Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 17.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 17.09.2021

Окупанти сім разів порушили «тишу», поранені двоє українських воїнів

18.09.2021 07:43

Протягом минулої доби, 17 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано сім порушень режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

«Поблизу населеного пункту Піски противник застосував заборонені Мінськими домовленостями міномети 120 калібру. В напрямку Павлополя російські найманці двічі здійснили численні обстріли позицій українських захисників з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Біля Катеринівки ворог вів вогонь з підствольних гранатометів та стрілецької зброї. В напрямку населеного пункту Зайцеве окупанти відкрили вогонь з гранатометів різних систем та здійснили дистанційне мінування ділянки місцевості протипіхотними мінами ПОМ-2», – ідеться в повідомленні.

Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотника типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування.

Унаслідок ворожого вогню двоє військовослужбовців Об’єднаних сил дістали вогнепальні осколкові поранення. Воїни перебувають в лікувальному закладі. Стан здоров’я обох – задовільний.

Як зазначається, на обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

Станом на 7-му годину ранку 18 вересня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

«Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації», – наголошують у штабі ООС.

 

Пошкодили храм 19 століття та поранили людей: окупанти обстріляли село на Луганщині

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:23  УП

Російсько-окупаційні війська під час військових навчань обстріляли село Іллірію на Луганщині, поранили цивільних та пошкодили будівлю храму Олександра Невського, зведеного в 19 столітті.

Джерело: пресслужба ГУ розвідки Міноборони

Деталі: 16 вересня під час проведення тренувань зі стрільби та управління вогнем з артилерійськими підрозділами окупантами був обстріляний населений пункт Іллірія в Лутугинському районі тимчасово окупованих територій в Луганській області.

Внаслідок обстрілу пошкоджено будівлі храму Олександра Невського, зведеного в 19-му столітті, продовольчого магазину та будинку культури. Є постраждалі серед цивільного населення.

У розвідці повідомляють, що окупанти намагаються приховати це, тому, ймовірно, спробують перекласти відповідальність на підрозділи ООС.

Нагадаємо: 16 вересня на Луганщині російсько-окупаційні війська обстріляли населений пункт Щастя, отримав поранення керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Дунець.

У ті ж хвилини бойовики обстріляли контрольоване селище Тарамчук під Мар’їнкою.

 

На Луганщині невідомі погрожували терактами і висунули політичні вимоги

17.09.2021 21:06

Голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що анонімні терористи у п’ятницю надіслали погрози підірвати об’єкти інфраструктури та висунули політичний ультиматум.

Про це йдеться у його зверненні до жителів області, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Луганської ОДА.

«Сьогодні до силових відомств надійшла анонімна погроза щодо імовірних замінувань об’єктів інфраструктури та місць масового скупчення людей. Особи, що у такий спосіб мають на меті залякати містян і жителів області, висунули політичний ультиматум. Така акція становить загрозу усім жителям області, що і так потерпає від російської збройної агресії, дестабілізує ситуацію також і зсередини», – наголосив Гайдай.

Авторів «ультиматуму» він назвав «п’ятою колоною» і «антиукраїнськими силами всередині країни.

«Переконаний, що ця провокація зі сторони невідомих осіб може бути спробою перевірити міць наших інституцій на тлі загострення ситуації на фронті. Смертельні постріли знову пролунали у напрямку тих міст, що вже оговтуються від війни. Учорашній обстріл Щастя найкращий тому приклад. Попри те, що місто знаходиться впритул до окупованого українського Луганська, туди повертається мир та вирує життя», – додав голова Луганської ОДА.

Він висловив впевненість, що правоохоронці оперативно і злагоджено працюють над ситуацією, що склалася, і зможуть запобігти терористичному акту.

Водночас ні Гайдай, ані правоохоронці не розкривають зміст погроз, проте в телеграмі вже з’явився текст, який підписаний «Патріоти України». Він складений поганою українською мовою. Аноніми вимагають звільнити «хоча б одного представника націоналістичного руху із СИЗО», а також погрожують підірвати приміщення ДСНС у місті Старобільську «тому що начальник того підрозділу …сєпар».

Наразі тривають пошуки осіб причетних до скоєння цього злочину. Слідство вже працює над юридичним визначенням цієї події.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 17 вересня, в поліції Луганщини поінформували, що отримали анонімну інформацію про замінування об’єктів промисловості, АЗС та супермаркетів «з певними вимогами».

По тривозі для відпрацювання об’єктів були підняті мобільні екіпажі, вибухотехніки, кінологи, слідчо-оперативні групи та бійці спецпідрозділів разом з працівниками ДСНС, СБУ та інших силових відомств.

Небезпечних предметів не виявлено.

 

Всупереч статуту ООН представники Москви сидять в Радбезі за табличкою «Росія» – Кислиця

17.09.2021 20:43

Представники Москви сидять у Раді безпеки ООН за табличкою «Росія» всупереч статуту ООН, відповідно до якого постійним членом Радбезу є Радянський Союз.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив у п’ятницю постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, виступаючи перед голосуванням про збереження на порядку денному чергової сесії Генасамблеї ООН питання «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

«Російська Федерація, установивши свою табличку в залі Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй всупереч статуту ООН, де в статті 23 вказано (і ви можете це легко перевірити), що це Радянський Союз, а не РФ, продовжує залишатися постійним членом Радбезу», – сказав він. При цьому Кислиця наголосив, що РФ також продовжує залишатися генетичною копією свого «злого праотця» – Радянського Союзу.

Дипломат нагадав, що саме в цей день, 17 вересня, у 1939 році радянські війська, відповідно до угоди між гітлерівською Німеччиною і керованим Сталіним СРСР, окупували частину Польщі, і висловив обурення, що Міністерство закордонних справ Росії у Твіттері назвало цю подію «визвольним походом на територію Польщі».

Кислиця зазначив, що 9 вересня на попередній сесії Генасамблеї проти збереження на порядку денному питання окупації українських територій разом з Росією виступило 11 країн зі 193 членів, що підносилося російською стороною ледве не як перемога.

«Можливо, найкращий спосіб проілюструвати цю математику РФ – перефразувати знаменитий рядок Марка Твена: «Існує три види брехні: брехня, нахабна брехня і російська статистика», – сказав постпред. Він також додав, що РФ домагається підтримки своєї позиції «лише шантажем, залякуванням і переслідуваннями – всупереч волі Генасамблеї, що неодноразово підтверджувалося».

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна асамблея ООН на засіданні 76-ї сесії проголосувала за включення до порядку денного питання «Ситуація на тимчасово окупованих територіях» України. «За» проголосували 65 делегацій, проти – 11, утрималося – 37. Це питання було винесене на голосування на вимогу Росії, інакше б воно було схвалене без голосування – після відповідної рекомендації попередньої сесії та Генкомітету.

 

Кислиця розповів, що Росія намагалася заблокувати в ООН питання окупованих територій України

18 вересня. УНН. Російська Федерація виступила проти того, щоб Генеральна асамблея ООН розглядала пункт порядку денного щодо тимчасово окупованих територій України. Про це розповів у Facebook постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, пише УНН.

Цитата

“Зловісно символічно, що 17 вересня Російська Федерація знову відчайдушно виступає проти того, щоб цей наш демократичний орган розглядав пункт порядку денного щодо тимчасово окупованих територій України”, — сказав він і пояснив це тим, що саме цього дня, 17 вересня 1939 р., виконуючи угоду між Гітлером і Сталіним, підписану їхніми міністрами закордонних справ у Москві менш ніж за 4 тижні до того, радянські війська вступили і окупували тодішній Схід Польщі.

Отже, вторгнення в Польщу було продовжено вже в альянсі з нацистською Німеччиною, яке стало початком Другоі світової війни 1 вересня.

“Так ніколи і не перерізавши пуповину від Радянського Союзу, РФпродовжує залишатися генетичною копією своєї диявольської імперії-матері. Встановивши табличку з власною назвою в залі Ради Безпеки ООН всупереч Статуту ООН, зідно зі статею 23 якого (і ви можете це легко перевірити) Радянський Союз, а не Російська Федерація, РФ є постійним членом Ради Безпеки”, — зауважив Кислиця.

За його словами, РФ підтримує свою позицію проти волі Генеральної Асамблеї “лише за допомогою шантажу, залякування та утисків”.

“І це включає її Генеральний комітет, де два дні тому лише двоє його членів підтримали Російську Федерацію”, — сказав дипломат.

Нагадаємо

Генеральна Асамблея ООН включила питання тимчасово окупованих територій України до порядку денного 76-ї сесії.

 

Польща відповіла Росії на «визвольний похід» 17 вересня 1939 року

17.09.2021 17:21

У Польщі різко відреагували на повідомлення МЗС Росії, яке у п’ятницю написало, що агресія проти Польщі 17 вересня 1939 року була «визвольним походом».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не було жодного «визвольного походу», це була агресія, здійснена у порозумінні з гітлерівською Німеччиною»,- написав у Твіттері речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

Він додав, що Польща не перестала існувати 17 вересня 1939 року, а жителі захоплених територій «відразу стали жертвами злочинів, скоєних совєцькою державою».

МЗС Росії написало у Твіттері, що 17 вересня Червона армія розпочала «визвольний похід» на території Польщі. Відтак, вийшовши на лінію Керзона, армія не дозволила гітлерівцям підійти до Мінська. Як наголошено, жителі Західної України і Білорусі «радо вітали радянських солдат». Допис МЗС Росії було доповнено пропагандистським роликом, в якому підкреслено, що в припиненні свого існування тогочасна влада Польщі сама винна, оскільки свого часу «відмовилася підписати з СРСР угоду про взаємну допомогу у відбитті німецької агресії.

Інститут національної пам’яті Польщі в оприлюдненій на офіційній сторінці заяві підкреслив, що машина совєцької пропаганди десятиліттями представляла агресію проти Польщі 17 вересня 1939 року «з вигідної для себе сторони».

«Сьогодні також, попри велику кількість публікацій й очевидних фактів, влада Російської Федерації намагається нахабним способом представити цю збройну агресію як акт «визволення». Насправді, це був акт поневолення і терору, що супроводжувався сотнями тисяч жертв серед польських громадян багатьох віросповідань і національностей», – підкреслює ІНП Польщі.

Як відомо, режим Лукашенка торік ухвалив рішення встановити у цей день свято «День національної єдності».

Як інформувало агентство, 82 роки тому радянські війська почали окупацію східної частини тогочасної Польщі. Вже 18 вересня були зайняті Луцьк і Станіслав (нині Івано-Франківськ), 22 вересня – Львів, 24 – Дрогобич, 26 – Яворів, 27 – Старий Самбір.

Уряд СРСР мотивував вторгнення тим, що необхідно було «взяти під свій захист життя і майно українського і білоруського населення східних областей Польщі». Насправді ж СРСР діяв згідно з радянсько-німецьким пактом про взаємний ненапад і секретними протоколами до нього («Пакт Молотова-Ріббентропа»), в яких конкретно йшлося про розподіл території Польщі. Землі, населені переважно етнічними українцями та білорусами, переходили під владу СРСР і включалися до складу УРСР та БРСР, власне ж польські землі визнавалися за Німеччиною.

 

МЗС висловило протест через незаконні російські вибори у Криму

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:48  УП

МЗС України висловило рішучий протест і засудило протиправне проведення Росією виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму та примусове залучення до голосування мешканців ОРДЛО.

Джерело: заява на сайті МЗС

Дослівно: “Розглядаємо організацію і проведення незаконного голосування як продовження грубих порушень Росією державного суверенітету і територіальної цілісності України”.

Деталі: В МЗС нагадали, що дії Росії також грубо порушують міжнародне право, суперечать Статуту ООН, резолюціям Генеральної Асамблеї ООН та ін.

В МЗС підкреслили, що проведення Росією виборів на території Криму та залучення до голосування жителів ОРДЛО незаконне, результати таких виборів не матимуть жодних юридичних наслідків, а їхні організатори нестимуть відповідальність відповідно до законодавства України.

МЗС закликало іноземні держави та міжнародні організації рішуче засудити незаконні дії РФ, чітко заявити про невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях України та нелегітимність сформованої таким чином Держдуми РФ, посилити політико-дипломатичний тиск на Росію, зокрема шляхом розширення проти неї санкцій.

Від Російської Федерації МЗС вимагає припинити окупацію Криму, а також частин Донецької та Луганської областей, покласти край незаконній діяльності на тимчасово окупованих нею територіях України та виконати у повній мірі відповідні рішення міжнародних організацій і судів.

Передісторія:

Служба безпеки України зафіксувала масову незаконну видачу паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях України напередодні виборів до Державної думи Росії.

Також повідомлялося, що жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей примушують брати участь у виборах до Держдуми Російської Федерації – погрожують штрафами та звільненнями.

Лідер проросійських бойовиків на окупованій частині Донецької області України Денис Пушилін заявив, що для мешканців ОРДО з російськими паспортами пустять 825 автобусів і 12 поїздів, щоб вони змогли проголосувати на виборах до Держдуми РФ.

Верховна Рада закликала міжнародну спільноту застерегти Росію від проведення виборів у Державну Думу РФ в окупованому Криму, унеможливити участь у них жителів ОРДЛО та не визнати легітимність виборів, запланованих на 19 вересня 2021 року.

 

На прикордонні території Росії, де голосують жителі ОРДЛО, не пустили спостерігачів

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:32  УП

Прикордонники не пустили спостерігачів у райони Ростовської області, куди на вибори звезли жителів ОРДЛО.

Джерело: “Нова газета” з посиланням на співрозмовників у штабі партії “Справедлива Росія”

Пряма мова співрозмовників видання: “Раніше у нас не було проблем з проїздом спостерігачів у прикордонні райони. Сьогодні на дорогах у п’ятикілометровій зоні виставлені патрулі прикордонників. У кого немає спецперепустки, не пускають”.

Деталі: У штабі додали, що, схоже, є конфлікт між “Законом про вибори” і “Законом про прикордонні території”.

“Справедлива Росія” зв’язалася з цього приводу з обласною виборчою комісією, і глава ростовського виборчкому Андрій Буров сказав, що буде займатися вирішенням цього питання.

За даними видання, станом на 12:00 у прикордонному Тарасівському районі проголосували близько 30% виборців.

Передісторія:

Служба безпеки України зафіксувала масову незаконну видачу паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях України напередодні виборів до Державної думи Росії.

Також повідомлялося, що жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей примушують брати участь у виборах до Держдуми Російської Федерації – погрожують штрафами та звільненнями.

Лідер проросійських бойовиків на окупованій частині Донецької області України Денис Пушилін заявив, що для мешканців ОРДО з російськими паспортами пустять 825 автобусів і 12 поїздів, щоб вони змогли проголосувати на виборах до Держдуми РФ.

Верховна Рада закликала міжнародну спільноту застерегти Росію від проведення виборів у Державну Думу РФ в окупованому Криму, унеможливити участь у них жителів ОРДЛО та не визнати легітимність виборів, запланованих на 19 вересня 2021 року.

 

“Вибори” в Думу на окупованих територіях: Україна підготувала пакет санкцій

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:10  УП

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що під санкції України потраплять усі причетні до проведення “виборів” у Держдуму Росії на окупованих територіях Донбасу та Криму.

Джерело: Данілов під час брифінгу після засідання РНБО

Пряма мова Данілова: “У нас було дві доповіді – голови Служби безпеки Івана Баканова. Переважна більшість санкцій стосується питання, яке сьогодні є на окупованій території Криму та Донецької та Луганської областей,  – це “вибори” в так звану Державну думу РФ.

Ми впевнені, що на цих територіях РФ не має права проводити вибори.

Тому усі учасники цього процесу – члени дільничних комісій, агітатори, кандидати, спостерігачі, які – вони будуть під санкціями нашої країни.

Ми сьогодні відпрацювали перший список цих осіб. До усіх без виключення осіб санкції, які є у нас в правовому полі, будуть найближчим часом указом президента застосовані.

Крім того, ми маємо бажання попередити усіх іноземних громадян, які мають бажання брати участь в цьому фарсі на території Донецької і Луганської області та на території Криму.

Якщо вони там з’являться у якості офіційних спостерігачів під час виборів, незалежно від того, чи будуть вони сенаторами, чи будуть іншими посадовими особами, ми попереджаємо, вони обов’язково будуть під санкціями нашої країни.

Деталі: Відповідаючи на запитання журналістів, Данілов розповів, що під санкціями станом на зараз 53 члени територіальних виборчих комісій, 33 кандидати у Держдуму РФ.

Зазначається, що цей санкційний перелік доповнюється.

Данілов нагадав, що усі підсанкційні особи не зможуть перетинати кордон України, а також користуватися майном на території нашої держави.

Передісторія:

У Росії 17-19 вересня проходять вибори у Думу.

Лідер проросійських бойовиків на окупованій частині Донецької області України Денис Пушилін заявив, що для мешканців ОРДО з російськими паспортами пустять 825 автобусів і 12 поїздів, щоб вони змогли проголосувати на виборах до Держдуми РФ.

Верховна Рада закликала міжнародну спільноту застерегти Росію від проведення виборів у Державну Думу РФ в окупованому Криму, унеможливити участь у них жителів ОРДЛОта не визнати легітимність виборів, запланованих на 19 вересня 2021 року.

МЗС України висловило протест і засудило протиправне проведення Росією виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму та примусове залучення до голосування мешканців ОРДЛО.

 

МЗС відповіло Росії на закиди про “агресивну риторику” Зеленського й Данілова

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:28  УП

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відповів на закиди своєї російської колеги про “агресивну політику” президента Володимира Зеленського та секретаря РНБО Олексія Данілова, а також звинуватив РФ у небажанні виконувати свої зобов’язання.

Джерело: коментар Ніколенка, наданий “Українській правді”

Пряма мова Ніколенка: “Російська Федерація продовжує маскувати за публічною риторикою небажання виконувати свої зобов’язання. За ширмою галасливих випадів МЗС РФ доволі чітко видніється цілеспрямована політика знищення інфраструктури мирного процесу: саботаж втілення Мінських домовленостей та підсумків саміту лідерів Нормандського формату, блокування роботи Тристоронньої контактної групи, перешкоджання діяльності ОБСЄ, затягування зашморгу на шиї сотень тисяч українців на тимчасово окупованих територіях.

Останні приклади домінування в Москві логіки на подальшу ескалацію – незаконна організація в Криму і на Донбасі виборів до Держдуми Росії, репресії проти кримських татар.

Ключі від миру в Україні лежать в Кремлі. Але там бракує сміливої політичної волі, аби рухатися вперед. Коли вона з’явиться, решта питань перетворяться на технічний процес.

Росія вже зараз може зробити перший крок: наважитися на зустріч міністрів закордонних справ Нормандської четвірки. Час переходити від слів до дій вже давно назрів.

Наша держава готова до прогресу.

Водночас ми чітко розуміємо, з ким маємо справу. А тому покладаємося як на дипломатію, так і на армію”.

Нагадаємо: Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що “агресивну риторику” України мають зупинити “західні куратори”.

 

Данілов заявив, що російська паспортизація на сході України сповільнилась

17.09.2021 20:01

Наразі процес видачі паспортів Російської Федерації жителям тимчасово окупованих територій України сповільнився.

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов на брифінгу за підсумками засідання Радбезу 17 вересня, передає кореспондент Укрінформу.

“Статистика (кількості паспортів — ред.) є різна. У нас є цифра 630 тисяч, є цифра 740 тисяч. Мова йде ще й про людей, які, скажімо так, подають заявки. Дуже багато людей подають ці заявки, а потім не їдуть оформлювати цей паспорт. Це така туристична індустрія. Не всі (паспорти — ред.) видають на території Донецької і Луганської областей. Вони там вивозять їх частинами у Ростовську область. На сьогодні темпи видачі уповільнилися, вони не такі активні, як були раніше”, – зазначив Данілов.

Він також порівняв паспорти, які видаються жителям тимчасово окупованих українських територій, із аусвайсами, які видавалися під час Другої світової війни з ініціативи Гітлера. “Вони отримують ці аусвайси. Гітлер, ви знаєте, видавав їх для того, щоб людина виживала. Такі самі аусвайси видають на території Донецької і Луганської областей, їх свого часу дуже багато видали в Криму. Справа в тому, що людина не має можливості існування, якщо у нього немає цього папірця”, – підкреслив секретар РНБО.

Він зауважив, що паспортизація Росією населення на сході України є дуже “чутливою ситуацією”, тому українська влада підходить до цього питання дуже обережно.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз засуджує масову видачу російських паспортів громадянам України у спрощеному та вибірковому порядку.

 

Данілов запевняє, що російська мережа магазинів Mere в Україні не працюватиме

17.09.2021 20:49

Російська мережа супермаркетів Mere, де працюють і особи, які приїхали в Україну з РФ, у нашій державі не працюватиме.

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов поінформував на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

Журналіст запитав секретаря РНБО про роботу магазинів Mere, які належать власникам російської мережі супермаркетів “Світлофор”, у Білій Церкві та Павлограді.

“Я вам можу назвати ще два місця (окрім Білої Церкви і Павлограда — ред.), там, де сьогодні є ця мережа. Будьте впевнені: ця мережа у нашій країні працювати не буде. Я звертався вже до мера Миколаєва, якщо я не помиляюся, щоб він розумів, що відбувається. Я хотів би відправити його у Красноярськ (бізнесмени звідти володіють мережею магазинів Mere — ред.), щоб він спробував там відкрити мережу українських магазинів і спробував там попрацювати”, – поінформував Данілов.

Він зазначив, що вважає ситуацію з цією мережею магазинів ганьбою, “і ті міста, і мери міст, які дозволяють, щоб у них працювали мережа Mere, … мають думати, чим вони займаються”.

Відповідаючи на запитання щодо висновків і планів РНБО стосовно цього питання, Данілов сказав, що українці “побачать найближчим часом все це на власні очі”.

“Ми сьогодні це питання розглядали у “Різному” на засіданні РНБО, ми розуміємо, як будемо на це реагувати, розуміємо, що будемо у цьому випадку робити. Більш того, я можу сказати, що певна кількість співробітників цієї мережі приїхала з РФ, більш того, якимось дивним чином вони тут отримують можливість працювати. Якщо (чиновники — ред.) мають бажання заплющувати очі на те, що роблять на нашій території росіяни, то будуть робити це. Але розберемося, не хвилюйтеся”, – сказав Данілов.

Раніше ЗМІ поінформували, що Mere – це проєкт власників російської мережі супермаркетів “Світлофор”. Вона належить бізнесменам з міста Красноярськ – Сергію та Андрію Шнайдерам. Мережа пропонує товари за нижчими порівняно з конкурентами цінами.

Раніше видання Retailers з посиланням на директора з розвитку Mere в Україні Артема Хоменка повідомило про плани мережі відновити роботу супермаркету Mere в Миколаєві. Мережа планує відкрити 40 магазинів до кінця року. Мер Миколаєва Олександр Сенкевич заявив, що місцева влада не має повноважень забороняти діяльність бізнесу.

Данілов зі свого боку заявив, що якщо міська влада буде давати преференції російському бізнесу, “то до мера і депутатів дуже швидко будуть застосовані заходи”.

14 червня ЗМІ поінформували, що мережа Mere до кінця червня 2021 року хоче відновити роботу магазину в Миколаєві, який був закритий в минулому році, і відкрити 40 магазинів по всій Україні.

Данілов у свою чергу заявив, що Mere планувала відкрити магазини в Одеській, Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях для досягнення політичних цілей.

Він заявляв, що запуск Mere в Україні – спецоперація Російської Федерації і ця мережа не зможе працювати в Україні.

 

Найбільш прихильні до Росії у Маріуполі та Сєвєродонецьку

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:23  УП

Найбільш тепло до Росії в Україні ставляться у Сєвєродонецьку, Маріуполі, Одесі, Харкові, а найбільш вороже у Львові.

Джерело: результати опитування міжнародного республіканського інституту спільно з соцгрупою “Рейтинг”

Деталі: Мешканці сходу та півдня найбільше в Україні тепло ставляться до країни окупанта. Зокрема, Сєвєродонецьку, Маріуполі, Харкові, Одесі, Запоріжжі.

Водночас, понад 50% українців у 14 містах відповіли, що негативно ставляться до Росії.

Зокрема, у Києві, Житомирі, Ужгороді, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях, Вінниці, Рівному, Чернігові, Кропивницькому, Луцьку, Тернополі, Івано-Франківську та Львові.

Водночас, до США в Україні прихильніше ставляться на заході країни. Зокрема, Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Ужгороді, Луцьку.

Найбільш неприхильні до Сполучених Штатів у містах, які прихильні до Росії: Маріуполі, Сєвєродонецьку, Харкові.

Опитування провів Міжнародний республіканський інститут спільно із соцгрупою “Рейтинг” у період з 12 травня по 3 червня 2021 року в 24 містах України (у Києві та всіх обласних центрах, включаючи Маріуполь у Донецькій області та Сєвєродонецьк у Луганській області).

Опитування проводились шляхом особистих інтерв’ю у будинках 19 196 постійних жителів України віком від 18 років і старше.

Статистична похибка не перевищує 3,5%, а коефіцієнт досяжності у середньому становить 65%.

Опитування проведено за фінансової підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Малюська вважає, що розгляд законопроєкту про олігархів затягують до виборів Ради

17.09.2021 23:36

Міністр юстиції переконаний, що законопроєкт про олігархів треба ухвалювати в цілому – і вже після цього враховувати висновки Венеційської комісії.

Про це Малюська розповів в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Треба приймати в цілому (законопроєкт про олігархів – ред.), після цього Венеційська комісія дає свій висновок, і після цього ми маємо ще пів року, щоб врахувати висновки Венеційської комісії, яку ми абсолютно поважаємо”, – зазначив глава Мін’юсту.

При цьому він висловив думку, що розгляд закону про олігархів затягують до наступних виборів Верховної Ради.

“Коли розроблявся законопроєкт, була готова концепція, він реєструвався в парламенті – було цілком зрозуміло, що олігархи зроблять все можливе, щоб він не був прийнятий… План дій став очевидним – максимально затягнути процес до наступних парламентських виборів”, – вважає міністр юстиції.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня в першому читанні ухвалила законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. За документ проголосували 275 народних депутатів. Другий розгляд законопроєкту було заплановано на осінь. До нього вже надійшло понад 1230 поправок.

2 вересня Людмила Денісова звернулася до Дмитра Разумкова з офіційним листом, в якому вказала на невідповідність Конституції законопроєкту №5599 і запропонувала направити його до Венеційської комісії. 10 вересня Разумков направив документ на експертизу до цього органу.

 

Разумков назвав нереальною пропозицію розглянути закон про олігархів 23 вересня

18.09.2021 00:02

Голова ВР вважає нереальною пропозицію Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянути законопроєкт про олігархів у другому читанні на пленарному засіданні 23 вересня.

Про це Дмитро Разумков сказав в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні пролунала пропозиція про наступний четвер. Це малореалістично, точніше нереалістично. На наступному тижні я, по-перше, хочу розібратися, як відбувався комітет, чому ніхто не був запрошений. По-друге, на наступному тижні треба буде зрозуміти, скільки часу необхідно буде профільним управлінням Верховної Ради для того, щоб підготувати цей законопроєкт до розгляду. Це займе чимало часу, я думаю, що точно кілька днів. Останнє, я вже про це сьогодні говорив, колеги у листі наполягали на тому, щоб ми слідували регламенту. Я буду слідувати”, – розповів спікер.

Він нагадав, що законопроєкт №5599 направлено до Венеційської комісії, зауваживши: аби почати розгляд документа, народні депутати можуть не чекати її висновків. Але, за словами Разумкова, йому було б цікаво почути думку комісії.

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. Члени комітету заявили про намір ухвалити його на пленарному засіданні у четвер, 23 вересня.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила цей документ 1 липня.

2 вересня Людмила Денісова звернулася до Дмитра Разумкова з офіційним листом, в якому вказала на невідповідність Конституції законопроєкту №5599 і запропонувала направити його до Венеційської комісії. 10 вересня Разумков направив документ на експертизу до цього органу.

 

Комітет рекомендував законопроєкт про “олігархів” до другого читання: що змінилося

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:12  УП

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні 17 вересня розглянув законопроєкт “про олігархів” №5599 та рекомендував Верховній Раді його ухвалити у цілому.

Про це повідомив нардеп від партії “Голос” Ярослав Железняк у Telegram.

Депутати всього подали 1271 правок до другого читання документу, комітет врахував 13 із них. Документ підтримали 10 членів комітету.

Що змінилося

За словами Железняка, до другого читання відбулися наступні зміни:

Тлумачиться визначення “представника олігарха” як особи, яка проводить зустрічі (розмови) з публічними службовцями від імені та/або в інтересах “олігарха”;

Однією з ознак участі у політичному житті стане виплата грошових коштів, здійснення робіт, надання товарів або послуг на користь учасників політичної агітації, мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами або членів їхніх сімей;

Визначати олігархів, як і раніше, буде Рада нацбезпеки та оборони. Проте РНБО зобов’яжуть викликати потенційних “олігархів” на засідання й аргументувати, чому вони відносять особу до “олігархів”, та розглядати заперечення.

В реєстрі “олігархів” тепер буде також інформація про юридичних осіб, бенефіціаром яких є “олігарх”, та про осіб та партії, на політичну діяльність яких він давав кошти;

“Олігархам” заборонять фінансувати політичну агітацію, мітинги або демонстрацій з політичними вимогами;

До способів контакту додали телефонну розмову;

Обов’язок декларувати контакти поширено на керівників держпідприємств, голову АРМА, держслужбовців категорії “Б”, патронатних службовців Офісу президента та Верховної Ради;

За неподання чи несвоєчасне подання декларації про контакт зможуть звільнити також голову та держуповноважених АМКУ, голову та його заступників Фонду державного майна України, Генпрокурора та його заступників.

Про законопроєкт

Законопроєкт №5599 ініційовано президентом у червні 2021 року. Його мета – визначити так званих олігархів та обмежити їхній вплив. Водночас законопроєкт критикують через, зокрема, відсутність незалежного органа, що би визначав “олігархів” та можливі порушення прав людини.

Згідно документу, аби вважатися олігархом, необхідно брати участь у політичному житті, мати значний вплив на засоби масової інформації, бути монополістом на загальнодержавному товарному ринку та володіти активами на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів.

Якщо три з цих ознак будуть наявні в однієї особи, то вона вноситься в Реєстр олігархів на підставі рішення РНБО.

Зокрема, буде заборонено здійснювати внески на підтримку політичних партій та брати участь у великій приватизації. Також особи з цього Реєстру повинні будуть подавати декларацію про доходи.

Окрім того, держслужбовців зобов’яжуть подавати “декларації про контакти”, якщо вони контактували з олігархом чи його представником. Якщо особа не подасть таку декларацію, її можуть притягти до політичної або дисциплінарної відповідальності.

Нагадуємо:

Державна уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надала зауваження до “антиолігархічного” законопроєкту, за її словами документ може суперечити Конституції та порушувати права людини, а відтак не має бути підтриманим.

Венеційська комісія отримала запит від Верховної ради про надання висновку щодо так званого законопроєкту про олігархів.

Народні депутати у першому читанні ухвалили президентський законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

 

Система для моніторингу “олігархів” вже готова – РНБО

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:09  УП

Рада нацбезпеки та оборони з серпня ввела в експлуатацію систему моніторингу “олігархів”, яка використовуватиметься у разі ухвалення Верховною Радою законопроєкту №5599.

Про це секретар РНБО Олексій Данілов розповів на брифінгу 17 вересня за підсумками засідання.

Він нагадав, що апарату РНБО було поставлено завдання створити систему моніторингу на виконання законопроєкту №5599 у разі його ухвалення в цілому. Данілов повідомив, що відповідну аналітичну систему третього класу було введено в експлуатацію з серпня 2021 року.

Система моніторингу має три рівні роботи, вона може працювати з відкритими документами, документами для службового користування та документами з грифом “таємно”. “Таких систем в Україні майже не існує”, – заявив секретар РНБО.

“Система побудована так, аби у разі прийняття Радою закону ми могли одразу відреагувати на всі ті питання, які перед нами ставить законодавець”, – резюмував Данілов.

Нагадуємо:

Президент та Рада нацбезпеки доручили органам центральної виконавчої влади до 7 вересня підготувати для обговорення проєкт системи моніторингу олігархів.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні 17 вересня розглянув законопроєкт “про олігархів” №5599 та рекомендував Верховній Раді його ухвалити у цілому.

Державна уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надала зауваження до “антиолігархічного” законопроєкту, за її словами документ може суперечити Конституції та порушувати права людини, а відтак не має бути підтриманим.

Народні депутати у першому читанні ухвалили президентський законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

 

У реєстр олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу – Денісова

17.09.2021 22:44

До кола осіб, які можуть бути внесені в реєстр олігархів, ризикують потрапити і представники середнього бізнесу.

Про це в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” розповіла Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я б хотіла зосередити увагу на колі осіб, які можуть потрапити до реєстру олігархів. На мій погляд, воно є доволі невизначеним. У законі в статті 1 записано, що бенефіціаром може бути будь-яка фізична особа, яка має або прямо, або опосередковано вплив на ці активи. Але там же визначено те, що бенефіціаром може бути й особа, яка має частку цих активів. Частка може бути й незначною. І тому до цього кола осіб, які можуть бути внесені до реєстру олігархів, можуть потрапити і представники середнього бізнесу”, – розповіла Денісова.

За її словами, формування реєстрів осіб, чиї права будуть обмежені залежно від їхнього майнового стану, суперечить статті 24 Конституції – “тому що у нас не може бути привілеїв і обмежень, в тому числі за ознакою майнового стану”.

Омбудсмен вважає, що не узгоджується з нормами Основного Закону й орган, який ухвалюватиме рішення щодо внесення осіб до реєстру олігархів: “Стаття 107 говорить про те, що РНБО контролює та координує діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки та оборони. І тому цей законопроєкт суперечить статті 19 Конституції, де чітко визнано, що всі органи державної влади працюють тільки за законами згідно з їхніми повноваженнями, а такими повноваженнями РНБО не наділена”.

Денісова додала, що за вісім місяців 2021 року вона внесла до парламенту понад тисячу пропозицій до законопроєктів.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня в першому читанні ухвалила законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. За документ проголосували 275 народних депутатів. Другий розгляд законопроєкту було заплановано на осінь. До нього вже надійшло понад 1230 поправок.

2 вересня Людмила Денісова звернулася до Голови ВР Дмитра Разумкова з офіційним листом, в якому вказала на невідповідність Конституції законопроєкту № 5599 і запропонувала направити його до Венеційської комісії. 10 вересня Разумков направив документ на експертизу цього органу.

 

Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень України

17.09.2021 21:39

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 20 серпня 2021 року та затвердив Стратегічний оборонний бюлетень України.

Відповідний указ № 473/2021 він підписав 17 вересня, йдеться у повідомленні на сайті глави держави.

“Стратегічний оборонний бюлетень розроблено на підставі Стратегії національної безпеки України та Стратегії воєнної безпеки України. У підготовці документа брали участь представники Міністерства оборони, Генерального штабу ЗСУ, інших складових сил оборони, представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ, громадських організацій. Також були залучені іноземні експерти (радники), зокрема Представництва НАТО в нашій країні”, – йдеться у повідомленні.

Як уточнюється, у першій частині цього бюлетеня викладено підсумок оборонної реформи, яка реалізовувалася упродовж 2016-2020 років, та основні результати оборонного огляду, під час якого було здійснено оцінку стану та перспектив розвитку безпекового середовища й уперше розроблено опис майбутнього безпекового середовища до 2030 року.

“У другій частині Стратегічного оборонного бюлетеня визначено основні напрями реалізації воєнної політики України, перспективну модель ЗСУ та інших складових сил оборони й вимоги до її побудови, основні спроможності сил оборони, яких необхідно досягти; викладено стратегічні цілі розвитку сил оборони на період до 2025 року, основні завдання та очікувані результати щодо їхнього досягнення”, – уточнюється у повідомленні.

У Офісі Президента поінформували, що реалізація завдань та заходів Стратегічного оборонного бюлетеня України здійснюватиметься як коштом державного бюджету, так і інших джерел фінансування.

Як повідомляв Укрінформ, Рада національної безпеки і оборони України на засіданні 20 серпня під головуванням Президента Володимира Зеленського схвалила проєкт Стратегічного оборонного бюлетеня України. Схвалений РНБО Стратегічний оборонний бюлетень України Міністерство оборони розробляло за результатами оборонного огляду за новою методикою: «плануванням на основі спроможностей». Це відповідає сучасним підходам, притаманним державам-членам НАТО.

 

Верещук: у виконанні державного оборонного замовлення є недопрацювання

17 вересня. УНН. Член комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, народний депутат від фракції “Слуга народу” Ірина Верещук вказала на незадовільне виконання Державного оборонного замовлення (ДОЗ), передає УНН.

Цитата

“Виконати ДОЗ — це коли техніка стоїть на озброєнні і в ангарах. Коли техніка працює і виконує свої бойові та інші завдання.

А просто підписати контракт і дати авансове фінансування — це ще не виконати ДОЗ. Тож ми чекаємо ефективності, і профільний комітет це проконтролює”, — сказала вона в ефірі одного з телеканалів.

Фінансування сектору безпеки і оборони України становить майже 6% від ВВП, продовжила нардеп.

“Це величезні видатки, і цивільний демократичний контроль, в даному випадку — парламентський комітет — зробить все від нас залежне, щоб ці кошти були використані ефективно”, — додала Верещук.

 

Міноборони заборгувало військовим виплат на 1,5 мільярда – омбудсман

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:35  УП

До Уповноваженого ВРУ з прав людини надходять звернення військовослужбовців ЗСУ щодо заборгованості виплат грошового забезпечення та інших видів грошової допомоги – наразі заборгованість Міноборони з обов’язкових виплат військовослужбовцям становить 1 млрд 465,8 млн гривень.

Про це повідомляє прес-служба Офісу омбудсмана у Facebook.

“На поточний момент заборгованість Міністерства оборони з обов’язкових виплат військовослужбовцям становить 1 млрд 465,8 млн гривень.

Зокрема, 1 млрд 271 млн гривень – це заборгованість з виплат грошової допомоги на оздоровлення”, – йдеться у повідомленні.

Також припинене фінансування “бойових виплат” військовослужбовцям, які виконують завдання в зоні проведення операції Об’єднаних сил.

Зазначається, що омбудсман надіслала запит на адресу першого віце-прем’єра – міністра економіки Олексія Любченка, який є головою Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Запит стосується необхідності розгляду із залученням відповідальних осіб МОУ на  засіданні вказаної робочої групи ситуації навколо заборгованості -з вивченням результатів діяльності Міноборони та шляхів розв’язання проблеми.

Зазначається, що ситуація з додержанням прав військовослужбовців ЗСУ та членів їхніх сімей перебуває на особистому контролі уповноваженого.

UPD: У Міноборони заявили, що рішення щодо коштів на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ може бути прийняте найближчим часом, профінансувати всі види виплат Міноборони зможе у жовтні.

 

Міноборони зможе профінансувати всі виплати військовим у жовтні – заступниця міністра

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:10  УП

У Міноборони заявили, що рішення щодо коштів на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ може бути прийняте найближчим часом, профінансувати всі види виплат Міноборони зможе у жовтні.

Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

“Міноборони деякий час тому заявляло про те, що кошти, необхідні для проведення у повному обсязі одноразових обов’язкових видів виплат, виплати додаткової винагороди, запровадженої 29 липня 2020 року Постановою Кабінету Міністрів України № 741, інших додаткових виплат військовослужбовцям ЗСУ, передбачених законодавством, не були враховані під час прийняття державного бюджету на 2021-й рік”, – пояснила Маляр.

За її словами “наполеглива позиція Міністерства оборони і конструктивний підхід народних депутатів” дозволили знайти вирішення цього питання.

У Міноборони пояснили, що до Ради як невідкладний уже подали законопроєкт про внесення змін до ЗУ “Про Державний бюджет України на 2021 рік” щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проєктів”.

Він передбачає видатки, зокрема, і на покриття дефіциту в коштах на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ.

Голосування відбудеться найближчим часом, додали в Міноборони.

“Відтак вже у жовтні Міноборони отримає можливість якнайшвидше профінансувати всі передбачені законодавством види виплат військовослужбовцям у повному обсязі”, – резюмували у відомстві.

Нагадаємо:

До Уповноваженого ВРУ з прав людини надходять звернення військовослужбовців ЗСУ щодо заборгованості виплат грошового забезпечення та інших видів грошової допомоги – наразі заборгованість Міноборони з обов’язкових виплат військовослужбовцям становить 1 млрд 465,8 млн гривень.

 

Євроінтеграцію підтримують 56% українців, вступ до НАТО – 51%

17.09.2021 18:39

56% громадян України наразі підтримують економічну інтеграцію України з Європейським Союзом.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Так, загалом 56% опитаних українців висловили схвальне ставлення до євроінтеграції України. Порівняно з минулим роком кількість людей, які підтримують такий курс держави, збільшилася на 4% (2020 рік — 52%).

Окрім цього, 51% українців підтримують вступ України до НАТО. Торік цей показник становив 49%.

Найбільше схвалення вступу України до ЄС та НАТО спостерігається у Рівненській, Волинській, Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Вінницькій, Київській областях. Водночас менше підтримують такі курси держави в Харківській, Одеській областях та в Сєвєродонецьку.

Опитування проводилось у 24 обласних центрах України, що не перебувають під контролем російських чи проросійських сил, включаючи Маріуполь та Сєвєродонецьк. Опитування проведено на основі вибірки, яка включала 19 196 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 65%.

 

Високий рівень медіаграмотності мають лише 8% українців – соціологія

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  17 вересня 2021

Лише 8% українців вміють розрізняти фейки, маніпуляції та некоректне висвітлення інформації.

Такі результати показало соціологічне дослідження, виконане на замовлення “Детектор медіа”.

При цьому 44% мають рівень вище середнього медіаграмотності, 33% – нижче середнього, 15% українців – низький.

Цей показник перевіряли за шкалою, що оцінювала вміння визначати маніпулятивний контекст, перевіряти достовірність викладених фактів та розуміти, як виглядає замовний матеріал.

Наприклад, 42% українців ніколи не перевіряють новини на достовірність, 25% – схильний довіряти новині, якщо вона не суперечить його уявленням та схожа на правду, 11% – довіряють майже всім повідомленням, поки не побачать спростування.

Соціологи зауважили, що рівень медіаграмотності відрізняється за ознакою статі, віку, освіти, місця проживання та доходами.

Частка чоловіків з високим рівнем медіаграмотності майже вдвічі вища, ніж у жінок – 11% проти 6% відповідно.

На думку авторів дослідження, цілком передбачуваним, є високий рівень медіаграмотності у молоді 18-25 років (завдяки цифровій компетентності) й низький серед старшої вікової групи 56-65 років.

Серед опитаних із загальною середньою освітою, частка тих, у кого рівень медіаграмотності низький та нижче середнього,становила 63%, тоді як серед людей з повною/неповною вищою освітою – лише 30%.

Найбільші відмінності в освоєнні навичок критичного споживання інформації з медіа зафіксували за рівнем матеріальних доходів. Серед групи людей, яким грошей вистачає лише на їжу, група з низьким рівнем та нижче середнього склала 72%, тоді як серед громадян, яким грошей вистачає на все й вони заощаджують – 33%.

Також нижчий рівень спостерігався у жителів сіл, а вищий – серед мешканців міст із населенням понад 500 тис.

У дослідженні також поставили питання стосовно довіри та щоденного перегляду медіа.

До більшості медіа українці ставляться підозріло – довіряють лише частково (від 67% до 74%). Найбільшу довіру мають месенджери (24%), радіо (23%) та друковані ЗМІ (11%). Максимальний рівень недовіри викликає контент телебачення (10% довіряють – 18% не довіряють).

Стосовно того, в чому полягає головна місія медіа, 63% опитаних вважають, що в інформуванні громадян про суспільно значущі події. 39% переконані, що медіа мають освічувати, надавати корисну інформацію й транслювати певні цінності, важливі для суспільства. Водночас, понад чверть – 28% заявили, що медіа повинні також розважати (можна було обрати кілька варіантів призначення медіа).

Дослідження проводили з 23 грудня 2020 року по 10 січня 2021 року. Вибірка склала 2000 респондентів з усіх регіонів України віком старше 18 років.

 

Google запустив у Японії сервіс новинного контенту

17.09.2021 14:05

Американський гігант у сфері IT компанія Google запустила в Японії сервіс під назвою News Showcase, який дозволяє користувачам переглядати новинний контент, наданий більше ніж 40 видавцями в країні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NHK.

На відміну від новинного контенту, який з’являється в пошуковій системі Google, портал News Showcase показує контент, обраний новинними джерелами, яким Google платить за нього. В кожному окремому випадку користувачам буде дозволено безкоштовно дивитися вже оплачені статті.

Новинні агентства зажадали, щоб компанія Google платила за використання їх контенту, тому що вони зазнають труднощів у результаті зниження доходів від реклами, тоді як Google отримує величезні доходи за неї.

Крім японських медійних компаній, понад тисяча новинних агентств щонайменше з 12 країн, зокрема Великої Британії, Франції, Німеччини, Бразилії та Індії, долучилися до цього проєкту Google.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому компанія Google запустила на території Австралії свій новинний сервіс News Showcase після погрози відключити пошуковик за відмову одного з найбільших новинних австралійських агентств співпрацювати з цим технологічним гігантом.

 

Telegram став для кіберзлочинців альтернативою даркнету — FT

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:25  УП

Telegram став для кіберзлочинців альтернативою даркнету – у месенджері виявили мережу торговців краденими даними в каналах із тисячами підписників, що розростається.

Про це йдеться у розслідуванні Financial Times, проведеному спільно з компанією Cyberint.

Газета пише, що під час розслідування виявили мережу хакерів, які діляться отриманими завдяки витокам даними, іноді через канали із десятками тисяч підписників, при цьому у багатьох випадках запропонований контент нагадує той, який викладають у даркнет.

За словами аналітика компанії Cyberint Тала Самра, Cyberint за останній час зафіксувала зростання активності кіберзлочинців в Telegram на понад 100%.

У компанії заявили, що кількість згадок фраз “Email: pass” і “Combo”, які на жаргоні хакерів позначають доступ до вкрадених адресів електронних пошт або паролів, за останній рік збільшилася в 4 рази – приблизно до 3400.

Як підкреслює FT, в одному з Telegram-каналів, у якого було більше 47 тис підписників, хакери продавали або просто поширювали сотні тисяч злитих імен користувачів і паролів.

“В одному з постів канал повідомив про отримання доступу до 600 тис логінів користувачів сервісів “Яндекса”. Канал також публікував дані користувачів Google і Yahoo, ігри Minecraft, а також ігрових платформ Origin і Uplay.

У четвер Telegram видалив цей канал після того, як c ним зв’язалася FT”, – додає видання.

Серед інших видів даних, якими торгують в Telegram, FT називає дані кредитних карт і банківських рахунків, копії паспортів.

Крім того, злочинці діляться через месенджер шкідливим програмним забезпеченням та інструкціями для злому.

Також повідомляється, що кількість посилань на групи і канали в Telegram, які розповсюджуються на форумах в даркнеті, у минулому році становила близько 172 тис, а в цьому перевищила 1 млн.

“Перехід кіберзлочинців в Telegram частково пояснюється анонімністю, яку надає шифрування месенджера”, – пояснив Самро.

За його словами, Telegram також більш доступний, надає більш якісний набір функцій і, як правило, з меншою ймовірністю, ніж форуми в даркнеті, відстежується правоохоронними органами.

Сам Telegram заявив FT, що у нього є правило про видалення несанкціоновано опублікованих персональних даних.

У месенджері підкреслили, що кожен день його “постійно зростаюча команда професійних модераторів” видаляє більше 10 тис спільнот у зв’язку з повідомленнями користувачів про порушення умов надання послуг.

 

На замовлення з РФ зривали вакцинацію в Україні: СБУ викрила тисячі ботів

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:06  УП

У Дніпрі ліквідували ботоферму з 5 тисячами ботів, яка працювала на замовлення кураторів з РФ та займалася зривом національної вакцинації в Україні.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: За задумом кураторів, масове поширення фейкової інформації серед українських інтернет-користувачів було спрямоване на дискредитацію української влади та зрив національної програми вакцинації.

За матеріалами слідства, координатором й адміністратором виявленої ботоферми була мешканка Дніпра. Російські замовники забезпечили її всім необхідним телекомунікаційним обладнанням і програмним забезпеченням, його налаштували дистанційно.

Вона розмістила програмно-апаратний комплекс у спеціально орендованій для цього квартирі. За його допомогою адмініструвала понад 5 тисяч облікових записів в мережі “Фейсбук”, які нібито належали громадянам України, хоча насправді використовували фейкові персональні дані.

Від замовників вона регулярно отримувала інформаційні “вкиди”, які потрібно було “розганяти” через соцмережі. Крім того, жінка мала активно створювати нові псевдо профілі.

Оплату за свої послуги адміністратор отримувала через заборонені в Україні електронні платіжні системи.

Проводиться досудове розслідування, силовики вилучили докази причетності декількох людей до незаконної діяльності – комп’ютери та sim-картки.

 

Головним викликом пандемії є розділеність суспільства – Центр стратегічних комунікацій

17.09.2021 18:18

Розділеність суспільства на табори через недовіру до вакцинації – головний виклик в Україні та у світі під час пандемії COVID-19.

Про це заявив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей під час Конференції з демократичного врядування, передає Укрінформ.

«Головний виклик для України від пандемії COVID-19 – це подальша сегментація українського суспільства. У людей зростає відчуття тривоги, зневіри і недовіри: вони не вірять як державі та інституціям, так і одне одному. Багато хто пересварився один з одним. А відсутність єдності – пряма загроза національній безпеці держави», – сказав Соловей.

Він повідомив, що до цього призвела «побічна хвороба» пандемії – інфодемія: зростання кількості неправдивої та маніпулятивної інформації про коронавірус.

Він нагадав дані Оксфордського університету, за якими Росія і Китай відповідальні за 92% усіх фейкових новин та дезінформації про коронавірус. В Україні також зафіксовано десятки відповідних російських наративів. Серед них – конспірологічні теорії (всесвітні змови, секретні лабораторії, 5G, чіпування тощо), дискредитація України та української системи охорони здоров’я, антивакцинаторські наративи (неякісна вакцина, мутації від вакцинування тощо).

У результаті цих дезінформаційних атак довіра до вакцинації падає, що призводить до масових відмов від неї. Так, відповідно до соцопитувань, більш ніж половина українців не збираються робити щеплення від коронавірусу.

Соловей підкреслив, що пандемія, а потім карантини й вакцинація, що за нею послідували, загострили важливість комунікації державних органів: саме на них випадає основне навантаження та відповідальність за оперативне, повне та правдиве донесення до ЗМІ та широкої аудиторії інформації про небезпеку COVID-19, про важливість тестування і маскового режиму та про безпечність вакцинації.

«Саме ефективні комунікації держорганів є першим елементом в протидії дезінформації. І тому вони мають бути ефективними», – резюмував Соловей.

 

СБУ затримала проросійського пропагандиста: ловили більше року

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:41  УП

Служба безпеки України затримала у Борисполі проросійського пропагандиста, який більше року переховувався від слідства за заклики до поділу України.

Джерело: сайт СБУ

Дослівно: “Злочинну діяльність чоловіка викрили влітку 2020 року, але після оголошення підозри він втік і переховувався від слідства. Увесь цей час зловмисник продовжував підривну інформаційну діяльність на YouTube та через новостворені телеграм-канали”.

Деталі: За даними джерел “Української правди” у правоохоронних органах, затриманого звати Роман Василишин.

Чоловік агітував за порушення державних кордонів та створення на території окремих областей України псевдодержавних утворень.

Він також  брав участь у маніпулятивних антиукраїнських сюжетах на російських пропагандистських телеканалах.

Повідомляється, що чоловік входив до складу групи інтернет-агентів, яких СБУ викрила минулого року.

Наразі всім трьом учасникам групи (організатору ‒ мешканцю Луганська, адміністратору ютуб-каналу та редактору проросійського інтернет-ресурсу) повідомили про підозру за ч. 2 ст. 110 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) ККУ.

Затриманому загрожує від 5 до 10 років в’язниці з конфіскацією майна або без такої.

 

Google та Apple видалили застосунок “Навальний”

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:26  УП

Google та Apple видалили застосунок “Навальний” з Google Play і App Store, заявляє команда опозиційного російського політика Олексія Навального.

Джерело: команда Навального в Telegram, “Новая газета

Дослівно команда Навального: “Сьогодні о 8 ранку за російським часом і Google і Apple видалили зі своїх магазинів застосунків наш додаток “Навальний”. Тобто прогнулися під шантаж Кремля.

“Сенатор” Клімов і “сенатор” Джабаров можуть радіти: вони перемогли “іноземне втручання у вибори”. Ну, не вони, звісно, а Путін, який влаштував кампанію зі шантажу щодо технологічних гігантів, посилаючи до них приставів, погрожуючи багатомільйонними штрафами і навіть кримінальними справами проти співробітників. Домігся, так би мовити”.

Деталі: За словами соратників Навального, “світові технологічні гіганти погодилися з російським “судом”, що список рекомендацій по голосуванню в форматі” номер округу – ПІБ кандидата “є екстремістським контентом”.

“Коли його викладає на своєму сайті держслужбовець Сергій Собянін – це ок, і коли його роздають на листочках на інструктажі в бюджетних установах – це теж ок. І от лишень такий список від команди Навального – це “екстремізм”, який має бути видалений”, – обурюються вони.

Однак вони вважають, що тепер закінчаться суперечки щодо того, чи боїться Володимир Путін “Розумного голосування”, адже “більш переконливої демонстрації страху перед Розумним голосуванням неможливо було продемонструвати”.

Також однодумці Навального розраховують на консолідацію і поширення застосунку тими, хто має таку можливість

Цьому передувало: Увечері 16 вересня команда Навального повідомила, що на сайт і телеграм-бот “Розумного голосування” сталася DDoS-атака. Застосунок “Навальний” працював із перебоями.

15 вересня користувачі з Росії повідомили про блокування Google Docs після публікації там списків “Розумного голосування”.

Передісторія:

У серпні Роскомнагляд направив листи з вимогою до Apple і Google видалити додаток “Навальний”, де публікуються списки “Розумного голосування”, адже воно, на думку влади РФ, “використовується для продовження діяльності і проведення заходів екстремістської організації”. РКН попередив, що відмова Google і Apple буде вважатися втручанням у російські вибори.

9 вересня російська прокуратура направила Apple і Google постанови з вимогою усунути порушення, пов’язані з втручанням у виборчу кампанію, оскільки дії цих компаній в період виборів розглядаються як протиправні.

16 вересня перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації РФ, генерал ФСБ Володимир Джабаров пригрозив співробітникам офісів Google і Apple кримінальними справами. Представники Apple і Google були запрошені в четвер на засідання комісії Ради Федерації щодо захисту державного суверенітету.

 

У Конгресі хочуть збільшити безпекову допомогу Україні в оборонному бюджеті до $300 млн

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:33  УП

У Конгресі США запропонували збільшити обсяг військової допомоги Україні в оборонному бюджеті Штатів на 2022 рік до 300 млн доларів.

Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова, додаючи проєкт документу, пише “Європейська правда“.

“Вдячні конгресменам і сенаторам за пропозицію збільшити розмір безпекової допомоги Україні до 300 млн. доларів в оборонному бюджеті США на 2022 рік (NDAA FY2022). Дуже сподіваємося, що виділення цієї суми буде погоджене і затверджене обома палатами Конгресу США”, – написала посол у своєму Facebook.

Про збільшення допомоги згадано у розділі “Зміна і розширення ініціативи з безпекової допомоги для України”.

У проєкті також міститься пропозиція, щоб Пентагон підготував доповідь для Конгресу, як США могли би підтримати уряд України для покращення протиповітряної і протиракетної оборони, включно з варіантами продажу зброї або передачі існуючих систем.

Нагадаємо, раніше Politico у своєму матеріалі повідомляли, що може йтися про передачу системи Iron Dome (“Залізний купол”).

 

РНБО дав допуск іноземним військовим до навчань “Об’єднані зусилля – 2021”

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:35  УП

Рада національної безпеки й оборони України проголосували за те, щоб допустити представників іноземних країн до навчань оборонного характеру “Об’єднані зусилля – 2021”, що відбудуться в Україні з 22 до 30 вересня.

Джерело: секретар Олексій Данілов на брифінгу 17 вересня, Міністерство оборони

Пряма мова Данілова: “Міністр оборони доповідав питання про навчання “Об’єднані зусилля 2021″, в яких ми працюємо з партнерами в рамках країн-членів НАТО. Вони почнуться вже у вересні цього року, на наступному тижні. І ми сьогодні проголосували за допуск наших партнерів, іноземних країн до цих навчань”.

Деталі: Стратегічне командно-штабне навчання “Об’єднані зусилля – 2021” відбудеться у період з 22 по 30 вересня 2021 року на всіх основних військових полігонах, а також в акваторії Чорного й Азовського морів.

10 вересня головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний заявив, що це – це “навчання оборонного характеру, спрямоване на захист України, підвищення її оборонних спроможностей та взаємосумісності зі збройними силами держав-партнерів”.

“Об’єднані зусилля – 2021” підготовлені за стандартами НАТО і цього року сплановано 5 інновацій, повідомив Залужний.

Зокрема, вперше цього року будуть відпрацьовувати дії батальйонної тактичної групи багатонаціональної окремої бригади морської піхоти.

За словами Залужного, ці навчання є підсумком річної підготовки, злагодження військових частин і підрозділів ЗСУ, практичним відпрацюванням набутих знань та демонстрацією спільних дій і сумісності із підрозділами збройних сил держав-партнерів.

Відповідно до положень Віденського документу 2011 року, Україна завчасно офіційно повідомила країни-учасниці ОБСЄ про стратегічне командно-штабне навчання “Об’єднані зусилля – 2021” та участь у ньому держав-партнерів.

 

Держдеп США: Є загроза зриву обіцянки України провести реальну судову реформу

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:13  УП

Відмова Ради суддів призначити своїх представників до Етичної ради загрожує зірвати обіцянки про реальну судову реформу в Україні.

Про це йдеться у заяві речника Держдепартаменту США Неда Прайса, оприлюдненій 16 вересня, повідомляє “Європейська правда”.

“У липні Україна ухвалила історичний закон, який дає можливість провести справжню реформу судової системи. Міжнародні партнери призначили висококваліфікованих експертів для підтримки відновлення головного судового органу України, Вищої ради правосуддя, відповідно до цього закону.

Проте 13 вересня Рада суддів України відмовилася призначити українських суддів для участі в процесі, що загрожує зірвати обіцянки про реальну судову реформу в Україні”, – заявив речник Державного департаменту США.

Втім, за його словами, ще є час врятувати докладені зусилля, і Рада суддів може виконати свої обов’язки відповідно до закону і висунути кандидатури.

“Ми, як і раніше, твердо прихильні наданню допомоги у цій важливій реформі, щоб народ України міг довіряти своїм судам і суддям, і щоб Україна могла продовжувати свій шлях до євроатлантичної інтеграції. Судова реформа принесе більше робочих місць і економічних можливостей, а також забезпечить чесність і справедливість”, – наголосив Нед Прайс.

Він підкреслив, що США разом з урядом України, громадянським суспільством та іншими міжнародними партнерами визнають, що судова реформа має вирішальне значення для зміцнення верховенства права і залучення іноземних інвестицій в Україну.

10 вересня міжнародні партнери України подали до Вищої ради правосуддя списки міжнародних експертів для обрання з-поміж них членів відбіркових комісій при Вищій раді правосуддя та Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

16 вересня в Офісі президента України відбулась нарада за участю суддів і послів G7, щоб не допустити зриву судової реформи.

Посли країн “сімки” після зустрічі в Офісі президента заявили, що почули одностайне зобов’язання реформувати Вищу раду правосуддя.

Голова Ради суддів Богдан Моніч на зустрічі запевнив, що Рада суддів налаштована виконати закон, але має пропозиції щодо удосконалення процедури обрання членів Етичної ради.

 

Вища рада правосуддя затвердила склад комісії, що обиратиме членів ВККСУ

До конкурсної комісії увійшли троє українських суддів і троє західних експертів.

Віра Касіян, редакторка стрічки новин ЛБ

Виконувач обов’язків голови Вищої ради правосуддя Віктор Грищук підписав наказ від 17 вересня, яким призначив перший склад конкурсної комісії, що обиратиме членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Як повідомляє пресслужба ВРП, до складу конкурсної комісії увійшли:

Роберт Брукхейсен – колишній спеціальний прокурор у Прокуратурі Нідерландів Відділу боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах;

Тед Зажечни – суддя федерального суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада) у відставці;

Стівен Маркмен – Голова Верховного суду штату Мічиган у відставці;

Сергій Верланов – суддя Київського апеляційного суду;

Євген Мєзєнцев – заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду;

Іван Міщенко – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

“ВРП вітає якнайшвидший запуск роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, оскільки занепокоєна масовим звільненням суддів та ненаповненням суддівської системи новими кадрами впродовж майже двох років у зв’язку із припиненням роботи ВККС України”, – сказано в повідомленні.

Напередодні в Офісі президента відбулася зустріч, за підсумками якої посли “Великої сімки” закликали до швидшого реформування судової системи в Україні.

Нагадаємо, на початку серпня президент Володимир Зеленський підписав закони про перезапуск ВККСУ і очищення ВРП. Ухвалення законопроєкту про ВРП було однією з трьох ключових вимог для отримання траншу МВФ.

 

Росія заявила, що з США атакують їхні ресурси для онлайн-голосування

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:56  УП

Глава Центрвиборчкому Росії Елла Памфілова запевняє, що на портал федеральної платформи дистанційного електронного голосування йдуть серйозні інтернет-атаки, 50% з них – зі Сполучених Штатів.

Джерело: ТАСС з посиланням на брифінг Памфілової

Пряма мова Памфілової: “Зараз вже на наш портал vybory.gov.ru дуже серйозні атаки йдуть.

Давайте по країнах розподіл: 50% атак йдуть з США, з Німеччини 25% з Кореї – 20%, з Китаю – 5% “.

Передісторія:

У Росії 17-19 вересня проходять вибори у Думу.

Лідер проросійських бойовиків на окупованій частині Донецької області України Денис Пушилін заявив, що для мешканців ОРДО з російськими паспортами пустять 825 автобусів і 12 поїздів, щоб вони змогли проголосувати на виборах до Держдуми РФ.

Верховна Рада закликала міжнародну спільноту застерегти Росію від проведення виборів у Державну Думу РФ в окупованому Криму, унеможливити участь у них жителів ОРДЛОта не визнати легітимність виборів, запланованих на 19 вересня 2021 року.

МЗС України висловило протест і засудило протиправне проведення Росією виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму та примусове залучення до голосування мешканців ОРДЛО.

 

Вірменія подала в Міжнародний суд ООН на Азербайджан

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:25  УП

Вірменія подала позов проти Азербайджану в Міжнародний суд ООН в Гаазі за порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на вірменську службу “Радіо Свобода“.

Згідно із заявою Гаазького суду, Вірменія стверджує, що Азербайджан десятиліттями піддавав вірмен расовій дискримінації, і що в результаті проведеної державою антивірменської політики вірмени “систематично піддавалися дискримінації, масовим убивствам, тортурам та іншим приниженням”.

Вірменія підкреслює, що насильство було спрямоване проти осіб вірменської національності або походження.

“Ця практика була знову застосована у вересні 2020 року після агресії Азербайджану проти Республіки Арцах (невизнаний Нагорний Карабах. – Ред.), і проти Вірменії”, і “під час цього збройного конфлікту Азербайджан вчинив серйозні порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації”, – йдеться в позові.

Офіційний Єреван в своєму позові підкреслює, що навіть після закінчення бойових дій і вступу в силу режиму припинення вогню 10 листопада 2020 року Азербайджан продовжив вбивати, катувати і іншим чином принижувати вірменських полонених, заручників і інших затриманих осіб.

Позивач звинувачує Азербайджан, зокрема, в порушенні статей 2, 3, 4, 5, 6 і 7 вищезгаданої Конвенції, відзначаючи, що всі подальші спроби Єревана покласти край порушенням Баку були марними.

Вірменія вимагає від Гаазького суду “притягнути Азербайджан до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, запобігти подальшим збиткам і компенсувати вже завдані збитки”.

Позивач також просить Міжнародний суд, “виходячи з крайньої екстреності”, дати розпорядження про ухвалення попередніх заходів, щоб “захистити і зберегти права Вірменії, права вірмен від подальшої шкоди, запобігти ескалації і розширенню цієї суперечки”.

У МЗС Азербайджану заявили, що Баку буде “рішуче захищатися” і планує подати зустрічний позов із звинуваченням Вірменії в тих же порушеннях.

 

У Берліні стурбовані можливою присутністю «вагнерівців» у Малі

17.09.2021 15:44

У Німеччині стурбовані можливим втручанням російських найманців у внутрішню ситуацію в Малі.

Про це сказав речник федерального уряду Штеффен Зайберт на брифінгу в Берліні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

На думку німецьких урядовців, «такі операції не сприятимуть стабілізації в країні та не вестимуть до покращення добробуту населення».

Берлін обговорює ситуацію з союзниками, зокрема Францією.

Речниця Міністерства закордонних справ ФРН Марія Адебар підтвердила, що німецькій стороні відомо про переговори Росії з урядом Малі та повідомлення ЗМІ про можливе «двостороннє військове співробітництво».

В Міноборони зазначили, що в разі підтвердження повідомлень ЗМІ будуть розглянуті можливі наслідки. Мандат контингенту Бундесверу (близько 1700 солдатів) у Малі в рамках двох стабілізаційних операцій є чинним до 2022 року.

Раніше Париж заявив про можливість виведення французького контингенту з африканської країни в разі появи там російських найманців приватної армії Вагнера.

Між тим уповноважена німецького Бундестагу у справах Бундесверу Ева Хегль закликала радикально переглянути операцію Бундесверу в Малі в разі, якщо правляча військова хунта запросить найманців з ПВК Вагнера. «Після досвіду з виведенням військ з Афганістану ми повинні знову провести дебати про сенс і мету місії в Малі. Ми повинні будемо разом з міжнародними партнерами і в комітеті Бундестагу обговорити можливі наслідки», – заявила вона німецьким ЗМІ.

Повідомлення про перемовини хунти в Малі з «вагнерівцями» з’явилися в ЗМІ. Російська сторона цього поки що не підтверджує.

 

ПВК Вагнера може витіснити військову місію ЄС з Малі

17 вересня. УНН. Уряд Малі обговорює воєнізовану операцію з російськими найманими силами “Вагнер”. Повідомляється, що влада Малі та Росії близькі до підписання відповідної угоди. Про це пише УНН з посиланням на DW.

Деталі

Уряд Малі негайно відреагував на повідомлення про угоду з ПВК Вагнер: уряд хоче розширити свої відносини для забезпечення безпеки країни — за повідомленнями ЗМІ, з ПВК ще нічого не підписано.

В разі підписання угоди, ПВК Вагнер буде отримувати близько шести мільярдів франків КФА (10,8 мільйона доларів) на місяць за свої послуги. Європейське джерело, яке відстежує Західну Африку, та джерело безпеки в регіоні повідомили Reuters, що може бути залучено щонайменше 1 000 найманців.

У Малі розміщені не тільки декілька тисяч французьких солдатів, а й тисяча військовослужбовців Бундесверу для боротьби з ісламістськими екстремістами.

Найманців Вагнера вперше помітили в Малі в кінці 2019 року, коли невелика група була виявлена в столиці Бамако відразу після того, як повалений президент Кейта підписав угоду про військове співробітництво з Росією.

З Франції вже надходять сигнали про можливе виведення військ з Малі. За словами міністра закордонних справ Жан-Іва Ле Дріана, участь приватної російської компанії “Вагнер” в Малі було б “несумісне” зі збереженням французьких сил в країні. Міністерство закордонних справ Німеччини також висловило велику стурбованість.

Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер (ХДС) написала в Твіттер, що такі угоди між Малі і Росією будуть суперечити “усьому, що Німеччина, Франція, ЄС і ООН робили в Малі протягом восьми років”, а також побічно “погрожувала” вивести і війська з країни.

Кремль заперечує використання найманців Вагнер.

Що передувало

Європейці активізували свої миротворчі зусилля після того, як на початку 2012 року в Малі спалахнув збройний конфлікт між урядовими військами та бойовиками різних угруповань сепаратистів та ісламістів. У 2013 році Євросоюз відправив в цю країну місію European Union Training Mission Mali (EUTM Mali). Основні учасники місії — Німеччина, Іспанія та Чехія, загалом 22 держави ЄС. Чисельність європейських військовослужбовців EUTM Mali становить близько 900 осіб, з них 600 це солдати Бундесверу, мета яких — вишколювати збройні сили Малі.

Відносини Росії і Малі

У минулому Малі і Росія працювали разом: в 1961 році, після відходу Франції, перший президент Малі Модібо Кейта звернувся до колишнього Радянського Союзу, зокрема, з проханням навчити і озброїти малійску армію. Це військове співробітництво тривало до початку 1990-х років.

У червні 2019 року Кремль заклав юридичну основу для відправки військових фахівців, уклавши з Малі договір про військову співпрацю. Такі договори передбачають, зокрема, вишкіл військових, поставки військової техніки й ремонт вже експортованої, а також спільні навчання та антитерористичні дії. РФ є одним з головних постачальників озброєнь у Малі.

Додамо

Сили Вагнера присутні в різних країнах Африки, в тому числі в Лівії на підтримку військового командира Халіфи Хафтара, в Судані та Мозамбіку.

 

Грузинські спецслужби, ймовірно, прослуховували дипломатів ЄС, США та Ізраїлю

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:00  УП

Злиті у мережу записи розмов, які називають таємними записами Служби держбезпеки Грузії, у тому числі містять деталі розмов посла ЄС Карла Харцеля, дипломатів США, Ізраїлю та деяких інших країн.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це пишуть низка грузинських ЗМІ.

Файли із назвою “Компромат СДБ спрямований проти патріархії” опублікувала на форумі невідома особа з ім’ям Хакім Паша, нібито анонімний ексспівробітник спецслужби, пише “Новости-Грузия“.

Як пише Civil.ge, близько 3000 документів, які нібито розкривають стеження спецслужби, потрапили у відкритий доступ 13 вересня. Вони стосуються здебільшого духовенства і компромату на них, але містять у тому числі розмови журналістів, опозиціонерів, держслужбовців, дипломатів. Декілька журналістів і політиків підтвердили справжність розмов.

Телекомпанія “Формула” повідомила, що в одному з файлів відображена розмова посла ЄС Карла Хартцеля зі співробітниками, де він говорить про зустріч 9 жовтня 2020 року з представниками грузинського духовенства, та розмова посла з одним зі співробітників, у якій вони обговорюють ситуацію в Грузинській православній церкві. Також нібито записана розмова помічника посла США Келлі Дегнан із представником МЗС Грузії, де також обговорюється зустріч 9 жовтня, і розмова посла Ізраїлю Рада Гідора з протоієреєм Георгієм Звіададзе про антисемітські заяви митрополита Іоанна Гамрекелі та інших представників духовенства.

Телекомпанія “Мтаварі архі” повідомила, що серед записів є внутрішні розмови з посольства США, зокрема розмова комунікаційниці посольства Кетрін Швейцер та співробітником з політичних питань щодо зйомок відео до дня незалежності. Деякі записи схожі на розмови представників посольств Естонії та Німеччини.

Прокуратура Грузії почала розслідування за фактом витоку таємних записів.

Прем’єр Іраклій Гарібашвілі після появи такої інформації спершу звинуватив найбільшу опозиційну силу “Єдиний національний рух”. “Я не кажу, що це опозиція записує розмови і поширює файли, але вони стоять за всією цією фальсифікацією… Ми розуміємо, що вся ця кампанія, спрямована проти церкви й уряду, тепер ще й проти дипломатів, слугує вузьким партійним інтересам”, – заявив він.

Згодом Гарібашвілі припустив, що до витоку могли бути причетними попередній прем’єр Георгій Гахарія і тодішній заступник глави СДБ Александр Ходжеванішвілі, брат якого зараз є членом партії Гахарія “За Грузію”.

Гахарія в телеефірі заперечив, що як прем’єр володів інформацією про подібні прослуховування, хоча отримував деяку інформацію від Служби держбезпеки.

Речник Європейської служби зовнішніх дій Петер Стано на запитання “Радіо Свобода” сказав, що у ЄС знайомі з публікаціями  грузинських ЗМІ. “Це дуже серйозне питання, тому що це має наслідки у рамках Віденської конвенції про дипломатичні відносини. Ми вживаємо відповідних кроків у зв’язку з цим, але з огляду на характер цього інциденту не можемо сказати більше на даний час”, – цитує його кореспондент Рікард Джозвяк.

 

Франція відкликає послів зі США та Австралії через підводні човни

18.09.2021 04:19

Франція негайно відкликає для консультацій своїх послів із Вашингтона та Канберри через зрив багатомільярдного контракту на постачання підводних човнів Австралії.

Про це заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан, передає Укрінформ із посиланням на DW.

“Це виняткове рішення спричинене крайньою серйозністю рішень, оголошених 15 вересня Австралією і США. На прохання президента нашої країни я розпорядився негайно відкликати до Парижа для консультацій наших послів у США та Австралії”. – заявив очільник зовнішньополітичного відомства Франції.

Ле Дріан назвав неприйнятними діями у відносинах між союзниками й партнерами відмову від проєкту підводних човнів, який Австралія з Францією вели з 2016 року. Натомість Австралія має намір отримати підводні човни з ядерними силовими установками в результаті співпраці зі США.

Як додає DW, Штати і Британія в рамках нового блоку AUKUS пообіцяли допомогти Австралії створити власний атомний підводний флот.

У результаті Австралія розірвала вже підписаний із Францією контракт про постачання їй 12 підводних човнів на суму майже 56 млрд євро. Париж назвав рішення союзників “ударом у спину”.

Як повідомлялося, в серпні Китай вирішив відкликати свого посла з Литви у зв’язку з тим, що її влада дозволила Тайваню відкрити своє представництво в країні.

 

Путін шантажує Європу цінами на газ – Bild

18.09.2021 02:01

Президент Росії шантажує ЄС зростанням цін на газ, змушуючи якнайскоріше запустити в експлуатацію добудований днями трубопровід Nord Stream 2.

Про це пише кореспондент німецького видання Bild Юліан Репке, передає Укрінформ.

Як зазначається, через кілька днів після добудови газопроводу стає зрозуміло: Путін використовує трубу саме для того, про що експерти попереджали роками – він шантажує Німеччину та Європу. Той, хто не грає за правилами Газпрому, змушений або багато платити, або змерзти взимку, констатує Репке. Він нагадує, що ціна на російський газ у Європі за останні 12 місяців зросла на колосальні 444%. «Це підвищення цін експерти значною мірою пояснюють штучним скороченням імпорту російською державною компанією Газпром», – зауважує автор.

Він звертає увагу на те, що Німеччина як ніколи раніше залежна від російського палива: «55% природного газу, спаленого в цій країні, надходить з імперії Путіна», – йдеться у статті.

У Росії достатньо газу для всіх європейських споживачів, але вона не тільки скоротила транзит до Європи до узгодженого договором мінімуму через Україну. Як зазначається в публікації, з літа через газопровід «Ямал» до Німеччини через Польщу надходить значно менше газу, ніж було б необхідно для забезпечення середньострокових поставок. Результат: німецькі газосховища зараз заповнені лише на 63%, а рік тому було 94%.

Саме  тому влітку експерти попередили, що Газпром поставить подальше постачання газу Німеччині в залежність від введення в експлуатацію труби Nord Stream 2.

Як нагадує видання, речник Путіна Пєсков заявив: «Якнайшвидше введення Nord Stream 2 в експлуатацію значною мірою компенсує ціни на газ у Європі». Однак цей трубопровід наразі не відповідає вимогам ЄС і не має ані сертифікації Федерального агентства з мереж, ані дозволу на початок роботи від  влади землі Мекленбург – Передня Померанія.

Автор статті попереджає: якщо Nord Stream 2 не почне функціонувати через те, що росіяни не хочуть підкорятися європейським газовим директивам, ціна на газ у Німеччині продовжить різко зростати.

«Можливо, Росія та Газпром свідомо обмежують експорт до Європи… аби прискорити процес прийняття рішень щодо сертифікації Nord Stream 2, – заявив німецьким ЗМІ провідний експерт з газу в ICIS Том Марзек-Манзер. Американський експерт у сфері енергетики, старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики Бенджамін Шмітт також каже, що «недостатня пропозиція Газпромом газу через наявні маршрути, такі як Україна та Польща, сприяла тиску на ринок, який спостерігався в останні місяці».

За словами Шмітта, пише Bild, провідні експерти «погодилися, що Кремль використає ситуацію, аби змусити ЄС швидко сертифікувати Nord Stream 2, та відверто натякають, що це може послабити потенційну енергетичну кризу».

Нагадаємо, цього місяця компанія Nord Stream 2 AG заявила про завершення будівництва газогону з Росії до ФРН. Тепер проєкт має пройти сертифікацію німецького регулятора.

 

Україні – 6 624 нові випадки коронавірусу

17.09.2021 08:14

За добу 16 вересня в Україні зафіксовано 6 624 нові випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МОЗ у Фейсбуці.

«За добу 16 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 6624 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 677, медпрацівників – 105)», – йдеться в повідомленні.

Також за минулу добу, як зазначається, госпіталізовано 1 568 осіб особи; померли 99 пацієнтів, одужали – 1 914.

За весь час пандемії COVID-19 в Україні захворіли 2 338 164 особи; одужали – 2 228 543; летальних випадків – 54 750.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (649), Львівській (644), Одеській (530), Дніпропетровській (426) областях та м. Київ (426).

 

Україна зможе самостійно виявляти штами коронавірусу

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:03  УП

У Центрі громадського здоров’я з’явилось обладнання для виявлення штамів коронавірусу серед українських пацієнтів, раніше зразки відправляли до лабораторій ВООЗ.

Джерело: МОЗ, міністр Віктор Ляшко у Facebook

Деталі: Йдеться про секвенатор. За словами Ляшка, таке ж обладнання хочуть придбати до центрів контролю та профілактики хвороб у південному, західному та східному регіонах.

Раніше Україна відправляла зразки біоматеріалу до референс-лабораторій ВООЗ в інших країнах. Тепер ідентифікувати штами можна буде і на території нашої держави.

Потужність нового обладнання – 400 зразків на місяць. Ляшко додав, що наявність лабораторії, яка може виявляти нові мутації вірусів – це питання національної безпеки.

Нагадаємо:

Всесвітня організація охорони здоров’я вирішили маркувати штами COVID-19 літерами грецького алфавіту, щоб не дискримінувати країни, де ці різновиди виявили вперше.

Зокрема, штам, який вже прозвали “британським”, носитиме назву “Альфа”, виявлений в Південно-Африканській Республіці – “Бета”, у Бразилії – “Гамма”.

Два різновиди “індійського” штаму назвали “Дельтою” та “Капою”.

 

Найбільше бажають отримати вакцину від COVID-19 у Львові та Вінниці, а столиця пасе задніх

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:25  УП

В усій Україні найбільше бажають вакцинуватися проти коронавірусу у Львові та Вінниці, а проти у Сєвєродонецьку, Маріуполі, Одесі.

Джерело: результати опитування міжнародного республіканського інституту спільно з соцгрупою “Рейтинг”

Деталі: Найбільше українці бажають вакцинуватися у Львові, Вінниці, Сумах, Ужгороді, Івано-Франківську.

При цьому 7% опитаних у Сумах та Львові уже вакцинувалися. У Тернополі, Полтаві, Чернівцях та Миколаєві вакцинувалися 6% опитаних.

Не готові вакцинуватися у Маріуполі, Дніпрі, Запоріжжі, Сєвєродонецьку, Миколаєві.

Водночас, здебільшого українці не готові вакцинуватися проти коронавірусу.

Крім того, респонденти у декількох містах вважають, що пандемія коронавірусу не така загрозлива для них особисто. Зокрема, в Ужгороді, Дніпрі, Херсоні та Луцьку.

Найбільш загрозливою ситуацію з COVID-19 вважають у Полтаві, Кропивницькому та Івано-Франківську.

Опитування провів Міжнародний республіканський інститут спільно із соцгрупою “Рейтинг” у період з 12 травня по 3 червня 2021 року в 24 містах України (у Києві та всіх обласних центрах, включаючи Маріуполь у Донецькій області та Сєвєродонецьк у Луганській області).

Опитування проводились шляхом особистих інтерв’ю у будинках 19 196 постійних жителів України віком від 18 років і старше.

Статистична похибка не перевищує 3,5%, а коефіцієнт досяжності у середньому становить 65%.

Опитування проведено за фінансової підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

МОЗ дозволило змішувати COVID-вакцини Pfizer i Moderna

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  17 вересня 2021

Міністерство охорони здоров’я дозволило комбінувати вакцини проти COVID-19 виробництва Pfizer/BioNTech і Moderna.

Про це  повідомили на Facebook-сторінці міністерства.

Тепер якщо вакцина проти COVID-19 типу мРНК від одного виробника – не доступна в Україні, то другу дозу можна зробити наявною вакциною такого ж типу іншого виробництва.

Люди, які отримали першу дозу вакцини Moderna, для другого щеплення можуть використовувати  Pfizer, і навпаки.  Інтервал між двома щепленнями становитиме 28 діб.

У липні міністерство схвалило рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) про ефективність та безпечність комбінування двох вакцин.

У міністерстві наголосили, що така комбінація довела свою безпечність та ефективність.

Нагадаємо, вакцини Pfizer/BioNTech та Moderna використовують однаковий  механізм імунного захисту. Із щепленням в організм потрапляє мРНК вірусу – частина генетичного матеріалу, з якого в організмі формуються білки, що є на поверхні молекул вірусу. У такий спосіб організм вчиться формувати імунний захист.

 

Зеленський дав звання Героя України паралімпійцю-чемпіону Крипаку

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:45  УП

Президент Володимир Зеленський присвоїв десятиразовому чемпіону Паралімпіади Максиму Крипаку звання Героя України.

Джерело: глава держави під час зустрічі з паралімпійцями

Пряма мова: “В одному інтерв’ю Максим сказав, що його приклад для наслідування це приклад великого спортсмена Майкла Фелпса… Ти сказав, що хочеш стати кращим за нього… Хай не образиться на нас Фелпс, але ти точно краще. Він – герой іншої держави. Ти – наш герой і відсьогодні – Герой України”.

Деталі: Зеленський особисто вручив нагороду Крипаку за досягнення на Паралімпіаді в Токіо.

Що передувало: Уперше в історії літніх Паралімпіад найтитулованішим спортсменом став українець. Кількість медалей Крипака також дозволила йому стати найуспішнішим паралімпійцем України в історії.

Крипак завоював у Токіо сім нагород, із них – п’ять золотих.

 

Українець виграв “золото” на чемпіонаті світу зі скелелазіння в Росії

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:23  УП

Українець Даниїл Болдирєв здобув “золото” на чемпіонаті світу зі скелелазіння, який проходить у Росії.

Джерело: Суспільне

Деталі: Болдирєв переміг у дисципліні швидкість.

Для українського спортсмена це вже другий титул чемпіона світу в кар’єрі. Уперше він переміг на світовій першості в 2014 році, де встановив світовий рекорд.

На минулому чемпіонаті 2019 року Болдирєв посів четверте місце.

Загалом це 22-га медаль України за історію участі в чемпіонатах світу та 11-те “золото”.

Повідомляється, що на Олімпіаді-2024 в Парижі швидкісне скелелазіння дебютуватиме у програмі Олімпійських ігор. Болдирєв заявив, що хоче брати участь у цих змаганнях.

 

Мінекономіки хоче зменшити тіньову економіку до 25% до 2025 року

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:36  УП

Міністерство економіки планує до 2025 року зменшити частку тіньової економіки до 25% ВВП з 30% на сьогодні.

Про це заявив перший віцепрем’єр-міністр економіки Олексій Любченко під час засідання Міжвідомчої робочої групи з детінізації економіки, повідомляє пресслужба відомства.

Незабаром, додав він, буде розроблено трирічний план заходів щодо зменшення тінізації економіки до такого показника.

Зокрема, потреба розв’язання проблем тінізації економіки визначена Стратегією економічної безпеки України на період до 2025 року, введена в дію указом президента.

Під час першого засідання групи учасники розглянули три питання: оцінку тенденцій тіньової економіки в Україні, роль фінансового сектору в процесах тінізації економіки України та протидію тінізації тютюнової галузі України.

Директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць серед першопричин функціонування тіньової економіки назвав, зокрема, низький рівень доходів населення, корумпованість окремих ланок та нездатність держави повною мірою виконувати свої функції (регулювання та контроль).

У секторальному розрізі, група зафіксувала, що фінансовий сектор на 37% знаходиться “у тіні”. Допомогти зі зменшенням частки можуть додаткові вимоги регулювання роботи страхових компаній, посилення фінмоніторингу, кажуть у групі.

Щодо тінізації тютюнової галузі, було ухвалене рішення посилити контроль за діяльністю компаній, що здійснюють операції з підакцизними товарами. Також вирішили активізувати заходи з виявлення фактів незаконного виготовлення, реалізації тютюнових виробів, налагодити обмін інформацією в рамках міжнародного співробітництва.

“Сьогодні за результатами роботи будуть сформовані протокольні рішення з усіх питань, упродовж наступних кількох тижнів опрацюємо їх з причетними та визначимо відповідальних виконавців, терміни виконання та ключові показники ефективності (КРІ)”, – резюмував Любченко.

Нагадуємо:

Уряд створив міжвідомчу робочу групу щодо детінізації економіки та розвитку добросовісної конкуренції – робочу групу очолив перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко.

 

“АрселорМіттал Кривий Ріг” готовий оскаржити претензію Екоінспекції в суді

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:45  УП

Криворізький гірничо-металургійний комбінат “АрселорМіттал Кривий Ріг” заявляє про “невиправдані звинувачення і розрахунки збитків” від Держекоінспекції та готовий оскаржити претензію на 450 млн грн в суді.

Про це йдеться у прес-релізі компанії.

“Свіжа претензія Держекоінспекції до “АрселорМіттал Кривий Ріг” – черговий приклад того, як контролюючий орган, спекулюючи на громадській думці, висуває невиправдані звинувачення і розрахунки збитків, нібито завданих довкіллю.

Понад 450 мільйонів гривень “штрафу” – за те, що металургійне підприємство на власній, спеціально виділеній території розміщує шлами, які є побічним продуктом агломераційного виробництва і потім повторно використовуються у виробництві агломерату. Це стандартна виробнича технологія для всієї гірничо-металургійної галузі, і “АрселорМіттал Кривий Ріг” не є винятком”, – йдеться в позиції “АрселлорМіттал Кривий Ріг”.

На комбінаті додають, що шламовий майданчик – це радянська спадщина, яке отримав новий власник у 2005 році при покупці активу.

“Криворіжсталь” мала погоджену технологічну схему складування шламів на конкретній ділянці підприємства, і це не шкодило довкіллю. “АрселорМіттал Кривий Ріг” і зараз користується цією технологією, швидко переробляючи шлами на потужностях аглофабрики метвиробництва, не допускаючи надмірного накопичення відходів”, – додають там.

У компанії заявляють, що ситуація почала погіршуватися в цьому році, поки аглофабрика простоювала. На підприємстві підкреслили, що протягом п’яти місяців очікували дозволу на її роботу від держорганів.

В “АрселорМіттал Кривий Ріг” також заявляють, що представники Держекоінспекції проводили планову перевірку на території комбінату у квітні цього року – у компанії додають, що представники інспекції у документах посилаються на дані безкоштовного сервісу Google Maps.

“У загрозі новими штрафами і нескінченними позаплановими перевірками з боку ДЕІ ми бачимо беззастережний тиск на бізнес.

Свою правоту ми готові відстоювати в суді. Коли перевіряючий орган зловживає довірою суспільства і ставить під загрозу інвестиційний клімат, він гальмує не тільки економічний розвиток країни, але і модернізацію виробництва, яка поліпшила б стан навколишнього середовища”, – заявив директор з адміністративних питань “АрселорМіттал Кривий Ріг” Артем Філіп’єв.

Нагадаємо:

Держекоінспекція нарахувала ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” понад 450 млн грн за порушення природоохоронного законодавства.

 

Арахамія назвав Денисову “уповноваженим з прав олігархів” і порівняв журналіста CNN з бабою Валею з пошти”

17 вересня. УНН. Глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія назвав Омбудсмена Людмилу Денисову “уповноваженим з прав олігархів”, а журналіста CNN порівняв з “бабою Валею з пошти”. Про це він заявив в ефірі “Свобода слова з Савіком Шустером, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Я просто пропоную перейменувати, ми прийдемо в Раду і я подам законопроект перейменувати уповноваженого з прав олігархів. Тому що не людей потрібно захищати права, а чомусь олігархів. Вони мільярдери”, — сказав Арахамія.

Крім того, Арахамія порівняв журналіста CNN з “бабою Валею з пошти”.

“Сьогодні на одному їх телеканалів в рядку написано провідний CNN проти закону про олігархів, я перепрошую завтра баба Валя з Укрпошти буде проти закону про олігархів, давайте ми самі розберемося. Я вам гарантую він (журналіст-ред.) не читав цей закон, тому що на англійську його не перевели”, – заявив він.

Так, Шустером зазначив, що Фарід Рафік Закарія, якого Арахамія порівняв з бабою Валею з пошти дуже впливова людина в світі.

Додамо, що Фарід Рафік Закарія один з найвпливовіших і популярних американських політичних аналітиків, експерт в області міжнародних відносин.

Доповнення

Раніше Арахамія заявляв, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова і спікер парламенту Дмитро Разумков навмисне намагаються “збити” законопроект про олігархів.

Контекст

1 липня Верховна Рада прийняла за основу законопроект Президента України Володимира Зеленського № 5559 про деоліхаргізацію.

Пізніше стало відомо, що Омбудсмен Людмила Денисова направила Голові парламенту Дмитру Разумкова лист з проханням направити законопроект про олігархів на перевірку до Венеціанської комісії. 10 вересня Разумков повідомив, що законопроект був відправлений туди на юридичну експертизу.

“Венеціанка” отримала запит України про експертизу законопроекту про олігархів.

На думку представника Президента в Конституційному Суді України Федора Веніславський, експертні висновки Венеціанської комісії мають рекомендаційний характер, а значить, не стануть на заваді прийняттю законопроекту “про олігархів”.

 

У «справі вагнерівців» немає доказів про проведення такої операції на території України – ДБР

17.09.2021 12:53

Слідство у «справі вагнерівців» не отримало підтвердження інформації про те, що на території України проводилась така операція.

Як передає Укрінформ, про це заявив в. о. директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олексій Сухачов в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Це кримінальне провадження надмірно політизоване. Ми провели допити високопоставлених посадових осіб, правоохоронців, представників розвідувальних органів України. Також запросили матеріали у правоохоронних та розвідувальних органів, які підтвердили б або спростували проведення такої операції», – розповів Сухачов.

Він зазначив, що «наразі жодної інформації про проведення такої операції на території України ми не отримали. За результатами допитів посадових осіб така інформація теж не отримана».

Говорячи про репортажі CNN про нібито допомогу американської сторони з організації операції, в. о. директора ДБР сказав: «Аналізували його (репортаж – ред.) зі слідчим двічі і не виявили будь-яких фактичних даних, які це ЗМІ могло б надати слідству як версію або напрям для дослідження».

Що стосується парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК) у «справі вагнерівців», то, за словами Сухачова, представників ДБР не запрошують на засідання й інформацію не направляють.

Відповідаючи на запитання про те, чи готове ДБР долучити до справи матеріали звіту ТСК, коли буде ухвалене остаточне рішення, в. о. директора ДБР сказав: «Якщо ТСК направить на нашу адресу відповідний звіт, зрозуміло, що вивчатимемо його в рамках розслідування зазначеного кримінального провадження».

Водночас Сухачов підтвердив, що у ДБР є комунікація з парламентськими комітетами з питань правоохоронної діяльності та з питань оборони та нацбезпеки.

«Якщо вони нададуть слідству інформацію – ми обов’язково її вивчимо та використаємо під час розслідування», – пообіцяв він.

Як повідомляв Укрінформ, 18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК «Вагнера» ​​нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК «Вагнера», яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України і становити загрозу національній безпеці України.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що така ТСК розслідуватиме справи «вагнерівців» і «плівок Суркова-Медведчука».

На початку вересня цього року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації із «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнера» з території Росії, яка зірвалася в липні минулого року.

14 вересня Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо операції із затримання представників ВПК «Вагнер» мала заслухати доповідь колишнього керівника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби. Однак засідання не відбулось через відсутність кворуму. Планується, що доповідь Бурби народні обранці заслухають 20 вересня.

 

Разумков – про ймовірну відставку: За посаду триматися не буду

17.09.2021 22:23

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що не триматиметься за посаду, якщо народні депутати ініціюють його відставку.

Про це спікер парламенту  сказав в ефірі ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щодо відставки – ви знаєте, ходять розмови, багато чуток сьогодні у залі Верховної Ради, зокрема. Я казав і кажу, що за посаду триматися не буду. Я прийшов на неї для того, щоб працювати, і буду продовжувати робити це, якщо мені дозволить парламент. Процедури відкликання з посади Голови Верховної Ради більш ніж зрозумілі й прості, визначені регламентом, законами, Конституцією України. Будь ласка, якщо є бажання змінити Голову Верховної Ради, всі знають: якщо прийде запит – одразу видам підписні листи”, – зазначив Разумков.

Він наголосив, що продовжує працювати й у відставку не збирається: “Я буду продовжувати стояти на варті закону. Може, комусь це не подобається, принципові позиції часто незручні, але такий уже є”.

Відповідаючи на запитання, чи чиниться на нього тиск, Разумков повідомив, що під час перебування на лікарняному йому почали змінювати охорону. При цьому спікер зауважив, що “для когось це, мабуть, було б тиском, а для мене – ні”.

Як відомо, у деяких ЗМІ останнім часом поширюється інформація, буцімто планується відставка Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради.

 

“Десант Чауса в Київ”: ДБР допитує співробітників Служби безпеки і НАБУ

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:11  УП

В рамках розслідування справи про можливе перевищення повноважень співробітниками Служби безпеки України під час затримання екссудді Миколи Чауса допитують співробітників СБУ і Національного антикорупційного бюро.

Джерело: в.о. директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “На цей час виконується план слідчих дій (в рамках розслідування справи про можливе перевищення повноважень), і поки що результати слідства я не можу детально коментувати. Скажу лише, що зараз допитуються співробітники СБУ і НАБУ, вивчаються матеріали, на підставі яких було проведено затримання і громадянина Чауса утримували в службових приміщеннях СБУ”.

Деталі: Сухачов додав, що слідчий ще не надав остаточну оцінку отриманих матеріалів.

Передісторія:

НАБУ з 2016 року підозрює екссуддю Миколу Чауса у хабарництві. Він переховувався у Молдові.

30 липня стало відомо, що екссуддю Чауса, якого в квітні 2021 року викрали невідомі, виявили у селі Мазурівка на Вінниччині.

Пізніше стало відомо, що Чаус перебуває в СБУ. У НАБУ закликали передати підозрюваного детективам, оскільки саме вони розслідують справу щодо екссуді і розшукують його. Антикорупційне бюро також оприлюднило відео, на якому вони намагаються зупинити автомобіль СБУ з Чаусом.

Згодом НАБУ повідомило, що детективи все ж затримали колишнього суддю Миколу Чауса. Його відправили під цілодобовий домашній арешт із зобов’язанням носити електронний браслет.

 

“Наради” на матчі: Коломойський говорив із Арахамією і чиновниками під футбол

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:50  уп

На футбольному матчі Ліги чемпіонів “Динамо” – “Бенфіка”, що пройшов у Києві 14 вересня, було багато можновладців і вони вели перемовини просто у VIP-ложі.

Джерело: джерела “Української правди”, а також ZN.ua

Деталі: На цей матч з‘їхалися впливові люди. Їх можна було бачити у VIP-ложі.

Так, бізнесмен Ігор Коломойський, наприклад, спілкувався з керівником фракції “Слуга народу” у парламенті Давидом Арахамією.

Також були у VIP-ложі екснардеп і президент ФК “Зоря” Євген Гєллєр, керівник “Нафтогазу” Юрій Вітренко, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, міністр кабінету міністрів Олег Немчинов, віце-прем‘єр Олег Уруський, голова бюджетного комітету Верховної Ради Юрій Арістов, депутати Микола Тищенко й Андрій Іванчук, перший заступник голови консультативно-експертної ради Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей Борис Баум, власник мережі АТБ Геннадій Буткевич, футбольні завсідники брати Суркіси, депутат Сергій Льовочкін та інші.

Два джерела “Української правди” кажуть, що Давид Арахамія на футболі домовлявся про голоси для відставки голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Одне джерело УП повідомило, що міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов мав бесіду з Ігорем Коломойським. ZN.ua повідомляє, що ця закрита бесіда тривала 30 хвилин.

Ще від одного з тих, хто був у ложі, відомо про розмову Коломойського з Вітренком.

Нагадаємо: 11 вересня Ігор Коломойський був на матчі “Дніпра-1” з “Шахтарем” на НСК “Олімпійський” в рамках Української професійної ліги. Після цього олігарх заявив, що не приймає участі в управлінні “Дніпром-1” і не зацікавлений у поверненні до діяльності у сфері футболу.

 

Арахамія стверджує, що з Коломойським на матчі жартував про “деолігархічний” закон

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:16  УП

Глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія каже, що на футбольному матчі з бізнесменом Ігорем Коломойським “обмінявся жартами”.

Джерело: Арахамія в коментарі журналістам, цитує “Інтерфакс-Україна

Деталі: Нардеп наголосив, що на матчі був з дружиною, сином і другом. Стверджує також, що “не знав, що на грі будуть олігархи або політики”, а сидів, мовляв, поруч із віп-ложею, а не в ній.

Пряма мова: “Він (Коломойський ред.) сказав:” Зараз я до тебе підійду – і тобі потрібно буде декларуватися”, а я йому кажу: “Не поспішайте, ще пару тижнів є – можна не декларуватися”. Обмінялися жартами про закон про олігархів…

Я не знав (що на матчі будуть міністри, інші депутати і бізнесмени), тому що я в ту ложу (спілкування Арахамія і Коломойського зафіксували у віп-ложі стадіону) не йшов, хоча у мене був, до речі, квиток туди. Але я ніколи не ходжу в ложу почесних гостей, я йду в ті ложі, де звичайні люди. я не був там (у віп-ложі): ось ложа номер 33 (де знаходився Арахамія), за бортиком, потім ложа почесних гостей”.

Додатково: Арахамія також заперечує, що обговорював з Коломойським питання можливого голосування за відставку Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради.

“Я не знаю (про що мова). У пана Ткача запитаєте (журналіст УП Михайло Ткач -ред.): якщо він хоче підставляти пана Разумкова, то нехай пан Ткач приходить і дає свою позицію. У мене не було жодної такої розмови”.

Що передувало: На футбольному матчі Ліги чемпіонів “Динамо” – “Бенфіка”, який пройшов в Києві 14 вересня, було багато чиновників і вони вели переговори прямо в VIP-ложі.

Так, бізнесмен Ігор Коломойський, наприклад, спілкувався з керівником фракції “Слуга народу” в парламенті Давидом Арахамією.

Два джерела “Української правди” кажуть, що Арахамія на футболі домовлявся про голоси для відставки голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

 

Коломойський про “переговори на матчі”: Я Чернишова з Бахматюком переплутав, а Арахамію тролив

П’ЯТНИЦЯ, 17 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:36  УП

Бізнесмен Ігор Коломойський запевняє, що на матчі “Динамо” – “Бенфіка” ні з ким не проводив жодних серйозних переговорів.

Джерело: Коломойський у коментарі кореспонденту УП

Пряма мова: “Ви мене запитуєте про Чернишова, так я не знав, хто це такий. Я подумав, що це Бахматюк (ексвласник VAB Банку, підозрюваний у розкраданні 1,2 млрд грн кредиту НБУ -ред) повернувся, тому з ним привітався. Я ще запитую Сашу Волкова – це що, Бахматюк повернувся? А він мені каже: “ти що, це ж Чернишов”.

Деталі: На уточнююче запитання, чому вони розмовляли із міністром близько 30 хв, як про це пишуть ЗМІ, Коломойський відповів: “Так я його ж не знаю, ми не говорили, а просто привіталися. Я прийняв його за Бахматюка. Я з Чернишовим-Бахматюком привітався і поруч взагалі не перебував. Весь час спілкувався з Волковим”.

Так само Коломойський розповів про свою розмову з Арахамією, підтверджуючи версію голови фракції “Слуга народу”.

Пряма мова: “Він вже журналістам сказав про жарти, то я доповню. Він не сидів у віп-ложі, а був поруч. Він  прийшов на стадіон зі своєю сім‘єю, а дітям накупив дудки. Ці його діти в ті дудки голосно свистіли. Я йому почав спеціально голосно гукати: “Давиде, це твої діти?”. Він мені кричить: “так”. Я його запитую: “ти нащо їм дудки купив?” Він мені у відповідь гукає: “бо вони просили.” Я йому крикнув: “так візьми своїх дітей у парламент, нехай Разумкову дудять.

Я ще йому додав: готуйся декларацію подавати”.

Що передувало: На футбольному матчі Ліги чемпіонів “Динамо” – “Бенфіка”, що пройшов у Києві 14 вересня, було багато можновладців і, за даними джерел, вони вели перемовини у VIP-ложі. 

Одне джерело УП повідомило, що міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов мав бесіду з Ігорем Коломойським. ZN.ua повідомляє, що ця закрита бесіда тривала 30 хвилин.

Два джерела “Української правди” кажуть, що Давид Арахамія на футболі домовлявся про голоси для відставки голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Арахамія запевнив журналістів, що на футбольному матчі з Коломойським “обмінявся жартами про деолігархічний закон“, а також заперечив переговори про відставку Разумкова.

 

Голова БЕБ Вадим Мельник: “Ніхто не втече, не знищить документи. Ніхто ніде не дінеться!”

17.09.21. ЛБ   Соня Кошкина,  Олег Базар, Олександр Децик

Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке повинно замінити податкову поліцію, економічні підрозділи СБУ та ДФС, має запрацювати в Україні з 25 вересня 2021 року.

Якою буде та як працюватиме новостворена служба, її нещодавно призначений голова Вадим Мельник розповів в ексклюзивному інтерв’ю LB.ua.

“Наповнення бюджету – пріоритет: відшкодовуй збитки державі, в бюджет, і звільняйся від відповідальності. Не згоден – іди в суд”, – каже він про те, як має працювати БЕБ.

І додає, що коли зловмисник “добровільно не хоче внести податкові кошти, а є докази, що була співпраця з умислом з фіктивною фірмою – буде донарахування”.

При цьому голова Бюро зазначає, що понад 50% економіки країни працює “в тіні”, і вказує на підходи, які треба застосувати, аби зменшити цей рівень удвічі і не “кошмарити” бізнес.

А ще він розповів LB.ua про “атаку” на КМДА, скрутки на “Великому будівництві”, ймовірність покарання причетних до “схем” часів Захарченка, рівень зарплат аналітиків і детективів новоствореного Бюро і що буде з українцями, які помилилися під час внесення даних у декларації про доходи.

І не тільки про це.

“Ефективність фіскальної служби була 48% лише, але я знаю, як це змінити до 75%”

С.К.: Почнімо з конкурсу про призначення вас головою Бюро економічної безпеки (БЕБ). 6 липня, коли ви подали документи для участі в конкурсі, усім стало зрозуміло, що ви є головним претендентом. Скажіть, як ви приймали рішення і хто запропонував це?

Мені вже не перший раз кажуть, мовляв, було заздалегідь вирішено, що керівником (БЕБ, – LB.ua) будете ви. Ні, це неправда. Мені важко коментувати, я не знаю, звідки ця інформація.

С.К.: Не перший раз кажуть, але це неправда? Сумніваюся…

О.Б.: Ви є одним з авторів закону про БЕБ.

Я є автором концепції, яка лягла в основу закону про БЕБ. А чому я, можливо, був одним із фаворитів, тому що в мене відповідний бекграунд.

С.К.: Ну от бачите.

Коли створював концепцію – так, 100% я мав мету керувати цим органом, оскільки розумію, як це повинно працювати. Я розумію цю модель, я можу це зробити незалежно від того, що мене критикували за те, що я, мовляв, міліціонер (20 років досвіду роботи в податковій міліції) і не можу адаптуватися до нових викликів.

Коли я працював у ДФС, побачив, що ефективність фіскальної служби була на 48% лише, але я знаю, як це змінити до 75%. Усі кажуть, що досвід роботи в податковій міліції – недолік, а я бачу, що це перевага – знаю, як упроваджувати зміни не за документами чи зі ЗМІ, а з розуміння того, що всередині.Фото: Макс Требухов

О.Б.: Але ж ви дійсно до останнього, хоч і з перервами, працювали в податковій, були останнім керівником Державної фіскальної служби (ДФС) України у 2020-2021 рр.

Я дуже задоволений, що працював на цій посаді 8 місяців – багато чого для себе зрозумів. От що зараз таке податкова міліція? Це дійсно люди, багатьох з яких не можна брати в нову службу. Я не буду більш детально – не хочу образити нікого. …Наприклад, у нас немає аналітиків як складової, яка може керувати слідчими. І лише зараз підґрунтя для цього закладаються.

С.К.: Усе ж я хочу закінчити з конкурсом. З керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком ви знайомі? Підтримуєте стосунки?

Знайомий, але тому, що він був на нарадах в Офісі президента. Ні, не підтримую жодних стосунків.

С.К.: Заступник керівника Офісу президента Олег Татаров?

З Олегом Татаровим ми так само зараз зустрічаємося тільки на нарадах, і так само в нас жодних особистих стосунків.

С.К.: Тобто Олег Татаров вас ніяким чином не підштовхнув до цього рішення – ніяких співбесід у вас із ним не було?

Жодним чином. Ніяких співбесід не було.

О.Б.: Є інформація про те, що ексміністра фінансів і колишнього секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Данилюка не допустили до участі в конкурсі через конфлікт з радником голови Офісу президента Тимофієм Миловановим за формальними причинами – через невідповідність його диплома вимогам.

Я не знаю, чому так сталося. Не можу оцінити, дійсно відповідає його диплом чи ні вимогам. І стосовно Милованова теж.

С.К.: Але ж саме Милованов був головою конкурсної комісії. Так от, чому результати конкурсу на посаду голови БЕБ були оголошені напередодні довгих святкових вихідних, пізно в п’ятницю?

Були певні умови реєстрації БЕБ як юридичної особи – там нам давали три дні. Але чому результати оголосили в п’ятницю, я не можу сказати.

“Як почати роботу органу, який не має повноважень, правоохоронної функції? Ніяк”

Фото: Макс Требухов

О.Д.: Щоб Бюро запрацювало, треба ще прийняти зміни до Кримінального процесуального кодексу (КПК). Яка вірогідність їхнього прийняття, і чи є у вас план, якщо ці зміни не приймуть?

Стосовно змін до законодавства. Це законопроєкт №3959-1 (проєкт закону про внесення змін до адміністративного, кримінального та кримінально-процесуального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки, – LB.ua). На сьогодні вже комітетом друге читання затверджено і передано на розгляд у зал. Прийняти його, як того вимагає закон про БЕБ, до 25 вересня цілком реально.

Інформації щодо того, що він не буде затверджений, у мене немає і не може бути, бо це той основний законопроєкт, який вводить БЕБ у КПК. Відповідно, як почати роботу органу, який не має повноважень, правоохоронної функції? Ніяк.

Далі, у нас зі створенням БЕБ має припинити діяльність Фіскальна служба. Куди дівати кримінальні провадження, які вона зараз розслідує? У МВС? СБУ? Їх передадуть прокуратурі тимчасово, але вона не має права залишати їх у себе.

О.Б.: А є загроза, що частина цих справ може бути, скажімо так, втрачена під час передачі?

Звісно, ризики є, і наша задача – зробити так, щоб цього не сталося. Теоретично їх можуть закрити, об’єднати з чимось. І це якраз моє завдання, особисто моя зона відповідальності. І я саме тому, що працював головою Державної фіскальної служби, знаю ці кримінальні провадження, хто їх зараз розслідує – це мої підлеглі. І коли буде процес передачі, я буду це контролювати, відстежувати із заступником Генерального прокурора, який має опікуватися роботою БЕБ. Поки що, до речі, такого немає.

С.К.: Тобто ви переконані, що з цим проблем не буде?

Так, усе буде добре.

О.Б.: Але ж є ще суто організаційні проблеми: приміщення, документи і таке інше…

– Наразі співпрацюємо з Фондом державного майна України та Кабінетом Міністрів України щодо виділення обладнаної будівлі для БЕБ. У пріоритеті, щоб вона вже мала спецзв’язок та інше технічне обладнання, необхідне для роботи із закритими джерелами інформації та системами, оскільки ремонт та дообладнання можуть зайняти додатковий час, якого в нас немає. Але яке саме буде приміщення, визначить Кабмін.

С.К.: А вас запрошували на співбесіду після призначення? От коли ви вже перемогли, хто ставив вам завдання стосовно того, що потрібно зробити?

Прем’єр-міністр (Денис Шмигаль, – LB.ua). Але більше я зараз працюю з держсекретарем (державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, – LB.ua) і його заступником.

С.К.: З Офісом президента точно жодних контактів?

Мені поки що не зрозуміло, чим вони мені можуть допомогти.

”Як протидіяти фірмам-скруткам, які фактично не працюють, існують на папері? Зараз фактично ніяк”

С.К.: Повернімося до змін у законодавстві. Ви як керівник ДФС виступали за повернення статті у Кримінальному кодексі (КК) про фіктивне підприємництво. Чи врахована ця ініціатива в 3959-1?

Це стаття 205 КК. Вона називалася “Фіктивне підприємництво” (зараз декриміналізована, – LB.ua). Читайте уважно фабулу статті – це створення суб’єктів підприємництва для прикриття незаконної діяльності. І всі нинішні фірми-скрутки (фіктивні фірми, які використовують для легалізації коштів і у схемах незаконного повернення податків, – LB.ua) чітко підпадають під цю фабулу. От у нас зараз питання – як протидіяти таким фірмам, які фактично не працюють, існують на папері й обслуговують певні операції? Зараз фактично ніяк. Тому я не кажу, що треба повернути цю статтю. Треба повернути покарання за цей вид злочинної діяльності.

От зараз, наприклад, послугами такої фірми користуються 100 інших. У нас фізично не буде можливості займатися кожною окремо, однак сама можливість такого покарання вже дозволяє протидіяти такій діяльності.

О.Б.: Усі ці 100 фірм потрібно карати за участь у схемі?

Обов’язково. Якщо ми довели умисел. Коли свідомо такі фірми використовують для незаконного отримання кредиту ПДВ. Але, знову ж таки, до цього треба підходити в комплексі, щоб не зашкодити нашому експорту, бо інколи підприємці змушені вдаватися до таких схем через ситуацію на ринку. Тому навіть коли доведений умисел, треба давати можливість експортувати, однак при цьому не претендувати на незаконне повернення ПДВ. Наповнення бюджету – пріоритет: відшкодовуй збитки державі, в бюджет, і звільняйся від відповідальності. Не згоден – іди в суд.

І тут ніхто не втече і не знищить документи. Ніхто ніде не дінеться. Ба більше, якщо він добровільно не хоче внести податкові кошти, а є докази, що була співпраця з умислом з фіктивною фірмою – буде донарахування. Щоб не допустити ухилення від сплати податків.

Але кому, перш за все, висувати звинувачення в несплаті податків? Уявіть собі, як це довести несплату по 100 фірмах.

Нам же важливий результат, а не процес.

О.Б.: Тобто повернення до цієї статті ці моменти вирішить? Але ж такі фірми створюють пачками…

Ця стаття вирішить проблему зупинення в найкоротший термін діяльності таких фірм у кримінально-правовий спосіб. Адже поки ми будемо намагатися змінити закони, наприклад, у частині реєстрації фірм, вони змінять схеми, а злочинна діяльність буде продовжуватись.

С.К.: Тобто зараз ця ваша пропозиція не врахована в законопроєкті 3959-1?

Стосовно пропозицій, то саме по цій статті не врахована.

С.К.: І будете наполягати на поверненні до неї?

100%. Тільки-но закон 3959-1 буде прийнятий і Бюро почне працювати, я доведу необхідність цієї статті на практичних прикладах у найкоротший термін.

О.Б:. Давайте детальніше стосовно скруток. Ексміністр фінансів Ігор Уманський в інтерв’ю нам говорив, що через них бюджет втрачає близько 5 млрд грн за місяць. Цього року Державна податкова служба оцінює ці втрати в розмірі 2,8-3 млрд грн щомісячно. До якої межі, як ви вважаєте, можна їх мінімізувати?

Це питання непросте. У боротьбі ми повинні враховувати те, чому ці скрутки виникають. От на прикладі торгівлі зерном. Скільки землі обробляється “в тіні”, без сплати податків? Близько 10 млн га. Потім це зерно експортується. І якщо різко взятися за цей ринок, є загроза зупинити експорт і отримати втрати. Але там дуже часто є ці скрутки. Причому законослухняні великі експортери навіть можуть не знати, що конкретне зерно вирощене “в тіні”. Однак повернення ПДВ у цьому разі формується незаконно. Фактично експортер нічого не порушує, але держава втрачає. І на це не одразу можна вплинути, бо так працює система.

На сьогодні дійсно від 2,5 до 4 млрд грн у різні місяці бувають втрати від скруток.

Цьому мала б запобігати система (автоматичного повернення ПДВ, – LB.ua), я не можу сказати. Була тимчасова слідча комісія стосовно цього. Чи виявляли вони проблеми в роботі СМ КОР (СМ КОР – механізм, який дозволяє податківцям автоматично аналізувати документи (податкову накладну) на наявність ризиків, – LB.ua), чи проблеми в якості підходу працівників Державної податкової служби, мені невідомо.

Але вони точно виявили купу підприємств, і ми (ДФС, – LB.ua) їх зараз відпрацьовуємо, де можемо.

Усе одно скрутки проходять. Тож логічне питання – це погано технічно працює база, чи погані закони, чи корумповані працівники?

О.Б.: На вашу думку, чому?

Більш за все, це так працює система. Але це пов’язано з корупцією працівників, тому що комісії, які приймають рішення про розблокування чи блокування (повернення ПДВ, – LB.ua) – є факти, і в нас це засвідчено у провадженнях, чому через конкретних виконавців відбувається розблокування, сума ліміту йде, і відбувається знову блокування. У середині місяця. У нас (ДФС, – LB.ua) є претензії стосовно конкретних виконавців. У нас є стосовно цього кримінальні провадження, які контролює Генпрокуратура.

О.Б.: Ви маєте можливість бачити це в режимі реального часу?

Ми не маємо такої можливості.

О.Б.: Чому?

Це правильна процедура тому, що Служба (ДФС, – LB.ua) ліквідується. Оперативники ще три місяці тому втратили таку можливість.

С.К.: Але при цьому по Києву ви продовжували активно працювати…

У межах кримінальних проваджень.

Але давайте повернемось до організаційних питань нової структури. Дивіться: для того, щоб служба запрацювала якомога скоріше, найперше потрібна будівля.

Зараз під егідою Кабінету Міністрів України створена робоча група, яка займається створенням Ради громадського контролю БЕБ і паралельно установчих документів: проєктів постанов про структуру, штатну чисельність, оплату праці і таке інше. І я працюю з цією групою.

До речі, зараз готуємо бюджетний запит для БЕБ на 2022 рік, я стосовно цього вже спілкувався з міністром фінансів і його першим заступником Улютіним (перший заступник міністра фінансів Денис Улютін, – LB.ua).

С.К.: На цей рік вам виділили на створення структури більше ніж 500 млн грн…

О.Д.: Як ви їх будете витрачати?

Поки що не знаю. Якщо не освоїмо – кошти повернуться в бюджет. Це вже питання Мінфіну розбиратися.

Але давайте повернемось до питань з розміщенням. За змогою ми не будемо брати ніяких будівель під ремонт. Треба брати ті будівлі, де вже можна працювати. І вони є. Нам же треба приміщення з можливістю зберігання зброї, категоруванням кабінетів, бо кожен детектив має отримати допуск-доступ до “секретки”. Це не Львівська площа, 8 (будівля, де нині розміщуються ДПС і ДФС, – LB.ua), однозначно ні. Треба інші. Кабмін визначить будівлю.Фото: Макс Требухов

О.Б.: Підрозділи в регіонах. Уже вирішено, яка має бути їхня структура?

Ні, ще вирішуємо й обговорюємо з прем’єр-міністром, який має бути принцип: кущовий (один підрозділ на декілька областей, – LB.ua) чи підрозділи в кожній області.

О.Б.: Як би ви хотіли?

Мені здається, що все ж краще в кожній області. Я поясню, чому. По-перше, це прив’язка до місцевої специфіки. Як може, наприклад, Сумська обласна адміністрація підключати свої бази до Харківського підрозділу, якщо він буде регіональним? До Сумського ж набагато ближче і логічно з технічного боку. Або, наприклад, детектив перебуває в Сумах, бо обслуговує цей регіон, але є частиною Харківського міжтериторіального підрозділу, де він має підписувати клопотання про доступ до документів? У прокурора в Харкові. Тож він їде туди, і ми маємо сплатити йому відрядження. Не встиг за день підписати – ночує, знову ж таки, у відрядженні. А у випадку судів, там же теж звернення за місцем розташування – у Сумах. Знову накладка – прокурор в одному місці, суд – в іншому. Тому краще все-таки в кожній області. Але, звичайно, створити 25 відділень – це дуже непросто.

Але зараз у мене основне завдання – сформувати апарат, зараз треба набрати на менше ніж 30% працівників, які мають забезпечити початок роботи за всіма напрямами: економічний, юридичний, матеріально-технічний, режимно-секретний і так далі.

О.Д.: Кого плануєте забрати із собою з нинішньої структури ДФС? Нещодавно в інтерв’ю ви зазначили, що мотивуєте людей тим, що вони будуть мати змогу перейти в нову структуру.

О.Б.: А сьогодні кажете, що більшість брати не можна…

Я чіткою розумію і буду звертати на це увагу конкурсної комісії, що люди мають бути фахівцями, але дуже важливе бажання працювати та вдосконалюватися за ту зарплату, яка буде.

О.Б.: А яка буде зарплата?

Від 40 тис. грн, це тільки посадовий оклад.

О.Б.: Зараз у ДФС платять 12-15 тис. грн. Тож це гарна зарплата. Зіставно із зарплатою в ДБР.

Так, коли врахувати надбавки за вислугу і т.д., то люди зможуть отримувати 60-70 тис. грн. Це дуже гарна зарплата, і вона має мотивувати вдосконалюватися. Зараз думаю над тим, де взяти аналітиків. Гарні аналітики – це не спеціалісти з IT-аналізу, а фахівці, які здатні розуміти специфіку бізнес-процесів. Можливо, хтось із спеціалістів фінансового моніторингу. Зараз над цим працюємо. Хочу передбачити в штаті цивільних аналітиків.

О.Б.: Аналітики працюватимуть тільки в Києві чи й у регіонах?

Я, з власного досвіду та досвіду спілкування з колегами з Європи, чітко розумію і буду наполягати на затвердженні саме такої структури – три рівні аналізу: стратегічний, оперативний і тактичний. Стратегічний – це головком, це 30 аналітиків, які загалом глобально оцінюють ситуацію в економіці і співпрацюють більше з Мінфіном, Кабміном, міністерствами та відомствами, Верховною Радою. Оперативний аналіз – оцінка загроз у галузях і регіонах. І вони теж на 80% мають бути в центральному апараті. Тактичні аналітики – ті, хто буде супроводжувати конкретні кримінальні провадження.

І вони фактично задаватимуть тон детективам. Однак прямої взаємодії в них немає бути – для уникнення корупційних ризиків, я над цим механізмом працюю.

Також мають бути підрозділи внутрішнього контролю. Але це окрема розмова.

І для цього зараз потрібні відповідні зміни в Кримінальному процесуальному кодексі.

Далі. Регіональний рівень – тут без стратегічного аналізу, в області – оперативний, це 10-15 чоловік. Ще 20-25 чоловік – тактичний, для супроводу конкретних кримінальних справ.

О.Б.: Оперативні аналітики в регіонах кому мають підпорядковуватися – центральному апарату чи голові обласного управління?

Начальнику територіального управління.

О.Б.: А силова складова?

Вона має бути, бо тоді детективи не зможуть банально потрапити на підприємства – їх можуть просто не пустити. Мене за це критикують, кажуть, мовляв, знову будуть “маски-шоу” (задіяння спеціальних збройних підрозділів для проведення слідчих дій, які досить часто застосовували надмірну силу до працівників і блокували роботу, – LB.ua). Так питання в тому, як їх використовувати чи застосовувати. Має бути підтримка та захист працівників під час виконання слідчих дій.

С.К.: Не простіше було б передбачити цей захист з боку того ж МВС?

У цій ситуації – ні. Бо ми ж вибудовуємо самостійний орган, який сам несе відповідальність за свою роботу.

О.Д.: Тоді яка має бути чисельність підрозділів силової оперативної підтримки в загальній структурі?

Їх не має бути багато. Загалом, це спеціальний підрозділ, який підпорядковується центральному апарату.

“Команди “фас” не було. Можливо, це збіглося. Так, наші дії, можливо, негативно вплинули на імідж мера Києва, але зачекайте, проблема ж існує!”ото: Макс Требухов

О.Д.: Спробуймо повернутися до нинішнього стану справ. От ви в інтерв’ю нашому виданню влітку розповідали, що, провівши перевірки використання бюджетних коштів у місті Києві, виявили злочинів на понад 207 млн грн. Який стан розслідування цих справ? До речі, поява інформації про це збіглася з подачею вашої заявки на участь у конкурсі на посаду голови БЕБ.

Мені важко сказати, на якій вони стадії, бо я останнім часом більше займався справами Бюро.

О.Б.: Якщо дуже цинічно, то могло здатися, що це ваша конкурсна заявка на посаду голови БЕБ.

Ну, не тільки ж ми почали розробку. Це ж було під егідою прокуратури.

С.К.: Тоді озвучте стан справ на тому етапі, коли ви цим безпосередньо опікувались. І чи передадуть ці справи тепер БЕБ?

Так, якщо буде наша підслідність, то передадуть, бо там же виникає питання розкрадання коштів і зловживання службовим становищем, які не є підслідними податковій міліції. Це реально злочини. Чи причетні до них працівники КМДА, чи комунальних підприємств? Є ознаки, що причетні. І вже, наприклад, якщо не помиляюся, по КП “Київпастранс” оголошено дві чи три підозри про вчинення злочину. Зокрема, заступнику керівника цього комунального підприємства.

О.Б.: Чому почалася така масована атака на Київ? Чому ним раптово зацікавилася ДФС, прокуратура? Наче до цього в місті нічого такого не було. Обшуки почалися навесні 2021-го і активізувалися в травні – що сталося?

Ну, так сталося, що ми дійшли до цього питання. Розробляючи скрутки, ми побачили, що багато фірм з ознаками фіктивності “запитуються” через підприємства, пов’язані з КМДА. Це була ніша для таких фірм. Тому ми туди й прийшли.

Ми ж так само працюємо по зерновиках і нафтовиках.

Але чому ми виділили Київ в окремий напрямок? Бо це кошти бюджетні. Це інша справа, ніж легалізація коштів від продажу зерна чи металу. Однак коли через фірми-скрутки виводяться бюджетні кошти, це зовсім інша ситуація.

О.Б.: Але ж схожа ситуація і в інших містах, а був період, коли щотижня ДФС постійно звітувала, скільки в Києві розкрили злочинів у бюджетній сфері.

Зараз ситуація дійсно змінилася, але не тому, що ми чогось злякалися чи відмовились. Просто ми вже маємо 9 кримінальних проваджень за результатами перевірок, бачимо перспективу їхнього розгляду і маємо їх доопрацювати. У нас же багато інших напрямків, ми не можемо на цьому постійно фокусуватись.

С.К.: А вироки судів уже є?

Так, по тих, хто реєстрував фірми-скрутки, вже є вироки. Ми йдемо по ланцюгу. Чому ж я і кажу, що нинішня система неефективна – дуже довгий шлях розслідування та покарання.

Але чому ми ведемо мову про причетність чи ні працівників КМДА? Бо обмаль таких злочинів скоюється без прикриття з боку службових осіб КМДА. Обмаль. У чому може проявлятися таке прикриття? Певні проріхи в тендерних процедурах? Можливо.

От саме для цього нам і потрібні аналітики в новій структурі, щоб вони вивчали проблематику та давали відповідь, чому можливо вигравати тендери, де ціна на лампи чи фарбу завищена в 5 разів? Чому? Чому він продає лампи по 35 грн, а комунальне підприємство купує їх по 125 грн? Що змінилося? Чому так пройшла тендерна процедура? Звичайно, там виявиться, що крайнього не знайдеш, бо рішення приймала ціла комісія. Але ж бюджет втратив. Держава втратила кошти. І я поставив завдання – вивчати, чи є там корупційна складова.

С.К.: Ви не можете не усвідомлювати, що є певна політична складова цієї історії – ваші дії збіглися з моментом, коли Банкова (Офіс президента, – LB.ua) задумала змінити голову КМДА Віталія Кличка. У вас не виникає враження, що вас використовували з певною метою? Хоча ви нічого поганого не робили – діяли в межах своїх повноважень. Виглядає, наче дали команду “фас”.

Команди “фас” не було. Можливо, це збіглося. Так, наші дії, можливо, негативно вплинули на імідж мера Києва, але зачекайте, проблема ж існує! Якісь заходи вживались? Хай тоді мер Києва запитає у своєї команди, а чому так вийшло, що це все б’є по його іміджу? Ну, факти ж є. Ми ж перевіряємо акти прийняття робіт, а там реально нестача товарно-матеріальних цінностей, а акти підписані. Ціни завищені, а акти виконаних робіт підписані.

О.Б.: Тоді щодо команд. Правда, що була певна рекомендація не заглядати на “Велике будівництво” (програма розбудови інфраструктурних проєктів під егідою президента, – LB.ua)?

Не було. І ви не перший, хто ставить це питання. Ми реально розслідуємо кримінальні провадження по “Великому будівництву” стосовно великих підприємств, які зараз ремонтують дороги. Вони всі в кримінальних провадженнях, але я не можу оприлюднювати назви. Ми єдине, що робимо – не зупиняємо роботу цих підприємств. Але слідчі дії проводяться. Тут питання в тому, що вони закуповують продукцію у фірм, які є скрутниками.

О.Б.: У липневому інтерв’ю ви казали нам, що “в тіні” працює 50-55% економіки України. На вашу думку, до якої межі цей показник можна зменшити?

На жаль, десь так, рівень високий. Але роки два-три, напевно, при комплексному підході всіх органів, щоб зменшити у два рази. Це показав приклад проведення операції наведення ладу на АЗС. Виявилося, що до десяти державних органів у тій чи іншій частині мають контролювати ситуацію, і якби вони всі працювали злагоджено та повною мірою, цього явища не було б.

Так і тут.

О.Б.: Але ж, наприклад, нелегальний тютюновий завод не можна побудувати за два-три місяці. Як із цим боротися?

Треба дивитися комплексно. По-перше, де вони беруть сировину? Вона ж переважно не українського походження. Отже, як вони її завозять? Які проріхи на митниці?

О.Б.: А далі вже не ваша компетенція…

О.Д.: І тоді навіщо нова структура, якщо знову те саме?

Ні. У цьому випадку теж потрібен комплексний підхід. Наш (БЕБ, – LB.ua) аналітик акумулює всі ці дані, ми будемо порушувати питання перед Кабміном, іншими органами виконавчої влади, Верховною Радою, і вони повинні будуть реагувати на це.

Моє завдання як керівника – зниження ризиків криміногенних процесів у економіці. І я це буду робити.

О.Д.: Давайте я уточню. От по зерну, коли експортер може навіть не знати, що продає зерно, яке вирощене на необлікованих полях, без сплати податків, він законно може претендувати на повернення ПДВ. Кому в цьому разі висувати претензії? Як із цим боротися вам як Бюро?

Претензії, перш за все, висувати тим, хто до сих пір не вжив заходів щодо обліку всіх цих земель.

О.Д.: Яким чином ви будете висувати ці претензії, коли у вас немає на це повноважень?

Ми можемо подавати аналітичні пропозиції органам влади. Це прописано в законі (про БЕБ, – LB.ua).

О.Д.: Добре, ви побачили цей ризик, вийшли з пропозицією, але не зможете його ліквідувати без зміни законодавчої бази. Що робити?

Сьогодні я бачу вихід – блокування податкових накладних там, де ми бачимо прихід від скруток.

О.Д.: Це знову ризик для тих, хто експортує…

Не зупиняти експорт, а зупиняти повернення ПДВ і обліковувати землю.

О.Б.: Що заважає цьому експортеру заявити про високу врожайність, домішати до обсягу зерно з необлікованих полів – і ви нічого не зможете довести?

100%. Але вони обсяг усе одно покажуть і з цього сплачують податки.

“Санкції, наскільки я розумію, більше спрямовані на тих, хто отримує кінцеву вигоду”

С.К.: Санкції РНБО щодо контрабандистів, наскільки вони ефективні?

Я недостатньо володію цією інформацією, бо я не член РНБО.

О.Д.: Ви ж ініціювали внесення змін у законодавство і повернення кримінальних покарань за контрабанду.

Я є прихильником того, що товарну контрабанду треба криміналізувати, щоб була більш жорстка відповідальність за ці правопорушення. І тоді люди, які задіяні в цій схемі, скажуть кінцевому бенефіціару: “Ми не хочемо сидіти, ми не будемо в цьому брати участь”. І сам факт криміналізації, можливо, буде зупиняти. Далі потрібні більш жорсткі умови стосовно вилучення такого товару, щоб їм було що втрачати.

Але нам потрібен процес чи результат? Нам потрібен результат, а криміналізація, через необхідність доведення умислу, буде затягувати отримання результату. І я над цим ще думаю.

О.Д.: Навіщо тоді санкції, якщо є кримінальна відповідальність за цей вид злочинів?

Санкції, наскільки я розумію, більше спрямовані на тих, хто отримує кінцеву вигоду – бенефіціарів, а не на виконавців.

О.Б.: Зрозуміло. Тоді давайте про розслідування справ уже в БЕБ. Ви будете займатися тільки новими справами чи й тими, які були до цього, скажімо 5-7 років тому?

Будемо. Невідворотність покарання ніхто не відміняв.

О.Б.: Так от, була за часів Захарченка схема, яка називалася “майданчики”, через яку, за геть скромними підрахунками, з держбюджету витягнули близько $5 млрд. У ній були задіяні сотні працівників податкової, які фактично заганяли бізнес у цю систему. Чи будете ви розслідувати ці випадки? Не всі ж причетні втекли з країни, багато цих людей працюють в органах податкової.

Мені відомо про це. Але ви не враховуєте той факт, що коли в країні змінилася влада, було прийнято рішення так званої амністії для підприємств, що користувалися цими “майданчиками”.

О.Б.: Амністії для підприємств, а не працівників податкової…

Стоп. Якщо ми кажемо про податківців, то давайте на прикладі КМДА, коли почав розслідування за 212 (Стаття 212. Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), – LB.ua ), скруток, а вийшов на 191 (Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, – LB.ua ). Я в цьому разі не можу почати стосовно посадовця провадження, бо для цього є НАБУ, ДБР.

О.Б.: Давайте на рахунок можливості розслідування порушень, які були під час приватизації. Це є серед завдань БЕБ. Наскільки глибоко ви будете копати в цьому випадку?

Передбачається, що підслідність БЕБ будуть складати 23 статті Кримінального кодексу. Я не пригадую, чи дійсно серед наших завдань є питання, пов’язані з приватизацією. Ризикоорієнтований підхід діяльності БЕБ, про який я постійно кажу, передбачає пріоритет виявлення більш високих ризиків для економіки в першу чергу. Бо результат – гроші в бюджет, нам треба саме зараз.

Але жодним чином залишати такий вид порушень поза увагою не можна. Це неможливо, бо в цій ситуації, коли дійсно приватизація була незаконною і об’єкт використовується не за призначенням, то чому не повернутися до цього питання?

“До доцільності 70% і більше тих обшуків, що проводяться, у мене є певні питання”

Фото: Макс Требухов

С.К.: Довгий час податкова міліція асоціювалася з інструментом “кошмарення” бізнесу, про “маски-шоу” ми вже згадували, і зараз фактично ваше відомство має замінити. Де гарантія того, що люди, які навіть частково можуть перейти у БЕБ з податкової, будуть вести себе інакше?

О.Б.: До мене в редакцію приходили вилучати комп’ютери автоматники. Кажу: “Я все можу зрозуміти, але автомати для чого вам?”

Я маю організувати процеси так, щоб цього не було в межах чинного законодавства. Аби не допустити такого в нас, власне, і буде поділ на підрозділи аналітики, оперативно-розшукової діяльності в частині створення легендованих підприємств, роботи під прикриттям, вербування, легендування і т.д., щоб намагатися збирати дані в неконтактний спосіб і приходити вже з претензіями. За допомогою тих самих аналітиків.

Так, я противник масових обшуків. Але зараз так побудована модель роботи, що я рідко коли можу діяти в інший спосіб. Водночас до доцільності 70% і більше тих обшуків, що проводяться, у мене є певні питання. Так, вони санкціоновані прокуратурою, судом, але це свідчить про неспроможність зібрати докази в інший спосіб і намагання натиснути на підприємців, щоб вони скоріше відшкодували збитки до бюджету і так далі.

І я не зміг за цей короткий час (роботи головою БЕБ, – LB.ua) навести лад із цим. Але це було корисно – я багато чого побачив і врахував. І саме тому я й кажу, що дуже багато людей з ДФС я не бачу у структурі БЕБ. Бо ці люди не хочуть думати по-новому, не хочуть опановувати нові моделі.

С.К.: Я вірно розумію, що коли ці випадки будуть повторюватися, то варто говорити про вашу особисту відповідальність – політичну, моральну, етичну?

Так, можемо говорити про мою відповідальність. Тобто я буду робити зараз так, щоб як мінімум були підстави для того, щоб силові підрозділи (БЕБ, – LB.ua) когось “вкладали обличчям в підлогу” (спосіб позбавити когось фізичної можливості спротиву – поклавши на підлогу обличчям вниз, який часто застосовують спецпідрозділи, – LB.ua), щоб як мінімум була загроза збройної протидії детективам з боку тих тих, проти кого їх застосовують.

Якщо в нас буде можливість збору доказів без обшуків, ми це й будемо робити.

Обшук – це виключна міра слідчих дій.

О.Д.: Стосовно аналітики. Від 1 вересня 2020 року українцям бажано заповнювати декларації про доходи, щоб надалі не довелося пояснювати податковим органам те, звідки походять гроші чи власність. Ці декларації, їх аналіз – це один з інструментів для БЕБ з виявлення порушень. Але ж це і певна загроза для громадян отримати проблеми з поясненнями щодо походження коштів і подальшої сплати податків додатково. Як ви плануєте використовувати цей інструмент?

Чи варто хвилюватися пересічному громадянину? Якщо в нього є незадекларовані мільйони і він великий бізнесмен, то, певно, варто. Особливо якщо він таким чином, задекларувавши доходи, вирішив легалізувати кримінальні доходи.

Якщо ж це звичайні люди, які щось через помилку чи незнання забули зазначити в декларації, то не варто хвилюватись. Та й у нас просто не буде часу займатись неточностями в кожній декларації.

І ми розуміємо, називаються різні суми – $50-80 млрд можуть бути в людей під подушками.

Тому варто створювати умови, щоб ці кошти повернулися в банки, піднімати довіру до банківської системи. Але це, знову ж таки, необхідність комплексного підходу до розвитку економіки.

О.Д.: Починаючи з якої суми, вам буде “цікаво” займатися перевіркою декларацій?

Напевно, не від суми, а від того, хто це легалізував, з якого сектору. Якщо це, наприклад зерновики чи нафтотрейдери – то варто. Знову ж таки, треба дивитись, готові вони в подальшому працювати “в білу” чи будуть чекати нової нульової декларації.

Ця інформація з’явилася перед конкурсом. Це істерика в тих, у кого “підгоряло”

Фото: Макс Требухов

О.Б.: Наостанок – про ваше минуле. У 2016 році була така історія, що ви звільняєтеся з ДФС і з’являється інформація про перевірку через порушення вами порядку зберігання речових доказів, які буцімто не всі здавались. Що це була за історія?

Ця інформація з’явилася перед конкурсом (на посаду голови БЕБ, – LB.ua). Це істерика в тих, у кого “підгоряло”.

Яка там була ситуація: відомчий контроль, який підпорядковується Насірову (Роман Насіров, у 2015-2017 рр. голова Державної фіскальної служби України, – LB.ua), вирішив, що вони мають право перевіряти речові докази. Хоча в нас є листи заперечення з боку Генпрокуратури, що вони не мають на це право. І вони через те, що ми їх не допускали, написали це.

Факт перевірки був. Усі речові докази були на місці. Жодних порушень не встановлено. Інвентаризація жодних втрат не виявила.

О.Б.: Ви розумієте, хто був суб’єктом запускання цієї інформації?

Такі документи можуть лежати в ДФС і ДПС. Більше ніде. Тобто хтось із ДФС чи ДПС, із моїх підлеглих, які хотіли допекти мені, викинули їх у пресу.

О.Б.: Тобто можна сказати, що у вас будуть непрості взаємини з ДПС?

Чому? Ні. Хто мене знає, той може підтвердити, що я жодним чином не дозволяю особистому ставленню заважати роботі. Я завжди тисну руку, попри особисте.

Але це ж не один такий вкид.

О.Б.: Ще була історія про кримінальну справу про вимагання грошей у власниці мережі бутиків у 2016 році.

Так. І власниця цього бізнесу знає, що я жодним чином не причетний до цього. Мені казали радники, може, зустріч організувати? Кажу – ніяким чином, жодних зустрічей, я ні перед ким виправдовуватись не збираюсь. Я до цього не причетний.

О.Д.: Добре. Давайте ще пару питань щодо майбутнього. Частину справ БЕБ має отримати від СБУ. Як буде з передачею цих справ, і чи будете брати на роботу співробітників Служби?

Проблем немає. Усі кримінальні провадження, що стосуються нашої підслідності, ми забираємо. Це вимога в законі (про БЕБ, – LB.ua), і вони мають їх передати впродовж двох місяців.

О.Б.: Але ж і зараз є ймовірність того, що у СБУ залишиться право порушувати кримінальні справи, що стосуються економічних питань.

А хтось вніс зміни у 214 ст. КПК (Стаття 214. Початок досудового розслідування, – LB.ua) стосовно заборони внесення в ЄРДР не своєї підслідності ? Ні. Знову повертаємося до необхідності внесення змін у законодавство.

О.Д.: Серед завдань БЕБ, згідно із законом про Бюро, виявлення та розслідування правопорушень, що пов’язані з отриманням і використанням міжнародної технічної допомоги. Це про що мова?

Я вам розповім. Сьогодні дуже серйозна ситуація, яка майже не контролюється, – матеріально-технічна допомога, яку отримує держава у вигляді техніки, програмних продуктів, і як ефективно це все використовується. У нас уже є аналітика з цього питання. Ми маємо зрозуміти, чи не розкрадають цю допомогу, щоб нам як країні довіряли.

Це питання іміджу нашої держави. Я готовий про це розповісти, давайте не в цьому інтерв’ю.

О.Д.: Військову допомогу сюди можемо віднести?

– Не готовий відповісти.

О.Д.: БЕБ покликане боротися з загрозами для економіки. Велика загроза для економіки України – це так званий “олігархічний уклад”, або домінування фінансово-промислових груп (ФПГ) у цілих галузях. Як ви плануєте перешкоджати загрозам з їхнього боку?

Знаєте, у кримінальному світі є таке негласне правило – ніхто не буде чіпати того міліціонера, який діє за законом. Я роблю все за законом і буду це робити.

ФПГ – це окремий напрямок роботи і зона особливої уваги. Чому? Згадайте “принцип Паретто” – у нас в економіці 20% бізнесу формує 80% доходів бюджету.

20% – це якраз ФПГ. І треба досліджувати, чи в повному обсязі вони платять податки, чи укріплюють їхні ініціативи національну економіку?

О.Б.: Але ж ці ФПГ контролюють цілі фракції у Верховній Раді. І там не йдеться про персональну відповідальність, а довести умисел неможливо, якщо не взяти в момент отримання хабаря.

Якщо законопроєкти, які пропонують, призводять до збитків для держави – треба виступати в Раді і говорити про це. Для цього нам і потрібні аналітики. І це, знову ж таки, питання комплексного підходу.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 210

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua