Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 16.04.2021

Інформаційний резонанс доби: 16.04.2021

Окупанти за добу 15 разів обстріляли позиції ООС

17.04.2021, 08:12

За минулу добу окупанти 15 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

«Протягом минулої доби, 16 квітня, було зафіксовано 15 порушень з боку збройних формувань Російської Федерації», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, неподалік населених пунктів Новгородське, Мар’їнка та Опитне противник відкривав вогонь у бік позицій наших захисників із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82-го та 120-го калібрів, а біля селища Невельське – ще й з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У передмісті населених пунктів Водяне, що на Донеччині, Луганське та Новоолександрівка ворог здійснив обстріл з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів, а біля селища Майорськ – зі стрілецької зброї.

Поблизу селищ Тарамчук та Красногорівка російсько-окупаційні війська застосували станкові протитанкові гранатомети, а біля Пісків – підствольні гранатомети та стрілецьку зброю.

У районі населеного пункту Майорськ ворог здійснив дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

У штабі повідомили, що бойових втрат серед наших захисників за минулу добу немає.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

Станом на 7 годину ранку, 17 квітня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню. Так, неподалік Водяного, що на Донеччині, ворог відкривав вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Бойових втрат серед наших захисників за поточну добу немає.

 

Російські найманці з початку доби шість разів зривали «тишу» на Сході 

16.04.2021, 19:17

Російські окупаційні війська 16 квітня 6 разів порушили режим тиші у зоні ООС, бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресцентр штабу Об’єднаних сил.

«Російсько-окупаційні війська продовжують вести обстріли позицій українських захисників з метою подальшого звинувачення у порушенні режиму припинення вогню. З початку цієї доби зафіксовано 6 порушень з боку збройних формувань Російської Федерації», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, неподалік населеного пункту Невельське противник відкривав вогонь у бік позицій наших захисників із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. У передмісті Водяного, що на Донеччині, ворог здійснив обстріл з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Поблизу селищ Тарамчук та Красногорівка російсько-окупаційні війська застосували станкові протитанкові гранатомети, а біля Пісків – підствольні гранатомети та стрілецьку зброю. У районі населеного пункту Майорськ ворог здійснив дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

«Бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає. Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК», – повідомляє пресцентр.

У штабі наголошують, що підрозділи ЗСУ знаходяться на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи.

Як повідомлялося, 15 квітня російські окупаційні війська 7 разів порушили режим припинення вогню, втрат серед українських воїнів не було.

 

Наєв сказав, скільки російських військових наразі перебувають на кордоні з Україною 

16.04.2021, 23:11

Рівень військової загрози з боку РФ високий, на даний час прибули додаткові сили РФ і загальна чисельність військових РФ 103 тисячі 200 осіб.

Про це сказав у «Свободі слова Савіка Шустера» в п’ятницю командувач об’єднаних сил Збройних Сил України, генерал-лейтенант Сергій Наєв, передає Укрінформ.

«Рівень тої військової загрози, який зараз знаходиться навколо українських кордонів він зріс, але на даний час критична лінія не перейдена. Ми на даний час не бачимо утворення наступальних угруповань», – сказав він.

За його словами, ЗСУ готові до будь-яких дій противника, зокрема, і до найгіршого варіанту.

«Тому що коли ЗСУ готові до вирішення ситуації за найгіршим варіантом, то ми будемо готові до вирішення ситуації менш складної», – підкреслив він.

Наєв підтвердив, що зараз йде нарощування Збройних сил РФ навколо України. З 2015-16 років по березень навколо України перебувало 28 батальйонно-тактичних груп, які разом з ЗС РФ в окупованому Криму і на Сході складали 88 тисяч 900 осіб. На даний час прибули додаткові батальйонно-тактичні групи, їх зараз 47. Загальна чисельність сягнула 103 тисячі 200 осіб.

«Ми ще очікуємо наближення біля 9-10 батальйонно-тактичних груп і загальна чисельність буде 110 тисяч військових РФ», – повідомив він.

У даній ситуації ми вживаємо заходи стримування розростання військової ескалації навколо державного кордону України. Ми разом з РНБО діємо за єдиним планом, щоб стабілізувати ситуацію. І на тих напрямках, які загрозливих, не дати перевагу противнику щодо нашої чисельності.

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ.

Паралельно Росія веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України. 10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

 

Ударні угруповання для ведення бойових дій з боку РФ наразі не створені – Наєв 

16.04.2021, 23:35

Російські війська наразі займаються демонстрацією сили, ударні угруповання з боку РФ не створені.

Про це сказав у «Свободі слова Савіка Шустера» в п’ятницю командувач об’єднаних сил Збройних Сил України, генерал-лейтенант Сергій Наєв, передає кореспондент Укрінформу.

«Ударні угруповання для ведення бойових дій наразі не створені. На даний час таких ознак немає. Всі підрозділи знаходяться у базових таборах на полігонах і здійснюють заходи військової підготовки, що називається демонстрацією сили», – розповів він.

Наєв пояснив, що війська мають бути вишукуванні у бойовий порядок і здійснити заходи приготування до наступу. Водночас він підтвердив інформацію, що дійсно поблизу кордону з Україною російською стороною були розгорнуті польові шпиталі.

Командувач об’єднаних сил Збройних Сил України також повідомив, що РФ перекинула додаткові війська і до окупованого Криму.

«Ми розглядаємо варіанти висадки повітряних і морських десантів на всіх загрозливих напрямках морського узбережжя, нами посилено мінне загородження, ми відпрацювали й комплекс заходів щодо посилення протиповітряної оборони, там сплановані різні дії, у тому числі й такі, які можуть бути вкрай несподівані для тих, хто намагатиметься висадити десант», – сказав він.

Стосовно Білорусі Наєв зауважив, що там немає накопичення ЗС РФ, немає їх і у Молдові:  «Тобто там немає підготовки до якихось активних бойових дій відносно України».

Під час ток-шоу були оприлюднені результати ексклюзивного опитування «Свободи слова Савіка Шустера «Чи бояться українці, що Путін захопить інші території України?». За даними опитування 57 відсотків громадян допускають захоплення, 42 – ні, інші не визначились.

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно Росія веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

 

Росія перекинула до окупованого Криму понад 50 штурмовиків

17.04.2021, 06:23

ВПС Росії перекинули в окупований Крим понад 50 штурмовиків зі Ставропілля.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на російські ЗМІ.

Наголошується, що екіпажі Су-25СМ3 авіаційної частини 4 армії ВПС і ППО Південного військового округу Росії, дислокованої на Ставропіллі, перебазовані на оперативні аеродроми Криму. Своєю чергою ескадрилью Су-25СМ3 об’єднання ВПС ППО з військового аеродрому в Криму було перебазовано на полігон Ашулук в Астраханську область Росії.

“Під час льотних тактичних навчань екіпажі винищувачів Су-27СМ, Су-30СМ і бомбардувальників Су-24М, Су-25см3 і Су-34 виконають ракетні пуски та бомбометання по морських цілях”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ.

Паралельно Росія веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України. 10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

 

Червоний Хрест привіз на окуповану частину Донеччини і Луганщини ще 100 тонн гумдопомоги

На окуповану частину Донецької та Луганської областей доставили майже 100 тонн гуманітарного вантажу від Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“Сьогодні, 16 квітня 2021 року, на окуповані РФ частини Донецької та Луганської областей України п‘ятьма вантажівками доставлено гуманітарний вантаж загальною вагою 93,64 тонни. Його передано від всіх держав-членів Женевських конвенцій, які роблять внески в глобальний бюджет Міжнародного комітету Червоного Хреста”, – йдеться у повідомленні.

Так, 5 вантажівок переправили гуманітарну допомогу, а саме – товари медичного призначення, через КПВВ Щастя.

Як повідомлялося, за даними прессекретаря Президента України Юлії Мендель, за 2020 рік міжнародні організації відправили на окуповану частину сходу України 76 автомобільних колон з гуманітарною допомогою, а Росія – всього 5 автоколон.

 

У прифронтовому Опитному вперше за шість років відновили електропостачання 

17.04.2021, 04:21

На Донеччині відновили електропостачання прифронтового селища Опитне, знеструмленого у 2015 році внаслідок бойових дій російських окупантів.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Павло Кириленко.

«Відновили електропостачання у селищі Опитне. Із січня 2015-го року там не було електрики: селище розташоване на лінії розмежування – лінії електропередач були пошкоджені внаслідок обстрілу», – написав очільник області.

Він зазначив, що відновити електропостачання в Опитному не вдавалося протягом шести років через небезпеку: окупаційна влада не підтверджувала режиму тиші, і щойно ремонтники приступали до роботи – з боку проросійських незаконних збройних формувань відкривався вогонь.

Підтвердження режиму тиші через СЦКК вдалося отримати 6 квітня цього року. І одразу ремонтні бригади ДТЕКу приступили до робіт – проклали 3,6 км кабелю, який безкоштовно надала Норвезька рада у справах біженців; установили трансформатор, підключили будинки до електромережі.

«Дякую усім, хто наближав цей день, і тим, хто долучився до відновлювальних робіт – для 38 жителів прифронтового селища сьогодні справжнє свято», – написав Кириленко.

 

Іран навмисно збив літак МАУ – Данілов

Версія офіційного Тегерана про випадкове збиття літака авіакомпанії ”Міжнародні авіалінії України” не відповідає дійсності.

Як передає Укрінформу, про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв’ю Globe and Mail.

“Коли Іран стверджує, що це було випадковістю, я не вірю. Це було зроблено навмисно, це був свідомий напад”, – сказав Данілов.

За його словами, на цю думку наводить, серед іншого, відмова Ірану у наданні безперешкодного доступу до місця катастрофи міжнародним експертам. “Іран не дозволяє вивчати цю трагедію, вони відкладають або сповільнюють будь-яке розслідування. Те, що вони самі себе розслідують, м’яко кажучи, дивує”, – зазначив секретар РНБО.

На його думку, Іран міг збити пасажирський літак для припинення ескалації протистояння зі США.

“Якщо згадати МН17, який росіяни збили за вказівкою військових, <…> активні військові дії припинилися після цієї катастрофи, оскільки весь світ намагався зрозуміти, що трапилося. Якщо застосувати ту саму логіку до подій 8 січня, то було вбивство Сулеймані, після чого очікувалася тотальна війна. Після збиття літака й вбивства, серед інших, наших громадян, ця тотальна війна перемістилася із першої позиції у переліку пріоритетів на десяту”, – зауважив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, літак авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України”, що виконував рейс PS-752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав катастрофи в Ірані 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що український літак був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

6 квітня цього року прокуратура Ірану висунула обвинувачення 10 посадовцям у зв’язку зі збиттям літака МАУ.

 

У Нідерландах закінчилося судове засідання у справі MH17, наступне — 22 квітня

У Нідерландах закінчилося чергове судове засідання у справі про збитий у 2014 році літак рейсу MH17.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу із судової зали, наступне засідання має відбутися 22 квітня.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс зазначив, підсумовуючи два дні слухань, що чотирьох днів було цілком достатньо і адвокати Пулатова за цей час могли поставити будь-які запитання експерту російського концерну “Алмаз-Антей”. Однак, якщо у захисту є запитання, то поставити їх можна під час спільного допиту експертів чи пізніше у письмовому вигляді.

Захист одного з чотирьох обвинувачених підполковника-спецпризначенця ГРУ Олега Пулатова раніше заявив, що хоче продовжити опитування російського експерта.

Що стосується питання реконструкції MH17, то порядок огляду буде затверджений у травні. До того часу захист Пулатова та сторона обвинувачення мають заявити суду, на які саме частини реконструкції вони хочуть звернути увагу.

Головуючий суддя також зазначив, що рішення щодо інших питань, які піднімалися протягом останніх двох днів слухань, буде оголошене під час наступного засідання суду 22 квітня.

Як повідомляв Укрінформ, 15 квітня захист Пулатова заявив, що хоче оглянути всі уламки літака, йдеться про 18 контейнерів.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу MH17.

Пасажирський Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом “Бук”, який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування “Бука”. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу збройних сил РФ, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”.

Інтереси одного з чотирьох підозрюваних – Пулатова, який висловив бажання долучитися до процесу, представляють адвокати нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt.

 

Тракторист наїхав на вибухівку в прифронтовому селі на ДонбасіУП

Під час сільськогосподарських робіт на полі біля села Гнутове чоловік на тракторі наїхав на невстановлений вибуховий пристрій – його з легкими ушкодженнями забрали до лікарні.

Джерело: Офіс генпрокурора

Деталі: Встановлено, що 15 квітня близько 17:20 мешканець села Саханка під час виконання сільськогосподарських робіт на полі біля Гнутового наїхав трактором на невстановлений вибуховий пристрій.

Чоловіка із легкими тілесними ушкодженнями доставлено до медичного закладу.

Розпочате кримінальне провадження, встановлюються обставини події та причетні до злочину особи.

Нагадаємо: У місті Покровськ Донецької області 14 квітня внаслідок вибуху невідомого предмета при спалюванні листя постраждав підліток.

 

Кравчук: За 30 років Незалежності не бачив такої підтримки України з боку США та ЄС 

17.04.2021, 00:49

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі, перший Президент Леонід Кравчук заявив, що за 30 років Незалежності ще не бачив такої підтримки України з боку Сполучених Штатів Америки та Європи.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Кравчук сказав в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”.

“Світ зараз зовсім інший. Я, наприклад, за всю історію незалежної України, майже уже 30 років, я ще не бачив такого єдиного погляду на ситуацію і єдиних скоординованих дій Сполучних Штатів Америки та Європи демократичної, яка є сьогодні”, – наголосив він.

Глава української делегації підкреслив, що міжнародні партнери вимагають дій саме в Росії.

“Яку ділянку ми б не взяли: чи то НАТО, чи то американські збройні сили в Європі, чи то ОБСЄ. Вони однаково оцінюють ситуацію і вимагають абсолютно конкретних дій від Росії, яка провокує цю ситуацію… Ми точно кажемо, хто займається агресією на Донбасі. Ну правда, в нас не всі це кажуть, але в Європейському та Американському світі це вже не має жодних сумнівів”, – зауважив представник України в ТКГ.

Кравчук також виступив проти компромісів з Росією до припинення окупації території й агресії та зауважив, що “ситуація навколо Росії та навколо України зараз на користь України й проти Росії”.

Як повідомляв Укрінформ, 12 квітня Високий представник ЄС та міністри закордонних справ “Великої сімки” – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, – закликали Росію зупинити масштабне переміщення військ на кордони з Україною, зупинити військову провокацію та вжити негайні заходи для деескалації напруги.

Останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході й півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

 

Компроміс з Росією можливий лише при одній умові – Кравчук

УНН. Росії не можна щось “віддавати”, адже на меті в неї — вся Україна. Про це сказав Глава української делегації в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук в ефірі передачі “Свобода слова з Савіком Шустером”, передає УНН.

Цитата

“Таким чином ми повинні бути свідомі: компроміс можливий при одній умові: Росія заявляє, що вона готова припинити окупацію території, агресію в Україні, перестати вбивати українських юнаків і дівчат. Тоді будемо відроджувати Донбас, тоді компроміси можливі. Без цього — ніяких компромісів”, — сказав Кравчук.

Деталі

Так, зі слів голови української делегації, нещодавно керівники так званого ОРДЛО звернулись до Путіна з трьома проханнями. По-перше, надати ОРДЛО зброї і посилити їхні сили, тому що “мовляв Україна готова до нападу”. По-друге, визнати ті утворення “як національнодержавні утворення”. І третє — приєднати, взяти до себе ті державні утворення.

“Коли я слухаю і аналізую наших політиків, які кажуть „ну от давайте…“ я задаю питання: що давайте? У Мінських угодах немає і слова про державні утворення. Там є умови особливого статусу місцевого самоврядування”, — пояснив він.

Що було раніше

7 квітня Леонід Кравчук заявив, що готовий стріляти у ворога в разі повномасштабного вторгнення в Україну. Під час відеоконференції загального засідання ТКГ він запропонував введення механізму додаткового контролю за дотриманням режиму повного та всеосяжного припинення вогню.

 

Кравчук: Путіну можна дати лише під дихало

УНН. Росії не можна щось “віддавати”, адже на меті в неї — вся Україна. Про це сказав Глава української делегації в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук в ефірі передачі “Свобода слова з Савіком Шустером”, передає УНН.

Так, говорячи про можливість компромісів з Росією, Кравчук заявив, що на ситуацію необхідно дивитись тверезо.

Цитата

“Якщо ми будемо шукати, що Путіну треба дать, то він захоче всю Україну. Щонайменше. Дать йому можна тільки силою, і під дихало. Тому що він не піде на жодний компроміс”, — заявив глава української делегації.

Деталі

Кравчук розповів також, що на нещодавньому засіданні ТКГ, пролунали побажання представника РФ Гризлова, і представників ОРДЛО. На ці ці зауваження українська сторона підготувала відповідний документ, і подала його для розгляду.

“Просто документ, який має завдання відпрацювати координаційний документ за порушення тиші, відповідальність і відповідні дисциплінарні заходи — нічого більше. Подивились на документ, кажуть — не треба, ми такі документи вже приймали. Я кажу, що ви ж тількищо говорили що треба, а як подали — уже не треба. Тобто, у них позиція — ні з чим не погоджуватись, нічого не слухати”, — додав Кравчук.

Що було раніше

7 квітня Леонід Кравчук заявив, що готовий стріляти у ворога в разі повномасштабного вторгнення в Україну. Під час відеоконференції загального засідання ТКГ він запропонував введення механізму додаткового контролю за дотриманням режиму повного та всеосяжного припинення вогню.

 

Кремль заявив, що Туреччину “можна переконати у правильності” окупації Криму, але не Україну

УНН. Росія з часом “здатна переконати” Туреччину в нібито правильності своєї позиції щодо окупації кримського півострова. Москва також вважає, що донести “те ж саме до України навряд чи можливо”. Про це заявив журналістам у п’ятницю прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

Цитата

“Їхні заяви по Криму відносяться до категорії питань, за якими у нас як і раніше є серйозні розбіжності, — сказав він. — Ці розбіжності навряд чи можна врегулювати з українською стороною, але ми сподіваємося, що наша послідовна лінія дозволить все-таки наших турецьких партнерів переконати в тому, що їхня нинішня позиція щодо Криму зовсім невірна”.

Деталі

При цьому Пєсков заявив, що відносини, які Туреччина вибудовує з сусідніми країнами, відносяться до сфери суверенного права держави. “Що стосується переговорів президента (Туреччини Реджепа Тайіпа) Ердогана і президента (України Володимира) Зеленського — це двосторонні відносини двох держав”, — сказав прес-секретар російського президента.

Пєсков негативно відповів на питання, чи відбулося в останні тижні будь-яке “похолодання” у відносинах Росії з Туреччиною.

Контекст

Раніше в цьому році Кремль вже висловлював упевненість в тому, що Туреччина з часом зрозуміє нібито “правильність позиції Росії” щодо окупації українського Криму. Анексію Криму Росією представник Кремля назвав тоді “темою, яка відноситься до категорії розбіжностей (РФ і Туреччини)”.

При цьому він вказав, що розбіжності Москви і Анкари по окупованому Криму не впливають на партнерські відносини двох країн.

У грудні 2020 року Кремль заявив, що Росія продовжить “терпляче і послідовно доводити” до Туреччини свою позицію про нібито приналежність анексованого українського Криму, це питання залишається серйозною розбіжністю між двома країнами.

2 грудня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів в Анкарі з українським колегою Дмитром Кулебою заявив, що Туреччина вітає ініціативу України зі створення “Кримської платформи” — переговорного майданчику з питань анексованого Криму. Раніше про створення такого формату для координації міжнародних зусиль, спрямованих на повернення Криму до складу України і захист прав жителів півострова повідомили в Україні.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган також неодноразово заявляв, що Туреччина не визнає анексію Криму Росією.

Зокрема це він сказав після недавньої зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським 10 квітня цього року.

 

Прокуратура РФ оскаржує вирок українцю Приходько: хочуть подвоїти термін

УП

Російська прокуратура подала апеляцію на вирок суду політв’язню Олегу Приходько, якого раніше засудили на 5 років колонії суворого режиму – знову просять 11 років.

Джерело: “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Сергія Легостова

Пряма мова: “Прокуратура дійсно подала апеляційне подання, це їх право, бажають збільшити міру покарання більше ніж в два рази”.

Деталі: Раніше російський суд дав Приходьку 5 років, хоча тоді прокурор просив 11 років колонії суворого режиму та 200 тисяч штрафу.

Захист також готує апеляційну скаргу. Пізніше військовий апеляційний суд розгляне заяви обох сторін.

Що передувало: Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив кримчанина, політв’язня Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму.

Передісторія:

8 лютого 2019 року співробітники кримського главку ФСБ провели обшук в Олега Приходька в селі Орехове в окупованому Росією Криму. Силовики вилучили в нього українську символіку, прапори партії “Свобода”, червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку й домашні CD-диски.

9 жовтня 2019 року Приходько був затриманий.

Активіста звинуватили в плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові та підготовці підриву будівлі міської адміністрації Сак.

 

Харківська тероборона стала інтенсивніше готуватися через російські війська

УП

На Харківщині підрозділи тероборони збільшили кількість практичних занять через скупчення російських військ на кордоні з Україною.

Джерело: “Суспільне.Новини“, яке наводить слова військового комісара обласного терцентру комплектування та соціальної підтримки Юрія Калгушкіна

“В першу чергу ми зараз відпрацьовуємо взаємодію з Державною прикордонною службою з виконання завдань щодо охорони та захисту державного кордону”.

“Протягом трьох останніх субот у нас проводяться практичні навчання. В останню суботу (10 квітня) було майже 3500 військовозобов’язаних і резервістів, які призначені до бригади тероборони, до інших підрозділів територіальної оборони”.

Деталі: Територіальною обороною керує голова облдержадміністрації. Очолює штаб зони територіальної оборони військовий комісар.

Передісторія:

З 14 квітня Служба безпеки України почала антитерористичні навчання на Харківщині, особлива увага яких надана прикордонним районам.

 

Головнокомандувач ЗСУ закликав владу на місцях не розбурхувати паніку в суспільстві

16.04.2021, 22:27

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак закликав не розбурхувати панічні настрої в суспільстві та запевнив, що Генштаб прогнозує всі можливі варіанти розвитку ситуації та визначає адекватні шляхи реагування.

Про це йдеться у зверненні Хомчака, розміщеному у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“На цей час Генеральний штаб прогнозує всі можливі варіанти розвитку ситуації та визначає адекватні шляхи реагування. Наші розвідувальні структури пильно стежать за характером дій противника та моделюють подальший розвиток обстановки. У межах зазначеного, в різних областях нашої держави проводяться планові та позапланові збори резервістів та територіальної оборони, а також інші заходи відповідно до виконання завдань з оборони держави на потенційно загрозливих напрямках”, – зазначив головнокомандувач ЗСУ.

Він також закликав представників органів державної влади та місцевого самоврядування не нагнітати ситуацію та не розбурхувати панічні настрої в суспільстві.

“Звертаю увагу, що не варто зміщувати акценти створенням невизначених законом воєнізованих формувань. Адже подібна не скоординована діяльність може бути спекулятивно використана російською пропагандистською машиною для інформаційного підтвердження їхніх маніпулятивних та брехливих тверджень щодо ситуації в Україні”, – додав Хомчак.

Він запевнив, що у ЗСУ прийняті всі рішення щодо швидкого розгортання додаткових резервів у разі загострення обстановки довкола нашої держави. Водночас він закликав долучатись до Збройних сил України, поповнювати оперативний резерв і підрозділи територіальної оборони.

Як повідомляв Укрінформ, Росія продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України, що становить потенційну загрозу для національної безпеки України. При цьому в російських ЗМІ розгорнута інформаційна компанія брехні та провокацій із дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

 

Росія пригрозила депортувати 150 тисяч нелегальних мігрантів з України

УП

Влада Російської Федерації зажадала від сусідніх країн до 15 червня повернути своїх громадян, які незаконно перебувають в Росії, пригрозивши закриттям кордонів.

Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ РФ Олександр Горовий, передає Інтерфакс.

“Ніякої правозастосовчої практики до громадян інших держав за порушення міграційних режимів застосовуватися не буде”, – запевнив Горовий.

Він продемонстрував слайд зі статистичними даними МВС, згідно з якими в Росії перебуває понад 1 млн нелегалів.

Найбільше нелегальних мігрантів – з Узбекистану (понад 332 тис). На другому місці розташувався Таджикистан (247 тис). Слідом ідуть Україна (152 тис), Азербайджан (120 тис), Киргизстан (115 тис), Вірменія (61 тис), Молдова (56 тис) і Казахстан (49 тис).

При цьому минулого тижня прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що трудових мігрантів, чия кількість в Росії значно скоротилася через пандемію COVID-19, не вистачає для реалізації масштабних проєктів, зазначає РБК.

Раніше через пандемію частина мігрантів встигла виїхати з Росії, але не змогла повернутися через закриття кордонів, а частина залишилася без можливості виїхати додому.

Указами президента РФ Путіна іноземцям, що залишилися, продовжили до 15 червня 2021 року право перебування або проживання в Росії, терміни обліку та інші заходи щодо врегулювання їх правового положення.

 

Загибель дитини на Донбасі СБУ розслідує як теракт

УП

Служба безпеки України розслідує факт загибелі п’ятирічного хлопчика в непідконтрольному селищі Олександрівське в Донецькій області внаслідок вибуху 2 квітня.

Джерело: “Новости Донбасса” з посиланням на управління СБУ в Донецькій і Луганській областях

Деталі: Спецслужба проводить перевірку за даним фактом в рамках зареєстрованого кримінального провадження за статтею “терористичний акт”.

У відомстві не повідомили ніяких подробиць, але розповіли, що “проводять перевірку цього факту”.

Чому це важливо: Попри всі заяви Кремля, що Росія не є стороною конфлікту на Донбасі, з невідомих причин Слідчий комітет РФ розслідує смерть дитини на окупованій території.

Передісторія:

Підтримувані Росією бойовики на Донбасі звинуватили українських військових у вбивстві дитини за допомогою безпілотника.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації просила Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ перевірити цю інформацію.

ОБСЄ поспілкувалася телефоном з бабусею загиблого 5-річного хлопчика в селі Олександрівське.

За версією української делегації у Тристоронній контактній групі 5-річна дитина на Донбасі загинула від вибухового пристрою, який знайшла у дворі.

 

Росія досі не передала ОБСЄ списки для обміну — Зеленський

Україна передала ОБСЄ списки для обміну утримуваними особами у форматі “всіх на всіх”, однак з боку Росії та сепаратистів такі списки досі не передані.

Про це розповів Президент Володимир Зеленський під час спілкування зі ЗМІ у Парижі після переговорів із Президентом Франції Еммануелем Макроном та Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Спочатку був обмін, а друга частина полонених “всіх на всіх” ми передали списки ОБСЄ, я про це сказав пану Макрону і пані Меркель, списки з боку Росії, з боку сепаратистів вони ОБСЄ не передали”, – зазначив Зеленський.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у п’ятницю, 16 квітня, перебуває з робочим візитом у Франції.

 

Зеленський вважає, що не можна говорити про Україну без України

Президент України Володимир Зеленський переконаний, якщо президенти США Байден і Росії Путін під час своєї можливої зустрічі порушать питання України, то це буде безпредметно.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Зеленський заявив на пресконференції за результатами робочого візиту до Парижа 16 квітня.

«Якщо вони будуть піднімати питання України – я упевнений, що таке питання буде актуальним. Мені здається, що це не питання навіть несправедливості, а, на мою думку, це буде не так предметно, якщо вони обговорюватимуть питання України без нас. Воно не буде предметним, воно не буде правильним», – зазначив Зеленський.

У цьому зв’язку він наголосив, що «це вкотре покаже, що великі країни думають, що все навколо них».

«Сьогодні ми відчуваємо, що найсильніша країна – це не та, яка має зброю. А найсильніша країна, яка має вакцину», – зауважив Зеленський.

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови у вівторок нагадав російському лідеру, що Вашингтон стоїть на боці України в умовах ескалації з боку РФ та запропонував провести зустріч ближчими місяцями в третій країні. У четвер президент США Джо Байден видав указ про введення нових санкцій, інших обмежень, у тому числі видворення російських дипломатів, через дії уряду та розвідувальних служб РФ проти інтересів і суверенітету США.

 

СБУ затримала “ексчиновницю ЛНР”: приїхала в Україну для постійного проживання

УП

СБУ затримала ексчиновницю “ЛНР”, керівницю так званого “управління культури, молоді та спорту” Довжанська, який тимчасово окупований терористами. Їй готується повідомлення про підозру.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: Правоохоронці затримали зловмисницю під час перетину державного кордону України. Вона виїхала з окупованої Луганщини до РФ, а потім приїхала до України з території РФ – через пункт пропуску “Мілове”. Колаборантка в’їжджала в Україну для зміни прізвища і мала на меті постійно проживати на підконтрольній українській владі території.

Співробітники СБУ задокументували, що жінка перебувала на посаді керівника управління окупаційної адміністрації у 2015-2019 роках. Вона активно сприяла поширенню проросійської пропаганди та організовувала агітаційні заходи.

З 2015 року “чиновниця” перебуває у розшуку за статтею “створення терористичної групи чи терористичної організації”.

Тривають слідчі дії для повідомлення їй про підозру.

 

Росіяни задля пропаганди вдають, що ремонтують бомбосховища на Донбасі – Міноборони

УП

Російські окупаційні адміністрації на Донбасі задля пропаганди вдають, що ремонтують бомбосховища і медичні заклади.

Джерело: повідомлення Міноборони України

Дослівно: “За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, російська пропаганда витрачає значні кошти на інформаційну продукцію для створення оманливої загрози розгортання бойових дій нібито з вини України.

Зокрема, російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях для зйомок фейкових репортажів імітують ремонт бомбосховищ, медичних закладів. Також, посилюють режим охорони адміністративних будівель та об’єктів зберігання продовольчих резервів.

При цьому, фінансові затрати на проведення робіт в окремих випадках завищують у десятки разів під приводом нібито екстреної підготовки до введення режиму воєнного стану.

Водночас, серед місцевого населення поширюються чутки, що необхідно самостійно роботи запаси води, продуктів харчування, ліків і пального”.

Передісторія: У четвер видання “Новости Донбасса” повідомило, що Збройні формування РФ у Донецьку дали наказ у найшвидші строки підготувати бомбосховища та ліжка в лікарнях, а біля адміністративних будівель закладати мішки з піском.

 

Ткаченко закликав протистояти поширенню антиукраїнських наративів 

Протистояти поширенню антиукраїнських наративів всіма можливими способами закликав Міністр культури та інформації Олександр Ткаченко.

Як передає Укрінформ, про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

16 квітня Олександр Ткаченко з іноземними журналістами відвідали Луганщину в рамках престуру в район проведення Операції Об’єднаних сил.

“Останній раз був на Сході України три роки тому. Робота МКІП та моя – протидія інформаційним загрозам з боку РФ, що працюють по Україні надактивно вже понад 7 років, і регулярно зо дня нашої Незалежності. Саме тому за підтримки Міноборони ми організували поїздку на Схід для іноземних ЗМІ. Наголосити на тому, хто ж стріляє”, – написав Ткаченко.

За словами міністра, те що він побачив разом з іноземними журналістами наживо, і заспокоїло, і вразило.

“Особливо те, що відбувається на двох фронтах одночасно: реальному та інформаційному. У Авдіївці ми також планували наблизитись до першої лінії фронту, але через ранкові обстріли дозвіл для знімання було екстрено відкликано. Обстріли. Ті самі, з боку північного сусіда. По лінії розмежування помітно, що сили РФ підсилюються, а снайперські атаки стають все більш частими”, – зауважив Ткаченко.

На його думку, РФ продовжує шляхи дестабілізації. Провокації проводяться систематично. Наразі загроза з боку збройних сил РФ зростає, що активізує поле для інформаційних атак.

“Впевнений, їхній розмах стане більшим. Зокрема, таргетованим не лише на внутрішню аудиторію, а і на українців. Їхня мета – провокація та ескалація ситуації. Один з прикладів, як це працює – фейки про те, що Україна готується до наступу. Їх транслюють «канали» на окупованих територіях, породжуючи у людей паніку та страх. На місці ми переконались, що українські воїни готові стримати атаку, налаштовані рішуче, але мова не йде про наступ першими”, – наголосив Ткаченко.

Він пригадав, що свого часу одним з головних завдань росіян було захопити інформаційну інфраструктуру Донецької та Луганської області. Саме на ці об’єкти були направлені основні сили ворога ще до початку окупації.

“Були захоплені ОГТРК, ТРК «Донбас», витравлені власкори національних українських каналів. Тепер вся ця техніка, якою керують росіяни та зрадники України працюють на Кремль. І , на жаль, успішно. Бо тепер ворог з окупованих територій викривляє інформацію не лише для жителів ОРДЛО, а й для тих, хто живе поруч. Антенами. Аналоговими або супутниковими, або в інтернет-просторі. Їхнє завдання – захопити українське мовлення. Вони хочуть – розділити нас, посварити та налаштувати один проти одного”, – написав міністр.

На його думку, ми маємо протистояти поширенню антиукраїнських наративів всіма можливими способами. Жителі окупованих територій повинні знати, що відбувається в нашій країні від українських ЗМІ, а не з джерел-маріонеток.

“Впевнений, іноземні журналісти, що на власні очі побачили та почули це на українській передовій, донесуть це до своїх глядачів чи читачів. Бо і вони прекрасно знають, як працює російська пропаганда в їхньому інформаційному просторі. Лише об’єднавшися, ми переможемо”, – наголосив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, 16 квітня під час престуру для іноземних журналістів в район проведення ООС міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко ознайомив представників провідних світових медіа з роботою КПВВ «Щастя». Також журналісти побували у 59-му військовому мобільному госпіталі.\

 

Медіаекспертка: В українських ЗМІ «оживають» жанри, які вже почали відходити

За період воєнного конфлікту в українських ЗМІ нове життя отримали жанри, які, здавалося б, уже померли, ще одна тенденція нашого медіаринку – відхід друкованої преси.

Про це у програмі “На самом деле: мир” на телеканалі “Дом” розповіла виконавча директорка Українського інституту медіа і комунікацій Діана Дуцик, передає Укрінформ.

Вона зазначила, що на світовому рівні немає єдиної тенденції в розвитку засобів масової інформації.

“У різних країнах, на різних континентах дуже різні тенденції. А африканський континент взагалі особливий — там усе по-іншому розвивається, ніж в Європі”, – сказала Дуцик.

Експерт показала це на прикладі ситуації з пресою в Європі та Україні. Європа традиційно привчена багато читати, тому в європейських країнах друкована преса ще зберігає свої позиції. Водночас газети, журнали вмирають в Україні.

“В Україні ми бачимо інші тенденції. Вони пов’язані з економікою, з логістикою, тому що в нас немає нормального постачання щоденної преси. І тому друкована преса в Україні вмирає, дійсно”, – констатувала медіаекспертка.

Водночас в Україні велика кількість онлайн-ЗМІ, розвивається телебачення, а останнім часом відзначається розвиток радіо, перерахувала Дуцик.

“Також ми спостерігаємо в Україні велику кількість блогерів, тобто триває розвиток блогерства. Я не називаю це журналістикою, проте це дуже популярна форма. І молодь часто більше довіряє блогеру, ніж засобу масової інформації. Але це питання вже до самих ЗМІ, як їм повернути довіру та завоювати знову увагу молодого покоління”, — зауважила керівниця Українського інституту медіа і комунікацій.

Щодо жанрових переваг, то це залежить від аудиторії. Наприклад, молоді більше подобається коротка форма подачі інформації.

“Молоді для розваги цікаві короткі формати — це TikTok, відео в TikTok або в інших соцмережах. Telegram і Facebook популярні зараз, наприклад, серед журналістів, як робочий інструмент. Тобто все залежить від того, до якої групи ви належите і який інструмент, яка платформа популярна в цій групі”, — пояснила експертка.

При цьому Дуцик не вважає, що вмирають великі, “довгі” жанри.

“Якщо подивитися на сім останніх років, поки у нас триває війна, у нас дуже багато жанрів (які, здавалося б, вже померли) навпаки живуть новим життям. Наприклад, це жанр репортажу — абсолютно не короткий жанр, проте багато журналістів працюють у цьому жанрі, а люди читають те, що вони роблять. Тому що всіх цікавлять не тільки новини, а певна рефлексія, яку люди переживають під час складних подій”, – навела приклад медіаекспертка.

 

Епіфаній закликав українців не піддаватися російському «вірусу страху»

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній закликав українців не піддаватися страху, який є інструментом агресора.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Фейсбуці.

“Всі ми прагнемо встановлення справедливого миру. Мир – природний стан людства. Господь Ісус Христос часто звіщав, як істину і побажання: “Мир вам”. Не маю сумніву, що Україна, з милості Божої, здобуде мир.

Але чи допоможе нам в цьому страх? Ні, страхом не перемогти. В ці квітневі дні ми входимо у восьмий рік війни. Війни, якої ми не хотіли, не ініціювали й не провокували. Ми ніколи не зазіхали на чуже, не прагнули поневолити інших чи загарбати чиюсь територію. Війни, в якій ми захищаємо Богом дану нам землю, наш народ і наші цінності. І сусід-агресор добре знає, що протягом усього цього часу українці виявили таку силу духу та єдності, якої мало хто від нас очікував. Нас не знищили обстріли й не зламала брехня агресора. Тож вже вкотре в паніці російська влада ширить “вірус страху”, який століттями вирощує й культивує у підвладних їй сама, – погрожує знищити, брязкає зброєю, збільшує психологічний тиск”, – наголосив митрополит.

За його словами, “страх – дійсно небезпечний “вірус”, що може вбити зсередини. Але страх – це всього лиш інструмент, яким агресор хоче підкорити нас”.

Як зауважив предстоятель ПЦУ, “ми – сильний народ і вміємо долати виклики. Пригадайте події 2014-го року, як тоді поширювали “вірус страху”, але перед лицем справжньої небезпеки страх зник, натомість молитви Церков та єдність народу, сила армії та мудрість дипломатів стали стіною супроти планів агресора. Як результат – ми зберегли державність, вибороли духовну незалежність, увічнену в Томосі, завоювали міжнародну підтримку, виховали сильну молодь, зуміли сформувати потужну оборону на лінії фронту і в серцях мільйонів співвітчизників”.

“Немає сумніву, – заявив митрополит Епіфаній, – переможемо й цю навалу. Наша Церква молиться за визволення від чужинців. Наші капелани опікуються військовими. Українська церква – з українським народом”.

 

У комітеті Ради виник конфлікт навколо ухвалення постанови щодо Бабиного Яру

У парламентському Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики виник конфлікт навколо ухвалення проєкту постанови про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту (№5290), автором якого є народний депутат від “Євросолідарності” Володимир В’ятрович.

Зокрема, передає Укрінформ, на засіданні 14 квітня відбулося кілька голосувань щодо цього проєкту постанови.

Зокрема, спочатку комітет рекомендував Верховній Ради ухвалити постанову, яка передбачає неприпустимість участі РФ у концепції розвитку Бабиного Яру.

“До підготовки постанови нас спонукала спроба реалізувати на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” російський проєкт, який, на нашу думку, є достатньо небезпечним підходом до меморалізації Бабиного Яру. Постановою передбачається, зокрема, неприпустимість участь держави-агресорки (Російської Федерації – ред.)”, – розповів під час засідання В‘ятрович.

Він також зазначив, що постанова була ініційована з метою розширення плану заходів вшанування пам‘яті жертв Бабиного Яру з нагоди 80-х роковин трагедії.

Окрім цього, депутат додав, що проєкт постанови передбачає доручення Кабінету Міністрів розглянути і затвердити проєкт концепції, спрямованої на забезпечення комплексного розвитку Бабиного Яру, вжити невідкладних заходів з розширення меж та зон охорони Національного історико-меморіального заповідника та внести відповідних територій та об’єктів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За ухвалення відповідного рішення проголосували шестеро з десяти присутніх на засіданні народних депутатів, четверо утрималися.

Після цього комітет почав розглядати проєкт закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” щодо створення Меморіального простору пам’яті жертв трагедій Бабиного Яру та Голокосту.

Однак цей проєкт закону, який передбачав “забезпечення фінансування заходів з комплексної меморіалізації Бабиного Яру за рахунок коштів державного бюджету”, не був підтриманий членами Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Після цього виникла суперечка між членами комітету і народні депутати Микола Княжицький (фракція “Європейська солідарність”) та Володимир В’ятрович залишили засідання комітету, а народний депутат Єлизавета Богуцька (фракція “Слуга народу”) заявила, що відкликає свій голос за ухвалення проєкту постанови №5290. Після чого окремі члени комітету наполягли на голосуванні за відхилення цієї постанови.

В’ятрович, який знову повернувся на засідання, наголосив, що проєкт постанови вже ухвалений, рішення змінити не можна, а за відкликання голосу має проголосувати не менш як дві третини від присутніх на комітеті.

Однак голова комітету Микита Потураєв (фракція “Слуга народу”) поставив це питання на голосування. За нього проголосували 8 з членів комітету, 1 утримався.

У секретаріаті комітету Укрінформу заявили, що рішення щодо постанови не ухвалене остаточно, і комітет повернеться до повторного розгляду цього питання найближчим часом.

Водночас депутати В’ятрович і Княжицький наполягають, що не можна скасувати вже ухвалене рішення.

Сьогодні в коментарі Укрінформу Княжицький заявив: “Я підтримав цю постанову, тому що вона закликає гідно відзначити трагедію Голокосту, трагедію Бабиного Яру. Потім з’явилися якісь маніпуляції, але комітет за неї проголосував. Голосування про відхилення було по Зуму. Треба було повернутися до цього голосування, для цього треба була більшість. Головуючий зарахував голос Абдулліна, який не почув суті запитання через поганий зв‘язок і проголосував “за”. Абдуллін написав письмову заяву, що (його) голос неправильно зарахували”. Таким чином, наполягає Княжицький, “не було підстав для повернення. Комітет проголосував “за” постанову і вона чинна. Переголосувати постанову не можна, тому що вона була прийнята. Владу дуже непокоїть, що представники РФ не можуть брати участь у заходах відзначення трагедії Бабиного Яру. Вони захищають країну-окупанта”.

В’ятрович у коментарі Укрінформу розповів, що постанова стосується відзначення 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, її авторами є він і ще 30 депутатів з усіх фракцій, включно зі «Слугою народу», крім «Опозиційної платформи – за життя».

За словами В’ятровича, на засіданні комітету постанова розглядалась як питання №5. “До моменту, коли розглядалася ця постанова, головуючим на засіданні був голова комітету Микита Потураєв. Ми дійшли до п’ятого питання, після чого він заявив, що в нього є конфлікт інтересів, бо він етнічний єврей і не може розглядати питання, які стосуються увічнення пам’яті жертв Бабиного Яру, і вийшов. Мене це неймовірно здивувало, тому що я вважаю, що етнічні євреї, етнічні українці і будь-які представники мають право і будуть говорити про вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. Вести засідання стала перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич. Я представив постанову, обговорення було дуже коротке, в обговоренні дали можливість виступити від громадськості – на включенні – тільки представнику російського проєкту Меморіального центру Бабин Яр Руслану Кавацюку, який виступив з критикою, заявив, що такі постанови взагалі не потрібні, що це – втручання держави. Після цього вже нікому не надавали слово, вирішили проголосувати і рішення було ухвалене. Тобто, постанова була підтримана як така, що має йти в залу Верховної Ради”.

В’ятрович розповів про перепалку за участю Княжицького та Богуцької і зазначив, що “тоді включився Микита Потураєв, який оголосив, що ставить на порядок денний питання про переголосування постанови, автором якої я є. Один з учасників голосування – Олександр Абдуллін, представник «Батьківщини», який був на зв’язку через ZOOM, не зорієнтувався і сказав «за», щоб відкликати мою постанову. Зорієнтувавшись згодом, він подзвонив до голови комітету Потураєва і сказав, що не зрозумів, за що саме голосується, відтак його голосу немає. Після цього я особисто підійшов до Потураєва, і Микита визнав, що так, голосу Абдулліна немає, відтак – переголосування не відбулося, відтак – попереднє рішення про те, що комітет підтримує постанову, залишається чинним. На тому все закінчилося”.

Однак, зазначає В’ятрович, “наступного дня несподівано на сайті «Слуги народу» з’явилася інформація про те, що через звинувачення колег в антисемітизмі постанову не ухвалено. Після цього я знову підійшов до Микити Потураєва і запропонував у цьому питанні поставити крапку і опублікувати рішення комітету, щоб не було різного роду маніпуляцій. Він сказав: «Ми це оформляємо», що процес триває”.

«Станом на зараз постанова вважається такою, що підтримана комітетом. Ми очікуємо, що вона буде розглядатися в залі. Незважаючи на ті маніпуляції, які є навколо Комітету», – сказав В’ятрович.

Водночас він додав, що рішення комітету не означає, що парламент його ухвалить. «Але для мене це дуже показово, що якщо вже на (етапі) ухвалення рішень комітету вдаються до таких грубих маніпуляцій, до грубого втручання, грубого перекручування, порушення регламенту. Наскільки ж насправді важливо тим з Російської Федерації, щоб Українська держава, не дай Боже, не втілювала українського проєкту меморіалізації Бабиного Яру», – сказав В’ятрович.

Голова комітету Потураєв у коментарі Укрінформу зазначив, що “спочатку відбулося голосування за підтримку постанови, автором якої є В‘ятрович. За результатами голосування, комітет її підтримав. Потім ми провели голосування за законопроєкт, яким передбачається виділення додаткових 300 мільйонів (гривень) на меморіал у Бабиному Яру. Ми теж проголосували за його підтримку. Потім, у зв’язку з тим, що член комітету, Княжицький, образив колег, які голосували проти або утрималися, Єлизавета Богуцька заявила, що буде відкликати свій голос за підтримку постанови, наступного дня вона написала відповідну заяву. Ми вирішили провести голосування за відхилення постанови і воно теж було підтримано. Того ж дня, що й Богуцька, заяву про відкликання (свого голосу) написав ще один член комітету, Олександр Абдуллін”.

“Я запитав у голови Регламентного комітету, чи можлива процедура відкликання голосів, на що він відповів – “ні”. Таким чином, у нас виникла регламентна колізія. Я не можу закрити протокол і визнати одне з двох рішень. Я пропонуватиму колегам на наступному засіданні комітету просто переголосувати за обидва рішення, тобто за підтримку і відхилення постанови і законопроєкту. Підтримки колег ще не отримав, але не думаю, що це буде проблемою, і ми просто переголосуємо”, – сказав Потураєв.

 

За “антиросійський курс”: посадовцям США заборонили в’їзд до РФ

УП

Росія заборонила в’їзд восьми чинним та колишнім американським високопосадовцям, зокрема керівниками силових відомств, через причетність до “реалізації антиросійського курсу”.

Джерело: “Інтерфакс-Росія” з посиланням на МЗС Росії

Дослівно: “Беручи до уваги безпрецедентний характер спровокованих Вашингтоном ускладнень в російсько-американських відносинах, прийнято рішення відійти від звичайної практики не “підсвічувати” публічно вживаються російською стороною контрзаходи”.

Деталі: Таке рішення прийняли у відповідь на санкції США. Так, йдеться про директора ФБР Крістофера Рея, директора національної розвідки Евріл Хейнс, генпрокурора Мерріка Гарланда, директора Федерального бюро тюрем Майкла Карвахаль, міністра внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас та радника президента із внутрішньої політики Сьюзан Райс.

Окрім того, під санкції потрапив колишній помічник Дональда Трампа з національної безпеки та постійний представник США в ООН Джон Болтон та ексдиректор ЦРУ Роберт Вулсі.

Передісторія:

15 квітня Сполучені Штати оголосили про нові санкції щодо Росії за втручання у вибори й зловмисну кібердіяльність.

Зокрема, під санкції потрапили 6 російських технологічних компаній, які допомагали у хакерських атаках проти США російським спецслужбам та 32 юридичних та фізичних осіб, які намагались вплинути на вибори президента США у 2020 році, та здійснювали інші акти дезінформації, 8 фізичних та юридичних осіб, які пов’язані із окупацією Криму та репресіями на півострові.

Пізніше посла США викликали в МЗС РФ у зв’язку з новими американськими санкціями і обіцяли “важку” розмову.

 

Байден висунув претендентку на ключову для України посаду в Держдепі

Президент США Джо Байден оголосив про номінацію ключових чиновників Державного департаменту США, у тому числі Карен Еріку Донфрід – на посаду помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії.

Про це йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому Білим домом, передає Укрінформ.

«Карен Еріка Донфрід номінується на посаду помічника державного секретаря з питань Європи та Євразії», – зазначається в офіційному списку номінацій, який охоплює сім позицій вищої ланки в Державному департаменті США.

Зараз доктор Донфрід очолює Німецький фонд Маршалла США (GMF). За адміністрації президента Обами вона була спеціальним помічником президента та старшим директором з питань європейських справ Ради національної безпеки.

Раніше Донфрід працювала офіцером національної розвідки на європейському напрямі в Національній раді розвідки, спеціалістом у дослідницькій службі Конгресу США, службовцем Державного департаменту.

Донфрід також є старшим науковим співробітником Центру європейських досліджень Гарвардського університету, має ступінь доктора філософії й магістра у сфері права й дипломатії.

Нагадаємо, посада помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії передбачає керівництво Бюро у справах Європи та Євразії Держдепартаменту США. Ця структура відповідає, в тому числі, за формування політики США на українському напрямі.

 

Гельсінська комісія США закликала Байдена посилити санкції проти Росії

Комісія з питань безпеки та співпраці в Європі (Гельсінська комісія США) закликала адміністрацію Байдена докласти більше зусиль, щоби притягнути режим Путіна до відповідальності, для чого є і законодавчі інструменти, і виконавчі повноваження.

Про це йдеться в заяві керівників Гельсінської комісії, оприлюдненій у п’ятницю, повідомляє Укрінформ.

«Я вітаю президента за сміливі дії у відповідь на кібератаки Росії, втручання у вибори, окупацію Криму, війну, яку вона розпочала на сході України, а також загальні порушення прав людини та озброєння корупції», – заявив у цьому зв’язку голова Комісії сенатор-демократ Бен Кардін.

Водночас він підкреслив, що президент Байден має і надалі відкрито демонструвати Росії, що за її зловмисні дії будуть наслідки.

«Ми маємо продовжувати цей курс та надалі використовувати Акт Магнітського. А також повноваження виконавчої влади для подальшого стримування цього небезпечного режиму»,- заявив Кардін.

Представник від Республіканської партії сенатор Роджер Вікер, зі свого боку, також привітав зусилля щодо притягнення Путіна до відповідальності. Однак, наголосив він, ці обмеження були недостатніми.

«Чим довше ми чекатимемо реальних наслідків для Москви за її погані вчинки, тим довше російський народ страждатиме від жорстокого авторитарного режиму Путіна», – наголосив Вікер.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер глава Білого дому видав указ про введення нових санкцій та інших обмежень, у тому числі видворення російських дипломатів, через дії уряду та розвідувальних служб РФ проти інтересів і суверенітету США.

 

Меркель, Макрон і Зеленський закликали Росію відвести війська від України

УП

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів в Парижі закликали Росію відвести війська від кордону з Україною.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться в заяві на сайті німецького уряду.

“Канцлер, президент Макрон і президент Зеленський обговорили, зокрема, ситуацію з безпекою на українсько-російському кордоні і на сході України. Вони розділили занепокоєння з приводу зростання російських військ на кордоні з Україною і в незаконно анексованому Криму. Вони закликали до відведення цих підкріплень з метою деескалації ситуації”, – йдеться в заяві.

Канцлерка Німеччини і президент Франції підкреслили свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

“Вони наголосили на необхідності повного виконання Мінських домовленостей з обох сторін і заявили, що Німеччина і Франція продовжать свої зусилля в нормандському форматі”, – відзначили в канцелярії Меркель.

Зеленський за підсумками переговорів у Парижі заявив, що 19 квітня буде засідання радників лідерів “нормандської четвірки”, де буде обговорюватися питання кластерів – покрокове виконання Мінських домовленостей.

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн “Групи семи” та голова європейської дипломатії Жозеп Боррель закликали Росію припинити провокації поблизу кордону з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг також закликав Росію до негайного припинення провокацій в Україні та біля її кордонів.

 

Зеленський заявив, що “декілька країн” офіційно підтримали майбутнє членство України в ЄС

УП

Президент України Володимир Зеленський заявив, що декларацію про підтримку прагнення України до членства у ЄС підписали вже “декілька країн”.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це він сказав на пресконференції у Парижі після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, розповідаючи про те, що запропонував Франції підписати таку декларацію.

“Скажу вам відверто, що декілька країн вже підписали цю декларацію, є країни, які зараз ознайомлюються з цією декларацією”, – зазначив Зеленський.

Водночас, офіційно відомо про підписання такої декларації лише з Литвою – під час візиту до Києва президента Литви Гітанаса Науседи. Нагадаємо, декларація фіксує підтримку європейської перспективи України, зокрема – що Литва підтримає Україну, коли вона подасть заявку на членство в ЄС.

Згодом в інтерв’ю “Європейській правді” Гітанас Науседа розповів, що Київ планує заручитися такою підтримкою усіх країн-членів ЄС.

Зазначимо, протягом останнього тижня з візитами у Києві були міністри закордонних справ Латвії, Естонії та Польщі, але жоден з міністрів не мав особистих переговорів із Зеленським.

За даними джерел “Європейської правди”, чіткої готовності підписати таку декларацію від них не звучало.

Також 15 квітня відбулася розмова Зеленського з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

 

Більшість українських воїнів на Сході цьогоріч загинули від снайперського вогню — Президент

Більшість загиблих цього року українських військовослужбовців на сході України загинули від прицільного ворожого снайперського вогню, а не випадкових пострілів.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час спілкування зі ЗМІ у Парижі після переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Ангелою Меркель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми бачимо загострення ситуації. 30 людей тільки цього року загинули, українських військових. Більшість із них загинули не через випадковість пострілів, про що кажуть бойовики чи кажуть якісь представники російської влади. Більшість цих вбивств було зроблено через снайперський вогонь, снайперський вогонь вівся прицільно”, – сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що усі докази такого твердження є, зокрема фото і відео, і вони передані українською стороною в ОБСЄ.

Зеленський розповів, що про всі випадки порушення домовленостей про припинення вогню детально проінформував президента Франції та канцлера Німеччини.

Глава держави додав, що ускладнення на сході почалося з другої половини 2020 року, а особливо — із січня цього року.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у п’ятницю, 16 квітня, перебуває з робочим візитом у Франції.

 

Зеленський про зустріч Байдена і Путіна: Це могло б вирішити деякі питання

УП

Президент України Володимир Зеленський позитивно ставиться до ідеї двохсторонніх перемовин президентів США Джо Байдена і Росії Володимира Путіна.

Джерело: брифінг президента України у Парижі

Пряма мова Зеленського: “Щодо пропозиції президента Байдена зустрітися з президентом Путіним в третій країні. Я вважаю, що це правильно. Це дуже вчасно і це дуже важливо в будь-якому питанні, коли є такий діалог, як кажуть, гармати мовчать.

І тому це могло б вирішити деякі питання, тому що діалог між цими країнами повинен бути. Тому що, іноді, коли такі великі держави не розмовляють, то страждають інші і повірте нам, ми це розуміємо”.

Деталі: Зеленський також додав, що якщо на цій зустрічі буде підніматися питання України, то таке обговорення не буде предметним: “Це ще раз буде показувати, що великим країнам за розміром здається, що все обертається навколо них, але світ набагато більший”.

Передісторія:

Президенти Байден і Путін провели телефонну розмову у вівторок, під час якої на перший план вийшла ідея проведення саміту.

Байден запропонував Путіну зустріч у третій країні для розмови, зокрема, про Україну.

Також Байден закликав Путіна знизити напруженість на кордоні України.

У четвер Кремль заявив, що не бачить можливості організувати двосторонню зустріч президента США Дж Байдена і президента РФ Владіміра Путіна в найкоротші терміни.

 

Зеленський пропонував Макрону підписати документ про підтримку членства України в ЄС

УП

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном запропонував Франції підписати таку ж декларацію про підтримку майбутнього членства України у ЄС, як вже підписана з Литвою.

Як пише “Європейська правда”, про це сказав Володимир Зеленський на пресконференції у Парижі після зустрічі.

“Ми розробили декларацію, яку укладаємо з партнерами – країнами-членами ЄС, про те, що та чи інша країна підтримує прагнення України до членства у ЄС… Я запропонував Франції також підтримати Україну. Я думаю, що президент Макрон ознайомиться з декларацією і надасть свою відповідь”, – зазначив Володимир Зеленський.

Він сказав, що з такою пропозицією ознайомлюються ще декілька країн – але не уточнив, які саме.

Нагадаємо, вперше таку декларацію Україна підписала з Литвою під час візиту президента Литви Гітанаса Науседи до Києва.

Згодом в інтерв’ю “Європейській правді” Гітанас Науседа розповів, що Київ планує заручитися такою підтримкою усіх країн-членів ЄС.

 

Зеленський розповів про підсумки переговорів із Макроном та Меркель

УП

Основною темою переговорів президента України Володимира Зеленського з лідерами Франції та Німеччини була безпекова ситуація на Донбасі та проведення “нормандського саміту”.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це український президент розповів на брифінгу в Парижі.

“Ми проговорили безпекову ситуацію на Сході Україні, яка діяла з 20 липня і діяла дуже непогано, але десь із другої половини грудня ми побачили ускладнення ситуації на контактній лінії та тимчасово окупованій території. Усі ці випадки я розповів детально пану Макрону, а потім і пані Меркель”, – сказав Зеленський.

Журналістка запитала Зеленського, що б він сказав російському президенту Владіміру Путіну, якби він приєднався до розмови. “Підключення пана Путіна не було, тому мені складно відповісти, що б я йому сказав, якби було підключення. Хоча я налаштований на те, щоб ми всі вчотирьох підключилися з питання безпекової ситуації на Сході України і деокупації наших територій”, – додав він.

Раніше повідомлялося, що особисті переговори президентів України та Франції затягнулися настільки, що від одного з форматів зустрічі довелося відмовитися.

Перед візитом Зеленський говорив, що однією з ключових тем розмови стане тематика конфлікту з РФ, і висловлював сподівання, що Макрон зробить штучне дихання Нормандському формату.

 

У США відреагували на обмеження Росією судноплавства у Чорному морі

УП

Сполучені Штати поділяють занепокоєння України стосовно провокацій, які Росія проводить в Чорному морі і зараз перешкоджає морському руху через Керченську протоку.

Джерело: заява тимчасово повіреної США в ОБСЄ Кортні Остріан, “Голос Америки

Деталі: В заяві від 16 квітня кроки РФ вона назвала “незаконним обмеженням свободи мореплавства з боку Росії в Чорному морі”.

Цими обмеженнями, заявляє Остріан, Росія прагне прискорити мілітаризацію регіону. Вона також наголосила, що окупація та мілітаризація Росією Кримського півострова має наслідки далеко за межами України, це загрожує трансатлантичної безпеки.

Тимчасово повірена закликає Росію негайно припинити окупацію, звільнити всіх українців-в’язнів Кремля, яких вона несправедливо тримає, та повернути Україні повний контроль над півостровом.

Передісторія:

Росія 15 квітня оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та суден інших країн під приводом військових навчань.

В МЗС України заявили, що такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави.

В Європейському Союзі взяли до уваги та аналізують ситуацію з обмеженням Росією на пів року свободи судноплавства в акваторії Чорного моря.

 

Зеленський і Макрон так заговорилися, що довелося міняти графік. Прийшла Меркель

УП

Особисті переговори президентів України та Франції затягнулися настільки, що від одного з форматів зустрічі довелося відмовитися.

Про це розповіло “Європейській правді” джерело в українській делегації.

Українсько-французькі переговори у розширеному складі, заплановані у рамках візиту Володимира Зеленського до Парижа, довелося скасувати через те, що на них не лишилося часу: його повністю забрали переговори президентів Зеленського та Макрона у форматі “віч-на-віч”.

“Зустріч Володимира Зеленського з Емануелем Макроном тет-а-тет тривала понад півтори години. Президенти навіть проігнорували перемовини у розширеному колі”, – розповіло джерело.

За оцінкою співрозмовника ЄвроПравди, ці зміни є “добрим знаком, бо дає лідерам більше простору для обговорення важливих питань”. Перед візитом Зеленський говорив, що однією з ключових тем розмови стане тематика конфлікту з РФ, і висловлював сподівання, що Макрон зробить штучне дихання Нормандському формату.

Слід зауважити, що після завершення двосторонніх переговорів лідерів України та Франції до них доєдналася лідерка Німеччини.

“Вже зараз триває зустріч, до якої долучилася канцлер Ангела Меркель у форматі відеоконференції”, – підтвердило джерело ЄП.

 

Ескалація агресії Росії проти України матиме наслідки – глава посольства США

УП

Сполучені Штати залишаються прихильними підтримці суверенітету і територіальної цілісності України та продовжать допомагати модернізації української армії на тлі нової ескалації з боку Росії.

Про це заявила тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін на церемонії передачі командування в Центрі бойової підготовки в Яворові, повідомляє “Європейська правда”.

“Десятки тисяч російських військ перебувають на кордоні з Україною і на українській території в Криму, і їхня чисельність збільшується. США та їхні союзники по НАТО глибоко стурбовані цією ескалацією. Україна продемонструвала стриманість перед лицем залякування з боку Росії. Але на тлі російських провокацій варто пам’ятати, що українська армія 2021 року значно відрізняється від того, чим вона була у 2014 році”, – сказала Квін.

Дипломатка нагадала, що Вашингтон непохитний у своїй політиці щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

“Щоб забезпечити досягнення Україною своїх євроатлантичних прагнень, ми та наші партнери й надалі підтримуватимемо Україну в її захисті від агресії Росії. Наше керівництво чітко заявило, що якщо Росія діятиме необдумано чи агресивно, це матиме наслідки”, – додала вона.

Нагадаємо, 15 квітня Сполучені Штати оголосили про видворення 10 російських дипломатів та нові санкції щодо Росії за втручання у вибори та зловмисну ​​кібердіяльність.

Президент США Джо Байден оголосив про надзвичайний стан у зв’язку з “надзвичайною загрозою” через зовнішню діяльність уряду Російської Федерації.

 

США, в разі потреби, можуть збільшити кількість своїх військових в Україні

УП

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін зауважила, що в Україні на постійній основі перебувають 160 американських військових і за потреби, їх кількість може збільшитись.

Джерело: Квін під час брифінгу із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем

Деталі: Квін і Шмигаль взяли участь в церемонії ротації військовослужбовців, яка відбулась у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки національної Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

У своєму виступі Квін зауважила, що на тлі російських провокацій важливо пам’ятати, що Україна 2021 року та українські збройні сили 2021 року значно відрізняються від того, чим вони були у 2014 році.

На запитання, чи готові США збільшити присутність своїх військових в Україні, Квін відповіла, що за необхідності це буде розглядатися владою США.

Пряма мова Квін: “Ми постійно оцінюємо ситуацію, яка тут (в Україні – ред.)… і робимо оцінку потреба з українського боку. І ми на постійні основі маємо присутність 160 військовослужбовців американського контингенту, який перебуває тут на постійній основі.

І якщо за нашими оцінками, потреби зміняться і треба буде збільшити, ми це питання розглядатимемо”.

Нагадаємо:

Останні тижні Росія стягує свої війська до українського кордону, називаючи це “плановими навчаннями”. Водночас у Білому домі кажуть, що із 2014 року – це найбільша військова присутністьросійської армії біля українського кордону. Через це Сполучені Штати відправили у Чорне море військові кораблі, Росія дзеркально відповіла.

Президент Володимир Зеленський вважає, що загостренням напруги на Сході України Росія проводить тест Заходу і намагається його залякати.

Міністр оборони України Андрій Таран заявив, що агресія Росії лише зростає, а ескалація військового конфлікту, можливо, – неминуча.

Очільник Міністерства зовнішніх справ Дмитро Кулеба називає нинішню ескалацію з боку Росії системною та наймасштабнішою за останні роки.

 

Росія стягнула до окупованого Криму мотострілецькі з’єднання з Кавказу

УП

Мотострілецькі з’єднання 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу Росії перекинуті в вогневе містечко на полігоні Опук в окупованому Криму нібито для виконання навчальних стрільб.

Джерело: російський “Интерфакс

Деталі: Повідомляється, що частини і з’єднання 58 загальновійськової армії дислокуються на Північному Кавказі.

Командувач військами російського ПВО повідомив, що полігон повинен стати “основним місцем професійного вишколу військовослужбовців армійського корпусу Чорноморського флоту”.

Він також поставив завдання перевірити на полігоні практичні навички операторів протитанкових керованих комплексів “Фагот” і “Хризантема”.

Нагадаємо:

Останні тижні Росія стягує свої війська до українського кордону, називаючи це “плановими навчаннями”. Водночас у Білому домі кажуть, що із 2014 року – це найбільша військова присутність російської армії біля українського кордону. Через це Сполучені Штати відправили у Чорне море військові кораблі, Росія дзеркально відповіла.

Президент Володимир Зеленський вважає, що загостренням напруги на Сході України Росія проводить тест Заходу і намагається його залякати.

Міністр оборони України Андрій Таран заявив, що агресія Росії лише зростає, а ескалація військового конфлікту, можливо, – неминуча.

Очільник Міністерства зовнішніх справ Дмитро Кулеба називає нинішню ескалацію з боку Росії системною та наймасштабнішою за останні роки.

 

Зеленський: Вступ України до НАТО не можна зводити лише до реформ

УП

Президент Володимир Зеленський наполягає, що найкращим шляхом повернути мир в Україну є вступ країни до НАТО.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це глава держави сказав у інтерв’ю італійському виданню La Repubblica, переклад якого опублікувала пресслужба президента.

“Сьогодні Україна потребує дій. І найкраще для цього – дати нам План дій щодо членства в НАТО”, – сказав Зеленський у відповідь на питання, які він бачить можливості для повернення миру.

За його словами, Збройні cили України “стримують єдину агресію у Європі”, і це потрібно врахувати у контексті членства України в НАТО.

“Ми вистояли вже понад 7 років і постійно вдосконалюємось. Це точно не секрет для тих наших друзів із НАТО, які приїжджають в Україну, беруть участь у спільних навчаннях з нашими військовими, проводять тренінги.

Ми розуміємо, що Україна має відповідати стандартам НАТО, й проводимо необхідні реформи. Однак не можна зводити все лише до реформ, і особливо зараз, коли явно не реформи здатні не допустити розширення російської агресії”, – заявив глава держави.

Нагадаємо, напередодні візиту в Париж 16 квітня Зеленський закликав “узаконити відносини” України з ЄС і НАТО.

6 квітня Зеленський заявив, що приєднання до Альянсу є для України єдиним шляхом до врегулювання конфлікту на Донбасі.

Глава представництва НАТО в Україні Александр Вінніков заявив, що Україна повинна бути готовою до членства в Альянсі, що означає проведення комплексу глибоких і систематичних реформ.

Адміністрація президента США Джо Байдена вважає, що реалізація програми реформ, заснованої на спільних демократичних цінностях, є центральною для євроатлантичних прагнень України.

 

У Путіна відреагували на нові санкції США

УП

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков запевняє, що нові санкції США проти РФ “не вплинуть на стабільність макроекономічної ситуації в Росії”.

Джерело: Пєсков, якого цитує ТАССРБК

Пряма мова Пєскова: “Пристрасть США до введення санкцій залишається неприйнятною для РФ, заявив Пєсков. Принцип взаємності залишається основоположним при виборі Москвою відповіді на нові санкції Вашингтона, але остаточне рішення ухвалить президент…

Ви, напевно, вже чули заяви наших економістів щодо цього. Можу тільки повторити, що повною мірою забезпечується макростабільність, наш регулятор діє впевнено і успішно”.

Що було раніше:

15 квітня Сполучені Штати оголосили про нові санкції щодо Росії за втручання у вибори й зловмисну ​​кібердіяльність.

Зокрема, під санкції потрапили 6 російських технологічних компаній, які допомагали у хакерських атаках проти США російським спецслужбам та 32 юридичних та фізичних осіб, які намагались вплинути на вибори президента США у 2020 році, та здійснювали інші акти дезінформації, 8 фізичних та юридичних осіб, які пов’язані із окупацією Криму та репресіями на півострові.

Пізніше посла США викликали в МЗС РФ у зв’язку з новими американськими санкціями і обіцяють “важку” розмову.

Президент США Джо Байден оголосив про запровадження у США загальнонаціонального надзвичайного стану у зв’язку з “надзвичайною загрозою” через зовнішню діяльність уряду Російської Федерації.

 

Росія блокує реформи в Україні за допомогою пропаганди, дезінформації та війни – Зеленський

УП

Президент Володимир Зеленський впевнений, що реформи в Україні проводити складно через вплив “рейдерів” з 90х, російські пропаганду та дезінформацію, а також війну, на яку витрачаються кошти.

Джерело: Зеленський в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro, якого цитує Офіс президента

Пряма мова Зеленського: “Багато різних людей і сил – як ззовні, так і всередині, які не хочуть бачити потужну країну. Максимально незалежну…

Коли Україна отримала незалежність на початку 90-х, то через те, що країна така приваблива й багата, її почали розкрадати не тільки ззовні, а й всередині багато людей, які є поважними бізнесменами. Я вважаю їх просто бандитами, тобто вони стали мультимільйонерами чи мільярдерами на тому, що залишилося від радянських часів, – на підприємствах. Вони їх не будували, а просто взяли й забрали, “зрейдерили”. Такі були часи. І ці люди – це фінансові групи.

Ось чому треба боротися з усіма цими групами. І ми це робимо”.

Деталі: Він також розповів, що Росія прагне перешкодити українським реформам за допомогою дезінформації та пропаганди.

Зеленський пояснив, що дезінформація впливає на курс валют, інвестклімат в країні. Також президент нагадав про війну, яка ніби “теля, яке не можна нагодувати” і “висмоктує з економіки України усе”.

Що передувало: 2 квітня Президент Володимир Зеленський призначив Поліну Лисенко головою Центру протидії дезінформації.

Передісторія:

Центр протидії дезінформації створений рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року, яке було введене в дію указом президента від 19 березня.

У вересні 2020 року президент Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Там він заявив, що безпекові механізми Ради Безпеки ООН потребують удосконалення, щоб її члени (Росія) не зловживали правом вето, одночасно порушуючи суверенітет України.

Під час виступу Зеленський також запропонував створити в Києві штаб-квартиру міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді.

Центр протидії дезінформації не буде накладати санкції на порушників, проте зможе просити Раду національної безпеки та оборони прийняти рішення щодо певних осіб чи компаній.

 

Зеленський про “Північний потік-2”: Це енергетична війна

УП

Президент Володимир Зеленський назвав питання “Північного потоку-2” енергетичною війною, за його словами, якщо його добудують – не лише Україна програє.

Про це він сказав в інтерв’ю Le Figaro, передає Офіс президента.

“Є два чинники. Перший – США. І другий – єдність європейських країн. Я вважаю, що санкційна політика США допоможе Україні, і вдячний їм за це. І тут у них відкрита позиція. У європейських країнах різна позиція. Росія користується цим.

Це енергетична війна. Як і в будь-якій війні, не можна воювати, якщо немає єдності. Хтось точно програє. Якщо “Північний потік – 2” добудують – не лише Україна програє. Це прецедент, це значить, що так можна. І це так само, як з нашими окупованими територіями. Якщо люди визнають і звикають, з цим живуть, то, значить, так можна. Починаючи з Абхазії, з Нагірного Карабаху, Придністров’я, а зараз – Крим, Донбас… Криму й Донбасу не було б, якби ще тоді світ сказав “так не можна”, – відповів Зеленський на питання, як, на його думку, закінчиться “Північний потік – 2”.

“Північний потік” – це інший удар, енергетичний. Так називаються сучасні війни. Гібридні війни. Це й інформаційна війна, енергетична війна. Так само з газом, продовольча війна. Ми знаємо, як блокують країни, і вони не отримують харчі. Так само війна вакцин, коли немає постачання вакцин тій чи іншій країні, і тебе шантажують цим. Це і є гібридна війна.

Тому яка різниця, які війська воюють проти тебе? Треба пам’ятати – це (“Північний потік” – ред.) не питання бізнесу. Бізнесу Європи й Росії. Ні, це питання війни”, – додав він.

Нагадаємо:

Спорудження російського газопроводу “Північний потік-2” перебуває на фінальному етапі, але з новими санкціями США з’явилися шанси на те, що проєкт так і не буде завершено, попри те, що у Німеччині не хочуть відмовлятися від нього.

Водночас США досі не оголосили про нові санкції щодо трубопроводу попри тиск Конгресу на адміністрацію Байдена зробити це.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що Білий дім веде переговори щодо призначення спеціального посланника для керівництва переговорами про зупинку будівництва газопроводу “Північний потік 2”.

 

Зеленський вважає, що окуповані Росією території можуть стати гіршими за Чорнобиль

Президент Володимир Зеленський переконаний, що ситуація в Криму після незаконної окупації Росією погіршилася й у півострова немає майбутнього без України.

Про це він заявив в інтерв’ю французькому виданню Le Figaro, переклад повного тексту якого опубліковано на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

“Є люди в Криму, які свого часу кричали, що прийде Росія, і вони будуть “перлиною біля моря”. Але нічого не відбулося. Стало гірше, туризму немає, підприємств немає, роботи немає, ціни високі, води нема. Тому я вважаю, що для них немає майбутнього без України”, – зазначив Президент.

На його думку, багато цивільних людей на тимчасово непідконтрольних Україні територіях зараз живуть, як у полоні, але вони вважають себе українцями.

“Для мене Крим і Донбас нікуди не йшли, і це – точно наші території. І вони не будуть щасливі без України. Ми це бачимо по тих територіях, де є окупація, – в Абхазії, Придністров’ї тощо. Я не бачив там якогось наукового прориву, крутих підприємств, хмарочосів Гонконгу. Я не бачив там життя. Тому я не бачу там щастя. А коли люди нещасливі, вони їдуть з тієї території. Отже, це буде “мертва” територія. Це буде гірше, ніж Чорнобиль. Тому що навіть у Чорнобиль приїжджають туристи. А це будуть просто “мертві” регіони, на жаль”, – сказав Президент.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський разом з дружиною у п’ятницю перебуватиме з робочим візитом у Франції. Очікується, що головного темою зустрічі президентів України та Франції стане ескалація Росією безпекової ситуації на східних кордонах України.

 

Зеленський сподівається, що Макрон зробить штучне дихання Нормандському формату

УП

Президент Володимир Зеленський напередодні візиту в Париж висловив сподівання, що президент Франції Еммануель Макрон зможе реанімувати Нормандський формат.

Про це глава держави сказав у інтерв’ю французькому виданню Le Figaro, повідомляє “Європейська правда“.

Зеленський висловив таке сподівання у відповідь на питання, чи вважає він Нормандський формат мертвим.

“Я думаю, що Еммануель Макрон здатний зробити йому штучне дихання. Але, чесно кажучи, він у глухому куті. Частина тіла не хоче ходити: Росія все блокує. Знову ж таки, важливе лише одне питання: хоче Росія закінчити війну чи ні? На це повинен відповісти Владімір Путін”, – сказав глава держави.

Окремо він підкреслив, що Україна потребує європейської підтримки, зокрема, з боку Франції, на тлі російської агресії.

“Я розумію, що Еммануель Макрон хоче мати добрі відносини з Росією, але він повинен розуміти мою позицію. Звичайно, коли таке відбувається далеко від дому, це не так боляче, це все ще теоретично. Ми говоримо собі: зі мною такого ніколи не трапиться! Але історія показує, що це неправильно і що події можуть вас наздогнати. Зазвичай на вас нападають, коли ви цього не очікуєте”, – сказав Зеленський.

“Ось чому нам, як і всім іншим, потрібні друзі і президенти, на яких можна спиратися, не побоюючись, що нас підведуть”, – додав глава держави.

Зеленський підкреслив, що Еммануель Макрон повинен усвідомити небезпеку, “перш ніж події, схожі на українські, повторяться десь і заберуть життя людей”.

16 квітня Володимир Зеленський відвідає Париж. Після переговорів з президентом Франції двоє лідерів проведуть відеозустріч з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

 

Скільки людей та з якими скаргами звернулися до мовного омбудсмена від початку року

Дарія Поперечна, УП.Життя

Від початку кварталу 2021 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1129 скарг від громадян щодо порушення мовного законодавства.

Найчастіше зверталися жителі столиці та Київської області.

А найбільш популярна скарга  – відсутність української версії вебсайтів.

Таку статистику повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь на своїй сторінці у соцмережі.

За його словами, збільшення кількості звернень пов’язане із новою статтею мовного закону, згідно з якою, надання послуг має здійснюватися державною мовою.

“Загалом, у першому кварталі 2021 року порушення мовного закону зафіксовані в усіх областях України”, – зауважив Тарас Кремінь.

Щодо порушення прав найбільше громадян звернулося з Києва (327) та Київської області (120).

У трійку лідерів увійшли ще жителі Львівської області (108), які переважно фіксували порушення в інших областях.

Часто також зверталися  з Харківської (99), Одеської (49) та Дніпропетровської (41) областей.

Найчастіше громадяни зверталися щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів про надання послуг державною мовою – 446 звернень.

“Як цього вимагає закон, кожному із власників вебсайтів надіслано листи з вимогами усунути порушення.

Варто зазначити, що переважна більшість власників інтернет-магазинів сумлінно підходить до усунення порушень та у 30-денний термін інформують нас про перехід інтернет-ресурсів на державну мову”, – розповів омбудсмен.

 

ВООЗ: світ наближається до найвищого рівня поширення COVID-19 з початку пандемії

УНН. Світ наближається до найвищого рівня поширення коронавірусу за весь час пандемії: за останні два місяці відзначено майже двократне щотижневе зростання кількості інфікованих. Про це повідомив в п’ятницю на брифінгу в Женеві генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебрейесус, пише УНН.

Деталі

“У світі кількість нових випадків, що реєструються щотижня, майже подвоїлася за останні два місяці. Це наближає нас до найвищого рівня інфікування за час пандемії”, — сказав він.

Як зазначив глава ВООЗ, зараз з різким збільшенням кількості інфікованих стикаються “деякі країни, які раніше уникли широкого поширення COVID-19”. У зв’язку з цим гендиректор звернув увагу на складну ситуацію у Папуа — Новій Гвінеї, де до початку нинішнього року було зареєстровано менше 900 хворих і дев’ять смертей, а на даний момент налічується більше 9300 випадків зараження і 82 летальні випадки.

Як повідомила ВООЗ в опублікованому раніше в Женеві щотижневому епідеміологічному бюлетені, зростання захворюваності ковідом триває сьомий тиждень поспіль, а зростання смертності — четвертий тиждень поспіль. Минулого тижня надійшли повідомлення про більш ніж 4,5 млн нових випадків захворювання, що на 11% більше, ніж за попередні сім днів. Смертність зросла на 7%.

Брифінг ВООЗ, 16 квітня 2021 року (перегляд при переході на Twitter — ред.):

Довідка

За даними ВООЗ, у четвер кількість підтверджених випадків зараження новим коронавірусом у світі перевищила 137,86 млн, збільшившись за 24 години більш ніж на 805 тисяч, кількість летальних випадків зросла більш ніж на 13 тис., перевищивши 2,96 млн.

 

В Україні – 17 479 нових випадків коронавірусу

16.04.2021, 08:13

В Україні за минулу добу зареєстрували 17 479 випадків зараження коронавірусом, натомість одужали 12 054 особи.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“17 479 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 16 квітня 2021 року. Зокрема, захворіли 709 дітей та 378 медпрацівників. Одужали 12 054 особи”, – написав Степанов.

За інформацією міністра, за минулу добу госпіталізовано – 4 348 осіб; летальних випадків – 438, здійснено тестувань за добу – 109 584 (зокрема методом ПЛР – 47 421, методом ІФА – 19 030, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 43 133).

За весь час пандемії в Україні захворіли – 1 921 244 особи; одужали – 1 465 820 осіб; летальних випадків – 39 096; проведено ПЛР-тестувань – 8 869 518.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 609), Харківській (1 377), Львівській (1 365), Дніпропетровській (1332) та Одеській (1315) областях.

За словами Степанова, за добу 15 квітня щеплено проти COVID-19 13 520 людей. 432 817 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу – 432 815 осіб, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 5 осіб (із них 2 особи отримали 1 дозу закордоном).

Щеплення проводилося 138 мобільними бригадами з імунізації та 578 пунктами щеплення.

Найбільшу кількість щеплень за 15 квітня було проведено у Львівській області – 2 650 щеплень, а за весь період вакцинальної кампанії – у Києві (40 798 щеплень).

Станом на 15 квітня до листа очікування вакцинації від COVID-19 записались 458 153 особи.

Як повідомляв Укрінформ, за 14 квітня в Україні зафіксували 16 427 нових випадків COVID-19.

 

Публічні особи більше не зможуть вакцинуватися залишковими дозами – Степанов

Міністерство охорони здоров’я скасувало можливість вакцинуватися залишковими дозами вакцини від коронавірусу для публічних осіб.

Про це в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає кореспондент Укрінформу.

“Я відразу, щойно їхавши на ефір, підписав наказ. Ми внесли зміни. Ми прибрали всіх публічних осіб щодо залишкових доз. Тепер не буде цих залишкових доз, яким можуть вакцинуватися, в тому числі, публічні особи”, – сказав Степанов.

Він наголосив, що тепер вакцинуватися можуть виключно ті українці, які потрапляють на 1 та 2 етапи вакцинації.

Як повідомлялося, 1 березня Міністерство охорони здоров’я дозволило проводити щеплення від COVID-19 невикористаними дозами вакцини, які залишаються після щеплення медичних працівників на першому етапі вакцинальної кампанії. Зокрема, дозволялося з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот з метою популяризації імунізації від коронавірусної хвороби.

 

Першу партію вакцини Pfizer розділять на два щеплення: інтервал – 25 днів

УП

Отримані Україною 117 тисяч доз вакцини виробництва “Pfizer” розділять на два щеплення з інтервалом у 25 днів, цю вакцину отримають мешканці й працівники будинків для літніх людей, рятувальники та прикордонники.

Джерело: заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу після прибуття в Україну першої партії вакцини Pfizer від COVAX, УНІАН

Пряма мова: “Ніяких залишків вакцини не буде. Чітко і зрозуміло розплановано сьогодні, хто вакцинується. Сьогодні вакцинуються люди у будинках для людей похилого віку. Після цього вакцинується Державна служба з надзвичайних ситуацій і Державна прикордонна служба як критичні для держави інфраструктури”.

Деталі: За словами Ляшка, отримані 117 000 доз вакцини Pfizer розділять на два щеплення впродовж 25 днів.

Отже, ними можуть вакцинувати проти коронавірусу 58,5 тисяч громадян.

Перші щеплення вакциною проти COVID-19 від Pfizer розпочнуться в Україні 18 квітня. Їх робитимуть у будинках для людей похилого віку.

Вакцину від Pfizer/BioNTech під назвою Comirnaty вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у три тижні.

Передісторія: 16 квітня, в Україну прибула перша партія у 117 тисяч доз вакцини проти COVID-19, розробленої німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

 

Блокуванням судноплавства в Чорному та Азовському морях Росія порушує міжнародне право – ЄС

Своїм рішенням заблокувати певні регіони Чорного та Азовського морів, а також Керченську протоку під приводом військових навчань Росія порушує міжнародне законодавство.

Про це у п’ятницю, напередодні засідання Ради міністрів ЄС, заявив високопоставлений представник Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія оголосила, що заборонить до жовтня судноплавство у певних регіонах Чорного моря під приводом військових навчань. Ми маємо сказати, що це дуже тривожний розвиток. Це йде всупереч міжнародному праву, свободі судноплавства та статусу Азовського моря. Це відбувається на фоні військового нарощування з російської сторони на кордоні з Україною. Все це – ще один прояв дій російської влади, яка йде у невірному напряму, підвищує напругу та здійснює одноосібні дії в міжнародному просторі. Тож ми маємо це засудити, і подивимося, як розвиватиметься ситуація, перед тим, як здійснювати подальші кроки», – наголосив представник ЄС.

Він зауважив, що питання запровадження додаткових європейських санкцій проти Російської Федерації поки що не стоїть на порядку денному майбутньої зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, і точно такі рішення не прийматимуться наступного понеділка у віртуальному форматі. При цьому представник ЄС не виключив, що питання санкцій може виникнути, якщо якась з країн-членів ініціює його розгляд. Це може стати першим кроком, за яким має слідувати опрацювання на рівні експертних груп, і лише після цього питання щодо нових санкцій може бути розглянуто на політичному рівні, додав він.

«Ми уважно слідкуємо за ситуацією. Потім ми побачимо, чи будуть країни-члени висувати пропозиції щодо потенційних санкцій. Це їхня компетенція, і я не можу передбачати, якими можуть бути їх дії», – сказав представник ЄС.

«Намір Російської Федерації зачинити певні регіони Чорного моря до жовтня 2021 року під приводом військових навчань є дуже тривожними, особливо на фоні ситуації на державному кордоні між Україною і Росією та в незаконно анексованому Криму. Це рішення порушує свободу судноплавства, яка гарантується Конвенцією ООН з морського права. Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодний та вільний прохід в Азовське море та у зворотному напрямку, у відповідності з міжнародним законодавством», – про це йдеться у заяві речника ЄС Пітера Стано, текст якої є у розпорядженні Укрінформу.

Речник підтвердив, що ЄС непохитно підтримує суверенітет, територіальну цілісність, єдність та незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, та закликає Росію діяти таким же чином.

Як повідомлялося, вчора МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із обмеженням Російською Федерацією свободи судноплавства в Чорному морі. Росія оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. Цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до конвенції, Росія не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.

За висновком МЗС України, такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.

19 квітня в форматі телеконференції відбудеться засідання Ради міністрів ЄС за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

 

Меркель зробила щеплення від коронавірусу вакциною AstraZeneca

УП

Канцлер Німеччини Ангела Меркель отримала першу дозу вакцини від коронавірусу препаратом AstraZeneca.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це написав у Twitter речник німецького уряду Штефен Зайберт

“Я рада, що сьогодні мені зробили перше щеплення AstraZeneca. Я хочу подякувати всім, хто бере участь в кампанії вакцинації, і всім, хто вакцинувався. Вакцинація – ключ до подолання пандемії”, – процитував Зайберт слова канцлера.

Напередодні Меркель закликала депутатів Бундестагу підтримати розширення повноважень федерального уряду щодо локдаунів в окремих землях.

Щоденний приріст заражень у Німеччині вже наближається до показників, які фіксували на піку осінньо-зимової хвилі епідемії.

15 квітня повідомили про 29 426 нових хворих, що є найбільшим зростанням з 8 січня.

Водночас цього ж дня країна встановила новий вакцинаційний рекорд – за день щеплення від коронавірусу отримали близько 739 тисяч осіб.

 

Ляшко: У Києві, Харкові й Дніпрі – критична COVID-ситуація

У Києві, Харкові та Дніпрі зберігається критична ситуація з поширенням коронавірусної інфекції.

Про це в інтерв’ю Радіо НВ повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

“Якщо брати певні області, міста, територіальні громади, то не скрізь усе стабілізується. Сьогодні критичні ситуації: місто Київ – бачимо стабілізацію, але на досить високих рівнях; бачимо, що зростає значно Харків, бачимо, що підключився до епідпроцесу Дніпро”, – сказав Ляшко.

Він зазначив, що для міст-мільйонників характерне значне поширення інфекції і швидке заповнення медичної системи хворими. Ляшко пов’язує таку закономірність із великими скупченнями людей у торгових центрах, у транспорті. Також він підкреслив велику кількість порушень карантинних обмежень, що виявляються при перевірках.

Ляшко повідомив, що загалом по країні епідситуація стабілізувалася. Зокрема, стабілізувалася кількість викликів екстреної допомоги та кількість виїздів бригад.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 15 квітня, зареєстровано 17 479 нових випадків COVID-19. Померли 438 осіб, одужали 12 054.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 1 921 244 особи; одужало – 1 465 820 осіб; летальних випадків – 39 096.

 

Байден відповів, чому досі немає санкцій проти “Північного потоку-2”

УП

Президент США Джо Байден у четвер підтвердив свою опозицію  газопроводу “Північний потік-2”, але не став повідомляти, чи будуть запроваджені нові санкції.

Про це повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

На запитання, чому до останніх санкцій Вашингтона не були включені санкції проти суперечливого газопроводу, Байден відповів, що це “складна проблема”.

“Північний потік – 2” – складна проблема, з якою зіштовхуються наші союзники в Європі. Я був проти “Північного потоку-2″ протягом довгого часу, з самого початку, коли я був ще – коли я ще не був на посаді (президента)… – до того, як я залишив посаду віцепрезидента. Але це все ще актуальна проблема”, – сказав президент США.

Байден зіштовхується з тиском в Конгресі, особливо з боку республіканців, щоб не допустити завершення будівництва трубопроводу, який побудований приблизно на 95%.

За даними Politico, Міністерство юстиції США в минулому місяці дало  “зелене світло” санкціям проти Nord Stream 2 AG, компанії, що відповідає за планування, будівництво і майбутню експлуатацію трубопроводу, але після внутрішніх обговорень запровадження санкцій було скасовано.

Високопоставлений чиновник повідомив сайту, що адміністрація прагне відновити відносини між Вашингтоном і Берліном після того, як вони погіршилися при колишньому президенті Дональді Трампі.

Нагадаємо, 15 квітня Сполучені Штати оголосили про видворення 10 російських дипломатів та нові санкції щодо Росії за втручання у вибори і зловмисну ​​кібердіяльність.

Президент США Джо Байден оголосив про надзвичайний стан у зв’язку з “надзвичайною загрозою” через зовнішню діяльність уряду Російської Федерації.

 

Українська енергосистема стала ближче до інтеграції з європейською – Рада ухвалила закон

УП

На позачерговому засіданні 15 квітня Верховна Рада підтримала у цілому законопроєкт, яким оператор “Укренерго” може отримати необхідну для інтеграції України до євроенергомережі сертифікацію, а також забороняється імпорт електроенергії з РФ та Білорусі.

Про це повідомляє пресслужба “Укренерго” та голова комітету Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

Документ підтримали 296 депутатів.

Відтак, Укренерго отримала змогу подати до НКРЕКП документи для сертифікації як оператора системи передачі (ОСП) європейського зразка за моделлю ISO (Independent System Operator). Вона є обов’язковою передумовою інтеграції об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України до енергомережі континентальної Європи ENTSO-E.

У компанії зауважили, що до другого читання в законопроєкт №3364-1 (д) створили можливості впровадження спільних аукціонів на розподілення пропускної спроможності міждержавних перетинів. Це значно спростить експорт/імпорт електроенергії до/з Європи, пояснили в Укренерго, та створить конкурентні умови між виробниками та імпортерами електроенергії. Як наслідок – утворення справедливої ринкової ціни на неї.

Крім того, цей закон вводить обмеження/заборону  імпорту електроенергії із РФ та Республіки Білорусь, зауважив голова профільного комітету Андрій Герус. Як він пояснив, це пов’язано з закінченням опалювального сезону та зростанням запасів вугілля на складах ТЕС.

Також закон вводить обов’язок генеруючих компаній, які знаходяться у комунальній власності, продавати електроенергію виключно через конкурентні аукціони.

Нагадуємо:

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт № 3364-1-д, який дозволяє сертифікувати НЕК “Укренерго” як оператора системи передачі (ОСП) європейського зразка за моделлю ISO (independent system operator).

 

Бізнес вперше з 2020 року поліпшив оцінку економічного зростання – опитування НБУ

УП

Оцінки бізнесу щодо економічного зростання поліпшилися вперше з І кварталу 2020 року – індекс ділових очікувань НБУ повернувся до позитивного значення 108,4%.

Про це Про це свідчать результати опитування керівників компаній НБУ у I кварталі 2021 року.

“Поліпшення індексу відбулося переважно за рахунок високих оцінок щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, фінансово економічного стану підприємств, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, а також інвестиційних видатків на будівництво”, – пояснили у Нацбанку.

Наразі бізнес очікує зростання обсягів виробництва протягом наступних 12 місяців – баланс відповідей зріс до 5.6% проти -24.4% у IV кварталі 2020 року.

Також очікується нижча інфляція: у I кварталі очікувана річна інфляція становила 7.7% порівняно з 7.9% у попередньому кварталі. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 29.15 грн/дол. США (у попередньому кварталі – 29.68 грн/дол. США).

Зазначається, що суттєво поліпшилися оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців: баланс відповідей – 12.7% (у ІV кварталі 2020 року – 1.3%). Найвищі очікування – у підприємств сільського господарства (25.5%).

Бізнес очікує збільшення обсягів реалізації своєї продукції, зокрема й на зовнішньому ринку. Оптимістичні настрої переважають в усіх секторах економіки, крім енерго- та водопостачання. Баланс відповідей – 18.0%  проти 7.1% у ІV кварталі 2020 року. Поліпшилися очікування підприємств щодо інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар до 11.7% (проти 3.8% у ІV кварталі), на будроботи – до 1.4%. Крім того, очікується зростання обсягів іноземних інвестицій підприємствами, які їх залучають: баланс відповідей зріс до 10.4% з 7.0% у ІV кварталі 2020 року.

Бізнес пом’якшив свої очікування щодо зменшення загальної кількості працівників на своїх підприємствах: баланс відповідей становив “мінус” 1.9% (у  попередньому кварталі – “мінус” 9.9%). 62.9% планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців.

Зросла частка компаній, які планують брати кредити за кордоном, – до 8.7% з 6.9%. Головними перешкодами для залучення нових кредитів респонденти назвали високі ставки (55.9% опитаних) та надмірні вимоги до застави (40.9%).

 

Нацбанк і IFC спільно розвитимуть “зелене фінансування”

УП

Нацбанк і Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка входить до групи Світового банку, 16 квітня підписали договір про співпрацю.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

“Голова НБУ Кирило Шевченко та регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар підписали Договір про співпрацю для впровадження Проєкту з розвитку сталого фінансування в Україні.

Метою Проєкту є розвиток сталого фінансування в Україні шляхом розроблення стандартів “зеленого фінансування” й інтегрованих екологічних, соціальних та управлінських стандартів”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що співробітництво здійснюватиметься за двома програмами: “Зелене фінансування” та “Інтегрована програма з екологічної, соціальної та управлінської практики для сприяння інвестиціям у країнах Європи і Центральної Азії” (“Програма ESG”).

За даними IFC, у глобальному масштабі на ринках, що розвиваються, існують можливості для кліматичних інвестицій на суму близько 23 трлн доларів до 2030 року, водночас в Україні вони оцінюються в 73 млрд доларів.

“Щоб скористатися цим потенціалом, країні необхідно прийняти відповідні стандарти та політику для побудови сталого фінансового сектору”, – додали в НБУ.

“Нам приємно бачити таку відданість і послідовність наших українських партнерів у просуванні сталого фінансування й побудові “зеленої” економіки як одного із шляхів відновлення соціальної та економічної стійкості держави.

IFC із нетерпінням чекає початку реалізації проєкту, щоб підтримати Україну в цих зусиллях шляхом глобального обміну знаннями та надання технічної й фінансової підтримки на національному рівні”, – заявив регіональний менеджер IFC в Україні, Молдові та Білорусі Джейсон Пеллмар.

У наступні 3 роки в межах співпраці НБУ та IFC передбачається:

розроблення стратегій НБУ щодо “зеленого” та сталого фінансування;

розроблення стандартів сталого та “зеленого” фінансування в Україні;

розбудова спроможності НБУ щодо включення аспектів ESG до нормативно-правових актів про корпоративне управління в банках України та стандартів розкриття інформації про ESG для банків, розроблення вимог з управління екологічними й соціальними ризиками в банках;

обмін знаннями і розбудова спроможності НБУ; здійснення заходів із підвищення обізнаності для установ, що є об’єктами регулювання з боку НБУ (після прийняття НПА/РА і стандартів).

“Цей Договір про співпрацю є визнанням наших спільних зусиль з розбудови сталого фінансового сектору в Україні”, – заявив Шевченко.

 

Керівник САП вдруге скасував постанову про закриття справи “Роттердам+”

УП

В.о. керівника САП Максим Грищук вдруге скасував постанову прокурора Віталія Пономаренка про закриття справи “Роттердам+”.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

“Разом із цим, Максим Грищук також скасував постанову про відновлення розслідування, яка передувала закриттю. Таким чином слідство не втратило дорогоцінні процесуальні дні, які необхідні для його завершення та скерування справи до суду”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що, незважаючи на зібрані детективами НАБУ докази, процесуальний керівник Віталій Пономаренко тричі закривав “справу Роттердам+”:

у серпні 2020 року (відновлено ВАКС у жовтні 2020 року);

у січні 2021 року (відновлено в.о керівника САП);

9 квітня 2021 року (відновлено в.о керівника САП).

Також НАБУ вкотре закликало генпрокурора Ірину Венедіктову змінити старшого групи прокурорів у справі “Роттердам+”.

“Адже поведінка цього прокурора свідчить про його упередженість. Наразі лише генпрокурор має можливість змінити Пономаренка, однак уникає ухвалення відповідного рішення. Це унеможливлює здійснення подальшого неупередженого розслідування.

Сукупність зібраних доказів у провадженні, на переконання НАБУ, є достатньою для того, щоб саме суд визначив обґрунтованість звинувачень у завданні державним та громадським інтересам багатомільярдних збитків через формулу “Роттердам+”, – йдеться у позиції НАБУ.

Нагадаємо:

Раніше керівник групи прокурорів у справі “Роттердам+” Віталій Пономаренко втретє закрив це провадження, хоча попередні його аналогічні дії скасовувались прокурором вищого рівня і судом.

У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.

Формула втратила чинність з 1 липня цього року у зв’язку з переходом України на новий ринок електроенергії.

8 серпня 2019 року детективи НАБУ у справі “Роттердам+” повідомили про підозру шістьом особам, зокрема ексголові Нацкомісії Дмитру Вовку.

За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану “формулу Роттердам+”.

З того часу прокурор Віталій Пономаренко закриває справу, САП знову її поновлює, а НАБУ просить генпрокурорку Ірину Венедіктову замінити керівника групи прокурорів у провадженні.

 

АРМА визначило управителя “труби Медведчука”

УП

Агентство з розшуку та управління активами за результатами конкурсу обрало управителем частини нафтопроводу “Самара –Західний напрямок” дочку “Нафтогаза” – “Укртранснафту”.

Про це повідомляє пресслужба АРМА.

“Переможець повністю відповідав установленим критеріям відбору та запропонував найбільш вигідні економічні умови”, – зазначили в АРМА.

З’ясувалося, що крім “Укртранснафти” у конкурсі брало участь “Прикарпатзахідтранс” – компанія, якій своєю ухвалою Вищий антикорсуд заборонив розпоряджатися даним активом.

“Окрім цього, АТ “Укртранснафта” має більшу матеріально-технічну базу та кількість кваліфікованих фахівців”, – додали в агентстві.

Далі має бути здійснена оцінка активів та укладено договір між АРМА та “Укртранснафта”.

Довідка:

Трубопроводи “Самара-Західний напрямок” та “Грозний – Армавір – Трудова” були побудовані за часів Радянського Союзу і знаходилися у загальносоюзній власності. Після проголошення незалежності на підставі правонаступництва він мав перейти у власність держави Україна.

Проте посадові особи “дочки” російської компанії “Транснафтопродукт”, “Прикарпатзахідтранс”, трубопроводи у власність України не передали.

Станом на 1 листопада 1992 року вартість майна була оцінена у 8,18 млн доларів. Протяжність нафтопродуктопроводів становить 1433 км.

Нагадуємо:

Документи на конкурсному відборі управителя для арештованої частини нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” подали 2 компанії.

Президент Володимир Зеленський заявив про повернення у держвласність рішенням РНБО частини нафтопроводу “Самара-Західний напрямок”, протягом 2017-2019 років було знищено 400 км нафтопроводу.

“Дочка” Нафтогазу АТ “Укртранснафта” приймає на тимчасове відповідальне зберігання частину магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок”.

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину нафтопродуктопроводу “Самара-Західний напрямок”.

На засіданні 19 лютого Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення вжити “невідкладних заходів” для повернення нафтопродуктопроводів “Самара – Західний напрямок” та “Грозний – Армавір – Трудова” у власність України.

У 2015 році російська “Транснефть” заявила про продаж “ПрикарпатЗахідтранс”. Наразі серед власників вказано німця Анатолія Шефера, який пов’язаний з оточенням Віктора Медведчука, а також компанію Інтернешнл трейдінг партнерс АГ. Третім власником є “Нафтобітумний завод”, який у 2019 році придбав контрольний пакет акцій в статутному капіталі “Прикарпатзагадтранс”. Компанією володіє білоруський бізнесмен Мікалай Варабей.

 

“Укроборонпром” передав Фонду держмайна на приватизацію 17 підприємств

УП

На виконання рішення уряду “Укроборонпром” передав до Фонду держмайна 15 держпідприємств і корпоративні права ще 2 акціонерних товариств, які втратили своє значення для обороноздатності країни.

Про це повідомляє прес-служба держконцерну.

“Триває передача ще двох підприємств, визначених постановою КМУ № 1229 від 9.12.2020 р.: одного – до ФДМУ та одного – до сфери управління Міністерства оборони.

Згідно із зазначеною постановою КМУ зі складу Укроборонпрому було виведено 17 державних підприємств та передано корпоративні права ще двох акціонерних товариств. Таким чином, на сьогодні до складу Укроборонпрому входять 118 підприємств, з яких 21 –-на тимчасово окупованій території”, – йдеться у повідомлені.

Перелік підприємств, переданих до ФДМУ:

ДП “Вінницький авіаційний завод “ВІАЗ”

ДП “Запорізький автомобільний ремонтний завод”

ДП “Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння”

ДП “Центральний науково-дослідний інститут навігації і управління”

ДП “Івано-Франківський котельно-зварювальний завод”

ДП “171 Чернігівський ремонтний завод”

ДП “Укроборонресурси”

ДП “Український радіотехнічний інститут”

ДП “Укроборонлізинг”

ДП “Рівненський автомобільний ремонтний завод”

ДП “Спеціальне конструкторське бюро “Молнія”

ДП “Науково-дослідний інститут “Буран”

ДП “Центральне конструкторське бюро “Ізумруд”

ДП “Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання”

ДП “Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут”

ВАТ “Завод “Квант”

ПАТ “Херсонський завод “Судмаш”

“У процесі передачі до ФДМУ перебуває ДП “Харківський завод транспортного устаткування” та до Міноборони – ДП “Українська авіаційна транспортна компанія”. Наразі до обидвох відомств направлені відповідні пакети документів, необхідні для підготовки актів приймання-передачі.

Підприємства Укроборонпрому, які увійшли до переліку на відчуження, де-факто давно втратили будь-який зв’язок з оборонно-промисловим комплексом і або не здійснювали фінансово-господарської діяльності, або були збитковими та мали незадовільні економічні показники”, – додали у концерні.

Загальна вартість активів зазначених підприємств станом на 1 липня 2020 року становила понад 280,6 млн грн. Тільки за перше півріччя 2020 року вони отримали збитків майже 15 млн грн, а сума загальної заборгованості із заробітної плати становить понад 7,6 млн грн.

 

Приватизація ОГХК: визначили стартову ціну

УП

Радник з приватизації АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” визначив і запропонував стартову ціну для приватизаційного аукціону об’єкта – 3,7 млрд грн.

Про це повідомив у Facebook голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

“3,7 млрд грн – стартова ціна, що визначена та запропонована радником з приватизації АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. ОГХК стане першим об’єктом, виставленим на аукціон великої приватизації.

Ціна сформована за результатами комплексного аудиту та повної оцінки матеріально-технічного забезпечення підприємства”, – написав Сенниченко.

За його словами, на формування стартової ціни вплинули такі фактори:

збільшення запасів у ВГМК у 2 рази;

кон’юнктура ринку титану та збільшення цін на ринку;

покращення фінансових показників, зокрема зростання операційного прибутку.

“Аукціонна комісія визначила умови продажу, які будуть направлені на затвердження до КМУ. Приватизація компанії не несе економічних чи безпекових ризиків для економіки України”, – зазначив голова ФДМ.

Він додав, що попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні вже висловили більше 10 компаній.

Нагадаємо:

Раніше Сенниченко заявляв, що підготовка Об’єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) до приватизації завершена, її можна передати у приватну власність уже у першому кварталі 2021 року, якщо Рада зніме заборону на продаж великих держкомпаній.

Повідомлялось, що на АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК) претендують 13 потенційних покупців із різних країн.

 

Партії отримали черговий транш держфінансування: “слугам народу” дали 86 мільйонів, “Голос” залишився без грошей

УНН. Чотирьом парламентським партіям перераховано кошти державного фінансування – за ІІ квартал 2021 року. Монобільшість – “Слуга народу” – отримала понад 86 мільйонів гривень, понад половину від усієї виділеної на ці цілі суми. При цьому “Голос” залишився без фінансування. Про це УНН повідомили в пресслужбі НАЗК.

Деталі

НАЗК вказало, що “забезпечило перерахування політичним партіям коштів, виділених із державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності за ІІ квартал 2021 року”.

Державне фінансування отримали чотири парламентські партії:

“Слуга народу” — 86,4 млн грн;

“Опозиційна платформа — За життя” — 26,15 млн грн;

“Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” — 16,39 млн грн;

“Європейська солідарність” — 24,94 млн грн (з них 8,71 млн грн — за дотримання передбаченого законодавством ґендерного принципу).

Загальна сума перерахованих коштів — 153,73 млн грн.

“Перерахування державного фінансування партії “Голос” не здійснено у зв’язку із зупиненням державного фінансування на підставі відповідного наказу НАЗК від 23 грудня 2020 року”, – сказано у повідомленні.

Що з “Голосом”

У НАЗК нагадали, що партія “Голос” звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК). У позові партія просила скасувати наказ, яким було зупинено державне фінансування, та визнати протиправними складення НАЗК акту та висновку за результатами аналізу звіту партії.

27 січня ОАСК виніс ухвалу, якою відмовив партії “Голос” у забезпеченні позову. Проте 5 лютого своєю ухвалою ОАСК задовольнив повторну заяву партії з аналогічними вимогами без зміни правових підстав та вжив заходи забезпечення, чим зупинив дію наказу.

“Ухвала суду підлягає негайному виконанню, отже НАЗК було змушене перерахувати партії понад 20 млн грн бюджетних коштів за І квартал 2021 року. НАЗК подало апеляцію на вказану ухвалу до Шостого апеляційного адміністративного суду, який 14 квітня задовольнив вимоги апеляційної скарги НАЗК та скасував вжиті заходи забезпечення”, – відзначили в агентстві.

Водночас, як зазначається, 9 квітня ОАСК розглянув справу по суті та виніс рішення про скасування наказу НАЗК щодо зупинення фінансування партії, яке не набрало законної сили.

НАЗК оскаржить рішення суду до апеляційної інстанції.

 

Партнер Манафорта зливав росіянам дані щодо кампанії Трампа – Мінфін США

УП

Костянтин Килимник, бізнес-партнер Пола Манафорта, консультанта, який певний час очолював передвиборчий штаб Дональда Трампа перед президентськими виборами 2016 року, передавав дані російській розвідці.

Джерело: дані, оприлюднені Міністерством фінансів США 15 квітня, “Голос Америки

Деталі: Раніше американське слідство встановило, що Килимник отримував внутрішні дані виборчої кампанії, зокрема щодо опитувань громадської думки та виборчої стратегії, але інформація про те, що він робив з даними, не надавалась.

Килимник є серед осіб, щодо яких Міністерство фінансів США ввело санкції за втручання до американських виборів (загалом це 16 фізичних та 16 юридичних осіб).

Американське відомство назвало Килимника “російським та українським політичним консультантом, відомим агентом російської розвідки, який втілював операції впливу від її мені”.

Крім передачі даних про передвиборчу кампанію, за інформацією Мінфіну США, Килимник “намагався просувати інформацію, що Україна, а не Росія втручалась до виборів США 2016 року” а також “намагався допомогти колишньому президенту України Віктору Януковичу, який перебуває під санкціями”.

За даними американців, “за вказівкою Януковича, Килимник прагнув втілити план із повернення Януковича до влади в Україні”.

ФБР пропонує винагороду обсягом до чверті мільйона доларів за інформацію, що призведе до арешту Килимника.

Цьому передувало: 15 квітня Білий дім повідомив, що вводить санкції проти російських технологічних компаній, обмежує операції з облігаціями РФ​ і запроваджує заходи проти росіян за дії в Криму. Крім того, США ​висилають із країни 10 російських дипломатів​.​

Передісторія:

У березні 2021 року Офіс директора національної розвідки США (ODNI) опублікував звіт про втручання в американські вибори в 2020 році, у якому йдеться, що президент РФ Владімір Путін погодив втручання у вибори США, а український депутат Андрій Деркач, пов’язаний із ФСБ Костянтин Килимник та їхні спільники намагалиси використати у США впливових людей та медіа, щоб вплинути на хід виборів.

Костянтин Килимник і раніше фігурував у розслідуванні про втручання РФ в американські вибори як “колишній російський розвідник”. Сам він говорив, що працював на Пола Манафорта в Україні та США, але заперечував зв’язок із ГРУ РФ.

У 2016 році Костянтин Килимник інформував Пола Манафорта про події в Україні.

Вже тоді була інформація, що він – військовий лінгвіст, що пов’язаний із російською військовою розвідкою.

Колишнього політтехнолога “Партії регіонів” та голову передвиборної кампанії президента США Дональда Трампа Пола Манафорта також підозрювали в обговоренні “мирного плану” щодо України з росіянином Костянтином Килимником

 

Викрадення активістів Євромайдану: обвинувачений Волков отримав 9 років тюрми

УП

Бориспільський міськрайонний суд засудив до 9 років позбавлення волі Олександра Волкова, обвинуваченого у викраденні та вбивстві Юрія  Вербицького і викраденні Ігоря Луценка під час подій Євромайдану.

Джерело: потерпілий у справі – Ігор Луценко – у Facebook

Деталі: За словами Луценка, Волкова визнали винними у катуванні, викраденні та протидії мирним зібранням. Прокуратура висувала також звинувачення у вбивстві і створенні організованого злочинного угруповання, але це суд не підтримав.

Пряма мова: “Це – рішення першої інстанції, і вступить в силу не раніше, ніж відбудеться розгляд у апеляії. Це підсумок трирічного судового процесу, виснажливого і часом дуже неспокійного.

Нагадую, що у цій справі в СІЗО нині ще 3 людини, крім них, під судом один очно, інших два – заочно. Більшість викрадачів, а особливо з організаторів і спонсорів цього злочину, зараз ховає у себе Росія”.

Передісторія:

У січні 2014 року у період Євромайдану Ігор Луценко і Юрій Вербицький були викрадені невідомими з території Олександрівської лікарні і вивезені за місто. Після тортур їх кинули в лісі. Вербицький від отриманих травм помер.

У МВС заявляли, що активні учасники викрадення Луценка і Вербицького переховуються від правосуддя у Криму, а безпосередній керівник викрадення – громадянин Неживов.

Бізнесмена Олександра Волкова затримали і помістили під варту за підозрою в причетності до викрадення євромайданівців у кінці липня 2017 року.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 293

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua