Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 20.01.2021

Інформаційний резонанс доби: 20.01.2021

Революція Гідності: 21 січня був день «перемир’я» у запеклих сутичках і молитви

В ніч з 20 на 21 січня 2014 року, під час Революції Гідності, продовжувались зіткнення між євромайданівцями та правоохоронцями.

В результаті сутичок мітингувальники були дещо відтіснені від барикад, але на ранок їм вдалось повернути втрачене, повідомляє Укрінформ.

Близько 9-ї ранку 21 січня на вулицю Грушевського вийшли священнослужителі. Ставши між євромайданівцями та правоохоронцями, вони почали молитися, закликаючи сторони до завершення конфлікту і покаяння. І за майже дві доби безперервних «бойових» дій саме священнослужителям вдалося домогтися перемир’я. Кількадесят мітингувальників розташувалися за барикадою, спорудженою із згорілих міліцейських автобусів. А правоохоронці стали на відстані кількох десятків метрів, прикрившись металевими щитами.

Так, змінюючи один одного, протягом доби священикам вдалося втримати протилежні сторони від силового протистояння.

Проте, вже наступного ранку, 22 січня, «Беркут» пішов у наступ.

Крім того, 21 січня, незважаючи на численні протести й заклики світової та української громадськості, в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» були оприлюднені так звані «диктаторські закони 16 січня».

Більшість законів набрали чинності наступного дня після опублікування, тобто 22 січня – у День соборності України. Оприлюднення цих документів викликало негативну реакцію, як в Україні, так і за кордоном.

 

У Києві проходить онлайн-марафон вшанування пам’яті «кіборгів»

У Києві проходить онлайн-марафон, присвячений вшануванню пам’яті захисників Донецького аеропорту – «Доба пам’яті».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні, 20 січня 2021 року, в центрі реабілітації та реадаптації «Ярміз» відбувається онлайн-марафон вшанування пам’яті загиблих в Донецькому аеропорту. Сьогодні вся Україна вже вшосте вшановує пам’ять полеглих героїв. Історія оборони Донецького аеропорту – це одна з найвеличніших та найтрагічніших сторінок новітньої війни в Україні”, – сказав під час онлайн-марафону один із авторів проєкту «Доба пам’яті» ветеран війни Костянтин Вінніченко.

О 21.30 запланована «Свічка пам’яті» – вшанування всіх захисників ДАПу, які не повернулися з війни.

Як повідомлялося, 20 січня 2015 року під час оборони Донецького аеропорту зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників – 48 бійців. Загалом кількість загиблих військовослужбовців ЗСУ за час оборони ДАП з вересня 2014 року до січня 2015 року становить 109 осіб.

 

Окупанти на Донбасі двічі відкривали вогонь, поранений військовий

21.01.2021, 07:44

За минулу добу окупанти двічі відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

Як передае Укрінформ, про це повідомляє пресцентр ООС.

“Протягом минулої доби, 20 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано два порушення режиму припинення вогню”, – йдеться у повідомленні.

Так, неподалік населеного пункту Старогнатівка збройні формування Російської Федерації відкривали вогонь в бік наших позицій з великокаліберного кулемета та снайперської зброї.

Внаслідок ворожих пострілів був поранений військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил.

Про факт порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ.

Від початку поточної доби, 21 січня, вздовж всієї лінії розмежування порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

На Луганщині виявили російські протипіхотні міни, заборонені Оттавською конвенцією

Прокурори Луганської обласної прокуратури спільно зі слідчими СБУ задокументували черговий факт, який підтверджує присутність на тимчасово окупованій території Луганщини збройних формувань Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Луганської облпрокуратури.

«На колишніх позиціях НЗФ РФ, що дислокувалося поблизу селища Трьохізбенка Новоайдарського району на Луганщині, виявлено боєприпаси російського виробництва – бойову протипіхотну фугасну міну натискної дії (ПМН-2) та три фрагменти протипіхотної осколкової міни натяжної дії (ПОМ-2-Р1) після детонації», – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що засоби ураження такого типу не перебувають на озброєнні ЗСУ та застосовуються представниками незаконних збройних формувань РФ окупаційної адміністрації у Луганській області для залякування місцевого населення та здійснення збройної агресії РФ проти України.

Через свої конструктивні характеристики вони заборонені міжнародними договорами, зокрема ратифікованою Україною Оттавською конвенцією та Конвенцією про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення.

«Здобуті речові докази долучені до матеріалів провадження, яке розслідується за процесуального керівництва Управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області, Луганської обласної прокуратури», – зазначається в повідомленні.

За даними прокуратури, протипіхотну фугасну міну натискної дії ПМН-2 знешкоджено вибухотехніками Головного управління Нацполіції в Луганській області на місці.

 

Європарламент ухвалив дві важливі для України доповіді

Європейський парламент під час пленарного засідання у Брюсселі ухвалив дві важливі доповіді щодо пріоритетів зовнішньої та безпекової політики ЄС.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перший документ – доповідь щодо імплементації Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС у 2020 році, підготовлений головою комітету Європарламенту із закордонних справ Девідом Макалістером, набрав 340 голосів «за», 100 голосів «проти», ще 245 депутатів утрималися.

Документ не зазнав суттєвих змін у порівнянні із проєктом доповіді, про яку вже розповідав Укрінформ

«Європарламент підтверджує засудження агресивної політики Росії проти України… порушення прав кримських татар, блокади (Росією – ред.) Азовського моря, захоплення українських газових родовищ у Чорному морі. Європарламент залишається повністю відданим політиці невизнання незаконної анексії Криму, закликає Росію визнати свою відповідальність та використати свій вплив на сепаратистів, яких вона підтримує, повною мірою виконувати зобов’язання за Мінськими угодами», – йдеться у документі.

Крім того, Європарламент визнав негативну роль, яку Росія відіграє у заморожених конфліктів вздовж кордонів та засудив тиск, який РФ вчиняє на найближчих сусідів ЄС. Зокрема, йдеться про порушення Росією територіальної цілісності Грузії і Молдови.

Ухвалена доповідь наголошує на важливості зобов’язань ЄС з підтримки суверенітету країн-партнерів, їх незалежності та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

«Європарламент  занепокоєний поширенням «гарячих» конфліктних зон у найближчому сусідстві Євросоюзу, як і наявністю заморожених конфліктів та фактичною окупацією РФ територій, що належать суверенним державам; підкреслює необхідність для ЄС посилити дії із мирного вирішення так званих заморожених конфліктів, шляхом діалогу з третіми країнами, які до них залучені, активно просувати пошук рішення на основі норм і принципів міжнародного права, Хартії ООН і заключного Гельсінського акту 1975 року, та збільшити підтримку цивільному населенню, що уражене конфліктами, внутрішньо переміщеним особам та біженцям», – наголошується в документі.

При цьому Європарламент визнав, що нестабільність та непередбачуваність на кордонах ЄС та у його негайному сусідстві представляє пряму загрозу безпеці Європейського Союзу та його країн-членів.

Другу доповідь – Річний звіт щодо імплементації Спільної політики в сфері безпеки й оборони у 2020 році, яка була підготовлена депутатом Європарламенту від Естонії Свеном Міксером, Європарламент також ухвалив більшістю голосів: «за» проголосували 387 депутатів, проти – 180, утрималися 119.

Цей документ також містить важливі для України пункти.

Зокрема, у преамбулі доповіді йдеться, що під час розробки доповіді, серед інших факторів, автор спирався на факт незаконної інтервенції Росії та анексії Криму, а також систематичні та цілеспрямовані порушення Росією повітряних та морських кордонів країн-членів ЄС.

Європарламент, який погодив висновки доповіді, підтвердив «відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України та інших країн Східного партнерства, висловив серйозне занепокоєння ситуацією в Білорусі та наголосив на підтримці суверенного демократичного вибору народу цієї країни».

Пункт 13 доповіді знову прямо звертається до ситуації в Україні, Грузії і Молдові, та дій РФ проти згаданих країн у порушення міжнародного законодавства.

«Європарламент занепокоєний фактом, що військові сили Російської Федерації все ще окуповують значну територію України і Грузії у порушення міжнародного законодавства, все ще є присутніми у республіці Молдова, також тим, що Росія продовжує дестабілізацію миру і безпеки в усьому регіоні», – наголошує документ.

При цьому депутати Європарламенту підтвердили висновок, що Росія проводить безпрецедентну за розмахом кампанію дезінформації у країнах Східного сусідства ЄС.

Цікаві положення містяться у пункті 64 документа, який наголошує на усуненні «слабких місць» у забезпеченні надійної оборони ЄС та захисту його громадян. Зокрема, серед факторів, які викликають занепокоєння європейської сторони, є «зростаюча мілітаризація Кримського півострова та спроби Російської Федерації дестабілізувати весь регіон Чорного моря.

Як зазначається у цьому пункті, саме ця ситуація призвела до визнання уразливості східного флангу НАТО на саміті в Уельсі в 2014 році.

«Європарламент закликає ЄС визнати уразливість країн-членів на сході з точки зору надійності європейської оборони, та разом з НАТО розвинути широку стратегію для оборони та підтримання безпеки на Східному фланзі», – йдеться у документі.

Також доповідь рекомендує європейським інституціям посилити спроможності військових та цивільних місій ЄС, які є важливими інструментами для підтримання регіонального миру і стабільності, а також до більш активної позиції у врегулюванні конфліктів у негайному сусідстві Європейського Союзу.

Як повідомляв Укрінформ, минулого вівторка під час пленарного засідання Європарламенту депутати висловилися за ґрунтовний перегляд відносин між ЄС і Російською Федерацією, виходячи із комплексної оцінки її дій. Останнім поштовхом для такого рішення став арешт опозиційного лідера Олексія Навального, якого ув’язнили на 30 діб відразу після його повернення в Росію 17 лютого.

 

Кількість дезінформації в онлайн-медіа зросла майже втричі – ІМІ

Інститут масової інформації констатує, що на сьогодні кількість дезінформації в онлайн-медіа зросла майже втричі.

Про це повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк під час дискусії на Міжнародній конференції «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми займаємося аналізом контенту в онлайн-медіа, і зараз почали аналізувати дезінформацію і фейки на регіональному рівні. І якщо говорити, що є основною проблемою станом на зараз, то можна виділити три рівні. Перший – це дезінформаційна кампанія з боку країни-агресора, яка інтенсивна зараз, як ніколи. Порівнюючи з нашими даними від 2018 року, дослідження, яке ми робили спільно з Texty, кількість дезінформації зростала приблизно втричі. Другий – це якість журналістики. Мене надзвичайно здивувало те, що близько 20% фейків пов’язані з тим, що журналісти не вміють читати цифри, не вміють описати тендер, навіть із сайту Прозоро не можуть взяти дані і їх опрацювати. В результаті отримуємо, що в регіоні скоротилася кількість шкіл, хоча насправді вона зросла», – сказала Романюк.

Вона додала, що третьою проблемою є відсутність критичного мислення з обох боків – і з боку журналістів, і з боку аудиторії. Як наслідок маємо широкий спектр дезінформації, починаючи від популізму, астрологів, які рекомендують, за кого голосувати, і закінчуючи просто тлумаченнями ситуації з коронавірусом так, як це здається людям, які мають проблеми з критичним мисленням.

«Я би прив’язала критичне мислення до безпеки. Зараз страх відкриває ворота дезінформації. Страх перед коронавірусом робить нас вразливими. І люди починають довіряти інформації про російські вакцини, не думаючи про те, що сама Росія зможе забезпечити себе вакцинами добре якщо до кінця 2021 року. За умови, що почне зараз їх виробляти інтенсивно, тому що живе в Росії скільки – 150 мільйонів? Така інформація, якщо трішки подумати над тим, що відбувається, сприятиме безпеці людей», – зауважила експертка.

Вона також зазначила, що є ще один феномен, який відбувається протягом цього року і його відмічають закордонні дослідники, – це те, що люди починають масово перетікати в соцмережі саме з міркувань безпеки.

«Новини несуть дуже багато негативу. Навіть у найякісніших медіа понад 50% новин – це негатив. Люди втомилися, вони хочуть безпеки, в тому числі підсвідомо безпеки від коронавірусу, і йдуть в затишний чат у Вайбері, де їм легко «напарять» якусь локшину на вуха», – сказала Романюк.

А також наголосила, що саме критичне мислення, навіть через цей негатив у новинах, зробить людей більш безпечними, більш захищеними. Особливо зараз, в часи викликів.

 

Шевченко: На порядку денному МКІП – розробка стратегії інформаційної безпеки

Медіаграмотність і критичне мислення є важливими інструментами з протидії дезінформації.

Таке переконання висловив заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, виступаючи на Міжнародній конференції «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Найбільшою проблемою і задачею у сфері свободи інформації і медіа в першу чергу є те, як люди вміють критично мислити, сприймати інформацію, розрізняти інформацію. Особливо в сучасному світі величезних, в принципі, потоків інформації, так само як і величезної кількості фейків і неправди», – сказав Шевченко.

Він розповів, що впродовж всіх років у нас було чимало ініціатив з протидії дезінформації, особливо багато їх виникало в останні роки – як з боку державних, так і недержавних організацій. Зокрема фактчекінгові організації тільки за останні 5-6 років дуже розвинулись.

«Державні ініціативи були різного рівня успішності – санкційні списки, як на мене, успішна ініціатива. Можливо, недостатня, і зараз є багато ідей, в який бік могли би продовжитись ці санкційні списки, однак це є абсолютно позитивна річ. Чи законодавство про книговидання, яке не дозволяє або суттєво лімітує ввезення книжок з Російської Федерації. Чи списки культурних діячів, що становлять небезпеку. Це успішна ініціатива? Як на мене, успішна», – зазначив заступник міністра.

Він зауважив, що наразі жодна з країн, навіть найрозвинутіших, які мають потенційно більші фінансові можливості, не почуваються безпечно в сучасному світі. «Тематика дезінформації на найвищому рівні стоїть як у Європейському Союзі, так і у Великій Британії, США. У всіх цих країнах проблеми є невирішеними – проблеми дезінформації загалом і чому так багато неправди поширюється», – сказав Шевченко.

Він зазначив, що зараз на порядку денному, за указом Президента, є розробка стратегії інформаційної безпеки – документ, який стосується інформаційних загроз.

Шевченко також наголосив на важливості закону про медіа і назвав ненайвдалішою ініціативою попередній законопроєкт про медіа.

«У нас більше фокус зміщений на інструменти і планування в контексті медіаграмотності, критичного мислення. Безперечно, що посилення законодавства і по санкційних інструментах, і по інших також потрібне», – зауважив заступник міністра.

Україна закликає Раду Європи зреагувати на утиски СКУ в Росії

Україна звернулася до Ради Європи із закликом зреагувати на політику РФ, спрямовану на обмеження діяльності неурядових організацій та громадянського суспільства в цілому.

Це питання порушив постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк, передає Укрінформ з посиланням на повідомлення Постпредства у Фейсбуці.

«Борис Тарасюк закликав Раду Європи уважно розглянути ситуацію, яка склалась навколо Світового конгресу українців… У 2019 році Російська Федерація включила СКУ до списку «небажаних організацій», – заявили у Постпредстві.

Українські дипломати нагадали, що СКУ, офіційно визнана Радою Європи, є міжнародною координаційною інституцією українських громад діаспори, яка об’єднує 20 млн українців у понад 60 країнах світу.

Тарасюк також засудив політику РФ, спрямовану на обмеження діяльності громадянського суспільства та неурядових організацій.

«Постійний представник України в Раді Європи заявив, що Росія всіляко обмежує громадянське суспільство, неурядові організації, незалежні ЗМІ та права політичної опозиції, зокрема через існуюче в Російській Федерації законодавство про «небажані організації» та «іноземних агентів», – йдеться у повідомленні Постпредства.

Як наголошується, Україна засуджує таку практику, що має негативний вплив на діяльність громадянського суспільства в Росії.

 

Росія та Медведчук використовують полонених у політичних інтересах – ТКГ

УП

У Тристоронній контактній групі заявили, що Російська Федерація та народний депутат та кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук спільно намагаються використати полонених у своїх політичних інтересах.

Джерело: ТКГ у Telegram

Дослівно: З цією метою вони планують завезти до України через Білорусь з Росії декількох осіб, які утримувалися на тимчасово окупованій території України.

Хто ці особи, чи були вони верифіковані у списках на звільнення, які обговорювалися в рамках Тристоронньої контактної групи, в якому стані ці особи – поки невідомо.

Така активність РФ, її намагання використати Медведчука, є демонстративним кроком, який підважує процедури та практики, які реалізовуються в рамках діяльності Тристоронньої контактної групи.

Згідно із державними процедурами, цих осіб після перетину кордону України доведеться помістити в обсервацію та провести через повну перевірку спеціальних служб – фактично, Кремль та Медведчук підставляють цих людей під додаткове навантаження, намагаючись вивезти їх в обхід офіційної процедури звільнення через майданчик ТКГ.

Глибоко аморальна спроба використати долі людей, які утримувалися на окупованій території з політичною та іміджевою метою ще раз демонструє усім, що Медведчук є неадекватною званню українського громадянина особою, а Росія – не здатною дотримуватись на цьому етапі елементарних процедур і практик, за які сама взяла на себе відповідальність.

Деталі: У ТКГ запевняють, що керівництво держави та українські спецслужби нададуть відповідну оцінку цьому “звільненню”. Також вони чекають реакції міжнародних партнерів.

Передісторія: 20 січня Денісова повідомила, що бойовики ОРДЛО передадуть “через посередника” дев’ятьох незаконно утримуваних осіб.

У міністерстві закордонних справ заявили, що рішення Росії передати не Україні, а Медведчуку полонених грубо і відверто порушує механізми вирішення таких гуманітарних питань.

Раніше повідомлялося, що спецслужби займуться перевіркою тих осіб, яких підконтрольні Росії бойовики зібрались “повертати” Україні за посередництва кума Путіна та лідера “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука.

 

РФ передає заручників Медведчуку, це удар по Нормандському формату й ТКГ – МЗС

УП

У міністерстві закордонних справ заявили, що рішення Росії передати не Україні, а куму Путіна Віктору Медведчуку, полонених з тимчасово окупованих територій грубо і відверто порушує механізми вирішення таких гуманітарних питань.

Джерело: пресслужба МЗС

Деталі: Міністерство відреагувало на передачу бойовиками 9 полонених.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що людей планують передати “через посередника” 20 або 21 січня.

МЗС вимагає від Росії дотримання усіх домовленостей, досягнутих у Нормандському форматі.

Дослівно: “Цей крок РФ є ударом по Нормандському формату та Тристоронній контактній групі, які ведуть системну роботу із забезпечення звільнення утримуваних у зв‘язку з конфліктом осіб.

Свідоме нівелювання Росією ролі ОБСЄ в питанні звільнень є особливо показовим та цинічним у день візиту до України чинної голови ОБСЄ, міністерки закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Вимагаємо від Російської Федерації неухильного дотримання всіх домовленостей, досягнутих в Нормандському форматі, зокрема щодо забезпечення безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного хреста до українських військовополонених і заручників на тимчасово окупованих Росією територіях України, а також звільнення всіх утримуваних у зв‘язку з конфліктом осіб”.

Передісторія: 20 січня Денісова повідомила, що бойовики ОРДЛО передадуть “через посередника” дев’ятьох незаконно утримуваних осіб.

Раніше повідомлялося, що спецслужби займуться перевіркою тих осіб, яких підконтрольні Росії бойовики зібрались “повертати” Україні за посередництва кума Путіна та лідера “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука.

 

Бойовики передадуть Україні дев’ятьох полонених – Денісова

УП

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що бойовики ОРДЛО передадуть через посередника дев’ятьох незаконно утримуваних осіб.

Джерело: Денісова під час брифінгу на КПВВ “Золоте” у Луганській області

Пряма мова Денісової: “Я опираюся на те, що буде передача тих, які незаконно утримувалися у так званих “ЛНР”, “ДНР”.

Відомо, що звідти доставлені у слідчий ізолятор в Луганську троє осіб, яких готують на передачу, і в Донецьку в СІЗО шість осіб.

Їх зараз годують, миють, надають їм медичну допомогу, надають охайного вигляду. І я думаю, що сьогодні ввечері (20 січня) або завтра зранку (21 січня) їх передадуть через такий маршрут: Луганськ, Донецьк – Ростов-на-Дону – Мінськ – Київ. Тобто, ми в очікуванні”

Деталі: Денісова зазначила, що більше ніякої інформації, в тому числі й імена цих людей, вона не може надати.

 

Бойовики планують повторний “референдум” на Донбасі –  УП

Ватажки непідконтрольних Києву території Донецької області заявляють, що готові провести ще один так званий “референдум” щодо майбутнього статусу регіону.

Джерело: Російське агентство “РИА Новости“, яке цитує ватажка так званої “ДНР” Дениса Пушиліна

Пряма мова Пушиліна: “…Ми готові знову показати наше прагнення до тих ідеалів і цінностей, заради захисту яких народ виходив на вулиці в 2014 році”.

Передісторія:

У травні 2014 року на Донбасі провели так званий “референдум” про статус регіона, організованому озброєними сепаратистами.

На “голосування” винесли одне питання – чи підтримуєте ви акт про державну незалежність ”Донецької народної республіки” (яка є самопроголошеною за рішенням сепаратистів). Дільниці тоді охороняли озброєні чоловіки.

На світовій ніхто, включно із Росією не визнав так звану “ДНР”.

У 2018 році президент Росії Владімір Путін сказав російським дипломатам, що зробив пропозицію президенту США Дональду Трампу провести “референдум” для того, щоб вирішити конфлікт на Сході України.

Наразі вирішенням конфлікту на Донбасі займаються у Тристоронній контактній групі (Україна, Росія, ОБСЄ) і у Норманському форматі (Україна, Росія, Франція, Німеччина).

 

Голова ОБСЄ вважає, що конфлікт на Донбасі не стане “замороженим” – УП

Нова очільниця ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде, вважає, що конфлікт на Донбасі не стане “замороженим” і його не варто так називати.

Про це вона розповіла в інтерв’ю “Європейській правді”.

На запитання про те, чи може Донбас перетворитися на заморожений конфлікт, вона відповіла: “Ні. І я категорично проти того, щоби називати конфлікт на Донбасі чи в Криму замороженим. Бо це означатиме, що ви здалися і не вважаєте можливим його вирішити”.

Анн Лінде зауважила, що не вважає нинішню ситуацію з Донбасом “замороженим” конфліктом, тому що з цього приводу триває робота Тристоронньої контактної групи та перемовини у Нормандському форматі.

Вона також зазначила, що не вважає за доцільне розглядати силовий сценарій повернення контролю над окупованими районами Луганської і Донецької областей, тому що це не дозволить встановити стійкий мир.

Детальніше – у повному тексті інтерв’ю Голова ОБСЄ Анн Лінде: Україна виконала всі умови для нової “Нормандії” з Путіним.

Нагадаємо, Швеція, одна з найприхильніших до України держав ЄС, у 2021 році стала головуючою країною в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Першим закордонним візитом глави МЗС Швеції на посаді очільниці ОБСЄ стала поїздка до України.

 

Голова ОБСЄ Анн Лінде: Україна виконала всі умови для нової “Нормандії” з Путіним

Сергій Сидоренко, Європейська правда

У 2021 році головуючою країною в Організації з безпеки і співробітництва в Європі стала Швеція, яка є однією з найприхильніших до України держав ЄС. Відповідно, головою ОБСЄ стала очільниця шведського МЗС Анн Лінде. Головування не дозволяє подолати російське вето у ОБСЄ – але все одно дає змогу вплинути на пріоритети організації.

Першим закордонним візитом Лінде на цій посаді очікувано стала поїздка до України – 20 січня вона відвідує лінію дотику на Донбасі. У Києві, перед своїм від’їздом на Схід, голова ОБСЄ погодилася відвідати редакцію “Європейської правди”, де дала нашому виданню коротке інтерв’ю про Донбас, Крим, реформи та перспективи членства України у ЄС.

“Зрозумійте, ОБСЄ вам не ворог”

– Триває сьомий рік війни Росії проти України. Ви чекаєте, що шведське головування у ОБСЄ зможе щось змінити?

– Це пріоритет мого головування – спробувати розв’язати конфлікт або принаймні зробити крок до його розв’язання, не відходячи від принципу всеохопної безпеки. І, звісно ж, обов’язковим є дотримання принципу цілісності та єдності України, що включає український Крим та Севастополь.

Звісно, ми будемо ґрунтуватися на досягнутому попередніми головуваннями у ОБСЄ, використовуючи і Нормандський формат, і Тристоронню контактну групу.

– А ви знаєте, що ставлення українців до ОБСЄ загалом доволі негативне? Цю назву асоціюють із небажанням бачити порушення з боку росіян, із нерозумінням реальності тощо.

– Так. І мені дуже шкода, що так відбувається. Адже насправді це – міжнародна організація, яка намагається вам допомогти. Не було би тут ОБСЄ – не було би допомоги. А спрямовувати своє розчарування проти організації, яка намагається щось зробити – це геть хибний шлях.

Тому я звертаюся до всіх в Україні з проханням зрозуміти, що ОБСЄ – не ворог. Ми намагаємося допомогти.

“Формат “Нормандії” у нинішньому вигляді – працює”

– На пресконференції у МЗС України ви заявили, що розраховуєте на проведення саміту в Нормандському форматі вже ближчим часом. Які для цього є підстави?

– Ви знаєте, що на саміті у Парижі була домовленість про нову зустріч лідерів за низки умов. Україна виконала всі умови. Росія – на жаль, ще ні.

Тепер все залежить від того, як триватимуть переговори, від того, як саме буде домовлено виконувати ці умови.

Економний обігрів салону восени і взимку! Зараз по знижці

Новорічні знижки на жіночі пуховики!

Втім, позитив від переговорів все одно є – це перемир’я, яке триває з 27 липня. І навіть попри те, що зараз ми бачимо погіршення ситуації, що тиждень тому загинув український військовослужбовець, ситуація все одно набагато краща, ніж була рік тому! Адже у 2020 році лише за січень та лютий було 34 жертви.

– Зараз ОБСЄ не має ролі у Нормандському форматі. Чи не варто це змінити?

– Ні, “Нормандія” – це вже усталений формат. Завжди варто аналізувати, що є ефективним, що працює. А нинішній формат “Нормандії” якраз працює.

Натомість ОБСЄ сконцентрувала зусилля у Тристоронній контактній групі, де наша представниця Хайді Грау робить дуже важливу роботу.

І навіть якщо в Україні її критикують, насправді вона робить дуже багато, щоби наблизитися до вирішення конфлікту, і ці зусилля заслуговують на підтримку. Так само, як і робота СММ – найбільшої місії нашої організації.

– Ви називаєте те, що відбувається, “конфліктом”. Я називаю це “війною Росії проти України”. То що ж відбувається на Донбасі?

– Термінологія – питання дуже тонке. Я не можу використовувати точно таку термінологію, як ви, бо я є головуючою в ОБСЄ, а це – консенсусна організація, яка потребує згоди 57 країн. Іноді це допомагає, бо означає, що будь-яке наше рішення підтримують усі 57 держав. Але це також означає, що я, як очільник організації, не можу вийти за спільну позицію і маю використовувати спільну лексику.

Це непросто, і часом виникають ситуації, коли мої заяви як голови ОБСЄ відрізняються від того, що я говорю, виступаючи як міністр закордонних справ Швеції, держави-члена ЄС. Але такою є реальність ОБСЄ – найбільшої безпекової організації у світі.

“Донбас та Крим не можна називати замороженими конфліктами”

– Чи означає цей принцип консенсусу, що ми навіть не зможемо обговорювати Крим? Адже Росія у ОБСЄ буде проти.

– Звичайно ж ні, Крим буде обговорюватися!

І тому я дуже чітко на початку нашої розмови сказала: ми вважаємо АР Крим та Севастополь частинами України. І Росія не має права вето щодо таких дискусій. Бо це – частина європейської безпеки, і це питання принципів, навколо яких сформована ОБСЄ.

– “Кримську платформу” ви підтримаєте?

– Наразі ми хочемо отримати більше інформації про цю ініціативу. Сьогодні дещо вже дізналася, але ми ще не ухвалили рішення, як саме і яким чином ми будемо підтримувати цю ініціативу. Втім, вона безумовно є важливою, адже анексія була незаконною. Та головне для України зараз – зібрати якнайширшу підтримку цієї платформи.

– Донбас може перетворитися на заморожений конфлікт?

– Ні. І я категорично проти того, щоби називати конфлікт на Донбасі чи в Криму замороженим.

– Чому?

– Бо це означатиме, що ви здалися і не вважаєте можливим його вирішити.

І я вважаю, що зараз Донбас точно не є замороженим. Адже Тристороння контактна група чи Нормандський формат досі діють, намагаються знайти його вирішення.

– Але подивіться на Нагірний Карабах. Він був замороженим, але Азербайджан ніколи не полишав ідею повернення цього регіону – і зрештою повернув його. Чи може це бути прикладом для України?

– “Так” – у тому сенсі, що вам також ніколи не варто забувати про Крим і Донбас. Але “ні” в тому сенсі, що силу ніколи не варто застосовувати, бо силою не встановити стійкий мир. І не дарма стосовно того ж Нагірного Карабаху між сторонами немає мирної угоди.

“Україна вже має перспективу членства в ЄС”

– Що є головним пріоритетом України – проведення реформ чи завершення війни?

– Я не думаю, що є суперечність між прагненням до миру і реформами. Україна може робити одночасно і одне, й інше.

Україні дуже потрібні реформи, і влада, в тому числі президент, чудово це знають. Йдеться про децентралізацію, протидію корупції та те, що відбувається у сфері верховенства права, реформу держслужби, медіареформу. А з боку Швеції я можу гарантувати, що наша підтримка України зберігатиметься доти, доки ви будете продовжувати реформи. Ви знаєте, моя держава надає значну підтримку розвиткові України.

– Чи має Україна європейську перспективу?

– Звісно ж, вона є. Будь-яка європейська країна має право претендувати на членство в ЄС, і це стосується також України. Але це не є можливим доти, доки ви не будете відповідати критеріям членства. Саме тому зараз концентрація ваших зусиль має бути на реформах – адже без реформ можливостей для вашого вступу немає.

Але перспективу членства ви вже маєте. Вона закріплена в Договорі ЄС – “конституції Євросоюзу”. Він каже, що всі європейські країни, які виконують критерії, можуть претендувати на членство. І це, звісно, поширюється на Україну.

– То ви вважаєте, що одного дня Україна буде членом ЄС?

– Сподіваюся, що одного дня буде навіть кілька нових членів Євросоюзу. Але ще необхідно подолати шлях для того, щоби це стало можливим.

Інтерв’ю взяв Сергій Сидоренко, редактор “Європейської правди”

 

В Держдумі РФ відреагували на український закон про мову: гоніння на російську – УП

Держдума Росії засудила політику України щодо використання української мови, згідно з якою з 16 січня всі постачальники послуг в Україні зобов’язані комунікувати з клієнтами державною мовою, якщо не надійшло окрема прохання споживача про інше.

Джерело: сайт Держдуми з посиланням на постанову, прийняту на засіданні 20 січня

Дослівно: “Державна Дума вважає неприпустимими заборони і гоніння на російську та інші мови, які здійснюються в Україні під приводом захисту державної української мови”.

Деталі: Повідомляється, що депутати Держдуми вимагають від влади України зупинити “цю порочну практику”.

Російські парламентарії також вважають, що норма українського законодавства, яка вступила в силу, суперечить Конституції України, яка гарантує “вільний розвиток, використання і захист російської мови”.

Росія також чекає від Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співпраці в Європі, Ради Європи, Парламентської асамблеї Ради Європи, парламентів країн світу засудження того, що в Україні, згідно з законом, сфера обслуговування має функціонувати на державній мові, якщо не надійшло окрема прохання споживача про інше.

Передісторія:

16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

З 16 січня 2021 року вступила в дію 30 ст. мовного закону, яка зобов’язує усіх постачальників послуг в Україні комунікувати з клієнтами виключно державною мовою, якщо не надійшло окреме прохання споживача про інше.

 

Російська делегація в ПАРЄ ініціює дебати щодо “мовного питання” в Україні

УНН. Російська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи ініціює проведення дебатів щодо мовного питання в Україні. Про це повідомив народний депутат, член постійної української парламентської делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі, передає УНН.

“Російська делегація в ПАРЄ ініціює проведення дебатів щодо мовного питання в Україні.

Їх занепокоєння викликано вступом в силу статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. На їхню думку, зараз в Україні проходить “цілеспрямована агресивна кампанія” проти російської мови”, – повідомив Гончаренко.

Нагадаємо, спікер Держдуми Російської Федерації В’ячеслав Володін доручив підготувати проекти заяв нижньої палати в зв’язку з нібито “обмеженнями на використання російської мови в Україні”.

Так, з 16 січня українська мова стала мовою обслуговування споживачів в Україні як єдиною державною.

Вступає в силу стаття 30 Закону про забезпечення функціонування української мови як державної, яка закріпить остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” ще 16 липня 2019 року вступив в силу, проте впроваджується він поступово.

Законом закріплюється положення української мови як єдиної державної (офіційної) мови в Україні. З моменту вступу в силу документ є обов’язковим для органів державної влади та громадських сфер по всій Україні.

З 16 січня супермаркети, кафе, ресторани, банки, аптеки, АЗС, спортзали, бібліотеки або інтернет-магазини повинні обслуговувати клієнтів українською мовою.

Також відзначимо, що з 16 по 18 січня на адресу Уповноваженого з захисту державної мови надійшло близько 100 скарг з обслуговування українською мовою, в основному з Києва, Львова, Харкова та Одеси. Третина скарг стосувалися сфери обслуговування споживачів.

 

Резніков обіцяє за тиждень презентувати Концепцію розвитку кримськотатарської мови

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков пообіцяв протягом тижня оприлюднити Концепцію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у своїй статті для видання «Лівий берег».

«Протягом тижня ми оприлюднимо Концепцію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року. Це стратегічне питання не тільки для корінного народу, але й для всієї української нації. Володіючи «українською тюркською», людина відкриє для себе весь тюркський світ, який нараховує близько 170 млн людей. Це нова якість відносин з нашими партнерами – Туреччиною, Азербайджаном, країнами Центральної Азії», – зазначив Резніков.

Він також сказав, що Мінреінтеграції вже розпочало презентацію «елементів підходу до відновлення територіальної цілісності та суверенітету України», в основу якого умовно покладено концепт «дому об’єднаного». Серед таких елементів: підготовка проєкту закону про основні засади державної політики перехідного періоду та Стратегії економічного розвитку Донецької і Луганської областей.

Як повідомлялося, у Мінреінтеграції у жовтні 2020 року заявили, що розпочинають роботу над стратегією розвитку і популяризації кримськотатарської мови.

 

Росіяни подали заявку на реєстрацію своєї вакцини від коронавірусу в ЄС – УП

Російський фонд прямих інвестицій подав заявку на реєстрацію в Євросоюзі російської вакцини від коронавірусу “Спутник V”.

Джерело: російське видання “РБК

Деталі: 19 січня розробники російської вакцини “Супутник V” зустрілися з експертами, які нібито представляють Європейське агентство лікарських засобів (EMA).

Повідомляється, що у зустрічі взяли участь понад 20 міжнародних експертів і вчених.

Рекомендації за результатами обговорення спрямують розробникам вакцини “Супутник V” протягом 7-10 днів.

В РФ очікують початку процесу експертизи вакцини у лютому.

EMA вирішить чи надавати реєстрацію вакцині “Спутник V” за результатами серії експертних перевірок.

Нагадаємо:

Росія з 7 грудня вакцинує своїх громадян препаратом власної розробки та виробництва “Спутник-V”. Водночас, до цієї вакцини є ряд запитань через побічні ефектизараження після щеплення та проведення клінічних випробувань.

Україна російську вакцину купувати не буде. Оскільки наша держава використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень, тому всі чутки та політичні заяви про ймовірну реєстрацію в Україні російської вакцини не відповідають дійсності.

 

В окупованому Криму є випадки примусової вакцинації від COVID – постпред президента

Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич заявив про факти примусової вакцинації проти Covid-19 громадян, які проживають на окупованому Російською Федерацією півострові.

Джерело: Кориневич в ході комітетських слухань у форматі відеоконференції, цитує “Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “У нас ще є факти фактично примусової вакцинації наших громадян невідомо чим, невідомо якою вакциною, невідомо якої якості”.

Деталі: Постпред також стверджує, що жителі Криму не мають можливість за власним бажанням зробити тест на Covid-19.

Кориневич каже, що з поширенням пандемії Covid-19 ситуація з правами людини в Криму ще більше погіршилася.

За його словами, російська окупаційна влада показала себе абсолютно нездатною забезпечити належний санітарно-гігієнічний стан у Криму ..

Постпред повідомив, що в Криму відсутня необхідна кількість місць у лікарнях, мають місце відмови в госпіталізації громадян, переміщення хворих Covid-19 з лікарень в санаторії, де їм не можуть надати необхідну медичну допомогу.

 

Саміт «Кримської платформи» не має обмежуватися питанням прав людини – Джапарова

Саміт “Кримської платформи”, запланований в Україні на 23 серпня, має обговорити весь спектр проблем окупованого Криму – від гуманітарних до безпекових.

Про це перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила на спільних онлайн-слуханнях у Верховній Раді на тему “Зовнішньополітічні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: Парламентський вимір”, передає кореспондент Укрінформу.

“Короткостроковим завданням “Кримської платформи” є утримання теми Криму, пошук нових шляхів і кроків, щоб ще більш гучно почати обговорювати тему, яка за сім років не змінюється, а лише нарощуються наслідки окупації”, – сказала Джапарова.

Вона підкреслила, що саміт не повинен обмежуватися обговоренням важливої теми прав людини.

“Права людини – це не єдиний вимір, про який ми можемо говорити. З точки зору Міністерства закордонних справ, Україна повинна шукати аргументи навколо питань мілітаризації, питань безпеки. Їх дуже багато, і заходи повинні плануватися з точки зору бачення наших стратегічних завдань”, – сказала Джапарова.

Вона назвала символічною дату саміту “Кримської платформи”.

“Офіційно розпочати діяльність “Кримської платформи” ми плануємо установчими заходами саміту … Він буде проведений у Києві 23 серпня цього року якраз разом із заходами, які плануються до річниці 30-річчя Незалежності України… Символізм неможливо переоцінити, тому що без Криму немає справжньої незалежної України”, – підкреслила Джапарова.

За її словами, запрошення на саміт «Кримської платформи» лідерів іноземних держав і керівників міжнародних організацій “будуть надіслані найближчим часом”.

Як повідомляв Укрінформ, “Кримська платформа” – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

 

РНБО може прийняти стратегію деокупацію Криму до 26 лютого – Джеппарова

УНН. Міністерство закордонних справ України спільно з Постійним представництвом президента України в АРК направили на розгляд Ради національної безпеки і оборони стратегію деокупацію Криму. Про це повідомила перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джеппарова під час комітетських слухань у Верховній Раді, передає УНН.

Зазначається, що цей документ у РНБО можуть прийняти до 26 лютого.

“Коли ми тільки починали розробляти архітектуру і бачення „Кримської платформи“, ми разом з Постійним представництвом президента в АРК ініціювали розробку своїх частин стратегії деокупацію і, синхронізуючи з урядом і профільним міністерством тимчасово окупованих територій, відправили їх на розгляд РНБО. Ми очікуємо, що в символічні дати 26 лютого у нас буде тематичне засідання РНБО і прийняття подібної стратегії. Я знаю точно, що робота над цим ведеться”, — сказала вона.

Нещодавно міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в одному з інтерв’ю сказав, що тема деокупацію Криму повинна стати “пекельною” для Росії.

Нагадаємо, міністерство закордонних справ бачить Росію частиною “Кримської платформи”, оскільки з нею доводиться вести переговори щодо деокупації півострова. Проте Кремль намагається дискредитувати цей майданчик.

В Офісі Президента України заявили, що саміт “Кримської платформи” відбудеться 23 серпня 2021 року.

Раніше Україна представила “Кримську платформу” Європейському парламенту.

Відзначимо, що перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппарова повідомила, що за підсумками саміту “Кримської платформи” з деокупації півострова, очікується відповідна декларація.

Кримська платформа має працювати на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС та міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.

 

Представники МЗС і депутати обговорили розвиток парламентського виміру Кримської платформи

Українські дипломати і парламентарі обговорили просування цілей Кримської платформи у парламентських асамблеях міжнародних організацій та в рамках груп дружби з парламентами іноземних держав.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС, про це йшлося під час спільних комітетських слуханнях «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір» у Верховній Раді України.

Зазначається, що перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова поінформувала учасників слухань про стан реалізації ініціативи Кримська платформа та підготовки до проведення її інавгураційного саміту у Києві 23 серпня 2021 року.

«Важливим питанням слухань став розвиток парламентського виміру Кримської платформи, зокрема шляхом просування її цілей у парламентських асамблеях міжнародних організацій та обговорення в рамках груп дружби з парламентами іноземних держав», – йдеться у повідомленні.

Учасники слухань також обговорили завдання у законодавчій площині, спрямовані на деокупацію Криму політико-правовими засобами.

Участь у заході взяли Сецпредставник МЗС України з питань санкційної політики Олексій Макеєв, Представник Президента України у Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, представники Офісу Президента України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства юстиції України, Ради національної безпеки і оборони України, керівники та члени профільних комітетів Верховної Ради України, груп з міжпарламентських зв’язків та постійних делегацій у парламентських асамблеях міжнародних організацій.

Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тривалу окупацію Криму, протидії зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на інавгураційному саміті, проведення якого заплановане на 23 серпня 2021 року в Києві. До участі у саміті будуть запрошені глави іноземних держав та лідери міжнародних і регіональних організацій.

 

Українська делегація ініціює створення у ПАРЄ «Кримської платформи»

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи ініціює створення «Кримської платформи» на майданчику Асамблеї.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це голова делегації, народний депутат від «Слуги народу» Марія Мезенцева заявила під час слухань на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір».

«Це неформальна платформа підтримки, в Україні вже започаткована як «Кримська платформа», таку ж назву вона буде мати на теренах ПАРЄ. Ми спрямуємо відповідні листи членам ПАРЄ. Ми погоджуємо, чи буде це стосуватися делегації Російської Федерації», – зазначила очільниця делегації.

Мезенцева прогнозує, що до ініціативи доєднаються 30-40 делегатів.

«Але ми будемо працювати, щоб і географічно віддалені від України країни ПАРЄ долучилися до неї», – додала парламентарій.

Як повідомлялося, Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи планується започаткувати на інавгураційному саміті у Києві 23 серпня цього року.

 

Посол Щерба – про австрійський проєкт опери у Криму: Росія готова щедро платити за совість Європи

Зведення оперного театру у тимчасово окупованому Криму за проєктом австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au стане “великим надгробком професійному і мистецькому сумлінню”.

Як передає Укрінформ, про це заявив посол України в Австрії Олександр Щерба у своїй статті “Coop Himmelb(l)au та мистецтво (само)обману”, опублікованій у центральній австрійській газеті Die Presse.

“Якщо Путін з допомогою архітектора Прікса завершить цей проєкт, це буде не оперний театр, а великий надгробок професійному і мистецькому сумлінню. І ні, Україна з цього питання мовчати не буде”, – написав Щерба.

На початку статті він нагадав австрійській аудиторії про першу жертву окупації півострова Російською Федерацією – активіста Решата Аметова, який вийшов на одиночний пікет 3 березня 2014 року в центрі Сімферополя: “Його звали Решат Аметов. Він був кримський татарин, 39-річний батько трьох маленьких дітей. Кілька хвилин він стояв там, перед окупованою будівлею кримського уряду, аж поки група людей в зеленому не заарештувала його. Через 12 днів його закатоване тіло знайшли біля дороги. Причина смерті: удар ножем (за іншими повідомленнями, постріл) в око”.

Посол зазначив, що відтоді пройшли майже 7 років і десятки активістів були або вбиті, або зникли, ще тисячі людей були вимушені залишити окупований півострів. “Зараз Путін намагається зробити вигляд, ніби окупація Криму не була першою анексією в Європі з часів Гітлера, і що вона не призвела до війни, яка й досі палає на Донбасі. Це план кожного окупанта: спочатку окупація, потім легітимізація”, – йдеться у статті.

Щерба вказав на те, що для легітимізації Росії потрібні гучні імена, люди, яким байдуже до розтоптаного міжнародного права. “Відомі політики, які їздять на окуповані території України. Відомі співаки, які там співають. Відомі фірми, які роблять там бізнес. Росія готова щедро платити за совість Європи. Поки що безуспішно. Дуже мало людей були готові піти на мефістофельську угоду з сумлінням. Аж поки на сцену не вийшов архітектор Вольф Прікс та його всесвітньо відоме архітектурне бюро”, – написав він.

Як зазначив посол, чутки з приводу участі цього архітектурного бюро у проєкті в окупованому Криму крутилися вже давно.

“Тим не менше, архітектору вдавалося протягом років успішно заперечувати свою участь у флагманському проєкті Путіна – побудові сучасного оперного театру у Севастополі. Тільки після того, як його партнери в російській владі без жодних докорів сумління “злили” інформацію в пресу, шляху назад вже не лишилося. Зараз він каже, що йдеться лише про “мистецтво”. Можливо, він має на увазі мистецтво (само)обману?”, – поставив питання український дипломат.

І тут же він дав відповідь на нього: “Ні, цей проєкт не про мистецтво. Тут ідеться про дві речі: прикриття анексії та великі гроші”.

На переконання Щерби, архітектор Прікс вирішив з великою вигодою розпродати добру репутацію свого бюро. “Врешті-решт, Путін не перший і не останній диктатор світу, якому потрібні архітектори. Напевно, і Мадуро у Венесуелі, і Асад у Сирії теж потребують оперних театрів, аби не було чути, як вони катують людей у підвалах”, – додав він.

Як повідомлялося, раніше керівник віденського архітектурного бюро “Coop Himmelblau” Вольф Прікс підтвердив в коментарі австрійському інформагентству АPA факт участі його бюро у двох проєктах в Росії: будівництва музейно-театрально комплексу у російському Кемерові та спорудження опери в окупованому Севастополі.

З ініціативою будівництва чотирьох культурно-освітніх комплексів – у Калінінграді, Владивостоку, Кемерові та Севастополі — виступив у 2018 році президент РФ Путін. Будівництвом, яке оцінено у 120 млрд рублів, займається спеціально створений для цього фонд “Національна культурна спадщина”. Гроші на будівництво йдуть з державного холдингової компанії “Роснафтогаз”, яка володіє пакетами “Роснафти” та “Газпрому”. Підрядником для освоєння бюджетних коштів є компанія “Стройтрансгаз” друга Путіна Геннадія Тимченка. Ця компанія перейняла на себе будівництво влітку 2019 року від компанії “Стройгазмонтаж” іншого друга Путіна Аркадія Ротенберга, яка попала під санкції ЄС через будівництво так званого “Кримського мосту”.

 

Зеленський вніс зміни до складу РНБО –  УП

Президент Володимир Зеленський увів до складу Ради національної безпеки і оборони України президента Національної академії наук Анатолія Загороднього.

Джерело: указ №22/2021 від 20 січня

Дослівно: “Увести до персонального складу Ради національної безпеки і оборони України Загороднього Анатолія Глібовича – президента Національної академії наук України”.

Передісторія:

7 жовтня 2020 року академіка Анатолія Загороднього обрали президентом НАНУ.

 

Кабмін пропонує Президенту затвердити Стратегію воєнної безпеки України

Кабінет Міністрів схвалив проєкт указу Президента про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про Стратегію воєнної безпеки України».

Відповідне рішення члени уряду ухвалили на засіданні 20 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стратегією воєнної безпеки України визначаються шляхи досягнення цілей і реалізації пріоритетів державної політики у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва, зокрема, стосовно безпекового середовища в контексті воєнної безпеки; цілі, пріоритети, завдання та шляхи реалізації державної політики у сфері оборони; соціально-політичні, економічні та інші умови реалізації державної політики у сфері оборони, воєнно-політичні та воєнно-стратегічні обмеження; ресурсне забезпечення потреб оборони; перспективна модель організації оборони, Збройних сил України та інших складових сил оборони в частині визначених завдань з оборони держави, стратегії та критеріїв досягнення спільних оборонних спроможностей; імовірні сценарії застосування сил безпеки і сил оборони для виконання завдань з оборони держави з розподілом відповідальності складових сектору безпеки і оборони за організацію оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності; управління ризиками у сфері воєнної безпеки», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту указу.

Зазначається, що реалізація указу не потребує додаткового фінансування з держбюджету. Документ на етапі підготовки був погоджений з усіма міністерствами та відомствами.

Як повідомлялось, 24 грудня 2020 року Міністерство оборони внесло проєкт Стратегії воєнної безпеки України на розгляд Кабміну з подальшим поданням до Ради нацбезпеки і оборони. У разі схвального рішення РНБОУ Стратегію воєнної безпеки введе в дію Президент своїм указом.

За словами міністра оборони Андрія Тарана, Стратегія воєнної безпеки покликана замінити Воєнну доктрину України. У ній пропонується закріпити концепцію всеохоплюючої оборони і залучення для її реалізації не лише ЗСУ, а й усіх складових сектору безпеки і оборони та громадянського суспільства.

 

Комітет рекомендував Раді прийняти за основу законопроєкт про реформу “Укроборонпрому” – УП

Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки рекомендував Раді включити до порядку денного сесії і прийняти за основу законпроєкт про трансформацію “Укроборонпрому”.

Про це повідомляє прес-служба держконцерну. 

“Законопроєкт дає можливість структурно перебудувати державний ОПК, представлений 137 розрізненими підприємствами Укроборонпрому, для зміцнення обороноздатності України.

Згідно з проєктом закону, запроваджується сучасна модель корпоративного управління на підприємствах концерну, яка убезпечить їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу. Крім того, відбудеться оздоровлення підприємств Укроборонпрому на всіх рівнях: фінансовому, соціальному та виробничо-технологічному”, – йдеться у повідомленні.

“На сьогодні реформа Укроборонпрому є надзвичайно важливою. Тим паче, корпоратизація концерну передбачена низкою стратегічних документів, зокрема, Стратегією нацбезпеки, чинною Стратегією реформування ОПК, а також низкою постанов уряду”, – зазначив голова комітету Олександр Завітневич.

“Наше головне завдання – своєчасно та у повному обсязі забезпечувати українську армію сучасною високотехнологічною зброєю та військовою технікою. Без корпоратизації Укроборонпрому робити це буде дедалі важче”, – заявтв генеральний директор концерну Юрій Гусєв.

“Корпоратизація Укроборонпрому не передбачає передачі державних оборонних підприємств у приватні руки. Держава була, є і залишиться 100%-вим акціонерним власником цих підприємств”, – підкреслив Гусєв.

Нагадаємо:

Ухвалення законпроєкту №3822 про особливості реформування підприємств ОПК держформи власності очікується до 30 квітня 2021 року, після чого до кінця червня 2021 року відбудеться ліквідація ДК “Укроборонпром”.

У наступному 2021 році державний концерн “Укроборонпром” припинить своє існування, замість нього будуть створені нові холдингові компанії, які працюватимуть за принципами корпоративного управління і прозорості.

 

У Європарламенті хочуть зупинити Nord Stream 2 через арешт Навального

У зв’язку з арештом російського опозиціонера Олексія Навального депутати Європарламенту висловилися за повний перегляд відносин з Росією та припинення проекту Nord Stream 2.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейського парламенту.

«Під час дебатів за участю очільника зовнішньої політики ЄС Жозепа Борреля… депутати закликали російську владу негайно звільнити Олексія Навального, підкресливши, що його арешт і шлях, яким він був здійснений, очевидно суперечать міжнародному законодавству та російській конституції. Депутати звернулися до ЄС з вимогою розширити санкції проти російських чиновників за рахунок тих, хто причетний до арешту», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, декілька депутатів закликали до активніших зусиль Євросоюзу задля притягнення РФ до відповідальності за порушення прав людини й політизацію російської судової системи.

«Кілька депутатів закликали ЄС, а також деякі національні уряди та регіональні органи влади остаточно припинити роботи з добудови трубопроводу Nord Stream 2 – як засіб запровадження належних економічних санкцій проти російської влади», – наголошується в інформації Європарламенту за підсумками засідання.

Як повідомляв Укрінформ, вчора від участі в будівництві трубопроводу Nord Stream 2 під загрозою санкцій з боку США відмовилася перша німецька компанія. Російський Газпром визнав існування «серйозних проблем» із завершенням цього політизованого проєкту.

 

Фільм Навального про палац Путіна за добу подивилося більше 25 мільйонів людей –  УП

Фільм-розслідування російського опозиціонера Олексія Навального про палац президента РФ Володимира Путіна за добу подивилися більше 25 мільйонів людей.

Джерело: YouTube ФБК

Деталі: Всього на канал підписано більше 5,2 млн користувачів.

У фільмі розповідається про палац Путіна на Чорному морі біля Геленджика, можливою ціною 100 млрд рублів.

Палац будувався і утримується за рахунок двох державних компаній РФ – Роснефть і Транснефть, очолюваних двома найближчими друзями Путіна – Ігорем Сечіним і Миколою Токаревим.

Офіційна площа путінського палацу – 17 691 м.кв., а площа ділянки під палацовим комплексом – 68 гектарів, але насправді, відзначається, що територія палацу приблизно в 100 разів більша.

Що цьому передувало:

19 січня Фонд боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального опублікував розслідування про масштабний палац президента Володимира Путінабіля Геленджика.

18 січня у Росії Навального арештували на 30 діб.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі не побачили нічого нового у розслідуванні ФБК про “палац Путіна” в Геленджику.

 

Трамп за годину до інавгурації Байдена продав ОАЕ пів сотні винищувачів F-35 – ЗМІ

21.01.2021, 00:57

Адміністрація Трампа перед самою інавгурацією Байдена підписала з Об’єднаними Арабськими Еміратами угоду про продаж 50 винищувачів F-35 та 18 безпілотників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

“Угода була підписана приблизно за годину до вступу Байдена на посаду президента”, – йдеться у повідомленні.

За словами співрозмовників агентства, угоду планували підписати ще у грудні, але через невизначеність термінів, вартості літаків та інших нюансів, переговори затягнулися до січня. При цьому зауважується, що остаточна дата постачань в ОАЕ новітніх винищувачів F-35 ще не підтверджена, але раніше планувалося, що це відбудеться у 2027 році.

Також Reuters указує, що адміністрація Трампа пообіцяла ОАЕ шанс на цей контракт після згоди Абу-Дабі нормалізувати відносини з Ізраїлем.

Як повідомляв Укрінформ, Джо Байден 20 січня склав офіційну присягу і набув повноважень 46-го президента Сполучених Штатів.

 

Трамп думає над створенням нової політичної партії – WSJ

УП

Президент США Дональд Трамп в останні дні перед своїм відходом з посади обговорював зі своїми соратниками створення нової політичної партії.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За словами джерел, минулого тижня Трамп обговорював це питання з декількома помічниками і іншими близькими до нього людьми.

За словами співрозмовників, Трамп сказав, що хотів би назвати нову партію “Партією патріотів”.

В останні дні Трамп ворогував з декількома лідерами республіканців, у тому числі з лідером більшості в Сенаті Мітчем МакКоннеллом. Опитування показують, що Трамп зберігає сильну підтримку серед рядових виборців Республіканської партії.

Наразі не зрозуміло, наскільки серйозно Трамп збирається створити нову партію, що потребує значних часових і ресурсних витрат. У Трампа є велика база прихильників, деякі з них не були глибоко залучені в політику Республіканської партії до кампанії Трампа 2016 року.

Треті партії зазвичай не отримують достатньої підтримки, щоб відігравати важливу роль в національних виборах у США. Будь-які спроби створити нову партію, швидше за все, зіткнуться з інтенсивним опором з боку представників Республіканської партії, яких роздратує думка про те, що Трамп позбавляє підтримки кандидатів від республіканців.

 

Джо Байден склав присягу і став 46-м президентом США –  УП

Джо Байден склав присягу і став 46-м президентом Сполучених Штатів Америки на офіційній церемонії у Вашингтоні.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Байдена привів до присяги голова Верховного суду Джон Робертс. Перед цим була виголошена молитва, а відома співачка Леді Гага виконала державний гімн США.

Байден виголошує свою інавгураційну промову, яка, як очікується, триватиме близько 20 хвилин.

Дональд Трамп не був присутній на церемонії. Він вже залишив Біли дім і попрямував до резиденції у Флориді. Замість нього присутній віцепрезидент Майк Пенс.

Через пандемію коронавірусу і підвищені заходи безпеки церемонія не була схожа на жодну попередню в американській історії.

Понад 25 000 військовослужбовців Національної гвардії перебувають у Вашингтоні, щоб забезпечити безпеку інавгурації і столиця фактично заблокована. Заходи були посилені через штурм Капітолію прихильниками Дональда Трампа 6 січня.

Команда Байдена закликала людей залишатися вдома, і 200 000 квитків, які зазвичай продаються на інавгурацію, скоротили до 1000 лише для членів Конгресу, колишніх президентів і високопосадовців.

На Національній алеї у Вашингтоні, де розміщені Капітолій та найбільш визначні пам’ятки США, кілька днів тому встановили 200 тисяч прапорів, що символізуватимуть американців, які не зможуть бути присутні на інавгурації.

Церемонія завершиться опівдні (19:00 за Києвом). Команда Байдена вже підготувала низку указів, яке новий президент підпише в перший день на посаді.

За всіма подіями навколо церемонії слідкуйте у нашій трансляції

 

США залишаться непохитними у своїй підтримці України – посольство

УП

Сполучені Штати залишатимуться непохитними у своїй підтримці України під час роботи нової адміністрації президента Джо Байдена.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявила Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

“Поки обраний президент та його адміністрація працюватимуть над формуванням внутрішньої та зовнішньої політики Сполучених Штатів у найближчі місяці, дозвольте запевнити вас в одному: США залишатимуться непохитними у своїй підтримці процвітаючої, демократичної та вільної України, яка має бути захищена в межах своїх міжнародно визнаних кордонів, включаючи Донбас та Крим, та стійкою проти російської агресії”, – йдеться у заяві з нагоди інавгурації президента США.

Як повідомлялося, Джо Байден склав присягу і став 46-м президентом Сполучених Штатів Америки на офіційній церемонії у Вашингтоні.

Дональд Трамп не був присутній на церемонії. Він вже залишив Біли дім і попрямував до резиденції у Флориді. Замість нього присутній віцепрезидент Майк Пенс.

Через пандемію коронавірусу і підвищені заходи безпеки церемонія не була схожа на жодну попередню в американській історії.

 

Байден закликав припинити “грубу війну” демократів і республіканців –  УП

Президент Сполучених Штатів Джо Байден закликав припинити протистояння між Демократичною і Республіканською партіями.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це він заявив у своїй промові після церемонії інавгурації.

“Ми повинні покласти край цій грубій війні (uncivil war), в якій червоний колір протиставляється синьому”, – сказав Байден, маючи на увазі партійні кольори двох політичних сил.

Він виступив проти культури “тотальної війни” при виробленні політики та проти маніпулювання фактами.

“Мої співгромадяни-американці, ми повинні відрізнятися від цього. Америка повинна бути краще за це. І я вважаю, що Америка набагато краща за це”, – сказав він.

Байден також закликав американців почати все спочатку, оскільки країна переживає “історичний момент кризи і проблем”.

“Тому що без єдності немає миру, тільки гіркота і лють. Немає прогресу, тільки виснажливе обурення. Немає нації, тільки стан хаосу. Це наш історичний момент кризи і проблеми, і єдність – це шлях вперед. Слухайте один одного. Дивіться один на одного. Проявляйте повагу один до одного”, – сказав він.

За всіма подіями навколо церемонії стежте в трансляції

 

9 із 17 перших указів Байдена скасують рішення президента Трампа –  УП

Президент США Джо Байден відразу після вступу на посаду має підписати 17 указів, тексти яких вже підготовлені.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це розповіла речниця новообраного президента Джен Псакі.

Телекомпанія CNN, виходячи з опису цих указів, стверджує, що 9 із 17 документів будуть присвячені скасуванню раніше ухвалених рішень його попередника, президента Дональда Трампа. При цьому йдеться про понад 100 скасованих рішень Трампа, оскільки деякі підписані Байденом документи будуть скасовувати відразу кілька указів його попередника.

Вісім принципово нових рішень Байдена є наступними:

Запуск антикоронавірусної ініціативи “100 днів у масках”, яка запровадить вимогу носіння масок у федеральних установах і закличе зробити те саме керівництво штатів

Створення посади координатора з питань протидії Covid-19, відповідального зокрема за виробництво та доставку вакцин

Запровадити мораторій на вибори та на виселення за борги до як мінімум 31 березня 2021 року

Подовжити до як мінімум 30 вересня паузу у виплаті студентських боргів

Запровадити заходи за запобігання дискримінації у працевлаштуванні на базі статі або сексуальної орієнтації

Запроваджує вимогу для держслужбовців підписувати етичну обіцянку, яка зокрема, гарантує, що вони не діятимуть у особистих інтересах.

Відтермінувати депортацію та продовжити дозвіл на роботу для ліберійців, які втекли до США від режиму, до 30 червня 2022 року.

Запровадити захист для тих, хто прибув до США дітьми (до певної міри це скасовує наміри Трампа скасувати цей захист)

9 інших указів пов’язані з діями Дональда Трампа.

Зокрема, президент Джо Байден дасть вказівку урядові США:

Зупинити вихід з ВООЗ, призначивши головою американського представництва головного інфекціоніста США Ентоні Фаучі.

Приєднатися до Паризької кліматичної угоди

Зупинить побудову нафтогону Keystone XL, який лобіював Трамп та одночасно перегляне понад 100 інших рішень Трампа у питання довкілля.

Скасувати створену минулого року “Комісії 1776” з питань патріотичного виховання та провести перегляд інших рішень виконавчих органів, що могли зачепити расову рівність.

Включити негромадян США у перепис населення, що впливає на розподіл квот у Конгресі

Скасувати заборону на в’їзд до США з країн із мусульманською більшістю.

Скасувати посилення боротьби з іммігрантами на території США

Зупинити побудову стіни на кордоні з Мексикою.

Змінити норми затвердження виконавчих рішень, запроваджені за Трампа.

Очікується, що всі ці укази будуть підписані вже протягом першого дня роботи нового президента США.

 

Байден сказав, що Трамп залишив йому “благородний” лист, але відмовився розповідати подробиці

УНН. Президент США Джо Байден заявив, що його попередник Дональд Трамп залишив йому “дуже благородний” лист, повідомляє Reuters, передає УНН.

“Оскільки це було особисте, я не буду говорити про це, поки не поговорю з ним. Але це було великодушно”, — сказав президент.

Трамп залишив Байдену спрощене письмо з порадами та побажаннями в Овальному кабінеті перед тим, як покинути Білий дім. Точний зміст записки не розкривається.

Як повідомлялося, обраний президент США Джо Байден 20 січня на церемонії інавгурації прийняв присягу, офіційно вступивши на посаду глави держави. Пізніше Байден вперше прибув в Білий дім як президент США і підписав перші укази, скасувавши рішення президента Дональда Трампа.

У президента Зеленського очікують, що Байден проводитиме антикорупційні заходи в Україні. Зокрема, під час запрошення Байдена до Києва у Twitter президент України допустив помилку у повідомленні англійською мовою

 

Від коронавірусної інфекції у світі одужало 53 млн осіб

21 січня. УНН. Станом на ранок четверга у світі від інфекції, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, одужало вже 53 млн людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 96 829 359 людей, з них одужало 53 330 393. Кількість померлих зросла до 2 073 938.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (24 432 829), Індія (10 595 660), Бразилія (8 638 249), Росія (3 595 136), Велика Британія (3 515 796), Франція (3 023 661), Італія (2 414 166) та Іспанії (2 412 318).

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (406 001), Бразилії (212 831) та Індії (152 718).

За даними університету, кількість випадків COVID-19 в Україні — 1 210 854. Втім, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 1 172 038 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 21 258 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні за добу – 4 383 випадки COVID-19

20.01.2021, 08:12

В Україні станом на 20 січня лабораторно підтверджено 1 172 038 випадків COVID-19, з них за добу – 4 383.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“4 383 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 20 січня 2021 року. Зокрема, захворіли 161 дитина та 239 медпрацівників”, – зазначив він.

За інформацією міністра, також за минулу добу госпіталізовано – 2 011 осіб; летальних випадків – 212; одужало – 14 501 особа; здійснено тестувань за добу – 45 790 (зокрема методом ПЛР – 26 792, методом ІФА – 18 998).

За весь час пандемії в Україні захворіло – 1 172 038 осіб; одужало – 900 749 осіб; летальних випадків – 21 258; проведено ПЛР-тестувань – 6 009 914.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (606), Запорізькій (423), Харківській (335), Київській (226) та Одеській (223) областях.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 19 січня в Україні фіксували 3 939 нових випадків коронавірусної хвороби.

 

Українці вже менше хвилюються, що підхоплять коронавірус УП

Українці стали менше хвилюватися, що вони чи їхні близькі захворіють на COVID-19, а також стали менше слідкувати за новинами про коронавірус.

Джерело: опитування, проведене Соціологічною групою “Рейтинг” 14-16 січня 2021 року

Деталі: У порівнянні з попередніми хвилями опитувань знизився рівень хвилювання через те, що респонденти особисто, чи їх близькі захворіють на коронавірус.

Через те, що захворіють на COVID-19 особисто, хвилюються близько 40% (у листопаді 2020 року – 57%). Що захворіють їхні близькі та рідні люди, хвилюються 78% (у листопаді – 87%).

Більше висловлюють занепокоєння стосовно можливого захворювання старші респонденти та жінки.

Сказали, що вже мали коронавірусну хворобу, 16% опитаних.

При цьому актуальність новин про коронавірус для громадян поступово знижується.

51% респондентів часто цікавляться новинами про коронавірус, 26% цікавляться ними інколи, 12% – рідко. Взагалі не цікавляться цією інформацією 10% опитаних.

Більше інтересу до таких новин виявляють люди старших вікових груп.

Довідка: Соціологи “Рейтингу” 14-16 січня опитали 1600 респондентів віком від 18 років по телефону (метод CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,4%.

 

Половина українців не готові вакцинуватись від COVID, навіть безкоштовно –  УП

52% українців не готові вакцинуватись від коронавірусу, навіть якщо щеплення будуть безкоштовними.

Джерело: результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 14-16 січня

Дослівно: “Готові вакцинуватись від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках, – 39%, не готові – 56%. За умови, якщо щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватись – 43% (не готові – 52%)”.

Деталі: Соціологи відзначають, що підтримка безкоштовної вакцинації у динаміці впала (у листопаді безкоштовне щеплення підтримували 55%).

Разом з тим дещо зросла кількість тих, хто готовий прищепитися платною вакциною.

Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, мешканців малих міст та тих, хто не боїться захворіти.

Дослідження тривало 14-16 січня. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера опитали 1600 респондентів віком від 18 років і старше.

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,4%.

Передісторія:

У листопаді 55% українців заявляли, що готові зробити щеплення від коронавірусу, якщо вакцина буде безкоштовною, 40% – не готові.

“Українська правда” також проводила власне опитування щодо готовності українців зробити щеплення проти COVID-19. Серед читачів “УП” 69,55% тих, хто взяли участь в опитуванні, мають намір робити щеплення, 22,82%  – не мають. Ще майже 8% не змогли або відмовились відповісти на це питання.

 

Степанов пояснив, чому “Лекхім” став посередником закупівлі вакцин проти COVID-19

Софія Кочмар-Тимошенко, спеціально УП.Життя

Китайська компанія Sinovac, яка виробляє вакцину CoronaVac проти коронавірусної хвороби, залучила до перемовин з Україною компанію “Лекхім”.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу у середу 20 січня.

“Коли Міністерство охорони здоров’я розпочало процес перемовин з виробниками, в тому числі з компанією Sinovac, яка на той час перебувала на певній стадії клінічних досліджень, то ми відразу звернулися тоді до компанії Sinovac.

До речі, ми тоді працювали з двома китайськими компаніями, Sinovac і Sinofarm, до яких ми надавали відповідні звернення.

Але за пропозицією і наполяганням компанії Sinovac до процесу перемовин була залучена компанія, з якою вони співпрацюють давно і мають якісь спільні проекти. Це компанія “Лекхім”, – розповів Степанов.

За словами міністра, у відповідь на згоду підписання контракту МОЗ отримали відповідь компанії, що договір можливо укласти тільки через компанію-партнера в Україні.

“Ми отримали відповідь, що вони хотіли б мати цей договір через компанію “Лекхім”, яка має безспосередньо займатися постачанням цих вакцин”, – сказав очільник МОЗ.

За словами Степанова, МОЗ має усі офіційні підтвердження від компанії-виробника, що вибір компанії “Лекхім” – це вибір Sinovac.  Нагадаємо, що група фармацевтичних компаній “Лекхім” уклала угоду щодо постачання у І півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти COVID-19 з китайським виробником Sinovac Biotech.

Крім того, “Лекхім” планує розпочати виробництво вакцини китайської компанії Sinovac Biotech від COVID-19.

Компанії уклали угоду терміном на 5 років та планують організувати в Україні виробництво основного переліку вакцин.

 

В МОЗ заявили, що домовляються про закупівлю ще однієї вакцини від коронавірусу – УП

Міністерство охорони здоров’я проводить переговори про закупівлю вакцин від COVID-19 з індійським виробником Serum Institute.

Джерело: Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко в ході засідання парламентського комітету здоров’я нації, якого цитує “Інтерфакс-Україна

Пряма мова Іващенка: “На умовах певної конфіденційності скажу, що паралельно проводяться переговори з індійським виробником – компанією Serum Institute, який може виробляти американську вакцину “Нововакс” і має можливість виробляти вакцину компанії “АстраЗенека” на даний момент”.

Деталі: Іващенко не уточнив, чи йде мова про закупівлю вакцини, розробленої безпосередньо Serum Institute, або про вакцину інших компаній, вироблених індійською компанією.

Передісторія:

Компанія AstraZeneca з 11 грудня заявила, що починає клінічні випробування комбінації власної вакцини від коронавірусу з російським препаратом “Супутник V”.

Україна закупила вакцину від коронавірусу CoronaVac в найбільшого китайського виробника вакцини Sinovac Biotech.

У найближчі місяці Україна планує отримати близько 10 мільйонів доз вакцини від ковіду – 1,9 мільйона від китайського виробника Sinovac Biotech і 8 мільйонів від COVAX. За кращим сценарієм – COVAX виділить для України не 8, а 16 мільйонів доз, але гарантій цього поки що немає.

52% українців не готові вакцинуватись від коронавірусу, навіть якщо щеплення будуть безкоштовними.

 

35% українців дізнаються про рак надто пізно, тому варто йти по безкоштовну діагностику

Софія Кочмар-Тимошенко, спеціально УП.Життя

Щороку в Україні на онкологічні захворювання хворіє більше, аніж мільйон українців.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу в середу, 20 січня.

За даними МОЗ, щороку від раку втрачають життя 80 тисяч громадян України.

“За даними Національного канцер-реєстру, 35% в 2019 році були виявлені на 3-4 стадії захворювання, такі показники свідчать про недостатню обізнаність про симптоми злоякісних новоутворень як серед лікарів первинної ланки, так і в цілому серед населення”, – заявив міністр.

Загалом лікуванням та діагностикою раку в Україні займаються 30 онкологічних диспансерів, 3 онкологічні центри та Національний інститут раку.

За словами міністра, кожен українець може безкоштовно пройти діагностику раку за програмою медичних гарантій.

Для цього потрібно мати направлення від лікаря первинної ланки, з котрим укладена декларація.

 

Кабмін терміново розгляне питання звільнення заступника Уруського – Шмигаль

Уряд зранку в четвер збереться на позачергове засідання для розгляду питання звільнення з посади заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталія Немілостівого.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“В четвер зранку уряд збирається на позачергове засідання. На порядку денному одне питання – звільнення заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталія Немілостівого. Я вже не раз казав – в нашому уряді немає недоторканих. Ще раз доведемо ці слова діями”, – зазначив глава Кабміну.

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що патрульні поліцейські зупинили заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталія Немілостівого за підозрою у керуванні автомобілем у нетверезому стані.

Чоловік, схожий на Немілостівого, нібито відмовився оформляти протокол, намагався піти з місця інциденту і навіть зчинив бійку з патрульними.

 

Україна все ще може отримати транш МВФ у 1 кварталі 2021 року – Bank of America

УП

Україна все ще може отримати транш від МВФ у 1 кварталі 2021 року попри запровадження держрегулювання цін на газ, проте більш консервативний сценарій передбачає отримання траншу у квітні-червні 2021 року.

Про це йдеться у прогнозі аналітиків Bank of America – BofA Global Research, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Високі потреби фінансування у 2021 році повинні утримати Україну у співпраці з МВФ”, – заявили економісти.

Вони вважають, що МВФ може відтермінувати транш Україні у зв’язку із запровадженням заходів держрегулювання газового ринку.

“Але Фонд, швидше за все, візьме до уваги пом’якшувальні фактори такого рішення – це тимчасовий характер зниження цін на газ і надзвичайні умови пандемії. Це дозволить Україні в найближчому часі укласти staff-level agreement”, – вважають в BofA.

“Додаткові ризики для загального інвестиційного процесу в Україні в основному пов’язані з обіцяним поштовхом до реформи правосуддя”, – підкреслюють аналітики.

Нагадаємо:

Раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом, прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

У Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Місія Міжнародного валютного фонду щодо першого перегляду програми Stand-by відновила свою роботу в Україні.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ще 2 транші по 700 млн доларів від МВФ перенесені на 2021 рік.

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що наступний транш МВФ “буде однозначно у наступному році”, за прогнозами, у лютому-березні 2021 року.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив графік погашення боргів Україною до 2036 року, цьогоріч необхідно сплатити 1,67 мільярда доларів.

 

Зарплати вчителів зростуть на 20% вже в січні – Шмигаль

Софія Кочмар-Тимошенко, спеціально УП.Життя, УП

Кабінет Міністрів України затвердив нову тарифну сітку для розрахунку заробітних плат працівників бюджетних установ, у тому числі вчителів.

Таким чином зарплати вчителів зростуть вже в січні майже на 20%.

“Уряд виділив цього року на зарплати нашим вчителям майже 100 млрд грн. Тому сьогоднішнє рішення абсолютно прораховано та забезпечено відповідними фінансами”, – зазначив Шмигаль.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет пояснив, як саме відбуватиметься нарахування:

“Заробітна плата освітян розраховуватиметься з 1 січня 2021 року на основі збільшених на 20% посадових окладів, а з 1 грудня – на 8,4%”.

“Наприклад, посадовий оклад вчителя без категорії закладу загальної середньої освіти з 1 січня 2021 року становитиме 4 859 грн.

Це на 809 грн більше, ніж було з вересня 2020 року.

Посадовий оклад вчителя вищої категорії з 1 січня 2021 року – 6 461 грн.

Це на 1 076 грн більше, ніж було з вересня 2020 року”, – пояснив міністр.

За словами міністра усі доплати, надбавки й інші заохочувальні виплати зберігаються та будуть нараховуватися до збільшених посадових окладів.

Крім підвищення зарплат учителів, за інформацією прем’єр-міністра, уряд також заклав кошти для підвищення виплат медикам на 30% цього року.

 

Кабмін хоче створити новий спецфонд і фінансувати його на кошти від грального бізнесу –  УП

Кабмін схвалив проєкт закону “Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо створення держфонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки”, який передбачає, що зазначений спецфонд поповнюватиметься коштами від плати за ліцензії на гральний бізнес.

Про це повідомив у Telegram представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

Законопроєкт, зокрема, передбачає створення держфонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки у складі спеціального фонду держбюджету України.

А також – спрямування відрахувань щорічних ліцензійних платежів від провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор до цього фонду.

Повідомляється, що 50% доходів від плати за ліцензії по гральному бізнесу будуть спрямовуватися до бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням відповідного грального закладу.

Зазначимо, що у бюджеті-2021 заплановано від плати за ліцензії за азартні ігри отримати 7,4 млрд грн, які повністю підуть до спецфонду держбюджету.

Зокрема, 3,3 млрд грн заплановано сплачувати як субвенцію місцевим бюджетам на заходи щодо соціально-економічного розвитку.

За рахунок цих коштів заплановано профінансувати 5 статей видатків:

розвиток аеропортної інфраструктури – 1 млрд грн;

створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань у Національному інституті раку: загальний обсяг фінансування – 1,5 млрд грн, з них 805 млн – за рахунок сплати за ліцензії на азартні ігри;

створення при МКІП Фонду розвитку закладів загальнодержавного значення – 2 млрд грн;

субвенцію місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг – 300 млн грн;

субвенцію місцевим бюджетам на заходи щодо соціально-економічного розвитку. Загальний розмір субвенції – 6 млрд грн, з них 3,3 млрд грн – за рахунок сплати за ліцензії на азартні ігри.

Передбачається, що кошти до спецфонду будуть спрямовуватися починаючи з 2022 року.

 

В Україні за рік кількість геймерів зросла до 5 мільйонів – експерт

Кількість українців, які захоплюються відеоіграми, за результатами 2020 року зросла з 3 млн осіб до 4,5-5 млн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав операційний директор Української професійної кіберспортивної асоціації Олег Рибалко під час виступу на міжнародній конференції «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики».

«У зв’язку зі специфікою 2020 року, пов’язаною з пандемією коронавірусу в Україні та світі, динаміка горизонтального охоплення українських користувачів інтернету, які захоплюються відеоіграми, збільшується до 4,5-5 млн осіб», – заявив Рибалко.

Він відзначив, що в 2019 році в Україні налічувалося 3 млн геймерів. За його словами, щорічно кількість українців-геймерів, зростає на 15-20%.

Рибалко повідомив, що в асоціації також фіксують приріст часу, який українці витрачають на ігри. «За нашими спостереженнями середньозважена величина геймінг-активності користувачів ще кілька років тому перебувала на рівні 35-39 хвилин на день, то вже в 2020 році даний показник становить більше ніж 60 хвилин щоденних онлайн-ігор», – додав Рибалко.

За його словами, розвиток ігрової індустрії в Україні несе в собі як потенціал, так і загрози, особливо для підлітків і дітей. Для того, щоб мінімізувати ризики, пов’язані зі збільшенням популярності геймінгу, асоціація спільно з ЮНІСЕФ розробила прикладні рекомендації для дітей, молоді, а також для батьків дітей-геймерів. Ці рекомендації спрямовані на боротьбу з гендерною нерівністю в ігровій індустрії, тривалою ігровою активністю дітей, образами під час ігрового процесу, а також на посилення контролю за дотриманням вікових обмежень і на виключення токсичного контенту. Також рекомендації спрямовані на боротьбу з загрозою сексуального насильства і на зменшення тиску на дітей з боку батьків.

 

Справа на 3,5 млрд доларів: Уряд вирішив найняти юристів для арбітражу з китайськими інвесторами “Мотор Січ” –  УП

Уряд дозволив Мін’юсту використати переговорну процедуру закупівлі юрпослуг для захисту інтересів держави у міжнародному арбітражі на суму в 3,5 млрд доларів, який ініціювали китайські інвестори “Мотор Січ”.

Таке рішення ухвалили на засіданні уряду 20 січня.

Відповідно до пояснювальної записки, 5 грудня 2020 року Мін’юст отримав запит на арбітраж від імені громадян Китаю: Ван Цзин, Лі Фенджу, Рен Джінлінг, Сйю Ченшун і Ліу Яннінг, які заявляють, що є акціонерами “Мотор Січ” та мають право на захист своїх інвестицій відповідно до угоди України і Китаю від 1992 року про захист інвестицій.

Позивачі вважають порушенням своїх прав дії СБУ, яка порушила кримінальну справу за фактом покупки акцій “Мотор Січі” і домоглася арешту цих акцій.

Також позивачі заявляють на відмови АМКУ щодо концентрації спільно з DCH Олександра Ярославського.

Нагадуємо:

Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon – інвестора в ПАТ “Мотор Січ”, заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.

У китайській компанії Skyrizon – інвестора в ПАТ “Мотор Січ”, проти якої Мінторг США запровадив санкції через загрозу національній безпеці, вважають такі дії неправомірними і шукатимуть юридичні інструменти для захисту.

Китайські інвестори ПАТ “Мотор Cіч” у грудні 2020 року направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.

Як повідомлялося, китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group купують більше 50% акцій компанії “Мотор Січ”. Більше 25% акцій залишалися за “Укроборонпромом”.

Уряд виступає за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися в Україні, розуміє важливість залучення інвесторів до “Мотор Січ”, але йому “абсолютно не потрібні жодні посередники в пошуку інвесторів”.

Президент групи DCH Олександр Ярославський заявив, що прокуратура наклала додатковий арешт на акції “Мотор Січ” після того, як китайські інвестори разом із DCH оголосили про спільну заявку в АМКУ про купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

 

Експерт: політичний банкрут Богуслаєв кинув акціонерів “Мотор Січ” і втягнув Україну в міжнародний скандал

УНН. Поки аналітики спостерігають за судовими перипетіями і політичними дискусіями навколо “Мотор Січ” між Києвом, Вашингтоном і Пекіном, колишній власник підприємства В’ячеслав Богуслаєв лише “потирає руки” і отримує вигоду зі сформованої ситуації. Про це розповів відомий політичний експерт Володимир Цибулько у відповідь на прохання прокоментувати, кому вигідне блокування допуску китайських інвесторів до управління компанією “Мотор Січ”, передає УНН.

“Ця людина примудрився взяти мільярд доларів у китайських інвесторів, кинути їх і не допускати до управління “Мотор Січчю”, а комусь жадібному або наївному в Києві наплів про “стратегічний статус” свого заводу. Завдяки своїм покровителям домігся арешту акцій, щоб не пускати акціонерів на завод, і сам далі його “доїть”! Втягнули в блокування “Мотор Січ” Вашингтон – створили для американців міф, що китайські літаки або вертольоти з двигунами Богуслаєва загрожують їх національній безпеці – це просто смішно! Ще понад 7 років тому американський виробник вертольотів Sikorskiy відмовився від пропозиції Богуслаєва про співпрацю, тому що нічого унікального в нього немає. Але тепер саме Богуслаєв має вигоди з цього політичного і юридичного клінчу між Києвом, Вашингтоном і Пекіном, колишній власник “Мотор Січ” – він тут головний тіньовий гравець”, – розповів Цибулько.

Політолог зазначив, що, Богуслаєв організував рейдерське захоплення підприємства, яке перед цим продав інвесторам: на “Мотор Січ” до сих пір всім заправляють менеджери Богуслаєва, вони тисячами звільняють людей і грабують завод, “тягнуть все – і гроші сотнями мільйонів, і навіть крадуть двигуни в свої гаражі для продажу на чорному ринку”.

“У Богуслаєва своя гра: він поширює якісь дикі фейки про китайську компанію, акції якої знаходяться в Китаї в публічному біржовому обороті, складає байки про українських партнерів китайських інвесторів. А мета одна – не допустити акціонерів на підприємство, яке Богуслаєв чомусь вважає досі своїм. Немислима ситуація: 5 років тому Богуслаєв отримує від китайців за свої 56% акцій “Мотор Січ” 700 млн дол., а тепер не впускає нових законних акціонерів! І гроші за акції взяв, і підприємство законному власникові не віддав. Дивно, що йому ще подають руку в пристойному суспільстві”, – розкрив подробиці політолог.

Цибулько висловив здивування, що Богуслаєв досі входить до складу офіційних зарубіжних делегацій: “Він – політичний банкрут, який просто купує собі ці місця. Він програв останні вибори в Запоріжжі фотографу – це йому “привіт” від жителів Запоріжжя, городяни йому не довіряють, а багатотисячний колектив просто тихо ненавидить – люди без роботи, в постійних “простоях” і без зарплат. Явно хтось його корупційно прикриває в коридорах влади. Без підтримки чиновників і правоохоронців, він би не відчував себе так привільно”, – говорить Цибулько.

У той же час політолог зауважив, що колишній власник “Мотор Січ” заганяє себе в кут, адже акціонери можуть зажадати від нього компенсацію збитків або взагалі повернути гроші, а дії Богуслаєва підпадають під кримінальні статті за рейдерство: “Дуже хочеться подивитися, в яких щілинах буде ховатися Богуслаєв і його міньйон на “Мотор Січ”, коли на них міцно насядуть юристи нових акціонерів і коли прокинуться українські правоохоронці – СБУ і прокуратура”, – іронізує експерт.

Цибулько зазначив, що “Мотор Січ” могла б стати рекордсменом за обсягом залучених інвестицій в промисловому секторі України за останнє десятиліття: “Більше платили тільки в 2005 році за Криворіжсталь – 4,8 млрд дол., але це незрівнянні за бізнес-профілем компанії. Якщо врахувати виробничий профіль – це не сировина, а високотехнологічна продукція, то “Мотор Січ”, безсумнівно, була б рекордсменом в своїй галузі. І мені здається, що інвестори вдосталь насолодилися цирком з “Мотор Січ”, і без нормального врегулювання цього кейса великих інвестицій в Україні не буде. Особливо якщо справа дійде до міжнародного арбітражу, а з ним і до міжнародної ганьби”.

 

Уряд схвалив проведення перевірок інвесторів у стратегічні компанії –  УП

Кабмін схвалив проєкт закону “Про здійснення іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання, що мають стратегічне значення для нацбезпеки України”, який передбачає унормування процедури перевірки іноземних інвесторів.

Про це повідомив у Telegram представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

“Законопроєктом пропонується затвердити на законодавчому рівні порядок здійснення іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки”, – написав він.

Зокрема, передбачається:

унормування процедури перевірки іноземних інвесторів;

удосконалення механізму перевірки та виявлення інвестицій, залучення яких може призвести до контролю над активами зазначених суб’єктів господарювання (небезпечної концентрації іноземного капіталу);

утворення Міжвідомчої комісії з питань оцінки впливу іноземних інвестицій на національну безпеку України.

“Проєктом закону пропонується запровадити в Україні систему оцінки іноземних інвестицій на національну безпеку, яка на сьогодні відсутня”, – пояснив Мокан.

Документ проголосували з техніко-юридичними правками.

Нагадаємо:

У грудні 2020 року Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №3760 “Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями”, поданий президентом Володимиром Зеленським.

 

“Енергоатом” перейшов в управління Кабміну –  УП

Низка компаній, зокрема “Енергоатом”, “Укргідроенерго”, Нижньодністровська ГЕС та ще три ТЕЦ перейшли під управління Кабінету Міністрів за дорученням президента.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабміну 20 січня.

Під час виступу заступниця міністра економіки Світлана Панаіотіді зазначила, що це рішення “стосується виконання Третього енергопакета ЄС у частині розмежування операторів системи передачі, виробників та постачальників електричної енергії”.

Віцепрем’єр-міністерка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина зазначила, що це рішення стосується комплексного питання врегулювання передачі операторів розподілу на ринку електроенергії, а тому потребує консультацій. Зокрема, обговорення з Єврокомісією та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства в контексті зобов’язань України щодо інтеграції до енергетичного ринку ЄС.

Також Мінекономіки, Міненерго та Мінфін  працюватимуть над передачею держкомпаній “Укренерго”, “Магістральні газопроводи України” та ДП “Оператор ринку” в управління Міненергетики.

“Ці рішення є вкрай важливими та сприятимуть подальшій інтеграції України до європейського співтовариства”, – коментує Шмигаль

 

Нацкомісія з цінних паперів виявила понад 40 шахрайських схем УП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку за останній квартал 2020 року виявила понад 40 скам-проєктів, які пропонують фінансові послуги громадянам з метою подальшого незаконного заволодіння коштами.

Про це повідомляє прес-служба Комісії.

Перелік проєктів наведений на офіційному вебсайті Комісії в розділі «Захист прав інвесторів» за посиланням. Наразі загальна кількість таких проєктів складає близько 60.

«Цей перелік включає проєкти, які нібито працюють на ринку Форекс або з іншими фінансовими активами.

А також проєкти, які вводять в оману громадян під виглядом співпраці з міжнародними фінансовими інвестиційними компаніями, та проєкти, які діють по вже знайомому українцям механізму надання надвеликого відсотку кешбеку під виданими подарунковими сертифікатами (сумнозвісний B2Bjewelry)», – йдеться у повідомленні.

«Деякі компанії мають або роблять вигляд, що мають реєстрацію та юридичну адресу в містах України. По таким компаніям НКЦПФР додатково повідомить правоохоронні органи», – додали в Комісії.

«Разом з тим, Комісія отримала інформацію від Європейських регуляторів щодо ряду компаній, які прикриваються квазіуспішними компаніями з торгівлі акціями та іншими фінансовими інструментами, з метою уникнення відповідальності в тих країнах, де вони пропонують такі послуги, облаштовують свої офіси у бізнес-центрах України.

Наразі Комісія співпрацює з правоохоронним органам з метою притягнення відповідних осіб до відповідальності», – зазначили в НКЦПФР.

 

Уряд погодив «слугу» і колишнього шоумена на посаду голови ОДА –  УП

Кабінет міністрів погодив кандидатуру народного депутата фракції “Слуга народу” Олександра Скічка на посаду голови Черкаської обласної державної адміністрації.

Джерело: трансляція засідання уряду, постійний представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан у Facebook

Деталі: Уряд на засіданні 20 січня розглянув заяву Скічка та провів із ним співбесіду.

29 річний телеведучий Скічко пройшов до Верховної Ради у 2019 році за мажоритарним виборчим округом №197 у Черкаській області.

 

Уряд хоче погасити борги за зелену енергетику держоблігаціями – УП

Кабмін розглядає випуск “зелених облігацій” для того, аби погасити борги перед виробниками енергії з відновлюваних джерел.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на засіданні Кабміну 20 січня.

“Тому за моїм дорученням прошу Міненерго, разом з Мінфіном, Мінекономіки, за участі держбанків та міжнародних фінансових організацій опрацювати питання щодо можливого випуску та розміщення так званих “зелених облігацій”, або “зелених бондів”, – заявив прем’єр.

“Багато рішень потрібно приймати комплексно і дуже часто простих рішень немає – тому потрібно шукати збалансовані механізми – це стосується і питання зеленої енергетики”, – зазначив Шмигаль.

Нагадаємо:

Через борги державного трейдера “Гарантований покупець” перед виробниками “зеленої” енергії сума позовів до держпідприємства сягнула близько мільярда гривень.

У липні 2020 року був підписаний меморандум, що передбачає виплату 9 мільярдів боргу інвесторам наприкінці року, а також оплату 100% електроенергії з серпня.

Антикризовий енергетичний штаб вважає, що борги можна погасити завдяки випуску ОВДП та траншам з держбюджету.

31 липня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №3658, яким, зокрема, знизили “зелений” тарифу для введених в експлуатацію в період з 1 липня 2015 го до 31 грудня 2019 року сонячних станцій понад 1 МВт на 15%, для ВЕС з турбінами потужність 2000 кВт – на 7,5%.

 

В Енергетичному Співтоваристві розкритикували повернення до регулювання цін на газ УП

Повернення державного регулювання цін на газ є істотним кроком назад і може загрожувати існуванню ринку газу.

Про це під час дискусії Energy Club сказав голова Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач, повідомляє “Укрінформ”.

“Історія успіху про ліквідацію ПСО (покладення спеціальних обов’язків – ред.), що тривала протягом 2019-2020 років, змінилася. Це можна назвати великим кроком назад. Я можу зрозуміти занепокоєння уряду через зростання цін на газ. Якщо цей захід триватиме лише до кінця березня, все буде нормально. Але якщо це триватиме довше, це поставить ринок газу під загрозу”, – сказав Копач.

На його думку, ефективним був би захід, відповідно до якого частину газу українського видобутку – державної компанії АТ “Укргазвидобування” – продавали б на біржі іншим учасникам ринку. При цьому не йдеться про те, щоб одразу продавати весь обсяг.

“Для початку це може бути 25-30% видобутку”, – зазначив Копач.

Нагадуємо:

Кабінет міністрів встановив граничний розмір ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубічний метр.

Для споживачів, які мають контракти на постачання газу за ціною нижче 6,99 грн, тарифи не зміняться. Ціна постачальника останньої надії так само встановлена на рівні 6,99 гривні за кубометр.

Також міністри встановили граничний тариф на розподіл газу – він не перевищуватиме 1,79 грн за кубометр.

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що у Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом, прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

 

Зміни у сфері публічних закупівель: Президент звернувся до Разумкова і Шмигаля

Президент у зверненні до Голови ВР та Прем’єр-міністра наголосив на необхідності дотримання міжнародних зобов’язань України при внесенні змін до законодавства у сфері публічних закупівель.

Про це йдеться у листах глави держави, адресованих очільникам уряду та парламенту, передає Укрінформ із посиланням на офіційний сайт Президента.

Президент звертає увагу, що наразі пропонується низка ініціатив, які передбачають виведення з-під дії Закону «Про публічні закупівлі» в цілому або з-під дії окремих його положень здійснення закупівель товарів і послуг у різних сферах.

«Вказане суперечить основній меті та принципам закону, а також може створити підґрунтя для виникнення проявів корупції, що матиме негативний вплив на стан міжнародних відносин України, у тому числі з фінансовими організаціями», – зазначає Володимир Зеленський.

За його словами, основною метою Закону України «Про публічні закупівлі» є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері та розвиток сумлінної конкуренції.

Також цей закон спрямований на адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ця угода, зокрема, передбачає, що всі контракти укладаються шляхом проведення прозорих і неупереджених процедур з визначення виконавця.

«На сьогодні основні положення закону відповідають правилам здійснення публічних закупівель, встановленим директивами ЄС, а відтак усі зміни, що будуть вноситися, не повинні суперечити європейському законодавству у сфері закупівель», – наголошує Президент.

З огляду на зазначене він звертає увагу на необхідність забезпечення більш зваженого підходу щодо опрацювання відповідних законодавчих ініціатив задля дотримання основних принципів здійснення публічних закупівель та міжнародних зобов’язань держави у цій сфері.

Як повідомлялося, законопроєкт №4394 був внесений на розгляд Верховної Ради в листопаді 2020 року. Підставою для розроблення документа стало ухвалення у 2019 році закону “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель”, яким було викладено в новій редакції статтю 164/14 Кодексу України про адміністративні правопорушення та суттєво розширено перелік порушень законодавства у сфері публічних закупівель.

Законопроєкт №4394 має на меті посилити контроль та відповідальність за порушення недобросовісними замовниками законодавства у сфері публічних закупівель, забезпечити належний захист прав учасників публічних закупівель від недобросовісних замовників.

У НАЗК за результатами проведеної антикорупційної експертизи заявили, що виявлено корупціогенний фактор у положеннях законопроєкту №4394.

 

“Центренерго” звинуватила ДТЕК в зриві поставок вугілля. У Ахметова заперечують – УП

Державна компанія “Центренерго” звинуватила енергохолдинг ДТЕК в зриві поставок вугілля перед прогнозованим похолоданням, а також у підвищенні цін на паливо.

Про це повідомляє пресслужба “Центренерго”.

“Найбільший приватний постачальник вугільної продукції зупинив відвантаження вугілля на адресу ТЕС “Центренерго”, порушивши умови договору, не дивлячись на отриману передоплату в розмірі 106 млн грн. Більш того, користуючись критичною ситуацією з запасами палива, 13 січня постачальник надіслав на адресу “Центренерго” попередження про підвищення ціни на вугілля з 1650 грн до 2100 грн за тонну”, – йдеться в повідомленні.

Найбільшим приватним постачальником вугілля для “Центренерго” є компанія “ДТЕК Енерго” Ріната Ахметова.

У компанії пояснили, що запуск шести блоків ТЕС “Центренерго” на природному газі 18 січня пов’язаний з нестачею вугілля.

За даними державної компанії, станом на 11 січня на складах ТЕС “Центренерго” залишалося 40 тис тонн вугілля в порівнянні з 336 тис тонн на 1 листопада 2020 року.

Падіння запасів палива в “Центренерго” пояснюють тим, що протягом листопада та грудня 2020 року теплоелектростанції компанії працювали з максимальним навантаженням, поки значна частина інших теплових, а також атомних енергоблоків залишалися в простої через ремонтні роботи.

Так, за командами диспетчера Оператора системи передачі НЕК “Укренерго”, виробництво електричної енергії на ТЕС “Центренерго” перевищило прогнозний баланс в листопаді на 29%, а в грудні – на 56%.

“Компанія була змушена додатково витратити 128 тис тонн і 233 тис тонн вугілля відповідно. Така ситуація призвела до критичного зниження обсягу запасу вугілля на ТЕС “Центренерго”, – йдеться в повідомленні.

ОНОВЛЕНО

У пресслужбі ДТЕК повідомили ЕП, що загальний обсяг вугільної продукції, яку ДТЕК має відвантажити до квітня 2021 року, становить 600 тис. тонн.

“На прохання ПАТ “Центренерго” в листопаді-грудні 2020 року вугледобувними компаніями Групи ДТЕК забезпечено постачання 400 тис. тонн вугілля, що на 100 тис. тонн вище плану-графіка, визначеного договором”, – йдеться в повідомленні.

Також, за словами представників енергохолдингу, на прохання “Центренерго” ДТЕК здійснює постачання вугілля у випередження до графіку поставок, передбаченого договором.

“На січень “Центренерго” було узгоджено поставку вугілля обсягом 50 тис. тонн, яке найближчими днями прибуде на адресу ТЕС ПАТ “Центренерго”. Цей обсяг вугілля відповідає передоплаті, яку внесло ПАТ “Центренерго” (106 млн. грн), та умовам, зафіксованим у спеціфікації до договору (1650 грн/т)”, – заявили в компанії.

“ДТЕК в повному обсязі виконує взяті на себе зобов’язання, що закріплені у договорі з “Центренерго”, та вважає будь-які маніпуляції та перекручування фактів – спробою перекласти відповідальність за непрофесійну підготовку до ОЗП”, – заявили у Ахметова.

Нагадуємо:

18 січня “Центренерго” підключила до роботи енергосистеми додатково 6 енергоблоків з використанням природного газу.

Газ від НАК “Нафтогаз України” “Центренерго” отримує на умовах відстрочення платежу.

При цьому раніше генеральний директор “ДТЕК Енерго” Ільдар Салєєв заявив, що запуск блоків ТЕС на газі “економічно абсолютно не обгрунтований”.

Він також повідомив, що у зв’язку з нестачею палива ДТЕК почне імпорт вугілля з Казахстану і збільшить поставки палива зі своїх шахт в Росії.

 

Акція на підтримку Стерненка: суд закрив ще одну справу щодо активіста Виговського

Шевченківський райсуд Києва закрив провадження щодо адміністративного правопорушення стосовно активіста Миколи Виговського, який був присутній під судом 15 червня у день обрання запобіжного заходу активісту Сергію Стерненку.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці інформує юридична компанія «Міллер».

«Сьогодні було закрито ще одну (вже останню) справу про адміністративне правопорушення за підтримку Сергія Стерненка (щодо Виговського – ред.)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця справа надійшла до суду ще 6 липня, була повернута суддею на дооформлення, і потім поліцейські у своєму рапорті написали, що недоліки неможливо усунути, і повернули справу знову в суд.

А Шевченківський райсуд Києва розглянув протокол про адмінпорушення щодо Виговського за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство), і за результатами цього розгляду суддя прийшов до рішення про необхідність закриття провадження у зв’язку із відсутністю в діях Виговського складу та події адмінправопорушення.

У юридичній компанії також нагадали, що у червні минулого року активісти Антон Коваленко, Олександр Кір’яков і Микола Виговський були присутні під час мирної акції, яка відбулася під стінами Шевченківського райсуду на підтримку Стерненка, якому в той час обирали запобіжний захід. Зазначається, що того дня всіх трьох «поліція висмикнула з натовпу і затримала», Виговський нібито висловлювався нецензурною лайкою в публічному місці, але до протоколу жодних належних доказів додано не було.

«Вважаючи вищевказані дії працівників поліції неправомірними та необґрунтованими, адвокатами нашої компанії було підготовлено відповідну позицію, яку суддя Шевченківського суду повністю підтримав», – уточнили у компанії «Міллер».

Як повідомлялося, 11 серпня Шевченківський райсуд Києва закрив першу справу про адмінправопорушення щодо активіста Виговського, який був присутній під судом 15 червня у день обрання запобіжного заходу Стерненку, за відсутністю події та складу адмінпорушення.

15 червня Шевченківський райсуд обрав Стерненку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Апеляційний суд залишив це рішення чинним.

Зі свого боку начальник поліції Києва Андрій Крищенко повідомив, що за фактом сутичок під судом п’ятьох осіб доправили до райуправління поліції: одного – після конфлікту з журналісткою одного з телеканалів, інші четверо заважали поліцейським, коли вони намагалися припинити цей конфлікт. Також після цих подій двох поліцейських було відсторонено від займаних посад.

За даними ЗМІ, тоді під судом серед затриманих був активіст Микола Виговський.

Стерненку 11 червня оголосили про підозру у вчиненні злочинів за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу.

Увечері 24 травня 2018 року двоє зловмисників напали на Стерненка та його дівчину. Відбиваючись, активіст смертельно поранив одного з них ножем у живіт. Ножові поранення були і в самого Стерненка та у другого нападника, якого поліція невдовзі затримала, але відразу відпустила, надавши йому статус свідка, а пізніше – державну охорону.

У серпні 2020 року Стерненку вручили обвинувальний акт у справі про вбивство та носіння холодної зброї без дозволу.

 

Комітет Ради звернувся до КСУ щодо відповідності Тупицького займаній посаді

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки звернувся до Конституційного Суду щодо відповідності обійманій посаді відстороненого указом Президента Володимира Зеленського очільника КСУ Олександра Тупицького.

Як передає Укрінформ, відповідне рішення було ухвалене на сьогоднішньому засіданні комітету.

У зверненні члени комітету закликають КСУ розглянути питання стосовно відповідності Тупицького вимогам, які Конституція України та Закон України “Про Конституційний Суд України” висувають до судді Конституційного Суду України, зокрема – щодо його відповідності критерію “високі моральні якості” та його відповідності обійманій посаді.

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення на два місяці голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ. За повідомленням пресслужби Зеленського, таке рішення глава держави ухвалив “після отримання та опрацювання фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора”.

Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється у чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

5 січня судді Конституційного Суду провели збори у зв’язку з указом Президента про відсторонення Тупицького й ухвалили заяву, в якій наголосили на неприпустимості недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

19 січня у КС повідомили, що працівники УДО вкотре не допустили голову КС Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету.

Тупицький вважає недопуск його до суду “черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного Суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного Суду України в цілому”.

У КС зазначили, що хоча Президент відсторонив Тупицького від посади судді КСУ, водночас адміністративні функції як голови суду він має виконувати, оскільки на це його уповноважили судді КСУ.

Водночас у ДБР заявили, що Тупицький має статус підозрюваного, але імітує, що не отримав підозру і відвідує робоче місце, порушуючи закон.

У відповідь Тупицький оприлюднив заяву, у якій йдеться, що він не вважає себе повідомленим про підозру. Він закликав Генпрокурора Ірину Венедіктову – за наявності підстав – у законний спосіб вручити йому підозру, а також звернутися до глави держави щодо скасування указу про його відсторонення.

 

Поліція почала штрафувати водіїв “євроблях” –  УП

У Харкові та області правоохоронці почали штрафувати власників автомобілів на іноземній реєстрації на суму 8,5 тисячі гривень.

Про це повідомляють у громадській організації “Авто євро сила”.

Штраф виписується, якщо виявляється, що машиною керує не та людина, яка за документами ввезла авто на територію України. Якщо порушник попадеться вдруге – покарання буде становити 17 тисяч гривень з вилученням посвідчення водія, кажуть в Нацполіції.

Зазначається, що поліцейські почали штрафувати автівки завдяки відкриттю митної бази Державної митної служби. При цьому керівництво поліції Харкова запевнило активістів, що доступ до митної бази не давали, передають в “Авто євро силі”.

“Авто євро сила” стверджує, що зафіксовані на відео випадки зупинки автомобілів мають ознаки перевищення повноважень з боку поліцейських. Також “євробляхери” запевняють, що наразі діє меморандум між МВС і “Авто євро силою”, згідно з яким штрафи не повинні виписуватися.

У поліції переконані, що діють винятково в рамках чинного законодавства і планують поширювати практику застосування штрафів до “євробляхерів” на всю країну.

Нагадуємо:

Президент Володимир Зеленський звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова сприяти роботі нардепів і урядовців у складі робочої групи з напрацювання законодавчих ініціатив щодо доступного розмитнення “євроблях”.

Кабмін погодив проєкт постанови, яка дозволяє притягувати до відповідальності власників авто на європейських номерах.

Раніше повідомлялось, що власники “євроблях” не можуть вивезти авто, адже його одразу конфісковують, а розмитнення автомобіля по діючих ставках не звільняє від штрафу 170 тисяч.

У “Слузі народу” пропонують знову зробити розмитнення “євроблях” пільговим.

 

“Венеційка” та ОБСЄ на прохання Ради перевірять законопроєкт про політичні партії –  УП

Венеційська комісія та ОБСЄ/Бюро демократичних інститутів та прав людини на прохання України підготують висновок щодо законопроєкту про політичні партії.

Як пише “Європейська правда”, про це йдеться у повідомленні на сайті Венеційської комісії.

“ОБСЄ/БДІПЛ та Венеційська комісія спільно підготують висновок щодо проєкту закону про політичні партії України, після відповідного звернення голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, що було надіслане БДІПЛ 30 грудня 2020 року”, – йдеться у повідомленні.

Проєкт спільного висновку винесуть на розгляд на 126-й пленарній сесії Венеційської комісії.

Венеційська комісія у своєму оголошенні не вказує номер проєкту закону, якого стосується звернення.

Того ж дня, коли з’явилося повідомлення Венеційської комісії – 19 січня, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4611 “Про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” щодо строків подання політичними партіями звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру”.

 

У Раді отримали лист про призначення виборів мера Харкова

Клопотання про призначення позачергових виборів Харківського міського голови отримали у профільному комітеті Верховної Ради.

Цю інформацію, передає Укрінформ, Суспільному телефоном підтвердила Олена Тімофті, помічниця народного депутата Віталія Безгіна, голови одного з підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

“Датою відправлення листа значиться 31 грудня”, – зазначила Тімофті.

У Комітеті пообіцяли відповісти згодом, коли клопотання розглянуть.

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов не відповів на запитання журналістів, коли саме відбудуться вибори: “Питання – до Верховної Ради”. Терехов також не відповів, чи він балотуватиметься: “Коли будуть призначені вибори, тоді я оголошу про своє рішення”.

Станом на 15 січня, стало відомо, що у Верховній Раді ще не підтвердили отримання клопотання з Харкова про призначення позачергових виборів Харківського міського голови.

Як повідомляв Укрінформ, 30 грудня після сесії міської ради нового скликання Ігор Терехов сказав журналістам, що міська влада звернеться до Верховної Ради з приводу призначення позачергових виборів міського голови 31 грудня: “У нас є 15 днів за законом (з моменту смерті Харківського міського голови Геннадія Кернеса – ред.). Юристи вже готують відповідне звернення. Завтра я його підпишу, і воно буде направлене до Верховної Ради. До речі, 31 грудня – останній день подачі відповідної заяви”.

17 грудня секретар міськради Терехов повідомив журналістам, що звернення до парламенту з приводу призначення позачергових виборів у Харкові він направить “у встановлений законом термін”.

Раніше голова правління громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Айвазовська заявляла, що оголошення позачергових виборів лежить у площині відповідальності парламенту та може бути розтягнуте на роки, як то вже було неодноразово.

В ніч проти 17 грудня Харківський міський голова Геннадій Кернес помер у берлінській клініці “Шаріте” від ускладнень, пов’язаних із коронавірусом. Останні дні він перебував на цілодобовому гемодіалізі через відмову обох нирок.

23 грудня Геннадія Кернеса поховали на Алеї почесних громадян міського кладовища №2 у Харкові.

 

Резніков виграв суд у НБУ щодо непогодження в наглядову раду Ощадбанку -УП

Верховний Суд визнав протиправним і скасував рішення НБУ від 15 серпня 2019 року про відмову у погодженні Олексія Резнікова на посаду члена наглядової ради Ощадбанку.

Про це повідомляє FinClub з посиланням на рішення суду від 24 грудня 2020 року.

“Верховний Суд у справі №640/22632/19 залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва від 19 лютого 2020 року та постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 20 травня 2020 року, але частково задовольнив касаційну скаргу НБУ і змінив мотивувальну частину рішень попередніх інстанцій”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у серпні 2019 року Нацбанк не погодив кандидатури 5 членів наглядової ради Ощадбанку після того, як вони без конкурсу продовжили контракт голови правління банку Андрія Пишного.

Тоді в НБУ заявили, що 5 членів, включно з нинішнім віце-прем’єром Олексієм Резніковим, не пройшли співбесіду.

“Троє з них подали в суд на НБУ (крім Резнікова, позови подали Шевкі Аджунер та Дмитро Власов), стверджуючи, що перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова “влаштувала їм допит по рішенню про подовження повноважень Пишного”, – пише FinClub.

Резніков у позові звертав увагу на втручання Рожкової у процес перевірки його профпридатності.

“Суд встановив, що 6 серпня 2019 року кваліфікаційна комісія НБУ провела тестування Олексія Резнікова, а 14 серпня – провела з ним співбесіду шляхом відео-конференції, “проте без здійснення фіксування даної співбесіди та результатів її обговорення членами комісії НБУ за допомогою відповідних технічних засобів або шляхом ведення відповідної стенограми, що було підтверджено представником відповідача”, – йдеться у повідомленні.

“На підставі “негативних результатів співбесіди” комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем НБУ 15 серпня відмовив Резнікову у погодженні на посаду члена наглядової ради Ощадбанку через “невідповідність вимогам щодо професійної придатності, встановленим законодавством для керівників банків”.

Верховний Суд  послався на Кодекс адміністративного судочинства, в статті 2 якого зазначено, що у справах щодо оскаржень рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті такі рішення, в тому числі, добросовісно (підпункт 5 пункту 2) та розсудливо (підпункт 6 пункту 2). Верховний Суд погодився із судами попередніх інстанцій, що дії НБУ такими не були, а тому рішення НБУ не може вважатися правомірним”, – зазначає видання.

Нагадаємо:

Аджунер програв НБУ в апеляційному суді, а Власов – виграв.

Касації по цим справам Верховний Суд ще не розглянув.

 

ЦПК опублікував текст законопроєкту, яким хочуть врятувати Татарова і знищити НАБУ –  УП

Центр протидії корупції опублікував текст законопроєкту, яким пропонується змінити підслідність НАБУ, що фактично знищить структуру.

Джерело: ЦПК

Деталі: За інформацією ЦПК, в Офісі президента дали вказівку підготувати законопроєкт, який дозволить захистити заступника керівника ОП Олега Татарова та легітимізувати схему з передачі його справи від НАБУ до СБУ.

Сам Татаров відхрещується від законопроєкту та називає інформацію фейком, тому ЦПК публікує текст законопроєкту.

У ЦПК стверджують, що крім тексту, у їхньому розпорядженні є внутрішні офіційні документи, які підтверджують факт підготовки такого законопроєкту.

Отримані документи свідчать, що до процесу розробки цього законопроєкту була залучена генпрокурорка Ірина Венедіктова, яка дала своїм заступникам доручення внести пропозиції до нього.

Відзначається, що новації у законопроєкті суперечать взятими на себе Україною зобов’язанням.

Так, пропонується змінити підслідність НАБУ – до юрисдикції бюро додають дрібну корупцію.

Наразі підслідність НАБУ – це корупційні злочини, вчинені або ТОП-посадовцем, або розмір предмету злочину чи шкоди від нього перевищує 1 мільйон 135 тисяч гривень (станом на січень 2021 року).

В ОП пропонують прибрати умови підслідності щодо ТОП-фігурантів та суми злочину.

Це означає, що НАБУ доведеться займатися побутовою корупцією.

Крім цього, генпрокурору пропонують надавати право забрати в НАБУ будь-яку справу.

Також у законопроєкті пропонується змінити підсудність Антикорупційного суду, зокрема, аби ВАКС займався лише тими справами, що і НАБУ.

Це дозволить, забираючи справи у НАБУ, забирати їх одночасно і у ВАКС.

Також у НАБУ і САП відбирають можливість прямої безпосередньої співпраці з іноземними правоохоронними органами.

Законопроєктом пропонується, аби така співпраця реалізовувалась лише через офіс генпрокурора.

Що було раніше: 18 січня Шабунін заявив, що ОПУ заради порятунку Татарова готує терміновий законопроект, яким “знищить антикорупційну реформу і розірве партнерство з Заходом”.

За словами Шабуніна, цим документом готуються забрати ТОП-посадовців з підслідності НАБУ.

Передісторія:

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Провадення стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, в якій фігурує Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову. Детективи НАБУ також отримали право на затримання Татарова і проведення обшуків в Офісі президента і за місцем проживання Татарова.

21 грудня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов’язків.

24 грудня стало відомо, що Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ до СБУ. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро, а 30 грудня прокурор від Офісу генпрокурора відкликав клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику голови офісу президента, тому заступник Єрмака уникнув арешту. 

 

Татаров відреагував на Микитася: Він ображений, що я йому не допоміг вийти з в’язниці – УП

Заступник глави офісу президента Олег Татаров вважає, що колишній власник “Укрбуд Девелопмент” Максим Микитась ображений, що той не допоміг йому вийти з в’язниці.

Джерело: Повідомлення Татарова в Telegram

Пряма мова Татарова: “Ключовий сенс майже кожного висловлювання (Микитася – ред.) – образа, що НАБУ допомогло йому вийти з в’язниці, а я ні.

Я припинив займатися юридичною діяльністю після переходу на державну службу і на своїй посаді зайнятий лише державними питаннями.

Я не буду йти на конфлікт інтересів і не збираюся втручатися в будь-які питання захисту будь-кого, в адвокатські або бізнес-питання”.

Деталі: Татаров також висловив сподівання, що “правоохоронні та судові органи в справі підтримуваного НАБУ забудовника Микитася приймуть законні та справедливі рішення”.

Що цьому передувало: В інтерв’ю “Українській правді” Микитась розповів, як заступник голови Офісу президента Олег Татаров у часи роботи в Міністерстві внутрішніх справ допоміг повернути вилучені під час обшуків кошти компанії “Укрбуд Девелопмент”.

Також він розповів, що “під час перебування в СІЗО дізнався про безліч невідомих до того моментів і роль саме Татарова”.

Микитась в інтерв’ю УП: “Коли від мого імені до Татарова звернулися по допомогу, а я вже знаходився в СІЗО, він імітував бурну діяльність, аби допомогти. Насправді – нічого не зробив.

Він міг легко вирішити цілком на законних підставах проблему вкраденого у мене майна. Але Татаров пристав до іншої сторони – яка зрадила мене, пограбувала та підставила в квартирну справу.

От ми друзі, а він за весь період мого перебування під вартою жодного разу не поцікавився про мій стан, не запропонував якоїсь, навіть звичайної людської допомоги або підтримки моїй сім’ї”.

 

Прокуратура підтвердила фальшивість переписки, в якій “Микитась” замовив викрадення людини – УП

Прокурор у суді підтвердив фальшивість листування, в якому екснардеп і забудовник Максим Микитась нібито замовляє викрадення людини. Водночас, правоохоронці вважають, що це не спростовує причетність Микитась до злочину.

Джерело: засідання Київського апеляційного суду

Пряма мова прокурора: “Вона була, ця переписка. Однак… вона не використовувалась підозрюваним в ході вчинення злочину. Вона створювалась лише з тією метою, щоб запевнити потерпілого Мірошниченка в тому, що вони діють в інтересах Микитася.

Однак, у зв’язку з тим, що особисто Микитась підтвердив їхні повноваження щодо вимагання у Мірошниченка цих коштів, тому ця переписка не використовувалась ними під час вчинення злочину.

Більше того, я хочу сказати, що сторона обвинувачення не посилається у клопотанні про застосування запобіжного заходу на цю переписку. І я вам ще більше хочу сказать, і не будем посилатись на цю переписку для підтвердження вини Микитася в подальшому”.

Деталі: За словами прокурора, підозрюваний Чернов, який організував викрадення і дав свідчення проти Микитася, дійсно підробив листування з екснардепом.

Чернов нібито зробив це, щоб продемонструвати потерпілому Мірошниченку, що у нього вимагають гроші за вказівками Микитася.

Однак пізніше забудовник нібито самостійно зателефонував потерпілому і підтвердив, що викрадачі діють від його імені. Тому, на думку прокурора, у підробленій переписці “відпала необхідність” і її не використовували

Водночас, адвокат Микитася Артур Габрієлян у коментарі УП сказав, що в матеріалах клопотання про арешт екснардепа немає свідчень Чернова про те, що він дійсно підробив листування і з якою метою.

Також за словами захисту, раніше, під час суду, який заарештував Микитася, прокуратура казала в загальних рисах, що підозра підтверджується “листуваннями”.

Що було раніше: Захист Микитася заявив про провокацію в поліцейському розслідуванні щодо викрадення людини.

Адвокати звернули увагу, що листування, в якому Микитась нібито замовляє злочин підозрюваному Чернову, містить ознаки підробки.

Передісторія:

З 2017 року НАБУ розслідує можливі зловживання та розкрадання грошей під час будівництва житла для Нацгвардії. Будівництво вела компанія “Укрбуд” Микитася.

Сам забудовник отримав підозру від НАБУ у жовтні 2019 року.

Восени 2020 року Микитась дав свідчення щодо можливої причетності до корупції колишнього адвоката, а нині заступника голови Офісу президента Олега Татарова. Йому оголосили підозру у наданні хабаря.

Однак згодом прокуратура відмовилась вимагати арешту для Татарова і передала справу з НАБУ до СБУ. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування.

У кінці грудня Національна поліція оголосила забудовнику Микитасю підозру в замовленні викрадення людини. 31 грудня 2020 року його відправили під варту в цій справі.

Микитась і його захист вважають розслідування поліції помстою за свідчення проти Татарова.

 

 

“Я сиджу – а він у владі”. Микитась про покази на заступника голови ОП Татарова і помсту за це

За президентства Петра Порошенка в Україні з’явилось прізвище, яке стало загальною назвою корупції в оточенні глави держави – Свинарчуки. У виборчій боротьбі його активно використовував і Володимир Зеленський.

Кінець 2020 року подарував нинішньому президенту його власного “свинарчука”. Антикорупційні органи прийшли з підозрою прямо на Банкову – до заступника голови ОП Олега Татарова. І з того моменту система взялась рятувати свого “свинарчука”.

Справа не стосується роботи чиновника в Офісі президента. Йдеться про епізод ще 2017 року. Та навіть попри це Зеленський не поспішає віддавати свого соратника в руки НАБУ і захищає Татарова від звинувачень.

За версією слідства, він ще в часи адвокатської роботи був посередником у корупційному ланцюгу з хабарем. Найвищою ланкою в цій схемі був забудовник і колишній нардеп Максим Микитась. Саме він і “потягнув” Татарова за собою на дно кримінального переслідування, давши проти нього викривальні свідчення.

Микитася складно назвати модним нині словом “викривач корупції”. Він неодноразово ставав фігурантом журналістських розслідувань, а зараз і сам по вуха в підозрах. З 2019 року – під слідством за можливе розкрадання на будівництві житла для Нацгвардії.

Саме для порятунку від цієї справи керівництво “Укрбуду”, як вважає слідство, через адвоката Татарова і підкупило експерта з Міністерстві внутрішніх справ.

Вже після скандалу Микитась отримав ще одну підозру – тепер уже від поліції, за нібито організацію викрадення людини. Сам екснардеп вважає це помстою. Дії поліції викликали занепокоєння і в НАБУ, що веде справу Татарова.

Так корупція в найвищих ешелонах поставила на один бік колишніх ворогів: антикорупційних детективів і підозрюваного в корупції Микитася. Останній навіть відшкодував державі 50 мільйонів гривень і вийшов з-під варти.

Крім того, колишній учасник тіньових стосунків влади з бізнесом почав бити на сплох через корупцію, розповідати про нібито рейдерство “Укрбуду” за участі Татарова і скаржитись на “безпрецендентні” порушення своїх прав.

Нині Микитась сидить під арештом у поліцейській справі. Через адвокатів “Українська правда” передала йому в ізолятор письмові запитання. Відповіді на них вичитував захист, потім знову узгоджував “викривач”, змінюючи кілька емоційних фраз.

Зрештою, за два тижні, інтерв’ю повернулось в редакцію. У ньому – про відносини Микитася з Татаровим, співпрацю з НАБУ і протистояння з поліцією.

Максим Микитась під час обрання йому запобіжного заходу в Шевченківському суді Києва, 31 грудня 2020 року

– Пане Максиме, ви розповідали, що познайомились із Татаровим ще до Революції Гідності, коли він працював у МВС, а вам треба було повернути вилучені під час обшуку в “Укрбуді” гроші.

Чи допомогло тоді це знайомство, тобто, чи вдавалось через Татарова вирішувати потрібні питання? Наскільки він був впливовим і близьким до тодішнього керівництва МВС?

– Саме перше і одразу таке провокаційне запитання.

Так, тоді допомогло. На певних умовах питання повернення вилучених коштів “Укрбуду” було вирішено.

Татаров тоді був впливовим серед слідчих МВС через його наближеність до керівництва МВС. Зв’язки залишилися і після звільнення. Але вже в іншому статусі.

Наприклад, через кума, колегу та земляка Максима Цуцкірідзе, який залишився на керівних посадах в ГСУ НПУ, а рік тому став керівником Головного слідчого управління Національної поліції України, якому підпорядковані усі слідчі країни. Гадаю, саме через нього Татаров вирішував найскладніші питання, оскільки в системі це була його найближча людина.

Зв’язки тягнуться з Новоукраїнки (місто на Кіровоградщині – УП), де вони разом народилися та виросли. Їхній спільний шлях продовжився в системі центрального слідчого органу поліції держави. Це голова і руки. Питання в тому, чи для добрих справ?

– Наскільки ви з Олегом Татаровим довіряли один одному, коли вирішували проблеми “Укрбуду”? (Через Татарова, за словами Микитася і НАБУ, компанія домовлялась про потрібну експертизу для порятунку від підозр у корупції – УП) Ви проговорювали ймовірний сценарій викриття хабара і що кожен має робити в такому випадку? Чи були впевнені, що викриття не станеться?

– Я довіряв Олегу Татарову, хоча він за своєю натурою є достатньо скритною людиною. Я довіряв своїм менеджерам в “Укрбуді”. А друзям довіряв безмежно, ніколи не контролював їх. Вони одночасно були моїми друзями і підлеглими. Це мене і згубило.

Зрештою спричинилося до таких наслідків як брак ліквідності обігових коштів на поточне будівництво, а потому вже, за кризи, до рейдерського захоплення “Укрбуду” через махінації з лжемеморандумами.

Ви здивуєтеся, але в “Укрбуді” не було класичної внутрішньої служби безпеки. Я завжди був проти стеження за своїми підлеглими, тим паче за друзями, які керували всіма основними процесами.

Щодо другої частини питання – про викриття. Поточними питаннями керував генеральний директор Майборода, то треба питати в нього, як і що вони планували у різних ситуаціях.

Олег Татаров біля будівлі Вищого антикорупційного суду. Київ, 24 грудня 2020 року

– Коли і як ви вирішили дати свідчення проти Татарова? Чи була це ваша ідея чи хтось порадив? Ініціатива була з вашого боку чи слідства?

– Однозначного ініціатора свідчень по Татарову немає. Під час перебування в СІЗО я дізнався про безліч невідомих мені до того моментів і роль саме Татарова.

Хочу наперед відзначити: в ЗМІ штучно сформовано думку, що я дав свідчення по Татарову в обмін на свою свободу. Це не так.

Підставою для звільнення мене з під варти на домашній арешт було те, що я сплатив державі кошти в розмірі 50 мільйонів гривень. За дії групи інших людей. За умов недоведеності шкоди державі тощо. Лише щоби повернутися до додому.

Певна частина цих коштів не мої. Мені допомогли друзі, які не залишилися байдужими.

Тому усі ці інсинуації щодо “угоди” по Татарову – з розряду “чули дзвін, та не знають, звідки він”. А цей звін – чутки та брехливі версії, від людей Татарова.

Вигадали версію про угоду ніби як через його протистояння з Ситником. То інша пісня.

От навіть зараз, коли я в ІТТ і по суті в полоні по сфальшованій справі, вони активно продовжують розганяти ці фейкові інформкампанії.

Кілька днів тому в дюжині столичних ЗМІ розмістили матеріал, в якому якісь експерти говорять, що виникнуть проблеми із можливістю застосування такої форми як угода зі слідством. “Прокоментували” невідомо де, коли і кому в замовному матеріалі, але публікації виникли за кілька годин повсюдно.

А основна причина, яка спонукала мене до показань про корупційні зв’язки Татарова, полягає в особистому. От дивіться. Коли його було звільнено з МВС, він попросився до мене на роботу – я його прийняв. В нас на роботі він суттєво покращив своє матеріальне становище. Став заможною людиною.

Потім Татаров супроводжував оформлення меморандумів та юридичних документів, відповідно до яких Федотенков (Дмитро Федотенков, новий власник “Укрбуду” – УП) отримав все! А “Укрбуд” і я – нічого.

Я не зміг повернути контроль над компанією, коли Федотенков не вніс кошти та все переписав. Я не вірю в простий збіг обставин, що такий досвідчений юрист як Татаров цього не передбачав.

До речі, Татаров був в числі тих, хто переконував запустити в “Укрбуд” саме Федотенкова, а не іншого партнера, якого я розглядав. Гадаю, була змова.

При зраді Майбороди він не відкрито, але зайняв його сторону і таємно допомагав йому, про що я дізнався лише потім, в СІЗО, у жовтні 2020 року.

Коли від мого імені до Татарова звернулися по допомогу, а я вже знаходився в СІЗО, він імітував бурну діяльність, аби допомогти. Насправді – нічого не зробив.

Він міг легко вирішити цілком на законних підставах проблему вкраденого у мене майна. Але Татаров пристав до іншої сторони – яка зрадила мене, пограбувала та підставила в квартирну справу.

От ми друзі, а він за весь період мого перебування під вартою жодного разу не поцікавився про мій стан, не запропонував якоїсь, навіть звичайної людської допомоги або підтримки моїй сім’ї.

Він став на бік моїх ворогів, мені стало про це відомо вже в СІЗО – а я не мав давати свідчень про те, як було, як вони з Майбородою вирішували питання в якомусь там році?! От зараз я в їхньому полоні через свої свідчення.

Впевнений, що вже завтра Татаров та його прихильники будуть говорити, що я обмовив його через особисту образу. Які б між нами не були особисті стосунки, у своїх свідченнях я правдивий.

Микитась: “Основна причина, яка спонукала мене до показань про корупційні зв’язки Татарова, полягає в особистому…”

– Ваші свідчення щодо Татарова стосуються лише хабара чи там є й інші епізоди?

– На даний момент мої свідчення стосуються лише одного цього епізоду.

– За версією слідства, ви через Татарова домовлялись про хабар для експерта з МВС. Чому саме його обрали на роль посередника? Хто координував домовленості? Татаров діяв за вашими вказівками чи брав участь в їх організації?

– Була ситуація, яка підлягала вирішенню в юридичній площині. Методи її вирішення вибирав Татаров сам, а потім доповідав, що потрібно для цього.

Я не дуже занурювався в деталі, для цього в нас був директор Майборода. Я їм довіряв, то вони говорили, що і як краще потрібно робити.

– Ви пішли на угоду зі слідством. Вона, зазвичай, передбачає викриття когось, хто стоїть вище в ієрархії злочину. При цьому, очевидно, що у справі хабара ваша роль вища за роль Татарова.

У чому, як ви думаєте, цінність вашої угоди для слідства? Чи вбачаєте в ній політичний інтерес через високу посаду Татарова? Чи можете ви зараз назвати себе і НАБУ спільниками?

– Угоди зі слідством я не підписував. Я вже відповів вам, через що вийшов з СІЗО.

У чому ми спільники?! Мене притягнули рік назад у справу квартир (йдеться про підозру в корупції з будівництвом житла для Нацгварді – УП). За ініціативи НАБУ мені визначили заставу в розмірі 80 мільйонів гривень, яку я ледь міг зібрати, запозичивши частину коштів.

Це, нагадаю, було на самому початку рейдерської атаки щодо “Укрбуду” та мене. Коли я зрозумів, що Федотенков не збирається виконувати свої зобов’язання – виплатити мені 11 млн доларів за мою частку, які мав намір скерувати на будівництво квартир, та інвестувати обіцяні 35 млн доларів – то я вирішив зустрітися із моїм тоді вже колишнім менеджментом та вмовити їх зробити все можливе, щоб добудувати будинки.

В тому числі із гендиректром “Укрбуду” Майбородою, щодо якого у мене була, за умовами застави, заборона в спілкуванні. Тоді я їх вмовляв помиритися, у мене був план продовження будівництва, щоб зберегти “Укрбуд” та добудувати інвесторам їхні квартири.

Микитась: “Мій інтерес полягає в тому, щоби Татаров не мав впливу на правоохоронні органи задля фальсифікації замовної “справи” проти мене та незаконного утримання мене під вартою”

Але Майборода, як мені потім стало відомо, не без участі Татарова записав нашу зустріч, оприлюднив відеозапис, дав покази НАБУ, що така зустріч відбулася. Внаслідок цього були конфісковані 30 мільйонів застави, та мене зобов’язали доплатити ще 50 млн.

Оскільки у мене не було таких коштів, то за ініціативи НАБУ та САП мене посадили за грати. Де я і відбув 6 місяців. Хоча вважаю, що тоді нічого протизаконного я не зробив, оскільки та зустріч не стосувалася вирішення питань по кримінальній справі Нацгвардії, а стосувалася лише добудови житла для інвесторів “Укрбуду”.

Отакі ми спільники з НАБУ.

На даний момент, гадаю, інтереси десь збігаються. Інтерес НАБУ, як мені здається, полягає в тому, щоби Татаров не мав впливу на правоохоронні органи. Оскільки, на їхню думку, він – корупціонер.

Мій же інтерес полягає в тому, щоби Татаров не мав впливу на правоохоронні органи задля фальсифікації замовної “справи” проти мене та незаконного утримання мене під вартою.

Взагалі ситуація є абсурдною. Його звинувачують, а він керує. Я сиджу, а він у владі. Тут якось і до держави питання, якщо він і я проходимо у справах, то де справедливість?

Безпрецедентний вплив на суд з боку Татарова я відчув на собі. Я сів за грати саме перед Новим роком.

Суддя була призначена на посаду під час роботи Татарова в ОП, 16 грудня 2020 року вона почала фактично здійснювати “правосуддя”. До того вона багато років пропрацювала помічником в господарських судах і не мала ніякого відношення до кримінального права, не мала жодного досвіду.

Було все зроблено, щоб справа попала саме до неї. Досвідчених суддів було виключено із системи авторозподілу з відміткою “відсутня спеціалізація”, і справа не змогла попасти жодному іншому судді. Вона не надала достатнього часу адвокатам для ознайомлення із справою, прийняла участь у фальшуванні першого тому справи.

Під час однієї із перерв в її кабінеті були добавлені в перший том 50 сторінок документів, без яких взагалі не могло розглядатися питання мого ув’язнення. Потім без дослідження другого та третього тому суддя пішла в нарадчу кімнату і за 1,5 години до Нового року оголосила своє рішення. Там було ще дуже багато порушень з її боку.

Таке правосуддя по-“Татаровськи”.

Микитась: “Безпрецедентний вплив на суд з боку Татарова я відчув на собі. Я сів за грати саме перед Новим роком”

– Національна поліція запідозрила вас у викраденні людини заради грошей. Ваш захист назвав це провокацією. Проясніть, будь ласка, що саме ви вважаєте фальсифікацією – саму історію з викраденням чи лише вашу причетність?

– Моя причетність до цього – точно провокація. Я впевнений, що один із “викрадачів” є провокатором.

Є беззаперечні докази того, що один із “викрадачів” ще за декілька днів до того імітував, тобто сфальшував, переписку між ним та мною. Хоча ми не були з ним навіть знайомі.

Згідно з цією перепискою, я нібито роблю замовлення на отримання грошей від потерпілого Мирошниченка.

Навіщо він це робив? В своїх показаннях він нічого про це не вказує. До речі, слідчий його про це нічого і не питав. І зрозуміло чому – бо це невигідно слідству для фальшування щодо мене справи.

Інші особи, можливо, крім потерпілого, могли бути використані і “всліпу”.

– Якщо викрадення – провокація, то ким, на вашу думку, організована і санкціонована?

– Слідство відносно мене ведуть слідчі поліції. Але вважаю, що в цій ситуації поліція взагалі не може вести слідство. Вони упереджені відносно мене, оскільки слідчі поліції всі підпорядковані Цуцкірідзе, який зацікавлений в силі Татарова.

Я впевнений в безпрецедентному впливі на фабрикування справи Татарова та Цуцкірідзе, які і стоять за цим.

Татаров під Вищим антикорупційним судом, 24 грудня 2020 року

– Наскільки близько ви знайомі з юристом Олегом Мирошниченком, якого нібито викрадали і змушували написати розписку на 800 тисяч доларів, та підозрюваним Черновим, який дав свідчення, назвавши вас організатором викрадення?

– З Мирошниченком знайомий. Чернова та інших фігурантів справи в очі не бачив.

Хочу відмітити, що мене назвали організатором нібито викрадення. Але якщо уважно почитати підозру, то в ній не вказано жодної дії, які притаманні організатору.

Згідно з підозрою, мені ставиться у вину те, що один із організаторів, дізнавшись про те, що у Мирошниченка є борг переді мною, запропонував мені отримати ці кошти від нього, а я дав згоду. Це, згідно із законом, не є організацією злочину. Організатор – це той, хто керує, дає вказівки тощо. А мені “ставиться” виною лише те, що я “кивнув”.

Що стосується потерпілого – хочу наголосити, що він не є юристом взагалі, тим паче моїм. Він має багато життєвого досвіду, як з’ясувалось – 13 або 14 років перебування в СІЗО за бандитизм та розбій.

Зараз мої адвокати розповіли мені про його дуже дивну поведінку в момент, коли їх зупинив екіпаж поліції. Він вийшов та разом з одним із “викрадачів” втік від поліції крізь гаражний кооператив та пішов в продуктовий магазин. Цілком логічно, якщо б його викрали, то він не уникав би поліції. Схоже, що приїхали не ті правоохоронці.

До речі, він дає цілком неправдиві покази: з приводу свого місця проживання, з приводу автомобіля, яким він керував тощо. Адвокати зараз розбираються.

Там фальсифікація на фальсифікації, але треба розуміти мотив не лише замовників мого включення у цю “справу” як організатора, але й її учасників.

Хоча головну свою мету замовники “справи” вже досягли – мене ізольовано, й про рейдерство “Укрбуда” ніхто не говорить.

Микитась: “Однозначного ініціатора свідчень по Татарову немає. Під час перебування в СІЗО я дізнався про безліч невідомих мені до того моментів і роль саме Татарова.”

– За нашою інформацією, Мирошниченко допомагав вам у вирішенні бізнесових питань. Чи відповідає це дійсності?

– Хибна інформація. Бізнесових питань в мене з ним не було. Він живе неподалік від мене. В минулому році він мені порадив двох адвокатів, один з них допомагає і дотепер. Все.

Хочу також відмітити, що у нього дуже скрутне матеріальне становище. Він мав зареєстрований на брата будинок, який багато років був в іпотеці, борг не обслуговував. В 2019 році року цивільна дружина Мирошниченка тайком від нього викупила борг у колекторів та зареєструвала будинок на себе.

Тепер він судиться із своєю цивільною дружиною від імені свого брата. Він пожалівся про це моїй дружині, казав, що у нього взагалі немає коштів на юристів для того, щоб повернути будинок та просив в борг. Моя дружина пожаліла його та дала 7 тисяч доларів.

Замовляти його викрадення задля написання ним розписки, знаючи, що ця розписка не дасть ніякого результату в майбутньому, є безглуздим вчинком. Вам так не здається?

– Яка зацікавленість підозрюваного Чернова давати проти вас покази?

– Чернов – це загадка. Це провокатор та інсценіатор. Дуже дивною є поведінка Чернова ще за тиждень до нібито викрадення Мирошниченка.

В телефоні Чернова є чимало контактів та з’єднань з особами, які працюють в правоохоронних органах – СБУ та поліції. В основному, з’єднання за два дні до “викрадення”.

З його слів, за тиждень його кума Юлія Михайлова повідомила, що якийсь Мирошниченко вимагає у неї безпідставно 1700 доларів. І вона попросила його допомоги розібратися з Мирошниченком. Одночасно вона повідомила Чернову про те, що Мирошниченко боргує мені.

Чернов просить її відправити йому фото Мирошниченка. Використовуючи фото, імітує свою переписку зі мною, а скріншот цієї переписки відправляє іншим учасникам “викрадення”.

Мої адвокати кажуть, що є всі підстави вважати, що він агент поліції.

Із матеріалів справи вбачається, що це також його ідея була, щоб Мирошниченко написав розписку про борг. Оскільки Чернов добре розумів, що Мирошниченко таких коштів не має.

І мета вказаної акції була отримання саме розписки, а не грошей. Чому їм потрібна була ця розписка? Щоб потім дати її як докази моєї причетності до “викрадення”.

Стало відомо, що прокуратура готує документи на зміну йому підозри на менш тяжкий злочин – що він примушував до виконання цивільно-правових обов’язків – та на умовний строк.

Вибачте, але має ж бути здоровий глузд. Вимагати великі гроші в того, в кого нічого немає – нащо ті пустопорожні розписки? Мені винні мільйонні кошти заможні та впливові в Україні люди, а тут постанова провокаторів.

Микитась: “Татаров був в числі тих, хто переконував запустити в “Укрбуд” саме Федотенкова, а не іншого партнера, якого я розглядав. Гадаю, була змова”

– Чи впливає ваша співпраця зі слідством у “справі Татарова” на основне розслідування про будівництво квартир для Нацгвардії? Чи визнаєте ви свою провину там, і чи маєте домовленності з НАБУ/САП у цій справі?

– Слідство по Нацгвардії було завершено навесні 2020 року, а справа Татарова була розпочата в жовтні 2020 року. Як я вже казав, ці справи є різними, хоча і є між ними певний зв’язок. По справі Нацгвардії я не давав показань взагалі.

– Вас складно назвати тим викривачем корупції, якому суспільство готове повірити. Ви і самі маєте кілька корупційних підозр. Що, на вашу думку, має змусити суспільство вірити вам зараз?

– Наше суспільство поділяється на дві категорії: ті хто дають хабарі і ті хто беруть, вимагаючи при цьому хабарі. І все це починається із пологового будинку, продовжується в навчальних закладах і закінчується похованням.

Може є лише декілька відсотків населення, які не відносяться ні до першої, ні до другої категорії – за життя жодного разу не давали і не брали хабарі.

Мене, наприклад, ніхто не може звинуватити в тому, що я, працюючи депутатом Київміськради, а потім депутатом у Верховній Раді, взяв у когось хабар. Під час депутатства в Київміськраді я не отримав ні для себе, ні для своїх рідних, ні для “Укрбуду” жодного клаптика землі.

Моя вина в тому, що я, збудувавши найбільшу будівельну компанію в країні, не зміг її втримати, в тому числі через жадібність та зраду свого менеджменту. Мені дійсно незручно перед інвесторами, які довіряли “Укрбуду” та моєму імені.

– Чи відчуваєте ви за собою відповідальність за те, що підгодовували та користувались послугами тієї системи, жертвою якої тепер себе називаєте? Маю на увазі тотальну корумпованість, “понятійні” відносини влади з бізнесом, використання владних повноважень в особистих інтересах.

– Я вів свій бізнес точно таким чином, як його вели і ведуть сьогодні в Україні усі інші крупні та середні бізнеси.

А щодо моїх душевних відчуттів та сумління – давайте поговоримо про це принаймні, коли я не буду за гратами у “справах”, намальованих тими, хто керує самими правоохоронцями.

“Українська правда” готова надати слово Олегу Татарову. Раніше редакція вже намагалась вийти з ним на контакт і передавала пропозиції про інтерв’ю через адвоката. Тепер публічно закликаємо відповісти на наші питання і викласти свою позицію. (Соня Лукашова, УП)

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 250

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua