Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 22.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 22.09.2021

На сході України окупанти за добу 12 разів зривали «тишу», поранені двоє бійців ЗСУ

23.09.2021 07:33

Протягом минулої доби, 22 вересня, збройні формування Російської Федерації нарощували обстріли позицій українських захисників, 12 разів порушивши режим припинення вогню, з них 2 рази із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Про це повідомляє Міноборони, передає Укрінформ.

В напрямку Світлодарська противник відкривав прицільний вогонь по позиціях українських бійців, використовуючи великокаліберні кулемети.

На Приазов’ї ворог тричі застосував безпілотні літальні апарати, за допомогою яких здійснив скидання ВОГ-17 біля Павлополя та двічі біля Водяного.

Також поблизу цих населених пунктів противник тричі здійснив обстріли з гранатометів різних систем та стрілецької зброї, два з яких в бік Водяного.

Російські найманці вели прицільний вогонь зі стрілецької зброї в районі населених пунктів Зайцеве та Новотошківське. Крім того, неподалік Новотошківського незаконні збройні формування двічі застосували гранатомети різних систем.

Поблизу Причепилівки російсько-окупаційні війська двічі застосували заборонене озброєння, здійснивши 23 постріли з мінометів калібру 120 мм.

Внаслідок ворожих дій два військовослужбовці Об’єднаних сил дістали вогнепальні поранення. Їм було надано невідкладну домедичну допомогу та евакуйовано до шпиталю. Стан здоров’я воїнів — задовільний.

Українські захисники вели активну оборону та подавляли вогневі засоби противника, застосовуючи дозволене Мінськими домовленостями озброєння.

Завдяки зусиллям наших воїнів рубежі українських підрозділів залишилися незмінними.

Протягом поточної доби, 23 вересня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

 

Окупанти п’ять разів зривали «тишу» – стріляли та скидали гранати з дронів

22.09.2021 17:32

Російські окупаційні війська станом на 17 годину 22 вересня п’ять разів відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. Наразі втрат серед українських захисників немає.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«Від початку доби, 22 вересня, збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню. Втрат серед українських захисників немає», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в напрямку Світлодарська противник вів прицільний обстріл позицій українських воїнів, використовуючи великокаліберні кулемети. Біля населених пунктів Водяне та Павлопіль російсько-окупаційні війська застосували два ворожих безпілотних літальних апарати, за допомогою яких здійснили скидання ВОГ-17.

Поблизу Павлополя ворог відкривав вогонь з гранатометів різних систем, випустивши понад три десятки боєприпасів.

Крім того, російські найманці вели прицільний вогонь зі стрілецької зброї в районі Зайцевого.

У пресслужбі наголосили, що військовослужбовці Об’єднаних сил вели вогонь у відповідь, застосовуючи дозволене Мінськими домовленостями озброєння, чим змусили противника припинити вогневу активність.

Завдяки зусиллям наших захисників рубежі українських підрозділів залишаються незмінними.

Як повідомляв Укрінформ, протягом минулої доби, 21 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил бойовики обстріляли позиції українських захисників, чотири рази порушивши режим припинення вогню, раз — із забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Втрат серед українських захисників не було.

 

На сході України внаслідок війни зникли безвісти близько 700 людей

22.09.2021 16:32

Офіційно зниклими безвісти внаслідок збройного конфлікту на сході можна вважати 600-700 людей.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила заступниця міністра Мінреінтеграції Інна Драганчук на круглому столі в Києві, присвяченому Міжнародному дню жертв насильницьких зникнень.

“Офіційно, це те, що є в реєстрі, можна говорити про 600-700 осіб як таких, що зникли безвісти”, – сказала Драганчук.

При цьому вона зазначила, що це дуже приблизні цифри і вони відрізняються від даних громадського сектору.

“Офіційні дані завжди відрізняються де-юре і де-факто. Де-юре — це ті, хто подали заяву про зниклих безвісти за особливих обставин. Є певна категорія, яка не підпадає під неї, вони в нас числяться в реєстрі як просто зниклі безвісти. Відповідно цифри дуже різні. Громадський сектор називає до 2 тисяч”, – зазначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному комітеті Червоного Хреста в Україні називають цифру 811 – зниклих безвісти. У МКХЧ вважають, що Україні слід активізувати роботу з пошуку зниклих безвісти внаслідок збройного конфлікту на сході країни.

 

Кабмін спростив оформлення пенсій для жителів окупованих територій

22.09.2021 17:51

Кабінет Міністрів на засіданні 22 вересня удосконалив механізм виплати пенсій та грошової допомоги громадянам України, запровадивши додаткову можливість проходження ідентифікації для їх одержувачів – віддалено.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Нині існують труднощі з отриманням пенсій та соціальних виплат для мешканців ТОТ, оскільки для ідентифікації люди мусять приїжджати на підконтрольну уряду територію України, але російські окупаційні режими продовжують блокувати роботу КПВВ, утримуючи людей в заручниках. Переважна більшість таких одержувачів, люди похилого віку, які просто не мають можливості чекати кілька місяців, аби окупанти врешті вирішили надати їм дозвіл на перетин КПВВ. Тож можливість віддаленої електронної ідентифікації допоможе нашим громадянам з ТОТ зберегти час, гроші, а найголовніше – здоров’я», – зазначила заступниця міністра Інна Драганчук.

Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис (Дія ID). Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.

Проєкт постанови розроблено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій спільно з Міністерством цифрової трансформації.

 

У прифронтові села Луганщини пустили соціальні автобуси – з 2014 року там не було транспорту

22.09.2021 19:21

Завдяки запуску соціального автобуса жителі прифронтових районів Луганської області тепер мають можливість виїхати до районних центрів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на телеканал “Дом”.

Соціальний автобус забирає людей із села Крепи і ще з трьох довколишніх. До цього рейсове сполучення тут було відсутнє. Тепер раз на тиждень люди можуть виїжджати по продукти, ліки та відвідувати соціальні установи, банки. Автобус двічі на місяць возить охочих до міста Щастя і двічі — до смт Станиця Луганська.

Жителі села Крепи зазначають, що поїздки безкоштовні, а раніше доводилося лише наймати автомобіль, і вартість такої поїздки могла становити половину пенсії — до 1200 грн.

“Населення в Крепах небагато — 91 дорослий і 24 дитини. Робота є тільки в полі, а через відсутність регулярного транспортного сполучення з містами молодь намагається звідси виїхати”, — йдеться у повідомленні.

Жителі зазначають, що автобус тут не ходить вже близько шести років. Востаннє рейсовий автобус до Станиці Луганської тут бачили у 2014 році. Перевізник був із Луганська, тому після початку бойових дій регулярне транспортне сполучення обірвалося. А через те, що до села дуже погана дорога, нового перевізника знайти було важко.

У соціальному автобусі — 26 місць. Їх розділили між чотирма селами, які йдуть одне за одним на шляху проходження: Крепи, Верхній Мінченок, Нижній Мінченок і Тепле. Списки людей на поїздку формує заздалегідь відповідальний за це житель села.

Повідомляється також, що один рейс цього автобуса коштує близько 8000 грн. Його оплачує гуманітарна місія “Проліска” коштом фінансування Гуманітарного фонду для України.

“За останні два тижні соціальний маршрут охопив 41 населений пункт. Ще для 11 найбільш важкодоступних сіл, на які не захотіли заходити комерційні перевізники, гуманітарна місія “Проліска” придбає повнопривідний мікроавтобус. І після отримання письмових гарантій режиму припинення вогню з непідконтрольних територій до усіх цих 11 сіл буде їздити такий мікроавтобус”, — коментує керівник гуманітарної місії “Проліска” Євген Каплін.

За його даними, у 20-кілометровій зоні уздовж лінії розмежування на Донбасі розташовані 93 населених пункти, в яких відсутнє регулярне транспортне сполучення. Всього там мешкає понад 20 тис. осіб. Місія “Проліска” запускає маршрути у 58 населених пунктах в Донецькій та Луганській областях, а у 30 селах соціальні автобуси профінансує благодійний фонд ADRA Ukraine. До кінця року там з’явиться соціальний транспорт. Його нададуть на рік. Далі фінансувати автобусні рейси повинні почати з місцевих бюджетів.

Раніше повідомлялося, що уряд запустить безкоштовні автобуси для українців, які перетинають КПВВ в Донецькій, Луганській області та в окупованому Криму.

 

«Начальника виправної колонії ЛНР» судитимуть за катування людей

22.09.2021 16:55

Так званого «начальника Слов’яносербської виправної колонії ЛНР» заочно судитимуть за катування засуджених на тимчасово окупованій території.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Прокурори управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури направили до суду обвинувальний акт стосовно «начальника Слов’яносербської виправної колонії №60 міністерства внутрішніх справ ЛНР». Його судитимуть заочно за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань та порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Слідство встановило, що у 2016 році житель Алчевська приєднався до «МВС ЛНР» окупаційної адміністрації РФ в Луганській області та обійняв посаду керівника колонії. У своїй діяльності він впроваджує насильницьку «державну» політику виконання покарань відповідно до псевдонормативно-правових актів так званої «ЛНР».

Обвинувачений віддає підлеглим накази вчиняти протиправні дії стосовно засуджених: застосувати фізичну силу, катувати, утримувати без надання медичної допомоги, примусово працювати за їжу. Один із наявних у матеріалах кримінального провадження фактів – систематичне катування засудженого у приміщенні спортзалу установи відбування покарань. Упродовж чотирьох років на виконання вказівок фігуранта громадянина України систематично підвішували за руки до стелі, жорстоко били, погрожували вбивством.

Обвинувачений перебуває у розшуку.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу генерального прокурора, в окупованих Донецьку та Луганську існують понад 160 незаконних в’язниць, в яких утримують понад 3500 громадян України.

 

Блокування військової частини в Криму: ОГП повідомив про підозру генерал-лейтенанту ЗС РФ

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:56  УП

Через блокування військової частини берегової охорони у Криму в 2014 році Офіс генерального прокурора повідомив про підозру генерал-лейтенанту ЗС РФ.

Джерело: ОГП, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Дослівно: “Повідомлено про підозру командиру десантно-штурмової бригади Збройних Сил Російської Федерації, який на даний час у званні генерал-лейтенанта проходить службу у Південному військовому окрузі ЗС РФ у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України і ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб”.

Деталі: Правоохоронці традиційно не називають ім’я підозрюваного, але за даними джерела УП, йдеться про Геннадія Анашкіна (З серпня 2012 по серпень 2014 очолював 31-у гвардійську окрему десантно-штурмову бригаду. У грудні 2015 року президент РФ Володимир Путін присвоїв звання “генерал-майора”).

За даними слідства, у березні 2014 року командир 31 окремої гвардійської десантно-штурмової бригади Повітряно-десантних військ ЗС РФ та близько 50 військовослужбовців під його керівництвом оточили периметр та заблокували військову частину А2320 (36-ту окрему бригаду берегової оборони ВМС ЗС України), дислоковану в с. Перевальне АР Крим.

На виконання вказівок Анашкіна по периметру цієї військової частини було розміщено близько п’яти  броньованих автомобілів марки ГАЗ-2330 “Тигр”, обладнаних кулеметами на даху, двох військових автомобілів “УАЗ” та десяти автомобілів “УРАЛ”, що перешкоджали вільному виходу та виїзду з території військової частини.

У подальшому, командир віддав наказ озброєним автоматичною стрілецькою зброєю та ручними протитанковими гранатами підлеглим військовослужбовцям оточити парк бойових машин військової частини А 2320, в якому знаходилось озброєння та військова техніка, що унеможливило доступ українських військовослужбовців до нього.

Досудове розслідування здійснють слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Прокурори та слідчі продовжують збір доказів причетності представників влади та службових осіб Збройних Сил Російської Федерації, до розв’язання і ведення агресивної війни проти України та вчинення інших злочинів, що призвели до окупації території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя.

 

В Україні оголосили підозру комбригу РФ, який керував захопленням корвета «Хмельницький»

22.09.2021 18:55

Командиру 41-ї бригади ракетних кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації, який керував захопленням українського корвета “Хмельницький”, повідомили про підозру.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

“За процесуального керівництва прокурорів Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора повідомлено про підозру командиру 41 бригади ракетних кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, підбурюванні до вчинення державної зради, веденні агресивної війни за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України)”, – ідеться в повідомленні.

Слідство встановило, що командир бригади ракетних кораблів ЧФ РФ 20 березня 2014 року віддав незаконні накази озброєним стрілецькою зброєю військовослужбовцям збройних сил Російської Федерації, за підтримки членів так званої “добровільної народної дружини “Рубіж” – підрозділу збройного формування “самооборона Криму”. Також командир керував збройним нападом і захопленням протичовнового корвета “Хмельницький” 1-ї бригади надводних кораблів Військово-морських сил Збройних сил України біля причалу № 177 у Стрілецькій бухті Севастополя. Всього в захопленні судна під його керівництвом брали участь від 60 до 80 осіб.

Крім того, командир бригади з 20 по 22 березня 2014 року, перебуваючи на корветі “Хмельницький” у Карантинній бухті Севастополя, схиляв військовослужбовців старшого офіцерського складу ВМС України до державної зради. Зловмисник умовловляв, підкуповував їх обіцянками про проходження служби на території півострова у новосформованих військових частинах збройних сил Російської Федерації з підвищенням розміру грошового забезпечення. Також він погрожував, що російські військовослужбовці створять неприємності для сімей українських військових, якщо ті відмовляться виконувати вимоги.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного слідчого управління СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 15 вересня СБУ затримала одного з організаторів псевдореферендуму на Луганщині, який 7 років переховувався у Росії.

 

Верховна Рада не визнає нову Держдуму Росії і вибори до неї

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:34  УП

Верховна Рада України заявила, що вважає незаконними вибори депутатів Державної Думи Російської Федерації 2021 року і нелегітимною саму Держдуму Росії, обрану на них із залученням громадян України.

Джерело: трансляція засідання парламенту 22 вересня та сайт Верховної Ради

Деталі: Народні депутати 322 голосами “за” ухвалили проєкт постанови №6078 “Про заяву Верховної Ради України щодо нелегітимності виборів депутатів Державної Думи Російської Федерації 2021 року”.

Верховна Рада вказує, що включення громадян України з окупованих Росією територій є незаконним та безпідставним, а організація виборів у Криму та ОРДЛО – юридично нікчемною.

“Верховна Рада України визнає чергові вибори депутатів Державної Думи Російської Федерації 2021 року незаконними, а сформовану за їх результатами Державну Думу Російської Федерації – нелегітимною”, – сказано в заяві.

Український парламент закликає парламенти іноземних держав та міжнародні парламентські організації “надати належну оцінку фальсифікованим парламентським виборам в Російській Федерації, фактам незаконного голосування на території незаконно окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також участі у цих виборах громадян України з тимчасово окупованої Російською Федерацією частини території в Донецькій та Луганській областях”.

ВР звертає увагу міжнародної спільноти на те, що “чи не вперше в історії” Росія як одна з держав-членів ОБСЄ не забезпечила належних умов роботи Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, що унеможливило спостереження за виборчим процесом представників міжнародної місії ОБСЄ відповідно до демократичних стандартів.

Передісторія:

У Росії 17-19 вересня пройшло голосування за депутатів Держдуми VIII скликання, а також відбулися місцеві і регіональні вибори. Голосувати можна було і в електронному форматі.

Росіяни залучили до виборів, як стверджують у самій РФ, близько 150 тисяч жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України, яким Москва масово видавала паспорти.

Жителям ОРДЛО, яких везли голосувати в Ростовську область, видавали сухпайки.

 

Участь у “виборах” до Держдуми взяли 230 тисяч українців з ОРДЛО – омбудсмен

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:27  УП

Участь у так званих “виборах” до Держдуми РФ взяли 230 тисяч громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Джерело: уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Telegram

Деталі: За її словами, людей було примусово паспортизовано і вивезено для голосування на територію Росії. Ще 150 тисяч працівників бюджетної сфери та студентів, за обов’язкової реєстрації на порталі “Держпослуги”, голосували у 255 “інфоцентрах” на Донеччині та у 141 – на Луганщині.

Вона також повідомила, що в окупованому Криму незаконно працювало понад тисячу виборчих дільниць. Окупант насильно примушував бюджетників йти голосувати та звітувати про “зроблений вибір”. Зокрема, у Феодосії освітяни повинні були сфотографуватися у кабінці для голосування і надіслати фото в одну із соціальних мереж, в іншій кримській школі потрібно було фотографуватися біля урни з бюлетенями “з правильним вибором”.

Передісторія: У середу Верховна Рада проголосувала за визнання незаконними так званих виборів до Державної думи РФ і, як наслідок, нелегітимною саму держустанову. Причина – залучення до голосування громадян України з окупованих Росією територій.

 

Кабмін затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латиниці

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:25  УП

Кабінет міністрів на засіданні 22 вересня затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій з посиланням на відповідну постанову

Пряма мова міністра з питань реінтеграції ТОТ Олексія Резнікова: “Затвердження латинської графіки – це вже друге фундаментальне рішення у цьому році, на рівні з ухваленням закону про корінні народи України. Кримськотатарський народ чекав його 30 років”.

Деталі: За словами Резнікова, у квітні 2021 року за ініціативи Мінреінтеграції уряд затвердив Концепцію розвитку кримськотатарської мови, і перехід на латинку був одним зі стратегічних кроків у рамках її виконання.

Він додав, що перехід на латинську графіку підтримують жителі тимчасово окупованого Криму.

Затверджений алфавіт складається з 31 літери. Він базується на рішеннях Курултаю кримськотатарського народу 1991-1993 років.

Крім того, у постанові уряду визначено, що навчання кримськотатарською мовою буде переведене на використання латинської графіки до 1 вересня 2025 року.

 

Прикордонники затримали сепаратиста із медалями від окупантів

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:10  УП

На адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом прикордонники затримали українця, який підтримував російську владу на півострові та входив до незаконних збройних формувань, отримавши ряд “нагород” за це.

Джерело: Херсонський прикордонний загін у facebook

Дослівно: “Учора у контрольному пункті в’їзду-виїзду “Каланчак” прикордонники виявили громадянина України, який входить до так званої організації “союз ветеранов свободного полка народного ополчения Республики Крым”.

Деталі: Йдеться про чоловіка 1957 року народження. Він прямував із тимчасово окупованого Криму на материкову частину України.

Під час огляду його речей було виявлено медалі “За заслуги перед вітчизною”, “За захист Криму”, “5 років Кримській весні”, “Кримська весна”, які він отримав у 2014-2018 роки, та “завізовані” підписами президента РФ і представниками так званої влади Криму.

Окрім того, чоловік мав посвідчення учасника так званої кримської регіональної громадської організації “союз ветеранів свободного полку народного ополчення Республіки Крим”.

Під час перевірки прикордонники з’ясували, що чоловік брав активну участь у діяльності незаконних збройних формувань на території півострова, заворушеннях та нападах з метою захоплення державних організацій.

 

Чубаров закликав зробити пожертвування для дітей кримських політв’язнів

22.09.2021 18:52

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у свій день народження звернувся до друзів з проханням приєднатися до благодійної акції на підтримку дітей політв’язнів у Криму «Рука допомоги».

Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Друзі! Сьогодні мій день народження… Буду безмежно радий, коли ви, замість багатьох вітальних слів, сьогодні просто вкажете під цим постом знак + (плюс), що означатиме перераховане вами пожертвування на допомогу дітям кримських політв’язнів», – написав Чубаров.

За його словами, вже 8 років він не може навіть в день свого народження поїхати додому, «аби обійняти маму, всіх рідних і близьких людей, які живуть в окупованому РФ Криму».

«Однак біль і гіркота розлуки зі своїми рідними та близькими, які я відчуваю внаслідок окупації Криму, неспівмірні зі стражданнями родин кримських політв’язнів, в яких 197 малолітніх дітей, чиїх батьків російські окупанти незаконно позбавили волі і засудили до величезних термінів ув’язнення», – наголосив політик.

Серед цих 197 неповнолітніх дітей, уточнив Чубаров, семеро – діти заарештованих у вересні Нарімана Джелялова, Азіза та Асана Ахтемових.

«У родині Нарімана його чекають 4 дітей: Адиле, Еміне, 5-річний Джеміль і однорічна Ніаль. Дочка Азіза Ахтемова теж зовсім крихта – Асіе ще немає і 2-х років. У Асана Ахтемова двоє дітей: 7-річний Рефат і 3-річна Сафіє», – додав голова Меджлісу.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в тимчасово окупованому Криму затримали та вивезли в невідомому напрямку Ельдара Одаманова, Асана і Азіза Ахтемових, Шевкета Усеінова і Нарімана Джелялова.

Після закінчення «адміністративного арешту» Усеінова і Одаманова випустили на свободу.

6 вересня Київський районний «суд» Сімферополя прийняв постанову про взяття під варту Нарімана Джелялова і двоюрідних братів Азіза й Асана Ахтемових до 4 листопада. Їх звинуватили за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ за нібито причетність до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня.

Пізніше Асану Ахтемова посилили обвинувачення з «Диверсії» на «Диверсію, скоєну групою осіб» (ч. 2 статті 281КК РФ). Крім того, його звинуватили за ч.4 статті 222.1 (незаконне придбання, зберігання вибухових речовин групою осіб). Адвокат Азаматов вважає, що посилення обвинувачення стосовно його підзахисного є помстою за те, що він змінив зізнання, які він надав раніше під тортурами.

 

ООН має бути «швидкою допомогою» для глобальних проблем – Зеленський

23.09.2021 05:19

Президент України вважає, що ООН має стати ближчою до глобальних проблем, використовуючи дієві інструменти для їх розв’язання.

Про це Володимир Зеленський сказав у коментарі телеканалу “Дом” після виступу на 76-й сесії Генасамблеї ООН.

Зокрема, він наголосив, що ООН має використовувати дієві інструменти у вирішенні проблем і бути ближчою до них.

“Я дійсно вважаю, що ми іноді перекладаємо вирішення проблем з одного року на інший. При всій повазі до Генасамблеї ООН, я не бачу вирішення глобальних проблем. Але бачу риторику, що “всі хочуть”. Ми всі багато чого хочемо. Але повинні бути дієві інструменти. Так само я вважаю: якщо є ті чи інші країни, які мають право “вето”, але які навіть не приїжджають – як це допоможе людям? Організація Об’єднаних Націй – це та сама “швидка допомога” для глобальних проблем людства”, – переконаний Президент.

Він наголосив, що Україна не критикує, а ініціює нові формати. Зокрема, пропонує створювати нові майданчики для діалогу саме там, де є глобальні проблеми.

“Ми говоримо: давайте робити саміти, створювати нові платформи. Саме в тих місцях, де є проблеми… Коли ти живеш з тією чи іншою проблемою, як, наприклад, окупація Криму, розумієш, у чому вона полягає, як її можна вирішувати”, – розповів Зеленський.

Саме тому, за його словами, було запропоновано провести в нашій країні Кримську платформу.

“Так само по всьому світу є багато різних проблем. І ми готові підтримувати, скажімо, таку “децентралізацію” важливих зустрічей”, – зазначив глава держави.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 22 вересня виступив на загальних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

 

Україна має право сказати: хочемо «оживити» ООН – Президент

23.09.2021 03:49

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, закликав «оживити» цю організацію  та її статут.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Торкнувшись проблеми боротьби з пандемією коронавірусу, Зеленський зазначив, що Україна не чекала допомоги від інших, а сама допомагала у боротьбі з COVID-19, зокрема відрядила медиків та необхідні засоби до Італії.

«Україна допомагала всім, хто потребував цього, в той час, коли світ забув, що пандемія – не назавжди, і всі держави колись знову зберуться тут. Але як вони тепер будуть дивитись одна одній в очі? Україні – не соромно. Вона має право сказати: хочемо «оживити» ООН. Для початку треба «оживити» її статут».

Говорячи про нерівність при розподілі вакцин, Президент зауважив: «Ми грали у рівність і єдність, де одна справа ділити спільні цілі, інша – спільно ділити вакцини… Усі ми люди, усі ми в одному човні, але рятувальні шлюпки першими отримають пасажири першого класу».

За його словами, навряд чи хтось міг уявити, що колись знаряддям для дискримінації стануть ліки. «У контексті постійних розмов про світову продовольчу кризу, цікаво – невже колись ми так само будемо ділити між собою хліб та воду?!» – резюмував Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до США для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

 

Зеленський: У душах кримчан – глобальне спустошення

23.09.2021 02:58

Окупанти перетворили унікальний за природними умовами Кримський півострів на військову базу, а душі його жителів зазнали глобального спустошення.

Про це заявив Володимир Зеленський під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Із унікальної природи (Криму – ред.) зробили військову базу. Замість фауни і флори там флот і солдати, а в душах кримчан протилежна для світу проблема – не глобальне потепління, а глобальне спустошення”, – зазначив глава держави.

Він нагадав, що в 1945 році в Криму відбулася Ялтинська конференція, де закладалися нові основи світового порядку. Тоді ж таки було вирішено провести першу конференцію зі створення ООН.

“І Ялта, і Крим восьмий рік окуповані. Як ми хочемо оживити ООН, якщо місце, де зароджувалась ідея ООН, окуповано постійним членом Ради Безпеки ООН”, – зауважив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до США для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

 

Зеленський: якщо ООН не відреагує на вибори до Держдуми в ОРДЛО, то оживляти її вже пізно

23 вересня. УНН. Президент України Володимир Зеленський закликав ООН відреагувати на проведення виборів до Держдуми РФ на території ОРДЛО і роздачу російських паспортів жителям окупованих районів. Про це він заявив під час під час виступу на ГА ООН, передає УНН.

Цитата

“ООН це не дебати. Це можливість задати прямі питання. Наприклад, видача сотням тисячам українців на окупованій території України сотень тисяч паспортів іншої держави. Що це, як не доказ міжнародного злочину? Що це, як не доказ безкарності і зневаги до міжнародного права?”- заявив Зеленський.

Деталі

Зокрема, президент нагадав, що Росія що Росія сама про це постійно заявляє і змушує наших громадян України брати участь у виборах до російського парламенту.

“Якщо ООН на це не відреагує дієво, то що це, як не доказ, що оживляти ООН пізно. Але я вірю, що не пізно і ООН підтримати тих, хто хоче змінити світ на краще”, — додав він.

Доповнення

В понеділок ввечері в Офісі президента повідомили, що Зеленський прибув у США для виступу на 76-й сесії Генасамблеї ООН.

Зокрема, Зеленський в Нью-Йорку вже встиг дати інтерв’ю, в якому заявив, що Україна шукає рішення по Донбасу і Криму на всіх майданчиках.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляв, що під час візиту до США для участі в Генеральній асамблеї ООН Президент України Володимир Зеленський має на меті консолідувати ще більше підтримку світу для нашої держави. Зі слів Кулеби, у Нью-Йорку Президент зустрінеться і з Генеральним секретарем ООН, і з Генеральним секретарем НАТО, і з лідерами декількох важливих держав, проведе окрему зустріч із іноземними інвесторами.

 

Зеленський: як ми хочемо оживити ООН, якщо місце його народження окуповане постійним членом Ради Безпеки

23 вересня. УНН. Президент України Володимир Зеленський під час виступу на 76-й сесії Генасамблеї ООН нагадав про триваючу російську окупацію Криму, передає кореспондент УНН.

Цитата

“У 1945 році в Криму відбулась Ялтинська конференція, де закладались основи світового порядку і було вирішено провести першу конференцію зі створення ООН. І Ялта, і Крим восьмий рік окуповані. Як ми хочемо оживити ООН, якщо місце, де народжувалась ідея ООН, окуповане постійним членом Ради Безпеки ООН?”, — спитав Зеленський.

Деталі

Президент нагадав, що голова 76-ї сесії багато говорив про зміну клімату та захист довкілля і природи на планеті.

“В цьому контексті Крим потребує уваги ООН ще більше. Із унікальної природи зробили військову базузамість флори і фауни там — флот і солдати, а душах кримчан протилежна проблема — не глобальне потепління а глобальне спустошення”, — зазначив Глава держави.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на 76-й сесії Генасамблеї ООН процитував Першого президента Леоніда Кравчука та російського лідера Володимира Путіна.

 

Евакуація з Афганістану показала відданість України засадам ООН – Президент

23.09.2021 02:06

Україна, провівши евакуацію з Афганістану майже 700 осіб, продемонструвала відданість основним принципам ООН.

Як передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це сказав Президент Зеленський, виступаючи на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Українські військові евакуювали майже 700 людей, зазначив Президент. Серед них не тільки українці, а й громадяни інших держав, різних національностей та віросповідань.

Зеленський уточнив, що серед евакуйованих були члени правозахисних організацій, а також журналісти видань Global Mail, Wall Street Journal, USA today, Stars and Stipes.

«Ось це – відданість основним принципам ООН», – наголосив Президент України.

Як повідомляв Укрінформ, робочий візит Зеленського до США розпочався 20 вересня. Президент прибув до Нью-Йорка для участі у 76-й сесії Генасамблеї ООН.

 

ООН має реагувати на роздачу Росією паспортів на окупованих територіях – Зеленський

23.09.2021 01:14

Президент Зеленський вважає, що ООН має прореагувати на роздачу Росією паспортів та проведення виборів на окупованих територіях України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це Зеленський заявив, виступаючи на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

«Видача сотням тисяч українців на окупованій території України сотень тисяч паспортів іншої держави – що це як не доказ міжнародного злочину? Що це як не доказ безкарності й неповаги до міжнародного права? Більш того, РФ сама про це офіційно заявляє. І змушує наших громадян брати участь у виборах до російського парламенту», – зазначив Президент.

За його словами, саме реагування на такі порушення міжнародного права можуть «оживити» ООН.

Зеленський наголосив, що лідери, які створювали ООН 76 років тому, не могли передбачити і прорахувати все. В тому числі й те, що  механізм права вето «стане інструментом, коли один може шантажувати всіх».

Нагадаємо, Росія в ООН часто користується правом вето при розгляді питань, пов’язаних з окупацією України.

Як повідомляв Укрінформ, робочий візит Зеленського до США розпочався 20 вересня. Президент прибув до Нью-Йорка для участі у 76-й сесії Генасамблеї ООН.

 

Зеленський закликав світ допомогти звільнити Джелялова й ще близько 450 заручників-українців

23.09.2021 00:35

Президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту підтримати звільнення незаконно затриманих першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова й інших кілька сотень українців, які перебувають у заручниках на території тимчасово окупованих територій і Росії.

Про це він заявив під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН , повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На початку вересня цього року в Криму був незаконно затриманий перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов. Російська Федерація звинувачує цього політолога, видатного журналіста, телеведучого, викладача права та історії у спробі підірвати ділянку газопроводу. Ось вам ціна свободи слова. Ось вам ціна боротьби за свої права, за права людини”, – сказав Зеленський.

Президент зазначив, що дуже розраховує на підтримку міжнародної спільноти у питанні звільнення Джелялова та ще близько 450 українців, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України та РФ.

Крім того, він закликав країни підтримати майбутню оновлену резолюцію ООН щодо Криму.

“Закликаю вас підтримати оновлення резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму та мілітаризації нашого українського окупованого півострова, які будуть внесені на розгляд Генасамблеї до кінця року”, – відзначив глава держави.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня у тимчасово окупованому Росією Криму силовики провели незаконні обшуки і затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза і Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно.

10 вересня Верховна Рада прийняла заяву із закликом до міжнародного співтовариства засудити чергову хвилю репресій проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

 

Молдова в ООН закликала Росію вивести війська з Придністров’я

22.09.2021 21:32

Молдова вимагає від Росії вивести війська, озброєння та боєприпаси з території Придністровського регіону республіки.

Про це заявила президент Молдови Мая Санду на 76-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН, передає кореспондент Укрінформу.

“У дусі конституційного нейтралітету Молдови та міжнародного права я також хотіла би повторити, що наша позиція щодо повного та беззастережного виведення російських військ залишається незмінною. Це включає вивезення або знищення боєприпасів зі складів у Колбасній, які становлять загрозу безпеці та навколишньому середовищу регіону загалом. Ми розраховуємо на підтримку міжнародної спільноти у цьому”, – наголосила Санду.

Вона запевнила, що Республіка Молдова залишається твердою прихильницею мирного та політичного врегулювання конфлікту в Придністровському регіоні “на основі суверенітету та територіальної цілісності Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Президент Молдови також висловила занепокоєння з приводу погіршенням безпекової ситуації в Чорноморського регіоні.

Як повідомлялось, згідно із законодавством Молдови, Придністров’я має статус автономного територіального утворення з особливим правовим статусом. Його незалежності не визнає жодна країна-член ООН.

На території Придністров’я дислоковані частини 14-ї російської армії. На Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ зобов’язалася вивести до кінця 2002 року з території Придністров’я свою групу військ і боєприпаси (на складах у селі Колбасна Рибницького району зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів), але це так і не було зроблено.

В травні 2017 року Конституційний суд Молдови ухвалив, що перебування російських збройних сил на території Придністров’я суперечить нейтралітету держави.

 

Президентка Естонії: Україна може розраховувати на нашу тверду підтримку

23.09.2021 06:12

Естонія закликає світову спільноту не забувати про російську окупацію Криму та агресію на сході України.

Про підтримку України у промові на сесії Генеральної Асамблеї ООН заявила президент Естонії Керсті Кальюлайд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Не можна забувати про окупований Кримський півострів та ситуацію на сході України. Україна може розраховувати на нашу тверду й непохитну підтримку свого суверенітету й територіальної цілісності, а також на політику невизнання незаконної анексії Криму Росією”, – сказала Кальюлайд.

На її переконання, “безпека – неподільна, тож безпека України є й нашою безпекою”. “Як обраний член Ради безпеки ООН ми продовжуємо підтримувати у її порядку денному питання російської агресії на Донбасі та незаконної анексії Криму”, – зазначила президентка Естонії.

Як повідомлялося, наприкінці серпня Кальюлайд заявила, що Євросоюзу варто сміливіше діяти у питанні розширення щодо східних партнерів. Водночас, за її словами, Україні, Молдові та Грузії необхідно “ще 20 років роботи”, аби бути готовими до членства у ЄС.

 

Ердоган на Генасамблеї ООН: Анексію Криму ми не визнаємо

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:48  УП

Туреччина вважає за необхідне зберегти територіальну цілісність України, заявив президент Реджеп Тайіп Ердоган, виступаючи на загальнополітичних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Джерело: ТАСС і РИА Новости

Пряма мова Ердогана: “Ми вважаємо за необхідне зберігати територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи територію Криму, анексію якого ми не визнаємо. Необхідно докладати більше зусиль в питанні захисту прав кримських татар”.

Деталі: У Криму заявили, що слова Ердогана про анексію півострова є “недружнім випадом”.

Цьому передувало: Раніше МЗС Туреччини заявив, що Анкара не визнає вибори в Державну думу в Криму.

Представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що такі заяви Туреччини в Росії не залишать без уваги.

Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Кремль шкодує у зв’язку з невизнанням Туреччиною підсумків виборів до Держдуми в Криму і сподівається на зміну позиції.

 

В Кремлі поскаржились, що Ердоган згадує про окупацію Криму під час підготовки його візиту в РФ

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:30  УП

Кремль шкодує, що заява президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана на Генасамблеї ООН щодо Криму прозвучала у той час, коли йде підготовка візиту турецького лідера в Росію.

Про це речник Кремля Дмітрій Пєсков сказав в середу журналістам, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на російське державне агентство ТАСС.

Відповідаючи на питання про те, кого РФ вважає адресатом слів Ердогана, представник Кремля зазначив: “Безумовно, адресатом ми вважаємо себе. Так це і сприймаємо”.

“Ми, звичайно, шкодуємо, що такі заяви звучать зараз, коли готується робочий візит пана президента в Російську Федерацію. Все-таки ми вважали за краще б зосередитися на тематиці подальшого розвитку наших двосторонніх відносин і взаємодії у вирішенні дуже гарячих регіональних викликів, які стоять між нашими країнами”, – зазначив Пєсков.

Ердоган, виступаючи у вівторок на загальнополітичних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, заявив, що Туреччина вважає важливим зберігати територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи територію Криму, анексію якого Анкара не визнає.

Пєсков повідомив, що позиція Туреччини щодо Криму добре відома Росії. “Ми з нею категорично не згодні і будемо продовжувати працювати з турецькою стороною”, – сказав він.

Візит Ердогана в РФ для переговорів з президентом Росії Владіміром Путіним очікується 29 вересня.

Після виборів до Держдуми РФ 17-19 вересня МЗС Туреччини заявило, що результати виборів стосовно Криму “не мають юридичної сили для Туреччини”, оскільки вона не визнає незаконну анексію Криму.

 

Міжнародне енергетичне агентство закликало РФ збільшити поставки газу в Європу

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:53  УП

Міжнародне енергетичне агентство заявило, що Росія “могла би зробити більше” для того, аби збільшити поставки блакитного палива до Європи, де через дефіцит газу ціни на біржах поступово наближаються до 950 доларів за тисячу кубометрів.

Про це йдеться у заяві агентства на сайті.

МЕА констатує вплив низки чинників на ціни на газ на ринку Європи: значне відновлення попиту, низька пропозиція ресурсу, погодні умови. Зокрема, наслідки холодного і тривалого опалювального сезону минулої зими та скорочення обсягів вітрової енергії протягом останніх тижнів.

Крім того, світові чинники такі як похолодання у Східній Азії та Північній Америці, спеки в Азії та посухи у Бразилії підтримали тенденцію до зростання попиту на газ.

У МЕА кажуть, що волатильність на європейському ринку ймовірно продовжуватиметься й надалі через незаплановані відключення та стрімкі похолодання.

“Рівні зберігання газу в Європі значно нижчі за їхній середньорічний показник за п’ять років, але не помітно нижче їх попередніх п’ятирічних мінімумів, які були досягнуті в 2017 році”, – заявили в агентстві.

При цьому російський експорт до Європи скоротився до рівня 2019 року.

“МЕА вважає, що Росія може зробити більше, щоб збільшити доступність газу у Європі та забезпечити заповнення сховищ до належного рівня під час підготовки до майбутнього зимового опалювального сезону”, – заявили в агентсві.

Там також пояснили, що ціни на електроенергію в Європі за останні тижні піднялися до найвищого рівня за останні десятиліття – вище 100 євро за мегават-годину. Наприклад, у Німеччині та Іспанії ціни у вересні були приблизно вчетверо більшими за середні показники, які спостерігалися у 2019 та 2020 роках. Це зростання було спричинено зростанням цін на газ та вугілля у Європі.

Це важливо, адже газ залишається важливим інструментом збалансування ринків електроенергії, а тому ціни на ресурси взаємопов’язані.

Нагадуємо:

Жовтневі ф’ючерси на газ на головному європейському хабі TTF у Нідерландах у понеділок, 20 вересня, зросли до 938 доларів за тисячу кубів, попри падіння ціни 21 вересня вона залишається на рівні понад 900 доларів.

Зокрема, ралі підтримується виснаженням російським Газпромом своїх європейських газосховищ, що посилює дефіцит газу на ринку. Водночас транзит через Україну газовий монополіст не нарощує.

Так, він викупив лише незначну частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча в попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування в 15 млн кубометрів на добу.

У “Газпрому” на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

 

Високі ціни на газ чинять тиск на малий бізнес у Європі – Fitch

22.09.2021 18:10

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings повідомило, що рекордно високі ціни на природний газ чинять тиск на ланцюги поставок багатьох європейських корпоративних секторів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Fitch Ratings.

Як зазначається, менші компанії в цих галузях відчувають найбільший тиск, в той час як більш великі і диверсифіковані емітенти мають більше можливостей для пом’якшення наслідків.

За попередніми прогнозами, ціни на газ можуть залишатися високими до кінця зимового опалювального сезону, враховуючи низькі рівні природного газу в європейських сховищах. Водночас в агентстві очікують помірне зниження цін після зменшення сезонного попиту.

Як пише агентство, високі ціни на газ уже змусили кількох британських постачальників газу звернутися по державну підтримку для виконання своїх зобов’язань перед споживачами. Уряд Іспанії ввів податок для виробників низьковуглецевої енергії з метою підтримки невеликих компаній.

В агентстві зазначили, що ситуація, яка склалася на європейському ринку газу, може ще більше прискорити перехід комунального сектору до відновлюваних джерел енергії.

Як наголошується у матеріалі, виробники добрив серйозно постраждали від зростання цін на газ, оскільки він є ключовою сировиною для виробництва аміаку. Кілька заводів з виробництва аміаку в Європі скоротили виробництво або тимчасово зупинили свою діяльність, в той час як великі виробники добрив продовжують виробництво в інших регіонах або можуть отримувати аміак у третіх сторін. Виробники також можуть підвищити ціни на добрива, щоб перекласти витрати на споживачів.

У свою чергу, виробники сільськогосподарських і харчових продуктів стикаються з проблемами нестачі добрив і зростанням цін, що, швидше за все, призведе до збільшення витрат на урожай наступного сезону. Компанії з переробки м’яса і виробники газованих напоїв, особливо у Британії, вже стикаються з проблемами через брак CO2, який є побічним продуктом виробництва аміаку і використовується у виробництві м’яса і газованих напоїв.

Рекордно високі ціни в Європі обумовлені зростанням попиту, конкуренцією з Азією за скраплений природний газ та дефіцитом пропозиції від Газпрому, найбільшого постачальника Європи, який забезпечує постачання близько третини об’єму газу, йдеться у публікації.

 

Міноборони Литви закликало не купувати китайські смартфони і викинути вже куплені

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:24  уп

Міністерство оборони Литви рекомендувало споживачам уникати купівлі китайських мобільних телефонів та позбавитися тих, що були куплені раніше.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Національний центр кібербезпеки Міністерства оборони оприлюднив доповідь, в якій йдеться, що пристрої мають вбудовані можливості цензури.

Флагманські смартфони, що продаються в Європі китайським гігантом Xiaomi, мають вбудовану здатність виявляти та цензурувати такі терміни, як “Вільний Тибет”, “Хай живе незалежність Тайваню” або “рух за демократію”.

У звіті вказується, що дані можливості програмного забезпечення телефону Xiaomi Mi 10T 5G були вимкнені для “регіону Європейського Союзу”, але їх можна ввімкнути віддалено в будь-який час.

“Наша рекомендація – не купувати нові китайські телефони і якнайшвидше позбутися тих, що вже куплені”, – сказав заступник міністра оборони Маргіріс Абукявічюс, представляючи звіт.

Компанія Xiaomi не відповіла на запит журналістів  прокоментувати цю інформацію.

Останнім часом відносини між Литвою та Китаєм загострилися через відкриття у Вільнюсі місії, яка матиме назву Представництво Тайваню.

Нагадаємо, 3 вересня Міністерство закордонних справ Литви відкликало посла в Китаї Діану Міцкявічене для консультацій на тлі дипломатичної суперечки з Пекіном.

10 серпня МЗС Китаю оголосило про відкликання посла з Литви і вимагало у Вільнюса відкликати свого посла з Пекіна.

Пізніше посол Литви в Китаї заявила, що її попросили покинути країну.

 

Realme представила смартфон з потрійною камерою і швидкою «зарядкою»

22.09.2021 21:11

Китайська компанія Realme представила новий смартфон Realme GT Neo2.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє GSM Arena.

У самому смартфоні встановлений 16,8-сантиметровий AMOLED-дисплей з роздільною здатністю Full HD+. Частота оновлення екрану дорівнює 120Гц.

Пристрій має процесор Snapdragon 870 та батарею потужністю 5 тисяч мегаампер за годину. На зворотньому боці вбудовані три камери – 64Мп, 8Мп та 2Мп.

Зазначається, що операційна пам’ять Realme GT Neo2 становить 6,8 або 12Гб, а внутрішня – 128 або 256 Гб. Завдяки кабелю 36 ватт смартфон може зарядитися з 0 до 100% усього за 36 хвилин.

Вартість одного базового екземпляра становить 370 доларів США, а найдорожчого – 465 доларів США.

Продажі у Китаї розпочнуть уже в понеділок 27 вересня, проте компанія також підтвердила, що пристрій буде представлений для світу невдовзі.

Як повідомляв Укрінформ, китайська компанія Realme представила новий смартфон Realme X7 Max 5G.

 

Боротьба з дезінформацією в Україні стала більш систематизованою — експертка

22.09.2021 17:53

Боротьба з російською пропагандою та дезінформацією в Україні стала більш систематизованою завдяки створенню спеціальних державних органів.

Про це в ефірі телеканалу “Дом” заявила заступник керівника VoxCheck, керівник напрямку перевірки фактів Світлана Сліпченко, передає Укрінформ.

За словами експертки, йдеться про Центр стратегічних комунікацій інформаційної безпеки (ЦСКІБ) при Міністерстві культури та інформполітики та Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони.

“Сам факт створення цих органів вже говорить про те, що тепер протидія дезінформації більш систематична. І вона вже відбувається не на рівні окремо взятих міністерства, громадських організацій, окремих політиків, які намагаються щось робити, але тут вже є певний єдиний рух”, — сказала Сліпченко.

За її словами, Центр стратегічних комунікацій постійно моніторить, як часто з’являється дезінформація у проросійських медіа, в інформаційному полі України, які тези та наративи лунають у російських медіа, – і дає спростування.

Водночас, зазначила Сліпченко, за даними досліджень, “спростування прочитає в рази менше людей, ніж почують пропаганду”.

“Тому зараз на порядку денному, зокрема і для цих двох центрів, які я назвала, це щоб вони звучали голосніше, потрапляли до цільової аудиторії – до українців”, — наголосила заступник керівника VoxCheck.

Вона також висловила думку, що блокування проросійських Tелеграм-каналів в Україні могло би стати ефективним заходом боротьби з кремлівською пропагандою. Водночас значним недоліком для регулювання є їхня анонімність.

“Уже давно журналісти простежили схему, як до якихось анонімних Tелеграм-каналів … потрапляють російські вкиди, і якими Tелеграм-каналами це поширюється далі, і як потім ці вкиди з них потрапляють і до медіа. Також була й заява СБУ про те, що саме російська агентура курує ці анонімні Tелеграм-канали… Вони продовжують сіяти чутки, розхитувати настрої”, — заявила Сліпченко.

За її словами, в умовах російської агресії проти України блокування таких каналів було би доречним, аби захистити інформаційну безпеку держави.

“Мені здається, в умовах, коли ми перебуваємо в стані війни з Росією, якщо є реальні докази, що ці Tелеграм-канали куруються з Росії, то цілком доречно, щоб їх блокували, наскільки це можливо технічно. Можливо, з боку провайдерів”, — сказала експерт.

На її переконання, заяви про утиски свободи слова в цьому разі недоречні, адже ці Tелеграм-канали — не зовсім журналістика. “Але в умовах війни, мені здається, це була б реально діючий захід. Нехай навіть деяким українцям це б не сподобалося, але так чи інакше, це далі вплинуло би на те, що саме вони читатимуть, яку споживатимуть інформацію, і відповідно, що думатимуть про взаємини між Україною та Росією”, — наголосила Сліпченко.

 

Суд взявся за позов Нацради про анулювання ліцензії каналу «НАШ»

22.09.2021 16:59

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження за позовом Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення щодо анулювання ліцензії телеканалу “НАШ 365”.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба суду.

“Окружний адміністративний суд міста Києва, ознайомившись з позовною заявою і доданими до неї матеріалами, ухвалив – відкрити провадження в адміністративній справі щодо анулювання ліцензії на мовлення для телеканалу «НАШ 365». Суд здійснюватиме розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін”, – ідеться в повідомленні.

У суді нагадують, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звернулась до суду з позовом на підставі рішення про результати позапланової безвиїзної перевірки, у якому, зокрема, йдеться про визнання наявності розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, що були поширені в ефірі ТОВ “Наш 365”.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада на засіданні 2 вересня застосувала 5 санкцій за поширення мови ворожнечі — дві щодо телеканалу «НАШ» і три до «Максі-ТВ».

 

В РНБО запустили систему для моніторингу нацбезпеки у регіонах «СОТА»

22.09.2021 11:04

В Апараті Ради національної безпеки і оборони розробили та ввели в експлуатацію сучасну інформаційно-аналітичну систему Головного ситуаційного центру країни «СОТА», яка повністю готова до роботи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РНБО.

“Система працює з Big Data, забезпечує зберігання, поєднання та аналіз даних з різних джерел задля підвищення достовірності, ефективного моніторингу стану національної безпеки по понад 20 напрямах, з метою ефективної координації діяльності державних органів”, – ідеться у повідомленні.

Серед цих напрямів – соціальна, внутрішньо- та зовнішньополітична безпека, події у зоні проведення ООС, поширення захворюваності COVID-19 у світі та в Україні, просторова та функціональна трансформація, самоврядування у контексті децентралізації, місцеві бюджети та спроможність громад, надрокористування, економічна безпека, фінансові ринки, загрози на внутрішніх та зовнішніх ринках тощо.

Вся інформація, яка збирається із зовнішніх джерел і обробляється у системі, синхронізована з геопросторовими даними.

ІАС «СОТА» є складною багатошаровою інформаційно-аналітичною системою найвищого рівня захисту інформації, має гнучку, відкриту архітектуру, що дозволяє створювати нові функціональні модулі відповідно до завдань, які виникають при реалізації державної політики в сфері національної безпеки.

Система має три контури обробки інформації: загальнодоступний, для службового користування та таємний. Безпеку обробки даних у ІАС «СОТА» підтверджено Атестатом відповідності на комплексну систему захисту інформації, виданим за результатами державної експертизи.

Програмні аналітичні модулі ІАС «СОТА» дозволяють забезпечити неупереджений об’єктивний контент-аналіз даних та синхронізацію даних із різних джерел. Це інструмент аналізу та управління ризиками у сфері національної безпеки і оборони України.

Фахівці Апарату РНБО разом із зацікавленими міністерствами і відомствами працюють над реалізацією рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 червня «Щодо удосконалення мережі ситуаційних центрів та цифрової трансформації сфери національної безпеки і оборони», уведеного в дію указом Президента України від 18 червня 2021 року № 260, у частині імплементації програмного забезпечення ІАС «СОТА» у єдину мережу ситуаційних центрів держави.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 18 червня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 червня “Щодо удосконалення мережі ситуаційних центрів та цифрової трансформації сфери національної безпеки і оборони”.

 

Україна та США проведуть перший саміт Національного кластера кібербезпеки – РНБО

22.09.2021 10:14

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при РНБО та Фонд цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) проведуть 23 вересня перший саміт Національного кластера кібербезпеки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РНБО.

Під час заходу планується підбити підсумки першого півріччя діяльності Національного кластера кібербезпеки, визначити напрями розвитку та пріоритети на майбутнє. Зокрема йтиметься про важливі та актуальні питання зміцнення спроможностей кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури, сектору безпеки та оборони, державних підприємств та наукових інституцій Україні.

Також будуть напрацьовані плани взаємодії з міжнародними партнерами на 2021-2022 роки.

Як зазначається, серед учасників саміту – представники посольств США, Великої Британії, Японії, Естонії, НАТО, USAID, IFES.

Національний кластер кібербезпеки – координаційна платформа, яка об’єднує ресурси, можливості, компетенції РНБО України та Фонду цивільних досліджень та розвитку США, урядових організацій, міжнародних партнерів, приватного сектору.

Головні завдання Національного кластеру кібербезпеки: підвищення рівня стратегічного потенціалу національної системи кібербезпеки, розвиток професійної кіберспільноти та забезпечення безпечного кіберпростору України.

Відбулося шість засідань Національного кластера кібербезпеки. Темами попередніх зустрічей були розробка Національного плану реагування на кіберкризи, покращення підготовки фахівців у сфері кібербезпеки, розвиток державно-приватного партнерства, підтримка наукових та прикладних досліджень, захист критичної інфраструктури, виклики кібербезпеки в енергетичному секторі та оборонному комплексі держави, кібербіобезпека як гібридна дисципліна на стику кібербезпеки та біозахисту тощо.

 

На Rapid Trident-2021 українські підрозділи перевірять за стандартами НАТО

23.09.2021 04:53

Підрозділи ЗСУ в рамках багатонаціональних українсько-американських військових навчань Rapid Trident-2021 складатимуть іспити на відповідність стандартам НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони.

“У рамках багатонаціональних українсько-американських військових навчань Rapid Trident-2021 на Львівщину прибули військовослужбовці армій держав НАТО, які проводитимуть оцінювання спроможностей українських підрозділів діяти сумісно з військовими формуваннями Альянсу”, – ідеться у повідомленні.

За словами підполковника ЗСУ Андрія Лихошерстова, який в рамках багатонаціонального навчання обіймає посаду керівника групи оцінки НАТО 2-го рівня, одним з основних механізмів партнерства, що сприяє підвищенню рівня взаємосумісності, є Програма перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей НАТО. Головне її завдання – практичне оцінювання рівня готовності підрозділів збройних сил держав-партнерів до спільної участі з військовими формуваннями НАТО в операціях Альянсу.

“Ми будемо оцінювати готовність двох українських підрозділів: роти РХБЗ та інженерно-саперної. Команда оцінювачів – інтернаціональна. До неї входять як фахівці з України, так і офіцери з Австрії, Грузії, Боснії і Герцеговини, Німеччини та Швеції. Усі вони професіонали з колосальним практичним військовим досвідом. У рамках оцінювання команда фахівців повинна перевірити понад 800 пунктів готовності та відповідності міжнародним стандартам”, – зазначив Лихошерстов.

У Міноборони додали, що цей етап оцінювання – фінальний, адже він є останнім етапом чотирикомпонентного процесу підготовки до спільних дій з іноземними колегами.

Як повідомляв Укрінформ, з 20 вересня до 1 жовтня в Україні проходять українсько-американські командно-штабні навчання Rapid Trident-2021.

 

Байден заявив в ООН, що США не хочуть нової “холодної війни”

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:28  УП

Сполучені Штати не прагнуть до нової “холодної війни” або поділу світу на жорсткі блоки.

Про це заявив президент США Джо Байден під час виступу на Генасамблеї ООН, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

“США готові працювати з будь-якою країною, яка виступає за мирне розв’язання загальних проблем, навіть якщо у нас є серйозні розбіжності в інших областях”, – сказав Байден.

Ця заява, очевидно, стало відповіддю генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу, який в ці вихідні попередив, що США і Китай рухаються до “холодної війни”, яка буде відрізнятися від минулої та, ймовірно, буде більш небезпечною і складнішою”.

Байден також згадав відхід з Афганістану, який піддавався критиці з боку союзників всередині країни та за кордоном, заявивши, що США закінчують “період нещадної війни” для “нової ери невтомній дипломатії”.

Байден також дав ключове зобов’язання щодо фінансування боротьби зі зміною клімату, заявивши, що США збільшать фінансування країн, що розвиваються, до $11,4 млрд до 2024 року.

Це означає, що США запропонують трохи більше половини обіцянки Європейського союзу з надання допомоги біднішим країнам для боротьби зі зміною клімату.

 

Вибори у Канаді: партія Трюдо перемогла, але не отримала більшість у парламенті

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 08:18  УП

Ліберальна партія Канади прем’єр-міністра Джастіна Трюдо перемогла на позачергових парламентських виборах, але не здобула абсолютної більшості.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на CBC.

Ліберали отримують 158 місць у парламенті з загальної кількості у 338 мандатів. Для абсолютної більшості партії Трюдо необхідно було здобути щонайменше 170 мандатів.

Другою стала Консервативна партія, яка здобула 117 мандатів. Лідер консерваторів Ерін О’Тул вже визнав поразку та привітав Трюдо з перемогою.

Трюдо у своєму виступі визнав, що не досяг своєї мети отримати абсолютну більшість у парламенті, але заявив, що результат виборів дав йому чіткий мандат на формування уряду.

З 2015 року Трюдо є прем’єром Канади, але останні два роки він очолював уряд меншості. Він вирішив оголосити дострокові вибори після того, як опозиційні законодавці заблокували його бюджет та інші законопроєкти.

Втім, результати виборів свідчать, що у Канаді знову буде уряд меншості, а партії Трюдо треба покладатися на опозиційні партії, такі як ліва Нова демократична партія, щоб приймати закони.

 

Президент порушить питання європейської перспективи на саміті Україна-ЄС — ОП

22.09.2021 15:45

Президент Володимир Зеленський на жовтневому саміті Україна — Європейський Союз порушить питання щодо визнання європейської перспективи України.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква на засіданні Комісії з координації виконання Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Безумовно, Президент порушить питання визнання європейської перспективи України. Під час саміту він буде говорити, і говорив уже про це з керівництвом ЄС на минулих самітах і на двосторонніх зустрічах, які відбувалися”, – сказав Жовква.

Він нагадав, що наразі триває процес обговорення фіксації європейської перспективи України з державами-членами ЄС.

За словами високопосадовця, декілька відповідних декларацій Україна вже уклала, ще декілька готові до підписання.

Як повідомлялося, 23-ій Саміт Україна – ЄС відбудеться в Києві 12 жовтня.

 

Зеленський зустрівся із главою Microsoft: обговорили поглиблення співпраці

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:43  УП

У Нью-Йорку президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом корпорації Microsoft Бредом Смітом та розповів про здобутки України у впровадженні цифровізації та перспективи розвитку національного ринку ІТ.

Джерело: Офіс президента

Пряма мова Зеленського: “Ми зацікавлені в подальшому розширенні присутності корпорації Microsoft в Україні та поглибленні співпраці в контексті цифрової трансформації нашої країни.

Ми будуємо цифрову державу, і нам надзвичайно важливо, щоб дані українців зберігалися на хмарних сервісах на території України”.

Деталі: Зеленський і Сміт обговорили залучення компанії Microsoft до розробки системи електронного голосування на виборах, а також продуктів з використанням технологій штучного інтелекту.

Крім того, вони говорили про налагодження взаємодії у сфері розробки антикорупційних програм для органів державної влади в Україні, протидії дезінформації та кібербезпеки.

Президент запросив компанію розглянути можливості для створення інфраструктури дата-центру Azure в нашій країні, а також запросив главу Microsoft відвідати Україну.

 

Україна сподівається на збільшення допомоги США до $1 мільярда – Кулеба

22.09.2021 21:19

Україна активно працює над тим, щоб фінансова допомога США нашій країні у найближчі роки досягла 1 млрд доларів.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-включення з Нью-Йорку на своїй сторінці у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Моя позиція дуже проста, і я вже почав говорити про це з Конгресом США і адміністрацією ( президента США – ред) – я вважаю, що рівень фінансової підтримки України Сполученими Штатами Америки має досягнути позначки в 1 млрд. доларів, і це має відбутися у найближчі роки. Для цього є всі політичні і безпекові передумови, і є багато сил у Конгресі, які вже підтримують цю ініціативу», – сказав Кулеба.

Він зауважив, що це «не станеться зараз», але Україна активно працюватиме над тим, щоб це сталося у найближчі роки,

Кулеба акцентував, що значна частина цієї суми має іти саме на безпековий сектор. За його словами, «клуб держав», які отримують від США 1 млрд доларів і більше допомоги, – це «клуб обраних, це краще ніж будь-який загальний статус», і Україна прагнутиме цього досягти.

Глава української дипломатії також поінформував, що питання купівлі чи отримання технологій для зміцнення протиповітряної і протиракетної оборони України є топ-пріоритетами в нашому діалозі з США.

«Все реально… До речі, зверніть увагу, як нервово реагує Росія на цей процес, на це наше співробітництво, тому що, ви розумієте, що вони хочуть, щоб ми були слабкими, а ми хочемо, щоб ми були сильними. Тому ми працюватимемо з США та іншими державами над зміцненням української обороноздатності», – резюмував міністр.

Як повідомлялося, комітет Палати представників Конгресу США затвердив оборонну допомогу Україні у 2022 році в розмірі 300 млн доларів.

 

Україна не перебуває в глухому куті щодо НАТО – Зеленський

22.09.2021 20:11

У Нью-Йорку Президент України Володимир Зеленський провів переговори з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Глава держави висловив переконання, що без такої держави, як Україна, Альянс буде слабкішим, а Україна не перебуває в глухому куті в питанні членства в НАТО.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, зустріч відбулася в постійному представництві України при ООН у середу.

“Відносини з Альянсом розвиваються, і Україна не знаходиться в глухому куті в питанні НАТО”, – сказав Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів стосовно членства в Альянсі перед початком зустрічі.

Зеленський підкреслив, що без такої держави, як Україна “Альянс буде слабкішим”.

“Це питання до них, чи хочуть вони мати потужний Альянс і захищати, особливо маленькі країни, які, вступаючи в НАТО, вірили в захист”, – додав Глава української держави.

Україна, за словами Зеленського, “одна з найпріоритетніших країн для НАТО”, і нині вибір за Альянсом. “Ми, зі свого боку, зробили все для цього”, – додав він.

Столтенберг після переговорів коротко зазначив журналістам, що НАТО підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Президент України Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до Сполучених Штатів Америки для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.

21 вересня Зеленський у Нью-Йорку взяв участь у відкритті 76-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй, увечері в середу вібудеться виступ Глави держави на ГА ООН.

 

Президент закликав генсека НАТО сприяти у визволенні ув’язнених в ОРДЛО та РФ українців

22.09.2021 18:57

Президент Володимир Зеленський закликав генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга сприяти визволенню українців, які незаконно утримуються на тимчасово непідконтрольних територіях та в Російській Федерації.

Про це йшлося під час їхньої зустрічі у Нью-Йорку, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

“Володимир Зеленський попросив Єнса Столтенберга сприяти визволенню майже 450 українців, яких утримують на тимчасово непідконтрольних територіях та в Росії”, – ідеться в повідомленні.

Президент подякував очільнику НАТО за незмінну підтримку України, відзначивши важливість участі представника Альянсу в саміті Кримської платформи, що відбувся у серпні в Києві.

Глава держави також наголосив, що за останні два роки Україна практично завершила формування нової цілісної системи національної безпеки, яка повністю побудована на стандартах країн Альянсу.

«Наш курс на членство в НАТО, принципи й стандарти Альянсу лежать в основі всіх керівних документів у сфері національної безпеки й оборони», – сказав він.

Зеленський поінформував Столтенберга про перебіг виконання Річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО. Він висловив сподівання, що країни – члени НАТО зможуть визначити для держави вичерпний перелік реформ, відповідні критерії та «маркери»», виконання яких дасть змогу перейти до наступного етапу інтеграції з Альянсом.

Крім того, на зустрічі обговорено взаємодію України з НАТО з використанням статусу партнера з розширеними можливостями.

У контексті спільних з Альянсом зусиль для посилення безпеки у Чорноморському регіоні Президент наголосив на важливості збільшення присутності флотів країн НАТО в Чорному морі, а також взаємодії держав Чорноморського узбережжя. Зеленський запевнив, що Україна готова активно долучатися до відповідних спільних дій, а також висловив зацікавленість у збільшенні кількості спільних навчань.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 21 вересня у Нью-Йорку взяв участь у відкритті 76-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Пізно ввечері в середу вібудеться виступ глави держави на ГА ООН.

 

Кулеба – про шлях України до НАТО: Процес розтягнувся непристойно довго

22.09.2021 21:03

Україна не має розуміння, коли отримає ПДЧ в НАТО, її євроатлантична інтеграція розтягнулася на непристойно довго.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

“Немає розуміння, коли Україна отримає ПДЧ, але власне це та відверта розмова, вона, до речі, дуже дружня, відверта розмова, яку ми маємо з НАТО, про те, що інтеграція не може бути безкінечна”, – сказав Кулеба.

Міністр також згадав про нещодавню свою зустріч з одним з очільників делегації на Бухарестському саміті у 2008 році, який сказав Кулебі, що йому здавалося, що набуття Україною і Грузією членства в НАТО займе буквально декілька років.

“Але процес розтягнувся і він розтягнувся на вже непристойно довго. Тому я думаю, всім потрібно більш прагматично і практично підходити до цього питання, тому що не може бути безкінечної інтеграції. Все повинно мати свою визначеність і свою чіткість”, – наголосив глава української дипломатії.

Кулеба зауважив, що і НАТО, і Україна переконані, що вони роблять один одного міцнішими, і наша країна продовжить робити реформи, необхідні для євроатлантичної інтеграції.

“Секретар НАТО сьогодні позитивно оцінив українські реформи і подякував Президенту України за відданість курсу реформ”, – звернув увагу міністр.

Посадовець зазначив, що Україна відверто говоритиме про членів Альянсу, які не зацікавлені в українських реформах, а просто прикриваються цим аргументом для того, щоб стримувати її євроатлантичну інтеграцію.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку Президент України Володимир Зеленський провів переговори з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Глава держави висловив переконання, що без такої держави як Україна, Альянс буде слабкішим.

 

Україна усвідомлює небезпеки інтеграції Білорусі та РФ – Кулеба

22.09.2021 23:03

Україна дуже чітко усвідомлює всі небезпеки щодо інтеграційного процесу Білорусі та Росії, однак поки що не порушувала це питання на зустрічах в межах Генасамблеї ООН.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-включення з Нью-Йорка на своїй сторінці у Фейсбуці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже чітко усвідомлюємо всі небезпеки щодо інтеграційного процесу Білорусі з Росією, і гарантування безпеки держави – це теж один з пріоритетів Стратегії зовнішньополітичної діяльності. Але на зустрічах тут, у Нью-Йорку, поки що це питання не порушувалося», – сказав Кулеба.

Він зазначив, що є дві ключові теми, які червоною ниткою проходять через усі зустрічі Президента України в Нью-Йорку. Перша – це визволення українських політв’язнів, утримуваних Кремлем на окупованих територіях України та на території РФ.

«На кожній зустрічі ми передаємо список цих в’язнів і просимо допомогти, хто чим може, у їхньому визволенні. І друга тема – це Кримська платформа, яку всі наші співрозмовники дуже позитивно коментують, і ми обговорюємо подальший розвиток цієї ініціативи», – заявив глава української дипломатії.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін і Олександр Лукашенко 9 вересня узгодили 28 програм щодо поглиблення “інтеграції” двох країн. При цьому міжнародні експерти вважають, що насправді Росія приєднує Білорусь.

 

В ОП пов’язали напад на Шефіра із боротьбою проти олігархів

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:39  УП

В Офісі президента заявили, що напад на першого помічника президента Сергія Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Джерело: коментар радника керівника ОП Михайла Подоляка для УП

Пряма мова: “Очевидно, що це відкритий, навмисний і вкрай жорстокий напад із застосуванням автоматичної зброї не можна кваліфікувати інакше, ніж спробу демонстративного вбивства ключового члена команди. Правоохоронними органами проводяться всі необхідні заходи для затримання злочинців. У Київській області оголошено план перехоплення.

Одразу скажу, що ми, безумовно, пов’язуємо цей напад з агресивною і навіть войовничою кампанією протидії активній політиці глави держави. Політиці, спрямованої на істотне зниження традиційного впливу тіньових олігархів на суспільні процеси, а також на знищення політико-фінансових угруповань, що відверто працюють на наших зовнішніх опонентів”.

Деталі: За словами Подоляка, наразі відбувається “ситуативне об’єднання полукрімініальних політичних і економічних суб’єктів, для яких детінізація, деолігархізація і проведення судової реформи – пряма загроза їх безбідного існування”.

Ті, хто на думку радника Єрмака, не мають суспільної підтримки, вирішили піти шляхом фізичного залякування.

Подоляк підкреслив, що політика Зеленського залишиться незмінною, а “відповіддю на злочинні дії будуть ще більш жорсткі  антиолігархічні і антикримінальні рішення влади”.

Що передувало: Під Києвом стріляли у автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, поранений водій машини.

Нагадаємо:

Журналісти програми “Схеми” зафіксували, як перший помічник президента України Сергій Шефір таємно приїжджав до маєтку олігарха Ріната Ахметова під Києвом.

 

Венедіктова про обстріл авто Шефіра: Кинуто виклик системі

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:59  УП

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зловмисники, які обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, кинули виклик правоохоронній системі; за цим фактом вже розпочали кримінальне провадження.

Джерело: пост Венедіктової у Facebook

Пряма мова генпрокурора: “Сьогодні кинуто виклик правоохоронній системі – зранку на Київщині по дорозі між с. Лісники та с. Ходосівка обстріляли автомобіль першого помічника президента України”.

Деталі: За словами Венедіктової, наміри у зловмисників були серйозні – за попередніми даними, невстановлені особи з автоматичної зброї калібру 7,62 здійснили близько 10 пострілів.

У результаті цього водій отримав поранення, його госпіталізували.

За даним фактом розпочали кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 115 ККУ).

Інші подробиці та коментарі Венедіктова обіцяла надати пізніше – після проведення першочергових слідчих дій та оцінки ситуації.

Вона закликала не “не спекулювати на цій темі та не займатися вигадками” і запевнила, що “правоохоронці роблять все можливе з метою встановлення осіб зловмисників та їх затримання”.

Передісторія:

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила, що у водія влучили три кулі. За даними джерела УП, три кулі влучили в ногу водія, наразі його готують до операції.

 

Шефір часто сам водив авто, він шокований, але зараз у безпеці – Арахамія

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:23 УП

Перший помічник президента Сергій Шефір не постраждав у результаті обстрілу його авто, зараз він перебуває у безпечному місці.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” з посиланням на главу фракції “Слуга народу” Давида Арахамію

Пряма мова Арахамії: “Десь 20 хвилин тому я розмовляв з паном Шефіром… Він їхав на роботу, він зазвичай їздить в 50% випадків сам за кермом, в 50% – з водієм… Водій отримав три вогнепальні поранення і госпіталізований. Сам Сергій цілий… все нормально. Живий, здоровий. Його поліція пересадила в службовий екіпаж і відвезла у безпечне місце”.

Деталі: Він додав, що Шефір шокований і трактує, що стріляли в нього, але потрапили в водія.

Нардеп також підкреслив, що на дорозі, на якій було скоєно напад, багато відеокамер, і “найближчим часом буде багато відео з місця події”.

Передісторія:

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила, що у водія влучили три кулі. За даними джерела УП, три кулі влучили в ногу водія, наразі його готують до операції.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зловмисники, які обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, кинули виклик правоохоронній системі; за цим фактом вже розпочали кримінальне провадження.

 

По автівці Шефіра стріляли з підготовленого місця – ОП

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:36  УП

В Офісі президента повідомили, що снайпер, який стріляв по автівці першого помічника президента Сергія Шефіра, робив це із заздалегідь підготовленого місця.

Джерело: радник керівника ОП Михайло Подоляк на брифінгу

Пряма мова: “Машина була на повороті на Новообухівську трасу, зупинились, тому там 12 пострілів

Попередньо вам скажу, що це була “льожка” (підготовлене місце снайпера – УП). Тобто людина, яка стріляла лежачи це робила. І з того боку (протилежного до снайпера – УП) стріляти було просто неможливо. Льожка була тільки з одного боку”.

Деталі: Подоляк розповів, що машина Шефіра була не броньованою.  В ОП розцінюють напад як цілеспрямовану спробу влучити по водію та помічнику Зеленського. Також відомо, що Шефір не користувався державною охороною.

Подоляк вважає, що це спроба залякати команду. Окрім того, на його думку, є багато груп, які б хотіли таким чином вплинути на владу.

Передісторія:

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила, що у водія влучили три кулі. За даними джерела УП, три кулі влучили в ногу водія, наразі його готують до операції.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зловмисники, які обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, кинули виклик правоохоронній системі; за цим фактом вже розпочали кримінальне провадження.

 

Зеленський: Передавати мені привіт пострілами – це слабкість. Відповідь буде сильною

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:47  УП

Президент Володимир Зеленський не знає, хто стоїть за замахом на його першого помічника Сергія Шефіра, але обіцяє “сильну відповідь”.

Джерело: Зеленський у відеозверненні з Нью Йорка в соцмережах

Пряма мова: “Вважається, що це був замах на вбивство. Відразу після виступу на Генсамблеї ООН я вирушаю в столицю. Хто за цим стоїть, скажу відверто – не знаю. Поки що. Які це сили можуть бути внутрішні або зовнішні. Але силами не вважаю їх. Тому що передавати мені привіт пострілами з лісу в автомобіль мого друга – це слабкість. А ось відповідь буде сильною”.

Деталі: За словами глави держави, на міцність і курс команди президента на детінізацію економіки і боротьбу з криміналітетом та великими фінансовими групами це не впливає, а навіть навпаки.

Додатково: Прессекретар Зеленського Сергій Никифоров уточнив “Українській правді”, що у програмі візиту президента після виступу на Генасамблеї ООН були заплановані інші заходи і зустрічі. Зараз вирішують, чи можна перенести їх на більш ранній час чи доведеться скасувати.

Передісторія:

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, був поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила, що у водія влучили три кулі. За даними джерела УП, три кулі влучили в ногу водія.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зловмисники, які обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, кинули виклик правоохоронній системі; за цим фактом вже розпочали кримінальне провадження.

 

В Кремлі вже сказали, що не причетні до замаху на Шефіра

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:08  УП

Москва офіційно повідомила, що не має стосунку до замаху на першого помічника президента України Володимира Зеленського.

Джерело: речник Кремля Дмитро Песков, цитує росЗМІ “ТАСС

Пряма мова: “Це, звичайно (причетність РФ – УП), не має нічого спільного з реальним станом справ, це скоріше ознаки такого надміру екзальтованого емоційного стану”.

Деталі: Речник Путіна каже, що в Україні традиційно чинні політики не змозі виключити “російський слід” у всьому, щоб не відбувалось.

Раніше про те, що не можна виключати причетність Росії до замаху на Шефіра заявив керівник фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

Передісторія:

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, був поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила, що у водія влучили три кулі. За даними джерела УП, три кулі влучили в ногу водія.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зловмисники, які обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, кинули виклик правоохоронній системі; за цим фактом вже розпочали кримінальне провадження.

Президент Володимир Зеленський не знає, хто стоїть за замахом на його першого помічника Сергія Шефіра, але обіцяє “сильну відповідь”.

 

Шефір про напад: Не пов’язую з роботою, бо останнім часом займаюсь зйомками “Кварталу”

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:33  УП

Перший помічник президента Сергій Шефір розповів про обстріл його автівки, заявивши, що не займається справами, які б могли стати причиною нападу на нього особисто, а метою замаху був вплив на команду Зеленського.

Джерело: Шефір під час брифінгу МВС

Пряма мова: “Не розумію причин. Розумію, що їхали. Раптом пролунали постріли, поранили водія. Водій – молодець, поїхав далі. Ясно, що ми пришвидшились трохи. Було моторошно.

Я тут же набрав поліцію, міністра МВС. Правоохоронні органи зреагували оперативно. Я тут же на дорозі зупинив швидку допомогу, завернув її, забрали водія. Він, звичайно, геройськи себе повів.

Я вже чув кілька версій по телевізору – ідіотських. Ніяких конфліктів у команді немає, у нас команда дружня…

Я не можу пов’язати це з тим, над чим я працюю. Бо останні дні я працюю над зйомками студії “Квартал 95″. Ніяких справ, які б викликали агресію, я не вів”.

Деталі: Помічник Зеленського вважає, що замах на нього був спробою залякати команду президента. Проте команду президента налякати неможливо.

Шефір каже, що скоріш за все його тепер змусять користуватись послугами охорони. Помічник президента пояснив, що останнім часом не займався важливими справами, які б могли стати причиною нападу на нього. Тому розцінює це як спробу вплинути на владу.

За його словами, в Офісі президента він фактично виконує роль радника президента.

Передісторія:

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, був поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила, що у водія влучили три кулі. За даними джерела УП, три кулі влучили в ногу водія.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зловмисники, які обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, кинули виклик правоохоронній системі; за цим фактом вже розпочали кримінальне провадження.

Президент Володимир Зеленський не знає, хто стоїть за замахом на його першого помічника Сергія Шефіра, але обіцяє “сильну відповідь”.

 

Замах на Шефіра Єрмак назвав “викликом президенту”

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:59  УП

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що причетні до замаху на життя першого помічника глави держави Сергія Шефіра відповідатимуть за законом.

Джерело: Єрмак у Facebook

Пряма мова: “Поранено водія, який перебуває в реанімації. Це не просто водій, а надійна та сильна людина, яку я особисто знаю багато років. Всім серцем сподіваюсь, що його життю нічого не загрожує та він швидко одужає.

Поліція та інші служби мають вжити всіх необхідних заходів для того, щоб затримати нападника. Злочинця має бути притягнуто до відповідальності. Він не повинен уникнути покарання разом зі спільниками та замовниками.

Деталі: Замах на Шефіра Єрмак назвав “викликом президенту”. “Ким би ви не були, ви будете відповідати”, – попередив глава ОП.

Передісторія:

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, був поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зловмисники, які обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, кинули виклик правоохоронній системі; за цим фактом вже розпочали кримінальне провадження.

Президент Володимир Зеленський не знає, хто стоїть за замахом на його першого помічника Сергія Шефіра, але обіцяє “сильну відповідь”. Глава держави

Шефір заявив, що не займається справами, які б могли стати причиною нападу на нього особисто, а метою замаху був вплив на команду Зеленського.

 

Лікарі повідомили про стан пораненого водія Шефіра

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:05  УП

Водію першого помічника президента Сергія Шефіра, в якого влучили з автомата нападники, зробили операцію. Вона пройшла без ускладнень, життю чоловіка нічого не загрожує.

Джерело: головний лікар “Феофанії” Ігор Семенів у коментарі телеканалам

Пряма мова: “Все гладко, (операція) пройшла стандартно без всіляких ускладнень… Він абсолютно зараз стабільний, загрози для життя немає”.

Деталі: За словами Семеніва, пацієнт має поранення в ногу і перебуває в одному з відділень інтенсивної терапії. Кількість влучень медик відмовився уточнити, посилаючись на таємницю слідства.

Лікар висловив сподівання, що рани загоються “первинним натягом” (швидке загоєння ран, в яких немає бруду і які мають невелику втрату тканини).

Семенів повідомив також, що водія доставили у лікарню на “швидкій”, він був при повній свідомості. “Феофанію” обрали з огляду на те, що постраждалий є працівником Офісу президента і перебуває на обслуговуванні цієї лікарні.

 

Посол Британії очікує якнайшвидшого розслідування обстрілу авто Шефіра

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:30  УП

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс висловила стурбованість у зв’язку з обстрілом автомобіля першого помічника президента Сергія Шефіра.

Реакцію на напад Сіммонс оприлюднила у Twitter, повідомляє “Європейська правда”.

“Дуже стурбована цією новиною. Я бажаю пораненому водію повного одужання і сподіваюся, що інцидент буде розслідувано якнайшвидше”, – написала Сіммонс, коментуючи заяву глави МВС Дениса Монастирського, що Шефіра планували не налякати, а вбити.

Вранці 22 вересня під Києвом стріляли в автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра, був поранений водій машини.

В Офісі президента заявили, що напад на Шефіра можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів.

Президент Володимир Зеленський не знає, хто стоїть за замахом на його першого помічника Сергія Шефіра, але обіцяє “сильну відповідь”.

 

Стефанішина: Україна виконала Угоду про асоціацію на 58%

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:15  УП

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявляє, що загальний прогрес виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом становить 58%.

Про це вона сказала на засіданні комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в середу, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Інтерфакс-Україна“.

“За весь період дії Угоди, за половину всього часу, який відведено на виконання Угоди, ми виконали 58% всіх зобов’язань для України. 25% від цих зобов’язань були виконані саме у 2021 році”, – сказала Стефанішина.

Відзначається, що найбільший прогрес за весь час виконання Угоди досягнуто в сферах: підприємництво (83%), статистика і обмін інформацією (84%), держзакупівлі (85%), гуманітарна політики (54%), технічні бар’єри в торгівлі (85%) , юстиція, свобода, безпека, права людини (87%) і політичний діалог, національна безпека і оборона (89%).

Серед усіх 24 сфер найменший прогрес досягнутий у сфері: фінансового співробітництва та боротьби з шахрайством (24%), соціальної політики і трудових ресурсів (43%) і транспорті, транспортній інфраструктурі, поштових та кур’єрських послуг (44%).

Згідно з моніторинговим звітом, який підготував аналітичний центр “Український центр європейської політики”,станом на липень 2020 року Україна виконала угоду на 41,6%.

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква розповів, що на саміті Україна-ЄС 12 жовтня буде представлено українську оцінку виконання Угоди про асоціацію.

 

Венеційська комісія надасть висновок щодо законопроєкту про “олігархів” у грудні 

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:18  УП

Венеційська комісія повідомила, що висновок щодо законопроєкту про протидію впливу “олігархів” буде готовий у грудні, водночас документ вже готовий до другого читання.

Про це повідомили нардепи від “Голосу” та “Європейської солідарності” Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Нардепи опублікували лист від голови комісії Джанні Букіккіо, адресований голові Верховної Ради Дмитрові Разумкову.

“Венеційська комісія підготує висновок щодо імплементації під час своєї 129 пленарної сесії 15-16 грудня 2021 року”, – йдеться у листі.

Законопроєкт №5599 ініційовано президентом у червні 2021 року. Його мета – визначити так званих олігархів та обмежити їхній вплив. Водночас законопроєкт критикують через, зокрема, відсутність незалежного органа, що би визначав “олігархів” та можливі порушення прав людини.

Згідно документу, аби вважатися олігархом, необхідно брати участь у політичному житті, мати значний вплив на засоби масової інформації, бути монополістом на загальнодержавному товарному ринку та володіти активами на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів.

Якщо три з цих ознак будуть наявні в однієї особи, то вона вноситься в Реєстр олігархів на підставі рішення РНБО.

Нагадуємо:

Державна уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надала зауваження до “антиолігархічного” законопроєкту, за її словами документ може суперечити Конституції та порушувати права людини, а відтак не має бути підтриманим.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні 17 вересня розглянув законопроєкт “про олігархів” №5599 та рекомендував Верховній Раді його ухвалити у цілому.

Народні депутати у першому читанні ухвалили президентський законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

 

Комітет ПАРЄ відхилив кандидатури України на посаду судді ЄСПЛ: “Не всі відповідають критеріям”

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:40  УП

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з відбору суддів до Європейського суду з прав людини рекомендував Асамблеї відхилити подані Україною кандидатури на посаду судді ЄСПЛ через те, що не всі вони відповідають необхідним критеріям, та попросити Україну підготувати новий список.

Як повідомляє “Європейська правда“, відповідне повідомлення опублікували 22 вересня.

“Комітет провів інтерв’ю з усіма кандидатами 16 вересня 2021 року. Комітет рекомендує Асамблеї відхилити список, тому що не всі кандидати відповідають критеріям для обрання суддею Європейського суду з прав людини, та звернутися до України з проханням подати новий список кандидатів”, – зазначають у ньому.

Водночас керівниця постійної делегації України у ПАРЄ Марія Мезенцева в коментарі у Facebook наголосила, що це ще не остаточне рішення.

“Ніхто поки що третій конкурс не проводить. Українська делегація йтиме по процедурі, для збереження списку фіналістів, який включає двох чудових кандидатів і кандидатку. Засідання ПАРЄ – наступного тижня”, – прокоментувала вона.

Нагадаємо, Україна визначила трьох кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини у травні. Це Микола Гнатовський, Олександр Мережко та Гаяне Нуріджанян.

“Європейська правда” проаналізувала анкети 18 претендентів на посаду судді в ЄСПЛ від України та визначила список явних лідерів, які мають увійти до переліку фіналістів, та 11 кандидатів, які не мали б потрапити до трійки лідерів.

Серед обраних кандидатів у переліку тих, хто має пройти за своїм резюме, присутні пан Гнатовський та пані Нуріджанян. Олександр Мережко до нього не увійшов.

Детальніше про це – у відеоблозі “Європейської правди” або у статті: Цемент для страсбурзького суду: хто хоче стати новим суддею ЄСПЛ від України.

 

Рада захистила Україну від антисемітизму

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:29  УП

Верховна Рада ухвалила закон про запобігання та протидію антисемітизму в Україні.

Джерело: засідання парламенту в середу

Деталі: Відповідний законопроєкт №5109 підтримали 283 народні депутати.

Закон ініціювала група депутатів на чолі з Максимом Бужанським (“Слуга народу”).

Новою законодавчою нормою запропоновано визначити поняття “антисемітизм в Україні” як “певне ставлення до осіб єврейського походження, яке виражається в ненависті щодо них”.

Основними проявами антисемітизму пропонується вважати:

заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження;

заклик, приховування або виправдання вбивства чи заподіяння шкоди особам єврейського походження, в тому числі через радикально-ідеологічні переконання або екстремістські релігійні погляди;

висловлення неправдивих відомостей, стереотипних, ненависницьких та таких, що озлоблюють, заяв про осіб єврейського походження;

публічні висловлювання, пов’язані із засудженням осіб єврейського походження як колективно відповідальних за реальні чи уявні правопорушення, скоєні однією особою або групою осіб незалежно від етнічного походження чи віросповідання;

заперечення факту переслідування і масового знищення євреїв під час Другої світової війни (Голокост);

виготовлення, розповсюдження будь-яких матеріалів, що містять антисемітські висловлювання, а також публічне використання матеріалів, символів та зображень антисемітського змісту;

умисне пошкодження або зруйнування будівель, інших споруд, що належать особам єврейського походження, єврейським громадам та громадським єврейським організаціям, а також релігійних або культових споруд (будинків) з мотивів антисемітизму;

умисне пошкодження, зруйнування або осквернення, місць поховань осіб єврейського походження, пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам єврейського походження з мотивів антисемітизму;

прояви антисемітизму до осіб не єврейського походження, але котрі були ідентифіковані як особи єврейського походження;

заклики до антисемітизму.

Для осіб, винних у порушенні вимог цього закону, у разі його прийняття встановлюється цивільно-правова та кримінальна відповідальність.

З різкою критикою закону виступили у фракції “Євросолідарність”. Там вважають, що український парламент намагаються використати для актуалізації російських фейків про буцімто загрозу антисемітизму в Україні.  Крім того, у фракції зазначили, що закон суперечить Конституції, яка забороняє привілеї за ознаками етнічного походження і міжнародно прийнятому визначенню антисемітизму.

 

В Україні – 6 754 нових випадки коронавірусу

22.09.2021 08:20

В Україні за минулу добу зафіксовано 6 754 нових підтверджених випадків COVID-19, з них дітей – 625, медпрацівників – 125).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МОЗ у Фейсбуці.

Також за минулу добу госпіталізували 2 175 осіб, зафіксували 105 летальних випадків, одужали 2 095 осіб.

За добу методом ПЛР протестували 36 642 особи, методом ІФА – 11 347, експрес-тестами – 34 254.

Зазначається, що весь час пандемії в Україні захворіли 2 362 559 осіб, одужали – 2 235 668, летальних випадків – 55 161, проведено ПЛР-тестувань – 12 551 650.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (774), Дніпропетровській (556), Донецькій (460), м. Київ (456), Львівській (449) та Одеській (442) областях.

 

На Дніпропетровщині продавали паспорти вакцинації: за 6 тисяч грн навіть у базу МОЗ вносили

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:02  УП

Кіберполіція та Мінцифри викрити медика із спільником, котрі за 6 тисяч гривень вносили фальшиву інформацію про вакцинацію у електронну базу МОЗ.

Джерело: департамент кіберполіції Нацполіції

Дослівно: “Схему виготовлення підроблених сертифікатів організувала 44-річна працівниця медичного закладу спільно зі своїм 27-річним знайомим, який виконував роль посередника”.

Деталі: Людям пропонували отримати міжнародний сертифікат без проходження вакцинації від COVID-19.

Зокрема, за 1500 гривень пропонували сертифікат про вакцинацію без внесення даних до бази МОЗ, а за 6 000 гривень – сертифікат із внесенням даних до бази.

За місцями роботи та проживання правопорушників провели обшуки. Вилучили мобільні телефони, банківські картки, зразки сертифікатів про вакцинацію та “чорнові” записи.

Злочин викрили співробітники поліції та кіберполіції у Дніпропетровській області спільно із представниками Мінцифри.

Правоохоронці встановлюють осіб, які скористалися послугами.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах, вчинені особою, яка має право доступу до неї) ККУ.

Вирішується питання щодо оголошення підозри фігурантам.

 

Уряд запропонував великі штрафи і в’язницю за підроблення COVID-документів

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:30  УП

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за підроблення документів про щеплення від коронавірусу.

Джерело: засідання уряду в середу

Деталі: Законопроєктом пропонується наступне:

Штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи;

Штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки для лікарів, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;

Штраф до 170 тисяч або позбавлення волі до 3 років за підроблення таких документів із метою розповсюдження.

Прем’єр-міністр висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає цю “відповідальну перед суспільством ініціативу”.

 

Штам “Дельта” фактично витіснив решту варіантів COVID-19 – ВООЗ

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя 22 вересня 2021

Штам COVID-19  “Дельта” наразі фіксують у зразках 99% хворих в усьому світі.

Про це заявили експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я 21 вересня в онлайн-ефірі на Facebook.

Під час дослідження більшості зразків, що беруть у хворих на COVID-19, науковці фіксують саме штам “Дельта”. Решта загрозливих штамів – “Альфа”, “Бета” і “Гамма” – складають менше 1%.

“Дельта” став сильнішим, ще більш заразним і він перехоплює решту штамів та вірусів, що поширюються серед населення”, – розповіла Марія Ван Керхове, очільниця групи технічних експертів ВООЗ з питань COVID-19.

Штам “Дельта” на сьогодні зареєстрували в 185 країнах світу.

Також Керхове відзначила, що організація фіксує ще п’ять штамів вірусу, які викликають інтерес. Утім, вона перелічила лише три з них – “Йота”, “Ета” і “Каппа”. Їхній статус понизили від “загрозливого” до такого, що “перебуває під наглядом”.

“Це справді через зміни в їхньому поширенні, і ці штами просто витісняються іншими. Вони наразі не приживаються”, – відзначила Марія Ван Керхове.

 

МОЗ хоче зобов’язати до COVID-вакцинації певні професії та сфери

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:15  УП

Міністерство охорони здоров’я планує затвердити перелік сфер, професійні колективи яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням від коронавірусної інфекції: до нього включать працівників освіти й органів влади.

Джерело: міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на засідання уряді та сайт МОЗ

Пряма мова: “Перші наші пріоритетні групи – ті, хто вакцинувалися на перших етапах кампанії, – вже досягнули показників понад 80% охоплення. Це – медичні працівники, військові Збройних сил, структури Міністерства внутрішніх справ, Національна гвардія і наші рятувальники. В інших органах державної влади ситуація не така оптимістична.

Тому за результатом ранкової урядової наради пропонуємо започаткувати впровадження обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Зокрема, для працівників закладів освіти, працівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та їхніх структурних підрозділів, а також місцевих державних адміністрацій. Такий підхід уже передбачено чинним законодавством”.

Деталі: Ляшко послався на статтю 12 закону про захист населення від інфекційних хвороб.

Міністр наголосив, що Європейський суд із прав людини у квітні цього року підтвердив, що обов’язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Ляшко попросив уряд підтримати протокольне доручення, що дозволить скласти перелік професій виробництв та організацій, працівники яких мають бути вакциновані.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підсумував: “Навчальний процес буде продовжено. Там, де вчителі не встигли вакцинуватися, навчання буде відбуватися дистанційно. Садочки працюють. Спеціальні заклади освіти працюють. Молодші класи з 1-го по 4-й навчаються очно. І також набуде чинності наказ МОЗ про обов’язкову вакцинацію певних категорій професій”.

Ляшко пояснив, що треба убезпечити освітній процес та функціонування органів державної влади, “особливо в частині надання адміністративних послуг, де відбувається тісний контакт зі споживачами”.

За оперативними даними МОЗ станом на 19 вересня, хоча б одну дозу вакцини від COVID-19 отримали лише 49% працівників сфери освіти, повністю вакциновані – 39%.

При цьому, для прикладу, хоча б однією дозою вакциновано 86% працівників “екстренки”, 91% складу ЗСУ та 85% сил МВС.

 

У Ткаченка запевняють, що не пропонують скасувати деякі свята

22.09.2021 12:01

Міністерство культури та інформаційної політики України запевняє, що не ініціює скасування деяких свят, а пропонує скасувати норму про додатковий вихідний, якщо окремі свята припадають на суботу або неділю.

Як передає Укрінформ, про це МКІП повідомляє у Фейсбуці.

“Щодо святкування 8 березня та 1 травня.

Друзі, Міністерство культури та інформаційної політики не пропонує скасовувати свята, – наголошують у МКІП.

“Спираючись на загальноєвропейську традицію, МКІП пропонує скасувати норму про додатковий вихідний, якщо окремі свята припадають на суботу або неділю. Тобто, якщо 1 травня припадатиме на неділю, то понеділок, 2 травня, буде робочим днем”, – пояснюють у міністерстві.

Перенесення вихідного дня МКІП пропонує залишити для деяких традиційних свят, а саме: Нового року, Різдва Христового за юліанським та григоріанським календарями (25 грудня та 7 січня), Дня Святої Трійці.

Раніше МКІП повідомило, що пропонує до громадського обговорення проєкт Закону «Про свята, пам’ятні дати і скорботні дні», метою якого є визначення переліку державних та інших свят, пам’ятних дат і скорботних днів в Україні, які мають загальнодержавне значення, визначення їх категорій, порядку встановлення та особливостей відзначення.

 

Гаджети можуть уповільнити розвиток словникового запасу дитини

22.09.2021 17:59

Згідно з дослідженням, проведеним в Університетській лікарні Тампере (Фінляндія), чим довше дитина з батьками проводила час біля екрану, тим повільніше розвивався її словниковий запас.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Учені вивчали дітей віком від 1,5 до 2 років. У дослідженні взяли участь 1 667 сімей.

«Це дослідження ще раз засвідчило те, що розвиток дитини залежить від того, наскільки багато нею займаються батьки. Що і як вони роблять разом», – каже дослідник Мар’я Асікайнен.

Використання батьками електронних гаджетів також може вплинути на розвиток мовних навичок у дітей. Наприклад, постійне миготіння пристроїв, на думку Асікайнен, звужує зміст розмови і спільного дозвілля.

Учені дійшли також висновку, що словниковий запас у дитини розвивався повільніше, якщо батьки з нею щодня не читали книжки.

Як повідомляв Укрінформ, у доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) “Діти в цифровому світі” йдеться, що диджиталізація дає дітям по всьому світу безліч шансів, проте водночас криє в собі небезпеку і ризики. Так, через інтернет існуючий соціальний та економічний розрив може стати ще більшим.

 

Вітренко каже, що заяви про собівартість видобутку газу в 1 гривню за куб – неправда

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:45  УП

Голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив, що слова головного виконавчого директора компанії Отто Ватерландера про собівартість видобутку газу в 1 грн за кубометр – неправда.

Про це Вітренко написав у Facebook.

“На жаль, як і очікувалось, наразі розкручуються неправдиві слова непрофесійного і ображеного працівника Нафтогазу, що собівартість видобутку складає 1 грн за кубометр. І зараз це будуть використовувати популісти з усіх таборів, що, мовляв, наживаються на “народному” газі.

Правда полягає в тому, що Нафтогаз систематично витрачає більше реальних грошей на видобуток газу, ніж отримує від реалізації видобутого газу. Різниця традиційно покривалася за рахунок насамперед надходжень від транзиту або фінансувалася за рахунок кредитів”, – пише голова правління НАКу.

“Навіть у бухгалтерській звітності операційна собівартість є у рази вищою. А операційна собівартість – це не повна собівартість, це тільки частина”, – додав він.

За його словами, найактуальніші цифри щодо собівартості розкриють з публікацією звітності за перше півріччя, підготовку якої мають завершити найближчим часом, і потім вона має бути підтверджена міжнародними аудиторами.

“Також правда полягає в тому, що Нафтогаз завчасно уклав договори на реалізацію газу для потреб населення за фіксованою на рік оптовою ціною, переважно на рівні 7,4 грн, у той час як спотові (добові, місячні тощо) ринкові ціни наразі сягають 30 грн за кубометр. Ми робимо максимум можливого для забезпечення фінансової сталості всього ланцюга поставок газу – від розвідки до кінцевого споживача”, – стверджує Вітренко.

За його словами, “Нафтогаз” не наживається на “народному” газі.

Нагадаємо:

Раніше головний виконавчий директор “Нафтогазу” Отто Ватерланер в інтерв’ю ЕП розповів про собівартість виробництва газу. За його словами, видобуток газу коштує “Нафтогазу” близько 1 гривні за кубічний метр.

Водночас у департаменті з інтегрованих комунікацій “Нафтогазу” спростовують інформацію, викладену Ватерландером.

“Зокрема, не відповідають дійсності твердження пана Ватерландера щодо собівартості виробництва газу. Цифри, вказані паном Ватерландером, не містяться в жодному документі компанії, про який нам було б відомо”, – заявили в компанії.

Головний виконавчий директор “Нафтогазу” Отто Ватерландер підтвердив, що написав листа наглядовій раді компанії, у якому зазначив, що “більше не відчуває, що може працювати ефективно” і має намір піти з компанії.

 

Пенсії та субсидії можна буде оформити через Дію

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:53  УП

Кабінет Міністрів на засіданні 22 вересня ухвалив рішення, яке дозволить оформити пенсії, субсидії та іншу соціальну допомогу на порталі Дія.

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Так, на порталі Дія можна буде оформити онлайн житлові субсидії, отримання пенсій, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, а також звернення в електронній формі за соціальними послугами. Для цього потрібно буде заповнити заявку онлайн.

У межах пілотного проєкту українці зможуть отримувати державну соцдопомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; на дітей одиноким матерям; на тяжкохворих дітей; під час усиновлення дитини; особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Також люди зможуть на порталі Дія отримувати пенсії, звертатися за наданням соціальних послуг та призначенням компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

Такі зміни відбуваються у рамках проєкту Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Це система, яку створюють Мінсоцполітики та Мінцифра для автоматизації процесів нарахування соцвиплат.

До кінця 2021 року пілотний проєкт запрацює для громадян щонайменше у двох областях.

 

Марченко обговорив з главою місії МВФ “маяки” програми і питання, які ще залишились

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:25  УП

Міністр фінансів Сергій Марченко зустрівся з главою місії Європейського департаменту МВФ Іванною Голлар – обговорили виконання структурних “маяків” у рамках програми співробітництва та питання, які ще залишились, зокрема, забезпечення незалежності НБУ та антикорупційних органів.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

У зустрічі також взяли участь перший заступник міністра фінансів Денис Улютін та заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

“Вітаю з початком роботи місії МВФ для продовження нашої дискусії з метою здійснення першого перегляду Програми. Фонд є одним із ключових партнерів України для відновлення економіки країни та забезпечення макроекономічної стабільності.

Протягом року ми багато співпрацювали для досягнення позитивного результату. Сподіваюсь, що під час цієї місії ми зможемо якнайшвидше вирішити питання, які ще залишилися на порядку денному”, – сказав Марченко.

“Також сторони обговорили важливість прийняття Верховною Радою України законопроєкту 5600, який створює додатковий ресурс для бюджету-2022.

Місія продовжить свою роботу протягом наступних тижнів. Представники Фонду проведуть низку зустрічей із органами виконавчої влади України для оцінки досягнення цілей Програми. Водночас будуть сформовані подальші кроки для забезпечення сталого зростання української економіки, впровадження структурних реформ та подолання наслідків коронавірусної кризи”, – додали в Мінфіні.

За результатами роботи місії очікується підготовка необхідних документів для першого перегляду спільної Програми “Стенд-бай” та розгляду Радою Директорів МВФ, додали в міністерстві.

Нагадаємо:

Місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в рамках першого перегляду програми з Україною.

Як повідомлялося раніше, оціночна місія фонду зосереджуватиметься на питаннях незалежності НБУ, реформ та зміцнення антикорупційних інституцій.

 

В Україні з’явиться спецв’язниця, де ізолюють кримінальних «авторитетів»

22.09.2021 20:54

Уже наступного року в Україні може з’явитися спеціальна в’язниця, де ізолюють кримінальних “авторитетів” — так званих “злодіїв у законі”.

Про це у ефірі телеканалу “Дом” повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, передає Укрінформ.

“Дійсно, вони небезпечні як на волі для нас усіх, так і в місці несвободи стають небезпечними суб’єктами. Вони все одно мають вплив. У злочинній ієрархії вони посідають високе положення, тому хтось уважає, що служить їм, виконуючи їхні накази. Це абсолютно ненормально, що вони можуть впливати на адміністрацію, залякуючи, наприклад, персонал або саму адміністрацію установи, або впливати на інших людей, які відбувають там покарання”, — наголосила Висоцька.

За її словами, кримінальні “авторитети” можуть впливати й на адміністрацію в’язниць, саме тому “злодіїв у законі” так важливо ізолювати, щоби виключити цей вплив, а для цього потрібні спеціальні можливості, техніка.

“Щоб це усунути, потрібно створити спеціальні умови, спеціальний режим, за якого вони просто не зможуть цього робити. І тут комплекс заходів: з одного боку — посилені технічні засоби, наприклад, та сама глушильна апаратура з мобільним зв’язком і т.п. Вона стоятиме поки в окремих [колоніях], тому що, щоби поширити цей досвід на всі 109 установ, ми поки не маємо коштів. Тому починаємо з такого найнебезпечнішого сегмента, як “злодій у законі”, — уточнила заступниця міністра.

Вона додала, що зараз спільно з Міністерством внутрішніх справ продумуються підходи до організації такого закладу.

“Ось ми зараз працюємо з Міністерством внутрішніх справ над пошуком таких злочинців і над процесуальним супроводом, щоби притягувати їх за це до відповідальності. Ну а наша робота полягає в тому, щоби створити умови, за яких там не буде для них життя з ось цими злодійськими “повноваженнями”, скажімо так, а все-таки це буде відбування покарання в місці позбавлення волі”, — сказала Висоцька.

Вона зауважила, що вже наступного року в Україні можуть бути створені перші установи спеціально для “злодіїв у законі”.

“І щоби створити ці умови, зараз ми працюємо над тим, щоби створити в Україні хоча б дві установи з таким спеціальним статусом, і пропрацювати всі технічні засоби, опрацювати емоційний, психологічний стан персоналу в таких установах, підготувати всю команду до роботи з такими суб’єктами, щоб і їх намагатися ресоціалізувати. Ми розраховуємо на те, що будемо готові прийняти перших засуджених за такою статтею вже наступного року”, — сказала заступниця міністра.

З огляду на специфіку такого “контингенту”, умови утримання “авторитетів” у подібних установах будуть відповідним чином організовані.

“Саме тому така висока вимога передусім до безпеки, до технічної безпеки такої установи. Це камерний тип утримання, а не просто “гуртожиток”, де всі можуть перебувати разом. Це ізольовані приміщення, а для держави дорожче утримувати такі установи. Це технічні засоби — відеозв’язок, відеоспостереження, відеореєстратори для персоналу, щоб уникнути конфліктів. Це повинен бути сучасний заклад”, — підсумувала Висоцька.

 

Княжицький про землю у горах: каже, що допомагає розбудовувати Карпати

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:48  УП

Народний депутат від “Євросолідарності” Микола Княжицький заявив, що буде допомагати “інвестувати у Карпати” ветерану АТО, котрий купив 2 га землі у селі Буркут на Івано-Франківщині.

Джерело: Facebook-сторінка Княжицького

Таким чином Княжицький відреагував на статтю УП, котрій стало відомо, що оточення нардепа через групу ветеранів АТО менш як за 17 тисяч доларів скупило 2 га землі у селі Буркут.

Пряма мова Княжицького: “Я дійсно працюю на Верховинщині і хочу розвивати цей край. Це не бізнесове, а громадське бажання…

Я запрошую бізнесменів інвестувати у Гуцульщину, бо цей край живе бідно. Місцеві люди пишуть мені десятки листів з проханням допомогти продати землю.

Я й сам купив там землю і побудував дерев’яний будинок.

Я, дійсно, знайомий з власником фірми, яка придбала землю у гірському селі”.

Деталі: За словами Княжицького, у власника земель “Валентина” десятки охоронних фірм на Полтавщині, які охороняють великі агрохолдинги, а ще він займається туризмом на Київщині.

Нардеп заявив, що всіляко сприятиме “оживити Буркут”: “Докладу усіх зусиль, щоб допомогти власнику фірми та іншим, хто хоче інвестувати у Карпати”.

Княжицький додав, що йому важливо відродити пам’ять про українських корифеїв і зберегти гуцульську традицію.

Тому він ініціював Віа Карпатію, закон про гірські території, проводив на Верховинщині кінофестивалі, купив бібліотеку співця цього краю Станіслава Вінценза і найбільшу колекцію антикварних листівок про Гуцульщину.

 

У «Слузі народу» замах на Шефіра пов’язують із супротивом корупційної системи

22.09.2021 20:53

У парламентській фракції «Слуга народу» замах на першого помічника Президента Сергія Шефіра, автомобіль якого сьогодні обстріляли на Київщині, пов’язують із супротивом з боку корупційної системи, що роками вибудовувалась в Україні.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів народний депутат із партії «СН», голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

«Обстріл автомобіля помічника Президента – це явний сигнал того, що вся корупційна система, яка вибудовувалась в країні протягом 30-ти років, сьогодні чинить супротив будь-якими можливими способами, не гребуючи навіть посяганням на життя», – наголосив депутат.

За його словами, наразі правоохоронці, а також представники фракції роблять усе можливе, аби знайти винних у замаху на першого помічника Президента Сергія Шефіра, а також не допустити подібних ситуацій в майбутньому.

«В цій історії не відбулось без жертв. Був поранений водій. Тому ми маємо не просто знайти замовника і виконавця, а й зробити так, щоб подібні ситуації не могли відбуватись у країні, яка обрала європейський шлях. Українці мають відчувати себе у безпеці не залежно від місця роботи», – додав Устенко.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській області обстріляли автомобіль першого помічника Президента Сергія Шефіра. В результаті водій, який віз посадовця, зазнав поранень та наразі перебуває в лікарні.

За інформацією МВС, в автомобіль влучило понад 10 куль. Постріли буди здійснені з лісу з автоматичної зброї по ходу руху автомобіля. Зокрема, Національна поліція розглядає, що замах був здійснений з метою тиску на керівництво держави і дестабілізація політичної ситуації.

За фактом обстрілу автомобіля першого помічника Президента вже відкрито кримінальне провадження – з попередньою кваліфікацією «замах на вбивство двох і більше осіб» (ст. 115 ККУ).

 

Разумков: У мене немає світоглядних розбіжностей із колегами

22.09.2021 21:47

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підкреслив, що не має світоглядних розбіжностей із колегами, але має позицію, яка ґрунтується на законах і Конституції України.

Як передає Укрінформ, так спікер в інтерв’ю телеканалу «Прямий» прокоментував слова радника керівника Офісу Президента Михайла Подоляка, який раніше сказав, що до Голови ВР немає претензій кримінального плану, але є розбіжності в його поглядах і поглядах партії на стратегію розвитку держави.

«Якщо ми говоримо з вами про світоглядні розбіжності, – у мене немає світоглядних розбіжностей з колегами. Мої позиції не змінюються. Може в когось так відбувається, але точно не в мене», – зазначив Разумков.

У цьому контексті спікер згадав законопроєкт про олігархів.

«Я вважаю, що боротьбу з олігархатом треба вести, але вести в цивілізований спосіб. Я вважаю, що гарним був приклад Сполучених Штатів. Це не новина, коли використовується антимонопольне законодавство, коли створюється система лобізму в гарному розумінні цього слова. А якщо ми з вами говоримо про корупцію, яка іноді, про що говорять і журналісти, і політики, має місце між представниками влади і представниками великого бізнесу, то це не боротьба з олігархами, це злочин, який повинні розслідувати антикорупційні органи і приймати відповідні рішення, а потім суд», – сказав він.

Разумков додав: «Я розумію, що це не всім подобається, і колегам, у тому числі. Але це не світоглядні підходи. Це позиція, яка ґрунтується виключно на законах і Конституції України. Я дійсно підтримую цей процес, але давайте робити його так, щоб паралельно з цим не порушувати інші закони. Тому що питання олігархів, людей, які впливають на політику, це дійсно проблема, про це всі говорять, це є протягом багатьох-багатьох років нашої незалежності. Але боротися з беззаконням незаконними методами – воно точно не доведе до того результату, який від нас очікує суспільство. А сам процес я підтримую».

Як повідомлялося, раніше радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв’ю виданню «Главком» запевнив, що до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова немає претензій кримінального плану, але є розбіжності в його поглядах і поглядах партії на стратегію розвитку держави.

1 липня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” в першому читанні. Документ передбачає внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначає порядок і наслідки включення осіб до Реєстру, запроваджує декларування службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у листі закликала Голову ВР Дмитра Разумкова направити законопроєкт №5599 до Венеційської комісії через те, що, на її думку, він може суперечити нормам Конституції. Окрім цього, до спікера звернулися чотири опозиційні депутатські фракції з аналогічною пропозицією.

Разумков 10 вересня направив законопроєкт на експертизу до Європейської комісії “За демократію через право” (Венеційська комісія).

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні 17 вересня рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

 

Відставки в уряді будуть, хоча пропозиції в Раду ще не надходили – Разумков

22.09.2021 20:40

Станом на сьогодні пропозицій щодо кадрових змін у Кабінеті Міністрів не надходило, однак Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прогнозує, що це відбудеться.

Про це спікер сказав у інтерв’ю телеканалу «Прямий», передає кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогодні не заходило жодних пропозицій від Кабінету Міністрів України. Я маю на увазі від Прем’єр-міністра або заяв міністрів. Але думаю, що все ж таки, так, як я прогнозував раніше, це відбудеться», – зазначив Разумков.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков неодноразово заявляв, що не виключає восени 2021 року кадрових перестановок у Кабінеті Міністрів. Подібні заяви також робило керівництво фракції «Слуга народу» у ВР.

Народні депутати від “Слуги народу” на засіданні фракції 20 вересня не обговорювали можливі кадрові зміни в Кабінеті Міністрів.

 

Разумков не пов’язує замах на Шефіра із боротьбою проти олігархів

22.09.2021 20:05

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що замах на першого помічника Президента Сергія Шефіра не слід пов’язувати з боротьбою проти олігархів.

Таку думку спікер висловив в інтерв’ю телеканалу «Прямий», передає кореспондент Укрінформу.

«Це безпрецедентний випадок. Такі речі – ганебні… Я б не пов’язував це з боротьбою з олігархами. Це злочин, і тут байдуже, хто його скоїв – багата людина, бідна людина або якісь злочинні елементи. Тут важливо, щоби правоохоронні органи… максимально ефективно і професійно відпрацювали і знайшли і виконавців, і замовників», – сказав спікер.

Водночас він зауважив, що дехто з колег завчасно «намагається навішувати ярлики».

«Це дуже погана тенденція, і точно до неї вдаватися не варто. Те, що це можна розцінювати як тиск на Офіс, на Президента або безпосередньо на Сергія Нахмановича (Шефіра – ред.), – точно. Добре, що закінчилося так, що лише поранена людина і всі залишилися живі», – сказав Разумков.

На його думку, не варто замах пов’язувати й з «антиолігархічним» законопроєктом. «Так можна прив’язати і дощ до цього законопроєкту, що він пішов або не пішов в окремо взятий проміжок часу», – заявив спікер.

Як повідомлялося, у Київській області 22 вересня обстріляли автомобіль першого помічника Президента Сергія Шефіра, його водій зазнав поранень.

За інформацією МВС, в автомобіль влучило понад 10 куль. Постріли були здійснені з лісу з автоматичної зброї по ходу руху автомобіля.

За фактом обстрілу автомобіля першого помічника Президента відкрито кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією – замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 115 ККУ).

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу заявив, що пов’язує цей напад з агресивною кампанією протидії активній політиці глави держави, “спрямованій на істотне зниження традиційного впливу тіньових олігархів на суспільні процеси, а також на знищення політико-фінансових угруповань, які відверто працюють на наших зовнішніх опонентів”.

 

Разумков заявив, що його не запросили на збори “слуг” у Трускавці

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:27  УП

Спікер парламенту Дмитро Разумков повідомив, що його досі не запросили на заплановані збори парламентської фракції “Слуга народу” в Трускавці.

Джерело: Разумков в інтерв’ю телеканалу “Прямий”

Пряма мова Разумкова: “Ні, станом на сьогодні мене не запрошували на цю нараду. Запросять – обов’язково візьму участь, не запросять – не візьму.

Я ж не ходжу в гості без запрошення”.

Чому це важливо: Протягом останніх днів розпалюється конфлікт між монобільшістю та Разумковим.

На тлі чуток про можливу відставку Дмитра Разумкова 20 вересня внутрішній конфлікт “Слуги народу” вийшов у публічну площину з обговоренням порядку денного на погоджувальній раді парламенту.

Корнієнко вважає дії Разумкова некомандними, а радник глави ОПУ Подоляк заявив, що якщо конфлікт буде рости, то “втрутиться президент”.

Передісторія:

Глава партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко розповів, що на збори їхньої парламентської фракції в Трускавці запросять керівників Офісу генпрокурора і СБУ, а також представників Кабміну і “не виключається” запрошення Разумкова.

За інформацією УП, президент Володимир Зеленський планує у найближчий час провести зустріч із фракцією “Слуга народу” у Трускавці, як це було влітку 2019 року. За словами співрозмовників УП, зустріч триватиме до 2 жовтня.

На зустрічі, як очікують у “Слузі народу”, буде велика розмова про майбутнє, в тому числі про кадрові рішення.

Речниця фракції повідомила, що наприкінці наступного тижня планується провести робочу нараду за участю представників гілок влади, президента Володимира Зеленського та фракції.

 

На збори “слуг” у Трускавці покличуть Венедіктову і Баканова – Корнієнко

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:50  УП

Глава партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко розповів, що на збори їхньої парламентської фракції в Трускавці запросять керівників Офісу генпрокурора і СБУ, а також представників Кабміну.

Джерело: заява Корнієнка під час брифінгу в кулуарах Верховної Ради 22 вересня, яку передає Ліга.net

Деталі: За його словами, також до Трускавця будуть запрошені члени Офісу президента.

З’їзд запланований на наступні вихідні – з 1 до 3 жовтня. Основні події, за його словами, будуть у другій половині п’ятниці і в суботу, а в неділю “слуги” підведуть підсумки.

На нараді фракція планує підбити підсумки, що “слуги” встигли зробити за половину президентського терміну Володимира Зеленського, і “намітити” подальші дії: за якими реформами прискорюватися, а за якими – продовжити обговорення із суспільством.

Коментуючи формат заходу, Корнієнко сказав, що це буде “робочий процес” – засідання фракції. Не виключається секторальна робота – окремо за напрямками безпеки, економіки, міжнародної політики. Водночас частина часу буде присвячена великому засіданню за участю Кабміну, фракції, і, як сподівається Корнієнко, президента Зеленського.

Він також повідомив, що не виключається запрошення на з’їзд спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, але це залежить від стану його здоров’я.

На питання журналістів, чому для з’їзду обрали саме Трускавець, Корнієнко сказав, що тільки ця локація дозволяє компактно розселити таку велику кількість людей. За його словами, “слуги” будуть самі оплачувати проживання в готелях.

Корнієнко також повідомив, що після приїзду в п’ятницю для всіх буде обов’язковий ПЛР-тест, за винятком тих, у кого є COVID-сертифікати.

Що передувало:  За інформацією УП, президент Володимир Зеленський планує у найближчий час провести зустріч із фракцією “Слуга народу” у Трускавці, як це було влітку 2019 року. За словами співрозмовників УП, зустріч триватиме до 2 жовтня.

На зустрічі, як очікують у “Слузі народу”, буде велика розмова про майбутнє, в тому числі про кадрові рішення.

Речниця фракції повідомила, що наприкінці наступного тижня планується провести робочу нараду за участю представників гілок влади, президента Володимира Зеленського та фракції.

Нагадаємо:

Тренінг для “слуг народу” проходив у 2019 році з 29 липня по 4 серпня у Трускавці. У ньому взяли участь 263 народні обранці.

Вони мешкали у кількох трускавецьких готелях, зокрема в “Rixos-Прикарпаття” та “Mirotel”.

Команда викладачів KSE впродовж тижня читала для майбутніх депутатів лекції з економіки, бюджетного процесу, публічної політики, розповідала про децентралізацію, освіту, оборону тощо.

Тижневий семінар для новообраних народних депутатів обійшовся “Слузі народу” у 10 мільйонів гривень.

 

Регламентний комітет не зміг покарати Тищенка і Лероса через штовханину

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:31  УП

Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту не ухвалив жодного рішення за результатом розгляду нападу нардепа фракції “Слуга народу” Миколи Тищенка на позафракційного депутата Гео Лероса.

Джерело: член комітету, нардеп Павло Фролов у коментарі для “Укрінформ

Пряма мова: “Комітет не зміг ухвалити рішення. Ні про попередити обох, ні про рекомендувати Верховній Раді позбавити обох права участі у п’яти пленарних засіданнях”.

Деталі: За словами Фролова, комітет, можливо, не буде повертатись до розгляду цього питання.

Що передувало: Народний депутат із фракції “Слуга народу” Микола Тищенко силою припинив виступ свого колеги Гео Лероса (позафракційний), який з трибуни парламенту звинуватив президента Володимира Зеленського та його Офіс в зриві операції українських спецслужб по затриманню “вагнерівців”.

Тищенко під час виступу Лероса підійшов до трибуни і почав його штовхати. Виникла бійка.

Спікер парламенту Дмитро Разумков кілька разів закликав припинити бійку, однак його не почули і він оголосив перерву в пленарному засіданні.

Пізніше керівник фракції “Слуга народу” Давид Арахамія подав заяву до регламентного комітету з вимогою покарати двох нардепів, відсторонивши від участі в кількох пленарних засіданнях.

 

Без Аджунера і Лещенка: Кабмін припинив повноваження голови і 3 членів наглядової ради УЗ

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:10  УП

Кабінет міністрів не продовжив контракти з головою наглядової ради “Укрзалізниці” Шевкі Аджунером та членами Сергієм Лещенком, Андреасом Матьє та Олегом Журавльовим.

Повідомлення про зміни в складі наглядової ради УЗ з’явились на сайті компанії 21 вересня.

Відповідно до документа, 21 вересня припинено повноваження голови наглядової ради Аджунера, а також членів наглядової ради Матьє, Лещенка і Журавльова.

Рішення про припинення їх повноважень ухвалив Кабмін на підставі свого розпорядження у червні 2021 року, відповідно до якого повноваження перерахованих членів наглядової ради продовжили на термін не більше, ніж 3 місяці з дня набрання чинності розпорядження.

Зазначається, що Аджунер виконував обов’язки голови наглядової ради з червня 2018 року.

Лещенко був членом наглядової ради  з грудня 2019 року, Матьє – з червня 2018 року. Журавльов – з грудня 2019 року.

Замість Аджунера, Лешенка, Матьє та Журавльова, повноваження яких припинено, Кабмін поки нікого не призначив.

Доповнено.

У Мінінфраструктури додали, що до призначення нових державних і незалежних членів, діючим членом наглядової ради залишається Адомас Азуолас Аудіцкас, строк дії контракту якого завершується в червні 2022 року.

Міністерство вже подало кандидатів на посади державних членів, їх призначення очікується найближчим часом.

“Також вже обрано рекрутингову компанію, яка проводитиме попередній відбір та оцінку незалежних членів наглядової”, – додали у відомстві.

Нагадаємо:

У червні Кабінет міністрів продовжив повноваження деяким членів наглядової ради “Укрзалізниці”, контракти з якими закінчилися 19 червня, на строк до трьох місяців. 

Тоді уряд вирішив обрати членами наглядової ради Шевкі Аджунера, Андреаса Матьє (незалежні члени), Сергія Лещенка та Олега Журавльова (представники держави) на строк до прийняття рішення про призначення нових членів за результатами конкурсу, але не більше ніж на три місяці.

Філія “Центр сервісного забезпечення” АТ “Українська залізниця” уклала 2 договори з рекрутинговим агентством “Екзекьютів Серч Юкрейн” про підбір персоналу на загальну суму 3,89 млн грн.

Згідно з договорами, до кінця цього року агентство за 1,98 млн грн підбере кандидатів на посади голови правління Укрзалізниці, заступників і членів правління.

А за 1,91 млн грн агентство відбере чотирьох незалежних членів наглядової ради компанії.

 

Ліквідація ДАБІ: Реформа містобудівної галузі – на фінішній прямій

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:45  УП ОЛЕКСІЙ ЧЕРНИШОВ, міністр розвитку громад та територій України

Відтепер 15 вересня стане знаковою датою для містобудівної галузі нашої держави – ліквідовано один з найкорумпованіших органів – Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). Натомість створено та вже запущено абсолютно новий орган – Державну інспекцію архітектури та містобудування (ДІАМ).

Довгі роки корупція і хабарництво в сфері будівництва було так званою приказкою в народах.

Кожен українець знав, що практично будь-яке будівництво завжди було пов’язане з аферами, кришуванням  “рішал” і чиновників, одним словом – будівельною мафією.

З першої хвилини рішення інвестора і забудовника про зведення об’єкту починався багатосерійний корупційний серіал з хабарями місцевим і центральним бюрократам, їх численним  “довіреним ” особам і кишеньковим  “громадським організаціям “, які влаштовували вуличні перформанси і акції протесту з єдиною метою – отримати і собі шматок ласого пирога.

Все це було наслідком катастрофічної непрозорості сфери архітектурно-будівельного контролю, що в підсумку прямо “било по кишенях” звичайних українців.

Кожна корупційна гривня (а за оцінками експертів Українського клубу нерухомості ця сума коливалась від 30 до 50 доларів за кв.м.) віддана забудовником у  “волохаті руки ” корупціонерів, вкладалася в вартість будинку, квартири та квадратного метра.

Демонтаж системи

Мусимо визнати – система за роки прогнила настільки, що привести її до тями простою зміною керівників чи тасуванням середньої ланки виконавців вже було неможливо.

Саме тому було прийнято категоричне і важливе рішення – демонтувати ДАБІ, створивши нову citizen-friendly структуру – Державну інспекцію архітектури та містобудування України, скорочено ДІАМ.

Реформа ДАБІ стикалась з багатьма перешкодами. Для очернення та знецінення реформи проводилось безліч так званих кампаній. Адже тим, хто десятки років збагачувався за рахунок корупційних схем у ДАБІ не вигідна її ліквідація, діджиталізація містобудівної галузі і тим паче створення нового органу ДІАМ.

В основу будь-якої реформи повинен бути покладений принцип, який унеможливить відкат назад. Міцний фундамент, що зведе нанівець штучні інформаційні хвилі та можливі політичні інтриги.

Три принципи реформи

Саме тому концепція реформи сфери містобудування базується на трьох принципах: цифровізація, децентралізація, відповідальність, які назавжди позбавлять галузь інструментів корупційного впливу.

Цифровізація процесів у функціонуванні ДІАМ покликана усунути так званий людський фактор і нівелювати можливу спокусу корупційного збагачення чиновника.

Крім того, “цифра” максимально інтенсифікує документообіг і зробить його більш якісним.

В Єдиній електронній системі у сфері будівництва буде генеруватися вся документація на об’єкти – від містобудівних умов та обмежень до акту готовності об’єкту, експлуатації та верифікації з інформацією з усіх реєстрів. У підсумку, за наявності всіх необхідних документів, система видаватиме дозвіл автоматично. Так само автоматично об’єкти будівництва прийматимуться в експлуатацію.

Другий принцип реформи – максимальна децентралізація процесів контролю за будівництвом.

Держава і Мінрегіон, через ДІАМ здійснюватиме контроль лише за особливим об’єктом класу будівництва (СС3): критичною інфраструктурою, об’єктами які становлять державну таємниці тощо.

Решту повноважень отримають акредитовані юридичні особи, а найголовніше – органи місцевого самоврядування. Прикметно, що в них буде обов’язок не тільки контролювати законність будівництва, а й право на знесення незаконних споруд, так званих “нахалбудів “.

Третій ключовий принцип – відповідальність. ДІАМ з першої секунди свого створення декларує нульову толерантність до корупції і запроваджує абсолютно нові підходи в сфері архітектурно-будівельного контролю.

ДІАМ – це не перефарбовані чиновники з минулого, а юристи, архітектори, інженери, будівельники і геодезисти, які вибороли посади на відкритих конкурсах і після перевірки на доброчесність державними антикорупційними структурами – НАЗК та НАБУ.

Також посилюється адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення будівельних норм. Зокрема, відповідний законопроєкт вже зареєтровано у Верховній Раді. Крім того ДІАМ та Всеукраїнська асоціація громад підписали Меморандум про співпрацю у напрямку вдосконалення виконання функцій державного архітектурно-будівельного контролю.

Цивілізовані і чесні правила для всіх

Сфера містобудування багато років характеризувалася нечесністю, корупцією і хабарництвом.

Завдяки політичній волі вищого керівництва держави – президента Володимира Зеленського, уряду, моєї команди, народних депутатів, профільних та правоохороних комітетів, міжнародних партнерів, експертів та консультантів, вдалось зсунути справу з мертвої точки і дати серйозний імпульс для формування чесних і цивілізованих правил на будівельному ринку.

Попереду чимало роботи, але міцний фундамент реформи закладено. В її основі – ДІАМ, який відновить довіру громадськості та бізнесу до державних інституцій та забезпечить створення сприятливих інвестиційних умов.

Олексій Чернишов

 

“Залізний купол” від США: щедра допомога чи ведмежа послуга?

СЕРЕДА, 22 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:45  УП  ОЛЕКСАНДР САЄНКО, військовий експерт-аналітик, Незалежна антикорупційна комісія

Україна може отримати від Сполучених Штатів Америки нові системи протиракетної оборони “Залізний купол” (Iron Dome) ізраїльської розробки. Як повідомляє Politico, Конгрес США вніс відповідну правку до проекту оборонного бюджету на 2022 рік.

Ймовірно, наші партнери не лише хочуть допомогти нам, але й мають намір віддати систему, потреби у якій об’єктивно вже більше не мають. Адже США від самого початку розглядали закупівлю “Залізного купола” як тимчасове рішення.

Вашингтон придбав комплекси у Ізраїля у 2019 році для того, аби створити власну систему, яка б враховувала наявні недоліки. Використовувати її планували в Афганістані, щоб захищати пункти дислокації підрозділів від окремих ударів. Із виведенням американських військ звідти відпала і потреба негайного розгортання цих комплексів.

Зараз США вже створюють власну систему з більш широкими оперативними можливостями. І дуже ймовірно, що вже цього чи наступного року на озброєння приймуть комплекс “Міцний щит” (“Enduring Shield”) американської розробки і виробництва із значно кращими за ізраїльський комплекс тактико-технічними характеристиками.

Зважаючи на це, уряд США цілком може погодити передачу Україні двох “зайвих” ракетних батарей. Але потрібно розуміти, що такий крок буде означати для України значні витрати і певні труднощі.

Для передачі “Залізного куполу” потрібна буде згода Ізраїлю. І комплектуючі для цієї системи доведеться купувати також в Ізраїлі, уклавши дороговартісні і довготривалі контракти.

Батарея “Залізний купол” має у своєму складі пункт бойового управління, радіолокаційну станцію EL/M2084 та 2-3 пускових установки по 20 ракет-перехоплювачів у кожній. І якщо ракети-перехоплювачі “Tamir” є спільним продуктом Ізраїлю і США, то за решту обладнання треба буде домовлятися саме з Ізраїлем.

Варто зауважити, що Ізраїль навряд чи захоче передати нам високотехнологічні збройні технології і тим самим ризикнути зіпсувати відносини із Росією. Москва має значний вплив на Сирію та Іран, а це питання безпеки самого Ізраїлю.

При цьому ця система протиракетної оборони тактична, тож вона вирішує лише вузьке коло завдань. Вона призначена для перехоплення некерованих ракет залпового вогню (“Град” або аналоги).

“Залізний купол” є лише частиною ізраїльської ешелонованої системи протиракетної оборони і забезпечує ближній рубіж перехоплення. Ізраїль ефективно застосовує такі системи для протидії терористичним загрозам з палестинських територій. Та для того, щоб вийти на теперішній рівень перехоплення сотень ракет, йому знадобилося понад десять років.

Якщо Україна дійсно отримає від США ці комплекси, то Міністерство оборони України продемонструє, що керується у своїй діяльності політичними мотивами, тоді як реальна доцільність та спроможність відходять на другий план.

Витрачені кошти не дадуть бажаного ефекту у довготривалій перспективі. Це може мати ефект разової угоди із США стосовно такого типу озброєнь тому, що виробник  “Залізного купола ” є Ізраїль.

До того ж “Залізний купол” не вирішує питань протиповітряного захисту.

Теоретично, будь-яку систему можна використовувати для вирішення непритаманних завдань, але тоді виникає питання ефективності.

В умовах сучасних загроз для України пріоритетом є саме розбудова систем захисту території від ударів засобів повітряного нападу, а не від окремих атак тактичними некерованими ракетами.

Так, наприклад, мобільна наземна система протиповітряної оборони “Міцний щит” може вражати декілька цілей одночасно та повністю інтегрується у системи бойового управління протиповітряної і протиракетної оборони армії США.

Цього року її розробник, компанія Dynetics, провела практичну демонстрацію представникам Міністерства оборони США. І цим підтвердила інформацію про те, що бере участь у конкурсі армії США на поставку комплексів для захисту від різноманітних загроз із повітря.

Розробники врахували усі недоліки, притаманні “Залізному куполу” та іншим аналогічним системам. А модульність американської системи дає можливість використовувати різні моделі ракет-перехоплювачів без втрати заявлених тактико-технічних характеристик.

Найбільш доцільно у цій ситуації вести перемовини та укладати угоду саме з американським виробником аналогічного озброєння.

Це вирішило б питання інтеграції у системи ППО-ПРО НАТО, логістичного забезпечення та відкрило б перспективи співпраці виробників озброєння в Україні з американськими колегами.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 195

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua