Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 20.03.2021

Інформаційний резонанс доби: 20.03.2021

Окупанти за добу дев’ять разів зірвали «тишу», загинув український воїн 

21.03.2021, 07:42

Протягом минулої доби, 20 березня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на зведення пресцентру штабу ООС.

«У районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Північ», неподалік населеного пункту Південне окупанти відкривали вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а поблизу селища Шуми – зі стрілецької зброї. В районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Схід», поблизу населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська здійснили обстріл позицій українських захисників використовуючи гранатомети різних систем. По позиціях наших воїнів у передмісті Лебединське окупанти застосували стрілецьку зброю, а поблизу селища Широкине – вели вогонь із великокаліберних кулеметів», – ідеться у повідомленні.

Унаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав вогнепальне поранення. Воїну оперативно надали першу медичну допомогу, та на жаль, він помер під час евакуації до медичного закладу.

Як зазначається, на обстріли російсько-окупаційних військ українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

Українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань РФ на території ОРДЛО. Зокрема, зафіксовано проведення інженерних робіт з розширення та облаштування нових оборонних позицій біля Донецького аеропорту в напрямку українських позицій.

Як зазначають у штабі ООС, Збройні Сили України неухильно дотримуються досягнутих домовленостей щодо припинення вогню та є послідовними у виконанні взятих на себе зобов’язань.

Станом на 7 годину ранку 21 березня, обстрілів не зафіксовано.

«Українські військовослужбовці й надалі контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил та дотримуються режиму припинення вогню», – наголошується у повідомленні.

Окрім того, упродовж доби підрозділи поліції зведених загонів перевірили 4351 транспортний засіб, 4747 осіб, з яких 4297 по Інформаційному центру. До територіальних підрозділів на причетність до збройних формувань Російської федерації та її найманців доставлялись 3 особи. Виявлено 87 адміністративних правопорушень. За вказаний період поліцейськими розкрито 14 злочинів.

Минулої доби через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідували 728 осіб, 714 – прибули  на підконтрольну Україні територію. Через КПВВ «Новотроїцьке» – 1 і 3 відповідно.

 

ООС: окупанти вичікували до засідання підгрупи ТКГ, а тоді вбили бійця ЗСУ– УП

За добу 19 березня в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню, один український військовий загинув.

Джерело: пресцентр ООС

Деталі: Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, окупанти відкривали вогонь із артилерійських систем 122-го калібру, мінометів 120 калібру, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

В результаті ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення, несумісне з життям.

Зі стрілецької зброї противник здійснив обстріл українських позицій на тому ж напрямку неподалік населеного пункту Пищевик.

На обстріли російсько-окупаційних військ українські військові відкривали вогонь у відповідь.

У штабі ООС пов’язують дії окупантів із засіданням безпекової підгрупи ТКГ.

Дослівно: “Вчора протягом дня окупанти утримувались від провокацій у зв’язку з ініційованим Українською делегацією у Тристоронній контактній групі позачерговим засіданням безпекової підгрупи, яке було викликане систематичними грубими порушеннями режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ ОРДЛО та загибеллю військовослужбовця Збройних Сил України.

Вчергове зірвавши засідання, російські найманці розгорнули інформаційну кампанію з дискредитації української сторони, після чого ввечері здійснили тривалий обстріл позицій наших захисників поблизу Водяного із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння, гранатометів та стрілецької зброї різних типів”.

Більше деталей: Українською стороною СЦКК направлено відповідну ноту на СММ ОБСЄ та підготовлено матеріали для оприлюднення фактів грубих порушень режиму припинення вогню з боку окупантів перед європейською та світовою спільнотою.

Від початку поточної доби, 20 березня, зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню – неподалік населеного пункту Південне окупанти відкривали вогонь із мінометів 82-го калібру.

На дії противника українські захисники відкрили вогонь у відповідь. Втрат серед військовослужбовців ЗСУ за поточну добу немає.

 

Війна на Донбасі: внаслідок обстрілу формуваннями РФ загинув український боєць– УП

20 березня збройні формування Російської Федерації вкотре порушили режим припинення вогню та здійснили прицільний обстріл українських позицій зі стрілецької зброї, внаслідок чого загинув український військовий.

Джерело: Оперативно-тактичне угруповання “Північ” у Facebook, вечірнє зведення штабу ООС

Деталі: Від початку цієї доби збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню.

Як повідомляється, у результаті обстрілу неподалік населеного пункту Шуми (в районі Горлівки, Донецька область) один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав вогнепальне поранення. Воїну оперативно надали першу медичну допомогу, проте від отриманих поранень він помер під час евакуації до медичного закладу.

Дослівно: “Командування висловлює щирі та глибокі співчуття рідним та близьким загиблого захисника. На обстріл російсько-окупаційних військ наші захисники відкрили вогонь у відповідь.Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ”.

Нагадаємо:

За даними розвідки, на початку березня у Горлівці поблизу лінії розмежування російсько-окупаційні війська сконцентрували озброєння та особовий склад.

19 березня через порушення режиму припинення вогню з боку окупантів на Донбасі загинув український військовослужбовець.

 

Гібридні війська РФ стягнули озброєння під Горлівку та МоспинеУП

На двох об’єктах, розташованих на непідконтрольній частині Донецької області, російсько-окупаційні формування концентрують військову техніку та особовий склад.

Джерело: Донбас.Реалії з посиланням на дані розвідки та на джерела у воєнізованих структурах окупаційної влади ОРДЛО

Деталі: Так, один з нововиявлених об’єктів розташований зовсім поруч із лінією розмежування, у Горлівці. Це територія заводу “Еластомір”. До лінії розмежування тут – близько 9 кілометрів.

Територія заводу досить велика, на ній розташовані цехи, в яких можна розмістити техніку та особовий склад.

Другий об’єкт – колишній аеродром “ДТСААФ”. Він розташований неподалік населеного пункту Моспине на південний схід від Донецька.

За інформацією джерел, техніка збройних формувань тут зберігається з першої половини березня 2021 року. Інформацію про час, коли цей об’єкт став використовуватися під базування російських гібридних сил, розвідники не підтвердили, але зазначають, що її присутність тут фіксувалася і раніше.

До Донецька звідси близько 12 кілометрів. Навколо аеродрома розташовані сільськогосподарські угіддя.

До війни аеродром використовувався для стрибків із парашутом.

Нагадаємо: Правоохоронці задокументували черговий факт присутності збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованій території Луганщини та постачання озброєння країною-агресором – присутність заборонених бойових мін.

 

Фігурантів «сімферопольської справи» вивели із зали суду за кримськотатарську мову

Фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервета Газієва і Ерфана Османова видалили із залу суду за виступ кримськотатарською мовою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє «Кримська солідарність».

«Суддя Панасенко видалив із залу за кримськотатарську мову спочатку Сервета Газієва, а після – Ерфана Османова. Підзахисні хотіли скористатися своїм законним правом говорити рідною мовою. Їм набагато легше висловлюватися рідною мовою. А суд розцінює це як порушення регламенту. Виявляється, говорити рідною мовою – це порушення регламенту. Напевно, далі порушенням регламенту стане право на захисника за угодою, а потім і кашляти або чхати без дозволу суду буде розцінюватися як порушення регламенту», – сказав адвокат Айдер Азаматов.

За його словами, суд повернув Газієва і Османова на засідання після перерви.

Нагадаємо, 25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджіт Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Иззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умєров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Аким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раім Айвазов – звинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яку визнано в Росії терористичною, але яка діє без обмеження на рівні національних законодавств в багатьох країнах світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умєров, Бекіров, Ізетов, Базаров і Айвазов звинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації») до довічного позбавлення волі. Решта – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь в діяльності терористичної організації») до 20 років позбавлення волі. Всім фігурантам справи також було пред’явлено звинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади») до 10 років позбавлення волі.

 

Суд РФ долучає до «алуштинської справи» книги, які не мають стосунку до тероризму – адвокат

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону долучив до матеріалів справи вилучені у фігурантів алуштинської «справи Хізб ут-Тахрір» книги та брошури, що нібито доводять причетність до тероризму їхніх власників.

Про це повідомляє у Фейсбуці “Кримська солідарністьпередає Укрінформ.

«Я не розумію, в якій мірі це доводить провину мого підзахисного, слідчий просто долучив до справи все вилучене», – заявив у суді адвокат Сіяр Паніч, який представляв інтереси Руслана Месутова.

Обвинувачений Ельдар Кантіміров, який виступив у суді, зазначив, що заборона на книги, дозволені в усьому світі, свідчить про ісламофобію в РФ.

«Як би Російська Федерація не заперечувала ісламофобію, але заборона цих книг фактично нею і є. Забороняються молитви, праці великих вчених. Вони дозволені в усьому світі, немає жодного слова, що вказує на тероризм. Росія має відійти від практики ісламофобії», – заявив Кантіміров, книги якого також були долучені до матеріалів «справи», як доказ «тероризму».

Таким чином, повідомляє “Кримська солідарність”, звинувачення завершило «дослідження речових доказів».

На наступному засіданні, яке відбудеться 23 березня, планують розпочати допит свідків звинувачення.

Як повідомлялося, 10 червня 2019 року в Алушті були затримані Руслан Нагаєв та Ельдар Кантіміров, в селі Малий Маяк – Руслан Месут, в селі Ізобільне – Ленур Халілов

Халілову і Месутову було інкриміновано ч.1 ст.205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації). Кантімірова та Нагаєва звинуватили за ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь у діяльності терористичної організації). Пізніше всім фігурантам інкримінували ч.1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою), яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

 

У Криму з 49 парафій ПЦУ залишилося п’ять — Моніторингова місія ООН

У тимчасово окупованому Криму порушується право на свободу віросповідання, тривають переслідування Православної церкви України (ПЦУ) і послідовників Свідків Єгови, а із 49 парафій ПЦУ залишилося лише п’ять.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Дом” розповів представник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Віталій Хилько, повідомляє Укрінформ.

“У 2020 році кількість парафій скоротилася з 49, які діяли до окупації, до 5 парафій на даний час, а кількість священнослужителів даної церкви — з 22 до 4-х”, — повідомив він.

Як зазначив Хилько, в окупованому Криму можуть діяти тільки ті релігійні організації, церкви, які отримали місцеву реєстрацію. А Кримській єпархії ПЦУ відмовляють у перереєстрації за формальними підставами. У зв’язку з цим істотно скоротилося число парафій та кількість священнослужителів ПЦУ. За його словами, також ПЦУ може втратити свої найбільші культові споруди в Криму.

“Мова йде про виселення парафій в Сімферополі та про знесення приміщення церкви в Євпаторії. По двох таких справах вже винесені “судові рішення”, — додав Хилько.

ВІн також розповів, що послідовнків Свідків Єгови окупаційна влада продовжує переслідувати за звинуваченнями в екстремізмі.

“У 2020 році як мінімум двоє осіб відбували покарання вже в Російській Федерації, після їх депортації з Криму. Це ми говоримо про жителів Криму. В цілому у 2020 році послідовники Свідків Єгови піддавалися переслідуванню, в їх будинках проходили обшуки. За рік було задокументовано 19 таких обшуків. А в жовтні 2020 року мінімум чотирьох осіб затримали на території Криму за звинуваченням у зв’язках зі Свідками Єгови”, — повідомив Хилько.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія розгорнула машину з протидії Кримській платформі з метою її дискредитації та запобігання участі в інавгураційному саміті представників інших країн.

 

Українська делегація в ТКГ назвала умову успішності подальших переговорів

Повернення до повного і всеосяжного припинення вогню, необхідність якого була декларована усіма учасниками політичних консультацій у рамках відеоконференції Н4 на рівні політичних радників, є головною умовою успішності подальших переговорів з усіх інших питань.

Про це, передає Укрінформ, повідомляє пресслужба української делегації для участі у Тристоронній контактній групі у Фейсбуці.

“Просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних, подальше узгодження кроків сторін не має сенсу в разі, якщо не виконана головна, базова умова – досягнуто повне і всеосяжне припинення вогню”, – заявили в українській делегації у ТКГ.

При цьому наголошується, що “спроби говорити про політичне врегулювання без того, щоб було досягнуто військове, заздалегідь безперспективні”.

В українській делегації у ТКГ зауважили, що Україна очікує від СММ ОБСЄ посилення відповідно до свого мандату моніторингу та здійснення фіксації можливих порушень РПВ.

“Очікуємо відповідних зусиль і від російської сторони”, – додали в українській делегації у ТКГ.

Також зазначається, що всі учасники засідання вважають “критично важливим” повернутися до беззастережного дотримання і виконання домовленостей, досягнутих в минулому році й, головне, – посилити ефективний контроль за їх виконанням.

За даними української делегації у ТКГ, загалом з 27 липня 2020 року по 10 березня 2021 року кількість ПРПВ склала 890 випадків. Для порівняння, за аналогічний період 2019-2020 року кількість порушень склала 2 498 випадків, що у 2,8 разів вище показників поточного року.

Після введення в дію режиму всеосяжного безстрокового перемир’я кількість грубих порушень РПВ зменшилась майже у 10 разів.

Разом із тим, починаючи з кінця жовтня минулого року відзначається тенденція до збільшення кількості порушень режиму припинення вогню і зростання людських жертв.

Станом на 15 березня 2021 року зафіксовано 953 порушення РПВ, з них із використанням зброї, забороненої Мінськими угодами, – 106. Бойові втрати з української сторони за цей період: 18 загиблих і 73 поранених.

При цьому тільки за період з 1 по 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала 363 випадки порушення РПВ з боку НВФ і 62 з боку ЗСУ (вогонь у відповідь).

 

РФ пропонує заборонити бійцям ООС самим відкривати вогонь у відповідь –  УП

Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак запропонував колегам по переговорах політрадників “нормандського формату” письмово закріпити заборону сторін на відкриття вогню у відповідь без дозволу керівництва.

Джерело: джерело “Інтерфаксу” в російській делегації

Деталі: Козак надіслав українському, французькому та німецькому колегам відповідного листа.

Він запропонував не пізніше 22 березня узгодити і закріпити підписами проєкт спільних підсумків відеоконференції політрадників від 18 березня.

Зокрема, пропонується зобов’язати Київ привести липневу заяву Міністерства оборони України про припинення вогню у відповідність до узгоджених в тому ж місяці заходів щодо дотримання перемир’я “без будь-яких вилучень та інтерпретацій”.

Ці зобов’язання серед іншого передбачали, що відкривати вогонь у відповідь можливо лише за наказом керівництва Збройних сил України або окупантів після безуспішної спроби використовувати наявні механізми з реагування на порушення режиму припинення вогню.

Крім того, Козак пропонує колегам по переговорах закріпити, що українська сторона не представила на зустрічі обіцяні пропозиції до франко-німецького проєкту “Ключових кластерів з реалізації мінських угод”, внесеного на розгляд 8 лютого 2021 року.

Також він запропонував ввести новий порядок проведення переговорів політрадників у “нормандському форматі”.

Дослівно лист: “Однією з причин (нехай не визначальною) відсутності будь-якого прогресу в досягненні практичних результатів виснажливих переговорів у “нормандському форматі” є неналежна їх організація”.

“З огляду на рівноправність усіх учасників “нормандського формату”, було б доцільно використовувати принцип ротації голів, що широко застосовується в міжнародній дипломатичній практиці, з тим, щоб дана функція виконувалася по черзі кожним із чотирьох учасників”.

Довідка: В даний час на онлайн-зустрічах політрадників у “нормандському форматі” головують по черзі Німеччина і Франція.

 

Україна не бачить перспектив в перемовинах без дотримання всеосяжного режиму припинення вогню – ТКГ

УНН. Українська делегація у Тристоронній контактній групі заявила, що тільки беззастережне і всеосяжне припинення вогню на Донбасі є найважливішою умовою, без якої неможливе подальше узгодження кроків сторін переговорів. Спроби говорити про політичне врегулювання без того, щоб було досягнуто військове, заздалегідь безперспективні. Про це пише УНН з посиланням на пресслужбу ТКГ.

Цитата

“Повернення до повного і всеосяжного припинення вогню, необхідність якого була декларована усіма учасниками політичних консультацій у рамках відеоконференції Н4 на рівні політичних радників, є головною умовою успішності подальших переговорів з усіх інших питань”, – йдеться в повідомленні.

Деталі

Представники Української ТКГ наголосили на важливості повернення до “беззастережного дотримання і виконання домовленостей, досягнутих в минулому році і, головне, – посилення ефективного контролю за їх виконанням”.

Українська ТКГ відзначила, що подальше узгодження кроків сторін не має сенсу в разі, якщо не виконана головна, базова умова – досягнуто повне і всеосяжне припинення вогню. Тільки в такому випадку можливе “просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних”.

Україна очікує, що з цією метою СММ ОБСЄ відповідно до свого мандату посилить моніторинг та здійснення фіксації можливих порушень РПО.

“Очікуємо відповідних зусиль і від російської сторони”, – додали в ТКГ.

Доповнення

Президент України Володимир Зеленський заявив, що найближчим часом має з’явитися розуміння, коли відбудеться зустріч лідерів країн “нормандської четвірки”.

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук вважає, що зустріч лідерів “нормандської четвірки” (Україна, Франція, Німеччина, Росія) може відбутися вже в квітні.

Зеленський заявляв, що у випадку, якщо “нормандська” зустріч не відбудеться, то він знайде інший формат переговорів з кожною зі сторін.

 

Українці не зможуть володіти землею в КримуУП

На більшій частині тимчасово окупованого Росією Криму вступив у силу указ про заборону іноземним громадянам володіти землею, найбільше він торкнеться саме українських громадян.

Джерело: РБК

Деталі: Станом на квітень 2020-го понад 11 тисяч ділянок, які підпадають під дію указу, належали іноземцям, більшість з них українці.

З 20 березня іноземним громадянам, особам без громадянства та іноземним юридичним особам заборонено володіти землею в більшості районів Криму.

Тоді ж президент Росії Володимир Путін підписав указ, відповідно до якого більшість районів Криму були включені в перелік прикордонних територій, де іноземці не можуть володіти землею.

Обмеження накладаються на володіння землею в 19 муніципальних утвореннях Криму (всього їх 25). Серед них – Євпаторія, Керч, Ялта, Судак. Заборона на володіння іноземцями землі також поширюється на 12 муніципалітетів Севастополя.

Під заборону не потрапили землі в Сімферополі, Джанкої, Красноперекопську, Білогірському, Красногвардійському та Первомайському районах.

У Росреєстрі нагадали, що заборона на володіння іноземцями землею в прикордонних та інших районах Росії прописана в Земельному кодексі. У свою чергу, президент може указами віднести ті чи інші території до прикордонним, що і сталося рік тому.

Згідно з ч. 1 ст. 238 Цивільного кодексу, зазначається в Росреєстрі, іноземцю необхідно передати права на землю протягом року з моменту виникнення права власності.

Передісторія:

Росія окупувала український півострів Крим в березні 2014 року, прикрившись незаконним “референдумом”, проведеним у присутності озброєних людей у ​​військовій формі. Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу ввели проти неї економічні санкції за це.

Кремль заперечує окупацію півострова і називає це “відновленням історичної справедливості”. Спочатку РФ заперечувала наявність своїх військових, але потім визнала “зелених чоловічків” своїми людьми.

 

У МЗС обіцяють повернути українцям землю в Криму після деокупаціїУП

У МЗС заявляють, що після відновлення суверенітету України в Криму порушені права законних власників на земельні ділянки будуть відновлені.

Джерело: коментар речника МЗС Олега Ніколенка “Українській правді” щодо заборони РФ “іноземним громадянам” володіти землею на півострові

Дослівно: “Заборона володіти землею в більшості районів Криму йде в руслі російської політики утисків, дискримінації та витіснення громадян України з тимчасово окупованого півострова. В найгірших традиціях своїх історичних попередників керівництво Росії фактично продовжує зросійщувати Крим.

Указ президента РФ № 201 юридично нікчемний і не матиме правових наслідків для України. Після відновлення суверенітету нашої держави в Криму порушені права законних власників на земельні ділянки будуть відновлені”.

Деталі: Ніколенко додав, що позбавлення українців права власності на земельні ділянки в Криму буде у фокусі уваги Кримської платформи та її інавгураційного саміту цього року.

Що передувало: 20 березня набув чинності указ президента РФ, згідно з яким іноземним громадянам, особам без громадянства та іноземним юридичним особам заборонено володіти землею в більшості районів Криму. Найбільше він торкнеться саме українських громадян.

 

Друзі Путіна і ексміністр України: росЗМІ розповіли про “господарів Криму” – УП

Друзі президента РФ Володимира Путіна і місцеві чиновники “поділили” між собою окупований Крим.

Джерело: “Нова газета

Деталі: Видання опублікувало великий матеріал про найвпливовіших людей, які “заволоділи кримськими активами, посадили в депутатські і міністерські крісла своїх людей, примножили і продовжують примножувати свої статки, часом вступаючи в сутички один з одним”.

Зокрема, на узбережжі біля урочищ Батилиман і Аязьма, недалеко від селища Ласпі, будується так звана “дача Ковальчука”.

Друг Путіна Юрій Ковальчук є основним бенефіціаром банку “Росія”, з яким пов’язані структури, що зараз володіють садибою. До 2007 року тут розташовувався пансіонат “Мис Айя”, в 2007-му його землю викупила родина колишнього президента України Віктора Януковича. Після 2014 року у кримського маєтку Януковича з’явився новий власник – пітерське ТОВ “Берег”.

Земля під садибою в Батилимані, 3,8 гектара біля моря, дісталася компанії “Берег” за вкрай низькою ціною – її орендують в уряду Севастополя за 105 тисяч рублів на місяць.

Ковальчук одним із перших серед російських мультимільярдерів почав працювати в Криму після окупації, завівши на півострів банк “Росія”.

У грудні 2020 року ТОВ “Південний проєкт” (дочірнє підприємство банку “Росія”) купило знаменитий винзавод “Массандра”. У грудні 2017 року “Південний проєкт” придбав інший кримський винзавод – “Новий світ”, що спеціалізується на виготовленні шампанського. За словами джерел “Нової газети”, структури Ковальчука де-факто також контролюють відомий севастопольський винзавод “Інкерман”.

Крім виноробства структури Ковальчука займаються в Криму медичним страхуванням. Найбільша страхова компанія на півострові “Криммедстрах” контролюється двома “дочками” банку “Росія” – ТОВ “СКМ Холдинг” і ТОВ “Гарант-Сервіс”.

Ще один друг Путіна, Аркадій Ротенберг, будував міст через Керченську протоку.

Кримська “дача Ротенберга” розташована зовсім недалеко від “дачі Ковальчука” – на протилежному боці Ласпінської бухти, на мисі Сарич. Територія біля палацу на Саричі істотно більша, ніж у резиденції в Батилимані: 12,5 га проти 3,8 га. При цьому сама садиба займає лише 3,7 га, але пов’язані з Ротенбергом компанії “Магніт-Д” і “Сарич” володіють і реліктовим лісом і цілим гектаром пляжу навколо неї.

Компанії, пов’язані з Ротенбергом, отримали у володіння здравниці в Криму – санаторії “Місхор”, “Дюльбер” і “Ай-Петрі”. Ще одна оздоровниця, на якій заробила пов’язана з Ротенбергом компанія, – дитячий табір “Артек”.

Крім того, за даними “Проєкту”, Ротенберг став фактичним власником компанії “Кримтелеком”, яка успадкувала в ході “націоналізації” українських підприємств активи мобільних операторів “Укртелеком” і “Київстар”.

Ротенберг пов’язаний з компанією “Кримтехнології”, у власності якої перебуває 87 земельних ділянок в Ялті, Алушті, Євпаторії і Сімферополі (загальна площа 20 га), а також понад 300 окремих будівель і приміщень загальною площею 77 тисяч квадратних метрів.

Загальна сума “кримських” держконтрактів, отриманих пов’язаними з Ротенбергом компаніями, становить близько 300 млрд рублів.

Так званий “глава Криму” Сергій Аксьонов вибудував у Криму особисту фінансову і управлінську імперію, пише видання.

Його батько Валерій Аксьонов – заступник голови комітету Державної ради Криму з будівництва, транспорту і паливно-енергетичного комплексу. Своячка Євгенія Добриня очолює “золотий” комітет Держради із земельних і майнових відносин, а її цивільний чоловік Андрій Дедюхін – департамент рибного господарства республіканського “Мінсільгоспу”. Теща Аксьонова Людмила Добриня – член Громадської палати Криму.

Компанії родичів Аксьонова переважно займаються нерухомістю.

До групи компаній “Моноліт” входить ТОВ “Мальва ком”, засноване в 2014 році тещею Сергія Аксьонова Людмилою Добринею та його радницею Світланою Бабій. Добриня також є основним бенефіціаром ТОВ “Ескада”, які займаються управлінням орендованою нерухомістю. Крім того, в 2015 році вона стала співзасновником похоронної компанії “Спеціалізована міська ритуальна служба”, яка заробила за чотири роки 7 млн ​​рублів.

Дружина “глави Криму” Олена Аксьонова є співзасновником сімферопольських компаній “Галс” і “Стелс-Південь”, які займаються здачею в оренду нерухомості.

Дочка Аксьонова Христина Манусова володіє ТОВ “Парус”, яке також займається здачею в оренду нерухомості. Її чоловік Данило Манусов з 2019 року володіє ТОВ “Преміум Трейд”, яке займається торгівлею продуктами харчування і тютюном.

23-річний син глави окупаційної влади Криму Олег Аксьонов з 2018 року є співвласником ТОВ “Моро Маре”, якому належить будинок купця Чирахова – одна з найвідоміших історичних будівель Сімферополя.

Спікер “кримського парламенту” Володимир Константинов прийшов у владу людиною вже забезпеченою. У 2013 році його статки оцінювалися в $118,4 млн. Заробив Константинов свої гроші в будівельному бізнесі – очолював компанії “Консоль” і “Укрросбуд”. “Консоль” і сьогодні – “генеральний забудовник Криму”.

Формально Константинов відійшов від бізнесу в 2010 році – перед тим, як стати головою Верховної Ради республіки. Але де-факто будівельні компанії залишилися під контролем його сім’ї. Так, згідно з даними “Інтерфакс-Спарк”, дочка спікера кримського “парламенту” Катерина Константинова є співвласником семи компаній, пов’язаних з “Консоллю”.

Син “спікера” Олег Константинов також є директором і співзасновником п’яти компаній, пов’язаних з “Консоллю”. Дві з них, що працюють в фізкультурно-оздоровчій сфері, збиткові. Зате Кримський газобетонний завод, яким Константинов-молодший володіє разом з людьми “віце-прем’єра” Криму Євгена Кабанова, приносить гарний прибуток: з 2015 року – 189,6 млн руб.

Сам Володимир Константинов з 2014 по 2019 рік, згідно з офіційними деклараціями, заробив 146,8 млн руб.

Константинов також привів у владу своїх колег по будівельному бізнесу і “Партії регіонів”.

“Віце-прем’єр” Криму Євген Кабанов разом з “Консоллю” Константинова брав участь у забудові Приморського парку Ялти. Всього, за підрахунками кримських ЗМІ, структури Кабанова можуть заробити на житловому комплексі “Приморський парк” до 3,6 млрд рублів.

Компанія “Інтербуд”, якою Кабанов володів до приходу в 2018 році до влади (а після передав своїм родичам і бізнес-партнерам), забудовувала Адміральський пляж в Севастополі і зводила ЖК “Вершина успіху” в комплексній охоронній зоні об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Херсонеса Таврійського. З 2015 по 2019 рік структури “Інтербуду” отримали 333,6 млн руб чистого прибутку. Будівництва Кабанова не раз викликали протести жителів.

Наприкінці 2020 року з’явилася інформація, що Кабанов може стати фігурантом кримінальної справи через конфлікт навколо житлового комплексу “Омега-2” у Севастополі.

Колишній міністр оборони України Павло Лебедєв опинився в бізнес-співтоваристві Криму задовго до окупації півострова. У 1999-2002 рр. він був фінансовим директором “Кримського титану” – хімічного підприємства, яке до 2019 року належало українському олігарху Дмитру Фірташу. А до 2012 року став власником Inter Car Group, в яку входила кримська група компаній “Парангон”, що займалася будівництвом.

З Києва Лебедєв втік тоді ж, коли і Янукович, – 21 листопад 2014 року. У Севастополі він зайнявся будівництвом.

Основні девелоперські активи Лебедєва – група компаній “Парангон” і компанії, пов’язані з севастопольським готелем “Аквамарин”, на території якого працює єдиний в місті аквапарк. Також Лебедєв є бенефіціаром агрофірми “Альянс”, що займається вирощуванням зернових.

Видання відзначає, що проєкти Лебедєва часто викликають невдоволення у севастопольців.

Співрозмовники “Нової газети” називають Лебедєва людиною з великими зв’язками на федеральному рівні. Він також є членом правління Російського союзу промисловців і підприємців.

Вперше свій список “господарів Криму” “Нова газета” представила в січні 2018 року. Тоді в ньому було 12 прізвищ. Однак з часом стало ясно: коло тих, хто реально претендує на володіння півостровом, звужується, відзначає видання.

 

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо російських банківУП

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 11 березня про продовження санкцій щодо 2 російських банків – Сбербанку та Промінвестбанку.

Джерело: сайт президента

Деталі: Указом від 19 березня Зеленський ввів у дію рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” від 11 березня.

Також президент ввів у дію інше рішення РНБО від 11 березня – “Про створення Центру протидії дезінформації”.

Крім того, іншим указом президент ввів у дію рішення РНБО від 19 березня “Про заходи щодо підвищення рівня хімічної безпеки на території України”.

Як зазначається в документі, своїм рішенням РНБО визнала недостатньо ефективною діяльність Кабінету міністрів щодо забезпечення проведення державної політики у сфері управління хімічною безпекою та поводження з хімічними речовинами.

Що передувало: 11 березня РНБО продовжила на 3 роки дію санкцій щодо 2 російських банків – Сбербанку та Промінвестбанку.

 

Шпигунський скандал: Болгарія планує вислати дипломатів РФУП

Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що країні знову доведеться піти на оголошення персонами нон грата російських дипломатів після чергового шпигунського скандалу.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання “Блиц”.

“І знову у нашій країні повинні бути оголошені небажаними особами російські дипломати. Ми будемо твердо захищати свою національну безпеку та незалежність” – заявив Борисов.

“Я звертаюся до керівництва російської дипломатії і хочу сказати їм: “Припиніть шпигувати!”, – сказав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, 18 березня у столиці Болгарії Софії в ході секретної операції затримали кілька людей, підозрюваних у шпигунстві на Росію. Джерела у правоохоронних органах стверджували, що затримані шпигуни не є росіянами.

Двоє затриманих виявились болгарськими військовослужбовцями.

За півтора року шість російських шпигунів були видворені з Болгарії. Вони використовували дипломатичну службу в якості прикриття для своєї діяльності.

 

Путін нагородив орденом проросійського ексгенсека Ради ЄвропиУП

Президент РФ Владімір Путін нагородив колишнього генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда орденом за зміцнення співпраці між Росією і РЄ.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

“Президент Росії Владімір Путін підписав указ про нагородження Орденом Дружби колишнього генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда за великий внесок в зміцнення співпраці між Російською Федерацією та Радою Європи. Наші найтепліші вітання Турбйорну Ягланду!” – йдеться у Twitter постійного представництва РФ у Раді Європи.

Як відомо, під час перебування на посаді генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда неодноразово звинувачували в проросійських симпатіях.

Зокрема, він виступав за скасування санкцій проти РФ у Раді Європи.

 

Другий за добу корабель ВМС США з ракетами “Томагавк” увійшов у Чорне мореУП

Американський есмінець Thomas Hudner (Томас Гаднер), здатний нести до 56 крилатих ракет Tomahawk з дальністю дії 1,6 тис. км, у суботу ввечері пройшовши Босфор, увійшов в акваторію Чорного моря.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Деталі: Про захід корабля у Чорне море свідчать дані міжнародної системи позиціонування суден AIS. Також про це пишуть стамбульські ЗМІ.

Повідомляється, що корабель прибув “для проведення операцій із гарантування безпеки на морі”.

Це вже другий бойовий корабель ВМС США, який за останні 24 години заходить до акваторії Чорного моря. У п’ятницю туди увійшов ракетний крейсер ВМС США Monterey (“Монтерей”), оснащений, щонайменше, 26 крилатими ракетами Tomahawk.

Довідка: Крейсер Monterey і есмінець Thomas Hudner належать до авіаносної ударної групи ВМС США, очолюваної атомним авіаносцем Dwight Eisenhower (“Дуайт Ейзенхауер”). Зараз інші кораблі групи і сам авіаносець перебувають у Середземному морі поблизу берегів Туреччини.

 

Рада Європи відреагувала на вихід Туреччини зі Стамбульської конвенції – УП

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала руйнівною новиною оголошення Туреччини про вихід зі Стамбульської конвенції.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву генсека.

Пейчинович-Бурич наголосила, що Стамбульська конвенція охоплює 34 європейські країни і широко розглядається як золотий стандарт у міжнародних зусиллях щодо захисту жінок і дівчат від насильства, з яким вони стикаються щодня.

“Цей крок є величезною невдачею для цих зусиль і і дуже плачевним, оскільки компрометує захист жінок у Туреччині, по всій Європі та за її межами” – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, Туреччина вийшла з конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству.

Багато консерваторів Туреччини кажуть, що пакт заохочує до насильства, підриваючи сімейні структури. Їх опоненти стверджують, що угоду та законодавство, ухвалене після її виконання, потрібно реалізовувати більш суворо.

Туреччина – перша країна, яка ратифікувала конвенцію Ради Європи, прийняту в Стамбулі. Конвенція намагається запобігти насильству щодо жінок, включаючи домашнє насильство, та покласти край юридичній безкарності винних осіб.

 

Газ і водомети: у Німеччині сталися сутички коронаскептиків і поліціїУП

Тисячі противників коронавірусних обмежень вийшли на вулиці німецького міста Кассель під час однієї з найбільших у цьому році подібних демонстрацій.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання Hessenschau.

За даними правоохоронців, на демонстрацію у Касселі вийшли понад 10 тисяч людей.

Сутички почалися, коли група мітингувальників намагалася прорватися через поліцейські кордони, щоб приєднатися до решти натовпу.

При цьому учасники акції ігнорували вимоги поліції.

Правоохоронці застосували “перцевий газ та кийки” проти протестувальників, повідомила поліція, додавши, що були “неодноразові напади” на працівників надзвичайних служб. Також для розгону мітингарів були застосовані водомети.

Акцію протесту скликав рух Querdenker або “Латеральні мислителі”, група, яка організувала найбільші в Німеччині “антикоронавірусні” демонстрації з початку пандемії.

Цей рух залучив людей ультралівих поглядів, прихильників теорій змови, антивакцинаторів та правих екстремістів.

Протести відбуваються, коли Німеччина бореться з різким зростанням рівня зараження коронавірусом.

 

В Амстердамі поліція розігнала «коронавірусний» протест – були без масок

У центрі Амстердама поліція розігнала протест проти запроваджених обмежувальних заходів через пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Поліція припинила протест на Музейній площі в Амстердамі”, – йдеться у повідомленні.

Men wordt per bus afgevoerd. pic.twitter.com/xaFqwpZyH6

— Hans de Vreij (@hdevreij) March 20, 2021

Зазначається, що акція протесту була незаконна, про неї не повідомляли заздалегідь.

Також мітингувальники були без захисних масок та не дотримувалися обов’язкової дистанції 1,5 метра. На демонстрацію в центрі міста зібралося близько 500 осіб.

Кількох людей було затримано. Скільки саме – наразі не повідомляється.

Як повідомляв Укрінформ, тиждень тому у нідерландському місті Гаага правоохоронці розігнали мітинг проти коронавірусних обмежень. Акцію протесту проти обмежувальних заходів через коронавірус влаштували у парку Малівельд, де зазвичай проходять демонстрації.

Учасники акції не дотримувалися обов’язкової дистанції 1,5 метра та не носили захисних масок. Участь у демонстрації взяло понад 200 осіб. Коли мітингарі проігнорували попередження поліції та прохання припинити мітинг, то мобільний підрозділ взявся розганяти акцію протесту. Також було задіяно водомети. Також схожа акція відбулася і в центрі Амстердама. У центрі міста зібралося близько 150 людей.

 

Кількість затриманих на протестах проти коронавірусних обмежень в Лондоні зросла до 33

УНН. Щонайменше 33 людини були затримані в британській столиці за участь в протестах проти діючих в країні суворих коронавірусних обмежень. Про це в суботу повідомив телеканал Sky News з посиланням на правоохоронні органи, передає УНН.

Що відомо

Раніше повідомлялось про 13 затриманих.

Всього в марші противників обмежувальних заходів, який стартував від Гайд-парку і завершився на урядовій вулиці Уайтхолл, взяли участь кілька тисяч чоловік. Протестуючі, багато з яких були без масок, запалювали димові смолоскипи, а також тримали плакати з написами “Припиніть руйнувати життя наших дітей” і “Бійтеся Вестмонстра, а не вірусу” (неологізм “Вестмонстр” утворений шляхом з’єднання слова “монстр” з назвою Вестмінстерського палацу, де розташований британський парламент).

Деталі

Серед учасників акції, зокрема, був помічений Пірс Корбін — брат колишнього лідера опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін.

Ще до початку демонстрації поліція Лондона попередила про те, що учасників протесту чекає арешт або штраф, оскільки діючі обмеження передбачають заборону на участь в масових зборах. На цьому тлі більш 60 членів британського парламенту суботнім ранком направили лист міністру внутрішніх справ Великої Британії Пріті Пател, в якому закликали не переслідувати маніфестантів.

Контекст

Уже третій за рахунком загальнонаціональний карантин був введений в країні з 4 січня. Майже два тижні тому на більшій частині території Великої Британії обмежувальні заходи стали поступово слабшати. Зокрема, 8 березня відновили роботу школи, а вже з 12 квітня, в разі збереження стабільної епідеміологічної ситуації, в країні відкриються магазини, які не торгують предметами першої необхідності, перукарні та салони краси, а також спортзали. Паби, бари і ресторани зможуть повноцінно відновити роботу не раніше 17 травня, а з 21 червня може бути знято більшість залишаються обмежень.

Британська влада пішла на введення жорстких заходів на початку року внаслідок поширення з кінця грудня мутованого штаму коронавірусу, який, згідно з попередніми оцінками фахівців, може бути на 70% більш заразним, а його летальність може бути вище на 30%. У боротьбі з пандемією уряд покладає великі надії на програму вакцинації населення. У суботу стало відомо, що в королівстві першу дозу вакцини від коронавірусу отримали 26,85 млн осіб — більше половини всіх повнолітніх жителів. Влада розраховує, що зі щеплення кампанія дозволить вже в середині квітня повернутися до більш звичного способу життя.

Зокрема, сам прем’єр Британії Борис Джонсон вакцинувався препаратом AstraZeneca.

 

В Естонії пройшли акції протесту проти карантину через пандемію

УНН. Акції протесту проти коронавірусних обмежень відбулися в суботу в Естонії. Про це повідомив оперативний керівник департаменту поліції і прикордонної охорони Марко Ільдо порталу ERR, передає УНН.

Цитата

“У Талліні на (вулиці) Лаагна тєе учасники акції зловмисно перекрили в одному напрямку дві смуги з трьох, — заявив Ільдо. — Інші транспортні засоби могли проїхати по третій смузі, але перешкоджати руху таким чином неприпустимо”.

Деталі

Спроби перекрити дорожній руху мали місце також в Пярну і Тарту. Крім того, в Талліні на Співочому полі зібралися близько 100 осіб без масок. Поліція наказала їм розійтися, що вони і зробили протягом 15 хвилин.

Поліція порушила кілька адміністративних справ щодо організаторів і учасників акцій протесту на підставі порушення вимог проведення громадських зібрань, а також за ігнорування заборонних сигналів світлофора і інші порушення правил дорожнього руху.

Ситуація з коронавірусом в Естонії

За минулу добу в Естонії провели 7 031 тест на коронавірус, з яких позитивними виявилися 1 250 (17,7%). Загальна кількість інфікованих в країні досягла 94 028, з початку епідемії померли 780 осіб. Середній рівень захворюваності за останні два тижні в республіці становить 1531,1 на 100 тис. Жителів. Вакцинація почалася в Естонії 27 грудня минулого року, на цей момент дві дози вакцини отримали 56 946 людини.

В Естонії з 11 березня влада ввела локдаун терміном на місяць через “британський” штам коронавірусу.

За розпорядженням уряду, навчальні заклади перевели на дистанційний режим. Також громадян попросили зберігати соціальну дистанцію на вулиці і пересуватися компаніями не більше двох осіб. На час дії обмежень в Естонії будуть закриті магазини, за винятком точок продажу товарів першої необхідності. Будуть також закриті підприємства громадського харчування, спортзали, басейни і розважальні установи.

 

ЄС закликав Росію розслідувати дані про позасудові страти в Чечні

УНН. Євросоюз закликав російську владу провести розслідування опубліковане в матеріалі “Нової газети” про позасудові страти в Чеченській республіці, передає УНН із посиланням на опубліковану в суботу заяву зовнішньополітичної служби ЄС.

Цитата

“Після публікації в „Новій газеті“ матеріалу Олени Мілашиної, в якому йдеться про позасудові вбивства в Чечні, і журналістка, і газета піддалися неприйнятним вербальним атакам, розгорнулася кампанія по дискредитації і залякуванню з боку чеченської влади. Європейський Союз розраховує, що російська влада покладе край цим атакам і розслідує інформацію, розкриту в статті”, — йдеться в заяві.

“Всі випадки позасудових страт, тортур та інших серйозних порушень прав людини, які були здійснені за останні роки, повинні бути розслідувані, а винуватці мають бути покарані”, — підкреслили у відомстві.

Що передувало

“Нова газета” 15 березня опублікувала матеріал про позасудові страти і тортури в Чечні. Після цього співробітники полку імені Ахмата Кадирова при МВС республіки звернулися до президента РФ Володимира Путіна з проханням звернути увагу на нападки ЗМІ на їхню адресу. Речник Путіна заявив, що звернення до президента РФ з цього питання спрямоване не за адресою, і рекомендував полку імені Кадирова з претензіями до газети звертатися в суд. Пєсков додав, що “безумовно, безпека журналістів повинна бути абсолютно незаперечна, ніщо не повинно загрожувати журналістам”, — цитує “ТАРС”. — “Але в разі публікації наклепу, звичайно, повинне переслідуватися за законом”, — підкреслив він.

Глава Чечні Рамзан Кадиров назвав публікації видання про “страти” в регіоні “диверсійними” і відкинув інформацію про погрози по відношенню до журналістів.

 

Шмигаль повідомив, що Україна підписала угоди з шістьма виробниками вакцини від COVID-19

УНН. Попередні угоди вже укладені з шістьма виробниками вакцини від коронавірусу. Про це в інтерв’ю німецькому виданню “Більд” повідомив прем’р-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє УНН.

Цитата

“Україна веде перемовини з усіма світовими виробниками вакцини. На сьогодні з 6-ма з них підписані попередні угоди і 3 вакцини зареєстровані в Україні. Це AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinovac. Найближчим часом ми очікуємо поставку першої партії вакцин Pfizer-BioNTech за ініціативою COVAX, де Німеччина є одним з основних світових донорів і ініціатором такої міжнародної платформи. Ми вдячні Німеччині за участь у цій глобальній ініціативі”, — заявив Шмигаль, при цьому не уточнивши про яких саме виробників, крім трьох названих, йдеться.

Прем’єр наголосив, що якнайшвидша вакцинація є глобальним інтересом — і з точки зору здоров’я громадян, і у контексті відновлення економіки.

“Ми ж бачимо, як мутований вірус, який виникає в окремих точках планети, миттєво перекидається на інші країни та регіони”, — заявив прем’єр.

Водночас він наголосив, що не бачить можливості використання російської вакцини Спутнік V. Цьому є низка причин.

“Вона не пройшла необхідних стадій клінічних досліджень. І друга причина — це те, що ми звичайно не можемо використовувати вакцину країни, з якою у нас триває військовий конфлікт”, — пояснив позицію глава уряду.

Вакцини, про поставки яких вже відомо

В Україні 24 лютого стартувала вакцинація від COVID-19 вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield). Станом на 20 березня першу дозу вакцини отримали вже понад 104 тисячі українців, більшість з яких медичні працівники.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що до кінця березня — на початку квітня в межах ініціативи COVAX Україна має отримати ще партію вакцин від AstraZeneca, до кінця травня ще одна поставка вакцин цього виробника, а також мають прибути вакцини компанії Pfizer.

Наразі 1,5 млн доз вакцин AstraZeneca Covishield очікують на відправку в Україну.

Крім того, відомо про перемовини щодо постачання 5 млн доз американської вакцини Novavax та 10 млн доз індійської розробки від Bharat Biotech.

 

В Україні за добу – 15 292 випадки коронавірусу

20.03.2021, 08:20

В Україні за минулу добу, 19 березня, зареєстрували 15 292 нові випадки COVID-19. Одужали 5 190 осіб.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“15 292 нові випадки коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 20 березня 2021 року. Зокрема, захворіли 797 дітей та 367 медпрацівників. Одужали 5 190 осіб”, – зазначив Степанов.

За його словами, за минулу добу госпіталізовано 4 369 осіб, летальних випадків – 260, здійснено 114 719 тестувань (зокрема методом ПЛР – 50 800, методом ІФА – 23 398, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 40 521).

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1070), Львівській (1180), Дніпропетровській (1104), Житомирській (1082) та Одеській (1037) областях.

За весь час пандемії в Україні захворіло 1 535 218 осіб, одужало 1 253 972 особи, летальних випадків – 29 775, проведено 7 624 537 ПЛР-тестувань.

Як повідомлялося, в Україні 18 березня зареєстрували 15 850 нових випадків COVID-19, померли 262 людини, одужали 4 592.

 

В українській армії за добу – 191 випадок коронавірусу

20.03.2021, 12:43

Станом на ранок 20 березня в Збройних силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19 хворіє 1980 осіб, за минулу добу виявлено 191 новий випадок.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба командування Медсил ЗСУ.

“Станом на 10.00 20 березня в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіють 1980 осіб”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу зареєстровано 191 новий випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19. З них до закладів охорони здоров’я госпіталізовано 13 осіб.

Загалом за час пандемії одужали 17 292 особи, летальних випадків – 52.

На ізоляції (у т. ч. самоізоляції) перебувають 528 осіб.

У пресслужбі додали, що від початку вакцинальної кампанії у Збройних Силах України 1104 осіб отримали 1 дозу вакцини. З них 1714 військові медики.

За минулу добу проти COVID-19 щеплено 882 особи.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 19 березня, зареєстрували 15 292 нові випадки COVID-19, одужали 5 190 осіб.

 

Скільки українців вакцинували за добу – дані МОЗ по регіонах

20.03.2021, 15:08

За минулу добу, 19 березня, в Україні 11 628 людей отримали щеплення проти COVID-19.

Про це передає Укрінформ із посиланням на повідомлення Міністерства охорони здоров’я у Фейсбуці.

“104 342 людини щеплено від початку вакцинальної кампанії, із них отримали 1 дозу – 104 341 особа, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 1 особа”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кількість щеплень, проведених у регіонах за останню добу така:

Вінницька область – 210 щеплень;

Волинська область – 270 щеплень;

Дніпропетровська область – 820 щеплень;

Донецька область – 620 щеплень;

Житомирська область – 160 щеплень;

Закарпатська область – 320 щеплень;

Запорізька область – 350 щеплень;

Івано-Франківська область – 458 щеплень;

Київська область – 820 щеплень;

Кіровоградська область – 290 щеплень;

Луганська область – 250 щеплень;

Львівська область – 790 щеплень;

м. Київ – 1050 щеплень;

Миколаївська область – 500 щеплень;

Одеська область – 390 щеплень;

Полтавська область – 480 щеплень;

Рівненська область – 360 щеплень;

Сумська область – 500 щеплень;

Тернопільська область – 560 щеплень;

Харківська область – 420 щеплень;

Херсонська область – 530 щеплень;

Хмельницька область – 400 щеплень;

Чернівецька область – 260 щеплень;

Чернігівська область – 350 щеплень;

Черкаська область – 470 щеплень.

Щеплення проводили 210 мобільних бригад із імунізації.

За даними МОЗ, станом на 19 березня 2021 року, до листа очікування вакцинації від COVID-19 записались 297 742 людини.

Як повідомляв Укрінформ, 18 березня МОЗ отримав підтвердження про доставку в Україну до кінця березня – початку квітня 750 тис. доз вакцини AstraZeneca, а до кінця травня ще 1,2 млн доз цієї вакцини і вакцини Pfizer. Також найближчим часом Україна має отримати 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca за державними контрактами. Очікується поставка вакцини “Коронавак” виробництва Sinovak та вакцини Novavax в обсязі 10 млн доз.

 

На Львівщині критично не вистачає медиків – Садовий

УП

Міський голова Львова Андрій Садовий через різке збільшення заражень коронавірусом та госпіталізацій в області закликав медичних працівників прийти на допомогу лікарням регіону.

Джерело: Садовий у Facebook

Деталі: Мер констатував, що на Львівщині щодня госпіталізують 250-300 пацієнтів з COVID-19, а протягом останньої доби в лікарні доставили рекордну кількість заражених – 338 людей.

За словами Садового, влада робить все необхідне, щоб збільшити кількість ліжок у міських та обласних лікарнях, проте бракує персоналу.

Пряма мова: “Нам критично не вистачає лікарів та інших медичних працівників, бо саме вони дають сенс усім ліжкам. Знаю, що в нас є багато медиків, які зможуть прийти на допомогу… Ми хочемо сформувати базу лікарів, які готові приєднатись до порятунку людей. Просимо всіх, хто має медичну освіту телефонувати до нас на Гарячу лінію міста – 1580”.

Нагадаємо:

Через стрімке зростання кількості нових інфікованих коронавірусом мерія Львова оголосила готовність до жорстких обмежень та до якнайшвидшого розгортання додаткових COVID-ліжок.

Посилений карантин у Львові ввели 19 березня, він триватиме до 28 березня.

 

Президентка Єврокомісії пригрозила AstraZeneca забороною на експорт вакцини – УП

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що комісія може заборонити компанії AstraZeneca експорт вакцин, доки вона не виконає свої зобов’язання перед Європою.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на DW.

Компанія AstraZeneca спочатку повинна виконати зобов’язання з постачання в Європу, вказала фон дер Ляєн.

“У нас є можливість заборонити запланований експорт. Ось наш посил для AstraZeneca: спочатку слід виконати контрактні зобов’язання перед Європою, перш ніж почати поставки в інші країни”, – заявила вона.

Вона дорікнула компанії в тому, що в першому кварталі 2021 року вона поставила Європі лише 30% обіцяного обсягу продукції. Глава Єврокомісії ще 16 березня попередила про можливість ввести обмеження на експорт вакцини AstraZeneca.

18 березня фон дер Ляєн повідомила, що на адресу AstraZeneca направлено офіційний лист з приводу проблем з поставками вакцини.

“Ми хочемо запустити структурований процес для врегулювання спірних питань. В договорах містяться деякі неясності, і це – найкращий спосіб усунути їх”, – сказала вона.

 

Київська влада у понеділок вирішить, чи зупиняти громадський транспорт – УП

Столичні чиновники вважають, що попри віднесення Києва до “червоної” зони, громадський транспорт у місті має працювати. Але остаточне рішення буде прийняте 22 березня.

Джерело: перший заступник голови КМДА Микола Поворозник у Facebook

Деталі: Чиновник нагадав, на засіданні Державної комісії з питань ТЕБ та НС Київ віднесли до “червоної” зони обмежень з 23 березня, але “червоні” обмеження столиця вирішила запровадити ще 18 березня, і вони почали діяти вже у суботу.

Водночас норми карантинних обмежень “червоної” зони передбачають зупинку регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень (крім транзитних), проте громадський транспорт у Києві продовжує працювати.

Поки невідомо, зупинять у Києві пасажирські перевезення, чи ні.

Пряма мова: “Остаточне рішення щодо роботи громадського транспорту в Києві буде ухвалене в понеділок, 22 березня. Позиція міста у цьому питанні чітка – громадський транспорт має працювати! Звичайно, з урахуванням карантинних правил та обмежень. Зупинка транспорту призведе до колапсу в місті”.

Передісторія:

Мер Києва повідомив, що у столиці запроваджують суворий карантин з 20 березня до 9 квітня.

Постійна комісія з питань ТЕБ та НС КМДА оприлюднила повний перелік заборон на цей період.

За даними МОЗ, Київ потрапив до “червоної” зони за показниками поширення коронавірусу 19 березня, Одеська область – 20 березня.

 

Київ та Одещина офіційно стануть “червоними” з вівторка УП

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановила з 23 березня “червоний” рівень епідемічної небезпеки на території міста Києва та Одеської області.

Джерело: міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов у Telegram

Дослівно: “Сьогодні відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За результатами Державна комісія вирішила встановити:

– з 00 години 00 хвилин 23 березня 2021 р. “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території міста Києва та застосувати на території міста Києва обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для “червоного” рівня епідемічної небезпеки.

– з 00 години 00 хвилин 23 березня 2021 р. “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території Одеської області та застосувати на території Одеської області обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для “червоного” рівня епідемічної небезпеки”.

Довідка: МОЗ щодня оновлює ознаки для визначення регіону із значним поширенням COVID-19. На підставі цих ознак, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій раз на 7 днів приймає рішення про встановлення на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону рівня епідемічної небезпеки “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”.

Рішення про послаблення “червоного”, “помаранчевого” та “жовтого” рівня епідемічної небезпеки не може бути переглянуто раніше ніж через 14 днів з дня встановлення такого рівня епідемічної небезпеки.

Передісторія:

Мер Києва повідомив, що у столиці запроваджують суворий карантин з 20 березня до 9 квітня.

Постійна комісія з питань ТЕБ та НС КМДА оприлюднила повний перелік заборон на цей період.

За даними МОЗ, Київ потрапив до “червоної” зони за показниками поширення коронавірусу 19 березня, Одеська область – 20 березня.

 

У МОЗ пояснили, чому Київ та Одещина стануть «червоними»

Мінінфраструктури та МОЗ доручили опрацювати питання функціонування транспорту в регіонах, де встановлено червоний рівень епідемічної небезпеки.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

“З 00 години 00 хвилин 23 березня 2021 р. в Києві та Одеській області діятиме червоний рівень епідемічної небезпеки. Таке рішення прийняте на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 20 березня”, – йдеться у поовідомленні.

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час засідання зазначив, що впродовж останнього місяця в зазначених регіонах відмічається погіршення ситуації.

«Кількість нових випадків на COVID-19 в столиці за останній місяць збільшилась у 4 рази, за останній тиждень ми бачимо приріст на 56%. Схожими темпами зростає і кількість нових госпіталізацій підтверджених та з підозрою на COVID-19. Рівень госпіталізації до ковідних лікарень Києва протягом останнього тижня на 64% перевищує встановлений показник 60 осіб на 100 тис. населення. Впродовж останніх трьох днів є перевищення двох індикаторів, зокрема, це рівень госпіталізації, а також завантаженість ліжок з киснем», – сказав Ляшко

В Одеській області, за його словами, також спостерігається зростання госпіталізацій, і за останні три дні цей показник перевищує встановлений постановою Кабінету Міністрів показник у 60 осіб на 100 тис. населення. «Другим показником, який перевищила Одеська область, є виявлення випадків інфікування, які протягом останніх 7 днів перевищує показник у 20%», – додав головний санітарний лікар.

Згідно з рішенням комісії у регіонах червоної зони застосовуватимуться обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для даного рівня епідемічної небезпеки.

Головам Одеської ОДА та Київської міськдержадміністрації доручено забезпечити дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше МОЗ оприлюднило дані, відповідно до яких у червоній зоні опинилися вже шість регіонів – Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська, Одеська, Чернівецька області, а також Київ.

 

Життя мономіст: Чернишов розповів, як рятуватимуть депресивні міста

У Державній стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки в Україні виділяють 10 функціональних типів територій. Це основа для створення Програм регіонального розвитку, які визначать ключові проєкти та технічні завдання для кожного окремого типу.

До серпня планують розробити мінімум шість таких Програм. Кожна область впроваджуватиме їх коштом місцевого та державного бюджетів. Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі Мінрегіону.

«Це дозволить об’єднати території, які мають свої специфічні потреби та схожий потенціал, для вирішення нагальних проблем, які характеризуються особливим набором соціальних, просторових, екологічних та економічних особливостей»,- сказав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

За його словами, специфічні проблеми не оминули монофункціональні міста, тобто населені пункти, які розвиваються на базі однієї домінуючої галузі.

“До прикладу, невеликі шахтарські містечка. Нині, через занепад деяких профільних галузей, ці населені пункти переживають не найліпші часи. Безробіття, відсутність перспектив та можливостей штовхає людей до еміграції. У Державній стратегії регіонального розвитку окремо виділяють тип територій – монофункціональні міста”, – зазначив Чернишов.

За його словами, Мінрегіон контролюватиме, аби міська економіка перепрофілювалася. Будуть створені умови для перекваліфікації спеціалістів. Основна трансформація відбуватиметься у вугільних регіонах.

Міністр запевняє: «справедлива трансформація» – модель розвитку, що забезпечить збалансоване та більш продуктивне використання енергетичних ресурсів для підвищення екологічної безпеки, а також соціальну справедливість та гідне життя для працівників вугільної галузі, членів їхніх родин та населення вугільних регіонів України в цілому. Мінрегіон уже розробив «Концепцію Державної програми трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року». Для виконання Концепції, цьогоріч планується розробити Програму та план заходів до неї.

Чернишов зауважив, що активно будуть розвивати малий та середній бізнес, тому жителям мономіст уже зараз варто готуватись до отримання нових знань та швидкого навчання.

 

Вчені вирахували, як стримати глобальне потепління

Щоб стримати глобальне потепління, потрібно в 10 разів збільшити кількість сонячних батарей і вітряків.

Як передає Укрінформ, превью документа фахівці IRENA опублікували цього тижня на офіційному сайті.

Основний висновок всього звіту: скоротити викиди парникових газів (в першу чергу – CO2) більш ніж реально. Для цього буде потрібно продовжувати роботи зі збільшення енергетичної ефективності виробничих потужностей, інфраструктури і транспорту. І, звичайно ж, наростити вироблення «зеленого» електрики в десять з лишком разів. А якщо точніше, то з приблизно 2,5 тераватта встановленої потужності до 27,7 тераватта. Під останніми розуміються будь-які поновлювані джерела – сонце, вітер, геотермальна, гідроенергетика, біопаливо, цитує дослідження Naked Science.

В сукупності всі вони до 2050 року повинні закрити 90% від енергетичних потреб людства проти 25% у 2018 році. Десята частина необхідної енергії буде надходити від природного газу (близько 6%) і атомних електростанцій (близько 4%).

У своїх розрахунках автори документу спиралися як на існуючі, так і на перспективні технології. Зокрема, серед поновлюваних джерел енергії вказується і розпливчастий «океан». Але окремо зазначається, що частка таких ще не освоєних методів отримання електрики може бути близької до нуля.

Нагадаємо, зараз «у дроти» йде всього 20-21% TPES, на думку експертів IRENA до 2050 року ця частка повинна досягти 50%. Сценарій реалістичний, але потребує величезного єднання зусиль більшості країн світу. Зокрема, необхідно максимально широко просувати електротранспорт і методи економії енергії. Природно, щоб розвивати економіку в потрібному руслі, знадобляться гроші. У звіті наводиться оцінка як фінальних інвестицій, так і щорічних. Щоб не перегріти планету більше, ніж на півтора градуси до 2050 року, витрати на «енергетичний перехід» потрібно збільшити приблизно на 30%.

 

Україна має намір розширити експорт зернаУП

Україна не обмежуватиме експорт сільгосппродукції, щоб розширити частку в поставках зернових і олійних культур на світовий ринок.

Про це в коментарі виданню Bloomberg сказав міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко.

“Немає підстав стримувати будь-експорт врожаю… Навпаки країна розраховує на розширення обсягу своєї частки зернових і олійних культур на світовому ринку”, – повідомив міністр.

За його словами, Україна грає вирішальну роль в світовій ланцюга поставки сільгосппродукції і не збирається брати приклад з РФ, що встановила квоти на експорт зерна, щоб захистити внутрішні поставки і приборкати інфляцію.

“Останнє, що нам слід робити, це грати в ігри з протекціонізмом, оскільки у нас є потенціал стати ринком продуктів харчування для всього світу”, – підкреслив Лещенко.

Для підтримки стабільності ринку, міністерство буде контролювати ціни на продукти харчування.

Україна є четвертим у світі експортером кукурудзи, найбільшим постачальником соняшникової олії і ключовим постачальником пшениці. Він додав, що ціни на цю продукцію зросли, оскільки стабільний попит у Китаї сприяє посиленню світових поставок.

 

“Укроборонпром” хоче отримати контроль над АТ “Мотор Січ”УП

Державний концерн “Укроборонпром” оголосив про готовність взяти в управління активи “Мотор Січі”.

Джерело: гендиректор “Укроборонпрому” Юрій Гусєв у Facebook

Деталі: За словами очільника держконцерну, відповідний лист вже направлений до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Пряма мова: “Збереження української “Мотор Січі” я вважаю питанням національної безпеки. “Укроборонпром” уже направив листа АРМА щодо готовності виступити суб’єктом управління активами Акціонерного товариства “Мотор Січ” з метою збереження його потенціалу. Для нас як для державного оборонного концерну важливо, щоб “Мотор Січ” продовжувало свою роботу: зі збереженням робочих місць, з виконанням зобов‘язань у рамках виробничих замовлень. І наша команда готова підтримати підприємство”.

Нагадаємо:

За матеріалами СБУ Шевченківський районний суд м. Києва ухвалив рішення про накладання арешту на цілісний майновий комплекс та 100% акцій АТ “Мотор Січ”.

 

Суд арештував майно і 100% акцій “Мотор Січ”УП

Шевченківський райсуд Києва за матеріалами СБУ наклав арешт на цілісний майновий комплекс та 100% акцій АТ “Мотор Січ”.

Джерело: СБУ

Деталі: За результатами судового розгляду майно передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) з обов’язковим визначенням управлінської компанії, що має державну форму власності.

В СБУ зазначили, що АТ “Мотор Січ” продовжить свою роботу згідно із вимог чинного законодавства, із збереженням робочих місць та виконанням зобов‘язань в рамках виробничих замовлень.

Пряма мова голови СБУ Івана Баканова: “Мова йде не лише про долю одного підприємства, а про те, наскільки держава здатна захистити власні інтереси. Адже збереження української “Мотор Січі” – питання національної безпеки”.

Більше деталей: Наразі Головне слідче управління СБУ здійснює досудові розслідування щодо “Мотор Січі” за двома напрямами.

Перший – за ознаками злочинів, передбачених статтями 14, 15, 111 та 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ).

Другий – за ознаками злочинів, передбачених статтями 209, 212, 233 та 364 Кримінального кодексу України. В ньому досліджуються можливі порушення законодавства під час первинної приватизації і подальшої незаконної концентрації акцій.

Передісторія:

11 березня на засіданні РНБО прийняли рішення про повернення у власність держави ПАТ “Мотор Січ” “в законний спосіб найближчим часом”, люди, які вкладали кошти в підприємство, отримають компенсацію.

Китайський інвестор “Мотор Січі” назвав неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію підприємства та пригрозив новими позовами.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

31 січня у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Наразі інвестори подали в міжнародний арбітраж з вимогою стягнути з України 3,5 млрд доларів, оскільки прокуратура наклала додатковий арешт на акції “Мотор Січ”після того, як китайські бізнесмени разом із DCH Олександра Ярославського оголосили про спільну заявку в АМКУ про купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

 

Соцопитування: українські трудові мігранти планують в 2021 році більш активно інтегруватися в ПольщіУП

Згідно з соціологічним опитуванням українські трудові мігранти планують в 2021 році більш активно інтегруватися в Польщі, а також зростає і частка безповоротної міграції.

Про це йдеться у дослідженні Gremi Personal.

Дослідження демонструє, як і минулого року, стабільну тенденцію виїзду з України наймолодшого, працездатного населення – віком до 39 років. За рік спостерігається помірна тенденція до збільшення частки жінок в гендерній структурі трудової міграції (у порівнянні з 2020 роком – збільшення на 3%). Більшість респондентів мають або вищу (28,4 %), або професійно-технічну чи середню спеціальну освіту (47,8%).

На питання щодо задоволення теперішньою роботою у Польщі, швидше задоволені або повністю задоволені – переважна більшість українців (68,3%). Основні три переваги роботи у Польщі для українців були і залишаються економічними:

вищий рівень заробітної плати у порівнянні з Україною (80,6%),

стабільна економічна ситуація у Польщі (27,9%)

можливість отримати відносно простіше, ніж в інших країнах ЄС, робочу візу чи дозвіл на тимчасове перебування (25,4%).

Причини, які перелічують  респонденти серед основних, що спонукають їх виїжджати з України – також економічні. Головні з них:

безробіття (70,9%),

погана економічна ситуація (49%),

відсутність перспектив (23,2%),

політична нестабільність (22,8%),

корупція (14%).

При цьому найменше українців стали турбувати війна на Донбасі (лише 7,2%), втрата бізнесу (4,1), злочинність(1,2%) чи погана система медицини (3,1%).

“46,4% українських працівників заявляють про подальші інтеграційні наміри залишитися жити у Польщі. При цьому 37,3% мають економічні наміри заробітку та повернення на Батьківщину. Важливо, щодо повернення в  Україну – таку можливість взагалі не розглядають 35,1%. У 2020 році цей показник був меншим – 30,5%”, – йдеться у повідомленні.

Дозвіл на тимчасове перебування (т.зв. “карти побиту”) мають намір отримати або вже це зробили – 59,7% опитаних  (в 2020 році -53%). Дозвіл на постійне перебування мають намір отримати  ще більше – 66,5% (в 2020 році – 60%).

“Помітне збільшення цих  показників також говорить про зростання інтеграційних настроїв українців. Але слід враховувати, що відчувши перепони під час локдауну із перетином кордонів або продовженням робочих віз, українці через отримання “карт побиту” намагаються мінімізувати такі проблеми у подальшому”, – зазначається у дослідженні.

Тим не менш маркерів по зростанню намірів українців інтегруватися в Польщі, вистачає. Так, стосовно наміру перевезення сім’ї у Польщу, то 51,7% – планують цей крок, або вже його  реалізували. У минулому році  41% мали відповідні наміри.

Суттєво зросли наміри українських трудових мігрантів відкрити власний бізнес у Польщі. У 2020 році такі наміри мали 25% українців, тоді як у 2021 році цей показник   вже сягнув 39,8%.

Щодо  купівлі нерухомості у Польщі, в 2020 році –  таку можливість розглядали для себе 34% українських трудових мігрантів, а в 2021 році стався справжній “стрибок” – 55,5% респондентів планують найближчим часом купити нерухомість у Польщі.

 

Україна піднялася на 13 сходинок у світовому рейтингу щастя

Фінляндія вчетверте поспіль очолила рейтинг найщасливіших країн світу.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчить “Всесвітній звіт щастя-2021” (World Happiness Report 2021).

До п’ятірки “найщасливіших” країн також увійшли Данія, Швейцарія, Ісландія та Норвегія.

Україна цьогоріч піднялася на 13 позицій у порівнянні з 2020 роком та посіла 110-у сходинку.

“Найнещаснішою” країною світу є Афганістан, перед яким йдуть африканські країни Лесото, Ботсвана, Руанда та Зімбабве.

Як повідомлося, з 2013 року за ініціативою ООН 20 березня відзначається Міжнародний день щастя. Свято було встановлено для визначення важливості щастя у житті людей в усьому світі.

Щороку цього дня публікується Міжнародний індекс щастя, що враховує рівень прибутку, очікувану тривалість життя, ступінь соціальної підтримки, особистої свободи, ставлення людей до корупції та щедрість народу.

Рейтинг охоплює 153 країни. У 2020 році Україна піднялася на 10 пунктів рейтингу та посіла 123-ю сходинку.

 

Шмигаль: 47% німців підтримують майбутнє членство України в ЄС

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Президент Бундестагу ФРН Вольфганг Шойбле обговорили актуальні питання двосторонньої співпраці та питання зміцнення підтримки євроінтеграційних прагнень нашої держави.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на Урядовому порталі за підсумками зустрічі в межах робочого візиту урядової команди до Німеччини.

Як наголосив Денис Шмигаль, за соціологічним опитуванням аналітичного центру «Нова Європа» у вересні 2020 року, 47% німців підтримує майбутнє членство України в ЄС.

«Такі цифри є свідченням високої публічної підтримки євроінтеграційних прагнень України. Членство України в ЄС — це виграшна ситуація не лише для українського народу, а й для Німеччини та всього Євросоюзу», — відзначив Шмигаль.

Глава Уряду також подякував депутатам Бундестагу за минулорічне схвалення резолюції про створення у Берліні Центру документації, присвяченого історії націонал-соціалістичної окупації.

«Сподіваємося, що буде підтримано наше прохання про спорудження окремого пам’ятника в пам’ять про мільйони українців, які загинули в часи Другої світової війни», — зазначив Прем’єр-міністр.

Глава українського уряду також повідомив Президенту Бундестагу, що за активної підтримки німецьких партнерів в Україні триває реформа децентралізації, яка вже довела свою ефективність в частині покращення якості публічних послуг та їх наближення до мешканців територіальних громад.

Також Шмигаль подякував Вольфгангу Шойбле та депутатам Бундестагу за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також наголосив, що Україна розглядає Північний потік-2 як геополітичну загрозу для всієї Європи.

Крім того, Прем’єр-міністр висловив очікування, що Німеччина виконуватиме активну роль у питанні деокупації Криму, зокрема, в межах нової ініціативи «Кримська платформа».

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з міністром закордонних справ ФРН Гайко Маасом в рамках робочого візиту до Федеративної Республіки Німеччина повідомив, що Україна прагне вступити до ЄС та НАТО і сподівається на підтримку Німеччини у цих питаннях.

 

Під стінами ОП проходить акція на підтримку Сергія СтерненкаУП

Ввечері 20 березня під Офісом президента на Банковій проходить акція протесту на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка.

Джерело: трансляція Радіо Свобода, НВ

Деталі: У суботу, в день народження Стерненка, його прихильники зібралися на Банковій з вимогою відпустити його на волю.

Мітингувальники розписали стіни Офісу президента й закидали будівлю димовими шашками. У правоохоронців полетіла піротехніка.

Люди скандують гасла “Аваков чорт” та “Свободу політв’язням”.

Передісторія:

23 лютого 2021 року одеський суд засудив Сергія Стерненка та Руслана Демчука до 7 років і 3 місяців ув’язнення з конфіскацією половини майна у справі викрадення і катування людини. Нібито Стерненко й Демчук навесні 2015 року на Одещині напали на депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича, аби той склав мандат.

Також Стерненка визнали винним у незаконному зберіганні травматичного пістолета.

8 березня біля резиденції президента Володимира Зеленського у Конча-Заспі пройшла акція прихильників Сергія Стерненка, засудженого до більш ніж 7 років ув’язнення у справі викрадення і катування людини.

 

Біля відділку, куди привезли затриманого учасника акції під ОП, сталися сутички

21.03.2021, 03:09

Біля Печерського райвідділу поліції, куди привезли затриманого учасника суботньої акції під Офісом Президента, сталися сутички.

Про це повідомляє hromadske, передає Укрінформ.

Як зазначається, ті, хто прийшли підтримати затриманого Владислава Сорда (Стафійчука), хотіли завадити правоохоронцям вивезти його до ізолятора тимчасового тримання під Києвом.

«У підсумку під відділком виникли сутички, після чого до поліції прийшло підкріплення, вони застосували сльозогінний газ», – ідеться у повідомленні.

За інформацією видання, близько першої години ночі поліція таки вивезла Стафійчука з відділку й повезла до ІТТ. Як уточнив адвокат затриманого Дмитро Мазурок, йому інкримінують ч. 4 статті 296 (Хуліганство), санкція передбачає від 3 до 7 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, поліція заявила, що затримала одного з найагресивніших учасників суботньої акції біля Офісу Президента, відкрито кримінальне провадження за фактом хуліганства.

За інформацією правоохоронців, затриманий – уродженець Вінниччини, 1995 року народження, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу.

У суботу ввечері біля Офісу Президента відбулася акція на підтримку активіста Сергія Стерненка. Її учасники палили фаєри та кидали петарди, вимагаючи звільнити Стерненка, Антоненка та інших політв’язнів.

У бік будівлі Офісу Президента кинули близько 100 петард та запустили салют.

Протестувальники також намагалися підпалити табличку і розбили двері Офісу Президента, а всередину кинули запалений фаєр.

 

Акція «Волю Стерненку» в Харкові: з фаєрами, але без інцидентів

Понад півсотні представників громадських організацій зібралися біля Харківської ОДА з вимогою звільнити засудженого одеського активіста Сергія Стерненка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція почалася з хорового виконання гімну України. Потім присутні запалили фаєри і скандували: “Волю Стерненку!”, “Волю політичним в’язням!”, “Волю патріотам!”, “Слава Україні!”.

“Ми хочемо нагадати владі, що Україна як європейська країна стоїть на трьох стовпах: законодавча, виконавча і судова влада. Однак останні події, пов’язані із затриманням і засудженням одеського активіста Сергія Стерненка… показали, що правосуддя перетворилося на кривосуддя. Розслідування проведено з порушеннями, це скоріше політичне переслідування. Тому ми вимагаємо перегляду справи та звільнення засудженого”, – заявив, відкриваючи акцію, представник її співорганізатора – “Демократичної сокири” – Олександр Веприк.

За його словами, акція не випадково проводиться саме сьогодні: “Сергію Стерненку виповнилося 26 років, і свій день народження він змушений зустрічати у в’язниці. Але нехай знає, що ми пам’ятаємо про нього і будемо захищати його свободу”.

“Ми будемо продовжувати акції протесту, поки не доб’ємося результату – вирок має бути скасований”, – підкреслив лідер громадської організації “Світанок” Вадим Поздняков.

Активісти не збиралися передавати будь-які заяви чиновникам ОДА: за їхніми словами, мета акції на захист Стерненка зрозуміла і без петицій.

Порядок на акції забезпечували два десятки поліцейських. Інцидентів не зафіксовано.

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого Приморський райсуд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними у викраденні людини, розбої та незаконному зберіганні вогнепальної зброї. Суд призначив Стерненку й Демчуку покарання у вигляді 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Стерненко заперечує свою причетність до викрадення і наполягає на політичній умотивованості справи. Захист заявив про намір якомога швидше подати апеляцію на вирок активістові.

Після оголошення вироку в Україні пройшов ряд акцій на підтримку Стерненка.

 

Акція за Стерненка: у Зеленського прокоментували заворушення на Банковій – УП

Радник керівника ОП Михайло Подоляк в діях тих учасників мітингу на Банковій, які били вікна і палили вогонь, побачив спробу спровокувати правоохоронців.

Джерело: Подоляк в коментарі УП

Деталі: Радник Андрія Єрмака вважає, що протестувальники хотіли “спровокувати якесь дике насильство” або агресію з боку поліції.

При цьому Подоляк запевнив, що президент Володимир Зеленський не бачить сенсу перешкоджати протестам, а також пообіцяв, що наслідки вандалізму незабаром ліквідують.

Пряма мова: “Під ОПУ в суботу були сотні людей – більшість з них навіть не підозрювали, що організатори акції і кілька десятків неадекватно налаштованих молодиків спробують використовувати звичайних учасників протесту в таких ось своїх спробах щось демонстративно ламати і провокувати жорстку відповідь від поліції.

Розбите скло у вікнах поміняють, написи зі стін – змиють. Сліди від піротехніки на стінах Офісу президента приберуть. А ось те, що друзі Стерненка самі себе показали руйнівниками, вже не виправиш”.

Нагадаємо:

Увечері 20 березня на Банковій під час акції на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка мітингувальники розбили вікна Офісу президента, залили стіни фарбою і намагалися підпалити будівлю.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що правоохоронці свідомо не заважали учасникам акції на Банковій. За його словами, більшість мітингувальників не порушували порядок, в той же час кілька десятків людей “нестимуть відповідальність за хуліганські дії”.

 

У МВС відреагували на події під Офісом президентаУП

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що правоохоронці свідомо не заважають учасникам акції на Банковій, які потрощили вікна Офісу президента й намагалися його підпалити.

Джерело: повідомлення МВС

Деталі: За словами Геращенка, більшість мітингувальників не порушують порядок. Водночас кілька десятків осіб “будуть нести відповідальність за хуліганські дії”.

Він назвав дії деяких учасників акції провокацією.

Пряма мова: “Замовники цієї провокації мріють, щоб вийшла поліція, застосувала силу, пролилася кров. Ми не будемо йти на шляху такої провокації, в нас достатньо сил, щоб захистити громадський порядок. Ті, хто замовляють і проплачують такі акції, хочуть, щоб пролилася кров”.

Нагадаємо: Ввечері 20 березня на Банковій під час акції на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка мітингувальники розбили вікна Офісу президента, залили стіни фарбою та намагалися підпалити будівлю.

 

Ліна Костенко. Поетеса епохи

Анна Шестак, 10 ГРУДНЯ 2018

Безумовний класик, чиї твори давно увійшли до навчальних програм, стали піснями, символами, мемами й оточили нас з усіх боків.

Безкомпромісна, принципова, вперта, вимоглива, горда. Часом різка, гостра, як бритва, з блискавичною реакцією і неабияким почуттям гумору.

Усе це – про Ліну Костенко.

Вона народилася у 1930-му у Ржищеві на Київщині. У 36-му батька, вчителя, який самотужки опанував 12 мов і викладав у місцевій школі ледь не всі предмети, заарештували як “ворога народу”.

“Вашим червоним прапором тільки биків лякати”, – заявив він суддям, почувши вирок – 10 років таборів.

Ліна Костенко – саме той випадок, коли безстрашність в наборі з безкомпромісністю передаються генетично, а потім іще загартовуються у життєвих негараздах і боротьбі людини із системою.

Вона відверто іронізує над тими, хто постійно прикладає до її імені патетичні визначення типу “совість нації”, “моральний авторитет” чи навіть “залізна леді”, та імідж, як то кажуть, склався давно. Передусім – із її вчинків.

Фабриканти вір і недовір

Випускниця-відмінниця Московського літературного інституту імені Горького, тієї самої всерадянської “кузні літераторів”, уже на початок 60-х мала три поетичні збірки і схвальний відгук рецензента її дипломної роботи, російського письменника Всеволода Іванова, мовляв, Костенко – потужний автор із великим майбутнім.

Проте четверту її книжку “Зоряний інтеграл” заборонила до друку цензура. Вірші Ліни Костенко того часу вже ходили в “самвидаві”.

Я скоро буду виходити на вулиці Києва

з траурною пов’язкою на рукаві –

умирає мати поезії мого народу!

Все називається Україною –

універмаг, ресторан, фабрика.

Хліб український,

телебачення теж українське.

На горілчаній етикетці

експортний гетьман з булавою.

І тільки мова чужа у власному домі…

“Зоряний інтеграл”, 1963

На наступну, “Княжа гора”, чекала та сама доля: видавництво “Радянський письменник” залучило до рецензування (і цензурування) шанованих майстрів слова – Миколу Вінграновського та Леоніда Первомайського, аби вони своїм авторитетом вплинули на молоду авторку та внесли корективи.

Подейкують, йшлося лише про одну поезію про Україну, яка “не догодила” тим, що була “недостатньо радянською”. Але затята Костенко на поступки не пішла:

“Або збірка буде із цим віршем, або не буде збірки!”

Розмова з директором видавництва видалася, м’яко кажучи, не з приємних. Після тієї зустрічі він доповість “нагору” про низьку культуру письменниці, а вона, ображена й принижена, вибухне віршем із числа тих, яких зазвичай не пробачають цензори та бюрократи:

Блюстителі, халтура – ваше хобі.

Ви, фабриканти вір і недовір,

Зробити вам би по духовній пробі –

вас забракує кожен ювелір.

Номенклатурні дурні, бюрократи,

Пласкі мурмила в квадратурі рам!

Ваш інтелект не зважать на карати,

а щонайбільше просто на сто грам…

Здавалося б, те, що послідовно ставалося зі збірками, – натяк зовсім прозорий: час уже, Ліно Василівно, писати “правильні” речі… Проте Костенко виявилася не з тих, кого легко зупинити.

У 1965-му вона разом із кінорежисером Сергієм Параджановим, поетом Іваном Драчем, авіаконструктором Олегом Антоновим та іншими помітними діячами культури й науки надсилає до ЦК КПУ та ЦК КПРС лист-протест проти арештів української інтелігенції з вимогою зробити розгляди судових справ публічними.

У 66-му вирушає до Львова – підтримати у суді майбутніх дисидентів Михайла Осадчого, Мирославу Зваричевську та братів Михайла і Богдана Горинів, яким інкримінують “антирадянську діяльність та пропаганду”.

Коли заарештованих вели до зали суду, київський “десант підтримки”, у складі якого були також Іван Дзюба та В’ячеслав Чорновіл, вигукував їм “Слава!” та кидав квіти. А Ліна, прорвавшись крізь стрій конвоїрів, вклала в руку Зваричевській плитку шоколаду, котру, за словами Михайла Осадчого, тут-таки вихопив начальник охорони…

У 67-му у Львові відбувся ще один суд, на якому була присутня Костенко – тепер уже над Чорноволом. Потім – ще один протест, цього разу проти введення радянських військ на територію Чехословаччини.

Донька Ліни Василівни Оксана Пахльовська, відома літературознавиця та культурологиня, професорка Римського університету La Sapienza, розповідає про цей період, на який припало її дитинство, так:

“Я – у Ржищеві, де мій дід посадив для мене грядочку великих і смачних полуниць “Вікторія”… Ходжу навколо цієї грядочки, заклавши руки за спину, і граю в тюрму. Ось я у в’язниці, ось до мене приходять “вони”, але я нікому і нічого не скажу…”.

Костенко серйозно готувалася до “посадки”, розуміючи, що зробити з нею можуть усе, що завгодно, проте покарали її в інший спосіб.

За підтримку дисидентського руху “крамольну” поетку негласно заборонили друкувати, чим прирекли на вимушене мовчання, яке тривало 16 років. Це довше, ніж у Анни Ахматової, яка “мовчала” 12.

“Політичної біжутерії не ношу”

Протягом цього часу про те, аби надрукуватись, годі було і мріяти. Найпопулярніший нині твір Ліни Василівни – роман у віршах “Маруся Чурай” – пролежав на полиці до 1979-го. Його назвали “надміру затягнутим та нецікавим радянській людині”.

Зате коли нарешті крига скресла і роман з’явився у книгарнях, восьмитисячний наклад розмели за декілька днів: черги за “Марусею” стояли такі, наче в голодні роки за хлібом…

Глибоко психологічний “жіночий” твір одразу ж розібрали на цитати.

“В цих справах поруч правда і брехня”.

“Моя любов чолом сягала неба, а Гриць ходив ногами по землі”.

“Нелегко, кажуть, жити на дві хати. А ще нелегше – жить на дві душі!”

“Життя – така велика ковзаниця. Кому вдалось, не падавши, пройти?”

Афористичність мови, філігранна відшліфованість і неймовірна влучність вислову у романі стали тією високою планкою, яку Ліна Костенко поставила собі сама, і яку відтоді долає десятиліттями.

Російський шістдесятник і колега Ліни Василівни з літінституту Євген Євтушенко відзначав:

“Навіть якби вона не написала нічого до (хоча лірика її, особливо рання, ніжна, справжня – і тому прекрасна!) й відмовилася писати після, то з однією “Марусею” тріумфально ввійшла до історії світової літератури. І тільки тому вона досі не лауреатка (Нобелівської премії – УП), що, мабуть, немає перекладачів, рівних Ліні, і нема культурних дипломатів, здатних зрозуміло і швидко пояснити світові, якого витвору мистецтва він себе позбавляє”.

Наприкінці 70-х це доводилося пояснювати й українським чиновникам.

Відома акторка Ніла Крюкова, створивши з Костенко моновиставу за “Марусею Чурай”, збиралася презентувати її у Київській філармонії. Проте філармонійне керівництво в останній день вимагало від неї повністю передрукувати текст, хоча книжка вже вийшла, а потім перенесло прем’єру до клубу “Арсеналу”.

Костенко відповіла на приниження привселюдним ляпасом, і не кому-небудь, а директорові філармонії. Цей випадок зафіксував у своєму щоденнику Олесь Гончар:

“А міністр культури судиться з Ліною Костенко. За те, що дала ляпаса одному з його холуїв. Жаль, що не міністру!”.

Без пієтету й реверансів перед можновладцями – непроголошене кредо письменниці, якому вона не зрадила й після набуття Україною незалежності.

Чого вартий лише випадок у 2005-му, коли новообраний президент Віктор Ющенко намагався вручити Ліні Василівні “Героя України”. Якраз до 75-ліття, 19 березня.

Тодішня очільниця прес-служби Ющенка Ірина Геращенко згадувала, що до зустрічі з Костенко президент готувався ретельніше, ніж до першого постмайданного візиту Путіна в Україну, що відбувся того ж дня. Із приймальні Ющенка раз по раз набирали номер ювілярки, проте телефон мовчав.

“Ми піднялися сходами і подзвонили. Під квартирою стояв хлопець з прес-служби з червоними вухами і трясущимися руками. “Вона не відкриє!” – прошепотів він. ВАЮ (Віктор Андрійович Ющенко – УП) подзвонив ще раз: “Дорога Ліна Василівно, це Ющенко!”.

Двері відкрилися, на порозі стояла Ліна Костенко, вона дозволила президенту і мені зайти. Я й досі пам’ятаю кожну хвилину перебування в квартирі, де фото дорогих і важливих в її житті людей, нашу розмову, яка почалася з суворої виволочки за те, що хлопець, який трезвонив у двері до Ліни Василівни, говорив російською…”.

Від “Героя” Костенко категорично відмовилась – і той її аргумент також став крилатим і часто цитованим висловом: “Політичної біжутерії не ношу”. Не стала носити й світсько-тусівочної, згодом відмовившись від нагороди “Золотий письменник України”.

Найнезабутніше з облич

Попри всі попередження про ризики, їздити в зону відчуження Костенко почала у 91-му. А ризиків чимало – від можливих хвороб, пов’язаних із радіацією, до вірогідності нарватися на місцевих бандитів.

Олекса Доля, відомий етнограф, учасник цих чорнобильських експедицій, за життя розповідав, що, на думку Ліни Василівни, справжні патріоти – не ті, які в столиці співають “Ще не вмерла”, а ті, котрі їдуть туди, де вмерла, і прагнуть відшукати хоча б якусь згадку.

“Ліно Василівно, коли ж вийде книжка про Чорнобиль?”, – запитали письменницю на прес-конференції 2009 року. “Батько мого двоюрідного брата, як хотів їсти, питав у жінки: “А котра година?”. Вона відповідала: “Коли зварю, тоді й подам!”, – іронізувала Ліна Костенко.

Коли ж її питали, чи не страшно там бувати, письменниця відповідала:

“Ні, це моя добровільна еміграція! Я їжджу в Чорнобиль… набратися сил. І, правду кажучи, не відмовляюся від усього того, чим пригощають місцеві. І пироги з ягодами їм, і воду з криниці п’ю… Хоча повторювати цього, мабуть, не варто, особливо молодим людям”.

Щоправда, зізнавалася: донька Оксана і син Василь не в захваті від подібних мандрівок матері. Останній, до речі, став програмістом і зараз живе з родиною в США.

Підтримував, хоч і хвилювався, лише покійний чоловік – Василь Цвіркунов. Його, легендарного керівника Київської кіностудії імені Довженка, не стало у 2000-му.

Найнезабутніше з облич,

таке єдине, Боже, Боже!

Не плач, не муч його, не клич.

Він не обізветься. Не може.

Там ні печалі, ані сліз.

Ні дня, ні вечора, ні рання.

Його нема ніде. Він скрізь,

вже в остаточній формі існування.

“Мадонна перехресть”, 2011

За десять років директорства Василя Васильовича розквітло українське поетичне кіно і з’явилися “Тіні забутих предків” Параджанова, “Криниця для спраглих” Іллєнка, “Камінний хрест” Осики, “Комісари” Мащенка, “У бій ідуть одні “старі” Бикова та ін.

Ліна Костенко, яку небезпідставно називають відлюдницею, вкрай рідко спілкується з журналістами. Але невдовзі після втрати вона дала, мабуть, найпроникливіше і найвідвертіше інтерв’ю – журналістці й письменниці Ользі Унгурян.

Без душевного щему читати це неможливо: образ “залізної леді” розчинився, лишилася просто жінка. Смілива й сильна, але така, що раптом опинилася беззахисною і ще не знайшла способу, як із цим жити далі.

“Одного разу я побачила аркуш паперу, на якому чоловік розписував кулькову ручку. Зазвичай пишуть перше, що спадає на думку, скажімо, своє ім’я. А він всю сторінку списував словом “добро”!”.

“Багато хто, знаючи мій характер, дивувався: як він із нею живе? А все дуже просто. Василь Васильович вважав, що повинен мене захищати. І, відчуваючи себе захищеною, я ставала “шовкова”. Водночас когось дивувало, чому такий дорогий і такий близький мені цей “номенклатурний керівник”? Але він, через інтелігентність свою, ніколи не виставляв напоказ свою доброту…”.

Разом вони об’їздили всю Україну – на його інвалідському “запорожці”. Під час Другої світової Василь Васильович втратив ногу. На солдата, який майже не подавав ознак життя, у польовому шпиталі вирішили навіть не витрачати наркоз.

Разом долали безробіття, коли в 73-му Цвіркунова звільнили з кіностудії, а Ліну вже роками не друкували, залишивши без гонорарів. Разом перебороли її примусове “мовчання”, коли поетка навіть голодування оголосила – через образу, спричинену керівництвом “Літературної України”.

“Раптом там вирішили надрукувати добірку моїх віршів – мовляв, дивіться, яка прогресивна радянська влада, навіть таких “крамольних” авторів друкуємо. Приношу їм свої вірші й питаю: “Але ви даєте слово честі, що все буде надруковано в такому вигляді, і ви не виріжете ані рядка?”. – “Звісно, звісно!”.

Уранці відкриваю газету – і бачу: вирізали мої найулюбленіші строфи. Зняли й оцю: “…Життя – страшна корида. На сотню Мінотаврів – один тореадор”.

А коли в редакції я нагадала їм про “слово честі” і заявила, що більше не дам публікувати жодного рядка, один із керівників кинув мені в спину: “Тореадор!”. А він не був навіть Мінотавром – просто нікчемою. “Он як? – говорю. – Добре. Або ви вибачитесь, або я помру…”.

Цвіркунов змусив редакторів вибачитись: він щиро любив Ліну і їхню сім’ю.

Оксана, донька Костенко від першого, студентського шлюбу з польським письменником Єжи-Яном Пахльовським, називала вітчима татом, а до рідного батька зверталася на ім’я. Сина Ліна Василівна назвала на честь двох Василів – чоловіка та батька, чия стійкість і мужність була для неї взірцем.

Неврастеніків просять не турбуватися

Після смерті чоловіка Костенко мовчала ще 10 років, тримаючись осторонь від усього, що зветься “навколомистецьким колом”. Зрештою, особливо компанійською вона не вважалася й у студентські роки.

Проте у 2010-ому знову повернулася в літературний процес – із романом “Записки українського самашедшого“. Цей прозовий твір, виданий у модному видавництві “А-ба-ба-га-ла-ма-га”, мав бути презентований у різних містах України, проте на Львові серія зустрічей із читачами урвалася.

Нібито через те, що Костенко образилася: чи то на львів’ян, які продавали квитки “на Ліну”, а вхід мусив бути вільним, чи то на українських критиків, які оцінили книжку недостатньо високо.

Можливо, час “Записок” просто ще не настав? Адже багато з того, про що Костенко писала 10, 20, 30 років тому, стає повністю зрозумілим нашому читачеві лише зараз.

Тут варто згадати, як у 99-му безкомпромісна Ліна стала на захист інтересів української нації, яка на той час опинилася в чужорідному культурному й інформаційному просторі.

Конспект її лекції “Гуманітарна аура нації, або Дефект головного дзеркала” став однією з найбільш популярних в Україні філософських робіт: у вишах і навіть школах, культурних установах і владних кабінетах, в парламенті й у ЗМІ читали та обговорювали “Гуманітарну ауру”. Проте як попередження, як сигнал – чомусь не сприйняли.

Чи не час перечитати знову?

“Українці – це нація, що її віками витісняли з життя шляхом фізичного знищення, духовної експропріації, генетичних мутацій, цілеспрямованого перемішування народів та її території, внаслідок чого відбулася амнезія історичної пам’яті і якісні втрати самого національного генотипу.

Образ її спотворювався віками, їй приписувалася мало не генетична тупість, не відмовлялося в мужності, але інкримінувався то націоналізм, то антисемітизм. Велике диво, що ця нація на сьогодні ще є, вона давно вже могла б знівелюватися й зникнути.

Фактично, це раритетна нація, самотня на власній землі у своєму великому соціумі, а ще самотніше в універсумі людства. Фантом Європи, що лише під кінець століття почав набувати для світу реальних рис.

Вона чекає своїх філософів, істориків, соціологів, генетиків, письменників, митців.

Неврастеніків просять не турбуватися”.

Анна Шестак, для УП

 

Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції: Безпека й територіальна цілісність України не вимірюються мільйонами доларів чи євро

Укрінформ

У п’ятницю в Берліні відбувся 4-й Українсько-німецький економічний форум. Серед політиків, які взяли в ньому участь, була віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, співголова українсько-німецької групи високого рівня з економічного співробітництва Ольга Стефанішина. Програма її перебування в столиці ФРН містила також багато інших зустрічей.

Про те, чого Україна очікує від Німеччини в економічному та політичному вимірі, пані Стефанішина розповіла в інтерв’ю Укрінформу.

– Ольго Віталіївно, крім участі у форумі, які ще мали зустрічі у Берліні?

– Протягом двох днів я мала велику кількість зустрічей з німецькими експертами, урядовцями, депутатами. А головне – з представниками фактично всіх партій, які можуть увійти до нової урядової коаліції після виборів, які пройдуть у Німеччині у вересні цього року.

Для мене було важливо отримати сигнал, що в партійних програмах (а згодом коаліційній угоді), які готуються партіями, Україна стоятиме на порядку денному. Ідеться про економічну взаємодію, підтримку територіальної цілісності й незалежності нашої держави, засудження незаконної анексії Криму та ін.

Звичайно, ми обговорювали питання «Північного потоку-2». Тут позиції різних партій різняться, але незалежно від того, який курс сповідують політичні сили, вони враховують позицію України. У всіх є чітке усвідомлення того, що Україна засуджує реалізацію цього проєкту, який ми вважаємо суто геополітичним, одним з чергових інструментів шантажу Росії. Ми раді, що чимало країн ЄС поділяють нашу позицію, розуміючи загрози, які несе «Північний потік» безпеці Європи.

З урахуванням тих дискусій, які відбулися у Берліні, ми плануватимемо нашу роботу щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, зокрема інтеграції у внутрішній ринок ЄС, посилення економічного співробітництва, співпраці у безпековій сфері та реалізації наших євроатлантичних прагнень.

НАЦБЕЗПЕКА НЕ Є НА ПРОДАЖ

– Напередодні економічного форуму впливове ділове видання Handelsblatt розмістило велику статтю, у якій зазначається, що німецький уряд заради того, щоб США дали змогу безперешкодно добудувати «Північний потік-2», начебто пропонує адміністрації Джо Байдена збільшити підтримку України, зокрема інвестиційну. Автор з посиланням на урядові джерела стверджує, що перший пілотний проєкт, який стосується виробництва в Україні водню, вартістю 25 мільйонів євро уже узгоджений і ледве не мав бути підписаний під час форуму.

– Я теж ознайомилася з цією інформацією…

Ми знаємо, що ведуться перемовини між Німеччиною і США щодо реалізації проєкту газопроводу та санкцій. Хочу нагадати, що за ці санкції вже проголосував Конгрес Сполучених Штатів, отже, це питання вже на завершальній стадії.

Щодо України, то в нас дуже просте розуміння ситуації: безпека, територіальна цілісність України не вимірюються мільйонами доларів чи євро. І ми розуміємо, що запуск цього проєкту, безумовно, відкриває Російській Федерації двері для повноцінної агресії на нашу територію і створює сприятливі умови для підриву іміджу України як надійного енергетичного партнера. Ми вважаємо це частиною великої гібридної війни РФ. Завершення проєкту «Північний потік-2» розпочне лише новий виток цієї інформаційної, гібридної агресії.

Німеччина й так є нашим основним торговельним партнером у ЄС (за результатами 2020 року частка Німеччини серед країн ЄС становить 17,6 %). Станом на жовтень 2020 року Німеччина інвестувала в економіку України 1,67 млрд дол. Інвестиції з ФРН зростають. Під час форуму ми обговорювали нові проєкти, нові можливості для збільшення економічної співпраці. Питання водню є також пріоритетним, оскільки Україна зобов’язалася узгоджувати свою політики з цілями Європейського зеленого курсу (Green Deal). Ми говоримо про водень, про співробітництво у сфері акумуляторної економіки тощо. Але, звичайно, жодне економічне співробітництво не може підминити питання національної безпеки та гарантій такої безпеки.

– За якими напрямами ми розраховуємо на посилення інвестиційного співробітництва?

– Є багато різних планів. Розглядалися конкретні бізнес-кейси щодо переміщення деяких високотехнологічних виробництв на територію України.

Німецькі компанії чудово розуміють, що досягнення кліматичної нейтральності підвищить попит на електроенергію, а Україна є тим джерелом, яке може задовольнити цей попит. Я б відзначила високий рівень готовності виходити на український ринок.

УКРАЇНА ГОТОВА ГРАТИ НА ЗЕЛЕНОМУ РИНКУ

– Чи почули ви на форумі, під час зустрічей про плани німців інвестувати більше у великі інфраструктурні проєкти, скажімо модернізацію нашої ГТС, яку можна використовувати надалі для транспортування того ж водню?

– Такі пропозиції обговорювалися і під час бізнес-форуму, і двосторонніх зустрічей. Але треба розуміти, що пропозиції, зокрема, щодо модернізації ГТС, виникли не сьогодні й не вчора, вони лунають кілька років, а зараз лише повторені. Звичайно, Україна в цьому зацікавлена, але, безумовно, це питання ніяк не пов’язано з пом’якшенням нашої позиції щодо «Північного потоку-2».

– Восени минулого року Україна та Німеччина домовилися про енергетичне партнерство. Чи можна говорити, що зроблено перші кроки за останні пів року?

– Справді, Німеччина є нашим стратегічним енергетичним партнером уже багато років. Особливо це партнерство було посилене після того, як Україна задекларувала узгодження своєї політики з Європейським зеленим курсом. Це надзвичайно великий пласт роботи. Окрім амбітних екологічних зобов’язань, які беремо на себе, ми також зобов’язуємося пройти великий шлях «зеленої трансформації», яка охоплює, зокрема, і трансформацію вугільних регіонів. Тут Німеччина стала найбільшим союзником України. Це довгострокова інвестиція в розвиток України.

Буквально цього року Україна й Німеччина мають узгодити програму такого «справедливого переходу» й уже з наступного року братися за її реалізацію через чотири пілотних проєкти. Уряд ФРН передбачив значне фінансування (ідеться про мільйони євро), але, звісно, недостатнє для реалізації цієї амбітної цілі, адже потреби сягають десятків мільярдів євро. Україна готова бути повноцінним гравцем на оновленому європейському «зеленому» ринку. Навіть попри те, що фінансування недостатньо для реалізації мети, політична підтримка цієї амбіції залишається дуже важливою для нас.

НЕЛЕГКА «ЗЕЛЕНА ТРАНСФОРМАЦІЯ»

– Ви сказали про брак ресурсів для трансформації, отже, ми, на відміну від країн ЄС, точно не зможемо до 2050 року стати кліматично нейтральними. Днями президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що в недалекому майбутньому ЄС не імпортуватиме продукцію, вироблену за старими, шкідливими технологіями, навіть якщо ціна такої продукції буде конкурентна. Як нам підготуватися до цього?

– Знаєте, я достатньо емоційно ставлюся до цього питання. Не лише Україна з занепокоєнням спостерігає за пропозиціями, зокрема, щодо запровадження додаткових податків. З одного боку, такі рішення можуть сприяти досягненню кліматичної нейтральності. З другого – радикальні рішення матимуть негативний економічний і, передусім в Україні, політичний ефект.

Сьогодні весь світ намагається піднятися після економічної кризи, спричиненої пандемією. Україна прагне вистояти в умовах конкуренції на європейських ринках. Ми тільки-но починаємо розкривати потенціал Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тому такі рішення, навіть якщо продиктовані найкращими міркуваннями, матимуть дуже негативний вплив на нашу торгівлю. Створять бар’єр, який порушуватиме умови нашої зони вільної торгівлі.

До речі, нещодавно спеціальний представник президента США з питань клімату Джон Керрі у Брюсселі так само висловив занепокоєння щодо певних протекціоністських тенденцій, пов’язаних з реалізацією «Зеленого курсу».

Звичайно, ми активно долучаємося до всіх дискусій на майданчику Європейської комісії, Європейського парламенту. Гадаю, країни Європейського Союзу, Європейська комісія чітко усвідомлюють, що досягнення кліматичної нейтральності має відбуватися в партнерстві з країнами й поза межами ЄС. А також враховувати спроможності кожної країни проходити через трансформацію. Україна, приміром, за останні п’ять років виконує кліматичні зобов’язання, які країни ЄС виконували понад 30 років!

ЕНЕРГЕТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ

– Ви нещодавно сказали, що Україна поглиблюватиме інтеграцію до енергетичного ринку ЄС паралельно із «зеленою трансформацією» країни. Відомо, що створення системи торгівлі квотами на викиди є дуже актуальним для нашої країни, особливо в контексті планів ЄС щодо запровадження механізму вуглецевого коригування імпорту (СВАМ). Коли наша національна система торгівлі квотами може бути об’єднана з європейською?

– Україна вже має зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію запровадити систему торгівлі квотами. Тенденції, які нині спостерігаються в Європейській комісії, свідчать про те, що система стимулювання озеленення економіки виглядатиме як ухвалення нового покоління законодавства про торгівлю викидами. Воно буде більш жорстке. Для України це в принципі гарний шанс прискорити нашу трансформацію.

Сьогодні Міністерство економічного розвитку розробляє політику щодо впровадження цієї системи і, звичайно, якщо ми хочемо нарощувати нашу торгівлю з ЄС, нам потрібно вводити цю систему якнайшвидше. Ми орієнтуємося на 2024–2025 роки але, можливо, й раніше, враховуючи тенденції, які зараз мають місце в законодавчому полі.

– А коли, на вашу думку, ми зможемо повноцінно інтегрувалися в енергосистему ЄС? Ви раніше казали, що раннє залучення України до реалізації Європейського «зеленого курсу» та участь у модернізації політик Енергетичного співтовариства сприятиме безперешкодній інтеграції нашої держави до енергетичного ринку ЄС.

– Тут достатньо коротка і проста відповідь: коли Європейський Союз захоче цього.

Тому що за останні сім років Україна повністю адаптувала своє законодавство до умов функціонування європейського ринку, починаючи від нормативного регулювання. Створено незалежні регулятори. Наприкінці 2020 року я офіційно звернулася до Європейської комісії з тим, щоб розпочати скринінг українського законодавства і об’єднувати наші ринки.

Отже, зараз м’яч на полі Європейського Союзу. Якщо Єврокомісія та Європейський Союз ухвалять політичне рішення, яке свідчитиме про готовність до об’єднання наших енергетичних ринків, ми зможемо приступити до роботи.

– На яку допомогу з боку Німеччини в питанні інтеграції в європейський ринок загалом ми можемо розраховувати?

– Німеччина може стати потужним адвокатом цієї інтеграції!

Це був один з основних моїх месиджів на бізнес-форумі. Адже і український, і німецький бізнес зацікавлені, щоб Україна була частиною єдиного ринку. Нагадаю, що весь Євросоюз – це ринок понад 500 мільйонів споживачів. Український ринок – це більш як 40 мільйонів споживачів. Ринок, який потрібно ще освоїти, і потенціал його не вичерпано.

Ми виробляємо все, починаючи від авіадвигунів і закінчуючи органічною продукцією. На бізнес-форумі багато говорили про високий рівень людського капіталу, про високі професійні здібності українських інженерів, представників різних технічних професій. Тому німецькі та українські компанії, безумовно, виграють, коли економічні кордони Європейського Союзу перемістяться на територію України. Для цього важлива політична підтримка з боку Німеччини на рівні ЄС.

Зі свого боку, Київ максимально цю ідею просуває. Однак її матеріалізація залежить від країн Євросоюзу.

НАТО МАЄ ВИЗНАЧИТИСЯ ЩОДО УКРАЇНИ

– Німеччина була й залишається чи не найбільшим противником щодо перспективи членства України в Північноатлантичному альянсі. У 2008 році канцлерка Ангела Меркель заявила, що Україна та Грузія не можуть розраховувати на членство. Що ми маємо зробити, аби Берлін змінив думку?

– Найважливіше: більшість громадян України підтримують членство країни в НАТО, євроатлантичну інтеграцію.

Сьогодні Президент, парламент і уряд, політики з різних таборів готові об’єднуватися заради цієї мети. Ми продемонстрували, мабуть, найбільший за весь час Незалежності прогрес у реформі сектору безпеки і оборони. Ухвалено закон про розвідку, який базується на натовських стандартах, законодавство про оборонні закупівлі. Ми отримали статус партнера розширених можливостей, формуємо дорожню карту навчань щодо сумісності наших Збройних Сил та військ членів НАТО. Українські військові вже довели високу боєздатність, а участь наших військовослужбовців у операціях НАТО оцінюється надзвичайно високо. Так само Україна задекларувала готовність бути надійним партнером НАТО в Чорноморському регіоні. Ми говоримо про долучення України до формування стратегії НАТО щодо безпеки в Чорноморському регіоні, де не лише Туреччина та інші країни регіону, а й Україна відіграє важливу роль.

Сьогодні рівень нашої взаємодії з Альянсом, як і рівень внутрішніх трансформацій не порівнювані з 2008 роком. Сьогодні країни НАТО формують нове бачення до 2030 року. Україна має розуміти, де країни Альянсу бачать її в десятирічній перспективі. Тому важливо мати відповідь стосовно отримання плану дій щодо членства (нагадаю, це ще не членство).

План дій – це політичне рішення, яке дасть Україні змогу мобілізувати зусилля всередині країни для подальших реформ та інтеграції в євроатлантичну безпекову спільноту. Думаю, країнам Європи дуже важливо забезпечити таким чином стабільність у регіоні, посилити безпеку в Чорноморському регіоні. Сполучені Штати, де новий президент задекларував відновлення геополітичної ролі США у світі, гадаю, теж сприятимуть такому рішенню.

Зараз готується зустріч лідерів НАТО, і ми сподіваємося, що українське питання буде в порядку денному. (Ольга Танасійчук, Берлін)

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 253

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua