Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 23.10.2020

Інформаційний резонанс доби: 23.10.2020

Батько загиблого розвідника подав позов проти Зеленського –  УП

Батько загиблого на Донбасі розвідника Ярослава Журавля, Сергій Журавель подав позов проти президента Володимира Зеленського через перевищення ним службових повноважень.

Джерело: пост Журавля у Facebook

Пряма мова: “Я не пробачу тим, хто завдяки популізму і некомпетентним діям став причиною загибелі мого сина. Я не пробачу тим, хто ставить під загрозу життя наших військовослужбовців, під прикриттям “прагнення до миру”.

Я подаю позов у Генеральну прокуратуру щодо вчинення злочину Володимиром Зеленським на посту верховного головнокомандувача і президента України”.

Деталі: Журавель додав, що не боїться і піде до кінця, заради справедливості.

Батько розвідника звинувачує Зеленського у тому, що він “заборонив залучення підрозділів спеціального призначання для проведення рятувально-пошукових заходів” біля Зайцевого. За словами батька, це призвело до того, що поранений Ярослав Журавель загинув від крововтрати у “сірій зоні”.

Сергій Журавель вимагає розпочати досудове розслідування за ч. 4 статті 426 (Бездіяльність військової влади) ККУ. Санкція статті передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років.

Позовну заяву Журавель подав до ГПУ та Державного бюро розслідувань.

Передісторія:

13 липня поблизу населеного пункту Зайцеве український боєць загинув, підірвавшись на вибуховому пристрої. Того ж дня забрати його тіло вирушила група українських військових.

Російсько-окупаційні війська цинічно обстріляли трьох військовослужбовців, які мали евакуювати українського бійця, котрий підірвався поблизу Зайцевого. Внаслідок ворожого вогню загинув військовий медик, одного військовослужбовця – Ярослава Журавля – було поранено, а ще один отримав бойове травмування.

Ввечері 13 липня тіла загиблих та поранений воїн знаходилися на місці обстрілу. Тривали переговори з СММ ОБСЄ щодо їхньої евакуації.

14 липня стало відомо, що тіла бійця, якого мали евакуювати, та військового медика бойовики забрали собі.

15 липня українська сторона забрала тіло військовослужбовця, який загинув 13 липня на Донбасі.

17 липня з тимчасово окупованої території України передали неідентифіковане тіло, загиблим виявився Микола Ілін.

21 липня бойовики передали ще одне тіло полеглого захисника Україні. В ООС заявили, що загиблим може бути військовий, якого досі вважали пораненим. Пізніше підтвердилося, що загинув Журавель. 

 

Окупанти за добу двічі порушили «тишу»: біля Шумів та Катеринівки

24.10.2020 07:36

Протягом минулої доби, 23 жовтня, на Донбасі зафіксовано два порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на зведення пресслужби штабу ООС.

Неподалік населеного пункту Шуми противник застосував стрілецьку зброю, а в районі Катеринівки – підствольний гранатомет та стрілецьку зброю.

Бойових втрат і поранень серед українських захисників не було.

Як зазначається, окрім того, вчора військовослужбовці Збройних Сил та вогнеборці ДСНС ліквідували пожежу поблизу Станиці Луганської та локалізували осередки займання неподалік населеного пункту Лопаскине.

Від початку поточної доби, 24 жовтня, на усіх ділянках лінії розмежування спостерігається тиша, вогневих провокацій із боку збройних формувань Російської Федерації не зафіксовано.

«Підрозділи, залучені до проведення операції Об’єднаних сил, продовжують неухильно дотримуватися умов режиму припинення вогню та готові адекватно відреагувати у разі загрози їхньому життю чи здоров’ю», – наголошують у штабі ООС.

 

Терористи «ЛНР» використовували підроблені марки у схемі залякування переселенців – СБУ

24.10.2020 05:50

СБУ блокувала використання підроблених марок АТ «Укрпошта», які представники терористичної організації «ЛНР» використовували у схемі залякування переселенців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019 і 2020 років група осіб, яка діяла на території кількох областей, реалізовувала підроблені поштові марки Укрпошти різним замовникам. Частина з них використовувались представниками «ЛНР» для розсилки переселенцям поштової кореспонденції. У листах вони вимагали від громадян підтвердити право на власну нерухомість на тимчасово окупованій території. У разі ненадходження документації, «органи влади ЛНР» погрожували позбавити людей майнових прав на цю нерухомість.

За задумом терористів, використання марок державного поштового оператора України на таких листах мало підривати довіру переселенців до органів законної влади.

Зазначається, що у ході досудового слідства також було встановлено, що серійне виробництво підроблених марок розміщувалося на території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки. До України вони потрапляли контрабандою.

“Лише за попередніми оцінками фахівців, збитки державного оператора Укрпошта від використання підроблених поштових марок могли становити понад 50 мільйонів гривень”, – повідомили у відомстві.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці затримали одного із фігурантів під час спроби відправити партію підроблених марок. Одночасно у п’яти регіонах проведено понад 30 обшуків. У ході слідчих дій вилучено гроші у різній валюті (у тому числі російські рублі) на загальну суму майже 3 мільйони гривень в еквіваленті, засоби зв’язку, зброю та боєприпаси до неї, а також підроблену продукцію орієнтовною вартістю приблизно 5 млн грн.

Двом учасникам групи повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110-2  (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) та ч. 2 ст. 190 (шахрайство) КК.

Вирішується питання щодо обрання затриманим запобіжних заходів. Триває досудове слідство.

 

Україна в ОБСЄ розповіла, як окупанти провокують військових ЗСУ

Російські окупаційні сили на Донбасі активізували провокаційні заходи, націлені на обвинувачення ЗС України у порушенні режиму тиші.

Як передає Укрінформ, про провокаційні тактики, які застосовує російська сторона на Донбасі, українською місією при ОБСЄ було поінформовано держави-учасниці під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ.

Як приклад однієї з нещодавніх провокацій з боку російських окупаційних військ українська сторона навела інцидент з обстрілом біля Зайцевого, що відбувся 13 жовтня – за день до засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ). Так, уночі близько 01.00 відбувся мінометний обстріл (загалом 6 пострілів) спостережного посту підрозділу ЗСУ в районі н.п. Зайцево. Вранці українськими військовими під час огляду позицій було виявлено шість 82-мм мін, що не розірвалися. Одна з них знаходилась безпосередньо на території спостережного посту, решта п’ять – на відстані приблизно 50-100 м від неї на схід, у важкодоступному місці.

“Відповідно до наявної у нас інформації, перед обстрілом було чутно звук роботи двигуна вантажного автомобіля, який під’їжджає до позицій російських окупаційних військ. Після закінчення обстрілу автомобіль поїхав у зворотному напрямку. Вочевидь, міномет для обстрілу було привезено на автомобілі та після обстрілу тим же автомобілем було забрано з позицій”, – поінформував присутніх іноземних дипломатів заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

У виступі українська делегація в ОБСЄ також звернула увагу держав-учасниць на те, що, починаючи з вересня 2020 року, з боку збройних формувань РФ спостерігається активне використання механізму припинення вогню у власних цілях та введення в оману СММ ОБСЄ, яка залучається у таких випадках як посередник.

Прикладом застосування такої провокаційної тактики українська делегація в ОБСЄ навела ситуацію від 12 жовтня, коли російська сторона звинуватила ЗСУ у мінометному обстрілі цивільних працівників, які виконували ремонтно-відновлювальні роботи на контактній мережі залізничного перегону н.п.Донецьк – ст.Донецьк-Північний – н.п.Ясинувата.

За словами Лоссовського, українською стороною ще 16 вересня були надані гарантії безпеки на проведення вказаних ремонтно-відновлювальних робіт, і їх порушення з боку ЗСУ виключається, оскільки “жодної загрози життю українським військовим зазначені роботи не створювали, і ситуація контролювалася представниками спостережних груп СЦКК”. Однак 12 жовтня о 12.12 російські збройні формування здійснили запит до СММ ОБСЄ на впровадження режиму тиші у зв’язку з нібито обстрілом депо, розміщеного на тимчасово окупованій території, трьома мінами з боку Авдіївки.

“Українська сторона використала усі наявні засоби та здійснила негайну перевірку факту заявленого обстрілу. Було встановлено, що підрозділ ЗСУ на передовій позиції дійсно зафіксував звук від вибухів у вказаному районі, які, втім, були оцінені як результат підривів інженерних боєприпасів на тимчасово окупованій території”, – заявив заступник очільника місії України при ОБСЄ.

Ще одна тактика звинувачення ЗС України у порушенні перемир’я з боку окупантів передбачає реальний обстріл власних позицій та позицій ЗСУ у нічний час. Після цього з боку російських окупаційних сил робиться знову запит на тишу, а у підконтрольному інформаційному просторі поширюються звинувачення українських військових у порушенні режиму припинення вогню.

Приклад такої провокації на основі висновків з аналізу даних щоденного звіту СММ ОБСЄ також було наведено українською делегацією під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу.

Так, у Таблиці порушень режиму припинення вогню, яка міститься у звіті Місії від 16 жовтня 2020 року №247/2020, було зазначено повний перелік порушень, зафіксованих за попередній звітний період камерами СММ ОБСЄ, які розташовані у н.п.Авдіївці (17 км на північ від Донецька) та на Донецькій фільтрувальній станції (15 км на північ від Донецька). На підставі даних Таблиці було з’ясовано, що район вогневих позицій, з яких вівся вогонь (12 пострілів) ввечері 14 жовтня (починаючи з 23.31) та вночі 15 жовтня (до 01.57), знаходився на тимчасово окупованій території – на відстані від 500 до 1000 м на південь від камери на Донецькій фільтрувальній станції, встановленій на не підконтрольній уряду України території.

Було визначено, що район, де зафіксовані 19 розривів снарядів, також знаходиться на окупованій території та обладнаний системою інженерних укріплень російських окупаційних сил. Окремі два розриви снарядів, які були зафіксовані камерами СММ, відбулися на місцевості, яку займають передові підрозділи ЗС України. Причому камери не фіксували спалахи дульного полум’я (постріли) на території українських підрозділів, що свідчить, що вогонь з їх сторони не відкривався.

“Привертає до себе увагу і той факт, що російські окупаційні війська саме в цей час (00.10) звернулися до СММ ОБСЄ з ініціативою щодо введення режиму “тиша”, звинувачуючи ЗС України у обстрілі їх позицій з мінометів 82 мм калібру”, – зазначив під час презентації російської провокації Ігор Лоссовський.

Більш детальніше читайте в матеріалі “Хто порушує перемир’я? Факти свідчать” на сайті Укрінформу.

 

Причини катастрофи літака Ан-26 з’ясовані – Уруський

Урядова комісія з технічного розслідування катастрофи літака АН-26Ш у Чугуєві свою роботу майже завершила і готова відзвітувати на наступному засіданні Уряду.

Про це сказав на пресконференції в Укрінформі віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський

«Урядова комісія свою роботу майже завершила. І з погодження керівництва уряду комісія здійснить свою доповідь на наступному тижні на засіданні Уряду», – сказав він. Уруський підкреслив, що причини з’ясовані. «Комісія встановила причини: на технічні неполадки, які мали місце в даному випадку, наклався людський фактор. Плюс системні серйозні порушення в організації польотів щодо забезпечення безпеки», – сказав він.

Уруський водночас додав, що комісія Міноборони працюватиме ще місяць.

Він також повідомив, що всі організаційні заходи були здійснені – це і поховання, і виплати компенсацій курсантам. «Мова йде лише про курсантів. Стосовно екіпажу рішення буде прийматись після того, як комісія встановить всі причини катастрофи”, – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 25 вересня при заході на посадку на аеродром у місті Чугуєві на Харківщині розбився літак Ан-26 Повітряних сил Збройних сил України. На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. На місці катастрофи загинули 25 осіб, один курсант помер у лікарні від опіків. Єдиний, хто вижив, – курсант В’ячеслав Золочевський перебуває на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону.

У Харкові 6 жовтня відбулася церемонія вшанування та прощання із загиблими курсантами й офіцерами. Указом Президента України усіх військовослужбовців посмертно відзначено медаллю «За військову службу Україні».

20 жовтня у Сухопутних військах Збройних сил України виплатили одноразову грошову допомогу родинам курсантів, які загинули внаслідок катастрофи. Виплату в розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, проведено шляхом зарахування коштів на карткові рахунки, які відкриті родинами курсантів в установах банків на їхній вибір.

Наразі продовжує працювати урядова комісія та триває робота з технічного розслідування катастрофи літака АН-26Ш. Родинам екіпажу виплата буде здійснена після остаточного офіційного встановлення обставин та причин авіакатастрофи.

 

Робоча група працює над стратегією розвитку оборонного комплексу України – Уруський

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський повідомив, що створено робочу групу, яка працює над проєктом стратегії розвитку ОПК.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі.

За словами високопосадовця, створена спільна робоча группа з працівників міністерств, народних депутатів, представників комітетів ВР, зокрема, комітету з національної безпеки та оборони, а також економічного.

«Ми працюємо над доопрацюванням тих проєктів законів, які були внесені. В першу чергу це законопроєкт про особливості реформування державних підприємств ОПК, закон про особливості управління у сфері ОПК», – сказав він.

Крім того, розглядається один з першочергових проєктів — це закон про особливості інвестування у підприємства, які мають стратегічні значення для економіки України, поінформував Уруський.

Робоча група також почала роботу над проєктом стратегії розвитку ОПК, додав він.

 

Ставити під сумнів юридичну природу Будапештського меморандуму немає підстав – Тарасюк

Ставити під сумнів юридичну природу Будапештського меморандуму немає підстав, адже він був зареєстрований належним чином в Організації Об’єднаних Націй і не втрачав своєї юридичної сили.

Про це заявив постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк в ефірі телеканалу ДОМ, повідомляє Укрінформ.

“Цей меморандум був зареєстрований належним чином в ООН, відповідно до статті 102 Статуту ООН. Як міжнародний договір він не втрачав і не втрачає своєї юридичної сили. Будь-який чинний міжнародний договір – а меморандум є чинним міжнародним договором – підлягає виконанню його сторонами. Таким чином, немає ніяких підстав ставити під сумнів юридичну природу меморандуму”, – наголосив Тарасюк.

Він зауважив, що українська сторона від самого початку заявляла, що цей документ має бути юридично обов’язковим, тобто передбаченим до ратифікації парламентами країн-підписантів. “Хочу сказати, що з самого початку ми зустріли жорстку опозицію з боку і Сполучених Штатів, і Росії, які категорично відмовилися говорити про юридично обов’язковий документ”, – заявив постпред України при РЄ.

Водночас він наголосив, що хоча цей документ і не припускав ратифікації парламентами країн-підписантів, але треба звернути увагу на рівень підписантів документа, серед яких три президенти і один прем’єр-міністр.

Відповідаючи на запитання про наслідки того, що в підготовленому для представників США і Великої Британії англійському варіанті документа замість слова «гарантії» вжито слово «запевнення», Тарасюк розповів, що переговори щодо тексту меморандуму розпочалися в серпні 1993 року і зосереджувалися навколо англомовного варіанту.

«Коли ми вже виробили остаточний текст меморандуму, виникло питання щодо «запевнень» – або «аssurances», або «гарантії». Ми наполягали на тому, що повинні бути «гарантії». Врешті-решт, ми погодилися, що в англійському тексті будуть «запевнення» – «аssurances», а в українському, і не тільки в українському – російському і навіть французькому текстах – використовувалося слово «гарантії». Таким чином, з огляду на те, що в кінці цього меморандуму була фраза про те, що даний текст складений в 4 примірниках і є цілком автентичним, ми можемо з упевненістю говорити про те, що наш варіант з використанням слова «гарантії» є юридично правильним», – заявив Тарасюк.

Водночас, коментуючи те, що Росія порушила ці гарантії, окупувавши Крим і Донбас, він зауважив, що в РФ не лише порушила свої зобов’язання за Будапештським меморандумом, а й усі свої міжнародні правові зобов’язання та норми міжнародного права, в тому числі Статут ООН, Гельсінський акт.

«Так що через факт невиконання Росією своїх міжнародних зобов’язань ще не випливає те, що цей документ (Будапештський меморандум – ред.) не має ніякої цінності. Він, як і раніше, є чинним документом, чинним міжнародним договором, відповідно до Віденської конвенції про право міжнародних договорів, і повинен виконуватися», – наголосив постпред України при РЄ.

Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) був підписаний 5 грудня 1994 року Великою Британією, Росією, США та Україною. Він складається з 6 параграфів, у яких сторони, серед іншого, взяли на себе зобов’язання поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня опублікував відеозвернення, у якому закликав українців прийти на виборчі дільниці в неділю, 25 жовтня, та відповісти на п’ять важливих для кожного питань. Одне з них стосується гарантій відповідно до Будапештського меморандуму.

В Офісі Президента переконані, що гарантії безпеки України відповідно до Будапештського меморандуму були порушені ще задовго до російської агресії 2014 року, але актуалізація його положень може допомогти створити міцніші переговорні позиції щодо Донецька, Луганська і Криму.

 

Кулеба має питання до Радбезу щодо Росії, але вважає ООН надійним партнером

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба має багато питань до Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй через поведінку Росії як держави-постійного члена, однак запевняє, що загалом ООН є надійним другом і партнером України.

Про це він заявив під час урочистої церемонії підняття прапора ООН у Києві з нагоди 75-ї річниці заснування організації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У мене як міністра нашої держави є багато питань до Ради Безпеки ООН, де Росія як держава-постійний член цього органу дозволяє собі знущатися з принципів Організації Об’єднаних Націй, але в мене немає питань до ООН загалом, тому що вона є надійним другом і партнером України”, – підкреслив Кулеба.

Міністр зазначив, що ООН послідовно підтримує Україну, зокрема і в контексті російської агресії проти нашої держави. Він, зокрема, нагадав про ухвалені Генеральною асамблеєю ООН резолюцій щодо територіальної цілісності України, невизнанню спроби незаконної анексії Криму.

Крім того, за його словами, на гуманітарні цілі в Україні ООН загалом мобілізувала понад пів мільярда доларів США.

Урядовець також нагадав, що за останній рік ООН надала Україні 145 млн доларів США технічної допомоги.

“ООН змогла вирішити або запобігти набагато більшій кількості проблем, ніж кількість тих проблем, які ООН не змогла вирішити. Ніхто не є всемогутнім, але ООН робить все, що в її силах, щоб зберігати мир і розв’язувати проблеми людства. Саме тому Україна беззастережно віддана статуту ООН та підтримує діяльність організації з підтримання миру, захисту прав людини, роззброєння та досягнення Цілей сталого розвитку”, – додав він.

У свою чергу координаторка системи ООН в Україні, координаторка з гуманітарних питань Оснат Лубрані зауважили, що ООН розглядає Україну як “країну величезного значення”, яка має великий потенціал для участі в регіональних та глобальних програмах.

За її словами, наразі по всій території України працюють 16 агенцій, фондів та програм ООН.

Водночас вона виокремила три пріоритети у співпраці з нашою державою, зокрема, сприяння забезпеченню стійкого мирного середовища в Україні, продовження структурних реформ та забезпечення стратегічних комунікацій, спільне просування питань прав людини та основних свобод, досягнення гендерної рівності.

ООН була заснована 24 жовтня 1945 року. Декларованою метою діяльності організації є підтримання та зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвиток співробітництва між державами світу.

 

Генсек Ради Європи розповіла Кулебі про результати свого візиту в Москву

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба телефоном обговорив з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич результати її візиту в Росію та перспективи взаємодії України та РЄ.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС.

“Співрозмовниця детально поінформувала главу МЗС України про результати свого робочого візиту до Москви, який відбувся 19-20 жовтня”, – розповіли в МЗС.

Як зазначається, Кулеба вкотре підкреслив, що безумовне повернення делегації РФ до ПАРЄ спричинило кризу довіри в рамках Організації, підірвало довіру до ПАРЄ в Україні та Європі загалом.

Сторони також обговорили перспективи подальшої взаємодії між Україною і Радою Європи.

 

Катерину Левченко обрали заступницею голови «ґендерної» комісії Ради Європи

Урядову уповноважену з питань ґендерної політики Катерину Левченко обрали заступницею голови комісії з ґендерної рівності Ради Європи.

Про це повідомляється на сторінці Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики у Фейсбуці.

“22-23 жовтня відбулося 18-те чергове засідання Комісії з питань ґендерної рівності Ради Європи, а 23 жовтня відбулися вибори керівного складу Комісії. Україну в Комісії представляє Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко”, – йдеться у повідомленні.

Комісія з питань ґендерної рівності (GEC) була створена, щоб допомогти забезпечити інтеграцію ґендерної рівності у всі політики Ради Європи та подолати розрив між зобов’язаннями, прийнятими на міжнародному рівні, та реальністю жінок у Європі. Її члени призначаються державами-членами Ради Європи, а сама Комісія надає поради, керівництво та підтримку іншим органам Ради Європи та державам-членам в ґендерній інтеграції та реалізації політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Комісія з питань ґендерної рівності підтримує реалізацію Стратегії Ради Європи щодо ґендерної рівності на 2018-2023 роки, яка спрямована на шість ключових цілей:

Запобігання гендерним стереотипам та сексизму й боротьба з такими явищами.

Запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству.

Забезпечення рівного доступу жінок до правосуддя.

Досягнення збалансованої участі жінок і чоловіків у процесі прийняття політичних та суспільних рішень.

Захист прав жінок-мігрантів, жінок-біженців, жінок та дівчат, які шукають притулку.

Реалізація стратегії досягнення гендерної рівності в усіх політиках та заходах.

 

Росія розробила новий метод отруєння «Новічком»

Російським ученим вдалося розробити нову систему доставки отрути групи “Новічок” в організм за допомогою нанокапсул.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільному розслідуванні Радіо Свобода, Bellingcat, Der Spiegel і The Insider.

Зазначається, що нова система дає змогу досягти відразу кількох цілей: зокрема, відстрочити його дію і “замаскувати” – обидва ці фактори проявилися під час отруєння російського політика Олексія Навального.

Журналісти також встановили, що провідну роль у цих розробках отруйних речовин сімейства “Новічок” відіграє розташований у Москві науковий центр “Сигнал”, який формально займається експортним контролем.

Зазначається, що ще одна ключова організація в російській програмі створення отруйних речовин – Випробувальний інститут військової медицини у Санкт-Петербурзі. Його керівник Сергій Чепур не раз контактував як з директором і вченими “Сигналу”, так і з високопоставленими офіцерами ГРУ, в тому числі незадовго до отруєння Сергія і Юлії Скрипалів. Очолюваний Чепуром інститут тісно пов’язаний з петербурзькою Військово-медичною академією ім. Кірова, яку закінчив один з “солсберійських отруйників”, військовий лікар Олександр Мишкін (“Олександр Петров”). Чепур не раз телефонував як Мишкіну, так і його начальнику, генерал-майору Андрію Авер’янову, командиру військової частини ГРУ №29155.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня уряд Великої Британії слідом за ЄС запровадив обмежувальні заходи проти 6 росіян і однієї організації за отруєння російського політика Олексія Навального.

Навальному стало погано в літаку 20 серпня по дорозі з Сибіру в Москву. Його поклали в лікарню в Омську, а через два дні відправили в Берлін. Німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок». Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

Російська влада продовжує заперечувати причетність до отруєння опозиціонера, обвинувачуючи Захід і ОЗХЗ у маніпулюванні фактами і в політизації справи.

 

Пункт пропуску «Мар’їнка» досі блокують окупанти

Контрольний пункт в’їзду-виїзду “Мар’їнка” залишається повністю заблокованим із боку російських збройних формувань.

Як передає Укрінформ про це повідомляє Держприкордонслужба.

“Контрольні пункти «Мар’їнка» та «Новотроїцьке» продовжують функціонувати за осіннім графіком, щоденно з 07.00 до 18.30. Проте рух цими дорожніми коридорами заблокований з боку російських збройних формувань”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за тиждень рух через дорожній коридор «Донецьк – Маріуполь» окупанти розблоковували у понеділок та п’ятницю. У ці дній через КПВВ «Новотроїцьке» 160 громадян та 53 транспортних засобів потрапили на контрольовану територію, водночас 162 громадянина та 35 транспортних засобів проїхали до тимчасово окупованої Донеччини.

Сьогодні, станом на 13.45, лінію розмежування в цьому контрольному пункті перетнули 114 громадян та 18 транспортних засобів.

Через КПВВ «Мар’їнка» пропуск не здійснювався. Окупанти повністю заблокували рух у межах цього дорожнього коридору.

Крім того, з 15 жовтня, з початку тимчасового припинення пропуску, лінію розмежування в КПВВ «Станиця Луганська», за окремим рішенням командувача ООС, перетнуло 49 осіб, із них – 14 осіб прослідували на контрольовану Україною територію, 35 – на тимчасово окуповану Луганщину.

У ДПСУ додатково інформують, що за наказом командувача операції Об’єднаних сил, протиепідемічні обмежувальні заходи в КПВВ продовжено до кінця поточного року.

Як повідомлялось, з 15 жовтня до кінця жовтня, за наказом командувача операції Об’єднаних сил, пропуск осіб через КПВВ «Станиця Луганська» тимчасово не здійснюється. Громадяни можуть перетнути лінію розмежування на цьому КПВВ лише за документально підтвердженими життєво важливими обставинами соціально-гуманітарного характеру. Для отримання відповідного рішення необхідно завчасно звертатись до командувача ООС.

 

Російські хакери атакували десятки мереж місцевої влади США

В останні дні російські хакери атакували десятки мереж місцевої влади в Сполучених Штатах Америки, викравши дані як мінімум з двох серверів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АР з посиланням на американських чиновників.

Дана інформація, оприлюднена менш ніж за два тижні до виборів у США, посилила побоювання з приводу можливості фальсифікації результатів голосування і підриву довіри до результатів.

У повідомленнях ФБР і агентства з кібербезпеки Міністерства внутрішньої безпеки США йдеться про нещодавню атаку російської хакерської групи на широкий спектр мереж, деякі з яких були успішно зламані.

У повідомленні не вказано імена або місцезнаходження об’єктів нападу, але офіційні особи заявляють, що у них немає інформації про те, що будь-які урядові операції були порушені або що цілісність даних про вибори була порушена.

Офіційні особи США неодноразово заявляли, що хакерам буде надзвичайно складно відчутно змінити підрахунок голосів на майбутніх виборах, але вони попереджали про інші методи втручання, які можуть зірвати вибори, включаючи кібератаки, покликані перешкодити процесу голосування.

Як повідомляв Укрінформ, представники розвідки США зазначають, що втручання Росії в американські вибори набагато масштабніші, ніж про це заявлялося раніше.

Директор національної розвідки США Джон Реткліф заявив, що Іран і Росія роблять спроби вплинути на громадську думку напередодні президентських виборів у США.

 

Стартував спеціальний Київський безпековий форум

У Києві стартував спеціальний Київський безпековий форум, присвячений найактуальнішим проблемам миру і безпеки, які постали перед Україною, Східною Європою та євроатлантичним простором.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час вступної промови голова форуму, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що мир та стабільність у Європі відбудеться тільки тоді, коли завершиться історичне об’єднання Європи з Україною.

«Україні потрібен триваючий мир, мир на українських умовах, мир не через капітуляцію, мир не через поневолення, мир не через примирення на російських умовах, мир виключно через те, щоб Україна повернула свої історичні легітимні території – Донецьк, Луганськ і Крим… Відповідь на те, яким чином досягнути триваючого миру і стабільності в Європі сьогодні є тільки одна – розширення кордонів Європейського Союзу і розширення кордонів НАТО»,- заявив Яценюк, додавши, що настав час, аби ЄС і США прийняли рішення про створення групи високого рівня, яка би мала на меті завершити історичне об’єднання Європи за участі України.

Він висловив сподівання, що після виборів така група з’явиться, а після об’єднання Європи настане тривалий всеохоплюючий мир, оскільки відбудеться розширення кордонів вільного світу.

Яценюк також висловив думку, що Мінський процес наразі виконав свою функцію – зупинив повномасштабну російську агресію проти України, тож Україна, Німеччина, Франція і долучені США мають змусити Росію виконати Мінські умови в українській інтерпретації.

«Потрібно підписати новий міжнародно-правовий договір із гарантіями безпеки для України, з гарантіями повернення Донецька, Луганська і Криму, як суверенних територій української держави», – заявив Яценюк та закликав під час форуму обговорити глобальні загрози, які стоять перед світом.

Цьогорічний формат безпекового форуму передбачає прямі онлайн включення, які з’єднають Київ із Вільнюсом, Копенгагеном, Брюсселем, Вашингтоном та іншими столицями.

Участь у заході беруть високопоставлені українські та іноземні урядовці і дипломати, громадські діячі, міжнародні експерти. Із спеціальними посланнями до учасників форуму звернуться філософ Френсіс Фукуяма та колишній президент Європейської Ради Дональд Туск.

Під час заходу учасники розкажуть яким вони бачить світ у нову пандемічну добу, як приборкати російського агресора, що посилює війну проти України і Заходу, як підтримати громадянське і національне піднесення в Білорусі, які загрози становить нове військове протистояння на Кавказі та як відновити єдність між США та Європою.

Як зазначається в програмі форуму, протягом дня заплановано три сесії, участь у яких візьмуть по шість спікерів. Зокрема, під час Національної сесії учасники розглянуть український порядок денний у сфері зовнішньої політики та безпеки. Регіональна сесія буде присвячена ситуації в Білорусі та Східній Європі, а учасники Трансатлантичної сесії обговорять значення для України виборів Президента США у 2020 році.

Київський безпековий форум був започаткований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році. Форум є щорічним заходом, дискусією на високому рівні, щодо актуальних питань національної безпеки України, Чорноморського регіону, питань безпеки у Європі та глобальної безпеки у світі.

 

Україна повідомила МАГАТЕ про загрозу ядерного забруднення на Донбасі – Резніков

Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи через радіаційне забруднення, тому Україна звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії щодо проведення моніторингової місії.

Як передає Укрінформ, про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков на спеціальному Київському безпековому форумі, повідомляється на сайті КБФ.

«Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи. Не лише через забруднення повітря, ґрунту, розриви боєприпасів і замінування – там має місце і ядерне забруднення. Мало хто знає, але в 1979 році на території шахти «Юнком», що зараз знаходиться на окупованих територіях, радянська влада здійснила ядерний вибух: 0,3 кілотонни у тротиловому еквіваленті. Після того капсулу залишили в шахті, але постійно відкачували воду, щоб запобігти потраплянню радіації у ґрунт і воду. Два роки тому окупаційна влада припинила відкачування води, і радіація вже надходить в горизонт питної води», – сказав Резніков.

За його словами, припинене відкачування води з кількох десятків інших шахт, і це вже за кілька місяців призведе до екологічної катастрофи, що розгорнеться не лише на Донбасі, а і у Ростовській області Росії.

«Я звернувся до МАГАТЕ щодо проведення експертизи, моніторингової місії. На сьогодні питання, чи пропустять моніторингову групу на окуповані території, поки відкрите. Я маю надію, що спостерігачі таки потраплять туди і зафіксують ситуацію з радіоактивним забрудненням», – сказав урядовець.

 

Україна є точкою відліку зіткнення демократії та олігархії – радник Байдена

Геополітична ситуація у світі нині визначається зіткненням ліберальної демократії й авторитарної олігархії, і Україну можна вважати точкою відліку у цьому протистоянні.

Про це заявив зовнішньополітичний радник віцепрезидента США Джо Байдена і колишній заступник міністра оборони США Майкл Карпентер під час Київського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Геополітика у ХХІ столітті буде визначатися зіткненням ліберальних демократій з одного боку та авторитарних олігархій – з іншого. Це зіткнення двох тектонічних плит, яке відбувається у Східній та Центральній Європі. Певною мірою, Україна є точкою відліку такого зіткнення», – зауважив американський політик.

За його словами, таке зіткнення двох систем стало причиною війни у Грузії в 2008 році та в Україні у 2014 році, коли ліберальні демократичні реформи та перспектива Грузії приєднатися до НАТО та Угода про асоціацію з ЄС в Україні виявилися неприйнятними «червоними лініями» для авторитарного олігархічного режиму Кремля, який прагнув втримати обидві країни у сфері власних інтересів.

«Те, що ми зараз бачимо у Білорусі, – це останній приклад серйозного народного руху, який чинить опір авторитарній олігархії. Так було під час Революції троянд у Грузії, ви мали Революцію гідності в Україні, в 2018 році відбулася Оксамитова революція у Вірменії, антикорупційний рух поширився у Словаччині. І зараз ми бачимо цей демократичний рух у Білорусі. Всі ці рухи об’єднує одна річ – це національне та громадське пробудження. Вони дійсно роблять акцент на гідності особистості, на праві громадян обирати своїх представників, вирішувати майбутнє державної політики та орієнтацію власних держав», – сказав Карпентер.

Він зауважив, що нині протести проти авторитарної олігархії виникають у всій Центральній та Східній Європі, і саме у 2020 році настає вирішальний момент, оскільки такі рухи є вразливими. Адже навіть після демократичних революцій здорові сили можуть переживати регрес, натомість посилюють свій вплив сили реваншу. Кремль використовує «темні» гроші та дезінформацію для їх підтримки, щоб ці країни залишалися слабкими демократіями, якими легко маніпулювати.

«Зараз ми перебуваємо на вирішальному перехресті, як у Східній й Центральній Європі, так і в усьому світі. Навіть такі країни, як Сполучені Штати, не мають імунітету проти деяких олігархічних сил. Ми бачили політизацію правоохоронних органів, заповнення судової системи «своїми» представниками, клеймування незалежних медіа «ворогами народу», що ослабляло якість демократичних інституцій навіть у США. Ми це подолаємо, але в інших країнах демократичні інституції є більш вразливими. І зараз настав момент для поновлення єдності з боку Сполучених Штатів та їх європейських союзників і партнерів для підтримки демократичних рухів», – наголосив Карпентер.

Київський безпековий форум заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» в 2007 році. Форум є щорічним заходом, дискусією на високому рівні з актуальних питань національної безпеки України, Чорноморського регіону, питань безпеки в Європі та глобальної безпеки в світі.

Нинішній формат заходу передбачає прямі включення з Вільнюса, Копенгагена, Брюсселя, Вашингтона та інших міст.

 

Путін мріє розподілити світ по-новому – Яценюк

Світ має об’єднатися, аби разом протистояти авторитарним режимам, які прагнуть поневолювати вільні народи.

Про це заявив Прем’єр-міністр України у 2014-2016 роках Арсеній Яценюк на спеціальному Київському безпековому форумі, передає Укрінформ із посиланням на телеканал “Прямий“.

“Або ми як вільний світ об’єднуємося і захищаємо наші цінності і стаємо сильні, або тоді диктаторські авторитарні режими стануть сильні і будуть поневолювати народи вільного світу”, – підкреслив політик.

У цьому контексті він навів приклад Білорусі, зауваживши, що білоруський народ як ніколи потребує підтримки.

“Боротьба України за свою свободу надихнула наших білоруських братів і друзів. Незважаючи на те, що авторитарний режим Лукашенка винищував все, що мало хоча б найменші паростки свободи, ця свобода все одно пробилась крізь бетон, яким Лукашенко намагався закатати Білорусь”, – заявив Яценюк.

Водночас, за його словами, кремлівський режим не змінив своїх планів щодо зміни світового порядку. “Путін поставив ключову мету – не просто відновлення Радянського Союзу. Мета Володимира Путіна – це відновлення тюрми народів. І в цю тюрму він хоче посадити український народ, грузинів, білорусів. Він мріє в цю тюрму посадити Балтійські країни. Він мріє про те, щоб розподілити по-новому світ”, – заявив експрем’єр-міністр України.

На його переконання, щоб протидіяти цьому, потрібна єдність.

“Тільки тоді, коли ми єдині, – ми сильні. Звертаюся з цим до всіх політичних сил в Україні і до наших західних партнерів за кордоном. Наша єдність, наша об’єднаність навколо принципів, наша боротьба – це і є формула успіху як України, так і вільного світу”, – підкреслив Яценюк.

 

Агресія РФ і пандемія: Туск назвав найбільші виклики для ЄС та України

Агресія Росії і пандемія коронавірусу є найбільшими викликами на сьогодні для України і Європи.

Про це заявив експрезидент Європейської ради, чинний голова Європейської народної партії Дональд Туск під час спеціального Київського безпекового форуму, який проходить частково в онлайн-режимі, повідомляє кореспондент Укрінфому.

“Серед багатьох полів бою, де єдність найбільш необхідна, є два надзвичайно важливі фронти: по-перше, наша спільна позиція проти російської агресії, та наша солідарність в умовах пандемії COVID-19”, – підкреслив Туск.

Він назвав ці дві загрози “несподіваними, підступними, які не мають правил і спричиняють смерть тисяч людей.”

Туск нагадав про пакет підтримки ЄС для України щодо боротьби з COVID-19 та макрофінансову допомогу у розмірі 1,2 млрд євро, що “виходить далеко за рамки того, що надав будь-який інший партнер”.

Голова ЄНП також застеріг українських політиків від сварок перед виборами, оскільки внутрішні суперечки є найкращим подарунком для третьої сторони. “Ви як ніхто знаєте, кого я маю на увазі”,- підкреслив він.

Експрезидент Євроради наголосив, що треті сили намагаються порушити солідарність між Брюсселем і Києвом, а різкий конфлікт усередині країни “може стати саме таким приводом”.

“Тож сперечайтеся в міру і лишайтеся єдиними у найважливіших для України питаннях”, – закликав Туск.

На його переконання, у демократичній країні політичні опоненти не повинні бути заклятими ворогами, адже у разі внутрішньої боротьби “до смерті” країна стане легкою мішенню як для Росії, так і для коронавірусу.

Голова ЄНП наголосив, що необхідно зберегти єдність українців перед найважливішими викликами: російською агресією, європейськими перспективами для країни, внутрішніми реформами і пандемією.

Туск також закликав українців докладати ще більше зусиль у реформуванні країни.

 

Захід має гарантувати країнам східної Європи членство в ЄС та НАТО – Туск

Західна спільнота має гарантувати всім зацікавленим країнам східної Європи перспективу членства в ЄС та НАТО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час Спеціального Київського безпекового форуму, який відбувається частково в онлайн-режимі, заявив експрезидент Європейської Ради, голова Європейської народної партії Дональд Туск.

“Погоджуюся з тими колегами, які вважають, що Європейському Союзу слід переглянути своє ставлення до Сходу Європи в цілому. Всім зацікавленим країнам треба подати політичний сигнал та гарантувати досяжність мети членства в ЄС та НАТО з чіткими планами дій”, – заявив Туск.

За його словами, Європа повинна продумати підходи як підтримати схід Європи на важкому шляху до демократії та членства в ЄС, “інакше вакуум активності заповнить Росія”.

Голова ЄНП наголосив, що події в Нагірному Карабасі демонструють, що без активної і послідовної європейської політики весь регіон “може зануритися в постійні та некеровані конфлікти”.

Туск повторив українською мовою свої слова, яка він сказав в листопаді 2019 року у Верховній Раді України: “Не може бути Європи без України”.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня в Брюсселі відбувся 22-й саміт ЄС-Україна, в ході якого сторони розглянули пріоритетні питання двосторонніх відносин.

 

Україна є ключовою державою в сучасній геополітиці – Фукуяма

Україна є нині ключовою державою у глобальній геополітиці та для майбутнього демократії у всьому світі. Якщо наша держава досягне успіху в розбудові демократичних інституцій і в боротьбі з корупцією, то надихне своїм прикладом інші країни регіону.

Про це професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма сказав, виступаючи на відкритті спеціального Київського безпекового форуму «Імунітет Східної Європи: вакцина свободи проти вірусу поневолення».

«Україна – це ключова держава для нинішньої глобальної геополітики та для майбутнього демократії у всьому світі. Якщо Україна досягне успіху в розбудові демократичних інституцій і в боротьбі з корупцією, то низка інших країн регіону теж не зможуть цього досягти. З іншого боку, Україна може надихнути інші народи, які прагнуть жити у вільних та демократичних суспільствах», – сказав Фукуяма.

За його словами, нині демократії загрожують кілька викликів, перший з них – посилення позицій авторитарних держав, зокрема Росії і Китаю.

«Росія втручається у внутрішні справи своїх сусідів і в політику демократичних країн, у тому числі США. Росія освоїла низку нових засобів для дестабілізації демократій по всьому світу. Вона перетворила інтернет на зброю й створила новий тип війни – гібридний, що дозволяє їй надсилати війська до інших країн і водночас заперечувати», – зазначив відомий у світі політолог та філософ.

На його переконання, президент Путін не має міцного базису та обрав не той шлях, на якому можна сформувати могутню державу, бо модернізація економіки РФ провалилася й не може бути конкурентоздатною, оскільки досі залежить від викопних джерел енергії та цін на енергоносії.

«Путін пішов на величезний ризик, перетворюючи цю слабкість на політичну перевагу. Він здійснив вторгнення в Україну та Грузію, підтримує авторитарні режими у Венесуелі та інших регіонах. Це веде до міжнародної ізоляції та санкцій», – наголосив Фукуяма.

Попри дії РФ, політолог вважає, що Китай несе у глобальній перспективі більшу загрозу.

«Китай у довгостроковій перспективі несе більшу загрозу для глобальної демократії, ніж Росія, хоча наразі становить меншу пряму загрозу для України. Китайська економіка більша і набагато динамічніша, ніж російська. Китайські компанії лідирують у розробках технологій 21 століття, наприклад, штучний інтелект та машинне навчання. Китайці володіють потужними засобами для розширення свого впливу, маючи, зокрема, можливість розбудувати інфраструктуру в рамках ініціативи «Один пояс – один шлях». Зі зростанням потужності зросли їхні амбіції», – сказав Фукуяма.

Як відомо, Київський безпековий форум був започаткований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році. Форум є щорічним заходом, дискусією на високому рівні щодо актуальних питань національної безпеки України, Чорноморського регіону, питань безпеки у Європі та глобальної безпеки у світі.

 

Підтримка України з боку США залежить від демократії та боротьби з корупцією – Фукуяма

Підтримка України Cполученими Штатами Америки не самоочевидна і залежить від розвитку демократії та боротьби з корупцією.

Таку думку висловив професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма на спеціальному Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україні не варто сприймати підтримку США як щось самоочевидне, навіть під керівництвом нової адміністрації (президента США – ред.). Ця підтримка великою мірою залежить від того, чи продовжиться розвиток українських демократичних інституцій і чи країна досягне прогресу в боротьбі з корупцією. Американські платники податків не захочуть, аби їхні долари спрямовувалися до країни, де державні ресурси зникають у кишенях чиновників», – наголосив Фукуяма.

За його словами, результати виборів президента США, які відбудуться у листопаді, матимуть важливе значення і для України.

«Вибори 3 листопада матимуть виняткове значення. Президент Трамп ясно висловив свою прихильність до авторитарного режиму Путіна на противагу демократичній Україні. Досі він не зміг дієво продемонструвати свої преференції, зокрема знявши санкції з Росії. Але це може змінитися, якщо його переоберуть. За президентства Байдена підтримка України з боку США буде відновлена», – сказав політолог.

Професор вказав також на те, що США сьогодні потерпають від руйнівної політичної поляризації.

Київський безпековий форум був започаткований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році. Форум є щорічним заходом, дискусією на високому рівні щодо актуальних питань національної безпеки України, Чорноморського регіону, питань безпеки у Європі та глобальної безпеки.

 

Захід має посилити стратегію протидії РФ – ексрадниця президента США

Країни Заходу повинні обмежити вплив Росії на демократичні процеси в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила радниця президента США у 2013-17 роках, заступниця міністра оборони Сполучених Штатів (2009-2012 рр.) Селеста Волландер на спеціальному Київському безпековому форумі, в якому взяла участь в онлайн-режимі.

«Нам треба мати кращу стратегію боротьби з Росією. Якщо ми будемо розглядати лише санкції та зважати на їх ціну для Росії, це обмежуватиме наші дії. Ми не маємо обмежуватися лише стримуванням та обороною. Нам слід розробляти стратегію підриву їхній дій», – переконана колишня американська урядовиця.

При цьому вона зауважила, що Росію важко стримувати політично.

«Ми маємо обмежити можливості Росії впливати на демократичні процеси у Сполучених Штатах, а також в Україні», – додала Волландер.

Київський безпековий форум започатковано Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році. Він є щорічним заходом, дискусією на високому рівні щодо актуальних питань національної безпеки України, Чорноморського регіону, Європи та глобальної безпеки у світі.

Цьогорічний формат заходу передбачає прямі включення з Брюсселя, Вашингтона, Вільнюса, Копенгагена та інших міст світу.

 

Генерал США: Грузія готова вже зараз стати членом НАТО, Україна – ні  – УП

Колишній командувач сухопутними військами США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес вважає, що Грузія вже зараз повинна приєднатись до НАТО, тоді як Україна до цього ще не готова.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди“, про це Ходжес заявив в рамках своєї участі у Київському безпековому форуму-2020 у п’ятницю.

“Я вірю, що Грузія повинна стати членом НАТО просто зараз. Для України це займе трохи більше часу”, – сказав Ходжес.

Водночас він висловив упевненість, що Україна врешті решт приєднається до Альянсу, “як кілька років тому про це говорив президент Буш”.

Ходжес додав, що Україна повинна “пройти ще трохи шляху” і продовжувати докладати зусиль, щоб посилити свою інтеграцію з НАТО.

Нагадаємо, наприкінці вересня генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Грузію використовувати всі можливості для зближення з Альянсом і прискорити підготовку до членства. Він назвав Грузію є одним з найважливіших партнерів НАТО, який сприяє спільній безпеці Альянсу.

До цього часу заклики Грузії до членства в таких формулюваннях в риториці генсека Альянсу не з’являлися. При цьому НАТО визнає прагнення Грузії до членства в Альянсі – так само як і у випадку України.

НАТО вирішив на саміті в Бухаресті в 2008 році, що Україна та Грузія будуть членами Альянсу.

 

Україна обов’язково стане членом НАТО – генерал Годжес

Україна врешті-решт неодмінно стане членом НАТО, а поки що їй треба посилювати інтеграцію з Північноатлантичним альянсом в усіх сферах.

Про це заявив командувач збройних сил США у Європі у 2014-17 роках генерал-лейтенант Бенджамін Годжес під час спеціального Київського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я переконаний, що врешті-решт Україна стане членом НАТО”, – сказав Годжес, який брав участь у форумі в онлайн-режимі.

За словами військового, якщо Грузія вже зараз готова стати членом Альянсу, то у випадку з Україною цей шлях буде трохи довшим. “Але я переконаний, що це відбудеться”, – заявив він.

Американський генерал додав, що Україна має продовжувати докладати зусиль у різних сферах для посилення інтеграції з НАТО.

Годжес також наголосив, що міжнародна спільнота не повинна визнавати спробу анексії Росією суверенних українських територій.

 

Німеччина і Франція не надто активно впливають на РФ – генерал Годжес

Американський генерал у відставці і екскомандувач військ США в Європі Бен Годжес вважає, що Німеччина і Франція мають активніше впливати на РФ, аби змусити Кремль дотримуватися міжнародних зобов’язань.

Таку думку він висловив в ефірі телеканалу ДОМ, передає Укрінформ.

“Нікого давно вже не дивує, що Кремль ніколи не виконує взятих на себе зобов’язань. Вони ніколи не дотримуються слова, якщо тільки їм не протистоїть чітка сила і конкретні протоколи верифікації… Тому ми повинні справляти неухильний вплив на Кремль, змушуючи його дотримуватися прийнятих зобов’язань. Якщо чесно, в цьому нам (США – ред.) дуже потрібна допомога Німеччини. На мій погляд, Німеччина і Франція не надто охоче впливають на Кремль – в першу чергу, через міцні економічні зв’язки”, – сказав Годжес.

На його переконання, причиною такої ситуації також є те, що у Німеччини існує певне “почуття провини” з приводу загибелі мільйонів радянських людей під час війни.

“Я прожив в Німеччині кілька років, і знаю, що подібне “почуття провини” існує. І мені здається, це головна причина, чому німці не поспішають тиснути на Кремль”, – зауважив генерал.

Водночас, за його словами, ситуація потроху починає змінюватися. “У тій же Німеччині отруєння пана Навального стало дуже значущою подією. Тобто, як Бундестагу, так і самій канцлеру Меркель поступово стає важко толерувати такі речі – і чим далі, тим гірше. Це видно також на прикладі “Північного потоку-2″. Тому, як мені здається, потенціал тут криється саме у співпраці США з Німеччиною, в тонкій осмисленій роботі з союзниками, яка призведе до посилення тиску на Кремль і, в підсумку, притягненню його до відповідальності”, – зауважив Годжес.

Він додав, що Україні, на його думку, варто продовжувати докладати зусиль, щоб “завоювати повну довіру Західної Європи”.

Як повідомляв Укрінформ, російському опозиційному політику Олексію Навальному стало зле в літаку 20 серпня дорогою з Сибіру в Москву. Його поклали в лікарню в Омську, а через два дні відправили в Берлін. Німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок». Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

Проєкт будівництва газопроводу “Північний потік-2” (Nord Stream 2) для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва цього газогону. Його противниками також є США, Польща і країни Балтії.

 

Росія створює гуманітарні кризи як привід для інтервенції – генерал США

Росія для виправдання своїх інтервенцій за кордоном спочатку створює ситуацію, подібну до гуманітарної кризи, а потім “вимушено” втручається.

Про це заявив командувач Збройних сил Сполучених Штатів у Європі у 2014-17 роках генерал-лейтенант Бенджамін Годжес в онлайн-включенні під час спеціального Київського безпекового форуму у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Підхід (РФ – ред.) полягає в тому, щоб вигадати якийсь привід, аби можна було щось зробити. Як правило, вони (Росія – ред.) намагаються створити ситуацію – чи то у Білорусі, Грузії, чи в Україні – яка виглядатиме як гуманітарна криза, а тому вони мають втрутитися”, – заявив Годжес.

За його словами, занепокоєння щодо ймовірності російської інтервенції на Півдні України через ситуацію з водою на окупованому Кримському півострові наразі не знімається.

“Ми не знаємо, скільки обладнання, логістики залишилося (в окупованому Криму – ред.) після завершення навчань “Кавказ-2020”, – заявив генерал.

Колишній командувач ЗС США у Європі висловив переконання, що Кремль, безумовно, спостерігає за місцевими виборами в Україні, продовжуючи зусилля з дезінформації.

Як повідомлялося, українська влада неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

До 2014 року Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води на півострів було припинено.

Наразі запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Відповідно до заяв екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що після окупації Криму Росія несе основну відповідальність за доступ до води у Криму.

 

Путін може ввести війська до Білорусі після виборів у Молдові – Данілов

Російська Федерація робить усе можливе, аби контролювати ситуацію в Білорусі, а після виборів в Молдові Путін може піти на військове вторгнення до Білорусі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив Секретар РНБО Олексій Данілов під час виступу на спеціальному Київському безпековому форумі.

«Чи зможе білоруський народ отримати перемогу – дуже важко сказати. Російська Федерація буде робити все від неї залежне для того, щоб впливати на ці процеси. Вони впливали там постійно, вони впливали через економічні чинники. Зараз вони будуть розв’язувати питання в залежності від того, як буде розвиватися ситуація після 1 листопада – виборів в Молдові. Ми вважаємо, що вони можуть у більш жорстку ситуацію піти і заходити військами на територію Білорусі. Це великий виклик безпосередньо для нашої країни, це великий виклик для Литви, для Польщі», – заявив Данілов, додавши, що постійно обговорює такий сценарій зі своїми колегами з Литви та Польщі.

Він також нагадав, що Росія ніколи не приховувала своє бажання повернути до сфери свого впливу Україну, Білорусь, Грузію та інші країни пострадянського простору.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Києві стартував спеціальний Київський безпековий форум, присвячений найактуальнішим проблемам миру і безпеки, які постали перед Україною, Східною Європою та євроатлантичним простором.

 

Данілов пояснив, чому РНБО не може вплинути на «телеканали Медведчука»

Рада національної безпеки і оборони володіє інформацією про стан медійного простору країни, однак не втручатиметься в діяльність телеканалів, навіть якщо на їхню адресу лунають звинувачення в антиукраїнській риториці.

Про це під час спеціального Київського безпекового форуму заявив Укрінформу секретар РНБО Олексій Данілов, відповідаючи на питання, чи контролює Радбез ситуацію з поширенням на деяких вітчизняних телеканалах антиукраїнської риторики.

«Я так само, як багато патріотично налаштованих громадян, дуже хотів би, щоб багато каналів (з сумнівними власниками та редакційною політикою – ред.) в нашій країні не працювало. Але є демократія, є свобода слова, і різні речі, які сьогодні, на превеликий жаль, не дають можливості так брати і з плеча вирішувати ті чи інші питання. Є процедурні питання, ми їх маємо проходити», – заявив Данілов.

Він також запевнив, що повною мірою володіє інформацію про ситуацію в інформаційному просторі України.

«Ми кожного дня отримуємо інформацію щодо стану медійного простору нашої країни. Звичайно, у нас є власне бачення цього процесу, але є демократія», – підкреслив секретар РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, 19 липня 2019 року лідер “Самопомочі” Андрій Садовий ініціював термінове скликання РНБО через ситуацію із проросійською пропагандою на контрольованих Медведчуком телеканалах.

Раніше повідомлялось, що після купівлі телеканалу ZIK соратник Медведчука Тарас Козак володіє вже трьома новинними телеканалами

 

Тихановська виступила на Київському безпековому форумі

Боротьба українців за свої права і майбутнє країни була одним із прикладів, що спонукали білорусів до протестів проти фальсифікації президентських виборів.

Про це заявила лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська в ході онлайн-включення на спеціальному Київському безпековому форумі , повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я захоплююся духом солідарності, який можна відчути від України і української нації щодо Білорусі. Дякую, наші дорогі брати і сестри, за підтримку наших мирних протестів … Нас спонукала і ваша готовність відстоювати свою гідність, національну свободу, свої права і своє майбутнє », – сказала Тихановська.

За її словами, раніше українці підтримали безперервний ланцюжок визвольних виступів, що йдуть від «Солідарності» в Польщі, рухів у країнах Балтії, в Чехії, Словаччині. Тепер же цей порив до свободи підхопили білоруси.

«Подих свободи в Східній Європі вже ніхто не зможе зупинити», – переконана Тихановська.

Вона підкреслила: «За що ми боремося? За свободу, за наше право на те, щоб нас поважали. Але також і за незалежність наших народів. Так само, як ви боретеся за територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів, ми боремося за Білорусь і за незалежну націю. За вашу і нашу свободу! ».

Київський безпековий форум заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» в 2007 році. Форум є щорічним заходом, дискусією на високому рівні з актуальних питань національної безпеки України, Чорноморського регіону, питань безпеки в Європі та глобальної безпеки в світі.

Нинішній формат заходу передбачає прямі включення з Вільнюса, Копенгагена, Брюсселя, Вашингтона та ін.

Як повідомлялося, в Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня днем Народного ультиматуму і закликала режим Лукашенка до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

Білорусь намагається вирватися з пут Лукашенка, якого підтримує РФ – Шушкевич

Сьогоднішня Білорусь намагається вирватися з пут Лукашенка, якого підтримує російська влада, що бажає відновлення своєрідної Російської імперії.

Про це заявив перший голова Верховної ради незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич у ході прямого включення з Мінська під час Київського безпекового форуму у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогоднішня Білорусь хоче вирватися з тих пут, які на неї одягнув Лукашенко і якого підтримує російська влада. Влада РФ намагається відновити імперію у вигляді Радянського Союзу – Російську імперію”, – заявив Шушкевич.

За його словами, наразі як у Білорусі, так і в Росії немає демократії, і народи в цих країнах заздрять Україні, у якій влада переобирається.

“Влада в Україні переобирається, а в Росії ж фактично обнуляється строк, ще щось робиться. Іншими словами, головний принцип демократії – зміна керівників, після того, як вони не змогли себе проявити, – не дотримується”, – сказав він.

Перший лідер незалежної Білорусі заявив, що Кремль надає величезну підтримку Олександру Лукашенку, який залишається при владі завдяки виборчим фальсифікаціям: “Вони (російська влада – ред.) підтримують владу у Білорусі, яка не обирається і вибори фальсифікуються”.

За словами Шушкевича, білоруському народу вже все це набридло. Однак, чим завершаться нинішні протести у країни, поки складно сказати, оскільки підтримуваний Москвою режиму Лукашенка задіяв величезні ресурси для брутального придушення народних виступів.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві стартував спеціальний Київський безпековий форум, присвячений найактуальнішим проблемам миру і безпеки, які постали перед Україною, Східною Європою та євроатлантичним простором.

 

Нові завдання у порядку денному деокупації Криму

21 жовтня 2020, УП, ПАВЛО КЛІМКІН, міністр закордонних справ України (2014-2019 рр.)

Пару днів тому у Росії з’явилося декілька новин, які пройшли в нас майже непоміченими.

19 жовтня відомий Левада-центр оприлюднив загальноросійське опитування “Гордість та ідентичність”. Росіян запитували, які події в історії викликають в них почуття гордості. Наприклад, “перемога у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років” викликає почуття гордості у 89% росіян і це найбільший показник за останні роки.

А от “приєднання Криму”, як у Росії називають його тимчасову окупацію, викликає таке почуття лише у 30% росіян. Хоча у січні 2017 року цей показник був 43%, а у грудні 2018 року – 45%. Тобто падіння на третину на похибку аж ніяк не списати.

Одночасно того ж 19 жовтня російський уряд виділив 50 млрд. російських рублів для вирішення питання водопостачання окупованого Криму. Сума майже у 650 млн. доларів не є “пересічною” навіть для Росії.

А тепер декілька висновків, які б ми мали з цього зробити і, головне, реалізувати:

По-перше, сплеск націоналістичного маразму після окупації починає відчутно вщухати. Це ще не похмілля, але перші ознаки є – для нас відкриваються якісно нові та критично важливі можливості.

Маю на увазі роботу у російських соціальних мережах, спрямовану на поєднання у свідомості росіян соціальних та політичних негараздів в Росії з наслідками окупації Криму. Це не аматорська історія, під це потрібно створити систему і працювати разом з нашими партнерами.

Особливу увагу варто було б звернути на молодь, яка в Росії все більше не сприймає імперську агресивну політику Кремля – останні дослідження це недвозначно демонструють. Тому ТікТок не менш, а може, і більш важливий, ніж “класичні” мережі.

Давайте будемо відверті: для повернення Криму потрібно зробити його проблемою як за межами, так і насамперед всередині Росії.

Радикальне зменшення “почуття гордості” росіян після окупації Криму відкривають новий простір для дій – саме зараз. У будь-якій війні потрібно намагатися воювати на території противника, а особливо у гібридній.

По-друге, виділення російським урядом ресурсів для водопостачання Криму ставить питання – а чому тільки зараз? Хто заважав окупаційному режиму, який за міжнародним правом повністю відповідає за ситуацію на окупованих територіях, зробити це раніше?

Вся безглузда аргументація Росії щодо начебто створення нами “гуманітарної катастрофи” у Криму розвертається з точністю на 180% у напрямку Росії – це саме вона через жадібність і бажання отримати воду з Дніпра знущалася над кримчанами. Ми маємо аргументовано довести це на всіх міжнародних майданчиках і обов’язково включити до наших позовів проти РФ.

Ну і дуже сподіваємося, що нарешті припиняться маніпулятивні зондування громадської думки щодо постачання води в окупований Крим під будь-яким соусом, включаючи “гуманітарну катастрофу”, адже тепер вже всім зрозуміло, що її створювала сама Росія.

Рішення про виділення грошей на водопостачання саме зараз теж невипадкове. Кремль припинив сподівання домовитися про це з українською владою через жорстку реакцію українського суспільства і розуміє, що проблеми з водою починають негативно впливати на імідж окупаційного режиму.

Не можна дати йому “обіграти” це питання для кримчан як “турботу”, натомість показуючи, що Москва могла і мала це зробити у попередні роки – це завдання, як кажуть, “на вчора”.

І останнє. Кремль наразі не піде на жоден, навіть символічний, з форматів щодо Криму, оскільки російське керівництво виглядатиме в очах націоналістично налаштованих росіян слабким, а це для нього “початок кінця”. Хоча, вважаю, існує можливість дотиснути РФ на взаємодію з гуманітарних, екологічних (питання постачання води не має стати частиною дискусії) та інших питань у перспективі.

Для цього потрібно послідовно та комплексно робити все, щоб окупований Крим для Росії став “валізою без ручки”, ситуація для цього очевидно більш сприятлива, ніж раніше.

Причому навіть на тлі високих суспільних очікувань щодо кроків з деокупації Криму, крім публічності, фокус важливо робити на змісті та ефективності – слід грати “на перспективу”. До можливостей у майбутньому необхідно бути не просто готовими, їх потрібно створювати.Павло Клімкін, для УП

 

Українці в Італії влаштували акцію підтримки біля суду в Мілані, де слухають справу Марківа

Українська громада в Італії влаштувала акцію біля апеляційного суду в Мілані на підтримку нацгвардійця Віталія Марківа, якого засудили до 24 років позбавлення волі за начебто причетність до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Попри дощ та карантинні обмеження з плакатами та прапорами українці влаштували акцію, щоб підтримати нацгвардійця Віталія Марківа під час четвертого судового засідання. Українці зібралися під будівлею суду.

“Сьогодні під час засідання суду буде заслухана сторона захисту. Виступатиме адвокат Віталія Марківа, а також адвокат України. Ми сподіваємося на перемогу”, – сказав у своєму відеозверненні один з активістів української громади в Італії Олесь Городецький.

Він також зазначив, що коли почалося засідання, суддя оголосила про суворіші заходи обмеження через коронавірус. За його словами, було допущено лише трьох журналістів і по одній особі з кожної сторони. Першим виступ розпочав Ніколо Бертоліні Клерічі – партнер юридичної фірми Legance Avvocati Associati, що представляє Україну в апеляційному суді Мілана.

Як повідомляв Укрінформ, на засідання в суді в Мілані підтримати Віталія Марківа, засудженого судом першої інстанції до 24 років позбавлення волі, прийшли мати нацгвардійця Оксана Максимчук і глава МВС Арсен Аваков. Зокрема, міністр заявив, що захист надасть переконливі аргументи невинуватості Марківа, і що ця справа – черговий прояв російської гібридної війни.

Нацгвардійця Віталія Марківа затримали в Італії влітку 2017 року за обвинуваченням у нібито причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року у районі Слов’янська Донецької області.

12 липня 2019 року суд Павії засудив українця до 24 років позбавлення волі.

Група журналістів вирішила провести власне розслідування щодо загибелі Роккеллі та Миронова і зняла фільм «Не в тому місці, не в той час». Режисером стрічки став військовий кореспондент з Італії Крістіано Тінацці. У вересні в італійському парламенті відбувся показ частини цього фільму.

 

Рішення суду у справі Марківа можуть ухвалити на початку листопада – Аваков

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що рішення апеляційного суду Мілана щодо справи бійця Нацгвардії Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років позбавлення волі, може бути прийняте на початку листопада.

Про це він сказав під час відеовключення з Італії на спеціальному Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він нагадав, що у п’ятницю в суді виступає сторона захисту. Наразі виступив захисник Марківа від України, а потім виступатиме його особистий адвокат.

«Ми сьогодні представили цілу купу доказів, сформували цілі системні, розкладені по фактах групи доказів, які підтверджують абсурдність звинувачення, яке було висунуте проти Віталія. Ми дуже розраховуємо на справедливе правосуддя і розраховуємо, що рішення, яке буде оголошено, мабуть, не сьогодні, а на початку листопада, буде на користь Віталія і черговий гібридний удар по Україні не відбудеться», – заявив Аваков.

За його словами, немає жодних сумнівів у тому, що ця ситуація є елементом гібридної війни, і те, що було інспіровано у 2015 році російськими пропагандистами і підхоплено “деким у Франції й Італії”, вилилося у процес проти українського солдата.

Однак, зауважив міністр, за останній рік ситуація в італійських ЗМІ серйозно змінилася.

«Вийшов документальний фільм про ситуацію зі справою Марківа, який був зроблений італійськими журналістами на основі висновків італійських експертів, і це дуже сильно похитнуло обстановку навколо цієї справи тут, в Італії. І ми бачимо увагу італійської преси, в тому числі тут сьогодні – кілька провідних видань, які були і на минулому засіданні. Думаю, те, що ми робимо і що доводимо свою позицію, – це дуже важливо і значуще», – зауважив Аваков і підкреслив, що Україна «свого солдата не покине в будь-якому випадку».

Як повідомлялося, нацгвардійця Віталія Марківа затримано в Італії влітку 2017 року за обвинуваченням у нібито причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року у районі Слов’янська Донецької області.

12 липня 2019 року суд Павії засудив українця до 24 років позбавлення волі.

 

У Мілані закінчилося четверте судове засідання у справі Марківа, наступне – 3 листопада

В апеляційному суді Мілана закінчилося четверте судове засідання з розгляду апеляції на вирок нацгвардійцю Віталію Марківу.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Засідання тривало з 10:00 до 21:00 за місцевим часом. Сьогодні в суді виступала сторона захисту Віталія Марківа.

Підтримати нацгвардійця приїхав глава МВС Арсен Аваков. Він заявив, що рішення апеляційного суду в цій справі може бути прийняте на початку листопада.

«Ми сьогодні представили цілу купу доказів, сформували системні, розкладені по фактах групи доказів, які підтверджують абсурдність обвинувачення, висунутого проти Віталія. Ми дуже розраховуємо на справедливе правосуддя і розраховуємо, що рішення, яке буде оголошено – мабуть, не сьогодні, а на початку листопада, – буде на користь Віталія, і черговий гібридний удар по Україні не відбудеться», – заявив Аваков.

Наступне засідання має відбутися 3 листопада.

Як повідомлялося, нацгвардійця Віталія Марківа затримали в Італії влітку 2017 року за обвинуваченням у нібито причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року поблизу Слов’янська Донецької області.

12 липня 2019 року суд Павії засудив українця до 24 років позбавлення волі.

 

Резніков: Якщо Білорусь не визнає, що Крим – це Україна, в ній не настане демократія

Якщо Білорусь не визначить для себе, що Крим та окупований Донбас, це – Україна, вона не стане демократичною державою.

Про це заявив віцепрем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ви не визначитесь, що біля вас країна, яка окупована вашим північним сусідом, повірте, у вас демократії не буде. Будьте готові, що ви маєте чітко сказати, що Крим є українським і весь Донбас є українським», – сказав віцепрем’єр Вероніці Цепкало, дружині й лідерці штабу кандидата в президенти Білорусі Валерія Цепкала.

Перед цим вона відповіла на запитання, коли ж білоруська опозиція визначиться зі своєю позицією щодо Донбасу: «Давайте ми до цього повернемося трохи пізніше. У нас зараз найголовніше питання – це визволити нашу країну від окупації Лукашенка».

Вероніка Цепкало також зазначила: опозиція в Білорусі сподівається на те, що демократичні зміни у них відбудуться якомога швидше.

Як повідомлялося, в Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня. За офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

Лукашенко, легітимність якого як президента Білорусі не визнають країни ЄС і Україна, 23 вересня «вступив» на посаду на новий термін. Інавгурація вперше не була анонсована заздалегідь.

Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів. Загалом від початку протестів, за даними опозиції, було затримано понад 12 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі та запровадив персональні цільові санкції проти тамтешніх чиновників, причетних до насильства і фальсифікацій.

 

У Білорусі скасували “супермітинг” за Лукашенка: у регіонах його бойкотували – УП

У Білорусі скасували провладний недільний “супермітинг”, на який в Мінську мали намір звозити людей з усієї країни.

Джерело: “Наша Ніва“, “Пул Первого“, “Радыё Свабода

Деталі: Основною причиною називають складну епідеміологічну ситуацію в країні: побоюються різкого зростання захворюваності.

Планувалося, що мітинг пройде біля стели на проспекті Переможців, а потім – марш на площу Незалежності, де не виключався виступ Олександра Лукашенка.

Робітники, які повинні були монтувати сцену на площі Незалежності, сказали, що в суботу та неділю у них вихідні. Також демонтовано сцену біля стели.

В офіційному телеграм-каналі Лукашенка з’явилося повідомлення, що він “не є прихильником проведення в Мінську масштабного мітингу” в нинішніх умовах.

У той же час Лукашенко стверджує, що на цей мітинг з усієї країни “висловила бажання прибути велика кількість людей – близько 250-300 тис”.

У незалежних ЗМІ повідомлялося, що люди в регіонах відмовляються їхати на проурядовий мітинг, тому зібрати необхідну кількість мітингувальників не вдається.

 

У Тихановської прокоментували заяву Лукашенка, що він дав їй $15 тис. на еміграцію – УП

Прессекретар Світлани Тихановської Анна Красуліна прокоментувала інформацію про те, що політик отримала від самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка 15 тисяч доларів для виїзду з країни.

Джерело: TUT.by в Telegram

Пряма мова Красуліної: “Я там не була, я не в курсі. Світлана як і раніше не розповідає деталей. Я не можу це ні підтвердити, ні спростувати”.

Деталі: Вона зазначила, що Тихановська обіцяє, що “повністю все розповість одного разу”, а “зараз не хоче розповідати шматками”.

Красуліна додала, що Тихановська розповість все, “коли буде вільна від тиску”.

Що було раніше: Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів неймовірну історію про те, як Світлану Тихановську хотіли спалити, а він її врятував, на її прохання вивіз за кордон та ще й грошей дав на проживання.

Передісторія:

Довірена особа кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської розповіла, що Тихановську вивезли з країни до Литви представники білоруської влади і що у неї не було вибору.

 

ВООЗ: найближчі місяці пандемії коронавірусу будуть дуже тяжкими

Найближчі кілька місяців будуть надзвичайно важким періодом у процесі подолання пандемії коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус під час брифінгу.

Він зазначив, що деякі країни зараз знаходяться на небезпечній траєкторії.

“Ми знаходимося на критично важливому перехресті у пандемії захворювання COVID-19, особливо у Північній півкулі”, – сказав Гебреісус.

Як повідомлялося, у світі станом на 15-00 23 жовтня коронавірусною хворобою заразилися вже 42 091 581 людей. Серед них одужали понад 31 234 020 осіб, а померли – 1 144 277 людей.

 

Пандемія: число інфікованих COVID-19 у світі перевищило 42 млн

УНН. Станом на ранок суботи у світі інфекцією, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, заразилися понад 42 млн осіб. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 42 114 524 людей, з них одужало 28 480 744. Кількість померлих зросла до 1 143 291.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (8 484 991), Індія (7 761 312), Бразилія (5 353 656), Росія (1 471 000), а також Франція (1 084 732), Аргентина (1 069 368) та Іспанія (1 046 132).

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (223 914), Бразилії (156 471) та Індії (117 306).

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ, в Україні зафіксовано понад 330 тис. хворих на COVID-19, за останню добу виявили 7 517 інфікованих, що є новим антирекордом. Внаслідок хвороби загалом в країні померли понад 6 тис. людей, з них за добу — 121. Одужали від хвороби понад 137,5 тис. людей, з них за добу — 2 680.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні за добу виявили 7 517 нових випадків коронавірусу

23.10.2020 08:50

В Україні станом на  23 жовтня лабораторно підтверджено 330 396 випадків COVID-19, з них за добу – 7 517.

Про це свідчать дані системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО, повідомляє Укрінформ.

Протягом доби зафіксовано 121 новий летальний випадок. Одужали 2 680 осіб.

Загалом в Україні зареєстровано 6 164 смерті від COVID-19. Одужали – 137 578 осіб.

Як повідомлялося, напередодні в Україні за добу зареєстрували 7 053 випадки коронавірусу.

 

Коронавірус не відступає: у Києві додалось 635 пацієнтів

23 жовтня 2020, 12:17, УП

За минулу добу на коронавірус у столиці захворіли 635 людей, 14 хворих померли.

Джерело: мер Києва Віталій Кличко під час онлайн пресконференції

Пряма мова: “Кількість нових випадків захворювання на коронавірус у Києві, на жаль, збільшується. За минулу добу в нас – іще 635 хворих. Померли 14 людей. Всього коронавірус забрав життя 656 киян. Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні в столиці вже 33 135”.

Деталі: Серед тих, хто захворіли минулої доби: 352 жінки віком від 18 до 84 років та 18 дівчаток від трьох місяців до 14 років. А також 247 чоловіків віком від 18 до 86 рокiв і 18 хлопчиків від десяти місяців до 17 років. Захворіли, зокрема, і 30 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 64 пацієнти. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Деснянському районі – 115, Печерському – 96 та в Дніпровському районі – 88 випадків.

Одужали за минулу добу 185 людей. Всього коронавірус подолали 11 489 мешканців Києва.

Рівень госпіталізації, за словами Кличка, не знижується: у лікарнях столиці від коронавірусу наразі лікуються 1705 хворих. 417 з них – у важкому стані.

632 пацієнтів отримують кисневу підтримку, 29 – під апаратами ШВЛ. Іще 124 пацієнти перебувають в лікарнях із підозрою на коронавірус.

Пневмонію в столичних медзакладах лікують 480 хворих.

 

В Україні створять єдину базу локацій для кінозйомок

Українська кіноасоціація за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» створює стандартизовану онлайн базу локацій для зйомок в Україні.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Української кіноасоціації у Facebook, передає Укрінформ.

«Серед функцій, які вона виконуватиме, такі: об’єднання усіх існуючих та потенційних знімальних майданчиків України в єдину стандартизовану базу; простий і зрозумілий інтерфейс та можливість обирати локації за конкретними запитами та категоріями; детальний огляд природничих і культурних об’єктів, інтер’єрних приміщень з усієї України; запровадження стандартів по роботі з локаціями; спрощення взаємодії з Україною іноземних продакшенів та залучення більшої кількості міжнародних партнерів для зйомок в Україні; стимулювання розвитку локального локейшн-скаутингу та формування екосистеми навколо українських локацій; розширення географії зйомок в Україні», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, Програма КЕУ системно підтримує створення необхідних умов для посилення міжнародної конкурентоспроможності індустрії зі створення аудіовізуального контенту України. Серед іншого це включає надання інформації про українські кінолокації та високоякісні команди фахівців для створення повнометражних фільмів, серіалів, відеокліпів, анімації та послуг постпродакшену.

«Ми раді початку співпраці з Українською кіноасоціацією для наповнення бази даних кінолокацій України інформацією, необхідною для міжнародних фільммейкерів та посиленню іміджу України як привабливої креативної дестинації», – коментує Карéн Ісаакян, керівник напряму з підтримки конкурентоспроможності секторів Програми КЕУ.

Тож, Українська кіноасоціація запрошує усіх учасників національної кіноіндустрії долучитися до реалізації проєкту та разом створити єдиний ресурс про українські кінолокації, що промотуватиме Україну на міжнародному ринку як зручну та ефективну локацію для зйомок.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня 2019 року підписав закон «Про внесення змін до закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо надання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні». Закон має на меті сприяти залученню інвестицій і розвитку інфраструктури кіновиробництва в Україні. Зокрема, закон передбачає надання державної субсидії для повернення іноземним кіновиробникам 25% витрат на зйомку фільмів на території України. Крім того, іноземні кіновиробники можуть отримати повернення ще 5% витрат у разі, якщо вони використовують для створення фільмів твори українських авторів чи сюжет про Україну, зокрема тему збройної агресії проти України.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 вересня 2019 року ухвалила закон, що передбачає компенсацію від витрат за виробництво фільмів в Україні для іноземних кіновиробників (cash rebate).

 

Якщо хворих буде 20 тисяч: МОЗ має чотири сценарїі для боротьби з COVID-19

У Міністерстві охорони здоров’я розрахували чотири рівні плану дій залежно від темпів поширення коронавірусу в Україні.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив на брифінгу 23 жовтня, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми розробляли різні сценарії розвитку подій. В тому числі і зростання кількості хворих, і реагування системи охорони здоров’я… Є чотири рівні, які ми для себе розрахували. Перший рівень – це там, де ми знаходимося зараз, до 8 тисяч хворих на добу. На цьому рівні ми продовжуємо збільшувати кількість ліжок, продовжуємо готуватися до зростання кількості хворих. Нарощуємо кількість тестувань, забезпечуємо більш ефективний процес лікування”, – сказав Степанов.

Він зазначив, що наступний рівень буде тоді, коли в Україні зросте кількість хворих до 10 тисяч на день. На цьому рівні потрібно ввести в дію практично всі 52 тисячі ліжок. У деяких регіонах перейдуть до розгортання мобільних, польових госпіталів. “Ситуація така, що ми можемо перейти до цієї дії. Зараз ми прораховуємо, дивимось, щоб система була готова до такого виклику ”, – сказав Степанов.

За його словами, наступний рівень — це до 15 тисячі хворих за добу . Він зазначив, що у такому випадку вводиться повний перелік обмежень, який передбачає червоний рівень епіднебезпеки.

Степанов додав, що четвертий рівень це вже до 20 тисяч хворих за добу. При такому сценарії заповненість ліжкового фонду може становити до 100%.

“У такому випадку ми змушені будемо запроваджувати так звані протоколи вибору. Коли лікарі змушені будуть обирати, кому надавати медичну допомогу саме у стаціонарних умовах. Я не хочу нікого лякати, але МОЗ проводить максимально відкриту політику. І я впевнений, ви маєте знати весь спектр дій, які ми робимо зараз та будемо робити далі. Я вірю, що ми не повинні опинитися на четвертому рівні”, – сказав Степанов.

Як повідомляв Укрінформ, міністр охорони здоров’я Максим Степанов нещодавно заявляв, що в Україні найближчими тижнями може зрости кількість заражень коронавірусом до 8-10 тисяч нових випадків на добу, тоді в державі збільшуватимуть кількість ліжок для таких хворих та розпочнуть роботу з розгортання додаткових госпіталів.

В Україні станом на 23 жовтня лабораторно підтверджено 330 396 випадків COVID-19, з них за добу 7 517.

 

В Україні – нові карантинні зони: які міста і райони «почервоніли» 

Державна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні оновила рівні епідемічної небезпеки поширення СOVID-19 в Україні.

Про це міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов повідомив у Телерамі, передає Укрінформ.

«До червоної зони буде віднесено: міста Володимир-Волинський та Нововолинськ, Ківерцівський район Волинської області; Слов’янський район Донецької області; міста Бердичів та Коростень, Бердичівський, Коростенський, Лугинський, Любарський, Черняхівський та Чуднівський райони Житомирської області; Перечинський район Закарпатської області», – написав Немчінов.

За його даними, до цієї ж зони потрапили:

місто Івано-Франківськ та Тисменицький район Івано-Франківської області;

міста Бориспіль, Васильків та Обухів, Бориспільський та Обухівський райони Київської області;

міста Лисичанськ, Рубіжне та Сєвєродонецьк, Біловодський, Білокуракинський, Кремінський, Марківський, Міловський, Новоайдарський, Новопсковський, Попаснянський, Сватівський, Станично-Луганський, Старобільський та Троїцький райони Луганської області;

Сокальський район Львівської області;

місто Миколаїв Миколаївської області;

міста Біляївка, Ізмаїл та Теплодар, Балтський, Березівський, Іванівський, Овідіопольський, Подільський, Савранський та Татарбунарський райони Одеської області;

місто Полтава Полтавської області; міста Рівне, Вараш, Дубно та Острог, Здолбунівський та Костопільський райони Рівненської області;

міста Суми та Лебедин, Сумський район Сумської області;

міста Тернопіль, Бережани, Кременець та Чортків, Борщівський, Заліщицький, Козівський, Монастириський, Підволочиський, Підгаєцький та Тернопільський райони Тернопільської області;

міста Харків та Люботин, Богодухівський, Золочівський, Лозівський та Первомайський райони Харківської області;

міста Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Нетішин, Славута та Шепетівка, Волочиський, Городоцький, Дунаєвецький, Кам’янець-Подільський, Красилівський, Летичівський, Старосинявський, Теофіпольський та Ярмолинецький райони Хмельницької області;

міста Золотоноша, Канів та Сміла, Монастирищенський та Смілянський райони Черкаської області;

міста Чернівці та Новодністровськ, Кельменецький, Кіцманський та Хотинський райони Чернівецької області; міста Чернігів та Ніжин Чернігівської області.

міста Чернігів та Ніжин Чернігівської області.

До помаранчевої зони комісія віднесла:

міста Вінниця, Жмеринка, Козятин, Ладижин, Могилів-Подільський та Хмільник, Барський, Бершадський, Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Іллінецький, Калинівський, Козятинський, Крижопільський, Липовецький, Літинський, Могилів-Подільський, Мурованокуриловецький, Немирівський, Оратівський, Піщанський, Погребищенський, Теплицький, Тиврівський, Томашпільський, Тростянецький, Тульчинський, Хмільницький, Чернівецький, Чечельницький, Шаргородський та Ямпільський райони Вінницької області;

міста Луцьк та Ковель, Володимир-Волинський, Горохівський, Іваничівський, Камінь-Каширський, Ковельський, Локанчинський, Луцький, Любешівський, Любомльський, Маневицький, Ратнівський, Рожищенський, Старовижівський, Турійський та Шацький райони Волинської області;

– міста Дніпро, Вільногірськ, Кам’янське, Жовті Води, Кривий Ріг, Марганець, Нікополь, Новомосковськ, Павлоград, Першотравенськ, Покров, Синельникове та Тернівка, Апостолівський, Васильківський, Верхньодніпровський, Дніпровський, Криворізький, Криничанський, Магдалинівський, Межівський, Нікопольський, Новомосковський, Павлоградський, Петриківський, Петропавлівський, Покровський, П’ятихатський, Синельниківський, Солонянський, Софіївський, Томаківський, Царичанський, Широківський та Юр’ївський райони Дніпропетровської області;

– міста Авдіївка, Бахмут, Вугледар, Добропілля, Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Лиман, Мирноград, Маріуполь, Новогродівка, Покровськ, Селидове, Слов’янськ, Соледар та Торецьк, Бахмутський, Великоновосілківський, Волноваський, Добропільський, Костянтинівський, Мангушський, Мар’їнський, Нікольський, Олександрівський, Покровський та Ясинуватський райони Донецької області;

міста Житомир, Малин та Новоград-Волинський, Андрушівський, Баранівський, Брусилівський, Ємільчинський, Житомирський, Коростишівський, Малинський, Народицький, Новоград-Волинський, Овруцький, Олевський, Попільнянський, Пулинський, Радомишльський, Романівський, Ружинський та Хорошівський райони Житомирської області;

– міста Ужгород, Берегове, Мукачево, Хуст та Чоп, Берегівський, Великоберезнянський, Виноградівський, Воловецький, Іршанський, Міжгірський, Мукачівський, Рахівський, Свалявський, Тячівський, Ужгородський та Хустський райони Закарпатської області;

міста Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь та Токмак, Бердянський, Більмацький, Василівський, Великобілозерський, Веселівський, Вільнянський, Гуляйпільський, Запорізький, Кам’янсько-Дніпровський, Мелітопольський, Михайлівський, Новомиколаївський, Оріхівський, Пологівський, Приазовський, Приморський, Розівський, Токмацький, Чернігівський та Якимівський райони Запорізької області;

міста Калуш, Галицький та Косівський райони Івано-Франківської області;

міста Біла Церква, Березань, Ірпінь, Переяслав (Переяслав-Хмельницький) та Фастів, Бородянський, Васильківський, Києво-Святошинський, Миронівський, Переяслав-Хмельницький, Фастівський та Яготинський райони Київської області;

міста Львів, Борислав, Дрогобич, Моршин, Новий Розділ, Самбір, Стрий, Трускавець та Червоноград, Бродівський, Буський, Городоцький, Дрогобицький, Жидачівський, Жовківський, Золочівський, Кам’янка-Бузький, Миколаївський, Мостиський, Перемишлянський, Пустомитівський, Радехівський, Самбірський, Сколівський, Старосамбірський, Стрийський, Турківський та Яворівський райони Львівської області;

– міста Вознесенськ, Очаків, Первомайськ та Южноукраїнськ, Арбузинський, Баштанський, Березанський, Березнегуватський, Братський, Веселинівський, Вітовський, Вознесенський, Врадіївський, Доманівський, Єланецький, Казанківський, Кривоозерський, Миколаївський, Новобузький, Новоодеський, Очаківський, Первомайський та Снігурівський райони Миколаївської області;

міста Одеса, Балта, Білгород-Дністровський, Чорноморськ, Подільськ, та Южне, Ананьївський, Арцизький, Білгород-Дністровський, Біляївський, Болградський, Великомихайлівський, Захарівський, Ізмаїльський, Кілійський, Кодимський, Лиманський, Любашівський, Миколаївський, Окнянський, Ренійський, Роздільнянський, Саратський, Тарутинський та Ширяївський райони Одеської області;

– міста Гадяч, Горішні Плавні, Кременчук, Лубни та Миргород, Великобагачанський, Гадяцький, Глобинський, Гребінківський, Диканський, Зіньківський, Карлівський, Кобеляцький, Козельщинський, Котелевський, Кременчуцький, Лохвицький, Лубенський, Машівський, Миргородський, Новосанжарський, Оржицький, Пирятинський, Полтавський, Решетилівський, Семенівський, Хорольський, Чорнухинський, Чутівський та Шишацький райони Полтавської області;

Березнівський, Володимирецький, Гощанський, Демидівський, Дубенський, Дубровицький, Зарічненський, Корецький, Млинівський, Острозький, Радивилівський, Рівненський, Рокитнівський та Сарненський райони Рівненської області;

міста Глухів, Конотоп, Охтирка, Ромни та Шостка, Білопільський, Буринський, Великописарівський, Глухівський, Конотопський, Краснопільський, Кролевецький, Лебединський, Липоводолинський, Недригайлівський, Охтирський, Путивльський, Роменський, Середино-Будський, Тростянецький, Шосткинський та Ямпільський райони Сумської області;

– Бережанський, Бучацький, Гусятинський, Збаразький, Зборівський, Кременецький, Лановецький, Теребовлянський, Чортківський та Шумський райони Тернопільської області;

міста Ізюм, Куп’янськ, Лозова, Первомайський та Чугуїв, Балаклійський, Барвінківський, Близнюківський, Борівський, Валківський, Великобурлуцький, Вовчанський, Дворічанський, Дергачівський, Зачепилівський, Зміївський, Ізюмський, Кегичівський, Коломацький, Красноградський, Краснокутський, Куп’янський, Нововодолазький, Печенізький, Сахновщинський, Харківський, Чугуївський та Шевченківський райони Харківської області;

– місто Херсон, Високопільський та Нововоронцовський райони Херсонської області;

– місто Старокостянтинів, Білогірський, Віньковецький, Ізяславський, Новоушицький, Полонський, Славутський, Старокостянтинівський, Хмельницький, Чемеровецький та Шепетівський райони Хмельницької області;

– міста Черкаси, Ватутіне та Умань, Городищенський, Драбівський, Жашківський, Звенигородський, Золотоніський, Кам’янський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Лисянський, Маньківський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Черкаський, Чигиринський, Чорнобаївський та Шполянський райони Черкаської області;

Вижницький, Герцаївський, Глибоцький, Заставнівський, Новоселицький, Путильський, Сокирянський та Сторожинецький райони Чернівецької області;

міста Новгород-Сіверський та Прилуки, Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Городнянський, Ічнянський, Козелецький, Коропський, Корюківський, Куликівський, Менський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Носівський, Прилуцький, Ріпкинський, Семенівський, Сновський, Сосницький, Срібнянський, Талалаївський та Чернігівський райони Чернігівської області;

місто Київ.

До жовтої зони віднесені:

міста Болехів, Бурштин, Коломия та Яремче, Богородчанський, Верховинський, Городенківський, Долинський, Калуський, Коломийський, Надвірнянський, Рогатинський, Рожнятівський, Снятинський та Тлумацький райони Івано-Франківської області;

міста Бровари та Буча, Баришівський, Білоцерківський, Богуславський, Броварський, Вишгородський, Володарський, Згурівський, Кагарлицький та Макарівський, Поліський, Рокитнянський, Сквирський, Таращанський та Тетіївський райони Київської області;

міста Кропивницький та Олександрія, Добровеличківський, Долинський, Компаніївський, Кропивницький, Новоархангельський, Новоукраїнський, Олександрійський та Світловодський райони Кропивницької області;

міста Гола Пристань та Нова Каховка, Бериславський, Білозерський, Великолепетиський, Великоолександрівський, Верхньорогачицький, Каланчацький, Нижньосірогозький, Новотроїцький, Олешківський та Чаплинський райони Херсонської області.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 23 жовтня в Україні лабораторно підтверджено 330 396 випадків COVID-19, з них за добу – 7 517. Протягом доби зафіксовано 121 новий летальний випадок. Загалом в Україні зареєстровано 6 164 смерті від COVID-19. Одужали всього 137 578 осіб, впродовж доби – 2 680. Напередодні в Україні за добу зареєстрували 7 053 випадки коронавірусу.

 

АМКУ має претензії до сімох виробників антисептиків

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував семи виробникам антисептиків не вводити споживачів в оману шляхом розміщення недостовірної інформації на етикетках своєї продукції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Комітет рекомендував семи виробникам антисептиків припинити дії у вигляді поширення інформації, що може вводити в оману, внаслідок способу викладення неточних, неповних відомостей у маркуванні продукції та здійснювати інформування споживачів щодо споживчих властивостей продукції власного виробництва у спосіб, який не вводитиме в оману.

Про результати розгляду рекомендацій суб’єкти господарювання повинні повідомити комітет у 10-денний строк з дня їх отримання.

В АМКУ пояснюють, що прикладами розповсюдження щодо антисептичних засобів не підтвердженої належним чином інформації, що може вводити споживачів в оману, є: маркування coronaseptic, попередження вторинного інфікування, пролонгована, тривала антимікробна дія, дія на штами бактерій, стійких до антибіотиків, знищення до 99%, до 100% бактерій та \ або вірусів, 100% антимікробна активність.

«Звісно, можна посперечатися, що навіть одна знищена бактерія становить «до 100%». Однак поширення цієї або іншої наведеної в прикладах інформації надає неправомірну перевагу в конкуренції таким антисептичним засобам у порівнянні з аналогічними за складом конкурентами, та може вводити споживачів в оману», відмічають в комітеті.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2020 року комітет застерігав виробників від поширення неправдивої, неповної або неточної інформації про антисептичні чи дезінфекційні властивості спреїв, розчинів, гелів, серветок та інших засобів, а також про їхню здатність знищувати віруси, у тому числі й COVID-19, з метою приваблення споживачів.

 

Криклій пообіцяв Президентові переглянути рішення про реорганізацію Донецької залізниці

Президент Володимир Зеленський вважає, що реорганізація регіональної філії «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» має бути доцільною та покращувати умови для працівників.

Про це він заявив під час відвідання Обласного діагностичного центру з консультативною поліклінікою у Слов’янську під час робочої поїздки на Донеччину після спілкування з міністром інфраструктури Владиславом Криклієм, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

В Офісі Президента пояснили, що до глави держави звернувся заступник голови Донецької ОДА Денис Клюшников з проханням переглянути рішення залізничників про приєднання донецької філії до регіональної філії «Південна залізниця».

У цьому зв’язку Зеленський наголосив: «На Донецькій залізниці працює чимало переселенців. Вона виконує важливу соціальну функцію, має колосальне соціальне навантаження. А будь-яка реорганізація має бути доцільною та покращувати умови працівників».

Крім того, за його словами, обсяги перевезення Донецької залізниці значно перевищують обсяги перевезень, які здійснює харківська філія.

Своєю чергою міністр інфраструктури Владислав Криклій зауважив: «Пане Президенте, переговоримо з керівником Укрзалізниці Володимиром Жмаком щодо недопущення таких змін, і депо Донецької залізниці залишиться в їхньому підпорядкуванні».

Він додав, що будь-яка оптимізація здійснюватиметься з дотриманням прав працівників.

«Зміни у структурі, реструктуризація локомотивного господарства та зміни в підпорядкуванні структурних підрозділів, зокрема депо, мають бути логічними та ґрунтуватись на економічній доцільності», – сказав міністр.

 

Понад 60 підприємств Укроборонпрому будуть корпоратизовані – Уруський

Понад 60 підприємств з 137, що входять до системи Укроборонпрому, будуть корпоратизовані.

Про це сказав на пресконференції в Укрінформі віцепрем’єр-міністр – міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

«Понад 60 підприємств складуть майбутнє обличчя оборонно-промислового комплексу України, всі вони будуть корпоратизовані. Перетворені з державних і казенних підприємств у приватні і акціонерні товариства», – сказав він.

Після цього планується утворити 9 холдингових компаній за напрямками: бронетанкова техніка, радарні системи, морські системи, високоточне озброєння, боєприпаси, авіаремонтні сисиеми. Ці шість холдингових компаній увійдуть до складу державної холдингової компанії з попередньою назвою «Оборонні системи України».

Три інші холдингові компанії – «Антонов», авіадвигунобудування і ракетно-технічний центр «Південний» – увійдуть до складу другої державної холдингової компанії «Аерокосмічні системи України».

За словами Уруського, таким чином у результаті буде створено дві державні холдингові компанії – одна у складі шести, інша – трьох холдингових компаній. У них буде впроваджена корпоративна система управління. Тобто і в одній, і в другій холдинговій компаніях буде незалежна наглядова рада . «Сто відсотків акцій поки залишатиметься у державі, управляти цими акціями будуть державні холдингові кампанії», – уточнив віцепрем’єр.

Він також повідомив, що 21 підприємство, яке входило до системи Укроборонпрому, наразі перебуває на окупованій території. «Але вони знаходяться у полі нашої уваги, і після звільнення територій будемо вирішувати питання що з ними робити”, – сказав Уруський.

За його словами, 19 збиткових підприємств будуть передані до Фонду державного майна. «Є і підприємства, які не мають замовлень, але мають серйозні активи. Такі підприємства треба продати, а гроші спрямувати в оборонний фонд», – сказав Уруський.

Як повідомляв Укрінформ, державний концерн «Укроборонпром» за три квартали цього року оголосив та провів близько 16 тисяч тендерів загальною вартістю понад 5,5 млрд грн та зекономив понад 524 млн грн.

 

СБУ повідомляє про розкриття “схеми” за участю топменеджменту аеропорту “Бориспіль” – УП

Слідчі Служби безпеки України розкрили протиправний механізм, організований топменеджментом міжнародного аеропорту “Бориспіль” під час закупівлі послуг з капітального будівництва об’єктів транспортної інфраструктури.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

“Під час виконання договірних зобов’язань з будівництва транспортних споруд представники генпідрядника вступили в змову з топ-менеджментом аеропорту. У 2017-2018 роках вони разом фальсифікували обсяги виконаних робіт і поставлених будівельних матеріалів”, – йдеться в повідомленні.

“Потім ділки провели безтоварні операції через ряд комерційних структур, що мають ознаки фіктивності. Таким чином вони перевели в готівку майже 37 млн грн державних коштів і безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ більш ніж на 6 млн грн”, – заявили в СБУ.

В рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 212 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу, проведені обшуки в офісних та житлових приміщеннях фігурантів справи.

“Під час слідчих дій вилучено документацію та електронні носії, що містять інформацію про проведені незаконні операції. Також вилучено замітки і чернетки із записами, які підтверджують незаконних характер укладених угод”, – повідомили в прес-службі.

Зазначимо, що в 2017-2018 роках генеральним директором “Борисполя” був нинішній керівник – Павло Рябікін. Його заступниками працювали Євген Дихне і фінансовий директор Кирило Звонарев.

Нагадуємо:

Раніше НАБУ та САП викрили корупційну схему незаконного розпорядження майном міжнародного аеропорту “Бориспіль”, що призвела до 16,5 млн грн шкоди держпідприємству.

Як з’ясувало слідство, службові особи аеропорту з 2014 по 2019 рік на підставі укладених договорів попередньої оренди неправомірно передавали приміщення підприємцям за заниженою вартістю.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому керівнику “Міжнародного аеропорту “Бориспіль”, а нині президенту компанії МАУ Євгенію Дихне, у вигляді застави в 5,25 мільйона гривень.

 

Корупція у топменеджменті “Борисполя”: В аеропорту спростовують обшуки –  УП

Пресслужба держпідприємства “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” спростувала інформацію про обшуки і виїмку документів.

Про це йдеться в повідомленні “Борисполя”.

“На даний час не підтверджується інформація щодо проведення обшуків в службових приміщеннях ДП МА “Бориспіль”, а також вилучення документів та особистих речей у топ-менеджерів аеропорту”, – йдеться у повідомленні.

“Разом з тим, відповідно до ухвали про доступ до документів, аеропорт “Бориспіль” надає інформацію та копії документів на запити працівників правоохоронних органів, у тому числі щодо будівництва паркінгу та інших об’єктів інфраструктури”, – заявила пресслужба держпідприємства.

Зазначається, що адміністрація аеропорту “сприяє ефективній роботі” усіх правоохоронних органів.

Нагадуємо:

Слідчі Служби безпеки України розкрили протиправний механізм, організований топменеджментом міжнародного аеропорту “Бориспіль” під час закупівлі послуг з капітального будівництва об’єктів транспортної інфраструктури.

Економічна правда

 

Аграрії повідомили про ризик обвалу ринку зернових в Україні

На проблему ситуацію вплинула засуха –  ЛБ

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства анонсувало проведення наради з представниками аграрних асоціацій щодо ситуації на зерновому ринку.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

«Під час наради планується обговорити питання щодо:

1) ситуації на зерновому ринку;

2) проблеми виконання аграріями зобовʼязань за форвардними контрактами внаслідок несприятливих погодних умов;

3) необхідності напрацювання механізму прискореного отримання документального підтвердження форс-мажорних обставин», – йдеться в повідомленні.

За даними «Економічної правди», з проханням про зустріч з міністром для вирішення проблемної ситуації на ринку зерна в зв’язку з посухою в південних регіонах України раніше звернулася Всеукраїнська аграрна рада.

В асоціації повідомили, що багато агровиробників, особливо в Одеській області, втратили урожай повністю, значна частина не зібрала його в запланованих обсягах, і через це сільгоспвиробники не в змозі виконати свої зобов’язання з постачання продукції за форвардними контрактами.

Українська зернова асоціація заявила про спроби недобросовісних агровиробників на тлі низького врожаю зірвати раніше укладені форвардні контракти на поставку зерна і ризики обвалу ринку зернових України.

В УЗА заявили, що в разі дефолтів виробників за форвардними контрактами, міжнародні компанії уріжуть ліміти фінансування українського зернового ринку за форвардними контрактами на наступний рік і скоротять обсяги торгівлі з потенційно ризикованої країни. За оцінками асоціації, це близько 11-12 млрд доларів на рік.

Нагадаємо, у вересні Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко заявляв, що вважає малоймовірним подальше погіршення прогнозу врожаю зернових в Україні у 2020 році. За його словами, цряд очікує у 2020 році 68 млн тонн врожаю зернових.

Раніше Мінекономіки погіршило прогноз урожаю зерна через засуху. Зокрема, міністерство скоригувало прогнозоване виробництво зернових для всіх категорій господарств урожаю 2020 року у бік зменшення – із 72,1 млн тонн до близько 70 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах FacebookTw

 

АМКУ дозволив NOVUS придбати торговельну мережу BILLA

Антимонопольний комітет України надав дозвіл компанії UAB CONSUL TRADE HOUSE (мережа супермаркетів NOVUS) придбати 100% частки у статутному капіталі ПІІ «Білла-Україна» у компанії REWE INTERNATIONAL AG (Група REWE).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АМКУ.

АМКУ під час розгляду заяви на концентрацію встановив, що компанії проводять одночасну господарську діяльність лише на наступних ринках: роздрібної торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами (окремо) – в межах міст Києва, Борисполя та Ірпеня і надання в оренду (суборенду) комерційної нерухомості під торгівлю в місті Києві.

В комітеті зазначають, що враховуючи, що сукупні частки учасників концентрації на задіяних ринках є незначними, АМКУ прийняв рішення, що заявлена концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, тому надав відповідний дозвіл.

 

ЄБРР затвердив підрядника, який збудує сміттєпереробний завод у Львові

Європейський банк реконструкції та розвитку затвердив консорціум компаній WTT Netherlands BV — Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва) генеральним підрядником будівництва механіко-біологічного комплексу з переробки відходів у Львові.

Офіційний лист із результатами розгляду звіту, поданого до банку, ЛКП «Зелене місто» отримало 22 жовтня, повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Сьогодні Європейський банк прийняв рішення, стосовно консорціуму, який прийде до другого етапу будівництва заводу. Це є нідерландська компанія WTT, спільно з литовською компанією Axis, вони будували заводи в Великій Братанії, Італії, Литві. Рішення є і вони беруться зараз до роботи. На сьогоднішній день ми зробили увесь комплекс підготовчих робіт. Я думаю, що завод збудують за 24 місяці, а то й скоріше», – заявив мер Львова Андрій Садовий.

Як повідомлялося, в лютому 2018 року у Львові оголосили тендер на проєкт сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій,12. На початку червня міський голова Львова Андрій Садовий підписав угоду з ЄБРР про надання кредиту на 35 млн євро для будівництва сміттєпереробного комплексу та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Тендер на будівництво оголосили 9 червня 2018 року. На перший етап тендеру пропозиції подали 12 компаній. До другого етапу тендеру пройшли 5 компаній. Наприкінці 2018 року міськвиконком погодив проєктування майбутнього комплексу.

Проєкт заводу пройшов державну експертизу та отримав позитивний висновок Мінекології про його безпечність. Поблизу території, де будуватимуть завод, працює станція компостування, де вже пів року переробляють органічні відходи. Їх сюди привозять львів’яни, а після переробки вони використовуються, як компост для фермерських господарств.

 

В уряді розкритикували закупівлю Києвом білоруських автобусів

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства вважає, що рішення КМДА закупити в лізинг 200 автобусів виробництва білоруського заводу МАЗ без оголошення тендеру і без залучення вітчизняних виробників не є конкурентним і суперечить національним інтересам.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Міністерство категорично не підтримує рішення Київської міської державної адміністрації про закупівлю в лізинг 200 автобусів виробництва білоруського заводу МАЗ без оголошення тендеру і без залучення вітчизняних виробників. Такий підхід, наголошують у Мінекономіки, є дискримінаційним, суперечить національним інтересам та принципам вільної прозорої конкуренції.

З огляду на те, що органи місцевого самоврядування самостійно приймають рішення про здійснення закупівель, Мінекономіки вже опрацьовує питання врегулювання на законодавчому рівні унеможливлення повторювання такої ситуації. До напрацювання можливих механізмів будуть залучені профільні асоціації та учасники ринку.

Мінекономіки впевнено, що усі закупівлі мають здійснюватися виключно із дотриманням принципів відкритості та добросовісної конкуренції серед учасників. В умовах пандемії та економічної нестабільності, зазначають у міністерстві, коли весь світ притримується принципів здорового протекціонізму, такі ситуації є неприпустимі. Мінекономіки буде й надалі відстоювати підтримку національних виробників та чесну конкуренцію, зокрема, й у сфері закупівель міського транспорту.

Як повідомлялось, Київ вже отримав 50 нових автобусів від білоруського заводу МАЗ. Вони вже здійснюють маршрути містом. Ще 150 автобусів столиця має отримати до кінця року. Їх Київ купив на умовах лізингу.

 

Для будівлі Архіву нацпам’яті просять виділити кошти на 2021 рік –  УП

В проєкті державного бюджету на 2021 рік не заклали видатків, що мали б бути спрямовані для проведення реконструкції будівлі Архіву національної пам’яті.

Джерело: звернення представників культури, науки, медіа, правозахисників

Деталі: У зверенні, яке підписали кілька десятків людей вказується, що закон передбачив створення Архіву національної пам’яті, який має зібрати в одному місці близько 4 мільйонів документів за 1917-1991 роки.

Наразі ці справи зберігаються у Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, судах, прокуратурах та інших органах, що створює ряд додаткових труднощів для дослідників, а також і для згаданих органів, оскільки покладає на них невластиві функції.

Сам Архів уже має приміщення в 11 тис. м² на вулиці Пухівській, 7 у Києві. Проте воно потребує реконструкції загальною вартістю 685,7 мільйонів гривень. Однак у квітні 2020 року Верховна Рада вилучила в Архіву 57,6 мільйонів гривень, передбачених на реконструкцію.

Дослівно: “Проєкт Державного бюджету на 2021 рік також не містить жодних видатків, що мали б бути спрямовані для проведення реконструкції, попри подану бюджетну заявку в обсязі 349,8 мільйонів гривень.

Ми закликаємо Кабінет міністрів та Верховну Раду передбачити у проєкті Державного бюджету України на 2021 рік кошти на проведення реконструкції Архіву національної пам’яті як однієї з важливих культурних та наукових інституцій України”.

Передісторія:

Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті відкрив Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

У квітні 2015 року Верховна Рада схвалила закон, який передбачає відкриття архівів репресивних органів комуністичного режиму.

 

Туреччина розглядає можливість добудови другого літака Ан-225 «Мрія»

Туреччина розглядає можливість профінансувати добудову другого українського вантажного літака Ан-225 «Мрія».

Про це сказав на пресконференції в Укрінформі віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

За його словами, під час візиту до Туреччини обговорювалося питання добудови «Мрії».

«У них є зацікавленість саме в стратегічних транспортних літаках, але «Руслани» ми запропонувати не можемо, оскільки ті, що є, вони нам самим потрібні, а нових ми побудувати не можемо. А «Мрію» одну теоретично можемо добудувати», – сказав Уруський.

Він також нагадав, що під час візиту Президента України до Туреччини у жовтні було підписано документ, у якому окреслюються наміри сторін започаткувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів.

Читайте також: Понад 60 підприємств Укроборонпрому будуть корпоратизовані – Уруський

Ан-225 «Мрія» створений київським Конструкторським бюро імені Антонова у 1988 році. З того часу «Мрія» залишається найбільшим і найпотужнішим у світі транспортним літаком.

 

Аграрії України зібрали зернові та зернобобові з 83% площ

Аграрії України станом на 22 жовтня 2020 року зібрали 48,8 млн тонн зернових та зернобобових із 12,7 млн га (83% до прогнозу).

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Загалом, українські сільгоспвиробники на зазначений час зібрали 64,8 млн тонн основних культур з площі 20,6 млн га. Зокрема, зібрано: 238,3 тис. тонн проса з площі 146,9 тис. га (98%); 96,2 тис. тонн гречки з площі 75,4 тис. га (96%); 11,4 млн тонн соняшнику з площі 5,8 млн га (91%); 2,03 млн тонн сої з площі 1,01 млн га (75%); 13,1 млн тонн кукурудзи з площі 2,8 млн га (52%). Також, накопано 2,8 млн тонн цукрових буряків на площі 69 тис. га (32%).

За останній тиждень найбільші обсяги урожаю зібрані у Чернігівській (595,6 тис. тонн), Сумській (418,5 тис. тонн), Вінницькій (311,8 тис. тонн), Черкаській (223,8 тис. тонн) областях.

 

Понад 270 тисяч кандидатів: які партії найактивніші на виборах

В Україні на чергових місцевих виборах балотується 271 362 кандидати, що були висунуті 147-ма політичними партіями або кандидують як самовисуванці.

Про це повідомила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська 23 жовтня під час пресконференції в Укрінформі.

“Загалом, за нашими оцінками, зараз балотується 271 362 кандидати, що були висунуті 147-ма політичними партіями або кандидують як самовисуванці”, – сказала експертка.

Водночас в ОПОРІ проаналізували структуру висування за усіма рівнями рад.

“Загалом, до рад усіх рівнів, а також на посаду міських голів, найбільшу кількість кандидатів висунули партія “Слуга народу” – 29 469 (10,9%), ВО “Батьківщина” – 28 491 (10,5%), партія “За майбутнє” – 26 602 (9,8%), “Європейська солідарність” – 22 763 (8,4%). Решта політичних партій висунули менш ніж 20 тисяч кандидатів по всій країні. Також є політичні сили, які шляхом висування кандидатів від політичної партії зареєстрували одиничні випадки на різних рівнях виборів”, – уточнила Айвазовська.

Ще 16 914 (6,2%) осіб балотуються як самовисуванці. Водночас в ОПОРІ підкреслили, що на посаду міських голів переважна більшість осіб теж кандидує як самовисуванці – 1 081 кандидат (37,1%).

Айвазовська додала, що до територіальних громад із кількістю виборців понад 10 тисяч найбільшу кількість кандидатів висунула “Слуга народу” – 16 тисяч осіб. Тоді як “Батьківщина” висунула 15 889 кандидатів, “За майбутнє” – 14 928 і майже стільки ж “Європейська солідарність”.

Окрім того, за даними ОПОРИ, у громадах із кількістю виборців до 10 тисяч осіб найбільше кандидатів є самовисуванцями (15883, тобто 31%).

Також експерти проанізували “портрети кандидатів” відповідно до їхнього віку, статті, освіти і партійності. Як зазначила Айвазовська, більшість кандидатів до всіх рівнів рад мають вищу освіту (75%). У гендерному зрізі загальне число чоловіків, які балотуються на цих місцевих виборах, становить 55,5%.

“Але ми спостерігаємо і таку тенденцію, що переважна кількість перших номерів у списках політичних партій, які мають гарантоване місце в разі подолання партією 5% бар’єру, все ж таки є чоловіками, і лише 22% – це жінки”, – уточнила вона.

Також голова правління ОПОРИ звернула увагу на те, що на посади міських голів кандидують 70% чинних мерів.

Чергові вибори до місцевих органів влади відбудуться 25 жовтня.

 

«Чорний піар» і брудні гроші: КВУ назвав головні проблеми виборчої кампанії

Одними з головних проблем кампанії з місцевих виборів в Україні стало використання тіньових коштів і застосування насильства та чорного піару стосовно кандидатів.

Про це свідчать дані Комітету виборців України, передає Укрінформ.

“Однією із головних проблем кампанії стало використання тіньових коштів і застосування насильства та чорного піару стосовно кандидатів”, – ідеться в повідомленні.

Не менш важливою проблемою є використання насильства та нищення агітматеріалів конкурентів. Наприклад, на Харківщині підпалили машину кандидата від “Європейської Солідарності”, це вже 11-ий випадок насильства щодо кандидатів у ході передвиборчої кампанії.

Голова КВУ Олексій Кошель наголосив на проблемі, яка полягає в тому, що члени ДВК відмовляються від голосування на дому, бо вбачають у цьому небезпеку для свого здоров’я.

“Ключова проблема – держава не профінансувала належним чином засоби особистого захисту для членів ДВК. Можемо спостерігати, як держава самоусунулась від вирішення цієї проблеми, і кожен член ДВК має самостійно думати сам як себе захистити”, – зазначають у КВУ.

Серед ключових відмінностей від місцевих виборів 2015 року, які виокремили в Комітеті виборців, – це активне використання “виборчого туризму”, який розпочався внаслідок зміни законодавства, тож громадяни змогли змінювати виборчу адресу

У КВУ не виключають, що внаслідок цього результати виборів у деяких громадах можуть бути сфальсифіковані.

Крім того, голова КВУ зазначив, що кількість кандидатів на цих місцевих виборах практично така ж, як і в 2015 році, однак партій значно більше. Це зумовлене тим, що в Україні є регіональні партії, які висувають кандидатів лише в певній області чи в конкретному місті.

Як повідомлялося, Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори в Україні на 25 жовтня.

 

СБУ закликає повідомляти їй про порушення на виборах

Напередодні дня проведення місцевих виборів Служба безпеки України звертається до громадян із закликом повідомляти про порушення виборчого законодавства та факти незаконного втручання у виборчі процеси за телефоном гарячої лінії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зокрема, СБУ просить, у разі наявності відповідних даних, інформувати правоохоронців про: підготовку до скоєння терористичних актів, посягання на життя державного чи громадського діяча; підготовку та факти посягань на суб’єктів виборчого процесу, виборчі штаби, територіальні виборчі комісії; злочини проти виборчих прав і свобод громадян тощо.

Зазначається, що Служба безпеки України у межах своїх повноважень вживає усіх необхідних заходів для недопущення будь-яких спроб викривлення результатів місцевих виборів 25 жовтня та дестабілізації громадського порядку в день проведення місцевих виборів, що також може бути пов’язаним з розвідувально-підривною діяльністю іноземних спецслужб.

Інформація, отримана СБУ на гарячу лінію, є конфіденційною і буде ретельно перевірена.

 

СБУ затримала банду, яку фінансували народні депутати

На Київщині працівники Служби безпеки України затримали учасників громадської організації, яку фінансували народні депутати для участі у рейдерських захопленнях, мітингах та протестних акціях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

“Встановлено, що об’єднання підконтрольне народному депутату та співголові однієї з діючих політичних партій. Під виглядом спортивного об’єднання членів ГО на замовлення керівництва партії залучали до силових заходів під час рейдерських захоплень, вони брали участь у мітингах і протестних акціях. Крім того, за інформацією правоохоронців, контроль за діяльністю і фінансування здійснював інший народний депутат від цієї партії, який володіє місцевою охоронною компанією”, – йдеться у повідомленні.

Оперативники спецслужби встановили, що учасники об’єднання також контролювали збут наркотиків у регіоні, зберігали вибухівку, зброю та боєприпаси. “У межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБ України задокументували збут учасниками ГО двох партій амфетаміну”, – зауважили у відомстві.

Під час обшуків за адресами проживання основних фігурантів, правоохоронці вилучили ручний гранатомет, гранату РГО із запалом до неї, 7 саморобних вибухових пристроїв, пістолет «Шмайсер» калібру 9 мм, пристрої для відстрілу гумових набоїв, 70 набоїв різного калібру, розфасовані наркотичні засоби, сім-картки кількох мобільних операторів, телефони, комп’ютерну техніку.

Двох активних учасників угруповання затримано за місцями проживання, ще троє «активістів», які переховуються від органів досудового розслідування, перебувають у розшуку.

Тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру у скоєнні злочинів.

 

Суд відмовився скасовувати опитування Зеленського –  УП

Окружний адміністративний суд Києва відмовився визнати протиправним оголошення президента Володимира Зеленського про проведення всенародного опитування громадської думки 25 жовтня 2020 року на виборчих дільницях.

Джерело: ОАСК

Деталі: 23 жовтня суд відмовив у задоволенні позову жителю Івано-Франківщини, який оскаржував вищезгадане опитування.

Зазначається: у зв’язку із тим, що сторони не прибули у судове засідання, суд розглядав справу у письмовому провадженні.

Дослівно: “В рішенні суду йдеться, що обов’язковою умовою надання правового захисту судом є наявність реального порушення прав особи на момент звернення до суду. Оголошення будь-яким суб’єктом владних повноважень про свої наміри на вчинення будь-яких дій на майбутнє не може бути розцінене судом як дія, яка порушує право позивача.

Виходячи з меж заявлених вимог та аналізу положень чинного законодавства суд дійшов висновку, що позов є необґрунтованим та недоведеним достатніми доказами, і відмовив позивачу у його задоволенні”.

Передісторія:

13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення у день виборів 25 жовтня всенародного опитування з питань. Самі питання він називав потім і не одразу, а одне за одним.

Ці 5 запитань стосуються: довічного ув’язнення за корупцію, створення вільної економічної зони на окупованій частині Донбасу, скорочення кількості народних депутатів до 300, легалізації каннабісу в медичних цілях, використання Будапештського меморандуму для відновлення територіальної цілісності України.

В Офісі президента пояснили, що це опитування, на відміну від конституційного референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.

У більшості фракцій Верховної Ради розкритикували ідею президента.

У МВС закликали незадоволених українців не здійснювати фізичний вплив або насильницькі дії по відношенню до волонтерів, які будуть проводити 25 жовтня опитування, ініційоване президентом.

 

«Опитування Зеленського»: КВУ сказав, що буде порушенням закону

Використання під час ініційованого Президентом всенародного опитування у день місцевих виборів партійної символіки політсили-організатора буде порушенням законодавства.

Про це заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель на пресконференції, організованій фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва в Укрінформі.

«Якщо під час так званого опитування буде використовуватися символіка, елементи символіки, елементи шрифтів або кольорова гама політичної партії «Слуга народу», ми будемо це розцінювати виключно як факт незаконної агітації у день виборів і максимально привертати до цього увагу», – сказав Кошель.

Він підкреслив, що закон жодним чином не регулює проведення такого роду опитування у день голосування, але біля виборчих дільниць будуть проводитися різного роду заходи. «Є фахові структури, які можуть проводити екзитполи, є багато фейкових структур, які будуть проводити видимість екзитполів для того, щоб пізніше маніпулювати», – сказав гендиректор КВУ.

Він назвав це опитування класичною передвиборчою технологією, яка повністю змінила інформаційне поле.

Водночас, за словами Кошеля, якщо порівняти місцеві вибори 2015 року із теперішніми, маштаби порушень будуть приблизно співмірні, проте є певні особливості. Зокрема, вперше вибори проводять за умови неякісного виборчого законодавства. Крім того, ситуація ускладнюється коронавірусом. «Держава не підготувала і не забезпечила членів виборчих комісій(засобами індивідуального захисту – ред)… На жаль, ми можемо прогнозувати, що у день виборів може бути проблема із голосуванням вдома та з голосування на спецдільницях», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня у відеозверненні анонсував, що 25 жовтня, крім місцевих виборів, відбудеться всенародне опитування.

Українцям запропонують дати відповідь на п’ять запитань, які стосуються запровадження довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах, створення на Донбасі вільної економічної зони, скорочення кількості депутатів у Верховній Раді до 300, легалізацію медичного канабісу та порушення на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

 

«П’ять важливих запитань» від Президента мобілізують електорат – експерти

Анонсоване Президентом Володимиром Зеленським на 25 жовтня всенародне опитування ймовірно досягне своєї мети щодо мобілізації електорату для участі у місцевих виборах, але надалі юридичних наслідків не матиме.

Таку думку висловив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто на пресконференції, організованій фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва в Укрінформі.

«Це дослідження не буде репрезентативне ні для населення, ні навіть для виборців, які прийдуть на дільниці. Тому що там буде сильний перекіс, але з політтехнологічної точки зору воно виявилося достатньо ефективним, стимулює ще додатково 25 % виборців прийти на вибори. Таким чином у цілому з соціологічної точки зору воно сенсу не має, а з політтехнологічного має», – сказав Паніотто.

За його словами, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів своє опитування, яке показало, що 54,6% українців мають намір відповісти на «П’ять важливих запитань» від Президента, але з цієї кількості переважна більшість – прихильники партії «Слуга народу».

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко погодився із думкою про те, що таке опитування може певним чином збільшити явку виборців, але розраховувати на подальший ефект від його результатів навряд чи варто.

«Питання, які будуть виноситися, не такі важливі, як важливо те, що, за задумом ініціаторів цього заходу, це може підвищити явку на виборах. Мені здається, що взагалі наслідки цього опитування особливо не будуть використовуватися в тому числі й ініціаторами цього опитування. Вони їх швидко забудуть», – сказав соціолог.

Науковий директор “Демократичних ініціатив” імені Ілька Кучеріва, професор політології НАУКМА Олексій Гарань нагадав про те, що громадськість досі точно не знає, хто саме проводитиме це опитування, адже раніше оголошувалося, що це будуть проводити волонтери, але які саме – невідомо. Крім того, повідомлялося, що фінансуватиме його партія «Слуга народу», а це також викликає питання.

«Очевидно, йдеться про втручання у вибори. Мені зрозуміло, що наші суди ніяк це кваліфіковано не оцінять, тому що це наші суди. Насправді ж це безумовно втручання у вибори», – підкреслив він.

На переконання Гараня, громадянам не варто брати у цьому участь, адже чим більше людей у це будуть залучені, тим більше легітимізується така акція.

Експертка Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко вважає, що ініціатива щодо цього опитування не є конституційною. «Анонсування опитування, як назвав його Президент України, у день місцевих виборів, є дуже небезпечним кроком порушення засад демократії Президентом та виходом за межі його повноважень», – сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня у відеозверненні анонсував, що 25 жовтня, крім місцевих виборів, відбудеться ще всенародне опитування. Українцям запропонують дати відповідь на п’ять запитань: “Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?”, “Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?”, “Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?”, “Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?”, “Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?”.

 

Справа Стерненка: Офіс генпрокурора зняв підозру із загиблого нападника –  УП

Офіс генерального прокурора виключив із Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про підозру Івану Кузнєцову, який загинув від рук активіста Сергія Стерненка в Одесі 24 травня 2018 року, що Стерненко пояснює самозахистом при нападі.

Джерело: адвокат загиблого Кузнецова Станіслав Свириденко і юрист Андрій Портнов, адвокати якого представляють інтереси родичів Кузнєцова

Деталі: Андрій Портнов у Telegram заявив, що на підставі виграних у судах першої та апеляційної інстанціях справ про скасування підозри, посмертно винесеного Івану Кузнєцову, який загинув від рук Стерненка, Офіс генпрокурора “виключив вчора інформацію про цю підозру з єдиного реєстру досудових розслідувань”.

Станіслав Свириденко підтвердив це “Українській правді”. За його словами, зробила це уповноважена особа Офісу генпрокурора.

За твердженням Портнова, після цієї процесуальної дії “більше немає юридичних сумнівів у тому, що вбивця оборонявся, – це було саме умисне вбивство”.

Цьому передувало: Справу Сергія Стерненка перекваліфікували і 11 червня 2020 року йому повідомили про підозру в умисному вбивстві. Служба безпеки України заявила, що Стерненко оборонявся лише на початку нападу, а потім біг за пораненим Кузнєцовим майже 100 метрів і вдарив його ножем у серце, коли небезпеки вже не було.

Після цього, також у червні, Печерський райсуд Києва скасував підозру Івану Кузнецову, який був одним із нападників на колишнього лідера одеського осередку “Правого сектору” Сергія Стерненка і загинув під час нападу.

 

“Тупе животне” і “покидьок”: Дубінський і Притула полаялися в прямому ефірі – УП

Кандидат у міські голови Києва від партії “Голос” Сергій Притула полаявся в прямому ефірі з нардепом “Слуги народу” Олександром Дубінським.

Джерело: ефір програми “Право на владу” від вечора 22 жовтня

Деталі: Зокрема, Притула назвав нардепа “мерзенником” і “покидьком”, який створював фейки про Майдан. У відповідь Дубінський обізвав кандидата в мери “тупим животним”.

УП передає діалог політиків:

Дубінський: У мене дуже просте питання до пана Притули, який балотується у мери Києва, скільки у Києві ліній метро?

Притула: Я дозволю собі не відповідати на запитання людини, яку вважаю абсолютним мерзенником. Людини, яка створювала фейки під час Революції Гідності, на якій гинули люди. Мені вкрай дивно бачити цього покидька у вашій студії. Я з мотивів гігієни не буду опускатися до рівня спілкування з цим чоловіком.

Дубінський: Я дозволю собі дуже коротку відповідь. Коли тупа тварина балотується в мери Києва – це прикро, бо кияни цього не заслужили. А ось коли така тупа тварина ще й дозволяє собі когось ображати – це подвійно дивно. Тому що це смішно…

Притула: Та заткнися. Тобі що Коломойський дозволив розмовляти сьогодні зі мною?

Дубінський: Я ж вам не тикаю, хоч ви і “животне”.

Перепалку Дубінського і Притули зупинила ведуча програми, яка нагадала, що вони знаходять в ефірі загальнонаціонального каналу.

 

«Слуги народу» передали дрони військовим ООС

Народні депутати від «Слуги народу» відвідали зону бойових дій на Донбасі та передали дрони нашим захисникам.

Про це повідомляється на сторінці політсили у Укрінформ  Фейсбуці.

«Ми поїхали на Донбас, щоб на власні очі побачити, як відбувається перемир’я, поспілкуватися з військовими та дізнатися про реальну ситуацію на передовій і потреби наших бійців. Ми також зустрілися з людьми, які живуть там. Нам важливо було почути всіх, щоб довідатись, як рухатися далі і на законодавчому рівні робити все, аби покращити життя та умови громадян і наших захисників», – зазначив народний депутат від «Слуги народу» Юрій Мисягін.

Окрім того, народні депутати передали в руки військових у зоні ООС дрони різної класифікації, придбані власним коштом. Їх можна використовувати під час бойових операцій, коригування вогню, спостереження за противником, за власними позиціями.

Це, за словами Мисягіна, «небесні очі військових», вони стануть в нагоді у боротьбі з ворогом.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на пресцентр ООС, російські окупаційні війська минулої доби, 22 жовтня, п’ять разів порушили режим припинення вогню на Донбасі.

 

Орієнтовні видатки на опитування Зеленського становитимуть 103 мільйони – ОПОРА

Орієнтовна сума видатків на ініційоване Президентом Володимиром Зеленським опитування 25 жовтня становить 103 млн грн, із яких близько 75 млн грн планується спрямувати на роботу волонтерів, які працюватимуть біля входу до виборчих дільниць.

Про це повідомила голова правління громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

“Дуже багато дискусій виникало навколо теми проведення так званого соціологічного опитування в день виборів, яке планує оплатити партія “Слуга народу”. Ми не так давно отримали первинну інформацію, зокрема від компаній, які зараз проводять рекрутинги людей для організації цього опитування. Планується забезпечити всі виборчі дільниці, біля входу до них проводити опитування громадян щодо п’яти питань від Президента. Загальна кількість видатків, за нашими даними, які надходили безпосередньо з компаній-організаторів цього процесу, становить близько 75 млн грн, якщо говорити про безпосередньо польову частину, виключно видатки на роботу й організації роботи волонтерів біля входу до виборчих дільниць”, – зазначила Айвазовська.

Вона додала, що, за інформацією ОПОРИ, залученим до проведення опитування особам може бути виплачено 1200 грн за цивільно-правовою угодою, натомість саме опитування проводиться однією з соціологічних організацій.

“Якщо йдеться про цивільно-правові угоди, то до них треба додати ще 40% податкових зборів різного типу, які потрібно сплатити до бюджету. Відповідно, орієнтовна кількість видатків становить 103 млн грн, якщо ми говоримо про суму, з якої ще будуть сплачені податки, а також компенсовано 40 грн координаторам за кожну додатково приведену людину”, – уточнила голова правління ОПОРИ.

Айвазовська наголосила, що у зв’язку із ризиками для виборчого процесу, пов’язаних із проведенням неофіційного опитування з ініціативи Президента, ОПОРА закликає його “утриматися від будь-яких форм прямої чи опосередкованої агітації на завершальному етапі виборчого процесу, в тому числі під час коментування ініціованого ним опитування”, а Національну поліцію – належним чином реагувати на можливі випадки проведення забороненої законодавством агітації під час опитування.

Партію “Слуга народу” ОПОРА закликає забезпечити чітке дотримання вимог Виборчого кодексу щодо заборони проводити передвиборчу агітацію в день голосування, відмовитися від спроб застосування технологій непрямої агітації, а також невідкладно оприлюднили методологію проведення опитування, джерела фінансування і виконавців або підрядників такої ініціативи, заявила Айвазовська.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня опублікував відеозвернення, в якому закликав українців прийти на виборчі дільниці в неділю, 25 жовтня, та відповісти на п’ять важливих питань.

Пізніше в ОП уточнили, що питання матимуть вигляд загальнонаціонального опитування, однак, на відміну від референдуму, воно не матиме прямих юридичних наслідків.

Громадянська мережа ОПОРА заявила, що, якщо опитування громадян у день місцевих виборів, яке анонсував Президент, буде проведене на виборчій дільниці, воно не матиме законних підстав, а якщо проводитиметься на вулиці, то не отримає юридичних наслідків.

Першим питанням опитування оголошено: “Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?”, другим – “Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?”.

Три останні питання опитування стосуються скорочення кількості народних депутатів до 300, легалізації медичного канабісу та гарантії Будапештського меморандуму.

 

Вкиди та «каруселі»: Аваков каже кандидатам, щоб «навіть не намагалися»

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав кандидатів та їх виборчі штаби не намагатися застососувати так звані «каруселі», підвезення виборців та інші брудні схеми під час проведення місцевих виборів.

Про це йдеться у заяві міністра, оприлюдненій на сайті МВС, передає Укрінформ.

«Звертаюся до кандидатів та виборчих штабів – навіть не намагайтеся вдатися до вкидань, «каруселей», підвозу виборців та інших брудних схем! МВС жорстко налаштовано реагувати на порушення», – заявив глава МВС.

Аваков нагадав, що у суботу в нашій країні буде день тиші, а потім – голосування, підрахунок голосів та встановлення результатів.

За словами міністра, разом із ЦВК та Громадянською мережею «ОПОРА» правоохоронці реагували на всі звернення, перевіряли всі сигнали, і, на жаль, серед викритих правопорушень чимало таких, що мають ознаки кримінальних злочинів.

Він поінформував, що наразі Нацполіція загалом відкрила 556 кримінальних проваджень, зокрема, щодо ймовірних підкупу виборців, перешкоджання здійсненню виборчого права, надання неправдивих відомостей до Держреєстру виборців. Аваков уточнив, що за кожним із них буде здійснено розслідування та дано правову оцінку.

Також за час передвиборчої кампанії поліція отримала 7 048 заяв, пов’язаних з виборчим процесом, і топ-5 областей за кількістю таких отриманих заяв – це місто Київ і Київська область, Львівська, Дніпропетровська, Донецька та Одеська області. Під час передвиборчої кампанії також було складено 1 581 адмінпротокол.

Очільник МВС наголосив, що вже котру виборчу кампанію поліція та всі підрозділи МВС показують рівновіддаленість від усіх політичних сил і керуються виключно законом. За його словами, жодна партія і жоден кандидат не отримують жодних преференцій, але кожен отримує забезпечення та захист свої прав.

За інформацією Авакова, на чергування виведено достатньо оперативних груп, напоготові перебувають усі підрозділи – від авіації до вибухотехніків, і загалом до забезпечення публічної безпеки і порядку під час місцевих виборів залучено майже 140 тисяч співробітників МВС.

Міністр звернувся до учасників виборчого процесу: “Прошу не провокувати та не перевіряти систему МВС на міцність! У нас вдосталь сил, засобів, мотивації та рішучості, щоб забезпечити бездоганний процес місцевих виборів по всій країні! Давайте завершимо цю кампанію так само чисто, чітко і чесно, як і попередні президентські та парламентські вибори».

Як повідомлялося, Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори в Україні на 25 жовтня.

 

Донька Ар’єва та шурин Разумкова подалися в депутати –  УП

Родичі низки народних депутатів вирішили взяти участь у місцевих виборах – балотуються дружина п’ятого президента Петра Порошенка, шурин спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, а також діти нардепів Наталії Королевської, Володимира Ар’єва, Андрія Лопушанського та інші.

Джерело: “Радіо Свобода”

Деталі: У Миколаєві на посаду міського голови нині претендує шурин чинного спікера Верховної Ради та депутата від “Слуги народу” Дмитра Разумкова Владислав Чайка. Він балотується від партії “Опозиційна платформа – “За життя”.

Владислав Чайка є братом дружини Дмитра Разумкова Юлії Чайки та сином багаторічного мера Миколаєва Володимира Чайки.

Донька народного депутата від “Європейської солідарності” Володимира Ар’єва 20-річна Ярина Ар’єва йде до Київради у складі списку “ЄС”.

За словами нардепа, він не був у захваті від такого рішення дитини, але відзначив, що його Ярина “давно є активісткою “Солідарної молоді”,.. в перших рядах на всіх акціях і мітингах за Україну, знає три іноземні мови, розробляє комунікаційні стратегії для молодіжки”.

У Київраду від “Європейської солідарності” балотується також син ще одного чинного народного депутата від “ЄС” Андрія Лопушанського – 20-річний Андре Лопушанський.

Згідно з даними ЦВК, він має лише загальну середню освіту і є фізичною особою-підприємцем.

За словами самого кандидата, нині він завершує бакалаврат юридичного факультету в Київському національному університеті Тараса Шевченка, а також здобуває освіту в Українському католицькому університеті за фахом “публічне управління та адміністрування”.

Син нардепа від “Слуги народ” Валерія Зуба Олександр Зуб балотується від “СН” до Чернігівської міськради. 27-річний Зуб – завідувач відділенням клінічної онкології та гінекології у Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.

До Київської міської ради під 9-м номером у списку партії “Опозиційна платформа – “За життя” намагається потрапити Сергій Мамоян – рідний брат нардепа від “ОПЗЖ” Суто Мамояна.

Нині Сергій Мамоян – депутат Полтавської облради та асистент кафедри правознавства Полтавського інституту економіки і права ВМУРоЛ “Україна”.

До Житомирської облради та Бердичівської міськради за списком “Слуги народу” балотується Людмила Кицак – сестра чинного нардепа від президентської партії Богдана Кицака.

Брат іншого “слуги народу” Володимира Гевка Віктор Гевко змагається як кандидат від президентської політсили за крісло мера Тернополя.

Віктор Гевко відомий як комік, сценарист, капітан команди КВН “V.I.P”, переможець шоу “Розсміши коміка”, автор та актор скетч-шоу “Країна У”, учасник проєкту “95 квартал”. Під час президентських виборів 2019 року він був довіреною особою кандидата Зеленського у Тернопільській області.

До Київради також хоче потрапити і дружина ще одного чинного народного депутата – члена фракції “Опозиційна платформа – “За життя” Віктора Чорного Ольга Арканова-Чорна, яка у 2002-2006 роках вже була депутаткою Київради від фракції “Партії регіонів”.

У мери Вінниці балотується чоловік чинної народної депутатки від “Слуги народу” Ірини Борзової Сергій Борзов.

Із 2020 року Борзов – голова Вінницької ОДА, а у вересні цього ж року став кандидатом на посаду міського голови Вінниці від “Слуги народу”.

Чоловік членкині депутатської групи “Довіра” у Верховній Раді Лариси Білозір Андрій Білозір балотується від УДАРу до Київради.

У минулому він працював у секретаріаті Київради, згодом був помічником-консультантом народних депутатів Віктора Бойка, Петра Порошенка та своєї матері Оксани Білозір. Також був депутатом Київради, входив у фракцію “УДАР-Солідарність”.

Крім того, хочуть стати депутатами особистий адвокат голови політради партії “Опозиційна платформа – “За життя” Віктора Медведчука Ігор Кириленко та співзасновник і директор охоронної фірми, послугами якої не один рік користується Медведчук, Іван Бойченко.

Передісторія:

Раніше повідомлялося, що до Київради балотується дружина експрезидента Марина Порошенко. Вона очолює список “Європейської солідарності”.

А також син нардепів Наталії Королевської та Юрія Солода 19-річний Ростислав Солод. Він – кандидат в депутати Краматорської міськради від партії ОПЗЖ.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 222

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua