Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 22.12.2020

Інформаційний резонанс доби: 22.12.2020

Окупанти минулої доби дев’ять разів зривали «тишу»

23.12.2020, 07:38

Протягом минулої доби, 22 грудня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 9 порушень режиму припинення вогню біля трьох населених пунктів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

“У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» російсько-окупаційні війська знову використали заборонене озброєння і застосували проти українських захисників неподалік Водяного, що на Приазов’ї, артилерійські системи 122-го калібру. На цьому ж напрямку ворог ще кілька разів відкривав вогонь, але вже з гранатометів різних систем та здійснив дистанційне мінування місцевості мінами ПОМ-2 у кількості 8 одиниць за допомогою ПКМ-1.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» неподалік Луганського та Південного збройні формування Російської Федерації застосували міномети 120-го та 82-го калібру, а біля Південного – вели вогонь ще й з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї“. – йдеться у повідомленні.

Бойових втрат чи поранень серед українських військових немає.

Від початку поточної доби, 23 грудня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. По всій лінії розмежування спостерігається “тиша”.

 

Окупанти досі не збудували «перехід» у районі Щастя – місія ОБСЄ

Окупанти ще не збудували свій контрольний пункт для пропуску громадян навпроти українського КПВВ в районі Щастя Луганської області.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

“19 грудня в Луганській області на блокпосту збройних формувань за 3 км на південний схід від мосту у Щасті (підконтрольне уряду України місто, 20 км на північ від Луганська) спостерігачі бачили, як 7 робітників встановлювали огорожу приблизно за 20 м на південь від блокпосту на східній стороні дороги, а ще 7 робітників за допомогою трактора пробивали отвори в землі і копали рови на західному боці дороги (за оцінкою СММ, для прокладки каналізації і водопровідних труб)», – йдеться у звіті.

Як повідомлялося, одночасне відкриття пунктів пропуску в районі Щастя і Золотого з обох боків лінії розмежування мало відбутись 10 листопада. З українського боку КПВВ в намічений термін запрацювали.

 

Окупанти мінували місцевість та стріляли з великого калібру на Донбасі – УП

Протягом доби 22 грудня в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано вісім порушень режиму припинення вогню.

Джерело: штаб ООС у Facebook

Дослівно: “Противник застосував проти наших захисників артилерійські системи 122-го калібру неподалік Водяного, що на Приазов’ї. Поблизу цього ж населеного пункту ворог ще кілька разів відкривав неприцільний вогонь з гранатометів різних систем.

Біля українських позицій у районі Водяного російсько-окупаційні війська здійснили дистанційне мінування місцевості 8 мінами ПОМ-2 за допомогою ПКМ-1.Неподалік Луганського та Південного ворог використовував проти українських воїнів міномети 120-го та 82-го калібру. А біля останнього – ще й великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю”.

Деталі: Зазначається, що постріли окупантів були неприцільними, тому сили ООС вогонь у відповідь вони не відкривали.

 

Суд зобов’язав ДБР відкрити провадження проти Зеленського через загибель бійця на Донбасі

УНН. Печерський районний суд Києва задовольнив скаргу батька загиблого військового Ярослава Журавля Сергія Журавля, зобов’язавши ДБР відкрити провадження щодо Президента України Володимира Зеленського. Про це повідомив батько бійця Сергій Журавель, пише “Радіо Свобода”, передає УНН.

За словами батька, раніше він звертався до ДБР та Офісу генпрокурора з вимогою відкрити провадження, проте отримав “відписки”. Тоді він звернувся до Печерського й Шевченківського судів столиці зі звинуваченнями Президента України в бездіяльності, яка призвела до загибелі його сина.

“Печерський районний суд уже ухвалив рішення, Шевченківський — поки ні. Рішення суду обов’язкове до виконання. Його текст уже отримали на руки, і моя довірена особа відправила його до ДБР. Через 10–12 днів має бути реакція”, — сказав Сергій Журавель.

Нагадаємо, 13 липня 2020 року при спробі евакуації загиблого розвідника у “сірій зоні” біля Зайцевого обстріляли групу українських військових, яка мала забрати тіло. На полі бою залишився поранений 40-річний військовий 35-ї окремої бригади морської піхоти сержант Ярослав Журавель, який втратив багато крові і помер. За словами батька бійця, Президент як верховний головнокомандувач заборонив відряджати спецпідрозділ на порятунок його пораненого сина. Тіло військового бойовики передали українській стороні через 8 днів після поранення, 21 липня.

 

Зеленський обговорив з Макроном вакцину проти COVID-19 та Донбас

УНН. Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном щодо сприяння в отриманні Україною ліцензованої вакцини проти COVID-19 та Донбасу. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента України, передає УНН.

“Дякую вам за згоду допомогти з прискоренням надання вакцини проти COVID-19. Це жест справжньої дружби”, — сказав Зеленський.

Зазначається, що значну увагу під час розмови було присвячено питанню досягнення миру на Донбасі. Макрон запевнив, що Франція продовжуватиме вживати всіх необхідних заходів для просування в мирному процесі. При цьому французький лідер наголосив на важливості дотримання сторонами домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту в Нормандському форматі.

У свою чергу Зеленський акцентував увагу на тому, що Україна виконала всі домовленості лідерів “Нормандської четвірки”, та подякував лідеру Франції за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та мирних ініціатив української сторони.

Окрім того, Президент України побажав президенту Франції якнайшвидшого одужання від коронавіруса, а також привітав його з днем народження.

Додамо, що Еммануель Макрон підтвердив намір здійснити офіційний візит в Україну, щойно це дозволить епідемічна ситуація.

Як повідомляв УНН, Зеленський назвав головний зовнішньополітичний пріоритет для українських дипломатів встановлення миру і відновлення територіальної цілісності України. Президент також закликав послів долучитися до перемовин про отримання вакцини від COVID-19.

 

Зеленський подякував Макрону за готовність допомогти з вакциною від коронавірусу

Президент України Володимир Зеленський вдячний французькому колезі Емманюелю Макрону за готовність допомогти з прискоренням надання вакцини від коронавірусу.

Про це Зеленський сказав під час телефонної розмови 22 грудня, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави Української держави.

Як зазначають в Офісі Президента, під час розмови Зеленський порушив питання щодо сприяння з боку Франції в отриманні Україною ліцензованої вакцини від коронавірусу якісного виробництва. Лідери домовилися про подальшу координацію зусиль щодо солідарного розподілу сертифікованої вакцини.

«Дякую вам за згоду допомогти з прискоренням надання вакцини проти COVID-19. Це жест справжньої дружби», – сказав Президент України.

Значну увагу під час розмови лідери приділили питанню досягнення миру на Донбасі. Зеленський поінформував Макрона про зусилля, яких докладає українська сторона для досягнення сталого миру.

Своєю чергою Макрон запевнив, що Франція і надалі вживатиме всіх необхідних заходів для просування в мирному процесі. При цьому французький лідер наголосив на важливості дотримання сторонами домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту в межах нормандського формату. Зеленський акцентував увагу на тому, що Україна виконала всі домовленості лідерів Нормандської четвірки, досягнутих минулого року в Парижі.

«Дякую за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та наших мирних ініціатив», – зазначив глава Української держави.

Макрон також підтвердив намір здійснити офіційний візит в Україну, щойно дозволить епідемічна ситуація.

Зеленський побажав Президентові Франції якнайшвидшого одужання від коронавірусної хвороби та відновлення сил, а також привітав його з днем народження, який Макрон відзначав напередодні.

Як повідомлялося, у межах глобальної ініціативи COVAX Україна в березні 2021 року має безоплатно отримати 8 млн доз вакцини. Також Україна веде перемовини з виробниками та очільниками країн, де діють ці виробники, про закупівлю вакцин.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що поставки вакцини попередньо плануються на лютий 2021-го. Загалом у державному бюджеті на 2021 рік на закупівлю вакцин передбачено 2,6 млрд грн.

 

Макрон і Путін “обмінялися думками” щодо перемовин в Нормандському форматі

УНН. Президент Франції Еммануель Макрон в ході телефонної розмови з Володимиром Путіним обговорили питання врегулювання конфлікту на Донбасі і перемовини в Нормандському форматі. Про це повідомляє пресслужба Кремля, передає УНН.

Відзначається, що “при обміні думками” з питань врегулювання конфлікту на Донбасі “висловлена зацікавленість в активізації зусиль з метою реалізації ключових положень Мінських угод 2015 року, а також рішень, прийнятих на „нормандському саміті“ 9 грудня 2019 року в Парижі”.

“У зв’язку з цим з російської сторони знову акцентовано на необхідності виконання Україною своїх зобов’язань по політичним аспектам врегулювання, включаючи правове оформлення особливого статусу Донбасу і закріплення в національному законодавстві „формули Штайнмайера“. Домовлено про продовження роботи в рамках Нормандського формату”, — йдеться в повідомленні пресслужби Кремля.

Також наголошується, що лідери Франції та РФ обговорили ситуацію навколо Нагірного Карабаху.

Як повідомляв УНН, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном про сприяння в отриманні Україною ліцензованої вакцини від COVID-19 і обговорив з ним ситуацію на Донбасі.

 

Вакцинація жителів ОРДЛО: Резніков розповів про плани України

Росія навряд чи вакцинуватиме від COVID-19 мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, український же уряд готовий про це подбати.

Однак громадяни повинні мати доступ до підконтрольних уряду України територій, який блокує окупаційна влада.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю Суспільному заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, відповідаючи на питання щодо вакцинації українських громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

«Наші спостереження чітко дають зрозуміти: Росія ставиться до цих територій як до тимчасово окупованих. Вони їх не вбачають як такі, що потребують розвитку, уваги. Звідти вивозиться обладнання, руйнується виробництво, закриваються шахти, з яких не відкачується вода. Питання стоїть на рівні екологічної катастрофи. Тому я не думаю, що вони будуть дбати про населення, люди на тимчасово окупованих територіях для них чужі. З прагматичної точки зору, навіть у ситуації жорсткої епідеміологічної ситуації вони просто закриють кордон, і на тому – крапка», – сказав Резніков.

Водночас він зазначив, що український уряд може запропонувати людям вакцинацію на підконтрольній території, але люди повинні мати можливість в’їхати сюди.

«Якщо окупаційні режими продовжать блокування, люди просто не зможуть потрапити сюди. Питання гуманітарної вакцинації будемо обговорювати з міжнародними організаціями. Але треба подумати, яка категорія громадян, що опинилися в заручниках окупаційної влади, має отримати вакцинацію насамперед. Напевно, так само лікарі. У першій черзі також люди похилого віку. Їх вирахувати не проблема, вони у реєстрах. Усі 272 тисячі мають електронні посвідчення, електронний кабінет, тому комунікація з ними – не проблема», – розповів віцепрем’єр.

Водночас, за словами Резнікова, на переговорах у ТКГ це питання ще не порушувалося. Наразі там розглядають дві нагальні проблеми — відкриття двох КПВВ та взаємне звільнення утримуваних осіб.

Резніков також нагадав, що із 7 КПВВ на лінії розмежування фактично працюють лише два. «Людей пропускають з боку тимчасово окупованих територій лише у двох місцях на Донбасі — у Станиці Луганській (Луганська область) пропуск щодня, та у Новотроїцькому (Донецька область) лише двічі на тиждень, по понеділках і п’ятницях. З боку окупаційної влади діє досить жорсткий режим. Вони самі вирішують, кого пускати, а кого ні», – зазначив віцепрем’єр.

Як повідомлялось раніше, в районі операції Об’єднаних сил працює сім контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ): чотири – у межах Донецької області й три – у межах Луганської області.

За інформацією заступника начальника оперативно-військового управління Східного регіонального управління Держприкордонслужби України полковника Олега Шевченка, станом на 21 грудня на Донбасі російські окупаційні війська продовжують блокувати відновлення пропуску через п’ять із семи КПВВ, які діють на лінії розмежування. Російські найманці не пропускали громадян, які здійснювали спроби проїхати через КПВВ «Щастя», «Золоте», «Майорське», «Мар’їнка» та «Гнутове».

 

У разі гумкатастрофи Україна може поставляти воду для кримчан у цистернах – Резніков

Україна поставлятиме воду до АР Крим лише після деокупації півострова, у разі ж гуманітарної катастрофи може йтися лише про гуманітарні конвої з питною водою для цивільного населення під контролем гуманітарних місій.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю Суспільному сказав віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

“Тут навіть немає що обговорювати: буде деокупація Криму — буде вода. Коли гуманітарна місія ООН, МКЧХ вийде і скаже, що є гуманітарна катастрофа і цивільне населення потерпає, тоді буде направлено гуманітарні конвої, вода в цистернах, під контролем гуманітарних місій. Ніхто не буде поїти водою військові бази, виробництво мілітаризованого Криму”, – заявив Резніков.

Він також наголосив, що у Криму “запасів питної води для мирного населення достатньо”.

Як повідомлялося, до 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму в прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з’єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води до Криму було припинено. Наразі запаси води на півострові поповнюються з водосховищ і підземних джерел.

За заявою кримських екологів, регулярне використання підземних джерел веде до засолення грунту.

Через посуху та обміління водойм з 24 серпня кілька районів Криму і Сімферополь почали отримувати воду за графіками.

Моніторингова місія ООН в Україні неодноразово заявляла про необхідність доступу її експертів на територію окупованого півострова, наголошуючи, що Росія несе основну відповідальність за забезпечення водопостачання півострова.

 

Сімох кримських татар, засуджених у РФ, перевели в СІЗО Новочеркаська

Сімох фігурантів другої бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”, засуджених у РФ, в очікуванні апеляції перевели з Ростовського СІЗО до слідчого ізолятора Новочеркаська.

Про це повідомляє у Фейсбуку “Кримська солідарність” із посиланням на дружину одного з в’язнів, Сервера Мустафаєва, передає Укрінформ.

“Сімох фігурантів “другої бахчисарайської справи”, які залишилися в ув’язненні, перевели з ростовського слідчого ізолятора в Новочеркаськ”, – ідеться у повідомленні.

За словами Має Мустафаєвої, політв’язні готуються до апеляції у “справі” та до ознайомлення з її матеріалами.

У телефонній розмові Сервер Мустафаєв повідомив, що всі засуджені сидять в одиночних камерах у спецблоках.

“Він зателефонував по офіційному зв’язку, щоб повідомити родині, де він. Сказав, що з усіма хлопцями зустрічається на прогулянці. Вони почуваються задовільно. Сьогодні мали вивести Сервера і Сейрана Салієва на ознайомлення. Говорив, що терміни ознайомлення встановлені судом до 23 числа, а у них на руках ще навіть немає перекладів”, – розповіла Мустафаєва.

Як повідомлялося, 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї ФСБ затримала шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекірьяєва і Ернеса Аметова. 21 травня 2018 року в рамках цієї кримінальної справи були заарештовані  Едем Смаїлов і Сервер Мустафаєв. За версією слідства, вони причетні до діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

16 вересня у Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону оголосили вирок у другій бахчисарайській “справі Хізб ут-Тахрір”: від 13 до 19 років позбавлення волі. Ернеса Аметова виправдали і звільнили в залі суду.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, що містить заклик до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, включаючи фігурантів цієї кримінальної справи.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів другої бахчисарайської групи “справи Хізб ут-Тахрір” політичними в’язнями і зажадав їх негайного звільнення. На захист Мустафаєва виступили міжнародні організації Amnesty International і FrontLine Defenders.

 

Окупанти продовжують блокувати популярні українські онлайн-медіа в Криму –  УП

Українські онлайн-медіа в Криму блокуються мінімум 11 провайдерами в 8 містах.

Джерело: моніторинг Кримської правозахисної групи

Деталі: За даними аналітиків, як мінімум 25 сайтів у Криму заблоковані повністю. Ще 5 інтернет-ресурсів заблоковані частково.

Основна частина заблокованих сайтів – популярні українські онлайн-медіа. Згідно з результатами дослідження, мінімум 11 провайдерів у 8 кримських населених пунктах повністю блокують сайти 20 українських медіа. Це сайти Укрінформ, Цензор.нет, QHA, След.нет, Інформаційний спротив, UAinfo, Blackseanews, Апостроф, Главное, Громадське радіо, Центр журналістських розслідувань, Лівий берег, Подробиці, Стрічка, ТонеТо, ТСН, Українська правда, РБК Україна, Дзеркало тижня, Херсон Daily.

Також повністю заблоковані сайти Лінкедін, Меджлісу кримськотатарського народу, “Свідків Єгови”, Міністерства з питань реінтеграції ТОТ України та організації Хізб ут-Тахрір.

Сайт прокуратури АРК та м.Севастополь недоступний у одного провайдера з одинадцяти.

Перевірку доступності сайтів монітори провели в листопаді – грудні 2020 року з допомогою мереж 11 різних провайдерів у 8 кримських населених пунктах NeapolGroup (Білогірськ), SevStar (Севастополь), Мрія (Сімферополь), КСТ (Сімферополь), Боспортелеком (Керч), ЯлтаНет (Ялта ), SkyLine (Красноперекопський район), Гігабайт (Бахчисарай), Керчьнет (Керч), Джанкой-онлайн (Джанкой), Феонет (Феодосія).

Дослівно: “Постійне блокування провідних українських незалежних онлайн-медіа на території окупованого Криму порушує право на доступ до інформації для жителів півострова. Наразі безперешкодна робота професійних незалежних медіа, які регулярно інформують людей про ситуацію з поширенням пандемії COVID-19, життєво необхідна українському суспільству, включаючи жителів окупованих територій”.

Чому це важливо: Продовжуючи такі обмеження незалежних ЗМІ в Криму, Російська Федерація не тільки обмежує свободу слова, але і створює додаткові ризики для життя і здоров’я жителів Криму.

 

Омбудсмен дорікнув “слугам” в атаці на мовний закон

УНН. Зареєстрований напередодні у Верховній Раді України законопроект “слуг народу” щодо скасування штрафів за відмову надавати інформацію та послуги державною мовою — це чергова атака на мовний закон. Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає УНН з посиланням на пресслужбу мовного омбудсмена.

“У законопроекті (№ 4528) йдеться про внесення змін до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної“ у частині скасування штрафів за відмову обслуговувати державною мовою”, — сказав він.

За словами Уповноваженого, це “вже далеко не перша спроба атаки на мовний закон”.

“І ці дії не мають нічого спільного із розвитком, з підвищенням статусу і ролі української мови в суспільстві. Та й взагалі, як на мене, парламент зараз мав би займатися боротьбою з пандемією, економічними питаннями, безпековою сферою, а не вкотре піднімати питання, які розколюють суспільство”, — вказав Кремінь.

“Мовний закон найближчі роки взагалі чіпати не варто. Сподіваюсь, що цей законопроєкт не буде мати перспективи ні в комітеті, ні у парламентській залі”, — підкреслив Тарас Кремінь.

Додамо, 16 січня 2021 року набуває чинності стаття мовного закону, що передбачає остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. За порушення бізнесом відповідних норм законом передбачені штрафи. Секретаріат Уповноваженого може здійснювати перевірки щодо порушень мовного закону. Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер, Уповноважений має право накладати штраф.

Кремінь вважає, що “комусь ця сума невелика (від 5100 до 6800 грн), але вона буде бити не стільки по кишенях бізнесу, скільки — по репутації”.

Нагадаємо, напередодні у Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо скасування відповідальності для бізнесу, що відмовляється обслуговувати населення українською мовою. Серед авторів законопроекту – нардепи із фракції “Слуга народу”, зокрема Максим Бужанський, який раніше відстоював свій скандальний “мовний законопроект

 

Сервіс українською: «слуги народу» ще не розглядали скасування штрафів

Народні депутати від фракції “Слуга народу” поки не обговорювали законопроєкт свого колеги по фракції Максима Бужанського, який пропонує скасувати штрафи за відмову обслуговування українською мовою.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це сказав голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія на пресконференції.

“Ми ще не обговорювали це на фракції. Це досить бурхливі дискусії якісь внутрішні зараз маються. Коли буде фракція в січні, тоді будемо мати якусь позицію щодо цього”, – сказав Арахамія.

Як повідомлялося, група народних депутатів на чолі з народним депутатом від фракції “Слуга народу” Максимом Бужанським зареєстрували законопроєкт № 4528 “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо скасування міри реагування у сфері обслуговування населення”.

 

Вибори в ОРДЛО в найближчій перспективі неможливі – Разумков

Глава Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що проведення місцевих виборів за українськими законами в тимчасово окупованих районах Донбасу в найближчій перспективі неможливе.

Як передає Укрінформ, про це він заявив в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Станом на сьогодні альтернативи “Мінську” (Мінським угодам – ред.) ми не бачимо. Я не впевнений, що вона з’явиться найближчим часом. Якщо говорити про місцеві вибори, давайте будемо відвертими: будь-який план потрібно виконувати покроково, і дійти до відповідного пункту в Мінських домовленостях. Виконані перші пункти? Ні. Частково можна говорити про обмін, але він також не загальноохоплюючий. Частково можна говорити про повну тишу на фронті, але також це не відповідає дійсності на 100%. Так, за останні місяці ситуація змінилася досить істотно, ми бачимо зменшення обстрілів по нашій стороні, але об’єктивно говорити, що ті пункти виконані, на 100% ми не можемо. Так само відведення важкого озброєння, і багато іншого, зокрема виведення військ з тимчасово окупованих територій”, – сказав Разумков.

Водночас глава парламенту відзначив, що вибори мають проходити за українським законодавством. А доступ до них повинні мати всі політичні партії та сили, які зареєстровані в Україні, і журналісти. А також вибори мають бути визнані міжнародними спостерігачами.

“Станом на сьогодні організувати цей процес на тимчасово окупованих територіях Донбасу неможливо”, – резюмував Разумков.

Як повідомлялось, 5 листопада голова делегації України в ТКГ, експрезидент України Леонід Кравчук заявив, що Україна підготувала «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи, який у разі повного припинення конфлікту і демілітаризації ОРДЛО передбачає проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року. Одним із ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України.

14 грудня парламентський комітет викликав Кравчука, щоб він розʼяснив план щодо виборів на Донбасі.

 

Україна приєдналася до глобального механізму санкцій ЄС за порушення прав людини

Україна приєдналася до рішення Ради ЄС щодо запровадження глобального механізму санкцій ЄС за порушення прав людини.

Про це йдеться у Декларації високого представника ЄС щодо приєднання ряду третіх країн до цієї політики Євросоюзу, оприлюдненій на сайті Європейської ради, повідомляє Укрінформ.

Йдеться про рішення Ради ЄС 7 грудня 2020 року, яке встановлює рамкові умови для цільових обмежувальних заходів реагування на серйозні порушення прав людини по усьому світові.

Зазначається, що країни-кандидати на вступ до ЄС Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Албанія, потенційний кандидат Боснія і Герцеговина, країна Європейської зони вільної торгівлі Норвегія, а також Україна, Вірменія і Грузія приєдналися до цього Рішення Ради ЄС.

У Декларації зазначається, що зазначені країни забезпечать відповідність національної політики із цим рішенням Ради ЄС. Євросоюз узяв до уваги ці зобов’язання та привітав їх.

Як повідомляв Укрінформ, Рада міністрів ЄС із закордонних справ на засіданні 7 грудня, яке відбувалося в режимі телеконференції, затвердила глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини.

Цей режим, який ще називають європейським аналогом “Акта Магнітського”, не матиме географічних обмежень і стосуватиметься будь-яких осіб чи установ по всьому світу, якщо вони причетні до серйозних порушень прав людини, таких як геноцид, тортури, вбивства та зникнення людей, насильство, системні порушення прав людини на зібрання та асоціації. Їх перелік формуватиметься з ініціативи країн Євросоюзу, які представлятимуть обґрунтовані пропозиції на розгляд Ради ЄС.

Особи та установи, що потраплять під санкції, зазнають заморожування активів на території Євросоюзу. Фізичним особам будуть заборонені подорожі до європейських країн, громадянам ЄС і європейським фінансовим установам буде заборонено надавати таким особам та установа фінансові ресурси, включаючи кредити.

 

Електронний музей про російську агресію створять в Україні

УП

Низка відомств підписали меморандум щодо створення інтернет-порталу для збереження задокументованих фактів про злочини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донецької й Луганської областей.

Джерело: Офіс президентаОфіс генпрокурора

Деталі: Меморандум підписали Представництво резидента в Автономній Республіці Крим, Офіс генерального прокурора, Український інститут національної пам’яті, Міжнародний фонд “Відродження” та Центр дослідження безпекового середовища “Прометей”.

Передбачається, що онлайн-ресурс міститиме найрізноманітніші дані, зокрема: свідчення очевидців, архівні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото- та відеоматеріали.

Ключовою вимогою до проєкту є правдивість, об’єктивність та базування на офіційних даних. Зокрема, в основу порталу будуть покладені результати роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, факти та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов нагадав, що з 2014 року правоохоронні органи та органи прокуратури фіксують і розслідують злочини, вчинені на тимчасово окупованих територіях. Це понад 20 тисяч кримінальних правопорушень, серед іншого воєнні злочини та злочини проти людяності.

В ОГП зазначили, що електронний музей про збройну агресію Росії міститиме дані українською та англійською мовами про ключові події та факти щодо перебігу міжнародного збройного конфлікту, серйозних порушень принципів міжнародного гуманітарного права та прав людини в тимчасово окупованих Криму та на Донбасі.

 

Катастрофа Ан-26: суд арештував командира військової частини з Чугуєва –  УП

Печерський суд Києва взяв під варту командира військової частини А-4104 у Чугуєві В’ячеслава Глазунова за підозрою у недбальстві та порушенні підготовки і правил польотів, що призвело до катастрофи літака Ан-26 та загибелі 26 військовослужбовців.

Джерело: Hromadske із зали суду

Деталі: За даними слідства, Глазунов затверджував планову таблицю польотів, яка передбачала навчальні польоти із зупинками для технічного обстеження, та дозволив проведення так званих конвеєрних польотів — коли літак після здійснення одного вильоту не зупиняється, а конвеєром виконує наступний. Це, на думку слідства, і призвело до того, що екіпаж дізнався про відмову лівого двигуна в повітрі і не зміг оперативно владнати проблему.

Також, за даними слідства, порушенням є те, що на літак допустили 18 штурманів замість 10, що збільшило загальну кількість військовослужбовців. Прокурори наголошують, що на борту було лише 10 парашутів та 10 кисневих масок, що також вказує на те, що кількість людей на борту була перевищена.

Також слідчі наголошують на тому, що командир екіпажу Богдан Кишеня 11 місяців не практикував нічні польоти, а тому не мав бути допущеним на борт. Крім цього, слідчі кажуть, що Кишеня мав проблеми з посадкою літака і це його керівництво мало б врахувати.

Прокуратура просила взяти під варту Глазунова, а адвокат підозрюваного Сергій Рогозін просив залишити клопотання без задоволення, наголосивши, що його підзахисний не збирається переховуватися.

Також адвокат заявив, що в плановій таблиці польотів відсутня інформація про конвеєрні польоти. А прокурори, зі свого боку, сказали, що там вказано про зупинки, які мали здійснюватися, але не здійснювалися.

Ще адвокат розповів про позитивну характеристику Глазунова, зокрема про те, що він є учасником бойових дій, має нагороди від Міністерства оборони, а також має серцево-судинні захворювання.

Сам підозрюваний зазначив, що вага на борту не була перевищена, а щодо допуску Кишені рішення ухвалив не він. Також Глазунов наголосив, що польоти конвеєром не мали систематичного порядку, а також зазначив, що того дня не був командиром зміни, а тому не міг це контролювати.

Також Глазунов стверджував, що у кожного з військових були парашути та кисневі маски, а технічна перевірка не дала б результатів, оскільки, за його словами, поламка сталась під час набрання швидкості.

Також він уточнив, чому про допуск пілота рішення ухвалював не він.

Пряма мова: “У цей день я був старшим першої зміни, старшим другої зміни був мій заступник. З 15:30 до 18:00 я був уже у своєму робочому кабінеті, працював з документами. Спостереження виконувала інша людина. Мене звинувачують у тому, що я давав команду на конвеєр? Я не давав команду на конвеєр. Її дає командир польотів. Так, старший зміни його контролює, може втрутитися і не допустити цього. Але я це зробити не міг, оскільки не був на місці в цей час.

Щодо Кишені. Я не міг права його перевіряти, оскільки я не маю допуску, я маю допуск лише на літак Л-39. Безпосередньо його підготовкою займається керівник ескадрильї. Так, контрольний політ йому дав командир і після контрольного польоту, вирішив, що він готовий, після цього Кишеня полетів сам, а потім з курсантами. І це контролює мій заступник з льотної підготовки”.

 

Катастрофа Ан-26: командувача Повітряних сил відпустили під особисте зобов’язання

Печерський суд Києва відпустив під особисте зобов’язання командувача Повітряних сил ЗСУ Сергія Дроздова у справі про катастрофу Ан-26, унаслідок якої загинули 26 військових.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє hromadske.

Зазначається, що таким чином суд відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт для Сергія Дроздова.

За даними слідства, Дроздов у 2018 році затвердив тимчасовий курс для льотчиків, де зазначалася можливість курсантам у двох вправах виконувати польоти конвеєром на літаках Ан-26. Однак усупереч процедурі це рішення не було затверджене заводом-виробником.

Окрім того, сьогодні суд узяв під варту керівника польотів військової частини А-4104 у Чугуєві Олександра Жука за підозрою у порушенні підготовки та правил польотів, недбалості, що призвело до катастрофи літака Ан-26. За даними слідства, Жук дозволив польоти у порушення планової таблиці, а саме – у так званий конвеєрний спосіб. Це, на думку слідства, призвело до того, що екіпаж дізнався про відмову лівого двигуна вже в повітрі й не зміг оперативно владнати проблему.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва обрав начальнику військової частини на Харківщині, де розбився навчальний літак Ан-26, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Увечері 25 вересня при заході на посадку на аеродром у Чугуєві на Харківщині розбився літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ. На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. На місці катастрофи загинули 25 осіб, один курсант помер у лікарні від опіків, ще один – вижив.

18 грудня на брифінгу заступник керівника Спеціалізованої військової прокуратури в оборонній сфері Сергій Личик повідомив, що ДБР оголосило підозри керівнику польотів військової частини, командиру військової частини, який затверджував плановість польотів, а також повідомили про підозру командувачу Повітряних сил Збройних сил України.

 

Зеленський до кінця року внесе до Ради законопроєкт про тероборону – РНБО

До кінця грудня Президент України Володимир Зеленський внесе на розгляд Верховної Ради законопроєкт про територіальну оборону, який врахував усі наявні загрози для країни, а також найкращі пропозиції альтернативних законопроєктів.

Про це заявив перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Михайло Коваль під час пресконференції на тему: “Територіальна оборона України. Поточний стан і перспективи розвитку”, передає кореспондент Укрінформу.

«Президентом визначено термін до 29 грудня 2020 року – проєкти законів повинні бути подані в Верховну Раду України. У нашу міжвідомчу робочу групу увійшли фахівці всіх структур, які добротно попрацювали, і фактично ми два проєкти альтернативних винесли і два тижні тому представили Президенту – верховному головнокомандувачу на тій нараді установчій, яку він проводив. Він нас заслухав, зробив деякі зауваження, які ми вже на даний час усунули, і ці законопроєкти зараз знаходяться вже в Офісі Президента України, опрацьовуються і будуть у встановленому порядку направлені до Верховної Ради для обговорення», – повідомив Коваль.

Він наголосив, що в документі враховані всі загрози для країни, пропозиції альтернативних законопроєктів, а також реалії сьогодення.

Коваль висловив сподівання, що парламент ухвалить законопроєкт якнайшвидше.

Своєю чергою командувач військ територіальної оборони ЗСУ, генерал-майор Анатолій Баргилевич повідомив, що під час підготовки законопроєкту фахівці вивчили досвід побудови тероборони в Латвії, Литві, Естонії, Польщі, США, а також власний досвід 2014 року, коли добровольці взяли на себе функцію тероборони. Він розповів про майбутню структуру і побудову нової системи та проблемні питання, які викликають дискусію.

За словами члена Ради волонтерів при Міноборони та радника командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Дениса Поданчука, розглядаються два підходи, зокрема – залишити тероборону у складі Сухопутних військ чи зробити її окремим родом військ. Крім того, до завдань тероборони пропонується додати й нові.

«Ми додали до завдань територіальної оборони ведення кіберборотьби із загрозами інформаційного характеру і виконання завдань на території, яка тимчасово не контролюється урядом України», – повідомив Поданчук, додавши, що якщо якась частина буде окупована, то відповідна боротьба там буде відбуватись.

Окремою дискусійною проблемою, заявили учасники пресконференції, залишається питання зберігання членами тероборони зброї дома.

«Щодо, наприклад, зберігання зброї вдома… Ми пропонуємо, щоби просто так зброю все ж таки члени бойових підрозділів добровольчих загонів територіальних громад вдома не зберігали. Але вони можуть отримати таку можливість, у нас (в законопроєкті – ред.) це звучить наступним чином: «Для виконання визначених законодавством завдань територіальної оборони членам бойових підрозділів добровольчих загонів територіальних громад у тій місцевості, де введено план територіальної оборони, за окремими рішеннями головнокомандувача ЗСУ може надаватись право на зберігання індивідуальної зброї та боєприпасів до неї у місцях проживання», – повідомив Поданчук.

Він також розповів про відбір кадрів до добровольчих загонів та поінформував, що членами бойових підрозділів добровольчих загонів тергромад будуть добровольці, які пройшли військову службу у ЗСУ або в інших складових сектору безпеки та оборони, пройшли професійний та психологічний відбір, підписали контракт резервіста територіального резерву, пройшли відповідну підготовку і мають теоретичні та практичні навички для виконання завдань.

За словами Поданчука, ініціатива створення загонів тероборони може бути виявлена будь-якою територіальною громадою, але кількість добровольчих загонів тергромад та кількість їх підрозділів визначає Командування територіальної оборони за погодженням з Командуванням Сил спеціальних операцій і керівництвом територіальних громад, і затверджує головнокомандувач ЗСУ з урахуванням адміністративно-територіального устрою.

Радник Офісу Президента України Олексій Арестович відзначив, що альтернативний законопроєкт про тероборону, поданий народним депутатом Андрієм Шараскіним, має декілька болючих ключових питань, які викликають багато дискусій. Зокрема йдеться про зберігання зброї вдома, порядок підпорядкування та порядок фінансування тероборони тощо.

На думку Арестовича, депутатський законопроєкт містить в собі високі ризики сепаратизму.

 

Президентський законопроект про тероборону: в ЗСУ створять добровольчі підрозділи

УНН. Законопроект Президента України Володимира Зеленського про територіальну оборону, який 29 грудня повинен бути поданим до Верховної Ради, передбачатиме створення добровольчих підрозділів Військової територіальної оборони. Натомість в “альтернативному” законопроекті нардепа Андрія Шараськіна не врахована низка ризиків, що заважає прийняттю документа на законодавчому рівні, хоча пункт про добровольчі підрозділи в ньому теж є. Про це УНН повідомив позаштатний радник глави Офісу президента з питань стратегічних комунікацій в сфері національної безпеки і оборони Олексій Арестович.

“Між депутатським та президентським законопроектами є декілька принципових розбіжностей. Зокрема, в питаннях урахування ризиків та небезпек, які можуть виникнути після прийняття на вищому законодавчому рівні деяких положень закону. Оскільки в президентському законі є науково-експертний підхід, а в альтернативному він не до кінця врахований, то там, на мій погляд, не прораховані ті ризики, які виникають”, – повідомив Олексій Арестович.

Зазначимо, що “альтернативний” законопроект зареєстрований у Верховній Раді 16 грудня. Автором Проект Закону №4504 “Про територіальну оборону України” є народний депутат від фракції “Голос” Андрій Шараськін.

“Автори депутатського законопроекту намагалися зробити якомога краще, але ми взяли, на наш погляд, оте найкраще, що було в їх законопроекті, зробили науково-експертне обґрунтування й додали до президентського законопроекту з урахуванням можливих наслідків. Щодо добровольчих підрозділів, то вони є в президентському законопроекті. Але вони створюються за єдиним задумом, за єдиним планом навчання та підпорядковуючись військовому командуванню. Вони будуть комплектуватися, навчатися й застосовуватися під військовим командуванням. Ми маємо використати добровольчий потенціал. Тому що армія Збройних Сил — єдина інституція в державі, де співпадають на 100% інтереси держави й громадян”, – наголосив радник Єрмака.

Арестович зазначає, що законопроект нардепа Андрія Шараськіна передбачає дозвіл головам ОДА вводити окремий правовий режим на території області — “адміністративно-поліцейський”.

“По-перше, такого режиму немає в законодавстві України. По-друге, це такі повноваження, яких не має ані іранський корпус вартових ісламської революції, ані німецький Вермахт під час Другої світової Війни. Та навіть НКВС (одне з виконавчо-адміністративних відомств уряду СРСР — ред.) не мало таких повноважень. Це означає, що ми даємо окремим головам ОДА, в ситуації військової загрози, право вводити окремий правовий режим в області. Це підстави для сепаратизму. І таких пунктів дуже багато”, – додав фахівець.

Позаштатний радник Єрмака, відзначив старання авторів законопроекту, але додав, що “не все прорахували”.

“Інша справа — президентський законопроект. Там понад рік працювала робоча група, серед яких — багато практиків, багато теоретиків, юристи, фахівці міжнародного права, вище військове командування, представники різноманітних силових структур. І найголовніше й найцікавіше — ці групи постійно працювали разом. Тому ми зробили наступним чином: найкращі пропозиції альтернативного документу “перекочували” в президентський законопроект”, – додав Арестович.

Спеціаліст наголошує, що президентський законопроект не передбачає радикальних змін у системі територіальної оборони.

“Дуже багато було зроблено до цього часу. Система територіальної оборони в Україні є й вона працює. А прийняття цього закону — наступний етап розвитку. І буде “після наступний”, коли буде розгортатися “каскад” цих документів, які на рівні Міністерства оборони, РНБО, Головнокомандувача ЗСУ та силових відомств. Верховна Рада України буде розглядати й пояснювати, створювати нормативно-правове забезпечення діяльності територіальної оборони. Там дуже багато питань. Від створення навчальних центрів до залучення добровольчих підрозділів”, – зауважив Арестович.

За словами радника глави ОП, є декілька “кричущих питань”, через які медіа намагаються використати альтернативний законопроект.

“Дуже велика медійна популістська складова, на мій погляд. На відміну від експертно-наукової, яка є в президентському законопроекті:

1) Вони (автори депутатського законопроекту – ред.) говорять, що існуюча система оборони не працює, вона погана. Треба все зруйнувати й почати будувати заново. Тобто, вони намагаються відкинути те, що зроблено за сім років і почати заново. Ну, це ще п’ять-сім років;

2) Там (у законопроекті нардепа Шараськіна – ред.) передбачається створення окремого “Штабу” або “Центрального органу” при Міністерстві оборони, який буде органом цивільного контролю. Ну, а навіщо там тримати 300 або 600 офіцерів? Там взагалі не місце цьому. І тримати в цій “коробці” 300-600 офіцерів, які й так задіяні в системі, немає ніякого сенсу;

3) Пропонується введення цього “адміністративно-поліцейського” режиму, який є неприйнятним. Це антиконституційна дія;

4) Фінансування. Цей (законопроект нардепа Шараськіна – ред.) законопроект передбачає, що місцеві бюджети будуть передбачати 3% на утримання підрозділів територіальної оборони. Але ж Ви розумієте, що “хто платить, той і замовляє музику”. Це неможливо, адже це загроза сепаратизму. Це створення підстав для федералізації країни. Взагалі, наявність збройних підрозділів, які підпорядковуються місцевим громадам — це ознака федералізованої країни. Чи можемо ми допустити федералізацію Республіки Україна? Не можемо;

5) Найбільш популістське питання — уже згадувані добровольчі підрозділи та зброя, яка буде зберігатися вдома. Президентський законопроект передбачає також зберігання зброї вдома. Більше того, передбачається закупівля довгоствольної нарізної зброї, простими словами — мисливської. ЇЇ можна буде використовувати під час виконання завдань, після введення в дію плану територіальної оборони на місці. Тому що територіальна оборона здійснюється безперервно. В особливий період — у військовий час, вони, охороняючи обєкти, згідно з законом про нацполіцію, можуть використовувати цю зброю. Законопроект це передбачає. Але ж не зберігати постійно вдома. У поєднанні з місцевим фінансуванням і правом голови ОДА вводити адміністративно-поліцейський режим — створюються передумови до того, щоб місцеві “князьки” використали це в своїх інтересах”, – підсумував військовий експерт.

УНН повідомляв, що законопроект Зеленського про тероборону буде в Раді до 29 грудня.

Також секретар РНБО Олексій Данілов наголосив на необхідності створення в Україні потужної системи територіальної оборони.

 

Законопроект Зеленського про тероборону буде в Раді до 29 грудня – Арестович

УНН. Законопроект Президента України Володимира Зеленського про територіальну оборону буде поданий на розгляд Верховної Ради до 29 грудня. Про це УНН повідомив позаштатний радник глави Офісу президента з питань стратегічних комунікацій в сфері національної безпеки і оборони Олексій Арестович.

“Є два законопроекти, які стосуються територіальної оборони. Один із них — Президента Володимира Зеленського. Інший — одного з народних депутатів. Так от, президентський законопроект має бути поданий до 29 грудня. І зараз ведуться завершальні роботи до засідання робочої групи, яке заплановано на цей тиждень”, – зазначив Арестович.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов наголосив на необхідності створення в Україні потужної системи територіальної оборони.

 

Bellingcat зніме фільм про провал операції українських спецслужб у справі про “вагнерівців”

УНН. Журналісти-розслідувачі міжнародної дослідницької організації Bellingcat працюють над документальним фільмом про провал операції українських спецслужб у справі про “вагнерівців”. Про це в інтерв’ю Олесі Бацман розповів болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв, передає УНН.

“Зараз ми працюємо над одним документальним фільмом, а не тільки розслідуванням, з приводу цієї дуже цікавої історії, яку українська розвідка зробила з … практично те, що ми сьогодні почули від Навального, як він розіграв ФСБ, частина з цієї ідеї народилася в Україні. Тому що ми побачили, як українська розвідка за допомогою СБУ, хороша частина розвідки за допомогою хорошої частини СБУ, придумали план розіграти ГРУ і ФСБ і “вагнерівців”, – розповів Грозєв.

За його словами, українські спецслужби тоді створили “великий пранк, в якому змогли переконати і ФСБ, і ГРУ, що мова йде про приватну військову кампанію, яка наймає людей, і що вони будуть відправлятися в довгу подорож в Венесуели”.

“Все це було зроблено української розвідкою. Вони довели цих 45 людей до Мінська. Вони готові були вилетіти в той же день, щоб продовжити далі, до Стамбула, а реально літак б сів у Києві. Це було продумано геніально. І раптом зараз ваш уряд каже, що такого не було, і що це – вигадка російських спецслужб”, – додав розслідувач.

Він назвав ситуацію “прецедентом”, так як українські спецслужби фактично зробили “посміховисько” з російської розвідки, а тепер така подія українська влада замовчує.

“Коли ми зайшли в цей проект, ми хотіли для себе зрозуміти, чи було таке. Виявилося, що не тільки було, але і що воно провалилося, на кінцевій фазі, але все таки не до кінця … Остання фаза, яка повинна була закінчитися тим, що літак б вилетів – вона не трапилася, бо було політичне рішення на рівні президентської інституції, що треба відкладати це на кілька днів, бо йшов переговорний процес. Ось це рішення, за нашим аналізом, виявилося ключовим для провалу останньої фази – арешту цих людей, з яких 7 або 8 стали б дуже важливими свідками у справі Боїнгу (МН17) в Гаазі”, – сказав Грозєв.

Він зазначив, що анонсований документальний фільм про ті події до кінця 2021 року має бути на екранах.

Нагадаємо, 29 липня білоруськими правоохоронними органами було затримано 33 людини, деякі з них були представниками приватної військової компанії “Вагнера”. Імена багатьох затриманих є в списку сайту “Миротворець”. Більшість з них, за даними сайту, воювали на окупованій частині Донбасу.

14 серпня стало відомо, що затримані на території Білорусі 32 бойовика ПВК “Вагнера” були повернуті Російській Федерації.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на передачу Білоруссю бойовиків ПВК “Вагнера” на територію Росії, вказавши, що “це дивно, некоректно і точно неприйнятно в дружніх міждержавних відносинах” і що білоруська сторона залишила звернення Офісу Генерального прокурора про видачу затриманих в Україні без відповіді.

Після в низці ЗМІ з’явилася інформація про те, що СБУ і ГУР Міноборони нібито готували спецоперацію із затримання членів ПВК “Вагнера”, але “через доповідь президенту Зеленському та голові ОПУ Єрмаку” відбувся “витік інформації”, про яку “дізналися білоруські спецслужби “. Було опублікувало “записи розмов” так званих “співробітників СБУ” з “членами ПВК “Вагнера”, які були згодом затримані в Білорусі.

У Службі безпеки України заявили, що дані про участь СБУ в так званій “вагнерівській спецоперації” є звичайним фейком. Також жоден співробітник не брав участі в розмовах бойовиків з вербувальником.

 

Німеччина відреагувала на санкції РФ проти представників її урядового апарату – УП

У Німеччині заявили, що запроваджені Росією санкції проти представників аппарату німецького уряду є невиправданими.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Tagesschau.

“Хоча такого роду російські контрзаходи вже існували в минулому, вони залишаються з точки зору німецького уряду невиправданими”, – заявили у німецькому уряді.

Як повідомлялося, Росія заборонила в’їзд представникам урядового апарату Німеччини у відповідь на європейські санкції, запроваджені у відповідь на отруєння опозиціонера Алєксєя Навального.

“Ми продовжуємо закликати Росію розслідувати застосування хімічного бойового агента на російській території проти російського громадянина”, – наголосили в німецькому уряді.

Імена підсанкційних осіб не розголошуються.

Тому про санкції вони зможуть дізнатися тільки при в’їзді в Росію.

 

У “Газпромі” заявили, що сухопутна частина “Північного потоку-2” готова до експлуатації – УП

Будівництво сухопутної частини газопроводу” Північний потік – 2 ” завершено, вона готова до введення в експлуатацію.

Про це заявила заступниця голови правління “Газпрому”, генеральний директор “Газпром експорту” Єлена Бурмістрова, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ТАСС.

“Сухопутна частина вже побудована і повністю готова до введення. І зараз на завершальному етапі знаходяться будівельні роботи також на сухопутній ділянці в РФ”, – сказала вона.

11 грудня відновилося будівництво газопроводу в територіальних водах Німеччини.

“Термін закінчення будівництва морської ділянки в першу чергу буде залежати від ряду умов, таких як погодні умови, період проведення робіт і так далі”, – додала Бурмістрова.

Проєкт “Північний потік-2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. До теперішнього часу газопровід побудований на 93%.

Роботи були припинені в грудні 2019 року після того, як швейцарська Allseas відмовилася від укладання труб через можливі санкції з боку США.

 

В Боснії вимагають відставки Додіка через скандал з українською іконою та Лавровим –  УП

Опозиція у Республіці Сербській, що входить до складу Боснії та Герцеговини, вимагає відставки президента РС Мілорада Додіка у зв’язку зі скандалом з подарованою главі МЗС Росії українською іконою.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Balkan Insight.

Хоча ні Додік, ні його партія Союз незалежних соціал-демократів поки що не прокоментували скандал з іконою, опозиційні політичні лідери в Республіці  Сербській відкрито вимагають його відставки.

“Єдиний правильний крок – піти у відставку, піти з посади, з якою він, очевидно, не знає як поводитися, і врятувати нас від подальшого зніяковіння”, – заявив Браніслав Бореновіч, лідер Партії демократичного прогресу.

“Серія помилок, конфузів і зловживань посадою досягла апогею зі скандалом довкола подарунка, який він підготував для міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова”, – додав Бореновіч.

Сербська демократична партія, найбільша опозиційна партія в Республіці Сербській,  заявила, що всі, хто причетний до цієї справи, мають піти у відставку.

“Я сподіваюся, що цього разу все просто так не минеться, тому що це пляма на всій нашій нації”, – заявив в неділю журналістам лідер партії Мірко Саровіч.

Тим часом ЗМІ повідомили, що Додік був госпіталізований в неділю ввечері з пневмонією. Він перебував в ізоляції з 19 грудня через контакт з людиною, інфікованою коронавірусом, але результат його першого тесту виявився негативним.

22 грудня стало відомо, що у Додіка підтвердився коронавірус.

Глава Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову древню ікону під час візиту російського міністра 14 грудня.

Із ноти посольства України до Міністерства закордонних справ БіГ стало відомо, що це 300-річна українська ікона з Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

В МЗС РФ заявили, що повернуть до Боснії подаровану ікону, ймовірно, вкрадену в окупованому Луганську.

 

У Росії блокуватимуть Facebook, Youtube і Twitter “за цензуру щодо росЗМІ”

УП

Держдума прийняла в другому – основному – читанні законопроєкт, що дає Роскомнадзору право блокувати інтернет-ресурси, які “допускають дискримінацію щодо російських ЗМІ”.

Джерело: ТАСС

Деталі: Документ запроваджує статус “власник інформаційного ресурсу, причетного до порушень основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян РФ”.

Генеральний прокурор і його заступники за погодженням з МЗС Росії зможуть присвоювати такий статус власнику інформаційного ресурсу, який, на їхню думку, допускає дискримінацію щодо матеріалів російських ЗМІ.

Під дію документу підпадають найбільші інтернет-ресурси – Youtube, Facebook і Twitter.

Роскомнадзор може отримати право частково або повністю обмежувати доступ до ресурсів-“порушників”, включаючи можливість сповільнювати їхній трафік. Порушникам у майбутньому можуть загрожувати штрафи до 3 млн рублів.

Законопроект поширюється на всі ресурси незалежно від місця їх реєстрації, причому їх контент повинен бути російською мовою і орієнтований на громадян РФ.

Один з розробників ініціативи, глава профільного комітету нижньої палати Олександр Хінштейн називав блокування Youtube на території РФ крайньою та малореалізуємою мірою. Він також пояснював, що законопроєкт поширюється і на випадки “дискримінації”, що виникли до його вступу в силу, якщо “порушення” не було усунуто.

Законопроєкт вже отримав підтримку комітетів з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв’язку, а також з держбудівництва та законодавства.

 

Держдеп заявляє, що з будівель МЗС України знімуть усе обладнання Huawei

Заступник держсекретаря США Кіт Крач заявляє, що МЗС України вирішило демонтувати усе обладнання компанії Huawei, встановлене на відомчих будівлях.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кіт Крач повідомив за підсумками зустрічі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

“Міністерство закордонних справ вирішило прибрати усе обладнання Huawei зі своїх будівель, цього прикладу дотрималися й кілька інших урядових установ”, – сказав американський дипломат.

Він нагадав, що українська влада нещодавно відмовилася співпрацювати з Huawei у проєкті створення “розумного міста”, віддавши перевагу американській Cisco. “Це – мудрі рішення”, – зазначив заступник держсекретаря США.

За його словами, Україна також висловила зацікавленість у долученні до підтримуваної США ініціативи “Чиста мережа”, учасники якої задля інформаційної безпеки відмовляються від використання послуг китайських телекомунікаційних компаній у розбудові мереж 5G. “Україна розуміє, що стоїть на кону”,- наголосив Крач.

Як повідомлялося, Сполучені Штати можуть виплатити фінансову компенсацію Україні за відмову від використання систем 5G китайської компанії Huawei на користь інших виробників.

 

США можуть компенсувати Україні відмову від співпраці з Huawei

Сполучені Штати можуть виплатити фінансову компенсацію Україні за відмову від використання систем 5G китайської компанії Huawei на користь інших виробників.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це за підсумками зустрічі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем заявив заступник державного секретаря США Кіт Крач.

“Кошти від Корпорації фінансування міжнародного розвитку США можуть допомогти покрити різницю в ціні між компаніями, які демпінгують – Huawei, ZTE – та іншими. Ці дешеві компанії готові пожертвувати доходами, аби отримати ваші дані”, – зазначив американський дипломат.

За його словами, законодавство КНР вимагає від кожного китайського підприємства, незалежно від форми власності, надавати компартії повний доступ до усіх отриманих в процесі діяльності даних. Як зауважив Крач, це створює серйозні безпекові ризики для усіх демократичних держав.

Тим часом Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Твіттері висловив підтримку принципам ініціативи США “Чиста мережа”.

Учасники цієї ініціативи задля інформаційної безпеки відмовляються від послуг китайських телекомунікаційних компаній у розбудові мереж 5G.

Як повідомлялося, на розгляді в Конгресі США перебуває законопроєкт, який передбачає фінансування та іншу підтримку для розвитку інфраструктури 5G європейським союзникам для протидії зловмисного впливу з боку КНР.

 

Трамп відмовився підписувати антикризовий законопроєкт на $2,3 трильйона

Дональд Трамп неочікувано заявив, що не підтримує ухвалений Конгресом напередодні законопроєкт, який передбачає $2,3 трлн допомоги держекономіці, бізнесу і громадянам США.

Про це президент США заявив у відеозверненні, оприлюдненому у Твіттері, передає Укрінформ.

«Конгрес знайшов багато грошей для інших країн, лобістів, а також особливих інтересів – водночас пропонуючи мінімум для американців, які цього потребують», – заявив Трамп.

Він висловив невдоволення рішенням законодавців спрямувати десятки й сотні мільйонів доларів іншим країнам, тоді як для звичайних американців передбачено лише чеки по 600 доларів.

«Я прошу Конгрес внести зміни до цього законопроєкту та збільшити ці сміхотворно мізерні $600 – до $2000 або до $4000 для сімейної пари», – заявив Трамп.

Він також зазначив, що вимагає від Конгресу «негайно позбутися марнотратних і непотрібних пунктів» у прийнятому законодавстві або надіслати йому на підпис інший проєкт закону.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок обидві палати Конгресу США ухвалили законопроєкт, який передбачає виділення $2,3 трлн для підтримки економіки в умовах пандемії.

З цієї суми $1,4 трлн заплановано на видатки федеральних установ, що охоплюють сфери транспорту, сільського господарства, охорони здоров’я, національної безпеки та зовнішньої політики.

Окрема частина передбачає виділення $900 млрд для стимулювання малого бізнесу за допомогою Програми захисту зарплати. Зокрема, збільшуються на $300 щотижневі федеральні виплати з безробіття. Пакет підтримки також включає стимулюючі чеки по $600 для більшості громадян США.

 

Трамп помилував 15 засуджених – у тому числі у «російській» справі

Дональд Трамп видав указ про помилування 15 осіб, у тому числі двох засуджених у «російській» справі, яку вів спецпрокурор США Роберт Мюллер.

Про це йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому на сайті Білого дому, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні президент Дональд Трамп помилував 15 осіб, а також пом’якшив частково чи повною мірою вироки ще п’ятьом особам», – зазначається в повідомленні.

Серед них – радник президентської кампанії Трампа 2016 року Джордж Пападопулос, а також партнер кампанії Алекс Ван Зваан. Обидва були фігурантами розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера щодо втручання Росії у президентські вибори в США.

Зваан, який є родичем російського бізнесмена Хана, у квітні 2018 року став першим засудженим у межах розслідування Мюллера – за брехню ФБР. Пападопулос фігурував як представник кампанії Трампа, що мав контакт з російським професором, а також жінкою з Росії, яка представилась родичкою Путіна. Вони пропонували надати кампанії Трампа компромат на Гілларі Клінтон з її листів, викрадених хакерами.

Крім того, в указі Трампа фігурують колишні конгресмени Дункан Гантер, засуджений за махінації з фондами республіканської кампанії, Кріс Коллінс, який вводив у оману слідство, а також Стів Стокман, звинувачений у 2018 році у відмиванні грошей та інших шахрайських схемах. Усі вони представляли Республіканську партію в Конгресі.

Президент США також помилував чотирьох військових контрактників, визнаних винними у незаконній стрілянині по мирних жителях в Іраку.

Як повідомлялося, раніше Дональд Трамп скасував ув’язнення для свого давнього радника Роджера Стоуна, засудженого у «російській справі». Крім того, він звільнив ексрадника з питань нацбезпеки Майкла Флінна, який відкрито співпрацював з РФ. Водночас, за повідомленнями ЗМІ, зараз активно готується помилування для колишнього голови кампанії Трампа Пола Манафорта. Усі ці особи фігурували в розслідуванні щодо втручання Росії у внутрішні справи США.

 

ЗМІ: Іран представив остаточний звіт про катастрофу літака МАУ

Організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752, який був збитий після вильоту з Тегерана 8 січня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Tasnim News Agency.

Зазначається, що звіт був переданий у понеділок через відеоконференцію представникам країн, громадяни яких загинули в результаті авіакатастрофи в Ірані у січні минулого року.

Учасники зустрічі також провели ряд переговорів в онлайн-форматі щодо звіту.

Як повідомляв Укрінформ, літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були на борту, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн.

Уранці 11 січня, після кількох днів заперечень, в Ірані офіційно визнали, що український пасажирський літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

 

Литва прийняла з гуманітарних причин майже 350 білорусів

Служба охорони держкордону Литви заявляє, що з гуманітарних причин до країни вже прибули майже 350 громадян сусідньої Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Delfi з посиланням на очільника відомства Рустамаса Любаєваса.

“За весь період з серпня до 20 грудня на територію Литовської республіки з особливих гуманітарних причин з дозволу міністра внутрішніх справ прибули 347 громадян Білорусі, 74 громадянина звернулися по притулок”, – сказав Любаєвас на пресконференції.

Водночас, за його словами, до Польщі перебралися 606 білорусів, а по притулок звернулися 127.

З понеділка Білорусь запровадила заборону на виїзд з країни для своїх громадян, мотивуючи це боротьбою з коронавірусом. Однак, повідомив Любаєвас, ситуація кардинально не змінилася: очолювана ним служба з листопада фіксує зростання спроб нелегального переходу кордону, також продовжують надходити прохання про притулок.

“Зараз складно оцінювати, чи дозволятимуть громадянам Білорусі виїжджати з країни, щоб звертатися по притулок або з гуманітарних причин, проте в період з 1 листопада до 20 грудня зросла кількість випадків, коли громадяни Білорусі прибувають на територію Литовської республіки через держкордон, побоюючись перевірок на пунктах контролю або з проханням про притулок. Можна прогнозувати, що такі випадки частішатимуть”, – припустив чиновник.

Він зазначив, що з огляду на ці тенденції вживаються додаткові заходи: посилено контроль і нагляд на кордонах, при потребі може бути залучено більше співробітників.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

 

Політбіженці з Білорусі просять спростити їх легалізацію в Україні

Політичні біженці з Білорусі звернулися до української влади з проханням спростити їх легалізацію на території України.

Про це громадяни, які втекли від політичних репресій у Білорусі, заявили на круглому столі в Укрінформі на тему: «Тисячі політичних біженців з Білорусі. Як діяти владі і суспільству, щоб допомогти білорусам, які шукають притулок в Україні?».

«За нашими даними з Прикордонного комітету, з серпня український кордон перетнули більш як 70 тисяч білорусів. Зараз ситуація дуже складна. Легальне проживання в Україні дається всього лише на 90 днів. Цього дуже мало, особливо коли йдеться про білорусів, які втекли від політичних переслідувань. Україна не раз заявляла про готовність допомогти білорусам. 18 грудня міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна залишається відкритою для білоруського народу. Для нас з боку влади України було б величезною підтримкою білорусів продовжити термін легалізації до 180 днів і скасувати тимчасову реєстрацію», – сказала журналістка, учасниця політичних протестів у Білорусі, політемігрантка Євгенія Долгая.

У свою чергу громадська активістка, учасниця протестів у Білорусі, політемігрантка Анастасія Хомич-Базар (Наста Базар) нагадала, що для того, щоб залишатися в Україні більш як 90 днів, потрібна тимчасова посвідка на проживання, підставою для отримання якої є робота, навчання, волонтерство або журналістика.

«Більшість з нас приймає рішення за день-два, і це не планова поїздка, коли можна підготуватися. Ми приїхали сюди не волонтерити, не вчитися, а тому що ми не можемо залишитися вдома. Ми просимо вас допомогти нам, щоб ми перестали бути тягарем для вас, щоб ми не висіли у вас на шиї, не жили тут нелегально, не шукали нелегально роботу, щоб мали можливість працювати, оплачувати своє орендоване житло, мали можливість пробути тут якийсь час і допомагати самі таким самим, як ми, які приїжджають щодня десятками. Інформація дуже суперечлива. Сьогодні я почула, що реєстрація не є обов’язковою, і про це сказали нібито в еміграційній службі, але особисто мені сказали зробити реєстрацію. І у мене залишився тиждень, я хочу залишитися тут, працювати, перечекати цей важкий час зі своїми дітьми, і я не знаю, як це зробити», – заявила Базар.

Студентка, учасниця акцій протесту в Білорусі, політемігрантка Дарія Чурко звернулася до української влади з проханням надавати білоруським студентам-біженцям гуртожитки і можливість легального працевлаштування для забезпечення навчання в українських вишах.

«Я знаю, що тут достатньо білоруських студентів, які живуть по кілька десятків людей в дво-, трикімнатних квартирах, які так само, як і я, чи забирали документи з університетів, чи їх відраховували, і які в страху їхали сюди з одним рюкзаком. У них немає можливості отримати фінансову допомогу, тому що так само, як у багатьох білорусів, тут немає підтвердження того, що вони постраждали, у вигляді якихось документів. Коли приходять додому проводити обшук, документів, фактично, ніяких не залишають. Зараз в Україні зробили таку саму вартість навчання для білорусів, як для всіх. Але там вони могли навчатися безкоштовно або їм оплачували навчання батьки, або вони працювали в сфері соцобслуговування. Тут вони можливості працювати легально не мають. Що б я хотіла запропонувати: це надавати тут гуртожитки і можливість працювати, щоб ми могли оплачувати своє навчання», – сказала Чурко.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Державної міграційної служби, з заявами про визнання біженцем або особою, яка потребує захисту, до України звернулися 15 громадян Білорусі.

У Державній прикордонній службі повідомили, що в цілому 20 громадян Білорусі звернулися в пунктах пропуску за отриманням додаткової допомоги на території України: 7 – за статусом біженця, 13 – з проханням про визнання особами, які потребують додаткового захисту.

У Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

 

Росіяни поскаржилися на побічні ефекти від вакцини “Супутник V”

УП

Росіяни, які першими вирішили зробити щеплення від коронавірусу російською вакциною “Супутник V”, поскаржились на побічні ефекти від неї.

Джерело: видання “Медуза“, журналісти якого поспілкувалися зі щепленими людьми

Деталі: Вакцинація проти коронавірусу в Росії почалася 5 грудня. У більшості регіонів зробити щеплення можуть тільки лікарі, вчителі та інші групи ризику. Але як мінімум у Москві і Підмосков’ї вже зараз вакцинуватися може практично будь-хто. Однак, зазначається, що охочих небагато.

За словами заступника гендиректора клінінгової компанії, 36-річного Василя, він вирішив зробити щеплення відразу ж, як тільки дізнався про надходження перших вакцин в поліклініку. Нічого спеціально про вакцину не вивчав, чув краєм вуха по телевізору, що її винайшли російські вчені.

Він розповів, що через кілька годин після щеплення почало “ламати” ноги і очі – навіть дивитися було боляче, особливо в сторони, пізніше почало морозити і трясти, піднялася температура до 38,6 градуса.

За словами Василя, 8 днів у нього було відчуття, що він застудився. Чоловік вирішив робити інший укол через 21 день від першої вакцинації.

27-річний співробітник НДУ ВШЕ з Москви Михайло також розповів про побочні ефекти – у нього через кілька годин після щеплення піднялася температура і почала боліти шкіра, як при грипі, боліла поясниця і була сильна втома. Але це, за його словами, тривало недовго, далі він почувався добре. Чоловік планує робити другу вакцину.

Про подібні побочні ефекти – лихоманку, підвищену температуру, ломоту в тілі, головний біль заявили й інші люди, які зробили щеплення російською вакциною “Супутник V”.

Передісторія:

У Росії троє медиків з Алтайського краю заразилися COVID-19 після щеплення російською вакциною “Спутник V”.

26 листопада творці російської вакцини “Супутник V” запропонували шведсько-британській компанії AstraZeneca скомбінувати препарати нібито для збільшення ефективності.

Президент РФ Володимир Путін розпорядився вже з 7 грудня почати масову вакцинацію жителів країни від коронавирусу російським препаратом “Спутнік V”.

 

Україна найімовірніше отримає вакцину Astra Zeneсa – голова ЦГЗ

Софія Кочмар-Тимошенко,  спеціально УП.Життя

Україна найімовірніше отримає вакцини виробництва компанії Astra Zeneсa.

Такий прогноз, з урахуванням виробничих потужностей цього виробника та українських реалії, озвучив в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін в коментарі “Українській правді. Життя” для статті “Генетична” вакцина проти COVID-19: безпечність, побічні ефекти та чому Україна може її не отримати“.

Він нагадавав, що наразі результати щодо клінічної ефективності є у вакцин Pfizer, Moderna та Astra Zeneсa.

Ці три вакцини показують таку ефективність: Pfizer/BioNTech – 95%, Moderna – 94% та Astra Zeneсa – 70%.

При цьому перші дві потребують ультра-холодного зберігання, із температурним режимом від -20 до -60/-80°C, а третю можна зберігати при температурі +2…+8°C.

Враховуючи, що ще у 2018 році повідомлялося, що більшість холодильників для зберігання вакцин в Україні були зношені та непридатні, це несе реальні ризики для зберігання вакцин в належному стані.

“Водночас зараз є дуже багато вакцин, які знаходяться на останній фазі клінічних досліджень. Яку вакцину ми отримаємо залежатиме від того, в які часові рамки буде відбуватися виробництво цієї вакцини.

За тою інформацією, яка в нас є, Pfizer збирається виробити 50 млн доз вакцин до кінця 2020 року, Moderna – 20 млн доз, а Astra Zeneka – 100 млн доз.

Коли ми висилали запит на COVAX, ми враховували умови зберігання, які можемо собі дозволити, тож, враховуючи виробничі потужності, є сподівання, що ми отримаємо вакцину від Astra Zeneсa.

Але точну відповідь на те, вакцина якого виробника потрапить в Україну за програмою COVAX, ми зможемо отримати лише в січні 2021 року”, – заявив він.

Нагадаємо, що у вівторок Міністерство охорони здоровя затвердило національний план вакцинації від COVID-19, згідно якого протягом 2021-2022 років планує вакцинувати 20 млн українців.

 

COVID-19 у світі, ситуація у Британії та в США — головні події доби

23 грудня. УНН. Через новий штам коронавірусу ізоляція Великої Британії триває. Білорусь погрожує ЄС санкціями, а в США Трамп відмовився підписати законопроект про допомогу під час пандемії. Про ці та інші новини минулої доби у огляді УНН.

Через COVID-19 ізоляція Британії триває

Після того, як у Великій Британії виявили новий штам коронавірусу, який на 70% більш заразний, понад 30 країн світу оголосили про припинення авіасполучення з нею. До блокування авіаперевезень доєдналися Оман та Філіппіни, проте Франція відкрила кордони з Англією, щоб люди змогли повернутися додому до Різдва.

Тим часом кількість виявлених за добу нових випадків зараження коронавірусом у Великій Британії склала 36,8 тис., що стало максимальним показником з початку пандемії. Новий варіант коронавірусу починає домінувати серед виявлених випадків зараження — в Лондоні, на південному сході Англії і в Вельсі на нього зараз припадає більша частина нових хворих. Загалом у світі на COVID-19 захворіли майже 78 млн людей, понад 1,7 млн — померли.

Європейська комісія рекомендувала зняти деякі заборони на транспортне сполучення, накладені країнами ЄС на Велику Британію, давши можливість відновити вантажні перевезення і необхідні поїздки, а людям — повернутися додому.

Додамо, що серед українців у Британії паніки немає, вони поки що не шукали допомоги у посольства в Лондоні.

Ситуація в США

Президент США Дональд Трамп розкритикував ухвалений напередодні Конгресом законопроект, який передбачає розподіл 2,3 трлн доларів допомоги економіці, бізнесу і громадянам, та відмовився підписувати документ. Він вимагає, щоб Конгрес збільшив розмір допомоги громадянам під час пандемії до 2 000 доларів для фізичних осіб або 4 000 доларів для подружжя, замість “смішно низьких” 600 доларів, зазначених у законопроекті.

Трамп також помилував 15 осіб і замінив частину або всі судові вироки ще 5 особам, серед яких фігуранти розслідування щодо втручання Росії у вибори в США.

В США також схвалили законопроект щодо підтримки демократії в Білорусі, який дозволить не визнавати вибори президента Білорусі, через які в країні тривають протести, проте невідомо, чи підпише цей документ Дональд Трамп.

Новини в світі

У Білорусі після третього пакета санкцій Євросоюзу готуються до дзеркальних заходів. Зокрема, білоруська влада має намір обмежити діяльність ряду політичних фондів, а також ряду гуманітарних, освітніх, культурних програм, якими займаються відповідні політичні інститути в Білорусі, в тому числі діючі і під егідою посольств іноземних держав. Проте після втручання Ватикану Лукашенко дозволив повернутися до Білорусі католицькому архієпископу Тадеушу Кондрусевичу, якому раніше заборонили в’їзд.

В Іспанії білоруська опозиціонерка Світлана Тіхановська провела перемовини з представниками влади країни щодо підтримки протестів проти режиму Лукашенка та політичної кризи в Білорусі.

У Німеччині компанія BioNTech заявила, що може використовувати існуючу технологію для виробництва нової вакцини проти мутацій коронавірусу, яку можуть розробити за шість тижнів.

В Ізраїлі парламент розпустився після того, як правляча коаліція прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху не прийняла бюджет, спровокувавши четверті вибори за два роки і відновивши політичну кризу. Позачергові вибори заплановані на 23 березня 2021 року.

 

Пандемія: у світі на COVID-19 захворіли майже 78 млн людей

УНН. Станом на ранок середи у світі інфекцією, викликаною коронавірусом SARS-CoV-2, заразилися вже майже 78 млн людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 77 958 369 людей, з них одужало 43 967 060. Кількість померлих зросла до 1 715 945.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (18 217 390), Індія (10 075 116), Бразилія (7 318 821), Росія (2 878 382), Франція (2 547 577), Велика Британія (2 116 608), Туреччина (2 062 960) та Італія (1 977 370).

У лідерах за кількістю інфікованих на COVID-19 у світі також:

— Іспанія (1 829 903);

— Німеччина (1 556 708);

— Аргентина (1 555 279);

— Колумбія (1 530 593);

— Мексика (1 338 426);

— Польща (1 214 525);

— Іран (1 170 743).

За даними Центра системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса, кількість випадків COVID-19 в Україні вже перевищило мільйон — 1 007 627. За останніми даними МОЗ України, в країні було зафіксовано 979 тис. випадків коронавірусу, з них 16 897 — летальні.

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (322 589), Бразилії (188 259) та Індії (146 111).

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні – 8 513 нових випадків коронавірусу

22.12.2020, 08:12

В Україні станом на 22 грудня лабораторно підтверджено 979 506 випадків COVID-19, з них за добу – 8 513.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.

“8 513 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 22 грудня 2020 року. Зокрема, захворіли 415 дітей та 368 медпрацівників”, – повідомив Степанов.

За минулу добу померли 232 пацієнти, одужали – 14 020.

Крім того, за добу госпіталізовано – 1 318 осіб. Здійснено тестувань за добу – 46 696 (зокрема методом ПЛР – 26 341, методом ІФА – 20 355).

За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 979 506 осіб, з них вже одужали 600 288 осіб. Водночас зафіксовано – 16 897 летальних випадків.

Проведено 5 307 601 ПЛР-тестувань.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 159), Дніпропетровській (992), Одеській (914), Запорізькій (665) та Київській (559) областях.

Як повідомлялося, напередодні в Україні за добу зареєстрували 6 545 випадків коронавірусу.

 

Антибіотики продаватимуть тільки за електронним рецептом – Степанов 

Софія Кочмар-Тимошенко,  спеціально УП.Життя

В рамках цифрової трансформації Міністерство охорони здоров’я збирається ввести електронну систему продажу спеціальних ліків.

Зокрема, інсуліну, препаратів для імуносупресії та препаратів, які містять наркотичні речовини.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу у вівторок 22 грудня.

“Наступним кроком будуть антибіотики, які будуть продаватися виключно за електронним рецептом, – заявив очільник відомства.

Ця система електронних рецептів є частиною цифрових трансформацій, які ми запустили. Ми розробляємо зараз модуль, плануємо, що з 1 квітня, він почне працювати”.

Через збільшення самовільного вживання антибіотиків МОЗ також посилює контроль за аптеками і змінює правила відпуску ліків.

“Дерлікслужбі було надано відповідне доручення щодо контрольних заходів, які вони повинні виконуватися.

Одне із них – паперові рецепти лікаря повинні зберігатися в аптечних закладах протягом одного року, щоб держлікслужба в будь-який момент могла здійснити перевірку щодо відпустку відповідних антибіотиків”, – каже Степанов.

 

Коронавірус-мутант: МОЗ порадило українцям, як захиститися

УП

Міністерство охорони здоров’я рекомендує українцям утриматись від поїздок до Великої Британії, де нещодавно виявили новий штам коронавірусу, а також до інших країн, де цю мутацію також було виявлено.

Джерело: брифінг заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка

Пряма мова: “Ми рекомендуємо всім при можливості утриматись від необов’язкових поїздок до Великої Британії а також з неї на територію України. Також, якщо є можливість, утриматись від поїздок до Данії, Нідерландів і Австралії, де вже зафіксовані випадки циркуляції цієї мутації коронавірусу”.

Деталі: За його словами, Україна поки не заборонятиме в’їзд з Британії, але запроваджує низку обмежень для приїжджих звідти. Вони повинні:

мати поліс медстрахування, який покриває лікування від Covid-19 (для іноземців);

мати негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше як за 48 годин до перетину кордону;

у разі відсутності тесту відправитись на 14 днів самоізоляції з додатком “Дій вдома”.

Ляшко пообіцяв, що Україна посилить тестування на предмет можливого виявлення нового штаму коронавірусу в країні.

Нагадаємо: Прем’єр Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження локдауну для частини Англії і скасування обіцяних послаблень на Різдво у зв’язку з виявленням нового штаму коронавірусу, що на 70% заразніший, ніж звичайний.

Окрім Британії, виявлення такого штаму підтвердили у Нідерландах, Данії, Італії та Австралії.

Низка країн Європи оголосили про тимчасову заборону рейсів з Британії.

 

Нестача кисню при «ковіді»: лікар радить по 18 годин лежати на животі

Для покращення сатурації хворим на COVID-19 слід 18 годин на добу проводити лежачи на животі.

Про це розповів директор КНП «Івано-Франківська міська клінічна лікарня №1» Тарас Василик в інтерв’ю Укрінформу.

«…Один із прийомів покращення сатурації, насичення легеневої тканини киснем, – це поза пацієнта на животі. Хворим із дихальною недостатністю треба проводити до 18 годин з 24 на животі», – зазначає Василик.

За його словами, не менш важливо таким хворим дотримуватись дієти.

«Я регулярно проводжу обхід хворих і інколи просто вражений культурою харчування. Нещодавно спостерігав, як пацієнтка в лікарні може собі дозволити з’їсти до пів літра олів’є, яке принесли з дому. Питаю, чим не влаштовує лікарняна зупка, а жінка пояснює: мовляв, не викидати ж салат, який приніс чоловік. Зрозумійте, коли організм хворий, а ми ще їмо м’ясо, майонез та іншу “важку” їжу, то він змушений виділяти багато енергії для її перетравлення, а не для боротьби з інфекцією», – наголошує лікар.

Для відновлення організму після коронавірусної інфекції фахівець радить більше бути на свіжому повітрі, виконувати дихальну гімнастику, інгаляції, содові і парові ванночки. Обов’язково – велика кількість теплого пиття.

Як повідомлялося, станом на 22 грудня в Україні лабораторно підтверджено 979 506 випадків зараження коронавірусом, зокрема за останню добу 8 513.

 

ФОПи на Майдані вимагають скасувати січневі обмеження, планують “завітати” до “Кварталу-95” – УП

Представники руху “SaveФОП” вийшли на безстрокову акцію на Майдан Незалежності в Києві.

Джерело: сторінка “Підприємці України/#SaveФОП” у FacebookHromadske, керівник акції Сергій Доротич

Деталі: Протестувальники вимагають скасувати заборону на підприємницьку діяльність під час локдауну 8-24 січня. Вони планують ходу до Офісу президента, де вимагатимуть “недопущення необґрунтованих обмежень локдауну, що обмежує право на працю”.

Підприємці вимагають створити комісію за участі представників “SaveФОП”, щоб “влада радилася з ними про рішення, які стосуються підприємців”.

Пряма мова Доротича: “Після цього ми підемо до Палацу “Україна”, де відбувається концерт “Кварталу-95″. Будемо звертатися до друзів та колег Зеленського, щоб вони вжили заходів. Вони причетні до того, що підприємці мерзнуть”.

Передісторія: 15 грудня “SaveФОП” вже виходили на акцію протесту на Майдан Незалежності. Вони намагалися встановити намети. Між ними та поліцією виникли сутички, постраждали близько 40 правоохоронців.

 

Зеленський створив Раду з питань розвитку малого бізнесуУП

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Ради з питань ровитку малого підприємництва, на першому засіданні Ради домовились якнайшвидше підготувати рішення щодо проблемних питань бізнесу.

Про це повідомляє Офіс президента.

Згідно з документом, цей консультативно-дорадчий орган при президентові створюється з метою сприяння налагодженню конструктивної взаємодії органів державної влади й суб’єктів малого підприємництва та їхніх громадських об’єднань”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що головою Ради Зеленський призначив заступника голови Офісу президента Юлію Свириденко – вона повинна у 5-денний термін внести свої пропозиції щодо персонального складу Ради.

Повідомляється, що в ОП відбулося перше засідання Ради.

“Андрій Єрмак закликав учасників максимально швидко організувати роботу органу та в короткі строки опрацювати пропозиції й підготувати рішення щодо розв’язання проблемних питань малого підприємництва. Ці пропозиції будуть передані для розгляду Національній раді реформ при президентові України”, – додали в Офісі президента.

“Давайте працювати швидко, конкретно й ефективно… Настав час, коли треба зібрати всіх разом, почути всіх і напрацювати державницьке рішення, щоб люди в пандемію та непрості часи відчували, що влада ними опікується”, – зазначив Єрмак.

За його словами, має бути побудований ефективний діалог з підприємцями для виправлення помилок і напрацювання конструктивних рішень.

“Тут немає ніякої політики – лише побудова сильної економіки. Без мікро- та малого бізнесу це неможливо зробити… Є запит суспільства, щоб була справедливість для всіх”, – сказав він.

Юлія Свириденко додала, що персональний склад Ради доопрацьовується й буде невдовзі затверджений.

“Важливо, що це початок широкого діалогу із залученням підприємців зі всіх областей. І головне, що ми почуємо реальну економічну – незаполітизовану – проблематику, яка дасть нам змогу ініціювати відповідні зміни до законодавства й напрацювати їх разом з депутатами, щоб були ухвалені відповідні законопроекти чи відповідні постанови Кабміну”, – сказала вона.

“Хочемо почути пропозиції, у першу чергу від ФОПівських організацій, які уособлюють мале та мікропідприємництво в Україні. Ми хочемо послухати, що їх не влаштовує в існуючій системі”, – заявив заступник голови Виконавчого комітету реформ Олександр Ольшанський.

“Рада буде працювати як дорадчий орган в Офісі президента на регулярній основі. Ми кожного місяця будемо збиратися для того, щоб дивитися, чи є в нас прогрес. Я думаю, що в такому постійному діалозі ми зможемо напрацювати реальні рішення, які допоможуть розвитку тих, хто самозайнятий”, – резюмувала Свириденко.

Нагадаємо:

Раніше повідомлялось, що президент Володимир Зеленський створює координаційну раду, метою якої є напрацювання законодавчих змін щодо комплексного вирішення проблем мікробізнесу.

 

Більшість українців підтримує фіскалізацію: Арахамія заявив, що не знає, чим ще допомогти ФОПам

УНН. Глава парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що більшість українців підтримує фіскалізацію та зізнався, що не знає чим ще можна допомогти ФОПам. Про це він сказав під час пресконференції, передає кореспондент УНН.

“Ми не розуміємо, які ще можуть бути компроміси, бо багато, навіть з нашої фракції, більше половини людей вважають, що ми занадто компромісне рішення прийняли і “відпустили” цю фіскалізацію кудись на цілий рік. Є багато людей, є статистика, що 81% населення дорослого України підтримують згідно з опитуванням фіскалізацію… Тому ми не розуміємо, в чому можуть бути ще якісь вимоги”, – розповів Арахамія.

Проте він наголосив, що вони не втрачають можливість діалогу з ФОПам.

“Але якщо зараз брати питання чи будемо ми ще відтермінувати фіскалізацію…точно не будемо”, – сказав Арахамія.

Нагадаємо, народні обранці ухвалили за основу та в цілому “компромісний” законопроект №4439-д щодо врегулювання кризи, пов’язаної з питанням ФОПів.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський утворив Раду з питань сприяння розвитку малого підприємництва. На першому засіданні домовлено якнайшвидше підготувати рішення щодо проблемних питань бізнесу. Про це повідомили у пресслужбі ОПУ на тлі того, як на 22 грудня анонсована нова акція “SaveФОП” на столичному Майдані Незалежності.

Нардеп Олександр Качура заявив, що у Раді зібрали підписи про проведення позачергової сесії щодо “ФОПів”.

Нагадаємо, що акції протестів ФОПів почались з 1 грудня, вони вимагають скасування карантинних обмежень, а також виступають за відстрочку введення обов’язкового використання касових апаратів.

Як повідомляв УНН, 15 грудня відбулася чергова хвиля протестів, а на Майдані Незалежності у Києві сталася сутичка між мітингувальниками — учасниками акції “SaveФОП” та правоохоронцями.

 

Уряд виплатив “Нафтогазу” компенсацію у 32 мільярда

УП

Міненерго виплатило НАК “Нафтогаз” компенсацію у 32 мільярда, після чого компанія змогла перерахувати “Укрнафті” кошти для погашення боргів.

Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу.

Міненерго компенсувало “Нафтогазу” продаж імпортованого газу для потреб населення у 2015-2019 роках за ціною, нижче ринкової у рамках ПСО (покладених спеціальних обов’язків). Сума компенсації становить 32,2 млрд грн. З отриманих 32,2 млрд грн “Нафтогаз” сплатив 6,4 млрд грн податку на прибуток.

У “Нафтогазі” зазначають, що це стало результатом змін до держбюджету-2020, ухвалені Верховною Радою 17 листопада.

Також НАК сплатила  ПАТ “Укрнафта” 12,6 млрд грн за газ 2006 року видобутку та здійснила попередній платіж у 23,5 млрд грн за газ майбутнього видобутку, що буде поставлений в наступні кілька років.

“Я радий повідомити, що ми знайшли рішення щодо отримання компенсації за імпортований газ, поставлений в рамках ПСО з 2015 по 2019 роки, а також сплати значних податкових боргів, та додали більш як 10 мільярдів гривень до державного бюджету (з перерахованих за компенсацію  податків – ЕП). Це прекрасний приклад ефективної, злагодженої роботи уряду, Нафтогазу та менеджменту компанії “Укрнафта” в інтересах держави”, — прокоментував завершення розрахунків фінансовий директор Групи Нафтогаз Петер ван Дріл.

Нагадаємо:

Раніше у Верховній Раді зареєстрували законопроект №4119 про внесення змін до держбюджету на 2020 рік, який передбачає механізм погашення податкових боргів “Укрнафти” на 30,35 млрд грн, виплату бюджетної компенсації для “Нафтогазу” на 32,2 млрд грн за виконання спецобов`язків з продажу газу за неринковими тарифами для потреб населення.

17 листопада Верховна Рада підтримала законопроєкт №4119.

 

У “Нафтогазі” прокоментували призначення Вітренка очільником Міненерго

УП

У “Нафтогазі”, коментуючи призначення колишнього топ-менеджера НАК Юрія Вітренка т.в.о. міністра енергетики, заявили, що “вітають урядову команду з серйозним підсиленням”.

Про це повідомляє прес-служба “Нафтогазу” у Facebook.

“Впевнені, що енергія Юрія Вітренка зможе зсунути гори накопичених проблем на ринку газу. Адже вирішення цих проблем з боку держави дозволить захистити українців та забезпечити їм доступ до газу за вигідними цінами”,  – додали у компанії.

“Очевидно, що державі не вистачає лідера для вирішення проблеми боргів на ринку природного газу. За умовами спеціальних обов’язків, Нафтогаз був зобов’язаний відпускати газ газзбутам і тепловикам попри ріст заборгованості. В результаті, ці компанії заборгували Нафтогазу за газ, отриманий в рамках ПСО, понад 67 млрд грн. Причому серед цих підприємств є як приватні, так і державні підприємства.

Загалом режим ПСО вже виконав своє завдання – пом’якшив перехід до вільного ринку. Але через відсутність контролю призвів до явних викривлень. Потрібна активна позиція новопризначеного заступника міністра енергетики у скасуванні останньої частини ПСО з травня 2021 року”, – йдеться у позиції “Нафтогазу”.

У компанії додали, що Україна потребує розбудови енергетичних ринків і впровадження справжніх механізмів біржової торгівлі, наприклад, клірингової системи.

“Існує ціла низка проблем із регіональними монополістами – облгазами: облік газу, норми споживання, тиск на споживачів та плата за використання державних газових мереж. За законом, більшість газових мереж в регіонах належать державі, оскільки вони були побудовані державним коштом.

Облгази повинні платити державі за використання цих мереж, проте кілька міністрів енергетики укладали договори про безоплатне використання державних мереж. У виправленні цього викривлення потрібна рішучість та воля.Натомість облгази намагаються отримати побільше зі споживачів, застосовуючи віртуальні “температурні коефіцієнти” та завищені норми споживання газу. Перша проблема – уже на розгляді Верховного суду. А от друга – повністю в руках уряду. Адже саме уряд встановлює норми споживання газу”, – додали в компанії.

У “Нафтогазі” вважають, що аби мінімізувати такий тиск на клієнтів, в Україні необхідно створити дата-хаб для автоматизованого обміну інформацією.

Також у компанії підкреслили на важливості не втратити можливість для повернення транзиту середньоазійського, зокрема туркменського, газу через територію РФ до України та ЄС.

Нагадаємо:

Кабмін на позачерговому засіданні призначив Юрія Вітренка першим заступником міністра енергетики – на нього також поклали тимчасове виконання обов’язків міністра.

 

Енергетика має отримати правила, засновані на повазі до кожного виду генерації – ОП

Українська енергетика повинна мати правила гри, засновані на повазі до кожного з видів генерації.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Офісу Президента з нагоди Дня енергетика.

“Українська енергетика має отримати правила гри, засновані на повазі до кожного з видів генерації, а отже, і до всіх людей, які забезпечують роботу галузі. Потрібні ефективні кроки із забезпечення стабільної фінансової дисципліни в енергетиці та справжня увага до потреб підприємств цієї сфери без винятків і привілеїв. Управління енергетикою має дати працівникам державних підприємств та бізнесу чітку перспективу на роки вперед”, – підкреслили в ОП.

В Офісі глави держави назвали символічним, що сьогодні, саме у День енергетика, завершується будівництво першого пускового комплексу централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні відчуження. Очікується, що робота цього об’єкта забезпечить атомній генерації України реальну незалежність від будь-яких “геополітичних примх”.

В ОП нагадали, що українські АЕС щороку виробляють понад половину обсягу електрики в країні, для стабільної роботи атомна генерація потребувала й вітчизняного сховища для відпрацьованого ядерного палива.

“Запроваджуються найсучасніші безпечні технології поводження з ядерним паливом. Розривається монопольна залежність від вивезення відпрацьованого палива українських АЕС до Російської Федерації. Держава зможе заощаджувати сотні мільйонів доларів на рік”, – поінформували в Офісі глави держави.

У цьому зв’язку Україна висловлює вдячність західним друзям за допомогу в реалізації цього проєкту.

“Попереду у всієї держави та в кожного з відповідальних працівників енергетичної галузі ще багато роботи. Тож саме сьогодні – у професійне свято енергетиків – важливо сказати й про те, що немає й не може бути жодних сумнівів: фахівці нашої енергетики подолають усі негативні явища, які ще залишаються в галузі, і забезпечать цій сфері дійсно надійне майбутнє”, – наголосили в ОП.

Також в Офісі запевнили, що українська енергетика пишається висококласними фахівцями, які сумлінно виконують свої обов’язки, іноді у надскладних умовах.

“Вітаємо енергетиків України зі святом! Бажаємо успіху як галузі в цілому, так і кожному з працівників”, – привітали в ОП.

22 грудня відзначається День енергетика – професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, встановлене на знак визнання їхніх заслуг в економічному розвитку, удосконалюванні й підтримці повсякденного життя населення. Свято відзначається згідно з указом Президента від 12 листопада 1993 року.

Раніше НАЕК «Енергоатом» повідомляв, що завершує масштабний проєкт будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Зоні відчуження ЧАЕС, де наступні сто років зберігатиметься ВЯП з трьох українських атомних електростанцій – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української.

 

На Кіровоградщині гірники уранових шахт уже добу перекривають дороги

На Кіровоградщині працівники уранових шахт Східного гірничо-збагачувального комбінату, виведених у простій, продовжують перекривати автошляхи, вимагаючи погасити заборгованість із зарплатні та відновити роботу підприємства.

Про це повідомляє у Фейсбуці народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передає Укрінформ.

“Доба протесту на Кіровоградщині. Працівники уранодобувних шахт «Смолінської», «Новокостянтинівської» та «Інгульської» (ДП «СхідГЗК») продовжують блокувати рух трасами в Кіровоградській області”, – написав Волинець.

За його словами, голова Кіровоградської ОДА Андрій Назаренко напередодні увечері відвідав протестувальників і поінформував, що Президент доручив розрахуватись із боргами перед працівниками «СхідГЗК». Перший транш має зайти на підприємство сьогодні, ще два – протягом середи та четверга.

Протестувальники заявляють, що продовжуватимуть акцію протесту, доки перед ними повністю не розрахуються (не виплатять 83 млн грн) і не виведуть підприємство з режиму простою.

Як повідомляв Укрінформ, 21 грудня відновилися протести працівників уранових шахт Східного гірничо-збагачувального комбінату. Акція оголошена безстроковою, до виконання вимог гірників.

16 грудня на Кіровоградщині гірники «СхідГЗК» вже перекривали три дороги національного значення – Кропивницький-Київ, Кропивницький-Миколаїв, Кропивницький-Кривий Ріг, – протестуючи проти призупинення роботи уранових шахт і невиплати зарплат.

Із 7 грудня вивели у простій шахти “Смолінська”, “Інгульська” і “Новокостянтинівська”. У профспілці заявили, що призупинення роботи шахт призведе до банкрутства підприємства на початку 2021 року, а також до екологічної катастрофи в регіоні.

9 грудня у Києві пройшла акція протесту трудового колективу ДП «Схід ГЗК».

 

Фігурант тіньового ДАБІ розповів, хто писав реформу інспекції в кабінеті ексзаступника Єрмака –  УП

Ексначальник управління дозвільних процедур ДАБІ Олександр Сергієнко розповів, що в офісі Сергія Трофімова “писав” реформу інспекції не один, а про “Офіс реформ Юрія Кватерчука” нічого не чув.

Про це він розповів в інтерв’ю Економічної правди.

На питання журналістів щодо реформи ДАБІ в апараті Дениса Шмигаля, Олександр Сергієнко розповів, що займався реформуванням інспекції разом із Андрієм Клочком. За словами Сергієнка, профільний комітет та Клочко (Голова комітету з питань розвитку держвлади та містобудування) хотіли зрозуміти “системи руху в цій реформі”.

З колишнім першим заступником голови Офісу президента Сергієм Трофімовим Сергієнко познайомився у пошуках політичної волі для реформи:

“Мене до Сергія Володимировича абсолютно епізодично доля закинула. Якось, поговоривши з Клочком, прийшли до висновку, що треба показати свої ідеї з реформування комусь з тих, хто має якусь політичну волю. Реалізовувати такі реформи без політичної волі абсолютно неможливо.

І очевидно, що Трофімов – це був людина, яка “клюнула на ідею”. Ця людина мене спитала, чому я  вважаю, що я зможу реформувати ДАБІ в режимі системи”.

Через Трофімова, продовжує Сергієнко, він познайомився і з Володимиром Родіним, помічником ексзаступника голови ОП на громадських засадах. Родін у минулому був співробітником СБУ, зараз є співвласником будівельної компанії BD Holding, підконтрольної Юрію Кватерчуку.

“З колєгой Родіним, який був, якщо я пам’ятаю правильно, радником в структурі адміністрації президента, ми познайомились коли потрапили на обговорення до Трофімова. Він, до речі, дуже багато питань задавав з цього приводу. В тому числі на цій нараді були присутні ще пару людей, як мені сказали з бізнесу”.

Поінформоване джерело ЕП розповіло, що “Офіс реформ Юрія Кватерчука” був фактично “мозковим центром” тіньового ДАБІ, де під керівництвом Сергієнка напрацьовувалися ідеї щодо реалізації корупційних схем в умовах реформування будівельної галузі та визначалася кадрова політика. Сам Сергієнко в інтерв’ю заявив, що про “Офіс” не чув.

Юрій Кватерчук – друг дитинства, кум та бізнес-партнер Володимира Родіна по будівельній групі компаній “BD Holding”. За даними ЕП, Кватерчук також був присутній на зустрічі Сергієнка з Трофімовим та Родіним.

Читайте подробнее в интервью: “Серый кардинал” из ГАСКа Сергиенко: Предлагаю вместе искать 5 долларов за “квадрат”, которые я типа взял. Найдем – делюсь 50 на 50

 

Ексчиновник ДАБІ Сергієнко: Я хотів подати в суд на прем’єр-міністра

УП

Ексначальник управління дозвільних процедур ДАБІ Олександр Сергієнко, якому приписують схему “5 доларів з квадрату” на будівельному ринку, заперечив свою причетність до схеми та хотів через це подати в суд на експрем’єра Олексія Гончарука.

Про це він сказав в інтерв’ю ЕП.

На слова журналістів, що за часів прем’єрства Олексія Гончарука 17 січня цього року в Кабміні була нарада за участю забудовників, які казали, що Сергієнко є автором схеми “5 доларів за квадратний метр”, він відповів:

“Дякую, бо вперше можу висловитися з цього приводу. На ранок 18 січня в мене було бажання подати в суд на прем’єр-міністра України. Бо на цій нараді моє прізвище тиражувалось не зупиняючись, в тому числі й самим Гончаруком.

Колеги, які зараз про мене цю тему коментують, дуже нагадують мені анекдот про п’яного, який загубив ключі в кущах. Він наполегливо під стовпом навколішки повзає, поки не приходить поліцейський і каже: “Друже, що ви тут робите?”. Він – “ключі загубив”. Той – “де ви їх загубили?”. “Отам, в кущах”. “А чого ви тут повзаєте тоді?”. “А тут видніше”.

За його словами, ДАБІ – організація, “яка очевидно несе корупційні ризики”. Він заявив, що “перманентні корупційні вибухи у відомстві були”.

“Я хочу, щоб ви зрозуміли одну річ: я прийшов в інспекцію працювати в 2011 році, і на той момент вона вже несла на собі тягар корупційного відомства”, – додав він.

“Моя відповідь дуже проста. Якби я брав в когось 5 доларів і віддавав комусь 5 доларів, я би вам зараз це підтвердив. Цю проблему в часи Януковича ніхто не приховував. Ця проблема була.

На момент мого приходу в інспекцію проблема ця в інспекції була. Але бажання певних колег сказати, що ця проблема з’явилася саме з приходом в ДАБІ Сергієнка, викликає глибокі сумніви”, – заявив також Сергієнко.

 

На Донеччині гроші на погашення боргу із зарплати шахтарям надійшли в повному обсязі

На Донеччині гроші на погашення заборгованості із зарплати шахтарям надійшли в повному обсязі державним вуглевидобувним підприємствам.

Як передає Укрінформ, про це 22 грудня у Фейсбуці повідомив голова Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Кириленко.

«Гроші надійшли на рахунки вуглевидобувних підприємств у повному обсязі. Перший транш у розмірі 381,5 млн надійшов на рахунки шахт 18 грудня, а другий у розмірі 277,4 млн – 21 грудня», – повідомив очільник області.

Він зазначив, що завдяки цьому надходженню державні шахти Донеччини нарешті мають змогу виплатити заборгованість із зарплати за серпень-листопад цього року, а також сплатити аванс за грудень тим, хто безпосередньо зайнятий у видобутку вугілля.

«Будемо стежити, щоб і надалі в разі виникнення таких проблем вони вирішувалися оперативно. Працюємо», – додав Кириленко.

Він нагадав, що Верховна Рада в рамках бюджетної програми «Реструктуризація вугільної галузі» виділила 658,9 млн грн на погашення заборгованості із зарплати шахтарям Донеччини.

Як повідомлялося, на Донеччині тривала акція протесту шахтарів, гірники вимагали виплатити борги з заробітної плати. У рамках акції 9 грудня відбулася зустріч з головою Донецької ОДА Павлом Кириленко з керівниками шахтарських міст та представниками шахтарських профспілок. Він заявив, що на Донеччині на вугільні підприємства для повного погашення заборгованості з заробітної плати шахтарям надійде близько 700 млн грн бюджетних коштів.

 

Шкарлет обіцяє новації зі стипендіями: «Студентство має бути задоволеним»

Міністерство освіти і науки разом з Міністерством фінансів опрацьовують нові можливості стипендіального забезпечення, зокрема преміювання студентів.

Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час робочого візиту на Полтавщину, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МОН.

«Нещодавно міністерство запропонувало зміни щодо розширення можливостей стипендіального забезпечення, зокрема преміювання студентів, збільшення кола стипендіантів. І коли ми опрацюємо це питання з Мінфіном, вийдемо на конструктив щодо студентів, та в найближчому майбутньому зміни запрацюють – студентство має бути задоволеним», – зазначив Шкарлет.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 9 грудня призначив академічні стипендії 96 найбільш обдарованим студентам закладів вищої освіти у 2020/2021 навчальному році.

 

Відмова від мандату Требушкіна: ЦВК призначила ще одні довибори у ВР

УНН. Центральна виборча комісія призначила на 28 березня 2021 року проміжні вибори народного депутата України в ОВО № 50 після дострокового припинення повноважень нардепа Руслана Требушкіна, передає УНН із посиланням на пресслужбу ЦВК.

Відзначимо, що 22 грудня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії.

За інформацією пресслужби, до Комісії надійшла Постанова Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Руслана Требушкіна, обраного в одномандатному виборчому окрузі № 50 (Донецька область), за особистою заявою.

“Відтак Комісія призначила проміжні вибори народного депутата України у зазначеному окрузі на неділю, 28 березня 2021 року. При цьому взято до відома, що виборчий процес вказаних проміжних виборів починається за 60 днів до дня виборів, а саме 27 січня 2021 року”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНН, 16 грудня Верховна Рада України на пленарному засіданні у вівторок проголосувала за дострокове припинення повноважень народного депутата України Руслана Требушкіна. Відповідне рішення підтримало 327 народних депутатів.

Нагадаємо, після відмови нардепа від “Слуги народу” Зеновія Андрійовича від мандату Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87 на неділю, 28 березня 2021 року.

 

Арахамія прокоментував поїздку депутата Шевченка до Білорусі

Голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія прокоментував поїздку народного депутата від цієї політсили Євгенія Шевченка до Білорусі та його зустрічі там із офіційними особами.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йшлося на пресконференції керівництва партії “Слуга народу”.

“Для мене це новина, чесно кажучи… Я не знаю, він у відпустці офіційно. Треба спочатку подивитися, що там він вже накоїв у своїй відпустці, а потім будемо якось реагувати на цей процес. Але можу тільки сказати, що пан Євген щотридні підходить до мене і каже: “давайте ви мене виключите з фракції”. Я кажу: “Ні, будеш мучитися до самого кінця”. Я думаю, що він просто по своїй стратегії далі йде, щоб все ж таки, щось трапилося”, – сказав Арахамія.

Голова партії, перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко додав: “Зачекаємо результатів його поїздки”.

Як повідомлялося, народний депутат від фракції “Слуга народу” Євгеній Шевченко у своєму телеграм-каналі повідомив про свій візит до Білорусі. Зокрема, він зустрівся там з головою комісії з міжнародних відносин Національних зборів Білорусі.

 

Арахамія вважає, що медичний канабіс можна легалізувати без відповідного закону

Голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія зазначає, що питання легалізації медичного канабісу наразі можна вирішити без ухвалення відповідного закону, а актами Кабінету Міністрів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Арахамія розповів на пресконференції у вівторок.

“Там уже майже все готове. Ми чекали на зміну міністра ветеранів, у них теж є позиція… Ми вирішили, що можемо без законопроєкту, а актами Кабміну, фактично, розв’язувати це питання. Так званий червоний рецепт існує. Червоний рецепт – це всі ці опіати, вони йдуть за червоним рецептом. Додати просто в список цей всі ліки, які потребують хворі на онкологічні захворювання, а також інші захворювання”, – сказав депутат.

Арахамія уточнив, що йдеться про розширення списку таких препаратів медичним канабісом іноземного виробництва і тестування цього протягом трьох-чотирьох місяців.

“Якщо це не викликає, а я вважаю, що це не буде викликати проблем, то тоді вже можемо розглядати в парламенті питання локалізації, тобто виробництва цих ліків на території України, а поки що можуть виконувати цю мету імпортні препарати”, – зазначив Арахамія.

Він додав, що відповідне рішення може бути ухвалене до Нового року або в середині січня.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня опублікував відеозвернення, у якому закликав українців прийти на виборчі дільниці 25 жовтня та відповісти на п’ять важливих для кожного питань. Одне з них стосувалося легалізації медичного канабісу. За попередніми даними, схвально відповіли на це питання близько 65% респондентів.

 

Рада планує розглянути законопроєкт про реформу СБУ в січні

УП

Верховна Рада має намір розглянути законопроєкт про реформу Служби безпеки України в січні.

Про це повідомив глава фракції партії “Слуга народу” Давид Арахамія під час підсумкової пресконференції у вівторок, пише “Європейська правда” з посиланням на агентство “Інтерфакс-Україна“.

“Великі реформи ми відклали трохи, але хочемо в січні повернутися і в ударному темпі (розглянути законопроєкти).  Це “амністія капіталу”, створення Бюро економічної безпеки, це законопроєкт про реформу СБУ”, – сказав він.

Верховна Рада вперше дійшла до розгляду законопроєкту №3196-д, який має радикально змінити СБУ, 18 грудня, але  не змогла ухвалити рішення через нестачу голосів.

“Європейська правда” детально висвітлювала заплановану реформу. Навесні ЄП розповіла, як експерти Міжнародної дорадчої групи (до якої входять представники НАТО, ЄС та США) розкритикували перший проєкт реформи.

Пізніше ЄП дізналася про оцінки щодо оновленого законопроєкту, і ті виявилися обережно позитивними з боку західних експертів та значно критичнішими з боку самої СБУ.

Наразі ЄвроПравда має в розпорядженні також спільну оцінку Міжнародної дорадчої групи, в якій вказано, що проєкт є значним кроком вперед, хоча враховує не всі її рекомендації (і цілком можливо, що це є правильним, адже Україна проводить реформи для себе, а не для Заходу).

 

Зеленський вирішуватиме, чи лишати Венедіктову, після звіту. Але успіхи вже бачить

УП

Президент Володимир Зеленський оцінить діяльність генерального прокурора Ірини Венедіктової на посаді після її звіту про роботу за 2020 рік.

Джерело: прессекретар президента Юлія Мендель у коментарі “Українській правді”

Пряма мова: “Рік ще не закінчився, не було ще і звіту генерального прокурора про роботу в цьому році. Тож для остаточних висновків ще зарано.

Суспільство могло побачити певну активізацію в роботі Офісу генерального прокурора за час роботи Ірини Венедіктової. Якщо порівнювати з 2019 роком, бачимо збільшення показників успішності Офісу генерального прокурора. Продовжується і реформа системи прокуратури.

Проте якісну оцінку діяльності генерального прокурора буде коректно давати лише після того, як Ірина Венедіктова представить звіт про свою діяльність в цьому році”.

Що було раніше: Президент Володимир Зеленський заявив, що дав генпрокурору Ірині Венедіктовій час до кінця 2020 року, щоб та показала результат – кроки у сторону “посадок” корупціонерів.

 

Прокуратура повернула державі 750 гектарів полігона на Закарпатті

Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Західного регіону повернула державі 753,1 га земель полігона.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба відомства.

“Північним апеляційним господарським судом задоволено апеляційну скаргу заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону в інтересах Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачево та однієї з військових частин про повернення до державної власності земель полігона площею 753,1 га”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в суді визнано незаконним та скасовано рішення Закарпатської облради про надання мисливських угідь у користування громадській організації, а також визнано недійсним договір про ведення мисливського господарства на цій території.

Слідство встановило, що на порушення вимог земельного законодавства договором незаконно надано в оренду на 15 років товариству мисливців та рибалок територію лісового фонду військового містечка та частини земельних угідь Ужгородського полігона для ведення мисливського господарства.

У суді доведено, що законодавством не передбачено можливості ведення мисливського господарства на землях оборони, а тому передача мисливського угіддя не відповідає положенням закону.

Як повідомляв Укрінформ, спеціалізовані прокуратури у військовій та оборонній сфері за березень-жовтень цього року направили до суду 1523 обвинувальні акти щодо військових злочинів.

 

Гусєв прокоментував залучення спецназу “Альфа” до обшуків в Укроборонпромі

УНН. Генеральний директор ДК “Укроборонпром” Юрій Гусєв на прес-конференції 21 грудня заявив, що не був обізнаний про заплановані СБУ обшуки в день його призначення і дипломатично прокоментував залучення спецназу “Альфа”, передає УНН.

“Я про це дізнався із засобів масової інформації і хочу наголосити на тому, що ми будемо працювати й працюємо з усіма правоохоронними органами, спецслужбами України для того, щоб реагувати на будь-які виклики”, — сказав він.

Також додав, що висновки робити зарано.

“Ми знаємо про те, що відбуваються певні слідчі дії, дочекаймося результатів”, — наголосив Гусєв.

Нагадаємо, обшуки в Укроборонпромі СБУ провела в день призначення Гусєва керівником концерну в рамках кримінального провадження за фактом “держзради”, яке також пов‘язують з конкурентною війною двох агентів Укроборонпрому.

При цьому СБУ залучила спецназ “Альфа”, який використовують у виключних випадках, зокрема боротьбі з терористами. Підстави таких дій в СБУ не повідомляють.

 

Юрій Гусєв: “Дорожня карта трансформації «Укроборонпрому» зніме всі питання” – ЛБ

Учора генеральний директор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації концерну. У підсумку «Укроборонпром» – державний концерн, що об’єднує понад 100 підприємств оборонної промисловості – має зникнути. За планами нового керівника концерну, це має статися вже у червні наступного року. Натомість мають постати холдинг «Оборонні системи України», до якого повинні увійти 65 підприємств, згрупованих у галузеві акціонерні товариства: авіаремонтне, бронетехніки, радарних систем, морських систем, високоточного озброєння, боєприпасів і спецхімії, – а також «Аерокосмічний холдинг», який матиме три великі складові: авіабудування, аерокосмічні компоненти і космічні системи.

Про те, як відбуватиметься трансформація структури, яка є надважливою з погляду національної безпеки, які етапи вона має пройти і які є перешкоди, LB.ua розпитав у генерального директора «Укроборонпрому» Юрія Гусєва за кілька днів після його призначення.Соня Кошкина  Олег Базар

Соня Кошкіна: Ви стали другим генеральним директором «Укроборонпрому» за час президентства Зеленського. Знаю, що переговори тривали достатньо довго.

Насправді розмови про моє можливе повернення до Києва йшли доволі давно, але конкретну пропозицію щодо «Укроборонпрому» президент озвучив на початку грудня. Я відповів, що він головнокомандувач, я в його команді, тому прийму будь-яку пропозицію.

С.К.: Які завдання поставив президент?

Він озвучив, що очікує реформування «Укроборонпрому» в холдингові структури з корпоративним управлінням.

С.К.: Якщо не помиляюся, те саме завдання ставили і попереднім керівникам.

Мені складно сказати, що саме озвучували попереднім керівникам.

С.К.: Вони говорили про це після призначення. На своїй першій пресконференції в ролі керівника «Укроборонпрому» ви сказали, що концепція реформування є попередньою і потребує розгляду, обговорення і затвердження.

Ба більше, я попросив президента, а після цього й секретаря РНБО, щоб питання трансформації «Укроборонпрому» обговорили на засіданні РНБО. І саме там концепція має бути затверджена. Адже концерн – дуже важлива підгалузь оборонно-промислового комплексу, він є стратегічно важливим для національної безпеки.

Сама концепція дійсно є попередньою, доки не з’явиться нормативний акт, який чітко затверджував би, що саме це треба. Понад те, насправді для реалізації цього потрібні і зміни в законодавстві.

Олег Базар: Потрібно змінити Закон «Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» та ухвалити новий – «Про корпоратизацію підприємств ОПК».

Абсолютно. Для цього і важливо, щоб дорожня карта трансформації «Укроборонпрому» була розглянута на РНБО, рішення якого впроваджуються указом президента. Ну і, звичайно, дуже важливо, щоб була політична воля народних депутатів схвалити законопроєкти, які потрібні для цієї трансформації.

О.Б.: На РНБО мала б розглядатися саме концепція реформування «Укроборонпрому» чи оборонна реформа загалом?

Мені важливо, щоб РНБО розглянула дорожню карту трансформації «Укроборонпрому». Хоча я усвідомлюю необхідність розгляду стратегії оборонно-промислового комплексу як цілої галузі, яка є дуже важливою для сектору національної безпеки.

О.Б.: Ви стали генеральним директором на етапі, коли попереднє керівництво представило свою концепцію реформування концерну. Віцепрем’єр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський також має своє бачення реформування. Ви будете базуватися на їхніх напрацюваннях чи робитимете свою концепцію?

Ми обговорили концепцію з президентом, і для мене важливо її реалізувати.

О.Б.: Чию саме концепцію?

Я вважаю, що є концепція президента Зеленського і ми є командою президента Зеленського.

Олег Уруський: Моя позиція є однозначною: зараз ніякого співробітництва з Російською Федерацією бути не може в принципі

С.К.: Ще 20 травня президент Зеленський говорив, що у нас повністю готова реформа «Укроборонпрому». Минуло немало часу. Чому ви знову на етапі обговорення і погодження?

Концепція, яку я мав честь презентувати, дійсно напрацьовувалась упродовж багатьох місяців. І я мав можливість її обговорити і з президентом, і з віцепрем’єром. І це якраз результати напрацювання тієї концепції, яка тепер має бути реалізована через зміни до законодавства.

С.К.: Якщо вона була готова ще у травні, то чому досі не почалась її реалізація?

Чому вона не була реалізована, це питання не до мене.

С.К.: Скільки часу ви даєте собі, щоб показати перші результати?

До дев’яти місяців мають бути перші результати.

С.К.: Які саме?

Ухвалення необхідних нормативних актів і управлінських рішень про створення цих холдингів, які я мав можливість презентувати минулого тижня.

Паралельно з цим, безумовно, має бути виконання тих завдань, які визначаються Державним оборонним замовленням, для забезпечення озброєння і військовою технікою Збройних сил України.

О.Б.: Кінцевий термін реалізації цієї концепції?

Кінцевий термін реалізації цієї концепції буде визначений у дорожній карті, яку, я сподіваюсь, затвердить РНБО.

С.К.: Олег Уруський нам в інтерв’ю казав, що є вже затверджена концепція.

Я не бачив концепції, затвердженої міністерством, ба більше, міністерство формує політику.

О.Б.: Є ж концепція попереднього керівництва «Укроборонпрому», так?

Іще раз, я вважаю, що в нас є єдина концепція, яка є концепцією і «Укроборонпрому» і Міністерства стратегічних галузей, і уряду, і президента України. Саме тому я вважаю, що її важливо розглянути і затвердити рішенням РНБО для того, щоб у подальшому не було ніяких дискусій навколо того, хто який етап забезпечує для того, щоб досягнути цільової моделі. І я б говорив, що це концепція президента України.

О.Б.: Ця концепція чимось принципово відрізняється від моделі, яку пропонує…

Дивіться, я бачив кілька моделей. Попередньо я читав моделі, які передбачали створення кластерів, я читав інші речі, які розроблялись у попередні періоди. На сьогодні є чітка позиція щодо двох холдингів: «Оборонні системи» і «Аерокосмічний холдинг».

О.Б.: Згідно з концепцією Олега Уруського, холдингів має бути більше.

Ні. І ми про це говорили з Олегом Семеновичем. Ба більше, хочу ще раз підкреслити, тому що багато запитань ставлять, чи є конфлікт між мною і Олегом Семеновичем. Ми з Олегом Семеновичем познайомилися цього року під час його візитів у Херсонську область, і я вважаю, що ми працюємо над одним завданням реформування «Укроборонпрому», він – як віцепрем’єр, який відповідає за формування політики. Я – як менеджер «Укроборонпрому», який відповідає за трансформацію концерну. Саме тому в нас збігається позиція щодо того, яким має бути майбутнє нових холдингів.

О.Б.: На пресконференції з нагоди вашого призначення Олексій Арестович, який вас представляв, заявив, що допомагатиме порозумінню між вами і Уруським. Якщо потрібно налагоджувати комунікацію, отже, якийсь конфлікт є?

Уже не потрібно.

О.Б.: Не потрібно?

Ми з Олегом Семеновичем регулярно спілкуємось, і, повторюся, ми є однією командою президента, який поставив чітке завдання трансформації «Укроборонпрому».

О.Б.: Чому саме Арестович вас представляв?

Тому що він визначений не лише радником керівника Офісу президента, а й людиною, яка відповідає за комунікації, в тому числі в секторі нацбезпеки.

О.Б.: Немає такої посади «Людина, яка відповідає за комунікації в секторі нацбезпеки».

Це не посада, це завдання, яке поставлено.

С.К.: Володимир Горбулін дав своє благословення вам на цю посаду?

Я поки що не знайомий з Горбуліним, на жаль. Я очікую, що найближчим часом ми зустрінемося (бесіда відбувалася до призначення Горбуліна очільником Спостережної ради концерну, – LB.ua).

“Наступного року «Укроборонпром» як державний концерн має зникнути”

О.Б.: 18 листопада тогочасне керівництво «Укроборонпрому» виступило із заявою, в якій висловило стурбованість згортанням реформ у оборонній галузі.

Ви, напевно, знаєте про те, що минулого тижня була колонка Мустафи Найєма, який сказав про те, що ми маємо намір працювати однією командою для реалізації реформ. Наше завдання: виконати ту мету реформи, яка доручена президентом України. Озвучена була мені під час пропозиції очолити «Укроборонпром».

О.Б.: Менеджмент концерну залишиться?

Цього тижня ми говоримо про бізнес-процеси всередині концерну в цілому, наступного тижня я буду заслуховувати кожного керівника і по кожному буду ухвалювати рішення відповідно до тих результатів, які були досягнуті, і тих бачень майбутнього, які в кожного керівника структурного підрозділу «Укроборонпрому» є. За підсумками буду ухвалювати відповідні рішення, не виходячи з особистих симпатій чи антипатій, а з професійних якостей. Я звик працювати з професіоналами.

О.Б.: Це той аудит, про який ви казали?

Ні, аудит – це інше. Я сподіваюся, що аудит буде розглянутий найближчим часом на засіданні наглядової ради. Якраз аудит допоможе нам оцінити стан у концерні і на підприємствах концерну для того, щоб спланувати подальші кроки з реформування «Укроборонпрому».

Докорінна трансформація «оборонки»: складові успіху

О.Б.: На початку грудня відбулись обшуки в Морозова. Це теж частина аудиту?

Я теж про це чув із засобів масової інформації.

О.Б.: Вам невідомо, чи це правда?

Ні, те, що були обшуки – це, очевидно, правда. Мета цих обшуків і суть справ, за якими відбувалися обшуки, мені невідомі.

С.К.: Розкажіть, будь ласка, про послідовність дій. Спочатку потрібне засідання РНБО, потім – законодавчі зміни. Що далі?

Зараз ми рухаємося у двох напрямах, навіть у трьох. Перший – це підготовка пропозицій для можливого засідання пропозицій РНБО, другий – це робота над законодавчими змінами, зокрема над прийняттям важливого закону про корпоратизацію “Укроборонпрому”. І з цього приводу в нас була дискусія на профільному комітеті (парламенту, – LB.ua) минулого тижня, і сьогодні я також говорив з депутатами профільного комітету для того, щоб цей закон усе ж таки почав рухатися. Тому що без цих змін до законодавства трансформація концерну значно ускладнюється, якщо не стає майже неможливою. Ну і, безумовно, робота з наглядовою радою щодо рішень, які потрібно ухвалити на рівні концерну.Фото: ukroboronprom.com.ua

С.К.: Ряд експертів, з якими ми спілкувалися у процесі підготовки до інтерв’ю, висловлювали побоювання, що дроблення «Укроборонпрому» на холдинги матиме негативні наслідки.

Я не говорив би про децентралізацію, навпаки, я говорив би про укрупнення. Якщо на сьогоднішній день в «Укроборонпромі» працює 137 підприємств, то планується, що буде створено холдинг «Оборонні системи України», до якого мають увійти 65 підприємств, і «Аерокосмічний холдинг», у якому будуть три великі підхолдинги: авіабудування, аерокосмічні компоненти і космічні системи. І якраз така система корпоративного управління зменшує всі корупційні ризики і дозволить перетворити «Укроборонпром» на дуже дієву систему забезпечення Збройних сил якісним озброєнням, військовою технікою і сучасними розробками.

О.Б.: Олег Уруський пропонує, щоб «Аерокосмічний холдинг» був створений уже, до ухвалення закону про корпоратизацію «Укроборонпрому», і за його логікою, цей холдинг має бути виведеним зі структури концерну.

Я, власне, тому і пропоную всю цю дискусію провести на засіданні РНБО, тому що є плюси і мінуси кожного з таких рішень. І тому одна інтегральна дорожня карта трансформації «Укроборонпрому» дозволить зняти всі питання: коли які дії мають відбутись для того, щоб досягнути одного важливого результату – створення ефективної системи забезпечення Збройних сил сучасним озброєнням.

О.Б.: Ви визначили дуже жорсткі дедлайни для змін.

Ми говоримо про те, що наступного року «Укроборонпром» як державний концерн має зникнути. Мають з’явитися нові системи. Буде перехідний етап у кожному разі, мають відбутись інвентаризації, аудити.

О.Б.: Проте зникнення «Укроборонпрому» – це ж не перший етап, а останній?

Є різні бачення того, з чого варто починати, і це так само має бути затверджено відповідними змінами до законодавства, тому що «Укроборонпром» сьогодні – це державний концерн, який створено на виконання окремого закону. І саме законодавча зміна дозволить трансформувати «Укроборонпром» в інші, на моє переконання, більш ефективні системи.

О.Б.: Останнім часом було чимало конфліктів між керівництвом «Укроборонпрому» та трудовими колективами підприємств концерну.

Я вважаю, що має бути якісна комунікація з трудовими колективами. Вони мають усвідомлювати, яке майбутнє їх очікує. Це дуже-дуже важливо. Ба більше, я вже побував із регіональними візитами у Харківський, Миколаївській і Херсонській областях, найближчим часом планую ще кілька регіональних візитів і зустрічі на підприємствах з людьми, які безпосередньо працюють на підприємствах «Укроборонпрому». Якщо люди усвідомлять, що в них є майбутнє в більш ефективній системі, вони поділятимуть необхідність створення такої системи.

О.Б.: Попередня концепція передбачала, що всі підприємства мають пройти процес корпоратизації, а вже після того об’єднання в холдинги.

Є дискусія навколо питання того, в якій послідовності мають відбуватися процеси, і є і плюси/мінуси кожного з цих процесів. І дійсно, треба прийняти рішення, яким саме шляхом варто трансформувати державні підприємства в акціонерні товариства, потім об’єднувати в холдинги і так далі. Саме тому я сподіваюсь на те, що на майданчику апарату РНБО ми відпрацюєм відповідні позиції для засідання РНБО, які затвердять відповідну покроковість трансформації «Укроборонпрому» і конкретних підприємств.

О.Б.: Чи буде ця трансформація передбачати більш розширені можливості для створення спільних підприємств з іноземними компаніями? Бо в нас у порядку денному спільні проєкти з Туреччиною, Великобританією.

Законопроєкт (про корпоратизацію, – LB.ua) дійсно передбачає поглиблення співпраці з нашими партнерами для створення більш сучасного, більш якісного, більш високотехнологічного озброєння спільно з країнами-партнерами. Ви щойно сказали і про Туреччину, і Великобританію. Мені відомо, що є напрацювання і з іншими країнами-партнерами, співпраця з якими (спільне виробництво чи інші речі) дозволили б нам виробляти озброєння і військову техніку і для потреб Збройних сил, і для зовнішніх ринків.Фото: ukroboronprom.com.ua

О.Б.: Олег Уруський сказав, що вже сформована група підприємств, які підуть на приватизацію. Можете назвати ці підприємства?

Ні, я поки що не можу сказати, які це підприємства, ба більше, ви знову повертаєте мене до того, що для того, щоб прийняти це рішення, потрібно нормативно його обґрунтувати й ухвалити. Тобто має відбутися розгляд на засіданні РНБО з чітким обґрунтуванням, чому ці підприємства, чому в такому порядку. І якщо навіть і має бути приватизація окремих підприємств, як каже Олег Семенович Уруський, то це має бути максимально прозора приватизація і кошти, які будуть отримані в результаті цієї приватизації, на мій погляд, мають бути спрямовані на модернізацію інших підприємств оборонно-промислового комплексу.

О.Б.: Тобто кошти мають залишитися, умовно кажучи, всередині структури?

Це моя позиція.

О.Б.: Ви підтримуєте ідею Уруського про створення державного фонду оборонної промисловості, куди мали б надходити кошти від приватизації підприємств оборонної галузі. Також він говорив про те, що у власність такого фонду має перейти група з 40 підприємств.

Я не бачив концепцію створення цього фонду. В окремих країнах такі фонди існують, і такі фонди можуть бути ефективними. Але конкретна концепція цього фонду, повторю, мені поки що невідома.

О.Б.: Питання щодо неймінгу. Хто придумує назви на кшталт «Високоточне озброєння»? Як ви будете просувати його на зовнішніх ринках? «Vysokotochne Ozbroyennia» чи там «High precision weapons»? І як його мають відрізняти від російських «Высокоточных комплексов»?

Це робоча версія, я думаю, що мають бути не неймінги, а бренди, які будуть мати впізнаваність на зовнішніх ринках.

О.Б.: Тобто «Антонов», «Луч»?

Наприклад. Це вже дуже відомі бреди. І я переконаний, що нові холдинги так само стануть брендами, які будуть впізнавані на зовнішніх ринках.

О.Б.: Олег Уруський є прихильником виведення спецекспортерів зі структури «Укроборонпрому». Чи ви підтримуєте цю ідею?

Ми говорили з цього приводу з Олегом Семеновичем і говорили всередині команди. Знову ж таки, питання, яке має свої плюси і мінуси. І на сьогоднішній день я так само, як і по керівниках «Укроборонпрому», планую провести аналіз спецекспортерів. Надалі, після того як буде ухвалене рішення про корпоратизацію, після того як зміниться законодавство, окремі підприємства зможуть отримувати ліцензії і бути спецекспортерами самостійно. На цьому етапі, на перехідному, це питання потребує додаткового узгодження.

О.Б.: Зараз грошима спецекспортерів нерідко латають якісь дірки в поточній діяльності «Укроборонпрому», наприклад, виплати боргів із зарплати на підприємствах концерну. Якщо спецекспортери будуть виведені, концерн позбудеться частини фінансових ресурсів.

Підприємства, які мають певні фінансові складнощі в силу багатьох причин, отримують підтримку з боку концерну. Те, де і як мають бути спецекспортери, – це питання якраз тієї дорожньої карти балансів «Укроборонпрому», яку, сподіваюсь, затвердить РНБО. Є плюси і мінуси в цих підходах, тому зараз ми працюємо над тим, щоб узгоджену дорожню карту запропонувати апарату РНБО для розгляду на засіданні.

О.Б.: Ви особисто є прихильником якої моделі?

Я вважаю, що в майбутньому підприємства, які випускають на експорт озброєння, мають отримати ліцензію і здійснювати свою діяльність самостійно.

О.Б.: А чинні спецекспортери, в яких є контракти, контакти?

Якщо чинні спецекспортери допомагають просувати на зовнішніх ринках у силу напрацьованих контактів, у силу досвіду участі в різних міжнародних заходах, виставках і так далі, вони можуть пропонувати свої послуги іншим підприємствам чи холдингам.

О.Б.: Чи повинні вони бути в структурі холдингів, які постануть на місці «Укроборонпрому»?

Повторюсь, є плюси і мінуси того чи іншого.

О.Б.: А ваша особиста позиція?

Моя особиста позиція, що в майбутньому підприємства мають отримати ліцензію, здійснювати зовнішню економічну діяльність самостійно.

О.Б.: На своїй пресконференції ви заявили, що є проблеми з ДОЗ-2020.

Я заявив про те, що питання виконання ДОЗ-2020 має бути розглянуто на профільному комітеті. І я це питання порушував і планую, хотів би, щоб депутати розглянули це питання, тому що сьогодні, навіть в перший свій робочий день, мій аналіз виконання ДОЗ підприємствами «Укроборонпрому» є достатньо позитивним.

Я планую у найближчі кілька тижнів підбити підсумки 11 місяців роботи «Укроборонпрому» і з цього приводу провести окрему пресконференцію з показниками роботи концерну (відбулася учора, – LB.ua).

О.Б.: Як ви оцінюєте ефективність співпраці Збройних сил України і концерну? Наскільки підприємства оборонно-промислового комплексу добре розуміють запити Збройних сил України, і наскільки Збройні сили здатні сформулювати чітке бачення – щоб оборонники розуміли, куди потрібно рухатись?

Це якраз питання Державного оборонного замовлення, про яке ми щойно говорили. Тому що державне оборонне замовлення формується в стінах Генерального штабу, Міністерства оборони і в подальшому проходить цілу низку погоджень і затверджень. Я вважаю, що важливим з боку «Укроборонпрому» є інформування Міністерства оборони і Генерального штабу про новітні розробки, а з боку Міноборони і Генерального штабу – формування замовлення, яке в подальшому виконує концерн. Це спільна командна робота на виконання тих рішень, які потрібні для посилення оборонної здатності нашої держави.

О.Б.: Україна ухвалила рішення прийняти на озброєння комплекси «Нептун» і «Вільха». При цьому начальник генерального штабу Руслан Хомчак буквально днями заявив, що до кінця 2021 року Збройні сили, ймовірно, отримають лише один дивізіон «Нептуна», хоч потрібно щонайменше п’ять. У самому КБ «Луч» (виготовляє комплекси «Нептун», – LB.ua) заявили, що оборонне відомство готове профінансувати «Нептун» на 10%, тоді як підприємству потрібно хоча б 50% для того, щоб розпочати повноцінну роботу над проєктом.

Це якраз аналіз того державного оборонного замовлення, про який ми з вами вже згадували. Я цей аналіз проводжу і саме тому, що це є на перетині кількох міністерств, відомств і підприємств, його варто обговорювати на майданчику, скажімо, профільного комітету Верховної Ради, можливо, навіть у закритому форматі.

О.Б.: Зараз концерн на 60-70% працює на експорт. При тому що в нас дійсно величезна проблема з переозброєнням Збройних сил України. Чи є це серед ваших завдань – виправити цей дисбаланс, чи ви не вважаєте, що це дисбаланс?

Я вважаю, що своєчасне і якісне забезпечення озброєння військовою технікою Збройних сил – це головне завдання «Укроборонпрому». Але просування продукції підприємств «Укроборонпрому» на зовнішніх ринках теж є дуже важливим завданням. Тому що це і валютна виручка, і багато інших важливих складових для розвитку економіки.

О.Б.: Останнє питання. Коли «Укроборонпром» зникне, де ви себе бачите?

Багато разів на нього відповідав. Відповідав на нього востаннє тиждень тому. Я – член команди Володимира Зеленського. Де Володимир Зеленський визначить моє місце роботи, там я і готовий служити Українській державі і народу.Соня Кошкина, Шеф-редактор LB.ua  Олег Базар, Главный редактор LB.ua

 

Глава Минфина Марченко: “Мы не допустили возможностей политической раскачки бюджета”

ЛБ

На прошлой неделе Верховная Рада утвердила госбюджет на 2021 год. Более, чем двухнедельное опоздание (бюджет в целом должен быть принят не позже первого декабря) обусловлено поиском голосов. «Своих» у «Слуг» не хватало – вынуждены были прибегнуть (уже почти традиционно) к «помощи» депутатских групп «За будущее» и «Доверие». Взамен «правильные» депутаты получили на свою округа шесть миллиардов гривен «соцэконома» – натуральную взятку за слаженную работу. Ну, а сам бюджет – между первым и вторым чтением – был значительно перекроен: сократили расходы на социалку, Пенсионный фонд, образование.

В среде самих «Слуг» голоса собирались под обещание, что весной главный финдокумент страны все равно будет секвестирован.

«Не вижу оснований готовиться к секвестру», – жестко парирует министр финансов Сергей Марченко, с которым мы встретились уже на следующий день, чтобы обсудить происходящее. «Этот бюджет удержит финансовые позиции страны во время пандемии и закладывает резервы для движения вперед», – говорит он.

И объясняет почему.

Да, руководитель Таможенной службы Павел Рябикин (в письме на профильный комитет ВР) утверждает: собрать 420 млрд доходов таможня в 2021 не сможет. Глава Минфина отмахивается: слова, дескать, не исполнителя (как должно быть, но политика), а МВФ считает, что вполне реально.

Это – во-первых.

Во-вторых, хотя транш МВФ в ближайшее время не предвидится (должен был быть еще в августе), все «маяки» мы выполнили на август, значит волноваться не о чем (рано или поздно, дескать, выделят).

Ну и третье: «ковидный» фонд – да, предусмотрен, но не факт, что на него найдутся средства. Равно как на вакцинацию абсолютно всего населения страны.

Об этом и не только мы поговорили с главой Минфина в большом подробном интервью. Ставшим для него сейчас программным, без преувеличения.

Олег Базар   Соня Кошкина

“Этот бюджет удержит финансовые позиции страны во время пандемии”

Олег Базар: Представляя бюджет в парламенте, вы сказали что он – дорожная карта развития на следующий год. Это действительно карта развития? Не выживания?

У бюджета есть свое название – «Бюджет возможностей для развития». Это важно подчеркнуть. На следующий год доля капитальных расходов увеличивается до 100 млрд грн. Это и большое строительство, и обновление железной дороги, закупка новых вагонов, развитие аэропортов… МВФ тоже говорит: вам нужно больше капитальных расходов. И это правильно. Убежден, что этот бюджет удержит финансовые позиции страны во время пандемии и закладывает резервы для движения вперед.

Соня Кошкина: При этом вы понимаете, что он будет секвестрирован.

Почему?

С.К.: Потому что нереалистичен.

Я так не считаю. Нет оснований готовиться к секвестру. Мы тщательно просчитали все экономические возможности страны, резервы по администрированию налогов. В частности, за счет борьбы с «теневым» сектором. Доходная часть подкреплена детальными расчетами. Это реальные средства, которые планирует получить государство в следующем году.

О.Б.: Вы заложили 420 миллиардов гривен доходов от таможни. При том, что в этом году таможня собрала 351. Накануне принятия бюджета бюджетный комитет парламента получил письмо от действующего руководителя таможни, который говорит, что 420 млрд плана на следующий год – нереалистично.

Мне не нравится, когда руководители ЦОВВ (центральных органов исполнительной власти, – LB.ua) позиционируются больше политиками, чем исполнителями. Деятельность таможни координируется Минфином. Министерство формирует таможенную политику, занимается расчетом показателей для бюджета. Поэтому у нас есть четкое понимание, почему и как мы считали – в том числе по таможне.Хорошо, что мы с этого начали – будет проще дальше вести дискуссию. Так вот: показатели таможни определены, исходя из прогнозируемого объема импорта и курса, заложенного на следующий год. Показатели таможенных поступлений согласованы с экспертами МВФ. Они считают их реалистичными.

Дальше. Если вы сравниваете обычный 2019 год (не кризисный – 2020-й) с 2021-м, то рост таможенных поступлений составляет лишь 3,8%. Вот вам ответ. Подчеркиваю, если кто-то пытается занизить план, а в данном случае я вижу такие попытки, то их нужно пресечь. Руководители таможни и налоговой должны выполнять закон, который им указывает, какие объемы поступлений они должны обеспечить.

О.Б.: Что дает основания предполагать, что следующий год будет не кризисным? Вот, вы говорите: 2019-й был нормальным, в 2020-м был провал. Но почему следующий год будет лучше? Эпидемия закончилась? Экономика восстановилась?

У нас есть основания так считать по результатам второго полугодия. Это – розничный товарооборот, показатели восстановления и динамики… Еще нет роста промышленного производства, но динамика значительно улучшилась – по сравнению с первым кварталом и, скажем, двухмесячным ковидным карантином. Дальше. Потребления электроэнергии. Есть основания полагать, что в этом году будем в рамках макропрогноза, который предусматривает падение экономики до 5%.

О.Б.: В 2021-м году мы перестанем падать?

Мы растем на 4,6%. И будем расти в следующем году, с учетом падения этого года. У нас будет рост, даже если экономика просто сохранится в состоянии третьего и четвертом квартала текущего года. То есть при тех же объемах экспорта и импорта, производства и потребления. Но мы рассчитываем на усиление позитивной динамики.

О.Б.: То есть потребление вырастет настолько, что таможня соберет на 70 миллиардов больше, чем в 2020-м?

Я оцениваю руководителей таможни по результатам выполнения плановых показателей. С мая таможня выполняет плановые показатели. До мая был провал по таможне. К сожалению, три предыдущих руководителя не смогли закрыть разрыв.a

О.Б.: Как таможня может собрать больше, если экономика восстанавливается медленно?

Вы оцениваете деятельность классической таможни, которая просто фиксирует факт ввоза. И при этом – не занимается борьбой с контрабандой, занижением таможенной стоимости, серыми зонами и черным импортом… Я оцениваю существующее состояние таможни в Украине более критично.

Возвращаясь к плану 420 миллиардов. Эти планы мы же не под Рябикина писали. Ну давайте говорить откровенно. Их мы согласовывали с руководителями таможни, которые работали в июне и июле. В результате профессиональной дискуссии мы вышли на определенные показатели. К слову, многие эксперты полагают, что планы по таможне занижены на 30 млрд. Поэтому, эта цифра не выглядит нереальной, если проанализировать ситуацию в налоговой. Если там смогли увеличить поступления НДС на 40%, по сравнению с 2019-м годом, то почему это не может сделать таможня?

О.Б.: Мы не знаем, что она вообще сможет. И сможет ли хоть что-то.

У меня как министра финансов принципиальный вопрос к любому руководителю таможни. Что будет сделано для того, чтобы те объемы серого и черного импорта, которые ввозятся в страну контрабандой, были налогообложены. Глава таможни должен предоставить четкий ответ.

С.К.: Я вообще не понимаю, зачем он туда пошел, если честно. То есть он свою позицию – нам в интервью – изложил. Но. Рябикин – крепкий профи и порядочный человек, будет жаль, если его там «сожрут».

Вот и у меня вопросы. Посмотрим. После того, как человек рассказывает, что он то не может, то ему мешают… Возможно, это не твоя сфера просто.

“Мы понимаем, как будем выполнять бюджет-2021”

С.К.: Глава финансового комитета ВР Даниил Гетманцев в интервью LB.ua назвал бюджет-2021 «бюджетом бедной страны, находящейся в кризисе». И это то, с чего мы начинали. Бедность или развитие?

Это возможности для развития. Этот бюджет способен инициировать трансформацию в секторах, которые долгое время находились на паузе. Увеличивая расходы, мы понимаем, за счет чего будем балансировать бюджет. Понимаем, какие у нас доходы. Они реальные, я считаю. Мы понимаем, как будем выполнять бюджет-2021. Мы же текущий бюджет выполняем, вот скажите?

О.Б.: С трудом.

Что значит с трудом?

О.Б.: Бывший замминистра экономики Павел Кухта, заявил, что 9 ноября казна работает в режиме картотеки: «До ночи сводят поступления, на утро формируют пул расходов, который будет профинансирован. Все остальное откладывают. Неоплаченные финансовые обязательства по состоянию на сегодня (23 ноября, – LB.ua) составляют 9,4 млрд гривен. В новейшей истории Украины с середины ноября такого не было как минимум 10 лет». А вы спрашиваете, почему мы выполняем бюджет этого года с трудом.

Кухте, кстати, передайте привет, поскольку картотеки не существует уже. У нас действует электронная система. А по поводу «с трудом», то давайте вспомним, что дефицит 7,5% ВВП. МВФ не дал транш. Макрофин пришел в последний момент – один транш из ожидаемых двух. (Программа макрофинансовой помощи ЕС. 9 декабря Украина получила очередной транш в размере 600 млн евро, – LB.ua). Ну и наш внутренний рынок капитала достаточно ограничен. Вот ответы на все вопросы. Если бы все составляющие этой комбинации работали, было бы прекрасно. Но при этом не все так печально. Мы вышли на рынок еврооблигаций в декабре и ставка 6,2% в долларах – это рекорд. (Украина разместила дополнительный выпуск еврооблигаций с погашением в 2033 году на $600 млн под 6,2% годовых, – LB.ua). Думаю, что и миссия (МВФ, – LB.ua) у нас будет. Есть все основания так считать.

О.Б.: Когда будет миссия?

Это скажет миссия.

О.Б.: Хоть приблизительно?

Миссия должна была быть еще в августе. Скажите, почему ее не было?

О.Б.: И у нас, и в мире много чего происходило.

Ну вот. А нам хотелось, чтобы все было в августе. Потому что мы все маяки на август выполнили.

О.Б.: Замглавы НБУ Дмитрий Сологуб говорил в конце сентябре, что кредит доверия от МВФ «нужно приобретать практически с нуля». Мы уже начали подъем с этого нуля?

Появилось много новых вопросов, по которым необходимо передоговариваться. Решение КС по НАБУ, по е-декларированию существенно ударило, просто подорвало доверие. Смена главы Нацбанка – также ударило.

О.Б.: Кадровое решение по НБУ так ударило?

Сам факт того, что это произошло неожиданно для МВФ.

“Не было бы голосов «Довіри» и «Майбаха» – не было бы бюджета”

О.Б.: К бюджету-2021 вопросов не было?

В основном дискуссия сводилась к следующему – сократите все бюджеты. И на этапе между первым и вторым чтением мы предложили вариант сокращения бюджета на 0,5% ВВП. Нас услышали, и мы согласовали параметры доходной части и дефицит. Можно сказать, что в это контексте к бюджету вопросов нет. И он был проголосован в виде, согласованном с МВФ. Мы не допустили возможностей политической раскачки бюджета.С.К.: Можно ли было принять бюджет без шести миллиардов соцэконома?

Нет. Объяснить почему?

С.К.: Да, объясните.

Пока у есть мажоритарные депутаты, у них возникает вопрос помощи своим округам.

С.К.: Если б это были мажоритарные округа только «Слуг народа». Но в обмен на голоса по бюджету дали соцэконом «Довірі» и «Майбаху» (Неформальное название парламентской группы «За Майбутнє», – LB.ua)…

Тоже справедливо. Эти депутаты также представляют интересы украинских граждан. Не было бы голосов «Довіри» и «Майбаха» – не было бы бюджета.

О.Б.: Приблизительно с какого времени Минфин начал блокировать или задерживать выплаты по незащищенным статьям бюджета?

Минфин ничего не задерживает и ничего не блокирует. Есть нормативная база, которая регулирует вопросы ликвидности единого казначейского счета. Если ликвидности недостаточно, система себя защищает. Это урегулировано нормативно. Здесь невозможны волюнтаристское решение из серии «я решил». Мы не принимаем решений остановить или пропустить.

На какой-то момент стали появляться задержки с незащищенными статьями. На данный момент есть достаточная ликвидность на казначейском счете для обеспечения всех платежей за текущий год.

О.Б.: По итогу года не будет долгов, которые не будут закрыты?

Вчера (15 декабря, – LB.ua) было успешное размещение ОВГЗ на 51 млрд гривен. У нас еще два аукциона внутренних и будет перевыполнение дохода где-то 10-13 млрд гривен по итогам года. Поэтому оснований считать, что мы не выполним бюджет в части расходов, тоже нет. На данный момент, я уже могу это сказать спокойно

О.Б.: Что нам осталось сделать, чтобы возобновить сотрудничество с МВФ и получить транш?

В первую очередь, важны постоянные коммуникации. И нужно решать те системные проблемы, которые появились за последние полгода. В частности, принять закон про НАБУ.

С.К.: Это на самом деле работа парламента.

В основном да.

“Заложенных в бюджете 2,6 млрд – недостаточно, чтобы вакцинировать всех”

С.К.: Вы чувствуете за собой поддержку Офиса президента?

Поддержку я чувствую, когда мои действия как министра финансов находят понимание у главы государства. Все серьезные вопросы, требующие его внимания, я артикулирую на уровне президента.

О.Б.: Как это происходит в принципе? Вы приходите, пугаете президента, рассказываете про проблемы с МВФ…

Я публично сказал про дефицит средств 3,5 млрд. долл. Потому что у нас КС «прикрыл» е-декларирование. Что тут пугать?

Но это не значит, что мы посыпаем голову пеплом. Ищем системное решение проблемы. Раскладываем ее на части и решаем. Чтобы вы понимали – на декабрь у нас накопилось расходов на 190 млрд гривен. На секундочку.

О.Б.: Конец года. Логично.

Логично. Но каждый раз почему-то об этом вспоминают в декабре. А можно было поставить ограничители, которые бы нас не приводили к этой ситуации.

Как мы закрываем 190 млрд? Раскладываем план: вот эти деньги, вот приходят «международники», вот наши внутренние заимствования, вот доходы, вот возможные сокращения или перекидки по расходам… А то, что вы называете секвестр, было в апреле. Это когда у вас есть статьи расходов, а вы их под гребенку – и в «ковидный фонд». Кстати, я не был сторонником этой истории – в отличие от моего предшественника. Но я понимаю его, потому что в том цейтноте другое решение сложно было придумать.

О.Б.: Если вы не были сторонником создания «ковидного фонда», то почему оставили его и на следующий год?

Это было предложение одной из фракций – «Батьківщини». Мы не видели в этом проблемы, потому что там условие: если НАК «Нефтегаз» по результатам аудита заплатит деньги в бюджет или мы как-то найдем способ его убедить, то фонд будет наполнен.

В «Батьківщині» ссылаются на аудит «Нефтегаза», в котором речь идет о 75 млрд гривен нарушений.

О.Б.: Это не значит, что есть живые деньги?

Это вообще ничего не значит. Вот я об этом и говорю: если так сложится, что деньги попадут в фонд, значит будет фонд.

О.Б.: В этом фонде, насколько помню, предусмотрено финансирование на вакцинацию от Covid-19. То есть если…

По вакцинациям есть несколько решений. Если, к примеру, Максим Степанов скажет: завтра нужны деньги на вакцины, мы их найдем в бюджете этого года.

О.Б.: Сколько?

Сколько будет нужно. 2,6 млрд грн мы предусмотрели в бюджете. И у нас есть переходящий спецфонд этого (2020-го, – LB.ua) года.

О.Б.: Это те деньги, которые Степанов потратит, правильно?

Нет-нет, это больше про выплаты по 8 тысяч ФОПам, и их наемным работникам…

О.Б.: Нардеп Ольга Стефанишина, бывший замминистра здравоохранения говорит, что 2,6 млрд на вакцинацию недостаточно.

Она политик сейчас.

О.Б.: Не важно. Многие эксперты отмечают, что денег, заложенных в бюджете, не достаточпо для поголовной вакцинации, о которой говорит правительство. У Кабмина вообще есть понимание, сколько денег мы потратим и кого мы сможем провакцинировать за счет государства?

Это вопрос является зоной ответственности другого ведомства.UPG

О.Б.: Деньги под это будете искать вы.

Чтобы искать деньги, нужно сформулировать потребность. Сколько и где. Да, заложенных в бюджете 2,6 млрд – недостаточно, чтобы вакцинировать всех. Поэтому мы помогали МОЗ договориться с COVAX (программа Всемирной организации здравоохранения по вакцинации от коронавируса людей в странах с низким и средним уровнем доходов по всему миру, – LB.ua).

С.К.: Максим Степанов и глава комитета по здравоохранению Михаил Радуцкий утверждали, что в бюджете на 2021-й год на медицину будет выделено 6% ВВП. Якобы обсуждали это вами и лично с Зеленским, который обещал эти 6%.

Я никому не мог обещать того, что не могу выполнить. Даже 5% не можем выполнить.

О.Б.: Но 4% ВВП на здравоохранение – это нарушение Закона «О медицинских гарантиях», который предусматривает минимум 5%.

Смотрите, если бы все, что принимала Верховная Рада, выполнялось, у страны не было бы бюджета. Поэтому вместе с актуальным бюджетом, мы предлагаем изменения в законы, нормы которых невозможно выполнить в силу экономического состояния страны.

О.Б.: Ваш коллега по Кабмину, министр Степанов, пытался объяснить последствия недофинансирования медицины?

Мне сложно согласиться с риторикой из серии: «Если не дадите еще 100 млрд – то все вымрут». Забрав эти 100 млрд с других статей, мы рискуем допустить необратимые последствия. Мы принимаем и рассматриваем все аргументы в части противодействия пандемии и готовы максимально поддержать потребности медицины.

Потом была цифра последняя 57 млрд. (Минимальное увеличение, которое по версии Максима Степанова, позволит выжить системе здравоохранения в 2021 году, – LB.ua). Когда мы задаем простой вопрос Максиму Степанову: вы же продолжаете реформу и финансируете медицину по услугам. У вас же пакеты медицинских гарантий. А какая доля зарплаты медперсонала в каждом из этих пакетов? Где соответствующие расчеты?

О.Б.: Максим Степанов говорит, что тот объем финансирования на отрасль чреват колоссальным оттоком кадров из медицины в 2021-м году.

Степанов

Здесь немного нарушена причинно-следственная связь. Отток кадров существует на протяжении нескольких лет.

О.Б.: Увеличивайте зарплаты и не будет оттока.

Все почему-то думают, что по волшебному мановению Минфин достанет из кармана 50 или 100 млрд и скажет: конечно, мы готовы все профинансировать. А вы же потом будете спрашивать про реалистичность бюджета.

Садимся и считаем. Вся сумма на медицинские гарантии в 2019-м году – 75 млрд гривен. В 2021-м по сравнению с 2019-м – плюс 49 млрд. гривен. Это большие суммы.

Говорят: надо больше. Хорошо, я ж не против. Есть два варианта – увеличить доходную часть за счет роста налогов. Или, условно говоря, у кого-то забрать расходы. С первым вариантом критически сложно. Через парламент никакой закон по увеличению налогов не пройдет. А сейчас тем более. Но при этом никто не предложил вариантов, у кого отобрать эти 50 млрд гривен.

О.Б.: При этом вы отобрали у медиков. Например, в следующем году в два раза уменьшены затраты на интернатуру. Новых врачей нам уже не надо учить?

У вас есть главный распорядитель (средств на медицину, – LB.ua) – Министерство здравоохранения. Они определяют сколько и на какие цели им нужно. Вы думаете, что мы, когда формировали бюджет, не могли предусмотреть каких-то 100-200-300 млн. на интернов?

О.Б.: Почему же не предусмотрели?

Нужно спрашивать у главного распорядителя.

О.Б.: В Минобразовании тоже говорит, что вы недодали 15 млрд гривен на следующий год.

Повторяю, я – за финансирование всех важных для государства направлений. Но скажите: у кого требуемые деньги забрать? Такие дискуссии я веду практически со всеми своими коллегами.

Хотя по образованию я не соглашусь. Мы дали полный объем потребностей для выплаты образовательной субвенции. Полностью обеспечена потребность, которую выставило Минобразования. Возможно, они хотели бы больше, например предусмотреть ремонт университетов. Ну извините, сделаем чуть позже.

“Про планы увеличения «минималки» я конечно же знал. О факте принятого окончательного решения прочитал в новостной ленте”

С.К.: Что вы почувствовали, когда парламент демонстративно, конституционным большинством, вернул топливный акциз в местные бюджеты.

Вот это, кстати, проблема 100%.

С.К.: Это деньги, которые важны местному самоуправлению.

И чем отличается это от субвенции на соцэкономическое развитие?

Вы вспомните, как появилось 13,44% (с 2017-го года в рамках бюджетной децентрализации 13,44% акциза с продажи топлива зачисляли в местные бюджеты, – LB.ua). А я вам расскажу. 13,44% появилось, как стимул для объединения.

О.Б.: Для создания самодостаточных громад.

И с тех пор все забыли, что этот стимул должен был действовать три года. Привыкли. Мы не против были дать эти же деньги, но под другое направление.

С.К.: Громады тратят эти деньги на развитие.

Кто-то из них. Вы знаете, что около 40% этих денег получают большие города. Например, бюджет развития Киева иногда соизмерим с бюджетом развития государства. Где здесь ОТГ?

Мы предлагали более справедливое и понятное распределение – по километражу дорог. Без субъективизма и волюнтаризма. И была больше сумма. 8,8 млрд, а не 7,5. В итоге, громады недополучат 1,3 млрд. Мы предлагали это поделить нормально. Не было желания забрать у кого-то.

С.К.: Но решение парламента воспринималось, как ответ местного самоуправления злому министру финансов. Все же, какие были эмоции, когда увидели триста голосов на табло?

Я действительно был злой. Ведь мы просчитывали эту ситуацию. Но не смогли ее упредить. Через бюджетный комитет эти правки не прошли. Мы отравняли особо ретивых депутатов, рассказали все, что об этом думаем и как правильно действовать.

О.Б.: Отравняли, это как?

Это значит, что мы привели достаточные доводы для того, чтобы господа депутаты не поддержали инициативу той стороны.

С.К.: 300 голосов в итоге.

В итоге да… Но сейчас уже нет смысла обсуждать это. Будем выполнять закон.

О.Б.: Планирует ли Украина перевыпуск американских евробондов (С 2014 года Украина размещает евробонды под гарантии правительства США. В период президентства Трампа попытки добиться выделения таких гарантий для рефинансирования первых двух выпусков завершились безрезультатно, – LB.ua)

Надо с новой администрацией вступать в переговоры. Посмотрим, насколько они готовы.

О.Б.: Это для нас важно?

Очень важно. Во-первых, наладить нормальные отношения, а во-вторых, поставить этот вопрос, как возможность передоговориться. Это будет сентябрьское погашение. И было бы неплохо сделать так называемый rollover. Тут многофакторная история, опять-таки. Получится, не получится. Не получится – отдадим. Долги нужно отдавать.

О.Б.: У нас в 2021-м году пиковые выплаты по внешнему долгу.

Они где-то приблизительно соответствуют уровню этого года. Да, нагрузка большая. Но мы видим, как будем финансировать бюджет. Если все сложится нормально, у нас не будет проблем с выплатами.

О.Б.: Если МВФ даст деньги?

В том числе. Вы меня спросите, могло ли быть иначе? В этом году и в следующем – нет. Для этого нужна системная работа. Нельзя попасть сначала в зависимость, а потом резко отказаться от финансирования дефицита от внешних источников.

О.Б.: Правда ли, что вы узнали постфактум о планах увеличить размер минимальной заплаты? И, по словам Алексея Любченко (глава налоговой, – LB.ua), были сильно злым, когда это узнали?

И так, и нет. Спрашивали ли у нас расчеты? Да. Мы делали комбинации разных вариантов. И Премьер с Президентом обсуждали линейку возможных вариантов. Было ли для меня неожиданностью? Про планы увеличения размера «минималки» я конечно же знал. О факте принятого окончательного решения прочитал в новостной ленте. В работе я руковожусь принципом: если на высшем уровне уже принято решение, ты как член команды способствуешь, чтобы оно было эффективно реализовано. Это нормально. (Олег Базар, Главный редактор LB.uaСоня Кошкина, Шеф-редактор LB.ua)

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 212

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua