Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 17.08.2020

Інформаційний резонанс доби: 17.08.2020

СКУ засудив репресивну політику Росії щодо української громади в Омську

Світовий конґрес українців (СКУ) рішуче засуджує репресивні дії російської влади щодо української громади в Омську та закликає світову спільноту виступити на захист прав українців у Росії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві СКУ з приводу рішення російської влади ліквідувати Сибірський центр української культури «Сiрий Клин» в Омську.

«Спроба знищення «Сірого Клину» стала ще одним проявом утисків українських громадських організацій та їх представників. Світовий конґрес українців послідовно виступає на захист української громади в Росії, привертаючи увагу світового співтовариства до кричущих порушень людських прав. СКУ засуджує репресивні дії російської влади щодо ліквідації «Сірого Клину» та закликає міжнародних партнерів посилити тиск на Росію задля дотримання нею загальновизнаних демократичних норм і норм міжнародного права», – йдеться у заяві.

Як зазначив президент СКУ Павло Ґрод, «репресивна машина російської влади намагається залякати українську громаду, розпорошити її та ізолювати від світового українства й демократичного світу». «Тривають політичні переслідування, і бути українцем у сучасній Росії – небезпечно. Світове українство не може стояти осторонь, і ми продовжимо відстоювати нашу громаду, нашу національну ідентичність», – наголосив Ґрод.

В СКУ нагадали, що з часу заснування у 1992 році «Сірий Клин» гуртує навколо себе розмаїту українську спільноту, працює задля збереження та розвитку культури, мови та звичаїв українського народу, плекає українську культурну й мовну спадщину для майбутніх поколінь. «Сірий Клин» входить до складу Світового конґресу українців з 2012 року. Регіональний віцепрезидент СКУ в Російській Федерації та Центральній і Західній Азії Сергій Винник очолював «Сірий Клин» з 2001 по 2018 роки.

Як зауважується, одна з найбільших світових українських діаспор проживає в Росії та постійно потерпає від порушень національних прав і прав людини, зазнає утисків з боку владних структур цієї держави. «Погрози, обшуки в офісах та помешканнях, конфіскація документів, порушення сфабрикованих кримінальних справ, допити та затримання із забороною виїзду – це лише частина утисків. Проти провідників українських громад поширюється дезінформація, їхню репутацію очорнюють в контрольованих державою засобах масової інформації. Втеча з РФ, вивезення членів родини закордон – вимушені заходи, на які доводиться йти українцям через погрози та можливі репресії», – зазначили в СКУ.

Так, у 2010 р. російська влада ліквідувала Федеральну національно-культурну автономію українців Росії, а в 2012 р. – Об’єднання українців Росії, яке було центральною координаційною українською організацією та членом СКУ. У липні 2019 року рішеннями Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції РФ Світовий конґрес українців було внесено до списку небажаних організацій у РФ.

5 серпня 2020 року Омський обласний суд зареєстрував заяву управління Міністерства юстиції Російської Федерації (РФ) щодо ліквідації регіональної громадської організації «Сибірський центр української культури “Ciрий Клин”». Засідання суду з розгляду адміністративного позову призначено на 28 серпня 2020.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 13 серпня, звертаючись до українців Сірого Клину, заявив, що Україна докладатиме зусиль для забезпечення можливості етнічних українців у Росії зберегти свою ідентичність попри цілеспрямовану репресивну політику Кремля проти громадських організацій українців у Російській Федерації.

 

Кравчук не бачить потреби переносити переговорний майданчик ТКГ із Мінська

Білорусь жодним чином не бере участі у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, тому немає потреби переносити переговорний майданчик в інше місце через протестні акції в країні.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив керівник української делегації у ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю виданню «Сегодня» у відповідь на запитання, чи можемо ми змінити майданчик проведення ТКГ з Мінська на інше місто.

«Чому не можемо? Звичайно, можемо. Але я не бачу в цьому потреби. Білорусь не бере участі у ТКГ жодним чином, жодною посадовою особою. Вона створила для нас умови, надала нам майданчик. Я не думаю, що цей майданчик, під впливом тих процесів, які там зараз відбуваються, зміниться або можуть бути якісь загрози. Я просто не допускаю цього», – сказав Кравчук.

Водночас він зауважив, що «треба передбачати все». «Якщо раптом там буде якась, не знаю, як назвати, революція (раптом, я не говорю, що буде), тоді ми подивимося. А зараз немає жодної потреби», – вважає керівник української делегації у ТКГ.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 серпня заявив, що попри останні події в Білорусі наступне засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) відбудеться 18 серпня. На ньому розглядатимуться важливі питання, зокрема продовження дотримання режиму тиші та взаємне звільнення утримуваних осіб.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 14 серпня в інтерв’ю UA:Українське радіо заявив, що Тристороння контактна група через пандемію коронавірусу продовжить засідання в режимі онлайн, тож питання про зміну мінського переговорного майданчика через події в Білорусі наразі не стоїть.

 

ТКГ на наступному засіданні оцінить готовність до “нормандського” саміту – Кравчук

Тристороння контактна група з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі проаналізує виконання рішень паризького саміту 9 грудня 2019 року, після чого можна буде прогнозувати дату берлінської зустрічі лідерів України, Німеччини. Франції і Росії.

Як передає Укрінформ, про це заявив керівник української делегації у ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю виданню “Сегодня”.

“Одне з перших і головних питань на відеоконференції 19 серпня – виконання рішень паризького саміту. По пунктах. Там буде, що виконано, чому не виконано і що потрібно зробити конкретно, щоб це виконати. Тому, думаю, що матеріал, який буде, засвідчить, наскільки готові ці країни на основі фактичного аналізу до берлінського саміту. Тоді можна буде говорити, коли він відбудеться, або хоч приблизно сказати місяць”, – сказав Кравчук.

Коментуючи заяви російської сторони, що нормандський саміт на рівні лідерів можливий лише після закріплення “формули Штайнмаєра” в законі про особливий статус ОРДЛО і зміни української Конституції, перший президент України повідомив про готовність офіційно заявити РФ про нереалістичність цих вимог.

“Якщо вони наполягатимуть на цьому, я офіційно скажу те, що кажу вам… Дорога до миру має досягатися в рамках норм і принципів міжнародного права і Мінських домовленостей. І тоді ми скажемо: ви вимагаєте того, що Україна не може виконати. У нас ВР – не солдати, яким можна сказати: вперед, і вони всі йдуть. Якщо вони не почують нас, значить, вони не хочуть нас почути. Ну, не хочуть. Тому нам немає що робити з ними. Ми теж це скажемо відверто й щиро. Давайте говорити про те, що ми можемо зробити”, – резюмував керівник української делегації у ТКГ.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 серпня заявив, що на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) розглядатимуться важливі питання, зокрема продовження дотримання режиму тиші та взаємне звільнення утримуваних осіб.

 

У парламенті “навіть близько” немає голосів за особливий статус ОРДЛО – Кравчук

Внесення змін до Конституції України про надання окремим регіонам Донбасу особливого порядку місцевого самоврядування неможливе, бо в парламенті України «навіть близько» немає на це голосів.

Як передає Укрінформ, про це заявив керівник української делегації у ТКГ перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю виданню «Сегодня».

«Якщо Росія дійсно вважає, і що це серйозно, щоб ми внесли зміни до Конституції, то я ставлю через вас таке запитання: яким чином демократична країна, а ми точно йдемо шляхом демократії, може прийти до парламенту і сказати, що ви маєте проголосувати за це», – сказав Кравчук.

Він додав, що за це не голосуватимуть фракції – “ЄС”, “Голос” і “Батьківщина” і може не проголосувати частина навіть депутатів від “Слуги народу”, особливо мажоритарників.

«Я вже не кажу, що змістовно це не в’яжеться ні з якими міжнародними документами. Конституція – це внутрішній Основний документ України. Це практично неможливо. Вони ж знають, що такі рішення ухвалюються Верховною Радою. ВР – демократична структура, демократичний орган в українській державі. І 450 депутатів мають право кожний на свою позицію і свою думку, і голосувати так, як велить внутрішній стан і орієнтують виборці», – зазначив перший президент України.

Підсумовуючи, він констатував, що голосів за зміну української Конституції у парламенті « навіть близько немає».

Як повідомляв Укрінформ, 3 липня, у день переговорів у Берліні у нормандському форматі на рівні політичних радників німецький журнал Der Spiegel повідомив з посиланням на документ, отриманий центром з розслідувань “Досьє” з урядових кіл РФ, що Москва вимагає від Києва до 6 липня розробити проєкт поправок до Конституції про надання окремим регіонам Донбасу особливого порядку місцевого самоврядування.

Президент Володимир Зеленський, під час поїздки до Одеської області 4 липня заявив, що від України як від незалежної держави ніхто нічого не може вимагати.

 

Пораненому 13 серпня від вибуху військовому зберегли зір — лікар

Лікарі стабілізували усі життєві показники пораненого військовослужбовця ООС, який 13 серпня підірвався на невідомому вибуховому пристрої. Також бійцю вдалося зберегти зір.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АрміяInform.

«Сьогодні, перший день, коли без апарата ШВЛ зробили йому комп’ютерну томографію. Пацієнт пройшов всі оперативні втручання й ми переконалися, що, на щастя, зберегли йому зір. У нього відірвано вухо, обгоріле обличчя, тіло й кінцівка. Все це треба лікувати. Але ми пообіцяли, що до Дня незалежності він обов’язково повинен повернутися додому – до своїх рідних і близьких. Наразі все йде добре. Він розмовляє і самостійно дихає. Ми стабілізували всі показники, сподіваємося на подальше його одужання», – розповів головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова Сергій Риженко.

За його словами, 37-річний Олександр надійшов до лікарні Мечникова у комі, у дуже важкому стані на апараті штучної вентиляції легень. Він був «на межі». Лікар повідомив, що Олександр тримається мужньо. Під час спілкування він вимовив лише декілька слів: «Я бачу… почуваюся краще… хочу далі служити…»

Як повідомляв Укрінформ, 13 серпня в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» підірвалися на невідомому вибуховому пристрої два військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил. Один із них загинув, інший зазнав поранення. Пораненого воїна було оперативно доправлено до медичного закладу.

 

Перемир’я на Донбасі тримається вже четвертий тиждень – РНБО

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 12:08 УП

Режим припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня 2020 року у цілому виконується четвертий тиждень поспіль, а поодинокі випадки його порушення не мають системного характеру.

Джерело: Головний ситуаційний центр при Раді національної безпеки і оборони України.

Деталі:  Режим “тиші” тримається вже 21 день, Об’єднанні сили України не мали бойових втрат уже три тижні.

Зокрема протягом минулої доби, 16 серпня, не зафіксовано жодного порушення режиму припинення вогню на Донбасі. І станом на 7 ранку 17 серпня також не зафіксовано жодного обстрілу з боку збройних угруповань противника.

Відповідно, військовослужбовці Збройних сил України не відкривали вогонь у відповідь.

СММ ОБСЄ також не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях: протягом 16 серпня працювало 10 патрулів СММ ОБСЄ, виконано 5 спостережних польотів БпЛА.

Триває технічне обстеження місцевості та моніторинг режиму “тиша”.

Секретар РНБО України Олексій Данілов наголосив, що українська сторона доклала значних зусиль до успішного проведення Тристоронньої контактної групи 22 липня ц.р., і неухильно виконує домовленості щодо дотримання режиму повного та всеосяжного припинення вогню.

 

Стефанішина назвала пріоритети у відносинах України з Польщею

Підтримка європейської та євроатлантичної інтеграції, безпекове співробітництво та відновлення історичної пам’яті є одними з найважливіших питань двосторонніх українсько-польських відносин.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

“Я б відзначила три пріоритетні напрямки. По-перше, взаємодія щодо інтеграції України в ЄС та НАТО. Тут є безпосередня зацікавленість польської сторони, адже євроінтеграція – це передусім економічні можливості й торгівля. По-друге, безпекове співробітництво і безпека в Чорному морі… Тут наш євроатлантичний напрямок набуває дедалі більшої ваги, враховуючи нарощування військової присутності РФ, розширення незаконного контролю за окремими територіями Азовського і Чорного морів”,- заявила Стефанішина.

Третім пріоритетом віцепрем’єр-міністр назвала “відновлення історичної справедливості та правди про роль України в історії Європи..”, зокрема подій 100-річної давності поблизу Варшави.

Як відомо, Стефанішина 14-15 серпня взяла участь в урочистих заходах у Варшаві з нагоди 100-річчя Варшавської битви. У ній Польське військо за підтримки вояків УНР перемогло більшовиків.

 

Стефанішина: Польща буде одним із головних партнерів України з протидії гібридним загрозам

Варшава буде одним з основних партнерів Києва щодо узагальнення досвіду і розробки інструментів стійкості для протидії гібридним загрозам, що здійснюватиметься у рамках Програми розширених можливостей НАТО.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

За її словами, справді унікальна роль України як учасника Програми розширених можливостей має полягати в тому, щоб органічно структурувати досвід України у боротьбі з гібридними загрозами. Це стосується інформаційних атак, кібербезпеки, захисту та обміну даними, протидії ворожим інформаційним кампаніям, пропаганді тощо.

“У взаємодії з РНБО України ми хочемо побудувати інституції, які узагальнюватимуть цей досвід і, відповідно, розробляти інструменти стійкості щодо цих гібридних загроз. Думаю, що Польща буде одним із наших головних союзників з накопичення цього досвіду і його реалізації в рамках Програми розширених можливостей”, – заявила Стефанішина.

Вона наголосила, що обговорила питання боротьби з гібридними загрозами з головою Бюро національної безпеки Польщі Павелом Солохом.

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції 14-15 серпня перебувала у Варшаві, де брала участь в урочистих заходах з нагоди 100-річчя Варшавської битви. У ній Польське військо за підтримки вояків УНР перемогло більшовиків.

 

Терориста ІДІЛ затримали в Житомирі

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:58 УП

У Житомирі затримали учасника міжнародної терористичної організації “Ісламська держава”, який перебуває у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

Джерело: СБУ

Дослівно: “Згідно з отриманими спецслужбою даними, мешканець однієї з країн Центральної Азії прибув на територію нашої держави для уникнення від кримінальної відповідальності.

Перебуваючи у Житомирі, іноземець намагався легалізуватися через одержання посвідки на тимчасове проживання”.

Деталі: Затриманому обрали запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту.

 

Мер Умані чекатиме на зустріч із Зеленським у наметі під ОП

Міський голова Умані Олександр Цебрій прибув до Києва, щоб поінформувати Президента Володимира Зеленського про небезпеку масового приїзду прочан-хасидів на святкування юдейського Нового року – Рош Гашана.

Як передає Укрінформ, у своєму відеозверненні у Фейсбук Цебрій заявив, що чекатиме Зеленського, скільки буде необхідно.

“Я розумію, що Президент – надзвичайно зайнята людина, тому хай не поспішає. Друзі привезли мені туристичний намет, спальний мішок, каремат, у мене є вода і все необхідне, я буду чекати на пана Президента”, – зазначив Цебрій.

Уманський мер також оприлюднив фото заяви, яку він написав на ім’я Зеленського із проханням про термінову зустріч.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Цебрій заявив, що готовий перекрити в’їзд до Умані блокпостами, якщо 5-10 тисячам прочан-хасидів не заборонять, з огляду на епідеміологічну ситуацію, масовий приїзд до міста на святкування.

Питання про приїзд прочан на святкування Рош Га-Шана обговорювалося на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 11 серпня. Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов поінформував, що на засіданні йшлося про те, що цього року очікується від 5 000 до 10 000 віруючих хасидів. І в Україні, і у Міністерстві закордонних справ Держави Ізраїль це викликає велике занепокоєння. Тому, за словами міністра, Держкомісія доручила українському зовнішньополітичному відомству посилити комунікацію з інформування іноземних громадян щодо обмежень, які діють в Україні. Міністерство внутрішніх справ має посилити та забезпечити безпеку під час святкування Рош Гашана. Крім того, Державна прикордонна служба отримала доручення розробити пам’ятку перебування в країні та роздавати при перетині українського кордону, а також інформувати про можливу заборону на в’їзд до України на декілька років у разі порушення карантинних обмежень.

На міжвідомчій нараді у Міністерстві закордонних справ України 9 липня наголошувалося, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до міста Умань для проведення святкування у традиційному форматі є неможливим, тож варто розробити альтернативний (участь у святкуванні обмеженого кола представників місцевої хасидської громади, організація онлайн-трансляції заходів тощо).

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 17 липня пообіцяв, що уряд всебічно розгляне питання щодо можливості приїзду цієї осені прочан-хасидів і ухвалить зважене рішення.

Умань, де поховано засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана, є місцем масового паломництва послідовників його вчення. Восени на святкування юдейського Нового року сюди приїжджають 20-30 тис. прочан з різних країн.

У 2020 році святкування Рош Гашана припадає на 18-20 вересня.

 

Уряд підтримав обмеження на відвідування хасидами Умані

17.08.2020 03.18

Кабмін підтримав рішення, ініційоване МВС, про обмеження на відвідування іноземцями міста Умань Черкаської області під час цьогорічного святкування Рош га-Шана.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, інформує Укрінформ з посиланням на пресслужбу МВС.

Зокрема, за його словами, МВС ініціювало запровадження технічних обмежень в період коронавірусу на відвідування Умані іноземцями. Ця ініціатива була підтримана Кабінетом Міністрів та Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Міністр зазначив, що щороку до Умані приїздить від 30-50 тисяч хасидів з різних країн, які упродовж трьох днів святкують та проводять різні релігійні обряди, відвідують святі місця.

Такий формат масового заходу під час пандемії створює величезні ризики розповсюдження вірусу не лише для учасників заходу, а і для місцевого населення, наголошують у МВС.

За словами Авакова, в Україні з повагою ставляться до національних традицій різних народів та релігійних спільнот, та щороку робиться усе, аби вони проходили за найвищими стандартами безпеки.

«Проте останні тижні Україна фіксує зростання спалахів захворювання на коронавірус серед населення. Аналогічна ситуація спостерігається і в інших державах. Що змушує уряди цих країн повертатися до більш жорстких карантинних обмежень. Ми заслухали доповіді профільних міністрів на уряді і дійшли висновку, що епідеміологічна ситуація в країні та світі не дає змоги організовувати та проводити масові заходи, тим паче за участі іноземців», – підкреслив Аваков.

Очільник МВС нагадав, що аналогічної домовленості МВС досягло із представниками ПЦУ та УПЦ Московського патріархату, які відмовилися від проведення Хресної ходи через пандемію, і висловив сподівання на розуміння в цьому питанні і від представників хасидської релігійної спільноти.

Аваков також поінформував, що МВС забезпечить усі технічні заходи для здійснення цих карантинних обмежень в Умані.

Як повідомлялося, питання про приїзд прочан на святкування Рош Га-Шана обговорювалося на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 11 серпня.

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов тоді поінформував, що цього року очікується приїзд від 5 000 до 10 000 віруючих хасидів. І в Україні, і у Міністерстві закордонних справ Держави Ізраїль це викликає велике занепокоєння.

Тому, за словами міністра, Держкомісія доручила українському зовнішньополітичному відомству посилити комунікацію з інформування іноземних громадян щодо обмежень, які діють в Україні. Міністерство внутрішніх справ має посилити та забезпечити безпеку під час святкування Рош га-Шана.

Крім того, Державна прикордонна служба отримала доручення розробити пам’ятку перебування в країні та роздавати при перетині українського кордону, а також інформувати про можливу заборону на в’їзд до України на декілька років у разі порушення карантинних обмежень.

На міжвідомчій нараді у МЗС України 9 липня наголошувалося, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до Умані для проведення святкування у традиційному форматі є неможливим, тож варто розробити альтернативний (участь у святкуванні обмеженого кола представників місцевої хасидської громади, організація онлайн-трансляції заходів тощо).

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 17 липня пообіцяв, що уряд всебічно розгляне питання щодо можливості приїзду цієї осені прочан-хасидів і ухвалить зважене рішення.

17 серпня міський голова Умані Олександр Цебрій заявив, що у разі масового приїзду прочан-хасидів на святкування юдейського Нового року –  Рош га-Шана – готовий заблокувати в’їзди до міста.

Умань, де поховано засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана, є місцем масового паломництва послідовників його вчення. Восени на святкування юдейського Нового року сюди приїжджають 20-30 тис. прочан з різних країн.

У 2020 році святкування Рош га-Шана припадає на 18-20 вересня.

 

Туреччина вводить додаткові мита на українські товари: бізнес просить владу втрутитися 

УП

20 серпня вступає в силу указ президента Туреччини, яким запроваджується додатковий митний збір для 115 товарів, в тому числі для кондитерської продукції. Український бізнес просить владу втрутитися.

Про це заявляє Європейська бізнес асоціація.

Відповідно до цього указу, з кондитерської продукції, що імпортується до Туреччини, буде стягуватись додаткове мито у розмірі від 15% до 20%, за виключенням продукції з ЄС та країн, з якими у Туреччини підписані Угоди про вільну торгівлю.

Зокрема, для української цукристої та шоколадної кондитерської продукції додаткове мито складе 20%, для борошняної – 15%.

У ЄБА наголошують, що доступ до ринку Туреччини для українських виробників кондитерської продукції і так значно ускладнений у зв’язку із застосуванням Туреччиною високих ставок ввізного мита та додаткового тарифу на сільськогосподарську складову (всього збори складають близько 35-45% на кондитерські вироби).

“При цьому на український ринок турецька продукція потрапляє на значно кращих умовах. Рівень ставок ввізного мита для імпортних турецьких кондитерських виробів складає від 5 до 15%.

Тож рішення турецької влади підвищити митні ставки значно погіршує і без того нерівні для України умови доступу на турецький ринок та створює неконкурентне середовище для українських виробників”, – йдеться у заяві.

Бізнес-спільнота вважає, що впровадження додаткових мит турецькою стороною зробить економічно недоцільним та, фактично, повністю заблокує український кондитерський експорт до Туреччини.

У зв’язку з цим, Європейська Бізнес Асоціація закликає відповідальні органи України вжити негайних заходів для недопущення підняття митних зборів Турецькою Республікою на українську кондитерську продукцію.

 

Південна Корея першою у світі запроваджує шкільний курс зі штучного інтелекту

Міністерство освіти Південної Кореї запроваджує у старших класах шкіл курси зі штучного інтелекту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yonhap.

Перші факультативні уроки мають розпочатися вже у другому семестрі наступного року.

Йдеться про два предмети, з яких учні 11-го й 12-го класів зможуть обрати: вступний курс основи штучного інтелекту або математика штучного інтелекту.

Зазначається, що Південна Корея стане першою країною у світі, де вивчення штучного інтелекту стане частиною навчального процесу в школах.

Як відомо, штучний інтелект є розділом комп’ютерної лінгвістики та інформатики, що опікується формалізацією проблем та завдань, які подібні до дій, що виконує людина.

 

Tesla розробляє нейрокомп’ютер – Маск

Компанія Tesla працює над розробкою тренувального нейрокомп’ютера під назвою Dojo.

Як передає Укрінформ, про це повідомив засновник і гендиректор компанії Ілон Маск у Твіттер.

«Tesla розробляє тренувальний нейрокомп’ютер Dojo для обробки справді величезної кількості відеоданих», – написав він.

Маск додав, що нейрокомп’ютер буде дуже потужним.

Він також закликав усіх охочих приєднатися до його команд, які займаються дослідженням штучного інтелекту або виробництвом комп’ютерних чипів.

У липні голова компаній Tesla й SpaceX Ілон Маск заявив, що 28 серпня оголосить нові подробиці щодо технології Neuralink.

Як відомо, нейротехнологічна компанія Neuralink заснована Ілоном Маском в 2016 році. Вона прагне розробити пристрої для лікування серйозних захворювань головного мозку в короткостроковій перспективі. Її кінцева мета полягає в удосконаленні людей.

 

Трамп назвав Путіна, Сі Цзінпіня, Кім Чен Ина та Ердогана – “шахістами світового класу”

. УНН. Президент Росії Володимир Путін, голова КНР Сі Цзіньпін, глава КНДР Кім Чен Ин і турецький лідер Тайіп Ердоган є “шахістами світового класу”, а колишній віце-президент США Джозеф Байден не зможе працювати з ними на рівних в разі перемоги на виборах. Таку думку висловив в понеділок лідер Білого дому Дональд Трамп, виступаючи перед своїми прихильниками в штаті Вісконсін, передає УНН.

“Послухайте, я зрозумів одне: Путін, голова КНР Сі (Цзіньпін), (північнокорейський лідер) Кім Чен Ин, (президент) Туреччини Ердоган — всі вони шахісти світового класу”, — зазначив президент. Він стверджував, що Байден не зможе з ними працювати на рівних, так як “його кращі роки (в політиці) не були такими вже чудовими”.

“Вони тільки і мріють про Джо Байдена (в якості президента США)”, — вважає Трамп. Він додав, що Тегеран нібито також хоче перемоги демократа на президентських виборах. “Якщо ми виграємо і коли ми виграємо, ми негайно укладемо угоду з Іраном”, — вважає лідер Білого дому.

За його версією, у Байдена “немає досвіду” ведення переговорів з Пекіном. “Китай заволодіє Сполученими Штатами”, якщо перемогу на листопадових виборах отримає колишній віце-президент, вважає Трамп. “Ніхто (з президентів США) не зробив того, що я зробив з Китаєм, з Росією”, — стверджував він.

 

Співробітника норвезької компанії, яка працює з “Північним потоком-2”, затримали на зустрічі з розвідником РФ

УНН. Служба безпеки поліції Норвегії затримала 15 серпня в Осло підданого країни за підозрою в передачі іноземній державі відомостей, які можуть нашкодити безпеці країни. Про це повідомляється в Twitter служби, зазначає УНН.

Його затримали під час зустрічі в ресторані з офіцером російської розвідки, уточнює газета Aftenposten з посиланням на заяву прес-секретаря служби Ліні Нігор. Затриманий визнає, що отримав гроші за передачу інформації, але заперечує, що його дії несли загрозу інтересам країни, розповіла його адвокат Маріанне Дарре-Насс.

Ім’я затриманого норвезькі ЗМІ не наводять. За даними VG, мова йде про співробітника агентства DNV GL, який по роботі часто спілкувався з експертами оборонного сектору країни.

Агентство займається сертифікацією корабельного устаткування і підводних трубопроводів, в тому числі і в Росії, і виступає сертифікуючою організацією для газопроводу “Північний потік-2”.

 

Протести у Білорусі: Ірландія оголосила, що не визнає результати виборів та перемогу Лукашенко

18 серпня 2020, 04:27

УНН. Ірландія не розглядає президентські вибори, які відбулися в Білорусі, як прояв демократичної волі народу і не визнає їх результати. Про це йдеться в офіційній заяві глави МЗС Ірландії Саймона Коувені, поширеній у понеділок, зазначає УНН.

“Я глибоко стурбований розвитком ситуації в Білорусі і категорично засуджую порушення прав людини, що послідували за президентськими виборами, — наголошується в заяві. — Результати (цих виборів) не можна вважати легітимними через залякування і арешти громадян, які мали місце до і після виборів”. “Ірландія не визнає підсумки голосування і не розглядає їх як справжній прояв демократичної волі білоруського народу”, — додав Коувені.

Глава МЗС також заявив, що народи Ірландії та Білорусі мають тісні зв’язки і ірландці “пильно стежать за подіями в країні біля кордонів Європейського союзу”. “Нам необхідно домагатися спільно з міжнародним співтовариством, щоб демократичні права людей дотримувалися, жителі Білорусі, тільки вони повинні вибирати своє майбутнє”, — продовжив Коувені, привітавши рішення Європейської ради скликати в середу екстрене засідання, присвячене ситуації в Білорусі.

Додамо, уряд Канади не визнає підсумки президентських виборів, які пройшли у Білорусі і закликає провести нові

 

Протести у Білорусі: Конгрес США відреагував на пропозицію Росії “допомогти Лукашенко”18 серпня 2020, 03:59

УНН. Американські конгресмени у понеділок засудили пропозицію Москви “направити російську військову допомогу Білорусі на фоні триваючих мирних протестів”, інформує УНН.

“Ми підтримуємо народ Білорусі, який продовжує користуватися своїм правом на протест і вимагати вільнішої, демократичної країни, їхні голоси повинні бути почуті. У той час як Кремль намагається підірвати суверенітет і незалежність ще однієї європейської країни, ми рішуче засуджуємо безрозсудну пропозицію президента (РФ) Володимира Путіна надати військову допомогу режиму Лукашенка в Білорусі”, — стверджується в поширеній заяві голови комітету у закордонних справах Палати представників Конгресу США Еліота Енгела (демократ, від штату Нью-Йорк) і старшого республіканця цього комітету Майкла Маккола (від штату Техас).

“Ми закликаємо адміністрацію (США) продовжувати відкидати агресію Москви і працювати з нашими європейськими колегами, щоб підтримувати білоруський народ, вимагати звільнення тисяч затриманих мирних демонстрантів і політичних в’язнів, засуджувати надмірне застосування насильства владою Білорусі і захищати суверенне право Білорусі визначати своє власне майбутнє”, — додали законодавці.

У понеділок колишній помічник президента США з національної безпеки Джон Болтон також звернувся до адміністрації із закликом послати Москві “ясний сигнал” про неприпустимість втручання в ситуацію в Білорусі. Болтон написав на своїй сторінці в Twitter, що “перспектива російського втручання в Білорусі зростає”.

Раніше в понеділок президент США Дональд Трамп в бесіді з журналістами назвав “жахливою” ситуацію в Білорусі і заявив, що у Вашингтоні уважно її відстежують.

 

Протести у Білорусі: Канада не визнає результати виборів та перемогу Лукашенко, 18 серпня 2020, 03:10 •

УНН. Уряд Канади не визнає підсумки президентських виборів, які пройшли у Білорусі і закликає провести нові. Про це в понеділок йдеться в заяві глави канадського МЗС Франсуа-Філіпа Шампаня, передає УНН.

“Ми не визнаємо результати цих сфальсифікованих виборів і закликаємо провести вільні і справедливі вибори”, — сказав він. Шампань також зазначив, що Оттава засуджує розгін мирних демонстрацій в Білорусі.

Глава МЗС заявив про підтримку опозиційного кандидата Світлани Тіхановської, яка, за даними ЦВК Білорусі, програла президенту Олександру Лукашенку.

Президентські вибори в Білорусі відбулися 9 серпня. Згідно з остаточними даними ЦВК, перемогу на них з 80,1% здобув Лукашенко. Друге місце з 10,12% зайняла Світлана Тіхановском, його основна суперниця, вона не визнала результати виборів.

Відразу після підведення перших підсумків голосування в містах Білорусі почалися масові акції протесту, які переросли в зіткнення з співробітниками органів правопорядку. Акції протесту тривають вже 9 днів, за інформацією МВС, затримані декілька тисяч людей, загинули як мінімум двоє людей.

 

До страйків у Білорусі долучаються нові підприємства

18.08.2020 01:08

У вівторок, 18 серпня, робітники підприємства “Гродно Азот” мають намір зупинити всі цехи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Телеграм-канал NEXTA Live.

«У Гродно зібралася велика кількість людей, які влаштували публічну прочуханку місцевій адміністрації. Після чого було оголошено про створення загального страйкому Гродно», – йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляється, що на комбінаті «Білоруськалій» зупинено рудники. Робітники висунули народні вимоги: «рудники стоятимуть, поки диктатор не піде геть».

За даними NEXTA Live, багато підприємств створюють страйкоми, оголошено про створення Національного страйкового комітету.

До страйкарів долучився Купалівський театр у повному складі. На знак підтримки звільненого директора Павла Латушка співробітники також подали заяви про звільнення. На самому театрі вивішено національний прапор.

Акції протесту підтримали і двоє співробітників МЗС Білорусі.

«Найголовніше завтра – продовження страйків. Це найпотужніший фактор тиску на режим диктатора», – підкреслюється в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК 14 серпня оголосила остаточні результати, згідно з якими чинний глава держави Олександр Лукашенко, котрий перебуває на посаді з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

Відразу після виборів у Білорусі почалися виступи громадян, не згодних з офіційними результатами. Силовики жорстоко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано понад 6,7 тис. осіб. До лікарень потрапили не менше 250 людей, повідомлялося про декількох загиблих.

 

У білоруському Гродно державне ТБ увімкнуло пряму трансляцію протестів17.08.2020 22:52

У центрі білоруського міста Гродно відбулася масова акція протесту, трансляцію з якої увімкнуло місцеве державне телебачення.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

На акції, зокрема, було оголошено, що місцеве підприємство “Азот” розпочне страйк з 18 серпня. Формат акції протесту буде визначено завтра.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК 14 серпня оголосила остаточні результати, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, котрий очолює її з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

Відразу після виборів у Білорусі почалися виступи громадян, не згодних з офіційними результатами виборів. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

Від початку протестів були затримані понад 6,7 тис. осіб. В лікарні потрапили не менше 250 людей, повідомлялося про кількох загиблих.

 

Керівництво ОБСЄ хоче відвідати Білорусь для перемовин з владою та опозицією17.08.2020 21:39

Голова уряду Албанії Еді Рама та міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде хочуть відвідати Білорусь для проведення перемовин з владою та опозицією.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ОБСЄ.

Головуюча зараз в ОБСЄ Албанія висловила стурбованість умовами проведення виборів президента у Білорусі, за якими не могло спостерігати Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, а також застосуванням сили проти мирних протестувальників, масовими затриманнями, тортурами та жорстокою поведінкою силовиків.

“Необхідний відкритий та конструктивний діалог для пошуку шляху вперед у Білорусі. ОБСЄ готова підтримати це та взаємодіяти з усіма зацікавленими сторонами”, – йдеться у заяві.

Тому була надіслана офіційна пропозиція до уряду Білорусі щодо візиту діючого голови ОБСЄ, прем’єр-міністра та міністра з питань Європи та закордонних справ Албанії Еді Рами та міністра закордонних справ Швеції Ен Лінде – для зустрічі з представниками уряду та опозиції.

“Голова ОБСЄ ще раз підкреслює термінову необхідність повного дотримання принципів та зобов’язань ОБСЄ, зокрема сприяння та захисту основних свобод та прав людини, а також поваги до суверенітету та територіальної цілісності”, – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, масові акції протесту проти фальсифікації результатів виборів, на яких ЦВК Білорусі оголосила перемогу Лукашенка з результатом 80,1% голосів, не припиняються. Силовики застосували проти демонстрантів гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більш як 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, є загиблі.

Білоруські правозахисники повідомляють про щонайменше 5 загиблих та сімох учасників протестів, які перебувають у критичному стані в медичних закладах.

 

У Мінську звільнили директора театру, який брав участь у “Марші свободи”

Рішенням Міністерства культури Білорусі звільнили генерального директора Національного академічного театру імені Я. Купали Павла Латушко, який брав участь у “Марші свободи”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграм-каналі Наша Нiва.

Мітингувальники зібралися біля театру, щоб підтримати звільненого директора.

“Сотні мінчан зібралися біля Купальського театру, кричать “Браво!”, Їх вітає головний режисер Микола Пінігін”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє Радіо Свобода, про звільнення директора прийшов повідомити представник Міністерства культури та поінформував про це колектив. Актори, художній керівник театру Микола Пінігін та керівник літературно-драматичного відділу Ольга Бабкова вже написали заяви про відставки.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі тривають виступи громадян, не згодних з офіційними результатами виборів. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

 

У Білорусі з державної телерадіокомпанії звільнили ведучих, які підтримали протести17.08.2020 20:50

Звільнені співробітники державної телерадіокомпанії з Гродно напередодні підтримали масові протести у Білорусі та заявили, що готові надати майданчик для об’єктивного висвітлення подій.

Про це повідомляє Радіо Свобода – Укрінформ.

Було звільнено трьох журналістів Дмитра Чекана, Дмитра Лютомського та Сергія Гадзеєва.

Офіційно співробітники телерадіокомпанії страйк не оголошували, тому що вважають, що можуть бути корисні в наданні правдивої інформації. Втім зараз телерадіокомпанія фактично страйкує, в ефір виходять тільки новини про погоду.

У соціальних мережах ТРК з’явилося звернення до голови Національної телерадіокомпанії Білорусі Івана Ейсманта.

Співробітники заявили, що обурені тим, що відбувається у Білорусі: грубими порушеннями під час виборчої кампанії; порушенням прав та свобод громадян Білорусі; тиском на журналістів, цензурою в державних ЗМІ.

«Тепер ми готові надати майданчик для конструктивного діалогу на радіо та телебаченні, як прихильникам, так і тим, хто не згоден з чинною владою», – заявили журналісти.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі тривають виступи громадян, не згодних з офіційними результатами виборів. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

 

У Мінську протестувальники біля СІЗО вимагають звільнити затриманих17.08.2020 20:34

У столиці Білорусі громадяни зібралися на мітинг біля СІЗО з вимогою звільнити раніше затриманих учасників акцій протесту проти фальсифікації виборів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Телеграм-канал NEXTA.

“Біля СІЗО “Володарка” у Мінську зібралося багато людей, які вимагають звільнити політв’язнів”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі тривають масові акції протести громадян проти фальсифікації результатів голосування. Силовики жорстко розганяють протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів були затримані понад 6,7 тис. осіб. В лікарні потрапили не менше 250 людей, є загиблі.

 

Очільник МОЗ Білорусі втік від протестувальників під вигуки “Ганьба!”

Очільник Міністерства охорони здоров’я Білорусі Володимир Караник втік від протестувальників під вигуки «Ганьба!».

Як передає Укрінформ, відео події опублікував у своєму Телеграм-каналі портал Tut.by.

Зазначається, що медики вимагали від керівника МОЗ пустити їх до затриманих учасників масових акцій протесту.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі тривають виступи громадян, не згодних з офіційними результатами виборів. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

 

У Білорусі назвали імена учасників Координаційної ради Тихановської17.08.2020 19:16

Довірена особа Світлани Тихановської Ольга Кавалькова заявила, що понад 30 осіб приєдналися до Координаційної ради, що має забезпечити передачу влади у Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це інформує Радіо Свобода.

Світлана Тихановська заявила про необхідність формування Координаційної ради 14 серпня. За словами Кавалькової, незабаром відбудеться засідання нового органу.

До складу Координаційної ради увійшли:

Юрій Губаревич – голова руху “За свободу”;

Павло Данейко – керівник групи компаній IPM;

Павло Белавус – засновник та власник Symbal.by;

Алесь Бяляцький – правозахисник, голова правозахисного центру “Вясна”;

Андрій Вітушко – дитячий реаніматолог, кандидат медичних наук;

Віталій Валянюк – директор Probusiness;

Алана Гербремаріам, активістка Молодіжного блоку;

Людмила Антоновська, голова Асоціації інноваційних інструментів;

Лілія Власова – міжнародний посередник, юрист;

Олесь Дуко – представник адміністрації парку «Великий камінь»;

Дунаєв Володимир – професор, експерт Громадського Болонського комітету;

Андрій Ягорау – політолог, директор Центру європейської трансформації;

Марія Колеснікова – представник штабу Віктора Бабаріка;

Максим Знак – юрист, представник штабу Віктора Бабаріка;

Світлана Калінкіна – журналіст;

Ольга Ковалькова – співголова Білоруської християнської демократії, довірена особа Світлани Тихановської;

Микола Казлов, голова Об’єднаної громадянської партії;

Олександр Дабравольський, член політичної ради Об’єднаної громадянської партії;

Дмитро Крук – економіст;

Кубашков Ігор – представник студентської спільноти;

Андрій Курейчик – сценарист, драматург, режисер, публіцист;

Євген Лівіант – викладач, керівник репетиторського центру «100 балів»;

Сергій Макейков – делегат БМЗ;

Тетяна Маринич – засновниця групи компаній «Белбіз»;

Володимир Пугач – фронтмен гурту J-MORS, юрист;

Віталій Римашевський – співголова Білоруської християнської демократії;

Ганна Сев’яринець – вчитель, письменниця, літературознавець;

Андрій Стрижак – активіст BY-COVID та BY_help;

Юрій Хващевацький – кінорежисер;

Олександр Центр – керівник групи компаній «А-100»;

Володимир Зесслер – художник;

Сергій Чалий – незалежний аналітик, економіст;

Юлія Чернявська – культуролог, професор;

Олексій Шчурко – бізнесмен GURTAM.

15 серпня штаб Тихановської розпочав формування Координаційної ради. Вона повинна обговорювати та розробляти безпечні та стабільні механізми забезпечення передачі влади.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі тривають виступи громадян, не згодних з офіційними результатами виборів. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

 

У Мінську затримали співробітників заводу, з якими сперечався Лукашенко

У Мінську затримали співробітників Мінського заводу колісних тягачів, з якими вступив у словесну перепалку Олександр Лукашенко.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Вясна.

Правозахисникам “Вясни” повідомили про затримання Андрія Судаса, працівника Мінського заводу колісних тракторів. Як стало відомо згодом, ще декілька працівників заводу також були затримані.

Вони пробули у Заводському райвідділі міліції кілька годин, потім їх відпустили. Відомо, що саме запис розмови з Лукашенком на заводі, який нібито зробив Судас, викликав обурення.

Вранці 17 серпня президент Олександр Лукашенко відвідав МЗКТ, де він звернувся до працівників, які вимагають його відставки. Після зустрічі між Лукашенком та кількома робітниками сталася словесна перепалка.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі вже тиждень тривають масові акції громадян проти фальсифікації виборів. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

 

Трамп назвав ситуацію у Білорусі жахливою

17.08.2020 18:51

Президент США Дональд Трамп назвав “жахливою” ситуацію у Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters – Укрінформ.

Як зазначається у повідомленні, офіційний Вашингтон уважно стежить за тим, що відбувається в цій країні.

Трамп заявив, що в Білорусі склалася жахлива ситуація, де після президентських виборів спалахнули масові протести та страйки.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів, згідно з якими чинний голова держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі вже тиждень тривають масові протести громадян, не згодних з офіційними результатами виборів. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

За даними білоруських правозахисників, щонайменше п’ятеро людей загинули та ще семеро учасників протестів у Білорусі перебувають у критичному стані в медичних закладах.

 

Білоруські правозахисники повідомляють про щонайменше п’ятьох загиблих17.08.2020 18:18

Щонайменше п’ятеро людей загинули та ще семеро учасників протестів у Білорусі перебувають у критичному стані в медичних закладах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на доповідь правозахисного громадського об’єднання “Зьвяно”.

У доповіді, що присвячена порушенням прав людини під час протестів у Білорусі у період з 7 до 14 серпня, вказано, що правозахисники знайшли у лікарнях Мінська 120 людей, які були госпіталізовані після протестів, та з 30 із них вже поспілкувалися.

Зазначається, що за офіційними даними білоруської влади в країні загинула одна людина під час протестів. Йдеться про Олександра Тарайковського у Мінську.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з оголошеними 14 серпня остаточними результатами, чинний глава держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі вже тиждень тривають протести громадян проти фальсифікації виборів. Представники силових органів Білорусі застосовують проти демонстрантів гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більш як 6,7 тис. осіб. У лікарню потрапили щонайменше 250 осіб, є загиблі.

Учасниця президентської кампанії Тихановська, яка була змушена виїхати до Литви, заявила 14 серпня, що набрала до 70% голосів на виборах, і закликала громадян Білорусі продовжити мирні протести проти фальсифікації виборів.

Також вона оголосила про готовність стати національним лідером, щоб країна «заспокоїлася і ввійшла в нормальний ритм».

Лукашенко відмовився проводити нові вибори, заявивши, що протестувальники хочуть знищити Білорусь. За минулі вихідні він двічі провів телефонні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним. У Кремлі підтвердили, що Росія готова надати Білорусі військову допомогу.

Міноборони Білорусі повідомило, що з 17 по 20 серпня Білорусь проведе ряд військових навчань поблизу міста Островець біля кордону з Литовською Республікою.

 

Кулеба викликав посла України в Білорусі на консультації через видачу “вагнерівців” Росії

“Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам”.  ЛБ 17 серпня 2020, 16:55

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба викликав посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва.

Про це повідомляють на сайті МЗС.

“Як ви знаєте, минулої п’ятниці офіційний Мінськ передав затриманих “вагнерівців” до Росії, попри наявність усіх правових та моральних підстав передати їх Україні. Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам”, – сказав Кулеба.

Він додав, що після цього Олександр Лукашенко “неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну в недружніх кроках проти Білорусі”.

“Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації у Білорусі. Сукупність зазначених фактів та дій, а також розвиток подій у Білорусі, суспільство якої висловило вотум недовіри офіційним результатам виборів президента Білорусі, кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах. З огляду на це, я ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів. Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах з Білоруссю і робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська”, – наголосив голова МЗС.

Він додав, що виклик посла жодним чином не вплине на здатність забезпечувати права та законні інтереси громадян України на території Білорусі.

Кулеба також нагадав, що у зв’язку із загостренням безпекової ситуації в Білорусі МЗС рекомендувало утриматися від поїздок до цієї країни. Тим, хто вже перебуває в Білорусі, МЗС радить уникати масових заходів і місць скупчення громадян.

Нагадаємо, наприкінці липня під Мінськом затримали більш ніж 30 бойовиків ПВК “Вагнер”, котрі планували дестабілізувати ситуацію в країні в період виборчої кампанії. За даними держагентства “БелТА”, усі вони є громадянами РФ. Згодом з’ясувалося, що серед затриманих є бойовики з “ДНР” і “беркутівці”. Імена більшості з них є в українській базі “Миротворець” як учасників війни на Донбасі.

Україна скерувала Білорусі запит на екстрадицію “вагнерівців”. Це питання також обговорювали президенти Зеленський і Лукашенко під час телефонної розмови 5 серпня.

6 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив запросити в Мінськ особисто генеральних прокурорів України та РФ, щоб розібратися із затриманням бойовиків. Того ж дня в Офісі генпрокурора України заявили, що відреагують на цю інформацію після отримання офіційного запрошення.

14 серпня Генпрокуратура РФ повідомила, що 32 із 33 затриманих у Мінську повернулись у Росію. Один залишився у Білорусі, оскільки має і російське, і білоруське громадянство. У РФ вважають, що передача відбулася “чітко відповідно до норм міжнародного права і національного законодавства Російської Федерації і Республіки Білорусь”, а також “у тісній взаємодії органів прокуратури” двох країн.

У МЗС зазначили, що передавши бойовиків, Лукашенко зробив вибір на користь російської сторони.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що повернення бойовиків до Росії негативно позначиться на відносинах України та Білорусі, а президент Володимир Зеленський попередив про трагічні наслідки.

 

Затриманого за пісню “Перемен” на мітингу в Мінську бив заступник міністра – ЗМІ17.08.2020 16:34

Звукорежисера Владислава Соколовського, заарештованого на 10 діб за пісню “Перемен!”, яку він разом з Кирилом Галановим включив на провладному мітингу в Мінську, в ізоляторі бив заступник голови МВС Олександр Барсуков.

Про це повідомив портал “Наша ніва”, передає Укрінформ.

Соколовський, за його словами, перебував в ізоляторі “Окрестина”, провівши п’ять з 10 діб у карцері. На третій день до нього прийшов “якийсь начальник”. “Увімкнув музику? Змін захотілося? Стільки людей вийшли на вулиці, стільки крові через вас. Ну, готуйся, сядеш років на 10”. Двічі вдарив мене і вийшов. Виходячи, сказав: “Що це він у вас, як у санаторії? Зробіть як треба”, – наводить Соколовський слова “начальника”.

Після цього в карцері стало холодно, а звукорежисеру припинили відкидати нари на ніч.

Звільнившись, Соколовський зазначив, що до нього приходив заступник міністра внутрішніх справ Білорусії Олександр Барсуков.

При цьому в ніч на 14 серпня заступник голови МВС Барсуков приїжджав під “Окрестину” і запевняв присутніх, що в камерах нікого не б’ють і не катують.

6 серпня, на міському святі в Мінську, куди приїхала кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська після заборони її мітингу на іншому майданчику, звукорежисери Кирило Галанов і Владислав Соколовський, поставили пісню Віктора Цоя “Перемен!”. Обидва підтвердили журналістам, що навмисно поставили цю пісню, адже потребують змін.

7 серпня їх заарештували на 10 діб. Діджеїв звинуватили за статтею 17.1 (хуліганство) і 23.4 (непокора законним вимогам) Адміністративного кодексу РБ.

16 серпня Соколовський і Галанов вийшли з-під арешту.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з оголошеними 14 серпня остаточними їх результатами, чинний глава держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі вже кілька днів тривають протести громадян, не згодних з офіційними результатами виборів. Представники силових органів Білорусі застосовують силу проти учасників мирних протестів, які поширилися по всій країні. Силовики застосовують проти демонстрантів гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано понад 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, є загиблі.

Учасниця президентських перегонів Світлана Тихановська, яка була змушена виїхати до Литви, заявила 14 серпня, що набрала до 70% голосів на виборах, і закликала громадян Білорусі в наступні вихідні продовжити мирні протести проти фальсифікації виборів.

Також вона оголосила про готовність стати національним лідером, аби країна “заспокоїлася й увійшла в нормальний ритм”.

Лукашенко, своєю чергою, відмовився проводити нові вибори, заявивши, що протестуючі хочуть знищити Білорусію. За минулі вихідні він двічі провів телефонні переговори з Володимиром Путіним. У Кремлі підтвердили, що Росія готова надати Білорусі військову допомогу.

 

Хористи підтримали білорусів співами під посольством у Києві

Артисти з провідних хорів Києва проводять 17 серпня у столиці мистецьку акцію солідарності з білоруським народом.

Як повідомляє кореспондент Укрінформ, 13 хористів беруть участь у заході.

На підтримку демократичних змін у Білорусі вони виконують духовні гімни «Магутны Божа» та «Боже Великий Єдиний» за підтримки Всеукраїнського хорового товариства ім. Леонтовича.

Акція відбувається поблизу посольства Білорусі. Зокрема артисти розмістилися біля пам’ятника білоруському письменнику Володимиру Короткевичу.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з оголошеними 14 серпня остаточними їх результатами, чинний глава держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська — 10,1%.

У Білорусі вже декілька днів тривають виступи громадян, які не згодні з офіційними результатами виборів. Представники силових органів Білорусі застосовують силу проти учасників мирних протестів, що поширилися по всій країні. Силовики застосовують проти демонстрантів гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більш як 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, є загиблі.

Учасниця президентських перегонів Світлана Тихановська, яка була змушена виїхати до Литви, заявила 14 серпня, що набрала до 70 відсотків голосів на виборах, і закликала громадян Білорусі у наступні вихідні продовжити мирні протести проти фальсифікації виборів.

 

Світові бренди прибрали свою рекламу з білоруського державного ТБ – ЗМІ

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 16:03 УП

Великі міжнародні компанії відкликали свою рекламу з державних білоруських телеканалів.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” з посиланням на портал Marketing.by

Деталі: Відзначається, що багато компаній вже зняли рекламу з державних телеканалів. У тому числі великі міжнародні рекламодавці – Danone, Nestle та інші.

За словами керівника агентства Vondel/Hepta Олександра Василевича, більшість їхніх клієнтів “призупинили рекламу на телебаченні”, але це зайняло певний час, “тому що телебачення не знімає рекламу відразу”.

Що було раніше: 17 серпня частина співробітників білоруських державних каналів страйкують.

 

Пікет на сходах: два представники МЗС Білорусі підтримали протести, попри погрозу звільненням

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 15:25 УП

Двоє співробітників МЗС Білорусі вийшли на сходи відомства, щоб висловити свою підтримку протестам проти фальсифікації виборів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на TUT.BY.

Це В’ячеслав Казаченок, начальник історико-архівного відділу МЗС, та заступниця начальника управління євразійської інтеграції Олена Копанева.

В’ячеслав Казаченок розповів, що вирішив піти на цей крок після зустрічі глави білоруського МЗС Владіміра Макея зі своїми підлеглими, на якій він під страхом звільнення заборонив працівникам міністерства брати участь в акціях протесту.

У руках посадовці тримали чисті білі аркуші, які мали символізувати чисте сумління та Білорусь, вільну від пролиття крові, та історію країни “з чистого аркуша”.

“Після зустрічі з міністром я розумію, що на цьому аркуші, скоріш за все, буде написана моя заява про звільнення. Міністр каже, що ми усі “люди державні” і давали присягу, тому якщо хтось незгоден з політикою держави – він має піти. Але у кожного є право вибору: стати на бік народу і залишитися людиною, або… Невідомо, що буде далі”, – зазначив Казаченок, але каже, що сам писати заяву не збирається.

“Мені реально страшно, я прошу стежити за моєю подальшою долею”, – додав він.

Нагадаємо, напередодні з підтримкою протестів виступив посол Білорусі у Словаччині Ігор Лещеня, звинувативши владу у катуваннях і “методах НКВС”. Він став першим білоруським дипломатом, який публічно підтримав протести.

 

Усі шахти “Беларуськалію” припинили роботу, вимагаючи відставки Лукашенко

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 15:38 УП

Усі шахти “Білоруськалію” припинили видобуток руди, працівники вимагають відставки Олександра Лукашенка і зміни президента.

Джерело: кореспондент “Радіо Свобода” з Салігорська станом на 14.45 понеділка, 17 серпня

Деталі: Шахтарі стоять у черзі, щоб підписати вимогу про відставку Олександра Лукашенка та нові президентські вибори.

Вранці 4-е рудне управління “Беларуськалія” приєдналося до страйку.

Керівник підприємства Іван Головатий прийшов до управління й наказав людям ходити на роботу.

На загальних зборах працівники планують вирішити, що далі робити, о 18 годині вони зберуться в центрі Салігорська.

Страйки і протести відбуваються на багатьох великих промислових підприємствах Білорусі.

 

У Європарламенті не вважають Лукашенка переобраним президентом Білорусі

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 15:21 УП

Депутати Європарламенту заявили про невизнання Александра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і сказали, що вважають його персоною нон грата у ЄС.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться у спільній заяві найбільших політичних груп Європарламенту.

Зокрема, заяву підписали групи Європейської народної партії, соціал-демократів, Renew Europe, Greens/EFA та ECR.

Депутати закликали до нових і вільних виборів в Білорусі і рішуче засудили насильство і тортури, вчинені проти мирних протестувальників, організованих режимом Лукашенка.

“Ми вітаємо білоруський народ за його мужність і рішучість і рішуче підтримуємо його прагнення до демократичних змін і свободи. Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і достовірні повідомлення вказують на перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Александра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон грата в Європейському Союзі” – йдеться у заяві.

Євродепутати також засудили придушення Інтернету і ЗМІ, блокування на дорогах і залякування журналістів з метою припинення потоку інформації про ситуацію в країні.

“Ми закликаємо до негайного звільнення всіх довільно затриманих і політичних в’язнів, які були затримані до і під час виборчої кампанії” – сказано у заяві.

Також у Європарламенті привітали рішення міністрів закордонних справ ЄС внести до чорного списку всіх осіб, відповідальних за насильство і фальсифікацію президентських виборів і закликали якомога швидше скласти санкційний список, щоб людям, які вчинили ці злочини, було заборонено відвідувати ЄС, а їхні активи були заморожені.

“Європейський союз може і повинен зробити більше для подальшого просування справи демократії і свободи в Білорусі, в тому числі шляхом посилення допомоги білоруському громадянському суспільству і негайного припинення будь-якої фінансової підтримки уряду і контрольованих державою проектів” – стверджується у заяві.

В Європарламенті також закликали ЄС призначити спеціального представника по Білорусі, щоб підтримати процес мирного переходу влади і звернулися до Росії з вимогою утриматися від втручання.

“Ми закликаємо Російську Федерацію утриматися від будь-якого втручання в Білорусь, таємного або явного, і закликаємо інститути ЄС і держави-члени пильно протидіяти будь-яким діям Росії в цьому відношенні” – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, очільник Європейської ради Шарль Мішель вирішив скликати позачергову відеоконференцію лідерів держав ЄС для обговорення ситуації в Білорусі.

 

Зеленський на закритій нараді обговорив сценарії загострення у Білорусі

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:54 УП

Президент України Володимир Зеленський провів закриту нараду з керівниками розвідувальних органів, очільниками силових структур, а також головами низки обласних державних адміністрацій у зв’язку з різким загостренням ситуації в Білорусі.

Джерело: пресслужба президента

Деталі: Зеленський зазначив, що події в Білорусі можуть суттєво вплинути на Україну.

Під час наради було детально проаналізовано як внутрішньополітичну ситуацію в самій Білорусі, так і численні зовнішні чинники, які можуть вплинути на розвиток післявиборчих подій.

Також учасники наради оцінили всі можливі сценарії подальшого розвитку внутрішньополітичного загострення в сусідній країні, включно з різними типами ескалації з огляду на так звані гібридні типи світових конфліктів.

Крім того, був проведений аналіз ризиків безпосередньо для України, які виникають у зв’язку з тим чи іншим розвитком ситуації.

За підсумками зустрічі зроблені відповідні висновки та дані розпорядження, повідомляє пресслужба.

Передісторія:

У Білорусі дев’ятий день тривають масштабні протести по всій країні проти Лукашенка.

Працівники найбільшої державної Белтелерадіокомпанії почали страйк.

Опозиційна білоруська кандидатка у президенти Світлана Тихановська заявила, що готова стати на чолі Білорусі замість Олександра Лукашенка, якого Центрвиборчком оголосив знову президентом.

 

Президент Німеччини звернувся до Лукашенка

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:10 УП

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав Александра Лукашенка, який виконує обов’язки президента Білорусі, до діалогу з опозицією.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Deutsche Welle.

“Я апелюю до президента Лукашенка йти шляхом переговорів. Робити ставку не на насильство, а на діалог”, – сказав Штайнмаєр у понеділок, 17 серпня, перед початком віртуальної конференції щодо діджиталізації.

Новини та кадри з Білорусі “є драматичними і зворушливими водночас”, зауважив Штайнмаєр. Силовики, за словами президента Німеччини, не повинні чинити гріх, застосовуючи насильство проти свого народу.

Він заявив, що захоплюється мужністю демонстрантів, які вийшли на вулиці в минулі вихідні після насильства з боку влади в попередні дні.

“Люди цієї багатостраждальної, але гордої країни заслуговують на нашу солідарність і підтримку”, – наголосив Штайнмаєр.

Раніше цього дня суперниця Лукашенка Світлана Тихановська заявила про готовність взяти на себе політичне лідерство в країні на період підготовки нових виборів.

Лукашенко заявив, що повторних виборів у Білорусі не буде. Він також закликав перерозподіляти владні повноваження в країні через конституційний процес, а не через вуличні акції.

 

В опозиції заявили, що готові обговорити з Лукашенком його недоторканність

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 13:33 УП

Опозиція готова вести діалог з Олександром Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, щодо недоторканності його і членів його сім’ї в разі мирної передачі влади.

Джерело: Твіттер недопущеного до минулих 9 серпня виборів глави Білорусі Валерія Цепкала

Пряма мова Цепкала: “Опозиція готова почати діалог з Лукашенком і готова розглянути варіант з недоторканністю його і членів його сім’ї в разі мирної і добровільної передачі влади”.

Деталі: Цепкало додав, що йдеться лише про початок діалогу з Лукашенко і сам він “нічого не обіцяв”. Також він прокоментував заяву Лукашенка, який сказав, що нові вибори можливі тільки після його смерті: “Значить підписав собі приговор”.

Передісторія:

В Білорусі дев’ятий день тривають масштабні протести по всій країні проти Лукашенка.

Працівники найбільшої державної Белтелерадіокомпанії почали страйк.

Опозиційна білоруська кандидатка у президенти Світлана Тихановська заявила, що готова стати на чолі Білорусі замість Олександра Лукашенка, якого Центрвиборчком оголосив знову президентом.

Лукашенко закликає перерозподіляти владні повноваження в країні через конституційний процес, а не через вуличні акції.

Лукашенко публічно принизив Україну: МЗС опрацьовує опції з реагування, 17 серпня 2020, 13:16 •

КИЇВ. 17 серпня. УНН. У Міністерстві закордонних справ України наразі опрацьовуються всі можливі опції з реагування на події в Республіці Білорусь, повідомив УНН заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

“Наразі опрацьовуються всі можливі опції з реагування на події в Республіці Білорусь”, – повідомив дипломат у відповідь на питання УНН про те, чи планує міністерство запросити посла Білорусі після заяв президента Олександра Лукашенка про Україну.

Так, напередодні у зверненні до учасників мітингу на його підтримку Лукашенко, поміж іншого, заявив, що у разі якщо білоруси “загублять першого президента” – це буде початок кінця, і вони будуть “стояти на колінах, як в Україні”.

Крім того, як пишуть білоруські ЗМІ, Лукашенко заявив також, що “Україна і її керівництво наказують провести нові вибори” в Республіці.

Ввечері у неділю в Офісі Президента України спростували цю заяву, зазначивши, що наша держава не втручається у внутрішні справи інших націй, поважаючи кордони та проявляючи коректність та терпіння.

 

Лукашенко готовий ділитися повноваженнями: “Але не під тиском і не через вулицю”

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 13:06 УП

Олександр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, закликає перерозподіляти владні повноваження в країні через конституційний процес, а не через вуличні акції.

Джерело: Інтерфакс-Україна, яке цитує Лукашенка

Дослівно: “Не можна цю конституцію віддавати незрозуміло кому. Тому що буде біда”.

Деталі: Лукашенко нагадав, що наразі ведеться робота над варіантами зміни конституції країни, які передбачають перерозподіл владних повноважень. Він начебто готовий поділитися президентськими повноваженнями, “але не під тиском і не через вулицю”.

Пізніше державний канал Білорусі показав кадри, як Лукашенко розповідає про те, за яких умов повинні пройти нові вибори. Він говорить, що потрібно на референдумі прийняти нову конституцію, яка б влаштувала навіть “альтернативщиків”. Після цього по новій конституції можна провести вибори президента, парламенту і місцевих органів влади.

Передісторія:

В Білорусі дев’ятий день тривають масштабні протести по всій країні проти Лукашенка.

Працівники найбільшої державної Белтелерадіокомпанії почали страйк.

Опозиційна білоруська кандидатка у президенти Світлана Тихановська заявила, що готова стати на чолі Білорусі замість Олександра Лукашенка, якого Центрвиборчком оголосив знову президентом.

 

 

Депутат “Слуги народу” просить білорусів пробачити Лукашенку скоєні ним злочини

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 12:47 УП

Депутат владної партії “Слуга народу” Євгеній Шевченко закликав білорусів пробачити Александру Лукашенку його “гріхи та злочини”.

Як повідомляє “Європейська правда”, такий заклик український парламентар розмістив на своїй Facebook-сторінці у понеділок 17 серпня.

“Рідні мої брати білоруси! Якщо ви не пробачите батьку його гріхи і злочини, ви потім ніколи не зможете пробачити собі цього, і не зможете повернути все назад”, – написав Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Він додав, що “мир в суспільстві і державі тримається на прощення і любові”.

Варто додати, що у фракції “Слуга народу” є й відмінна позиція щодо подій у Білорусі. Депутат Богдан Яременко оприлюднив заяву групи 14 парламентарів з фракції, у якій вони називають вибори президента в Білорусі сфальшованими та застерігають Александра Лукашенка від жорстокого придушення протестів і звернення за допомогою до Росії.

Нагадаємо, у неділю, 16 серпня, Александр Лукашенко заявив, що НАТО нарощує військову потужність і “лязкає гусеницями” біля кордону з Білоруссю.

В суботу Лукашенко заявив, що отримав від президента Росії Владіміра Путіна обіцянку про всебічну допомогу у разі такого запиту від Білорусі.

Литва: Російська військова “допомога” Білорусі означатиме вторгнення

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 12:36 УП

Російська військова “допомога” Білорусі означатиме вторгнення в країну, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс у понеділок.

Про це він сказав, коментуючи готовність Росії надати “допомогу” Білорусі на тлі протестів, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters.

“Жодних причин для військової підтримки з боку Росії немає, і немає законних чи інших підстав для цього. Це (військова підтримка. – Ред.) означало б вторгнення в країну і знищило б останні сліди її незалежності”, – сказав Лінкявічюс журналістам у Вільнюсі.

“Росія сильно ризику, якщо це зробить, перед обличчям того, що відбувається в Білорусі, на тлі підтримки населення. Слід визначити, що вторгнення не буде виправданим ні юридично, ні морально, ні політично”, – додав він.

Нагадаємо, у неділю, 15 серпня, Александр Лукашенко заявив, що НАТО нарощує військову потужність і “брязкає гусеницями” біля кордону з Білоруссю.

В суботу Лукашенко заявив, що отримав від президента Росії Владіміра Путіна обіцянку про всебічну допомогу у разі такого запиту від Білорусі.

Читайте також: Ціна мовчання: чому Україна зобов’язана оголосити про невизнання виборів у Білорусі.

 

Українські депутати погодили декларацію в ПАРЄ щодо Білорусі з МЗС та групою “Балтік+”

Ініційована головою постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи декларація щодо подій у Білорусі була попередньо погоджена з Міністерством закордонних справ України та групою “Балтік+”.

Як передає Укрінформ, про це повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом і член Постійної делегації у ПАРЄ, народний депутат від «Слуги народу» Марія Мезенцева в етері телеканалу “Україна 24” у понеділок, 17 серпня.

“Ця декларація, яка була підписана абсолютною більшістю наших представників у Парламентській асамблеї Ради Європи, вона була попередньо погоджена з нашими колегами з Міністерства закордонних справ України, а також із групою країн “Балтік+”. Тому ми говоримо не тільки про теперішній стан подій, а й про майбутнє. Також ми бачимо певну кореляцію і багато чого цікавого відбувається зараз у сенсі реагування в Офісі Президента на події в Білорусі. Тому ця декларація була такою об’єднавчою платформою для нас”, – зазначила Мезенцева.

За її словами, позиція Офісу Президента стосовно подій у Білорусі наразі посилилася, а сам глава Української держави поводиться “дуже потужно”.

“Наш лідер – Президент Зеленський вже поводить себе дуже потужно, я вважаю, і взагалі позиція Офісу Президента підсилилася. Якщо ви пам’ятаєте, на самому початку протестів вона була дуже поміркованою. Але зараз лідер Білорусі починає почергово звинувачувати то Чехію, то окремі країни Євросоюзу, то Україну у втручанні в їхні внутрішні справи. А давайте запитаємо, чому немає звинувачень щодо Росії”, – зазначила політик.

Водночас Мезенцева акцентувала увагу на підготовці пакету персоналізованих санкцій проти посадовців Білорусі, які розробляє робоча група міністрів закордонних справ Європейського Союзу.

“На мою особисту думку, протягом цього робочого тижня ми будемо мати опублікований список таких санкцій”, – сказала парламентарій.

Окрім того, вона прокоментувала й заяву про події в Білорусі, підписантами якої виступили окремі депутати з фракції “Слуга народу”, котрі закликають Президента України Володимира Зеленського, зокрема, погодити з міжнародними партнерами перенесення діяльності Тристоронньої контактної групи, усіх її органів, груп і підгруп з території Білорусі до іншої держави, а уряд – переглянути структуру торгівлі з Білоруссю.

“Вважаю більш доцільним робити це в рамках публічних заяв певних статусів. Наприклад, як ми зробили це в якості делегатів Парламентської асамблеї Ради Європи”, – уточнила Мезенцева.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні керівник постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат від “Слуги народу” Єлизавета Ясько ініціювала декларацію щодо подій у Білорусі.

Цю декларацію підтримала більшість членів делегації України в ПАРЄ. Крім того, документ підписали іноземні партнери України а ПАРЄ – це голови делегацій Естонії Марія Юферева-Скуратовскі, Латвії Інесе Лібіня-Егнере, Литви Альгірдас Буткевічюс та Великої Британії Роджер Гейл.

Зокрема, підписанти заявляють, що кампанія з виборів президента Білорусі, голосування 9 серпня та підрахунок голосів “не відповідають міжнародним виборчим стандартам, проводилися з масовими порушеннями прав і свобод громадян і не відображають вільного волевиявлення білоруського народу”.

У документі також засуджується застосування насильства до учасників мирних зібрань у білоруських містах.

Як повідомлялося, в Білорусі після виборів президента 9 серпня розпочалися масові акції протесту проти фальсифікації результатів голосування. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів було затримано понад 6,7 тисяч осіб, є загиблі.

Водночас 14 серпня ЦВК Білорусі оголосила переможцем виборів діючого главу держави Олександра Лукашенка, який керує країною з 1994 року. За даними ЦВК, він набрав 80,08% голосів виборців, його головна суперниця Світлана Тихановська – 10,09%.

В Євросоюзі не визнали результати президентських виборів у Білорусі і вирішили почати роботу над санкціями проти посадових осіб країни, причетних до фальсифікацій і насильства щодо протестувальників.

 

Лукашенко заявив, що повторних виборів у Білорусі не буде

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 11:25

Александр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, заявив, що повторних президентських виборів у країні не буде.

Про це він заявив під час відвідин заводу МЗКТ, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на державне агентство Білорусі БелТА.

“Ніколи ви від мене не дочекаєтеся, щоб я під тиском щось зробив. Їх (виборів. – ред.) не буде. Тому що не буде ні МЗКТ, ні МАЗу, ні БЕЛАЗу, за півроку ми знищимо все” -сказав Лукашенко.

Пізніше він додав: “Ми провели вибори. Поки ви мене не вб’єте, інших виборів не буде”.

Нагадаємо, напередодні у столиці Білорусі на протести вийшли від 100 до 200 тисяч людей, мітинг вважається, можливо, найбільшим в історії незалежної Білорусі.

За оцінками білоруських ЗМІ, на демонстрацію вийшло візуально більше людей, аніж під час страйку 1991 року, коли було 100 тисяч протестувальників.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС підтримує білорусів, які вимагають проведення справжніх виборів у країні.

 

Уряд Білорусі склав повноваження

МІНСЬК, ПОНЕДІЛОК 17 СЕРПНЯ 2020 10:54АВТОР: РБК-УКРАЇНА

Це передбачено постановою Ради Міністрів

Уряд Білорусі склав повноваження перед оголошеним переможцем на виборах президента Олександром Лукашенком. Це передбачено постановою Ради Міністрів від 15 серпня №480.

Про це пише БелТА.

Раніше Лукашенко доручив оперативно підготувати документи по подальшій роботі уряду. Тоді він говорив, що в основному сформовано уряд, але можуть бути нюанси.

Зазначимо, після виборів президента в країні почались масові протести, в ході яких правоохоронці використовували гумові кулі, світлошумові гранати. За чотири дні було затримано близько 7 тисяч осіб, їх вже почали відпускати.

Нагадаємо, в країні почалався масштабна страйк, в той же час Лукашенко каже, що в цілому заводи в країні працюють, незважаючи на те, що деякі “бродять”.

Зазначимо, в продовження протестів у Білорусі оголошено загальнонаціональний страйк з 17 серпня.

Раніше повідомлялося, що штаб Тихановской готовий на переговори з владою про те, як і коли нинішній президент піде з посади.

 

Британія заявила про невизнання результатів президентських виборів у Білорусі

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 10:52

Велика Британія не визнає результати президентських виборів у Білорусі і закликає до термінового розслідування серйозних порушень під час виборів і репресій, які слідували за ними.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву глави МЗС Британії.

“Світ з жахом спостерігав за насильством, застосовуваним білоруською владою для придушення мирних протестів, що послідували за фальшивими президентськими виборами. Велика Британія не приймає їх результати” – заявив міністр Домінік Рааб .

“Ми терміново потребуємо незалежного розслідування через ОБСЄ недоліків, які зробили вибори несправедливими, а також жахливих репресій, які послідували за виборами” – йдеться у заяві.

За словами Рааба, Британія працюватиме з нашими міжнародними партнерами, щоб покарати винних і притягнути до відповідальності білоруську владу.

Нагадаємо, напередодні у столиці Білорусі на протести вийшли від 100 до 200 тисяч людей, мітинг вважається можливо найбільшим в історії незалежної Білорусі.

За оцінками білоруських ЗМІ, на демонстрацію вийшло візуально більше людей, аніж під час страйку 1991 року, коли було 100 тисяч протестувальників.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС підтримує білорусів, які вимагають проведення справжніх виборів у країні.

 

Співробітники Белтелерадіокомпанії вийшли на страйк

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 10:41 УП

Працівники державної Белтелерадіокомпанії почали страйк.

Джерело: “Інтерфакс-Захід” з посиланням на співробітника Белтелерадіокомпанії

Пряма мова: “Ми страйкуємо”.

Деталі: За словами співрозмовника агентства, перед будівлею Белтелерадіокомпанії зібралося понад 100 співробітників.

 

Лукашенко про страйки: 200 осіб погоду не роблять

МІНСЬК, ПОНЕДІЛОК 17 СЕРПНЯ 2020 10:44  РБК-Україна

За словами президента Білорусі, заводи в країні працюють

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відреагував на масові страйки в країні. За його словами, в цілому заводи в країні працюють, незважаючи на те, що деякі “бродять”.

Про це повідомляє БелТА.

Таку думку Лукашенко висловив під час візиту на Мінський завод колісних тягачів. Він зазначив, що нікого примушувати працювати не будуть, додавши, що на підприємствах зберігалася зайва чисельність.

“Ну, 150 на якомусь підприємстві, навіть 200 (людина – ред.) погоду не роблять, по-перше. По-друге, треба розуміти, що “поганий” президент тримав зайву чисельність, щоб людей не викидали на вулицю. Виходити треба з цього. Хто хоче працювати, хай працює. Не хочуть працювати, що ж, ми їх не змусимо”, – сказав Лукашенко.

Нагадаємо, з 17 серпня в Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк у зв’язку з незгодою з результатами виборів, учасники протесту готові її закінчити, після рішення про проведення чесних виборів.

Також повідомлялося, що до страйку приєдналися два найбільших підприємства в Білорусі – Нафтан і ВАТ “Білоруськалій”.

Відзначимо, в п’ятницю, 14 серпня, Центрвиборчком Білорусі оголосив офіційні результати голосування, на яких перемогу здобув Олександр Лукашенко з 80% голосів.

При цьому головна суперниця Лукашенко Світлана Тіхановська заявила, що чесний підрахунок голосів на деяких дільницях показав її перемогу з великим відривом.

 

Кравчук не бачить потреби переносити переговорний майданчик ТКГ із Мінська

17.08.2020 10:30

Білорусь жодним чином не бере участі у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, тому немає потреби переносити переговорний майданчик в інше місце через протестні акції в країні.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив керівник української делегації у ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю виданню «Сегодня» у відповідь на запитання, чи можемо ми змінити майданчик проведення ТКГ з Мінська на інше місто.

«Чому не можемо? Звичайно, можемо. Але я не бачу в цьому потреби. Білорусь не бере участі у ТКГ жодним чином, жодною посадовою особою. Вона створила для нас умови, надала нам майданчик. Я не думаю, що цей майданчик, під впливом тих процесів, які там зараз відбуваються, зміниться або можуть бути якісь загрози. Я просто не допускаю цього», – сказав Кравчук.

Водночас він зауважив, що «треба передбачати все». «Якщо раптом там буде якась, не знаю, як назвати, революція (раптом, я не говорю, що буде), тоді ми подивимося. А зараз немає жодної потреби», – вважає керівник української делегації у ТКГ.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 серпня заявив, що попри останні події в Білорусі наступне засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) відбудеться 18 серпня. На ньому розглядатимуться важливі питання, зокрема продовження дотримання режиму тиші та взаємне звільнення утримуваних осіб.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 14 серпня в інтерв’ю UA:Українське радіо заявив, що Тристороння контактна група через пандемію коронавірусу продовжить засідання в режимі онлайн, тож питання про зміну мінського переговорного майданчика через події в Білорусі наразі не стоїть.

 

На білоруських підприємствах тривають страйки, на МЗКТ прибув Лукашенко

Бастує також державна “Белтелерадиокомпания”. ЛБ 17 серпня 2020, 10:01

У понеділок, 17 серпня, на деяких білоруських підприємствах тривають масові страйки. Працівники страйкують через оголошені результати виборів президента, згідно з якими Олександр Лукашенко перемагає вшосте.

Зокрема, до страйків долучилося одне з найбільших у світі підприємств із виробництва калійних мінеральних добрив “Беларуськалий” (м. Солігорськ). Про це повідомляють канали NEXTA і TUT.by у Telegram.

На мітинг вийшли робітники цього підприємства і двох дочірніх – “Реммонтажстрой” і “Калийспецтранс”. За словами шахтарів, руди фабрикам лишилося на вісім годин роботи, нової руди не дають.

У Мінську на страйк вийшли працівники державної “Белтелерадиокомпании”. Вони висунули вимоги, зокрема: визнати результати виборів недійсними, відправити у відставку голову ЦВК, звільнити політв’язнів і скасувати цензуру в ЗМІ.

Страйкує також Мінський завод колісних тягачів (МЗКТ). Повідомляють, що на це підприємство сьогодні приїде Олександр Лукашенко. За даними NEXTA, працівників на цю зустріч допускають вибірково. Тих, хто має білі стрічки – символ на підтримку суперниці Лукашенка Світлани Тихановської – не пускають.

За даними каналу NEXTA, Лукашенко прибув на МЗКТ приблизно о 10 годині.

Мітинг триває на прохідній Мінського тракторного заводу (МТЗ). Люди кричать: “Верым! Можам! Переможам!”

Масштабний мітинг також йде на підприємстві “БелАЗ” у м. Жодино.

У ланцюг солідарності вишикувалися медики Республіканського науково-практичного центру “Кардіологія”.

Нагадаємо, що масові акції протесту через оголошені результати виборів тривають у Білорусі уже понад тиждень. Учасників масових зібрань жорстко затримували силовики, застосовуючи до них силу. Відомо про двох загиблих протестувальників і десятки поранених.

Згодом почали страйкувати працівники білоруських підприємств. До страйків долучилися медики, журналісти, працівники культури, IT-фахівці.

Учора в Мінську пройшов марш “За свободу”. Мешканців інших міст також просили виходити на центральні площі і закликати до відповідальності голів виконкомів і РУВС, висувати вимоги.

Протестувальники вимагали, щоб Лукашенко пішов з посади президента, а також негайної свободи всім затриманим і політв’язням, правосуддя над винними в убивствах і тортурах.

За даними ЗМІ, біля стели “Мінськ – місто-герой” зібралися понад 200 тисяч осіб. Акцію назвали наймасовішою в історії незалежної Білорусі.

Олександр Лукашенко вчора теж зібрав свій провладний мітинг. Він став на коліна перед мітингарями та пообіцяв “завтра же” почати реформи, про які його попросять.

 

Тихановська: Я готова діяти як національний лідер

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 08:46 УП

Опозиційна білоруська кандидатка у президенти Світлана Тихановська готова стати на чолі Білорусі замість Олександра Лукашенка, якого Центрвиборчком оголосив знову президентом.

Джерело: Белсат у Telegram, Rzeczpospolita, “Європейська правда

Пряма мова Тихановської: “Я готова взяти на себе відповідальність і діяти як національний лідер у цей період. Для того, щоб країна заспокоїлася, увійшла в нормальний ритм”.

Деталі: Раніше ЗМІ повідомили, що Тихановська, яка зараз перебуває у Литві, готує заяву про оголошення своєї перемоги на президентських виборах в Білорусі 9 серпня.

Представниця штабу Тихановської Анна Красуліна підтвердила:  “Відповідна заява зараз готується. Ми очікуємо, що Захід прийме вибір народу Білорусі і визнає перемогу Тихановської”.

Нагадаємо: За офіційними даними ЦВК Білорусі, на виборах 9 серпня Тихановська набрала 10,1% голосів виборців. Александр Лукашенко здобув 80,1% голосів.

У Білорусі тиждень тривають протести проти перемоги на виборах Александра Лукашенка. Євросоюз заявив, що не вважає чинними результати голосування через численні свідчення фальсифікацій.

Напередодні у Мінську на протести вийшли від 100 до 200 тисяч людей, мітинг вважається можливо найбільшим в історії незалежної Білорусі.

 

Макрон закликає ЄС підтримати мирні протести у Білорусі17.08.2020 08:41

Європейський Союз повинен підтримати мирні протести в Білорусі після президентських виборів у країні.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

«Європейський Союз повинен продовжувати мобілізацію разом із сотнями тисяч білорусів, які мирно виступають за повагу своїх прав, свободи і суверенітету», – наголосив він.

На сайті Кремля повідомлялося, що 12 серпня в ході телефонної розмови лідери Франції та Росії Еммануель Макрон та Володимир Путін обговорили ситуацію в Білорусі. Деталі розмови не наводилися.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з оголошеними 14 серпня остаточними їх результатами, чинний глава держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

У Білорусі вже кілька днів тривають виступи громадян, незгодних з офіційними результатами виборів. Представники силових органів Білорусі застосовують силу проти учасників мирних протестів, які поширилися всією країною. Силовики застосовують проти демонстрантів гумові кулі, світлошумові гранати та водомети. Від початку протестів було затримано понад 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 людей, є загиблі.

Учасниця президентських перегонів Світлана Тихановська, яка була змушена виїхати до Литви, заявила 14 серпня, що набрала до 70% голосів під час виборів, і закликала громадян Білорусі у наступні вихідні продовжити мирні протести проти фальсифікації виборів.

 

Місто на Львівщині, віднесене до “червоної” зони, відмовилося посилювати карантин

Міська рада Самбора, районного центру на Львівщині, відмовилася виконувати рішення Державної комісії ТЕБ і НС від 13 серпня, яким у цьому місті встановлено найвищий рівень епідемічної небезпеки.

Відповідне рішення було ухвалено 17 серпня на сесії міськради, повідомляє Укрінформ.

За це проголосували 27 депутатів – одностайно. Вони ухвалили звернення до Президента, глави МОЗ та керівника Львівської ОДА, де зазначили, що рішення Державної комісії ТЕБ і НС суперечить Конституції, тож транспорт, заклади громадського харчування та сфери торгівлі працюватимуть у звичному режимі.

Депутати також звернулися до поліції із закликом не штрафувати підприємців, які підтримали їх пікетом. Як інформує видання “Твоя Самбірщина”, під час сесії біля Ратуші зібралося кількасот місцевих мешканців, які вимагали не перешкоджати їхній праці.

Як повідомлялося, в Україні із 17 серпня змінився розподіл на карантинні зони. Зокрема, до “червоної” зони віднесено: Городенківський та Косівський райони Івано-Франківської області; місто Самбір Львівської області; місто Біляївка Одеської області; міста Дубно, Костопільський та Рівненський район Рівненської області; Кіцманський район Чернівецької області.

Від початку епідемії COVID-19 на Львівщині підтверджено у 12 тис. 79 осіб. Померли 334 пацієнти, одужали – 3261.

У Самбірському районі зафіксували 258 випадків інфікування коронавірусом, з них 20 – 13 серпня, що найбільше з-поміж усіх районів області. Відповідно згаданого рішення держкомісії, у Самборі заборонено працювати закладам культури, харчування, ТРЦ та іншим розважальним закладам, фітнес-центрам і басейнам, дитячим таборам та більшості магазинів.

Станом на 17 серпня в Україні лабораторно підтвердили 92 820 випадків COVID-19, із них за останню добу – 1464.

 

У Китаї зареєстрували першу вакцину від коронавірусу

Китай повідомив про реєстрацію своєї першої вакцини проти нового коронавірусу.

Про це інформує агенція Xinhua – Укрінформ.

Патент на вакцину від COVID-19 видало Національне управління інтелектуальної власності КНР. Розробляла вакцину команда дослідників під керівництвом Чен Вея, наукового співробітника Інституту військової медицини.

У березні вакцина стала першою в Китаї, з якою було дозволено почати клінічні випробування.

Згідно з висновками дослідників вакцина демонструє гарну імуногенність як у мишей, так і у морських свинок та здатна викликати сильну клітинну та імунну реакцію організму за короткий проміжок часу. ЇЇ можна швидко виготовити у великих масштабах, щоб використати у боротьбі з пандемією COVID-19.

Наразі вакцина пройшла клінічні випробування фази 1 та фази 2, які підтвердили її безпеку та ефективність.

Як повідомлялося, станом на ранок 17 серпня у світі зафіксовано понад 21,8 мільйона випадків коронавірусу COVID-19. З них 773 065 – летальні, 14 561 397 осіб одужали від недуги.

Минулого тижня Володимир Путін заявив, що Росія розробила «досить ефективну» вакцину «Супутник V». Він оголосив, що перші дози цього препарату розроблені в Росії та перевірені на власній дочці президента Росії. Дослідженнями займалися лікарі московського Національного дослідницького центру епідеміології та мікробіології ім. Гамалії, які заявили, що вакцина проходить третю фазу клінічних досліджень.

ВООЗ, профільні міжнародні організації та експертні кола поставили під сумнів готовність та ефективність російської антикоронавірусної вакцини та застерігали від поспіху у дослідженнях.

 

Київ та 10 регіонів не готові до послаблення карантину – МОЗ17.08.2020 10:53

У Києві та 10 областях України перевищено показник нових захворювань за 14 днів, тож вони залишаються не готовими до послаблення карантину.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я.

До послаблення карантину не готове місто Київ, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Харківська та Чернівецька області.

Як повідомляв Укрінформ, 13 серпня Державна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій змінила поділ країни на карантинні зони.

Так, до “червоної” зони за рівнем епідемічної небезпеки через значне поширення COVID-19 віднесли такі населені пункти і райони: Городенківський та Косівський райони Івано-Франківської області; місто Самбір Львівської області; місто Біляївка Одеської області; місто Дубно, Костопільський та Рівненський райони Рівненської області; Кіцманський район Чернівецької області.

Оновлений поділ діятиме протягом 14 днів із 17 серпня.

До цього у “червоній” зоні були Тернопіль, Луцьк і Кіцманський район Чернівецької області.

В Україні станом на 17 серпня лабораторно підтвердили 92 820 випадків COVID-19, із них за добу – 1 464.

 

В Україні підтвердили 92820 випадків COVID-19, за добу – 146417.08.2020 09:06

В Україні станом на 17 серпня лабораторно підтвердили 92820 випадків COVID-19, із них за добу – 1464.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ресурс РНБО з моніторингу поширення епідемії коронавірусу.

Протягом доби зафіксовано 21 новий летальний випадок.

Загалом в Україні зареєстровано 2089 смертей від COVID-19. Одужали – 48 164 пацієнти. Хворіють – 42 567.

Найбільшу кількість випадків коронавірусу за добу виявили у Рівненській області – 178, Чернівецькій – 165, Івано-Франківській – 164.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 16 серпня в Україні лабораторно підтвердили 91 356 випадків COVID-19, із них за добу – 1 637. Найбільшу кількість випадків коронавірусу за добу виявили у Харківській області – 228, Чернівецькій – 183, Івано-Франківській – 158 та у м. Києві – 146.

У Києві понад сотня хворих на COVID-19, одна людина померла

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 10:19  УП

За минулу добу у столиці зафіксували 104 нових випадки захворювання на коронавірус, одна людина померла.

Джерело: мер Києва Віталій Кличко в Telegram

Пряма мова: “У 104 мешканців Києва виявили коронавірус минулої доби. Одна людина померла”.

Деталі: Серед нових хворих 44 жінки віком від 20 до 71 років, 53 чоловіки віком від 21 до 84 рокiв, 4 дівчинки від 7 місяців до 12 років та 3 хлопчики від 9 до 16 років. Захворіли, зокрема, і четверо медиків.21 хворого госпіталізували.
Найбільше випадків захворювання виявили у Дніпровському (21 випадок), у Дарницькому та Солом’янському (по 16) та у Шевченківському (10) районах.

Загалом станом на 17 серпня у столиці вже 10642 підтверджених випадки захворювання на COVID-19. Коронавірус забрав життя 154 киян. 3380 жителів столиці подолали хворобу.

 

У Києві від сьогодні діють нові правила карантину УП

Сьогодні в столиці починають діяти жорсткіші карантинні обмеження.

Джерело: Віталій Кличо.

Деталі: Згідно з новими правилами, заборонено:

– перебування в громадських спорудах, транспорті без одягнених засобів індивідуального захисту – масок;

– перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;

– самовільно залишати місця самоізоляції чи обсервації людям, що перебувають в ізоляції;

– проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, релігійних, рекламних) заходів за участі більше однієї особи на 5 метрів квадратних площі будівлі або території, якщо захід проводиться на відкритому повітрі.

Також відповідно до нових карантинних обмежень:

– організатор заходу відповідає за дотримання учасниками фізичної дистанції не менше, ніж 1,5 метра, якщо учасники розміщені стоячи;

– заповненість залів кінотеатрів та закладів культури не може бути більшою за 50% місць;

– громадський транспорт – трамваї, тролейбуси, автобуси та маршрутні таксі – здійснюють перевезення пасажирів виключно в кількості місць для сидіння.

Передісторія: Наприкінці минулого тижня у Києві вирішили посилити карантинні обмеження. Нові правила пов’язані з потраплянням столиці до “жовтої” зони епідемічної небезпеки.

 

У 2019 році медичні виші не набрали студентів майже на 1000 місць

Наталiя Бушковськажурналістка УП.Життя17 серпня 2020

У 2019 році медичні інститути не виконали план прийому на навчання майже на 1000 місць.

Про це на пресбрифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Це досить багато. Сьогодні неукомплектованими залишаються близько 5 тисяч лікарських посад.

Одна з найбільших проблем – це всі спеціальності медика профілактичного профілю.

А саме – це лікарі інфекціоністи, лікарі-епідеміологи, лікарі-вірусологи”, – сказав він.

Також він додав, що є проблема з лікарями-педіатрами: “Це комплексне питання. Це питання престижності професії.

Це питання оплати праці нашим лікарям та медичним працівникам”.

Нагадаємо, що на брифінгу 16 липня Степанов пояснював, що через нестачу деяких фахівців в Україні, зокрема педіатрів та епідеміологів, на новоствореній медичній раді піднімали тему зниження прохідного балу ЗНО до 130 балів для вступників на спеціальність педіатра чи санітарного лікаря.

 

Навчання має бути безпечним: Степанов спробував пояснити, як буде проходити навчальний рік

Наталiя Бушковськажурналістка УП.Життя  17 серпня 2020

Навчальний процес в школах має відбуватися чітко за рекомендаціями, які МОЗ надав ще наприкінці липня 2020 року.

Це під час пресбрифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов

Питання, на яке він відповідав, звучало так:

“Чи планується розділити навчання дітей в часі та дозволити молодшим школярам вчитись до обіду, а старшим”.

Степанов пояснив, що рекомендації МОЗ щодо навчання були зроблені з урахуванням тої епідситуації, яка є в нашій країні.

“Виходячи з цих рекомендацій, ми намагалися зробити максимально безпечним процес навчання з точки зору здоров’я наших дітей.

В тому числі там є питання щодо розробки маршрутів наших учнів в середині школи.

Починаючи від розподілу учнів щодо початку навчання в тих чи інших класах – молодших, середніх, старших, і завершуючи графіком допуску закладів освіти.

Це все враховано в наших рекомендаціях”, – сказав він.  Він також додав, що школи в Україні дуже відрізняються, в тому числі кількістю учнів.

Тому це питання лежить у компетенції керівників навчальних закладів.

“З урахуванням своїх можливостей вони будуть виконувати ці рекомендації.

Ці питання також лежать в компетенції міністерства освіти.

МОЗ зі свого боку надав ці рекомендації, вони були максимально узгоджені з МОН”, – уточнив Степанов.

Він також заявив, що МОЗ стоїть на позиції, що 1 вересня діти мають піти в школу, якщо це дозволяє епідситуація, але навчання має бути безпечним.

Міністр уточнив, що заборона на навчання розповсюджується і на державні, і на приватні школи, якщо певний регіон потрапляє в червону зону.

Нагадаємо, що 30 липня Головний санітарний лікар Віктор Ляшко надав тимчасові рекомендації щодо організації навчання в закладах освіти (ЗО).

Вони затверджені його постановою №42.

Згідно з цими рекомендаціями:

до роботи не допускаються працівники закладу з температурою понад 37,2°C;

учні та працівники шкіл, технікумів, університетів тощо мають розуміти заходи профілактики проти COVID-19, а також вміти розпізнавати симптоми захворювання;

керівник закладу має розробити маршрути та графік допуску учнів до школи так, щоб уникнути скупчень людей;

вчителі перед заняттями опитують учнів щодо самопочуття та обстежують на ознаки респіраторних захворювань;

якщо в учня / учениці виявили симптоми захворювання за відсутності батьків, його / її рекомендують тимчасово ізолювати в спеціально відведеному приміщенні та проінформувати про це батьків;

пересуватися та заходити в приміщення школи потрібно в масці, під час занять маску можна не використовувати;

мінімізувати переміщення учнів закладом – наприклад, проводити всі заняття в одному кабінеті;

скласти розклад так, щоби заняття в різних класах починалися та закінчувались у різний час;

за можливості забезпечити проведення занять на свіжому повітрі;

у туалетах повинні бути антисептик, рідке мило та паперові рушники (або електоросушарки для рук). Забороняється використання багаторазових рушників;

провітрювати класи після кожного заняття протягом 10 хвилин;

розмістити на території закладу контейнери для використаних засобів індивідуального захисту з написом “ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ”.

Також працівники навчального закладу мають пройти інструктаж щодо того, як запобігати поширенню коронавірусної інфекції, дотримуватись правил респіраторної гігієни тощо.

Персонал мають забезпечити захисними масками із розрахунку: 1 маска на 3 робочі години.

 

Степанов анонсував підвищення зарплати медикам із 1 січня

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов анонсував чергове підвищення зарплати медичним працівникам із 1 січня 2021 року.

Як передає Укрінформ, про це він сказав на брифінгу.

“Нас чекає з 1 вересня підняття заробітної плати нашим медичним працівникам: лікарям, медичним сестрам і молодшому медичному персоналу. Це те питання, яке перебуває на особливому контролі в президента країни, і це тільки початок підвищення цієї заробітної плати. Ми плануємо з січня місяця, починаючи з першого січня, ще більше її підвищити”, – розповів Степанов.

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні 19 червня 2020 року Кабінет Міністрів України схвалив рішення про збільшення зарплат для медиків із 1 вересня.

 

У трьох областях обшуки: посадовці закупили неякісний захист від COVID-19 для лікарів

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:31 УП

Поліція проводить обшуки у трьох областях через закупівлю посадовцями Закарпатської облдержадміністрації неякісних засобів індивідуального захисту від COVID-19 для медиків.

Джерело: пресслужба Нацполіції

Дослівно: “17 серпня в рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна) ККУ проводять санкціоновані обшуки на території Закарпатської, Сумської та Харківської областей – в приміщеннях одного з департаментів Закарпатської ОДА, в офісах комерційних структур та за місцем мешкання фігурантів”.

Деталі: Поліцейські встановили, що для боротьби з коронавірусом посадовці Закарпатської ОДА провели держзакупівлі ізоляційних комбінезонів та респіраторів класу захисту FFP2 та FFP3, які потім постачали у лікарні.

Однак, з’ясувалося, що придбані за завищеними цінами комбінезони та респіратори не відповідали заявленим у договорах якісним та медико-технічним характеристикам і не мали сертифікатів відповідності.

Чиновники заздалегідь знали про невідповідність продукції зазначеним у договорах вимогам, але все одно придбали у двох комерційних структур понад 57 тисяч костюмів та 71 тисячу респіраторів на суму 29 мільйонів 565 тисяч гривень.

Наразі чотирьом особам повідомили про підозру: діючому та на теперішній час колишньому посадовцям одного із департаментів Закарпатської ОДА та керівнику комерційної структури – за ч. 5 ст. 191 (привласнення майна) ККУ, ще одному підприємцеві – за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 5 ст. 191 ККУ.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Слідчі дії тривають. Правоохоронці встановлюють повне коло осіб, які можуть бути причетні до закупівлі неякісних товарів медпризначення та привласнення державних коштів.

 

Шмигаль назвав основні причини спалахів COVID на заході України

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:31 УП

На заході України серед основних причин значного поширення коронавірусу – весілля та релігійні обряди.

Джерело: прем’єр-міністр Денис Шмигаль на традиційній нараді під головуванням президента Володимира Зеленського щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби, Офіс президента

Деталі:  Уряд перевірятиме лікарні, щоб бути готовими до другої хвилі COVID-19, якщо вона настане восени. Водночас ситуація з поширенням вірусу непроста в усьому світі, про що свідчить близько 22 млн заражень та майже 800 тисяч смертей, зазначив Шмигаль.

Повідомляється також, що поліція та Державна служба України з надзвичайних ситуацій посилюють роботу щодо дотримання карантинних заходів громадянами. Нині виявлено 114 тисяч порушень при використанні додатку “Дій вдома”.

 

МОЗ звинувачують в намірі неефективно витратити понад 5 млрд гривень

КИЇВ, ПОНЕДІЛОК 17 СЕРПНЯ 2020 РБК-Україна

Регіони можуть залишитися облаштованих відділень екстреної медичної допомоги

Під виглядом реалізації обіцянки президента про оснащення приймальних відділень опорних лікарень Міністерство охорони здоров’я України планує закупити медобладнання, яке до цих відділеннях не відноситься. Причому витративши на ці цілі 5,3 млрд гривень, відомство ризикує залишити регіони взагалі без облаштованих відділень екстреної медичної допомоги через відсутність грошей на необхідне медобладнання.

Про це у блозі на “Лівому березі” пише лікар, екс-заступник голови Одеської ОДА Сергій Калінчук.

За його словами, 5,3 млрд гривень, які були виділені постановою Кабміну від 8 липня 2020 року №613 для закупівлі устаткування для приймальних відділень опорних лікарень, МОЗ планує витратити на 48 ангіографів (з орієнтовною вартістю 22,5 млн гривень за одиницю), 161 комп’ютерний томограф (22 млн гривень за одиницю) і 135 ендоскопічних стійок (5 млн гривень за одиницю).

За словами Калінчука, все запропоноване до закупівлі медобладнання не відноситься до приймальним відділенням, які в Україні мають стати аналогами західних Emergency Departments.

Згідно з наказом МОЗ від 19.05.2020 №1167, яким було затверджено “Примірний табель матеріально-технічного оснащення відділень екстреної медичної допомоги”, зазначене обладнання має бути в лікарні, але не у відділенні екстреної медичної допомоги. А те обладнання, яке безпосередньо необхідне для відділень, закуповувати не планується.

Більш того, сама закупівля не має законодавчого обґрунтування. Так, згаданою постановою Кабміну №613 гроші виділені на закупівлю медобладнання для “приймальних відділень”, але в профільному законі “Про екстрену медичну допомогу” формулювання “приймальні відділення” відсутні, а мова там йде тільки про “відділення екстреної медичної допомоги”. Тому, зазначає лікар, відкритим залишається питання, як Кабмін планує законно витратити понад 5 млрд гривень на “приймальні відділення”, створення та існування яких взагалі не передбачено законодавством.

Також Сергій Калінчук висловив упевненість, що через відсутність фінансування, опорні лікарні не зможуть створити відділення екстреної медичної допомоги, на оснащення яких потрібно витратити ще десятки мільйони гривень.

За словами експерта, в середовищі комерсантів пояснюють таку ініціативу МОЗ бажанням провести закупівлю з “очікуваним результатом”.

Нагадаємо, у лютому цього року президент Володимир Зеленський поставив завдання до кінця року забезпечити функціонування понад 200 приймальних відділень екстреної медичної допомоги.

Згідно з розпорядженням Кабміну від 15 січня 2020 року №23-р, всього в Україні налічується 212 опорних лікарень.

 

Сплата ренти за радіочастотний ресурс: Рахункова палата заявляє про відсутність контролю

За 2016 – 2019 роки до державного бюджету надійшло 9,7 млрд грн рентної плати за користуванням радіочастотним ресурсом, проте дієвої системи контролю за надходженням цього виду ренти не створено.

Про це повідомляє пресслужба Рахункової палати з посиланням на голову відомства Валерія Пацкана  Укрінформ.

«Результати нашої перевірки за 2016–2019 роки засвідчили, що в Україні не створено дієвої системи контролю за користуванням радіочастотним ресурсом та повнотою і своєчасністю надходження рентної плати за нього», – сказав голова Рахункової палати.

Пацкан нагадав, що мобільний зв’язок третього покоління (3G) в Україні запровадили в 2015 році, а 4G – у 2018-му.

Однак, за його словами, Державна фіскальна служба (на сьогодні – Державна податкова служба) неналежно справляла рентну плату за користування радіочастотами, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, у неповному обсязі передавала податківцям переліки користувачів радіочастотним ресурсом.

«Як наслідок, є суттєві розбіжності у даних двох структур, а це впливає на якість контролю за діяльністю надавачів послуг та на повноту надходження до бюджету ренти», – додав він.

Окрім того, Міністерство фінансів України не розробило методики прогнозування рентної плати. Тому Державна фіскальна служба у 2016–2017 роках і 2019 році не забезпечила планових надходжень ренти на 755,1 млн гривень.

Загалом, за інформацією Рахункової палати, протягом 2016–2019 років до державного бюджету надійшло 9,7 млрд грн ренти. З них 96% були забезпечені лише п’ятьма мобільними операторами, тоді як ліцензії мають кілька тисяч користувачів радіочастотного ресурсу.

Як повідомялось, у лютому 2020 року мобільні оператори “Vodafone Україна”, “Київстар” і lifecell отримали дозвіл на впровадження технології 4G у діапазоні частот нижче 1Гц.

 

Український стартап представив електробайк, що розганяється до 80 км/год

Український стартап Delfast представив новий електричний маунтинбайк Cross Dirt.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал New Atlas.

Завдяки електричному двигуну з потужністю в 3 000 Вт електробайк може розігнатися до 80 км за годину. У компанії зазначають, що ця максимальна швидкість може бути зменшена на прохання клієнта.

Сам маунтинбайк має запас ходу до 120 кілометрів із потужністю батареї в 1 920 ампер на годину та до 280 км із батареєю в 2 760 ампер за годину. Для повної зарядки батареї необхідно чотири години.

Зазначається, що в залежності від вибору батареї вага Cross Dirt коливатиметься від 55 до 62 кг, а сам велосипед може перевозити людину з вагою до 135 кг.

Ціна електромаунтинбайк із малою батареєю при замовленні ще цього місяця становитиме 4 349 доларів США, а починаючи з наступного місяця він коштуватиме вже 5 525 доларів. За купівлю електричного велосипеда з більшою батарею необхідно буде заплатити на 399 доларів США більше.

Як повідомляв Укрінформ, український стартап Delfast представив прототип нового електричного маунтинбайка Fusion.

Згідно з інформацією на сайті Delfast, екологічний стартап був заснований у листопаді 2014 року Данилом Тонкопієм та Сергієм Денисенком.

 

Центренерго досі не отримало кредит від держбанків на закупівлю вугілля

ПАТ “Центренерго” не змогло відкрити цільову кредитну лінію у державних банках для розрахунків за українське вугілля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що попри численні звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з пропозиціями удосконалення правил ринку, а також складні переговори за участю Міністерства енергетики з провідними державними банками щодо відкриття цільової кредитної лінії для розрахунків за українське вугілля, результат виявися негативним.

Разом з тим, оскільки компанія має викуповувати вугілля з державних шахт, дирекція ПАТ “Центренерго” ухвалила рішення про продаж із аукціону електроенергії на період до кінця року. Аукціон дав змогу отримати більш ніж 400 млн грн.

“Сподіваємося, кошти, які будуть сплачені державним вуглевидобувним підприємствам, допоможуть збільшити видобуток, і як наслідок – зменшити собівартість продукції та зробити умови праці шахтарів безпечнішими”, – зазначили у компанії.

Втім, у компанії вважають, що вказане рішення лише тимчасово поліпшить ситуацію.

“Тому з метою скорочення збитків, максимального наближення собівартості мегавата електроенергії до його ринкової вартості, державна енергогенеруюча компанія підготувала звернення до прем’єр-міністра України та до Міненерго про перегляд відпускної ціни вугілля до ринкового рівня. Адже без такого кроку збитковість генерації електроенергії на державному підприємстві неминуче призведе до ланцюжкової реакції щодо державних шахт”, – повідомляє компанія.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики за дорученням президента Володимира Зеленського завершило медіацію між представниками вуглевидобувних підприємств та ПАТ “Центренерго”. Для закупівлі вугілля з державних і приватних шахт компанія мала відкрити кредитну лінію у державних банках “Укргазбанк” та “Ощадбанк”. Однак врешті-решт компанія так і не змогла домовитися з фінустановами. Пізніше Міненерго заявило, що допоможе ПАТ “Центренерго” отримати кошти для закупівлі вугілля з українських шахт.

 

НАБУ проігнорувало “Роттердам+” на прес-конференції через провал розслідування, – адвокат

КИЇВ, ПОНЕДІЛОК 17 СЕРПНЯ 2020 15:59 РБК-Україна

За її словами, сторона захисту очікує скорого відновлення розслідування у цій справі

Керівництво Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури проігнорували справу “Роттердам+” на прес-конференції за підсумками I півріччя 2020 року через відсутність будь-яких результатів розслідування і неспроможність передати справу до суду.

Про це заявила адвокат Ірина Одинець, коментуючи прес-конференцію Артема Ситника і Назара Холодницького 17 серпня.

“Всім, чим можна було похвалитися в справі “Роттердам”, вже вони похвалилися”, – зазначила адвокат, додавши, шо на всіх попередніх аналогічних прес-конференціях справа “Роттердам+” завжди згадувалася однією з перших.

За її словами, сторона захисту очікує скорого відновлення розслідування у цій справі.

“Поки що захист очікує, що справа все ж таки не буде надовго призупинена, і що цю справу за пару тижнів знову відновлять. Буде нарешті прийняте в ній необхідне рішення для завершення”, – додала Одинець.

Нагадаємо, 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі “Роттердам+” і правоохоронці не змогли передати справу до суду.

За словами адвокатів боку захисту, за 3,5 року, які тривало розслідування, НАБУ не знайшло підтвердження того, що дія формули завдала збитки.

12 серпня інформацію про відсутність висновку експертизи про нанесення формулою збитків офіційно підтвердило НАБУ.

Постанова про зупинення розслідування було направлено стороні захисту 13 серпня. Прокуратура пояснила рішення зупинити розслідування необхідністю отримати відповіді на запити про міжнародну правову допомогу. При цьому в постанові САП мова йде про запити, датовані в тому числі 2018 і 2019 рр.

Інформацію про відсутність висновків експертизи, яка встановила б збитки від дії формули, ще в кінці червня 2020 підтвердив і сам глава САП Назар Холодницький.

Колишній заступник генпрокурора (2015-2016 рр.) Давид Саквалерідзе раніше також заявив, що в справі “Роттердам+” немає складу злочину, через що воно може розвалитися в суді.

У розслідуванні справи “Роттердам+” брали участь 15 детективів НАБУ і 7 прокурорів САП. Загальні витрати держбюджету на їх роботу склали 96 млн грн, за оцінками екс-глави НКРЕКП Дмитра Вовка.

Формула “Роттердам+” діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років.

Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

Аналогічний принцип ціноутворення діє при визначенні вартості природного газу для населення. Цей принцип – так звана формула “Амстердам+” – в червні 2020 був прописаний в меморандумі з МВФ, підпис під яким поставив в тому числі президент Володимир Зеленський.

 

“Голос” подав до законопроєкту про локалізацію 2 тисячі правок, у фракції пояснили чому

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 13:04 УП

Фракція “Голос” подала понад 2 тисячі правок до законопроєкту про локалізацію та введення преференції для вітчизняного машинобудування і планує наполягати на кожній із них під час розгляду у залі.

Про це у коментарі ЕП заявив перший заступник голови податкового комітету ВР, нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

Нардеп пояснює, що більшу частину закону складають розрахунки ступеня локалізації по 82 категоріям товарів, які є незрозумілими.

“Враховуючи, що жодного розрахунку під законопроєктом немає (незрозуміло, чому по одному товару 35%, а по іншому 40%) , ми по всім цим позиціям давали свої правки”, – повідомляє Железняк.

Також велика частина правок стосується приведення законопроєкту у відповідності міжнародним зобов’язанням щодо євроінтеграції.

Ще частина – приводить законопроєкт у відповідність до альтернативної версії, який передбачає, що український виробник який на конкурентних засадах виграв конкурс зможе претендувати на подальші державні кредити та гарантії.

“Законопроєкт у першому читанні був ніяко написаний, тому звичайно, його повністю треба переписувати.

Враховуючи, що кожне переписання це окрема правка, починаючи з юридичних “багів” і закінчуючи вагомими змінами, то і вийшла така кількість правок.

Ми будемо наполягати на кожній зміні в залі, тому що, вважаємо що законопроєкт у цьому вигляді – це корупційна кормушка і порушення міжнародних зобов’язань”, – заявив Железняк, додавши, що якщо розгляд правок на комітеті буде конструктивним, то “Голос” не буде блокувати законопроєкт.

Нагадуємо:

Верховна Рада на засіданні 21 липня прийняла за основу законпроєкт №3739, який передбачає преференції для вітчизняного машинобудування, що суперечить Угоді про асоціацію з ЄС.

У законопроєкті йдеться про зобов’язання мати місцеву складову в певних видах машин, які закуповуються коштом держави або місцевих органів влади.

Документ містить вимогу до мінімального ступеня локалізації на рівні 25-45% з 2021 року та 40-60% з 2024 року. Крім того, він стосується не всіх закупівель, а порівняно вузької групи продукції машинобудування для потреб енергетики, ЖКГ та транспорту.

Проєкт закону не сумісний з міжнародними зобов’язаннями України. В Угоді про асоціацію є окрема глава, яка присвячена державним закупівлям. Одним із принципів є недискримінаційність.

 

НАБУ на основі меморандуму співпрацює з ФБР у справі Приватбанку

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:03  УП

Національне антикорупційне бюро в рамках меморандуму співпрацює з ФБР США у справі Приватбанку, пов’язаним з Ігорем Коломойським.

Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник, передає Інтерфакс-Україна.

“Єдине, що я можу розголосити – це те, що у нас давно підписаний меморандум про співпрацю з FBI.

Окремі люди дуже хотіли його почитати, навіть цілий позов був з цього приводу в Окружному адміністративному суді Києва, де просили нас показати цей меморандум якоїсь громадської організації. Але це рішення не вступило в силу”, – сказав Ситник на брифінгу, відповідаючи на питання, чи надходили якісь запити США у справі щодо Коломойського.

Він підкреслив, що у справі ПриватБанку є тривале співробітництво з США, але на розкриття інформації повноважень у нього немає.

Нагадуємо:

Міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку, а потім використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей в Сполучених Штатах і в усьому світі.

На початку 2019 року стало відомо, що Коломойський і його партнери по компанії Optima Management є найбільшими гравцями на місцевому ринку офісної нерухомості. За даними видання Miami Herald, на скупку тутешніх активів Optima витратила близько 250 млн доларів.

Партнери Коломойського в США – Мордехай Корф і Урі Лейбер, вихідці з єврейської громади штату Флорида.

 

Ситник пояснив, чому справа ПриватБанку “гальмує”

17.08.2020 15:26

Не всі питання у розслідуванні кримінальних проваджень залежать від САП і НАБУ. Ще є проведення експертиз або виконання іншими країнами міжнародно-правових доручень.

Про це директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив на брифінгу в Укрінформі, відповідаючи на запитання щодо справи ПриватБанку.

“З приводу справи ПриватБанку – вона ключова, ми повністю усвідомлюємо свою відповідальність щодо цієї справи. Ми працюємо, але не всі питання залежать від нас, бо експертизи потрібно проводити, а у нас немає експертної установи, ми багато в чому залежимо від інших органів, тут певні проблеми іноді виникають. І друге, мабуть, головне – те, що справи пов’язані з виконанням міжнародно-правових доручень, ця система міжнародної співпраці формувалася дуже давно”, – сказав Ситник.

За його словами, деякі міжнародні доручення виконуються рік і довше, і “все залежить від того, наскільки ми збираємо інформацію, в тому числі і за кордоном”. Ситник уточнив, що інформації зібрано дуже багато, зокрема з приводу певних експертних досліджень. “Щоб ви розуміли, перші міжнародні доручення, беремо одну конкретну справу (ПриватБанку – ред.), були направлені відразу у 2017 році після початку провадження. Відповідь на ці перші доручення ми отримали лише у 2019 році взимку. Тобто, це так довго і тривало, і ми не можемо вимагати, щоб ці доручення робилися швидше”, – зазначив зі свого боку керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

Директор НАБУ уточнив, що, наприклад, якщо говорити про Швейцарію щодо питання міжнародної співпраці, то вона відбувається з цією країною набагато швидше. “Але є країни, наприклад, Панама – по два роки не отримуємо (відповіді на такі доручення – ред.). З офшорних зон традиційно дуже важко отримати відповідь швидко, а іноді взагалі отримати її”, – зазначив Ситник.

Як повідомлялося, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів “ПриватБанку” (найбільші – бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов), вирішив націоналізувати найбільший на українському ринку банк.

Для того, щоб врятувати його, держава здійснила докапіталізацію на понад 155 млрд гривень.

Ексвласники банку вважають націоналізацію незаконною. Тривають судові суперечки (і в Україні, і в закордонних юрисдикціях).

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію “ПриватБанку”. У відповідь на це Кабмін, Нацбанк і “ПриватБанк” одразу в травні оскаржили це рішення.

15 жовтня “ПриватБанк” здобув перемогу в Апеляційному суді Англії та Уельсу у справі проти Коломойського та Боголюбова.

Судді вирішили, що “ПриватБанк” має достатньо передумов для судового розгляду справи та отримання відшкодування в сумі близько 3 млрд доларів. А судовий указ про всесвітній арешт активів залишається чинним до рішення по суті.

оверхову офісну будівлю.

 

Шевченко про гривню: Плаваюче курсоутворення зберігається

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:31 УП

Новий голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що регулятор буде згладжувати надмірні коливання курсу.

Про це він сказав в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Плаваюче курсоутворення зберігається. Ключові принципи роботи НБУ на міжбанку теж. Ми будемо згладжувати надмірні коливання курсу, як в одну так і в іншу сторону. Це те, що стосується стратегії.

Нам часто ставлять питання, чи ми будемо публікувати точні критерії, за якими НБУ визначає, коли йому потрібно виходити на ринок з інтервенціями. Я говорив і ще раз хочу сказати: ні, ці критерії публікувати не будемо, так як вони тільки розв’яжуть руки для валютних спекуляцій”, – пояснив Шевченко.

За його словами, якщо учасники ринку будуть наперед знати, коли НБУ виходить на ринок, вони будуть використовувати це для отримання спекулятивних доходів, а економіка від цього нічого не виграє.

Голова НБУ розповів, що регулятор у липні продавав валюту, щоб згладжувати коливання.

“А в серпні вже навпаки купуємо надлишки валюти з ринку в резерви. До речі, з початку року у нас позитивне сальдо інтервенцій більше 800 млн доларів”, – зазначив він.

Також Шевченко згадав про волатильність курсу в 2019 році.

“Спочатку гривня минулого року укріпилася з 28 до 23,5 грн/долар, а в цьому повернулася на фактично початковий рівень, на якому вона була”, – сказав він.

За його словами, було би неправильно говорити про те, що волатильність, яка була з початку 2019 року, є нормальною для України. Але сам факт волатильності є нормальним.

“Курс плаваючий, а отже, відображає попит та пропозицію на ринку. У минулому році був досить великий приплив валюти в країну, пропозиція перевищувала попит, і гривня зміцнювалася. І це нормально для ринку – гривня повинна не тільки девальвувати, але і зміцнюватися.

І в обох випадках будуть свої переможці, і свої переможені. Експортерам ревальвація завжди менш вигідна, а імпортерам і споживачам – більш вигідна. Тобто плаваючий курс завжди буде когось не влаштовувати”, – пояснив банкір.

Нагадаємо:

Минулого тижня (10-14 серпня) інтервенції НБУ з купівлі валюти на міжбанківському ринку становили 223 млн доларів.

За липень офіційний курс гривні до долара просів із 26,66 гривні за долар до 27,69.

У липні Національний банк викупив на міжбанківському валютному ринку 130 мільйонів доларів, а продав для згладжування надмірних коливань на валютному ринку 498,7 мільйона доларів.

 

 

Шевченко вважає, що держбанкам вже не потрібне агентство з управління проблемними активами

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:42 УП

Голова Національного банку Кирило Шевченко вважає, що питання створення агентства з управління проблемними активами втратило свою актуальність.

Про це він повідомив в інтерв’ю РБК-Україна.

“Ми вже настільки багато і довго обговорювали це питання (створення агентства – ред.), що за цей час “погані” кредити банків зарезервували більш ніж на 90%. Тобто фактично весь цей ризик уже покритий резервами і капіталом.

Тому вони не несуть загрози для платоспроможності банків. Фактично, що зараз потрібно – працювати з позичальниками для будь-якого способу врегулювання”, – пояснює голова НБУ.

Шевченко пояснює, що держбанки, на відміну від приватних банків не могли раніше продавати “погані” активи з дисконтом.

“Для них ухвалення рішення про продаж боргу з дисконтом було рівнозначно походу в прокуратуру. І уряд ухвалив рішення і описав механізм, як державні банки тепер можуть задіяти механізм продажу боргу з дисконтом.

Тому створення якоїсь окремої структури, як “поганий” банк, агентство і т.д. вже не до часу і не до місця. Якщо і створювати таку структуру, то це треба було робити на старті проблеми, а не тоді, коли майже 90% кредитів зарезервовані”, – резюмує Шевченко.

 

Голова НБУ: Підвищення мінімалки до 5 тисяч не позначиться на рівні інфляції

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 14:57 УП

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень практично не позначиться на загальному рівні інфляції.

Про це він сказав в інтерв’ю “РБК-Україна”.

Водночас підняття мінімалки до 6500 грн наступного року, за його словами, вплине на ціни менше, ніж у 2017 році (тоді мінімалку підняли з 1600 до 3200 грн).

“Зараз через загальний низький попит в умовах коронакризи цей ефект на ціни буде суттєво меншим, ніж у 2017 році. Рівень заощаджень населення знизився, а підприємства поки зберігають досить песимістичні очікування і не прогнозують зростання продажів.

У той же час підвищення мінімалки підтримає внутрішній попит, а, відповідно, і економіку на етапі відновлення”, – додав Шевченко.

Нагадаємо:

Завдяки збільшенню мінімальної зарплати у 2020 році близько 1,7 млрд грн додатково отримає Пенсійний фонд і ще 1,2 млрд грн податку на доходи фізосіб розподіляться між місцевими бюджетами і держбюджетом, заявили у Мінфіні.

Президент Володимир Зеленський звернувся до голови парламенту Дмитра Разумкова з проханням провести позачергове засідання парламенту 25 серпня та закликав нардепів підтримати законопроект щодо збільшення розміру мінімальної заробітної платні.

“Впевнений, що депутати проголосують законопроект, поданий від президента, за збільшення мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень. Потім другий етап цієї програми – збільшення з 2021 року до 6 тисяч гривень. І впродовж 2021 року буде третя частина – ми збільшимо до 6,5 тисяч гривень”, – заявив Зеленський.

6 серпня президентом було зареєстровано законопроєкт №3963 “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, яким пропонується підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень – з 1 вересня 2020 року.

Раніше повідомлялося, що 25 серпня може відбутися позачергова сесія Ради, швидше за все, з ініціативи президента.

 

Україна розірвала ще одну угоду з РФ – про торгові представництва

Кабінет Міністрів України припинив дію угоди з урядом Російської Федерації про взаємне заснування торгових представництв, яка діяла з жовтня 1992 року.

Як повідомила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Фейсбуці, таке рішення ухвалили на почерговому засіданні КМУ в понеділок, передає Укрінформ.

«Сьогодні на позачерговому засіданні КМУ було прийнято рішення щодо припинення угоди між урядом України та урядом РФ про взаємне заснування торгових представництв, яка діяла з жовтня 1992 року», – написала Джарарова.

На її думку, враховуючи російську агресію, окупацію Криму та сучасний стан відносин двох країн, ця угода втратила практичне значення та не відповідає національним інтересам України. «Таке рішення є логічним та послідовним кроком українського уряду”, – зазначила Джапарова.

Як повідомлялося, шість років тому, 1 березня 2014 року, Росія офіційно ухвалила рішення про введення своїх військ на територію України. Тоді у низці міст півдня і сходу України — Харкові, Дніпрі, Одесі, Херсоні, Миколаєві, Донецьку і Луганську, відбулися масові акції з проросійськими гаслами. Це був черговий етап кремлівського сценарію з окупації України, розпочатого, по суті, ще 20 лютого, коли на території Криму з’явилися перші “зелені чоловічки”.

РФ продовжує чинити агресію проти України. При тому постійно проводить в інформаційному просторі України, інших країн та міжнародних організацій заходи, спрямовані на висвітлення України з негативного боку, на введення в оману. Українська сторона на міжнародній арені змушена нагадати про те, що РФ, розпочавши цю збройну агресію, порушила фундаментальні норми та принципи міжнародного права, низку двосторонніх та багатьох договорів та угод.

 

Валютна іпотека: Зеленський ветував закон про мораторій на стягнення боргів

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 10:55 УП

Президент Володимир Зеленський ветував та надав свої пропозиції до закону №3640, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними.

Про це повідомляється на сайті Ради.

“Аналіз закону свідчить про те, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми, що є складовою конституційного принципу верховенства права”, – йдеться у пропозиціях Зеленського.

“Законом фактично змінюються умови, при якому стає неможливим за кредитним договором примусово відчужувати майно без згоди власника”, – йдеться в документі.

Зеленський підкреслює, що така ситуація створює неоднозначне трактування закону, зробить неможливим кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов’язковості виконання судових рішень.

Закон відправили на доопрацювання у ВР.

Закон пропонував продовжити мораторій на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними, до 1 січня 2022 року.

Водночас ухвалений у 2018 році Кодекс з процедур банкрутства встановлював термін мораторію до 21 жовтня 2020 року.

Відповідно до закону, житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине його місце проживання, якщо загальна площа житла становить не більше 140 кв.м. для квартири і 240 кв.м для будинку.

Нагадаємо:

16 липня Верховна Рада прийняла у цілому законопроєкт №3640 Олександра Дубінського, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами.

15 липня фінансовий комітет ВР підтримав законопроєкт №3640 Олександра Дубінського, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, У НБУ заявили, що цей законопроєкт ставить під загрозу доступну іпотеку.

“Замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Це означає, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. У своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних”, – наголосили в НБУ.

 

Влада Німеччини почала розслідування проти Amazon

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 15:33 УП

Влада Німеччини почала розслідування проти інтернет-рітейлера Amazon.com у зв’язку з підозрами, що американська компанія у період пандемії зловживає своїм домінуючим становищем, впливаючи на сторонніх продавців, які використовують її платформу.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на CNBC.

Перевірка почалася в квітні після того, як Федеральне антимонопольне відомство (Bundeskartellamt) Німеччини отримало кілька скарг на Amazon.

Представник регулятора сказав CNBC, що приватна платформа не може бути “ціновим регулятором або цінової поліцією”. У відомстві вважають, що Amazon використовує “невідомі механізми”, щоб впливати на продавців на платформі.

У компанії не відповіли на запит телеканалу, однак у березні Amazon відзначав, що завищення цін “немає місця” на його платформі.

Як зазначає CNBC, Amazon блокував деяких ритейлерів, які на початку пандемії нібито завищували ціни на такі товари, як санітайзер для рук і маски.

Раніше про розслідування повідомила німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Голова Bundeskartellamt Андреас Мундт заявив в інтерв’ю газеті, що регулятор перевіряє, чи впливав Amazon на встановлення ритейлерами цін на платформі.

Німеччина є найбільшим ринком Amazon за межами США.

 

На ЦВК чинили тиск у зв’язку з місцевими виборами – голова Харківської облради

На членів Центральної виборчої комісії певні політики здійснювали тиск, аби вибори до нових укрупнених райрад не були оголошені.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Він зазначив, що через певний тиск ЦВК не призначила вибори до райрад ще 8 серпня, коли приймалося рішення про вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

«Було дискусійним – і я не знаю, чому – рішення щодо призначення виборів у районні ради укрупнених районів. До того я спілкувався не з одним членом Центральної виборчої комісії – вони були на роздоріжжі. Я б сказав, що окремі політики, можновладці чинили тиск, щоб вибори в районні ради не оголошувати. Та фаховість членів ЦВК взяла гору. Бо вони розуміють, що за чинною Конституцією не можна не оголошувати виборів до райрад», – констатував Чернов.

Він наголосив, що неоголошення виборів до райрад створило б небезпечний прецедент. До того ж, вважає голова Харківської облради, супротивники проведення виборів мали на меті дестабілізацію в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня ЦВК призначила вибори депутатів районних рад.

 

У Миколаєві закидали яйцями депутатів від ОПЗЖ

У Миколаєві активісти закидали сирими яйцями депутатів міської та обласної рад від партії «Опозиційна платформа – за життя».

Це сталося в холі Миколаївської облдержадміністрації, де проводився брифінг, під час якого представники ОПЗЖ заявили, що вимагають проведення місцевих виборів на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зібрали понад 5 тисяч підписів за проведення виборів на підконтрольній Україні території Донбасу, які скасувала ЦВК з міркувань безпеки. Ці підписи ми направимо Президенту України Володимиру Зеленському та в ЦВК», – сказали представники ОПЗЖ.

Також вони зазначили, що звернулися до голови облради Вікторії Москаленко і Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича з вимогою зібрати позачергові сесії, на яких звернутися до ЦВК і Президента про необхідність проведення виборів на підконтрольній Україні території Донбасу.

Один із присутніх активістів дорікнув ОПЗЖ тим, що серед їхніх кандидатів є обвинувачувана у посяганні на територіальну цілісність України Неля Штепа, тому навіть через це їхня партія взагалі не має права представляти владу.

Коли брифінг вже закінчувався, кілька молодих людей, які були тут присутні, кинули у спікерів кілька сирих яєць. Після цього останні швидко пішли на вихід, на ходу гукаючи охорону.

Обійшлося без подальших сутичок.

Молодика, який вчиняв хуліганські дії у приміщені Миколаївської облради, поліцейські притягнули до відповідальності.

«17 серпня близько 14:15 під час брифінгу представників політичної партії у холі Миколаївської обласної ради один з присутніх на заході молодих людей жбурнув яйця у бік виступаючих. У результаті хуліганських дій були забруднені стіни та підлога зали, у людей зловмисник не поцілив. Одразу після скоєного він намагався залишити приміщення, але був зупинений поліцейськими», – йдеться у повідомленні відділу комунікації ГУ Нацполіції в Миколаївській області.

Організатори заходу з боку політичної партії відмовилися від написання заяви, проте на 19-річного місцевого жителя все одно був складений протокол про адміністративне правопорушення за ст. 173 КУпАП «Дрібне хуліганство».

Проступок карається накладенням штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин, або виправними роботами на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративним арештом на строк до 15 діб.

У подальшому матеріали будуть скеровані до суду для прийняття остаточного рішення.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори.

Зокрема, ЦВК не призначила вибори на території 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського й Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

У ЦВК пояснили, що ухвалили відповідне рішення на підставі висновків Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій про неможливість, серед іншого, забезпечити безпеку під час виборів на цих територіях на лінії розмежування.

 

НАЗК викликало для пояснень нардепа Герегу і чиновника з Офісу генпрокурора

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 15:17 УП

Національне агентство з запобігання корупції викликало для надання пояснень щодо можливих порушень закону 12 осіб, серед яких нардеп Олександр Герега і начальник управління Офісу генпрокурора Дмитро Літкевич.

Джерело: НАЗК у Facebook

Дослівно: “Для надання пояснень стосовно можливих порушень вимог закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів запрошуються: Олександр Герега, народний депутат України. Запрошується з 18 по 20 серпня (повторно)”.

Деталі: Також з цього питання у НАЗК чекають заступника начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Ківерцівського управління ГУ Державної податкової служби у Волинській області Руслана Барабуха.

За несвоєчасне подання декларації для пояснень у НАЗК запросили начальника управління Офісу Генпрокурора Дмитра Літкевича (повторно). Його чекають о 16:00 20 серпня.

А також ексзаступника начальника департаменту Генпрокуратури Костянтина Клименка та екссуддю Олевського райсуду Житомирської області Олександра Стратовича.

Крім того, за несвоєчасне подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані викликали ексзаступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Інну Мєтєлєву.

Українська правда

 

Зеленський присвоїв загиблому Кузьмі Скрябіну звання Героя України

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 13:56 УП

Президент Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння Андрію Кузьменку, який загинув у автокатастрофі у 2015 році, звання Героя України.

Джерело: Facebook-сторінка Зеленського

Пряма мова Зеленського: “Сьогодні нам дуже не вистачає Андрія. Артиста, поета, волонтера. Людини. Українця. Який дуже хотів, щоб люди в його країні жили мирно та щасливо.

Сьогодні я підписав указ про присвоєння Андрію Кузьменку звання Героя України.

Ми завжди пам’ятатимемо тебе і разом зробимо все, щоб перетворити Україну на місце щасливих людей”.

Передісторія:

Лідер гурту “Скрябін”, Андрій Кузьменко, відомий під псевдонімом Кузьма Скрябін, загинув у ДТП на Дніпропетровщині 2 лютого 2015 року.

 

Офіс омбудсмена закликає оперативно розслідувати підпал автомобіля “Схем”

Представник Уповноваженого ВР з прав людини Віктор Іванкевич надіслав звернення до голови Нацполіції Ігоря Клименка з проханням провести оперативне розслідування підпалу автомобіля програми “Схеми: корупція в деталях”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу омбудсмена.

“Знищення майна, вчинене шляхом підпалу з метою залякування і перешкоджання професійній діяльності журналістів – це злочин, за який передбачено покарання відповідно до статей 194 та 171 Кримінального кодексу України”, – йдеться у зверненні.

У пресслужбі також повідомили, що справа перебуває на особистому контролі омбудсмена Людмили Денісової.

Як повідомляв Укрінформ, поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом займання автомобіля працівника ЗМІ у Броварах і кваліфікувала інцидент як умисне знищення майна.

Журналіст “Схем” Михайло Ткач поінформував, що вночі 17 серпня автомобіль програми підпалили біля будинку водія знімальної групи.

Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що правоохоронці максимально швидко розкриють справу про підпал автомобіля програми “Схеми”.

 

Зеленський про підпал авто “Схем”: Я не допущу переслідувань за критику влади

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 10:34 УП

Президент Володимир Зеленський відреагував на підпал автомобіля журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” власними спогадами та запевненням, що за його президентства за критику влади не буде переслідувань чи залякувань.

Джерело: Зеленський у Telegram і Facebook

Пряма мова: “У грудні 2014-го неподалік палацу “Україна” невідомі спалили моє авто. Поліції знадобилося два місяці, щоб знайти та затримати злочинців.

Сподіваюся, що й цього разу правоохоронні органи максимально швидко знайдуть та притягнуть до відповідальності зловмисників, які підпалили авто програми “Схеми”.

Як президент України я завжди захищатиму права кожного громадянина, незалежно від його особистого ставлення до мене.

Переконаний, що свобода слова – фундамент будь-якої демократичної країни. Журналістська діяльність ніколи не може бути підставою для переслідувань

І наостанок. Моя творча діяльність завжди була пов’язана з досить гострою критикою чинної на той час влади. Неодноразово це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків “хлопці, ви дожартуєтесь” – до прослуховування, стеження, реальних перешкод та заборон у проведенні концертів чи зйомок.

Я пройшов все це, я знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб за мого президентства будь-яка критика влади тягнула за собою переслідування або залякування”.

 

Мендель: Підпал авто журналістів – не припустимий

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 09:44 УП

Прессекретар президента Юлія Мендель назвала ситуацію з підпалом авто програми “Схеми” цілковито неприпустимою, і додала, що Україна має захистити свободу слова.

Джерело: пост Мендель у Facebook

Пряма мова: “Журналістські розслідування – це завжди небезпечна робота. Але ситуація, що склалася зі “Схемами”, – цілковито неприпустима”.

Деталі: Прессекретар президента припустила, що вочевидь, за роки діяльності у програми з’явилися вороги, щодо яких були зняті розслідування.

Вона також додала, що за фактом підпалу відкрили кримінальне провадження.

Мендель також підкреслила, що “Україна має зробити все, щоб захищати свободу слова, яка є запорукою демократичної держави”.

Передісторія:

Вночі 17 серпня авто програми “Схеми” підпалили біля будинку водія знімальної групи.

Головна редакторка програми “Схеми: корупція в деталях” Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини, якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність Андрія Портнова до цього.

 

Седлецька про підпал: Авто “Схем” знають фігуранти розслідувань і Портнов публікував дані

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 08:18  УП

Головна редакторка програми “Схеми: корупція в деталях” Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини,  якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність Андрія Портнова до цього.

Джерело: Седлецька у Facebook

Пряма мова: “Щодо нічного підпалу редакційного автомобіля “Схем”, який належить нашому водієві Борису Мазуру.

Очевидці розповіли, що перед займанням автомобіля чули “хлопок”. Автомобіль спершу гасили сусіди, потім пожежники. Передня частина авто вигоріла дуже швидко.

Слідчо-оперативна група, яка була на місці подій оглянувши авто, звернула увагу на матеріал на передньому лівому колесі, схожий на залишки запалювальної суміші. Поліцейські взяли матеріал на експертизу. Опитали сусідів, оформили заяву. Тепер у поліції – 24 години на визначення кваліфікації справи та внесення її в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

З очевидних думок – десь рік тому Андрій Портнов опублікував усі персональні дані наших водіїв – їхні паспорти, номери авто, адреси проживання та погрожував редакції. У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не рушить з місця. А у минулу п’ятницю Портнов вкотре опублікував ось таке: “маргинальное Радио Свобода – продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер”.

Але навряд чи доводиться обмежуватись лише цією версією. Цю машину дуже добре знають у широкому колі фігурантів наших матеріалів. Цей автомобіль по суті був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань.

Тому для мене очевидно одне: підпал пов’язаний саме з нашою професійною журналістською діяльністю, яка комусь дуже не подобається”.

Цьому передувало: Вночі 17 серпня авто програми “Схеми” підпалили біля будинку водія знімальної групи.

 

Автівка “Схем” спалахнула не сама по собі – звіт

ПОНЕДІЛОК, 17 СЕРПНЯ 2020, 15:56 УП

причиною займання автівки журналістської програми “Схеми”, яке сталося у ніч на 17 серпня в Броварах, не могли бути коротке замикання чи необережність з вогнем.

Джерело: Радіо Свобода з посиланням на текст звіту

Деталі: Згідно зі звітом, мало місце “занесення стороннього джерела запалювання”. Відповідно до звіту експерта, пожежа виникла безпосередньо в районі переднього лівого крила й розповсюдилась на моторний відсік авто – до такого висновку він прийшов провівши огляд автомобіля та місця пожежі.

Дослівно: “Оскільки енергетична мережа автомобіля не проходить в місці, де виникло горіння, власник залишив автомобіль замкненим – то такі можливі причини виникнення пожежі як, коротке замкнення електричної мережі та необережне поводження з вогнем, не розглядаються.

Беручи до уваги свідчення очевидців, які стверджують, що бачили початок горіння, а перед тим чули гучний звук, схожий на вибух, можемо припустити, що пожежа виникла внаслідок занесення стороннього джерела запалювання”.

Передісторія:

Вночі 17 серпня авто програми “Схеми” підпалили біля будинку водія знімальної групи.

Головна редакторка програми “Схеми: корупція в деталях” Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини,  якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність Андрія Портнова до цього.

Президент Володимир Зеленський відреагував власними спогадами та запевненням, що за його президентства за критику влади не буде переслідувань чи залякувань.

 

Мендель заявляє, що журналістам “Схем” можуть запропонувати охорону

 

Офіс Президента України стурбований інформацією щодо можливого прослуховування та підпалу машини команди проєкту “Схеми” Радіо Свобода.

Як передає Укрінформ, прессекретар глави держави Юлія Мендель написала у Фейсбуці, що вище керівництво країни зацікавлене в прозорості та неупередженості розслідувань.

“Офіс Президента України вкрай стурбований інформацією, наданою журналістами програми “Схеми: корупція в деталях – RFERL”, щодо можливого прослуховування та підпалу машини команди розслідувачів… Вище керівництво держави зацікавлене в прозорості та неупередженості розслідувань, захисті свободи слова та якнайшвидшому правдивому результаті”, – підкреслила Мендель.

Вона нагадала, що правоохоронці проводять оперативно-розшукові дії, відкрито кримінальні провадження.

Читайте також: УДО заперечує факт стеження за знімальною групою програми “Схеми”

Також, на її переконання, журналістам має бути запропоновано захист, якщо вони вважатимуть, що він їм потрібен. А головне – всі випадки таких атак мають бути не просто зафіксовані, а розібрані до деталей, а винні – знайдені, наголосила прессекретар Президента.

Мендель також розповіла про випадок зі своєї журналістської діяльності, коли, за її словами, її програму розслідувань закрили через те, що “ми опиралися цензурі, на мене подали до суду за розкриття корупції”.

Окрім того, вона зазначила, що у 2016 році перебувала всередині приміщення телеканалу, яке підпалили. “Мій відділ тоді знищили повністю, ледь встигла забрати сумку”, – розповіла вона.

“Все це – страшні речі. Такі ж страшні, як і підпал автівки водія програми незалежних розслідувань. І такого не може бути в країні, яка задекларувала європейські цінності”, – підсумувала Мендель.

Як повідомляв Укрінформ, поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля працівника ЗМІ у Броварах і кваліфікувала інцидент як умисне знищення майна.

Журналіст програми “Схеми” Михайло Ткач поінформував, що вночі 17 серпня автомобіль програми “Схеми” підпалили біля будинку водія знімальної групи.

Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що правоохоронці максимально швидко розкриють справу про підпал автомобіля програми “Схеми”.

 

Робота журналістів не має перетворювати їх на мішень для переслідувань – Ткаченко

Хто б не був об’єктом журналістських сюжетів, матеріалів, статей — це не має перетворювати працівника ЗМІ на мішень для переслідувань.

Так прокоментував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі ситуацію з підпалом автівки журналіста програми «Схеми», передає Укрінформ.

«Хто б не був об’єктом журналістських сюжетів, матеріалів, статей — це не має перетворювати працівника ЗМІ на мішень для переслідувань. Будь-яке втручання у журналістську діяльність є неприпустимим», – написав Ткаченко.

Він нагадав про те, що свобода слова – те, що держава має гарантувати кожному громадянину. Тому з’ясувати обставини злочину – пріоритетне завдання для МВС. «МВС вже кваліфікувало це як умисне знищення або пошкодження майна. Міністерство культури та інформаційної політики уважно слідкує за ситуацією та закликає до повного, швидкого та неупередженого розслідування», – підкреслив глава МКІП.

Як повідомлялося, у ніч на 17 серпня у м.Бровари авто програми «Схеми» підпалили біля будинку водія знімальної групи. Президент Володимир Зеленський висловив сподівання на те, що правоохоронці максимально швидко розкриють цю справу.

 

Підпал авто журналістки у Львові: СБУ заявляє, що затримала організатора

Служба безпеки України затримала організатора підпалу автомобіля журналістки “Радіо Свобода” у Львові Галини Терещук.

Як передає Укріноформ, про це повідомляє пресслужба відомства.

“СБУ викрила у Львові колишнього працівника Національної поліції, який за версією слідства, у січні цього року організував підпал автомобіля журналістки “Радіо Свобода”. Оперативники спецслужби встановили місцезнаходження та на виконання рішення слідчого судді затримали зловмисника”, – йдеться у повідомленні.

Як зазанчається, в межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 27 (співучасть у злочині ) та ч. 2 ст. 347-1 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста) Кримінального кодексу України, слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру.

Наразі тривають слідчі дії. Заходи з викриття зловмисника проводились під процесуальним керівництвом прокуратури Львівської області.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові в ніч на 30 січня невідомий підпалив автомобіль, що належить журналістці Радіо Свобода Галині Терещук. Ніхто не постраждав.

Тоді, за словами свідків, до машини підійшов чоловік у масці, помістив пакет із невідомою речовиною під щітки на лобовому склі автомобіля і підпалив його. На крики свідків про те, що він може спалити всю вулицю, невідомий відповів, що хоче спалити лише цю автівку.

Пізніше було затримано виконавця підпалу, якого засудили до 5 років ув’язнення з трирічним іспитовим терміном.

 

Гройсман призвал Лукашенко уйти из власти – Інтерфакс-Україна

Экс-премьер-министр Украины Владимир Гройсман призвал президента Беларуси Александра Лукашенко прислушаться к требованиям жителей Беларуси и уйти из власти.

“Протесты белорусов доказали: лучше уйти на 5 лет раньше, чем на 5 минут позже. Господин Лукашенко, пора идти. Идите!”, – написал Гройсман на своей странице в Facebook.

Несколькими днями ранее экс-глава украинского правительства так же отметил, что ни одна власть не стоит убийств и пыток, которые прокатились по Беларуси. “Ни одна власть не стоит того, чтобы ради нее били и убивали людей. Вспомните судьбу режима Януковича”, – призвал Гройсман.

 

На (про)західному фронті без змін. Що думають про обєднання Садовий, Гриценко, Зуліщук та Гацько УП. 17.08.20 05.30

Якщо колись дослідники української політики початку ХХІ століття будуть описувати ситуацію в проєвропейському таборі, їм ніяк не обійтись без відомої приказки про двох українців та трьох гетьманів. Злої приказки, але дуже правдивої.

Виборчі кампанії 2019-го року – що президентська, що парламентська – вчергове показали, що для багатьох політичних лідерів задоволення власних амбіцій часто пересилює спільний успіх, а свої страхи важливіші навіть за історичний шанс, який сам іде в руки.

Ті хто хотіли, не мали можливості, а тим, хто міг би – не вистачило духу.

Позачергові парламентські вибори, які влаштував Володимир Зеленський, застали проєвропейський табір роздробленим і неготовим – фактично ніхто із його представників не зумів у 2019-му пробитись в Раду.

“Українській правді” стало цікаво, як оцінюють минулорічний програш представники проєвропейських сил, та чи бачать шанси на об’єднання та повернення у велику політику.

Ідею для цього матеріалу запропонували члени клубу УП. Приєднуйтесь

Андрій Садовий

Мер Львова. У 2018-му році Андрій Іванович був одним із тих, хто претендував на роль нового політика, здатного поборотись за крісло президента. Очолювана ним партія “Самопоміч” мала фракцію у парламенті.

Під час президентської кампанії Садовий до останнього був у числі кандидатів, але перед самими виборами знявся на користь Анатолія Гриценка.

На парламентські вибори 2019-го “Самопоміч” пішла самостійно і не подолала бар’єр для проходу в Раду – її результат був 0,62%.

– Чому на президентських виборах 2019-го не вдалося домовитись про єдиного кандидата від демократичних сил? Чи міг він змінити хід кампанії?

– Революція Гідності породила сильний запит на зміни і нульову толеранцію до корупції. У 2019 році питання виборів полягало в тому, хто зможе запропонувати ці зміни. Ми пробували говорити про об’єднання з різними силами, які називали себе демократичними. Я особисто зняв свою кандидатуру на користь того, кого вважав на той момент більш достойним.

З перспективи часу можу сказати, що в демократичному таборі є певний міф про єдиного кандидата. Оці переговори про об’єднання перетворюються на якийсь фетиш і безкінечний, повний конфліктів та інтриг процес.

Насправді, перемагає не той, кого обрали умовним єдиним в результаті виснажливих переговорів, а той, в кого є чітке бачення майбутнього, харизма і ресурси на вибори. До такого й інші підтягнуться.

– Після президентських виборів було очевидно, що проєвропейські проекти не пройдуть у Раду кожен окремо. Чому не було об’єднання в єдину силу?

– Думаю, негативний досвід президентських виборів позбавив ілюзій щодо перспектив такого об’єднання.

Так, “Самопоміч” отримала менше 1-го відсотка. Ми з гідністю сприйняли таку оцінку виборців, але якщо подивитись на роботу “Самопомочі” в парламенті попереднього скликання, то нам дійсно не соромно.

Ми тримали удар і робили все що могли. Це ми перші почали опиратись внесенню особливого статусу Донбасу в Конституцію, ми зупинили торгівлю з окупованими територіями, після чого отримали шалену агресію у відповідь у вигляді сміттєвої блокади Львова.

Наш депутат Андрій Журжій ініціював і добився зниження ПДФО, наші депутатки Оксана Сироїд та Ірина Подоляк реально писали закон про мову, яким потім всі хвалились на білбордах.

Зараз інші політики мають кредит довіри, і це вибір українців. Ми й надалі відповідаємо за ті напрямки, де маємо відповідальність перед виборцями – зокрема у Львові.

– Насуваються місцеві вибори. Чи може відбутися створення великого проєвропейського фронту і чи може це стати містком для майбутньої парламентської сили?

– Місцеві вибори мають свою специфіку – люди хочуть чути конкретні локальні ініціативи.

Все дуже сильно залежить від місцевих лідерів та осередків. Партія може не мати сили на національному рівні, але перемогти в певній конкретній ОТГ, і навпаки – потужна загальнонаціональна партія може провалитись повністю через слабких представників на місцях.

Ми маємо власний приклад, коли навіть після падіння рейтингів “Самопомочі” загалом в Україні, наші представники на Чернігівщині, в Борзнянсській ОТГ, здобували 7% на виборах.

Проєвропейський фронт можливий власне після такого сита локальних виборів – коли у великих і малих містах до влади дійсно прийдуть прихильники європейського напрямку, то це може стати платформою для майбутнього спільного руху.

Василь Гацько

Колишній лідер партії “Демократичний альянс” та активний учасник попередніх спроб об’єднання проєвропейських сил на запитання УП відповісти не зміг. Причиною виявилась – “політична самоізоляція”:

“Не можу Вам допомогти. Самоізолював себе від публічної діяльності. Надовго. Не будую ніяких планів щодо політики.

Сфокусований на розвитку нашого з партнером невеличкого бізнесу”.

Світлана Заліщук

Ексдепутатка із неформальної групи “Єврооптимістів”. Під час президентської кампанії була радницею з міжнародної політики кандидата Гриценка.

На позачергових парламентських виборах балотувалась як самовисуванець на мажоритарному окрузі на рідній Черкащині, але не прошла.

Була штатною радницею з міжнародних питань прем’єра Олексія Гончарука.

– Чому на президентських виборах 2019-го не вдалося домовитись про єдиного кандидата від демократичних сил? Чи міг він змінити хід кампанії?

– Думаю, що шанс на єдиного кандидата від європейських сил існував десь за рік до виборів, і тоді цим кандидатом міг стати Слава Вакарчук.

Вибір суспільством керівника держави завжди складається з відповідей на два питання: чи є гідні кандидати національного масштабу, і що чекають люди від лідера в даних історичних умовах.

Мені здається, що в 2019 люди мали запит на радикальне оновлення і чесність. Далі ці два принципи вже розшифровувалися на рівень конкретних справ: війна, боротьба з корупцією, економічне зростання…

Тоді Слава максимально відповідав цим очікуванням. І мені особисто здається, що якби він ухвалив рішення вчасно, то вибори могли пройти інакше.

Але історія не визнає умовного часу. Зрештою, люди також цінують рішучість і сміливість. У гру зайшов Зеленський і повністю змінив її логіку, інші проєвропейські кандидати почали свою кампанію. Момент було втрачено.

– Після президентських виборів було очевидно, що кожен окремо проєвропейські проекти не пройдуть у Раду. Чому не було об’єднання в єдину силу навіть тоді?

– По-перше, проєвропейський сектор був дуже фрагментований. Фактично всі політичні лідери цих партій, які говорили про ЄС/НАТО, не говорили між собою.

Порошенко змарнував можливість об’єднати європейські сили через корупцію в оборонці, енергетиці, судовій системі. Гриценко та Садовий не мали належної підтримки. Вакарчук обрав стратегію необ’єднання.

До того ж сам Зеленський озвучив, що він буде далі просувати Україну в ЄС, тому багато проєвропейського електорату перетекло до нього.

– Насуваються місцеві вибори. Чи може відбутися створення великого проєвропейського фронту і чи може це стати містком для майбутньої парламентської сили?

– Навіть найвидатніша ідея потребує гідного носія і, скажімо так, промоутера.

Суспільство, на жаль, не об’єднується довкола книжних теорій про реформи. Воно об’єднуються довкола людини/людей, які здатні ці реформи втілити.

Поки я такого лідера не бачу. Перефразую класика: на Європейському фронті без змін. Сподіваюся, поки що.

Анатолій Гриценко

Лідер партії “Громадянська позиція”. Під час виборчої кампанії 2019 року Гриценко у деякі місяці мав рейтинг на рівні топ-трійки кандидатів у президенти. Соціологічні дослідження показували, що Анатолій Степанович вигравав у другому турі у всіх головних кандидатів станом на 2018 рік: І Порошенка, і Тимошенко, і Бойка.

У Гриценка була одна проблема – як потрапити у другий тур. На його користь знялось кілька рейтингових кандидатів, включаючи Садового.

Однак всі ці старання були нівельовані появою серед кандидатів Ігоря Смешка, який відібрав у Гриценка значну частину його виборців. Тож Гриценко мусив вдовольнитись п’ятим місцем. На парламентських виборах 2019-го його партія “Громадянська позиція” отримала трошки більше 1%.

– Чому на президентських виборах 2019-го не вдалося домовитись про єдиного кандидата від демократичних сил? Чи міг він змінити хід кампанії?

– Це питання треба адресувати виключно Вакарчуку Святославу Івановичу. Саме його незрілість, довгомісячні вагання й нерішучість позбавили країну іншого вибору і шансу.

– Після президентських виборів було очевидно, що кожен окремо проєвропейські проекти не пройдуть у Раду. Чому не було об’єднання в єдину силу?

– Причина та сама, що і в попередньому випадку.

– Насуваються місцеві вибори. Чи може відбутися створення великого проєвропейського фронту і чи може це стати містком для майбутньої парламентської сили?

– Не певен. Тим більше за умови, коли “державник”-олігарх, вкидаючи величезні гроші, намагається знову переконати виборців, що саме його партія є проєвропейською.

І на жаль, як свідчить соціологія, населення знову готове наступити на олігархічні граблі.

А реально, ціннісно проєвропейські партії сьогодні практично не мають шансів потрапити в Раду.

Святослав Вакарчук – потенційний кандидат в президенти 2019-го та почесний лідер партії “Голос” – не відповів на запитання УП і запропонував звернутись до лідера фракції “Голос” в парламенті Сергія Рахманіна.

Сергій Рахманін, перебуваючи у регіональних поїздках, запитання “Української правди” проігнорував.

 

Кіра Рудик, віднедавна – лідерка партії “Голос”, до якої УП також звернулась із запитаннями, не змогла відповісти на них, пославшись на те, що вона “не приймала рішення на парламентських та президентських виборах”.

Однак ви можете почитати її інтерв’ю УП.

Роман Романюк, УП

 

Кінофестиваль “Молодість” оголосив склад журі

49-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», що відбудеться 22-30 серпня, оголосив склад журі конкурсних програм.

Про це повідомляє пресслужба кінофестивалю, передає Укрінформ.

Як зазначається, Міжнародний конкурс оцінюватимуть голова журі, засновник компанії з виробництва та дистрибуції LOCO FILMS Лоран Даніелу (Франція); голлівудська актриса Іванна Сахно (Україна/США); актриса, кінопродюсер Айсте Діржюте (Литва); ексголова Державного агентства України з питань кіно, кінопродюсер Пилип Іллєнко (Україна); режисер і продюсер Вікторія Трофіменко (Україна).

У журі Національного конкурсу: кінознавець Кшиштоф Ґєрат (Польша); режисер Марина Рощина (Україна); співвласниця, директор та виконавчий продюсер компанії Radioaktivefilm Євгенія Яцута (Україна).

Конкурс Sunny Bunny оцінюватимуть художній директор TLVFest, кінорежисер Яір Гохнер (Ізраїль); режисер та дистриб’ютор Надія Парфан (Україна); генеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко (Україна).

Докладніше з творчими біографіями членів журі можна ознайомитися на сайті КМКФ «Молодість».

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч кінофестиваль «Молодість» через епідемію коронавірусу та карантин відбудеться в офлайн- та онлайн-форматі. Головними локаціями фестивалю стануть кінотеатр «Жовтень», Будинок кіно, Fedoriv Hub, де будуть проходити майстер-класи у межах «Майстерні талантів». Спеціально для проведення фестивалю сконструюють кінотеатр просто неба під Аркою Дружби народів. Там відбудуться церемонії відкриття та нагородження переможців, покази фільмів дитячої програми Molodist Teen Sсreen, українські прем’єри та спеціальні події, а також кожного дня будуть безкоштовні покази – по 4 сеанси на день.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 218

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua