Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 16.05.2021

Інформаційний резонанс доби: 16.05.2021

У Чернігові попрощалися з бійцем, загиблим від кулі снайпера на сході України

У Чернігові відбулося прощання з військовослужбовцем 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана І Виговського сержантом Павлом Колесником, який загинув від кулі снайпера російських збройних формувань у зоні ООС.

Про це повідомляє Чернігівський обласний військовий комісаріат у Фейсбуці.

«Попрощатись із загиблим військовослужбовцем до Кафедрального собору святої великомучениці Катерини прийшли військовослужбовці Чернігівського гарнізону, побратими воїна, ветерани російсько-української війни, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, члени громадських організації та небайдужі мешканці міста», – йдеться у повідомленні.

У храмі відбулась заупокійна літія, а після мітингу процесія попрямувала через коридор із сотень військовослужбовців, які схилили коліна, віддаючи шану загиблому військовослужбовцю.

Далі процесія вирушила до села с.Нове, Чернігівського району. Живим коридором, схиливши коліна, зустрічали траурну процесію резервісти Чернігівського батальйону ТрО та мешканці Седнева.

Павла Колесника поховали із дотриманням встановлених та затверджених Міністерством оборони України нових ритуалів українського війська: виконанням салюту, Державного Гімну України та врученням сім’ї загиблого Державного Прапору України, яким під час церемонії прощання була накрита труна сержанта, а військовий комісар Чернігівського об’єднаного міського комісаріату полковник Олег Гончарук вручив родині Грамоту пошани та скорботи.

 

Ткаченко – про сталінські репресії: Кожен злочин отримає свою оцінку й свій вирок

Розслідування щодо Биківнянських могил та інших місць поховання жертв сталінських репресій доводять – кожен злочин отримає свою оцінку і свій вирок.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Фейсбуці.

“Ми – українці – маємо робити висновки, дивлячись в історію. Знищення нас як нації не припинилося. Але розслідування Биківнянських могил та інших місць поховання жертв сталінських репресій доводять – кожен злочин отримає свою оцінку і свій вирок. Кожен злочин. Десятки років. Лише задумайтеся. Десятки років ми намагаємося відновити імена тих, хто був похований у Биківнянських могилах – місця поховання розстріляних сталінською владою людей. На сьогодні це майже 20 тисяч. Розстріляних у київських і не лише в’язницях. А насправді закатованих радянською владою і похованих у Биківнянському лісі – може бути в рази більше”, – написав Ткаченко.

За його словами, три радянські комісії упродовж 40 років, розслідуючи масові поховання під Києвом, звинувачували у розстрілах нацистів, приховуючи, що робили цей жах – комуністи. Він зазначив, що їхня партія досі існує, але не в Україні.

Ткаченко додав, що те, що роблять нащадки НКВСівців по усьому світу – жахає, і особливо – цинізм в коментарях стосовно власних злочинів, які досі продовжуються в Криму, на окупованих територіях сходу України та в самій РФ.

“Сьогодні День пам’яті жертв політичних репресій. Прийшов вшанувати пам’ять в колоні разом з колишніми політв’язнями. Бо ми – українці – маємо робити висновки, дивлячись в історію. Мільйони страчених та засланих до Сибіру в 20-ті, 30-ті та повоєнні роки…. Але розслідування Биківнянських могил та інших місць поховання жертв сталінських репресій доводить – кожен злочин отримає свою оцінку і свій вирок. Кожен злочин”, – написав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

 

У Херсоні пам’ять жертв геноциду кримських татар вшанували музичним перформансом

Музичний перформанс, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, відбувся пізно ввечері 15 травня просто неба у центрі Херсона.

Про це повідомляє пресслужба ГО «ГОГОЛЬFEST», передає Укрінформ.

«Вечір-реквієм «Пам’ятаємо» відбувся і, ми думаємо, виконав свою місію – через мистецтво, емоційно розказати про події, що сталися з кримськими татарами у 1944 році», – повідомили у пресслужбі.

Як зазначив директор ГОГОЛЬFEST Максим Демський, під час підготовки була гарна комунікація з представниками кримськотатарських організацій.

Як зазначається, кримськотатарські колективи, які взяли участь у музичному перфомансі – хореографічні «Еміне», «Далгалар», «Лялє» та барабанщики «Атеш» отримали досвід роботи з режисером Владом Троїцьким, з професійними музикантами, і це стане поштовхом для метаморфоз, які тільки запустилися у свідомості молодих артистів.

Максим Демський подякував за співпрацю Херсонському обласному академічному музично-драматичному театру імені Куліша.

Як повідомляють місцеві ЗМІ за дійством, що транслювалося онлайн, наживо спостерігали кілька тисяч херсонців.

Як повідомляв Укрінформ, вечір-реквієм, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, розпочався 15 травня ввечері у Херсоні за участю гурту «ДахаБраха», Джамали, Ахтема Сеїтаблаєва та кримськотатарських колективів. Захід організували благодійна організація «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО «ГОГОЛЬFEST», Агенцією США з міжнародного розвитку USAID та за підтримки ГО «Нова генерація».

Зранку 15 травня у Херсоні співачка Джамала та актор і режисер Ахтем Сеїтаблаєв поклали квіти до першого на материковій частині України пам’ятного знаку «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року» та згадали історії власних родин.

 

День пам’яті: в Україні згадують жертв сталінських репресій

16 травня 2021, 09:22  УП

Щороку у третю неділю травня в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій, влаштованих тоталітарним сталінським режимом. Президент Володимир Зеленський вшанував репресованих українців у Биківнянському лісі.

Джерело: Українська правда, СБУОфіс президента

Пряма мова Зеленського: “Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил. Горезвісним символом цих злочинів є Биківнянський ліс на околиці Києва. Упродовж 1937-1941 років він був місцем таємного поховання жертв політичних репресій, закатованих і розстріляних НКВС у київських в’язницях”.

Деталі: За підрахунками істориків, у Биківнянському лісі поховані до 100 тисяч людей, яких знищила радянська влада.

У неділю до меморіального знака на в’їзді до Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили” встановили кошик квітів від президента України. Також було покладено квіти до братської могили та пам’ятного знака польських поховань на території заповідника.

Крім того, Служба безпеки України на згадку про жертв “Великого терору”, влаштованого Кремлем, опублікувала документи про українського письменника і перекладача “розстріляного відродження” Валер’яна Підмогильного. Ознайомитися з ними можна за цим посиланням.

Довідково: Биківнянське поховання жертв сталінського терору є найбільшим в Україні. Упродовж 1937-1941 років вантажівки “ГаЗ-АА”, які в народі називали “полуторками”, майже щоночі привозили тіла розстріляних у київських в’язницях НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі.

Биківня, що пройшла шлях від території смерті до місця пам’яті, зафіксована у свідомості українців як прямий наслідок Великого терору, результат злочинів комуністичного режиму.

 

Українські дипломати вшанували пам’ять жертв концтабору «Ебензее»

16.05.2021 10:27

Українські дипломати в Австрії вшанували у суботу пам’ять загиблих українців та інших в’язнів концтабору «Ебензее» (Ebensee), на місці якого зараз знаходиться меморіал у Верхній Австрії.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Українські дипломати прибули до «Ебензее», філіалу концтабору «Маутгаузен», щоб вшанувати пам’ять українців, які загинули тут під час війни, закатовані, заморені та вбиті. У цьому вшануванні ми приєднуємося до інших європейських держав, які також вшановують сьогодні пам’ять своїх співвітчизників, загиблих у цьому концтаборі у нелюдських умовах нелюдської війни. І ми всі спільно говоримо: «Ніколи знову!», – зазначив у коментарі агентству Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Українські дипломати поклали вінок та квіти до пам’ятника українським жертвам нацистського концтабору. Сам пам’ятник у формі гранітного хреста був відкритий у 1995 році, українською та німецькою мовами на ньому написано: “Синам України – жертвам концтабору Ебензее». У концтаборі «Ебенезее», за різними оцінками, загинули декілька тисяч українців.

Також квіти були покладені до національних пам’ятників інших держав з метою вшанування пам’яті представників інших національностей, які загинули в цьому таборі смерті.

Як відомо, у тунельних комплексах концтабору «Ебензее», розташованого в горах біля озера Траунзее, працювали понад 20 тисяч в’язнів, чверть з яких становили в’язні з СРСР.

«Ебензее» був однією з найбільших філій «Маутгаузену» – єдиного концтабору на території Рейху, який за нацистською класифікацією належав до «категорії ІІІ». Ця категорія означала – «знищення через працю». Умови утримання у таборі були найтяжчими в системі нацистських концтаборів. За час існування концтабору через нього та його понад 50 філій пройшло близько 200 тис. в’язнів 40 національностей. Загалом у концтаборі «Маутгаузен» та його філіях з 1938 року і по 5 травня 1945 року загинули близько 120 тис. осіб.

 

Українські дипломати вшанували пам’ять жертв табору смерті «Маутхаузен» 

17.05.2021 02:52

Посольство України в Австрії взяло участь у неділю у щорічній церемонії вшанування пам’яті жертв концентраційного табору “Маутхаузен”.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Вшанування на території меморіального комплексу “Концтабір Маутхаузен”, що у Верхній Австрії неподалік Лінца, проходило з огляду на триваючий в країні карантин: обмеження щодо кількості присутніх, обов’язкове носіння масок та дотримання дистанції. Тим не менше, меморіальний захід проходив за участю декількох тисяч людей з багатьох країн світу.

Українська делегація поклала вінки як до свого національного пам’ятника, так і до меморіалів та пам’ятних дощок низки інших держав. Також вінок було покладено на місці “20-го бараку”, де в особливо жорстких умовах утримувалися радянські військовополонені.

“Україна буде мати совість і честь, поки вона матиме пам’ять, а пам’ять вона матимемо завжди”, – заявив під час вшанування посол України в Австрії Олександр Щерба.

Пам’ятник українським жертвам “Маутхаузена” встановлений в меморіальній зоні на місці колишніх бараків “СС”, де держави створили окремі місця для вшанування пам’яті своїх співвітчизників. На зробленому з каміння пам’ятнику зображена жінка-янгол, яка схилила голову, а в руках тримає калину. Внизу гранітні блоки, на них – зроблений з металу терновий вінок та написи українською та німецькою мовою: “Вічна пам’ять синам і донькам України”.

Як відомо, “Маутхаузен” був єдиним концтабором на території Рейху, який за нацистською класифікацією належав до “категорії ІІІ”. Ця категорія означала – “знищення через працю”. Умови утримання у таборі були найтяжчими в системі нацистських концтаборів. За час існування концтабору через нього та його філії пройшло близько 200 тис. в’язнів 40 національностей, у т. ч. 8,5 тис. жінок. Серед арештантів були також діти й підлітки. Загалом у концтаборі “Маутхаузен” та його філіях з 1938 року і по 5 травня 1945 року загинуло близько 120 тис. осіб, у тому числі тисячі українців.

 

Окупанти минулої доби 15 разів обстріляли українські позиції на сході 

17.05.2021 08:00

У районі проведення операції Об’єднаних сил минулої доби зафіксовано 15 порушень режиму припинення вогню, втрат у лавах ЗСУ немає.

Про це повідомляє пресслужба ОС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Протягом минулої доби, 16 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації 15 разів порушували режим припинення вогню… За минулу добу бойових втрат серед наших воїнів немає”, – йдеться у зведенні.

Як зазначили у штабі, біля Новоселівки російські найманці відкривали вогонь із мінометів 82-го калібру, а у передмісті Водяного двічі – з мінометів цього ж калібру та гранатометів різних систем.

У напрямку Катеринівки окупанти обстрілювали позиції ЗСУ з реактивних піхотних вогнеметів, ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Поблизу Новотошківського російські найманці чотири рази обстрілювали позиції Об’єднаних сил із гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Двічі з великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів окупанти відкривали вогонь неподалік Луганського.

Поблизу Пісків у бік позицій українських військових окупанти стріляли з ручних протитанкових гранатометів, а біля Троїцького – ще й з великокаліберних кулеметів.

У районі Старогнатівки двічі зафіксовано обстріли з автоматичних станкових гранатометів, а біля Причепилівки – ще й великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї, ручних протитанкових та підствольних гранатометів.

“Про всі факти порушень українська сторона СЦКК оперативно повідомила СММ ОБСЄ. На обстріли противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь”, – зазначили у пресслужбі ОС.

Повідомляється, що станом на 7 годину понеділка, 17 травня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Неподалік Причепилівки окупанти вели вогонь зі станкових протитанкових, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Втрат серед українських військових немає

 

Окупанти чотири рази зривали «тишу» в зоні ООС 

16.05.2021 18:11

З початку доби, 16 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню.

Про це, як передає Укрінформ, повідомляє пресцентр Операції об’єднаних сил у Фейсбуці.

«З початку доби зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню. Поблизу Новоселівки ворог відкривав вогонь із мінометів 82-го калібру.

Неподалік Катеринівки російські окупанти здійснили обстріл у бік позицій наших захисників із реактивних піхотних вогнеметів, ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. У районі населеного пункту Новотошківське противник два рази відкривав вогонь зі стрілецької зброї, ручних протитанкових та підствольних гранатометів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на обстріли противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед наших захисників немає.

Про всі факти порушень Українська сторона СЦКК повідомила представників ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, українська сторона 16 травня зафіксувала та верифікувала факти застосування збройними формуваннями РФ реактивного піхотного вогнемета, зокрема, окупанти відкрили вогонь термобаричними боєприпасами в напрямку населеного пункту Катеринівка.

 

Гібридні війська РФ рознесли вщент кладовище на окупованій Луганщині

16 травня 2021, 09:22  УП

По кладовищу в окупованому Перевальську (населений пункт за 40 км від Луганська) проїхала військова техніка незаконних воєнізованих формувань так званої “ЛНР”, зруйнувавши могили.

Джерело: Новини Донбасу

Деталі: Місцеві жителі повідомляють, що танк гібридних військ РФ проїхав місцевим кладовищем. Городяни опублікували в соцмережах фото понівечених пам’ятників та могил.

Повідомляється, що на кладовищі в районі 5-ї шахти з дороги з’їхав танк бойовиків і проїхався по могилах в декількох напрямках.

Крім того, люди скаржаться, що по вулицях населеного пункту “страшно ходити”, оскільки військова техніка терористів постійно переміщається по міських дорогах.

Пряма мова жителів Перевальська:

“Горе … Ми йшли по могилах, які стерли траками танка, розбиті пам’ятники, фотографії померлих всюди розкидані, все знівечене… Як після бомбардування”.

“Особисто була там, проїхалися – це м’яко сказано, на пів кладовища туди, потім розворот і назад, дерева вирвані з корінням, розворот на могилі, від неї нічого не залишилося”.

Передісторія: Наруга над могилами на цьому кладовищі вперше відбулася рік тому. Тоді постраждало менше могил, жителі зверталися до представників окупаційної влади зі скаргами, але їх просто проігнорували.

 

Російські найманці з вогнеметів обстріляли селище на Донеччині

16 травня 2021, 09:22  УП

Російсько-окупаційні війська у неділю обстріляли з вогнеметів населений пункт Катеринівка у Донецькій області.

Джерело: повідомлення штабу ООС

Деталі: 16 травня збройні формування РФ на Донбасі застосували реактивний піхотний вогнемет російського виробництва. Зокрема, окупантами було відкрито вогонь термобаричними боєприпасами в напрямку населеного пункту Катеринівка.

Про руйнування чи жертви інформації наразі немає.

Дослівно: “Такий вид зброї дозволяє вести ефективний обстріл на дальність до 600 метрів, а у місці вибуху – заряд бойової частини підривається, формуючи вогняну хмару об’ємом 120 кубометрів. Такі вогнемети знаходяться на озброєнні російської армії та застосовувалися у ході першої і другої чеченських воєн, спецоперацій в Дагестані та Інгушетії, а тепер і в Україні.

Цей випадок є ще одним черговим свідченням відкритого постачання РФ озброєння та військової техніки на територію ОРДЛО з метою ескалації конфлікту”.

Додатково: Про всі зафіксовані порушення Мінських домовленостей збройними формуваннями РФ Українська сторона СЦКК оперативно поінформувала СММ ОБСЄ.

Нагадаємо: По кладовищу в окупованому Перевальську (населений пункт за 40 км від Луганська) проїхала військова техніка незаконних воєнізованих формувань так званої “ЛНР”, зруйнувавши могили.

 

Штрафи за в’їзд із ОРДЛО через РФ можуть скасувати влітку – Арестович

16 травня 2021, 09:22  УП

Штрафи для українців, які в’їжджають в Україну з ОРДЛО через територію Росії, можуть бути скасовані влітку.

Джерело: спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович в ефірі телеканалу “Дом

Деталі: Арестович зазначив, що окупанти блокують КПВВ на підконтрольній їм території, і українці змушені їхати на підконтрольну Україні територію через Росію.

Пряма мова: “А це велика проблема, яка пов’язана з тим, що згідно з чинним українським законодавством громадяни, які виїжджають через територію Росії з ОРДЛО або навпаки в ОРДЛО, штрафуються.

Це проблема відома, і віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков працює над цією проблемою. Він вважає ситуацію неприпустимою”.

“Коли я ставив йому (Рєзнікову, – ред.) це питання, він сподівається, що влітку ця ситуація буде вирішена”.

Більше деталей: За словами Арестовича, зняття цієї заборони доводиться погоджувати більш ніж із 10 відомствами.

 

Арестович: Вибори до Держдуми в ОРДЛО – підстава посилити санкції проти Росії

Голосування мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) на виборах до Держдуми РФ буде підставою не тільки для продовження санкцій відносно Росії, але і посилення їх.

Про це у програмі «Взгляд с Банковой» телеканалу «Дом» заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович.

Він зазначив, що сам факт видачі російських паспортів українським громадянам, які проживають в ОРДЛО, вже є безумовним порушенням українського законодавства.

«А залучення до участі в голосуванні на виборах до парламенту держави-агресора — це кричуще, абсолютно безпардонне порушення міжнародного права. І воно, звичайно, так просто не пройде для Російської Федерації. І наша реакція буде, буде реакція міжнародних партнерів, світової спільноти. Думаю, такі дії є ще одним аргументом для збереження санкцій, а можливо, з посилення їх», — заявив Арестович.

Він додав, що питання залучення українських громадян до участі в російських виборах буде підійматися Україною на всіх рівнях.

«Безумовно, питання буде підійматися і в Тристоронній контактній групі, і нашим МЗС, і на рівні ОБСЄ, і на рівні ООН. Буде повний спектр реагування нашої дипломатії. Бо це грубе порушення суверенітету, прихильність до якого росіяни формально декларують, а на ділі його порушують», — підкреслив Олексій Арестович.

Як повідомлялося, вибори до Держдуми РФ заплановані на вересень. У залученні до голосування на них жителів ОРДЛО експерти вбачають кілька цілей Кремля: активізація процесу отримання російських паспортів жителями ОРДЛО, загострення ситуації в Україні шляхом політичного провокування на окупованих територіях, а також спроба «легітимізації» результатів незаконних «референдумів» в ОРДЛО.

 

МЗС запускає проєкт «Незламні» на підтримку бранців Кремля

В рамках інформаційної кампанії «Вірність собі – не злочин» Міністерство закордонних справ України запускає проєкт «Незламні», спрямований на підтримку бранців Кремля, – українців та кримських татар, незаконно заарештованих Росією у тимчасово окупованому Криму.

Проєкт передбачає серію публікацій ексклюзивних листів політв’язнів, написаних із місць позбавлення волі, повідомляється на сайті МЗС, передає Укрінформ.

«Підтримка та якнайшвидше звільнення українських політв’язнів є пріоритетом діяльності МЗС. Ми розпочинаємо проєкт #Незламні, присвячений нашим громадянам, яких незаконно ув’язнили та утримують у російських тюрмах. Завдання проєкту – донести історії бранців Кремля, їх переживання та думки, мрії та надії, звернути увагу на системні репресії в окупованому Криму. Проєкт також спрямовано на те, аби світ дізнавався про незламних духом бранців Кремля. Бо це чи не єдиний імунітет від тортур та нелюдського поводження в умовах в’язниці. Публічність рятує життя», – заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Дата початку кампанії є символічною. Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій – наших співвітчизників, безжально закатованих та вбитих радянським тоталітарним режимом. Російська Федерація, наслідуючи радянський досвід, розгорнула широкі репресивні кампанії на тимчасово окупованих нею територіях України. Сьогодні Росія продовжує незаконно утримувати за ґратами в окупованому Криму та на території РФ понад 100 громадян України за політичними мотивами.

Щотижня на нашому сайті та сторінці МЗС у Facebook, а також на ресурсах закордонних дипломатичних установ ми публікуватимемо їхні листи, у яких бранці Кремля ділитимуться своїми історіями та розкажуть про репресії на окупованому півострові.

Перший герой проєкту #Незламні – громадянський журналіст Осман Аріфмеметов. До арешту він транслював наживо обшуки та переслідування кримських татар в окупованому Криму. Тепер йому загрожує до 20 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі.

 

Український кулезахисний шолом пройшов випробування за новим стандартом

Український кулезахисний шолом «ТОР-Д» пройшов випробування за новим стандартом Міністерства оборони. Також він пройшов успішне випробування в сертифікованій лабораторії США

Балістичний шолом – розробка вітчизняної компанії UaRms, повідомляє “АрміяInform”, передає Укрінформ.

За словами заступника директора з розвитку проєктів військового призначення ТОВ «KM ДІСТІ» (входить до складу ГО «Ліга оборонних підприємств України») Костянтина Марушевського, підприємство випробувало шолом «ТОР-Д» в українській акредитованій лабораторії згідно з новим стандартом. Результати випробувань засвідчили, що цей шолом повністю відповідає вимогам військових.

У 2016 році «ТОР-Д» (десантний варіант шолому «ТОР») успішно пройшов визначальні відомчі випробування і був прийнятий на забезпечення українського війська.

Марушевський також додав, що балістичний захист цих шоломів відповідає захисту 1 національного стандарту ДСТУ 8835:2019. Тобто його не пробиває 9-мм куля (патрон 9×19) зі свинцевим осердям на швидкості 358 м/с з відстані 5 метрів та 9-мм куля (патрон 9×18) зі сталевим осердям на швидкості 335 м/с. Водночас заперешкодна деформація захисної оболонки після пострілу менше, ніж передбачена стандартами країн НАТО (до 20 мм у фронтальній та тильній частині і до 16 мм у бокових та тім’яних частинах).

Окремо він звернув увагу на надійність і ергономічність підшоломника: демпферні подушки надійно захищають голову від контузійної травми, а утримуюча система підганяється не тільки за висотою і глибиною, а й за окружністю голови за допомогою дискового регулятора.

Раніше загальновійськовий кулезахисний шолом «ТОР-Д» пройшов успішне випробування в сертифікованій лабораторії США за стандартом NIG, рівень ІІІ-А. Про це свідчить виданий сертифікат встановленого зразка, де відображені всі етапи випробувань із фіксацією відповідних параметрів. Один із них — енергія впливу на голову бійця після влучання в шолом 9-мм пістолетної кулі Luger (9х19) зі швидкістю 411,5-442 м/с. За дозволених до 400 G (одиниць вимірювання) максимальний показник випробувань становив 216,9 G. На практиці це означає відсутність контузії у військовослужбовця та можливість подальшого виконання бойового завдання.

У березні поточного року Міноборони України затвердило стандарт ВСТ 01.301.007 — 2021 (02) «Небалістичні методи випробувань та критерії оцінювання бойових шоломів». Зокрема, він передбачає перевірку шоломів на стійкість до впливу різних умов експлуатації (як дуже низьких, так і дуже високих температур), стійкість до відкритого полум’я, міцність утримуючої системи під час статичного та динамічного навантаження, стабілізацію шолому на голові користувача під час виконання бойових завдань тощо.

 

Шкідлива дурниця: Земан прокоментував внесення Чехії до списку «недружніх країн»

Президент Чеської Республіки Мілош Земан вважає кроки Москви з ескалації двосторонніх відносин шкідливими та нерозумними.

Про це він заявив в інтерв’ю радіопрограмі Press klub на радіо Frekvence в неділю ввечері, передає кореспондент Укрінформу.

«З боку Росії це дурниця – робити недругів з друзів. Тому що створювати ворогів із колишніх друзів – це помилка. Коли не може бути дружби, то хай будуть принаймні коректні відносини… Російську ворожість вважаю шкідливою дурницею», – заявив Земан, коментуючи внесення російською стороною Чехію до списку «недружніх країн».

Глава держави зазначив, що «на відміну від інших» не є прихильником лише одної версії слідства щодо вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце у 2014 році. При цьому він вважає, що треба приділити серйозну увагу «російській версії» щодо можливої причетності ГРУ РФ до вибухів на складах. Водночас Земан заявив, що до фірми IMEX, яка зберігала зброю на складах, існує багато запитань.

Розслідувати справу, за його словами, має поліція, якій він довіряє. При цьому президент визнав, що не довіряє чеським спецслужбам.

Як повідомлялося, минулого тижня російська влада оприлюднила «заходи проти країн, що вчиняють недружні дії». В якості «недружніх країн» у цьому рішенні позначені Чеська Республіка і США. Російський уряд зменшує кількість місцевих працівників, яких дипломатичні місії ЧР в Російській Федерації можуть найняти на роботу, до 19 осіб, США не можуть наймати місцевий персонал взагалі.

Дипломатичний скандал вибухнув між двома країнами майже місяць тому, коли уряд Чехії обвинуватив офіцерів російської військової розвідки ГРУ у причетності до вибухів на військових складах у 2014 році та вислав 18 працівників посольства РФ у Празі, яких вважає співробітниками спецслужб. Росія у відповідь вислала 20 працівників посольства ЧР у Москві. Після цього дійшло до ще більшого взаємного скорочення числа працівників у диппредставництвах. Зокрема, до кінця травня Прагу мають залишити 60 працівників російського посольства.

 

Євросоюз закликає Росію переглянути рішення про «недружні країни»

Євросоюз засудив оприлюднення російською владою переліку заходів проти «недружніх держав» та вважає такі дії несумісними із Віденською конвенцією 1961 року про дипломатичні зносини.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у Декларації Високого представника ЄС Жозепа Борреля, яку він оприлюднив від імені всіх 27 держав-членів Євросоюзу на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз засуджує заходи щодо «Відповіді на недружні дії іноземних держав», що вжиті після безпрецедентного Указу президента Путіна від 23 квітня. ЄС вважає такий висновок про «недружні дії» необґрунтованим. Цей указ (президента РФ – ред.) є несумісним з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини від 1961 року, стосовно обов’язків приймаючої держави забезпечувати функціонування дипломатичних місій», – йдеться у Декларації.

Європейська сторона закликала Росію переглянути таке рішення, уникати подальшого погіршення взаємовідносин з ЄС, які й без того вже є напруженими. Як зазначається, Євросоюз продовжить координувати власну позицію з цього приводу зі своїми міжнародними партнерами.

«Ми висловлюємо повну солідарність із Чеською Республікою, яка є країною – членом ЄС, а також із Сполученими Штатами Америки, і закликаємо Росію повною мірою поважати Віденську конвенцію», – йдеться у документі.

Як повідомлялося, минулого тижня російська влада оприлюднила «заходи проти країн, що вчиняють недружні дії». В якості «недружніх країн» у цьому рішенні позначені Чеська Республіка і США.

Таке рішення вчора рішуче засудив Президент Європейської Ради Шарль Мішель, який назвав такі дії Росії «ще одним кроком до ескалації відносин з ЄС та до підриву дипломатичних відносин», та висловив повну солідарність з Чеською Республікою.

Як повідомлялося, кілька тижнів тому між Чехією та Росією стався дипломатичний скандал, коли чеські спецслужби встановили причетність агентів російської військової розвідки ГРУ до вибухів на складах боєприпасів у Врбетице у жовтні та грудні 2014 року. Чеська Республіка вислала 18 співробітників російського посольства в Празі. Росія у відповідь вислала 20 співробітників посольства ЧР в Москві, чим фактично паралізувала роботу чеського дипломатичного представництва.

Європейський Союз висловив повну солідарність із Чеською Республікою, ряд країн Співтовариства також вислали певну кількість російських дипломатів за діяльність, що є несумісною із їх дипломатичним статусом.

Наприкінці квітня президент РФ Путін підписав указ, що обмежує можливість (аж до повної заборони) винайм росіян на роботу до дипломатичних представництв держав, які здійснюють «недружні дії» щодо Росії.

 

Колишня радниця Рональда Рейгана попросила у Путіна російське громадянство

УНН. Ексрадниця 40-го президента Сполучених Штатів Рональда Рейгана Сюзанна Массі попросила громадянство РФ у російського президента Володимира Путіна. Своє бажання стати росіянкою вона озвучила в ефірі одного із російських телеканалів, передає УНН.

Цитата

“Якщо президент Володимир Володимирович знайде можливість дати мені громадянство Росії, це буде честю для мене… Я знаю, що вони будуть говорити, що я – зрадниця. Я людина, яка проти Америки”, – заявила Массі.

Деталі

Вона підкреслила, що присвятила багато років зближенню народів двох країн, тому хоче залишитися в Росії і продовжувати свою справу.

Колишня співробітниця Держдепу назвала нинішнього президента США Джо Байдена “маріонеткою”, а його адміністрацію – “болотом”. Массі зазначила, що Байден “дуже стара людина і навряд чи доживе до кінця свого президентського терміну”.

Довідка

Відомо, що Сюзанна Массі народилася в Нью-Йорку в 1931 році. Вона закінчила Вассарський коледж, а також вчилася в Сорбонні і Інституті політичних досліджень в Парижі.

Сюзанна Массі з 1984 по 1988 рік була радницею Рейгана по відносинам з СРСР.

Массі прозвали “жінкою, яка зупинила холодну війну”. За часів Рейгана з її подачі керівництво країни переглянуло ставлення до СРСР як до “імперії зла”.

 

У Вільнюсі пройшов багатотисячний мітинг на підтримку традиційної сім’ї

16 травня 2021, 12:34  УП

У столиці Литви відбувся масштабний мітинг в рамках “Великого маршу на захист сімей”.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на портал Delfi.

За даними поліції, в акції взяли участь до 10 тисяч людей. Варто зазначити, що у Литві в рамках корона вірусних обмежень заборонені масові зібрання. Однак марш був заявлений як політичний мітинг, на які заборона не поширюється.

Під час виступів зі сцени до присутніх зверталися різні активісти, які закликали захищати традиційну сім’ю, противитися ратифікації Стамбульської конвенції.

Учасників акції закликали зібратися біля парламенту, коли там будуть обговорювати закон про одностатеве партнерство.

У червні литовський Сейм має розглядати законопроєкт, за яким легалізуються одностатеві партнерства. Документ пропонує надати одностатевим парам права на визнання спадщини, спільне володіння майном, зміну прізвища.

 

США і Данія занепокоєні зростанням військової присутності РФ в Арктиці

16 травня 2021, 12:34  УП

США і Данія поділяють занепокоєння щодо нарощення російської військової присутності в Арктиці.

Про це йдеться в заяві Держдепартаменту з нагоди візиту держсекретаря Ентоні Блінкена до Данії, повідомляє “Європейська правда“.

“Сполучені Штати та Королівство Данія поділяють занепокоєння щодо збільшення російської військової присутності в Арктиці. Ми погоджуємося з важливістю захисту чутливої критичної інфраструктури в регіоні” – заявили у Держдепі.

Також Сполучені Штати привітали нещодавнє рішення Данії інвестувати 245 мільйонів доларів у оборону Північної Атлантики та Арктики, підкресливши взаємне зобов’язання підтримувати Арктику стабільною та безпечною.

“Сполучені Штати розглядають Арктичний регіон як вільний від конфліктів, де країни діють відповідально і де економічний розвиток та інвестиції відбуваються стабільно і прозоро, з повагою до навколишнього середовища та інтересів і культури корінних народів” – йдеться у заяві.

Блінкен відвідає Данію 16-17 і 20 травня 2021 року проведе переговори з прем’єр-міністром Метте Фредеріксен і главою МЗС Єппе Кофодом.

 

Ізраїль знову обстріляв Сектор Гази, за тиждень загинули 192 особи – ЗМІ 

17.05.2021 07:51

Зранку понеділка, 17 травня, ізраїльські військові розпочали нові обстріли Сектору Газа, де кількість жертв ракетних ударів сягнула 192.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Аljazeera.

Обстріли відновилися після того, як тимчасовий прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що припинення бойових дій не відбудеться.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, ракетна атака у тому числі була націлена на будинок керівника ХАМАС в секторі Газа Єхія аль-Сінвара.

Щонайменше 192 людини, серед яких 58 дітей та 34 жінки, були вбиті в секторі Газа за цей тиждень.

Ізраїль повідомив про 10 загиблих, серед яких двоє дітей.

Рада Безпеки ООН зібралася в неділю, щоб обговорити питання насильства, але не змогла домовитись навіть про спільну заяву, що викликає занепокоєння.

Як повідомлялося, 7 травня після завершення молитви на Храмовій горі в Єрусалимі палестинці закидали камінням ізраїльських силовиків. Ті застосували гумові кулі, світлошумові гранати та сльозогінний газ.

Бойовики організації ХАМАС, що контролює Сектор Гази, здійснили масований ракетний обстріл Ізраїлю. У відповідь ізраїльські військово-повітряні сили завдали авіаударів по цілях у Секторі Гази.

Раніше повідомлялося про 139 загиблих палестинців та 9 ізраїльтян з початку бойових дій.

 

Головний редактор Associated Press вимагає розслідування вибуху в офісі в Секторі Газа

17 травня. УНН. Головний редактор Associated Press хоче незалежного розслідування підриву ізраїльськими військовими будівлі в Секторі Газа, де знаходився їхній офіс, а також телекомпанії “Аль-Джазіра”. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Виконавчий редактор AP Саллі Бузбі заявила, що її організація ще не бачила жодних доказів ізраїльських чиновників, які б виправдовували вибух. Ізраїльські чиновники заявили, що страйк відбувся через те, що ХАМАС керував спецслужбою з цього офісного будинку.

Ізраїльтяни попереджували цивільних людей у ​​будівлі, дозволяючи їм вийти, перш ніж ракети знищили конструкцію.

Бузбі сказала, що, хоча її журналісти не постраждали і зараз працюють поза офісами конкуруючої ЗМІ Agence France-Presse в Газі, атака зруйнувала критичний вузол для збору новин з території.

Додатково

Ізраїльські ВПС завдали удару по будівлі, де розташовувалися офіси місцевих і міжнародних ЗМІ в секторі Газа, при цьому журналісти покинули будівлю до атаки.

В Армії оборони Ізраїлю заявили, що в цій будівлі функціонував розвідувальний штаб руху ХАМАС, використовуючи офіси ЗМІ і журналістів, що працюють там, як прикриття.

Офіси ЗМІ розташовувалися у 15-поверховому будинку в Газі. Також в ньому перебували квартири і офіси різних компаній. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив стурбованість авіаударом у Секторі Газа по офісах міжнародних ЗМІ.

 

Очільник МЗС Німеччини запропонував три кроки для вирішення конфлікту між Ізраїлем і Палестиною

16 травня. УНН. Міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас наголосив на праві Ізраїлю на самооборону від “ракетного терору” з боку палестинського руху ХАМАС, визнаного в ЄС терористичним. Маас виступив за деескалацію конфлікту і запропонував три кроки для цього, повідомляє УНН із посиланням на DW.

Деталі

Так, згідно з пропозицією Мааса, на першому етапі має бути припинений ракетний терор, на другому – зупинене насильство, а на третьому – забезпечене повернення до переговорів між ізраїльтянами та палестинцями про конкретні заходи щодо відновлення довіри та мирного врегулювання на основі співіснування ізраїльської та палестинської держав.

До теми

Тим часом генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що зростання числа цивільних жертв внаслідок ізраїльських ударів по Сектору Гази шокує. Він також висловив глибоку стурбованість руйнуванням в Газі будівлі, в якій знаходились представництва іноземних ЗМІ.

“Генеральний секретар нагадує всім сторонам, що будь-який довільний напад на цивільні та медійні структури порушує норми міжнародного права і має бути припинений за будь-яку ціну”, – заявив представник Гутерріша.

Доповнення

Рада Безпеки ООН 16 травня втретє за тиждень обговорить нову ескалацію конфлікту в Газі на віртуальному засіданні за ініціативи Китаю, Норвегії та Тунісу. Під час двох попередніх засідань членам Радбезу не вдалося узгодити спільну заяву через небажання США засудити дії Ізраїлю.

 

Обвал трибуни в Ізраїлі: кількість постраждалих збільшилася до 219 

17.05.2021 03:56

В Ізраїлі під час обвалення трибуни в синагозі постраждали 219 осіб. Загинули двоє, в тому числі 12-річна дитина.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Jerusalem Post.

Зазначається, що 15 осіб були евакуйовані в лікарні в критичному стані.

Решта отримали легкі травми або госпіталізовані в стані середньої тяжкості.

Обвалення трибуни відбулося 16 травня. Спочатку повідомлялося про 130 постраждалих.

 

У Газі заявляють про 33 загиблих від нової атаки Ізраїлю

16.05.2021 21:42

Унаслідок ізраїльських авіаударів по місту Газа упродовж неділі загинули щонайменше 33 особи, зокрема, 12 жінок та 8 дітей.

Як передає Укрінформ, про це інформує BBC.

Міністерство охорони здоров’я у Секторі Гази оновило дані про кількість загиблих внаслідок авіаційних ударів Ізраїлю у перші години неділі. Зараз йдеться про те, що загинули 33 особи.

Представник відомства повідомив, що серед загиблих було 12 жінок та 8 дітей, ще 50 людей зазнали ушкоджень.

Це збільшує загальну кількість загиблих у Секторі Гази до 181 особи з моменту спалаху конфлікту на початку тижня.

Як повідомлялося, 7 травня після завершення молитви на Храмовій горі в Єрусалимі палестинці закидали камінням ізраїльських силовиків. Ті застосували гумові кулі, світлошумові гранати та сльозогінний газ.

Бойовики організації ХАМАС, що контролює Сектор Гази, здійснили масований ракетний обстріл Ізраїлю. У відповідь ізраїльські військово-повітряні сили завдали авіаударів по цілях у Секторі Гази.

З початку бойових дій у Східному Єрусалимі з Сектора Гази у бік Ізраїлю випустили вже 2 900 ракет, загинули 139 палестинців та 9 ізраїльтян.

 

Прем’єр Ізраїлю: операція проти ХАМАС займе час

16 травня 2021, УП

Прем’єрміністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що військова операція проти ХАМАС у секторі Газа “триває на повну силу” і займе час.

Джерело: Нетаньянху в телезверненні до громадян у неділю, повідомляє ВВС

Пряма мова: “Наша кампанія проти терористичних організацій триває на повну силу. Ми діємо зараз, так довго, як це необхідно, щоб відновити спокій для вас, громадяни Ізраїлю. Це займе час”.

Деталі: Нетаньяху додав, що Ізраїль хоче стягнути з “агресора” плату і відновити стримування.

Він виступив із телезверненням після засідання кабінету безпеки Ізраїлю, яке тривало кілька годин.

10 травня Сектор Газа обстріляв територію Ізраїлю й отримав вогонь у відповідь, відтоді між Ізраїлем та Сектором Газа тривають активні бойові дії.

15 травня повітряні сили армії оборони Ізраїлю атакували будинки командира батальйону ХАМАС Халеда Манамари та Халіля аль-Хайі – одного з лідерів руху ХАМАС у Секторі Газа.

Вежа у Секторі Газа була знищена ізраїльською армією у суботу. Там розміщувались офіси міжнародних видань – Associated Press та “Аль-Джазіра”. При цьому Ізраїль запевняє, що будівля також використовувалася крилом військової розвідки ХАМАС й саме тому стала об’єктом атаки.

Внаслідок ізраїльських авіаударів по місту Газа у неділю загинуло щонайменше 42 людини, в тому числі 16 жінок і 10 дітей.

 

У Газі заявили про 42 загиблих від нової атаки Ізраїлю

16 травня 2021, УП

Внаслідок ізраїльських авіаударів по місту Газа у неділю загинуло щонайменше 42 людини, в тому числі 16 жінок і 10 дітей.

Джерело: AP з посиланням на міністерство охорони здоров’я Гази, Армія оборони ІзраїлюВВС

Деталі: За словами медиків Гази, у неділю ізраїльські авіаудари зруйнували три будівлі і вбили щонайменше 42 людини. Це найбільш смертоносний одиничний напад з тих пір, як майже тиждень тому почалися запеклі бої між Ізраїлем і ХАМАС на цій території.

Міністерство охорони здоров’я Гази заявило, що серед убитих були 16 жінок і 10 дітей, ще 50 осіб отримали поранення внаслідок атаки.

Пізніше Ізраїль заявив, що атакував систему тунелів ХАМАС, яка звалилася, в результаті чого були зруйновані житлові будинки.

Раніше ізраїльські військові заявили, що зруйнували будинок головного лідера ХАМАС в Газі Яхіе Сінвара в ході окремого удару по південному місту Хан-Юніс. Це був третій подібний напад за останні два дні на будинки високопоставлених лідерів ХАМАС.

У той же час, Армія оборони Ізраїлю повідомляє, що в неділю завдала ударів по військових об’єктах у розвідувальному штабі ХАМАС на півночі Гази, завдавши значної шкоди центральній інфраструктурі організації. Також було завдано удару по складу зі зброєю, розташованому в будинку бойовика ХАМАС у центральній частині Гази, і по складу зброї ХАМАС у південній частині Гази.

ХАМАС Ізраїль зазнав рекордних ракетних обстрілів на своїй території.

Генерал-майор Орі Гордін повідомив журналістам, що з понеділка ХАМАС випустив близько 3000 ракет по Ізраїлю. За його словами, кількість ракетних запусків перевищила попередні атаки з Гази, а також під час війни 2006 року з Хезболлою в Лівані.

Організація ісламського співробітництва, що складається з 57 країн, почала в неділю екстрене засідання з приводу запеклих боїв між Ізраїлем і ХАМАС у секторі Газа.

 

Демократи у США сперечаються через ставлення до ізраїльсько-палестинського конфлікту – CNN

16.05.2021 12:37

У Демократичній партії США зав’язалася гостра суперечка довкола ставлення до ізраїльсько-палестинського конфлікту через висловлювання президента Джо Байдена щодо підтримки Ізраїлю.

Про це йдеться в аналітичній статті CNN «Байден зіткнувся з емоційною суперечкою у своїй партії через ізраїльсько-палестинський конфлікт», повідомляє Укрінформ з посиланням на CNN.

Після того, як Байден у середу висловився про те, що Ізраїль має право на самозахист, прогресивні ліберали в Конгресі виступили з різкою критикою позиції президента.

«Чи є в палестинців право на виживання?» – заявила в Палаті представників конгресвумен із Нью-Йорка Олександрія Окас-Кортес. «Якщо адміністрація Байдена не може перечити союзнику, то кому вона зможе перечити? Як вони можуть бути переконливими в тому, що відстоюють права людини?» – написала вона у Твіттері.

Демократка Рашида Тлайб різко засудила Ізраїль після суботнього обстрілу будівлі, у якій розміщалися міжнародні ЗМІ. «Ізраїль націлився на мас-медіа, щоб світ не міг бачити воєнні злочини Ізраїлю під егідою ватажка апартеїду Нетаньяху», – написала вона у Твіттері про прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху.

Член Комітету закордонних справ Сенату демократ Кріс Ван Холі заявив, що заплановані виселення палестинців порушують міжнародні закони й поставив під сумнів бажання адміністрації Байдена захищати права людини.

Особливо гостро розкритикував президента сенатор Берні Сандерс, який опублікував у п’ятницю у «Нью-Йорк таймз» статтю під назвою «США повинні перестати бути апологетом уряду Нетаньяху».

Ліберали давно виступають проти традиційної політики Вашингтона щодо Ізраїлю й дедалі голосніше закликають до нової тактики – вимагати зміни курсу в обмін на великі обсяги військової допомоги, яку надають США, ідеться в публікації.

«Продовжуючи надавати військову допомогу без обмежень (близько 4 млрд дол. на рік), ми не даємо Ізраїлю жодних стимулів для зміни курсу», – заявила сенаторка Елізабет Воррен.

Унаслідок обстрілів з боку Ізраїлю в Газі загинуло понад 130 осіб, поранено не менш як 1000 чоловік. Заворушення й масові зіткнення між арабами та євреями відбуваються по всьому Ізраїлю.

Міністр оборони США Ллойд Остін у суботу під час розмови з міністром оборони Ізраїлю Бені Ганцем підтвердив право Ізраїлю на самооборону й засудив атаки ХАМАС на ізраїльське цивільне населення.

 

Ізраїль заявив, що розбомбив великий склад зброї у Секторі Газа

16 травня 2021, УП

У неділю вранці Ізраїль завдав авіаудару по військових складах центрального табору ХАМАС у Секторі Газа.

Джерело: повідомлення Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ)

Деталі: Зазначається, що винищувачі та літаки ізраїльських збройних сил атакували склад зброї в центральному таборі в Газі, який знаходиться в будівлі, контрольованій воєнізованим об’єднанням ХАМАС.

Перед цим повітряні сили ЦАХАЛ атакували будинок командира батальйону ХАМАС Халеда Манамари та попередили, що це не остання ціль, по якій будуть завдані авіаудари.

Довідково: ХАМАС визнаний терористичною організацією Ізраїлем, Канадою, США і Японією, а також заборонений в Йорданії та Єгипті. В Австралії та Великій Британії терористичним визнають саме військове крило ХАМАС.

Нагадаємо:

10 травня Сектор Газа обстріляв територію Ізраїлю й отримав вогонь у відповідь, відтоді між Ізраїлем та Сектором Газа тривають активні бойові дії.

За тиждень збройного конфлікту в Секторі Газа були вбиті 149 палестинців, четверо з них – за останню добу. У той же час Ізраїль повідомляє про 10 загиблих зі свого боку.

 

У Лондоні на акції в підтримку Палестини постраждали 9 поліцейських

16 травня 2021, УП

У Лондоні 13 людей були заарештовані після в основному мирного протесту на знак солідарності з народом Палестини біля посольства Ізраїлю в суботу.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Guardian.

Столична поліція заявила, що дев’ять її співробітників були поранені під час розгону натовпу біля посольства в західному Лондоні. За повідомленням силових структур, протестувальники закидали офіцерів різними предметами.

За підозрою у насильницьких безладах було здійснено дев’ять арештів, ще чотири особи затримані за підозрою у порушенні правил у сфері охорони здоров’я. Усі вони залишаються під вартою.

Раніше цього дня тисячі людей пройшли маршем через центральний Лондон, щоб висловити солідарність з палестинцями в Газі.

Організатори акції заявили, що уряд Великої Британії повинен вжити негайних дій, щоб допомогти припинити жорстоке насильство.

Щонайменше 139 людей було вбито в секторі Гази, в тому числі 39 дітей, внаслідок ескалації насильства, яке розпочалося зі спроби виселення арабів із району Шейх Джарра у Східному Єрусалимі. В Ізраїлі було вбито щонайменше сім людей, у тому числі одна дитина.

 

Рада ЄС на екстреному засіданні обговорить загострення палестино-ізраїльського конфлікту

16 травня 2021, УП

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель скликає екстрене засідання Ради ЄС для обговорення загострення між Ізраїлем та Палестиною.

Про це, як передає “Європейська правда”, Боррель повідомив у Twitter.

“З огляду на триваючу ескалацію між Ізраїлем та Палестиною та неприйнятну кількість жертв серед цивільного населення, я скликаю екстрену відеоконференцію міністрів закордонних справ ЄС у вівторок. Ми будемо координувати та обговорювати, як ЄС може найкращим чином сприяти припиненню нинішнього насильства” – написав він.

Палестинсько-ізраїльський конфлікт загострився після того, як стало відомо про намір влади Ізраїлю примусово виселити кілька  арабських сімей зі Східного Єрусалима.

Із Сектора Гази здійснили ракетний обстріл півдня Ізраїлю, в деяких населених пунктах спрацювали сирени. Ізраїль відкрив вогонь у відповідь.

ХАМАС з Сектора Гази знову запустив сотні ракет у бік Ізраїлю, на що у відповідь отримував авіаудари.

За тиждень збройного конфлікту в Секторі Гази були вбиті 149 палестинців, четверо з них – за останню добу. У той же час Ізраїль повідомляє про 10 загиблих зі свого боку.

 

Ісламські країни скликали надзвичайний саміт через ескалацію на Близькому Сході

Організація ісламського співробітництва, що складається з 57 країн, скликала надзвичайне засідання сьогодні через бойові дії між Ізраїлем та рухом ХАМАС у Секторі Гази.

Як передає Укрінформ, про це інформує AP.

У той час, як більшість країн Арабської ліги вважають, що палестинці повинні мати свою незалежну державу, Ізраїль нещодавно уклав угоди про визнання з кількома членами цієї організації.

Цей факт, як і занепокоєння деяких держав щодо діяльності руху ХАМАС, пояснює дещо кволу реакцію ісламських країн на теперішню ескалацію, на відміну від рішучих відповідей упродовж минулих десятиліть.

Міністр закордонних справ Адміністрації Палестини Ріяд Малкі засудив Ізраїль на початку засідання. «Нам потрібно сказати Аллаху, що ми будемо чинити опір до останнього дня», – сказав він.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу дотримується такої ж жорсткої позиції. «Ізраїль несе відповідальність за недавню ескалацію у Східному Єрусалимі, на Західному березі та у Секторі Газа», – зазначив у виступі Чавушоглу.

«Наші попередження Ізраїлю минулого тижня залишились без уваги», – заявив міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф, звинувативши Ізраїль у «геноциді та злочинах проти людства».

Як повідомлялося, 7 травня після завершення молитви на Храмовій горі в Єрусалимі палестинці закидали камінням ізраїльських силовиків. Ті застосували гумові кулі, світлошумові гранати та сльозогінний газ.

Бойовики організації ХАМАС, що контролює Сектор Гази, здійснили масований ракетний обстріл Ізраїлю. У відповідь ізраїльські військово-повітряні сили завдали авіаударів по цілях у Секторі Гази.

З початку бойових дій у Східному Єрусалимі з Сектора Гази у бік Ізраїлю випустили вже 2 300 ракет, загинули 139 палестинців та 9 ізраїльтян.

 

Популістку Ле Пен запідозрили у систематичному зловживанні коштами ЄС – ЗМІ

16 травня 2021, УП

Лідерку французького ультраправого “Національного зібрання” Марін Ле Пен підозрюють у систематичному зловживанні коштами європейських фондів шляхом найму фіктивних помічників у Європарламенті.

Дані про відповідне розслідування оприлюднив Journal du Dimanche, передає “Європейська правда”.

Зазначається, що розслідування справи тривало 5 років.

За даними співробітників поліції Центрального управління по боротьбі з корупцією та фінансовими та фіскальними правопорушеннями (OCLCIFF), “Національне зібрання” через своїх керівників та менеджерів створило шахрайську організовану систему розкрадання європейських фондів на свою користь через фіктивні посади помічників парламенту”.

Ці слова містяться у зведеній доповіді на 98 сторінок від 15 лютого, адресованій паризькій слідчій Клер Тепо.

Слідчі підсумовують свої дії (обшуки, експертизи, допити, документи) і вважають, що виявили достатньо доказів для 17 лідерів, депутатів та наближених до ультраправої партії осіб, які можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за “розтрату державних коштів” або приховування цього правопорушення.

За сукупністю показань і фактів, що містяться в документі, робиться висновок про те, що Ле Пен несе пряму відповідальність за організацію цієї схеми.

Загалом йдеться про розтрату коштів на суму 6,8 млн євро.

Марін Ле Пен вже прокоментувала розслідування, назвавши його елементом політичної боротьби.

“Journal du Dimanche, офіційний орган макроністської влади, піднімає нескінченну справу парламентських помічників, як і на кожних виборах. Нічого нового під сонцем” – заявила вона.

Слід зазначити, що у 2019 році суд ЄС вже зобов’язав Ле Пен відшкодувати Європарламенту  300 тис. євро у зв’язку з тим, що вона не змогла довести, що її помічниця фактично виконувала свої обов’язки.

 

Канцлер Австрії очікує, що його виправдають у справі про неправдиві свідчення

16 травня 2021, УП

Канцлер Австрії Себастьян Курц очікує, що йому висунуть звинувачення, але зрештою виправдають у справі про неправдиві свідчення парламентській комісії.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Курц вважає себе жертвою опозиційних партій, які намагаються загнати його в пастку, щоб сказати щось, що може бути витлумачено як неправдиві свідчення перед комісією, яка вивчає можливу корупцію під час його попередньої коаліції з ультраправою Партією свободи (FPO).

“Після того, як кожне моє слово на 58 сторінках (свідчень) винесено на шкалу, я, звичайно, очікую кримінального звинувачення, це правильно”, – сказав він.

Але при цьому канцлер впевнений, що його виправдають у цій справі.

В окремому інтерв’ю газеті Oesterreich Курц відкинув ідею піти з посади, якщо йому пред’являть звинувачення.

“Я безумовно виключаю це. Як і багато людей, я зробив багато помилок як в приватному, так і в професійному плані. Але що я точно знаю, так це те, що я прийшов до комісії з наміром відповісти на питання правдиво”, – сказав він.

Нагадаємо, прокуратура Австрії з розслідування економічних та корупційних злочинів підозрює Курца у неправдивих свідченнях парламентському комітету, сформованому для розслідування політичного скандалу, що повалив його колишній уряд.

 

Британія втричі збільшить посадку дерев для боротьби зі зміною клімату

Уряд Великої Британії планує протягом наступних трьох років збільшити втричі кількість висаджених дерев з метою досягнення нульового викиду вуглецю до 2050 року в рамках зобов’язань з боротьби зі змінами клімату.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Міністр охорони навколишнього середовища Великої Британії Джордж Юстіс має оголосити у вівторок, що показники створення нових лісових масивів збільшаться втричі до травня 2024 року, коли в країні щороку висаджуватимуть близько 7 000 гектарів лісових масивів.

“Ми подбаємо про те, щоб потрібні дерева були висаджені у правильних місцях, і щоб було створено більше зелених робочих місць у галузі лісового господарства”, – йдеться у повідомленні.

Британський чиновник, відповідальний за боротьбу зі змінами клімату, Алок Шарма попередив у п’ятницю, що світові лідери повинні домовитись щодо глобального припинення використання вугілля на саміті у листопаді задля запобігання кліматичній катастрофі на планеті.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародне енергетичне агентство (IEA) прогнозує різке збільшення глобальних викидів СО2 в 2021 році у зв’язку з відновленням виробництва, що поверне загальні обсяги викидів вуглецю до пікових показників перед пандемією. Про це йдеться в останній доповіді IEA «Огляд глобальної енергетики», випущеній агентством у квітні.

 

В Україні – 3 620 нових випадків коронавірусу

16.05.2021 08:19

В Україні за минулу добу зареєстрували 3 620 випадків зараження коронавірусом.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“3 620 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 16 травня 2021 року. Зокрема, захворіли 172 дитини та 60 медпрацівників”, – зазначив міністр.

Також за минулу добу госпіталізували 2 208 осіб, летальних випадків зафіксовано 133, одужала 7 921 особа, здійснено тестувань за добу – 38 911 (зокрема методом ПЛР – 17 389, методом ІФА – 3 848, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 17 674).

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 153 864 особи, одужали – 1 857 724, летальних випадків – 48 075, проведено ПЛР-тестувань – 9 841 788.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Дніпропетровській (530), Київській (277), Донецькій (260), Одеській (231) та Херсонській (194) областях.

Крім того, Степанов поінформував, що 15 травня в Україні щеплено проти коронавірусу 6 164 людини. Загалом від початку вакцинальної кампанії в країні щеплено 939 238 людей, з них завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 17 086 осіб особа.

 

У МОЗ відзвітували про хід кампанії з Covid-вакцинації

16 травня 2021, УП

Протягом суботи щеплення проти коронавірусу зробили ще 6,1 тис. українців.

Джерело: міністр охорони здоров’я максим Степанов у Facebook

Пряма мова: “6164 людини щеплено проти COVID-19 за добу 15 травня.

939 238 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу – 939 236 осіб, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 17 086 осіб  (із них 2 особи отримали 1 дозу за кордоном)”.

Деталі: Щеплення проводилось 142 мобільними бригадами з імунізації та 308 пунктами щеплення. Станом на 15 травня до листа очікування вакцинації від Covid записались 556 117 українців.

Нагадаємо:

14 травня в Україні проти COVID-19 було щеплено 23 638 осіб.

Експерти Постійної комісії з вакцинації (STIKO) Німеччини вважають високою ймовірність того, що громадянам доведеться повторювати курс подвійних щеплень від коронавірусу.

 

Щеплення проти Covid доведеться робити по другому колу – німецькі експерти

16 травня 2021, УП

Експерти Постійної комісії з вакцинації (STIKO) Німеччини вважають високою ймовірність того, що громадянам доведеться повторювати курс подвійних щеплень від коронавірусу.

Джерело: DW

Деталі: Другий етап масової вакцинації людям може знадобитися у 2022 році.

Пряма мова очільника STIKO Томаса Мертенса: “Вірус не піде від нас. Тому нинішні щеплення від коронавірусу будуть не останніми. Треба бути готовими до того, що в наступного року, можливо, всім нам доведеться освіжити щеплення”.

Чому це важливо: За словами експерта Соціал-демократичної партії Німеччини з питань охорони здоров’я, колишнього епідеміолога Карла Лаутербаха, імунний захист після щеплення тримається півроку. Саме тому може знадобиться повтор вакцинації.

У разі ж, якщо почнуть поширюватися мутовані штами Covid, проти яких нинішні вакцини будуть малоефективними, то почати робити щеплення оновленими препаратами потрібно буде ще раніше.

Нагадаємо: Згідно з дослідженням вчених, число випадків зараження COVID серед дорослих різного віку знизилося на 80% через п’ять тижнів після першої дози вакцини Pfizer, Moderna або AstraZeneca. Водночас кількість госпіталізацій впала на 90%, а смертність від вірусу знизилися на 95%.

 

Аналітики: досі немає інформації, що уряд розглянув фінзвіт Укрзалізниці з мільярдними збитками за 2020 рік

16 травня 2021, УП

Аналітики заявляють, що наразі відсутня інформація, яка б свідчила, що Кабмін розглянув фінансові результати “Укрзалізниці” за підсумками 2020 року, коли компанія отримала чистий збиток у розмірі 11,9 мільярдів.

Про це йдеться у матеріалі ЕП.

На річних загальних зборах акціонерів “Укрзалізниці” від 21 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України як акціонер “Укрзалізниці” затвердив результати діяльності компанії у 2019 році. Зокрема, на цих загальних зборах Кабмін затверджено річний звіт “Укрзалізниці”, включаючи фінансову звітність, а також звіти наглядової ради та правління за 2019 рік.

“Тут не було друкарської помилки. Вищезазначенні рішення Кабміну було затверджено за підсумками 2019 року, а не 2020 року”, – йдеться у повідомленні

Аналітики заявляють, що наразі відсутня інформація, яка б свідчила, що Кабмін розглянув річний звіт, фінансову звітність, звіти наглядової ради та правління, а також прийняв рішення про розподіл прибутків “Укрзалізниці” за підсумками 2020 року.

Відповідно до Закону України “Про акціонерні товариства” затвердження річної звітності та прийняття рішення про розподіл прибутку належить до питань, які обов’язково повинні розглядатися на річних загальних зборах акціонерів.

Нагадуємо:

За результатами 2020 року “Укрзалізниця” отримала чистий збиток у розмірі 11,9 млрд грн. До сьогодні Уряд не робив жодних заяв щодо таких результатів діяльності компанії.

 

Реформи корпоративного управління перебувають “на початковій стадії” та у “крихкій” формі — ОЕСР

16 травня 2021, УП

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) опублікувала результати огляду корпоративного управління державних підприємств України.

Огляд опублікований на сайті організації.

У ОЕСР зазначили, що незважаючи на досягнутий прогрес, відбулася зміна пріоритетів, яка призвела до “стагнації реформи та невдач”.

Огляд ОЕСР також містить рекомендації щодо найближчих та довгострокових пріоритетів, необхідних для впровадження реформи корпоративного управління.

Короткострокові пріоритети:

Усунення невідповідностей та протиріч у законодавчій та нормативній базі.

Продовження реформи корпоративного управління в топ-15 держкомпаній.

Застосування найкращих практик щодо прозорості та розкриття інформації в економічно важливих держкомпаніях, зокрема вдосконалення фінансової та нефінансової звітності.

Розроблення комплексної політики власності з чітким обґрунтуваннями державної власності.

Забезпечення прозорості та підзвітності при реалізації корпоративного управління держкомпаній.

Повернення практики складання річної агрегованої звітності держкомпаній, а також продовження наповнення інформації на платформі ProZvit.

Професіоналізація функцій управління державною власністю як засобу боротьби з корупцією, а також уникнення надмірного політичного втручання та втручання в операційну діяльність держкомпаній, з метою підвищення її ефективності та прибутковості.

Довгострокові пріоритети:

Створення централізованого органу для реалізації або координації функції власності (орган, який буде відповідати за володіння всіма держкомпаніями або частиною держкомпаній).

Забезпечення рівних умов конкуренції для держкомпаній та приватних компаній.

Подальше зміцнення антикорупційного регулювання, що застосовується до держкомпаній.

Проведення реформи для решти держкомпаній.

 

Гендиректор Укроборонпрому: іноземці могли би бути членами наглядової ради майбутніх оборонних компаній

16 травня 2021, УП

Генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв прокоментував законопроект № 3822, на його думку іноземці могли би бути членами наглядової ради майбутніх холдингових оборонних компаній, зауваживши, що це питання є дискусійними і має бути вирішено профільним комітетом Верховної Ради.

Про це він повідомив в інтерв’ю телеканалу “Перший діловий”.

Щодо функцій Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України в управлінні Укроборонпромом:

Міністерство має пропонувати кандидатів до наглядових рад холдингових компаній, які буде утворено в результаті корпоратизації Укроборонпрому.

Щодо більшості незалежних членів та можливості іноземців займати посади у наглядовій раді корпоратизованого Укроборонпрому:

Гусєв зазначив, що в різних країнах оборонні компанії мають різну практику у питанні формування наглядової ради.

На його думку іноземці могли би бути членами наглядової ради майбутніх холдингових оборонних компаній, зауваживши, що це питання є дискусійними і має бути вирішено профільним комітетом Верховної Ради.

Також Гусєв зазначив, що ключовим для Укроборонпрому є корпоратизація та створення ефективної системи корпоративного управління.

“Згідно Керівних принципів ОЕСР з корпоративного управління державними підприємствами, держава повинна відокремити свою функцію як власника від функції розробника політики. Оскільки Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості є розробником політики у сфері оборонного-промислового комплексу, входження представників цього міністерства до складу наглядової ради корпоратизованого Уроборонпрому може призводити до конфлікту інтересів у таких членів наглядової ради.

Керівними принципами ОЕСР визначено, що склад наглядової ради держкомпанії має забезпечувати незалежність судження цього органу. На практиці цей принцип загалом реалізується через забезпечення у складі наглядової ради більшості незалежних членів”, – прокоментували його слова у матеріалі для ЕП експерти з корпоративного управління.

 

Мінекономіки: Кабмін не обмежував ціни на преміальне пальне

16 травня 2021, УП

Мінекономіки заявляє, що постанова Кабміну щодо встановлення максимальної торгівельної надбавки на бензин та дизельне паливо не стосується преміального пального.

Джерело: роз’яснення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо встановлення максимальної торгівельної надбавки на бензини автомобільні та дизельне паливо

Деталі: Зазначається, що дія постанови Кабінету міністрів від 14 травня поширюється на автомобільні бензини та дизельне паливо, включені до Переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою Кабінету міністрів від 22 квітня 2020 року, а саме на: бензин марки А-92, бензин марки А-95 та дизельне пальне.

Дослівно: “Вимоги до автомобільних бензинів та дизельного палива, у тому числі щодо їх позначення (маркування), визначено Технічним регламентом щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2013 р. № 927, відповідно до якого позначення (маркування) “брендового преміального” пального з покращеними показниками якості може включати торгову марку (товарний знак).

Таким чином, під встановлення максимальної торгівельної надбавки не підпадає “брендове преміальне” пальне з покращеними показниками якості та позначення (маркування) якого включає певну торгову марку (товарний знак), що пропонується на автозаправних станціях для автомобілів преміум сегменту за вищою ціною, ніж соціально значуще пальне”.

Передісторія:

14 травня Кабмін ухвалив постанову, якою запроваджується граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр).

Мережі автозаправних комплексів WOG та ОККО заявили, що припиняють реалізацію преміального пального у зв’язку з постановою, яка передбачає запровадження тимчасового державного регулювання цін на пальне.

 

Новини вихідних: АЗС обмежують продаж преміум палива, оцінка корпоративного управління в Україні

16 травня 2021, УП

Про ПДВ. У квітні платникам ПДВ було відшкодовано 12,4 мільярдів ПДВ з державного бюджету. У ТОП-5 компаній за обсягами бюджетного відшкодування у квітні увійшли ДП “САНТРЕЙД”, ДП “ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ”, ПАТ “ЗАПОРІЖСТАЛЬ”, ПАТ “АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ”, ПРАТ “ММК ІМ. ІЛЛІЧА”.

Про електроенергію. Білорусь готова забезпечити поставки електроенергії з БелАЕС на експорт.

Про АЗС. Мережі автозаправних комплексів WOG та ОККО припиняють реалізацію преміального пального у зв’язку з постановою яка передбачає запровадження тимчасового державного регулювання цін на пальне.

Про оцінку корпоративного управління. Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) опублікувала результати огляду корпоративного управління державних підприємств України.

Про закони які вступили в силу. Закони № 1402 та № 1403 про “євробляхи”, які тимчасово спрощують механізм розмитнення імпортованих з Європи автомобілів, а також сприяють  захисту довкілля від шкідливих викидів та закон про здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії набули чинності.

 

Наслідки регуляції: WOG та ОККО припиняють реалізацію преміального пального

16 травня 2021, УП

Мережі автозаправних комплексів WOG та ОККО припиняють реалізацію преміального пального у зв’язку з постановою яка передбачає запровадження тимчасового державного регулювання цін на пальне.

Про це повідомляє “WOG” у Фейсбук, а ОККО на сайті.

“З 15 травня, в зв’язку з введенням державного регулювання цін на паливо на АЗК ОККО тимчасово припинена реалізація PULLS 95 і PULLS Diesel. Це пов’язано з тим, що продаж палива цих марок за ціною, встановленою Кабінетом міністрів на травень, є збитковою для мережі” , – йдеться в повідомленні ОККО.

“У зв’язку з оприлюдненням постанови Кабміну, яке передбачає введення тимчасового державного регулювання цін на паливо, ми змушені припинити реалізацію преміального палива 95 Mustang і ДТ + Mustang”, – йдеться в повідомленні WOG.

Нагадуємо:

На засіданні 14 травня Кабмін ухвалив постанову, якою запроваджується граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр).

Міністр економіки Ігор Петрашко заявив, що такий крок – відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне у роздрібних мережах.

 

Звільнення міністрів, оподаткування азартних ігор: за що Рада буде голосувати на тижні

16 травня 2021, УП

Наступного тижня Верховна Рада розгляне законопроекти про посилки з-за кордону, оподаткування азартних ігор, продажу землі через е-аукціони, а також про зміни в індексації пенсій та стимули для розвитку крафтових пивоварень.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк в своєму telegram.

Законопроект про продаж землі через е-аукционы (2195)

Законопроектом №2195 передбачається продаж через електронні аукціони земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису; що стосується земельних ділянок сільськогосподарського призначення, то лише оренда, тому що продаж у власність заборонено ухваленим минулого року законом, що відкриває ринок землі).

У проекті закону вказується, що учасником земельних торгів може бути фізична або юридична особа.

Учасник має розмістити в електронній торговій системі документи, сплатити реєстраційний та гарантійний внески і відповідно до закону може набувати право власності чи користування земельною ділянкою, яка виставляється на земельні торги.

Законопроект про стимули для розвитку крафтових пивоварень (51185119)

Закон  №5118 пропонує визначити малими пивними виробниками ті підприємства, які мають обсяг не більше 20 млн літрів пива на рік, не пов’язані територіально з іншими броварнями (тобто не знаходяться на одній території), та не виробляють пиво на підставі договору про право використання торгової марки або виробничого процесу іншого виробника.

Закон №5119 пропонує встановити для малих броварень норму акцизного податку у 1,39 грн на один літр пива.

Про заяви міністрів на звільнення

Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та міністр інфраструктури Владислав Криклій подали заяви про відставку за власним бажанням.

Ігор Петрашко протримався на посаді міністра більше року. Призначили його на посаду ще у березні 2020 року.

Криклій прийшов до Кабміну ще з Олексієм Гончаруком, у серпні 2019 року.

Також аналогічну заяву подав прем’єр міністр України Денис Шмигаль для міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

На посаду міністра охорони здоров’я у владі розглядають державного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Замість Владислава Криклія на посаду міністра інфраструктури розглядають голову “Укравтодору” Олександра Кубракова.

Замість Ігора Петрошка на посаду міністра економіки розглядають очільника податкової Олексія Любченка.

Законопроект про митний збір та ПДВ для посилок з-за кордону (42784279)

Законопроектом №4279 передбачається: визначити відповідальними за нарахування та сплату до бюджету ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України в міжнародних поштових та експрес-відправленнях оператора поштового зв’язку, експрес-перевізника, якщо їм здійснюється декларування таких товарів шляхом подання реєстрів;

Привести у відповідність положення ПКУ та МКУ в частині визначення бази оподаткування ПДВ і митом при ввезенні товарів на митну територію України в міжнародних поштових та експрес-відправленнях, шляхом закріплення, що базою оподаткування ПДВ є частина їх митної вартості (для юридичних осіб або ФОП) або частина їх сумарної фактурної вартості (для фізичних осіб), що перевищує неоподатковуваний мінімум (150 євро);

встановити можливість відстрочки сплати ПДВ – протягом 30 днів з дати оформлення тимчасового реєстру з одночасним поданням додаткового реєстру.

Законопроектом №4278 передбачається:

Введення електронного декларування міжнародних поштових та експрес-відділень;

Виключно письмова форма декларування товарів, які пересилаються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Базою оподаткування митними платежами посилок є їх сумарна митна вартість;

Розширення переліку товарів переміщення яких забороняється в міжнародних і експрес-відправленнях. До переліку включаються алкогольні напої, тютюнові вироби, які пересилаються на адресу громадян або відправляються громадянами незалежно від вартості, а також про пересилання в міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до переміщення відповідно до законодавства України;

розширити перелік документів, якими може підтверджуватися фактурна вартість товарів громадянами.

Про зміну індексації пенсій (4668)

Законопроектом пропонується:

визначити дату щорічної індексації пенсій — 1 березня;

розширити коло осіб, які можуть отримати індексацію пенсії на загальних умовах, а саме доповнити його військовослужбовцями, держслужбовцями, науковцями та іншими категоріями пенсіонерів;

призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірваний у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я, у зв’язку із змінами в організації виробництва, але за умови, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, а для осіб, які звільнені у зв’язку із змінами в організації виробництва, додатково — за умови реєстрації в державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи;

надати визначення поняттю “тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність” та визначити, що батько чи мати, які виховують дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність, мають право на дострокове призначення пенсії;

збільшити віковий поріг визначення дитини особою з інвалідністю з дитинства з 16 до 18 років;

установити, що непрацездатними членами сім’ї також вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони досягли віку 65 років;

усунути різницю в розмірах надбавок за однакову тривалість більш пізнього виходу на пенсію, яка наразі в деяких випадках відрізняється в декілька разів залежно від часу виходу на пенсію (до чи після 2004 року).

Законопроект про оподаткування азартних ігор (2713)

Законопроект №2713 передбачає: єдину (10%) ставку для ігрового доходу від азартних ігор та лотерей, податок на прибуток 18% (сплачений податок на дохід зменшує фінансовий результат до оподаткування податком на прибуток), застосування ПДФО та військового збору лише для виграшів у розмірі понад вісім МЗП (48 тис грн), скасування потрійної сплати щорічної вартості ліцензій до введення державної системи онлайн-моніторингу.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 264

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua