Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 16.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 16.09.2021

Окупанти минулої доби вісім разів зривали «тишу» в зоні ООС

17.09.2021 07:16

Протягом минулої доби, 16 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 8 порушень режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони.

Зокрема, поблизу населеного пункту Тарамчук противник двічі обстріляв позиції українських захисників із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120 калібру та артилерії калібру 122 мм. Під обстріл потрапив і сам населений пункт, внаслідок чого пошкоджено житловий будинок та прибудинкову територію.

В районі населеного пункту Піски російські найманці застосували міномети калібру 120 мм.

На Луганщині ворог двічі застосував безпілотники типу  «Квадрокоптер», за допомогою яких здійснив обстріл населеного пункту Щастя.

Крім того, по Щастю ворог застосував міномети 82 калібру, пошкодивши цивільну інфраструктуру та приватні автомобілі. Внаслідок обстрілу один місцевий житель дістав поранення. Стан його здоров’я – задовільний.

Золоте-4 окупанти обстріляли з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Втрат серед українських захисників немає.

На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Станом на 7 годину ранку 17 вересня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

Окупанти обстріляли Щастя, поранили міського голову

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:20  УП

На Луганщині російсько-окупаційні війська обстріляли населений пункт Щастя, отримав поранення керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Дунець. Чоловікові зробили операцію, його стан задовільний.

Джерело: штаб ООС, відділ комунікації ВЦА Щастя в коментарі УП, Офіс генпрокурора

Дослівно: “О 6:40 та о 7:30 годині, окупанти двічі обстріляли населений пункт Щастя з напрямку н.п. Весела Гора (попередньо із застосуванням міномету калібру 82 мм).

Внаслідок обстрілу було пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури, а саме адміністративну будівлю відділу прикордонної служби, цивільний автомобільний транспорт та отримала поранення цивільна особа”.

Деталі: На місці працюють правоохоронці.

У ВЦА повідомили “Українській правді”, що поранений – керівник відомства Олександр Дунець. Йому зробили операцію, його стан здоров’я задовільний, а чоловік уже на робочому місці.

Довідково: У Щасті не було виборів, у 2019 році тут створили ВЦА, главу адміністрації призначив глава області, ним став Олександр Дунець.

Upd. ОГП відкрив справу за фактом порушення збройними формуваннями окупаційної адміністрації РФ законів та звичаїв війни.

 

Бойовики обстріляли селище на Донеччині – пошкоджені будинки та лінії електропередач

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:22  УП

Бойовики в 6:30 ранку з важкого озброєння обстріляли контрольоване Збройними силами України селище Тарамчук під Мар’їнкою.

Джерело: глава гуманітарної місії “Проліска” Євген Каплін у Facebook

Деталі: Внаслідок обстрілу постраждали будинки мирних жителів, пошкоджена трансформаторна підстанція, опори і лінії електропередач. Населений пункт повністю знеструмлений.

Повідомляється, що в 9-20 обстріл поновився.

Він розповів, що в попередній раз селище було обстріляне з артилерії 13 липня 2021 року, до цього селище не потрапляло під обстріли з важкого озброєння з 2016-го року.

Пряма мова Капліна: “Для виїзду ремонтних бригад і відновлення електроенергії в селищі необхідні двосторонні письмові гарантії припинення вогню. Отримання таких гарантій з боку непідконтрольною уряду території в минулий раз затягнулося більше, ніж на місяць, весь цей час селище залишалося знеструмленим.

Інформація про точну кількість пошкоджених будинків уточнюється в зв’язку з триваючим обстрілом населеного пункту”.

Нагадаємо: У ці хвилини на Луганщині російсько-окупаційні війська обстріляли населений пункт Щастя, отримав поранення керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Дунець.

 

Кількість порушень «тиші» на сході України у вересні зросла на 30% – ОБСЄ

17.09.2021 05:34

Протягом перших двох тижнів вересня на сході України фіксувалося в середньому 273 порушення режиму припинення вогню за день – на 30% більше, ніж у серпні.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив Спеціальний представник Чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронньої контактній групі Мікко Кіннунен.

“Ситуація у сфері безпеки вздовж лінії зіткнення залишається нестабільною: протягом перших двох тижнів вересня 2021 року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомляла в середньому про 273 порушення режиму припинення вогню на день, що приблизно на 30% більше, ніж у серпні”, – заявив Кіннунен.

Він також висловив особливий жаль із приводу зростання кількості жертв серед цивільного населення: “Це 11 осіб у серпні, що є найбільшою кількістю жертв серед цивільного населення за місяць з моменту набуття чинності угодою про посилення режиму припинення вогню, досягнутою в липні 2020 року”.

Як повідомляв Укрінформ, місія України при ОБСЄ заявляла, що з початку вересня російські окупаційні сили вчинили 85 збройних провокацій на сході України, внаслідок чого загинули четверо українських військовослужбовців, ще 36 дістали поранення.

 

Україна в ООН: Росія зосередила біля наших кордонів майже 110 тисяч військових

16.09.2021 21:26

Україна закликала Росію припинити поставки озброєнь на окуповані території.

Таку заяву зробив заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко на неформальному засіданні Ради Безпеки, присвяченому незаконній торгівлі стрілецькою зброєю та легкими озброєннямик, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Ми користуємося цією нагодою, щоб укотре закликати Російську Федерацію виконати свої обов’язки та зобов’язання з міжнародного права, а також чинні міжнародні документи…, включаючи резолюції Ради Безпеки ООН, припинивши дестабілізуючі незаконні поставки озброєнь в Україну без зволікань», – сказав Вітренко.

Він нагадав, що з березня 2021 року Україна перебуває під загрозою великомасштабного воєнного вторгнення з боку Росії через зосередження близько 110 000 військових РФ поблизу східних кордонів України та в окупованому Криму.

За словами Вітренка, Росія, постачаючи зброю на окуповані території, зокрема під виглядом так званих гуманітарних конвоїв, «навмисно дестабілізує не тільки субрегіональну, а й усю європейську архітектуру контролю над озброєннями».

Дипломат також процитував слова Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, який на початку російської агресії заявляв, що «зброя і важке озброєння продовжують невпинно надходити в Україну з Росії», і це є ключовою перешкодою для деескалації ситуації, а також що «необхідно домогтися безпеки на кордоні між двома країнами», яку б засвідчила міжнародна перевірка.

 

Росія заблокувала проведення наради ОБСЄ у Варшаві

16.09.2021 21:12

Сполучені Штати закликають Росію припинити блокувати проведення Щорічної наради ОБСЄ з огляду імплементації зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі (HDIM), початок якої був запланований на 27 вересня у Варшаві.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва у Європі у четвер, 16 вересня.

“Сполучені Штати не готові признати, що Щорічна нарада ОБСЄ з питань людського виміру цього року не відбудеться. Ми знову закликаємо Росію нарешті приєднатися до консенсусу щодо процедурних рішень стосовно Щорічної наради з питань людського виміру 2021 року”, – заявила очільниця американської місії.

Вона наголосила на важливості проведення HDIM, “на якій представники уряду та громадянського суспільства збираються разом, щоб обговорити, наскільки держави-учасниці виконують свої зобов’язання та як покращити це виконання”.

Раніше, 30 серпня, Острієн вже виступала із закликом до Росії на Постійній раді ОБСЄ припинити зривати проведення засідання Щорічної наради ОБСЄ з питань людського виміру. Вона вказувала на те, що Росія є єдиною країною з 57 держав-учасниць ОБСЄ, яка перешкоджає проведенню HDIM у цьому році.

Як відомо, Щорічна нарада з питань людського виміру, яку організовує Організація з Безпеки та Співробітництва в Європі, є найбільшою за кількістю учасників та широтою охоплення проблематики європейська конференція з теми прав людини. Вона об’єднує як офіційних урядових представників від усіх країн, членів ОБСЄ, так і репрезентантів громадянського суспільства.

 

Глава ОБСЄ прокоментувала рішення Росії закрити місію на кордоні

17.09.2021 03:17

Глава МЗС Швеції Анн Лінде, яка очолює ОБСЄ, висловила жаль з приводу того, що через позицію Москви не вдалося продовжити місію спостерігачів на російських КПП “Гуково” і “Донецьк”.

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті ОБСЄ.

“Для того, щоб ОБСЄ виконувала свою роль платформи миру та стабільності, організація має повною мірою використовувати усі наявні у її розпорядженні інструменти. Я глибоко шкодую, що ми не змогли досягти консенсусу для продовження мандату місії спостерігачів через рішення РФ. Більше семи років місія сприяла зміцненню довіри та підвищенню прозорості на російсько-українському кордоні шляхом неупередженого моніторингу та звітності”, – заявила Лінде.

Вона наголосила на необхідності повного виконання Мінських домовленостей і нагадала, що Мінський протокол 2014 року передбачає постійний моніторинг українсько-російського державного кордону та верифікацію з боку ОБСЄ – поруч зі створенням зони безпеки у прикордонних регіонах України та РФ.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Росія виголосила рішення не підтримувати широкий консенсус щодо продовження після 30 вересня 2021 року мандата Місії спостерігачів ОБСЄ на пунктах пропуску через державний кордон “Гуково” і “Донецьк”.

В МЗС України заявили, що це рішення свідчить про плани Росії нарощувати постачання зброї, військового обладнання, регулярних частин і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях. І це може спричинити ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Україна закликала РФ негайно припинити деструктивні дії та виконати всі взяті на себе зобов’язання у рамках Мінських угод.

 

Присутність ОБСЄ на кордоні передбачена Мінськими угодами – постпред ЄС

17.09.2021 00:14

Мінські домовленості передбачають відновлення Україною повного контролю над усім своїм міжнародно визнаним кордоном.

Про це нагадала у Твіттері постійний представник Євросоюзу в ОБСЄ Раса Остраускайте, передає кореспондент Укрінформу.

“Мінські домовленості передбачають постійний моніторинг кордону та верифікацію з боку ОБСЄ, а також містять зобов’язання щодо відновлення Україною повного контролю над усім своїм кордоном. Комплексний моніторинг кордону має вирішальне значення для сталого політичного врегулювання конфлікту”, – зазначила Остраускайте.

Вона додала, що Євросоюз засуджує рішення РФ не продовжувати після 30 вересня мандат спостережної місії ОБСЄ на прикордонних російських пунктах пропуску “Гуково” та “Донецьк”.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня Росія відмовилася продовжувати мандат спостережної місії ОБСЄ, яка працювала в районі КПП “Гуково” і “Донецьк” на кордоні з Україною.

В МЗС України заявили, що це рішення є свідченням планів Росії нарощувати постачання зброї, військового обладнання, регулярних частин і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях. І це може спричинити ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Україна закликала РФ негайно припинити деструктивні дії щодо спостережної місії ОБСЄ та виконати всі зобов’язання у межах Мінських угод.

 

Сумний політичний сигнал: в ЄС жорстко висловилися щодо рішення РФ по місії на кордоні з Україною

16 вересня. УНН. Європейський союз висловлює жаль щодо рішення Росії не продовжувати місію ОБСЄ зі спостереження на контрольно-пропускних пунктах “Гуково” і “Донецьк”. Таке рішення в ЄС вважають “сумним політичним сигналом”, що підтверджує відсутність у Росії політичної волі до мирного врегулювання на сході України. Про це йдеться в заяві постійного представництва ЄС при ОБСЄ, передає УНН.

Цитата

“Європейський Союз висловлює жаль щодо рішення Російської Федерації не погоджуватися на продовження мандату Місії зі спостереження за кордоном на Гуково і Донецьк після 30 вересня. Це сумний політичний сигнал, що підтверджує відсутність у Росії політичної волі сприяти мирному врегулюванню конфлікту”, — заявили в представництва.

Деталі

В ЄС заявили, що місія зі спостереження за кордоном важливим інструментом ОБСЄ для вирішення цього конфлікту.

Також в представництві висловили стурбованість присутністю російської військової техніки і персоналу на суверенній території України.

“Мінські угоди передбачають постійний моніторинг кордону та перевірку з боку ОБСЄ і включають зобов’язання відновити повний контроль України над всією своєю міжнародної кордоном. Ось чому ми наполегливо заявляємо, що ефективний і всебічний моніторинг цієї межі має вирішальне значення для сталого політичного врегулювання конфлікту відповідно до Мінській угоді і є невід’ємною частиною зусиль, спрямованих на зміцнення стабільності і безпеки в регіоні”, — відзначили в представництві.

“Той факт, що Росія, як сторона в конфлікті, країна перебування цієї Місії та сторона, яка підписала Мінські угоди, вирішує припинити дію місії, є явним кроком назад, коли справа доходить до пошуку мирного вирішення цього конфлікту. Ми глибоко шкодуємо про це рішення Росії”, — підкреслили в ЄС.

Контекст

2 вересня Росія оголосила, що не підтримає продовження терміну дії місії спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні після 30 вересня.

У травні поточного року Росія заблокувала продовження мандата місії ОБСЄ на російсько-українському кордоні на чотири місяці. Місію продовжили тільки на два місяці, до 31 липня.

У МЗС України поведінку РФ пояснюють тим, що Кремль прагне продовжувати безперешкодні поставки зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на окуповані території України.

Варто також відзначити, що, згідно з рішенням від 22 липня, влітку робота місії була також продовжена всього на два місяці, до 30 вересня.

Місія ОБСЄ працює у пунктах Донецьк і Гуково з 29 липня 2014 року.

 

У в’язницях та колоніях ОРДЛО утримують 30 жінок – Денісова

16.09.2021 20:51

У колоніях та СІЗО на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей насильно утримують 30 жінок.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила посла ФРН Анку Фельдгузен, передає Укрінформ із посиланням на допис омбудсмена у Телеграмі.

“Обговорили становище ув’язнених на тимчасово окупованих територіях та підтримку їхніх родичів. Зокрема 30 жінок, які насильно утримуються в СІЗО та колоніях ТОТ у Донецькій та Луганській областях, де зазнають катувань та неналежного поводження. П’ятеро з них мають суттєві проблеми зі здоров’ям і потребують невідкладної медичної допомоги. Наголосила на необхідності об’єднання наших зусиль з метою тиску на РФ задля додержання їхніх прав та негайного звільнення”, – зазначила Денісова.

Учасниці зустрічі також приділили увагу питанням протидії домашньому насильству. За словами омбудсмена, її рекомендації, надані Верховній Раді та уряду, вже протягом першого півріччя виконані на 50%. “Зокрема, на законодавчому рівні посилена відповідальність за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів. Також підготовлено законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції і ми чекаємо на його внесення до Парламенту”, – зазначила Денісова.

Крім того, було обговорено проблему закриття дитячих будинків у контексті процесу деінституціалізації. Як зауважила Денісова, реалізація Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки має поки що незначні позитивні результати.

“Проведений мною моніторинг засвідчив, що на початок цього року 9 будинків дитини (24%) мали на утриманні дітей навіть більше, ніж на початку реалізації Стратегії. Таким чином, порушується право на виховання дитини в сім’ї. Тривалий розгляд у судах справ про позбавлення батьківських прав призводить до зволікання встановлення статусу дитини, позбавленої батьківського піклування. Іншою причиною є відсутність у територіальних громадах соціальних послуг для сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах”, – наголосила омбудсмен.

Сторони домовились про подальшу співпрацю у сфері додержання прав і свобод людини.

 

До Держдуми РФ балотуються ті, хто керував так званою «русской весной» 2014 року – Гармаш

16.09.2021 20:29

У списках політичних партій на виборах до Державної думи РФ присутні члени незаконних збройних формувань (НЗФ) “ДНР” і “ЛНР”, колишні керівники різних напрямків цих “республік”, тому нове скликання Держдуми буде більш радикальним, ніж попереднє.

Як передає Укрінформ, про це в коментарі телеканалу “Дом” заявив представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш.

“Завдяки залученню до виборчої кампанії громадян Росії, які ініціювали та керували так званою “русской весной” 2014 року, завівши їх до Держдуми РФ, це зробить Думу більш радикальною взагалі стосовно України. Це зробить більш радикальною політику Росії стосовно України”, — впевнений Гармаш.

У зв’язку з цим він прогнозує ще більше загострення російсько-українських відносин.

“Нам потрібно розуміти, що це буде серйозне загострення. І росіян до цього готують. Готують громадську думку росіян до того, що буде радикалізація відносин з Україною”, — зазначив представник української сторони в ТКГ.

Водночас Гармаш наголосив, що головна мета Кремля в залученні до “виборів” в Держдуму РФ жителів ОРДЛО — отримати голоси “за тих, кому вигідно партії влади”.

“Для росіян участь жителів Донбасу в цих “виборах” полягає лише в тому, щоб вони проголосували за тих, кому вигідно партії влади. За кого вигідно проголосувати Путіну, скажімо так”, — сказав він.

Як повідомлялося, вибори до Держдуми РФ триватимуть упродовж трьох днів — 17-19 вересня. І якщо мешканці окупованого Криму беруть участь у виборчому процесі РФ вже кілька років, то українців в ОРДЛО втягують вперше. Для цього на непідконтрольній Україні частині Донбасу масово видавали російські паспорти — їх отримали вже понад 600 тис. українців.

 

Жителі ОРДЛО розчаровані позицією Росії, і Україна має цим скористатися – експерт

17.09.2021 04:10

Жителі окремих районів Донецької та Луганської областей за сім років окупації та невизнання з боку Росії розчарувалися в її позиції, тож Україна має використати цю ситуацію.

Таку думку висловила у коментарі телеканалу “Дом”  аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна, передає Укрінформ.

“Проєкт “ДНР/ЛНР” як самостійна одиниця абсолютно не відбувся. Це вже позначається і в настроях, і в розчаруванні таким результатом серед жителів цих територій”, – зазначила Золкіна.

Вона констатувала, що Росія так і не визнала “незалежність республік” і не приєднала ці території. Водночас у жителів ОРДЛО залишається запит на якусь систему, “державність”.

“І оскільки Росія не готова офіційно інтегрувати ці території до свого складу, вона має давати певні політичні подачки, які будуть нібито підживлювати ідею, що РФ не кидає ці території, що вона в них зацікавлена. Але при цьому все, що Росія робить, навіть у межах підготовки до виборів Держдуми, – все сигналізує про те, що це просто подачка, політична завіса”, – переконана експерт.

Як приклад вона навела видачу російських паспортів жителям ОРДЛО.

“Ця паспортизація – класичний інструмент такої повзучої інтеграції, коли… стратегічно закидається вудка на майбутнє. Тобто через 5, 10, 15 років – коли б не почалася реінтеграція цих територій до складу України – у Росії вже буде колосальний, потужний інструмент впливу на все, що на цих територіях відбувається”, – наголосила Золкіна.

За її словами, у зв’язку з розчаруванням серед жителів ОРДЛО “все більше спостерігається симпатії або до України, або до повноцінної інтеграції в Росію” – але не до самостійного існування так званих “ДНР” та “ЛНР”.

“І Україна, безумовно, в довгостроковій перспективі цей сигнал має намагатися використовувати. Бо Росія якраз не зацікавлена у повноцінній інтеграції цих територій”, – заявила аналітик.

Одним з кроків на цьому шляху, за словами Золкіної, має стати, відновлення безперешкодного перетину лінії розмежування.

“Ключове завдання України сьогодні – не тільки в Мінській ТКГ, а й на рівні міжнародних організацій, на рівні ОБСЄ – вимагати відновлення пересування населення через лінію розмежування. Зараз це питання стратегічної важливості. Адже, не маючи живого зв’язку, ми втрачаємо можливість впливати на те, що думають жителі ОРДЛО про те, що відбувається в Україні”, – підсумувала Золкіна.

 

Рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе досі не виконане в повному обсязі – правозахисниця

16.09.2021 15:43

Україна досі не виконала всіх вимог Комітету міністрів Ради Європи, який контролює виконання рішень Європейського суду з прав людини у справі українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: “21 роковини вбивства Георгія Гонгадзе: що (не) зробила Україна і чого очікує міжнародна спільнота” розповіла правозахисниця, представниця сім’ї Гонгадзе Валентина Теличенко.

“Уже минув 21 рік. На різних часових проміжках Україна демонструвала більший чи менший, чи повну відсутність прогресу у проведенні тих системних змін, яких від неї очікував та очікує Європейський суд з прав людини і Комітет міністрів Ради Європи як структура, яка контролює виконання рішення Європейського суду. Станом на сьогодні рішення у справі Гонгадзе не є виконаним і ми бачимо за всіма об’єктивними показниками, що робота українських журналістів є небезпечною”, – зазначила Теличенко.

Як нагадала координаторка Премії імені Георгія Гонгадзе Оксана Мамченкова, у 2005 році Європейський суд з прав людини постановив рішенням, що Україна була неспроможною захистити життя журналіста Георгія Гонгадзе і не може надати гідний захист журналістам, які працюють в Україні.

“У 2005 році було оприлюднено рішення Європейського суду з прав людини у справі Гонгадзе, яким Європейський суд визнав порушення прав людини за кількома статтями і призначив відповідну компенсацію вдові журналіста Гонгадзе. Але ще важливіше – суд вказав на необхідність проведення цілої низки системних змін в Україні, з метою зробити роботу журналістів більш безпечною. Що означає безпека роботи журналіста? Це не означає, що журналіст не повинен ніколи ризикувати, це означає, що держава зобов’язана надати адекватний захист журналісту, який потерпів від злочину: розслідування, притягнення злочинців до відповідальності. Справа Гонгадзе стала яскравим сигналом про хвору і неспроможну правоохоронну систему в Україні”, – розповіла правозахисниця Валентина Теличенко.

Вона зазначила, що не вважає, що Комітет міністрів найближчим часом вважатиме рішення у справі Гонгадзе виконаним.

“Ще багато треба зробити, щоб змінити ситуацію. Є частина кроків, яких Україна могла б зробити доволі швидко, а є частина системних змін, які вимагають часу”, – підкреслила Теличенко.

Водночас, як розповіла дружина Георгія, головна редакторка Української служби “Голосу Америки” (онлайн) Мирослава Гонгадзе, вже впродовж двох років відсутня інформація про процес розслідування у справі журналіста Гонгадзе.

“Для мене дуже важливо, що ми нарешті завершили принаймні один етап, перший етап розслідування і покарання злочинців. Ми маємо часткове правосуддя і останнє рішення по генералу Пукачу було для мене певним рубіконом у розслідуванні цієї справи. Але однозначно це не кінець…Вже останні два роки ми практично жодної інформації про процес розслідування не маємо”, – наголосила вона.

Мирослава Гонгадзе підкреслила, що вбивства та знищення українських журналістів і правозахисників не припинилося в Україні. “Але приділяючи увагу цим справам, ми самі себе захищаємо”, – додала вона.

Як повідомлялося, Георгій Гонгадзе – український журналіст, засновник інтернет-видання “Українська правда”. Він зник 16 вересня 2000 року.

У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли труп без голови, який, за висновками експертів, міг належати журналісту. У 2009 році в Київській області виявили череп, який нібито належить Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх службовців Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Вони отримали від 12 до 13 років ув’язнення.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе. Пукач оскаржив це рішення суду.

 

ЄС у річницю зникнення Гонгадзе закликав краще розслідувати злочини проти журналістів і активістів

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:59  УП

Представництво ЄС в Україні у річницю зникнення журналіста Георгія Гонгадзе закликав Київ покращити ефективність розслідування злочинів, скоєних проти журналістів та активістів.

Про це йдеться у заяві представництва ЄС в Україні у Twitter, повідомляє “Європейська правда”.

“Ми пам’ятаємо про вбивство українського журналіста Георгія Гонгадзе 21 рік тому. ЄС підтримує свободу слова як ключовий елемент демократії. Усі винні у злочинах проти журналістів та активістів мають бути притягнуті до відповідальності, а їх ефективне розслідування має бути покращено”, – йдеться в оприлюдненій заяві.

Раніше цього дня посольство США в Україні закликало українську владу притягти до відповідальності вбивць журналіста Георгія Гонгадзе і усіх причетних до його викрадення і вбивства у 2000 році.

У квітні цього року у Раді Європи закликали Україну розслідувати убивства Гонгадзе, Комарова, Шеремета.

Про обставини вбивства Георгія Гонгадзе читайте у спеціальному матеріалі “Української правди”.

 

Посольство США закликало притягти до відповідальності вбивць Гонгадзе

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:23  УП

Посольство США в Україні закликало українську владу притягти до відповідальності вбивць журналіста Георгія Гонгадзе і усіх причетних до його викрадення і вбивства у 2000 році.

Про це йдеться у заяві посольства, оприлюдненій у Twitter, пише “Європейська правда“.

“З нагоди 21-ї річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе ми знову наголошуємо: влада має притягнути до відповідальності його вбивць та всіх причетних до його викрадення та вбивства”, – сказано у повідомленні американських дипломатів.

У квітні цього року у Раді Європи закликали Україну розслідувати убивства Гонгадзе, Комарова, Шеремета.

В грудні 2020 року Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) розглянув виконання українською владою рішення Європейського суду з прав людини у справі “Гонгадзе проти України” і висловив стурбованість з приводу незавершеного розслідування через 20 років після вбивства журналіста.

16 вересня виповнюється 21 річниця з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Згодом його знайшли мертвим. Поховали журналіста лише у березні 2016 року.

 

Офіс генпрокурора про справу Чорновола: версія убивства перевіряється, даних про кастет немає

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:37  УП

В Офісі генерального прокурора кажуть, що версія скоєння умисного вбивства народного депутата лідера “Народного руху” В’ячеслава Чорновола перевіряється слідством, але вказують, що в матеріалах, наданих для експертизи, немає даних про “удари кастетом”.

Джерело: пресцентр ОГП в коментарі “Українській правді”

Деталі: УП попросила прокоментувати слова ексзаступника генпрокурора Миколи Голомші, який напередодні повторив свою заяву від 2015 року, що  Чорновола було вбито чотирма ударами кастета у потиличну ділянку голови і таким самим кастетом було добито водія. Проте нових доказів Голомша не надав.

У відповіді Офіс генпрокурора в свою чергу посилається на результати комплексної експертизи, яка тривала майже 2 роки, і про яку УП писала в березні 2021 року.

Дослівно ОГП: “Розслідування кримінального провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, в якій загинув В’ячеслав Чорновіл, триває і здійснюється слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України. Слідством перевіряється версія скоєння умисного вбивства народного депутата України.

В даному кримінальному провадженні проведено значний обсяг слідчих (розшукових) дій, у тому числі ряд судових експертиз. Згідно висновку комплексної комісійної судово-медичної, транспортно-трасологічної та автотехнічної експертизи від 29 жовтня 2018 встановлено, що ушкодження, які було виявлено при судово-медичній експертизі тіла В’ячеслава Чорновола та в ході експертизи решток його ексгумованого тіла, є такими, що сформувалися внаслідок травмування особи, що перебувала у салоні транспортного засобу при зіткненні автомобіля з перешкодою.

В матеріалах, що надані для експертизи, не міститься інформації про ушкодження, які мали б ознаки ударної дії тупого предмету з обмеженою травмуючою поверхнею, в тому числі “кастета”, що виходили б за межі комплексу характерних ушкоджень пасажира при ДТП”.

Для довідки: В’ячеслав Чорновіл – український політичний діяч, дисидент, журналіст. Загинув у результаті автокатастрофи на трасі “Бориспіль – Золотоноша” 25 березня 1999 року. У 2000 році Чорновіл був удостоєний звання Герой України посмертно.

Передісторія:

Представники НРУ із самого початку називали загибель свого лідера політичним вбивством.

У ніч на 2 червня 2011 року Генпрокуратура ексгумувала тіло Чорновола, після чого справу направили на дорозслідування.

У вересні 2013 року ексдепутат Григорій Омельченко підтвердив у суді факт існування касети з інформацією про планування співробітниками МВС вбивства екслідера Народного Руху.

21 січня 2014 року Бориспільській міжрайонний суд закрив справу про загибель лідера РУХу В’ячеслава Чорновола. Було ухвалено рішення, що оскільки це не вбивство на замовлення і не політичне вбивство, а лише аварія, то термін дії покарання за цією справою складає 10 років, і оскільки він вже минув, справу було закрито.

Водночас у квітні 2014 року розслідування було знову поновлено.

31 січня 2017 року у провадженні призначили комплексну судово-медичну, медико-криміналістичну та автотехнічну експертизу.

 

Уряд зробив крок до затвердження латинки для кримськотатарської мови

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:54  УП

Урядовий комітет у четвер підтримав проєкт постанови “Про затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки”.

Джерело: повідомлення урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, соціальної політики та у справах ветеранів

Деталі: Запропонований варіант алфавіту складається з 31 літери. В основі проєкту – рішення Курултаю кримськотатарського народу 1991-1993 років.

Вказується, що переведення кримськотатарської мови на латинську графіку підтримує Меджліс кримськотатарського народу, а також “абсолютна більшість кримськотатарських мовознавців, освітян-практиків і видавців”.

Проєкт узгоджено з фахівцями Інституту сходознавства ім. А.Ю.Кримського НАН України, Інституту мовознавства ім. О.О.Потебні НАН України, Інституту філології Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського тощо.

Остаточне рішення тепер має ухвалити уряд.

Віце-прем’єр-міністр – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що “латинська графіка дозволяє краще інтегруватися до цифрових платформ, більш повною мірою використовувати можливості, які надає Інтернет”.

Передісторія:

У квітні Кабінет міністрів ухвалив проєкт розпорядження “Про схвалення Концепції розвитку кримськотатарської мови”.

У селі Чайки на Київщині у вересні відкрили кримськотатарську школу.

 

Кримський «суд» залишив у силі вирок Бекірову – 7 років за ґратами

16.09.2021 19:59

Інваліду першої групи Едему Бекірову, заарештованому в Криму за, нібито, перевезення та зберігання вибухівки та звільненому із СІЗО в результаті «великого обміну» між Україною і Росією, затвердили заочний вирок у вигляді семи років позбавлення волі.

Про це інформує у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Верховний суд Республіки Крим розглянув апеляційну скаргу захисту на заочний вирок Центрального районного суду Сімферополя, який визнав кримського татарина з ампутованою ногою винним у зберіганні і передачі вибухівки з боєприпасами. Чоловіка з інвалідністю засудили до 7 років позбавлення волі і штрафу 150 тисяч рублів», – йдеться в повідомленні.

Адвокат Олексій Ладін наполягав на скасуванні вироку і припиненні кримінального переслідування стосовно Едема Бекірова в зв’язку з відсутністю злочинних діянь з його боку.

Захист вважає, що ця кримінальна справа сфальсифікована, а версія з передачею сумки з вибухівкою вигадана секретним свідком спільно зі співробітниками ФСБ.

Юрист зазначив суперечливість свідчень засекреченого свідка протягом усього судочинства.

«Спочатку він свідчив про те, що заборонені речовини Бекіров передав з рук в руки, але коли через ЗМІ стало широко відомо про те, що в Едема ампутована нога і він пересувається на милицях, то свідок змінив свідчення, заявивши, що обвинувачений ніс вибухівку на плечі», – йдеться в повідомленні.

Юрист вважає, що і це неможливо в його фізичному стані, з огляду на вагу сумки в 14 кг.

На останньому засіданні свідок знову змінив свої свідчення, зазначивши, що Бекіров тягнув сумку по асфальту.

«Це вигадка від початку і до кінця», – сказав Ладін.

Захистом було подано клопотання про те, щоб визнати неприпустимим доказом біологічну експертизу, оскільки зразки були вилучені у Бекирова примусово.

«З великою часткою ймовірності, їх просто нанесли на ті боєприпаси та набої пізніше», – висловив припущення адвокат.

«Суд» проігнорував всі докази захисту і залишив вирок Центрального районного «суду» без зміни. Юрист планує подати касаційну скаргу після отримання мотивувальної частини рішення.

Нагадаємо, раніше житель Херсонської області, інвалід 1 групи Едем Бекіров провів кілька місяців у російському СІЗО за обвинуваченням у скоєнні злочину за статтею 222 частина 2 і 222.1 частина 2 КК РФ (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів).

Силовики затримали його на в’їзді в Крим вранці 12 грудня 2018 року. На півострів він їхав, щоб відвідати літню матір та інших родичів перед плановою операцією на серці. 7 вересня 2019 року Бекіров був звільнений і вивезений спецслужбами з Криму в результаті «великого обміну» між Україною і Росією.

 

Засудженого в Криму у «справі Свідків Єгови» етапували в російську колонію

16.09.2021 14:43

Засуджений на 6,5 років позбавлення волі фігурант «справи Свідків Єгови» Віктор Сташевський етапований у Росію, в м.Хадиженськ Краснодарського краю.

Про це інформує Кримська правозахисна група (КПГ), передає Укрінформ.

«Віктор Сташевський, засуджений на 6,5 років за організацію діяльності об’єднання «Свідків Єгови», був етапований у виправну колонію № 9 у місто Хадиженськ (Краснодарський край, РФ)», – йдеться в повідомленні.

За даними Кримської правозахисної групи, Сташевському можна писати листи за адресою: Краснодарський край, Апшеронський район, м. Хадиженськ, вул. Грибоєдова, 42.

Як нагадали в КПГ, виступаючи з останнім словом у суді першої інстанції, Сташевський сказав, що через необґрунтовані та неправдиві обвинувачення він і його сім’я два роки знаходяться в постійній напрузі.

«Мені регулярно нагадують, що мене судять за екстремізм… Хоча яке відношення я до нього маю? Ніякого! У моїй кримінальній справі немає постраждалих, немає навіть заяви проти мене від будь-кого. Нічого немає! Але висунуто обвинувачення, серйозне обвинувачення. Безпідставне!», – заявив Сташевський.

Як повідомляв Укрінформ, 10 серпня послідовник «Свідків Єгови» Віктор Сташевський отримав 6,5 років позбавлення волі за «організацію екстремістської організації».

Експерти Кримської правозахисної групи не раз заявляли, що позбавлення волі «Свідків Єгови» в Криму є комплексом порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права і, відповідно, потрапляє під юрисдикцію Європейського суду з прав людини і Міжнародного кримінального суду.

 

Окупанти залишили в силі вирок кримчанину Яцкіну – 11 років

16.09.2021 17:35

В окупованому Криму пройшло виїзне засідання Третього апеляційного суду загальної юрисдикції, на якому вирок стосовно політв’язня Івана Яцкіна – 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму – залишили в силі.

Про це адвокат Микола Полозов повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Суд апеляційної інстанції залишив у силі вирок суду першої інстанції – 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму», – написав Полозов.

За його словами, засідання проходило в закритому режимі, «у зв’язку з наявністю у справі державної таємниці». На оголошення резолютивної частини судового рішення не допустили дружину Івана Яцкіна, з якою він буквально тиждень тому в умовах СІЗО офіційно уклав шлюб.

За словами адвоката, до початку судового засідання йому вдалося поспілкуватися з Яцкіним. Він повідомив, що адміністрація СІЗО Сімферополя не реагує на його письмові заяви про необхідність проведення йому медичного обстеження ноги.

«Він страждає серйозним судинним захворюванням, у результаті якого на нозі відкривається трофічна виразка і нога фактично заживо гниє. За таких обставин одними знеболювальними або паліативними формами лікування, типу антикоагулянтів, уже не обійтися. Необхідне повноцінне медичне обстеження і, можливо, оперативне втручання, інакше є ризик втратити ногу», – пояснив адвокат.

Також, зазначив він, Яцкін змушений щодня ходити по сходах на прогулянку, від якої він не може відмовитися. «Це вам не Лефортово», – заявляють співробітники СІЗО.

Крім того, розповів Полозов, його підзахисний повідомив, що в камері з ним знаходиться український військовий Швиденко.

«Спільно з ним утримують у камері полковника Збройних сил України на прізвище Швиденко. За словами Івана Григоровича, його обвинувачують в організації якоїсь диверсії в Криму у 2016 році. І він був затриманий у липні поточного року, про його долю нікому не відомо», – зазначив адвокат.

За його словами, попри те, що вирок залишили в силі, Яцкін не втрачає присутності духу і на засідання суду прийшов у футболці зі стилізованим зображенням Герба України, яку йому передала старша донька.

Як повідомлялося, так званий Верховний суд Криму незаконно засудив громадянина України Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, і після закінчення – до одного року обмеження волі адміністративного нагляду.

Уродженець села Войкове Первомайського району АРК Іван Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року. Його звинуватили у державній зраді у формі шпигунства (ст. 275 КК РФ). За версією російського слідства, перебуваючи у Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, Яцкін нібито за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими серед правоохоронців, «збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС по Республіці Крим, що становлять державну таємницю». Перебуваючи з квітня по липень 2016 року на території України, «через мережу Інтернет, а також під час особистих зустрічей із співробітниками СБУ» він нібито передав їм ці дані.

 

У Криму Джелялова помістили в спецблок і поставили на облік як «схильного до тероризму»

16.09.2021 14:04

У тимчасово окупованому Криму першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, незаконно заарештованого за нібито диверсію на газопроводі, помістили в спецблок СІЗО Сімферополя і направили на профілактичний облік як «схильного до тероризму».

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

«Нарімана Джелялова помістили в спецблок і поставили на профілактичний облік в СІЗО як особу, схильну до скоєння терористичних і екстремістських злочинів», – йдеться в повідомленні.

Як розповів сам Джелялов під час зустрічі з адвокатами Миколою Полозовим і Еміне Авамілєвою, «спецблок» – спеціальний відділ СІЗО, де максимально обмежена як взаємодія з зовнішнім світом, а й з іншими ув’язненими.

Адвокат Полозов, коментуючи факт постановки його підзахисного на профілактичний облік як «особи, схильної до вчинення терористичних і екстремістських злочинів», заявив, що буде оскаржувати дане рішення.

«Це явно свідчить про повне незнання співробітниками СІЗО принципів кримінального провадження і такого поняття як презумпція невинуватості. Звичайно ж, всі подібні незаконні адміністративні рішення ми будемо оскаржувати», – зазначив Полозов.

Повідомляється, що Наріман Джелялов утримується в двомісній камері разом з ще одним арештантом – фігурантом справи щодо релігійної організації «Свідки Єгови».

Як повідомлялося, незаконно затриманому в тимчасово окупованому Криму Наріману Джелялову перекваліфікували обвинувачення з пособництва в диверсії на вчинення диверсії на газопроводі в селі Перевальному (частина 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Раніше Джелялов заявляв, що продовжить боротьбу проти окупації Криму в умовах СІЗО.

3 і 4 вересня у тимчасово окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки і затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза і Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеінов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно.

10 вересня Верховна Рада прийняла заяву з закликом до міжнародного співтовариства засудити чергову хвилю репресій проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

 

МЗС вважає провокацією звинувачення з боку РФ у причетності України до «диверсії» у Криму

16.09.2021 15:26

Міністерство закордонних справ України вважає провокацією звинувачення ФСБ Росії у нібито причетності української сторони до “диверсії” на газогоні в селі Перевальне Сімферопольського району в окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

«Звернули увагу на провокаційні заяви ФСБ РФ щодо нібито «причетності» Головного управління розвідки Міністерства оборони України та Меджлісу кримськотатарського народу до акцій протесту проти дій російської окупаційної адміністрації та незаконних воєнізованих угруповань на території тимчасово окупованого Криму. Розглядаємо ці звинувачення, зокрема причетність до диверсії на газогоні, як чергову провокацію з боку Російської Федерації», – заявили в МЗС.

Українські дипломати наголосили, що поширені у ЗМІ відео із «зізнаннями» незаконно затриманих громадян України були одержані шляхом застосування жорстоких тортур. У МЗС назвали це невдалою спробою окупаційних репресивних органів РФ приховати репресії проти кримськотатарського населення Криму.

«Вимагаємо від Російської Федерації негайно звільнити незаконно затриманих громадян України та припинити тортури і переслідування представників кримськотатарського народу», – наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС також закликало світову спільноту долучитися до визволення з російських в’язниць та катівень усіх незаконно утримуваних громадян України.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму співробітники ФСБ РФ відвезли в невідомому напрямку Нарімана Джелялова, братів Азіза та Асана Ахтемових, а також Ельдара Одаманова і Шевкета Усеїнова. Їхнє місцезнаходження стало відоме лише на третю добу після викрадення.

6 вересня Київський районний “суд” Сімферополя ухвалив постанову про взяття під варту Нарімана Джелялова і братів Азіза ій Асана Ахтемових до 4 листопада. Їх обвинувачують за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ.

Ахтемових і Джелялова підозрюють у спробі вчинити “диверсію” на газогоні в селі Перевальне Сімферопольського району.

За заявою ФСБ, “диверсія” була нібито організована територіальним підрозділом Головного управління розвідки Міноборони України в Херсоні – оперативної службою “Таврія” за участю Меджлісу кримськотатарського народу.

Безпосередніми виконавцями ФСБ назвала Ахтемових, а Джелялова – співучасником. Згодом Джелялову перекваліфікували обвинувачення з пособництва в диверсії на її вчинення.

6 вересня Одаманову й Усеїнову так званий “суд” призначив за два тижні адмінарешту за “непокору” поліції.

Джелялова і братів Ахтемових “суд” заарештував на два місяці – до 4 листопада.

7 вересня російські ЗМІ оприлюднили відео допиту Ахтемових.

Адвокат Айдер Азаматов розповів, що після тортур зі струмом Асан Ахтемов погодився підписати всі документи, після чого його відвезли в будівлю ФСБ в окупованому Сімферополі.

 

Ситуація у Східному партнерстві засвідчує потребу переосмислити стратегію ініціативи ЄС – Джапарова

16.09.2021 18:13

Поточна ситуація у Східному партнерстві напередодні майбутнього саміту свідчить про нагальну потребу переосмислити стратегічну мету цієї важливої ініціативи ЄС.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС, про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на засіданні вищих посадових осіб держав-учасниць Східного партнерства.

Зазначається, що ключовою темою заходу стало обговорення пріоритетів та цілей Східного партнерства в контексті підготовки до його 6-го саміту в грудні 2021 року.

«У ході засідання Еміне Джапарова наголосила, що поточна ситуація у Східному партнерстві напередодні майбутнього саміту свідчить про нагальну потребу переосмислити стратегічну мету цієї важливої ініціативи ЄС, посилити її геополітичне значення та дати чіткий сигнал щодо підтримки європейської перспективи для тих країн, які хотіли б реалізувати більш амбітний порядок денний з ЄС», – йдеться у повідомленні.

Джапарова зробила окремий наголос на очікуваннях Асоційованого тріо від майбутнього Східного партнерства, зокрема щодо більш активного використання диференційованого підходу та принципу «більше за більше» поряд зі збереженням інклюзивності СхП, поступової інтеграції до Внутрішнього ринку ЄС, розвитку конкретних сфер секторальної взаємодії, активізації співпраці у сфері безпеки, забезпеченні миру та стабільності у регіоні.

У межах оцінки Спільного робочого документа перша заступниця міністра позитивно відзначила той факт, що новий порядок денний СхП передбачає збільшення обсягів торгівлі, економічне зростання, зміцнення демократичних інституцій та верховенства права, підтримку зеленої та цифрової трансформації, розвиток справедливого, гендерно рівного та інклюзивного суспільства.

Зокрема, вона зазначила, що документ враховує значну частину українських пропозицій у контексті практичної взаємодії в рамках Східного партнерства. Водночас, за її словами, Україна очікує, що у фінальній декларації саміту буде визначено стратегічне бачення майбутнього Східного партнерства, у тому числі з урахуванням європейських прагнень асоційованих партнерів.

Учасники окремо обговорили економічний та інвестиційний план Східного партнерства, який підтримуватиме постпандемійне відновлення, використовуючи конкретні інструменти ЄС, зокрема змішане фінансування, гарантії та залучення державних і приватних інвестицій. Учасники засідання обмінялися думками щодо майбутніх кроків та графіку підготовки саміту Східного партнерства з метою забезпечення вчасної та належної його підготовки.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував, що Україна разом з Грузією та Молдовою готується до шостого саміту Східного партнерства 15 грудня і працює над тим, щоб три прем’єр-міністри країн Асоційованого тріо (України, Грузії в Молдови) відвідали Брюссель разом.

 

Наступне засідання суду у справі МН17 призначене на 21 вересня

16.09.2021 18:58

У судовому комплексі “Схіпхол” у Нідерландах, де проходять слухання у справі про катастрофу літака рейсу МН17, закінчилося чергове засідання суду, на якому слово мали семеро родичів загиблих.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс після виступу родичів загиблих зазначив, що до справи варто додавати будь-які нові документи, що стосуються трагедії. За його словами, роль чотирьох обвинувачених може розглядатися в контексті діяльності інших осіб, тому вся інформація має бути в матеріалах справи.

Наступне засідання суду призначено на 21 вересня на 10:00 за місцевим часом.

Як повідомляв Укрінформ, під час судового засідання 13 вересня обвинувачення надало пояснення щодо поширеної інформації про пошук Міжнародною спільною слідчою групою (JIT) у справі щодо авіакатастрофи фотографій, відео та документів у Курську.

За словами прокурора, розслідування значно просунулося, але досі триває.

Прокурор також наголосила, що це розслідування ніяк не впливає на чотирьох обвинувачених, оскільки інформації, яка б могла вплинути на вирок суду, не було отримано.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

 

Європарламент схвалив жорстку резолюцію щодо відносин з Росією, Україна задоволена текстом

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:16  УП

Європарламент підтримав жорстку доповідь про майбутнє відносин Євросоюзу з Російською Федерацією, Україна задоволена текстом.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу Європарламенту та міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу.

Текст схвалили 494 голосами “за”, 103 “проти”. 72 депутатів утрималися.

Повний текст ухваленого документу ще не оприлюднений. У повідомленні, оприлюдненому Європарламентом, наводяться ключові його положення: розрізняти російську владу і російський народ, підтримувати демократичні тенденції у Росії і громадянське суспільство, але бути готовими застосовувати санкції, протидіяти потоку брудних грошей з Росії та позбуватися енергозалежності від неї.

Парламентарі закликають ЄС протидіяти агресивній політиці нинішньої РФ, та при цьому працювати над підгрунтям для співпраці з демократичною Росією у майбутньому.

Нинішню владу РФ називають “стагнуючою авторитарною клептократією, очолюваною “довічним” президентом в оточенні олігархів”.

Парламентарі закликають до партнерства з США та іншими країнами-однодумцями для створення противаги Росії і Китаю і їхнім спробам послаблювати демократію у світі та дестабілізувати політичний порядок у Європі. Це має включати санкції, заходи боротьби з “брудними” коштами і підтримку громадянського суспільства.

ЄС закликають продовжити підтримку країн “Східного партнерства”, у тому числі України, і сприяти реформам і демократії у регіоні, які у свою чергу підштовхуватимуть до демократичних перетворень і Росію.

Парламент вимагає зменшити енергозалежність країн ЄС від російського газу, нафти та іншої сировини, щонайменш доки Владімір Путін залишається при владі. Інструментами для цього називають “Європейський зелений курс” і використання альтернативних ресурсів.

Євродепутати просять ЄС робити більше, щоб зупиняти потоки “брудних грошей” з Росії і викривати ресурси та фінансові активи пов’язаних з режимом автократів і олігархів, які заховані в країнах-членах ЄС.

Також закликають не визнавати результати майбутніх виборів до Держдуми, якщо вони будуть проведені з порушенням демократичних принципів та міжнародного законодавства. Європарламент від Литви Андрюс Кубілюс після голосування закликав зокрема в такому разі вимагати призупинення членства Росії в міжнародних парламентських асоціаціях, у тому числі в ПАРЄ.

“Документ гарний, Україна її (доповідь) оцінює позитивно”, – відреагував на брифінгу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Для нас дуже важливо, що документ відзначає неможливість повернення до нормальної співпраці, те, що називають business as usual, доки Росія не припинить агресивну політику та гібридну війну проти ЄС, країн Східного партнерства, до яких належить і Україна, а територіальна цілісність Грузії, Молдови та України не будуть відновлені у межах міжнародно визнаних кордонів”, – зазначив Дмитро Кулеба.

З його слів, також висловлюється підтримка “Кримській платформі” і згадуються останні арешти в Криму Нарімана Джеляла та чотирьох інших кримських татар.

 

ВООЗ призупинила схвалення “Супутника V”: знайшли порушення

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:34  УП

Всесвітня організація охорони здоров’я призупинила процес схвалення російської вакцини від коронавірусу “Супутник V”.

Джерело: Медуза з посиланням на заступника голови Панамериканської організації охорони здоров’я Жарбаса Барбозу

Пряма мова Барбоза: “Що стосується процесу схвалення “Супутника V” для екстреного застосування, то цей процес призупинено, тому що під час інспекції одного з заводів, де роблять вакцину, було виявлено, що цей завод не дотримується належних практик виробництва”.

Деталі: Про який конкретно завод ідеться, Барбоза не сказав.

За його словами, зараз ВООЗ чекає повідомлення про те, що завод виправив порушення, після чого там пройде нова інспекція.

Барбоза нагадав, що в рамках процедури, за якою ВООЗ схвалює вакцини від коронавірусу для екстреного застосування, виробник повинен довести, що підприємства, де випускається вакцина, відповідають необхідним стандартам виробництва.

За даними Медузи, в червні комісія ВООЗ виявила порушення на одному з російських підприємств, які виробляють “Супутник V”, – “Фармстандарт-УфаВІТА” в Уфі.

Передісторія:

На даний момент ВООЗ схвалила для екстреного застосування вакцини від коронавірусу від американських компаній Moderna і Pfizer, європейських Jannsen і AstraZeneca, китайських Sinopharm, Sinovac, а також індійської Serum Institute of India.

 

Мер Нью-Йорка потролив постпреда Росії в ООН з приводу вакцинації

17.09.2021 05:06

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо дошкульно прокоментував заяву постійного представника Росії в ООН Василя Небензі, якого обурила вимога пред‘являти підтвердження вакцинації на вході до штаб-квартири ООН.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Якщо російський посол проти цього, то я за це (обов’язкову вакцинацію – ред.)», – сказав де Блазіо журналістам у четвер. При цьому він саркастично зауважив, що росіяни раніше «самі знецінили себе, намагаючись зірвати вибори у США».

Оскільки обурення посла РФ було зумовлене зокрема й тим, що російську вакцину «Спутнік V» не визнають у США, де Блазіо зазначив, що будь-яка особа, прищеплена «незатвердженим» препаратом, може знову зробити безплатно щеплення у Нью-Йорку.

«Якщо їхня вакцина недостатньо добра, вони мають піти й отримати іншу», – додав мер, маючи на увазі російських дипломатів.

Водночас, зазначає The Washington Post, офіційні особи як Нью-Йорка, так і ООН визнали в четвер, що питання обов’язкової вакцинації поки що залишається у підвішеному стані.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Василь Небензя надіслав лист на ім’я новообраного голови Генасамблеї ООН Абдулли Шахіда, в образливій формі звинувативши його в перевищенні повноважень. А також зажадав проведення термінового засідання Генасамблеї.

14 вересня Абдулла Шахід надіслав усім представництвам роз’яснення, поінформувавши, що отримав два листи від мерії Нью-Йорка. В одному з них міська влада повідомляє про правила допуску в приміщення (у тому числі в установи ООН), що вимагають підтвердження вакцинації проти коронавірусу. У другому листі мерія зазначає, що виділяє ресурси для вакцинації та тестування учасників тижня високого рівня в ООН.

 

Путін умовляє росіян вибирати Держдуму – хоч дистанційно

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:44  УП

Президент Росії Володимир Путін закликає своїх співгромадян проголосувати на виборах до Держдуми РФ 17-го, 18-го чи 19-го вересня.

Джерело: відеозвернення Путіна на сайті Кремля

Пряма мова: “У найближчі дні – 17, 18 і 19 вересня – відбудуться вибори депутатів Державної думи. Обрання її нового складу, безумовно, найважливіша подія в житті нашого суспільства, країни.

Ми всі однаково зацікавлені в тому, щоб до парламенту прийшли відповідальні, діяльні, авторитетні люди, здатні тримати слово, виконати ваші накази і свої обіцянки, виправдати надії і довіру громадян Росії (…).

Прошу вас взяти участь у прийдешньому голосуванні, вибрати для цього будь-який зручний для вас день, починаючи з 17 вересня. Прийти на виборчі дільниці або ж скористатися можливістю дистанційного електронного голосування. Сучасні технології гарантують його безпеку і надійність”.

Деталі: Путін заявив, що “найвищий сенс виборів – це, перш за все, вираз волі російського народу як головного джерела влади”.

Путін заявив, що розраховує на відповідальну, зважену, патріотичну громадянську позицію росіян, на їхнє прагнення “обрати депутатів, які працюватимуть на благо і в ім’я” улюбленої батьківщини, в інтересах народу і кожного громадянина.

“Нам разом багато що треба зробити, і реалізація всіх наших планів величезною мірою залежить від грамотної, компетентної роботи Державної думи”, – сказав також президент РФ.

Нагадаємо: Напередодні лідер проросійських бойовиків на окупованій частині Донецької області України Денис Пушилін заявив, що для мешканців ОРДО з російськими паспортами пустять 825 автобусів і 12 поїздів, щоб вони змогли проголосувати на виборах до Держдуми РФ.

 

МЗС РФ закликало Чехію не видавати Україні затриманого у Празі росіянина

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:17  УП

Росія закликала Чехію відпустити затриманого в Празі за запитом України росіянина Александра Франчетті.

Про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ТАСС.

“Очікуємо від чеської сторони якнайшвидшого звільнення російського громадянина і отримання відповідей на наші запити про причини і мотиви його затримання. Ми закликаємо чеську сторону прийняти зважене рішення, не допустивши його політизації, і не йти на поводу в української влади”, – сказала Захарова.

Вона додала, що посольство Росії в Празі знаходиться в щільному контакті з Франчетті і його чеським адвокатом, а також з родичами росіянина.

Нагадаємо, 14 вересня суд Праги виніс рішення про арешт Франчетті. Про затримання в аеропорту Праги Франчетті за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України, стало відомо 12 вересня.

У 2014 році Франчетті активно брав участь в анексії Криму. За кілька днів до початку російської операції з анексії півострова він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередачі, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”.

Сам Франчетті розповів, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

В МЗС повідомили, що українська сторона працює над тим, аби Франчетті передали для суду в Україні.

Офіс генпрокурора заявляв, що українська сторона звернулася до Міністерства юстиції Чехії ще у серпні 2020 року із запитом прокуратури АР Крим та міста Севастополя про видачу громадянина Російської Федерації.

 

“Ми не клуб для обраних”: Дуда виступив за приєднання України до ЄС

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:01  УП

Президент Польщі Анджей Дуда виступив за розширення Європейського Союзу, заявивши, що Україна, Молдова та інші держави, які модернізуються і прагнуть стати членом ЄС, повинні отримати таку можливість.

Про це Дуда заявив у середу на зустрічі групи “Аррайолос”, неформальної зустрічі президентів парламентських і напівпрезидентських держав-членів Європейського Союзу, повідомляє “Європейська правда“.

“Вибудовуючи глобальну позицію ЄС, ми повинні пам’ятати про себе. Сила нашої спільноти і її сприйняття в світі повинні бути результатом її авторитету.

Ми не викличемо довіри, якщо нашим партнерам, які роблять зусилля з модернізації і хочуть приєднатися до нашої спільноти, не буде надана така можливість. Тому я говорю про розширення. Ми – Європа, континент, а не клуб для обраних”, – сказав президент Польщі.

Він наголосив, що ЄС повинен бути відкритим для інших європейських країн, які вже проводять євроінтеграційні реформи.

“На жаль, через понад 30 років після падіння “залізної завіси” європейська територія все ще розділена. Сьогодні завіси зроблені не з заліза, а з митних бар’єрів, візових обмежень і відсутності перспектив членства. І я кажу це відкрито: в безпосередній близькості від нас є європейські країни, які повинні бути частиною нашої спільноти”, – зауважив польський президент.

Такими країнами, за словами Дуди, є Україна і Молдова.

“Нещодавно я був у Молдові з нагоди 30-річчя незалежності. Я бачив там молодих людей, які з ентузіазмом ставляться до зміни своєї країни.

Всі ми бачили Україну в 2014 році, де молоді патріоти і демократи гинули на барикадах за те, аби їхня країна мала шанс одного дня увійти в європейське співтовариство.

Отже, якщо ми хочемо, щоб Союз був справді Європейським Союзом, ми повинні продовжувати політику розширення”, – переконаний польський глава держави.

У серпні, напередодні 30-ї річниці Незалежності України, Дуда та президент України Володимир Зеленський опублікували спільну статтю, в якій вказують, що Україна у майбутньому має стати членом ЄС.

 

Посол Польщі запропонував новий дипломатичний формат за участі України

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:00  УП

Посол Польщі в Україні Бартош Цихоцький запропонував створити новий дипломатичний формат для консультацій між країнами Східної Європи, зокрема, на тлі завершення будівництва “Північного потоку-2”.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на телеканал “Дім”.

Цихоцький вважає, що до формату потрібно залучити Україну, країни Балтії, а також Чехію, Угорщину, Польщу, Словаччину та Румунію.

“Ми всі, тільки в різному масштабі, в небезпеці. Звичайно, становище України гірше через те, що ви не в Європейському Союзі і не в НАТО. На вашій території триває агресія та окупація. У нас цього ще не відбувається. Але країни нашого регіону тим чи іншим чином є жертвами цієї поганої динаміки. Ми повинні спільно знайти відповіді на ці виклики, на ці загрози”, – сказав Цихоцький.

Посол підкреслив, що ситуація на зовнішньополітичній арені через завершення будівництва “Північного потоку-2”, саміту президентів США і Росії в Женеві і подій в Афганістані та Білорусі, змінюється не в кращу сторону.

Тому такий формат, на думку посла, потрібен для спільного подолання викликів.

Нагадаємо, російський газовий монополіст 10 вересня заявив про завершення будівництва трубопроводу “Північний потік-2”.

Процес отримання дозволу на запуск газопроводу “Північний потік-2” може зайняти близько чотирьох місяців, тобто триватиме до початку 2022 року.

США та Німеччина у спільній заяві пообіцяли не допустити використання Росією трубопроводу як зброї, однак українська сторона наполягає, що досі не отримала жодних конкретних гарантій, яким чином буде унеможливлено використання “Північного потоку-2” для тиску на Україну.

 

Білоруський дім заявив, що СБУ затримала кількох білорусів. Спецслужба пояснює

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:50  УП

Білоруський дім в Україні повідомив про затримання п’ятьох громадян Білорусі в Україні, Служба безпеки України пояснює, що проводили міграційну перевірку і виявили двох нелегалів.

Джерело: Телеграм БДУ, речник СБУ Артем Дехтяренко у коментарі УП

Деталі: Білоруський дім в Україні заявив, що СБУ затримала 5 білорусів для проведення “профілактичних бесід” серед них і волонтерку, яка допомагала  у легалізації білорусів, які тікають з країни диктатури Лукашенка.

Речник СБУ в свою чергу роз’яснює, що спецслужба діяла в межах своїх функціональних завдань із протидії нелегальній міграції: СБУ спільно з Нацполіцією бере участь у операції “Мігрант”, яка триває з 1 по 31 вересня і передбачає низку  заходів із виявлення осіб, які нелегально опинилися на території України.

16 вересня в рамках цієї операції відбулася перевірка одного із київських хостелів, де виявлено 12 громадян Республіки Білорусь. При цьому,  правоохоронцями встановлено, що двоє з них незаконно перетнули державний кордон України, повідомив Дехтяренко.

Пряма мова: “Трьох осіб було запрошено до адміністративної будівлі СБУ для їх опитування. Після проведення відповідних перевірок двох громадян Білорусі, стосовно яких підтвердилася інформація про незаконний перетин держкордону, передали в Державну міграційну службу України”.

 

Facebook посилює боротьбу з груповими атаками в мережі

17.09.2021 05:58

Компанія Facebook оголосила про заходи посилення протидії скоординованим групам, які порушують політику користування соцмережею.

Про це йдеться в публікації, яку на офіційному вебресурсі Facebook розмістив Натаніел Глейхер, який відповідає в компанії за політику безпеки, передає Укрінформ.

«Моя команда координує корпоративні зусилля, спрямовані на пошук та припинення атак на інших людей на нашій платформі – від операцій прихованого впливу та цільового кібершпигунства до діяльності шахраїв і спамерів», – пише Глейхер.

Він зазначає, що компанія Facebook постійно вдосконалює свої можливості захисту користувачів та поглиблює розуміння різних видів загроз і – відповідно – способів протидії.

У цьому зв’язку підкреслюється, що різні команди в компанії впродовж останніх місяців займалися розширенням можливостей для відповіді на загрози з боку окремих користувачів, а також цілих груп акаунтів.

«Для ефективнішої відповіді на ці організовані зусилля ми створили протоколи примусового застосування, які дозволяють нам уживати заходів проти основної мережі облікових записів, сторінок та груп, які займаються такою діяльністю», – уточнив представник Facebook.

Він попередив, що компанія «може вдатися до певних кроків, у тому числі до скорочення контенту, а також відключення облікових записів, сторінок та груп».

Як повідомляв Укрінформ, компанія Facebook встановлює власну політику щодо поширення правдивої інформації та запобігання поширенню фейків, ненависницького контенту та дописів, які можуть вважатися зловмисною діяльністю. Крім того, платформа відмовляється видаляти контент, який не подобається автократичним режимам.

 

На Харківщині викрили 50-тисячну ботоферму: працювала на Росію – СБУ

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:01  УП

СБУ припинила на Харківщині діяльність ботоферми, яка на замовлення Росії поширювала у соцмережах інформацію, спрямовану на зрив вакцинації в Україні, виправдання збройної агресії РФ на сході України і дискредитацію української влади.

Джерело: сайт СБУ

Дослівно: “За період роботи зареєстровано майже 50 тисяч фейкових акаунтів, які створювали “альтернативну реальність” у соцмережах, у тому числі в українському сегменті”.

Деталі: Організатором ботоферми виявився мешканець Харківщини, він створював акаунти і передавав їх замовникам. На одну SIM-карту чоловік реєстрував до 5 фейкових облікових записів у різних соціальних мережах.

Оплату за виконані замовлення зловмисник отримував у рублях через електронні платіжні системи.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявили комп’ютерне обладнання із доказами протиправної діяльності; GSM-шлюзи та SIM-банки; 5 тисяч SIM-карток українських операторів зв’язку.

Тривають слідчі дії для перевірки можливої причетності особи до співпраці з російськими спецслужбами.

 

Виробники шампанського у Франції погодилися на вимогу РФ, називатимуть його “ігристим”

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:36  УП

Шампанське знову почало надходити в Росію з 15 вересня після того, як французькі виробники відмовилися від суперечки з Москвою з приводу використання назви напою.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише The Times.

Група лобістів галузі, Міжпрофесійний комітет шампанського, відмовилася від бойкоту, оголошеного в липні після підписаного президентом Владіміром Путіним указу, який обмежив використання російської назви “шампанське” виключно ігристими винами російського виробництва.

Указ, який очевидно був підписаний на користь Бориса Титова і Юрія Ковальчука, двох соратників Путіна з виноробними інтересами, змушує французьких виробників наклеювати на зворотну сторону пляшок російську етикетку, яка визначає вміст тільки як “ігристе вино”.

Акції Абрау-Дюрсо, найбільшого виробника шампанського в Росії, який належить Титову, різко зросли після липневого указу. Ковальчук, близький до президента олігарх, контролює кримського виробника “шампанського” “Новий світ”.

Незважаючи на обурення французів цього літа, Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Perignon і інші бренди з регіону Шампань тепер називатимуть себе ігристим вином російською мовою, в той час як місцевий продукт, який в основному виробляється промисловим способом з використанням уприскуваного газу, буде маркований як шампанське.

Французький комітет заявив, що хоче залагодити суперечку і не звертатися до Світової організації торгівлі. “Ми будемо підкорятися новому закону. Йдеться про те, щоб не карати російських клієнтів і споживачів із наближенням святкового сезону”, – сказав голова комітету Жан-Марі Барільєр.

Він додав, що російський ринок, що становить всього 0,5% світових продажів шампанського, невеликий, але він важливий для престижу і ще й тому, що росіяни імпортували найдорожчі сорти.

Варто зауважити, що на території ЄС на переважній більшості держав європейського континенту, включаючи Україну, діє протилежне правило – “шампанським” можна називати лише продукцію вироблену в Шампані, оскільки це вважається захищеною географічною назвою. Цю вимогу у Європі досі не визнавали лише РФ та Білорусь.

Французька компанія LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) раніше заявляла, що має намір виконувати на російському ринку підписане Путіним рішення.

 

Лавров живе за рахунок олігарха і всюди катає коханку з її ріднею – розслідування

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:23  УП

Російські журналісти стверджують, що у міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова майже 20 років є коханка, яка впливає на справи МЗС РФ, а сам чиновник живе за рахунок олігарха Олега Дерипаски.

Джерело: розслідування “Важные Истории“, сайт опозиціонера Олексія Навального

Деталі: Стверджується, що у міністра закордонних справ Росії вже майже 20 років є коханка, яку всі в МЗС сприймають як його єдину дружину.

Коханка Лаврова, як стверджують джерела, має великий вплив в МЗС РФ і через неї навіть звільнили кількох чиновників. При цьому жінка займається акторством і працює в кіноіндустрії.

Жінку звуть Світлана Полякова, у неї великий автопарк і багато нерухомості, а падчерка Лаврова – Поліна Полякова придбала елітну нерухомість в Лондоні за 4,4 млн фунтів, коли їй був 21 рік.

Журналісти також повідомили, що Полякова та її дочка, а також ймовірна теща Лаврова часто супроводжують його під час міжнародних офіційних візитів за кордон.

У жінок немає посад в МЗС РФ, проте вони подорожують з російською делегацією за державний рахунок і вказують метою своїх візитів дипломатичні зустрічі.

Крім того, таємна сім’я Лаврова постійно відпочиває на віллах і яхтах Дерипаски за кордоном і в Росії.

Розслідувачі вважають, що Лавров лобіює інтереси Дерипаски у владі. Зокрема, він допомагав олігарху отримати американську візу.

Також він вирішував бізнес-питання Дерипаски у Гвінеї, де у олігарха є виробництво, а на Ямайці – домігся інвестицій глинозему для компанії “Русал”.

Санкції Заходу проти компаній Дерипаски Лавров називає “русофобією, схожою на геноцид”.

 

Меркель і Макрон обговорюють роботу в Нормандському форматі

16.09.2021 20:51

Поступ у виконанні Мінських угод є занадто повільним, просування вперед відбувається дуже малими кроками.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель перед початком робочої вечері з президентом Франції Еммануелем Макроном 16 вересня в Єлісейському палаці в Парижі, передає Укрінформ.

Меркель і Макрон, за словами глави німецького уряду, обговорять ситуацію в Україні та роботу в Нормандському форматі.

«Важливою темою буде питання, чи можна ще зробити кроки у Нормандському форматі чи ні, адже ситуація там є насправді важкою, а кроки – дуже малими», – констатувала Меркель.

Лідери також обговорять багато інших європейських питань, зокрема, перспективи євроінтеграції Західних Балкан, відносин з іншими сусідніми регіонами, ситуацію в Білорусі тощо.

Це літо і останні тижні літа додали додаткових питань до програми перемовин між двома лідерами, зазначила Меркель. Насамперед це стосується Афганістану, проблеми надання захисту громадян цієї країни, які цього потребують. «Ми будемо говорити, що означає кінець операції НАТО в Афганістані для нас і майбутніх місій у зв’язку з боротьбою з тероризмом, і того, які уроки ми повинні отримати з цього неуспішного завершення з точки зору досягнення цілей, які ми собі уявляли», – сказала канцлер.

Окрім того, співбесідники приділять увагу майбутньому ЄС з огляду на завдання, які перед ним стоять і створення нового уряду ФРН. Меркель запевнила, що Берлін подбає про те, щоб не було «простою» через цей процес.

Вибори в Бундестаг заплановані на 26 вересня. Меркель виконуватиме обов’язки глави уряду до формування нової коаліції.

 

Макрон: Французькі сили вбили лідера ІДІЛ у Великій Сахарі

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 04:20  УП

Французькі збройні сили вбили ісламського бойовика Аднана Абу Валіда аль-Сахраві, лідера “Ісламської держави” у Великій Сахарі.

Джерело: президент Франції Еммануель Макрон у TwitterReuters

Дослівно Twitter Макрона: “Аднан Абу Валід аль-Сахраві, лідер терористичного угрупування “Ісламська держава” у Великій Сахарі, був нейтралізований французькими військами. Це ще один великий успіх в нашій боротьбі з терористичними групами в Сахелі”.

Деталі: Як повідомляється, група аль-Сахраві  напала на американських солдатів під час смертельної атаки в 2017 році. У серпні 2020 року аль-Сахраві  особисто наказав вбити шістьох французьких благодійників і їх водія з Нігерії.

У липні Макрон заявив, що Франція скоро почне переформувати свої сили в Сахелі, де вона перебувала в авангарді боротьби з ісламістськими бойовиками, і в кінцевому підсумку скоротить свою військову присутність вдвічі.

Нагадаємо: У 2018 році французький спецназ під час операції у Малі ліквідував Мохамеда Ага Альмунера, одного з ватажків терористичного угруповання “Ісламська держава” у Західній Африці.

 

“Байден діє, як Трамп”: Франція звинуватила США через зрив багатомільярдної оборонної угоди

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:06  УП

Франція у четвер звинуватила президента США Джо Байдена у тому, що він завдав їй удару в спину і поводився, як його попередник Дональд Трамп.

З такою заявою виступив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів ле Дріан, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters.

Причина – відсторонення Парижа від прибуткової оборонної угоди, про яку він домовився з Австралією щодо будівництва підводних човнів.

Сполучені Штати, Велика Британія та Австралія заявили, що вони створюють партнерство у сфері безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні. Через це Канберра відмовилась від угоди з Францією з розробки підводних човнів на 40 мільярдів доларів.

“Це жорстоке, одностороннє і непередбачуване рішення багато в чому нагадує мені те, що робив пан Трамп”, – сказав радіо France Info міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан.

“Я злий і засмучений. Так не робиться між союзниками”, – додав він.

У 2016 році Австралія вибрала французьку суднобудівну компанію Naval Group для будівництва нового підводного флоту вартістю 40 мільярдів доларів, щоб замінити підводні човни Collins, яким понад два десятиліття.

Два тижні тому міністри оборони і закордонних справ Австралії підтвердили угоду з Францією. У червні президент Франції Еммануель Макрон похвалив десятиліття майбутньої співпраці, приймаючи прем’єр-міністра Австралії Скотта Моррісона.

“Це ніж у спину. Ми створили довірливі відносини з Австралією, і ця довіра була підірвана”, – сказав Ле Дріан.

Відносини між президентами США і Франції зіпсувалися під час президентства Дональда Трампа. За словами дипломатів, в останні місяці були побоювання, що Байден не є відвертим зі своїми європейськими союзниками.

Дії Вашингтона в Австралії, ймовірно, ще більше погіршать трансатлантичні зв’язки, припускає агентство. ЄС повинен був представити свою Індо-Тихоокеанську стратегію пізніше в четвер, а Париж готується до головування в ЄС у наступному півріччі.

Байден заявив в середу, що Франція залишається “ключовим партнером в Індо-Тихоокеанській зоні”.

Австралійський глава МЗС сказав у своїй заяві, що Австралія сподівається на продовження “тісної і позитивної співпраці” з Францією.

 

В Україні проведуть масштабні українсько-американські навчання

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:41  УП

20 вересня розпочинаються українсько-американські військові навчання RAPID TRIDENT – 2021, в яких візьмуть участь 6 тисяч військових з різних країн.

Джерело: Сухопутні війська ЗСУ

Деталі: Навчання триватимуть з 20 вересня по 1 жовтня, їхня мета – підготовка до спільних дій у складі багатонаціональних сил під час коаліційних операцій.

Очікується, що навчання підвищать рівень підготовки й оперативності українських військ, а також покращать сумісність штабів ЗСУ, США та членів НАТО й держав партнерів.

У навчаннях візьмуть участь 6 тисяч військових з 15 країн.

Вперше в історії RAPID TRIDENT проводитимуть тактичні навчання багатонаціонального батальйону з бойовою стрільбою.

Під час навчань заплановані спільні стрибки українських і американських десантників з літака військово-транспортної авіації США С-130.

Нагадаємо: Днями Росія та Білорусь провели масштабні військові навчання “Запад-2021” за участі 200 тисяч військових.

 

Україна трусить партнерів щодо гарантій через “Північний потік-2” – Кулеба

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:55  УП

Глава МЗС Дмитро Кулеба поквапив США і Німеччину надати гарантії Україні у зв’язку з газопроводом “Північний потік-2”, наголошуючи, що РФ вже створює тиск на європейському газовому ринку.

Про це Кулеба заявив на брифінгу у четвер у Києві, повідомляє “Європейська правда“.

“Останніми днями була серйозна активність на треку “Північного потоку-2″. Ми трусимо наших партнерів і вимагаємо, що час від слів переходити до конкретних дій, від запевнень до конкретних гарантій”, – сказав Кулеба.

Він розповів, що днями Україну відвідав старший радник Державного департаменту США з питань енергетичної безпеки Амос Хохштайн і державний секретар міністерства енергетики Німеччини.

“Станом на зараз позиція України залишається незмінною. Ми бачимо, що партнери чують те, що ми їм говоримо, пропозиції, які ми вносимо, але рішення ще не ухвалені. Ми будемо продовжувати переговори, продовжувати такий виключно дружній тиск на партнерів”, – сказав Кулеба.

Він підкреслив, що ухвалення рішення є нагальним також з огляду на стрибок цін на газ на європейському ринку.

“Тим більше, що ми бачимо, що Російська Федерація на європейському газовому ринку перейшла до конкретних дій, накручуючи ціну на газ і створюючи ефект непердбачуваності ринку та ажіотаж через дефіцит. Вже зараз треба діяти Німеччині, Сполученим Штатам. Україна готова діяти разом з ними”, – сказав міністр.

Російський газовий монополіст 10 вересня заявив про завершення будівництва трубопроводу “Північний потік-2”.

Процес отримання дозволу на запуск газопроводу “Північний потік-2” може зайняти близько чотирьох місяців, тобто триватиме до початку 2022 року.

США та Німеччина у спільній заяві пообіцяли не допустити використання Росією трубопроводу як зброї, однак українська сторона наполягає, що досі не отримала жодних конкретних гарантій, яким чином буде унеможливлено використання “Північного потоку-2” для тиску на Україну.

 

Кулеба звинуватив ООН через неучасть у саміті Кримської платформи

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:20  УП

Глава МЗС України Дмитро Кулеба звинуватив ООН у захисті інтересів “окремих держав”, які порушують міжнародне право, через неучасть представників організації у саміті Кримської платформи.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це Кулеба заявив на брифінгу у четвер.

“Ця організація проігнорувала саміт Кримської платформи і не була на ньому представлена. Це відбулося з абсолютно політичних мотивів. Ми будемо говорити з керівництвом організації про неприпустимість такого ставлення, адже ключовим завданням ООН є саме підтримка миру та безпеки”, – сказав Кулеба.

Він наголосив, що ООН неправильно розуміє свою місію у світі, і українська сторона буде над цим працювати.

“Коли ми бачимо участь таких організацій, як Рада Європи, як НАТО, як ГУАМ, в саміті Кримської платформи, а ООН свідомо цей захід ігнорує, то це говорить нам і про стан справ у самій організації, і про розуміння нею своєї ролі та місії у світі.

Це неправильне розуміння, яке ми будемо змінювати, тому що потрібно захищати принципи, а не інтереси окремих держав, які порушують міжнародне право”, – сказав Кулеба.

Нагадаємо, у Росії заявили, що розглядають участь окремих країн і міжнародних організацій в Кримській платформі як посягання на свою територіальну цілісність.

 

“Ідеологічні забобони”: В Китаї відреагували на союз США, Британії та Австралії

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 05:20  УП

У  Китаї відреагували на оголошення про партнерство між США, Великобританією та Австралією, націлене на, як повідомлялося, протидію Пекіну.

Джерело: представник китайського посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пенью, якого цитує Reuters

Деталі: Лю Пенью  сказав, що країни “не повинні будувати виняткові блоки, які націлені або обмежують інтереси третіх сторін. Зокрема, їм слід позбутися менталітету часів холодної війни і ідеологічних забобонів”.

Передісторія:

США, Великобританія і Австралія створюють тристороннє партнерство  в сфері безпеки, спрямоване на протистояння Китаю – Aukus.

Команди з трьох країн будуть працювати разом протягом наступних 18 місяців над планом проєкту, який зробить Австралію сьомою країною в світі, яка виставить на озброєння підводні човни з ядерними реакторами.

Окрім співробітництва в галузі військово-морських технологій, партнерство включатиме більш тісне узгодження регіональної політики і дій, а також велику інтеграцію збройних сил і оборонної промисловості трьох союзників. Всі троє також мають намір працювати разом над кібервійною і можливостями штучного інтелекту.

 

СКУ підтвердив свої зобов’язання на підтримку демреформ та євроатлантичних прагнень України

16.09.2021 12:04

Світовий конґрес українців у Міжнародний день демократії підтвердив свої зобов’язання на підтримку демократичних реформ та євроатлантичних прагнень України.

Як передає Укрінформ, про це СКУ повідомив у Фейсбуці.

Зауважується, що задля цієї мети СКУ веде співпрацю з Урядом України, світовими урядами та організаціями, громадянським суспільством.

Міжнародну адвокаційну діяльність СКУ очолює Рада міжнародної політики. Рада формує та провадить міжнародною адвокацією СКУ на підтримку мирних ініціатив та процесів в Україні, євроатлантичної інтеграції та демократичних реформ.

Через офіси СКУ в Нью-Йорку, Торонто, Києві та Брюсселі Міжнародна Рада співпрацює з урядами, громадянським суспільством та міжнародними організаціями для підсилення програм публічної дипломатії СКУ.

Міжнародна Рада СКУ єднає у своєму складі міжнародно визнаних експертів з міжнародної політики та лідерів думок.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців жорстко засудив нову хвилю терору, розв’язаного Росією на окупованому Кримському півострові та закликає міжнародну спільноту вимагати негайного звільнення політичних в’язнів.

 

Пандемія COVID-19 не уповільнила зміни клімату – ООН

16.09.2021 19:53

Пандемія COVID-19 спричинила лише тимчасове скорочення викидів вуглецю, але не уповільнила зміни клімату, всупереч очікуванням, що пов’язувалися з глобальним економічним спадом.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться в доповіді ООН (United in Science Report 2021), оприлюдненій у четвер.

«COVID-19 не вповільнив неухильне просування зміни клімату. Немає жодних ознак того, що ми знову стаємо більш екологічними, оскільки викиди вуглекислого газу швидко відновлюються після тимчасової паузи, зумовленої економічним спадом, і зовсім не наближаються до цільових показників скорочення», – вважають науковці різних інституцій, що підготували доповідь.

Концентрація парникових газів у атмосфері, зазначають вони, залишається на рекордно високих рівнях, «прирікаючи планету на небезпечне потепління в майбутньому».

Підвищення глобальних температур спричиняє руйнівні екстремальні погодні умови в усьому світі, дедалі більше впливають на економіку і суспільство. «Мільярди робочих годин були втрачені тільки через спеку», – йдеться в документі.

Середня глобальна температура за останні п’ять років була однією з найвищих за всю історію спостережень і в найближчі п’ять років може зрости більш як на 1,5 °С у порівнянні з доіндустріальною епохою.

Згідно з доповіддю, масштаби нинішніх змін у кліматичній системі загалом безпрецедентні за багато тисяч років, і навіть при уповільненні викидів парникових газів рівень моря продовжуватиме підніматися й загрожуватиме островам та прибережному населенню в усьому світі.

«Це критичний рік для дій у галузі клімату. У цій доповіді ООН та глобальних наукових організацій-партнерів міститься цілісна оцінка новітніх досягнень науки про клімат. Результатом є тривожне усвідомлення того, як далеко ми відхилилися від курсу (визначеного Паризькою угодою 2015 року – ред.)», – зазначив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у передмові до доповіді.

За його словами, «ми все ще значно відстаємо від графіка для досягнення цілей Паризької угоди». Якщо не відбудеться негайного, швидкого і масштабного скорочення викидів парникових газів, заявив він, обмежити потепління 1,5°C, що визначено угодою, буде неможливо. І це «призведе до катастрофічних наслідків для людей і планети, від якої ми залежимо».

Відповідно до доповіді, глобальні викиди в енергетичному та промисловому секторах досягли того самого або й вищого, ніж до пандемії, рівня у січні – липні 2021 року, викиди від автомобільного транспорту залишалися приблизно на 5% нижчими.

Викиди N2О, третього за значущістю парникового газу після CO2 і CH4, значно перевищують очікувані показники.

Глобальна середня температура поверхні землі у 2017 – 2021 роках на 1,06 °C – 1,26 °C вища, ніж у доіндустріальниий період (1850 – 1900 рр.).

У 2021 році зафіксовано руйнівні екстремальні погодні та кліматичні явища – ознаки зміни клімату, зумовленої діяльністю людини. Це, зокрема, надзвичайна спека в Північній Америці й повені в Західній Європі.

Середній рівень моря з 1900 по 2018 рік моря піднявся на 20 см, і в останні роки підйом води сягав 3,7 мм за рік.

Навіть якщо викиди будуть скорочені й потепління буде значно нижчим від 2 °C, середній рівень моря, імовірно, підніметься на 0,3–0,6 м до 2100 року.

Доповідь United in Science Report 2021 («Об’єднані в науці, 2021») підготовлено за участю Програми ООН з навколишнього середовища, ВООЗ, Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, Глобального вуглецевого проєкту, Всесвітньої програми досліджень клімату та Метеорологічного бюро (Великобританія); координатор – Всесвітня метеорологічна організація.

 

В Україні – 5 744 нові випадки коронавірусу

16.09.2021 08:20

За добу 15 вересня в Україні зафіксовано 5 744 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 629, медпрацівників – 95).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МОЗ у Фейсбуці.

Також за минулу добу госпіталізували 1 507 осіб, одужало 1 499 людей. Крім того, протягом доби померла 101 людина.

За добу методом ПЛР протестували 34 420 осіб, методом ІФА – 7 942, експрес-тестами – 30 569.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 331 540 осіб, одужали – 2 226 629, летальних випадків – 54 651; проведено 12 377 327 ПЛР-тестувань.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Львівській (552), Харківській (498), Дніпропетровській (415), м. Київ (362) та Одеській (347) областях.

 

У Національній опері відбувся гала-концерт «Музична подяка лікарям»

16.09.2021 23:33

У Національному академічному театрі опери та балету України відбувся гала-концерт міжнародного проєкту «Музична подяка лікарям», він пройшов за підтримки НАНУ, Українського культурного фонду, ВООЗ та ЮНЕСКО.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

До українських медиків, яких запросили на гала-концерт, із привітальним словом від Президента звернувся заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

«Сьогодні Україна засвідчує глибоку пошану багатотисячній родині самовідданих медичних працівників, які захищають нас в часи пандемії та роблять усе можливе для порятунку від хвороби. Світ ще ніколи не був настільки солідарним у визнанні вашої професії», – йшлося у привітанні.

Окрім того, до лікарів звернулися генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреісус та заступник генерального директора ЮНЕСКО Фірмін Эдуард Матоко.

Як розповів керівник оркестру Kyiv Classic Герман Макаренко, подія об’єднала композиторів та виконавців з України, Франції, Туреччини, та Китаю. Музична ідея проєкту полягає в тому, щоб у концерті пролунали композиції з усіх континентів.

«Цей концерт буде записаний, і лікарі з усього світу зможуть долучитися до нього в будь-який час. Ми хочемо показати, що ми вдячні і солідарні з лікарями світу», – сказав Макаренко.

У виконанні оркестру Kyiv Classic пролунали відомі класичні й популярні твори: «Аве Марія» Шуберта, ІХ симфонія Бетховена, «Щедрик» Леонтовича, «Старовинний запорізький марш» Адамцевича, а також попурі «Кризис композиція», в якому поєднали «Вальс» Шевченка, фрагменти «У печері гірського короля» Грига, «Ромео і Джульєтта» Прокоф’єва, «Мелодію» Скорика.

Окрім цього прозвучали композиція «Австралія – моя батьківщина» Пітера Алена, китайська пісня «Бу Бу Гао» та композиція «Ферах феза», яку під час онлайн-включення виконав артист ЮНЕСКО в ім’я миру Кудсі Ергунер.

Також відбулися три світові прем’єри українських та зарубіжних композиторів, написаних спеціально для проєкту, зокрема «Шлях надії» французького композитора П’єра Себо та «Appreciation» Катерини Вовчук. Ще одним прикладом міжкультурного діалогу стала прем’єра твору «Africa forever» українського композитора Артема Рощенка, створеного з використанням музичного фольклору народів центральної Африки.

Організатори проєкту повідомили, що аудіовізуальний контент, створений у його рамках, стане частиною глобального руху ResiliArt, започаткованого ЮНЕСКО.

Концерт у Національній опері України буде розміщено на онлайн-платформі у вільному доступі, його зможуть побачити лікарі всього світу.

 

В Україні вперше трансплантували кістковий мозок від неродинного донора

Олена Барсукова, спеціально для УП.Життя  16 вересня 2021

В Україні вперше трансплантували кістковий мозок від неродинного донора дорослій людині.

Першу пацієнтку, якій провели таку операцію, випишуть зі стаціонару 17 вересня.

Про це повідомила журналістка, засновниця ГО “Всеукраїнська платформа донорства “iDonor” Ірина Заславець у Facebook.

“Історичний день!

Українці більше не мусять їздити за кордон на трансплантації кісткового мозку! Усі ці операції, і дорослим, і дітям, виконують в нашій країні”, – написала вона.

19 серпня лікарі Черкаського обласного онкологічного диспансера спільно з командою відділення трансплантації кісткового мозку Охматдиту пересадили кістковий мозок 18-річній Еліні Торопенко.

У вересні 2019 року Еліна захворіла на гостру мієлоїдну лейкемію – рак крові.  Діагноз ускладнювався мутацією генів.

Після курсів хіміотерапії в Охматдиті рак відступив, але у травні 2021 року відбувся рецидив.

Пацієнтці була необхідна трансплантація кісткового мозку (ТКМ), але донорів серед родини не було.

“Раніше, щоб вижити, Еля мусила поїхати за кордон за шалені гроші – 110 тисячі доларів – зібрані благодійниками, або виділені державою. Окрім грошей потрібен був час і змога полетіти в Туреччину. Стан дівчинки цього не дозволяв. І наші лікарі  сказали: ми врятуємо її в Україні!” – пише журналістка.

Завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку у Світовому реєстрі вдалося знайти повністю сумісного з Елею донора – 19-річного хлопця з Німеччини.

“Більшість людей думає, що ТКМ – це якесь складне хірургічне втручання. Але ні!!! ТКМ виглядає як переливання крові.

Еля лежить на ліжку. В руках – телефон. На зв’язку – мама і коханий.

Клітини під’єднують і починається…

Еля каже: все добре. Щаслива, що вона не за кордоном, а дома.

Дякує донору, який дав їй цей шанс, а ще лікарям і всім, хто її підтримував”, – розповіла Ірина Заславець.

Сьогодні Еліна Торопенко вперше вийшла зі стерильного боксу. Завтра її випишуть з лікарні: донорський кістковий мозок прижився

“Я ні на секунду не сумнівалася в наших лікарях. Я довірилася їм. Я вдячна, что саме в той час, коли мені потрібна була трансплантація, це стало можливим в Україні”, – сказала пацієнтка.

Усі трансплантації оплачує Міністерство охорони здоров’я в рамках пілотного проєкту. Операцію Еліні провели за 2 484 470 гривень.  Нагадаємо, в Україні почнуть проводити трансплантацію кінцівок.

 

Як працюватимуть заклади освіти з 20 вересня: роз’яснення МОН

Олена Барсукова, спеціально для УП.Життя  16 вересня 2021

Міністерство освіти та науки пояснило, за яких умов відвідування закладів освіти буде дозволено на різних рівнях епідемічної небезпеки.

Про це установа повідомила на Facebook.

У МОН також розповіли, які сертифікати вакцинації проти COVID-19 будуть необхідні освітянам з 20 вересня, коли почнуть діяти нові карантинні обмеження.

Жовтий рівень

80% працівників закладу освіти повинні мати документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації. Або ж міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат.

Сертифікат може підтверджувати:

вакцинацію проти COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати);

вакцинацію проти COVID-19 повним курсом однодозної чи дводозної вакцини (зелені сертифікати);

негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;

одужання особи від зазначеної хвороби

Червоний рівень

100% працівників закладу освіти повинні мати документ, що підтверджує повну вакцинацію, чи міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат.

Сертифікат може підтверджувати:

вакцинацію проти COVID-19 повним курсом однодозної чи дводозної вакцини (зелені сертифікати);

негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;

одужання особи від зазначеної хвороби.

Строк чинності COVID-сертифікатів, що підтверджують вакцинацію проти COVID-19 однією дозою вакцини (жовті сертифікати), від дати введення дози становитиме 120 днів, двома дозами (зелений сертифікат) – 365 днів.

COVID-сертифікат, що підтверджує негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції, діятиме 72 години.

Термін дії сертифіката про одужання від COVID-19 становитиме 180 днів.

COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки у цифровому форматі, друкувати їх на папері відповідного кольору не потрібно.

Чинність сертифіката має бути підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатку “Дія”, наголошує міністерство.

Раніше Уряд оновив карантинні правила та запровадив жовті й зелені COVID-сертифікати.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я пояснили, якими мають бути COVID-сертифікати.

 

В українців сформувалася мода на життя і навчання за кордоном – Лібанова

16.09.2021 18:35

Переважна більшість українців досі вірить у те, що жити деінде краще, ніж там, де вони мешкають.

Таку думку висловила науковиця у галузі соціоекономіки, демографії та економіки праці, доктор економічних наук, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова на конференції National media talk, що проходить у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Переважна більшість із нас щиро вірить у те, що деінде жити краще, ніж там, де ми живемо. Це може стосуватися іншої країни, це може стосуватися іншого міста, але там десь краще, ніж тут. І в результаті не просто сформувалася масштабна міграція, масштабна міграція – це нормальне явище, яке притаманне глобалізованому світу, й нічого ми з цим не зробимо ніколи, але в нас сформувалася мода на міграцію. У нас стало нормальним і модним говорити: та ви що, та мої діти тільки за кордоном будуть вчитися, тільки за кордоном будуть працювати і так далі», – сказала Лібанова.

Вона зазначила, що міграція дає як багато переваг країні-донору, так і негараздів.

«Я не буду говорити про втрати населення, людського потенціалу, капіталу, про те, що це посилює процес скорочення чисельності населення загалом в Україні. Я просто скажу про ті тисячі дітей, які стали соціальними сиротами при живих батьках через те, що батьки працюють за кордоном або в іншому місті України. Переважно сьогодні ми бачимо, що висмоктує з України робочу силу або Польща, або метрополіси – Київ, Харків, Одеса, Дніпро. Львів. Ну був ще Донецьк», – уточнила науковиця.

Аналізуючи, як змінилося життя українців упродовж 30 років, Лібанова зауважила, що громадяни України «хочуть поєднати непоєднуване».

«Ми хочемо поєднати високий рівень соціального забезпечення з низьким оподаткуванням, до того ж необов’язково яке ми сплачуємо. І, наприклад, ми вважаємо, що навіть за повної відсутності страхового стажу наші літні люди мають отримувати пенсію, на яку можна нормально жити. Так не буває. Якщо ми хочемо такий рівень соціального забезпечення, як у Швеції, то давайте згадаємо про рівень оподаткування у Швеції, в тому числі – доходів найманого працівника», – нагадала Лібанова.

Як повідомляв Укрінформ, раніше повідомлялося, що за даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ, за кордоном працюють від трьох до п’яти мільйонів українців.

 

Знайшли керівника Одеському худмузею, який очолював Ройтбурд

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:14  УП

Одеський художній музей тимчасово очолила Олександра Ковальчук – депутат Одеської міськради і донедавна заступник директора цього музею Олександра Ройтбурда, який помер 8 серпня.

Джерело: пост Ковальчук у Facebook

Пряма мова Ковальчук: “Сергій Гриневецький (голова Одеської ОДА – ред.) підписав розпорядження призначити мене тимчасово виконуючою обов’язки директора Одеського художнього музею. Це означає, що наша команда має всі необхідні повноваження для повноцінної роботи та реалізації усіх запропонованих проєктів”.

Деталі: Ковальчук повідомила, що конкурс на посаду директора музею оголосять згодом.

Вона також додала, що Національний банк підтримав музей та надав згоду на передачу в тимчасове користування будівлю банку на розі вулиць Рішельєвської і Дерибасівської. Залишилось погодити у Мінюсті та визначити умови і процедури користування. Ковальчук очікує, що всі формальності вдасться пройти на початку 2022 року.

Також музей очікує на експертизу проектно-кошторисної документації на реставраційні роботи. За словами Ковальчук, музей може потрапити до програми президента “Велика реставрація” та отримати фінансування уже у 2022 році.

Передісторія:

8 серпня стало відомо, що Олександр Ройтбурд помер. Йому було 59 років.

Митець довгий час хворів, мав ускладнення після коронавірусної хвороби, яку переніс навесні.

 

Перевірки бізнесу: Держпраці знайшла вже 10,5 тисячі нелегальних працівників

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:49 УП

З 1 липня відколи триває інспекційна кампанія з легалізації праці було виявлено 10 489 незаконних працівників, що працювали без трудових договорів.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Наразі розпочато 2 868 інспекційних відвідувань. Середня кількість виявлених незадекларованих працівників становить майже 5 осіб на одного перевіреного роботодавця.

Найбільше нелегальних працівників виявлено у сфері сільського господарства, де знайшли 2311 незадекларованих працівників у 119 роботодавців.

В організації харчування встановили 2242 незадекларованих працівники у 508 роботодавців. Трійку замикає торгівля з 2 160 нелегальними працівниками у 867 роботодавців.

У регіональному розрізі найбільше працівників без належної документації виявлено у Харківській (940), Одеській (865), Київській (864), Херсонській (722) та Хмельницькій (704) областях.

У ході перевірок трудові договори уклали із 5042 працівниками.

Нагадуємо:

Повідомлялось, що Держпраці у взаємодії з Державною податковою службою з 1 липня розпочне інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників.

 

За 2 тижні до ліквідації ДАБІ видала понад 400 дозволів на будівництво

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:35  УП

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) за 2 тижні до ліквідації (1-15 вересня) видала 431 дозвіл на виконання будівельних робіт.

Про це свідчать дані Реєстру будівельної діяльності.

За словами експерта з містобудування Георгія Могильного, ДАБІ протягом перших 14 днів вересня видавало дозволи навіть у вихідні і ночами.

Серед проєктів, які ДАБІ схвалила в останні дні перед ліквідацією, Могильний відзначив, зокрема, дозвіл Позняки-Жил-Буду на будівництво 34 поверхового будинку на бульварі Лесі Українки, 7-9.

При цьому, будівництво житла у цьому районі суперечило Генплану.

Також ДАБІ, зокрема, видала дозвіл на будівництво житлового комплексу на понад 1600 квартир на території Національного авіаційного університету в Києві.

Нагадаємо:

Кабмін 15 вересня ухвалив рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), замість ДАБІ почне роботу новий орган – Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ).

 

Укрзалізниця залишатиметься збитковою у 2022-2024 роках – прогноз Мінфіну

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:08  УП

Міністерство фінансів на підставі наданої Укрзалізницею інформації прогнозує, що державна компанія приноситиме державі збитки цьогоріч та у наступні 3 роки.

Таку інформацію наведено в аналізі фіскальних ризиків бюджету, який підготував Мінфін.

Аналіз ризиків, пов’язаних з Укрзалізницею, Мінфін проводив за базовим та песимістичним сценаріями (базовий взято для розрахунку бюджету на наступний рік).

Відповідно до базового сценарію, збиток УЗ у 2021 році має скласти 725 млн грн, у 2022 році — 967 млн грн, у 2023 році — 2,62 млрд грн, а у 2024 році — 724 млн грн.

Песимістичний сценарій розвитку подій передбачає ще більші збитки державної залізничної монополії: 852 млн грн у 2021 році, 1,45 млрд грн у 2022 році, 2,84 млрд грн у 2023 році та 2,95 млрд грн у 2024 році.

“Таким чином, за умов базового та песимістичного сценаріїв в 2021 – 2024 роках очікується збиткова діяльність АТ “Укрзалізниця”, що негативно відобразиться на фінансовому стані Товариства та обсягах сплати до державного бюджету відповідних податків та платежів”, — констатують у Мінфіні.

Відповідно до аналізу відомства, Укрзалізниця залишається досить сильно залежною від позикового капіталу. При чому, як у базовому, так і в песимістичному сценаріях ця залежність у наступні роки буде лише зростати.

Щодо ліквідності Укрзалізниці, то в уряді вбачають погіршення ситуації з нею у 2024 році, що може призвести до необхідності залучення УЗ додаткового фінансування для виконання поточних зобов’язань.

Нагадаємо, що 15 вересня уряд погодив та направив на розгляд парламенту проєкт бюджету на 2022 рік.

 

Бюджет-2022: скільки планують виділити на Офіс Зеленського, РНБО і уряд

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:35  УП

У першій редакції бюджету на 2022 рік передбачене суттєве скорочення видатків на органи державної влади, разом з тим видатки на правоохоронні органи повинні зрости.

Про це йдеться у статті Економічної правди.

Зокрема, на роботу Офісу президента Мінфін пропонує виділити у наступному році 1,08 млрд грн, або на 14,86% менше, ніж цьогоріч. Витрати на парламент пропонується скоротити на 7,63% – до 2,6 млрд грн.

При цьому, на забезпечення роботи уряду видатки можуть зрости на 6,9% – до 2,7 млрд грн.

“Більше фінансування у наступному році потенційно отримають силові та антикорупційні органи. І найбільш відчутно воно зросте для Ради нацбезпеки та оборони – на 21,12%.

Цьогоріч саме РНБО стало чи не головним органом влади, який вирішував долю олігархів та їхнього бізнесу. На п’ятничне засідання Радбезу українці очікували як на чергову серію улюбленого серіалу. Щонайменше, так було в першій половині року.

Хай там як, але дорадчий орган, яким є РНБО, у наступному році отримає з бюджету майже 304 млн грн”, – йдеться у матеріалі.

Також суттєво пропонують збільшити видатки на роботу Офісу генпрокурора – на 17,5% до 13,56 млрд грн. На СБУ видатки можуть зрости на майже 7% – до 16,05 млрд грн.

На Національне антикорупційне бюро пропонується направити додаткові 100 млн грн до вже закладених в цьому році 1,080 млрд грн.

Разом з тим видатки на МВС уряд вирішив не збільшувати і навіть трошки зменшити. Вони у 2022 році залишаться майже на тому ж рівні, що й цьогоріч – 98,23 млрд грн, проти 98,3 млрд грн у 2021 році.

 

Кабмін передбачив 9,2 мільярда на культуру та інформпростір у 2022 році

16.09.2021 18:59

На фінансування культури та інформаційного простору у проєкті державного бюджету на 2022 рік передбачено видатки в обсязі 9,2 млрд гривень.

Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту держбюджету-2022, опублікованому на сайті Верховної Ради, передає Укрінформ.

“Ці видатки визначені з урахуванням необхідності створення дієвих механізмів державної підтримки закладів культури для реалізації ними творчих проєктів через систему грантів, державної підтримки в організації та проведенні культурно-мистецьких заходів, створення нових україномовних постановок, проведення гастрольних заходів національними театрами з метою популяризації здобутків національної культури, відновлення збереження та увічнення національної пам’яті, державної підтримки національного кінематографа, надання підтримки виробництву, демонструванню і розповсюдженню національних фільмів в Україні та за кордоном”, – йдеться в пояснювальній записці.

Зокрема, у проєкті держбюджету на 2022 рік передбачено видатки на театри та художні колективи у розмірі 2 552 млн грн; на створення умов для розвитку особистості, підвищення культурного рівня та естетичного виховання громадян – 1 700,4 млн грн; на створення якісних інноваційних культурних проєктів – 703 млн грн; на підвищення престижу українського кіно – 671,1 млн грн; на “Велике будівництво” закладів загальнодержавного значення – 350,4 млн грн.

На “Велику реставрацію” пам’яток культурної спадщини передбачено 100 млн грн; на розкриття туристичного потенціалу України – 100 млн грн; на підтримку функціонування та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення України – 1 871,3 млн грн; на заходи у сфері інформаційної безпеки, виявлення, реагування та протидії дезінформації й маніпулятивній інформації, деструктивній пропаганді – 168,5 млн гривень.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів на засіданні 15 вересня затвердив законопроєкт “Про Державний бюджет України на 2022 рік” та подав його до парламенту.

Того ж дня у Верховній Раді зареєстрували цей документ під номером 6000.

 

Рекордне фінансування на безпеку і оборону передбачене в проєкті бюджету-2022

16.09.2021 16:20

У проєкті бюджету на 2022 рік запланований рекордний обсяг фінансування сектору безпеки і оборони України – 5,95% від ВВП. Зокрема, буде суттєво збільшено фінансування програм розвитку озброєння та військової техніки, грошового забезпечення військовослужбовців, будівництва житла для військових.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич у Фейсбуці, повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони.

“Вперше в історії країни у проєкті бюджету на 2022 рік запланований обсяг фінансування сектору безпеки і оборони України становить рекордні 5,95% від ВВП (відповідний показник у 2021 році становив 5,92%, а у 2020 році 5,45% від ВВП)”, – йдеться у повідомленні.

За словами посадовця, окрім бюджетних видатків на оборону Україна отримає міжнародну допомогу від урядів Франції (12,6 млрд грн), Великої Британії (6,7 млрд грн) та США (1,7 млрд грн). Рекордні кошти 32,9 млрд грн передбачені на програму розвитку озброєння та військової техніки.

Завітневич також розповів, що 5,5 млрд грн виділено для забезпечення житлом учасників АТО/ООС зі статусом внутрішньо переміщених осіб.

“Видатки державного бюджету для Міністерства оборони в 2022 році заплановані у сумі 131 млрд грн без урахування державних гарантій, що більше 2021 року на 13,4 млрд грн. 72 млрд грн підуть на грошове забезпечення і заробітну плату військовослужбовців, що на 11,2 млрд грн більше, ніж у 2021 році”, – зазначив Завітневич.

«Ми неодноразово піднімали питання грошового забезпечення на засіданнях Комітету, адже ті люди, які ризикують своїм життям за нашу безпеку й оборону, мають відчувати увагу держави. 7,5 млрд грн підуть на пальне та речове майно для армії, 4,1 млрд грн – на харчування, 3,5 млрд грн – на соціальне забезпечення військовослужбовців, 2,1 млрд грн – на утилізацію боєприпасів, озброєнь, військової техніки та пожежний захист, а також 1,3 млрд грн на будівництво житла для військових», – додав голова парламентського комітету.

За його словами, такий обсяг видатків на оборону є безпрецендентним. “Ніколи в жодному році таких видатків на сектор безпеки і оборони не було. Бачимо, що фінансування армії і оборонних ініціатив залишається однією з ключових статей в проекті Державного бюджету на 2022 рік. Ми маємо забезпечити наші ЗСУ всім необхідним для ефективної безпеки і оборони”, – резюмував парламентарій.

Як повідомляв Укрінформ, міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання уряду повідомив, що у запропонованому проєкті державного бюджету на 2022 рік Кабінет Міністрів пропонує на сектор безпеки та оборони виділити 319,4 млрд грн. 5,95% ВВП відповідає законодавчо визначеному показнику Закону «Про національну безпеку України» – не менше 5% ВВП.

 

Будівництво військових кораблів: Укроборонпром підписав угоду з Babcock

16.09.2021 14:00

Державний концерн «Укроборонпром» підписав угоду про співпрацю з міжнародною групою компаній Babcock International щодо розширення спроможностей Військово-морських сил ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі Укроборонпрому.

Документом передбачається спільна реалізація українських військово-морських проєктів у межах програми розширення спроможностей Військово-морських сил Збройних сил України.

«Розраховую, що реалізація підписаної угоди дозволить значно посилити спроможності та бойовий потенціал українського флоту, а наша співпраця стане драйвером відновлення суднобудівної галузі України», – зазначив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Зазначається, що підписання угоди також сприятиме ефективному виконанню тристороннього Меморандуму щодо реалізації програми UNCEP, підписаного Міністерством оборони України, урядом Великої Британії та компанією Babcock, в якому остання виступає як основний промисловий партнер.

Babcock International – міжнародна група компаній, яка працює у сфері оборонної та аерокосмічної промисловості та безпеки. Вона має значний досвід реалізації широкомасштабних проєктів у галузі військового кораблебудування.

Як повідомляв Укрінформ, ДК «Укрспецекспорт» підписала контракт з флагманом оборонної промисловості Туреччини.

 

Світовий банк більше не буде публікувати рейтинг Doing Business

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:30  УП

Світовий банк оголосив що більше не буде публікувати звіт Doing Business про стан та умови ведення бізнесу в різних країнах.

Про це повідомляється на офіційному сайті фінустанови.

“Довіра до досліджень Групи Світового банку є життєво важливою. Дослідження Світового банку інформують про дії політиків, допомагають країнам приймати обґрунтовані рішення та дозволяють зацікавленим сторонам більш точно оцінювати економічні та соціальні покращення.

Такі дослідження також були цінним інструментом для приватного сектора, громадянського суспільства, наукових кіл, журналістів та інших, розширюючи розуміння глобальних проблем”, – йдеться у повідомленні.

У Світовому банку нагадали про низку порушень, що стосуються змін у звітах Doing Business 2018 і Doing Business 2020.

Зазначається, що тоді фінустанова почала серію оглядів та ревізій звітів та їх методологій.

“Переглянувши всю наявну на сьогодні інформацію про ведення бізнесу, включаючи висновки минулих оглядів, звітів та аудитів, керівництво Групи Світового банку прийняло рішення припинити ведення рейтингу Doing Business.

У подальшому ми будемо працювати над новим підходом до оцінки ділового та інвестиційного клімату”, – йдеться у заяві.

Нагадаємо:

У серпні 2020 року Світовий банк вирішив тимчасово припинити публікацію рейтингу Doing Business через ряд порушень, які стосуються змін у звітах Doing Business 2018 і Doing Business 2020.

Повідомлялось, що вказані дані не відповідали методології, відповідно до якої і укладали рейтинг.

Україна зайняла 64-сходинку в рейтингу інвестиційної привабливості Doing business-2020, покращивши позицію минулого року на 7 пунктів.

У 2019 році Україна займала 71 місце в рейтингу Doing Business. За 2014-2018 роки Україна піднялася в рейтингу на 24 позиції.

Кабмін очікував, що у 2021 році Україна у рейтингу Doing Business може піднятись щонайменше на 10 позицій.

 

Гендиректор комплексу Героїв Небесної Сотні розповів, чому «стоїть» будівництво меморіалу

16.09.2021 18:01

Будівництво Меморіалу Героїв Небесної Сотні може бути здійснене дуже швидко, для цього нарешті треба подолати кризу, пов’язану з арештом земельної ділянки через слідство у “справах Майдану”.

Про це заявив під час зустрічі з журналістами генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Меморіал ми готові побудувати за пів року — лишень буде знято арешт, у разі створення умов. Закуплені матеріали, близько 80 млн грн були заплачені генпідряднику з авансу в 111,5 млн грн. Виконані проєктні роботи, проєкт пройшов державну експертизу, проведений тендер на генпідрядника. Тобто ми – на фінальній стадії. Але меморіал заблокований саме через арешт земельної ділянки на невизначений термін”, – сказав Пошивайло.

Він зазначив, що через цю ситуацію інституція опинилася в заручниках і вихід – або нарешті отримати “добро” на будівництво, або повинен бути акт про ліквідацію проєкту.

“Немає проміжних варіантів. Його не можна законсервувати, притримати, бо ми повинні звітувати в цьому році за сплачений аванс. І це теж може бути підставою для нових кримінальних проваджень і маніпуляцій — що минуло три роки, а музей не прозвітував за 111,5 млн грн. Проте всі ці кошти чітко розписані по статтях, проведено інвентаризацію, вони всі є”, – зауважив Пошивайло.

Водночас він поінформував, що на їхню пропозицію відгукнулося Міністерство культури та інформаційної політики, і разом з Українським інститутом національної пам’яті створило міжвідомчу групу з представників Кабміну, ДБР, Офісу Генпрокурора, щоб усі разом могли знайти компромісне рішення для реалізації проєкту Меморіалу.

“Зараз ми очікуємо на засідання цієї групи”, – повідомив гендиректор.

Щодо реалізації проєкту Національного музею Революції Гідності, то тут, за його словами, “усе чіткіше”. Цього року було розблоковано процес розробки проєктно-кошторисної документації, бо переможцям конкурсу – німецькій компанії “Кляйгус + Кляйгус” – було виплачено премію, а також було знайдено компромісне рішення, яким чином можна реалізувати німецький проєкт.

“Це рішення вигідне для України, принаймні, у двох варіантах — по-перше, вартість проєктування буде в 5-7 разів нижча, по-друге, сам проєкт після двох років перемовин дістався для України на хороших умовах, і в травні цього року ми підписали з німецькими архітекторами ліцензійну угоду і почали готуватися до розробки тендерної документації. 8 вересня ми оголосили тендер відповідно до закону про публічні закупівлі. На кінець 2022 року ми сподіваємось отримати три стадії проєкту. Він має пройти державну експертизу і низку погоджень. На кінець 2022 року — на початок 2023-го ми готові розпочати підготовчі будівельні роботи, тобто оголошувати тендер на пошук генпідрядника з будівництва. А на кінець 2025-го — на 2026-ий ми можемо мати будівлю Музею Революції Гідності”, – розповів Пошивайло, водночас зазначивши, що цьому процесу мають сприяти фінансові і політичні умови.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2020 року правоохоронці провели обшуки у Музеї Революції Гідності та в помешканні керівника музею Ігоря Пошивайла.

У поліції заявили, що під час досудового розслідування справи слідчі з’ясували, що аванс у 111 млн грн на будівництво Меморіального комплексу генпідрядник отримав наприкінці 2018 року, а будівництво так і не почалося.

Пошивайло повідомив, що будівництво не здійснюється, оскільки суд за клопотанням Генпрокуратури заарештував земельну ділянку, на якій мали проводити роботи.

Своєю чергою екскерівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк пояснив Укрінформу, що будівництво Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні можливе після вироку Святошинського райсуду у справі про розстріли на Інститутській, а також імовірного апеляційного оскарження.

 

Держдепартамент США закликав Україну “врятувати судову реформу”

17 вересня. УНН. США закликали Україну врятувати судову реформу, завершивши комплектацію експертних колегій, які повинні займатися відбором кандидатів у члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Про це йдеться в заяві прессекретаря Держдепартаменту Неда Прайса, передає УНН.

Деталі

У документі сказано, що в липні, після того, як Україна прийняла закон про проведення судової реформи, міжнародні партнери призначили “висококваліфікованих експертів для підтримки відновлення головного судового органу України”, відповідно до цього закону.

Цитата

“Проте 13 вересня Рада суддів України відмовився призначити українських суддів для участі в цьому процесі, що загрожує зірвати обіцянку (проведення) справжньої судової реформи в Україні. Все ще є час, щоб врятувати ці зусилля. Рада суддів може виконати своє зобов’язання з виконання закону і висунути призначенців”, — заявив Прайс.

За його словами, судова реформа дозволить Україні “продовжити шлях до євроатлантичної інтеграції”, а також забезпечить нові робочі місця і економічне зростання. “Український народ не заслуговує меншого”, — додав він.

Контекст

Верховна Рада України у липні змінила порядок обрання на посади членів ВРП та врегулювала діяльність дисциплінарних інспекторів ВРП, підтримавши президентський законопроєкт № 5068.

3 серпня Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо діяльності ВРП, зокрема щодо створення Етичної ради.

У Зеленського очікували на старт роботи етичної ради Вищої ради правосуддя ще минулого тижня.

Ба більше, міжнародні партнери вже надали кандидатури провідних судових експертів для відбору та призначення до ради.

Однак 13 вересня стало відомо, що Рада суддів України не змогла делегувати трьох представників до Етичної ради.

Так, зокрема, 16 членів РСУ, тобто більшість — не підтримали жодного з висунутих кандидатів. Відтак, жоден з кандидатів не набрав достатньої кількості голосів.

У зв’язку зі згаданою ситуацією, в Офісі Президента відбулась запланована раніше зустріч з представниками судової влади та міжнародними партнерами, скликана після того, як Рада суддів не змогла делегувати кандидатів до Етичної ради Вищої ради правосуддя.

 

ЦПК звинуватив главу Верховного Суду в зриві судової реформи

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:01  УП

Громадська організація “Центр протидії корупції” заявила, що до “зриву судової реформи” причетна голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Джерело: повідомлення ЦПК

Дослівно: “Зривом судової реформи керувала в тому числі Валентина Данішевська – голова Верховного Суду (супер-пупер реформованого Порошенком)…

Потім Данішевська бігала по міжнародниках (навіть в Брюсель їздила), щоб переконати їх не підтримувати негайне очищення ВРП (Вищу раду правосуддя – ред.).

Попри її старання, міжнародні партнери підтримали реформу і делегували своїх експертів, отже ніякого реального впливу на це середовище вона не має, а всі її зустрічі з ними мають лише протокольний характер…

Коли всі попередні зусилля провалилися, судова мафія заблокувала судову реформу руками Ради Суддів.

Наступний крок по зриву судової реформи судова мафія планує зробити 17-го вересня.

В цей день Пленум Верховного суду планує розглянути звернення ВРП щодо неконституційності реформи”.

Деталі: В ЦПК заявляють, що Данішевська доповідатиме на Пленумі ВС і спробує переконати звернутися до Конституційного Суду щодо неконституційності судової реформи. В організації вважають, що КС “швиденько знесе реформу”.

Передісторія:

14 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про реформу Вищої ради правосуддя, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Рада Суддів 13 вересня не змогла обрати від себе трьох членів Етичної ради, які мають контролювати доброчесність членів Вищої ради правосуддя. Жоден із кандидатів не набрав необхідної кількості голосів під час таємного голосування. За кандидатів проголосувало лише 4 члени Ради Суддів з 26.

Усього в Етичній раді має бути шість членів: трьох обирає Рада суддів України, ще трьох — міжнародні організації. Таким чином Рада Суддів заблокувала основну частину судової реформи – очищення ВРП.

В Офісі президента 16 вересня повинна пройти робоча зустріч президента Володимир Зеленський із керівництвом Ради Суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів “Великої сімки” через зупинку судової реформи.

 

На Банковій обговорили судову реформу з послами G7 та ЄС та узгодили спільну заяву

16.09.2021 18:28

В Офісі Президента відбулася робоча зустріч, присвячена імплементації законів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Офіс Президента, у заході взяли участь посли країн «Великої сімки» та Європейського Союзу, заступник керівника ОП Андрій Смирнов, міністр юстиції Денис Малюська, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін, голова Комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, голова Комісії з питань правової реформи при Президентові, народний депутат Сергій Іонушас, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Ради суддів України Богдан Моніч.

“Учасники, зокрема, обговорили питання формування першого складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та першого складу Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність кандидатів на посади членів ВРП”, – зазначили в Офісі глави держави.

Депутат Костін подякував міжнародним партнерам і РСУ за номінування кандидатів до конкурсної комісії та висловив сподівання, що вона запрацює найближчим часом і зможе відібрати якісно новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Водночас він нагадав, що 13 вересня Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, через що затягується її формування.

У цьому зв’язку голова ВС Валентина Данішевська зазначила, що «хоча Рада суддів і не обрала з першого разу представників до Етичної ради, цим вона не порушила закон, і вони надалі голосуватимуть, поки не оберуть цих осіб».

Водночас голова РСУ Богдан Моніч зауважив, що Рада суддів продовжуватиме роботу над делегуванням кандидатів до Етичної ради.

Зі свого боку заступник глави місії в Посольстві Великої Британії Ніколас Гаррокс зауважив, що Україна має якісне законодавство щодо очищення та перезапуску Вищої ради правосуддя, і його потрібно виконувати.

При цьому глава представництва ЄС Матті Маасікас наголосив, що судова реформа є не лише внутрішнім питанням для України, адже її успішна реалізація прямо визначатиме зовнішньополітичний імідж країни, залучення міжнародної допомоги та інвестицій.

Заступник керівника ОП Андрій Смирнов наголосив, що позицію Президента Володимира Зеленського щодо порушених питань можна сформулювати однозначною фразою: «Ні кроку назад у судовій реформі».

Він відзначив висловлене головою Ради суддів України запевнення у тому, що не відбуватиметься блокування виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» і надалі продовжаться активні дії Ради суддів щодо якнайшвидшого делегування представників до Етичної ради.

«А будь-які пропозиції змін до законодавства будуть розглядатися в парламенті у звичайному режимі, як це робиться щодо всіх інших законів», – наголосив Смирнов.

Усі учасники зустрічі, крім представників органів судової влади, які обмежені своїм статусом, узгодили спільну заяву. В ній зазначається, що успішна реалізація ініційованої Президентом судової реформи має вирішальне значення для майбутнього країни.

Учасники зустрічі вітають кроки, здійснені міжнародними партнерами та органом суддівського самоврядування щодо виконання норм Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№ 1629-IX) у контексті делегування кандидатів до складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ.

Вони також високо оцінюють професійний рівень експертів, номінованих міжнародними та іноземними організаціями до першого складу Етичної ради, діяльність якої передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 1635-IX).

Водночас учасники зустрічі висловлюють занепокоєння “тим, що Рада суддів України не здійснила протягом тридцяти днів вичерпних заходів задля належної реалізації вимог Закону № 1635-IX в частині делегування кандидатів з числа суддів або суддів у відставці до складу Етичної ради, чим відтермінувала її формування на невизначений час”.

Підписанти наполягають на якнайшвидшому завершенні формування Етичної ради та конкурсної комісії і початку їхньої роботи.

При цьому учасники зустрічі “категорично не сприймають будь-які спроби поставити під загрозу імплементацію життєво важливої для України реформи, спрямованої на зміцнення верховенства права, підвищення рівня довіри суспільства до органів судової влади, залучення іноземних інвестицій та наближення євроатлантичного майбутнього України”.

Як повідомлялося, на засіданні 13 вересня жоден із кандидатів на посаду члена конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ за квотою Ради суддів України не набрав необхідної кількості голосів.

До складу Етичної ради РСУ має делегувати трьох осіб з-поміж суддів або суддів у відставці, які в складі Етичної ради мають визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надавати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

 

Судова реформа: посли G7 розповіли про результати зустрічі на Банковій

16.09.2021 21:56

Посли країн «Великої сімки» після зустрічі в Офісі Президента заявили, що реформа вищої ради правосуддя – це історична можливість для України створити ефективну та чесну судову систему.

Як передає Укрінформ, про це посли G7 повідомили у Твіттері.

“Посли G7 із задоволенням долучилися до сьогоднішнього конструктивного діалогу з урядом, парламентом і судовою владою щодо реформування Вищої ради правосуддя, який приймав Офіс Президента України. Посли почули всі сторони, включно з одностайним зобов’язанням України провести реформу ВРП”, – йдеться у повідомленні.

Посли наголосили на міжнародній підтримці для реформування ВРП відповідно до законів, прийнятих Верховною Радою у липні, включно з наданням високоякісних міжнародних експертів до складу Етичної ради ВРП, які працюватимуть зі своїми українськими колегами після висування.

“Реформа ВРП – це історична можливість створити ефективну та чесну судову систему, яку українці вимагають і на яку заслуговують. Посли закликали Раду суддів і всіх українських партнерів забезпечити швидке висування експертів до складу Етичної ради ВРП”, – зазначили посли G7.

Як повідомляв Укрінформ, 16 вересня в Офісі Президента відбулася робоча зустріч, присвячена імплементації законів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя.

 

Расюк, який отримав умовно за підготовку вбивства в СБУ, заявив про катування – ЗМІ

ЧЕТВЕР, 16 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:56  УП

Полковник Служби безпеки Юрій Расюк, який уже отримав судовий вирок за підготовку вбивства голови внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, заявив про катування зі сторони співробітників служби безпеки України.

Джерело: видання “Дзеркало тижня” із посиланням на власні джерела в Державному бюро розслідувань

Деталі: ДБР відкрило справу за заявою Расюка, поданою 9 вересня.

Расюк звинувачує співробітників СБУ в тому, що вони застосовували до нього дії, що супроводжуються насильством, погрожували насильством та іншими незаконними діями, аби він вчинив те, що суперечить його волі.

Співробітники СБУ нібито чинили так під час затримання Расюка, а також проведення процесуальних та слідчих дій.

Справу кваліфікували за ч.2 ст. 127 (катування – ред.) Кримінального кодексу України.

Передісторія:

23 січня стало відомо, що працівника СБУ Юрія Расюка затримали за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. У СБУ повідомили, що за замах на Наумова пропонували $50 тисяч.

Замовником нападу слідство вважало колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного. Йому оголосили підозру, чоловіка розшукують.

Згодом повідомлялося, що Расюк погодився на угоду зі слідством.

8 липня Печерський райсуд Києва затвердив угоду між прокурором і полковником СБУ Юрієм Расюком у справі про замах на вбивство голови внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Суд призначив Расюк узгоджене покарання – 5 років позбавлення волі зі звільненням на іспитовий строк 3 роки.

 

Милиці президента. Чому група “Довіра” допомагає Зеленському 

16.09.21. УП

Мабуть немає в житті нічого дорожчого за довіру. Та й не лише в житті. Ця ж сентенція буде цілком справедлива і щодо останнього скликання Верховної Ради.

Тільки довіру слід писати з великої літери і взяти в лапки – депутатська група “Довіра”.

Якби комусь забаглося зрозуміти, яке місце цього утворення в політичному житті України часів Зеленського, то це було б доволі складно.

“Довіра” не має якоїсь чіткої ідеологічної основи, як, скажімо “ЄС” Петра Порошенка. У групі складно знайти якогось харизматичного лідера, здатного на собі протягнути її в кілька скликань, як у тієї ж “Батьківщини” Юлії Тимошенко.

Врешті “Довіра”, мабуть, єдина у парламенті сила, яка не переймається своїм політичним майбутнім. Навіть найбільш структурно схожа на неї група “За Майбутнє” Палиці-Коломойського, і та вливає гроші й сили на створення якого не якого бренду.

І тільки “Довіра” в нинішній Раді виглядає якимось ситуативним, позбавленим великих амбіцій, трохи навіть випадковим явищем. І це – найбільший політичний мінус групи, який, по суті, позбавляє її шансів на політичне майбутнє.

Але це – і її найбільший козир в політичному теперішньому. Адже годі знайти в парламенті іншу силу, яка була б настільки зручним партнером для президента Володимира Зеленського та його фракції.

“Вони особливо нічого не просять. У нас, можна сказати, річний абонемент: “Довіра” раз в рік приходить за “соцекономом” (субвенції з бюджету – УП) на округи, а коли нам дуже треба, вони допомагають”, – ділиться секретами ідеальних стосунків один із керівників “Слуги народу”.

“Ну ще бувають всякі дрібниці, типу медальку комусь дати чи допомогти отримати якого “заслуженого”. Але це навіть не за голосування, а просто так. Щоб підтримувати дружню атмосферу”, – додає топ-“слуга”.

Але скільки коштує така дружба? Чому для “Слуги” така критична підтримка “Довіри”? Яка роль аграрних олігархів Веревського і Косюка в житті групи та звідки там друзі Арсена Авакова?

“Українська правда” спробувала відповісти одне за одним на всі ці запитання.

Скільки коштує “Довіра”

Одразу після приходу до влади команда Зеленського одним із перших рішень заблокувала освоєння мажоритарниками так званого соцеконому – субвенцій з державного бюджету на різні соціально значущі проекти в регіонах.

Логіка була проста: у “Слуги” монобільшість, чужі голоси їй не потрібні, а просто давати іншим мажоритарникам піаритись за державний кошт – як мінімум, нерозумно.

Принциповості нової влади вистачило ненадовго. За кілька місяців роботи монобільшість почала тріщати по товстих олігархічних швах. Не в останню чергу через погрози олігарха Ігоря Коломойського, що він розвалить президентську фракцію зсередини.

Ці погрози були не безпідставні, адже на початках у фракції “Слуги народу” дніпровський олігарх міг розраховувати на підтримку кількох десятків депутатів. І вже навесні 2020-го він активно ілюстрував свої погрози зірваними голосуваннями, коли ККД “слуг” сягало максимум якихось 200 голосів.

Саме тоді у політичному середовищі вперше заговорили про непримітну групу “Довіра”: малопомітних 20 депутатів, яких очолює полтавський мажоритарник Олег Кулініч.

Поступово її два десятки голосів почали раз за разом виручати фракцію Зеленського у найскрутніші моменти. Будь то запуск ринку землі чи “антиколомойські закони“.

Станом на осінь 2021-го “Довіра” фактично здобула собі неформальний статус головного союзника Банкової поза монобільшістю.

“Вони по суті наші головні сателіти. Якщо нам не вистачає голосів, то з ними завжди можна домовитись. З ними набагато зручніше працювати ніж з тим же “За майбутнє”. Бо якщо у “Майбаху” у когось одного щось сталось, то вся група не голосує автоматично. А з цими Коля Тищенко може поїхати на Закарпаття, зіпсувати там з усіма стосунки, кудись повлазити, але “Довіра” все одно дасть голоси”, – привідкриває внутрішню кухню один із керівників СН.

У самій “Довірі” пояснюють таку лояльність до влади тим, що у групі зібрались “не-опозиціонери”.

“Насправді в “Довірі” зібрались усі ті, хто не хотів мати проблем з владою. Тут всі бізнесмени, проблеми їм ні до чого”, – пояснює один із депутатів із групи.

Натомість формальний лідер “Довіри” Олег Кулініч переконує, що у його групи і влади просто збігаються інтереси.

“Я б не сказав, що ми допомагаємо владі. Якщо у них є 240 голосів і ми голосуємо, то це не означає, що ми їм допомагаємо. Такі речі як “антиприватбанківський” закон ми голосуємо, бо це потрібно для країни, а не тому, що хочемо комусь допомогти”, – переконує Кулініч в розмові з УП.

Інше пояснення дружби “Довіри” і СН слід шукати у згаданому вище соцекономі. Група Кулініча повністю складається із мажоритарників, для яких вибивання дотацій на свої округи уже багато років є чи не основним хобі в парламенті.

І як тільки команда Зеленського повернула питання місцевих дотацій в порядок денний, депутати “Довіри” опинились в числі найбільших вигодонабувачів.

Відповідаючи на запитання УП, прем’єр Денис Шмигаль заявив, що не бачить у такій ситуації політичної корупції чи купівлі лояльності.

“Це не є політична корупція, бо коли є вибірковість, коли комусь щось дають ексклюзивне, то тоді можна було сказати, що це корупція. А коли мажоритарники мають доступ до соцеконому – всі, або більшість, то це не корупція”, – сказав прем’єр УП.

З ним можна було б погодитись, якби згадана рівність була насправді.

Як свідчать дані аналізу мережі ОПОРА, у влади є явні улюбленці в питаннях виділення соцеконому, а є ті, кому субвенцій не виділяють взагалі.

Наприклад, без субвенцій залишилось 6 із 7 округів, де обирались депутати ОПЗЖ, 2 із 3 округів “Голосу” та 8 із 16 округів позафракційних.

Натомість у “Слуги народу” зі 122 округів без субвенцій залишилось всього 8 округів (менше 7%).

У групи “Довіра” показник отримання соцеконому – 100%. Немає жодного округу без фінансування.

Більше того, і в 2020-му, і у 2021-му депутати “Довіри” – стабільно серед лідерів за сумою субвенцій: цього року депутат Вельможний отримав на округ 30 мільйонів гривень, а минулого року серед лідерів був депутат Сергій Шахов із показником 31 мільйон.

Для розуміння, рядовим мажоритарникам “Слуги народу” відписують близько 10 мільйонів на округ.

“У “Довіри” є така тема, що вони крім соцеконому наче і не просять нічого. Але раз в рік як прийдуть з чимось, таким, знаєте, масштабним. Як зменшення ПДВ на аграрку для Веревського і інших до 14%. І в нас у “Слузі” наші кричать, срачі. Але якщо ми самі не можемо голосувати, то мусимо цим дати, що вони просять”, – розповідає один із топів фракції “Слуга народу”.

“Ну і бізнесюкам завжди краще з нами дружити, щоб не дай Бог РНБО не збиралась через якогось Веревського чи Косюка”, – додає з посмішкою він.

Хто зібрав “Довіру”: два олігархи, місцеві барони і трошки Аваков

Як на таку невелику за чисельністю групу, у “Довіри” дуже багато “батьків-засновників”.

З ким би із влади чи опозиції УП не вела розмови про цю групу, у них неодмінно зринало прізвище кількох людей.

Перш за все – аграрного олігарха, одного із найбагатших українців, власника “Кернел Групп” Андрія Веревського.

“Веревський на етапі кампанії допомагав своїм знайомим депутатам виграти вибори. Власне, він був одним з ідеологів створення “Довіри” як такої. Не думаю, що Андрій платить там всім зарплату. Може, комусь окремо, бо там такі депутати, що самі на себе заробляють”, – розповідає один із топ-посадовців часів Зеленського.

За даними УП, Веревського із Зеленським познайомив чинний глава фракції “СН” Давид Арахамія, і з довіри між ними постала “Довіра” як сателіт “Слуги”.

Правда, Олег Кулініч, який очолює групу, переконує, що роль Веревського набагато скромніша.

“Крім того, що це мій товариш, ми з Андрієм давно дружимо, він більше не має ніякого стосунку до “Довіри”. Він з Полтави, я з Полтави, це бізнесмен світового рівня, який створив велику білу компанію. Але на групу він не впливає”, – переконує Кулініч в коментарі УП.

“З нас всі сміються, що ми “хор Вєрьовки”, типу на Веревського працюємо. Але тут такі люди, що вони з Андрієм на рівних говорять. А Кулініч взагалі йому друг”, – бідкається один із “хористів”.

За словами самого Кулініча, ідея створити свою групу виникла ще в минулому скликанні Ради.

“Багато членів нашої групи – це мої колеги з попередніх скликань, з якими ми працювали разом в аграрному комітеті. От якраз ядро групи “Довіра” і складають такі люди. Наприклад, Валерій Лунченко, Петьовка Василь, Кіт Андрій, Люшняк Микола та інші”, – розповідає Кулініч.

“Нас не треба було збирати, бо ми всі і так спілкувались: з кимось в комітеті, з кимось, як з Сергієм Шаховим, Арешонковим Володимиром, Єфімовим Максимом – просто в Раді”, – додає глава групи “Довіра”.

Однак, за даними УП, якщо задум у Кулініча і його колег був ще у минулій Раді, то його реалізація в новому скликанні дуже відрізнялась від початкової версії.

“Ви знаєте, що спочатку це мала бути одна група “За майбутнє”. І назву цю придумали наші хлопці, Кулініч придумав. Але потім побачили, що там один Коломойський. І ті, хто не захотіли залежати від нього, або кого, як Іванчука, він сам би не пустив у групу, відійшли набік. І створили “Довіру”, – розповідає не під запис один із депутатів групи.

“І коли у Коломойського почались проблеми із Зеленським, то всі зрозуміли, що правильно зробили”, – додає він.

З небажання опинитись “людьми Коломойського”, як розповідають співрозмовники УП, до групи Кулініча пристала група закарпатських депутатів. Із Закарпаття у “Довірі” четверо депутатів: Валерій Лунченко, Роберт Горват, Владіслав Поляк та Василь Петьовка.

Початково вони орієнтувались на тодішнього главу МВС Арсена Авакова, який переконував їх іти в “За майбутнє”. Але вони відмовились.

“Закарпатські прийшли через Авакова. На початку Арсен активно включився в Раді і по “Довірі”, і по “За майбутнє”. Але тоді Зеленський йому сказав “не займатись” цим, і той відійшов. Можна було більші групи зібрати, але Зе побоявся, що буде один Бєня і Аваков”, – розповідає співрозмовник з оточення колишнього глави МВС.

Крім груп Веревського-Кулініча та закарпатських друзів Авакова, у “Довірі” можна виділити ще дві мікрогрупи: умовні “луганські” із “Нашого краю” та “вінницькі” з орбіти олігарха Юрія Косюка.

“Луганські” – це Сергій Шахов, Сергій Вельможний та Олександр Сухов. “Вінницькі” – Геннадій Вацак, Микола Кучер й Лариса Білозір. Двоє останніх, до речі, є батьком і дочкою.

“Хто у нас головний? Олег Кулініч. Вірите, всі правда йому вірять і делегували представляти нас. У нас не партія, щоб була якась ідеологія і можна було підставитись. А чисто по-людськи Олегу всі довіряють”, – розповідає в коментарі УП депутат із “Довіри” Андрій Іванчук.

“Група треба була усім для того, щоб не загубитись. Так у нас є голова Кулініч, він ходить на наради до Разумкова, комунікує зі “Слугами”, а ми можемо вибивати щось для своїх округів. Та і просто право на виступи з трибуни як група ми маємо”, – додає колишній соратник Яценюка.

Про те, що групою реально керує Кулініч, розповідають і в монобільшості.

“В “Довіру” у мене єдиний вхід – напряму спілкуюсь із їхнім керівником Кулінічем. Він дуже діловий, з ними легко працювати”, – розповів у коментарі УП Давид Арахамія.

“Про більшість речей прямо в залі домовляється від нас Давид. Але є питання, які Зеленський чи Єрмак вирішують із Веревським. І йому в групі рідко відмовляють”, – додає інший співрозмовник із керівництва “СН”.

*  *   *

“У нас не було якихось домовленостей про створення партії на вході. Але деякі хлопці намагаються рухатись у цьому напрямку, на місцеві вибори ходили”, – розповідає в розмові з УП Іванчук.

“У нас є партія “Довіра”. Базовий регіон – Полтава, ми там дуже непоганий результат показали, виграли вибори. У нас найбільше депутатів усіх рад там. І в Тернополі ми серйозно зайшли.

Але я вважаю, що треба все поступово. Має ж бути якась ідеологія, розуміння, чи люди нас сприймають як партію на державному рівні”, – додає глава “Довіри” Кулініч.

Його колеги по групі набагато скептичніші у питанні політичного майбутнього групи.

“Якщо чесно, то уже зараз багато хто у нас придивляється, з ким на наступних виборах іти. Може і зі “Слугою”, – розповідає один із депутатів групи в розмові з УП.

Власне, поглинання “Довіри” гуртом чи в роздріб було б логічним завершенням їхнього співжиття із “Слугою народу”.

“Ми б із задоволенням багато кого забрали собі. Вони на місцях там у себе в областях розривають всіх конкурентів. Ми б тільки виграли”, – каже співрозмовник УП у президентській партії.

По суті, він визнає, що на минулих виборах “робили їх разом”, а на наступних спробують “робити щось з ними разом”.

Роман Романюк, УП

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 157

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua