Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 20.05.2020

Інформаційний резонанс доби: 20.05.2020

На Донбасі загинув командир батальйону “Луганськ-1”

Поблизу селища Трьохізбенка  Луганської області загинув командир батальйону «Луганськ-1» полковник поліції Сергій Губанов, ще троє бійців дістали поранення.

Про це у Facebook повідомляє поліція Луганської області – Укрінформ

«На Луганщині загинув комбат Сергій Губанов. Під час виконання завдання командування штабу Операції об’єднаних сил він і троє бійців батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Луганськ-1» отримали осколкові поранення. Встановлюються всі обставини цієї трагічної події», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, трагедія  сталася 20 травня близько  21.30 в районі селища Трьохізбенка Новоайдарського району.

Командир батальйону полковник поліції Сергій Губанов загинув, ще троє бійців отримали тяжкі поранення. Їм надають допомогу лікарі військового шпиталю.

 

Окупанти застосовують міномети та СПГ, під Мар’їнкою працював снайпер: є поранені

20 травня окупанти 18 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

«За минулу добу збройні формування Російської Федерації 18 разів порушили режим припинення вогню», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ворог обстріляв позиції ЗСУ із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник обстрілював позиції військових неподалік Павлополя, Пісків, двічі поруч Кам’янки та Старогнатівки, а також чотири рази біля Богданівки, застосувавши гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

По околицях Красногорівки окупанти випустили 20 мін 120-го калібру.

З настанням темряви неподалік Мар’їнки загарбники задіяли снайперську зброю.

По українських захисниках, які виконують завдання в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” поблизу Оріхового ворог відкривав вогонь із заборонених Мінськими угодами 120 мм мінометів, а також гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Неподалік населених пунктів Шуми та Новоолександрівка російські найманці використовували міномети 82 калібру.

Захисників Південного окупанти двічі обстріляли, застосувавши 82 мм міномети, гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети, а по околицях Кримського вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

Внаслідок ворожих обстрілів двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення.

У штабі повідомили, підрозділи Об’єднаних сил, застосовуючи штатне озброєння, своєчасно реагували на ворожі провокації та прицільним вогнем по позиціях загарбників подавили їх збройну активність.

Від початку поточної доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” неподалік Богданівки противник вів вогонь зі стрілецької зброї. Внаслідок ворожого обстрілу один український воїн отримав поранення.

 

Росія використовує карантин для повного розриву зв’язків між Україною й ОРДЛО – експерт

Російська Федерація не просто окупувала частину Донецької та Луганської областей, а й перетворила цю територію на резервацію.

Про це заявив координатор робочої групи Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» Володимир Лупацій під час відеоконференції на тему «Війна та мир: виклики та можливості політики реінтеграції першого року президентства Володимира Зеленського», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія, по суті, не просто окупувала цю територію, вона послідовно обриває зв’язки. Фактично вона перетворила ОРДЛО на таку собі резервацію», – сказав Лупацій.

За його словами, у зв’язку з пандемією коронавірусу та карантином наразі відбувся «повний розрив» між Україною і окупованими територіями. Тому, на його думку, для поновлення будь-яких перемовин потрібно «знімати карантин між цими територіями, принаймні на рівні для гуманітарних та людських контактів».

Водночас Лупацій наголосив, що Росія постійно і послідовно гібридно руйнує «Мінськ». «Тобто, для того щоб рухатись за Мінськими угодами, потрібно зупинити їх розвалювання тими гібридними заходами, які робить Росія, включаючи роздачу паспортів на окупованих територіях тощо», – заявив експерт.

При цьому він висловив переконання, що врегулювання конфлікту на Донбасі неможливе лише у форматі двосторонніх відносин між Україною та Росією.

За його словами, те, що відбулося – окупація Криму, конфлікт на Донбасі, нарощування Росією військово-стратегічних сил на західних флангах, від Баренцева моря до Азовського, – повністю змінило військово-стратегічний баланс на Європейському континенті. Тож неможливо сьогодні домогтися встановлення миру та завершення конфлікту на Донбасі без відновлення європейської безпеки.

«І всі серйозні міжнародні аналітичні центри шлють месидж Україні, що без постановки питання про ув’язування врегулювання конфлікту на Донбасі з діалогом про відновлення системи європейської безпеки це нереально, неможливо», – підкреслив Лупацій.

 

Найманці РФ на Донбасі приводять всі підрозділи у повну бойову готовність – InformNapalm

Ватажки «ДНР/ЛНР» заявили про приведення у повну бойову готовність підрозділів окупаційних військ на Донбасі.

Про це повідомляє InformNapalm – Укрінформ.

«Сьогодні, 20 травня, маріонеткові ватажки проросійських терористичних угруповань у ОРДЛО Леонід Пасічник та Денис Пушилін по черзі виступили із гучними заявами, що приводять всі військові підрозділи у повну бойову готовність», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, формальним приводом цього вони вказали нібито «посилення обстрілів з боку Збройних сил України». Однак це не відповідає дійсності, зазначає видання, оскільки спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала, що за попередню добу кількість порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях суттєво зменшилась. Про це йдеться у щоденному звіті №118/2020 СММ ОБСЄ від 19 травня.

А 20 травня російські окупаційні війська вели вогонь по позиціях Об’єднаних сил з різних типів зброї, в тому числі із використанням заборонених мінськими протоколами мінометів 120 мм калібру.

Україна у зв’язку із агресивними заявами бойовиків ОРДЛО про приведення російсько-окупаційних військ в повну бойову готовність збирає термінове засідання Тристоронньої контактної групи по Донбасу, повідомляє видання.

Також наголошується, що таке загострення з боку російських окупаційних військ готувалось заздалегідь, адже 19 травня українська розвідка повідомила про чергове перекидання в ОРДЛО з Російської Федерації вагонів з боєприпасами. Крім того, 19 травня пресслужба Південного військового округу РФ відзвітувала, що екіпажі новітніх штурмовиків Су-25СМ3 у Краснодарському краї відпрацювали навчальні завдання по знищенню заглибленого командного пункту умовного противника, який захищений ППО. До польотів було залучено понад 50 пілотів.

У своїй довідці InformNapalm зазначає, що за час війни на Донбасі волонтерам міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm вдалося виявити та ідентифікувати понад 2500 кадрових російських військовослужбовців, які брали участь у агресії проти України. Інформація про них структурована за підрозділами РФ у базі даних та перекладена на різні мови світу.

Загалом, як повідомляв у своєму інтерв’ю у березні 2020 року представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький, чисельність угруповання ЗС Росії вздовж державного кордону України, на тимчасово окупованій території у Донецькій, Луганській областях та Криму складає близько 87-90 тисяч військовослужбовців (зокрема 1 і 2 армійські корпуси понад 35 тис. військовослужбовців). Також це 1100 танків, 2500 бойових броньованих машин, 1 600 артилерійських і ракетних систем, 340 бойових літаків і 240 бойових вертольотів.

30 квітня в інтерв’ю Укрінформу командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко повідомив, що генштаб Збройних сил РФ сформував та утримує на Донбасі оперативне угруповання російських окупаційних військ у складі 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійських корпусів загальною чисельністю понад 35 тисяч осіб. Наразі на окупованій частині Донбасу перебуває понад дві тисячі кадрових російських офіцерів.

 

Кучма ініціює скликання термінового засідання ТКГ у Мінську

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України Леонід Кучма звернувся до спецпредставника ОБСЄ з приводу проведення екстреного засідання ТКГ.

Про це під час пресконференції заявив Президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

“Щоб зрозуміти, що робить зараз Леонід Данилович Кучма: сьогодні, до речі, через заяву Пасічника (ватажок так званої “ЛНР” – ред.) він написав листа і скликає термінове засідання Мінської контактної групи. Підписав він цього листа на пані Грау (спецпредставницю голови ОБСЄ в Україні та ТКГ Хайді Грау – ред.)”, – заявив Зеленський.

Раніше на пресконференції Президент наголосив, що Леонід Кучма залишається керівником української делегації у Тристоронній контактній групі.

Також сьогодні перший заступник голови української делегації в ТКГ Олексій Резніков у коментарі “Інтерфакс-Україна” сказав, що Україна звернулася до ОБСЄ з проханням провести позачергове засідання групи з безпеки. Резніков наголошує, що звинувачення на адресу ЗСУ в нібито обстрілі об’єктів енергетичної інфраструктури на непідконтрольних територіях Луганської області не відповідають дійсності, мають провокаційний характер та є абсолютно безпідставними.

Як повідомляли ЗМІ, ватажки бойовиків ОРДЛО Леонід Пасічник та Денис Пушилін заявили про приведення у повну бойову готовність підрозділів окупаційних військ на Донбасі – нібито через “посилення обстрілів з боку Збройних сил України”.

Утім, СММ ОБСЄ у щоденному звіті від 19 травня зафіксувала зменшення за попередню добу кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях.

 

Окупанти обстріляли житлові будинки у Красногорівці – штаб ООС

Унаслідок мінометного обстрілу міста Красногорівка були пошкоджені три житлових будинки.

Про це повідомляє пресслужба штабу ООС – Укрінформ.

«Збройні формування Російської Федерації продовжують обстріли цивільної інфраструктури населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Так, днями внаслідок мінометного обстрілу міста Красногорівка були пошкоджені три житлових будинки. За підтвердженою інформацією української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, було суттєво пошкоджено три приватних будинки місцевих мешканців. Також постраждали господарські будівлі. На щастя, внаслідок злочинних дій російських найманців ніхто з мирних мешканців не постраждав», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, за наявності прямих та беззаперечних доказів систематичних обстрілів окупантами мирних мешканців Донбасу, безпідставні звинувачення очільниками російсько-окупаційних адміністрацій на адресу українських військовослужбовців у начебто пошкодженні об’єктів цивільної інфраструктури виглядають особливо цинічними та позбавленими здорового глузду.

Як повідомлялось, ватажки так званих «ДНР/ЛНР» заявили про приведення у повну бойову готовність підрозділів окупаційних військ на Донбасі через нібито «посилення обстрілів з боку Збройних сил України».

 

Україна показала в ООН людські обличчя трагедії окупованого Криму

Росія намагається запевнити міжнародну спільноту в безтурботному житті людей в окупованому Криму, прикривши масові порушення прав і свобод вигаданими фактами та підставними “свідками”.

Аби розкрити правду, Україна наочно показала державам-членам ООН трагедії реальних людей в окупованому Криму, розповів Укрінформу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

“Росія намагається створити на міжнародних майданчиках паралельну реальність, згідно з якою люди в Криму начебто мають чудове життя, немає окупації і сотень покалічених доль, а основоположні права людини не порушуються взагалі. Втім реальність зовсім інакша”, – підкреслив український дипломат.

Таким чином він прокоментував інформаційну кампанію, яку ініціювало в середу Постійне представництво України при ООН у мережі Twitter для країн-членів Організації. Українські дипломати на прикладі п’ятьох конкретних людей показали, що Кримський півострів перетворився на гетто з погляду прав людини.

Так, у коротких повідомленнях зі світлинами розповідається про долі 61-річного Олега Приходька, заарештованого за український прапор на власному будинку; 34-річного Сервера Мустафаєва за документування випадків порушення прав і свобод в окупованому Криму; 36-річного активіста Володимира Якименка, якого безпідставно звинуватили в наркотрафіку. Крім того, йдеться про історії кримськотатарських активістів Джеміля Гафарова та Яшара Муєдінова, яких окупаційна влада в Криму арештувала у 2019 року, висунувши політично мотивовані звинувачення в тероризмі.

Як підкреслив Кислиця, порушення прав людини Росією як державою-окупантом у Криму фіксується правозахисними групами та міжнародними установами, зокрема Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

“З часу початку окупації в 2014 році УВКПЛ випустило майже тридцять доповідей, в яких містяться конкретні вимоги до Росії. Наразі жодних із цих вимог російська сторона не виконала”, – підкреслив постпред.

Тому, за його словами, й було ухвалено показати державам-членам ООН, “що за багатосторінковими звітами, в яких задокументовані порушення прав людини, стоять конкретні людські долі, покалічені життя, роз‘єднані родини”.

Кислиця наголосив, що міжнародна спільнота має активізувати зусилля задля припинення подальшого розвитку трагедії.

“Насправді існують ще сотні інших історій про жителів Криму, чиї життя намагається покалічити й знищити окупаційна влада. Росія повинна припинити порушення прав людини, насильства й переслідування на півострові, а також надати безперешкодний і безумовний доступ до Криму моніторинговим місіям ООН”, – наголосив український дипломат.

 

Повітряні сили ЗСУ потребують до 10 мільярдів на радіоелектронну боротьбу – Defense Express

Загальний обсяг ресурсів, потрібних для розвитку радіоелектронної боротьби Повітряних сил ЗС України до 2035 року, оцінюється в діапазоні від 5 до 10 млрд грн.

Про це повідомляє Defense Express – Укрінформ.

«Як зазначено у Візії Повітряних сил 2035, яка була схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних сил Збройних сил України 15 травня 2020 року, пріоритет у переоснащенні сили і засоби радіоелектронної боротьби протягом наступних 15 років буде наданий вітчизняним зразкам озброєння. При цьому загальний обсяг ресурсів, потрібних для реалізації заходів розвитку РЕБ Повітряних сил, у коштовно-грошовому вигляді за весь період розвитку у 15 років оцінюється в діапазон від 5 до 10 млрд грн (у цінах 2020 фінансового року)», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, сили радіоелектронної боротьби в Повітряних силах моделі 2035 року мають включати наземні й повітряні сили і засоби, що автоматизовано управляються високопідготовленим персоналом і застосовуються в єдиній інфраструктурі радіоелектронної боротьби Збройних сил України в єдиному інформаційному полі.

Шляхами нарощування спроможностей Повітряних сил з ведення радіоелектронної боротьби на період до 2035 року є: розвиток автоматизованої системи управління силами і засобами радіоелектронної боротьби та підготовки інфраструктури і персоналу для швидких мобільних дій на загрозливих напрямах; поступова заміна техніки РЕБ зразками вітчизняного виробництва, що відповідають кращим світовим аналогам, набуття військовими частинами РЕБ нових оперативних спроможностей за рахунок використання нових інтелектуальних технологій ведення радіоелектронної боротьби; розвиток логістичного забезпечення військових частин і підрозділів РЕБ у перспективних угрупованнях ЗСУ; розгортання засобів індивідуального та групового захисту авіації вітчизняного виробництва.

Наголошується, що пріоритетом розвитку сил і засобів радіоелектронної боротьби є розробка та виробництво вітчизняних зразків озброєння.

 

Повітряні сили ЗСУ планують закупити багатоцільові винищувачі

Повітряні сили ЗСУ в рамках переоснащення авіації новими бойовими літаками планують закупити до 2025 року багатоцільові винищувачі.

Про це йдеться у Візії Повітряних Сил 2035, що була схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил Збройних Сил України від 15 травня 2020 року, повідомляє Ukrainian Military Pages – Укрінформ.

«Переоснащення авіації Повітряних Сил ЗС України новими бойовими літаками планується здійснити у три етапи протягом 2021-2035 років. Орієнтовна вартість переоснащення тактичної авіації становить близько 200 млрд грн», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, у рамках першого, підготовчого етапу, що триватиме до 2025 року, має бути проведений в 2021-2022 роках тендер та підписаний контракт на закупівлю багатоцільового винищувача, обмежені постачання якого (загальна кількість до 6-12 літаків) повинні розпочатися у 2023-2025 роках для початку дослідної експлуатації, вивчення форм і способів застосування, організації підготовки персоналу.

Крім того, наголошує видання, для недопущення зниження рівня наявних спроможностей до моменту постачання нових зразків має продовжуватися проведення ремонтів і подовження ресурсу існуючих основних бойових зразків озброєння та військової техніки з одночасним закриттям неперспективних програм модернізації.

Основною метою другого етапу – до 2030 р. – є перехід до планового переоснащення тактичної авіації, що дозволить припинити деградацію спроможностей Повітряних сил. Мають бути налагоджені регулярні постачання нової бойової авіаційної техніки (8-12 багатоцільових літаків щороку) з одночасним виведенням з бойового складу застарілих зразків, позбавленням від окремих родів авіації.

«До 2030 року щонайменше дві авіаційні бригади тактичної авіації мають бути повністю переоснащені на нові літаки і набути повних операційних спроможностей. Крім того, протягом цього періоду мають початися також переоснащення транспортної і спеціальної авіації (1-2 зразки щороку), розгортання нових безпілотних авіаційних підрозділів на заміну штурмової, бомбардувальної і розвідувальної авіації», – повідомляє видання.

Основною метою третього етапу, який триватиме до 2035 року, є завершення переоснащення і забезпечення сталого розвитку ПС ЗСУ. До 2035 року практично вся застаріла бойова техніка має бути виведена зі складу Повітряних сил. Натомість мають бути сформовані та набути операційних спроможностей Повітряні сили нового зразка.

За інформацією Ukrainian Military Pages, авіація Повітряних Сили зразка 2035 року повинна мати щонайменше 4 бригади тактичної авіації, озброєні сучасним уніфікованим багатоцільовим винищувачем покоління 4++; щонайменше 4 бригади (полки) безпілотної розвідувально-ударної авіації; бригаду транспортної та спеціальної авіації та навчальну авіаційну бригаду.

Чисельність військових частин тактичної авіації має зменшитися, проте бойовий потенціал (за рахунок переоснащення на нові багатофункціональні зразки) – значно підвищитися.

Орієнтовна потреба у ресурсах на переоснащення тактичної авіації становить близько 200 млрд грн, повідомляє видання.

Крім того наголошується, що транспортна і спеціальна авіація, оснащена широкою номенклатурою літаків типу Ан-30, Ил-76МД, Ан-26 та вертольотами типу Ми-8 також має зазнати змін у напрямку уніфікації. Як єдина транспортна платформа має бути обраний сучасний середній транспортний літак національного виробництва, на базі якого створюватимуться інші зразки спеціальної авіаційної техніки.

Переоснащення транспортної та спеціальної авіації має розпочатися протягом другої фази та завершитися на третій фазі реалізації Візії – 2027-2035 роки. Орієнтовна потреба у ресурсах на переоснащення транспортної і спеціальної авіації становить близько 40 млрд грн.

Навчальна авіація має бути переоснащена сучасним багатофункціональним навчально-бойовим літаком, який стане основною навчальною платформою, а за потреби зможе використовуватися для виконання окремих бойових завдань з метою посилення спроможностей тактичної авіації. Орієнтовна потреба у ресурсах на переоснащення навчально-бойової авіації становить близько 35 млрд грн.

Безпілотна складова має бути представлена двома типами комплексів (розвідувальним і розвідувально-ударним) оперативно-тактичного (оперативного) рівня. Потреба у ресурсах становить орієнтовно 30 млрд грн.

Окремими завданнями забезпечення та супроводження розвитку авіації є проведення підготовки льотного й інженерно-технічного складу в навчальних закладах (центрах) країн-партнерів (одна частина на п’ять років).

«Загальний обсяг фінансових ресурсів, потрібних для реалізації заходів розвитку авіації Повітряних сил, за весь період розвитку у 15 років оцінюються на рівні 320 млрд грн (у цінах 2020 фінансового року)», – йдеться в повідомленні.

Водночас видання наголошує, що реалізація Візії вимагає значних фінансових ресурсів, що виходять за рамки поточного фінансування Збройних сил, та неможлива без підтримки уряду України. Зокрема, її реалізація потребуватиме розроблення державної цільової програми переоснащення тактичної авіації (закупівлі багатоцільових винищувачів), а також військово-технічної допомоги від країн-партнерів.

 

Законопроект про територіальну оборону презентували на засіданні комітету з нацбезпеки

УНН. На засіданні Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки було презентовано законопроект про територіальну оборону України та про добровольчі сили оборони України. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради України.

Так, 20 травня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

“Також, відповідно до порядку денного засідання було презентовано проект Закону про територіальну оборону України та проект Закону про добровольчі сили оборони України”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Рада підтримала зміни у складі ТСК щодо відновлення територіальної цілісності України.

 

Українські дипломати відповіли Валенсі: окупація Криму і агресія на Донбасі – не “дурниця

Дії Росії в Україні, зокрема окупація Криму, агресія на Донбасі і порушення міжнародних договорів не є “дурницею”, що можна відкласти вбік і займатися іншими справами, які є важливими для світу.

Про це у Twitter наголосило посольство України в Польщі, реагуючи на висловлювання колишнього лідера польської “Солідарності”, екс-президента Польщі і Нобелівського лауреата Лєха Валенси в інтерв’ю російському ТАСС – Укрінформ.

“Порушення міжнародного права, окупація Криму, вбивання українців на Донбасі, репресії проти кримських татар не є “дурницею”, яку можна відкласти вбік. Насамперед, Путін має припинити такого роду дії, щоб почати з ним говорити про “будівництво світу”, – написали українські дипломати.

В інтерв’ю Tass.ru Валенса заявив, що Росія повинна “якомога швидше опинитися в усіх структурах, які думають про майбутнє”. Він підкреслив, що хоче мати з президентом РФ “хороші відносини”, а Путін не повинен займатися “дурницями”, оскільки він “потрібен світові”.

За словами Валенси, минуле треба залишити для інших, а про майбутнє треба думати спільно з Росією вже сьогодні. На його переконання, Польща також повинна продовжувати купувати нафту в Росії після 2022 року, оскільки з інших напрямків вона для Польщі є дорожчою, додаючи, що “з Москви до Варшави ближче, ніж із Нью-Йорка”.

 

У Байдена пов’язують “плівки Деркача” з черговою спробою дискредитації з боку РФ

Речник предвиборчого штабу Джо Байдена Едрю Бейтс назвав аудіозаписи, які опублікував народний депутат України Андрій Деркач, сильно відредагованими та заявив, що їх поява пов’язана з черговою спробою з боку РФ дискредитувати політика.

Про це він заявив у коментарі The Washington Post – Укрінформ.

«Вони сильно відредагували їх (аудіозаписи, оприлюднені Деркачем – ред.), але це так і залишилося «пшиком», – сказав Бейтс.

У Байдена наголосили, що оприлюднення цих плівок є черговою російською спробою атакувати колишнього віцепрезидента США Джо Байдена під час його передвиборчої кампанії.

У штабі також зауважили, що ці аудіозаписи активно поширював пропагандистський телеканал Russia Today, який фінансується Кремлем.

Раніше ЗМІ повідомляли, що народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які можуть свідчити про нібито вплив Джо Байдена на п’ятого Президента України Петра Порошенка.

За словами Деркача, «плівки» він отримав від журналістів-розслідувачів, а запис розмов робив особисто Порошенко.

Перша тема аудіозаписів, як зазначив депутат, стосується отримання «$1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції». За його словами, розмови датовані 2015-2016 рр., в них, зокрема, йдеться про необхідність звільнення тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, «який розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена».

Як заявив Деркач, отриманий $1 млрд був спрямований на отримання військових держзамовлень підприємствами, які мають стосунок до Порошенка.

Друга тема записів, за словами депутата, стосується розвалу парламентської коаліції та виборів у лютому 2016 року. Окрім того, додав Деркач, у розмовах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня заявив, що генпрокурор Ірина Венедіктова зареєструвала кримінальне провадження щодо аудіоматеріалів, оприлюднених Деркачем.

 

Генпрокурор порушила справу відносно Порошенка через “плівки Байдена” вночі – адвокат

Генпрокурор Ірина Венедіктова зареєструвала кримінальне провадження відносно Петра Порошенка через “плівки Байдена” вночі, після спілкування з Президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомив під час пресконференції в середу адвокат Ілля Новіков, який представляє інтереси п’ятого президента Петра Порошенка.

“За інформацією, яка у нас є і яку ми намагатимемося підтвердити, кримінальна справа щодо так званих плівок Байдена була порушена сьогодні вночі. Що свідчить про зацікавленість у цьому питанні керівництва Офісу генпрокурора”, – сказав адвокат.

За його словами, справа порушена за ст. 111 (державна зрада) і ст. 364 (зловживання владою) ККУ.

Новіков зазначив, що Президент Зеленський у ході сьогоднішньої пресконференції своєю заявою, що вирок Порошенку є питанням часу, “публічно визначив свою позицію як людини, яка координує і зацікавлена” у провадженнях відносно свого попередника на посаді.

“Проблемою є не “плівки Байдена”, опубліковані нардепом Андрієм Деркачем. Заява Зеленського, поведінка Офісу Президента і генпрокурора свідчать на користь версії, що запис міг вестися з українського боку. Це колосальна проблема, це може підірвати підтримку України з боку іноземних партнерів”, – сказав Новіков.

“Якщо Офіс Президента дає підстави думати, що такі переговори не лише будуть записані, не будуть зберігатися як прийнято, але й будуть оприлюднені і використані на догоду внутрішній політиці без врахування, як це вплине на двосторонні відносини, це підриває можливість двосторонньої співпраці”, – додав захисник Порошенка.

Новіков вважає, що не було “ніякого чемодану з мільярдом доларів, який хотіли вкрасти”, як про це йдеться на плівках.

“Це фантазії людей, які, можливо, і хотіли б украсти, але не знають, як це робиться. Так не буває”, – резюмував адвокат.

Як повідомлялося, під час пресконференції 20 травня Президент України Володимир Зеленський заявив, що справою щодо аудіоматеріалів, оприлюднених народним депутатом Андрієм Деркачем, які начебто вказують на те, що колишній віцепрезидент США Джо Байден чинив вплив на п’ятого Президента України Петра Порошенка, мають займатися правоохоронні органи.

Раніше ЗМІ повідомляли, що народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які можуть свідчити про нібито вплив Джо Байдена на п’ятого Президента України Петра Порошенка.

За словами Деркача, “плівки” він отримав від журналістів-розслідувачів, а запис розмов робив особисто Порошенко.

Перша тема аудіозаписів, як зазначив депутат, стосується отримання “$1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції”. За його словами, розмови датовані 2015-2016 рр., в них, зокрема, йдеться про необхідність звільнення тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, “який розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена”.

Як заявив Деркач, отриманий $1 млрд був спрямований на отримання військових держзамовлень підприємствами, які мають відношення до Порошенка.

Друга тема записів, за словами депутата, стосується розвалу парламентської коаліції та виборів у лютому 2016 року. Окрім того, додав Деркач, у розмовах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

 

“Слуга народу” ініціює створення ТСК через “плівки Деркача”

Фракція “Слуга народу” ініціює створення тимчасової слідчої комісії з розслідування інформації з аудіоматеріалів, оприлюднених народним депутатом Андрієм Деркачем, які начебто вказують на те, що колишній віцепрезидент США Джо Байден чинив вплив на п’ятого Президента України Петра Порошенка.

Про це заявив народний депутат від фракції “Слуга народу” Олександр Качура під час виступу з трибуни Верховної Ради в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Разом з колегами ми створюємо тимчасову слідчу комісію по розслідуванню тих фактів, які були оприлюднені. Розмови з Джо Байденом, розмови з Джоном Керрі та інформація, яку оприлюднив Рудольф Джуліані, це абсолютно кричущі факти злочинної діяльності. І ми будемо робити все для того, щоб по цих усіх справах була проведена незалежна правова оцінка і по всіх справах була поставлена крапка”, – заявив Качура.

Він додав, що факти, які будуть в рамках ТСК, будуть надані правоохоронним органам.

За словами Качури, за оприлюдненими матеріалами вже розпочато кримінальне провадження.

“Попередній аналіз уже дав знати, і Генеральна прокуратура вже виконала свій обов’язок і внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочала кримінальне провадження за статтями 111 Кримінального кодексу України – це державна зрада і стаття 364 – це зловживання службовим становищем. На жаль, сьогодні немає фігуранта – сьогодні Петро Олексійович не знайшов часу для того, щоб прийти до парламенту і пояснити, що саме відбувалося в цих розмовах, але ми однозначно будемо стояти на позиціях того, щоб розслідування відбувалося максимально об’єктивно”, – сказав Качура.

Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко, у свою чергу, заявила, що “Слуга народу” наповнена членами партії Медведчука “Український вибір”.

“Слуги народу” наповнені ФСБшними консервами з “Українського вибору” (партія Віктора Медведчука, – ред.). Нам цікаво, кого сьогодні запрошують на цю трибуну? Байдена? Байден виступав з трибуни Верховної Ради України як представник країни-стратегічного партнера в той час, коли Україна сам-на-сам могла залишитися з Російською Федерацією, яка до того відшматувала частину української території”, – сказала Геращенко.

“Рік тому Зеленський обіцяв українському народу розширити нормандський формат за рахунок Сполучених Штатів Америки і Великої Британії. На сьогодні ми бачимо, що робиться все для того, щоб Україна взагалі стала токсичною – токсичною в згадках будь-де в європейських столицях світу, в Канаді чи в Америці”, – додала Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, депутатська група “За майбутнє” вимагає створити тимчасову слідчу комісії через аудіоматеріали, оприлюднені народним депутатом Андрієм Деркачем, які начебто вказують на те, що колишній віцепрезидент США Джо Байден чинив вплив на п’ятого Президента України Петра Порошенка.

Раніше ЗМІ повідомляли, що народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які можуть свідчити про нібито вплив Джо Байдена на п’ятого Президента України Петра Порошенка.

За словами Деркача, “плівки” він отримав від журналістів-розслідувачів, а запис розмов робив особисто Порошенко.

Перша тема аудіозаписів, як зазначив депутат, стосується отримання “$1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції”. За його словами, розмови датовані 2015-2016 рр., в них, зокрема, йдеться про необхідність звільнення тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, “який розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена“.

Як заявив Деркач, отриманий $1 млрд був спрямований на отримання військових держзамовлень підприємствами, які мають стосунок до Порошенка.

Друга тема записів, за словами депутата, стосується розвалу парламентської коаліції та виборів у лютому 2016 року. Окрім того, додав Деркач, у розмовах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

 

Зеленський заявляє, що вирок Порошенку – ще попереду

Президент Володимир Зеленський заявив, що представників попередньої влади “чекає багато різних вироків та пригод”, але це справа українських судів.

Про це він сказав на пресконференції 20 травня, відповідаючи на запитання, чи вважає, що за рік президентства він таки став вироком експрезиденту Петру Порошенку, повідомляє кореспондент Укрінформу

“Що стосується вироку пану Порошенку – я впевнений в цьому і впевнений в тому, що все це ще попереду… Я думаю, вони так керували державою, що їх чекає дуже багато різних пригод і різних вироків”, – сказав Зеленський.

Він додав, що не хоче про це говорити, бо це повноваження не Президента, а суду.

Як повідомлялося, у квітні 2019 року під час передвиборчих дебатів Зеленський заявив Порошенку: “Я не ваш опонент, я ваш вирок”.

Державне бюро розслідувань розпочало розслідування 13 кримінальних справ, в яких фігурує Порошенко. У більшості з них заявником виступає заступник глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов.

 

Республіканці в США пришвидшують розслідування щодо Байдена та України

УНН. Республіканці в Сенаті США форсують розслідування щодо діяльності сина колишнього віце-президента США Джо Байдена в Україну, коли він у 2014 році увійшов до правління компанії енергетичної компанії Burisma. Комітет Сенату з внутрішньої безпеки і урядовим справах США в середу, 20 травня, більшістю голосів підтримав рішення під загрозою штрафних санкцій зажадати документи у американської компанії Blue Star Strategies, яка здійснювала консультаційні послуги для компанії Burisma. Ці документи пов’язані з діяльністю Хантера Байдена, пише DW, передає УНН.

“Республіканці хочуть розслідувати підозри в тому, що між роботою Хантера Байдена в Україні та роботі його батька на українському напрямку в адміністрації Барака Обами існував конфлікт інтересів”, — пише видання.

Так, голова комітету Рон Джонсон неодноразово заявляв, що це розслідування не повинно зашкодити президентській кампанії Джо Байдена. Однак в штабі Байдена вважають, що, розслідуючи діяльність Хантера Байдена, Джонсон виконує “політичне доручення” суперника Байдена на виборах Дональда Трампа.

Позафракційний депутат Верховної Ради Андрій Деркач у вівторок, 19 травня, оприлюднив компрометуючі аудіозаписи ряду телефонних розмов, голоси учасників яких схожі на голоси п’ятого президента України Петра Порошенко, колишнього віце-президента США Джозефа Байдена і ексглави американського Держдепартаменту Джона Керрі.

Як випливає з аудіофайлів, люди з голосами, схожими на голоси Порошенко і Байдена, зокрема, обговорювали відставку колишнього генерального прокурора Віктора Шокіна, пов’язуючи її з виділенням Києву кредитних гарантій Міжнародного валютного фонду (МВФ) на суму в 1 млрд доларів.

У свою чергу, в Офісі Генпрокурора відкрили провадження щодо “плівок Деркача”, а сам Порошенко вже оголосив про те, що ці записи були “сфабриковані”.

 

Порошенко: п’ята колона Кремля розпочала масштабну спецоперацію проти України – РБК Україна

За його словами, головними інформаційними спонсорами провокації з “плівками Деркача” стали три проросійських канали

П’ята колона Кремля розпочала масштабну спецоперацію проти України, мета якої – підірвати двопартійну підтримку України Сполученими штатами.

Про це заявив п’ятий президент України, лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко, передає РБК-Україна з посиланням на сайт політсили.

“Джо Байден – друг і союзник України. Ми маємо бути вдячні Байдену за ту роль, яку він відіграв як віце-президент в адміністрації Обами. Ми не втручалися у кампанію 2016 року. Після неї, попри протидію Москви, не допустили паузи у стосунках, налагодили діалог із новою адміністрацією. Президентові Трампу ми теж вдячні та за “Джевеліни”, і за санкції, і у тому числі, за “Північний потік-2″ та інші дружні приклади солідарності з Україною”, – заявив Порошенко.

За його словами, головними інформаційними “спонсорами” провокації з “плівками Деркача” стали три проросійських канали, а також медіа-ресурси олігарха, який знаходиться під слідством Федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів США.

“Ще вчора я вважав, що дії проросійських маргіналів не варті надто великої уваги. Однак, сьогоднішня прес-конференція породила обґрунтовану підозру, що між вищим керівництвом США та Україною практично нема спілкування. У мене були регулярні зустрічі з обома президентами – попереднім та чинним і десятки контактів із Байденом”, – додав Порошенко.

П’ятий президент переконаний, аудіофайли – сфабриковані, тому СБУ має розслідувати, хто це зробив.

“Бо все це вилилося у спецоперацію проти стратегічних стосунків України з Америкою, ключовим нашим партнером, здатним стримувати Росію. На жаль, є прописні істини геополітики та дипломатії, які дилетанти не в змозі засвоїти навіть за рік активної практики. Міжнародне становище України за рік значно погіршилося. Створена нашою командою коаліція на підтримку України практично не функціонує. Україна ще до коронавірусу випала із пріоритетів світових держав”, – заявив Порошенко.

Він також додав, що задіє усі свої контакти, у тому числі, і в Америці, для того, щоби “вони не дали провокаторам жодного шансу підірвати наш стратегічний союз”.

“Ми не дозволимо повернути Україну у сферу російського впливу. І надалі, впевнений, будемо спиратися на підтримку нашого надійного партнера – Сполучених штатів”, – резюмував Порошенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив екс-віце-президента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка.

Водночас, у штабі колишнього віце-президента США Джозефа Байдена відреагували на так звані “плівки Деркача”, назвавши їх “повністю відредагованими”. У Байдена вважають оприлюднення записів продовженням російських зусиль щодо дискредитації політика.

Своєю чергою в “Європейській солідарності” раніше заявили, що оприлюднені аудіофрагменти “сфабриковані заради дискредитації України й штучного її втягнення в американську виборчу кампанію”.

Автор: Олександра Діденко

 

Росія планує використовувати СНД як інструмент для зняття санкцій – ЗМІ

Росія планує використовувати підконтрольний їй майданчик Співдружності незалежних держав як ініціатора скасування санкцій Заходу.

За інформацією з дипломатичних джерел, Москва запропонувала главам країн СНД виступити зі спільною заявою в зв’язку з поширенням нової коронавірусної інфекції, повідомляє “Інформаційний спротив” з посиланням на видання Moderator – Укрінфом.

“Раніше стратегія Росії в цьому питанні полягала в проведенні масштабної інформаційної кампанії по всьому світу з хештегом “санкції заважають боротися з коронавірусом”, з тим, щоб схилити на свій бік окремі європейські країни – в тому числі, і за рахунок надання гуманітарної допомоги постраждалій від COVID-19 Італії. Також Москвою була зроблена спроба проштовхнути резолюцію про бажаність зняття санкцій через ООН”, – йдеться в публікації.

Але, як зазначається, незважаючи на всі вжиті зусилля, Росія отримала відмову. Невдача змусила Кремль змінити тактику тиску на Захід.

“Тепер ініціатором скасування санкцій планується використати підконтрольний Росії майданчик Співдружності незалежних держав. За інформацією, отриманою з дипломатичних джерел, Москва запропонувала главам країн СНД виступити зі спільною заявою в зв’язку з поширенням нової коронавірусної інфекції. Підтвердженням достовірності отриманого документа став виступ міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, який у ході пресконференції заявив, що тема боротьби з COVID-19 буде основною на засіданні глав урядів країн-членів СНД 29 травня”, – зазначається в повідомленні.

При цьому, як стверджує автор публікації, особливої уваги заслуговує кінцівка документа, заради якої він, ймовірно, і був написаний: “Закликаємо всі країни світу до відмови від торговельних воєн, ухвалених в обхід Ради безпеки ООН односторонніх санкцій та інших заходів економічного тиску або примусу з боку одних держав стосовно інших. Підтверджуємо наш намір добиватися вільних, справедливих, недискримінаційних, прозорих, передбачуваних і стабільних умов для торгівлі та інвестицій”. “Фактично це і є заклик до скасування санкцій”, – йдеться в повідомленні.

Водночас автор публікації нагадує, що саме Росія вже багато років використовує так звану енергетичну дипломатію для тиску на країни колишнього СРСР і Заходу. Крім того, більшість торговельних воєн у рамках пострадянського простору були ініційовані саме РФ, і більшість з них тривають досі, що прямо свідчить про те, що сам Кремль широко використовує де-факто санкційну політику, і від використання її відмовлятися не збирається.

“З великою часткою ймовірності ця заява буде ухвалена під час анонсованого Лавровим засідання глав урядів СНД у Мінську 29 травня, адже, як уже сказано, ця організація практично повністю підконтрольна Москві. Її ухвалення стане яскравою ілюстрацією того, як Росія тисне на пострадянські країни – і не збирається відмовлятися від цієї практики, незалежно від ситуації з COVID-19 у світі”, – зазначається в публікації.

Як нагадує видання, західні санкції проти Росії були запроваджені, в тому числі, через агресію проти України, збитий лайнер МН17, підтримку режиму Башара Асада в Сирії, втручання спецслужб РФ в американські вибори й отруєння в Солсбері.

 

У Болгарії вимагають не розділяти Болградський район Одещини під час адмінреформи

Парламент Болгарії прийняв декларацію про адміністративно-територіальну реформу в Україні та захист прав і цілісності болгарської громади, в якій виступив проти поділу Болградського району Одеської області.

Документ був ухвалений 109 голосами “за”, “проти” не висловився ніхто, а 19 депутатів утрималися, повідомляється на сайті болгарського парламенту – Укрінформ.

“Парламент Болгарії категорично не погоджується із запланованими (в Україні – ред.) адміністративними змінами та закликає уряд Болгарії вжити всіх можливих заходів… для забезпечення збереження цілісності болгарської громади в Болградському районі Одеської області в межах майбутньої адміністративно-територіальної реформи”, – йдеться в повідомленні.

У заяві болгарського парламенту йдеться про необхідність терміново організувати міжурядову нараду з метою захисту прав і дотримання адміністративної єдності болгарської меншини в Україні відповідно до чинних двосторонніх угод, в тому числі і тих, які забезпечують освіту болгарською мовою.

Заява була передана українському посольству відразу після голосування.

Як зазначається, уряд України планує провести адміністративну реформу, яка може розділити Болградський район на кілька територіальних громад, де етнічні болгари більше не будуть більшістю. На думку офіційної Софії, це вдарить по правах болгарської меншини. За неофіційними даними, вона налічує в Україні, переважно на півдні Одеської області, близько 250-300 тисяч осіб.

Раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 20 травня заявляв, що в Україні ще не затверджені перспективні плани формування територіальних громад трьох областей, зокрема Запорізької, Львівської та Одеської.

 

МЗС відповіло на спроби Болгарії втрутитися у внутрішні справи України

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з ухваленням парламентом Болгарії декларації щодо адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій МЗС України. – Укрінформ

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з ухваленням 20 травня 2020 року Народними Зборами Республіки Болгарія Декларації щодо адміністративно-територіальної реформи в Україні й захисту прав та цілісності болгарської спільноти», – зазначається у заяві.

У МЗС підкреслюють, що питання адміністративно-територіального устрою належить до виключної компетенції органів державної влади України, а спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи є абсолютно неприйнятними.

«Викликають подив і нерозуміння маніпулятивні недостовірні твердження щодо впливу реформи на національну самобутність етнічних болгар України. Наголошуємо, що захист прав і свобод представників усіх національних меншин нашої держави, у т.ч. і болгарської, є одним з основоположних пріоритетів діяльності органів влади України та здійснюється у чіткій відповідності до Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин (1995 рік)», – зазначають у МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві нагадують, що українська сторона неодноразово доводила відкритість і готовність сприяти розвитку національної самобутності українських громадян з етнічним болгарським походженням. Права національних меншин в Україні закріплені в національному законодавстві і неухильно захищаються державою відповідно до найсучасніших європейських практик.

«Питання щодо Болградського району буде вирішено відповідно до українського законодавства з урахуванням позиції місцевих жителів, у т.ч. чисельної болгарської громади. Вважаємо, що будь-які питання можна вирішити шляхом конструктивного діалогу, що і відбувається на рівні глав МЗС двох країн», – указується в заяві.

МЗС також закликало болгарських парламентарів діяти відповідно до принципів дружби і добросусідства, які традиційно існують між Україною та Болгарією.

Як повідомлялося, парламент Болгарії прийняв декларацію про адміністративно-територіальну реформу в Україні та захист прав і цілісності болгарської громади, в якій виступив проти поділу Болградського району Одеської області.

У заяві болгарського парламенту йдеться про необхідність терміново організувати міжурядову нараду з метою захисту прав і дотримання адміністративної єдності болгарської меншини в Україні відповідно до чинних двосторонніх угод, в тому числі тих, які забезпечують освіту болгарською мовою.

 

Зеленський подякував президенту Єврокомісії за допомогу Україні

Президент Володимир Зеленський подякував президентові Єропейської комісії Урсулі фон дер Ляєн за оголошений пакет фінансової допомоги Україні на суму 190 млн євро.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Twitter – Укрінформ.

“Ми уважно стежимо за боротьбою ЄС з пандемією. Подякував Урсулі фон дер Ляєн за оголошений Єврокомісією пакет підтримки України у €190 млн на подолання наслідків коронавірусу”, – зазначив Зеленський.

Президент уточнив, що ці гроші будуть спрямовані на систему охорони здоров’я, економіку, допомогу бідним, малому та середньому бізнесу.

Як повідомлялося, у квітні Єврокомісія вирішила виділити Україні 190 мільйонів євро на підтримку системи охорони здоров’я, економіки, малого та середнього бізнесу, захисту вразливих категорій населення.

 

Рада ЄС остаточно схвалила виділення Україні €1,2 мільярда макрофінансової допомоги

Рада ЄС остаточно схвалила виділення Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Про це повідомив у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба – Укрінформ.

“Рада ЄС схвалила виділення Україні €1,2 млрд макрофінансової допомоги, завершивши законодавчу процедуру. Я вдячний за солідарність і щиру дружбу, які ЄС демонструє у боротьбі з пандемією #COVID19 та її економічними наслідками. Ми сильніші, коли ми єдині #РазомПротиКоронавірусу” , – написав дипломат.

Як повідомляється на сайті Європейської Ради, Європейська Рада ухвалила рішення про надання макрофінансової допомоги в обсязі 3 мільярдів євро для десяти країн-кандидатів та країн-сусідів для подолання кризи COVID-19 та її наслідків.

“Макрофінансова допомога надаватиметься у формі кредитів на дуже привабливих умовах і розподілятиметься таким чином: Албанія – €180 мільйонів; Боснія і Герцеговина – €250 мільйонів; Грузія – €150 мільйонів; Йорданія – €200 мільйонів; Косово – €100 мільйонів; Молдова – €100 мільйонів; Чорногорія –€60 мільйонів; Республіка Північна Македонія – €160 мільйонів; Туніс – €600 мільйонів; Україна – €1, 2 млрд”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така підтримка з боку ЄС допоможе цим країнам у покритті негайних фінансових потреб, які суттєво зросли в наслідок спалаху коронавірусу. Разом із допомогою з боку МВФ, ці фонди дозволять підтримати макроекономічну стабільність та акумулювати кошти для захисту громадян та для зменшення негативних соціально-економічних наслідків пандемії.

Як повідомляв Укрінформ, 5 травня Рада ЄС на рівні постійних представників ухвалила пропозицію Єврокомісії надати до 3 мільярдів євро макрофінансової допомоги для десяти країн-кандидатів та партнерів з-поміж країн-сусідів, щоб допомогти їм у подоланні економічного падіння, спричиненого пандемією COVID-19. Фінансова допомога надаватиметься у формі кредитів на дуже привабливих умовах і розподілятиметься таким чином: Албанія – 180 мільйонів євро; Боснія і Герцеговина – 250 мільйонів євро; Грузія – 150 мільйонів євро; Йорданія – 200 мільйонів євро; Косово – 100 мільйонів євро; Молдова – 100 мільйонів євро; Чорногорія – 60 мільйонів євро; Республіка Північна Македонія – 160 мільйонів євро; Туніс – 600 мільйонів євро; Україна – 1, 2 млрд євро.

Для набуття чинності це рішення потребує позитивного рішення від Європейського Парламенту та Європейської Ради. Позитивне голосування під час пленарного засідання Європарламенту відбулося 13 травня.

 

Президента Румунії оштрафували за критику щодо угорської автономії

Національна рада з питань боротьби з дискримінацією Румунії (CNCD) оштрафувала президента Клауса Йоганніса на 5000 леїв (понад 1000 євро) за заяви, пов’язані з автономією Секейського краю, де проживає угорська меншина.

Про це повідомляє Romania-Insider.com – Укрінформ.

Як наголосили у CNCD у середу, заява Йоганніса “є актом дискримінації та порушує право на гідність на основі етнічної приналежності/національності”.

Адміністрація президента Румунії заявила, що рішення CNCD є “глибоко політичним”, і Йоганніс оскаржить його в суді.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Палата депутатів парламенту Румунії проголосувала за закон про автономію Секейського краю, де проживає угорська національна меншина Румунії.

Ініціатором законопроєкту виступив Демократичний союз угорців Румунії (UDMR).

Уряд Румунії виступив проти ухвалення законодавчого акта. Депутати адміністративної комісії винесли негативний висновок щодо законопроєкту.

Після цього Йоганніс звинуватив Соціал-демократичну партію у змові з партією угорської нацменшини UDMR, і у тому, що вони хочуть “віддати Трансильванію Угорщині”.

 

В Ізраїлі екстремальна спека провокує лісові пожежі – 1300 осередків

В Ізраїлі через спеку спалахнули лісові пожежі, в деяких місцях перекривають трасу та евакуйовують людей.

Про це повідомляє The Times of Israel – Укрінформ

“Траса номер 6, що є основною магістраллю на північ-південь, була закрита в обох напрямках поряд з містом Рош-га-Аїн, оскільки вогнеборці борються з великою пожежею, що спалахнула неподалік”, – йдеться у повідомленні.

У районі, на схід від Тель-Авіва, також зупинено рух поїздів.

За даними пожежної служби Ізраїлю, п’ять загонів ведуть боротьбу з вогнем біля старого вокзалу та фортеці Тель-Афек.

За даними ЗМІ, через екстремальну спеку, що вирує зараз на Близькому Сході, в Ізраїлі зафіксували близько 1300 місць виникнення пожеж.

Зокрема сильна пожежа спалахнула в місті Рахат, в результаті чого було евакуйовано жителів кількох будинків. Там працюють чотири групи вогнеборців.

Екстремальна погода також вплинула на громадян, які постраждали від теплових ударів. Трьох чоловіків віком 87 та 65 років та 94-річну жінку госпіталізували до медичного центру в Беер-Шеві.

У вівторок в районі Мертвого моря було зафіксовано рекордно високу температуру – 48 градусів за Цельсієм. У Ґілґалі в долині Йордану температура була близько 47 градусів за Цельсієм.

Очікується, що така спека протримається до четверга, при цьому істотне похолодання буде відчуватися протягом майбутніх вихідних.

 

Bloomberg прогнозує рекордний обвал економіки Росії через COVID-19

На Росію чекає рекордний обвал економіки за підсумками другого кварталу 2020 року через пандемію коронавірусу.

Такий прогноз, заснований на даних Мінфіну РФ, опублікувало агентство Bloomberg – Укрінформ.

“З карантином, продовженим до кінця травня, падіння ВВП у другому кварталі, ймовірно, буде більш глибоким, ніж під час світової фінансової кризи (у 2008 році – ред.)”, – наголосив аналітик Bloomberg Economics Скот Джонсон.

Як зазначається, падіння ВВП Росії в квітні-червні становитиме 16%, що є гіршим квартальним показником щонайменше з початку 1990-х років.

За даними агентства IHS Markit, російський авторинок минулого місяця пережив “чорний квітень”, оскільки продажі впали на 72% порівняно з аналогічним місяцем попереднього року.

Показники виробництва у квітні впали до мінімуму з 1997 року.

За даними Worldometer, станом на 20 травня Росія перебуває на другому місці за кількістю хворих на COVID-19 у світі – 308 705 осіб. Там зафіксовано майже 3 тис. смертей, ще 85,3 тис. людей одужали.

 

МЗС РФ звинуватив YouTube у дискримінації через видалення акаунту телеканалу “Крим 24”

УНН. Міністерство закордонних справ Російської Федерації визнало видалення акаунтів телеканалу “Крим-24” і інформагентств Anna News і News Front відеохостингом YouTube актом дискримінації щодо російськомовних медіаресурсів. Про це йдеться в поширеному в середу повідомленні МЗС РФ, передає УНН.

“Розцінюємо дії відеохостингу як черговий акт дискримінації російськомовних медіаресурсів з боку підконтрольних США інтернет-платформ, які систематично вдаються до довільної цензури контенту російською мовою. Така політика американської влади є грубим порушенням міжнародних зобов’язань США щодо забезпечення вільного і безперешкодного доступу до інформації, свободи ЗМІ та висловлювання думок”, – відзначили в МЗС РФ.

У міністерстві закликали профільні міжнародні структури і правозахисні НДО відреагувати на “ці кричущі факти”.

Додамо, що в Москві назвали обурливим, що відеохостинг не дав ніяких пояснень з приводу видалення облікового запису і не відповідає на запити телеканалу.

“У результаті видалення облікового запису “Крим 24” на платформі YouTube близько 30 тисяч передплатників втратили доступ до відеоматеріалів, які мали десятки мільйонів переглядів. Американська платформа зробила рестриктивні заходи під явно надуманим приводом “порушення правил хостингу”, – вказали в російському зовнішньополітичному відомстві.

Російські дипломати вказали, що це – не перший подібний випадок, так як раніше були заблоковані сторінки Федерального агентства новин на YouTube і сторінки інформагенства “Sputnik” в мережі Facebook.

“Це лише окремі приклади американської цензури в інтернеті щодо російських інформаційних порталів”, – резюмували в МЗС РФ.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким продовжив заборону російських соціальних мереж “Вконтакте” і “Однокласники”, а також низки інших веб-порталів, пов’язаних з РФ.

 

Суд ЄС відхилив позови Nord Stream 2 AG щодо газових директив Євросоюзу

УНН. Європейський суд (European Court of Justice) відхилив позови Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG щодо поширення норм ЄС на газопроводи третіх країн. Про це йдеться в рішенні суду, передає УНН.

“Суд Європейського Союзу оголошує, що позови, пред’явлені Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG проти Директиви 2019/692, яка поширює певні правила внутрішнього ринку природного газу на трубопроводи з третіх країн, є неприпустимими, не приймаються судом”, – йдеться в повідомленні суду.

Нагадаємо, раніше федеральне мережеве агентство ФРН відмовило у звільненні “Північного потоку-2” від правил газової директиви ЄС.

 

Український літак “Мрія” перевіз до Польщі китайські респіратори сумнівної якості – ЗМІ

УНН. До Польщі з Китаю українським літаком “Мрія” були доставлені маски та респіратори сумнівної якості. Зокрема, ціна на ці захисні медзасоби були необґрунтовано дорогі. Про це пише BBC News із посиланням на полське видання Gazeta Wyborcza, передає УНН.

Видання називає цю поставку неналежних засобів медзахисту — “прикриттям для сумнівних оборудок польської влади”.

“Для країни, яка серйозно поставилася до загрози коронавірусу, запровадила жорсткий карантин і фактично зупинила економічну активність, прибуття найбільшого у світі літака із медичним вантажем було неабиякою подією”, — пише видання.

Так, 14 квітня Ан-225 “Мрія” привіз із Китаю до Польщі велику партію засобів особистого захисту, включаючи респіратори стандарту FFP2 та FFP3, які мали би захищати медичний персонал Польщі від коронавірусу.

“Оскільки у Польщі на той час тривала президентська кампанія перед виборами призначеними на 10 травня (які так і не відбулися), зустрічати найбільший у світі літак та його китайський вантаж поїхав прем’єр-міністр Матеуш Моравецький”, — зазначає видання.

Так, під час пресконференції на тлі літака із жовто-блакитними символами на борту Моравецький подякував президентові Польщі Анджею Дуді за особистий внесок у боротьбу з вірусом. Саме розмова Дуди із лідером Китаю Сі Дзіньпінем відкрила можливість для польських фірм закупити дефіцитний товар у Китаї, заявив Моравецький, цитує видання.

“Однак вже через місяць у Польщі вибухнув скандал через неналежну якість китайських респіраторів, який польська преса охрестила “Операція Антонов”, — пише BBC News.

З’ясувалося, що респіратори FFP2 та FFP3, привезені “Мрією”, не були сертифіковані для використання в Євросоюзі.

Зокрема, було з’ясовано, що сертифікат якості, який надала для вантажу неназвана італійська компанія, не стосувався медичного обладнання.

“Сумніви у придатності “товару” виникли навіть у польської фірми-постачальника. Через тиждень після прибуття респіраторів фірма Quantron SA звернулася до Центрального інституту охорони праці у Варшаві для тестування респіраторів. Заступник керівника фірми пояснив Gazeta Wyborcza, що фірма хотіла продавати засоби особистого захисту на європейському ринку і вже вступила у відповідні переговори “з іншими контрагентами”… Результати тестування китайських респіраторів дуже довго не оприлюднювали, однак ЗМІ зрозуміли, що з ними не все гаразд. Особливо після того, як міністр охорони здоров’я Польщі досить розпливчасто заявив, що “респіратори, які прибули з Китаю, тобто велика партія, яку закупила одна велика компанія, не відповідають стандартам”, — пише видання.

Врешті-решт ця неназвана польским міністром “одна велика компанія” вирішила припинити мовчанку і сказати правду. “Компанія отримала результати випробувань, які свідчать про неналежну якість партії респіраторів. Ми одразу поінформували сторону, що отримала цю партію. Також ми звернулися до постачальника і очікуємо від нього пояснень”, — написала у Twitter директор відділу комунікації державного концерну KGHM, який організовував закупівлю.

Тим часом Gazeta Wyborcza з’ясувала подробиці, у відповідності до яких виявилося, що 1,3 млн медичних масок, які прибули на борту “Мрії”, купили у Китаї по 2 долари за штуку, тоді як теперішня їхня ціна разом зі знижками заледве сягає 0,5 долара, пише видання.

Наразі в Польщі зафіксовано 19 739 випадків зараження COVID-19. В Республіці Польща від наслідків COVID-19 померло 962 людини, а одужало 8 138 людей. Для порівняння — в Україні зафіксовано 19 230 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 564 — летальні.

 

Маски і дезінфекція рук: у Південній Кореї відкрилися школи

У Південній Кореї відновили роботу школи: першими на навчання вийшли старшокласники, а учні молодших класів вийдуть на заняття у червні.

Про це повідомляє АР.

«Південнокорейські учні почали повертатися в школи», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що сотні тисяч старшокласників у середу відновили навчання. Учні молодших класів зможуть повернутися за парти поетапно 8 червня  – Укрінформ.

У зв’язку з пандемією школярам при вході в навчальні заклади вимірюватимуть температуру і дезінфікуватимуть руки. Учні та вчителі зобов’язані надягати маски в класах, а в деяких школах на партах також встановлені пластикові перегородки.

Як зазначає видання, новий навчальний рік у Південній Кореї мав розпочатися в березні, але кілька разів відкладався через побоювання з приводу поширення коронавірусу.

Близько 5,4 мільйона учнів у Південній Кореї відвідують онлайн-заняття.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, коронавірусом у світі інфіковано 4 988 831 особа, з них 1 959 137 людей одужали і 324 958 загинули.

 

Через пандемію 60 мільйонів осіб можуть опинитися в стані крайнього зубожіння – Світовий банк

Про це заявив президент Світового банку Девід Малпасс, повідомляє ВВС – Укрінформ.

«За нашими оцінками, до 60 мільйонів людей опиняться у крайній убогості, що зводить нанівець весь прогрес, досягнутий в боротьбі з бідністю за останні три роки», – сказав Малпасс.

За його словами, СБ очікує, що глобальне економічне зростання скоротиться на 5% цього року через боротьбу з пандемією. Це вже призвело до того, що мільйони людей втратили роботу, підприємства зазнали краху, при цьому основний удар відчувають бідніші країни.

“Мільйони засобів до існування були зруйновані, а системи охорони здоров’я знаходяться під загрозою в усьому світі”, – зазначив Малпасс.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, на коронавірус у світі інфіковано 4 988 831 особу, з них 1 959 137 людей одужали і 324 958 загинули.

 

У світі за добу – рекордні 106 тисяч нових випадків коронавірусу

20.05.2020 21:54

Протягом останніх 24 годин у світі було зареєстровано рекордне число нових випадків зараження коронавірусною інфекцією — 106 000.

Про це у Twitter повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я.

“Перед нами лежить ще довгий шлях до подолання пандемії COVID19. Протягом останніх 24 годин ВООЗ було зареєстровано 106 000 нових випадків хвороби – найбільша кількість за один день з початку спалаху. Майже дві третини цих випадків було зареєстровано лише у чотирьох країнах”, – зазначив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреісус.

За даними Worldometer, загальна кількість підтверджених випадків COVID-19 у світі становить 5 039 529, з них 326 893 випадків летальні, одужало 1 994 015 осіб.

 

У світі уже виявлено майже п’ять мільйонів осіб з коронавірусом

21 травня. УНН. Станом на 4:32 четверга загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 328 095 осіб. У свою чергу, одужали 1 897 639 людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса (США).

Всього у світі 4 995 712 інфікованих.

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США – 93 439 осіб, Великій Британії – 35 786, Італії – 32 330, Франції – 28 135 і в Іспанії – 27 888. У Китаї загалом – 4638.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 551 668), Росія (308 705), Бразилія (291 579), Велика Британія (249 619), Іспанія (232 555), Італія (227 364), Франція (181 700), Німеччина (178 473) і Туреччина (152 587).

Нагадаємо, в Україні вже 19 230 випадків COVID-19, з них 564 летальні.

 

В Україні підтвердили 19 230 випадків коронавірусу, з них за добу – 354

Станом на 20 травня в Україні лабораторно підтверджено 19 230 випадків COVID-19. За добу – 354 нових випадків.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За минулу добу захворіло 354 осіб. Загалом за весь час пандемії захворіло 19 230 людей, з них 1376 дітей та 3757 медпрацівників” – сказав Степанов.

Він додав, що за добу зафіксовано 16 летальних випадків, одужало 323 особи. Загалом в Україні одужало 5955 осіб, а кількість летальних випадків сягнула 564-ох.

За словами Степанова, найбільше випадків коронавірусу за останню добу зафіксовано у Чернівецькій області – 54, у Києві – 51, а також у Волинській області – 41.

Міністр уточнив, що за попередню добу проведено 8568 тестувань методом ПЛР.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, коронавірусом у світі інфіковано 4 988 831 особу, з них 1 959 137 людей одужало і 324 958 померло.

 

У МОЗ назвали області України, в яких не зможуть послабити карантин з 22 травня

УНН. Через динаміку захворюванності на коронавірусну інфекцію COVID-19 щонайменше три області України, зокрема Чернівецька, Волинська та Рівненська, не зможуть послабити карантин з 22 травня. Про це йдеться у повідомленні в Telegram-каналі МОЗ України за 20 травня, передає УНН.

“Станом на 18 травня ситуація з захворюванням на COVID-19 у кількох західних областях (зокрема Чернівецькій, Волинській, Рівненській) не дозволяла перейти до чергового етапу пом’якшення карантину”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 19 230 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 564 — летальні.

Зокрема, напередодні очільник МОЗ розповів, що буде дозволено з 22 травня в рамках “адаптивного карантину”.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

Пізніше глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус заявив, що пандемія нового коронавірусу прискорюється з експоненційною швидкістю.

У свою чергу, наприкінці березня очільниця МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що світова економіка увійшла в рецесію. Пізніше, у звіті організації за 14 квітня МВФ заявив, що світову економіку чекає найгірший рік з часів Великої депресії.

 

Чернівецька область не зможе 22 травня пом’якшити карантин — МОЗ

Чернівецька область не відповідає критеріям етапу пом’якшення карантину з 22 травня.

Про це на брифінгу за підсумками засідання уряду сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні у Чернівецькій області у нас і велика захворюваність, і велика завантаженість ліжок. Вони не перейдуть на наступний етап, і ми будемо працювати над тим і сподіватися, що до першого червня ця захворюваність буде падати, і будуть одужувати громадяни, які пребувають в лікарнях”, – сказав Степанов.

Він нагадав, що загалом перші послаблення в регіонах України, де це дозволяє епідситуація, відбудуться вже 22 травня. Зокрема дозволяється проведення спортивних заходів без глядачів, у яких беруть участь не більше 50 осіб. Також проведення релігійних заходів, за умови, що на 1 особу припадатиме 10 кв метрів площі.

Як повідомлялося, Кабмін запровадив адаптивний карантин до 22 червня, водночас із 22 травня розпочнеться другий етап пом’якшення карантинних заходів.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське і міжобласне автомобільне, залізничне і авіасполучення.

З 28 березня Україна повністю закрила кордон для регулярного сполучення, в тому числі авіаційного.

В Україні станом на 20 травня лабораторно підтверджено 19 230 випадків COVID-19, з них 564 летальних, одужало 5955 осіб. За добу зафіксовано 354 нових випадків COVID-19.

Найбільше випадків за останню добу зафіксовано у Чернівецькій області – 54, у місті Київ – 51, а також в Волинській області – 41.

Культурна сфера може запрацювати з 1 липня – Фоменко

Кабінет міністрів планує дозволити працювати всій культурній сфер на останньому етапі зняття карантинних обмежень, попередньою датою розглядається 1 липня.

Про це у коментарі hromadske розповіла тимчасова виконувачка обов’язків міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко – Укрінформ.

«В цілому, ми розраховували, що з 1 липня будуть зняті обмеження (на роботу культурних інституцій – ред.), але ці наші розрахунки й горизонт планування повністю залежать від тієї епідеміологічної ситуації, яка є в державі», – сказала Фоменко.

Водночас вона уточнила, що точна дата не фіксована й залежатиме від показників захворюваності в Україні.

За її словами, нормальна робота культурних інституцій може початися лише у разі повного зняття обмежень на проведення масових заходів.

«Якщо, наприклад, для фестивалів ще можна розглядати можливість просто неба проводити, то що стосується герметичних приміщень, таких як театри, кінотеатри, філармонії, то тут треба бути дуже обережним, тому що, в першу чергу, треба думати про здоров’я громадян», – зазначила Фоменко.

Як повідомлялося, уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське і міжобласне автомобільне, залізничне і авіасполучення.

З 28 березня Україна повністю закрила кордон для регулярного сполучення, в тому числі авіаційного.

Кабінет міністрів продовжив дію карантину до 22 травня, проте з 11 травня обмеження були ослаблені.

 

Степанов відхилив усі кандидатури на посаду голови Нацслужби здоров’я

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов відхилив усі кандидатури на посаду голови Національної служби здоров’я України.

Про це він сказав на засіданні уряду 20 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На голову НСЗУ був проведений конкурс в січні-місяці. Я провів співбесіду, згідно із законодавством, з трьома людьми, які перемогли в цьому конкурсі, подав сьогодні протокольне рішення щодо відсутності переможця конкурсу. Також прийняте сьогодні розпорядження про необхідність призначення на вакантну посаду голови НСЗУ шляхом укладання контракту про проходження державної служби згідно з чинним законодавством”, – сказав Степанов.

Він зазначив, що це станеться, швидше за все, на наступному засіданні Кабінету міністрів.

Як повідомляв Укрінформ, в січні 2020 року відбувся конкурс на посаду голови НСЗУ. Три претенденти, після співбесіди з Комісією з питань вищого корпусу державної служби, мали пройти співбесіду з міністром охорони здоров’я.

НСЗУ була створена в рамках медреформи у 2017 році. Вона контролює всі виплати у сфері охорони здоров’я та обирає лікарні, які отримуватимуть гроші від держави.

 

Кабмін запроваджує адаптивний карантин до 22 червня

Кабінет міністрів схвалив рішення, яким запроваджує адаптивний карантин до 22 червня, водночас із 22 травня розпочнеться другий етап пом’якшення карантинних заходів.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду 20 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам завтра цю постанову необхідно опублікувати», – сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

У рамках другого етапу послаблення планується запуск громадського транспорту, рух міського і приміського наземного транспорту. Влада дозволить проведення спортивних змагань (з обмеженням до 100 осіб та без глядачів), роботу готелів, окрім хостелів. При цьому робота ресторанів і басейнів у готелях залишатиметься під забороною.

Також буде надана можливість проведення служб у храмах з розрахунку одна людина на 10 кв. м.

А з 25 травня уряд планує дозволити роботу дитячих садочків, а також роботу метрополітену в тих містах, де буде дозволяти епідеміологічна ситуація.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Прем’єр-міністр зазначав, що наступний, третій, етап послаблень карантину включатиме в себе початок навчальних заходів, відкриття спортзалів та фітнес-центрів (без басейнів) та відновлення міжобласних перевезень. Авіасполучення також може бути відновлене в червні. Але це, окрім ситуації із захворюваністю, також залежить від того, як авіасполучення будуть відкривати інші країни.

 

Степанов пояснив, що дає адаптивний карантин

Адаптивний карантин дасть змогу повністю контролювати ситуацію з COVID-19 у регіонах України.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов на засіданні уряду 20 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Введення адаптивного карантину дасть нам змогу повністю контролювати ситуацію по Україні з точки зору коронавірусу. Я маю на увазі дуже швидко реагувати по регіонах”, – сказав він.

Степанов зазначив, що планується встановити адаптивний карантин з 22 травня до 22 червня 2020 року. За його словами, буде введено певні ознаки епідемічної ситуації в регіонах. А саме інцидентність, це середня кількість випадків захворювання за останні 7 днів на 100 тисяч населення, яка повинна становити менш як 12 осіб на 100 тисяч населення. Також це завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом. Вона повинна становити менш як 50 відсотків.

Степанов додав, що вводиться п’ять етапів, зараз Україна знаходиться на першому етапі, з 22 травня запроваджується другий етап. Кожний етап буде запроваджуватися через 10 днів.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів схвалив рішення, яким запроваджує адаптивний карантин до 22 червня, водночас із 22 травня розпочнеться другий етап пом’якшення карантинних заходів.

Раніше Прем’єр-міністр зазначав, що наступний, третій, етап послаблень карантину містить початок навчальних заходів, відкриття спортзалів та фітнес-центрів (без басейнів) та відновлення міжобласних перевезень. Авіасполучення також може бути відновлене в червні. Але це, окрім ситуації із захворюваністю, також залежить від того, як авіасполучення будуть відкривати інші країни.

 

Людям з клінічними проявами коронавірусу робитимуть два види тестів – МОЗ

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що людям, у яких є клінічні прояви коронавірусної хвороби, будуть проводити ПЛР-тестування та ІФА-тестування.

Про це він сказав на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас є категорії людей, в яких буде поєднано і ПЛР-тестування, і ІФА -тестування, наприклад, є люди, в яких є клінічні прояви коронавірусної хвороби. Спочатку ми робимо ПЛР- тестування, а якщо два ПЛР-тести є негативні, то ми пропонуємо ще зробити тестування ІФА на антитіла для того, щоб у жодному разі не пропустити хворобу», – розповів Степанов.

Він також повідомив, що МОЗ розширює тестування за рахунок контактних осіб.

«Раніше це були близькі особи, а зараз ми вважаємо, що треба розширювати. Але водночас , якщо ми говоримо про контактних осіб, є певний період, після якого ми можемо робити тестування. Також буде додана безпосередня група ризику – це медики, працівники Національної поліції, Національної гвардії та інші», – додав міністр охорони здоров’я.

Він нагадав, що МОЗ розробив алгоритм ІФА-тестування, за рахунок чого збирається суттєво розширити групи людей, яким будуть проводити ІФА-тестування.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 20 травня в Україні лабораторно підтверджено 19 230 випадків COVID-19. За добу – 354 нових випадків. Загалом одужало 5955 осіб, 564 летальних випадків.

 

Освіта в умовах пандемії: МОН готує рекомендації на наступний навчальний рік

Міністерство освіти і науки України готує спеціальні рекомендації для навчальних закладів щодо організації роботи в новому навчальному році в умовах пандемії.

Про це сказала в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій на брифінгу після засідання уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми врахуємо ті речі, які були пов’язані з коронавірусом, і готуємо спеціальні рекомендації для закладів освіти і ведення їхньої роботи в умовах пандемії», – сказала Мандзій, відповідаючи на запитання, чи готуватимуть спеціально навчальні заклади, зокрема, школи, училища, коледжі та університети до наступного навчального року.

Вона відзначила, що в МОН розуміють, наскільки це важливо і додала, що всі методичні рекомендації будуть оприлюднені на сайті Міністерства освіти і науки, а також – скеровані керівникам і засновникам закладів.

Як повідомляв Укрінформ, уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення. З 28 березня Україна повністю закрила кордон для регулярного сполучення, в тому числі і для авіасполучення.

24 квітня Прем’єр-міністр Шмигаль оприлюднив план виходу з карантину в Україні, який складається з 5 етапів. Перші послаблення карантинних обмежень в Україні стартували з 11 травня. Наразі карантин продовжено до 22 травня.

Як повідомлялося, КМУ у середу на засіданні вніс зміни до постанови № 211 від 11 березня 2020 року, якими дозволив пересування по вулицях в групі до 8 осіб та перебування в ресторанах за одним столом чотирьом особам.

 

Кембриджський університет вирішив проводити усі лекції онлайн і наступного року

Кембриджський університет, один із найвідоміших у світі, вирішив проводити усі лекції в режимі онлайн і в наступному навчальному році.

Про це повідомляє Independent – Укрінформ.

«Враховуючи те, що, ймовірно, соціальна дистанція буде потрібна, університет вирішив, що в наступному навчальному році очних лекцій не буде. Лекції будуть надалі доступні онлайн», – заявили в університеті.

Зазначається, що можливі також персональні зустрічі викладачів з невеликими студентськими групами, якщо вони відповідатимуть вимогам соціального дистанціювання.

Це рішення може бути переглянуто у разі зміни епідеміологічної ситуації.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, у світі зареєстровано 5 017 883 випадки зараження коронавірусом, з них 325 624 летальні, одужало 1 980 118 людей.

 

МОЗ розблокувало систему закупівель

Міністерство охорони здоров`я видало низку нормативних актів, що дозволило розблокувати систему закупівель лікарських засобів та медичних виробів, що була майже паралізована з березня.

Про це повідомляється на сторінці МОЗ у Facebook – Укрінформ.

“Станом на кінець березня 2020 року система закупівель була майже паралізована. За півтора місяця МОЗ вдалося якісно змінити ситуацію. З квітня по травень розроблено і узгоджено 7 важливих нормативно-правових актів”, – йдеться в повідомленні.

Так, видано наказ, яким затверджено переліки лікарських засобів та медичних виробів, що будуть закуплені за кошти 2020 року.

Також, внесено зміни до Технічних регламентів щодо медичних виробів, що спрощують процедури для більше ніж 600 стентів, ендопротезів та інших медичних виробів.

Проходить процедуру юстування затверджений МОЗ наказ щодо подовження терміну дії свідоцтв про реєстрацію лікарських засобів.

Крім того, на погодженні в ЦОВВ знаходиться розроблений МОЗ проєкт постанови Кабміну, що розблокує закупівлі за кошти, виділені ще в 2017 році.

“Це дозволить завершити практично втрачений проєкт трансплантології і створення в Україні першого центру, де можна буде визначати сумісність донорів для здійснення пересадок”, – прокоментували в МОЗ.

Ще один проєкт урядової постанови, який знаходиться на погодженні, стосується щорічного відбору спеціалізованих закупівельних організацій.

Також до Міністерства фінансів України передано паспорти бюджетних програм. Розроблено і чекає затвердження бюджетних паспортів наказ МОЗ щодо порядку вибору спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлю лікарських засобів та медичних виробів.

 

Кабмін вніс зміни до механізму ПСО на ринку електроенергії

Уряд схвалив постанови, якими вносяться зміни до механізму ПСО на ринку електроенергії.

Проєкти постанов “Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обовʼязків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії” та “Про внесення змін до порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії та за двосторонніми договорами” на засіданні уряду 20 травня представила в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, зміни, які запропоновані проєктом першої постанови, передбачають зменшення частки продажу електроенергії ДП НАЕК “Енергоатом” у рамках ПСО з 85% до 70%, виведення ГАЕС з механізму ПСО, а також перегляд цінових обмежень на продаж електроенергії “Гарантованим покупцем”.

Таким чином, “Гарантований покупець” отримує право купувати та продавати електроенергію на ринку двосторонніх договорів.

“Це дозволить покращити фінансову ситуацію державних підприємств, крім того, це дозволить промисловим підприємствам з високою часткою собівартості електроенергії у продукції отримати доступ до довготривалих контрактів за конкурентними цінами”, – розповіла Буславець.

На її думку, це забезпечить “Енергоатом” новими гарантованими ринками збуту.

Друга постанова сприятиме укладанню довгострокових договорів терміном до одного року та забезпеченню стабільності цін на електроенергію для великих непобутових споживачів.

“Проєктом передбачено, що виробники електричної енергії за наявності у них вільного ресурсу для продажу на атомних електростанціях проводять спеціальну сесію з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами”, – розповіла Буславець.

Покупці такої електроенергії не зможуть її перепродавати, а використовувати лише для власного споживання.

Проєкт постанов розроблений на виконання рішення першого Антикризового енергетичного штабу, що був проведений наприкінці квітня Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Як повідомлялося, перше засідання Антикризового енергетичного штабу відбулося 29 квітня. До штабу увійшли понад 30 представників зацікавлених центральних органів виконавчої влади, енергогенеруючих компаній, вугільної галузі, профспілок, народні депутати.

19 травня під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося друге засідання Антикризового енергетичного штабу, на якому порушувалося питання збиткової діяльності НАЕК “Енергоатом”, який кожен місяць отримує збитки в 1 млрд грн, у зв’язку з тим, що продає електроенергію за півціни на балансуючому ринку. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вказали на неприпустимість невиконання рішень Антикризового штабу, а Енергоатому нагадали, що треба дотримуватися затвердженого прогнозного балансу.

Із 1 жовтня 2015 року введено в дію Закон України «Про ринок природного газу», яким передбачено, що постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом. Так, з метою забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, на суб‘єктів ринку природного газу у виключних випадках та на визначений строк можуть покладатися спеціальні обов‘язки (ПСО) в обсязі та на умовах, визначених Кабінетом міністрів.

 

Комітет Ради підтримав законопроєкт щодо перших кроків дерегуляції бізнесу

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні законопроєкт №3361 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності”.

Про це повідомив перший заступник голови комітету, заступник голови фракції “Голосу” Ярослав Железняк у Facebook – Укрінформ.

Бізнес зможе працювати без тиску державного пожежного контролю. Щойно на комітеті рекомендували за основу в 1-му читанні законопроєкт №3361 про перший етап розвитку добровільного страхування відповідальності.

Підприємці зможуть укладати страхові поліси на випадок пожеж та забути про державні перевірки пожежної безпеки щонайменше на строк дії договору, максимум – на 6-10 років”, – зазначив депутат.

Железняк зауважив, що таким чином вдасться гарантувати захист та відшкодування громадянам у разі непередбачуваних ситуацій та убезпечити бізнес від потенційних зловживань контролюючих органів.

 

Укрзалізниця не підніматиме ціни на квитки після карантину – Криклій

Підвищення вартості проїзду залізничним транспортом в Україні після завершення карантину не відбудеться.

Про це сказав міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час брифінгу 20 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Те, що стосується залізничних перевезень, там це напевно найбільш чутливе питання, підвищення вартості (квитків – ред.) не відбудеться. Ми чудово усвідомлюємо соціальний ефект і важливість цих перевезень”, – зазначив Криклій.

За його словами, вартість пасажирських квитків на автобусні та маршрутні перевезення також не має зростати. Адже ціна квитків на ці види транспорту встановлюється кожним містом окремо. “Вона (ціна – ред.) немає збільшуватися, якщо міста не вирішать її переглядати, чого б ми не радили, теж враховуючи соціальний аспект цього питання”, – підкреслив урядовець.

Як повідомлялося, уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське і міжобласне автомобільне, залізничне і авіасполучення.

20 травня на своєму засіданні Кабмін запровадив адаптивний карантин до 22 червня, водночас із 22 травня розпочнеться другий етап пом’якшення карантинних заходів.

Відповідно до графіка відновлення роботи транспорту в Україні, опублікованому міністром інфраструктури, з 22 травня запрацюють перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, внутрішньообласному та міжнародному сполученні, з 25 травня запрацює метро, з 1 червня залізничні пасажирські перевезення у міському, регіональному, міжобласному сполученні та міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом, а з 15 червня поновиться авіаційне сполучення.

 

Поновлення авіаперевезень: Криклій радить турагентствам орієнтуватися на 15 червня

У Міністерстві інфраструктури планують з 15 червня запустити як внутрішні, так і міжнародні авіаперевезення.

Про це сказав міністр інфраструктури Владислав Криклій на брифінгу 20 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“15 червня – це та дата, коли ми зможемо перейти і до внутрішніх авіаперевезень, і до міжнародних. Про конкретний графік, з якими саме країнами ми будемо поновлювати авіаційне сполучення, будемо окремо інформувати”, – зазначив Криклій.

Він додав, що наразі більшість країн не відкрили свої кордони для іноземних громадян, і наголосив, що не слід купувати авіаквитки до відновлення регулярного міжнародного сполучення.

“Ще раз нагадаю, з 15 червня ми плануємо відновити міжнародні перевезення, тому туроператори та турагентства мають орієнтуватися на цю дату”, – підкреслив Криклій.

За його словами, конкретні напрямки, за якими в першу чергу Україна відновлюватиме міжнародні перевезення, будуть узгоджені спільно з Міністерством закордонних справ та країнами-партнерами протягом тижня.

Як повідомлялося, Кабмін запровадив адаптивний карантин до 22 червня, водночас із 22 травня розпочнеться другий етап пом’якшення карантинних заходів.

Відповідно до графіку відновлення роботи транспорту в Україні, опублікованому міністром інфраструктури Криклієм, з 22 травня запрацюють перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, внутрішньообласному та міжнародному сполученні, з 25 травня запрацює метро, з 1 червня запрацюють залізничні пасажирські перевезення у міському, регіональному, дальньому внутрішньому та міжобласному сполученні та міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом, а з 15 червня поновиться прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують пасажирські перевезення авіаційним транспортом.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське і міжобласне автомобільне, залізничне і авіасполучення.

З 28 березня Україна повністю закрила кордон для регулярного сполучення, в тому числі авіаційного.

 

Уряд затвердив звіт про результати огляду оборонно-промислового комплексу

Уряд в цілому затвердив звіт про результати проведення огляду оборонно-промислового комплексу України та доручив Міноборони додатково надати інформацію щодо потреб ЗСУ.

Документ після затвердження передано на розгляд РНБО.

Відповідні рішення ухвалено на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила під час доповіді заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді, огляд оборонно-промислового комплексу проведений вперше в історії України. Звіт про огляд був підготовлений на підставі рішення РНБО та здійснювався міжвідомчою робочою групою в тісній кооперації з експертами та МЗС.

«За результатами ми пропонуємо цей звіт схвалити в цілому, але окремо надати протокольне доручення Міністерству оборони дати нам потребу Збройних сил України, які є суттєвою частиною зазначеного звіту. І після цього ми доопрацюємо (документ – ред.)», – зазначила Панаіотіді.

На розгляд уряду була винесена лише нетаємна частина звіту, всі таємні додатки знаходились у Секретаріаті Кабінету міністрів, підкреслила заступниця міністра.

Члени уряду також одноголосно підтримали пропозицію відкриту частину звіту відправити на ознайомлення ключовим міжнародним партнерам, з якими співпрацює Україна у сфері оборонних технологій.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко підписав Указ від 15 березня 2019 року № 79/2019, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від б березня 2019 року «Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення».

Згідно з рішенням РНБО, Кабінету міністрів доручено забезпечити проведення огляду оборонно-промислового комплексу.

Уряд погодив звільнення керівника Запорізької ОДА та призначення нового

Кабінет міністрів погодив проєкти указів Президента про звільнення Віталія Туринка з посади голови Запорізької обласної державної адміністрації та призначення Віталія Боговіна на цю посаду.

Відповідні рішення ухвалено на засіданні уряду в середу – Укрінформ.

“Є питання щодо звільнення голови Запорізької обласної державної адміністрації Туринка Віталія Вікторовича з посади. Написана заява за угодою сторін. А також про призначення Боговіна Віталія Вікторовича головою Запорізької ОДА”, – зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Своєю чергою віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що Запорізька область сьогодні знаходиться, з точки зору ефективності голови ОДА, на третьому місці з кінця рейтингу.

Крім того, він зауважив, що є інформація від правоохоронних органів про відкриті кримінальні провадження на заступників чинного голови Запорізької ОДА.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський указом №659/2019 від 5 вересня 2019 року призначив Віталія Туринка головою Запорізької ОДА.

 

Міст, що обвалився на Дніпропетровщині, був закритий для вантажівок, але водії ігнорували це

Міст, що обвалився на Дніпропетровщині, був закритий для руху вантажівок. Однак водії продовжували по ньому їздити, ігноруючи обмеження в тоннажі.

Про це повідомила Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області – Укрінформ.

“Попри обмеження для великовагового транспорту, встановленого відповідно до 4 експлуатаційного стану, водії продовжували інтенсивно пересуватися мостом, ігноруючи обмеження в тоннажі. Як результат – сьогодні відбулась руйнація однієї секції штучної споруди”, – пояснюють у службі.

Зазначено, що в квітні нинішнього року було проведено обстеження цього мосту з випробуванням. За результатами обстеження в липні буде надано технічний звіт. Міст внесено до переліку об’єктів які підлягають ремонту у 2020 році.

Наразі водіям, у зв’язку з аварійною руйнацією мосту через р. Чортомлик у Нікопольському районі на автодорозі Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя км. 206+925 (с. Олексіївка), необхідно планувати свої маршрути за виключенням вищезазначеної автодороги на ділянці Нікополь – Кривий Ріг та в зворотному напрямку.

Як повідомляв Укрінформ, у селі Олексіївка Нікопольського району під час руху вантажного автомобіля MAN автомобільним мостом через Олексіївську затоку Каховського водосховища, відбулось руйнування однієї із секцій мосту.

Під час пресконференції Президента Володимира Зеленського про обвал мосту йому повідомили журналісти.

На даний момент на місці обвалу працюють представники Служби автомобільних доріг, ДСНС та поліції. Загиблих та постраждалих унаслідок події немає.

Міст є частиною траси Н-23 Кропивницький – Запоріжжя. Його довжина 120 м, а висота – 5 м. Конструкція споруди складається з семи залізобетонних опор та шести металевих секцій. Довжина однієї секції – 20 м. Власником споруди є Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області.

 

Уряд схвалив перспективні плани формування тергромад ще чотирьох областей

Кабінет міністрів України у середу схвалив перспективні плани формування територіальних громад Київської, Дніпропетровської, Сумської та Рівненської областей.

Перспективний план для Київської області було ухвалено з доопрацюванням в триденний термін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Прийняття відповідних розпоряджень забезпечить формування та функціонування спроможних територіальних громад зазначених областей, здатних надавати населенню якісні послуги, що створить більш комфорті умови для проживання жителів громад, покращення інвестиційного середовища для фізичних осіб підприємців та юридичних осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність.

Згідно з проєктами розпоряджень, у Дніпропетровській області буде створено 85 територіальних громад, крім того в цій же області Першотравневу територіальну громаду буде перейменовано на Чкалівську територіальну громаду. Також у Сумській області буде створено 51 територіальну громаду, у Рівненській – 64 громади, у Київській – 69.

Як повідомляв Укрінформ, 13 травня Кабінет міністрів на засіданні затвердив перспективні плани формування територіальних громад Волинської, Кіровоградської, Полтавської, Чернігівської та Закарпатської областей.

Станом на січень 2020 року в Україні створено 1029 об’єднаних територіальних громад з населенням 11,7 млн людей. Перспективними планами формування територій громад покрито 90,3% території країни.

 

Стало відомо, чому падають закупівельні ціни на українське борошно

Незважаючи на труднощі з формуванням необхідних обсягів помольних партій сировини, з середини квітня українські переробники змушені поступово знижувати відпускні ціни на пшеничне борошно.

Про це пише agronews.ua – Укрінформ.

Ситуація, що склалася багато в чому обумовлена високою конкуренцією між виробниками на тлі неактивного попиту на борошно.

За минулий тиждень багато борошномельні компанії знизили ціни пропозиції на борошно в середньому ще на 100-300 грн/т (або на 1-3%) і за станом на 19 травня озвучують їх в межах 7500-9500 і 7400-9100 грн/т EXW відповідно на продукцію вищого і 1 сорту.

Відзначимо, що деякі переробні підприємства, виходячи з показників рентабельності виробництва борошна, вважали за доцільне залишати ціни пропозиції незмінними.

Нагадаємо, Аграрний фонд профінансував агровиробників на 233 млн грн.

 

Рада “завернула” законопроєкт щодо приватизації земель сільгосппідприємств

Верховна Рада відправила на повторне перше читання законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)”.

Рішення підтримали 315 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Метою і основним завданням проєкту закону є оптимізація процедури приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств”, – йдеться у пояснювальній записці.

Проєктом закону №3012-1 пропонується встановити порядок приватизації земель державних чи комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій.

Проєктом передбачено встановлення правила, за яким приватизація земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств може здійснюватися як в процесі приватизації самих підприємств, так і без прийняття рішення про їх приватизацію, на підставі рішення органу, до сфери управління якого належить підприємство, а також при ліквідації підприємств.

Пропонується встановити, що при приватизації земель підприємств здійснюється наступний розподіл їх сільськогосподарських угідь:

– до 40% земель розподіляється між працівниками підприємства та пенсіонерами з їх числа, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери села (при цьому площа земель, що передається у власність одного працівника підприємства або пенсіонера з числа колишніх працівників підприємств визначається у розмірі середнього розміру земельної частки (паю) по району, а для працівників закладів соціальної сфери не може перевищувати 2 га);

– до 20 % земель передаються у власність учасникам бойових дій для ведення особистого селянського господарства (при цьому площа земель, що передається у власність однієї особи не може перевищувати 2 га);

– не менше 40% продаються на земельних торгах, а на період дії мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення, – проводяться аукціони з набуття права оренди на ці землі (крім випадків приватизації земель підприємств у зв’язку з приватизацією самих підприємств).

У випадку приватизації земель підприємств у зв’язку з приватизацією самих підприємств, землі, які залишились після розподілу між працівниками підприємства, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери села та учасниками бойових дій, вносяться до статутного (складеного) капіталу господарського товариства, у яке перетворюється підприємство, а на період дії мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення, – передаються йому в оренду на 50 років.

Законопроєкт передбачає, що несільськогосподарські угіддя та землі несільськогосподарського призначення, які перебувають у постійному користуванні підприємства при його ліквідації передаються до комунальної власності територіальних громад за місцем їх розташування.

 

Нефьодов просить суд поновити його на посаді голови Держмитслужби

Ексголова Державної митної служби України Максим Нефьодов просить Окружний адміністративний суд міста Києва визнати протиправним та скасувати наказ про його звільнення з посади.

Про це інформує пресслужба суду – Укрінформ.

«Максим Нефьодов просить ОАСК поновити його на посаді Голови Державної митної служби. Відповідний позов надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, позивач просить суд визнати протиправним та скасувати Розпорядження Кабінету міністрів України від 24 квітня «Про звільнення Нефьодова Максима Євгеновича з посади Голови Державної митної служби України» і просить поновити його на зазначеній посаді.

Водночас, Нефьодов просить ОАСК стягнути на його користь суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу виходячи з розміру його середньоденної (годинної) заробітної плати.

Наразі суд вирішує питання щодо відкриття провадження за цим адміністративним позовом.

Як повідомлялося, 24 квітня Максим Нефьодов повідомив, що його звільнено з посади Голови Державної митної служби.

 

У Дніпрі просять Раду звільнити підприємців від сплати ЄСВ

Звільнити від сплати єдиного соціального внеску для ФОПів-сумісників та ФОПів, які тимчасово не проводять діяльність, встановити кредитні канікули та врегулювати тариф на надання медичних послуг пацієнтам з COVID-19.

Таке прохання до Верховної Ради підтримали 46 депутатів Дніпровської міськради, прийнявши відповідне звернення на черговій сесії Дніпровської міськради, що відбулася просто неба у дворі міськради у середу, 20 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Враховуючи те, що органи місцевого самоврядування діють виключно в рамках повноважень, встановлених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», а вимоги, викладені у зверненні, відносяться до повноважень Верховної Ради України, просимо розглянути такі питання: про звільнення від обов’язкової сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) ФОПів-сумісників та ФОПів, які тимчасово не проводять діяльність, про скасування необхідності обов’язкової сплати ЄСВ для ФОПів протягом 2020 року, залишивши для них можливість сплачувати ЄСВ виключно за бажанням, із відповідним зарахуванням у стаж тільки у випадку сплати внеску, про відміну на законодавчому рівні або компенсацію орендодавцю вартості оренди на період упровадження карантинних заходів, про продовження на 2021 рік права органів місцевого самоврядування приймати рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та зборів щодо зменшення ставок єдиного податку без проходження регуляторних процедур, про встановлення на законодавчому рівні кредитних канікул для ФОПів 1 та 2 груп”, – йдеться у зверненні.

Зазначено, що воно продиктовано ситуацією, яка склалася внаслідок значного продовження терміну карантину. “ФОПи опинились перед фактом свого банкрутства. Підприємцям необхідно сплачувати орендну плату, єдиний соціальний внесок та інші податки за період, коли вони фактично не працювали. Збільшення витрат призведе до закриття ФОПів. Значне скорочення надходжень очікує місцеві бюджети та Пенсійний фонд України, збільшиться рівень безробіття, трудової міграції населення. Розуміючи небезпеку такої ситуації, підприємці почали звертатися до депутатів та особисто міського голови з проханням допомогти вирішити ці питання, однак вони належать до компетенції Верховної Ради, – зазначено у рішенні сесії.

Крім того, у зверненні порушуються питання охорони здоров’я, які потребують термінового вирішення на рівні центральної влади.

Зокрема, депутати вважають, що недостатність на ринку засобів індивідуального захисту для медичного персоналу і, як наслідок, збільшення на них цін у десятки разів, потребує державного регулювання та втручання у цю ситуацію Антимонопольного комітету України.

Крім того, депутати Дніпровської міськради звертають увагу на те, що відсутність калькуляції Національної служби здоров’я України стосовно тарифів щодо пакета надання медичних послуг пацієнтам з коронавірусною інфекцією, гарантованих державою, призводить до проблем з його формуванням.

Як вказано у зверненні, у тарифах відсутній чіткий розподіл на види видатків, що безпосередньо впливає на надання безкоштовної допомоги пацієнтам.

Як повідомлялося, уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

З 28 березня Україна повністю закрила кордон для регулярного сполучення, в тому числі авіаційного.

Кабінет міністрів продовжив дію карантину до 22 травня, проте з 11 травня обмеження були ослаблені.

Дніпровська міська рада пішла назустріч підприємцям і з 1 травня до 1 червня скасувала єдиний податок для першої групи, а для другої зменшила вдвічі.

 

За забруднення моря пальмовою олією прокуратура вимагає стягнути понад 65 мільйонів

Прокуратура вимагає в судновласника відшкодувати державі 65,2 млн грн збитків за забруднення пальмовою олією внутрішніх морських вод України.

Про це у Facebook повідомляє пресслужба прокуратури Одеської області – Укрінформ.

«Прокурори прокуратури Одещини звернулись до Господарського суду Одеської області з позовом в інтересах держави до судновласника про стягнення збитків у сумі 65,2 млн гривень, заподіяних внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, забруднення внутрішніх морських вод України сталося наприкінці квітня поточного року в акваторії морського порту «Південний».

Унаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства було здійснено скидання з судна близько 8,5 тонн пальмової олії.

Судовий розгляд триває, підкреслюють у прокуратурі.

 

Комітет ВР занепокоєний можливими схемами із забудовником на “Укркінохроніці”

Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики провів 20 травня виїзне засідання на Київській студії хронікально-документальних фільмів «Укркінохроніка» та ДП «Національна кінематека України».

Засідання стало реакцією на звернення від культурної спільноти у зв’язку з критичною ситуацією можливого доведення до банкрутства цих підприємств.

На цьому наголошувалось під час засідання, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Комітет занепокоєний станом справ на Київській студії хронікально-документальних фільмів «Укркінохроніка» та ДП «Національна кінематека України», зокрема стосовно того, що їхня діяльність все менше нагадує діяльність кіностудій і все більше нагадує діяльність майданчиків для нової забудови житловими будинками. Ми також занепокоєні стосовно стану справ із збереженням кінофонду», – сказав голова комітету Олександр Ткаченко.

Як зазначив голова підкомітету у сфері кінематографа та реклами Павло Сушко, попередньо Комітет ВР розглянув звернення від культурної спільноти, яке дає підстави вважати, що шляхом відчуження державного майна під подальшу комерційну забудову відбувається знищення національного культурного надбання нашої держави, на базі якого повинен бути створений Державний фільмофонд України.

«Студія «Укркінохроніка» є власником величезного документального кіноархіву, який бере свій початок з 1930-их років та містить чимало унікальних історичних плівок. Частина кіноархіву досі не систематизована і не поставлена на належний облік та зберігання і перебуває в різних місцях на території підприємства, за інформацією, яку нам надали. Існує реальна загроза безповоротної втрати унікального кіноархіву», – сказав Сушко.

Він додав, що з метою погашення поточної заборгованості, яка становить кілька мільйонів гривень, «Укркінохроніка» без відома та погодження органу управління уклала інвестиційний договір з ПРАТ «Зодча Діадема».

«Чітких та вичерпних умов такого інвестування договір не містить. Натомість на різних зустрічах та нарадах поширюються графічні презентації, що за наслідками такої інвестиційної співпраці інвестор отримає у власність житлово-офісний комплекс на території державного підприємства, а державне підприємство отримає погашення боргів та реконструкцію свого головного корпусу. Наскільки необхідною, законною та економічно обґрунтованою є така співпраця між державним підприємством та приватною структурою – питання відкрите», – підкреслив Сушко.

Член комітету Микола Княжицький вважає, що ситуація, яка склалася навколо кіностудій, – це один з прикладів тієї безгосподарності, що існує в Україні. Зокрема, зараз існує Міністерство культури та інформаційної політики, створене на базі Міністерства інформаційної політики, і міністра немає. Старе Міністерство культури знаходиться в стадії ліквідації. Все, що є на його балансі, не передане в нове. Відповідно приміщення в центрі Києва не мають господаря, ними ніхто не управляє, як і цілою галуззю культури, сказав він у коментарі журналістам.

«Це найкращий час для шахраїв і для всіх, хто хоче зловживати цим майном. Очевидно, ми будемо звертатися до Кабінету міністрів з вимогою негайно завершити ліквідацію старого Міністерства культури і передати на баланс новоствореному МКІП все майно і активи для того, щоб воно могло ними ефективно управляти. А від новоствореного міністерства ми будемо вимагати зберегти ті національні надбання, зокрема кіноплівку, яка тут зберігається, багато всього іншого і навести лад з інвестиційними угодами, подивитися, як зробити так, щоб держава не втратила від оборудок з тим майном, що має бути на балансі Міністерства культури та інформаційної політики», – зазначив Княжицький.

 

Держава має контролювати будівництво лише на етапі здачі об’єкта в експлуатацію – Шмигаль

Державний нагляд в будівельній галузі потрібно здійснювати на етапі введення в експлуатацію об’єкта, а не перед початком його будівництва.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час наради з учасниками будівельного ринку, повідомляє Урядовий портал. – Укрінформ

«Потрібно відокремити контрольну функцію, викинути ліцензування як непотрібне, забрати контроль на вході і поставити контроль лише на етапі введення в експлуатацію», – сказав Шмигаль.

За його словами, необхідно швидко пройти реформу будівельної галузі в Україні і прийняти відповідні законопроєкти, які на сьогодні вже в основному підготовлені. «Тоді і ринок інакше запрацює, і будівництво буде іти швидше, і ми зможемо уникнути незаконних будівництв. Треба дати всім однакові правила гри. Бо бізнес – це конкуренція. І ці правила – завдання влади – Кабміну і Верховної Ради”, – заявив Прем’єр-міністр.

Він нагадав, що суть реформи полягає в тому, щоб замість Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), яка має надмірні повноваження, створити три центральних органи влади, між якими розподіляться регуляторні та контролюючі функції. Шмигаль наголосив, що під час розробки реформи будівельної галузі та Державної архітектурно-будівельної інспекції був врахований європейський досвід.

«Ніде в Європі немає контролю будівництва на вході, є містобудівельні умови і обмеження, за які хтось несе персональну відповідальність», – зазначив він.

За словами Прем’єр-міністра, він також виступає за впровадження системи страхування ризиків замовника, інвестора і підрядника. Крім того, очільник уряду підтримав ініціативу щодо створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, що буде розслідувати факти корупції в ДАБІ, та погодився з пропозицією учасників ринку щодо створення робочої групи, яка спільно напрацює пропозиції до законопроєкту.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів України 13 березня 2020 року ухвалив проєкти постанов про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) та про створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ. Постанови набрали чинності 19 березня 2020 року.

7 травня Кабінет міністрів призначив Юрія Васильченка, який до того очолював ДАБІ, головою Державної інспекції містобудування України.

Державна інспекція містобудування України (ДІМ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом міністрів через міністра розвитку громад та територій і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

 

Затвердили план заходів щодо створення єдиної е-системи у будівництві

Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Відповідне розпорядження Кабмін ухвалив з умовою доопрацювання в одноденний термін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Метою проєкту розпорядження є усунення порушень у сфері містобудівної діяльності шляхом створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, що забезпечить прозорість системи державного архітектурно-будівельного контролю”, – сказав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Він додав, що цим розпорядженням затверджується план заходів щодо створення та запровадження єдиної електронної системи в сфері будівництва, а також визначаються виконавці відповідних заходів та строки їх виконання.

За словами віцепрем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, запуск єдиної державної електронної системи у сфері будівництва заплановано на червень цього року. “Десь на 90% система готова. Там вона два місяці розробляється – це дуже швидкий термін, тому ми сподіваємося що в червні вона запрацює”, – зазначив Федоров.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2019 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва».

Документ передбачає створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у складі містобудівного кадастру, що об’єднає у спільному інформаційному ресурсі всі дані про ринок будівництва. Інформація, яка міститься в базі системи (крім персональних даних), буде доступною через портал електронної системи.

 

Супрун розповіла, що Єрмак запрошував її долучитися до Нацради реформ

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак пропонував колишній в.о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун долучитись до Національної ради реформ – однак без уточнення умов участі.

Про це у Facebook повідомила Уляна Супрун – Укрінформ.

“Під час зустрічі Єрмак озвучив бажання (своє і начебто Президента також), аби я долучилася до Національної ради реформ”, – написала колишня в.о. міністра охорони здоров’я.

Вона зазначила, що запитання про роль у цій структурі керівник ОП переадресував до заступника голови виконавчого комітету Національної ради реформ Олександра Ольшанського.

“На запитання про плани щодо реформ, та на яких сферах вони будуть зосереджені – відповіді не було. На запитання про структуру, функціонал, повноваження виконавчого комітету та плану щодо побудови роботи – відповіді не було”, – написала Супрун.

За її словами, на 10-й хвилині зустрічі Єрмаку треба було прийняти “важливий дзвінок”, після якого він уже не повернувся, при цьому сама зустріч почалася із запізненням на пів години.

Супрун припустила, що цю зустріч, яка пройшла 19 травня, організували “скоріше через чиєсь доручення і для галочки”. “Виглядає так, що все було зроблено для того, щоб згодом можна було стверджувати, що Уляні Супрун пропонували, але вона не захотіла”, – зауважила колишня в.о. міністра охорони здоров’я.

 

ВАКС відмовився скасувати підозру Гладковському

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила у скасуванні підозри колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони Олегу Гладковському.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС – Укрінформ.

“Сьогодні, 20 травня, Апеляційна палата ВАКС розглянула апеляційну скаргу захисника у справі колишнього першого заступника секретаря РНБО на ухвалу слідчого судді ВАКС від 04.05.2020, якою було відмовлено у задоволенні скарги про скасування підозри, оголошеної 18.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України”, – йдеться у повідомленні.

За результатами судового засідання колегія суддів залишила ухвалу слідчого судді від 4 травня 2020 р. без змін.

Як повідомлялося, Гладковського затримали 17 жовтня 2019 року. Наступного дня йому оголосили підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) ККУ.

За даними САП, Гладковський забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю коштом державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами в дочірнього підприємства “Автоскладальний завод №2”, що входить до складу ПАТ “Автомобільна компанія “Богдан Моторс”. Як наслідок, державі було завдано понад 10,62 млн грн збитків.

Окрім того, експосадовець не задекларував доходи дружини від здачі в оренду елітної нерухомості в центрі Києва за 2016-2018 роки.

19 жовтня ВАКС обрав Гладковському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 10 мільйонів 623 тисячі 130 гривень.

21 жовтня за Гладковського внесли заставу і він вийшов із СІЗО.

20 грудня ВАКС дозволив зняти електронний браслет з Гладковського.

У лютому 2020 року ВАКС дозволив Гладковському виїжджати за межі Київської області.

 

Президент пропонує журналістам підготувати формат наступної пресконференції

Президент України Володимир Зеленський попросив журналістів підготувати формат його наступної пресконференції.

Про це Зеленський сказав під час сьогоднішньої пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Мені сьогодні сказали, що є якісь питання, що не всіх журналістів зареєстрували, я знаю, що це дуже важливо для журналістів. Я готовий відповідати на будь які питання на всі питання, але ви знаєте, що у нас в країні близько 40 тисяч журналістів, і це прекрасно, що вас так багато. Тому наступного разу на нашу пресконференцію ми чекаємо від журналістської спільноти – підготовте нам пропозицію, як я маю спілкуватися з усіма журналістами, формат іншої пресконференції”, – сказав він.

Зеленський нагадав, що минулого разу пресконференція тривала 14 годин. “Дайте мені слово, що сьогодні це буде трішки коротше… Перед тим, як ми перейдемо до ваших запитань, тому що пафосних речей і витрачати ваш час я не буду, тому я зразу перейду до запитань і відповідей”, – зазначив Президент.

Як повідомлялося, 20 травня 2020 року виповнився рік з дня інавгурації Володимира Зеленського, який переміг на виборах Президента України.

Пресконференція Зеленського проходить на території паркової частини Маріїнського палацу

 

Зеленський вважає, що питання люстрації треба відкоригувати

Щодо певних осіб люстрацію не можна скасовувати.

Таку думку висловив Президент Володимир Зеленський під час пресконференції у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Є люди, яким не можна відміняти люстрацію. Я в цьому впевнений, незважаючи на те, які будуть рішення”, – сказав глава держави.

За словами Зеленського, він згоден з тим, що є багато людей, які за часів Януковича просто працювали, але потрапили під люстрацію. “Ми всі жили і працювали (за часів Януковича – ред.), і тому я певен, що це (питання –ред.) потрібно відкоригувати”, – заявив він.

Президент нагадав, що є рішення Європейського суду, є рішення Венеційської комісії, що люстрація була незаконною. Далі все залежить від українського суду.

Як повідомлялося, Верховна Рада у вересні 2014 року ухвалила Закон «Про очищення влади» (люстрацію). Ним забороняється обіймати певні високі посади на державній службі особам, які обіймали сукупно не менше одного року визначені законом посади на державній службі у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Нині у Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення закону України «Про очищення влади», перебувають 893 особи.

Європейський суд з прав людини 24 лютого 2020 року вирішив не розглядати апеляційну скаргу України у справі щодо закону про очищення влади (люстрацію). Відтак рішення ЄСПЛ у цій справі від 17 жовтня 2019 року, яким було встановлено порушення прав українських чиновників, остаточно набуло чинності.

Зокрема, суд одностайно встановив порушення статті 6 § 1 (право на справедливий суд) Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з занадто тривалим розглядом справ заявників на національному рівні та порушення статті 8 (право на повагу до приватного життя) конвенції.

Суд також вирішив, що закон про очищення влади застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників лише на тій підставі, що вони займали посади на державній службі упродовж більш ніж року за часів президентства Януковича або на підставі зайняття посад у Комуністичній партії до 1991 року.

Таким чином, на думку ЄСПЛ, закон не зважав на особисту роль, яку відігравали заявники, а також на те, чи були вони особисто пов’язані з будь-якою недемократичною діяльністю, що мала місце в період правління колишнього президента.

 

Влада Львова надіслала запити правоохоронцям та екологам щодо будівництва на горі біля Страдча

Львівська обласна держадміністрація звернулася із запитами до правоохоронних органів і екологічної інспекції щодо законності будівництва під’їзної дороги, яке проводить ТЗОВ “Керамбуд” на Страдецькій горі – християнській святині і місці масових паломництв.

Про це заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко сказав під час виїзної наради на місці подій, повідомляє пресслужба облдержадміністрації – Укрінформ.

“Щодо діяльності ТЗОВ “Керамбуд” ми зробили запити в правоохоронні органи та екологічну інспекцію. Львівська ОДА не надавала жодних дозволів на будь-які роботи. В межах лісу роботи може проводити лише балансоутримувач земельної ділянки лісового фонду, в цьому випадку це Лісотехнічний інститут. Щодо інших приватних компаній мають бути відповідні документи, тобто угоди на виконання робіт підряду реконструкції дороги. Адміністрація спільно з усіма органами вивчає ситуацію, аби розуміти, як діяти далі. Правові рекомендації щодо подальших дій буде надано університету, у випадку залучення інвесторів, буде напрацьовано механізми виключно у правовому полі”, – наголосив Бучко.

Страдчівський навчально-виробничий лісокомбінат Львівського лісотехнічного інституту є постійним користувачем лісового масиву, в межах якого ведуться роботи по облаштуванні під’їзної дороги. Договір, укладений між ТЗОВ “Керамбуд” та Страдчівським навчально-виробничим лісокомбінатом, не надає права приватній компанії проводити будь-які будівельні роботи в межах цього лісового масиву, лише право проїзду.

Відтак, правоохоронні органи спільно з Держекоінспекцією у Львівській області, інспекцією сільського господарства, Яворівською районною адміністрацією нададуть правову оцінку щодо діяльності компанії, яка проводить будівельні роботи у Страдчі.

Натомість директор ТЗОВ “Керамбуд” Андрій Полянський наголосив, що будівельні роботи проводять на відстані, далекій від Страдчанської гори, відтак ця дорога не руйнуватиме гору. Він також стверджує, що підприємство не будує дорогу, а реконструює за згодою з лісгоспом і місцевими селищними радами.

В. о. начальника Державної екологічної інспекції Василь Стрищак зазначив, що згідно з Лісовим кодексом дозволом на проведення робіт з вирубки лісу є лісорубний квиток, і ТЗОВ такі надало.

За підсумками наради узгодили, що компанія ТЗОВ “Керамбуд” доопрацює механізм договірних відносин щодо користування під’їзною дорогою з майбутнім її покращенням, зазначили в ОДА.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією з розташованої у с.Страдч парафії Успення пресвятої Богородиці УГКЦ, у квітні цього року ТзОВ «Керамбуд» розпочало будівництво на Страдецькій горі об’їзної дороги для обслуговування кар’єру Великопільського родовища пісків. На думку пароха отця Івана Колтуна, вантажівки, які їздитимуть цією дорогою, наражатимуть на небезпеку прочан. Крім того, будівництво і вирубка лісу завдають шкоди природі транскордонного українсько-польського біосферного резервату «Розточчя».

У Львівській обласній держадміністрації з цього приводу повідомили, що ОДА не надавала жодних дозволів щодо будівництва дороги та здійснення рубок лісу у Страдчі.

У с. Страдч розташований Марійський паломницький центр, одна з головних святинь Української греко-католицької церкви. Страдецька Гора є одною з найдавніших українських християнських святинь, адже ще в ХІ ст. тут було засновано печерний монастир.

 

“Євросолідарність” наполягає на створенні ТСК у справі Шеремета

Фракція партії “Євросолідарність” закликала керівництво ВР на наступному тижні включити до порядку денного постанову про створення тимчасових слідчих комісій у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, а також з питань переслідування ветеранів і волонтерів.

Про це заявила співголова фракції Ірина Геращенко під час пленарного засідання парламенту в середу, повідомляє пресслужба політсили – Укрінформ.

“Ми ще і ще звертаємося до керівництва Верховної Ради з проханням наступного пленарного тижня обов’язково поставити до порядку денного створення ТСК з питань переслідування ветеранів і волонтерів”,- сказала Геращенко.

Вона також зауважила, що наразі йдеться про створення “якихось ТСК, аби підіграти недружній країні агресору”, і “ТСК, яка точно може зруйнувати двопартійну підтримку України з боку нашого стратегічного партнера США – країни, яка протягом цих років не тільки надавала Україні технічну, фінансову допомогу, допомогу в проведенні реформ, а також нелетальну зброю”.

“В цей же час, не ставлять в порядок денний ТСК, які давно вже пройшли комітет, зокрема ТСК у справі Шеремета“, – заявила Геращенко.

Вона нагадала, що у цій справі затримані ветерани і волонтери.

Як повідомлялося, про затримання та оголошення підозр фігурантам справи щодо вбивства Шеремета заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 12 грудня 2019 року.

Зокрема, слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

Кузьменко й Антоненко наразі перебувають у СІЗО. Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

 

Україна прокоментувала заяви МЗС Росії щодо річниці президентства Зеленського

УНН. Коментар Департаменту інформації та преси МЗС РФ щодо річниці вступу на посаду Президента України Володимира Зеленського є черговою спробою Росії втрутитися у внутрішні справи України та ставить під сумнів налаштованість російської сторони до дипломатичного врегулювання. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу МЗС України.

“Коментар Департаменту інформації та преси МЗС РФ щодо річниці вступу на посаду Президента України Володимира Зеленського є черговою спробою Росії втрутитися у внутрішні справи України, нав’язати спотворені інтерпретації реальності, розколоти українське суспільство і відволікти увагу від питання власної міжнародно-правової відповідальності за агресію проти України”,- йдеться в коментарі МЗС України.

Повідомляється, що автори коментаря звинувачують Україну у здійсненні русофобської державної політики, нагнітанні напруги у відносинах з Росією. Це один з яскравих прикладів дезінформації.

“Факти свідчать про те, що справжньою причиною, яка руйнує співпрацю між двома державами, є триваюча російська збройна агресія проти України, окупація Росією українських територій та незаконне утримання нею українських громадян. Мова ворожнечі коментаря МЗС РФ не містить навіть натяку на конструктив і ставить під сумнів налаштованість російської сторони до дипломатичного врегулювання”, – зазначається в коментарі МЗС України.

Натомість, Україна займає конструктиву позицію у Нормандському форматі та Мінському процесі і прагне дипломатичним шляхом врегулювати конфлікт, вносячи відповідні ініціативи.

“Останнім свідченням цього є нова делегація України в Тристоронній контактній групі та її конструктивна позиція під час останнього засідання групи”, – йдеться в коментарі МЗС України.

Окрім того, в Україні очікують на зміну Росією пропагандистської риторики і перехід до конструктивної взаємодії з метою деокупації окремих районів Донецької та Луганської областей і Криму.

Нагадаємо, Москва вирішила “розкритикувати” перший рік правління Президента України Володимира Зеленського.

 

Посольство США позитивно оцінює перший рік Зеленського й обіцяє продовжити підтримку України

Посольство США в Україні позитивно оцінило перший рік перебування на посаді Президента Володимира Зеленського і заявило про подальшу підтримку демократичної України та розпочатих реформ.

Про це йдеться у привітанні Президента Зеленського та його адміністрації з першою річницею перебування при владі, оприлюдненому на сторінці диппредставництва у Facebook. – Укрінформ

«Ми вітаємо Президента Зеленського та його адміністрацію з першою річницею перебування при владі. Коли його обрали Президентом, США щиро вітали його відданість справі впровадженню реформ, необхідних для переходу України в нову еру, ознаменовану стабільністю, процвітанням, демократією та подальшою інтеграцією в Європу. Ми високо цінуємо прогрес, досягнутий цьогоріч», – зазначили у посольстві.

У цьому контексті американські дипломати, зокрема, нагадали, що понад 130 українців, несправедливо затриманих Росією та її ставлениками, повернулися до своїх сімей. Уряд завершив процес анбандлінгу у секторі природного газу, що є важливим кроком у зміцненні енергетичної безпеки України. Просунулися вперед зусилля з децентралізації задля розширення можливостей місцевих громад. Україна здійснила багато реформ, необхідних для нової програми МВФ.

«Сполучені Штати підтримують роботу над завданнями, що ще залишаються, виконання яких ускладнюється безперервною незаконною агресією Росії на українській території та пандемією COVID-19. Президент Зеленський та його команда просуваються вперед у питаннях усунення олігархічної системи в України, зміцнення верховенства права та забезпечення незалежності та доброчесності антикорупційних та правоохоронних установ, і ми продовжуватимемо працювати з владою країни для досягнення її цілей», – підкреслили у посольстві.

Американські дипломати також закликали народних депутатів, місцевих та регіональних посадовців протистояти спробам певних корисливих кіл уповільнити прогрес.

«Розпочинається другий рік президентства Володимира Зеленського, і Сполучені Штати твердо стоять на боці народу України у підтримці демократичної та успішної України, що перебуває у безпеці в межах своїх міжнародно визнаних кордонів», – вкотре наголосили у диппредставництві США.

 

Експрезидент СКУ Чолій написав листа Зеленському з нагоди першої річниці президентства

Президент Світового конгресу українців (СКУ) в 2008-2018 рр. та чинний очільник ГО «Україна-2050» Евген Чолій написав відкритого листа Президенту України Володимиру Зеленському з нагоди першої річниці президентства.

У листі, розміщеному на сторінці Чолія в Facebook, він оцінив кроки Зеленського в реалізації ряду важливих стверджень з інавгураційної промови українського Президента 20 травня 2019 р., зокрема в напрямку повернення незаконно утримуваних в РФ українців, прийняття законів про обмеження недоторканності народних депутатів України, про особливу процедуру усунення Президента України (імпічмент), про незаконне збагачення та про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

Чолій також закликав главу Української держави захищати територіальну цілісність України, продовжувати боротьбу з корупцією, провести повну судову реформу.

Голова ГО «Україна-2050» закликав Зеленського «сприяти створенню міжнародної комісії для повного висвітлення гібридної агресії Російської Федерації проти України та відшкодування збитків, завданих українському народу Російською Федерацією; подбати, щоб зовнішня і внутрішня політика України постійно та недвозначно забезпечували європейський вибір українського народу та прискорювали потрібними реформами рух в стратегічному курсі розвитку держави, що закріплений в Конституції України, а саме на набуття її повного членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору (НАТО)».

Експрезидент СКУ звернувся до Зеленського із закликом «подбати, щоб всі члени владних структур України вповні шанували і користувалися під час державної служби українською мовою – єдиною державною мовою України».

Чолій закликав українського Президента «забезпечити, щоб особи, які мають статус закордонного українця та законно перебувають в Україні, мали право набувати громадянство України без зобов’язання припиняти чи відмовлятись від їх іноземного громадянства (окрім громадян країни, яку Верховна Рада України визнала країною-агресором), а також в основному користувалися такими самими правами і несли такі самі обов’язки, як громадяни України».

Повний текст листа можна прочитати тут.

Як зазначається, ГО «Україна-2050» є неприбутковою організацією, заснованою з метою сприяння втіленню в життя за час одного покоління – до 2050 р. стратегії сталого розвитку України як повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентноспроможної Європейської держави.

 

Зеленський у колонці для NYT підбив підсумки першого року президентства

У виданні The New York Times вийшла колонка Президента України Володимира Зеленського, який підбив підсумки свого першого року на посаді.

Колонка “Я очікував на війну. Я не чекав імпічменту Трампа чи пандемії” опублікована у річницю його президентства – Укрінформ.

“Я ніколи не думав, що бути президентом буде легко. Раніше я працював як комедійний автор і продюсер. Команда, яку я привів, включала розумних, енергійних, здібних і відданих своїй справі людей, але багатьом бракувало політичного досвіду”, – написав Зеленський.

Серед основних викликів за перший рік роботи він згадав історію зі спробою імпічменту президента США Дональда Трампа. За його словами, історія зі спробою оголосити імпічмент Трампу після їхньої телефонної розмови “стала некомфортною” для Президента України, оскільки “відвертала увагу США та міжнародної спільноти від питань, які були найважливішими для України, і перетворила нашу країну на історію про президента Трампа”.

“Незважаючи на те, скільки думок, чуток і теорій з’являлося навколо моєї телефонної розмови з американським колегою, і незважаючи на те, що суперечка закінчилася питанням про імпічмент пана Трампа, Україна залишається хорошим партнером і другом США. Ми отримали необхідну військову допомогу для захисту незалежності нашої країни. Ми користуємось підтримкою як демократів, так і республіканців, а також простих людей на всій території США”, – написав Зеленський.

Він також пише про інший головний виклик його президентства – війну на Сході України, в результаті якої загинуло вже 14 тисяч людей.

“Що стосується війни на Сході України, моя адміністрація розуміє, що дипломатія та діалог – єдині варіанти. Я визначив першочерговим завданням поновити зустрічі лідерів Німеччини, Франції, України та Росії, щоб обговорити мир. Ми поновили діалог з Росією, і це допомогло повернути три кораблі та 24 українських моряків, захоплених роком раніше; на Донбасі відбулося певне розмежування сил, а обмін полоненими дав змогу 131 українцю повернутися додому”, – зауважив Президент.

Однак, на його думку, війна і далі підриває безпеку та стабільність Європи, і Україна потребуватиме подальшої підтримки союзників для її завершення.

Ще одним викликом свого президентства Зеленський назвав пандемію коронавірусу, яка охопила увесь світ, зокрема й Україну.

 

Рік президентства Зеленського

Узагальнюємо відповіді на запитання учасників пресконференції Президента України Володимира Зеленського, що відбулася біля Марїїнського палацу у Києві  – Укрінформ

На відміну від попереднього спілкування Володимира Зеленського з представниками українських та зарубіжних ЗМІ, 11 жовтня 2019 року, коли майже 14-годинний пресмарафон побив світовий рекорд тривалості, цього разу організатори і учасники заходу жодних “рекордних амбіцій” не мали. Головне – атмосфера спілкування (захід відбувався просто неба, іноді – під дощем, із дотриманням дистанції та інших вимог епідбезпеки) і зміст розмови. Завдяки “традиційному” формату пресконференції вдалося уникнути масового повторення запитань, за що критикували згаданий уже рекордний пресмарафон, і сконцентруватися на найважливіших сенсах. За понад три години спілкування із журналістами глава держави відповів на кілька десятків запитань, що стосувалися найактуальніших для України проблем – зокрема, війни і миру, протидії коронавірусу, шляхів протистояння економічній кризі та подолання бідності, кадрових призначень, розслідування резонансних злочинів і непростих відносин влади із політичним опонентами та українським олігархатом. Укрінформ узагальнив деякі важливі меседжі…

Про боротьбу із COVID-19, її героїв і послаблення карантину

У 15 областях повністю виплатили надбавки за березень у 300% посадових окладів медикам, котрі перебувають на передовій боротьби із коронавірусом. У цьому запевнив глава держави, відповідаючи на перші запитання журналістів. Затримки із виплатами Володимир Зеленський пояснив “технічними причинами”. Адже необхідні кошти держава перерахувала на місця понад місяць тому.

Президент підтвердив, що з 22 травня в Україні запрацює міський та приміський транспорт. З 25 травня відкриють дитсадки. Водночас, за словами глави держави, лише 6 регіонів готові до відновлення міжобласного сполучення. Тож із цим доведеться почекати.

Про мінський процес, мирне врегулювання, спілкування із Путіним і Крим

За словами Володимира Зеленського, Україна готова вести переговори з представниками тимчасово окупованих територій у Мінську за умови, що ті мають українське громадянство, а не хизуються паспортами держави-агресора. Водночас, за оцінками президента, “мінську групу” вдалося перезавантажити, підвищивши статус переговорного процесу. Одним із головних результатів цих перемовин глава держави вважає звільнення десятків українських громадян із полону у проросійських бойовиків. Він очікує на черговий обмін утримуваними особами після спаду епідемії.

Також після послаблення карантину в Україні та у Європі, за словами Зеленського, може відбутися й саміт глав держав нормандського формату. Лідери Німеччини і Франції підтримують ідею проведення такої зустрічі. Що ж до контактів Зеленського з президентом РФ, то останнім часом їх узагалі не було – через концентрацію сторін на розв’язанні внутрішніх проблем. “Зараз всі займаються своїми країнами через коронавірус”, – пояснив президент.

Водночас Володимир Зеленський визнав, що, на відміну від проблематики мирного врегулювання на Донбасі, яка постійно присутня на світовому порядку денному, питання Криму на міжнародних майданчиках обговорюють недостатньо. При цьому позиція наших міжнародних партнерів незмінна: США, Канада і ЄС (включаючи Німеччину та Францію) публічно визнають – доки Крим не повернуть Україні, санкції проти Росії скасовувати не будуть.

Про економіку й (не)завершення “епохи бідності”

Напряму підтримати бізнес, який постраждав від коронавірусу, вливши в економіку десятки чи сотні мільярдів доларів, як це роблять заможні держави, Україна не може. Тому і надалі йтиме шляхом податкових, організаційних та регуляторних послаблень, що допоможуть малим і середнім підприємцям стати на ноги по завершенні карантину. Інше важливе завдання – забезпечення прийнятних умов кредитування реального сектора економіки і населення. Президент запевнив, що влада намагається “дотиснути” банківську систему, щоб запустити кредитування бізнесу під низькі відсотки. “5-7-9%” – це перша програма, за якою люди можуть отримувати кредити не під 25– 30%. Вже рік я борюся, щоб у нас іпотека була під 10%. Найближчим часом це стане реальністю”, – запевнив Зеленський.

Водночас глава держави погодився із журналістами, що до “завершення епохи бідності” в Україні іще далеко. Зокрема, зараз втіленню відповідних намірів заважає світова криза. “Кінець епохи бідності в Україні стовідсотково не настав. Він не може настати, коли криза у світі. Коли ви отримали бідну країну, повинні робити кроки, змінювати її. У нас немає просто так грошей, вони не падають з неба”, – констатував президент.

Один з варіантів залучення коштів у вітчизняну економіку – залучення прямих інвестицій. За словами Зеленського, вже готовий законопроєкт щодо врегулювання діяльності анонсованих ним кілька місяців тому “інвестиційних нянь” для інвесторів. Незабаром його зареєструють у парламенті. При цьому дію документа поширюватимуть не тільки на зарубіжних, а і на внутрішніх інвесторів. Новою версією проєкту передбачено, що “інвестнянь” (спецільно закріплених топменеджерів, які супроводжуватимуть діяльність інвестора в Україні), надаватимуть усім, чиї капіталовкладення перевищать $30 млн (раніше йшлося про $100 млн). Також президент повідомив про ймовірні преференції при сплаті податку на прибуток для інвесторів, які вкладуть в українську приватизацію від $10 млн.

Володимир Зеленський розповів, що до внесення на розгляд парламенту готовий законопроєкт про амністію капіталів. Який дозволить легалізувати і спрямувати в “білу” економіку десятки чи й сотні мільярдів гривень. “Амністію оголосимо цього року – повинні це зробити, ми домовлялися і обіцяли людям”, – запевнив президент. Дискусії, за його словами, ведуться хіба що довкола параметрів “фінансової індульгенції” – відсотка, під який амністуватимуть капітали. Передбачалося, що це буде 5% на все – і на гроші, і на нерухомість. Тепер же є пропозиції щодо зниження відсоткових ставок для легалізації негрошових активів.

Про дороги та інші напрямки “Великого будівництва”

Володимир Зеленський хоче залишитися в історії як президент, котрий “зробить в Україні дороги”. “Завдання – побудувати всі державні дороги, які об’єднають країну. А це 25 тисяч (кілометрів) пріоритетних шляхів. І впевнений, що до кінця моєї каденції усі державні дороги добудуємо”, – запевнив президент. Нинішній же рік, за його словами, має стати важливою віхою на цьому шляху. Незважаючи на коронавірус і кризу, роботи за програмою “Велике будівництво” не припиняються. Зокрема, цьогоріч планують збудувати у 9 разів більше доріг, ніж у попередні роки. За словами президента, він планує знайти $3 мільярди для будівництва в Україні сучасних мостів. Нині, зокрема, набирають оберти роботи зі спорудження важливої транспортної артерії у Запоріжжі. “За 2-2,5 роки ми побудуємо цей міст. Це буде один з найбільших мостів за всю історію нашої країни, і ми всі ним пишатимемося”, – вірить президент.

Також країна готується ввести в експлуатацію десятки шкіл і дитсадків. Єдине, що нині дещо пригальмували роботи зі спорудження в Україні понад 200 сучасних приймальних відділень опорних лікарень. Оскільки через обмеження авіаційних перевезень є проблеми із постачанням для них обладнання.

Про “своїх” у владі і кадровий голод

Президент Володимир Зеленський запевнив, що призначає на посади виключно “чистих” людей, яким довіряє. Так він відреагував на закид журналіста, котрий пригадав главі держави його обіцянки “не призначати кумів та військових друзів” на відповідальні посади в державі. Водночас Зеленський кілька разів повторював тезу про значний “кадровий голод” в країні. І навіть запропонував журналістові обрати для себе будь-яку посаду в Офісі президента та спробувати зарекомендувати себе на новій роботі, “працюючи по 25 годин на добу”, як це робить керівник Офісу.

Щодо вакансій у владі, Зеленський наголосив: “Я не можу знайти нормального міністра культури, складно знайти міністра освіти”. Також, за його словами непросто шукати міністра енергетики – зокрема, з огляду на необхідність забезпечення рівновіддаленості цієї фігури від українських олігархів, чиї інтереси в енергетичній сфері сконцентрувалися як ніде.

Також Володимир Зеленський прокоментував звільнення призначеного за підсумками кадрових конкурсів керівництва Державних митної і податкової служб. Зокрема, президент похвалив ексглаву митниці Максима Нефьодова, назвавши його “нормальною професійною людиною”. Але – пояснив, що цього замало для успішної боротьби із хабарництвом та контрабандою на митниці. При цьому Зеленський не виключив, що Нефьодову можуть запропонувати нову відповідальну посаду. “Хочу, щоб він повернувся. Він може працювати і в Офісі президента, і відповідати за окремі проєкти, які зможе довести до позитивного результату”, – наголосив президент.

Він також відкинув закиди журналістів щодо нібито повернення у владу людей часів Януковича. А ще – анонсував кадрові рішення щодо голів обласних державних адміністрацій після завершення карантину. Також триватиме активний процес зміни керівників районних адміністрацій, багатьох із яких призначав ще попередній президент.

Про вироки попередникам і розслідування резонансних справ

Президент переконаний, що покарання для його попередників, зокрема, Петра Порошенка, попереду: “Думаю, вони так керували державою, що на них чекає дуже багато різних пригод і різних вироків”. Так він відреагував на низку запитань журналістів, які натякали, що “весна посадок в Україні” так і не почалася. Зокрема, президент прокоментував оприлюднення аудіозаписів, на яких нібито ексвіцепрезидент США Джозеф Байден розмовляє з Петром Порошенком. Зеленський сказав, що “це не останній дзвіночок, реагувати на який мають правоохоронці”.

Справжнім іспитом для нинішнього керівництва правоохоронних структур, за словами Зеленського, мають стати розслідування і доведення до суду резонансних справ – убивств Катерини Гандзюк і Павла Шеремета. Остання, за висновками глави держави, – особливо складна. І відповідальність за її розслідування несе особисто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. “Є, на жаль, кілька трагічних справ у нашій країні. З приводу Катерини Гандзюк – за моєї каденції людей, які її вбили, – посадили. Є питання, хто замовив. У нас вже є відповідь. Зараз цю справу повністю передали до суду. І суд, я впевнений, винесе справедливий вирок. І замовники сядуть за ґрати. Щодо справи Шеремета – вона більш складна. Якщо доведуть слідство і суд, що ті люди (підозрювані) – вбивці, вони сядуть. Якщо ні – відповідатимуть ті, хто довів цю справу до суду, звинувативши невинних”, – наголосив Зеленський і підсумував: “З усіма цими справами ми точно розберемося”.

Про відносини і “дистанцію” з олігархами

Володимир Зеленський запевнив, що розраховує на прості й нелобістські стосунки з олігархатом. А доказом незалежності від нього він вважає критику своїх дій підконтрольними різним фінансовим структурам засобами масової інформації.

“Я не є лобістом їхніх інтересів. Вони не можуть натиснути на мене, щоб поставити ту чи іншу людину на посаду. Мені здається, вони навіть не хочуть – чи бояться, чи розуміють, – що немає сенсу мені це пропонувати”.

Натомість президент пообіцяв надати картбланш Антимонопольному комітетові у запобіганні антиконкурентним діям та зловживанням з боку усіх без винятку фінансово-промислових груп. І пообіцяв активніше долучати товстосумів до благодійництва та виконання у майбутньому завдань із реінтеграції й відбудови тимчасово окупованих районів Донбасу.

Про виборчі перспективи – власні, президентської політсили і всієї країни

Президент Зеленський вважає, що для втілення задекларованих планів йому може не вистачити однієї каденції. Тож подумає, чи варто балотуватися іще на один термін. “Бачу, що робота складна, ніхто “спасибі” не скаже, але якщо буде велика підтримка народу України, зможу про це думати… думатиму”, – сказав глава держави і додав, що, як свідчать опитування, його досі підтримує більшість українців. Хоча сам президент і “не женеться за рейтингами”.

А ось чутки про можливі дострокові парламентські вибори глава держави спростовує. Зеленський може розпустити парламент, якщо, приміром, народні депутати від “Слуги народу” перестануть голосувати за важливі закони чи почнуть лобіювати інтереси комерційних груп впливу. Наразі ж про таке не йдеться. “Монобільшість” добре справляється із роботою. Що ж до призначених на осінь місцевих виборів, то президент, зокрема, пообіцяв підтримувати кандидата від “Слуги народу” на посаду столичного міського голови. Хто цей претендент – наразі не визначилися. Його ім’я буде відоме після праймеріз.Підготував Владислав Обух, Київ

 

Можливий другий термін, приватизація “Центренерго” і переговори з Путіним: про що казав Зеленський на прес-конференції – РБК Україна

Зеленський розповів про президентські плани і про переговори з агресором

На сьогоднішній пресс-конференції президент Володимир Зеленський торкнувся питання можливого балотування на другий термін, переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним, а також великої приватизації.

РБК-Україна розбиралося з основними тезами його спілкування з журналістами, присвяченого річниці інавгурації.

Зеленський подумає про висунення на другий термін

На запитання головного редактора РБК-Україна Сергія Щербини президент заявив, що йому не вистачить однієї каденції для виконання всіх передвиборчих обіцянок. Він також підкреслив, що подумає над другим терміном, якщо його рейтинг збережеться.

Переговори з Путіним

Пояснюючи необхідність прямих переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним, Зеленський підкреслив, що є відповіді, які “бажано почути один на один”. Він також уточнив, що на переговорах намагався піднімати питання Криму, проте Путін поки не хоче обговорювати його.

Велика приватизація

За словами Зеленського, велика приватизація в Україні стартує після епідемії коронавірусу. Першим об’єктом буде готель “Дніпро”, однак енергетична компанія “Центрэнерго” теж буде готуватися під приватизацію. Найближчим часом Фонд держмайна представите детальний план продажу державних активів.

Мінський процес і Донбас

Для врегулювання ситуації на Донбасі мінський формат залишається в пріоритеті, але це не виключає можливість інших форматів. На випадок, якщо не вдасться домогтися врегулювання дипломатичним шляхом, є запасні варіанти.

Президент підкреслив, що після скандальної заяви ватажка “ЛНР” про намір “посунути лінію розмежування”, Україна скликала екстрене засідання Контактної групи. Він уточнив, що українські військові стріляють на Донбасі виключно у відповідь на обстріли бойовиків і не стріляють по українцям.

У будь-якому випадку, серйозний прогрес щодо ситуації на сході України може бути досягнутий на наступній зустрічі “нормандської четвірки”, яка, за словами Зеленського, може пройти після завершення коронакризи.

Кадрові питання

Після епідемії COVID-19 в Україні очікуються звільнення ряду голів обласних державних адміністрацій. При цьому Зеленський фактично видав імунітет голові Чернівецької ОДА Сергію Осачуку.

Що стосується перебування Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ, Зеленський дав зрозуміти, що залишатиметься міністром, поки не доведе до кінця справу про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Крім того, він зазначив, що через кадровий голод не може знайти кандидатів на пости міністрів культури, освіти та енергетики. Коментуючи питання про скасування закону про люстрацію, Зеленський звернув увагу на те, що є люди, відносно яких не можна скасовувати люстрацію.

Автор: Іван Петров

 

Рік Зе-дипломатії: що отримала і що втратила зовнішня політика України за нового президента

20.05.2020, СЕРГІЙ СИДОРЕНКО, ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА

Рік тому, 20 травня Володимир Зеленський офіційно набув повноважень президента України. І хоча повний контроль за виконавчою владою він здобув дещо пізніше – після дострокових виборів у Раду, вже з першого дня своєї каденції президент отримав можливість коригувати зовнішній курс країни.

Міжнародні зустрічі, право призначати і звільняти послів, співпраця з МЗС – ключові важелі новий голова держави отримав відразу після призначення.

Що змінилося за цей рік? Чи змінилися зовнішньополітичні пріоритети самого Зеленського? Що можна вважати здобутками, а що – втратами президента на новій посаді?

Цікаво, що подекуди Зеленському на міжнародній арені допомагала… його недосвідченість.

Про це та інше – у підсумках першого року Зе-президента.

Зовнішня політика Донбасу

Обіцянка руху до НАТО, але зі вступом лише після референдуму. Обіцянка руху до Євросоюзу, але повна відсутність розуміння процедур ЄС. Пошук компромісу з Польщею, але брак конкретних ідей щодо Угорщини.

Такою була зовнішня політика президента Володимира Зеленського перед першим туром президентських виборів. І штаб, і сам Зе-кандидат не надто приховували, що ця сфера не є їхньою сильною стороною.

Ключовим пріоритетом кандидата Зеленського було вирішення конфлікту на Донбасі, а “міжнародку” там сприймали радше як інструмент у досягненні цієї мети. А головне – те, що на посаду президента Зеленський прийшов без розуміння того, що цей інструмент дає та як ним можна користуватися.

Втім, новообраному президенту допомогло те, що він під час кампанії “воював” багато з ким – але не з МЗС.

Тож після виборів саме кар’єрні дипломати підставили плече новообраному президенту.

Холодний мир із МЗС

Варто зауважити, що переважна більшість дипломатів (навіть ті, хто мав чимало претензій до Петра Порошенка) не були симпатиками Володимира Зеленського. Радше, навпаки.

“Якщо Зеленський виграє – я відразу подаю у відставку”, – таке у неофіційній розмові довелося почути на початку 2019 року від одного з українських послів. Відразу зауважимо: свою обіцянку він не виконав і досі працює на посаді, представляючи вже нового президента. Цей випадок – дещо гротескний, але до певної міри він ілюструє і загальні настрої у МЗС.

Дипломати сприйняли вибір українців і були готові продовжувати працювати на державу, попри зміну президента.

Володимир Зеленський також не перейшов до зведення рахунків зі своїми противниками у дипкорпусі.

Так, влітку він звільнив відразу 11 послів – але майже всі ці звільнення мали логічне пояснення. У когось завершився термін відрядження (так, Тетяна Іжевська у порушення всіх правил була незмінним послом у Ватикані протягом 12 років!!!). Звільнення посла в США Чалого було очікуваним, адже того вважали представником політичної команди Порошенка.

Були також “жести дружби”, адресовані українському дипкорпусу.

Зеленський скасував кілька рішень попередніх президентів, які обурювали багатьох українських дипломатів

Так, влітку з Вірменії відкликали політичного призначенця, “генерал-посла” Литвина. У вересні президент забрав ранг посла у трьох депутатів, яким Порошенко надав його в обхід процедури.

А у жовтні сталося просто неймовірне: президент Зеленський урізав власні повноваження. Він скасував норму, яка ще від часів Ющенка зобов’язувала погоджувати із Банковою величезну кількість призначень, а по суті – гальмувала роботу МЗС

Завдяки чому так сталося?

Пояснення просте. Не маючи у команді “стовідсотково своїх” дипломатів, новообраний президент обрав стабільність. Ще до інавгурації він співпрацював із чинним на той час керівництвом МЗС, не зациклюючись на тому, що всіх їх призначали на посади за погодженням із Порошенком.

Відносини команди президента із дипломатами не завжди були безхмарними. М’яко кажучи.

Тертя почалися з відставки Олени Зеркаль, яка відмовилася працювати з Андрієм Богданом; продовжилося публічним конфліктом між Зеленським і Павлом Клімкіним, який виник на рівному місці (подейкують, не без участі Єрмака) і здивував багатьох. Далі були перманентні непорозуміння Єрмака із новопризначеним міністром Пристайком, що завершилися відставкою останнього.

Однак навіть на цьому фоні про жодні системні конфлікти Зеленського із МЗС не йшлося. Масових звільнень, “килимових бомбардувань” не було.

Саме це дозволило зберегти наслідковість та професійність української дипломатії. І водночас до неї додалося те, чого бракувало Порошенкові

Неформальний Зеленський

В ніч на 22 квітня, коли ЦВК ще рахувала голоси у другому турі виборів, майбутній президент був дуже зайнятий. Він приймав вітання від іноземців. Десятки телефонних вітань. ЄвроПравда тоді писала про цей феномен – ніхто не вважав за потрібне дочекатися принаймні формального підрахунку голосів.

Звісно ж, у другому турі впевненість у перемозі Зеленського була, по суті, ще до початку голосування.

Але ця історія стала показовою, у стосунках із Зеленським світ від початку був готовий відступати від звичних традицій та правил.

Динаміку тієї ночі значною мірою задав Дональд Трамп, який зателефонував до Зеленського одним із перших, коли не було пораховано і 10% голосів

Особистий дзвінок президента США майбутньому переможцю виборів не найпотужнішої держави континенту – це вже безпрецедентно. Але про те, наскільки сильно цей дзвінок суперечив традиціям дипломатії, світ дізнався лише за пів року.

У листопаді, в розпал історії з імпічментом, Білий дім опублікував стенограму того телефонного дзвінка. З’ясувалося, що у ній Зеленський і Трамп говорили не про реформи, чи міжнародну політику, а про… українських красунь на конкурсі “Міс Всесвіт”!

Втім, подальші події засвідчили, що для нового лідера України подібна неформальність була дуже природною.

Вона стала його козирем, який створював довіру, або, як кажуть у західному світі, “хімію” у відносинах з іноземними лідерами. Неформальний стиль одягу навіть на офіційних зустрічах, чи то фрази на переговорах лише доповнювали цей образ.

А нестандартні кроки та несподівані жарти стали візитівкою Зе-президента.

Звісно, у критиків чинного президента відсутність краватки викликає лише обурення, а гумор Зеленського вони би напевно оцінили як “сумнівний” чи “не влучніший за кварталівський”, але головним є інше: практика засвідчує, що принаймні поки що це працює на користь Україні.

“Неформальність”, незашореність президента виявилася здатною змінювати атмосферу переговорів. Саме таку оцінку ЄвроПравді доводилося чути від багатьох західних дипломатів, які були присутні на закритих переговорах із українським президентом

Приклад – те, як проходила закрита зустріч президента України із віцепрезидентом США Майком Пенсом у Варшаві.

Як годиться, вони зустрілися у приміщеннях, підготовлених стороною США; американські протокольні служби привели українську команду у коридор біля кімнати переговорів, коли туди прямував також Пенс зі своїми радниками. Все йшло за традицією – рукостискання при зустрічі, кілька вітальних фраз; протокол чекає на завершення обміну люб’язностями, щоби провести у переговорну кімнату.

І тут Зеленський – немов на правах господаря – несподівано оглядається навкруги і звертається до Пенса та оточуючих із фразою на кшталт: “А чого це ми в коридорі стоїмо? Давайте знайдемо місце, де зручніше буде говорити!”. Цілком нормальна фраза для зустрічі друзів, але геть незвична такої зустрічі, Пенсу відверто сподобалася. Зі словами: “Ви це чули? Слухайте, мені подобається цей хлопець!” – господар зустрічі провів українську делегацію на переговори.

Зустріч у Варшаві, до слова, пройшла конструктивно навіть попри складний фон у відносинах (із тимчасовою заморозкою Трампом військової допомоги).

Хоча є і зворотний бік медалі.

Тіньова дипломатія

Картина “неформальності” Зеленського буде неповною, якщо не згадати також про проблеми, до яких призвело нерозуміння сенсу та традицій дипломатії президентом та його командою.

Так, йдеться знову про США та про помилкове рішення Києва включитися у неофіційні переговори з юристом Трампа Руді Джуліані, які втягнули Україну у масштабний скандал з імпічментом президента.

На щастя, ця історія (принаймні, поки що) завершилася з помірними втратами для України.

Попри осінній провал у відносинах, звільнення кількох топ-чиновників, що опікувалися Україною, посилення медійного іміджу нашої держави як осередку корупції тощо, ми змогли втримати головне – двопартійну підтримку у США. А тому є підстави розраховувати, що за будь-якого результату виборів, які пройдуть у Штатах в листопаді, Київ залишиться партнером для Вашингтона.

Звісно, якщо не буде нових критичних помилок з українського боку на фінальному етапі американської кампанії.

А що з іншими результатами першого року Зеленського?

Якщо коротко, то цей рік не став роком тріумфу, хоча є напрямки, де є підстави для позитивних оцінок та очікувань. При цьому жорстких провалів вдалося уникнути – хоча часом вони здавалися майже невідворотними.

Згадаймо коротко ключові напрямки зовнішньої політики з успіхами та невдачами минулого року.

Донбас та РФ: на межі зради та перемоги

За головним пріоритетом минулий рік не приніс тих зрушень, на які Зеленський, схоже, розраховував, коли йшов на вибори. Є сподівання, що тепер президент вже розуміє: Росія веде війну не через “баригу Порошенка”; Кремль налаштований блокувати будь-який прогрес на Донбасі; “швидкого миру” можна досягти лише на російських умовах; при цьому поступки з боку Києва, яких вимагає Москва, часто є несумісними з самим існуванням української держави.

Російський трек став ще одним, поруч з американським, де “нетрадиційна дипломатія” Зеленського та Єрмака ледь не призвела до катастрофи. Йдеться передусім про нав’язану Москвою ідею про “консультаційну раду”, від якої ледь вдалося відмовитися.

Втім, називати цей рік геть безрезультатним були би нечесно.

Зе-команда звільнила частину бранців. Інтенсивність обстрілів та кількість загиблих на Донбасі впала (хоча й досі перемир’ям це не назвати). Нормандський формат, що був мертвим у останні роки президентства Порошенка, відновив роботу. І це все дозволило досягнути успіху в суміжній сфері.

Санкції: перемога, якої не чекали

Не применшуючи заслуг Порошенка у запровадженні санкційного тиску на Росію (у 2014 році президент та українська дипломатія зробили дійсно неймовірне!), треба визнати: наприкінці його каденції небезпека зняття санкцій була сильною, як ніколи.

Ба більше, за збереження тодішньої політики Києва їх швидке пом’якшення здавалося майже невідворотним.

Тривожних дзвіночків було чимало.

Це і відмова ЄС запроваджувати “азовський пакет” санкцій проти РФ (яка поставила Порошенка у незручне становище у розпал кампанії), і “прощення Росії” у ПАРЄ (і не варто покладати останнє на Зе-команду, адже політичне рішення про зняття цих санкцій було ухвалене ще за Порошенка, у квітні та травні).

А головне – те, що під загрозою зриву були секторальні санкції ЄС, запроваджені через агресію на Донбасі – у європейських столицях торік всерйоз обмірковували те, які з їхніх елементів можна буде пом’якшити під час планового перегляду в грудні.

Зараз ситуація принципово інша. В Брюсселі, в Берліні та Парижі припинилися навіть розмови про пом’якшення санкцій. їх автоматично продовжили торік і так само автоматично мають зберегти наприкінці 2020-го, зберігаючи економічний тиск на Росію. І навіть пандемія не дозволила Москві повернути цю тему на стіл переговорів.

Причиною такої зміни настроїв стала політика Зеленського у переговорах із Кремлем. Готовність нового керівництва України розмовляти з РФ, шукати нові формати, компроміси тощо можуть викликати запитання чи навіть обурення у частини українського суспільства, але для західних партнерів це саме те, що потрібно, щоби зацементувати підтримку України у опорі агресії РФ.

І тому за лінією збереження санкцій президент Зеленський отримує виключно позитивну оцінку.

ЄС та НАТО: дружня невизначеність

На цьому фоні головні стратегічні пріоритети України відверто програють. Звісно, президент Зеленський не відмовився від курсу на ЄС та НАТО, але успіхів на цьому шляху помітно небагато.

Виконання Угоди про асоціацію загальмувалося навіть попри нетривалий період “турборежиму”.

Урядовий офіс в уряді знекровлений і з осені працює майже без керівництва, що викликає поки що нехай дипломатичні, але дуже чіткі натяки з боку ЄС.

За лінією НАТО на реальний прогрес розраховувати складно, поки триває угорська блокада, але псується навіть те, що можна було виправити – достатньо прочитати відгуки з Альянсу щодо президентського проєкту реформи СБУ.

Втім, у цих сферах після першого року президентства Зеленського Україна лишається на роздоріжжі і ситуація цілком може змінитися на краще.

Від сусідів до краю світу

І, нарешті, про двосторонні відносини із ключовими країнами-партнерами. Тут новини першого Зе-року є переважно позитивними.

Від багатьох західних дипломатів доводилося чути, що за Зеленського вони відчули зрушення у кращий бік. Частково – через його вміння справити добре враження під час особистим міжнародних зустрічей (це суперечить іміджу Зеленського для багатьох українців – але це правда). Втім, про значні перемоги говорити зарано.

Радше, йдеться про появу підґрунтя для змін на краще.

Чи не найбільшим успіхом нового зовнішнього курсу стало зняття з порядку денного історичного конфлікту із Польщею, який суттєво обмежував можливості для співпраці з нашим найбільшим західним сусідом. Причому цю проблему Зеленський усунув вже у перші місяці перебування на посаді, заявивши про зняття мораторію на пошуково-ексгумаційні роботи (який був найболючішою проблемою у відносинах) без жодних передумов чи зустрічних кроків з боку Варшави.

І хоча частина українського патріотичного середовища сприйняла цей крок як здачу національних інтересів, Варшава його високо оцінила.

Втім, вагомих практичних результатів цієї поступки Київ досі не має – у наступні місяці прориву у відносинах ані в економічній, ані в безпековій сферах так і не відбулося.

Є підстави сподіватися на добрі новини у відносинах з Угорщиною.

Вже наприкінці травня, як кажуть джерела, міністр Кулеба може зустрітися зі своїм угорським колегою Петером Сійярто. Цей візит, що має відбутися попри триваючий карантин, має одну ключову мету: підготувати зустріч лідерів, Володимира Зеленського і Віктора Орбана, та попередньо узгодити їхні домовленості.

Звісно ж, буде йтися про вирішення конфлікту щодо мови освіти та про розблокування прогресу у відносинах України з НАТО. І якщо взаємовигідна домовленість буде досягнута, це стане важливою для держави перемогою.

Загалом прийнятно (хоча й далеко не ідеально) розвиваються відносини з Німеччиною. У переговорах з РФ щодо Донбасу Берлін залишається надійним другом та захисником України, що допомагає навіть згладжувати помилки Зе-команди (як це сталося, зокрема, в історії з “консультативною радою”.

Новому міністрові Кулебі нарешті вдалося налагодити відносини з німецьким колегою Маасом (діалогом із Пристайком Маас був не завжди задоволений), скоро відбудеться їхня фізична зустріч.

А от Франція перетворилася для Зеленського на історію провалів та розчарувань.

Ще під час передвиборчої кампанії Володимир Зеленський підкреслював, що вважає Макрона зразком та ледь не кумиром; вони познайомилися перед виборами та ще раз зустрілися у Парижі вже після них. Однак Зеленський у Макрона подібної симпатії, схоже, не викликав. За останній рік політика Франції стала відкрито орієнтованою на співпрацю з Росією. І стримувати її від перетинання небезпечної межі вдається лише силами Меркель – але зовсім не завдяки “дружбі” Макрона із президентом України, на яку останній від початку сподівався.

І, нарешті, варто відзначити новий зовнішньополітичний ухил Володимира Зеленського, який не помітний ззовні, але добре відомий дипломатам.

Це – плани розширення відносин України з Азією.

Ні, йдеться не про смішну та сумну історію з “візитом” Зеленського до Оману. Напрямок Південно-Східної Азії вважають дійсно пріоритетним і Андрій Єрмак, і Дмитро Кулеба; його планував розвивати і ексміністр Вадим Пристайко.

Зеленський, як відомо, вже літав з візитом в Японію і, за словами джерел, ще до початку пандемії прагнув організації візиту до Китаю. Та останнє залежить не лише від розвитку ситуації з епідемією в світі, а значно більшою мірою – від реальних домовленостей. Із цим складніше.

Втім, Україна все ще має перспективи ривка на азійському (у тому числі китайському) напрямку. Головне, щоби він не зашкодив стратегічній співпраці України із США, з ЄС та НАТО. І це цілком може перетворитися на один з найскладніших зовнішньополітичних викликів для нового президента України. Доведено історією із продажем “Мотор-Січі” китайським покупцям, яку довелося заблокувати після наполегливих прохань Сполучених Штатів Америки.

 

Україні пора дорослішати

14 травня стало відомо, що Федеральне мережеве агентство Німеччини відхилило заявку Nord Stream 2 про звільнення від вимог газової директиви ЄС, відповідно до якої «Газпром» не зможе використовувати «Північний потік-2» більше, ніж на 50%. До чого це приведе і які висновки потрібно зробити Україні?

 Богдан Данилишин , Академік НАН України   ЛБ  19.05.2020

В кінці минулого року Бундестаг в екстреному порядку прийняв закон, яким граничний термін введення в дію «Північного потоку-2» встановлювався на 24 травня 2020 року. Це послаблення давало можливість «Газпрому» все-таки завершити будівництво трубопроводу. Але відразу після цього США ввели санкції проти компаній, які власне і займалися укладанням труб для «Північного потоку-2». В результаті швейцарська компанія Allseas відмовилася від прокладки останньої ділянки. У Росії заявили, що їх трубоукладач «Академік Черський» впорається з роботою не гірше швейцарців.

З цікавості періодично заходив на сайти, де можна відстежити знаходження кораблів. І відразу склалася впевненість, що не впорається «Академік Черський» – вийшов він з верфі Находки в кінці січня (втратили місяць), йшов через Індійський і Атлантичний океани майже 30 тисяч кілометрів в супроводі кораблів ВМФ Росії. Судно на шляху з Далекого Сходу в Північну Європу обігнуло Африку, не обравши набагато коротший шлях через Суецький канал, тобто дотримувалося міжнародних вод, ймовірно, побоюючись, що через Суец його можуть не пропустити. Останній раз дивився на його місце розташування в кінці квітня – судно входило в Ла-Манш і позначало кінцевою точкою російську верф на Балтійському морі. Потім перестав стежити, бо дізнався, чому «Академік Черський» йде не до місця укладання труб, а в російську верф. Судно не має необхідного зварювального устаткування, тобто не готове до укладання труб. На балтійській верфі це обладнання повинні були поставити. Стало остаточно зрозуміло – до 24 травня відсутню ділянку труби «Північного потоку-2» встановлено не буде.

Звичайно, Росія не складала рук – в німецький регулятор були передані дані про економічно функціональне завершення проекту і мільярдні інвестиції, заявка на звільнення від дії газових директив ЄС. Хитрість «Газпрому» базувалася на тому, що всі фінансові інвестиції в проект «Північний потік-2» здійснені до травня 2020 року. Але маневр не вдався – Федеральне мережеве агентство Німеччини в цей раз було непохитним. «Регулятор вважає, що газопровід «Північний потік-2» не відповідав критерію «завершення проекту» до 23 травня 2019 року відповідно до статті 28b, параграфу 1, пункту 1 федерального закону про енергетичне господарство ФРН» – йдеться в рішенні регулятора.

Таким чином, «Північний потік-2» підпадає під дію Газової директиви ЄС, норми якої вимагають від морських газопроводів, що йдуть до країн ЄС відповідати вимогам про поділ видів діяльності з постачання і транспортування газу, а також щодо доступу до них третіх осіб. «Газпрому» у зв’язку з вимогами газової директиви можна буде завантажити «Північний потік-2» тільки наполовину. Все це ставить під велике питання рентабельність багатомільярдних інвестицій «Газпрому» і окупність проекту, в який разом з «Газпромом» інвестували великі світові енергетичні компанії і європейські банки. Що аж ніяк не поліпшить їхнє ставлення до Росії.

Тут саме час відчути задоволення від невдач країни-агресора, від усвідомлення того, що газотранспортна система України ще довго буде потрібна Росії для поставок газу в Європу, що держбюджет нашої країни буде щорічно отримувати мільярди доларів. Все так, але є в цій історії повчальні і насторожуючи чинники.

В цілому лояльна до Росії німецька політична еліта дала чітко зрозуміти, що більше не має наміру терпіти постійну невідповідність обіцянок і їх виконання. Німців більше не цікавлять проблеми партнерів, які стають їх, німців, проблемами. Вони не готові і далі закривати очі на невиконання зобов’язань.

Потрібно розуміти – точно так, як у випадку з «Північним потоком-2» вчинила Німеччина по відношенню до Росії, вона, та й Євросоюз в цілому, скоро почнуть ставитися і до України. Думаю, не потрібно перераховувати ті зобов’язання, які ще з 2014 року наші керівники брали перед своїми європейськими партнерами, але не виконували їх?

Наведу приклад. У службових питаннях – очолюю кафедру регіоналістики і туризму в КНЕУ – цікавлюся проблемами в’їзного туризму. Однією з причин обережного ставлення потенційних туристів до нашої країни є погана екологія. Тут ніби і сперечатися нема з чим (хоча, в Західній Україні з цим питанням все непогано, напевно, і даний фактор теж відіграє роль в тому, що там туризм розвивається динамічно). Але Україна брала чіткі і конкретні зобов’язання в питаннях екології.

В рамках Угоди про Асоціацію з ЄС та Договору про приєднання до Європейської енергоспільноти Україна зобов’язувалася з січня 2018 року розпочати впровадження плану щодо зниження рівня шкідливих викидів з ТЕС і ТЕЦ. Згідно з прийнятими зобов’язаннями, Україна повинна до 2028 року знизити викиди пилу і оксидів сірки в 48 разів, до 2033 зменшити викиди оксиду азоту в 18 разів. Для цього був підготовлений Національний план по зниженню шкідливих викидів від великих спалювальних установок. А далі все пішло в нашому звичному стилі. Грошей на реалізацію плану немає, термін реалізації плану потрібно переносити, якщо не відкоригувати план, то це призведе до вимушеної зупинки роботи 22 енергоблоків в період з 2020 по 2025 роки і у нас буде дефіцит електроенергії. Вибачте за жорсткість по відношенню до керівників кількох попередніх урядів – про що думали, коли підписували договори і брали зобов’язання? Думали, що в черговий раз попросимо керівників ЄС поставитися з розумінням до наших проблем і вони в черговий раз увійдуть в наше складне становище? Загалом, станом на кінець минулого року з семи кроків, зазначених в постанові Кабміну для реалізації Національного плану, виконаний тільки один, причому найпростіший – створено робочу групу для реалізації проекту. І це лише один приклад нашої безвідповідальної інфантильної поведінки.

Скажу про ще одну проблему, з якою ми можемо скоро зіткнутися. Вона теж пов’язана з екологією і може вдарити по промисловості України. ЄС збирається впроваджувати протекціоністські екологічні інструменти – carbon border tax. Якщо говорити просто, тепер ставлення до імпортованої в ЄС промислової продукції буде залежати від карбонізації та екологічності виробництва в країнах-експортерах. Думаю, не потрібно зайвий раз говорити, що з цими питаннями в Україні справа йде не кращим чином. По суті, ЄС збирається ввести імпортне мито, завдяки якому європейські виробники будуть захищати свій ринок від продукції з Китаю, Туреччини, Росії. І з України теж. А наша промисловість до цього не готова від слова «абсолютно».

Час, коли європейці ставилися до нас, як до маленьких дітей, яких потрібно опікати і водити за руку, невблаганно минає. Йому на зміну йде час жорсткого раціоналізму. І той факт, що Євросоюз надав Україні за прискореною процедурою макрофінансову допомогу на 1,2 млрд. євро – не привід думати, що все буде як раніше, просто ЄС вважав за необхідне підставити плече Україні в боротьбі з коронавірусом.

Що по суті сталося з «Північним потоком-2»? Німеччина знайшла те рішення, яке дозволить не ускладнювати відносини з США, отримати необхідне для перезапуску промисловості додаткове джерело недорогого газу, убезпечила себе від енерго-політичного шантажу з боку Росії. Вищий пілотаж раціоналізму, на який нам потрібно рівнятися! І готуватися до того, що Європа і до України почне ставитися гранично раціонально. Та й чому вона повинна до нас ставитися по-іншому? Посилання на труднощі виконання зобов’язань, прикрі недоробки і прорахунки при плануванні вже не взяли до уваги у випадку з Росією. Перестануть їх приймати і щодо України.

Тому економічна політика України повинна стати набагато більш прагматичною, реалістичною і відповідальною. У світі економічного інтересу сподіватися на шляхетність політичних лідерів зарубіжних країн, від яких їх народи вимагають не романтики, а реального поліпшення свого добробуту, нам не доводиться. Україні пора починати дуже швидко дорослішати. Якщо ми цього не зробимо самі, нас змусять швидко подорослішати зовнішні обставини. Але тоді ми наб`ємо собі набагато більше шишок, ніж якщо почнемо змінюватися з власної волі.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 753

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua