Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 23.06.2021

Інформаційний резонанс доби: 23.06.2021

Окупанти шість разів порушили «тишу», біля Новоселівки та Південного стріляли з мінометів

23.06.2021 18:42

Російські окупаційні війська станом на 17.00 23 червня шість разів відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. Наразі втрат серед українських захисників немає.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

“Протягом поточної доби, 23 червня, зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню. Бойових втрат внаслідок ворожого вогню серед військових Об’єднаних сил немає”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, поблизу Новоселівки ворог відкрив вогонь з мінометів 82-го калібру. Неподалік Майорська противник застосував проти українських військ ручні протитанкові гранатомети і великокаліберні кулемети.

Біля Південного російські найманці обстріляли позиції Об’єднаних сил із мінометів 120-го калібру. У районі населеного пункту Мар’їнка окупанти вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

У напрямку Красногорівки ворог здійснив обстріл зі станкових протитанкових гранатометів, а поблизу Авдіївки влаштував провокацію з використанням безпілотного літального апарату типу Mavic, який намагався здійснити проліт над позиціями наших підрозділів. Завдяки злагодженим діям розрахунків чергових вогневих засобів провокацію було припинено.

В пресслужбі також відзначили, що на обстріли противника українські захисники відкрили вогонь у відповідь.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії СММ ОБСЄ.

У районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Так, піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували 11 гектарів території та передали на знищення 125 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу, 22 червня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксували дев’ять порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ.

 

ЗСУ відповіли на обстріли окупантів на Донбасі

23 червня 2021, 18:04  УП

Протягом поточної доби, 23 червня, зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню на Донбасі з боку бойовиків. Об’єднаним силам довелося стріляти у відповідь.

Джерело: штаб ООС у Facebook

Деталі: Отже, поблизу Новоселівки ворог відкривав вогонь з мінометів 82-го калібру, а неподалік Майорська застосував проти українських військ ручні протитанкові гранатомети і великокаліберні кулемети.

Біля Південного російські найманці обстріляли позиції Об’єднаних сил із мінометів 120-го калібру, а в районі населеного пункту Мар’їнка вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

У напрямку Красногорівки ворог здійснив обстріл зі станкових протитанкових гранатометів. Поблизу Авдіївки противник влаштував провокацію з використанням безпілотного літального апарату типу Mavic, який намагався здійснити проліт над позиціями наших підрозділів. Чергові вогневих засобів цю провокацію зупинили.

Зазначається, що на обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат внаслідок ворожого вогню серед військових ОС немає.

У штабі наголошують, що російсько-окупаційні війська продовжують ігнорувати домовленості, досягнуті у рамках Тристоронньої контактної групи, з метою подальшого звинувачення підрозділів Об’єднаних сил у порушенні режиму припинення вогню.

 

Литва завжди допомагатиме українцям, якщо вони боротимуться за свою країну – Грібаускайте

Литва завжди допомагатиме Україні, якщо українці твердо йтимуть обраним шляхом і боротимуться за себе і свою країну.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявила експрезидент Литви Даля Грібаускайте.

На презентації книжки “Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грібаускайте” в рамках Міжнародного фестивалю “Книжковий арсенал” вона розповіла, що в Україні всі однаково починають розмову з нею – словом “Дякую”.

За словами Грібаускайте, вона всім відповідає однаково: “Це вам дякую, тому що це ви, українці, ведете боротьбу за свою свободу, сидите в окопах, у яких стріляють, боретеся з тими, хто розкрадає вашу країну”.

У цьому контексті політик зазначила: “І неважливо зовсім, хто буде конкретно при владі, хто буде конкретно президентом – мені довелося працювати з чотирма вашими президентами, завжди реакція була одна: якщо українці знатимуть, куди вони йдуть, і боротимуться за себе, ми завжди вам допомагатимемо”.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 23 червня провів у Києві робочу зустріч із президентом Литовської Республіки у 2009-2019 роках Далею Грібаускайте та обговорив просування України на шляху до членства в Європейському Союзі та НАТО.

 

У Пентагоні кажуть про важливість підтримки України летальною зброєю 

23.06.2021 21:17

Голова Комітету начальників штатів Збройних сил США генерал Марк Міллі підтвердив важливість військової підтримки України летальною зброєю.

Про це він заявив у середу, під час слухань у Комітеті з питань Збройних сил Палати представників США, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На запитання конгресмена-республіканця Майкла Тернера, чи заслуговує Україна на підтримку летальною зброєю з боку Сполучених Штатів, генерал Міллі твердо відповів: «Так».

Представник Пентагону також підкреслив, що США «надавали Україні летальну зброю і в минулому, але летальну зброю – виключно в оборонних цілях».

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Білий дім підтвердив позицію на підтримку України на тлі агресії з боку РФ. Це стало офіційною відповіддю на публікацію Politico, що адміністрація президента США нібито заморозила виділення Україні військової допомоги, в тому числі летальної зброї.

 

Без належної реакції: Росія ігнорує українську ініціативу в ТКГ щодо обміну полонених

23 червня. УНН. Українська сторона у Тристоронній контакній групі продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого обміну полоненими, але у РФ ці ініціативи не зустрічають належної реакції, передає УНН із посиланням на Українську делегацію для участі у Тристоронній контактній групі.

Цитата

“Українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом, та вживає всіх необхідних для цього заходів.

На жаль, наші пропозиції та ініціативи поки не зустрічають належної реакції російської сторони”, – йдеться у повідомленні.

Доповнення

Спікер Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, радник з інформаційної політики голови української делегації у ТКГ Олексій Арестович заявив, що на окупованій частині Донбасу бойовики утримують до 300 людей.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що переговори про обмін утримуваними особами між Україною і Росією на даний момент “практично заморожені” через позицію російської влади.

 

Засідання ТКГ: Росія заблокувала розгляд питання з розмінування на Донбасі

23 червня. УНН. Сьогодні під час онлайн-засідання Тристоронньої контактної групи російська сторона заблокувала запланований розгляд питання з розмінування ділянок, погоджених влітку 2020 року в рамках роботи безпекової підгрупи ТКГ, передає УНН із посиланням на Українську делегацію для участі у Тристоронній контактній групі.

Цитата

“Незважаючи на готовність координатора та Робочої підгрупи з безпеки, російська сторона заблокувала запланований розгляд питання з розмінування ділянок, погоджених влітку 2020 року в рамках роботи безпекової підгрупи ТКГ”, – йдеться у повідомленні.

Додамо

Під час засідання українська делегації знову закликала російську сторону:
– розблокувати роботу КПВВ зі свого боку;
– повернутися до повного та всеосяжного режиму припинення вогню;
– узгодити план розмінування з графіком проведення ремонтних робіт на ключових об’єктах критичної інфраструктури поблизу лінії розмежування;
– створити безпечні умови для належного функціонування об’єктів, що забезпечують потреби цивільного населення.

Раніше

Сьогодні під час засідання ТКГ Голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях – це ознаки свідомого порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

 

Блокування доступу інспекторів МАГАТЕ на окуповані території: Кравчук звинуватив РФ у порушенні договору про нерозповсюдження ядерної зброї

23 червня. УНН. Блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях – це ознаки свідомого порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Про це заявив Голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, передає УНН.

Цитата

“Блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях — це ознаки свідомого порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ядерної зброї”, – наводить слова Кравчука Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі.

Деталі

У зв’язку з невирішеністю питання доступу інспекції МАГАТЕ на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях України для перевірки стану ядерних матеріалів на кількох об’єктах українська сторона в черговий раз порушила це питання в рамках ТКГ, зазначено у повідомленні.

Кравчук привернув увагу Спецпредставника Глави ОБСЄ пані Х.Ґрау до того, що єдиною причиною ненадання нашій державі розширеного висновку за результатами застосування гарантій МАГАТЕ в нашій державі у 2020 році стала неможливість проведення інспекції МАГАТЕ на тимчасово окупованих територіях через блокування РФ вирішення цього питання по суті.

Додамо

Україна виходить з того, що блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях — це свідоме перешкоджання роботі міжнародної організації з боку РФ, а у поєднанні з триваючою мілітарізацією Кримского півострова такі дії містять чіткі ознаки порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, відзначили у ТКГ.

“Очевидним є те, що, перешкоджаючи діяльності МАГАТЕ в Україні, РФ дискредитує себе, в першу чергу, як член Агентства і, в другу, — як постачальник ядерних послуг та технологій до третіх країн”, — йдеться у повдіомленні.

Нагадаємо

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що МАГАТЕ розмовлятиме лише з Україною щодо всіх ядерних об’єктів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та Криму, оскільки визнає лише суверенітет нашої держави над ними.

 

Росія має пустити в Крим Джемілєва і Чубарова – резолюція ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи вимагає від російських окупаційних властей скасувати заборону на відвідування Криму лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва і Рефата Чубарова.

Про це йдеться в ухваленій 23 червня резолюції ПАРЄ «Ситуація щодо кримських татар» (порушення прав кримськотатарського народу в окупованому Росією Криму – ред.), передає кореспондент Укрінформу.

«Асамблея закликає анулювати рішення, яким забороняється діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, та дозволити Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову повернутися до Криму», – йдеться у резолюції.

Асамблея також висловила розчарування у зв’язку із несправедливим рішенням Верховного суду РФ, згідно з яким заборонена діяльність Меджлісу кримських татар, як «екстремістської організації», що суперечить міжнародним стандартам і є свідченням систематичного порушенням прав кримських татар, зокрема, щодо вільних зібрань, свободи висловлювань і думок, віросповідання та релігії.

Окрім цього у резолюції вказується на перепони, які окупаційна влада чинить розвитку кримськотатарської мови, а також міститься заклик до забезпечення її вивчення.

Як повідомляв Укрінформ, комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович раніше заявила, що не може потрапити на територію Криму з метою ознайомлення з ситуацією із правами людини на півострові.

У Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному (змішаному) форматі.

 

Ситуація з правами кримських татар в окупації критично погіршилася – дебати в ПАРЄ

ПАРЄ вкотре політично підтвердила критичне погіршення ситуації щодо дотримання прав кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Росією Криму та вимагає притягнення російського режиму до відповідальності.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йшлося 23 червня у Страсбурзі на дебатах у Парламентській асамблеї Ради Європи про порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму.

«Моя доповідь засвідчує, що ситуація із кримськими татарами драматично погіршилася після 2014 року. Порушення прав кримських татар після нелегальної анексії Криму включають убивства, насильницькі зникнення, тортури та нелюдську поведінку. Це здійснюється співробітниками спеціальних служб», – наголосила доповідач із цієї проблеми ісландський парламентарій, представниця політичної групи соціалістів, демократів і зелених у ПАРЄ Торхільдур Сунна Аеварсдоттір.

Вона також нагадала про кричуще порушення прав людини і норм міжнародного права окупантами у зв’язку із забороною Меджлісу кримськотатарського народу, обмеження його релігійних прав, переслідування мусульман та примусову паспортизацію жителів Криму.

«Кримські татари піддаються безперервному непропорційному тиску», – зазначила доповідач в Асамблеї про репресії з боку Росії проти кримськотатарського народу.

Вона також заявила, що РФ має понести відповідальність за порушення прав людини, за скоєння у Криму міжнародних злочинів, включаючи воєнні.

Голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Марія Мезенцева, виступаючи від імені політичної групи Європейської народної партії (ЕРР), нагадала про визнання Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) своєї юрисдикції у міждержавній справі України проти Росії (відносно Криму). Це попереднє рішення Суду також підтвердило набуття російською окупаційною владою контролю над територією півострова наприкінці лютого 2014 року.

«Нині кримські татари потерпають від російської окупації півострова. Кримські татари піддаються залякуванню, арештам, ув’язненням та суворим зловживанням з боку окупаційних властей», – нагадала Мезенцева.

Народний депутат Євгенія Кравчук, яка виступала від політичної групи Лібералів і демократів за Європу (ALDE), відзначила, що підготовка доповіді і проєкту резолюції про порушення прав кримських татар проходили за безпрецедентного тиску з боку Росії.

«Ми, як міжнародна політична інституція, повинні запобігти спробам Російської Федерації легітимізувати застосування дискримінаційних правил та посягання на верховенство права», – заявила Кравчук.

Вона висловила переконання, що РФ повинна бути притягнена до відповідальності за порушення прав людини на території Криму, що перебуває під російським окупаційним контролем.

Представник української делегації в Асамблеї народний депутат Сергій Власенко під час дебатів порушив проблематику невиконання урядом Росії рішень ЄСПЛ.

«Можливо, Асамблея і Рада Європи загалом, знайдуть шлях впливу на Російську Федерацію, щоб примусити її дотримуватися головних принципів нашої організації», – сказав Власенко.

Він також відзначив необхідність розуміння, що нинішня критична ситуація із правами кримських татар у Криму є прямим наслідком протиправної анексії півострова Росією.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство посилювати тиск на Російську Федерацію з метою прискорення деокупації Криму та звільнення політичних в’язнів», – заявив віцепрезидент ПАРЄ народний депутат України Олександр Мережко.

Литовський парламентарій Емануеліс Зінгеріс закликав міжнародне співтовариство до солідарності та підтримки одного з лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Делегат від Литви нагадав, що у 2014 році Джемілєв під час розмови з Путіним відмовився підтримати російську окупацію Криму в обмін на обіцяні преференції.

Серед учасників дебатів із надзвичайно критичними положеннями проєкту резолюції ПАРЄ про порушення прав кримських татар не погодилися лише представники російської делегації, які заявляли про початок «відродження» цього народу на території «возз’єднаного» Криму та нібито некомпетентність делегатів Асамблеї щодо реальної ситуації на території півострова.

Також представник політичної групи Об’єднаних європейських лівих від Греції порушив питання необхідності відновлення постачання води до півострова, що блокує Україна в умовах триваючої окупації Криму. Ця ініціатива грецького парламентарія не отримала жодної підтримки від учасників дебатів, окрім одного представника делегації РФ.

У Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному (змішаному) форматі.

 

СКУ запросив долучитися до події з нагоди Дня кримськотатарського прапора

23.06.2021 12:24

Світовий конґрес Українців (СКУ) запросив долучитися до віртуальної події з нагоди Дня кримськотатарського прапора від Українського Конґресового Комітету Америки та Представництва Світового конґресу кримських татар у США.

Як передає Укрінформ, про це СКУ повідомив у Фейсбуці.

Подія відбудеться 24 червня і буде транслюватися наживо на Facebook та YouTube. У ній візьмуть участь дипломати України, зокрема посол України в США Оксана Маркарова, та представники кримських татар, зокрема Айла Баккалі – представниця Меджлісу кримськотатарського народу у США.

Попередня реєстрація доступна за посиланням.

Нагадаємо, на початку червня провід СКУ провів зустріч з Головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, у якій також взяли участь члени Меджлісу Ільмі Умеров, Різа Шевкієв, Абмеджіт Сулейманов та Ескендер Барієв.

 

З початку 2021 року район проведення операції Об’єднаних сил відвідали 22 іноземні делегації, які ознайомилися із безпековою ситуацією на сході України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба штабу ООС.

«22 іноземні делегації відвідали район проведення операції Об’єднаних сил від початку 2021 року. Варто зазначити, що кількість заходів військового співробітництва в ООС постійно зростає. Це руйнує неправдиву тезу російських пропагандистів про «втому від України» у світовому співтоваристві», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, головною метою таких дипломатичних заходів є об’єктивне інформування союзників України щодо безпекової ситуації в районі проведення ООС, особливостей дій російських окупаційних сил, а також дотримання режиму повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування.

 

СБУ просить Мінкультури включити російського репера Басту до “чорного списку”

23 червня. УНН. Служба безпеки України направили обґрунтовані пропозиції Міністерству культури про включення російського репера Василя Вакуленка (Баста) в список людей, що загрожують національній безпеці. Про це журналісту УНН повідомив прес-секретар СБУ Артем Дехтяренко.

Деталі

Зокрема, в СБУ зазначили, що провели спеціальні перевірки, в ході яких направили в Міністерство культури і в Міністерство інформаційної політики обґрунтовані пропозиції включити Василя Вакуленко в список осіб, що загрожують національній безпеці.

Цитата

“СБУ постійно моніторить вітчизняне і закордонне медіапростір на предмет загроз національній безпеці. Це стосується, в тому числі, і діяльності (зйомки пропагандистського художнього фільму на замовлення уряду країни-агресора зазначеного Вами особи ”, – заявили в СБУ.

Деталі

Зокрема, мова йде про зйомки Вакуленко у фільмі “Ке-ди”, де артист грає російського військовослужбовця, який проходить службу в окупованому Криму.

Додамо

Концерт російського репера Басти в Україні призначений на 25-26 червня. Як повідомляли журналісту УНН в СБУ, концерт відбудеться, оскільки термін заборони на в’їзд артисту вже закінчився.

Контекст

У 2017 році стало відомо про заборону російському реперу Басте в’їзду на територію України.Відзначимо зокрема, що в тому ж році артист давав концерти на території тимчасово окупованій АРК.

Однак 31 серпня 2020 року в Міністерство культури і інформаційної політики надійшов лист Служби безпеки України про зняття заборони в’їзду на територію країни і виключення з Переліку осіб, що представляють загрозу національній безпеці, громадянина РФ Василя Вакуленко (Басти). Тобто за поданням СБУ відповідним наказом МКІП від 16 вересня Василь Вакуленко був виключений з переліку.

4 травня 2021 року стало відомо про те, що російський репер Баста приїхав в Україну. Так, в Києві відбувся конфлікт біля ресторану “Мокко” на Хрещатику, яке відвідав артист.

Один з чоловіків підійшов до закладу, з якого вже збирався виходити Баста, і голосно почав задавати реперу питання про Крим, про війну, про російську агресію проти України.

Тоді на киянина кинулися чоловіки, яких називають охоронцями музиканта, і відштовхнули його. На оприлюдненому в соцмережах відео показано, як до чоловіка наближається охорони Басти, але автор ролика намагався дотримуватися дистанції. Після цього інцидентом зацікавилася поліція.

 

Байден висунув експертку з питань Росії на посаду помічниці міністра оборони

23 червня 2021, 18:04  УП

Президент США Джо Байден вирішив призначити Селесту Волландер помічницею міністра оборони з питань міжнародної безпеки.

Джерело: Білий дімAxios

Деталі: Як повідомляється, це важлива посада і одна з останніх, що залишилися у зовнішній політиці. Людина на цій посаді забезпечує доведення політичних імперативів Пентагону до іноземних урядів. Крім того, помічник допомагає схвалювати продаж зброї і керувати відносинами з іноземними військовими.

Волландер – президентка і генеральна директорка Фонду США-Росія. Вона обіймала посади спеціального помічника президента і старшого директора по Росії / Центральній Азії в Раді національної безпеки, заступника помічника міністра оборони по Росії / Україні / Євразії. Мішель Флурнуа, колишня чиновниця Пентагону при Обамі, сказала Axios, що Волландер має глибокий політичний досвід в ключових регіонах, досвід роботи в Пентагоні і послужний список обдарованого менеджера і лідера.

Призначення Волландер потребуватиме затвердження Сенатом.

 

Міністр оборони Британії пояснив, що есмінець Defender робив у Чорному морі

Британський есмінець «Дефендер», про обстріл якого у середу заявили в Росії, здійснював звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море.

Про це йдеться у заяві міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса у Твіттері, передає Укрінформ.

«Сьогодні вранці HMS Defender здійснив звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море. Як і завжди для цього маршруту, він увійшов в міжнародно визнаний коридор поділу руху. Він успішно покинув цей коридор о 9:45 за британським літнім часом. Як завжди, російські кораблі стежили за його проходом, і він дізнався про (російські – ред.) навчання в більш широкому районі», – йдеться у повідомленні.

Раніше у Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію про відкриття попереджувального вогню по британському есмінцю «Дефендер» з боку російських військових біля берегів окупованого Росією українського Криму у середу, 23 червня.

У британському відомстві заявили, що корабель Королівського флоту здійснює мирний прохід територіальними водами України відповідно до міжнародного права.

«Ми вважаємо, що росіяни проводили артилерійські навчання в Чорному морі та попередньо попередили морське співтовариство про свою діяльність. В HMS Defender не стріляли, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидалися бомби», – йдеться у повідомленні.

Раніше в середу Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця “Дефендер”. Це сталося, коли він проходив у Чорному морі біля берегів окупованого Росією Криму в районі мису Фіолент. У російському відомстві заявили, що британський корабель “зайшов у територіальні води РФ”, але не реагував на попередження.

Пізніше стало відомо, що військового аташе Великої Британії у Москві викликали до Міноборони РФ через інцидент із британським есмінцем у Чорному морі.

Як повідомлялося, українська АРК Крим була окупована Росією в результаті агресії, яка розпочалася 20 лютого 2014 року.

 

У мережі з’явилося відео інциденту з порушившим російський “кордон” британським есмінцем

23 червня. УНН. В інтернеті оприлюднили відео інциденту в Чорному морі, в якому британський есмінець Defender начебто порушив російські “кордони”. Про це повідомляє УНН з посиланням на телеграм-канал Mash, який опублікував відео.

Деталі

Відзначається, що відео зроблено бомбардувальником, який супроводжував британський корабель, який увійшов в територіальні води окупованого РФ Криму.

Контекст

У середу, 23 червня, стало відомо, що російський сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу в бік британського есмінця Defender, який порушив “кордон” в Чорному морі, біля окупованого РФ Криму.

Також повідомлялося, що літак Су-24М виконав попереджувальне бомбометання по курсу корабля, який після цього покинув “кордон РФ”. Британський військовий аташе був викликаний в Міноборони.

У свою чергу, Міністерство оборони Великої Британії спростувало інформацію Міністерства оборони Росії, заявивши, що їх корабель мирно йшов через територіальні води України, відповідно до міжнародного права.

У Міноборони Росії розцінили дії есмінця Великої Британії в Чорному морі нібито як “грубе порушення Конвенції ООН з морського права” і закликали британську сторону розслідувати дії екіпажу корабля.

Після інциденту з британським есмінцем, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав до оновлення взаємодії нашої країни з країнами-членами НАТО в Чорному морі.

 

Стрілянина РФ у Чорному морі: Кулеба каже про необхідність оновити взаємодію з НАТО

23.06.2021 15:11

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошує на необхідності якісно нової взаємодії НАТО з Україною у Чорному морі.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Твітері, коментуючи повідомлення про відкриття російськими військовими попереджувального вогню по британському есмінцю в Чорному морі.

“Наочний доказ української позиції: агресивна і провокативна політика РФ в Чорному і Азовському морях, окупація та мілітаризація Криму становлять постійну загрозу Україні та союзникам. Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія членів НАТО з Україною у Чорному морі”, – заявив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня російські військові заявили, що відкрили попереджувальний вогонь і виконали попереджувальне бомбометання по курсу британського есмінця “Дефендер”, який проходив біля берегів окупованного Криму, в районі мису Фіолент, нібито за порушення державного кордону РФ.

Пізніше у Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію про відкриття попереджувального вогню по британському есмінцю «Дефендер» із боку російських військових біля берегів окупованого Росією українського Криму в середу, 23 червня.

Міністр оборони Британії назвав обстріл есмінця біля Криму дезінформацією РФ.

 

Івченко про ситуацію з британським есмінцем: Росія показала слабкість перед НАТО

23 червня. УНН. Не варто переоцінювати військову міць окупанта, адже РФ не посміла зачепити есмінець Великої Британії через те, що не готова кинути виклик НАТО. Таку думку в ефірі телеканалу “НАШ” висловив заступник голови партії “Батьківщина”, народний депутат Вадим Івченко.

Цитата:

“Поведінка окупанта РФ у Чорному морі є провокативною й агресивною: вони там роблять нескінченні військові навчання, і про це знають всі країни світу. (…) Але не перебільшуйте міць РФ: з українським кораблем вони б взяли його в полон, з британським – вони б так не зробили. (…) Росія в одноосібному порядку може тільки зі слабкою країною так говорити, а з Лондоном і з Вашингтоном вона так говорити не буде. Хоч один осколок був би в британському кораблі, то зовсім інші були б заяви”, – вважає народний депутат.

Деталі

Вадим Івченко пояснює, що зухвала поведінка Російської Федерації в територіальних водах України не розповсюджується на військові кораблі країн-членів НАТО.

“Вони навіть не насмілилися наблизитися до британських кораблів. Це означає, що РФ не може зробити виклик НАТО, що РФ боїться країн, які вступили в НАТО. Ця ситуація показала єдине: Росія слаба перед військово-політичним альянсом”, – заявив парламентар.

Контекст

23 червня федеральні інформагентства передали повідомлення Міноборони РФ, що російський сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу у бік британського есмінця Defender, який порушив “кордон” в Чорному морі, біля окупованого РФ Криму.

Однак Міністерство оборони Великої Британії спростувало інформацію Міністерства оборони Росії, заявивши, що їх корабель мирно йшов через територіальні води України, відповідно до міжнародного права.

 

Після стрілянини по есмінцю Росія викликала військового аташе Британії – ЗМІ

23.06.2021 15:15

У Москві військового аташе Великої Британії викликали до Міноборони РФ через інцидент із британським есмінцем у Чорному морі біля берегів окупованого Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс  із посиланням на військове відомство Росії.

Раніше в середу Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця “Дефендер”. Це сталося, коли він проходив у Чорному морі біля берегів окупованого Росією Криму в районі мису Фіолент.

Пізніше у Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію про відкриття попереджувального вогню по британському есмінцю «Дефендер» із боку російських військових біля берегів окупованого Росією українського Криму в середу, 23 червня.

Міністр оборони Британії назвав обстріл есмінця біля Криму дезінформацією РФ.

Як повідомлялося, українська АРК Крим була окупована Росією в результаті агресії, яка розпочалася 20 лютого 2014 року.

 

На британському есмінці, який “атакували” росіяни, опинився кореспондент BBC

23 червня 2021, УП

На британському есмінці HMS Defender, проти якого, за твердженням РФ, у середу було відкрито попереджувальний вогонь біля Криму, опинився кореспондент BBC, який розповів про перебіг інциденту у Чорному морі.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

Нагадаємо, у середу 23 червня Міноборони Росії заявило, що HMS Defender нібито “увійшов в російські територіальні води” недалеко від окупованого РФ Криму, і російський патрульний корабель здійснив попереджувальні постріли, а реактивний літак скинув бомби на його шляху.

Міністерство оборони Великої Британії втім заперечило, що було відкрито попереджувальний вогонь і що води були російські.

Як з’ясувалося, на борту британського корабля перебував кореспондент BBC Джонатан Біл. Він повідомив, що судно зазнало переслідувань з боку російських військових.

Як пише BBC, журналіста запросили на борт корабля до того, як стався інцидент.

За словами кореспондента, понад 20 літаків в небі і два російські катери берегової охорони стежили за британським кораблем.

Кореспондент описав ворожі попередження через радіозв’язок та розповів, що екіпаж судна готувався до можливої конфронтації.

“Екіпаж вже знаходився на бойових постах, наближаючись до південного краю окупованого Росією Криму. Системи озброєння на борту есмінця Королівського флоту вже були завантажені… Капітан наполягав, що йому був тільки потрібен безпечний прохід по міжнародно визнаному судноплавному шляху. Два російські кораблі берегової охорони, що переслідували військовий корабель Королівського флоту, намагалися змусити його змінити курс. У якийсь момент одне з російських суден наблизилося близько до 100 м”, – розповів кореспондент.

За його словами, по радіозв’язку лунали все більш ворожі попередження, в тому числі одне, в якому йшлося: “Якщо ви не зміните курс, я буду стріляти”.

Журналіст каже, що на відстані справді було чутно постріли, але вважалося, що вони перебувають поза досяжністю.

Росія стверджує, що корабель прямував через її води, які вона незаконно анексувала, але Британія наполягає, що її корабель проходив через українські територіальні води.

“HMS Defender обрав найпряміший і міжнародно визнаний маршрут між Україною та Грузією”, – сказав представник Даунінг-стріт.

Він додав, що Росія заздалегідь попередила Британію про те, що вона проводить навчання зі стрільбами в Чорному морі недалеко від того місця, де плив HMS Defender.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив в своїй заяві, що HMS Defender виконував “звичайний транзит”, коли увійшов до міжнародно визнаного транспортного коридору.

 

Міноборони України готує заяву щодо витівки РФ у Чорному морі

23 червня 2021, УП

Українське міністерство оборони формує заяву щодо повідомлення російських силовиків про “попереджувальний” вогонь у бік британського есмінця у Чорному морі.

Джерело: пресслужба Міноборони

Дослівно: “Наразі військово-політичним керівництвом України, у взаємодії з союзниками, формується позиція з цього питання. Після завершень консультацій вона буде доведена до громадськості у найкоротші терміни”.

Деталі: Водночас, у Міноборони додали, що збройний інцидент в територіальних водах України — серйозне порушення міжнародного права.

Що було раніше: 23 червня російське міністерство оборони повідомило про “попереджувальну стрільбу” в бік есмінця Великої Британії “Defender” біля берегів окупованого Криму.

Росіяни повідомляють про “попереджувальну стрільбу” зі сторожового корабля та “попереджувальне бомбометання” з бомбардувальника Су-24М.

Згодом Міноборони Британії заперечило обстріл росіянами есмінця HMS Defender біля берегів окупованого Криму. У Британії заявили, що корабель здійснює мирний прохід через територіальні води України і попереджувальний вогонь по ньому не відкривався.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після інциденту із есмінцем Британії у Чорному морі заявив, що Україні необхідна якісно нова взаємодія із членами НАТО у Чорному морі.

Передісторія:

Британський есмінець HMS Defender увійшов в одеський порт 18 червня.

23 червня британський есмінець “Defender” в Чорному морі став майданчиком для спільного тренування сил спеціальних операцій України, Великої Британії та США. Спецпризначенці трьох країн відпрацьовували абордажні дії.

 

Міноборони Британії: військові РФ не стріляли по есмінцю, корабель був у водах України

23 червня 2021, УП

іністерство оборони Великої Британії заперечило обстріл росіянами есмінця HMS Defender біля берегів Криму, заявивши, що корабель здійснює мирний прохід відповідно до міжнародного права і попереджувальний вогонь по ньому не відкривався.

Відповідна заява була оприлюднена у Twitter британського Міноборони у середу по обіді, пише “Європейська правда“.

“Попереджувальних пострілів по HMS Defender не проводилося. Корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права”, – йдеться у заяві.

“Ми вважаємо, що росіяни проводили навчання з артилерійськими стрільбами в Чорному морі і заздалегідь попередили морське співтовариство про свою діяльність. Жодного пострілу у HMS Defender не було, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидалися бомби”, – додали у британському міністерстві.

No warning shots have been fired at HMS Defender.

The Royal Navy ship is conducting innocent passage through Ukrainian territorial waters in accordance with international law.

— Ministry of Defence Press Office (@DefenceHQPress) June 23, 2021

Раніше російські ЗМІ з посиланням на Міноборони Росії повідомили, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця HMS Defender в районі мису Фіолент в Чорному морі.

Повідомлялось, що “есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації”, а прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу і попереджувальне бомбометання.

 

МЗС відреагувало на нібито пальбу РФ у бік британського есмінця в Чорному морі

23 червня 2021, УП

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після інциденту із есмінцем Британії у Чорному морі заявив, що Україні необхідна якісно нова взаємодія із членами НАТО у Чорному морі.

Джерело: Twitter міністра

Пряма мова: “Наочний доказ української позиції: агресивна і провокативна політика РФ в Чорному і Азовському морях, окупація та мілітаризація Криму становлять постійну загрозу Україні та союзникам.

Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія членів НАТО з Україною у Чорному морі”.

Що було раніше: 23 червня російське міністерство оборони повідомило про “попереджувальну стрільбу” в бік есмінця Великої Британії “Defender” біля берегів окупованого Криму.

Росіяни повідомляють про “попереджувальну стрільбу” зі сторожового корабля та “попереджувальне бомбометання” з бомбардувальника Су-24М.

23 червня британський есмінець “Defender” в Чорному морі став майданчиком для спільного тренування сил спеціальних операцій України, Великої Британії та США. Спецпризначенці трьох країн відпрацьовували абордажні дії.

Передісторія:

Британський есмінець HMS Defender увійшов в одеський порт 18 червня.

В українсько-американських навчаннях “Sea Breeze-2021” візьме участь рекордна кількість країн, свою участь офіційно підтвердив Шостий флот ВМС США. У навчаннях візьмуть участь 32 країни, 5 000 військових, 32 кораблі, 40 літаків і 18 команд спеціальних операцій і дайвінгу.

Росія закликала СЩА відмовитися від проведення багатонаціональних морських військових навчань “Sea Breeze 2021” у Чорному морі.

 

РосЗМІ: Росіяни відкрили “попереджувальний” вогонь у бік британського есмінця у Чорному морі

23 червня 2021, УП

Міноборони Росії заявило, що російський прикордонний сторожовий корабель відкрив попереджувальну стрільбу в бік есмінця Великої Британії “Defender” у Чорному морі, а бомбардувальник Су-24М виконав “попереджувальне бомбометання” через нібито “порушення кордону РФ” поблизу окупованого Севастополя.

Джерело: ТАСС із посиланням на Міністерство оборони РФ, “Крыминформ” та “РИА Новости” у Telegram

Деталі: За твердженням Міноборони РФ, есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення “державного кордону РФ”, але “на попередження не відреагував”.

Тому “о 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу”.

Крім того, російський бомбардувальник Су-24М виконав попереджувальне бомбометання для зупинки “порушення російського державного кордону” в Чорному морі.

У Міноборони РФ заявили, що британський корабель “Дефендер” покинув “територіальне море Росії” після “попереджувальних” дій росіян.

Російські бомбардувальники використали чотири осколково-фугасні авіабомби для припинення дій британського корабля.

За даними російських ЗМІ, події розвивалися так:

об 11.52 британський есмінець Defender “перетнув російський кордон і на 3 км увійшов у територіальне море біля мису Фіолент”;

есмінець був попереджений про застосування зброї в разі “порушення кордону”, але не відреагував;

о 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу;

о 12:19 літак Су-24М виконав попереджувальне бомбометання (4 ОФАБ-250) по курсу руху есмінця ОРО “Дефендер”;

о 12:23 спільними діями Чорноморського флоту і Прикордонної служби ФСБ Росії есмінець УРО “Дефендер” покинув межі “територіального моря Російської Федерації”

Військового аташе Великої Британії в Москві викликали у Міноборони РФ через інцидент із есмінцем у Чорному морі.

Реакція: Міністерство оборони Великої Британії заперечило обстріл росіянами есмінця HMS Defender біля берегів Криму, заявивши, що корабель здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права і попереджувальний вогонь по ньому не відкривався.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після інциденту із есмінцем Британії у Чорному морі заявив, що Україні необхідна якісно нова взаємодія із членами НАТО у Чорному морі.

Цьому передувало: 23 червня британський есмінець “Дефендер” в Чорному морі став майданчиком для спільного тренування сил спеціальних операцій України, Великої Британії та США. За даними Міноборони України, зведена абордажна група спеціальних операцій (з української сторони – 73-й морський центр спеціальних операцій імені кошового отамана Антона Головатого) відпрацьовувала абордажні дії.

Передісторія:

Британський есмінець HMS Defender увійшов в одеський порт 18 червня.

В українсько-американських навчаннях “Sea Breeze-2021” візьме участь рекордна кількість країн, свою участь офіційно підтвердив Шостий флот ВМС США. У навчаннях візьмуть участь 32 країни, 5 000 військових, 32 кораблі, 40 літаків і 18 команд спеціальних операцій і дайвінгу.

Росія закликала СЩА відмовитися від проведення багатонаціональних морських військових навчань “Sea Breeze 2021” у Чорному морі.

 

Міноборони РФ вимагає розслідувати «небезпечні» дії есмінця Британії біля Криму – ЗМІ

23.06.2021 17:11

Міністерство оборони Росії заявило, що розцінює дії есмінця ВМС Великої Британії «Дефендер» у Чорному морі як небезпечні та закликає британську сторону провести розслідування дій екіпажу військового корабля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на російське відомство.

«Небезпечні дії есмінця ВМС Великої Британії розцінено Міноборони Росії як грубе порушення Конвенції ООН із морського права 1982 року. Російське військове відомство закликало британську сторону провести ретельне розслідування дій екіпажу есмінця «Дефендер» для недопущення подібних інцидентів у майбутньому», – заявили в російському військовому відомстві.

Британський посол у Москві буде викликаний до МЗС Росії через інцидент із есмінцем «Дефендер», заявила офіційний представник МЗС Марія Захарова, пишуть «Известия».

У Міноборони РФ також повідомили, що британському військовому аташе в Москві, який сьогодні був викликаний до російського військового відомства, було оголошено про, нібито, порушення «Дефендер» держкордону Росії.

Раніше в середу Міноборони РФ заявило, що російські військові та прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і провели «попереджувальні» бомбометання по курсу британського есмінця «Дефендер». Це сталося тоді, коли він проходив у Чорному морі біля берегів окупованого Росією Криму в районі мису Фіолент. У російському відомстві заявили, що британський корабель, нібито, «зайшов у територіальні води РФ», але не реагував на попередження.

У Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію про відкриття попереджувального вогню по британському есмінцю «Дефендер» із боку російських військових біля берегів окупованого Росією українського Криму в середу, 23 червня.

У зв’язку з цим інцидентом міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підкреслив необхідність якісно нової взаємодії НАТО з Україною в Чорному морі.

 

Навчання Sea Breeze-2021 будуть наймасштабнішими з 1997 року – Хомчак

23.06.2021 11:10

Українсько-американські навчання «Сі Бриз-2021», які триватимуть з 28 червня до 10 липня, будуть наймасштабнішими за понад 20 років. З української сторони в них візьмуть участь 24 одиниці кораблів та катерів, 17 літаків, десятки одиниць озброєння та військової техніки.

Крім того, з 3000 учасників навчань половину особового складу становитимуть українські військові. Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу сказав головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

«Ці навчання будуть наймасштабнішими з 1997 року. Їх мета – підготовка штабів та підрозділів ВМС ЗСУ для виконання завдань за призначенням відповідно до стандартів та процедур НАТО, а також набуття досвіду спільних дій під час проведення багатонаціональних операцій, у тому числі у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки. 31 держава-учасниця візьме участь у навчаннях, під час яких загалом буде задіяно близько 30 кораблів, катерів та суден, до 30 літаків і вертольотів, до 3000 особового складу та 50 одиниць озброєння та військової техніки», – повідомив головнокомандувач.

За словами Хомчака, навчання охоплять досить великий район на півдні України та пройдуть в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний та Первомайський, дельті річки Дунай та інших районах.

Головнокомандувач також звернув увагу, що половину особового складу, який буде задіяний у навчаннях, становитимуть саме українські військові.

«Для участі в навчаннях «Сі Бриз-2021», українські Збройні сили та інші сили безпеки та оборони забезпечать: 24 кораблі (катери), 17 літаків, 12 вертольотів, 80 одиниць озброєння та військової техніки і 1500 чоловік особового складу. Крім того, буде задіяно одне пошуково-рятувальне судно», – повідомив Хомчак.

Він нагадав, що навчання матимуть чотири фази: прибуття сил та розгортання пунктів управління, фаза злагодження сил, активна фаза, підведення підсумків навчання та згортання сил.

Радниками та спостерігачами на “Сі Бриз-2021” будуть близько 50 військовослужбовців із 17 країн світу.

Відповідаючи на запитання, що очікує командування ЗСУ від цьогорічних навчань, Хомчак наголосив, що йдеться про підготовку особового складу Морського командування ВМС ЗСУ до планування морських операцій та до керування силами та засобами відповідно до стандартів НАТО. Також важливо підготувати багатонаціональні сили до проведення морських операцій з безпеки в кризовому Чорноморському регіоні. Акцент робиться на елементах протиповітряної та протичовнової оборони, протидії незаконним збройним формуванням та висадки морського і повітряного десанту, висвітленні надводної обстановки. Не менш важливими є протидія інформаційним операціям та кібербезпека, оборона важливих об’єктів інфраструктури за підтримки авіаційних, сухопутних підрозділів та сил спеціальних операцій.

Загалом же учасники міжнародних навчань планують донести світові стратегічні меседжі щодо важливості безпеки, миру та стабільності у Чорноморському регіоні, зазначив Хомчак.

Спільні українсько-американські навчання “Сі Бриз” беруть початок з 1997 року у відповідності до “Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво у питаннях військових відносин між МО США та МО України”, який був підписаний у 1993 році.

Початковою метою проведення серії навчань “Сі Бриз” стала підготовка та підвищення бойової готовності ВМС ЗСУ. Крім того, проведення навчань сприяє покращенню співпраці і координації між країнами Чорноморського регіону, окрім РФ, відпрацюванню спільних маневрів на морі і на суходолі. За домовленістю, Україна надає військову і цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово, надають допомогу у техніці та обладнанні.

Українсько-американські навчання серії “Сі Бриз” проводяться щорічно, їх проведення було скасоване (або не заплановане) лише у 2003, 2006 та у 2009 роках. Цьогорічні навчання є 21-ми.

До навчання запрошуються як держави-члени НАТО, так і інші держави-партнери.

 

РФ вимагає від США відмови від “Sea Breeze” під приводом “мілітаристських настроїв у Києві”

23 червня 2021, УП

Москва закликає Вашингтон відмовитися від проведення багатонаціональних морських військових навчань “Sea Breeze 2021” у Чорному морі.

Джерело: посольство Росії в США в Twitter

Дослвно: “Масштабність і явно агресивний характер навчань “Sea Breeze” ніяк не відповідають реальним завданням безпеки у Чорноморському регіоні. Підвищують ризики ненавмисних інцидентів. Заохочують мілітаристські настрої в Києві.

Наполегливо закликаємо США та їхніх союзників відмовитися від відпрацювання військових дій на Чорному морі”.

Деталі: За словами російських дипломатів, “прикладом багатосторонніх зусиль із підтримання миру і стабільності в регіоні є формат “Blackseafor”, націлений на зміцнення заходів довіри на морі”.

“Усі проблеми в цьому регіоні можуть вирішити причорноморські держави без “нав’язування” допомоги ззовні”, – стверджують вони.

Нагадаємо: У Чорноморську військово-морську групу оперативної взаємодії “Блексіфор” входять Туреччина, Україна, Болгарія, Румунія, Росія і Грузія.

Росія з 2014 року окупує український Крим і частину східних територій України, підживлюючи збройні дії в Донецькій і Луганській областях. Кримські порти на Чорному морі непідконтрольні Україні. Навесні 2021 року РФ провела масштабні військові навчання поблизу кордонів України.

В українсько-американських навчаннях “Sea Breeze-2021” візьме участь рекордна кількість країн, свою участь офіційно підтвердив Шостий флот ВМС США. У навчаннях візьмуть участь 32 країни, 5 000 військових, 32 кораблі, 40 літаків і 18 команд спеціальних операцій і дайвінгу.

Багатонаціональні військові навчання “Sea Breeze” проводяться на території України з 1997 року.

 

В Росії заявили про “вибухонебезпечну” ситуацію в Європі і “провокації” України

23 червня 2021, УП

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що ситуація у Європі вибухонебезпечна, а в світі є загроза нового протистояння – більш небезпечного, ніж за часів холодної війни.

Джерело: міністр оборони РФ Сергій Шойгу на Московській конференції з міжнародної безпеки 23 червня

Пряма мова: “Кілька слів про ситуацію в Європі. Сьогодні на континенті стійко закріпилася тенденція до посилення військового протистояння.

Північноатлантичний блок нарощує кількість угруповань високого ступеню готовності, відпрацьовує маршрути оперативного перекидання військ до кордонів Союзної держави Росії і Білорусі.

В цілому ситуація в Європі вибухонебезпечна, що вимагає прийняття конкретних кроків щодо її деескалації”.

Деталі: За його словами, прикладом ескалації ситуації в Європі стали вчення Defender Europe, в ході яких відпрацьовували наступальні операції на східному фланзі Альянсу. Крім того, продовжується нарощування інтенсивності військової діяльності в Арктиці.

Шойгу вважає, що Саміт НАТО, який відбувся в Брюсселі 14 червня, “став підтвердженням трансформації блоку з регіонального в глобальний військово-політичний союз, головним завданням якого визначено стримування Росії і Китаю”.

За словами міністра оборони РФ, “прийняття на саміті рішення про нарощування військових витрат держав-членів, вдосконалення потенціалу ядерного стримування закріплює на роки військове протистояння в Європі”.

Він додав, що формальний діалог, який Брюссель пропонує продовжити в рамках Ради Росія – НАТО, “не знижує напруженості в двосторонніх відносинах”.

Шойгу також стверджує, що “деякі європейські країни зацікавлені в ескалації конфлікту з Росією”. Зокрема, він заявив, що Україна напередодні брюссельського саміту НАТО “спровокувала чергову кризу на Донбасі”.

Шойгу також додав, що “космос і кіберпростір все активніше залучаються до військового протиборство”, оскільки низка країн “створюються космічні і кіберкомандування, головним завданням яких є не оборона, а планування і проведення наступальних операцій у відповідних сферах”.

За словами міністра оборони РФ, “дбайливе ставлення до міжнародних зобов’язань підміняється односторонніми санкціями і впровадженням якогось порядку, заснованого на невідомо ким придуманих правилах”, у зв’язку з чим “світ стрімко занурюється в нове протистояння, набагато більш небезпечне, ніж за часів холодної війни” .

Передісторія:

Напередодні заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв заявив, що поруч з кордонами Росії “збільшується іноземна військова присутність”, що створює прямі загрози нацбезпеці.

 

ПАРЄ ухвалила рішення, яким визнала переслідування кримських татар Росією

23 червня 2021, УП

Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів ухвалила рішення про положення кримських татар у окупованому Криму.

Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди“.

За резолюцію проголосувало 73 депутатів, проти – 13, двоє утрималися

Під час розгляду були підтримані усі поправки, які запропонували на засіданні українські депутати, а також інші парламентарі. Під час дебатів проти жорсткої критики РФ виступили самі росіяни, а також один з представників групи комуністів/крайніх лівих.

Назву документу змінили на “Порушення прав людини, вчинені проти кримських татар у Криму”, автоматично визнаючи наявність таких порушень. Росія у підсумку відмовилася від права пропонувати зміни до цього документу.

Серед іншого, асамблеї пропонують визнати, що влада РФ вдається до “серйозних порушень стосовно кримських татар, включаючи вбивства, насильницькі зникнення, які так і не були розслідувані”.

При цьому йдеться про порушення, що відбуваються як на території Криму, так і за його межами. Зокрема, ПАРЄ вважає незаконною практику переведення ув’язнених кримчан у російські тюрми

Асамблея визнала, що російська окупаційна влада не розслідує звинувачення у позасудових розправах, викраденнях тортурах тощо стосовно кримських татар. Визнається практика адміністративного та юридичного приниження кримських татар. Згідно з текстом ухваленого рішення ПАРЄ, серед іншого, чекає від Росії відновлення роботи Меджлісу.

Ближчим часом “Європейська правда” опублікує детальніший огляд цього рішення.

 

США хочуть переконатись, що РФ не використовуватиме “Північний потік-2” проти України

23 червня 2021, УП

В Державному департаменті США заявили, що хочуть переконатись, що Росія не зможе використовувати “Північний потік-2” як інструмент примусу проти України чи будь-кого.

Джерело: державний секретар США Ентоні Блінкен, цитує “Голос Америки

Пряма мова: “Ми сповнені рішучості спробувати досягнути чогось позитивного зі складної ситуації, яку ми успадкували, і зробити все можливе, щоб врешті європейська енергетична безпека не була підірвана, щоб вона була посилена. Щоб позиція України не була послаблена, а навпаки – зміцнена.

І саме про це ми говоримо із нашими європейськими партнерами. Наша мета, як і раніше, – переконатися, що Росія не може використовувати енергію як інструмент примусу, як зброю проти України чи будь-кого іншого у Європі. І я ціную роботу, яку ми здійснюємо із Німеччиною, аби рухатися у цьому напрямку”.

Деталі: Відповідну заяву Блінкен зробив під час спільної пресконференції із міністром закордонних справ Німеччини Гaйко Маасом.

Що передувало: Віце-прем’єр РФ Олександр Новак заявив, що “Північний потік-2” буде добудований до кінця 2021 року.

Нагадаємо:

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що очікує провокацій і спроб терактів на українській ділянці газопроводу з Росії через запуск “Північного потоку-2”.

Президент Володимир Зеленський вважає, що “Північний потік – 2” може запрацювати за 2-3 роки і тоді Україні не бачити контракту на транзит газу, він додав, що Росія буде використовувати питання газогону як важіль впливу щодо Донбасу.

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила відмовитися від санкцій проти компанії-оператора “Північного потоку-2” – Nord Stream 2 AG і її керуючого директора Матіаса Варніга.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель очікує на переговори зі Сполученими Штатами щодо газопроводу “Північний потік-2” і вважає санкції проти нього сумнівними.

 

Маас і Блінкен обговорили “українське” питання: у США сподіваються, що Німеччина не дозволить РФ використовувати “Північний потік-2” проти України

23 червня. УНН. Америка сподівається на те, що Німеччина не дозволить Росії використовувати газопровід “Північний потік-2” проти України, заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції з міністром закордонних справ ФРН Хайко Маасом, повідомляє кореспондент УНН.

Цитата

“Міністр і я говорили про одну з тем розбіжностей, про трубопровід “Північний потік – 2″. Ми, як і раніше, вважаємо його загрозою для європейської енергетичної безпеки, у Німеччини інший погляд – це трапляється, час від часу, навіть серед друзів … Наша мета залишається колишньою: гарантувати, що Росія не може використовувати енергетику як знаряддя примусу, зброї проти України або кого б то не було в Європі”, – заявив Блінкен.

Деталі

У той же час, Хайко Маас зазначив, що Німеччина готова внести вклад, щоб газопровід не використовувалася проти України. Він також додав, що представники обговорили українське питання щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, додавши, що переговори в нормандському форматі триватимуть для якнайшвидшого завершення конфлікту.

“Ми обговорювали українське питання … Очевидно, що ніхто не буде задоволеним статусом-кво, а Мінські домовленості повинні бути виконані … Ми також хочемо бачити нову динаміку в нормандської форматі”, – зазначив Маас.

Додамо

За словами чиновника, в даний час ведеться робота по створенню умов для проведення зустріч глав МЗС країн-учасниць Нормандського формату.

Маас також зазначив про важливість підтримки США в даному питанні.

Нагадаємо

Раніше Маас заявив, що переговори США і Німеччини щодо німецько-російського проекту газопроводу “Північний потік-2” тривають, а результати можуть бути досягнуті до серпня.

В адміністрації США дуже критично ставляться до німецько-російського проекту “Північний потік-2” і неодноразово розглядали можливість введення санкцій.

Канцлер ФРН Ангела Меркель 15 липня проведе переговори у Вашингтоні з президентом США Джо Байденом. Очікується, що сторони торкнутися і питання цього проекту.

Після саміту НАТО, в якому вперше взяв участь президент США Джо Байден, країни Альянсу закликали Росію вивести незаконно-розміщені війська з України, а також перестати надавати фінансову і військову підтримку збройним формуванням на Донбасі.

 

Президенти Грузії і України назвали спільні цілі: деокупація, Євросоюз та співпраця

23 червня 2021, УП

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі назвала спільними цілями України та Грузії деокупацію територій обох країн, інтеграцію з Євросоюзом, вступ до НАТО та розвиток співпраці.

Джерело: Зурабішвілі на спільному з президентом Володимиром Зеленським брифінгу 23 червня у Києві, Офіс президента

Пряма мова Зурабішвілі: “Наші відносини повертаються до норми. У нас є паралельні задання і спільні цілі – деокупація наших територій, Євросоюз та шлях до НАТО, зростання міжрегіонального співробітництва. Окупація – це біль наших країн, шкода і виклик”.

Пряма мова Зеленського: “Одне з ключових завдань для України та наших партнерів – посилення безпекової співпраці в Чорноморському регіоні. Чорне море має бути безпечною акваторією, вільною для торгівлі та судноплавства. Ми прагнемо посилити взаємодію між нашими країнами, флотами держав-партнерів у Чорному морі. Активно працюємо над реалізацією цієї ініціативи з Грузією та іншими сусідами, і я сподіваюся, незабаром побачимо конкретний прогрес”.

Деталі: Зеленський також наголосив, що Україна та Грузія мають спільні цілі щодо набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО, а також спільне бачення подальшого розвитку Східного партнерства.

За словами Зурабішвілі, наразі завдання обох країн на шляху інтеграції – посилити співробітництво у сфері кібербезпеки та безпеки Чорноморського регіону.

Зеленський також зазначив, що Грузія є важливим торговельним партнером для України у регіоні Південного Кавказу.

Він висловив упевненість, що попри пандемію коронавірусу вже в цьому році країни значно активізують торговельно-економічну співпрацю.

Також, за його словами, на порядку денному – взаємне визнання документів про вакцинацію, що максимально спростить перетин кордону громадянами обох країн.

Під час зустрічі сторони обговорили питання повернення на батьківщину громадян обох держав, яких наразі утримують під вартою в Україні та Грузії.

Передісторія:

22 червня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі прибула з офіціним візитом в Україну.

 

Повернення русофобії: як у ПАРЄ зруйнували мрії РФ щодо Криму

23 червня 2021, Сергій Сидоренко, Європейська правда

Ставлення до Парламентської асамблеї Ради Європи в Україні – непросте, і це виправдано.

Довіра до цього органу впала до мінімуму у 2019 році – після того, як ПАРЄ (під тиском Франції та Німеччини) погодилася заплющити очі на всі свої попередні рішення щодо РФ та відкинути власні вимоги до неї, аби лише повернути росіян до пленарної зали. А заодно – щоби відновити сплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи.

Тоді західні політики пояснювали, що хочуть змінити тактику своїх дій щодо РФ.

Мовляв, “ми 5 років жорстко тиснули на Росію і бачимо, що стає ще гірше, то краще би ми вели з нею діалог, ніж карали”. Так, ця логіка справді лунає, і для багатьох західних політиків, які не перетинаються з РФ на практиці, вона є щирою. Тому у перший час поступки тривали й далі, а деякі рішення асамблеї відверто шокували – як-то ухвалене в січні 2021 року без жодної української правки рішення про повноваження РФ (детальніше – в статті “Що сталося на гібридній сесії ПАРЄ“).

Однак поволі і західні політики починають розуміти реальність – та змінюють ставлення до неї. Ми побачили це цього тижня, коли у ПАРЄ виправдали українського депутата Олексія Гончаренка, якого хотіли покарати за український прапор. У статті про ту подію “ЄвроПравда” спрогнозувала, що далі поступки росіянам будуть процедурні, у той час як по суті Москва не матиме підтримки.

Але рішення, яке ПАРЄ ухвалила в середу, повертає асамблею у часи “старої доброї русофобії”. А також, що найважливіше, воно ставить крапку на сподіваннях Кремля про те, що Захід почне прощати Росії її злочини в Криму.

Як це було?

Про суть рішення, ухвалене в Страсбурзі – трохи нижче, а спершу про те, чому Росія не мала успіху попри те, що лише на початку року вона насолоджувалася черговими поступками європейців.

У міжнародній політиці все взаємопов’язане, а репутація має реальне значення.

Росія протягом останніх кількох місяців наполегливо знищувала цю репутацію, лишаючи асамблею з відчуттям того, що її обдурили. Зокрема, росіяни тривалий час обіцяли, що “ось-ось, на наступній сесії” дадуть згоду на обговорення питання Навального і стану з дотриманням прав людини в РФ, а потім скористалися нормою, яка дозволяє країні заблокувати “свої” питання за пів року до виборів. Як наслідок, розгляд цих резолюцій був скасований.

Ще більше на європейців вплинуло несподіване рішення Москви накласти санкції на доповідача ПАРЄ, француза Жака Мера, що є одним з чільних представників партії Макрона. Жак Мер ще тоді попередив, що це вдарить по самій Росії, але Москва так і не пішла на поступки.

І зрештою, після майже двох років бездіяльності, у ПАРЄ зважилися на відповідь росіянам.

Джерела “Європейської правди” розповіли про те, як тривало обговорення проєкту рішення в комітеті ПАРЄ.

Документ, який подали на це засідання, сам по собі був достатньо жорстким, “ЄвроПравда” про нього коротко розповідала. Лишалося пройти комітетські слухання, де росіяни у закритому режимі могли спробувати переконати інших депутатів. Однак у РФ вирішили піти на дрібний шантаж. Депутат Держдуми Юрій Олейніков, який брав участь у засіданні віддалено, поставив умову: якщо ПАРЄ хоче співпрацювати з РФ, то має відмовитися від розгляду питання щодо кримських татар. А щоби його слова сприйняли серйозно – відключив зв’язок. Жоден інший росіянин не взяв участь у роботі комітету.

Втім, це призвело до зворотного ефекту.

Комітет не просто не дослухався до російських вимог – а навпаки, змінив проєкт у бік максимальної жорсткості, ухваливши (уперше за останні два роки!!!) усі ключові правки, запропоновані Україною. До того ж зробив це одноголосно.

Що у рішенні?

Резолюції ПАРЄ не мають зобов’язуючої сили. Асамблея не може карати країни абощо; натомість вона просить, рекомендує, закликає.

Та попри це, ці рішення не варто недооцінювати, бо їхня вага в іншому. Не маючи повноважень змусити до чогось, депутати можуть визнавати ті чи інші речі на міжнародному рівні. Надалі на рішення ПАРЄ посилаються інші органи, у тому числі судові.

У цьому сенсі ухвалене 23 червня рішення – неоціненне, адже асамблея ще ніколи не ухвалювала таких жорстких та комплексних рішень, сфокусованих сам на проблематиці кримських татар.

Його формулювання – це саме те, що у РФ називають “русофобією”. Те, що ми звикли бачити у ПАРЄ до 2018 року.

Не дарма росіяни, що виступали під час розгляду, повернулися до звинувачень асамблеї саме в цьому – в “упередженості”, “фальсифікації” тощо.

Як і низка попередніх рішень, ця резолюція підкреслює, що Крим – це Україна, що його анексія ніколи не буде визнана, а також підтримала попередні рішення, які вимагають від окупанта звільнити півострів. На додаток (і це – одна з правок, ухвалених у середу), ПАРЄ засудила “всі спроби РФ” легітимізувати анексію півострова. “Крим не може вважатися іншим ніж українським. Але наразі Росія, яка здійснює його тимчасову окупацію, відповідальна за порушення прав людини в Криму”, – пояснила доповідачка Сунна Аверсдоттір (Ісландія).

Документ констатує, що російська влада як до, так і після протиправної анексії вдається до “суворих порушень прав людини стосовно кримських татар, що включають вбивства та викрадення”, і не проводить їхні розслідування. При цьому надходять повідомлення про нові злочини, включаючи тортури тощо.

Перелік системних злочинів та порушень прав людини у Криму, за які відповідальна російська влада (а також злочинів/переслідувань кримських татар у Росії) значно довший та включає обмеження на освіту, свободу віросповідання, свободу слова та зібрання тощо.

Виходячи з цього, асамблея чекає від Росії припинення застосування російського законодавства в Криму, вимагає звільнити незаконно затриманих кримських татар, в тому числі за політичними мотивами (додаючи тим самим, що ці затримання справді є), закликає покласти край примусовому призову кримчан до окупаційної армії; відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу тощо.

Всі за Україну

Ми вже розповідали що ПАРЄ зрештою ухвалила це рішення, підтримавши в тому числі усі поправки, на яких наполягали українці. Втім, те, що відбувалося у залі, заслуговує на окрему увагу.

Дебати продемонстрували, що росіяни лишилися наодинці. Навіть ті, кого вважають “друзями Кремля”, не стали на їхній захист. Та що говорити, якщо автором половини поправок, що зробили резолюцію жорсткішою, став латвійський депутат Борис Цилевич, якого вдома вважають ледь не рупором РФ.

Проти жорсткої резолюції на дебатах виступали, а потім проголосували лише самі росіяни (був один виняток – швейцарський депутат).

При чому їхні аргументи проти були такими, що доповідачка обурилася. “Ті представники РФ, хто брали слово, казали про роботу шкіл, мечетей, але жоден з вас не заперечив, що в Криму відбуваються позасудові страти, викрадення, довільні затримання та інші грубі порушення прав людини. Де ваші заперечення щодо цього? Я так розумію, ваше мовчання є підтвердження правдивості звинувачень”, – звернулася до РФ Сунна Аверсдоттір.

А один з французьких депутатів натякнув, що РФ має визначитися, чи бути їй у Раді Європи.

“Росія зараз на роздоріжжі, бути членом нашої організації – це означає дотримуватися зобов’язань”, – пояснив Жак ле Не з партії Макрона.

І не виключено, що це питання, яке останніми роками було немов табу у Страсбурзі, знову з’явиться на порядку денному.

Зрештою, порушення з боку РФ виходять далеко за межі Криму.

“Що спільного між Навальним, переслідуванням ЛГБТ в Росії, анексією Криму, агресією проти Грузії та ситуацією з кримськими татарами? Те, що Росія взагалі не хоче про це говорити. І вона точно не буде виконувати рішення ЄСПЛ. А це – суть існування нашої організації”, – зауважив під час обговорення Сергій Власенко.

І з ним можна лише погодитися. Навіть для Заходу стає дедалі очевиднішим, що виправлятися РФ навіть не планує.

 

Путін запропонував Кадирову знову балотуватися на пост глави Чечні

23 червня. УНН. Президент Росії Володимир Путін запропонував главі Чечні Рамзану Кадирову повторно брати участь у виборах керівника регіону, які намічені на 19 вересня. Про це повідомляє УНН з посиланням на ТАСС.

Деталі

Як передає видання, подібна пропозиція надійшла від Путіна Кадирову під час відеоконференції в середу. Зокрема, Кадиров заявив, що Чечня повністю готова до проведення виборів.

“Зроблено дуже багато, доведеться зробити ще більше. Ви в матеріалі, працюєте ефективно, зсередини ситуацію знаєте, тому я вважаю, що вам потрібно йти на вибори, продовжити свою роботу”, – заявив Путін. Він побажав главі Чечні успіхів.

Зокрема, Путін зазначив, що за особистої участі Кадирова Чечня стала одним з найбільш безпечних суб’єктів РФ. Він заявив, що за Кадирова в республіці серйозно розвивається економіка.

Також Путін звернув увагу на стан Грозного, зазначивши, що місто зараз змінилося в кращий бік, і його зараз “не впізнати”.

“Це завдяки мужності, терпінню чеченського народу, завдяки тому, що вдалося багато в чому подолати ті складні, дуже важкі процеси, які дісталися нам у спадок ще з радянських часів, через всі ці випробування, а часом і страждання, пройшов чеченський народ і зробив свій вибір”, – заявив Путін.

Довідка

Прямі вибори глави Чечні і нового складу регіонального парламенту призначені на 19 вересня. Останні вибори глави республіки пройшли 18 вересня 2016 року.

Нагадаємо

У липні 2020 року колишній держсекретар США Майк Помпео вказав, що Кадирова і його сім’ю внесли в чорний список, що означає заборону на в’їзд до США.

Крім чеченського лідера відвідати Штати не можуть його дружина Медні Кадирова і їх дочки Айшат і Хадижат.

Помпео пояснив, що у Держдепу є докази причетності Кадирова до брутальних порушень прав людини, включаючи тортури і позасудові страти, які відбулися більше десяти років тому. Главу Чечні також звинуватили в погрозах журналістам, що висвітлювали поширення коронавірусу.

На що Кадиров заявив, що “гідний Нобелівської премії миру”, а не американських санкцій.

 

В Україні – 937 нових випадків коронавірусу

24.06.2021 08:18

В Україні за минулу добу виявлено 937 випадків зараження коронавірусом, водночас 2471 особа одужала.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“За добу 23 червня 2021 року в Україні зафіксовано 937 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 33, медпрацівників – 24)”, – йдеться у повідомленні.

У МОЗ поінформували, що за добу госпіталізовано 559 інфікованих, водночас 2471 особа одужала. Також зареєстровано 58 летальних випадків.

Найбільше випадків коронавірусу підтверджено за добу у Києві (223), Дніпропетровській (59), Харківській (57), Донецькій (51) та Київській (51) областях.

Повідомляється, що за добу методом ПЛР протестовано 22 496 осіб, методом ІФА – 11 418 осіб, експрес-тестами – 20 429 осіб.

За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 2 231 914 осіб, з них одужали 2 157 732 особи, 52 181 людина померла. ПЛР-тестувань проведено загалом 10 739 672, зазначили у МОЗ.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці, минулої доби в Україні 79 921 особа отримала щеплення проти коронавірусу.

“Одну дозу (вакцини проти коронавірусу – ред.) отримали 38 862 людини, повністю імунізовані – 41 059 людей”, – зазначили у МОЗ.

Повідомляється, що протягом доби працювали 634 мобільні бригади, 1197 пунктів щеплення; 4 центри вакцинації.

За даними МОЗ, станом на 23 червня до листа очікування вакцинації проти COVID-19 записалися 731 252 людини.

Загалом від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 1 794 001 людину, з них отримали 1 дозу 1 793 999 людей, повністю імунізовані та отримали 2 дози вакцини 435 166 осіб (двоє з них отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 2 229 165 щеплень, зазначили у МОЗ.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, у світі виявлено 180 370 125 випадків COVID-19, зокрема 3 907 574 летальні, одужало 165 094 599 осіб.

 

ЕМА позитивно оцінює перші дані щодо «змішування» COVID-вакцин

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) заявляє, що є вагомі підстави вважати, що «змішування» вакцин від коронавірусу є безпечним та ефективним.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Politico.

«Оскільки всі затверджені вакцини працюють та стимулюють імунну відповідь на вірусний спайковий білок, Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) вважає, що є вагомі підстави вважати, що «змішування» вакцин є безпечним та ефективним», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Іспанія, Німеччина та Франція вже запропонували вакцину Pfizer або Moderna молоді як другу дозу, після першої дози вакцини AstraZeneca.

Крім того, перші дані з Іспанії та Німеччини свідчать про «задовільну імунну відповідь і відсутність проблем».

Також у Британії вивчають комбінації вакцин від коронавірусу. Перші результати говорять про легкі реакції, зокрема, головний біль, симптоми грипу, що частіше зустрічається при змішаних комбінаціях. Дуже скоро очікуються перші результати щодо створення імунітету.

Як повідомляв Укріфнорм, комітет EMA з лікарських препаратів для людини (CHMP) рекомендував збільшити термін зберігання вакцини проти коронавірусу виробництва компаній Pfizer/BioNTech.

Ця зміна продовжує затверджений термін зберігання невідкритого розмороженого флакона при 2-8°C (тобто в звичайному холодильнику після виймання з режиму глибокої заморозки) з п’яти днів до одного місяця (31 дня).

Європейське агентство з лікарських засобів зазначило, що зміна була схвалена після оцінки даних додаткового дослідження, наданих розробником.

Очікується, що ця зміна допоможе Європейському Союзу активізувати та спростити реалізацію програми вакцинації.

 

Кількість хворих на штам “Дельта” німців за тиждень подвоїлась

23 червня 2021, УП

За останній тиждень кількість хворих на штам коронавірусу “Дельта” в Німеччині зросла щонайменше вдвічі.

Джерело: Reuters

Деталі: Відповідні дані наводять в Інституті Роберта Коха. Там кажуть, що це, ймовірно, штам, який передається найшвидше за інші варіанти.

За інформацією Інституту, частка агресивного різновиду коронавірус продовжує зростати та може сягати 15% від кількості випадків.

Не виключено, що штам буде переважати над іншими різновидами вірусу.

Що передувало: За минулу добу у Великій Британії зафіксували 16 135 випадків коронавірусу – це найбільша кількість хворих з 6 лютого.

В РНБО вважають, що небезпечний штам коронавірусу “Дельта” може потрапити до України з семи країн – Індії, Великої Британії, Португалії, Росії, Польщі, Румунії, Словаччини, де нині спостерігається циркуляція цього різновиду. Хоча його вже зафіксували в Україні.

Передісторія:

У світі виявили щонайменше 4 штами коронавірусу SARS CoV 2: бразильський, південноафриканський, британський, індійський, які більш небезпечні за початковий, виявлений у Китаї. У Росії кажуть, що в них може бути окремий штам.

31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я вирішили маркувати штами COVID-19 літерами грецького алфавіту, щоб не дискримінувати країни, де ці різновиди виявили вперше. Виявлений у Великій Британії варіант – “Альфа”, виявлений у ПАРі – “Бета”, у Бразилії – “Гамма”, два різновиди “індійського” штаму – “Дельта” і “Капа”.

Голова Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, зазначав, що штам “Дельта”, який до недавнього часу називали “індійським” у 1,6 рази рази агресивніший, ніж інші, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації.

 

В РНБО назвали країни, з яких до України може потрапити штам “Дельта”

23 червня 2021, УП

Небезпечний штам коронавірусу “Дельта” може потрапити до України з семи країн – Індії, Великої Британії, Португалії, Росії, Польщі, Румунії, Словаччини, де нині спостерігається циркуляція цього різновиду.

Джерело: повідомлення РНБО за підсумками наради щодо штаму “Дельта”

Дослівно: “Зокрема, може йтися про такі країни як Індія, Великобританія, Португалія та Російська Федерація, а також Польщу, Румунію та Словаччину, де спостерігається циркуляція цього штаму. Загалом, за словами фахівців, нині поширення варіанту “Дельта” коронавірусу SARS-CoV-2 зафіксовано вже у 92 країнах”.

Деталі: На нараді порушили питання щодо удосконалення вітчизняних протоколів лікування, зважаючи на загрозу нового штаму. Окрім того, йшлось про запровадження додаткових протиепідемічних заходів для запобігання поширенню “Дельти”.

Що передувало: Міністерство закордонних справ рекомендує українцям утриматись від подорожей до Росії, Індії, Великої Британії та Португалії, де спостерігається найбільший спалах різновиду коронавірусу “Дельта”.

З 25 червня почне діяти вимога наявності негативного тесту на коронавірус для громадян, які повертаються із країн, де стрімко поширюється агресивний штам коронавірусу “Дельта”.

Штам коронавірусу “Дельта”, який з’явився в Індії, зафіксували в Україні.

Передісторія:

У світі виявили щонайменше 4 штами коронавірусу SARS CoV 2: бразильський, південноафриканський, британський, індійський, які більш небезпечні за початковий, виявлений у Китаї. У Росії кажуть, що в них може бути окремий штам.

31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я вирішили маркувати штами COVID-19 літерами грецького алфавіту, щоб не дискримінувати країни, де ці різновиди виявили вперше. Виявлений у Великій Британії варіант – “Альфа”, виявлений у ПАРі – “Бета”, у Бразилії – “Гамма”, два різновиди “індійського” штаму – “Дельта” і “Капа”.

Голова Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, зазначав, що штам “Дельта”, який до недавнього часу називали “індійським” у 1,6 рази рази агресивніший, ніж інші, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації.

 

Велика Британія виявила найбільше випадків COVID-19 з лютого

23 червня 2021, УП

За минулу добу у Великій Британії зафіксували 16 135 випадків коронавірусу – це найбільша кількість хворих з 6 лютого.

Джерело: Sky News

Деталі: 6 лютого зареєстрували рекордні 18 262 випадків захворювання.

Водночас, за минулу добу померли від ускладнень 19 осіб.

Добою раніше повідомлялось про 11 625 нових хворих та 27 летальних випадків.

Також за минулу добу майже 300 тисяч британців отримали першу дозу вакцини від коронавірусу, другу дозу– більше 250 тисяч.

За час кампанії вакцинації було введено понад 75 мільйонів доз. Статистика свідчить, що понад 60% громадян були повністю вакциновані, а більше 82% – отримали одну дозу.

Що передувало: Міністерство закордонних справ рекомендує українцям утриматись від подорожей до Росії, Індії, Великої Британії та Португалії, де спостерігається найбільший спалах різновиду коронавірусу “Дельта”.

З 25 червня почне діяти вимога наявності негативного тесту на коронавірус для громадян, які повертаються із країн, де стрімко поширюється агресивний штам коронавірусу “Дельта”.

 

Один з найнебезпечніших штамів COVID уже в Україні: двоє повернулися з РФ і захворіли

23 червня 2021, УП

Один з найнебезпечніших штамів коронавірусу “Дельта”, який з’явився в Індії, зафіксували в Україні.

Джерело: секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв’ю ТСН, пресслужба МОЗ

Пряма мова: “Уже є два випадки – це мати 66 років і дитина – 16 років. Вони нещодавно повернулися з Росії, вже в Україні захворіли і їм провели тести. Вони госпіталізовані в Олександрівську лікарню, їхній стан стабільний”.

Деталі: За словами Данілова, в Україні є чотири лабораторії, які можуть виявляти новий штам, 2 приватних і 2 державних, але немає в достатній кількості тестів, які виявляють штам “Дельта” , Україна звернулася в зв’язку з цією ситуацією до ВООЗ.

Щоб не допустити поширення штаму “Дельта” 23 червня зібрали нараду в Апараті РНБО. На засідання прийшов міністр охорони здоров’я, заступник міністра внутрішніх справ, представники профільного комітету ВР, вірусологи, провідні медики та вчені. Вони вирішують, зокрема, чи вводити обов’язкове ПЛР-тестування для людей, які приїжджають з Російської Федерації, Білорусі, Великої Британії та Індії.

“Не виключаю, що з деякими країнами може бути повністю припинено сполучення на певний період часу. Це дуже небезпечно”, – додав Данілов.

У МОЗ підтвердили два виявлених випадки захворювання на штам коронавірусу “Дельта”. Визначили штам 22 червня у Інституті молекулярної біології та генетики.

Нагадаємо: Міністерство закордонних справ рекомендує українцям утриматись від подорожей до Росії, Індії, Великої Британії та Португалії, де спостерігається найбільший спалах різновиду коронавірусу “Дельта”.

Згідно з даними Національної академії наук України, штам коронавірусної хвороби “Дельта” може швидко розповсюдитися в Україні та мати тяжчі наслідки, ніж в західних сусідів через низький рівень вакцинації населення та велику міграцію з Росії.

Передісторія:

У світі виявили щонайменше 4 штами коронавірусу SARS CoV 2: бразильський, південноафриканський, британський, індійський, які більш небезпечні за початковий, виявлений у Китаї. У Росії кажуть, що в них може бути окремий штам.

31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я вирішили маркувати штами COVID-19 літерами грецького алфавіту, щоб не дискримінувати країни, де ці різновиди виявили вперше. Виявлений у Великій Британії варіант – “Альфа”, виявлений у ПАРі – “Бета”, у Бразилії – “Гамма”, два різновиди “індійського” штаму – “Дельта” і “Капа”.

Голова Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, зазначав, що штам “Дельта”, який до недавнього часу називали “індійським” у 1,6 рази рази агресивніший, ніж інші, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації.

 

В Україні зафіксували два випадки “дельта”-штаму коронавірусу

23 червня. УНН. В Україні зафіксували “дельта”-штам коронавірусу. Про це кореспонденту УНН повідомив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

Деталі

Зокрема, секретар РНБО заявив, що на сьогодні в Україні виявлено 2 випадки “дельта”-штаму.

Додамо

В Україні розглядають можливість обмежень по міграції з країнами, де стрімко поширюється штам коронавірусу “Дельта”.

За останніми даними, випадки варіанту коронавірусу Delta були виявлені у багатьох країнах, включаючи Велику Британію, Індію, Китай, США, Канаду, Португалію, Польщу, Швейцарію, Росію, Туреччину, Японію і Непал.

Також перший випадок “дельта-штаму” коронавірусу сьогодні вранці виявили в Мінську та у Словаччині.

 

Активісти звинуватили секретаря РНБО Данілова у посібництві Кремлю

23 червня. УНН. Сьогодні, 23 червня, під стінами Ради Нацбезпеки гаряче – на акцію протесту проти чиновників РНБО вийшли ветерани АТО та націонал-патріоти. Терпець активістів урвався після чергових рішень і висловлень секретаря РНБО Данілова, який, за їхніми словами, в черговий раз продемонстрував вигляд бурхливої діяльності та боротьби з кремлівським режимом, передає УНН із посиланням на KV.

Деталі

Учасники протесту зазначили, що мають вдосталь фактів, зокрема вони нагадали, що жоден депутат ОПЗЖ не отримав запобіжного заходу у вигляді утримування під вартою, партія ОПЗЖ не заборонена, а її лідер Медведчук відсиджується на фіктивному “домашньому арешті” та продовжує проводити антидержавну діяльність. Подібна ситуація простежується і стосовно “агентів впливу” Рабіновича, Новінського, Киви та інших відвертих прокремлівських функціонерів.

Ветерани АТО та активісти стверджують, що, прикриваючись незрозумілим формулюванням “санкції”, РНБО займається переділом корупційних схем, зокрема, перерозподілом корупційних потоків та контрабандою. Як приклад, контрабандист Альперін був фактично врятований від покарання депортацією до Ізраїлю.

На думку протестувальників, секретар РНБО Данілов симулює заходи проти кремлівської п’ятої колони і нагадали, що саме він привів до влади кума Путіна – Медведчука (будучи у 1996-1997 членом СДПУ(О)), що саме його колеги по партійній діяльності: такі як Шуфрич та інші мали б отримати підозри у корупції та державній зраді. Проте відношення до них РНБО лояльне, знову ж таки, завдяки Данілову. Аналогічна ситуація і щодо Бродського (обличчя проросійської партії “Яблуко”) – з яким у Данілова досить дружні близькі стосунки.

Отже, ветерани та активісти впевнені, що Данілова треба звільнити негайно, бо його давні стосунки з кремлівськими функціонерами, давніми партнерами по бізнесу та політичних проєктах, шкодять інтересам держави і прирівнюються до державної зради.

Нагадаємо

18 червня секретар Радбезу Данілов невдало поглумився над затопленням півострова Крим, на що зреагував глава МВД Аваков, зазначивши, що це “не привід для зловтіхи”.

 

Які злочини українці вважають небезпечнішими за корупцію

23.06.2021 15:14

Українці вважають, що правоохоронці в першу чергу мають реагувати на проблеми поширення і вживання наркотиків (39%), нетверезе керування автотранспортом (36%), хуліганство (31%), пограбування помешкань (31%), корупцію посадовців (24%), шахрайство (23%) та крадіжки в громадських місцях (18%).

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, представлені на пресконференції в Укрінформі.

«Ціла низка злочинів. Такі як поширення і вживання наркотиків, водіння автотранспорту у нетверезому стані, хуліганство, пограбування помешкань, корупція посадових осіб різних органів влади, шахрайство, крадіжки в громадських місцях», – сказав політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

За його словами, перелік топдесятки злочинів, які найбільше непокоять громадян, не змінився за останні 10 місяців.

При цьому, за даними соціологів, на поширення та вживання наркотиків нарікала більшість респондентів із міст-мільйонників (66%), селищ міського типу (51%), східних регіонів (57%); пограбування приватних помешкань частіше згадували у середніх та великих містах (від 100 тис. населення) (43%) і на сході (49%); злочин шахрайства більше непокоїть жителів сходу і півдня (28% і 30% відповідно); на крадіжки в громадських місцях частіше нарікали жителі малих міст (26% у містах з населенням менше 50 тис. осіб) та у південних областях (25%).

Відповідаючи на запитання про те, з якими проблемами правоохоронні органи більш-менш справляються, 20% опитаних назвали хуліганство, 12% – водіння автотранспорту водіями у нетверезому стані. 22% опитаних вважають, що питань, з якими правоохоронці успішно справляються, взагалі немає, а 37% не змогли дати відповіді.

Загальнонаціональне опитування проводилося з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України, окрім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

Центр інформбезпеки презентував брошуру з порадами, як діяти в разі війни

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки презентував інформаційну брошуру «У разі надзвичайної ситуації або війни».

Презентація відбулася під час пресконференції в Укрінформі.

«Ми сьогодні зібралися показати наш перший публічний доробок. Це брошура, яка називається – «У разі надзвичайної ситуації або війни». Чому ми вирішили зробити це? Тому що побачили під час нещодавньої ескалації на кордонах України, що є запит, побачили, як Росія працює з населенням намагаючись залякати, деморалізувати. А страх, паніка, як відомо, є найкращим ґрунтом для проведення дезінформаційних операцій», – сказала керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська.

Вона зазначила, що за зразок брали шведську брошуру, яка є короткою, але містить надзвичайно практичні поради. За її словами, цю брошуру можна буде швидко прочитати в момент безпосередньої небезпеки, і вона містить поради про те, як підготувати свій дім, та що робити під час обстрілів.

Цибульська розповіла, що брошура буде розповсюджуватися онлайн, і у друкованому вигляді. За її словами, буде оголошено тендер, і надруковано близько 100 тисяч примірників. В першу чергу її будуть поширювати в південних та східних областях України.

«Але безумовно ми не претендуємо на жодну монополію. Ми заохочуємо усіх, аби вони розповсюджували цю брошуру, і друкували самі. Це і державні органи влади, і громадські організації. Якщо хтось хоче розмістити її у себе на сайті, будь ласка дайте нам свої контакти, і ми вам скинемо версію для сайту», – сказала вона.

Цибульська наголосила, що у цій брошурі не йдеться про якусь абстрактну загрозу, в ній чітко називають Росію агресором та окупантом. Також вона підкреслила, що у виданні є розділ про те, як поводитися в інформаційному полі.

Вона зазначила, що брошуру планується перекласти різними мовами: російською, кримськотатарською й англійською.

Брошуру розроблено спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій; Міністерством оборони України; Генеральним штабом Збройних сил України та громадськими організаціями. Оригінальні ілюстрації для брошури створив відомий ілюстратор Олександр Грехов.

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня в Укрінформі відбулася презентація Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики.

 

Суд визнав протиправним рішення АРМА про передачу УМХ в управління «1+1 Інтернет»

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним рішення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, (АРМА) про передачу “Українського Медіа Холдингу” (УМХ) в управління компанії “1+1 Інтернет”.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у рішенні суду.

“Визнати протиправним та скасувати рішення тендерного комітету Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, оформлене протоколом №31 від 10.09.2020 про визнання Товариство з обмеженою відповідальністю “1+1 Інтернет” переможцем (управителем) для управління арештованим майном Товариства з обмеженою відповідальністю “Український Медіа Холдинг”, – вирішив суд.

Водночас, суд відмовив УМХ у визнанні протиправними дій АРМА щодо обрання управителя для холдингу.

“На аркуші 8 спірного рішення вказано, що як слідує з фінансової звітності третьої особи за 2019 рік та 8 місяців 2020 року є збитковою, тобто розмір витрат перевищує розмір доходів. Крім того, ТОВ “1+1 Інтернет” вказало на наявність істотної кредиторської заборгованості перед контрагентами, що у сукупності з негативною фінансовою звітністю свідчить про неспроможність останнього генерувати достатній прибуток для сплати обіцяних ним гарантійних платежів на рівні 60 млн грн. в рік”, – зазначено у рішенні суду.

Згідно з отриманими судом документами, загальна сума кредиторської заборгованості у ТОВ “1+1 Інтернет” перед різними компаніями становить 33,068 млн грн.

Як повідомлялося, у серпні 2020 року тендерний комітет АРМА більшістю голосів ухвалив рішення про обрання переможцем конкурсу на відбір управителя для УМХ ТОВ “1+1 Інтернет”. “1+1 Інтернет” запропонував гарантовані щомісячні перерахування до Державного бюджету у розмірі 5 млн грн, а також прогнозовані надходження до держбюджету у сумі майже 8 млн грн щомісяця.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань власником “1+1 Інтернет” зазначено Grintwood Investments Limited. Водночас, як випливає, наприклад, з судових рішень, “1 + 1 Інтернет” входить або пов`язане з холдингом “1 + 1 Media”.

Пошук управителя для арештованих активів ” Українського Медіа Холдингу” АРМА почало в середині червня 2020 року. Підстава передачі активів в АРМА – ухвала слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 9 вересня 2019 року у справі № 757/44199/19-к. Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, досудове розслідування здійснюється стосовно створення злочинної організації та її структурного підрозділу з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також вчинення у її складі низки кримінальних правопорушень, зокрема заволодіння чужим майном, коштами державних та інших банківських установ, державних підприємств паливно-енергетичного сектору економіки в особливо великих розмірах, ухилення від сплати податків, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, організації фіктивного підприємництва, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду, а також щодо інших злочинів.

 

У Києві письменники та діячі культури провели акцію «Підтримай українську книжку»

У Києві біля входу в Мистецький Арсенал відбулася акція «Підтримай українську книжку».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у акції взяли громадські активісти, письменники, видавці, діячі культури.

Серед них – поет і видавець Іван Малкович, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров, письменниця Тамара Горіха Зерня, художник Ростислав Лужецький, письменник Андрій Кокотюха, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Головні вимоги активістів – потреба запровадити законодавчі стимули для зацікавлення у читанні, видавництві та розповсюдженні книжок українською мовою з метою посилити позиції українського книжкового ринку. Також, на їхню думку, важливо зупинити фінансування російських видань та збільшити переклади українською всієї літератури, що видається на території України.

На думку активістів, ситуація на українському книжковому ринку – критична і потребує рішучих дій з боку держави.

Крім цього, на сторінках великої книги учасники акції написали як держава має сприяти читанню, книговиданню і книгорозповсюдженню. Вони хочуть довести свої пропозиції до законопроєктів і домогтися, щоб парламент їх прийняв.

Учасники акції символічно понесуть українську книгу з пропозиціями до влади від стін Мистецького Арсеналу, де цього дня розпочне роботу Книжковий Арсенал, до Верховної Ради України.

Організатором акції є ініціатива «Українська книжкова революція», що з’явилась 1 червня 2021 року на однойменному форумі. До неї входять письменники, видавці, журналісти й громадські активісти.

Як повідомлялося, X Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» стартує 23 червня в українській столиці.

Він триватиме до 27 червня в Мистецькому арсеналі, де впродовж п’яти днів презентуватимуть свою книжкову продукцію 145 видавництв і відбудеться майже 300 подій. Фестиваль пройде у гібридному форматі. Більшість подій завдяки трансляції на MEGOGO можна буде подивитись з будь-якого куточка світу і безкоштовно.

 

Бізнесу дозволили користуватися державною системою обміну даними «Трембіта»

Кабінет Міністрів на засіданні 23 червня ухвалив постанову, яка дозволяє бізнесменам користуватися державною системою обміну даними «Трембіта».

Як передає Укрінформ, про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Фейсбуці.

“”Трембіта” — один із найважливіших елементів, який допомагає людям користуватись е-послугами. Бізнес зможе обмінюватись даними з державними ресурсами, отримувати дані про пільговиків під час продажу квитків на автобус, потяг, формувати рахунки за комунальними платежами “, – написав Федоров.

Він додав, що «Трембіта» допоможе вирішити проблему з комунікацією всередині бізнесу. Система гарантує захищений обмін інформацією між ресурсами, спрощує процеси і полегшує взаємодію.

“Це один із кроків до початку впровадження режиму paperless та до того, щоб люди ще менше зверталися до органів державної влади. Адже вся інформація вже є в реєстрах”, – зазначив віцепрем’єр-міністр.

Він нагадав, що система функціонує з 2020 року. На сьогодні до “Трембіти” вже підключено 48 державних реєстрів та інформаційних систем. Лише минулого року у “Трембіти” було здійснено більше 80 млн обмінів даними.

Як повідомлялося, «Трембіта» — це один з основних елементів для функціонування порталу та застосунку “Дія”, який забезпечує отримання даних з державних реєстрів. Систему «Трембіта» було розроблено і впроваджено у 2016-2021 роках у рамках проєкту EGOV4UKRAINE програми з підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою» та IT-компаніями Cybernetica AS (Естонія) і SoftExpansion (Україна). Відповідні роботи профінансували країни Європейського Союзу.

 

Тиждень до запуску ринку землі: Кабмін вніс зміни до порядку ведення держреєстру

23 червня 2021, УП

Уряд вніс деякі зміни в порядок ведення держреєстру речових прав на нерухоме майно, що дозволить забезпечити повністю коректну процедуру продажу, правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі.

Про це повідомив прем’єр Денис Шмигаль.

“Зростанню економіки буде сприяти й ще одна історична реформа, яка буде запущена вже через тиждень – ми говоримо про запуск ринку землі. Сьогодні внесем деякі зміни в порядок ведення державного реєстру речових прав на нерухоме майно, це дозволить забезпечити повністю коректну процедуру продажу, правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі.

Аграрії, які багато років працюють на землі, отримають переважне право її викупу. В той же час, усі угоди купівлі-продажу будуть перевірятись на дотримання вимог закону”, – сказав Шмигаль, відкриваючи засідання.

Згодом уряд затвердив внесення відповідних змін.

За словами прем’єра, Міністерство аграрної політики має забезпечити необхідний рівень інформування, “щоб люди на місцях розуміли всі переваги земельної реформи”.

“Ринок землі – це про справедливість, коли громадяни України нарешті зможуть вільно розпоряджатись своїм майном, як це передбачено Конституцією. І так само ринок землі – це про економічний розвиток держави і успішність українських аграріїв”, – додав він.

Нагадаємо:

Кабмін затвердив порядок перевірки щодо покупця землі з боку нотаріусів, у тому числі – перевірки щодо наявної у покупця землі, щоб не було перевищення встановлених лімітів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що люди вже менше бояться земельної реформи і “з 1 липня не поїде на потягах земля в інші країни світу”.

31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення – відповідно до закону, 1 липня 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

Президент Володимир Зеленський підписав закон №2194 щодо проведення земельної децентралізації, а також заявив, що за часи мораторію на продаж землі деякі політики і бізнесмени вкрали у держави землю площею майже 2 півострови Крим.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко заявив, що до людей, які займалися земельними махінаціями, будуть застосовані санкції РНБО.

Реалізація земельної реформи додасть у бюджети різних рівнів близько 2 млрд доларів або близько 1,5% ВВП, заявив радник голови Офісу президента Тимофій Милованов.

 

Уряд змінює законопроєкт про скасування мораторію на експорт лісу-кругляка

23 червня 2021, УП

У міністерстві економіки відкликали раніше розроблений законопроєкт про скасування експорту лісу-кругляка, замінивши його новим документом.

Як повідомляє “Європейська правда“, від 22 червня за посиланням на сайті Мінекономіки, де був попередній законопроєкт, розміщений новий – “Про внесення змін до закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів”.

Так само метою законопроєкту названо “добросовісне виконання постанови Арбітражної групи в рамках спору у зв’язку із тимчасовою забороною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді”.

Як пояснює ЄвроПравді високопоставлене джерело у міністерстві, попередній законопроєкт було підготовлено Держлісагенством, яке робило наголос на системі чипування та електронного обігу деревини – ці заходи мають компенсувати негативний вплив від скасування мораторію.

Натомість новий законопроєкт спрямований на створення прозорого ринку деревини. Зокрема, більш детально прописана процедура видачі та відкликання сертифікатів про походження лісоматеріалів та окремих виробів з деревини, який є обов’язковою вимогою для експорту деревини, а також оприлюднення всіх виданих сертифікатів у вигляді електронних документів у єдиному державному інформаційному вебпорталі “Єдине вікно для міжнародної торгівлі”.

Варто зазначити, попередній законопроєкт було розроблено без консультацій із Офісом президента та Верховною радою, а тому, за оцінками співрозмовників ЄвроПравди, він мав мінімальні шанси на ухвалення.

Нагадаємо, у 2015 році Україна прийняла тимчасову заборону такого експорту. Це рішення викликало протести в ЄС, де звинуватили Київ у порушенні Угоди про асоціацію. У січні 2020 року Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту кругляка. Наприкінці 2020 року вона постановила, що Україна має право обмежувати експорт лісу за певних обставин, але разом з тим має відкоригувати свою заборону від 2015 року. Тоді в Єврокомісії заявили, що Україна повинна незабаром скасувати прийнятий у 2015 році мораторій.

Наприкінці минулого року арбітраж визнав цю заборону такою, що суперечить Угоді про асоціацію, залишивши за Україною вибір механізму, як саме буде прибрано цю дискримінацію.

 

Рада НБУ звільнила Сологуба з посади заступника голови 

23 червня 2021, УП

Рада Національного банку погодила звільнення Дмитра Сологуба з посади заступника голови у зв’язку із закінченням строку його повноважень 10 липня 2021 року.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Відповідне рішення Рада Національного банку ухвалила під час засідання 23 червня 2021 року за поданням голови Національного банку Кирила Шевченка.

Останнім днем строку повноважень Дмитра Сологуба на посаді заступника голови буде 12 липня 2021 року (оскільки 10 липня 2021 року – вихідний день).

Сологуб відповідає за роботу блоку “Монетарна стабільність”, до якого входять Департаменти монетарної політики та економічного аналізу, статистики та звітності, фінансової стабільності, методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління європейської інтеграції та міжнародних програм.

З метою забезпечення неперервності процесів центробанку Сологуб залишиться на посаді до нового призначення та зможе повноцінно виконувати усі покладені на нього повноваження.

Наразі НБУ визначається з підбором кандидатури на цю посаду.

Доповнено: Як сам Сологуб повідомив в коментарі Liga.net, він продовжить роботу в МВФ.

“Я буду працювати в Monetary and Capital Markets Department в підрозділі корпоративного управління центробанків”, – уточнив Сологуб. За його словами, ця робота не перетинається з питаннями співпраці України і МВФ.

Нагадуємо:

Дмитро Сологуб є заступником голови Національного банку з березня 2015 року.

У 2020 році Рада Національного банку оголосила догану та недовіру першій заступнці голови НБУ Катерині Рожковій та заступнику голови Дмитру Сологубу, які раніше працювали у команді ексголови регулятора – Якова Смолія звільненого у серпні.

Згодом суд скасував рішення Ради Національного банку про догану і висловлення недовіри.

 

“Футбольна фортуна повернула нам борг” – Зеленський привітав збірну

23 червня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський привітав збірну України, яка “не без везіння” вийшла до 1/8 фіналу чемпіонату Європи з футболу 2020.

Джерело: Зеленський у Facebook

Пряма мова: “Уперше в історії збірна України з футболу долає груповий етап чемпіонату Європи та потрапляє до стадії плей-офф!

Здається, футбольна фортуна повернула нам борг за всі рази, коли вона була до нас несправедливою. Згадати хоча б незарахований гол у ворота Англії на Євро-2012. Тож сьогодні ми проходимо далі не без частки везіння, але точно – заслужено”.

Деталі: Президент каже, що тепер у футболістів з’явився шанс довести, що вони “не просто розминались”, а на полі вони покажуть “справжній футбол, до якого всі звикли”.

Що передувало: Збірна України буде грати в 1/8 фіналу чемпіонату Європи з футболу 2020. Після перемоги Швеції та Іспанії в заключних матчах групи Е збірна України зуміла потрапити до четвірки команд, що виходять з третьої позиції.

 

Довіра до Ситника й Авакова зросла за рік – соціологія

23 червня 2021, УП

З липня 2020 року до травня 2021 року покращилася оцінка українцями дій керівників силових відомств – найвищу динаміку має міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та директор НАБУ Артем Ситник.

Джерело: опитування Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” та соціологічної служби Центру Разумкова

Деталі: Найкращу позитивну динаміку показала оцінка громадянами дій Ситника. За майже рік баланс оцінки зріс із -41% до -35%.

Також, поліпшилася оцінка дій Авакова: баланс змінився із -52% до -48%.

Найкращий баланс оцінки має голова СБУ Іван Баканов, але за цей час зміна балансу в кращий бік склала трішки вище похибки опитування: від -30% у 2020 до -27% у 2021.

Баланс оцінки дій генпрокурора Ірини Венедіктової лишився незмінним: -39%.

Довідково: Центр Разумкова і “Демініціативи” провели загальнонаціональне дослідження 14-19 травня 2021 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей, за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Опитано 2020  респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння використовуються дані дослідження, проведеного 3-9 липня 2020 року методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання респондентів. Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Фінансування опитувань здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Нагадаємо: У цьому ж дослідженні йдеться, що зросла недовіра до Нацполіції та СБУ, а найкраща динаміка у НАБУ.

 

“Слуги народу” пропонують заборонити судам зупиняти дію санкцій РНБО

23 червня 2021, УП

Нардепи “Слуги народу” внесли до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонують заборонили судам зупиняти дію санкцій Ради національної безпеки та оборони.

Джерело: сайт Верховної Ради, законопроєкт № 5667

Дослівно текст законопроєкту: “Заходи забезпечення позову, які застосовує суд, не можуть зупиняти дії спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, застосованих рішеннями РНБО відповідно до закону “Про санкції”.

Деталі: Також передбачається, що оскарження до суду рішень РНБО не буде зупиняти застосування санкцій.

Законопроєкт уже передали на розгляд комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Авторами ініціативи виступили нардепи “Слуги народу”: Федір Веніславський, Євгенія Кравчук, Мар’яна Безугла, Галина Третьякова, Андрій Мотовиловець, Владлен Неклюдов, Олена Шуляк, Михайло Лаба, Валерій Стернійчук, Анатолій Костюх, Павло Фролов, Марина Нікітіна, Ігор Кривошеєв, Ігор Негулевський, Олександр Федієнко, Ростислав Тістик.

Нагадаємо:

18 червня Рада нацбезпеки і оборони запровадила “повний комплект” санкцій проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса. Фукс назвав санкції “помстою” секретаря РНБО Олексія Данілова.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 травня щодо застосування персональних санкцій проти 674 людей та 138 компаній.

 

Зеленський визначився із речником – джерела

23 червня 2021, УП

Речником президента Володимира Зеленського стане ведучий з телеканалу олігарха Ріната Ахметова “Україна 24” – Сергій Никифоров.

Джерело: співрозмовник УП з оточення президента

Деталі: Це не перший кандидат на посаду із телеканалу Ахметова, якого розглядали на Банковій. Коли місце стало вакантним, обговорювався варіант Василя Голованова, який також працює на телеканалі “Україна 24”.

Сергій Никифоров раніше також працював на телеканалі Euronews.

Що передувало: В Офісі президента на посаду прессекретаря Володимира Зеленського розглядали дві кандидатури.

Передісторія:

30 квітня стало відомо, що Юлія Мендель залишає посаду речниці президента Володимира Зеленського. В ОП тоді заявили, що вона зосередиться на роботі із взаємодії з іноземними ЗМІ.

14 травня в Офісі президента повідомили, що мають довгий список кандидатів на посаду прессекретаря президента України

 

Кіркорова внесли до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

23 червня 2021, УП

Російського співака Філіпа Кіркорова внесли до переліку осіб, які несуть загрозу національній безпеці України.

Джерело: пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики

Деталі: Міністерство культури та інформаційної політики внесло артиста до переліку осіб, які загрожують національній безпеці. Відповідне рішення грунтується на листі від Служби безпеки України. Вказаний лист в Мінкульті отримали 11 червня.

Наказ про внесення Кіркорова до переліку видали 22 червня.

У пресслужбі повідомили, що процедура автоматична, тому Мінкульт не ухвалює рішення включати чи ні окремих осіб у перелік.

Наявність особи у так званому “чорному списку” означає заборону показу на телебаченні програм за її участі.

Водночас, Кіркоров назвав український Крим “російським” та незаконно відвідував півострів. У російського співака також є звання Народного артиста України.

Передісторія:

19 січня міграційний департамент на прохання міністерства закордонних справ вніс російського виконавця Філіпа Кіркорова на 5 років у список небажаних в Литві осіб за гастролі в окупованому Криму.

Кіркоров заявив, що має намір в судовому порядку оскаржити заборону на в’їзд до Литви. Пізніше Вільнюський окружний адміністративний суд прийняв скаргу російського виконавця Філіпа Кіркорова в зв’язку з забороною на його в’їзд до Литви.

 

Воєнним злочинцям немає виправдання: чи відбудеться Нюрнбергський процес в Україні?

23.06.21, Заступник ОГП Аюз Мамедов, УП

Важко не погодитись, що правова війна для держави в стані міжнародного збройного конфлікту, не менш важлива, ніж політична, інформаційна чи війна в класичному її розумінні.
І лише зараз на 8 році збройної агресії РФ проти України національна система правосуддя вперше впритул наблизилась до повноцінної імплементації норм міжнародного гуманітарного та кримінального права, підтримавши законопроект № 2689.

Говорячи простіше, найтяжчі злочини, в тому числі грубі порушення прав людини в умовах збройної агресії, можуть нарешті отримати свої визначення: воєнний злочин чи злочин проти людяності з відповідною та адекватною мірою відповідальності.

Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду під час попереднього вивчення ситуації в Україні вже визнав, що ці злочини мають місце в умовах збройного конфлікту.

Логічний наступний крок – юридичне визнання і в Україні. Більше того, на справедливе правосуддя очікують жертви та родичі постраждалих.

З 2014 року і донині органи правопорядку та прокуратури фіксують численні порушення, вчинені країною-агресором та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями.

Наразі зареєстровано та розслідується понад 30 тисяч кримінальних правопорушень.

Позасудові страти, незаконні затримання, переслідування цивільних осіб за релігійними та політичними переконаннями, використання “живих щитів”, віроломні вбивства, примушування до служби в збройних силах РФ, мілітаризація дітей, знищення цивільної інфраструктури – лише неповний перелік порушень правил ведення війни, що досліджуються та отримують правову оцінку.

Понад 7 років в Україні тривають дискусії щодо необхідності імплементації міжнародних правил в національне законодавство. Під час, аргументи применшують серйозність порушень міжнародного гуманітарного права та нівелюють роботу слідчих та прокурорів. А іноді – й довільно трактують норми права “під віяння часу”.

Універсальний експерт – теж новела сучасності, коли, так би мовити, аналітик “зі знанням справи” коментує все: від міжнародного права та вироків – до економіки та футболу.

Спроба віднайти проблему там, де її немає, намагання нав’язати суспільству власну думку, місцями, дуже приблизну, формує хибне сприйняття.

Ми зібрали ТОП-5 міфів про законопроект щодо воєнних злочинців, щоб аргументовано довести зворотне.

Законопроект № 2689 містить помилки при визначенні воєнних злочинів

Далеко не завжди цей термін правильно розуміється та вживається, хоча і не є новим поняттям в кримінальному законодавстві України. Діє 20 років у вигляді відповідальності за порушення законів та звичаїв війни, тобто по суті воєнних злочинів.

До 2014 року не було ані прикладів застосування цієї статті 438, ані практики розслідування подібних злочинів. Початок збройної агресії РФ докорінно змінив ситуацію, однак, на жаль, норма виявилася малопридатною для її практичної реалізації.

Воєнні злочини – це серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, тобто сукупності правил ведення війни, яких повинні дотримуватися всі сторони будь-якого збройного конфлікту.

Основою для розвитку та удосконалення  права війни стала Женевська конвенція 1864 року, що встановлювала перші міжнародні норми поводження з пораненими. Наразі їх понад 30.

Наприклад, чому ми вважаємо та кваліфікуємо як воєнний злочин знищення культурних цінностей в окупованому Криму, таких як Ханський палац в Бахчисараї? Пам’ятка активно реконструюється: автентична мозаїка замінюється на звичайне скло, старовинні дерев’яні балки – на бетонні тощо.

Найперше, важливо, що все це роблять представники держави-окупанта, тобто йдеться про діяння, вчинені в контексті міжнародного збройного конфлікту між Україною та РФ.

По-друге, подібна “реконструкція” підпадає під заборони Гаазької конвенції про захист культурних цінностей, а отже – є міжнародним злочином з відповідними наслідками: незастосуванням строків давності, неприпустимістю амністії, відсутністю імунітетів від кримінального переслідування.

До речі, Міжнародний кримінальний суд за рівнем тяжкості ставить воєнні злочини проти культурних цінностей в один ряд з вбивствами цивільних осіб.

Про це у своїй інавгураційній промові заявив новий Прокурор МКС Карім Хан. А в той же час, в українському кримінальному законодавстві навіть поняття такого немає, як воєнний злочин проти культурної спадщини.

Більше того, вчинені на окупованих територіях України воєнні злочини, може та повинна переслідувати будь-яка держава світу, а не лише наша держава.

Це позбавляє воєнних злочинців юридичних “безпечних гаваней”, в яких вони могли б переховуватись. Навіть на території країни-агресора вони ніколи не зможуть почувати себе абсолютно спокійно.

І цьому є приклади сучасної історії. Зокрема, ті, хто вчиняли міжнародні злочини під час Другої світової війни зазнавали правосуддя, навіть через 50 років після її закінчення, продовжуючи увесь цей час проживати у рідній країні.

Саме цим воєнні злочини принципово відрізняються від “загальнокримінальних” і тому належать до числа міжнародних.

Воєнні злочини мають різницю й по відношенню до військових злочинів. Останні полягають виключно в недотриманні національних правил внутрішнього порядку несення військової служби.

Наприклад, військовими, а не воєнними злочинами, є невиконання наказу, дезертирство чи порушення правил несення караульної служби.

Зрештою, важливо, що визнання воєнного злочину не залежить від того, чи мало таке діяння широкомасштабний характер, або є елементом певної політики чи плану сторони збройного конфлікту.

Міжнародне право визнає воєнними злочинцями як лідерів держав, так і рядових учасників. Міжнародні судові інстанції, як МКС, через брак ресурсів концентрувалися і наразі акцентують свої сили на переслідуванні військових та політичних лідерів.

Однак, це жодним чином не означає, що рядові учасники збройного конфлікту в принципі не можуть вчиняти воєнних злочинів.

Чим менш високим є військовий чи політичний статус особи, тим менше уваги  приверне міжнародної судової установи. Тому більш очевидною стає необхідність кримінального переслідування та покарання таких осіб на національному рівні.

В українському контексті це означає, що тягар правосуддя абсолютної більшості воєнних злочинів, вчинених представниками РФ, її окупаційних адміністрацій та незаконних збройних формувань, лягає на плечі національної системи кримінальної юстиції, яка й повинна бути озброєною ефективними законодавчими інструментами.

Саме це й є метою законопроекту № 2689, що й відобразить всі особливості воєнних злочинів згідно з міжнародним правом та створить належні правові підстави для переслідування та покарання.

Зворотна дія кримінального закону в часі є порушенням Конституції

Законопроект № 2689 дійсно передбачає можливість притягнення до відповідальності осіб за діяння, що на момент їх вчинення визнавалися  міжнародними злочинами, як то геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини, агресія, однак ще не закріпленими в національному законодавстві.

Називати це зворотною дією закону в часі є юридичною маніпуляцією.

Відновимо хронологію.

З післявоєнних часів 20-го століття аксіомою стало те, що певні діяння визнаються міжнародними злочинами в силу самого міжнародного права незалежно від наявності чи відсутності аналогічних заборон в національній правовій системі, бажання, політичної волі чи спроможності конкретної держави переслідувати такі діяння.

Навіть, якби в українському законодавстві не було заборони, скажімо, геноциду, то це не означало б його правомірності за міжнародним правом.

Саме цей принцип став правовою основою обвинувального вироку Нюрнберзького трибуналу щодо воєнних злочинців, захисники яких наполягали на тому, що їх підзахисні мають бути виправдними, адже з точки зору німецького законодавства вони чинили правомірно.

Немає підстав вважати, що Україна як правова держава ігнорує зазначену аксіому, гарантуючи безкарність тих, хто є злочинцями перед обличчям усього людства.

Адже за часів незалежної України прикладом втілення цього принципу є постанова Апеляційного суду м. Києва 2010 року, в якій суд кваліфікував дії організаторів Голодомору 1932-1933 років як геноцид, хоча радянське кримінальне законодавство відповідного періоду відповідальності за геноцид не передбачало.

Ще один аргумент. У 2001 році Конституційний суд визнав, що відповідальність за вчинення найтяжчих міжнародних злочинів випливає безпосередньо з норм міжнародного права та правових зобов’язань для України. До того ж ці зобов’язання виникли навіть до набрання чинності Конституцією в 1996 році.

Наприклад, Женевські конвенції про жертв війни від 12 серпня 1949 року чинні з 1955 року і Україна, як правонаступниця УРСР, зв’язана ними з 1991 року. Так само Україна зв’язана Конвенцією про незастосування строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства 1968 року.

Якщо з 1991 року Україна зобов’язалася не застосовувати строки давності щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності, це означає й визнання забороненості цих діянь.

Зрештою, не менш важливо, що український парламент у своїх заявах від 2014 та 2015 років до МКС уповноважив цю міжнародну інституцію переслідувати та карати за вчинені на території України злочини проти людяності, хоча в чинному Кримінальному кодексі немає навіть статті з такою назвою.

Ця прогалина не стала перешкодою і для покладення парламентом на Кабмін та Генеральну прокуратуру України зобов’язання збирати доказову базу щодо таких злочинів.

Жертви сучасних жорстоких злочинів також справедливо чекають на адекватне покарання воєнних злочинців. То як можна говорити про невчинення таких злочинів і не притягнення винних осіб до відповідальності лише тому, що у національному кримінальному законодавства в конкретний момент часу не існувало заборони, яка б віддзеркалювала норму міжнародного права?

Законопроект №2689 – це завуальована спроба закріпити у національному законодавстві положення Римського статуту МКС без його ратифікації

Положення, які пропонуються, виходять значно далі за межі Римського статуту. Так, у певній частині РС є важливою кодифікацією міжнародного кримінального права, проте законопроект не інкорпорує його до національного права.

Злочини, про які йдеться в схваленому проекті №2689 з’явились у міжнародному праві задовго до прийняття Статуту МКС.

Зокрема, воєнні злочини, у першу чергу, визначаються у нормах Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року та додаткових протоколів до них, а вони є обов’язковими для України та більшості країн світу.

Тож, насправді участь чи не участь держави у Римському статуті не має жодного стосунку щодо її зобов’язань переслідувати та карати міжнародні злочини.

Командна відповідальність є неприйнятною для українського законодавства.

Інститут відповідальності командирів за дії підлеглих – частина загального міжнародного права, що також ратифікована Україною. Навіть, поточна редакція Кримінального кодексу передбачає цю норму.

Тому важко категорично говорити про те, що наразі це неможливо реалізувати у практиці кримінального провадження.

Суть, так званої командної відповідальності в законопроект №2689 полягає в іншому.

Військові командири або особи, які фактично діють як військові командири, наприклад, виконують командні функції у незаконних збройних формуваннях, та інші начальники, скажімо, керівники в цивільних адміністраціях, підлягатимуть відповідальності за незапобігання, неприпинення чи незабезпечення переслідування міжнародних злочинів, вчинених їх підлеглими.

При цьому, не має значення наскільки високим є статус командира чи начальника. Це може бути як голова держави, так і особа, що має в підпорядкуванні взагалі одного підлеглого.

Ще раз акцентуємо увагу, запропоновані норми обмежують відповідальність виключно випадками міжнародних злочинів, як того і вимагає міжнародне право, та не поширює його на “загальнокримінальні” та військові злочини!

Тому будь-які підозри чи заяви, що відповідальність командирів буде використовуватися для політичних цілей, є маніпуляцією та не має нічого спільного з нормою в законопроекті.

В українському контексті інститут командної відповідальності це важливий правовий інструмент, який дозволить притягнути до відповідальності військове керівництво держави-окупанта, командирів незаконних збройних формувань за дії їх підлеглих та ті злочини, що системно вчиняються у Криму та на Донбасі.

Законопроект призведе до звільнення осіб, що вже засуджені за злочин агресії.

Стаття 437 Кримінального кодексу України, яка визначає відповідальність за ведення агресивної війни, теж почала застосовуватися лише з 2014 року.

Не дивлячись на те, що на даний момент вже є вироки, що набрали законної сили, до цього часу немає сталої практики щодо цього виду злочину. Так, за статтею 437 було засуджено лише кілька десятків осіб, хоча загалом через участь в збройному конфлікті у складі НЗФ РФ відповідальність понесли сотні.

Прийняття  законопроекту не означатиме автоматичного звільнення вже засуджених за агресію осіб, оскільки має місце покарання ще й за інші злочини, на які № 2689 взагалі не впливає.

Ключове, що всі засуджені належать до нижчих ланок командної ієрархії, хоча згідно з міжнародним правом відповідальними за злочин агресії є виключно вищі військово-політичні керівники держави, повноважні ухвалювати рішення про застосування сили проти іншої держави.

Мова йде про президента, керівника уряду, міністра оборони, очільників збройних сил тощо. Законопроект № 2689 як раз і приводить у відповідність національні норми з міжнародним правом.

І, наостанок, підсумовуючи написане. Офіс Генерального прокурора, правозахисні організації і представники академічної спільноти неодноразово публічно підтримували законопроект.

Він дійсно має новели, зокрема, в частині запровадження інституту командної відповідальності чи універсальної юрисдикції за міжнародні злочини або нарешті вводить поняття злочинів проти людяності.

Але, водночас, він надає нову правову форму тому змісту, що вже закладено у норми чинного законодавства.

Завдяки чіткій визначеності, відсутності подвійних тлумачень для всіх учасників процесу, спрощення, з одного боку,  будуть мінімізовані ризики зловживання, а з іншого – вони перетворяться на ефективний правовий інструмент для запобігання безкарності та відновлення справедливості.

Гюндуз Мамедов, заступник Генерального прокурора

Микола Гнатовський, перший віце-президент Української асоціації міжнародного права

Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод

Костянтин Задоя, Професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету ім. Шевченка

Вікторія Мозгова, експерт Українського інституту майбутнього, помічник-консультант голови Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 94

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua