Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 21.02.2021

Інформаційний резонанс доби: 21.02.2021

Янукович пішов на поступки і підписав угоду, яку освистав Майдан

21 лютого 2014 року, під час Революції Гідності, на Майдані прощалися з убитими героями, Верховна Рада повернула Конституцію 2004 року, звільнила від переслідувань усіх активістів Майдану, та прийняла закон, який дозволив звільнити Тимошенко.

Як повідомляє Укрінформ, у ніч на 21 лютого на Банковій  почались переговори по врегулюванню кризи між Віктором Януковичем та лідерами опозиції. Там же були присутні представники Європейського союзу та Росії. Перемовини тривали понад дев’ять годин. Зрештою, угода була підписана.

Відповідно до неї протягом 48 годин з моменту її підписання мала б відновити дію Конституція України в редакції 2004 року та сформовано новий коаліційний уряд. Крім того, до вересня 2014 року треба було провести конституційну реформу, а до грудня 2014 року – провести позачергові президентські вибори. Також треба було прийняти нове виборче законодавство та обрати новий склад ЦВК, провести розслідування випадків насильства під наглядом Ради Європи. Водночас влада та опозиція відмовилися від силових дій. Угоду було засвідчено главами МЗС Польщі та Німеччини, представником МЗС Франції, а представник від Росії відмовився її підписати.

На Майдані упродовж дня зводили нові барикади, побоюючись нових нападів на свої позиції.

Цього ж дня Парламент абсолютною більшістю голосів (386) схвалив у цілому Закон «Про відновлення дії окремих положень Конституції України 2004 року». Наступним своїм рішенням нардепи відправили у відставку міністра внутрішніх справ Захарченка і звільнили від відповідальності всіх активістів Євромайдану. Разом з тим, Рада імплементувала до національного законодавства положення статті 19 Конвенції ООН проти Корупції, згідно з якими була декриміналізована стаття, за якою було засуджено Юлію Тимошенко. Наступного дня вона була звільнена.

Ввечері на Майдані зібралося велелюдне Віче. Люди прощалися з загиблими учасниками протесту, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею». Під час прощання з загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

На Віче виступили лідери опозиції, які оголосили про укладання угоди з Януковичем. Але такі дії євромайданівці засудили і освистали. На думку людей, Янукович мав піти у відставку.

 

Українці відзначили подвиг Героїв Небесної Сотні пам’ятними заходами

Пам’ять Героїв Небесної Сотні, які сім років тому віддали свої життя заради європейської та вільної України під час Революції Гідності, вшанували українські громади в різних куточках світу.

Як передає Укрінформ, українці провели панахиди за загиблими героями, поклали квіти до пам’ятних меморіалів, виготовили паперових «ангелів пам’яті» та провели ряд інших заходів.

Зокрема, як повідомляє кореспондент Укрінформу, активісти української громади в Латвії, латвійські друзі України та працівники Посольства України в Ризі розпочали пам’ятні заходи панахидою за загиблими учасниками Революції Гідності та Героями Небесної Сотні, яку відслужив в українській капличці настоятель Ризької парафії УГКЦ отець Роман Сапужак.

Після того протягом кількох годин пам’ять загиблих можна було вшанувати на території Посольства України, у дворі якого був облаштований стенд пам’яті. Представники української громади, а також небайдужі громадяни Латвії приносили квіти, запалювали лампадки, розміщували на деревах «Ангелів пам’яті», більшість з яких за традицією, що склалася останніми роками, була виготовлена пластунами з осередку Українського пласту в Латвії.

Під час заходу посол України в Ризі Олександр Міщенко звернувся до присутніх зі словами скорботи і закликом не забувати подвиг сміливців, які повернули хід історії сучасної України задля її європейського майбутнього. Українське суспільство, за його словами, сьогодні як ніколи потребує єдності у відстоюванні цього вибору.

Крім того, за ініціативи латвійського Товариства підтримки України/Ukrainas atbalsta biedriba відбулася й окрема зустріч у пам’ятника Т.Г.Шевченку в парку Кронвальда в центрі міста. Там запалили лампадки, поклали квіти до пам’ятника Кобзарю, а на деревах поруч розвішали «Ангелів пам’яті».

Також пройшли загальнолатвійські флешмоби #АнгелиПамяті та #КримЦеУкраїна (на згадку про те, що 20 лютого 2014 року почалася спецоперація Кремля по окупації Криму), в яких взяли участь мешканці не тільки Риги, але також Єлгави, Бауски, Юмправи.

Українська громада штату Іллінойс у США мала змогу відвідати поминальну панахиду за загиблими учасниками Революції Гідності, яка відбулася в Українській Православній Катедрі Святого Андрія Первозванного в м. Блумінгдейл за участі співробітників Генерального консульства України в Чикаго.

Після закінчення панахиди відбулося покладання квітів до пам`ятника Героям Небесної Сотні, повідомляє Генеральне консульство України в Чикаго у Фейсбуці.

В Ізраїлі 20 лютого провели поминальну панахиду за загиблими учасниками Революції Гідності в Українській греко-католицькій церкві в місті Тель-Авів, передає Посольство України в Державі Ізраїль.  

Присутні, серед яких були співробітники Посольства України в Ізраїлі та українська громада, згадали подвиг Героїв Небесної Сотні, які загинули захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

У Литві представники громади українців Вільнюса, Посольства України у Литовській Республіці та литовської громадськості розпочали вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні панахидою, яку відслужив настоятель Української Греко-Католицької Церкви Пресвятої Трійці у м. Вільнюс отець Миколай Руслан Козелківський (чину Святого Василя Великого).

Того ж дня, як повідомляє Посольство України в Литовській Республіці, в Українському сквері, що знаходиться у самому центрі Старого міста Вільнюса,  відбулась  тиха акція вшанування Героїв Небесної Сотні «Ангели Пам‘яті-2021».

У Парижі всі бажаючі відзначити день пам’яті Небесної Сотні мали змогу помолитися на панахиді та Божественній літургії у Соборі Святого Володимира Великого, яку очолив владика Гліб Лончина, йдеться в Фейсбуці Єпархії святого Володимира Великого у Парижі для українців греко–католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії.

На церемонії вшанування опісля відбулося покладання квітів, а також з коротким словом виступили голова Репрезентативного комітету українців у Франції пан Тарас Горішній та Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції пан Вадим Омельченко.

У Бухаресті біля Посольства України в Румунії українці та співробітники дипломатичного представництва запалили свічки та поклали квіти до спеціально відкритого “стенду пам`яті”, вшановуючи пам’ять Героїв Небесної Сотні, «які пожертвували своїм життям заради неподільних та загальнолюдських цінностей гідності, свободи, рівності та солідарності», йдеться  на сторінці дипустанови.

У Північній Македонії в українському посольстві вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання та показом фільму «Небесна сотня. Зима, що нас змінила». Також відвідувачі посольства змогли ознайомитися з виставкою фотоматеріалів, присвячених подіям на Євромайдані, йдеться на сторінці диппредставництва у Фейсбуці.

«Небесна сотня – це найкращі, найвідданіші представники нашої нації, які полинули у вирій за честь, свободу, свою країну, за право обирати свій власний шлях розвитку. Мало пам’ятати, слід бути гідними нескореним героям Майдану. Всім разом спільно і наполегливо продовжувати їх боротьбу за європейську демократичну Україну – країну, за яку боролася справжня еліта України – Небесна Сотня», – зазначила пані посол Наталія Задорожнюк.

У Казахстані колектив українського посольства долучився до ранкового молебня за Героями Небесної Сотні у храмі Української Греко-Католицької церкви м.Нур-Султан, йдеться на сторінці дипустанови.

Посольство України в Казахстані також долучилося до всеукраїнської тихої акції “Янголи пам’яті”, віддаючи глибоку шану всім, хто поклав своє життя за свободу рідної землі та надихнув на боротьбу з російською агресією сотні тисяч українців.

Українська громада, парафіяни УГКЦ та співробітники Генерального консульства України в Гамбурзі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та усіх, хто загинув за Україну спільною молитвою на поминальній службі, йдеться в Фейсбуці дипустанови.

У той же час у Ганновері українська громада молилася в храмі УГКЦ Св.Володимира за душі загиблих на Майдані Незалежності сім років тому.

20 лютого Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні.

Народження назви “Небесна Сотня” літописці Революції Гідності датують 21-22 лютого 2014 року. Вона з’явилася під час прощання із загиблими на столичному майдані Незалежності й виникла за аналогією з бойовими підрозділами Самооборони Майдану – сотнями.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорсткіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідності.

20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

 

Дробович: події часів Революції Гідності слід критично осмислити

УНН. Постанова Верховної Ради, яка визначає Революцію Гідності як один з ключових моментів для української держави, є сигналом того, що влада розуміє важливість Майдану. Про це розповів в ефірі телеканалу “Україна 24” голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, повідомляє УНН.

Цитата:

“Наукову дискусію в Україні ніхто не може зупинити, і це не потрібно робити. Звісно, потрібно вивчати всі обставини подій – історичні, культурологічні, юридичні, які відбулися 20 лютого 2014 року. Музей Революції Гідності, власне, і є тією платформою для цієї дискусії. Там є і щорічний науковий форум, і в майбутньому в експозиції буде місце для критичного осмислення всіх подій, критичного з точки зору, що це значить грецькою мовою – “зважувати”, розважливе судження”, – розповів Дробович.

Глава УІНП зазначив, що “жодної ідеалізації не потрібно в цьому випадку”.

“Але всі ми одностайні в тому, що ця заява є важливим сигналом, що держава розуміє значення Революції Гідності як події, яка відстояла нашу свободу і гарантувала нам ті права громадянина, які сповідують всі європейські країни”, – додав він.

Нагадаємо, напередодні 7-ї річниці розстрілів на Майдані Верховна Рада своєю постановою оголосила Революцію Гідності виразом національної ідеї свободи й засудила дії експрезидента Віктора Януковича. “За” проголосували 295 нардепів.

 

У світі відзначають День рідної мови

Світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови.

Свято було встановлено у листопаді 1999 року на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності, передає Укрінформ.

Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської, мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати понад 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

В Україні рідній мові присвячене свято День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

 

В Україні стартувало громадське обговорення проєкту Стратегії розвитку читання

Стартувало обговорення ініційованого Міністерством культури та інформаційної політики проєкту Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки.

Як передає Укрінформ, про це написала заступник голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук у Фейсбуці.

“Стартувало громадське обговорення проєкту Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки. Ми працювали над проєктом у складі робочої групи, створеної при Міністерстві культури та інформаційної політики України. Координатором робочої групи стали колеги із Українського інституту книги”, – написала Кравчук.

Вона зазначила, що на фінансування Українського інституту книги у 2021 році виділено 151 млн грн – на 50% більше у порівнянні з попереднім роком. «І недарма, адже з 2021 року читання в Україні має отримати нову віху розвитку», – підкреслила депутат.

За її словами, метою реалізації стратегії розвитку читання є усвідомлений вибір читання для проведення дозвілля як освітньої практики та практики саморозвитку.

Так, у процесі реалізації стратегії до 2025 року очікується, що кількість регулярних читачів серед дорослих (46%) зросте до 51%; частка респондентів, що обирають українську мову для читання книг, збільшиться із 32 до 40%; кількість дітей, які ніколи не читають книжки (18%), зменшиться до 15%; частка щоденних читачів серед старших підлітків зросте з 21 до 25%.

Також очікується, що збільшиться середній наклад кожної назви загальнодоступної ринкової книги із 700 до 3500 примірників; в Україні з’являться 150-170 книгарень і точок продажу на рік; оновляться 1000 публічних та 1000 шкільних бібліотек-хабів.

За інформацією народного депутата, дедлайн подачі зауважень та пропозицій до проєкту стратегії на електронну пошту lib-reading@mkip.gov.ua – 19 березня 2021 року.

“Усі пропозиції та зауваження будуть розглянуті під час доопрацювання проєкту стратегії. Долучайтеся до змін та допомагайте розвивати культуру читання в Україні і словом, і ділом”, – запросила Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, для бібліотек держава торік закупила понад 380 тисяч книжок.

 

На Донбасі окупанти один раз порушили «тишу», втрат немає 

22.02.2021, 07:19

Протягом минулої доби, 21 лютого, на переважній більшості ділянок відповідальності частин і підрозділів в районі проведення операції Об’єднаних сил спостерігалася тиша.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

“Було зафіксовано лише одне порушення режиму припинення вогню. В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», поблизу населеного пункту Світлодарськ російсько-окупаційні війська здійснили кілька прицільних пострілів в бік українських позицій зі снайперської зброї”, – йдеться у повідомленні.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Від початку поточної доби, 22 лютого, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил контрольована українськими воїнами, порушень із боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

 

Окупанти стріляли зі снайперської зброї по українських позиціях 

21.02.2021, 17:59

Від початку доби 21 лютого в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню з боку окупантів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба штабу ООС у Фейсбуці.

Так, за даними штабу, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» збройні формування Російської Федерації здійснили кілька прицільних пострілів зі снайперської зброї по українських позиціях неподалік населеного пункту Світлодарськ.

На обстріли противника українські воїни відкривали вогонь у відповідь. Про факт порушення режиму припинення вогню через українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ.

«Бойових втрат серед наших захисників немає», – йдеться в повідомленні.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил і надалі контрольована українськими військовими, запевнили в штабі.

 

ООС: українські військові відповіли на обстріл формувань РФУП

21 лютого в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.

Джерело: пресцентр ООС

Деталі: В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, збройні формування РФ здійснили кілька прицільних пострілів зі снайперської зброї по українських позиціях неподалік населеного пункту Світлодарськ.

На обстріли противника українські воїни відкривали вогонь у відповідь.

Про факт порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Бойових втрат серед українських захисників немає.

 

Війська РФ, що воювали на Донбасі, їдуть до Криму тренувати оборону узбережжя – УП

Російські силовики планують у березні провести масштабні навчання повітряно-десантних військ в окупованому Криму в ході яких відпрацюють захоплення об’єктів та оборону морського узбережжя від висадки морського десанту “умовного противника”.

Джерело: пресслужба Міноборони РФ

Деталі: Як випливає з повідомлення, командно-штабне навчання пройде в середині березня на полігоні “Опук” в окупованому Росією Криму.

У навчаннях братимуть участь гвардійський десантно-штурмовий Кавказький казачій полк зі Ставрополя (247-й полк) і гвардійський артилерійський полк з Анапи (1141-й полк). Керувати цим буде генерал-майор Андрій Суховецький.

Дослівно: “В ході навчання десантники відпрацюють десантування особового складу і техніки на незнайомий майданчик приземлення з подальшим захопленням об’єктів умовного противника і їх утримання до підходу основних сил з’єднання. Паралельно буде відпрацьована висадка десантно-штурмових підрозділів ВДВ на необладнане морське узбережжя з великих десантних кораблів Чорноморського флоту, а також ведення оборони морського узбережжя від висадки морського десанту умовного противника”.

Чому це важливо: Обидва з’єднання, що будуть перекинуті Росією до Криму, брали активну участь у війні на Донбасі й використовувалися у збройній агресії РФ проти України.

Зокрема, підрозділи 247 ДШП (Кавказький казачій полк) згідно звіту британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень, зайшли на територію України у серпні 2014 року. Також військові цього формування воювали в Іловайську. Було знайдено матеріали, що документують вихід 247 ДШП після боїв під Іловайськом в районі с. Горбатенко що поблизу м. Старобешеве — колона бойових машин полку була сфотографована на фоні БТР “Кушетка-Б” 121-ї бригади зв’язку України.

Після серпневих боїв 2014 року деякі військовослужбовці 247 ДШП отримали державні нагороди РФ “За воїнську доблесть”.

Стосовно 1141-го гвардійського полку з Анапи, то за даними журналіста Ярослава Тинченка, військовослужбовці з його складу були залучені до формування тактичних груп, що брали участь у вторгненні російських регулярних військ на територію України. Ці підрозділи були озброєні самохідними мінометами 2С9 “Нона”. Артилерійський дивізіон зі складу полку брав участь у боях під Іловайськом.

 

Окупанти в Криму фактично заборонили говорити українською та кримськотатарською

Окупаційна «влада» Криму фактично заборонила користуватись українською, знищує українські медіа та навчальні заклади. Кримськотатарська мова проголошена однією з офіційних, однак реальних можливостей для її використання та розвитку на Кримському півострові немає.

Про це заявляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Окупаційна «влада» Криму фактично заборонила користуватись українською, знищує українські медіа, школи та інші навчальні заклади. Така ж ситуація з кримськотатарською мовою: маючи заяви та визначення окупаційної адміністрації про те, що вона є однією з офіційних мов, реальних можливостей використання мови та її розвитку на Кримському півострові немає», – йдеться у дописі.

У Міжнародний день рідної мови, який відзначається 21 лютого, представництво Президента України в АРК нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні, на всій території, включаючи тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Водночас у представництві підкреслили, що «з перших днів тимчасової окупації російська окупаційна адміністрація порушувала право наших громадян користуватись рідною для них мовою, зокрема українською та кримськотатарською».

У представництві також висловили упевненість, що «настане день, коли над Кримом знову майорітиме український прапор і говорити, слухати та дивитись українською, кримськотатарськими та іншими мовами знову буде можливо, без заборон та загроз життю».

Як повідомлялося, світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови. Свято було встановлено у листопаді 1999 року на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

 

Польща закликає Росію відновити територіальну цілісність України й компенсувати збитки

Варшава закликала Москву здійснити кроки у напрямку відновлення територіальної цілісності України і компенсувати втрати, завдані на окупованих територіях.

Про це у Твіттері написав глава МЗС Польщі Збігнєв Рау, передає Укрінформ.

“Протягом 7 років Крим та Донбас залишаються під російською окупацією. Польща закликає Росію дотримуватися міжнародного права, відновити територіальну цілісність України та компенсувати порушення прав людини на окупованих територіях”, – підкреслив Рау.

Як повідомлялося, Польща від самого початку підтримувала Революцію Гідності, а також активно на міжнародній арені виступала проти окупації Криму і розв’язання Кремлем війни на Донбасі.

В Україні та за кордоном 20 лютого відбулися акції з вшанування Героїв Небесної Сотні в сьому річницю масових розстрілів на Майдані.

 

Окупанти продовжують блокувати більшість КПВВ на Донбасі

Російські окупанти і надалі повністю блокують дорожні коридори п’яти контрольних пунктів в’їзду-виїзду на Донбасі – «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» та «Мар’їнка».

Як передає Укрінформ, про це в неділю, 21 лютого, за підсумками тижня повідомила пресслужба штабу операції Об’єднаних сил у Фейсбуці.

«За рішенням командувача операції Об’єднаних сил відкриті для пропуску через лінію розмежування усі КПВВ. Контрольні пункти функціонують щоденно з 08.00 до 16.00. Проте рух в більшості гуманітарних дорожніх коридорів заблокований з боку тимчасово окупованої території України», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними штабу, із семи відкритих КПВВ щоденний пропуск окупантами здійснюється лише в «Станиці Луганській», а навпроти КПВВ «Новотроїцьке» окупанти розблоковують рух двічі на тиждень, у понеділок та п’ятницю.

Упродовж тижня через «Станицю Луганську» на тимчасово окуповану територію України прослідували 4710 осіб, а на контрольовану територію – 4517 осіб.

У КПВВ «Новотроїцьке» лінію розмежування перетнули 182 громадянина та 32 транспортних засоби до тимчасово окупованої Донеччини, водночас 162 громадянина та 29 транспортних засобів на підконтрольну Україні територію.

Крім того, російські найманці не допустили на тимчасово окуповану територію України 10 громадян, прикордонники забезпечили їх повернення на контрольовану територію.

Також зазначається, що через КПВВ «Новотроїцьке» міжнародні організації доправили на тимчасово окуповану територію України 18 вантажівок гуманітарної допомоги. Автомобілі перевозили продуктові набори, побутову техніку, будівельні матеріали та засоби індивідуального захисту для потреб мешканців окупованого Донбасу. Загальна вага гуманітарної допомоги склала понад 195 тонн.

Як повідомлялося, упродовж минулої доби, 20 лютого, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано сім порушень режиму припинення вогню з боку окупантів.

 

СБУ хотіла меншого санкційного тиску на Медведчука – ЗМІ

УП

Служба безпеки України намагалася пом’якшити санкції, які РНБО ввело проти 8 фізосіб, включаючи Віктора Медведчука та проти 19 компаній. В СБУ це заперечують.

Джерело: ZN.UA

Деталі: Видання пише, що незважаючи на спроби керівництва СБУ пом’якшити санкційний удар, Рада національної безпеки і оборони України ввела більш жорсткий варіант документу з розширеним переліком обмежень.

Згідно з пропозиціями СБУ, винесеним на засідання РНБО 19 лютого, передбачалося введення лише п’яти видів санкцій:

блокування активів – тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним їй майном;

обмеження торгових операцій;

призупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань;

анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

повна заборона заходу іноземних невійськових суден і військових кораблів у територіальне море України, її внутрішні води, порти.

Однак секретар РНБО Олексій Данилов запропонував з голосу додатково 7 обмежень до 5. Під час голосування було озвучено пропозицію затвердити остаточне рішення про застосування додаткових санкцій. В результаті було додано ще 7 позицій:

обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України;

запобігання виведенню капіталів за межі України;

заборона участі в приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави і особами, які прямо або побічно контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;

заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;

припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

заборона передачі технологій, прав на об’єкти інтелектуальної власності;

інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим законом.

Реакція Служби безпеки: У пресслужбі відомства в коментарі УП наголосили, що дані, опубліковані “Дзеркалом тижня”, не відповідають дійсності.

Дослівно: “Інформація з посиланням на непідтверджені джерела щодо того, що “керівництво СБУ намагалось пом’ягшити санкції проти Медведчука та пов’язаних з ним осіб” не відповідає дійсності. Рішення РНБО про введення нових санкцій ґрунтується на матеріалах СБУ зокрема”.

Передісторія:

Рада національної безпеки й оборони України включила політика Віктора Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список, а причиною називають фінансування тероризму.

Санкції стосовно Марченко і цивільної дружини Козака Наталії Лавренюк ввели через те, що вони є власницями Новошахтинського нафтопереробного заводу в Ростовській області, який фінансував бойовиків “Л-ДНР”.

 

Магазини «Спортмастер» продовжують працювати в Україні попри санкції – ЗМІ

Магазини російської мережі «Спортмастер» у неділю, 21 лютого, працюють в Україні у звичному режимі попри запроваджені санкції.

Про це передає Укрінформ з посиланням на 24 канал.

За словами продавців, наразі жодного розпорядження щодо закриття магазинів не отримували.

«Оператори мережі попереджають клієнтів, що принаймні сьогодні збоїв у роботі “Спортмастеру” немає», – зазначив телеканал.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони 19 лютого запровадила санкції проти восьми фізичних та 19 юридичних осіб, серед яких Приватна компанія з обмеженою відповідальністю «Sportmaster Operations Pte. Ltd» (Сингапур). Відповідно до Єдиного реєстру юридичних осіб, ця компанія володіє 99% «Спортмастеру». Термін санкцій – 3 роки. Вони передбачають повну заборону торговельних операцій у «Спортмастері».

Президент Володимир Зеленський ввів санкції у дію своїм указом, який був опублікований 20 лютого і того ж дня набув чинності.

 

Україна буде головувати у Стратегії для Дунайського регіону – УП

Україна буде першою країною яка не є членом ЄС, яка буде головувати у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону.

Про це повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов на своїй сторінці у фейсбуці.

В період головування (з листопада 2021 до листопаду 2022 року), Україна буде відповідати за визначення пріоритетних напрямів співпраці країн в рамках Стратегії.

“Вітаю кожного, хто працював над цією ініціативою і продовжує докладати максимум зусиль для продовження євроінтеграційного процесу на новому рівні!” – він.

Нагадуємо:

Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону це довгострокова політика ЄС щодо вирішення проблем Дунайського макрорегіону.У 2011 році Україна долучилась до реалізації Стратегії ЄС.

Країни-учасниці Стратегії пов’язані географічним простором. Українська частина Дунайського регіону охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області.

 

Авіатроща МАУ: Єнін каже про відсутність співпраці з боку Ірану

Дії іранської сторони не сприяють посиленню довіри до розслідування катастрофи літака української авіакомпанії МАУ.

Про це заявив заступник голови МЗС Євгеній Єнін в ефірі телеканалу “Україна 24”, передає Укрінформ.

«Буквально з найперших днів трагедії українські слідчі вийшли на контакт з іранськими колегами. І направили запити про міжнародно-правову допомогу. Водночас, на жаль, відповіді на ці запити або приходять зі значними затримками, або не містять фактичної інформації, яка вкрай потрібна для просування українського розслідування», – підкреслив Єнін.

За його словами, МЗС неодноразово наголошувало на переговорах з Іраном, що Україна, як і вся цивілізована міжнародна спільнота, зацікавлена в прозорості цього процесу.

«Ми наполягали, щоб Іран привідкрив завісу над тими подіями принаймні для вузького кола спеціалістів. Ми запропонували й створення спільної слідчої групи. Ми наголошували на проведенні спільних слідчих дій. Але до сьогодні іранська сторона не відповіла нам позитивно на ці пропозиції», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 8 січня 2020 року в Ірані було збито літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада 11 січня, після кількох днів заперечень, визнала, що український літак помилково був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року повідомив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту про обставини катастрофи літака і повинна до кінця лютого підготувати свої зауваження.

16 лютого Кулеба заявив, що Українарозраховує максимально швидко отримати від Канади аудіозапис з імовірною участю глави МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа, в якому йдеться про те, що літак рейсу PS752 збили навмисно.

У суботу, 20 лютого, в Ірані заявили про завершення розслідування у справі про катастрофу українського літака над Тегераном.

 

Іран завершив розслідування авіакатастрофи МАУ

Військова прокуратура Ірану завершила розслідування у справі про катастрофу українського літака Boeing 737 авіакомпанії МАУ 8 січня 2020 року над Тегераном.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ІРНА.

За словами голови Судово-юридичної організації збройних сил Ірану Шокролла Бахрамі, досьє у справі зараз знаходиться в процесі складання обвинувального висновку, який відправлять до суду.

Попереднє слухання у справі буде проведено в присутності підсудних і сімей загиблих. У відкритому чи закритому форматі – поки що невідомо.

Як повідомляв Укрінформ, 8 січня 2020 року в Ірані було збито літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада 11 січня, після кількох днів спростувань, визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року повідомив, що Україна отримала від Ірану проект технічного звіту за обставинами катастрофи літака і повинна до кінця лютого підготувати свої зауваження.

16 лютого Кулеба заявив, що Україна розраховує максимально швидко отримати від Канади аудіозапис з імовірною участю глави МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа, в якому йдеться про те, що літак рейсу PS752 збили навмисно.

 

Україна представляє військову техніку та озброєння на виставці IDEX в Еміратах

Державний концерн «Укроборонпром» представляє новітню військову техніку та озброєння власного виробництва на виставці IDEX-2021, яка 21 лютого стартує в Абу-Дабі, ОАЕ.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у пресслужбі концерну.

Зазначається, що на виставці продемонструють низку перспективних розробок та виробів концерну, наприклад, модель наземного протикорабельного ракетного комплексу «Нептун» і високоточної реактивної системи «Вільха» від конструкторського бюро «Луч».

«Нептун» – сучасний український зразок озброєння, керовані ракети якого є малопомітними для ворожих радарів і здатні знищувати як кораблі, так і наземні цілі. Вітчизняна високоточна система залпового вогню «Вільха» вважається однією з найпотужніших у світі у своєму класі, підкреслили в концерні.

Також до уваги відвідувачів виставки запропоновано натуральні зразки протитанкових ракетних комплексів «Скіф» та «Корсар» і макет розвідувально-ударного безпілотника «Сокіл-300».

«Ця виставка дає можливість презентувати сучасні перспективні та інноваційні розробки, які створені завдяки нашому науково-технічному потенціалу. Нашій оборонці є що показати та запропонувати потенційним замовникам з усього світу», – зазначив керівник Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Також на IDEX-2021 будуть презентовані можливості танка «Оплот», який за низкою характеристик є найкращим у світі, бойової машини БТР-4 та інші передові розробки підприємств-учасників концерну, додали в Укроборонпромі.

Загалом на українському стенді планується представити понад десяток натуральних та макетних (масштабних) зразків продукції військового та подвійного призначення. Під час проведення виставки заплановано низку переговорів з офіційними делегаціями різних країн і міжнародними компаніями щодо подальшого партнерства, поінформували в концерні.

Завершиться виставка 25 лютого 2021 року. Делегацію концерну очолює його гендиректор Юрій Гусєв. Головою української делегації є віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

IDEX – одна з найбільших військових міжнародних виставок, яка проводиться під патронатом президента Об’єднаних Арабських Еміратів.

У павільйонах Національного виставкового центру в Абу-Дабі свої експозиції презентують понад 900 провідних оборонних компаній з 59 країн світу.

Україну представляють дев’ять підприємств ОПК, сім з яких входять до Укроборонпрому.

 

Проти Росії введуть нові санкції – МЗС Австрії

УП

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберґ 21 лютого заявив, що варто очікувати на ухвалення Євросоюзом нових антиросійських санкцій через ув’язнення опозиціонера Олексія Навального.

Джерело: DW з посиланням на інтерв’ю Шалленберґа виданню Welt am Sonntag

Деталі: За його словами, це, вірогідно, відбудеться під час зустрічі глав дипломатичних відомств країн ЄС у понеділок, 22 лютого.

Обмежувальні заходи, скоріш за все, будуть включати точкові санкції проти фізичних осіб та організацій, які будуть запроваджені за допомогою нового санкційного механізму ЄС, що має на меті покарання порушників прав людини.

За словами Шалленберґа, він очікує на “широку більшість” в підтримку санкцій серед 27 країн-членів Євросоюзу. Він закликав до єдності його членів у питанні протистояння Росії.

Водночас голова МЗС Австрії зазначив, що нові обмежувальні заходи мають бути “політично продуманими та юридично ґрунтовними”. Деякі особи скористалися юридичними механізмами для того, аби викреслити себе з санкційних списків ЄС через брак необхідних доказів, пояснив Шалленберґ.

Пряма мова: “Ми будемо обговорювати на Раді (міністрів – УП) з закордонних справ належну реакцію щодо справи Навального. Просто коментувати те, що відбувається у Росії, стоячи осторонь, та погрожувати санкціями недостатньо”.

 

ЄС перед ключовою зустріччю щодо нових санкцій нагадує РФ про вимогу ЄСПЛ – УП

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель констатував відмову РФ виконувати рішення ЄСПЛ щодо звільнення Навального, нагадавши, що у понеділок міністри закордонних справ блоку обговорять відповідь Євросоюзу на ситуацію довкола російського опозиціонера.

ро це повідомляє “Європейська правда”.

“Російські суди продовжують ігнорувати рішення ЄСПЛ у справі Алексєя Навального. З міністрами 27 країн ЄС ми обговоримо дії ЄС на засіданні Ради міністрів закордонних справ у понеділок”, – заявив Боррель у своєму Twitter.

Європейський суд з прав людини застосував правило 39 регламенту суду, визначивши російському уряду негайно звільнити Навального зі слідчого ізолятора.

Правило 39 Регламенту ЄСПЛ передбачає застосування тимчасових заходів у випадках існування ризику заподіяння невиправданої та неминучої шкоди основним правам і свободам людини.

У Росії заявили, що рішення ЄСПЛ є спробою втручання у внутрішні російські судові справи і виконати його неможливо.

Очікується, що міністри закордонних справ країн Європейського союзу на зустрічі 22 лютого затвердять політичне рішення про санкції проти Росії у зв’язку з ув’язненням Навального.

За даними агентства Bloomberg, малоймовірно, що санкції будуть націлені на російських олігархів, до чого прагнули Навальний і його союзники, бо деякі держави-члени блоку побоюються спалювати всі мости з Москвою.

Замість цього обмеження, швидше за все, торкнуться російських чиновників і організацій, підозрюваних в безпосередній причетності до цієї справи.

 

Австрія виступає за «зважені» санкції через Навального

Через розвиток подій навколо критика Кремля Олексія Навального, міністри закордонних справ ЄС, швидше за все, приймуть нові санкції проти Москви.

Однак міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг в інтерв’ю німецькому виданню Welt am Sonntag застерігає від поспішних дій, передає Укрінформ.

У понеділок, за словами дипломата, це питання обговорюватиметься на Раді міністрів закордонних справ. «Обмежувальні заходи, скоріш за все, будуть включати цілеспрямовані санкції проти фізичних осіб у рамках новоствореного режиму санкцій щодо прав людини», – пояснив Шалленберг.

Міністри закордонних справ, найімовірніше, попросять Європейську службу зовнішніх дій надати перелік осіб та організацій, щодо яких можуть бути застосовані заборони на в’їзд та замороження майна. Шалленберг очікує, що таку пропозицію підтримає широка більшість його колег.

Глава австрійського МЗС закликав до єдності членів ЄС у питанні протистояння Росії.

Водночас він зазначив, що нові обмежувальні заходи та списки мають бути «політично продуманими» та такими, до яких не може виникнути юридичних питань. Адже, зауважив він, раніше деякі особи через суди добивалися скасування санкцій поти себе через брак необхідних доказів.

Дипломат також визнав необхідність продовжувати співпрацювати з Москвою «де це можливо», адже РФ – це сусід, від якого ЄС не може відмовитися.

Нагадаємо, на початку лютого кремлівський критик був засуджений до трьох з половиною років таборів. У суботу апеляцію захисників Навального було відхилено.

 

Україна засудила репресії проти журналістів у БілорусіУП

Україна разом із міжнародним співтовариством засуджує наступ білоруської влади на представників ЗМІ.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби і міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо репресій проти журналістів у Білорусі.

Міністри висловили обурення подіями в Республіці Білорусь, де “владні інституції продовжують утиски та репресії проти журналістів”, – сказано в заяві.

“Весь демократичний світ визнає засоби масової інформації четвертою владою та не втручається у їхню професійну діяльність. Наступ на свободу слова, життя та здоров’я журналістів у Республіці Білорусь відкрито порушує ці базові принципи”, – заявили Кулеба і Ткаченко.

Міністри підкреслили, що Україна рішуче стоїть на захисті демократії і свободи журналістської діяльності та разом із міжнародним співтовариством засуджує наступ білоруської влади на представників ЗМІ.

“Особливе занепокоєння викликає деструктивна діяльність Росії, яка з використанням своєї армії пропагандистів повністю узурпувала інформаційний простір  Білорусі, позбавивши білорусів права на вільний доступ до різних джерел інформації”, – додається у заяві.

Нагадаємо, 18 лютого  у Білорусі двох журналісток “Белсату” засудили до двох років позбавлення волі за те, що вони вели стрім розгону мітингу.

Євросоюз раніше закликав білоруську владу скасувати вирок двом журналісткам та засудив атаки проти медіа в Білорусі.

 

Рада зі свободи слова при Президентові виступила із заявою проти репресій у Білорусі

Рада з питань свободи та захисту журналістів при Президентові України висловлює занепокоєння з приводу нехтуваннями принципами свободи слова у Білорусі.

Про це йдеться у заяві цього органу, передає Укрінформ з посиланням на “Детектор медіа”.

“Ми висловлюємо солідарність із ув’язненими на дворічний термін журналістками телеканалу “Белсат” Катериною Андреєвою (Бахваловою) та Дарією Чульцовою, а також засуджуємо репресії проти представників Білоруської асоціації журналістів та “Прес-клубу Білорусь”, – підкреслюється в заяві.

Підтримуючи звернення українських правозахисних та медійних організацій, автори цієї заяви відзначають необхідність реакції української влади на події у Білорусі та закликають високопосадовців донести до білоруських органів влади позицію та вимоги української медійної спільноти, а саме: припинення всіх політичних репресій проти журналістів, забезпечення вільного функціонування білоруських медіа, негайне звільнення з-за ґрат журналісток “Белсат” Катерини Бахвалової та Дарії Чульцової.

Рада з питань свободи та захисту журналістів рекомендує Президентові України, Верховній Раді, Кабінету Міністрів, Міністерству закордонних справ публічно засудити репресії з боку білоруської влади проти правозахисників та журналістів та вимагати від державних органів Білорусі негайно припинити переслідування працівників медіа. Крім того, автори заяви закликали українські органи влади звернутися до урядів країн-партнерів з підтримкою запровадження більш жорстких санкцій та посилення міжнародної ізоляції режиму Олександра Лукашенка.

Як повідомлялося, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Владний режим продовжує репресії проти народу, який масово відстоює своє право на демократичний вибір.

Серед іншого, 16 лютого по всій Білорусі була проведена серія обшуків щонайменше у 25 журналістів і правозахисників. Слідчий комітет Білорусі пояснив обшуки наміром “встановити обставини фінансування протестної діяльності”.

Крім того, 18 лютого суд у Мінську засудив двох співробітниць польського телеканалу “Белсат” Катерину Бахвалову і Дар’ю Чульцову до двох років колонії нібито за “організацію і підготовку” та “активну участь” в діях, що “грубо порушують громадський порядок”. Журналісток затримали 15 листопада під час прямої трансляції з акції пам’яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 21 лютого у спільній заяві засудили репресії проти журналістів у Білорусі.

 

У Білорусі проходять локальні акції на підтримку політв’язнів

У Білорусі в 198-й день протестів проти фальсифікації підсумків президентських виборів і міліцейського насильства проходять локальні акції на підтримку політв’язнів, у тому числі в знак солідарності із засудженими минулого тижня журналістами.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Настоящее время.

Сьогодні ж, 21 лютого, відзначається День білоруської мови, в зв’язку з чим у різних містах країни активісти вивішують національні біло-червоно-білі прапори.

Марш на підтримку політв’язнів пройшов на проспекті Пушкіна в Мінську. Його учасники скандували «Свободу політв’язням».

Тим часом колишній опозиційний кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська визнала, що для перемоги над режимом Олександра Лукашенка буде потрібно більше часу, ніж розраховували учасники акцій протесту в країні.

“Повернення до демократії потребує більше часу, ніж планувалося”, – сказала Тіхановська в інтерв’ю швейцарському виданню Le Temps.

“Нині все виглядає так, як ніби-то ми втратили вулицю”, – додала вона. Причиною цього стало насильство з боку влади і відсутність засобів боротьби з ним у демонстрантів. За словами Тихановської, зараз необхідно вибудовувати структури для продовження боротьби, а навесні можуть поновитися масштабні вуличні акції протесту.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка. Владний режим продовжує репресії проти народу, який масово відстоює своє право на демократичний вибір.

Серед іншого, 16 лютого по всій Білорусі було проведено серія обшуків мінімум у 25 журналістів і правозахисників. Слідчий комітет Білорусі пояснив обшуки наміром “встановити обставини фінансування протестної діяльності”.

Крім того, 18 лютого суд у Мінську засудив двох співробітниць польського телеканалу “Белсат” Катерину Бахвалова і Дарину Чульцову до двох років колонії нібито за “організацію і підготовку” і “активну участь” у діях, що “грубо порушують громадський порядок”. Журналісток затримали 15 листопада під час прямої трансляції з акції пам’яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

 

Тихановська назвала насмішкою санкції, введені ЄС проти керівництва Білорусі

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська назвала насмішкою санкції, які Євросоюз ввів проти білоруського керівництва.

Про це опозиціонерка повідомила в інтерв’ю, опублікованому в неділю в газеті The Sunday Times, передає Укрінформ.

“Під санкціями перебувають всього 90 осіб. Це насмішка, і режим Лукашенко сміється”, – заявила виданню Тихановська, за словами якої вжитих Брюсселем кроків проти Мінська “сміховинно мало”.

Вона додала, що країни Заходу повинні припинити фінансову підтримку режиму Лукашенка і вводити нові санкції проти представників влади, викритих у порушенні прав людини, а також суддів, “які виносять вироки невинним”.

“Був дуже важливим є той факт, що міжнародна спільнота не стала визнавати Лукашенко законним переможцем на виборах. Підтримали, але розв’язувати проблему не захотіли”, – сказала Тихановська.

Вона також закликала Захід чинити додаткову підтримку опозиційним ЗМІ, захисникам прав людини та учасникам страйків.

Разом з тим, в інтерв’ю швейцарській газеті Le Temps Тихановська визнала, що білоруська опозиція на даному етапі програла боротьбу з режимом на вулицях.

“Я повинна визнати, що ми втратили вулиці, у нас немає можливості боротися з насильством режиму проти протестуючих – у них є зброя, у них є сила, так що так, на даний момент здається, що ми програли… Наша стратегія полягає в тому, щоб краще організуватися, піддавати режим постійного тиску – до тих пір, поки люди не будуть готові вийти на вулиці знову, можливо, навесні”, – розповіла вона.

Як повідомлялося, після поразки на виборах у серпні 2020 року Світлана Тихановська була змушена покинути країну та отримати притулок у Литві. Опозиціонерка розповідала, що зробила це під тиском влади. У Білорусі проти неї порушено кримінальні справи за заклики до повалення конституційного ладу і створення екстремістського формування та керівництва ним

 

Тіхановська визнала, що опозиція в Білорусі “втратила вулиці”

УНН. Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановска визнала, що опозиція в Білорусі “втратила вулиці”. Вона сподівається, що навесні люди будуть знову готові вийти на акції. Про це вона розповіла в інтерв’ю швейцарській щоденній газеті Le Temps, передає УНН.

Цитата:

“Я повинна визнати, що ми втратили вулиці, у нас немає можливості боротися з насильством режиму проти протестуючих – у них є зброя, у них є сила, так що так, на даний момент здається, що ми програли. Я знаю, що білоруси втомилися, бояться”, – сказала Тіхановська.

При цьому опозиціонерка додала, що вже створюються структури для завтрашньої боротьби.

“Ми працюємо над тим, щоб зв’язати різні опозиційні ініціативи, які виникли всюди: лікарів, вчителів, поліцейських… Наша стратегія полягає в тому, щоб краще організуватися, чинити постійний тиск на режим, поки люди не будуть готові вийти на вулиці знову, можливо, навесні”, – розповіла вона.

Доповнення

Раніше лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська під час візиту до Естонії заявила, що протести білорусів, які стали нечисленними і локальними, до весни знову стануть масовими.

Нагадаємо, в Білорусі 9 серпня Олександра Лукашенка офіційно визнали переможцем спірних президентських виборів, після чого почалися протести. Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, був оголошений ЦВК країни переможцем на виборах, набравши понад 80 відсотків голосів. Цей результат опозиція і багато білорусів назвали сфальсифікованим.

Олександр Лукашенко звертався до Володимира Путіна з приводу нового озброєння для “зміцнення Союзної держави”.

З серпня в країні тривають акції протесту.

Що було раніше

Світлана Тіхановська вирішила брати участь у виборах президента Білорусі після того, як ЦВК країни відмовила в реєстрації кандидатом її чоловіка Сергія Тіхановського. Надалі Сергій Тіхановский був заарештований.

Згідно з офіційними результатами виборів, оголошених режимом Лукашенка, Тіхановська набрала трохи більше 10% голосів виборців.

Після виборів Тіхановська була змушена покинути Білорусь і оселитися в Литві.

 

Британія в ООН вимагатиме реакції на порушення прав людей в тоталітарних країнах

Міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб закличе ООН вжити заходів проти систематичного порушення прав людини в Росії, Білорусі, Китаї та М’янмі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві, поширеній міністерством, витяги з тексту якого опублікував Bloomberg.

За інформацією агентства, Рааб вкаже на ганебне поводження з опозиціонером Олексієм Навальним і попередить, що Росія не виконує своїх міжнародних зобов’язань.

“Порочне рішення, спрямоване проти жертви отруєння, а не тих, хто відповідальний за нього, демонструє, що Росія не виконує базові зобов’язання, виконання яких передбачається для будь-якого відповідального члена міжнародної спільноти”, – зазначив Рааб, коментуючи рішення суду щодо опозиціонера.

Крім того, МЗС Британії заявить про систематичне порушення прав людини ще в трьох країнах. Він скаже про кризу прав людини в Білорусі після жорстокого придушення протестувальників, не згодних з результатами президентських виборів, а також вимагатиме надати верховному комісару ООН з прав людини негайний і безперешкодний доступ в Синьцзян-Уйгурський автономний район на північному заході Китаю через порушення прав уйгурів, включаючи тортури, примусову працю та примусову стерилізацію жінок.

Крім цього, міністр освітить порушення в М’янмі та закличе військових в цій країні відійти в сторону і звільнити цивільних лідерів.

Нагадаємо: міністри закордонних справ Європейського Союзу сьогодні обговорять відмову Росії виконувати рішення ЄСПЛ щодо російського опозиціонера Олексія Навального.

 

Nord Stream 2 надіслав терміновий запит на продовження робіт у водах Німеччини

Оператор проєкту газопроводу «Північний потік 2» надіслав запит на негайне оформлення дозволу на продовження будівництва у Федерального морського та гідрографічного агентства (BSH).

Німецькому агентству новин dpa факт отримання заявки в BSH підтвердили в неділю – Укрінформ.

Регулятор наразі вивчає ситуацію. Речниця BSH не назвала дату можливого для прийняття рішення.

Як повідомляв Укрінформ, наразі роботи в німецьких водах призупинені через позов організації Німецької екологічної допомоги (DUH) та Союзу охорони природи Німеччини (NABU). Вони оскаржили дозвіл BSH від 15 січня, виданий компанії Nord Stream 2 AG на прокладання труб для завершення будівництва газопроводу «Північний потік 2» в німецькій ексклюзивній економічній зоні (EEЗ) довжиною близько 16,5 км і 13,9 км у період з кінця вересня до кінця травня.

Екологічні організації наполягають на тому, що при розгляді попередньої заявки аргументи щодо захисту природи та клімату були проігноровані. Регулятор тоді заявив, що хоча зона прокладання труб і проходить через пташиний заповідник, однак через глибину вод це має «досить незначне значення для певних видів птахів», а крім того, це все одне є район з активним судноплавством.

Ділянка в німецькій ексклюзивній економічній зоні, де все ще треба прокласти труби, становить 16,5 кілометра.

У водах Данії, за даними місцевих чиновників, роботи будуть завершені до кінця травня.

Понад 94% будівництва спірного трубопроводу вартістю 10 млрд євро вже завершені. Наразі бракує загалом близько 150 км, тобто по 75 км на обох лініях. Після введення санкцій США російська сторона проводить роботи з завершення будівництва власними силами.

 

Радник Байдена сказав, як США відповідатимуть РФ на її хакерів

Санкції стануть лише одним з інструментів, які адміністрація США має намір застосувати проти Росії за її масштабний хакерський злам американських урядових установ та приватних підприємств через програмне забезпечення SolarWinds.

Про це заявив у програмі «Обличчя нації» на телеканалі CBS News радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван, передає Укрінформ.

«Відповідь (на хакерську атаку з боку РФ – ред.) включатиме поєднання бачених і небачених інструментів. Це будуть не лише санкції, оскільки, як ви правильно сказали, для реагування на складний комплекс подібних заходів потрібен ширший набір інструментів, і це саме те, що наша адміністрація має намір зробити», – наголосив у телеетері Салліван.

Він нагадав, що президент США доручив розвідувальній спільноті провести оцінку ситуації, щоби уточнити «як саме проходив хакерський злам, якої шкоди заподіяно, якими є масштаби вторгнення». Зараз, за його словами, це перебуває в процесі, який загалом розрахований на кілька тижнів.

«Ми попіклуємося про те, щоби Росія зрозуміла, де Сполучені Штати проводять лінію в цій сфері діяльності»,- наголосив радник президента США.

Як повідомляв Укрінформ, в перші дні після інавгурації Джо Байден заявив, що поставив завдання Офісу директора Національної розвідки, який охоплює 18 розвідувальних агентств США, провести комплексну оцінку зловмисної діяльності РФ. Це включає як хакерський злам програмного забезпечення SolarWinds, так і втручання РФ у вибори 2020 року, використання нею хімічної зброї, а також вербування росіянами талібів з метою атак на американських військових в Афганістані.

 

Тіньовий капітал російських олігархів вріс в економіку Заходу – Каспаров

Від тіньових капіталів кремлівської та навколокремлівської еліти у ЄС та США залежить значна частина економіки.

Про це 13-й чемпіон світу з шахів, російський опозиційний політик Гаррі Каспаров заявив в етері Еспресо.TV, передає Укрінформ.

“За великим рахунком Путін контролює всі олігархічні структури (в РФ – ред.). Вони всі залежать від нього. Практично вся економіка Росії перебуває в руках певної кількості сімей. Я не буду уточнювати, їх там 10, 15, 20, не важливо. Ми кажемо про те, що майже усе національне надбання Росії, усі галузі економіки знаходяться в руках путінських друзів, путінських родичів і тих, хто так чи інакше з ними пов’язаний. Плюс частина олігархів ще єльцинської епохи, яка вбудувалася в цю путінську систему. А Росія – це олігархічна держава, але мафіозного типу”, – пояснив опозиціонер.

При цьому, за словами політика, “всі гроші, які розкрадаються в Росії, вони осідають не в Китаї, не в Венесуелі, не в Ірані”.

“Вони – в Європі та в Америці. Вільний світ демонстрував дивовижну лояльність – зрозуміло чому. Сотні мільярдів – дехто каже, що сума може бути близько $2 трлн – були перекачані з Росії у ці країни. Ці гроші вросли в фінансову та економічну структуру західного світу… Вони всі на виду. Вони навіть не сильно ховаються”, – сказав гість студії.

“І, тим не менше, треба починати з цим щось робити”, – звернувся Каспаров до західних лідерів, закликавши їх впровадити персональні санкції щодо активів пов’язаних з Путіним бізнесових кланів.

 

В Україні за добу – 4 489 випадків коронавірусу

21.02.2021, 08:17

В Україні за минулу добу, 20 лютого, зафіксували 4 489 нових випадків COVID-19. Летальних випадків – 58.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“4 489 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 21 лютого 2021 року. Зокрема, захворіли 323 дитини та 133 медпрацівники”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією міністра, за минулу добу госпіталізовано – 2 445 осіб; летальні випадки – 58; одужало – 1 557 осіб;

Здійснено тестувань за добу – 27 188 (зокрема методом ПЛР – 19 616, методом ІФА – 4 697, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 2 875).

За весь час пандемії в Україні захворіло – 1 304 456 осіб, одужало – 1 146 073 особи; летальних випадків – 25 103; проведено ПЛР-тестувань – 6 700 971.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована в Івано-Франківській (618), Вінницькій (482), Житомирській (365), Чернівецькій (320), та Закарпатській (281) областях.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Як повідомляв Укрінформ,  за добу, 19 лютого, зафіксували 6 295 нових випадків COVID-19.

 

Експерти ВООЗ рекомендують краще вивчити початок поширення COVID-19 в Ухані

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують провести більш ретельне дослідження початку поширення коронавірусу в Ухані, в тому числі зараження першого пацієнта.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

ВООЗ запросить у Китаю ланцюжок контактів з першим зараженим, захворювання якого виявили 8 грудня 2019 року. Пацієнт не був публічно ідентифікований, але, на думку дослідників ВООЗ, це офісний працівник сорока років, який жив зі своєю дружиною і дитиною і не відвідував жодних екзотичних місць.

Експерти також хочуть дослідити ланцюжок поставок до майже десятка продавців морепродуктів в Ухані. Вони вважають, що ринок відіграв роль у ранньому поширенні коронавірусу.

Як повідомлялося, вперше коронавірус було виявлено у центральній частині китайського міста Ухань наприкінці 2019 року.

Станом на 21 лютого у світі зафіксовано понад 111,7 млн випадків коронавірусу, з них майже 2,5 млн летальних.

 

Безкоштовно вакцинуватися від COVID-19 зможуть усі, але не одразу – Ляшко

УП

В Україні щеплення від COVID-19 за державні кошти отримають усі, хто цього побажає.

Джерело: головний санітарний лікар Віктор Ляшко в неділю у Чернігові, передає Укрінформ

Пряма мова: “Держава передбачила ту кількість коштів, яка необхідна для покриття всього населення України старше 18 років безкоштовною і добровільною вакцинацією. Всі, хто захоче вакцинуватися, – вакцинується”.

Деталі: Водночас Ляшко зауважив, що через обмежений доступ до вакцин на ринку та, відповідно, неможливість щепити всіх одночасно уряд розробив “дорожню карту” з вакцинації, яка надає пріоритет групам ризику та працівникам “критичних для держави” структур. На Чернігівщині, зокрема, першими щепитимуть медичних працівників.

Дітям профілактику коронавірусу взагалі не робитимуть, оскільки жоден з імунобіологічних препаратів від COVID-19 не проходив клінічних випробувань на неповнолітніх.

Що стосується продажу вакцин від коронавірусу в Україні, то, за прогнозами Ляшка, це може бути не раніше ІІ півріччя 2021 року.

Що передувало: Міністр охорони здоров’я Максим Степанов у неділю повідомив, що в Індії вже відвантажити 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca і ця партія препаратів вже в дорозі до України.

 

Днями вакцина AstraZeneca вже буде в Україні – Степанов

УП

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що в Індії вже відвантажити 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca і ця партія препаратів вже в дорозі до України.

Джерело: міністр у Facebook

Пряма мова: «Сьогодні особисто проконтролював відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне. 500 000 доз вакцини їдуть до України, і далі будуть розподілені між регіонами згідно плану МОЗ.

Зараз вакцина транспортується до Мумбаї. Далі – довгий шлях вантажним літаком з зупинкою в Стамбулі і вже днями вакцина прибуде до України».

Деталі: Степанов запевнив, що в під час транспортування будуть дотримані всіх температурні вимоги, які необхідні для збереження якості вакцини.

Довідка: Oxford/AstraZeneca – це спільна розробка Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва в Індії. Її вакцина проти COVID-19 випускається під назвою CoviShield, вона перекваліфікована ВООЗ та рекомендована до екстреного використання.

Нагадаємо: 20 лютого Міністерство охорони здоров’я спільно з регіональними координаторами провели нараду, на якій узгодили останні штрихи логістики вакцини на території України. В нашій країні вакцинація проти коронавірусу досі не стартувала.

В Ізраїлі після масової вакцинації кількість заражень коронавірусом різко впала, також істотно зменшилися показники смертності.

 

Ізраїль через шантаж змушений купити Sputnik V у Росії – NYT

УП

Ізраїльська влада погодилася таємно закупити російський препарат «Спутник V», який розробники називають вакциною проти коронавірусу. Цього зажадали сирійці, які утримували громадянку Ізраїлю.

Джерело: The New York Times з посиланням на чиновника, знайомого зі змістом переговорів про визволення ізраїльтянки

Деталі: На цьому тижні молоду ізраїльтянку звільнили з-під варти в Сирії після арешту за незаконний перехід до Сирії. Офіційно повідомлялося, що Сирія її відпустила в рамках обміну полоненими. Уряд Ізраїлю оголосив, що в обмін на її свободу були звільнені двоє сирійських пастухів, захоплених ізраїльтянами.

При цьому видання The New York Times дізналося, що під час укладання угоди між двома ворогуючими державами, що ніколи не мали дипломатичних відносин, був погоджений ще один пункт: Ізраїль погодився купити неназвану кількість доз російського препарату Sputnik V для Сирії.

Згідно угоди, Ізраїль заплатить Росії за відправку «Спутника V» режиму президента Сирії Башара Асада.

Таким чином Ізраїль погодився профінансувати поставку російських вакцин проти Covid-19 для Дамаска, і це було зроблено, аби забезпечити звільнення жінки, яку утримували в Сирії.

Важливо: В Ізраїлі триває успішна кампанія з вакцинації проти Covid-19. Влада використовує для щеплення громадян вакцину Pfizer, що пройшла необхідні етапи клінічних випробувань і вже довела свою ефективність у боротьбі з вірусом.

Нагадаємо:

В РФ розробили і зареєструвували вже три препарати, які називають вакцинами проти коронавірусу. Це «Спутник V», «ЭпиВакКорона» та «КовіВак». Даних про дослідження цих вакцин Росія не розголошує, а рівень їх ефективності викликає питання.

Раніше росіяни пропонували Україні придбати «Спутник V», проте президент Володимир Зеленський заявив, що українці не кролики, щоб проводити на них випробування.

 

Після масової вакцинації кількість заражень Covid в Ізраїлі різко впала – УП

Ізраїльські медики виявили, що ризик зараження COVID-19 знизився на 95,8% серед людей, які отримали дві вакцини Pfizer.

Джерело: Reuters з посиланням на Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю

Деталі: При цьому ефективність вакцини у профілактиці лихоманки або проблем з диханням склала 98%, у запобіганні госпіталізаціям та смерті – 98,9%.

Висновки базуються на даних, зібраних на національному рівні про ізраїльтян, які отримали другу дозу вакцини принаймні за два тижні до оцінки результатів. Близько 1,7 мільйона ізраїльтян були двічі щеплені до 30 січня, завдяки чому інформацію про них змогли включити у масове дослідження ефективності препарату від Pfizer.

Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху заявив у суботу, що очікує, що 95% ізраїльтян віком від 50 років будуть вакциновані протягом найближчих двох тижнів.

Попередні медичні звіти також вказували на дієвість вакцинації, що спонукало Ізраїль зняти обмеження в економіці після тижнів жорсткого карантину.

Завдяки спаду захворюваності у неділю, 21 лютого, школам та багатьом магазинам дозволили відновити роботу.

Міністерство охорони здоров’я країни також запровадило індивідуальний мобільний додаток “Зелена перепустка”, який містить дані з особистої медичної картки громадянина. Завдяки такому додатку особи, що були щеплені двома дозами вакцини проти Covid, або вже перехворіли й мають імунітет від вірусу, отримали право зупиняються в готелях або відвідувати культурні та спортивні масові заходи.

Нагадаємо: Вакцину Pfizer буде поставлено в Україну наприкінці лютого – на початку березня.

 

Чорногорія почала вакцинацію російським “Спутником V”УП

Чорногорія розпочала вакцинацію проти коронавірусу дозами російської вакцини “Спутник V”, яку подарувала їй сусідня Сербія.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство АР.

Органи охорони здоров’я заявили, що першим щеплення в суботу отримав 66-річний житель будинку для літніх людей в прибережному місті Рисан. Наступними були два лікарі, що працюють в цьому ж будинку для літніх людей.

Чорногорія, країна з населенням близько 620 000 осіб, повідомила про більш ніж 70 000 підтверджених випадків COVID-19 і 939 випадків смерті.

Влада Чорногорії заявляє, що планує також закупити китайську вакцину Sinopharm і вакцину Pfizer-BioNTech.

Сербія вирішила подарувати Чорногорії 4000 доз російської вакцини від коронавірусу “Спутник V”.

Чорногорія раніше видала дозвіл на ввезення в країну російської вакцини.

 

На Прикарпатті встановили 16 карантинних блокпостів

В Івано-Франківській області поліцейські спільно з медиками, рятувальниками та військовослужбовцями Нацгвардії несуть службу на 16 контрольно-пропускних пунктах для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в обласній поліції.

«На контрольно-пропускних пунктах правоохоронці і медики здійснюють контроль за дотриманням карантинних обмежень в сфері пасажирських перевезень, проводять температурний скринінг громадянам та при необхідності перевіряють документи. У разі виявлення ознак захворювання людей спрямовуватимуть до медичних закладів», – йдеться в повідомленні.

За даними поліції, 5 карантинних пунктів працюватимуть у цілодобовому режимі:

– Івано-Франківськ (автошлях Н-10, Калуське шосе);

– Івано-Франківськ (автошлях Н-09, вул. Галицька);

– с. Черніїв (автошлях Т0906);

– с. Делятин, Надвірнянський район (автошлях Н-09);

– с. Яблуниця, Надвірнянський район (автошлях Н-09).

Ще 11 пунктів працюватимуть з 06:00 по 21:00, а саме:

– с. Драгомирчани (автошлях Н-09);

– Івано-Франківськ (автошлях Н-18, вули. Тисменицька);

– с. Отинія, Коломийсського району (автошлях Н-10);

– с. Іванівці, Коломийського району (автошлях Т-0905);

– с. Мишин, Коломийського району (автошлях Р-24);

– с. Турка, Коломийського району (автошлях місцевого значення);

– с. Корнич, Коломийського району (автошлях Н-10);

– с. Гвіздець, Коломийського району (автошлях Р-24);

– с. Грохолин ліс, Надвірнянського району (автошлях Н-09);

– с. Цуцилів, Надвірнянського району (автошлях Т-0906);

– смт Ворохта, Надвірнянського району (автошлях Р-24).

Крім того, правоохоронці проводять роз’яснювальну роботу з учасниками дорожнього руху, пояснюють їм про важливість дотримання карантину та закликають громадян обмежити пересування і виїжджати лише за крайньої потреби.

Пости розміщені відповідно до вимог рішення позачергового засідання Івано-Франківської регіональної комісії ТЕБ і НС від 19 лютого, нагадали в поліції.

Окремо наголошується, що працівники поліції не блокують, не обмежують та не перешкоджають руху транспорту, а здійснюють контроль.

При цьому правоохоронці закликають громадян з розумінням поставитися до вимушених заходів та дотримуватися карантинних обмежень.

Як повідомляв Укрінформ, в Івано-Франківській області за минулу добу виявлено 618 випадків коронавірусу – найбільше серед усіх областей.

 

Адаптивний карантин, тарифи та UkraineInvest – Шмигаль підбив підсумки тижня

Україна з 24 лютого 2021 року повернеться до моделі адаптивного карантину. Будуть запроваджені чотири рівні епідемічної небезпеки: зелений, жовтий, помаранчевий та червоний. Базовим для всієї країни стане жовтий рівень. На цьому етапі діятимуть фактично ті самі обмеження, що й зараз, але з деякими послабленнями.

Як передає Укрінформ, про це написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Фейсбуці.

Глава уряду зазначив, що постанова про повернення до адаптивного карантину уже опубліковано на Урядовому порталі.

Та додав, що уряд продовжує працювати над розв’язанням тарифного питання.

«У лютому ми запровадили компенсації людям, у яких встановлене електроопалення. Цього тижня Міністерство соціальної політики вже перерахувало 322 млн грн компенсації за спожиту в січні електроенергію для понад 571 тисячі громадян. Як і було обіцяно, держава не залишить людей без підтримки», – написав Шмигаль.

За його словами, минулого тижня уряд зробив черговий крок для спрощення надання послуг людям. Відтепер водійське посвідчення можна буде замовити або відновити через застосунок Дія або через Єдиний вебпортал електронних послуг. Процедура доволі проста й швидка, а забрати документ потім можна в найближчому сервісному центрі МВС. Більше того, цього тижня Верховна Рада ухвалила закон, який прирівнює цифрове водійське посвідчення, свідоцтво про реєстрацію транспорту та автоцивілку до паперових.

Також уряд підтримав рішення, яке дозволить реєструвати нове авто прямо в автосалоні. Люди відразу зможуть отримати повний комплект документів та номерних знаків без відвідування сервісного центру МВС, що зведе час купівлі машини до мінімуму.

«Виходимо на фінішну пряму в процесі запуску фінансового ринку капіталів в Україні. Цього тижня під час спільної наради з Нацкомісією з цінних паперів і фондового ринку, НБУ, Американської торговельною палатою, USAID та ЄБРР презентували відповідний меморандум. Текст фактично узгоджений, залишилися незначні доопрацювання, тож найближчим часом він буде укладений», – запевнив прем’єр-міністр.

Також підкреслив, що усі сторони вкотре підтвердили необхідність створення ефективного фондового ринку для залучення інвестицій в Україну. Крім того, в USAID підкреслили, що дадуть розпорядження розпочати процес закупівлі та процес техніко-економічного обґрунтування нашого проєкту, щоб почати рухатися вперед. Адже Україна – єдина європейська країна, в якої досі нема ефективного й дієвого ринку капіталів і його створення стане історичною подією та дасть можливість просуватися далі в критично важливих для країни реформах, зокрема, в запуску накопичувальної пенсійної системи.

За словами керівника Кабміну, відтепер UkraineInvest здійснюватиме супровід інвесторів зі значними інвестиціями в Україні. Минулого тижня Уряд уповноважив Офіс залучення та підтримки інвестицій на супровід інвесторів у процесі реалізації їх проєктів в Україні.

«Це важливий крок, необхідний для повноцінної роботи закону про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями, що є особистою ініціативою Президента України Володимира Зеленського. Для інвесторів це стане чітким сигналом готовності України надавати сприятливі умови для їх діяльності та гарантувати захист вкладень. Для держави — це збільшення інвестицій, створення нових підприємств та робочих місць», – запевнив урядовець.

Також він повідомив, що Координаційний центр Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону погодив заявку України на головування.

«Координаційний центр Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону цього тижня погодив заявку України на головування в цій ініціативі. Україна стане першою країною не з ЄС, яка головуватиме в Стратегії з листопада 2021 до листопаду 2022 року. Дунайська стратегія — це платформа, яка об’єднує 14 країн дунайського регіону у сферах судноплавства та охорони довкілля, включаючи збереження живих водних ресурсів», – написав Шмигаль.

 

Інвестор з Молдови позивається проти України, бо отримав розікрадений завод – УП

Молдовська компанія СП “Zernoff”, переможець аукціону з продажу об’єкта малої приватизації Марилівського МПД ДП “Укрспирт”, звернулася до суду з позовом до Фонду держмайна України через істотну розбіжність фактичної кількості майна, заявленого в електронному лоті.

Про це повідомляє агентство УНІАН, пише “Європейська правда”.

Як з’ясувалося в ході огляду спиртзаводу, на підприємстві було відсутнє цінне обладнання: котли, вентилятори, вологоміри, а об’єкти нерухомості не відповідали опису.

“Таким чином, станом на дату подання позову, проданий позивачеві об’єкт приватизації фактично не відповідає переліку майна, описаному в договорі та інформаційному повідомленні, опублікованому раніше в електронній торговельній системі”, – йдеться у рішенні Господарського суду Києва від 11 січня 2021 року.

В результаті суд задовольнив прохання інвестора призупинити операцію, яка обіцяла принести до державного бюджету України 144 млн грн.

“Інвестувати в Україну виявилося не так просто. Ключова складність в тому, що заявлені на приватизацію об’єкти не відповідають тому, що там є насправді. Ми дуже засмучені, що партнерство щодо цього проєкту доводиться починати в суді. Але ми повинні перестрахуватися. Ми не відмовляємося від придбання лота. Просто хочемо ясності”, – прокоментував співвласник СП “Zernoff” Юрій Дячук.

Активна приватизація заводів ДП “Укрспирт” почалася у вересні 2020 року. Це сталося після того, як в кінці 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон, що скасовує державну монополію на виробництво спирту.

 

“Газпром” різко знизив транзит газуУП

Російський “Газпром” з 17 лютого, знизив транзит газу через Україну, прокачавши за останні дні тижня на 20% менше палива.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

“17 лютого “Газпром” прокачав через Україну 94,9 млн куб. м (мінус 20% до середнього рівня за 16 днів лютого) 18 лютого прокачування впала до 88,2 млн куб.  м, а це вже на 26% нижче рівня початку місяця”, – пише видання.

З 1 по 16 лютого “Газпром” прокачивав через Україну в середньому 119 млн куб.  м на добу, мінімум 115,4 млн куб. м, максимум – 120,8 млн куб.  м.

У січні 2021 року “Газпром” прокачував в середньому по 124,51 млн куб. м на добу, в грудні – по 182,63 млн кубів.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялось, що російський “Газпром” бронює додаткові транзитні потужності України на березень в обсязі, аналогічному додатковому бронюванню на лютий.

1 січня 2020 року сплив термін укладеного у 2009 році транзитного контракту між “Нафтогазом України” й “Газпромом”. Та газова угода була підписана керівниками “Нафтогазу” і “Газпрому” за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна

30 грудня 2019 року було підписано новий договір на організацію транспортування, а також транспортну угоду між “Нафтогазом” та “Оператором ГТС України” і міжоператорських угоду між ОГТСУ і “Газпромом”.

Контракт передбачав транзит у 2020 році мінімум 65 млрд куб. м російського газу, а в 2021-2024 роках – по 40 млрд куб. м.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 222

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua