Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 22.04.2021

Інформаційний резонанс доби: 22.04.2021

Стало відоме ім’я військового, який загинув сьогодні у зоні ООС 

22.04.2021, 20:36

В зоні проведення операції Об’єднаних сил 22 квітня близько 11.30 під час виконання бойових завдань внаслідок влучання протитанкової керованої ракети загинув волинський військовий Олександр Луцик.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Волинської обласної ради.

Народився Олександр Анатолійович Луцик 18 травня 1982 року в селі Годомичі Колківської територіальної громади. Служив за контрактом оператором-розвідником протитанкового дивізіону в/ч А4267.

Голова Григорій Недопад та депутатський корпус обласної ради висловили щирі співчуття рідним та близьким загиблого.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня в районі проведення операції Об’єднаних сил у смузі відповідальності ОТУ «Північ» внаслідок обстрілу збройними формуваннями Російської Федерації позицій українських підрозділів військовослужбовець Збройних сил України отримав осколкове поранення, несумісне з життям.

 

Російські окупанти на сході України 17 разів за добу порушили «тишу»

23.04.2021, 08:36

Збройні формування Російської Федерації продовжують вести обстріли позицій українських захисників. За добу окупанти 17 разів порушили «тишу», від початку доби – тричі.

Про це повідомляє пресцентр Операції об’єднаних сил у Фейсбуці.

Так минулої доби, 22 квітня, було зафіксовано 17 порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Зокрема, неподалік селищ Південне та Зайцеве російські окупанти відкривали вогонь з мінометів 82-го та 120-го калібрів, а біля Красногорівки – ще й зі станкових протитанкових гранатометів.

Неподалік населеного пункту Шуми ворог здійснив обстріл із протитанкового ракетного комплексу та мінометів 120-го калібру.

Поблизу населених пунктів Піски, Золоте-4, Водяне та Павлопіль загарбники обстрілювали позиції наших захисників з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У передмісті селища Майорськ ворог застосував протитанковий ракетний комплекс, станкові протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Унаслідок обстрілу збройними формуваннями Російської Федерації позицій наших підрозділів один військовослужбовець Збройних Сил України отримав осколкове поранення, не сумісне з життям. Командування висловлює щирі співчуття рідним та близьким загиблого захисника.

В районі населених пунктів Кримське та Шуми було зафіксовано два прольоти ворожих БПЛА «Орлан-10» з перетином лінії розмежування. БПЛА противника були вчасно подавлені засобами РЕБ.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

Станом на 7 годину ранку, 23 квітня, з боку російсько-окупаційних військ було зафіксовано 3 порушення режиму припинення вогню. Так, неподалік населеного пункту Новоселівка противник відкривав вогонь з мінометів 120-о калібру, а поблизу Авдіївки – з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Бойових втрат серед українських захисників за поточну добу немає.

 

Окупанти сім разів порушили «тишу», загинув український військовий 

22.04.2021, 18:17

Російські окупаційні війська станом на 17:00 22 квітня сім разів порушили режим припинення вогню в районі проведення операції Об’єднаних сил. Унаслідок обстрілів один український захисник отримав поранення, несумісне з життям.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«З початку цієї доби зафіксовано 7 порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації. Внаслідок обстрілу збройними формуваннями Російської Федерації позицій наших підрозділів один військовослужбовець ЗС України отримав осколкове поранення, не сумісне з життям», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, зазначається, що неподалік населеного пункту Південне окупанти відкривали вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру та протитанкової гармати, а біля селища Зайцеве – з мінометів калібру 82 мм. Поблизу Красногорівки загарбники відкривали вогонь з мінометів 120-го калібру та станкових протитанкових гранатометів. З протитанкових ракетних комплексів окупанти обстріляли позиції українських захисників поблизу населеного пункту Шуми.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

Крім того, поблизу Пісків російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з підствольних гранатометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Неподалік Майорська противник вів вогонь по українських позиціях з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Дії російських окупантів вкотре підтверджують те, що ворог цілеспрямовано порушує режим припинення вогню та не бажає дотримуватися існуючих домовленостей про режим припинення вогню, наголосили в пресслужбі.

У штабі ООС також повідомили, що в районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Зокрема, піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували понад 7 гектарів території та передали на знищення 97 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомляв Укрінформ, російсько-окупаційні війська за минулу добу, 21 квітня, вісім разів порушили режим припинення вогню на сході України. Бойових втрат серед українських бійців не було.

 

На Донбасі загинув боєць ООС

22 квітня 2021, 12:48,  УП

Внаслідок обстрілу бойовиків на Донбасі 22 квітня загинув військовий Об’єднаних сил.

Джерело: Facebook-сторінка ОТУ “Північ”

Дослівно: “22 квітня…внаслідок обстрілу збройними формуваннями Російської Федерації позицій наших підрозділів один військовослужбовець ЗСУ отримав осколкове поранення не сумісне з життям”.

Деталі: Про дії окупантів повідомили представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

На місці події працює керівний склад військової частини та робоча група Військової служби правопорядку ЗСУ.

Нагадаємо:

За добу 21 квітня в районі проведення операції Об’єднаних сил російські збройні формування 8 разів порушили режим припинення вогню, 3 обстріли зафіксували станом на 7:00 годину ранку 22 квітня.

 

Денісова: Через агресію РФ на Сході цьогоріч семеро цивільних загинули, 10 – поранені

Через збройну агресію РФ на сході України минулого року загинули 18 мирних жителів, поранені – 89, а з початку цього року 7 мирних жителів загинули, 10 – були поранені.

Про це Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова повідомила під час круглого столу, відео з якого виклала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“На сході України додержання права на життя та безпеку мешканців окупованих територій та районів на лінії розмежування перебуває під постійною загрозою. Так, минулого року внаслідок збройної агресії, що триває, загинули 18 мирних жителів, поранені – 89. З початку цього року кількість жертв серед цивільного населення складає 17 осіб: загиблих – 7, поранених – 10. Серед загиблих 2 дітей. 70% всіх жертв (12 осіб) пов’язані з підривом на мінах або інших вибухових пристроях, 24% (4 особи) – через обстріли”, – поінформувала Денісова.

За інформацією, що надходить до неї з тимчасово окупованих територій сходу України, окупаційна влада активно проводить процес документування мешканців паспортами РФ, такі заходи проводяться з метою забезпечення участі наших співгромадян у парламентських виборах до Державної думи РФ восени 2021 року.

“Під примус до отримання російських паспортів підпадають медики, вчителі, працівники підприємств. У разі відмови від отримання російського паспорта їх можуть звільнити з роботи. У закладах охорони здоров’я медична допомога надається лише тим громадянам, які мають паспорти, видані окупаційною адміністрацією або Російською Федерацією”, – уточнила вона.

Денісова зазначила, що на тлі загострення безпекової ситуації було розпочато мобілізацію.

“До призову залучають чоловіків від 18 до 35 років, яким також примусово видаються паспорти окупаційної адміністрації та Російської Федерації. Агресор проводить активну інформаційну пропаганду, спрямовану на поширення мови ворожнечі та підбурювання громадян проти України. В школах запроваджено так зване патріотичне виховання, яке призводить до мілітаризації дітей”, – поінформувала Денісова.

Український омбудсман розповіла, що на тимчасово окупованих територіях сходу України незаконно утримуються 280 наших громадян, ще 258 осіб вважаються зниклими безвісти.

Денісова наголосила, що щодо цих громадян порушуються основоположні права людини, встановлені Конвенцією ООН про захист прав людини – на захист від катувань, повагу до гідності, судовий та юридичний захист. “Вони утримуються в нелюдських умовах, без належного харчування та надання медичної допомоги, позбавлені спілкування з рідними та засобів правового захисту”, – зазначила вона.

Як повідомлялося, 6 квітня Денісова поінформувала, що загалом у РФ і на тимчасово окупованих територіях півострова Крим і частин Донецької і Луганської областей незаконно утримуються 413 наших співгромадян.

 

Суд у справі МН17 вважає записи розмов бойовиків важливим доказом

У Нідерландах суд у справі про катастрофу МН17 вважає перехоплені розмови бойовиків важливими для встановлення ієрархії фігурантів процесу.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це йшлося під час судового засідання.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс зазначив, що захист, зокрема, підполковника ГРУ Олега Пулатова має можливість ознайомиться з усіма записами із розмовами обвинувачених.

Також суд повідомив про рішення за запитами сторони захисту. Зокрема, відмовив у задоволенні клопотання щодо огляду усіх наявних залишків літака. Водночас суд дозволив адвокатам Пулатова разом зі своїми експертами провести огляд реконструкції уламків ліката рейсу MH17.

Також суд дозволив здійснити додатковий допит деяких експертів у визначених судом рамках та долучити окремі документи, зокрема, звіти російського концерну «Алмаз-Антей».

Разом з тим суд відмовив у допиті як свідка представника СБУ щодо перехоплених розмов бойовиків.

Наступне судове засідання у справі МН 17 призначено на 21 травня. Суд планує затвердити порядок огляду реконструкції уламків. Попередньо заплановано, що виїзне засідання на місце реконструкції відбудеться 26 травня.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах у судовому комплексі “Схіпхол” поновилися слухання у справі щодо збиття літака рейсу MH17. 15 та 16 квітня суд розглядав питання, пов’язані з оглядом реконструкції уламків, звернення родичів загиблих щодо компенсацій.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Пасажирський Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом “Бук”, який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування “Бука”. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу збройних сил РФ, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”.

Інтереси одного з чотирьох підозрюваних – Пулатова, який висловив бажання долучитися до процесу, представляють адвокати нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt.

 

Джапарова: Окупація Криму є загрозою для збереження ідентичності кримськотатарського народу

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявляє, що окупація Росією українського Криму є загрозою для збереження ідентичності кримськотатарського народу.

Як передає Укрінформ, про це Джапарова сказала під час діалогу зі спеціальним доповідачем та Експертним механізмом з прав корінних народів на Постійному форумі ООН, повідомляє МЗС.

«Репресивні кампанії проти кримських татар, їх витіснення з півострова, позбавлення громадян України права володіти землею, політика російської окупаційної адміністрації зі зміни демографічного складу Криму є загрозою для збереження ідентичності кримськотатарського народу», – зазначила заступниця міністра.

Джапарова поінформувала про грубі та систематичні порушення прав корінних народів на території тимчасового окупованого Криму.

У своєму виступі вона також привернула увагу до невиконання Росією як державою-окупантом наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року зняти заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Перша заступниця міністра закликала міжнародну спільноту, в тому числі Експертний механізм та спецдоповідача, належно відреагувати на порушення Росією прав корінних народів в окупованому Криму, включно через долучення до діяльності Кримської платформи, інаугурація якої запланована 23 серпня.

Вона також запросила учасників діалогу взяти участь у тематичному заході щодо ситуації із захистом кримськотатарського народу в окупованому Криму, який пройде 26 квітня на полях Постійного форуму.

Джапарова підтвердила запрошення спецдоповідачу здійснити візит до України та відкритість української сторони до співпраці з Експертним механізмом з метою подальшого захисту прав корінних народів.

Як повідомляв Укрінформ, експертний механізм з прав корінних народів – це допоміжний орган, який надає Раді з прав людини (РПЛ) експертні знання та консультації з прав корінних народів, викладених в Декларації ООН.

 

Віцеспікери парламентів Польщі та Литви відвідали Донбас

22 квітня 2021, 18:13,  УП

Делегація депутатів країн “Люблінського трикутника” на чолі з віцеспікером Сейму Польщі Малгожатою Госевською відвідала район проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться у повідомленні ООС на сторінці у Facebook.

Разом із Госевською Донбас відвідали віцеспікер Сейму Литви Паулюс Саударгас та перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Вони ознайомилися із роботою контрольного пункту в’їзду-виїзду “Гнутове”, який є одним із семи КПВВ в районі проведення ООС та вимушено не працює в повній мірі через те, що російсько-окупаційні війська з протилежного боку блокують рух людей і транспорту.

Також іноземні й українські посадовці відвідали селище Широкине та поспілкувалися з військовими. Через збройну агресію Російської Федерації мешканці цього курортного населеного пункту біля моря, що поблизу Маріуполя, залишили свої оселі і не можуть повернутися у власні домівки. На сьогодні майже 100% об’єктів житла у Широкиному зруйновано і жителі там не проживають.

“Україна – не лише сусід та економічний партнер, але й друг. І нині найважливіше – солідарність з Україною і її підтримка. Я не можу називати це конфліктом, тому що важко закривати очі на смерті людей – військових і цивільних, тому це – війна. Я побачила власне яким є той “русскій мір”. Місце, де повинні гратися діти і люди жити нормально змінилося на руїни. Подібне я вже бачила раніше у Грузії 2008 році. Росія залишається тією самою. Змінюються лише назви, лідери, але їх методи залишаються тими самими”, – заявила Госевська, яку цитує пресслужба ООС.

Посольство Польщі в Україні повідомило, що делегація також відвідала Авдіївку та зустрілася з військовими 72-ї окремої механізованої бригади.

“Люблінський трикутник” – це формат, створений Україною, Польщею та Литвою, у рамках якого три країни зосередяться на поглибленні взаємодії у питаннях оборони, економіки, торгівлі і туризму.

 

Литва, Латвія та Естонія заявили про скоординовану інформаційну атаку: все натякає на зв’язок з РФ

УНН. Міністерства закордонних справ Естонії, Латвії та Литви сьогодні опублікували спільну заяву про провокаційну інформаційну атаку проти прибалтійських політиків, передає УНН.

Цитата:

“Протягом останніх кількох тижнів інформаційним атакам піддавалися естонські, литовські і латвійські політики”, – йдеться в заяві.

деталі

Як відзначили в заяві дипвідомства, атаки були спрямовані на поширення неправдивої інформації, дискредитацію російської опозиції і підрив її підтримки з боку прибалтійських політиків.

“Міністерства закордонних справ країн Балтії відзначають зростання інформаційних і кібератак, спрямованих проти європейських країн з метою підірвати їх підтримку демократичних процесів в Білорусі і Росії та їх зусилля з деескалації на кордонах України”, – йдеться в заяві.

Що було раніше

Минулого тижня міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви зробили візит до України.
За підсумками візиту глави МЗС Балтії зробили спільну заяву з українським колегою Дмитром Кулебою, в якій закликали РФ припинити свої провокації і продемонструвати прозорість відповідно до механізму зниження ризиків згідно Віденським документом і з дотриманням принципів і зобов’язань ОБСЄ.

Додамо

Сьогодні міністр оборони Росії Сергій Шойгу прийняв рішення завершити “перевірочні заходи” в Південному і Західному військових округах, оскільки всі поставлені цілі досягнуті.
Контекст

У вівторок, 30 березня, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді України сказав, що Росія здійснює поступове нарощування військ поблизу державного кордону України – на Півночі, на Сході і на Півдні. Всього очікується додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, в сукупності з наявними розгорнутими силами і засобами поблизу державного кордону з Україною, що створює загрозу військовій безпеці держави.

За словами Хомчака, станом на 30 березня 2021 року вздовж державного кордону України і на тимчасово окупованих територіях України та АР Крим міститься 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме – в Брянській, Воронезькій, Ростовській областях, і на території тимчасово окупованого Криму.

У Міноборони РФ пояснювали пересування військ навчаннями і підкреслювали, що воно нікому не загрожує. При цьому, за оцінками США, концентрація військ на кордоні стала максимальною з 2014 року.

Раніше представник Кремля вже неодноразово говорив, що російська армія “пересувається по території країни для забезпечення надійної безпеки РФ”. Він також звертав увагу на те, що вздовж рубежів Росії йде нібито “підвищена активність збройних сил інших країн”.

 

Експерт про відведення військ РФ: Не варто розслаблятися 

23.04.2021, 06:41

Заява Росії про відвід своїх військ від кордонів України та з тимчасово окупованого Криму не означає ослаблення військової напруги.

Про це у програмі “На самом деле: Крым” телеканалу “Дом” заявив Микола Сунгуровський, військовий експерт Центру Разумкова, передає Укрінформ.

“Я б побоявся сказати, що це кінець нинішньої ескалації, нагнітання військових м’язів на наших кордонах і в Криму. Нагадаю, що Росія закрила морську акваторію Чорного моря до 31 жовтня (пояснюють військовими навчаннями, — ред.). Тобто ніхто не збирається послабляти ескалацію”, — сказав він.

За його словами, Кремль поки не досяг своїх політичних цілей.

“Не досяг їх ані в Україні, ані на Заході. Ані Україна, ані Захід не відступають, як, ймовірно, припускав Путін”, — уточнив Сунгуровський.

По-друге, Росія використовує напругу на кордонах України як інструмент в переговорах, зокрема, з США.

“Поки немає відповіді самого Путіна на запрошення Байдена про особисту зустріч в третій країні. Відповіді ми не чуємо. І мабуть, те, що зараз відбувається біля кордонів України, — це і є єдина відповідь Путіна, на більше він не здатний”, — продовжив експерт.

Сунгуровський зазначив, що перекидання сил і засобів під прикриттям проведення військових навчань — це звичайна військова практика. Яку застосувала і Росія, стягуючи війська до кордонів України.

“Важко сказати, які стратегічні плани переслідує РФ. Вона зараз з усіх боків обклала Україну в припущенні того, що ми зараз будемо під це розосереджувати свої війська, а РФ на якомусь головному напрямку створить перевагу і тут забезпечить бліцкриг — блискавичну операцію зі знищенням наших військ, з проривом на наші території. У цьому основний задум”, — вважає військовий експерт Центру Разумкова.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив Генеральному штабу РФ і командувачам військами з 23 квітня почати повернення до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

 

США стежитимуть за відведенням військ РФ від українського кордону – Держдеп

23.04.2021, 05:10

Сполучені Штати почули заяву Москви про відведення російських військ від українського кордону, однак чекають конкретних дій та уважно стежитимуть за розвитком ситуації.

Про це заявив у четвер під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми чули заяву Росії про те, що вона почне відведення військ від кордону України. Як я сказав, ми почули слова, тож ми чекатимемо дій. Сполучені Штати продовжать стежити за ситуацією, ми будемо робити це в тісному контакті та в координації з українською владою, а також із союзниками та партнерами», – зауважив представник Держдепу.

Він підкреслив, що США були чіткими під час контактів з російським керівництвом, що РФ повинна «утримуватися від дій, спрямованих на ескалацію», Крім того, Прайс підкреслив, що Росія повинна «негайно припинити всю свою агресивну активність як на території України, так і біля неї». Це, за його словами, включає недавнє нарощування російських сил в окупованому Криму, біля кордонів з Україною, а також намір РФ заблокувати пересування кораблів у частині Чорного моря.

У цьому зв’язку представник Держдепартаменту підтвердив підтримку США суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України, у тому числі в її територіальних водах.

«Отже, наш меседж полягає в тому, що ми чули заяву, і ми будемо стежити за цим уважно», – додав Прайс.

Крім того, представник адміністрації США заявив, що американська підтримка України у сфері безпеки продовжуватиметься, щоби українські сили були спроможними захистити країну на тлі російської агресії. Це, уточнив він, включатиме летальну зброю.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив Генеральному штабу РФ і командувачам військами з 23 квітня почати повернення до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

 

Згода РФ на відкриття баз ОБСЄ у прикордонні буде «лакмусовим папірцем» деескалації – Цимбалюк

23.04.2021, 04:06

Надання Росією гарантій безпеки для відкриття передових патрульних баз СММ ОБСЄ вздовж неконтрольованої Урядом ділянки кордону на сході України послужить “лакмусовим папірцем” готовності Кремля до деескалації.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня.

“Згода Росії на надання гарантій безпеки на окупованих районах Донбасу, необхідних для відкриття передових патрульних баз, послужить “лакмусовим папірцем” її готовності приступити до деескалації”, – заявив він.

Очільник української місії в ОБСЄ вказав на те, що моніторинг прикордонних районів став ще більш критично важливим зараз в умовах нарощування Росією військ біля українського кордону.

“Під час нещодавніх телефонних переговорів з Чинним головою ОБСЄ Анн Лінде та генеральним секретарем Гельгою Шмід міністр Кулеба наголосив на важливості відкриття додаткових передових патрульних баз СММ уздовж неконтрольованої ділянки кордону. Це також було зазначено державами-учасницями як одна з рекомендацій за результатами спеціального спільного засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва, скликаного згідно з Віденським документом 2011 року про заходи щодо зміцнення довіри та безпеки”, – заявив Цимбалюк.

Представник України закликав Росію зняти всі обмеження щодо діяльності СММ ОБСЄ та забезпечити їй повний та безпечний доступ до усієї тимчасово окупованої території України, включно з Кримом.

Як відомо, раніше у тематичному звіті СММ ОБСЄ повідомлялося про те, що здатність Місії здійснювати моніторинг у районах поблизу міжнародного кордону “залишалась обмеженою через те, що особи, яким належить фактичний контроль у непідконтрольних урядові районах, як і раніше, не надали необхідні гарантії безпеки для відкриття передових патрульних баз (ППБ) у населених пунктах біля прикордонних районів, що не контролюються урядом”.

Зазначалося, що можливість використання ППБ “зменшує час у дорозі для патрулів, що прямують до районів особливої уваги, таким чином збільшуючи кількість годин у світлу пору доби для моніторингу та тривалість польотів БПЛА, що їх запускають члени патрулів упродовж дня”.

 

У Берліні заявляють, що агресія Росії щодо України є загрозою всій Європі

Агресивна поведінка Росії щодо України є загрозою всій Європі.

Про це заявив державний секретар МЗС ФРН Міхаель Рот, виступаючи перед депутатами Бундестагу на дебатах на тему «Пересування російських військ та зростаюча небезпека ескалації на сході України», передає кореспондент Укрінформу.

«Росія дедалі агресивніше поводиться щодо України. Російський уряд ставить таким чином під загрозу мир, стабільність і суверенітет не лише України, але всього регіону», – заявив Рот.

Він нагадав, що з кінця березня відбуваються масивні пересування російських військових поблизу українських кордонів і в нелегально анексованому Криму. Що б не заявляло російське керівництво, ці переміщення військ за всіма ознаками не є рутинними, підкреслив дипломат.

Особливе занепокоєння, за його словами, викликає пов’язана з цим войовнича риторика високих посадовців російського уряду, які попереджають про плановану ескалацію, про «вимушену» готовність військовими засобами «захистити» російськомовних жителів на сході України. Для таких заяв немає жодних підстав, підкреслив держсекретар МЗС.

Він також відзначив українське керівництво і його конструктивну і відповідальну поведінку у цій ситуації і додав, що тепер Росія має внести свій суттєвий внесок у деескалацію напруження.

Німецький дипломат наголосив на важливій ролі ОБСЄ в деескалації, але для цього потрібна конструктивна роль самої Росії. «Ми продовжуватимемо наполягати на дотриманні Росією її зобов’язань у рамках ОБСЄ. Ми не очікуємо від Росії щедрих жестів, а лише дотримання зобов’язань», – заявив держсекретар.

Він також нагадав про роль Німеччини та Франції у перемовинах у рамках у нормандському форматі. Попри невдачі, ця робота все ж є успіхом, підкреслив дипломат. При цьому він звернув увагу на те, що останнім часом режим припинення вогню, домовлений в липні минулого року, дедалі частіше порушується. «Територіальна цілісність України має бути визнана Росією. Це для нас не підлягає обговоренню», – заявив Рот.

Він також запевнив, що Німеччина підтримує «особливий курс» українського уряду, реформи. Партнери задекларували в рамках ЄС і НАТО триєдине завдання: деескалація, солідарність з Україною і реформування України. І для цього будуть задіяні всі дипломатичні інструменти.

Що стосується подальших санкцій, то «з точки зору федерального уряду, вони не роблять внеску в вирішення кризи». Німеччина з партнерами наполягає на тому, що не можна втрачати жодного шансу вирішити ситуацію дипломатичними засобами.

Рот у кінці підкреслив, що партнери в НАТО, ЄС, РЄ, ОБСЄ не повинні дозволити розколоти себе та повинні говори з Москвою чіткою спільною мовою. Тільки командний дух та рішучість можуть привести до покращення ситуації, резюмував він.

Як повідомлялося, слухання в Бундестазі 22 квітня ініціювали фракції правлячої коаліції ХДС/ХСС і СДПН. У обговоренні питання взяли участь всі фракції.

 

Сполучені Штати в ОБСЄ звинуватили Росію у нехтуванні мандатом спостерігачів

Масштабне перешкоджання роботі СММ ОБСЄ на підконтрольній Росії території Донецької та Луганської областей є чіткою демонстрацією зневажання Москвою мандату цієї Місії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила в.о. заступника глави місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня.

«93% з повідомлених обмежень переміщення (Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України – ред.) було зафіксовано на контрольованій Росією території, що наочно демонструє нехтування Москвою мандату Місії», – заявила вона.

Поруч з цим, як зазначила американська дипломатка, попри обмеження СММ продовжує надавати цінну інформацію із зону конфлікту. Зокрема, вона вказала на те, що Місія ОБСЄ не підтвердила фейкові твердження російської сторони про те, що Україна нібито нарощує свою військову присутність на лінії зіткнення – «твердження, які Росія використовувала, щоб виправдати свої агресивні маневри вздовж кордону України, в окупованому Криму та в прилеглих водах Азовського та Чорного морів».

У своєму виступі Е.Розенсток-Сіллер зазначила, що страждання цивільного населення у регіоні тривають, адже Росія блокує прогрес на мирних переговорах у рамках Тристоронньої контактної групи. Окремо вона вказала й на те, що Росія відмовляється наказати підконтрольним формуванням відкрити КПВВ на лінії зіткнення, що створює додаткове навантаження на цивільних в регіоні.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ повідомили, що у другому півріччі 2020 року 93% усіх перешкод у роботі Місії на сході України сталися на тимчасово окупованих Росією окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Згідно з Місією, половину з цих перешкод зафіксовано на блокпостах збройних формувань РФ уздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії зіткнення. Приблизно 26% усіх випадків обмеження свободи пересування СММ сталися на півдні Донецької області.

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня, голова СММ ОБСЄ Яшар Халіт Чевік повідомив, що протягом періоду з 1 січня по 20 березня 2021 року також 93% усіх випадків перешкоджань у пересуванні Місії відбулися на території ОРДЛО.

 

ЄС закликав Росію не перешкоджати місії ОБСЄ на сході України

Євросоюз закликав РФ забезпечити скасування усіх обмежень свободи пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на контрольованій Росією території cходу України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 22 квітня.

“Ми закликаємо Росію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, для того, щоб забезпечити скасування усіх обмежень свободи пересування СММ”, – йдеться у заяві.

У ЄС висловили занепокоєння з приводу існуючих обмежень свободи пересування СММ, “оскільки вони порушують мандат СММ та суттєво впливають на її оперативне становище”. Було зазначено, що, відповідно до даних, представлених на засіданні у четвер головою СММ ОБСЄ Яшаром Халітом Чевіком, 93% цих обмежень мають місце на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

“У Вашому звіті, посол Чевік, як і в останньому тематичному звіті СММ, ви вказали на те, що 93% обмежень за період з 1 січня та 20 березня відбувалися у непідконтрольних урядові районах. У половині з цих випадків мова йде про перешкоджання перетину контактної лінії Спеціальною моніторинговою місією з боку підтримуваних Росією збройних формувань. За останні два тижні ми також майже щодня отримували повідомлення про систематичну відмову у доступі до патрулів СММ з боку підтримуваних Росією збройних формувань”, – зазначається у заяві.

У Євросоюзі також вказали на те, що Місія ОБСЄ практично неспроможна пересуватися під ОРДО та ОРЛО, як і отримати доступ до непідконтрольної уряду України ділянки державного кордону.

Євросоюз закликав до забезпечення безпечного та вільного доступу СММ ОБСЄ на всій території України, “включаючи Крим”.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у тематичному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомлялося, що у другому півріччі 2020 року 93% усіх перешкод у роботі Місії на сході України сталися в тимчасово окупованих Росією окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Водночас у своєму звіті під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня голова СММ ОБСЄ Яшар Халіт Чевік повідомив, що протягом періоду з 1 січня по 20 березня 2021 року також 93% усіх випадків перешкоджань у пересуванні Місії сталися на території ОРДЛО.

 

Окупанти постійно перешкоджають роботі ОБСЄ, щоб приховати порушення – ООС

Перешкоджання роботі місії ОБСЄ російськими окупантами набуло систематичного характеру, а затримки і заборони допуску патрулів місії до місць або об’єктів в ОРДЛО вказують на намагання приховати різноманітні порушення.

Як передає Укрінформ з посиланням на сторінку у Фейсбуці операції Об’єднаних сил, про це заявляє Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Українська сторона СЦКК повідомляє про чергові грубі порушення з боку збройних формувань Росії, про що йдеться у звіті СММ ОБСЄ № 90/2021 від 20 квітня.

Патрулі місії ОБСЄ і далі продовжують фіксувати озброєння російських найманців, розміщене з порушенням ліній відведення, ідеться в повідомленні.

19 квітня поблизу населеного пункту Хрустальний були виявлені 15 реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».

На аеродромі біля Переможного зафіксовано скупчення військової техніки, а саме – 7 реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град», 8 самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика», 10 причіпних гаубиць 2А65 «Мста-Б», 5 гаубиць Д-30 «Жаба» і 13 танків (7 – Т-72 та 6 – Т-64), що розміщувались за межами виділених місць зберігання.

У звіті вказано, що збройні формування РФ з метою перешкоджання роботі місії продовжують вести вогонь зі стрілецької зброї у напрямку безпілотників ОБСЄ. Під час виконання польоту у районі Петрівського на тимчасово окупованій території Донецької області патруль місії зафіксував 5 пострілів зі стрілецької зброї у напрямку БПЛА.

Також було зафіксовано глушіння сигналу GPS літальних апаратів, що суттєво ускладнило роботу СММ ОБСЄ.

За оцінкою Української сторони СЦКК, «перешкоджання роботі місії ОБСЄ з боку російських найманців набуло систематичного характеру, а затримки та заборони допуску патрулів СММ до місць або об’єктів в ОРДЛО вказують на намагання окупантів приховати різноманітні порушення».

Як ідеться у звіті, дії збройних формувань Росії «стають все більш зухвалими, на що вказує випадок, який стався 17 квітня. У цей день окупантами попри заборону з боку СММ ОБСЄ встановили дві камери відеоспостереження на щоглі системи відеоспостереження місії, яка розміщена на території шахти «Октябрьская», на околиці тимчасово непідконтрольного Україні Донецька. При цьому окупанти обмежили доступ до камери місії, відрізавши частину металевої драбини на щоглу. 19 квітня оператори СММ ОБСЄ відключили свою систему відеоспостереження для уникнення подальшого втручання у моніторинг. Наразі місія з’ясовує обставини даних порушень з боку окупантів».

Патрулі СММ ОБСЄ за допомогою БПЛА продовжують фіксувати раніше облаштовані та нові мінні загородження збройних формувань Росії в ОРДЛО.

13 квітня неподалік Олександрівки безпілотник місії вкотре зафіксував 80 протитанкових мін між Мар’їнкою та Кремінцем. Того ж дня на околиці Оленівки вперше зафіксовано 71 протитанкову міну і 3 міни – на дорозі до Славного. 16 квітня у цьому ж районі БПЛА зафіксував ще 65 мін між залізничними коліями, 56 протитанкових мін неподалік у полі та ще 42 міни – за 500 м від зазначеного місця.

Такі дії збройних формувань РФ дестабілізують обстановку вздовж усієї лінії розмежування та служать основою для фабрикування провокацій з метою дискредитації Збройних сил України в очах місцевого населення.

У повідомленні наголошується, що підрозділи ЗСУ перебувають на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи.

Як повідомляв Укрінформ, з початку доби 22 квітня російські війська тричі обстріляли позиції Об’єднаних сил на сході України.

 

Місія ОБСЄ підтвердила, що на окупованих територіях Сходу діють російські закони

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ (СММ ОБСЄ) підтвердила запровадження в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) низки російських норм та законів, що є черговим засвідченням окупації Росією цих українських територій.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 22 квітня.

Участь у цьому засіданні, поруч з делегаціями 57 країн-учасниць, також взяли спецпредставник діючого голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Гайді Грау та голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Халіт Чевік, які представили свої звіти.

Реагуючи на звіт голови СММ, Цимбалюк подякував Місії за те, що попри численні перешкоджання у роботі з боку збройних формувань РФ, вона продовжувала приділяти належну увагу порушенням Росією суверенітету України на окупованих територіях.

«Звіт Місії включає такі кричущі випадки, як нові так звані митні вимоги, запроваджені членами російських збройних формувань у Луганській області з 18 лютого, так звані правила щодо тримання під вартою, запроваджені у Донецькій області, які є дуже схожими на російський закон 1995 р., а також погрози санкцій за так зване обмеження використання російської мови як державної у Луганській області. Російське мито, російські закони та російська мова – це встановлені СММ факти, які підтверджують, що Росія окупувала частини Донецької та Луганської областей України, порушуючи суверенітет України», – заявив Цимбалюк.

Слід зазначити, що фіксація Місією ОБСЄ цих фактів російської окупації в ОРДЛО викликала невдоволення з боку російської місії. Постійний представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич, реагуючи на звіт Халіта Чевіка, звинуватив СММ у тому, що вона нібито «відступає від свого мандату» і не повинна «здійснювати аналіз внутрішнього законодавства Російської Федерації».

Як відомо, раніше СММ ОБСЄ підтвердила рішення окупаційних адміністрацій у Донецьку та Луганську встановити російську як єдину “офіційну” мову, що передбачає вилучення української мови з навчальних програм з вересня 2020-го року. Також в ОБСЄ підтверджували введення російської валюти в ОРДЛО.

 

Україна в ОБСЄ: Росія блокує прогрес на переговорах і вимагає визнання своїх маріонеток

Росія обумовлює подальший прогрес на мирних переговорах з визнанням Україною російських маріонеток з ОРДЛО як сторони конфлікту, однак цього не станеться.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 22 квітня.

“Дискусії в ході останніх тижнів на засіданнях Постійної ради чітко засвідчили, що російська сторона прив’язує будь-який подальший прогрес у безпековій, гуманітарній та політичній сферах до згоди України легітимізувати російських маріонеток як сторону конфлікту. Цього не станеться”, – заявив Цимбалюк, коментуючи деструктивну позицію РФ на переговорах з мирного врегулювання конфлікту на сході України.

Він закликав російську сторону прийняти цю позицію України та розблокувати давно назрілу реалізацію низки домовленостей, зокрема, щодо розмінування, відкриття додаткових КПВВ, нових ділянок розведення та звільнення утримуваних осіб.

“Ми також нагадуємо російській стороні про необхідність не підривати вже досягнутий прогрес. Зокрема, на існуючих ділянках розведення не повинно бути військовослужбовців, зброї, мін і навіть контейнерів. Ми закликаємо СММ продовжувати пильно контролювати ці сфери та повідомляти про будь-які зареєстровані порушення”, – заявив очільник місії України в ОБСЄ.

Він також вказав на деструктивну позицію Росію, яка полягає у відмові Москви підтримати обговорювану на мирних переговорах спільну заяву про необхідність повернення до всеосяжного режиму припинення вогню.

“Незважаючи на зусилля України дотримуватися режиму припинення вогню, ми побачили підвищення кількості жертв серед українських військовослужбовців, у більшості випадків – внаслідок прицільного снайперського вогню з боку російських позицій”, – додав Цимбалюк.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня радники лідерів країн «нормандської четвірки» закликали представників ТКГ працювати над механізмом координації з реагування на порушення режиму припинення вогню.

Українська сторона висловила сподівання, що на наступному засіданні ТКГ на рівні глав делегацій, яке очікується 28 квітня, документ, що встановлює додаткові заходи щодо дотримання режиму припинення вогню, буде представлений у повністю узгодженому варіанті.

 

Окупантів побачили на колишніх українських позиціях біля Золотого – місія ОБСЄ

Спостерігачі ОБСЄ зафіксували російських окупантів, які порушують домовленості і заходять на колишні позиції Збройних сил України поблизу населеного пункту Золоте на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це у своєму звіті від 21 квітня повідомляє СММ ОБСЄ.

«Перебуваючи неподалік від блокпоста збройних формувань південніше ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська), команда СММ бачила 5 членів збройних формувань (з нарукавними пов’язками з написом «СЦКК»); двоє з них пройшли вглиб ділянки до місця приблизно за 350 м на північ від її південного краю, а потім повернулися. Спостерігачі знову бачили раніше зафіксовані 8 контейнерів, розташованих на південь від південного краю ділянки розведення, на її краю та в межах самої ділянки. Увечері 17 квітня в межах цієї ділянки розведення БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував 3 осіб на колишній позиції Збройних сил України, приблизно за 800 м на південний захід від шляхопроводу над залізничними коліями (у цьому місці 18 квітня БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував 2 осіб), а також 3 осіб на колишній позиції збройних формувань, орієнтовно за 1,5 км на північ від південно-східного кута ділянки, біля її східного краю», – йдеться в повідомленні.

Крім того, 16 квітня за межами ділянки розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька), приблизно за 1,5 км на східно-південний схід від її північно-східного кута, БПЛА СММ малого радіуса дії вперше зафіксував 80 протитанкових мін, установлених у полі орієнтовно за 150 м на південь від житлового району, а також 3 протитанкові міни в полі приблизно за 1 км далі на південь.

Орієнтовно за 800 м на східно-північний схід та за 2,5 км на північ від північно-східного кута ділянки зазначений БПЛА вкотре зафіксував 30 і 40 протитанкових мін, установлених у полях, відповідно. За оцінкою спостерігачів, усі ці міни належать збройним формуванням РФ.

Як зазначається в звіті, активність та пересування бойовиків спостерігались 17 та 18 квітня на колишніх позиціях ЗСУ та бойовиків в ділянці розведення військ.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня радники лідерів країн «нормандської четвірки» закликали представників ТКГ працювати над механізмом координації з реагування на порушення режиму припинення вогню. 20 квітня підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи вдалося, за даними української делегації в ТКГ суттєво просунутися у питаннях щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року. Українська сторона висловила сподівання, що на наступному засіданні ТКГ на рівні глав делегацій, яке очікується 28 квітня, документ, що встановлює додаткові заходи щодо дотримання режиму припинення вогню, буде представлений у повністю узгодженому варіанті.

Разом з тим раніше, 15 березня, безпілотник місії ОБСЄ зафіксував на полігоні поблизу населеного пункту Круглик два танки за межами виділених місць зберігання озброєння.

Українською стороною СЦКК було зафіксовано факти дообладнання російськими найманцями оборонних позицій в напрямку лінії розмежування. Також зазначається, що станом на 14 березня, зафіксовано облаштування найманцями ОРЛО нових мінних загороджень поблизу населеного пункту Троїцьке. А поблизу Широкиного окупанти продовжували дообладнання старих та обладнання нових оборонних позицій в бік позицій ЗСУ.

 

Депутати Бундестагу застерігають від подальшої ескалації навколо України

Заяви керівництва російської армії мають перетворитися на конкретні кроки з деескалації, адже загроза військової агресії Росії проти України все ще не зникла.

Про це йшлося у четвер під час дебатів на тему «Пересування російських військ та зростаюча небезпека ескалації на сході України», передає кореспондент Укрінформу.

«Росія військовими, а також гібридними засобами, засобами дезінформації порушила міжнародне право, порушила суверенітет України. І це неприпустимо. Президент Путін заявляє, що буде визначати «червоні лінії». Червоні лінії визначає міжнародна спільнота та міжнародне право, а не один авторитарно правлячий президент», – заявив депутат від консервативного блоку Давід Вадефуль.

Відмову України від ядерної зброї він назвав «цивілізаційним стрибком уперед», а наступне порушення Росією гарантій безпеки України «катастрофічною помилкою в Європі, яку не можна прийняти». Вадефуль нагадав, що Росія порушувала міжнародне право також в багатьох інших випадках та оголосив «чітку вимогу німецького Бундестагу до Росії: відведіть ці війська, деескалуйте ситуацію, поверніться до перемовин у нормандському форматі, Німеччина з Францією готові бути посередниками».

Про «червоні лінії Путіна» говорив і член Вільної демократичної партії (ВдПН) Александр Граф Ламсдорфф. На його переконання, це висловлювання у зверненні російського президента має на меті «створення непередбачуваності, свавілля у політиці, закріплення права сильного, а не сили права», що є неприйнятним. Депутат також підкреслив, що заяви Москви про, мовляв, реакцію на «ворожу активність НАТО» не відповідають дійсності.

«Це фейк-ньюс, це російська дезінформація. Ціль зовсім інша: Росія хоче залякати суверенну Україну, обмежити її суверенітет», – підкреслив політик. При цьому він зауважив, що попри запевнення міністра оборони РФ Сергія Шойгу не можна виключати, що йдеться «про підготовку військового вторгнення».

Родеріх Кізеветтер (ХДС/ХСС) також погоджується, що невиконання Росією вимог положень Віденського документа про надання даних про переміщення військ свідчить про те, що вона погрожує Україні та дійсно може напасти на східну частину України і спробувати відрізати її від виходу до Чорного моря.

Соціал-демократка Даніела де Ріддер підкреслила, що озброєні солдати російської армії на кордоні з Україною є загрозою не лише для України, а й для інших країн, зокрема, для Польщі та країн Балтії. Де Ріддер, яка також є уповноваженою Парламентської асамблеї ОБСЄ по східній Європі, зазначила, що нові агресивні дії Путіна є «стрес-тестом для Заходу, у ході якого російський президент хоче перевірити, як далеко він може зайти». Вона також нагадала про «насильницьку русифікацію» шляхом видачі понад 400 тисяч паспортів місцевому населенню на сході України, обіцянки захистити російську меншину.

“Це треба розуміти як проголошення планів подальших анексій», особливо з урахуванням поставки зброї сепаратистам”, – вважає депутатка.

Парламентарій від блоку ХДС/ХСС Томас Ерндл зазначив, що переміщення військ до українського кордону – абсолютно неприйнятна та небезпечна провокація, оскільки один постріл може запустити всю спіраль військової ескалації. Цього треба уникнути будь-що, підкреслив він і наголосив: «Ми маємо захистити єдність України».

Депутати від правлячої коаліції консерваторів і соціал-демократів чітко підкреслили солідарність з Україною та наголосили на конструктивній ролі української сторони заради деескалації.

Більшість спікерів були з фракцій правлячої коаліції ХДС/ХСС і СДПН, адже саме вони ініціювали слухання в Бундестазі 22 квітня. Всі, окрім двох партій, висловили чітку солідарність з Україною та засудили агресивну поведінку Кремля. І лише Ліва партія та правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» обвинуватила в ескалації України та Захід, які, мовляв, «провокують» Росію, а та лише захищається.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив Генеральному штабу РФ і командувачам військами повернути до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

«Росія починає відведення військ Південного і Західного військових округів у пункти постійної дислокації з 23 квітня. Перевірка військових частин завершується», – заявив Шойгу.

 

Туреччина нагадала Росії, як та надавала зброю Асаду

Туреччина не має передумов щодо використання придбаних у неї товарів оборонного призначення. Це стосується у т.ч. продажу БПЛА Україні.

Як повідомляє Укрінформ про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав в інтерв’ю на телеканалі Haber Turk.

«Щодо продажу Туреччиною ударних БПЛА Україні. Туреччина має перевагу в оборонній продукції. Ми не маємо передумов щодо продажу в третю країну чи щодо використання. Росія надала її режиму (Асада – ред.) і він проти нас використав. Кожен може надати кожному товар оборонної промисловості. Якщо сьогодні Росії потрібна наша продукція оборонної промисловості, ми можемо сісти та обговорити це», – сказав Чавушоглу.

Міністр також нагадав про позицію Туреччини щодо невизнання тимчасової окупації Криму Росією.

«Росія знає про наше загострене сприйняття щодо питання Криму. Ми сказали, що не визнаємо окупації. Наші відносини з двома країнами, які переживають напругу в Чорному морі, хороші. Ми сказали одне і те ж обом країнам. У разі конфлікту, це спричинить великі ризики в Чорному морі», – сказав міністр.

Як відомо, минулого тижня в Москві «рекомендували» Анкарі не підживлювати «мілітаристські настрої в Україні».

Як повідомляв Укрінформ, Україна та Туреччина вже ефективно співпрацюють в авіаційній галузі. 13 березня у Туреччині БПЛА Akıncı турецької розробки, обладнаний двигуном українського виробництва, успішно пройшов чергове випробування.

У 2021 році Україна планує закупити щонайменше п’ять комплексів Bayraktar TB2. Окрім того, країни обмінюватимуться технологіями при спільному виробництві безпілотних літальних апаратів. На початку березня народний депутат фракції Слуга народу Ігор Копитін заявив про те, що у Туреччині вже збирають нову партію безпілотників Bayraktar TB2 для України.

 

Росія залишає техніку 41-ї армії під Воронежем

Загроза вторгнення російських регулярних військ в Україну зберігається, оскільки техніка 41-ї армії ЗС РФ залишається на полігоні під Воронежем, як і залишаються війська, що постійно базуються біля кордону України і в окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в матеріалі групи незалежних блогерів-розслідувачів Conflict Intelligence Team.

CIT нагадує, що раніше російські інформагентства поширили наказ міністра оборони РФ Сергія Шойгу про завершення раптової перевірки російських військ. “Зокрема, міністр наказав до 1 травня повернути на місця постійної дислокації особовий склад 58-ї армії (базується на Північному Кавказі), 41-ї армії Центрального військового округу (про її перекидання раніше офіційно не повідомлялося, але її виявили ми та інші дослідники), а також 7-ї, 98-ї і 76-ї десантних дивізій (перекидання останньої до Криму ми також неодноразово висвітлювали)”, – наголошується в матеріалі.

Разом з тим, розслідувачі вказують на те, що “на повернення до місць постійної дислокації відведено менш як 10 днів, хоча перекидання у Крим і до кордонів України зайняло майже місяць (а 7-а дивізія, як ми вважаємо, була передислокована ще в березні)”.

“Це може частково пояснюватися тим, що, за словами Шойгу, техніка 41-ї армії залишиться на полігоні “Погоново” (йдеться про табір під Воронежем, про який ми повідомляли в нашому розслідуванні). Техніка перебуватиме там як мінімум до вересня, коли 41-а армія має взяти участь у стратегічних навчаннях “Захід-2011”, – йдеться в матеріалі.

CIT зазначає, що при потребі перекинути особовий склад 41-ї армії назад під Воронеж “можна протягом лічених днів”.

“У поєднанні з частинами, які постійно базуються біля кордону України і в Криму, це означає, що певна загроза введення російських регулярних військ на Донбас або підконтрольну територію України зберігається, хоча останнє потребуватиме нового перекидання військ”, – вважають розслідувачі.

Вони акцентують на тому факті, що в травні 2014 року також заявлялося про відведення військ від українського кордону, “однак тоді відведені були не всі сили, і в липні вони вели обстріл українських військ через кордон, а в серпні отримали підкріплення і увійшли на Донбас у складі декількох батальйонно-тактичних груп”.

Як повідомляв Укрінформ, раніше повідомлялося, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив Генеральному штабу РФ і командувачам військ повернути до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

 

У МЗС відповіли Росії на обвинувачення України в «агресивних мілітаристських планах»

Висловлювання представників МЗС Росії про оголошення “загальної мобілізації” в Україні є черговим прикладом дезінформації.

Про це Укрінформу заявив речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи озвучені офіційним представником МЗС Росії обвинувачення України в “агресивних мілітаристських планах”.

“Підписаний 21 квітня Президентом Володимиром Зеленським закон покликаний вдосконалити процедуру призову резервістів в особливий період. Ключовий елемент – мова йде про заходи реагування на випадок настання критичних загроз національній безпеці”, – зазначив Ніколенко.

Він також зауважив, що єдиною державою в світі, яка звинувачує Україну в “агресивних мілітаристських планах”, є Російська Федерація.

Ніколенко відзначив, що на тлі ескалації Росією безпекової ситуації наша держава отримала безпрецедентну міжнародну підтримку.

За словами речника МЗС, іноземні партнери особливо відзначають мудру і виважену позицію керівництва України.

У цьому контексті Ніколенко акцентував, що з самого початку українська сторона чітко заявила, що не піддаватиметься на російські провокації, і залишатиметься відданою політико-дипломатичному врегулюванню збройного конфлікту з Росією.

Як повідомлялося, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу 22 квітня звинуватила Україну в “агресивних мілітаристських планах” і заявила, що Президент Володимир Зеленський оголосив “загальну мобілізацію”.

Президент України Володимир Зеленський 21 квітня підписав закон щодо призову на військову службу резервістів у особливий період.

 

Проспекту Бандери в Києві бути – рішення апеляційного суду

22 квітня 2021, 15:35,  УП

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав законним перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери та чотирьох інших столичних вулиць.

Джерело: адвокат В’ячеслав Якубенко у Facebook

Деталі: Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції про незаконність перейменування. Суд повністю задовольнив апеляції Київської міської ради, партії “Свобода”, П. Богомазова, та Українського інституту національної пам’яті (який Якубенко представляв в апеляції).

Таким чином, визнано законним відповідне рішення Київради від 7 липня 2016 року №559/559 “Про перейменування вулиць, проспектів та провулків у місті Києві”, яким було перейменовано:

вулицю Баумана — на вулицю Януша Корчака;

вулицю Кутузова — на вулицю Генерала Алмазова;

вулицю Суворова — на вулицю Михайла Омеляновича-Павленка;

провулок Кутузова — на провулок Євгена Гуцала;

проспект Московський — на проспект Степана Бандери.

Довідково: Степан Бандера – визначний український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б.

Підступно вбитий у жовтні 1959 року в Мюнхені агентом радянського КДБ.

 

Для мовників на територію Криму оголосили перший тендер

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій оголосило перший тендер для мовників на територію Криму та Севастополя.

Про це віцепрем‘єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив під час спілкування зі ЗМІ у Миколаєві, інформує пресслужба Мінреінтеграції.

«Хочу повідомити важливу новину. Сьогодні ми запустили процедуру по першому, але далеко не останньому тендеру для телерадіокомпаній, які здійснюють мовлення на тимчасово окуповані РФ території України, а саме на територію АР Крим і м. Севастополя. Принагідно хочу всіх присутніх запросити до участі», – повідомив Резніков.

Він наголосив, що підтримка локальних мовників є важливим елементом у інформаційній війні з Росією.

Також Резніков висловив сподівання, що у майбутньому Верховна Рада підтримає збільшення фінансування телерадіокомпаній, що мовлять на тимчасово окуповані території.

«Наразі для підтримки мовлення і на Кримський півострів, і на окуповані території Донеччини та Луганщини було передбачено 50 млн грн, які міністерство спрямує на підтримку мовників виключно через процедуру публічних закупівель. Всі розуміють, що цього не достатньо. Тому я вже звертався до народних депутатів під час найближчого коригування бюджету на 2021 рік збільшити підтримку мовників на вразливі території до 100 млн грн», – наголосив віцепрем‘єр.

Крім того зазначається, що оголошення про початок процедури опубліковано на платформі «Прозоро» відповідно до чинного законодавства.

Очікувана вартість послуги – трохи більше 4 млн грн. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 8 травня 2021 року. Старт тендерного аукціону – 11 травня 2021 року. У Мінреінтеграції наголошують, що мета тендеру – задоволення культурних, інформаційних потреб населення, що проживає на ТОТ, а також прилеглих до них територіях, поширення в Україні суспільно важливої інформації.

 

Кулеба відреагував на заяву Путіна про “червоні лінії”

22 квітня 2021, 09:11,  УП

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що президент Росії Володимир Путін лякає західні країни, показуючи, що лише РФ може перетинати “червоні лінії”.

Джерело: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю “Reuters

Пряма мова: “Я прочитав послання президента Путіна наступним чином: “Ми будемо перетинати ваші червоні лінії, але вам не дозволено перетинати наші червоні лінії, і ми будемо визначати, де наші червоні лінії”.

Деталі: Так голова МЗС України відреагував на слова Путіна, який у середу попередив Захід, щоб той не перетинав російські “червоні лінії”, бо Москва буде реагувати “швидко і жорстко”.

Кулеба також сказав, що не має інформації, щоб стверджувати, що рішення про початок військової операції проти України в Росії вже прийняте.

“Тож зараз воно може йти в будь-якому напрямку”, – сказав Кулеба.

Міністр також повідомив, що Україна не отримала відповіді Кремля на запрошення президента Володимира Зеленського російському президенту Володимиру Путіну про переговори в зоні конфлікту на Донбасі.

Передісторія:

20 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що готовий зустрітися з російським президентом Володимиром Путіним “у будь-якій точці українського Донбасу”, і запевнив, що Україна не боїться Росії.

21 квітня речник Путіна заявляв, що російському президенту доповіли про пропозицію президента України зустрітися на Донбасі.

 

Кремль назвав у чому полягає “червона лінія” у відносинах РФ з Україною

УНН. “Червона лінія” для Москви у відносинах з Києвом проходить “по рубежу російських національних інтересів”. Про це заявив в четвер журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передає УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

Цитата

“Червона лінія є в цілому у Росії, це пов’язано з національними інтересами. Звичайно, це має відношення і до двосторонніх відносин з іншими державами, включно з Україною… Вона проходить саме на рубежі наших національних інтересів”, — сказав представник Кремля.

Деталі

У той же час Пєсков знову заявив, що Москва нібито “не є стороною конфлікту” на Донбасі, і “саме Київ повинен вирішувати це внутрішнє протистояння”. РФ ж готова і далі у взаємодії з іншими країнами “робити все можливе, щоб допомогти Україні”, сказав він.

Контекст

Президент Росії Володимир Путін в середу в посланні Федеральним зборам заявив, що РФ хоче мати добрі відносини з усіма державами і не збирається “спалювати мости”, але за необхідності її відповідь буде “асиметричною, швидкою і жорсткою”. При цьому глава Кремля зазначив, що так звані “червоні лінії” у відносинах з іншими країнами Москва буде визначати в кожному конкретному випадку сама.

Як відзначили експерти в зверненні президента РФ не було резонансних заяв про Україну, адже такі заяви могли б відвернути від основних меседжів електорату. Однак були “тривожні дзвіночки”, яким варто приділити увагу.

 

Путін відповів на пропозицію Зеленського: У Москві в будь-який час

22 квітня 2021, 18:40,  УП

Президент Росії Володимир Путін відповів на пропозицію глави України Володимира Зеленського про зустріч і запропонував зустрітися в Москві “в будь-який зручний час”, але відмовився обговорювати проблему Донбасу.

Джерело: Путін під час брифінгу

Пряма мова Путіна: “Що стосується пропозиції українського керівництва і президента Зеленського – хотів би сказати наступне. Останнім часом чинне керівництво України зробило дуже багато кроків, що руйнують російсько-українські стосунки.

Це стосується низки проблем у двосторонніх відносинах, це стосується ставлення до РПЦ і її руйнування, спроби руйнування, до російської мови й до російськомовних громадян України, і до російських громадян, які проживають в Україні… Дуже багато кроків, про які ми лише шкодуємо.

Якщо президент Зеленський хоче почати відновлення цих відносин, ми будемо це тільки вітати. Залишається питання – що хочемо обговорювати на цій зустрічі? Якщо мова йде про обговорення проблем Донбасу, то в першу чергу керівництво України повинно зустрічатися з керівниками “республік” “ЛНР” і “ДНР”, а потім вирішувати проблеми з представниками третіх країн, якою є Росія.

А якщо мова йде про розвиток двосторонніх відносин, то ми приймемо президента України в Москві в будь-який зручний для нього час”.

Що було раніше: Президент Володимир Зеленський заявив, що готовий зустрітись із російським президентом Володимиром Путіним “у будь-якій точці українського Донбасу” та запевнив, що Україна не боїться Росії.

 

Лукашенко порадив Зеленському навчитися поводитись “конкретно дипломатично”

22 квітня 2021, 18:57,  УП

Білоруський президент-самозванець піддав критиці дипломатичні навички президента України Володимира Зеленського.

Джерело: зустріч Лукашенка з президентом Росії Володимиром Путіним

Пряма мова: “Мені здається, Володимир Володимирович, Зеленському вже час навчитися конкретно дипломатично поводитися, крім усього іншого”.

Деталі: Так він доповнив тираду Путіна про те, що Зеленському потрібно вести переговори з ватажками бойовиків на Донбасі.

Путін відповів на пропозицію українського лідера про зустріч і запропонував зустрітися в Москві “в будь-який зручний час”, але відмовився обговорювати проблему Донбасу.

 

У Кремлі завершилися 4-годинні переговори Путіна та Лукашенка: про що йшлося

УНН. У Кремлі завершилися переговори Президента Білорусі Олександра Лукашенка і Президента Росії Володимира Путіна, які тривали 4 години. Про це пише білоруська БЕЛТА, передає УНН.

Деталі

Олександр Лукашенко на початку переговорів зазначив, що Білорусь і Росія серйозно просунулися в питанні узгодження союзних програм. Олександр Лукашенко нагадав, що вкінці минулого року глави держав склали програму своїх дій.

Під час зустрічі Президент Білорусі також дав позитивну оцінку змісту озвученого напередодні послання Президента Росії Федеральним зборам.

Він також зазначив, що у співпраці з Росією потрібно посилювати питання, пов’язані в тому числі з безпекою.

Цитата

“Упораємося. І лінії намалюємо, за які ніхто не повинен перейти, і гідно відповімо тим, хто не розуміє, що в цьому шаленому світі треба бути більш спокійними і жити дружно”, – підкреслив білоруський лідер.

Президент Росії запропонував обговорити широкий спектр питань: фундаментальні речі, які стосуються двосторонніх відносин, і співпраця в багатосторонніх форматах. Білорусь і Росія, за словами Володимира Путіна, поглиблюють взаємодію в сферах військово-технічного співробітництва та забезпечення безпеки “в найширшому сенсі цього слова”.

Нагадаємо

Президент РФ Володимир Путін сьогодні виступав із посланням до Ради Федерації.

Під час промови він заявив, серед іншого, що сподівається що “по відношенню до Росії нікому не прийде в голову переступити червону лінію. Де вона буде проходити — ми самі вирішимо”. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу віддав наказ відвести російські війська від кордону з Україною.

Президент Росії Володимир Путін заявив про готовність обговорити з українським лідером Володимиром Зеленським у Москві двосторонні відносини в будь-який зручний час, а з питань Донбасу порадив спершу поговорити із “ДНР” та “ЛНР”.

 

Зеленський відреагував на новини з РФ: Зменшення військ на кордоні знижує напругу

22 квітня 2021, 17:53, УП

Президент Володимир Зеленський каже, що Україна вітає відведення російських військ від кордону та дякує міжнародним партнерам за підтримку.

Джерело: Зеленський у Twitter

Пряма мова: “Зменшення чисельності військ на нашому кордоні пропорційно знижує напругу. Україна завжди напоготові, але вітає будь-які кроки зі зменшення військової присутності й деескалації ситуації на Донбасі. Україна прагне миру. Дякую міжнародним партнерам за підтримку”.

Що передувало: У четвер стало відомо, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив командуючим з 23 квітня починати відведення військ, які скупчилися біля кордонів з Україною і в окупованому Криму.

Предісторія:

Останні тижні Росія стягувала свої війська до українського кордону, називаючи це “плановими навчаннями”. У Білому домі підтвердили, що із 2014 року – це найбільша військова присутність російської армії біля українського кордону.

Президент Володимир Зеленський вважає, що загостренням напруги на Сході України Росія проводить тест Заходу і намагається його залякати.

США і лідери багатьох європейських країн закликали Росію знизити градус напруги та відвести війська.

 

Росія почала великі військові навчання в Криму, приїхав міністр оборони

22 квітня 2021, 12:38,  УП

Росія залучила до військових навчань в окупованому нею Криму 10 тис. військових і 40 бойових кораблів.

Джерело: російське інформагентство “Интерфакс”

Деталі: За інформацією Міноборони РФ, в активній фазі навчань беруть участь понад 10 тис. військовослужбовців, задіяно 1,2 тис. одиниць озброєння і військової техніки, в тому числі понад 40 бойових кораблів і 20 суден забезпечення Чорноморського флоту і Каспійської флотилії.

У четвер до Криму на активну фазу навчань прилетів міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Предісторія: Останні тижні Росія стягує свої війська до українського кордону, називаючи це “плановими навчаннями”. Водночас, у Білому домі кажуть, що із 2014 року – це найбільша військова присутність російської армії біля українського кордону.

Президент Володимир Зеленський вважає, що загостренням напруги на Сході України Росія проводить тест Заходу і намагається його залякати.

Нарощування військ РФ в окупованого Криму та біля українських кордонів підтверджують міжнародні розслідувачі, ЗМІ та супутникові знімки.

 

Росія оголосила початок відведення військ від України

22 квітня 2021, 14:34,  УП

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив командуючим з 23 квітня починати відведення військ, які скупчилися біля кордонів з Україною і в окупованому Криму.

Джерело: РБК“РИА Новости”ТАСС

Деталі: Повідомляється, що Шойгу дав доручення Генштабу і командувачам з п’ятниці, 23 квітня, почати повернення військ Південного і Західного військових округів в пункти постійної дислокації, оскільки навчання завершуються.

Міністр оборони заявив, що всі поставлені цілі навчань досягнуті.

Пряма мова: “Вважаю, що цілі раптової перевірки досягнуті повністю. Війська продемонстрували здатність забезпечити надійну оборону країни. У зв’язку з цим мною прийнято рішення завершити перевірочні заходи у Південному та Західному військових округах”.

Предісторія: Останні тижні Росія стягує свої війська до українського кордону, називаючи це “плановими навчаннями”. Водночас, у Білому домі кажуть, що із 2014 року – це найбільша військова присутність російської армії біля українського кордону.

США заявили, що підтримають Україну летальною зброєю.

Президент Володимир Зеленський вважає, що загостренням напруги на Сході України Росія проводить тест Заходу і намагається його залякати.

 

Російському МЗС ввижається, що Зеленський “оголосив загальну мобілізацію”

22 квітня 2021, 17:23,  УП

МЗС Росії, яка стягнула до кордону України сотні тисяч солдатів, звинуватив офіційний Київ у “агресивних мілітаристських планах”.

Джерело: офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу 22 квітня в ефірі російського ТБ

Деталі: Коментуючи події в Україні, якій традиційно багато було приділено уваги в брифінгу МЗС РФ, Захарова згадала заяву депутатів Верховної Ради від пропрезидентської партії “Слуга народу” із закликом розірвати дипломатичний відносини з РФ, провести призов резервістів і розмістити в Україні війська країн НАТО .

За її словами, президент України Володимир Зеленський на цю пропозицію “негайно відгукнувся і оголосив загальну мобілізацію”.

Для себе МЗС РФ, у кращих традиціях радянської пропаганди, пояснює це тим, що Зеленський рятує рейтинг (свій та партії СН), що “неухильно знижується на тлі падіння рівня життя, стрімкої деіндустріалізації і депопуляції України”.

Захарова назвала це сюрреалізмом, а також вдалася до алюзії на голлівудський фільм “Wag the Dog” (в російському прокаті мав назву “Плутовство”), зазначивши, що прийом, мовляв, давно відомий.

Пряма мова: “Щоб відвернути увагу населення України від погіршення ситуації в соціально-економічній сфері та дедалі більшої політичної турбулентності, а також виправдати абсолютно агресивні мілітаристські плани, Київ веде активну кампанію з дезінформації. Основа її все та ж – створення образу ворога в особі Росії”.

Чому це важливо: Російська Федерація, керована президентом Володимиром Путіним, восьмий рік здійснює гібридну військову агресію проти України: незаконно окупувавши Кримський півострів і підтримуючи незаконні збройні формування на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. При цьому країна-агресор не визнає незаконність своїх дій.

Нагадаємо: 21 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє призивати на військову службу резервістів без мобілізації в особливий період. 

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив командуючим з 23 квітня починати відведення військ, які скупчилися біля кордонів з Україною і в окупованому Криму.

 

Карикатурою на Путіна “прикрасили” посольство: РФ направила Україні ноту протесту

22 квітня 2021, 16:58,  УП

Російські дипломати направили в МЗС України ноту протесту у зв’язку з акцією, яку влаштували українські активісти під стінами посольства РФ в Києві. Зокрема, вони лазером намалювали на стіні будівлі карикатуру на Путіна і спроектували напис із звинуваченнями на адресу країни-агресора.

Джерело: заява офіційного представника Міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової

Деталі: За її словами, ввечері 20 квітня “українські екстремісти” влаштували біля стін посольства Росії в Києві “чергову русофобську вилазку”.

Зокрема, розповіла Захарова, активісти організації “Агентство розвитку демократії та інформаційних свобод” заблокували центральний вхід на територію дипмісії, розгорнули плакати з “різними образами” і за допомогою лазерної установки проектували на фасад “нецензурні написи”.

Її обурив також той факт, що Нацгвардія, яка була на місці подій, не завадила проведенню акції.

Пряма мова: “Природно, що в МЗС України була направлена ​​нота протесту посольства Росії з вимогою до української сторони неухильно дотримуватися зобов’язань в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року, а також провести ретельне розслідування інциденту і притягнути до відповідальності учасників і організаторів цієї провокації і вжити заходів щодо недопущення рецидивів подібних інцидентів в майбутньому”.

Більше деталей: Така акція протесту дійсно мала місце під стінами посольства РФ в Києві. Вона відбулася 20 квітня, напередодні щорічного послання російського президента Федеральним зборам РФ. Про це у своєму Facebook написав голова ГО “Агентство розвитку демократії та інформаційних свобод” Юрій Федоренко. Також він опублікував відео події, яке можна подивитися за цим посиланням.

На акції активісти тримали плакати з зображенням Путіна у ролі Гітлера та Кім Чен Ина, а також з надписами “Северокореїзація Росії”, “Доктор зло існує”, “Диктатор-шизофреник з комплексом Наполеона”, “Послання Путіна – це лапша й потік дезінформації”.

А на стіну посольства учасники акції за допомогою лазерної установки спроектували карикатурний профіль Путіна і напис “Росія перетворилася на терористичну організацію”.

 

В Україні затримали агента ФСБ РФ, який скуповував таємну інформацію

22 квітня 2021, 18:24  УП

Контррозвідники Служби безпеки затримали агента ФСБ РФ на Житомирщині – місцевого жителя, який за завданням ворожої спецслужби за гроші збирав розвідувальні дані про військові частини регіону.

Джерело: СБУ

Деталі: Співробітники спецслужби задокументували, що на виконання завдання російських кураторів агент мав:

провести відеозйомку двох військових об’єктів;

зібрати інформацію про керівний склад військових підрозділів, включаючи компрометуючі дані;

встановити місця проживання військовослужбовців.

Чоловік підготував схеми територій військових частин і місця розташування контрольно-пропускних пунктів і мав передати інформацію ФСБ. Затриманий визнав факт співпраці з російською спецслужбою і надає свідчення щодо своєї протиправної діяльності. Йому інкримінують держзраду.

В СБУ наголошують, що передача таких відомостей спецслужбі країни-агресора загрожує національній безпеці України у сфері оборони. Розголошення зібраної фігурантом інформації також становить загрозу життю і здоров’ю військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їх сімей.

 

ФСБ затримала в Севастополі “шпигуна”: нібито передавав Україні секрети ЧФ

22 квітня 2021, 13:22  УП

Федеральна служба безпеки Росії стверджує, що затримала в Севастополі росіянина, який нібито передавав українській розвідці секретні відомості про Чорноморський флот.

Джерело: “Интерфакс” з посиланням на ФСБ

Деталі: У спецслужбі не привели подробиць спецоперації, а також не розкрили особистість затриманого. Відомо тільки, що ФСБ порушила кримінальну справу за статтею “Державна зрада”. Покарання за нею – від 12 до 20 років колонії.

Росія почала в окупованому нею Криму великі військові навчання. Залучені 10 тис. військових і 40 бойових кораблів.

Передісторія: Останні тижні Росія стягує свої війська до українського кордону, називаючи це “плановими навчаннями”. Водночас, у Білому домі кажуть, що із 2014 року – це найбільша військова присутність російської армії біля українського кордону.

Президент Володимир Зеленський вважає, що загостренням напруги на Сході України Росія проводить тест Заходу і намагається його залякати.

Нарощування військ РФ в окупованого Криму та біля українських кордонів підтверджують міжнародні розслідувачі, ЗМІ та супутникові знімки.

 

СБУ викрила 10 бойовиків на Донбасі, в одного знайшли схрон з мінами

22 квітня 2021, 12:17  УП

СБУ під час профілактичних контрдиверсійних заходів у Волноваському районі Донеччини виявила схрон з мінами і викрила 10 учасників незаконних збройних формувань, а також встановила двох організаторів псевдореферендуму 2014 року.

Джерело: СБУ

Дослівно: “Правоохоронці встановили місця проживання учасників бандугруповань так званої “ДНР”. Вони наразі входять до складу незаконних збройних формувань бойовиків.

Наразі перевіряється інформація стосовно їх причетності до активного збройного супротиву силам АТО/ООС. У випадку підтвердження даних, щодо них будуть відкриті кримінальні провадження.

Крім того, у помешканні одного з бойовиків виявили тайник з бойовими засобами ураження. Зі схрону було вилучено 4 протитанкові міни ТМ-62М загальною вагою 40 кг. За оперативними даними, зловмисник планував використати вибухівку для вчинення диверсій на території регіону”.

Деталі: СБУ зазначила, що перевіряє інформацію щодо двох організаторів так званого “референдуму” 2014 року в Донецькій області.

 

Найближчі 5 років Україна не вступить до НАТО – Арестович

УНН. Україна у найближчі 5 років не має шансів на вступ до Північноатлантичного альянсу. Таку думку висловив радник української делегації в ТКГ Олексій Арестович в ефірі програми “Народ проти” з Наташею Влащенко, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, на питання про те, чи має Україна шанс у найближчі 5 років вступити до НАТО, Арестович відповів — “ні”, а найближчі 10 років — це “занадто великий термін”.

З його слів, наразі Україна створює власну військовую концепцію.

Що було раніше

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції в Парижі минулого тижня заявив, що Україна на наступному саміті НАТО в червні очікує на готовність країн-членів підтримки у питанні надання Україні Плану дій щодо членства в Альянсі.

Раніше Глава держави заявляв, що Україна розуміє, що для вступу до НАТО має відповідати стандартам Альянсу, але не можна зводити все лише до реформ, особливо зараз.

 

Чехія вишле ще близько 70 співробітників посольства РФ

22 квітня 2021, 17:03  УП

Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, що означає висилку ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Ceske Noviny.

Сьогодні опівдні минув термін, до якого Росія мала дозволити всім 20 чеським дипломатам повернутися до посольства в Москви, яка вислала їх у відповідь на висилку 18 співробітників російського посольства, які, на думку чеської влади, працювали на спецслужби.

Рішення чеського МЗС зрівняти чисельність диппредставництв  діє з сьогоднішнього дня. Росія має час до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

Після від’їзду висланих співробітників у посольстві Чехії в Москві залишалося 24 співробітники, у тому числі п’ять дипломатів та 19 адміністративно-технічних працівників.

Зараз у посольстві Росії в Празі працює 27 дипломатів та 67 адміністративно-технічних працівників.

Нагадаємо, 21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив послу РФ Олександру Змєєвському, що, якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів, то Прага скоротить кількість дипломатів в російському посольстві. Він зауважив, що чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

 

У ЄС пояснили, чи можливе колективне вислання дипломатів РФ на підтримку Чехії

22 квітня 2021, 16:16  УП

Рішення про вислання російських дипломатів на знак солідарності з Чехією у “дипломатичній війні” з Кремлем залишається на розсуд країн-членів Євросоюзу.

Про це сказав речник ЄС із закордонних справ Петер Стано на щоденному брифінгу, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

“Такі рішення як вислання дипломатів – це індивідуальні рішення країн-членів, тому що це у їхній компетенції, йдеться про дипломатів з акредитацією на території конкретної країни”, – зазначив Петер Стано.

Він зауважив, що з процедурної точки зору ЄС, наприклад, може відібрати акредитацію у російських дипломатів з представництва Росії при Євросоюзі – але у такому разі у них залишиться акредитація при МЗС Бельгії.

“Ми готові вживати заходів, коли вони взаємно погоджені. І якби такі дії були погоджені у скоординований спосіб, звісно ж установи рівня ЄС не будуть блокувати консенсус, – зазначив Петер Стано.

Речник нагадав, що після отруєння Скрипалів у Солсбері скоординованого вислання дипломатів з на той час 28 країн-членів ЄС не було, але була погоджена скоординована реакція, частиною якої було те, що низка країн також вислали російських дипломатів.

Він також звенув увагу, що Євросоюз в останній заяві висловив повну солідарність з діями Чехії і дав зрозуміти, що підривна діяльність російських агентів проти інтересів та безпеки ЄС та його членів буде зустрічати рішучу відповідь, у тому числі на рівні блоку.

Як повідомлялося раніше, Литва обговорює можливість вислання з країни співробітників російської дипмісії для вираження солідарності з Чехією.

Нагадаємо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата, що фактично паралізувало роботу посольства.

21 квітня Чехія поставила ультиматум Росії і вимагає повернути до Москви всіх висланих дипломатів. У Кремлі на це відповіли, що “розмови з Росією у стилістиці вимог є безперспективними”.

 

Словаччина приєдналась до висилки дипломатів РФ через організацію вибуху у Чехії

22 квітня 2021, 19:15  УП

Словаччина вирішила вислати трьох російських дипломатів у відповідь на організацію росіянами вибухів у Чехії.

Про це заявив прем’єр Словаччини Едуард Гегер, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Aktuality.

“Словацька Республіка не може терпіти, якщо діяльність представників іноземних дипломатичних місій не відповідає узгодженим принципам”, – сказав він.

“Забезпечення безпеки громадян – одне з найбільших завдань держави” – заявив Гегер.

Словацький уряд дав трьом російським дипломатам сім днів на те, щоб залишити країну.

Як повідомлялося, Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, що означає висилку ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.

Росія має час до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

Нагадаємо, 21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив послу РФ Олександру Змєєвському, що, якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів, то Прага скоротить кількість дипломатів в російському посольстві. Він зауважив, що чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

 

У НАТО підтримали дії Чехії, не згадавши про покарання Росії

22 квітня 2021, 13:09  УП

Північноатлантична рада у своїй заяві висловила підтримку Чехії у зв’язку з її останніми кроками проти Росії, проте не згадала про потенційну відповідь на дії Москви.

Заява за підсумками засідання Північноатлантичної ради 21 квітня оприлюднена на сайті Альянсу, повідомляє “Європейська правда“.

Союзники НАТО висловлюють “глибоку стурбованість” через дестабілізуючі дії, які Росія продовжує здійснювати в євроатлантичному регіоні, в тому числі на території Альянсу, сказано у заяві.

Відзначається, що союзники “повністю солідарні” з Чеською Республікою.

Про потенційну скоординовану відповідь на дії Росії на рівні НАТО у заяві не згадано.

Нагадаємо, Чехія розраховує пізніше цього тижня обговорити з партнерами по НАТО можливі скоординовані дії проти Росії.

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині країни та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

21 квітня Чехія поставила ультиматум Росії і вимагає повернути до Москви всіх висланих дипломатів.

Дивіться наш відеоблог щодо того, як працюють російські агенти у Чехії та ЄС:

 

У НАТО визначили дату саміту, на якому спланують майбутнє на наступні 10 років

22 квітня 2021, 10:33  УП

Наступний саміт лідерів країн НАТО відбудеться 14 червня 2021 року в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Про це йдеться у заяві генсека НАТО Єнса Столтенберга, оприлюдненій у четвер 22 квітня, пише “Європейська правда“.

“Ми будемо ухвалювати рішення щодо предметного і перспективного порядку денного НАТО на період до 2030 року, щоб протистояти викликам сьогодення і завтрашнього дня: агресивних дій Росії, загрозі тероризму, кібератакам, новим і руйнівним технологіям, впливу змін клімату на безпеку і підйому Китаю”, – заявив генсек НАТО.

Він нагадав, що Бельгія, де відбудеться саміт, була одним із засновників НАТО в 1949 році і вже більше ніж п’ятдесят років розміщує штаб-квартиру Альянсу.

Нагадаємо, 3 грудня минулого року була опублікована доповідь спеціальної експертної групи про майбутнє Альянсу до 2030 року.

Спираючись на цей документ та обговорення міністрів закордонних справ генсек НАТО Єнс Столтенберг винесе на обговорення лідерів країн Альянсу свої пропозиції щодо так званого процесу НАТО-2030.

 

У ПАРЄ відмовилися від заклику до Росії розслідувати отруєння Навального

22 квітня 2021, 15:13  УП

На пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи під час розгляду резолюції на підтримку Олексія Навального з тексту виключили заклик до Росії розслідувати отруєння російського опозиціонера.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

У проєкті резолюції був пункт, який звучав наступним чином: “12.2.4 забезпечити чесне та неупереджене розслідування можливого отруєння пана Навального хімічною зброєю типу “Новічок” та участі російської влади у цьому злочині”.

Однак під час розгляду в сесійному залі була запропонована поправка, за якою цей пункт взагалі вилучався з тексту.

Зрештою поправку підтримали 96 голосами, 22 – проти та 12 утрималися. Це була єдина поправка до резолюції, яку розглядали в залі.

У тексті резолюції більше немає ані згадки про “злочин”, ані заклику “розслідувати”. На сесії публічно не пояснювали аргументацію необхідності ухвалення цієї поправки.

В ухваленій резолюції нагадують, що Європейський суд з прав людини вже постановив, що засудження Навального у справі “Ів Роше” порушило його право на справедливий суд, і закликав відповідні органи РФ усунути порушення, проте Верховний суд залишив вирок без змін.

Також нагадують, що ЄСПЛ вже ухвалив рішення, яким вимагає від Росії звільнити Навального, а Комітет міністрів РЄ у березні 2021 року ухвалив рішення щодо виконання даного рішення.

Зазначається, що стан здоров’я опозиціонера в ув’язненні суттєво погіршився, а його прохання про огляд лікарем на власний вибір не задовольнили.

 

ПАРЄ підтримала резолюцію із закликом негайно звільнити Навального

22 квітня 2021, 13:52  УП

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію “Арешт і затримання Олексія Навального в січні 2021 року”.

Як повідомляє “Європейська правда“, текст ухваленої резолюції оприлюднено на сайті ПАРЄ.

“За” віддали 105 голосів, “проти” – 26, 11 утрималися.

У документі нагадують, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вже постановив, що засудження Навального у справі “Ів Роше” порушило його право на справедливий суд і закликало відповідні органи РФ усунути порушення, проте Верховний Суд залишив вирок без змін.

Також нагадують, що ЄСПЛ вже ухвалив рішення, яким вимагає від Росії звільнити Навального, а Комітет міністрів РЄ у березні 2021 року ухвалив рішення щодо виконання даного рішення.

Зазначається, що стан здоров’я опозиціонера в ув’язненні суттєво погіршився, а його прохання про огляд лікарем на власний вибір не задовільнили.

“Асамблея вважає, що попри заяви російської влади про те, що стан здоров’я Навального “задовільний”, те що виглядає як незабезпечення Навального адекватню медичною допомогою, може підпадати під ст. 3 ЄКПЛ (заборона нелюдського поводження чи покарання)”, – зазначають у тексті.

Згадують також повідомлення про те, що Навального протягом ночі неодноразово будили наглядачі, що його обшукують перед зустріччю з адвокатами, а адвокати скаржилися на обмеження доступу до клієнта.

Зазначається, що Навальний та його адвокати намагалися оскаржити таке поводження у відповідних органах, але це не дало результату.

У резолютивній частині Асамблея висловлює повну підтримку з рішенням Комітетом міністрів Ради Європи від березня 2021 року та закликає РФ:

– посилити співпрацю з Комітетом міністрів РЄ щодо повного виконання рішення щодо Навального

– звільнити Навального негайно і в будь-якому разі до наступної зустрічі Комітету міністрів у червні 2021 року,

– надати йому необхідну медичну допомогу і забезпечити повну повагу до його прав у рамках ЄКПЛ та національного законодавства.

Також закликають запросити представників Комітету з попередження тортур відвідати Навального в ув’язненні, а Росію – уможивити швидку публікацію звіту за підсумками цього візиту.

Зазначається, що ПАРЄ продовжить пильно стежити за розвитком ситуації.

 

В Україні зафіксували 16 235 нових випадків коронавірусу

В Україні за минулу добу, 21 квітня, зареєстрували 16 235 нових випадків коронавірусної хвороби, летальних випадків – 470.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“16 235 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 22 квітня 2021 року. Зокрема, захворіли 663 дитини та 319 медпрацівників”, – зазначив він.

За інформацією міністра, за минулу добу госпіталізовано – 3 904 особи; летальних випадків – 470; одужало – 18 831 особа;

здійснено тестувань за добу – 101 981 (зокрема методом ПЛР – 46 516, методом ІФА – 17 644, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 37 821).

За весь час пандемії в Україні захворіло – 1 990 353 особи; одужало – 1 533 303 особи; летальних випадків – 41 266;

проведено ПЛР-тестувань – 9 089 301.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 673), Харківській (1 333), Запорізькій (995), Дніпропетровській (976) та Київській (887) областях.

Як повідомив Степанов, за добу 21 квітня вакцинувалися 14 044 людини. 491 877 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу – 491 875 осіб, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 5 осіб (із них 2 особи отримали 1 дозу за кордоном).

Щеплення проводилося 264 мобільними бригадами з імунізації та 437 пунктами щеплення.

Станом на 21 квітня 2021 року до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалася 482 391 людина.

Як повідомляв Укрінформ, попередньої доби в Україні було зафіксовано 12 162 нових випадки COVID-19 Зокрема, захворіли 532 дитини та 326 медпрацівників.

 

У Німеччині поліція розігнала антикарантинні мітинги з понад 10 тисячами учасників

22 квітня 2021, 02:58  УП

У Берліні під час антикарантинних акцій протесту затримали близько 200 осіб з майже 11 тисяч учасників.

Джерело: DW

Деталі: Вдень 21 квітня біля Бранденбурзьких воріт зібралося близько 8 тисяч супротивників карантинних обмежень. Вони скандували гасла “Мир, свобода, немає – диктатурі!”, “Ми – народ!”.

Оскільки присутні, всупереч вимогам, відмовлялися дотримуватися соціальної дистанції та одягати захисні маски, поліція вирішила розігнати їх.

Пізніше близько 3 тисяч осіб зібралися на акцію протесту біля палацу Бельвю – резиденції президента ФРН. Поліція знову застосувала силу для розгону демонстрантів.

Демонстранти чинили опір, вступивши в сутички з правоохоронцями, в хід пішли кулаки і пляшки. Поліція у відповідь застосувала перцевий газ і затримала близько 200 учасників акцій.

Передісторія:

У Німеччині в березні темпи поширення коронавірусу досягли позначки, після якої уряд домовився скасувати послаблення локдауну.

У німецьких містах Берліні та Гамбурзі через поширення COVID-19 з вечора 2 квітня вступили в силу обмеження на пересування в нічний час.

Загальна кількість офіційно зареєстрованих випадків зараження коронавірусом в Німеччині станом на 12 квітня перевищила три мільйони.

 

Партія вакцини AstraZeneca, яка мала бути в Україні 22 квітня, прибуде пізніше

22 квітня 2021, 14:34  УП

Друга партія вакцини від COVID-19 компанії AstraZeneca, отримана через механізм COVAX, прибуде до України у п’ятницю.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” з посиланням на головного санітарного лікаря Віктора Ляшка

Пряма мова: “Доставлена партія вакцини використовуватиметься у пунктах щеплень відповідно до етапів “дорожньої карти””.

Деталі: Ляшко уточнив, що йдеться про 367 тисяч доз вакцини, які вироблені на південнокорейському майданчику.

Що було раніше: 20 квітня Ляшко заявляв, що нова партія вакцин від COVID-19 компанії AstraZeneca прибуде в Україну в четвер 22 квітня.

Чому це важливо: Україна отримала 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca з Індії – і в МОЗ спершу планували щепити ними 250 тисяч осіб (для імунізації цією вакциною потрібно дві дози), але потім вирішили, що для другого щеплення можна використати вакцину того ж типу з наступних поставок. Проте поставки вакцини проти коронавірусу вже не раз затримувалися, адже у світі на них великий попит в умовах дефіциту.

Якщо всі 500 000 доз індійської вакцини спрямують на щеплення українців першою дозою, то навіть 367 000 доз південнокорейської вакцини не покриють потреби у другій дозі.

 

У МОЗ розповіли, кому дістанеться нова партія вакцини проти COVID-19 від AstraZeneca

Дарія Поперечна, УП.Життя

Нова партія вакцини проти COVID-19 виробника AstraZeneca, яка надійде в Україну 23 квітня, буде розподілена для двох напрямків.

Зокрема невелику частину вакцин у Міністерстві охорони здоров’я планують виділити на щеплення другою дозою.

Про це розповів глава МОЗ Максим Степанов в ефірі телеканалу “Україна 24”.

За його словами, препарат з цієї партії для повторного щеплення отримають пацієнти, які вакцинувалися в лютому.

“Ми хочемо залишити певну невеличку частину для другого щеплення – те, що у нас припадає на останні дні травня.

Це ті громадяни, які робили щеплення в лютому.

Тобто через 90 днів, починаючи з 23 травня, треба робити другу дозу”, – сказав Степанов.

Загалом Україна отримає 367 тисяч доз вакцини, виробленої на південнокорейському майданчику.

Частину препарату, який прибуде вранці 23 квітня, також розподілять по регіонах.

“Вона (вакцина – УП) йде у нашу загальну програму вакцинації через кабінети щеплень згідно з тими етапами вакцинації, які йдуть: люди, які входять до груп ризику, люди старші 60 років”, – додав очільник відомства.

Варто зауважити, що раніше у МОЗ обіцяли, що вакцини AstraZeneca для другого щеплення вистачить всім, хто щепився першою дозою індійського препарату.

Станом на 22 квітня першою дозою вакцини проти коронавірусної хвороби провакцинували 491 877 людей.

А обидві дози отримали лише 5 осіб.

Наразі в Україні щеплення проти COVID-19 проводиться трьома препаратами компаній: AstraZenecaSinovacPfizer.

 

За підробку ПЛР-тесту судитимуть жителя Львівщини

22 квітня 2021, 15:29  УП

Жителя Львівщини судитимуть за підробку ПЛР-тесту на коронавірус, який він пред’явив на кордоні з Польщею.

Джерело: поліція Львівської області

Деталі: За даними слідства, зловмисник пред’явив підроблений документ інспектору Державної прикордонної служби під час перетину польсько-українського кордону на пункті пропуску “Краківець – Корчова”, щоб не відбувати обов’язкову самоізоляцію на території України.

Правоохоронці встановили, що 27-річний мешканець селища Краковець Яворівського району, заздалегідь, використовуючи домашню оргтехніку, самостійно виготовив бланк висновку дослідження на виявлення SARS-CoV-2 із негативним результатом, який в подальшому пред’явив інспектору ДПСУ, в’їжджаючи в Україну з Республіки Польща.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за ч.1, ч.4 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України, завершене, обвинувальний акт скеровано на розгляд суду.

Максимальне покарання, що загрожує обвинуваченому – штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

 

Папа Франциск виголосив послання з нагоди Всесвітнього дня Землі

Папа Римський зазначив, що цей день є приводом нагадати один одному та глибше усвідомити, що природа цілком заслуговує нашого захисту, а взаємодія людини з Божим творінням має відбуватися з великою увагою та повагою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Vatican News.

Необхідно дбати про всю природу та про її біорізноманіття, а останнім часом ми переконалися у цьому ще більше, підкреслив Папа Римський.

Папа Франциск відзначив, що пандемія COVID-19 вчить людей «взаємозв’язку та спільному використанню планети». Такі глобальні катастрофи, як всесвітня епідемія та кліматичні зміни, «показують, що у нас немає більше часу чекати»: час рішучих дій вже прийшов, і люди мають усі засоби, щоб впоратися з кризою.

“Лиха, які ми переживаємо у зв’язку з пандемією та які вже відчуваємо у зв’язку зі зміною клімату, повинні підштовхнути до інновацій, до винаходів, до пошуку нових шляхів. З кризи не можна вийти такими як раніше, – ми виходимо з неї, стаючи краще або гірше. Перед нами стоїть саме такий виклик, і якщо ми не вийдемо кращими, то опинимося на шляху самознищення”-зазначив понтифік.

Наприкінці свого відеозвернення Папа Франциск висловив побажання, щоб усі мешканці планети, зокрема він сам, закликали «світових лідерів діяти сміливо, справедливо та завжди говорити людям правду, тому що люди мають знати, як захистити себе від руйнування планети та як захистити планету від руйнувань, яких ми так часто їй завдаємо”.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня відзначали Всесвітній день Землі. Його проголосила ООН 12 років тому з метою об’єднання людей планети у справі захисту довкілля.

 

Меркель підтвердила намір Німеччини позбутись вугільних ТЕЦ

Німеччина впродовж наступних 17 років має намір повністю відмовитися від вугілля у якості джерела для вироблення енергії в країні.

Це підтвердила в четвер канцлер ФРН Ангела Меркель під час Саміту лідерів з питань клімату, організованого за ініціативи США, передає власний кореспондент Укрінформу.

«До 2038 року ми хочемо вилучити вугілля з процесу електрифікації та перейти на поновлювальні джерела енергії. Минулого року ми вже виробили 46% нашої енергії з поновлювальних джерел»,- зауважила у цьому зв’язку канцлер.

Вона також заявила, що Німеччина вже зменшила на 40% свої викиди в атмосферу в порівнянні з 1990-м роком, а до 2050 року разом з іншими країнами ЄС планується досягти «нульових» викидів.

Меркель підкреслила, що особливо після пандемії для досягнення стійкого економічного зростання потрібно спиратися на інновації та зелену енергетику.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у Вашингтоні проходить перший день Саміту лідерів з питань клімату. У ньому беруть участь понад 40 глав держав та урядів з усього світу, а також керівники міжнародних організацій. Учасники обговорюють глобальні кліматичні виклики, а також, що кожна країна може зробити для збереження клімату на планеті.

 

Євросоюз планує щороку інвестувати $100 мільярдів у кліматичні проєкти

Євросоюз був першою світовою економікою, яка взяла на себе зобов’язання досягти кліматичної нейтральності до 2050 року, і для досягнення цієї мети європейські країни погодилися інвестувати принаймні 100 мільярдів доларів щорічно.

Як повідомляє Укрінформ, про це у четвер під час світового Кліматичного саміту, що відбувається за ініціативою Президента США Джо Байдена, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель. Повний текст його промови оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«У грудні 2019 року лідери ЄС зобов’язалися досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Ми були першою великою економікою, яка прийняла таке сміливе рішення. Лише вчора (21 квітня – ред.) ми втілили наші амбітні кліматичні цілі в Європейський кліматичний закон… Ми вирішили колективно мобілізувати принаймні 100 мільярдів доларів на рік для кліматичного фінансування», – зазначив Мішель.

Він нагадав, що багаторічний бюджет ЄС на 2021-27 роки та ухвалений фінансовий пакет відновлення після кризи коронавірусу передбачають близько 600 мільярдів євро для проєктів трансформації в рамках Зеленої угоди ЄС, оскільки перехід на низьковуглецеву економіку потребує масованих інвестицій, які набагато перевищують можливості бюджетного фінансування. Саме тому, за словами президента Європейської Ради, так важливо зацікавити до участі у «зелених» проєктах представників приватного бізнесу, для яких «зелена» трансформація має перетворитися на шлях до заможності та добробуту.

Виходячи з цього, близько 30 відсотків фінансового пакету відновлення («Нове покоління ЄС ємністю у 750 мільярдів євро – ред.) припадають на так звані зелені бонди, що є потужним орієнтиром для приватного сектору. Перед світовим співтовариством постає необхідність розробки глобальних регуляторних правил, які б дозволяли світовим інвесторам впевнено почуватися у таких проєктах.

За його словами, не менш важливим напрямком за «зелене» фінансування є питання економічних стимулів та підвищення ціни використання вуглецевих ресурсів.

«Глобальний підхід до ціни вуглецю є визначальним для просування «зелених» інвестицій. Якщо ми хочемо жити у мирі із природою, нам потрібно усунути вуглець із нашої бізнес-моделі. Це єдиний можливий шлях, щоб змінити напрямок (економічного розвитку)», – зауважив Президент Європейської Ради.

Він наголосив, що Євросоюз має запропонувати механізм оцінки граничного використання вуглецевих ресурсів, який має стати частиною міжнародного правового поля та бути сумісним з правилами СОТ. При цьому ЄС готовий до тісної співпраці з партнерами для справедливого визначення «вуглецевого» ціноутворення.

Як повідомлялося, пів тора року тому лідери країн ЄС підтримали запропонований Єврокомісією «зелений» курс, який передбачає перетворення Європи на кліматично нейтральний континент до 2050 року.

«Зелена угода» ЄС передбачає декілька напрямків «зеленої трансформації», включаючи технологічний розвиток промисловості, інноваційні підходи до зниження обсягів шкідливих викидів, підвищення енергоефективності, запровадження циркулярної економіки, пошук поновлювальних та нових джерел енергії, наприклад, водневих технологій, які будуть альтернативою традиційним вуглецевим природним ресурсам.

 

Твітер тестує професійні профілі для бізнесу

У соцмережі Твітер (обліковий запис Twitter Business) оголосили про запуск професійних профілів, які відображатимуть інформацію про ту чи іншу компанію для потенційних клієнтів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Engadget.

Так, на сторінці у Твітері відображається вебсайт власника, кількість підписників та підписок акаунту, а також новий розділ під назвою “Детальніше”, який містить більше інформації про бізнес-сторінку.

Соціальна мережа перенесла інформацію про адресу підприємств у розділ “Детальніше”, який також містить карту та графік роботи. Унизу потенційні клієнти можуть натиснути кнопку, щоб отримати вказівки щодо місця розташування закладу, а також щоб зв’язатися з власниками безпосередньо через Твітер.

Соцмережа заявляє, що новий тип профілю дасть змогу компаніям, некомерційним організаціям та всім, хто використовує цю соцмережу для роботи, відображати конкретну інформацію, яку вони хочуть демонструвати клієнтам. Це може допомогти людям полегшити пошук місцевих закладів для відвідування і стати в нагоді невеликим магазинам, щоб вони могли відновити бізнес, який постраждав під час пандемії.

Кайвон Бейкпур, керівник продуктів соціальної мережі, сказав, що це лише початок: вебсайт дозволить власникам підприємств додавати більше інформації про компанії в майбутньому.

Твітер розпочав тестування професійних профілів з невеликою кількістю власників бізнесу в США, але протягом наступних місяців він розширить доступ до цієї функції для більшої кількості облікових записів.

 

Посол Франції анонсував підписання нових економічних контрактів з Україною

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен анонсував підписання нових масштабних контрактів між Франціє і Україною в економічній сфері, про які йшлося на зустрічі президентів Емманюеля Макрона та Володимира Зеленського.

Про це дипломат розповів у інтерв’ю Укрінформу.

Він відзначив, що, попри певний спад у 2020 році товарообіг між нашими країнами залишається на відносно високому рівні, а з початку поточного року зафіксовано його пожвавлення.

У цьому контексті посол Франції нагадав про реалізацію двох контрактів – стосовно поставки гелікоптерів та патрульних катерів для потреб МВС України, робота за якими відбувається точно за планом.

За словами дипломата, співголови Спільної франко-української міжурядової комісії Брюно Ле Мер і Арсен Аваков регулярно спілкуються у телефонному, відеорежимі та при особистих зустрічах і мають «певні напрацювання».

«Під час зустрічі двох президентів у Парижі була надана рекомендація пришвидшити роботу в рамках Спільної комісії, аби підготувати можливості для започаткування нових значних контрактів у економічній сфері. Є підстави сподіватися, що протягом найближчих тижнів деякі із цих контрактів будуть конкретизовані і оприлюднені, і це стане нагодою для нових зустрічей між нашими міністрами», – сказав де Понсен.

При цьому він уточнив, про які саме контракти йдеться.

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 30 березня заявив, що Україна і Франція розпочинають ще один спільний проєкт – виробництво висотних драбин для пожежних автомобілів.

Наразі Україна і Франція працюють над двома великими спільними контрактами – постачання 55 гелікоптерів у рамках Єдиної авіаційної системи та 20 патрульних катерів для потреб ДПСУ.

 

Заради туризму: Шмигаль хоче більше рейсів із Туреччиною і не лише 

22 квітня 2021, 13:47  УП

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів нараду щодо розвитку двосторонньої співпраці з Туреччиною та закликав напрацювати шляхи активізації туризму, зокрема розширити морське й авіаційне сполучення з цією країною.

Джерело: пресслужба Кабінету міністрів 

Пряма мова Шмигаля: “Українці входять до списку найчисельніших туристів у Туреччині, і географія їхнього відпочинку постійно розширюється. Тому ми маємо розглянути можливість розширення сполучення, зокрема організувати додаткові рейси до популярних маршрутів на вихідні, а також відкрити сполучення з новими містами”.

Деталі: Український прем’єр сказав також, що варто розробити сприятливі умови для залучення туристів із Туреччини до України. За його словами, “окрім великих міст, варто розглянути можливість розвитку напрямків до санаторних курортів, які будуть цікаві для подорожей всією родиною”.

Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга додав, що для туристів із Туреччини можуть бути цікавими визначні українські міста: Кам’янець-Подільський, Хотин тощо.

Також учасники наради обговорили можливість взаємного визнання між Україною і Туреччиною майбутніх сертифікатів здоров’я, які розробляються в Європейському Союзі.

За підсумками наради Шмигаль доручив опрацювати питання можливості збільшення регулярних і чартерних рейсів між Україною і Туреччиною та розглянути шляхи спрощення системи відвідування України вакцинованими громадянами Туреччини.

У нараді 22 квітня, крім прем’єра й посла, взяли участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів, представники Міністерства закордонних справ, Міністерства інфраструктури, Міністерства цифрової трансформації та інші.

Цьому передувало: 10 квітня президент України Володимир Зеленський був із робочим візитом у Туреччині.

Росія призупинила польоти до Туреччини з 15 квітня до 1 червня нібито через коронавірус.

 

Від 3,2 до 40%: В уряді хочуть ввести акциз на продаж “зеленої” електроенергії

22 квітня 2021, 13:20  УП

Влада хоче запровадити акцизний податок на продаж “зеленої” електроенергії, наразі пропонується широкий діапазон ставки – від 3,2% до 40%, точні цифри ще обговорюються.

Про йдеться у статті ЕП.

У матеріалі зазначається, що питання запровадження акцизного податку на продаж електроенергії з відновлюваних джерел енергетики вже обговорювалося влітку минулого року.

“Тоді Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) пропонувала ввести ставку розмірі 3,2% і за рахунок цього погасити борги перед самими ж “зеленими”. На той момент “Укренерго” заборгувало виробникам електроенергії близько 20 млрд грн.

Представники останніх назвали ініціативу регулятора примусовим фінансовим обмеженням гравців ринку і додатковим зниженням “зеленого” тарифу”, – пишуть автори.

“Це погіршує умови для проектів ВДЕ і підштовхує інвесторів все-таки звернутися до міжнародних арбітражів”, – заявляв тоді голова “Української вітроенергетичної асоціації” Андрій Конеченков.

Він також звернув увагу, що питання ведення акцизів взагалі не відноситься до повноважень НКРЕКП і вимагав внесення змін до Податкового кодексу.

При цьому, тепер влада уже хоче запровадити акциз для “зелених” шляхом внесення змін до податкового Кодексу, і ця норма так само міститься у новій концепції, яку розглядатиме уряд.

Якою може бути ставка? “Пропонується дуже широкий діапазон: від 3,2% до 40%. Точні цифри ще обговорюються”, – каже співрозмовник ЕП в уряді.

Він додав, що у сценарій із запровадженням 40% акцизу ніхто не вірить, хоча така цифра і озвучувалася під час обговорень.

Водночас за розрахунками НКРЕКП, мінімальний рівень акцизу в 3,2% може принести понад 1,5 млрд гривень додаткових надходжень на рік.

Підкреслюється, що найбільше це рішення вдарить по енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова, який є найбільшим виробником “зеленої” електроенергії в Україні із 25% часткою ринку.

“Крім ДТЕК, до топ-5 виробників зеленої електроенергії за підсумками минулого року увійшли: Windcraft бізнесмена Карла Стурена, китайська CNBM (колишня Active Solar Андрія Клюєва. – ЕП), VR Capital Річарда Дейтса в партнерстві з інвесткомпанією ICU Макара Пасенюка, “Вітряні парки України” Максима Єфімова та Едуарда Мкртчана, сина співвласника ІСД Олега Мкртчана”, – йдеться у статті.

 

Україна вводить спецмито на імпорт автобусів і вантажівок з Білорусі

22 квітня 2021, 15:00  УП

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила встановити спецмито в розмірі 35% від митної вартості на імпорт автобусів, вантажних і спецавтомобілів з Білорусі.

Про це йдеться у повідомленні Комісії в газеті “Урядовий кур’єр”.

Зазначається, що були встановлені факти дискримінаційних і недружніх дій з боку Білорусі.

“Було встановлено, що урядом Республіки Білорусь створені штучні бар’єри відносно імпортованих з України колісних транспортних засобів у вигляді утилізаційного збору та нерівних умов участі у державних закупівлях, у результаті чого ускладнюється доступ продукції українських підприємств на ринок Республіки Білорусь.

Такі дії суперечать статтям 5 та 6 Договору про зону вільної торгівлі від 18.10.2011 (СНД), статті 2 Угоди між урядом України та урядом Республіки Білорусь про вільну торгівлю від 17.12.1992 і вважаються дискримінаційними та недружніми діями у розумінні положень Закону і Порядку”, – йдеться у повідомленні.

Спецмито застосовується з моменту набрання чинності рішенням Комісії і до встановлення факту припинення Республікою Білорусь дискримінаційних та недружніх дій щодо України.

Рішення Комісії набирає чинності через 10 днів з дня опублікування цього повідомлення.

Під дію 35%-мита потрапляють автобуси (транспортні засоби для перевезення 10 осіб і більше), вантажівки з дизельними двигунами і повною масою 5-20 тонн та більше 20 тонн (виняток зробили для автомобільних шасі).

Також мито діятиме на спецтехніку (автокрани, автомобілі-прибиральники для доріг, автогідропідйомники, автомобілі для поливу і автомобілі-майстерні).

 

Промвиробництво у березні вперше від початку року зросло – Держстат

22 квітня 2021, 18:22  УП

Промислове виробництво в Україні показало зростання на 2,1% вперше від початку року, скориговане на ефект календарних днів значення становило 2,4%.

Про це йдеться у даних Держстату.

Так, проти лютого індекс зріс на 1,8%, а проти березня 2020 року – на 2,4%.

Протягом першого кварталу 2021 року у порівнянні з показниками відповідного періоду 2020 року промвиробництво скоротилося на 2%.

Зокрема, у добувній промисловості та розробленні кар’єрів промисловість скоротилася на 2,8%, переробній – на 3,3%, а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – зросла на 4,1%.

Нагадуємо:

У лютому 2021 року промвиробництво в Україні знизилось на 4,6% порівняно з “доковідним” лютим 2020 року, скориговане на ефект календарних днів (минулий рік був високосним) скорочення було  меншим – 2%.

У січні 2021 року промислове виробництво знизилось на 4% порівняно з січнем 2020 року, скориговане на ефект календарних днів скорочення було меншим – 2,7%.

 

Влада хоче збільшити ставку податку для сільгоспвиробників

22 квітня 2021, 17:57  УП

Уряд розглядає законопроєкт, яким зокрема хочуть вдвічі збільшити ставку єдиного податку для платників четвертої групи – сільгоспвиробників.

Про це йдеться у матеріалі ЕП.

Підвищення податку потенційно стосуватиметься сільгоспвиробників крім тих, які працюють на землях закритого грунту (теплиці) та земель водного фонду.

Тобто, фермери платитимуть вдвічі більше. Пропорційно збільшенню зростуть і надходження в місцеві бюджети. На думку авторів, це дозволить акумулювати 5,3 млрд грн.

Сьогодні для четвертої групи об’єкт оподаткування – земельні площі, база оподаткування – нормативна грошова оцінка землі з урахуванням коефіцієнта індексації. Розмір ставки з 1 га землі залежить від категорії та розташування земель.

Крім того, пропонується скасувати мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки земель, від якої залежить розмір податків сільгоспвиробників та орендна плата за користування землею.

Завдяки цьому в уряді розраховують додатково отримати ще 3,4 млрд грн.

 

“Укргазвидобування” придбало газоносну ділянку на Харківщині за 120 мільйонів 

22 квітня 2021, 16:57  УП

Державна служба геології та надр на електронному аукціоні продала “Укргазвидобуванню” за 120 млн гривень спецдозвіл на користування надрами Юліївського родовища (Золочівського блоку), що на Харківщині.

Про це повідомляє пресслужба “Української енергетичної біржі”, через майданчик якої був придбаний лот.

Як наголошується, аукціон відбувся 21 квітня через систему Прозорро.Продажі.

“Стартова ціна лота сягала 58,7 млн гривень. Переможною стала пропозиція у понад 120,6 млн гривень. Тобто вартість зросла більше, ніж на 205%”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, власник спецдозволу зможе 20 років видобувати на ділянці природний газ, конденсат та супутні корисні компоненти, такі як етан, пропан, бутан, гелій.

Голова біржового комітету “Української енергетичної біржі” Олексій Дубовський відзначив, що переможцем аукціону стало АТ “Укргазвидобування”.

Загалом у системі Прозорро.Продажі відбулося понад 150 успішних аукціонів із продажу спецдозволів на користування надрами, які принесли бюджету понад 1,6 млрд гривень. Понад 70% цього напрямку торгів за рівнем доходу відбувається на майданчику УЕБ.

Державна компанія АТ “Укргазвидобування” є дочірнім підприємством “Нафтогазу”.

Нагадуємо:

Держгеонадр видала 4 спецдозволи на право користування Балаклійською, Іванівською, Бузівською і Берестянською нафтогазовими ділянками для Укргазвидобування, у компанії планують розпочати видобування газу вже наступного року.

 

“Зрада скасовується”: Норми про безоплатні 2 гектари землі є чинними – представник уряду

22 квітня 2021, 09:55  УП

Норми безоплатної передачі земельних ділянок українцям до 2 гектарів встановлює стаття 121 Земельного кодексу – вони є чинними і не можуть бути скасовані.

Про це написав у Telegram та заявив у коментарі “РБК-Україна” представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

“Зрада про “скасування права на безкоштовні 2 га землі” скасовується. Тому що є Земельний кодекс України і чинна стаття 121 зокрема”, – написав він у Telegram.

У коментарі виданню Мокан зазначив, що норми безоплатної передачі земділянок громадянам до 2 гектарів встановлює стаття 121 Земельного кодексу. За його словами, вони є чинними і не можуть бути скасовані.

Також він розповів, що підтриманий 21 квітня урядом законопроєкт про консолідацію земель може розширити можливості громадян щодо використання земельних ділянок.

Відповідні зміни пропонуються до статті 5 закону “Про особисте селянське господарство”.

“Ці зміни обумовлені тим, що фізособи повинні мати можливість вести особисте селянське господарство не лише на земельних ділянках цільового призначення, а й на всіх сільськогосподарських землях, і навіть на несільськогосподарських землях”, – заявив нардеп.

Зокрема, за його словами, українці зможуть вести господарство на присадибних ділянках.

Очікується, що такі законодавчі зміни можуть стимулювати ведення високотоварного господарства.

Мокан додав, що запропонований законопроєкт дасть змогу усунути різноманітні недоліки землекористування та сприятиме встановленню ринкової вартості земділянок с/г призначення.

Нагадаємо:

Повідомлялось, що Кабмін схвалив законопроєкт про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення – він, зокрема, передбачає зміни, які можуть означати скасування права українців на безкоштовні 2 га землі.

 

Україна хоче внести Чорнобильську зону до списку ЮНЕСКО

22 квітня 2021, 15:55  УП

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко хоче подати заявку на включення Чорнобильської зони до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Джерело: Ткаченко в інтерв’ю “Reuters

Деталі: “Ми віримо, що включення Чорнобиля до списку спадщини ЮНЕСКО є першим і важливим кроком до того, щоб це чудове місце стало унікальним пунктом призначення, що цікавить усе людство.

Важливість Чорнобильської зони лежить далеко за межами України… Йдеться не лише про вшанування пам’яті, а й про історію та права людей”.

Деталі: Перед тим, як надіслати заявку до ООН, місця, які шукають охорони ЮНЕСКО, мають бути включені до національного списку культурної та історичної спадщини, зазначив Ткаченко.

Він нагадав, що нещодавно Мінкульт вирішив включити до переліку таких об’єктів величезну радіолокаційну станцію, побудовану поблизу міста Чорнобиль у 1970-х.

Також обговорюється питання розширення цього наміру на всю 30-кілометрову зону відчуження Чорнобиля.

Ткаченко сподівається, що Чорнобиль, який вже став популярним місцем для шукачів пригод до пандемії коронавірусу, згодом знову буде заманювати відвідувачів.

“Reuters” зазначає, що більша частина території навколо покинутої АЕС – здичавіла місцина порожніх будівель, чагарників та каміння. Усі будівлі у Прип’яті – місті-привиді, де колись проживало 50 тисяч людей, які переважно працювали на станції, – потребують ремонту.

Довідка: Організація об’єднаних націй із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) є установою Організації об’єднаних націй (ООН). Серед іншого, вона займається охороною пам’яток культури.

Передісторія:

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, яку Радянський Союз спершу приховував. Від вибуху реактора на АЕС, розташованій приблизно за 108 км на північ від Києва, 31 людина померла одразу, переважно від гострої променевої хвороби, а ще тисячі людей отримали такі радіаційні захворювання, як рак.

Загальна кількість загиблих і довгострокові наслідки найбільшої в історії атомної енергетики аварії – питання дискусій.

Цього року Україна відзначатиме 35-ту річницю Чорнобильської катастрофи.

У 2019 році британо-американський мінісеріал “Чорнобиль” каналу HBO спричинив стрибок відвідування електростанції та сусідньої Прип’яті: 120 тисяч людей відвідали ці місця.

Місто Чорнобиль лежить на правому березі річки Прип’ять, у Поліссі. Історичні згадки про нього сягають XII сторіччя.

 

Богдан підтвердив, що Зеленський пропонував посаду Стерненку

УНН. Колишній керівник Офісу Президента України Андрій Богдан підтвердив інформацію, про те що чинний глава держави Володимир Зеленський пропонував посаду в СБУ екслідеру одеського “Правого сектору” Сергію Стерненку, пише УНН.

Деталі

У відповіді на запитання журналіста Дениса Рафальського про те, чи в присутності Богдана Володимир Зеленський озвучував пропозицію Сергієві Стерненку очолити СБУ в Одеській області, колишній очільник ОПУ написав (наводимо цитату зі збереженням стилістики автора):

“Було таке. Но, я думаю він це зробив це на автоматі, якраз тоді формували список депутатів, правоохоронців і уряду. Гострий кадровий голод кароче)))”.

Контекст

23 лютого суд у справі викрадення і катування людини призначив екслідеру одеського “Правого сектору” Сергію Стерненку та його соратнику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна.

Стерненко після проголошення вироку заявив, що президент Зеленський раніше пропонував йому обійняти державну посаду.
Цю інформацію спростувала речниця глави держави.

Однак, адвокат Масі Найєм заявив, що особисто був присутній на зустрічі у Президента де пролунала пропозиція посади. Також він повідомив деталі про те, що зустріч відбулася у червні 2019 року і на ній був присутній на той час керівник Офісу президента Андрій Богдан.

Сам Масі Найєм був адвокатом Стрененка у справі про умисне вбивство, розгляд якої ще триває.

 

Рішення у справі “скіфського золота” можуть ухвалити до 31 серпня

УНН. Апеляційний суд Амстердама завершив слухання у справі про приналежність колекції “скіфського золота”. Ухвалення рішення у справі очікується до 31 серпня. Про це журналісту УНН повідомила директор департаменту міжнародних спорів Міністерства юстиції Анна Тищенко.

Цитата

“Слухання закінчилося. Головуюча суддя повідомила, що рішення очікується до 31 серпня”, — сказала Тищенко.

Також вона зазначила, що якщо рішення буде раніше, то суд повідомить про це завчасно.

Що було раніше

Сьогодні, 22 квітня Апеляційний суд Амстердама відновив слухання у справі про скіфське золото.

Апеляційний суд Амстердама призначив нового суддю для розгляду справи про “скіфське золото”.

Нагадаємо

У жовтні 2020 року в Амстердамі задовольнили клопотання України про відвід одного з суддів у справі про “скіфське золото”. Як повідомили тоді у МЗС, відвід відбувся через сумніви щодо упередженості судді.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама оголосив рішення щодо необхідності повернути експонати Україні.

Суд визнав, що предмети спірної музейної колекції є культурними цінностями, які незаконно перебувають на території Нідерландів. Суд наголосив, що музейні артефакти належать державі Україна, яка має право вимагати повернення музейної колекції на підставі положень Конвенції ЮНЕСКО.

Апеляційний суд Амстердама 11 березня 2019 року розпочав розгляд апеляційної скарги музеїв окупованого Криму за рішенням про повернення в Україну “скіфського золота”.

У липні того ж року суд Амстердама відклав винесення рішення щодо “скіфського золота”.

 

Венедіктова запевнила, що контролює хід слідства у справі «вагнерівців»

Генпрокурор Ірина Венедіктова запевнила, що контролює хід слідства у так званій справі «вагнерівців».

Як передає Укрінформ, про це вона зазначила в ефірі ток-шоу “Право на владу” на телеканалі “1+1”.

“Я в матеріалі, я контролюю питання, я знаю що там відбувається, бо мені треба буде звітувати перед суспільством і я небайдужий генеральний прокурор. Але щоб сказати, до чого добігло слідство, — треба, щоб добігло слідство. Я не є процкером у цій справі й не можу розголошувати”, – сказала вона.

На думку Венедіктової, той факт, що справа “вагнерівців” була порушена за заявою нардепа від партії “Слуга народу” Федора Веніславського є свідченням того, що влада не замовчує провал цієї спецоперації.

Як повідомляв Укрінформ, 18 серпня журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК “Вагнера” нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

7 вересня 2020 року на сайті електронних петицій ВР було зареєстровано петицію з вимогою створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування можливої державної зради у справі «вагнерівців». Станом на 13 вересня петиція зібрала необхідні 25 тисяч голосів.

Наразі справу щодо зриву цієї спецоперації розслідують слідчі Державного бюро розслідувань.

 

Силовики провели обшук в бізнес-центрі, де знаходиться офіс Коломойського

Співробітники СБУ прийшли в столичний бізнес-центр, де знаходиться офіс Ігоря Коломойського.

Про це повідомляє у Facebook журналіст Михайло Ткач, передає Укрінформ.

“Бізнес-центр, де розташовується офіс Ігоря Коломойського, зараз. Співробітники СБУ”, – розповів журналіст.

Як повідомляє видання “Бабель” із посиланням на власні джерела, правоохоронці проводять обшуки у справі ПАТ “Центренерго”.

Тим часом сам бізнесмен повідомив, що не отримував повідомлень від правоохоронців.

“Я не знаю, що там. Перебуваю у Дніпрі, дивлюся кіно. Для мене це теж новина”, – сказав Коломойський журналісту в телефонному коментарі.

Нагадаємо: в середині березня “Центренерго” заявило, що держшахти на початку 2021 року не відвантажували вугілля на підприємство за прямими договорами. Натомість вугілля постачалося через приватну компанію “Укрвуглезбагачення груп”, яка не розрахувалася з держшахтами за паливо.

ПАТ “Центренерго” – енергетична компанія, яка займається виробництвом та постачанням електроенергії. Частка компанії у загальному обсязі виробленої в Україні електроенергії становить 8%. До складу компанії входять три теплові електростанції – Вуглегірська, Зміївська та Трипільська. Сумарна проєктна потужність станцій – 7 695 МВт, що дорівнює близько 15% від загальної потужності електростанцій України. На електростанціях компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 МВт до 800 МВт, з яких 18 блоків – вугільні, а 5 призначені для використання газо-мазутного палива.

 

«Слуги народу» на фракції вирішили, як покарають Тищенка і Шевченка

Народні депутати від “Слуги народу” провели онлайн-засідання фракції, на якому обговорили кандидата на посаду міністра енергетики, а також прийняли рішення стосовно Миколи Тищенка і Євгенія Шевченка.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт політсили.

Зазначається, що депутата Шевченка не делегували до Білорусі ні «Слуга Народу», ні Міністерство закордонних справ чи Офіс Президента України на проведення будь-яких перемовин з офіційними особами Білорусі. Під час засідання фракції прийнято рішення провести голосування через збір підписів щодо подальшої участі депутата у складі фракції «Слуга Народу» в парламенті.

Читайте також: Тищенко і Шевченко понесуть відповідальність за свої вчинки – Арахамія

Під час засідання фракції депутати також дійшли згоди, що Тищенко, який під час локдауну в Києві організував вечірку в ресторані одного з готелів, має сплатити максимальний штраф, передбачений законодавством. Остаточне рішення щодо нього визначить Політична рада партії.

Крім того, депутати заслухали доповідь кандидата на посаду міністра енергетики Германа Галущенка. Планується збір підписних листів для проведення позачергового засідання Верховної Ради, де Галущенко виступить перед народними обранцями, а питання про його призначення винесуть на голосування в залі.

Нагадаємо: народний депутат від фракції “Слуга народу” Євгеній Шевченко 20 квітня у Телеграмі повідомив, що приїхав у Мінськ. У Телеграм-каналі “Пул первого” оприлюднили інформацію, зокрема, фото і відео зустрічі Шевченка із невизнаним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, заступник голови фракції “Слуга народу” Микола Тищенко під час локдауну в Києві організував вечірку в ресторані одного з готелів. Поліція повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом порушення карантинних вимог.

 

ЦВК визнала Вірастюка обраним народним депутатом – ОПОРА

ЦВК визнала кандидата від партії «Слуга народу» Василя Вірастюка обраним народним депутатом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА у Твіттері.

“ЦВК встановила результати виборів на окрузі №87 та визнала кандидата від партії «Слуга народу» Василя Вірастюка обраним народним депутатом України”, – йдеться у повідомленні.

Також ОПОРА повідомляє, що згідно з протоколом окружної виборчої комісії він набрав 15 536 голосів виборців.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня на Івано-Франківщині відбулися проміжні вибори народного депутата у 87-му виборчому окрузі. Там балотувались 14 кандидатів.

4 квітня на сайті ЦВК з’явилися дані 100% протоколів ДВК, згідно з якими перемогу на довиборах до ВР у 87-му окрузі здобув кандидат від партії «Слуга народу» Василь Вірастюк.

Тим часом поліція порушила 17 кримінальних проваджень стосовно ймовірних порушень під час проміжних виборів в окрузі №87.

5 квітня ЦВК прийняла до подальшого розгляду й опрацювання протокол ОВК про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі №87, проте 12 квітня зобов’язала уточнити його з урахуванням рішень судів.

21 квітня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду переглянув в апеляційному порядку справу за позовом партії «Слуга народу». Партія оскаржувала бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо невстановлення результатів виборів та невизнання обраним депутата в одномандатному виборчому окрузі № 87, а також просила зобов’язати ЦВК вчинити ці дії.

У ВС нагадали, що суд першої інстанції, частково задовольнивши позов, визнав протиправною бездіяльність ЦВК, допущену з 15 квітня, і зобов’язав її встановити результати виборів та визнати обраним народного депутата в окрузі. Однак це рішення в апеляційному порядку оскаржила ЦВК та адвокат – представник кандидата в народні депутати Олександра Шевченка. Верховний Суд задовольнив апеляційні скарги повністю.

 

Керівники місцевого Держгеокадастру розкрадали землі на Закарпатті – СБУ

22 квітня 2021, 16:44   УП

Служба безпеки України викрила схему розкрадання державних земель за участі керівництва Держгеокадастру у Закарпатській області.

Джерело: СБУ

Дослівно: “Служба безпеки України викрила масштабний механізм із протиправного виділення у приватну власність державних земель. Оборудку організувало вище керівництво ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області”.

Деталі: Правоохоронці встановили, що організував протиправну схему колишній в.о. начальника ГУ Держгеокадастру. Останній залучив до “справи” новопризначеного очільника установи та деяких керівників структурних підрозділів.

Учасники оборудки виділяли з державної у приватну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення поблизу Ужгорода. А до Державного земельного кадастру ділки вносили інші дані. Відтак, замовники отримували землі з лісовими угіддями під виглядом сільськогосподарських земельних ділянок.

“Слідчі СБУ задокументували, що у 2020 році в.о. начальника ГУ Держгеокадастру, зокрема, надав дозвіл на розроблення проекту землеустрою стосовно відведення у власність 26 ділянок загальною площею майже 54 га”, – йдеться у повідомленні.

Водночас, ці землі підлягали передачі у комунальну власність об’єднаній територіальній громаді.

Наразі підозри отримали керівник обласного Держгеокадастру, колишній в.о. начальника Головного управління, начальнику одного із відділів, інженер землевпорядник.

 

Гладковський судитиметься з НАБУ через “переслідування родини”

22 квітня 2021, 19:33  УП

Колишній перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони, підприємець Олег Гладковський подає до суду на Національне антикорупційне бюро через “переслідування його родини, яке мало місце в різноманітних формах процесуального терору”.

Джерело: заява корпорації “Богдан”, засновником якої є Гладковський

Дослівно: “Дворічне переслідування родини Гладковських, яке мало місце у різноманітних формах процесуального терору має отримати правову оцінку – такою була реакція пана Гладковського на події останньої доби.

Також на думку Гладковського правової оцінки потребують і публікації неправдивих даних з боку НАБУ, які надаються суспільству у вигляді доконаних фактів, а насправді є лише вільною думкою на задану керівництвом правоохоронних органів тему.

Вже два роки НАБУ намагається довести провину членів родини Гладковських і на цьому шляху не гребує ані чорним піаром, ані провокаціями. Суспільству згодовують вигадані або домислені факти в угоду політичній доцільності. При цьому об’єктивного розслідування у справах так і не простежується – наголосив Гладковський”.

Що було раніше: Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук Ігоря Гладковського.

Передісторія:

21 грудня НАБУ та САП повідомили про підозрув одержанні 950 тисяч гривень хабаря сину експершого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігорю.

Олег Гладковський – один із головних ексбізнес-партнерів попереднього президента Петра Порошенка. Він керував корпорацією “Богдан”, частку в якій мав також і Порошенко. У 2015 році Гладковський обійняв посаду заступника секретаря РНБО.

Видання “Bihus.info” у лютому – березні 2019 року оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері.

За даними журналістів, постачання контрабандних російських деталей за завищеними цінами організував 22-річний син Гладковського Ігор. Його батько нібито щонайменше один раз отримував “відкат” у 30 тисяч доларів з цієї схеми, а усі слідчі органи, включно з НАБУ, “зливали”справи по Гладковському за хабарі.

Після резонансного журналістського розслідування НАБУ відкрило провадження “за фактом заволодіння грошовими коштами державного бюджету України та державних підприємств”.

 

НАБУ оголосило в розшук Гладковського-молодшого

22 квітня 2021, 14:30  УП

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук одного з восьми підозрюваних у справі “Оптимумспецдеталь” Ігоря Гладковського.

Джерело: пресслужба НАБУ

Дослівно: “Слідство має достатні підстави вважати, що підозрюваний, розслідування фактів участі якого у корупційній схемі завершене, переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності. У грудні 2020 року підозрюваному відкрили матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

Рішенням суду його обмежили в ознайомленні з матеріалами до 15 квітня 2021 року, відтак він вже не мав можливості затягувати досудове розслідування. Його викликали до САП на 16 квітня та, у зв’язку з неявкою, повторно на 20 та 21 квітня для отримання копії обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування. Однак особа тричі не з’явилася”.

Передісторія:

21 грудня НАБУ та САП повідомили про підозру в одержанні 950 тисяч гривень хабаря сину експершого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігорю.

Олег Гладковський – один із головних ексбізнес-партнерів попереднього президента Петра Порошенка. Він керував корпорацією “Богдан”, частку в якій мав також і Порошенко. У 2015 році Гладковський обійняв посаду заступника секретаря РНБО.

Видання “Bihus.info” у лютому – березні 2019 року оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері.

За даними журналістів, постачання контрабандних російських деталей за завищеними цінами організував 22-річний син Гладковського Ігор. Його батько нібито щонайменше один раз отримував “відкат” у 30 тисяч доларів з цієї схеми, а усі слідчі органи, включно з НАБУ, “зливали” справи по Гладковському за хабарі.

Після резонансного журналістського розслідування НАБУ відкрило провадження “за фактом заволодіння грошовими коштами державного бюджету України та державних підприємств”.

 

Олексій Резніков: Воду в Крим росіяни не отримають, навіть в силовий спосіб

УП 22.04.21.

Інформаційна тема останніх тижнів – ескалація на тимчасово окупованому Донбасі та в Криму, а також наймасштабніше з 2014 року скупчення російських військ вздовж українсько-російського кордону.

Усі ці події супроводжуються дипломатичним напруженням між Росією та Заходом. І поки російські медіа говорять про сплановані провокації з боку НАТО, США вводять санкції проти російських компаній, державного боргу та депортують з країни російських дипломатів.

Втім, незважаючи на зусилля західних партнерів, у повітрі все ще висить питання про можливе повноцінне вторгнення в Україну російських військ. Паризька зустріч президента Володимира Зеленського із Еммануелем Макроном, яка за сценарієм мала зняти напругу, залишила по собі багато відкритих питань.

“Українська правда” поговорила із віцепрем’єром – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та одним із ключових перемовників у нормандському форматі з боку України Олексієм Резніковим про ескалацію на Сході, переговори з Росією та чому, на його думку, повномасштабне вторгнення в Україну малоймовірне.

– Почнемо з питання, яке зараз усіх хвилює. Чому Росія зараз активізувала нагнітання військової напруги на наших кордонах? Ви очікували на такий сценарій?

– Відверто кажучи, такого маневру з боку Росії я не очікував, тому що, як мені здавалося, все, що росіяни роблять, починаючи з агресії у 2014-го році, це відома казка про “ихтамнет”. Звісно, по Криму, Севастополю вони потім визнали свою присутність, вони навіть медалі випустили по захопленню Криму і т.д. Але в Донецькій і Луганській областях вони продовжують цю пісню співати. Для них це абсолютно прагматичний підхід, тому що вони в такий спосіб намагаються зняти санкційний режим, нібито має місце внутрішній конфлікт, а їх там немає.

Навіть, якщо пам’ятаєте, у 2015 році була ініціатива президента України про миротворців на Донбасі, було два звернення. Перше – до генсекретаря ООН, бо він має право направляти оціночну моніторингову місію за своїм підписом, яка визначає параметри необхідної місії, чисельність і так далі. А друге – до Ради безпеки ООН, щоб розпочати консультації.

Миротворці – це ж не тільки про безпеку, але й про гроші. Для розуміння, сьогодні бюджет миротворчої місії Ради безпеки ООН – це 6,6 мільярдів доларів на рік на 11 із існуючих 13 операцій ООН з підтримки миру.

У ЦАР контингент миротворчий 12,9 тисяч людей, а витрати – 1 млрд доларів на рік. У Малі – 15,2 тисячі миротворців, бюджет – 1,27 мільярди доларів. Я не знаю, скільки б це коштувало, якби миротворчий контингент вводився в Україну, але параметри десь в районі мільярда доларів, як мінімум.

Але тоді ця історія через Росію на рівні консультацій і залишилася, далі нічого не пішло. А в 2017-му році росіяни самі роблять крок: реєструють в Раді безпеки ООН свій проект резолюції про введення миротворчого контингенту на Донбасі, але виключно вздовж лінії дотику. Тобто росіяни своїми діями вже тоді намагалися засвідчити, що “нас там нєт”.

Проект резолюції не пішов навіть на засідання Радбезу, бо партнери України, як Сполучені Штати, Британія, Франція і Німеччина дали зрозуміти, що вони не будуть за це голосувати. Не розумію, чому з боку України тоді не було запропоновано альтернативний проект резолюції.

Ідея Росії – це федералізація України, як я сприймаю, створення у нас неспокійної зони, унеможливлення входу України до НАТО, унеможливлення входження України до ЄС, залишення нас, в їх розумінні, як сателіта РФ.

Демонстрація оцієї своєї військової ніби переваги – це щось нове, на мій погляд. Чим воно викликане? У свій час, Крим як акція, дав свої рейтинги президенту Росії, і воно спрацювало. Але той ефект уже почав танути. Сьогодні відбуваються зрозумілі процеси в Російській Федерації, починаючи від збудження на вулицях Хабаровська, історія з Навальним, майбутні вибори в Держдуму восени…

Звісно, що політична сила, яка представляє діюче керівництво країни, там має набрати свої голоси. Я думаю, що в них рейтинги сьогодні дещо нижчі, ніж раніше. Тому, на мій погляд, це як у класичному фільмі “Хвіст, який крутить собакою” – війна як засіб підвищення рейтингів. Тому демонстрація того, що вони потужні і сильні, мені здається, є відволіканням від внутрішнього порядку денного…

– Ви назвали внутрішній чинник, а є ще зовнішній – нова адміністрація Байдена у США…

– Є зовнішній, так. Для Росії було дуже важливо привернути увагу до себе, щоб з ними рахувалися і розмовляли нарівні. Ми з вами розуміємо, що в нас іде війна з Росією. Але росіяни не з українцями воюють у своїй уяві, вони воюють з американцями, з НАТО… Бо вони вважають, що воюють за свій вплив на нас з вами, вони залишаються в тій радянській парадигмі.

Леонід Кравчук під час одного із засідань Тристоронньої контактної групи навіть змушений був пану Гризлову нагадати дещо. Він сказав: “Борис В’ячеславович, я хотів би одну ремарку вам сказати, бо ви трошки помиляєтесь, ви продовжуєте жити в режимі, що це Радянський союз, і Москва всім командує. Так от, я вам хочу нагадати, що ми вже от скоро 30 років, як незалежна країна, і ми давно не під Кремлем. Тому не треба нам давати вказівки. Ми можемо з вами сісти і домовлятися, але давайте без вказівок”.

Воно справді іноді відчувається, що у них, знаєте, фантомні болі проявляються. Мені здається, що от ця демонстрація сили на кордонах – це насправді спроба продемонструвати, що “я є, я от тут, поговоріть зі мною!”.

По великому рахунку, комунікація з новим президентом Сполучених Штатів почалася. Мені здається, росіяни досягли своєї мети – їх побачили, з ними рахуються.

– Саме це вас впевняє в думці, що наступу не буде? Ви нещодавно заявили, що повноцінного наступу не буде.

– Я не відчуваю по різних факторах, що має бути цей наступ.

– Які це фактори?

– В мене зараз є розуміння мінімальних ризиків. Я володію даними розвідки, які, на жаль, не можу оприлюднювати, я спілкуюся з військовими… Навіть, знаєте, на рівні емоцій, з якими військові зі мною обговорюють ті чи інші речі, я теж зчитую, є вібрація чи немає. От її немає, всі досить спокійні, абсолютно впевнений стан людей в погонах. Це теж дає такі додаткові штрихи.

Плюс, я ще раз повторю цю тезу: росіяни, якими б вони не були поганими сусідами, абсолютно прагматичні, розсудні люди зі своїми, правда, нюансами. Відверте вторгнення в Україну – це вже буде абсолютно кричуща і відкрита спроба зміни світового порядку.

Росіяни втратять дуже багато в грошах: вони втратять “Північний потік-2”, вони втратять будь-які варіанти фінансування тощо. Тобто світ змушений буде жорстко відреагувати.

Зараз у відносинах з росіянами і наші європейські партнери, і переважно вся міжнародна спільнота живе за принципом “давайте не будемо їх провокувати”. Мало того, всьому світу з РФ дуже зручно торгувати. Ніхто не хоче воювати, всі хочуть торгувати. Тому залишають майданчик для будь-яких перемовин.

Але кожен уряд кожної країни живе під тиском своїх виборців. І як можна було пояснити, умовно кажучи, уряду Голландії після загибелі їхніх громадян в МН-17, що вони далі будуть дружити, торгувати з Росією? І якщо почнеться вторгнення на територію України сьогодні, то як їм пояснити це все своїм громадянам: ми продовжуємо з ними торгувати? “Північний потік-2” продовжуємо добудовувати? І так далі. Тут кожна країна почне тиснути на РФ.

Плюс у нас з вами є фантастичний потенціал – наші з вами сусіди, колишні країни Радянського союзу або соціалістичного табору: це три країни Балтії, Польща, це, на щастя, вже Чехія, яка прокинулася. Вони є членами Європейської спільноти, членами НАТО, рівноправні партнери в Європі, і вони дуже сильно трясуть це дерево. Мало того, Хорватія пережила свою війну 25 років тому, і хорвати дуже чітко пам’ятають, хто одним першим визнав незалежність Хорватії. Це була Україна.

Перетин росіянами “червоних ліній”, змусить уряди цих країн діяти більш жорстко, рішуче.

– У 2014-му році Путін чітко показав, що весь цей “русский прагматизм”, про який ви казали, може легко відійти на задній план, коли є шанс захапати шматочок “ісконно русской території”. І це самозаспокоєння наше зараз дуже нагадує початок 2014 року, коли ми казали – “ну вони не підуть, вони не зможуть, весь світ стане проти”. А вони пішли. Що зараз їх змусить зупинити?

– Я розумію, про що ви говорите, але повірте мені, ніякого самозаспокоєння немає. Ще раз повторюю: спілкуючись з нашими військовими на найвищому рівні, гарантую вам, що там нема самозаспокоєння. Там є чіткий спокійний аналіз ситуації, розуміння, що відбувається, розуміння нашого потенціалу, розуміння їхнього потенціалу і т. д.

В 14-му році нам не було кому, в повному розумінні, боронити нашу з вами незалежність. Не було кому воювати, захищати Крим, просто фізично. Не було ні армії, ні правоохоронної системи – нічого не було, воно все було зруйноване.

– Можливо, і наказу в Криму не було?..

– Ще раз: я не кажу про політичну волю. Тут питання, чи могла бути інша політична воля, якби у нас був силовий блок? Можливо. Можливо, не було політичної волі, тому що не було армії…

Ми з вами не були учасниками подій в тих кабінетах. І я не хотів би мати таку долю, яку мало політичне керівництво країни в 14-му році. Чесно, не хотів би.

Сьогодні я маю певний доступ до інформації, мені вистачає її в голові, щоб нести внутрішню відповідальність за країну. І я досить спокійно себе відчуваю, тому що стан сьогодні наших збройних сил і правоохоронних органів абсолютно інший. Мало того, не забувайте про потенціал всіх, хто вже пройшов через фронт. Це абсолютно інша історія. Тому легко воно для Росії не зможе бути.

Але я завжди задаю три прості запитання: що ти хочеш зробити, і головне – навіщо? На питання “Чому Крим?” – у мене відповідь є: вони отримали цю мрію “російського” Криму, Севастополя, вони отримали авіаносець на Чорному морі з виходом на Середземне море, контроль Сирії, Туреччини.

Будь-яка війна – це інструмент політики. Політика в Криму зрозуміла: я впливаю на ці території, ви будете зі мною рахуватися, тут мій ресурс.

Що вони отримають, якщо зайдуть, наприклад, далі в Донецьк чи Луганськ? Що?

– А якщо в Херсон?

– Заради води?

– Так. Це те питання, яке турбує росіян, і ви це знаєте.

– Ок. Вода – це ресурс. Тут ми можемо говорити про теоретичну війну за ресурс, який називається водою. Але не треба забувати, що цей канал рукотворний, він не є природним. Його легко було в свій час зруйнувати, тому що він рукотворний. І він тягнеться аж від реального наповнення, там, де є дебіт води. Тобто їм доведеться аж до Дніпра доходити? На Північ країни, щоб всюди контролювати цю воду? Це нереально. Це пів країни треба захопити.

–До Нової Каховки, де дамба, кілометрів 70 від Криму? Ми ж не спустимо Каховське водосховище?

– Давайте так. Офіційні дані, які не спростовують росіяни, у них збройні сили – це мільйон солдатів, на всю Російську Федерацію, на 144 мільйонів населення і всю їхню територію. Їм же треба ще тримати кордони й інше.

Який контингент їм треба мати, щоб атакувати? Ви ж знаєте, що захищаючись, достатньо мати менший склад. У нас з вами офіційний контингент – 250 тисяч, публічні дані наших Збройних сил. Плюс 50 тисяч Нацгвардії. Плюс додайте сюди тих, хто уже через фронт пройшли, якщо не помиляюсь, 460 тисяч наших громадян.

Я вже не кажу про інших українців, які теж будуть боронити свою землю. Це буде дуже дорога історія для Росії. І тут головне питання – навіщо? Так просто воду вони не отримають, навіть в силовий спосіб. Їм треба буде пролити кров російських солдат…

– Пролита кров російських солдат Росію ніколи не зупиняла.

– В звичайному житті – так. Але навіть Радянський союз в свій час вивів контингент з Афганістану.

– Так, вибачте, але після яких втрат!

– Так. Але це був Радянський союз! Не було інтернету, не було телеграм-каналів, ніхто не знав, що таке “вантаж-200”. Була героїзація присутності контингенту в Афганістані.

А зараз як вони будуть пояснювати? За що воюють їхні хлопці?

– Скільки людей з російськими паспортами на Донбасі тепер?

– Статистика постійно змінюється, вони заявляють одне, ми перевіряємо – інше. Але мінімум 400 тисяч є, це правда.

– 400 тисяч “співвітчизників” захистити. Чим не привід?

– Як привід – ви праві, для цього воно і створено насправді. Ті ж люди, які отримують російські паспорти в Донецькій і Луганській областях, вони ж не мають місця проживання постійного в Російській Федерації.

Росіяни, навіть в перемовинах що в ТКГ, що в Нормандському форматі, всі кажуть – це ОРДЛО України, Донецьк-Луганськ – це Україна, всі, від Гризлова до Козака.

Люди, які отримали паспорти Російської Федерації, вони в РФ безправні. Якщо він завтра з цим паспортом приїде в Росію, його виженуть. Окрім верхівки бойовиків. Бо ті, хто працюють в окупаційних “владах”, вони отримали реєстрацію, ми бачили паспорти тих, хто приходить на перемовини в ТКГ. Вони з російськими паспортами, у них прописка – Ленінградська область, село якесь там, і нібито ще й всі живуть в одній хаті.

Тому наявність цих паспортів – це тільки привід. Чи росіяни захочуть піти на вторгнення, нібито як для захисту цих громадян? У них цей сценарій, я певен, є. Але чи вони ним скористаються? Моя надія і очікування, що цього не відбудеться. Тому що, ще раз повторюю – навіщо? Щоби що?

Мало того, ми не піддаємось на провокації. Вони отримали досить жорстку реакцію, я думаю, вони її настільки жорсткої і не чекали від світу.

– Міжнародна реакція була дійсно дуже швидкою. І, наскільки ми зрозуміли, її каталізатором була позиція США. У часи адміністрації Трампа так швидко на загострення в Україні не реагували…

– Ми мали розмову з однією дуже розумною людиною, і зійшлись на тому, що пан Трамп – він комерсант. Відповідно, для нього стосунки з будь-якою країною – це бізнес-конкуренція. Тому його стосунки з Росією це були стосунки з бізнес-партнерами. А стосунки, наприклад, з Китаєм – це стосунки з конкурентом. І він поводив себе, як бізнесмен. Якщо я конкурую – я жорстко себе поводжу, якщо я в партнерстві – я навпаки шукаю якісь можливості альянсу.

Президент Джо Байден все життя в політиці…Він стан Холодної війни точно пам’ятає. Тому можу зробити висновок, що він ставиться до Росії як спадкоємця СРСР, як до ворога. Це в його ментальності. Не як до конкурента в бізнесі, а як до ворога.

Там абсолютно інше ставлення і сприйняття ризиків, загроз, можливостей. Тому і реакція Сполучених Штатів була такою. А на них дивляться, в тому числі, і європейські партнери.

Політика Трампа зруйнувала відносини з Європою, ми ж це з вами знаємо. І я послухав уважно виступ Байдена на Мюнхенській безпековій конференції. Він чітко сказав: America is back.

Друга річ. 2014 рік, два посередники – Німеччина і Франція. А реальним лідером була пані канцлерка Меркель, яка знайома з Путіним давно. В неї був розрахунок, що вона зможе з ним поговорити. І спроба була, скажемо так, переконати Україну погодитися на ці Мінські угоди, щоб не наражатися на більший ризик. І Україна виконувала всі ті зобов’язання, навіть неприємні.

Ухвалили закон про “Особливості місцевого самоврядування”, підготували правки до Конституції, навіть на закритому засіданні проголосували закон про “амністію”. Далі цей закон мав би підписати спікер парламенту і направити на підпис президенту. Але в цей момент Росія проводить першу паспортизацію в Донецькій і Луганській області, проводять незаконні вибори…

Теоретично Мінські угоди мали бути виконані до кінця 2015-го року. Але тоді європейські партнери, канцлер Німеччини, в першу чергу, зрозуміли, що вірити Росії не можна. Тому і сьогодні, я думаю, реакція така – більш жорстка.

– Якщо “Мінськ” не можна виконати, то навіщо потрібна ця історія з “кластерами”? Що вона змінить? Схоже, що це буде просто перестановка місцями пунктів “Мінських угод”.

– Поясню. Є два підходи до перемовин. Умовно назвемо їх європейський і американський.

Американський варіант перемовин – це батіг і пряник. Переговорник приходить до того, хто захопив заручника, і каже – слухай, давай з тобою поговоримо, от там на даху снайпер, і чим довше ми з тобою розмовляємо, тим довше ти живеш.

А європейський підхід інший – перемовини за будь-яких обставин. Навіть якщо все погано, але треба залишати оцю єдину можливість, щоб можна було в якийсь момент подзвонити і сказати – слухай, ну давай ще спробуємо, а раптом щось зміниться.

Тому європейський підхід – це просто тримати лінію перемовин. В 2016-му в Берліні домовилися про дорожню карту Мінська і дали доручення міністрам закордонних справ, а ті мали долучити політичних радників, прописати дорожню карту. Всі розуміли, що Мінськ невиконанний так, як він написаний. І це правда.

Оця спроба написати дорожню карту, вона не була завершена в 2016 році. Тому кластери – це насправді ідея політичних радників німецьких і французьких, пана Яна Хекера і пана Емануеля Бона.

Головна ідея – взяти “Мінськ”, подивитись, як він прописаний, подивитись його логіку і сказати – а тепер давайте спробуємо виписати кроки, як він може бути реалізований. Там, де зайдемо в глухий кут, будемо шукати рішення. Тому що от наприклад пункт 9 – це точно у нас конфронтація з Росією.

Росіяни наполягають на виконанні пункту 9 – вибори, потім кордон. Ми ж говоримо, що вибори, як елемент політичного врегулювання, можливі тільки після виконання безпекового блоку. Те саме щодо закріплення “особливого статусу” в Конституції – цього не буде.

Але там є ще одна пастка: спершу вибори, наступного дня Україна починає брати кордон під контроль, а завершується це після “всеосяжного політичного врегулювання”. А що таке це “всеосяжне політичне врегулювання”? Це хто буде визначати? Немає відповіді. І от це якраз найгірше, що взагалі є в тому тексті. З цим неясно, як працювати.

З усім рештою ми знаємо, як рухатись. І питання Конституції – особливості місцевого самоврядування в результаті децентралізації для всієї України – це якось відбудеться рано чи пізно. І закон про “особливий статус”, який написали, він проголосований, продовжується щороку.

Так, залишається питання з тією їх “народною міліцією”, але і тут є одна хохма. Вони вважають, що ми маємо легітимізувати існуючі оці їх підрозділи бойовиків. На що я їм кажу: читайте уважно Мінськ, там чітко написано, що “народна міліція” створюється за рішеннями місцевих рад. Спочатку треба провести вибори в ОРДЛО, сформувати районні ради, а потім вони почнуть приймати рішення про створення в себе “народної міліції”. А не ці формування, що ви маєте.

У нас ще одразу почалась зрада щодо “формули Штайнмаєра”. Але знаєте, уважно проаналізувавши, можу сказати – там немає жодної зради, це фантастичний документ, просто супер.

Я поспілкувався з представниками Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, яке займається моніторингом виборів. Вони кажуть: перед тим, як їхати з моніторинговою місією, ми приїжджаємо з оціночною місією заздалегідь на запрошення уряду. Треба спершу з’ясувати, що власне треба моніторити, кого можуть ображати? А паралельно працюють офіцери по безпеці, які визначають, чи є безпечною для їх спостерігачів ця місія взагалі.

Потім вони пишуть запит на уряд, дайте нам 2 листа: що ви нас запрошуєте уже з моніторинговою місією, щоб у нас мандат був, і що ви нам гарантуєте безпеку. Тобто, умовно кажучи, міністр внутрішніх справ має написати: я вам гарантую безпеку на території ОРДЛО і прем’єр-міністр скаже, що якщо в мене міністр внутрішніх справ гарантує, то і я гарантую від імені уряду.

А тепер скажіть мені, будь ласка, а як ми це прогарантуємо, якщо не буде контролю над кордоном, не буде безпековий менеджмент організований, не буде роззброєння, демілітаризації і так далі? Тому формула Штайнмаєра – чудова формула.

Але крім великих речей в Мінську, є ж і якісь дрібниці, типу дати. Я кажу, дивіться, там написано 2015 рік, а зараз 2021-й – це треба коригувати. Але росіяни бояться переписувати, тому що вони розуміють, як тільки ми навіть дату змінимо, все решта теж може підлягати зміні.

Тому ми кажемо: народ, коли ви дозрієте до перемовин, чесно сісти за стіл лідерам Нормандського формату і сказати, що не взлітає? Оцей пункт, оцей пункт, оцей пункт.

Вони нам розповідають про Сребреницю? Але в Радбез ООН вносилася свого часу резолюція, проект Британії зі Сполученими штатами, визнати події в Сребрениці геноцидом. Ця резолюція не пройшла, тому що Росія скористалася правом вето.

Мало того, простий аргумент, чого не може бути Сребрениці на Донбасі. Тому що ми дві третини території уже звільнили з 2014 року, 200 населених пунктів. Хтось може сказати, що там хоч десь було якесь кровопролиття? Ні! Люди живуть вільним, спокійним життям. От відповідь.

У нас немає ні релігійної відмінності, ні етнічної відмінності. У нас є тільки річ, яка називається “завезена контрабандою з сусідньої держави ідеологія” і їх військові та підконтрольні збройні формування.

– У вас особисто немає внутрішнього конфлікту, що вам текст Мінських угод не подобається, але ви, як учасник перемовного процесу, продовжуєте рухатися по них?

– У мене мама психіатр була, я все дитинство провів у неї на роботі в кабінеті, а студентом підпрацьовував нічним санітаром в психлікарні. Тому в мене є розуміння, як себе треба поводити, щоб дах не поїхав. (сміється)

Я одразу чесно публічно вийшов і сказав ще півтора року тому, що Мінські угоди мають бути модернізовані. Пункт 9 мені не подобається, що спочатку вибори, а потім контроль над кордоном, ніяких змін до Конституції бути не може, ніякої автономії, ніякої федералізації… Все решта можна обговорювати й шукати варіанти.

І для мене було важливо, що цю позицію озвучив публічно президент Зеленський в Парижі 9 грудня персонально. Він це сказав. Для мене це було освяченням від людини, яка дала мені доручення працювати по цих питаннях.

Я вам скажу більше, зараз в Парижі я мав честь бути присутнім і в делегації на зустрічі “на трьох” – всі ці пункти повторено. Не розкриваючи деталей зустрічі, можу сказати, партнери знають нашу позицію. Але навіть це дозволяє шукати компроміси.

– Складається враження, що, все ж таки, зустріч в Парижі носила формальний, інформаційний привід?

– Навпаки. Я не знаю, чому ви зробили такий висновок. Це була робоча зустріч, дуже важлива.

– А які її наслідки? Розкажіть, які результати вона дала?

– А я не розкажу. Вибачте. Коли зустрічаються лідери країн, дуже важливе персональне ставлення одне до одного. Вони приймають свої власні рішення, вони симпатизують або не симпатизують керівнику іншої країни, вірять або не вірять.

Так от, з певних причин в мене склалося персональне враження в грудні 2019 року, що у лідерів трьох країн була цікавість подивитися на нового президента України, це перше. А по-друге, у них були якісь свої стосунки з нашим президентом Порошенком до того.

Тому для них дуже важливо, чи те, що ми говоримо, виконуємо далі чи не виконуємо, ми крутимо, чи ми насправді виконуємо взяті зобов‘язання. Чи можна нам вірити, чи ні. Тому що кожен з них потім бере якісь свої зобов’язання, виходячи з наших домовленостей.

Німеччина і Франція є посередниками, модераторами. Знаєте, в перемовинах є таке поняття кокус – коли медіатор саджає конфліктуючі сторони в різні кімнати, і спершу в однієї з’ясовує, що їх непокоїть, які претензії. А потім із цими ж питаннями іде до другої сторони, обговорює, і отак медіатор ходить, поки не буде рішення.

Німці і французи, по суті, сьогодні роблять оцю дію. Вони поспілкувалися з Путіним, розуміючи, хто є сторона конфлікту, для них немає секрету. А тепер було спілкування з Україною, з президентом Зеленським.

Вони висловили своє бачення, вони висловили бачення Путіна, почули позицію президента Зеленського від імені України: що можливо, а що ніколи неможливо, щоб навіть сумнівів не було.

Далі вони будуть приймати свої рішення. Не забувайте, що вони приймають рішення по санкційній політиці. В Євросоюзі такі рішення ухвалюються консенсусом і там авторитет Німеччини і Франції має значення.

Тому ці зустрічі мають фантастичне значення. Я вам, знаєте, як скажу, дуже просто: по плану була двостороння розмова президентів, Макрона і Зеленського, потім зустріч в широкому форматі: 2 президенти і по чотири члени делегації, а потім включення вже з німецькою стороною – з пані Ангелою Меркель.

Так от розмова двостороння настільки затягнулася, що ми пропустили широкий формат. Вони вийшли і ми зразу включились до пані Меркель. І французи нам сказали тоді, що це дуже добре. Між президентами, значить, відбувся контакт, вони розмовляють і нехай між собою поговорять. І я бачив по певних людях, по реакції пана Макрона – оцей контакт є.

– Давайте тоді так, після розмови з Путіним, про що із Зеленським була розмова?

– В першу чергу – це концентрація російських військ на кордоні з Україною, чи є ризики вторгнення, яка має і може бути реакція.

Друге, що робити далі з перемовинами, які, по суті, заблоковані в “Мінську” з боку Російської Федерації. Питання відновлення режиму тиші, який порушено у січні місяці, і ми втрачаємо наших людей.

При чому це снайперський вогонь переважно. Приїжджають їх снайпери і тренуються, як на полігоні. Ну ми ж це точно знаємо. Цинічно, прицільно стріляють, знаєте, як на полюванні.

І все це було роз’яснено партнерам. А вони ж теж мають дані своїх розвідок, мають можливість співставити доповіді своїх аналітиків, і те, що ми дали. Коли воно співпадає, це і створює довіру.

Я би, до речі, радив почитати інтерв’ю президента Макрона, яке вийшло, здається, наступного дня чи через день. От там ви, напевно, побачите ті сигнали, які б в 2014  році від президента Олланда в житті би не почули. Ви би навіть не почули їх від президента Макрона в 2019 році після саміту 9 грудня в тому ж самому Єлисейському палаці.

За рік відбулася серйозна трансформація сприйняття нашими партнерами ситуації і Кремля.

– А чи піднімалося питання постачання води у Крим?

– Ні. Навіть близько. Це якісь фейкові чутки, такого навіть близько не було. Взагалі.

– Перед першим Парижем звучала теза Зеленського про те, що він дає сам собі рік, щоб зрушити питання миру з мертвої точки. Якщо через рік цього не станеться, то там стіна, чи ще якісь радикальні кроки. Уже настав цей момент?

– Мене дуже часто питають про “план Б”. У мене навіть кружка уже така є, я всім показую, що у мене “план Б” є.

Якщо ж серйозно, то я мав можливість спостерігати, як на моїх очах змінювались дві людини, які досягли висот в своєму професійному житті, а потім прийшли в політику. Це Віталій Кличко, який з чемпіона світу перейшов в міські голови. І зараз я спостерігаю еволюцію від людини, яка займалася творчістю, знімала кіно, виступала, і наразі – до серйозного політика. Я бачу цю еволюцію Володимира Зеленського.

В чому Зеленський був чесний і залишається, він сказав: є Мінськ, який мені як спадок дістався, я з тим Мінськом спробую зупинити війну, якщо це можливо. І він робить все, що може.

Він Путіну в очі в присутності Ангели Меркель і пана Макрона сказав у Парижі, що от дві речі важливі: спочатку кордон, потім вибори, і ніякої зміни Конституції. Партнери, по їх очах було видно, переживали, що Путін може встати з-за столу і вийти, але він не зробив цього.

Тобто ця позиція була заявлена одразу, 9 грудня 2019-го. І вона не змінилася сьогодні.

Ми шукаємо варіанти, у нас немає американського варіанту “батога і пряника”, на жаль. Ми змушені йти за європейським підходом перемовини, перемовини і ще раз перемовини, шукати політико-дипломатичний шлях, поки в нас не вистачає наших власних потужностей.

– Але показово, що коли президент Зеленський прийшов до влади, були зроблені Росією певні кроки назустріч: обмін полоненими, моряки, політв’язні. Тепер повністю все зупинилося. Яка взагалі комунікація в нас з ними є? Хто з ким домовляється? Єрмак остаточно зіпсував відносини з Козаком, як про це говорять?

– Було б негарно і некоректно з моєї сторони казати, що в перемовинах хтось з ким зіпсував відносини. Люди можуть один одному не подобатись і критично одне на одного дивитись, навіть висловлюватися. Але якщо вони продовжують вести перемовини, значить, шанс завжди залишається.

Думаю, що я теж багатьом в російській делегації не дуже подобаюся. Мене навіть в розшук там деякі хочуть подати. Але зі мною все одно розмовляють, бо я делегований, я маю повноваження.

– Але динаміка перемовин, їхня тональність змінилась за рік дуже.

– Так. Як би це описати дипломатичними словами… Було певне піднесення, потім дійсно виконувались частково Паризькі домовленості. Два тури звільнення, відкриваємо 2 нових КПВВ, і вони збудували їх з тої сторони! У Щасті і в Золотому ті будиночки є, ми бачили фотографії. СММ ОБСЄ нам їх показували.

Але далі вони їх заблокували і не відкривають. Вони зупинили обмін. Все це відбулося наприкінці липня-початку серпня минулого року.

Ми досягли домовленості по додаткових заходах утримання режиму тиші, і він був. А потім щось починає відбуватися. Формальний привід, це постанова Верховної Ради про призначення місцевих виборів, де написано, що там вибори тільки після деокупації.

Але насправді, я так думаю, що у них змінилася риторика, тому що головні фігуранти процесу, перемовники з Кремля, дали завищені очікування своєму патрону, що вони от зараз дуже легко зроблять цей “донбаський кейс”. Вони недооцінили українську сторону.

Вони думали, що молодий президент поки недосвідчений в цих питаннях, біля нього недосвідчена команда радників, які ніколи не займались ні політикою, ні дипломатією, – зараз ми легенько їх зробимо. А воно не сталося, як їм гадалося, процес пішов не так, як їм хотілося.

Тому що, ви розумієте, їм Донбас не потрібен. Від нього вони хочуть здихатись, але на своїх умовах. А Україна не піддається. Агресія з боку Російської Федерації навпаки мобілізувала українську націю.

Особливо з розумінням, що ми йдемо геть від Радянського союзу.

Роман Романюк, Севгіль Мусаєва, УП

 

Зеленський 2.0 можливий

22 квітня 2021, Віктор Бобиренко, Бюро аналізу політики, член наглядової ради НСТУ

 

Після нового року відбулося різке і, здається, безповоротне “поправішання” Зеленського і його команди.

Водночас із самої команди президента долітають чутки про велике бажання Володимира Олександровича піти на другий термін. Хоч не пройшло і двох років відтоді, як Зеленський заявляв лише про разовий похід у політику.

Тут відразу ж згадується Леонід Кучма, який переміг у 1994 році як лідер Сходу і Півдня, а у 1999 році – як лідер Заходу і Центру.

“Поправішання” Зеленського вже зараз може вплинути на зміни в електоральних групах.

Що ж може змінитися і що/хто зможе привести Зеленського до другого терміну?

Сучасні політичні особливості

Особливістю нинішнього часу є цементування електоральних груп.

Ще 20 років тому було 1-2 ток-шоу, які дивилися усі. Вже тоді ми бачили там і деяких нинішніх політичних “героїв”. Але у той час можливі були перетікання електорату зі змінами настроїв. Суспільство тільки-но почало формуватися.

Зараз основні цільові групи зацементувалися. Отримали лідерів. Згуртувалися навколо них. На всяк випадок вони мають лідерів другого плану – своєрідну лаву запасних.

Соціологи легко вираховують подібні можливі перетікання: “А за кого ви будете голосувати, якщо не буде цього кандидата?”

У 2019-му році багато так званого “ватного” електорату проголосувало за Зеленського за принципом “аби не Порох”. А потім – благополучно повернулося “додому” – під крило Бойка і Медведчука.

Так само умовний “ватний” електорат можна чітко поділити на дві групи:

Ті хто мріє “помереть в России” не виїжджаючи з Харкова чи Одеси;

Ті хто за незалежну Україну, але в глибокому союзі з Росією проти НАТО і Євросоюзу.

Лідером перших (узагальнюючи) є Віктор Медведчук, лідером другої групи – Юрій Бойко.

Тому, звичайно, усі їх опоненти мріють, щоб вони йшли окремо, розтягуючи електорат зі схожими, але все ж відмінними настроями.

Так от: ми маємо ситуацію, коли під кожну електоральну групу є свої телеканали і ток-шоу.

Прихильники Порошенка можуть дивитися канал Медвдечука лише для того, щоб вийти із зони комфорту і гнівно поговорити з телевізором.Але більшість з них прив’язана до пулу своїх каналів і експертів. Так само і електорат ОПЗЖ – із втратою “своїх” телеканалів відкочував на телеканал НАШ – як найближчий “за духом”.

Ми можемо констатувати: телеканали зараз не так грають роль  інструментів впливу, як є інструментом цементування власного електорату.

Політично активний виборець вже знає систему “свій/чужий” і  “приходить” на телеканал за впевненістю у власному виборі.

Винятки: шоу типу “Свобода слова” Шустера на “Україні” чи “Право на владу” на 1+1. І лише тому, що там зіштовхуються не експерти чи лідери думок – а основні герої: ідоли і уособлення електоральних вподобань. Туди приходять усі. І тому вага цих каналів особлива.

На манежі – все ті ж

Феномен Зеленського у тому, що він зайшов новим обличчям і своєю несистемністю в українську політику.

Але тепер він сам намагається цементувати власну електоральну групу. А значить – не пустити нового несистемного політика. І щоб його базова електоральна група – була більшою, ніж в опонентів.

Тому зараз – стратегії основних гравців схожі: головне – вийти у другий тур, а там отримати “зручного” суперника.

Ми маємо чотирьох основних гравців з зацементованим електоратом: Сам Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юрій Бойко та Юлія Тимошенко. І троє останніх сидять на березі і чекають, коли повз пропливе рейтинг Зеленського.

А Зе!команда усю стратегію будує на тому, щоб рейтинг президента через три роки не впав нижче 15%. Вихід у другий тур хоча б з другого місця. І перемога у другому турі.

І його шанси – найбільші. Не тільки станом на зараз. А і у 2024-му році.

Адже щоб перемогти на виборах – треба стати реальним кандидатом. А щоб стати реальним кандидатом – потрібно пройти кастинг у олігархів.

Кастинг

Телевізор і ток-шоу досі формують порядок денний. Те, про що будуть говорити і що писати завтра. Тому ми і маємо постійні ситуації, коли насправді важливі новини обходять увагою. А показні і скандальні – в топі.

Плюс використання основного ментально-утворювального фактору: заперечення незручної правди як можливість залишитися в комфортному психологічному стані чи середовищі.

Прихована навіть від себе мімікрія під основну оточуючу групу. Груповий конформізм як спосіб буття.

Якщо усі оточуючі (а ще більше – популярні у групі “експерти”) говорять, що можна домовитися посередині – то і проста людина починає це саме стверджувати. Щоб не випадати з групи і не відчувати дискомфорт. Тому нам так легко нав’язати шаблони і упередження.

І тільки фазові переходи можуть змінити ситуацію.

Фазовий перехід – це коли якась цільова група спочатку поступово, а потім неочікувано, за принципом “всі раптом” змінює погляд на стан речей. Наприклад відкриває очі і кричить: “а король – голий”. І саме у цьому роль телевізора.

Ви можете взагалі не дивитися телеканали. Але вони вас доженуть у соцмережах. Бо коментуватимете ви сказане у телевізорі.

А прихід нового політика має бути підготовлений гордонами. Чи вкинутий через соціологію.

Тому – і я це стверджую – прихід до четвірки основних гравців п’ятого елементу можливий лише за погодженням, консенсусом хоча б двох олігархів.

Але вони можуть продовжувати ставити на Зеленського. Бо поки що він їх влаштовує.

Якщо основні телеканали будуть лояльними до Зеленського – його команда зможе управляти новинним рядом і порядком денним.

А за допомогою керованої соціології – управляти страхами людей та їх очікуваннями.

Тому, коли усі говорять: коли здується рейтинг Зеленського, скажімо, до 6% пізнього Ющенка? Я скажу – він може і не впасти нижче 15%. А значить Зеленський залишатиметься реальним гравцем.

Фан-клуб політика і артиста влаштовані по-іншому. У політика оцінюють дії. У артиста – емоції.

І хоча у сучасному світі грані між політиками і артистами стираються – для України це досі актуально.

Бо все ж Порошенко, Бойко та Тимошенко виглядають, як старі політики. А Зеленський –  інакше. Тому рейтинг Зеленського буде сипатися не так, як сипався рейтинг Порошенка.

І телевізор цьому в поміч.

Зе!стратегія 2.0

Зеленський “поправішав”. Зараз він буде робити усе, щоб не дати приватизувати тему патріотизму виключно Порошенкові.

І разом з ним “поправішала” кухня. Та частина електорату, яка два роки тому була впевнена у “домовимось посередині” – пройшла фазовий перехід і вже змирилася з тим, що Путін не угодоздатний. І війна – це даність.

Західні лідери, які зустрічаються із Зеленським заради України, все ж зустрічаються із Зеленським. І показують світові та нам: він – лідер.

Неминуча перемога Заходу у протистоянні з Путіним принесе лаври переможця нинішньому президентові.

Ескалація може бути лише сезонною. У будь-якому разі Росія має відвести війська у місця постійної дислокації до зими.

І Зеленський буде повторювати: “У Порошенка – Іловайськ і Дебальцево, у мене – приборкання Путіна у протистоянні”.

Звичайно, якщо у оточення Зеленського вистачить сил втримати президента і не дати йому запанікувати.

Знову ж, протистояння з Росією неминуче призведе до посилення допомоги Україні з мінімальними зворотніми вимогами. І тому допомога МВФ можлива лише за намірами влади, а не за діями.

Це той випадок, коли Путін допоміг Зеленському у 2019 році, граючи проти Порошенка і України. А зараз Путін допомагає Зеленському, граючи проти Заходу і України.

Вихід світу з COVID-19 неминуче призведе до зростання економіки і в Україні. Що тут же буде використано Зе!командою як заслуга виключно Зеленського.

За рік стане зрозуміло, що введення ринку землі не стане катастрофою для України. І виб’є козир Юлії Володимирівни.

Зростання світових цін на продовольство теж очікувано посилить позиції Зеленського.

Крім того, буде задіяно принцип “розділяй і володарюй”.

Проти популістів з “Батьківщини” виставлять популістів від Олега Ляшка.

Позаяк на роль правоцентриста буде заявлено самого Зеленського – Порошенка намагатимуться пересадити у крайній правий ряд. І дати ресурси “Свободі” – поговорити, хто справжній націоналіст.

Знову ж, у Порошенка відбиратимуть і Ігор Смешко, і Володимир Гройсман. На Бойка із задоволенням попросять Оксану Марченко, Вілкула чи Мураєва.

Головна мета – вийти до другого туру. Ця мета буде відпрацьовуватися.

Ну і на Сході України можна трошки використовувати адмінресурс. А буде можливість – не лише на Сході.

Для цього буде вибудовуватися політика щодо місцевих громад: ми не ліземо у ваші бюджети – ви не фрондуєте проти центральної влади.

Знову ж, Слуги будуть розбудовувати партійну структуру до рівня кожної громади. Окрема політика – з місцевими бізнес-елітами. Лояльність в обмін на збереження бізнесу.

А для Заходу – постійна гра “у своїх”. З вимогами отримання Плану дій щодо членства в НАТО. І з постійним імітуванням реформ.

Вічна розтяжка – між вимогами Заходу і неможливістю роздратувати олігархів. І категоричне не чіпляння теми мови чи віри. Це дозволять “розбирати” прибічникам Порошенка та Бойка.

Забалакування теми тарифів. Переключання уваги із “зашкварів” на інші теми.

Зеленський безальтернативний?

У Зе!Команди три проблеми.

Перша – це сам Зеленський і його команда.

Стратегічно – вибудовувати команди і відносини на місцях – це правильно.  А практично – вони будуть себе вести як Микола Тищенко у Прикарпатті.

Тотальне нахабство, небажання комунікувати з представниками громадянського суспільства, позерство. І намагання взяти до рук місцеві ресурси та кадрову політику.

Людський фактор – найбільша проблема Зеленського. Але вибиратимуть лише за принципом “свій-чужий”. Бо по іншому не вміють.

Друга – це час. Зараз, безумовно, виграв би Зеленський. Але попереду ще три зими. І зростання тарифів неминуче.

А крім того, час від часу прилітатимуть “чорні лебеді”. Передусім – у якості “зашкварів” від своїх. Тому що Зеленський мріє про виграні вибори. А хтось – про “заробити грошей”.

Корупційні скандали можуть вбити позитив і від зростання економіки, і від переможних реляцій з Великого будівництва.

А своїх саджати не прийнято. Тому людям запропонують втішатися “доганялками” Порошенка, Медведчука (особливо – намаганням зробити їх співучасниками) та інших нелояльних. Під них може бути і закон “Про статус олігархів”.

Третя – це вибори до Верховної Ради.

Чергові вибори до Ради мають відбутися у жовтні 2023 року. Перед президентськими виборами. Зараз зрозуміло одне – монобільшості не буде.

Слуг виберуть удвічі менше, ніж цього разу. Тому боротьба за місце у списках буде важкою  —  ми матимемо багато скандалів.

Вже зараз Слуги “поправішали”. А ті, хто ні, будуть списані з корабля.

Проте, найбільшою групою у фракції залищається група “черга за конвертами”. І утримувати їх єдність до самих виборів – проблема із проблем.

Зеленському дочасні перевибори Ради невигідні найбільше. Тому суперзавдання – до кінця його каденції зберегти керовану більшість у парламенті .

А у парламенті новому, який фактично постане за півроку до президентських виборів, потрібно буде або ліпити лояльну коаліцію, або принципово валити роботу парламенту, не приймати бюджет. І показати суспільству, що таки потрібна сильна рука без старих політиків.

Слабке місце Зеленського – це постійна імітація дій замість самих дій.

Для Зе!команди усе неважливе, крім рейтингів.

А робити те, у що сам не віриш – якийсь час можна. Але не нескінченно довго.

І тоді можливе падіння нижче 15%.

І тоді настане час олігархам визначатися – кого висувати вперед із другого ешелону політиків.

Хто зможе стати п’ятим елементом?

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 229

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua