Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 23.11.2020

Інформаційний резонанс доби: 23.11.2020

У Львові попрощалися з Романом Віктюком

У Львівському Першому театрі пройшло прощання з відомим режисером Романом Віктюком.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Прощання з режисером Романом Віктюком розпочалося о 10:00. Труну з тілом розмістили на сцені Першого театру і кожен охочий до 13:00 міг підійти та провести в останню путь Маестро та висловити співчуття родині.

«У Москві в п’ятницю було дуже масштабне та важке прощання, бо там його актори та дуже близькі люди. До Львова його привезли в суботу ввечері спеціальною машиною. Про те, що прощання відбуватиметься у Першому театрі родина вирішила одноголосно, адже саме тут починалася його кар’єра, перші вистави, це його сцена, він тут творив», – розповів Борис Віктюк, племінник режисера.

Численні шанувальники, колеги та друзі з сумом та болем прощалися з відомим режисером, який для багатьох став прикладом та натхненником.

«Це надзвичайно велика втрата в аспекті Україна – світ. Він всесвітньо відомий режисер і всюди при нагоді наголошував, що саме український творець, і таким чином про Україну знали інші та цінували нашу культуру», – згадує Романа Віктюка його друг та режисер Сергій Проскурня.

Після прощання в Першому театрі, відбулося відспівування та молитовний чин в Церкві святого Андрія, а далі о 15:00 – чин похорону на Личаківському кладовищі. За заповітом, Романа Віктюка поховали у родинному гробівці, де спочивають його батьки.

Театральний режисер Роман Віктюк помер 17 листопада у Москві на 85-му році життя від ускладнень після перенесеного коронавірусу.

 

Окупанти чотири рази порушили «тишу», під Красногорівкою працював міномет

24.11.2020, 07:22

Минулої доби, 23 листопада, збройні формування Російської Федерації та її найманці чотири рази порушили домовленості, що були досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи 22 липня 2020 року.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

«Міномет калібру 82 міліметри російсько-окупаційні війська застосували неподалік Красногорівки. Пострілами з підствольного гранатомета та стрілецької зброї ворог провокував наших захисників в передмісті Авдіївки та двічі в районі населеного пункту Водяне», – йдеться у повідомленні.

На вогневі провокації противника українські військовослужбовці зброю у відповідь не застосовували.

Бойових втрат та поранень серед особового складу Об’єднаних сил не було.

«Від початку поточної доби, 24 листопада, у районах відповідальності українських підрозділів порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. По всій лінії розмежування спостерігається тиша», – зазначають у штабі.

Підрозділи Об’єднаних сил, перебуваючи напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні дії противника, продовжують виконувати завдання за призначенням.

 

Рідні Веджіє Кашка звернулися до ЄСПЛ

Рідні Веджіє Кашка, яка трагічно загинула рівно три роки тому під час її затримання окупаційною «владою» в Криму, звернулися до ЄСПЛ у зв’язку з бездіяльністю «влади» щодо організаторів і виконавців спецоперації, що призвела до смерті жінки.

Про це адвокат Микола Полозов написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Боротьба за справедливість щодо Веджіє Кашка триває. Вичерпавши всі можливості в рамках російської юрисдикції, рідні Веджіє Кашка звернулися до Європейського суду з прав людини. Скарга вже направлена туди пару тижнів тому. Очікуємо комунікацію суду», – написав Полозов.

За його словами, на прохання сина Веджіє Кашка адвокат провів незалежне розслідування обставин загибелі його матері і прийшов до висновку, що в смерті ветерана кримськотатарського національного руху винна влада Російської Федерації, яка фактично і юридично контролює територію окупованого півострова.

Як розповів Полозов, напередодні спецоперації, яка відбувалася 23 листопада 2017 року, «глава» так званого МВС Криму Сергій Абісов підписав документи про проведення «затримання членів забороненого екстремістського Меджлісу кримськотатарського народу».

«Йшлося про Веджіє Кашка і її друзів Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Казіма Аметова, які намагалися їй допомогти повернути гроші, вкрадені шлюбним аферистом, громадянином Туреччини Юсуфом Айтаном, який незадовго до того обдурив онучку Веджіє Кашка і заволодів частиною її приданого», – пояснив адвокат.

Він уточнив, що ніхто із затриманих не був членом Меджлісу, проте їх затримання проходило «дуже жорстко».

За словами Полозова, в затриманні тільки Веджіє Кашка брали участь кілька осіб, зокрема, співробітники так званого Центру протидії екстремізму МВС Р.Р. Шамбазов, К.В.Уразов, Н.Н.Белашов, співробітники Росгвардіі С.В. Греков, Р.В. Свєтіков, співробітник МВС С.А. Кашпанов, слідчий МВС І.Г. Сідіропуло і керівник «слідчої групи» МВС М.А. Рутковський.

Як зазначив адвокат, точні обставини і роль кожного із зазначених посадових осіб повинні були бути встановлені слідством, проте ефективного розслідування проведено так і не було.

«Навпаки, протягом більш як двох років слідчий відділ Слідчого комітету по Київському району Сімферополя, ГСУ СК по РК, Київський районний суд Сімферополя, Верховний суд Криму всіляко перешкоджали порушенню кримінальної справи за фактом загибелі Веджіє Кашка», – повідомив Полозов.

Адвокат з’ясував, що після того, як під час затримання у жінки стало різко погіршуватися здоров’я, слідчий І.Г Сідіропуло замість спрямування її в стаціонар для надання термінової медичної допомоги, почала проводити щодо Веджіє Кашка слідчі дії.

«Згідно з висновком незалежного фахівця, лікаря вищої категорії Гамірова О.Ф., стрімке погіршення стану здоров’я Веджіє Кашка було спровоковано стресогенною ситуацією, пов’язаною з силовим затриманням Веджіє Кашка і її друзів. Достовірно вдалося встановити, що відразу після затримання Веджіє Кашка, коли у неї почав стрімко погіршуватися стан здоров’я, їй викликали швидку допомогу і, не дочекавшись викликаної машини, зупинили іншу карету швидкої допомоги, яка проїжджала вулицею. Але замість того, щоб її екстрено везти до реанімації стаціонару, своїм рішенням слідчий Сідіропуло І.Г. почала проводити щодо Веджіє Кашка слідчі дії прямо в машині швидкої», – розповів адвокат.

Таким чином, пояснив він, відправка Веджіє Кашка до лікарні була затримана більш ніж на півтори години, в результаті чого жінка померла прямо в машині швидкої допомоги.

Як повідомлялося, проти Аметова Казіма, Дегерменджі Бекіра, Чапуха Асана і Трубача Руслана було відкрито кримінальну справу за другою частиною статті 163 КК РФ («Вимагання, вчинене групою осіб за попередньою змовою»), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

17 квітня 2019 року Київський районний суд Сімферополя виніс вирок фігурантам «справи Веджіє Кашка». Руслана Трубача, Бекіра Дегерменджі і Казіма Аметова суд засудив до 3 років умовно, з випробувальним терміном 3 роки. Асану Чапуху суд призначив покарання у вигляді 3,5 років умовно, з випробувальним терміном 3 роки.

 

ОБСЄ: На Донбасі від початку року загинули 18 цивільних –  УП

Від початку року на Донбасі в зоні проведення операції об’єднаних сил загинули 18 цивільних і 85 отримали поранення.

Джерело: Звіт ОБСЄ від 16 листопада

Деталі: Спостерігачі зафіксували з 2 по 15 листопада 469 порушень режиму припинення вогню супроти 238 за попередній двотижневий період.

Також вони підтвердили повідомлення про 11 жертв серед цивільного населення, дев’ять із яких зафіксовано до того, як додаткові заходи набрали чинності 27 липня (зокрема 2 загиблі).

Дослівно: “Таким чином загальна кількість жертв серед цивільного населення від початку 2020 року сягає 103 осіб: 18 загиблих і 85 поранених”.

Передісторія:

Минулої доби, 22 листопада, зафіксовано шість фактів порушення режиму припинення вогню.

 

Росія зобов’язана забезпечити меддопомогу українському політв’язню Приходьку – МЗС

Росія зобов’язана забезпечити медичний догляд та належні умови українському політв‘язню Олегу Приходьку, стан здоров’я якого суттєво погіршився, і звільнити всіх незаконно утримуваних українців.

Як передає Укрінформ, про це заявив у Твіттері речник МЗС Олег Ніколенко.

«РФ зобов’язана забезпечити медичним доглядом та належними умовами політв‘язня Олега Приходька, стан здоров‘я якого суттєво погіршився в слідчому ізоляторі Ростова-на-Дону. Усі українці, які незаконно утримуються в Росії та в тимчасово окупованому Криму, мають бути звільнені”, – написав дипломат.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова поінформувала 23 листопада, що стан здоров’я українського активіста з Криму Олега Приходька, незаконно утримуваного в російському СІЗО, критично погіршився, і закликала уповноважену з прав людини в РФ Тетяну Москалькову терміново забезпечити належні умови його тримання відповідно до мінімальних стандартних правил ООН щодо поводження з в’язнями.

28 травня 2020 року у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону розпочався розгляд по суті кримінальної справи щодо Олега Приходька. Українського активіста звинувачують за такими статтями КК РФ: ч. 1 ст. 30 і ч. 1 статті 205 (підготовка до вчинення терористичного акту), ч. 1 статті 222 (придбання та зберігання вибухових речовин) і ч. 1 статті 223-1 (виготовлення вибухових речовин).

27 березня 2020 року Приходьку продовжили арешт до 15 вересня 2020 року, а через кілька днів етапували до Ростова-на-Дону.

7 вересня російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив ще на три місяці термін утримання під вартою Приходька.

 

Хворого кримського активіста утримують у камері з пацюками й тарганами –  УП

Стан здоров’я українського політв’язня, кримського активіста Олега Приходька, якого незаконно утримують у слідчому ізоляторі №1 в Ростов-на-Дону, критично погіршився.

Джерело: омбудсмен Людмила Денісова у Facebook

Пряма мова: “Нашому співгромадянину, який має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також глибоке стійке двостороннє порушення слуху та зору, керівництво СІЗО не забезпечує право на отримання належної медичної допомоги, що передбачено пунктом 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями від 30.08.1955, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН”.

Деталі: Через різке зниження слуху Приходько позбавлений права на справедливий суд та ефективний засіб юридичного захисту, а неодноразові звернення його адвоката до суду з клопотанням про проведення кваліфікованого медичного обстеження та лікування залишилися без уваги.

Крім того, кримського активіста утримують у погано освітленій камері, без належної вентиляції, з недотриманням норми санітарної площі на одну особу та у повній антисанітарії – наявні щури, таргани та комахи.

Такі факти порушення прав прирівнюються до катувань і нелюдського поводження та становлять пряму загрозу життю й здоров’ю Приходька.

Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з проханням вжити невідкладних заходів для відновлення прав громадянина України Приходька.

Омбудсмен висловила переконання, що спільні дії міжнародної спільноти, дипломатичного корпусу України та інших дипломатичних представництв іноземних держав, направлені на захист прав усіх громадян України, які незаконно утримуються країною-агресором, зможуть наблизити день їхнього звільнення.

Передісторія:

Окупанти затримали Олега Приходька 10 жовтня 2019 року. Російська ФСБ звинуватила його в підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин.

Раніше співробітники кримського главку ФСБ під час обшуку у Приходька вилучали у нього українську символіку, прапори партії “Свобода”, червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски.

Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв’язки на материковій частині України.

16 січня 2020 року стало відомо, що Приходьку висунули нове звинувачення в “незаконному придбанні, передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин або вибухових пристроїв”.

Також Приходьку висунули ще один епізод звинувачення – планування вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

 

Жителі ОРДО обурені викликами на «перевірку» до воєнкоматів

Жителі окупованих територій Донецької області обурені вимогою окупаційної «влади» з 23 по 27 листопада «відвідати військкомати всім чоловікам ДНР».

Як передає кореспондент Укрінформу, про таку вимогу окупантів пишуть місцеві сепаратистські ЗМІ в окупованому Донецьку, а також ця новина активно обговорюється жителями в соціальних мережах.

«Військовому комісару ДНР спільно з главами адміністрацій районів, міст, районів у містах ДНР у період з 23 по 27 листопада 2020 року забезпечити проведення контрольного оповіщення і явку громадян, які перебувають у запасі, на пункти попереднього збору громадян», – цитують «указ глави Донецької народної республіки» мешканці окупованої території регіону.

Вони пояснюють, що в цьому «указі» «глава» так званої республіки Денис Пушилін пояснює мету своєї вимоги: «З метою контролю за наявністю громадян, які перебувають у запасі і приписані до військових частин (призначені у спеціальні формування) для комплектування резервних підрозділів…».

Цей «указ глави ДНР», який зобов’язує чоловіків «республіки» пройти перевірку у військкоматі, населення окупованої Донеччини сприймає як «чергове знущання незначних і нікчемних московських шісток».

Так, у загальнодоступній групі в Фейсбуці «Донецьк без глянцю» в своїх коментарях до цієї новини користувачі, зокрема, пишуть: «Раджу Чепушиліну частіше відвідувати психіатра і гостювати там довше, щоб повітря не псувати і кров здорових корінних донеччан»; «Правильний і своєчасний указ. Нема чого на диванах пиво пити, коли Чепушило в небезпеці! Всім велено здохнути за “народну” республіку»; «Спочатку резервацію влаштували, а тепер на гарматне м’ясо всіх, хто лишився»; «Це вже фільтраційний табір»; «Скоро в місті одні дідусі залишаться»; «Нехай своїм указом подавиться!».

Як повідомляв Укрінформ, раніше жителі окупованих територій Донецької області обурювалися вимогою окупантів легалізувати паспорти України, видані після липня 2014 року, щоб потім мати можливість отримати паспорт так званої Донецької народної республіки.

 

На Донбасі працюють лише два КПВВ із семи

Україна в понеділок відкрила усі 7 КПВВ на Донбасі, однак бойовики продовжують блокувати 5 із них.

Про це повідомили кореспонденту Укрінформу у пресслужбі ДПСУ.

“Сьогодні все без змін, працюють лише два КПВВ – “Станиця Луганська” та “Новотроїцьке”. КПВВ “Щастя”, “Золоте”, “Майорське”, “Гнутове” та “Мар’їнка” залишаються заблокованими бойовиками”, – повідомили прикордонники.

У ДПСУ нагадали, що на Донеччині через “Новотроїцьке — Оленівка” російські найманці пропускають лише у понеділок і п’ятницю.

Як повідомляв Укрінформ, Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи із врегулювання конфлікту на Донбасі на позачерговому засіданні 19 листопада узгодила нові технічні деталі щодо розблокування російською стороною роботи КПВВ у Золотому та Щасті, робота триває.

 

На Донеччині тривають відновлювальні роботи об’єктів інфраструктури – штаб ООС

На Донеччині в районі ООС тривають роботи з контролю за якістю ґрунтових вод та будівельні роботи з відновлення мосту через залізничні колії автомобільної траси Харків-Дебальцеве.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба штабу ООС.

«Тривають заходи із відновлення пошкоджених та будівництва нових об’єктів інфраструктури Донецької області. Усі заходи проводяться у плановому порядку з дотриманням наданих гарантій безпеки та контролю режиму припинення вогню завдяки скоординованій роботі Української сторони СЦКК з патрулями СММ ОБСЄ та Командуванням об’єднаних сил. Так, у населеному пункті Новгородське Бахмутського району для контролю екологічної безпеки довкілля було забезпечено здійснення забору проб ґрунту та ґрунтових вод у свердловинах навколо шламонакопичувача Фенольного заводу. Ці роботи здійснюються з метою запобігання забрудненню ґрунтових вод та недопущення в подальшому потрапляння небезпечних хімічних речовин у головну водну артерію регіону – річку Сіверський Донець», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, збір проб здійснюється щотижня. За результатами хімічного аналізу перевищень гранично допустимих норм не виявлено.

Окрім того, тривають будівельні роботи з відновлення мосту через залізничні колії автомобільної траси Харків-Дебальцеве. Наразі готуються роботи зі встановлення каркасу платформи для майбутнього транспортного з’єднання.

Також упродовж тижня, повідомили в штабі, за сприяння української сторони СЦКК, СММ ОБСЄ, командування об’єднаних сил та завдяки підрозділам ДСНС України були проведені ремонтні роботи з відновлення даху двоповерхового житлового будинку у населеному пункті Зайцеве Бахмутського району.

 

Окупанти в Євпаторії придумали новий спосіб економії води – УП

В окупованій Євпаторії з 26 листопада до кінця грудня 2020 року не буде гарячої води з метою її економії.

Джерело: глава компанії ГУП “Вода Криму” Володимир Баженов, російське видання “РИА Новости”

Пряма мова: “До кінця грудня цього року з метою економії водного ресурсу приймається рішення про припинення в місті подачі гарячої води так, як це було зроблено в Сімферополі з 24 вересня”.

Деталі: За словами Баженова, рішення про відключення гарячої води в Євпаторії вступить в силу 26 листопада.

З 16 листопада в Євпаторії почали знижувати тиск води ночами.

Передісторія:

Українська влада неодноразово заявляла, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено лише після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку й підземних джерел. Кримчан закликають економити воду.

За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

 

В окупованому Криму 29 населених пунктів на «режимному водопостачанні» – ЗМІ

В окупованому Криму на сьогодні 29 населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Крим.Реалії.

«Загалом у нас 29 населених пунктів, які у зв’язку з припиненням роботи каптажів або свердловин переведені на режимне водопостачання або підвезення», – цитує Крим.Реалії керівника підконтрольного Росії підприємства «Вода Криму» Володимира Баженова.

Зокрема, в Алуштинському регіоні на режимному водопостачанні знаходяться 12 населених пунктів, у Бахчисарайському районі – 5 населених пунктів, у Білогірському – 6, у Ленінському районі і в Судаку – по одному, в Феодосії – 4.

Найпроблемнішим у питанні водопостачання є село Скалисте Бахчисарайського району, де, за інформацією «влади», рівень води в двох каптажах (спорудах з виведення підземних вод – ред.) впав до 100 кубів за добу, що дозволяє подавати воду лише по 15 хвилин: з 6.00 до 6.15 – вранці і з 11.00 до 11.15 – вдень.

Раніше підприємство «Вода Криму» інформувало, що в Сімферопольському водосховищі за проектного об’єму 36 млн кубометрів залишилося 4,900 кубометрів води, у Партизанському водосховищі з 34 млн кубів проектного об’єму залишилося 5 млн кубів води, в Аянському – з 3,900 млн кубометрів проектного об’єму залишилося лише 300 тисяч кубів води. У зв’язку з цим на підприємстві повідомили, що з підземних джерел, розташованих на захід від Сімферополя, почнуть додатково викачувати до 80 тис. кубометрів води за добу.

Як повідомлялося, до 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму в прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з’єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води до Криму було припинено. Наразі запаси води на півострові поповнюються з водосховищ і підземних джерел.

За заявою кримських екологів, регулярне використання підземних джерел веде до засолення грунту.

Через посуху та обміління водойм з 24 серпня кілька районів Криму і Сімферополь почали отримувати воду за графіками. Моніторингова місія ООН в Україні неодноразово заявляла про необхідність доступу її експертів на територію окупованого півострова, наголошуючи, що Росія несе основну відповідальність за забезпечення водопостачання півострова.

 

Україна запросила Кіпр взяти участь у діяльності “Кримської платформи”

УНН. Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час зустрічі з послом Республіки Кіпр в Україні Луїсом Телемаху запросила кіпрську сторону взяти участь у діяльності ініціативи “Кримської платформи”. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу МЗС.

“Перша заступниця міністра висловила вдячність за підтримку Кіпром суверенітету та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів як на двосторонньому рівні, так і в рамках ООН та ЄС при ухваленні відповідних резолюцій та рішень. Еміне Джапарова поінформувала про останній розвиток подій в Криму та запросила кіпрську сторону взяти участь у діяльності ініціативи „Кримської платформи“. У відповідь посол запевнив, що кіпрська сторона продовжує неухильно дотримуватися позиції щодо невизнання тимчасової окупації українського півострова”, — йдеться у повідомленні.

Співрозмовники також обговорили питання двосторонньої взаємодії у рамках міжнародних конвенцій та ініціатив стосовно гендерної рівності, протидії насильству проти жінок та збереження світової культурної спадщини. Окрім того, вони позитивно відзначили спільні зусилля з метою пожвавлення політичного діалогу між двома країнами.

“Проведення ближчим часом двосторонніх політичних консультацій між МЗС України та Республіки Кіпр дозволить обговорити широкий спектр питань щодо перспектив подальшого розвитку українсько-кіпрських відносин та спільної взаємодії у рамках міжнародних організацій”, — йдеться у повідомлені.

Нагадаємо, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова закликала бельгійську сторону підтримати “Кримську платформу”.

 

Україна виконує свої зобов’язання щодо Мінських угод – МЗС Франції

Українська сторона намагається уникнути правового вакууму в національному законодавстві відносно ОРДЛО, що показує відданість зобов’язанням в імплементації Мінських домовленостей.

Про це йдеться в оприлюдненій 23 листопада заяві Міністерства Європи та закордонних справ Франції, передає кореспондент Укрінформу.

«12 грудня 2019 року Україна вчергове продовжила дію чинного закону (про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей – ред.), щоб уникнути правового вакууму, демонструючи дотримання зобов’язань щодо повної імплементації Мінських домовленостей», – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

В МЗС Франції зазначили, що лідери країн Нормандського формату на Паризькому саміті у грудні 2019 року погодили, що до українського законодавства буде включена так звана «формула Штайнмаєра».

Після цього, констатує офіційний Париж, дискусії про модальності застосування «формули Штайнмаєра» в українському законодавстві продовжилися у рамках Тристоронньої контактної групи.

«Ми розчаровані, що ці дискусії не досягли прогресу упродовж декількох тижнів, шо не залишило Україні іншого варіанту, ніж продовжити дію існуючого тексту (закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО – ред.)», – зазначили у французькому МЗС.

Офіційний Париж наголосив, що спільно з Берліном продовжить докладати зусиль задля досягнення прогресу в утвердженні миру і стабільності на Донбасі.

Прийнятий 12 грудня 2019 року, закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» залишається чинним до 31 грудня 2020 року.

Так звана «формула Штайнмаєра» визначає порядок імплементації Комплексу заходів щодо виконання Мінського протоколу, запропонований німецьким політиком Франком-Вальтером Штайнмаєром, включаючи умови проведення виборів в ОРДЛО.

Українська сторона наполягає на можливості таких виборів за міжнародними стандартами та під контролем ОБСЄ лише після повного виведення російських військ, відновлення контролю над українсько-російським кордоном та утвердження конституційного порядку України на Донбасі.

 

Завтра засідання підгруп ТКГ – Україна готова працювати 24/7 

Делегація України для участі в Тристоронній контактній групі напередодні чергових дводенних засідань ТКГ знову заявила про готовність працювати в режимі 24/7 для вирішення до кінця року питань відкриття КПВВ та обміну утримуваними особами.

Як передає Укрінформ, про це Українська делегація в ТКГ повідомила у Фейсбуці.

У делегації України зазначили, що завтра почнуться чергові дводенні засідання ТКГ у форматі відеоконференцій. Зокрема, 24 листопада відбудуться засідання політичної підгрупи, на якому розглядатиметься запропонований Леонідом Кравчуком «План спільних кроків», гуманітарної (відкриття КПВВ, обмін полоненими), безпекової (дотримання режиму припинення вогню, вдосконалення координаційного механізму в рамках СЦКК) та економічної (виплата пенсій, соціальної допомоги). А на 25 листопада заплановане загальне засідання на рівні керівників делегацій.

«Українська сторона в ТКГ нагадує, що для вирішення до кінця року нагальних питань, насамперед, які полегшують долю громадян України (відкриття КПВВ, виплата соціальної допомоги та пенсії, повернення осіб, що утримуються взаємно), готова працювати в режимі 24/7 і минулого тижня внесла відповідну пропозицію», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, українська делегація для участі в ТКГ 19 листопада запропонувала російським колегам в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі інтенсифікувати роботу ТКГ, зокрема в безпековому, політичному і гуманітарному напрямках, для розблокування КПВВ і обміну утримуваними особами. Однак російська сторона відмовилася провести засідання політичної та безпекової підгруп

Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи із врегулювання. конфлікту на Донбасі на позачерговому засіданні 19 листопада узгодила нові технічні деталі щодо розблокування російською стороною роботи КПВВ у Золотому та Щасті.

 

Арестович перед засіданням ТКГ: нам не потрібні компроміси

УНН. Україні на переговорах в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях не потрібно бути готовій до компромісів – готуватись має Росія. Про це в коментарі УНН сказав речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

“Нам не потрібно бути готовими до компромісів, тому що ми, коли підписували це все, Президент підписував рік тому (Паризькі угоди — ред.) — це і була готовність до компромісів”, — сказав він, відповідаючи на питання журналіста про те, чи готова українська сторона до компромісів на наступному засіданні цього тижня.

Так, нагадав співрозмовник УНН, в жовтні 2016 року було “фактично заморожено” переговори в “нормандській групі” — Франція і Німеччина “здали назад і просто чекали”. В той час ще продовжувалась діяльність спецпредставника США Курта Волкера, але і це тривало не довго.

“Зараз що відбулось: Франція і Німеччина повернулись, з новою адміністрацією (США — ред.) йдуть перемовини, щоб надали нового спецпредставника по Донбасу. Фактично, існує фронт — США, Україна, Франція, Німеччина, ОБСЄ. І навпроти — Росія. Нам не потрібен компроміс. Нам потрібно, щоб Росія виконала те, під чим поставив власний підпис президент РФ Володимир Путін рік тому у Парижі. Якщо він цього не зробить, конкретною ціною буде посилення, або збереження санкцій, а стратегічною ціною — Росія вкотре отримає імідж країни, і він (Путін — ред.) особисто, яка не виконує домовленості, які підписує”, — зазначив представник української делегації.

Він зауважив, що Україна виконала більшу частину домовленостей, досягнутих у Парижі, що засвідчили Франція і Німеччина на найвищому рівні.

Україна, зазначає Арестович, постійно пропонує шляхи вирішення ситуації. Росія ж — пригальмовує. Конкретним прикладом цього є ситуація з взаємним обміном утримуваних осіб.

“Ми маємо свідчення на найвищому міжнародному рівні, що Україна прагне виконати домовленості, робить для цього все можливе. Росіяни ж не прагнуть. Ціна їм відома. Тому, нам не потрібні ніякі компроміси. Росії потрібні компроміси, якщо вони хочуть зберегти і виконати міжнародні домовленості, не втратити обличчя, не наразитись на нові санкції — їм і потрібно це”, — додав він.

Нагадаємо, чергові засідання у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях України заплановані у вівторок і середу, 24 та 25 листопада.

На порядку денному знову — “План дій” щодо Донбасу і питання розблокування КПВВ. Українська сторона в ТКГ готова працювати в режимі 24/7.

 

Арестович про заяву посольства РФ щодо техніки на Донбасі: вони брешуть

УНН. Російська сторона не надає правдивої інформації щодо ситуації поблизу лінії розмежування на Донбасі. Про це в коментарі УНН сказав речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, коментуючи заяву посольства РФ в Україні, начебто українські військові стягують важку військову техніку поблизу лінії зіткнення.

“Вони (росіяни – ред.) постійно викатують опуси, один за одним. Це називається інформаційний супровід. Але ми кажемо правду, в тій частині, якій ми можемо – тобто, яку нас не просило притримати поки, ОБСЄ тощо. А вони брешуть, відкрито, і ми до цього звикли”, – сказав співрозмовник.

З його слів, водночас, питання в тому, що російські представники на публіку – брешуть, але перемовини все ж ведуть.

“Це – для внутрішньої аудиторії. Що Володимир Володимирович, як завжди, непереможний. Насправді – вони сидять, і як зайчики, обговорюють кожний наш пункт (“Плану по Донбасу” – ред.). Їх пункти майже не дискутуються”, – сказав представник української делегації.

Нагадаємо, посольство РФ в Україні у переддень зустрічі Тристоронньої контактної групи оприлюднило заяву, де, серед іншого, зазначається, начебто “Триває переміщення Україною озброєнь, в тому числі важкої військової техніки, поблизу лінії зіткнення”.

Як повідомляв УНН, чергові засідання у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях України заплановані у вівторок і середу, 24 та 25 листопада.

На порядку денному знову – “План дій” щодо Донбасу і питання розблокування КПВВ. Українська сторона в ТКГ готова працювати в режимі 24/7.

 

РФ звинуватила Україну в тому, що вона не імлементувала в закон “формулу Штайнмайєра”

УНН. На думку Москви, з узгоджених домовленостей на Паризькому саміті в грудні 2019 року виконаними можна вважати лише дві — обмін утримуваними особами та припинення вогню, а також РФ звинуватила Україну в тому, що вона “досі не імплементувала формулу Штайнмайера в своє законодавство”. Про це йдеться в повідомленні прес-служби посольства РФ в Україні, передає УНН.

“Не дивлячись на необхідність прийняття постійно діючого нормативно-правового акта про особливий статус Донбасу, як це передбачено мінським „Комплексом заходів“, Україна досі не виконала зобов’язання по імплементації „формули Штайнмайера“ в своє законодавство”, — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що позиція України після домовленостей на Паризькому саміті нібито “неконструктивна”.

“Сьогодні тільки два з узгоджених в Парижі заходів можна вважати частково виконаними: обмін утримуваними особами (29 грудня 2019 року і 16 квітня 2020 року) і припинення вогню (набрало чинності 27 липня 2020 року)”, — зазначено в тексті.

Також наголошується, що незважаючи на значне скорочення числа обстрілів в Донбасі з 27 липня 2020 року, “порушення режиму припинення вогню фіксуються там і до цього дня”, при цьому російська сторона не згадує бойовиків і їх обстріли українських позицій.

“Триває переміщення Україною озброєнь, в тому числі важкої військової техніки, поблизу лінії зіткнення. Українські збройні сили традиційно використовують залізничні станції в логістичних цілях і створюють перешкоди для відстеження перекидання озброєнь. Українська сторона фактично заморозила виконання інших рішень Паризького саміту і не виявляє зацікавленості в реалізації Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей”, — заявили російські дипломати.

Як повідомляв УНН раніше, імплементація “формули Штайнмайера” в законодавство поки не обговорюється фракцією “Слуга народу”, у неї немає консолідованої позиції з цього питання.

Додамо, ще влітку представник РФ в ТКГ Борис Гризлов закликав до “додаткових кроків для налагодження діалогу Києва та Донбасу”.

 

Більшість українців визначилась, чим для них є конфлікт на Донбасі — дослідження

УНН. Абсолютна більшість громадян України вважають конфлікт на Донбасі російсько-українським, у якому Росія має за мету отримання контролю на усією Україною. Про це свідчать результати дослідження “Фактор громадської думки у формуванні політики врегулювання російсько-українського конфлікту: можливості та ризики”, проведеного центром Разумкова, передає УНН.

“Абсолютна більшість (64,6%) опитаних громадян вважають конфлікт на Донбасі російсько-українським (не внутрішнім), у якому Росія має за мету отримання контролю на усією Україною (68% з тих, хто вважає конфлікт російсько-українським, та 43,9% усіх опитаних)”, — зазначають соціологи.

Водночас, відповідно до результатів, 16,3% громадян вважають конфлікт “внутрішнім”, тоді як 13,7% важко відповісти на це питання. Ще 5,5% респондентів обрали іншу відповідь.

Так, попри наявність регіональних відмінностей у частках громадян, які підтримують різні точки зору стосовно природи конфлікту, домінуючим все ж залишається сприйняття конфлікту як міждержавного.

За даними проведенного дослідження, навіть на сході та півдні України, де понад чверть опитаних (29,8% і 28,7%, відповідно) вважають конфлікт внутрішнім, частка тих, хто поділяє офіційну та домінуючу в суспільстві точку зору переважає (39,9% і 47,1%, відповідно). Примітно також, що саме на сході та півдні є значно вищою частка тих, хто не має відповіді на це питання.

“Домінування громадської думки стосовно конфлікту як міждержавного, а не внутрішнього, є позитивним фактором впливу на офіційну політику. Офіційна риторика та практичні рішення, що ідуть врозріз з позицією абсолютної більшості суспільства несуть прямі ризики щонайменше падіння рейтингів В.Зеленського та правлячої партії, а в окремих випадках — ризики більш активної демонстрації незгоди з державною політикою”, — зазначають у Центрі Разумкова.

Дослідження було проведене Центром Разумкова 16-22 жовтня 2020 року. Було опитано 2021 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

Як повідомляв УНН, за результатами дослідження, проведеного центром Разумкова спільно з центром “Социс” та оприлюдненого 13 серпня, Росію вважають агресором, від якого треба захищатися і не підтримувати з ним жодних стосунків, 59,5% респондентів, а 9% вважають цю країну братньою до України.

 

Заради миру Донбасом готові пожертвувати 13% українців — опитування

УНН. Для абсолютної більшості громадян України неприйнятними є компроміси за рахунок суверенітету і території держави. Про це свідчать результати опитування проведеного Центром Разумкова, повідомляє УНН.

Лише 9,2% опитаних погоджуються, що заради встановлення миру на Донбасі можна поступитися частиною суверенітету України, проти — 70,6%. Лише 13,3% вважають за можливе поступитися окупованими територіями заради встановлення миру на Донбасі, 65% — проти.

Думки громадян розділилися навколо можливості компромісу заради звільнення полонених. Близько третини (31,4%) опитаних вважають, що заради обміну можна поступатися перевагою на лінії фронту; згодні з цим 47% жителів півдні та 41% — сходу.
Відносна більшість (41%) громадян України не згодні на подібні компроміси.

Нагадаємо, понад третина опитаних вважають, що відсутність відповіді з українського боку на ворожі провокації та обстріли наших позицій призведе до збільшення втрат у майбутньому.

Дослідження проведене Центром Разумкова 16-22 жовтня 2020 року. Було опитано 2021 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

 

Третина українців підтримують режим “тиші” на Донбасі — опитування

УНН. Близько третини опитаних українців підтримують ідею повного припинення вогню українською стороною для зменшення людських втрат в зоні бойових дій на Донбасі. Про це свідчать результати опитування проведеного Центром Разумкова, передає УНН.

30,5% опитаних згодні з тим, що для зменшення втрат українська сторона повинна дотримуватися режиму повного припинення вогню в зоні ООС (операції Об’єднаних сил) за будь-яких умов. Понад третина (37,3%) опитаних вважають, що відсутність відповіді з українського боку на ворожі провокації та обстріли наших позицій призведе до збільшення втрат у майбутньому. Ще третина респондентів не змогли визначитися з відповіддю.

Водночас, спостерігається суттєва відмінність в оцінках у регіональному розрізі. Так, лише 16% опитаних на півдні та 22% — на сході вважають, що відсутність відповіді на провокації призведе до збільшення втрат. А близько 43% і 50%, відповідно, вважають, що для зменшення втрат Україна повинна дотримуватися режиму повного припинення вогню.

Водночас, майже половина (49,9%) громадян не згодні з тим, що заради можливості переговорів із російським президентом Володимиром Путіним у Нормандському форматі можна не відповідати на обстріли українських позицій. Згодні з такою позицією вдвічі менше респондентів (23,1%).

У дослідженні звертається увага на значну частку респондентів, яким було важко визначитися з відповіддю на складні питання “війни та миру”.

Дослідження проведене Центром Разумкова 16-22 жовтня 2020 року. Було опитано 2021 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій̆ Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

Як повідомляв УНН, в Україні протягом року з 57,2 до 21,6% зменшилася кількість оптимістів, які вважали, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку. Кількість песимістів зросла з 16,8 до 61,3%.

Джерело: УНН

 

Проєкт Стратегії воєнної безпеки подадуть на затвердження уряду до 15 грудня – Міноборони

Міноборони вже розробило проєкт Стратегії воєнної безпеки України і до 15 грудня планує внести її на розгляд Кабміну з подальшим поданням до Ради нацбезпеки і оборони.

Як передає Укрінформ, про це повідомив начальник Управління стратегічного планування розвитку спроможностей Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міноборони Андрій Яковенко, повідомляє пресслужба Міноборони.

«Наразі проєкт документа готовий. Завершено етап міжвідомчого погодження, після отримання юридичного висновку від Міністерства юстиції, сподіваємося до 15 грудня цього року, проєкт Стратегії воєнної безпеки внесуть на розгляд Кабміну з подальшим поданням до Ради нацбезпеки і оборони. У разі схвального рішення РНБОУ Стратегію воєнної безпеки введе в дію указ Президента», – повідомив Яковенко.

Крім того, за його словами, опрацьовується нова редакція Стратегічного оборонного бюлетеня України (СОБ), який до затвердження має пройти такий же шлях, як і Стратегія воєнної безпеки. Новий СОБ спрямований виключно на розвиток ЗСУ і вказуватиме на вимоги до побудови перспективної моделі армії та інших складових сил оборони на п’ять і більше років. Як пояснив Яковенко, види та окремі роди військ (сил) ЗСУ нині також формулюють власне бачення стратегій їхнього розвитку, узгоджені з вимогами, визначеними за результатами Оборонного огляду. Стратегічні документи розвитку видів уточнюватимуть одночасно з роботою над СОБ, адже він охоплюватиме всі ключові спроможності, які необхідно створювати або розвивати. Цей документ деталізує напрямки воєнної політики, цілі й завдання розвитку ЗСУ та інших складових сил оборони.

«Плануємо забезпечити подання проєкту нового СОБ для розгляду і затвердження керівництву держави впродовж трьох місяців після схвалення Стратегії воєнної безпеки, якою планується закріпити концепцію всеохоплюючої оборони і залучення для її реалізації не лише ЗСУ, а всіх складових сектору безпеки і оборони та громадянського суспільства», – повідомив начальник управління.

Як повідомляв Укрінформ, 14 вересня Президент Володимир Зеленський підписав указ № 392/2020 щодо введення в дію рішення Ради національної безпеки й оборони та затвердження Стратегії національної безпеки України. Вона визначає основні напрями державної політики у сфері нацбезпеки, зокрема: пріоритети національних інтересів України та забезпечення національної безпеки, цілі та основні напрями державної політики у сфері національної безпеки; поточні та прогнозовані загрози національній безпеці та національним інтересам України з урахуванням зовнішньополітичних та внутрішніх умов; основні напрями зовнішньополітичної діяльності держави для забезпечення її національних інтересів і безпеки; напрями та завдання реформування й розвитку сектору безпеки і оборони; ресурси, необхідні для її реалізації.

У Стратегії визначено, що Україна прагне миру, який є запорукою розвитку держави, а людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека – найвища соціальна цінність.

Кінцевою метою реалізації Стратегії є утвердження вільної, заможної, безпечної України, в якій панує право, де кожен може реалізувати свої таланти та здібності, де люди дихають чистим повітрям, п’ють чисту воду та з якою пов’яжуть долю їхні діти й онуки.

 

Уруський сказав, хто має забезпечити виконання оборонного замовлення

Державні замовники оборонного замовлення мають вжити невідкладні заходи, задля забезпечення безумовного виконання завдань державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2020 рік.

Як передає Укрінформ, про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, повідомляє Урядовий портал.

За словами Уруського стан виконання ДОЗ-2020 є незадовільним через затримки з укладанням контрактів, неповним авансуванням та несвоєчасним постачанням оплаченої продукції.

«Попри те, що на сьогодні ДОЗ ще належить до компетенції Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Мінстратегпром не може бути осторонь існуючих проблемних питань. Наразі є низка запитань щодо виконання оборонного замовлення до більшості державних оборонних замовників», – зазначають в пресслужбі відомства.

Як повідомляв Укріфнорм, 27 лютого Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про оборонне замовлення на три рок

РНБО 18 лютого схвалила основні показники державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2020 та 2021, 2022 роки.

Згідно зі схваленим документом, у 2020 році на виконання ДОЗ передбачено фінансування у сумі 25,848 млрд грн, що на 16% більше, ніж у 2019 році. У виконанні ДОЗ братимуть участь 14 державних замовників.

 

Військова техніка потребує оновлення – Уруський відвідав зону ООС

Наявний парк озброєння та військової техніки в зоні проведення Операції об’єднаних сил потребує оновлення шляхом модернізації і наповнення новими зразками, які відповідатимуть сучасним викликам та загрозам, способам та методам ведення війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський у Фейсбуці.

Він зазначив, що для оновлення парку ОВТ необхідно вживати рішучі та цілеспрямовані кроки щодо розвитку власного науково-технічного та промислового потенціалу.

Для того, щоб оцінити ситуацію з озброєнням та військовою технікою на фронті віцепрем’єр-міністр здійснив робочу поїздку до зони проведення Операції об’єднаних сил. Під час візиту Уруський поспілкувався із керівництвом Генерального штабу, Командуванням ООС, командирами та заступниками командирів бригад та батальйонів щодо поточної ситуації в зоні проведення операції, стану оснащення військ, результатами експлуатації нових і модернізованих зразків ОВТ та існуючими проблемними моментами.

За словами Уруського, в Мінстратегпромі є конкретне уявлення, чого потребують наші війська, що на сьогодні вимагається від підприємств оборонної промисловості України і куди рухатися виробникам в процесі забезпечення військ комплектуючими та озброєнням.

 

Український союз промисловців закликає владу добудувати українські корвети

Український союз промисловців і підприємців закликає владу добудувати українські корвети, а не імпортувати кораблі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба УСПП.

«Програму «Корвет» проєкту 58250 – цілком реально довести до реалізації, це дасть чималий економічний ефект як для регіону, так і в середньостроковій перспективі – бюджету країни. Підтримувати виробників інших країн, їх розробки, ігноруючи інтереси національних – неприпустимо. Такий крок ще більш поглибить кризу в кораблебудуванні», – заявили в УСПП.

У Союзі промисловців зауважили, що з 2011 року реалізовано тільки третина проєкту. Минулоріч Президент Зеленський доручив відновити дане будівництво, проте рішення не було втілене в життя.

Влітку УСПП, Антикризова рада громадських організацій України, до якої входить більше сотні промислових, бізнес-асоціацій, відкрито звернулися до глави держави із закликом підтримати національне кораблебудування і реалізувати проєкт по створенню українських бойових багатофункціональних суден. Було підраховано, що виробництво чотирьох необхідних ВМСУ кораблів за програмою «Корвет» проєкту 58250 дасть змогу залучити до роботи понад 10 тисяч працівників у різних галузях ОПК на 8-9 років.

Натомість, зауважили в УСПП, на фоні відсутності новин по українському проєкту, наразі ведуться перемовини з Туреччиною про наміри започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів – мова йде про корвет турецької розробки типу «Ада» (Ada).

“Падіння у виробництві вже стало антитрендом останніх років, а цьогоріч ще більш посилилося через кризу, спричинену пандемією коронавірусу. Машинобудування показало -15% за 9 місяців 2020 року, за той же час легка промисловість втратила до 20 тис. робочих місць. “Антонов” з 2016 року не випускає серійних літаків. Маючи виробників типу “Мотор Січ” з її вже розробленими гелікоптерами і інфраструктурою їх обслуговування, гвинтокрили чомусь закуповуються у Франції. Маючи Крюківський вагонобудівний завод і його потужності – в країну постачаються тепловози із США, електропоїзди з Південної Кореї. Програму «Корвет» проєкту 58250 – цілком реально довести до реалізації, це дасть чималий економічний ефект як для регіону, так і в середньостроковій перспективі – бюджету країни. Підтримувати виробників інших країн, їх розробки, ігноруючи інтереси національних – неприпустимо. Такий крок ще більш поглибить кризу в кораблебудуванні”, – зазначили в УСПП.

Корвет проєкту 58250 (серія «Володимир Великий») — перспективний багатоцільовий бойовий корабель, розроблений миколаївським державним підприємством «Дослідно-проєктний центр кораблебудування» (ДП «ДПЦК») для потреб Військово-морських сил України. Розробка проєкту була завершена у 2008 році, а будівництво першого корабля почалося у травні 2011 року, спуск на воду спочатку планувався у 2012 році. З того часу строки завершення будівництва неодноразово переносилися, у 2017 озвучено намір здати перший корабель у 2022 році.

20 січня 2010 року командувач ВМС Ігор Тенюх озвучив плани закладки головного корабля вже в лютому, а також назвав його можливу назву «Львів», до втілення проєкту задіяно близько 250 підприємств України.

28 квітня 2010 року на Чорноморському суднобудівному заводі почалися роботи з підготовки до будівництва корвету. Будівництво головного корабля розпочалося у травні 2010 року. Через брак фінансування роботи були заморожені протягом наступних півроку. 17 травня 2011 року на ЧСЗ Президент України взяв участь у церемонії закладки головного корабля серії «Володимир Великий» (заводський номер 01701).

Всього було заплановано побудувати до 2026 року 10-12 кораблів проєкту 58250, в тому числі 4 повинні були увійти до складу українського флоту 2021 року. Вартість «головного» корвета оцінювалася на рівні €250 млн. Вартість серійних корветів очікувалася на рівні €200—210 млн.

22 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив своєю постановою № 879 нову редакцію Державної цільової оборонної програми «Корвет». Її реалізацію перенесено з 2021-го на 2028 рік. Загальний кошторис збільшено майже вдвічі, що становить 31 млрд 930 млн грн.

Міністерства оборони України під час проведення виставки «Зброя та безпека – 2019» обговорили з турецькою стороною питання їх участі в програмі будівництва корвету. Окрім Туреччини в проєкті зацікавлені США, які зі свого боку готові надати пропозиції щодо комплектування корабля відповідними системами озброєння, живучості, двигунами тощо. Турецька сторона також висловила готовність побудувати головний корабель для України, а в перспективі – і корвети для власних збройних сил за цим проєктом.

23 червня 2020 року на презентації штабу “Слуги Народу” в Миколаєві, глава парламентської фракції Давид Арахамія заявив, що вважає, що відновлення будівництва корветів проєкту 58250 в Україні почнеться не раніше 2022 року.

 

Українські миротворці приземлилися на кратер «живого» вулкана в Конго

Військовослужбовці українського національного контингенту Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго забезпечили висадку групи вулканологів на кратер діючого вулкана Ньямлагіра.

Про це в понеділок, 23 листопада, повідомляє пресцентр Командування Об’єднаних сил ЗСУ – Укрінформ.

“Військовослужбовці українського національного контингенту Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго забезпечили висадку групи вулканологів на кратер діючого вулкана Ньямлагіра. Періодичне ретельне вивчення вулкана, з проведенням тестів та аналізів, дозволяє передбачити наступне виверження, а також знизити ймовірні ризики для місцевого населення”, – зазначається у повідомленні.

За словами командира вертолітного загону полковника Сергія Ващенка, на висоті понад три тисячі метрів екіпаж вертольота Мі-8 зіткнувся з низкою труднощів, посадку на крихку поверхню кратера ускладнювали погодні умови. Існував значний ризик, адже пласти застиглої вулканічної лави досить крихкі й могли провалитися під масою гелікоптера.

Втім, після закінчення проведених вулканологами досліджень, екіпаж Мі-8 успішно повернувся до базового табору.

Українські льотчики-миротворці і раніше мали справу із кратером діючого вулкана. Так, у квітні 2019 року екіпаж доставив групу вулканологів та висадив їх прямо на кратер вулкана Ньямлагіра, висота якого дорівнює 3058 метрів над рівнем моря.

У липні 2019 року українські пілоти знову успішно посадили гелікоптер на кратер цього найбільш активного вулкана Африки.

 

Канадська опозиція вважає, що Росії не місце у G7

Канадська опозиція не має наміру сприяти поверненню Росії до Великої сімки.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів глава Консервативної партії Канади й лідер парламентської опозиції Ерін Отул.

“Якби я був прем’єр-міністром Канади, то точно не запрошував би Росію до G7”, – сказав Отул.

На його переконання, міжнародній політиці потрібна зміна балансу.

Канаді й іншим ліберальним демократіям, які дотримуються правил, пропагують безпеку, мир і вільну торгівлю, слід перестати дозволяти поганим сторонам отримувати користь від членства в міжнародних організаціях, на кшталт СОТ і G7, поки ці сторони порушують міжнародне право й суверенітет сусідів”, – зазначив політик.

Він наголосив, що “важливим є продовження дотримання жорсткої позиції щодо Росії”.

Росію було виключено із Великої вісімки в 2014 році після спроби незаконної анексії Криму. Тодішній прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер був одним із основних прибічників ідеї виключення Росії зі складу цього впливового міжнародного форуму.

 

Ще чотири країни долучилися до розширених санкцій ЄС проти Росії

Чотири європейські країни – Чорногорія, Албанія, Ліхтенштейн та Норвегія – приєдналися до обмежувальних заходів ЄС у зв’язку із діями, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської ради.

«10 вересня 2020 року Рада ЄС ухвалила Рішення (CFSP) 2020/1269, на додаток до Рішення 2014/145/CFSP (“Спільна політика ЄС з безпеки і оборони” – ред). Рішенням Ради ЄС існуючі обмежувальні заходи продовжуються на наступні шість місяців, до 15 березня 2021 року, та доповнюють перелік окремих суб’єктів, на які поширюються обмежувальні заходи, як це було встановлено у Додатку до Рішення 2014/145/CFSP стосовно 41 персон та 28 установ. Країни-кандидати Чорногорія і Албанія, країни Європейської зони вільної торгівлі Ліхтенштейн і Норвегія, члени Європейського економічного простору, приєдналися до цього рішення Ради ЄС», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається у заяві, згадані країни забезпечать відповідність національної політики із згаданим рішенням Ради ЄС. Європейський Союз взяв до уваги такі зобов’язання та привітав їх.

Перелік осіб і установ, проти яких поширюються санкції Євросоюзу у зв’язку із діями, спрямованими проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України, оприлюднені в Офіційному журналі ЄС 11 вересня 2020 року.

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС в окремій заяві від 20 листопада також привітав рішення Чорногорії, Албанії, Норвегії і України підтримати Рішення Ради ЄС від 1 жовтня 2020 року щодо включення до санкційного списку за порушення територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України двох фізичних осіб і чотирьох компаній, які були причетні до будівництва Керченського мосту.

Раніше до такого рішення ЄС долучилися також Велика Британія і Швейцарія.

 

Потураєв сподівається, що законопроєкт «Про медіа» потрапить до зали ВР у найближчі два місяці

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сподівається, що законопроєкт «Про медіа» потрапить на голосування до зали парламенту в погодженому вигляді вже наприкінці цього року або на початку наступного.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Потураєв сказав під час форуму «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса» 23 листопада.

«Якраз сьогодні в нас відбулася чергова зустріч членів робочої групи, яка працювала саме над текстом. Ми ще обговорюємо певні можливі доповнення і зміни до законопроєкту. Тим не менш, я сподіваюся, що або до кінця цього року, або на початку наступного цей закон прийде в залу вже остаточно погодженим між переважною більшістю суб’єктів медійних в Україні, і буде все ж таки проголосований, підтриманий парламентом», – сказав Микита Потураєв.

За його словами, роботу над текстом законопроєкту «Про медіа» вже закінчено. Водночас Микита Потураєв зауважив, що документ викликає спротив і поки не потрапив на голосування до зали парламенту.

«Це велика робота, яка була розпочата ще за каденції попередньої Верховної Ради, і закінчена була зараз. Це дійсно комплексний закон, який регулює медіаіндустрію. Він не торкається справ журналістської діяльності, але осучаснює законодавство, є, безперечно, прогресивним, містить багато новел, які дозволять взагалі привести український медіапростір у відповідність з європейськими директивами і працювати українським медіа в тій конкретній ситуацій, яка є, професійно і ефективно», – розповів голова комітету.

Потураєв також поінформував про наміри розпочати роботу над оновленою редакцією закону про зовнішню рекламу, який також був підготовлений ще під час роботи Верховної Ради минулого скликання. За словами політика, представники індустрії вже внесли до нього найновіші доповнення.

Крім того, Потураєв зазначив, що планується також розробка нової редакції закону «Про рекламу».

«Всі в цілому наші кроки і те, що ми робимо, воно в цілому спрямовано на те, щоби забезпечити українським медіа можливість пережити коронакризу і можливість розвиватися нашим ринкам, на яких працюють українські медіа», – зазначив депутат.

За словами Потураєва, українські медіа перебувають у важкій ситуації і зіштовхуються з викликами сучасного медійного середовища. Зокрема, з дуже великою конкуренцією з боку виробників російського контенту.

«Тому що хоча в нас і заборонені російські канали, тим не менше, весь російський контент є у вільному доступі. І немає на сьогодні дієвих інструментів, якими ми могли б обмежити доступ українського глядача до цих продуктів. Так що, насправді, Росія, як і раніше, намагається робити дуже жорстку експансію на український медійний ринок. Це теж виклик, з яким теж треба працювати і треба дати державі достатньо дієвих інструментів для того, щоб захистити українських мовників, українських виробників аудіовізуального контенту», – підкреслив Потураєв.

Як повідомляв Укрінформ, законопроєкт «Про медіа» (№2693), який був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, пропонував запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання і галузевого саморегулювання.

17 січня 2020 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити законопроєкт №2693 «Про медіа» в першому читанні.

27 січня представники медіаспільноти та громадських організацій заявили, що стурбовані неоднозначно прописаними вимогами до реєстрації онлайн-медіа, регулювання іноземних медіа, відсутністю дієвого механізму протидії монополіям на медіаринку та нечіткою процедурою формування органу співрегуляції.

Вони закликали депутатів і, зокрема, Комітет з гуманітарної і інформаційної політики скоригувати ці питання до другого читання.

29 травня голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко (фракція «Слуга народу») повідомив, що члени цього комітету планують до середини червня зареєструвати у Верховній Раді нову редакцію законопроєкту про медіа.

21 жовтня Олександр Ткаченко, вже як міністр культури та інформаційної політики, висловив сподівання на те, що Верховна Рада після місцевих виборів таки ухвалить законопроєкт про медіа.

 

Радник Єрмака заявив, що має великий бізнес за кордоном

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк має великий бізнес за кордоном, який дає йому фінансову незалежність, а його мотивацією роботи в ОП є перспективи України як держави.

Як передає Укрінформ, про це Подоляк заявив в інтерв’ю виданню «Бабель».

Він розповів, що його безпосереднім керівником є Андрій Єрмак, але «ми всі працюємо на Президента, левову частку часу я витрачаю й на комунікації Президента».

Стосовно зарплати, Подоляк зазначив, що у нього «стандартна сітка, яка існує в Офісі Президента», а його мотивацією є робота на перспективи України як держави.

«Якщо ми перестанемо вірити всіляким дрібним пройдисвітам і робити їх великими посадовцями, якщо будемо дотримуватися доктрини, що держава не може бути закритою, бандити не можуть ставати міністрами і що нічого не можна відкотити назад, у нас великі перспективи. Я реально граю в державу і давно можу не грати. У мене достатньо своїх можливостей, зокрема й фінансових. Вони не повʼязані з Україною, я тривалий час тут не працював. І бізнесу в мене тут немає», – сказав Подоляк.

Водночас він ствердно відповів на уточнююче запитання, чи є в нього бізнес за кордоном.

«Так, є за кордоном, у західному напрямку. Я давно живу в Європі… Це великий бізнес. Він ніяк не повʼязаний з державою Україна», – запевнив радник голови ОП.

 

Єврокомісія попередила 24 країни про недостатній захист від «мови ненависті» на радіо і ТБ

Єврокомісія оголосила у понеділок про започаткування правової процедури проти 23 країн ЄС і Великої Британії за неспроможність адаптувати до національного законодавства регуляторну Директиву ЄС щодо контролю за аудіовізуальним контентом.

Йдеться, зокрема, про захист споживачів від неякісного контенту та «мови ненависті». Таке повідомлення оприлюднене сьогодні на сайті Європейської Комісії – Укрінформ.

«Єврокомісія розпочала правову процедуру проти 23 країн-членів та Великобританії за нездатність виконати нові правила загальноєвропейської координації аудіовізуальних медіа, як традиційних телевізійних мовників, так і платформи з обміну відеоконтентом. Ці нові правила ЄС мають на меті створити сучасне цифрове регуляторне середовище для досягнення більш безпечного, більш чесного та різноманітного відео- та аудіовиробництва, захистити глядачів, особливо найбільш вразливих, таких як діти, а також поширення обмежень щодо використання мови ненависті, сприяння культурному розмаїттю», – йдеться у повідомленні.

Водночас із посиленням контролю за якістю контенту. Регуляторні правила ЄС передбачають вимогу до національних регуляторів європейських країн забезпечити незалежність медіаресурсів та плюралізм електронних ЗМІ.

Граничний термін для інтеграції цих правових норм у національне законодавство був визначений 19 вересня поточного року. До цієї дати інформацію про виконання цього завдання надали лише Данія, Угорщина, Нідерланди та Швеція.

Решті країн ЄС і Великої Британії Єврокомісія надіслала «листи офіційного повідомлення», які є першим кроком у правовій процедурі, з проханням надати більше інформації про виконання європейського законодавства. Ці країни мають два місяці для підготовки формальної відповіді на цей запит.

Як повідомлялося, Єврокомісія запропонувала оновлену Директиву щодо аудіовізуальних медіапослуг у травні 2016 року. Цей документ був прийнятий з метою захистити найбільш вразливу аудиторію від хибної інформації та «мови ненависті». Внаслідок бурхливого розвитку системи послуг у сфері наданні аудіовідеоконтенту, менше ніж за десятиліття ця система зазнала драматичних змін. Мільйони європейців, і особливо – молоді люди, почали масово переглядати контент в режимі онлайн, на замовлення, та на різних мобільних пристроях, що примусило Євросоюз визначити відповідальність різноманітних медіаплатформ за поширення якісного контенту. Європейський Парламент і Європейська Рада досягли політичної згоди навколо цих пропозицій Єврокомісії та ухвалили їх у листопаді 2018 року. Країнам-членам був наданий період у 21 місяць для адоптації європейських правових норм до національного законодавства.

 

Росія і Туреччина розходяться у позиціях щодо турецьких військових у Карабаху – ЗМІ

Туреччина та Росія розходяться у позиціях щодо бажання Анкари створити незалежний військовий спостережний пункт на території Азербайджану.

Про це повідомляє джерело з турецької сторони, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

Як зазначається, Туреччина та Росія 10 листопада домовилися створити в регіоні спільний центр для спостереження за припиненням вогню, що закінчило тижні бойових дій між азербайджанськими військами і етнічними вірменськими силами в Нагірному Карабаху.

Угода щодо припинення вогню, яка дає Азербайджану територіальні вигоди, передбачає розміщення близько 2 тис. російських миротворців у Нагірному Карабаху.

Як пише агентство, російські та турецькі офіційні особи ще мають узгодити параметри механізму моніторингу, але Туреччина, союзник Азербайджану, також хоче мати власний незалежний спостережний пункт, щоб посилити свій вплив у регіоні, який вона вважає ключовим для власної безпеки.

«Найбільші розбіжності зараз – через спостережний пункт, який Туреччина встановить на землях Азербайджану… Росія вважає непотрібним для Туреччини створювати в регіоні спостережний пункт, незалежний від об’єднаного центру. Однак для Туреччини він необхідний», – сказало турецьке джерело на умовах анонімності.

За словами джерела, переговори в Москві будуть продовжені, а Туреччина розраховує в кінцевому підсумку знайти компроміс з Росією.

Туреччина підтримує Азербайджан, з яким у неї тісні етнічні та культурні зв’язки, з моменту початку нагірно-карабаського конфлікту майже 30 років тому, і вимагає виведення вірменських військ з усієї території Азербайджану, пише агентство.

Як повідомляв Укрінформ, 9 листопада Пашинян заявив про підписання спільної з президентами РФ і Азербайджану заяви про припинення бойових дій в Нагірному Карабасі.

Згідно із заявою, Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія зупиняються на зайнятих ними позиціях, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж коридору, що з’єднує Нагірний Карабах із Республікою Вірменія, розгортається миротворчий контингент.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв уточнював, що в Нагірному Карабасі будуть розміщені не тільки російські, а й турецькі миротворці.

Вірменія і Азербайджан вранці 27 вересня почали бойові дії в Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши один одного в обстрілі прикордонних територій і провокуванні насильства. Обидві країни оголосили військовий стан і мобілізацію. Бойові дії спровокували військові втрати з обох сторін і численні жертви серед мирного населення.

 

РФ може оштрафувати Google за відмову видалити з пошуку заборонені сайти – УП

Роскомнадзор порушив адміністративну справу щодо компанії Google – її підозрюють у тому, що вона не видаляє з пошуку сайти з інформацією, забороненою в РФ.

Про це повідомляє Meduza.

“У Роскомнадзорі повідомили, що раніше в пошуковій видачі Google виявили сайти, заблоковані в Росії, в тому числі з екстремістським, порнографічним і суїцидальним контентом. За оцінкою відомства, у середньому Google не видаляє з пошукової видачі до 30% забороненого контенту.

Справу порушили за статтею про повторне невиконання обов’язків оператором пошукової системи. Компанії загрожує штраф від півтора до п’яти мільйонів рублів (65,5 тисяч доларів).

“Згідно із законом, пошуковики зобов’язані видаляти зі своєї пошукової видачі сайти, заблоковані в Росії. Для цього вони повинні підключитися до реєстру заборонених сайтів.

У 2019 році Google оштрафували на 500 тисяч рублів за відмову підключитися до реєстру, а також на 700 тисяч рублів – за те, що, за даними Роскомнадзору, компанія знизила в пошуковій видачі частку фільтрації забороненого контенту”, – додали у виданні.

Також зазначається, що Google регулярно видаляє з пошукової видачі посилання на заборонені сайти, але не автоматично, а вивчаючи підстави, за якими сайт визнали забороненим.

 

Оксфордський словник не зміг обрати слово 2020 року

Софія Кочмар-Тимошенко,  спеціально УП.Життя

Учені-лінгвісти вирішили, що 2020 – це не той рік, який можна пояснити одним словом.

Замість визначення одного слова 2020 року Оксфордський словник випустив звіт, в якому проаналізував нові явища в мові.

Про це йдеться на сайті Oxford Languages.

“Англійській мові, як і всім нам, в цьому році довелося швидко і багаторазово адаптуватися.

Наша команда досвідчених лексикографів збирала і аналізувала ці лексичні дані на кожному етапі цього шляху.

Нам швидко стало очевидно, що 2020 рік – це не той рік, який можна було б акуратно вмістити в одне єдине “слово року”, – йдеться в повідомленні.

Натомість лігвісти обрали слова, щоби відобразити “дух, настрій та заклопотаність 2020”.

Такими стали, “лісові пожежі”, COVID-19, WFH, локдаун, вимикач, бульбашки підтримки, ключові працівники, відпустка, Black Lives Matter і самогон.

🖌  bushfires – лісові пожежі;

🖌  COVID-19 – коронавірус, яке вживається і українською;

🖌  WFH – абревіатура, що означає роботу з дому,

🖌  lockdown – ізоляція,

🖌  keyworkers – стратегічні професії,

🖌  Black Lives Matter – буквально перекладається як “життя чорних важливе”, прижилося у мові після антирасистський  протестів в США.

🖌  belarusian – білоруський.

Цього року використання слова “пандемія” збільшилася більш ніж на 57 000%.

Каспер Гратвол, президент Oxford Dictionaries, сказав BBC: “Я ніколи не бачив року в мові, подібному тому, який ми тільки що пройшли.

Протягом року оксфордська команда виявляла сотні значущих нових слів і вживань, десятки з яких в будь-який інший час одразу стали б “Слову року”.

Це одночасно безпрецедентно і трохи іронічно – за рік, який позбавив нас дару мови, 2020 рік був наповнений новими словами, не схожими ні на які інші”.

 

Відомий білоруський музикант виїхав в Україну –  УП

Лідер білоруської групи “Стары Ольса” музикант Дмитро Сосновський виїхав до України.

Джерело: Сосновський в Facebook, TUT.by

Пряма мова: “У Києві, у друзів, в безпеці. Мемуари напишу. Спасибі: Вікторович, моя сім’я, родина, яка врятувала, конспіративний будинок, гараж, хлопчики, Сандрі з Познані, Філу з Міннеаполіса, Антону з Техасу, пастору Річарду, Панкевичу, Карині і Жені, полковнику. і ще горі добрих людей! “Жыве вечна!”  Ми переможемо! “.

Деталі: 13 листопада 2020 року Сосновського затримали в Клецьку, де він стояв у ланцюзі пам’яті Романа Бондаренка. Три дні по тому він отримав штраф в 30 базових величин (810 рублів).

18 листопада музикант повернувся до Мінська, але дізнався, що його шукають: ходять по під’їзду з фотографією, збираються ламати двері квартири.

У короткому коментарі TUT.BY Сосновський підтвердив, що його від’їзд пов’язаний з цими обставинами.

Довідково: “Стары Ольса” – відомий гурт, яка виконує середньовічну білоруську музику.

Нагадаємо: У Білорусі більше 100 днів тривають протести проти режиму Лукашенка. Сотні тисяч білорусів на практично щоденних акціях по всій країні вимагають, щоб Лукашенко призначив нові вибори президента замість фальсифікованих 9 серпня. Лукашенко з одного боку заявляє, що “за владу посинілими руками не тримається”, з іншого – відмовляється скласти повноваження.

 

У Мінську – марш пенсіонерів і медиків, є затримані 

У Мінську в понеділок проходить «Марш мудрості» за участю пенсіонерів, які вийшли висловити свою громадянську позицію.

До людей похилого віку приєдналися і працівники охорони здоров’я, щоб у разі чого надати медичну допомогу учасникам акції, повідомляє Укрінформ із посиланням на Onliner.

Ще до початку маршу був закритий вестибюль №2 станції метро «Площа Леніна» (вхід з боку площі Незалежності). Потяги не зупинялися на цій станції до 14:13 (за місцевим часом). Потім метрополітен почав працювати в штатному режимі.

До того моменту учасники маршу вже розпочали свій марш по проспекту Незалежності, який став традиційним. Їх просили розійтися, нагадуючи, що захід не санкціонований, але реакції не було.

При цьому з вулиці Свердлова перекрили виїзд на проспект у бік Жовтневої. Виїзд із Міського Валу також перекривався. Рух транспорту зупинявся на двох смугах.

Також повідомляється про перекриття проспекту біля цирку. Біля Академії наук також помітили патрулі ДАІ.

Пенсіонери пройшли звичним маршрутом, обминаючи будинок КДБ і ГУМ. З протилежного боку за ними спостерігали силовики з припаркованих бусів. При цьому повідомлялося про точкові затримання, точна кількість яких не називається.

Після цього учасники маршу пенсіонерів дійшли до оточення біля цирку. Як повідомляють очевидці, вони кричать: «Ганьба!», «Це наше місто!», «Фашисти». Силовики просять їх розійтися і ставлять кордон на перетині проспекту Незалежності та вулиці Янки Купали. В результаті колона звернула на вулицю Янки Купали, пише TUT.by.

Як повідомляє Радыё Свабода, у Гродно також проходить акція пенсіонерів, на ній присутні два десятки осіб. Учасників маршу супроводжує поліція.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Євросоюз і Україна заявили, що не визнають його легітимності.

13 жовтня лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська пред’явила ультиматум, заявивши: якщо влада до 25 жовтня не виконає низку вимог, «на вулицю вийде вся Білорусь». З 26 жовтня в країні розпочалася нова хвиля масштабних протестів.

 

Як знайти лікаря для укладення декларації, не виходячи з дому – Нацслужба здоров’я

Електронна база лікарів первинної ланки, з якими можна укласти декларацію, доступна на сайті Національної служби здоров’я.

Як передає Укрінформ, алгоритм, як шукати лікаря “первинки”, НСЗУ оприлюднила в Фейсбуці.

“Всі дані про заклади ПМД, які мають договір з НСЗУ, про кожного лікаря, який працює в цих центрах, поліклініках та амбулаторіях, містяться в електронній системі охорони здоров’я. Це – відкрита інформація. Знайти її можна на нашому дашборді “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги” , – йдеться у повідомленні.

На електронній карті місць надання первинної меддопомоги можна обрати область, тип або назву населеного пункту та обрати медичні заклади, у яких укладений договір з НСЗУ. Також можна здійснити пошук медзакладу за назвою.

За результатами пошуку стане доступним перелік амбулаторій та їх контакти.

Можна також натиснути на потрібну амбулаторію на карті чи в таблиці, розташованою нижче карти. У таблиці, розташованій праворуч від карти, розміщено список усіх лікарів первинки, які приймають у тому закладі. Там також вказана спеціалізація лікаря – терапевт, педіатр чи сімейний лікар, та інформація про кількість декларацій, які вже має цей лікар, та їх ліміт.

Якщо дашборд показує, що у вашому населеному пункті всі лікарі первинки вичерпали ліміт, то зателефонуйте до цього закладу, щоб уточнити, чи можна подати декларацію.

Якщо лікаря обрати неможливо, пацієнт має право звернутися до місцевої влади, яка є власником закладів охорони здоров’я, або в місцевий департамент охорони здоров’я. Там мають надати роз’яснення, як пацієнту реалізувати його право на вибір лікаря.

В НСЗУ наголисли, що користуватися дашбордом зручніше з комп’ютера, ніж зі смартфону. Тим пацієнти, які не можуть користуватися електронними інструментами можуть надати консультацію в Контакт-центрі НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.

 

Тестування 75% міста кожних 3 дні може “вбити” коронавірус за 6 тижнів – нове дослідження

Софія Кочмар-Тимошенко,  спеціально УП.Життя

Масове експрес-тестування на COVID-19, особливо тих людей, які не мають ознак інфекції, може покласти край пандемії протягом шести тижнів.

Для цього потрібно проводити масове тестування кожних 3 дні.

До такого висновку дійшли дослідники з Гарвардської школи охорони здоров’я та Університету Колорадо в Боулдері, пише Business Insider.

«Наш загальний висновок полягає в тому, що, коли мова заходить про охорону здоров’я, краще проводити менш чутливий тест з результатами сьогодні, ніж завтра з більш чутливим тестом», – сказав Даніель Ларремор, професор інформатики з Університету Колорадо та автор дослідження. Дослідження, опубліковане в Science Advances, припускає, що швидкі тести, хоча і менш надійні, можуть дозволити органам державного охорони здоров’я покладатися на більш цілеспрямовані заходи, а не лише на заходи обмеження, за умови, що діяти будуть масово.

Швидкі тести коштують дешевше і можуть дати результати за лічені хвилини, а не за дні.

Якби половина населення США тестувалась щотижня, а ті, у кого позитивні результати одразу йшли на ізоляцію від решти, це було б величезним кроком вперед, стверджують дослідники.

«Замість того, щоб казати всім залишатися вдома, щоб бути впевненими, що котрась одна хвора людина не поширює захворювання, ми могли б спонукати до перебування вдома лише заразних людей, натомість усі інші могли б продовжувати своє життя», – каже Даніель Ларремор.

Згідно з дослідженням, заснованим на математичному моделюванні, експрес-тестування трьох чвертей населення міста кожні три дні зменшить кількість тих, хто в кінцевому підсумку заразиться на 88%, «достатньо, щоб довести епідемію до зникнення протягом шести тижнів».

«Ці швидкі тести є тестами на заразність, – зазначає Майкл Міна, професор епідеміології в Гарварді та співавтор дослідження. – Вони надзвичайно ефективно виявляють COVID-19, коли люди заразні».

 

Вакцина від COVID-19 з’явиться в Україні щонайменше у травні –  УП

Перша партія вакцин від COVID-19 з’явиться в Україні не раніше травня 2021 року завдяки програмі COVAX.

Про це йдеться у матеріалі ЕП.

Наразі існують три шляхи постачання вакцин від COVID-19 в Україну:

–       За програмою COVAX;

–       Закупівлі за кошти держбюджету;

–       Комерційні постачання через мережу дистриб’юторів.

“Як повідомляє ВООЗ, вакцини найбільш вірогідно стануть доступними у травні-червні 2021 року. За програмою COVAX гарантовано буде доставлена вакцина для 20% населення, а решту держава купуватиме самостійно”, – зазначили в уряді.

Перший транш становитиме 1,2 мільйона доз, та загалом Україна отримає до 8 мільйонів доз. Цього вистачить на щеплення 4 мільйонів населення (вакцинація передбачає введення ін’єкції двічі з інтервалом у 21 день).

Передусім вакцина буде спрямована на людей з групи ризику: медпрацівників, людей віком понад 65 років та людей з хронічними захворюваннями.

За інформацією МОЗ, уряд також веде перемовини з компаніями Moderna та Pfizer-BioNTech щодо поставок вакцини в Україну. Та результати перемовин не можуть бути оголошені публічно за вимогами виробників.

Раніше повідомлялося, що для закупівлі вакцини в держбюджеті 2021 року передбачено 19,4 млрд грн.Ще 50 мільйонів євро Україна спрямує з коштів на розвиток муніципальної інфраструктури Європейського інвестбанку.

Співрозмовник в уряді повідомив, що минулого тижня президент Володимир Зеленський провів переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель з приводу придбання препарату, одним з розробників якого є німецька компанія BioNTech.

Якщо заявлені для купівлі вакцини кошти будуть виділені, то Україна зможе придбати близько 38 млн доз препарату від Pfizer-BioNTech. Цього вистачить для вакцинації 19 млн громадян.

Більше про вакцину від COVID-19 в Україні читайте в матеріалі ЕП: Перші вакцини від COVID-19: на що можуть розраховувати українці і коли

 

Зеленському доповіли, скільки українців оштрафовано за відсутність маски – УП

За минулі вихідні поліція склала 1300 адміністративних протоколів за відсутність маски у визначених законом місцях.

Джерело: Офіс президентаНацполіція

Деталі: Зазначається, що під час селекторної наради 23 листопада президент Володимир Зеленський поцікавився, чи покращилася ситуація з носінням масок.

Голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що було виписано 1300 штрафів за порушення щодо носіння масок.

Дослівно ОП: “Було констатовано, що українці в цілому стали відповідальніше ставитися до заходів карантину”.

UPD: У Нацполіції уточнили, що впродовж вихідних за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту громадянам винесено 1395 постанов.

Поліція також закрила 1347 суб’єктів господарювання, які працювали всупереч карантинним обмеженням. Зокрема: закладів торговельного та побутового обслуговування – 969, закладів громадського харчування – 327, закладів з надання послуг розміщення – 18, торговельно-розважальних центрів – 22, спортивних залів та басейнів – 5, дискотек та нічних клубів – 4, театрів, кінотеатрів та музеїв – 2.

Нагадаємо: За вікенд столичні правоохоронці склали 17 адміністративних протоколів за відсутність маски.

Передісторія:

6 листопада Верховна Рада підтримала урядовий законопроєкт №3891 про штрафи для громадян за перебування у громадських спорудах і транспорті без масок.

19 листопада закон підписав президент Володимир Зеленський.

З 21 листопада в Україні можуть штрафувати за відсутність маски у громадських місцях.

Поліцейські наголошують, що першочергово діятимуть превентивно. Тобто спершу роблять зауваження, і лише у випадку відмови будуть документувати дії правопорушника.

 

Зеленський радіє, що новий карантин стримує епідемію –  УП

Президент Володимир Зеленський радіє, що карантин дає результати й епідемію коронавірусу вдається стримувати.

Джерело: Офіс президента за результатами селекторної наради 23 листопада

Пряма мова Зеленського: “Карантин вихідного дня та додаткові заходи безпеки дають свої результати. Ми маємо зробити все, щоб уникнути повного локдауну. Поки статистика показує, що нам вдається стримувати прогнозоване зростання”.

Деталі: Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що тижнева динаміка захворюваності на коронавірус стабілізувалася.

Президент також додав, що наразі важливо відновити всі економічні програми та розпочати нові, щоб допомогти якомога більшій кількості людей.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на це відповів, що минулого тижня уряд розробив план дій з підтримки бізнесу та окремих галузей. Він пообіцяв, що “держава підтримає підприємців”.

Передісторія:

11 листопада Кабмін скасував адаптивний карантин, посилив буденний карантин по всій Україні й запровадив повний “локдаун” по вихідних з 14-го до 30-го листопада щонайменше.

22 листопада в Україні виявили 10 945 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, госпіталізували 1 165 осіб, втратили 124 пацієнтів, визнали одужання 4 143 осіб.

Президент Володимир Зеленський перехворів на коронавірус. 

 

В Україні за добу – 10 945 нових випадків COVID-19

23.11.2020, 08:32

Станом на ранок 23 листопада в Україні зафіксували 10945 нових випадків COVID-19. Всього за весь час пандемії захворіли 635 689 особи.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“10945 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 23 листопада 2020 року. Зокрема, захворіли 491 дитина та 447 медпрацівників.”, – зазначив він.

 

За інформацією міністра, за минулу добу госпіталізовано – 1 165 осіб; летальних випадків – 124; одужало – 4 143 особи;

здійснено тестувань за добу – 28 374 (зокрема методом ПЛР – 25 253, методом ІФА – 3121).

За весь час пандемії в Україні захворіло – 635 689 осіб; одужало – 291 060 осіб; летальних випадків – 11 075; проведено ПЛР-тестувань – 4 243 600.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1212), Дніпропетровській (1093), Київській (870), Житомирській (812) та Запорізькій (642) областях.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 22 листопада в Україні було 12 079 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

 

В українській армії – 51 випадок COVID-19 за добу, один хворий помер

23.11.2020, 11:00

Станом на ранок 23 листопада кількість хворих на коронавірус в ЗСУ становить 2882 особи, за минулу добу виявлено 51 новий випадок.

Крім того, український військовий зі складу миротворчої місії ООН в ДР Конго помер внаслідок COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба командування Медсил ЗСУ.

«Станом на 10.00 23 листопада в Збройних силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 хворіє 2882 особи. За минулу добу зареєстровано 51 новий випадок», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у Збройних силах зафіксовано 26-ий летальний випадок, спричинений захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Так, військовослужбовець ЗСУ, перебуваючи у складі місії ООН в ДР Конго, 7 листопада захворів та знаходився на лікуванні в ізоляторі військової частини. ПЛР тест від 14 листопада підтвердив наявність COVID–19. Незважаючи на проведення лікувальних заходів, 16 листопада стан здоров’я військового погіршився і хворий був направлений на стаціонарне лікування до госпіталю ООН ІІІ рівня (м. Гома, ДР Конго), а в подальшому був переведений до відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії госпіталю ООН ІV рівня (м. Найробі, Республіки Кенія). 22 листопада стан здоров’я пацієнта різко погіршився, почалась інтенсивна терапія, яка не дала позитивного результату.

За інформацією пресслужби, за минулу добу зареєстровано 51 новий випадок захворювання на COVID-19, з них – 12 осіб госпіталізовано.

Загалом за час пандемії в ЗСУ одужало 6159 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 23 листопада в Україні зафіксували 10945 нових випадків COVID-19. Всього за весь час пандемії захворіли 635 689 особи.

 

Зеленський одужав від коронавірусуУП

Президент Володимир Зеленський отримав негативний тест на COVID-19.

Джерело: Зеленський у Telegram

Пряма мова: “У мене, нарешті, негативний результат тесту на коронавірус. Маємо розуміти нові ризики і максимально себе берегти. Як і розуміти, що обов’язковими зараз є медичні маски, самоізоляція, соціальна дистанція, збалансовані вітамінні програми, спортивний режим. Усе це вкрай важливо і все це разом дає нам надію”.

Деталі: Президент зазначив, що з понеділка вже на роботі у звичайному режимі.

Про негативний результат тесту на коронавірус повідомив і голова Офісу президента Андрій Єрмак. На своїй сторінці у Facebook Єрмак теж заявив, що приступає до роботи у звичайному режимі.

Передісторія:

9 листопада президент Володимир Зеленський повідомив, що отримав позитивний результат тесту на COVID-19. Захворів і голова його Офісу Андрій Єрмак.

Зеленського і Єрмака, у яких хвороба проходила в легкій формі, помістили в ізольовані палати лікарні “Феофанія”. Главі держави провели спецзв’язок і обладнали спеціальний кабінет.

Зеленський відповів злостивцям, які радіють його хворобі: коронавірус не може бути причиною для радощів, навіть коли хворіють опоненти.

 

МВФ оцінив податкову політику України

Міжнародний валютний фонд вважає двоякою нинішню податкову політику України, яка хоч і була суттєво модернізована впродовж останніх років, однак потребує правильного вдосконалення за рахунок запровадження ефективних інструментів.

Про це йдеться в офіційному повідомленні МВФ, оприлюдненому в понеділок.

«Податкова політика в Україні ведеться відразу по двох напрямах. З одного боку, за ці роки була проведена значна робота щодо поступового вдосконалення та оновлення податкової системи. З іншого, ставляться під сумнів основні положення існуючої системи»,- зауважили у Фонді.

У МВФ відзначають, що в Україні були спрямовані «серйозні зусилля» на модернізацію міжнародних аспектів податку на прибуток, а також наближення до стандартів ОЕСР (Організації економічної співпраці та розвитку). Однак деякі кола в Україні «наполегливо прагнуть скасувати податок на прибуток корпорацій», наголошують у МВФ.

Як пояснюють у Фонді, основна ідея цих пропозицій полягає в тому, щоби ввести податок на виведений капітал. «У попередніх звітах Департамент з фіскальних питань МВФ виступав проти прийняття податку на виведений капітал, бо це призвело би до значних втрат доходу», – зазначається в документі.

Натомість зазначається, що нещодавно в Україні була прийнята прискорена амортизація інвестицій у основний капітал, що є «більш адресним податковим стимулом», який має дати очікувані результати.

Крім того, позитивним для податкової політики називається Програма добровільного розкриття інформації (VDP). Вона має дозволити платникам податків за певну суму врегулювати фінансові й фізичні активи, за які не сплачувались податки на прибуток.

«Це сприятиме збільшенню податкової бази в майбутньому, оскільки доходи, отримані від цих активів, стануть видимими для Державної податкової служби», – зауважили у Фонді.

Аналіз, висновки та рекомендації МВФ були складені за підсумками роботи місії технічної підтримки Фонду для України, яка працювала в липні цього року з офіційним Києвом в режимі відеоконференції.

 

Промислове виробництво за січень-жовтень скоротилося майже на 7%

За січень-жовтень 2020 року обсяги промислового виробництва в Україні скоротилися на 6,8% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба статистики.

Зокрема, у переробній промисловості за 10 місяців 2020 року виробництво скоротилося на 8,3% порівняно із січнем-жовтнем 2019 року, у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – на 4,4%.

За січень-жовтень 2020 року в Україні було видобуто 18,31 млн тонн кам’яного вугілля (на 14,9% менше, ніж за аналогічний період 2019 року), 1,39 млн тонн сирої нафти (на 2,3% менше), 616,0 тис. тонн газового конденсату (на 3,2% більше), 16,17 млрд кубометрів природного газу (на 1,6% менше), 41,98 млн тонн агломерованих залізних руд та концентратів (на 4,8% менше).

Також за 10 місяців 2020 року було вироблено 1,17 млн кубометрів цегли керамічної (на 21,0% менше, ніж за відповідний період 2019 року), 8,16 млн тонн цементу (на 5,4% більше), 16,75 млн тонн чавуну (на 1,8% менше), 8,24 млн тонн пласких напівфабрикатів із нелегованої сталі (на 3,0% більше).

Електроенергії за січень-жовтень 2020 року було вироблено на 9,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року, – 113,72 млрд кВт-годин.

Як повідомляв Укрінформ, згідно із даними Держстату, за 2019 рік обсяги промислового виробництва в Україні скоротилися на 1,8% у порівнянні із 2018 роком; у 2018 році зростання промислового виробництва становило 1,1% відносно 2017 року.

 

Шмигаль на нараді у Зеленського: Держава підтримає підприємців –  УП

Мінекономіки уже цього тижня має допрацювати показники з підтримки окремих галузей, які постраждали через запровадження карантинних обмежень.

Про це на селекторній нараді під головуванням президента Володимира Зеленського заявив прем’єр Денис Шмигаль, передає Офіс президента.

Зокрема, Шмигаль повідомив, що минулого тижня за дорученням президента уряд розробив план дій з підтримки бізнесу та окремих галузей.

“А вже цього тижня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства має допрацювати показники з підтримки окремих галузей, які постраждали через запровадження карантинних обмежень. Держава підтримає підприємців”, – зазначив очільник уряду.

Шмигаль також додав, що майже 28 тисяч пацієнтів зараз перебувають на стаціонарному лікуванні від коронавірусної хвороби, і така динаміка зберігається впродовж останніх двох тижнів.

“Карантин вихідного дня та додаткові заходи безпеки дають свої результати. Ми маємо зробити все, щоб уникнути повного локдауну. Поки статистика показує, що нам вдається стримувати прогнозоване зростання.

Також важливо відновити всі економічні програми та розпочати нові, щоб допомогти якомога більшій кількості людей. Адже епідемічна ситуація по всьому світу впливає на економіку”, – заявив Зеленський.

Нагадаємо:

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що уряд “готовий підставити плече”, щоб підтримати підприємців під час посилення карантину вихідного дня.

Тим часом біля Кабінету Міністрів пройшла акція рестораторів #МаюПравоПрацювати проти запровадження “карантину вихідного дня”.

У Європейській Бізнес Асоціації заявили, що жорсткий локдаун і закриття більшості бізнесів на вихідні принесуть більше шкоди, ніж користі.

 

Зеленський підписав закон про вихід України з договору між країнами СНД

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про вихід із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики» № 995-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 5 листопада.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті глави держави.

«Згідно з документом, Україна виходить із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики, підписаного на засіданні Ради глав урядів держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у Москві 25 січня 2000 року та ратифікованого Верховною Радою України із застереженнями законом від 16 січня 2003 року № 449-ІV», – йдеться у повідомленні.

Договір містить механізми обміну інформацією, тому існує ризик отримання державами – членами СНД відомостей, які можуть бути використані для здійснення торговельно-економічного тиску на Україну.

В ОП також повідомляють, що вихід із Договору захистить національні економічні інтереси України, усуваючи механізм, який зумовлює міждержавний обмін інформацією з економічних питань.

Як повідомлялося, 5 листопада 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про вихід із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики», розроблений Антимонопольним комітетом на виконання Указу Президента України від 19травня 2018 № 139 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 травня 2018 року «Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав».

Законом пропонується вийти з Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики (підписаного 25 січня 2000 року у м. Москва, Російська Федерація між 11 державами-учасницями та ратифікованого Україною 16.01.2003 із застереженням).

 

Президент призначив главу Сумської ОДА

Президент України Володимир Зеленський призначив Василя Хому головою Сумської обласної державної адміністрації.

Відповідний указ № 509/2020 Глава держави підписав 23 листопада 2020 року.

“Призначити Хому Василя Васильовича головою Сумської обласної державної адміністрації”, – йдеться у документі.

Крім того, Президент увільнив Пахольчука Сергія Івановича від тимчасового виконання обов’язків голови Сумської обласної державної адміністрації.

У Офісі Президента повідомляють, що Василь Хома народився у 1966 році, має вищу освіту, у1994-му закінчив з відзнакою Харківський юридичний інститут. Працював на посадах державної служби, в органах місцевого самоврядування, а також обіймав керівні посади на підприємствах та в установах. Нагороджений медаллю «Захиснику Вітчизни» та орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Має почесне звання «Заслужений юрист України».

Як повідомлялося, 5 листопада Президент звільнив голів Одеської, Івано-Франківської та Сумської облдержадміністрацій.

11 листопада Кабінет Міністрів погодив проєкти указів Президента про призначення голів Миколаївської, Одеської та Сумської ОДА, зокрема кандидатуру Василя Хоми на посаду голови Сумської ОДА.

 

Топ-менеджери Укроборонпрому вдруге проходять поліграф –  УП

У державному концерні “Укроборонпром” триває друга перевірка топ-менеджменту та директорату на поліграфі.

Джерело: Укроборонпром

Деталі: Цю практику розпочали концерну рік тому. Дослідження з використанням поліграфу – один із елементів програми доброчесності та антикорупційної політики, які запровадила в Укроборонпромі нова команда.

Очікується, що всього перевірку пройдуть 52 співробітники концерну, які представляють керівний склад. Йдеться про виконуючого обов’язки генерального директора, його заступників, керівників структурних підрозділів та менеджерів проєктів.

Зазначається, що перевірку на поліграфі вже успішно пройшли топ-менеджери Укроборонпрому: в. о. генерального директора Ігор Фоменко, перший заступник гендиректора Роман Бондар, заступник гендиректора з фінансово-економічних питань Сергій Іванюта та заступник гендиректора з безпеки Костянтин Бушуєв.

На черзі – заступник гендиректора з маркетингу та збуту Михайло Морозов та директор з питань активів, корпоративних прав та ДОЗ Мустафа Найєм. Вперше команда Укроборонпрому проходила поліграф перед призначенням на посади.

 

АМКУ дозволив Dragon Capital викупити акції компанії-власника двох фінвидань –  УП

Антимонопольний комітет дозволив інвестиційній компанії Dragon Capital викупити понад 50% акцій Treeum Holdings Limited, що володіє порталами Finance.ua та Minfin.com.ua.

Про це повідомляє сайт АМКУ.

“Надано дозвіл компанії компанії “Dragon Capital Investments Limited” (м. Нікосія, Республіка Кіпр) на придбання акцій компанії “Treeum Holdings Limited” (м. Ларнака, Республіка Кіпр), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління компанії”, – йдеться у рішення Антимонопольного комітету від 23 листопада.

Treeum Holdings Limited – українська онлайн-платформа, що забезпечує роботу порталів фінансового сектору. Серед них – Finance.ua, Minfin.com.ua, Finline та Bank Online, що фокусуються на статистиці та аналітиці сегменту.

Dragon Capital – одна з найбільших інвестиційних компаній України, заснована Томашем Фіалою у 2000 році у Києві. Компанія займається інвестиційно-банківськими та брокерськими послугами.

 

Україна піднялася на 20 позицій у міжнародному рейтингу якості доріг –  УП

Україна піднялася на 20 позицій у загальному рейтингу “якості доріг” The Legatum Prosperity Index (Індекс процвітання) 2020 та наразі посідає 126 місце.

Про це повідомляє прес-служба “Укравтодору” у Facebook.

“У 2020 році Україна здобула +20 позицій у загальному рейтингу “якості доріг” – наразі займаємо 126 місце. Це означає, що міжнародні експерти й аналітики позитивно оцінюють кроки країни у напрямі розбудови дорожньої інфраструктури”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у рейтингу “транспорт” Україна піднялась на 12 позицій (73 місце), у рейтингу “доступ до ринку та інфраструктура” – на 10 позицій (займає 77 місце).

“У цілому ж у рейтингу Індексу процвітання наразі Україна займає 92 позицію, таким чином здобувши +4 позиції, порівняно з 2019 роком та +19 позицій, порівняно з 2018 роком”, – додали в “Укравтодорі”.

The Legatum Prosperity Index (Індекс процвітання) – інтегрований показник, який враховує економічне зростання країни, рівень освітньої системи, медицини, особистого добробуту та якості життя тощо. Його щорічно укладає освітній аналітичний центр Legatum Institute.

 

“Укроборонпром” домовився з НАБУ обмінюватись інформацією –  УП

Державний концерн “Укроборонпром” та Національне антикорупційне бюро будуть обмінюватися інформацією для протидії корупції.

Джерело: Повідомлення “НАБУ

Дослівно: “Директор Національного бюро Артем Ситник та в.о. генерального директора “Укроборонпрому” Ігор Фоменко підписали відповідний меморандум, де визначені основні напрямки взаємодії та зобов’язання сторін”.

Деталі: Ситник під час підписання заявив, що меморандум сприятиме більш швидкому обміну інформацією і ефективному розслідуванню корупції в концерні, а гендиректор “Укроборонпрому” висловив впевненість, що співпраця дозволить “навести лад у діяльності стратегічних підприємств держави”.

У НАБУ також нагадали, що у межах розслідування корупції в ОПК скерували до суду понад 10 обвинувальних актів стосовно 30 обвинувачених, серед яких зокрема й посадовці Міністерства оборони України, підприємства “СпецТехноЕкспорт”, ДП “Львівський бронетанковий завод”, заводу “Авіакон”.

Загальна сума встановлених збитків у цих справах — понад 88,5 млн грн.

 

Судова реформа: в ОП завершують підготовку законопроєктів, щоб подати їх на розгляд Зеленському

Концепцію удосконалення законодавства щодо судоустрою має якнайшвидше напрацювати спеціальна робоча група Комісії з питань правової реформи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Офісу Президента за результатами засідання робочої групи з розвитку законодавства про організацію судової влади Комісії з питань правової реформи під головуванням заступника керівника ОП Андрія Смирнова.

“Члени робочої групи погодилися якнайшвидше завершити роботу над концепцією удосконалення законодавства про судоустрій, статус суддів, судочинство й суміжні правові інститути та подати її на розгляд главі держави”, – йдеться у повідомленні.

Залученість до діалогу всіх учасників процесу, представників усіх гілок влади та міжнародних експертів дасть змогу почути їхнє бачення ситуації та знайти оптимальне консенсусне рішення, сказав Смирнов.

На зустрічі зазначили, що ця робоча група має стати єдиним консолідованим центром обговорення та напрацювання шляхів подальшого розвитку законодавства у сфері правосуддя.

У зустрічі взяли участь: голова Комісії, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, голова парламентського Комітету з питань правової політики Андрій Костін та інші народні депутати; голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, голова Ради суддів Богдан Моніч, заступник міністра юстиції Олександр Банчук, представники міжнародних проєктів та організацій.

 

У робочій групі щодо КСУ заявили про позитивну динаміку напрацювань: провели низку зустрічей

УНН. Робоча група ВР щодо Конституційного суду провела тематичні зустрічі з представниками НАЗК, НАБУ та правоохоронними органами. Відзначають позитивну динаміку напрацювань. Про це в коментарі УНН розповів член робочої групи, нардеп від фракції “Голос” Ярослав Юрчишин.

“На даний момент вже відбулося кілька тематичних зустрічей. На зустрічах були присутні представники НАЗК, НАБУ, Офісу Генпрокурора, Нацполіції, Вищого Верховного Суду. В принципі, вони давали своє бачення вирішення ситуації. Зараз ми на етапі, фактично, обрання оптимальних рішень. Динаміка позитивна, є розуміння оптимально виходити на консенсусні варіанти, щоб їх приймати за основу і в цілому”, — сказав Юрчишин.

За його словами, це точно буде три законопроекти: зміни до Кодексів стосовно декларацій, зміни до закону “Про запобігання корупції” та можливо ЗУ “Про статус суддів”, зміни до ЗУ “Про КСУ”.

Відповідаючи на питання, чи встигають напрацювати документи до 1 грудня, він відповів: “Мусимо, інших варіантів немає. Якщо не встигнемо до 1 грудня, то переноситься розгляд на середину грудня. А там будь-який Дубінський може заблокувати своєю постановою і відкинути нас в новий рік”.

Нагадаємо, 19 листопада, відбулося перше засідання робочої групи у Верховній Раді щодо напрацювання законопроектів для вирішення питання з Конституційним Судом. Учасники дійшли згоди щодо організаційних питань.

Як повідомляв УНН раніше, робоча група повинна напрацювати три законопроекти: повернення електронного декларування, зміни до Кримінального Кодексу і зміни до закону про КСУ.

 

Дубінський і Ко просять КС скасувати заборони локдауну вихідного дняУП

Низка нардепів просять Конституційний суд скасувати низку обмежень, запроваджених в рамках карантину вихідного дня.

Джерело: сайт КС, заступник голови парламентського комітету з питань правової політики нардеп “Слуги народу” Ольга Совгиря у Facebook

Дослівно КС: “До Конституційного суду України 23 листопада надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту 17 пункту 10, пункту 15 постанови Кабінету міністрів України „Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2″ від 22 липня 2020 року № 641 зі змінами”.

Деталі: Автори клопотання вважають, що окремі положення вказаної постанови не відповідають низці норм Основного закону України, а також зазначають, що порушені у конституційному поданні питання мають особливе суспільне та економічне значення, оскільки стосуються, в тому числі, й життя і здоров’я громадян.

Як випливає з документу, представляти подання в суді буде нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський.

Нардеп Ольга Совгиря пояснює, що що предметом оскарження в цьому поданні не є запровадження карантинних обмежень в цілому.

Оскаржено окремі положення постанови уряду, що передбачають низку обмежень для діяльності суб’єктів господарювання в суботу та неділю.

Також оскаржено положення постанови, яким передбачається заборона планової госпіталізації.

У конституційному поданні стверджується, що запровадженими обмеженнями порушено рівність конституційних прав і свобод громадян, внаслідок заборони працювати одним громадянам, у той час як інші громадяни працюють.

На думку авторів подання, оскаржені в поданні заборони є безумовними, а їх фактична реалізація призводить до істотних (більше 50%) втрат доходу (заробітку) у суб’єктів господарювання, які працюють у різних економічних сферах.

У свою чергу обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги всупереч положенням статті 49 Конституції України.

Крім цього, також зазначається, що оскаржені обмеження запроваджені без введення на території України воєнного або надзвичайного стану, що є передумовою для обмеження низки конституційних прав згідно зі статтею 64 Конституції України.

Наразі суд вирішує питання про відкриття конституційного провадження.

Нагадаємо: В Україні виникла криза після рішення Конституційного суду щодо скасування низки норм антикорупційного законодавства. Президент Володимир Зеленський закликав голову КС подати у відставку.

Своїм рішенням від 11 листопада Кабінет міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з локдауном вихідного дня. Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.

Українська правда

 

Дубінський прогнозує Україні шлях до правового хаосу

УНН. Невиконання рішень КСУ веде Україну до “правового хаосу”. Про це в ефірі телеканалу “NewsOne” заявив народний депутат України Олександр Дубінський, передає кореспондент УНН.

“Коли гарант Конституції, яким являється президент дає гарантії, що на посаді залишиться людина, призначення якої очільником НАБУ визнав неконституційним Конституційний Суд України, рішення якого не підлягає оскарженню або скасуванню — це велика проблема, це шлях до правового хаосу”, – зазначив нардеп.

Дубінський припустив, що такі гарантії Зеленський міг дати під тиском.

“Я бачу в цьому посилення так званих “транснаціоналів”, ми їх називаємо “соросята”, які (зараз — ред.) закріплюють свої позиції. Наприклад, призначення Милованова штатним радником у Офіс Президента. Чи не штатним — немає різниці. Це всього лише ще один доказ. А ми вже з вами історично бачили, що ця група не працює в інтересах країни. Вона працює лише на те, щоб ласі шматочки української економіки, які знаходяться під державним керівництвом, були переорієнтовані на прибутковість цих транснаціональних корпорацій. Саме тут ми бачимо тренд на приватизацію атомної енергетики, “чудові” рішення по доступу іноземних корпорацій до видобутку корисних копалин на території України. Для мене очевидно, що підсилення цього угруповання приводить до того, що продаються останні оплоти державного надбання”, – підсумував Олександр Дубінський.

Нагадаємо, що 19 листопада Президент України Володимир Зеленський провів відеозустріч з послами країн G7, під час якої пообіцяв, що після 16 грудня директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник залишатиметься на посаді.

Додамо, що положення закону про НАБУ щодо надання Президенту України повноважень призначати на посаду та звільняти з посади директора НАБУ визнано неконституційним, згідно з рішенням КСУ від 16 вересня.

Тоді автори клопотання стверджували, що оспорювані положення закону суперечать Конституції України, оскільки передбачають “наділення Президента України додатковими повноваженнями (не закріпленими Конституцією України)”.

Як повідомлялося, 28 серпня КСУ також визнав неконституційним указ Президента про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро.

 

ОАСК відмовився розглядати справу щодо закриття серверів з деклараціями –  УП

Товариство “Алтаюр”, яке володіє серверами для реєстру е-декларацій, зверталося до Окружного адмінсуду Києва з вимогою припинити зберігання декларацій. Суд відмовився відкривати провадження.

Джерело: адвокат з боку “Алтаюр” Віталій Власюк в коментарі УП, розклад судових засідань

Деталі: Згідно з розкладом засідань, 23 листопада суд відмовив у відкритті справи.

Адвокат Власюк зазначив, що причини відмови їм не повідомляли.

Компанія оскаржуватиме це рішення суду.

Довідково: НАЗК з 2017 року орендувало в “Алтаюру” сервери для реєстру. Вони використовуються підприємством “Українські спеціальні системи”, яке адмініструє реєстр.

На початку 2020 року у НАЗК запідозрили завищенні ціни оренди. Після цього договір з “Алтаюром” не був продовжений, Національне антикорупційне бюро почало розслідування, а сервери згодом арештували.

В “Алтаюрі” завищення ціни заперечують і заявляють, що після відмови продовжити договір їм незаконно не повернули обладнання, на той момент ще не арештоване.

Що було раніше: Власник серверів вважає, що після скандального рішення КС законодавство не передбачає повноваження НАЗК зі зберігання декларацій і це нібито є перевищенням владних повноважень.

За твердженням представників підприємства, протизаконне використання обладнання порушує права власників.

“Алтаюр” вимагав визнати дії НАЗК протиправними, та зобов’язати Агентство не зберігати декларації.

 

Тимошенко поставила місцевій владі 5 першочергових завданьУП

Лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко каже, що її політсила “посіла друге місце за кількістю депутатів по всій країні, поступившись лише “слугам народу” та визначила перші пріоритетні завдання для своїх депутатів усіх рівнів.

Джерело: Тимошенко на пресконференції 23 листопада

Пряма мова: “Нам потрібно з вами негайно консолідувати всі зусилля місцевих громад і започаткувати нову стратегію, яка відповідає національним інтересам. Хотіла би зараз чітко поставити 5 пріоритетів, які потрібно зробити за перший місяць роботи нових рад усіх рівнів”.

Деталі: Перше, за словами Тимошенко потрібно негайно вивчити ситуацію в усіх лікарнях і лабораторіях, які можуть надавати послуги з діагностики та лікування коронавірусу. Зрозуміти, чого не вистачає, щоб надавати допомогу людям, і сформувати перелік невідкладних дій.

Політик просить, щоб на перших засіданнях рад було прийнято спеціальні постанови із зверненням до президента, уряду, до більшості у ВР про необхідність створення фінансового фонду протидії ковіду в держбюджеті на наступний рік.

Друге: негайно проаналізувати ситуацію з тим, у якому стані знаходяться малі і середні підприємці на місцях, яка допомога їм потрібна. Другою постановою місцевих рад, на думку Тимошенко має бути заклик застосувати невідкладні дії, щоб допомогти бізнесу пережити цей складний період.

Третє – глибоке вивчення ситуації стосовно всіх руйнівних аспектів відносно освіти в Україні.

Четверте – зупинка розпродажу сільськогосподарської землі. Тимошенко закликає вимагати від президента України скасувати свій підпис під законом про ринок землі.

П’яте – вивчити екологічний стан територій, на яких розташовані громаді, створити повний перелік загроз та дій, які треба вжити для їх мінімізації.

 

У “Музей Революції гідності” знову прийшли – з перевіркою  

УП

Національний музей Революції гідності, де чотири дні тому були обшуки, заявляє, що тепер у них проводять експертизу будівництва музею.

Джерело: Національний музей Революції Гідності (Maidan Museum) у Facebook

Дослівно: “А в нас нова перевірка. Кажуть, “експертиза будівництва музею”! Не меморіалу, якого стосується слідство, а МУЗЕЮ, навіть проєктування якого не розпочиналося.

Можемо підказати слідчим, де предмет їхнього інтересу, але не будемо заважати демонструвати свою “професійність”.

Цьому передувало: 19 листопада правоохоронці прийшли до Музею Революції гідності з обшуком у справі про зловживання службовим становищем його посадовцями і привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Директор музею Революції Гідності Ігор Пошивайло на заяву прокуратури про можливе розкрадання коштів на будівництві Меморіалу Небесної сотні запевнив, що проблеми з будівництвом пов’язані з арештом території, де відбуваються слідчі експерименти, а на час перерахування коштів підрядник про це не знав і закупив матеріали для будівництва.

Передісторія:

У лютому 2018 року в конкурсі на найкращий проєкт меморіалу Героїв Небесної сотні серед майже семи десятків конкурсних заявок із 12 країн світу міжнародне журі відзначило проєкт нідерландсько-українського архітектурного бюро MI-studio – архітекторів Ірини Волинець і Марії Процик.

​Відповідно до проєкту, меморіальний комплекс складатиметься з двох частин: меморіальної стели зі 107 плит із іменами Героїв Небесної сотні, яка йтиме до пагорба з боку майдану Незалежності і Хрещатика, та паркової зони, в якій висадять липи. Вартість будівництва меморіалу оцінили у 154 мільйони гривень.

Тендер відбувся з другої спроби. Спершу його виграв “Північно-український будівельний альянс”, наближений до Максима Микитася, але зрештою переможцем конкурсу стала фірма “Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня “Україна-Реставрація”. Вона, за даними “Схем“, опосередковано пов’язана з фірмами родини Андрія Кравця, який керував Державним управлінням справами і отримав у ЗМІ прізвисько “завгосп Януковича”.

 

У Слов’янську мером міста переобрали “опоблоківця”УП

Словянська ТВК оголосила результати виборів мера міста – переможцем став чинний глава міста представник “Опозиційного блоку” Вадим Лях.

Джерело: громадський рух “ЧЕСНО

Дослівно: “Слов’янська ТВК оголосила переможцем другого туру виборів чинного міського голову Вадима Ляха з результатом 60,87%.

Повні результати виборів:

Вадим Лях (“Опозиційний блок”) – 16811 голосів.

Павло Придворов (ОПЗЖ) – 10415 голосів”.

Деталі: Відзначається, що взяли участь у голосуванні – 27617 виборців. При цьому загальна кількість виборців, включених до реєстру – 85272.

Недійсні бюлетені – 391.

 

Міськрада Нікополя заявляє про перемогу кандидата від партії «За майбутнє» на виборах мера

У Нікополі кандидат від партії «За майбутнє» Олександр Саюк переміг на виборах міського голови висуванця від партії «Слуга народу» Руслана Олійника.

Як передає Укрінформ, офіційні результати оприлюднено на сайті Нікопольської міської ради.

«Згідно з протоколом Нікопольської ТВК, кількість голосів виборців, поданих за кожного кандидата на посаду міського голови: Саюк Олександр Іванович – 12 533 голоси (54,64%), Олійник Руслан Юрійович – 9 637 голосів (42,01%). У голосуванні взяли участь 22 937 нікопольців. 767 виборчих бюлетенів визнано недійсними», – поінформували в міськраді.

Як відомо, 22 листопада в 11 містах України відбулося повторне голосування на виборах міських голів. У другому турі за крісло міського голови Нікополя боролися чинний секретар міської ради, кандидат від партії «За майбутнє» Олександр Саюк і засновник благодійного фонду «Майбутнє Нікопольщини», кандидат від партії «Слуга народу» Руслан Олійник. У першому турі виборів між ними був незначний розрив, відповідно 21,86% і 17,85%.

 

Філатов переміг на виборах мера Дніпра –  УП

Чинний міський голова Дніпра Борис Філатов переміг у другому турі виборів мера.

Джерело: Дніпровська міська рада  

Дослівно: “За результатами опрацювання 100% протоколів Борис Філатов набрав 80,61% голосів дніпрян, випередивши свого конкурента більше ніж у чотири рази”.

Деталі: За словами секретаря міської ради Олександра Санжари, під час виборів застосовувалися брудні технології. Зокрема, на передвиборчих зустрічах з мешканцями у Філатова стріляли зеленкою з пейнтбольної рушниці, також на зустрічах були присутні люди, які перешкоджали здійсненню виборчого права.

Крім того, за 2 тижні до виборів почалося масштабне скуповування голосів виборців – через групи у Telegram і Viber пропонували до 1,5 тисячі грн за голос.

Він також додав, що найбільшим і найчастішим порушенням на виборах у другому турі було фотографування виборчого бюлетеня.

Передісторія:

Другий тур виборів у Дніпрі відбувся 22 листопада.

 

У Рівному перемогу на виборах вибив кандидат від “ЄС” –  УП

У Рівному перемогу у другому турі виборів мера здобуває кандидат від “ЄС” Олександр Третяк.

Джерело: Суспільне

Деталі: Згідно із підрахунком усіх протоколів у міській ТВК, більшість набирає кандидат від “ЄС” Олександр Третяк (50,25%), у його суперника Віктора Шакирзяна із партії “Рівне разом” – 47,70%”.

У голосах: Третяк – 27 451, Шакирзян – 26 057.

Зіпсованими назвали 2,02% бюлетенів, тобто 1106 штук.

Попередній мер Володимир Хомко став депутатом Рівненської міської ради.

Передісторія:

У першому турі виборів у Рівному Шакирзян був на першому місці із 19,84% підтримки, Третяк був на другому місці із 16,93%.

 

“Слуга народу” програв вибори чинному меру Ужгорода –  УП

За результатами місцевих виборів, мером Ужгорода став чинний глава міста самовисуванець Богдан Андріїв.

Джерело: місцеве видання mukachevo.net

Дослівно: “Згідно результатів голосування офіційно переможцем “другого туру” виборів Ужгородського міського голови визнано чинного міського голову, кандидада-самовисуванця Богдана Андріїва”.

Деталі: Згідно з даними протоколу, що є в розпорядженні ОПОРИ, кандидат набрав – 12 869 голосів – 51,1%.

Кандидат від партії “Слуга народу” Віктор Щадей отримав – 11 452 – 45,5%

Відзначається, що це 1417 голосів різниці.

 

На Львівщині судитимуть п’ятьох членів ДВК за завчасне підписання протоколів

Стрийська місцева прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо п’яти мешканок с.Йосиповичі, що на Львівщині. Їх обвинувачують у підписанні протоколу про підсумки голосування завчасно і поза засіданням виборчої комісії.

Про це пресслужба Львівської обласної прокуратури повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Стрийською місцевою прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт щодо п’яти жительок с.Йосиповичі (Стрийський район), яких обвинувачують у підписанні протоколу про підсумки голосування до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії, вчиненого групою осіб, без попередньої змови між собою (ч.1 ст.28 ч.1 ст.158-3 КК України)», – йдеться в повідомлені.

Встановлено, що під час проведення місцевих виборів 25 жовтня п’ятеро членів ДВК (голова, заступник, секретар та двоє членів) віком від 27 до 48 років, всупереч чинному законодавству, за кілька годин до завершення голосування підписали протокол ДВК про підрахунок голосів виборців при обранні депутатів до Львівської обласної ради, тобто до підсумкового засідання дільничної виборчої комісії та остаточного заповнення протоколу.

Досудове розслідування, яке здійснювали слідчі Стрийського ВП ГУ НП у Львівській області, завершене.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років.

Відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Садовий звинуватив “ЄС” в намаганні узурпувати владу у Львові –  УП

Новообраний мер Львова Андрій Садовий звинувачує своїх опонентів з “ЄС” у махінаціях із призначенням першого засідання нового складу міськради.

Джерело: Facebook-сторінка Садового

Пряма мова Садового: “Цієї ночі відбулась нечувана річ, яка має на меті узурпувати владу в місті, попри волевиявлення львів‘ян.

Міська виборча комісія ухвалила рішення перенести дату першої сесії міської ради з 3-го грудня на 24-те листопада – це вже завтра. Хоча попередньо та ж ТВК призначила засідання на 3 грудня, щоб провести присягу і депутатів, і міського голову одночасно. Діяли вночі, без зайвих очей, без журналістів і прийняли рішення, яке ніяк не стосується вчорашніх виборів”.

“З приведенням до присяги нової ради втрачаються повноваження попереднього міського голови (тобто Садового – ред.). Новообраного мера (тобто теж Садового – ред.) до присяги завтра ще не приведуть, оскільки  є передбачений законом час на підрахунок голосів, потенційні скарги та позови. Тому нова рада запрацює без нового голови.

Рада в такому напівлегітимному стані може діяти кілька тижнів, обирати керівні органи: президію, секретаря-в.о.міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо, приймати будь-які інші рішення – бюджет, майнові питання тощо. За ці рішення згодом відповідальність доведеться нести новому міському голові”.

Деталі: Садовий заявив, що рішення ТВК є абсолютно незаконним, оскільки виборчий процес депутатів до Львівської міської ради завершився 19 листопада і жодних рішень на цю тему комісія ухвалювати не має права.

Він пообіцяв його оскаржити і вказав, що рішення ТВК пролобіював депутат від “ЄС” Сергій Івах.

Коментуючи привітання з перемогою від свого опонента Олега Синютки Садовий сказав, що готовий повірити, що це було щиро, коли партія “ЄС” зупинить спробу “привселюдно і цинічно витерти ноги об волю львів‘ян”.

Передісторія:

22 листопада відбувся другий тур виборів. За результатами екзит-полу, у ньому перемагає діючий мер Андрій Садовий із результатом 62,8% голосів виборців. Цого суперник кандидат від партії “Європейська солідарність” Олег Синютка уже привітав Садового з перемогою.

Найбільшу кількість депутатів у міськраді Львова отримала партія “ЄС”.

 

“ЄС” відповіла Садовому щодо “узурпації влади” –  УП

Голова фракції “Європейська солідарність” у Львівській міськраді Петро Адамик відповів на звинувачення мера Андрія Садового у махінаціях з організацією засідання депутатів, посилаючись на закон “Про місцеве самоврядування”.

Джерело: Адамик у Facebook

Пряма мова Адамика: “Наголошую на тому, що ТВК, ухваливши рішення про проведення сесії Львівської міськради 24 листопада, а не 3 грудня, виконала норму статті 46 закону “Про місцеве самоврядування” згідно з якою “перша сесія новообраної міської ради скликається відповідною ТВК не пізніше, як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради”.

Тобто ми, депутати, вимагаємо провести першу сесію відповідно до закону. Ми не хочемо розпочинати роботу з порушень законодавства”.

Деталі: Він також звернувся до Садового з проханням “не збурювати громаду, припинити виборчу кампанію та почати працювати”.

Передісторія:

22 листопада відбувся другий тур виборів. За результатами екзит-полу, у ньому перемагає діючий мер Андрій Садовийіз результатом 62,8% голосів виборців. Його суперник кандидат від партії “Європейська солідарність” Олег Синютка уже привітав Садового з перемогою.

Найбільшу кількість депутатів у міськраді Львова отримала партія “ЄС”.

Садовий звинуватив своїх опонентів з “ЄС” у махінаціях із призначенням першого засідання нового складу міськради.

 

Всі на Львів. Як Садовий і соратники Порошенка за крісло мера воювали – УП

Якщо дивитись на вибори мера Львова з Києва, то могло скластися враження, що в головному місті Галичини відбувалося справжнє свято демократії.

Активна дискусія, битва програм, віп-агітатори, обміни політичними шпильками та зрештою реальні дебати між основними опонентами.

Два сильних кандидати, які мають давні особисті стосунки і пройшли шлях від партнерських робочих відносин до прямої конфронтації під час “сміттєвої війни”.

Такі початкові позиції обіцяли справжню димну суміш на виборах, яку зрештою львів’яни і отримали. Яскравим підтвердженням цього стали результати першого туру, за підсумками якого основних опонентів розділили менше 10% голосів.

Однак, за кілька днів до виборів у центрі Львова мало що нагадувало про наближення доленосного голосування, окрім політичної реклами та мітингів-ефірів.

Виною тому  – пандемія COVID-19 і карантин вихідного дня, котрий для “міста вихідного дня” Львова і його підприємців став більшим головним болем, аніж політичні перепалки.

Втім, якщо вірити екзит-полам, карантин, який міг вплинути на явку виборців, не завадив чинному меру зберегти свою посаду, хоча його опонент довго не поспішав визнавати поразку.

Як Андрій Садовий і Олег Синютка бачать розвиток Львова, чому “Європейська солідарність” зробила місто плацдармом для політичного контрнаступу та як вибори вплинуть на роль Львова у загальноукраїнській політиці, розбиралась “Українська правда”.

Оборона в ратуші від Андрія Садового

Багаторічний мер Львова Андрій Садовий у 2020-му не часто проявляв себе на загальноукраїнській політичній арені.

В основному про Андрія Івановича згадували в контексті карантинних заходів, через які найтуристичніше місто України економічно страждало ледь чи не найбільше.

Втім, спад політичної активності завжди жвавого міського голови стався не лише через пандемію.

Минулого року його партія “Самопоміч” зазнала болючої поразки на парламентських виборах. За кілька місяців до цього сам Садовий був змушений відмовитись від загальноукраїнських політичних амбіцій, знявшись на президентських виборах на користь Анатолія Гриценка.

Тоді Садовий навіть заявив, що більше не балотуватиметься на посаду міського голови Львова. Передумати його змусив невдалий похід на Київ.

“У 2018 році, коли відбувалась президентська кампанія, в якій я брав участь, я сказав, що, сорі, цей кейс закривається (мерство – УП), і я йду в загальнодержавну політику. Українці вибрали нового президента.

Я був на роздоріжжі, і дуже вірив, що з’явиться один-два кандидати, які будуть здатні перемогти у Львові, і я скажу: “Ок, я виконав свою місію”. Але цього не сталося”, – пояснює своє рішення в розмові з УП Садовий.

“Люди, які мали би потенцію, забоялися балотуватися, тому що почалася пандемія, почалися серйозні проблеми, і я лишився один на один з містом, яке має недобудований (сміттєвий) завод.

І коли мій опонент говорить, що зітре той завод з лиця, тому що він не потрібен, то я мав просто за цим спостерігати? Ні, я сказав, що піду ще на одну каденцію, щоб почати ті справи, які почав, щоб поставити жирний знак оклику”.

Таке пояснення виглядає не дуже переконливим. Львівські співрозмовники, які мають тривалий досвід спілкування з міським головою, стверджують, що не особистість опонента і його риторика стали причиною зміни рішення Садовим.

“Синютка – це радше “бонус”. Після того, як його “приземлили” в Києві, Андрій Іванович вирішив не віддавати хоча б те, що має. Та й взагалі, ви бачите Садового кимось, окрім мера?”, – ділиться з УП один з провладних депутатів Львівської міськради.

Власне, свою передвиборчу кампанію чинний мер вибудовував на безальтернативності поступального руху вперед. Передвиборчий слоган теж був обраний відповідний – “Мер добрих змін”.

Ще однією з фішок кампанії від Садового стало нагадування, що саме Андрій Іванович колись запросив нинішнього опонента Синютку з Івано-Франківська.

Сам Садовий в розмові з УП намагався переконати, що мова не про особистісні розбірки, хоча кампанію суперника назвав “найбруднішою в історії”.

“Олег почав говорити речі, які не можна говорити. Розумієте, є певні стандарти виборів у Львові, які не порушувались.

Ніколи у Львові стільки лайна не лили, а тут просто, знаєте, наче з говномету – ту-дух-ту-дух! Як я на це маю реагувати?”, – обурюється Садовий.

За словами мера, на телеканалах Порошенка, та каналах з орбіти Медведчука показували фільми про його “дружбу з Януковичем” і про те, що 2014 року він начебто не підтримував Майдан.

Такі закиди в бік Синютки і його партнерів лунають через день після дебатів.

Садовий визнав, що нардеп від “ЄС” виглядав посвіжіше за нього:

“У мене була певна втома, тому що я в першу чергу містом керую з мільйоном проблем, а тут ще й дебати. Але люди могли побачити мого опонента у повній “красі” – він не відповів на жодне запитання, яке йому ставили”.

Садовий остерігався, що через карантин може бути невелика явка, але у Львові у другому турі вона була найбільшою

Олег Синютка. Від соратника до конкурента

Сам Синютка в розмові з УП висловив переконання, що дебати виграв, але не тому, що Садовий був втомлений.

“Я давно знаю міського голову. Він хотів, щоби люди його жаліли, він дуже любить сидіти в ніші такого ображеного, якого всі звинувачують, а він святий”, – впевнений кандидат в мери.

Не будемо гадати над причинами втоми Садового, але Синютка доволі непогано знає манеру і роботи, і поведінки Андрія Івановича. Ще б пак, адже обидва нинішніх непримиренних опоненти пропрацювали в одній команді близько восьми років.

Синютка переконує, що ні про яке особистісне протистояння не йдеться, хоча епітетів щодо свого колишнього шефа не підбирає.

“Я вважаю, що це дискусія не про особистості, це дискусія про світогляд, це дискусія про цінності. А я бачу, що опонент насправді слабак”, – стверджує Синютка.

Незважаючи на дані екзит-полів Олег Синютка довго не поспішав вітати Садового

Далекого 2006 року Садовий запросив Олега Синютку, який тоді програв вибори мера Івано-Франківська, працювати своїм заступником у львівській мерії.

На той момент Синютка працював заступником міського голови Івано-Франківська, робота бюрократичної машини йому була знайома.

Результатами співробітництва до пори до часу були задоволені обидві сторони, поки 2014 року Петро Порошенко не запропонував Синютці очолити Львівську обласну державну адміністрацію.

“Синютка завжди мав політичні амбіції, а за спиною Садового їх неможливо було реалізувати”, – розповіла УП співрозмовниця з мерії, яка працювала в час їх спільної роботи.

Кандидат на мери не приховує своїх тодішніх політичних амбіцій: “Я насправді вже не хотів працювати в мерії, тому пропозиція поступила доволі вчасно”.

Але шляхи колишніх соратників остаточно розійшлися навіть не тоді. Голова ОДА все одно мав би співпрацювати з очільником обласного центра.

Чорна кішка пробігла між ними 2016-го року під час “сміттєвої кризи”, в яку потрапив Львів. Місто потопало в смітті, а в області ніяк не могли знайти місце для його сховища.

Садовий звинувачував у проблемах президента Петра Порошенка і очільника ОДА, Синютка кивав в бік мера Львова. Сміття каталось по країні, рейтинг міського голови падав.

“Львів тоді перетворили на полігон політичної боротьби у Києві. Ми це пам’ятаємо”, – розповідає УП ще один кандидат в мери Львова від партії “Голос” Ярослав Рущишин.

Зрештою ситуація виправилась, однак загальноукраїнський рейтинг Садового зазнав непоправних втрат. І в цьому не останню роль зіграв тодішній перший заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук.

Після програшу Порошенка Синютка подав у відставку. Згодом балотувався до Верховної Ради за списком “Європейської солідарності” і був обраний народним депутатом.

Львівська коаліція і плацдарм для “Європейської солідарності”

Шляхи Садового і Синютки знову перетнулись цього року. Вже на місцевих виборах.

“Європейська солідарність” здобула у Львові та області переконливу перемогу. Щоб пазл остаточно склався не вистачало одного – мерського крісла.

Тут у суперечку між Андрієм Івановичем і Олегом Михайловичем втрутився політичний важковаговик Петро Олексійович, який виступив у Львові в ролі чи то політичного тарану чи то віп-агітатора.

“Порошенко сюди ледь не щотижня наче по святу воду їздить”, – жартують львів’яни.

Петро Олексійович не просто став частим гостем у Львові. Він підключив для розкрутки Синютки всі свої медійні ресурси, для яких, мінімум, на два тижні центр політичного життя країни переїхав до Львова разом зі всіма депутатами-спікерами від ЄС.

За три дні до виборів у центрі Львова на площі перед пам’ятником Шевченку навіть провели відкритий ефір, де Порошенко разом з Синюткою виступили в якості хедлайнерів.

“Від результатів місцевих виборів залежить не лише яскравість лампочок, стан ваших мостів чи стан ваших доріг. Вибори 22 листопада – це вибори про Україну, і про Українську державність”, – підкреслював Порошенко в притаманній для себе пафосній манері.

“Зелені обманули всю країну, не обманули одну область і одне місто – місто Лева. І початок нашого контрнаступу знаменують місцеві вибори. А завершимо ми його відновленням української і проукраїнської влади”.

Під час виступу експрезидента інколи не було зрозуміло, яким чином в’яжеться мерство Синютки з контрнаступом на загальноукраїнському рівні. Однак було зрозуміло, що Петро Олексійович розглядає Львів як такий собі плацдарм для нового політичного старту.

“Він приїжджає ледь не кожного тижня, і водить Синютку за ручку. Я добре ставлюсь до Петра Олексійовича, але ж львів’яни мають вибирати самодостатнього мера”, – не полишає собі задоволення загнати шпильку в бік опонента Садовий.

Утім, варто згадати, що Синютку підтримала не лише “ЄС”.

Після першого туру на його підтримку виступили кілька рейтингових кандидатів. Серед них – “свободівець” Руслан Кошулинський, який у першому турі взяв третє місце.

“Львів’яни втомились від корупції, яка є у Львові, тому навколо мене багато політичних сил об’єднались, а його прямо ніхто не ризикнув підтримати”, – переконує Синютка.

Натомість чинний міський голова вважає, що про спільний “похід проти Садового” його опоненти домовились ще до початку виборів.

“З Кошулинським вони насправді з самого початку йшли разом, тому що в них єдині спонсори – Козловський (місцевий бізнесмен, депутат міськради від БПП) і Кривецький. Вони потратили на виборах більше 10 мільйонів доларів”, – говорить Садовий.

Фінансовий вплив відомих у Львові бізнесменів на свою кампанію Синютка спростовує, називаючи себе самодостатнім політиком, кампанію якого профінансувала його партія.

Однак навіть після свого виступу у Львові Порошенко зупинився у “Гранд-Готелі” Козловського. Це, звісно ж, ні про що не говорить. Просто готель хороший, напевно.

***

Хто б не став міським головою, переможцю доведеться шукати союзників. І з політичної, і з практичної точки зору.

З практичної – у боротьбі з COVID-19 і діями уряду, які йдуть врозріз із баченням малого і середнього бізнесу, основи туристичного сектора міста.

З політичної – у боротьбі між відстоюванням власного авторитету в місті та вгамуванням політичних апетитів гравців з Києва

“І один, і другий є з минулого, а нам треба поступальний рух. Я зауважив за останні 5-6 років, що колись Львів називали культурною столицею, а тепер це викликає посмішку навіть у львів’ян”, – сумно резюмує Ярослав Рущишин, –

“Я думаю, що Львів буде чистеньким гарненьким містом, куди хочеться приїхати на сирник, на музику. Така собі “стара бабуся Австрія”, чистенька, гарна, затишна, але проривів тут значних я не передбачаю”.

Євген Будерацький, УП

 

Богдан в інтерв’ю Собчак назвав Єрмака “хорошим хлопцем”УП

Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан в інтерв’ю Ксенії Собчак назвав свого наступника на посаді Андрія Єрмака “хорошим хлопцем”.

Джерело: інтерв’ю Богдана Ксенії Собчак

Пряма мова: “Тільки хороше можу сказати (про Єрмака ред.)… У нього мало досвіду.

Дуже хороший хлопець. В певній мірі він якийсь філософ. Йому, звичайно, не вистачає досвіду. І це катастрофічно. Напевно, досвід цей прийде з часом. Він навчиться”.

Деталі: При цьому він пояснив, що ніколи не говорив, що Єрмак “агент ГРУ РФ”.

За словами Богдана, Єрмак буде шукати шляхи зближення з Росією.

Також він вважає, що Єрмак неблизький з олігархом Ігорем Коломойським.

Передісторія:

Собчак – телеведуча, блогерка і журналістка, яка брала участь у виборах президента Росії у 2018 році. За неї проголосували 1,68% виборців (більше 1,2 млн осіб).

Її покійний батько Анатолій Собчак був мером Санкт-Петербурга. Він дружив з президентом РФ Володимиром Путіним. Собчак називали похресницею Путіна, але вона цей факт заперечила.

Перед виборами в РФ вона намагалась потрапити в окупований Крим і просила дозволу в українського МЗС, проте їй відмовили.

 

“Слуга народу” визнав поразку на виборах мера ПолтавиУП

Кандидат від “Слуги народу” Сергія Іващенко визнав свою поразку на виборах мера Полтави і перемогу кандидата від “За майбутнє” Олександра Мамая.

Джерело: Facebook-сторінка Іващенка і Мамая

Пряма мова Іващенко: “Дякую кожному з 28 тисяч полтавців, які проголосували за Зміни в Полтаві. Ви – справжні відповідальні громадяни!

31 тисяча полтавців, які прийшли до дільниць по різних причинах, обрали собі свого мера. І нам з цим жити… якийсь час. І цей вибір також потрібно поважати.

Сьогодні ми не виграли. Не виграли через розгалужену і доведену систему підкупу, цинічний підвоз та обман виборців…”

Деталі: Мамай повідомив про свою перемогу. Він відзначив, що випередив суперника на 5,62% (3357 голосів).

Кандидат від “За майбутнє” повідомив, що набрав 52.81% (31564 голосів виборців), а його опонент – Іващенко 47.19 % (28207 голосів).

 

“Слуги народу” на місцевих виборах були у перших трійках у 16 областях – “Рейтинг”

УП

На місцевих виборах умовний бар’єр у 5% подолали п’ять парламентських партій, які разом отримали 51% підтримки, партія “Слуга народу” зайняла 1-3 місця у 16 областях.

Джерело: “Рейтинг” із посиланням на дані територіальних виборчих комісій та свій моніторинг за вересень-жовтень

Деталі: Згідно агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах, умовний 5% бар’єр подолали “Слуга народу” (14,5%), “Європейська солідарність” (13,7%), “Опозиційна платформа – За життя” (12,5%), “За майбутнє” (8,6%) та “Батьківщина” (8,5%).  Відсотки розраховані від загальної кількості голосів виборців, які підтримали партії.

“Наш край” загалом підтримали 3,9%, ВО “Свобода” – 3,3%, Радикальну партію Ляшка – 2,4%, партію “Сила і честь” – 2,4%, “УДАР Віталія Кличка” – 2,0%, партію “Пропозиція” – 2,2%, “Голос” – 1,7%, партію Шарія – 1,4%, “Перемога Пальчевського” – 0,8%.

Сумарний рейтинг інших (переважно місцевих) партій становить близько 22%.

Сукупна підтримка п’яти парламентських партій на цих виборах становила 51% (на виборах до Верховної ради 2019 року вони отримали 78%).

В областях, де не були представлені потужні місцеві партії, парламентські партії отримали значно більшу підтримку на місцевих виборах.

Партія “Слуга народу” зайняла лідерські позиції (1-3 місця) у Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Президентська партія трохи втратила підтримку в порівнянні з останніми опитування “Рейтингу”, соціологи пояснюють відхилення зміщенням явки у бік західних областей та низькою участю молоді в голооуванні 25 жовтня.

“Опозиційна платформа – За життя” отримала високі результати в регіонах півдня та сходу, а також у Сумській області.

“Європейська солідарність” зайняла вищі сходинки рейтингу в регіонах Галичини, Житомирській, Київській, Рівненській, Чернівецькій областях та Києві.

Партія “За майбутнє” зафіксувала лідерські позиції на Волині, а також в Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській та Полтавській областях.

“Батьківщина” отримала високі результати в Кіровоградській, Івано-Франківській, на Закарпатті, Полтавській та Чернівецькій областях.

Партія “Наш край” зайняла високі позиції в Луганській, Житомирській, Чернігівській та Миколаївській областях, ВО “Свобода” – в Івано-Франківській та Тернопільській, Радикальна партія Ляшка –  Чернігівській, “УДАР” – у Києві, “Пропозиція” – у Дніпропетровській.

Місцеві партії стали переможцями у Вінницькій (“Українська стратегія Гройсмана”), Закарпатській (“Рідне Закарпаття”), Полтавській (“Довіра”), Харківській (“Блок Кернеса – Успішний Харків!”), Хмельницькій (“Команда Симчишина”), Черкаській (ВО “Черкащани”) та Чернігівській (“Рідний дім”) областях.

Також на лідерських позиціях – у Херсонській (“Нам тут жити!”), Хмельницькій (“За конкретні справи”) та Чернівецькій (“Єдина Альтернатива”) областях.

Моніторинг місцевих виборів 2020: ПІДСУМКИ from Ratinggroup

Довідка: Агрегований рейтинг партій на місцевих виборах – це сума результатів партій на виборах в обласні ради, у Києві – в міську раду, в Донецькій та Луганській областях – у районні ради.

 

В Міжнародній місії КРЦ розповіли про порушення під час повторного голосування на виборах в Україні

Міжнародна місія організації закордонних українців та друзів України «Міжнародна неурядова організація Координаційний ресурсний центр» (КРЦ) повідомила про виявлені порушення в ході повторного голосування на місцевих виборах в Україні 22 листопада.

Про це повідомляється на сторінці КРЦ в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Громадяни 9 областей України обирають міських голів, голосування відбувається у 11 містах на 1 648 виборчих дільницях і не всюди розпочалося вчасно. Наприклад члени ВД № 531254, це м. Полтава, із запізненням почали свою роботу. На 1734 виборчих дільницях спостерігається присутність неідентифікованих або сторонніх осіб», – інформує голова міжнародної місії КРЦ Олекса Мартінец.

Він додав: «більшість членів ВК провели ранкові засідання у визначений законодавством спосіб. Почастішала відсутність протоколу підготовчого засідання. Часто видача бюлетеня здійснювалась без пред’явлення паспорта громадянина України або спроби голосування за іншу особу».

Як зазначається, акредитовані спостерігачі повідомляють про системні можливі порушення під час виборчого процесу у м. Дніпрі. «Це фотографування бюлетенів, ігнорування протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, поодинокі недопущення на засідання комісій, на підготовчі засідання та не впущення на всі приміщення виборчих дільниць місцевих та офіційних спостерігачів, “каруселі” з підвезенням людей жіночої та чоловічої статей різними автівками. У місті для всіх, хто показав фотосвітлини себе під час голосування, було передбачено безкоштовний проїзд у громадському транспорті. На “Ярмарку вихідного дня” в наметах виборцям роздавали алкогольні напої та кондитерські вироби», – розповіли в КРЦ.

В Міжнародній місії КРЦ додали, що явка громадян України на повторних виборах міських голів станом на 18:00 становила 23%.

Міжнародна місія КРЦ проходить в межах проєкту «КРЦ – корпус спостерігачів на виборах», яка здійснює спостереження за всіма виборами в Україні, призначеними на 25 жовтня 2020 року, проводить моніторинґ за підготовкою до виборчого процесу і надає оцінку виборчій кампанії за всіма місцевими виборами та проміжними виборами народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 208. Також міжнародні акредитовані спостерігачі ЦВК від КРЦ з 1 листопада здійснюють моніторинг процесу підготовки до повторних місцевих виборів та спостерігають по містах України за здійсненням волевиявлення українських громадян України.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори.

15 листопада повторне голосування на виборах міського голови відбулося у Луцьку, Краматорську (Донецька область), Українці (Київська область), Одесі, Сумах, Херсоні та Камʼянці-Подільському (Хмельницька область).

22 листопада в Україні відбулося повторне голосування на виборах голів 11 міст (Дніпра, Нікополя, Слов’янська, Ужгорода, Бердянська, Дрогобича, Львова, Миколаєва, Полтави, Рівного, Черкас) та депутатів 47 місцевих рад.

Повторне голосування з виборів міського голови, так званий другий тур, було призначено у територіальних громадах із кількістю виборців більше 75 тис., де в першому турі жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців.

 

Що відкрив Мирон Петровський у Києві, в Україні, в самих нас – Укрінформ

У Києві на 89-му році життя помер хранитель його духу – Мирон Петровський. Сьогодні по ньому – 9 днів…

Він прожив довге життя, але з огляду на масштаб особистості, тільки зараз усвідомлюєш: наскільки він короткий, цей відрізок часу, відміряний людині на землі. Суха біографічна довідка розповість, що Мирон Семенович Петровський літературознавець і культуролог, що він не був офіційно «заслуженим» і «народним», що бувало, коли набір його книг – за «совітів» – розсипали, але його перу належать блискучі роботи про видатних письменників і поетів, про літературу для дітей і поетику Києва. Нарешті, він писав про те, до чого майже ніколи не доходять руки колег, але що люблять люди та їхні діти – про цирк, романси, анекдоти, навіть. І написано це все так, що книги Петровського не лише читали та читають, але й точно – читатимуть.

Втім, сказати про Мирона Петровського тільки те, що ви прочитали вище – це дуже мало сказати і, мабуть, без основного. Довгі роки його скромна квартира на вулиці Флоренції над Русанівським каналом була центром тяжіння для київської інтелігенції. А сам Мирон Семенович – був надчутливим камертоном, який безпомилково точно вловлював найслабші коливання і в художньому творі, і в суспільному житті – правду, брехню, талант, фальш. Він багато відкрив імен, багатьох підтримав. Він – мов Атлант – тримав на своїх плечах чудо культури та особливого духу української столиці.

Мирон Петровський помер 14 листопада 2020 року в один день з Романом Віктюком. Так сталося, що два гіганти культури саме українського Міста пішли одночасно. Це сумно і це символічно. Естафету треба підхоплювати – така вимога часу. Культура Міста в Україні завжди існувала в «затінку» культури Села. Це було таке завдання місцевим намісникам від імперського центру – всіма наявними засобами створювати враження, що все українське – то сільське, етнографічне, архаїчне і не більше того. Ми нічого поганого не хочемо сказати про українське село, але такому «залізобетонному» розкладу у підсвідомості багатьох, і передусім – наших співвітчизників – давно пора покласти край. Але підкріпити прорив до нового сприйняття українського можна лише культурними явищами відповідного рівня. Культура українського Міста має стати врівень з культурою українського Села.

Мирон Петровський все своє життя йшов до цієї мети.

Укрінформ підготував добірку, сказаного людьми, які близько знали Мирона Петровського, в чиїх житті та творчості він відіграв важливу, іноді – ключову роль.

Світла пам’ять.

Юрій Щербак, письменник, лікар, дипломат: Ми мріяли про вільне суспільство вільних людей, в якому література, культура є життєво необхідною частиною існування народу

Мирон Петровський.

Померла геніальна й світла людина.

Великий син Києва й України, великий син єврейського народу.

Людина бездоганного почуття правди й справедливості, автор глибоких роздумів про долю культури в сучасному світі.

Наша 65-літня дружба з Мироном Петровським почалася із зустрічі з академіком О. І. Білецьким – людиною, яка знала Блока, Хлєбнікова, Тичину й Зерова. Олександр Іванович благословив нас, молодих письменників, визначивши нашу непросту долю в літературі.

Наші шляхи з Мироном перетиналися в Києві, Москві, Єрусалимі – ми сперечалися, інколи розходилися в оцінках, але в головному були єдині: ми мріяли про вільне суспільство вільних людей, в якому література, культура є життєво необхідною частиною існування народу, запорукою його процвітання.

Дійсність була інакшою. В умовах більшовицького режиму Мирон Петровський не зміг, на жаль, в повні реалізувати свій могутній потенціал. Совєтська Імперія Зла перетворилась на Російську Федерацію, що в рамках гібридної війни використовує культуру як пропагандистську зброю – це було глибоко ворожим для Мирона Петровського.

Нам ще належить оцініти й зрозуміти спадщину Мирона Петровського – дух і літеру його творів, його думку.

Є в Давидових псалмах такі слова:

“Блаженний чоловік, який не взяв участі в раді безбожних, не став на дорогу грішних, і не сів на престолі з губителями… хто не лукавив своїм язиком, не скоїв зла ближньому й не зневажив своїх ближніх”.

Це – про Мирона Петровського. Праведника. Мислителя. Сина землі української.

Михайло Кальницький, києвознавець, журналіст

Його інтелект був безвідмовним інструментом

При спілкуванні з Мироном Петровським щоразу вражала і захоплювала його винахідливість та гострота. Не лише в звичному розумінні «гумор» (хоча з гумором у нього все було в порядку), а саме в сенсі гостроти розуму. Його інтелект був безвідмовним інструментом, яким він оперував з безліччю текстів і явищ, захоплюючи слухача (читача) несподіваними висновками. Особливо мене радували київські контексти, які Мирон Семенович виявляв теж безліч.

Він ніколи не шукав титулів і звань, ставився до цього з поблажливою насмішкою. Його книги і статті, його виступи на представницьких конференціях без того залучали в колі знавців загальну шанобливу увагу. Здається, від нього я вперше почув фразу Олександра Вертинського, яку великий киянин, знаменитий артист і поет кинув при заповненні анкети: «Крім світового імені, у мене нічого немає!» Ці слова міг би в точності повторити Мирон Петровський.

Вадим Скуратівський, філософ, культуролог: Мирон Петровський належить до найпомітніших постатей нашого інтелектуального ландшафту

Історик літератури, історик культури, блискучий лектор і не менш блискучий співрозмовник, він коментував безліч найцікавіших явищ світової, української та російської культур. Мирон Семенович розпочав свою просвітницьку діяльність чи не в найґротескнішу годину української історії, по смерті Сталіна, коли по всьому СРСР оголосили “відлигу”, а в Києві, по суті, цю “відлигу” було заборонено й перетворено на бюрократичну карикатуру. Але Мирон Семенович працював усупереч усьому. Він товариш – і саме товариш, а не учень – блискучого подружжя: професора Андрія Олександровича Білецького і Тетяни Миколаївни Чернишової. Він соратник Івана Дзюби, сподвижник Юрія Щербака і багатьох інших особистостей, які кинули пальчатку тій напівколоніальній, а то й просто колоніальній ситуації в Україні. Його найвищого класу праці присвячено великим діячам російської літератури від Олександра Блока до Корнія Чуковського і, слідом за цим, його багатющий булгаковський цикл, який прояснив нам своєрідність київської появи Булгакова, й необхідність автентичного розуміння цього явища – розуміння, позбавленого лжепатріотичної дурості всіх її кольорів.

Мирон Семенович, як ніхто, любив і вмів коментувати низові демократичні виміри культури, включно з естрадою й цирком. Йому, зокрема, належить найкраща книга про циркову естетику, на превеликий жаль так і не надрукована. Як сказав колись Шекспір: “гріх на тих, хто вкрали”.

Разом із тим, найцікавішим, найхарактернішим для нього є те, що попри свою безкінечно важку біографію, яка безперестанно складалася з конфліктів із дурною тутешньою бюрократією всіх її національних та інтернаціональних різновидів, Мирон Семенович спокійно, розважливо й переконливо пояснював сучасникам – чим є культурний феномен. Починаючи структурою будь якого художнього образу й закінчуючи видатними явищами світової культури. В певному розумінні ми не просто слухачі, читачі й шанувальники – ми всі його учні. Пам’ятаймо про це!

Дуже прикро, що жодна із тутешніх влад ніколи не зробила поважного жесту для справжнього вшанування нашого видатного співвітчизника.

Бела Біндер, психолог: Він віртуозно володів словом і міг змагатися з будь-яким автором, про якого він писав

Спілкування з Мироном Петровським завжди було для мене подарунком, яким би коротким воно не було. Він гідно тримався в найважчі хвилини. Його книги вражають глибиною думки, неповторністю авторської інтонації. Талант дослідника поєднувався в ньому з унікальним літературним даром. Він віртуозно володів словом і міг змагатися з будь-яким автором, про якого він писав. А це не так часто трапляється в літературознавстві. Мирон Петровський дуже демократичний в своїх текстах: будь-який читач може знайти в них те, що шукає, будь він професіонал, чи людина далека від мистецтва. Такою була його повага до читача і авторська самоповага. Такий був його талант.

Володимир Каденко, письменник: Щастя, що ми були його сучасниками

Пішов з життя Мирон Петровський, людина, яка стала для нашого міста символом стійкості, літературного натхнення, непохитної віри в слово, яке для майстра було також і ділом. Навіть важко уявити, як же тепер ми житимемо без нього, тому що він уособлював собою цілу епоху, де поряд співіснували правда і кривда, талант і наклеп, світло і пітьма. І він завжди йшов за світлом, слугуючи нам дороговказом.

Митець сам обирає долю і час, коли жити – сьогодні або завжди, у день нинішній, чи вічно. Яке щастя, що ми були його сучасниками. З ним навіки наша любов і вдячність, так само, як з нами його книги.

Сергій Черепанов, письменник, драматург, режисер: Оптиміст, патріот України, громадянин Міста і Світу

В квітні 2014, незадовго після окупації Криму й початку агресії РФ на сході України, виникла ідея об’єднати зусилля інтелігенції проти війни. Підписуючи відритий лист, Мирон Семенович сказав мені так:

– Здається, я знаю, чим відрізняються наші Майдани від актів непокори в Росії початка 90-х. Там людей об’єднувала рішучість і сила переконань, а тут, в Києві – і в 2004 і, особливо, зараз – нам була дана ще й любов. Братська любов, коли забуті відмінності – національні, соціальні, вікові, релігійні. Вражаючий сплеск людяності – теплоти, душевності, співчуття, взаємодопомоги. На Майдані обличчя світилися свободою і добром!

Помовчавши, Мирон Семенович додав: Київські революції… вже не можуть бути іншими.

Мирон Петровський вважав українські Майдани явищами соціального очищення, неминучими після 70-ти років радянського тоталітаризму. Розуміючи, глибше ніж будь-хто, всю складність і суперечливість процесу одужання, він – очевидець і мудрець – серед перших бачив паростки культурного відродження України і ділився своїм баченням зі світом.

Він був преконаний, що учити й лікувати треба всіх, незалежно від міри отруєння російською пропагандою. Мирон Семенович врятував багатьох – і тут, і в діаспорі. Це була велика праця – протистояти брехні і переконувати – тяжка нервова місія, яка віднімала і сили, і здоров’я…

Леонід Фінберг, видавець, культуролог: Це була інтелігентність в усьому – у ставленні до співрозмовника, у взаєминах з друзями, в неймовірно теплій гостинності дому

Є люди, які позначають час. Саме такою людиною був Мирон Петровський. Найперше, це пов’язано з текстами, які він залишив нам, попри те, що довгий час КГБісти різних рівнів та природи – не лише співробітники «контори», а ще й літературні, адміністративні тощо -робили все, щоби ці тексти не побачили світ. Тому його доробок не такий, може, великий за обсягом, проте неймовірно вартісний. А глибина його думки, володіння найсучаснішими методологіями дослідження, філігранність побудови текстів та блискучий стиль – відрізняли твори Мирона Петровського від абсолютної більшості текстів його сучасників.

Радянська влада боролася з незалежною думкою інтелектуалів із застосуванням усіх різновидів тиску. Включно з мовним. І здебільшого вона перемагала. Когось вбивала, когось ламала. Але були одиниці, які перемогли її. Це особливо яскраво видно сьогодні, коли людожерська радянська система сконала. Перемогли її Василь Стус, Олександр Солженіцин, Євген Сверстюк, Сергій Параджанов, Мирон Петровський…

Ми знаємо про внесок дисидентів в боротьбу з комуністичною системою та перемогу над нею. Проте, свій внесок був і в людей, які на пряму конфронтацію з владою не йшли, але в своєму «окопі» безкомпромісно відстоювали цінності гідності та правди. Мирон Петровський був одним із них.

І ще одне. Мирон Петровський у повсякденні – це теж було неймовірно. Це була інтелігентність в усьому – у ставленні до співрозмовника, у взаєминах з рідними та друзями, в якійсь неймовірно теплій гостинності дому Петровських (пана Мирона та пані Світлани). Гостей пригощали не лише високою культурою, але, обов’язково й родинним теплом. Інколи на столі був лише чай, хліб та варення, але завжди були.

Світла пам’ять.

Юлія Веретеннікова, журналіст, літератор: Він писав про Київ, говорив про Київ, думав про Київ протягом всього свого життя

Київ попрощався з Мироном Петровським. Звісно, не тільки Київ… Петровського люблять, читають і згадують у багатьох містах, у різних країнах.

Мирон Семенович мав унікальний дар – його літературознавчі роботи читались легко, як хороший детектив чи пригодницький роман. Він майстерно та влучно обирав слова, вишукано писав російською і українською. Так, не всі задумані ним книжки побачили світ, але ті, що вийшли друком, перевидавалися багато разів, і попри те зараз їх неможливо знайти. У своїх статтях та книжках про дитячу літературу, про російський романс, культурні контексти Києва, Михайла Булгакова, Корнія Чуковського чи Володимира Маяковського, про кіно, цирк чи просто анекдот він робив настільки несподівані відкриття, що збентеженому читачеві залишалось дивуватися – як же це він сам до того не додумався!

Щасливці, хто хоча би раз спілкувалися з Мироном Петровським, назавжди зачаровувалися його сяючим розумом, тонким гумором і людською красою, такою рідкісною у наш час. Він ніколи не дозволяв називати себе письменником, погоджувався на «літературознавця» чи «літератора», однак без жодних сумнівів його можна назвати мислителем.

Він народився в Одесі, певний час працював у Москві, але доля його була пов’язана з Києвом. Мирон Семенович писав про Київ, говорив про Київ, думав про Київ протягом всього свого життя.

Багато років Петровський був головним редактором художньо-публіцистичного журналу «Єгупець» – «київського альманаху з легким єврейським акцентом», як жартома характеризував його Мирон Семенович.

Певною мірою він сам був утіленням духу цього Міста…

Андрій Пучков, мистецтвознавець (Україна, Київ): Його письмо належить майбутньому, оскільки так писати вже майже нікому

Такої добросердної й уважної людини мені більше не зустрілося і про це говорити боляче.У характері, натурі Мирона Петровського дивували три якості.

Перше. Він писав чудові книги, але в спілкуванні відчувалося: знає набагато більше того, що впало на папір. У цих усвідомлених самообмеженнях – безодня смаку, мало кому з літераторів притаманна. Тепер його письмо належить майбутньому, оскільки так писати вже майже нікому.

Друге. Петровський краще за всіх умів робити три справи: читати, писати, думати. Прохання «глянути одним оком» на щось змайстроване тобою зустрічало сумний погляд втомленої людини: «не вмію одним оком, дорогий Андрію, мушу прочитати обома». І як кожний великий літератор, він ненавидів писати. Але уявити, що «Книга про Корнія Чуковського», «Містові й світові», «Книги нашого дитинства», «Майстер і місто» написані через силу, я не можу.

Третє: вільне володіння явищами світової літератури. Гейне і Маяковський, Керролл і Маршак, Бродський і Белінков, Лев Квітко і Леонід Кисельов, великі і малі поети, письменники – київські та некиївські, – з персонажами, сюжетами, афоризмами, анекдотами, мораллю, – все це, схоплене пам’яттю, було тут і відразу. Цьому всьому хотілося у Петровського навчитися. Але фальш Мирон Семенович відчував гостро, і це спонукало працювати над собою чесно. Тепер його немає, але звичка залишилася. Ось за цю звичку – вічно вдячний уклін.

Сергій Маслобойщиков, режисер: Непорушна висота істини – Мирон Петровський

На відміну від безсмертного космосу, безсмертного світу і, можливо, безсмертного життя, культура ніби застигає у своїх найвищих проявах – в таких де вона вже рефлексує до самої себе, сягнувши найбільшої величі, -далі не йде. Переборюючи нові хвороби росту, нова культура знищує поле старої, боязко обходячи її висоти, просто тому, що маленьким ручкам новонародженого туди не дотягнутися. Ці висоти мають власні імена. Культура, що їх народила, поклала на них місію зберегти та заховати десь на своїх вершинах у недосяжному гнізді її скарби. Я стою під такою висотою, намагаючись дотягнутися до її верхівки. Це вона – непорушна висота ствердження істини – Мирон Петровський.

Наталія Нікішина, поет, сценарист: Він показав відображення Києва у творах геніїв, немов бачив їхні сни

Мирон Семенович Петровський – літературознавець з великої літери. Він – той, хто відає, і той, хто веде. Веде потаємними стежками до витоків творчості. Відає в музиці слова її приховану мелодію. Його найточніші, філігранні співвідношення біографій і текстів дають не лише розуміння побудови цих текстів – вони дають розуміння душі – людської і душі літератури.

Якось я запитала Мирона Семеновича, чи любить він авторів, про яких пише, писав – більше за інших. Петровський засміявся: «Хірург копається в животі не тому, що любить живіт». Так, він з воістину хірургічною точністю, намацував у художньому вимислі – і зв’язок часів, і больові точки автора. Він був чесний по відношенню до тих, про кого писав, до самого себе, до оточуючих. Але при цьому Мирон Петровський мав чудовий дар: знаходити не утилітарний сенс – в текстах, в жанрах, в життях. Він явив простодушний жанр романсу, як притулок гнаної людської любові. Він показав відображення Києва у творах геніїв, немов бачив їхні сни. Він розгадував, що стоїть за тією чи іншою фразою великих, але його знахідки ніколи не спрощували, а тільки поглиблювали сказане ними. І ми – читачі – завжди тягнемося за Петровським туди, де зріють задуми. Піднімаємося, зростаємо, творимо разом з ним. Це і є – високе мистецтво, яким повною мірою володів Мирон Семенович Петровський.

Григорій Фалькович, поет: Він був надзвичайно делікатною, проте, й виключно принциповою людиною, з тих небагатьох, кого називають неформальними лідерами

Відлетіла до інших світів душа Мирона Семеновича Петровського. Того, хто належав до когорти найталановитіших літераторів та дослідників літератури.

Він був надзвичайно делікатною і витонченою, проте, й виключно принциповою людиною. З тих небагатьох, кого называють неформальними лідерами покоління.

Учитель, порадник, соратник і друг цілої спільноти однодумців, незалежно від їхньої національності, місця проживання та віросповідання..

Мирон Петровський був більше, ніж сучасником – він об’єднував сучасне з минулим та майбутнім. Дивлюсь на його портрет. Це аматорське фото, у завжди гостинній оселі Петровських, я зробив давно. Книга в руках. Розкурена люлька. Настільна лампа. Добрі, розумні очі. На цій та на інших світлинах він дуже схожий на самого себе. Таким и запам’ятається. Теперь уже назавжди.

Ну, чому я так зрідка бував у них, на другому березі нашего спільного Русанівського каналу? Виправдовував себе то нездоров’м, то небажанням зайвий раз потурбувати, то просто уявним (як, зрештою, воно і буває) браком такого, начебто, дефіцитного часу… І непоспішних оповідей його я більше не почую. І книжки з його рук не отримаю. І запашним тютюнцем його не «побалуюся»…

Дорога моя Світлано Василівно! Довгі роки я шанував і любив Вашу родину. Все залишається в силі.

Давид Мирецький, художник

З листа Катерині Петровській, дочці Мирона Петровського.

Мені писати про тата нестерпно боляче. Це від того, що вся моя доля переплетена з вашим домом.

Про те, що в 60-му році ваш дім був свого роду культурним центром міста, відомо багатьом. Тут збиралися найцікавіші люди Києва. А я увійшов в ваш дім «сліпим немовлям», мені 20 років було. І напевно, хтось з боку, спостерігаючи моє перетворення в людину мислячу, дивувався магічному впливу вільних ідей, що звучали в вашому домі. Мирон Петровський був моїм просвітителем.

Я ношу образ твого батька в серці все своє життя. Принаймні, з того часу, як я почав вчитися. Адже якби не він, мого свідомого життя, просто б не трапилося.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 368

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua