Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 19.11.2020

Інформаційний резонанс доби: 19.11.2020

У Львові попрощалися з військовим, який загинув біля Станиці Луганської

У Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові попрощались із загиблим 21-річним військовослужбовцем 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Іваном Горошком.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Сьогодні у Львові прощаються із загиблим на війні 21-річним військовослужбовцем 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Іваном Горошком. Він загинув 16 листопада біля Станиці Луганської. Прощання відбулось у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла (вул. Театральна, 11). Відтак, Героя поховали на Личаківському кладовищі», – йдеться в повідомлені.

Іван Горошко уродженець Кіровоградської області, у військовослужбовця залишилась дружина, з якою вони чекали дитину.

Як повідомляли в Офісі генерального прокурора, за версією слідства, смертельне поранення в область потилиці потерпілого наніс зі стрілецької автоматичної зброї його співслужбовець. Зважаючи на докази, він зізнався у заподіянні смерті солдату та повідомив, що злочин вчинив у стані алкогольного сп’яніння. Наразі військовими прокурорами слідчим шляхом перевіряються покази затриманого, вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Станично-Луганського відділу поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.

 

Окупанти двічі порушили «тишу», під Авдіївкою поранений боєць ЗСУ

20.11.2020, 07:42

Упродовж минулої доби, 19 листопада, у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання ”Схід” зафіксовано два порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

«У районі населеного пункту Авдіївка противник застосував автоматичний станковий гранатомет та стрілецьку зброю, а неподалік Мар’їнки виявлено роботу ворожого снайпера», – йдеться у повідомленні.

Унаслідок пострілів у передмісті Авдіївки одного військовослужбовця Об‘єднаних сил було поранено. Воїна оперативно доправили до медичного закладу. Стан його здоров’я задовільний.

«За поточну добу, 20 листопада, у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання ”Північ” російсько-окупаційні війська здійснили одну збройну провокацію проти українських захисників біля Шумів, застосувавши стрілецьку зброю. Втрат та поранень серед наших військовослужбовців немає», – зазначають у штабі.

Підрозділи, залучені до проведення операції Об’єднаних сил, продовжують неухильно дотримуватися умов домовленостей, досягнутих 22 липня 2020 року. Водночас вони готові адекватно відреагувати на будь-які провокації ворога.

 

Шахраї видурили у батька загиблого героя АТО майже 300 тисяч

У Миколаєві батько героя АТО Олексія Кваші став жертвою шахраїв, які списали з його рахунку кошти, отримані від держави за загиблого сина майже 300 тисяч гривень.

Про це повідомив голова ГО “Асоціація учасників та інвалідів АТО” Ілля Шполянський у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У липні 2015 року в АТО загинув дитячий письменник Кваша Олексій, доброволець. Те, що відбулось з його татом за останні роки, виходить за межі добра і зла, нищить рівнем цинізму, нашою безпорадністю перед ворожою та зухвалою державною системою», – написав Шполянський.

За його словами, у жовтні 2015 року Дмитро Олексійович отримав виплату за загиблого сина – 302 тис. грн. А вже 21.12.2018 – Державний виконавець Світлана Мартиненко, з Заводського ДВС м. Кам’янське (Дніпропетровщина), списала з карти 270 тис. грн на користь певної особи, адреса якої виявилася згодом не дійсною. І ще 27 тисяч гривень як виконавчий збір.

«Виконавчий лист підроблений, про що є всі необхідні докази і вони передані правоохоронцям. Вибір шахраїв пав на Квашу Дмитра, бо він зберігав кошти та не робив ніяких транзакцій по карті тривалий час і не перевіряв баланс. Йдеться про високу ймовірність змови працівників соціального захисту, відділення банку, державного виконавця та особи, якій перерахували кошти. У лютому 2019-го – Дмитро Олексійович взнає про зникнення грошей. У листопаді звертається до адвоката нашої спілки», – розповів Шполянський.

За його словами, ця справа показала неабияку байдужість чиновників та правоохоронців.

Шполянський значив, що 2 жовтня 2020 року у Верховній Раді відбулося засідання тимчасової спеціальної комісії з питань ветеранів війни, яка направила всі необхідні звернення до відповідних органів. До справи залучили Міністерство у справах ветеранів, профільний комітет Верховної Ради, десятки інших інстанцій.

«І хоч би хтось від Мін’юсту, виконавчої служби зателефонував і просто вибачився. Всім абсолютно байдуже. Отож, беручи до уваги повне небажання системи розв’язувати це питання, постійні перенесення судових засідань у зв’язку з карантином, позицію виконавчої служби, бездіяльність правоохоронців, можна сказати, що процес повернення коштів може затягнутись на роки. Ми оголошуємо початок збору коштів для Дмитра Олексійовича, якому, до речі, 71 рік, та не зупинимось поки не зберемо всю суму», – зазначив Шполянський і вказав номер картки дідуся.

Кореспондент Укрінформу звернувся до Міністерства юстиції України з проханням прокоментувати ситуацію. Наразі відповіді нема, але сподіваємось її отримати.

 

Мати політв’язня Абдуллаєва звернулася до Зеленського з проханням врятувати її сина

Мати кримського татарина Теймура Абдуллаєва, якого тримають у ВК-2 м. Салават у Башкортостані, звернулася до президента України Володимира Зеленського із заявою, що життя її сина – в небезпеці.

Своє звернення Діляра Абдуллаєва розмістила в Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“У колонії в Салаваті (Республіка Башкортостан), де у ВК-2 відбуває ув’язнення мій син Абдуллаєв Теймур Рза огли з Криму, епідемія коронавірусу. Мій син з симптомами вірусу видворений в штрафний ізолятор. По суті викинутий в ШІЗО помирати”, – йдеться у зверненні матері політв’язня.

За її словами, Теймуру Абдулаєву потрібна термінова медична допомога, оскільки в умовах ШІЗО «вижити без допомоги неможливо».

Жінка звернулася до президента України з проханням втрутитися в ситуацію з жорстоким і нелюдським ставленням до її сина.

«Прошу вас, почуйте крик душі матері! Мій син помирає. Не дозвольте відбутися жахливому нелюдському ставленню! Не дайте цій жорстокості щодо людини статися, прошу Вашої допомоги», – написала жінка.

Аналогічного листа Діляра Абдуллаєва адресувала президенту РФ Володимиру Путіну.

Як повідомлялося, 18 листопада незаконно утримуваного в ФКУ ВК-2 УФСВП по Республіці Башкортостан кримського татарина Теймура Абдуллаєва безпідставно помістили в штрафний ізолятор, незважаючи на те, що у нього була висока температура. Політв’язню не надають необхідної медичної допомоги.

За словами українського омбудсмена Людмили Денісової, це «пряме порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод і статей 9, 10, 22 мінімальних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН”.

За її словами, такі дії керівництва установи виконання покарань прирівнюються до тортур і нелюдського поводження і становлять загрозу життю і здоров’ю Абдуллаєва.

Раніше засудженого за сфабрикованою “справою Хізб ут-Тахрір” (перша сімферопольська група) Теймура Абдуллаєва тримали в штрафному ізоляторі російської колонії 141 день. 12 серпня 2020 року стало відомо, що його перевели в СУТ (камеру з суворими умовами тримання). 18 серпня Абдуллаєва знову посадили в ШІЗО – на десять діб.

В середині липня 2020 року Діляра Абдуллаєва підготувала і відправила скаргу в Управління Верховного комісара ООН з прав людини у зв’язку з порушенням прав її сина – необґрунтованим довгостроковим поміщенням в штрафний ізолятор російської колонії.

 

Комітет ООН визнав незаконними російські органи влади в Криму — проєкт резолюції

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН визнав незаконними російські органи влади в АР Крим. Проєкт резолюції щодо прав людини в Криму підтримали 63 країни.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в оновленій резолюції Третього комітету Генасамблеї ООН із соціальних і гуманітарних питань «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», яка була ухвалена 18 листопада, повідомляє пресслужба МінТОТ.

«Я сподіваюсь, що після затвердження у грудні резолюції вже Генасамблеєю ООН, завдяки консолідованій позиції міжнародної спільноти та тиску на РФ, Росія виконає всі пункти і, врешті, звільнить окуповані українські території. Окремо вдячний за приділену увагу проблематиці кримськотатарського народу. Зокрема, заклик про скасування всіх незаконних рішень щодо заборони Меджлісу, про припинення переслідувань та дискримінації кримських татар. П’ята поспіль резолюція щодо Криму наочно демонструє засудження окупації півострова світовою спільнотою, а також підтверджує нагальні потреби у доступі міжнародних організацій до півострова», – наголосив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

У резолюції наголошується, що РФ займається дискримінацією жителів півострова: кримських татар, українців і осіб, котрі належать до інших етнічних і релігійних груп. Третій комітет ГА ООН засуджує порушення прав людини в окупованому Криму, спробу анексії і тимчасову окупацію півострова Росією. Засуджує нав’язування російського громадянства, проведення незаконних виборчих кампаній і голосувань, зміну демографічного складу населення Криму і придушення національної ідентичності.

Засуджується незаконне встановлення російської юрисдикції та адміністрації в Криму, окремо наголошується, що органи та посадові особи Російської Федерації, створені в тимчасово окупованому Криму, є незаконними, і їх слід називати виключно «окупаційними органами Російської Федерації».

Третій комітет ГА ООН занепокоєний тим, що чинні міжнародні договори про зобов’язання з прав людини, учасником яких є Україна, не повністю дотримуються окупаційною державою в Криму.

Окрім того, Комітет підтвердив свою глибоку занепокоєність тим, що окупаційна держава продовжує відмовляти в доступі до Криму моніторинговим місіям ММПЛУ та СММ ОБСЄ, незважаючи на наявність в них мандату, який охоплює всю територію України в її міжнародно визнаних кордонах.

Як зазначається, Комітет занепокоєний неадекватними умовами утримання в установах виконання покарань; примусом мешканців окупованого Криму присягати на вірність окупаційній державі; проведенням органами РФ обшуків та рейдів; обмеженнями, з якими стикаються українці, включаючи кримських татар, у здійсненні своїх економічних, соціальних та культурних прав, неможливість зберігати свою ідентичність та культуру й освіту українською та кримськотатарською мовами.

Також Комітет знепокоєний руйнівною діяльністю окупаційної держави, що супроводжуються експропріацією земель, знесенням будинків, виснаженням природних та сільськогосподарських ресурсів, що має негативний вплив і сприяє зміні економічної та демографічної структури Криму.

Окремо наголошується на серйозній стурбованості щодо оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і забороною його діяльності і щодо того, що незаконні рішення РФ з цього питання досі не скасовані.

Як повідомили в пресслужбі, Третій комітет ГА ООН закликав РФ до: дотримання поваги свободи думки та вираження поглядів; припинення практики кримінального переслідування жителів Криму, які чинять опір призову до збройних сил Російської Федерації; створення умов, забезпечення засобів, щоб дозволити добровільне, безпечне, гідне та безперешкодне повернення всіх внутрішньо переміщених осіб та біженців, постраждалих від тимчасової окупації Криму Російською Федерацією, до своїх домівок; надання на постійній основі детальної інформації про поширення COVID-19 в Криму та про заходи, які країна-окупант вживає для забезпечення та підтримання здоров’я та гігієни населення в Криму та надання допомоги населенню цих територій в боротьбі з пандемією тощо.

Третій комітет ГА ООН закликав держави-члени конструктивно брати участь у спільних зусиллях, спрямованих на поліпшення ситуації з правами людини на окупованому півострові, продовжувати використовувати всі дипломатичні засоби для тиску та закликати Російську Федерацію дотримуватися своїх зобов’язань згідно з міжнародним та міжнародним гуманітарним правом і надавати безперешкодний доступ до Криму моніторинговим місіям, зокрема ММПЛУ та СММ ОБСЄ.

Співавторами резолюції виступили Україна, Грузія, Німеччина, США, Велика Британія, Франція, Латвія, Литва, Естонія та інші країни-партнерів України. Резолюцію підтримали 63 країни.

 

В ЄС назвали указ Путіна спробою РФ підірвати суверенітет України

УНН. Офіційний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Пітер Стано зробив заяву, в якій назвав указ Путіна про легалізацію виданих в ОРДЛО паспортів спробою Російської Федерації підірвати суверенітет України. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Європейського Союзу.

“4 листопада 2020 року президент [Росії Володимир] Путін підписав указ, який спрощує визнання Російською Федерацією документів та реєстраційних знаків транспортних засобів, виданих громадянам і особам, які постійно приживають у Донецькій і Луганській областях України. Це є черговою спробою Росії підірвати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України”, — написав Пітер Стано.

Він зазначив, що вони очікують, що Росія утримається від дій, які суперечать Мінським угодами і перешкоджають повної реінтеграції в Україну непідконтрольних уряду районів, а також буде в повній мірі виконувати свої зобов’язання по Мінським угодам.

“У 2019 році Європейська Комісія та Європейська служба зовнішніх зв’язків опублікували керівництво з обробки візових заяв від осіб, які постійно проживають на територіях непідконтрольних уряду окремих районів Донецької та Луганської областей України, з метою забезпечення дотримання незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також належного і послідовного застосування правил ЄС щодо шенгенських віз в Російській Федерації та Україні. Європейський Союз як і раніше рішуче підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України”, — додав Стано.

Нагадаємо, Кремль пояснює паспортизацію Донбасу “захистом етнічних росіян”.

У МЗС висловили Росії протест через провокаційний указ Путіна.

 

Україна подала список з 11 осіб на обмін полоненими з РФ — Кравчук

Україна передала російській стороні список з 11 осіб для взаємного звільнення до кінця року.

Про це в інтерв’ю “Громадському” заявив Глава делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук – Укрінформ.

“Ми подали документи на 11 осіб. Вони вже повністю готові. Ми чекаємо відповідних подань з боку ОРДЛО. Тому що цей обмін — це не просто одностороння дія. Поки таких зустрічних кроків з боку ОРДЛО ми не бачимо”, – зазначив Кравчук.

За його словами, кінцевою метою України є обмін “всіх на всіх”.

Останній обмін на Донбасі відбувся 16 квітня. Офіс президента повідомив, що з полону звільнили 20 українців. У контрольованих Росією угрупованнях “ДНР” і “ЛНР” заявили, що українська сторона передала 14 осіб.

Нагадаємо: українська сторона у складі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі пропонує провести обмін полоненими до 24 грудня цього року.

 

Підгрупа ТКГ узгодила деталі розблокування пунктів пропуску на Донбасі

Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи із врегулювання конфлікту на Донбасі на позачерговому засіданні 19 листопада узгодила нові технічні деталі щодо розблокування російською стороною роботи КПВВ у Золотому та Щасті, робота триває.

Як передає Укрінформ, про це делегація України в ТКГ повідомила у Фейсбуці.

«Завдяки твердій позиції керівника гуманітарної підгрупи народного депутата України Г.Третьякової та сприянню координатора підгрупи пана Т.Фріша на переговорах вдалося узгодити нові технічні деталі щодо розблокування російською стороною роботи КПВВ «Золоте» та «Щастя». Робота триває», – йдеться у повідомленні.

Делегація України в ТКГ також поінформувала, що російська сторона відмовилася провести засідання політичної та безпекової підгруп «незважаючи на пропозицію української делегації, представників ОБСЄ, МЗС Франції та ФРН».

Чергове засідання ТКГ заплановане на 24-25 листопада, поінформувала делегація України.

Як повідомлялося, українська делегація для участі в ТКГ запропонувала російським колегам в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі інтенсифікувати роботу ТКГ, зокрема в безпековому, політичному і гуманітарному напрямках, для розблокування КПВВ і обміну утримуваними особами.

З 10 листопада 2020 року Україна відновила роботу усіх КПВВ на лінії розмежування, однак фактичний пропуск громадян здійснюється лише в КПВВ «Станиця Луганська» та «Новотроїцьке» через перешкоди з боку найманців РФ. Як уточнив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко, сьогодні пропуск громадян здійснювався лише в одному контрольному пункті в’їзду-виїзду – «Станиця Луганська».

17 листопада США закликали Росію та підконтрольних їй бойовиків відкрити всі пункти в’їзду-виїзду на Донбасі і припинити перешкоджати прогресу на шляху до миру коштом мирних жителів.

Посольство Великої Британії в Україні 16 листопада заявило, що Росія повинна виконати свої зобов’язання і закликати своїх маріонеток на окупованому Донбасі негайно відкрити КПВВ у Золотому і Щасті.

МЗС Франції і Німеччини 13 листопада привітали відкриття Києвом нових контрольних пунктів в’їзду-виїзду вздовж лінії контакту на Донбасі і закликали Росію й підтримуваних нею бойовиків також дозволити пропуск людей через КПВВ.

 

На окупованій Луганщині вперше виявили новітній комплекс російських безпілотників

На окупованій Луганщині вперше виявили новітній російський комплекс «Наводчик-2».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Іnformnapalm.

“На окупованій частині Луганської області, за 12 км від лінії фронту, вперше за час бойових дій на Донбасі було виявлено новітній російський комплекс «Наводчик-2», до складу якого входять 7 БПЛА типу «Гранат» різних модифікацій з радіусом дії 10, 15, 25 та 100 км. Комплекс призначений для виконання розвідувальних та спеціальних завдань, зокрема для забезпечення координатами цілей дивізіонів гарматної артилерії та РСЗВ”, – зазначається у повідомленні.

Перші текстові матеріали (без фото) про фіксацію наземної станції управління комплексу «Наводчик-2» з’явилися у звіті СММ ОБСЄ №272/2020 від 14 листопада 2020 року. Там йшлося, що за уточненими даними місії, зразок техніки, який вказали у звіті СММ ОБСЄ №268/2020 від 10 листопада як «комплекс радіоелектронної боротьби РБ-341В «Леєр-3», був пізніше, при детальнішому аналізі, ідентифікований як пункт управління БПЛА «Наводчик-2».

Завдяки фото з БПЛА вдалося підтвердити, що новітній російський комплекс «Наводчик-2» дійсно використовується на Донбасі. Поряд зі станцією управління також були помічені 3 ящики для зберігання та транспортування БПЛА.

Характерною візуальною особливістю комплексу «Наводчик-2» є його розміщення на базі вантажівки КамАЗ-4350 (колісна формула 4X4), в той час, як російський комплекс РБ-341В «Леєр-3» базується на КамАЗ-5350 (колісна формула 6X6).

Комплекс «Наводчик-2» надійшов на озброєння МО РФ у 2014 році. Його одразу перекинули у Вірменію на 102-гу російську військову базу в місті Ґюмрі. З того часу інформація про використання цього комплексу і в російських ЗМІ, і на офіційному сайті МО РФ стосувалася здебільшого тільки Вірменії. Лише кілька разів цей комплекс також згадували в контексті проведення навчань на території 4-ї окупаційної військової бази РФ, яка розгорнута у Цхінвальському регіоні Грузії.

 

Україна в ОБСЄ вимагає відповіді, як техніка РФ потрапляє на Донбас до бойовиків

20.11.2020, 05:11

Україна вимагає від російської сторони надати пояснення з приводу того, як виявлена Місією ОБСЄ російська сучасна установка дистанційного розмінування УР-07 “Пересортировка” потрапила на українську територію.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 19 листопада, у Відні.

“У звіті СММ від 11 листопада повідомляється про виявлення на полігоні біля Шимшинівки установки дистанційного розмінування (УР-07 “Пересортировка”) – ще один приклад сучасної системи російського виробництва, яка ніколи не використовувалась ЗС України. Я б хотів знову закликати російського представника відповісти на просте запитання: як ці військові системи потрапляють на територію України, яка на цей момент повністю контролюється Росією?”, – заявив Цимбалюк.

Представник України нагадав, що лише минулого тижня він виступав із закликом до делегації РФ дати пояснення з приводу того, як виявлений Місією ОБСЄ 8 листопада біля Луганська російський комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3” опинився на Донбасі та хто ним керував.

Раніше у СММ ОБСЄ повідомили про виявлення 9 листопада на полігоні поблизу окупованої Шимшинівки (27 км на південний захід від Луганська) установки дистанційного розмінування УР-07 “Пересортировка”, яка розміщувалась разом з іншими типами озброєння та техніки. Як заявила міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm, УР-07М «Пересортировка» – це відносно новий тип російської техніки, яка могла потрапити на Донбас виключно з РФ. Це один з перших випадків її фіксації на окупованій частині Донбасу. Установка УР-07М “Пересортировка” почала надходити на озброєння МО РФ з 2014 року.

Як повідомлялося, Місія ОБСЄ вже неодноразово інформувала про виявлення на тимчасово окупованому Донбасі різноманітних типів російських систем радіоперешкод та радіоелектронної боротьби: Р330 “Житель”, “Леєр-3” РБ-341В, 1Л269 “Красуха-2”, РБ-109A “Биліна”, “Репелент-1”, “Торн”, “Тірада-2” та ін.

 

Провину за цивільні жертви на Донбасі несе Кремль — Штати в ОБСЄ

20.11.2020, 02:50

Провина за жертви серед цивільного населення на Донбасі повністю лежить на Кремлі, який розпочав збройний конфлікт на Сході України.

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер, 19 листопада, у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За період з січня 2017 року по вересень 2020 року СММ повідомила про 946 жертв серед цивільного населення, у тому числі 161 загиблу особу. За цей період майже тисяча чоловіків, жінок і дітей отримали поранення внаслідок вогню зі стрілецької зброї, обстрілів чи вибухів. І все це – через рішення Кремля вести багаторічну кампанію з дестабілізації України”, – заявив він.

Американський дипломат наголосив, що спроби Росії кваліфікувати цей конфлікт як “внутрішній” або стверджувати, що Україна навмисно стріляє у своїх власних громадян, “є абсурдними”.

“Росія спричинила цей конфлікт, і лише Кремль несе відповідальність за спричинені страждання, хаос та руйнування”, – заявив Гілмор.

Він додав, що конфлікт на Сході України, який розпочала та підживлює Росія, продовжує залишатися однією з головних тем занепокоєння країн-учасниць ОБСЄ.

“Ми постійно закликаємо Росію дотримуватися своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей та вивести свої сили та техніку зі Сходу України. На жаль, кровопролиття триває, і цивільне населення продовжує платити ціну за агресію Росії проти України. І хоча звіт СММ охоплює лише останні три роки, я нагадаю, що цей керований Росією конфлікт вже триває сьомий рік і забрав життя понад 13 тисяч українців”, – заявив очільник США при ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, за період з 1 січня 2017 до 15 вересня 2020 року СММ ОБСЄ підтвердила інформацію про 946 жертв серед цивільного населення на Донбасі, з яких 161 особа загинула. Серед цих 946 вбитих та поранених цивільних осіб було 100 дітей (73 хлопці та 27 дівчат).

 

Російського актора Гребенщикова видворили з України і закрили в’їзд –  УП

Російському актору Кирилу Гребенщикову на три роки заборонили в’їзд в Україну через незаконне відвідування окупованого Криму.

Джерело: речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у коментарі УП

Деталі: Громадянин РФ, Кирил Гребенщиков, прибув в аеропорт “Бориспіль” рейсом із Мінська. Зі слів чоловіка, в Україні він планував долучитися до телевізійних зйомок.

Під час прикордонного оформлення співробітники Державної прикордонної служби України встановили, що росіянин незаконно відвідував тимчасово окуповану територію АР Крим, де брав участь в зйомках. Такими діями він порушив вимоги законодавства України про порядок в’їзду на ТОТ України та виїзду з неї.

В той же час чоловік навідріз відмовлявся визнати відвідування анексованої Росією української території. Проте й пояснити прикордонникам Окремого контрольно-пропускного пункту “Київ” своє минулорічне перебування в Криму також не зміг.

Як результат, прикордонники відмовили йому у в’їзді та винесли рішення про трирічну заборону на в’їзд в Україну.

Наразі росіянина повернули зворотним рейсом до Білорусі.

Довідка: Кирило Гребенщиков – російський актор, який знявся в численних серіалах. Лауреат премії ФСБ Росії в номінації “Акторська робота” (2-я премія) – за роль офіцера військової контррозвідки підполковника Сергія Кочубея в телесеріалі “Фантом”.

 

У Путіна погрожують відповіддю Україні за арешт російських літаків –  УП

Так званий “постійний представник Республіки Крим при президентові Росії” Георгій Мурадов заявив про відповідь Кремля на арешт російських літаків за польоти на окупований Росією півострів.

Джерело: Мурадов в коментарі “РІА Новини”

Деталі: Представник окупаційної влади заявив, що такими діями Росію провокують “до арешту численних об’єктів майна українських чиновників і великого бізнесу”.

Пряма мова Мурадова: “Заява української влади про віртуальний арешт російських літаків – не просто замах на базові структури російського бізнесу, а й бездумне провокування Росії до арешту численних майнових об’єктів українських чиновників і великого бізнесу в Росії, в тому числі в Криму, яких в республіці немало”.

Нагадаємо: Суд наклав арешт ще на 44 літаки російських авіакомпаній, які літали до окупованого Росією Криму.

У жовтні в.о. директора Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (“Украерорух”) Андрій Ярмак заявив, що російські літаки стали частіше літати до окупованого Криму. 

 

Масштабні пожежі на Луганщині: ДБР запідозрило вину рятувальників –  УП

Державне бюро розслідувань провело обшуки у посадовців Державної служби з надзвичайних ситуацій у справі про масштабні пожежі на території Луганської області.

Джерело: ДБР

Дослівно: “У рамках розслідування кримінального провадження щодо масштабних пожеж, які відбулися на території Луганської області в липні та вересні-жовтні 2020 року, слідчими ДБР встановлено нові причини, які могли призвести до надзвичайної ситуації на території області”.

Деталі: 17 листопада слідчі ДБР спільно з прокурорами Луганської обласної прокуратури провели санкціоновані обшуки у ГУ ДСНС України у Луганській області та інших структурних підрозділах ДСНС регіону. Також було допитано службових осіб вказаного головного управління ДСНС.

Зазначається, що в ході проведених обшуків виявлено та вилучено ймовірні знаряддя злочину, а також документи та інші предмети, що мають доказове значення для кримінального провадження.

Слідчі ТУ ДБР місті Краматорську встановили, що однією головних причин масштабних пожеж на території Луганської області у вказаний період було системне розкрадання пального під керівництвом ГУ ДСНС у Луганській області.

Майже у кожному структурному підрозділі вказаного управління за вказівки керівництва були придбані спеціальні технічні засоби – прилади для корекції одометрів автомобілів.

Саме з їх допомогою систематично проводились маніпуляції з пробігом спецтехніки, за допомогою яких завищували реальний пробіг автомобілів, а пальне розкрадали. В результаті спецтехніка не змогла вчасно виїхати для гасіння пожеж.

 

Пожежі на Луганщині не могли загасити, бо для машин ДСНС розікрали пальне – ДБР

Однією з головних причин масштабних пожеж на території Луганської області влітку та восени 2020 року було системне розкрадання палива під керівництвом ГУ ДСНС у Луганській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідування.

«Слідчі ТУ ДБР у місті Краматорську встановили, що однією головних причин масштабних пожеж на території Луганської області у вказаний період було системне розкрадання палива під керівництвом ГУ ДСНС у Луганській області. Майже у кожному структурному підрозділі вказаного управління за вказівки керівництва були придбані спеціальні технічні засоби – прилади для корекції одометрів автомобілів», – ідеться в повідомленні.

На думку слідчих, саме з використанням цих приладів систематично проводились маніпуляції з пробігом спецтехніки, за допомогою яких завищували реальний пробіг автомобілів, а паливо розкрадали.

Таким чином, в управлінні ДСНС не було сформовано належний резерв паливно-мастильних матеріалів, спеціалізована техніка для гасіння пожеж під час виникнення масових пожеж на території області не змогла вчасно виїхати на місця пожежі, що не дало можливості їх оперативної локалізації.

У ході проведених обшуків виявлено та вилучено ймовірні знаряддя злочину, а також документи та інші предмети, що мають доказове значення для кримінального провадження. Також проведені допити службових осіб вказаного головного управління ДСНС.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється за фактом службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України).

Як повідомлялося, лісові пожежі в Луганській області почалися 6 липня і були погашені 11 липня. Вони охопили площу в понад 100 гектарів і знищили частину сіл. Загинули 7 осіб.

Вдруге пожежі почалися 30 вересня і були ліквідовані 8 жовтня. Згоріло понад 20 тисяч гектарів. Загинули 11 осіб і 19 травмовано.

 

У Міноборони назвали проблеми, які заважають ефективному переозброєнню армії

Основними проблемами, які шкодять процесу ефективного озброєння ЗСУ, є недосконале законодавство в частині оборонного та бюджетного планування, часта зміна Генштабом потреб в оснащенні ЗСУ та надмірна закритість державного оборонного замовлення.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Оптимальний шлях переозброєння: як створити ефективну систему в державі», організованого Українським інститутом безпекових досліджень, сказав заступник міністра оборони Олександр Миронюк.

«На цей час ДОЗ є основним документом короткострокового оборонного планування з розвитку озброєння та військової техніки. Зміна назви цього документа на «План оборонних закупівель» лише міняє деякі підходи до його формування та виконання… Серед проблемних питань є невідповідність між собою горизонтів оборонного та бюджетного планування», – зазначив Миронюк.

За його словами, Законом України «Про національну безпеку» визначені такі горизонти оборонного планування: короткострокові – до 3 років, середньострокові – до 5 років. Разом з тим, бюджетним законодавством передбачено короткострокове планування – 1 рік, середньострокове – 3 роки.

«Зазначена колізія призводить до неузгодженості в питаннях планування бюджетних ресурсів при формуванні ДОЗ. Так, планування ДОЗ розробляється в рамках короткострокового оборонного планування терміном на 3 роки, проте на практиці фактичне його планування здійснюється на один рік з урахуванням видатків, визначених щорічними законами України «Про державний бюджет України» на відповідний рік», – повідомив заступник міністра, додавши, що показники ДОЗ на другий та третій роки є лише орієнтовними.

Це призводить до того, що взяття бюджетних зобов’язань, укладання державних контрактів здійснюється лише в рамках бюджетного року на термін до одного року, а не на строк дії державного оборонного замовлення.

Нещодавно ухвалений закон «Про оборонні закупівлі» лише поглиблює ці протиріччя, зазначив заступник міністра, наголосивши, що міністерство не може самотужки вирішити проблему зміни системи бюджетного планування.

Другою проблемою на шляху ефективного переозброєння армії є часта зміна з боку Генерального штабу пріоритетів та потреб в оснащенні ЗСУ озброєнням та військовою технікою. «Я погоджуюсь з тим, що часта зміна з боку Генерального штабу пріоритетів та потреб в оснащенні ЗСУ озброєнням та військовою технікою призводить до невідповідності показників державного оборонного замовлення», – сказав Миронюк, додавши, що Генштаб постійно корегує показники ДОЗ.

У 2016 році корегування здійснювалося 7 разів, в 2017 – 9, у 2018 – 5, у 2019 – тричі.

Серед причин, через які Генштаб вдається до корегувань, є й об’єктивні чинники: неспроможність оборонних підприємств виконати замовлення, збільшення вартості виконання робіт або банкрутство виробника.

Щодо закритості ДОЗ Миронюк зазначив, що необхідно прибирати цей фактор та вносити зміни в законодавство. Так, планується перевести закупівлі звичайних озброєнь від ДОЗ до сфери публічних закупівель. «У міністерстві проводиться робота щодо внесення змін до відповідних статей зводу відомостей, що становлять державну таємницю», – запевнив заступник міністра.

Він звернув увагу на незавершеність роботи над врегулюванням норм законодавства щодо закупівлі товарів, робіт та послуг у зв’язку з ухваленням цього року закону «Про оборонні закупівлі».

Наразі триває підготовка та адаптація нормативних актів до цього закону.

 

РНБО могла б стати майданчиком для вирішення проблем оборонної реформи – експерт

В Україні існують серйозні ризики зриву напрацювань оборонно-промислової реформи, і майданчиком для діалогу щодо їх вирішення могла би стати Рада національної безпеки та оборони.

Таку думку висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак під час круглого столу в Укрінформі.

«Ми сьогодні бачимо високі ризики зриву напрацювань оборонно-промислової і оборонної реформи взагалі і хочемо заявити, що потрібно вжити заходів, щоб ті напрацювання, які довели нас до старту реформи, не залишились напрацюваннями», – заявив Бадрак.

Серед базових проблем він назвав “неконструктивні” відносини між Генеральним штабом і головнокомандувачем ЗСУ, з одного боку, та суперечку між Укроборонпромом та Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості – з іншого.

Крім того, за словами експерта, гостро стоїть питання переозброєння війська.

«На сьогодні створилась ситуація, коли закон про оборонні закупівлі не вступив в дію, а суспільство вже вимагає більш прозорої політики», – зауважив Бадрак.

Він додав, що керівники підприємств та представники Укроборонпрому і профільного парламентського комітету наразі не розуміють орієнтирів Генштабу ЗСУ та політики щодо закупівель озброєнь. А це не дозволяє підприємствам будувати свою стратегію щодо розвитку виробництв і технологій.

Крім того, ще одним проблемним питанням є збалансування імпорту озброєння та внутрішнього виробництва, зауважив Бадрак.

Для вирішення цих проблем експерт пропонує реалізувати два кроки: створити майданчик, де буде вестись професійна дискусія і вирішуватимуться суперечки між учасниками процесу, а також сформувати кілька державних цільових програм, які дадуть змогу передбачати бюджет для армії на 3-5 років.

Таким майданчиком для діалогу щодо вирішення проблем оборонно-промислової реформи може стати РНБО, вважає Бадрак.

 

Реформи космічної галузі блокуються на рівні Міністерства – ексочільник Держкосмосу –  УП

Ексочільник Державного космічного агентства Володимир Усов заявив про блокування Мінстратегпромом корпоративної реформи та прийняття державної космічної програми.

Про це повідомляє Interfax.

За словами Усова, Держкосмос ще влітку подав всі необхідні документи щодо корпоративної реформи. Також, було розроблено спільний з Мінекономіки законопроєкт щодо трансформації підприємств.

Проте з літа жодних зрушень у Мінстратегпромі не відбувалося.

Концепцію національної космічної програми ДКАУ представило у квітні цьогоріч, та погоджений з ключовими міністерствами проєкт концепції також знаходиться у Мінстратегпромі.

“Та, на жаль, все це заблоковано на рівні Міністерства стратегічної промисловості. Ще влітку ми передали всі ці документи для старту корпоративної реформи, проте вже кінець року, а у нас досі жодних результатів. А це критично важливо, адже кожен день – це втрата і ресурсів, і часу, і коштів, і людей”, – прокоментував Усов.

Ексочільник зауважив, що ці реформи необхідно прийняти заради конкурентоспроможности української космічної індустрії на ринку, адже це також впливає на довіру інвесторів.

Раніше Володимира Усова звільнили з посади голови Держкосмосу постановою Кабміну. За слова експосадовця, про звільнення йому не повідомляли, а дізнався він про це з опублікованої на Урядовому порталі новини.

На брифінгу Interfax він заявив, що не мав конфліктів з міністром, а запропоновані реформи у відомстві підтримувались. Натомість, він бачить, як насправді відбувається протилежне.

“Ми бачимо, що насправді підтримки немає – навпаки, усі наші реформи блокуються. Окрім того, я думаю, що основною проблемою є спроба отримати персональний, ручний, контроль над галуззю та підприємствами. На мою думку, це неправильно та шкодить галузі”, – заявив Усов.

Своє звільнення він вважає безпідставним та оскаржуватиме його у суді.

 

У Мінстратегпромі відповіли на звинувачення “Укроборонпрому”: Здивовані “демаршем” –  УП

У Мінстратегпромі заявили, що здивовані “демаршем” керівництва “Укроборонпрому” і “спробою позиціонуватися, як ексклюзивний “політичний гравець”, який має виключне право визначати пріоритети, методи та шляхи реформування і розвитку стратегічної галузі та надавати оцінку органам держвлади”.

Про це заявили у міністерстві у відповідь на заяву “Укроборонпрому” про згортання реформи ОПК та втручання у діяльність.

“Завдання реформування та створення дієвої, ефективної моделі функціонування обороно-промислового комплексу України в умовах війни з російським агресором – питання надзвичайної державної ваги і не може бути предметом для експериментальних вправ спеціалістів із “загального реформування”, для яких не має значення, що саме “реформувати”.

Публічне втручання у не належну до компетенції суб’єкта господарювання сферу – державну військово-промислову політику, не може розцінюватися інакше ніж спроба зірвати реалізацію завдань, визначених президентом України та закріплених чинним законодавством”, – додали у відомстві.

У Мінстратегпромі, коментуючи заяву “Укроборонпрому”, також заявили про “некомпетентність та необізнаність авторів тексту щодо конкретної діяльності, яка здійснюється керівництвом міністерства”.

“Можливо, їм невідомо про триваючу впродовж останніх кількох місяців спільну роботу представників Мінстратегпрому, комітетів Верховної Ради України та концерну, спрямовану на вдосконалення існуючої законодавчої бази, розробку нових нормативно-правових актів, необхідних для реформування оборонно-промислового комплексу”, – зазначили у міністерстві.

Нагадаємо:

В “Укроборонпромі” заявили, що стурбовані згортанням реформи оборонно-промислового комплексу України та втручанням у свою господарську діяльність з боку Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Міністерству стратегічних галузей промисловості можуть перейти низка авіапідприємств концерну “Укроборонпрому”, зокрема – “Антонов”. Окрім Міністра, жоден працівник доки не має необхідного доступу до держтаємниці, а штат досі набирається.

 

Гендиректора київського заводу Укроборонпрому спіймали на знищенні держмайна –  УП

Генеральному директору столичного заводу “Радар” В’ячеславу Зеленському повідомили про підозру через знищення 9 держбудівель на суму 3,6 мільйона гривень.

Джерело: сайт прокуратури Києва

Дослівно: “Повідомлено про підозру генеральному директору ПАТ “Київський завод “Радар” у неналежному виконанні службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України)”.

Деталі: Слідство встановило, що під час проведення будівельних робіт з реконструкції майнового комплексу забудовник повністю знищив 9 будівель, які перебувають на балансі ПАТ “Київський завод “Радар”.

Внаслідок цього державі завдано збитків на суму понад 3,6 млн гривень.

Досудове розслідування триває.

Згідно з сайтом заводу, його директором є В’ячеслав Зеленський.

АТ “Київський завод “Радар” – підприємство, яке входить до держконцерну “Укроборонпром”. Воно спеціалізується на виробництві сучасного радіоелектронного і радіолокаційного обладнання для літаків і вертольотів.

 

Система залпового вогню “Буревій” пройшла вогневі випробування –  УП

Пройшла випробування новітня українська реактивна система залпового вогню “Буревій”, яку розглядають як заміну застарілим РСЗВ “Ураган”, які перебувають на озброєнні Збройних сил України.

Джерело: “Defense Express

Деталі: “Шепетівський ремонтний завод” днями провів вогневі випробування нової РСЗВ на одному з військових полігонів.

РСЗВ “Буревій” має калібр 220-мм та може використовувати всі наявні реактивні снаряди для “Урагану”, а також нові, зі збільшеною з 35 до 65 км дальністю знищення цілей, які КБ “Південне” розробляє у рамках програми “Тайфун-2”.

Нова реактивна система від “Шепетівського ремонтного заводу” оснащена цифровою системою управління вогню, включно із системою обміну інформацією на полі бою.

Це дозволяє включити “Буревій” у єдиний розвідувально-ударний контур, коли інформація від засобів розвідки, на кшталт БПЛА, у режимі он-лайн передається на засоби ураження. Це мінімізує до лічених хвилин час від виявлення цілей до їх знищення.

Директор ДП “Шепетівський ремонтний завод” Олег Турінський розповів про концепт створення “Буревію”: максимальна цифровізація, збільшення дальності стрільби, мобільності, а також комфорту та безпеки військових. Направляючі та система наведення інтегровані на нове високопрохідне шасі, яке буде оснащено броньованою кабіною.

“Буревій” розміщено на високопрохідному шасі Т815-7Т3RC1 від чеської Tatra з колісною формулою 8х8. Воно ергономічне, має високий рівень прохідності і максимальну швидкість понад 100 км/год.

Заступник міністра оборони Олександр Миронюк зазначив, що нові далекобійні артилерійські системи ЗСУ мають не тільки розширювати дальність дії, але і розміщуватись на сучасних надійних мобільних платформах. Наразі велика частка таких систем все ще розміщена на застарілих радянських машинах.

Попри велику кількість замовлень для українського війська, “Кременчуцький автомобільний завод” зараз перебуває у процедурі банкрутства, тож треба шукати альтернативу.

У випадку проходження “Буревієм” всіх необхідних випробувань, буде розглянуто питання переходу ЗСУ на нові колісні платформи, які відповідають всім вимогам країн-членів НАТО, з подальшою локалізацією їх виробництва в Україні, заявив Миронюк.

Довідка: Системи “Град”, “Ураган”, “Смерч”, а також “Вільха”, розміщено на платформах “Урал”, ЗИЛ та МАЗ, які були розроблені у 60-70-х роках та не виробляються в Україні. А єдиний вітчизняний виробник вантажних автомобілів – КрАЗ – за 2020 рік зміг реалізувати лише 29 машин. Зараз його майно виставлено на продаж.

 

УІНП і Музей Революції Гідності назвали обшуки політичним замовленням

Обшуками в Музеї Революції Гідності скористаються антиукраїнські сили, щоб дискредитувати Революцію Гідності, такі дії сприймаються як політичне замовлення.

Таку заяву щодо обшуків Український інститут національної пам’яті та музей Революції Гідності, оприлюднили на офіційному сайті УІНП, передає Укрінформ.

«З боку музею та Українського інституту національної пам’яті немає жодного перешкоджання слідчим діям. Щоправда, нас здивував спосіб, у який вони відбуваються, оскільки частина з вилучених документів були у вільному доступі, а музей був готовий їх надати у відповідь на звичайний запит. Також бентежить, що слідчі обрали саме цей момент для проведення обшуків, адже вони відбулися безпосередньо перед Днем Гідності та Свободи і річницею подій на Майдані. Цим однозначно скористаються антиукраїнські сили, що намагаються дискредитувати Революцію Гідності», – зауважує голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Як зазначається, Український інститут національної пам’яті та музей Революції Гідності сподіваються на неупереджене слідство, результати якого покладуть край спекуляціям і політичним інтригам навколо спорудження меморіалу Героям Небесної Сотні, і будівництво зрушиться з мертвої точки.

За словами юриста Національного музею Революції Гідності Дмитра Цвітненка, ухвала Голосіївського районного суду, що стала підставою для проведення обшуку, оскарженню не підлягає.

«Ми надали все, що від нас вимагала поліція. Щодо суті обвинувачень, викладених в ухвалі, ми не є ініціаторами будівництва. Кабінет Міністрів у постанові 2018 року визначив нас замовником будівництва Меморіалу Героїв Небесної Сотні. На цій підставі через процедуру публічних закупівель був обраний генпідрядник і укладено відповідний із ним договір на будівництво. Після цього за поданням Генеральної прокуратури Печерським районним судом був накладений арешт на земельні ділянки, який триває до сьогодні, що унеможливлює будівництво меморіалу. Ми неодноразово і регулярно зверталися до Офісу генерального прокурора, Держбюро розслідувань та Кабінету Міністрів із поясненням, що подальше затягування будівництва призведе до втрати бюджетних коштів. Сплата авансу була передбачена постановою Кабінету Міністрів України. А генпідрядник був зобов’язаний закупити липи, які мають бути висаджені на алеї, та граніт для будівництва меморіалу», – пояснює Цвітненко.

Генеральний директор музею Ігор Пошивайло вважає, що «події з обшуками і кримінальним провадженням виглядають сюрреалістично».

«Спочатку нашому музею не дали збудувати меморіал Героям Небесної Сотні, заарештувавши ділянку, а тепер звинувачують, що ми його не збудували, а кошти, мовляв, зникли. Уся діяльність нашого державного закладу, у тому числі фінансово-господарська, жорстко регламентується законодавством і низкою вищих інстанцій, ми подолали купу перепон у тому числі бюрократичних, аби виконати доручення уряду і запит суспільства на гідне вшанування пам’яті загиблих на Майдані. Нині ж дії у переддень Дня Гідності та Свободи сприймаємо як політичне замовлення заткнути рота потужному майданчику критичного осмислення нашої складної історії, утвердження цивілізаційного вибору і демократичних цінностей українців», – заявляє Пошивайло.

Автори заяви закликають журналістів, політиків та лідерів думок уважно висвітлювати перебіг справи та утримуватися від поширення необґрунтованих емоційних висловлювань і неперевіреної інформації.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 19 листопада у Національному музеї Революції Гідності проводився обшук.

У поліції розповіли, що обшуки проводились у службових приміщеннях Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, компанії – генпідрядника та за місцями проживання відповідних службових осіб в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

В Офісі Президента України заявили, що обшуки в Музеї Революції Гідності напередодні річниці початку Майдану не сприяють суспільній злагоді, і правоохоронці мають враховувати такі речі, якщо немає термінової необхідності в слідчих діях.

 

На Банковій прокоментували обшуки в Музеї Революції Гідності напередодні річниці Майдану

Обшуки в музеї Революції Гідності напередодні річниці початку Майдану не сприяють суспільній злагоді, і правоохоронці мають враховувати такі речі, якщо немає термінової необхідності в слідчих діях.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі Офісу Президента, розміщеному у Фейсбуці, щодо ситуації з обшуками в музеї Революції Гідності, які пройшли вранці 19 листопада.

“Невже було обов’язково саме зараз проводити ці обшуки, навіть якщо слідство вважає їх потрібними? Зрозуміло, що це точно не сприяє суспільній злагоді у державі. А правоохоронці повинні враховувати й такі речі, коли немає термінової необхідності для слідчих дій”, – зазначається в коментарі.

В ОП зазначили, що новина про обшуки вже починаючи із заголовка не може не викликати різних, дуже полярних емоцій. Зокрема, вкрай деструктивних. Тому в ОП вважають за необхідне підкреслити кілька важливих речей для всіх – “і для тих, хто сьогодні обурився, і для тих, хто глузував, і для тих, хто просто хоче розібратися, що сталося”.

“Перше. Не може не викликати занепокоєння той факт, що слідчі дії відбулися чітко напередодні річниці початку Майдану. Зрозуміло, що цей непересічний день завжди викликає емоції, завжди переживається гостро. Для мільйонів українців ще й досі живі ті відчуття, які були під час Майдану. Тому будь-яка необережність зараз може сприйматися як виклик цінностям Майдану або як свідома гра на суспільних суперечностях”, – наголосили в ОПУ.

Водночас, зазначається в коментарі, за своїм змістом питання про сьогоднішні події в музеї зводиться “до конкретних та чітких документальних речей”, оскільки, за повідомленням правоохоронців, йдеться про підозру щодо посадовців музею у розкраданні коштів. “Якщо гроші справді розтрачені, якщо дійсно було зловживання службовим становищем, то це легко довести. А отже, всі все побачать. У цьому має бути чіткий правовий шлях, тому що будь-яке цивілізоване суспільство зацікавлене в коректному виконанні законів задля запобігання правопорушенням у державі”, – підкреслили в Офісі Президента.

У зв’язку з цим в ОП наголосили, що емоцій у ці дні щороку й так дуже багато, тому не варто штучно додавати нових, “особливо не варто це робити шляхом добре відомих політичних спекуляцій”. “Ми всі зацікавлені у правді та злагоді. Цим, власне, й мають завершитися сьогоднішні події навколо музею Революції Гідності – чітким юридичним висновком” – зазначається в коментарі Офісу Президента.

Я повідомляв Укрінформ, вранці 19 листопада у Національному музеї Революції Гідності проводився обшук.

У поліції розповіли, що обшуки проводились у службових приміщеннях Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – музею Революції Гідності, компанії – генпідрядника та за місцями проживання відповідних службових осіб в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

 

Мінкульт здивований обшуками в музеї Революції Гідності напередодні Дня гідності і свободи –  УП

У Міністерстві культури та інформполітики заявили, що здивовані та уважно стежать за подіями довкола обшуків у музеї Революції Гідності напередодні Дня гідності і свободи.

Джерело: пресслужба Мінкульту

Дослівно: “Викликає певне здивування проведенням слідчих дій в Національному музеї Революції Гідності напередодні Дня Гідності та Свободи, особливо з урахуванням того, що ухвала суду щодо проведення обшуку були прийнята ще 2 листопада 2020 року.

Міністерство культури та інформаційної політики України закликає утриматися від емоційних висловлювань та політичних спекуляцій на темі Революції Гідності”.

Деталі: У міністерстві відзначають, що підозра серйозна і йдеться про велику суму бюджетних коштів, тож співробітники музею надають повне сприяння слідству.

Також Мінкульт закликав правоохоронців оперативно і, враховуючи чутливість питання, максимально відкрито розслідувати справу.

Підставою для обшуків став договір про виконання будівельних робіт меморіального комплексу.

У відомстві додали, що мова йде про підприємство-підрядника робіт, яке підозрюється у тому, що з 2018 року здійснювало взаємовідносини з фіктивними суб’єктами господарювання.

На думку гендиректора музею Ігоря Пошивайла, ситуація з арештом ділянки, відведеної під будівництво меморіалу Героїв Небесної сотні, “зробила заручниками” музей і генпідрядника.

Передісторія:

19 листопада до Музею Революції Гідності із обшуком прийшли правоохоронці.

Обшуки проводила Нацполіція під процесуальним керівництвом столичної прокуратури. Співробітники СБУ залучені слідчими для оперативного супроводу.

Правоохоронці підозрюють керівництво Музею Революції Гідності і приватне підприємство у зловживанні службовим становищем при використанні бюджетних коштів у розмірі 100 мільйонів гривень.

У липні 2018 року Департамент спецрозслідувань Генеральної прокуратури видав припис про заборону будівництва “Музею Революції Гідності” на Інститутській.

 

Гендиректор музею Революції гідності відреагував на обшуки силовиків –  УП

Гендиректор музею Революції гідності Ігор Пошивайло заявив, що ситуація з арештом ділянки, відведеної під будівництво меморіалу Героїв Небесної сотні, “зробила заручниками” музей і генпідрядника.Джерело: “Радіо Свобода

Пряма мова: “Генпідрядник отримує кошти і потім за ними звітує. Витрачає кошти відповідно до затвердженої проєктно-кошторисної документації. Усі кошти розміщені на казначейському рахунку. Держава контролює цільове використання цих коштів.

Музей може проконтролювати генпідрядника лише тоді, коли він може прозвітувати за зроблену роботу, зокрема, за закуплені товари й проведені роботи. Оскільки меморіал не побудований, генпідрядник також опинився в такій ситуації, що не може прозвітувати”.

Деталі: За його словами, існує можливість відтермінування звітів за авансові кошти, тому “в офіційній площині все добре”.

Передісторія:

19 листопада до Музею Революції Гідності із обшуком прийшли правоохоронці.

Обшуки проводила Нацполіція під процесуальним керівництвом столичної прокуратури. Співробітники СБУ залучені слідчими для оперативного супроводу.

Правоохоронці підозрюють керівництво Музею Революції Гідності і приватне підприємство у зловживанні службовим становищем при використанні бюджетних коштів у розмірі 100 мільйонів гривень.

У липні 2018 року Департамент спецрозслідувань Генеральної прокуратури видав припис про заборону будівництва “Музею Революції Гідності” на Інститутській.

 

Силовики пояснили обшуки у Музеї Революції Гідності: шукають, куди поділись 100 млн –  УП

Правоохоронці підозрюють керівництво Музею Революції Гідності і приватне підприємство  у зловживанні службовим становищем при використанні бюджетних коштів у розмірі 100 мільйонів гривень.

Джерело: речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець у коментарі “Українській правді”

Деталі: Максимець наголосила, що обшуки 19 листопада проводяться на підставі ухвали Голосіївського районного суду Києва у межах розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 364 КК України щодо можливих зловживань при розрахунках з підрядними організаціями, які мали провести роботи з будівництва Музею Революції Гідності.

За її словами, жодного стосунку до історичних подій Євромайдану обшуки не мають, правоохоронці перевіряють законність використання бюджетних коштів.

У ході досудового розслідування було встановлено, що  в грудні 2018 року між Національним Меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності та приватним товариством  було укладено договір генпідряду на виконання будівельних робіт та перераховано на його рахунок авансовий платіж у розмірі  близько 111,6  мільйона гривень, що становило 80% суми договору генпідряду.

Строк виконання робіт був визначений з грудня 2018 року по серпень 2019 року. У той же час у вказаний період генпідрядником не було проведено жодних робіт, навіть підготовчих.

Залишок коштів по об’єкту на казначейському рахунку підрядника станом на березень 2020 року становив 9,8 млн грн.

Пряма мова Максимець: “З метою фіксації обставин можливого вчинення кримінального правопорушення та отримання інших речових доказів, які мають істотне значення для слідства, проводяться одночасні обшуки за місцем реєстрації музею та представників підрядних організацій та проживання їхніх керівників”.

Що передувало: 19 листопада на Facebook-сторінці Музею Революції Гідності з’явилося повідомлення, що до них із обшуком прийшли правоохоронці.

Обшуки проводить Головне управління Національної поліції у місті Києві, під процесуальним керівництвом столичної прокуратури. Співробітники СБУ залучені слідчими для оперативного супроводу.

У липні 2018 року Департамент спецрозслідувань Генеральної прокуратури видав припис про заборону будівництва “Музею Революції Гідності” на Інститутській.

 

Турчинов, Яценюк і Чорновол заявили, що їх викликають у ДБР

Кілька осіб, які як політики і громадські діячі брали активну участь у подіях Революції Гідності, повідомили про отримання повісток на допит у Державне бюро розслідувань (ДБР) в одній із «справ Майдану».

Серед тих, хто публічно заявив про отримання такої повістки, – колишні секретар РНБО Олександр Турчинов, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, депутат Тетяна Чорновол та ще кілька осіб.

За словами Чорновол, ДБР “викликає на допит лідерів Майдану 2014 року у рамках розслідування кримінального провадження щодо «незаконного захоплення влади» за заявою заступника генерального прокурора часів Януковича, а нині народного депутата від ОПЗЖ одіозного Рената Кузьміна”.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними прокуратури, всього під час Революції Гідності постраждали 2,5 тис. людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною Сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

 

У ДБР спростували політичні мотиви викликів активістів Майдану на допит

20.11.2020, 00:54

У Державному бюро розслідувань спростовують, що виклик на допити учасників Революції Гідності має політичні мотиви та наголошують, що активістів викликали до ДБР у якості свідків.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба ДБР.

“Слідчі дії, а саме допити вказаних осіб у якості свідків, зумовлені необхідністю виконання статті 2 КПК України щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування всіх обставин кримінального провадження… Інформація про політичні мотиви викликів учасників Революції Гідності на допити до ДБР не відповідає дійсності”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві також наголосили, що наразі усі допити призупинені через ситуацію з коронавірусом.

Також зазначається, що Офіс Генерального прокурора зареєстрував кримінальне провадження за статтею про дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Нагадаємо: 19 листопада українські ЗМІ повідомили, що учасників Революції Гідності викликають на допити до ДБР. За інформацією журналістки Соні Кошкіної на допит викликали Олександра Турчинова, Андрія Парубія, Віталія Кличка, Сергія Пашинського, Арсенія Яценюка, Тетяну Чорновол та інших.

За даними прокуратури, всього під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною Сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

 

НАТО має допомагати Україні протистояти агресії Росії – глава Бюро нацбезпеки Польщі

Північноатлантичний альянс повинен допомагати Україні та Грузії зміцнювати потенціал відлякування Росії.

Про це в рамках онлайн-конференції «Шлях до Варшавського безпекового форуму» заявив голова Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох.

«У наших спільних інтересах є підтримка України і Грузії щодо зміцнення їх стійкості у світлі загроз з боку Росії. Те саме стосується Швеції та Фінляндії. Партнери можуть збагатити союзницький потенціал відлякування й оборони, що в інтересах усіх сторін»,- заявив Солох.

За його словами, НАТО є організацією, яка гарантує безпеку не лише країнам-членам, але й партнерам, з якими Альянс має спільні цінності.

Одними з найважливіших завдань НАТО Солох назвав зараз збереження єдності у світлі наявних загроз.

«Загроза з боку Росії проявляється також у формі дезінформації, гібридних діях чи діях у кіберпросторі»,- констатував голова Бюро нацбезпеки РП.

Він зауважив, що Росія усе ще краще підготовлена до конвенційної війни у цій частині Європи. Відтак, НАТО має повністю реалізувати усі свої ініціативи, зокрема зміцнити передову присутність сил Альянсу, концепцію відлякування й оборони євроатлантичного простору чи відповіді на загрози з боку російського ракетного потенціалу.

 

Перерахунок голосів у Джорджії підтвердив перемогу Байдена над Трампом

20.11.2020, 03:55

Ручний перерахунок голосів на президентських виборах у американському штаті Джорджія, ініційований через невеликий розрив між кандидатами, підтвердив перемогу демократа Джо Байдена.

Про це йдеться в повідомленні CNN у четвер із посиланням на заяву державного секретаря штату Бреда Рфенспергера, передає Укрінформ.

«За остаточними результатами перерахунку, Байден переміг Трампа на 12 284 голоси. Це трохи менше для Байдена, у порівнянні з результатами попереднього підрахунку», – зазначається в повідомленні.

Раніше йшлося про перевагу демократа на приблизно 14 тисяч голосів.

Офіційні представники, які відповідають за проведення виборів у штаті, підтвердили відсутність масштабних фальсифікацій або порушень під час голосувань та визначення результатів.

Було виявлено понад 5,8 тисячі неврахованих бюлетенів, що дало Трампу близько 1400 нових голосів. Він поспішив назвати це доказом порушень. Однак, як встановила комісія, цей випадок стався через людську помилку, і не свідчить про шахрайство або фальсифікацію голосувань на користь когось із кандидатів.

Згідно із законодавством, остаточні результати виборів мають бути затверджені на місцевому рівні до п’ятниці.

 

Лукашенко призначив нового командувача ВВ: якось зламав двері у погоні за активістами –  УП

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко призначив заступником міністра внутрішніх справ – командувачем внутрішніх військ Миколу Карпенкова, який відзначився під час затримань протестувальників.

Джерело: пресслужба Лукашенка, TUT.BY

Деталі: До цього Карпенков займав пост начальника головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі.

Карпенков відомий тим, що під час пмирного протесту у Мінську громадян, не згодних з результатами президентських виборів, розбив палицею скляні двері в кафе O’Petit – там ховалися учасники акції.

Попередник Карпенкова на посаді Юрій Назаренко став начальником міліції громадської безпеки.

Нагадаємо:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко розпорядився навести порядок у Мінську і прибрати стихійні меморіали.

У Білорусі під час чергової акції протесту в неділю були затримані понад тисячу осіб.

Переважна більшість були затримані в Мінську, зокрема, на “Площі змін”, де нещодавно невідомі на смерть забили молодого хлопця.

 

Білорусь визнала творців телеграм-каналу Nexta терористами –  УП

Білоруське КДБ внесло засновників найбільшого телеграм-каналу Білорусі Nexta, який висвітлює протести, Степана Путила і Романа Протасевича до переліку організацій і фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності.

Джерело: Tut.by з посиланням на сайт КГБ

Деталі: У виданні зазначають, що список з оновленнями з’явився на сайті Комітету. Водночас інші в переліку – терористи з міжнародних списків.

Що цьому передувало: У жовтні інформаційний Telegram-канал NEXTA-Live і логотип NEXTA визнані у Білорусі екстремістськими.

Пізніше стало відомо, що творець каналу, блогер Степан Путило, а також колишній головний редактор каналу Роман Протасевич залучені в якості обвинувачених у справі про масові заворушення в Білорусі. Путило і Протасевич були оголошені в міждержавний розшук.

 

У Лукашенка – «кадровий четвер»: ротації в МВС, новий міністр культури і посли

Олександр Лукашенко провів кадрові перестановки в керівництві МВС Білорусі, призначив нового міністра культури і низку послів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє БЕЛТА.

«Заступник міністра внутрішніх справ – командувач внутрішніми військами Юрій Назаренко пішов на підвищення. Тепер він обійме посаду першого заступника – начальника міліції громадської безпеки. До теперішнього моменту посаду першого заступника міністра внутрішніх справ було закріплено за начальником кримінальної міліції», – йдеться в повідомленні.

Лукашенко пояснив таке рішення тим, що тепер громадській безпеці приділятиметься першорядна роль.

«Суть нинішніх призначень і перестановок у тому, що ми надаємо велике значення у МВС системі громадської безпеки. Ви, напевно, це помітили. Тут ніхто не повинен бути в образі з колишніх заступників (міністра внутрішніх справ – ред.), особливо першого: немає того, що ми не довіряємо комусь. Просто, виходячи з нашого досвіду, ситуації в країні, останніх подій, ми переконуємося і розуміємо, що і в майбутньому громадська безпека буде найважливішим напрямком роботи для нашої міліції. Ось і всі секрети. Щоб тут не копалися і не думали, що ми якийсь переворот здійснюємо», – сказав він.

Начальника головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС Миколу Карпенкова призначено заступником міністра внутрішніх справ – командувачем внутрішніх військ.

Андрія Любимова, першого заступника начальника ГУВС Мінського міськвиконкому – начальника кримінальної міліції, переведено до Вітебська. Там він обійме посаду начальника управління внутрішніх справ Вітебського облвиконкому.

Крім цього, Лукашенко призначив міністром культури Білорусі Анатолія Маркевича.

Також були призначені посли у Китай, Азербайджан, Вірменію, Пакистан і Кенії.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі більше трьох місяців тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Євросоюз і Україна заявили, що не визнають його легітимності.

 

У ЄС дали “зелене світло” третьому пакету санкцій щодо Білорусі – ЗМІ

УП

Міністри закордонних справ Євросоюзу на відеоконференції в четвер домовились про необхідність запровадити вже третій пакет санкцій щодо Білорусі з моменту проведення президентських виборів 9 серпня.

Про це від власних джерел стало відомо кореспонденту “Радіо Свобода” Рікарду Джозвяку, повідомляє “Європейська правда“.

“Міністри закордонних справ ЄС тільки що погодилися продовжити роботу над третім пакетом санкцій відносно Білорусі”, – повідомив Джозвяк.

За його словами, новий пакет буде включати як фізичних осіб, так і організації. Найближчими днями робочі групи підготують список.

Очікується, що робота над новим санкційним пакетом завершиться до кінця листопада або початку грудня.

ЄС вже двічі розширював санкційний список щодо Білорусі після серпневих виборів президента. Зокрема, ЄС запровадив санкції стосовно 55 осіб, винних у насильницьких репресіях і залякуванні, у тому числі  проти самопроголошеного президента Лукашенка.

Колишня кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська раніше анонсувала, що країни ЄС готуються розширити перелік санкцій до понад 200 імен.

Євросоюз прискорив підготовку нових санкцій після смерті від побиття у Мінську Романа Бондаренка.

 

ВООЗ рекомендує не використовувати ремдесівір для хворих на COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не використовувати препарат ремдесівір для пацієнтів з COVID-19 незалежно від тяжкості захворювання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ВООЗ.

В організації заявили, що в даний час «немає доказів того, що препарат покращує стан пацієнтів».

Дана рекомендація є частиною чинного керівництва по клінічній допомоги при COVID-19, створеного у співпраці з некомерційною організацією Magic Evidence Ecosystem Foundation.

Дані дослідження за участю більш як 7000 пацієнтів свідчать про відсутність значущого впливу на смертність, потреба в штучній вентиляції легенів, час до клінічного поліпшення і інші важливі для пацієнта результати.

Група з розробки рекомендацій визнала, що необхідні додаткові дослідження, особливо для забезпечення більшої достовірності доказів для конкретних груп пацієнтів. Вони підтримали подальшу участь ремдесівіра у випробуваннях.

Нагадаємо, препарат ремдесівір був одним із компонентів комплексного лікування президента США Дональда Трампа.

 

Від COVID-19 помер головлікар Чернівецького обласного діагностичного центру

Від коронавірусу на 68-му році життя помер головний лікар ОКНП «Чернівецький обласний медичний діагностичний центр» Анатолій Вдовічен.

Про це повідомляється на сторінці закладу у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зазначають, що померлий був заслуженим лікарем України, організатором і управлінцем охорони здоров’я вищої кваліфікаційної категорії, депутатом Чернівецької обласної ради четвертого та шостого скликань, де обіймав посаду голови постійної комісії з питань охорони здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 19 листопада лабораторно підтверджені 583 510 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, із них за добу – 13 357, зокрема у 673 медпрацівників.

 

Зеленський підписав закон про штрафи за неносіння масок –  УП

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що запроваджує штрафи для громадян за перебування у громадських спорудах і транспорті без масок.

Джерело: повідомлення Офісу президента

Деталі: Документ доповнює статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною другою, яка передбачає накладення штрафу від 10 (170 грн) до 15 (255 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без надягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, зокрема виготовлених самостійно.

Передісторія:

6 листопада Верховна Рада підтримала урядовий законопроєкт №3891 про штрафи для громадян за перебування у громадських спорудах і транспорті без масок.

 

Мер Івано-Франківська передумав: карантину вихідного дня бути –   УП

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків каже, що в місті запровадять карантин вихідного дня.

Джерело: Марцінків в ефірі радіо “Західний полюс

Пряма мова: “Субота-неділя, на жаль, буде карантин вихідного дня. Уряд не зважає на рішення місцевих органів влади, трактує їх по-своєму, тому… На моє переконання цей карантин нічого не дає, не можна говорити про якісь серйозні наслідки цього, тому що 5 днів ми працюємо у звичному режимі, а два ніби не працюємо”.

Деталі: На думку мера, за допомогою локдауну вихідного дня не можна перервати ланцюг передавання інфекції.

Стосовно ситуації з захворюванням на COVID-19 в Івано-Франківську Марцінків зазначив, що кількість нових випадків стабілізувалася, тож влада сподівається, що захворюваність піде на спад.

Наразі у міських лікарнях, за словами мера, перебуває 520-540 хворих.

Що передувало: Влада Івано-Франківська зробила вихідні дні робочими та відмовилася від локдауну.

Передісторія:

У зв’язку із загостренням пандемії коронавірусу 11 листопада Кабінет міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з “локдауном вихідного дня”. Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначав, що під час так званого карантину вихідного дня працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та транспорт. На його думку, це дозволить “розірвати ланцюг передачі хвороби”.

Президент Володимир Зеленський очікує, що декілька тижнів карантину на вихідні допоможе уникнути жорсткого локдауну.

 

В уряді хочуть ввести повний локдаун, мер Івано-Франківська назвав дати

УНН. Уряд України планує ввести повний локдаун на кілька тижнів. Про це у Facebook повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків після наради з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, передає УНН.

За його словами, “карантин вихідного дня” був своєрідною підготовкою для більш суворого локдауну. Так, за песимістичного сценарію локдаун на два тижні введуть 10-15 грудня, за оптимістичного – 20-25 грудня.

“Позиція уряду незмінна – карантин вихідного дня буде. Крім того, висловлювалася думка, що це плавна підготовка до повного локдауну. Озвучувались цифри, що цей локдаун в “песимістичному” варіанті буде 10-15 грудня, в “оптимістичному” – 20-25 грудня на кілька тижнів”, – сказав Марцінків.

За словами міського голови, це призведе до катастрофи для економіки, особливо в період свят, коли локдаун вдарить по малому і середньому бізнесу.

Напередодні стало відомо, що Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 19 листопада провів нараду з міськими головами, на якій обговорив боротьбу з поширенням COVID-19. Під час наради прем’єр порадив мерам задуматись над посиленням карантину, проте у пресцентрі Кабміну не повідомлялись конкретні дати щодо карантину.

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 583 510 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 10 369 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

Від коронавірусної інфекції у світі одужало понад 36 млн осіб

УНН. Станом на ранок п’ятниці у світі від інфекції, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, одужало вже 36,4 млн осіб. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 56 834 187 людей, з них одужало 36 478 064. Кількість померлих зросла до 1 359 599.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (11 713 221), Індія (8 958 483), Бразилія (5 981 767), Франція (2 137 096), Росія (1 998 966), Іспанія (1 541 574) та Велика Британія (1 456 940).

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (252 514), Бразилії (168 061), Індії (131 578) та Мексиці (100 104).

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 583 510 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 10 369 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні за добу зафіксували 13 357 нових випадків коронавірусу

19.11.2020, 08:16

В Україні станом на 19 листопада лабораторно підтверджені 583 510 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, із них за добу – 13 357.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.

За його даними, захворіли, зокрема, 539 дітей та 673 медпрацівники.

Також за минулу добу госпіталізовано 1 531 особу; летальних випадків – 257; одужали 7 400 осіб; здійснено тестувань за добу – 65 402 (зокрема методом ПЛР – 40 585, методом ІФА – 24 817).

За весь час пандемії в Україні захворіли 583 510 осіб; одужали 266 479 осіб летальних випадків – 10 369; проведено ПЛР-тестувань – 4 062 868.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 348), Дніпропетровській (1 128), Київській (786), Запорізькій (748) та Черкаській (726) областях.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на ранок 19 листопада зафіксовано понад 56,5 млн випадків зараження коронавірусом, одужали вже понад 39,3 млн людей.

В Україні станом на 18 листопада лабораторно були підтверджені 570 153 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, з них за добу – 12 496.

 

В українській армії за добу – 202 нові випадки коронавірусу

Станом на ранок 19 листопада в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19 хворіє 2525 осіб. За минулу добу зареєстровано 202 нові випадки.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба командування Медсил.

«Станом на 10.00 19 листопада в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє – 2525 осіб. За минулу добу зареєстровано 202 нових випадки», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, наразі до закладів охорони здоров’я госпіталізовано 38 осіб, на лікуванні вдома під наглядом медичної служби перебувають 165 осіб, на ізоляції – 390 осіб.

У пресслужбі нагадали, що загалом за час пандемії в ЗСУ одужали – 5839 осіб, летальних випадків – 25.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 19 листопада лабораторно підтверджені 583 510 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, із них за добу – 13 357.

 

У Києві антирекорд смертей від COVID за добу – 34 людини

УП

У столиці 18 листопада 34 людини померли від СOVID-19 – це найбільша кількість жертв за добу з початку пандемії.

Джерело: мер Києва Віталій Кличко у Telegram

Пряма мова: “Динаміка захворюваності в столиці не зменшується. За минулу добу в Києві ще 1348 хворих на коронавірус. Померли 34 людини”.

Деталі: Серед нових хворих 731 жінка віком від 18 до 94 років, 554 чоловіки віком від 18 до 87 років, 33 дівчинки від одного місяця до 16 років та 30 хлопчиків від одного місяця до 16 років. Захворіли також 50 медиків.

107 людей госпіталізували.

Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили у Дарницькому (294), у Деснянському (188) та у Солом’янському (166) районах.

Станом на 19 листопада у столиці вже 55 203 підтверджених випадки захворювання на COVID-19. Коронавірус забрав життя 1047 киян. Подолали хворобу 20 015 мешканців Києва, з них 459 за минулу добу.

 

Шмигаль – на зустрічі з мерами: Не хочемо жорсткого локдауну, готові вислухати поради

Карантин вихідного дня – єдина альтернатива локдауну.

Як передає Укрінформ, про це на зустрічі з мерами міст сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє Урядовий портал.

Зустріч проходила онлайн, у ній також взяли участь керівництво Міністерства охорони здоров’я та представники інших міністерств.

Глава уряду закликав міських голів дотримуватися карантину «вихідного дня», адже це єдина альтернатива локдауну. Він повідомив, що варто розглядати всі можливі варіанти на випадок погіршення ситуації із захворюваністю, в тому числі й можливе посилення карантинних обмежень.

«Ми не хочемо запроваджувати жорсткий локдаун, який був навесні. У питанні посилення карантинних обмежень ми готові вислухати ваші поради», — зазначив Прем’єр-міністр, звертаючись до мерів.

За його словами, уряд спрямував до міських бюджетів другий транш у розмірі 870 млн грн на забезпечення ліжкомісць киснем.

Також Шмигаль закликав очільників міст налагодити маршрутизацію перевезення пацієнтів, хворих на COVID-19, що покращить процес перевезення кисневого обладнання.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 19 листопада в Україні зафіксовано 13 357 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

 

Скільки коштуватиме доза вакцини від COVID-19, яку отримає Україна

Катерна Хорощак, журналістка УП.Життя

Вартість однієї дози вакцини від COVID-19 для України становитиме 7 доларів.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі одного з телеканалів.

“Одна доза вакцини в рамках механізму COVAX може коштувати 7 доларів. Тобто для повноцінного щеплення, коли воно двократне – це 14 доларів”, – розповів Ляшко.

Проте він зазначив, що Україна може розраховувати на безоплатну вакцину.

За рахунок механізму COVAX Україна отримає 8 млн доз для двократного щеплення, тобто буде вакциновано 4 млн людей. “В портфель механізму COVAX сьогодні включена вакцина AstraZeneca, вакцина Moderna і вакцина Pfizer.

Після того, як вони будуть зареєстровані, прекваліфіковані ВООЗ, вони декількома траншами будуть надходити до 180 країн. COVAX підтвердив, що Україна може розраховувати на безоплатну вакцину.

Тобто ті кошти, які закладені в бюджеті на 2021 рік на закупівлю вакцини, можна потратити на додаткову закупівлю вакцини”, – додав Ляшко.

За його словами, на сьогодні в бюджеті на 2021 рік закладено 2,6 млрд гривень на закупівлю вакцини від COVID-19.

Нагадаємо, вакцина Pfizer з ефективністю 95% подалась на екстрений дозвіл на використання.

 

Наслідки COVID-19 проявляться через роки – Фукуяма

УП

Нинішня пандемія COVID-19 може мати неочікувані ефекти, які проявляться через роки.

Джерело: Укрінформ з посиланням на заяву професора Стенфордського університету Френсіса Фукуями під час IV Міжнародного форуму “Креативна Україна”

Пряма мова: “Наш попередній досвід взаємодії з кризами має навчити нас, що наслідки глобальних збоїв проявляються часто вже через роки після події й рухають світ в неочікуваних напрямках.

Велику депресію, яка розпочалася у 1929 році, вважають причиною появи фашистських лідерів Муссоліні та Гітлера. Хоча вона також призвела до появи Франкліна Рузвельта у США, який заклав основи для сучасної американського добробуту та відродження індустріальної держави”.

Деталі: Американський філософ переконаний, що нинішня пандемія COVID-19 та спричинена нею глобальна економічна рецесія, “також матиме довгострокові неочікувані ефекти”.

Фукуяма відзначив, що навесні розвинуті країни, як Італія, Іспанія та США, зіткнулися з особливо масштабними спалахами СOVID-19 та великою смертністю.

Натомість країни, які розвиваються – на південь від Сахари в Африці, у Південній Азії та Латинській Америці – “задіяли швидко карантин і, як видається, змогли уникнути найгірших впливів захворювання”.

Говорячи про різну ситуацію з COVID-19 у країнах, Фукуяма виокремив три фактори того, як країни реагували на кризу. Перший пов’язаний з потужностями держави – наявність лікарів, інфраструктури та необхідних ресурсів у медичній сфері. Другий фактор пов’язаний з довірою громадян до уряду та один до одного, а третій стосується компетенції лідерів і того, які рішення вони приймають.

Він також відзначив, що багато лідерів використали пандемію як привід для розширення своєї влади та придушення критичних голосів. Це відбулося у низці країн, серед яких Угорщина, Китай, Індія, Філіппіни, Уганда, Ель-Сальвадор та інші.

Фукуяма переконаний, що пандемія також посилила ефект негативних трендів, які спостерігались у світі в останні роки, і може призвести до глобальних збоїв на тлі руху країн до економічного спаду.

 

Європа може уникнути локдаунів, але найближчі 6 місяців будуть важкими – ВООЗ

УП

Європа може уникнути нових жорстких обмежень, в тому числі за рахунок майже загально обов’язкового носіння масок.

Про це заявив глава європейського офісу Всесвітньої організації охорони здоров’я Ханс Клюге, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

За словами Клюге, в деяких країнах системи охорони здоров’я вже перевантажені, в Європі тільки за останній тиждень було зареєстровано понад 29 000 смертей.

“Європа знову стала епіцентром пандемії разом з США. В кінці тунелю є світло, але це будуть шість важких місяців”, – сказав він.

“Блокувань можна уникнути, я дотримуюся своєї позиції, що блокади – це крайній захід. Використання маски ні в якому разі не панацея, і її потрібно проводити в поєднанні з іншими заходами. Однак, якщо використання маски досягне 95%, блокування не будуть потрібні”, – додав Клюге.

Він вважає, що обмеження слід скасовувати обережно і поступово, попереджаючи про негативні наслідки “занадто швидкого ослаблення”.

За словами Клюге, початкові школи повинні залишатися відкритими, додавши, що діти і підлітки не є рушійною силою поширення коронавірусу, і закриття шкіл “неефективне”.

Клюге також зазначив, що незважаючи на обнадійливі новини про вакцини, вони “не срібна куля, тому що ми знаємо, що поставки будуть обмежені, особливо спочатку”.

 

Якщо 95% людей будуть носити маски, локдауну можна уникнути – ВООЗ

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя

Нового локдауну в Європі можна уникнути, якщо майже всі носитимуть маски.

Про це заявив директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге, повідомляє The Guardian.

“Я дотримуюся позиції, що локдаун – це крайній захід. Локдауну можна уникнути, якщо маску носитиме 95% людей”, – зазначив Ганс Клюге.

Нагадаємо, в Україні 83% опитаних вважають, що часто одягають захисну маску, 14% – інколи або рідко, 3% – майже ніколи. За словами Клюге, початкові школи повинні залишатися відкритими, додавши, що діти і підлітки не є основними поширювачами вірусу SARS-CoV-2, тому закриття шкіл – неефективне.

Нагадаємо, в Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, у школах хворіють менше 1% учнів, персоналу та вчителів. 

Тому змінювати формат навчання у школах і садках наразі не планують.

Також в ЮНІСЕФ вважають, що хоча діти можуть передавати вірус одне одному та старшим віковим групам, переваги від роботи шкіл за умови дотримання основних заходів безпеки перевищують фактори, пов’язані із їх закриттям. 

 

COVID-19 може пошкодити зуби і рот? Пояснюють експерти

Катерина Хорощак. журналістка УП.Життя

Раніше вважали, що COVID-19 в основному впливає на легені, але за час пандемії ми дізналися, що це не так.

Всі реагують на коронавірус по-різному: одні люди втрачають смак і нюх, а інші відчувають лихоманку, утруднене дихання або сильну втому упродовж тижнів.

Також були повідомлення про такі симптоми, як “коронавірусні ноги” та дзвін у вухах.

Тепер з’являється все більше повідомлень про те, що інфекція може вплинути на здоров’я порожнини рота, пише HuffPost.

Після діагнозу COVID-19 і одужання люди діляться історіями про те, як стан їхніх зубів або ясен погіршувався.

Ще занадто рано підтверджувати зв’язок між COVID-19 і здоров’ям порожнини рота, і лікарям буде потрібно набагато більше даних, щоб точно з’ясувати, що відбувається.

Але деякі експерти в області охорони здоров’я підозрюють, що коронавірус може безпосередньо інфікувати кровоносні судини і порушити приплив крові до ясен, зубів і язика, спричиняючи біль і пошкодження. Ще в лютому 12-річний син Діани Беррент Спенсер захворів COVID-19.

Хлопчик одужав. Але невдовзі його нижні постійні зуби почали розхитуватися, і, зрештою, один випав. Цікаво, що при випаданні зуба не було крові.

При пошуку в Survivor Corps, групі, присвяченій пацієнтам з COVID-19, можна знайти особисті історії людей, які після COVID-19 мали подібні проблеми.

Більше 116 000 людей приєдналися до спільноти Survivor Corps. Багато з її членів діляться своїми симптомами в міру їх прояву, що означає, що група змогла швидко ідентифікувати деякі з дивних симптомів, пов’язані з COVID-19, розповідає Діана Беррент.

Як це явище можна пояснити? В експертів є декілька теорій:

Це може бути пов’язано з кровотоком

Вільям Лі, судинний біолог і медичний директор Фонду ангіогенезу, підозрює, що погіршення стану зубів у пацієнтів з COVID-19 може бути спричинено проблемою з кровотоком.

Уже відомо, що коронавірус вражає кровоносні судини, що може привести до утворення тромбів і закупорення судин.

Якщо кров не може легко досягти наших органів, це може привести до пошкодження. Ось чому лікарі спостерігали різні ускладнення, пов’язані з COVID-19, в серці, легенях, кишечнику, головному мозку і нирках.

Те ж саме можна сказати і про ротової порожнини, вважає експерт.

“Наша щелепа дуже насичена кровоносними судинами. У нас багато зубів, чутливі ясна, у нас є язик і смакові рецептори, які потребують живлення”, – розповідає Вільям Лі.

Основне пошкодження судин, яке COVID-19 завдає організму, може тривати навіть після того, як хвороба зникне, і з часом може викликати погіршення стану зубів.

У випадку Спенсера той факт, що при випаданні зуба не було крові, може означати, що кров туди погано доходила, що могло призвести до погіршення стану його зуба, вважає Лі.

У роті може бути вірус

Коли SARS-CoV-2 заражає організм, він захоплює наші ангіотензинперетворюючі ферменти 2 – білки, які є рецептором для входу в клітину низки вірусів, зокрема коронавірусів.

Їх є багато на певних ділянках тіла, зокрема, в легенях. Звідси і ураження органів дихання COVID-19. Виявилося, що в роті також багато цих білків.

“Цей факт означає, що існує теоретичний біологічний шлях, по якому вірус може може впливати на ротову порожнину”, – вважає Ерік Чіо-Пена, директор з відділу охорони здоров’я населення світу в мережі охорони здоров’я Northwell Health в Нью-Йорку.

Більш ранні дослідження показують, що через високу поширеність цих рецепторів у роті порожнина рота може бути чудовим середовищем для поширення і розмноження коронавірусу.

Також, за словами експерта, багато інших вірусів можуть впливати на імунну систему так, що мікроби можуть накопичуватися в роті і викликати безліч інших проблем.

“Є тісний зв’язок між зубами та іншими частинами нашого тіла”, – додав Чіо-Пена.

Вкрай важливо визнати, що необхідно провести додаткові дослідження, перш ніж експерти робити висновки про те, як і чому COVID-19 може пошкодити зуби.

“У нас поки недостатньо даних, щоб знати, чи чисто це тимчасова асоціація чи причинно-наслідковий зв’язок. Коротка відповідь: ще рано говорити”, – сказав Чіо-Пена.

Лікарі тільки починають збирати докази, щоб розкрити всі масштаби наслідків COVID-19.

“COVID-19 схожий на головоломку з тисячі частин”, – вважає Вільям Лі.

 

Республіканську клінічну лікарню передадуть медуніверситету ім. Богомольця

Міністерство охорони здоров’ я розпочало процес реорганізації Республіканської клінічної лікарні і передасть ії на баланс Національного медичного університету ім. Богомольця для створення університетської клініки.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

«За дорученням міністра охорони здоров’я Максима Степанова, ми розпочали процес реорганізації Республіканської клінічної лікарні і передаємо заклад на баланс Національного медуніверситету імені Богомольця для того, щоб там була створена університетська клініка», – сказала Шаталова.

За ії словами НМУ має велику матеріально-технічну базу, достатнє фінансування і може прийняти близько 300 висококваліфікованих фахівців, які зараз працюють в Республіканській клінічній лікарні.

“В НМУ обіцяють, що весь кадровий склад працюватиме надалі, поділяться обладнанням, посилять матеріально технічну спроможність, переоснастять і переобладнають під клінічні потреби студентів-інтернів, посилять терапевтичний та хірургічний напрями”, – сказала Шаталова.

Республіканська клінічна лікарня МОЗ України була побудована в 1913-1914 роках на прохання німецької лютеранської громади Києва як Євангелічна лікарня. В лікарні працюють 9 відділень, поліклініка та клінічно-діагностична лабораторія.

 

Оголосили переможця конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба

Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України оголосив переможців.

Про це повідомив на брифінгу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Журі отримало 125 робіт. З них до конкурсу було допущено 112 робіт. Пройшло кілька турів голосування, в результаті визначено переможця. Не було призначено другу премію, проте було призначено третю премію. Я радий, що сьогодні оргкомітет ухвалив рішення і було обрано переможця. І цей переможець Олексій Кохан. Відповідно з ним Мінкульт укладе угоду», – сказав Ткаченко.

Фото: Svitlana Yuryk/ФБ

Своєю чергою міністр юстиції Денис Малюська додав, що «далі буде підготовлено технічний опис та юридичні нюанси використання проєкту великого Державного герба. І напрацювання будуть передані від Кабміну до Верховної Ради. Далі народні депутати опрацюють і зареєструють відповідний законопроєкт. Відтак порядок використання, опис держсимволів, зокрема великого Державного герба буде оформлений законом».

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 30 вересня ухвалив постанову про проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Відповідно до постанови про проведення конкурсу, до 1 грудня 2020 року Міністерство культури та інформаційної політики має подати Міністерству юстиції пропозиції за результатами конкурсу для врахування їх під час розроблення проєкту Закону України «Про державні символи України». Тоді ж уряд утворив Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу. Співголовами оргкомітету було призначено міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка і міністра юстиції Дениса Малюську.

Конкурс тривав з 1 жовтня до 1 листопада. На засіданні 11 листопада Кабінет Міністрів врегулював питання виплати премій переможцям конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Для відзначення авторів кращих проєктів ескізів передбачено: перша премія – 100 тис. грн; друга премія – 50 тис. грн; третя премія – 30 тис. грн.

 

Американський актор збирає фотографії України для свого нового проєкту

Американський актор Джозеф Гордон-Левітт звернувся через соцмережу до всіх охочих з проханням надіслати йому гарні фотографії України для його нового проєкту.

Як передає Укрінформ з посиланням на uapost.us, про це актор написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

«Привіт, друзі в Україні! Шукаю круті фото України для нового проекту на моєму сайті HitRECord. Знайдіть декілька фотографій, які ви зробили десь в країні, і додайте їх в проєкт», – написав Гордон-Левітт, супроводивши це посиланням на сайт https://hitrecord.app.link/ukraine.

Своє звернення актор супроводив знімком, зробленим в Карпатах.

Гордон-Левітт зауважив, що цей проєкт також може бути цікавий для письменників та акторів. Для отримання додаткової інформації він порадив завітати на його сайт.

Як зазначається, на даний момент на сайті, де Гордон-Левітт закликав постити фото України, опубліковано вже чимало знімків. Тут можна знайти, зокрема, світлини з природою України,  зображення Києва, Одеси, тунелю кохання в Клевані, Карпат, хатини рибалки в Старому Солотвині, озера Світязь, замку в Підгірцях, Чорного моря і багато іншого.

Джозеф Леонард Гордон-Левітт (англ. Joseph Leonard Gordon-Levitt; нар. 17 лютого 1981, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США) – американський актор, режисер, сценарист та продюсер. Став популярним завдяки ролі Томмі Соломона у комедійному серіалі «Третя планета від Сонця» (1996-2001), а також фільмам «Цеглина» (2005), «500 днів літа» (2009), «Початок» (2010), «Темний лицар повертається» (2012) та «Петля часу».

 

Посол ЄС нагадав голові Бюджетного комітету умови надання Києву €1,2 мільярда макрофінансу

Європейський Союз готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги за умови виконання низки вимог, які були оприлюднені раніше.

Як передає Укрінформ, про це голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас повідомив у Твіттері після зустрічі з головою Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрєєм Арістовим.

“Зустрівся з головою Бюджетного комітету українського парламенту Юрієм Арістовим. Фіскальні виклики, які стоять перед Україною, величезні, і ЄС готовий надати макрофінансову допомогу за добре відомих умов. Крім того, наголосив на необхідності належного фінансування Суспільного телебачення і Фонду енергоефективності України”, – написав дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан заявив 19 листопада, що Кабінет міністрів передасть до Верховної Ради проєкт держбюджету-2021 до другого читання до кінця цього тижня.

Раніше голова комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності Данило Гетманцев припустив, що парламент може не встигнути ухвалити проєкт Закону про державний бюджет на 2021 рік не лише у визначений законодавством строк до 1 грудня, але й взагалі, до кінця поточного року.

Віцепрезидент Європейської комісії, високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель 22 вересня заявив, що Європейський Союз готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги, але для цього їй треба конструктивно взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом і виконати вимоги, що стосуються верховенства права.

 

У Мінрегіоні оприлюднили дані про готовність об’єктів

Згідно з даними моніторингу реалізації проєктів програми «Велике будівництво» готовність об’єктів, які мають бути завершені до кінця 2020 року, становить: школи – 95%, садочки – 94%, спортивна інфраструктура – 90%, інші – 91%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

«Наразі готовність об’єктів, які входять до програми Президента в частині об’єктів 100/100/100 та мають бути завершені до 2020 року, складає: школи – 95%, садочки – 94%, спортивна інфраструктура – 90%, інші – 91%. Такі дані надано областями робочій групі Мінрегіону з моніторингу реалізації проєктів програми «Велике будівництво», яка на постійній основі відслідковує виконання програми у всіх регіонах, зокрема щодо стану та темпів робіт, ефективності використання коштів та відповідності якості виконуваних робіт міжнародним стандартам», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, національний проєкт «Велике будівництво» був ініційований восени 2020 року Президентом Володимиром Зеленським. Мета проєкту – побудувати необхідні об’єкти інфраструктури по всій Україні. З 1 березня 2020 року, в межах проєкту на понад 300 об’єктах одночасно розпочалися будівельні роботи. У планах цього року — зведення та оновлення понад 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів та 200 нових приймальних відділень лікарень. Також буде збудовано 4000 км доріг.

 

Зеленський відповів на петицію про розмитнення “євроблях” –  УП

Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію, звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова сприяти роботі нардепів і урядовців у складі робочої групи з напрацювання законодавчих ініціатив щодо доступного розмитнення “євроблях”.

Про це йдеться у відповіді Зеленського на петицію, яку підписали майже 27 тисяч громадян.

У петиції, зокрема, просили президента провести спільну нараду з нардепами від “Слуги народу” та прийняти рішення “про негайне включення до порядку денного на засідання комітету фінансів, податкової та митної політики комплексного законопроєкт про доступне розмитнення 3704-3706”.
У відповіді на петицію Зеленський зазначив, що 9 листопада відбулось засідання податкового комітету Ради, на якому розглянули низку законопроєктів, які стосуються змін у податкових і митних правилах, які застосовуються до операцій з постачання в Україні та ввезення на митну територію України транспортних засобів.

За його словами,  серед проєктів законів, які розглядалися, – № 3704 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо упорядкування структури акцизного податку” і № 3706 “Про внесення змін до розділу ХХІ “Прикінцеві та перехідні положення” Митного кодексу України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України”.

Зеленський додав, що за результатами проведеного обговорення комітет Ради прийняв рішення підготувати доопрацьований законопроєкт та з цією метою створити робочу групу під головуванням заступника голови комітету Олександра Ковальчука із залученням до її роботи представників Кабміну.

Президент додав, що надіслав звернення до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням сприяти роботі зазначеної робочої групи та напрацюванню необхідних законодавчих ініціатив.

Нагадуємо:

Кабмін погодив проєкт постанови, яка дозволяє притягувати до відповідальності власників авто на європейських номерах.

Раніше повідомлялось, що власники “євроблях” не можуть вивезти авто, адже його одразу конфісковують, а розмитнення автомобіля по діючих ставках не звільняє від штрафу 170 тисяч.

У “Слузі народу” пропонують знову зробити розмитнення “євроблях” пільговим.

У червні відбулася повторна акція під Кабміном з вимогами доступного розмитнення.

Економічна правда

 

Мінфін: Новий голова Митниці має завершити її реформу –  УП

У Мінфіні заявили, що новий голова Держмитслужби Павло Рябікін має продовжити й довести до кінця її реформу.

Про це в інтерв’ю “Корреспондент” заявив заступник міністра фінансів Юрій Драганчук, передає прес-служба міністерства у Facebook.

“Ми спостерігаємо за цим питанням, спілкуємось із нашими міжнародними партнерами, координуємо Митницю. Часу достатньо. Створити єдину юрособу – це просто.

Провести тестування й перевести людей – це більш складний процес. Але разом ми впораємось. 1 січня 2021 року Митниця вже має повнофункціонально працювати як єдина юрособа”, – підкреслив Драганчук.

Нагадаємо:

18 листопада Кабмін призначив гендиректора аеропорту “Бориспіль” Павла Рябікіна головою Державної митної служби.

У жовтні Кабмін погодив пропозицію Мінфіну про визнання гендиректора аеропорту “Бориспіль” Павла Рябікіна переможцем конкурсу на вакантну посаду голови Держмитслужби.

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні звільнив Андрія Павловського з посади в.о. голови Державної митної служби.

Водночас, тимчасове виконання обов’язків голови ДМС покладено на заступника голови Держмитслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Євгенія Єнтіса.

23 жовтня голова Мінфіну Сергій Марченко заявив, що нового повноцінного керівника Держмитслужби оголосять у найближчі дні за підсумками конкурсу.

Економічна правда

 

Без інвестицій у креативні індустрії Україна відкотиться назад – Ткаченко

Без розвитку креативних індустрій майбутнє українців не зміниться на краще, і варто розуміти те, що без інвестицій у цю сферу країна робитиме кроки назад.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав під час виступу на IV щорічному міжнародному форумі “Креативна Україна”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Без креативних індустрій майбутнє українців не зміниться. Але без інвестицій в креативні індустрії країна відкотиться назад. І це не метафорично”, – сказав Ткаченко.

За його словами, креативні індустрії – це завжди про людей та розвиток, про економіку та інновації, про ідентичність та глобальність, про імідж та визначення України у світі, а також про високу додану вартість, яку створюють люди.

Глава МКІП оприлюднив дані дослідження, 47% учасників якого вважають, що майбутнє має бути поступово змінено шляхом реформування, 32,7% респондентів висловилися за необхідність надійного захисту сучасного суспільства від впливу руйнівної сили, а 12,6% готові до радикальних змін шляхом революційних перетворень.

Через пандемію вперше форум “Креативна Україна” відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

Креативна економіка має стати пріоритетом стратегічного розвитку – Зеленський

Президент Володимир Зеленський переконаний, що у зв’язку з пандемією COVID-19 креативна економіка у світі ніколи не була так на часі, як зараз, вона має стати пріоритетом стратегічного розвитку України.

Про це він зазначив у відеозверненні на міжнародному форумі “Креативна Україна”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Пандемія вимагає системного підходу з урахуванням можливих ризиків, критичного ставлення до розбурханого інформаційного простору, гнучкості та творчості, щоб знаходити нестандартні рішення, які здатні врятувати світ. Тому креативна економіка ніколи ще не була так на часі, як зараз”, – сказав Зеленський.

Глава держави підкреслив, що креативність – це не про розваги. За його словами, фундаменти креативної економіки – це розуміння використання ресурсів, уміння капіталізувати талант, інтелект, майстерність і продавати всій планеті актуальні рішення як у культурі, так і в медицині, а ще це можливості для самореалізації.

Президент розповів, що цього року в Україні запустили багато ініціатив на підтримку українських креативних індустрій, розвитку туристичної інфраструктури, відновлення культурних пам’яток у межах “Великої реставрації”, створення ефективних хабів у регіонах України.

“Креативні індустрії – це про зв’язки, вони поєднують у собі різні сектори, різні матеріали, різні формати, напрями, культурне та економічне, традиційне і сучасне, кустарне та інноваційне, минуле та майбутнє”, – підкреслив Зеленський.

У цьому контексті він відзначив, що вироби карпатських майстринь лягають в основу київських фешн-колекцій, а харківський художник розвиває концепцію виставки мурального живопису з книги івано-франківського письменника.

“Креативна економіка має стати пріоритетом стратегічного розвитку України, для цього в нас є талановиті люди, унікальний культурний ресурс, у нас є спадщина. Зараз креативні індустрії нагадують фенікса, що постає з попелу, постає оновленим, молодим, сильним, адаптованим до нового життя, до нової реальності. А держава зробить усе, аби ця реальність для креативних індустрій була комфортною, а умови максимально сприятливими”, – запевнив Президент.

Глава держави додав, що креативна економіка посилює провідні економіки світу, що створюють високу додану вартість і робочі місця, розвиває міста, генерує оригінальні змісти та сенси.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні проходить дводенний Міжнародний форум “Креативна Україна”, мета якого – обговорення оптимальних шляхів підтримки розвитку креативної економіки держави. Головним організатором заходу виступає Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Ткаченко: Маємо згуртуватися навколо розбудови екосистеми креативного підприємництва

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголошує на важливості згуртуватися навколо створення і розбудови екосистеми креативного підприємництва.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив під час виступу на IV Міжнародному форумі «Креативна Україна».

«Повернемося до екосистеми креативного підприємництва. Власне, базова вона вже існує, але поки не функціонує ефективно. Всі ці люди є і наше завдання – це змінити для того, щоб згуртуватися навколо створення і розбудови цієї екосистеми креативного підприємництва. Місце і роль в цьому процесі є для кожного – інноватора та інвестора, творця та громади, соціального підприємця та влади, партнера з розвитку та бізнесу, митців і науки, місцевого самоврядування і стартапів. Задля чого це? У першу чергу – для людей, бо вони і є головною цінністю цієї екосистеми креативного підприємництва і, безперечно, для збереження нашої спадщини», – розповів Ткаченко.

В якості принципів розвитку такої екосистеми міністр пропонує навчитися чути, взаємодіяти, мотивувати, поважати один одного і дякувати.

«А що далі? Основний інструмент розвитку один – інвестувати, інвестувати і ще раз інвестувати. Ми маємо працювати над державними інвестиціями, і не тільки. І над створенням умов для залучення, підтримки і захисту приватних інвестицій в креативну економіку», – наголосив Ткаченко.

Крім того, урядовець зауважив, що до 2030 року креативні індустрії повинні отримати сприятливі умови, щоб почати самовиражатися через розвиток.

«Яким це може бути результатом? 10% у ВВП – частина креативних індустрій. Друге – як ми досягаємо цих 10%? Завдяки створенню екосистеми для креативних підприємців, і це завдання номер. І третє – креативні індустрії все ж стають у топі державних пріоритетів. Сприйняття ролі та впливів креативних підприємців має бути нарешті визнано», – підкреслив Ткаченко.

Він нагадав, що цього року було запущено гранти для інституційної підтримки, в тому числі – через фінансові компенсації. Крім того, модернізовано програму кредитів «5-7-9» для креативних індустрій, введено семивідсоткове так зване «культурне ПДВ» для креативних індустрій.

Як повідомляв Укрінформ, IV Міжнародний форум «Креативна Україна» через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

ЄС в умовах пандемії COVID-19 підтримуватиме культурні індустрії України – Маасікас

Європейський Союз усвідомлює спричинені пандемією COVID-19 виклики для культурного та креативного секторів, тому культурні індустрії завжди будуть у фокусі взаємодії ЄС і України.

Про це у виступі на відкритті IV Міжнародного форуму «Креативна Україна» заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Культурний шок – це поняття, яке отримує нові змісти цього року. Разом з індустрією туризму культурні та креативні сектори були найбільше зачеплені коронавірусною кризою… ЄС дуже активно працює над рішеннями для креативного та культурного секторів. Культура була визначена особливо ураженим сектором, до якого треба застосовувати заходи підтримки у вигляді додаткового фінансування і підтримки секторів та регіонів, які зазнали найбільшого впливу. Цього року ЄС погодив бюджет 2,2 млрд євро на наступні сім років на програму «Креативна Європа». І цей бюджет більший, ніж на попередні сім років, який становив 1, 46 млрд євро», – сказав Маасікас.

Він зазначив, що ЄС продовжує підтримувати Україну в царині культури, зокрема у 2018-2020 роках Євросоюз надав нашій країні понад 17 млн євро.

«Ми скоригували нашу підтримку з огляду на виклики сьогодення. Наша програма запустила хвилю антикризової підтримки для українських творців та культурних підприємців у розмірі 800 тис. євро… Ми намагаємося швидко мобілізувати додатковий пакет допомоги в розмірі 190 млн євро для підтримки сектору охорони здоров’я та сектору малого бізнесу, який включає в себе креативну індустрію, а також громадянське суспільство. Культурні індустрії завжди будуть у фокусі нашої взаємодії і підтримки. Я сподіваюсь, що все це відбуватиметься на базі спільних цінностей, які ми поділяємо з Україною», – резюмував посадовець ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, IV Міжнародний форум «Креативна Україна» через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

Лондон виділив £6 мільярдів на підтримку культури у період пандемії – міністр

Коронакриза значно вплинула на сферу культури та ЗМІ у Великій Британії. Лондон намагається підтримати культуру, зокрема розробляючи інвестиційний пакет підтримки на суму 6 млрд фунтів стерлінгів.

Про це під час IV Міжнародного форуму “Креативна Україна” заявив член парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, державний міністр медіа та даних у DCMS (Департамент цифрових технологій, культури, медіа та спорту) Джон Віттінгдейл, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Зараз ми думаємо, як підтримати сектор медіа. Ми витрачаємо багато коштів на рекламу, аби розказати людям про ті заходи, які плануємо. Тобто, займаємося освітньою діяльністю”, – зазначив міністр.

Він підкреслив, що культурні установи залежні від глядачів, які через пандемію COVID-19 не можуть їх відвідувати. Оскільки ці заклади не працюють, то уряд Великої Британії намагається їх підтримати. За його словами, влада розробила інвестиційний пакет для підтримки цієї сфери на суму 6 млрд фунтів стерлінгів.

“Ця сума дозволяє організаціям та компаніям протриматися на плаву”, – зауважив міністр.

За його словами, в пріоритеті – знову повернути людей до відвідування культурних заходів у театрах, музеях після коронакризи.

Віттінгдейл зауважив, що зараз поки ще складно сказати, коли ситуація у культурній індустрії повернеться до передкарантинного стану. “Можливо, нинішня ситуація триватиме до червня-липня наступного року, адже розпочалася друга хвиля”, – припустив міністр.

Він зауважив, що ситуація точно не зміниться до моменту початку вакцинації населення.

Міністр додав, що Лондон розробив пакет підтримки для спортивних організацій – уряд намагається заохочувати глядачів до онлайн-подій, перегляду трансляцій матчів тощо.

Як повідомляв Укрінформ, IV Міжнародний форум “Креативна Україна” через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

Квін бачить в Україні «культурну» динаміку, схожу на Каліфорнію

Усвідомлення українцями унікальності власної культури розширює можливості взаємодії між США та Україною в культурній сфері.

Про це заявила Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін у виступі на відкритті IV Міжнародного форуму “Креативна Україна”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Українці самі починають розуміти, наскільки унікальною є їхня культура, і починають ділитися нею за межами України. Це розширює можливості взаємодії між нашою та вашою країнами у культурній сфері. Як ви знаєте, я з Каліфорнії, розваги та культура “вмонтовані” у ДНК каліфорнійців, і я бачу тут, в Україні, схожу на Каліфорнію динаміку”, – сказала Квін.

Дипломат відзначила, що всесвітньовідомий український “Щедрик” став надзвичайно популярною різдвяною колядкою в США. Окрім того, американці дедалі більше починають цікавитися пісенним конкурсом “Євробачення“, який двічі вигравала Україна.

“Вишиванки все частіше з’являються на подіумах і демонструють багату традицію української вишивки світові. Україна – це також “кулінарна Мекка” : у вас дуже багато молодих нових шеф-кухарів, які створюють нові цікаві раніше невідомі страви. Ми також бачимо підвищену увагу до такої традиційної страви, як борщ, яка зараз претендує на сертифікацію ЮНЕСКО. Такі українські шеф-кухарі, як Євген Клопотенко допомагають світові оцінити унікальну кулінарну традицію України… Покоління глядачів побачили американську історію і наші традиції через силу культурних продуктів. Ми бачимо, що те саме відбувається в Україні”, – зазначила Тимчасова повірена у справах США в Україні.

Квін також нагадала, що США через USAID підтримують креативні індустрії в Україні і надалі допомагатимуть у розвитку партнерства між креативним громадянським суспільством та урядом у показі української культури світові.

Як повідомляв Укрінформ, IV Міжнародний форум “Креативна Україна” через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

Гроші на підтримку культури вже виділені, але ще не надійшли адресатам – Ткаченко

Гроші на державну допомогу креативній індустрії під час карантину вже виділені, але ще не надійшли адресатам, потрібно довести до кінця розпочату роботу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в кулуарах на IV Міжнародному форумі “Креативна Україна”.

«Вони (гроші – ред.) вже виділені, але ще не надійшли адресатам. Тому, коли ми говоримо про підтримку, важливо виконувати обіцянки, які ми давали: і уряд, і Рада, – змінюючи відповідно закони і розподіляючи гранти. Головне зараз – довести до кінця ту велику роботу, яка вже була проведена», – сказав міністр.

Як він зазначив, кошти мають отримати через гранти УКФ усі, хто подав документи на відшкодування збитків внаслідок карантину.

«Від грантів Українського інституту книги і інші програми, які ми запустили, зокрема через Держкіно, Мінкульт – це лише початок. Крім того, ми вже на 7% зменшили ПДВ на креативні індустрії, це європейська практика, так роблять у багатьох країнах. Ми змінюємо зараз і полегшуємо систему отримання кредитів 5-7-9. Головне, всі ці роботи реалізувати і довести до кінця», – підкреслив урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, IV Міжнародний форум «Креативна індустрія» через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

У Мінцифри пропонують додати до Фонду стартапів гранти для креативної індустрії –  УП

Віце-прем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пропонує через Український фонд стартапів надавати гранти на стартапи і продукти, пов’язані з креативою індустрією.

Про це він сказав під час IV Міжнародного форуму “Креативна Україна”, передає “Укрінформ”.

“У нас при Міністерстві фінансів є Фонд стартапів. Він робить грантову підтримку для різних технологічних проєктів. Є пропозиція додати в цей фонд окрему секцію для креативної індустрії”, – сказав мінстр.

За його словами,  через фонд можна отримати грант розміром до 50 тисяч доларів.

“Мені здається, що така грантова підтримка під час пандемії дуже важлива. Це можна зробити дуже швидко: актуалізувати, зробити збір таких проєктів та проінвестувати десятки крутих стартапів”, – пояснив він.

На думку Федорова, наступною українською компанією, яку можна буде капіталізувати стане та, яка створить додаток з сучасними аудіокнигами економічного та бізнес спрямування українською мовою.

“Я користуюся чотирма-п’ятьма мобільними додатками з аудіокнигами і електронними книгами і там дуже мало української літератури. І я вважаю, що це великий ринок. І я вважаю, що наступна компанія, яку можна буде капіталізувати – це буде додаток з цього напрямку”, – зазначив очільник Мінцифри.

Український фонд стартапів – державний фонд, створений за ініціативи уряду України, його місія – сприяти створенню та розвитку технологічних стартапів на ранніх стадіях (pre-seed та seed) з метою підвищення їх глобальної конкурентоспроможності.

 

Creative Europe та хаби: єврокомісар розповіла, як ЄС підтримує українську культуру

З початку кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, ЄС докладає зусилля з підтримки культурної спадщини та креативного сектору, зокрема, в рамках співробітництва з Україною та іншими важливими партнерами, що дозволило зберегти існуючі та започаткувати нові проєкти у цій сфері.

Про це під час виступу на IV Міжнародному щорічному форумі «Креативна Україна» сказала єврокомісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріел, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей Форум, найбільший в Україні у сфері креативної індустрії, розгляне ключову проблему: кризу, спричинену пандемією COVID-19 у сфері культури. Ця криза вразила всіх креативних людей по усьому світові. Саме тому маємо співпрацювати та ділитися ідеями, як ми можемо їм допомогти», – зауважила Габріел.

За її словами, європейська сторона з початку кризи вживає адресні заходи з підтримки креативного сектору. Це стосується фінансової підтримки та горизонтальних заходів, які розширили можливості у наданні державної підтримки та у гнучкому використанні структурних фондів для захисту робочих місць і працівників, котрі постраждали від кризи. У цьому контексті створений інструмент відновлення «Нове покоління ЄС», посилені або скориговані програми підтримки креативної та культурної індустрії. Серед них такі, як Creative Europe, Erasmus, Horizon Europe, REACT-EU, Invest-EU, Digital Europe та інші.

«У рамках програми Erasmus+, ми виділили 100 млн євро для розвитку проєкту «Креативне партнерство», який має поєднати ініціативи у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та культури з креативними секторами. Відповідно, Horizon Europe, наша нова рамкова програма з досліджень та інновацій, вперше буде також містити розділи культури, креативності та інклюзивного суспільства» – зауважила Габріел.

За її словами, ці зусилля мають привести до формування нової Спільноти знань та інновацій (Knowledge and Innovation Community – KIC) в рамках Європейського інституту інновацій та технологій та до створення справжньої креативної екосистеми.

Як зазначила єврокомісар, в ЄС зараз завершуються переговори щодо забезпечення цих програм за рахунок більш потужного фінансового пакета, що відкриє нові можливості для розвитку співпраці між ЄС і країнами-партнерами.

Серед нових інструментів у цій діяльності вона назвала онлайн Платформу з культурних відносин, яка має сприяти культурним обмінам, контактам між людьми та взаємозв’язку між європейцями і громадянами інших країн світу. Зараз на цій Платформі проводиться дослідження щодо впливу пандемії на міжнародні стосунки у сфері культури та на стан культурних і креативних секторів в Європі і в сусідніх країнах, включно з Україною.

«Ця Платформа використовуватиметься для розвитку програми глобального культурного лідерства, яка буде зосереджена на пошуку молодих лідерів у сфері культури по всьому світу, коли відновлять міжнародну мобільність. Я закликаю молодих українців брати активну участь у цій програмі», – сказала єврокомісар.

Вона зауважила, що існуюча співпраця між ЄС і Україною у сфері культури є «дуже доброю», оскільки Угода про асоціацію ЄС-Україна надає можливість брати участь у різних культурних програмах та обмінах.

Зокрема, завдяки програмі Creative Europe українська письменниця Гаська Шиян, яка виборола Європейську літературну премію 2019 року, змогла перекласти, опублікувати та поширити свої твори.

Вже у цьому році за підтримки цієї програми Одеський міжнародний кінофестиваль був представлений онлайн, завдяки чому протягом 17 дній його заходи подивилися більше 270 тис. глядачів.

За словами єврокомісара, ще одним вдалим прикладом взаємодії з європейськими платформами є спільний проєкт Центру мистецтв у Львові, який був створений на території старої фабрики і перетворив це приміщення в осередок освітніх і культурних проєктів та ініціатив.

Габріел нагадала, що Україна вже не перший рік бере активну участь у транскордонній програмі з підтримки та збереження культурної спадщини, в рамках якої відібрані та до кінця року будуть повністю реалізовані 22 спільні проєкти за участю Польщі, Білорусі й України.

Прикладом успіху, як зауважила єврокомісар, є участь України у схемі мобільності ЄС, так званій i-Portunus, в рамках якої український проєкт «Ізоляція» є серед найбільш успішних. Минулого року в рамках цього проєкту 19 українських митців змогли здійснити подорож за кордон, у свою чергу, Україна прийняла у себе 14 міжнародних митців.

Україна також бере активну участь у низці флагманських програм, на зразок FLIP (Finance, Learning, Innovation and Patenting – Фінанси, навчання, інновації та патентування), в якій зареєстровані понад 26 тис. користувачів, або у Європейській мережі креативних хабів.

«Як ви бачите, підтримка культурної та креативної індустрії в Україні є важливою складовою нашої двосторонньої співпраці. Програма «Європейський дім» для професійних та креативних обмінів між українцями та їх однодумцями в ЄС, численні гранти для українських культурних та громадських організацій є стимулом для прогресу у цьому секторі та роблять внесок у розвиток нашого спільного людського капіталу», – сказала єврокомісар.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Україні розпочалася робота IV Міжнародного форуму «Креативна Україна» за участю українських урядовців, митців, науковців, представників громадянського суспільства та міжнародних партнерів.

 

Ткаченко: Треба змінити ставлення до креативної індустрії, як до діточок з молодшої групи

Те, що відбувається на IV Міжнародному форумі «Креативна Україна», надихає, адже вперше на такому високому міжнародному рівні йдеться про вагу креативної індустрії в Україні, хоча це величезна і суттєва несировинна частина економіки країни.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в кулуарах на IV Міжнародному форумі “Креативна Україна”.

«Насправді те, що ми сьогодні на цьому форумі бачимо, мене починає надихати. Тому що ми вперше на такій великій арені за участю єврокомісара ЄС, міністрів з інших кран, Президента, віцепрем’єрів, міністра фінансів говоримо про вагу креативної економіки. Тому що, коли ми говорили про креативні індустрії, всі переважно думали, що це такі бідні, занехаяні сфери. А насправді ми не говоримо про те, який внесок вони роблять уже сьогодні в економіку. Нам потрібно змінити це ставлення, як до діточок з молодшої групи. Ми – величезна і суттєва частина економіки України, крім того, не сировинна – це все створюють люди. Для цих людей уряду треба створити умови, щоб вони могли розвиватися. І простягти руку допомоги, аби у цієї сфери було майбутнє. Інакше цього майбутнього не буде», – зазначив міністр.

Він додав, що карантин дуже вдарив саме по креативним індустріям – це і туризм, і сфера гостинності, і кіномережі, мода і дизайн. Тому так важливо «той рух, який розпочали, продовжити і попри все завершити».

«Наше завдання – зробити все, щоб у бюджеті на наступний рік існувала така спроможність (отримати державну допомогу – ред.). Ніхто не знав, коли приймалося перше читання цього бюджету, що карантин настільки надовго. Очевидно, що закриття на вихідні і можливі подальші обмеження призведуть до ще більших втрат (зараз це майже 3 млрд дол. – ред.). Ця сфера наразі на межі. Це сотні тисяч людей. Якщо вони залишаться без роботи, ми фактично не дамо їм надії не тільки продовжувати бізнес, а й елементарно виживати», – підкреслив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, IV Міжнародний форум «Креативна індустрія» через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

Креативна індустрія допоможе Україні стати більш впізнаваною – Стефанішина

Креативна індустрія має допомогти Україні стати більш впізнаваною у світі, і важливою є роль держави на етапі розвитку цієї індустрії.

Таку думку висловила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час дискусії на IV Міжнародному форумі “Креативна Україна”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ця нова ідеологія потребує значної підтримки від держави. Це і фінансування виставок, показів. Про нас мають почути, про нас мають дізнатися за кордоном, в Європі, на інших континентах. І без ролі держави це дуже важко зробити”, – зазначила вона.

За її словами, в ЄС сфера креативних індустрій генерує в рік понад 225 млрд євро. В Україні ситуація інша. Однак, висловила мрію віцепрем’єр-міністр, в Україні за 10-15 років теж цей бізнес може стати успішним.

“Ми теж маємо поставити собі за мету, що креативні індустрії мають стати самостійним бізнесом, самостійними індустріями”, – сказала вона.

Як наголосила Стефанішина, “створюючи теплу ванну зараз, треба робити так, щоб наша індустрія була конкурентоспроможною”.

Вона зазначила, що Україну в світі хочуть “чути і бачити”, і ми маємо скористатися цим вікном можливостей.

Як повідомляв Укрінформ, IV Міжнародний форум «Креативна індустрія» через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

Технореволюція і старіння населення: на форумі «Креативна Україна» говорили про глобальні зміни

Нова реальність відбувається на очах, вона охоплює всі сфери життя людини, а економічні зрушення торкаються абсолютно всіх напрямків економіки одночасно.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова під час IV Міжнародного форуму “Креативна Україна”, розповідаючи чим відрізняється нова реальність.

За словами Лібанової, зміни, які відбуваються в світі, є дуже комплексними, вони охоплюють практично все, а четверта технічна революція пов’язана з масовою діджиталізацією економіки.

«Ще ніколи економічні зрушення не торкались абсолютно всіх сфер буття. До чого приводить діджиталізація? До того, що створюються нові галузі, принципово по іншому працює ринок праці», – зазначила Лібанова, додавши, що робочі місця діляться наразі на дві нерівні групи. Перша група – менша за кількістю робочих місць, але значно більша за внеском у розвиток, це висококваліфіковані робочі місця.

Друга – значно більша група робочих місць, яка обслуговує комп’ютеризовані сфери. В цій групі значно нижчі вимоги до якості робочої сили, до освіти, до креативності, до творчого пошуку.

Крім економіки, наголосила експертка, нова реальність змінюється під тиском інших чинників. Зокрема, світ переживає бурхливе демографічне старіння і в кожній країні зростає кількість людей старшого віку.

«Робоча сила стає іншою, населення стає іншим. І тут цікава деталь – те, що в складі населення все більше і більше стає людей старшого віку, певним чином провокує те, що зміна цінностей відстає від змін реальності. Оскільки людина старшого віку менш швидко реагує, вона менше здатна і схильна до кардинальних змін. З цим треба рахуватись», – вважає Лібанова.

Також вона звернула увагу на те, що попередні промислові революції раніше відбувались в різних країнах, в різний час, натомість нинішні зміни відбуваються майже одночасно повсюди.

«Важливо, що все відбувається дуже швидко і нова реальність утворюється буквально на очах. Ми не встигаємо не те, що змінити своє ставлення до нової реальності, а й пристосуватись та адаптуватись до неї», – наголосила Лібанова.

Підсумовуючи виступ, вона відзначила, що необхідно осмислити, що відбувається зараз і як реагувати відповідним чином, щоб зрозуміти, які якості потрібні в новій реальності, необхідно зрозуміти, що таке нова реальність, що таке успіх, чим він вимірюється в новій реальності.

Як повідомляв Укрінформ,IV Міжнародний форум “Креативна Україна” через пандемію вперше відбувається з поєднанням офлайн та онлайн форматів виступів. Протягом двох днів учасники заходу розглянуть поточний стан та перспективи розвитку креативних індустрій в Україні.

Серед гостей та учасників форуму є представники української влади, чиновники ЄС та Великої Британії, відомі діячі креативних індустрій; представники HBO та інших всесвітньо відомих компаній, викладачі Стенфорду і Гарварду, засновники та керівники провідних українських бізнесів, що працюють у креативному секторі економіки.

 

Зимових відключень електроенергії не буде – Міненерго

УП

У Міненерго запевнили, що віялових відключень електроенергії взимку в Україні не буде завдяки значним запасам ресурсів.

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

У відомстві пояснили, що “Україна входить в зиму з рекордними запасами палива та наявними генеруючими потужностями”.

Також Міненерго звернуло увагу на те, що планове виробництво АЕС та ТЕЦ було скорочено у квітні у зв’язку з карантинними обмеженнями.

Стосовно “Енергоатому” Міністерство зауважило, що через невиконання ремонтних строків окремі блоки “Енергоатому” досі не введені в експлуатацію. Проте на наступний рік планова потужність компанії збільшилась на 2,9 мільярда кВт/год.

“Водночас 1,2 млрд кВт/год залишаються вакантними для АЕС, які вимушено компенсуються іншими генераціями, аби не було тих самих віялових відключень”, – зауважили у відомстві.

Нагадаємо:

Раніше Міністерство енергетики заперечило штучне обмеження потужностей “Енергоатома” та назвала зростання цін на електроенергію для промисловості “недопустимим”.

 

Байден готовий “поховати” “Північний потік–2” – Bild

УП

Надії німецьких політиків на пом’якшення риторики США щодо газопроводу “Північний потік–2” після приходу на посаду президента США Джозефа Байдена не виправдаються.

Про це пише німецьке видання Bild.

Автор статті вважає, що в новому році Вашингтон продовжить “закручувати гайки в цьому питанні”.

До такого прогнозу автора підштовхнув намір США ввести санкції проти страхових і сертифікаційних компаній, які працюють з російськими підприємствами і судами.

У свою чергу, колишній радник експрезидента Барака Обами Бенджамін Шмітт з Гарвард-Смітсонівського центру стверджує, що і демократи, і республіканці однаково негативно налаштовані по відношенню до трубопроводу з Росії до Німеччини.

Його позицію підтверджує і ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. Він висловив жаль з приводу того, що майбутні санкції можуть торкнутися сертифікаційної компанії Det Norske Veritas. Однак, за його словами, більшість датчан “будуть раді, якщо історія “Північного потоку–2″ закінчиться” в водах держави.

На думку фахівця з енергетичної безпеки Алана Райлі, нові санкції змусять “Газпром” довго шукати сертифікаційні і страхові компанії, що уповільнить реалізацію проєкту.

Але головна мета Байдена, запевняє експерт, закрити проект – для цього він готовий розробити таку стратегію, яку підтримає сама Німеччина. Як вважає Райлі, колишній віцепрезидент США запропонує Берліну “великий пакет з питань безпеки”, націлений на заміну російського газу поновлюваними ресурсами.

 

Суд скасував вирок щодо ексдиректора Львівського бронетанкового заводу – НАЗК

Вищий антикорупційний суд скасував вирок щодо колишнього директора ДП «Львівський бронетанковий завод» Романа Тимківа, раніше визнаного винним у декларуванні недостовірної інформації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції у Фейсбуці.

“19 листопада ВАКС скасував вирок щодо Романа Тимківа. Це стало можливим завдяки рішенню Конституційного суду України (КСУ) від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020, яким було скасовано відповідальність за декларування недостовірних відомостей”, – наголоси в НАЗК.

Як зазначили в НАЗК, Тимків звернувся до суду з вимогою ухвалити відносно нього виправдувальний вирок через відсутність у його діях ознак кримінального правопорушення через тиждень після рішення КСУ.

“У ході судового засідання адвокат підсудного Володимир Жуков ще раз підтвердив недостовірне декларування: «Так, дійсно, мій підзахисний не зазначив у декларації майно, яке в нього є. Проте такі дії не свідчать і взагалі і ніколи не могли свідчити про те, що вони є дуже небезпечними і такими, що є суспільно-небезпечними, як для суспільства та і для держави, інших юридичних чи фізичних осіб”, – заявив адвокат.

Як повідомлялося, 27 травня 2020 року ВАКС визнав посадовця винним у внесенні недостовірних відомостей до декларацій (ст. 366-1 КК України). Згідно з вироком, колишній директор ДП «Львівський бронетанковий завод» Роман Тимків у деклараціях за 2017-2018 роки не вказав компанію «Aventa Investment Limited» (Беліз) зі статутним капіталом 50 000 доларів США та квартиру у Відні (Австрія), яка належить члену його сім’ї. Тимків повністю та беззастережно визнав себе винним.

 

Робоча група з реагування на рішення КСУ працюватиме закрито — депутат

Робоча група з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та удосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи КСУ погодила максимальну закритість роботи для досягнення результату.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це журналістам розповів член робочої групи, народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Юрчишин за результатами першого засідання.

“Для максимального досягнення результату більшість робочої групи погодила максимальну закритість роботи. На засідання будуть запрошуватися лише експерти з відповідних питань – чи то діяльності Конституційного Суду, чи кримінального законодавства для поновлення чи прописання в новій редакції статті, скасованої рішенням КСУ, щодо брехні в деклараціях. Ну і, відповідно, діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції у сфері перевірки декларацій, зокрема і декларацій суддів”, – розповів Юрчишин.

Депутат зауважив, що члени робочої групи мають розуміння того, що рішення “має бути ухвалене в максимально стислі терміни, щоб уникнути ситуації, коли неухвалення рішення до кінця року призведе до того, що чиновники, політики, судді всіх категорій фактично отримають індульгенцію від покарання за брехню в деклараціях аж до 2022 року”.

За словами Юрчишина, перше засідання робочої групи було присвячене організаційним питанням, наступне відбудеться 20 листопада о 9:00.

Політик додав, що члени робочої групи погодилися працювати максимально оперативно і в стислі терміни.

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що планує підписати розпорядження щодо створення при Комітеті з питань антикорупційної політики робочої групи щодо напрацювання законопроєктів з вирішення конституційної кризи. Створити таку робочу групу запропонував Голова ВР Дмитро Разумков.

Робоча група з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та удосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи КСУ була утворена 17 листопада. Головою призначено народного депутата від “Слуги народу”, керівника Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, а заступником – представницю Верховної Ради у Конституційному Суді Ольгу Совгирю. До складу групи також увійшли представники різних фракцій: голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, Давид Арахамія (члени фракції “Слуга народу”; Микола Бабенко (депутатська група “Довіра”); Тарас Батенко (депутатська група “Партія “За майбутнє”); Сергій Власенко (фракція “Батьківщина”); Руслан Князевич (“Європейська солідарність”); Антоніна Славицька (“Опозиційна платформа – За життя”); Ярослав Юрчишин (“Голос”).

Члени робочої групи мають до 1 грудня підготувати для розгляду узгоджені законопроєкти для розв’язання конституційної кризи.

Як повідомлялося, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент Володимир Зеленський у зв’язку з рішенням КСУ скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні. На засіданні ухвалене рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Окрім того, 30 жовтня глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про відновлення довіри до конституційного судочинства” (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КСУ.

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КСУ від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що ухвалене суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 “Про відновлення дії окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” та Кримінального кодексу України”. Документ передбачає внесення змін до Закону “Про запобігання корупції”, якими пропонується відновити права НАЗК.

Також у парламенті 5 листопада було зареєстровано законопроєкт №4319 “Про внесення змін до Закону України “Про Конституційний Суд України” (щодо порядку розгляду справ Конституційним Судом України)”, серед його авторів – представниця Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря та представник Президента у КС – Федір Веніславський.

Законопроєкт пропонує збільшити мінімально необхідну кількість голосів з 10 до 12 для ухвалення рішення Великою палатою КСУ. Крім того, автори також пропонують зміни, які передбачають, що Регламент КСУ затверджується законом.

 

Нардепка “Слуги народу” буде боротися за крісло судді КС

УП

Народний депутат “Слуги народу” і заступниця голови парламентського комітету з питань правової політики Ольга Совгиря планує брати участь у конкурсі на вакантну посаду судді Конституційного суду за квотою Верховної Ради.

Джерело: “Радіо Свобода

Пряма мова: “Бажання взяти участь у конкурсі у мене є. Я буду подавати свою кандидатуру. Думаю, що зроблю це найближчим часом”.

Деталі: До того про намір висунути Совгирю як кандидатку від “Слуги народу” говорив перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко і представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський.

За словами Веніславського, якщо Совгиря подасть свою кандидатуру – фракція її підтримає.

При цьому він додав, що знає ще як мінімум двох “слуг народу”, які не проти поборотися за крісло судді КС.

Передісторія:

Комітет Верховної Ради провів два конкурси на кілька вакантних посад судді КС.

6 листопада Верховна Рада провалила рейтингове голосування щодо призначення одного із суддей КС. Рішення щодо другого конкурсу у Раді не приймалося.

Пізніше парламентарі оголосили новий конкурс на посаду судді КС.

27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний суд визнав неконституційною ст. 366-1 Кримінального кодексу. Рішення КС розцінили як скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.

 

Омбудсмен попросив Венедиктову прослідкувати, щоб регіональні мови скасували –  УП

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь направив листа до генпрокурора Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування в областях функціонування регіональних мов.

Джерело: Повідомлення Креміня у Facebook

Пряма мова Креміня: “Незважаючи на те, що закон “Про засади державної мовної політики” визнаний неконституційним ще у лютому 2018 року, рішення окремих обласних, міських, сільських та селищних рад у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Херсонській та Чернівецькій областях досі не скасовані”.

“Відповідно до закону (“Про забезпечення функціонування української мови як державної” прийнятому у 2019 році), усі органи державної влади та місцевого самоврядування, мали у шестимісячний термін з дня набрання чинності цього закону, забезпечити приведення своїх нормативних актів у відповідність.

Проте, окремі органи місцевого самоврядування й досі цього не зробили, а в деяких з них ведеться діловодство та навіть прийняття рішень здійснюється виключно регіональною мовою, що є прямим порушенням чинного законодавства”.

Деталі: Кремінь звернувся до новообраних депутатів низки місцевих рад з проханням скасувати рішення про функціонування регіональних мов.

Також він направив листа Венедіктовій щодо забезпечення скасування відповідних рішень у судовому порядку.

Передісторія:

В Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Українська правда

 

Після 16 грудня НАБУ продовжить роботу у штатному режимі — Ситник

НАБУ працюватиме у штатному режимі і після 16 грудня, коли набере чинності рішення Конституційного суду щодо скасування норми профільного закону в частині призначення президентом директора відомства.

Як передає Укрінформ, про це зазначив під час свого виступу на конференції “Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса” директор бюро Артем Ситник.

“Після 16 грудня нічого не станеться, НАБУ працюватиме у штатному режимі”, – сказав він. При цьому Ситник визнав, що деякі проблеми все-таки виникнуть. “У нас немає змоги переобрати у травні Раду громадського контролю, яка делегує своїх учасників до конкурсної комісії при НАБУ, бере участь у відборі персоналу бюро”, – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, КС визнав неконституційними окремі положення закону “Про Національне антикорупційне бюро України”.

КС визнав невідповідними Конституції норми закону в частині закріплення повноважень Президента утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади директора НАБУ, визначати трьох членів комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, призначати на посаду директора бюро одного з відібраних конкурсною комісією кандидатів, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю, затверджувати положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування.

КС ухвалив рішення 16 вересня і відтермінував набуття його чинності на 3 місяці. За цей час Верховна Рада має внести зміни до закону.

Крім того, 28 серпня КС визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Автори подання наголошували, що у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ, тож, на їхню думку, Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив встановлену частиною четвертою статті 5 Конституції заборону узурпації державної влади.

Ситник був призначений директором НАБУ у квітні 2015 року Президентом Петром Порошенком.

Наразі парламентарії планують розробити нову модель призначення керівників Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань, за якою голів цих відомств пропонується призначати Президенту за згодою Верховної Ради.

 

Зеленський пообіцяв послам G7, що Ситник залишиться директором НАБУ

УП

Президент Володимир Зеленський запевнив з послів G7, що гарантує збереження посади директора Національного антикоупційного бюро Артемом Ситником попри рішення Конституційного суду.

Джерело: Офіс президента

Пряма мова: “Рішення Конституційного суду не скасовує факт утворення та функціонування НАБУ, не обмежує роботу детективів НАБУ та не ставить під сумнів статус НАБУ як правоохоронного органу. Ми гарантуємо, що після 16 грудня директор НАБУ залишатиметься на посаді”

Деталі: 19 листопада Зеленський провів відеозустріч із послами і наголосив, що визнання неконституційними окремих положень закону “Про Національне антикорупційне бюро України” наразі не створює жодних загроз, що можуть вплинути на легітимність і незалежність як НАБУ, так і його чинного директора.

Сам Артем Ситник зазначив, що повністю погоджується з позицією глави держави та Офісу президента щодо відсутності чинників, які критично впливають на роботу органу. І що рішення КСУ нині не впливає на спроможність НАБУ виконувати обов’язки незалежно та ефективно.

Зазначається, що водночас НАБУ спільно з владою опрацьовуватиме низку потенційних загроз, які можуть створити юридичні колізії через рішення КСУ у майбутньому.

Передісторія:

28 серпня Конституційний Суд дійшов висновку, що п’ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке належить до органів виконавчої влади.

У НАБУ назвали рішення КС політично вмотивованим.

У жовтні Окружний адмінсуд Києва, розглядаючи позов колишнього співробітника НАБУ Олександра Карєєва, вирішив, що директор НАБУ Артем Ситник має передати свої повноваження одному із своїх заступників, для виконання рішення КС. Суд встановий термін для виконання рішення – 1 місяць.

 

Зеленський відзвітував перед G7, як долатиме конституційну кризу

УП

Президент Володимир Зеленський заявив послам країн “Великої сімки” та Європейського Союзу, що має намір конкретними кроками подолати конституційну кризу в Україні.

Джерело: Офіс президента за результатами відеозустрічі з послами країн G7

Дослівно: “Володимир Зеленський представив конкретні кроки для виходу з конституційної кризи. Серед них – відновлення до кінця року кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, повернення всіх контрольних функцій до НАЗК і вирішення питання Конституційного суду”.

Деталі: Також президент додав, що перед владою стоїть і більш стратегічне завдання – реформа судової системи.

За словами Зеленського, уже відновила роботу Комісія з питань правової реформи при ОПУ і вже ведуться консультації з міжнародними партнерами щодо відповідних законодавчих ініціатив.

В ОПУ додали, що посли G7 підтримали зусилля Зеленського для реалізації судової реформи.

Також сторони відзначили, що потрібно забезпечити чесний та прозорий відбір нових суддів КС.

 

Рівень довіри до Зеленського трохи зріс – УП

Зеленському, довіряють главі держави – 46%.

Джерело: результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 15-17 листопада

Дослівно: “Рейтинг довіри до політиків очолює Володимир Зеленський, якому довіряють 46% опитаних (у вересні таких було 44% – ред.), 51% – не довіряють”.

Деталі: Спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову довіряють 32% і 36% – не довіряють, ще 26% не знають його.

Лідерці “Батьківщини” Юлії Тимошенко довіряють 25%, 72% – не довіряють.

Співголові фракції “ОПЗЖ” Юрію Бойку довіряють 24%, 52% – не довіряють.

Нардепу від фракції “Європейська солідарність” Петру Порошенку довіряють 23%, 74% – не довіряють.

Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову довіряють 22%, 67% – не довіряють.
Прем’єру Денису Шмигалю довіряють 18%, 54% – не довіряють, майже чверть не чули про такого.

Міністру охорони здоров’я Максиму Степанову довіряють 19%, 36% – не довіряють (41% не знають такого), главі Офісу президента Андрію Єрмаку довіряють 12%, 43% – не довіряють (40% не знають такого), генпрокурору Ірині Венедиктовій довіряють 9%, не довіряють – 38% (майже 50% не чули про неї).

Дослідження тривало 15-17 листопада. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 3000 осіб у віці від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 1,8%.

 

60% українців не задоволені боротьбою Зеленського з COVID-19 УП

Роботою президента Володимира Зеленського у боротьбі з пандемією коронавірусу в Україні не задоволені 60% українців, 35% – задоволені.

Джерело: результати опитування соцгрупи “Рейтинг”, проведеного 15-17 листопада

Дослівно: “35% опитаних задоволені діяльністю президента Зеленського у боротьбі з епідемією коронавірусу, 60% – не задоволені.

Діяльністю голови Верховної Ради Разумкова задоволені 33%, не задоволені – 48%, не змогли оцінити – 18%.

Роботою прем’єр-міністра Шмигаля задоволені 23%, не задоволені – 60%, не змогли оцінити – 18%”.

Деталі: За результатами дослідження, найбільше серед органів центральної влади опитані не задоволені роботою Кабінету міністрів (67%) та Верховної ради (72%).

Діяльністю міністра охорони здоров’я Максима Степанова задоволені 32% респондентів, 55% – не задоволені. Діяльністю поліції задоволені 36%, 51% – не задоволені.

При цьому 48% опитаних вважають оптимальними заходи, запроваджені владою щодо боротьби із коронавірусом, 24% вважають їх надто м’якими, 11% – навпаки надто жорсткими.

Опитування проводила соціологічна група Рейтинг 15-17 листопада 2020 року серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Було опитано 3000 респондентів методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера).

Помилка репрезентативності дослідження не більше 1,8%.

 

Соціологи бачать, що на Закарпатті майже відсутні сепаратистські настрої

УП

Опитування громадської думки не фіксує підтримки сепаратистських чи федералістських рухів на Закарпатті.

Джерело: результати опитування фонду “Демократичні ініціативи“, проведеного 24 серпня–6 вересня

Деталі: Так, за федералізацію виступає приблизно 3% мешканців, а сепаратизм підтримує менше 1%. Такі показники фактично не змінились з часу попереднього опитування, зазначають соціологи.

Водночас, збільшується підтримка тези про підтримку перебування в складі унітарної України з розширеними повноваженнями місцевих рад і громад у сфері розподілу та спрямування бюджетних коштів і місцевих доходів, що є загальним трендом децентралізаційних процесів.

Серед опитування національних меншин також не фіксується підтримки сепаратизму чи федералізації (2% і 5% відповідно).

У складі унітарної України з існуючими повноваженнями місцевих рад і громад бачать свій регіон 51% жителів Закарпаття загалом, 38% виступають за розширення повноважень у сфері у сфері розподілу та спрямування бюджетних коштів і місцевих доходів для місцевої влади.

Водночас серед опитаних представників національних меншин лише 16% вважають, що Закарпаття має бути в складі унітарної України з нинішніми повноваженнями, а 46% – хочуть розширення повноважень. Водночас 31% респондентів не змогли відповісти на запитання про статус регіону.

Довідково: Опитування було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 24 серпня–6 вересня 2020 року.

Соціологи опитали 1000 респондентів – 500 респондентів по репрезентативній вибірці в Закарпатській області (в 6 містах та 15 селах області) та 500 респондентів з числа національних меншин (з них 300 угорці та 200 представники ромської, румунської та словацької громад) у місцях компактного проживання.

Обидві вибірки репрезентативні за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та район проживання. Максимально випадкова похибка опитування (без урахування додаткової вибірки національних меншин та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 4,4% з ймовірністю 0,95.

 

“За майбутнє” матиме в Луцьку свого мера і найбільше депутатів в міськраді і облраді –  УП

За інформацією з протоколів дільничних виборчих комісій, у другому турі виборів Луцького мера переміг кандидат від партії “За майбутнє” Ігорь Поліщук, який набрав більшість голосів – 24 тисячі 355 виборців.

Джерело: Громадянська мережа “Опора“, ЦВК

Деталі: Представники “Опори” підрахували підсумки голосування за даними, озвученими у Луцькій міській ТВК під час прийому документів від ДВК.

За іншого кандидата самовисуванця Богдана Шибу віддали свої голоси 19 тис. 93 виборці.

Поліщук отримав більшість голосів на 85 дільницях, на 22 – переміг Шиба.

На двох дільницях кандидати набрали однакову кількість голосів.

Зазначимо, що згідно із результатами місцевих виборів 25 жовтня, партія “За майбутнє” взяла найбільшу кількість мандатів у міськраді Луцька (13 з 42) і у облраді Волині (22 з 64).

Партію очолює колишній голова облради Волині, а нині нардеп Ігор Палиця.

 

“Слуга народу” відмовилась говорити, скільки витратила на “5 питань від президента” –  УП

У партії “Слуга народу” відмовились називати суму коштів, витрачену на проведення опитування “5 питань від президента” в день виборів.

Джерело: відповідь партії на запит “Української правди”

Деталі: У партії послались на закон “Про доступ до публічної інформації”, за яким юрособи, що не є суб’єктами владних повноважень, зобов’язані надавати інформацію лише тоді, якщо це пов’язано з використанням бюджетних коштів.

Водночас, у “Слузі народу” кажуть, що опитування було оплачене за рахунок внесків на підтримку партії.

Відтак, у політсилі відповіли, що інформація про фінансування “5 питань від президента” не є публічною інформацією.

При цьому “Слуга народу” запевнила, що витрати будуть відображені у звіті за 4 квартал року.

“Українська правда” ще 13 жовтня, в день, коли президент анонсував опитування, звернулась до Офісу з переліком запитань.

Серед іншого, ми просили повідомити, за який кошт буде проведене опитування, яка сума на це виділена, та надати копію кошторису.

В Офісі Зеленського спершу відповіли, що продовжують термін розгляду запиту до 20 днів замість 5.

Згодом ОП прислав листа, в якому не відповів на жодне із запитань і повідомив, що переслав запит до “Слуги народу” як організатора опитування.

Читайте також: За кулісами “5 питань від президента”. Розповідь “волонтера” про опитування Зеленського

Передісторія:

13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення у день виборів 25 жовтня всенародного опитування. Самі питання він називав потім, одне за одним.

Ці 5 запитань стосувались: довічного ув’язнення за корупцію, створення вільної економічної зони на окупованій частині Донбасу, скорочення кількості народних депутатів до 300, легалізації каннабісу в медичних цілях, використання Будапештського меморандуму для відновлення територіальної цілісності України.

В Офісі президента пояснили, що це опитування, на відміну від конституційного референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.

Фінансувати його мала партія “Слуга народу”. За даними громадської мережі “ОПОРА”, витрати мали скласти близько 103 млн грн. У самій партії суму не називали.

26 жовтня “Слуга народу” оприлюднила попередні результати опитування.

 

Закарпатці визначили ключові напрямки для розвитку регіону

Закарпатці бачать розвиток регіону за виробництвом органічних продуктів і туристичною галуззю.

Про це заявив Олександр Солонтай, експерт з регіонального розвитку, на презентації соцдослідження настроїв закарпатців в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

“Закарпатці самі відповіли, в чому бачать розвиток регіону. Він — за виробництвом органічних продуктів і туристичною галуззю. Це є пряма відповідь, що треба підтримувати і де треба інвестувати в Закарпатті”, – сказав Солонтай.

За його словами, ще дві галузі, які люди бажають розвивати на Закарпатті, – це виробництво меблів і переробка деревини та зелена енергетика.

“Якщо це поєднувати і пам’ятати, що це є високовартісним, то це зможе зробити Закарпаття столицею органіки в Україні. А також областю, де найбільше людей, котрі залучені в різних видах туризму“, – зазначив Солонтай.

Як повідомлялося, в Укрінформі Фонд Демократичні ініціативи ім.І.Кучеріва презентував соціальне дослідження настроїв закарпатців. Дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року, загалом було опитано 1000 респондентів — половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громад Закарпаття).

 

Показові цифри: лише 39% закарпатців вважають COVID-19 небезпечною хворобою

Тільки 39% громадян на Закарпатті вважають коронавірус інфекційною хворобою, решта думає, що це звичайний грип, всесвітня змова або що коронавірусу взагалі не існує.

Про це повідомив політичний аналітик Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина на презентації соцдослідження в Укрінформі.

“На Закарпатті доволі показові цифри щодо пандемії коронавірусу, примітно, що вони не тільки для Закарпаття характерні, а для всього населення країни загалом. Всього 39% населення вважає це спалахом інфекційного захворювання”, – сказав Сухарина.

Разом із тим, за його словами, решта респондентів або не вірить в загрозу коронавірусу, або вважає його різновидом грипу чи світовою змовою.

При цьому, як повідомлялося, Закарпаття є одним із регіонів стрімкого поширення коронавірусу. На сьогодні епіцентр поширення хвороби – місто Ужгород. Там найбільша завантаженість ліжок у медзакладах, що лікують хворих з COVID-19. За останню добу в Ужгороді виявлено рекордний 101 випадок інфікованих.

Дане дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року, загалом було опитано 1000 респондентів — половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громад Закарпаття). Похибка опитування не перевищує 4, 4%.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 397

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua