Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 19.01.2022

Інформаційний резонанс доби: 19.01.2022

На сході України зберігається «тиша»

20.01.2022 07:11

Минулої доби, 19 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зберігався режим тиші.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

«Упродовж минулої доби, 19 січня, та станом на 7 годину ранку поточної доби з боку російсько-окупаційних військ порушень режиму припинення вогню не зафіксовано», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

ОБСЄ за добу зафіксувала 58 порушень перемир’я на сході України

20.01.2022 03:18

СММ ОБСЄ зафіксувала протягом минулої доби 14 порушень режиму припинення вогню у Донецькій області та 44 порушення на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 12/2022, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 19 січня.

“У Донецькій області Місія зафіксувала 14 порушень режиму припинення вогню, зокрема 4 вибухи невизначеного походження”, – йдеться у звіті.

Більшість порушень сталися в районах на північ від н. п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька) та південний захід від н. п. Світлодарськ (підконтрольний урядові, 57 км на північний схід від Донецька).

За попередній звітний період в цій області було зафіксовано 232 порушення режиму припинення вогню (деякі також поблизу Широкиного).

“У Луганській області СММ зафіксувала 44 порушення режиму припинення вогню, які сталися на північний схід від ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська)”, – повідомили в Місії ОБСЄ.

Як відомо, за попередній звітний період на Луганщині було зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню, одне з яких також сталося біля ділянки розведення в районі Золотого.

 

Україна представить у ЄСПЛ докази порушень Росією прав людини в ОРДЛО

19.01.2022 13:55

Україна представить у Європейському суді з прав людини докази причетності Російської Федерації до порушень прав людини на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у публікації заступника міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерії Коломієць на сайті видання “Європейська правда”, повідомляє Міністерство юстиції.

“26 січня делегації України та Королівства Нідерландів зустрінуться з представниками РФ у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі (Французька Республіка) на слуханнях щодо прийнятності міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії” (за заявами № 8019/16, 43800/14 та 28525/20). Неофіційно її називають “справою щодо Донбасу”, і стосується вона порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей”, – ідеться у повідомленні.

Мета української сторони – притягнути РФ до відповідальності за масові порушення прав людини на сході України та “зупинити ці порушення, наскільки це можливо”. До того ж, рішення ЄСПЛ у цій справі матиме не лише юридичні наслідки для Росії.

“Воно може бути використане для дипломатичного тиску на країну-агресора, для запровадження додаткових санкцій різного рівня. Воно дасть Україні потужну зброю для подальших переговорів із нашими міжнародними партнерами, а також для доведення відповідальності РФ щодо порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях України і, як наслідок, виплати агресором відшкодування тим, чиї права були порушені. Причому йдеться про відшкодування як у межах міждержавної заяви, так і в межах численних індивідуальних заяв щодо подій на Донбасі”, – зауважила Коломієць.

За її словами, етап визначення прийнятності справи є важливим, адже після цього Європейський суд зможе перейти до розгляду по суті заяв щодо злочинів Росії проти прав людини на сході України та заяви Королівства Нідерланди щодо збиття у липні 2014 року пасажирського літака компанії Malaysia Airlines MH17 та загибелі 298 осіб.

Українська сторона подала до ЄСПЛ тисячі сторінок і величезні обсяги відео-, аудіо- та інших доказів, які спростовують та розбивають вщент твердження російської пропаганди.

За словами Коломієць, Україна готова відстоювати свою позицію.

“Ми будемо доводити існування так званої “адміністративної практики” Російської Федерації щодо порушень Конвенції з прав людини та Протоколів до неї протягом усього періоду окупації частини території Донецької та Луганської областей починаючи з квітня 2014 року. Україна представить факти на підтвердження того, що Російська Федерація була безпосередньо залучена до окупації цієї території нашої держави та до порушень прав людини на ній. Ми представимо докази здійснення Російською Федерацією фактичного контролю (або, мовою Ради Європи, “ефективного контролю”) на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей починаючи з квітня 2014 року. Понад те, ми доведемо, що окупація частини Донбасу має прямий зв’язок з окупацією Росією Кримського півострова” – наголосила заступник міністра юстиції.

Після проведення усних слухань ЄСПЛ визнає справу прийнятною та перейде до розгляду скарги України по суті.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) переніс слухання у справі України та Нідерландів проти Росії з 24 листопада 2021 року на 26 січня 2022 року.

 

Донька політв’язня Приходька заявила, що її батька «тихо вбивають» у Росії

19.01.2022 16:44

Донька засудженого політв’язня, кримського проукраїнського активіста Олега Приходька Наталія Швецова повідомила, що в російській колонії її батькові не дають жодних ліків, які він має приймати. А також, що його катували.

Про це пише «Крим.Реалії», повідомляє Укрінформ.

«Вчора (18 січня – КР) ми були у батька, нам дали короткострокове побачення на три години. Батько виглядає дуже погано, він дуже одутий. Йому не дають жодних ліків, які він має приймати. Ні для шлунку, ні для сечостатевої системи. Ноги набрякли також», – цитує «Крим.Реалії» слова доньки Приходька.

За її словами, коли з Ростова-на-Дону батька етапували до Владимира, то у 7-й колонії його «катували струмом, обливали водою, тримали із загнутими руками в наручниках».

Швецова розповіла, що від її батька домагалися, щоб він відмовився від своєї ідеології. «Йому нав’язували під диктовку, що він воював у якихось гарячих точках, про які вони йому скажуть. Після приїзду його тримали на карантині. Коли в одиночній камері він сидів, виходить, він заснув сидячи і його знову відправили у карцер. Тобто там знущаються по-повній. Його просто тихо вбивають», – заявила донька.

Вона повідомила, що батькові відправляли ліки, але їх йому не передали і нічого не дали замість відправлених препаратів.

При цьому лікар у відповідь на скарги Приходька повідомив, що у нього «все гаразд».

За словами Швецової, у своїх листах батько нічого не повідомляв про стан свого здоров’я, бо листування могли заборонити.

Дочка боїться за життя свого батька і наводить його слова: «Мене вбивають, я звідси не вийду. Навіть мого тіла вам не віддадуть».

Раніше Укрінформ повідомляв, що український політв’язень Олег Приходько утримується у в’язниці для особливо небезпечних злочинців у Владимирській області (РФ), перебуває у повній інформаційній ізоляції, з ним жорстоко поводяться. Протягом тривалого часу він не отримує листи і медикаменти, що йому надсилаються.

Нагадаємо, 9 жовтня 2019 року в тимчасово окупованому Криму силовики затримали Олега Приходька, залишили його на всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гаражі, де знайшли вибухівку.

Приходька заарештували та звинуватили у підготовці до терористичного акту та незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше до нього додалися «незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення чи носіння вибухових речовин чи вибухівки» та планування вибуху у будівлі генконсульства РФ у Львові.

3 березня 2021 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону Приходька засудили до 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в’язниці та виплатою штрафу в розмірі 110 тис. рублів ($1,5 тис.) .

16 квітня сторона обвинувачення подала апеляцію на рішення Південного окружного військового суду м. Ростов-на-Дону з метою збільшення Приходьку терміну позбавлення волі з 5 років до 11-ти.

17 травня 2021 року російський апеляційний суд залишив чинним вирок Приходьку – п’ять років колонії суворого режиму.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав його політичним в’язнем.

 

Ветерани просять допомогти зібрати €2 мільйони на ін’єкцію для сина побратима

19.01.2022 12:51

У Миколаєві ветерани АТО/ООС просять усіх небайдужих допомогти зібрати 2 мільйони євро на ін’єкцію, яка врятує життя трирічній дитині їхнього побратима.

Відповідне відео розміщене у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ми, ветерани російсько-української війни, в різний час відстоювали незалежність на сході України. Щасливе майбутнє наших дітей у вільній країні спонукало нас взяти до рук зброю та піти на війну. Нам доводилось бачити смерть і часто прикривати спину один одному. Відтоді бойове братерство стало невід’ємною частиною нашого життя, а щасливе майбутнє наших дітей — його незмінною цінністю. Так сталося, що життя сина нашого побратима – ветерана 79-ї десантно-штурмової бригади Дмитра Жадана під загрозою», – повідомив кіборг, начальник управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Миколаївської міської ради Олександр Терещенко.

Зазначається, що хлопчику діагностували рідкісне захворювання — спинальну м’язову атрофію. Врятувати дитину може лише препарат Zolgensma, вартість якого складає 2 млн євро.

“Зібрати таку суму самотужки родина Дмитра немає жодної можливості. Але коли ми разом, нічого неможливого не існує. Часу обмаль. Проте я вірю, що ми зможемо зберегти життя найдорожчої людини нашого побратима”, — впевнений ветеран.

Тут же опубліковано банківські реквізити, куди можна перераховувати кошти.

Zolgensma – перший препарат генної терапії, який у 2019 році представила швейцарська фармкомпанія Novartis. Він підходить для пацієнтів з усіма формами та типами СМА. Препарат вводиться внутрішньовенно, процес займає близько години. Це одноразове лікування.

Серед українських організацій найдовше проблемою лікування СМА опікується фонд «Діти зі СМА», створений у 2004 році у Харкові. Нині з проблемою також працює рух «Діти, ми встигнемо».

 

Одесита, який був начальником “розвідки” бойовиків, засудили до 8 років

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 14:52. УП

Двох громадян України засудили за діяльність на боці терористичної організації “ДНР”: одесита – до 8 років, донеччанина – до 5 років позбавлення волі.

Джерело: Державна прикордонна служба України, Офіс генерального прокурора

Деталі: Перший громадянин України був у лавах бойовиків із 05.08.2014 року до 30.03.2017 року,

4 серпня 2014 року він виїхав з Одеси до Донецька, де увійшов до одного з підрозділів терористичної організації “ДНР”, “керуючись особистими переконаннями” і підтримуючи сепаратистські настрої. Він мав військову підготовку: проходив строкову службу в аеромобільних військах ЗСУ у 2007-2008 роках.

На окупованих територіях одесит супроводжував військову техніку та керівників незаконних військових формувань т.зв. “ДНР” та “ЛНР”, в тому числі керівництва підрозділів збройних сил РФ, по населених пунктах Донецької та Луганської областей.

Згодом він входив в особисту охорону одного з керівників терористичної організації.

З травня 2016 року чоловік очолював “розвідку” бойовиків.

Згодом він написав рапорт на звільнення та відправився до Москви, звідки поїхав в Одесу.

Одесита у квітні 2017 року затримали прикордонники Сумського загону в пункті контролю для залізничного сполучення “Конотоп”, коли той намагався потрапити в Україну потягом Москва-Одеса.

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав одесита винним за ч. 1 ст. 2583 ККУ “Створення терористичної групи чи терористичної організації”, – і засудив його до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна, крім житла. Крім того, обвинувачений має сплатити на користь держави витрати на проведення судової портретної експертизи в сумі 989 гривень 60 копійок.

Ще один громадянин України, уродженець Донецька, з 2018 року до вересня 2021 року брав участь у діяльності одного з незаконних збройних формувань т.зв. “ДНР”.

Він ніс бойові чергування, брав участь у проведенні військової, стройової та фізичної підготовки структурного підрозділу терористичної організації.

У листопаді 2021 року йому повідомлено про підозру та обрано  запобіжний захід – тримання під вартою.

Суд визнав цього чоловіка винним в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України) і засудив до 5 років позбавлення волі.

 

Суд дозволив затримали обвинуваченого у справі катівні “Ізоляція” Бражнікова 

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 15:41  УП

Оболонський райсуд Києва дозволив затримати та оголосити у міжнародний розшук обвинуваченого у справі про катування у в’язниці “Ізоляція” Євгена Бражнікова, який переїхав до Франції.

Джерело: “Ґрати”

Деталі: Суд задовольнив клопотання прокуратури про арешт Бражникова для приводу в суду.

Захист Бражнікова просив суд дозволити брати участь у процесі через відеоконференцію із французького суду, але їм відмовили.

Торік, наприкінці листопада, Бражніков виїхав з України і попросив притулку у Франції. Своє прохання він мотивував кримінальним переслідуванням проти нього на батьківщині.

Що передувало: Журналіст Станіслав Асєєв, якого звільнили з полону ОРДО за обміном 29 грудня 2019 року, заявив, що інший звільнений того ж дня, Євген Бражніков, знущався з українських в’язнів у донецькій спецв’язниці “Ізоляція”.

Бражніков заперечує всі звинувачення і заявляє, що був таким же полоненим “Ізоляції”, як і дев’ятеро потерпілих, які дали свідчення проти нього.

Передісторія:

Бражніков повернувся в Україну у межах обміну полоненими у грудні 2019 року. Він колишній працівник міліції.

Чоловіка затримали у 2016 році та утримували в “Ізоляції” за підозрою у нібито підготовці вбивства ексочільника самопроголошеної “ДНР” Олександра Захарченка.

 

В Україні з початку року зафіксували близько 200 фейкових повідомлень про підготовку теракту

19.01.2022 18:49

Від початку 2022 року в Україні зафіксовано 184 неправдивих повідомлення про готування терористичного акту.

Про це повідомив Укрінформу речник СБУ Артем Дехтяренко.

За його словами, у кожному випадку здійснюється перевірка об’єкта можливого мінуваннясилами органів Національної поліції, з проведенням евакуації та обстеженням на наявність вибухових пристроїв. У 2021-2022 роках жодне з повідомлень про мінування не підтвердилось, сказав він.

Дехтяренко уточнив, що алгоритм пошуку зловмисника залежить від кожного конкретного випадку і включає як оперативні, так і технічні заходи.

Повідомлення про мінування/теракти надходять на електронні поштові скриньки СБУ, Нацполіції та безпосередньо об’єктів терористичних посягань. “Зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цим вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслані користувачами інтернету, які знаходяться на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької й Луганської областей”, – сказав речник.

Дехтяренко додав, що упродовж 2021 року зафіксовано понад 1100 завідомо неправдивих анонімних повідомлень терористичного характеру. Найбільша кількість повідомлень стосувалась мінувань об’єктів у Києві, Харківській, Запорізькій, Одеській областях, здебільшого із використанням електронної пошти.

У 2021 році встановлено близько 300 осіб, які здійснили мінування за допомогою телефону та електронної пошти, уточнив він.

Як повідомлялося, 18 січня у Києві на колцентр СБУ надійшло повідомлення про замінування орієнтовно 46 шкіл, правоохоронці проводили перевірку цієї інформації.

 

У 2021 році силовики викрили 300 “мінерів”: найчастіше погрожують з пост-СРСР і ОРДЛО

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 18:53. УП

За 2021 рік українські правоохоронці зафіксували понад 1100 неправдивих анонімних повідомлень про мінування, було встановлено особи понад 300 “мінерів”. СБУ нагадує, що всіх їх чекає кримінальна відповідальність.

Джерело: речник СБУ Артем Дехтяренко у коментарі УП

Деталі: За даними СБУ, впродовж 2021 року було зафіксовано понад 1100 завідомо неправдивих анонімних повідомлень терористичного характеру. Найбільша кількість – стосувалась “мінувань” об’єктів у Києві, Харківській, Запорізькій, Одеській областях, здебільшого із використанням електронної пошти.

Від початку цього року силовики зафіксували 184 неправдивих повідомлення про готування терористичного акту.

Дехтяренко пояснює, що у кожному випадку обов’язково здійснюється перевірка об’єкта можливого мінування силами органів Нацполіції, з проведенням евакуації та обстеження на наявність вибухових пристроїв. У 2021-2022 роках жодне з повідомлень про мінування не підтвердилось.

Алгоритм пошуку зловмисника залежить від кожного конкретного випадку і включає як оперативні, так і технічні заходи.

Повідомлення про мінування/теракти надходять на електронні поштові скриньки СБУ, Національної поліції та безпосередньо об’єктів терористичних посягань.

За словами речника СБУ, зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цим, вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслані користувачами інтернету, які перебувають на території суміжних пострадянських країн (за даними УП – Росія і Білорусь–ред.) або на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

У 2021 році було встановлено близько 300 осіб, які здійснили “мінування” за допомогою телефону та електронної пошти.

Пряма мова: “СБУ вкотре нагадує, що “анонімні терористи” будуть встановлені та притягнуті до кримінальної відповідальності за такими статтями Кримінального кодексу України:

ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) карається позбавленням волі від 2 до 6 років, а за повторний такий дзвінок може бути засуджено на термін від 4 до 8 років;

за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) у разі загрози вчинення вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя та здоров’я людей або настання інших тяжких наслідків, карається позбавленням волі на строк від  5 до 10 років з конфіскацією майна, за повторну таку дію – від 7 до 12 років з конфіскацією майна”.

Українська правда

 

В МЗС відреагували на слова міністра уряду Словаччини про “шкідливі” санкції проти РФ

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 19:10. УП

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що вважають неприйнятними  заяви міністра економіки Словаччини Ріхарда Суліка щодо доцільності продовження санкцій проти РФ, оскільки вони ставлять під сумнів територіальну цілісність України.

Про це у коментарі “Європейській правді” сказав речник МЗС Олег Ніколенко.

“Прикро, що урядовець дружньої нам держави, з якою у нас високий рівень відносин, демонструє викривлене сприйняття реальності в частині приналежності Криму і розуміння накладених на Російську Федерацію санкцій. Розмови про повернення до business as usual з РФ, яка грубо порушила міжнародне право, захопивши силою Крим і розпочавши збройну агресію на Донбасі, лише пропагують безкарність і заохочують Росію до подальшої агресії”, – наголосив він.

Олег Ніколенко зауважив, що слова Ріхарда Суліка дисонують із офіційною позицією Словаччини та консолідованою позицією ЄС в контексті протидії російській агресії проти України.

“Вимагаємо публічного спростування паном міністром своїх висловлювань, які не сприяють розвитку дружніх українсько-словацьких відносин”, – додав він.

Нагадаємо, міністр економіки Словаччини Ріхард Сулік поставив під питання доцільність економічних санкцій ЄС проти Росії за агресію проти України.

Нещодавно ЄС вчергове на пів року продовжив економічні санкції проти РФ – до 31 липня.

 

Гармаш вважає, що мета Путіна – не повномасштабна війна, а прямий діалог Києва з ОРДЛО

19.01.2022 18:51

Метою Володимира Путіна є не повномасштабна війна з Україною, а досягнення прямого діалогу Києва з окупантами в Донецьку та Луганську.

При цьому щоб тримати Україну та Захід у напрузі, росіяни використовують різні методи нагнітання ситуації, один з останніх — інформація про нібито вирушення до РФ сімей російських дипломатів, які працюють в Україні. Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу “Дом” висловив Сергій Гармаш, представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) у складі української делегації у Тристоронній контактній групі.

Він вважає, що Кремль не має бажання переводити конфлікт на Донбасі у повномасштабну війну.

“Поставимо собі сакральне питання: чи хочуть руські війни? Чи хоче народ Росії після Другої світової війни повномасштабного наступу на Україну? Я думаю, що ні. І думаю, що Путін чудово це розуміє. Тому одна справа, коли там ненавидять Україну і хочуть, щоб було здійснено якусь військову операцію за прикладом Афганістану. Таке можливо, бо є такі настрої. А ось повномасштабного наступу по всій довжині кордону, мені здається, Росія не хоче. Тому що Путіну буде дуже складно пояснити своєму народу, з ким він воює”, — сказав Гармаш.

Крім того, повномасштабний наступ — це й серйозні втрати, які також доведеться пояснювати росіянам.

На думку Гармаша, на цьому етапі завдання Москви — тримати Україну та Захід у напрузі. І тому використовують різні методи. Один з останніх — інформація про вирушення до РФ сімей російських дипломатів, які працюють в Україні.

“Виїжджають не дипломати, а вивезли членів їхніх сімей. І коли Москву запитують, чи вивозите ви дипломатів, вона чесно каже: дипломати всі працюють. А членів сімей можуть вивезти й просто для того, щоб нагнітати ситуацію, чим Москва вже займається. І Путін відверто сказав на колегії МЗС РФ, що наше завдання — нагнітати ситуацію, тримати в напрузі Захід. Ось це, на мою думку, і відбувається”, — прокоментував він.

А головна мета Кремля, на його думку, — досягти прямого діалогу Києва з Донецьком та Луганськом.

“Мені здається, головна мета Росії зараз така. Росії не потрібно вимагати від НАТО, щоб воно не прийшло до України. Росії достатньо домогтися від Києва прямого діалогу з Донецьком та Луганськом, запровадити “ДНР” та “ЛНР” з особливим статусом у наш політичний простір і через них керувати Україною. І тоді тут не буде ні НАТО, ні якихось НАТОвських навчань, нічого”, — вважає представник ОРДЛО від України в ТКГ.

Не на користь сценарію повномасштабної війни вказує і характер самого президента Росії.

“20 років перебування при владі Путіна показали, що ця людина загалом боягуз. Він ніколи не пішов на прямий конфлікт. Навіть війна в Грузії у 2008 році була за президента Медведєва, тобто Путін не поніс би відповідальності. Колишній президент Франції Олланд у своїх мемуарах описує Мінський процес, і він чітко вказав, що Путін не нападає, він відгризає потроху, нацьковуючи своїх прихильників та противників, підвищуючи ставки, щоб отримати на переговорах плюси”, — схарактеризував Гармаш.

І в нинішній ситуації, на його думку, Путін також “діятиме чужими руками”.

“Тобто на нас чекає конфронтація на Донбасі, конфронтація нібито “республік” з Києвом, за яку на Путіна не будуть накладені заплановані санкції. Він помститься цим Заходу. І, на його думку, це має стати тригером внутрішніх дестабілізаційних процесів, заворушень і, можливо, навіть повалення влади. Ось до цього треба готуватися”, — зазначив представник ОРДЛО від України у ТКГ.

Гармаш повідомив, що наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться 26 січня, на якому варто слідкувати як за поведінкою російської сторони, так і за вимогами Заходу до сторін конфлікту.

Як повідомлялося, минулого тижня відбулася низка дипломатичних заходів між США і Росією, а також в рамках НАТО і ОБСЄ, під час яких Захід висловив несприйняття російського ультиматуму, що міститься у представлених РФ “проєктах договорів” про “гарантії безпеки” для РФ з боку США і НАТО. Росія заявила, що чекає на письмову відповідь на свої пропозиції, та продовжує погрожувати “військовими заходами”.

Це відбувається на фоні продовження концентрації російських військ на кордонах України та, зокрема, їх перекиданням на територію Білорусі під приводом проведення спільних “навчань”.

 

Україна закликала ООН використати свій мандат, аби уникнути найгіршого сценарію агресії РФ

19.01.2022 22:12

Генеральна Асамблея ООН має повною мірою використати свій мандат щодо дотримання миру і безпеки, щоб уникнути найгіршого сценарію в умовах розгортання російських військ біля кодонів України.

Про це йдеться в заяві української делегації, яку оголосив на неформальному зібранні Генасамблеї з нагоди доповіді голови ГА про пріоритети роботи 76-ї сесії заявив заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко.

Він зазначив, що через місяць минає восьма річниця російської агресії проти України. «Замість того, аби відповідати на заклики міжнародної спільноти, Росія вирішила посилити військові загрози та небезпеку», – сказав він.

За цих обставин спроби Росії піднести себе як «жертву», що потребує «гарантій безпеки», видаються надзвичайно цинічними, додав Вітренко.

Категоричні вимоги Росії, за його словами, не можуть бути прийняті. Україна як незалежна європейська держава має суверенне право обирати власні заходи безпеки, підкреслив він. Відправною точкою для будь-якої дискусії щодо гарантій безпеки в євроатлантичному регіоні має бути деескалація Росією ситуації на кордонах України та її вихід з Донбасу та Криму.

Вітренко закликав голову Генасамблеї ООН Абдуллу Шахіда забезпечити, щоб ГА повною мірою використала свій мандат щодо підтримання міжнародного миру та безпеки, аби уникнути найгіршого сценарію.

Як повідомлялося, минулого тижня відбулася низка дипломатичних заходів між США і Росією, а також в рамках НАТО та ОБСЄ, під час яких Захід висловив несприйняття російського ультиматуму, що міститься у представлених РФ «проєктах договорів» про гарантії безпеки для РФ з боку США і НАТО. Росія заявила, що чекає на письмову відповідь на свої пропозиції, та продовжує погрожувати «військовими заходами».

Це відбувається на фоні продовження концентрації російських військ на кордонах України та, зокрема, їх перекиданням на територію Білорусі під приводом проведення спільних «навчань».

 

Штати дозволили країнам Балтії постачати зброю Україні – Reuters

20.01.2022 06:24

Держави Балтії отримали згоду США на передачу Україні американської зброї.

Як повідомляє Укрінформ, про це із посиланням на власні джерела у державному департаменті США пише Reuters.

“Держдеп США дозволив Литви, Латвії та Естонії надіслати вироблені у США ракети та іншу зброю Україні”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що за чинними умовами контролю за обігом виробленої у США зброї, держави мусять отримати погодження Держдепу перед передачею обладнання третій стороні.

“Погодження дозволить Естонії передати України протитанкові системи “Джавелін”, а Литва зможе надіслати ракети “Стінгер”, – стверджує Reuters.

Як повідомляв Укрінформ, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів та використовує ці військові приготування для прямого шантажу США та НАТО. У разі відмови Заходу вжити російські “пропозиції” кремлівська влада публічно загрожує застосувати заходи “військового та військово-технічного характеру”.

 

Британія може збільшити постачання зброї до України – глава Міноборони Воллес

20.01.2022 04:55

Великобританія не виключає, що збільшить кількість зброї, яку передасть незабаром Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в інтерв’ю The Daily Mail розповів міністр оборони Великобританії Бен Воллес.

“Я продовжу ретельно стежити за необхідністю розширення обсягу постачання оборонної зброї до України. Я не виключаю нічого, що могло б допомогти самообороні України”, – сказав Воллес.

За його словами, Британія вже надіслала до України 2000 протитанкових гранатометів.

“Об’єднане королівство рішуче налаштоване стояти пліч-о-пліч з Україною, підтримувати її суверенітет та спільні інтереси. Ми вже вісім років допомагаємо їм розбудовувати оборонні можливості й вирішили збільшити цю допомогу на тлі російської агресії”, – зазначив міністр.

Як повідомлялось, 17 січня Бен Воллес під час виступу в Палаті громад британського парламенту заявив, що Велика Британія поставить Україні легкі протитанкові оборонні системи озброєнь.

“Ми ухвалили рішення про постачання Україні легких протитанкових систем оборонної зброї”, ‒ сказав Воллес, додавши, що “вони не є стратегічною зброєю і не становлять загрози для Росії. Їх слід використовувати для самооборони”.

Рішення надіслати зброю, за словами міністра оборони Сполученого Королівства, було відповіддю на “дедалі більш загрозливу поведінку з боку Росії”. А ”невелика кількість” британських військових допоможе навчити українські війська використовувати цю зброю.

 

Росія не зупиниться на вимогах щодо невступу України до НАТО – Резніков 

20.01.2022 04:44

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що Росія не зупиниться на вимогах “гарантії безпеки” про невступ України в НАТО, а вимагатиме нерозширення НАТО в цілому.

Про це він сказав під час інтерв’ю BBC, передає Укрінформ.

“Далі будуть країни Балтії, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина. І можливо наступною метою буде Берлінська стіна”, – сказав Резніков.

Глава Міноборони підкреслив, що Кремль буде підвищувати ставки.

“Цивілізований світ все ще грає в шахи з росіянами, але росіяни грають в покер”, – зазначив він.

Міністр оборони висловив упевненість, що західні країни можуть зробити більше для захисту України від агресії з боку Росії. Наприклад, уточнив Резніков, це можуть бути економічні санкції, які потрібно ввести до російського вторгнення на українську територію.

Як повідомлялося, у США заявили, що підготували 18 різних сценаріїв санкцій у разі подальшого вторгнення Росії на територію України.

 

Міністри оборони Канади та України обговорили російську агресію

20.01.2022 03:52

Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив російську агресію із канадською колегою Анітою Ананд.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявили в офісі глави оборонного відомства Канади за підсумками розмови.

“Міністри широко обговорили свої занепокоєння стосовно російських агресивних та дестабілізаційних дій всередині та навколо України. Обидва міністри засудили дії Росії та наголосили на потребі для РФ знизити напруження ситуації та дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань стосовно прозорості військових дій”, – йдеться у поширеному пресрелізі.

Зазначається, що міністр Ананд “наголосила на давніх зв’язках між двома народами та підтвердила непохитну відданість Канади суверенітету й територіальній цілісності України”,

“Міністр Ананд відзначила, що перебуває на зв’язку із колегами з НАТО та інших держав стосовно потреби надсилання міжнародною спільнотою чіткого меседжу Росії, що подальше військове вторгнення до України матиме серйозні наслідки та ціну”, – зауважили в Міноборони Канади.

Наприкінці розмови Олексій Рєзніков запросив Аніту Ананд незабаром відвідати України з офіційним візитом. “Міністр Ананд підтвердила своє значне зацікавлення у такому візиті щойно це взаємно дозволять графіки”, – підсумували у відомстві.

Нагадаємо: раніше прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо передав міністру оборони Аніта Ананд мандат, згідно з яким військову тренувальну місію в Україні UNIFIER слід продовжити.

 

Резніков закликав Захід запровадити превентивні санкції проти оточення Путіна

19.01.2022 23:42

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав Захід запровадити проти Росії превентивні санкції, що могло б зупинити майбутню агресію з боку Москви.

Про це передає Укрінформ із посиланням на ВВС.

Резніков переконаний, що США, Велика Британія та європейські партнери можуть зробити більше для захисту Україну.

“У Заходу є такі можливості, як величезні статки російських олігархів з найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна. І я вважаю, що Європа та США можуть показати їм, що дуже легко заморозити рахунки з їхніми статками”, – наголосив Резніков.

Як повідомляв Укрінформ, сенатори від Демократичної партії США 12 січня представили законопроєкт про запровадження санкцій проти російських чиновників у випадку вторгнення РФ в Україну. Він передбачає запровадження санкцій проти чиновників Росії включно з президентом Володимиром Путіним, а також банківського сектору країни, якщо Росія вчинить «військові чи ворожі дії в Україні або проти України». Крім того, пропонується надання Україні 500 млн доларів додаткової допомоги у сфері безпеки у разі вторгнення Росії.

 

Гозман: Путін може розпочати повномасштабну війну з Україною, але росіяни не хочуть втрат

20.01.2022 03:38

Президент РФ Володимир Путін може розпочати повномасштабну війну з Україною, хоча побоюється значних людських втрат, які неможливо буде приховати. Крім того, пересічні росіяни не бажають війни з Україною.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу “Дом” висловив російський опозиційний політик Леонід Гозман.

“Росіяни війни не хочуть. На жаль, справді дуже багато росіян не люблять Україну, пропаганда зробила свою справу. І це… треба буде не один рік виправляти, звичайно. Я сподіваюся, що це буде колись виправлено. Але війни з вами вони не хочуть”, — наголосив він.

Тим часом це не може бути сигналом про безпеку для України, оскільки Росія прагне протистояння з НАТО, використовуючи при цьому українське питання.

“Але я не став би заспокоювати себе цим. І вам би не радив заспокоюватися. Річ у тому, що, по-перше, президент Путін ухвалює рішення одноосібно. І він може ухвалити рішення незалежно від того, що думають люди. По-друге, на запитання, з ким ми воюємо, я відразу скажу — “воюватимемо з американцями”. Це “НАТО все влаштувало, це НАТО завезло до вас хімічну зброю, це НАТО ще щось зробило” і так далі. Тобто пояснення війни можливі”, — пояснив російський опозиціонер.

На його думку, Путін побоюється великої кількості загиблих росіян у разі повномасштабного вторгнення Росії до України, і у зв’язку із цим — невдоволення з боку громадян РФ, але може розпочати війну, бувши впевненим у нібито непереможності російської армії.

“Чого боїться, і чого намагається уникнути Володимир Путін — це великої кількості жертв. Не з гуманності, а тому, що якщо до будинків його виборців піде “вантаж 200”, труни, то думаю, що люди йому цього не пробачать. Але, оскільки у нас авторитарна політична система, то він може повірити (а він хоче в це повірити) у те, що його армія легко розіб’є вашу армію, без зусиль, без втрат. Ось, якщо він у це повірить, він почне війну, на жаль “, — продовжив Гозман.

Тим часом звичайні росіяни не хочуть збройного конфлікту з Україною та загибелі людей, яку він несе.

“Люди війни не хочуть. Якщо їм вдасться воювати лише контрактниками, якщо вдасться воювати з відносно невеликими втратами, народ до цього поставиться досить спокійно, на жаль. Я повинен це сказати. Якщо втрати будуть, то за багатьма ознаками цілком очевидно, що люди будуть вкрай незадоволені. Це не означає, що у нас тисячі людей вийдуть на вулицю. У нас опозиція розгромлена, у нас за одиничний плакат саджають до в’язниці. Загалом у нас інше життя тепер. Я брав участь у маршах проти війни з Україною, які були на початку війни, але зараз такі марші неможливі, зрозуміло. Але опір, такий глухий опір, безумовно, буде. Люди не хочуть війни”, — сказав російський опозиційний політик.

Попри те, що з 2014 року Росія окупує частину українських територій, повномасштабна війна між РФ та Україною загрожує значно більшими втратами, уточнив Гозман.

“Я хочу зауважити різницю між тим, що може статися, якщо наша влада почне повномасштабну військову операцію нову в Україні. Я чудово розумію, що війна триває вже 8 років. Зрозуміло, впродовж 8 років моя країна окупує частину вашої території Але тоді це були відносно невеликі втрати, їх вдавалося приховувати. Коли на вашій території на Донбасі гинули наші військовослужбовці, то ці втрати намагалися приховувати. Сім’ї підкуповували, їм давали гроші для того, щоб вони мовчали, ховали мало не в безіменних могилах, взагалі якісь огидні речі відбувалися. Саме тому, що влада боїться опору”, — наголосив він.

Політик додав, що Росія не визнає українського суверенітету, прагнучи підпорядкувати собі Україну.

“Конфлікт російського керівництва з Україною пов’язаний не зі вступом вашим до НАТО потенційним, чого я вам, до речі, щиро бажаю, не ще з якимись речами. Він пов’язаний із тим, що російське керівництво не хоче, не може визнати вас як незалежну країну. Ви для них не існуєте. Ви для них не країна, на жаль. І міністр закордонних справ Лавров почав говорити останні дні про території, які залишилися “безгосподарними” після розпаду Радянського Союзу. Ви теж — “безгосподарна” територія. Вони вимагають від вас відмови від незалежності, щоби ви повернулися до васального статусу. Оскільки ви не повернетеся, то ситуація, звичайно, вкрай важка, і я не розслаблявся б”, — підсумував Гозман.

Як повідомлялося, минулого тижня відбулася низка дипломатичних заходів між США і Росією, а також в рамках НАТО і ОБСЄ, під час яких Захід висловив несприйняття російського ультиматуму, що міститься у представлених РФ “проєктах договорів” про гарантії безпеки для РФ з боку США і НАТО. Росія заявила, що чекає на письмову відповідь на свої пропозиції, та продовжує погрожувати “військовими заходами”.

Це відбувається на фоні продовження концентрації російських військ на кордонах України та, зокрема, їх перекиданням на територію Білорусі під приводом проведення спільних “навчань”.

 

Зеленський: Ми знаємо про всі можливі загрози і розуміємо наші дії у відповідь

19.01.2022 21:13

Президент Володимир Зеленський запевнив, що українська влада знає про всі можливі загрози від російської агресії, розуміє можливі свої дії, готова до всього, проте сподівається все вирішити дипломатичним шляхом.

Про це він зазначив у відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

“Україна не хоче війни, але Україна повинна завжди бути готовою до неї. Не боїться, бо захищає свою землю. Не здасться, бо тікати нікуди. І це не новина. Україна постійно посилює свої оборонні можливості. У нас сильна, смілива, готова до всього армія. І це не новина. Кожен мій ранок починається з інформації про реальну ситуацію на Донбасі і поблизу наших кордонів. Ми знаємо про всі можливі загрози і розуміємо всі можливі наші дії у відповідь”, – сказав Президент.

Зеленський підкреслив, що в Україні розраховують передусім тільки самі на себе. За його словами, це не тому, що у нас немає підтримки, адже вона є, а тому, що маємо гідність і гордість.

При цьому він наголосив, що зараз рівень підтримки міжнародних партнерів і міжнародної коаліції – високий, як ніколи.

“Ми про все знаємо, ми до всього готові, але робимо все, аби врешті нам це не знадобилося, робимо все для вирішення дипломатичним шляхом, робимо все для настання миру”, – наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що ризики від російської агресії існують уже не перший рік і не стали більшими.

Він також додав, що не виключає, що широке поширення інформації про можливий наступ Росії та розвиток агресії проти України може бути спрямоване на створення фону для поступок Україною в питаннях врегулювання.

Сьогодні під час зустрічі з Зеленським держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що подальша агресія Росії проти України призведе до «невиправних наслідків», а також до збільшення оборонної допомоги США Україні й посилення країн-членів НАТО на східному фланзі.

Державний секретар США 19 січня прибув з візитом до Києва, щоб «підтвердити відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України».

20 січня Блінкен вирушить до Берліна, щоб обговорити нещодавні дипломатичні контакти з Росією та спільні зусилля щодо стримування подальшої російської агресії проти України. Там він зустрінеться з міністром закордонних справ Анналеною Бербок.

21 січня у Женеві Блінкен зустрінеться з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

 

Поширенням інформації про наступ РФ бажає примусити Україну до поступок – Зеленський

19.01.2022 20:45

Президент Володимир Зеленський не виключає, що широке поширення інформації про можливий наступ Росії та розвиток агресії проти України може бути спрямоване на створення фону для поступок Україною в питаннях врегулювання.

Про це він зазначив у відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

“Зараз активно нападають не на нашу землю, а на ваші нерви. Щоб у вас було постійне відчуття тривоги. А також – емоції інвесторів та кон’юнктура для бізнесу. Послабити Україну, щоб примусити до поступок, створити такий фон, щоб наше “ні” звучало слабше”, – сказав Президент.

За його словами, зараз усі новини та інформаційний простір сповнені схожими повідомленнями про можливу війну з Росією, про те, що вторгнення може початись будь-якої миті “і це вже точно, і воно відрізняється від того “точно”, яке було місяць тому і “точно” минулого року”.

“А ще точно те, що ми нібито не готові, але начебто нас не залишать самих, всі у світі нас підтримають, але всі в Україні будуть мобілізовані. Хоча це ще не точно”, – додав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що ризики від російської агресії існують уже не перший рік і не стали більшими.

Сьогодні під час зустрічі з Зеленським держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що подальша агресія Росії проти України призведе до «невиправних наслідків», а також до збільшення оборонної допомоги США Україні й посилення країн-членів НАТО на східному фланзі.

Державний секретар США 19 січня прибув з візитом до Києва, щоб «підтвердити відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України».

20 січня Блінкен вирушить до Берліна, щоб обговорити нещодавні дипломатичні контакти з Росією та спільні зусилля щодо стримування подальшої російської агресії проти України. Там він зустрінеться з міністром закордонних справ Анналеною Бербок.

21 січня у Женеві Блінкен зустрінеться з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

 

Зеленський звернувся до українців щодо агресії РФ і закликав не панікувати

19.01.2022 20:13

Зеленський записав відеозвернення щодо російської агресії і закликав не панікувати Президент Володимир Зеленський заявив, що ризики від російської агресії існують уже не перший рік і не стали більшими.

Про це він зазначив у відеозверненні, повідіомляє Укрінформ.

“Хіба вторгнення почалося не у 2014 році? Хіба загроза війни з’явилася тільки зараз? Ці ризики існують вже не один рік, і вони не стали більшими, більшим став ажіотаж навколо них”, – сказав Зеленський.

Глава держави наголосив, що зараз єдиний привід для паніки – якщо після восьми років війни ми будемо досі піддаватися паніці, знімати все з рахунків, змітати з полиць, скидати друзям і знайомим фейки та страшилки.

“Всім нашим громадянам, особливо похилого віку, потрібно це зрозуміти. Видихнути. Заспокоїтись. Не бігти по гречку і сірники. Усім ЗМІ – бути саме засобами масової інформації, а не масової істерії. У гонитві за хайпом не допомагати ворогу. Повідомляти щодня про те, що війна може бути завтра! Це точно її не зупинить”, – зауважив Президент.

Крім того, він підкреслив, що усім нашим партнерам потрібно бути дієвими і не на словах, важлива не лише інформація про те, що може зробити РФ, а й про те, що в цьому випадку буде робити світ.

За словами Президента, міжнародна підтримка має бути «без абстрактних «їм це не минеться», а називати конкретні санкції та заходи, на які готовий світ».

“Що робити вам? Тільки одне. Зберігати спокій, холодну голову, впевненість у своїх силах, у свої армії, у нашій Україні. Не накручувати самих себе, на все реагувати мудро, не емоційно! Головою, а не серцем. Не кричати «все пропало», а знати, що все під контролем і все іде по плану”, – запевнив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що подальша агресія Росії проти України призведе до «невиправних наслідків», а також до збільшення оборонної допомоги США Україні й посилення країн-членів НАТО на східному фланзі.

 

На кордоні з Україною перебувають 127 тисяч російських військових – Данілов

19.01.2022 20:05

Для планування повномасштабної наземної операції Росії знадобиться мільйон військових, зараз на кордоні з Україною їх приблизно 127 тисяч.

Як повідомляє Укрінформ, про це у коментарі виданню LIGA.net повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

“Сьогодні загальна чисельність російських військ на кордоні з Україною становить орієнтовно 127 000, у тому числі наземний компонент – 106 000, з відповідними вогневими, ударними та маневровими можливостями. Є певні переміщення військ, але поки що це не критично”, – заявив Данілов.

За його словами, для повномасштабної наземної операції Росії потрібний мінімум мільйон військових.

“Для того, щоб росіяни могли планувати повномасштабну наземну операцію, їм знадобиться понад мільйон військових, для концентрації яких потрібен час, а переміщення такого масиву людей та техніки не може залишитися непоміченим”, – заявив секретар РНБО.

За його словами, що “всі ці ігрища біля українського кордону “мають і позитивний ефект – об’єднання демократичних країн у підтримці України в її боротьбі проти Кремля.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні минулого року Росія оприлюднила проекти двох “договорів” щодо гарантій безпеки з вимогою від США та НАТО відмовитися від рішень Бухарестського саміту НАТО з приводу майбутнього членства України та Грузії, нерозповсюдження НАТО на Схід та згортання активності Альянсу на територіях колишніх країн СРСР.

Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів та використовує ці військові приготування для прямого шантажу США та НАТО. У разі відмови Заходу вжити такі російські “пропозиції” кремлівська влада публічно загрожує застосувати заходи “військового та військово-технічного характеру”.

 

Байден зустрівся із сенаторами, які щойно повернулися з України – Білий дім

19.01.2022 21:08

Президент США Джо Байден зустрівся з двопартійною групою сенаторів, які щойно повернулися з Києва, щоб обговорити російське військове нарощування, а також найбільш ефективні кроки на підтримку України.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому, оприлюдненому в середу, передає Укрінформ.

«Президент Байден і сенатори обмінялися думками про те, як США найкраще можуть продовжувати тісну співпрацю з нашими союзниками й партнерами на підтримку України, включно з поточними дипломатичними зусиллями, спрямованими на врегулювання нинішньої кризи, а також заходами стримування», – зауважили в Білому домі.

Повідомляється також, що президент Байден «погодився продовжувати тісну взаємодію з Конгресом» у той час, як адміністрація готується до кроків, які б мали серйозні наслідки для Росії у випадку її подальшої агресії проти України.

Як повідомляв Укрінформ,група сенаторів США від Демократичної та Республіканської партій цього тижня відвідала Київ, де провела зустрічі з керівництвом Української держави.

 

Байден підписав меморандум про посилення кібербезпеки США

19.01.2022 19:55

Президент США Джо Байден у середу підписав меморандум, спрямований на посилення кібербезпеки у державному секторі Сполучених Штатів, передусім систем критично важливої інфраструктури й оборонної сфери.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому, передає Укрінформ.

«Кібербезпека є імперативом національної та економічної безпеки для адміністрації Байдена, і ми приділяємо цьому пріоритетну увагу», – підкреслюється в документі.

При цьому повідомляється, що активні зусилля наразі докладаються для посилення кібербезпеки в секторах критично важливої інфраструктури США – системах електропостачання й трубопроводів. Для початку там будуть запроваджені нові критерії кіберзахисту серед 150 комунальних підприємств, які обслуговують 90 мільйонів американців.

В уряді підкреслили, що продовжать взаємодіяти з приватним сектором для підтримання належного рівня безпеки у сфері комунікацій та передачі інформації.

Крім того, меморандум передбачає застосування додаткових заходів захисту від уже відомих загроз у державних установах. «Це покращить здатність уряду виявляти, розуміти та зменшувати кіберризики в усіх системах національної безпеки», – зауважили в Білому домі.

«На міжнародному рівні адміністрація Байдена згуртувала країни G7, щоб притягнути до відповідальності тих, хто приховує злочинців-здирників», – зазначається в повідомленні. Крім того, США ініціювали оновлення кіберполітики, згуртували союзників у боротьбі з кіберзлочинністю, у питаннях вдосконалення законодавств, співпраці правоохоронних органів, а також припинення незаконного використання криптовалюти.

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація Байдена неодноразово заявляла про наміри застосовувати широкий інструментарій для агресивного реагування на зовнішні кібератаки. Зокрема, йшлося про превентивні заходи захисту, впровадження інновацій, дипломатію та спеціальні контроперації в кіберпросторі, про які не оголошуватимуться публічно. Водночас США разом з Великою Британією надають безпосередню допомогу України для посилення кіберзахисту її критично важливої інфраструктури.

 

У Держдумі просять Путіна визнати “республіки” ОРДЛО

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 18:22. УП

Депутати від фракції КПРФ внесли до Держдуми проєкт звернення до президента Росії Володимира Путіна щодо необхідності визнання терористичних “ЛНР” та “ДНР”.

Джерело: “РИА Новости

Дослівно: “За минулі роки на основі всенародного волевиявлення в республіках побудовано демократичні органи та держави з усіма атрибутами легітимної влади”.

Деталі: Автори назвали цей крок “обґрунтованим та морально виправданим”.

За їх словами, визнання створить підстави для забезпечення гарантій безпеки та захисту цих народів від зовнішніх загроз та реалізації політики геноциду щодо жителів республік. Це також допоможе зміцненню миру та регіональної стабільності та започаткує процес міжнародного визнання обох держав.

Крім того, депутати закликали якнайшвидше розпочати переговори з “ДНР” та “ЛНР” для “створення правової основи міждержавних відносин”.

Чому це важливо: У ЗМІ, в тому числі й закордонних, лунають повідомлення, що Росія наразі намагається створити причини та виправдання для введення своїх військ на територію України.

Нагадаємо: Урядові експерти Міністерства культури та інформаційної політики мають дані, що російські військові готують провокацію на Водохреща 19 січня через обстріл цивільного населення під час святкування.

 

Генсек НАТО поговорив із Зеленським через російську загрозу

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 16:31. УП

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у середу провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, висловивши рішучу підтримку на тлі російської загрози.

Про це Столтенберг повідомив у своєму офіційному Twitter-акаунті, пише “Європейська правда“.

“Поговорив із президентом Зеленським, щоб висловити рішучу підтримку України з боку НАТО перед російською загрозою. Союзники закликають Росію до негайної деескалації. Ми готові до подальшого діалогу з Росією, але не підемо на компроміс за ключовими принципами”, – зазначив генсек Альянсу.

Президент Зеленський зазначив, що у розмові йшлося про можливу участь України у мадридському саміті НАТО.

Нагадаємо, держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному флангу.

У РФ заявили, що не збираються йти на компроміси щодо своїх вимог, а також  – що не бачать підстав для проведення зі США нового раунду переговорів щодо гарантій безпеки найближчим часом.

 

Яценюк: Між Росією і Заходом – не переговори, а невдалий шантаж Путіна

19.01.2022 16:24

Експрем’єр-міністр, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк вважає, що між Росією і Заходом відбуваються не переговори, а шантаж з боку Москви, який російському лідеру Володимиру Путіну не вдався.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу політсили, таку думку Яценюк висловив в ефірі телеканалу «Дождь».

«Переговори – це тоді, коли люди хочуть про щось домовитися. А з боку Росії відбувається шантаж, маніпуляція. З боку Росії чиниться тиск. Тому це були не переговори. Це був шантаж. І шантаж Путіну не вдався», – сказав Яценюк.

Він додав, що Росія вимагає гарантій безпеки у той час, як немає жодного пояснення, хто чи що загрожує Росії: «Хіба це не Росія порушила Будапештський меморандум, де Росія гарантувала територіальну цілісність української держави в обмін на те, що Україна здасть третій арсенал ядерної зброї в світі? Хіба це не Росія вийшла з так званого Великого договору, яким так само гарантувалися Україні суверенність і визнання українських кордонів? Хіба це не Росія відправила свої війська до Донецька, Луганська і Криму та незаконно анексувала частину українських територій? Хіба це не Росія сьогодні погрожує Україні й всьому світу?».

За словами Яценюка, мета Путіна була, зокрема, протестувати Захід, як Захід прореагує: «Думаю, один із варіантів – він сподівався, що Захід розколеться, що Захід, можливо, задкуватиме, говоритиме щось невиразне стосовно того, що Україна не стане членом НАТО. Вийшло все з точністю до навпаки. Путін об’єднав Захід у підтримці України».

Крім того, на його думку, відіграв роль внутрішньополітичний порядок денний в Росії: «У Путіна образ світу лишився ще той, що був за часів «холодної війни», і внутрішньої політики в тому числі. Його задача – втримання влади всередині Росії».

«Як Радянський Союз утримував владу? Потрібно було показати ворога. Хто ворог? Америка й НАТО. І зараз у ранзі цих ворогів – Україна. Тому, в принципі, Путін має внутрішньополітичний порядок денний для цього», – наголосив Яценюк.

Він також висловив переконання, що Путіна можуть зупинити єдність всього західного світу та українці: «Або Путін змінить свою поведінку, у чому я сумніваюся, або його буде зупинено, в чому я не сумніваюся. Зупинено його буде єдністю всього західного світу. Зупинено його буде Україною і українцями».

Яценюк підкреслив, що Путін «фактично почав проповідувати ідеологію нового російського фашизму»: «Чим анексія Криму відрізняється від аншлюсу Австрії чи анексії Судет? Чим так звані заклики Лаврова та всіх інших про захист російськомовного населення відрізняються від гасел Гітлера про захист німецького населення на територіях, що він їх потім анексував?».

«Відбувається дуже велика біда. Біда в тому, що російське керівництво очолило новий російський націонал-фашизм», – зауважив він.

На думку Яценюка, те, як розвиватимуться події, сьогодні лежить виключно в одній площині – особисте рішення Путіна: «Від цього рішення залежатиме реакція і України, і Заходу».

«Ще раз підкреслю: ми будемо себе захищати», – сказав він.

Він зазначив, що найбільший геополітичний виклик сьогодні для всього вільного світу – чи цей вільний світ здатний захистити себе, чи диктатури й автократії, яким є режим Путіна, пробуватимуть фактично стати на чолі нового світового порядку.

«Я щиро вірю в те, що світовий порядок базувався, базується і базуватиметься на міжнародному праві й на сильному, вільному, демократичному західному світі», – підсумував Яценюк.

Як повідомлялося, минулого тижня відбулася низка дипломатичних заходів між США і Росією, а також в рамках НАТО і ОБСЄ, під час яких Захід висловив несприйняття російського ультиматуму, що міститься у представлених РФ «проєктах договорів» про «гарантії безпеки» для РФ з боку США і НАТО. Росія заявила, що чекає на письмову відповідь на свої пропозиції, та продовжує погрожувати «військовими заходами».

 

В МЗС РФ зменшили рівень вимог щодо нерозширення НАТО

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 15:54. УП

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Росія готова розглянути або відкликання формули бухарестського саміту, за якою Україна і Грузія стануть членами НАТО, або зобов’язання США ніколи не голосувати за вступ України та інших країн до НАТО.

Про це він сказав на майданчику дискусійного клубу “Валдай”, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ТАСС.

“Ця відома формула Бухарестського саміту 2008 року, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, це має бути виключена, це має бути замінено розумінням, що цього не станеться ніколи. Або як альтернатива, якщо США візьмуть на себе односторонні зобов’язання в юридично зобов’язувальній формі , що вони ніколи не голосуватимуть за вступ України та інших країн до НАТО, ми готові розглянути цю опцію”, – сказав Рябков.

За його словами, Росія звертатиметься до відповідальності Сполучених Штатів, “щоб вони дивилися, що для них пріоритетніше: європейська безпека або якісь самі по собі ущербні ідеї”, що призвели до нинішньої кризи.

За його словами, Росія зробить все можливе, щоб дипломатичними шляхами припинити продовження інтеграції України в НАТО.

“Ми бачимо загрозу в тому, що Україна стає все більш інтегрованою в НАТО, навіть без набуття формального статусу члена організації. Це те, що знаходиться в центрі інтересів безпеки Росії. Ми зробимо все можливе для того, щоб звернути цю ситуацію назад, ребалансувати цю ситуацію з дипломатичних каналів. І проєкти документів, які були запропоновані США, – це саме той шлях, яким треба піти для дипломатичного рішення”, – сказав Рябков.

Нагадаємо, держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному флангу.

У РФ заявили, що не збираються йти на компроміси щодо своїх вимог, а також  – що не бачать підстав для проведення зі США нового раунду переговорів щодо гарантій безпеки найближчим часом.

Детально про підсумки зустрічі у Брюсселі дивіться на Youtube-каналі “Європейської правди” – Росія-НАТО: аналіз переговорів про Україну та безпеку у Європі

 

Макрон закликав до відвертого діалогу з Росією і політичного рішення довкола України

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 15:18. УП

Європейський Союз повинен провести відвертий діалог з Росією та шукати політичного вирішення напруженості навколо України.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон у Європарламенті в середу, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters.

Звертаючись до депутатів на початку шестимісячного головування Франції в ЄС, Макрон сказав, що країни ЄС також повинні визначити між собою “новий порядок стабільності та безпеки”, який вони потім обговорюватимуть з Москвою.

Макрон, прихильник власної “стратегічної автономії” ЄС в галузі оборони, додав, що блок повинен створити становище, яке б переконувало, що “його можна поважати”, зокрема, переконавшись, що ЄС не надто залежить від Росії у секторі  енергопостачання.

Виступаючи на тлі зростаючого занепокоєння з приводу нарощування російської військової могутності біля кордонів України, Макрон сказав, що Франція разом із Німеччиною хоче продовжити пошук політичної відповіді на напруженість навколо України у Нормандському форматі.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибув до Києва для переговорів, попередив, що Росія може розпочати нову атаку у “дуже короткі терміни”.

У середу Блінкен зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

 

Блінкен у Києві: Путін може вжити агресивних дій у “дуже короткі терміни”

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 13:45 УП

Виступаючи перед дипломатами в посольстві США в Києві, держсекретар Ентоні Блінкен попередив, що президент Росії Владімір Путін може віддати наказ про напад у найкоротші терміни.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише агентство Reuters.

Водночас Блінкен сказав, що він дуже сподівається на дотримання Росією дипломатичного та мирного шляху.

“Як ви всі дуже добре знаєте, останні пару місяців ми приділяли пильну увагу Україні через значне нарощування російських сил, яке ми спостерігали поблизу українського кордону”, – заявив глава американської дипломатії.

За його словами, нарощування російської присутності відбувалося “без причин”.

“Ми знаємо, що існують плани щодо ще більшого збільшення цих сил у дуже короткі терміни, і це дає президенту Путіну можливість, також у дуже короткі терміни, вжити подальших агресивних дій проти України”, – сказав Блінкен.

За його словами, дії Росії привернули увагу Вашингтона, а також його союзників у Європі та за її межами.

Блінкен зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою у середу.

Потім у Берліні він зустрінеться з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, та із Трансатлантичним чотирикутником – це формат, у якому беруть участь США, Британія, Франція та Німеччина.

Після позапланового візиту до Києва та до Берліна Блікен зустрінеться з російським колегою Сєргєєм Лавровим у Женеві у п’ятницю 21 січня.

У вівторок Німеччина дала зрозуміти, що може зупинити газопровід “Північний потік – 2”, якщо Москва вторгнеться в Україну.

 

Нова очільниця представництва НАТО почала роботу в Україні

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 13:29. УП

Новопризначена глава представництва НАТО в Україні Карен Мактір почала роботу на новій посаді, провівши першу публічну зустріч з віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Про хід зустрічі у вівторок йдеться на офіційній сторінці Офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у Facebook, пише “Європейська правда”.

Мактір, призначена на початку року, замінила на посту Александра Віннікова, який очолював представництво НАТО в Україні з часу його заснування у березні 2016 року. Раніше Мактір обіймала посаду військового аташе посольства Великої Британії в Україні.

Як зазначили в офісі віцепрем’єрки, Ольга Стефанішина привітала Мактір з призначенням та наголосила на важливості подальшої інтенсифікації діалогу Україна-НАТО.

“Наша спільна мета – використовувати всі можливі засоби для ефективної протидії безпековим загрозам у регіоні. Подальше розширення співпраці Україна-НАТО в цьому випадку може стати не лише ключем до зміцнення обороноздатності України, а також значно посилити безпеку союзників”, – наголосила Стефанішина.

Віцепрем’єрка зазначила, що Україна високо цінує підтримку НАТО, водночас наголосивши, що навіть в умовах серйозних безпекових загроз важливо не втрачати з фокуса уваги порядок денний, пов’язаний з реформами.

Мактір і Стефанішина зупинились на питаннях підготовки до майбутнього саміту НАТО в Мадриді та важливості напрацювання Стратегічної концепції Альянсу, яка стане дорожньою картою НАТО на наступне десятиліття й  визначить курс Альянсу щодо роботи з країнами-аспірантами.

Президент Володимир Зеленський вважає, що на саміті НАТО 29-30 червня у Мадриді Україна може отримати сигнал щодо свого членства у Альянсі.

Раніше Зеленський заявив, що ми “не будемо чекати 30-50 років” для членства у НАТО та ЄС.

 

У ЄС немає єдності у питанні санкцій проти Росії через Україну – ЗМІ

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 13:12. УП

Країни ЄС розділилися у питанні того,  які саме дії Росії проти України мають потягнути за собою масштабні санкції.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на чиновників, знайомих з дискусіями в ЄС, пише “Європейська правда“.

Як зазначається, кібератака на український уряд минулого тижня виявила широку невизначеність в ЄС щодо зобов’язань покарати Москву за подальшу агресію проти Києва.

ЄС разом із США та Британією попередив, що Росія у разі нападу на Україну зіткнеться з санкціями, які спричинять “масштабні наслідки та тяжкі витрати”.

Але країни ЄС не погоджуються з приводу того, який масштаб нападу має бути для запровадження санкцій. Деякі стверджують, що так звані гібридні атаки, такі як розгортання кібер-зброї або фейковий напад, можуть не відповідати порогу запровадження санкцій.

Один з чиновників сказав, що неформальні переговори минулого тижня, організовані Францією, прояснили розбіжності.

“Не було жодної згоди щодо того, що означає агресія, і дуже великі розбіжності між державами. Дехто хоче, щоб були включені усі види гібридних дій, інші вважають, що лише повного вторгнення [достатньо, щоб запустити санкції]”, – сказав один із учасників переговорів.

“Ми досягли єдності щодо необхідності відповіді на російську атаку, але зараз нам не вистачає того, як слід визначати російську атаку”, – додав він.

Офіційні особи з усього ЄС продовжують переговори з цього питання напередодні зустрічі міністрів закордонних справ у понеділок.

“Визначити, що означає “коли щось станеться”, зараз є найбільшим питанням. У нас немає системи автоматичного застосування санкцій . . . Як зараз, все буде залежати від політичних настроїв”, — сказав інший співрозмовник Financial Times.

Минулого тижня міністри закордонних справ ЄС зустрілися у Франції, коли сталася кібератака на Україну. Жозеп Боррель, головний дипломат ЄС, заявив після неформальної зустрічі, що ЄС має відповісти на російську агресію “обмежувальними заходами, які будуть прийняті у координації з нашими партнерами”.

 

Кулеба і Боррель обговорили пакет стримування Росії у разі подальшої ескалації

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 12:48. УП

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем щодо ситуації з безпекою навколо України.

Про це “Європейській правді” повідомили у пресслужбі МЗС України.

Розмова відбулася на тлі дипломатичних зусиль України, США та ЄС задля запобігання подальшій ескалації з боку РФ та напередодні засідання Ради ЄС 24 січня.

“Кожна країна Європейського Союзу має розуміти, що якою б високою не була ціна стримування Росії, ціна припинення нової війни буде набагато вищою. Єдина правильна стратегія – це проявити твердість і діяти єдиним фронтом з Україною”, – сказав Кулеба.

Сторони обговорили комплексний пакет стримування Росії, зокрема підготовку жорстких санкцій ЄС проти РФ на випадок подальшої ескалації.

Боррель поінформував Кулебу про підсумки зустрічі міністрів закордонних справ ЄС минулого тижня та підтвердив, що в Євросоюзі панує чітке розуміння: лише сильний пакет стримування зупинить Росію.

“Жозеп Боррель погодився, що однією з цілей Росії нині є саме внутрішня дестабілізація України, зокрема з метою здійснення негативного впливу на економічні та фінансові процеси. Глава європейської дипломатії запевнив у готовності ЄС і надалі підтримувати Україну в цих сферах”, – зазначили в МЗС.

 

Білий дім налаштований “песимістично”: США подумують виділити Україні більше зброї – CNN

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 11:20. УП

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає варіант надання Україні більшої кількості зброї для спротиву російській окупації.

Джерело: CNN

Деталі: За словами джерел, ці обговорення відображають “песимістичний настрій” в адміністрації Байдена після переговорів із російськими офіційними особами.

Наголошується, що переговори не призвели до прориву, оскільки Росія продовжила нарощувати чисельність військ на кордоні з Україною за останні кілька днів.

Крім розгляду того, як допомогти українським військовим відбити вторгнення РФ, США оцінюють варіанти зміцнення здатності українських сил протистояти потенційній російській окупації.

Високопоставлений представник США зазначив, що йдеться про забезпечення української армії додатковими боєприпасами, мінометами, протитанковими ракетами Javelin та зенітно-ракетними комплексами, які, ймовірно, надійдуть від союзників з НАТО.

Ця новина з’явилася напередодні особистої зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова у Женеві у п’ятницю.

Високопосадовець Держдепартаменту сказав, що запланована зустріч “припускає, що, можливо, дипломатія не померла”.

Байден заявив, що питання про відправку американських військ до України для ведення війни з Росією виключено. Але сили спеціальних операцій уже переміщуються для навчання українських сил.

“Ми розглядаємо низку варіантів допомоги у захисті України”, – сказав журналістам високопосадовець адміністрації. Це може включати додаткові продажі оборонної зброї, “поради” та “допомога Україні в тому, щоб вона могла продовжувати боротьбу проти більшої російської військової присутності”.

У Білому домі стверджували, що Росія може будь-якої миті вторгнутися в Україну, зокрема з території Білорусі.

Передісторія:

Вранці 18 січня Блінкен зателефонував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову для обговрення безпекової ситуації з російськими вйськами вздовж українських кордонів. Блінкен повторив, що США пропонують розв’язати ситуацію через дипломатичні перемовини. Крім того, Блінкен наголосив, що будь-які рішення про європейську безпеку не можливо ухвалювати без участі представників України та країн Європи.

19 січня Блінкен відвідає Київ для особистої зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, на якій обговорюватимуть ситуацію з російськими військами на українських кордонах. Також держсекретар планує зустрітися з американськими дипломатами та їхніми родинами в Києві, щоби обговорити плани евакуації американських громадян в разі нападу Росії. Перед цим Київ таємно відвідував голова ЦРУ, який зустрічався з Зеленським та іншими українськими високопосадовцями.

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг у Берліні заявив, що НАТО готові продовжувати спілкуватися з Росією щодо безпекових питань, зокрема обопільного зменшення балістичних ракет та військових навчань.

Увечері 17 січня Велика Британія повідомила, що надасть Україні протитанкові гранатомети новітньої розробки. Вранці 18 січня британські військові літаки доставили перші партії озброєння до Києва. Росія відреагувала, що це є “надзвичайно небезпечними кроками, які не сприяють зниженню напруги в регіоні”.

Згідно з останніми дислокаціями, Росія сконцентрувала близько 100 тисяч солдатів у прикордонних з Україною областях та тимчасово окупованому Криму. Журналісти-розслідувачі повідомляли, що Росія перекидає з Далекого Сходу танки та бойові установки “Град” та “Іскандер“.

 

Блінкен: Безкарність дій Росії проти України відкриє скриньку Пандори

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 10:40. УП

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що, якщо залишити дії Росії проти України без реакції, це розв’яже руки іншим автократіям та підірве демократію в усьому світі.

Джерело: Блінкен у відеокоментарі для Pod Save America

Пряма мова: “Багато американців питають, чому ми так сфокусовані на України, чому це важливо. Звісно, Україна важлива сама по собі. Ми багато років підтримували її суверенітет, територіальну цілісність та незалежність. Ви чули цю формулу багато разів.

Але це також більше за Україну. Бо ось що відбувається: одна країна, Росія, своїми діями каже, що може просто змінювати межі своїх сусідів силою, може вирішувати за своїх сусідів, якими мають бути їхні рішення, з ким вони можуть вступати до союзів, а не люди цієї країни через їхній обраний уряд”.

Деталі: Блінкен зазначив, що Росія воліє мати сфери впливу і схиляти сусідів до своєї волі, а не їхнього вибору.

Пряма мова: “Якщо ми залишимо це безкарним, я гадаю, ми відкриємо велику скриньку Пандори. І це стосується не лише України. Інші автократичні країни світу, такі як Росія, скажуть: ми теж так робитимемо. І це буде рецепт конфлікту, рецепт хаосу, рецепт людських страждань та рецепт підриву демократії.

Ось чому це важливо: від індивідууму на Майдані до чогось, що впливає на американців і людей всього світу”.

Цьому передувало: 18 січня у Білому домі заявили, що Росія готова розпочати повномасштабне вторгнення до України будь-якої миті.

19 січня Блінкен прилетів до України, перед цим Київ таємно відвідував голова ЦРУ, який зустрічався із презилентом Володимиром Зеленським та іншими українськими чиновниками.

Передісторія:

Вранці 18 січня Блінкен зателефонував міністру закордонних справ Росії Сєрґєю Лаврову для обговрення безпекової ситуації з російськими вйськами вздовж українських кордонів. Блінкен повторив, що США пропонують розв’язати ситуацію через дипломатичні перемовини. Крім того, Блінкен наголосив, що будь-які рішення про європейську безпеку не можливо ухвалювати без участі представників України та країн Європи.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Берліні заявив, що НАТО готові продовжувати спілкуватися з Росією щодо безпекових питань, зокрема обопільного зменшення балістичних ракет та військових навчань.

Увечері 17 січня Велика Британія повідомила, що надасть Україні протитанкові гранатомети новітньої розробки. Вранці 18 січня британські військові літаки доставили перші партії озброєння до Києва. Росія відреагувала, що це є “надзвичайно небезпечними кроками, які не сприяють зниженню напруги в регіоні”.

Згідно з останніми дислокаціями, Росія сконцентрувала близько 100 тисяч солдатів у прикордонних з Україною областях та тимчасово окупованому Криму. Журналісти-розслідувачі повідомляли, що Росія перекидає з Далекого Сходу танки та бойові установки “Град” та “Іскандер“.

 

Росія заявила, що “не збирається нападати”, і знову киває на “гарячі голови” у Києві

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 11:15

Посольство РФ у США заявляє, що Росія не збирається нападати на Україну, хоч і не заперечує накопичення військ біля наших кордонів.

Джерело: коментар Посольства Росії в США у Facebook

Дослівно: “Вкотре наголошуємо: Росія ні на кого не збирається нападати. Практика переміщення військ на своїй землі – наше суверенне право.

Закликаємо припинити істерику і не нагнітати напруженість навколо проблеми Донбасу. А головне – не підштовхувати “гарячі голови” у Києві до нових провокацій”.

Деталі: Російські дипломати додали, що, “якщо США справді віддані дипломатичним зусиллям щодо врегулювання внутрішньоукраїнського (як стверджує російська пропаганда – ред.) конфлікту, їм варто відмовитися від планів щодо постачання нових партій озброєнь для ЗСУ”.

Натомість, заявили росіяни, “Вашингтону слід би скористатися своїм впливом на владу України, щоб переконати їх припинити саботаж Мінських домовленостей”.

Так у посольстві відреагували на те, що: 18 січня високопосадовці Білого дому, Держдепу та Пентагону “в унісон заявили про відсутність кроків щодо деескалації на російсько-українському кордоні”.

У Білому домі вважають, що Росія може будь-якої миті вторгнутися в Україну, зокрема з території Білорусі.

Передісторія:

Росія здійснює агресію проти України з початку 2014 року, коли окупувала Крим та спровокувала збройний конфлікт на сході України, який підживлює донині.

Із кінця жовтня 2021 року РФ нарощує військову міць біля кордонів України та веде агресивну політику, аби завадити руху України до НАТО.

США отримали інформацію, що Росія готує спецоперацію на сході Україні, аби під приводом фейковової атаки на російських військових вторгнутися в Україну в січні-лютому 2022 року.

Вашингтон розробив багато різних варіантів болючого впливу на Москву у випадку, якщо влада РФ наважиться на повномасштабне вторгнення в Україну. США ведуть із Євросоюзо мпереговори про можливі санкції для Росії.

США виділили в новому бюджеті гроші на посилення обороноздатності України, а Велика Британія почала надсилати Україні літаки з протитанковою зброєю.

 

Ердоган зібрався в Україну і кличе Зеленського та Путіна на переговори до Туреччини

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 10:18. УП

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у найближчі тижні відвідає Україну для переговорів із президентом Володимиром Зеленським і запрошує його і президента Росії Володимира Путіна провести зустріч на турецькій території, щоб “врегулювати розбіжності” між двома країнами.

Джерело: російський “Інтерфакс” із посиланням на прессекретаря Ердогана Ібрагіма Калина

Пряма мова Калина: “Нам усім потрібно робити все можливе, щоб уникнути такої ситуації (воєнного розвитку ситуації на кордоні Росії та України – ред.)”.

Він (Ердоган – ред.) навіть запросив їх обох приїхати до Туреччини, якщо вони хочуть провести зустріч тут, врегулювати проблеми та розбіжності”.

Деталі: За його словами, Туреччина готова “зіграти будь-яку роль для зниження напруженості між Росією та Україною”.

Калина зазначив, що вони роблять це, оскільки “Туреччина – дружня країна як для Росії, так і для України, але також союзник щодо НАТО”.

Що було раніше: Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган назвав далеким від реальності сценарій окупації України з боку Росії. Його візит в Україну запланований на 3 лютого. 

Передісторія:

Росія здійснює агресію проти України з початку 2014 року, коли окупувала Крим та спровокувала збройний конфлікт на сході України, який підживлює донині.

Із кінця жовтня 2021 року РФ нарощує військову міць біля кордонів України та веде агресивну політику, аби завадити руху України до НАТО.

США отримали інформацію, що Росія готує спецоперацію на сході Україні, аби під приводом фейковової атаки на російських військових вторгнутися в Україну в січні-лютому 2022 року. Вашингтон розробив багато різних варіантів болючого впливу на Москву у випадку, якщо влада РФ наважиться на повномасштабне вторгнення в Україну. США ведуть із Євросоюзо мпереговори про можливі санкції для Росії.

США виділили в новому бюджеті гроші на посилення обороноздатності України, а Велика Британія почала надсилати Україні літаки з протитанковою зброєю.

 

У Литві заявили про пряму загрозу через військових РФ у Білорусі

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 10:05. УП

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив у середу, що прибуття російських військових до Білорусі становить ще більшу безпосередню загрозу для Литви.

Про це, як пише “Європейська правда“, повідомляє портал Delfi.

Москва заявляє, що російські війська було перекинуто до Білорусі для проведення навчань у лютому. Тим часом на Заході зберігаються побоювання щодо можливого вторгнення Росії до України.

“У ситуації, що склалася, ми розглядаємо введення російських збройних сил у Білорусь не тільки як фактор, що дестабілізує ситуацію з безпекою, але і як ще більшу пряму загрозу для Литви”, – заявив Анушаускас.

За повідомленнями Москви, ракетні комплекси С-400 будуть розгорнуті в Білорусі в ході навчань щодо “запобігання зовнішній агресії”.

Росія не розкриває кількість військовослужбовців, які беруть участь у навчаннях, про які авторитарний самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко оголосив раніше цього тижня. За заявою Мінська, навчання готуються через зростаючу військову загрозу з боку сусідніх України та Польщі.

Анушаускас зазначив, що у середу він зустрінеться з послами дев’яти країн НАТО, “які активно сприяють зміцненню безпеки Литви”. “Ми обговоримо ситуацію з безпекою та представимо дії Литви”, – сказав міністр.

У відповідь на напруженість у регіоні Литва вирішила збільшити кількість призовників, а також інструкторів в українській армії, прискорити придбання систем залпового ракетного вогню.

 

Бербок і Лавров посперечалися через заблокований у Німеччині кремлівський телеканал RT

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 08:09. УП

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок і її російський колега Сергій Лавров посперечалися на пресконференції на тему німецькомовної версії кремлівського телеканалу RT.

Про це пише DPA, повідомляє “Європейська правда”.

Після переговорів у Москві Лавров сказав, що RT – раніше Russia Today – був однією з тем, що обговорювалися, і закликав уряд у Берліні дозволити каналу безперешкодно працювати в Німеччині.

RT неодноразово критикують на Заході як пропагандистський інструмент Кремля та звинувачують у поширенні теорій змови та дезінформації від імені російської держави.

RT DE просить ліцензію для повноцінного німецького каналу. RT вже веде мовлення в США, Франції та інших країнах.

Лавров попередив свою німецьку колегу, що, на його думку, є “втручання в діяльність незалежних журналістів” і перешкоджання RT матиме наслідки.

Бербок на це відповіла, що в Німеччині немає державного мовлення. Вона також відхилила скарги представника RT на те, що працівникам телеканалу в Німеччині заважають у роботі або дискримінують.

“Це не так, що є втручання держави”, – сказала вона, посилаючись на рішення відеоплатформи YouTube заблокувати RT DE за поширення неправдивої інформації.

Представник RT під час пресконференції поскаржився, що працювати в Німеччині важче, ніж в будь-якій іншій країні, і закликав Лаврова підтримати RT.

Міністр підтвердив, що підтримує RT, тоді як Бербок відповіла, що співробітники RT мають доступ до ключових пресконференцій, а також повідомляли, наприклад, про демонстрації.

У середині грудня RT запустив німецькомовний канал RT DE через різні канали розповсюдження. Тоді берлінські медіа-регулятори порушили справу проти RT. У результаті супутниковий оператор Eutelsat припинив мовлення RT DE незадовго до Різдва. Німецькі регулятори офіційно не надали каналу ліцензії на мовлення.

Нагадаємо, Бербок під час візиту до Москви заявила, що складно не сприймати як загрозу понад 100 тисяч військових, які Росія стягнула на кордон з Україною.

Напередодні візиту до Москви Анналена Бербок відвідала Київ, де підтвердила, що будь-яка нова агресія РФ проти України матиме високу ціну. 

Водночас Бербок заявила у Києві, що позиція німецького уряду щодо постачання зброї лишається незмінною.

 

Держсекретар США прокоментував терміни призначення нового посла в Україні

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 17:03. УП

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що кандидата на пост нового посла США в Україні буде номіновано дуже скоро.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це він сказав на пресконференції під час візиту до Києва у середу.

“Коли посол буде номінований, ця особа буде мати повну довіру президента США, це буде людина, яку я дуже добре знаю та з ким у мене тісні відносини, ця людина матиме очевидний досвід і знання щодо регіону. Я передбачаю, що ця номінація буде оголошена дуже скоро”, – сказав Блінкен.

Співголова групи підтримки України у Сенаті США Роб Портман заявив минулого тижня під час візиту до Києва, що у Державному департаменті обіцяють призначення посла в Україні найближчим часом.

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден може обрати кандидатом на посаду посла в Україні досвідченого кадрового дипломата Бріджит Брінк.

Призначення багатьох послів відбувається з великою затримкою через опозицію республіканців у Сенаті, який має затвердити кандидатів. Зокрема, сенатор-республіканець Тед Круз виступає проти будь-яких кандидатів через його незгоду з адміністрацією Байдена щодо російського газопроводу “Північний потік-2”.

Раніше американську місію в Україні очолювали два повірених у справах: Вільям Тейлор, який обіймав посаду посла США в 2006-2009 роках, і Крістіна Квін, яка очолює місію по цей час.

 

Президент Болгарії, який називав Крим “російським”, склав присягу на другий термін

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 14:13 УП

Президент Болгарії Румен Радев у середу склав присягу на другий термін.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це пише агентство АР.

Радева було приведено до присяги на церемонії в парламенті разом з віцепрезиденткою Іліаною Йотовою.

У своєму зверненні до парламенту він сказав, що “демократія та верховенство права – це основи, які нам необхідно відновити”, і пообіцяв працювати над подоланням демографічної кризи, подоланням бідності та нерівності, підвищенням рівня та якості життя.

Болгарія, балканська країна з населенням 6,5 мільйона людей, яка приєдналася до Європейського Союзу в 2007 році, залишається найбіднішим членом блоку з 27 країн.

Радев, відомий своїми проросійськими позиціями, переобраний на другий термін у листопаді 2021 року. Під час дебатів кандидатів у президенти напередодні виборів він заявив, що вважає Крим російською територією, а антиросійські санкції ЄС – неефективними.

У зв’язку з цим МЗС України запросило посла Болгарії в Києві Костадіна Коджабашева.

Радев після цього повторив свої слова про “російський Крим”, хоча і визнав, що анексія була порушенням міжнародного права.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що ці висловлювання президента стали ударом по українсько-болгарських відносинах.

Пізніше пресслужба Радева роз’яснила його позицію щодо окупованого Криму у рамках передвиборчої кампанії.

 

З Білорусі до Польщі знову проривалися мігранти – пошкодили «колючку» на кордоні

19.01.2022 12:31

За минулу добу 33 іноземці за підтримки білоруських служб намагалися нелегально перетнути польсько-білоруський кордон. Вони проявляють агресію до польських патрулів на кордоні.

Про це інформує у Твіттері Прикордонна служба Польщі, передає Укрінформ.

“Минулої доби, 18 січня, польсько-білоруський кордон намагалися перетнути 33 особи. На відрізку, що охороняється прикордонною заставою у Мєльніку, група з 32 осіб силою форсувала кордон”,- йдеться у повідомленні.

Як зазначається, іноземці, а також білоруські служби пошкоджували загородження, кидали каміння у польські патрулі. Серед затриманих осіб є громадян Єгипту, Еритреї, Туреччини та Ємену.

Учора свій візит до Польщі з відвідання польсько-білоруського кордону розпочав єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї. Під час брифінгу у Білостоці він назвав дії білоруського режиму “неприйнятними”, підкресливши, що не можна використовувати людей з політичною метою.

“Ми вважаємо це безпековою загрозою для Європи та підтримуємо Польщу”, – зазначив Варгеї.

Як повідомлялося, Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні. Від початку кризи у серпні польсько-білоруський кордон намагалися нелегально перетнути близько 40 тис. іноземців з Близького Сходу та країн Африки.

Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю, побудувала тимчасові загородження з колючого дроту. Варшава планує побудувати до червня постійне загородження на кордоні з Білоруссю завдовжки майже 200 км та заввишки понад 5 метрів. Будівництво “стіни” розпочнеться наприкінці січня.

 

У Казахстані скасували надзвичайний стан

19.01.2022 08:17

У Казахстані з 00:00 19 січня припинилася дія режиму надзвичайного стану в Нур-Султані та Алмати, а також в Алматинській, Атирауській, Жамбилській, Кизилордінській та Мангістауській областях.

Як передає Укрінформ з посиланням на NUR.KZ, про це повідомив речник президента Казахстану Берік Уалі.

“Президентом було достроково скасовано надзвичайний стан в решті регіонів. Таким чином, вся країна повертається до нормального життя. Скасовуються запроваджені на період НП комендантська година та інші тимчасові обмеження”, – йдеться у повідомленні Уалі у Фейсбуці.

Міжнародний аеропорт Алмати починає працювати у штатному режимі, передає «Казінформ» з посиланням на пресслужбу летовища.

Водночас повідомляється, що доступ на територію аеропорту автотранспортом тимчасово обмежено.

Крім того, зазначається, що з 19 січня рух автобусів, тролейбусів буде у звичайному режимі – з 06.00 до 23.00 години, метрополітену – з 06:00 до 00:00 години.

Як повідомляв Укрінформ, в Казахстані 2 січня розпочалися мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ, які переросли в масові протести попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників у Казахстан.

7 січня президент Казахстану наказав без попередження відкривати по протестувальниках вогонь на ураження.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило про затримання 9 900 осіб, станом на 11 січня.

12 січня президент Токаєв достроково зняв надзвичайний стан у деяких регіонах.

13 січня в Казахстані розпочалося виведення сил Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

 

ЗМІ: Меркель запропонували посаду в ООН

19.01.2022 09:35

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував ексканцлеру ФРН, 67-річній Ангелі Меркель зайняти консультативну посаду в одній із структур Організації Об’єднаних Націй.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє DW.

За даними агентства dpa, йдеться про позицію голови консультативної ради з глобальних суспільних благ, які могли б послужити на користь усього людства. Серед компетенцій цього органу мають опинитися питання міжнародного регулювання, зокрема, у сфері торгівлі чи безпеки польотів.

Консультативний орган з глобальних суспільних благ – один із флагманських проектів Гутерреша, який він просуває в рамках реформування ООН. У червні 2021 року Гутерреш був затверджений на посаді генсека ООН на другий п’ятирічний термін – з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2026 року.

Свою пропозицію, за даними агентства, Гутерреш виклав у листі. Співрозмовники dpa в ООН вважають згоду Меркель зайняти запропоновану посаду малоймовірною. Офіційно в організації не коментують факту пропозиції. Представники ексканцлера і вона сама поки що також не висловилися з цього приводу.

В інтерв’ю DW перед тим, як залишити посаду голови кабміну Німеччини, Меркель сказала, що політикою більше не збирається займатися. “Я не вирішуватиму політичні конфлікти – я займалася цим багато років: 16 років на посаді федерального канцлера, з задоволенням у Європейському Союзі, на міжнародному рівні, я завжди виступала за мультилатералізм”, – наголосила вона. “Зараз я ще не знаю, чим займуся. Я вже говорила: спочатку я трохи відпочину, а потім подивимося, що спаде мені на думку”, – додала Меркель.

Ангела Меркель очолювала уряд ФРН із 2005 року. У жовтні 2018 року вона оголосила, що у виборах до бундестагу в 2021 році не братиме участі як кандидат на посаду канцлера ФРН.

У грудні соціал-демократа Олафа Шольца було обрано новим канцлером ФРН.

 

За добу проти COVID-19 вакцинували понад 85 тисяч українців

19.01.2022 08:45

В Україні впродовж минулої доби, 18 січня, вакциновано проти коронавірусу 85 177 людей.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці.

Із них першу дозу отримали 30 201 людина, другу дозу – 36 744 людини, додаткову дозу отримали 614 людей, бустерну дозу – 17 618 людей.

Щеплення проводилось 814 мобільними бригадами з імунізації 3 163 пунктами щеплення та 431 центром вакцинації населення.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 15 053 125 людей, з них отримали першу дозу – 15 053 123 людини, отримали дві дози – 14 343 487 людей, отримали додаткову дозу – 10 687 людей, бустерну дозу – 131 178 людей. Загалом проведено 29 538 475 щеплень.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 19 січня в Україні підтверджено 3 780 903 випадки COVID-19,з них за останню добу – 12 815.

 

США передали Україні ще майже мільйон доз вакцин Pfizer

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 11:47. УП

США передали Україні ще майже 1 мільйон доз вакцин Pfizer проти COVID-19.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

“Уряд США передав Україні ще майже мільйон доз вакцин Pfizer проти COVID-19. Ця поставка ЮНІСЕФ через глобальний фонд COVAX є частиною глобальної допомоги у забезпеченні українців важливим захистом від хвороби, особливо під час поширення варіанту “Омікрон” – йдеться у повідомленні посольства США в Україні на сторінці у Twitter.

The 🇺🇸 government provided nearly a million more doses of the Pfizer COVID-19 vaccine to 🇺🇦. This delivery by UNICEF through COVAX is part of a global effort and will help ensure Ukrainians have critical protection from the disease, especially with the spread of Omicron variant. pic.twitter.com/WmXoVP1U0F

— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) January 19, 2022

Як відомо, наказом МОЗ від 6 січня 2022 року рекомендовано вводити бустерну дозу вакцин людям старше 18 років, які отримали дві дози вакцини понад шість місяців тому. Для бустерної дози перевагу надають м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною було щеплено людину. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендується вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

 

Український сертифікат про Covid-вакцинацію діятиме 9 місяців: для бустера теж

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 13:31. УП

Кабінет міністрів України підтримав запровадження сертифікатів про вакцинацію третьою дозою вакцини і передбачив, що сертифікати діятимуть уже не рік, а 9 місяців.

Джерело: трансляція засідання уряду 19 січня

Деталі: Кабмін вніс зміни до своєї постанови від 29 червня 2021 року (№677).

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що регулюється питання видачі сертифікатів після проведення бустерної дози вакцинації.

Також скорочується термін дії сертифіката про вакцинацію з 365 днів (1 року) до 270 днів (9 місяців).

Пряма мова Ляшка: “Тепер будь-хто, хто вакцинувався бустером, третьою дозою, – (для них) одразу термін сертифіката, що генерується в Дії, буде подовжений і матиме термін дії 270 днів, 9 місяців”.

Деталі: Члени уряду підтримали це рішення.

Воно стосується як міжнародного, так внутрішнього Covid-сертифікатів.

Урядовці на засіданні були одягнені у футболки з написом на підтримку вакцинації.

Цьому передувало: Українцям дозволили отримувати “бустерне” щеплення проти коронавірусу, із 8 січня 2022 року воно доступне всім охочим, кому другу дозу вкололи щонайменше півроку тому.

МОЗ анонсувало, що сертифікат про третє щеплення буде доступний у застосунку “Дія” з кінця січня і буде дійсним 270 днів.

Станом на ранок 19 січня бустерну дозу в Україні отримали 131 178 людей.

 

Кабмін дозволив витратити “ковідну тисячу” на ліки: хто зможе скористатись

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 13:35. УП

Кабінет міністрів розширив дію програми “єПідтримка” – українці старше 60 років із 24 січня зможуть витратити “ковідну тисячу” на придбання ліків.

Таке рішення ухвалили на засіданні уряду 19 січня.

“Перелік дії програми також плануємо розширити на дітей віком 12-17 років, сьогодні це буде оформлено у відповідне протокольне доручення. МОЗ уже спростило доступ підлітків до вакцинації.

Ми продовжимо цю програму розширювати, щоб діти і підлітки також були залучені до неї належним чином”, – сказав прем’єр Денис Шмигаль, відкриваючи засідання.

Українці віком від 60 років зможуть купити ліки, дозволені до застосування та включені до Держреєстру лікарських засобів.

“З 24 січня повністю вакциновані українці віком від 60 років зможуть витратити 1000 грн на ліки. Сьогодні уряд ухвалив необхідні для цього рішення.

“Також плануємо розширити програму на дітей віком від 12 до 17 років. Для цього оформили відповідне протокольне доручення. Міністерство охорони здоров’я вже спростило доступ підлітків до вакцинації проти COVID-19. Відтепер не потрібна обов’язкова наявність усіх щеплень”, – згодом написав Шмигаль у Telegram.

Підлітки від 14 до 17 років зможуть витратити ці кошти на послуги у сфері освіти, проживання у гуртожитку, проходження ЗНО, придбання книжок, спортивного інвентаря.

Нагадаємо:

Раніше в уряді анонсували, що з другої половини січня українці віком від 60 років зможуть купити ліки на тисячу гривень, яку отримують вакциновані громадяни.

Президент Володимир Зеленський поставив Кабінету міністрів завдання підготувати окрему програму виплати 1 тисячі гривень українцям віком 12-18 років, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.

 

У МОЗ назвали регіони, де виявили COVID-штам Омікрон

Яна Осадча  19 січня 2022  УП

В Україні станом на 19 січня COVID-штам Омікрон підтвердили у 8 регіонах.

Зокрема, в Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Львівській областях та в місті Київ, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

“Тенденції поширення Омікрону у світі свідчать про те, що Україна теж не уникне спалаху коронавірусної хвороби”, – розповів очільник МОЗ Віктор Ляшко.

У відомстві також зазначили, що штамом “Омікрон” частіше, ніж попередніми варіантами хвороби, заражаються діти. Омікрон відрізняється від попередніх варіантів тим, що має значно коротший інкубаційний період, від 2-5 днів та передається в 7 разів швидше, в порівнянні з Дельтою.

У пацієнтів з Омікроном значно частіше виникає біль у горлі (у 53% випадків проти 34% для Дельти).

У МОЗ кажуть, що у вакцинованих людей та тих, які перехворіли на COVID-19, зараження Омікроном спричиняє лише симптоми, схожі на сезонні ГРВІ.

Омікрон поширюється особливо інтенсивно серед людей, які не мають імунного захисту.

Нагадаємо, найпоширенішими симптомами Омікрону є  нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі.

 

Одна з областей наблизилася до “червоної” зони – Ляшко

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 14:02. УП

Івано-Франківська область наблизилася до впровадження червоного рівня епіднебезпеки COVID-19.

Джерело: міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу, якого цитує “Інтерфакс-Україна“, МОЗ

Деталі: Окрім Івано-Франківської області, в “помаранчевій” зоні вже перебувають Львівська, Рівненська, Чернівецька та Сумська області.

Ляшко зазначив, що Рівненська, Сумська та Чернівецька області потрапили до “помаранчевого” рівня епідемічної небезпеки через великий відсоток виявлених інфікованих серед усіх протестованих на COVID-19.

Водночас в Івано-Франківській області до показника тестування додалося і перевищення індикаторного показника за рівнем госпіталізації та динамікою госпіталізацій.

Пряма мова Ляшка: “Ці показники свідчать про зростання темпів госпіталізації у сфері пацієнтів, яким поставлено діагноз COVID-19”.

Більше деталей: Згідно з даними МОЗ, Івано-Франківська область “червоніє” за трьома показниками – нові випадки, рівень госпіталізація та її динаміка.

Нагадаємо: За добу 18 січня в Україні зафіксували 12 815 випадків коронавірусної хвороби Covid-19 і 163 смерті від неї.

 

Кабмін призначив держсекретаря Міноборони

19.01.2022 14:25

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про призначення Костянтина Ващенка державним секретарем Міністерства оборони.

Як передає Укрінформ, про це представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив у Телеграмі.

«Призначено Ващенка Костянтина Олександровича державним секретарем Міністерства оборони України», – написав Мельничук.

За його словами, перед цим Ващенка звільнили з посади державного секретаря Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Тимчасово покладено виконання обов’язків держсекретаря Мінреінтеграції на Тетяну Токарчук.

Крім того, Павла Полянського уряд призначив заступником державного секретаря Кабінету Міністрів.

За даними Мельничука, КМУ також призначив Євгена Сербіна першим заступником голови Державного агентства меліорації та рибного господарства, Юлію Солянік – заступником голови Державної аудиторської служби, Сергія Трегубенка – заступником голови Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Крім того, Івана Юрійчука призначено заступником голови Державної служби якості освіти з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Олексія Михайлова – заступником голови Державної регуляторної служби.

Водночас, як зазначив Мельничук, уряд звільнив Андрія Пляцка з посади першого заступника голови Державного агентства з управління зоною відчуження, Аллу Бондар – з посади заступника голови Державної служби якості освіти.

Як повідомлялося, Костянтин Ващенко був призначений на посаду держсекретаря Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у липні 2020 року. До цього він рік працював на аналогічній посаді в Міністерстві фінансів.

 

Мінагро розширило перелік виробників соціально важливих продуктів

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 13:25. УП

Мінагрополітики внесло зміни до переліку суб’єктів господарювання, які виробляють товари, що мають істотну соціальну значущість.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Наказом від 18 січня Мінагро перелік компаній розширено до 6851 виробника.

Йдеться про виробників пшеничного борошна, пастеризованого молока, житньо-пшеничного хліба, курячих яєць, курячих тушок і олії.

Компанії із затвердженого переліку мають право купувати газ за пільговими тарифами, затвердженими урядом – для них також обмежена націнка під час постачання природного газу.

Попереднім наказом від 5 січня міністерство затвердило перелік суб’єктів господарювання, основний вид діяльності яких – виробництво продовольчих товарів соціальної значущості, у списку було 6803 виробника.

Нагадаємо:

На першому аукціоні з продажу природного газу підприємства соцсфери купили 1,3 млн кубометрів газу.

На другому аукціоні з продажу природного газу приватного видобутку підприємства соцсфери купили 510 тисяч кубомертів газу.

Міністерство агрополітики затвердило перелік із 6803 компаній, для яких обмежена націнка при постачанні природного газу.

Кабінет міністрів обмежив націнку при постачанні природного газу виробникам продуктів харчування, які мають істотну соціальну значущість на період дії карантину.

Граничний рівень надбавки до ціни природного газу власного видобутку обмежили на рівні не більше 24% для виробників “соціальних” товарів.

Крім того, Кабмін зобов’язав приватні газовидобувні компанії до 30 квітня 2022 року продавати 20% обсягів газу власного видобутку на біржі (за винятком “Нафтогазу”).

 

В Україні мільйони гектарів земель перебувають у зношеному стані – Шмигаль

19.01.2022 13:54

В Україні наразі мільйони гектарів земель перебувають у зношеному стані, або деградовані та потребують відновлення.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 19 січня.

“Наразі мільйони гектарів земель знаходяться у зношеному стані, або деградовані та потребують відновлення”, – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що клімат в Україні змінюється і тому для ефективного землекорестування земельні ресурси повинні відновлюватись.

“Наприклад, там де був степ наразі виникає необхідність збільшення лісистості, зокрема для захисту ґрунту”, – пояснив Прем’єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, уряд на засіданні 19 січня ухвалив порядок, який визначає організаційні засади проведення консервації деградованих та малопродуктивних земель.

 

Уряд виділить громадам 230 мільйонів на розвиток ЦНАПів

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 14:25. УП

Упродовж 2022 року Кабмін надасть громадам 231 млн грн субвенції для розвитку та розбудови мережі ЦНАПів.

Про це повідомив у Telegram прем’єр Денис Шмигаль.

На засіданні 19 січня уряд вніс зміни до постанови, яка регулює порядок надання цієї субвенції. Зокрема, кошти можна буде витратити на облаштування територіальних підрозділів центрів надання адмінпослуг та віддалених робочих місць.

В уряді додали, що за минулий рік мережа ЦНАПів збільшилася майже удвічі.

“Понад 90% українців уже зараз говорять про позитивний досвід отримання послуг у центрах. Ключова мета залишається незмінною — кожне місто в Україні з населенням понад 10 тисяч людей у найближчий рік повинне отримати власний ЦНАП”, – резюмував прем’єр.

 

Укравтодору дозволили залучити держгарантій на 20 мільярдів

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 14:44. УП

Кабінет міністрів дозволив “Укравтодору” залучити кредити під держгарантії обсягом до 20 млрд грн.

Про це йдеться у документах до засідання уряду 19 січня.

Так, уряд затвердив умови залучення “Укравтодором” кредитів та держгарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань. У 2022 році агентству дозволили залучити до 20 млрд грн під державні гарантії, терміном запозичення до 15 років.

Надання державних гарантій означає, що у разі неспроможності компанії виконати свої кредитні зобов’язання, за неї це повинна зробити держава. Забезпечення кредитів державними гарантіями має наслідком зростання гарантованого державою боргу.

У Міністерстві фінансів у зв’язку з цим зауважили, що збільшення обсягу держборгу та гарантованого боргу суперечить світовій практиці та вимогам МВФ.

Водночас умови запозичення, відсоткова ставка тощо визначаються у кредитному договорі або проспекті емісії, які погоджуються Мінфіном.

Усього “Укравтодор” планує залучити 30 млрд грн на будівництво доріг цьогоріч. Зокрема, це дозволить ввести в експлуатацію 782 км автомобільних доріг та 161 погонних метрів мостів, як розповів перший заступник міністра інфраструктури Василь Шкураков.

Також уряд схвалив перелік об’єктів для реконструкції, будівництва та ремонту на рік.

Нагадуємо:

“Укравтодор” планує витратити 124,4 мільярда гривень на будівництво та ремонт доріг у 2022 році, з яких 78,9 мільярда становитимуть видатки з державного бюджету.

 

Торік імпорт яловичини в Україну зріс на 34% – УКАБ

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 17:00. УП

За підсумками 2021 року український м’ясний ринок наростив імпорт яловичини до 2,78 тис тонн – це на 34% більше ніж у 2020 році.

Про це повідомляє асоціація “Український клуб аграрного бізнесу”.

Найбільше в Україну постачалось мороженого м’яса – 1,94 тис тонн (70% від загальних поставок).

“Свіже та охолоджене м’ясо складало 0,84 тис тонн”, – йдеться у повідомленні.

При цьому, ключовими експортерами в Україну яловичини стали:

Австрія – 1 148 тонн;

Литва – 534 тонн;

Польща – 237 тонн;

США – 182 тонни.

В асоціації зазначають, що обсяги поставок української яловичини за кордон також демонструють незначне зростання у 2021 році.

“Попри тяжке становище в вітчизняному скотарстві, українські експортери відправили в інші країни 27,55 тис тонн м’яса, що на 11% більше ніж торік.

99% поставок відбувалось виключно у мороженому вигляді. Для порівняння, поставки 2020 року мали співвідношення 92% мороженого та 8% охолодженого, а в 2019 році – 61% мороженого і 39% охолодженого”, – додають в УКАБ.

Найбільше експортували до наступних країн:

Китай – 12,33 тис тонн;

Білорусь – 3, 68 тис тонн;

Казахстан – 3,10 тис тонн;

Узбекистан – 2,89 тис тонн.

В УКАБ підкреслюють, що станом на 1 грудня 2021 року поголів’я ВРХ склало 2689,4 тис голів, що у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року на 184,6 тис голів менше (-6,4%).

 

Транзит газу через Україну впав до мінімуму за чотири роки 

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 11:51. УП

Про це повідомив директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

За його словами, на першому місячному аукціоні з розподілу потужностей у 2022 році учасники ринку забронювали понад 195 млн кубометрів на лютий. З них 124,8 млн кубометрів – на віртуальній точці “Берег” (Угорщина), ще 70,3 млн кубометрів – на точці “Будінце” (Словаччина).

Макогон зазначив, що у 2021 році 90% газу Україна імпортувала віртуальним реверсом саме з Угорщини, що продемонструвало ринковий попит на угорсько-український маршрут транспортування газу.

Очільник Оператора повідомив, у що за перші 16 діб 2022 року середньодобовий обсяг транзиту становив лише 52,4 млн кубометрів газу. Водночас у січні 2019 року він сягав вп’ятеро вищої позначки у понад 250 млн куб. м газу.

Результат початку 2022 року також менше за обсяг транзиту у “ковідному” 2020 році (83,4 млн кубометрів) та у 2021 році (124,6 млн кубометрів). Таким чином, він є найнижчим за чотири роки.

Нагадуємо:

Російський “Газпром” не став бронювати на лютий додаткову транзитну потужність через Україну, а також потужність польської ділянки газопроводу “Ямал-Європа”.

Транзит природного газу через газотранспортну систему України у 2021 році становив 41,6 мільярда кубічних метрів, що на 25,4% менше, ніж 2020 року (55,8 мільярда).

Голова Міжнародного енергетичного агентства звинуватив РФ у погіршенні газової кризи у Європі та натякнув на використання низьких поставок з політичною метою.

21 грудня ціни на газ перетнули позначку у 2200 доларів за тисячу кубів на тлі похолодання у Європі та скорочення прокачки газу російським Газпромом.

 

АМКУ розслідує продаж “Нафтогазом” дешевого газу Фірташу

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 10:41. УП

Справа, яку Антимонопольний комітет розслідує щодо “Нафтогазу”, стосується продажу облгазам Дмитра Фірташа газу за заниженою ціною.

Про це повідомила пресслужба “Нафтогазу”.

У компанії зазначили, що йдеться про угоду щодо торгівлі газом для населення, підписану з ТОВ “ЙЕ Енергія” Дмитра Фірташа. Вона була укладена в березні 2021 року, коли компанією керував Андрій Коболєв.

ЕП писала про цей контракт ще у липні. Угоду з “Йе енергія” було укладено 19 березня – на понад місяць раніше, ніж з рештою учасників ринку.

Компанія Фірташа законтрактувала найбільший на ринку обсяг газу для побутових споживачів, 6 млрд кубів. Другий найбільший, 2,2 млрд кубів, отримала “дочка” “Нафтогазу” – ТОВ “ГПК Нафтогаз України”

Саме ці дві компанії отримали найнижчі ціни – 7,42 тис грн за тис куб м, тоді як решта компаній підписали контракти з ціною від 7,9 тис грн до 8,8 тис грн.

У НАК заявили, що угода давала можливість компаніям перепродавати “дешевий” газ бізнесу, а також створювала невиправдані кредитні ризики для “Нафтогазу”, оскільки передбачала оплату за фактично проданий газ у період до жовтня 2021 року.

За словами “Нафтогазу”, дію контракту зупинили у жовтні, проте борги “ЙЕ Енергії” перед НАКом за цими угодами не погашені донині.

“Наразі “Нафтогаз” реалізує газ усім компаніям, що постачають його населенню, за єдиною ціною та на однакових умовах в межах балансуючої групи”, – заявили у “Нафтогазі”.

Більше про “березневі” контракти з Фірташем читайте у статті Миколи Топалова: Ціна “річного” тарифу: як Фірташ заробляє на державному газі завдяки “Нафтогазу”

Нагадуємо:

Антимонопольний комітет відкрив справу проти ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг” щодо зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу.
На заміну контрактів, укладених “Нафтогазом” у березні-квітні 2021 року, нове керівництво “Нафтогазу” запровадило так звану балансуючу групу. Можливість придбати державний газ отримали понад п’ятдесят приватних компаній за єдиною ціною – 7,42 тис грн.

Водночас згодом ЕП з’ясувала, що за новою системою облгази Фірташа ймовірно використовують “пільговий” газ, призначений для населення, для постачання на “азотні” підприємства бізнесмена.

Про те, як це сталося, читайте у статті Миколи Топалова: Газ подвійного призначення: як “дешеве” паливо для населення могло потрапити на заводи Фірташа

 

Блінкен закликав завершити без затримок конкурс з обрання керівництва САП

19.01.2022 17:26

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен закликав комісію з обрання керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершити конкурс без подальших затримок.

Про це він заявив на спільній з міністром закордонним справ України Дмитром Кулебою пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

«Президент Зеленський продовжує рухати важливі реформи вперед, включаючи нещодавню судову реформу, попри зовнішні виклики та тиск, з яким він стикається. Тому я хочу закликати виборчу комісію САП зробити останній крок у їхній роботі без подальших затримок та завершити відбір», – сказав Блінкен.

Як повідомляв Укрінформ, 21 грудня комісія з обрання керівництва САП за результатом конкурсу оголосила рейтинг кандидатів на посаду очільника відомства і його заступника, а також керівника п’ятого відділу. Проте офіційно, рішенням комісії, цей рейтинг досі не затверджено.

Відповідно до рейтингу, серед кандидатів на посаду керівника САП детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко набрав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк – 229 балів.

Рейтинг на посаду керівника 5-го відділу САП очолив Сергій Савицький з 240 балами.

 

Перевірка COVID-фонду знайшла проблем на 30 млрд грн – Держаудитслужба

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 17:29. УП

Державна аудиторська служба опублікувала аудит фонду боротьби з COVID-19 за 2020 рік, якого вимагає МВФ – проблемних питань знайшли на 30 млрд грн.

Про це йдеться у звіті на сайті служби.

Усього на так званий “ковідний” фонд виділено 78,4 млрд грн, з яких було використано 67,9 млрд грн. При цьому контролем охоплено близько 60 млрд грн.

З використаної суми Держаудитслужба знайшла порушень та проблемних питань на 30,1 млрд грн, з яких 155,6 млн грн було усунено.

Найбільше порушень встановлено саме в ході аудиту фонду та державних програм, а також моніторингу закупівель.

У розрізі розпорядників коштів, служба перевіряла 12 держустанов. З них найкраще використали виділені кошти у Міністерстві внутрішніх справ та Державному управлінні справами – вони витратили 100% передбачених коштів. Найгірше впоралися у Фонді держмайна (30%) та Мінсоцполітики (58%).

Водночас нагадаємо, що найбільше на боротьбу з пандемією отримав Укравтодор (26,2 млрд грн) та Міністерство охорони здоров’я (21,8 млрд грн). Близько 10 млрд грн кожен отримали Мінсоцполітики та Мінекономіки.

В абсолютних числах найбільше проблем виявили в Укравтодорі – 12,6 млрд грн, з яких 5,9 млн грн було усунено. Одразу за агентством в “антирейтингу” розташовано Мінсоцполітики, де знайшли проблем на 7,6 млрд грн, та Мінекономіки (5 млрд грн).

При цьому контроль охопив 100% використаних відомствами та агентством коштів.

Для порівняння, у МОЗ знайшли порушень та проблем на 3,9 млрд грн, проте контролем охопили лише 66% коштів. Саме щодо МОЗу відкрито 22 кримінальних провадження за матеріалами аудиту – більше лише у Мінрегіону, 23 провадження.

Щодо фінансових втрат бюджету, найбільше їх зафіксували у Мінрегіоні на суму 83,2 млн грн. У МОЗ та Мінкульту знайшли 33 та 36 млн грн втрат відповідно. Натомість в Укравтодору – лише 10,2 млн грн.

Нагадуємо:

Проведення аудиту було однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Відповідно до підписаного меморандуму з МВФ, завершити проведення аудиту Україна мала ще до 1 квітня 2021 року.

 

У медзакладі Києва викрили корупційну схему: серед організаторів – ексзаступниця міністра

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 12:57. УП

Правоохоронці викрили у столичному медзакладі протиправну схему збагачення за участі чинних та колишніх посадовців: вимагали хабарі з лікарів та фальсифікували свідоцтва про вакцинацію.

Джерело: Київська міська прокуратураСБУстолична поліція, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Деталі: Корупційна схема незаконного збагачення діяла в Київському міському дитячому діагностичному центрі.

Організувала її керівниця медзакладу. До схеми причетні також колишня радниця заступника голови КМДА і ексзаступниця міністра соціальної політики України.

Силовики не розкривають імен, але за даними джерела УП, йдеться про директорку центру Світлану Матвєєву, ексчиновницю КМДА Анну-Вікторію Воронцову та ексзаступницю міністра Олександру Чуркіну.

За попередньою інформацією, зловмисники займалися вимаганням коштів з практикуючих лікарів, а також підробкою свідоцтв про вакцинацію громадян від COVID-19.

Згідно з матеріалами слідства, 44-річна керівниця Київського дитячого діагностичного центру організувала схему, за якою підпорядковані їй лікарі щомісячно відраховували їй частину своєї заробітної плати для того, щоб продовжувати працювати у цій установі.

Розмір “данини” залежав від кількості робочих змін лікарів. У ході документування протиправної діяльності задокументовано вимагання та одержання вказаною посадовою особою грошових коштів від лікарів на суму 46 тисяч гривень. Після чергової передачі неправомірної вигоди у розмірі 30 тисяч керівницю затримали.

Крім цього встановлено, що група осіб, до складу якої входили вищезгадана керівник та один з лікарів цього медичного центру, колишня радниця заступника голови КМДА та ексзаступник міністра соціальної політики України, організували внесення до інформаційної системи “Helsi.me” завідомо неправдивих відомостей про вакцинацію громадян від COVID-19 без її фактичного проведення за грошову винагороду у розмірі 250 доларів США.

Так, двоє з учасників групи здійснювали пошук потенційних клієнтів та приймали від них замовлення, після чого передавали дані про замовників директору закладу охорони здоров’я, яка скеровувала відповідні списки лікарю.

Надалі відомості про начебто здійснену вакцинацію цих громадян вносились іншим учасником групи до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу державних послуг “Дія”.

За оперативними даними СБУ, схема діяла понад 8 місяців.

На даний час на підставі ухвал суду силовики провели обшуки за місцями роботи та проживання фігурантів кримінального провадження.

Під час обшуків було вилучено мобільні телефони, чорнові записи, а також копії паспортів громадян України, які підтверджують протиправну діяльність.

Прокуратура зауважує, що до початку проведення обшуку одна з фігуранток викинула свій мобільний телефон у вікно, а інша – сховала вимкнений гаджет за шафою.

Слідчим відділом Шевченківського управління поліції розпочато два кримінальних провадження: за частиною 3 статті 362 – несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї, та частина 3 статті 368 – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою Кримінального кодексу України.

Фігурантам оголошено підозри. За скоєння вказаних злочинів їм загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.

 

ПриватБанк не зміг повернути право власності на київський готель “Мир”: оскаржить рішення 

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 12:55. УП

Північний апеляційний госпсуд відмовив ПриватБанку у задоволенні апеляційної скарги на рішення Госпсуду Києві у справі про скасування права власності банку на київський готель “Мир”. Банк оскаржить це рішення.

Про це повідомляє прес-служба ПриватБанку.

Як заявили у фінустанові, ПриватБанк оскаржить ці судові рішення у Верховному Суді.

“Незаконні рішення судів ухвалено на користь компаній, що ймовірно пов’язані з одним з колишніх власників банку – Генадієм Боголюбовим, та як вбачається з відомостей, розміщених на сайті Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), вже отримали ліцензію на розміщення в готелі “Мир” казино”, – йдеться в повідомленні.

У банку додають, що під час розгляду цієї судової справи з метою ускладнення повернення нерухомого майна готелю “Мир” у власність ПриватБанку, будівлю готелю було продано компаніями, “ймовірно пов’язаними з одним із ексвласників банку, та поділено на декілька самостійних об’єктів”.

“Банком безумовно буде оскаржено вказані судові рішення в касаційному порядку до Верховного Суду, який вже вдруге буде змушений переглядати рішення Північного апеляційного господарського суду у цій справі, постановлене з численними порушеннями чинного законодавства”, – йдеться у позиції банку.

Нагадаємо:

Право власності на київський готель “Мир” перейшло до ПриватБанку внаслідок звернення у 2016 році стягнення на заставне майно на підставі договору іпотеки, укладеного з ТОВ “Ардена” ще до націоналізації банку.

До націоналізації банку в серпні 2016 року за рахунок переходу права власності на заставне майно (готель “Мир”,  м. Київ, проспект Голосіївський, буд. 70) до АТ КБ “ПриватБанк” згідно з договором іпотеки, укладеним з ТОВ “АРДЕНА”, була погашена частина кредиту ТОВ “АЕФ” за валютним кредитним договором від 2013 року на суму майже 18 млн дол.

У 2019 році ТОВ “АЕФ” ініціювало судовий позов з метою позбавлення ПриватБанку майна і перешкоджання відновлення правового становища ПриватБанку як власника готелю “Мир”.

У січні 2021 року Верховний Суд скасував судові рішення першої та апеляційної інстанцій про визнання недійсним договору іпотеки та позбавлення права власності ПриватБанку на київський готель “Мир”.

Після цього аналогічний позов до ПриватБанку ініціювало ТОВ “Артіс”.

 

Торік перельоти Зеленського коштували платникам податків вдвічі більше, ніж у 2020 році 

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 15:21. УП

На перельоти делегацій за участю президента Володимира Зеленського у 2021 році Державне управління справами витратило 40,2 млн грн, що майже вдвічі більше ніж роком раніше.

Про це свідчать дані єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending.gov.ua

Найбільші витрати були пов’язані з перельотом Зеленського за маршрутом “Київ-Кеплавік-Вашингтон-Сан-Франциско-Лос-Анджелес-Вашингтон-Кеплавік-Київ” в серпні – понад 8,4 млн грн.

Офіційний візит президента України до Сполучених Штатів, головною метою якого було проведення переговорів з президентом США Джо Байденом тривав два дні – з 31 серпня по 1 вересня.

Ще в 4,2 млн грн обійшовся платникам податків переліт Володимира Зеленського до США для участі у Генеральній асамблеї ООН.

Серед найбільш витратних перельотів також: до Об’єднаних Арабських Еміратів – за 1,68 млн грн; в Глазго на 26-й Кліматичний саміт ООН – за 1,5 млн грн; до Брюсселю на “Саміт східного партнерства” – за 1,5 млн грн; до Парижу на переговори з президентом Франції Емманюелем Макроном – за 1,2 млн грн; та до Катару – за 1,1 млн грн.

На внутрішні авіаперевезення Володимира Зеленського у 2021 році витратили вдвічі менше ніж у 2020-му – лише 4,7 млн грн.

Зауважимо, що пересування між державами у 2020 році було обмежено з огляду на локдауни у країнах світу та заборонами на в’їзд у зв’язку з пандемією.

Нагадуємо:

Послуги з авіаперевезення президента Володимира Зеленського надає Державне авіаційне підприємство “Україна”, яке перебуває в управлінні Державного управління справами.

Після оприлюднення розслідування “Української правди” про святкування ювілею Андрія Єрмака в державній резиденції “Гута”, Володимир Зеленський повідомив журналісту УП, що “президентський літак несправний”. І ніби то саме через це, йому довелось скористатись гвинтокрилами.

 

Арестович заявив, що йому з владою “не по дорозі”

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 16:52. УП

Спікер Тристоронньої контактної групи Олексій Арестович заявив про намір звільнитися, оскільки впевнений, що йому із чинною владою “не по дорозі”.

Джерело: Арестович у Facebook

Пряма мова Арестовича: “Знаєте, я не збирався звільнятися.

У понеділок я приїхав на роботу як завжди, підійшов до будівлі і зрозумів, що більше не хочу переступати її поріг.

Тому що я здатний пробачити багато чого, включаючи особисту підлість стосовно мене (це політика, всі ми Макіавеллі, цинізм, холодний розрахунок і таке інше).

Але слабкості я вибачити не можу.

Не знаю, хто автор сценарію шоу в Жулянах, який закріпив слабкість, як головну органічну ознаку української держави (не плутати з країною), але мені з нею вже точно не по дорозі”.

Деталі: Арестович розкритикував владу, заявивши, що держава, в якій “силовики отримують менше, ніж прибиральниці”, майбутнього немає.

Також він зазначив, що держава, в якій загиблому військовому чи поліцейському не присвоюють наступне військове чи спеціальне звання, і довічну пенсію сім’ї не призначають, не має майбутнього.

Передісторія:

Днями Арестович повідомив ЗМІ, що звільнився з посади позаштатного радника голови Офісу президента Андрія Єрмака та з посади спікера української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі.

Досі Офіс президента не підтвердив звільнення Арестовича.

 

Справа Порошенка: Венедіктова вважає, що суд серйозно поставився до матеріалів прокуратури та дав особисте зобов’язання

19 січня. УНН. Генеральний прокурор Ірина Венедіктова вважає, що суд “серйозно” поставився до матеріалів прокуратури, та дав особисте зобов’язання у “вугільній” справі п’ятого президента України Петра Порошенка. Про це вона заявила у своєму відеозверненні, пише УНН.

Цитата

“Що означає сьогоднішнє рішенні суду про обрання запобіжного заходу народному депутату, п’ятому президенту України? Воно означає, що суд підтвердив законність та обґрунтованість цієї підозри, порядок її повідомлення, а також наявність ризиків, для запобігання яким, прокуратура йшла із обранням запобіжного заходу”, – зазначила Венедіктова.

Деталі

За її словами, у слідства “були вагомі підстави не зволікати з повідомленням про підозру”. Вона додала, що “наявність доказів переконала прокурорів у необхідності такого повідомлення”.

Генеральний прокурор також заявила, що запобіжний захід Порошенку, який був обраний у межах вугільної справи, буде оскаржено.

Додамо

У ДБР заявили, що сторона обвинувачення має всі підстави для оскарження рішення суду про запобіжний захід п’ятому президенту України Петру Порошенку.

Сьогодні Печерський райсуд Києва відпустив п’ятого президента України, нардепа Петра Порошенка під особисте зобов’язання та зобов’язав зокрема, здати паспорти для виїзду за кордон.

Також суд відпустив Порошенка під особисте зобов’язання.

Офіс Генерального прокурора просив застосувати до п’ятого президента України, нардепа Петра Порошенка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Контекст

Порошенку повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у кримінальному провадженні щодо злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “Л/ДНР”. П’ятого президента України викликали 23 грудня до ДБР, проте він перебував за кордоном.

6 січня Порошенко повідомив, що 17 січня повернеться до України. 6 січня Печерський районний суд Києва наклав арешт на все майно п’ятого президента України Петра Порошенка.

У ДБР вказали, що 17 січня 2022 року об 11 годині буде розглянуто клопотання про обрання запобіжного у вигляді тримання під вартою стосовно Порошенка. ДБР сподівалося, що Порошенко самостійно прийде на засідання суду в понеділок.

Він прибув з-за кордону, потім – до суду разом з адвокатами. Судді знадобилося понад добу часу для ухвалення рішення у нарадчій кімнаті. Засідання 19 січня супроводжувалося сутичками під судом.

 

Порошенко після суду “святкує” у столичному ресторані

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 19:22. УП

П’ятий президент Петро Порошенко після рішення суду поїхав “святкувати” до ресторану Царське село разом із своєю командою.

Джерело: “Українська правда”

Деталі: Серед гостей репортери помітили нардепів Ірину Геращенко, Олексія Гончаренка, Вікторію Сюмар, Артура Герасимова, Сергія Алєксєєва, Яну Зінкевич, журналіста Віталія Гайдукевича та інших.

З ресторану після Порошенка за хвилин вийшов мільйонер Ігор Воронов.

 

Це далеко не його перемога, він підозрюваний – Арахамія про запобіжний захід Порошенку

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 18:23. УП

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія прокоментував обрання запобіжного заходу п’ятому президентові й народному депутатові Петру Порошенкові, що це не є перемогою для нього.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” з коментарем Арахамії

Пряма мова Арахамії: “Ми бачимо, що спроба політизувати судовий розгляд про запобіжний захід Порошенкові закінчилась нічим.

Йому обрали особисте зобов’язання. Суддя визнав достатніми підстави для запобіжного заходу, фактично суд визнав, що Порошенко – підозрюваний. І він мусить ходити на допити, давати покази, здати закордонні паспорти і з’являтися до слідчого негайно.

Це далеко не перемога Петра Олексійовича, як зараз намагається довести його захист”.

Деталі: Арахамія наголосив, що адвокати Порошенка намагались довести судді, що звинувачення слідства бездоказові й п’ятого президента треба зняти статус підозрюваного.

Тому Арахамія не бачить причин для переможних заяв Порошенком

Передісторія:

П’ятому президенту України лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду. У той день, суддя Олексій Соколов перебував у нарадчій кімнаті близько 5 годин, а згодом оголосили, що рішення про обрання запобіжного заходу перенесли на 19 січня.

19 січня Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно Порошенка та його дружини Марини та визначив особисте зобов’язанняяк запобіжний захід. Крім того, народний депутат повинен віддати свій паспорт для виїзду закордон, не залишати територію Києва та Київської області без дозволу судді та з’являтися за викликом до суду. У Державному бюро розслідувань, яке розслідує цю справу, незадоволенірішенням суду та розглядають оскарження рішення в апеляційній інстанції.

Порошенко після засідання прокоментував рішення суду, що він доки не радіє, адже “сценарій Зеленського-неадеквата ще не завершений”. На думку Порошенка та його прибічників, Банкова переслідує політичних опонентів за надуманими звинуваченнями.

 

Блінкен про справу проти Порошенка: “Не можу докладно коментувати”

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 18:16. УП

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту заявив, що не може докладно коментувати справу щодо п’ятого президента Петра Порошенка, яку порушили в Україні.

Джерело: інтерв’ю Блінкена в ефірі “24 Україна

Пряма мова: “Я не можу докладно коментувати цієї справи, але дуже важливо, щоб у будь-якому судовому розгляді, цьому, чи будь-якому іншому, щоб усе було законно, судді були незалежними щоб було правовладдя, щоб не було ані мазунчиків, ані переслідуваних”.

Деталі: За його словами, наразі, попри відмінність, українці мають об’єднатися перед лицем російської загрози.

Пряма мова: “Українці мають виступати спільно, хоч які були їхні політичні погляди і відмінність у цих поглядах.

Росія зробить усе, щоб був розбрат, щоб поділити націю, щоб люди виступали одне проти одного, а не проти неї. Треба єдино, спільно виступити проти Росії, боронячи своє майбутнє”.

Що було раніше: 19 січня Блінкен прилетів до України, перед цим Київ таємно відвідував голова ЦРУ, який зустрічався із презилентом Володимиром Зеленським та іншими українськими чиновниками.

Після Києва Блінкен відправиться у Німеччину, де обговорить готовність союзників “накласти на Росію масштабні наслідки та серйозні економічні санкції” у разі подальшої агресії проти України.

В Україні він зустрічався із президентом та міністром МЗС і говорив про російську загрозу.

18 січня у Білому домі заявили, що Росія готова розпочати повномасштабне вторгнення до України будь-якої миті.

Передісторія:

19 січня Печерський суд столиці обрав запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у держзраді та сприянні терористичним організаціям.

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

Він підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

Санкціями статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

 

Офіс президента прокоментував запобіжний захід Порошенку: Політизації справи немає

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 17:40. УП

На думку радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, рішення суду про запобіжний захід п’ятому президенту та народному депутату Петру Порошенку свідчить, що жодної політизації справи немає.

Джерело: “Укрінформ” із коментарем Подоляка

Пряма мова Подоляка: “Жодної політизації “вугільної справи” не було і немає.

Бачимо, що на третій день традиційної гучної PR-брехні пана Порошенка про те, що йому нібито вже підготували кайданки і камеру в слідчому ізоляторі, а рішення суду нібито написано десь кимось іншим, а не суддею, з’явилось рішення самого судді.

Особисте зобов’язання це абсолютно чіткий запобіжний захід, хоча і не такий, який “анонсував” сам Порошенко та його прихильники. Цей запобіжний захід дає конкретну відповідь про нинішній процесуальний статус пана Порошенка, а також про цілий ряд обмежень щодо нього та обов’язковість прийняття участі в необхідних слідчих діях.

Тому ще раз наголошу, що станом на зараз пан Порошенко все ж таки має юридичний обов’язок брати участь у процесуальних діях і більше не намагатись втекти за кордон. На такому грунті можна очікувати подальше просування цієї справи до цілком логічного і коректного встановлення всіх обставин і визначення ступеню відповідальності кожної особи, яка фігурує в цій справі”.

Деталі: В Офісі президента вважають, що обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання доводить, що триває юридичний процес та коректне дотримання вимог процесуального законодавства.

Передісторія:

П’ятому президенту України лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештувавмайно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду. У той день, суддя Олексій Соколов перебував у нарадчій кімнаті близько 5 годин, а згодом оголосили, що рішення про обрання запобіжного заходу перенесли на 19 січня.

19 січня Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно Порошенка та його дружини Марини та визначив особисте зобов’язанняяк запобіжний захід. Крім того, народний депутат повинен віддати свій паспорт для виїзду закордон, не залишати територію Києва та Київської області без дозволу судді та з’являтися за викликом до суду. У Державному бюро розслідувань, яке розслідує цю справу, незадоволенірішенням суду та розглядають оскарження рішення в апеляційній інстанції.

Порошенко після засідання прокоментував рішення суду, що він доки не радіє, адже “сценарій Зеленського-неадеквата ще не завершений”. На думку Порошенка та його прибічників, Банкова переслідує політичних опонентів за надуманими звинуваченнями.

 

На Банковій палили фаєри – учасники акції розійшлися

19.01.2022 17:07

Активісти, які прийшли під Офіс Президента після того, як Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід ексглаві держави, народному депутату Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання, запалили фаєри.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серед іншого, вони запалили фаєри рожевого і червоного кольорів.

Наразі під ОП лунає музика, люди вже розійшлися.

Як повідомлялося, виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав повідомлення про підозру Порошенку в державній зраді і сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

17 січня суд після повернення Порошенка з закордонного відрядження почав обирати йому запобіжний захід. Того дня Печерський райсуд провів майже дванадцятигодинне засідання, за результатами якого оголошення рішення про обрання запобіжного заходу було перенесено на 19 січня.

У середу, 19 січня, суд обрав Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

 

У ДБР не задоволені запобіжним заходом для Порошенка: думають над апеляцією

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 16:58. УП

Державне бюро розслідувань вважає, що особисте зобов’язання, котре обрали п’ятому президенту Петру Порошенку, не забезпечить його належної поведінки, тому подумують над апеляцією.

Джерело: пресслужба ДБР

Дослівно: “Вважаємо, що рішення суду щодо обрання запобіжного заходу п’ятому президенту України є таким, що не забезпечить належної поведінки підозрюваного Петра Порошенка, а тому у сторони обвинувачення є всі підстави для його апеляційного оскарження”.

Деталі: У відомстві зазначають, що в ухвалі слідчий суддя констатував “законність та обґрунтованість” підозри Порошенку.

Сторона обвинувачення клопотала про запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень.

Прокурори вважали, що Порошенко може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Сам Порошенко в інтерв’ю УП розповів, що будь-який запобіжний захід щодо нього буде соромом для України: “Це перешкоджання моїй політичній діяльності як всередині країни, так і закордоном”.

Що було раніше: 19 січня Печерський суд столиці обрав запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у держзраді та сприянні терористичним організаціям.

На Порошенка судом покладено такі обов’язки:

прибуття за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду;

не відлучатися з міста Києва чи Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та/або роботи;

здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Захист Порошенка також заявив, що планує оскаржувати рішення суду.

Передісторія:

П’ятому президенту України лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

Порошенко підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

Санкціями статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

 

Кулеба: найбільшим успіхом Росії зараз буде сіяння паніки і розхитування нас зсередини

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 16:45. УП

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив впевненість, що Україна зараз достатньо сильна, щоб гідно пройти нинішній складний період, а українцям найважливіше не піддатися на спроби Кремля сіяти паніку та розхитувати ситуацію зсередини.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це він сказав під час спільної пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Києві.

Дмитро Кулеба зауважив, що зараз становище України набагато краще, ніж на початку російської агресії.

“Сьогодні Україна є дуже міцною. У нас є сильна армія, у нас – нескромно скажу – сильна дипломатія, у нас є сильні партнери. І хоча ми усвідомлюємо всі ризики, пов’язані з агресивними намірами Російської Федерації, але ми повинні мати впевненість у собі і вірити в нашу здатність подолати і цей складний момент нашої історії. І я абсолютно не сумніваюся, що так і буде”, – наголосив він.

“Найбільшим досягненням Росії сьогодні буде сіяння паніки, зневіри в українському суспільстві і розхитування нас зсередини, насамперед – розхитування нашої економіки та фінансової системи. Тому ми повинні докласти максимум зусиль, щоб не дозволити Росії досягти цієї цілі… Всі наші зусилля спрямовані на те, щоб ситуація в країні залишалася стабільною, фінансова система зберігала міцність і передбачуваність, щоб українська економіка не страждала від проблем, які відбуваються у сфері безпеки”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що це питання у тому числі обговорювали у розмові держсекретарем Ентоні Блінкеном.

“Вірте в себе, вірте в свою державу – і все буде обов’язково добре”, – підсумував глава МЗС.

 

Українські євробонди відновлюються після стрімкого падіння

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 16:22. УП

У середу, 19 січня, котирування українських облігацій зовнішньої держпозики відновили зростання після декількох днів значного падіння.

Про це відомо з даних Bloomberg Terminal, повідомив фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

Так, 19 січня зросли котирування за усіма випусками українських єврооблігацій та ВВП-варантів. Найкращі показники спостерігаються у “довгих” паперів. Зокрема, випуски  з терміном погашення у 2029, 2030, 2032 та 2033 роках перевищили позначки 13 січня.

Дохідність за найкоротшими паперами з погашенням у вересні повернулася до рівня дохідності у 18,33% (продаж) з 26,55% у понеділок, 17 січня. Наразі вони торгуються на рівні 94,6% своєї номінальної вартості.

Зросли також котирування ВВП-варантів – якщо у понеділок вони торгувалися за 74,53% “номіналу”, то у середу зросли до 76,64%.

Дохідність та ціна єврооблігацій – взаємообернені. Що менша ціна, за яку новий інвестор викупить зобов’язання, то більша різниця буде між нею і кінцевою виплатою на момент погашення.

Проте такі показники залишаються значно нижчими від тих, що спостерігалися на ринку у четвер, 13 січня. Саме в цей день ринок українських євробондів “впав” після перемовин США та НАТО з Росією. Наприклад, варанти торгувалися за 80,39% номінальної вартості.

Висока дохідність українських євробондів на ринку означає, що Міністерству фінансів буде дорожче залучати зовнішні запозичення.

Детальніше про те, на що ще впливає ризик російського вторгення на українські активи ЕП розповідала у публікації: Українські активи та гривня стрімко падають на тлі загрози РФ: які наслідки?

Нагадуємо:

Котирування українських облігацій зовнішньої держпозики продовжили значно падати третій день поспіль на тлі загрози повномасштабного вторгення РФ в Україну.

 

“Не дозвольте Москві розділити вас”: Блінкен закликав українських політиків об’єднатись на тлі агресії РФ

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 16:38. УП

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва в середу закликав українських політиків відкинути розбіжності на користь спільного національного інтересу і працювати разом на тлі можливого вторгнення РФ.

Про це він сказав, виступаючи на пресконференції з главою МЗС Дмитром Кулебою, пише “Європейська правда”.

“Наскільки нам відомо, однією із давніх цілей Москви було посіяти розбіжності всередині України, аби українцям було складніше працювати разом для реалізації своїх євродемократичних амбіцій і заявляючи, що демократія є інструментом поляризації”, – сказав він.

“Україна повинна уникати будь-яких дій, які допоможуть цинічним зусиллям Росії. Не дозволяйте Москві розділити вас. Це означає, що лідери всередині українського уряду та за його межами повинні відкинути свої розбіжності на користь спільного національного інтересу і працювати разом, щоб підготуватися до важких днів”, – додав держсекретар США.

Блінкен перебуває у Києві у дні розгляду справи про державну зраду колишнього президента Петра Порошенка.

19 січня Печерський суд столиці обрав запобіжний захід  Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у держзраді та сприянні терористичним організаціям.

 

Прихильники Порошенка пішли на Банкову 

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 15:34. УП

Прихильники п’ятого президента Петра Порошенка з-під суду вирушили до Офісу президента, що на вулиці Банковій.

Джерело: кореспондент “Української правди” з місця події

Деталі: Після оголошення рішення суду про обрання запобіжного заходу Порошенкові мітингувальники вишикувалися у колону і вирушили до Банкової.

Люди несуть великий банер “Не грайте з Порохом” і вигукують “Володя, ми до тебе йдемо”.

Самого Порошенка серед них немає.

З якою метою люди йдуть на Банкову і як довго планують там мітингувати, невідомо.

За порядком біля Офісу президента слідкують правоохоронці.

Що було раніше: Печерський суд столиці обрав запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у держзраді та сприянні терористичним організаціям.

Передісторія:

П’ятому президенту України лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

Біля Печерського суду постраждав один поліцейський та один мітингувальник – поліція

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 15:18. УП

Біля Печерського суду, де проходила акція прихильників 5-го президента України Петра Порошенка, постраждав один поліцейський та один мітингувальник, затриманих немає.

Джерело: поліція Києва

Дослівно: “Поліція закликає організаторів та учасників акції дотримуватися заявленого мирного формату проведення акції та не влаштовувати провокації.

Водночас інформуємо, що внаслідок штовханини, яка відбулася у результаті невиконання вимог правоохоронців постраждав один поліцейський. Також із повідомленням про отримання тілесних ушкоджень звернувся один учасник акції.

На цей час затриманих чи доставлених до управління поліції немає”.

Деталі: Оскільки у центральній частині Києва біля Печерського районного суду у середу відбувається акція за масової участі громадян, метою забезпечення публічної безпеки і порядку працівники структурних підрозділів столичної поліції, зокрема кінологи, вибухотехніки та поліція діалогу, військовослужбовці Національної гвардії, співробітники ДСНС несуть службу у посиленому режимі.

Що передувало: Правоохоронці не дозволили мітингувальникам встановити вуличні печі та бочки для обігріву відкритим вогнем біля будівлі суду.

Також поліцейські намагалися розібрати намети прихильників Порошенка, але через кілька хвилин тисняви вони залишили їх у спокої.  Між прихильниками Порошенка і правоохоронцями сталася штовханина.

 

Порошенко про рішення суду: Сценарій Зеленського-неадеквата ще не закінчився 

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 15:05. УП

П’ятий президент Петро Порошенко, якому Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, заявив, що не радіє цій перемозі, бо “божевільний сценарій Зеленського-неадеквата ще не завершений”.

Джерело: Порошенко після оголошення рішення суду 19 січня

Пряма мова Порошенка: “Ми не святкуємо перемогу, хоча, здавалося б, ми перемогли. Ми не святкуємо, тому що божевільний сценарій Зеленського як абсолютного неадеквата ще не закінчився.

Ми не святкуємо, тому що по всій Україні псевдомінуються школи, станції метро, підприємства, перешкоджаючи нормальному функціонуванню країни, бо це є елементи гібридної війни, які мають на меті залякати українців і знизити нашу здатність до відсічі”.

Деталі: За словами Порошенка, зараз всі мають “рятувати Україну, як ми це зробили у 2014 році”.

Він додав, що “дуже важливо, щоб Зеленський розумів, що доля перетворення в Януковича і проведення життя в Ростові – це не Сейшельскі острови”.

Порошенко подякував журналістам, волонтерам, активістам і українцям і закликав усі “демократичні опозиційні сили об’єднатися  для відсічі російської агресії”.

Пряма мова Порошенка: “Нічого важливіше бути не може. І ми з задоволенням згадуємо наше бойове братерство 2014 року, коли ми спільно пліч-о-пліч боронили державу, тоді коли інші бігали від повісток, грали на інструментах не руками, давали корпоративи в Горлівці окупованій. У нас час зараз, дорогі друзі, прихлопнути кришку піаніно. У нас зараз час дати рішучу відсіч. Ми до цього готові. Ми нікого не боїмося”.

Що було раніше: Печерський суд столиці обрав запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у держзраді та сприянні терористичним організаціям.

Передісторія:

П’ятому президенту України лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

В Європарламенті побачили загрозу вибіркового правосуддя у справі Порошенка

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 14:24. УП

В Європейському парламенті закликають провести судове слухання справи колишнього президента Петра Порошенка з дотриманням стандартів і не вдаватися до вибіркового правосуддя.

Про це йдеться у заяві голови делегації Європарламенту в комітеті Асоціації ЄС-Україна Вітольда Ващиковського, текст якої є в розпорядженні “Європейської правди“.

“Печерський районний суд Києва розпочав слухання у справі експрезидента Петра Порошенка, якому висувають дуже серйозні звинувачення, зокрема у державній зраді та пособництві терористичним організаціям. Це сталося в критичний момент для України, оскільки країна зіткнулася з черговою серйозною загрозою подальшої ескалації російської агресії, про що свідчить військове нарощування російських військ уздовж її кордонів”, – йдеться у заяві.

За його словами, стратегічне партнерство між ЄС та Україною ґрунтується на спільних цінностях та прагненні підтримувати якнайвищий рівень міжнародних стандартів, тому в Європарламенті очікують, що українська влада буде проводити всі провадження з дотриманням цих цінностей і стандартів, серед яких прозорість судових процедур, належний процес, незалежність і неупередженість судової влади.

“Україні необхідно покласти край триваючому замкненому колу вибіркового правосуддя, яке використовується проти її колишніх лідерів. Без внутрішньополітичної стабільності нація не зможе протистояти загрозам з боку Росії”, – заявив Ващиковський.

В заяві наголошується, що ослаблення злагодженості та стійкості українського суспільства зіграє лише на руку тим, хто прагне послабити та підірвати його розколами, гібридними атаками, дезінформацією, відкритими військовими загрозами та військовою агресією.

“Ми щиро сподіваємося, що Україна зможе уникнути токсичної політичної поляризації та внутрішньополітичної боротьби, і зможе захистити свою єдність та рішучість протистояти будь-яким подальшим загрозам і гібридним атакам, спрямованим проти неї з боку путінської Росії”, – йдеться в заяві.

Зазначимо, що 19 січня у Печерському суді заплановане обрання запобіжного заходу Порошенку.

Нагадаємо, у грудні Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва заарештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

 

Не арешт: суд наклав на Порошенка зобов’язання

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 14:16. УП

Печерський суд столиці обрав запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання за підозрою у держзраді та сприянні терористичним організаціям.

Джерело: засідання суду 19 січня

Деталі: Суд вирішив обрати для Порошенка особисте зобов’язання.

Прихильники політика зраділи такому рішенню і заспівали у судовій залі гімн України.

Порошенко повинен здати паспорти для виїзду за кордон, не відлучатися з Києва чи Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду, з’являтися на виклик слідчого, прокурора або суду.

Термін дії обов’язків до 19 березня 2022 року.

Адвокат нардепа заявив, що захист буде оскаржувати рішення суду, бо головною ціллю було “ізолювати та змусити мовчати” Порошенка.

Підтримати Порошенка, крім нардепів “Євросолідарності”, прийшов Штефан Фюле, колишній єврокомісар з питань розширення та сусідства (2010-2014).

Що було раніше: Печерський суд, який 17 січня обирав запобіжний захід Порошенку, переніс засідання на 19 січня.

Головуючий суддя Олексій Соколов пробув у нарадчій кімнаті 5 годин.

Сторона обвинувачення клопотала про запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень. Прокурори зазначали, що Порошенко може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Сам Порошенко в інтерв’ю УП розповів, що будь-який запобіжний захід щодо нього буде соромом для України: “Це перешкоджання моїй політичній діяльності як всередині країни, так і закордоном”.

П’ятий президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

Санкціями статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Передісторія:

П’ятому президенту України лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

Біля Печерського суду сталася сутичка, а Порошенко сходив до церкви 

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 12:34. УП

Біля Печерського суду столиці, де на 14.00 заплановане обрання запобіжного заходу п’ятому президенту України Петру Порошенку, сталися сутички між прихильниками політика і правоохоронцями.

Джерело: телеефіри з-під суду, Facebook-сторінка Порошенка, коментар пресслужби поліції “Українській правді”

Деталі: Відзначається, що правоохоронці не дозволили встановити вуличні печі та бочки для обігріву відкритим вогнем учасникам мітингу біля будівлі суду.

Силовики забрали бочки, ймовірно із водою, хоча організатори акції біля суду запевняли, що джерела вогню будуть закриті і не будуть контактувати із бруківкою. За словами організатора, мітингуючі хотіли запалити піч для обігріву та приготування чаю.

Потім правоохоронці намагалися розібрати намети прихильників Порошенка, але через кілька хвилин тисняви вони залишили палатки у спокої.

Після цього між прихильниками Порошенка і правоохоронцями почалася штовханина.

Сам політик опублікував відео біля Михайлівського собору і розповів, що молився у храмі.

Пряма мова Порошенка: “Сьогодні дуже важливо обов’язково бути в храмі. Обов’язково помолитися. Обов’язково мати доступ до святої води. Бо свята вода, яка освячена у цей день під час відповідного чину, вона змиває всі негаразди, все що зроблено дияволом. І вона очищує, наближає до того, щоб усе було добре.

Я в захваті від того як ми сьогодні робили спільну молитву в нашому храмі”.

Згодом прессекретар Порошенка Святослав Цеголко повідомив “Українській правді”, що політик був у церкві до того, як почалися сутички біля суду.

19 січня християни східного обряду святкують Водохреще.

У пресслужбі поліції Києва “Українській правді” повідомили, що під судом достатня кількість правоохоронців для забезпечення громадянського порядку, але точну кількість не змогли назвати. Інформацію щодо сутичок прокоментувати не змогли.

Що було раніше: Печерський суд, який 17 січня обирав запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку за підозрою у держзраді та сприянні терористичним організаціям, переніс засідання на 19 січня. Головуючий суддя Олексій Соколов пробув у нарадчій кімнаті 5 годин.

Сторона обвинувачення клопотала про запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень. Прокурори зазначали, що Порошенко може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Сам Порошенко в інтерв’ю УП розповів, що будь-який запобіжний захід щодо нього буде соромом для України: “Це перешкоджання моїй політичній діяльності як всередині країни, так і закордоном”.

Передісторія:

П’ятому президенту України лідеру партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

Лідерка “Голосу” заявила, що разом із Порошенком опонуватиме владі

СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 12:14. УП

Лідерка партії “Голос” Кіра Рудик висловила підтримку лідеру “Європейської солідарності” Петру Порошенку, який є фігурантом справи про незаконні поставки вугілля з ОРДЛО.

Джерело: Рудик в ефірі телеканалу “Прямий”

Деталі: Лідерка “Голосу” зазначила, що їздила в аеропорт “Жуляни” та на засідання Печерського районного суду, щоб підтримати свого “колегу і партнера” Петра Порошенка (в серпні 2020 року в інтерв’ю УП Рудик назвала Порошенка “більшим політичним ворогом за Зеленського”, хоча вже в 2021 році “уточнила”, що Порошенко “не ворог, а конкурент” -ред.)

За словами Рудик, “коли в країні війна і стотисячна армія ворогів біля кордону, політики об’єднуються і працюють разом, тому що є речі важливіші за амбіції та політику”.

Пряма мова: “Разом із “Європейською солідарністю”, ми – проукраїнська опозиція в парламенті. Абсолютно очевидно, що влада не змогла виконати жодної передвиборчої обіцянки і натомість займається переслідуванням опозиції та спробами закрити нам рота…

Ми будемо цьому опонувати і ми переможемо”.

Нагадаємо: 19 січня Печерський районний суд Києва продовжить розглядати запобіжний захід Порошенку. 17 січня головуючий суддя Олексій Соколов пробув у нарадчій кімнаті 5 годин, а потім переніс засідання.

Сторона обвинувачення клопотала про запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень. Прокурори зазначали, що Порошенко може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Сам Порошенко в інтерв’ю УП розповів, що будь-який запобіжний захід щодо нього буде соромом для України: “Це перешкоджання моїй політичній діяльності як всередині країни, так і закордоном”.

Передісторія:

Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконні постачання вугілля з окупованих територій.

17 грудня слідчі Державного бюро розслідувань спробували вручити нардепу Порошенку повістку про виклик до ДБР, однак він втік на авто.

Пізніше він заявив, що повернеться в Україну лише у січні. Державне бюро розслідувань натякало, що експрезидент вирішив вилетіти за кордон саме тоді, коли з’явилася інформація про підготовку йому підозри в держзраді.

17 січня Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.

 

Во имя всех людей в Европе. Полный перевод статьи министра обороны Великобритании 

18.01.2022, 19:36  Ліга нет

Великобритания оружием поддержала Украину. Мы перевели статью Бена Уоллеса, которая объясняет мотивы: в ней – о НАТО, Украине и агрессии Кремля

Президент РФ Владимир Путин лжет о НАТО, чтобы оправдать агрессию Кремля против Украины, – и это сигнал “для всех в Европе”. Об этом в своей статье пишет министр обороны Великобритании Бен Уоллес (оригинал – здесь). Накануне Британия решила передать Украине партию оружия для сдерживания военной агрессии РФ – и теперь понятно, на чем базируется это решение. Ниже – полный перевод статьи от LIGA.net:

“Я уже сбился со счета, сколько раз в последнее время мне приходилось объяснять значение английского термина straw man (“соломенный человек”, но здесь – в значении  “подмена тезисов”) своим европейским союзникам. Потому что самый лучший, живой пример “подмены тезисов” на сегодняшний день – это заявление Кремля, что НАТО, мол, угрожает России.

Заявления российского министра обороны, прозвучавшие несколько недель назад, – что “США готовят провокации с применением химического оружия на востоке Украины”, – сделали подмену тезисов даже значительнее.

Конечно, Кремль хотел бы, чтобы мы реагировали на этот фальшивый упрек вместо того, чтобы обратить внимание на действия президента Российской Федерации. Но подробное изучение фактов “сжигает” любые обвинения в сторону НАТО.

Во-первых, блок НАТО – оборонный по своей сути. В основе организации лежит 5 статья (Североатлантического договора. – Ред.), которая обязывает всех членов прийти на помощь союзникам, если они подвергаются нападению. Без дополнительных условий. Взаимная самооборона является краеугольным камнем НАТО. Эта обязанность защищает всех нас.

Союзники из таких отдаленных стран, как Турция и Норвегия, или из таких близких, как Латвия и Польша, – все имеют эту привилегию, но имеют и обязанности. Это действительно оборонный альянс.

Во-вторых, бывшие советские республики никто не “включал” в состав НАТО, они вступили туда по своему желанию. Кремль пытается изобразить НАТО как западный “заговор”, цель которого – захватить российские территории. Но на самом деле расширение Североатлантического союза – естественный ответ этих государств на угрозу.

“В-третьих, утверждения, что НАТО стремится окружить Российскую Федерацию, безосновательны. Только пять из тридцати союзников имеют с Россией общую границу, только 1/16 ее границ примыкает к странам-членам Альянса”.

Если определение слова “окружить” – это 6% вашего периметра, то, несомненно, смелые люди, воевавшие под Арнемом или Ленинградом во Второй мировой войне, могли бы что-нибудь сказать по этому поводу.

На самом деле Кремлю угрожает не диспозиция сил НАТО, а привлекательность его ценностей. Точно так же мы знаем, что действия Кремля на самом деле отражают то, как президент Путин интерпретирует историю и каковы его собственные амбиции в отношении Украины.

Мы знаем это, потому что прошлым летом он опубликовал на официальном правительственном сайте собственную статью “Об историческом единстве россиян и украинцев”. Я призываю вас прочитать ее, если у вас есть время, потому что – хотя она и наполнена данными, отражающими мировоззрение Путина – статья неточна и имеет много противоречивых моментов.

Мы все должны беспокоиться, ведь то, что вышло из-под пера самого президента Путина — это эссе на 7000 слов, которое ставит в центр его амбиций этнонационализм. Он дает извращенную и выборочную аргументацию, чтобы в лучшем случае оправдать нападение на Украину, а в худшем – принудительно присоединить суверенную страну.

Статья президента Путина полностью игнорирует желания граждан Украины, но в то же время возрождает тот же тип этнонационализма, который существовал в Европе на протяжении веков и все еще имеет потенциал пробудить разрушительные силы давней ненависти. Читатели будут не только в шоке от статьи, но и удивлены тем, как мало в ней автор упоминает о НАТО. В конце концов, разве “экспансионизм” НАТО не является источником всех забот Кремля? Фактически только один абзац посвящен НАТО.

Эссе содержит три утверждения. Первое: что Запад стремится разделять, чтобы “управлять” Россией. Второе: все, кроме единой нации Великороссии, Малороссии и Белоросии в формате 17 века, является искусственной конструкцией и противоречит желаниям одного народа, с единым языком и церковью. Третье: каждый, кто не согласен, делает это из ненависти или фобии по отношению к России.

Мы можем обойтись без первого обвинения. Никто не желает управлять Россией. Он констатирует, что граждане каждой страны сами определяют свое будущее. Собственные уроки, которые Россия извлекла из таких конфликтов, как Чеченская война, несомненно, заключаются в том, что этнические и религиозные столкновения стоят тысяч невинных жизней, а стороны вовлекаются в десятилетия вражды.

Что касается Украины, то сама Россия признала ее суверенитет как независимого государства и гарантировала ее территориальную целостность, подписав не только Будапештский меморандум в 1994 году, но и договор о дружбе с самой Украиной в 1997 году. Но это Кремль, а не Запад, пропагандирует разделение в этой стране и ряде других стран Европы.

“Многочисленные попытки ГРУ и других российских агентов вмешиваться в демократические выборы и внутренние вопросы хорошо задокументированы. Политика “Разделяй и властвуй” лучше всего подходит Москве, а не НАТО”.

Пожалуй, наиболее важное утверждение о том, что Украина – это Россия, а Россия – это Украина, представлено не совсем так, как есть на самом деле. Украина существовала отдельно от России гораздо дольше в своей истории, чем вместе с ней.

Второе – это пассаж о том, что народы Беларуси, России и Украины являются потомками “Древней Руси” и потому так или иначе являются “россиянами”.

На самом деле, как утверждает историк, профессор Эндрю Уилсон в своем замечательном эссе для RUSI под названием “Россия и Украина: “Единый народ”, как утверждает Путин?”, они в лучшем случае “близки, но не те же люди”. Так же Британия около 900 года нашей эры состояла из Мерсии, Вессекса, Йорка, Стратклайда и других королевств домодерна, но это была гражданская нация многих народов, разных по происхождению этнических групп, в конце концов образовавших Соединенное Королевство.

Если посмотреть на русскую историю между 1654 и 1917 годами, можно сфабриковать аргументы за большую экспансивность России, возможно, руководствуясь девизом русского царя: “Государь всей Руси: Великой, Малой и Белой” – России, Украины и Беларуси соответственно. Но вы должны забыть любые “до” и “после” в истории. Должны игнорировать существование Советского Союза, разрыв договора о российско-украинской дружбе, оккупацию Крыма. Уверен, вы согласитесь: это гораздо больше, чем “сноски на полях” истории.

По иронии судьбы, сам президент Путин в своем эссе признает: “Все меняется: страны и общины не исключение. Конечно, какая-то часть народа в процессе своего развития под влиянием ряда причин и исторических обстоятельств может в определенный момент осознать себя отдельной нацией. Как мы должны к этому относиться? Ответ только один: с уважением!” Однако потом он исключает некоторые из этих “исторических обстоятельств”, чтобы все совпадало с его требованиями.

Мягко говоря, сомнительная точка зрения, которая никоим образом не оправдывает оккупацию Крыма (так же, как Россия оккупировала Крым в 1783 году вопреки российско-турецкому Кючук-Кайнарджийскому договору 1774 года) или любое дальнейшее вторжение в современную Украину как в независимое и суверенное государство.

Последнее обвинение Запада со стороны многих представителей русского правительства состоит в том, что те, кто не согласен с Кремлем, так или иначе являются русофобами.

“Если учитывать то, что офицеры ГРУ размещали нервно-паралитические вещества на британских улицах или совершали кибератаки и целенаправленные убийства, и все это по приказу российского государства, – намеки на “русофобию” не могут быть хоть на миллиметр правдой”.

Россия и Великобритания имеют давнюю историю. Наши альянсы помогли окончательно победить Наполеона, а затем Гитлера. Вне конфликтов, на протяжении веков мы делились технологиями, медициной и культурой. В 18 веке Россия и Великобритания были глубоко связаны. В период с 1704 по 1854 год, от Петра Великого до Екатерины Великой и до 19 века, британцы были адмиралами, генералами, хирургами и архитекторами на службе русского двора. Отец русского флота – Сэмюэл Грейг – родился в Инверкайтинге.

Это взаимная заинтересованность актуальна и сегодня. Британское правительство не конфликтует с Россией и российским народом – это далеко не так, но оно не может согласиться со злонамеренной деятельностью Кремля.

Так что если одной холодной январской или февральской ночью российские военные силы снова войдут на территорию суверенной Украины, игнорируйте рассказы о “соломенном человеке” и фальшивые истории об “агрессии НАТО” и вспомните слова президента России в том прошлогоднем эссе. Вспомните и спросите себя, что это значит не только для Украины, но и для всех нас в Европе. Что это будет

 

Зе!Сейшели. Чи літав президент у відпустку на острови?

МИХАЙЛО ТКАЧ — СЕРЕДА, 19 СІЧНЯ 2022, 05:30 УП

Світовий досвід демонструє, що лідери держав та члени їхніх родин, як правило, відпочивають у межах своїх країн та публічно повідомляють своїх громадян про відпустки.

Натомість президент Володимир Зеленський та його офіс завжди розповідають про свої відпустки лише після розголосу у засобах масової інформації.

Так було на початку 2020 року, коли президента Зеленського раптово помітили у Омані.

Останній раз у листопаді минулого року президент з родиною таємно літав до державної резиденції Синьогора, де свій п’ятдесятий ювілей святкував керівник ОП Андрій Єрмак. 

Схоже, практику таємних відпусток президент вирішив продовжити і цього року. 4 січня джерела “Української правди” повідомили, що президент Володимир Зеленський разом з керівником свого офісу Андрієм Єрмаком приїхали до гірськолижного курорту Буковель, що у Карпатах.

Голова держави заселився до одного готелю з олігархом Ігорем Коломойським. Номери президента та олігарха розташувались на одному поверсі одного з найдорожчих готелів Буковеля “Редіссон”.

Коломойський у коментарі УП заявив, що вже залишає готель, а президент одразу після нашої публікації публічно повідомив про короткий зимовий відпочинок.

Наступного дня, після публікації новин з Буковеля, в політичних колах з’являється інформація про те, що президент з родиною начебто полетів відпочивати до однієї з екзотичних країн на березі Індійського океану.

Про це УП також повідомили кілька джерел з різних політичних партій та правоохоронних відомств.

Саме тому “Українська правда” вирішила перевірити, чи літав президент Зеленський на Сейшельські острови? Чому виникла така інформація? Хто насправді літав на Сейшели? І як це намагалися приховати?

https://www.youtube.com/watch?v=C6uOOPhtB5Q

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 152

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua