Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 18.03.2021

Інформаційний резонанс доби: 18.03.2021

На Донбасі загинув боєць ООС – УП

В результаті обстрілу бойовиків на Донбасі загинув військовий Операції об’єднаних сил.

Джерело: ОТУ “Північ”

Деталі: 18 березня бойовики обстріляли позиції українських захисників біля Південного.

В результаті ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу ООС отримав вогнепальне поранення.

Воїну надали першу медичну допомогу, та врятувати його не вдалося.

На обстріл окупантів військові ООС відкривати вогонь у відповідь.

Про дії окупантів повідомили представників ОБСЄ.

 

Окупанти минулої доби шість разів зривали «тишу» на Донбасі, загинув боєць ЗСУ

19.03.2021, 07:40

Протягом минулої доби, 18 березня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

“В районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Північ», неподалік населеного пункту Південне окупанти відкривали вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї”, – йдеться у повідомленні.

Внаслідок обстрілу український військовий отримав кульове поранення не сумісне з життям.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Схід», біля населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська здійснили обстріл позицій українських захисників, використовуючи міномети 120-го калібру та гранатомети різних систем, а у передмісті Богданівки – автоматичні станкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Станом на 7 годину ранку 19 березня, в районі проведення операції Об’єднаних сил обстрілів не зафіксовано.

Українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань Російської Федерації на території ОРДЛО. Окупанти провокують підрозділи Збройних Сил України на відкриття вогню у відповідь.

 

Місія ОБСЄ за добу нарахувала на Донбасі 44 порушення «тиші»

19.03.2021, 04:24

СММ ОБСЄ зафіксувала упродовж середи, 17 березня, 44 порушення режиму припинення вогню у Донецькій області та не зафіксувала жодного порушення на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 63/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 18 березня 2021 року.

“У Донецькій області Місія зафіксувала 44 порушення режиму припинення вогню, зокрема 10 вибухів невизначеного походження”, – йдеться у звіті.

Більшість порушень сталася північніше н.п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька) та південніше н.п. Світлодарськ (підконтрольний урядові, 57 км на північний схід від Донецька).

За попередній звітний період на Донеччині було зафіксовано 30 таких порушень, з яких приблизно половина сталася північніше Широкиного.

“У Луганській області ОБСЄ не зафіксувала порушень режиму припинення вогню, як і за попередній звітний період”, – повідомили в СММ.

Раніше Місія зафіксувала порушення режиму припинення вогню в цій області 15 березня.

 

Росія продовжує мінувати окупований Донбас – штаб ООС

Згідно зі звітом СММ ОБСЄ від 17 березня № 62/2021, російські окупаційні війська продовжують мінувати місцевість на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«Українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань РФ та її найманців, про що йдеться у звіті СММ ОБСЄ від 17 березня № 62/2021. Зокрема окупанти продовжують мінувати місцевість на тимчасово окупованих територіях. Згідно зі звітом, 14 березня на північно-західній околиці Петровського району міста Донецьк БПЛА Місії зафіксовано 18 протитанкових мін, установлених найманцями ОРДО поперек дороги. 15 березня БПЛА зафіксував 53 протитанкових міни у полі та поперек дороги, яка веде в напрямку населеного пункту Пікузи», – йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що окупанти грубо порушують досягнуті домовленості, відновлюючи військову присутність на ділянці розведення Золоте. Так, 15 березня в межах ділянки розведення БПЛА ОБСЄ зафіксував приблизно 800 протитанкових мін, які за оцінкою представників Місії належать збройним формуванням ОРЛО.

16 березня, здійснюючи патрулювання південніше ділянки розведення, поблизу блокпоста збройних формувань, спостерігачі Місії вкотре зафіксували 5 контейнерів усередині огородженого майданчика, на південній стороні дороги, яка веде до населеного пункту Золоте-5. Ще один контейнер за 60 – 70 м на північ від інших п’яти вищевказаних контейнерів, а також ще один приблизно за 350 м на північ від південного краю ділянки. Ці два контейнери стояли на західній стороні автодороги Т1316. Зазначені порушення фіксуються Місією щоденно, починаючи з січня поточного року.

В штабі також нагадали, що українська сторона докладає максимум зусиль для повноцінного функціонування КПВВ «Золоте» і «Щастя» та відновлення свободи пересування мешканців Донецької та Луганської областей. Однак окупаційна адміністрація РФ в ОРДЛО продовжує вдаватися до відвертих порушень свободи пересування громадян, встановлюючи перешкоди на дорогах, прилеглих до пунктів пропуску, а також під різними приводами блокуючи відкриття КПВВ та вигадуючи для цього надумані приводи.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 11.00 18 березня на лінії розмежування за розпорядженням Командувача об’єднаних сил щоденно з 8.00 до 16.00 функціонують усі КПВВ, але фактичний пропуск здійснюється лише на одному КПВВ – «Станиця Луганська».

Російсько-окупаційні війська залишають заблокованими дорожні коридори через контрольні пункти в’їзду-виїзду «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське», «Мар’їнка» та «Новотроїцьке».

 

СБУ затримала агента терористів ОРДО: збирав дані про ЗСУУП

Контррозвідка Служби безпеки України затримала у Дніпрі агента так званого “МДБ ДНР”, яке позиціонує себе як “спецслужбу” терористів.

Джерело: сайт СБУ

Дослівно: “Зловмисник збирав розвідувальну інформацію про українські військові підрозділи, що дислоковані на території регіону”.

Деталі: За попередньою версією слідства, мешканця тимчасово окупованої Донеччини завербували ватажки незаконних збройних формувань.

Чоловіка направили до Дніпропетровської області для збору розвідувальної інформації.

Зловмисників, насамперед, цікавили відомості про особовий склад і військову техніку підрозділів Збройних Сил України.

Під час обшуків за адресою проживання ворожого агента виявили: комп’ютерну техніку і засоби зв’язку із доказами протиправної діяльності, зброю та боєприпаси.

Затриманому оголосили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за ст. 258-3 (участь у терористичній організації), ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) ККУ.

Наразі вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

G7 обіцяє, що спроби РФ узаконити окупацію Криму не будуть визнаватися – УП

Глави МЗС країн G7 заявили, що будь-які спроби Росії узаконити окупацію українського Криму не будуть визнаватися.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву міністрів, опубліковану міністерством закордонних справ Британії.

“Ми, міністри закордонних справ країн G7, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки, та високий представник Європейського союзу, єдині у своєму осуді подальших дій Росії щодо підриву суверенітету України, її територіальної цілісності і незалежності”, – йдеться у заяві.

“Сьогодні, через сім років після незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, ми підтверджуємо свою непохитну підтримку та прихильність незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”, – заявили міністри.

Вони наголосили, що використавши силу проти територіальної цілісності України, Росія явно порушила міжнародне право.

“Ми однозначно засуджуємо тимчасову окупацію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Спроби Росії узаконити це не визнаються і не будуть визнані”, – сказано у заяві.

Міністри також засудили порушення Росією прав людини на окупованому півострові, особливо прав кримських татар.

“Ми принципово вітаємо ініціативу України щодо створення Міжнародної кримської платформи для консолідації зусиль міжнародної спільноти щодо Криму”, – йдеться у заяві G7.

Президент Володимир Зеленський та глава МЗС Дмитро Кулеба привітали заяву міністрів. “Це справжній жест дружби – підтримати нашу ініціативу щодо створення Міжнародної кримської платформи для консолідації зусиль міжнародного співтовариства щодо Криму та припинення агресії Росії”, – зазначив Зеленський.

“Вітаю сильний сигнал підтримки України та засудження агресії РФ від міністрів закордонних справ G7. Росія — сторона конфлікту, не посередник, має розблокувати мирний процес. Виправдати окупацію Криму ніколи не вдасться. Міцна підтримка Кримської платформи”, – написав Кулеба у Twitter.

 

Зеленський назвав справжнім жестом дружби заяву G7 про підтримку Кримської платформи

Президент України Володимир Зеленський вважає заяву щодо підтримки міністрами закордонних справ країн “Великої сімки” ініціативи зі створення міжнародної Кримської платформи справжнім жестом дружби.

Про це він написав у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

“Це справжній жест дружби – підтримати нашу ініціативу щодо створення Міжнародної Кримської платформи для консолідації зусиль міжнародного співтовариства щодо Криму та припинення російської агресії. Україна рухається до миру”, – зазначив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн G7 заявили про рішучу підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України з нагоди сьомої річниці спроби анексії Криму Росією. Відповідна спільна заява опублікована на сайті британського уряду в четвер.

 

Кримська платформа дозволить розробити механізм реагування й на інші агресії – Зеленський

Кримська платформа потрібна для того, щоб допомогти Україні повернути окупований Росією Крим, а також для того, щоб розробити дієвий механізм реагування на прояви агресії з боку будь-якої держави.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав на спільній з Президентом Литовської Республіки Гітанасом Науседою пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Навіть вирішивши питання Криму і відновивши справедливість, світ не може бути впевнений, що більше жодна країна у світі не постраждає від окупації. Тому ще одна важлива мета цієї платформа – це пошук і розробка різних механізмів , які у майбутньої дозволять дієво та швидко протистояти будь-яким спроба окупації будь-яких територій на планеті», – сказав Зеленський.

Він подякував Литві за активну участь у Кримській платформі, а також наголосив на важливості підтримки цією країною європейських та євроатлантичних прагнень України.

«Ми скоригували дії щодо оновлення угоди про асоціацію та подальшу інтеграцію України до Європейського Союзу», – додав глава держави.

Як повідомляв Укрінформ, Україна активно запропонує країнам взяти участь у діяльності міжнародної ініціативи «Кримська платформа».

Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

 

Єрмак намагається повернути повне припинення вогню через “нормандський формат” – УП

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак під час онлайн-зустрічі політичних радників лідерів держав “Нормандської четвірки” запропонував ухвалити спільну заяву щодо повернення до повного припинення вогню на Донбасі.

Джерело: Офіс президента

Деталі: На початку зустрічі Єрмак запропонував ухвалити на рівні “Нормандської четвірки” спільну заяву щодо повернення до режиму повного припинення вогню на Донбасі, який був встановлений з 27 липня 2020 року.

Він також запропонував негайно скликати на 19 березня засідання групи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, щоб отримати конкретні підтвердження готовності сторін щодо забезпечення режиму припинення вогню на Донбасі.

Пряма мова Єрмака: “Україна як ніхто зацікавлена у поверненні до режиму тиші, оскільки через його порушення гинуть саме українські військові та цивільні громадяни на українській землі”.

Читайте також: Дорога від “швидкого миру” на Донбасі: як змінилася тактика РФ за рік після саміту в Парижі

Передісторія: 22 липня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції, на якому домовилися про режим повного та всеосяжного припинення вогню.

Пізніше в ОБСЄ розповіли деталі домовленостей. Серед них – заборона на наступальні і розвідувальні дії, заборона на застосування вогню, включаючи снайперський, та застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню.

 

Росія в ТКГ погодилася усунути від переговорів засуджену за тероризм «активістку» — Арестович

Російська делегація в Тристоронній контактній групі погодилась усунути від переговорного процесу засуджену в Україні за тероризм “громадську активістку” Майю Пирогову, як того вимагала українська сторона.

Про це радник голови української делегації в ТКГ Олексій Арестович розповів у коментарі телеканалу “Дом”, передає Укрінформ.

“Після деякого періоду бурхливих нарад всередині російської делегації вони сказали, що не так вже вона й важлива, ця Майя, можемо продовжувати далі переговори”, — зазначив Арестович.

За його словами, це демонструє, що російська сторона насправді критично потребує того, аби переговори тривали.

“А ми відстояли свою позицію, показавши, що, звичайно, дипломатія дипломатією, але з людьми, засудженими за тероризм і підозрюваними в тероризмі, ми вести переговори не будемо”, — наголосив радник голови української делегації в ТКГ.

Як повідомлялося, 17 березня Арестович заявив, що українська сторона в ТКГ відмовилася від роботи через присутність на переговорах «представниці» ОРДЛО Майї Пирогової, яка засуджена в Україні за тероризм.

 

Кравчук змінив думку щодо води для Криму і допускає атаку Росії з півдня – УП

За ситуацію з водою в Криму несе відповідальність окупант, заявив перший президент України Леонід Кравчук, який раніше допускав подачу води на півострів із боку України.

Джерело: Леонід Кравчук в інтерв’ю “Радіо Свобода

Пряма мова: “Зараз я бачу, що Крим хочуть перетворити на військову базу і вже введений Крим в систему Російської Федерації, став одним з округів, то тепер за все несе відповідальність Росія. І Україна просто так поставляти воду в Крим не буде, тому що ми не знаємо, кому ця вода піде – громадянам на полив, чи військовим заводам, чи ще комусь. За все несе відповідальність Росія.

Я думаю, що питання води для Криму буде загострюватися, я думаю, що це буде один з поштовхів для Росії пробити дорогу звідти до України. Херсон, Маріуполь – цю частину вони хочуть якось пробити до Криму, щоб забезпечити Крим водою.

Оце буде одна з причин більших атак чи більших агресивних кроків Росії. Це можливо. Але примусити у такий спосіб Україну постачати воду – нічого не вийде”.

Цьому передувало: Раніше Леонід Кравчук, який очолює делегацію України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, говорив, що воду в анексований Крим “можна дати в разі гуманітарної катастрофи”.

 

Путін заявив, що питання водопостачання Криму буде вирішено, але не пояснив як

УНН. Питання з водопостачанням тимчасово окупованого Криму буде вирішено. Про це заявив президент РФ Володимир Путін у четвер на нараді з керівництвом регіонів і уряду, передає УНН з посиланням на ТАСС.

Цитата

“Нам вдалося зняти загрозу енергодефіциту за рахунок прискореного введення генеруючих потужностей, будівництва енергомоста, модернізації місцевого мережевого господарства. Ми прорвали енергетичну і транспортну блокаду. Упевнений, розберемося і з іншими проблемами, в тому числі і з водою (водопостачанням регіону)”, – сказав Путін.

Деталі

За словами Путіна, питання водопостачання окупуваного півострова є “першочерговим”.

“Ви знаєте, я дав доручення уряду підготувати і розпочати реалізацію комплексного плану щодо забезпечення надійного водопостачання Республіки Крим та міста Севастополя. Він розрахований до 2024 року. З огляду на те, що проблема має невідкладний характер, ми домовилися діяти максимально швидко і відразу у декількох напрямках”, – заявив президент РФ.

За його словами, мова йде про “розробку підземних запасів води, будівництво різних гідроспоруд і систем очищення”, пише видання.

Крім того, за його словами, потрібно буде зайнятися ліквідацією втрат у мережах водопостачання та опріснення морської води.

Що було раніше

Перший президент України Леонід Кравчук і голова української делегації в ТКГ раніше заявив, що за ситуацію з водою в Криму, згідно з міжнародним правом, несе відповідальність окупант.

Контекст

Як повідомляв УНН, в Криму три водосховища наближаються до “мертвого об’єму“.

Зокрема, протягом 2020 року сумарний запас води у водосховищах Криму становив 31.308 млн куб.м, що на 61.672 млн куб.м менше, ніж станом на початок року.

Так, філія “Води Криму” в Алушті провела переговори з власниками джерел з питання придбання в них води.
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що відновлення подачі дніпровської води в анексований Крим можливе тільки після його деокупації.

 

Верещук назвала дедлайн прийняття закону про корінні народи

УНН. До 23 серпня цього року парламент має ухвалити закон, який визначить правовий статус корінного народу України. Про це в ефірі програми “Право на владу” заявила народний депутат від фракції “Слуга народу” Ірина Верещук, передає УНН.

Деталі

Вона уточнила, що відповідний проект ЗУ розробив Кабінет міністрів України.

“У нас є кілька корінних народів. Окрім українців, це кримські татари, караїми, кримчаки, греки Приазов’я. Закон визначить, хто є корінним народом, яким є їх статус і повноваження”, — каже Верещук.

Парламент неодноразово пробував, але так і не зміг прийняти такий закон, нагадала нардеп.

Цитата

“На сьогодні визначення „корінний народ“ у законодавстві України немає. Ми маємо лише постанову від березня 2014 року про визнання кримсько-татарського народу корінним, і звернення до ООН, доєднання до декларації щодо прав корінних народів.

Була спроба у червні 2015 року визнати корінним народом караїмів і кримчаків. Але цього не сталося — парламент не проголосував і не визнав. Тому це той гештальт, який ми маємо закрити до 23 серпня поточного року”, — сказала Верещук.

Доповнення

Представництво Президента в АР Крим наголошувало на важливості ухвалення закону про три корінні народи України, які мають стосунок до незаконно анексованого Криму.

 

Україна в ОБСЄ розкритикувала заяви Росії про «народи Криму та Донбасу»

На засіданні Постійної ради ОБСЄ місія України жорстко розкритикувала заяви російської делегації про нібито існування окремих «народу Криму» та «народу Донбасу».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На засіданнях Постійної ради ми регулярно чуємо аргументи російської сторони, чому вона не хоче припиняти збройну агресію та виводити свої війська з суверенної території України. Минулого тижня, наприклад, нам повідомили про існування так званого «народу Донбасу» зі своєю власною – цитую російську делегацію – «національно-культурною ідентичністю», як і так званого «народу Криму», – заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Він наголосив, що подібні маніпуляції були дуже поширеними у Москві ще за радянських часів, коли ідеологи Кремля намагалися сформувати так званий радянський народ, намагаючись виправдати злочини тоталітарного режиму та «стерти» ідентичність національних республік. «Пройшов час, але ці ідеї в Москві залишились незмінними. Російські лідери просто не сприймають існування суверенної Української держави», – заявив Цимбалюк.

Український дипломат підкреслив, що ніхто не чув про «народи Донбасу та Криму» до лютого 2014 року – моменту, коли Росія розпочала вторгнення в Україну.

«Усі вони є громадянами України, включаючи українців, росіян, кримських татар та багато інших етнічних спільнот, які мирно жили в злагоді, поки Кремль не прийняв рішення про інтервенцію. Не існувало жодної такої «національно-культурної ідентичності», яка могла б виправдати збройне вторгнення Росії в Донецьку та Луганську області. У Криму кримськотатарський народ активно виступив проти російської окупації, а не закликав до неї. І він продовжує розплачуватися за цю опозицію, страждаючи від незаконних обшуків, затримання та тривалих вироків», – наголосив очільник місії України в ОБСЄ.

Він закликав російську делегацію припинити поширювати брехливі наративи і натомість зосередитись на виконанні зобов’язань у межах мінського та нормандського форматів та зобов’язань РФ як держави-окупанта у Криму.

 

«Потьомкінські села» в окупованому Криму нікого не обдурять – Україна в ОБСЄ

На тлі заборони доступу міжнародних спостерігачів до Криму делегація РФ в ОБСЄ продовжує розповідати про “потьомкінські села” та “процвітаюче” життя на окупованому півострові, однак ця пропаганда не введе в оману міжнародну спільноту.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 18 березня.

““Потьомкінські села”, представлені російською делегацією, нікого не обмануть. Їх можна легко створити в умовах відсутності будь-якої міжнародної моніторингової присутності, у тому числі з боку СММ ОБСЄ, через відмову з боку російської окупаційної адміністрації”, – прокоментував Цимбалюк чергову пропаганду російського посла щодо ситуації у тимчасово окупованому Криму.

Представник України нагадав, що постановочне шоу в АРК від 16 березня 2014 року, яке окупанти назвали так званим “референдумом”, відбулося під дулами російських автоматів і не має жодних юридичних наслідків – це було порушенням Конституції України, норм міжнародного права, як міжнародних зобов’язань самої Росії.

“Факт встановлення повного контролю над Кримом Російською Федерацією з 27 лютого 2014 року було визнано нещодавнім рішенням Європейського суду з прав людини. Всі наступні заходи на півострові проводилися вже під російською окупацією. І це було визнано міжнародною спільнотою, яке застосувала обмежувальні заходи проти Росії і продовжує підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України у межах міжнародно визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь”, – зазначив Цимбалюк.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер було опубліковано заяву міністрів закордонних справ G7 із засудженням дій Росії з підриву суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

 

Штати в ОБСЄ назвали неприйнятними спроби Росії виставити себе посередником на Донбасі

Сполучені Штати не сприйматимуть спроб Росії дистанціюватися від конфлікту на Донбасі і виставити себе “посередником”, оскільки саме РФ розпочала цей конфлікт та підживлює його.

Про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн на засіданні Постійної ради ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми не сприйматимемо і не будемо ігнорувати постійних спроб Росії дистанціюватися від конфлікту, за який вона несе виключну відповідальність. І для нас є неприйнятними зусилля Кремля виставити Росію як неупередженого посередника”, – заявила дипломат.

Вона наголосила, що саме РФ розпочала конфлікт на Донбасі, “а обструкціонізм Росії на мирних переговорах перешкоджає його мирному врегулюванню”.

Острієн зазначила, що хоча додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню, які набули чинності 27 липня 2020 року, і привели до “історично низького рівня насильства”, ситуація на Сході України залишається нестабільною. Водночас керовані Росією сили знову використовують важке озброєння та продовжують перешкоджати пересуванню патрулів Місії ОБСЄ.

Окремо представниця США в ОБСЄ звернула увагу на “тривожну зміну” у повідомленнях Росії щодо конфлікту на Сході України. “Останній потік дезінформації Росії, схоже, призначений для того, щоб передбачити та заздалегідь звинуватити в ескалації насильства”, – заявила вона.

Зі свого боку місія України в ОБСЄ поінформувала на засіданні, що з 27 липня 2020 року, відколи почали діяти додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню, збройні формування РФ на Донбасі здійснили майже 900 порушень режиму припинення вогню, близько 100 з яких – обстріли із забороненого Мінськими домовленостями важкого озброєння. Вісім разів окупанти обстріляли житлові райони.

Упродовж цього періоду зафіксовано 58 випадків використання російськими окупаційними військами безпілотних літальних апаратів вздовж лінії зіткнення, 25 випадків посилення окупантами своїх позицій та 21 випадок дистанційного мінування території.

З 27 липня 2020 року і по 10 березня 2021 року загинули 16 українських військовослужбовців, ще 69 дістали поранення.

 

Конфлікт на Донбасі спричинений агресією Росії та окупацією Криму – Євросоюз

Конфлікт на сході України, спричинений агресією з боку Росії та незаконною окупацією Кримського півострова, залишається серйозним викликом європейській безпеці.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила делегація Європейського Союзу при ОБСЄ під час засідання Постійної ради цієї Організації у четвер.

“Конфлікт на сході України, спричинений агресією з боку Російської Федерації та незаконною окупацією Кримського півострова, залишається серйозним викликом європейській безпеці. Ось чому Європейський Союз у черговий раз продовжив санкції проти тих, хто відповідає за підрив або становлення загрози територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України”, – йдеться у заяві.

У ЄС заявили, що врегулювання цього конфлікту повинно залишатися серед пріоритетів ОБСЄ, а також висловили занепокоєння щодо останніх повідомлень СММ ОБСЄ про спалахи насильства.

Крім того, у Європейському Союзі занепокоєні з приводу тупикової ситуації, що склалася на переговорах у Тристоронній контактній групі.

“Ми закликаємо сторони активізувати свої зусилля щодо реалізації висновків Нормандського саміту в Парижі в грудні 2019 року, а також попередньої домовленості у ТКГ щодо двох нових ділянок розведення та 19 зон розмінування. У цьому контексті ми закликаємо Росію діяти конструктивно у рамках цих дискусій”, – зазначається у заяві.

Окремо делегація ЄС наголосила на засудженні незаконної окупації Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь та триваючих там порушення прав людини. Було підтверджено відданість ЄС суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів та продовженню втілення політики невизнання, у тому числі шляхом обмежувальних заходів проти РФ.

 

Гончаренко каже, що голова делегації Росії у ПАРЄ написав на нього донос

Голова російської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Петро Толстой поскаржився президентові ПАРЄ на виступ члена постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Олексія Гончаренка на січневій пленарній сесії.

Про це Гончаренко написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Голова російської делегації Петро Толстой написав на мене донос голові ПАРЄ. Російську делегацію зачепило, що я говорив правду про палац Путіна, війну в Україні та їх місце в історії», – повідомив Гончаренко.

За його словами, Толстой скаржиться, що він «образив російську делегацію цілих два рази і зробив дві «неприйнятні заяви».

«Офіційно повідомляю Толстому – від своїх слів я не відмовляюся. Ви – убивця, українофоб і антисеміт. Ви, як і ваш хазяїн Путін, будете відповідати за свої злочини у Гаазі», – заявив Гончаренко.

Він також висловив переконання, що необхідно продовжувати боротися проти Росії на всіх міжнародних майданчиках, в тому числі в ПАРЄ.

 

YouTube обмежив канал російського ТБ через відео про фашистів і Україну – УП

Відеохостинг YouTube обмежив роботу аккаунта російського телеканалу “Вести.Крым” через опубліковане раніше відео про Україну і фашистів.

Джерело: заява телеканалу “Вести.Крым”

Деталі: Каналу заборонили з 18 березня на тиждень викладати нові записи і проводити прямі трансляції.

В заяві вказується, що причиною для введення обмежень стала публікація від 21 квітня 2019 року із заголовком “Ось хто в пошані на Україні: Відео злочинів фашистів Waffen SS проти народу СРСР”.

Зараз відео недоступне. На сторінці записи сказано, що YouTube видалив її через “мову ворожнечі”.

YouTube-аккаунт телеканалу залишився доступний.

 

“Слуги народу” хочуть заборонити пропаганду “руського міра” –  УП

До парламенту внесли законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів щодо засудження ідеології “руського міра”, ініціаторами якого виступили депутати” Слуга народу “Олег Дунда і Олександр Аліксійчук.

Джерело: законопроєкт №5258

Деталі: Зараз законопроєкт спрямований на розгляд комітету з правової політики.

Зазначається, що завданням законопроекту є заборона пропаганди ідеології “руського міра”, яка впродовж декількох століть є ідеологічним супроводженням політики Росії по “збиранню земель”, підкоренню народів, намаганням відродити СРСР, утвердженню імперських амбіцій, декларуванню себе не регіональною, а світовою наддержавою.

Автори пояснюють, що багато років концепція “руського міра” здійснювала ідеологічне забезпечення імперських дій Росії. А до широкого громадсько-політичного дискурсу РФ термін “руській мір” ввів президент Росії Володимир Путін.

Законопроєктом пропонується, зокрема, додати до формулювання “засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”,  після коми слова  ідеології “руського міра”.

Нагадаємо: 9 квітня 2015 року Рада ухвалила закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки.

 

В Росії вимагають вибачень від Байдена за слова про Путіна-“вбивцю”

УП

Президент США Джо Байден повинен вибачитися за свої “хамські” заяви про те, що лідер Кремля Владімір Путін – “убивця”.

Про це заявив віцеспікер Ради федерації Костянтин Косачов, повідомляє “Європейська правда”.

Косачов  назвав заяву Байдена “вододілом”. “Будь-які очікування нової політики нової адміністрації США на російському напрямку зведені цією хамською заявою нанівець”, – заявив російський політик.

Він вважає, що американська сторона повинна вибачитись перед Москвою, в іншому разі послідує негайна реакція.

“Подібного роду оцінки в принципі неприпустимі з вуст державного діяча такого рангу. Такого роду заяви неприйнятні за жодних обставин і неминуче різко загострюють наші двосторонні відносини. Виклик російського посла з Вашингтона до Москви на консультації – оперативна, адекватна і єдино правильна реакція в такій ситуації. Підозрюю, не остання, якщо не буде роз’яснень і вибачень з американського боку”, – написав політик на своїй сторінці у Facebook.

Росія викликала свого посла у Вашингтоні  після виходу в ефір інтерв’ю Джо Байдена, у якому президент США заявив, що Росія втручалася в президентські вибори і повинна заплатити за свої дії.

Байден також ствердно відповів на запитання, чи вважає Владіміра Путіна вбивцею.

У вівторок 16 березня головне розвідувальне управління США опублікувало звіт про іноземне втручання у вибори 2020 року, в якому йдеться про те, що президент Росії Владімір Путін курував масштабні зусилля, спрямовані на очорнення кандидатури Джо Байдена.

 

У Кремлі відреагували на слова Байдена про Путіна-вбивцю

УП

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав “дуже поганими висловлюваннями” слова президента США Джо Байдена про Путіна-вбивцю.

Джерело: Пєсков, якого цитує російський “Інтерфакс

Деталі: Відзначається, що в ході спілкування з журналістами в четвер прессекретаря президента РФ запитали, “чи не образили особисто Путіна ці висловлювання”. Пєсков не зміг відповісти на питання про те, чи планує Путін відреагувати на висловлювання Байдена.

Пряма мова: “Я б не був багатослівним, реагуючи на це. Скажу тільки, що це дуже погані висловлювання президента США. Він однозначно не хоче налагоджувати відносини з нашою країною. І далі будемо виходити саме з цього”.

Передісторія:

У доповіді американської розвідки повідомляється, що президент Росії Володимир Путін уповноважив свої розвідувальні служби поширювати дезінформацію про президента США Джо Байдена, щоб підвищити шанси перемоги Дональда Трампа на виборах.

В інтерв’ю ABC News президент США Джо Байден підтвердив, що вважає президента Росії Володимира Путіна “вбивцею”, який “заплатить” за втручання у вибори США.

В Росії забагли вибачень від Байдена за ці слова.

 

Євросоюз прокоментував слова Байдена про Путіна-вбивцю

УП

У Європейській комісії заявили, що як президент країни Владімір Путін несе відповідальність за політику та дії російської влади.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це у середу на брифінгу в Брюсселі заявила речниця Єврокомісії Набіла Массралі.

Так вона відповіла на запитання, чи погоджується глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель зі звинуваченнями президента США Джо Байдена на адресу Владіміра Путіна.

“На жаль, є довгий список успішних і невдалих замахів, здійснених щодо критиків та незалежних осіб у Росії, включно з політиками і журналістами. Багато з цих справ не були розслідувані, залишаються невирішеними, а винуватці не притягнуті до відповідальності”, – сказала речниця, відповідаючи на запитання.

Вона нагадала, що у справі замаху на Алексєя Навального та Сергєя і Юлію Скрипалів ЄС запровадив санкції проти осіб, які належать до російської військової розвідки чи конкретних інституцій з хімічних досліджень у Росії.

“Російська влада також здійснила незаконні дії в Україні і відіграла чітку роль у інших конфліктах в сусідніх країнах з ЄС та за їх межами. Як президент Російської Федерації Владімір Путін в кінцевому підсумку несе відповідальність за політику та дії російської влади”, – заявила речниця.

Як повідомлялося, посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов вирушить до Москви для консультацій після останніх заяв президента США Джо Байдена, що РФ заплатить за втручання у вибори в Сполучених Штатах.

Виклик посла відбувається після виходу в ефір інтерв’ю Джо Байдена, у якому він заявив, що Росія втручалася в президентські вибори в США і повинна заплатити за свої дії. Він також ствердно відповів на запитання, чи вважає Владіміра Путіна вбивцею.

Путін побажав здоров’я президенту США Джо Байдену у відповідь на заяви на свою адресу.

 

Путін відреагував на слова Байдена про “вбивцю” дитячою приказкоюУП

Президент Росії Володимир Путін у відповідь на слова президента США Джо Байдена, що Путін є “вбивцею” заявив, що “той, хто обзивається, той сам так називається”.

Джерело: російське видання “РБК”

Пряма мова: “Тепер що стосується заяви мого американського колеги. Ми дійсно, як він сказав, ми з ним особисто знайомі. І щоб я йому відповів? Я б сказав йому: будьте здорові! Я бажаю йому здоров’я. Кажу це без іронії, без жартів.

У дитинстві ми, коли в дворі сперечалися один з одним, говорили так: Хто так обзивається, той сам так називається”.

Передісторія: Напередодні президент США Джо Байден, відповідаючи на питання журналіста, чи вважає він президента Росії Володимира Путіна “вбивцею”, відповів: “Так”.

Нагадаємо:

Головне розвідувальне управління США опублікувало звіт про іноземне втручання у вибори 2020 року, в якому йдеться про те, що президент Росії Владімір Путін курував масштабні зусилля, спрямовані на очорнення кандидатури Джо Байдена.

За даними джерел у Держдепартаменті, наступного тижня США оголосять санкції, пов’язані з втручанням у свої вибори.

Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав черговим гучним фіаско Росії звіт американської розвідки, яка не знайшла ознак втручання України у вибори в США.

 

Путін запропонував Байдену поспілкуватись в онлайніУП

Президент Росії Володимир Путін запропонував президенту США Джо Байдену поспілкуватися “фактично в прямому ефірі”.

Джерело: російське агентство ТАСС, кремлівський журналіст Дмитро Смирнов

Пряма мова Путіна: “Я хочу запропонувати президенту Байдену продовжити наші дискусії, але за умови, що ми це зробимо фактично в прямому ефірі, що називається, онлайн. Але без будь-яких затримок, а прямо у відкритій, прямій дискусії”.

“Я б не відкладав це в довгий ящик, я на вихідних хочу з’їздити в тайгу, трошки там відпочити, а так можна було б або завтра (в п’ятницю 19 березня –ред.), або, скажімо, в понеділок (22 березня)”.

“Будь ласка, ми готові в будь-який час, зручний для американської сторони час, я ось прямо зараз дам відповідне доручення Міністерству закордонних справ”.

Передісторія:

Напередодні президент США Джо Байден, відповідаючи на питання журналіста, чи вважає він президента Росії Володимира Путіна “вбивцею”, відповів: “Так”.

Путін у відповідь заявив, що “той, хто обзивається, той сам так називається”.

 

Посольство США: Байден зателефонує ЗеленськомуУП

У посольстві Сполучених штатів Америки переконані, що телефонне спілкування президентів Джо Байдена і Володимира Зеленського обов’язково відбудеться “без жодних передумов”.

Про це заявив у коментарі у відповідь на запит “Європейської правди” речник посольства Деніел Лангенкемп.

“Цей дзвінок відбудеться. Ми переконані в цьому”, – кілька разів наголосів він.

За словами дипломата, президент Байден взяв на себе низку зобов’язань щодо міжнародної співпраці, і у тому числі є “відданим другом України”.

“Примітно, що нинішня адміністрація США приділяє Україні багато уваги… Держсекретар Блінкен провів переговори з міністром Кулебою 1 лютого, майже відразу після свого призначення. Міністр оборони Таран спілкувався зі своїм американським колегою Остіном 19 лютого. Кілька інших високопосадовців також вже контактували або мають заплановані переговори”, – наголосили у посольстві, нагадавши також про заяви Білого дому та Держдепу про підтримку України на річницю протиправної анексії Криму, а також про надання Україні траншу безпекової допомоги у березні.

Коментуючи запитання про можливі умови телефонної розмови президентів, речник посольства наголосив, що з боку США таких умов немає.

“Україна для нас – партнер, а у відносинах з партнерами ми не висуваємо вимог і не маємо жодних передумов для ведення діалогу. Але ми натхненні тим, як Зеленський у останні тижні вдається до потужних дій проти недоброчесних інтересів, які досі тягнуть Україну донизу”, – йдеться у коментарі посольства.

Також речник дав зрозуміти, що причиною затримки є те, що “президент Байден зараз дуже сконцентрований на внутрішньоамериканських викликах, включаючи пандемію”. “Але розмова відбудеться, ми переконані”, – додав він.

 

У Нью-Йорку нагородять українського «Ілона Маска» – Любомира Романківа

Провідний вчений, дослідник і винахідник українського походження, а також громадський діяч Любомир Романків отримає Орден Князя Ярослава Мудрого, присвоєний йому указом Президента України за видатні заслуги.

Урочиста церемонія нагородження відбудеться в понеділок у приміщенні Генконсульства України в Нью-Йорку, повідомили Укрінформу в Посольстві України в США.

«Любомира Романківа називають українським Ілоном Маском, адже саме завдяки його винаходам ми завдячуємо появі персонального комп’ютера, інтернету, сонячних батарей та інших речей, якими ми звикли користуватися сьогодні щодня. Він відкрив світові нову цифрову епоху», – зауважили у цьому зв’язку в українському дипломатичному відомстві.

Внесок  Романківа у світову науку давно визнаний у всьому світі. На сьогодні він є одним із двох українців, чиї імена внесені до Зали слави США. Разом з ним у цьому переліку значиться ще Ігор Сікорський.

Як повідомлялося, Романків є володарем видатної нагороди з дослідження Електрохімічної Спільноти, нагороди AESF за досягнення в науці, Меморіальної премії IEEE Морріса Лібмана, Медалі Вітторіо де Нора від Електрохімічного товариства, а також Золотої медалі Перкіна від Сільноти хімічної індустрії. Винаходи Романківа вивчають у найбільших університетах США, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Росії, Швеції, Данії, Польщі, Японії, Кореї, Тайваню, Сінгапуру, України.

Любомир Романків також є дійсним членом Академії інженерних наук ІВМ та Академії інженерних наук України, членом Наукового товариства імені Шевченка. Крім того, як громадський діяч Романків є членом президії Світового конгресу вільних українців, головою Комітету Української Молоді при СКВУ, організатором і головою студентських товариств в Едмонтоні та Бостоні.

 

Білий дім пообіцяв відповідь на дестабілізуючі дії Росії у найближчі тижні – УП

Сполучені Штати в найближчі тижні дадуть відповідь на комплекс “дестабілізуючих дій” з боку Росії.

Про це на брифінгу в середу заявила речниця Білого дому Джен Псакі, повідомляє “Європейська правда”.

“Президент Байден дав чітко зрозуміти, що США також відреагують на низку дестабілізуючих російських дій. І як ви знаєте, і, як ми вже говорили, ми запросили нові або розсекречені оцінки розвідки у чотирьох таких областях і плануємо відповісти на кожну з них найближчими тижнями”, – сказала Псакі.

Вона запевнила, що відносини США та особисто президента з росіянами будуть “сильно відрізнятися від того, що ми спостерігали за останні чотири роки” – тобто за президентства Трампа.

Псакі заявила, що Росія буде притягнута до відповідальності після того, як звіт американської розвідки підтвердив, що Росія намагалася втрутитися в президентські вибори в США 2020 року.

“Звичайно, росіяни будуть нести відповідальність за здійснені дії”, – сказала вона.

Нагадаємо, 17 березня в інтерв’ю ABC News Джо Байден заявив, що Росія втручалася в президентські вибори в США і повинна заплатити за свої дії. Він також ствердно відповів на запитання, чи вважає Володимира Путіна вбивцею.

У вівторок 17 березня головне розвідувальне управління США опублікувало звіт про іноземне втручання у вибори 2020 року, в якому йдеться про те, що президент Росії Владімір Путін курував масштабні зусилля, спрямовані на очорнення кандидатури Джо Байдена.

 

Держдеп США пригрозив санкціями компаніям, що добудовують “Північний потік-2”

УП

Держдеп США нагадав про можливість застосування санкцій проти компаній, які беруть участь у завершенні будівництва російського газопроводу “Північний потік-2”.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

“Як зазначив президент, “Північний потік-2” є поганим проєктом для Німеччини, України і наших партнерів і союзників у Центрально-Східній Європі. Держдеп відстежує зусилля із добудови “Північного потоку-2″ та оцінює інформацію про компанії, які, схоже, залучені до проєкту”, – заявив 18 березня державний секретар Ентоні Блінкен.

Він зауважив, що і попередні адміністрації США дотримувалися думки, що це – геополітичний проєкт РФ, що має на меті розділити Європу і послабити європейську енергобезпеку.

“Санкційне законодавстве, ухвалене Конгресом у 2019 році і розширене у 2020 році, має значну підтримку двопартійної більшості. Адміністрація Байдена дотримується зобов’язання виконувати це законодавство.

Держдеп попереджає, що будь-яка компанія, залучена до будівництва “Північного потоку-2″, ризикує опинитися під санкціями США та повинна негайно припинити роботу над газопроводом”, – наголосив Ентоні Блінкен.

Спорудження російського газопроводу – на фінальному етапі, але з новими санкціями США з’явилися шанси на те, що проєкт так і не буде завершено, попри те, що у Німеччині не хочуть відмовлятися від нього.

Принаймні 18 європейських компаній припинили свою участь у проєкті “Північний потік-2” або перебувають у процесі виходу з нього через загрозу санкцій США.

24 лютого стало відомо про те, що Wintershall Dea, одна з п’яти компаній-учасниць проєкту зупинила його фінансування.

За інформацією німецьких ЗМІ, уряд Німеччини і парламентські фракції правлячої коаліції розглядають чотири варіанти подальшого розвитку подій з газопроводом “Північний потік-2” на тлі загрози санкцій США.

 

Канцлер Австрії користувався літаком Фірташа – ЗМІ

УП

Канцлер Австрії Себастіан Курц використав приватний літак, який ймовірно належить українському олігархові-втікачу Дмитру Фірташу, щоб повернутися додому із зустрічі на вищому рівні в Тель-Авіві.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться в публікації австрійського видання ZackZack.

За даними видання, 4 березня Себастіан Курц разом з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен прибув до Ізраїля на данському державному літаку для обговорення питання вакцинації.

Після візиту він повертався додому разом з австрійською делегацією на орендованому приватному літаку Embraer Legacy 600 з реєстраційним номером OE-IRK. Після висадки Курца у Відні літак OE-IRK попрямував до Києва.

В офісі Курца заявили виданню, що літак був замовлений для канцлера, що є “стандартним процесом”.

“Це абсолютно стандартний процес бронювання індивідуальних авіаперельотів через такі компанії, як Avcon Jet. Нам невідомо, кому належить відповідний літак, і це не має значення”, – заявили у канцелярії глави уряду Австрії.

Видання стверджує, що має у своєму розпорядженні угоду, укладену між пов’язаною з Фірташем компанією Ukrinvest Holding AG з офісом у Відні та віденською компанією Avcon Jet AG, від листопада 2017 року. Згідно з угодою, Avcon відповідає за експлуатацію Embraer 600 Legacy з реєстраційним номером OE-IRK.

PR-менеджер Фірташа Даніель Капп заявив виданню, що літак належить “компанії, яку можна віднести до Фірташа, але управляється автономно третьою стороною”.

Український олігарх Дмитро Фірташ проживає в Австрії з 2014 року, борючись з американським ордером на екстрадицію, і за цей час зблизився з австрійською політиичною елітою.

У юридичній команді Фірташа працює колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бомдорфер, а Даніель Капп раніше працював представником іншого колишнього лідера правлячої Австрійської народної партії – Йозефа Прьолля, який також був віце-канцлером Австрії.

Фірташ живе на віллі в Відні великого донора Австрійської народної партії Александра Шютца, підкреслює видання.

 

Країни ЄС масово відновлюють використання вакцини AstraZeneca

19 березня. УНН. Країни Європи відновлюють введення вакцин проти COVID-19 від AstraZeneca після розслідування згустків крові. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Європейський регулятор лікарських засобів заявив, що переваги вакцини проти COVID-19 від AstraZeneca перевищують ризики після розслідування згустків крові. Це змусило кілька країн відновити використання вакцини.

Щонайменше 17 країн призупинили або затримали вакцину після повідомлень про утворення тромбів у людей, які отримали уколи.

Країни, які планують відновити використання вакцини: Кіпр, Франція, Італія, Латвія, Литва.

Країни, які призупинили використання вакцини: Австрія, Болгарія, Данія, Німеччина, Ісландія, Індонезія, Ірландія, Нідерланди, Норвегія, Румунія, Іспанія, Швеція, Таїланд, Венесуела.

Таке рішення країни приймали переважно через смерть вакцинованих жителів та побічні реакції від AstraZeneca.

Нагадаємо

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендувала продовжити вакцинацію від коронавірусу препаратом компанії AstraZeneca. Регулятор Великої Британії підтвердив, що люди повинні продовжувати отримувати вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19 препаратом AstraZeneca, і що переваги вакцини набагато переважають ризики.

 

За добу в Україні – 15 053 випадки коронавірусу

18.03.2021, 08:17

В Україні за минулу добу, 17 березня, виявили 15 053  випадки зараження коронавірусом, натомість одужали 6 514 осіб.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“15 053 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 18 березня 2021 року. Зокрема, захворіли 744 дитини та 425 медпрацівників. Одужали 6 514 осіб”, – написав Степанов.

За його словами, за добу було госпіталізовано 4 376 осіб, летальних випадків – 267, також здійснено 118 780 тестувань (зокрема методом ПЛР – 53 039, методом ІФА – 21 782, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 43 959).

За весь час пандемії в Україні захворіли захворіло 1 504 076 осіб, одужало 1 244 190 осіб, летальних випадків – 29 253, проведено ПЛР-тестувань – 7 520 147.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1092), Житомирській (1398), Львівській (1092), Одеській (997) та Хмельницькій (800) областях.

Як повідомлялося, в Україні 16 березня виявили 11 833 випадки зараження коронавірусом, водночас одужали 5 467 осіб.

 

МОЗ показало, як регіони вакцинуються від коронавірусу

18.03.2021, 09:45

За добу в Україні вакцинували від COVID-19 9 832 осіб. Загалом перше щеплення отримали 81 754 осіб, ще одна особа завершила процес вакцинації.

Як передає Укрінформ, про це повідоляється на порталі МОЗ “Вакцинація від COVID-19”.

“За минулу добу в Україні проти COVID-19 було щеплено 9 832 особи. З них вакциновано 1 дозою – 9 832 людини, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 0 осіб. Усього з початку кампанії з вакцинації щеплено 81 755 осіб, з них отримали 1 дозу – 81 754 людини, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 1 особа”, – йдеться у повідомленні.

Зазанчається, що 17 березня 2021 року було зроблено на 8 щеплень менше, ніж за попередню добу. Вакцинацію здійснювали 193 мобільні бригади з імунізації.

Найбільшу кількість щеплень за 17 березня 2021 року було проведено у м. Києві – 880 щеплень, а за весь період вакцинальної кампанії – у Донецькій області – 6 904 щеплень.

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Наразі в Україну доставлено 500 тис. доз вакцини вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

 

У Британії перевіряють інформацію про рідкісний тип тромбу після AstraZeneca

Агентство з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення Великобританії (MHRA) заявило, що тромби у венах не викликані вакциною AstraZeneca.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, яка опублікована на сайті британського уряду.

«Сьогодні британський регулятор (MHRA – ред.) після детального наукового огляду всіх наявних даних заявив, що поточні дані не свідчать про те, що тромби у венах спричинені вакциною від COVID-19 AstraZeneca», – йдеться у заяві.

Зазначається, що нині ще триває детальна перевірка п’яти британських повідомлень про дуже рідкісний і специфічний тип тромбу в мозкових венах, що протікає разом із зниженими тромбоцитами (тромбоцитопенія).

У MHRA наголосили, що переваги вакцин проти COVID-19 більші за будь-які ризики і що громадськість повинна продовжувати отримувати свою вакцину, коли людей запросять це зробити.

«Ми постійно контролюємо безпеку під час використання всіх вакцин для захисту населення та для того, щоб перевага перевищувала ризики», – зазначила директор Агентства Джун Рейн.

Як повідомлялося, раніше понад 15 європейських держав призупинили використання шведсько-британської вакцини від Oxford AstraZeneca для щеплення своїх громадян через ризик утворення тромбів.

Загалом цим препаратом було вакциновано вже близько 17 мільйонів осіб – випадки тромбоутворення виявили у менш ніж 40 вакцинованих.

Європейське агентство з лікарських засобів раніше заявило, що проведені дослідження не виявили жодних ознак, які вказували б на підвищені ризики виникнення тромбів у крові пацієнтів, вакцинованих препаратом проти COVID-19 виробництва AstraZeneca.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що не існує жодного доведеного зв’язку між вакцинацією і побічними ефектами.

 

З початку 2020 року понад 66 тисяч медпрацівників залишили Україну — експерти

Від початку 2020 року понад 66 тисяч українських лікарів та медичних працівників виїхали з України. Частина з них знайшла роботу в Польщі.

Про це йдеться в щорічному звіті Центру Разумкова “Україна 2020-2021: невиправдані очікування, неочікувані виклики”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Від початку 2020 року Україну покинули понад 66 тисяч лікарів та медичних працівників. Ще понад 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки та майже 34 тис. медпрацівників, більшість з яких пенсійного та передпенсійного віку, звільнились”, – йдеться у звіті.

За словами фахівців, частина українських лікарів після звільнення почали шукати роботу в Польщі, яка скористалась шансом та надала їм робочі місця.

“До польської агенції з працевлаштування подали заявки близько 2 тис. лікарів і 3 тис. медичних сестер з України. Для залучення цих фахівців Польща пішла на безпрецедентні кроки. Сенат ухвалив «ковідний акт», відповідну поправку до закону по боротьбі з COVID-19, яким скасував обов’язкове підтвердження дипломів українських і білоруських лікарів”, – наголосили експерти.

Цією ж поправкою медикам, які лікують хворих на коронавірус, удвічі підвищили зарплати. Разом з надбавками вона становить 12-15 тис. злотих, що близько 100 тис. грн.

Відомо, що в Україні у квітні-вересні 2020р. середньомісячні витрати на оплату праці (до відрахування податків) у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу, становили: керівникам закладів – 23,5 тис. грн; лікарям – близько 9000 грн; медперсоналу – 7500 грн; молодшому медперсоналу – 6100 грн.

Варто додати, що кількість зареєстрованих безробітних у сфері охорони здоров’я є однією з найбільших – 28,4 тис. осіб проти 17 тис. у 2019 р. В той же час кількість зареєстрованих вакансій станом на 1 листопада 2020 р. складала 27,7 тис. проти 43,4 тис. од. у 2019 р.

 

Степанов порахував, що Україна має отримати ще 4 млн вакцин у березні-квітні

УП

До кінця березня Україна очікує на поставки 1,5 млн доз вакцини проти коронавірусу Covishield та 700 тис. доз вакцини Sinovac, у квітні – поставки 600-700 тис. доз від ініціативи COVAX та на 1,2 млн доз вакцини Sinovac.

Джерело: міністр охорони здоров’я Максим Степанов в коментарі “Укрінформ

Пряма мова Степанова: “У нас найближчим часом є 1,5 млн доз вакцини Covishield, які ми повинні отримати, згідно з контрактом, до 31 березня. Є 700 тис. доз вакцини Sinovac, які ми повинні отримати теж у березні цього року. У квітні ми повинні отримати решту вакцин Sinovac, 1,2 млн доз, ми повинні отримати порядку 600-700 тис. доз від ініціативи COVAX”.

У нас ще підписано 10 млн доз вакцини Novavax. Думаємо, ми почнемо отримувати її у червні цього року”.

Деталі: За його словами, протягом травня-червня очікуються поставки щонайменше 1,4-1,5 млн доз вакцини за механізмом COVAX.

Нагадаємо: Першу партію вакцини проти коронавірусної хвороби від компанії Pfizer Україна отримає в квітні.

 

У ЦГЗ розповіли, коли Україна отримає вакцину проти COVID-19 від Pfizer

Дарія Поперечна, УП.Життя

Першу партію вакцини проти коронавірусної хвороби від компанії Pfizer Україна отримає в квітні.

Про такі терміни розповів завідувач відділом стратегії імунізації Центру громадського здоров’я Олександр Заіка в коментарі телеканалу “Дом”.

За його словами, вакцина цього виробника буде надходити в Україну траншами.

Поставки передбачені також у другій половині 2021 року.

“У квітні вже будуть перші поставки. Також поставки будуть у другому півріччі.

Це не означає, що всю гарантовану кількість поставлять одномоментно.

Вакцини можуть поставлятися траншами, етапи цих поставок узгоджуються з постачальниками до того, як вони потрапляють в Україну”, – розповів Заіка.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я зареєструвало вакцину Pfizer проти COVID-19 для екстреного медичного застосування.

Препарат Pfizer – це так звана “генетична” вакцина, яка містить генетичні інструкції, що “вчать” наш імунітет, як захиститись від COVID-19.  Вона ефективна на 95%.

 

Регулятор ЄС визнав вакцину AstraZeneca безпечною для подальшого використання

УП

Європейське агентство з лікарських засобів визнало вакцину AstraZeneca безпечною для подальшого використання після розслідування повідомлень про випадки тромбів у пацієнтів після вакцинації.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Guardian.

Як повідомила голова ЄМА Емер Кук, комітет з питань безпечності препаратів вирішив, що вакцина є безпечною та ефективною і переваги її використання перевищують будь-які потенційні ризики.

За її словами, комітет дійшов “чіткого наукового висновку” про те, вакцинація “АстраЗенекою” не збільшує загальний ризик розвитку тромбів.

Втім, зазначила Емер Кук, з наявних даних “не можна повністю виключити наявність зв’язку між цими випадками [розвитку тромбів] та вакциною”, і регулятор продовжить відстежувати такі тенденції – але ще раз наголосила, що вакцину можна вважати безпечною та ефективною для захисту від ризиків, пов’язаних з коронавірусом.

Керівниця комітету з безпеки вакцин Сабін Штраус сказала, що експерти не побачили проблем із якістю вакцини чи якоїсь окремої партії.

За її словами, ризик розвитку тромбів не є вищим після вакцинації, ніж за її відсутності, і ті випадки, які змусили деякі країни призупинити використання, були надзвичайно рідкісними – враховуючи, що вакциною зробили вже понад 20 млн щеплень.

Нагадаємо, після повідомлень про розвиток тромбів у пацієнтів, щеплених вакциною AstraZeneca, включно з летальними випадками, щонайменш 13 країн ЄС призупинили її використання до завершення розслідування.

 

МОЗ оновило карантинні зони – Київ та 11 областей «помаранчеві»

Міністерство охорони здоров’я оновило розподіл на карантинні зони. До помаранчевої зони епіднебезпеки віднесено 12 регіонів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на дані МОЗ.

Згідно з ними, у червоній зоні перебувають чотири області – Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька.

В помаранчевій зоні знаходяться 12 регіонів – Київ, Вінницька, Донецька, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська області.

Показник госпіталізацій хворих із COVID-19 перевищено у 10 регіонах – у Києві, Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Так, при визначеному показнику рівня госпіталізації 60 на 100 тис. населення, у Києві цей показник станом на 15 березня становить 95,5.

Найвищий показник госпіталізацій у Вінницькій області – 131,5 на 100 тис. населення, у Івано-Франківській області – 125,8, у Житомирській області – 111,9.

Найвищий показник завантаженості ліжок із киснем станом на 17 березня у Києві – 68%, Закарпатській області – 66%, Житомирській – 65,6% (при визначеному показнику 65%).

Як повідомляв Укрінформ,17 лютого Кабінет Міністрів схвалив постанову про встановлення в Україні адаптивного карантину до 30 квітня, встановлено 4 рівні епіднебезпеки та показники їх визначення.

«Зелений» рівень дозволяє переглянути підходи до протиепідемічних обмежень у бік пом’якшення. Встановлюється одночасно на всій території України, якщо: 1) захворюваність на грип та ГРВІ на території не менш як 13 регіонів України менше 50 відсотків епідемічного порогу 2) коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2) – менше 5 відсотків.

«Жовтий» рівень діє як базовий на рівні всієї країни. Встановлюється на рівні регіонів.

«Помаранчевий» – попереджувальний рівень, який свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні, що може призвести до запровадження посилених обмежувальних протиепідемічних заходів. Встановлюється на рівні регіонів, якщо перевищено хоча б один показник: 1) захворюваність на грип та ГРВІ перевищує епідемічний поріг 2) завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню у визначених закладах охорони здоров’я – більше 65 відсотків 3) кількість тестувань методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2 протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – менше 300 4) кількість госпіталізацій протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – більше 60 5) коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2) – більше 20 відсотків) зростання госпіталізацій протягом останніх 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом – більше 50 відсотків.

«Червоний» рівень встановлюється на рівні регіонів, якщо протягом трьох днів перевищено 2 або більше показників: 1) завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню у визначених закладах охорони здоров’я – більше 65 відсотків 2) кількість тестувань методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2 протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – менше 300 3) кількість госпіталізацій протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – більше 60 4) коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2) – більше 20 відсотків 5) зростання госпіталізацій протягом останніх 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом – більше 50 відсотків.

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС з ініціативи міністра охорони здоров’я протягом 48 годин. Рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС набуває чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення. Рішення щодо скасування «червоного» рівня приймається у разі досягнення регіоном усіх показників протягом не менш ніж п’яти днів поспіль.

 

Євроінституції погодили введення ETIAS: процедура в’їзду в країни ЄС зміниться

Перемовники Європейського Парламенту, Ради ЄС та Єврокомісії досягли політичної згоди навколо введення в дію так званої Європейської системи інформації про подорожі та авторизації (ETIAS).

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у четвер на сайті Європейської Комісії.

Система передбачає додаткову реєстрацію для громадян третіх країн, з якими ЄС має безвізовий режим.

«Європейська Комісія привітала сьогоднішнє політичне рішення між Європарламентом, Радою ЄС та Єврокомісією щодо введення в дію майбутньої Європейської системи інформації про подорожі та авторизації, яка буде сумісною з інформаційною системою ЄС. Це важливий крок до введення в дію цієї системи до кінця 2021 року», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, щойно ETIAS набуде операційної спроможності, громадяни третіх країн, які подорожуватимуть до ЄС і які користуються безвізовим режимом поїздок до Шенгенської зони, будуть зобов’язані зареєструватися та отримати дозвіл до того, як вирушити у подорож. Система дозволить провести перевірку особи таких громадян з використанням можливостей інформаційних систем ЄС у сферах прикордонного контролю, безпеки й міграції. Це робиться для того, щоб своєчасно виявляти людей, які можуть спричиняти ризики для безпеки або для здоров’я, або тих, хто системно порушували міграційні правила.

Як очікується, ETIAS буде функціонувати у поєднанні з іншими інформаційними системами ЄС, зокрема, системою обліку в’їзду/виїзду, візовою інформаційною системою (VIS), Шенгенською інформаційною системою, а також із централізованою системою країн-членів з обліку даних про кримінальне засудження людей, які не є громадянами ЄС. Зазначається, що такий інформаційний обмін в рамках ETIAS здійснюватиметься з повагою до фундаментальних прав людей, включаючи право на захист особистої інформації.

Політична домовленість, що була досягнута в ході переговорів між Євроінституціями, має пройти формальне затвердження в Європейському Парламенті та на рівні Ради ЄС. Служби електронної комунікації ЄС у сфері свободи, безпеки та правосуддя ( eu-LISA) отримали доручення розробити програмне та організаційне забезпечення для ETIAS, яке має забезпечити введення цієї системи в дію до завершення наступного року.

Як повідомлялося, введення такої системи реєстрації в рамках ETIAS не означає повернення до візового режиму поїздок до ЄС для громадян країн, з якими ЄС має угоди про безвізові поїздки. Водночас громадяни таких країн перед поїздкою до ЄС будуть зобов’язані пройти реєстрацію в цій системі, яка здійснюватиметься в режимі онлайн та забиратиме лише лічені хвилини. У переважній більшості випадків такі подання на реєстрацію будуть ухвалюватися в автоматичному режимі, і лише за умови виявлення проблемних питань будуть об’єктом більш ретельного розгляду. Реєстрація буде простою, швидкою та доступною.

Авторизація в системі ETIAS коштуватиме суму, еквівалентну 7 євро. Така реєстрація, після її авторизації, буде чинною протягом наступних 3 років та передбачатиме можливість багаторазових поїздок до країн Євросоюзу.

 

Зерно з хімікатами і дірки в законодавстві: чому в «Асканії-Новій» гинуть птахи

Загибель птахів в «Асканії-Новій» оголила проблеми, пов’язані з недосконалістю законодавства.

Як передає Укрінформ, про це написала у Фейсбуці голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

«В цьому році в “Асканії-Новій” відбулася трагедія міжнародного масштабу. Через використання пестицидів загинуло близько півтори тисячі птахів 18 різних видів», – написала вона.

За її словами, фахівці ДПСС спрацювали оперативно та фахово – були відібрані проби, проведені всі необхідні аналізи та перевірки, передали інформацію відповідним органам.

Однак, як зазначила Магалецька, ситуація оголила проблеми, пов’язані з недосконалістю законодавства у сфері захисту рослин. За її словами, для того, щоб Україна стала європейською країною, в якій АПК і дика природа цивілізовано співіснують, необхідно використовувати безпечні біологічні препарати, які є у розпорядженні лабораторій ДПСС; внести зміни в законодавство і посилити відповідальність за недотримання правил застосування засобів захисту рослин; створити буферні зони навколо заповідників.

Як повідомляв Укрінформ, на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» у січні 2021 року загинули журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу.

23 лютого до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від директора заповідника «Асканія-Нова» про нові випадки загибелі птахів. Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби у дендропарку та озерах на території зоопарку виявили 187 трупів птахів, серед них червонокнижну качку огар.

Починаючи з 24 лютого на території заповідника загинули ще 369 перелітних птахів. Лабораторними дослідженнями підтверджено, що причиною загибелі цих птахів у лютому є препарат на основі бродіфакуму.

Водночас як зазначають у Держпродспоживслужбі, препарат, від якого гинуть птахи, дозволений до використання в Україні, норми, які регламентували б внесення таких препаратів, відсутні.

16 березня на Херсонщині знову загинули 18 сірих журавлів і 20 огарів. 17 березня рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до Біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами.

 

Погрози та цензура: як у Магалецької відреагували на масову загибель журавлів в заповіднику

УНН. Після публікації УНН про бездіяльність Держспоживслужби і її глави Владислави Магалецької в ситуації з масовою загибеллю журавлів в заповіднику “Асканія Нова” (Херсонська обл.), журналістів агентства спробували підкупити, потім перейшли на погрози і шантаж.

У згаданій публікації екологи і фахівці міркують, чому сталося так, що в українському заповіднику загинула відразу ціла зграя “червонокнижних” журавлів, очевидно, які прилітали з іншої країни. За інформацією Держспоживслужби, птиці отруїлися отруйним зерном, яке імовірно знайшли на українських полях. Хто розсипав зерно і чому ця отрута знаходиться у відкритому доступі — відповіді від Держспоживслужби не було. Екологи в коментарі УНН вказували на те, що “журавлі” це не єдина проблема Держспоживслужби — основна, це кадри і не бажання займатися неприбутковими питаннями.

“Отруєно зерно ж не спеціально розкидали, щоб отруїти птахів. Це хімічні речовини захисту посівів. Але вони використовуються безконтрольно, не дозовано. І головне — ці хімічні речовини, які спрямовані проти шкідників, вносяться без попередження заповідника, селян, які проживають поблизу. І це страшне лихо для всієї України. Так само гинуть бджоли, які сідають на дерева які фермери обприскують хімічними речовинами. Структура, яка повинна відповідати за цю трагедію — Держпродспоживслужба — виявляє цілковиту злочинну бездіяльність. Як і інші її структурні підрозділи в різних регіонах України, зокрема — в Херсонській області”, — говорить еколог Тетяна Тимочко.

Ситуацію з масовою загибеллю “червонокнижною” птиці обіцяли розібрати на екологічному Комітеті Верховної Ради, після чого послідувала несподівана реакція Магалецької. Замість того, щоб визнати неконтрольовані обіг і використання отруйних речовин в країні, обіцяти розібратися в ситуації і запобігти подібним випадкам у майбутньому, з’явилися “захисники” глави Держспоживслужби, які вирішили боротися і цензурувати публікації УНН: починали від підкупу, а потім перейшли до погроз.

Серед “захисників” виявилися Масі Найєм і Антон Гніденко. Перший погрожував судом зі словами “суд ви програєте” — цікава самовпевненість, якщо врахувати його тотальні програші справ в судах. Наприклад, підзахисним Масі Найєм зовсім недавно був Сергій Стерненко, засуджений в результаті за викрадення і розбій на 7 років позбавлення волі. До цього Масі Найєм програв справу власного брата. Після чого програв справу співробітникам МВС.

Другий “захисник” Магалецької Антон Гніденко працювати в Держспоживслужбі за юридичною лінії почав з березня. До цього провалив конкурс на детектива НАБУ і працював в Одеській держадміністрації за часів Михайла Саакашвілі.

УНН офіційно заявляє, що не піддаватиметься на провокації, не буде замовчувати соціально значиму інформацію на догоду окремих чиновників — в даному випадку це стосується глави Держспоживслужби Владислави Магалецької, знімати публікації під погрозами і виконувати протиправні вимоги. Агентство впевнено в опублікованій інформації і в черговий раз готове в суді відстояти свою честь і ділову репутацію, як це було не раз, в тому числі в справах проти Петра Порошенка і Енергоатому. Обидві справи УНН виграв.

Також агентство дякує тим експертам і політикам, які не піддалися погрозам і зберегли вірність своїм словам, тим самим звернувши увагу державних функціонерів на їхні прямі обов’язки.

На момент підготовки цієї публікації Магалецька таки опублікувала пост стурбованості в Facebook щодо ситуації з журавлями в заповіднику, вказавши нарешті на причини і наслідки — це через два місяці після того, що сталося, після критики екологів і загрози потрапити з доповіддю на парламентський комітет.

 

У «Дії» можна буде авторизуватися за допомогою NFC

Міністерство цифрової трансформації України найближчим часом запустить бета-тест авторизації в додатку “Дія” за допомогою технології NFC.

Як передає Укрінформ, про це написав віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Телеграмі.

“Тепер ви зможете стати користувачем “Дії”, якщо у вас є ID-паспорт, але ваш банк не підключений до системи BankID НБУ. Незабаром стартує бета-тест NFC-авторизації і технології PhotoID в додатку. Це буде додатковий спосіб авторизації”, – написав віцепрем’єр.

Він пояснив, що кожен зможе авторизуватися за допомогою NFC-чипа, якщо у нього є ID-паспорт і NFC-модуль у смартфоні. “Ця унікальна технологія розширює цифрові можливості українців для реєстрації в “Дії”. Круте рішення для тих, кому 14 років, хто не є клієнтом банку, підключеного до системи BankID НБУ, або взагалі не має рахунку в банку”, – додав Фьодоров.

Також Мінцифри скоро запустить бета-тест технології PhotoID, за допомогою якої можна буде підтвердити особистість замість переавторизації. PhotoID буде достатньо для того, щоб продовжувати користуватися додатком без необхідності знову авторизуватися і заново додавати цифрові документи, наприклад свідоцтво про народження дитини.

NFC – це технологія бездротової передачі даних малого радіуса дії, яка дає можливість обміну даними між пристроями, що знаходяться на відстані близько 10 сантиметрів.

Як повідомляв Укрінформ, бренд і концепцію додатку та порталу “Дія” представили 27 вересня 2019 року. У першій версії додатку було доступно 33 онлайн-послуги та ряд електронних документів.

У жовтні 2020 року Мінцифри представило оновлений додаток “Дія 2.0” і запустило ряд нових адміністративних послуг на порталі “Дія”.

 

Інвестиції Tesla в біткоїн лишають вуглецевий слід, як від 1,8 мільйона авто

За оцінками Банку Америки, інвестиції компанії Tesla в біткоїни у розмірі 1,5 млрд дол. лишають вуглецевий слід, еквівалентний впливу від виготовлення 1,8 млн машин.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Yahoo Finance UK.

Аналітики глобальної групи дослідницьких досліджень інвестиційного банку дійшли висновку, що криптовалюта чинить великий вплив на довкілля. Вони підрахували, що інвестиції в біткоїни в розмірі 1 млрд дол. за рівнем використання енергії призведуть до таких самих викидів вуглецю, як річний випуск 1,2 млн автомобілів. Тож, за оцінками Банку Америки, інвестиції Tesla в біткоїни у розмірі 1,5 млрд дол. лишають вуглецевий слід, еквівалентний впливу від виготовлення 1,8 млн машин.

«Біткойн також не прив’язаний до інфляції і лишається мінливим, що перетворює його на недоцільний спосіб механізму платежів», — йдеться у звіті Банку Америки. У дослідженні зазначається, що споживання енергії біткоїн-мережею можна порівняти з такими країнами, як Греція, Нідерланди та Чехія.

Крім цього, орієнтовне споживання енергії біткоїнами зросло більш ніж на 200% за останні два роки, а 75% обчислювальної потужності мережі базується в Китаї, де більш ніж половина всієї електроенергії надходить від електростанцій, що працюють на вугіллі.

Одне придбання біткоїнів за ціною 50 тис. дол. лишає вуглецевий слід розміром 270 тонн, що еквівалентно 60 автомобілям з бензиновим або дизельним двигуном.

Як повідомлялося, американська компанія з виробництва електрокарів Tesla Ілона Маска заявила про інвестування 1,5 млрд дол. у криптовалюту та її застосування у платежах.

 

У Миколаєві стартує школа креативного туризму

У Миколаєві в межах транскордонного проєкту «Туризм, спадщина і творчість» стартує набір учасників для «Школи креативного туризму».

Як повідомив кореспонденту Укрінформу керівник громадської організації «Фонд розвитку Миколаєва» Михайло Золотухін, тут будуть навчати майбутніх засновників стартапів у сфері креативного туризму.

«У тренінгах можуть взяти участь представники бізнесу, культурної, туристичної, освітньої сфер, які мають креативні ідеї щодо створення культурних продуктів і хочуть втілити їх у життя», – розповів Золотухін.

За його словами, проєкт сприятиме зміцненню малого та середнього підприємництва і стимулюватиме виникненню нових стартапів та впровадженню нових підходів у сфері туризму.

Відбір учасників тренінгу відбуватиметься на конкурсній основі.

У пріоритеті такі сфери креативного туризму, як гастрономія та кулінарні практики, ремесла та образотворче мистецтво, подієвий туризм (народні свята, дні сіл, фестивалі), заходи активного туризму з використанням надбань, знань, традицій українського народу.

Грузино-україно-болгарський проєкт «Туризм, спадщина і творчість» в Україні реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за кошти Європейського Союзу. Він спрямований на єднання зусиль бізнесу, громадськості та місцевої влади для формування туристичного кластера, який ґрунтується на креативному поєднанні культурної спадщини місцевих громад Миколаївщини, Кахетії та Північно-Східного регіону Болгарії.

Проєкт планують реалізувати впродовж двох років. Його загальна вартість становить 900 тисяч 173 євро, з них бюджет для України – 208 тисяч 450 євро.

 

Ризиків дефіциту палива після виходу Proton Energy немає – нарада у Мінекономіки

УП

У Міністерстві економіки відбулася нарада з представниками паливного ринку, на якому сторони запевнили, що ризик дефіциту наразі відсутній, а колишні поставки від Proton Energy будуть заміщені альтернативними джерелами.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

На нараді були присутні представники асоціації “Нафтогазова асоціація України”, Української асоціації скрапленого газу, Укргазвидобування, мережі АЗС “ОККО”, “WOG”, “Амик”, “Укрнафта”, ТД Автотранс-Ойл, БРСМ.

Учасники проаналізували ситуацію щодо забезпечення паливних матеріалів та напрацювали план для заміщення поставок та збереження цінової стабільності. Зокрема, йшлося про диверсифікацію джерел постачання для контрольованого забезпечення обсягу поставок дизельного палива та газу.

“Об’єми поставок, які реалізовувались компанією Proton Energy, будуть повністю заміщені з інших альтернативних джерел. Усі імпортери та учасники ринку підтвердили, що в країні є наявність резервів по дизпаливу та можливість швидкої заміни постачальників у випадку необхідності”, – прокоментував підсумки наради міністр Ігор Петрашко.

Він додав: “Ризиків дефіциту палива немає. Стан запасів достатній для забезпечення потреб споживачів та проведення посівної кампанії”.

Пресслужба також цитує слова очільника відомства щодо “боротьби зі спекулятивним ажіотажем, який може бути спричинений у зв’язку з заявами компаній щодо призупинення постачань”.

Нагадаємо:

З квітня компанія Proton Energy Group S.A., до якої входить пов’язана з Віктором Медведчуком мережа Glusco, зупинить поставки продукції на український ринок – один з найбільших партнерів компанії, Wexler, вже заявив про зупинку постачання російського дизпалива.

 

Зеленський анонсував створення ради по сприянню розвитку малого бізнесу – УП

Президент Володимир Зеленський заявив, що ініціював створення ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва.

Про це він сказав на форумі “Україна 30. Малий і середній бізнес і держава”, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми провели глибокий аудит нашої держави. За його результатами уряд розробив і затвердив на сьогодні національну економічну стратегію до 2030 року. Документ конкретний з конкретними цілями, завданнями для кожної галузі, де саме малому, середньому бізнесу приділяється максимальна увага.

Для його ефективної взаємодії з державою мною ініційовано створення ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва”, – зазначив президент.

За його словами, ця рада має розробити потужні рішення, які усуватимуть перешкоди для розвитку і поліпшення умов ведення бізнесу в Україні.

 

У “Слузі народу” заявляють, що ОПЗЖ і “Батьківщина” блокують законопроєкти про євробляхи –  УП

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що депутати від ОПЗЖ та “Батьківщини” продовжують блокувати роботу парламенту та закликав їх до конструктивного розгляду важливих законопроєктів, зокрема про розмитнення “євроблях”.

Про це він сказав у коментарі “Укрінформу”.

“Дуже прикро, що депутати від ОПЗЖ і “Батьківщини” продовжують блокувати роботу парламенту, заважаючи ухваленню дуже важливих законів, на які давно чекають люди”, – сказав нардеп.

За його словами, йдеться, зокрема, про необхідність ухвалення у другому читанні законопроєктів про доступне розмитнення автомобілів на єврономерах (№4643-д та №4644-д).

“Впевнений, цей документ потрібен також виборцям “Батьківщини” і ОПЗЖ, бо він не про політику, він про можливість для кожного власника авто з європейською реєстрацією впродовж 180 днів розмитнити свою автівку за пільговою ставкою, яка не перевищить 1 тисячі євро.

Цим доступним механізмом розмитнення зможуть скористатися понад 500 тисяч автовласників, серед яких – також люди, які голосували за ті політсили, які зараз блокують роботу Верховної Ради і не дають ухвалити цей закон”, – заявив Арахамія.

Він закликав депутатів з інших фракцій “припинити зривати роботу парламенту поправочним спамом” і перейти до конструктивної роботи.

Як повідомляє Укрінформ, у четвер зранку власники авто з єрономерами проводять акцію біля парламенту, вимагаючи ухвалення відповідних законопроєктів.

За словами Арахамії, також чекає ухвалення низка інших важливих законопроєктів, зокрема, тих, які “дозволять захистити людей від свавілля колекторів, а також щодо гарантування виплат українцям лікарняних”.

Зазначимо, що Рада вже третій день поспіль розглядає правки до законопроєкту № 2194 щодо дерегуляції земельних відносин у другому читанні. 18 березня розгляд почали з 347-ї правки (всього – понад 3 тисячі правок).

Нагадаємо:

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт 4643-д, яким пропонується механізм доступного розмитнення ввезених авто протягом 180 днів.

 

Глава СБУ заявив, що “АрселорМіттал Кривий Ріг” отримує з бюджету більше, ніж платить. Компанія спростовує –  УП

Голова СБУ Іван Баканов заявив, що “АрселорМіттал Кривий Ріг” з держбюджету отримує більше, ніж платить у бюджет податків. У компанії це заперечили.

Про це Баканов заявив під час виступу на нараді з питань дотримання вимог законодавства в сфері екології в Офісі генпрокурора, передає Укрінформ.

“Під час роботи над кримінальним провадженням ми аналізували кількість податків, які “Арселор” платить і які відшкодовує держбюджету.

Ця інформація ще потребує перевірки, але попередньо “АрселорМіттал” з державного бюджету отримує більше, ніж сплачує до державного бюджету”, – сказав голова СБУ.

За його словами, у ході порушеної кримінальної справи було встановлено, що “АрселорМіттал” занизив платежі за користування надрами на більш ніж 2 млрд грн.

Він також розповів, що діяльність підприємства негативно впливає на здоров’я жителів Кривого Рогу. Зокрема, на рак хворіють родичі голови СБУ, його сусід, однокласники і однокурсники.

“Не можу згадати зі свого оточення сім’ї, яких би не торкнулося це супутнє захворювання”, – сказав Баканов.

Водночас в “АрселорМіттал Кривий Ріг” заявили, що “висловлювання Івана Баканова про сплату підприємством податків не відповідають дійсності”.

“Компанія вже направила голові СБУ офіційний лист з коректною інформацією про сплату податків і зборів за останні 6 років. Керівництво підприємства сподівається, що опубліковані ЗМІ заяви є результатом некоректного інформування керівника СБУ його підлеглими”, – йдеться у позиції компанії.

“Як і всі інші експортери, “АрселорМіттал Кривий Ріг” використовує передбачений законодавством механізм відшкодування ПДВ. Підприємство зверталося за відшкодуванням виключно власних коштів, які були витрачені на сплату ПДВ до держбюджету при імпорті товарів, а також ПДВ, сплаченого вітчизняним постачальникам товарів, робіт, послуг.

Повернення ПДВ не передбачає додаткових витрат бюджету, а є відшкодуванням надмірно сплачених компанією власних коштів. Цей показник розраховується як різниця між податковими зобов’язаннями та сумою ПДВ, фактично сплаченого митним органам і внутрішнім постачальникам.

Якщо цей податок сплачено з надлишком, держава повертає кошти у встановлені законом терміни. Всі українські підприємства, які сплатили ПДВ наперед, фактично профінансували державу, надали своєрідний податковий кредит”, – додали в “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

У компанії додали, що держава досі розраховується з “АрселорМіттал Кривий Ріг” за заборгованостями, що виникли через несвоєчасне відшкодування податку на додану вартість до 2015 року. Сума боргу наразі становить близько 100 млн грн.

Нагадаємо:

Повідомлялось, що співробітники СБУ повернулися на комбінат “АрселорМіттал Кривий Ріг” та планують продовжити слідчі дії у зв’язку із ухилянням від сплати податків і заниженні рентних платежів в 2015-2019 рр. Компанія відкидає звинувачення, називаючи підхід регуляторів до бізнесу “очевидно вибірковим”.

 

…Зеленський заявив, що процес приватизації продовжитьсяУП

Президент Володимир Зеленський заявив, що процес приватизації “трохи загальмувався через Covid-19”, але він продовжиться.

Про це він заявив на форумі “Україна 30. Малий і середній бізнес і держава”, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми почали процеси, яких роками уникали керівники нашої країни. Напевно, через їх страшні назви – демонополізація, детінізація, дерегуляція.

Ми почали в Україні масштабну приватизацію. Трохи вона загальмувалася через Covid-19, але точно ми усвідомлюємо, що триватиме цей важливий для країни, для бізнесу процес, позбуваючись баласту, який приносив країні тільки збитки і, на жаль, приносив Україні корупцію”, – сказав Зеленський.

За його словами, були досягнуті “непогані показники макроекономіки, рекордно низької в історії України інфляції, облікової ставки НБУ та максимального рівня золотовалютних резервів за останні 8 років”.

Також президент зазначив, що Україна піднялася в рейтингу Doing business і підвищила кредитний рейтинг, змінила його на стабільний і позитивний.

“Ми довели, що кредити для бізнесу в Україні можуть бути не по знайомству з керівництвом державних або приватних банків, а доступними для всіх. Сьогодні за програмою 579 малий і середній бізнес отримав від держави вже більше 10 млрд грн”, – заявив Зеленський.

За його словами, зараз є всі підстави розраховувати на зростання економіки в 2021 році.

Нагадаємо:

Рада на засіданні 4 лютого підтримала за основу законопроєкт щодо розблокування аукціонів великої приватизації, які зупинили через пандемію коронавірусу.

У березні 2020 року повідомлялось, що Україна тимчасово відмовиться від виставлення на конкурси об’єктів великої приватизації до стабілізації ситуації на світових ринках.

Проте у грудні Кабмін підтримав проєкт закону про повернення аукціонів на продаж об’єктів великої приватизації, що були призупинені через пандемію.

Календар приватизації Фонду держмайна на 2021 рік зазначає понад 500 об’єктів, з яких 53 – перспективні об’єкти великої та середньої приватизації.

Дохід від приватизації у 2020 році становив 2,5 мільярда гривень при запланованих 400 мільйонів гривень.

 

Міністерство підписало дві угоди з Литвою у сфері енергетикиУП

Міністерство енергетики на чолі з в.о. Юрієм Вітренком під час офіційного візиту президента Литовської Республіки Гітанаса Наусєди завершило процес приєднання України до Центру передового досвіду НАТО та домовилось про стратегічну співпрацю у сфері енергетики.

Про це повідомляє Офіс президента.

Відтак, сторони підписали Технічну угоду щодо внеску Міненергетики у діяльність Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки. Це завершує процес приєднання української сторони до діяльності розташованого у Вільнюсі Центру, зазначають в Офісі.

Крім Литовської Республіки, до нього також входять Велика Британія, Грузія, Естонія, Італія, Латвія, Німеччина, Польща, США, Туреччина, Фінляндія та Франція. Метою роботи Центру є  надання експертної допомоги й аналізу з питань енергетичної безпеки країнам НАТО, країнам-партнерам та іншим інституціям. Також – розвиток можливостей Альянсу, оцінка ефективності його місій та сумісності підрозділів НАТО з погляду енергетичної безпеки.

Іншою угодою, що ппідписали сторони, стала Спільна декларація наміру щодо створення робочої групи з посиленої стратегічної співпраці у сфері енергетики. Цим документом визнається важливість посилення стратегічної співпраці між міністерствами енергетики двох країн включно з ринковими регуляторами та операторами систем передачі.

Декларація розроблена на основі Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного 18 грудня 2017 року між профільними відомствами України та Литовської Республіки щодо стратегічної співпраці у сфері енергетики.

Нагадаємо:

Україна та Литва домовилися про співпрацю у сфері розвитку пасажирських та вантажних залізничних перевезень, а також у розробці цифрових рішень для обміну дозволами на міжнародні автоперевезення.

 

В уряді розповіли, за яких умов Україна зніме суперечливий мораторій на експорт “кругляка” – УП

Україна може зняти заборону на імпорт необробленої деревини виключно для країн ЄС після того, як забезпечить прозорість на внутрішньому ринку.

Як пише “Європейська правда”, про це сказав заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка у коментарі “Інтерфакс-Україна”.

“Ми повідомили їм нотою, що за пів року ухвалимо закон. Законопроєкт, на який ми ставимо, це №4197-1. Це законопроєкт про ринок деревини. Логіка дуже проста: спочатку ми забезпечуємо прозорість на внутрішньому ринку, щоб не було підстав для маніпуляцій. У рамках цього законопроєкту ми також розглянемо питання зняття мораторію виключно для ЄС – у нас немає підстав знімати його для інших”, – цитує його агентство.

Він наголосив, що торгівля з ЄС буде можлива лише при прозорих механізмах.

“Наразі в ЄС є дві ініціативи з контролю лісу – corporate due diligence і можлива навіть заборона на імпорт необробленої сировини. Тож у них такий самий процес триває, ми активно синхронізуватимемося”, – сказав Качка.

Нагадаємо, у 2015 році Верховна рада ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляка).

У січні 2020 року Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту кругляка.

Наприкінці 2020 року вона постановила, що Україна має право обмежувати експорт лісу за певних обставин, але разом з тим має відкоригувати свою заборону від 2015 року.

У Єврокомісії заявили, що Україна повинна незабаром скасувати прийнятий у 2015 році мораторій.

 

У конкурсі на керівні посади в САП залишилось 37 кандидатів зі 115

Участь у конкурсі на керівні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) продовжать 37 кандидатів.

Як передає Укрінформ, відповідна інформація конкурсної комісії оприлюднена на сайті Офісу генпрокурора.

Так, за підсумком двох етапів конкурсу – комп’ютерного тестування на знання законодавства і перевірки загальних здібностей – до наступного етапу пройшли 37 претендентів на посаду очільника САП і його заступника.

Серед кандидатів — в.о. керівника САП Максим Грищук, прокурори САП Роман Симків і Тарас Щербай, керівник підрозділу детективів НАБУ Олена Кролевецька, очільник правового парламентського комітету Андрій Костін.

Крім того, 15 кандидатів проходять до наступного етапу конкурсу на посаду начальника відділу САП.

Наступним кроком конкурсу стане перевірка на поліграфі для претендентів на очільників САП та низка практичних завдань зі співбесідами для всіх учасників.

Раніше конкурсна комісія допустила 115 кандидатів на посаду керівника САП та його заступника, а також 58 кандидатів на посаду керівника відділу.

Як повідомляв Укрінформ, 15 лютого завершився прийом документів від претендентів на три посади: заступника генпрокурора – керівника САП, заступника керівника САП і начальника п’ятого відділу управління процесуального керівництва підтримки державного обвинувачення та представництва у суді САП.

Конкурс із обрання очільника САП стартував 25 січня. Заступник генерального прокурора – керівник САП Назар Холодницький оголосив про свою відставку 21 серпня 2020 року.

Холодницький працював в органах прокуратури 14 років, а САП очолював із моменту її створення у 2015 році.

 

Уряд призначив Роднянського-молодшого членом наглядової ради Ощадбанку

УП

Кабмін призначив Олександра Роднянського-молодшого – сина екс-засновника телеканалу “1+1” і російського телепродюсера Олександра Роднянського – членом наглядової ради Ощадбанку як представника держави від президента.

Про це йдеться в розпорядженні уряду №198-р від 17 березня.

“Припинити повноваження члена наглядової ради акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” Абромавичуса Айвараса.

Призначити членом наглядової ради акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” Роднянського Олександра Олександровича як представника держави від президента України”, – йдеться у розпорядженні.

Нагадаємо:

Раніше повідомлялось, що син екс-засновника телеканалу “1+1” і російського телепродюсера Олександра Роднянського претендує на посаду члена наглядової ради державного “Ощадбанку”.

У 2020 році він отримав 1,69 млн грн доходу від Кембриджського університету, 153,6 тис. грн доходу від підприємницької діяльності, 121,7 тис. грн доходу за відчуження майна компанії Rodniansky Development Srl (Італія).

Роднянському-молодшому належить частина житлового будинку у Великобританії загальною площею 150 кв. м, квартира в Україні площею 179,7 кв. м. Крім цього, Роднянський має право користування нерухомістю в Росії, зокрема квартирою, житловим будинком площею 364,8 кв. м і земельною ділянкою площею 1,5 тис. кв. м.

Дружина Роднянського актриса Яніна Студіліна відома роллю другого плану в російському телесеріалі “Ранетки”.

Олександр Роднянський-молодший був головним радником з економіки колишнього прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, повідомляло Reuters. Олександр Роднянський-молодший – доктор економічних наук, він працює професором Кембриджа.

Як повідомив сам Роднянський в коментарі ЕП, Гончарук шукав економіста для написання економічної програми і програми реформ. “Я цю програму написав”, – заявив економіст.

За даними агентства, Роднянський-молодший був економічним радником Зеленського після його обрання на посаду президента.

Батько, продюсер Олександр Роднянський, є одним із засновників українського телеканалу “1+1”, з яким співпрацювала студія Зеленського “Квартал 95”. Наразі власником телеканалу є бізнесмен Ігор Коломойський.

У Росії Роднянський-старший відомий як продюсер фільмів.

 

Переведення годинників: Кабмін може ухвалити постанову

Верховна Рада не встигне до кінця березня ухвалити закон про обчислення часу через тривалий розгляд поправок до законопроєкту.

Таку думку журналістам у Верховній Раді висловила заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук, передає кореспондент Укрінформу.

“У нас, на жаль на порядку денному поправки до закону про землю. Тому вже очевидно, що хоча профільний комітет прийняв рішення схвальне, в порядок денний цей закон (№4201 «Про обчислення часу в Україні» – ред.) не потрапляє. Але я не відкидаю таку можливість, що Кабінет Міністрів просто постановою вирішить не переводити годинник цього року, це теж можливо”, – сказала Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді з вівторка, 16 березня,триває розгляд поправок до проєкту закону №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Загалом до другого читання законопроєкту внесено 3 128 поправок, депутати від фракції “Опозиційна платформа – За життя” і “Батьківщина” наполягають на їх розгляді.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрував законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні», який пропонує встановити й закріпити на території України єдиний київський час і відмовитися від подальшого сезонного переведення стрілок годинників.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт в першому читанні 3 березня. Профільний Комітет з питань економічного розвитку рекомендував парламенту ухвалити його в другому читанні та в цілому.

 

Після аудиту призупинили е-проєкт для ЗСУ, який розробляли чотири роки

Міністр оборони Андрій Таран своїм рішенням припинив фінансування розробки Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ “ДЗВІН-АСˮ після висновків аудиту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«Аудит “ДЗВІН-АСˮ, призначений Міністром оборони Андрієм Тараном, дійшов висновку, що існує ризик недосягнення мети створення даної дослідно-конструкторської роботи (ДКР). Зокрема, було встановлено факти невідповідності виготовленого дослідного зразка початковому технічному завданню та існування зауважень щодо створеного програмного продукту. Крім того, аудитом ідентифіковано ризик неможливості (недоцільності) подальшого використання результатів дослідно-конструкторської роботи та встановлено ризики в управлінні майна та коштів, що мають суттєвий вплив на досягнення мети створення ДКР», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, за висновками аудиторів, ризики втрати майна обчислюються сумою 550,7 млн грн, ще 263,7 млн грн – ризик завищення обсягів робіт внаслідок відсутності методики перевірки витрат на розробку програмного забезпечення та без фактичної перевірки військовим представництвом, 15,2 млн грн – ризик зайвого використання коштів, внаслідок надання дозволу замовником на закупівлю програмного забезпечення, яке фактично є зайвим у створенні програмного продукту, 3,9 млн грн – ризик завдання збитків, допущений через здійснення видатків на розробку робочої конструкторської документації, яка не знайшла свого відображення в ДКР.

Також встановлено неефективне використання коштів на суму 171,9 млн. грн., допущене внаслідок здійснення оплати за перенесення строків виконання робіт, здійснення додаткових видатків на оплату ПДВ, оплати витрат на коригування документації, оплати вартості ремонтно-монтажних робіт та передачі майна до Національного університету оборони України, яке використовувалось не за призначенням.

У пресслужбі також відзначили, що відсутність фінансових обмежень на реалізацію ДКР стало однією з причин збільшення її загальної вартості з 218,2 млн грн, визначених у техніко-економічному обґрунтуванні, до 624,6 млн грн. Станом на 14 грудня 2020 року загальні видатки за цією ДКР становили 580,1 млн грн.

Службою внутрішнього аудиту Міністерства оборони також встановлено факти з ознаками перевищення повноважень колишнім керівником Управління розвитку автоматизації Збройних Сил України. Так, до деяких протоколів щодо змін в тактико-технічне завдання ДКР вносилася інформація, не погоджена з керівництвом Генерального штабу Збройних Сил України, а протокол, яким були внесені зміни до тактико-технічного завдання ДКР, був затверджений екс-посадовцем Управління розвитку автоматизації ЗСУ без відповідної довіреності від імені Міністерства оборони.

Зазначається, що за результатами аудиту Служби внутрішнього аудиту Міноборони дослідно-конструкторської роботи “ДЗВІН-АСˮ було визнано за доцільне, зокрема, Головнокомандувачу ЗСУ проаналізувати причини виявлених порушень, вжити заходів щодо усунення встановлених ризиків, винних посадових осіб притягнути до юридичної відповідальності. Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони було доручено поінформувати Територіальне управління ДБР міста Києва, Офіс Генерального прокурора, військову прокуратуру відповідно до територіальної юрисдикції та передати матеріали аудиту до Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України.

«До висновків за результатами роботи правоохоронних органів, зокрема, Державного бюро розслідувань, міністром оборони було припинено подальше фінансування даної роботи. Введення системи в експлуатацію до завершення розслідування є неможливим», – повідомили в пресслужбі.

В Міноборони також пообіцяли з метою попередження подібних ситуацій у ІІ кварталі 2021 року провести аудиторську перевірку усіх дослідно-конструкторських робіт у сфері інформаційних технологій. Відбудеться порівняння обсягу інвестованих коштів із реальними результатами виконаних робіт.

Міністерство оборони України також готове винести це резонансне питання на розгляд незалежних експертів та врахувати їхні рекомендації під час прийняття подальших рішень, повідомили в пресслужбі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що на розробку системи управління ЗСУ було витрачено 4 роки і близько 600 млн грн бюджетних коштів, але аудит виявив багато вад і проблем.

 

Справа Приватбанку: Рожкову підозрюють в держзраді через роботу з Kroll – ЗМІ

УП

Проти першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової та кількох співробітників НБУ, які працювали над розслідуванням та націоналізацією Приватбанку у 2016 році, ведеться розслідування – їм загрожують потенційні звинувачення у держзраді та розкраданні.

Про це пише Kyiv Post з посиланням на відповідний документ Офісу генпрокурора.

“Причина? НБУ поділився інформацією з компаніями, включаючи детективну компанію Kroll Inc., консалтингову компанію AlixPartners та юридичні фірми Hogan Lovells and Asters.

Перераховані структури – компанії, які Україна офіційно найняла для розслідування або сприяння націоналізації Приватбанку, якому на момент націоналізації у 2016 році не вистачало 5,5 млрд доларів. Його колишні власники Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов нібито привласнили гроші банку через шахрайські кредити та відмивання грошей. Робота Kroll була невід’ємною частиною викриття втрати коштів”, – пише видання.

Газета нагадує, що Коломойський та Боголюбов заперечують звинувачення у розкраданні коштів та оскаржують націоналізацію Приватбанку в судах.

Рожкова заявила Kyiv Post, що їй невідомі будь-які очікувані звинувачення проти неї, але в нападках на співпрацю НБУ з іноземними компаніями нема нічого нового.

“Це просто сюрреалістично”, – написала вона на прохання прокоментувати ситуацію.

“Коломойський постійно намагався отримати доступ до слідства різними способами.

Вони вдарили по НБУ, щоб він припинив співпрацю з цими компаніями, намагалися публічно дискредитувати це співробітництво, кажучи, що воно було дорогим, що ми не знаємо, куди йдуть гроші”, – сказав журналіст Андрій Яніцький, який розслідував справу націоналізації Приватбанку та написав про це книгу.

“Дійсно, Коломойський неодноразово намагався порушити державну співпрацю з іноземними компаніями, використовуючи різні заяви та PR-кампанії.

Співпраця досліджувалась епізодично державними органами, включно з НАБУ у 2019 році та ДБР. На сьогодні з цього нічого не вийшло”, – пише видання.

За словами джерел Kyiv Post, ініціатором відновлення розслідування міг бути нинішній голова НБУ Кирило Шевченко або хтось із посадовців Офісу президента, розслідування проводиться СБУ та ДБР.

У НБУ відмовились коментувати інформацію, в СБУ заявили, що прокоментують пізніше.

НБУ, Офіс Зеленського та ДБР на момент публікації статті на момент публікації не відповіли на запит.

“Останні заходи щодо розслідування співпраці НБУ з іноземними компаніями вийшли з офісу Зеленського”, – зазначають джерела видання.

“Джерела додали, що це може бути черговою спробою позбутися Рожкової, яка протистоїть Шевченкові. Глава НБУ проголосував за її догану після того, як вона поспілкувалася з Kyiv Post.

Він також позбавив Рожкову функцій банківського нагляду. Пізніше Рожкова заявила про спроби цензурувати її інтерв’ю для видання “Новое время”. НБУ заперечує спробу цензури”, – підкреслює газета.

Нагадуємо:

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів “Приватбанку”, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію “Приватбанку”.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення “Приватбанку” до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.

Детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд доларів.

4 грудня 2018 року суд видав наказ про всесвітній арешт активів  екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд доларів.

Суд також зобов’язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої  активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

27 травня 2019  року Приватбанк подав апеляційну скаргу на відповідне рішення суду.

 

Марченко і цивільна дружина Козака намагаються зняти санкції через Верховний суд – УП

Дружина нардепа від “ОПЗЖ” Віктора Медведчука Оксана Марченко та цивільна дружина нардепа Тараса Козака Наталія Лавренюк намагаються оскаржити у Верховному суді санкції, запроваджені проти них Радою національної безпеки та оборони.

Джерело: ВС

Деталі: Зазначається, що до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду надійшли нові позовні заяви, якими оскаржується указ президента України від 19 лютого 2021 року про запровадження санкцій РНБО.

Позову Лавренюк, який надійшов 17 березня, присвоєно реєстраційний номер справи – № 9901/80/21.

16 березня подала позов Оксана Марченко: йому присвоєно реєстраційний номер справи – № 9901/74/21.

Крім цього, 15 березня до суду надійшов позов щодо оскарження п. 1 додатка 2 до рішення РНБОУ, відповідно до якого застосовано санкції до позивача – Міжнародної комерційної компанії “EVIRER LTD” (ОАЕ).

Зазначається, що 16 березня ухвалою Верховного суду відкрито провадження в адміністративній справі № 9901/69/21 за цим позовом. Справу призначено для розгляду в судовому засіданні на 7 квітня 2021 року о 09:30.

Що було раніше: До Касаційного адміністративного суду Верховного суду надійшов позов про оскарження указу президента щодо санкцій проти народного депутата “Опозиційної платформи – За життя” кума Путіна Віктора Медведчука.

Передісторія:

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від того ж дня про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука – “112 Україна”, NewsOne, ZIK.

Підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та пов’язаних із ним юридичних осіб стало розслідування СБУ, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого Рада національної безпеки й оборони України включила Віктора Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список, причиною назвали фінансування тероризму.

Медведчук заявив, що санкції не заважають йому користуватися його майном, а їжу він купує за готівку.

 

Микитась відмовився від скарги, що могла повернути справу Татарова в НАБУ–  УП

Захист забудовника Максима Микитася відмовився від своєї скарги до Антикорупційного суду щодо передачі справи заступника голови Офісу президента Олега Татарова з НАБУ до ДБР.

Джерело: коментар адвоката Микитася Артур Габрієлян у коментарі УП, повідомлення ЦПК

Пряма мова Габрієляна: “Оскільки строки досудового розслідування і так закінчені, справа має бути закрита в будь-якому випадку. Оскільки Микитась теж підозрюваний в цій справі, процесуально нас влаштовує, що вона буде закрита”.

Деталі: Габрієлян запевнив, що про будь-які домовленності із Татаровим не йдеться. В громадській організації Центр протидії корупції заявили, що за допомогою цієї скарги справу Татарова ще могли повернути до НАБУ.

В скарзі просилося скасувати рішення Печерського суду щодо передачі справи Татарова від НАБУ до іншого органу.

ВАКС закрив провадження за цією скаргою.

Передісторія:

2 березня стало відомо, що правоохоронці не завершили слідство у справі заступника голови Офісу президента Олега Татарова, хоча суд наказав зробити це до 1 березня.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, в якій фігурує Татаров з Національного антикорупційного бюро до Державного бюро розслідувань.

 

ВАКС втретє відмовив у відводі прокурора САП, що двічі закривав справу “Роттердам+” – УП

Вищий антикорупційний суд втретє відмовив позивачеві у відводі від справи “Роттердам+” прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що цю справу вже двічі закривав

Про це відомо з запису розгляду клопотання на Youtube ВАКСу.

Розгляд справи відбувався за позовом “Запорізького заводу феросплавів” щодо відводу від справи прокурора САП Віталія Пономаренка. Зазначається, що ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст рішення буде опубліковано 19 березня.

Нагадаємо:

Раніше, 25 січня 2021 року, адвокати “Нікопольського заводу феросплавів” за участю детективів НАБУ звернулись із заявою до ВАКС щодо відводу у справі “Роттердам+” прокурора Віталія Пономаренка, у чому суд їм відмовив. Це стало другим випадком, коли ВАКС відмовив у відводі Пономаренка.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що “незважаючи на масу правових протиріч у діях детективів НАБУ і САП”, вона ухвалила рішення провести службової перевірки прокурора САП Віталія Пономаренка, який двічі закривав справу “Роттердам+”.

В.о. керівника САП Максим Грищук 25 січня відновив розслідування у справі “Роттердам+”, НАБУ вкотре закликало генпрокурора Ірину Венедіктову змінити старшого групи прокурорів, що здійснюють процесуальний нагляд у справі.

Раніше повідомлялось, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко вдруге закрив справу “Роттердам+”

Національне антикорупційне бюро і САП безрезультатно просили Офіс генпрокурора замінити керівника групи прокурорів у розслідування справи “Роттердам+”, справу зупинено, вивчаються матеріали, заявили в НАБУ і САП.

2 грудня НАБУ зазначало, що ОГП відмовляється змінити прокурора в справі “Роттердам+”, попри його “неодноразове намагання закрити справу й унеможливити публічний судовий розгляд протиправних дій службових осіб НКРЕКП і представників групи компаній-бенефіціарів”.

В ОГП на це відповіли, що після прийняття прокурором рішення про закриття справи “Роттердам+” виникла низка питань щодо ефективності слідства.

У серпні 2020 року прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко, який керує справою з боку САП, вніс постанову про закриття справи “Роттердам+”.

У жовтні Вищий антикорупційний суд поновив справу.

У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.

Формула втратила чинність з 1 липня цього року у зв’язку з переходом України на новий ринок електроенергії.

8 серпня 2019 року детективи НАБУ у справі “Роттердам+” повідомили про підозру шістьом особам, зокрема ексголові Нацкомісії Дмитру Вовку та Бутовському.

За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану “формулу Роттердам+”.

 

Проти Рабіновича відкрили справу за мапу без Криму –  УП

Народна депутатка “Голосу” Соломія Бобровська повідомила, що за її зверненням проти представника ОПЗЖ Вадима Рабіновича відкрили кримінальну справу через публікацію мапи України без Криму та з надписами псевдореспублік.

Джерело: Бобровська у Facebook

Пряма мова Бобровської: “За моїм зверненням на Рабіновича відкрили кримінальну справу.

Пам’ятаєте, як він виклав мапу України без Криму, та ще й з позначками “ЛДНР”? Ту саму, де знову маніпулятивно поставили мовне питання, улюблену тему для ОПЗЖ.

Жоден громадянин України, тим паче обраний народний депутат, не може ставити під сумнів територіальну цілісність України. Раджу Рабіновичу не заграватись в сепаратизм, якщо він не хоче знову опинитись у в’язниці. Буду пильнувати за цією справою і надіюсь, суд і правоохоронні органи візьмуть за приклад роботу РНБО щодо обнаглівшої 5 колони”.

Дослівно: “Повідомляємо, що 12.03.2021 генеральним прокурором за зазначеною заявою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42021000000000545 відомості про факт вчинення кримінального правопорушення”.

 

Суд виправдав Пашинського –  УП

Васильківський міський районний суд Київської області виправдав колишнього депутата Сергія Пашинського, якого підозрювали у завдаванні тяжких тілесних ушкоджень В’ячеславу Хімікусу.

Джерело: захист Пашинського в коментарі УП, Васильківський міськрайонний суд Київської області

Деталі: Адвокати Пашинського повідомили, що суд ухвалив виправдальний вирок.

Також захист нагадує, що прокуратура може подати апеляцію на це рішення.

Нагадаємо: У березні в справі Пашинського, якого підозрювали у завдаванні тяжких тілесних ушкоджень Хімікусу, потерпілий відкликав позов.

Передісторія:

Ввечері 31 грудня 2016 року Сергій Пашинський на дорозі біля Василькова Київської області прострелив із пістолета ногу Хімікусу: нібито нардеп із дружиною ледь не в’їхали в авто з вимкненими габаритами посеред неосвітленої дороги, а коли зробив зауваження – чоловік кинувся на нього з пляшкою та погрозами.

4 жовтня 2019 року слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань повідомили Пашинському про підозру в заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження.

7 жовтня Печерський райсуд Києва обрав нардепу 5-8 скликань запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

18 грудня Пашинського випустили із СІЗО.

Пашинському ДБР вручило обвинувальний акт у справі щодо нападу із застосуванням зброї.

 

Литвин після програшу виборів ректора КНУ вирішив піти і з наглядової ради – УП

Колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин, який програв вибори ректора Київського національного університету ім. Шевченка, вирішив піти і з посади голови Наглядової ради КНУ.

Джерело: Литвин у Facebook

Пряма мова: “Вітаю Губерського з обранням на третій термін. З допомогою представників вищих ешелонів влади операцію проведено витончено і віртуозно. І вже не важливі формальності другого туру.

Подав заяву президенту про складання повноважень голови Наглядової ради КНУ”.

Деталі: Він подякував усім, хто його підтримував і висловив сподівання, що “колективу вистачить волі, щоб протистояти неминучому сповзанню університету у сіру зону”.

Литвин також заявив, що йому “тепер не дозволять навіть наближатися до університету”.

Передісторія:

11 березня стало відомо, що Литвин претендує на посаду ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Наступного дня Литвин заявив, що секретар РНБО Олексій Данілов своїми заявами втручається у виборчий процес Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Йшлося про розслідування щодо ратифікації так званих “Харківських угод”.

11 березня стало відомо, що Служба безпеки перевірить, чи була державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами 27 квітня 2010 року так званих “Харківських угод”.

УП оприлюднила повний перелік цих депутатів, серед яких є чинні нардепи й політики.

17 березня стало відомо, що Литвин програв вибори ректора, посівши четверте місце із результатом близько 4% голосів.

 

Арахамія назвав лайку Арестовича у Facebook “мережевою етикою” і зізнався, що сам активно зловживає нецензурною лексикою

ТСН, 17.03.21

Арахамія розповів, що “любить нецензурну лексику”.

Керівник фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що нецензурна відповідь спікера української делегації в ТКГ Олексія Арестовича, який відправив “на**й” користувача Facebook після прохання писати українською, є “мережевою етикою”. Арахамія також зізнався, що йому і самому інколи ледь вдається стримуватися, аби не сказати нецензурне слово.

Про це Давид Арахамія розповів журналістам 17 березня.

“Я дуже люблю нецензурну лексику. І нею зловживаю дуже активно, але на камеру намагаюся мінімізувати цей процес”, – сказав нардеп.

На запитання журналістки, чи загрожує Арестовичу штраф за лайку у Мережу, Арахамія відповів: “Ні, це наша народна мова. Чому ми маємо за це штрафувати людей?”.

Арахамія також заявив, що не чув про інцидент, але уточнивши у журналістів, де саме застосував лайку Арестович, сказав, що на особистій сторінці це не заборонено і порадив “не робити інформаційної сенсації”.

“Facebook війни – це нормальний наш процес, в якому ми живемо. Коли людина якась хамить, я сам дуже важко стримуюся у своєму Facebook. У Facebook є свій, як то кажуть, “мережевий етикет”. І згідно з цим “мережевим етикетом”, люди можуть на своїй сторінці, якщо якась людина прийшла і навчає вас життю, може вас ображати, ви можете відповісти як завгодно, тому що це ваш Фейсбук, а не офіційна сторінка. Не треба робити з цього інформаційні сенсації”, – заявив Арахамія.

Наприкінець, голова “Слуги народу” додав: “Я у своєму Фейсбуці теж можу матюкатися”.

Нагадаємо, речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович спричинив скандал у Мережі через свій пост російською мовою і нецензурну лайку. Він опублікував інформацію щодо чергового засідання групи — традиційно російською мовою, що викликало шквал критики. А потім просто відправив “на х**” одного із коментаторів.

Своєю чергою, народна депутатка від “Слуги Народу” Євгенія Кравчук вважає неприпустимою поведінку спікера української делегації в ТКГ Олексія Арестовича.

 

Дубінський заявив, що офіс Зеленського причетний до витоку розмови Порошенка і Байдена –  УП

Народний депутат Олександр Дубінський заявив, що офіс президента вимагав його участі у пресконференції, де опублікували плівки розмов п’ятого президента України Петра Порошенка і президента США Джо Байдена.

Джерело: заява Дубінського

Пряма мова: “Саме офіс президента Зеленського вимагав від мене участі в створенні слідчої комісії Верховної Ради за темою “плівок Порошенка – Байдена”. І саме офіс президента вимагав від мене участі в тій пресконференції, де Деркач опублікував відповідні плівки.

Так от, спеціально для аферистів і шахраїв із вулиці Банкової нагадую, що я тоді від участі в цій афері відмовився. І тоді створювати слідчу комісію довелося особисто голові фракції “Слуга народу” в парламенті Давиду Арахамії”.

Деталі: Дубінський заявив, що не має жодного відношення до публікації та тиражування “плівок Деркача” і обіцяє викрити 18 березня людей, які до цього причетні.

Нардеп, якого виключили із партії “Слуга народу”, назвав Арахамію: “обісцяним щуром, який намагається замести свої сліди у справі Порошенка-Байдена”.

Що було раніше:

19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка.

За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов нібито робив особисто Порошенко.

У Порошенка “плівки” назвали спробою вплинути на ставлення США до України.

У штабі Байдена плівки, де він нібито розмовляє з Порошенком, назвали відредагованою “діркою від бублика”.

Контррозвідка США вважає Деркача проросійським депутатом українського парламенту. А публікацію записів розмов між Петром Порошенком і Джо Байденом – спробою вплинути на результати американського волевиявлення.

Президент України Володимир Зеленський запевнив Сполучені Штати, що Україна не дозволить собі будь-яке втручання у вибори в США і не завдасть шкоди партнерським відносинам зі Сполученими Штатами.

 

Арахамія: Дубінський поводиться, як кинута нареченаУП

Голова фракції партії “Слуга народу” Давид Арахамія назвав домислами звинувачення з боку нардепа Олександра Дубінського про нібито причетність офісу Зеленського до витоку розмови Порошенка і Байдена.

Джерело: Арахамія в коментарі “Українській правді”

Деталі: Глава фракції СН вважає, що останні висловлювання Дубінського пов’язані з важким періодом життя. Щодо походження так званих “плівок Деркача”, Арахамія сказав, що це видніше спецслужбам США.

Пряма мова: “Дубінський поводиться, як кинута наречена. Звинувачує всіх у всьому, ображає, риється в спідній білизні, замість того, щоб подивитися в дзеркало, усвідомити свої помилки і визначитися, як жити далі.

Я з розумінням ставлюся до цього важкого періоду життя свого колишнього колеги і сприймаю це поки, як ознаки весняної депресії в зв’язку з важкими життєвими обставинами.

Що стосується плівок Деркача – краще, ніж американські спецслужби, ніхто не скаже про причини і джерела їх походження. Все інше – це домисли “мамкиних розслідувачів”.

Що передувало: Дубінський заявив, що Офіс президента вимагав його участі у пресконференції, де опублікували плівки розмов п’ятого президента України Петра Порошенка і президента США Джо Байдена, і вимагав участі в слідчій комісії ВР з цього питання.

А коли він, мовляв, відмовився, створювати слідчу комісію довелося особисто голові фракції “Слуга народу” в парламенті Давиду Арахамії.

Нагадаємо: 1 лютого фракція “Слуга народу” на своєму засіданні проголосувала за виключення зі своїх лав нардепа Олександра Дубінського, який потрапив під американські санкції.

15 березня Дубінського виключили і з партії “Слуга народу” за порушення статуту та непокору керівним органам партії.

Передісторія:

19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка.

За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов нібито робив особисто Порошенка.

У Порошенка “плівки” назвали спробою вплинути на ставлення США до України.

У штабі Байдена плівки, де він нібито розмовляє з Порошенком, назвали відредагованою “діркою від бублика”.

Контррозвідка США вважає Деркача проросійським депутатом українського парламенту. А публікацію записів розмов між Петром Порошенком і Джо Байденом – спробою вплинути на результати американського волевиявлення.

Президент України Володимир Зеленський запевнив Сполучені Штати, що Україна не дозволить собі будь-яке втручання у вибори в США і не завдасть шкоди партнерським відносинам зі Сполученими Штатами.

 

СБУ каже, що Дубінський до них не звертався щодо Деркача –  УП

Народний депутат, колишній член фракції “Слуга народу” Олександр Дубінський, не звертався до Служби безпеки України щодо діяльності позафракційного народного депутата Андрія Деркача.

Джерело: речник СБУ Артем Дехтяренко в коментарі “Радіо Свобода

Пряма мова Дехтяренка: “Станом на зараз такого звернення до нас офіційно не надходило”.

Що цьому передувало: У четвер Дубінський заявив, що Офіс президента вимагав його участі у пресконференції, де вони з Деркачем опублікували плівки розмов п’ятого президента України Петра Порошенка і президента США Джо Байдена, і вимагав участі в слідчій комісії ВР з цього питання.

Також він заявив, що вимагав у президента Володимира Зеленського відкрити проти Деркача кримінальну справу. Проте досі СБУ цього не зробило.

 

Від любові до імпічменту. Як відбувається деолігархізація від Зеленського

Роман Романюк, Роман Кравець, УП, 18.03.21

Василь Голобородько не тільки герой серіалу “Слуга народу”. Адже саме за його образ, по суті, у 2019 році голосували виборці Володимира Зеленського у реальному житті.

Простий учитель, свій хлопець, людина з народу, яка отримала шанс покерувати країною, Голобородько-Зеленський мусив показати старій еліті, де раки зимують.

Згадайте, ще за кілька годин до інавгурації і в перші дні після неї в соцмережах і ЗМІ всерйоз обговорювали, чи буде президент Зеленський їздити на роботу на велосипеді. Бо ж вигаданий ним персонаж в серіалі їздив і навіть мав бути логотипом партії “Слуга народу”.

Тож не дивно, що в масовій свідомості умовних 73%, Зеленський від самого початку був не-олігархічним персонажем: він же “наш”, “свій”, він не може бути “їхнім”. Врешті, він і сам хотів так думати.

Насправді політичний процес реальної України різко контрастує зі світом України серіальної. Принаймні тим, що у кіно персонажі-олігархи завжди робили рівно те, що команда Зеленського записувала у сценарій.

Реальна ж політика більше схожа на прямий ефір, де заготований заздалегідь сценарій змінюється від кожної наступної дії, де не можна наперед прописати ролі для олігархів, а доводиться шукати способи співжиття із ними.

І Володимир Зеленський за майже два роки на посаді далеко просунувся у цьому пошуку. Фактично, за цей недовгий відрізок часу президент пройшов шлях – від дружби до війни.

За старою українською традицією олігархи по черзі приміряли на собі роль президентського фаворита. Пінчук, Коломойський, Ахметов, Льовочкін – так чи інакше ці люди за останні два роки наближались до президента і його свити, але ніхто із них так і не став її частиною.

Навпаки, з початком 2021 року Зеленський фактично дійшов до того, що за часів раннього Порошенка гордо називалось деолігархізацією.

“Прізвища тут не мають жодної різниці. Це Медведчук, Коломойський, Порошенко, Ахметов, Пінчук, Фірташ чи будь-хто інший. Важливо одне – ти готовий працювати законно і прозоро або хочеш і надалі створювати монополії, контролювати засоби масової інформації, впливати на депутатів та інших державних службовців.

Перше – підтримується, друге – закінчується”, – заявив Зеленський, вітаючи санкції США про свого колись бізнес-партнера і палкого симпатика Ігоря Коломойського.

Чи означає це початок великої битви з олігархами, і чи вдасться президенту Зеленському уникнути долі свого візаві із серіалу “Від любові до імпічменту”, розбиралась “Українська правда”.

Зеленський і “старі” олігархи

Мабуть, найбільш точною ілюстрацією того, як не-олігархічний президент може знаходити спільну мову з олігархічними групами, стало висування кандидатів від партії “Слуга народу” на виборах до парламенту.

Як тепер зрозуміло, влітку 2019-го Зеленський мусив якимось чином зібрати людей для висування кандидатів по всій країні. Цілком очевидно, що він їх не мав. Йому допомогли старі та нові друзі, у тому числі олігархи.

Наприклад, Віктор Пінчук зумів різними каналами інкорпорувати у список “Слуги” випускників своїх навчальних програм, стипендіатів фонду Сороса, спікерів своїх конференцій і навіть менеджерів “Інтерпайпу”. А людям типу Ігоря Коломойського чи Іллі Павлюка віддавались цілі області, де вони мали можливість висувати своїх людей на всі округи під брендом “Слуги народу”.

Логіка таких дій зрозуміла: Зеленський мало вірив у можливість виграти відчутне число округів, тож легко віддавав їх людям, які готові були поборотись і викласти на це свої гроші.

Поруч із десятками справді нових облич, які ніколи не були у політиці, виборчі округи кинулись штурмувати родичі, секретарки, менеджери і просто друзі старих “рішал” від політики.

Але навіть у такій ситуації для Зеленського це був хороший варіант: у разі їхньої поразки Зе нічого не втрачав, але у разі виграшу, отримував додаткових людей у президентську фракцію.

Цей прагматизм був дуже показовий з кількох причин.

По-перше, за таким же принципом “якщо можеш – роби” Зеленський і зараз обирає собі союзників, радників, помічників, міністрів тощо.

По-друге, спершу мало хто розгледів, але Зеленський показав: він не вважає, що “послуги” типу виграних округів, ставлять його у залежність від того, хто таку “послугу” зробив.

Він був переконаний, що це його партія, його бренд, його фракція, його депутати. Якщо хтось може допомогти – нехай. Тільки щоб цей хтось не втручався у керування країною, бо це уже його, Зеленського, територія.

Проблема полягала в тому, що ця “територія” давно поділена між кількома фінансово-промисловими групами, які вважають, що це не вони посягають на володіння Зеленського, а він – на їхні.

Спершу ці люди були готові посміхатись і без скарг купувати “300 швидких” чи квартири полоненим морякам. Але настав момент показувати силу.

Почалося все з перекроювання енергоринку чи захоплення впливу над “Центренерго”, але скоро дійшло і до публічної порки президента руками його ж фракції в Раді.

Згадати хоча б сагу про призначення міністром енергетики Юрія Вітренка, коли олігархи Ахметов і Коломойський почергово завалювали голосування “Слуги народу”. Президент двічі просив “свою” фракцію призначити міністра, а олігархи двічі принижували президента, показуючи, чиї насправді “слуги” сидять у Раді.

І Зеленському не було, як відповісти на таку зухвалість. Але й заходити у відкритий конфлікт з обома олігархічними групами він побоюється.

Справа в тому, що легітимність президента-коміка, а як наслідок – усієї нинішньої влади, тримається на високому особистому рейтингу Зеленського.

Відкрита війна зі “старими” олігархічними групами – це в першу чергу війна з їхніми медіа-імперіями. На що вони здатні в питанні знищення рейтингів і довіри, Зеленський може поцікавитись у таких людей, як, скажімо, Арсеній Яценюк чи Петро Порошенко, чиї антирейтинги уже який рік б’ють рекорди.

Для конструкції влади Зеленського такий хід подій був би катастрофою.

Тому президент воліє мирно співіснувати в межах зрозумілих домовленостей, коли він не втручається в бізнес, але натомість отримує роль медіатора, судді останньої інстанції.

Поки всі “заробляють” в рамках пристойності, влада не заважає, але коли хтось переходить межу, то, скажімо, Антимонопольний комітет забороняє компаніям Пінчука брати участь в тендерах “Укразалізниці”, ручний менеджмент Коломойського на “Центренерго” міняють на інший, а на компанії Ахметова накладають максимально дозволені штрафи.

Але це не оголошення війни, це спосіб окреслити рамку співжиття. Один із найближчих до Зеленського депутатів “СН” в розмові з УП окреслив цю надпозицію так:

“Оце зараз прийшли наші до Зеленського і кажуть, що на Ахметова є матеріали, щоб компанії покарати. А він каже: “Не називайте мені прізвищ. Байдуже хто: вчинив злочин – відповідає. Вони нам що, друзі?”.

Однак до останнього часу у Зеленського не було дієвого аргументу впливу, який міг би дієво повертати до тями тих, хто дозволяє собі заграватись.

Тому в реальному житті олігархи поводились не менш брутально, ніж у серіалі “Слуга народу”.

“Раніше доводилось постійно маневрувати, торгуватись. Бєня дзвонить і кричить, що виведе всіх своїх депутатів із фракції, розвалить монобільшість. Мусили домовлятись з Веревським, щоб у випадку чого завести “Довіру” в коаліцію. Тоді Бєню попускало”, – описує політичні баталії один із керівників президентської фракції.

“А тепер все легше. Зеленський почув, що Буткевич (власник мережі АТБ – УП) щось там хоче свою групу в “Слузі” скупити. Зе набрав Арахамію і попросив передати, що якщо той не перестане, то наступне засідання РНБО буде про АТБ. І все – як рукою зняло”, – додає співрозмовник.

Рада нацбезпеки на даному етапі стала для Зеленського інструментом, який дозволив окреслити “коридор можливостей”: або ми дружимо, або є ризик повторити долю Медведчука, якому судилось стати першим експонатом в музеї деолігархізації часів Зеленського.

Воно і зрозуміло. Як пояснював якось УП один із старожилів української політики, “з Медведчуком воювати краще, бо Коломойський за один ефір “Права на владу” може так опустити рейтинг, що всім каналам Медведчука треба місяць працювати цілодобово”.

Війна проти Медведчука і Порошенка

Наявність ворога у політиці не менш важлива за наявність союзників.

Завдяки присутності опонента політик окреслює своє позиціонування і закріплюється на своєму електоральному полі, нагнітаючи ненависть до суперника.

В ідеалі найкраще мати ворога із суттєвим антирейтингом, тоді навіть у найгіршій ситуації можна сказати, що “я, можливо, і не найкращий, але подивіться на інших”.

Саме такими ворогами для Зеленського стали Петро Порошенко та Віктор Медведчук. Оскільки Зеленський не хотів би розпочинати відкриту війну з олігархами “першого ешелону”, вибір ворогів впав саме на них.

Неминучість конфлікту нового президента із Порошенком-Медведчуком, як і конфронтаціі з Коломойським, була очевидною одразу після обрання Зеленського.

П’ятий президент є природним суперником для шостого. Зе!виборцю не треба пояснювати, чому Петро Олексійович – ворог. І навпаки.

Їхня війна почалася ще в 2017 році, коли Зеленський почав потрапляти у рейтинги і адміністрація Порошенка намагалася завадити виходу “Слуги народу” на 1+1.

Зрештою, точкою неповернення у відносинах між Порошенком і Зеленським стала виборча кампанія 2019 року.

Колишній комік всіма можливими способами атакував тодішню владу. Сатиричні жарти на концертах “Кварталу”, тролінг у “відосиках”, карикатури у серіалах робили свою роботу.

Натомість Порошенко і його штаб ледь не у відкриту запускали лозунги про “Зеленського наркомана” та “Зеленського – раба Коломойського”.

Після виборів Порошенко, як досвідчений політик, звиклий до подвійної гри, був готовий до ситуативного “перемир’я”. Але новий президент образ не забув. Досі.

Другий ворог Зеленського – один з лідерів “ОПЗЖ” і кум російського президента Віктор Медведчук. На відміну від Порошенка, Медведчук – набутий супротивник чинного президента.

У 2019 році кум Путіна в певному сенсі допомагав Зеленському перемогти Петра Олексійовича. У будь-якому разі, канали “112” та “NewsOne”, дуже компліментарно відгукувалися про Зеленського, подаючи його як останній шанс скинути Порошенка.

Одразу після виборів на каналах Козака-Медведчука маятник хитнувся в інший бік і медійна розправа почалась уже проти Зеленського.

Поки Володимир Зеленський плавно втрачав рейтинг, так само плавно він ріс у партій на двох крайніх електоральних флангах: на проросійському ОПЗЖ Медведчука-Льовочкіна, на проєвропейському – “Євросолідарність” Порошенка.

Обидві сили зі своїми медіа працювали на розколі суспільства, цементували ядерний електорат. Для обох однаково ворогом був Володимир Зеленський.

Аби переламати тенденцію до повної поляризації суспільства, де йому може і не знайтись місця, президент мусив вдатись до неочікуваних кроків. Зручні вороги були очевидні, потрібен був тільки інструмент. Ним стала Рада нацбезпеки і оборони.

Після запровадження санкцій проти Медведчука і близького до нього депутата Тараса Козака, всі чекали дзеркальних дій Зеленського щодо свого попередника. Навіть сам Порошенко був у настільки нервовій ситуації, що купився на фейк про санкції і переписав на себе телеканал “Прямий”.

За даними УП, правоохоронці зараз посилено працюють над тим, щоб довести причетність оточення Петра Олексійовича до бізнес-схем Медведчука. Якщо Зеленському вдасться пов’язати Порошенка і кума Путіна, він має шанс зірвати електоральний джек-пот.

У цьому випадку Зе вбиває двох зайців: задовольняє запит людей на боротьбу з олігархами, хай і не першого ешелону, та одночасно працює на виділення власного електорального ядра, якого у 2019 році у чинного президента не було.

Переслідування Порошенка – це фактично виконання Зеленським передвиборчої обіцянки своїм виборцям: “Весна прийде – саджати будемо”.

Атакою на Медведчука президент створює клопоти не лише проросійським силам – він вибиває у свого попередника можливість бути “найбільшим патріотом”. Це дозволяє працювати із прозахідним виборцем, велика частина якого не хоче голосувати за Порошенка.

Судячи з усього, Зеленський для походу на другий термін обрав для себе саме проєвропейську нішу, а отже не має іншого виходу, як посунути із неї Порошенка.

Кримінальні справи за картини і призначення не мають на патріотичного виборця жодного ефекту, крім втоми. Проте доведені факти про спільний бізнес з кумом а отже і самим Путіним можуть коштувати Порошенку підтримки.

***

У другому сезоні серіалу “Слуга народу” основні проблеми президента Голобородька починаються тоді, коли Україна отримує транш МВФ, але замість реформ гроші розтікаються до олігархів.

Президент лютує, але виявляється безсилим у вибудуваній олігархічно-клановій системи політичного життя.

“Поки ми з вами вірили, що справедливість є і безрезультатно намагалися її знайти, дехто привласнював собі ресурси, надра, стратегічні підприємства, трубопроводи і навіть, як виявилося, КСУ. Одним словом, усе, що погано лежить. Відновлення справедливості в Україні було однією з моїх ключових обіцянок. Кажуть, обіцяного чекають три роки. Ми почали трішки раніше”.

Ці слова Володимир Зеленський сказав нещодавно уже в якості реального президента у згаданому “деолігархізаційному” зверненні.

Події останніх тижнів ніби додали рішучості Зеленському. З кожним новим засіданням РНБО він робить усе сміливіші заяви, все несподіваніші події починають траплятись в країні.

То НАБУ садить літак із фігурантами справи “ПриватБанку”, то спецназом із боями з “Центренерго” виганяють лояльний до лідера “приватівців” менеджмент, то з’являється інформація, що в Офісі генпрокурора лежать і чекають підпису готові підозри на самого Коломойського.

У часі це збіглося із дуже недвозначним сигналом із Вашингтона, де держсекретар Блінкен особисто оголосив про візові санкції проти дніпровського олігарха. Хоч зазвичай це робиться тихо, без особливих попереджень чи оголошень.

“Найбільша проблема Зеленського зараз – це Коломойський. Тому що американці вже прямо кажуть, що Бєню доведеться притягати. Зеленський опиняється у розвилці: або з американцями рвати відносини, або доганяти Ігоря”, – описує ситуацію один із важковаговиків української політики.

Відкрита війна про Коломойського може і стане поворотною точкою політичного життя Зеленського.

Якщо до війни з Медведчуком і Порошенком додасться новий фронт імені Ігоря Валерійовича, виграти у такому протистоянні буде неймовірно складно.

Але якщо такий фронт не відкрити, шансів вижити ще менше.

 

Антиреформа за темниками від СБУ. Хто з депутатів подав правки від Баканова

УП, Олена Щербан, юристка і заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції

Наприкінці січня Верховна Рада зробила важливий крок до реформи Служби безпеки України. Депутати забрали в СБУ функції та підрозділи з боротьби з корупцією і організованою злочинністю та ліквідували можливість втручатися в економіку.

У той же день Рада проголосувала у першому читанні проєкт 3196-д  щодо реформування СБУ. Все це важливі кроки, однак вже зараз в Раді пробують ці новації відмінити.

Закон вказав, що невластиві функції залишаються за СБУ поки не запрацює Бюро економічної безпеки. В СБУ звісно вирішили скористатися паузою, щоб не лише повернути втрачений у законі функціонал, але й отримати нові невластиві повноваження і права.

Провалити реформу в Службі намагаються з минулого року. Коли в законопроєкті вперше з’явилися норми, які забирають у СБУ слідство, тобто можливість торгувати справами, в СБУ почали безжально критикувати реформу і навіть вказувати на причетність іноземних спецслужб до цих змін.

Ще раз: у самій СБУ вважають мало не державною зрадою спробу наблизити службу до найкращих практик країн НАТО.

Керівниця робочої групи щодо реформи в парламенті Мар’яна Безугла заявила про те, що на багатьох депутатів тиснуть і погрожують.

Після голосування проєкту в першому читанні в СБУ підготували детальні інструкції для депутатів про те, як саме закон треба змінити до другого читання, аби він влаштував службу. Ці інструкції і були опубліковані керівником робочої групи.

Як виявилося ряд народних депутатів не просто скориталися цими темниками від СБУ — вони скопіювали побажання СБУ під копірку та подали їх у вигляді поправок до комітету. Деякі навіть не полінувалися скопіювати не лише самі норми, а й підготовлені в СБУ вказівки та обгрунтування.

Ми вважаємо, що суспільство повинно знати депутатів, які замість громадян і виборців служать як виявилося Службі безпеки та її керівнику.

Всього до профільного безпекового комітету надійшло 2225 поправок. За нашими підрахунками, понад 500 поправок списані з темників СБУ.

Хто з депутатів спалився на правках з темника СБУ?

Найцікавіше, що ініціювали підготовлені в СБУ правки депутати з різних фракцій, в тому числі проросійських.

Серед тих, хто подав правки з темника СБУ депутат з фракції ОПЗЖ Григорій Мамка. Його також пов’язують з роботою на користь Григорія Суркіса.

Крім Мамки, поправки в підтримку СБУ від ОПЗЖ подав Анатолій Бурміч, який раніше був співробітником Служби безпеки. Щоправда, на відміну від колег, у поправках Бурміча змінений текст, але суть так само зводиться до продиктованого в СБУ бачення.

Раніше журналісти помічали керівника СБУ Івана Баканова разом з помічником президента Сергія Шефіра на дні народження Григорія Суркіса. За інформацією видання “Дзеркало тижня”, СБУ навіть намагалося пом’якшити санкції проти Віктора Медведчука.

З провладної фракції “Слуга народу” скопійовані від СБУ правки подав нардеп Олександр Качура, який раніше був помічений як керівник одного з осередків організації Медведчука “Український вибір”. Сам Качура попри наявність фотографій, де він одягнений в символіку організації кума Путіна, вказує, що став керівником осередку без свого відома. Тим не менш, Качура публічно виступає проти позбавлення СБУ невластивих функцій і під час голосування в парламенті навіть намагався збити поправки про позбавлення СБУ функцій з боротьби з корупцією.

Продиктовані в СБУ поправки подав також нардеп від “Слуги народу” Сергій Іонушас, якого колеги по парламенту називають близьким до голови СБУ Івана Баканова. Крім поправок Іонушас просуває в Раді законопроєкт щодо змін до Кримінального процесуального кодексу, які не передбачають позбавлення слідства СБУ, а навпаки посилюють слідчі повноваження, надаючи право СБУ забирати будь-які справи для розслідування. Законопроєкт Іонушаса має стати рятівною подушкою для СБУ. За розрахунком авторів у разі, якщо в Раді наберуться таки сміливості позбавити функцій слідства СБУ, то відсутність змін до Кримінального процесуального кодексу — профільного документу для слідчих, має цю функцію залишити.

Окрім Качури та Іонушаса, аналогічні поправки подали “слуги” Ірина Верещук та Олексій Ковальов.

Від групи “Довіра” поправки СБУ подав нардеп Генадій Вацак. Останній навіть при подачі поправок забув прибрати з тексту обґрунтувань слова про те, що такі поправки готувалися “за вказівкою голови СБУ”.

Від “Батьківщини” поправки згідно інструкцій СБУ подали Михайло Цимбалюк і Андрій Кожем’якін, який до роботи в парламенті був кадровим співробітником Служби та займав посади заступника голови СБУ, керував управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

Що ж пропонують в СБУ через ручних депутатів

Проголосований в першому читання законопроєкт щодо реформи СБУ далекий від ідеалу і правити його потрібно ретельно. Однак підготовлені в СБУ інструкції зводять спроби реформи до перетворення Служби на безконтрольного монстра.

Більшість поправок СБУ зводиться до повернення початкового тексту законопроєкту, який був підготовлений самою Службою та поданий президентом. Нагадаємо, що та версія законопроєкту була розкритикована як міжнародними партнерами, так експертами в Україні та громадянським суспільством.

Інструкції зводяться до залишення повноважень слідства на постійній основі або ж пролонгації його здійснення до 2030 року. Хоча саме позбавлення СБУ слідства є ключовим індикатором реформи і тим, що відповідає кращим практикам країн НАТО.

Пропонують в СБУ також залишити повністю функціонал із боротьби з організованою злочинністю, просто переклавши ці повноваження на підрозділи контррозвідки.

Не бажають в СБУ і скорочення штату, тому замість визначених наразі в законопроєкті 17 тисяч посад, пропонують залишити 20 тисяч посад і проводити таке скорочення не 3 роки, а цілих 7. Також в СБУ бажають залишити в структурі всі допоміжні організації, на кшталт санаторіїв та підприємств, хоча виступають проти входження цих закладів до загальної чисельності служби. Тобто за таких правок штат Служби залишатиметься роздутим.

Цікаво, що в СБУ хочуть також зберегти двох перших заступників в голови, а також залишити за головою Служби ключові повноваження щодо організації внутрішнього контролю в службі і затверджувати організаційну структуру. Зараз в законопроєкті ці повноваження залишаються за президентом.

Тут ми описали лише частину шкідливих поправок, щодо яких є чіткі докази їх підготовки в СБУ. Проте законопроєкт містить ще сотні інших сумнівних правок.

Усі ці пропозиції ніщо інше як спроба взагалі нівелювати будь-які оновлення СБУ та зірвати реформу. Очевидно, однією з цілей цих поправок під копірку є свідоме затягування та навіть зрив голосування.

Найгірше, що ціною ручного керування СБУ депутатами може стати зрив євроатлантичної інтеграції України. Бо саме справжня реформа СБУ допоможе пришвидшити рух України до НАТО, як заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у розмові з президентом Зеленським 25 лютого цього року. Однак, замість просування такої інтеграції, яка сприятиме більш ефективному обміну розвідданими СБУ зі службами країн Альянсу,  ключове безпекове відомство держави руками депутатів в тому числі із проросійських політичних сил, намагається її зірвати.

Олена Щербан, Центр протидії корупції, для УП

 

Оборона Британії-2030: протистояти Росії, зміцнювати Україну

18.03.2021, Укрінформ

У Лондоні представили новий стратегічний документ

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон представив 16 березня у британському парламенті важливий стратегічний, програмний документ: «Глобальна Британія в епоху конкуренції. Комплексний огляд безпеки, оборони, розвитку і зовнішньої політики». Ідеться про бачення британської політики і світових процесів у цих сферах до 2030 року з визначенням конкретних заходів і дій до 2025-го.

Огляд є всеохопним, складним за структурою і змістом, великим за обсягом – 114 сторінок. Документ визначає роль і місце Британії у глобальному світі, євроатлантичному регіоні на тлі стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами, союзниками з НАТО, країнами Євросоюзу й підтримки територіальної цілісності та обороноздатності України.

Серед країн світу найбільше в тексті згадуються США, Російська Федерація і Китай – більш як 10 разів кожна. Україна згадується тричі, власне, як і Франція та Північна Корея.

Як відзначив британський прем’єр, цей огляд є найбільш повним і комплексним в історії держави після холодної війни і першим після виходу Британії з ЄС.

«Сполучене Королівство є європейською країною з глобальними інтересами та відкритою економікою. Ми є морською торговельною нацією з великою діаспорою», – окреслює уряд королівства глобальну сутність британської нації на території власного острова та у світі.

Таке бачення не є новим, але йому додає актуальності нинішній статус Великої Британії як країни після Brexit, вільної від зобов’язань у рамках Євросоюзу, але найбільшого в Європі союзника у військово-політичному блоці НАТО.

НАЙБІЛЬША СИЛА В ЄВРОПІ ПІД ПАРАСОЛЬКОЮ АЛЬЯНСУ

Вихід Лондона з ЄС не означає відмову країни від відповідальності за безпеку та оборону на Європейському континенті. Скоріше – навпаки.

Новий стратегічний документ відзначає, що «європейські сусіди й союзники залишаються найбільш життєво важливими партнерами», а Британія «залишатиметься найбільшим самостійним контриб’ютором безпеки в євроатлантичному просторі до 2030 року». Принаймні на такі середньострокові часові рамки поширюються оцінки і планування, враховані в огляді.

Головні завдання – традиційні: захист разом із партнерами спільних цінностей, протидія спільним загрозам, посилення стійкості до загроз у сусідньому європейському регіоні, а також спільні зусилля у боротьбі проти кліматичних змін та за збереження біологічного розмаїття.

Серед найбільших європейських партнерів Британія, природно, називає Францію і Німеччину.

Окрім самостійної ролі у сфері європейської безпеки та оборони, Британія вкотре підтверджує свою вагому роль як першої в Європі й другої після США військової сили під колективною парасолькою Північноатлантичного альянсу.

В огляді нагадується, що Сполучене Королівство витрачає на оборону 2,2% ВВП і є найбільшим у Європі донором НАТО за цим показником. Упродовж наступних років оборонний бюджет країни отримає додатково 24 млрд фунтів, серед яких 3 млрд щорічно виділятимуться на органи розвідки, які вважаються одними з найкращих у світі.

КОРОЛІВСТВО НАРОЩУЄ ЯДЕРНИЙ ПОТЕНЦІАЛ

В огляді окремо представлено спроможності Британії з ядерного стримування в інтересах власної нації, а також НАТО і Європи.

У 2010 році уряд вирішив зменшити кількість ядерних боєприпасів із 225, які були на той час, до 180 – станом на середину 2020-х. Однак нині оцінка безпекового середовища, зростання технологічних і доктринальних загроз потребують ядерного арсеналу на рівні до 260 боєголовок. Тобто держава не лише не зменшує, а нарощує ядерну потужність.

Реакція Москви на це не забарилася. У Кремлі вже заявили, що рішення Лондона збільшити кількість ядерних боєзарядів «шкодить міжнародній стабільності й стратегічній безпеці».

Натомість Франція заявила, що поважає таке суверенне рішення Британії і підтримала стратегічного союзника в умовах загострення безпекових загроз.

США – БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИЙ СОЮЗНИК

Цей розділ документа не несе нових сигналів, адже стратегічне партнерство між Лондоном і Вашингтоном на всіх рівнях та в усіх сферах є запорукою стабільності по обидва боки Атлантики й у світі.

У Британії визнають, що США залишатимуться економічною, військовою і дипломатичною наддержавою і найважливішим стратегічним союзником, найбільшим торговельним партнером зі щорічним обсягом товарообігу 230 млрд фунтів.

«Ми співпрацюємо на безпрецедентному рівні. Ідеться про всі питання у сферах оборони, розвідки, кіберспроможностей, боротьби з тероризмом, співробітництво у сфері ядерної зброї – усе це зміцнює партнерство і безпеку між Британією й США та зберігає життя людей», – переконані в Лондоні.

У стратегічному баченні британського уряду відзначається намір продовжувати таке співробітництво, у тому числі в протистоянні головним загрозам євроатлантичній і глобальній безпеці.

РОСІЯ – ГОЛОВНА ЗАГРОЗА

Про це стратегічний документ уряду Великої Британії згадує декілька разів, відкрито називаючи речі своїми іменами.

«Євроатлантичний регіон залишатиметься надзвичайно важливим для безпеки і процвітання Сполученого Королівства. Партнерство поза європейським сусідством також буде важливим. Росія залишатиметься найбільш гострою прямою загрозою Великій Британії», – зазначено в документі.

Окрім цього, Лондон вказує на найбільшу загрозу, яку становить РФ для НАТО, де Британія бачить свою головну роль у протистоянні традиційним і гібридним загрозам, які виходять насамперед від Росії. Для цього Сполучене Королівство консолідуватиме колективну відповідь Заходу з поєднанням військових, розвідувальних і дипломатичних зусиль.

У стратегічному документі Британія окремо нагадує світові про відповідальність саме держави Росія за застосування хімічної зброї у Солсбері три роки тому.

Окрім цього, Лондон ставить Росію в один ряд із Іраном та Північною Кореєю як країнами, що порушують міжнародно-правовий режим контролю за розповсюдженням озброєнь.

КИТАЙ – СИЛЬНИЙ КОНКУРЕНТ, АЛЕ НЕ ВОРОГ

Серед головних занепокоєнь Британії в сучасному й майбутньому глобальному світі – традиційно визначено й Китай. Але риторика Лондона про Піднебесну стриманіша, ніж щодо агресивної й насправді ворожої Заходу Росії.

Китай оцінюється як сильний і важливий геополітичний конкурент, який стає більш рішучим та є джерелом викликів (але не головної загрози). Особливо це стосується активності КНР в Індо-Тихоокеанському регіоні.

«Китай є системним конкурентом. Зростаюча могутність і міжнародна рішучість Китаю можуть стати найбільш значущим геополітичним чинником у 2020-х роках», – визнають експерти британського уряду

Водночас у Лондоні прагнуть адаптуватися до зростання впливу Пекіна у світі, у тому числі через краще розуміння прагнень китайського народу, розвитку позитивних відносин з Пекіном у сферах торгівлі, інвестицій, спільному подоланні транснаціональних викликів із кліматичних змін.

При цьому в документі застерігають від загроз, які становить авторитарна китайська держава для відкритої економіки, цінностей, добробуту і безпеки британських громадян.

«Китай становить найбільшу загрозу… для економічної безпеки Сполученого Королівства», – визнає Лондон.

Окремо в стратегії британського уряду згадується про масштабні політичні та дипломатичні зусилля й фінансові вливання Китаю, а також Росії у глобальні культурні проєкти та проведення інформаційних операцій проти відкритих демократичних суспільств.

Як відомо, РФ виступає головним гібридним агресором з поширення фейків і дезінформації. А Китай більш відомий як світовий хакер і постачальник людських ресурсів для повзучого поширення свого впливу в усіх регіонах світу. І Лондон про це попереджає.

УКРАЇНА: ПІДТРИМКА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ ТА РОЗБУДОВА ЗС

«Ми також підтримуватимемо інші країни на теренах Східноєвропейського сусідства та поза ним заради посилення стійкості до загроз. Це включає Україну, де ми продовжуватимемо розбудову спроможностей її Збройних Сил», – констатує Британія у стратегічному документі.

Відносини між двома державами розвиватимуться в дусі підписаної 8 жовтня 2020 року Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Цей амбітний документ був розроблений і підписаний у рекордні для міжнародної дипломатичної практики терміни. Угода підтвердила та надала подальшого політичного поштовху двосторонньому співробітництву між Києвом і Лондоном у секторі безпеки та оборони, включаючи військову та військово-технічну співпрацю.

У 2015 році Велика Британія розпочала на прохання уряду України місію Orbital. У рамках цієї місії в Україну прибули понад 2,5 тис. британських військових. За цією програмою їхні інструктори підготували близько 20 тис. військовослужбовців Збройних сил України. Сьогодні вони застосовують отриману за стандартами НАТО військову та спеціальну підготовку на передовій у російсько-українській війні.

Нині Британія як потужна світова морська держава виступає у форпості міжнародної підтримки з розбудови та реформування Військово-морських сил ЗС України. Британська промисловість спроєктує нові ракетні катери й сучасне ракетне та артилерійське озброєння для них – спеціально для потреб українських ВМС.

Велика Британія виступає одним із рішучих адвокатів України, її територіальної цілісності у форматі ОБСЄ, про що окремо вказано у стратегічному огляді оборони та зовнішньої політики Сполученого Королівства. (Андрій Лавренюк, Страсбург)

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 262

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua