Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 22.06.2021

Інформаційний резонанс доби: 22.06.2021

Окупанти п’ять разів порушили «тишу» – поблизу Авдіївки стріляли з РПГ

В зоні проведення операції Об’єднаних сил від початку доби станом на 17:00 зафіксовано 5 порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

Поблизу Золотого-4 окупанти здійснили обстріл з ручних протитанкових гранатометів.

Неподалік Авдіївки російські найманці відкрили вогонь з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Біля Красногорівки ворог обстріляв українські позиції зі станкових протитанкових гранатометів.

У районі населених пунктів Мар’їнка та Світлодарськ зафіксовані прольоти ворожих безпілотних літальних апаратів типу «Орлан-10» та «Орлан-3М» із перетином лінії розмежування. БПЛА противника вчасно подавлені засобами РЕБ.

Бойових втрат внаслідок ворожого вогню немає.

Про дії збройних формувань Російської Федерації та її найманців Українська сторона СЦКК повідомила представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ через встановлений координаційний механізм.

В районі проведення ООС піротехнічні розрахунки ДСНС розмінували близько 2 га території та передали на знищення 31 вибухонебезпечний предмет.

Як повідомляв Укрінформ, окупанти 21 червня 14 разів зривали режим тиші в зоні ООС

 

ООС: бойовики 14 разів обстріляли українські позиції

22 червня. УНН. Протягом минулої доби, 21 червня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 14 порушень режиму припинення вогню. Про це повідомили у штабі ООС, передає УНН.

Деталі

Поблизу Красногорівки російські найманці відкривали вогонь з мінометів 120-го калібру та станкових протитанкових гранатометів.

Неподалік Гнутового противник здійснював обстріли із підствольних гранатометів і стрілецької зброї.

У районі Луганського окупанти двічі відкривали вогонь зі станкових протитанкових, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Біля населеного пункту Піски російсько-окупаційні війська двічі обстріляли наші позиції зі станкових протитанкових гранатометів.

Неподалік Водяного, що на Приазов’ї, противник 4 рази вів вогонь з гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

Поблизу Майорська російські окупанти здійснювали обстріли з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Біля Золотого-4 противник обстрілював наші позиції з великокаліберних кулеметів.

У районі населених пунктів Залізне та Луганське ворог здійснював дистанційне мінування території мінами ПОМ-2.

Станом на 7 годину ранку, 22 червня, зафіксовано 3 порушення режиму припинення вогню.

Поблизу Золотого-4 окупанти здійснили обстріл з ручних протитанкових гранатометів.

Неподалік Авдіївки російські найманці відкрили вогонь з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

У районі населеного пункту Мар’їнка зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату типу “Орлан-10” із перетином лінії розмежування. БПЛА противника вчасно подавлений засобами РЕБ.

Бойових втрат внаслідок ворожого вогню немає.

Реакція української сторони

На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Про дії збройних формувань Російської Федерації Українська сторона СЦКК повідомила представників СММ ОБСЄ, застосовуючи встановлений координаційний механізм.

Українські військовослужбовці контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Нагадаємо

Членів “Муніципальної варти” запідозрили в організації незаконного стрілецького полігону в Києві.

 

Шестеро окупантів загинули від своєї ж зброї – розвідка

Минулої доби внаслідок підриву на власних вибухових пристроях та необережного поводження зі зброєю загинули шестеро окупантів.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Командування збройних сил Російської Федерації продовжує порушувати домовленості від 22 липня 2020 року. Активність противника традиційно зростає у святкові та вихідні дні. У такі періоди зростає кількість провокаційних обстрілів позицій Об’єднаних сил російськими окупантами. Також у період свят російські найманці проводять інтенсивні інженерні роботи та мінування місцевості, що призводить до зростання втрат серед противника.

“За минулу добу внаслідок підриву на власних вибухових пристроях та необережного поводження зі зброєю втрати противника склали: безповоротні – 6; санітарні – 5”, – ідеться в повідомленні.

Зазначені дії окупантів супроводжуються поширенням дезінформації щодо активізації бойових дій з боку підрозділів Об’єднаних сил, шляхом розсилки СМС-повідомлень на мобільні телефони російських найманців.

Як повідомляв Укрінформ, окупанти 21 червня 14 разів зривали режим тиші в зоні ООС.

 

Майже 300 обстрілів зафіксувала місія ОБСЄ на Донбасі

23 червня. УНН. Спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва в Європі зафіксували майже 300 порушень на Донбасі 21 червня. Про це пише УНН з посиланням на звіт місії ОБСЄ.

Деталі

Всього ОБСЄ зафіксувала 290 порушень режиму припинення вогню. Ввелика частина обстрілів і вибухів сталася в Донецькій області – 254, 117 обстрлів. Більшість порушень режиму припинення вогню сталися в районі Донецької фільтрувальної станції. Також неспокійно було в районі Ясинуватої. Там спостерігачі чули 64 черги з великокаліберних кулеметів.

У Луганській області ОБСЄ зафіксувала 36 порушень режиму припинення вогню,с еред них – 17 вибухів невизначеного походження.

Нагадаємо

У Києві відбудеться презентація плану дій з деокупації та реінтеграції окупованих територій Донбасу та Криму. Організатором заходу є Інститут національного розвитку.

 

Окупація Криму залишила без піклування батьків понад 200 дітей – представник омбудсмена

Унаслідок тимчасової окупації території Криму без батьківського піклування залишилось понад 200 дітей.

Про це йшлося на нараді представника омбудсмена з дотримання прав жителів АРК та м. Севастополя Ірини Верігіної та регіонального представника в АРК та м.Севастополі Февзі Каракаша з керівником Херсонської групи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Рафалом Ярмужеком, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу омбудсмена.

“Представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було поінформовано, що внаслідок тимчасової окупації півострова без батьківського піклування залишилось понад 200 дітей. Здебільшого батьки цих дітей засуджені за політичними мотивами та відбувають покарання у місцях несвободи на території РФ, а інші перебувають у СІЗО“, – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, як зазначається, на території Криму триває переслідування громадян за релігійною ознакою, у тому числі Православної церкви України, кримських татар, свідків Єгови, греко-католицької церкви тощо.

“Також в умовах пандемії коронавірусу окупант обмежив можливість отримати вакцину, визнану та сертифіковану Всесвітньою організацією охорони здоров’я, у зв’язку з чим його дії можна розцінювати як міжнародний воєнний злочин. Так, на території півострова держава-агресор надала можливість вакцинуватися виключно “Спутником V”. Україна зі свого боку вжила заходів для забезпечення жителів Криму сертифікованими вакцинами на її материковій частині”, – сказала Верігіна.

Вона додала, що за інформацією Офісу омбудсмена, охочих отримати сертифіковану вакцину серед жителів Криму чимало, такою можливістю вони вже скористалися на території Генічеського району Херсонської області.

Під час зустрічі обговорювалися питання утисків прав і свобод жителів АР Крим окупаційною владою, обмеження у праві пересування територією України, насильницької паспортизації населення, питання мілітаризації тимчасово окупованого півострова, незаконного призову до окупаційних збройних сил.

За результатами наради сторони домовилися про спільну роботу та обмін інформацією щодо порушення прав жителів АРК з метою їх вчасного документування та врахування під час підготовки доповідей моніторингової місії.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня Верігіна заявила, що за політичними мотивами на території окупованого Криму переслідується 131 людина, 113 осіб перебувають у місцях несвободи, більшість – на території РФ.

 

ООН: голод охопив чотири країни світу, 43 держави – на межі

Голод охопив чотири країни світу, що потребує вжиття термінових гуманітарних заходів з надання їм допомоги.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в доповіді Всесвітньої продовольчої програми ООН, оприлюдненій у вівторок.

Згідно з доповіддю, 41 млн чоловік у 43 країнах «балансують на межі голоду», порівняно з 27 млн два роки тому.

«У мене серце розривається від усвідомлення того, з чим ми стикаємося у 2021 році. Зараз умови, схожі на голод, наявні у чотирьох країнах», – заявив керівник програми Девід Бізлі.

У доповіді зазначається, що 584 тисяч чоловік потерпають від голоду в Ефіопії, Мадагаскарі, Південному Судані та Ємені. Також тривожна ситуація в деяких регіонах Нігерії і Буркіна-Фасо.

«У 2011 році в Сомалі, де померло 260 000 осіб, на момент, коли було оголошено про голод, від нього вже померла половина від цієї кількості. Ми не можемо дискутувати про цифри щодо померлих, коли людям потрібна наша допомога вже зараз», – наголосив Бізлі.

За даними ООН, голод посилився через конфлікти і зміни клімату. Також погіршило ситуацію різке зростання цін на основні продукти харчування, наприклад, вартість кукурудзи у світі зросла майже на 90 % протягом року. Інфляція погіршила ситуацію в таких країнах, як Ліван, Нігерія, Судан, Венесуела та Зімбабве, ідеться в документі.

 

Меркель запросила Зеленського до Берліна

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель запросила Президента Володимира Зеленського здійснити найближчим часом візит до Берліна для обговорення низки питань двосторонніх відносин та процесу мирного врегулювання на сході України.

Про це йшлося під час їхньої телефонної розмови у вівторок, 22 червня, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Зеленський зі свого боку підтвердив запрошення Меркель відвідати Україну для участі в інавгураційному саміті Кримської платформи та заходах з нагоди відзначення 30-ї річниці незалежності країни.

Також, за даними пресслужби, в ході розмови лідери України і Німеччини наголосили на особливості сьогоднішньої дати – Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, відзначивши важливість історичної відповідальності за злочини нацизму на території нашої держави та збереження пам’яті про людські жертви.

«Наша розмова відбувається в особливу дату. Світ має зробити все, щоб такі трагедії більше ніколи не повторювалися», – зазначив Президент України.

 

В Україні відкриється перша виставка Музею воєнного дитинства

У Києві 23 червня відкриється перша в Україні виставка Музею воєнного дитинства.

Про це повідомила директор музею Юлія Скубицька під час презентації експозиції в Укрінформі.

“Погляди дітей на події навколо них не менш важливі, ніж погляди дорослих. Це особливо стосується війни. Діти є однією з найбільш вразливих категорій у зоні бойових дій. Ми маємо хоча б спитати, як змінюється їхнє життя після початку війни. Якщо ви хотіли дізнатися відповідь на це запитання, завітайте на нашу виставку, яка буде відкрита з 23 червня”, – сказала Скубицька.

Вона зауважила, що в українському медійному просторі мало інформації про цивільне населення, яке страждає від збройного конфлікту на Сході України та тимчасової окупації Криму.

“Ми практично не знаємо, як живуть люди вздовж лінії розмежування, яка ситуацію у дітей з навчанням, де діти проводять свій час, як вони пристосовуються до життя під обстрілами. Ці запитання залишаються без відповіді для українського суспільства. Відсутність такого розуміння створює підґрунтя для дуже проблематичних практик, зокрема дискримінаційних. Іноді ми стикаємося з булінгом. Ми маємо з цим щось робити”, – заявила Скубицька.

Водночас голова благодійного фонду “Голоси дітей” Олена Розвадовська наголосила на важливості проведення такої виставки, адже “говорити про війну і про те, як діти страждають від війни, неможливо без дітей”.

“Як на мене, це один зі способів дати можливість дітям бути почутими, а їхнім історіям – бути розказаними… Цей музей потрібен для того, щоб набратися ресурсу і сил, аби зрозуміти, чи чи правда це все варте, чи треба боротися… Очевидно, що треба, тому що діти проходять через такі випробування, які нам, мабуть, не снилися”, – зазначила вона.

Виставка проходитиме з 23 червня до 12 липня у Музеї історії міста Києва. Після цього планується показати експозицію в інших містах України.

Музей воєнного дитинства – це міжнародна платформа, яка документує свідчення людей, на чиє дитинство виплинула війна. Проєкт розпочався у 2011 році, а в 2013-му вийшла книга з історіями людей, які в дитинстві стали свідками боснійської війни. Перша постійна виставка Музею воєнного дитинства відкрилася в січні 2017 року у Сараєві (Боснія і Герцеговина).

У 2020 році Музей воєнного дитинства заснував свій перший міжнародний офіс в Україні. Тут документують досвід дітей і підлітків, на життя яких вплинули збройний конфлікт на Сході України та окупація Криму.

 

Чорне море ніколи не було й не буде «російським озером» – Данілов

Подарований українській делегації принт першої у світі британської карти Чорного моря засвідчує, що воно ніколи не було «російським озером».

Про це у Фейсбуці написав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, передає Укрінформ.

«Вчора під час урочистого прийому з нагоди прибуття есмінця HMS Defender (D36) Королівського військово-морського флоту Великої Британії до порту Одеси, куди я мав честь бути запрошеним, отримав унікальний подарунок. Капітан HMS Defender Вінс Оуен вручив мені історичний принт першої у світі британської карти Чорного моря. Ця пам‘ятна річ ще раз нагадує нам про те, що Чорне море ніколи не було й не має бути «російським озером», як би цього не хотілося нашому сусідові-агресору», – зазначив Данілов.

Він повідомив, що мав нагоду зустрітися з першим морським лордом, начальником військово-морського штабу Королівських ВМС Великої Британії адміралом сером Тоні Радакіном, першим заступником міністра оборони Великої Британії Джеремі Квіном та Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс.

“Саме за прямої військово-політичної підтримки Великої Британії Україна минулого року отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями. Велика Ббританія є нашим добрим другом та партнером, незмінно підтримує наші євроатлантичні прагнення, територіальну цілісність та незалежність”, – зазначив секретар РНБО.

Данілов висловив сподівання щодо розвитку двосторонньої співпраці. На його думку, перспективними є активізація діяльності Багатонаціональної тренувальної місії з розвитку спроможностей ВМС ЗСУ під керівництвом Великої Британії та долучення до неї держав-партнерів, розширення участі британських представників у навчаннях на території України, забезпечення військової присутності сил та засобів ЗС Велик0ї Ббританії в Чорноморському регіоні.

Як повідомляв Укрінформ, 21 червня заступник міністра оборони Олександр Миронюк і міністр з питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін підписали меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та ВМС України. Документ передбачає спільне проєктування та будівництво військових кораблів в Україні та Великій Британії, реконструкцію українських суднобудівних підприємств і будівництво двох баз ВМС України.

 

Забороняється ховати обличчя: активістам в окупованому Криму видають «застереження»

Окупаційна влада в Криму знову практикує вручення кримськотатарським активістам так званих «застережень про неприпустимість порушення закону».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

“Напередодні дня кримськотатарського прапора, який відзначається 26 червня, активістам на окупованому півострові стали вручати “застереження”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними КПГ, “застереження про неприпустимість порушення закону” вручили кримськотатарському активісту Заїру Смедляєву.

У документі, підписаному заступником начальника “поліції МВС РФ по Красногвардійському району”, повідомляється, що на території Криму “планується проведення неузгодженого мітингу”, у зв’язку з чим учасникам акції “забороняється ховати своє обличчя, мати при собі зброю, не допускається порушення громадського порядку і здійснення екстремістської діяльності”.

У “застереженні” зазначені вісім статей, за якими активістів можуть притягнути до відповідальності, – за порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, їх проведення без подачі повідомлення, пропаганду або публічну демонстрацію нацистської атрибутики або символіки, незаконне поводження зі зброєю, публічні заклики до екстремістської діяльності і порушення територіальної цілісності РФ.

За інформацією КПГ, такі “застереження” від “прокуратури” стали отримувати активісти в різних районах окупованого півострова.

День кримськотатарського прапора щороку відзначається 26 червня. Датою святкування був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, який пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі.

Прапор кримських татар – це полотнище небесного кольору із зображеним на ньому золотим гербом – тамгою.

Як повідомляв Укрінформ, раніше окупанти вручали подібні застереження активістам напередодні 77-ї річниці депортації кримськотатарського народу.

 

“Україну не помічають, як націю”: у Німеччині розкритикували промову Штайнмайера до 80-річчя нападу на СРСР

22 червня. УНН. Німецька громадськість і представники інших країн розкритикували президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмайера за промову, присвячену 80-річчю з моменту нападу нацистської Німеччини на СРСР. Обурення викликав акцент президента на жертви і втрати з боку російського народу, в той час, як інші країни “відсунули на задній план”, особливо, Україну. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

Деталі

Церемонія проходила в німецько-російському музеї “Берлін — Карлсхорст”, що викликало невдоволення інших учасників, які відмовилися в ній брати участь. В основному, це були представники декількох колишніх республік СРСР

Зокрема, в своїй промові Штайнмаєр назвав війну проти Радянського Союзу “варварством вбивць” і “божевіллям тотального знищення”, а головною її темою зробив страждання радянських військовополонених.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник обурився тим фактом, що захід проводиться в музеї, який називається німецько-російським, і заявив, що українців “не помічають як націю, що зазнала одну з найбільших жертв”.

Німецькі ЗМІ і громадськість відреагували на ситуацію, зазначивши, що офіс федерального президента повинен був заздалегідь узгодити і вислухати заперечення і умови, при яких би церемонія пам’яті з представниками Москви стала б можливою.

Особливий акцент зробили на україно-російських відносинах. В контексті триваючого військового конфлікту на Донбасі, і незаконної окупацію Криму, німецькі журналісти зазначають, що незважаючи на те, що “раніше українські та російські солдати стояли пліч-о-пліч, то зараз це противники”.

“В СРСР Велика Вітчизняна війна незмінно вважалася героїчною, а те, що вона була пов’язана з непомірними втратами, завжди мало відійти на другий план. При цьому історична пам’ять фокусувалася саме на російському народі. Тон тут задав вже Сталін своєю переможною промовою в день капітуляції Німеччини. До великого невдоволення багатьох інших народів, які боролися, страждали і здобули перемогу разом з російськими. У тому числі і тому назва „німецько-російський музей“ у Карлсхорсті з самого початку була неправильною. І вже тому церемонія пам’яті не повинна була проходити там”, — заявила журналістка Cабіне Адлер.

Подібної думки дотримуються і інші громадські діячі. Але незважаючи на це, деякі назвали виступ Штайнмайера “одним з найяскравіших”.

“Штайнмайер заповнив велику прогалина в культурі пам’яті про жертви нацистської Німеччини, вважає коментатор. Пам’ять про це пекло, абсолютної ворожнечі і роздюднення людей залишається боргом для нас, німців, і попередженням для всього світу. Це визнання, ймовірно, залишиться одним з найяскравіших моментів роботи Штайнмайера в президентському палаці Бельвю”, — заявив журналіст Йоахім Кеппнер.

Додамо

Посол України у Німеччині Андрій Мельник у травні звинуватив партію Лівих Бундестагу в закликах укласти новий договір про дружбу з Росією, які прозвучали напередодні 80-річчя нападу гітлерівської Німеччини на СРСР. У закликах лівих не згадані інші колишні республіки СРСР, які також втратили жителів під час Другої світової війни.

Крім того, Мельник також висловив розчарування від імені українського народу через відсутність меморіалу в Німеччині жертвам нацизму серед українців, і закликав німецьку владу встановити пам’ятник жертвам нацизму серед українців в Берліні.

Зазначалося, що Бундестаг відхилив прохання України.

 

22 червня. Пам’ятні дати

Сьогодні в Україні День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. ЇЇ бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття.

Залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично-кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це Україна найбільше потерпіла, як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму. Загалом протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, а на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 з 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких було знешкоджено понад 60% Вермахту.

Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Німецько-радянська війна показала українцям руйнівну силу обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України – Голокост, розстріли мирного населення, створення таборів смерті, спалення сіл. Неменьш жорстокими були злочини і комуністичного режиму: розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року, підрив Дніпрогесу, депортація кримських татар, примусове виселення автохтонних українців з їх етнічних земель.

Цього дня вшановується пам’ять всіх тих, чиє життя було покалічено і зруйновано у тій страшній війні.

Ювілеї дня:

254 роки від дня народження Вільгельма Гумбольдта (1767-1835), німецького філолога, прусського державного діяча. Брат Александра Гумбольдта (відомий німецький природознавець і географ). Представник німецького класичного гуманізму. Здійснив реформу середньої освіти в Пруссії, перебудував Прусську АН, один із засновників Берлінського університету. Заклав основи сучасного теоретичного мовознавства. Товариш Гете і Шіллера.

229 років від дня народження Петра Галагана (1792–1855), українського поміщика, мецената. Нащадок Гната Івановича Галагана (представник української козацької старшини; полковник чигиринський і прилуцький; учасник Північної війни, значні земельні володіння дістав від Петра І). Йому належало кілька сіл у Полтавській і Ченігівській губерніях, близько 8 тисяч кріпаків. Кріпацький оркестр Галагана славився талановитими виконавцями. Слухачів особливо полонив своєю грою винятково обдарований скрипаль-кріпак Артем. У  1845 р. Тарас Шевченко відвідав с. Дігтярі, що належало Галагану. Кріпак Артем, імовірно, став прообразом Тараса Федоровича, героя Шевченкової повісті «Музыкант». Словами свого героя Т.Г. Шевченко згадував Дігтярі: «Паны там бенкетуют, а мужики голодают. Да еще мало того: в селе, кроме корчмы, что ни улица, то и шинок».

139 років від дня народження Миколи Холодного (1882–1953), видатного українського ботаніка, мікробіолога, академіка АН України (1929), одного з основоположників вчення про фітогормони, засновника вітчизняної школи фізіології рослин. У 1906 році закінчив Київський університет. У 1906-1941 викладав у цьому ж університеті (з 1926 – професор, завідувач кафедр фізіології й анатомії рослин, мікробіології, останню заснував 1933). Одночасно з 1920 – науковий співробітник АН України, 1931-1949 – завідувач відділу Інституту ботаніки АН України, якому 1971 р. було присвоєно його ім’я. Автор праць з питань фізіології, анатомії та екології рослин, мікробіології, виникнення життя на Землі та ін. 1927 року, майже одночасно з голландським ботаніком Ф. Вентом запропонував фітогормональну теорію тропізмів (теорія Холодного-Вента).

 

Рабінович в Сенаті Франції розповів про обшуки в “Муніципальній варті” Кличка

22 червня. УНН. Народний депутат і співголова партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ” Вадим Рабінович під час свого візиту до Франції виступив в Сенаті, де в числі іншого розповів про обшуки в “Муніципальній варті” і про збройних “добровольців” мера Києва Віталія Кличка. Про це повідомляє Kyiv Live, передає УНН.

Цитата:

“Я скажу тільки про те, що викликає найбільший гнів і у мене, і у всіх здорових людей. Зараз багато хто думає, що на наступних президентських виборах є шанси у європейського мера Кличка. Однак нещодавно були проведені обшуки в так званій “Муніципальній варті”. Це добровольці, яким з бюджету платять, щоб вони охороняли порядок в Києві. В результаті там знайшли гранатомети і вогнепальну зброю”, – розповів депутат.

Також політик зазначив, що сьогодні в Україні діє дуже багато націоналістичних і так званих “патріотичних” організацій.

“Поділюся тим, що викликає найбільший гнів і у мене, і у всіх розсудливих людей: відродження і звеличення дивізії СС “Галичина”. Як відомо, вона заборонена Нюрнберзьким трибуналом, але сьогодні в Україні її членів роблять героями! Це проблема номер один! І тому ми тут, тому доносимо до вас правду і хочемо, щоб ви допомогли Україні в боротьбі з фашизмом!”, – резюмував Вадим Рабінович.

Доповнення

Нагадаємо, українська делегація парламентаріїв на чолі з народним депутатом України, співголовою політичної партії”ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ” знаходиться з візитом у Франції. 21 червня Вадим Рабінович виступив в Сенаті на слуханнях, де обговорювалося питання відродження в Україні фашизму.

 

У Бухаресті вболівальників із прапором “Крим – це Україна” не пустили на матч з Австрією. МЗС з’ясовує обставини

22 червня. УНН. У Бухаресті українських вболівальників не пускали на матч збірної із командою Австрії через український прапор з картою Криму. Інформацію про інцидент українці поширили у Facebook. Як повідомив УНН речник дипломатичного відомства Олег Ніколенко, Міністерство закордонних справ з’ясовує обставини цієї ситуації.

Цитата

“Звернули увагу на інформацію про українських вболівальників, які не могли потрапити на стадіон в Румунії з прапором „Крим — це Україна“ перед матчем України та Австрії. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив українському посольству в Бухаресті негайно звернутися до румунської сторони задля з’ясування обставин цієї ситуації”, — зазначив Ніколенко.

Деталі

Зокрема, 22 червня у Facebook з’явилася інформація, що поліція Румунії не допустила на матч Україна — Австрія в рамках Євро-2020 двох українських уболівальників через прапор України із зображеними на ньому межами Криму і написом “Crimea is Ukraine”. Інформацію у своєму профілі опублікував киянин Дмитро.

За його словами, ситуація сталася з його друзями. Вони приїхали на гру Україна — Австрія до Бухаресту. Поліцейські не пускали їх на стадіон з банером, де було написано, що Крим — це Україна.

“При вході на стадіон з боку румунської поліції і стюардів побачили нездоровий інтерес до всіх прапорів, які проносилися. З собою у нас було два прапори з написом” Kyiv “і” Crimea is Ukraine “. Коли поліція помітила прапор з Кримом, збіглася купа незрозумілих людей, вони відтіснили нас в сторону і сфоткали прапор. Сказали, що вхід з цим прапором заборонений, тому що це політика ”, – йдеться у дописі.

У відповідь українські вболівальники стали стверджувати, що це не політика, а просто факт. Однак румунська сторона наполягла на здачі прапора в камеру зберігання.

“Сказали, що Крим спірна територія між Росією і Україною і відмовилися поглянути на карту в Google Maps”, — поскаржилися українці.

Вболівальники вважають, що вина за все лежить на УЄФА, і пов’язана ситуація з тим, що російський “Газпром” є одним із спонсорів чемпіонату.

Нагадаємо

Голова Української асоціації футболу представив нову форму збірної України, в якій команда мала виступати на Євро-2020.

Головною особливістю форми стало визначення меж України — включно з Кримом. Також на футболках форми вишито гасло “Слава Україні! Героям слава!”.

Спочатку УЄФА схвалила форму збірної України для виступу на чемпіонаті Європи.

Але реакція надійшла з Росії. Російський футбольний союз (РФС) відправив лист в УЄФА, у якому заявив, що нова форма збірної України для Євро-2020 нібито порушує правила організації.

В екіпіровці нашої національної команди з нині окупованим Кримом знайшли політичні мотиви.

По закінченню перемовин стало відомо, що форму збірної України з футболу доповнять ще одним написом “Слава Україні”.

Незважаючи на це, УЄФА попросив українську команду прикрити розташований на формі до матчів чемпіонату Європи гасло “Героям слава!”.

 

Режим Лукашенка хоче віднести гасло «Жыве Беларусь» і біло-червоний прапор до нацистських

Міністерство внутрішніх справ Республіки Білорусь запропонувало включити національний білоруський біло-червоно-білий прапор і гасло «Жыве Беларусь» до переліку нацистської символіки і атрибутики.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на провладний Союз журналістів Білорусі.

Так, до КДБ Білорусі надійшов на узгодження проєкт акту МВС «Про визначення списків організацій та інших структур, нацистської символіки і атрибутики». У документі міститься список нацистської (колабораціоністської) символіки і атрибутики, зокрема біло-червоно-білий національний білоруський прапор і слоган «Жыве Беларусь!», які активно використовуються під час масових акцій протесту проти режиму Лукашенка.

Їхнє використання приписується режимом Лукашенка колабораціоністським формуванням і організаціям під час Другої світової війни.

Як повідомлялося, торік самопроголошений президент Олександр Лукашенко вказував, що не ходить під біло-червоно-білим прапором, оскільки той «фашистський», та заявляв про намір «прибрати цю фашистську символіку з суспільства».

Біло-червоно-білий прапор – історичний національний символ Білорусі, офіційний прапор Білоруської Народної Республіки (1918–1919) і державний прапор Республіки Білорусь до 1995 року. Після референдуму, ініційованого та незаконно проведеного Лукашенком, використання цього прапора в країні фактично заборонили. Офіційним став прапор, аналогічний прапору Білоруської РСР, лише без серпа і молота, а біло-червоно-білий перетворився на символ протесту.

Гасло «Живе Білорусь» як політичний національний заклик вперше прозвучав у 1910 році. У 1920-х цей заклик звучав на зборах білоруських студентів у Празі, пізніше – на білоруських зборах у Парижі, Вільнюсі. У Другій світовій війні вираз «Живе Білорусь» використовувався білорусами незалежно від політичних поглядів, у тому числі в радянській пресі.

 

Фільм “Лукашенко.Золоте дно” визнаний у Білорусі екстремістським

22 червня. УНН. Youtube-відеоролик блогера Степана Путіло з назвою “Лукашенко.Золоте дно” внесений до Республіканського списку екстремістських матеріалів. Про це повідомляють у Міністерстві інформації Республіки Білорусь, пише УНН.

Деталі

Таке рішення 10 червня прийняв суд Центрального району. Фільм вийшов на YouTube 8 березня. За цей час він набрав 6,5 млн переглядів.

У фільмі “Лукашенко.Золоте дно” перераховуються 18 об’єктів нерухомості, якими, за твердженням авторів, користується білоруський правитель. Серед них перераховуються резиденції Палац незалежності в Мінську, база відпочинку “Крупенін” у Вітебській області і хутір “Вискули” у Брестській області. Як стверджує джерело Nexta, на утримання державних резиденцій, які, на думку репортерів, Лукашенко по суті приватизував, щомісяця йдуть “десятки мільйонів доларів”.

За версією авторів розслідування, у Лукашенка також є колекція автомобілів преміум-класу, загальна вартість якої оцінюється в чотири мільйони євро. Ця сума, як вважають журналісти, не включає вартості обслуговування машин.

Олександр Лукашенко спростував інформацію про своє багатство.Крім ролика Путіло, в список матеріалів, що визнано екстремістськими, додано і регіональні чати і телеграм-канали.

Нагадаємо

Матеріали та пости у соцмережах білоруського видання Tut.by МВС країни просить визнати екстремістськими.

 

Польські спецслужби пов’язують недавню кібератаку з Росією

22 червня. УНН. У вівторок уряд Польщі заявив, що у них є докази зв’язку недавньої кібератаки на тисячі електронних листів і облікових записів політиків, громадських діячів та інших поляків в соціальних мережах з російськими спецслужбами. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

Представник міністра, який координує роботу польських спецслужб, Станіслав Зарін заявив, що цей напад був частиною кампанії по дестабілізації політики в Центральній Європі. Він повідомив, що Агентство внутрішньої безпеки Польщі і військова розвідка встановили, що напад було скоєно групою UNC1151.

“Служби мають інформацію, що підтверджує зв’язок агресорів з діяльністю російських спецслужб”, – йдеться в повідомленні.

За словами Заріна, близько 100 з більш ніж 4 350 акаунтів, зломаних в Польщі, належать колишнім і нинішнім урядовцям, законодавцям і чиновникам місцевої адміністрації.

Серед хакерських атак – один, виявлений раніше в цьому місяці в особистих облікових записах електронної пошти та соціальних мережах Міхала Дворчіка, глави кабінету прем’єр-міністра Матеуша Моравецького і його дружини.

Дворчік наполягає на тому, що в його акаунті не міститься секретної або конфіденційної інформації.

Контент, імовірно надходить з аккаунта Дворчіка і що стосується закупівель озброєнь і реакції Польщі на коронавірус, поряд з посвідченням особи і водійськими правами Дворчіка, з’явився в цьому місяці в комунікаторі Telegram, створеному в Росії в 2013 році.

Прокуратура веде розслідування, і Зарін заявив, що були зроблені кроки для підвищення кібербезпеки. Минулого тижня законодавці зібралися на закрите засідання, щоб проаналізувати атаки і винести з них уроки.

Доповнення

Представники польських служб безпеки часто говорять, що злом акаунтів, пов’язаних з урядом, спрямований на ослаблення позицій Польщі на міжнародному рівні або загострення її зв’язків із західними партнерами. У Польщі це явище широко розглядається, як стратегічна мета Кремля, оскільки Варшава підтримує санкції проти Росії у зв’язку з анексією Криму в 2014 році в України і її підтримкою авторитарного президента Білорусі.

 

ЄС і Канада розпочали стратегічне партнерство з постачання сировинних матеріалів

ЄС і Канада узгодили формальні рамки стратегічного партнерства у сфері постачання сировинних матеріалів за підсумками саміту ЄС-Канада, що відбувся 15 червня.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у понеділок на сайті Європейської Комісії.

«Це партнерство дозволить обом сторонам збільшити обсяги торгівлі й інвестицій у напрямку створення безпечної, стабільної та стійкої ланки постачання сировинних матеріалів, яка є ключем до досягнення цілей переходу до кліматично-нейтральної цифрової економіки. Стратегічне партнерство буде сфокусовано на інтеграції ланцюгів вартості сировинних матеріалів з одночасним цілеспрямованим посиленням співробітництва у науці, технологіях та інноваціях, а також з дотриманням природоохоронних, соціальних та управлінських критеріїв та стандартів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, стратегічне партнерство між ЄС і Канадою у постачанні сировини започатковано у розвиток Плану дій ЄС щодо забезпечення критично важливими сировинними матеріалами, який був представлений ще у вересні 2020 року. Головною складовою цього плану є розвиток стратегічного партнерства з третіми країнами, багатими на природні ресурси, з використанням всіх інструментів зовнішньої політики та з повагою до міжнародних зобов’язань. Завдяки такому партнерству ЄС планує диверсифікувати та зміцнити ланки постачання відповідно до стратегії розвитку промисловості.

«Це партнерство з Канадою доповнює наші зусилля для забезпечення безпеки постачання та диверсифікації джерел постачання сировинних матеріалів, яких ми потребуємо для розбудови кліматичної економіки та її подвійної (цифрової та зеленої) трансформації. Канада стала природним джерелом для створення першого такого партнерства щодо постачання сировинних матеріалів», – зазначив з цього приводу єврокомісар з питань торгівлі Тьєррі Бретон.

Він зауважив, що Канада є близькою до ЄС за переконаннями та багатою на сировинні матеріали країною, вона поділяє з Євросоюзом важливі природоохоронні, соціальні та керівні цінності. Сторони уклали Всебічну економічну й торговельну угоду (CETA), яка надає правові рамки для розвитку такої співпраці.

У цьому повідомленні Єврокомісія наголошує, що ЄС продовжує роботу з поглиблення стратегічного партнерства з третіми країнами у сфері сировинних матеріалів. Зокрема, підготовка такого партнерства була завершена під час переговорів з Україною, напередодні конференції високого рівня ЄС-Україна, що має відбутися 13 липня.

Як зазначається на сайті Державної служби геології та надр України, Україна і ЄС готують до підписання двосторонній Меморандум щодо постачання матеріалів, які, за класифікацією ЄС, належать до критичної сировини. Попит на такі матеріали різко зростає у зв’язку з «Зеленим курсом» ЄС. Йдеться про залучення технологій і інвестицій ЄС у видобуток корисних копалин на території України, яка має великий потенціал розробки літію, танталу, ніобію, нікелю, кобальту тощо. В Інвестиційному атласі України міститься близько 30 пропозицій ділянок надр з покладами критично важливих корисних копалин.

 

Глобальна коаліція щодо розгрому ІДІЛ проведе зустріч міністрів 83 країн

Глобальна коаліція щодо розгрому терористичного угруповання «Ісламська держава», яка включає 83 країни-партнера, в тому числі Україну, проведе зустріч на рівні глав зовнішньополітичних відомств 28 червня в Італії.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Державного департаменту США в понеділок, повідомляє Укрінформ.

«Державний секретар США Ентоні Блінкен разом з міністром закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Луїджі Ді Майо співголовуватимуть на зустрічі Глобальної коаліції щодо розгрому ІДІЛ на рівні глав зовнішньополітичних відомств 28 червня для обговорення зусиль у цій кампанії для досягнення довготривалої поразки ІД», – зауважили в американському відомстві.

Засідання Глобальної коаліції проходитиме в Римі.

Мета нинішньої зустрічі – обговорити шляхи знищення залишків ІДІЛ в Іраку та Сирії, а також протидії осередкам терористичної мережі в інших регіонах, зокрема, в Африці. Учасники засідання також оцінять нинішні пріоритети Коаліції, пов’язані зі стабілізацією обстановки; протидією залученню іноземних бійців-терористів; обмеженням каналів фінансування ІДІЛ; протидією комунікаціям між терористичними осередками.

Нагадаємо: Глобальна коаліція щодо розгрому ІДІЛ (Ісламської держави Іраку та Леванту, міжнародної терористичної організації) була створена 10 вересня 2014 року за ініціативи США. Наразі до її складу входять 83 країни-партнери.

 

У ПАРЄ не стали карати Гончаренка за український прапор

У Парламентській асамблеї Ради Європи не знайшли порушень у діях члена Постійної делегації Верховної Ради України в Асамблеї народного депутата Олексія Гончаренка, який продемонстрував у сесійній залі український державний прапор.

Про це народний депутат розповів у коментарі власному кореспонденту Укрінформу в кулуарах літньої сесії ПАРЄ, яка цього тижня проходить у Страсбурзі.

«Сьогодні відбулося засідання регламентного комітету ПАРЄ, який розглядав ситуацію щодо мене, що мала місце на квітневій сесії… Регламентний комітет прийняв рішення закрити цей кейс без жодних санкцій щодо мене», – повідомив народний депутат України в ПАРЄ.

Гончаренко нагадав, що, виступаючи на дебатах у квітні, розгорнув у сесійній залі Асамблеї прапор України, прострілений російськими кулями.

«Це прапор з Донбасу, який мені передали наші військові», – зазначив політик.

Гончаренко відзначив, що серед членів комітету проти рішення відносно ситуації з українським прапором виступили лише представники Росії.

Нардеп подякував усім українцям та друзям нашої держави у Європі та у світі, які підтримали його особисто, Україну і український прапор.

«Тому ми маємо такий результат. Справа закрита, жодних санкцій немає. Хочу подякувати усім вам. Ми змогли відстояти нашу гідність», – сказав Гончаренко.

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня під час весняної сесії ПАРЄ її президент Рік Дамс не дозволив представнику української делегації народному депутату Гончаренку продемонструвати український національний прапор, доставлений із зони проведення Операції об’єднаних сил на сході України.

Інцидент між народним депутатом і бельгійським сенатором стався під час дебатів про стратегічні пріоритети Ради Європи.

Наголошуючи, що серед головних стратегічних пріоритетів Ради Європи повинно бути збереження суверенітету і територіальної цілісності держав, що нині порушує відносно України агресивна Росія, Гончаренко продемонстрував український прапор, який зазнав пошкоджень у зоні бойових дій російсько-української війни.

Президент ПАРЄ перервав виступ, а стюарди виконали вимогу запобігти демонстрації прапора.

Дамс порушив перед регламентним комітетом ПАРЄ питання про накладання на Гончаренка дисциплінарних санкцій.

 

Угорщина в ПАРЄ поскаржилася на український сайт «Миротворець»

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, раніше внесений в базу “Миротворця”, поскаржився ПАРЄ, що український ресурс нібито несе в собі загрозу деяким угорським політикам.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на “Європейську правду“.

“Миротворець – список ворогів, які повинні бути покарані. Я і сам в цьому списку, але для мене це не проблема, мене захищає контртерористична служба Угорщини. Але ті, хто живуть в Україні, мають більше підстав боятися”, — заявив міністр.

Він запевняв ПАРЄ, що сайт “Миротворець” загрожує євродепутатці Андрії Бочкор, яка родом з Берегова.

“Є євродепутат, який боїться повернутися додому на різдвяні свята через те, що вона в цьому списку і не захищена”, – сказав Сіярто.

Нагадаємо, що главу МЗС Угорщини внесли до бази “Миротворця” у вересні 2018 року. Сіярто також неодноразово піднімав перед Україною питання закриття сайту, а на початку року навіть була спроба заблокувати результати Ради асоціації Україна-ЄС на цій підставі.

 

Сіярто хоче, щоб в Україні дозволили державне управління мовою нацменшин

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто вважає необхідним надати представникам угорської меншини право використовувати свою мову у всіх сферах, включаючи державне управління.

Про це він двічі наголосив під час дебатів у ПАРЄ в Страсбурзі, передає Укрінформ із посиланням на “Європейську правду“.

Спершу Сіярто наголосив, що усі країни-члени Ради Європи мають надати нацменшинам право використовувати свою мову в освіті, культурі та державному управлінні, проте згодом він уточнив, що йдеться зокрема й про Україну: «Ми були розчаровані, коли побачили, що після підтримки нами європейських прагнень український парламент ухвалив рішення проти прав меншин у сферах освіти, медіа та державного управління».

Він також закликав українську владу «повернутися до ситуації, яка була». «Ми не просимо про додаткові права, ми просимо повернути те, що вже було, повернути те, що угорська меншина вже мала», — зазначив міністр.

Він не став уточнювати, що має на увазі під питанням “державного управління мовами меншин“; очевидно, йдеться про так званий “закон Ківалова-Колесниченка”, який набрав чинності 10 серпня 2012 року.

Згідно з ним, статус могла надавати місцева рада, якщо кількість носіїв цієї мови становить не менше ніж 10% від населення відповідного регіону, а в окремих випадках — і менше як 10%. Але після того, як КСУ 28 лютого 2018 року визнав цей закон неконституційним, навіть термін «регіональні мови» в Україні тепер не використовується.

 

Білий дім пояснив зміст «послання» Байдена Путіну на саміті в Женеві

Список із 16 об’єктів критично важливої інфраструктури США, які президент Джо Байден передав Володимиру Путіну на саміті в Женеві, став «посланням» американського лідера про потенційну відповідь Вашингтона за кібератаки.

Про це заявила під час брифінгу в понеділок речниця Білого дому Джен Псакі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Президент (Байден – ред.) чітко визначив, що це є тими сферами, за якими ми уважно стежитимемо, і ми залишаємо за собою можливість наслідків (проти Росії – ред.)», – зазначила Псакі.

Вона назвала це «посланням», яке президент Сполучених Штатів передав під час зустрічі з російським лідером у Швейцарії.

У відповідь на запитання, чому США не надали росіянам список цілей, які вони атакуватимуть у відповідь у разі нових кібератак з боку РФ, Псакі підкреслила: «Тому що ми не анонсуємо наші удари».

Як повідомляв Укрінформ, зустріч президентів США й Росії відбулася минулої середи, 16 червня, в Женеві. На ній Джо Байден порушив тему кібератак з території Росії на критично важливу інфраструктуру в США. Натомість Путін заперечив причетність до них російської влади.

 

Ще один американський університет в РФ визнали «небажаною організацією»

Генеральна прокуратура Росії визнала американський університет Bard College небажаною організацією на території країни.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

На думку відомства, діяльність ВНЗ «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки Російської Федерації». Висновок Генпрокуратури направили до Мін’юсту Росії для внесення організації у відповідний перелік. До слова, університет у цьому переліку став вже 35-ю за рахунком «небажаною організацією».

Bard College – приватний гуманітарний університет, який має освітню мережу в декількох країнах світу. За його участі в Санкт-Петербурзькому державному університеті у 2011-му році був створений факультет вільних мистецтв і наук, його деканом є глава Рахункової палати Росії Олексій Кудрін.

Наприкінці березня російська Координаційна рада некомерційних організацій направила в Генпрокуратуру заяву з проханням перевірити обставини створення факультету вільних мистецтв і наук в СПбДУ. На думку ради, він міг бути «афілійований з іноземними НКО, підконтрольними Джорджу Соросу і такими, що ведуть на території Росії деструктивну діяльність».

У відповідь адміністрація СПбГУ заявила, що не співпрацює з небажаними НКО, а «історія партнерства університету з Бард-коледжем сягає корінням кінця минулого століття».

Нагадаємо: закон про небажані організації був підписаний Володимиром Путіним в травні 2015 року, після цього його кілька разів посилювали.

Небажаною може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генерального прокурора або його заступника, представляє «загрозу безпеці держави і основам конституційного ладу». Після внесення в список небажаних організації забороняється працювати на території Росії, заморожуються всі її рахунки, повинні бути закриті всі її відділення. Співпрацювати з такими організаціями заборонено. Порушникам закону загрожують великі штрафи і тривалі терміни ув’язнення.

 

Третина американців досі вважають, що Байден переміг на виборах завдяки шахрайству

Близько третини американців вважають, що перемога Джо Байдена на президентських виборах 2020 року стала результатом масштабного шахрайства.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані соціологічного опитування університету Монмута (Monmouth University).

Відповідно до результатів опитування так вважають 32% респондентів. Цей показник залишається незмінним, відколи Байдена обрано президентом.

Опитування показує, як багато його прихильників досі вірять твердженням експрезидента Дональда Трампа про «вкрадені вибори», зазначає The Hill.

«Тривалі спроби поставити під сумнів правдивість результатів торішніх виборів поглиблюють міжпартійний розкол, що може мати довгострокові наслідки для нашої демократії, навіть якщо більшість американців поки що цього не помічають», – сказав директор Інституту соціологічних опитувань університету Монмута Патрік Мюррей.

Більшість із тих, хто вважає, що фальсифікації принесли перемогу Байдену (63 %), відносять себе до республіканців або є прихильниками республіканських поглядів.

При цьому 14 % опитаних стверджують, що ніколи не визнають Байдена законним президентом США.

Число опитаних, котрі вважають перемогу Байдена незаконною, збігається з кількістю прихильників більш жорстких правил голосування – таких 33%.

Раніше Укрінформ наводив результати опитування SSRS на замовлення CNN, відповідно до яких троє з десяти американців сумніваються, що Байдена було обрано законно – попри відсутність доказів шахрайства чи порушень на виборах.

 

Трамп заявив, що досі не визнає своєї поразки на президентських виборах

Експрезидент США Дональд Трамп заявив, що ніколи не визнавав того, що програв вибори глави Білого дому минулого року та досі вважає, що перемога Джо Байдена була сфальсифікована.

Про це він розповів у телефонному інтерв’ю Just The News, яке вийшло в понеділок, передає Укрінформ.

«Ні, я ніколи не визнавав поразки», – зауважив Трамп на запитання ведучого, чи дійсно він визнав, що програв на виборах 2020 року, як про це писали деякі ЗМІ.

Трамп зазначив, що досі покладається певною мірою на перерахунок голосів у штатах Джорджія та Аризона, де зараз відбувається аудит за ініціативою республіканців.

У цьому зв’язку він висловив переконання, що у фальсифікацію останніх президентських виборів, на яких переміг демократ, насправді вірять не третина республіканців, як про це повідомляють свіжі соцопитування, а набагато більше людей. Трамп також не заперечив можливості процедури відновлення його у президентських повноваженнях, якщо будуть доведені фальсифікації.

«Це залежатиме від публіки. Це залежатиме, можливо, від політиків. Я не думаю, що подібне траплялося, коли були б знайдені сотні тисяч голосів. Тож, подивимось, що станеться», – зазначив Трамп.

Водночас він заперечив, що серйозно розглядає можливість очолити Палату представників США після проміжних виборів у 2022 році.

«Я чув розмови про це, і їх стає все більше. Але це не те, що я став би розглядати»,- зауважив Трамп.

Як повідомляв Укрінформ, під час голосувань у США на президентських виборах у листопаді минулого року значну перемогу отримав кандидат від Демократичної партії Джо Байден. Він заручився підтримкою 306 вибірників, у той час, як Дональд Трамп отримав лише 232 голоси.

 

Кубинські банки повністю відмовилися від готівкового американського долара

Усі банки на Кубі припинили приймати від клієнтів готівковий американський долар через запроваджені санкції США.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це із посиланням на заяву Нацбанку Куби пише Сіньхуа.

Зазначається, що кубинські банки були вимушені піти на цей крок через те, що США їх ще рік тому позбавили права класти готівкові долари на рахунки у міжнародних фінансових установах.

Водночас у Нацбанку наголосили, що цей крок жодним чином не впливає на готівковий та безготівковий обіг у країні інших вільноконвертованих валют.

“Те, як довго діятиме заборона, залежить від того, скільки часу діятимуть санкції, які стають на заваді нормальному функціонуванню експортних транзакцій у доларах США”, – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо: американське торговельне ембарго проти Куби діє з 1962 року, але було посилене адміністрацією Трампа, яка запровадила понад 240 додаткових санкцій й обмежень.

 

Республіканці можуть змінити кандидата від партії на наступні президентські вибори

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс з невеликим відривом випереджає експрезидента Дональда Трампа як імовірний майбутній кандидат від республіканців на посаду президента у 2024 році.

Як передає Укрінформ, про це свідчать опитування учасників Західного консервативного форуму в Денвері, що відбувся у вихідні дні.

74,12% республіканців сказали, що схвалили б кандидатуру ДеСантіса, 71,43% – Трампу. ДеСантіс отримав 275 голосів, Трамп – 265 (обирати можна кілька кандидатур).

Сенатор Тед Круз від Техасу посів третє місце з 42,86% схвалення.

Опитування підкреслює популярність ДеСантіса серед консервативної бази Республіканської партії, зазначає The Hill.

Після обрання на посаду губернатора у 2018 році ДеСантіс став улюбленцем республіканців за його дії у зв’язку з пандемією. Зокрема, він пручався запровадженню широкомасштабного локдауну у Флориді. Це викликало шквал критики з боку демократів, котрі звинуватили його у безвідповідальному ставленні до епідемії, водночас республіканці оцінили його політику як позитив для економіки штату й відзначили, що смертність у Флориді не дуже відрізнялася від показників інших штатів, які вжили суворіші заходи.

Ні ДеСантіс, ні Трамп офіційно не оголосили про свої наміри щодо участі в кампанії 2024 року, але експрезидент уже натякав на третю спробу стати главою держави.

«Я з нетерпінням чекаю оголошення в потрібний час, – сказав він минулого місяця. – Як ви знаєте, ще дуже рано… Але гадаю, люди будуть дуже, дуже раді, коли я оголошу про це».

Як раніше повідомляло агентство, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що ніколи не визнавав того, що програв вибори глави Білого дому минулого року та досі вважає, що перемога Джо Байдена була сфальсифікована.

 

Губернатор Флориди випереджає Трампа як імовірний кандидат на посаду президента у 2024 році

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс з невеликим відривом випереджає експрезидента Дональда Трампа як імовірний майбутній кандидат від республіканців на посаду президента у 2024 році.

Як передає Укрінформ, про це свідчать опитування учасників Західного консервативного форуму в Денвері, що відбувся у вихідні.

74,12 % республіканців сказали, що схвалили б кандидатуру ДеСантіса, 71,43 % – Трампа. ДеСантіс отримав 275 голосів, Трамп – 265 (обирати можна кілька кандидатур).

Сенатор Тед Круз від Техасу посів третє місце з 42,86 % схвалення.

Опитування підкреслює популярність ДеСантіса серед консервативної бази Республіканської партії, зазначає The Hill.

Після обрання на посаду губернатора у 2018 році ДеСантіс став улюбленцем республіканців за його дії у зв’язку з пандемією. Зокрема, він пручався запровадженню широкомасштабного локдауну у Флориді. Це викликало шквал критики з боку демократів, які звинуватили його у безвідповідальному ставленні до епідемії, водночас республіканці оцінили його політику як позитив для економіки штату й відзначили, що смертність у Флориді не дуже відрізнялася від показників інших штатів, які вжили суворіших заходів.

Ні ДеСантіс, ні Трамп офіційно не оголосили про свої наміри щодо участі в кампанії 2024 року, але експрезидент уже натякав на третю спробу стати главою держави.

«Я з нетерпінням чекаю оголошення в потрібний час, – сказав він минулого місяця. – Як ви знаєте, ще дуже рано… Але гадаю, люди будуть дуже, дуже раді, коли я оголошу про це».

Як раніше повідомляло агентство, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що ніколи не визнавав того, що програв вибори глави Білого дому минулого року та досі вважає, що перемога Джо Байдена була сфальсифікована.

 

У Канаді українці організували протест проти «Сталинской водки»

Ліга українців Канади організувала протест проти продажу «Сталинской водки» та закликала своїх членів писати відповідні звернення до продавця цього товару.

Як передає Укрінформ, про це повідомило видання Український погляд.

«Продавати «Сталинскую водку» – це не що інше, як рекламувати ініціатора Голодомору в Україні. Ліга українців Канади закликає своїх членів «забомбити» протестами фірму LCBO, яка цим займається», – закликала Ліга.

Зауважується, що це можна зробити навіть з України за посиланням.

Нагадаємо, небайдужі українці в Португалії звернулися до французької мережі Intermarche в Португалії із закликом не продавати російські товари під національними символами України.

 

В Іспанії пообіцяли не допустити нового референдуму про незалежність Каталонії

В уряді Іспанії заявили, що не допустять проведення нового референдуму щодо незалежності Каталонії.

Як передає Укрінформ, про це заявила офіційний представник іспанського уряду, міністр фінансів Марія Хесус Монтеро, повідомляє Radio5 у мережі Твіттер.

“Цей уряд не збирається скликати референдум у Каталонії для самовизначення, й цей уряд не допустить одностороннього проголошення незалежності”, – сказала Монтеро.

Урядовець додала, що помилування каталонських політиків, засуджених за участь в організації незаконного плебісциту 2017 року, – це крок на зустріч задля розв’язання проблеми.

Як повідомлялося, у вівторок іспанський уряд помилував ув’язнених лідерів Каталонії, засуджених за обвинуваченням в організації нелегального референдуму за незалежність регіону восени 2017 року.

Референдум про незалежність Каталонії від Іспанії відбувся 1 жовтня 2017 року. Офіційний Мадрид визнав проведення цього референдуму та його результати неконституційними.

У жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив до тривалого ув’язнення дев’ятьох каталонських політиків та громадських діячів, визнавши їх винними в організації незаконного референдуму щодо суверенітету регіону та проголошенні його незалежності. Це рішення суду викликало масштабні акції протесту у Каталонії.

 

Скоро побачимо ясне небо: експерт каже, що пилова буря вже йде з України

Пилова буря “Астраханський суховій”, яку зафіксовано над Лівобережною частиною України, незабаром закінчиться.

Про це розповіла завідувач відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в коментарі Укрінформу.

“Пилова буря, яку ми зараз спостерігаємо, це, імовірно, результати тої пилової бурі, яка прийшла з боку Каспію (Каспійське море — ред.), Казахстану. Вона почалася з 19 червня, а зараз ми спостерігаємо її закінчення. Скоро побачимо ясне небо”, – сказала Балабух.

За її словами, пилова буря не настільки масштабна, щоб спричинити значну шкоду населенню та природі. Водночас експертка застерегла людей, які мають хронічні захворювання дихальних шляхів або алергічні реакції, адже пил найбільш небезпечний для цієї категорії населення.

“Людям із такими проблемами варто перебувати на вулиці у захисних масках або взагалі утриматися від візитів надвір”, – порекомендувала синоптик.

Як повідомляв Укрінформ, пилова буря “Астраханський суховій” зачепила місто Київ і стала причиною підвищених показників пилу на постах моніторингу. За результатами моніторингу якості повітря за 22 червня 2021 року на двох автоматизованих постах спостереження у Києві було зафіксовано підвищення концентрацій пилу (тверді речовини фракцій РМ 2,5 та РМ 10): пост спостереження № 4 (вул. Вербицького 26) у Дарницькому районі; пост спостереження № 8 (Харківське шосе, 7/1) у Дніпровському районі.

 

В Україні зафіксували 296 нових випадків коронавірусу

22.06.2021 08:19

За добу 21 червня 2021 року в Україні зафіксовано 296 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 22, медпрацівників – 2).

Як повідомляє Укрінформ, відповідну інформацію опублікувало Міністерство охорони здоров’я у Телеграмі.

Також за минулу добу️ госпіталізовано 318 осіб, стався 21 летальний випадок, ️ одужало 829 осіб.

За добу протестовано: методом ПЛР – 11 881 особу, ️ методом ІФА – 1 448 осіб, ️ експрес-тестами – 4 100 осіб.

За весь час пандемії в Україні: захворіло – 2 230 142 особи;️ одужало – 2 152 969 осіб;️ летальних випадків – 52 053;️ проведено ПЛР-тестувань – 10 690 896.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Києві (87), Запорізькій (30), Чернігівській (19), Миколаївській (18) та Чернівецькій (18) областях.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Телеграмі, 8 966 людей щеплено проти COVID-19 за добу 21 червня 2021 року. Одну дозу отримали 6 751 людина, повністю імунізовані – 2 395 людей.

Як зазначається, протягом доби працювали 87 мобільних бригад, 213 пунктів щеплення, 20 центрів вакцинації.

Станом на 21 червня, до листа очікування вакцинації від COVID-19 записались 721 320 осіб.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 1 732 613 людей, з них отримали 1 дозу – 1 732 611 людей, повністю імунізовані та отримали 2 дози – 362 847 осіб (із них двоє осіб отримали одну дозу закордоном). Загалом проведено 2 095 458 щеплень.

Як повідомлялося, в Україні протягом доби 20 червня зафіксували 323 випадки коронавірусу.

 

Вакцина AstraZeneca ефективна проти Delta штаму коронавірусу на понад 90%

. 23 червня. УНН. Вакцина AstraZeneca ефективна проти варіантів Delta і Kappa, які вперше були виявлені в Індії, на понад 90%. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Аналіз Оксфордського університету досліджував здатність моноклональних антитіл у крові тих, хто одужав і тих, хто вакцинувався, нейтралізувати варіанти Delta і Kappa.

Минулого тижня аналіз Public Health England (PHE) показав, що вакцини Pfizer та AstraZeneca, забезпечують високий захист понад 90% від госпіталізації за варіантом Delta.

Останні результати дослідження в Оксфорді побудовані на недавньому аналізі PHE, заявила компанія.

Нагадаємо

“Дельта-варіант” COVID-19, вперше виявлений в Індії, стає домінуючим штамом коронавірусу.

 

Зеленський презентував програму «Здорова Україна»

Починає діяти загальнонаціональна програма «Здорова Україна», метою якої є досягнення довшої тривалості життя українців.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на форумі “Україна 30. Здорова Україна”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розпочинаємо загальнонаціональну програму Президента «Здорова Україна», – зазначив Зеленський.

За його словами, програма спрямована на всі вікові категорії і групи населення.

Президент також назвав основну мету програми: «Українці мають жити довше».

За його словами, програма має кілька складових, перша з яких – це модель здорової школи.

«Це – вісім компонентів задля зміцнення здоров’я та імунітету всіх учнів усіх шкіл на всій території нашої країни», – зауважив Президент, уточнивши, що передбачається нова концепція уроків фізкультури, реформа шкільного харчування, популяризація спортивних секцій і гуртків тощо.

За словами керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, програма «Здорова Україна»  втілюватиметься у життя в кожному містечку нашої країни.

Він розраховує на те, що голови обласних державних адміністрацій будуть потужно рекламувати цю програму та активно втілювати її у життя. Крім того, додав Єрмак, влада запланувала й низку інших проєктів в її рамках. І в першу чергу це стосується здорового харчування.

Також, за його словами, «ми збираємося зробити спорт доступним для всіх. Для того, щоб кожний українець дійсно відчував, що без цього неможливо».

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 10 листопада 2020 року ініціював розробку програми «Здорова нація», яка мала містити практичні рекомендації громадянам щодо зміцнення здоров’я, профілактики захворювань та подолання їхніх наслідків.

 

Президент Зеленський презентував програму «Здорова Україна»

Основні складові: інфраструктура і пропаганда масовості спорту.

Президент України на Всеукраїнському форумі «Україна-30» презентував загальнонаціональну програму «Здорова Україна», повідомляє Укрінформ. Мета програми полягає в тому, щоб українці жили довше.

Програма передбачає зміни в програмі освіти, шкільному харчуванні, побудові необхідної інфраструктури для заняття масовим спортом і регулярні медичні обстеження громадян.

«Спорт вищих досягнень – це один з основних мотиваторів для збереження особистого здоров’я. Людина, зазвичай, шляхом наслідування приходить в спорт, тому подібні форуми є необхідними. Сьогодні ми побачили презентацію президентської програми «Здорова Україна». Важливо доносити інформацію до споживача, важливо, щоб спортивні майданчики, які будуть у кожній громаді не припадали пилом», – оцінив важливість програми президент федерації стронгмену України Сергій Конюшок.

«Незважаючи на те, що футбол – це один з найпопулярніших видів спорту у світі, в Україні грають в цю гру менше одного відсотка населення. В країнах Європи цей показник становить 10 відсотків в середньому. Сьогодні створюється важлива програма. Це великий день в історії спорту і в історії країни в цілому. Ми вперше починаємо говорити не про спорт високих досягнень, а про фізичну активність кожного. Тільки разом ми зможемо заохочувати людей займатися спортом, бо це не про медалі, це про здоров’я» – висловився директор зі стратегічного розвитку та комунікацій ФК «Шахтар» Юрій Свиридов.

Нагадаємо, в рамках програми «Велике будівництво» в Україні планують побудувати спорткомплекси в кожному обласному центрі.

 

Для українців віком 55+ запровадять обов’язкові медогляди – Зеленський

Для українців віком від 55 років планують запровадити обов’язкові медичні обстеження що два роки, а для деяких категорій громадян – щороку.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський, презентуючи загальнонаціональну програму «Здорова Україна» на форумі «Україна 30», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для осіб старших за 55 років будуть запроваджені так звані медичні check up, повні медичні обстеження кожні два роки, а для деяких категорій – кожного року», – зазначив глава держави.

Президент підкреслив, що, за статистикою, в Україні 85% передчасних смертей спричинені неінфекційними захворюваннями, здебільшого – хворобами системи кровообігу та онкозахворюваннями, де найбільшою проблемою є діагностика на пізній стадії.

«Рання діагностика захворювань дозволяє державі рятувати життя своїх громадян, витрачаючи набагато менше коштів, а найголовніше – давати більше шансів (на життя – ред.)», – зауважив Зеленський.

Як повідомлялося, 22 червня Президент презентував загальнонаціональну програму «Здорова Україна», метою якої є досягнення довшої тривалості життя українців.

 

Не всі вакцини однаково справляються з дельта-штамом коронавірусу – ВООЗ

Дельта-варіант COVID-19 на сьогодні вже виявлено в 92 країнах, а вакцини залишаються ефективною протидією цьому штаму лише за умови повного завершення курсу вакцинації.

Як передає Укрінформ, про це повідомила на брифінгу ВООЗ експерт Марія ван Керкхове.

«Індійський штам викликає особливу стурбованість, оскільки більш заразний і швидко поширюється світом. Попередні дослідження також свідчать, що зараження цим варіантом збільшує ризик госпіталізації», – наголосила Керкхове. Водночас доказів того, що новий штам смертельніший, немає.

«Ми знаємо, що в одному дослідженні нещодавно з’явилося припущення про підвищений ризик госпіталізації, але це попередня робота, яка проводиться в одній країні і вимагає подальшого вивчення, щоб краще зрозуміти наслідки і серйозність», – розповіла експерт.

Існуючі щеплення від COVID-19, як і раніше, ефективні і можуть захистити і від хвороби, викликаної новим варіантом коронавірусу, хоча не всі з них однаково справляються з ним, зауважила експерт. “Деякі вакцини менш ефективні проти варіанту „Дельта“, проте в будь-якому випадку допомагають запобігти важкому протіканню захворювання і смертності”, — підкреслила Керкхове.

Як повідомлялося, варіант коронавірусу, який отримав найменування «Дельта», виявили в Індії торік у жовтні. Відтоді він поширився по всьому світу, його виявляють і в Україні.

Загалом із початку пандемії у світі виявлено 179,5 мільйона випадків COVID-19.

 

У «Дії» з’явиться «кабінет пацієнта» для скринінгу здоров’я

В кабінеті пацієнта через додаток “Дія” буде можливість відслідковувати проходження обов’язкових скринінгових програм для пацієнтів старше 55 років. Також лікарів та пацієнтів будуть стимулювати проводити такі обстеження.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на пресконференції в межах Всеукраїнського Форуму “Україна 30. Здорова Україна” сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Зараз ми хочемо зробити кабінет пацієнта на порталі, який буде доступним кожному, у кого є смартфон. Зокрема, ми говоримо про “Дію”. Це нам дозволить проводити наші скринінгові програми і чітко бачити, хто проходив ці скринінгові програми, хто їх пропонує, тобто який сімейний чи лікуючий лікар. І людина може відслідковувати чому їй не пропонують ці скринінгові програми”, – сказав Ляшко.

За його словами, для людей старше 55 років будуть запроваджені так звані чекапи на неінфекційні захворювання кожні два роки, наприклад, скринінг раку молочної залози або на колоректальний рак.

Ляшко додав, що також будуть запроваджені мотиваційні стимули для лікарів, перш за все первинної ланки, у яких найбільша кількість пацієнтів охоплена такими програмами. Також певні стимули, такі, як компенсації, будуть для людей, які проходять такі скринінги щорічно або раз на два роки.

“Можуть бути запропоновані певні речі: спортивні зали, басейни, певні інші мотиваційні пакети, над якими ми зараз працюємо, щоб людина була якомога довше активною, якомога довше залишалася здоровішою”, – сказав міністр.

В той ж час, за його словами, для тих, хто має проблеми зі здоров’ям буде розширено програму “Доступні ліки”, яка дозволить на амбулаторному рівні забезпечити вчасне лікування та зменшити фінансові витрати хворого.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський представив загальнонаціональну програму «Здорова Україна», метою якої є досягнення довшої тривалості життя українців. Програма спрямована на всі вікові категорії і групи населення.

 

У ПАРЄ застерігають: COVID-паспорти можуть порушувати права на свободу пересування

У Парламентській асамблеї Ради Європи наголошують, що до запровадження так званих паспортів або сертифікатів вакцинації проти COVID-19 необхідно ставитися обережно, щоб не порушувати права людини на приватність і пересування.

Про це від політичної групи Європейської народної партії (ЄНП) заявив під час дебатів 22 червня у ПАРЄ народний депутат Юрій Камельчук, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні в деяких країнах Європи обговорюється запровадження «паспортів імунітету» з поміткою про те, що людина не заразна. З цим явищем потрібно бути дуже обережним. Зберігання та використання «паспортів імунітету» (сертифікатів про COVID-вакцинацію – ред.), на жаль, не допоможе урядам вирішити проблему, яка, серед іншого, має серйозну етичну сторону. Для подолання пандемії потрібна система надійного тестування, яка виключає будь-які помилки. А також єдині правила для всіх країн світу», – переконаний представник ЄНП.

Камельчук нагадав, що доступність вакцин проти COVID-19 поки надзвичайно обмежена, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала країнам не вимагати таких сертифікатів від туристів і відвідувачів країн.

«Запровадження ж Covid-паспортів, імовірно, призведе до обмеження прав людини», – додав делегат ПАРЄ.

На переконання українського парламентарія, використання сертифікатів про щеплення, а також даних імунізації для інших цілей, крім суто медичних, наприклад, для надання людям ексклюзивного доступу до прав, послуг чи громадських місць – теж викликає питання.

«Тому, запровадження відповідних сертифікатів слід розглядати якомога обережніше», – вважає Камельчук.

Він уточнив, що проблема стосується значної кількості людей у світі, які таких сертифікатів не матимуть.

«До ризиків перешкоджання прав на пересування і ризиків дискримінації, такий винятковий підхід може мати й інші наслідки. Наприклад, порушувати право на приватне життя людини, свободу віросповідання, доступу до роботи, житла чи освіти», – додав нардеп.

При цьому у ЄНП із розумінням поставилися до ситуації, що Covid-паспорти дозволять туристичній галузі повернутися до нормальної діяльності, і це стане поштовхом для відновлення світової економіки.

«Ось чому ми повинні знайти розумний баланс: населення має розуміти, що Covid-паспорти звільнять їхніх власників від певних обмежень, але й не призведуть до дискримінації та порушення прав осіб, які обрали інший шлях», – переконаний представник української делегації в ПАРЄ.

У Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному форматі.

Як повідомлялося, уряд Франції спростив правила доступу на територію країни для подорожуючих із третіх країн. Водночас, наприклад, при в’їзді до Франції із України, ризик поширення коронавірусу на території якої класифікований як «помаранчевий», від громадян вимагатимуть сертифікат вакцинації одним із препаратів, визнаних і авторизованих в Євросоюзі. До цього переліку не входять китайські та індійські вакцини, які переважно застосовуються в Україні. Така ситуація вже може мати негативні наслідки для українців та обмежувати їхні права.

 

До Реєстру індустріальних парків включили 49 парків – Шмигаль

Станом на сьогодні до Реєстру індустріальних парків уже включено 49 парків.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час онлайн-заходу «Інвестиційний клімат в постпандемічній Україні», повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

«У напрямку розвитку інвестиційної інфраструктури реалізується Закон «Про індустріальні парки». Станом на сьогодні до Реєстру індустріальних парків вже включено 49 парків», — зазначив Шмигаль.

Реалізація реформ, за його словами, перш за все сприяє просуванню України на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції, і водночас має безпосередній зв’язок із покращенням інвестиційного клімату в Україні.

Прем’єр-міністр також нагадав, що 10 лютого цього року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні». Документ передбачає надання державної підтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 млн

 

Для розвитку гастротуризму потрібно виробити культуру споживання автентичної їжі – Олеськів

Для приваблення туристів до України за допомогою гастрономії, важливо розвивати серед українців культуру споживання автентичної їжі.

Про це сказала голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів під час пресзаходу: «Як українським ресторанам увійти до найвпливовіших ресторанних рейтингів», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для того, щоб ми могли якісно приваблювати туристів сюди за рахунок нашої гастрономії, нам важливо розвивати цю культури і серед українців, так само, як і культуру подорожей, теж саме стосується і культури споживання автентичної української їжі. Це такий великий шлях, який ми розпочинаємо, і власне це далі має призвести до того, щоб українські шеф-кухарі вважалися зразками у світі, їх запрошували на світові шоу, приїжджали до нас світові кулінарні експерти і вносили Україну на мапу найкращих ресторанів», – сказала Олеськів.

Вона зазначила, що наразі в агентстві працюють над програмою промоції України у світі.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що для того, щоб українські ресторани стали відомими у світі, вони мають потрапляли до різних міжнародних рейтингів. За його словами, потрапляння до таких рейтингів говорить про те, що увага іноземних туристів буде прикута до України.

Голова Міжнародного конгресу шеф-кухарів FONTEGRO UKRAINE Катерина Авдєєва розповіла, що рейтинг Мішлена має чіткі вимоги, експерти рік оцінюють певний ресторан за п’ятьма критеріями.

«Перший – це якісні продукти, поки немає якісних продуктів, вони далі не йдуть. Друге – це креативність шефа, до креативності вони ще оцінюють базові знання шефа. Далі оцінюється баланс, все повинно бути збалансовано. Потім – сталість смаку, якщо вони один раз скуштували страву, і за всіма показниками ресторан пройшов, то через два місяці експерт повертається і замовляє ту ж саму страву», – сказала Авдєєва.

Вона додала, що інспекторів ніхто не знає в обличчя, підкупити їх неможливо.

Шеф-кухар, громадський діяч, голова ГО «Інститут культури» Євген Клопотенко зазначив, що якщо зараз консолідувати свої сили і впродовж кількох років працювати над популяризацією України, то потім можна буде досягнути вагомих результатів. За його словами, потрібно багато говорити про те, що в Україні є своя їжа, їздити по світу та робити певні фестивалі з українськими стравами.

«В України є потенціал, він не такий, як ми його бачимо. Бо ми думаємо, що в України є своя їжа, вона має якусь свою форму, і світові вона може бути не цікава. Але насправді у нас зараз найкращий час, бо не знаю, чи можна так говорити, але так склалися зірки, що під час пандемії ресторанна сфера кардинально змінилася, і зараз світ «голодний» до чогось цікавого. Зараз саме той час, коли Україна може про себе говорити, і світ буде з легкістю її сприймати. Зараз світ перезавантажився, і йому треба щось нове», – додав Клопотенко.

Як повідомляв Укрінформ, 16 квітня шеф-кухар, популяризатор української кухні Євген Клопотенко дав звану вечерю для шефів провідних ресторанів Нью-Йорка у відомому серед українців ресторані «Веселка».

 

Китай обвалив Bitcoin до п’ятимісячного мінімуму

Криптовалюта Bitcoin впала до п’ятимісячного мінімуму на тлі заклику Народного банку Китаю до Alipay вжити заходів проти торгівлі криптовалютою.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.

За даними Coindesk, Bitcoin подешевшав на 10% до 31 179 доларів за монету, що стало найнижчим рівнем із січня. Потім він трохи відновився у ціні і востаннє торгувався на рівні 33 000 доларів за монету, що є мінімальним значенням за два тижні.

Зазначається, що інші криптовалюти також різко впали – Ethereum втратив 8%, а Dogecoin обвалився на 20%.

За даними телеканалу, це пов’язано з тим, що у понеділок Народний банк Китаю закликав Alipay та ще п’ять великих банків Китаю відмовитися від будь-яких операцій з криптовалютами та контролювати, щоб таких не було.

На вихідних китайські державні ЗМІ повідомляли, що південно-західна китайська провінція Сичуань наказала припинити всі операції по майнингу криптовалюти та відключити електропостачання багатьох майнингових підприємств.

Хоча Китай не забороняє криптовалюту повністю, регулятори у 2013 році заявили, що Bitcoin не є справжньою валютою, і заборонили фінансовим та платіжним установам здійснювати з ним операції. Тоді вони посилалися на ризик того, що Bitcoin може бути використаний для відмивання грошей, а також на необхідність “підтримувати фінансову стабільність” та “захищати статус юаня як фіатної валюти”.

 

Купівля землі: НБУ не висуватиме додаткових вимог до оцінки позичальників

З відкриттям ринку землі в Національному банку обіцяють не висувати додаткових вимог до оцінки платоспроможності позичальників, що планують взяти кредит на купівлю землі, або під її заставу.

Про це під час пресбрифінгу в Національному банку заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, передає Укрінформ.

“На першому етапі, коли ринок землі відкривається лише для фізичних осіб і з обмеженням у розмірах ділянок для купівлі, ми не очікуємо, що обсяг кредитів на придбання землі буде зростати швидкими темпами. Разом з тим для банків кредитування під заставу землі в будь- якому випадку є менш ризиковим, тому ці кредити будуть привабливими для банків”, – зазначила Рожкова.

За її словами, банки готові працювати із “земельними” кредитами.

“У нас немає якихось додаткових вимог до оцінки якості позичальників та кредитного ризику, крім тих, що наявні в правилах. Припускаємо, що певний час знадобиться і позичальникам, і банкам на те, щоб визначитися з ринковою ціною такої застави “, – каже Катерина Рожкова.

За даними НБУ, під час кризи банки на певний час зробили паузу в кредитуванні, але з третього кварталу минулого року відновили динаміку.

Загальні темпи приросту кредитного портфеля для фізичних осіб становлять 15% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, стрімкими темпами відновлюється іпотека, приріст якої сягнув 27%. Водночас співвідношення обсягів іпотеки до ВВП становить менше 1%. Це свідчить про те, що потенціал ринку дуже високий.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 28 квітня 2020 року підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”, який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року.

Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 га. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. гектарів землі. Заборонено продаж державних і комунальних земель. Відповідно до закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

 

Зеленський продовжив дію Угоди з США про співробітництво у сфері науки та технологій

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає продовження дії Угоди між урядами України та Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій.

Ідеться про закон №1522-ІХ, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Глави держави.

“Уряди двох країн підписали Угоду про співробітництво у сфері науки та технологій 4 грудня 2006 року в місті Вашингтоні. Проте термін її дії закінчився у 2019 році. Тому 9 липня 2019 року уряди України та США домовилися про продовження дії документа на додатковий п’ятирічний період (починаючи з 26 травня 2019 року)”, – зазначили в Офісі Президента.

Як повідомляється, угода має на меті зміцнення науково-технічних можливостей України та США, інтенсифікацію й розширення відносин між науково-технічними спільнотами двох країн, а також сприяння науково-технічній співпраці в мирних цілях у галузях, що становлять взаємний інтерес і вигоду.

Вона сприятиме розвитку прямих контактів і співробітництва між державними установами, університетами, науково-дослідними центрами, відомствами та іншими організаціями України та Сполучених Штатів, наголосили в ОП.

Відповідно до документа, вчені та дослідники матимуть можливості для обміну науково-технічною інформацією, досвідом і методологією проведення досліджень.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила Закон «Про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про продовження дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій» 3 червня.

 

Україна продовжить співробітництво зі США у сфері науки та технологій – Президент підписав закон

22 червня. УНН. Президент Володимир Зеленський схвалив продовження дії Угоди між урядами України та США про співробітництво у сфері науки та технологій, повідомляє УНН із посиланням на офіційний сайт Глави держави.

Цитата:

“Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про продовження дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій” № 1522-ІХ, який парламент ухвалив третього червня 2021 року”, – йдеться в повідомленні Офісу Президента.

Деталі

Як зазначили в ОП, ця Угода має на меті зміцнення науково-технічних можливостей України та США, інтенсифікацію й розширення відносин між науково-технічними спільнотами двох країн, а також сприяння науково-технічній співпраці в мирних цілях у галузях, що становлять взаємний інтерес і вигоду.

Відповідно до документа, вчені та дослідники матимуть можливості для обміну науково-технічною інформацією, досвідом і методологією проведення досліджень.

Угода сприятиме розвитку прямих контактів і співробітництва між державними установами, університетами, науково-дослідними центрами, відомствами та іншими організаціями України та Сполучених Штатів.

Довідково

Уряди двох країн підписали Угоду про співробітництво у сфері науки та технологій 4 грудня 2006 року в місті Вашингтоні. Проте термін її дії закінчився у 2019 році. Тому 9 липня 2019 року уряди України та США домовилися про продовження дії документа на додатковий п’ятирічний період (починаючи з 26 травня 2019 року).

Що було раніше

3 червня Верховна Рада України ухвалила в цілому закон № 0100 про ратифікацію угоди між урядами України та США про продовження дії угоди між урядами двох країн про співробітництво у сфері науки та технологій.

 

Зеленський схвалив меценатську діяльність у сфері фізичної культури та спорту

22 червня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо меценатської діяльності у сфері фізичної культури та спорту, передає УНН із посиланням на офіційний сайт Глави держави.

Цитата:

“Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері фізичної культури і спорту” № 1520-ІХ, який парламент ухвалив 2 червня 2021 року. Документ урегульовує меценатську діяльність у сфері спорту, що матиме позитивний вплив на розвиток фізичної культури та спорту. Закон враховує європейську практику підтримки спорту з боку представників бізнесу та специфіку вітчизняного законодавства”, – повідомили в ОП.

Деталі

Зокрема, закон містить визначення понять “меценатська діяльність у сфері фізичної культури і спорту” та “меценатська допомога”, а також визначає напрями та види такої діяльності, зокрема: забезпечення матеріально-технічних умов для розвитку фізичної культури і спорту, матеріальна та інша допомога спортсменам, сприяння в підготовці до Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор та участі в них тощо.

Згідно з документом, меценатська діяльність у сфері фізичної культури та спорту здійснюється на підставі письмового договору між меценатом і бенефіціаром або отримувачем меценатської допомоги в інтересах бенефіціара. При цьому меценат, отримувач та бенефіціар меценатської допомоги не можуть бути пов’язаними особами.

Крім того, закон визначає шляхи державної підтримки меценатської діяльності у сфері фізичної культури та спорту, зокрема це відзначення меценатів державними нагородами та почесними відзнаками, сприяння увічненню імені мецената на будинках та спортивних об’єктах, надання пільг меценатам, підтримка організаційних та інформаційних заходів з популяризації меценатської діяльності тощо.

Закон набирає чинності через один місяць з дня його опублікування.

Доповнення

Верховна Рада України на пленарному засіданні 2 червня прийняла за основу проект закону № 5099 про антидопінгову діяльність у спорті.

 

Апеляція по запобіжному заходу Семенченка: його прихильники на чолі з екснардепом Хмарою намагалися зірвати початок засідання

22 червня. УНН. Прихильники колишнього народного депутата Семена Семенченка, якого підозрюють у створенні на території України незаконного збройного формування, на чолі з ексдепутатом Степаном Хмарою намагалися зірвати початок судового засідання за апеляцією на обрання йому запобіжного заходу, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, прихильники Семенченка на чолі зі Степаном Хмарою на початку судового засідання в Київському апеляційному суді хором викрикували «Ганьба!» не даючи розпочати засідання.

Проте, суд все-таки розпочав засідання з розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, який відправив Семенченка під варту.

Окрім того, Семенченко пояснив присутність символіки білоруської опозиції під судом тим, що його справу організували за запитом КДБ Білорусі, де вважають, що він торгував зброєю з опозиціонерами.

Що було раніше

25 березня 2021 року колишньому народному депутату Семену Семенченку вручили повідомлення про підозру. У СБУ повідомляли, що Семенченку інкримінують створення на території України незаконного збройного формування.

Так, зазначалося, що Служба безпеки України викрила та припинила діяльність не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування, так званої “приватної військової компанії”.

За даними пресслужби СБУ, до її складу входили колишній народний депутат України Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як “позаштатний агент НАБУ”.

Печерський районний суд Києва відправив Семенченка під варту.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 94

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua