Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 22.08.2021

Інформаційний резонанс доби: 22.08.2021

Окупанти вбили українського військового

22 серпня 2021, 18:00  УП

У неділю внаслідок ворожого обстрілу український військовий дістав поранення, несумісне з життям.

Джерело: вечірнє зведення пресцентру ООС

Дослівно: “В результаті ворожого обстрілу один військовий дістав вогнепальне поранення, несумісне з життям”.

Деталі: Всього від початку доби зафіксовано 3 порушення з боку збройних формувань Російської Федерації.

Поблизу Луганського окупанти обстріляли українські позиції з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Неподалік Мар’їнки російські найманці вели вогонь зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів.

Крім того, на Луганщині зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарату типу “Орлан-10” з перетином лінії розмежування.

Зазначається, що на обстріли російсько-окупаційних військ українські військові відкривали вогонь у відповідь.

 

Окупанти п’ять разів за добу порушили «тишу», загинув боєць ЗСУ

23.08.2021 07:49

Протягом минулої доби, 22 серпня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано п’ять порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Про це повідомляють у штабі ООС, передає Укрінформ.

«Поблизу Луганського окупанти обстрілювали наші позиції з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Неподалік Мар’їнки російські найманці вели вогонь зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів. В районі населеного пункту Піски ворог обстрілював українські позиції з ручних протитанкових і підствольних гранатометів. Біля Південного збройні формування Російської Федерації здійснили дистанційне мінування території мінами ПОМ-2», – ідеться у повідомленні.

Крім того, на Луганщині було зафіксовано проліт ворожого безпілотника типу «Орлан-10» з перетином лінії розмежування.

Унаслідок ворожого обстрілу один військовий дістав вогнепальне поранення, несумісне з життям.

Як зазначається, на обстріли російсько-окупаційних військ українські військові відкривали вогонь у відповідь.

Про факти порушень Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Станом на 7-му годину ранку, 23 серпня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

«Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації», – наголошують у штабі ООС.

 

Президентка Естонії і спікер Сенату Чехії приїхали до межі з окупованим Кримом

22 серпня 2021, 14:08  УП

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд і глава Сенату Чехії Мілош Вистрчіл відвідали КПП “Чонгар” у Херсонській області на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Росією Кримом.

Про це повідомив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, пише “Європейська правда”.

За його словами, візит європейських політиків на КПП “Чонгар” пов’язаний із заходами, у зв’язку з проведенням установчого саміту “Кримської платформи” щодо деокупації півострова.

“Заходи, пов‘язані з проведенням установчого саміту “Кримської платформи”, можна вважати розпочатими. Сьогодні КПВВ “Чонгар” на адмінмежі з тимчасово окупованими територіями Автономної республіки Крим та міста Севастополя відвідали президент Естонії Керсті Кальюлайд та голова Сенату парламенту Чеської республіки Мілош Вистрчіл”, – повідомив Кориневич у Facebook.

За його словами, візит виявляє “найвищий рівень уваги наших міжнародних партнерів до питання деокупації та реінтеграції Криму”.

 

Крим буде деокупований, у нас багато терпіння – президентка Естонії

22.08.2021 18:29

Естонія буде й надалі підтримувати Україну на міжнародній арені задля деокупації ТОТ АР Крим.

Про це заявила на брифінгу на КПВВ “Чонгар”, на адмінмежі з ТОТ АР Крим, президентка Естонії Керсті Кальюлайд, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

“Ми тісно співпрацюємо з президентом Зеленським… Ми можемо сказати щиро, що ми бачимо те, що ви робите – Україна не просто сидить, склавши руки. І ми говоримо про це нашим закордонним партнерам, підтримуючи Україну на міжнародній арені. І хочемо заявити всім, що так буде продовжуватися далі”, – сказала вона.

Кальюлайд зазначила, що їй прикро бути в Україні на лінії розмежування тут, на півдні країни, на адмінмежі з ТОТ АР Крим. За її словами, дуже прикро бачити, коли кожного дня діти, жінки і чоловіки проходять через цю територію, яка замінована довкола, для того, щоб пройти на материкову Україну і потрапити у Європу. «Тут немає відчуття, що це середина Європи”, – сказала вона.

Президент Естонії назвала трагічним той факт, що в Україні наразі більше мільйона тимчасово переселених осіб. Вона зазначила, що окуповані території будуть деокуповані.

“Цю проблему необхідно вирішити. На превеликий жаль, це неможливо зробити швидко. Але можу вас запевнити в тому, що у нас дуже багато терпіння, потрібно продовжувати боротися”, – підкреслила президент Естонії.

Вона зазначила, відповідаючи на запитання кореспондента агентства, що члени делегації, які прибули на КПВВ, не спілкувалися у режимній зоні з людьми, що перетинали адмінмежу – надто спекотно, громадяни були з речами і дуже втомлені, тому вирішили їх не турбувати. Але навіть спостерігаючи за ними, зрозуміло, що цей процес і їх життя є нелегким, сказала Кальюлайд.

Вона також підкреслила, що Херсонська область, зокрема, і в цілому Україна, мають сказати, яка саме допомога потрібна від Естонії – чи це освітні питання, чи проєкти підтримки соціальної сфери. Президентка також зазначила, що естонський уряд дуже активний в Україні і багато проєктів уже впроваджуються.

Своєю чергою, заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко зазначив, що це перший візит на рівні президента іноземної держави на адмінмежу з ТОТ АР Крим і що це історичний момент.

“Я сподіваюся, що після візиту пані президента ми будемо мати можливість вітати тут президентів інших країн”, – сказав Яременко.

Він також назвав візит на КПВВ “Чонгар” президентки Естонії Керсті Кальюлайд та голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілоша Вистрчіла неймовірним кроком поваги від” наших друзів” – Естонії та Чехії, які підтримують Україну не тільки словами, а й конкретними справами.

Як повідомляв Укрінформ, 22 серпня президентка Естонії Керсті Кальюлайд та голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл перебували на Херсонщині з робочою поїздкою. Вони ознайомилися з роботою режимної зони КПВВ “Чонгар”.

 

Зеленський попросив Ердогана допомогти зі звільненням 100 кримських татар із в’язниць РФ

22.08.2021 20:22

Президент України Володимир Зеленський попросив Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана сприяти звільненню понад 100 кримських татар, незаконно утримуваних Росією.

Про це йшлося під час телефонної розмови президентів, яка відбулася сьогодні ввечері, повідомляється на офіційній сторінці Президента України у Твіттері.

«Під час телефонної розмови подякував Президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану за солідарність Туреччини з українським народом і підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Попросив Президента Туреччини сприяти звільненню понад 100 кримських татар, яких незаконно утримує Росія», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляється на офіційній сторінці адміністрації Президента Туреччини у Твіттері, під час розмови йшлося про двосторонні відносини між країнами та регіональні питання.

Турецький лідер подякував Президенту Зеленському за швидку та всебічну підтримку Україною боротьби Туреччини з лісовими пожежами.

Президент Ердоган наголосив, що Туреччина продовжуватиме розвивати свою стратегічну співпрацю з Україною у всіх сферах – від безпеки та оборонної промисловості до туризму та торгівлі.

 

Офіси Кримської платформи відкриють в інших державах – Президент

22.08.2021 22:56

Представництва Кримської платформи діятимуть не лише в Україні, а й у низці інших країн.

Про це Володимир Зеленський повідомив в інтерв’ю телеканалу «Інтер», передає Укрінформ із посиланням на Офіс Президента.

«Кримська платформа існуватиме не тільки в Києві. У Києві буде центральний офіс, а в багатьох країнах, де є підписанти, – там будуть відкриватися ті чи інші напрями, пов’язані з деокупацією Криму», – сказав глава держави.

Він нагадав, що ідея створення такого майданчика виникла у нього після зустрічі в «нормандському форматі»: «Коли я порушував тему Криму, мені сказали: це питання не порушується. Я запитав: а де це питання порушується? І ООН, і Євросоюз завжди підтримують Україну – це правда, а де предметно обговорюється питання мілітаризації, деокупації Криму, всі проблемні гуманітарні, соціальні питання тощо? Чи є такий майданчик? Такого майданчика немає».

Тож у Зеленського з’явилася ідея створення Кримської платформа – з фахівцями, котрі щодня працюватимуть не лише у столиці.

За словами Президента, декларацію за результатами установчого саміту мають підписати 45 країн. При цьому документ залишається відкритим, тому інші держави теж матимуть змогу приєднатися.

«Упевнений на сто відсотків, будуть приєднуватися», – зазначив глава держави. Він додав, що деякі країни не можуть підтримати цю платформу з різних причин – політичних чи економічних, зокрема й через тиск Росії.

Державам, які вже підтримали Кримську платформу, Президент висловив подяку. «Хочу подякувати, наразі це 45 країн, всім лідерам, суспільствам цих країн – це значить, що вони обрали сміливих лідерів для своїх держав, – за таку безпрецедентну підтримку», – резюмував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 23 серпня відбудеться установчий саміт Кримської платформи – нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

 

Завтра запрацює постійний офіс Кримської платформи – Кориневич

22.08.2021 23:17

Відзавтра починає працювати постійний офіс “Кримської платформи”.

Про це на брифінгу за участі Президента Естонії Керсті Кальюлайд та голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілоша Вистрчіла сказав постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

«Завтра так само запускається діяльність постійно діючого офісу “Кримської платформи”. Тож ми будемо рухатися далі разом з нашими міжнародними партнерами», – зазначив Кориневич.

Він подякував членам делегації, котрі відвідали у переддень установчого саміту Кримської платформи адмінмежу з ТОТ АР Крим.

Кориневич також висловив вдячність міжнародним партнерам, які завтра долучаються до саміту і підтримуватимуть Україну у боротьбі за повернення контролю над тимчасово окупованими територіями.

Як повідомляв Укрінформ, 22 серпня Президент Естонії Керсті Кальюлайд та голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл перебували на Херсонщині з робочою поїздкою. Вони ознайомилися з роботою режимної зони КПВВ “Чонгар”.

 

Вселенський патріарх разом з Епіфанієм відслужили літургію в Софії Київській

22 серпня 2021, 11:21  УП

Вселенський патріарх Варфоломій разом з предстоятелем Православної церкви України відслужили літургію на території заповідника Софії Київської.

Джерело: кореспондентка УП з місця події

Деталі: Літургія тривала близько 3 годин. Для її проведення на території Софії спорудили невелику сцену, на якій стояли Варфоломій з Епіфанієм та близько 50 священнослужителів. Усі були без масок.

Натомість серед звичайних прихожан, які прийшли послухати літургію, були чимало людей у масках.

Серед гостей також були мер Львова Андрій Садовий та п’ятий президент Петро Порошенко. Разом з дружиною Мариною Порошенко, нині депутаткою Київської міської ради від “Європейської солідарності”, вони стояли біля сцени. По завершенню літургії до родини Порошенків вишикувалась черга зі священиків та прихожан, які хотіли зробити з ними селфі.

Вхід на територію Софії Київської офіційно був вільним. Однак Нацгвардія пропускала людей поступово, за принципом – одна людина вийшла, одна зайшла.

У завершальній промові Епіфаній подякував Вселенському патріарху за надання томосу для ПЦУ та Порошенку за його сприяння.

Предстоятель ПЦУ також натякнув на своє занепокоєння, тим, що деякі церкви “досі ще тримаються розділення і ухиляються від спілкування” – маючи на увазі Українську православну церкву Московського патріархату, яку очолює митрополит Онуфрій.

Але Епіфаній сподівається, що “вони пізнають істину і увіллються в помісну церкву”.

Вселенський патріарх також закликав УПЦ (МП) повернутись “до спілкування”.

Додатково: Це третій візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну і перший за час автокефалії Православної церкви України.

 

Варфоломій на форумі «Україна 30» згадав про загиблих в АТО/ООС військових і лікарів

22.08.2021 17:41

Вселенський патріарх Варфоломій виступив на IV Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі «Україна 30. Захисники».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми згадуємо тих військових, добровольців, лікарів, які захищали цю землю, починаючи з 2013 року. І сьогодні, коли ми визнаємо і шануємо тих, хто служив у Збройних силах, ми згадуємо і тих, хто віддав найбільшу жертву за свою країну та націю…Сьогодні Константинопольська церква, яка тепер є сестринською церквою новосформованої Православної церкви України, надсилає свої благословення вашій древній країні”, – сказав Варфоломій під час виступу.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві відбувся IV Міжнародний волонтерський та ветеранський форум «Україна 30. Захисники». У межах форуму відбулися сесії “Національна стійкість. Ветерани”, “Ветерани: міжнародний досвід”, “Історії успіху і лідерства у ветеранській спільноті”, “Ветеранський спорт – шлях до реабілітації” .

Візит архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського патріарха Варфоломія до України розпочався 20 серпня.

У столичному Михайлівському Золотоверхому соборі 21 серпня з нагоди візиту Його Всесвятості Вселенського патріарха була звершена подячна молитва (Доксологія).

У неділю, 22 серпня, зранку Вселенський патріарх разом із митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм провели літургію у Софійському соборі.

 

Армія має готуватися до наступу на окуповані території – головнокомандувач ЗСУ

22 серпня 2021, 15:57  УП

Збройні сили України мають розвиватися та удосконалювати свою тактику, аби бути готовими до ведення наступальних операцій при звільненні окупованих територій.

Джерело: головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час IV Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму “Україна 30. Захисники”, якого цитує Укрінформ

Пряма мова: “Мені б дуже хотілося, щоб ЗСУ від держави отримали те, що їм необхідне – відповідне озброєння, відповідну військову техніку. ЗСУ мають розвиватися, удосконалювати свою тактику, переоцінювати форми і способи застосування навіть в таких умовах, які зараз є, з метою мінімізації втрат, і головне – підготовки до ведення наступальних дій для звільнення окупованих територій”.

Деталі: За його словами, суспільство не має забувати, що в країні йде війна, та пам’ятати справжніх героїв, які поклали своє життя заради інших.

Він зазначив, що Україна також повинна бути готовою до повномасштабного вторгнення країни агресора: “Держава в цьому випадку має зробити все, щоб ЗСУ могли виконати поставлене завдання. Суспільство в цьому випадку має вірити в перемогу і вірити ЗСУ”.

Головнокомандувач Збройних сил нагадав, що Росія не зупиняє проведення інформаційно-психологічної операції, а також операції впливу, в тому числі на ключових осіб, які приймають державні рішення. За його словами, держава має продовжувати роботу з виявлення тих джерел, через які ворог розповсюджує дезінформацію та маніпулює фактами в своїх інтересах.

Нагадаємо:

Російські гібридні війська утримують під контролем деякі райони Луганської та Донецької областей. Крім того, Росія окупувала український півострів Крим.

 

Парад має показати, на що держава витрачала гроші – Зеленський

22.08.2021 23:15

Останні два роки в Україні проводилася активна робота для покращення технічного забезпечення військ, і парад до Дня Незалежності продемонструє здобутки в цьому напрямі.

Про це Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю телеканалу «Інтер», яке разом з дружиною Оленою Зеленською, передає Укрінформ із посиланням на Офіс Президента.

Глава держави зазначив, що цьогоріч Україна відзначає тридцятий День Незалежності. Крім того, в ці дні в Києві відбудеться установчий саміт Кримської платформи, яка покликана сприяти деокупації півострова.

«Важливий рік, важливі саміти. Ми повинні показати все, що є в Україні – якої якості, якого рівня. Ми постійно збільшуємо бюджет для наших військових. Я цим пишаюсь… Вважаю, що люди повинні побачити, на що витрачала держава гроші», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, на параді буде продемонстровано нові танки, літаки, українські та французькі гвинтокрили, зокрема техніку Міністерства внутрішніх справ, включно з технікою прикордонників та рятувальників ДСНС.

 

Зеленський обіцяє помилувати десятки засуджених ветеранів

22 серпня 2021, 17:19  УП

Президент Володимир Зеленський обіцяє вирішити питання помилування засуджених ветеранів АТО-ООС після висновків відповідної комісії.

Джерело: Зеленський на IV Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі “Україна 30. Захисники”

Пряма мова: “У 2014 році початок російської агресії показав не лише слабкі місця нашої армії, а й прогалини нашого законодавства. Через них тисячі громадян України, які стали на захист незалежності України, на захист нашого суверенітету, тепер самі потребують захисту в правовому полі. Для допомоги їм мною було утворено Консультативну раду забезпечення прав і свобод захисників України.

Сьогодні вперше за ці роки ми активно опрацьовуємо питання помилування десятків засуджених ветеранів. І це питання буде вирішено, як тільки відповідна комісія надасть усі висновки”.

Деталі: Президент також повідомив, що лише цього року статус учасника бойових дій отримало понад 400 добровольців, які брали участь в АТО. Крім того, близько пів тисячі ветеранів війни та членів сімей загиблих отримають у 2021 році грошову компенсацію для придбання власного житла.

Він також нагадав, що парламентом ухвалено закон про військовий поховальний ритуал, а уряд розпочав створення національного військового меморіального кладовища.

Також вперше за 7 років війни орденами за мужність визначено понад 60 загиблих бійців добровольчих формувань.

“Це важливо, бо державу, яка забуває тих, хто загинув за неї вчора, ніхто не буде захищати завтра”, – наголосив Зеленський.

“Вірю, що настане день, коли ми зіграємо товариський матч між збірною ветеранів і збірною волонтерів на “Донбас-арені” або сімферопольському “Локомотиві” під синьо-жовтим прапором. І я точно знаю, хто буде в ньому переможцем – переможцем буде Україна”, – додав президент.

На форумі також був присутній Вселенський патріарх Варфоломій, який з 20 серпня перебуває з візитом в Україні.

 

Лапутіна заявляє про проблеми у комунікації між ветеранами та суспільством

22.08.2021 11:40

В Україні зараз виявилися прогалини між ветеранською спільнотою та цивільними людьми.

Про це сказала міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна під час IV Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму «Україна 30. Захисники», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Восьмий рік війни, і у нас є захисники, які повертаються з війни. Вони дуже часто самі по собі, і об’єднуються в суто ветеранські спільноти, а суспільство думає іноді, що у нас вже немає війни. І у нас зараз виявилися прогалини між ветеранами та суспільством. У нас іноді ветерана виштовхують з маршрутки, трапляється ще щось, і про це показують будь-які медіа, а про те, що ветеран є активним, і він розвиває власний бізнес, на жаль, ніхто не розповідає, а таких випадків багато”, – сказала Лапутіна.

За її словами, так відбувається через те, що суспільство трохи втомлюється від війни, а люди, які звідти повертаються, потребують шани та поваги від держави. Але, зазначила вона, українці не повинні забувати, що ворог нікуди не подівся, а продовжує вносити розбрат в українське суспільство та створює прогалини між ветеранами та цивільними.

“Сьогодні на рівні Президента України та Прем’єр-міністра України проведено дуже багато заходів, нарад з питань того, щоб наша політика стосовно ветеранів та захисників була в пріоритеті. І ми будемо робити все, щоб бюджет наступного року Міністерства у справах ветеранів був набагато більшим, і ми змогли дійсно з шаною поставитися до тих людей, які дійсно потребують соціальних гарантій, психологічної реабілітації та розвитку власної справи”, – додала Лапутіна.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві розпочався IV Міжнародний волонтерський та ветеранський форум «Україна 30. Захисники».

У межах форуму відбудуться сесії “Національна стійкість. Ветерани”, “Ветерани: міжнародний досвід”, “Історії успіху і лідерства у ветеранській спільноті”, “Ветеранський спорт – шлях до реабілітації” (Мотиваційна зустріч зі Збірною команди України у “Іграх Воїнів-2021”).

 

На Луганщині завершили будівництво телевежі

22.08.2021 11:45

На Луганщині завершили будівництво нової телевежі, що транслюватиме близько 30 каналів цифрового телебачення та 8 радіоканалів, які будуть доступні й за лінією розмежування.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов у Фейсбуці.

“Важливий крок для інформаційної протидії ворогу. На Луганщині завершено будівництво нової телевежі. Це стратегічно важливий об’єкт для нашої держави!” – повідомив Чернишов.

За його словами, нова телевежа транслюватиме близько 30 каналів цифрового телебачення та 8 радіоканалів, які будуть доступні й за лінією розмежування.

“За попередніми підрахунками — це майже 200 тисяч людей, які отримають доступ до українського контенту”, – додав міністр.

Як повідомлялося, у жовтні минулого року в Попаснянському районі Луганщини стартувало будівництво ретрансляційної станції з вежею заввишки 150 метрів, яка забезпечить українське мовлення на непідконтрольні території.

 

Іван Марчук пояснив, чому забрав свої полотна з музею в рідному селі

22.08.2021 12:08

Народний художник України вважає, що його роботи зберігалися у музеї в рідному селі на Тернопільщині у незадовільному стані, тому він їх забрав назад.

Про це, передає Укрінформ, митець повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Моя Москалівка. Відлуння… Школа із середньої стала початковою. Ентузіасти, причетні до створення музею, з роботи звільнені. Кімнатки меморіального музею вологі (опалення взимку відсутнє), охорона відсутня. Оригінали наданих для експонування творів довелося забрати. На більшості з них відбилися наслідки несприятливих умов зберігання. Вони складуть основу державного музею,.. якщо він буде», – повідомив Марчук.

Водночас він також написав, що у нині Москалівці зібрано чимало меморіальних речей, фотографій, розроблено змістовні, зворушливі екскурсії. Художник передав для експозиції два десятки принтів на полотні зі своїх картин.

«Чи буде кому (і для кого) те демонструвати та зберігати?.. Дорога до села вся у вибоїнах і канавах. Але то моя рідна дорога додому..», – додав митець.

Як повідомляло агентство, 18 серпня 2021 року відомий український художник Іван Марчук зі скандалом забрав свої картини з єдиного музею, створеного на його честь, що знаходиться у Москалівській початковій школі на Тернопільщині.

Також повідомляється, що Лановецька міська рада не забороняла Івану Марчуку забирати твори мистецтва, автором яких він є. Однак за його відсутності двоє осіб вандальськими способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку.

Після приїзду правоохоронців до музею прибув і сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва. За словами художника, його творами має милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці.

Раніше повідомлялось, що Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука». Таким чином глава держави підтримав ініціативу представників творчої спільноти щодо створення у місті Києві музейно-культурного центру сучасного мистецтва, де будуть представлені роботи відомого художника.

Іван Марчук – лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, член наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. Народився у селі Москалівка на Тернопільщині.

У радянські часи довго не міг офіційно виставляти свої твори та зазнавав утисків і переслідувань з боку КДБ. У 1989-2001 роках мешкав в Австралії, Канаді та США. У 2007-му потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph. Доробок митця налічує близько 5 тисяч творів, він презентував понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Його полотна цінують вітчизняні та іноземні колекціонери. Зокрема, у 2020 році картина Івана Марчука «Човни цвітом поросли» була продана за 56 тисяч доларів. А пейзаж «Золота ніч» цьогоріч проданий на аукціоні за 96,8 тисячі доларів.

 

Кличка у “Борисполі” не пустили на протокольну зустріч з Меркель

ЛБ, 22 серпня

Кличко заявив, що таке у його практиці мера — вперше.

Міського голову Києва Віталія Кличка в аеропорту “Бориспіль” не пустили на зустріч з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

Про це він написав у своєму Телеграм-каналі.

“Друзі! Прибув в аеропорт “Бориспіль”, де, за протоколом, як мер столиці, мав зустрічати канцлерку Німеччини Ангелу Меркель. Як це було і під час її минулих візитів до Києва. Але цього разу мене не пустили. Силою прориватися, звичайно, не буду”, – йдеться у повідомленні.

Кличко додав, що таке у його практиці мера — вперше. “Тому цікаво: в “проєвропейському” Міністерстві закордонних справ України вирішили терміново порушити протокольні заходи? Чи отримали команду і так тремтіли, що влаштували такий цирк?!”, – сказав мер.

Нагадаємо, нове загострення відносин між Кличком та центральною владою відбулося навесні 2021 року. Правоохоронні органи влаштували масовані обшуки в комунальних підприємствах та їхніх підрядниках, що мер міста назвав тиском на міську владу. На думку Кличка, обшуки пов’язані з небажанням миритися із запровадженням виконавчих комітетів, “коли громада і управління містом не залежать від вказівок і волі Банкової”. Кличко також стверджував, що про всі факти зловживань міській владі було відомо і вона сама передавала про це інформацію правоохоронцям.

Зеленський же про Кличка сказав, що “голова мого офісу не бере хабарі, тому ми не конкуренти”.

Після цього у столиці змінився начальник поліції – замість Андрія Крищенка київський главк очолив Іван Вигівський. Джерела LB.ua повідомляли, що зміна відбулася через те, що ОП не влаштовували робочі відносини, які склалися між Кличком і Крищенком.

Уже 16 серпня оголосили про підозру начальнику комунального підприємства ШЕУ Деснянського району в розтраті бюджетних коштів, виділених на ремонт підземних переходів. Чергові обшуки провели в Департаменті транспортної інфраструктури та на комунальному підприємстві “Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва” і в підрядних організаціях, задіяних на будівництві Подільського мостового переходу через р. Дніпро.

У КМДА заявили, що системні обшуки у Київській мерії та на комунальних підприємствах міста спрямовані на формування негативного іміджу столичної влади та на створення перешкод для втілення важливих для міста та киян проєктів.

Після цього обшуки в справах, пов’язаних з комунальними підприємствами, відбувалися кожен день. 18 серпня обшукали заступника глави КМДА Вячеслава Непопа. Справа стосується розкрадань коштів, призначених для реконструкції садків і шкіл.

За тиждень, що почався 16 серпня, правоохоронці провели близько 100 обшуків у справах, пов’язаних з комунальними підприємствами і столичною владою. При цьому в КМДА заявили, що прокуратура маніпулювала інформацією про справу, за якою обшукували заступника Кличка Вячеслава Непопа.

 

Зеленський: Україна, Німеччина і Франція повинні мати єдину позицію щодо Донбасу

22 серпня 2021, 14:39  УП

Президент Володимир Зеленський наголошує, що Україна, Німеччина та Франція повинні мати консолідовану позицію щодо мирного врегулювання на Донбасі.

Джерело: Зеленський на пресконференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель

Пряма мова: “Пріоритетною темою наших переговорів був процес мирного врегулювання на Донбасі. Важливо щоб … Україна, Німеччина і Франція мали консолідовану позицію щодо плану мирного врегулювання, який має бути заснований на кластерах”.

Деталі: За словами Зеленського, актуальним залишається і паризький порядок денний, який має бути імплементований.

Він наголосив, що Україна прагне домогтися режиму постійного і сталого припинення вогню, обміну утримуваними особами, відкриття КПВВ з боку тимчасово окупованих територій, а також доступу на тимчасово окуповані території представників Червоного хреста.

“Наша позиція щодо необхідності саміту нормандської четвірки незмінна. Поки відсутній прогрес, тиск на Російську Федерація повинен зберігатися. Ми хочемо бачити тут дуже активні зусилля наших партнерів”, – сказав також він.

 

Меркель порівняла газ зі зброєю й виступила за продовження транзиту Україною

22 серпня 2021, 14:45  УП

Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель після переговорів з президентом Володимиром Зеленським заявила, що угода про транспортування російського газу через територію України має бути продовжена і газ не можна використовувати у якості зброї.

Джерело: спільний брифінг Зеленського та Меркель

Деталі: Канцлер наголосила, що вже існуюча співпраця України та Німеччини у галузі енергетики буде продовжена.

За словами Меркель, вона під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним поінформувала його – Німеччина виступає за транзит газу через ГТС України до Європи. Також вона допустила введення нових санкцій.

Пряма мова: “Я з російським президентом про це говорила, що ми хочемо якнайшвидшого продовження договору (між Україною та РФ про транспортування газу – УП), який діє до 2024 року. Ми говоритимемо про це і у Європі, і з компаніями, які з цим пов’язані.

Ми єдині з американською стороною в тому, що газ не можна використовувати як зброю.

Ми почуваємось відповідальними, тому що є великі занепокоєння, які я сприймаю серйозно. Тому ми чітко сказали, що виступатимемо в рамках ЄС за подальші санкції (проти РФ – УП), якщо підтвердиться підозра, що трубопровід буде використаний як зброя”.

Нагадаємо:

Після введення в експлуатацію “Північного потоку-2” потреба Росії в українській газотранспортній системі знизиться.

Наразі вже завершилося укладання труб другої нитки “Північного потоку-2” у виключній економічній зоні Данії, газогін перебуває на фінальній стадії будівництва.

 

Меркель змусили виправдовуватися за відсутність на Кримській платформі

22 серпня 2021, 15:00  УП

Канцлер ФРН Ангела Меркель запевняє, що її відсутність на саміті Кримської платформи 23 серпня не свідчить про бажання догодити Росії, а заміна представника Німеччини пов’язана лише з подіями в Афганістані.

Джерело: Меркель на брифінгу з президентом Володимиром Зеленським, відповідаючи на питання журналіста

Пряма мова: “Ні, це не свідчить про те (її відсутність – про бажання догодити РФ – ред.). Я чітко сказала, що анексію Криму ми вважаємо порушенням міжнародного права. Тут нічого не змінилося”.

“Ми говорили про те, що приїде на Кримську платформу наш міністр закордонних справ, і днем раніше я приїду (в Україну). Те, що наш міністр зараз не приїде, не пов’язано з нашими відносинами з Росією, а лише з тим, яка ситуація склалася зараз в Афганістані. Тому ми зараз відправляємо сюди нашого міністра енергетики та економіки, який має такий же ранг, як міністр закордонних справ”.

Деталі: Меркель додала, що її візит до України є прощальним у якості федерального канцлера.

Що передувало: 21 серпня посол Німеччини в Україні Анка Фельдхузен повідомила, що на установчому саміті Кримської платформи Німеччину представить федеральний міністр економіки і енергетики Петер Альтмаєр, який є довіреною особою Ангели Меркель, оскільки міністр закордонних справ Хайко Маас змушений був терміново скасувати свою участь у Кримській платформі через події в Афганістані.

 

Зеленський на зустрічі з Меркель так і не зрозумів, хто дасть Україні гарантії по газу

22 серпня 2021, 15:14  УП

Президент Володимир Зеленський на брифінгу після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель заявив, що досі не розуміє, хто дасть гарантії економічної безпеки Україні після 2024 року, коли завершиться дія контракту на транзит країною російського газу в Європу.

Джерело: спільний брифінг Зеленського і Меркель після їхньої двосторонньої зустрічі в Києві

Пряма мова: “Ми обговорювали з пані канцлеркою питання щодо продовження договору про транзит газу через територію України після 24 року, але поки що, я вважаю, це дуже загальні речі…

Я хочу зрозуміти, що буде отримувати Україна і що може втратити наша держава після того, як закінчиться договір 24 року, і хто дає конкретні гарантії Україні”.

Деталі: За словами українського президента, 23 серпня відбудеться зустріч міністрів енергетики України, США і Німеччини, на якій, “можливо, з’являться якісь більш конкретні речі”. Зеленський уточнив, що може йтися про перехід на зелену енергетику і “зелений” курс України, але все це потребує “дуже великих грошей і довгого терміну”.

Нагадаємо:

Після введення в експлуатацію “Північного потоку-2” потреба Росії в українській газотранспортній системі знизиться.

Наразі вже завершилося укладання труб другої нитки “Північного потоку-2” у виключній економічній зоні Данії, газогін перебуває на фінальній стадії будівництва.

 

Україна ініціювала консультації з Єврокомісією і ФРН щодо Північного потоку-2

22 серпня 2021, 15:28  УП

Україна ініціювала консультації з Європейською комісією та урядом Німеччини щодо Північного потоку-2.

Джерело: президент Володимир Зеленський на пресконференції після переговорів із канцлером Німеччини Ангелою Меркель

Пряма мова: “Важливим питанням наших переговорів була наша енергетична безпека і Північний потік-2. Ми розглядаємо цей проєкт виключно через призму безпеки. Вважаємо його небезпечною геополітичною зброєю з боку Кремля.

Крім цього, відповідно до Угоди про асоціацію, ми ініціювали проведення консультацій з Європейською комісією та урядом ФРН найближчим часом.

Ми маємо амбітний план зеленої трансформації, ми запрошували німецьку сторону долучитися до реалізації цього важливого плану для України. Також Україна підтримує кліматичні амбіції ЄС, прийти до кліматично нейтрального розвитку до 2023 року в рамках європейського зеленого курсу”.

Деталі: Пізніше Зеленський додав, що перехід на зелену енергетику “потребує дуже великих грошей і довгого терміну”.

 

Завершилося укладання “Північного потоку-2” у водах Данії

22 серпня 2021, 14:07  УП

Укладання труб другої нитки “Північного потоку-2” у виключній економічній зоні Данії завершилося.

Джерело: Інтерфакс з посиланням на дані позиціонування морських суден

Деталі: Повідомляється, що в неділю, 21 серпня, російське трубоукладальне судно Fortuna перетнуло кордон ВЕЗ Данії неподалік від північно-східної околиці Померанської бухти.

У проектній компанії Nord Stream 2 AG поки не коментують цю інформацію.

Нагадаємо:

21 серпня адміністрація президента США Джо Байдена запровадила санкції щодо російського судна і двох компаній, що беруть участь в будівництві газопроводу “Північний потік – 2”. Байден окремо видав указ, що дозволяє запроваджувати санкції щодо деяких російських трубопроводів.

 

Україна все ще сподівається на зброю від Німеччини – Зеленський

22 серпня 2021, 15:49  УП

Президент Володимир Зеленський все ще сподівається на постачання зброї від Німеччини.

Про це Зеленський повідомив на спільній пресконференції з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель у Києві, повідомляє “Європейська правда”.

За його словами, Україна зверталася щодо постачань зброї до німецького уряду, проте отримувала відмови.

Однак, сказав Зеленський, в рамках навчань, зокрема й спільно з країнами НАТО, і Європа, і Німеччина підтримують Україну.

“Але нам потрібні предметні, дуже предметні речі. І ми знаємо, в яких напрямах Німеччина могла б нас підтримати. І ми ще на це дійсно розраховуємо і очікуємо…

Це велика довга розмова, і поки що на цю тему (з канцлеркою Меркель. – Ред.) ми не говорили. Напевне, упродовж ланчу ми порушимо це питання”, – сказав президент України.

Зеленський окремо підкреслив, що 31 серпня під час зустрічі з президентом США Джо Байденом планує “дуже предметно” обговорити питання розбудови українського флоту.

У травні речник німецького уряду Штеффен Зайберт заявив, що чинний уряд Німеччини не надаватиме Україні озброєнь. Так він відреагував на заяву співголови партії “Зелених” Роберта Габека щодо доцільності надання Києву принаймні оборонної зброї.

 

Меркель підтвердила готовність до нових санкцій проти РФ через “Північний потік-2”

22 серпня 2021, 16:35  УП

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, що Берлін виступатиме за нові санкцій проти Роcії,  якщо та використовуватиме газопровід “Північний потік-2” як зброю.

Про це вона сказала на спільному брифінгу з Зеленським у Києві, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

Меркель запевнила, що Берлін єдиний у своїй позиції з Вашингтоном щодо того, що газ не може бути використаний Росією як зброя.

За словами Меркель, Німеччина виступатиме за нові санкції проти Росії, якщо РФ використовуватиму потік як зброю.

“Ми почуваємось відповідальними, тому що є великі занепокоєння, які я сприймаю серйозно… Тому ми чітко сказали, що ми будемо виступати в рамках ЄС за подальші санкції, якщо підтвердиться підозра, що трубопровід буде використаний як зброя”, – заявила Меркель.

Вона зазначила, що новий уповноважений німецького уряду з питань транзиту газу опікуватиметься тим, щоб забезпечити гарантії безпеки для України в рамках переговорів про продовження транзиту.

Крім того, Меркель підтвердила, що обговорювала в Москві продовження контракту на транзит газу територією України.

“Я говорила з президентом РФ про те, що ми хочемо якомога швидше укласти договір, який продовжить транзит газу після 2024 року. Ми будемо говорити про це з підприємцями, ми будемо говорити про це у Європі”, – сказала вона.

Президент Зеленський зі свого боку наполіг, що Україна і далі розглядає цей проєкт виключно через призму безпеки і вважає його небезпечною геополітичною зброєю Кремля.

 

Меркель підтримує відмову України вести прямі перемовини з представниками «Л/ДНР»

22.08.2021 16:47

Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, Україна чинить правильно, коли відмовляється вести прямі переговори з представниками сепаратистів з ОРДЛО, бо стороною збройного конфлікту є Росія.

Про це Меркель сказала на брифінгу за підсумками зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проблеми з виконанням Мінських домовленостей мають структурний характер, бо Росія є учасником цього конфлікту, тому правильно, що Україна відмовляється вести прямі переговори з представниками сепаратистів. Ми весь час крутимося навколо саме цієї проблеми. Це не новина, і це не пов’язано з тим, що я вже недовго перебуватиму на посаді», – сказала Меркель.

Вона додала, що хоча Мінські домовленості не призвели до врегулювання ситуації на сході України, вони все ж певною мірою забезпечили «деяку тишу».

«Але над цим треба постійно працювати, у тому числі, і під час переходу до інших гравців у політиці. Це непросто, і це буде непросто і з новим урядом (ФРН – ред.) Але я підтримую цей (нормандський – ред.) формат, бо ним можна скористатися як майданчиком для перемовин», – зазначила Федеральний канцлер.

Вона поінформувала, що розмовляла з Президентом України про «нормандський формат». За словами Меркель, вона хотіла би провести ще одну зустріч на вищому політичному рівні і запросити російського, французького та українського президентів.

«Якщо ми зможемо розробити добрий порядок денний, то я це вважаю за можливе. Президент Зеленський тут готовий нас підтримувати», – зазначила Меркель.

Як повідомлялося, 22 серпня канцлер Німеччини Ангела Меркель перебуває з візитом у Києві. Перед візитом до Києва 20 серпня вона здійснила візит до Москви.

 

Третій енергопакет ЄС поширюється на Nord Stream 2 – Меркель

22.08.2021 16:11

«Північний потік-2» є не німецько-російським, а європейсько-російським проєктом, на який теж поширюється енергетичне законодавство Європейського Союзу.

Про це заявила Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель на брифінгу за підсумками зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«“Північний потік-2” – це не німецько-російський проєкт, там є фірми з Німеччини, Нідерландів, Франції, тому це європейсько-російський проєкт. Він підлягає європейському праву, він підлягає праву Третього енергетичного пакета, тому в регулюванні ми не зовсім вільні та маємо посилатися саме на це», – сказала Меркель.

Вона запевнила, що Німеччина дуже серйозно сприймає занепокоєння з українського боку щодо “Північного потоку-2”. За словами Меркель, під час перебування в Москві вона говорила про цю проблему.

«І ми дуже чітко говорили про те, що ми у європейських рамках виступаємо за нові санкції, якщо Росія намагатиметься використати цей газогін як зброю», – акцентувала Федеральний канцлер Німеччини.

Меркель також поінформувала, що нещодавно призначений спеціальний уповноважений німецького уряду із забезпечення газового транзиту через Україну Георг Граф Вальдерзее «уже зараз» починає перемовини, щоб договір про транзит був продовжений після 2024 року.

«Я з російським президентом говорила про те, що ми хочемо якомога швидше продовжити договір, який триває до 2024 року. Ми будемо говорити про це у Європі і з компаніями, які з цим пов’язані», – пообіцяла Меркель.

Вона запевнила, що Німеччина і США єдині у тому, що газ не можна використовувати як зброю, тому ці перемовини будуть вести разом з американцями.

«Ми обмінялися думками з президентом України, якими є очікування з українського боку. Тому з мого боку спільна заява США і Німеччини означає більше обов’язків для Німеччини», – зазначила Федеральний канцлер.

Третій енергопакет ЄС – пакет директив та постанов щодо енергетичного та газового ринку Європейського Союзу. Третій енергопакет Європейського Союзу було ухвалено Європарламентом 2009-го року. Його мета полягає в подальшій лібералізації енергетичного та газового ринку, а також у посиленні прав споживачів. Зокрема, не допускається зосередження в одних руках транспортних мереж, виробництва енергоносіїв та їхнього збуту споживачам. Тобто, компанії-виробники не можуть бути одночасно власниками транспортних магістралей. Споживачі ж повинні мати можливість упродовж трьох тижнів безплатно змінити постачальника струму чи газу.

 

Зеленський нагородив Меркель орденом Свободи

22 серпня 2021, 17:36  УП

На знак вдячності за багаторічну підтримку України президент Володимир Зеленський відзначив канцлерку Німеччини Ангелу Меркель під час її візиту до Києва державною нагородою, орденом Свободи.

Про це повідомила пресслужба офісу президента України, пише “Європейська правда“.

“У вересні Німеччина обиратиме нового канцлера. Особисто я переконаний, що пані Меркель залишиться активним учасником політичного життя Німеччини та Європи.

Але знайте, що в будь-якому разі, у будь-якому статусі й у будь-який час ви завжди є й будете бажаним гостем в Україні. Дякую”, – сказав Володимир Зеленський на спільній пресконференції з Меркель.

Орден Свободи є найвищим орденом України, яким можуть бути нагороджені іноземці та особи без громадянства.

 

Соціал-демократи наздогнали блок Меркель за 5 тижнів до виборів

22 серпня 2021, 11:08  УП

За п’ять тижнів до парламентських виборів у Німеччині соціал-демократи (СДПН) наздогнали блок Ангели Меркель ХДС/ХСС в симпатіях виборців та посилили свої шанси отримати посаду канцлера.

Про це свідчить опитування Insa для Bild am Sonntag, повідомляє “Європейська правда”.

Підтримка ХДС/ХСС із кандидатом у канцлери Арміном Лашетом впала на три процентних пункти до 22%.

Соціал-демократи зі своїм кандидатом Олафом Шольцом піднялися на два пункти до 22%.

Це означає, що вперше з квітня 2017 року ХДС/ХСС та СДПН мають однакову електоральну підтримку. Це також рекордно низька підтримка для консервативного блоку Меркель.

“Зелені” з кандидаткою у канцлери Анналеною Бербок втратили один процентний пункт і мають 17%. “Вільні демократи” зросли на один пункт до 13%, ультраправа “Альтернатива для Німеччини” зросла на один пункт до 12%. “Ліві” залишається стабільним на рівні 7%.

З огляду на нещодавні національні опитування, які свідчать про те, що консерватори ризикують втратити контроль над владою, Меркель у суботу закликала свою партію об’єднатися довкола Лашета, чия кампанія також зазнає критики в блоці ХДС/ХСС.

Вона зазначила, що цьогорічне голосування є першим у післявоєнній Німеччині, де чинний канцлер не балотується на перевибори.

Як повідомлялося, кандидат на пост канцлера, міністр фінансів Олаф Шольц, користується більшою популярністю серед виборців, ніж Армін Лашет, прем’єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія.

 

Зеленський обговорив із прем’єром Грузії виклики в Чорноморському регіоні

22 серпня 2021, 19:50  УП

Президент Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі, який перебуває в Україні з триденним візитом.

Джерело: сайт президента

Деталі: Зеленський висловив подяку за послідовну й чітку позицію Грузії з підтримки територіальної цілісності України, а також запевнив у подальшій непохитній підтримці братнього грузинського народу у відстоюванні суверенітету Грузії.

Президент високо оцінив потужну підтримку з боку Грузії ініціативи “Кримська платформа” та подякував Гарібашвілі за особисту участь у інавгураційному саміті цього нового формату з деокупації півострова.

Зеленський та Гарібашвілі домовилися провести перше засідання Стратегічної ради високого рівня.

Окрему увагу співрозмовники приділили питанням безпекової ситуації та відзначили важливість посилення співпраці у протидії викликам у сфері безпеки в Чорноморському регіоні.

Зеленський та Гарібашвілі також обговорили поглиблення взаємодії у межах формату “Асоційованого тріо” у контексті реалізації євроатлантичних прагнень України та Грузії.

 

Зеленський зустрівся з Прем’єром Грузії – про що говорили

22.08.2021 20:19

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі, який перебуває в Україні з триденним візитом.

Про це повідомляє сайт Президента, передає Укрінформ.

Глава держави висловив подяку за послідовну й чітку позицію Грузії з підтримки територіальної цілісності України, а також запевнив у подальшій непохитній підтримці братнього грузинського народу у відстоюванні суверенітету Грузії.

Зеленський високо оцінив потужну підтримку з боку дружньої країни ініціативи «Кримська платформа» та подякував Гарібашвілі за особисту участь у інавгураційному саміті цього нового формату з деокупації півострова.

Президент України та Прем’єр-міністр Грузії відзначили високу динаміку українсько-грузинського діалогу щодо поглиблення стратегічного партнерства між двома державами. Сторони домовилися провести перше засідання Стратегічної ради високого рівня.

Окрему увагу співрозмовники приділили питанням безпекової ситуації та відзначили важливість посилення співпраці у протидії викликам у сфері безпеки в Чорноморському регіоні.

Зеленський та Гарібашвілі також обговорили поглиблення взаємодії у межах формату «Асоційованого тріо» у контексті реалізації євроатлантичних прагнень України та Грузії.

 

Віцепрезидент Єврокомісії: Успіхи України за 30 років вражають

22.08.2021 23:56

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що упродовж останніх 30 років Україна подолала авторитаризм та стала на шлях демократії.

Про це Валдіс Домбровскіс сказав під час оголошення заяв для преси спільно з Денисом Шмигалем.

“Останні три десятиліття Україна потерпала від політичної нестабільності, турбулентності та, впродовж останніх років, від російської агресії. Однак очевидно одне – Україна успішно подолала авторитаризм та стала на шлях демократії, і її успіхи упродовж цих тридцяти років вражають”, – заявив Домбровскіс.

Окрім того, віцепрезидент ЄК привітав ухвалення Верховною Радою законів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та про Вищу раду правосуддя з рекомендаціями Венеційської комісії.

Домбровскіс також відзначив, що впровадження угоди про Зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом мало наслідком зростання спільного товарообігу майже на 50% протягом перших п’яти років, у результаті ЄС став найбільшим торгівельним партнером України.

Європейський високопосадовець також наголосив, що Україна стала першою країною за межами ЄС для якої було затверджено сертифікати щеплення від COVID-19.

 

До України прилетів голова Європейської ради Шарль Мішель

23.08.2021 00:21

Голова Європейської ради Шарль Мішель прибув в Україну – він візьме участь в урочистостях з нагоди Дня Незалежності, а також у саміті Кримської платформи.

Як передає Укрінформ, про це у Твіттері повідомила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

«Рада вітати в Україні Президента Європейської Ради Шарля Мішеля, який прибув для участі в урочистостях з нагоди 30-ї річниці Незалежності України та Кримській платформі», – написала Стефанішина.

Рада вітати в Україні Президента Європейської Ради @CharlesMichel, який прибув для участі в урочистостях з нагоди 30 річниці Незалежності України та Кримській платформі pic.twitter.com/0RT1bAbqDu

— Olga Stefanishyna (@StefanishynaO) August 22, 2021

Як повідомлялося, глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що на установчому саміті Кримської платформи всі учасники беруть на себе однаково повні зобов’язання, незалежно від того, на якому рівні представлена країна.

Нагадаємо, 23 серпня відбудеться установчий саміт Кримської платформи – нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

 

Президент Польщі Анджей Дуда прилетів в Україну

22 серпня. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда прибув до України напередодні саміту “Кримська платформа”. Про це йдеться у повідомлення посла України в Польщі Андрія Дещиці в Twitter, пише УНН.

Цитата

“Анджей Дуда в Україні! Попереду у нас три дні інтенсивного візиту – участь у Саміті Кримської платформи та святкування 30 -ї річниці Незалежності України. Дякую за підтримку та солідарність”, – йдеться у повідомленні посла.

В програмі візиту – участь в саміті Кримської платформи та відзначення Дня Незалежності України в Києві. Він також зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським та президентами країн Балтії.

Довідка

Кримська платформа – ініційований Україною проект, присвячений питанням Кримського півострова, окупованого з 2014 року. Перша зустріч в такому форматі відбудеться в понеділок. До участі в переговорах були запрошені численні глави держав і урядів, а також представники міжнародних організацій.

Доповнення

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що в саміті візьмуть участь представники 45 країн і міжнародних організацій. За його словами, “на президентському рівні будуть представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія”. На форумі також буде присутній президент Європейської ради Шарль Мішель. США представлятиме делегація на чолі Міністра енергетики Дженніфер М. Ґренголм.

 

Таліби оголосили наступ на останню непідконтрольну провінцію

23.08.2021 04:39

Бойовики руху “Талібан” вирушили в наступ на провінцію Панджшер – єдиний регіон Афганістану, де вони не змогли захопити владу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AFP із посиланням на заяву талібів.

“Сотні моджахедів Ісламського емірату прямують до Панджшеру, щоб установити контроль над ним, після того, як місцеві посадовці відмовилися передати владу мирним шляхом”, – ідеться у поширеному Талібаном повідомленні.

Провінція Панджшер є осередком бійців Північного альянсу, які у 2001 році разом з військовими США скинули режим талібів, нагадує видання.

Як повідомляв Укрінформ, 15 серпня таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. “Талібан” заявив, що контролює усю територію країни.

Представник політичного офісу “Талібану” Мухаммед Наїм оголосив про “завершення війни” в Афганістані.

.

Лідер антиталібської коаліції відхилив ультиматум ісламістів

23.08.2021 03:16

Ахмад Масуд, який у провінції Панджшер збирає сили для опору талібам, відкинув їхній ультиматум з вимогою передати їм контроль над регіоном.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Зазначається, що Ахмад Масуд, син одного з лідерів антирадянського опору в Афганістані 1980-х років Ахмада Шаха Масуда, закликав сформувати широкий уряд національної єдності за участю талібів. При цьому, вказується з посиланням на телеканал “Аль-Арабія”, він попередив, що війна буде “неминучою”, якщо ісламісти відмовляться від діалогу.

“Ми протистояли Радянському Союзу, і ми зможемо протистояти “Талібану”, – заявив Ахмад Масуд. За його словами, якщо будуть виконані умови для миру і безпеки в Афганістані, він готовий пробачити талібам вбивство свого батька, керівника “Північного альянсу”, скоєне 10 вересня 2001 року.

Панджшер залишається єдиним регіоном Афганістану, який не був захоплений “Талібаном”, уточнює DW. Там Ахмад Масуд зібрав залишки регулярної армії, а також загони місцевого ополчення. І саме туди переїхав з Кабула віце-президент країни Амрулла Салех, який після втечі президента Ашрафа Гані проголосив себе главою держави та закликав до збройного опору талібам.

Як повідомляв Укрінформ, 15 серпня таліби ввійшли до Кабула та заявили, що контролюють усю територію Афганістану.

Представник політичного офісу “Талібану” Мухаммед Наїм оголосив про “завершення війни” у країні.

 

Австрія більше не прийматиме афганських біженців – Курц

23.08.2021 02:19

Канцлер Австрії Себастьян Курц виступив проти подальшого прийому людей, які залишають Афганістан після приходу до влади в країні “Талібану”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DPA.

“Я не вважаю, що ми повинні приймати більше людей в Австрії… За мого канцлерства такого не буде”, – сказав Курц.

Він указав на “особливо важкий процес інтеграції” афганців в Австрії. “Прийняття людей, яких потім неможливо інтегрувати, – це величезна проблема для країни”, – наголосив канцлер.

Зазначається, що в Австрії вже перебувають понад 40 тисяч мігрантів з Афганістану.

Як повідомляв Укрінформ, Австрія запропонувала створити “центри депортації” для афганських біженців у сусідніх країнах як альтернативу депортації.

Нагадаємо, 15 серпня таліби заявили, що контролюють усю територію Афганістану.

Представник політичного офісу “Талібану” Мухаммед Наїм оголосив про “завершення війни” у країні.

 

У Франції близько 175 тисяч людей протестували через “паспорти здоров’я”

22 серпня 2021, 12:58  УП

Тисячі людей по всій Франції протягом шостих вихідних поспіль в суботу взяли участь у демонстраціях проти “санітарного пропуску”, який вимагають від французів для здійснення повсякденної діяльності.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters.

Міністерство внутрішніх справ заявило, що в суботу на демонстрації вийшло близько 175 500 осіб. Це трохи менше, ніж у минулі вихідні, коли на протести вийшли  215 тисяч осіб.

Втім, кількість протестувальників може збільшитися після того, як люди повернуться з літніх канікул.

“Санітарний пропуск” чи “паспорт здоров’я” – офіційний документ з QR-кодом, який підтверджує, що людина отримала вакцину від COVID-19, має свіжий негативний тест або перенесла хворобу.

Багато французьких барів, ресторанів, музеї і спортивні споруди не допускають людей всередину, якщо вони не пред’являть “паспорт здоров’я”.

Хоча більшість людей у ​​Франції були вакциновані проти COVID-19, демонстранти стверджують, що пропуск дискримінує тих, хто не зробив щеплення, і утискає свободи людей.

Найбільшу демонстрацію протестувальників, що пройшла в Парижі, очолив ультраправий політик Флоріан Філіппо, глава партії “Патріоти”. Крім того, відбулась демонстрація лівих протестувальників, пов’язаних з рухом “Жовті жилети”.

Влада вважає, запровадження “паспортів здоров’я” покликане спонукати більше людей пройти вакцинацію і захистити Францію від четвертої хвилі коронавірусу.

 

Австрія подарує Україні пів мільйона доз вакцини AstraZeneca

22 серпня 2021, 14:20  УП

Австрія безоплатно вирішила передати Україні 500 000 доз вакцини AstraZeneca проти коронавірусу.

Про це пише портал nachrichten.at, повідомляє “Європейська правда”.

Перші 250 тисяч доз вакцини AstraZeneca прибудуть в Україну у понеділок одночасно з візитом міністра закордонних справ Александра Шалленберга, який прибуде для участі у саміті “Кримської платформи”.

Друга половина партії вакцин повинна бути доставлена восени.

Австрія не зможе поставити крапку у боротьбі з пандемією, “якщо люди, що живуть в безпосередній близькості до Європи, не будуть вакциновані”, – прокоментував глава МЗС Австрії Шалленберг.

Як повідомлялося, у суботу 21 серпня Німеччина перед візитом Меркель передала Україні 1,5 млн доз вакцин.

Від початку вакцинальної кампанії, за даними МОЗ, в Україні проведено 8 165 319 щеплень. Повністю імунізовані та отримали дві дози 3 108 251.

 

В Україні – 1 003 нові випадки коронавірусу

22.08.2021 08:13

В Україні за добу 21 серпня зафіксовано 1 003 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці МОЗ у Фейсбуці.

«За добу 21 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 1 003  нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 45, медпрацівників – 17)», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу госпіталізовано 701 особу, зафіксовано 25 летальних випадків, одужало – 236 осіб.

За добу протестовано методом ПЛР – 15 850 осіб, методом ІФА – 2 233 особи, експрес-тестами – 20 019 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 2 274 561 особа, одужало – 2 200 999 осіб, летальних випадків – 53 457, проведено ПЛР-тестувань – 11 816 619.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (153), Дніпропетровській (131), Харківській (77), Одеській (76) та Житомирській (52) областях.

 

Ізраїльські медики заявляють про високу ефективність третього COVID-щеплення

23.08.2021 07:41

Пацієнти віком від 60 років, які отримали третю дозу вакцини, значно краще захищені від зараження і серйозних ускладнень при COVID-19, аніж ті, хто зробив два щеплення.

Такі висновки оприлюднило МОЗ Ізраїлю, передає Укрінформ із посиланням на DW.

Ізраїльські експерти з вакцинації встановили, що через десять днів з моменту третього уколу ступінь захисту від важкого перебігу коронавірусної хвороби збільшується в 5-6 разів. У стільки ж разів, відповідно, знижується ризик госпіталізації.

Зазначається, що аналогічні висновки містить оприлюднена декількома днями раніше публікація ізраїльської медичної організації Maccabi.

Третю дозу вакцини проти коронавірусу громадянам віком від 60 років в Ізраїлі вводять з 30 липня.

Як повідомлялося, минулого тижня спеціальна комісія МОЗ Ізраїлю дозволила почати вакцинацію проти коронавірусу бустерною дозою осіб у категорії 40+.

Крім того, комісія рекомендувала розпочати вакцинацію третьою дозою працівників системи освіти та вагітних жінок.

 

Україна розраховує разом з ЄС нейтралізувати Nord Stream 2 – Шмигаль

22.08.2021 20:49

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розраховує на те, що Україна разом з Європейським Союзом зможе нейтралізувати «Північний потік-2».

Про це він сказав після зустрічі з віцепрезидентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Маємо динамічний розвиток у напрямку зміцнення енергетичної безпеки, хоча нашій роботі перешкоджає реалізація російського політично мотивованого проєкту «Північний потік -2», який становить загрозу для нашої спільної енергетичної безпеки. Упевнений, що спільним зусиллями нам вдасться нейтралізувати цей проєкт «Північний потік-2», який несе ці ризики», – сказав Шмигаль.

Він також зазначив, що на зустрічі обговорив із віцепрезидентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом ситуацію у Криму, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, питання Кримської платформи.

«Було підтверджене єдине розуміння нинішньої ситуації та відповідальності, зокрема Російської Федерації, у разі її розвитку. Росія – агресор – це підтверджує рішення ЄС продовжити економічні санкції проти Росії. Санкції мають залишатися, поки не будуть усунені причини їхнього запровадження, а саме до повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи автономну республіку Крим », – сказав Прем’єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 22 серпня, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч із Прем’єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі.

 

Газпром у півтора раза зменшив постачання газу через Україну і шантажує Європу – Вітренко

22.08.2021 21:06

Російська компанія «Газпром» цього року зменшила постачання природного газу в Європу у півтора раза – з 65 до 40 млрд кубометрів.

Про це голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявив під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Є реальна проблема з тим, що Газпром сьогодні набагато менше газу поставляє в Європу і це призводить до рекордного збільшення цін на газ там. Якщо минулого року Газпром забронював фізичні обсяги для транзиту через українську ГТС 65 млрд кубометрів газу, то цього року тільки 40 млрд кубометрів. Тобто зменшив постачання більше ніж в півтора раза», – зазначив Юрій Вітренко.

Таким чином, за словами Вітренка, Газпром намагається шантажувати Європу за для того, щоб там погодилися сертифікувати газогін «Північний потік-2».

«Вони кажуть європейцям, якщо ви хочете забезпечити себе газом, то можете отримати його тільки через «Північний потік-2». Це шантаж. І якраз свідоцтво того, що вони використовують газ як геополітичну зброю», – каже Вітренко.

«Nord Stream 2» – російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

 

Транзит газу є запобіжником повномасштабного вторгнення Росії – Вітренко

22.08.2021 20:28

Проєкт «Північний потік-2» має для України важливе стратегічне значення, оскільки він загрожує припиненням транспортування газу через Україну і підвищує ризики повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України.

Про це голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявив під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Тому ми розглядаємо збереження фізичних обсягів транзиту як один із запобіжників повномасштабного вторгнення Російської федерації, від наслідків якого також потерпатимуть і європейські споживачі, які через війну в Україні недоотримають необхідні їм енергоресурси. Про це ми наголошували на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. І нам здається, що у європейської сторони є розуміння безпекових ризиків, які несе «Північний потік-2», і також загроз для зеленої трансформації Європи в цілому», – сказав Вітренко.

За його словами, у зв’язку з виходом проєкту на фінальну стадію будівництва Україна має готуватися до зменшення обсягів транзиту газу і шукати шляхи для продовження роботи й заповнення української газотранспортної системи. Зокрема, за допомогою проєктів у сфері водневої економіки.

«Наразі найбільш актуальним є сертифікація оператора «Північного потоку-2» – швейцарської компанії Nord Stream 2 AG. Ми наголошували німецькій стороні, що ПП2 має відповідати німецькому законодавству за духом і словом. Це означає, що повною мірою, без жодних маніпуляцій має бути забезпечено дотримання норм Третього енергопакета ЄС. Є сподівання, що верховенство права буде визначальним у цьому питанні», – зазначив Вітренко.

Як повідомлялося, в липні США і Німеччина досягли угоди про врегулювання спору з будівництва газопроводу “Північний потік-2“. Домовленостями передбачено, що Вашингтон відмовляється від намірів ввести санкції для учасників проєкту Nord Stream2, проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія буде використовувати газопровід як інструмент енергетичного тиску.

В угоді також йдеться про намір зберегти транзит газу через Україну. Німеччина обіцяє скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу Україною, який закінчується в кінці 2024 року.

 

Шмигаль: Домовленості з ФРН дозволять спрямувати для малого й середнього бізнесу €150 мільйонів

22.08.2021 22:31

Денис Шмигаль під час зустрічі з Ангелою Меркель подякував за домовленість про перерозподіл незв’язаного фінансового кредиту уряду ФРН.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Укрінформ.

«Минулого року було домовлено про переспрямування невикористаної частини незв’язаного фінансового кредиту уряду ФРН Україні у розмірі 150 млн євро на підтримку малого й середнього бізнесу. Ми розвиваємо програму здешевлення кредитів для МСБ «Доступні кредити 5-7-9%». Вона надзвичайно успішна, і тисячі малих підприємців уже скористалися нею на суму більш ніж 2 млрд євро», – сказав Шмигаль.

Очільник українського уряду також висловив вдячність Німеччині за участь у започаткуванні міжнародної ініціативи COVAX, а також за пряму передачу Україні 1,5 мільйонів доз вакцини проти COVID-19.

«Наразі в Україні достатньо вакцин для всіх охочих. Ми робимо практично 1 мільйон щеплень щотижня й плануємо до кінця року провакцинувати щонайменше половину дорослого населення, аби убезпечити країну від подальших спалахів захворювання», – зазначив Прем’єр-міністр.

Шмигаль також підкреслив, що Україна цінує готовність Німеччини провести на своїй території Конференцію з питань реформ у 2023 році.

Своєю чергою Ангела Меркель запевнила, що Німеччина продовжить підтримку реформ в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель у неділю перебуває в Україні.

 

Україна може отримати від ЄС €1,9 мільярда на підтримку бізнесу – Шмигаль

22.08.2021 20:35

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом можливість для України отримати до 2025 року приблизно 1,9 млрд євро, які будуть направлені на розвиток середнього і малого підприємництва, фермерства, ІТ-сектору та енергоефективності.

Про це Шмигаль сказав після зустрічі із Домбровскісом у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Документ розроблений Єврокомісією та Європейською службою зовнішньої діяльності, в його рамках Україна отримає приблизно 1,9 млрд євро до 2025 року, він сприятиме відновленню та розвитку середнього та малого підприємництва, фермерства, ІТ-сектору та енергоефективності», – сказав Шмигаль.

Глава уряду зазначив, що сторони розглянули питання виконання умов українською стороною у рамках надання ЄС макрофінансової допомоги. «У цьому контексті ми вдячні ЄС за підтримку, надану Україні надзвичайно вчасно і доцільно», – сказав він.

Шмигаль звернув увагу на те, що Україна та Євросоюз мають динамічний розвиток співпраці в сфері енергетичної безпеки, хоч тут є перешкода – реалізація Росією «Північного потоку-2», «який становить загрозу для нашої спільної енергетичної безпеки».

Як повідомляв Укрінформ, 22 серпня Шмигаль провів зустріч із Прем’єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі.

 

Україна виконала умови для отримання наступного траншу від ЄС – Шмигаль

22.08.2021 21:19

Завдяки спільній роботі усіх гілок влади України — Президента, уряду й парламенту — та відповідній координації з нашими міжнародними партнерами Україна виконала умови, необхідні для виплати другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС.

Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з виконавчим віцепрезидентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом, повідомляє Урядовий портал, передає Укрінформ.

Шмигаль подякував Домбровскісу за готовність ЄС продовжувати й надалі надавати фінансову, інвестиційну і технічну допомогу Україні на шляху системних внутрішніх перетворень.

«Звичайно для нас важливим кроком з підтримки стане виділення другого траншу макрофінансової допомоги до завершення поточної програми у вересні цього року. Україна виконала умови для його отримання», — зазначив глава уряду.

Так, за словами Прем’єр-міністра, Україна підвищила прозорість та ефективність медичних закупівель, продовжила впровадження реформи податкової та митної служб, відновила конкурсну процедуру добору на посади державної служби.

Також, як відзначив Шмигаль, було здійснено низку важливих кроків щодо удосконалення функціонування антикорупційної інфраструктури. Продовжується робота щодо законодавчої основи для розширення повноважень приватних виконавців та спрощення доступу до цієї професії, прийнято Закон України та на його основі відповідне рішення Кабінету Міністрів України щодо створення Бюро економічної безпеки. Також триває реформа системи корпоративного управління державними підприємствами та забезпечено покращення функціонування ринку природного газу.

Зі свого боку Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії зауважив, що Європейський Союз мобілізував безпрецедентну фінансову й технічну допомогу для України. І надання у 2020 році першого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро стало ознакою солідарності ЄС з Україною.

«Україна доклала значних зусиль у виконанні умов програми макрофінансової допомоги ЄС для отримання другого траншу і, виходячи з попереднього аналізу, ці умови у широкому сенсі були виконані», — зазначив Домбровскіс.

Крім того, Прем’єр-міністр зазначив, що Україною забезпечено виконання структурних «маяків» і в межах спільної з МВФ програми stand-by, які необхідні для першого перегляду програми.

«Очікуємо у вересні початку роботи місії в Україні. Усі необхідні кроки з нашого боку в цьому напрямку були зроблені», — підсумував Шмигаль.

 

Шмигаль обговорив з Меркель приєднання України до європейської енергомережі

22.08.2021 19:17

Україна готова до практичного втілення Енергетичного партнерства з Німеччиною та до започаткування двосторонніх проєктів.

Як передає Укрінформ, про це сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з Канцлером Федеративної республіки Німеччина Ангелою Меркель, що відбулася 22 серпня, повідомляє Урядовий портал.

Прем’єр-міністр наголосив, що проєкт «Північний потік-2» несе пряму загрозу з боку Росії геополітичному становищу держав Європи.

«Ми розраховуємо на застосування ЄС заходів протидії введення в експлуатацію цього проєкту. А також розраховуємо на збереження статусу України як постачальника й транзитера природного газу до Євросоюзу та підтвердження використання української ГТС із необхідними об’ємами», — зазначив глава українського уряду.

Шмигаль підкреслив, що уряд України налаштований активно продовжувати співпрацю з Німеччиною та Європейським Союзом у рамках зеленого енергетичного переходу. «Пріоритетом та стратегічною метою є інтеграція української енергосистеми в європейську мережу ENTSO-E. Україна неухильно дотримується взятих зобов’язань для реалізації повної інтеграції, запланованої на 2023 рік, яка дасть Україні реальну енергонезалежність та можливість відокремитися від енергосистем РФ та Білорусі», — зазначив Прем’єр-міністр.

Перспективними напрямами Енергетичного партнерства, за словами глави уряду України, є співпраця у сфері відновлювальної енергетики і водню. «Ми зацікавлені в пілотних водневих проєктах з німецькими партнерами для початку спільного виробництва й транзиту водню в Німеччину і Європу. Німецькій стороні передано на розгляд кілька українських проєктних пропозицій щодо водню», — сказав Шмигаль.

Він додав, що Україна вітатиме започаткування до кінця цього року кількох двосторонніх пілотних проєктів.

Ангела Меркель запевнила, що співпраця України та Німеччини у сфері енергетики буде продовжена. Канцлер ФРН наголосила на тому, що Німеччина виступає за продовження транзиту газу до Європи через українську газотранспортну систему.

Як повідомляв Укрінформ, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель у неділю перебуває в Україні.

 

ЗМІ: у Центренерго просять в держбанках кредит, не можуть купити вугілля

22 серпня 2021, 13:07  УП

У ПАТ Центренерго просять держбанки прокредитувати підприємство, немає коштів забезпечити достатній запас вугілля для стабільного проходження опалювального сезону власним коштом.

Про це повідомили у відомстві за результатами наради, передає НВ.

“Для сталого проходження опалювального сезону нам потрібне злагоджене співробітництво всіх державних установ. Особливого цього року, коли ми маємо працювати в ізольованому режимі”, — заявив голова Міненерго Галущенко.

Видання повідомляє, що за даними Укренерго, ситуація із накопиченням вугілля на складах теплоелектростанцій не змінюється та залишається критичною.

“Станом на ранок 16 серпня на складах ТЕС знаходилося 763 тисяч тонн вугілля, що на 38,8% менше, ніж мало б бути відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго”, – йдеться у повідомленні.

 

В Україні може з’явитися “промисловий ліс” – Данілов

22 серпня 2021, 18:39  УП

Секретар РНБО Олексій Данілов анонсує створення в Україні “промислових лісів”, на яких бізнес вирощуватиме сировину для своїх потреб.

Джерело: Данілов в ефірі телеканалу “Україна 24”

Пряма мова: “З урахуванням того, що ліс є нашим надбанням, але ліс – це так само сировина для промисловості, я думаю, що ми будемо вводити в наш лексикон словосполучення “промисловий ліс”. Ми маємо дати бізнесу можливості, щоб вони для себе закладали саме промислові ділянки лісу. Щоб ми чітко розуміли, що це промисловий ліс, це бізнес вирощує для себе, щоб можна було використовувати”.

“У нас є дуже багато на території громад територій, які взагалі на сьогоднішній день є пустими, вони непридатні для сільського господарства, але там можна посадити ту чи іншу частину лісу і через певний час використовувати цю деревину для інших потреб”.

Деталі: Данілов також заявив, що “на сьогоднішній день у нас лісова галузь – це галузь кумівства”.

Він наголосив, що на доручення президента готується засідання РНБО, де буде запропоновано бачення розвитку лісової галузі.

“Коли Володимир Олександрович зробив заяву, що нам треба мільярд дерев за три роки посадити – мова йде не тільки про екологію, мова йде про економіку, про енергетичну незалежність”, – додав Данілов.

Що передувало: 12 серпня в РНБО повідомили, що президент Володимир Зеленський доручив секретарю Ради нацбезпеки та оборони Олексію Данілову підготувати засідання з питання про стан реформування лісового господарства та реалізації екологічної ініціативи “Масштабне залісення України”.

Раніше Зеленський підписав указ про старт проєкту “Зелена країна”, мета якого – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів.

Для висадки 1 млрд дерев у рамках проєкту “Зелена країна” на найближчі 3 роки буде потрібно 2 млрд грн, які будуть залучені за рахунок діяльності лісових господарств, заявив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський.

 

Домовленості Зеленського і Меркель: “Нафтогаз” і RWE підписали меморандум

22 серпня 2021, 20:23  УП

На виконання домовленостей між президентом Володимиром Зеленським і канцлером Німеччини Ангелою Меркель між НАК “Нафтогаз України” та німецькою енергетичною компанією RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) укладено меморандум про співробітництво в секторі водневої економіки.

Джерело: сайт президента

Деталі: Зазначається, що документ підписано в контексті візиту канцлера в Україну та на виконання домовленостей про спільний розвиток водневої економіки, які були досягнуті між Зеленським та Меркель під час їхньої зустрічі в Берліні в липні 2021 року.

“Цей меморандум стосується співпраці у сфері водневої економіки. “Нафтогаз” вбачає великі перспективи України у цій сфері. Зокрема це стосується виробництва “зеленого” водню – водню, який виробляється з відновлюваних джерел енергії, а також зберігання та споживання водню”, – повідомив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко на брифінгу.

Крім того, за його словами, цей документ відкриває перспективи в експорті “зеленого” водню на європейський ринок, зокрема до Німеччини. Для цього може використовуватися як наявна мережа газопроводів, так і альтернативні засоби, зокрема судна для транспортування аміаку. Пілотний проєкт передбачає доправляння саме суднами у вигляді “зеленого” аміаку.

Також передбачаються можливості комерційного продажу українського “зеленого” водню на європейських ринках, з фокусом на наявні ринки. Крім того, меморандум передбачає можливості розвитку проєктів відновлюваної енергетики на шельфі й узбережжі морів.

Робочі групи НАК “Нафтогаз України” та RWE розпочнуть спільну роботу в межах меморандуму вже у вересні цього року.

НАК “Нафтогаз України” та німецька RWE давно співпрацюють у сфері зберігання газу в українських газосховищах. Також НАК періодично купує газ у цієї компанії.

“Водночас президент України наголосив, що співпраця в секторі водневої економіки не компенсує Україні втрат від можливого запуску “Північного потоку – 2” у короткостроковій перспективі. Натомість збереження транзиту газу українською ГТС після 2024 року дасть змогу нашій країні профінансувати “зелений перехід”, що в результаті зменшить залежність економіки України від природного газу”, – йдеться в повідомленні.

 

Президент: Міністри починають багато говорити, коли нема чого показати

22 серпня 2021, 21:00  УП

Президент Володимир Зеленський анонсував майбутні відставки у Кабінеті міністрів.

Джерело: Зеленський в інтерв’ю телеканалу “Інтер” у неділю, відповідаючи на питання, чи є вже так званий список “на виліт” з уряду, передає Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “Я вважаю, що проблема тих чи інших наших міністрів у тому, що вони починають багато говорити, коли нема чого показати.

Так, є деякі менеджери в нашій державі сьогодні, яким потрібно дуже довго готуватися. У нас немає на це часу”.

Що передувало: 15 липня Верховна Рада проголосувала за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова  з посади, яку він обіймав понад 7 років.

Дениса Монастирського парламент призначив міністром внутрішніх справ 16 липня.

 

Зеленський зробив “національними легендами” Блохіна і Ротару

НЕДІЛЯ, 22 СЕРПНЯ 2021, 20:46  УП

Президент Володимир Зеленський вручив перші державні нагороди “Національна легенда України” 7 українцям.

Джерело: трансляція заходу на сторінці Офісу президента в Facebook

Деталі: За словами Зеленського, лауреатами нової нагороди стали:

“Національна легенда української поезії” Юрій Рибчинський

“Національна легенда українського живопису” Іван Марчук

“Національна легенда українського футболу” Олег Блохін

“Національна легенда української хореографії” Мирослав Вантух

“Національна легенда українського балету” Олена Потапова

“Національна легенда української музики” Софія Ротару

Також нагороду “Національна легенда України” отримав посмертно видатний композитор Мирослав Скорик. Президент вручив нагороду його дружині.

Зеленський зазначив, що премія буде відбуватися щороку.

 

Деркач, Пушилін та інші: Президент увів у дію рішення РНБО про санкції

22.08.2021 18:21

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 20 серпня 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Як передає Укрінформ, відповідні укази №378/2021 та № 379/2021 опубліковані на сайті Офіційного представництва Президента.

“Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 серпня 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” (додається)”, – ідеться в документах.

У додатках до указів зазначається, що санкції вводяться щодо фізичних осіб, а саме – Андрія Деркача, Антона Сімоненка, Петра Журавля, Андрія Теліженка, Дмитра Ковальчука, Костянтина Килимника та Дениса Пушиліна.

Також санкції вводяться щодо юридичних осіб, а саме — Товариства з обмеженою відповідальністю “ЕРА-МЕДІА”, ТОВ “СКЕПТИК”, ТОВ “Інформаційне агентство “ОНЛІ НЬЮЗ”, ТОВ “ЕРА-МЕДІА”, ТОВ “Версія”, ТОВ “Народні новини”, ТОВ “Анна-ньюс”, ТОВ “Лайт-принт”, ТОВ “Наше завтра”, Асоціації благодійної допомоги “Взаємодопомога”, Фонду вивчення історичної перспективи, Акціонерного товариство “Бізнес Ньюс Медіа”, Акціонерного товариства “ТРК-3” , ТОВ “Новінфо”, Закритого акціонерного товариства “Редакція газети “Московський комсомолець” , Публічного акціонерного товариства “Ростелеком”.

Як повідомляв Укрінформ, 20 серпня РНБО запровадила санкції щодо ряду фізичних та юридичних осіб.

Зокрема, були запроваджені обмежувальні заходи щодо народного депутата України Андрія Деркача та інших осіб, які потрапили під санкції США.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, запроваджено повний пакет санкцій проти Ігоря Гужви та афілійованих з ним компаній, а також проти Галини Солнцевої й Любові Лукашиної, які займаються протиправною діяльністю на території України. Також застосовані санкції проти Алли Бондаренко, Анатолія та Ольги Шаріїв.

Додатково були запроваджені санкції проти одного з ватажків незаконного угруповання на тимчасово окупованій території Донецької області Дениса Пушиліна, який реєструє медійні ресурси на окупованій території Донецької та Луганської областей.

20 серпня Зеленський указом №376/2021 увів у дію рішення РНБО про санкції проти фізичних осіб Ігоря Гужви, Ганни Солнцевої та Любові Лукашиної, а також проти ТОВ “Ласмак”, “Маджері” і “Смарт медіамережа”.

Іншим указом №375/2021 глава держави увів у дію рішення щодо санкцій проти Алли Бондаренко, Анатолія Шарія, Ольги Шарій, а також проти ТОВ ”Інформаційне агентство “Шарій.нет”.

 

“Медалі” СБУ з написом “Іван Баканов” виявилися монетами

22 серпня 2021, 12:43  УП

Вперше в історії СБУ викарбували пам’ятні монети з ім’ям діючого голови служби – на так званих “коїнах” написано Ivan Bakanov. У Службі безпеки пояснили, що це звичайна практика для багатьох спецслужб інших країн.

Джерело: пресслужба відомства у коментарі Українській правді

Деталі: У суботу Дзеркало тижня з посиланням на власні джерела повідомило, що всім випускникам Академії СБУ вручили медалі, на яких викарбуване ім’я Баканова.

На запит УП у Службі безпеки розповіли, що справді вручали відзнаки випускникам, проте йдеться не про медаль, а про коїн, а практика карбувати на відзнаках ім’я очільника спецслужби є і в інших країнах.

Дословно СБУ: “Цього року відбулося стандартне вручення відзнак випускникам Національної Академії СБУ. Серед іншого їм було вручено пам’ятні коїни (монети), що є загальноприйнятною практикою для багатьох спецслужб світу. Тож усі намагання окремих осіб трактувати цю звичайну подію під будь-яким іншим кутом є виключно спробою інформаційної маніпуляції”.

 

Росія ввела санкції проти депутатів ОПЗЖ Сергія Льовочкіна та його сестри Юлії

22 серпня 2021, 13:22  УП

Офіційна Москва 20 серпня ввела санкції проти 73 українців, серед яких опинилися нардепи з проросійської політичної сили “Опозиційна платформа – За життя” Юлія та Сергій Льовочкіни.

Джерело: постанова уряду РФ, яку опублікував російський офіційний інтернет-портал правової інформації

Деталі: Всього до переліку додали 73 людини, загальна кількість осіб у санкційному списку збільшилася з 849 людей до 922.

Так, до переліку серед інших потрапив колишній голова Адміністрації президента України Сергій Льовочкін та його сестра Юлія Льовочкіна. Обидвоє є членами фракції ОПЗЖ у Верховній раді.

Причини, з яких Росія ввела санкції проти проросійських нардепів ВР, невідомі.

Передісторія: Росія також запровадила санкції проти міністра закордонних справ України Дмитра  Кулеби та секретаря РНБО Олексія Данілова.

У списку, зокрема, опинилися і уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, голова Рахункової палати Валерій Пацкан, голова Дніпропетровської обласної облдержадміністрації Валентин Резніченко.

 

Перша олімпійська чемпіонка незалежної України Оксана Баюл відмовилася від українського громадянства

22 серпня. УНН. Фігуристка Оксана Баюл, яка принесла Україні першу за часів незалежності медаль на Олімпійських іграх, відмовилася від українського громадянства. Про це вона повідомила на своїй сторінці Іnstagram, повідомляє УНН.

Цитата:

“Я роблю це. Я дуже схвильована, США. Прийшов час. Слава Богу, за все дякую. Я більше нічого нікому не намагаюся довести. Ні, то ні — головою об бортик без мене. Конституція України проголошує, що в Україні дозволено лише єдине громадянство… Відповідно до законодавства України, якщо громадянин України набуває громадянства іншої держави, така особа все ще визнається громадянином України у правовідносинах. Я відмовляюся від українського громадянства”, — написала Баюл.

Вона не пояснила причини свого вчинку. Однак з коментаря, якій вона зробила раніше стало відомо, що її не запросили на святкування 30-річниці Незалежності України.

Додамо

Баюл також є чемпіонкою світу (1993), дворазовим призером чемпіонатів Європи (1993, 1994), дворазовою чемпіонкою України (1993, 1994), заслуженим майстром спорту України. З 1994 року проживає в США.

 

Данілов: Вплив олігархів на ВР є дуже-дуже великим

22 серпня 2021, 19:16  УП

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що вплив олігархів на Верховну Раду на сьогодні є дуже великим.

Джерело: Данілов в ефірі телеканалу “Україна 24”

Пряма мова: “Вплив олігархів на Верховну Раду сьогодні є дуже-дуже великим. І це треба припиняти”.

Деталі: За словами секретаря РНБО, ті закони, які олігархи “собі приймають” у ВР, є одним з елементів їхнього існування.

Він назвав загрозою вплив олігархів на законодавчу владу.

Данілов також знову закликав голову ВР Дмитра Разумкова вказати, хто з 23 членів РНБО схильний до того, щоб “піддатися спокусі” й бути корумпованим олігархами.

Разом з тим, за словами секретаря РНБО, “якщо людина є олігархом – це не є якийсь злочин, просто людина є олігархом”. Водночас він зазначив, що статки цієї людини “не завжди накопичені в законний спосіб”.

За словами Данілова, Верховна Рада прийматиме рішення щодо того, хто буде вести реєстр олігархів, і це може бути не РНБО. Однак наголосив, що президент вважає, що це має бути саме Рада нацбезпеки і оборони.

Передісторія:

На розгляді Верховної Ради перебуває прийнятий у першому читанні так званий законопроєкт про олігархів, згідно з яким саме РНБО буде визначати, хто в країні є олігархами, а хто – ні.

Раніше Дмитро Разумков висловлював думку, що РНБО не може мати таких повноважень, оскільки існує конфлікт інтересів: якщо хтось із РНБО буде перебувати в тісних корупційних відносинах з представником великого бізнесу, то він не проголосує в рамках РНБО за включення цієї особи до переліку олігархів.

Секретар РНБО Данілов на це відреагував так: “(Спікер) вважає, що серед нас 23-х членів РНБО є олігархи, то я хотів би послухати, хто із нас тут є олігарх, щоб тут був конфлікт інтересів?”

Голова ВР відповів, що олігархів у РНБО наразі немає, але пізніше там можуть з’явитися або вони самі або їхні представники.

 

Афганістан пахне кров’ю. Інтерв’ю режисерки Сахри Карімі, яку евакуювала Україна

22.08.21 УП, Ольга Кириленко

Афганська режисерка Сахра Карімі – одна з тих, кому вдалось виїхати з країни після наступу талібів, і ба більше, зробити це за допомоги України.

Сахрі – 37, і від талібів вона втікає вдруге. Перший раз – в Іран, другий, в Україну. А своїм найкращим періодом життя вона називає перебування у Словаччині, де вивчала режисуру і має громадянство цієї країни.

Попри те, що Сахра зазвичай працює “за кулісами”, вона – ідеальна героїня для феміністичного кіно: перша жінка в країні, яка отримала науковий ступінь з режисури та очолила державну компанію “Афганфільм“.

“Українська правда” зустрічається з Сахрою в центрі Києва, неподалік Майдану, де весь ранок монтують конструкції до 30 річниці Незалежності. На запитання, як їй Україна, режисерка відповідає англійською: “Дуже схожа на Словаччину”. Ми говоримо з нею через перекладача.

На внутрішньому боці її лівої руки – велике, сміливе як для афганки, татуювання з перської поезії: “Якщо ти не можеш знайти справді хороших людей у цьому світі, ти маєш створити свій світ, наповнений хорошими людьми”.

На зовнішньому боці правої – маленький напис англійською “Be strong”.

Для розмови ми сідаємо на сходи Жовтневого палацу. Сахра стягує блакитну резинку з мокрого волосся, щоб воно досохло на сонці, і ледь не щохвилини відповідає на телефонні дзвінки. Каже, що по приїзду в Україну стала справжньою мішенню для журналістів.

– Andriy Yarmak? – Уточнює вона правильність написання прізвища голови ОП і повертає до нас екран смартфону.

– Yermak, – підказуємо їй. – Він вам з чимось допомагає в Україні?

– З усім, – з посмішкою відповідає Сахра.

У невеликому інтерв’ю Сахра розповідає УП про те, як Афганістан змінився з присутністю США, хто в Кабулі радів приходу талібів і якою була роль Андрія Єрмака в її евакуації. Вона також описує рідний Афганістан таким, яким українці його рідко бачать у новинах.

“Ми хотіли, щоб війська США залишались, поки не буде миру”

– Між Афганістаном та Україною – три тисячі кілометрів. Найбільша, якщо не єдина, точка дотику між нашими країнами – це Афганська війна 1979-1989 років. І ця точка доволі болюча. Покоління українців, яке виросло в незалежній Україні, майже нічого не знає про Афганістан.

Сахро, розкажіть для українців, для українських читачів, якою є ваша країна? Про що вона?

– Моя країна гарна.

Утім, упродовж 40 років вона зазнавала різних військових конфліктів. Спочатку це була війна, у якій брав участь Радянський Союз, потім – громадянська, “Талібан”, потім 20 років чогось, схожого на демократію – але з постійними конфліктами з терористичними групами на кшталт “Талібану” чи “Аль-Каїди”.

Якщо ж абстрагуватися від війни, то це країна з давньої історією. На її території проживають багато етнічних груп – пуштунихазарейці, таджики, узбеки. Ми маємо дуже мальовничі провінції.

За останні 10 років молоде покоління Афганістану зробило багато проектів, активностей, щоб змінити суспільство.

Ми маємо чотири сезони, а на вулицях ростуть фрукти.

Але наші політики завжди все про*обують.

“Талібан” знову повернувся до влади і захопив міста, бо політики не змогли консолідувати (людей – УП). Було дуже багато етнічних конфліктів.

Політики ніколи не були об’єднані, вони завжди плели інтриги. Вони не піклуються про нашу країну – тільки про себе. Про свої родини, кишені і бізнес.

– Чим пахне Афганістан, який його головний запах?

– Кров’ю (затуляє обличчя обома долонями і плаче – УП). Постійні вибухи, вбивства.

Люди безупинно сподіваються, що одного дня це закінчиться. Але ось за тиждень усе перевернулось догори дриґом.

– Ким у вашій країні мріють стати діти? Які професії вони прагнуть отримати?

– Афганські діти – прекрасні, вони мріють про мир.

В Афганістані живе всього 33 мільйони населення і 70% з них – молодь, люди до 30 років. Вони мріють про мирну землю. Про можливість вчитися, подорожувати, працювати.

– Ким ви мріяли стати в дитинстві?

– Спочатку я вивчала математику і фізику, а коли переїхала до Словаччини, то почала вчити режисуру. А як була маленькою, дуже хотіла стали археологинею.

– Ви переїхали у Словаччину в 1996, коли таліби вперше захопили Афганістан?

– Ні, у 2001. Спочатку, коли таліби вперше захопили країну, ми переїхали з Афганістану в Іран – там ми були біженцями. Потім з Ірану в Словаччину.

У Словаччині був найважливіший період мого життя. Але попри те, що я була успішною студенткою, я не хотіла там залишатись. У 2013-му я вирішила повернутись до Афганістану, бо хотіла зняти про нього фільм.

Я хочу розповідати історії про свою країну.

– І з 2013 року до 2021 ви жили в Афганістані. Увесь цей час у країні перебували війська США, наскільки ця присутність була помітною?

– Ця присутність практично не відчувалася, бо вони концентрувались на своїх військових базах. Також у них були “зелені зони безпеки”. Тобто ми майже не бачили їх на вулицях.

– Як ви реагували на заяви Обами та Трампа про скорочення контингенту США в Афганістані, а згодом і про виведення військ?

– Трамп робив це, щоб виграти вибори. Але Байден прискорив цей процес. Це велика зрада.

– Ви хотіли, щоб війська США залишались у країні й надалі?

– Так.

– Як довго?

– Поки не буде миру.

“До приходу “Талібану” жінки могли робити все”

– Наскільки країна, у яку ви повертались у 2013 році, відрізнялась від тієї, з якої ви тікали кілька днів тому?

– Суттєво. Ми багато зробили, багато досягли. Міста стали сучаснішими – багато нових будівель, кав’ярні, будинки моди. Багато можливостей з’явилось у приватному секторі. Молоде покоління відчувало себе набагато щасливішим.

Хоч терористичні акти й тривали, ці зміни мотивували людей рухатись уперед.

– Ви згадували, що 70% населення Афганістану – це молодь. Отже молоді люди не виїжджали з країни? Попри ті ж теракти?

– Так, бо коли є надія на мир, ти обираєш залишитись у своїй країні.

– Надія на мир – це присутність США? Тобто присутність американських військових утримувала молодих людей в країні?

– Так.

– Якби ви знімали документальну історію про сучасний Афганістан, хто були б її головні герої? Можете назвати трьох людей або ж збірні образи?

– Я б зняла фільм про тих, хто справді любить Афганістан, хто справді піклується про нього. Я думаю, що це звичайні солдати Афганістану.

– Не американські солдати, а місцеві, афганські?

– Так.

– Чи не найбільше в контексті наступу “Талібану” політики та журналісти переймаються саме за наслідки цього наступу для жінок. Яке положення в афганському суспільстві займають жінки? Маю на увазі час до наступу талібів.

– Ми боролися (посміхається – УП).

– За що або проти чого?

– За наші права, ідентичність, місце в політиці та суспільстві.

– Чи є в Афганістані професії, позиції чи послуги, недоступні для жінок?

– Ні, до приходу “Талібану” ми могли робити все, ми були включені у всі сфери життя.

– А як щодо усталених вимог до зовнішнього вигляду жінки?

– Ні, нічого цього немає. Усе залишилось у минулому.

– У 2009 році ви випустили фільм “Афганські жінки за кермом”. На той час жінка-водійка була рідкістю?

– На той час це було щось нове, жінки цього боялися. Але зараз це норма, я сама вожу авто.

– Нині таліби заявляють, що не хочуть бачити жінок жертвами режиму і навіть закликають їх долучатись до нового уряду. Місцеві жінки-ведучі виходять в ефіри, щоправда журналістці американського телеканалу CNN після 15 серпня це довелось робити з покритою головою, а дівчатка ходять до школи. Про що, на вашу думку, це говорить? “Талібан” лібералізується?

– Вони роблять ці жести лише заради визнання, міжнародного визнання. Ми не віримо їм.

Усі знають, що 1996-2001 – був найтемнішим часом для жінок. Дівчатка не могли ходити в школу, жінки не могли прогулюватись без супроводу – хіба може до лікаря. Жінки не могли вільно жити.

“Першою допомогу запропонувала Ванда Грицева, вона має тут друга – Андрія Єрмака”

– Нещодавно ми говорили з колишнім українським військовим, який після завершення Афганської війни їздив розшукувати полонених. Він був в Афганістані тричі – у 2010, 2018 та 2019, і розповідав, що кількість і впливовість талібів поступово зростала.

Наскільки це було помітно для вас – людини, яка щодня ходить одними й тими ж вулицями і бачить одних і тих же людей?

– Так. Через те, що політика і суспільство жили в країні, фактично, своїм життям, “Талібан” почав розростатися дуже швидко. Не було жодного організованого супротиву.

– Таліба і справді неможливо відрізнити від звичайного перехожого, селянина?

– Так. Зараз їх уже можна розрізнити – окей, це таліб, у нього борода. Але різниця не в зовнішньому вигляді, а в способі мислення, ментальності. Людина може дуже гарно виглядати і водночас бути талібом.

Я, до речі, маю кілька знайомих політиків, які підтримали прихід “Талібану”. Насправді мене це навіть не здивувало, бо я знаю людей, які підтримують талібів. Вони це роблять, бо розчарувались у нашому уряді.

– А які є причини для розчарування в уряді?

– Наш уряд дуже корумпований і несправедливий. Він не займався вирішенням економічних і міжетнічних питань, деякі етнічні групи жили в умовах значної бідності. Люди були нещасливі.

Також Афганістан – це дуже консервативна та релігійна країна, частині людей не подобалось, що жінки отримували більше можливостей.

– Ви – сильна жінка. Перша, яка отримала науковий ступінь з режисури в Афганістані, перша, яка очолила державну компанію “Афганфільм”. Наскільки вам легко, комфортно бути собою у своїй країні?

– Я відома в Афганістані своїм неприйняттям талібів – тут не йдеться про комфорт, я маю багато ворогів. Коли таліби прийшли, я змушена була тікати, бо я знала, що вони мене вб’ють.

– Де вас цього разу застала новина про входження талібів до Кабулу, що ви робили в той момент?

– Я була в банку, хотіла зняти гроші, але не змогла, і побігла додому. Люди навколо були спантеличені й не могли повірити в те, що відбувається. А за кілька годин вулиці стали пустими.

– Що було в очах талібів, які заполонили собою місто – бажання влади, помсти?

– Талібів не було на вулицях, вони відразу рухались до президентського палацу. Щодо жителів: я насправді не бачила їхні очі, бо бігла в аеропорт.

– Україна була єдиною країною, яка запропонувала вам допомогу з евакуацією?

– Ні, першою була Ванда Грицева – президентка Академії кіно і телебачення Словаччини. Вона має тут друга – Андрія Єрмака (Єрмак разом з Грицевою були співпродюсерами українсько-словацького фільму “Межа” – УП), вона сконтактувала з ним, після чого українська влада вирішила мені допомогти. Вона підштовхнула уряд Туреччини допомогти нам виїхати.

– Хто саме вийшов з вами на контакт з боку України?

– Андрій Єрмак.

– У новинах ми бачили, як афганці у розпачі кидались на літаки, щоб виїхати з країни, і деякі з них навіть гинули. Чи відомо вам, за яким принципом люди сідали в літаки?

– Пріоритет мали американці й ті, хто працювали з американцями – це перекладачі, проджект-менеджери, виконавці проектів. Про звичайних людей вони не думали.

– Український Фейсбук активно обговорював, чому серед майже 700 пасажирів американського військового літака майже не було жінок.

– Їм фізично важче було туді дістатися першими.

– Як довго ви плануєте бути в Україні?

– Я привезла з собою свою родину, зокрема брата, і хочу вивезти його до Канади, де моя мама. Тому як тільки я отримаю візу, я звідси поїду.

– Останнє запитання – чи плануєте ви коли-небудь повернутись в Афганістан?

– Я залишаюсь директоркою “Афганфільму”, тож якщо я побачу, що вони (таліби – УП) створять коаліційний уряд і не образять мене, не вб’ють чи не посадять у в’язницю, я, напевно, повернусь.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 204

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua