Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 19.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 19.09.2021

Окупанти минулої доби 8 разів зривали «тишу» в зоні ООС, поранений український боєць

20.09.2021 07:44

Упродовж минулої доби, 19 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 8 порушень окупантами режиму припинення вогню, поранено українського військовослужбовця.

Про це повідомляє пресслужба ОС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення у порівнянні з попередньою добою зросла. Збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню, з них 2 рази із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння”, – йдеться у зведенні за добу.

Як зазначили у пресслужбі, напружена обстановка спостерігалась у районі населеного пункту Новозванівка, який окупанти обстрілювали тричі, застосовуючи станкові протитанкові гранатомети та міномети калібру 82 мм.

Поблизу Майорська російські найманці вели турбуючий вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, намагаючись спровокувати вогонь у відповідь.

В напрямку Луганського та Новолуганського здійснювалися прицільні обстріли із станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Біля Оріхового окупанти використали автоматичні станкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Крім того, на Донеччині зафіксовано застосування ворожого безпілотника типу «квадрокоптер», за допомогою якого російсько-окупаційні війська скинули ВОГ-17 поблизу Талаківки.

“Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав осколкові поранення. Йому було надано невідкладну домедичну допомогу та евакуйовано до шпиталю. Стан здоров’я воїна – задовільний”, – зазначили у штабі.

аголошується, що українські військовослужбовці вели активну оборону та придушували вогневі засоби противника, застосовуючи дозволене Мінськими домовленостями озброєння.

“Завдяки зусиллям наших воїнів ворог не досяг своїх руйнівних цілей. Рубежі українських підрозділів залишилися незмінними”, – заявили у пресслужбі.

За її інформацією, поточної доби, 20 вересня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано. Підрозділи Об’єднаних сил продовжують контролювати ситуацію і виконувати завдання з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Як повідомлялося, 18 вересня в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню.

 

Ворог обстріляв позиції ЗСУ із забороненої “Мінськом” зброї – ООС

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:50  УП

З початку доби російські найманці 4 рази порушили режим припинення вогню, використовуючи заборонене Мінськими угодами озброєння.

Джерело: штаб ООС

Деталі: Так, біля Майорська російські окупанти вели вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Окрім того, біля Луганського ворог вів прицільний вогонь із станкових протитанкових гранатометів.

В напрямку Новозванівки противник двічі здійснив обстріли позицій українських захисників із станкових протитанкових гранатометів та із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Про факти порушень Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ.

 

Чотири порушення «тиші» за день, окупанти вели вогонь із мінометів і гранатометів

19.09.2021 17:38

У зоні операції Об’єднаних сил від початку доби 19 вересня зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба штабу ООС у Фейсбуці.

Так, поблизу Майорська російські окупанти вели вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Біля Луганського ворог вів прицільний вогонь із станкових протитанкових гранатометів.

Крім того, в напрямку населеного пункту Новозванівка противник двічі здійснив обстріли позицій українських бійців із станкових протитанкових гранатометів та із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм.

За даними штабу, втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

На обстріли противника українські бійці відкривали вогонь у відповідь.

Про факти порушень українська сторона СЦКК повідомила представників місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

«Українські військові контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації», – підкреслюється в повідомленні.

 

Місія ОБСЄ зафіксувала за добу 146 порушень «тиші» на сході України

19.09.2021 14:18

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні зафіксувала 113 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та 33 порушення – в Луганській.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у звіті місії від 18 вересня.

Так, у звіті наголошується, що в Донецькій області місія зафіксувала 113 порушень режиму припинення вогню, в тому числі – 39 вибухів невизначеного походження. Більшість порушень відбулися в районах на північ від н. п. Широкине, на схід і захід від н. п. Майорськ, також на північний схід і на захід від шахти «Жовтнева». За попередній звітний період – 17 вересня – місія зафіксувала 23 порушення режиму припинення вогню в Донецькій області.

У Луганській області місія зафіксувала 33 порушення режиму припинення вогню, в тому числі – 13 вибухів невизначеного походження. Більшість порушень відбулися в районах на південний схід від н. п. Попасна. 17 вересня місія не зафіксувала порушення режиму припинення вогню.

Загалом після засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня 2020 року, на якому було досягнуто домовленості про заходи щодо посилення режиму припинення вогню, починаючи з 00:01 27 липня 2020 року і до кінця звітного періоду місія зафіксувала не менш як 57 734 порушення режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях (у тому числі 16 237 вибухів, 11 141 невизначений боєприпас, 270 спалахів дульного полум’я, 236 освітлювальних ракет, не менш як 29 850 черг і пострілів)

У звіті місія також зазначає, що спостерігачі втратили контроль над просторовим становищем двох міні-БПЛА біля непідконтрольних уряду України Веселої Гори і Цвєтних Пісків у Луганській області. Другий БПЛА згодом вдалося повернути зі значними ушкодженнями. СММ продовжувала здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого і Петровського.

Як повідомляв Укрінформ, місія України при ОБСЄ повідомляла, що з початку вересня російські окупаційні сили здійснили 85 збройних провокацій на сході України, в результаті чого загинули четверо українських військовослужбовців, ще 36 дістали поранення.

 

Справа про «підрив» газопроводу: Кримчани Одаманов і Ахтемов вийшли на свободу

20.09.2021 08:36

В окупованому Криму 19 вересня вийшли на свободу після 15 діб адмінарешту затримані 3-4 вересня Ельдар Одаманов і Арсен Ахтемов.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” в Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зазначається, що зустрічати чоловіків зі слідчого ізолятора до Сімферополя приїхали їхні дружини, батьки, родичі, захисники.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в Криму затримали Ельдара Одаманова, Асана і Азіза Ахтемова, Шевкета Усеінова і Нарімана Джелялова у справі про підрив газопроводу в селі Перевальному. Більше доби про них нічого не було відомо.

Десятки людей, у числі яких родичі, журналісти і адвокати, прийшли до будівлі ФСБ з вимогою дати інформацію про викрадених. Більше ніж 50 з них було затримано.

6 вересня “Київський районний суд” ухвалив рішення заарештувати Ельдара Одаманова і Арсена Ахтемова на 15 діб за «непокору співробітникам поліції» за адміністративною статтею 19.3 КоАП РФ.

Відносно Нарімана Джелялова і двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемова “суд” ухвалив постанову про взяття під варту до 4 листопада. Їх обвинувачують за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ.

18 вересня адвокат Микола Полозов повідомив, що Асану Ахтемову висунули нові обвинувачення – участь в організованій групі осіб і придбання, зберігання вибухових речовин групою осіб.

Асан і Азіз Ахтемови зазнали від співробітників спецслужб фізичних і моральних катувань у присутності державного адвоката для дачі свідчень.

 

Шість тисяч військових з 15 країн: завтра в Україні стартують навчання Rapid Trident

19.09.2021 14:51

Українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ Rapid Trident – 2021 розпочнуться у понеділок, 20 вересня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ у Фейсбуці.

“Українсько-американські навчання Rapid Trident – 2021, в яких візьмуть участь 6000 військовослужбовців з 15 країн-партнерів, розпочинаються 20 вересня на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що командувач командування підготовки Командування Сухопутних військ Збройних сил України генерал-майор Ігор Палагнюк разом із керівником українсько-американських навчань Rapid Trident-2021, бригадним генералом Владиславом Клочковим перевірили хід бойового злагодження однієї з механізованих бригад Сухопутних військ та готовність до проведення багатонаціональних навчань підрозділів Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та Військової служби правопорядку.

Також була перевірена готовність до навчань апарату керівництва Rapid Trident – 2021, командного пункту окремої механізованої бригади та об’єктів полігону.

На базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що у Львівській області, механізовані підрозділи за підтримки артилерії відпрацювали тактичні дії під час наступу.

Як повідомляв Укрінформ, українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ Rapid Trident – 2021 триватимуть до 1 жовтня.

 

Росія вигадала новий спосіб блокувати обмін полоненими – Гармаш

19.09.2021 15:01

Росія вигадала нову можливість блокування обміну утримуваними особами, залучаючи до перемовин у ТКГ засуджену в Україні за тероризм Маю Пирогову попри протести української делегації.

Як передає Укрінформ, про це заявив представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Але зараз вони вигадали нову можливість блокування обміну. Це те, що вони присилають Маю Пирогову на гуманітарну підгрупу. Ми не ведемо переговори з терористкою Маєю Пироговою, за її участі. Вони спеціально її присилають, для того, щоб заблокувати роботу підгрупи», – сказав він.

За словами Гармаша, Росія не зацікавлена в обміні і постійно пропонує різні умови. «Спочатку вони хотіли, щоб ми процесуально очистили людей, яких вже віддали їм. Вони блокували наступні обміни, вимагаючи від нас процесуальної очистки», – пояснив він.

Гармаш підкреслив, що Росія прекрасно розуміє, що це неможливо.

Як повідомлялося, українська делегація у ТКГ неодноразово припиняла перемовини, протестуючи проти участі в засіданні засудженої за тероризм «експертки» Пирогової. Співробітниця так званого «Міністерства інформації ДНР» Мая Пирогова ще у 2018 році отримала заочно 10 років в’язниці за “створення терористичної групи чи терористичної організації. У окупантів, за даними слідства, жінка відповідає за наповнення пропагандистських медіа.

У вересні 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляла, що у незаконному ув’язненні в Росії та на окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей перебуває 421 громадянин України.

 

Гризлов сказав, що питання виборів до Держдуми Росії не стосується Мінських угод – Гармаш

19 вересня. УНН. Голова делегації Росії на “мінських” переговорах Борис Гризлов на засіданні Тимчасової контактної групи (ТКГ) заявив, що питання виборів до російської Держдуми не стосується Мінських угод. Про це повідомив представник Донецька у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання Сергій Гармаш в інтерв’ю “Радіо Свобода”, передає УНН.

Цитата

За словами Гармаша, на останньому засіданні ТКГ, віцепрем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков поставив Борису Гризлову запитання щодо залучення Кремлем мешканців ОРДЛО до виборів у Держдуму Росії.

“Знаєте, що Гризлов відповів? Гризлов сказав, що питання виборів до Держдуми не відноситься до Мінських угод. І все! І все. І людина відразу перейшла на іншу тему, як нібито тут… У них така манера спілкування”, — зазначив Сергій Гармаш.

Контекст

Вибори в Державну думу РФ проходили 17-19 вересня 2021 року. Це вже другі вибори до російського парламенту, які збираються провести в анексованому Криму.

Напередодні виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованих територіях України жителям масово почали видавати паспорти громадян Росії. У зовнішньополітичному відомстві РФ заявили, що надання жителям ОРДЛО російського громадянства є наслідком нібито “невиконання Україною своїх зобов’язань” за мінськими угодами.

Український МЗС висловив протест у зв’язку зі схваленням Центральною виборчою комісією Росії рішення про притягнення населення територій ОРДЛО до виборів до Держдуми РФ.

Додамо

Верховна Рада України ухвалила постанову, у якій назвала незаконним залучення жителів окупованої частини Донбасу і Криму до голосування на російських виборах. Нардепи також звернулися до міжнародного співтовариства із закликом визнати ці вибори нелегітимними і накласти санкції на РФ.

МЗС України висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення РФ 17-19 вересня 2021 року виборів депутатів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму і примусового залучення до участі у цих виборах громадян України з виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян РФ в ОРДЛО.

Україна запровадить санкції проти учасників “виборчого процесу” до Держдуми РФ на окупованих територіях — членів дільничних комісій, агітаторів, кандидатів, всіх спостерігачів.

 

Глава ЦВК РФ звинуватила Німеччину, США та Україну в хакерських атаках

19 вересня. УНН. Голова Центральної виборчої комісії РФ Елла Памфілова заявила про кібератаки на єдиний портал російських “держпослуг”. Більшість з них, за її словами, здійснюються з США і Німеччини, передає УНН із посиланням на DW.

Цитата

“(Атаки) дуже зашкалюють. По країнах: США — 50%, Німеччина — 25%, Росія — 10%, Китай — 10%, Україна — 5%”, — заявила Памфілова. Атаки, за її словами, йдуть також і на сайт для дистанційного електронного голосування. “Якщо подивитися розподіл за країнами — 50% атак з США, з Німеччини — 25%, з Кореї — 20%, з Китаю — 5%”, — повідомила глава ЦВК.

Контекст

Раніше уряд Німеччини за три тижні до виборів в бундестаг, які відбудуться 26 вересня, офіційно попросив Москву припинити кібератаки на акаунти німецьких політиків. В їх організації Берлін звинуватив російські спецслужби.

Численні повідомлення про фальсифікації

Нинішні парламентські вибори в Росії супроводжуються численними звинуваченнями в порушеннях. Незалежні спостерігачі руху “Голос” до 21 години по Москві повідомили на сайті “Карта порушень на виборах” про понад 4,5 тис. випадків фальсифікацій під час голосування 17-19 вересня. Крім того, компанії Apple і Google незадовго до виборів під тиском російської влади заблокували додаток “Навальний”, де були опубліковані списки “Розумного голосування” — опозиційного переліку кандидатів, які мали б протистояти правлячій партії “Єдина Росія”.

Памфілова, своєю чергою, повідомила лише про 137 повідомленнях про “можливий примус” при го

 

Арестович сказав, чи будуть карати жителів ОРДЛО і Криму за участь у виборах в РФ

20.09.2021 03:39

Росія має понести відповідальність за залучення мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і окупованого Криму до виборів у Держдуму.

Про це в програмі “Взгляд с Банковой” телеканалу “Дом” заявив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає Укрінформ.

“Форма і терміни цієї відповідальності зараз організовуються американською дипломатією та українським військово-політичним керівництвом. Думаю, що в промові Президента на Генасамблеї ООН (20 вересня глава держави Володимир Зеленський вилітає до Нью-Йорка – ред.) буде дана політична оцінка цьому залученню. І що стосується заходів на рівні Української держави, то, як відомо, Рада національної безпеки та оборони 17 вересня ввела санкції проти тих людей, які організовують і проводять такі “вибори”, – зазначив він.

Що стосується рядових жителів окупованих територій, то відповідальність за участь в цих “виборах” буде залежати від рівня їх залучення до них.

“Тут не треба всіх одним миром мазати. Тут треба дивитися в кожній окремій ситуації. Є люди, які змушені це зробити, щоб не залишитися без роботи. Ті ж самі бюджетники, яких ставлять на окупованих територіях в дуже жорстке становище: не “голосуєш” – ти без роботи. А можливо, тебе ще будуть переслідувати. Є люди, які добровільно взяли й пішли”, – підкреслив Арестович.

Він додав, що рішення будуть ухвалюватися після повернення Криму і частини Донбасу до України.

“Ми відокремимо зерна від полови. Розбиратимемося в кожному випадку окремо”, – заявив Арестович.

Спікер уточнив, що вивченням цих ситуацій будуть займатися спецслужби, правоохоронці та інші українські органи влади.

“Я повністю впевнений, що прості люди не постраждають. Постраждають передусім ті, хто ухвалювали відповідні рішення і виступали пособниками окупантів. Тобто брали активну та свідому участь в організації антиукраїнської діяльності, порушенні українського та міжнародного законодавств. І сприяли діяльності окупанта”, – акцентував він.

У зв’язку з цим Арестович порадив “прихильникам Росії” покинути тимчасово непідконтрольні території.

“І найкраще, що можна було б цим людям зробити, – швиденько забратися разом із російськими військами, коли прийде час. Бо залишатися тут у нас буде не найкращим рішенням для них”, – підсумував він.

Як повідомлялося, цього року вибори до Держдуми РФ тривали упродовж трьох днів – 17-19 вересня. І якщо мешканці окупованого Криму брали участь у виборчому процесі РФ уже кілька років, то українців в ОРДЛО втягли вперше. Для цього на непідконтрольній Україні частині Донбасу масово видавали російські паспорти – їх отримали вже понад 600 тис. українців.

Також для жителів організували дистанційне електронне голосування (ДЕГ) через єдиний портал держпослуг РФ. Але для цього українці в ОРДЛО, крім російського паспорта, повинні мати ще один документ – страховий номер індивідуального особового рахунку (СНІОР). СНІОР отримали приблизно 140 тис. українців в ОРДЛО. Російська влада обіцяла, що надалі власники СНІОР можуть сподіватися на окремі види соціальних виплат.

Іншу частину “республіканського електорату” доставляли на виборчі дільниці Ростовської області. Так, з окремих районів Донецької області до Росії пустили 825 автобусів і 12 потягів.

 

Якщо Україна отримає «Залізний купол», одну з батарей встановлять на сході – Арестович

20.09.2021 00:27

Якщо США нададуть Україні дві установки системи ПРО “Залізний купол”, то одну з них можна залучити для захисту Маріуполя від російських ракет.

Таку думку в програмі “Взгляд с Банковой” телеканалу “Дом” висловив радник голови Офісу Президента, речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, передає Укрінформ.

Він зазначив, що до Конгресу США внесено законопроєкт, який наказує Міністерству оборони США розглянути можливість надання Україні додаткового озброєння, зокрема, двох батарей “Залізного купола”.

“Яке рішення буде ухвалено, буде видно за результатами доповіді Міністерства оборони США, потім резолюція Конгресу і потім рішення виконавчої влади, зокрема президента Байдена. Це не швидко, займає певний час, і це американський політичний процес”, – сказав Арестович.

Він зазначив, що ця ініціатива конгресменів, зокрема, – результат візиту глави держави Володимира Зеленського до США, під час якого було підписано спільну заяву про стратегічне партнерство двох країн.

“Вона передбачає співпрацю за 11 окремими напрямами. Мала частина одного з напрямів – це можлива передача нам двох батарей “Залізного купола”, – сказав Арестович.

Він нагадав, що одна установка “Залізного купола” може захистити місцевість площею приблизно 150 кв. км. Переважно вона використовується для знищення некерованих ракет дальністю до 70 км – як у систем “Град”, “Смерч”, “Ураган” тощо. Можливе її застосування для перехоплень ворожих БПЛА і навіть військових літаків на висоті до 10 км.

“Одна батарея “Залізного купола” може прикрити, наприклад, таке місто, як Маріуполь, з високою надійністю і перехопленням 90% ракет супротивника. Це за результатами застосування ізраїльтянами проти палестинських ракет. І може прикрити район, де розташовані війська, об’єкти критичної інфраструктури, наприклад, склади або атомна станція, або гідроелектростанція”, – навів приклад Арестович.

Він додав, що рішення про розміщення батарей “Залізного купола” прийматиме командування Міністерства оборони та Збройних сил України.

“Але я впевнений, що якщо вони будуть поставлені, то мінімум одна з цих батарей буде залучена де-небудь на лінії зіткнення для прикриття такого міста, як Маріуполь, наприклад. Всі ми пам’ятаємо удар російськими керованими ракетами по Маріуполю, такий самий удар по Краматорську, завжди знайдеться місце і час, щоб застосувати таку систему для захисту”, – підсумував Арестович.

Як повідомлялося, “Залізний купол” – розробка приватної ізраїльської компанії Rafael Advanced Defense Systems, одна з найбільш засекречених і дорогих систем протиракетної оборони в світі. Система ПРО розроблена для ураження ракет супротивника для захисту цивільного населення і важливих об’єктів інфраструктури від обстрілів. В озброєнні Ізраїлю на сьогодні залучені 10 мобільних блоків “Купола”. Щоб забезпечити захист всієї території країни, необхідно 13 установок.

 

Арестович заявив, що “формула Штайнмаєра” закодована в законі про особливий статус Донбасу

19 вересня. УНН. Верховна Рада, найімовірніше, в черговий раз продовжить дію закону про особливий статус Донбасу. При цьому застосувати його на практиці не має можливості вже 7 років. Про це в ефірі телеканалу “Дом” розповів спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає УНН.

Деталі

Він нагадав, що закон “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” (так званий закон про особливий статус Донбасу) був ухвалений ще у 2014 році. І що в ньому вже врахована “формула Штайнмаєра”, на реалізації якої наполягає російська сторона.

Цитата

“Формула Штайнмаєра” відбита в 10-му пункті цього закону, який ухвалений у вересні 2014 року. Вона там “закодована”. Її туди вписали при Порошенкові. І через 4-й підпункт цього 10-го пункту закон не виконується і не виконуватиметься, судячи з усього, найближчим часом. Із тієї простої причини, що цей пункт передбачає виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань. Поки абсолютно не видно, щоб Російська Федерація на це йшла”, — сказав Арестович.

Додамо

Проте він вважає, що Верховна Рада продовжить дію закону в черговий раз.

“В цілому ми продовжимо його, так. Я маю на увазі, що не має значення 10-й пункт — є там “формула Штайнмаєра” чи ні. Це особливо нічого не вирішує…. З формулою чи без формули можна абсолютно не хвилюватися за продовження цього закону, якщо парламент вирішить його продовжити”, — зазначив спікер української делегації в ТКГ.

Раніше

Представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш повідомив, що Росію не влаштовують Мінські угоди, і вона вимагає від української влади ухвалення нового закону.

Він також заявив, що Росія блокує імплементацію “формули Штайнмаєра”.

 

Хочуть “новий закон” від України: Гармаш заявив, що Росію не влаштовують Мінські угоди

19 вересня. УНН. Росію не влаштовують Мінські угоди, і вона вимагає від української влади ухвалення нового закону, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш, передає УНН.

Цитата

“Буквально днями на ТКГ Гризлов заявив про те, що їх уже не влаштовує закон про „особливий статус“… Вони вважають, що він „застарів“. Хоча саме там записані всі вимоги „Мінська“. Вони хочуть, щоб ми, погоджуючись і консультуючись із ними, ухвалили фактично новий закон. Вони хочуть план дій, який вони напрацювали, щоб Верховна Рада своєю постановою його затвердила і на виконання цієї постанови ухвалювала закони, які знову ж таки вони хочуть”, — сказав Гармаш.

За його словами, українська сторона виступає проти цього.

“Звісно, цього не буде. Це навіть не обговорювалося, оскільки такого не може бути! Ніякого „плану дій“ у Мінських угодах немає. Закон про так званий „особливий статус“ ухвалений в 2014 році на виконання „Мінську-1“. І „Мінськ-2“, комплекс заходів, двічі на нього посилається. Якщо ми зараз будемо його змінювати, тоді не буде дійсним „Мінськ-2“, тому що він посилається на цей закон”, — сказав він.

Додамо

Гармаш також заявив, що Росія блокує імплементацію “формули Штайнмаєра”.

“Фактично Росія блокує її („формули Штайнмаєра“ — ред.) обговорення і не дає нам її імплементувати… Ми повинні її обговорювати на ТКГ з представниками ОРДЛО. Вони відмовляються вести діалог на цю тему. Тому так, Росія її… Вона зрозуміла, власне кажучи, що їй це нічого не дає, їй це вже не цікаво. Навпаки, їй зараз цікаво звинуватити Україну в тому, що Україна не виконала свої зобов’язання, які взяла під час нормандської зустрічі в Парижі, і не імплементувала цю формулу у своє законодавство”, — сказав він.

 

У Росії порахували, скільки мешканців ОРДЛО проголосували на виборах до Думи

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:15 УП

За інформацією російської влади, на виборах до Держдуми РФ проголосували близько 150 тисяч мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, яким Москва масово роздавала паспорти.

Джерело: голова комісії з міжнародного співробітництва Ради з прав людини РФ Кирило Вишинський під час брифінгу, цитує росЗМІ “ТАСС

Пряма мова: “Зрозуміло, що якісь цифри можна називати тільки приблизно в силу того, що якась частина людей, що живуть в ДНР і ЛНР і отримали паспорти РФ раніше вже мала реєстрацію на території РФ і брала участь у виборах, маючи можливість голосувати не тільки за федеральні партійні списки, а й за місцевих кандидатів. але ось по тій інформації, яку надає ЦВК, її можна отримати емпіричним шляхом… на 15:45 проголосувало більше 150 тисяч чоловік. Повторюся, ця цифра дуже приблизна, показує, як дистанційно голосував Донбас”.

Деталі: За словами представника країни-агресора, “голосування” мешканців Донбасу стало “найбільш масштабним за кордоном”. Він додав, що більше 650 тисяч жителів Донецької та Луганської областей вже отримали російські паспорти.

Вишинський також розповів, що потік охочих проголосувати з Донбасу “величезний” та вже було здійснено 1,4 тисячі ртранспортних ейсів за три дні виборів.

Що передувало: Невідомі опублікували відео, в якому з акаунтів мешканців так званої “ЛНР” онлайн голосують за партію влади на виборах в Росії.

Нагадаємо:

У райони Ростовської області, куди на вибори звезли жителів ОРДЛО, не пустили спостерігачів.

Служба безпеки України зафіксувала масову незаконну видачу паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях України напередодні виборів до Державної думи Росії.

Жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей примушують брати участь у виборах до Держдуми Російської Федерації – їм погрожують штрафами та звільненнями.

У Ростовській області громадянам України, яких звезли із псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР”, видали паспорти РФ прямо перед голосуванням на російських виборах.

 

На YouTube з’явилось відео схеми “голосування” мешканців ОРЛО на виборах в РФ

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:59  УП

Невідомі опублікували відео, в якому з акаунтів мешканців так званої “ЛНР” онлайн голосують за партію влади на виборах в Росії.

Джерело: “Новая газета“, відео на YouTube

Деталі: Відео триває 16 хвилин. Його опублікували на новоствореному каналі “Вибори в ЛНР 2021”. Весь час невідомий чоловік демонструє, як голосує за партію “Єдина Росія” з акаунтів мешканців тимчасово окупованої території Луганської області.

Раніше Москва масово роздавала паспорта мешканцям ОРДЛО, з якими вони тепер можуть взяти участь в голосуванні. Для “голосування” чоловік використовує базу із персональними даними “виборців” – там наявні всі потрібні логіни та паролі, щоб увійти на портал державних послуг Росії.

Автор відео також вказує дату так званого “голосування”. Йдеться про 17 вересня – день початку виборів до Державної думи. Дані про “голосування” він вносить до звіту Алчевського центру культури і творчості для виборчої комісії.  Алчевськ наразі окупований.

Окрім того, він жаліється, що державний портал повільно обробляє дані, тому він може не встигнути пройти весь список осіб, за яких має проголосувати. За його ж словами, система дуже захищена і людина, яка не має паролів і логінів, не зможе втрутись у процес голосування.

Що передувало: У Ростовській області громадянам України, яких звезли із псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР”, видали паспорти РФ прямо перед голосуванням на російських виборах.

Нагадаємо:

У райони Ростовської області, куди на вибори звезли жителів ОРДЛО, не пустили спостерігачів.

Служба безпеки України зафіксувала масову незаконну видачу паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях України напередодні виборів до Державної думи Росії.

Жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей примушують брати участь у виборах до Держдуми Російської Федерації – їм погрожують штрафами та звільненнями.

 

Росія «домалює» результати голосування в окупованому Криму до потрібних відсотків – політолог

19.09.2021 10:51

У Росії відбувається процес деградації виборів, і особливо він сильний на окупованих РФ українських територіях — в Криму і окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Як передає Укрінформ, про це в коментарі телеканалу «Дом» сказав російський політолог Дмитро Орєшкін, передає Укрінформ.

Він вважає, що вибори до Держдуми РФ, які відбуваються 17-19 вересня, не будуть визнані світовою спільнотою.

«Путін вже привів країну до такого стану, коли йому залишається тільки говорити: а нам на цю світову громадську думку наплювати, це все суцільні русофоби. З моєї точки зору, він завдав серйозної шкоди Росії, зробив її імідж токсичним, ганебним, неприємним і вивів її з кола країн, з якими можна говорити на рівних. Росія мала б бути однією з провідних країн у світі — й по населенню, і за потенціалом, і за багатьма іншими показниками. Ні, не є такою», — сказав Орєшкін.

Проведення «виборів» в окупованому Криму для Кремля важливо з точки зору «цієї символічної путінської вертикалі». Політолог упевнений, що на півострові результати «голосування» «намалюють» на користь партії «Единая Россия» і її «підтримка» становитиме приблизно 70%.

«Оскільки там до демократії надзвичайно далеко, результат буде, звичайно, «намальований» за «Единую Россию». Не в такій мірі, як у Чечні, але все одно. При цьому ніхто не знає, скільки народу в Криму буде підтримувати в реальності «Единую Россию». Але Кремль це не цікавить, їм важливо, щоб надходив сигнал про те, що все під контролем. Якщо вони «намалюють» 70% «Единой России», доб’ються цих 70%, не важливо як — за допомогою фальсифікації, за допомогою переконань, за допомогою тиску на бюджетників тощо — це буде означати, що ситуація під контролем. Зверху йде сигнал, що потрібен такий-то результат, знизу віддають честь і виконують. Раз вони виконують, значить, все нормально», — продовжив політолог.

Орєшкін нагадав, що з держбюджету РФ на Крим щорічно виділяють близько 200 млрд руб., що еквівалентно 3 млрд дол. «Крим отримує приблизно 20% всіх грошей, які Кремль розподіляє по регіонах. Є 85 регіонів, і одну п’яту частину всіх регіональних дотацій отримує Крим», — уточнив він.

Проте в соціальному та економічному плані ситуація в Криму не така блискуча, бо кошти розкрадаються місцевою «елітою». У підсумку, в російському рейтингу півострів знаходиться приблизно на 10 місці з кінця за показниками валового внутрішнього продукту на душу населення. Кремль дозволяє місцевій «владі» красти в обмін на керованість і, зокрема, на надання потрібних результатів на «виборах», – додав політолог.

«Тобто гроші провалюються у бездонну діжку, значна частина їх розкрадається. Але натомість ці кримські «еліти» генерують, виробляють ці вище середнього електоральні результати на користь Путіна і на користь «Единой России», — зазначив він.

Великі дотації регіону і керованість місцевої «влади», на думку Орєшкіна, не дозволяють більшості кримчан противитися режиму Путіна. «З моєї точки зору, очікувати, що Крим впаде, або кримські громадяни покажуть дулю Кремлю, підстав абсолютно немає…Загалом, відбувається процес деградації виборів, і особливо сильний він у Чечні та в Криму, ну, і тим більше, в «ДНР / ЛНР», — сказав Орєшкін.

Як відомо, у Росії 17-19 вересня проходять вибори у Думу.

 

Вибори до Держдуми РФ: соратники Навального заявляють про масові фальсифікації

20.09.2021 05:41

19 вересня в Росії завершилося триденне голосування до Державної думи. Керівна партія «Єдина Росія» заявляє про свою перемогу на виборах до Держдуми, підсумки яких підраховують.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на дані ЦВК РФ.

Станом на 5 годину ранку було підраховано 53,72% протоколів. Відтак «Єдина Росія» набирає 46,60%, КПРФ – 21,18%, ЛДПР – 7,99%, «Справедлива Росія – Патріоти – За правду» – 7,59%, партія «Нові люди» – 5,88%.

При цьому підсумкова явка виборців на дистанційне електронне голосування на виборах до Держдуми РФ склала 93,21%, або 592 388 осіб.

За даними ЦВК після підрахунку 53% протоколів, за одномандатними округами «Єдина Росія» набирає 194 місця в Держдумі. КПРФ поки отримує 16 мандатів, «Справедлива Росія – Патріоти – За правду» – 7, ЛДПР – 1, «Батьківщина» – 1, від «Громадянська платформа» – 1. Ще 5 місць у самовисуванців.

Наразі не опубліковані результати електронного голосування на виборах у Москві. Дистанційно там проголосувало майже 2 мільйони людей, і ці результати можуть серйозно вплинути на результат голосування в одномандатних округах. Прихильники опозиціонера Олексія Навального звинувачують владу в намірі фальсифікувати результати, передає “Радіо Свобода“.

Згідно з попередніми даними, зараз в більшості з 15 московських округів лідирують кандидати, підтримані так званим «Розумним голосуванням», головним чином від КПРФ. Однак прихильники Навального побоюються, що за допомогою системи електронного голосування ситуація може помінятися. Раніше експерти говорили про непрозорість і уразливості електронного голосування.

Вибори до Держдуми Росії проходили також і на території окупованого Криму. До голосування на російських виборах були залучені й жителі окупованих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), яким раніше роздали російські паспорти.

Нагадаємо: 17 вересня МЗС України висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією 17–19 вересня виборів депутатів до Державної думи на окупованій території Криму і примусового залучення до участі у цих виборах громадян України з виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян Росії на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.

 

В Україні відкрилися дільниці для голосування на російських виборах – посольство РФ

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:21  УП

Посольство Росії в Україні повідомило про відкриття виборчих дільниць у Києві, Харкові, Одесі та Львові для голосування на виборах до Держдуми РФ.

Джерело: посольство Росії в Україні

Дослівно: “У посольстві Росії у Києві і генеральних консульствах у Львові, Одесі та Харкові були відкриті виборчі дільниці для виборів депутатів Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації”.

Деталі: Зазначається, що дільниці розпочали роботу в неділю, 19 вересня, о 8 годині ранку.

Також відомство опублікувало фото з дільниць.

Нагадаємо:

У Росії 17-19 вересня проходять вибори у Думу.

Верховна Рада закликала міжнародну спільноту застерегти Росію від проведення виборів у Державну Думу РФ в окупованому Криму, унеможливити участь у них жителів ОРДЛО та не визнати легітимність виборів, запланованих на 19 вересня 2021 року.

МЗС України висловило протест і засудило протиправне проведення Росією виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму та примусове залучення до голосування мешканців ОРДЛО.

 

Веніславський пояснив, чому Україна дозволила Росії відкрити виборчі дільниці у консульствах

19.09.2021 18:06

Україна дозволила Російській Федерації відкрити виборчі дільниці, тому що виконує свої зобов’язання відповідно до міжнародних договорів.

Як передає Укрінформ, про це сказав представник Президента в Конституційному Суді, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі телеканалу “Україна 24”.

Він зазначив, що у рамках міжнародного права існує конвенція про консульські зносини та конвенція про дипломатичні зносини. Якщо між двома державами розірвані дипломатичні зносини, то це не означає розірвання консульських зносин. Саме консульські установи України за кордоном і консульські установи інших країн на території України забезпечують реалізацію законних прав, інтересів, свобод громадян відповідної держави.

“У даному випадку Україна не розірвала навіть дипломатичні відносини з країною-окупантом, не говорячи про консульські. Тому вона виконує всі ті зобов’язання, які випливають з її міжнародних договорів з участю у міжнародних організаціях і надає росіянам, які перебувають на території України можливість реалізувати свої конституційні права. Україна веде себе як цивілізована країна і жодних проблем з можливістю надати таке право голосу для росіян в даному випадку немає”, – пояснив Веніславський.

Як повідомлялося, впродовж 17-19 вересня Росія проводить до Держдуми. В Україні дільниці для голосування на російських виборах відкрились у посольстві та консульствах РФ у Києві Львові, Одесі та Харкові.

Раніше Верховна Рада України закликала міжнародну спільноту не визнавати легітимність цих виборів у зв’язку із наміром російської влади незаконно провести голосування на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Крим та захоплені окремі райони Донецької та Луганської областей.

 

У Зеленського заявляють, що Рада наступного тижня ухвалить постанову про нелегітимність Держдуми РФ

19.09.2021 18:17

Верховна Рада України наступного тижня може ухвалити постанову про звернення до міжнародної спільноти щодо нелегітимності російської Державної думи.

Як передає Укрінформ, про це сказав представник Президента в Конституційному Суді, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Наш парламент, безумовно, наступного тижня відреагує, і я переконаний, що ми ухвалимо ще одну постанову якраз звернення до міжнародної спільноти щодо нелегітимності Державної думи”, – сказав він.

Веніславський наголосив, що у виборах до Думи беруть участь жителі тимчасово окупованих територій України, що суперечить всім міжнародним договорами. “Це дозволяє парламенту України в черговий раз звернутися до міжнародної спільноти з новими аргументами. Я думаю, що наступного тижня у вівторок-середу ми обов’язково звернемося з черговою заявою, де викладемо факти цинічного порушення норм міжнародного права і зобов’язань”, – заявив він.

Як повідомлялося, впродовж 17-19 вересня відбуваються вибори до Держдуми РФ.

Раніше Верховна Рада закликала міжнародну спільноту не визнавати легітимність цих виборів у зв’язку із наміром російської влади незаконно провести голосування на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Крим та захоплені окремі райони Донецької та Луганської областей.

В Україні дільниці для голосування на виборах до Держдуми Росії відкрились у Києві, Львові, Одесі та Харкові.

 

У Бундестазі побоюються ймовірного збільшення числа депутатів, їх вже понад 700

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:41  УП

Голова Бундестагу Вольфганг Шойбле побоюється, що подальше розширення складу цього законодавчого органу Німеччини може поставити під загрозу його працездатність.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на DW.

“Зважаючи на чисельність наступного складу Бундестагу, я стурбований”, – попередив Шойбле. Він вважає, що в силу очікуваного зростання кількості законодавців “здатність Бундестагу в цілому функціонувати перебуває під загрозою”.

За словами Шойбле, одне з “найбільших його політичних розчарувань” полягає у тому, що протягом поточного законодавчого періоду не вдалося провести ефективну виборчу реформу.

У нинішньому скликанні Бундестагу в його склад входять 709 членів. У минулому скликанні працював 631 депутат. Тим часом стандартний склад Бундестагу – 598 депутатів. За оцінками експертів, за підсумками майбутніх виборів показники, скоріш за все, збільшаться.

При цьому, за підрахунками громадської організації “Федеральне об’єднання платників податків” зі штаб-квартирою в Берліні – утримання законодавчого органу на даному етапі вже обходиться на 333 мільйонів євро дорожче, ніж при його стандартній комплектації.

У Німеччині діє змішана виборча система, за якої громадяни віддають свій перший голос за конкретного кандидата у своєму виборчому окрузі, а другий – за партію, яка пізніше номінує депутатів до Бундестагу за внутрішньопартійними списками.

Якщо число мандатів, отриманих партією завдяки перемогам конкретних кандидатів в окремих округах, перевищує число мандатів, які партія має отримати в Бундестазі за результатами голосування за партійні списки, загальне число депутатів Бундестагу збільшується за рахунок створення так званих додаткових місць.

При цьому, щоб зберегти співвідношення політичних сил в Бундестазі, розподіляються так звані мандати на відступлення місць на користь інших партій. Вони видаються іншим партіям доти, доки не буде досягнута необхідна пропорція.

При цьому лише з 2024 року під час масштабної реформи число виборчих округів у Німеччині має бути скорочено з 299 до 280.

 

Лідерка німецьких «Зелених» застерігає проти Nord Stream 2

19.09.2021 20:17

Німеччина, її наступний уряд повинні мати чітку позицію щодо «Північного потоку 2» як проєкту Кремля, який суперечить інтересам партнерів ФРН по ЄС і України і вже використовується як засіб тиску.

Про це заявила кандидат у канцлери від партії «Союз 90/Зелені» Анналена Бербок в недільному ефірі телеканалу Welt, за тиждень до виборів, передає кореспондент Укрінформу.

Газогін «Північний потік 2» суперечить інтересам країн Балтії, Польщі, а також спланований проти України. Коли він буде повністю готовий, треба зайняти читку позицію з огляду на загрозу з боку Росії, зокрема, в питанні санкції, зауважила Бербок.

«Це – кремлівський проєкт престижу», – підкреслила політик.

Вона нагадала, що останніми тижнями Москва значно скоротила газові поставки, в тому числі в Німеччину, зі зрозумілого намагання – прискорити введення газогону в експлуатацію.

Бербок також відповіла на запитання, чи поділяє вона висловлену 4 місяці тому співголовою партії Робертом Габеком думку про можливість надання Україні Німеччиною оборонної зброї. Вона нагадала про роз’яснення, які були надані невдовзі після резонансної заяви. Вони полягали в тому, що малося на увазі надання автомобілів швидкої допомоги для транспортування поранених, детекторів мін, списаних позашляховиків або приладів нічного бачення.

З точки зору лідерів «Зелених», захист населення на сході України, насамперед у районах мінування, належить до «зовнішньополітичної відповідальності» Німеччини, сказала Бербок.

Як повідомлялося, наприкінці травня-початку червня Габек під час і після візиту в Україну заявив, усупереч офіційній позиції Берліна про необхідність надання Україні «озброєнь для оборони та самооборони». «Я вважаю, що було добре зробити внесок, щоб якомога менше людей загинули», – сказав політик, нагадавши що ФРН постачає зброю в регіони конфлікту, тоді як у випадку України аргументує небажання продавати озброєння саме цим аргументом.

Вибори в Бундестаг відбудуться 26 вересня. Наразі, за даними опитувань, «Зелені» йдуть у перегонах третіми, маючи від 15 до 17% підтримки.

 

В українській армії вже запровадили більше 300 стандартів НАТО – полковник ЗСУ

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:26  УП

У Збройних силах України вже запроваджено 303 нормативних документи Північноатлантичного альянсу.

Джерело: АрміяInform

Деталі: Начальник управління двостороннього військового співробітництва Головного управління військового співробітництва та верифікації ЗСУ полковник Андрій Павелко розповів, що впровадження практик, принципів та стандартів НАТО складає значну частку роботи у рамках процесу євроатлантичної інтеграції.

Він також підкреслив, що торік Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями (Enhanced Opportunity Partnership – ЕОР) і це відкрило шлях для подальшого поглиблення співробітництва.

Пряма мова: “На сьогодні вже запроваджено 303 нормативних документи НАТО шляхом розроблення 331 національного документа. Запроваджені стандарти НАТО застосовуються у таких галузях, як воєнна політика, безпека та стратегічне планування, операції та бойові дії, розвідка, інформаційні та психологічні операції, зв’язок, розроблення, поставлення на виробництво та прийняття на озброєння зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, стратегічні комунікації та гендерні перспективи.

Найвищим ступенем нашої співпраці з НАТО є участь національного персоналу та контингентів в операціях та місіях з підтримання міжнародного миру та безпеки під проводом Альянсу”.

Більше деталей: Наразі Україна робить внесок у миротворчі зусилля Альянсу беручи участь в операції НАТО у Косові, де виконує завдання інженерний підрозділ Збройних сил України чисельністю 40 військовослужбовців.

Нагадаємо:

Рішення червневого саміту НАТО визнає, що Україна стане членом Альянсу, і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу. Рішення закликає Україну рухатися до членства через виконання Річних національних програм.

 

Макрон і Байден готують переговори через кризу з підводними човнами

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:56  УП

Телефонна розмова між президентами Франції та США запланована “найближчими днями” для обговорення ситуації навколо контракту на підводні човни, який втратив Париж.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Le Figaro.

Прессекретар французького уряду Габріель Атталь заявив, що розмова відбудеться на прохання американського президента.

“Від Еммануеля Макрона буде прохання про роз’яснення. Ми хочемо пояснень того, що виглядає як серйозне порушення довіри”, – сказав він.

Атталь запевнив, що французький уряд хоче “знайти шлях уперед зі своїми партнерами”. “Але без довіри це не працює”, – додав він.

Нагадаємо, Франція відкликала своїх послів в США і Австралії для консультацій в знак протесту проти оборонної угоди, яку уклали дві країни спільно з Великою Британією.

У 2016 році Франція підписала контракт на 56 мільярдів євро  на поставку в Австралію 12 підводних човнів з дизельними двигунами, що називали “контрактом століття” через його масштаби.

Однак, Париж втратив контракт на субмарини після того, як президент США Джо Байден 15 вересня оголосив про новий оборонний союз Австралії, США і Британії, в рамках якого Канберрі передадуть американські технології з будівництва атомних підводних човнів, а також напрацювання в області кіберзахисту, прикладного штучного інтелекту і нарощування підводного потенціалу.

 

Франція: скандал з підводними човнами вплине на стратегічну концепцію НАТО

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:18  УП

Скандал із відмовою Австралії від контракту з Францією щодо будівництва підводних човнів на користь США та Великої Британії матиме значний вплив на визначення нової стратегічної концепції НАТО.

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Le Figaro.

“НАТО на прохання президента республіки ініціювало обговорення основ Альянсу. На наступному саміті НАТО в Мадриді відбудеться кульмінація нової стратегічної концепції. Очевидно, що те, що щойно сталося, буде враховано”, – сказав Ле Дріан.

Водночас, міністр наголосив, що ця ситуація не спричинить виходу з НАТО.

“Але разом з тим Європа повинна озброїтися своїм стратегічним компасом, і це буде під відповідальністю Франції в першій половині 2022 року”, – додав він, маючи на увазі головування Франції в Європейському Союзі з 1 січня.

Говорячи про відкликання французьких послів у Канберрі та Вашингтоні, міністр сказав, що це рішення було прийняте через “серйозну кризу”. “Була брехня, була подвійність, було серйозне порушення довіри, було зневага”, – заявив він.

Міністр також нагадав, що американці вирішили вивести війська з Афганістану без консультацій з союзниками, а тепер виникла проблема з підводними човнами. “Якщо європейці не відчувають, що для того, щоб залишитися в історії, вони повинні об’єднатися і разом захищати власні інтереси, тож їхня доля бути абсолютно розрізненими”,- сказав він.

У 2016 році Франція підписала контракт на 56 мільярдів євро  на поставку в Австралію 12 підводних човнів з дизельними двигунами, що називали “контрактом століття” через його масштаби.

Однак, Париж втратив контракт на субмарини після того, як президент США Джо Байден 15 вересня оголосив про новий оборонний союз Австралії, США і Британії, в рамках якого Канберрі передадуть американські технології з будівництва атомних підводних човнів, а також напрацювання в області кіберзахисту, прикладного штучного інтелекту і нарощування підводного потенціалу.

 

Рада Європи закликала Туреччину звільнити політичних в’язнів або будуть санкції

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:35 УП

Комітет міністрів Ради Європи закликав Туреччину до звільнення правозахисника Османа Кавалу та курдського політика Селахаттіна Демірташа, надавши Анкарі крайній термін, перш ніж вводити санкції.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Balkan Insight.

Комітет міністрів повторив, що Кавала і Демірташ не були звільнені з в’язниць в Туреччині, не дивлячись на рішення Європейського суду з прав людини, який вимагав цього.

“Комітет на тлі рішення Великої палати ЄСПЛ дав уряду час до 22 червня, щоб представити план дій. Незважаючи на те, що уряд не запитував додаткового часу, комітет надав уряду час до 30 вересня, оскільки він не представив план”, – йдеться в повідомленні.

Комітет ще раз зажадав звільнити Демірташа і скасувати його вирок. “Він відзначив, що тюремний термін на чотири роки і вісім місяців за звинуваченням у терористичній пропаганді був спрямований на те, щоб утримати Демірташа у в’язниці і запобігти його участі у виборах”, – сказав його адвокат Бена7 Молу.

Наступне засідання Комітету міністрів відбудеться 30 листопада – 2 грудня.

 

Польські прикордонники знайшли три тіла на кордоні з Білоруссю

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 21:34  УП

Прикордонники Польщі знайшли на кордоні з Білоруссю три тіла.

Джерело: Прикордонна служба Польщі у Twitter, “Укрінформ

Деталі: Інцидент трапився 19 вересня у прикордонному районі. Надалі розслідуванням займається прокуратура. Більше інформації прикордонники не написали.

Проте речниця служби Анна Міхальська повідомила, що загиблими, ймовірно, є нелегальні мігранти. Останнім часом сотні нелегалів намагаються перетнути кордон, щоб потрапити в Європейський Союз.

Нагадаємо:

Президент Польщі Анджей Дуда затвердив постанову про запровадження надзвичайного стану на польсько-білоруському кордоні через міграційну кризу, про що його просив уряд.

 

В Афганістані таліби не дозволили жінкам виходити на роботу

19.09.2021 18:31

В Афганістані співробітницям міського уряду Кабула наказали залишатися вдома, дозволивши працювати лише тим, кого не можна замінити чоловіками.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Працювати дозволили, зокрема, деяким співробітницям з конструкторських і інженерних відділів, а також жінкам, які обслуговують громадські вбиральні.

Як зазначається, рішення не дати можливості більшості жінок повернутися на свою роботу – ще одна ознака того, що таліби, які захопили Кабул минулого місяця, нав’язують своє суворе тлумачення ісламу попри обіцянки, що вони будуть толерантними й інклюзивними.

Напередодні Талібан також виключив дівчаток із системи середньої шкільної освіти.

У п’ятницю, 17 вересня, Талібан закрив міністерство у справах жінок, замінивши його міністерством «пропаганди чесноти й запобігання пороку», якому доручено забезпечувати дотримання ісламських законів.

У неділю трохи більше десятка жінок влаштували акцію протесту перед будівлею міністерства, піднявши плакати, що закликають до участі жінок у суспільному житті. «Суспільство, в якому жінки не виявляють активності, – мертве суспільство», – було на одному з них. Акція протесту тривала близько 10 хвилин.

Під час попереднього правління в 1990-х роках таліби забороняли дівчаткам і жінкам відвідувати школи, працювати та вести громадське життя.

Як повідомлялося, 15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити до столиці Афганістану.

Талібан заявив, що контролює всю територію країни, а 19 серпня оголосив про створення Ісламського емірату Афганістан.

 

В Україні – 3 983 нових випадки коронавірусу

19.09.2021 08:15

В Україні минулої доби підтверджено 3 983 випадки зараження коронавірусом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«За добу 18 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 3983 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 422, медпрацівників – 52)», – йдеться в повідомленні.

Також за минулу добу госпіталізовано 1 767 осіб, зафіксовано 46 летальних випадків, одужало 546 осіб.

За даними МОЗ, минулої доби протестовано методом ПЛР – 23 176 осіб, методом ІФА – 3 982 особи,  експрес-тестами – 18 700 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 348 381 особа,  одужали – 2 230 852 особи,  летальних випадків – 54 875, проведено ПЛР-тестувань – 12 471 387.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (610), Одеській (319), Дніпропетровській (300), Хмельницькій (291) та Львівській (246) областях.

 

Україна — 17-та у світі за поширеністю COVID-19

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 05:21  УП

За добу 17 вересня у світі виявили 416 784 нових хворих на коронавірус.

Джерело: Worldometers

Деталі: Зокрема в США – 64 559 випадків, в Індії – 31 121, в Британії – 30 144.

Крім того, в Туреччині – 26 161 зараження, на Філіппінах – 23 134.

Україна з 6 234 випадками на 17 місці у світі між Ізраїлем та Румунією. У Європі – шоста.

6 764 людини у світі за добу померли від коронавірусу. За цим показником Україна на 18 місці у світі і на четвертому – в Європі.

Нагадаємо: 17 вересня в Україні зафіксовано 6234 нових випадків COVID-19, госпіталізовано 1 719 осіб, 79 хворих померли і 1 763 – одужали.

 

В Іспанії 25 тисяч людей зібралися на вечірку попри заборону

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:43  УП

Близько 25 тис. молодих людей зібралися на грандіозну вечірку просто неба в Мадриді, незважаючи на заборону проведення подібних заходів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на DPA.

На кадрах в соціальних мережах учасники танцюють і розпивають алкоголь на відкритих просторах між університетськими будівлями в районі Сьюдад Універсітаріа в іспанській столиці.

Про аналогічну вечірку з 8000 учасників повідомлялося також в кампусі Автономного університету в Барселоні. Зимовий семестр в Іспанії тільки почався.

Вечірки на відкритому повітрі, часто з великою кількістю алкоголю, звані в Іспанії “ботеллонами”, заборонені, а вживання алкоголю в громадських місцях може призвести до великих штрафів.

Поліція Мадрида заявила, що у них було недостатньо офіцерів для розгону масового зібрання, тому вони не втручалися.

Звичайна нічне життя Іспанії як і раніше піддається деяким обмеженням через пандемію.

Ситуація з коронавірусом в Іспанії в даний час відносно спокійна, кількість нових випадків невелика. Ситуація в лікарнях заспокоїлася, і кампанія вакцинації в країні перебуває на завершальній стадії.

 

В Італії різко зросла кількість бажаючих вакцинуватися через обов’язкові COVID-паспорти

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:51  УП

Кількість записів на вакцинацію проти коронавірусу в Італії різко зросла на цьому тижні після того, як уряд оголосив про необхідність мати COVID-сертифікат для всіх, хто працює.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ANSA.

“У національному масштабі кількість бронювань першої дози збільшилася на 20-40 відсотків у порівнянні з минулим тижнем”, – заявив комісар з питань вакцинації Франческо Фігліуоло.

Майже 76 відсотків всіх людей у віці старше 12 років повністю вакциновані проти COVID-19 в Італії.

Нагадаємо, уряд Італії підтримав нову постанову про поширення так званої “зеленої перепустки” на всіх працівників, як у державному, так і в приватному секторі.

Хоча деякі держави Європейського Союзу наказали своїм медичним працівникам зробити щеплення, жодна з них не зробила “зелену перепустку” обов’язковою для всіх працівників.

Італія займає друге місце в Європі за кількістю загиблих від COVID-19 після Великобританії, з моменту початку пандемії у 2020 році понад 130 000 людей померли від цієї хвороби.

 

Коронавірус: у Росії черговий сплеск епідемії, смертність зросла

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:01  УП

Число виявлених за тиждень в Росії випадків коронавірусу зросло вперше з середини липня, а показник летальності захворювання збільшився до 2,72%.

Джерело: ТАСС з посиланням на дані федерального оперативного штабу

Деталі: З 13 по 19 вересня в РФ зафіксували 134 858 нових заражень коронавірусом (тижнем раніше їх було 127 471), таким чином кількість хворих збільшилася на 5,8%.

Зокрема, Covid швидко поширюється по Москві – за останні 7 днів в столиці Росії виявили 15,6 тис. нових випадків, що на 44% перевищило показник попереднього тижня.

З 13 по 19 вересня від Covid померли 5 469 росіян, при цьому показник летальності захворювання збільшився до 2,72%.

Нагадаємо:

Президент Росії Володимир Путін днями заявив, що в його оточенні виявили заражених коронавірусом, тому він йде на самоізоляцію.

В оточенні президента РФ коронавірусну хворобу діагностували у співробітників служб протоколу, безпеки і пресслужби.

 

Київська бієнале: організатори розповіли про розмаїття цьогорічної програми

19.09.2021 16:49

Четверта Київська бієнале – форум сучасного мистецтва, знання і політики, що об’єднує виставкові проєкти й дискусійні майданчики, – відбудеться 16 жовтня –14 листопада в столичному Будинку кіно.

Про це Укрінформу повідомили в Центрі візуальної культури, що є організатором проєкту.

“Ця міжнародна подія під назвою “Союзники” організована спільно кураторами з Альянсу східноєвропейських бієнале, до якого, крім Київської бієнале, входять Бієнале Matter of Art у Празі, Бієнале Варшава, OFF-Бієнале в Будапешті та фестиваль Survival Kit в Ризі. Розмаїта програма бієнале стосуватиметься різних історичних форм і сучасних прикладів культурних союзів та політичних альянсів у Східній Європі та за її межами, а також їхньої здатності створювати нові соціальні формати”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, у рамках Київської бієнале 2021 буде представлено серію мистецьких проєктів та освітніх заходів, присвячених сучасним умовам, політичним чинникам та інституціям, що сприяють створенню нових альянсів у ХХІ столітті. Київська бієнале вкотре досліджуватиме міську архітектуру в контексті радянського модернізму – головною локацією цьогорічної події стане Будинок кіно.

У Центрі візуальної культури нагадали, що попередні випуски бієнале досліджували емансипативний потенціал ідеї Інтернаціоналу та політичну й культурну роль сучасних інформаційних технологій, а також соціальні трансформації, що відбулися у Східній Європі за останні три десятиліття.

Альянс східноєвропейських бієнале був створений у 2019 році, щоб запропонувати нові форми міжнародної солідарності.

 

Українець, якого відсторонили від Олімпіади, переміг на міжнародному турнірі

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:22  УП

Український спортсмен Назар Коваленко, якого через недостатню кількість допінг-проб не допустили до Олімпіади в Токіо, переміг на міжнародному турнірі зі спортивної ходьби.

Джерело: Назар Коваленко у facebook

Деталі: На своїй сторінці у соцмережі про перемогу на турнірі у Франції повідомив сам спортсмен.

Він також опублікував фото із часом та пройденою дистанцією. Йдеться про 20 кілометрів, які він здолав за 1 годину 24 хвилини.

Що передувало: Наприкінці липня стало відомо, що трьох українських легкоатлетів – Михайла Гаврилюка, Назара Коваленка та Наталю Пироженко-Чорномаз – відсторонили від Олімпіади у Токіо.

У Федерації легкої атлетики пояснили, що у відбірковий період перед головними офіційними міжнародними турнірами сезону кожен легкоатлет повинен здати відповідну кількість змагальних та позазмагальних допінг-проб.

 

Юніорська збірна України стала віце-чемпіоном Європи з баскетболу 3х3

20 вересня. УНН. Чоловіча збірна України U-17 завершила виступи на чемпіонаті Європи з баскетболу 3х3 в Португалії, повідомляє кореспондент УНН.

Деталі

“Жовто-блакитна” збірна у складі Ростислава Кабанова, Владислава Семерича, Марка Чорногрицького та Олександра Орєшина, у півфіналі розібралася із Угорщиною – 14:12.

У фіналі українці довгий час передували у рахунку, але не втримали перевагу і поступилися 14:19, завоювавши срібний комплект нагород.

Зауважимо, що жіноча юніорська збірна до 17 років поступилася у матчі за бронзові медалі команді Білорусі.

Нагадаємо

Чемпіон світу Газоль створив першу в історії Іспанії професійну команду з баскетболу 3х3.

 

Урядовці запланували зменшити викиди на 65% до 2030 року

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:30  УП

Урядовці зазначили, що рівень амбіцій України у кліматичній політиці більш глобальний, ніж в ЄС, зокрема, заплановано зменшити викиди на 65% до 2030 року, у той час, як амбіція ЄС обмежується 55%.

Про це йдеться на сайті Урядовий портал.

Олексій Любченко під час зустрічі з Комісаром Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом заявив, що Україна поділяє цілі ЄС у кліматичній політиці та заходи в рамках Європейського Зеленого Курсу.

Зі свого боку, Віргініюс Сінкявічюс зазначив, що Україні варто розглядати Європейський Зелений Курс не лише як орієнтир на екологічні зміни, а й у інвестиційному контексті.

“Мета сьогоднішньої зустрічі – презентація інвестиційних можливостей, які можливо реалізовувати у контексті Європейського Зеленого Курсу. Оновлення Україною Національного Визначеного Внеску – чіткий сигнал для бізнесу приділити увагу питанням стандартизації, побудови чистих виробництв, енергозаощадженню та декарбонізації”, – зазначив він.

Нагадуємо:

Національна економічна стратегія на період до 2030 року визначає одним з орієнтирів економічної політики декарбонізацію економіки, зокрема, шляхом розвитку циркулярної економіки.

Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна впроваджує Директиви ЄС у сфері управління відходами у національне законодавство, які сприятимуть удосконаленню системи управління відходами та переходу до циркулярної економіки, впровадженню ефективної ієрархії управління відходами та розширеної відповідальності виробника, а також створенню дієвої системи планування управлінням відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях.

 

У Швейцарії закінчуються чіпси через коронавірус і поганий врожай

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:36  УП

Через постійні дощі в 2021 році і загалом погану погоду в Швейцарії низький урожай картоплі, що призвело до браку чіпсів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Local.

У поєднанні з 30-процентним збільшенням попиту через те, що люди більше сидять вдома і їдять чіпси, а не ходять в ресторани, у Швейцарії вимальовується брак цього продукту.

Виробникам не вистачає картоплі, і їм потрібно буде імпортувати не менше 20 000 тонн з-за кордону.

Компанії з виробництва чіпсів заявляють, що на даному етапі неможливо визначити, наскільки серйозним буде дефіцит, наслідки будуть зрозумілі в грудні.

“Точні масштаби нестачі можуть бути визначені кількісно тільки на початку грудня, коли урожай буде на складах”, – сказала представник однієї з компаній.

Складні правила ввезення до Швейцарії, спрямовані на захист місцевих фермерів, трохи ускладнили імпорт, оскільки було потрібно спеціальний дозвіл Федерального управління сільського господарства.

Нагадаємо, мандрівники, які в’їжджають до Швейцарії і не були вакциновані проти COVID-19 або не перехворіли на вірус, повинні будуть надати негативний результат тесту з 20 вересня.

 

Рекордний врожай: Україна вже зібрала майже 46 мільйонів тонн зерна

19.09.2021 11:11

Українські аграрії вже зібрали 45,7 млн тонн зернових та зернобобових з 10,4 млн гектарів.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Продовжується збирання зернових та зернобобових культур, яке проведено на площі 10,4 млн га при врожайності 43,9 ц/га, намолочено 45,7 млн тонн зерна», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, станом на 17 вересня намолочено 33 млн тонн пшениці, 10,2 млн тонн ячменю, 582 тис. тонн гороху. Лідером по намолоту зерна на 17 вересня була Одещина, де зібрали понад 4,35 млн тонн зерна, а по урожайності – Хмельниччина із показником 60,3 ц/га.

Крім того, зібрано близько 2,9 млн тонн насіння ріпаку з площі 1 млн га при врожайності 28,6 ц/га. Найвища врожайність культури спостерігається у Тернопільській (37,2 ц/га) та Хмельницькій (35 ц/га) областях.

Також сільгоспвиробники 10-ти областей розпочали збирання кукурудзи. Аграрії 20-ти областей проводять збирання гречки, якої намолочено 62,6 тис. тонн при урожайності 13,4 ц/га, а у Донецькій та Харківській області її збирання вже закінчили.

За інформацією міністерства, сільгоспвиробники 18 областей проводять збирання проса, у Донецькій, Луганській, Сумській, Тернопільській та Херсонській областях його збирання вже закінчили. Аграрії Вінницької, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської та Чернівецької областей розпочали копати цукрові буряки, яких вже накопано 506 тис. тонн при урожайності 477,4 ц/га.

Практично в усіх областях розпочали збирати соняшник, який вже зібрано із 1,1 млн га (17% до прогнозу) при урожайності 21,2 ц/га. А у 16-ти областях вже розпочали збирання сої.

За даними Мінагрополітики, станом на 13 вересня в Україні засіяно 775 тис. га озимим ріпаком (75% до прогнозу), 356 тис. га – озимими зерновими (5% до прогнозу). Зокрема, пшеницею засіяно 331 тис. га (5% до прогнозу) у 17 областях, ячменем – 10 тис. га (1% до прогнозу) у 12 областях, житом – 15 тис. га (9% до прогнозу) у 5 областях.

Раніше міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявляв, що в Україні цьогоріч — рекордний врожай зерна.

 

Шмигаль розповів, які проекти складають потенційні інвестиції в рамках “інвестнянь”

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:56  УП

Прем’єр міністр Денис Шмигаль заявив, що UkraineInvest, по закону про “інвестнянь”,  вже отримав заявки майже на 2 мільярди доларіві розповів що саме це за проекти.

Про це він написав у facebook.

Він заявив, що з цих грошей: агропереробка – 9 проєктів на 534 млн дол, а у  цілому переробна промисловість і виробництво – це ще 9 проєктів на 516 млн дол.

“Також заплановані 5 проектів з логістики на 531 млн дол. До сфери транспорту і туризму відносяться проєкти на 138 млн дол. Відповідні ініціативи – це лише початок реалізації нової інвестиційної стратегії Уряду”, – резюмував він.

Нагадуємо:

Потенційні інвестиції в рамках програми підтримки проектів зі значними інвестиціями UkraineInvest за півроку становили 2 мільярди доларів.

Кабінет Міністрів України ухвалив усі необхідні підзаконні акти, що дозволить практично використовувати закон про “інвестнянь” – потенційні інвестори відтепер можуть подавати заявки.

В рамках ухваленого закону про “інвестнянь” UkraineInvest за три місяці отримав 15 запитів від потенційних інвесторів на загальну суму понад 1 млрд доларів.

Президент Володимир Зеленський підписав ініційований ним закон, який, зокрема, передбачає, що до 1 січня 2035 року від оподаткування ввізним митом звільняється устаткування та обладнання, яке ввозитиметься в Україну для реалізації інвестпроєктів.

Передбачено підтримку проектів з інвестиціями понад 20 млн євро. Також серед обов’язкових вимог до проектів – не менше 80 робочих місць із зарплатою, що буде більшою за середню у регіоні на 15 %.

 

Bloomberg склав рейтинг найбагатших сімей світу

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:21  УП

Журнал Bloomberg склав рейтинг найбагатших сімей світу, на першому місці зі статком у 238,2 млрд дол виявилося сімейство Уолтоном, якому належить мережа супермаркетів Walmart.

Про це пише журнал.

У лютому Уолтони продали акції компанії на 6 млрд дол, їхні статки за останні 12 місяців зросли на 12 млрд дол.

На другій сходинці опинилася сім’я Марс (141,9 млрд дол), які володіють виробником шоколадних цукерок Mars.

Третій рядок у сім’ї Кохів (Koch Industries) з 124,4 млрд дол.

На шостому місці індійська родина Амбані (Reliance Industries) з 93,7 дол млрд, на сьомому – французи Вертхаймер, яким належить Chanel (61,8 млрд дол).

Слідом ідуть сім’я Ерме (їм належить знаменита модна марка Hermes) – 111,6 млрд дол. А також королівська сім’я Саудівської Аравії зі 100 млрд дол .

Як зазначає Bloomberg, на сьогодні сукупний статок 25 найбагатших родин світу становить 1,7 трлн дол – це на 22% більше (312 млрд дол), ніж рік тому.

 

У Facebook відкинули звинувачення, що знали про негативний вплив своїх продуктів

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 06:25  УП

Facebook відкинув повідомлення Wall Street Journal про те, що компанія знала про негативний вплив своїх продуктів, заявивши, що статті видання “приписують кричуще помилкові мотиви керівництву і співробітникам”.

Джерело: віцепрезидент Facebook з глобальних питань Нік КлеггReutersBloomberg

Деталі: Клегг написав, що історії Wall Street Journal “містили навмисно невірну характеристику того, що ми намагаємося зробити, і приписували кричуще помилкові мотиви керівництву і співробітникам Facebook”.

Дослівно: “В основі цієї серії лежить твердження, яке є просто помилковим: Facebook проводить дослідження, а потім систематично і свідомо ігнорує їх, якщо результати незручні для компанії. Це ставить під сумнів мотиви і наполегливу працю тисяч дослідників, політиків і інженерів Facebook, які прагнуть поліпшити якість наших продуктів і зрозуміти їх ширший (позитивний і негативний) вплив.

Це твердження може бути зроблено тільки шляхом відбору обраних цитат з окремих фрагментів матеріалу, що просочився, таким чином, щоб представити складні і нюансовані питання, наче є тільки одна правильна відповідь”.

Деталі: За словами Клегга, той факт, що не кожна ідея, висунута дослідником, втілюється в життя, не означає, що команди Facebook не розглядають низку різних покращень.

Передісторія:

Раніше The Wall Street Journal, посилаючись на огляд внутрішніх документів компанії, які включали звіти про дослідження, онлайн-обговорення співробітників і проєкти презентацій для вищого керівництва, повідомив, що, хоча дослідники Facebook виявили “згубні наслідки платформи”, компанія не змогла їх виправити.

У статтях Wall Street Journal зазначалося, що Facebook звільнив високопоставлених користувачів від деяких або всіх своїх правил, применшив негативний вплив Instagram на молодь, вніс зміни до свого алгоритму, що зробив платформу “злішою”, і мав слабку реакцію на тривогу співробітників з приводу того, як платформа використовується торговцями людьми в країнах, що розвиваються.

 

Для українських перевізників в Азербайджані збільшили кількість дозволів

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:31  УП

Україна та Азербайджан досягли домовленості про отримання українськими перевізниками додаткових дозволів на поточний рік і збільшення квоти на 2022 рік.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Зокрема у 2021 році українська сторона отримає додатково 850 універсальних дозволів та 150 для перевезень в/з третіх країн, а на 2022 рік на 45% збільшена квота універсальних дозволів – до 3200, та на 27% дозволів для перевезень в/з третіх країн – до 1400.

Зазначимо, що українські перевізники отримають збільшену квоту дозволів Азербайджану вперше за останні 10 років.

“Крім того, азербайджанська сторона на прохання української делегації повідомила, що відповідно до законодавства Азербайджанської Республіки, у випадку, коли товар з третьої країни не розмитнюється, а лише перевантажується на території України, контролюючі органи будуть вимагати дозвіл в/з третіх країн”, – йдеться у повідомленні.

 

Значна частина периферійних сіл зникнуть з карти України у найближчі 10-15 років – експерт

20.09.2021 03:52

Україна стрімко втрачає населення, але ще більш стрімко зменшується сільське населення. У малих і периферійних селах демографічна ситуація просто катастрофічна.

Про це пише директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, співавтор реформи децентралізації Анатолій Ткачук у статті для ZN.UA, передає Укрінформ.

«Головною причиною є не урбанізація, а якраз природне скорочення кількості населення через низький коефіцієнт відтворення і низьку тривалість життя», – наголосив автор.

За його словами, нині з працездатного віку виходить вдвічі більше людей, ніж тих, хто входить у працездатний вік. І за 15 років дасться взнаки чергова демографічна яма. Зараз дітей віком 0-5 років удвічі-утричі менше, ніж дітей віком 10-15 років. Через це кількість шкіл і дитячих садків і надалі скорочуватиметься, а потреба у будинках для літніх людей без опіки – зростатиме.

«Через перекіс статево-вікової піраміди та низькі доходи домогосподарств, психологічний розлад у селах різко впала народжуваність. У віддалених територіях на десять смертей одне народження, навіть у близьких до центрів громад селах ситуація не набагато краща. По суті, значна частина периферійних сіл зникнуть із карти впродовж найближчих 10–15 років», – пояснив Ткачук.

Як зазначив експерт, погана демографічна ситуація в селах відбивається й на якості освіти неповнолітніх мешканців сіл. У периферійних громадах із населенням 12-14 тисяч жителів у понад 50 поселеннях народжуються 55-60 дітей на рік. Це дуже ускладнює роботу сільських дитсадків і шкіл, і робить випускників неконкурентоспроможними на ринку вищої освіти та ринку праці.

Скорочення населення зменшує можливості для знайомства молоді між собою і створення подружніх пар, що є додатковим стимулом для виїзду до великих міст, оминаючи малі міста – центри громад.

Проте найбільша проблема – апатія місцевих жителів, вважає Ткачук. Тотальна зневіра в усьому, відмова займатись будь-чим, навіть своїм домашнім господарством, констатував він.

«Частково така зневіра привнесена в голови людей із телевізорів, де політики, політологи і різного роду «експерти» переконали більшість сільського населення, що самому вирощувати бодай щось невигідно і що їм «на пай» мають платити стільки, щоб вони мали безбідно жити. З іншого боку, роздача пасовищ, луків під ОСГ, нелегальне розорювання берегів річок, узлісь практично унеможливили утримання корів. А це ще більше обмежило можливості домогосподарств формувати свої доходи самостійно», – додав він.

Також, за словами Ткачука, жителі сіл швидко старіють через погане харчування та шкідливі звички, зокрема, пияцтво, яке дуже поширене серед чоловіків. А молодь, яка не сприймає традиційного самообмеження роботою та господарством, виїздить на пошуки самореалізації у міста чи за кордон.

При цьому місцева влада, на переконання експерта, взагалі не має уявлення про те, що повинна робити задля розвитку економіки у громаді. Діалог між владою та підприємцями щодо розвитку мінімальний.

Він звернув увагу і на те, що у віддалених поселеннях, особливо вздовж кордону з РФ, відсутні нормальний мобільний зв’язок та Інтернет. Мала кількість жителів не викликає зацікавленості у операторів будувати там інфраструктуру зв`язку, що ще більше знижує привабливість цих територій для молоді та підприємництва.

«Без переселення у сільські території молодих сімей, які хочуть працювати на землі, зупинити деградацію нереально. Сільські території, особливо периферійні, втратили здатність до самовідтворення. Це слід визнати та намагатися впроваджувати нові підходи до політики сільського розвитку і негайно. Тепер не тільки кожен рік, а кожен місяць є важливими», – підсумував Ткачук.

 

У Києві пройшов Марш рівності

НЕДІЛЯ, 19 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:41  УП

У Києві завершився Марш рівності “КиївПрайд-2021” на підтримку прав людини для ЛГБТ+ спільноти, в ньому взяли участь близько 5 тисяч осіб.

Джерело: трансляція Української правди, Інтерфакс-Україна

Деталі: Хода почалася на вулиці Володимирській, далі продовжилася по бульвару Тараса Шевченка, вулицями Терещенківська та Льва Толстого до площі Льва Толстого, де і завершилася.

Після закінчення заходу всіх учасників маршу організатори просять заховати символіку і направляють в метрополітен, на станцію Льва Толстого. Учасники акції поступово розходяться.

У Марші рівності взяли участь близько 5 тисяч осіб.

На заході були присутні, зокрема, посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг, депутат Верховної Ради від фракції “Голос” Інна Совсун, депутат Київради від фракції “Слуга народу” Євгенія Кулеба.

Головним гаслом ходи цього року було: “Пліч-о-пліч на захист рівноправності”, а темою “Країна для всіх. Закони для життя. Держава для безпеки”.

Під час маршу у парку Шевченка в Києві також зібралося близько сотні противників заходу, зокрема, представники організацій “Традиція і порядок”, “Правий сектор”, “Християнський фронт” і декількох інших.

Передісторія: 3 вересня організаційний комітет КиївПрайд-2021 оприлюднив маніфест з пропозиціями щодо забезпечення в Україні громадянської рівності для ЛГБТ-спільноти. Серед вимог – прийняти законопроект №5488, який передбачає внесення змін до законодавства щодо боротьби з дискримінацією і порядок відповідальності за злочини, мотивовані гомофобією, трансфобією і іншими формами нетерпимості.

 

Марш рівності пройшов без порушень – поліція

19.09.2021 14:08

Масові заходи у центрі Києва в неділю, 19 вересня, пройшли без порушень правопорядку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба поліції Києва у Фейсбуці.

“Заходи пройшли без порушень, наразі всі заплановані акції завершилися. Поліцейські продовжують забезпечувати публічну безпеку та порядок на вулицях Києва”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що безпеку громадян забезпечували працівники усіх структурних підрозділів, у тому числі поліція діалогу, кінологи і вибухотехніки, співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій, військовослужбовці Національної гвардії, завдяки чому жодних правопорушень не зафіксовано.

У поліції нагадують, що поліцейські посилено забезпечували правопорядок у центральній частині міста під час Маршу рівності.

До охорони публічної безпеки та порядку залучались співробітники поліції, зокрема поліції діалогу, кінологи і вибухотехніки, співробітники Національної гвардії України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 19 вересня відбувся Марш рівності-2021 за права людини для ЛГБТІ+ спільноти. У заході взяли участь понад 5 тисяч осіб.

У парку Шевченка відбулася акція противників Маршу рівності.

 

ДОЗ-2021: Рахункова палата проти Міністерства оборони

АНДРІЙ БІЛЕЦЬКИЙ, лідер партії «Національний Корпус», засновник полку Азов.

19 вересня 2021, 15:51  УП

14 вересня Міністерство оборони України оприлюднило на своєму сайті заяву щодо інформаційної кампанії навколо виконання Державного оборонного замовлення.

В ній йдеться: “Поширення недостовірної інформації про те, що нібито “Міністерство оборони не виконує оборонне замовлення” набуло характеру спланованої інформаційної операції.

На жаль, цю брехню поширюють вже не тільки певні блогери та деякі ЗМІ, але й окремі народні депутати. Поширення фейків щодо стану виконання оборонного замовлення вводить в оману суспільство, підриває довіру до оборонного відомства, завдає шкоди інтересам держави та є елементом інформаційного впливу, спрямованого на дискредитацію влади”.

Далі в заяві зазначається, що виконання зобов’язань оборонного замовлення-2021 з боку Міноборони відбувається відповідно до графіків, планово, ефективно та без зривів. З 22,4 млрд гривень бюджетних асигнувань на сьогодні вже розміщено замовлень на 82% від вказаної суми, а на решту коштів Міноборони має планові заходи та чітко визначені напрями їх застосування, строки, виконавців та постачальників.

Начебто, все зрозуміло. Вороги поширюють і дискредитують, на те, вони і є ворогами.

Але тут така цікава річ. На офіційному веб-порталі Верховної Ради України розміщено інформацію про те, що 15 вересня на своєму засіданні Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки серед іншого, заслухав інформацію Голови Рахункової палати України Валерія Пацкана про використання коштів МОУ та стан виконання оборонного замовлення.

Зміст виступу Голови рахункової палати на комітеті оприлюднили окремі депутати. Наприклад, нардеп “Голосу” Роман Костенко на своїй сторінці у Facebook зазначив, що згідно з доповіддю голови Рахункової палати, за останні роки спостерігається тенденція до збільшення суми невикористаних коштів за загальним та спеціальним фондами бюджету Міноборони. Так за даними Рахункової палати не було використано:

у 2019 – 1, 347 млрд грн;

у 2020 – 1,649 млрд грн;

за 8 місяців у 2021 році – 7,8 млрд грн, а за прогнозами Рахункової палати в грудні ця сума може становити 14,8 млрд грн.

Тобто, Рахункова палата прогнозує, що до кінця року Міноборони не встигне, або не зможе використати близько 15 млрд з виділеного бюджетом фінансування.

І тепер не зрозуміло, чи Міноборони користується не зовсім коректною інформацією, чи то Рахункова палата почала “сплановану інформаційну операцію” проти оборонного відомства з метою “дискредитації влади”.

 

Тамара Трунова: “Історія взагалі квазідокументальна – ми завжди повинні пам’ятати, хто нам її переповідає”

19 вересня 2021, 10:00  ЛБ  Ірина Чужинова, театрознавиця Stage

Bouquet Kyiv Stage Festival – ініціатива Українського культурного центру «Дом Майстер Клас» на чолі з Іриною Буданською та підприємця Євгена Уткіна – відбувається вже вчетверте у форматі філантропійного подарунка киянам наприкінці літа. На тиждень територія історико-культурного заповідника “Софія Київська” перетворюється на концертний майданчик, лекторій, кінозал, а також театральний простір. Цього року кураторкою театральної програми організатори запросили головну режисерку Київського академічного театру драми і комедії Тамару Трунову, яка презентувала у двох форматах: вистави-прогулянки та перформансу – спеціально створений для фестивалю проєкт «Говорить Софія».

За задумом, Софія говорила голосами Рогнеди, однієї із дружин Володимира Великого, Інгігерди, дружини Ярослава Мудрого, їхньої доньки Анни Ярославни та онуки Інгігерди, розповідаючи історії подружніх зрад і сімейного насилля, приголомшливі нюанси династичних шлюбів і справжнього кохання, яке ніколи не вкладалося в рамки державницьких розрахунків. Ці особисті історії із сивої давнини повертають у сучасність: минуле, як і старі фрески Софії, нині уявляється у приглушених пастельних кольорах, хоча сюжети жіночих доль залишаються тими самими. Усе ті ж епізоди ненависті та перемог над стереотипами, виклики собі і суспільству, спроби віднайти власний голос і розповісти про себе справжню.

Кільканадцять років тому, коли режисура нарешті стала і жіночою професією, ми передбачали якісну зміну феміністичного дискурсу – і на сценах дійсно в рази зросла кількість вистав, де в центрі виникає жіночий образ як альтер-его режисерки. Тамара Трунова – одна з тих, хто розширює коло тем і ніколи не зраджує собі у виборі наступної. Акомпанементом до цієї розмови стала літня тепла злива, що прозорою завісою накрила Софію і перетворила простір у мереживо світла, силуетів, розмитих ліній – мабуть, так і має бути, коли спробуєш зазирнути в позачасся і поміркувати про те, що було, є і буде.

Історію заведено розпочинати від початку. Як народився проєкт «Говорить Софія»? 

Наші стосунки з «Домом Майстер Клас» та Євгенієм Уткіним – давнє знайомство. Колись я вела дитячу студію на базі цього хабу, і в нас було приємне професійне співробітництво. Минув час, і до мене звернулася Ірина Буданська, запросила на розмову з пропозицією очолити театральну програму фестивалю «Bouquet». На щастя, я не знала, як функціонував театральний блок на попередніх едиціях фестивалю: в попередні роки я відвідувала лише музичну програму.

Мене привабив момент, який для мене зазвичай є ключовим у будь-якій ситуації: зробити те, що я ніколи не робила, і скористатися шансом, який, можливо, вже ніколи не випаде. Раніше я не була по ту чи іншу сторону вистави-прогулянки. Досвід співпраці з Дмитром Левицьким над аудіовиставою «Справа Бейліса» закінчився для мене в студії, коли я записувала текст – на жаль, не вдалося відчути на собі, як це працює.

Помилок я не боюся, тим паче, коли не заангажована чужим досвідом. Якщо і помилюсь – це буде моя рідна помилка. Єдине, що організатори озвучили навіть не як умову, а побажання – це має бути про Софію Київську і має бути робота з темою цьогорічного фестивалю «минуле – теперішнє». Я прийшла в проєкт з інтенцією продовжити розробку теми жіночого світу, остаточно не відпрацьовану у виставі «Дім» за п’єсою Ніколи Маккартні. Невичерпна тема жіночності та жіночого і в суспільстві, і в театрі, в якому просто в найбільш концентрованій формі виявляється те, що відбувається довкола нас. Також я відчувала брак знань про історичні реалії. Тому вигадала проєкт, завдяки якому я так само зможу дізнатися більше.

І ще важливо: під час роботи біля мене не було ніяких наглядачів, істориків, які диктували, що і як треба. За мною лишилося право сприймати історію, трактуючи її через власне світосприйняття. І це так круто, коли є свобода говорити про світ власною мовою. Важливо чути “мову” акторів, глядачів. Уважність до мови іншого створює коло довіри, яке стає новою ціннісністю. Звісно, це не інновація з погляду формату. Але особисто для мене це крок уперед.

Я запросила до роботи драматургиню Марину Смільянець. І ми разом, мені здається, дуже вдало в чотири руки працювали. Марина провела пошукову роботу, зібрала історичні хроніки та матеріали з історії України, яких насправді не так багато, коли ми говоримо про жіночий вимір історії. Я займалася композицією та адаптацією цієї інформації для вистави.

Тобто ти ще й авторка тексту? 

Так, співавторка. Хоча в цьому випадку текст невіддільний від задуму. Спочатку в мене була така ідея, що ця історія мала б бути про акторку поважного віку, яка багато чого не встигла зіграти. І оця нав’язлива театральність у поєднанні з документальним і квазідокументальним текстом, як мені видавалося, і могла б стати містком між різними часами та різними історичними постатями жінок доби Київської Русі та нашим часом. Історія взагалі квазідокументальна – ми завжди повинні пам’ятати, хто нам її переповідає. І намагатися розпізнати мету цієї оповіді.

Потім я зрозуміла, що потрібно знайти більш увиразнений конфлікт, а тут не обійтися без персонажа-чоловіка в цьому «жіночому» спектаклі. Так виник герой, який насправді є продовженням, суттю і одним з внутрішніх голосів героїні – це як нав’язане невід’ємне. Поки що невід’ємне, але вже усвідомлене як об’єкт всередині суб’єкта. Власне, хотілося б зафіксувати таку багатоскладову структуру подорожі не тільки в реальному вимірі, але і вглиб позасвідомого. Така собі подорож від першого рівня усвідомленої реальності до останнього, на якому «чорна скринька», що не відривається – це і є особистість сучасної жінки, в якій генетично зберігається пам’ять віків. Пам’ять, яка жонглює нею, зачіпає її власні травми, яка наближується і віддаляється, але міру цього наближення ми ніколи не знаємо. Щойно я зрозуміла, якою буде структура, мені стало подобатися це писати.

Чи можеш ти ствердно сказати, що ці жіночі історії здебільшого про насилля і подолання бар’єрів – про тебе також? 

Звісно, так. На щастя, мої історії не стосуються сексуального насилля, як це трапилося з Рогнедою чи Гертрудою, але всі слова, які позначають агресивне – для мене, на жаль, не просто слова. І чим прекрасний цей акт творчості через себе – він дає можливість тобі самій в цьому зізнатися. Героїня у виставі є не лише ретранслятором різних історій жінок з минулого, але й частиною чогось безперервного, видимою верхівкою історії.

В аудіовиставі є згадка про одну з моїх найулюбленіших київських легенд про Оранту, яка тримає руки в молитві, і поки стоїть Софійський собор, доти існує Київ. «Нерушима стіна». І це жіночий образ.

Я з цією woman power зустрілася, ще коли ставила «Саша, винеси сміття» Наталки Ворожбит. У мене навіть мізансцена така була, коли героїня Вікторії Авдєєнко стоїть на столі з піднятими руками, а її чоловік втикається головою в її лоно. Звісно, це є, але мені завжди хотілося б робити щось, де я залишусь у непевній позиції, у ролі провокаторки для самої себе. Тобто це може бути так, але може і абсолютно по-іншому. Чому в неї підняті руки? Якщо ми будемо вивчати, ми дізнаємося одне, якщо подивитися під іншим кутом – можна знайти іншу відповідь, не в ній, а в собі. Для мене в цій виставі підняті руки Оранти – це знак присутності. Як у давньогрецькій трагедії, присутність на просценіумі як підкреслення суб’єктності.

А чому потрібно було робити два формати – перформанс і аудіовиставу? Як вони співвідносяться? 

Вистава від прогулянки відрізняється розширеним і зміненим текстом. Більше героїнь, по-іншому оповідається історія. Якщо прогулянка – це сновидіння, то тут ми вже можемо побачимо цих героїнь і зрозуміємо, що вони не так далеко від нас, що десь за прозорою стіною вони живуть постійно. Звісно, трохи шкода, що аудіовистава залишається, а вистава – ні. Але насправді я людина процесу. Я свою цінність вже отримала. І ось нещодавно мені на очі потрапило інтерв’ю КLІМа, можливо, не він автор цієї ідеї, але нагадав про опозиційність митця. Митець має завжди сперечатися з панівним наративом: якщо суспільство вважає, що це так, то ти маєш заявити – ні, все навпаки. Мені здається, що в «Говорить Софія» ми саме цим запереченням і займалися.

У фіналі героїня, яка проходить через ці різні історії з минулого, змінюється – ці зміни незворотні?  

Я нещодавно зняла короткометражний фільм «Синдром Віри». І це той самий напрямок, який розпочався з «Дому», тепер «Говорить Софія» – це все одна лінія, це все одна рухлива камера, яка фіксує жінку. Ось що важливо – усі трансформації, які відбуваються назовні – не справжні, справжня трансформація завжди прихована, а ми потім просто спостерігаємо наслідки і саме за цими наслідками фіксуємо зміни, а насправді ми подолали певний шлях. І в цій прогулянці ми не бачимо зміни, але ми їх передчуваємо.

А як щодо відчуття глядача? Індивідуальна прогулянка, індивідуальні переживання… 

Насправді це дуже хвилююче. І подібний формат – він, як на мене, вже ближчий до кіно, ніж до театру. У мене був знайомий, який під час подорожей знаходив пошту, де б він не був, і надсилав мамі листівку. Вони часто приходили після його повернення. Ось тут відчуття чогось схожого. Я з такою ж довірою надсилаю в простір власну, можливо, помилкову спробу, і я чекаю, що це знайде свого адресата (кого, я навіть не підозрюю). Мені було дуже важливо, що ми домовилися: аудіовистава – це історія для однієї людини. Сьогодні є ця сором’язливість приходити одному в театр, в кіно, на концерт, в ресторан. Але в часи тотальної самотності, мені здалося, мистецтво має стати партнером самотньої людини.

Було цікаво читати текст з акторками. Коли вони плакали, розуміла, що це про нас сьогодні, а не про тих інших жінок. Мені загалом здається, що ця історія про вертикальний зміст – нічого не змінилося, хіба що інструменти та прийоми реалізації насилля. Усе стало в чомусь більш витонченим, у чомусь більш примітивним. Але оце невисловлене переживання, яке вдається озвучити тільки завдяки масці, – у цьому випадку історичній, – це і було метою.”

Як вважаєш, чоловікам буде зрозуміла, не кажучи вже близька, ця історія? 

У мене є досвід вистави «Дім», яка зараз у репертуарі Театру драми і комедії, після якої чоловіки діляться на два табори. Перший вважає: о, це щось жіноче. А другий, навпаки: це вистава для чоловіків. Моя цільова аудиторія, звісно, другі. Але я прекрасно сприймаю і відгуки у форматі про це щось жіноче. Так воно і є, це щось жіноче.

Але мене тішить, що вистави нашого театру сьогодні знаходять свого глядача. Ми це перевіряємо ще під час обговорень після спектаклів. Чи то закладена правильна енергія у самі вистави, що по закінченні озвучена проблема починає хвилювати і аудиторію. Чи то публіка приходить з тією ж потребою, яка була і в нас, коли ми працювали над виставою.

Ти згадала про зйомку короткого метру. Розкажи, будь ласка, про цей досвід. 

Насправді поки що досвіду не так багато, як хотілося б. Я зняла короткий метр «Синдром Віри» з «Трумен Продакшн», продюсер Валерій Калмиков. З повним метром ми тричі подавалися на пітчинги Держкіно, але не пройшли – це сатиричний фільм, який мала знімати та сама компанія. Але за правилами, один проєкт може подаватися не більше ніж три рази, тому очевидно, що тут фінансування вже чекати намарно. Зараз агенція займається розсилкою «Синдрому Віри» на різні фестивалі.

Судячи з назви, кіно також продовжує жіночий дискурс у творчості? 

Для мене це суперважлива історія. Мені видається, що зараз заохочення отримують патріотичні фільми, в яких переважає лінійний наратив, визначено один кут зору на проблему – це зрозуміло і, мабуть, так і має бути з цим напрямком. Але я люблю складні конструкції. І мені здається, «Синдром Віри» – це саме така складна історія про боротьбу тіла та душі, що розказана нелінійно. Імунна система організму реагує не тільки на зовнішні подразники, але це і реакція психіки на навколишній світ. Інколи наша психічна імунна система може почати приймати рішення замість нас. Тобто в нас є якась програма, яка раптом може почати нас захищати, рятувати. Оце історія одного порятунку. Віра – це ім’я головної героїні і така гра слів. Це і те, у що ми віримо. І віра має, безперечно, свій анамнез у кожної людини, з унікальними симптомами.

До речі, з продюсеркою Іванною Дядюрою та письменником Мирославом Лаюком ми також подавалася на Держкіно з проєктом «Мати», там чудовий сценарій, над яким ми працювали разом понад рік, зняли тизер. Але поки що ця історія на паузі.

Бажання займатися кіно виникло, тому що театру вже мало? Чи просто цікаво, як працює інший вид мистецтва?

Усе перераховане. Мені і всередині театру театру мало. Останні 13 років у мене є можливість працювати в одному театрі і не наражати себе на додаткові ризики та хвилювання. Тим не менш, хочеться продовжувати працювати зі своїм страхом помилок. На щастя, мені це вдається. Наприклад, я почала по-іншому ставитися до різноманітної критики. І компетентної, на мою думку, і менш компетентної. Тому для мене це такий безконечний тренаж, можливість зустрітися з іншим поглядом – з-поза меж акваріуму, того простору, де ми одне одного якось приручили, тому більш-менш безпечні одне для одного.

Плюс це можливість побути в іншому процесі – це і написання сценарію, брейншторм разом з командою… Наприклад, коли ми працювали з Мирославом, я принесла ідею, яка насправді стала стартовою позицією для народження абсолютного нової історії. Важливо пережити це перевтілення або сублімацію ідеї в конкретну історію. Потім проводити кастинг, знімати тизер. Такий собі матеріально підтверджений шлях ідеї. Це цікаво. І в кіно абсолютно по-іншому: неможливість впливати на фільм після завершення зйомки і монтажу – сепарація автора і твору. А в театрі ця режисерська «пуповина» стає гумовою і тягнеться, вистава все ще залишається з тобою, хоча вже і живе своїм життям.

У кіно інший рівень відповідальності. Інший рівень комунікацій всередині команди, інший рівень прискіпливості до зробленого. І якщо знаходяться продюсери, які ходять у театр і які надихаються виставами, бачать привід для розмови про кіно зі мною, для мене це важливо і цінно, і я сподіваюся, що ці можливості будуть з’являтися ще.

До того ж пітчинги Держкіно – це теж досвід. Я розумію, що заходжу не на свою територію, зберігаючи за собою свою, театр, тому ставлюся до самих пітчингів відповідально, але легко.

Ти говориш про співтворчість. А взагалі легко пускаєш людей на територію свого задуму? 

Питання складне… І це ж треба відповісти чесно?

Бажано, але не обов’язково. 

Насправді в мене дуже щільний фільтр для інших на вході в будь-яку роботу. Затаскана фраза «домовитися на березі», але вона дуже правильна. Тому що в кожний новий проєкт ми заходимо «на феромонах», у піднесеному стані закоханості та захоплення колегами, а потім зіштовхуємося з побутом, з авторитарністю одне одного. Дуже скоро з’ясовується, що ми одну і ту саму ідею бачимо з різних позицій і це вже дві різні ідеї. І ось для того, щоб цієї псевдотворчої метушні не трапилося, потрібно від голови домовлятися.

Як і будь-яка розмова про жінок незмінно завершується чоловіками – наступна твоя вистава «Трагедія Гамлета, принца данського». Як ви зустрілися з Шекспіром? 

Ми поки що не зустрілися. Я тільки готуюся до побачення. Одягаю все найкраще відразу – хочу сподобатися. Чесно, в мене ще немає такого стовідсоткового занурення в матеріал, я ще не знаю відповіді на багато конкретних питань. Я зараз багато читаю про п’єсу, працюю з дуже цікавим литовським художником Артурасом Шимонісом, скоро прийду до акторів, поділюся з ними цими дослідженнями… Хотілося б розпочати з пієтету до тексту, щоб потім, зайшовши на цю територію, відчути свободу.

Для мене ще важлива система полярності у творчості, щоб сусідні вистави не були однієї температури. Наприклад, «Усі найкращі речі» Данкана Макмілана і «Дім». І що буде наступним, потрібно було відчути, аби не зійти з цього шляху. «Гамлет» – це величезний виклик. Текст, який повністю похований під чужими інтерпретаціями – незрозуміло ж узагалі, де в тобі закінчується чиєсь трактування і починається текст Шекспіра. Як позбутися всіх посередників і залишитися з текстом сам на сам? І ще проблема, як зібрати всі голоси п’єси в єдину мелодію, розчути всіх і не загубити? Як увійти з ними в діалог, щоб доповнити і розкрити, а не просто скористатися текстом. Мене завжди цікавить цей складний внутрішній процес.

Чим ти вимірюєш видозміни, які відбуваються в театральному середовищі України? На що орієнтуєшся? 

Я егоїстично визначаю. Фіксую трансформації через аналіз природи власного занепокоєння. Якщо це тривога від пліток, непрозорих конкурсів, якщо це хвилювання від ситуацій, де хтось один зіштовхує всіх і руйнує збудоване не ним – це один варіант змін. А якщо це хвилювання від того, що ти не знаєш, як працювати з текстом, або у вас у команді горизонтальний діалог і всім вам не байдуже, що буде з театром, коли вас не буде в театрі… Ось ці різні природи тривоги і складають спектр змін.

Звісно, ці відчуття нестабільні. До того ж можуть змінюватися дуже швидко. І ми завжди схильні масштабувати наші відчуття – якщо стається щось негативне, ми бачимо катастрофу планетарного масштабу. Хороше так само може перетворюватися на суцільне відчуття гармонійного світу. Однак чомусь друге трапляється набагато рідше.

 

Навички майбутнього: як GoCamp відповідає на запит про конкурентноспроможну освіту

17.09.21 ЛБ

Слід готувати дітей не до іспитів, а до життя, даючи їм буст для саморозвитку і самовдосконалення. Навички, з якими діти виходять з GoCamp — надважливі для перспективного майбутнього і вигідного положення на ринку праці. Немає жодних сумнівів у тому, що майбутнє за креативними, проактивними, наполегливими, відповідальними, адаптивними та стресостійкими українцями.

Встигнути за міжнародними трендами та оновити освітню систему і стратегію кар’єрного консультування — одні з основних завдань для України вже сьогодні. За даними The World Economic Forum, у 2021 році навички, які були затребуваними серед роботодавців у 2016, втратили свою актуальність. Навчання в школі не здатне повністю підготувати дітей до викликів сучасності, саме тому має існувати якісна позашкільна освіта.

Що не так зі шкільною освітою?

Проблема в тому, що молодь в Україні часто обирає майбутню професію через призму батьківського досвіду, а більшість українських шкіл, в свою чергу, настільки консервативні, що готують дітей до професій, яких через 10 років вже не буде існувати. В результаті ці діти — дезорієнтовані, їх мозок перенасичений інформацією, яку, насправді, краще б фільтрувати.

Підростаюче покоління більш мобільне, воно швидко реагує на явища і серйозніше сприймає інтернет, використовуючи соціальні мережі максимально прагматично, а блоги і комп’ютерні ігри готові перетворити у власний бізнес. Ці тінейджери живуть у “культурі моменту”, коли будь-який тренд стає культурою без оціночного судження. Їх реальність — постійні трансформації і нескінченний пошук нових сенсів. Вони прагнуть отримати максимум від життя тут і зараз, в той час коли старше покоління, до якого відносяться батьки та вчителі, у своїй більшості, є менш прогресивними та обмеженими страхом невизначеності і відсутності гарантій успіху. Вони віддають перевагу застарілим, проте перевіреним методам. Як результат: діти стають заручниками впливу такого оточення і їх світогляд формується не через особистий досвід, а через досвід дорослих, що не зовсім позитивно відображається на їх перспективах у майбутньому. Виправити це можна лише шляхом саморозвитку, або за допомогою «іншої» додаткової освіти.

Іноземна мова як інструмент для апгрейду власного життя

Мова і комунікація – інструмент для пізнання світу і рушій розвитку, а вивчення іноземних мов дає можливість отримати доступ до нових джерел інформації і відкриває шлях до вільного спілкування зі світом. З кожним роком потреба у вивченні англійської мови зростає, адже, банально, знання мови робить будь-якого співробітника більш цінним та високооплачуваним.

Вже п’ятий рік поспіль GoCamp — ініціатива від громадської організації GoGlobal, змінює ставлення до вивчення іноземних мов і показує привілеї, які дають ці знання. З 2016 року GoCamp зустрічає іноземних волонтерів зі всієї планети, з різних сфер діяльності та професій, аби діти з різних куточків України могли прокачати свою англійську і отримати безцінний досвід спілкування саме з носіями мови.

Тренд 21 століття — корпоративне волонтерство і менторство

Але не іноземною мовою єдиною. GoCamp, а точніше, його волонтери і ментори, навчають молоде покоління глобальному мисленню і орієнтують їх у майбутньому виборі професії, допомагають засвоїти основи діджитал і відеоарту, вчать підприємництву та різним креативним індустріям. В якості менторів і натхненників, окрім іноземних волонтерів, до волонтерської організації GoCamp почали долучатися фахівці з різних професійних сфер. Ці ментори, зазвичай, вже є представниками нових професій. Серед них є і компанія Kyivstar, і команда Snapchat, і Європейський банк з реконструкцій та розвитку. Така колаборація має назву корпоративне волонтерство і в Україні це вже стає трендом.

Hard skills і soft skills — скіли, які оцінить майбутній роботодавець

Сьогодні відбір кандидатів здійснюється сучасними прогресивними методами.

Оцінка професійних навичок тут – основа. Дітям необхідно навчитися розраховувати лише на свої сили і не використовувати ресурси інших.

Є фантастична трійка навичок, які будуть затребувані серед роботодавців ще десятки років точно: соціоемоційні, когнітивні та технічні. Ще краще — коли це мікс з навичок. Швидко набирати тексти, знати якомога більше іноземних мов, знати мови програмування — це, так звані “жорсткі” навички, які можна оцінити об’єктивно. Комунікабельність, здатність виходити із будь-яких ситуацій переможцем, схильність до роботи в команді — “м’які” навички, які залежать від темпераменту і особливостей характеру особистості.

Ці навички формують конкурентоспроможну креативну особистість, яка вміє самостійно приймати рішення та вирішувати проблеми, виходити зі стресових ситуацій, мислить не поверхнево, а критично і довіряє лише фактам. Ще один корисний скіл, який варто опанувати — longlife learning, що означає вміти вчитися протягом усього життя. Для цього, власне, і існують курси, вебінари, тренінги, семінари, освітні подкасти, лекції і круглі столи.

Керівниця найбільшого освітньо-волонтерського хабу Східної Європи GoGlobal Ірина Горлач розповіла про важливість саме соціоемоційних навичок:

“Соціоемоційні навички, або емоційний інтелект допомагають дітям бути гнучкими. А бути гнучким — це головна вимога і виклик 21 століття. В рамках нашої ініціативи діти розвивають в собі толерантність і емпатію. Серед 1300 іноземних волонтерів GoCamp є лікарі і спеціалісти з ментального здоров’я, інструктори йоги та викладачі. Ліла Длабоха, наприклад — волонтерка з Америки, яка за покликом серця поїхала у прифронтову зону України, аби навчити дітей Луганської і Донецької області медитації для подолання посттравматичного синдрому.”

Знати свої права і відчувати свою значущість

Команда GoCamp також навчає дітей бути активними громадянами. В них є окрема програма, яка націлена на те, щоб діти почали усвідомлювати свою користь для суспільства і власної держави, адже є думка, що молодь не має впливу на державотворчі процеси. Методом дослідження своєї спільноти, діти самі розробляють і представляють громадські проєкти і самі проводять голосування, бо вони мають знати, що у них є право голосу і що від них багато чого залежить. Проєкти-переможці фінансуються, тож їх можна втілити у життя. В цьому контексті крутим є досвід співпраці саме з іноземними волонтерами. Щодо цього висловилася керівниця GoCamp Ірина Горлач:

“Був випадок, коли волонтер зі Швеції розповів учням Чернігівської області про референдум у своїй країні і пояснив навіщо взагалі йти голосувати. Так співпало, що це відбувалося саме під час місцевих виборів і діти, надихнувшись розповіддю іноземця, переконали своїх батьків піти на вибори! Це є доказом того, що молодь сьогодні – дуже прогресивна. Треба звикати до того, що тепер навчають не старші, а молодші.”

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 138

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua