має деструктивний характер.

“Протягом п’ятниці справді були зафіксовані поодинокі випадки активності подібного програмного забезпечення, проте пов’язувати їх з основною кібератакою є передчасним”, – заявили у Держспецзв’язку.

У відомстві додали, що про результати дослідження буде повідомлено одразу після завершення аналізу відповідних технічних даних.

Як повідомляв Укрінформ, компанія Microsoft заявила про виявлення зловмисного програмного забезпечення у десятках уражених систем в Україні, які охоплюють державні, некомерційні та інформаційно-технологічні організації. За даними компанії, на урядових сайтах знайшли так звані програми-шантажисти, які могли активуватися згодом.

У ніч з 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про сайти Міносвіти, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства.

За інформацією СБУ, загалом було атаковано понад 70 державних вебсайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання. Контент сайтів при цьому змінено не було, а витоку персональних даних не відбулося.

 

Від кібератаки постраждали ресурси транспортного страхового бюро, але не реєстр

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 20:29. УП

Внаслідок кібератаки у п’ятницю була втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), однак не було ушкоджено реєстр, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників.

Джерело: Держспецзв’язку

Дослівно: “Вдалося встановити, що внаслідок кібератаки була втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів МТСБУ.

Реєстру, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників, не ушкоджено. Уже найближчим часом він має відновити свою роботу, для чого фахівці МТСБУ розгортають нову “чисту” інформаційну інфраструктуру”.

Деталі: Разом з тим, у Держспецзв’язку заявили, що передчасно пов’язувати з основною кібератакою поодинокі випадки активності шкідливого програмного забезпечення, що замасковане під “шифрувальник”, про які раніше заявляли в Microsoft.

Дослівно: “Команда фахівців CERT-UA опрацьовує інформацію Центру аналізу загроз корпорації Microsoft (MSTIC) щодо використання зловмисниками для атаки на окремі державні інформаційні ресурси шкідливого програмного забезпечення, що замасковане під “шифрувальник”, але має деструктивний характер.

Протягом п’ятниці справді були зафіксовані поодинокі випадки активності подібного програмного забезпечення, проте пов’язувати їх з основною кібератакою є передчасним. Про результати дослідження буде повідомлено одразу після завершення аналізу відповідних технічних даних”.

Що передувало: Раніше страхова компанія PZU Україна заявила, що внаслідок тимчасових труднощів з оформленням електронного полісу, пов’язаних з технічними роботами на базах даних Моторного транспортного страхового бюро (МТСБУ), Автоцивілку та ЗК на даний час неможливо придбати в електронному вигляді та перевірити їхню валідність.

 

Докази вказують на причетність РФ до кібератаки на Україну – Мінцифри

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 14:43. УП

16 січня Міністерство цифрової трансформації заявило, що за кібератакоюна Україну стоїть Росія, а її метою є залякування громадян нашої держави і дестабілізація всередині країни.

Джерело: повідомлення відомства

Дослівно: “Станом на зараз можна сказати, що всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія. Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах.

Найчастіше кібервійська Росії працюють проти США та України, намагаючись за допомогою технологій похитнути політичну ситуацію. Остання кібератака — один із проявів гібридної війни Росії проти України, яка триває з 2014 року.

Її ціль — не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців. Цього вони можуть досягти, вкинувши в інфопростір фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та про “злив” персональних даних українців… Тому закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах”.

Деталі: У міністерстві зазначили, що Держспецзв’язку разом із СБУ та Кіберполіцією продовжують розслідувати кібератаку на сайти органів державної влади.

Мінцифри також наголошує, що “Дія” не зберігає персональні дані українців, а усі вони розміщені “у відповідних реєстрах, які надійно захищені”. Застосунок є тільки “мостом” між інформацією з держреєстрів та користувачем.

Нагадаємо:

Центр розвідки загроз Microsoft виявив замасковане під програми-здирники шкідливе програмне забезпечення, яке використовувалося при хакерській атаці на урядові мережі України. ПЗ втрутилося в роботу жорстких дисків заражених пристроїв.

В Раді нацбезпеки і оборони вважають, що глобальну хакерську атаку на сайти Кабміну та на портал “Дія” вчинила група UNC1151, пов’язана з розвідкою Білорусі – країни, що тісно співпрацює з РФ.

 

Кібератака на Україну засвідчує підготовку до широкомасштабної агресії – Більдт

16.01.2022 14:22

Кібератака проти українських урядових сайтів може бути одним з елементів підготовки до широкомасштабної агресії проти України.

Таку думку висловив у Твіттері співголова Європейської ради з міжнародних відносин, колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт, передає Укрінформ.

“Маємо найбільш загрозливу безпекову ситуацію в Європі від початку 1960-их років. Остання кібератака на Україну лише доповнює картину підготовки до широкомасштабної агресії проти країни”, – написав він.

Говорячи про кібератаку, шведський політик наголосив, що “це серйозно”. “Як видається, … кібератака проти України мала на меті встановити шкідливе програмне забезпечення, яке у певний момент за командою знищило б більшою чи меншою мірою усі системи”, – написав шведський політик.

Як повідомлялося, компанія Microsoft заявила про виявлення зловмисного програмного забезпечення у десятках уражених систем в Україні, які охоплюють державні, некомерційні та інформаційно-технологічні організації. За даними компанії, на урядових сайтах знайшли так звані програми-шантажисти, які могли активуватися згодом.

У ніч проти 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти, зокрема вебресурси МОН, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства, а також портал “Дія”.

Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що серед причин кібернападу на Україну – отримання доступу до адмінправ компанії, яка адмініструє атаковані державні сайти.

 

Кібератака на Україну: Microsoft каже про масштабне пошкодження серверів й знищення даних

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 12:57. УП

Центр розвідки загроз Microsoft (MSTIC) виявив замасковане під програми-здирники шкідливе програмне забезпечення, яке використовувалося при хакерській атаці на урядові мережі України. ПЗ втрутилося в роботу жорстких дисків заражених пристроїв.

Джерело: сайт Microsoft

Деталі: У компанії розповіли, що вперше виявили це шкідливе програмне забезпечення 13 січня 2022 року. Воно замасковане під програму-вимагач, проте призначене не для отримання вигоди, а для виведення з ладу пристроїв, на які націлене.

Шкідливе ПЗ вже виявлено у десятках постраждалих систем, проте їх кількість може збільшитися під час продовження розслідування.

У переліку заражених – системи державних органів, некомерційних організацій та інформаційно-технологічних компаній в Україні.

У Microsoft додали, що поки не знайшли значної схожості хакерів, які атакували Україну, з іншими групами кіберзлочинців, яких відстежує компанія.

Microsoft передала свої висновки постраждалим організаціям а також урядовим установам у США та у інших країнах.

Зловмисне програмне забезпечення, як виявив MSTIC, знаходиться в різних робочих каталогах пристроїв, і часто має назву stage1.exe, воно перезаписує основний завантажувальний запис (Master Boot Record, MBR – частина жорсткого диска, яка повідомляє комп’ютеру, як завантажити операційну систему) у системах-жертвах із записом про викуп.

Дослівно: “Враховуючи масштаби вторгнення, MSTIC не може оцінити наміри виявлених деструктивних дій, але вважає, що ці дії становлять підвищений ризик для будь-якого державного органу, некомерційної організації чи підприємства, що знаходиться або має системи в Україні.

Перезапис MBR є нетиповим для кіберзлочинних програм-вимагачів. Насправді повідомлення про програму-вимагач є хитрістю, і зловмисне програмне забезпечення знищує MBR і вміст файлів, на які націлене”.

Нагадаємо:

Після кібератаки на сайти українських міністерств американські експерти попередили про можливі серйозніші атаки, які можуть порушити життя простих українців.

Київ вважає, що глобальну хакерську атаку на сайти Кабміну та на портал “Дія” вчинила група UNC1151, пов’язана з білоруською розвідкою.

 

Росія планує вкидання фейків про «злив» персональних даних українців – Мінцифри

16.01.2022 12:08

Держспецзв’язку разом із СБУ та Кіберполіцією продовжує розслідувати кібератаку на сайти органів державної влади, що відбулася вночі проти 14 січня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство та Комітет цифрової трансформації України у Телеграмі.

За інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, наразі всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія. Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах.

Її ціль — не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців. Цього вони можуть досягти, вкинувши в інфопростір фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та про «злив» персональних даних українців.

У ЦСКІБ нагадують, що всі дані українців зберігаються у відповідних реєстрах, а застосунок Дія є тільки “мостом” між інформацією з держреєстрів та користувачем. Наприклад, вся медична інформація міститься в Електронній системі охорони здоров’я, дані про РНОКПП зберігаються в реєстрі Державної податкової служби, а демографічні дані — у Єдиному державному демографічному реєстрі.

Закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року, зазначається в повідомленні.

У Мінцифри наголошують, що нині українські кіберспеціалісти мають об’єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч із 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про вебресурси Міносвіти, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС, Держказначейства тощо.

 

Грузія засудила кібератаку на сайти ключових українських відомств

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 11:59. УП

Грузія висловила солідарність з Україною у зв’язку з кібератакою на сайти уряду та низки міністерств.

Як пише “Європейська правда”, відповідну заяву МЗС Грузії розмістило у Twitter.

“Грузія рішуче засуджує кібератаки проти України та її уряду. Такі дії абсолютно неприйнятні і створюють підгрунтя для ще більшої ескалації. Висловлюємо солідарність з МЗС України”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в ніч на 14 січня хакери атакували сайти низки державних установ України, у тому числі МЗС. СБУ заявила,  що витоку персональних даних внаслідок атаки не відбулося.

На стартовій сторінці МЗС розмістили повідомлення, зміст якого мав натякати на нібито польський слід зловмисників. Проте особливості тексту польською мовою дозволяють припускати, що ті, хто його писав або перекладав, не дуже добре володіють нею.

Речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин також звернув увагу на недоліки тексту польською мовою та заявив, що перебіг кібератаки на сайти українських держустанов вписується в діяльність РФ проти Заходу.

ЄС і НАТО засудили кібератаку, Євросоюз та Естонія заявили, що нададуть допомогу Україні.

 

Microsoft після кібератаки знайшла віруси на українських урядових сайтах

16.01.2022 10:13

Компанія Microsoft Corp оприлюднила заяву, що її фахівці знайшли шкідливий софт на декількох українських урядових сайтах та сайтах організацій, пов’язаних з урядом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що жертвами шкідливих програм стали також сайти, пов’язані з критичними відгалуженнями влади, зокрема з медичною службою. Зламані були й сторінки компанії, яка займається розробкою вебсайтів для уряду. Microsoft не уточнив, про яку IT-компанію йдеться.

У заяві технологічного гіганта підкреслюється, що хакери не змогли скористатися даними з жодних продуктів та сервісів Microsoft під час кібератаки на українські урядові сайти. Окрім цього, в компанії заявили, що на урядових сайтах знайшли так звані програми-шантажисти, які могли активуватися згодом, коли їх приведуть у дію хакери. У Microsoft пообіцяли, що компанія продовжить роботу разом із фахівцями з кібербезпеки, аби визначити джерело походження шкідливого забезпечення та цілі хакерів.

Як повідомляв Укрінформ, до масштабної кібератаки на державні сайти України може бути причетне хакерське угруповання, пов’язане з білоруською розвідкою.

 

На тлі кібератаки на Україну ЄС розпочав антихакерські навчання

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 08:52. УП

У п’ятницю, 14 січня, у Європейському союзі розпочали тестування власної системи кіберзахисту, змоделювавши атаку на вигадану фінську енергокомпанію.

Джерело: матеріал Bloomberg, опублікований порталом Yahoo News

Деталі: Видання зазначає, що ЄС у ході навчань має намір зміцнити свій цифровий захист, оскільки має побоювання потенційних атак хакерів.

Віртуальний “напад” на Фінляндію є частиною шеститижневих навчань, спрямованих на стрес-тестування кіберстійкості Європи, зміцнення готовності та співпраці між державами-членами, а також підвищення ефективності спільного реагування. Очікується, що випробування завершаться наприкінці лютого – на момент зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Оскільки країни ЄС тісно пов’язані одна з одною у цифровому просторі, потенційна атака хакерів на одну з країн може торкнутися й інших. Навчання націлені на те, щоб налагодити внутрішньоєвропейську співпрацю при нападі хакерів.

Реакція ЄС передбачає активацію робочих груп держав-членів з кіберпитань для моніторингу впливу та виявлення причин кризи, а також пом’якшення наслідків атаки.

Передісторія: У ніч на 14 січня хакери, які видавали себе за поляків, атакували сайти МЗС України та інших органів влади. Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив кібератаки проти сайтів українських державних установ та заявив, що комітет ЄС з безпекової політики, а також кіберпідрозділи зустрінуться, щоб обговорити, як відреагувати та допомогти Києву.

Нагадаємо:

Після кібератаки на сайти українських міністерств у п’ятницю американські експерти попереджають про можливі серйозніші атаки, які можуть порушити життя простих українців.

Київ вважає, що глобальну хакерську атаку на сайти Кабміну та на портал “Дія” вчинила група UNC1151, пов’язана з білоруською розвідкою.

 

Відтепер газети й журнали в Україні мають виходити державною мовою

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 11:43. УП

З 16 січня в Україні набрали чинності норми, передбачені статтею 25 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, стосовно друкованих засобів масової інформації загальнодержавної і регіональної сфер розповсюдження.

Джерело: відповідний закон

Деталі: Документ передбачає, що місцевим ЗМІ, які розповсюджуються в межах лише однієї області, надано право скористатися перехідним періодом до липня 2024 року.

Водночас загальнодержавні російськомовні ЗМІ, такі як газети та журнали, мають або перейти на українську, або поряд з російською (чи то іншою іноземною мовою) дублювати свої матеріали державною. Останнє, у свою чергу, зробить друк значно дорожчим через збільшення сторінок видання.

Проте вимоги статті 25 не поширюються на друковані ЗМІ, що видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти українською мовою, та на наукові видання.

Нагадаємо:

У січні 2021 року вся сфера обслуговування перейшла на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами.

16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який Верховна Рада ухвалила 25 квітня.

 

У Росії кажуть, що не бояться санкцій: дуже самодостатня країна

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 19:52. УП

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія є самодостатньою країною, щоб не бути вразливою до запропонованих Заходом санкцій.

Джерело: Пєсков в інтерв’ю американському телеканалу CNN, повідомляє РИА Новости

Пряма мова: “Ми досить велика країна і дуже самодостатня, щоб бути вразливою проти цих санкцій”.

Деталі: Він наголосив, що США “примушують жити під санкціями”, а Росія у відповідь на це розвиває внутрішнє виробництво та економіку, щоб компенсувати дефіцит певних імпортних частин та елементів.

“Ми самі виробляємо, що дає прискорення нашій національній економіці”, – сказав Пєсков.

Водночас, за його словами, запропоновані у США нові санкції щодо Росії, які також включають рестрикції щодо російського керівництва, можуть призвести до розриву відносин між країнами.

“Потенційно такі санкції можуть призвести до припинення відносин між нашими країнами, що не відповідатиме інтересам ані Москви, ані Вашингтона”, – сказав Пєсков.

Представник Кремля наголосив, що такий крок із боку США стане “великою помилкою”.

У зв’язку з цим Пєсков звернувся до представників офіційного Вашингтона із запитанням: чи можуть ті “згадати хоч якийсь приклад ситуації, коли санкції допомогли вирішити їхню проблему?”.

Передісторія:

Сенатор-республіканець Марко Рубіо представив законопроєкт, який пропонує запровадити персональні санкції проти Путіна у разі нового вторгнення в Україну.

Раніше глава сенатського комітету з міжнародних відносин Роберт Менендес представив свій законопроєкт з санкціями проти Путіна.

Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що ситуація щодо України залежить від вибору від кремлівського керівництва між дипломатичними переговорами і санкціями.

За інформацією Bloomberg, США чинять тиск на європейських союзників, щоб вони домовилися про можливі санкції проти Росії, побоюючись повільного прогресу європейців на тлі потенційного вторгнення РФ в Україну.

 

У Путіна заявили, що не можуть більше терпіти “вторгнення” НАТО в Україну

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 19:40. УП

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Москва більше не може миритися із вторгненням НАТО в Україну і вважає за необхідне залишити свої війська біля її кордону.

Джерело: Пєсков в інтерв’ю американському телеканалу CNN, повідомляє РИА Новости

Пряма мова: “Ми спостерігаємо поступове вторгнення НАТО на територію України зі своєю інфраструктурою, своїми інструкторами, запасами оборонного та наступального озброєння, навчання українських військових тощо”.

Деталі: За його словами, такий розвиток подій підвів відносини Москви та альянсу до “червоної межі”. Прес-секретар додав, що цю ситуацію російська сторона “не може більше терпіти”.

“І це було головною причиною, з якої президент Путін сказав: “Хлопці, для нас це реальна загроза”. І це реальна загроза стабільності та безпеці в Європі та європейській архітектурі безпеки”, – сказав Пєсков.

Представник Кремля підкреслив, що Росія вважає за необхідне залишити свої війська біля кордону з Україною — нібито це запобіжні заходи та реакція на напругу в регіоні, на недружню атмосферу, “створену різними навчаннями НАТО, винищувачами та шпигунськими літаками НАТО, просуванням інфраструктури НАТО” до кордонів РФ.

Прес-секретар зазначив, що Москва нікому не загрожує військовою операцією, але буде змушена вжити контрзаходів у разі подальшого розширення альянсу.

За його словами, РФ змушена реагувати і “вживати запобіжних заходів”. “Тому наші військові на нашій території там”, – сказав він.

Пєсков висловив віру в те, що політична мудрість президентів РФ Володимира Путіна та США Джо Байдена “є хорошим підґрунтям для продовження спроб дійти порозуміння, але ситуація критична”.

Він також зазначив, що Росія ні з ким не обговорюватиме можливість виведення будь-яких озброєнь із території Калінінградської області.

“Росія не ні з ким обговорюватиме виведення будь-яких ракет, будь-яких озброєнь з Калінінграда, оскільки Калінінград є територією Росії”, – сказав прес-секретар Путіна.

Що передувало: Пєсков також заявив високу напругу на кордоні з Україною, і що Росія хоче “дуже конкретну відповідь на свої дуже конкретні пропозиції”.

Передісторія:

Головне управління розвідки Міноборони повідомляє, що російські спецслужби готують провокації проти військовослужбовців збройних сил РФ, щоб звинуватити у цьому Україну.

США отримали інформацію, що Росія готує спецоперацію на сході України, яка має на меті здійснити фейкову атаку на російських військових, звинуватити в цьому Київ і почати вторгнення.

Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд попередила, що Вашингтон розробив багато різних варіантів болючого впливу на Москву у разі, якщо влада РФ наважиться на повномасштабне вторгнення в Україну.

Як мінімум із двох бригад Східного військового округу РФ перекидають “Іскандери” у західному напрямку, при цьому під відео про пересування озброєнь є інформація, що російські ракетні комплекси прямують “в Україну”.

 

Польща з початку року зафіксувала понад 500 спроб нелегального перетину кордону з Білорусі

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 20:08. УП

Польща за першу половину січня 2022 року зафіксувала вже понад 500 спроб перетину кордону з Білорусі, у тому числі спроб силового прориву. Тільки за останні дві доби на кордоні розвернули близько сотні людей.

Як повідомляє RMF24, про це повідомили у прикордонній службі Польщі, пише “Європейська правда“.

У суботу 15 січня на кордоні також було неспокійно, особливо біля Мельника. За словами речниці прикордонників Анни Міхальської, там близько 8 вечора спробувала прорватися група з 18 мігрантів за підтримки білоруських силовиків.

“Під час цієї атаки група з 18 іноземців почала руйнувати паркан, висмикувати з нього металеві прути. Вони перейшли лінію кордону, але їх зупинили і розвернули”, – розповіла речниця. Люди, які проривались через кордон, виявились громадянами Іраку, Сирії та Єгипту.

За її словами, білоруські прикордонники при цьому кидалися у польських колег камінням і гілками.

Також польські прикордонники стверджують, що бачили в кількох місцях, як білоруські силовики розрізають колючий дріт.

Загалом за добу прикордонники зареєстрували 47 спроб нелегального перетину кордону з Білорусі.

Нагадаємо, у Литві за суботу розвернули на білоруському кордоні найбільшу з початку року кількість мігрантів.

У Латвії останній тиждень на кордоні щоденно розвертають по кілька десятків мігрантів.

 

Жбурляли каміння та колоди – група мігрантів знову проривалась до Польщі з Білорусі

16.01.2022 14:44

Минулої доби, 15 січня, польсько-білоруський кордон намагалися нелегально перетнути майже 50 людей.

Про це повідомляє у Твіттері Прикордонна служба Польщі, передає Укрінформ.

“В суботу, 15 січня, польсько-білоруський кордон намагалися нелегально перетнути 47 осіб”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, 18 осіб за підтримки білоруських спецслужб штурмували кордон на відрізку, що охороняється прикордонною заставою у Мєльніку.

“Люди нищили загородження, виривали металеві стовпчики, кидали у бік польських службовців каміння і колоди”,- йдеться в повідомленні прикордонного відомства.

Як повідомлялося, Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні. Від початку кризи у серпні польсько-білоруський кордон намагалися нелегально перетнути близько 40 тис. іноземців з Близького Сходу та країн Африки.

Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю, побудувала тимчасові загородження з колючого дроту. Варшава планує побудувати до червня постійне загородження на кордоні з Білоруссю завдовжки майже 200 км та заввишки понад 5 метрів. Будівництво “стіни” розпочнеться наприкінці січня.

 

В Україні за добу – 6 379 випадків коронавірусу

16.01.2022 08:10

В Україні минулої доби виявлено 6 379 випадків зараження коронавірусом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці.

«За добу 15 січня в Україні зафіксовано 6 379 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 503, медпрацівників – 92)», – йдеться в повідомленні.

Також за минулу добу госпіталізовано – 1 957 осіб, летальних випадків – 88, одужало – 2 359 осіб.

За весь час пандемії в Україні  захворіло 3 754 458 осіб, одужало – 3 553 642 особи,  летальних випадків – 98 283, проведено ПЛР-тестувань – 17 168 201.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня в Україні було виявлено 10 569 випадків зараження коронавірусом.

 

Євросоюзом прокотилась хвиля антиковідних протестів

16.01.2022 15:23

У низці країн ЄС у суботу, 15 січня, відбулися масові акції протесту проти обмежень, запроваджених з метою боротьби з коронавірусом.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Як зазначається, у Німеччині демонстрації проходили по всій країні. У деяких містах прихильники обмежувальних заходів влаштовували також контрдемонстрації.

Зокрема, у Гамбурзі планувалося проведення масштабної акції протесту проти загальної обов’язкової вакцинації від коронавірусу та інших заходів боротьби з пандемією, однак 13 січня на тлі високої кількості заражень SARS-CoV-2 у місті поліція заборонила її проводити. Та попри заборону близько 3000 людей зібралися 15 січня перед картинною галереєю Hamburger Kunsthalle. Коли поліція намагалася розігнати демонстрантів, виникли окремі сутички.

Того ж дня у центрі Гамбурга відбулася демонстрація прихильників обмежувальних заходів. За даними поліції, у ній узяли участь близько 2900 людей.

Масові виступи проти карантинних обмежень відбулися 15 січня також у Мюнхені, Фюрті, Ганновері, Оснабрюку, Шверіні, Фленсбурзі та деяких інших містах по всій Німеччині. У Дюссельдорфі у протесті взяли участь близько 7000 осіб, у Фрайбурзі – близько 6000.

У Коттбусі поліція розігнала незаявлену багатотисячну акцію, учасники якої виступили з критикою урядових заходів щодо боротьби з пандемією.

За даними німецької поліції, всі суботні акції пройшли переважно мирно, хоча багато учасників демонстрацій ігнорували вимогу щодо носіння маски.

Масові протести проти карантинних обмежень та обов’язкової вакцинації відбулися 15 січня і в інших державах-членах ЄС. Зокрема, у столиці Австрії Відні на вулиці вийшли близько 27 тисяч людей, двох осіб затримали.

У Франції 50 тис. людей вийшли на акції протесту проти нового “паспорта здоров’я” або паспорта вакцинації, запровадження якого передбачає, що доступ до багатьох закладів дозволятиметься тільки повністю щепленим від коронавірусу або тим, хто нещодавно перехворів на COVID-19.

Крім того, масштабні протести відбулись у Римі. Їхні учасники виступали проти запровадження обов’язкової вакцинації проти коронавірусу для жителів віком від 50 років і проти “коронавірусного паспорта”.

У Нідерландах 15 січня свої заклади, незважаючи на заборону, відкрили численні власники кафе, барів та ресторанів. Тим самим вони висловили обурення тим, що послаблення обмежень у країні не поширилося на їхній бізнес.

Як повідомлялося, станом на ранок 16 січня у світі зафіксовано 326 885 054 випадків зараження коронавірусом, зокрема 5 553 976 летальних, одужало 266 491 056 осіб.

 

Карантин: дві області України залишаються “помаранчевими”

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 13:52. УП

В Україні станом на 15 січня у помаранчевій зоні епідемічної небезпеки залишаються дві області – Івано-Франківська та Сумська.

Джерело: дані МОЗ, опубліковані у неділю, 16 січня

Деталі: Рівень захворюваності на ковід при визначеному показнику 75 на 100 тисяч населення по країні становить 210 на 100 тисяч населення, при цьому на Франківщині він сягає 446 на 100 тисяч населення, а на Сумщині — 365.

У столиці рівень захворюваності – 390 на 100 тисяч населення.

Усі інші регіони країни перебувають у жовтій зоні.

Нагадаємо:

У суботу, 15 січня, в Україні виявили 6379 нових випадків коронавірусної хвороби, 88 заражених померли. Найбільше заражень виявили в Івано-Франківській (914), Львівській (625) та Харківській (612) областях.

 

Герус: запаси вугілля вперше у цьому ОЗП перевищили запаси вугілля на таку ж дату минулого року

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 13:42. УП

Голова енергетичного комітету ВРУ Андрій Герус заявив, що у п’ятницю 14 січня запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ вперше у цьому ОЗП перевищили запаси вугілля на таку ж дату минулого року.

Про це він написав у своєму telegram

Так, станом на 14.01.2022 на складах знаходилося 734,1 тис тон. Рік тому запаси складали 711,1 тис тон.

За його словами, причинами цього став імпорт вугілля, зокрема морським напрямком. Так, станом на 14 січня компанія ДТЕК прийняла 7 суден, а компанія Центренерго 4 судна із енергетичним вугіллям. А також імпорт електроенергії та вищий рівень генерації Енергоатомом, що дозволяло заощаджувати вугілля.

Він додав, що станом на 14 січня у роботі знаходилося 14 із 15 блоків АЕС, які несли навантаження 12 045 МВт. Рік тому у роботі були 9 із 15 блоків АЕС, які несли навантаження 9 650 МВт.

Нагадуємо:

Раніше Герус заявив, що віялових відключень немає, за його словами, проводиться робота, щоб їх не було.

На 10 січня запаси вугілля на українських теплоелектростанціях зросли на 18,1% до 594,2 тисячі тонн, проте на жодній немає мінімального рівня.

В Україну доставили перші 60 вагонів енергетичного вугілля для Луганської ТЕС – вона є головним джерелом енергії для області, проте має найнижчі запаси вугілля в країні.

Раніше РФ блокувала доставку вугілля залізничним шляхом для ЛуТЕС (ДТЕК Ріната Ахметова).

Російська Федерація блокує постачання законтрактованого “Центренерго” 660 тис. тонн енергетичного вугілля через свою територію.

 

Порошенка в аеропорту «Київ» чекають політики, журналісти та активісти

17.01.2022 08:22

Політики, журналісти та активісти збираються в Міжнародному аеропорту “Київ” імені Ігоря Сікорського, куди о 09:10 має прилетіти лідер політичної партії “Європейська Солідарність”, народний депутат, колишній Президент України Петро Порошенко.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

Біля входу в термінал А, де має приземлитися літак із Порошенком на борту, зібралися близько тисячі учасників акції, організованої на підтримку політика. Вони тримають у руках стяги України, прапори з символікою “Європейської Солідарності”, та плакати з написами: “Ні політичним репресіям”, “Україні потрібен Порох”, “Порох є, дамо вогню”. На термінал D повісили банер “Повернемо Україні гідність”. Кількість активістів стрімко збільшується.

Підтримати експрезидента також прибули народні депутати із фракції “Європейська Солідарність” у Верховній Раді та депутати фракції “Євросолідарність” у Київраді.

Більшість представників засобів масової інформації, яких для висвітлення цієї події зібралося близько сотні, перебувають біля зали прильотів, невелика частина – на вулиці.

Аеропорт та територія навколо нього посилено охороняється правоохоронцями.

Як повідомляв Укрінформ, Петро Порошенко має прилетіти до Києва рейсовим літаком із Варшави о 09:10.

На 11:00 Печерський районний суд Києва призначив засідання з обрання йому запобіжного заходу в кримінальному провадженні щодо злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “Л/ДНР”.

Раніше повідомлялося, що виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав повідомлення про підозру експрезидентові Петру Порошенку у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

За даними ДБР, Петро Порошенко підозрюється у тому, що, “діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема, з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”. Політика викликали на допит 23 грудня, однак він на нього не з’явився, бо перебував у закордонному відрядженні.

У вересні-листопаді 2021 року у цьому провадженні повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики. Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля.

На думку слідства, своїми діями фігуранти поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, що, своєю чергою, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

 

Порошенко: Ми не працюємо на дестабілізацію в країні

17.01.2022 01:45

Петро Порошенко переконаний, що новий Майдан в Україні може організувати своїми діями тільки влада, і цим здатен скористатися Путін.

Як передає Укрінформ, про це п’ятий Президент сказав в інтерв’ю LB.ua.

«Я не є координатором масових акцій. Ми не працюємо і не будемо працювати на дестабілізацію ситуації в країні. Але ще раз кажу: Майдан може організувати лише влада. Якщо вона діятиме так, вже незалежно від волі Порошенка, ситуація піде в рознос і цим вже точно скористається Путін», – розповів лідер «Європейської солідарності».

Порошенко наголосив, що Путін є його ворогом, а Зеленський – «всього лише опонент».

Він також дав зрозуміти, що не боїться арешту та робитиме все, аби якомога ефективніше продовжити політичну діяльність.

«Якщо моїм поїздкам регіонами, поїздкам для зустрічей з нашими міжнародними партнерами перешкоджатимуть, я проти цього боротимусь – навіть якщо застава дозволятиме мені не бути за ґратами… Я ще виберу. Може й за ґратами, якщо відбуватиметься таке свавілля… Як сказав класик: «Хай сильніше гримне буря», – зазначив політик.

Як повідомляв Укрінформ, Порошенко виїхав за кордон 17 грудня, де проводив міжнародні зустрічі, зокрема у Варшаві та Брюсселі.

20 грудня в. о. генпрокурора Олексій Симоненко підписав повідомлення про підозруекспрезидентові Петру Порошенку у справі про постачання вугілля з окупованих територій. До Печерського райсуду Києва було внесено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, «діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

 

Порошенко пояснив, чому вирішив повернутися саме 17 січня

17.01.2022 01:06

Петро Порошенко обрав для повернення до України 17 січня, оскільки вважає, що саме цього дня в державі починається політичний сезон.

Про це ексглава держави сказав в інтерв’ю LB.ua, передає Укрінформ.

«Хочу наголосити: політичний сезон в Україні починається лише з завтрашнього дня (17 січня – ред.). Дотепер у нас були свята… Саме тому я вирішив повернутися 17-го числа. Хоча Верховна Рада почне роботу де-факто ще через тиждень, але зараз йде  робота в комітетах. Отже, ми запропонували суду, що готові приїхати 17-го, і, якщо суд вважає за потрібне, може призначити на цей день засідання», – розповів Порошенко.

За його словами, початок судового засідання було призначено на 11-ту годину «щоб ми не встигли нікуди заїхати, тож ми поїдемо одразу до суду».

«Я візьму участь у засіданні. Я готовий буду разом зі своїми захисниками продемонструвати суспільству абсолютну нікчемність звинувачення. Навіть не нікчемність – його відсутність. Там навіть немає що коментувати», – наголосив політик.

Як повідомляв Укрінформ, Порошенко поїхав за кордон 17 грудня, де проводив міжнародні зустрічі, зокрема у Варшаві та Брюсселі.

20 грудня в. о. генпрокурора Олексій Симоненко підписав повідомлення про підозруекспрезидентові Петру Порошенку у справі про постачання вугілля з окупованих територій. До Печерського райсуду Києва було внесено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, «діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

 

Порошенко заявив, що отримував сигнали не повертатися в Україну

16.01.2022 20:11

Народний депутат України, п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що отримав сигнали від оточення Президента Володимира Зеленського не повертатися в Україну.

Про це він сказав на брифінгу у Варшаві 16 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я отримав їх (сигнали – ред.) від найближчих людей Зеленського, які займаються політтехнологічними сценаріями поведінки Зеленського”, – заявив Порошенко.

За словами політика, йому повідомили, що “з розумінням поставляться до його рішення не повертатися в Україну”.

Eкспрезидент також заявив, що архітектором кримінальної справи проти себе вважає Зеленського, а замовником, на його переконання, є бізнесмен Ігор Коломойський.

На думку Порошенка, це помста, зокрема за націоналізацію Приватбанку.

Політик також зауважив, що не вбачає паралелей із ситуацією декілька років тому, коли Міхеїл Саакашвілі повертався в Україну.

“Я повертаються до себе додому, і повертаюся легальним способом. Я не збираюся порушувати закон”,- сказав Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент Петро Порошенко заявив, що 17 січня прибуде в Україну, і висловив переконання, що підстав для його арешту немає. Він відбув за кордон 17 грудня, де проводив міжнародні зустрічі, зокрема у Варшаві та у Брюсселі.

20 грудня виконувач обов’язків Генпрокурора Олексій Симоненко підписав повідомлення про підозру експрезидентові Порошенку у справі про постачання вугілля з окупованих територій. До Печерського районного суду Києва було внесено клопотання про застосування щодо Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, “діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

 

ДБР у понеділок розкриє схеми постачання вугілля з ТОТ «групою українців»

16.01.2022 17:43

Державне бюро розслідувань у понеділок оприлюднить деталі функціонування злочинної схеми постачання впродовж 2014-15 років вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “ЛНР” та “ДНР” групою громадян України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм бюро.

“17 січня о 9:30 у приміщенні Державного бюро розслідувань відбудеться брифінг на тему: “Обставини та деталі функціонування злочинної схеми постачання впродовж 2014-15 років вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “ЛНР” та “ДНР” групою громадян України”, – йдеться в анонсі.

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора розслідує кримінальне провадження щодо злочинної схеми постачання впродовж 2014-15 років вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України.

У вересні-листопаді 2021 року у даному провадженні вже повідомлено про підозру народному депутату Віктору Медведчуку, бізнесмену Сергію Кузярі та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

Провадження розслідується за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (держзрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичних організацій) КК України.

17 грудня слідчі ДБР намагалися вручити Порошенку Петру Олексійовичу повістку про виклик для проведення слідчих та процесуальних дій, однак він це проігнорував та виїхав із двору Верховної Ради. У повістці про виклик до ДБР він не був підозрюваним. Його викликали в рамках кримінального провадження для проведення процесуальних дій.

20 грудня 2021 року п’ятому Президенту України повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та сприянні діяльності терористичних організацій.

17 січня органи слідства чекають на повернення Петра Порошенка до України для проведення відповідних слідчих дій.

На брифінгу у Варшаві 16 січня народний депутат, експрезидент Петро Порошенко повідомив, що прибуде літаком 17 січня до Міжнародного аеропорту “Київ” у Жулянах, але не виключає, що цей літак можуть посадити в іншому аеропорту.

 

Порошенко каже, що за ним стежать сотні людей за мільйони гривень

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 18:32. УП

Екс-президент Петро Порошенко заявляє, що для стеження за ним влада витрачає мільйони гривень і залучає сотні людей.

Джерело: Порошенко на брифінгу в Варшаві, відповідаючи на питання УП

Пряма мова: “Коли Зеленський думає, що він з Коломойським можуть слідкувати за моїми пересуваннями… Як тільки я за кордоном, у них немає інформації, але як тільки я що-небудь замовляю в Україні – розвідка, служба зовнішньої розвідки, заздалегідь агенти їздять…

І в мене обурення. Мільйони гривень ви витрачаєте, сотні людей на те, щоб слідкувати за Порошенком замість того, щоб збирати інформацію по Путіну, по Росії. Це точно безглуздя, і за це точно треба буде відповідати”.

Деталі: Коментуючи інформацію Державного бюро розслідувань про те, що Порошенко замовив квитки на літак за кордон вже після спроби вручення йому повістки, екс-президент сказав: “Я хочу порадити ДБР: якщо ти щось розслідуєш, обов’язково подбай про те, щоб не вийти на себе”.

Він розповів, що сам не купує квитки, а звертається до туристичного агентства.

“Але той факт, що вони слідкують, куди я поїхав, як я поїхав, що я говорив, хто і як замовляв квитки, свідчить лише про одне: вони слідкують незаконно за лідером опозиції. Вони прослуховують мої телефони, вони наружним супроводом супроводжують мої автівки, вони дивляться, куди я полетів”, – заявив Порошенко.

Екс-президент відзначив, що за 4 тижні, поки його не було в Україні, “жоден телеграм-канал Коломойського і Зеленського” не оприлюднив місце його перебування. За словами Порошенка, це пов’язано з тим, що він не купував квитки в Україні.

Він не сказав, де зустрів Новий рік, пояснивши, що журналістка Яніна Соколова “зарезервувала” це питання для його дружини Марини. Водночас Порошенко зазначив, що відпочив і побачився з дітьми та онуками.

Що передувало: У ДБР стверджували, що в ході слідчих дій від авіакомпанії отримали інформацію, що квитки за кордон Порошенко придбав о 19.04 17 грудня – через кілька годин після того, як слідчі ДБР намагалися вручити йому повістку про виклик. Тому заяви адвокатів про нібито заздалегідь заплановану поїздку не відповідають дійсності, зазначали в бюро.

На думку адвоката Порошенка Ігоря Голованя, повідомлення ДБР щодо купівлі авіаквитків свідчить про те, що за Порошенком ведеться незаконне стеження.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Підозрюваним у цій справі також є нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук.

Раніше Порошенка викликали на допит, але він заявив, що перебуває за кордоном і повернеться в Україну в січні. Згодом стало відомо, що п’ятий президент прилетить 17 січня.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Порошенко має повернутися в Україну 17 січня о 09:10 рейсом із Варшави. 17 січня об 11:00 Печерський суд Києва призначив засідання, на якому обиратимуть запобіжний захід колишньому президенту у справі про державну зраду.

 

Порошенко вважає, що його літак можуть посадити в іншому аеропорту

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 17:14. УП

Екс-президент Петро Порошенко вважає, що літак, яким він прилітає до Києва в понеділок, можуть посадити в аеропорту “Бориспіль” замість “Жулян”, як заплановано.

Джерело: Порошенко на брифінгу в Варшаві

Пряма мова: “Я теж лечу з вами, я не буду поруч летіти на якомусь окремому чартері. Ми з вами летимо лоу-костом, це круто… Чи можуть його (літак – ред.) посадити в іншому аеропорту? Так, можуть, і вони спеціально і дуже уважно вивчають досвід із Протасевичем (білоруським опозиціонером Романом Протасевичем – ред.) – де, що, куди саджати. Бо це вони літак із “вагнерівцями” не можуть саджати, а літак WizzAir вони можуть саджати. Але я дуже сподіваюся, що цього не станеться”.

Деталі: Порошенко також заявив, що не буде збирати “тривожний чемоданчик” і іншим не радить.

Пряма мова: “Чи зібрав я тривожний чемоданчик? Не зібрав, не збираю і збирати не буду, бо я вважаю, що твоя поведінка програмує майбутнє. Якщо ти готуєшся до перемоги, то отримуєш перемогу, якщо готуєш чемоданчик, то отримуєш чемоданчик. І вам не раджу їх збирати.

Мої принципові позиції за останні роки по відношенню до Путіна були такі: не бійся Путіна точно, не вір Путіну точно і тримай єдність навколо України. Сьогодні, на жаль, все це відноситься на набагато нижчу позицію до Зеленського: не бійтеся Зеленського, не вірте Зеленському і тримайте єдність демократичної опозиції”.

Більше деталей: Відповідаючи на питання, чи не може Росія використати протистояння Порошенка і Зеленського в своїх цілях, екс-президент відповів: “Росія вже дуже активно використовує це питання. Якщо ви подивитеся Соловйова, Кисельова… По всіх цих програмах це сьогодні одна з головних тем. І безумовно, це використовується в пропагандистській боротьбі, і це свідчить про неадекватність і некомпетентність української влади при реалізації цих сценаріїв”.

Що передувало: Порошенко має повернутися в Україну 17 січня о 09:10 рейсом із Варшави. 17 січня об 11:00 Печерський суд Києва призначив засідання, на якому обиратимуть запобіжний захід колишньому президенту у справі про державну зраду.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Підозрюваним у цій справі також є нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук.

Раніше Порошенка викликали на допит, але він заявив, що перебуває за кордоном і повернеться в Україну в січні. Згодом стало відомо, що п’ятий президент прилетить 17 січня.

Державне бюро розслідувань заявило, що Порошенко вирішив вилетіти за кордон тоді, коли з’явилася інформація про підготовку йому підозри в держзраді.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

 

Порошенко назвав дві причини, чому Зеленський “порушив проти нього справу”

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 16:46. УП

Колишній президент Петро Порошенко вважає, що нинішній президент Володимир Зеленський міг дати вказівку порушити проти нього провадження за державну зраду через падіння рейтингу або щоб відволікти увагу від проблем в енергетиці.

Джерело: Порошенко на брифінгу в Варшаві

Деталі: Порошенко зазначив, що він не може точно відповісти на питання, чому Зеленський вирішив порушити проти нього справу, але має кілька версій.

Першою причиною, на думку екс-президента, може бути падіння рейтингу Зеленського у грудні.

Другою – намагання відволікти увагу від проблем в енергетиці. Порошенко зазначив, що в Україні порожні склади вугілля і проблеми з газом. Він підкреслив, що Зеленський купує електроенергію в Білорусі, а вугілля – в Росії.

Порошенко також переконаний, що для його арешту немає жодних підстав.

Пряма мова: “Я повертаюся в Україну, щоб боротися за Україну, а не щоб боротися з Зеленським”.

Більше деталей: Екс-президент також зазначив, що їде в Україну, щоб скликати позачергову сесію парламенту.

“Всі говорять про агресію в європейських парламентах, а ми не можемо скликати позачергову сесію Верховної Ради”, – сказав він.

Порошенко додав, що Зеленський для нього – опонент, а не ворог.

Екс-президент також нагадав, що російський опозиціонер Олексій Навальний прилетів до Москви саме 17 січня 2021 року після лікування в німецькій клініці, де одразу був затриманий.

“Але цю дату ми не обирали”, – додав Порошенко.

Що передувало: Порошенко має повернутися в Україну 17 січня о 09:10 рейсом із Варшави. 17 січня об 11:00 Печерський суд Києва призначив засідання, на якому обиратимуть запобіжний захід колишньому президенту у справі про державну зраду.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Підозрюваним у цій справі також є нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук.

Раніше Порошенка викликали на допит, але він заявив, що перебуває за кордоном і повернеться в Україну в січні. Згодом стало відомо, що п’ятий президент прилетить 17 січня.

Державне бюро розслідувань заявило, що Порошенко вирішив вилетіти за кордон тоді, коли з’явилася інформація про підготовку йому підозри в держзраді.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

 

Порошенко звинуватив у своєму переслідуванні Зеленського, Коломойського і “банду”

НЕДІЛЯ, 16 СІЧНЯ 2022, 17:57. УП

Екс-президент Петро Порошенко вважає архітектором справи у держзраді проти нього президента Володимира Зеленського, а замовником – олігарха Ігоря Коломойського.

Джерело: Порошенко на брифінгу в Варшаві, відповідаючи на питання УП

Пряма мова: “За моєю інформацією, архітектором моєї справи є пан Зеленський, який дає вказівки, організовує і несе за це відповідальність. Замовником виступає пан Коломойський, я це стверджую авторитетно – як помста за Приватбанк, помста за всі ці речі”.

“Зеленський, Коломойський, Татаров, Симоненко, і це все одна… Зеленського я бандою не називаю поки що, але решта – це все одна банда”.

Деталі: Порошенко звернув увагу на те, що, незважаючи на підозри в крадіжці більше 10 млрд доларів, у виведенні й відмиванні коштів, шахрайстві, “Коломойський у нас без підозри, без санкцій, Коломойський у нас дуже активно разом із Зеленським заробляє”.

“Pandora Papers – це лише перша серія. Пане Зеленський, чекайте відосік. І це буду робити не я, а найбільші, найкращі міжнародні медіа”, – анонсував екс-президент.

Він висловив думку, що Зеленському краще було б “вийти і пояснити, за що йому заплатили 41 мільйон, за що йому заплатив ще десятки мільйонів пан Коломойський, які були джерела цих коштів”.

Що передувало: Порошенко має повернутися в Україну 17 січня о 09:10 рейсом із Варшави. 17 січня об 11:00 Печерський суд Києва призначив засідання, на якому обиратимуть запобіжний захід колишньому президенту у справі про державну зраду.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Підозрюваним у цій справі також є нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук.

Раніше Порошенка викликали на допит, але він заявив, що перебуває за кордоном і повернеться в Україну в січні. Згодом стало відомо, що п’ятий президент прилетить 17 січня.

Державне бюро розслідувань заявило, що Порошенко вирішив вилетіти за кордон тоді, коли з’явилася інформація про підготовку йому підозри в держзраді.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

 

Акцію у день повернення Порошенка біля аеропорту планують провести мирно

16.01.2022 10:41

Всеукраїнська громадянська акція на підтримку європейських цінностей, демократії і свободи слова, яка запланована на 17 січня біля Міжнародного аеропорту “Київ” у Жулянах, має відбутися без сутичок чи будь-яких дій, які б були на шкоду Україні.

Про це народний депутат України від фракції “Європейська солідарність” Ростислав Павленко заявив у неділю в прямому ефірі телеканалу “Україна 24”, повідомляє Укрінформ.

“Ми не плануємо ніяких сутичок чи будь-яких дій, які б були на шкоду Україні, але все насправді зараз залежить від влади”, – сказав Павленко.

За його словами, головна мета присутності громадян біля Міжнародного аеропорту “Київ” у цей день — наголосити на необхідності діяти у рамках закону. “Підтримка людей, участь людей нагадала б представникам влади про те, що треба триматися у межах закону, і тоді все буде добре”, – сказав політик.

Павленко нагадав про те, що лідер партії “Європейська солідарність”, народний депутат, експрезидент Петро Порошенко раніше заявив, що повернеться до Києва саме 17 січня, аби з’явитися в суді, як і обіцяв.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Порошенко заявляв, що повернеться в Україну із закордонної поїздки у першій половині січня. Він відбув за кордон 17 грудня.

20 грудня виконувач обов’язків генпрокурора Олексій Симоненко підписав повідомлення про підозру експрезидентові Порошенку у справі про постачання вугілля з окупованих територій. До Печерського районного суду Києва було внесено клопотання про застосування щодо Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, “діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

У вересні-листопаді 2021 року у цьому провадженні повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, що, своєю чергою, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

 

Представники інтелектуальних спільнот зробили заяву щодо Порошенка

16.01.2022 13:38

Представники незалежних експертних кіл та інтелектуальних спільнот України висловили свою позицію стосовно внутрішньополітичної ситуації, що складається навколо кримінального переслідування п’ятого президента України Петра Порошенка, та закликали владу та громадян співпрацювати задля національного єднання.

Як повідомляє Укрінформ, текст відповідної заяви, відкритої до підписання всіма зацікавленими сторонами, оприлюднив у Фейсбуці відомий філософ і громадський діяч Євген Бистрицький.

“В нинішніх умовах Україну може врятувати лише внутрішньополітична єдність, коли всі громадяни, незалежно від ідеологічних та політичних уподобань, згуртуються, щоб вистояти у масштабній кризі. Всі політичні еліти мусять співпрацювати, забувши про суперечності та взаємні образи, задля згуртування суспільства та зменшення ризиків і загроз, що нависли над країною. Прийде мирна доба перемоги, і суспільство допоможе його очільникам не забути своїх героїв і зрадників. До перемоги можна дістатися лише разом. А в гіршому випадку українським політикам просто не буде що ділити”, – йдеться у цій заяві.

Її автори наголошують на тому, що нині наша країна переживає масштабну комплексну кризу, найбільший рівень загроз національній безпеці, починаючи з 2014 року. Тому нині всі політики та громадяни мають бути разом, аби протистояти загрозам та подолати кризу.

Свої підписи під заявою вже поставили філософ Євген Бистрицький, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар, доктор економічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Длігач. Таку позицію підтримали доктор фізико-математичних наук, письменник Максим Стріха, проректор Українського католицького університету, учасник Ініціативної групи “Першого грудня” Мирослав Маринович, радник секретаря РНБО України (1996-2000) Михайло Гончар та інші відомі експерти й науковці.

ЗАЯВА, ВІДКРИТА ДЛЯ ПІДПИСАННЯ: ПРИПИНИТИ РОЗКОЛЮВАТИ УКРАЇНСЬКЕ СУПІЛЬСТВО ПЕРЕД ОБЛИЧЧЯМ АГРЕСОРА

https://docs.google.com/document/d/15Wvc2eHUgvum6y4NYaHCCMJ_dYh75HJWM4NEPuiXjk0/edit?usp=sharing

ЄВГЕН БИСТРИЦЬКИЙ, філософ

16 січня 2022, 09:45 УП

Ми, представники незалежних експертних кіл та інтелектуальних спільнот України, вважаємо за необхідне висловитися стосовно внутрішньополітичної ситуації, що складається навколо кримінального переслідування Петра Порошенка. Не перебираючи на себе права на надання юридичної чи моральної оцінки, водночас вважаємо за абсолютно необхідне звернути увагу політичних еліт та широких верств громадськості на стратегічний аспект цієї справи.

Сьогодні Україна переживає масштабну комплексну кризу. Ми маємо найбільший рівень загроз національній безпеці, починаючи з 2014 року. Велике угруповання російських військ скупчено біля наших кордонів у бойовій готовності. Увага всього світу прикута до загрози масштабного російського вторгнення в Україну. Рівень міжнародної напруги є найбільшим з часів Холодної війни. Країні загрожує глибока енергетична криза. Все це відбувається на тлі незгасної епідемії коронавірусу та занадто повільного економічного відновлення. Рівень довіри громадян до багатьох базових державних інституцій сягає історичного мінімуму.

На цьому загрозливому тлі керівна політична сила вдається до недалекоглядних кроків, які суттєво збільшують стратегічні ризики для країни, відкидаючи віковічну істину потреби у національному єднанні перед обличчям агресора та в умовах кризи.

В нинішніх умовах Україну може врятувати лише внутрішньополітична єдність, коли всі громадяни, незалежно від ідеологічних та політичних уподобань, згуртуються, щоб вистояти у масштабній кризі. Всі політичні еліти мусять співпрацювати, забувши про суперечності та взаємні образи, задля згуртування суспільства та зменшення ризиків і загроз, що нависли над країною. Прийде мирна доба перемоги, і суспільство допоможе його очільникам не забути своїх героїв і зрадників. До перемоги можна дістатися лише разом. А в гіршому випадку українським політикам просто не буде що ділити.

Дії нинішньої української влади, що безпосередньо спрямовані на розкол суспільства та збільшення температури внутрішнього політичного протистояння, можуть мати надзвичайно руйнівний характер для української державності.

Ми закликаємо Президента України Володимира Зеленського припинити розколювати українське суспільство у цей ризикований час, а всіх політиків та громадян співпрацювати задля національного єднання, збільшення стійкості України, протистояння загрозам та подолання кризи.

Підписи (додаються):

Євген Бистрицький, філософ, Виборча рада UA

Ігор Коліушко, Голова правління Центру політико-правових реформ

Петро Бурковський, аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва

Володимир Кіпень, Голова Донецького Інституту соціальних досліджень і політичного аналізу

Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи

Андрій Длігач, доктор економічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Анатолій Негрійко, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України

Юлія Кириченко, членкиня правління Центру політико-правових реформ, Співголова Ради Реанімаційного пакету реформ

Остап Стасів, Голова ГО “Відкритий Університет Майдану” (ВУМ)

Йосиф Зісельс, Співпрезидент Вааду України, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи, учасник ініціативної групи “Першого грудня”

Мирослав Маринович, проректор Українського католицького університету, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”

Ярослав Яцків, академік НАН України,учасник Ініціативної групи “Першого грудня”

Максим Стріха, доктор фізико-математичних наук, письменник

Локтєв Вадим, академік НАНУ

Валерій Ящук, . доктор фізико-математичних наук, академік АН Вищої школи України

Сергій Рябченко, професор, фізик, член-кореспондент НАН України

Михайло Гончар, радник Секретаря РНБО України (1996-2000)

Володимир Перехрест, доцент, математик, ДНУ ім О.Гончара

Олександр Габович, фізик, Національна академія наук України

Микола Харченко, доктор фізико-математичних наук, академік НАН України

Віктор Грінченко, академік НАН України

Олег Лаврентович, доктор фізико-математичних наук

Іван Ясковець, доктор фізико-математичних наук, Національна академія наук України

Юрій Джежеря, доктор фізико-математичних наук, професор, Національна академія наук України

Тарас Плахтій, незалежний дослідник політичних партій

Денис Андрущенко, Фонд Лідерів

Юрій Гончаренко, віцепрезидент Фонду сприяння демократії.

Ігор Наконечний, незалежний політ./PR консультант.

Сергій Іванов, розбудовник стартапів

Олена Казьміна, кандидат економічних наук, засновниця ТК “Орнамент України”

Вячеслав Пасальський, доцент, ДНУ, Дніпро

Ганна Потапова, експерт та консультант з управління персоналом

Віктор Бондарук, незалежний експерт з місцевого розвитку

Сергій Позняк, голова Асоціації підприємців ветеранів АТО

Ольга Гончар, журналістка, громадська діячка, Кривий Ріг

Юрій Венедиктов, економіст, Запоріжжя

Тетяна Острікова, експерт з економічних питань, підприємець, адвокат, народний депутат восьмого скликання

Агія Загребельська, співзасновниця “Ліги антитрасту”

Дмитро Чичера, голова ради “ЦГІ “Східна Брама”, волонтер, громадський діяч

Леся Качурова, волонтер, голова ГО “Громадська ініціатива Галичини”

Лілія Синєпалова

Іван Богданов, експерт з креативного мислення, диригент

Вікторія Родінкова, професорка, докторка біологічних наук, членкиня правління Європейського Аеробіологічного товариства (2008-2020)

Віктор Чабаненко, доктор фізико-математичних наук, професор, Національна академія наук України

Тетяна Гончар, кандидат економічних наук, волонтер, ментор, executive та бізнес коуч

Собібор Пороскун, лібертаріанець

Тарас Цимбрівський, керівник проектів, Українська Гельсінська спілка з прав людини

Анастасія Гаврилюк, Директор з міжнародних зв’язків – Старший аналітик, Українська асоціація інвестиційного бізнесу

Оксана Горкуша, к.філос.н., ст.наук.співр. Інституту філософії НАНУ

Геннадій Єфіменко, історик Інститут історії України НАНУ

Оксана Кисельова, к.філос. наук, ст. наук. співробітник Інституту філософії НАНУ

Наталія Волобуєва, архітектор

Олексій Панич, філософ, перекладач

Валентина Парандій, історик, кандидат історичних наук, доцент, м.Хмельницький

Олена Стяжкіна, історикиня, письменниця

Володимир Грабовський, доцент, м. Львів

Марина Колосова, громадянка України

Микола Халангот, доктор мед.н., проф.

Дмитро Дзюбанюк, самозайнятий, Київ

Лариса Лохвицька, математик, політв’язень радянських часів

Тетяна Бурак, громадянка України

Інна Шепелєва, викладач, Ірпінь

Лілія Жердецька, доктор екон. наук, зав. каф. Банк. справи Одеськ. нац. екон. ун-т

Леонід Мілявський, журналіст, політв’язень радянських часів

Юрій Фінклер, доктор філологічних наук, професор, професор Інституту журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили

Олег В. Азаров, викладач

Віталій Харченко, доктор біологічних наук, зоолог, Київ

Ірина Фріз, Народний депутат України

Оксана Корнієнко, кандидат біологічних наук, Київ

Михайло Канафоцький, координатор Християнської Суспільної Платформи

Олексій Кулішенко, канд.техн.наук, ст.наук.співр. ІКХХВ НАН України

Володимир Харченко, доцент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, Заслужений художник України, ветеран російсько-української війни

Юрій Рябченко, ІФН НАН України

Олег Базилевич, кандидат географічних наук, письменник, сценарист документального та ігрового кіно, перекладач, художник. Київ

Олег Коваль, соціолог, Київ

Олена Левчук, літературна редакторка, Київ

Андрій Смирнов, доктор історичних наук, Національний університет “Острозька академія”

Юрій Чорноморець, доктор філософських наук, професор, Київ

Валентина Шевцова, пенсіонерка, Київ

Віктор Степаненко, доктор соціологічних наук, Київ

Андрій Кулібаба, юрист, аспірант

Володимир Щурик, к.т.н., доцент, Рівне

Володимир Неймаш. доктор фіз-мат. наук, Київ

Костянтин Неділько, громадянин України, Одеса

Валерій Димов, політичний експерт

Аскольд Дувіряк, доктор фіз.-мат. наук, Львів

Сергій Лисенко, кінорежисер, громадський діяч

Ірма Вітовська. Заслужена артистка України

Лідія Дроб’язко, лікар-педіатр, громадянка України.

Анатолій Скорбун, науковий працівник

Василь Поварчук, кандидат фіз-мат наук, Інститут фізики НАНУ

Олег Радкевич, к.е.н., синектор, Одеса

Тетяна Хорунжа, історикиня

Анатолій Бурлака, ІЕПОР ім. Р.Є. Кавецького НАН України

Євгенія Бурлака, НМУ імені О.О. Богомольця

Валентина Бурлака, пенсіонерка

Роман Дейко, кандидат фармацевтичних наук, незалежний дослідник

Ігор Жиганюк, кандидат фізико-математичних наук, Національна академія наук України

Василь Гажаман, голова ГО “Інститут етнополітики та конфліктології”

Маргарита Араджионі, к.і.н., м. Київ

Олена Круківська, науковий співробітник Національного музею літератури України, Київ

Ігор Решетняк, інженер, м.Донецьк

Руслан Палієнко, лікар, к.м.н., доцент, Київ

Михайло Лебідь, пенсіонер, екс-керівник УМВС України у Волинській області

Роман Ленчовський, соціолог, незалежний дослідник

Світлана Мороцька, юрист

Мирослава Антонович, доцентка, керівниця Центру дослідження геноциду та прав людини Національний університет “Києво-Могилянська академія”

Олег Гуцуляк, канд. філос. наук, доцент, бібліотекар, блогер, Івано-Франківськ

Ольга Гейко, журналіст, політв’язень радянських таборів

Валерій Шаповал, пенсіонер, Київ

Михайло Багацький, канд. фіз.-мат. наук, м. Харків

Дмитро Шабанов, доктор біологічних наук, професор

Ірина Ральченко, заслужений працівник культури України

Вячеслав Захаренко, чл.-кор. НАН України

Андрій Кривонос, президент Гуманітарного центру

Олійник Валерій, кандидат фізико-математичних наук, Інститут гідромеханіки НАН України

Микола Марущенко, канд. фіз.-мат. наук, ст. науковий співробітник Інституту фізики плазми ім. Макса Планка, Німеччина

Олександр Колісник, Ізраїль

Тетяна Переверзєва, Авдіївка, завідувач музею.

Тетяна Хорунжа, історикиня

Олександр Бондар, Вінниця, громадян України.

Віктор Корохін, канд. фіз.-мат. наук, провідний наук. співр. НДІ астрономії, ХНУ ім. В.Н. Каразіна

Віктор Козлов, громадянин України, пенсіонер, м.Хмельницький

Ірина Предборська, доктор філософських наук, професор, Хмельницький

Михайло Хвастухін, громадянин України

Наталя Старченко, докторка історичних наук, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАНУ

 

Без ідентичності нації – немає держави

13 Січня 2022, 16:51  Армія інформ

Розпочинаємо цикл матеріалів, присвячених дослідженню питання національної та громадянської ідентичностей – засадничих характеристик, притаманних будь-якому народу, який зміг збудувати і захистити свою державність. Першим нашим спікером, який допоможе розібратися, чому наша «дорога в дюнах» до формування згаданого фундаменту націотворення виявилася настільки довгою й звивистою, став Костянтин Малєєв – соціолог, науковий співробітник Інституту філософії НАНУ.

Навіщо американські школярі вчать Геттісбурзьку промову Авраама Лінкольна

‒ Отже, Костянтине Сергійовичу, що таке національна і громадянська ідентичність, без яких неможливо збудувати сильну державу?

‒ Передусім тут слід з’ясувати, що розуміємо під ідентичністю. Насамперед спадає на думку етнічна її компонента як частина культурного й мовного комплексів. Відомо, що в кінці 18-го століття формується поняття «нація». Одне з перших її визначень належить Тадеушу Костюшко – польському військово-політичному діячу, учаснику Американської революції й очільнику польського повстання 1794-го. Як полковник Континентальної армії він керував будівництвом численних оборонних укріплень, згодом став бригадним генералом і отримав почесне американське громадянство. Але повернувся на батьківщину боронити нову Польщу. Надбанням того часу є відома конституція Понятовського (3 травня 1791-го) – перша в Європі (перша у світі – американська). Щойно її ухвалили, як Росія, Австрія і Пруссія оголосили Польщі війну й ліквідували її як державу. Костюшко намагався захищати свою країну. І він тоді написав важливі слова: «Не буває шляхтичів чи селян. Бувають поляки». Фактично, це документальне свідчення формування поляків як нації – соціального феномену, який має чітку територію, свої закони і державу, що належить народу. Тоді в Америці ще не знали слова нація, це поняття вигадали французи. Виникнення у них Конституції й Декларації прав людини і громадянина заклало важливу революційну річ – доти йшла мова про підданих короля, а тепер з’явився термін «французька нація». Тобто сукупність людей, яка утворила державу, в якій джерелом влади є народ: «Це наша територія, де командуємо ми. І не важливо як – через короля, парламент чи президента».

‒ Поляків можна було тоді назвати повноцінною нацією?

‒ Повернімося трішки назад. Річ Посполита була шляхетською республікою. І тоді ще не було такого зациклення на національності. Більшу роль мала релігійна приналежність. І тут слід не тільки про поляків говорити. У кінці 17-го століття, після кривавої Тридцятирічної війни (1618‒1648) поміж католицьким та протестантським блоками, що знищила 8 млн осіб, аби уникнути подібних трагедій, тодішні 135 представників найрізноманітніших політичних утворень Європи визначили між собою кордони й виписали принципи дипломатичних стосунків, створивши міжнародне право. Відтоді можна говорити про держави в сучасному їх розумінні. Буквально за рік – у 1649-му ‒ англійці під час революції страчують свого короля Карла Стюарта, визнаного судом винним у зраді «громад Англії». Доти подібне було неможливе. Бо доти те чи інше королівство було власністю короля, подібно до того, як будинок є власністю домовласника. Саме він був суб`єктом відносин. А тут з`ясувалося, що виник окремий суб`єкт ‒ держава, а король лише її представник.

Кожна нація повинна мати свою державу. І навпаки – державу має створювати й наповнювати повноцінна нація

Згодом американці – у 19-му столітті – визнали, що власником держав є народи, які в них живуть. І в цьому розумінні вони є республіками, навіть якщо влаштовані як монархії. Отже, кожна нація повинна мати свою державу. І навпаки – державу має створювати й наповнювати повноцінна нація. Саме тому імперії протирічать цьому принципу і є недієздатними, оскільки об’єднують й не факт, що на добровільній основі, кілька націй. А це неодмінно призводить до наступного: або на чолі імперії стають люди, які не презентують жодної нації, чи то самих себе, чи якісь окремі сім`ї, групи інтересів, або нації в імперії розділяться на повноцінні, власне імперські нації й підлеглі, другорядні.

Представники російського шовінізму почасти наводять приклад США як мультинаціональної держави. Насправді тут все не зовсім так. Саме на цьому прикладі яскраво можна пояснити, що ж є ідентичністю. Для цього слід згадати часи Громадянської війни в Америці й Геттісбурзьку промову Авраама Лінкольна 1863-го, яку вважають його політичним заповітом. У ній він звернувся до принципу рівності, проголошеного Декларацією незалежності США. Промова нараховує десять речень і поділяється на три частини. Це настільки ключова річ, що промову вчать усі американські школярі. Це щось на кшталт шевченківського «Заповіту». І в ній вмонтовано більша частина з того, що слід знати про сучасний американський світ. І ось з чого починається цей спіч: «80 років тому наші прабатьки породили на цьому материку нову націю, зачату під знаком свободи і присвячену принципам, що всі люди створені рівними». У розумінні Лінкольна, який уже знав слово нація, нею є американці, які вважають, що всі народжені люди є вільними і рівними. От ті люди, які погоджуються й приймають цей принцип, і входять в цю націю. І не важливо, говорять вони іспанською чи англійською, який мають колір шкіри, стать чи відношення до будь-якої релігії. Зрозуміло, такі ідеї зародилися саме у протестантських англіканських громадах, але надалі ці ідеї стали спільними для всіх.

Український культурний ландшафт почасти творений іншими мовами

‒ Виникає одразу запитання, а чим тоді є наша, українська ідентичність?

‒ Так, звісно, вона безумовно включає в себе історію України і українського народу як мінімум на 500-600 років назад. І одразу стає питання загальної наукової та публіцистичної плутанини. Бо мовна і генетична єдність – власне у контексті того, від кого ми пішли – та самосвідомість – це три різні речі. Дуже зрідка вони співпадають. Близькою до ідеальної у цих компонентах є історія, приміром, ісландської нації. Як висадилися на острові вікінги, так і досі майже кожен житель знає власну генеалогію чи не з 11-го століття. І там значно менше генетичного міксування. А вже всі, хто в Європі, навіть острівні британці, потрапили у плавильні котли різної величини й інтенсивності. Українці себе більш-менш починають усвідомлювати в часи Богдана Хмельницького, коли набував сили феномен козацтва. Культурно це був доволі вузький прошарок суспільства зі своїми особливостями.

Культурним проривом щодо українства є діяльність Києво-Могилянської академії. Бо в таких речах дуже велику роль грають інститути, які формуються в тих чи інших народах або територіях. От як формувалася німецька нація і мова? Відомо про щонайменше 50 діалектів німецької. Але з’явився Мартін Лютер і свідомо переклав грецький текст Біблії на ту мову, яку з його точки зору зрозуміє кожен німець. Таким чином він створив літературну німецьку мову.

Мова – живий організм, і тому важливо, аби нація, яка хоче вижити, зберігала сама мовну ідентичність, адже більшість націй саме і вирізняються якраз за цією ознакою

‒ Це те, що потім зробив Котляревський щодо української?

‒ Так. Причому це європейський тренд, адже десь за 10 років після Лютера те саме зробили і в Англії, переклавши Біблію на англійську – саме цей її варіант став основою літературної мови для всієї Британії. І за пів століття Шекспір цілком органічно писав саме такою англійською свої видатні твори. Утім, у мовній моделі Котляревського не було власної еліти, яка би просувала її у межах нації, що будує свою державу й інституалізує таку версію мови як еталон для всіх. Хоч і в Києво-Могилянській академії люди вивчали здебільшого релігійні науки, проте важливо, що сюди потрапляли люди з українських усюд і навіть глибинки. І кожен розмовляв певним діалектом. Поступово там викристалізувалося щось середнє – мовний «бульйон», з якого виросла сучасна літературна українська мова, хоч і спудеїв змушували між собою спілкуватися «мертвими» латиною і давньогрецькою. На цьому саме грунті і виріс Котляревський – тобто, він вже працював із матеріалом, що був на поверхні. І якщо продовжувати розглядати аспект ідентичності, одразу постає питання ідентичності з чим, із яким взірцем?

Якщо мовний – то це саме мова Котляревського і Шевченка. Проте такого потужного літературного україномовного середовища, як в Англії, Німеччині чи Росії тривалий час на наших теренах не існувало. Йдеться про тогочасні центри культурного тяжіння, які відволікали мислителів, діячів, творців від певного їхнього національного грунту, зокрема українського, аби приставати до актуальних моделей комунікації. Приміром, поміщики, літератори, чиновники тощо приїздили з усієї імперії до Санкт-Петербурга і, аби забезпечити собі успіх та визнання, мали комунікувати зрозумілою всім мовою. Так само і Гоголь орієнтувався у відомих йому реаліях, генеруючи певний український культурний ландшафт саме російською – мовою тодішнього дворянства.

В української мови настільки потужного центру не існувало, тому за взірець наразі ми послуговуємося черкасько-полтавським її діалектом. Але це не проблема, оскільки такою ж, приміром, є італійська, як й іспанська. Причому армія у формуванні тієї ж італійської й інших літературних мов відіграла помітну роль. Адже представники різноманітних провінцій і територій мали чітко розуміти одне одного та команди керівництва. А для цього і вироблявся загальнонаціональний глосарій комунікації.

Мова є украй важливою ідентифікацією, але не слід робити помилку, що ми от тисячу років так розмовляли і ще так розмовлятимемо тисячоліття. Мова – живий організм, і тому важливо, аби нація, яка хоче вижити, зберігала сама мовну ідентичність, адже більшість націй саме і вирізняються якраз за цією ознакою. Хоча є винятки – так, серби, хорвати, чорногорці й боснійці, які послуговуються кожен своїм стандартом сербохорватської.

У нашій культурі й на мовному рівні, зокрема, присутні впливи тих держав (націй), у складі яких наші терени перебували – йдеться про російські, польські, австро-угорські й інші ментальні інвазії. Звісно, це збагатило нашу культуру й від чого ми якраз не відгороджуємося, на відміну від сучасної Росії

Вільно дихати Україні не дають заскорузлі імперські комплекси всього російського суспільства, а не тільки його верхівки

‒ Отже, українці – порівняно молода нація, якщо говорити про всі її класичні ознаки, включно із власною державою?

‒ Безумовно. Зародки її ми бачимо у відомих нам військово-громадянських утворень доби Богдана Хмельницького, які існували на терені поміж трьома імперіями – Річчю Посполитою, Османською і Російською. І це суспільне явище усвідомлює себе як самоправне і самодостатнє утворення на основі прийняття певних правил й лідерів, які там усім керують. Причому всі погоджуються та приймають конкретні умови і ознаки того, в чому ми відрізняємося від інших довколишніх соціумів.

‒ Але з-поміж наших сусідів відтоді саме росіяни є найзатятішими противниками набуття державності українською нацією, вони взагалі заперечують процес нашого націотворення, хоча дуже легко йдуть на визнання «народу Донбасу», «народу Криму», «народу Придністров’я» тощо як цілком науково доведеної реальності?

‒ Це так тому, що прийняття нас у повноправному державному контексті самостійної нації протирічить природі російського неоімперіалізму, який наразі домінує в політичному дискурсі РФ. Якщо говоримо про російський феномен, слід зачепити явище націосепаратизму, притаманне якраз імперіям, причому це відбувається обов’язково – рано чи пізно. Такі ж процеси відбулися в Оттоманській імперії, з якої вийшли Румунія, Болгарія, Греція, Албанія, Сербія тощо. Нації себе усвідомили і, щойно отримавши вікно можливостей, відділилися і сформували національні держави із соціумом, що має чітку айдентику – передусім мовну й релігійну. Як і Австро-Угорщина. Проблеми націосепаратизму в імперіях не існувало доти, поки не набули розвитку національні ідеї й устремління. І кожен народ, який зміг собі ж пояснити, чому він є окремішньою нацією, яка заслуговує на власну державність, почав говорити «причому до нас турки або австрійці, чи англійці?». Мовляв, нехай у них буде своя країна, а в нас – своя.

‒ Чи може бути історія взаємин Великої Британії та США прикладом для тих росіян, які досі не можуть зрозуміти, чому ми не можемо бути повносправним окремішнім народом? Адже британці, ірландці й шотландці, що виїхали на американський континент, згодом воювали із метрополією за право будувати власну вільну державу. І згодом вони встановили дружні, взаємовигідні відносини, що тривають донині.

‒ Вільно дихати Україні не дають заскорузлі імперські комплекси всього російського суспільства, а не тільки його верхівки. Ця імперія має свою історію націосепаратизму. Давайте згадаємо історію володіння Росією країнами Балтії, Фінляндією і частиною розділеної Польщі. Важливо, що на час дрейфу Польщі від Росії Варшава була третім за величиною містом імперії. Це перші нації, які змогли вирватися звідти. Щоправда, вони завжди мали особливий статус, оскільки до російського поглинання мали тривалу історію власної державності, на відміну, приміром, від України. Тому їхній націоналізм із нашим важко порівняти, оскільки національну ідентичність ми лише розбудовуємо і перебуваємо, якщо порівнювати з ними, десь на етапі після Першої світової. Тоді метрополія ще мала комплекс претензій до них, що потім вилився у наступі 1939-го на Польщу та наступній зимовій кампанії супроти Фінляндії. Точно така ж ідея реваншу наразі розвивається Кремлем щодо сучасної України. І нам важливо цю агресію витримати і вийти переможцями з неї.

‒ Тобто, якщо брати аналогії, від нас відстануть років через 50?

‒ Важко однозначно відповісти, але цілком може бути. Ми наразі доробляємо те, що інші європейські нації вже здійснили 100-150 років тому. Проте для українців є інший характерний процес – націоєднання. Схожою є епоха державотворення в Італії та Німеччині, які змогли об’єднати в собі десятки суб’єктів із певною національною й культурною ідентичністю. Звісно, процес був складний і не завжди безпроблемний. В українському варіанті Злука і відхід від імперій злилися в єдиному національному руху від Карпат й до Дону.

Але я хочу сказати основну свою точку зору на наш предмет обговорення. Мова, історія політичних подій і розвитку відповідної культури є тут другорядними щодо головної ідентичності. Йдеться про цінності, які формують правовий погляд на життя. Це, наприклад, стале уявлення про те, що якщо я вийшов на Майдан, то ніяка сила мене розганяти там не може. І ця ідентичність сформувалася задовго до чіткого розуміння поняття «українці» як нація. У давньоруських містах існувало віче, і жоден князь його розігнати не міг. І маємо феномен, що саме на територіях, де ми з вами живемо, причому незалежно від мови (багато російськомовних були учасниками Революції гідності й воюють нині за Україну), ця ментальна характеристика якось передається.

Уся «історія держави російської», яку почали конструювати з подачі нашого земляка Феофана Прокоповича і яку далі обгрунтував Карамзін, на 80% є штучною, вигаданою, сучасною мовою, фейковою

Російський культурний простір насправді дуже мало породив позитивних цінностей

Немов культурний чи поведінковий код…

Саме так, і якось зафіксувати його інструментально непросто! Гадаю, це комплекс спадкових речей, що дрейфують у часі як певні мовні конструкції, традиції, словоформи, легенди і фольклор, типажі стосунків та поведінки, які локалізуються територіально чи історично обумовлено. Це якраз про наративи, про які не зовсім правильно нині багато хто говорить, не розуміючи тривалості їх дії – а це щонайменше десятки, а здебільшого ‒ сотні й навіть тисячі років! Тому вся «історія держави російської», яку почали конструювати з подачі нашого земляка Феофана Прокоповича і яку далі обгрунтував Карамзін, на 80% є штучною, вигаданою, сучасною мовою, фейковою. Хоча юридично держава росіян мала би виростати із Золотої Орди і, як на мене, нічого поганого чи соромного в цьому немає. Але росіяни категорично цього не сприймають. Гадаю, причина в тому, що російський культурний простір насправді дуже мало породив позитивних цінностей. І там дуже дивні речі відбуваються. Адже багато чого прогресивного вони експортували з Європи, але тим часом кажуть, що «ми – не Європа». Напевно тому, що в Європі є цінності, яких російський соціум не сприймає. Проте і нащадками ординців теж не хочеться бути, адже тоді ким вони є щодо європейського культурного континууму? Справжній фундамент «руского міра» видає його реальна правова традиція, котра донині здебільшого є монгольською, де існує начальство верховне і безумовне, рабське підпорядкування – ні у Суздалі, чи Володимирі ніколи не було віче. Тодішні тексти, починаючи від 12-го століття, показують, що… вільною людиною там бути було соромно, тобто «не круто»! Вас там могли оцінювати тільки по тому, наскільки крутим є ваш господар чи патрон. Ваша крутість не мала зовсім жодного значення… Вам нічого це не нагадує вже в реаліях сьогоденної Росії?! Аналогія очевидна!

Зрозуміло, що автономія міст за Магдебурзьким правом та можливостями громад, яка в нас поширилася свого часу аж до Полтави, Росія ніколи не знала в теперішніх кордонах і не змогла сюди нічого подібного експортувати. Згадайте відому поезію Григорія Сковороди, де він говорить про «Всякому городу нрав і права, всяка має свій ум голова…». В Україні зазвичай не було голоду й селяни не залежали від запасів, які створював поміщик чи князь на російському терені ризикованого агровиробництва і потім у разі чого роздавав їх підданим. В Україні не існує настільки виразного поклоніння державі як благодійнику, який тебе утримує, що ми бачимо в Росії. У нас куди потужніша роль і вища довіра до громади. Отже, головна наша ідентичність, якої варто триматися, це наші демократичні традиції ще з часів Київської Русі.

На завершення скажу, що справжня війна російської пропаганди проти України триває не тому, що хтось у нас не дає можливості вивчати російську мову, а за те, щоби в нас залишалося якомога більше людей, які не розуміють української. Інакше етнічні росіяни стають ментально українцями. Отже, це боротьба росіян за право не знати нашу мову, і ця ситуація така ж, як і в інших державах, що вийшли із радянської моделі. І  це слід завжди враховувати.

Геннадій Карпюк, кореспондент АрміяInform

 

Народный милитаризм

Дмитрий Шушарин 15.01.22  Medium

Вовсе не силовики, а представители питерской интеллигенции составляют сейчас самый ближний круг президента. И вовсе не силовики занимаются не только СМИ и пропагандой, но и экономикой, внешней и внутренней политикой, культурой и прочими стратегически важными делами. Исследователи из РАНХиГС проанализировали биографии 381 высшего госслужащего в федеральных министерствах, в том числе министров (21 человек), их заместителей (138 человек, включая первых замминистра) и директоров департаментов (222 человека) в кабинете образца 2017 года. Главным условием попадания в элиту оказалась не принадлежность к силовикам: всего 10% высших управленцев имеют военное образование, а доля выходцев из армии и правоохранительных органов составляет лишь 2%. Ключевыми признаками нынешних управленцев стали рождение в крупных городах и учеба в московских и петербургских (ленинградских) вузах: этим признакам соответствует около 60% высших госслужащих[1].

И вообще, откуда взялись эти силовики? С Луны свалились? Да нет, они учились в тех же школах и университетах, что и самые прогрессивные интеллигенты. У них есть право называться интеллигентами. А вот обратное неверно. У статусных интеллигентов, сколько бы они ни изображали брутальность, никогда не получится переход в касту силовиков. Так что дело не столько в приведенных цифрах, сколько в том, что, находясь в социальном и политическом меньшинстве, силовики навязали элите и социуму свои нравы и обычаи. Мне не хотелось бы лишний раз говорить о том, какие методы они сделали обычным делом в нынешней России.

Меньшинство, однако, меньше не становится. Наблюдается устойчивый рост численности всех силовых ведомств. Скачок произошел в 2014 году. А в первой половине 2020 года каждый четвертый рубль федеральной казны достался силовым структурам. По сравнению с предыдущим годом ассигнования выросли на 10%. Расходы непосредственно на вооруженные силы увеличились на 14%, до 1,213 трлн рублей. Финансирование ядерно-оружейного комплекса взлетело на 36%, На разработки нового оружия (прикладные исследования в области национальной обороны) было выделено на 10% больше. Расходы по госпрограмме «Развитие оборонно-промышленного комплекса» почти утроились — Расходы по статье «национальная безопасность» увеличились на 11%. Органам МВД досталось дополнительно 21 млрд рублей, Росгвардии — 10 млрд рублей, органам безопасности (ФСБ, ФСО) — 16 млрд рублей. Расходы по этим статьям выросли на 7–12% до 315,5 млрд рублей, 110,7 млрд рублей и 164,1 млрд рублей соответственно.

Расходы на содержание аппарата чиновников и органов госвласти взлетели на 20%, до 667 млрд рублей. «Функционирование президента Российской Федерации» подорожало в полтора раза.

Экономить правительство решило на госпрограммах развития регионов и производстве лекарств, Финансирование госпрограммы развития Северо-Кавказского федерального округа упало более чем в пять раз, аналогичной программе для Калининградской области урезали финансирование на четверть. Расходы по госпрограмме развития Арктики упали в шестнадцать раз. Кроме того, «под нож» пустили госпрограмму развития медицинской и фармацевтической промышленности. Она стала самой недофинансированной из всех, получив за полгода лишь 6,6% от заложенной суммы[2].

Имущественного единства в этой касте нет. Быть силовиком очень выгодно на Кавказе, но не в Москве. Существует значительный перепад между доходами руководства и рядовых сотрудников. В новой социальной стратификации первые лица силовых ведомств уже не члены силовых корпораций, они принадлежат к высшему слою правящей элиты, что же до основной массы силовиков, то власть взяла курс на ее замкнутость и межгенерационное воспроизводство. Делается это не с помощью запретов, а наоборот, введением льгот, в частности, дети сотрудников МВД и Росгвардии получат приоритетное право поступать в ведомственные вузы[3].

Осенью-2019 о доверии армии заявили 63% респондентов Левада-центра (против 37% в 2009 году), а о доверии ФСБ и другим спецслужбам высказались 48% (против 31% за десять лет до того). Самая высокая доля тех, кто считает работу в спецслужбах привлекательной, среди респондентов 18–30 лет — 76%. Среди россиян старше 60 лет таких 59%[4]. Но тревожно не это, а реакция прогрессивной общественности.

«Это и результат пропаганды в государственническом ключе, и конформизма, который проявляют граждане, отвечая социологам, — заявил Би-би-си зампредседателя совета “Мемориала” Никита Петров. — Абсолютизировать эти результаты не стоит, потому что все быстро меняется[5]

И эти люди считают себе интеллектуалами, учеными, исследователями. Опрос показывает многолетний тренд, а не быстрые перемены. И в ближайшем будущем особых изменений не предвидится — с чего вдруг? Ни малейших оснований для таких надежд, потому что настроения молодежи определены не сериалами и ток-шоу, а социально-экономической ситуацией в стране и трендами ее развития. Распухающие силовые ведомства будут привлекать все больше неприкаянных молодых людей, которым не найти работы, не открыть бизнес, не получить образования.

Но обсуждать всерьез нечто неприятное, ставящее под сомнение результаты его собственной деятельности, — а данные свидетельствуют о провале просветительства «Мемориала» — русский интеллигент не в состоянии. Боится.

Боятся интеллигенты признавать и другое: в России вырос авторитет армии, милитаризм в России можно назвать народным. Каждый настоящий мужчина должен пройти службу в армии — так считают 60 процентов россиян, согласно опросу Левада-центра, проведенному в апреле-2019. Позитивное отношение к призывной службе достигло рекордного уровня за все время опросов, проводившихся социологами с 1997 года: за все годы исследований этот показатель не превышал 44%[6].

Подобные настроения нельзя считать навязанными злокозненными силовиками, пропагандой, информационной и сериальной агитацией. Невозможен и прямой перенос прежнего тоталитарного опыта на нынешнюю модель. Начинают вспоминать про цинковых афганских мальчиков, постепенно настраивавших население против войны. Но в Афганистане воевали призывники, которые уже со второй чеченской к боевым действиям не привлекаются. Сейчас воюют профессиональные убийцы, среди которых очень много социопатов, собственных семей не создавших и со своими родственниками связь потерявших. И потому никакого общественного движения по поводу их гибели не будет.

Мы наблюдаем формирование новой касты профессиональных убийц. Именно убийц, а не воинов. Эти профессионалы ни на минуту не задумаются, когда им прикажут делать в России то же самое, что они творят в соседних странах, в Сирии, Ливии, ЦАР, Чаде, Анголе. Русские интервенты от Украины до Мали являются частью общей социальной системы. Они боеспособны, обучены и не имеют моральных ограничений. Сказки о разваливающейся армии, которые в ходу в СМИ и социальных сетях, описывают ситуацию с точностью до наоборот. Это уже понятно западным аналитикам. Не буду ссылаться на то, что русская армия накопила многолетний — с семидесятых годов — опыт боевых действий, что в нее вложены огромные деньги, что она вполне соответствует технологическому и интеллектуальному уровню современного военного дела. Русская армия — и это самое главное — столь же органична общественному, политическому и экономическому устройству России, как соответствовала она ему при Петре I, Екатерине II, Сталине и Брежневе.

В советские времена армия выполняла социализирующие функции для всего мужского населения страны. Сохранила она их и теперь, но отделила их от собственно военных, что ее заметно усилило. Контрактники, вытеснившие срочников еще в ходе первой чеченской войны, сформировали особую социальную касту.

В русской прессе мотивацию контрактников объясняют невозможностью найти работу. На это слышатся возражения: работа всегда есть. Спор этот бесполезен, потому что сводит все к одному примитивному вопросу. А он часть общей проблемы — проблемы социализации, соответствия имущественных и социальных статусов, которые далеко не всегда находятся в прямой зависимости друг от друга. Вся социальная система России глубоко милитаризована, работает на войну. И далеко не всегда эта милитаризация очевидна. Все, что с ней связано, — многоуровневый, разномасштабный, разноименный бизнес. Война заложена уже в бизнес-планы, социальную структуру и массовую культуру нынешней России, стала частью ее образа жизни и идентичности.

Имущественное расслоение общества — на грани поляризации — выталкивает людей в силовые ведомства и частные корпорации. Этому содействуют и отсутствие институтов социальной защиты, и ничтожество профсоюзов, так и оставшихся государственно-рептильными, и все те же медиа с их культом войны и насилия во всем — от информационных программ до сериалов и развлекательных шоу.

Социальная жизнь устроена так, что приводит человека на войну — внутри страны или вне ее, неважно — как в девяностые годы приводила в криминалитет. Тогда криминализация и призонизация, сейчас милитаризация, но уже на основе достижений прежних лет. Криминальная милитаризация. Путинский режим старается позиционировать себя в противопоставлении «лихим девяностым» — это клише повторяется много лет при каждом удобном случае. Но на самом деле внутренняя и внешняя политика Кремля — прямое продолжение той эпохи, перенос понятий — нравов и обычаев преступного мира — на внешнюю и внутреннюю политику, на международные отношения и управление страной.

Во всех лагерных воспоминаниях и в нынешних репортажах видна связь жестокости по отношению к ближнему с жестокостью по отношению к себе. Саморубы, проглоченные бритвы, прибитые к шконке мошонки, коллективно вскрытые вены — все это признаки настоящего человека в блатном понимании, героя. Среда в казарме, особенно в спецназе, боец которого должен быть готов к суициду или к тому, что его убьют свои, в сущности, ничем не отличается от лагерной по своей внутренней первобытной природе. Одни инициационные обряды чего стоят. По тем же понятиям живут дворовые компании, поставляющие рекрутов для организованной преступности, полиции, контрактной армии, бизнеса. Та же атмосфера в школах и семьях. На этом вырастает правящая элита и ее рабы, олигархи и бомжи, интеллектуалы и бандиты.

Весьма часто очередное безобразие — от президентского до околоточного уровня — сопровождается в России восклицаниями “оккупанты!”, “захватчики!”, “оккупационный режим!” Красиво, но бессмысленно, о чем предупреждали и Ремарк (нацисты не с Луны свалились), и Солженицын (люди в погонах ГБ того же происхождения, что и все).

Режим может производить впечатление оккупационного только на тех, кто не имеет представления о том, как росло и развивалось абсолютное большинство населения в СССР и сейчас в России. Его социальный опыт формировался в первобытных по происхождению и уровню социальных иерархиях двора, улицы, школы, ПТУ, спортшкол и секций. Он закреплялся у кого на зоне для малолеток, у кого в армии, у кого во взрослой тюрьме. Опыт этот проецировался и на высшую школу, а потом трансформировался во взрослой жизни.

В 2011 году Лев Гудков так сказал о человеке тоталитарном: “Это человек государственный, то есть воспитывавшийся в системе тотальных институтов, когда рядом с ним практически, рядом с государством не было никаких сфер[7].”

Очевидно, что это проявление примитивного толкования тоталитаризма. Все сводится к государству, игнорируются его тоталитарные деформации и роль социума. Между тем, никак не получается, что рядом с советским человеком “не было никаких сфер”, кроме государства. Причем на всех социальных уровнях и во всех социальных закоулках. И коммуналка такая сфера, и двор, и собственная семья, и деревня. А у миллионов обитателей многонационального Советского Союза — тейп, махалля, землячество. О государстве — это все так, по верхам. И циклического воспроизводства одного и того же общественного устройства не объясняет.

Вот из этого повседневного опыта, из порожденных им нормативности и консенсуса и выросла нынешняя политическая культура, объединяющая абсолютное большинство населения, вовсе не считающего власть оккупационной. Напротив, она в доску своя, родная, с детства знакомая, понятная и прозрачная. И если такая власть развяжет полномасштабную войну на постсоветском пространстве, в Европе, во всем мире, то она может рассчитывать на поддержку большинства собственных подданных, на народный милитаризм, который является самой надежной скрепой народного единства.

[1] https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2019/03/13/796369-otkuda-berutsya-ministri?fbclid=IwAR16jUJ_OQqLcS3HIJPVSxU9Ow4R_jp0A1MD6_3gJp6hfoSc9SJm2WKs0T0

[2] https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/rossiya-uvelichila-raskhody-na-oboronu-do-novogo-rekorda-1029393592?fbclid=iwar2z26alvucitq2ay0avkydazxf3x7zxi0z3mmiwb5djju22xil5oy1yp3w

[3] https://www.svoboda.org/a/31117232.html?fbclid=IwAR05WB0cwu9MUuDtxuXflNZOfOiYNT1zH25J44AmEaCypuxlXS133Tj76Zc

[4] https://www.levada.ru/2019/10/24/institutsionalnoe-doverie-5/

[5] https://www.bbc.com/russian/news-42911558?SThisFB&fbclid=IwAR1YFzRKchDZI4dxcezj-qG75R3srjAp8SkGW-t6MtfXCJfShjco6r48_yc

[6] https://www.levada.ru/2019/06/18/rekordnoe-chislo-rossiyan-nazvali-sluzhbu-v-armii-obyazannostyu-muzhchiny/

[7] http://www.svoboda.org/content/article/24340400.html

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 178

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua