Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 17.01.2022

Інформаційний резонанс доби: 17.01.2022

Окупанти відкривали вогонь з гранатометів у бік Пісків

18.01.2022 07:10

Упродовж минулої доби, 17 січня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у ранковому зведенні штабу сил ООС у Фейсбуці.

У бік Пісків противник відкривав вогонь з підствольних гранатометів.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій ворога немає. Завдяки зусиллям наших воїнів, рубежі українських підрозділів залишилися незмінними.

Станом на 7 годину 18 січня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

Спостерігачі ОБСЄ нарахували за вихідні майже 350 порушень «тиші»

18.01.2022 05:31

СММ ОБСЄ зафіксувала у період з вечора 14-го до вечора 16 січня 343 порушення режиму припинення вогню: 129 – у Донецькій області та 214 – на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті №10/2022, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ 17 січня.

“У період з вечора 14 до вечора 16 січня в Донецькій області СММ зафіксувала 129 порушень режиму припинення вогню, зокрема 20 вибухів (4 вибухи в повітрі та 16 вибухів невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Найчастіше “тишу” зривали в районах на північ та північний схід від н. п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км південніше Донецька), а також на схід від н. п. Майорськ (підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька).

За той самий період у Луганській області Місія зафіксувала 214 порушень режиму припинення вогню, зокрема 118 вибухів невизначеного походження.

Спостерігачі уточнюють, що всі порушення сталися на південний захід і північний схід від ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська).

 

ОБСЄ вивчає ситуацію з імовірним витоком аміаку в окупованій Горлівці

18.01.2022 01:20

СММ ОБСЄ уточнює інформацію про ймовірний витік аміаку на заводі в тимчасово окупованій російськими військами Горлівці Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті №10/2022, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ 17 січня.

“16 та 17 січня Місія уточнювала повідомлення про можливий витік аміаку на заводі в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька). СММ зафіксувала там спокійну ситуацію та продовжуватиме уточнювати інформацію”, – йдеться у звіті.

Як повідомлялося, 15 січня Головне управління розвідки МО України повідомило, що російська окупаційна адміністрація втратила контроль над хімічними препаратами, які завозяться на тимчасово окуповані території України. І хімічне забруднення може призвести до екологічної катастрофи на сході нашої держави.

За інформацією воєнної розвідки України, 14 січня в окуповану російськими військами Горлівку на ПАТ “Концерн Стирол” було доставлено ємності з аміаком, і через порушення герметичності стався витік у повітря отруйних речовин.

У розвідці зазначили, що спричинена діями російських окупантів техногенна катастрофа може бути використана як привід для звинувачення України у застосуванні отруйних хімічних речовин та для розширення збройної агресії.

 

Загін спецпризначення з Канади вже тиждень перебуває в Україні – ЗМІ

18.01.2022 04:45

На тлі російської військової ескалації в Україну прибув загін бійців елітного канадського полку спеціальних операцій CSOR.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це із посиланням на власні джерела в канадському уряді пише Global News.

“Канадський загін спеціального призначення було розгорнуто в Україні на тлі зростання напруження між військовим альянсом НАТО та Росією”, – йдеться у матеріалі.

За інформацією джерел видання, такими кроками держави НАТО намагаються стримати можливу російську агресію проти України.

“Підрозділ також отримав завдання допомогти в розробленні плану евакуації канадських дипломатів у разі повномасштабного вторгнення”, – пише Global News.

Слід зазначати, що канадські спецпризначенці вже кілька років тренують українських військових у рамках місії UNIFIER. “Утім, наші джерела стверджують, що цей спеціальний контингент, який вилетів до України приблизно 9 січня, не залучений до навчання”, – підсумовує видання.

Нагадаємо: у рамках UNIFIER в Україні перебувають близько 200 канадських військових. Мандат чинної місії збігає за кілька місяців. Якщо його не буде продовжено – канадські військові залишать територію України.

 

Канада і Британія продовжать роботу тренувальних місій в Україні – Стефанішина

18.01.2022 00:56

Канада і Велика Британія запевнили Україну, що жодним чином не реагуватимуть на ультиматуми Путіна щодо виведення тренувальних військових підрозділів з території нашої країни.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі програми «Свобода слова на ICTV», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона поінформувала, що за результатами засідання Комісії Україна – НАТО, яке відбулося 10 січня, а також перемовин у понеділок, Україна домовляється із союзниками про посилення двосторонньої співпраці в оборонній сфері.

«Зокрема, йдеться про співпрацю з Канадою, Великою Британією, а також США. Сьогодні в Києва перебуває міністерка закордонних справ Канади. Важливо, що і Канада, і Велика Британія підтвердили, що вони жодним чином не будуть реагувати на ультиматуми Путіна стосовно виведення тренувальних військових підрозділів з території України. Більше того, їх робота продовжиться і посилиться», – сказала Стефанішина.

За її словами, в української сторони немає ілюзій, що армія НАТО воюватиме на нашій території, водночас в інтересах країн Альянсу забезпечити нашу обороноздатність. «Це також було підтверджено», – зазначила віцепрем’єрка,

Стефанішина додала, що Україна також веде перемовини з низкою інших країн НАТО про посилення співпраці в оборонній сфері. За її словами, вона не може про це публічно говорити, але ці домовленості почали серйозно обговорюватися після засідання Комісії Україна – НАТО.

Як повідомлялося, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія залишатиме свої війська біля кордонів України як «реакцію на напруженість та на недружню атмосферу», а також у зв’язку із «просуванням інфраструктури НАТО» до кордонів РФ.

 

Кримським активістам загрожують тривалі терміни у Росії

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 15:19. УП

17 січня у Південному окружному військовому суді державний обвинувач озвучив пропоновані терміни ув’язнення для членів “Хізб ут тахрір” журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Ризи Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – приблизно по 18 років кожному.

Джерело: “Кримська солідарність

Деталі: Для Бекірова прокуратура запросила 18 років, для Ізетова та Умерова – по 18,5 років, Айвазову 18 років та 3 місяці, Базарову – 16 років.

Держобвинувачення запросило для всіх суворий режим і від року до півтора обмеження волі після визволення. Про це повідомив кореспондент “Кримської солідарності” із зали суду.

У своїх дебатах прокурор посилався на Конституцію Росії, яка регламентує свободу віросповідання одночасно зі світським характером російської держави.

У дебатах він посилався на свідчення прихованих свідків, записи прослуховування, на яких ідентифіковані голоси підсудних, висновки експертизи та рішення Верховного суду про визнання “Хізб ут-Тахрір” терористичною організацією від 14 лютого 2003 року.

Довідково: Їх звинувачують за статтями “Участь у діяльності терористичної організації”, до 20 років позбавлення волі” та “Приготування до насильницького захоплення влади” до 10 років.

 

Дорогі запозичення: українські євробонди продовжують стрімко падати

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 18:58. УП

Котирування українських облігацій зовнішньої держпозики продовжили значно падати третій день поспіль на тлі загрози повномасштабного вторгення РФ в Україну.

Про це йдеться у даних Bloomberg Terminal.

Так, на торгах 17 січня українські євробонди та ВВП-варанти з різним терміном погашення продовжили падати у ціні.

Дохідність та ціна єврооблігацій – взаємообернені. Що менша ціна, за яку новий інвестор викупить зобов’язання, то більша різниця буде між нею і кінцевою виплатою на момент погашення.

Дохідність паперів з найближчим терміном погашення у вересні 2022 року злетіла до 26,55% (продаж) та 24,86% (купівля). Ще у п’ятницю, 14 січня становила близько 19,67% (продаж).

Для порівняння, це значно перевищує дохідність облігацій внутрішньої держпозики, з якою Мінфін продава папери на останньому аукціоні 11 січня. Тоді ставка за паперами, номінованими у гривні, з обігом у рік становила 11,9%.

Котирування далі падають за всіма паперами, зокрема “найдовшими”, з погашенням у 2033 році. Вони торгуються за ціною у 76,46% від номінальної вартості.

Це ілюструє невпевненість західних власників українських євробондів у спроможності виплат за ними у майбутньому. Інвестори продають свої папери, внаслідок чого їхня ціна на торгах падає, а дохідність, відповідно – зростає.

Якщо висока дохідність українських євробондів зберігатиметься далі, Міністерству фінансів буде дорожче залучати зовнішні запозичення.

Детальніше про те, на що ще впливає ризик російського вторгення на українські активи ЕП розповідала у публікації: Українські активи та гривня стрімко падають на тлі загрози РФ: які наслідки?

Нагадуємо:

Глава місії України при НАТО Наталія Галібаренко стверджує, що загроза нападу Росії не зменшилась після того як в Альянсі відповіли відмовою на ультимативні вимоги Москви.

Держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному флангу.

 

Станцію столичного метро “замінували” у годину пік

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 19:02. УП

Станцію київського метро “Позняки” зачинено для входу та виходу пасажирів через “мінування”.

Джерело: КМДА

Деталі: Зазначається, що надійшов анонімний дзвінок про мінування.

Зараз на місці працюють правоохоронці, інформацію про відкриття опублікують після завершення перевірки.

 

Хакери атакували форум Prozorro, на роботу системи закупівель це не вплинуло – Держспецзв’язку

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 16:15. УП

Зранку 17 січня хакери атакували форум Prozorro Infobox, але атака не вплинула на роботу системи закупівель Prozorro.

Про це повідомляє прес-служба Держслужба спецзв’язку у Facebook.

“Сьогодні о 8 ранку на сторінці форуму Prozorro Infobox з’явилося повідомлення, аналогічне тим, що були використані під час кібератаки на інші державні сайти 14 січня.

Наразі сторінка вимкнена, а фахівці проводять розслідування та працюють над оперативним відновленням роботи форуму”, – кажуть у відомстві.

Там пояснили, що форум Prozorro Infobox є окремою системою, яка не пов’язана із системою закупівель Prozorro.

“За наявною інформацією, ані інформаційний ресурс Prozorro Infobox, ані сам портал Prozorro не постраждали. Система публічних закупівель працює у штатному режимі”, – підкреслили в Держспецзв’язку.

Там закликали у разі підозри чи виявлення ознак атаки невідкладно звертатися до Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

“Наші фахівці аналізують логфайли для того, щоб зрозуміти весь ланцюжок реалізації атаки, збирають цифрові докази, а також допомагають якомога швидше відновити роботу вебресурсів”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві також додали, що станом на 14:00 понеділка відновили роботу майже всі сайти, які постраждали від кібератаки на державні інформаційні ресурси в ніч на п’ятницю.

“Розслідування та робота над відновленням решти ресурсів триває”, – кажуть у прес-службі Держспецзв’язку.

“Версія щодо використання програми-вайпера, що знищує дані, перевіряється. Для цього Держспецзв’язку взаємодіє з компанією Майкрософт у рамках укладеної влітку угоди про співробітництво Government Security Program.

Водночас вже зараз можна стверджувати про значно вищу складність атаки, ніж модифікація стартової сторінки вебсайтів. Низка зовнішніх інформаційних ресурсів було знищено зловмисниками в ручному режимі. Стислі терміни реалізації атаки свідчать про координацію дій хакерів та їхню чисельність”, – наголосили у відомстві.

За словами прес-служби, зараз відпрацьовується версія щодо комбінації трьох векторів атаки: supply chain attack та експлуатація вразливостей OctoberCMS та Log4j.

Також, починаючи з п’ятниці, фіксуються DDOS-атаки на низку постраждалих органів державної влади.

“Робоча група залучила міжнародних експертів з метою достовірного встановлення джерела походження атаки”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Вночі 14 січня хакери зламали кілька урядових сайтів, зокрема Міністерства освіти, Міністерства закордонних справ, порталу “Дія” тощо, та оприлюднили своє повідомлення трьома мовами – українською, російською та польською. У тексті погрожують, що українцям варто боятися та чекати на помсту за “Волинь, Полісся, УПА та історичні території”. Крім того, у повідомленні зазначили, що хакери вкрали особисті дані українських громадян.

У Службі безпеки та Міністерстві цифрової трансформації відразу сказали, що витоку даних не відбулося.

Урядові експерти доводять, що хакерська атака на українські урядові сайти вночі 14 січня здійснювалась з Росії. У СБУ заявили, що “є окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ”.

У Раді нацбезпеки і оборони вважають, що глобальну хакерську атаку на сайти Кабміну та на портал “Дія” вчинила група UNC1151, пов’язана з розвідкою Білорусі – країни, що тісно співпрацює з РФ.

16 січня Міністерство цифрової трансформації заявило, що за кібератакою на Україну стоїть Росія, а її метою є залякування громадян нашої держави і дестабілізація всередині країни. У Росії стверджують, що вона не причетнадо кібератак на українські сайти.

 

“Газпром” не забронював додаткові транзитні потужності через Україну і Польщу на лютий

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 15:40. УП

Російський “Газпром” не став бронювати на лютий додаткову транзитну потужність через Україну, а також потужність польської ділянки газопроводу “Ямал-Європа”.

Про це повідомляє “Интерфакс” із посиланням на дані аукціонів.

“Оператор ГТС України” розподілив пропоновані потужності двома маршрутами: на газовимірювальній станції “Суджа” було запропоновано 9,8 млн куб. м на добу, ще 5,2 млн. куб. м на добу – на ГВС “Сохранівка”.

Всі вони залишилися незатребуваними, свідчать результати сесії.

Зазначається, що у “Газпрому” діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

У січні російський монополіст використовує ці потужності наполовину – середнє прокачування за 15 днів становить 53 млн куб. м на добу.

Крім цього, “Газпром” відмовився бронювати на лютий потужності польської ділянки газопроводу “Ямал-Європа” із запропонованих 89 млн куб. м/добу.

Повідомляється, що на січень російський концерн бронював потужності 19,3 млн куб. м/добу, але поки що не користувався ними.

У грудні 2021 року “Газпром” також не робив місячного бронювання та викуповував потужності газопроводу за потребою на добових аукціонах.

Нагадаємо:

Раніше російський “Газпром” не забронював жодних додаткових потужностей для транзиту газу через Україну та не бронював транзитну потужність газопроводу “Ямал-Європа” на грудень – на тлі цього ціни на газ у Європі зросли.

 

Американські сенатори: Ми в Україні, щоб надіслати чіткий меседж Путіну

17.01.2022 21:43

Члени делегації Конгресу США прибули до України, щоб надіслати чітке попередження президенту Росії Путіну про відповідальність у разі подальшої агресії проти України.

Про це сенатори заявили на брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Хочемо надіслати повідомлення Володимиру Путіну, аби він розумів, що ми на боці України – і ми притягнемо його до відповідальності в майбутньому, якщо він загрожуватиме суверенітету України», – сказала представниця Демпартії від штату Нью-Гемпшир Джин Шахін.

Вона зазначила, що українці мають знати: Конгрес США їх підтримує і впевнений, що громадяни України самі мають обирати власне майбутнє і визначати майбутнє своєї країни.

За словами члена делегації, республіканця Роджера Вікера (штат Міссісіпі), позиція цієї двопартійної делегації єдина.

«Ми надсилаємо повідомлення Путіну. Його незаконні дії проти суверенітету і територіальної цілісності України та інших суверенних країн засуджуються світом», – підкреслив політик.

Сенатор-демократ Кріс Мерфі (штат Коннектикут) підкреслив, що американські посадовці прибули з чітким беззастережним меседжем, що Сполучені Штати, Європа та Україна разом зроблять все, аби економіка й безпека Росії зазнали дуже серйозних збитків, якщо вона вирішить напасти на Україну.

«Щодо цього питання у Сполучених Штатах немає розбіжностей», – наголосив Мерфі.

Як повідомлялося, делегація Конгресу США17 січня відвідує Київ, аби підтвердити двопартійну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та демократичним реформам, які проходять у нашій країні.

 

США мають запровадити санкції проти Путіна і постачати Україні зброю – сенатор

17.01.2022 20:47

Уряд та народ США підтримують Україну у протистоянні російській агресії і продовжать допомагати озброєнням, а також розвиватимуть інші сфери українсько-американських взаємин.

Про це у коментарі телеканалу “Дом” заявив сенатор США від штату Коннектикут, член Демократичної партії Річард Блюменталь, передає Укрінформ.

“Я думаю, ми маємо запровадити санкції проти Путіна, якщо є питання проти України. Путін розуміє лише силу — це економічна чи військова сила. Ми повинні постачати до України зброю, а ще санкції чинитимуть величезний тиск. Ми повинні залишатися на висоті”, — сказав він.

Блюменталь наголосив, що у Конгресі США загалом і в Сенаті зокрема відзначається єдність щодо підтримки України.

“Існує величезна єдність. І наш уряд, і що важливіше — наш народ підтримують Україну. Ми визнаємо, що Україна бореться за свою незалежність та свободу проти могутнього агресора. Ми продовжуватимемо цю боротьбу”, — додав він.

Сенатор нагадав, що США мають кілька сценаріїв на випадок розширення російської агресії щодо України.

“Сценаріїв багато, і зараз дуже багато різних побоювань щодо того, якою є мета Путіна, що він робитиме. Чи вторгнеться він із півночі чи зі сходу, щоб захопити більше територій, чи застосовуватиме методи гібридної війни — кібератаки, військові дії, дезінформацію — Треба бути готовими до будь-яких загроз. Все це призначено для дестабілізації та поділу. Він хоче розділити західні демократії”, — зазначив Блюменталь.

Він упевнений, що українці здатні й надалі протистояти російській агресії.

“Думаю, українці мають одну дуже важливу думку, якої немає у Володимира Путіна, — це любов до свободи та демократії, захисту своєї землі, свого народу. Якщо він вторгнеться, то оборона здолає його”, — сказав сенатор.

Блюменталь запевнив, що у 2022 році Україна також отримуватиме допомогу від США, крім цього, українсько-американські взаємини продовжуватимуться і в інших сферах.

“Сполучені Штати надаватимуть військову допомогу у всезростаючому обсязі. Тож Україна зможе захищатися летальною зброєю. Але також є спільний економічний інтерес, а також культурний інтерес — наприклад, у багатьох людей з українським корінням у моєму штаті Коннектикут. І в мене особисто є друзі. Тож у нас дуже сильний баланс дружби та культури”, — підсумував він.

Як повідомлялося, у США заявили, що підготували 18 різних сценаріїв санкцій у разі подальшого вторгнення Росії на територію України.

 

Росія може використати паспортизацію в ОРДЛО для нападу на Україну – Зеленський на зустрічі із сенаторами США

18 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із делегацією Конгресу США заявив, що Росія продовжує паспортизацію населення на тимчасово окупованих територіях, що може стати приводом для ескалації. Про це повідомляє УННіз посиланням на пресслужбу глави держави.

Цитата

“Росія продовжує проводити активну кампанію з паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях, прагнучи створити привід для ескалації під виглядом “захисту російських громадян”, — ідеться у повідомленні.

Деталі

До складу делегації Конгресу США увійшли: сенатори Роберт Портман, Кріс Мерфі, Джин Шахін, Емі Клобучар, Річард Блюменталь та Роджер Вікер.

На зустрічі Зеленський поінформував сенаторів про безпекову ситуацію навколо України та кроки, які сприяли б деескалації та запобіганню подальшій агресії РФ.

Глава держави підкреслив важливу роль Конгресу у підтримці євроатлантичних прагнень України та поглибленні взаємодії між двома державами.

Під час розмови сторони висловили одностайну позицію щодо того, що газопровід “Північний потік – 2” є викликом для енергетичної безпеки України та Європи в цілому.

Американські сенатори висловили підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, наголосили на повному та беззаперечному праві України самостійно визначати шляхи забезпечення власної безпеки.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський 17 січня провів у Києві зустріч із федеральним міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок. Зокрема, вони обговорили агресію РФ та європейську інтеграцію України.

 

Обговорили агресію РФ та європейську інтеграцію України: підсумки зустрічі Зеленського з главою МЗС Німеччини

18 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський 17 січня провів у Києві зустріч із федеральним міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу глави держави.

Деталі

На початку зустрічі Зеленський наголосив на важливості візиту голови німецької дипломатії в Україну, зокрема, на тлі напруженої ситуації навколо кордонів країни. У зв’язку з цим він висловив подяку уряду Німеччини за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

“Було предметно обговорено безпекову ситуацію навколо України, перебіг мирного процесу та наголошено, що подальшій ескалації агресії можуть запобігти обмежувальні заходи, серед іншого – превентивні санкції. Відзначивши єдність підходів до процесу мирного врегулювання, зокрема щодо кластерного підходу до виконання Мінських домовленостей, сторони висловили сподівання на вихід невдовзі на організацію чергового саміту в Нормандському форматі”, – ідеться у повідомленні.

Також значну увагу під час зустрічі було приділено питанням зміцнення енергетичної безпеки України.

“Президент наголосив, що “Північний потік – 2″ є геополітичним проектом та зброєю, що спрямована як проти нашої держави, так і проти всієї Європи. Було спільно констатовано, що використання проекту як зброї призведе до вжиття жорстких заходів реагування”, – повідомили в Офісі президента.

Співрозмовники також підкреслили спільність підходів України та ФРН до розвитку взаємодії у сфері енергетики, зокрема щодо “зеленої” трансформації та відновлюваних джерел енергії. Зокрема, було зазначено, що практичній реалізації спільних пріоритетів сприятиме відкриття Німеччиною в Києві офісу для створення українсько-німецьких проектів у водневій енергетиці.

Окрім того, наголосили на необхідності спільного здійснення конкретних кроків з метою зміцнення енергетичної безпеки України, серед іншого, гарантування довгострокового транзиту газу територією України.

Окрему увагу було приділено обговоренню питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Під час зустрічі сторони також звернули увагу на символічність того факту, що візит Анналени Бербок до України відбувся у день 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Німеччиною.

Нагадаємо

17 січня Анналена Бербок здійснила свій перший офіційний візит до України. У неї було заплановано низку зустрічей, зокрема  з гглавою МЗС країни Дмитром Кулебою.

Зустріч має підтвердити підтримку України з боку Німеччини на тлі агресивних дій Росії.

Основні теми переговорів Кулеби та Бербок: активізація міжнародних зусиль щодо протидії російській агресії, координація подальших кроків у рамках Нормандського формату та Кримської платформи, інтеграція України до ЄС та НАТО, розвиток двостороннього економічного, енергетичного та гуманітарного партнерства.

 

Українське посольство у Німеччині змушене вести «воєнну дипломатію» – Мельник

17.01.2022 21:56

Українське посольство змушене вести в Берліні «воєнну дипломатію», що не всім подобається у політичному істеблішменті.

Про це заявив посол України у ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю Укрінформу.

«Уже майже вісім років поспіль Росія веде війну проти України. Це ставить також і перед вітчизняною зовнішньополітичною службою безпрецедентні виклики. По суті, ми змушені вести нову воєнну дипломатію, насамперед у Німеччині, яка відіграє ключову роль для припинення російської агресії», – сказав Мельник.

Він наголосив на критичній важливості мати симпатії серед німецької громадськості та таким чином посилити суспільний тиск на уряд ФРН із тих питань, де офіційний Берлін досі займає стриману позицію: йдеться такі питання як визнання перспективи вступу України в ЄС, просування членства в НАТО, надання оборонного озброєння, активізацію посередницьких зусиль ФРН у Нормандській четвірці, зупинку «Північного потоку – 2», історичну відповідальність Берліна перед українським народом за злочини нацизму, визнання Голодомору, – перелічив Мельник.

«Звичайно, що вся ця наша медійна активність у Берліні часто муляє око правлячим елітам, адже нерідко наступаєш при цьому на болючі мозолі», – визнав посол, який дав понад 700 коментарів німецьким ЗМІ. Він пояснює таку стратегію тим, що коли гострі питання лунають в пресі, офіційні чинники змушені пояснювати, чому Україні так вперто відмовляють у деяких її проханнях, наприклад, у наданні оборонного озброєння.

«Мені особисто не раз і не два у Берліні не просто делікатно натякали, а й часто відкритим текстом дуже наполегливо «радили» нашу медійну складову дипломатії трошки пригальмувати та згорнути… Іноді напряму жаліються у Київ, і це теж буває», – розповів посол. При цьому відмовлятися від такої публічної дипломатії він не збирається, до то ж посольство дуже активно працює і «традиційно», тобто проводить «тиху кулуарну дипломатію».

Як повідомлялося, напередодні та під час візиту до Києва глави МЗС ФРН Анналени Бербок у низці впливових німецьких ЗМІ з’явилися коментарі посла Мельника з вимогою надати Україні оборонну зброю, які викликали широкий резонанс і багато запитань на всіляких пресконференціях.

 

Глава МЗС Німеччини допустила заходи проти “Північного потоку-2” у разі подальшої агресії РФ

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 15:38. УП

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила про готовність запровадити заходи проти “Північного потоку-2” у разі подальшої ескалації з боку Росії щодо України.

Про це вона сказала на пресконфренції у Києві в понеділок, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

“Ми як новий німецький уряд чітко заявили в коаліційній угоді, що проєкти у сфері енергетичної політики у Німеччині повинні відповідати європейському праву. Це стосується і “Північного потоку-2”, – сказала вона.

“Наразі цей проєкт не повністю відповідає європейському праву, тому процес сертифікації у цей час припинено. Водночас у нас також є геостратегічні наслідки щодо цього проєкту”, – додала Бербок.

Міністр нагадала, що Берлін та Вашингтон прийняли спільну заяву щодо цього проєкту.

“І якщо буде подальша ескалація з російської сторони, то ми разом із нашими партнерами вживемо відповідних заходів”, – зазначила глава німецької дипломатії.

Бербок окремо підтвердила, що будь-яка нова агресія РФ проти України матиме високу ціну. 

Водночас Бербок заявила у Києві, що позиція німецького уряду щодо постачання зброї лишається незмінною.

 

Слід враховувати, що Україні загрожує мільйонне військо РФ, а не 100 тисяч – головнокомандувач ЗСУ

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 19:05. УП

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний вважає, що українському військовому командуванню та владі слід враховувати можливості Росії збільшувати особовий склад війська проти України до майже мільйона солдатів.

Джерело: інтерв’ю Залужного новинній агенції “Укрінформ

Пряма мова Залужного: “Мені, як людині військовій, не подобається ця цифра у 100 тисяч. Повірте мені, що післязавтра ця цифра може скласти 210 тисяч, а ще через тиждень – 780 тисяч, – у Російської Федерації є для цього всі можливості. Давайте говорити про це прямо й відкрито: ми зараз маємо справу з армією Російської Федерації, яка на сьогодні налічує майже мільйон військовослужбовців.

Сьогодні я доводив до наших партнерів по НАТО, що це не ілюзія, це реальна загроза. Варто враховувати, що нам протистоїть держава-агресор, у якої є майже мільйонне військо”.

Деталі: Головнокомандувач додав, що він повідомив про цю загрозу військове керівництво НАТО. Водночас, військовий комітет альянсу, за його словами, усвідомлює цю загрозу та погоджується з такими оцінками.

Крім того, Залужний заявив, що Україні не варто сподіватися на військове втручання НАТО чи допомогу у вигляді військової техніки. Проте, НАТО запевнили Україну в політичній підтримці перед військовою загрозою з боку Росії.

Передісторія:

Генерал-лейтенант Залужний взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО в Брюсселі 13 січня. Голова комітету Роб Бауер заявив, що перемовини між делегаціями Росії та НАТО 12 січня не дали результатів, адже, згідно з розвідкою альянсу, концентрація російських військ на українських кордонах не зменшилась.

Згідно з останніми дислокаціями, Росія сконцентрувала близько 100 тисяч солдатів у прикордонних з Україною областях та тимчасово окупованому Криму. Журналісти-розслідувачі повідомляли, що Росія перекидає з Далекого Сходу танки та бойові установки “Град” та “Іскандер“.

Американські та українські розвідники заявили, що Росія готує спецоперацію проти власних військових на тимчасово окупованій території Донбасу, щоби створити хибний привід для початку повномасштабного вторгнення до України.

У неділю 16 січня речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що Росія не забере війська поблизу кордонів України, бо, як вважає російська влада, “НАТО здійснює вторгнення на території України”. Перед цим міністр закордонних справ Серґєй Лавров повторив, що Росія вважає “неприйнятними” прохання та вимоги відвести війська від України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що гнучкість у деескалації ситуації на українсько-російському кордоні повинна проявити Росія, оскільки вона є агресором, а не Україна. Водночас він наголосив, що в НАТО готові вести діалог з Росією, однак не готові йти на компроміси щодо засад європейської колективної безпеки.

 

Міністру оборони призначили заступника

17.01.2022 12:15

Кабінет Міністрів призначив Ростислава Замлинського заступником міністра оборони України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони.

“Кабінет Міністрів України призначив Ростислава Замлинського заступником міністра оборони України. Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду 14 січня 2022 року”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що перед новим призначенням Замлинський обіймав посаду першого заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як повідомляв Укрінформ, 24 листопада 2021 року уряд звільнив Замлинського з посади першого заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

 

Україна і НАТО підписали оновлений меморандум про роботу над технологічними проєктами

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 14:46. УП

Україна підписала з Агенцією НАТО із зв’язку та інформації оновлений Меморандум про продовження спільної роботи над технологічними проєктами.

Про це йдеться у заяві на сайті НАТО, повідомляє “Європейська правда“.

“У рамках цієї оновленої угоди ми поглиблюватимемо нашу співпрацю з Україною, щоб підтримувати їх у модернізації їхніх інформаційних технологій та комунікаційних послуг, одночасно визначаючи сфери, де може знадобитися навчання їхнього персоналу. Наші експерти готові продовжувати це важливе партнерство”, – сказав генеральний менеджер агентства NCI Людвіг Декамп.

Перша угода була схвалена в 2015 році і з того часу Агентство постійно підтримувало Україну в технологічних питаннях, насамперед через Трастовий фонд НАТО-Україна з питань командування, контролю, зв’язку та комп’ютерів.

“Підписаний сьогодні Меморандум продовжує наше співробітництво, започатковане у 2015 році. За підтримки НАТО ми плануємо й надалі впроваджувати сучасні інформаційні технології та сервіси в систему управління Збройними Силами України”, – сказала голова Місії України в НАТО Наталія Галібаренко.

У рамках цієї угоди була розроблена регіональна програма безпеки повітряного простору Україна-НАТО (RASP) для забезпечення раннього сповіщення та координації загроз повітряному простору. Система включає інтегровану систему IP-телефонії та пропонує операторам інструменти, які допомагають їм взаємодіяти один з одним, такі як чат, географічні покажчики та виділення траси літака. Пристрої підключаються через виділену мережу окремо від Інтернету.

 

МЗС наголошує: Україна не планувала і не планує наступу на Донбасі

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 13:47. УП

У Міністерстві закордонних справ наголошують, що Україна не планує жодних наступальних дій на Сході України, а разом із міжнародними партнерами послідовно шукає шляхи дипломатичного врегулювання кризи.

Джерело: глава МЗС України Дмитро Кулеба у матеріалі для французького видання “Le Figaro”, цитує Твіттер МЗС

Пряма мова: “Україна ніколи не планувала і не планує розпочинати наступальні бойові дії на Донбасі. Навпаки, з Францією та Німеччиною як посередники ми провели 2021 рік у пошуках політичних та дипломатичних рішень на основі Мінських угод”.

Що було раніше: Президент РФ Володимир Путін під час великої щорічної пресконференції наприкінці 2021 року переклав питання про те, чи Росія готується до вторгнення в Україну в площину, що це, мовляв, Україна може проявити військову агресію щодо окупованих територій Донецької та Луганської області. Також традиційно президент країни-агресора поклав відповідальність за ескалацію напруги на НАТО, яке нібито “наближається до кордонів РФ”.

Чому це важливо: Російська Федерація нарощує свою військову присутність поблизу кордону України. За даними розвідок США та деяких європейських країн, Путін може планувати пряме вторгнення на територію України. РФ відхрещується від звинувачень та “переводить стрілки” в ескалації ситуації на НАТО. Аналітики припускають, що РФ може використати формальним приводом для вторгнення якусь провокацію.

 

Військовий облік жінок: Міноборони готує зміни і не планує штрафів цього року

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 13:43. УП

У Міністерстві оборони України планують спростити порядок ставання на військовий облік як чоловіків, так і жінок, а  також не штрафувати жінок цього року.

Джерело: роз’яснення заступниці міністра оборони Ганни Маляр у Facebook

Пряма мова: “Прямо зараз не треба жінкам йти до територіальних центрів комплектування (колишні військкомати). Протягом 2022 триватиме перехідний період.

Зараз ведеться робота над спрощенням порядку постановки на облік, вивчається питання пріоритетності професій, споріднених з військово-обліковими спеціальностями. Тож будуть зміни, про які Міноборони обов’язково повідомить.

Штрафів протягом 2022 не буде. Зараз це питання також вивчається на предмет можливих змін”.

Деталі: Маляр наголосила, що опрацьовується питання “спрощення всіх процедур постановки на облік – як чоловіків, так і жінок”.

У тому числі, йдеться про цифровізацію “тих процесів, які технічно можливо перевести в онлайн”.

Передісторія:

11 жовтня 2021 року Міністерство оборони видало наказ №313, який зобов’язує жінок понад 100 професій, споріднених із військово-обліковими спеціальностями, стати на облік військовозобов’язаних. Документ набув чинності 17 грудня.

У Міноборони пояснили, що військовий облік не означає призову на службу чи обов’язкову мобілізацію жінок до війська, але відомство хоче розуміти, кого можна долучити до захисту держави у разі необхідності. На навчання жінки будуть іти за бажанням.

Жінки вказаних професій протягом 2022 року мають написати заяву до центру комплектування, надати копії і оригінали паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтв про одруження, народження дітей, закінчення навчання, а також довідки з роботи. Вагітним і жінкам із малолітніми дітьми також потрібно стати на військовий облік. Із 2023 року українок, які не стали на такий військовий облік, будуть штрафувати.

У Міноборони планують діджиталізувати процес взяття на військовий облік.

Петиція до президента про скасування військового обліку для жінок набрала 25 тисяч голосів за перші 4 дні (з 23-го до 27-го грудня), а загалом її підписали 37 852 громадянина. Звернення має статус “на розгляді”.

 

Військовий облік жінок: Зеленський закликав міністра оборони уточнити список професій

17 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова щодо необхідності обов’язкового уточнення низки питань, пов’язаних із військовим обліком жінок, зокрема скорочення переліку спеціальностей та професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави, повідомляє УНН з посилання на ОПУ.

Деталі

Про це йдеться у відповіді Зеленського на електронну петицію № 22/130110-еп, яку 23 грудня 2021 року розмістила на сайті Офіційного інтернет-представництва глави держави громадянка Яна Рашевченко. Звернення підтримали понад 37 тисяч громадян.

Розглянувши цю петицію, президент зазначив, що, відповідно до Конституції України, захист суверенітету й територіальної цілісності держави є справою всього українського народу, громадяни мають рівні конституційні права й свободи та є рівними перед законом і не може бути привілеїв чи обмежень за ознакою статі.

Повідомляється, що законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” визначено, що жінок, які мають спеціальність чи професію, визначену в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, беруть на військовий облік.

Проте, як зауважив Глава держави, суспільний резонанс, який відображає, зокрема, подана електронна петиція, був викликаний не так нормами Конституції та законодавством України, як їхньою невдалою реалізацією, а саме: недостатньо обґрунтованим і тому надто широким новим переліком спеціальностей і професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік, а також відсутністю чітко визначеної процедури постановки їх на такий облік.

Цитата

“Ураховуючи високу суспільну увагу до порушеної в петиції проблематики та зважаючи, що її врегулювання законодавством України покладено на оборонне відомство, я звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання, приділивши особливу увагу розв’язанню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави; впровадження сучасних цифрових технологій у процедури постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік; врегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок”, – наголосив Зеленський.

Також він поставив завдання розв’язати питання щодо застосування виважених і суспільно прийнятних підходів щодо адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов’язаних жінок до завершення процесу остаточного врегулювання згаданої процедури й визначення тих професій та спеціальностей, які справді необхідні з точки зору постановки жінок на військовий облік.

Доповнення

Наприкінці минулого року з’явився наказ Міністерства оборони щодо суттєвого розширення переліку професій, який зобовʼязує жінок стати на військовий облік. Перелік, затверджений наказом Міноборони, охоплює сотні спеціальностей та професій. Так у список додали медійників та комунікаційників усіх категорій — журналістів, операторів, піарників, видавців, бібліотекарів, перекладачів, медиків, аналітиків, фінансистів, науковців, менеджерів різного профілю, ветеринарів тощо.

23 грудня МОУ та ЗСУ вийшли на брифінг з роз’ясненнями щодо нововведень, які викликали чималий суспільний резонанс. За інформацією, що була озвучена на брифінгу, жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року. Водночас не можна відкидати, що ці строки буде продовжено.

На облік мають стати всі жінки віком від 18 до 60 років, професії яких було визначено Міноборони і які є придатними для цього за станом здоров’я. Вагітність та наявність малолітніх дітей зобов’язання не скасовує.

У разі ж порушення правил військового обліку громадянки, як оголошувалося, мали б сплатити штраф до 1,5 тис. грн, а роботодавці — до 8,5 тис. грн.

Згодом стало відомо, що Міністерство оборони України має намір переглянути список професій для війскового обліку жінок у бік зменшення.

 

Зеленського просять ввести санкції проти каналу “НАШ” за роспропаганду 

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 13:33. УП

Петиція до президента з вимогою застосувати санкції проти телеканалу “НАШ” і в подальшому припинити його мовлення на території України набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Джерело: дані сайту електронних петицій

Дослівно з петиції: “На вказаному телеканалі… регулярно транслюються антидержавні висловлювання та пропаганда в інтересах держави-агресора…

З метою захисту національної (та інформаційної зокрема) безпеки України, а також для протидії поширенню антиукраїнської пропаганди в інтересах держави-агресора, прошу президента України невідкладно ініціювати на засіданні Ради національної безпеки та оборони питання про застосування санкцій проти телеканалу НАШ з подальшим припиненням його мовлення на території України”.

Деталі: Петицію авторства Сергія Стерненка від 6 січня підтримали 25 063 людини.

Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Передісторія:

У вересні 2021 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення подала позов до Окружного адмінсуду Києва щодо анулювання ліцензії на мовлення для телеканалу “НАШ”.

 

Лавров відповів на заяву США про підготовку провокації РФ для вторгнення в Україну

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 18:47. УП

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що інформація США про те, що Росія може готувати провокацію для нападу на територію України, це – повна дезінформація.

Джерело: російське видання ТАСС

Пряма мова: “Не забудемо і про те, що американські офіційні особи сказали і про саму тему так званого вторгнення РФ в Україну.

Зокрема, поширивши повну дезінформацію про те, що ми готуємо провокацію з нападом мало не на російськомовне населення на Донбасі, щоб отримати привід для того ж таки вторгнення. Причому пані (прес-секретар Білого дому Джен – ред.) Псакі сказала: “як це було вже у 2014 році”.

Деталі: Лавров заявив, що “трагедія України” стала результатом “підтриманого та навіть організованого” по лінії США “державного перевороту”.

Російський міністр продовжує стверджувати, що події на сході України це результат “держперевороту”, а не війна, що спонсорується Росією, за участю російських військових.

Також він заявив, що Україна перебуває під “зовнішнім управлінням США”: “Вашингтон цілком може просто змусити київський режим виконати нарешті мінські домовленості”.

Лавров стверджує, нібито США розробили сценарії дій на випадок вторгнення РФ в Україну: “Начебто у США, як повідомлялося, 17 спецслужб та розвідувальних служб. Можливо, 17 плюс Держдепартамент – 18 сценаріїв. Вони, можливо, оголошують у себе вередині конкурс”.

Передісторія:

14 січня США отримали інформацію, що Росія готує спецоперацію на сході Україні, мета якої здійснити фейкову атаку на російських військових, звинуватити в цьому Україну і відповісти вторгненням у сусідню державу.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія може сфабрикувати привід для вторгнення на територію України.

 

Лавров заявив, що плану “Б” замість мінських угод немає

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 17:46. УП

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що для України жодного плану “Б” не може бути і всі мають виконувати мінські домовленості.

Джерело: російське видання ТАСС

Пряма мова: “Для українського режиму жодного плану “Б” бути не може, є лише мінські угоди, які Київ зобов’язаний досконально виконати”.

Деталі: За словами Лаврова, деякі офіційні особи України подають тему реінтеграції нацменшин таким чином, що нібито можна використати досвід бойових дій: “Сподіваюся, що до цього не дійде, але вони досить небезпечні, особливо на тлі заяв президента України Зеленського про те, що якщо хтось із громадян України почувається росіянином, нехай забирається до Росії”.

Довідка: Згідно з другим пакетом Мінських угод від лютого 2015 року, Україна мала б змінити свою Конституцію, щоб врахувати “особливості” ОРДЛО, та ухвалити законодавство про їхній “особливий статус”.Пункту 11 про конституційну реформу мало передувати припинення вогню, відведення військ, звільнення заручників, повернення контролю над кордоном, проведення виборів, відновлення соцвиплат тощо,

Москва вимагала від Києва проєкт поправок до Конституції України, які б окреслили так званий “особливий статус” Донбасу, і хотіла змусити Україну слідувати мінським домовленостям.

Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак домагався ухвалення Верховною Радою України законів, погоджених із Донбасом, на що президент Володимир Зеленський заявляв, що від України ніхто не може нічого вимагати, зокрема закону про “особливий статус Донбасу”.

 

США й ЄС передумали відключати Росію від SWIFT, готують інші санкції – Handelsblatt

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 18:25. УП

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз більше не розглядають варіант відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT у разі посилення агресії проти України.

Про це повідомляє німецьке видання “Handelsblatt” із посиланням на урядові джерела, пише “Європейська правда“.

“Американці та європейці вже кілька тижнів обговорюють, як реагувати у разі військової операції Росії проти України. ЄС погрожує Кремлю “масовими наслідками”, але поки що не уточнив їх. Відключення Росії від системи SWIFT є дуже делікатним для учасників переговорів”, – пише видання.

“Цей крок може призвести до дестабілізації фінансових ринків у короткостроковій перспективі та сприяти розвитку альтернативної платіжної інфраструктури, в якій Захід більше не домінуватиме у середньостроковій перспективі”, – додає Handelsblatt.

Газета зазначає, що натомість готуються адресні економічні санкції проти найбільших російських банків.

“Переговори між європейцями та США зараз зосереджені на формуванні санкцій проти великих російських банків. Німеччина наполягає на винятках, щоб можна було оплачувати імпорт газу та нафти із Росії”, –  йдеться у публікації.

Нагадаємо, раніше Європарламент закликав у разі нових військових дій РФ проти України відключити агресора від SWIFT.

Тим часом, майбутній лідер Християнсько-демократичного союзу Фрідріх Мерц застеріг від потенційного відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT у разі нової агресії проти України.

 

Вітренко: “Північний потік–2” сприяє підготовці нападу РФ на Україну

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 17:30. УП

Голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив, що “Північний потік-2” побудований для того, аби у разі нападу на Україну Москва могла безперешкодно постачати газ до Європи.

Про це він сказав газеті Süddeutsche Zeitung, передає DW.

За словами Вітренка, газопровід “Північний потік–2” сприяє підготовці нападу РФ на Україну.

“Ми впевнені на 100 відсотків, що “Північний потік-2″ має єдину мету – виключити Україну з країн, що беруть участь у транзиті газу до Європи”, – підкреслив він.

За його словами, президент РФ Володимир Путін готує військове вторгнення в Україну, та “він хоче добитись того, щоб це не викликало негативних наслідків у торгівлі з Європою”.

Вітренко вважає, що Москва хоче припинити прокачування газу через Україну, і російські обіцянки продовжити існуючі угоди про транзит газу нічого в цьому не змінюють.

Вони дозволяють РФ резервувати потужності українських трубопроводів та оплачувати їх, при цьому спрямовувати газ у Європу дном Балтійського моря, заявив голова НАК.

За словами Вітренка, у разі війни в Україні “не залишиться газопроводів”, оскільки “перші бомби впадуть на них”.

Нагадаємо:

Німецький енергетичний регулятор заявив, що рішення про повну сертифікацію газопроводу “Північний потік-2” не варто очікувати у першій половині 2022 року.

У листопаді Федеральне мережеве агентство Німеччини тимчасово зупинило процес сертифікації компанії Nord Stream 2 AG як оператора російського газопроводу “Північний потік-2”.

Лідерка німецьких “Зелених”, міністерка закордонних справ у новому уряді Анналена Бербок заявила, що зараз не бачить підстав для запуску добудованого російського газопроводу “Північний потік-2”.

 

СБУ відреагувала на заяву Лукашенка: фейк і частина інформаційної війни

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 14:00. УП

Служба безпеки України наголошує на маніпулятивності і провокативності заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про нібито нарощування українського військового контингенту біля кордонів цієї країни.

Джерело: речник СБУ Артем Дехтяренко у коментарі УП

Пряма мова: “Служба безпеки України, Міністерство оборони, Збройні сили України та інші органи державної влади вживають низку необхідних заходів в рамках своїх повноважень, аби не допустити дестабілізаціі ситуації в державі, в тому числі в інформаційній сфері.

Окремо наголошуємо: маніпулятивні заяви прокремлівських політиків та представників держав-сателітів РФ про нібито нарощування Україною поблизу власного кордону “націоналістів-радикалів”, які нібито є “похлеще, чем натовские военнослужащие” не відповідають дійсності, є політичною маніпуляцією та частиною інформаційної війни проти України”.

Що передувало: Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що “біля кордонів Білорусі йде нарощування військового контингенту України”. Він також анонсував спільні з Росією військові навчання біля кордонів України в лютому.

Чому це важливо: Російська Федерація нарощує свою військову присутність поблизу кордону України. За даними розвідок США та деяких європейських країн, Путін може планувати пряме вторгнення на територію України. РФ відхрещується від звинувачень та “переводить стрілки” в ескалації ситуації на НАТО. Аналітики припускають, що РФ може використати формальним приводом для вторгнення якусь провокацію.

Крім цього Лукашенко створив мігранстьку кризу на кордоні з країнами Балтії та Польщею. Україна посилила захист кордону з Білоруссю, щоб унеможливити варіанту подібних провокацій з мігрантами на власному кордоні. Там триває спецоперація “Полісся”.

 

Пєсков прокоментував можливість розміщення російських військових на Кубі та у Венесуелі

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 13:00. УП

На питання щодо можливості розміщення російських ракет на Кубі та у Венесуелі прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія розглядає різні варіанти забезпечення власної безпеки.

Джерело: російське видання ТАСС і “РИА Новости

Пряма мова: “Безумовно, в контексті нинішньої ситуації, звичайно, Росія думає про те, як забезпечити власну безпеку…”

Деталі: Проте, за його словами, не слід забувати, що ці країни Латинської Америки є суверенними державами.

Що було раніше: Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков не виключив можливості розміщення військової інфраструктури РФ на Кубі та у Венесуелі у разі провалу переговорів із Заходом щодо гарантій безпеки.

Детально про підсумки зустрічі у Брюсселі дивіться на Youtube-каналі “Європейської правди” – Росія-НАТО: аналіз переговорів про Україну та безпеку у Європі

Передісторія:

13 січня в ОБСЄ проходить обговорення російських пропозицій США та НАТО щодо гарантій безпеки.

Раніше переговори з цієї тематики відбулися у Женеві 10 січня (з американською стороною) та у Брюсселі 12 січня (з представниками Північноатлантичного альянсу).

Держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному фланзі.

 

У Кремлі заявили, що для обговорення відносин з Україною США не потрібні 

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 11:48. УП

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що для обговорення російсько-українських відносин США не потрібні, тому Москва не бачить тем для обговорення на можливому саміті Росія-США-Україна.

Джерело: російські видання РБК і ТАСС

Пряма мова: “Навіщо (залучати – ред.) Сполучені Штати, щоб обговорювати двосторонні російсько-українські відносини, коли вони цілком і повністю зараз індексовані на хід виконання Мінських домовленостей, тобто, точніше, на відсутність ходу? Не думаю, що для цього потрібні Сполучені Штати Америки”.

Деталі: За словами Пєскова, у Кремлі поки що немає розуміння, які питання можуть стати предметом обговорення на такому саміті.

На запитання, чи розглядають у Кремлі можливість проведення саміту Росія-США-Україна і що там можуть обговорювати, він відповів: “Розумієте, питання щодо Донбасу чи не щодо Донбасу. Якщо я правильно пам’ятаю, не було жодного уточнення, про що пропонується поговорити в складі трьох”.

Пєсков також повторив тезу про те, що Росія начебто не є стороною конфлікту на Донбасі.

 

Кремль бреше про НАТО, щоб виправдати агресію проти України – глава Міноборони Британії

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 11:09. УП

Росія висуває неправдиві твердження про агресію НАТО, щоб виправдати військові дії навколо України та на її території.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться у статті міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса для The Times.

Воллес звинувачує президента РФ Владіміра Путіна у використанні “вибіркової та спотвореної аргументації”, щоб подати НАТО як загрозу.

“Ми всі маємо хвилюватися, тому що з-під пера президента Путіна вийшло есе на 7000 слів, в якому етнонаціоналізм знаходиться в центрі його амбіцій… Він надає спотворену та вибіркову аргументацію, щоб виправдати в кращому разі підпорядкування України і, в гіршому разі, насильницьке об’єднання цієї суверенної країни”, – йдеться у статті.

Воллес заявив, що британський уряд не конфліктує з Росією та російським народом, “але він не погоджується зі зловмисною діяльністю Кремля”.

“Тому, якщо однієї холодної січневої чи лютневої ночі російські збройні сили ще раз вступлять на територію суверенної України, ігноруйте розповіді про агресію НАТО та пам’ятайте слова президента Росії з цього есе минулого літа. Запам’ятайте це та запитайте себе, що це означає не лише для України, а й для всіх нас у Європі”, – написав міністр.

Раніше глава МЗС Британії Ліз Трасс заявила, що РФ веде кампанію дезінформації, спрямовану на дестабілізацію і виправдання вторгнення в Україну.

Як повідомлялося, у Білому домі заявили, що РФ може влаштувати провокацію, яку використає як привід для вторгнення в Україну.

Нагадаємо, держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному флангу.

 

Лукашенко розповів про військові навчання з Путіним і звинуватив Україну в стягуванні сил до кордону

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 11:31. УП

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що “біля кордонів Білорусі йде нарощування військового контингенту України”.

Джерело: Лукашенко 17 січня, заслуховуючи доповідь про задум спільного оперативного навчання збройних сил Білорусі та Росії, передає держінформагентство БелТА

Пряма мова: “Україна продовжує нарощувати сили, зосереджуючи підрозділи національної гвардії з “націоналістів-радикалів”. Це ще дужче, ніж натовські військовослужбовці. І це все в безпосередній близькості від державного кордону нашої країни. Знову ж таки, під виглядом того, що боротимуться із мігрантами.

Та мігранти туди навіть у страшному сні не потраплять. Вони туди не йдуть і не збираються в Україну йти, ми це чудово розуміємо. З України свої люди тікають, а вони “захищатимуться від мігрантів з Білорусі”.

Деталі: Лукашенко зазначив, що ще у грудні 2021 року домовився з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним провести позапланові “солідні військові навчання”.

Він наголосив, що навчання не повинні стати виключно білоруськими: “Це мають бути нормальні навчання з відпрацювання певного задуму у протистоянні з цими силами: Заходу (Балтія та Польща) та півдня (Україна)”.

Повідомляється, що міністри оборони Білорусі та Росії опрацювали задум спільного навчання збройних сил. Почнуться маневри у лютому.

Як доповів глава білоруського оборонного відомства Віктор Хренін, усі питання з російською стороною обговорено, точна дата ще визначається.

“Ми навчання планували розпочати у лютому. Точну дату визначайте, повідомляйте, щоб нам не дорікали, що ми тут із бухти-барахти якісь війська стягнули, мало не воювати збираємось”, – сказав Лукашенко.

Чому це важливо: Російська Федерація нарощує свою військову присутність поблизу кордону України. За даними розвідок США та деяких європейських країн, Путін може планувати пряме вторгнення на територію України. РФ відхрещується від звинувачень та “переводить стрілки” в ескалації ситуації на НАТО. Аналітики припускають, що РФ може використати формальним приводом для вторгнення якусь провокацію.

Крім цього Лукашенко створив мігранстьку кризу на кордоні з країнами Балтії та Польщею. Україна посилила захист кордону з Білоруссю, щоб унеможливити варіанту подібних провокацій з мігрантами на власному кордоні. Там триває спецоперація “Полісся”.

 

«Детектор медіа» презентував інструмент для оцінки якості українських теленовин

17.01.2022 13:46

Громадська організація «Детектор медіа» презентувала безкоштовний інструмент NewsBoard, який дозволяє глядачам оцінити у режимі онлайн якість новин на українському телебаченні.

Як зазначила на пресконференції в Укрінформі директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, це новий інтерактивний інструмент.

«Запуск NewsBoard – це черговий крок нашої організації в напрямку застосування аналізу великих даних та штучного інтелекту для моніторингу контенту українських медіа, як традиційних телеканалів та інтернет-ЗМІ, так і соціальних мереж», – сказала Петренко.

NewsBoard дає змогу побачити, які теми найчастіше з’являються у вечірніх новинах восьми центральних телеканалів, чи дотримуються ці канали журналістських стандартів, де виходять матеріали з ознаками замовності на користь політиків, компаній та медіавласників.

У NewsBoard зібрані дані про випуски новин, які виходять у прайм-таймі телеканалів СТБ, ICTV, «Україна», «Інтер», «UA: Першого», «1+1», «Першого незалежного» і «5 каналу». Дані зібрані за останні три роки. Моніторинг проводиться на основі методології моніторингу телевізійних і радійних програм; дані оновлюються щотижня.

«У NewsBoard застосовано елементи штучного інтелекту та машинного навчання, щоб глибше проаналізувати розшифровані тексти головних випусків телевізійних новин. Наприклад, для визначення тональності згадок про політиків або органи влади», – додала Петренко.

NewsBoard буде цікавим всім, хто стежить за якістю контенту на українському телебаченні: медійній спільноті, журналістам, професійним громадським та правозахисним організаціям, аналітикам, дослідникам, донорам, активним представникам громадянського суспільства.

«ГО «Детектор медіа» продовжить розвивати NewsBoard, адже працює над розширенням кількості параметрів та форматів візуалізації даних . Можливо, у майбутньому буде збільшена і кількість телеканалів у моніторинговий вибірці», – додала директорка ГО «Детектор медіа».

За словами Петренко, незабаром «Детектор медіа» планує запустити ще один інструмент, який дозволить відстежувати тренди у суспільно-політичних темах українського сегменту Телеграму, Твіттера, Фейсбуку та Ютюбу. «Ми розширимося ще на Фейсбук та Ютюб як найбільш важливі та контентовмісткі соціальні мережі», – додала вона.

Медіааналітикиня ГО «Детектор медіа» Ксенія Ілюк зазначила, що інструмент NewsBoard буде корисним і тим, хто хоче вже отримати готовий висновок, і тим, хто хоче самостійно дійти до певного висновку.

“Працюючи над NewsBoard, ми ставили собі декілька задач. Ми хотіли одночасно задовольнити аудиторію, яка може прийти, подивитися і отримати гарно проаналізований, готовий висновок. Тобто побачити візуалізацію. А також задовольнити тих, хто любить покопатися в даних. Тобто аналітики, дослідники, які хочуть глибше розібратися в темі. Тому, до прикладу, ми в нашому інструменті даємо можливість викачати всі дані, які використовуються для цих візуалізацій, щоб людина могла знайти саме те, що цікавить безпосередньо її”, – сказала вона.

Презентація проєкту ГО «Детектор медіа» відбулася за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

В Україні – 5 072 нових випадки коронавірусу 

17.01.2022 08:18

За минулу добу, 16 січня, в Україні виявили 5 072 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я (МОЗ).

“За добу 16 січня в Україні зафіксовано 5 072 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 407, медпрацівників – 72)”, – йдеться у повідомленні.

За даними МОЗ, також за минулу добу госпіталізовано – 1 213 осіб, летальних випадків – 78, одужало – 2 520 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 3 759 530 осіб, одужало – 3 556 162 особи, летальних випадків – 98 361, проведено ПЛР-тестувань – 17 182 817.

Як повідомляв Укрінформ, за добу 15 січня в Україні було зафіксовано 6 379 нових випадків COVID-19.

 

В ЄС заявили, що Росія не передала документи для визнання вакцини “Спутник V”

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 12:46. УП

Росія не передала Європейському агентству з лікарських засобів (EMA) відсутні документи для визнання в ЄС вакцини від коронавірусу “Супутник V”.

Про це заявив посол Євросоюзу в Москві Маркус Едерер, повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Інтерфакс.

“Ситуація залишається незмінною. Робота з авторизації триває, було дві інспекції у першій половині минулого року, після чого EMA запросили додаткові документи, які, наскільки мені відомо, ще не були отримані”, – сказав Едерер.

Він зазначив, що отримання документів уможливило б нові інспекції EMA.

“Ситуація з ВООЗ інша, як ми розуміємо, вони отримали необхідні документи. Ми сподіваємося, що і ми побачимо необхідну документацію в EMA, гадаю, всі зацікавлені у якомога більшій кількості вакцин, доступних у світі”, – додав посол.

Раніше повідомлялося, що агентство ЄС навряд чи прийме рішення щодо російської вакцини, щонайменше, до першого кварталу 2022 року.

 

Три в одній: Moderna планує випустити вакцину, яка захищатиме від COVID-19, грипу та респіраторного вірусу 

Яна Осадча   17 січня 2022. УП

Компанія Moderna планує випустити на ринок комбіновану вакцину проти COVID-19, грипу та поширеного респіраторного вірусу (RSV).

Вакцина може з’явитися восени 2023 року, заявив генеральний директор компанії-виробника Стефан Бансель на Всесвітньому економічному форумі, повідомляє Politico.

За словами Банселя, комбінована вакцина дозволить людям отримати надійний захист від захворювань, спричинених респіраторними вірусами, перед зимовим інфекційним сезоном без необхідності багаторазових уколів.

“Наша мета, щоб люди мали можливість зробити єдине щорічне щеплення, і щоб не виникало проблем, коли люди не хочуть отримувати два-три уколи за зиму”, – сказав Бансель.

У вересні минулого року Бансель повідомив інвесторам, що Moderna працює над додатковим препаратом, який поєднує мРНК-вакцину проти COVID-19 та вакцину, яку вона розробляє проти грипу, і, можливо, дозу для лікування респіраторно вірусу.

Бансель також зазначив, що вакцина проти грипу від Moderna на основі технології мРНК має перейти з другої до третьої фази випробувань вже навесні поточного року.

Нагадаємо, в Україні наразі використовують три вакцини проти грипу: “Ваксігрип Тетра” (Франція), “Інфлувак Тетра” (Нідерланди) та “ДжіСі Флю Квадривалент” (Корея).

 

Нинішня хвиля COVID-19 може стати останньою, яка потребує обмежень – голова Pfizer

Яна Осадча  17 січня 2022. УП

Коронавірус, який спричиняє COVID-19, циркулюватиме ще багато років, але його нинішня хвиля, ймовірно, буде останньою, яка потребує обмежень – так вважає керівник компанії-виробника вакцин Pfizer Альберт Бурла.

Про це він розповів в інтерв’ю французькому каналу BFM TVповідомляє Times of Israel.

Бурла також заявив про ефективність і безпеку вакцин Pfizer для дітей і дорослих, які, за його словами, знадобляться для повторних щорічних щеплень.

“Важливо, щоб люди отримували по три дози вакцини від COVID-19 Pfizer, і, швидше за все, їм знадобляться щорічні ревакцинації, а людям з імунодефіцитом вони можуть знадобитися кожні 4 місяці”, – сказав Бурла.

Бурла також назвав таблетки “Paxlovid”, які випустила компанія, “новим серйозним способом боротьби з захворюванням, який змінює все”.

У грудні у Pfizer заявили, що використання пігулок “Paxlovid” скорочуєкількість госпіталізацій і смертність серед уразливих категорій населення майже на 90%.

Нагадаємо, Україна підписала договір з компанією Pfizer про основні умови закупівлі ліків для амбулаторного лікування хворих COVID-19.

Науковці прогнозують нову хвилю COVID-19 в Україні у січні, оскільки кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно кінця грудня.

За оцінкою вчених, Україна слідує тенденціям країн східної Європи з невеликою затримкою в часі.

У Міністерстві охорони здоров’я також прогнозують, що з кінця січня в Україні почнеться нова хвиля поширення коронавірусу, пік якої припаде на лютий, а спад – на березень-квітень.

 

На перші торги “соціальним” газом допустили перші 100 виробників продуктів

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 14:40. УП

Перші торги з продажу газу власного видобутку для соціальних підприємств відбудуться 17 січня о 15:00.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

“Заявки розглянув комітет з нагляду, та затвердив список постачальників та виробників харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість допущених до торгів, що здійснюватимуть закупівлю газу на біржі для задоволення потреб суб’єктів господарювання з переліку, затвердженого наказом Мінагрополітики від 5 січня 2022 р.”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на торги допустили перші 100 компаній, насамперед – виробники хліба.

Серед виробників, допущених до торгів, зокрема: “Київхліб”, “Козятинхліб”, Київхліб БКК”, “Ковельський хлібокомбінат”, “Бердянський хлібокомбінат”, “Шосткинський хлібокомбінат” та ін.

Серед трейдерів, які подали на торги, – “Природні ресурси” із групи Geo Alliance Віктора Пінчука з обсягом 50 тисяч кубів, “Східний геологічний союз” (Geo Alliance) – 15 тис кубів, Еско-Північ” Миколи Злочевського – 290 тисяч кубів, “Косул” із групи ДТЕК – 60 тисяч кубів.

Нагадаємо:

Міністерство агрополітики затвердило перелік із 6803 компаній, для яких обмежена націнка при постачанні природного газу.

Кабінет міністрів обмежив націнку при постачанні природного газу виробникам продуктів харчування, які мають істотну соціальну значущість на період дії карантину.

Граничний рівень надбавки до ціни природного газу власного видобутку обмежили на рівні не більше 24% для виробників “соціальних” товарів.

Крім того, Кабмін зобов’язав приватні газовидобувні компанії до 30 квітня 2022 року продавати 20% обсягів газу власного видобутку на біржі (за винятком “Нафтогазу”).

 

“Укрнафта” назвала нову дату зборів щодо поділу компанії з Коломойським

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 17:55. УП

ПАТ “Укрнафта” оголосило про проведення позачергових зборів акціонерів компанії 17 лютого 2022 року.

Про це повідомляється на сайті компанії.

Відповідно до проєкту порядку денного зборів, акціонерам знову запропонують розглянути питання про передачу майна до статутного капіталу ТОВ “Нафта-Актив”, єдиним учасником якого є ПАТ “Укрнафта”.

Нагадуємо:

Засідання акціонерів “Укрнафти” 23 грудня 2021 року не відбулося – на ньому могли розглянути питання розділення активів.

Це не вперше, коли збори не відбуваються. Через відсутність кворуму за відсутності “Нафтогазу” та “Привату” збори скасували 30 листопада.

Президент Володимир Зеленський заявив, що рішення щодо розділення Укрнафти не ухвалено, проте без цього є ймовірність програшу “Нафтогазу” у справі проти “Укрнафти” щодо стягнення 9 млрд кубів газу.

Видання “Дзеркало тижня” повідомило, що уряд планував до кінця 2021 року розділитикомпанію “Укрнафта” на “газову” та “нафтову” частини.

За таким планом “Нафтогазу” відійдуть три чверті видобутку газу та до 40% нафти. Та, зазначає видання, у такому разі переробляти нафту НАКу буде ніде, окрім як на Кременчуцькому НПЗ Коломойського.

На початку 2021 року “Нафтогаз України” розпочав перемовини з міноритарними акціонерами ПАТ “Укрнафти” щодо розділення активів компанії. Без розділення, зокрема, “Нафтогаз” не зможе вийти на IPO.

“Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку, – близько 42% акцій.

 

НБУ оскаржить скасування судом рішення про ліквідацію “Місто Банку”

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 17:58. УП

Національний банк оскаржуватиме в апеляції рішення Окружного адмінсуду м. Києва щодо скасування рішення про ліквідацію “Місто Банку” Івана Фурсіна.

Про це йдеться у відповіді НБУ на запит “Економічної правди”.

У Нацбанку підтвердили, що ОАСК рішенням 17 січня 2022 року скасував рішення НБУ про віднесення ПАТ “Місто банк”  до категорії неплатоспроможних, відкликання банківської ліцензії та ліквідацію.

У регуляторі підкреслили, що оскільки судом оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду, мотиви суду під час ухвалення рішення наразі невідомі.

“Національний банк України оскаржить це рішення суду в апеляційному порядку”, – додали в НБУ.

Фурсіну належало 97,18% акцій АТ “Місто Банк”. Він був нардепом 8 скликання як безпартійний самовисуванець, входив до депутатської групи “Воля народу”.

У 2012 році Фурсін обраний народним депутатом від “Партії регіонів” за 138 округом як член партії. Із “Партії регіонів” вийшов 23 лютого 2014 року, голосував за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року.

У 2011-2012 роках був головою наглядової ради банку “Надра”. З 2006 до 2012 року – голова правління ПАТ КБ “Місто Банк” та основний акціонер ЗАТ “Одеська кіностудія”.

Нагадуємо:

Окружний адмінсуд м. Києва скасував рішення Національного банку щодо ліквідації “Місто Банку” ексрегіонала Івана Фурсіна.

Нацбанк ухвалив рішення від 26 січня 2021 року про відкликання банківської ліцензії і ліквідацію АТ “Місто Банк”. Раніше Правління НБУ віднесло банк до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу на 50 і більше відсотків від мінімального встановленого рівня.

Фонд гарантування вкладів фізосіб почав процедуру виведення АТ “Місто банк” з ринкушляхом запровадження в ньому тимчасової адміністрації строком на один місяць з 15 грудня 2020 року до 14 січня 2021 року (включно).

 

Арестович залишив посаду спікера делегації в ТКГ та радника Єрмака

17.01.2022 21:12

Олексій Арестович звільнився з посади позаштатного радника голови Офісу Президента та з посади спікера делегації України в Тристоронній контактній групі.

Про це він повідомив «4 каналу», передає Укрінформ.

Арестович сказав, що звільнився за власним бажанням через «особисті причини». Відтак він зазначив, що на наступній зустрічі ТКГ його вже не буде.

Як повідомлялося, Арестович обіймав посаду позаштатного радника голови Офісу Президента з питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки та оборони з 1 грудня 2020 року. Із 28 жовтня 2020 року був спікером делегації України в ТКГ.

 

“Вони злякалися”: Порошенко прокоментував рішення суду про перенесення оголошення запобіжного заходу

18січня. УНН. 18 січня 2022, 03:00

Колишній президент України Петро Порошенко прокоментував рішення суду про перенесення оголошення запобіжного заходу. Про це повідомляє УНН із посиланням на відео в Telegram Порошенка.

Цитата

“Які ми з вами круті. Вони намагалися виснажити нас, сподіваючись, що до 23:00 люди точно не дочекаються. І ми їм показали, що ми Україну любимо більше, ніж що-небудь. І ми зараз тут боремося за Україну. І вони злякалися”, – заявив Порошенко.

Нагадаємо

Порошенку повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Експрезидента України викликали 23 грудня до ДБР, проте він перебував за кордоном. Згодом Порошенко повідомив, що 17 січня повернеться до України.

Сьогодні, 17 січня, після 4,5 годин перебування судді в нарадчій кімнаті заявили, що рішення про запобіжний захід Порошенку оголосять 19 січня.

 

Суд оголосить рішення про запобіжний захід Порошенку 19 січня

17.01.2022 22:52

Печерський райсуд Києва переніс на 19 січня оголошення рішення про обрання запобіжного заходу п’ятому Президентові Петру Порошенку.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Петро Порошенко повідомив, вийшовши з будівлі суду до своїх прихильників.

“Вони ухвалили рішення оголошувати рішення на Водохреще – 19-те число”, – сказав Порошенко. Він додав, що його намагалися арештувати, але “Щось в них пішло не так”.

Політик подякував активістам, які зустрічали його в аеропорту та прийшли підтримати до Печерського райсуду. А також заявив, що чекає їх під судом 19 січня.

Прихильники проводжали експрезидента до автівки, скандуючи: “Дякуємо” та “Україні потрібен Порох”.

Загалом на рішення суду очікували більше 5 годин, відколи суддя пішов у нарадчу кімнату.

Як повідомляв Укрінформ, у ході засідання прокурор просив суд застосувати до Порошенка запобіжний у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень.

Він також попросив суд застосувати до Порошенка обов’язки здати слідчому на зберігання паспорти, не відлучатися з місця проживання і прибувати до слідчого за першим викликом у разі, якщо буде внесено заставу.

Аргументуючи розмір застави, прокурор зазначив, що у справі фігурує сума у 3 млрд грн, а також тим, що Порошенко спроможний внести заставу такого розміру, оскільки у 2021 році задекларував 50 млн доларів і 420 млн грн доходу.

Водночас захист заявив, що Порошенко не набув статусу підозрюваного, оскільки повідомлення про підозру було здійснено в неналежний спосіб. Також адвокати просили суд повернути прокурору клопотання про обрання запобіжного заходу, оскільки воно, на їх думку є нікчемним.

Нагадаємо, в. о. генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав повідомлення про підозру Петру Порошенку в державній зраді та сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Надалі Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн. Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень. Провадження здійснюється за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні уже повідомили про підозру народному депутатові від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину і бізнесмену Сергію Кузярі. Прокуратура клопотала в суді про обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень.

Водночас суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Кузярі обрали запобіжний захід у вигляді арешту. Він перебував у СІЗО до січня поточного року, коли суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. Ексміністр Демчишин наразі перебуває у міжнародному розшуку.

 

Біля суду, де обирають запобіжний захід Порошенку, посилюють охорону

17.01.2022 21:47

Біля Печерського районного суду Києва, де триває засідання з обрання запобіжного заходу лідеру політичної партії “Європейська солідарність”, народному депутату, експрезиденту Петру Порошенку, посилюється охорона.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, уздовж будівлі райсуду колонами стоять правоохоронці. Їх орієнтовно 250-300, що щонайменше втричі більше, ніж було вдень.

На парковці напроти суду чергують карети екстреної медичної допомоги.

Водночас на Володимирському проїзді продовжується акція на підтримку експрезидента. У ній беруть участь кілька тисяч громадян. Наразі ситуація спокійна.

Як повідомляв Укрінформ, 17 січня Петро Порошенко повернувся до України, і Печерський райсуд Києва обирає йому запобіжний захід. Прокурор озвучив клопотання про застосування до експрезидента України запобіжного заходу у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі мільярд гривень.

Раніше повідомлялося, що виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав Петру Порошенку повідомлення про підозру у державній зраді та сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні уже повідомили про підозру нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину і бізнесмену Сергію Кузярі.

Прокуратура клопотала в суді для обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень. Водночас суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Кузярі обрали запобіжний захід у вигляді арешту. Він перебував у СІЗО до січня поточного року, коли суд змінив йому запобіжний на цілодобовий домашній арешт.

Ексміністр Демчишин наразі перебуває у міжнародному розшуку.

 

«Євросолідарність» закликає «Слугу народу» зібратися на позачергове засідання Ради

17.01.2022 19:33

Партія «Європейська солідарність» закликає депутатів від «Слуги народу» негайно повернутися з відпустки та зібратися на позачергове засідання Верховної Ради.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті партії.

Так, «Євросолідарність» закликає депутатів від «Слуги народу» «негайно повернутися з довготривалої 5-тижневої відпустки, негайно зібратися на позачергове засідання ВР, на якому обговорити питання нацбезпеки, виклики на кордоні, енергетичну кризу, збільшення фінансування армії».

У партії закликали, що депутатів від «Слуги народу» не ховатися від відповідальності.

«Партія «Європейська солідарність» закликає слуг не ховатися за своїми речниками і позаштатними радниками і особисто висловитися щодо атаки на демократію і свободу слова в Україні, вибіркового правосуддя, переслідування опозиції, перешкоджання громадянам на мирний протест», – зазначається в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав повідомлення про підозру Порошенку в державній зраді та сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Надалі Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту Порошенка з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

17 січня Порошенко прилетів із закордонного відрядження до Києва та прибув до Печерського райсуду Києва, де розпочалося засідання з обрання йому запобіжного заходу.

 

Порошенко порадив владі зосередитися на боротьбі з РФ, а не опозицією

17.01.2022 19:30

П’ятий Президент Петро Порошенко закликав владу спрямовувати більше зусиль на боротьбу з Російською Федерацією, а не з опозицією в Україні.

Як передає Укрінформ, про це заявив Порошенко під час судового засідання щодо обрання йому запобіжного заходу у справі постачання вугілля з ОРДЛО.

Так, Порошенко наголосив, що зараз важливо зберігати єдність на тлі ескалації російської загрози і зауважив, що влада має спрямовувати зусилля на боротьбу з Росією, а не з опозицією в середині країни.

«Якби хоча б половина цих зусиль була спрямована на боротьбу з Росією, не стояло б питання, чи нападе Путін, чи ні», – зауважив Порошенко.

Він звернувся до представників правоохоронної системи і наголосив, що «державна зрада» його команди – «це звільнення двох третин окупованого Донбасу, від Сєвєродонецька і Лисичанська до Маріуполя».

«Державна зрада» – це тоді, коли в солдат не було розгрузок, ні акумуляторів, ні їжі, ні лікування. Створення армії. «Державна зрада» – це боротьба за кожного. Ви кажете, що на окупованій території не треба було підтримувати пенсіонерів, працівників, шахтарів? І не треба було звільняти Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Маріуполь, Краматорськ, Костянтинівку – нічого, бо для вас це відрізаний кусень. Бо для вас Крим і Донбас це не Україна. Для вас це є, як ви там написали, «ЛНР» і «ДНР». Мені соромно, що з таким виконанням злочинних наказів ви сподіваєтеся спокійно спати», – сказав Порошенко.

Як повідомлялося, виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав Петру Порошенку повідомлення про підозру у державній зраді та сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання Порошенку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні уже повідомили про підозру нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину і бізнесмену Сергію Кузярі.

Прокуратура клопотала в суді про обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень. Водночас суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Кузярі обрали запобіжний захід у вигляді арешту. Він перебував у СІЗО до січня поточного року, коли суд змінив йому запобіжний на цілодобовий домашній арешт.

Ексміністр Демчишин наразі перебуває у міжнародному розшуку.

 

Сенатори США сподіваються на справедливий розгляд справи Порошенка

17.01.2022 17:01

Члени делегації Конгресу Сполучених Штатів наголошують на важливості дотримання судом принципу верховенства права при розгляді справи експрезидента України, народного депутата Петра Порошенка.

Про це вони заявили на брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Гадаю, усі погодяться, що у будь-якому випадку ми маємо бути впевнені, що поважаються права сторони захисту, що у випадку з Президентом Порошенком ми побачимо справедливий розгляд його справи і справедливий суд. Ми не коментуємо справу по суті, але ми твердо віримо у верховенство права», – зазначив сенатор-республіканець Роб Портман (штат Огайо).

Він також зауважив, що зараз дуже важливий час, щоб показати максимальну єдність, підкресливши, що це є метою їхнього візиту до Києва.

Сенатор-демократ Кріс Мерфі (штат Коннектикут) констатував, що особисто він має занепокоєння щодо вибіркового правосуддя.

«Ми тут не для того, щоб зачіпати якусь окрему справу. Ми віримо, що Президент Порошенко отримає справедливе слухання, але я говорю за себе, я маю занепокоєння щодо вибіркового права, я занепокоєний, що націлюються на політичних опонентів, тож ми залишаємо за судовою системою забезпечення справедливого розгляду справи Президента Порошенка», – наголосив американський політик.

Водночас Мерфі звернув увагу, що єдність нині має бути пріоритетом. Схожу думку висловив демократ Річард Блюменталь (штат Коннектикут), нагадавши, що план президента РФ Володимира Путіна передбачає дестабілізувати та розділити Україну.

Як повідомлялося, делегація Конгресу США сьогодні, 17 січня, відвідує Київ, щоб підтвердити двопартійну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та висловити підтримку її демократичним реформам.

20 грудня експрезиденту України, народному депутату Петру Порошенку повідомили про підозру в держзраді. Йому інкримінують розірвання торгових контрактів на постачання вугілля з ПАР та укладання торгових угод із представниками окупаційних адміністрацій окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Сьогодні, 17 січня, Порошенко повернувся до України і Печерський райсуд Києва розпочав засідання з обрання йому запобіжного заходу.

 

Арешт або 1 мільярд: прокурори озвучили суду свої вимоги щодо Порошенка

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 16:59. УП

Сторона звинувачення просить у суду для колишнього президента Петра Порошенка запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень

Джерело: кореспондент “Української правди” з Печерського райсуду Києва

Деталі: Прокуратура у своєму клопотанні, яке захист Порошенка просив повернути назад, вимагає для експрезидента два місяці арешту або заставу в мільярд гривень.

Також звинувачення просить накласти на Порошенка зобов’язання:

–  прибувати до слідчого та суду;

– не виїжджати з києва без дозволу;

– здати паспорт для виїзду за кордон;

– носити електронний браслет.

У прокуратурі посилаються на такі ризики: підозрюваний може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Розмір застави обвинувачі обгрунтували тим, що інкримінований Порошенку злочин є особливо тяжким. Збитками прокуратура вважає оплату за вугілля з окупованих шахт.

Адвокат Порошенка Володимир Єфименко заявив: “Не наведеного жодного доказу існування хоча б одного ризику, про який каже закон. Ці твердження були наведені у формі припущень. Прошу прийняти рішення про відмову в клопотанні в повному обсязі”

Під судом прихильники Порошенка скандують “Порох, ми з тобою!”, заглушаючи суд.

 

Порошенко запевняє, що не говорив з Медведчуком про вугілля з ОРДО, а Кузяри не знає 

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 16:40. УП

Підозрюваний у держзраді п’ятий президент Петро Порошенко запевняє, що не обговорював із іншими трьома підозрюваними поставки вугілля з території ОРДО.

Джерело: інтерв’ю Порошенка “Українській правді”

Деталі: За словами Порошенка, він не знав про схему постачання вугілля з ОРДО, хоча раніше його адвокати в інтерв’ю УП розповідали, що колишній президент був у курсі, але ніяк не причетний до процесу.

На питання, чи обговорював Порошенко питання постачання вугілля з іншими підозрюваними у справі (проросійським політиком Віктором Медведчуком, бізнесменом Сергієм Кузярою чи ексміністром енергетики Володимиром Демчишиним – ред.), він відповів заперечно.

Політик заявив, що обговорював лише питання енергетичної безпеки з урядом, а контакти, поставки і все інше – не є повноваженнями президента.

Пряма мова: “Якщо йдеться про якісь контракти, якісь фірми… Я не знаю. Я з Медведчуком ніколи не обговорював. Я ніколи в житті не бачив Кузяру та інших. Хоча на сьогоднішній день я з подивом дізнався, що його чотири місяці тримають у в’язниці під заставу мільярд для того, щоб він дав покази проти мене.

Друга позиція: є офіційне звинувачення у державній зраді. Вони адвокатам відповіли, що вже і розслідування закінчили”.

Деталі: На думку Порошенка, його, як представника опозиції, намагаються політтехнологічним прийомом прив’язати до того, чого немає. Зокрема і до проросійського Медведчука.

Що передувало: В кінці 2021 року Порошенку виписали підозру в державній зраді. Йдеться про історію 2014-2015 року, коли уряд купував вугілля у шахт, захоплених бойовиками.

Схеми, за версією слідства, ініціювали російські високопосадовці. Поставки антрациту, як зазначено у підозрі, де факто фінансово підтримували бойовиків.

Крім Порошенка у справі фігурують проросійський нардеп Віктор Медведчук, який разом із експрезидентом нібито організовував весь процес, бізнесмен Сергій Кузяра, якому відводять роль перемовника, та ексміністр енергетики Володимир Демчишин.

 

Хто з вас ходитиме на суди до Зеленського? – “ЄС” відповіла “слугам”

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 18:22. УП

Партія “Європейська солідарність” відповіла своїм колегам зі “Слуги народу”, які закликали не брати участі у “політичних виставах” підозрюваного у держзраді п’ятого президента Петра Порошенка.

Джерело: заява “Європейської солідарності

Дослівно: “ЄС” закликає слуг не ховатися за своїми речниками і позаштатними радниками і особисто висловитися щодо атаки на демократію і свободу слова в Україні, вибіркового правосуддя, переслідування опозиції, перешкоджання громадянам на мирний протест, прослуховування і слідкування за опонентами недолугої , непрофесійної зеленої влади, яка стрімко втрачає свою легітимність, перетворення України на авторитарну державу з неадекватним керівником на чолі.

Як ви такі перелякані у владі, що ж з вами буде в опозиції? Хто на майбутні суди до Зеленського ходитиме? Теж пресслужба?”.

Передісторія: “Слуга народу” закликала представників партії “Європейська солідарність” не брати участі у “політичних виставах” Порошенка.

Знати більше: Порошенко повертається. Його чекає справа про держзраду. Онлайн

Нагадаємо:

20 грудня 2021 року Порошенку підписали підозру в держзрадіта сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій. Його викликали на допит на 23 грудня, тоді як він був у Європі.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення заставиу розмірі 1 млрд грн.

6 січня 2022 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенкау справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувсяз Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

“Слуга народу” закликає нардепів Порошенка не брати участі “у політичних виставах”

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 16:04. УП

“Слуга народу” закликає представників партії “Європейська солідарність” не брати участі у “політичних виставах” підозрюваного у держзраді п’ятого президента Петра Порошенка.

Джерело: заява партії, яку оприлюднила речниця Юлія Палійчук у Telegram

Дослівно: “Порошенко намагався влаштувати абсолютно штучний скандал і спровокувати громадянське протистояння – замість того, аби цивілізовано і спокійно виконати необхідні процедури, яких вимагає закон. Його задум сумніву не викликає: через політизацію справи, яка розслідується відповідними органами суто в юридичній площині, уникнути будь-якої відповідальності за власні дії та ще й заробити політичні дивіденди.

Ми вважаємо такі дії проявом ганебних звичок старої політики. Але не маємо ілюзій і не сподіваємося, що від цих звичок Петро Порошенко відмовиться. Натомість ми закликаємо представників партії “Європейська солідарність” не брати участі у політичних виставах та спробувати переконати свого лідера, що політизація і скандалізація не можуть бути заміною законним процедурам і судовому процесу.

Прикро, але інший підозрюваний по “вугільній справі”, пан Медведчук, продемонстрував більше впевненості у собі й витримки, ніж його давній товариш пан Порошенко”.

Деталі: Також провладна партія закликає колег “поважати закон, дотримуватись законних процедур, виконувати судові приписи і поважати кожного свого співгромадянина”.

Передісторія:

20 грудня 2021 року колишньому президенту України, лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій. Його викликали на допит на 23 грудня, тоді як він був у Європі.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

6 січня 2022 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

Порошенко просить повернути прокуратурі “макулатуру” про його арешт

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 15:24. УП

Колишній президент Петро Порошенко заявляє про фальсифікацію звинувачень проти нього і просить Печерський райсуд Києва повернути прокуратурі клопотання про обрання запобіжного заходу для нього.

Джерело: Порошенко та його адвокати під час засідання суду, яке веде суддя Олексій Соколов

Деталі: Після перерви суд повернувся до розгляду питання про обрання запобіжного заходу для Порошенка у справі про державну зраду й купівлю вугілля в ОРДЛО.

Як сказав адвокат Ілля Новіков, захист просить суд дати прокуратурі шанс подати клопотання “нехай необгрунтоване, але принаймні подане без процесуальних порушень”.

Порошенко підтримав позицію своїх адвокатів і заявив про “брутальні порушення, які прокурорські працівники здійснили при оформленні підозри”.

Пряма мова Порошенка: “Ніяких доказів і по суті відсутні повідомлення про те, що мені у відповідний закону спосіб була вручена підозра. Підозрюваним себе не вважаю. Фальсифікації матеріалів справи, які здійснюються прокурорами, не приймаю…

Закон вимагає, щоб генеральний прокурор підписала підозру, – вона не підписує. Закон вимагає, щоб голова Верховної Ради був поінформований – він не поінформований. Закон вимагає, що якщо є доручення, то має бути визначений прокурорський працівник окремим документом – він не визначений.

Усе це робиться з однією метою: публічної дискредитації лідера опозиції за наказом Офісу президента.

Я звертаюся до суду з клопотанням усунути брутальні порушення законодавства. Ця справа має негайно бути повернута до прокуратури. У цій макулатурі чи туалетних папірцях, які вони дали нам знущально для ознайомлення, немає нічогісінько”.

Деталі: За словами Порошенка, до справи долучили якісь “папірці”, але голова Верховної Ради не поінформований, як того вимагає закон, про що він говорив публічно.

Він наголосив, що доводиться говорити про те, “хто і як вручав” підозру, а не про суть звинувачень.

Експрезидент також заявив, що готувалася провокація з затримкою його в аеропорту, якій завадила “наявність сотень камер” біля аеропорту.

Порошенко також запевнив: “Я в країну приїхав добровільно, першим ділом я приїхав до суду – і жодного приводу для уникнення судочинства я не давав і давати не збираюся”.

У свою чергу, представник прокуратури заявив суду, що порушень не було: підозру може підписувати заступник генерального прокурора, а повідомлення про підозру прокурори можуть здійснювати за дорученням письмово.

Новіков перепитав, хто саме вручив підозру письмово, бо захист наполягає, що Порошенко не отримував підозру.

Порошенко також заявив, що його адвокати просили прокуратуру провести слідчі дії з президентом Володимиром Зеленським та лідером фракції “Слуга народу” Давидом Арахамією, які публічно дискредитували його і заявляли, що знають цінну інформацію. Але прокурори заявили, що вони всі докази зібрали вже і “де-факто слідство закінчили”.

Цьому передувало: Наприкінці грудня 2021 року Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Передісторія:

20 грудня 2021 року колишньому президенту України, лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій. Його викликали на допит на 23 грудня, тоді як він був у Європі.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

6 січня 2022 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Петро Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду, де йому повинні обрати запобіжний захід.

 

Порошенко демонструє неповагу до процесуальних правил – Офіс президента

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 13:34. УП

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що виступ перед своїми прихильниками п’ятого президента, лідера “Європейської солідарності” Петра Порошенка після повернення до країни свідчить про його неповагу до процесуальних правил.

Джерело: Подоляк у коментарі “Інтерфакс-Україна

Пряма мова Подоляка: “Якщо вже людина поїхала за кордон у терміновому порядку, побачивши поруч із собою представників правоохоронного органу, то цілком логічно, що повернення такої людини до країни передбачає деякі прості процедури. Отримати процесуальний документ, з’явитися до суду – це ті речі, у яких немає нічого складного чи незвичайного.

Але якщо людина перетворює це на якийсь виступ із масовкою, якщо кожен крок в аеропорту супроводжує істеричними криками, то це явно свідчить про надзвичайну екзальтацію та неповагу до базових процесуальних правил”.

Деталі: За його словами, дії Порошенка не мають “ні найменшого відношення до реальної політики”.

Передісторія:

20 грудня 2021 року колишньому президенту України, лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзрадіта сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій. Його викликали на допит на 23 грудня, тоді як він був у Європі.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення заставиу розмірі 1 млрд грн.

6 січня 2022 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенкау справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувсяз Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

Адвокати наполягають, що Порошенко не підозрюваний. Суд оголосив перерву

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 12:11. УП

Адвокати Петра Порошенка у Печерському райсуді Києва заявили, що формально він не є підозрюваним у справі про державну зраду та сприяння терористичній організації шляхом купівлі вугілля на окупованих територіях України у 2014-2015 роках.

Джерело: адвокат Ігор Головань у ході засідання суду

Пряма мова Голованя: “Захисникам не можуть бути зрозумілі процесуальні права та обов’язки на тій підставі, що Порошенко Петро Олексійович  н  е має статусу підозрюваного в цьому

Бондаренко, в якому н е заповнені графи прізвище, час і дата. Отже, жодного документа або іншого доказу, який би підтверджував факт повідомлення Порошенка про підозру, не існує. Ми його, в усякому разі, не бачили”.

Деталі: Згодом адвокат експрезидента попросив 2-3 години на ознайомлення зі справою.

Суд оголосив перерву до 14:00.

Нагадаємо: “Українська правда” публікувала повний текст підозри Петру Порошенкові 20 грудня 2021 року – того ж дня, коли Держбюро розслідувань заявило, що звинувачує п’ятого президента України у держзраді.

Передісторія:

20 грудня 2021 року колишньому президенту України, лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій. Його викликали на допит на 23 грудня, тоді як він був у Європі.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

6 січня 2022 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Петро Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду, де йому повинні обрати запобіжний захід.

 

ДБР оприлюднило деталі «вугільної» справи, у якій фігурує Порошенко

17.01.2022 11:17

Державне бюро розслідувань оприлюднило деталі справи щодо постачання вугілля з ОРДЛО у 2014-2015 роках, у якій фігурує експрезидент Петро Порошенко.

Як передає Укрінформ, їх під час брифінгу озвучила речниця відомства Тетяна Сапьян.

За версією відомства, у жовтні 2014 року представники вищого політичного керівництва Російської Федерації вирішили залучити до підривної діяльності на території України Віктора Медведчука.

“У свою чергу Медведчук, маючи політичні амбіції, погодився на пропозицію РФ. Усвідомлюючи, що самостійно, без кадрового впливу він не зможе досягти свого умислу, Медведчук досягнув певних домовленостей з Петром Порошенком, який, як Президент України, мав необхідні можливості впливу на вертикаль законодавчої і виконавчої влади”, – зазначила Сапьян.

При цьому, за її словами, упродовж серпня-жовтня 2014 року уряд України вживав заходів для диверсифікації джерел постачання вугілля. Зокрема, 14 серпня 2014 року відбулася нарада міністра енергетики Юрія Продана, на якій було рекомендовано укласти контракт на імпорт 1 млн т вугілля з ПАР.

На виконання цього рішення “Центренерго” уклало контракт з компанією, яка зобов’язалася поставити вугілля до України.

Також 20 листопада 2014 року міністр енергетики Продан підписав наказ, яким припинив виробничу та господарську діяльність усіх держпідприємств, що належали до сфер управління Міненерговугілля і які знаходилися в ОРДЛО, поінформували у ДБР.

“В цей час Медведчук і вище керівництво Російської Федерації розробили план створення штучного дефіциту вугілля. Медведчук взяв на себе функцію комунікатора з РФ, а Петро Порошенко залишив за собою управлінські, кадрові питання та адміністративний вплив. Медведчук залучив до схеми Сергія Кузяру, який мав зв’язки з представниками ОРДЛО”, – зазначила речниця відомства.

За версією ДБР, Російська Федерація спочатку штучно створила дефіцит вугілля для українських енергогенеруючих підприємств. Для цього РФ обмежила постачання вугілля за ще діючими тоді договорами купівлі-продажу.

У свою чергу, керівники ОРДЛО визначили по одному вугільнодобувному підприємству від “ЛНР/ДНР”, які виступили як постачальники вугілля для енергогенеруючих підприємств України, а після отримання авансу вони почали його відвантаження.

У подальшому, у листопаді 2015 року, на виконання цієї частини домовленостей Порошенко ініціюав засідання РНБО, на якому висловив сумніви щодо якості вугілля з ПАР і надав доручення Генпрокуратурі і Міністерству внутрішніх справ перевірити контракти.

Після цього Генпрокуратура провела обшуки у приміщенні Міненерго.

“Ініційовані Порошенком дії стали основною причиною для відмови від виконання контракту з ПАР, “Центренерго” опинилося у штучно створених умовах, за яких мало змогу імпортувати вугілля лише з підприємств ОРДЛО. При цьому Медведчук і Порошенко вчиняли адміністративний тиск на працівників Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Нацбанку, “Центренерго” щодо сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних оганізацій, укладання прямих договорів купівлі-продажу вугілля з підконтрольних терористам територій та сплати за це коштів, тим самим сприяючи діяльності незаконних терористичних оргнізацій “ДНР/ЛНР”, – зазначила Сапьян.

“Переслідуючи політичні інтереси, Петро Порошенко і Віктор Медведчук прийняли рішення про надання операцій з купівлі вугілля у підприємств “ЛНР/ДНР” вигляду звичайної господарської діяльності через перереєстрацію місць їх знаходження і надання їм розрахункових рахунків підконтрольної території, видаючи їх за національних виробників вугільної продукції. Така перереєстрація надала можливість включити підприємства до тимчасово порядку контролю за переміщенням всіх транспортних засобів та вантажів у межах Донецької і Луганської областей. Про результат домовленостей Медведчук доповідав керівництву Російської Федерації”, – розповіли у ДБР.

Як повідомляв Укрінформ, Порошенко прилетів рейсовим літаком із Варшави до Києва о 09:10.

Виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав повідомлення про підозру Порошенку у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, “діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема, з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”. Політика викликали на допит 23 грудня, однак він на нього не з’явився, бо перебував у закордонному відрядженні.

У вересні-листопаді 2021 року у цьому провадженні повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів – Віктору Медведчуку – та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину. Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля.

На думку слідства, своїми діями фігуранти поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, що, своєю чергою, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

 

Прикордонники запевняють, що не перешкоджали Порошенку: паспорт не відбирали

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 10:32  УП

У Державній прикордонній службі запевняють, що не перешкоджали поверненню п’ятого президента Петра Порошенка в Україну.

Джерело: Державна прикордонна служба

Дослівно: “У ході перетину державного кордону Петром Порошенком прикордонники чітко дотримувалися норм законодавства…

Під час заходів контролю про прибуття Петра Порошенка в Україну прикордонники повідомили представників правоохоронних органів.

Прикордонники також фіксували маніпуляції від окремих осіб, що, начебто, дану особу намагаються не пропустити в Україну”.

Деталі: У прикордонній службі пояснили, що повідомили правоохоронців про прибуття Порошенка, тому що ДПСУ на кордоні забезпечує розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду.

Водночас, за Конституцією, жоден громадянин України не може бути обмежений у праві повернутися в Україну: “Шкода, що не усі громадяни, в тому числі народні депутати та 5-й президент України не обізнані зі статтею 33 Конституції України”, – йдеться у повідомленні прикордонної служби.

Також зазначається, що певний час займає сам процес проходження прикордонного контролю, але одразу ж після оформлення документації Порошенка пропустили в Україну.

Що передувало: Після приземлення в Україні Порошенко заявив, що близько 15 хвилин правоохоронці, частина з яких була переодягнена у форму прикордонників, частина із них була у чорній формі, намагалися не допустити його на територію України.

Він сказав, що у нього забрали паспорт і більше 15 хвилин перевіряли його: “Вони пояснювали, що вони мають встановити мою особу, бо вони мають великий сумнів, що я є Порошенко”.

Порошенко також заявив, що прямо з аеропорту направиться до Печерського суду, де об 11.00 призначено засідання з обрання йому запобіжного заходу.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Підозрюваним у цій справі також є нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

 

У ДБР кажуть, що в аеропорту намагалися вручити Порошенку повістку в суд

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 10:12. УП

У Державному бюро розслідувань пояснили, що в аеропорту намагалися вручити процесуальні документи п’ятому президенту України Петру Порошенку, але той відмовився їх узяти.

Джерело: радник з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян на брифінгу 17 січня, відповідаючи на запитання журналістів

Пряма мова: “Дійсно співробітники ДБР намагалися вручити процесуальні документи, а саме повістку в суд”.

Деталі: За словами Сапьян, Порошенко відмовився від їх отримання. У ДБР також стверджують, що особи, які супроводжували політика, чинили опір правоохоронцям. Сапьян “тучно створили штовханину і втекли”.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи можливе затримання Порошенка, комунікатор ДБР запевнила, що “сила – це останнє що буде залучатися до цього процесу”.

Що було раніше: Порошенко 17 січня прилетів із Варшави до Києва. “Українська правда” веде онлайн повернення політика. На 11:00 17 січня у Печерському суді Києва призначене засідання, на якому обиратимуть запобіжний захід колишньому президенту у справі про державну зраду.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Підозрюваним у цій справі також є нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук. Сам Порошенко вважає справу проти нього замовною.

Раніше Порошенка викликали на допит, але він заявив, що перебуває за кордоном і повернеться в Україну в січні. Згодом стало відомо, що п’ятий президент прилетить 17 січня.

Державне бюро розслідувань заявило, що Порошенко вирішив вилетіти за кордон тоді, коли з’явилася інформація про підготовку йому підозри в держзраді.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

 

У Порошенка забирали паспорт, він все ж перетнув кордон 

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 09:34. УП

П’ятий президент Петро Порошенко прилетів до Києва, на митному контролі у нього забрали паспорт.

Джерело: власний кореспондент “Української правди” з місця події

Пряма мова Порошенка: “У мене забрали паспорт. Вони не допускають мене на територію України”.

Деталі: До митного контролю прибули співробітники ДБР.

Порошенко сказав, що його не пропускають в Україну і просив повернути йому паспорт. Виникла штовханина між прихильниками експрезидента і прикордонниками.

За кілька хвилин п’ятому президенту повернули його паспорт.

За словами Порошенка, це сталося після вказівки слідчого ДБР.

П’ятий президент перетнув кордон України.

В аеропорту Порошенко заявив, що співробітники ДБР, “частина з яких переодягнулася прикордонниками, упродовж 15 хв намагалися не допустити” його на територію України.

За його словами, паспорт у нього вилучили нібито для того, щоб “встановити його особу”.

Наразі Порошенко виступає перед своїми прихильниками.

Він заявив, що його хотіли затримати в аеропорту, але “злякалися людей”.

За словами Порошенка, він з аеропорту поїде до суду.

Пряма мова п’ятого президента: “Зараз ми рухаємося на суд, де дамо їм бій… Я вас всіх чекаю біля суду”.

Деталі: Трохи згодом у Державній прикордонній службі заявили, що не перешкоджали поверненню п’ятого президента Петра Порошенка в Україну. У прикордонній службі пояснили, що повідомили правоохоронців про прибуття Порошенка, тому що ДПСУ на кордоні забезпечує розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду.

Що було раніше: Порошенко 17 січня вилетів із Варшави до Києва. 17 січня об 11:00 Печерський суд Києва призначив засідання, на якому обиратимуть запобіжний захід колишньому президенту у справі про державну зраду.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Підозрюваним у цій справі також є нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук.

Раніше Порошенка викликали на допит, але він заявив, що перебуває за кордоном і повернеться в Україну в січні. Згодом стало відомо, що п’ятий президент прилетить 17 січня.

Державне бюро розслідувань заявило, що Порошенко вирішив вилетіти за кордон тоді, коли з’явилася інформація про підготовку йому підозри в держзраді.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

 

Настав час змінити політику Берліна щодо РФ: звернення німецьких експертів до уряду

ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 11:15  СПІЛЬНИЙ ЛИСТ 73 ПРОФІЛЬНИХ НІМЕЦЬКИХ ЕКСПЕРТІВ, УП

“Європейська правда” публікує відкритий лист 73 німецьких експертів з питань Східної Європи та міжнародної безпеки до уряду Німеччини та політичних партій, представлених у Бундестазі.

Цей текст, в оригіналі написаний німецькою мовою, був уперше опублікований у німецькому виданні Zeit Online, ЄвроПравда публікує переклад з дозволу авторів.

* * * * *

Останніми тижнями Росія ставить під сумнів європейський безпековий порядок, що склався після закінчення холодної війни. У хід йде масована, загрозлива концентрація військ на східних та південних кордонах України, інтенсивні антизахідні пропагандистські атаки, які не соромляться брехні, а також неприйнятні вимоги до НАТО та його країн-членів.

Росія при цьому сама просуває себе на міжнародній арені “як державу, яка перебуває під загрозою”, якій терміново потрібні “гарантії безпеки” з боку Заходу.

Кремль навмисне змінює сенс геополітичного поняття “гарантії безпеки”.

Необхідність таких запевнень (або гарантій) дійсно обговорюється з часів переговорів щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у 1968 році, але вони призначені для неядерних країн, а не ядерних супердержав.

Зараз у Росії більше атомних боєголовок, ніж у трьох ядерних державах НАТО – США, Великій Британії та Франції разом узятих. Москва має широкий спектр систем доставки своїх тисяч одиниць ядерної зброї – від міжконтинентальних балістичних ракет до далеких бомбардувальників та атомних підводних човнів. Вона має одну з трьох найпотужніших армій у світі, а також право вето в Раді Безпеки ООН.

Отже, Російська Федерація вже є однією з найбільш захищених у військовому плані держав.

Водночас Кремль використовує регулярні й нерегулярні війська, а також загрозу ядерного потенціалу для ведення різних війн та окупації територій колишніх радянських республік.

Не тільки у Східній, а й у Західній Європі, а також на інших континентах Кремль безсовісно демонструє претензії на “особливі права” на просування своїх інтересів на території інших суверенних держав.

В обхід міжнародних правил, договорів та організацій Москва полює на своїх ворогів у всьому світі. Кремль намагається втручатися у вибори, верховенство закону та соціальну згуртованість в інших країнах, у тому числі за допомогою пропагандистських кампаній, фальшивих новин та хакерських атак. Останнє він почасти робить таємно, але з очевидною метою втрутитися в демократичний процес ухвалення рішень в інших державах або дискредитувати його.

Одна з його цілей – підірвати політичну і територіальну цілісність пострадянських держав з перехідною економікою та демократією.

Німеччина – найбільша економіка Європи – три десятиліття спостерігає за цією діяльністю критично, але переважно бездіяльно.

У Молдові імперський реванш Москви розпочався ще 1992 року, одразу після розпаду СРСР, зі збройної інтервенції 14-ї російської армії. Її залишки офіційно перебувають у Придністров’ї і сьогодні, незважаючи на неодноразові вимоги демократично обраних молдовських урядів вивести війська та відповідні обіцянки Кремля.

Ні на цю, ні на подальші численні реваншистські авантюри Росії на пострадянському просторі та за його межами Німеччина не відреагувала адекватно.

Ба більше, зовнішня та зовнішньоекономічна політика Берліна сприяла політичному та економічному ослабленню східноєвропейських неядерних держав та геоекономічному посиленню ядерної наддержави, яка ставала дедалі нестриманішою.

У 2008 році Німеччина відіграла центральну роль у зусиллях РФ щодо запобігання вступу Грузії та України в НАТО.

У 2019 році уряд Німеччини домагався повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи, хоча Москва тоді не виконала і досі не виконує жодної з умов для цього досить символічного акту.

Для і без того нестійких українсько-російських відносин запуск першого газопроводу “Північний потік” у 2011-2012 роках (зовсім не обов’язковий з енергетичної та економічної точок зору) став катастрофою. Зараз схоже, що саме він підготував ґрунт для вторгнення Росії в Україну через два роки.

І хоча в 2021 році не була задіяна більша частина існуючих газотранспортних потужностей між Сибіром і ЄС, зараз Німеччина, з відкриттям газопроводу “Північний потік-2”, готується знищити економічні важелі впливу України на Росію, які ще залишилися.

Економічні санкції ЄС проти Москви, запроваджені 2014 року, були м’якими і не були достатньою відповіддю на дедалі агресивніший курс Кремля.

А на тлі “особливих відносин” Німеччини та Росії співпраця Німеччини в галузі розвитку, культури та освіти з Україною, Грузією або Молдовою створює поблажливість, поступливість у німецькій східній політиці. Ця співпраця не применшує серйозних помилок у політиці Німеччини щодо Росії, таких як запрошення Путіна виступити в Бундестазі в 2001 році або створення з 2008 року німецько-російського Партнерства заради модернізації.

Ці та подібні рішення Німеччини передбачали наявність у Москви особливих прав на пострадянському просторі всупереч непроханій присутності російських військ у Молдові та Грузії.

У світлі двадцяти років політичної пасивності Німеччини щодо російського неоімперіалізму напад Путіна на Україну в 2014 році здається майже логічним наслідком такої політики. Популярна німецька формула “Annäherung durch Verflechtung” (“зближення через взаємозалежність” або “зближення через залученість”), що означає підхід Берліна до Москви на основі співпраці, набула трагікомічного сенсу.

“Сфери впливу” Росії зійшлися зі східними кордонами ЄС.

Тепер Кремль уже ставить під сумнів політичний суверенітет Швеції та Фінляндії.

Він закликає до заборони на можливе майбутнє членство в НАТО не лише пострадянських, а й скандинавських країн. Кремль лякає всю Європу “військово-технічною” реакцією, якщо НАТО (за словами Путіна – “негайно”) не відреагує на далекосяжні вимоги Росії щодо перегляду європейського безпекового порядку.

Росія погрожує військовою ескалацією, якщо не отримає “гарантій безпеки” – тобто дозволу Кремлю призупинити дію міжнародного права в Європі.

Після таких маніпуляцій Німеччина має нарешті відмовитися від свого особливого східного політичного шляху.

Він сприймається як привілей для РФ не лише у Центрально-Східній Європі.

Злочини нацистської Німеччини на території нинішньої Росії у 1941-1944 роках не виправдовують нинішню німецьку стриманість у реакції на імперський реваншизм та правовий нігілізм Кремля. Це особливо актуально, коли – як у випадку з Україною – йдеться про російське вторгнення на визнану міжнародним правом територію іншої країни-жертви колишнього німецького експансіонізму (часів Другої світової війни).

Не можна миритися з демонстративним порушенням Росією основоположних принципів ООН, ОБСЄ та Ради Європи (офіційно визнаних і самою Москвою!) у Східній, а тепер і в Північній Європі.

Політика Німеччини щодо Росії має бути докорінно скоригована.

Якщо Берлін і надалі обмежуватиметься словесними чи символічними реакціями на російські ревізіоністські авантюри – це буде, як і в минулому, лише підштовхувати Кремль до нових.

На Німеччині лежить особлива відповідальність як на ключовій країні ЄС, НАТО та західної спільноти загалом.

В інтересах міжнародної безпеки, європейської інтеграції та загальних правил Берлін має нарешті ліквідувати розрив між своєю публічною риторикою та реальною практикою у Східній Європі. Це має втілитися у низці паралельних та конкретних заходів політичного, правового, дипломатичного, громадянського, технічного та економічного характеру. Німеччина є великим торговим, дослідницьким та інвестиційним партнером як Росії, так і країн Східного партнерства ЄС, а також провідною державою Європейського Союзу. У неї більше, а в деяких сферах – набагато більше можливостей досягти чогось, ніж у більшості інших західних країн.

Це стосується як стримування і санкцій щодо Росії, так і підтримки держав, розчленованих та переслідуваних Москвою. Берлін має поєднувати свою словесну підтримку з більш значними та ефективнішими діями, ніж це було досі.

Підписанти:

Д-р Ханнес Адомейт, старший науковий співробітник Інституту політики безпеки при Кільському університеті (ISPK)

Д-р Вера Аммер, член правління Міжнародного Меморіалу та Ініціативи “Демократична Україна”, Ойскірхен

Д-р Остен Баллер, правознавець, професор та голова НУО “Німецько-українська школа управління”, Берлін

Фолькер Бек, депутат парламенту у 1994–2017 роках, позаштатний викладач Центру релігійних досліджень (CERES), Університет Бохума

Д-р Карл Бетке, науковий співробітник кафедри історії Східної та Південно-Східної Європи, Лейпцизький університет

Д-р Флоріан Бібер, професор та директор Центру досліджень Південно-Східної Європи, Університет Граца

Д-р Катрін Бьокх, професорка та наукова співробітниця Інституту Лейбніца з вивчення Східної та Південно-Східної Європи (IOS), Регенсбург

Д-р Фальк Бомсдорф, правознавець, керівник Московського представництва Фонду ім. Фрідріха Науманна у 1993–2009 роках, Мюнхен

Д-р Карстен Брюггеманн, професор естонської та загальної історії, Талліннський університет, Естонія

Д-р Мартін Дітце, публіцист та перший голова Німецько-української культурної асоціації, Гамбург

Д-р Йорг Форбріг, директор з Центральної та Східної Європи, Німецький фонд ім. Маршалла США, Берлін

Д-р Аннетт Фрейберг-Інан, професорка теорії міжнародних відносин, Амстердамський університет

Д-р Ангелос Джаннакопулос, доцент DAAD з німецьких та європейських студій, Києво-Могилянська академія, Україна

Д-р Анке Гізен, член правління Міжнародного Меморіалу та Меморіалу Німеччини, Берлін

Вітольд Гнаук, історик, керуючий директор німецько-польського наукового фонду, Франкфурт-на-Одері

Д-р Густав К. Грессель, старший науковий співробітник програми “Розширена Європа”, Європейська рада з міжнародних відносин (ECFR), Берлін

Ірен Хан-Фур, політолог, член виконавчої ради Центру ліберальної сучасності (LibMod), Берлін

Ральф Гельбіг, культуролог, позаштатний журналіст телеканалів ARTE та MDR та оператор сайту “Georgia & South Caucasus”, Лейпциг

Д-р Ааґе Ансгар Гансен-Льове, до 2013 року – професор слов’янської філології, Університет ім. Людвіга Максиміліана, Мюнхен

Ребекка Гармс, депутат Європарламенту у 2004–2019 роках, колишня очільниця делегації ЄС у Парламентській асамблеї EURO-NEST, Вендланд

Ральф Гаска, іноземний пастор Німецької лютеранської церкви (EKD) у Києві у 2009-2015 рр.

Д-р Гвідо Гаусманн, професор та керівник відділу історії, Інститут Лейбніца з дослідження Східної та Південно-Східної Європи (IOS), Регенсбург

Якоб Гаутер, політолог, докторант Школи слов’янських та східноєвропейських досліджень (SSEES), Університетський коледж Лондона

Д-р Ріхард Герцінгер, публіцист, автор книг та оператор веб-сайту “hold these truths”, Берлін

Д-р Марен Гофіус, науковий співробітник факультету соціальних наук, Гамбурзький університет

Д-р Місте Готопп-Ріке, директор Інституту вивчення Кавказу, Татарики та Туркестану (ICATAT), Магдебург

Д-р Губертус Ф. Ян, професор історії Росії та Кавказу, Кембриджський університет, Англія

Д-р Керстін Сюзанна Йобст, професорка історії Східної Європи, Віденський університет

Д-р Маркус Кайзер, соціолог, президент Німецько-казахського університету (DKU), м. Алмати у 2015-2018 роках, Констанц

Д-р Крістіан Каунерт, професор міжнародної безпеки та завідувач кафедри ім. Жана Монне, Дублінський міський університет, Ірландія

Д-р Сара Кірхбергер, завідувачка відділу Інституту політики безпеки Кільського університету (ISPK)

Микола Клименюк, журналіст та керівник програми “Ініціатива Quorum” НУО “Європейський обмін”, Берлін

Геральд Кнаус, лауреат премії ім. Карла Карстенса Федеральної академії безпекової політики (BAKS) і голова Європейської ініціативи стабільності, Берлін

Д-р Герд Кьонен, історик, публіцист та автор книг, у тому числі “Комплекс Росії: німці та Схід 1900-1945”, Франкфурт-на-Майні

Петер Коллер, керуючий директор Bahnagentur Schöneberg та автор книг, у тому числі “Україна: керівництво для індивідуальних відкриттів”, Берлін

Доктор Йоахім Краузе, професор та директор Інституту політики безпеки Кільського університету (ISPK)

Корнеліус Охманн, політолог, керуючий директор Фонду німецько-польської співпраці, Варшава/Берлін

Д-р Отто Люхтергандт, колишній професор публічного права та східноєвропейського права, Гамбурзький університет

Д-р Карло Масала, професор міжнародної політики, Університет федеральних збройних сил, Мюнхен

Маркус Меккель, міністр закордонних справ НДР у 1990 році, член парламенту у 1990-2009 роках, голова Німецької ради Фонду німецько-польської співпраці, Берлін

Йоханна Мерінг, науковий співробітник кафедри ім. Генрі Кісінджера з безпеки та стратегічних досліджень, Боннський університет

Д-р Міхаель Мозер, професор слов’янської лінгвістики та текстової філології, Віденський університет

Андрій Новак, політолог, співзасновник Альянсу за вільну демократичну Росію, а також Russia Uncensored Deutsch, Нюрнберг

Барбара фон Ов-Фрейтаг, політолог, член правління Празького центру громадянського суспільства

Д-р Сюзанне Покай, історик та співробітниця факультету наук про життя Університету ім. Гумбольдта, Берлін

Рупрехт Поленц, член парламенту в 1994–2013 роках, з 2013 року – президент Німецької асоціації з досліджень Східної Європи (DGO), Мюнстер

Д-р Детлєв Пройссе, політолог, автор книг, колишній керівник програми підтримки іноземців Фонду ім. Конрада Аденауера, Гамбург

Манфред Квірінг, автор книг і колишній російський кореспондент Berliner Zeitung, Die Welt та Zürcher Sonntagszeitung, Хоен Ноєндорф

Валерія Радзієвська-Хан, член Консультативної ради та колишня керуюча директорка Форуму ім. Льва Копелєва, Кельн

Д-р Олівер Рейснер, професор європейських та кавказьких досліджень, Державний університет ім. Іллі Чавчавадзе, Тбілісі, Грузія

Д-р Фелікс Ріфер, політолог, автор книг та член Консультативної ради Форуму ім. Льва Копелєва, Бонн

Крістіна Рік, перекладачка, координаторка проєкту та член правління “Меморіал Німеччина”, Берлін

Д-р Штефан Родевальд, професор історії Східної та Південно-Східної Європи, Лейпцизький університет

Д-р Гжегож Россолінські-Лібе, науковий співробітник факультету історії та культурології, Вільний університет Берліна

Себастьян Шеффер, політолог, автор книг та керуючий директор Інституту Дунайського регіону та Центральної Європи (IDM), Відень

Штефані Шиффер, керуючий директор НУО “Європейський обмін” та голова Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE), Берлін

Д-р Франк Шіммельфенніг, професор європейської політики, Швейцарський федеральний технологічний інститут (ETH), Цюріх

Д-р Карл Шлегель, до 2013 року – професор історії Східної Європи, Європейський університет Віадріна, Франкфурт-на-Одері

Вінфрід Шнайдер-Детерс, економіст, автор книг, керівник Київського офісу Фонду ім. Фрідріха Еберта у 1995-2000 роках, Гейдельберг

Вернер Шульц, член парламенту в 1990-2005 роках, член Європарламенту в 2009-2014 роках, колишній заступник голови Комітету парламентської співпраці ЄС-Росія, Кухц

Д-р Герхард Сімон, колишній професор кафедри історії Східної Європи, Кельнський університет

Д-р Сюзанне Шпан, історик Східної Європи, публіцистка, позаштатна наукова співробітниця Вільнюського інституту політичного аналізу (VIPA), Берлін

Д-р Кай Штруве, доцент та науковий співробітник Інституту історії, Університет Галле-Віттенберг

Д-р Ернст-Йорг фон Штудніц, посол Федеративної Республіки Німеччина в Російській Федерації в 1995-2002 роках, Кенігсвінтер

Сергій Сумленний, кандидат політичних наук, автор книг, керівник Київського офісу Фонду ім. Генріха Белля у 2015-2021 роках, Берлін

Д-р Максиміліан Терхалле, підполковник (в резерві), запрошений професор Лондонської школи економіки та політичних наук

Д-р Штефан Троебст, до 2021 року – професор історії культури Східної Європи, Лейпцизький університет

Д-р Франк Умбах, науковий керівник Європейського кластеру з клімату, енергетики та ресурсної безпеки (EUCERS), Боннський університет

Д-р Андреас Умланд (ініціатор), аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень, Шведський інститут міжнародних справ

Д-р Елізабет Вебер, літературознавиця та театрознавиця, член Консультативної ради Форуму ім. Льва Копелєва, Кельн

Доктор Анна Вероніка Вендланд, наукова співробітниця Інституту історичних досліджень Східної та Центральної Європи ім. Гердера, Марбург

Д-р Александр Вьолль, професор культури та літератури Центральної та Східної Європи, Потсдамський університет

Д-р Сюзанне Воршех, наукова співробітниця Інституту європейських досліджень, Європейський університет Віадріна, Франкфурт-на-Одері

 

Месидж захопленим діалогом з Путіним

АЛЬОНА ГЕТЬМАНЧУК, директорка Центру “Нова Європа” (New Europe Center)д

17 січня 2022, 09:48. УП

На замовлення The New York Times написала для них Op-Ed (авторську колонку) про те, як міжнародні переговори щодо України виглядають з України.

Видання найбільше цього разу цікавили настрої в Україні – зокрема наскільки присутній страх, і в чому конкретно він проявляється (з-за кордону речі в Україні завжди виглядають драматичніше і страшніше, аніж з самої України).

Я ж, користаючись нагодою, спробувала донести до широкої міжнародної аудиторії кілька месиджів, які важливо було донести саме у цьому форматі. Не всі вони в повній мірі були відображені у фінальній версії, але рада, що принаймні частина таки збереглась.

-Жодні розмови не можна переводити в повноцінні переговори, якщо під час них Росія не відводить війська, а навпаки – збільшує присутність, як це було на минулому тижні (перекидання техніки з інших частин РФ, військові навчання, поява військових гелікоптерів). Замість того, щоб відвести приставлений до голови України пістолет перед переговорами, Росія дозволяла собі робити вигляд, що починає спускати курок.

-Відтак, усім захопленим діалогом з Путіним (захопленим у всіх значеннях), потрібно серйозно подбати про те, щоб формати діалогу не перевищили у своїй кількості формати стримування. І щоб формула “Жодних рішень про Україну без України” реально запрацювала (давно пропоную використовувати саме таку формулу, а не “нічого про Україну без України”, яка в принципі нереалістична і виглядає просто карикатурно, коли її повторюють, закриваючи перед Україною двері на черговому переговорному майданчику).

-Ніхто в Україні, попри уявлення в багатьох західних столицях, вже давно не просить США і НАТО прийти й захистити Україну. Все, що ми просимо – допомогти захиститись нам самим. Через стримування Путіна і військову допомогу Україні. А не через змішані сигнали, як це відбувалось з рішеннями навколо Північного Потоку-2 чи публічним червоним світлом у випадку конкретних кроків з інтеграції України до НАТО.

– І взагалі – найкращий спосіб захистити Україну – це захистити власні принципи й цінності: від несприйняття сфер впливу до збереження політики “відкритих дверей” НАТО. Захищаючи ці принципи, вони захищатимуть Україну, і навпаки.

– Тісна взаємодія України з НАТО не має згортатись внаслідок переговорів. Сигнали про готовність США пожертвувати кількістю військових навчань в Європі не можуть викликати жодного захоплення в Україні, враховуючи наскільки ці навчання є важливими для досягнення взаємосумісності української армії з арміями країн-членів. І взагалі – більшість укранців (59%), згідно з опитуванням на замовлення нашого Центру, не вірять, що Путін припинить агресію проти України, навіть якщо Україна відмовиться від наміру приєднатись в майбутньому до НАТО чи в ЄС (надала навіть лінк на це наше дослідження).

– Замість того, щоб і надалі зациклюватися на ризиках, пов’язаних з майбутнім членством України в НАТО, країнам-членам Альянсу – зокрема і США, варто нарешті розпочати серйозні дискусії про ризики НЕ запрошення України в НАТО. Щоб допомогти почати цю дискусію, надала навіть лінк на наше дослідження, в якому ми зробили першу спробу проаналізувати ці ризики (так, погоджуюсь, безсоромний піар, але ж в тему;)

– Українське суспільство, попри очікування в західних столицях, не паралізоване ні страхом, на панікою. 60% українців, які згідно з даними КМіС, готові чинити опір російському вторгненню – це понад 18 мільйонів людей. Мені дуже важливо було розшифрувати відсотки, адже саме кількість людей, а не відсотки, відображають масштаб і країни, і опору (спеціально консультувалась з цього приводу соціологами, щоб підказали мені коректну цифру). Водночас, мій головний месидж у цьому зв’язку був наступний: українці заслуговують на те, аби планувати свої життя згідно з їхніми мріями, а не згідно з імперіалістичними вибриками Путіна.

 

Петро Порошенко: «Може, й за ґратами, якщо відбуватиметься таке свавілля… Як казав класик: «Хай сильніше гримне буря» 

17 січня 2022, 00:55  Соня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua

У понеділок, 17 січня, Петро Порошенко повертається в Україну після майже місячного перебування за кордоном. І цього ж дня має постати перед судом, де йому обиратимуть запобіжний захід – Державне бюро розслідувань обвинувачує п’ятого президента України у скоєнні державної зради та сприянні терористичній групі чи організації. За версією слідства, Петро Порошенко у 2014 році нібито змовився з Віктором Медведчуком, а також чиновниками України та Росії для налагодження постачання вугілля з окупованих територій. При цьому, як стверджує обвинувачення, представникам ОРДЛО передавали значні суми готівкою, а альтернативні варіанти постачання вугілля, зокрема з Південної Африки, свідомо блокували.

16 січня шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна зустрілася з Петром Порошенком у Варшаві, звідки він планує вилетіти до Києва разом з адвокатами та групою соратників, і розпитала його про обставини справи, можливість арешту, контакти з Медведчуком, протистояння з Зеленським та лідерство в опозиції.

У понеділок ми також слідкуватимемо за перебігом судового засідання – вестимемо для вас репортаж. Окрім того підготуємо детальний аналіз фабули кримінального обвинувачення.

«Путін є мій ворог. Зеленський – усього лише опонент»

Уранці 17 січня ви повертаєтеся в Україну. Зрозуміло, подальші дії залежатимуть від того, як усе розгортатиметься. Вас затримують в аеропорту – один сценарій. Літак скеровують на інший аеродром – інший і так далі. Але якщо припустити, що все відбуватиметься штатно, то яким є ваш план – прямувати на суд чи спочатку намагатися потрапити на невідкладний прийом до Генеральної прокурорки? Раніше ви згадували, що маєте на це право як народний депутат.

(Дивиться на годинник.) Через 11 годин ви все побачите.

Насправді ми не закладаємо великої варіативності.

Усі ці питання потрібно ставити не мені – Зеленському. За останні 24 години в нього пройшли дві наради, кожна – з різним складом присутніх. Він дуже опікується цим питанням.

Вашим прибуттям в Україну?

Питанням Петра Порошенка в цілому.

Одну нараду він провів за участю працівників УДО. Іншу – з ширшим колом силовиків. І це ще раз показує, на жаль, неповну адекватність з точки зору реагування на ситуацію, що склалася.

У мене немає жодних емоцій. Просто хотілося б більшої адекватності в діях влади. І адекватності не в тому, щоб він проводив більше чи менше нарад щодо мого прибуття. Це його (Володимира Зеленського. – С.К.) справа. Якщо він має такі пріоритети, я з розумінням до цього ставлюся. Але якби ті зусилля, які Зеленський, Татаров, Смірнов, уся ця їхня камарилья, Симоненко з суддями, розвідка, Служба зовнішньої розвідки, Монастирський, якого постійного смикають, Баканов… якби такі самі зусилля докладали для протидії Росії, користі було б більше.

…Щодо до того, куди я спершу поїду. Хочу наголосити: політичний сезон в Україні починається лише з завтрашнього дня. Дотепер у нас були свята. Президент відпочивав, його камарилья – теж. Саме тому я вирішив повернутися 17 числа. Хоча Верховна Рада почне роботу де-факто ще через тиждень, але зараз іде  робота в комітетах. Отже, ми запропонували суду, що готові приїхати 17-го, і якщо суд вважає за потрібне, може призначити на цей день засідання. Як відомо, вони поставили 11 годину (початок судового засідання. – С.К.), щоб ми не встигли нікуди заїхати (з аеропорту. – С.К.), тож ми поїдемо відразу до суду. Я візьму участь у засіданні. Я готовий буду разом зі своїми захисниками продемонструвати суспільству абсолютну нікчемність звинувачення. Навіть не нікчемність – його відсутність. Там навіть немає що коментувати.

Про деталі справи поговоримо ще. Цікаво ж не тільки з адвокатами, а саме ваше бачення. Але спочатку про повернення. На понеділок у Києві анонсовано два великі мітинги на вашу підтримку – в «Жулянах» і під судом. Але це разові акції. Якщо сценарій розгортатиметься в негативний для вас спосіб, тобто буде затримання, чи намагатиметься ваша команда зробити такі заходи регулярними? Не те щоб Майдан, але…

Ви знаєте, що я є учасником і організатором усіх наших революцій. Тож можу сказати як досвідчена людина…

Що справжній Майдан не вийде за одну конкретну персоналію, що це довго і складно, а зараз ще й холодно.

Слухайте, люди виходили і в мінус 25. І «тримали» площу довго. Тож ці ваші три тези не поділяю. Але скажу, що Майдан може організувати лише влада – своїми безглуздими діями.

Маю наголосити: якщо влада отямиться, буде працювати на єдність країни для відсічі агресора, Петро Порошенко, «Європейська Солідарність» і, переконаний, більшість демократичних сил підтримуватимуть це.

Я пропонував: давайте зберемо Верховну Раду (вочевидь, йдеться про спеціальне засідання щодо напруження вздовж українських кордонів, – С.К.). Ми готові надати весь досвід і всю інформацію для того, щоб ефективно давати відсіч агресору – не лише на лінії зіткнення, а й усередині країни. Якщо влада не хоче збирати Верховну Раду – зберіть РНБО з головами фракцій. Якщо влада не захоче збирати РНБО, я готовий взяти за руку пана Зеленського і вести його для об’єднання суспільства, для того, щоб підвищити ефективність дій проти Путіна.

Ну, ми зараз не про Путіна говоримо.

Стривайте! Сьогодні в українській владі не розуміють серйозність викликів! Не розуміють кроків, які треба робити. Коли вони – на переговорах із західними партнерами – лише попросять про допомогу, цього абсолютно недостатньо.

А комплекс проблем, з яким ми стикнулися – це не те що я критикую, це ж об’єктивно – в енергетиці комплекс проблем невирішуваний, в економці аналогічно – зовнішні ринки для нас закриті. Курсова політика непередбачувана. Економіка України неконкурентноспроможна за цих цін на енергоносії.

Не кажу, що ситуація безвихідна. У 2014 році вона була гірша. Я знаю, як дати їй раду, але цим треба займатися. Якщо ж влада займається переслідуванням опозиції, проблема є вже не в Порошенка, проблема є вже в України.

Львівська “Солідарність” збирається завтра в місцевому аеропорту о першій. Навіщо, якщо рейс з Варшави до Києва прибуває о дев’ятій ранку?

Я не є координатором масових акцій. Ми не працюємо і не будемо працювати на дестабілізацію ситуації в країні. Але ще раз кажу: Майдан може організувати лише влада. Якщо вона діятиме так, уже незалежно від волі Порошенка, ситуація піде в рознос і цим уже точно скористається Путін.

Путін є мій ворог. Зеленський – усього лише опонент.

«Підозра Коломойському давно готова»

Прокуратура просить для вас заставу в мільярд гривень. Звичайно, суд може назвати іншу цифру, поза тим. Чи готові ви платити таку заставу, аби уникнути ув’язнення?

У суді треба обговорювати зміст підозри, а не розмір застави. У всіх же є чітке розуміння: глобальна мета – усунення Порошенка від політичної діяльності. Свого часу так від політичної діяльності усували Луценка, Тимошенко – конкурентів з парламентських перегонів.

Тож для мене питання застави суто технічне. Бо тут насправді йдеться про політичні переслідування без будь-яких причин.

Мене не цікавить застава! Але я буду робити все, щоб якомога більш ефективно продовжити політичну діяльність. Якщо моїм поїздкам у регіони, поїздкам для зустрічей з нашими міжнародними партнерами перешкоджатимуть, я проти цього боротимусь – навіть якщо застава дозволятиме мені не бути за ґратами.

(Після паузи.) Я ще виберу. Може, й за ґратами, якщо відбуватиметься таке свавілля… Як сказав класик: «Хай сильніше гримне буря».

Тобто ви морально готові до арешту?

А у вас є сумніви?

Ну, це серйозна заява.

Таким не можна хизуватися, це було б дивно.

…Я довгий час працюю в опозиції, і постійно по мені відбуваються абсолютно безглузді розслідування. Можливо, для мене, як Порошенка, це могла б бути й виборча технологія. Але для країни… Розумієте, коли п’ятий президент, який робив для країни те, те і те, перебуває під політичним переслідуванням в абсолютно бездоказових справах, це перетворює демократичну європейську Україну, що претендує на членство в ЄС, на пострадянську авторитарну державу. Оцього я точно допустити не можу.

Свого часу Юлія Тимошенко теж говорила, що готова до арешту. Соратники вмовляли її поїхати, але вона відмовлялася – була переконана, що тюрма – то ненадовго. Але за першою справою відкрили другу, за другою – третю, за третьою – четверту, це все тягнулося безконечно, і будьмо щирими, якби не втеча Януковича, вона ще дуже довго сиділа б.

Перше – я не сяду. Друге – я не дозволю себе посадити. Я – не Тимошенко.

У сенсі?

У прямому. Я дуже добре знаю Тимошенко, і я – не вона. Третя позиція – я буду діяти максимально ефективно для того, щоб захистити Україну. Захищаючи себе, я твердо переконаний, що захищаю Україну.

Я вас із нею й не порівнюю

Ні-ні, ви не порівнюйте ситуацію в країні в 10-12 році і зараз.

То ви ж самі почали. Сказали, що Янукович теж так боровся з політичними опонентами.

Тоді не було війни! Тому зараз ціна за внутрішню дестабілізацію може бути набагато вища.

Вас цікавить, як я боротимусь? Вибачте, але, з усією до вас повагою, я не розкрию деталей.

У неділю на брифінгу ви сказали, що головним замовником справи проти вас є Ігор Коломойський. Мовляв, це помста за націоналізацію Приватбанку.

Так.

Трохи дивно чути, оскільки останнім часом відносини Зеленського і Коломойського близькими не назвеш. М’яко кажучи, вони погіршилися.

У кого, у Міндіча і Зеленського?

Ви згадували не Міндіча, а Коломойського.

Я казав – Коломойський і його камарилья.

Ну, вибачте.

Я стверджую, що Коломойський має вирішальний вплив на рішення Зеленського. Мав, має і буде продовжувати мати. Припускаю, йому є чим Зеленського шантажувати. Інакше неможливо пояснити, чому Коломойському досі – попри всю наявну доказову базу – не пред’явлена підозра, а Порошенкові пред’явлена

Ігор Валерійович має серйозні проблеми з американським правосуддям. І Міндіч, до речі, теж.

Але ж не з українським!

Та ви що?! (Іронічно.)

Так, було навіть спеціальне звернення з цього приводу.

А вони (санкції, – С.К.) введені? Те, що Зеленський каже у відосиках, і те, що робить як президент – це, як говорять в Одесі, дві великі різниці.

Якщо він щиро підтримав, то де арешт майна Коломойського? Де санкції, які застосовані? Чому не предʼявлена підозра? Можете мені пояснити, чому за майже три роки Зеленського не предʼявлена підозра (Коломойському, – С.К.)?

А я вам скажу – бо прокурор її не підписує!

А вона існує?

Звичайно. Вона готова вже три роки.

Але Венедіктова не підписує?

Ніхто не підписує.

І чесний Рябошапка теж не підписував?

Зеленський забороняє будь-кому підписувати підозру Коломойському.

Усе ж таки. Позиції Ігоря Валерійовича сьогодні сприятливими не назвеш. На Центренерго керівництво змінено, АМКУ постійно штрафує його компанії.

Вам розказати, на чому Коломойський за останній рік заробив мільярд?

На чому?

Розкажу пізніше, вам буде цікаво.

«Я не можу коментувати, що говорить ДБР. Вони брешуть. Вони божевільні»

Ви вже прокоментували закиди ДБР щодо того, що взяли квиток з Києва до Стамбула буквально в останній момент, хоча ваші адвокати говорили, що поїздка планувалася заздалегідь. Але мені от що цікаво: чому ви не прийняли підозру у слідчих, коли вони намагалися вам її вручити під Верховною Радою? Ще й водія свого негарно облаяли. Ви ж розуміли, з чим вони – слідчі – прийшли до вас. 

Ні, я не розумів. Але розумів, що проти мене готується сценарій відосиків. Про це чесно і відверто сказав Портнов: мовляв, їхнє завдання – вручити Порошенкові 60 повісток у 30 справах.

Я хочу наголосити, що це не є розслідування справ, це не є розслідування підозр, якихось дій, це сценарій технологічної ліквідації політичного конкурента. Соню, ви направду вважаєте, що я повинен грати роль актора в цьому абсолютно низькопробному тіктоковому серіалі? Не робив цього і не робитиму!

Вчасно поїхавши, ви як мінімум виграли час.

Я не дам їм можливості використати правоохоронну систему в політико-технологічній боротьбі! Тому що, повторюю, нічого спільного з боротьбою зі злочинністю це не має.

Сьогодні вони дуже сподівались, що я затримаюсь, не повернусь.

…У вас є якісь докази, якісь речі, які ви суспільству можете оприлюднити? Ні. Потрібні відосики. Вам хочеться пісень? Потрібні відосики? Я покажу вам відосики! (Переходить на підвищений тон.) Сумно не буде.

Ви говорите про політичне переслідування…

Про це весь світ говорить.

Ок, але у вашій справі фігурує Віктор Медведчук. Це ж одна справа, по суті. І, за логікою, якщо щодо вас іде політичне переслідування, то і щодо нього також. Але чому тоді за пів року ні ви, ні депутати «Європейської солідарності» жодного разу не сказали цього про Віктора Володимировича?

А чому я маю коментувати Медведчука?

Моя позиція: я як президент робив усе від мене залежне в 14-15 роках для того, щоб розв’язувати проблеми, за які – за Конституцією – несе відповідальність президент. Це є питання зовнішньої політики. І абсолютно більшість світу вважає, що ми проводили дуже ефективно зовнішню політику.

Це є питання енергетичної безпеки, коли ми не просто не мали вугілля, не мали енергетики, не мали ядерної енергетики. Найголовніше – не мали грошей.

Ви памʼятаєте, що все це відбувалося напередодні реструктуризації боргу, коли держава була фактично державою-банкрутом. І в цих умовах я робив усе від мене залежне для того, щоб захистити Україну. Ще – дуже важливо – нічого за межами президентських повноважень, за межами забезпечення енергетичної безпеки я не робив. Ні з Медведчуком, ні з кимось іншим. Тому з якого біса мені коментувати дії, до яких я не маю ніякого відношення?

ДБР стверджує, що на окупованих територіях шахтарям неможливо було заплатити інакше, ніж готівкою. Передачу якої зі свого боку забезпечували бойовики, що, власне, і є фінансуванням тероризму.

Я не можу коментувати, що говорить ДБР. Вони брешуть. Вони божевільні. І щоб вам було абсолютно комфортно – усі ці питання ви можете поставити моїм адвокатам. Але наголошую, що до компетенції президента не входить не/платити шахтарям, підприємствам, усе це компетенція директора підприємства й уряду.

Додам, що я підтримаю дії уряду, які вони вчиняли на виконання, в тому числі, доручень РНБО – щодо забезпечення енергетичної безпеки.

Не всі в уряді були задоволені зривом постачань африканського вугілля. Так, Арсен Аваков тоді називав це «спробою поставити Україну в залежність від окупантів».

То спитайте в Авакова, нехай прокоментує!

По-перше, мені невідомо про зрив африканського контракту. У нас була злочинна оборудка, про яку написали МВС – Аваков і СБУ – Наливайченко прямо на засіданні РНБО. Було доручено всім розібратися. Спробувати прибрати з контрактів офшори, вийти на виробників, забезпечити якість вугілля і забезпечити конкурентоздатну ціну. Нічого більше там не було. І я хочу відповідально заявити, що ніколи ніяких вказівок про порушення закону я не давав, не даю і давати не буду.

ДБР заявляло про наміри влаштувати вам перехресний допит з Медведчуком. 

Я цього не коментую. Уперше чую. У них були два роки на виконання замовлення Офісу президента щодо побудови політико-технологічної спроби привʼязати Порошенка до Медведчука. Іван Степанович Плющ покійний колись сказав …

«Впихнуть невпихуємоє»?

Точно.

Добре. Наостанок. Ви кілька разів сказали, що є лідером опозиції. А як же ЮліяВолодимирівна…

(Сміється.) Я вважаю, що демократична опозиція, до якої я також відношу і Юлію Володимирівну, має в умовах високого ризику російської агресії обʼєднатись і скоординувати свої зусилля. Я зі свого боку. І Олександр Валентинович Турчинов, наскільки мені відомо, веде дуже активні переговори про обʼєднання всіх політичних сил у єдину демократичну опозицію.

Хіба вони з Юлією Володимирівною примирилися, я щось пропустила?

А лідером опозиції не я себе назвав. Є заява Міжнародного демократичного союзу, де написано про переслідування “лідера опозиції”. Ще була заява Європейської народної партії. Я лише їх дослівно цитую.

Зовсім останнє. Ви говорите про широку міжнародну підтримку.

…так, у  нас дуже хороша, сильна міжнародна підтримка.

Так, на рівні заяв і «занепокоєності». Але навіть якщо вас заарештують, навряд чи це спричинить санкції проти України.

Часто згадують Навального (ЗМІ вказують на те, що він також повернувся до Росії 17 січня, але рік тому, – С.К.), разом з ним – “список Магнітського”. Якщо вони (влада, – С.К.) йтимуть подібним шляхом, санкції у вигляді аналогічного “списку Магнітського” для них, як для виконавців, невідворотні.

 

Петро Порошенко: Зеленський – людина неадекватна і це небезпечно для країни

СЕВГІЛЬ МУСАЄВА — ПОНЕДІЛОК, 17 СІЧНЯ 2022, 14:27. УП

В “Української правди” завжди були непрості відносини із п’ятим президентом України Петром Порошенком. Як і з будь-яким іншим очільником держави.

Протягом правління Порошенка УП публікувала розслідування про корупційні оборудки в оборонній сфері, висвітлювала зловживання в енергетичному секторі. В них є і факти, що лягли в основу так званої вугільної справи.

Через критику Порошенка журналісти УП нерідко ставали мішенню для його палких онлайн-прихильників. А восени 2016 року вже після загибелі нашого колеги Павла Шеремета, розслідування якої Порошенко свого часу назвав справою честі, ми оприлюднили факти стеження за роботою редакції. За словами джерел, аналітичні записки про плани редакції читали саме в Адміністрації президента.

Кілька років тому під час зустрічі із колишнім головою держави я емоційно пообіцяла: незважаючи на все це, УП буде тим виданням, яке висвітлюватиме всі події та візьме інтерв’ю у нього, якщо йому загрожуватиме кримінальне переслідування та арешт.

У грудні 2021 року ця перспектива виявилася реальною.

Перед новорічними святами п’ятому президенту виписали підозру в державній зраді. Йдеться про історію 2014-2015 року, коли уряд купував вугілля у шахт, захоплених бойовиками.

Схеми, за версією слідства, ініціювали російські високопосадовці. Поставки антрациту, як зазначено у підозрі, де факто фінансово підтримували бойовиків.

Крім Порошенка у справі фігурують проросійський політик Віктор Медведчук, який разом із експрезидентом нібито організовував весь процес, бізнесмен Сергій Кузяра, якому відводять роль перемовника, та ексміністр енергетики Володимир Демчишин.

Сам Порошенко втік з-під носа слідчих, які принесли йому повістку. Пізніше він разом із адвокатами переконував, що не ховається і не збирається тікати від правоохоронців. А повернеться 17 січня.

УП вирушила у подорож з Варшави до Києва разом із експрезидентом.

О 5:20 ранку 17 січня Порошенко у піднесеному настрої з’явився в аеропорту Варшави у супроводі однопартійців, дружини та своїх адвокатів Іллі Новікова та Ігоря Голованя.

Ранкова кава із круасаном, фото із членами Європейської Солідарності та пасажирами рейсу лоукосту WizzAir.

У Варшаві сильний вітер, який здається хитає навіть літак. Але незважаючи на толокнечу через журналістів, роздратованих бортпровідниць та погодні умови, злітаємо.

На висоті кілька тисяч метрів Порошенко погоджується відповісти на питання УП.

– Петро Олексійовичу, чому саме Варшаву ви обрали місцем для повернення? Не логічніше було б летіти з Брюсселю? У Польщі сьогодні панують євроскептичні настрої.

– Я не шукав ніякого символізму, Севгіль. Тут дуже проста відповідь – найраніше до Києва прибуває рейс із Варшави. Якщо я пообіцяв бути 17-го, то хотів бути з початку дня, і найперший рейс, який був знайдений, прибуває о 9 ранку, тому Варшава.

По-друге, з Варшави дуже зручна логістика, переліт займає трошки більше години.

По-третє, дуже легко зібрати у Варшаві людей, є потужна українська громада, велика кількість польських політиків підтримує Україну. Комплекс цих факторів схилили терези на користь Варшави.

– Якими були ці кілька тижнів після вашого від’їзду з України? Чи залишали ви європейський континент?

– Моя позиція була така – я не коментую, де я був. Але разом із зустрічами з міжнародними політиками, для мене була важлива абсолютно людська мета.

Думаю, ви мене зрозумієте, через ковід я не бачив своїх онуків більше року, я з ними спілкувався тільки через відеозв’язок. І я не міг тільки через забаганки Зеленського – бо він прагнув, щоб я був поганим актором в його дешевих шоу-відосіках – дарувати йому ці подарунки і був налаштований діяти за своїм сценарієм.

Я мав велику кількість зустрічей з політиками, я відвідав велику кількість європейських столиць.

– Тобто ви не залишали Європейський Союз?

– Я не коментую своє місце перебування. Це були європейські країни. Я спробую натякнути – Азори, Мадейра формально не знаходяться на європейському континенті, але належать європейським країнам. Так що з великої точки зору я був в Європейському Союзі.

– Не шкодуєте, що ви так емоційно сприйняли історію, коли вам намагались вручити підозру?

– Ні, не шкодую аж ніяк, тому що це абсолютно викривлена позиція. В нас була дуже дивна позиція водія, тому що ми дійсно запізнювалися на зустріч. Мій помічник мав сідати в іншу машину, і так було заплановано заздалегідь. Водія чомусь переклинило, і ми півтори хвилини не їхали. І, звичайно, це не передбачалося для інших вух. Я вибачився перед водієм. Він не може пояснити, чому його переклинило, він злякався.

Я можу вам сказати, що мій помічник і охорона сказали, що там, на виході, стояли якісь пранкери, блогери. І я точно не знав, що це ДБР. Вони почали кричати, коли ми де-факто вже почали рухатись.

І я не був налаштований спілкуватись з замовниками подібних справ. (У цей момент Костянтин Єлісєєв передає Цеголку записку, яку той демонструє Порошенку. На ній зазначено, що можна згадати про обшуки у команди –УП).

Плюс до цього я не сприймаю, що після цих всіх акцій ми мали другу серію, коли у більшості членів команди були проведені обшуки. Я сподіваюсь, шукали вугілля. Вони нічого не знайшли.

– Але ви ж знали, що підозра готується, і що вона буде?

– Ні, я був переконаний, що її не буде. І насправді, станом на 17 число її не було. Ви почуєте це в суді, я не хочу забирати хліб у своїх адвокатів. На 17 число не було ніяких підозр, не було ніякого мого процесуального статусу, там не було нічого.

– Тобто ви натякаєте, що це було емоційне рішення влади?

– Звичайно, я й зараз так вважаю. Його важко зрозуміти.

Ніхто не хотів підписувати підозру, бо це самогубство. Але я вважаю, що це не просто емоційні, це неадекватні дії влади, які викликані абсолютно неадекватною поведінкою Зеленського, який викручує руки, тупочить ногами, проводить особисті наради і вимагає від правоохоронних органів…

– Що на цих нарадах обговорювалось?

– Я знаю все, що там обговорювалось.

– Якісь сценарії?

– Вони не обговорюють сценарії.

Судді, правоохоронці, слідчі, всі намагаються уникнути незаконних дій, розуміючи, що через рік-півтора доведеться за це відповідати. Я подумаю, чи залишати вам це в інтерв’ю, чи ні, але Зеленський – людина неадекватна і це небезпечно для країни.

Підкреслюю, не йдеться про те, що небезпечний для Порошенка. Прийняття рішень в такому неадекватному стані небезпечно для країни. В тому числі при прийнятті рішень про переслідування опозиції, в тому числі рішень і по вибірковому правосуддю, в тому числі рішень, коли президентською владою знищується демократія в країні.

– Ви казали, що дату 17 січня ви випадково обрали. Але вона збігається з датою повернення в Росію Олексія Навального

– Я сказав вчора, і зараз можу підтвердити, що мені ці паралелі провів Ілля Новіков, який дуже близько знає Навального. Я з Навальним не знайомий.

– Але здається, що ви все ж таки хочете провести паралелі з політичним переслідуванням російського опозиціонера… Медійно так це виглядає…

– Якби я хотів, я би провів, але якщо ви помітили, ці паралелі проводять замість мене.

Я їх не використовую, тому що насправді це виглядає дуже огидно і жалюгідно. Але я хочу сказати, що сценарій Навального в Україні не пройде.

– Чому?

– Тому що Україна – не Росія. Тому що в Україні набагато більш розвинуте громадянське суспільство.

– У нас сиділи вже і Тимошенко, і Луценко…

– Коли?

– За часів Януковича.

– Це було 10 років тому. А що трапилося за останні 8 років? Країна втратила 17 тисяч життів. Країна вже інша. І я сподіваюся, що ці зміни незворушні.

– Тобто ви сподіваєтесь, що доля Тимошенко і Луценка вас омине?

– Чи може бути якийсь перетин червоних ліній? Може. Чи закінчиться це погано для країни? Так.Чи закінчиться це погано для влади? Так.

Я є один із учасників революції Помаранчевої, один із її організаторів, і учасник Революції Гідності, один із її організаторів. Я можу сказати, що велика помилка, якщо хтось думає, що всі революції, всі Майдани може організувати одна людина, або їх можна організувати за гроші. Це не так.

Відповідальність і організацію подібних дуже небезпечних для держави дій може зробити тільки влада. І от влада зараз рухається в цьому напрямку. Я категоричний противник цього зараз – перед обличчям того, що у нас на кордоні Росія, і що Путін сповнений рішучості ліквідувати Україну.

І я, як державник, наша політична сила будемо поводити себе дуже відповідально, закликаючи до єдності, незважаючи на якісь корпоративні або політичні особливості та інтереси. В першу чергу, ми будемо діяти в інтересах держави.

– Я вже теж проводила паралелі, що був ще один політик – Михайло Саакашвілі, який повертався свого часу із Польщі

– Я вже прокоментував це. Хочете ще раз?

– Так, мені це цікаво. Ви говорили про переслідування, в тому числі, з боку нинішньої влади, і що за вами слідкують, що прослуховуються ваші телефони, що сотні людей залучені та мільйони гривень витрачається на це все. Але…

– Я вам можу це лише підтвердити.

– Але за часів Порошенка така практика існувала стосовно Саакашвілі, та інших людей.

– Ні.

– Але, наприклад, перехвати якихось розмов про переворот із Сергієм Курченком…. Можна провести паралелі.

– Вибачте, перехвати розмов з Курченком – мова йдеться про національну безпеку (роздратовано).

Але, я хочу наголосити, що Саакашвілі не був, не є і не буде лідером української опозиції. Саакашвілі – грузинський політик, який дуже багато зробив для Грузії.

– На той час він також представляв в Україні опозиційне крило, скажімо так.

– Це ви так думаєте. І я ще раз наголошую, що я залюбки би прокоментував поведінку, мотивацію Саакашвілі, тому що я вважаю, що Саакашвілі зразка 2003-го, 2008-го і 2021-го, 2022-го років – це різні люди. Але я не буду це коментувати, поки він знаходиться у в’язниці. Я вважаю це некоректно.

– Добре, але ж справа Корбана так само…

– І що? (Емоційно.)

– І це також дехто вважав політичним переслідуванням…

– Кого?

– Корбана.

– Ні, Корбан ніякого відношення там не мав. Корбан представляв Коломойського. І щодо Коломойського: чи був Коломойський опозицією? Це ви визначили. Я вважаю, що Коломойський політичною опозицією не був.

Коломойський був, є і залишається надзвичайно небезпечним грабіжником держави, корупціонером і раковою пухлиною держави. І просто Корбан на той час був виконавцем волі Коломойського.

А зараз Корбан робить дуже важливу роботу в місті. Наскільки я розумію, він розібрався в оцінках Коломойського і я вважаю, зробив абсолютно правильні висновки.

Але якщо йдеться, чи принципово ми захищали державу від Коломойського?

Да, захищали. І чи шкодую я про це? Ні, не шкодую. Хоча зараз мені за це доводиться платити високу ціну. Бо організатором мого переслідування зараз є Коломойський.

– Давайте поговоримо про справу. Ви знали про постачання вугілля з окупованих територій, яким керував Демчишин?

– Ні, бо він не керував, бо він не постачав. Я займався питаннями енергетичної безпеки (Адвокати Порошенка у своєму інтерв’ю дослівно стверджували: “Ми ж сказали, що він про це знав, але цим не займався”). В Україні взагалі не було вугілля. Коли ми були проінформовані на засіданні РНБО з боку МВС і з боку СБУ, з боку інших правоохоронних органів про те, що вугілля, яке через офшори завозиться втридорога, неякісне…

– Хто вас проінформував про це? Хто, за даними правоохоронців, був залучений до схеми?

– Всі були. Була довідка МВС, була довідка СБУ.

Вони надали оперативну інформацію, яка потім в процесі розслідування кримінальної справи знайшла повне своє підтвердження.

Ви про це почуєте на суді, але зараз я можу вам сказати: перед вами є два контракта.

Один контракт – і ви завжди про це має пам’ятати – це не є вугілля з окупованої території. Це є вугілля, яке постачається державними шахтами, які зареєстровані на підконтрольній території. Які платять податки в державний бюджет України, які платять нарахування на зарплату в державний бюджет України. На яких працюють люди, оформлені на державному підприємстві, яке постачає якісне вугілля, яке в два з половиною рази дешевше. Навіть якщо це зараз хтось аналізує, за абсолютно достовірною інформацією, кошти цих підприємств спрямовані на виплату заробітної плати.

Якщо це вважається фінансування тероризму, тоді постачання води Донбасу – теж фінансування тероризму. Виплати пенсій пенсіонерам на окупованій території – теж фінансування тероризму.

Але це є наші міжнародні зобов’язання. Якщо ви візьмете заяви країн-учасниць “Нормандського формату”, заяви США, ви в цьому можете легко переконатися.

І друга позиція: розбираючи корупційний контракт з офшорами, які не мають ніякого відношення до постачання вугілля саме з Південної Африки, ви забуваєте, що саме в цей час було дано доручення укласти всі необхідні угоди.

Більше того, я в листопаді-грудні 2014 року особисто провів переговори з прем’єром Австралії…

– Добре… Але з ваших слів зараз випливає, що ви не могли не знати про постачання вугілля з окупованих територій, хоча ви стверджуєте, що не знали про це…

– Ні. Я знав, що є в країні віялові відключення. І це тоді, коли люди вмирають в лікарнях, тому що немає світла. А на рахунках державних підприємств немає грошей, в золотовалютних резервах немає валюти…

– Добре, я зрозуміла… Чи брав Медведчук участь у поставках вугілля? Яка була роль в цьому процесі у Сергія Кузяри?

– Звідки я знаю? (роздратовано). Думаю, що ні. Але зі мною він це питання точно ніколи не обговорював. Я обговорював не з Медведчуком. Я обговорював питання енергетичної безпеки.

– З Демчишиним?

– Ні! Я обговорював з урядом. Бо це не є повноваження президента – контракти, поставки і все таке інше. Це блискуче зробив уряд, а я уряд підтримував в цьому.

– Кого саме в уряді?

– Уряд. Весь уряд, бо це є його повноваження. Я просто не розумію, в чому брали участь (починає підвищувати голос).

Якщо йдеться про якісь контракти, якісь фірми… Я не знаю. Я з Медведчуком ніколи не обговорював. Я ніколи в житті не бачив Кузяру та інших. Хоча на сьогоднішній день я з подивом дізнався, що його чотири місяці тримають у в’язниці під заставу мільярд для того, щоб він дав покази проти мене.

Взагалі десятки людей влада Зеленського тримає у в’язниці, вибиваючи покази. Ви вважаєте, що це не є вибіркове правосуддя, що це не є переслідування опозиції? Це є прийнятним в демократичних країнах? Я впевнений, що ви з цим не згодні і в це не вірите.

Друга позиція: є офіційне звинувачення у державній зраді. Вони адвокатам відповіли, що вже і розслідування закінчили. Ви – видання, яке дуже ретельно проводить всі розслідування. Будь ласка… Я просто обурений тим, що в справі, яка є виключно…

– Господарською?

– Ні, там немає нічого. Там є політтехнологічний прийом. Мене, як лідера і з точки зору підтримки, і з точки зору рейтингу, з точки зору всіх політичних протистоянь із Зеленським, намагаються політтехнологічним прийомом прив’язати до того, чого немає.

– До Медведчука?

– І до Медведчука в тому числі. Щось є – будь ласка, я готовий коментувати свої розпорядження, свої розмови, свої доручення. І свої дії. І коли я попросив, що мені треба прокоментувати, є два документи: засідання РНБО і пресконференція. Я просто раджу – перечитайте три документи: підозру, де нічого немає…

– Я дуже уважно її читала.

– Я готовий це коментувати. От сидить Ілля, я його попрошу, будь ласка!

– Ми вже з ним спілкувалися. (У розмову намагається втрутитися Ілля Новіков та Святослав Цеголко – УП). Скажіть, будь ласка, ви вчора теж звинуватили Зеленського у постачанні вугілля.

– Оце є ваше розслідування.(Порошенку передають аркуші паперу із посиланнями на розслідування “Української правди” – УП).

– Я знаю ці розслідування та факти. Але у мене інше питання. Ви вчора звинуватили Зеленського у постачанні вугілля….

– Якщо ви п’ятий раз повторите, я вам швидше не відповім. Про це ж ви писали, і не сьогодні, тоді ( у 2014 році)

А як я, як президент, мав (тоді) реагувати, коли шановане мною видання “Українська правда” повторює довідку, яку дали правоохоронні органи?

Знаходить повне підтвердження в експертизах, в розслідуваннях, в усьому, що ціна була в 2,5 рази вища,  а якість була з теплотворністю в 2 рази нижча…

(Українська правда справді восени 2014 року опублікувала своє розслідування, в якому навела факти про те, що вугілля у ПАР купувалося за завищеною ціною, саме на нього посилається Порошенко. За його словами, це підтвердило дані правоохоронців і стало причиною для розірвання контракту між Україною та компанією-посередником  – УП)

– Але справу (про вугілля з ПАР по завищеній ціні – УП) закрили. І Володимир Зіневич, який був під слідством, зараз на волі…

– Дивіться, я ж не Зеленський. І я не збираю наради правоохоронців по розслідуванню справ.

Я ніколи з цього приводу нікого не збираю. Мені доповіли, я дав доручення – будь ласка. Є доручення Ради національної безпеки і оборони, перевірте, інформуйте.

В мене не стоїть мета когось посадити або когось випустити. В мене стоїть мета забезпечити енергетичну безпеку держави. І я пишаюся тим, що я енергетичну безпеку держави забезпечив шляхом скасування енергетичної залежності від Росії в листопаді 15-го року.

І, відповідаючи на ваше запитання, яке ви намагалися мені поставити, щоб не складалося враження, що я перебиваю і не даю вам його поставити, в нас на сьогоднішній день з 19-го року різко зріс імпорт вугілля з Росії.

У тому числі це не тільки імпорт з країни-агресора, які дорогоцінні долари, українські державні підприємства і український бюджет платить країні-агресору.

Ще розслідування, я не виключаю, що “Української правди”, але точно наголошую, що це розслідування було незалежних журналістів про те, що зараз вугілля з ОРДО/ОРЛО вивозиться в Ростовську область, там змішується з вугіллям з Кемерово, видаються фіктивні сертифікати походження білоруські, і через білоруські сертифікати це вугілля заводиться сюди.

До цього не мають відношення українські державні підприємства, з 17-го року ці компанії захоплені Курченком і росіянами, і безпосереднє відношення до цього має Коломойський під прикриттям Зеленського.

– Тобто, це корупційна оборудка Коломойського, ви стверджуєте?

– Вибачте, Зеленського. Тому що без Зеленського їх уже не може бути. В Білорусі нема вугільних шахт, якщо ви не знаєте. Якщо провести експертизу, дуже легко знайти, що це вугілля має українське походження. Півтора мільйона тонн вугілля з Росії із походженням з України. А ми купували ( тоді – УП) з державних шахт.

– Які знаходилися на окупованих територіях, тобто фактично були під контролем бойовиків… Чим це відрізняється від того, в чому ви зараз звинувачуєте Зеленського?

– Вибачте, будь ласка, не треба порівнювати літо-осінь 2014 року і 2022 рік.

У нас тоді ці підприємства не просто були зареєстровані, а вони функціонували в режимі єдиного господарського комплексу України. А потім вони були захоплені. І тоді вже Росія ставила свій менеджмент, а не Україна, Росія забезпечувала збут продукції, а не Україна.

Бо я в 17-му році, на початку року, після захоплення цих шахт, цих підприємств прийняв рішення РНБО про заборону імпорту звідти будь-чого.

І третя позиція, ви просто проаналізуйте, я не здійснював цих операцій, хоча вважаю, що вони були абсолютно правильно здійснені урядовими структурами. А в чому було порушення закону?

– Можливо, треба було просто комунікувати людям, що ми купуємо вугілля з непідконтрольних Україні територій?

– А я комунікував на пресконференціях, я комунікував на рішеннях РНБО.

Сьогодні тільки за ці 2 документи комунікацій мене намагаються притягнути в політтехнологічну справу неадекватного Зеленського. Саме за комунікацію, бо більше немає нічого. І ще раз кажу, дайте собі відповідь, зараз це незаконно завозити вугілля із захоплених підприємств. А тоді в чому було порушення закону?

– Все це існувало в 14-му, в 15-му.

– В 14-х роках і в 15-му роках. Я не знаю, як це існувало, я це не супроводжував.

– Але Володимир Демчишин був міністром енергетики за вашою квотою тоді. Ви не могли про це не знати…

– Демчишин був, це ви стверджуєте.

Якщо ви питаєте, то Демчишин був міністром українського уряду. І діяв в інтересах України. Але я наголошую, собі задайте питання: а чи було там порушення закону? Ви знайдете відповідь, що ні. Можна було купляти вугілля там? Можна. Давало це роботу українцям, які проживали на окупованих територіях? Давало. Не даєте ви цю роботу – вони би брали зброю і йшли вбивати українців. Це так.

(Прессекретар Порошенка Святослав Цеголко просить поставити останнє питання, оскільки часу вже немає – УП)

– Останнє питання: 1 мільярд застави чи домашній арешт ( а саме такі варіанти запобіжного заходу за нашими даними розглядаються – УП) – що для вас гірше?

– Ще раз – ні то, ні то. Не буде ні того, ні того. Бо це перешкоджання моїй політичній діяльності як всередині країни, так і закордоном.

І це сором для України.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 243

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua