Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 24.11.2020

Інформаційний резонанс доби: 24.11.2020

Стало відоме ім’я військового, який сьогодні загинув поблизу Авдіївки

24.11.2020

Сьогодні від кулі ворожого снайпера поблизу Авдіївки загинув військовослужбовець з Київської області — старший солдат В’ячеслав Мінкін.

Як передає Укрінформ, про це на сторінці у Facebook повідомила Фастівська міська рада.

Загиблий військовослужбовець був мешканцем Фастова. Йому був 31-рік, у нього була дружина та син. Мінкін у 2019 році був нагороджений медаллю за участь в боях за Світлодарську дугу.

Раніше 72 ОМБр імені Чорних Запорожців поінформувала у соцмережі, що близько опівдня в передмісті Авдіївки унаслідок пострілу ворожого снайпера дістав вогнепальне поранення військовослужбовець Об’єднаних сил, у тяжкому стані його доправили до лікарні.

 

Окупанти на Донбасі чотири рази порушили «тишу», загинув боєць ЗСУ

25.11.2020, 07:37

Упродовж минулої доби, 24 листопада, збройні формування Російської Федерації та її найманці чотири рази порушили режим тиші.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

“У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” порушення режиму припинення вогню зафіксовані поблизу населених пунктів Шуми та Південне. На цих ділянках ворог застосовував стрілецьку зброю та підствольний гранатомет. У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” вогнем зі стрілецької зброї противник провокував наших захисників неподалік Водяного. По позиціях наших військ у передмісті Авдіївки прицільний вогонь вів ворожий снайпер”, – йдеться у повідомленні.

Унаслідок пострілу ворожого снайпера вогнепальне поранення отримав військовослужбовець Об’єднаних сил. Врятувати життя воїна не вдалося.

Про дії збройних формувань Російської Федерації та її найманців було повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Від початку поточної доби, 25 листопада, по всій лінії розмежування спостерігається “тиша”.

 

СБУ викрила колишнього снайпера бойовиків “ЛНР”, який переховувався у ХарковіУП

Служба безпеки України викрила колишнього учасника терористичної організації “ЛНР”, який воював проти сил антитерористичної операції на Луганщині.

Джерело: СБУ

Деталі: Оперативники та слідчі СБУ встановили, що у 2015 році мешканець Харкова вступив до лав незаконного збройного формування і був призначений “командиром відділення 6 окремого мотострілкового козачого полку імені Платова”.

Потім за власним бажанням перевівся до розвідувальної роти, пройшов снайперську підготовку й отримав посаду “розвідник-снайпер”. З серпня 2015 до липня 2016 року складі диверсійних груп він виконував завдання уздовж лінії зіткнення. Зокрема у складі снайперських пар бойовик вів прицільний вогонь по військовослужбовцям Збройних Сил України в районі міста Золоте.

Звільнившись зі “служби” у бойовиків, зловмисник повернувся до Харкова, де працював на тимчасових роботах, намагаючись не потрапляти у поле зору правоохоронців.

Наразі колишньому бойовику повідомили про підозру за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та участь у не передбачених законом збройних формуваннях.

Нагадаємо: 24 листопада ворожий снайпер у передмісті Авдіївки поранив військовослужбовця Операції об’єднаних сил. У важкому стані бійця доправили до лікарні, однак врятувати його життя не вдалося.

 

В окупованому Шахтарську дворічна дитина позбулася ока через вибух боєприпаса

Загалом осколкові поранення отримали троє дітей і чоловік, який “показував феєрверк” – ЛБ

В окупованому бойовиками Шахтарську Донецької області троє дітей і їхній вітчим отримали поранення різного ступеня тяжкості через необережне поводження з боєприпасом. Про це заявили в окупаційному “міністерстві”, пишуть Новости Донбасса.

Зазначається, що тридцятирічний чоловік виявив корпус гранатометного пострілу і вирішив принести його додому. Увечері він дістав його з портфеля, вийшов у двір будинку і покликав трьох дітей.

“Чоловік вкрутив боєприпас у землю і підпалив. Замість очікуваного «феєрверку» стався вибух, унаслідок якого вітчим і діти отримали осколкові поранення. У результаті травми дворічна дитина позбулася одного ока”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, за даними ОБСЄ у 2020 році на Донбасі загинуло 18 цивільних, 85 отримали поранення.

 

Місія ОБСЄ на окупованій території виявила мінне поле біля Петрівського

25.11.2020, 00:36

Місія ОБСЄ встановила, що виявлений раніше на окупованій території між Петрівським та Стилою пакет з протипіхотними мінами ПМН-2 зник, а натомість появився знак російською мовою з попередженням про мінне поле.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 280/2020, опублікованому у вівторок Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ).

“Члени патруля Місії зауважили, що раніше зафіксований прозорий пластиковий пакет із приблизно 20 протипіхотними мінами (за оцінкою, типу ПМН-2), що лежав на землі приблизно за 2 км на північ від Петрівського та приблизно за 170 м на схід від автодороги С051532, між н.п. Стила (непідконтрольний урядові, 34 км на південь від Донецька) та Петрівським, вилучено”, – йдеться у звіті

Натомість у цьому районі появилося попередження про мінне поле.

“За 3 метри на захід від тієї ж автодороги, на відстані приблизно 2,4 км на північ від Петрівського, спостерігачі вперше бачили червоний прямокутний знак із написом “Обережно! Міни!” російською мовою та зображенням білого черепа і перехрещених кісток посередині, за допомогою якого позначили відоме мінне поле”, – повідомили в СММ.

У звіті СММ ОБСЄ від 10 листопада повідомлялося, що 9 листопада на тимчасово окупованій території неподалік автошляху між н.п. Стила та Петрівським міні-БПЛА СММ зафіксував на землі прозорий пластиковий пакет із приблизно 20 протипіхотними мінами типу ПМН-2.

Як відомо, раніше Міністерство оборони України поінформувало в ОБСЄ про те, що у рамках виконання своїх зобов’язань стосовно Оттавської конвенції Україна знищила понад 3 млн заборонених протипіхотних мін. Зокрема, до 2011 року Україна під міжнародним наглядом знищила всі протипіхотні міни “ПМН-2”.

 

Підтримавши ОРДЛО, Росія визнала себе стороною конфлікту на Донбасі – Арестович

Те, що представник РФ у Тристоронній контактній групі на сьогоднішньому засіданні підтримав запропонований представниками ОРДЛО “план дій”, означає, що Росія фактично себе визнала стороною конфлікту.

Таку думку висловив радник української делегації в ТКГ Олексій Арестович в ефірі телеканалу “Україна 24”, передає Укрінформ.

“Для мене це означає, що Росія фактично себе визнала стороною конфлікту. Не посередником, як вони стверджували шість років, а стороною конфлікту. Це все змінює. Тоді ми починаємо говорити з Росією, а вона перестає удавати, що вона тільки посередник”, – заявив Арестович.

На його переконання, переговори мають пожвавитися, тому що 9 грудня минає рік від дня ухвалення паризьких домовленостей, “і постає питання, хто буде винен у їх невиконанні”.

“Я думаю, що оскільки у нас є потужна підтримка Німеччини, Франції та, неофіційно, але фактично, нової адміністрації США, то винним може виявитися безпосередньо Володимир Путін. Він і був винен, але буде фіксація офіційна”, — заявив радник української делегації.

Раніше українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі заявила, що представник Російської Федерації в ТКГ Олексій Дмитрієвський на засіданні політичної підгрупи 24 листопада заявив про підтримку “плану дій”, запропонованого представниками ОРДЛО. Українська делегація попросила російську сторону підтвердити цю заяву у письмовому вигляді до завтрашнього засідання ТКГ на загальному рівні.

 

Росія у ТКГ підтримала пропозиції ОРДЛО, а не «план Кравчука» – Україна чекає на письмову заяву

Представник Російської Федерації в Тристоронній контактній групі Олексій Дмитрієвський на засіданні політичної підгрупи, що проходила в режимі відеоконференції, заявив про підтримку “плану дій”, запропонованого представниками ОРДЛО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі у Фейсбуці.

Зазначається, що політична підгрупа обговорила “План дій”, запропонований главою української делегації Леонідом Кравчуком.

“А ось на засіданні політичної підгрупи новини отримали ознаку сенсаційності. А саме, представник РФ Олексій Дмитрієвський заявив, що РФ підтримує план дій, запропонований представниками ОРДЛО, що мешкають на території, тимчасово непідконтрольній уряду України. Українська делегація попросила російську сторону підтвердити цю заяву у письмовому вигляді до завтрашнього засідання ТКГ на загальному рівні. Тепер чекаємо їх відповіді”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає українська делегація, гуманітарна підгрупа наразі продовжує обговорення технічних питань забезпечення роботи КПВВ «Щастя» та «Золоте» щодо обміну взаємно утримуваними особами. При цьому російська сторона зайняла “малозрозумілу позицію”, на що їм, зокрема, вказують міжнародні посередники.

Засідання підгрупи з безпеки та економічної підгрупи триває.

Повідомляється, що порядок денний засідання політичної та гуманітарної підгруп Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі передбачав обговорення питань забезпечення пересування громадян України через КПВВ; обмін взаємно утримуваними особами; опрацювання заходів у сфері пошуку осіб, зниклих безвісти.

Як повідомляв Укрінформ, глава делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук поінформував, що Україна підготувала «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи, який містить пропозицію про повне припинення конфлікту і демілітаризацію ОРДЛО, аби створити умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

На зустрічі радників лідерів Нормандської четвірки у форматі відеоконференції 13 листопада обговорювався підготовлений українською стороною план дій для досягнення миру на Донбасі.

 

Жителі ОРДЛО отримають пенсії, якщо Росія розблокує КПВВ: Україна продовжить дію карток

Представники Ощадбанку на засіданні економічної підгрупи Тристоронньої контактної групи заявили про готовність продовжити термін дії е-карток, у кого він закінчився, ще на три місяці, щоб пенсіонери ОРДЛО отримали пенсії та соцвиплати, якщо російська сторона відновить роботу КПВВ.

Як передає Укрінформ, про це інформує Українська делегація для участі в ТКГ у Фейсбуці.

“Економічна підгрупа. Представники «Ощадбанку» заявили про готовність продовжити термін дії електронних карток, у яких він закінчився, ще на три місяці”, – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що таким чином, пенсіонери ОРДЛО зможуть отримати пенсії та соціальні виплати, якщо російська сторона відновить роботу КПВВ.

Українська делегація також інформує про закінчення засідання Політичної та Гуманітарної підгруп Тристоронньої контактної групи.

“Підгрупа з безпеки підтвердила дієвість координаційного механізму, який застосовується у разі порушення режиму припинення вогню. І делегація нагадала російський стороні, що 13 листопада політичні радники голів держав Нормандського формату вирішили продовжити відпрацьовувати конкретні механізми координації та навіть їх письмово фіксувати. Така була позиція російського представника Д.Козака, але, мабуть, його помічники забули довести її до беспосередніх виконавців”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після цього нагадування процес обговорення пожвавився.

Як повідомляв Укрінформ, українська сторона на перемовинах у складі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) пропонує провести обмін ув’язненими особами до 24 грудня цього року.

 

На засіданні ТКГ Росія підтримала “план дій ОРДЛО” по Донбасу

“На засіданні політичної підгрупи “новини отримали ознаку сенсаційності” – ЛБ

Сьогодні в режимі відеоконференції відбулося засідання політичної та гуманітарної підгруп Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Як повідомляє пресслужба української делегації в ТКГ, на засіданні політичної підгрупи «новини отримали ознаку сенсаційності».

Зазначається, що політична підгрупа обговорила «План дій», запропонований главою делегації Леонідом Кравчуком. Під час обговорення представник РФ Олексій Дмитрієвський заявив, що Росія підтримує план дій, запропонований представниками ОРДОУ, що мешкають на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

«Українська делегація попросила російську сторону підтвердити цю заяву у письмовому вигляді до завтрашнього засідання ТКГ на загальному рівні. Тепер чекаємо їх відповіді», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, підготовлений українською стороною «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи містить пропозицію про повне припинення конфлікту і демілітаризацію окремих районів Донецької та Луганської областей на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

План передбачає низку умов для проведення виборів:

виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року;

скасування владою Російської Федерації низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, про спрощений порядок надання жителям цих територій російського громадянства;

відновлення контролю над відповідною ділянкою російсько-українського державного кордону за допомогою СММ ОБСЄ;

збільшення чисельності місії СММ ОБСЄ в чотири рази (на 1500 осіб).

Україна також пропонуватиме створення Вільної економічної зони в рамках реалізації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО.

19 листопада Українська делегація у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях звернулася до російської сторони з пропозицією скликати позачергові засідання ТКГ з питань розблокування роботи КПВВ та обміну утримуваними особами.

На 25 листопада заплановане засідання ТКГ на рівні керівників делегацій.

Українська сторона в ТКГ пропонує провести обмін полоненими до 24 грудня.

 

Росія відкрито підтримала план бойовиків на Донбасі – ЛБ

Представник Росії у Тристоронній контактній групі підтримав план дій, запропонований представниками ОРДЛОУ, що мешкають на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

Джерело: повідомлення групи “Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі”, коментар речника делегації Олексія Арестовича “Українській правді”

Деталі: Під час засідання у вівторок Політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі представник Росії відкрито підтримав план дій, запропонований представниками ОРДЛОУ, що мешкають на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

За словами Арестовича, це вперше, коли Росія підтримала план саме представників ОРДЛО з непідконтрольної території. Він додав, що такий план вони подали ще місяць тому.

Дослівно: “На засіданні Політичної підгрупи новини отримали ознаку сенсаційності.

А саме, представник РФ Олексій Дмитрієвський заявив, що РФ підтримує план дій, запропонований представниками ОРДЛОУ, що мешкають на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

Українська делегація попросила російську сторону підтвердити цю заяву у письмовому вигляді до завтрашнього засідання ТКГ на загальному рівні. Тепер чекаємо їх відповіді”.

Передісторія:

10 листопада повідомлялося, що український “План дій” у ТКГ щодо Донбасу взято за основу, але про конкретні результати говорити зарано.

Українська сторона підготувала для ТКГ “План спільних кроків” із пропозицією повного припинення конфлікту й демілітаризації окремих районів Донецької та Луганської областей на початку 2021 року, аби створити умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

 

20 тисяч українських правоохоронців у Криму перейшли на бік окупантів – ОГП

УП

Понад 20 тисяч українських правоохоронців і близько тисячі працівників прокуратури у Криму з 2014 року перейшли на сторону окупантів.

Джерело: заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ZN.UA

Пряма мова: “У нас тисячі підозрюваних у вчиненні злочинів в умовах збройного конфлікту.

Тільки в Криму на момент початку окупації працювало близько 22 тисяч правоохоронців і 1400 людей в органах прокуратури. Знаєте, скільки їх не зрадили присяги? Трохи більше тисячі правоохоронців і 570 прокурорів! Решта залишилися й почали співпрацювати з окупаційною адміністрацією”.

Деталі: За словами Мамедова, в Офісі генпрокурора є побоювання, що всі ці люди уникнуть кримінальної відповідальності, тому що до них неправильно застосовано норму закону, і необхідна правильна кваліфікація їхніх злочинів.

Він уточнив, що тільки трохи більше 1% із тисяч справ за фактами воєнних злочинів в Україні кваліфіковані належним чином. А щоб це виправити, треба вносити зміни у законодавство.

 

ОГПУ: Українці, примусово призвані у Криму, – жертви і можуть розраховувати на захист – УП

Офіс генерального прокурора вважає українців у Криму, яких примусово призвали до російської армії, не злочинцями, а жертвами – такі люди можуть розраховувати на захист України.

Джерело: заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ZN.UA

Пряма мова: “Наші громадяни в Криму, яких РФ примусово призивала і продовжує призивати в ряди своїх збройних сил, не злочинці, а жертви воєнних злочинів і можуть розраховувати на захист України.

З початку окупації по лютий 2020 року країна-агресор провела 11 призовних кампаній, під час яких, щонайменше, 25 тисяч чоловіків змушені були йти служити”.

Деталі: Водночас він додав, що сьогодні потенційно статус воєнного злочинця тільки за подіями на Донбасі можуть отримати понад сотні людей. Це ті люди, проти яких ведуться розслідування, частина вже має обґрунтовані підозри.

За словами Мамедова, цього року тільки на рівні Департаменту нагляду за злочинами прокурори оголосили підозру 54 особам у вчиненні особливо тяжких злочинів під час збройного конфлікту.

Крім того, у частині кримінальних проваджень, у яких процесуальне керівництво здійснює Департамент, до суду передано 143 справи щодо 148 обвинувачуваних. З початку року винесено 8 вироків, серед них – на 13 років засуджено ексначальника розвідки сектора в зоні АТО за держзраду, двох громадян РФ на 7 та 8 років за замах на теракт у Києві.

За словами Мамедова, щоб притягнути усіх винних до кримінальної відповідальності, а всіх жертв війни відновити у їхніх правах, потрібні зміни. Зокрема, треба імплементувати норми міжнародного гуманітарного та кримінального права в національне законодавство.

Він додав, що зробити це намагаються вже кілька років, але ще з попереднього скликання парламенту ніяк це не вдається.

 

В Офісі генпрокурора придумали новий підхід до розслідування злочинів на Донбасі –  УП

Офіс генерального прокурора має намір створити шість мобільних груп для розслідування злочинів на Донбасі.

Джерело: заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ZN.UA

Пряма мова: “Ми перебуваємо в постійному пошуку, як ще вдосконалити методику розслідування, активізувати його, знайти нові докази.

Тому ми плануємо запустити новий інструмент – мобільні групи.

Передбачається, що вони фіксуватимуть грубі порушення міжнародних гуманітарних норм, прав людини, які мали місце в певний період часу на конкретній території. Йдеться про території, визволені у 2014–2015 роках”.

Деталі: За словами Мамедова, попри те, що минуло більше 5 років, на місці подій можуть залишатися докази, важливі для розслідувань, свідки й жертви, які допоможуть відновити хронологію подій.

Наразі розглядають варіант створення 6 таких груп терміном дії на півроку і з розподілом їхньої роботи за територіальним принципом.

Наприклад, одна група – Авдіївка – Красногорівка – Мар’їнка Донецької області, друга – Маріуполь і т.п.

До таких місій з установлення фактів мають входити прокурор, слідчий, а в окремих випадках і експерти – судово-медичні, балісти, екологи та представники Міноборони.

 

Україна розслідує участь 250 іноземців із 31 країни у складі бойовиків на Донбасі –  УП

Офіс генпрокурора розслідує кримінальні провадження щодо 250 іноземних найманців у складі незаконних збройних формувань Росії, які воюють проти України на Донбасі.

Джерело: заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ZN.UA

Пряма мова: “Що стосується інших іноземних громадян, то в нас є кримінальні провадження, зареєстровані за фактом участі 250 найманців із 31 країни світу. Географія широка: Європа, Азія, Америка”.

Деталі: За словами Мамедова, наприкінці жовтня в ЄРДР внесли факт вербування, фінансування, навчання найманців громадянином Фінляндії для участі в конфлікті у складі незаконних збройних формувань РФ. Свою “діяльність” він вів у своїй країні: вербував, збирав гроші, військове спорядження, покривав витрати на квитки, паспорти, візи. Був нагороджений медаллю “За освобождение Крыма”.

Мамедов уточнив, що серед найманців переважно снайпери, кулеметники, розвідники й артилеристи в таких іррегулярних, не передбачених законом збройних формуваннях як “Восток”, “Призрак”, “Оплот”, “Пятнашка” тощо. Окремі з них ставали командирами дивізіонів і рот.

Загалом же ОГПУ розслідує понад 20 тисяч кримінальних правопорушень у більш ніж п’яти тисячах проваджень. Ця статистика охоплює всі злочини, пов’язані зі збройним конфліктом. У них фігурує майже 9,5 тисячі осіб, з яких сотні громадян РФ, у тому числі вище політичне та військове керівництво країни-агресора.

При цьому Мамедов наголосив, що неважливо, хто скоїв злочини, бо у воєнного злочинця, в даному контексті, немає національності. У таких випадках мова йде про невідворотність покарання. Заступник генпрокурора переконаний, що покарання “обов’язково настане”, бо тяжкі злочини не мають термінів давності.

Передісторія:

У вересні Мамедов заявляв, що Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних найманців у складі незаконних збройних формувань Росії, які ведуть війну проти України на Донбасі.

 

Зеленський схвалив закон про допуск слідчих і прокурорів у зоні ООС

УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав закон про допуск слідчих і прокурорів до району стримування російської агресії. Про це УНН повідомили у пресслужбі Офісу Президента.

Йдеться про ЗУ “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях” щодо допуску дізнавачів, слідчих та прокурорів до району здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях” № 948-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 3 листопада.

Документ унормовує допуск представників органів досудового розслідування та прокуратури до району стримування російської агресії у Донецькій та Луганській областях для виконання повноважень, покладених на них Кримінальним процесуальним кодексом України.

Законом встановлено, що представники органів досудового розслідування та прокуратури можуть здійснювати свої повноваження у кримінальних провадженнях щодо правопорушень, вчинених, зокрема, у вказаному районі. Їм має надаватися обов’язковий допуск та відповідне сприяння.

Порядок допуску дізнавачів, слідчих і прокурорів до району стримування російської агресії на Донбасі визначає командувач Об’єднаних сил.

 

Пропагандист хотів створити у Чернігові осередок «слов’янської держави» – СБУ

Служба безпеки України викрила іноземного пропагандиста на спробі створення у Чернігові місцевого осередку агітаторів агресивної війни.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні СБУ.

За даними досудового слідства, громадянин однієї з пострадянських країн, який проживав в Україні, поширював через інтернет заклики до протиправних дій. Зловмисник розміщував на власній інтернет-сторінці матеріали щодо нібито домінування так званої «слов’янської держави» над іншими народами. Також він поширював дискримінаційні статті, де принижувалась честь і гідність представників однієї з національних меншин.

Встановлено, що фігурант належав до одного з радикальних угруповань, яке було створено на території РФ.

Оперативники спецслужби задокументували, що агітатор займався активним пошуком на території регіону спільників та однодумців для залучення до пропагандистських заходів.

Під час обшуків за адресами проживання та автомобілі зловмисника співробітники СБУ виявили комп’ютерну техніку та документальні матеріали із доказами протиправної діяльності. Також вилучено вогнепальну зброю без відповідних дозвільних документів.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання судом міри запобіжного заходу.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ст. 436 (Пропаганда війни) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, ймовірно причетних до незаконної діяльності.

Перевіряється інформація про співробітництво фігуранта зі спецслужбами РФ.

 

Таран анонсував наступний етап оборонної реформи –  УП

Міністр оборони Андрій Таран назвав переведення управлінських процесів та засад функціонування Збройних Сил на нові стандарти до кінця 2022 року амбітною метою оборонної реформи.

Джерело: пресслужба Міноборони

Деталі: Очільник оборонного відомства зазначив, що ця мета вимагає підготовки фахівців, спроможних діяти відповідно до її положень.

Він також додав, що у Збройних Силах має бути запроваджений “новий стиль військового лідерства, нова філософія відносин у військових колективах”, а також відбутись зміна військової культури.

 

Міноборони розраховує, що українські «Айленди» залучать до операцій НАТО

Міністерство оборони розраховує на залучення з 2021 року вітчизняних катерів типу Island до операцій НАТО «Морський охоронець», а з 2023 року – також фрегата «Гетьман Сагайдачний» з метою посилення безпеки в Чорноморському регіоні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформ, про це заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко розповів під час публічної дискусії центру «Нова Європа» під назвою «Партнерство розширених можливостей: що далі?».

«Наших пріоритетів у рамках EOP (Enhanced Opportunities Partner — ред.) не три й не п’ять, їх – дев’ять, всі вони включені до окремого документу, який затверджений міністром оборони, і за 5 місяців, які минули, у нас є результати… Ми принципово розглядаємо статус партнера з оперативними можливостями, як важливий і ефективний інструмент для реалізації завдань оборонної реформи», – сказав Петренко, зазначивши, що пандемія обмежила співпрацю з іноземними партнерами та дещо загальмувала темпи реформи.

Разом із тим, за його словами, Україна вже має певні результати та постійно вивчає досвід партнерів, які раніше отримали аналогічний статус члена Програми розширених можливостей. Йдеться про такі країни, як Швеція, Грузія, Йорданія та ін.

Україна також розширює свою залученість до заходів бойової та оперативної підготовки, особливо в спектрі програм НАТО, які відпрацьовують дії в рамках колективної оборони згідно зі ст.5 Північно-Атлантичного договору, – повідомив заступник міністра.

«Розвиваємо ми свою співпрацю і в рамках концепції оперативних можливостей. Це дозволяє проводити нам неупереджену оцінку рівня боєздатності цих підрозділів і вже в цьому році ми збільшили внески до спільного фонду. Нами задекларовано 5 нових підрозділів, підготовлено більше 40 військових фахівців, які на постійний основі у всіх родах і видах Збройних сил за стандартами НАТО оцінюють рівень боєздатності військ», – повідомив представник Міноборони під час дискусії.

Петренко також запевнив, що Україна, попри триваючу російську агресію, зберігає свою участь у миротворчих контингентах та й надалі фахово готуватиме і залучатиме до операцій НАТО в Косово і в Афганістані найкращих українських фахівців.

Окрім того, Петренко анонсував залучення українських катерів до операцій НАТО.

«У наступному році ми передбачаємо залучення наших катерів типу Island до операцій НАТО «Морський охоронець», а вже з 2023 року плануємо, що наш флагман фрегат «Гетьман Сагайдачний» після проведення комплексних робіт по вдосконаленню його технічних можливостей буде також частиною цієї важливої операції в Середземному морі, яка має безпосередній вплив на Чорноморську безпеку», – повідомив Петренко.

Урядовець також зазначив, що спільно з Міністерством закордонних справ Міноборони завершило підготовчу роботу по направленню українських військових до складу нової місії НАТО в Іраку, і найближчим ближчим часом відбудеться відправлення.

Петренко також повідомив, що особлива увагу наразі приділяється розширенню обміну інформацією з НАТО, в тому числі обмеженого характеру в режимі реального часу. Така робота ведеться під загальним керівництвом віцепремєрміністра, повідомив він. Україну цікавить не лише інформація ситуативного та розвідувального характеру, а й та, яка посилює протиповітряну, морську безпеку держави, особливо в Чорноморсько-Азовському регіоні.

«Системна увага приділяється розширенню і призначенню українських представників до військової командної структури і цивільних структур. Ми здійснили необхідні заходи, зробили проєкт змін до нормативно-правової бази і в наступному році і кількість, і якість українських військових, які проходитимуть службу на посадах в НАТО, суттєво зміниться. Ми відходимо від традиційно партнерських посад, ми, в першу чергу, будемо пропонувати призначення українських військових за тими функціональними напрямками, які становлять інтерес для нас в сенсі нашої оборонної реформи», – повідомив Петренко та анонсував майбутнє призначення від України першого цивільного державного службовця в секретаріаті НАТО.

«Міністром прийнято рішення, ми в контакті з нашими партнерами в Брюсселі, і готуємось до першого призначення цивільного державного службовця у якості добровільного національного внеску до роботи в міжнародному секретаріаті НАТО. Пропозиція підтримується і Кабінетом міністрів, і Міністерством закордонним справ, і я щойно направив державному секретарю МЗС наші пропозиції, як ми хочемо це зробити найближчим часом у співпраці з нашими партнерами в штаб-квартирі Альянсу», – повідомив Петренко.

Розповідаючи про плани на майбутнє, Петренко відзначиві що 2021 рік стане новим етапом оборонної реформи. Наразі завершується розробка цілісного комплексу документів стратегічного рівня оборонного планування і Україна разом із партнерами по НАТО працює над переглядом змісту і суті комплексного пакету допомоги.

«Ми, як особливий партнер з розширеними можливостями, серйозно налаштовані на роботу, яка спрямована на об’єднання національних і іноземних ресурсів для здійснення довгострокових інвестицій у створення фундаментальних спроможностей для захисту спільних безпекових інтересів. У першу чергу це стосується нашої здатності у повітряному просторі та на морі гарантувати національну безпеку, суверенітет і територіальну цілісність», – підсумував Петренко.

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня 2020 року НАТО надав Україні статус члена Програми розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner — EOP). НАТО запустило Програму розширених можливостей у 2014 році та долучило до неї п’ять країн: Швецію, Фінляндію, Австралію, Грузію та Йорданію. Програма покликана допомогти учасникам збільшити оперативну сумісність своїх військ із силами НАТО.

Учасники EOP отримують низку переваг у співпраці з НАТО: регулярні політичні консультації з безпекових питань, розширений доступ до навчань і обміну інформацією, тіснішу співпрацю у часи криз.

 

Пропозиції України щодо участі у «Партнерстві розширених можливостей» – на розгляді Президента

Конкретні пропозиції української сторони щодо участі у програмі НАТО «Партнерство розширених можливостей» наразі перебувають на розгляді Президента Володимира Зеленського.

Про це заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у виступі на публічній дискусії центру «Нова Європа» «Партнерство розширених можливостей: що далі?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За останні чотири місяці в рамках Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції разом з Генеральним штабом, Міноборони, міністерствами і відомствами ми напрацювали пропозиції щодо наповнення конкретним змістом участі України у Програмі розширених можливостей НАТО. Як тільки Президент їх погодить, вони будуть спрямовані в штаб-квартиру НАТО і країнам Альянсу для розгляду і напрацювання вже спільної програми роботи в рамках EOP (Enhanced Opportunity Partnership) », – сказала Стефанішина.

Вона додала, що в рамках Партнерства кожна країна визначає свій формат взаємодії з Альянсом.

«Україна, безумовно, бачить свій вклад у посиленні і формуванні в цілому стратегії безпеки Чорноморського регіону і боротьби з гібридними загрозами», – зазначила віцепрем’єрка.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 1 вересня затвердив новий склад Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України та призначив її головою віцепрем’єр-міністра Ольгу Стефанішину.

Крім неї, до складу комісії увійшли ще 40 посадовців на рівні заступників міністрів або голів відомств.

Україна 12 червня стала учасницею програми НАТО «Партнерство розширених можливостей».

 

Стратегія НАТО-2030: Україна очікує побачити перспективу отримання ПДЧ

Україна очікує побачити у новій Стратегії НАТО-2030, яка наразі формується, перспективу отримання Плану дій щодо членства в Альянсі.

Про це заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у виступі на публічній дискусії центру «Нова Європа» «Партнерство розширених можливостей: що далі?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила Стефанішина, за останні 11 років Україна не просунулася у напрямку політичного рішення щодо отримання Плану дій щодо членства в НАТО. За її словами, з часу Революції Гідності наша країна сильно вдосконалила і розвинула співробітництво з Альянсом, що врешті-решт і дозволило приєднатися до Програми розширених можливостей НАТО для України. У цьому контексті віцепрем’єрка відзначила реформу сектору безпеки і оборони, суттєве розширення участі України у навчаннях НАТО і взаємодію з Альянсом фактично на всіх секторальних напрямках.

«Це дозволяє нам сьогодні мислити більш стратегічно, більш виважено і, враховуючи те, що якраз зараз формується нова стратегія НАТО на десять років, ми можемо говорити і про перспективу розвитку відносин Україна-НАТО в розрізі десятирічної перспективи. Очевидно, що Україна очікує побачити там перспективу отримання ПДЧ», – сказала Стефанішина.

Вона додала, що діалог України з Альянсом, з Місією НАТО в Україні та послами є глибоким і системним, але в наших відносинах дещо змінилося.

«Україна наростила темп реформ, сьогодні ми говоримо, що отримання Україною статусу партнера з розширеними можливостями вже дає свій ефект. Ми вже започаткували велику роботу разом з СБУ і Державною службою спецзв’язку щодо переходу на стандарти НАТО щодо роботи із закритими даними та інформаційними системами…. В національній Стратегії безпеки і оборони питання євроатлантичної інтеграції, питання стійкості і розширення співпраці в рамках Партнерства розширених можливостей визначено ключовими пріоритетами… Ми бачимо дійсно великі зрушення», – зазначила віцепрем’єрка.

Як повідомлялося, Україна 12 червня стала учасницею програми НАТО «Партнерство розширених можливостей».

 

Російські державні хакери становлять стратегічну загрозу для Канади — розвідка

25.11.2020, 04:12

Російська, китайська, іранська та північнокорейська державні кібернетичні програми серйозно загрожують добробуту канадців.

Про це йдеться у новому звіті канадського Центру кібербезпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У той час як кіберзлочини є найімовірнішою загрозою, підтримувані державами програми Китаю, Росії, Ірану та Північної Кореї становлять найбільшу стратегічну загрозу Канаді”, – зазначається у документі.

Водночас у звіті звертається увага, що “інші держави швидко розвивають власні кібернетичні програми, використовуючи різноманітні легальні та незаконні ринки для купівлі кіберпродукції й послуг”.

“Дуже ймовірно,  що підтримувані державами сторони намагаються виробити кібернетичні можливості для перешкоджання роботі канадської критичної інфраструктури, зокрема постачання електроенергії, задля досягнення власних цілей”, – стверджується у документі.

При цьому за умов відсутності міжнародних конфліктів розвідники оцінили дуже низькою ймовірність того, що хакери навмисно заважатимуть критичній інфраструктурі Канади й спричинять серйозну шкоду.

“Тим не менш, сторони кіберзагроз можуть обирати мішенню важливі канадські організації з метою збору інформації, попереднього розташування для подальшої активності або як спосіб залякування”, – підсумували у Центрі із кібербезпеки.

Нагадаємо: Канадський центр із кібербезпеки було створено два роки тому для допомоги приватному сектору у боротьбі із кібернетичними викликами, що постають перед Канадою. Новий орган почав роботу у рамках Центру безпеки комунікацій – канадської спецслужби, відповідальної за зовнішню радіоелектронну розвідку, захист урядових електронних інформаційних і комунікаційних мереж, а також криптографію.

 

У Білорусі вже 140 політв’язнів – правозахисники

Білоруські правозахисники визнали політичними в’язнями ще вісім осіб.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві, яка опублікована на сайті правозахисного центру «Весна».

«Ми оцінюємо переслідування Сергія Кривчені, Артема Медведського, Євгенія Курганова, Дмитра Жебуртовича, Миколи Дедка, Олексія Самусенка, Кіма Самусенка, Павла Дрозда, які були звинувачені за ст. 293 КК (“масові заворушення”) і за ст. 342 КК (“групові дії, що грубо порушують громадський порядок”), як політично мотивоване переслідування у зв’язку з реалізацією ними свободи мирних зібрань та вираження своєї думки щодо оголошених результатів виборів Президента Республіки Білорусь і визнаємо їх політичними в’язнями», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники також зазначають, що кваліфікація дій Кіма Самусенка і Павла Дрозда за ст. 349 КК РБ (несанкціонований доступ до комп’ютерної інформації), згідно з чинним законодавством, не може бути підставою для обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту навіть при наявності у їхніх діях даного злочину.

Правозахисники вимагають звільнити всіх політв’язнів з-під варти.

Таким чином, як зазначає Белсат у Телеграмі, загальна кількість політв’язнів у Білорусі становить 140 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі більше трьох місяців тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Євросоюз і Україна заявили, що не визнають його легітимності.

 

Лукашенко планує заборонити біло-червоно-білий прапор, з яким білоруси виходять на мітинги УП

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що парламент розгляне законопроект про неприпустимість героїзації нацизму. Раніше він називав фашистським біло-червоно-білий прапор.

Джерело: Tut.byпресслужба Лукашенка

Деталі: Під час вручення вірчих грамот, Лукашенко сказав послу Ізраїлю, що невдовзі парламент розгляне законопроект про неприпустимість героїзації нацизму в Білорусі.

Пряма мова Лукашенка: “Наші держави послідовно відстоюють абсолютну неприпустимість перегляду її підсумків і героїзації нацизму (до речі, найближчим часом наш парламент розгляне законопроект про неприпустимість героїзації нацизму в Білорусі).

Так званої героїзацією сьогодні грішать дуже багато країн, особливо розташовані поруч з нами. А даремно. Переконаний, що ніякі заслуги перед вітчизною не можуть виправдати злочини проти людства”.

Що цьому передувало: Місцеві видання вказують, що раніше Лукашенко вказував, що не ходить під біло-червоно-білим прапором, оскільки той “фашистський”. Він обіцяв “прибрати цю фашистську символіку з суспільства”.

Передісіторія:

В Білорусі після президентських виборів з 9 серпня тривають масові протести.

Україна,багато європейських країнСША та Канада не визнають Лукашенка президентом Білорусі.

Мітингарі виходять на акції із біло-червоно-білим прапором, який до 1995 року був державним у Білорусі.

 

КДБ Білорусі закінчило справу Белгазпромбанку: суперник Лукашенка відкидає звинувачення –  УП

Слідче управління КДБ Білорусі закінчило попереднє розслідування кримінальної справи відносно топ-менеджерів Белгазпромбанка, в тому числі проти колишнього потенційного кандидата в президенти Віктора Бабарико; він не визнає себе винним.

Джерело: TUT.by

Деталі: КДБ називає Бабарико “організатором злочинної групи”. Йому пред’явлено звинувачення в підкупі організованою групою в особливо великому розмірі, а також у легалізації (“відмиванні”) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, в особливо великому розмірі, відповідно.

Заступникам голови правління банку Сергію Шабану, Олександру Ільясюку, Кирилу Бадею, Дмитру Кузьмичу, а також колишньому першому заступнику голови правління Олексію Задойку і заступнику голови правління Сергію Добролету пред’явлено звинувачення в дачі хабара у великому розмірі.

Кримінальну справу пред’явлено обвинуваченим і їхнім захисникам для ознайомлення.

Всі фігуранти повністю визнали свою провину в інкримінованих їм злочинах, за винятком Бабарико, заявили в КДБ.

Нагадаємо: Справу Белгазпромбанку, яким Бабарико керував 20 років, було ініційовано після наказу президента Олександра Лукашенка “прошерстити пузатих буржуїв”.

Бабарико називали найбільш реальним суперником Лукашенка на виборах 2020 року. В підсумку його до виборів не допустили.

У Білорусі понад 3 місяці тривають протести проти режиму Лукашенка, який перебуває при владі вже 26 років.

 

Могилянка відкрила донабір для білорусів, які потерпають від режиму –  УП

Національний університет “Києво-Могилянська академія” пропонує можливості для навчання на бакалаврських та магістерських програмах студентам із Білорусі, які через політичні переслідування не можуть продовжувати навчання у своїй країні.

Джерело: НаУКМА

Деталі: “Києво-Могилянська академія” дає можливість:

– Вступити на 1-й рік навчання бакалаврських і магістерських програм, для чого з 9 листопада до 15 грудня 2020 року проводить спеціальний додатковий набір для громадян Білорусі, котрі зазнали утисків у своїй країні. Прийом документів і вступні іспити у формі співбесід відбуваються в онлайн режимі.

– Поновитися для подальшого навчання на бакалаврських і магістерських програмах – переважно від 2-го року навчання – впродовж 2020/2021 навчального року (під час зимових і літніх канікул) тим білоруським студентам, котрих виключили з білоруських університетів за політичними мотивами.

Зарахованим для навчання білоруським громадянам НаУКМА гарантує навчання і проживання у гуртожитках за вартістю, передбаченою для громадян України

Для отримання онлайн консультації щодо вступу на українськомовні програми НаУКМА потрібно заповнити реєстраційну форму

Університет нагадує, що викладачі й студенти білоруських “вишів” стали активними учасниками акцій проти фальсифікацій результатів виборів – і, обстоюючи своє право на свободу та вільне волевиявлення, потерпають від репресій режиму Олександра Лукашенка.

НаУКМА наголошує, що свобода – засаднича цінність могилянців, тож “Могилянка” завжди буде підтримувати тих, хто поділяє це.

 

У Білорусі лікарі та журналісти стали до стінки, протестуючи проти свавілля режиму Лукашенка –  УП

Медики лікарні швидкої медичної допомоги в Мінську провели акцію солідарності зі своїм заарештованим колегою Артемом Сорокіним під назвою “0 проміле”.

Джерело: “Радыё Свабода“, TUT.by

Деталі: Затриманий лікар лікарні швидкої допомоги Артем Сорокін спростував слова влади про те, що активіст Роман Бондаренко був в нетверезому вигляді під час бійки на “Площі змін”. Зараз він знаходиться в СІЗО КДБ.

Затриманий лікар – вищої категорії, працює анестезіологом-реаніматологом в машині швидкої допомоги.

Лікарі стали до стінки, піднявши руки з листочками “0 проміле” на знак протесту проти кримінального переслідування свого колеги.

Слідом за медиками з ЛШМД вишикувалися в коридорі з табличками “0 проміле” співробітники видання TUT.BY.

Вже п’яту добу в СІЗО КДБ перебуває також і журналіст TUT.BY Катерина Борисевич. Разом з лікарем Артемом Сорокіним вони є підозрюваними у ч. 3. ст. 178 – “розголошення лікарської таємниці, що спричинило тяжкі наслідки”.

На TUT.BY був опублікований документ, який свідчить про те, що в крові побитого і померлого Романа Бондаренка не було алкоголю. СК і Олександр Лукашенко заявляли, що Роман був п’яний. При цьому за побиття Бондаренка ніхто не затриманий, більш того – навіть не порушено кримінальну справу.

Чому це важливо: Лікарі, медсестри та інші медпрацівники Білорусі не можуть страйкувати, тому шукають інші форми протести. Кілька днів тому в спеціальній групі “Білі халати” в Telegram з’явилось оголошення про масові звільнення медиків.

Вони вважають, це єдиний спосіб змусити владу почути їх. Згідно з трудовим кодексом Білорусі, громадяни мають право на звільнення через 30 днів після повідомлення роботодавця про своє рішення.

На думку медиків, за цей час адміністрація Лукашенка матиме шанс виконати вимоги протестувальників: провести нові вибори і припинити застосування насильства до демонстрантів. Під оголошенням “Білих халатів” підписалися 5 тисяч медиків.

Передісторія:

Пізно ввечері 12 листопада стало відомо, що в реанімації помер затриманий людьми в масках напередодні 31-річний білорус Роман Бондаренко.

Бондаренка схопили і кудись відвезли люди у цивільній формі та в масках, які приїхали на “Площадь перемен” в Мінську, щоб зняти біло-червоно-білі стрічки. Через півтори години його доставили в лікарню з набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, субдуральними гематомами, забоями, синцями.

Європейський Союз висловив обурення через смерть Бондаренка. Протести в Білорусі тривають вже більше 3 місяців.

Водночас слідчий комітет Білорусі заявив, що у 31-річного Бондаренка, який помер у четвер після побиття через конфлікт з біло-червоними стрічками, була діагностована “алкогольна інтоксикація”.

 

Угорський топ-посадовець, якого не пустили на Закарпаття, не планує “карати” за це Україну –  УП

Угорський високопосадовець Іштван Грежа, якого у вівторок вранці не пустили на Закарпаття, прокоментував заборону на в’їзд до України і, за словами посла, Угорщина не планує заходи у відповідь на це рішення.

Грежа відреагував на рішення України на своїй Facebook-сторінці, повідомляє “Європейська правда”.

Посадовець підтвердив, що у вівторок вранці він не зміг потрапити у Закарпатську область, оскільки йому заборонений в’їзд. Він пообіцяв надати більше деталей пізніше.

Разом з тим Грежа зазначив, що саме зараз угорська сторона обговорює, як “зберегти українську кафедру в Ньїредьгазі”, не уточнивши, про що саме йдеться.

В університеті Ньїредьгази діє кафедра української мови та культури, яку відкрили в місті в 2017 році.

Посол Угорщини Іштван Ійдярто у коментарі “Європейській правді” наголосив, що не йдеться про підготовку відповіді за заборону, а натомість запевнив, що Грежа вирушив туди через фінансові проблеми, які виникли в української кафедри, а також інших кафедр університету.

“Я зателефонував йому (Грежі. – ЄП.). Повертаючись з кордону, він вирушив до університету Ньїредьгази, тому що у кафедри виникли справжні проблеми, як і у інших кафедр, у  тому числі у зв’язку з коронавірусом. Їм потрібне додаткове фінансування. Оскільки це дуже популярний напрямок навчання, Грежа з радістю допомагає університету подолати ці фінансові проблеми”, – заявив угорський посол.

Іштван Грежа є уповноваженим угорського міністра, відповідальним за розвиток співпраці між областю Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаттям.

Раніше ЄП стало відомо з кількох джерел, що у вівторок вранці Грежу не пустили в Україну на пункті пропуску “Лужанка” в Закарпатській області.

Міністерство закордонних справ України пояснило відмову тим, що Грежа всупереч закону займався передвиборчою агітацією в Україні. 

26 жовтня Україна заборонила в’їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію угорського уряду в Закарпатській області під час виборчої кампанії на місцевих виборах усупереч міжнародним нормам, які забороняють втручання у внутрішню політику інших держав.

Офіційно імена осіб не називалися, але з джерел було відомо, що це Іштван Грежа і держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику в угорському уряді Арпад Янош Потапі.

 

Байден звернувся до американців: Час відкинути партійність і «демонізуючу» риторику

Обраний президентом США Джо Байден закликав американське суспільство відкинути політичні розбіжності та об’єднатися.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Твіттері.

«Вибори закінчилися. Настав час відкинути партійність і риторику, покликану демонізувати одне одного. Ми повинні об’єднатися», – написав Байден.

Як повідомляв Укрінформ, вибори президента США відбулися 3 листопада. За попередніми результатами, перемогу здобув з великим відривом демократ Джо Байден.

Чинний президент Дональд Трамп відмовляється визнавати поразку та безпідставно заявляє про начебто «масштабні» фальсифікації під час виборів та підрахунку голосів.

 

США запроваджують санкції проти трьох російських компаній –  УП

У Державному департаменті США оголосили про запровадження санкцій проти трьох російських компаній за порушення закону про нерозповсюдження зброї у Ірані, КНДР і Сирії.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на повідомлення Держдепу у Федеральному реєстрі США.

Закон передбачає штрафні санкції для іноземних юридичних і фізичних осіб за передачу або придбання в Ірану з 1 січня 1999 року; передачу або придбання і Сирії з 1 січня 2005 року; передачу або придбання у Північній Кореї з 1 січня 2006 року товарів, послуг або технологій, здатних внести матеріальний внесок у розробку зброї масового знищення або крилатих чи балістичних ракетних систем.

Санкції були запроваджені 6 листопада, а у Федеральному реєстрі відповідне рішення буде опубліковане 25 листопада.

Санкції запроваджені проти двох компаній з Китаю і трьох – з Росії.

Зокрема, під санкції потрапили російські компанії “Авиазапчасть”, ВАТ “Елекон” і Nilco Group.

Тепер американським фізичним і юридичним особам заборонили мати справу з цими організаціями.

 

Росія “вигнала” американський есмінець у Японське море, їй нагадали про право – УП

Влада Росії заявляє, що її протичовновий корабель “Адмірал Виноградов” зупинив порушення держкордону РФ есмінцем ВМС США “Джон Маккейн” у затоці Петра Великого, США пояснили, що Росія незаконно претендує на нейтральні води Японського моря.

Джерело: ТАСС із посиланням на Міноборони Російської Федерації; пресслужба 7-го флоту США

Деталі: За твердженням Міноборони РФ, 24 листопада о 6:17 (за Москвою) есмінець “Джон Маккейн”, який уже кілька днів перебуває в Японському морі, порушив територіальні води РФ у затоці Петра Великого, “заглибившись за лінію морського кордону на 2 кілометри”.

За даними відомства, великий протичовновий корабель ТОФ “Адмірал Виноградов”, який здійснював стеження за американським есмінцем, попередив міжнародним каналом зв’язку іноземний корабель про неприпустимість таких дій та можливість застосування таранного маневру для витіснення порушника з територіальних вод.

Як стверджують російські військові, “після отриманого застереження і зміни курсу великим протичовновим кораблем ТОФ “Адмірал Виноградов” на есмінець “Джон Маккейн” американський корабель відразу вийшов у нейтральні води”.

Зі свого боку, 7-й флот США, штаб-квартира якого розташована в Йокосука (Японія), заявив, що корабель “Джон Маккейн” проводив операцію “Свобода навігації” (Freedom of navigation, FONOP), щоб підтвердити права й свободи мореплавання в районі затоки Петра Великого в Японському морі і оскаржити надмірні морські претензії Росії.

У США пояснюють, що в 1984 році СРСР задекларував систему прямих базових ліній вздовж свого узбережжя, за якою позначив 106 морських миль затоки Петра Великого як “внутрішні води”, що не відповідає нормам міжнародного права, відображеним у Конвенції з морського права від 1982 року.

На думку США, СРСР намагався вимагати більше внутрішніх вод, ніж він мав право вимагати згідно з міжнародним правом, а Росія продовжила домагання СРСР.

Дослівно 7-й флот США: “Провівши цю операцію, Сполучені Штати продемонстрували, що ці води не є територіальним морем Росії і що Сполучені Штати не погоджуються з твердженнями Росії про те, що Петро Великий є “історичною бухтою” відповідно до міжнародного права.

Війська США діють в Індо-Тихоокеанському регіоні на щоденній основі понад сторіччя. Вони зазвичай працюють у тісній взаємодії зі союзниками і партнерами, які поділяють нашу прихильність підтримці вільного й відкритого міжнародного порядку, що сприяє безпеці та процвітанню.

Усі наші операції проводяться відповідно до міжнародного права й демонструють, що Сполучені Штати будуть літати, плавати й працювати скрізь, де це дозволено міжнародним правом – незалежно від надмірних морських претензій і незалежно від поточних подій”.

 

Влада Москви зібралася стежити за своїми жителями –  УП

Департамент інформаційних технологій Москви розмістив на сайті держзакупівель тендер про розробку системи, безперервно відстежує активність жителів на території Москви та в міських об’єктах.

Джерело: “Открытые медиа

Деталі: Початкова ціна робіт коштує 280 млн рублів.

Система буде збирати детальний “цифровий профіль” користувачів всіх міських послуг і зможе вивчати активність москвичів в окремо взятих районах і на “міських об’єктах”. “Збагачений профіль” користувача міститиме дані про заборгованість і штрафи, інформацію про проїзний документ і соцкартку, система буде зіставляти це з інформацією з громадських точок доступу до Wi-Fi і від операторів, відстежувати “територіальні заборони” і “медичні порушення”, а також враховувати дані соцопитувань в розрізі окремих районів міста.

Система буде збирати дані в знеособленому вигляді, тобто в них не буде інформації про прізвища, імені, по батькові або місце народження користувача. Дані стануть аналізувати співробітники апарату мерії Москви. В технічному завданні тендера сказано, що система покликана швидко виявляти нові тренди, давати детальну аналітику про різні дії користувачів і мати можливість оперативно реагувати на зміни ситуації в місті.

Нагадаємо: 23 листопада стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації України займається розробкою програми та концепції, які дозволять контролювати, як дотримуються самоізоляції заражені коронавірусом українці або їхнє оточення.

 

В Україні за добу – 12 287 нових випадків COVID-19

24.11.2020, 08:12

Станом на ранок 24 листопада в Україні зафіксували 12 287 нових випадків COVID-19. Всього за весь час пандемії захворіли 647 976 особи.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“12 287 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 24 листопада 2020 року. Зокрема, захворіли 533 дитини та 570 медпрацівників”, – зазначив він.

За словами міністра, за минулу добу ️госпіталізовано 1 403 особи; ️летальних випадків – 188; ️одужало 8 298 осіб; ️здійснено тестувань за добу 61 567 (зокрема методом ПЛР – 35 425, методом ІФА – 26 142).

За весь час пандемії в Україні захворіло 647 976 осіб; одужало – 299 358; летальних випадків – 11 263; проведено ПЛР-тестувань – 4 279 025.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 422), Київській (1 089), Дніпропетровській (952), Одеській (865) та Запорізькій (800) областях.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу в Україні було виявлено 10945 випадків COVID-19.

 

В українській армії за добу – 153 випадки коронавірусу

У Збройних силах за останню добу зареєстровано 153 випадки захворювання на COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє командування Медсил.

«Станом на 10.00 24 листопада в Збройних силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє 2815 осіб. За минулу добу зареєстровано 153 нові випадки», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до закладів охорони госпіталізовано 23 особи, у яких підтверджено коронавірус, на лікуванні вдома під наглядом медичної служби перебуває 130 осіб.

На ізоляції (в тому числі самоізоляції) перебуває 353 особи, у 26 військовослужбовців вона закінчується у найближчі три доби.

За інформацією пресслужби, загалом у ЗСУ за час пандемії одужало 6379 хворих на COVID-19, при цьому зареєстровано 26 летальних випадків.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 24 листопада в Україні лабораторно підтверджено 647 976 випадків COVID-19, з них 11 263 летальні, одужало 299 358 осіб. За добу виявлено 12 287 нових випадків коронавірусної хвороби.

 

Коронавірус у Києві: за добу – 1422 хворих, 30 осіб померли

У Києві виявлено вже 61 640 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, за минулу добу на коронавірус захворіли 1422 осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Київський міський голова Віталій Кличко у Фейсбуці.

“Динаміка захворюваності в столиці не зменшується. За минулу добу в Києві ще 1422 хворих на коронавірус. Померли 30 людей. Усього коронавірус забрав життя 1173 киян”, – зазначив Кличко.

Зокрема, захворіли: 865 жінок віком від 18 до 84 років, 471 чоловік віком від 19 до 86 рокiв, 51 дівчинка від 9 місяців до 17 років та 35 хлопчиків від 23 днів до 16 років. Захворів також 81 медик.

До лікарень столиці госпіталізували 68 пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Одужали за минулу добу 347 людей. Усього коронавірус подолав 21 091 мешканець Києва.

За словами Кличка, найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Деснянському районі – 427, у Подільському — 170. Та в Дарницькому районі – 159 випадків.

“Вірус стрімко розповсюджується. Будьте обережними і дотримуйтесь елементарних правил безпеки! Бережіть себе!”, – відзначив мер.

Як повідомлялося, станом на ранок 24 листопада в Україні зафіксували 12 287 нових випадків COVID-19. Всього за весь час пандемії захворіли 647 976 особи.

 

У Львові створили найбільшу реанімацію в Україні

У Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги облаштували найбільшу в Україні реанімацію – на 100 ліжкомісць: 50 – для хворих на COVID-19 і 50 – для пацієнтів з іншими хворобами.

Про це повідомляє директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Найбільша реанімація в Україні – 100 реанімаційних ліжок! Саме стільки їх зараз у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова. Від початку пандемії ми збільшували кількість місць, щоб мати змогу рятувати життя львів’янам та жителям області! 50 із них – для пацієнтів із Covid-19. І поряд із кожним – апарат ШВЛ! Укомплектувати ними реанімацію було принципово важливо, і нам це вдалося. Ще 50 ліжок – для пацієнтів з іншими хворобами: політравми, інсульти, інфаркти, сепсис та поліорганна недостатність, а також стани після тяжких операцій», – зазначає Самчук.

За його словами, завдяки портативним ренгтген- та УЗД-апаратам лікарі лікарні мають змогу оперативно виконувати всю необхідну діагностику. Поряд із реанімацією – КТ і МРТ. У лікарні обладнана сучасна лабораторія.

Наразі в реанімації перебувають 78 пацієнтів. З них близько 30 – з коронавірусною хворобою. На апаратах штучної вентиляції легень – 13 людей. Очолює відділення анестезіології та інтенсивної терапії д.м.н. Наталія Матолінець.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 24 листопада в Україні зафіксували 12 287 нових випадків COVID-19, загалом за весь час пандемії захворіло 647 976 осіб.

 

Негативний COVID-тест не гарантує, що ви у безпеці – головний хірург США

Отримання негативного тесту на коронавірусну хворобу не є причиною для послаблення запобіжних заходів, заявив американський головний хірург США, доктор Джером Адамс.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Адамс пояснив, що процес розвитку захворювання займає в середньому п’ять днів – але може тривати до 14, щоб у людини з’явилися симптоми хвороби.

“Давайте просто будемо реалістами тут. Я волів би скоріше бути поруч з кимось, хто щойно отримав негативний тест на COVID-19, ніж з тим, про статус якого я не знаю. Але негативний тест, отриманий вчора чи в неділю, не означає, що ви в безпеці завтра. Це не означає, що ви можете послабити запобіжні заходи”, – сказав Адамс.

Як повідомлялося, станом на ранок 24 листопада у світі зареєстрували 59 515 380 випадків коронавірусу, зокрема, 1 402 032 летальні випадки, а 41 157 160 осіб одужали.

 

Чи можна хворіти на грип та COVID-19 одночасно і від чого це залежить?

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя

Хоча масштаби пандемії COVID-19 поки не зменшуються, сезон грипу починається незвично повільно, пише HuffPost.

Експерти це передбачали і сподівалися, що так може статися завдяки заходам для боротьби з COVID-19.

Але це не означає, що загроза подвійної пандемії вже позаду.

Значна частина людей може захворіти обома інфекціями, а дехто може заразитися обома вірусами водночас.

Хоча інформація про те, як віруси взаємодіють один з одним і разом впливають на організм, обмежені, перші дані свідчать про те, що тим, хто заражається обома інфекціями, важче. Як можна заразитися обома вірусами одночасно

Перше, що потрібно знати про коінфекцію COVID-19 і грипом, – що це можливо, тому що два віруси причеплюються до різних частин тіла.

Вони не конкурують один з одним, коли справа доходить до зараження наших клітин.

За словами Діна Вінслоу, фахівця з інфекційних захворювань з Stanford Health Care, препринт дослідження про коінфекцію грипу показує, що існує короткий проміжок часу, протягом якого одна вірусна інфекція може перешкоджати успішному злиттю іншої вірусної інфекції з нашими клітинами.

“Але цей період дуже дуже короткий і непередбачуваний”, – вважає Вінслоу.

Хоча деякі люди можуть уникнути коінфекції, іншим може не пощастити. Вінслоу сказав, що також не зрозуміло, чи існує такий захист тільки між штамами грипу чи й між коронавірусом і грипом.

Супутні інфекції часто призводять до гірших наслідків

Метью Гайнц, терапевт, лікуючий пацієнтів з COVID-19 в Тусоні, штат Арізона, розповів, що раніше лікував багатьох пацієнтів, у яких були коінфекції грипу та інших поширених коронавірусів.

“Вони виглядають гірше, і їм потрібно більше часу на відновлення”, – сказав Гайнц.

Дані показують, що те ж саме відбуваєтсья з COVID-19.

Препринт дослідження, яке провели у Великій Британії, показав, що у людей з коінфекцією зазвичай були гірші наслідки.

У них ризик померти був приблизно удвічі вищим, ніж у пацієнтів, які інфіковані тільки COVID-19.

Цих людей також частіше поміщали в відділення інтенсивної терапії, і їм був потрібний апарат штучної вентиляції легень.

Грип може завдати шкоди організму, як і COVID-19 – обидва викликають зниження рівня кисню в крові, проблеми з диханням і запалення.

“Насправді всі штами грипу та SARS-CoV-2 є потенційно дуже і дуже смертельними інфекціями”, – сказав Вінслоу.

Ймовірно, що ризик захворіти обома вірусами одночасно вищий серед людей, які загалом більш вразливі до кожного вірусу, наприклад, серед літніх людей і людей з супутніми захворюваннями, такими як ожиріння, рак і хвороби легенів.

Імунна відповідь може не працювати проти обох вірусів

За словами Оніема Огбуагу, лікаря-інфекціоніста, є як загальні, так і специфічні імунні реакції, які організм виробляє для боротьби з вірусною інфекцією.

Теоретично ця загальна імунна відповідь може в деякій мірі допомогти з іншими вірусами.

“Як тільки це станеться, це може знизити важкість перебігу другої коінфекції”, – вважає Огбуагу.

Але для деяких людей цієї загальної імунної відповіді може бути недостатньо.

І більш цілеспрямована відповідь, яку наша імунна система виробляє спеціально для кожного окремого вірусу, не буде ефективною в боротьбі з іншими патогенами.

“Те, що імунна система застосовує для боротьби з одним вірусом, не працює проти іншої, тому їй необхідно з’ясувати, як діяти в обох випадках.

Для імунної системи дуже втомливо боротися з двома агресивними і важкими респіраторними захворюваннями одночасно”, – вважає Гайнц.

Оскільки легко пропустити одну з інфекцій або помилково діагностувати одну як іншу, важливо пройти тестування на обидві, радять лікарі.

Наразі експерти з охорони здоров’я кажуть, що найкращий спосіб запобігти зараженням двома інфекціями – це продовжувати дотримуватися заходів безпеки при пандемії.

“Дійсно потрібно, щоб всі зробили щеплення від грипу, а також носили маски і трималися на відстані”, – сказав Гайнц.

Дослідження виявило, що вакцинація від грипу може створювати додатковий захист для тих, хто захворів на коронавірус.

 

40% болгар вважають коронавірус біологічною зброєю –  УП

40% мешканців Болгарії вважають, що коронавірус є біологічною зброєю, покликаною регулювати чисельність населення планети.

Такими є результати опитування Trend, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на канал Nova TV.

33% опитаних вважають, що коронавірус не небезпечніший за сезонний грип.

Трохи більше половини опитаних дотримуються думки, що коронавірус є штучно створеною хворобою. При цьому частка тих, хто вважав коронавірус штучною хворобою ще в червні складала 43%.

17% респондентів вважають, що коронавірусу взагалі не існує і це глобальне шахрайство.

Ще одну коспіративну теорію – про чипізацію під виглядом вакцинації – поділяють 16% опитаних.

53% болгар не згодні з тим, що коронавірус поширюється через технологію 5G. Однак з цим твердженням згодні 10% опитаних.

Дослідження було присвячено відношенню болгар до теорій змови навколо COVID-19. Опитування проводилося в період з 2 по 10 листопада 2020 року шляхом очних інтерв’ю серед 1001 людини у віці від 18 років і старше.

 

Глава МОЗ назвав приблизну кількість медпрацівників, які звільнились за час пандемії

УНН. Наразі точно порахувати кількість медичних працівників, які звільнилися з початку епідемії коронавірусу складно, але їх близько 34 тисяч. Про це розповів в ефірі “5 каналу” міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє УНН.

За словами міністра, точну кількість медпрацівників, які звільнилися, наразі назвати не можна, оскільки інколи вони переходять на роботу в інший медзаклад.

“Для нас цінний кожен медпрацівник, а не тільки лікар. Я не володію на дану хвилину точною інформацією щодо кількості тих, хто звільнився, але це близько 34 тис. Вони інколи звільняються і переходять в інші лікарні, в інші медичні установи. Тому ми зможемо зробити цей аналіз по всім статистичним даним, коли закінчиться відповідний рік, коли можна буде повністю порівняти і подивитися, яка кількість повністю пішла з системи охорони здоров’я”, – розказав міністр.

Він додав, що необхідно подивитися, у зв’язку з чим медпрацівники звільняються, на основні причини звільнення.

“У нас робота медичних працівників недооцінена. Наше завдання нарешті справді зробити роботу медпрацівників оцінену так, як вона того потребує”, – підсумував Максим Степанов.

Нагадаємо, раніше очільник МОЗ заявив, що якщо кількість нових хворих на коронавірус зростатиме і надалі, Україні може не вистачити медпрацівників.

 

Заробітна плата медика повинна стартувати з 22 тисяч гривень – Степанов

УНН. Українська влада повинна зробити все, щоб наші медичні працівники припинили виїжджати працювати за кордон, заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Про це він сказав в ефірі “5 каналу”, повідомляє УНН.

За словами Степанова, необхідно створити умови, щоб українські лікарі та медичні працівники не виїжджали за кордон.

Зокрема, у Польщу, де влада розглядає можливість спростити процедуру працевлаштування для медиків з інших країн.

“Один із головних чинників – це заробітна плата. Не може країна платити заробітну плату таку, як у нас у країні протягом 29 років – в середньому 8 тисяч гривень заробітна плата лікаря”, – наголосив Степанов.

“Це ж не тільки Польща, це ж і інші країни: і Чехія, і Німеччина – вони всі знижують бар’єри щодо цих спеціальностей, як лікарів, так і медичних сестер”, – розповідає міністр.

“Саме тому ми наголошуємо на ухваленні адекватного бюджету на 2021 рік – щоб заробітна плата лікаря починалася від 22-25 тисяч гривень. І це один із головних чинників щодо зупинки від’їзду наших громадян, наших лікарів, наших медичних працівників за кордон”, – підсумував голова МОЗ.

 

Науковець вважає, що паспорти імунітету до COVID-19 спрацюють краще за локдаун

УНН. Нові дослідження показали, що імунітет до коронавірусу у людини може тривати роками. Тому державі доцільно розпочати масове ІФА-тестування на антитіла до коронавірусу серед груп ризику, за результатами якого видавати паспорти імунітету. Про це УНН розповів академік НАН та НАМН України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Володимир Широбоков.

“Це було б дуже доцільно, почати робити ІФА-тести, бо на РНК (ПЛР-тестування — ред.) дуже складно і дороговартісно. А це і швидко, і більш-менш точно, і показує наявність антитіл. І це, безумовно, може покращити ситуацію”, — впевнений науковець.

Серед груп населення, з яких держава повинна почати масове ІФА-тестування, на думку Широбокова, повинні бути лікарі, вчителі, поліцейські та всі ті, хто контактує з великою кількістю людей. За результатами такого тестування всі особи з антитілами до коронавірусу мали б отримати своєрідний “паспорт імунітету”, який свідчить про те, що певний проміжок часу вони захищені від хвороби.

“У групах ризику треба спочатку робити — вчителі, поліцейські, лікарі. Це дуже простий тест, і в школах, і дитсадках — там найчастіше інфіковані є. Крім цього — у домах для людей похилого віку, у спецшколах, у спецінтернатах, де обов’язково треба робити. Є у нас водії таксі, кондуктори, які постійно стикаються і можуть бути інфіковані або заражати. Є точки торгівлі — де постійно спілкуються з народом. І тоді робити оці паспорти — це не складно, і це було вкрай важливо для протистояння епідемії”, — наголосив експерт.

Досвід паспортів імунітету та сертифікатів здоров’я використовують у багатьох країнах. Зокрема, у Словаччині люди, які в межах масового тестування виявились здоровими, отримують змогу вести повноцінне соціальне життя майже без протиепідеміологічних обмежень. Цю ідею підтримують і в українському парламенті.

Нагадаємо, що виявити наявність антитіл до коронавірусу можна виключно за допомогою ІФА-тесту.

Раніше УНН писав, що українські ІФА-тести на антитіла вчених “Діапроф-Мед” порівняли з відомими американськими тестами Abbott. У ході порівняльного аналізу було виявлено стовідсотковий збіг результатів тест-систем обох компанії — української та американської. Попри однакову якість, тести українського виробництва значно дешевші за іноземні відповідники.

 

Україна готова долучитися до відновлення Афганістану – Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у пленарному засіданні високого рівня конференції “Афганістан 2020” і розповів учасникам конференції про можливості українських компаній у відбудові Афганістану.

Про це повідомляє пресслужба МЗС, передає Укрінформ.

“Україна може багато запропонувати. Ми готові брати участь у регіональних та міжрегіональних економічних, інфраструктурних та енергетичних проєктах із залученням Афганістану. Українські компанії готові постачати промислові, будівельні товари, локомотиви, трактори, залізничне обладнання та устаткування. Наші спеціалісти готові організувати тренінги для афганських інженерів, задіяних у побудові залізничної інфраструктури та систем оповіщення”, — розповів Кулеба.

Міністр висловив підтримку зусиль керівництва Афганістану у просуванні внутрішньоафганського діалогу. Він також зазначив, що саме економічний розвиток Афганістану якнайкраще сприятиме зміцненню миру, процвітанню та стабільності у регіоні Південної та Центральної Азії.

Кулеба нагадав, що Україна бере важливу участь у місії НАТО в Афганістані “Рішуча підтримка” та запевнив у продовженні цього внеску у безпеку, мир та процвітання Афганістану та ширшого регіону.

“Я хочу донести простий меседж. Настав час не просто шукати якнайкращі формулювання про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Афганістану, а діяти. Так, як ми вміємо діяти”, — наголосив очільник МЗС у відеозверненні до учасників конференції.

Конференція під гаслом “Мир, процвітання і самодостатність” триває у Женеві 23-24 листопада за участю представників високого рівня 66 держав та 32 міжнародних організацій з метою консолідувати міжнародну підтримку мирного процесу в Афганістані.

 

До списку 100 жінок року BBC увійшла українська підприємиця –  УП

Уродженка України, засновниця стартапу Flurosat Анастасія Волкова увійшла до списку найбільш впливових та надихаючих жінок року від ВВС.

Про це повідомляє ВВС News Україна.

Зазначається, що стартап Волкової Flurosat надає технологічні послуги аграрному бізнесу в різних країнах світу – сервіс працює за підпискою і допомагає фермерам отримувати різноманітні дані про стан їхнього врожаю.

“Flurosat аналізує супутникові знімки полів, фотографії з дронів, застосовує технології штучного інтелекту і на основі отриманої інформації радить фермерам, як краще поводитися із врожаєм. Користувач може отримати підказки та рекомендації щодо поливу, використання добрив, потенційної дохідності його поля тощо.

Система дозволяє виявити потенційні проблеми із врожаєм задовго до того, як вони стануть помітні неозброєним оком, запевняють у Flurosat”, – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що зараз послугами сервісу користуються понад тисяча компаній з 15 країн світу.

“Ми даємо фермерам рекомендації – кажемо, наприклад, що ось у цій частині поля рослини зневоднені. А на іншій – виснажені і потребують добрив”, – пояснювала Волкова в одному зі своїх інтерв’ю.

Як зазначає ВВС, улітку 2020 року видання MIT Technology Review (журнал, який видає Массачусетський інститут технологій, одним із найпрестижніших технічних вишів світу – ред.) включив Волкову до списку новаторів віком до 35 років.

При цьому, Flurosat частково створюється в Україні – тут працює команда розробників проєкту.

“Сама ж Анастасія Волкова після того, як здобула першу вищу освіту в Національному авіаційному університеті у Києві, згодом отримала ступінь магістра в Варшавському технологічному університеті, а у 2015 році переїхала до Австралії, щоб займатися наукою.

У 2018 році вона захистила докторську дисертацію в місцевому Сіднейському університеті, а згодом заснувала Flurosat”, – додали в ВВС.

 

Міністерство перегляне Концепцію «зеленого» енергетичного переходу – Буславець

Міністерство енергетики переглядатиме Концепцію «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року, оскільки не хоче брати зобов’язання, які Україна не зможе виконати.

Про це під час форуму «Енергонезалежні регіони України» сказала перший заступник міністра енергетики Ольга Буславець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Існують дорікання, що міністерство енергетики зупинило роботу над “зеленим” до 2050 року. Це не так, у нас працює експертна рада стратегічного спрямування, яка аналізує та опрацьовує питання, які доводять, що “зелений” перехід, який був напрацьований потребує суттєвого концептуального перегляду”, – відзначила Буславець.

Вона наголосила, що будь-яка політика, яка формується, не повинна вплинути на добробут людей.

“Ми повинні бути чесними перед собою та перед суспільством та не вішати на себе кабалу, яку ми не зможемо виконати”, – наголосила Буславець.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2020 року Мінекоенерго України презентувало проєкт Концепції “зеленого” енергетичного переходу України до 2050 року.

Найголовнішими індикаторами до виконання відповідно до Концепції є: енергоефективність, тому що кожний КВт не виробленої енергії є екологічним, а кожна гривня вкладена в енергоефективність повертається через мультиплікатор у 3 грн; частка ВДЕ повинна збільшитися до 70% до 2050 року, але при цьому її вартість повинна бути збалансована та економічно обґрунтована; зменшення частки видобувних галузей в економіці та відповідно повне заміщення вугільних ТЕС до 2050 року; перехід до кругової економіки та зменшення відходів, їх раціонального використання; частка атомної генерації зменшиться до рівня 20-25%, а гідроенергетика залишиться на поточному рівні, а нові атомні потужності можуть будуватися на основі технології малих ядерних реакторів; побудувати сучасні енергетичні ринки з високим ступенем відкритості та конкретності; інтеграція енергетичних ринків України з європейськими.

 

Замість Буславець Міненерго може очолити голова “Енергоринку” Гнатюк – джерела

УП

У найближчі кілька тижнів новим керівником Мніенерго може стати нинішній голова ДП “Енергоринок” Юрій Гнатюк, а Юрій Бойко, який тимчасово виконує обов’язки міністра після звільнення Ольги Буславець, може повернутися на посаду заступника міністра.

Про це йдеться у статті ЕП з посиланням на джерела.

Зазначається, що про своє звільнення Буславець дізналась за годину до засідання Кабміну, це для неї стало несподіванкою.

“Звільнили на позачерговому засіданні Кабміну в п’ятницю (20 листопада. – ЕП) ввечері. За годину до засідання про це рішення їй сказав Шмигаль. Для неї це стало повною несподіванкою”, – так ЕП описав розвиток подій їхній учасник.

Сама Буславець відмовилася розповісти про причини свого звільнення з посади.

У день звільнення Буславець новим в.о. міністра призначила її заступника Юрія Бойка.

“З 2014 року по травень поточного року він був заступником керівника ДП “Енергоринок” Юрія Гнатюка. Це підприємство до переведення ринку електроенергії на так звану ліберальну модель виконувало функцію “касира”: оптом викуповувало всю вироблену в Україні електроенергію і продавало її енергопостачальним компаніям.

У травні Бойко потрапив в Міненерго на посаду заступника міністра. Відомством на той час вже керувала Буславець”, – йдеться у статті.

“Він не є якимось революціонером або бунтарем. Класичний бюрократ-енергетик, але незважаючи на великий стаж, він досить рівновіддалений від великих фінансово-промислових груп”, – говорить співрозмовник ЕП в Міненерго.

“Чистий біографія і управлінський досвід повинні допомогти Бойко на керівній посаді в міністерстві, однак, за даними ЕП, його майбутнє не пов’язане з кріслом міністра: вже найближчим часом він повернеться на звичну позицію заступника”, – пишуть автори статті.

“Ми в п’ятницю почали телефонувати йому з поздоровленнями, а він каже, що ненадовго. Мовляв, просто тримає для кого-то місце”, – говорить співрозмовник ЕП.

За його словами, нещодавно у Бойка були серйозні проблеми зі здоров’ям, через які він планував взагалі йти з міністерства. “Дай Бог йому здоров’я, але він сам міністром бути не хоче”, – говорить джерело.

У розмові з ЕП сама Буславець сказала, що найближчим часом залишається на посаді першого заступника і коротко окреслила свій функціонал.

“У сферу моєї компетенції входитимуть питання електроенергетичного комплексу і розвитку ринку електроенергії, в тому числі і формування технічної політики за цим напрямом, стратегічна політика в галузі енергетики, також буду відповідати за напрямок енергоефективності”, – сказала вона.

Водночас за даними джерел ЕП, у найближчі кілька тижнів новим міністром може бути призначений нинішній глава ДП “Енергоринок” Юрій Гнатюк – саме його заступником в цьому держпідприємстві кілька років працював сьогоднішній в.о. міністра енергетики Бойко.

“За даними ЕП, Гнатюка планують посадити в крісло за “схемою Буславець”: рішенням Кабміну його призначать на посаду першого зама, а потім і керівником в статусі виконуючого обов’язки.

Чому так? Причина така ж, як це було і півроку тому, коли стояло питання про призначення Буславець: Гнатюк не має шансів набрати необхідний мінімум голосів у Верховній Раді”, – йдеться у статті.

“Співрозмовники ЕП виділяють у Гнатюка дві особливості. Перша – він розбирається тільки в економічному блоці енергетики. Друга – беззаперечно дотримується субординації. Обидва ці критерії були близькі і Буславець.

Але якщо при ній Міненерго особливо чутливо реагувала на потреби “ДТЕК”, то при новому потенційному міністра з високим ступенем ймовірності в фаворі виявиться Віктор Пінчук.

Принаймні, в задоволенні його потреб зараз дуже зацікавлений Офіс президента. І основу цієї мотивації представляє роль Пінчука як комунікатора між Києвом і Вашингтоном”, – додають автори.

 

Розбірки олігархів: що думають експерти про ротації в Міненерго, і чому пророкують Буславець крісло міністра

УНН. Під кінець минулого робочого тижня, 20 листопада, стало відомо і ротаціях в Міненерго – місцями помінялися Ольга Буславець і Юрій Бойко. Тепер він став в.о. міністра, а вона – його заступником, при чому першим. Версій того, що відбувається багато: від нового закону про в.о. міністрів до розбірок олігархів. У коментарі УНН експерти розповіли, що думають про те, що відбувається.

Експерт у сфері атомної енергетики Ольга Кошарна вважає, що причиною став конфлікт Буславець і “Енергоатому”. Будучи в.о. міністра вона неодноразово дорікала менеджменту держкомпанії за зрив ремонтів енергоблоків і в цілому неефективне управління. “Енергоатом” ж у свою чергу був незадоволений таким контролем з боку Міністерства і шукав будь-яку можливість його позбутися.

“Вона зробила за свій період чимало. Проблеми, які вона отримала, були дуже серйозними. А причиною рокіровки став конфлікт з “Енергоатомом”, який вона намагалася контролювати: проводила наради, давала доручення. Наприклад, восени вона проводила виїзне засідання всіх генерацій, де в тому числі, піднімалося питання зривів ремонту енергоблоків АЕС. А “Енергоатом” хотів бути безконтрольним, він хотів піти під Кабмін, де немає фахівців і де приймаються колективні рішення. “Енергоатом” звинуватив Міністерство у своїй збитковості – але це маніпуляція. Вони самі вибрали збиткову торгову стратегію, коли продають обраним двом компаніям електроенергію по 65 коп, в той час як на ринку на добу вперед ціна 1,6 грн, а індикативна ціна – 1,7 грн. Вони продають з величезним дисконтом електроенергію. Тільки за одні торги можна отримати збиток в 60 млн грн”, – розповіла Кошарна.

Експерти дивуються, чому Буславець звинувачували в упередженому ставленні до “Енергоатому”, якщо саме при ній запустилися енергоблоки АЕС.

“Її постійно звинувачували в тому, що вона робить все на користь ТЕС. Хоча насправді 19 листопада завершено ремонт – реконструкцію блоків на Запорізькій станції, 20 листопада блок запустили, і в цьому її звинуватили. Тобто, це не логічно. Якби ці блоки запустили після неї, тоді можна було звинувачувати”, – вказує глава правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

Він додає, що причиною ротацій в Міненерго, швидше за все, стали розборки олігархів.

“Коли ми почули цю інформацію, у мене було враження, що просто це олігархічні розбірки, які не дають нормально працювати такому досить висококваліфікованому адміністратору, як Ольга Буславець”, – сказав Конеченков.

В цілому експерти схиляються до того, що керувати такою сферою, як енергетика, в.о. міністри не повинні – необхідно призначати повноцінного міністра.

“Я вважаю, що ситуація не дуже хороша. Не може сферою управляти тимчасово виконуючий обов’язки. Я думаю, що керівництво держави повинно визначиться з керівником сфери. І призначити не виконуючого обов’язки, а нормального міністра. Буславець вирішила багато системних питань. І баланс стабілізувала, і по шахтарях, я вважаю, було вирішено питання”, – зазначив ексміністр енергетики Іван Плачков.

Крім розборок олігархів, куди втягнули Офіс Президента – є ще одна версія відсторонення Буславець від в.о. міністра, досить правдоподібна. Зважаючи на недавній закон – в.о. міністра можуть прибувати на посаді не більше 30 днів, далі прем’єр повинен подати кандидатуру міністра до Верховної Ради на затвердження. І за словами політика Віталія Журавського, таким міністром буде саме Буславец.

“Мій прогноз – Буславець буде міністром. Тому що за правилами, які встановлені, виконувати обов’язки міністра може людина не більше 30 днів. І для того, щоб не призначили іншу людину від іншої групи впливу, призначили в.о. Юрія Бойка, але це не той Бойко, який є одним з лідерів ОПЗЖ. і я думаю, що зараз зберуть необхідну кількість голосів за підтримку Буславець, і мій прогноз – за неї проголосують”, – сказав він.

 

Зеленський анонсував заходи для підтримки бізнесу: 8 тисяч для ФОПів і податкові канікули   УП

Президент Володимир Зеленський заявив, що до Ради найближчим часом подадуть законопроєкти щодо заходів для  підтримки громадян та бізнесу у зв’язку з карантинними обмеженнями, зокрема, ФОПи  та наймані працівники, чия сфера діяльності потрапляє під закриття через карантин, отримають матеріальну допомогу у розмірі 8 тис. Грн.

Про це він сказав у своєму черговому влозі, передає Офіс президента.

За його словами, законопроєкти, зокрема, передбачатимуть те, що ФОПи та наймані працівники, чия сфера діяльності потрапляє під закриття через карантин, отримають одноразову матеріальну допомогу у розмірі 8 тис грн.

«Для цього потрібно зробити три кроки: 1. Зайти в додаток «Дія»; 2. Ввести дані; 3. Номер банківської картки. Далі перевірка даних і максимум через кілька днів 8 тисяч гривень приходять вам на картку», – пояснив Зеленський.

Згідно з розрахунками, понад мільйон громадян України зможуть отримати допомогу за цією програмою, а її загальний обсяг становитиме майже 10 млрд грн.

Також, за його словами, суб’єкти господарювання одержать одноразову матеріальну допомогу для збереження робочих місць.

«Це буде сума, пропорційна часу так званого простою, у розмірі до 8 тисяч гривень на одного працівника», – зазначив президент.

Зеленський повідомив, що підприємства, робота яких припиняється через карантинні обмеження, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників. За його словами, це – майже 1,5 млрд грн для близько 120 тис юридичних осіб.

«Якщо через посилення карантину ваша діяльність забороняється, ви отримаєте компенсацію на сплату ЄСВ за своїх найманих працівників», – сказав він.

Також, за його словами, передбачаються податкові канікули. При посиленні обмежувальних заходів 200 тис. Фізичних осіб – підприємців 1-ї групи будуть звільнені від сплати всіх податків і зборів, включно з ЄСВ.

Глава держави також зазначив, що відновлюється дія програм підтримки бізнесу, які успішно працювали під час карантину навесні.

«Це матеріальна допомога ФОПам, які мають дітей до 10 років. Це компенсації з часткового безробіття», – зазначив він.

Зеленський додав, що малий і середній бізнес уже отримали понад 13 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

«Важливо, що програма «5-7-9» продовжиться та розширить свої можливості в цьому та наступному році», – запевнив Зеленський.

«Ми дуже сподіваємось на підтримку Верховною Радою всіх вищезазначених важливих кроків», – підкреслив він.

Зеленський також закликав українців підтримувати улюблені кафе та ресторани, замовляючи у них доставку їжі.

«Розкажіть у соціальних мережах про місця, де вам завжди смачно й де можна замовити доставку, підтримавши їх таким чином. І сьогодні, і на вихідних», – сказав він у влозі.

Нагадаємо:

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що уряд «готовий підставити плече», щоб підтримати підприємців під час посилення карантину вихідного дня.

Тим часом біля Кабінету Міністрів пройшла акція рестораторів #МаюПравоПрацювати проти запровадження «карантину вихідного дня».

У Європейській Бізнес Асоціації заявили, що жорсткий локдаун і закриття більшості бізнесів на вихідні принесуть більше шкоди, ніж користі.

 

Зеленський: Податковий борг 4 мільйонів українців до 3 тисяч анулюють –  УП

Президент Володимир Зеленський заявив, що майже 4 млн українців, які мають податковий борг до 3,06 тис грн, цей борг анулюють.

Про це він розповів у своєму блозі.

“Погашення податкового боргу. Майже 4 млн громадян, що мають податковий борг до 3,06 тис грн, цей борг буде анульовано”, – сказав президент.

Також, за його словами, передбачаються податкові канікули. При посиленні обмежувальних заходів 200 тис. фізичних осіб – підприємців 1-ї групи будуть звільнені від сплати всіх податків і зборів, включно з ЄСВ.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський заявив, що до Ради найближчим часом подадуть законопроєкти щодо заходів для  підтримки громадян та бізнесу у зв’язку з карантинними обмеженнями, зокрема, ФОПи та наймані працівники, чия сфера діяльності потрапляє під закриття через карантин, отримають матеріальну допомогу у розмірі 8 тис. грн.

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що уряд “готовий підставити плече”, щоб підтримати підприємців під час посилення карантину вихідного дня.

Тим часом біля Кабінету Міністрів пройшла акція рестораторів #МаюПравоПрацювати проти запровадження “карантину вихідного дня”.

У Європейській Бізнес Асоціації заявили, що жорсткий локдаун і закриття більшості бізнесів на вихідні принесуть більше шкоди, ніж користі.

 

Зернові та зернобобові зібрали з 96% засіяних площ – Мінекономіки

Українські сільгоспвиробники станом на 23 листопада зібрали 60,9 млн тонн зернових та зернобобових культур з площі 14,7 млн га, або 96% до прогнозу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Загалом на вказану дату вже зібрано 79,2 млн тонн основних культур з площі 23,5 млн га. Зазначається, що аграрії вже завершили збирання таких культур, як пшениця, ячмінь, горох, просо, гречка, соняшник та ріпак. Продовжується збирання кукурудзи, якої вже зібрано 25,2 млн тонн з площі 4,8 млн га (89% до прогнозу) та сої, її зібрали 2,7 млн тонн з площі 1,3 млн га (98%). Також накопано майже 8,3 млн тонн цукрових буряків з площі 196 тис. га (91% до прогнозу).

Щодо проведення осінньої посівної кампанії, то станом на 23 листопада 2020 року українські сільгоспвиробники засіяли основними озимими культурами майже 7,9 млн га, що становить 96% до прогнозу.

 

З фонду боротьби з COVID-19 використали 62% коштів –  ЛБ

Станом на 20 листопада 2020 року з Фонду боротьби з COVID-19 використано 41 мільярд гривень, з них на охорону здоров’я – близько 8 мільярдів.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

Так, вже використано 62% коштів фонду, тобто 41 з 66 мільярдів гривень.

На охорону здоров’я витратили лише 42% з передбачених 18,5 мільярда. З них найбільше (4,2 мільярда) було спрямовано на доплати медпрацівникам.

Близько 2 мільярдів витратили на будівництво та ремонт приймалень, 0,8 мільярда – засоби індивідуального захисту та забезпечення лабораторій. Ще 571 мільйон субвенції до місцевих бюджетів спрямували на кисень у лікарнях. На 42 мільйона (42% передбачених коштів) МОЗ закупило апаратів штучної вентиляції легень

Найменше витратили на закупівлю обладнання для приймалень – лише 10% коштів з передбачених 4,7 мільярда.

У сфері соцзахисту використали вже 80% виділених коштів, а саме 9,4 мільярда.

На стимулювання економіки використано 64% коштів, близько 21 мільярда. Перераховано вже 66% виділених коштів на дороги – 20,8 з 31,5 мільярда.

На креативні індустрії та культуру уряд виділив 1 мільярд, проте використано наразі лише 5,8%, а саме 58 мільйонів.

Найкраще з коштами впорались в МВС – виділену на правопорядок частину фонду (2,7 мільярда) у міністерстві використали на 92%.

На відновлення видатків, які були скорочені при створенні Фонду, передбачено 524 млн грн, із яких наразі використано 324 млн грн або 50%.

 

Марченко заявив про прогрес у переговорах з МВФ

Глава Мінфіну вважає, що навколо переговорів з МВФ є велика кількість спекуляцій – ЛБ

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив про прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом і анонсував швидке внесення проєкту державного бюджету на 2021 рік у Верховну Раду.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Наголошую – значний прогрес у процесі переговорів. Незабаром Мінфін оприлюднить офіційну інформацію напрацьованих позицій. Зараз перебуваємо на завершальному етапі формування спільного з МВФ бачення основних бюджетних параметрів у рамках програми партнерства. Найближчим часом плануємо внести проєкт бюджету-2021 на розгляд уряду, а далі – до Верховної Ради України”, – сказав Марченко.

Глава Мінфіну додав, що зараз в інформаційному просторі циркулює багато спекуляцій навколо переговорів з МВФ.

“З огляду на високу інтенсивність переговорів і велику кількість спекуляцій навколо переговорів з МВФ, наполегливо рекомендуємо всім брати до уваги виключно офіційні публічні коментарі учасників процесу. Інші експерти не володіють масивом інформації, достатнім для об’єктивного розуміння і коментування ситуації”, – сказав Марченко.

Напередодні позаштатний радник глави Офісу президента, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов повідомив, що траншу від Міжнародного валютного фонду Україна цього року не отримає. Проте держава може досягти домовленостей на робочому рівні, що дасть змогу отримати інші запозичення.

У МВФ заявили, що Україна веде податкову політику “на два фронти”.

Ще в листопаді 2018 Міністерство фінансів попередило, що запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток для великих компаній залишить Україну без програми Міжнародного валютного фонду і призведе до дефолту.

Податок на виведений капітал не працює в Україні досі. У жовтні 2020 президент Володимир Зеленський заявив, що час уже ставити крапку в питанні цього податку і він готовий це зробити.

 

Радник Єрмака Милованов: “Від МВФ траншу цього року не буде”

Україна спробує досягти домовленостей на робочому рівні, щоб отримати запозичення з інших структур.   ЛБ— 24 листопада 2020, 09:26

Позаштатний радник глави Офісу президента, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов повідомив, що траншу від Міжнародного валютного фонду Україна цього року не отримає.

Проте держава може досягти домовленостей на робочому рівні, що дасть змогу отримати інші запозичення. Про це Милованов заявив у ефірі “Свободи слова” на ICTV, пише “Українська правда”.

“Траншу не буде. Це нереально. Фізично і календарно ми не встигаємо. Траншу цього року не буде”, – зазначив він.

Україна намагатиметься отримати запозичення з інших структур завдяки домовленостям на робочому рівні.

“Це позитивний сигнал ринкам фінансовим, що дозволяє Україні залучити фінансування на той період, поки триватимуть перемовини з МВФ, під прийнятні відсотки”, – додав Тимофій Милованов.

Нагадаємо, 20 листопада прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що очікує позитивного сигналу від МВФ про підтримку домовленостей між Україною та Європейською комісією для виплати чергового траншу макрофінансової допомоги найближчим часом.

18 листопада представник уряду у Верховній раді Василь Мокан зазначив, що уряд розраховує на черговий транш від МВФ наприкінці 2020 або на початку 2021 року.

Директор-розпорядник МВФ Кристаліна Георгієва після телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським заявила, що перегляду програми МВФ щодо України має передувати повне взаєморозуміння у кроках.

МВФ затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу. Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми: за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року – із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня – наступного. Розміри другого і третього траншу – по $700 млн, третього – $560 млн і четвертого – $980 млн.

Передбачалося, що віртуальна місія першого перегляду програми буде працювати 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив’язане інше міжнародне фінансування України. Зокрема, успішний перший перегляд програми stand-by дозволить отримати вже схвалені $350 млн від Світового банку і 600 млн євро від ЄС.

У вересні представник МВФ не зміг назвати можливу дату місії для першого перегляду програми stand-by і виділення другого траншу.

 

Держказначейство з 20 листопада почало фінансувати тільки захищені видатки, – ЕП

Подібного не було вже років десять.  ЛБ   24 листопада 2020, 10:45

Державна казначейська служба з 20 листопада почала фінансувати тільки захищені видатки, такі як заробітні плати працівників бюджетної сфери, пенсії, соціальні виплати, погашення боргів.

На решту в бюджеті 2020 року не вистачає грошей, пише “Економічна правда” з посиланням на джерела в Кабінеті міністрів.

В першу чергу це означає, що припинено фінансування капітальних видатків, таких як ремонт, реконструкція, будівництво. Таким чином, обмеження торкнеться і так званого “великого будівництва” – ремонту й будівництва доріг та іншої інфраструктури.

Подібна ситуація була і в минулому році, але це сталося набагато пізніше – 17 грудня.

Прес-служба Міністерства фінансів на запит видання відповіла, що “казначейство здійснює виконання показників держбюджету та обслуговування інших клієнтів відповідно до законодавства”.

Колишній заступник міністра економіки Павло Кухта взагалі стверджує, що “з 9 листопада казна працює в режимі картотеки – до ночі зводять надходження, на ранок формують пул видатків, які буде профінансовано, все інше відкладають”.

За його оцінками, подібного не було вже років десять.

Інвестиційний банкір компанії Dragon Capital Сергій Фурса в ефірі “Радіо НВ” зазначив, що держава повністю виконує план за доходами, але грошей все рівно не вистачає.

“В нас все в порядку з доходами бюджету. У нас все погано з видатками. Чому? Тому що у нас не фінансується дефіцит бюджету. Коли переглядали бюджет в квітні, зробили його сильно дефіцитним. Тобто різниця між доходами і видатками була дуже висока. Це означало, що всі ці гроші нам треба було позичити, а ми не позичаємо – нам ніхто не дає. Тому, навіть виконуючи план по податкам і зборам, не вистачає грошей, щоб фінансувати все”, – пояснив він.

Нагадаємо, що бюджет України базувався на прогнозі, що держава буде працювати з Міжнародним валютним фондом. Але по факту Україна отримала тільки один транш від МВФ замість трьох, які очікувалися.

На виплату держборгу пішла кожна восьма гривня бюджету-2020 – Рахункова палата

За січень – вересень державний борг України збільшився на 347 млрд грн або 17%, – до 2,3 трлн грн, тільки на обслуговування боргу було спрямовано кожну восьму гривню доходів держбюджету.

Як передає Укрінформ, про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«Державний борг за 9 місяців 2020 року збільшився на 347 млрд грн, або 17%, – до 2,3 трлн грн. Здебільшого – через девальвацію гривні. Тільки на обслуговування боргу було спрямовано кожну восьму гривню доходів держбюджету»,- написав Пацкан.

За його словами, у січні–вересні доходи бюджету становили 75,6% плану на рік. Це високий рівень виконання, зумовлений насамперед зменшенням у квітні обсягу доходів на 117 млрд грн. За оцінкою фахівців Рахункової палати, за таких умов план доходів у 2020 році може бути перевиконано.

«Водночас, ситуація з видатками не така оптимістична. Так, у січні–вересні видатки загального фонду на 93 млрд грн, або 11%, менші плану на звітний період. Лише один приклад – внаслідок прорахунків при підготовці рішень про виділення коштів із Фонду COVID-19, тривалого затвердження паспортів окремих бюджетних програм, незавершення процедур закупівель не використано 24,8 млрд грн за 20-ма з 25-ти бюджетних програм»,- зазначив Пацкан.

Як повідомляв Укрінформ, за січень-вересень 2020 року за зовнішніми зобов’язаннями з урахуванням відсоткових платежів урядом було сплачено понад 5,5 млрд дол., із них 3,1 млрд дол. – у третьому кварталі.

У квітні Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету на 2020 рік, згідно з якими дефіцит держбюджету було збільшено на 202 млрд грн (до 298,4 млрд грн), доходи скорочено на 119,75 млрд грн (до 975,8 млрд грн), а видатки збільшено на 82,4 млрд грн (до 1266,4 млрд грн).

 

Милованов: Мінфін з МВФ швидко домовляться щодо Бюджету-2021

24 листопада 2020, УНН. Це – стандартна практика, коли Міністерство фінансів та Міжнародний валютний фонд намагаються дійти домовленостей щодо проекту державного бюджету. Цього разу, вони мають невдовзі дійти згоди. Таку думку в коментарі УНН висловив радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов.

“Давайте розставимо точки над “і”. Нам найважливіше – досягти домовленостей з МВФ. Домовленість і отримання траншу – це календарно різні речі. Тобто, отримання траншу може бути набагато пізніше. Це нормально, тому що там є певна бюрократична процедура. Питання йде про домовленість, нам потрібно досягти домовленості. Для цього Мінфін і веде перемовини. І Мінфін це коментує, каже про прогрес чи непрогрес в перемовинах”, – сказав Милованов.

З його слів, Міністерство фінансів та МВФ зазвичай погоджують бюджет і ще кілька речей, і це – стандартна практика.

“Зараз ведуться перемовини, ситуація змінюється по хвилинам чи по годинам. І я очікую, що найближчим часом цей процес закінчиться. Я думаю, що там будуть позитивні новини”, – зазначив радник глави ОП.

Також, коментуючи заяви економістів щодо сумніву, що Україна все ж зможе отримати транш валютного фонду наступного року, співрозмовник зазначив, що, на його думку, експерти – помиляються.

“Звичайно, ніхто нікому нічого не гарантує – може і Місяць впасти на Землю. Але все що потрібно зробити… нема тут такої якоїсь реформи, яку нам потрібно зробити, як банківський закон провести, де буде 16 тисяч правок, чи за ринок землі, чи пенсійна реформа, чи лібералізація ринку газу, підняття тарифів. Насправді я думаю, це більше технічні питання. Звичайно, потрібно показувати співпрацю, але це (отримання траншу наступного року – ред.) дуже реалістично. Набагато більш реалістично, аніж ринок зараз думає”, – додав він.

Нагадаємо, раніше сьогодні перший заступник голови комітету комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що затвердження проекту Державного бюджету на 2021 рік урядом для подачі на друге читання до Верховної Ради очікується у середу, 25 листопада.

З його слів, основний камінь спотикання для його затвердження – питання узгодження з Міжнародним валютним фондом.

 

Україна не отримає транш МВФ ні цього, ні наступного року – експерт

24 листопада 2020, 12:59 • УНН. Україна не отримає нових траншів Міжнародного валютного фонду ані в 2020-му, ані в 2021 році – їй вони просто не потрібні. Про це в коментарі УНН сказав економічний та політичний експерт Олександр Охріменко.

“Не буде ані в цьому, ані в наступному році ніяких траншів від МВФ. Це інсайдерська інформація. Коли були перемовини про підписання навесні меморандуму з МВФ, була така домовленість, що нам кредит і дарма не потрібен. Але, нам потрібен піар. Тому була така хитра домовленість, що підписують угоду, потім дають чи не дають… по великому рахунку, мільярд (доларів США – ред.), який дали, можна було і не давати. І, після цього, нічого не треба. З самого початку, коли підписували меморандум, була домовленість, що більше нічого не буде”, – сказав Охріменко.

З його слів, і радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов, і Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в курсі ситуації, що виникла, але вони “не можуть про це сказати”.

“Кредит, який брали, він не потрібний. Тому що, коли почався коронавірус, була така мрія – обманути МВФ, щоб він дав десь 20-30 млрд доларів – не вдалось. МВФ запропонував цю програму Stand-by”, – зазначив експерт.

На його думку, програма Stand-by для України – це скоріше піар для Президента Володимира Зеленського.

“Це піар для Зеленського, що так, МВФ нас любить, він нас підтримує. Все. Нам ні гроші, нічого не треба. Тому, більш ніколи нічого не буде. МВФ і в наступному році кредити давати не буде. І це всі знають. Але, звичайно, будуть розмови, зустрічі. Головне, для чого потрібен МВФ – на нього дуже вигідно списувати всі негаразди: МВФ поганий, кредит не дав, МВФ вимагає підняти тарифи на газ – ой, який поганий”, – зазначив він.

На запитання про те, чи не загрожує країні дефолт без цих грошей, співрозмовник УНН запевнив, що це не так.

“Це просто смішно. У нас дійсно була криза у 2014-2015 роках, не заперечую. Тоді була криза, тоді, дійсно, у 2015 році був дефолт. Хто це побачив? Ніхто. А зараз такої ситуації взагалі не існує”, – додав він.

Нагадаємо, напередодні радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов висловив думку, що до кінця 2020 року Україні не варто розраховувати на транш Міжнародного валютного фонду.

Як повідомляв УНН, Рада директорів Міжнародного валютного фонду у червні ухвалила надання Україні 5 млрд доларів на 18 місяців в межах угоди Stand-by. Перший транш за новою програмою обсягом 2,1 млрд дол. Україна отримала вже 12 червня. Україна сподівається, що до кінця року до Києва приїде місія МВФ, щоб дати оцінку підстав для виділення ще одного траншу.

Утім, у вересні у Фонді заявили, що продовження програми фінансової підтримки України від МВФ залежить, зокрема, від незалежності антикорупційних органів. Після цього КСУ ухвалив ще й рішення щодо скасування покарання за брехню в деклараціях, що вплинуло на е-декларування. Західні партнери очікують від України врегулювання ситуації. Зеленський 19 листопада поговорив з послами G7 і заявив їм, що повернути покарання за брехню в деклараціях планується до кінця року.

 

В Офісі Президента вирішили звільнити міністрів економіки та фінансів

24 листопада 2020. УНН. В Офісі Президента України вирішили звільнити двох міністрів уряду Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, а саме очільника Мінекономіки Ігоря Петрашка та очільника Мінфіну Сергія Марченка. Про це повідомляє УНН із посиланням на поінформоване джерело.

В Офісі Президента ухвалили політичне рішення звільнити з посади міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка та міністра фінансів Сергія Марченка.

Загалом ухвалення такого рішення пов’язане з провалом у фінансовій політиці та переговорах з міжнародними фінансовим партнерами, зокрема, з МВФ.

Наразі невідомо як швидко буде формалізоване рішення, адже звільняє міністрів ВР за поданням прем’єра.

Нагадаємо, що Петрашка рішенням парламенту було призначено на цю посаду у березні 2020 року, коли країна входила у жорстокий карантин.

Тоді серед своїх пріоритетів він назвав підтримку українського виробника, щоб зберегти робочі місця і зарплати людей.

Місяць тому у ВР зареєстрували постанову про звільнення Петрашка з займаної посади, але парламент її не розглядав.

Щодо міністра Марченка, то його кандидатуру парламент ухвалив з другої спроби наприкінці березня 2020 року.

Пізніше у “Слузі народу” почали говорити про можливе звільнення міністра.

Сам Марченко на це реагував спокійно і заявляв, що готовий до такого рішення Верховної Ради.

 

«Урановий конфлікт»: Енергоатом і СхідГЗК звернулись до Шмигаля

В.о. президента «Енергоатома» Петро Котін та очільник СхідГЗК Антон Бендик звернулися до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням провести нараду задля вирішення питань взаєморозрахунків між держкомпаніями та визначення ціни на урановий оксидний концентрат.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Енергоатома.

“В НАЕК «Енергоатом» впевнені, що існує нагальна потреба переглянути базову ціну на урановий оксидний концентрат, адже протягом цього року середній рівень світових цін за спотовими та довгостроковими котируваннями становив 80 доларів США за кілограм урану (приблизно 2260 грн). Енергоатом же за умовами договору зі СхідГЗК вимушений сплачувати 2912 грн за кг УОК.”, – зазначили у Енергоатомі.

Таку форму співробітництва між Енергоатомом і СхідГЗК енергетики називають не оптимальною. Вони аргументують це тим, що “авансування Енергоатомом майбутніх постачань призводить до зворотньої заборгованості СхідГЗК перед НАЕК. Обсяги постачань, визначені договором 2019 року, не відповідають поточним потребам Компанії. А базова ціна, за якою Енергоатом наразі купує УОК у СхідГЗК, на 20% перевищує його середню світову ціну”.

У пресслужбі додали, що станом на 20 листопада цього року СхідГЗК поставив Енергоатому 522,9 тонн уранового оксидного концентрату. Водночас листом від 12 листопада 2020 року ДП «СхідГЗК» повідомило, що цього року не зможе закрити повний обсяг постачань і запропонувало «перенести» 90 тонн УОК на січень 2021 року.

Зі свого боку, Енергоатом сплатив СхідГЗК понад 2 632 млн грн. Залишок фінансових зобов‘язань Компанії перед СхідГЗК наразі дорівнює 137,8 млн грн. А дебіторська заборгованість СхідГЗК перед Енергоатомом – за ще не поставлений урановий концентрат, який уже авансом передплачено, – становить 811,4 млн грн.

Як повідомлялося, СхідГЗК постачає урановий концентрат для ДП “Енергоатом” за довгостроковим договором, укладеним в листопаді 2019 року.

Згідно з умовами цього документа, СхідГЗК має виробляти та постачати НАЕК «Енергоатом» урановий оксидний концентрат (УОК) у період із 2020 по 2025 рік. У листопаді 2019-го домовились, що СхідГЗК постачатиме Енергоатому 1000 тонн УОК щороку за базовою ціною 2 912 грн/кг (без урахування ПДВ). Договором також передбачено, що постачання уранового концентрату СхідГЗК здійснюватиме на умовах авансової передоплати.

 

Мінфін продав держоблігацій іще на 16,8 мільярда

Міністерство фінансів 24 листопада на аукціоні з розміщення облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) залучило до бюджету 16,768 млрд гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів у Фейсбуці.

“Сьогодні на аукціонах ОВДП Міністерство фінансів запропонувало інвесторам п’ять випусків цінних паперів в національній валюті і один – в іноземній. За підсумками аукціонів до державного бюджету залучено в еквіваленті 16 768 млн грн”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що строк обігу пропонованих державних облігацій у гривні – 4 місяці, 6 місяців, 1 рік, 3 роки та 4 роки, а в євро – 1 рік.

Від розміщення державних цінних паперів у національній валюті до державного бюджету було залучено 11 445 млн гривень. Середньозважена дохідність 4-місячних ОВДП становила 10,0%, 6-місячних – 10,25%, 1-річних – 10,75%, 2-річних – 11,4%, тоді як 4-річних – 11,7%.

У свою чергу, від розміщення номінованих в іноземній валюті ОВДП було залучено 157,7 млн євро. Середньозважена ставка дохідності за ОВДП в євро становила 2,45%.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів 17 листопада на аукціоні з розміщення облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) залучило до бюджету 2,5 млрд грн.

 

Вибори мера Миколаєва: «Пропозиція» заявляє, що ОПЗЖ заважає встановити результат

У Миколаєві штаб партії “Пропозиція” звинувачує членів міської територіальної виборчої комісії, які представляють політичну партію «Опозиційна платформа – За життя», у блокуванні роботи ТВК, яка має встановити результати голосування на виборах мера.

Відповідну заяву розмістив штаб партії “Пропозиція” у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Члени Миколаївської міської територіальної виборчої комісії, підконтрольні політичній партії «Опозиційна платформа – За життя», блокують роботу виборчої комісії. Зокрема, йдеться про десятьох людей (йде перелік їх прізвищ – ред.), які ігнорують засідання комісії. Без кворуму інші члени комісії не можуть розпочати роботу», – йдеться у заяві партії.

У “Пропозиції” також закликають “припинити провокаційні дії та приступити до конструктивної роботи”.

У свою чергу, секретар міської ТВК Юлія Паскаль повідомила, що засідання було призначено на 16 годину 24 листопада. Проте наразі воно так і не розпочалося через відсутність кворуму.

Як повідомляв Укрінформ, на виборах міського голови Миколаєва за результатами екзитполу перемагає чинний мер Олександр Сєнкевич із результатом понад 60%. Його опонент Владислав Чайка (ОПЗЖ) набрав близько 39 відсотків голосів. Проте наразі він поразки не визнав і переможця не привітав.

 

Мером Рівного став ректор духовної семінарії

На виборах міського голови Рівного переміг кандидат від “Європейської солідарності”, ректор Рівненської духовної семінарії християн віри євангельської Олександр Третяк.

Як повідомляє Укрінформ, результати підрахунку протоколів голосів комісія ТВК затвердила о 18 годині вечора 24 листопада.

Згідно з офіційними даними зведених результатів виборів, у другому турі виборів міського голови Рівного перемогу здобуває Олександр Третяк, за якого проголосували 27 412 виборців (50,18% голосів).

Його опонент Віктор Шакирзян набрав на 1319 голосів менше. А це 26 093 голосів рівнян (47,76%).

Як повідомлялося, 35-річний Олександр Третяк – ректор Рівненської духовної семінарії християн віри євангельської. Має дві вищі освіти. Закінчив Міжнародний економіко-гуманітарний університет, де здобув кваліфікацію викладача англійської мови та літератури, німецької мови та літератури. Згодом отримав другий диплом з кваліфікацією «Магістр Богослов’я» Львівської богословської семінарії. У 2007 році прийнятий на роботу в Рівненську духовну семінарію і Академію християн віри євангельської на посаду викладача теологічних дисциплін та іноземних мов. Через 5 років очолив цей заклад.

2008 – 2016 рр. був учасником волонтерських поїздок на африканський континент. У їх складі реалізовував соціальні проєкти в Республіці Гана та Буркіна-Фасо: працював у будинках для дітей-сиріт, налагоджував освітній процес, з командою запускав медичну клініку. З 2014 року встановив партнерські стосунки із європейськими благодійними фондами. Під час АТО з товаришами організовував доставку гуманітарних вантажів в найгарячіші точки бойових дій практично по всій лінії фронту – від Слов’янська до Широкиного.

 

Частина депутатів Львівської ради обрали президію для управління містом без Садового

Головує на сесії керівник Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький – ЛБ

Депутати трьох з п’яти фракцій Львівської міськради провели перше засідання. У мінімально необхідному для кворуму складі депутати обрали президію, яка буде керувати сесіями міської ради та складати порядок денний сесії до офіційного обрання міського голови Львова.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Президія міськради також може без мера скликати сесію, призначати членів виконкому, заступників міського голови й ухвалювати рішення.

Засідання сесії на ранок 24 листопада ініціювали депутати з фракції “ЄС”. Разом з ними в сесійній залі ратуші зібралися фракції “Варти” та “Свободи”, загалом 34 депутати з 64. Фракції “Самопомочі” та “Голосу” заявили, що не братимуть участі у цьому засіданні, назвавши його недемократичним.

Головує на сесії керівник Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький.

Крісла у залі мають встановити до 24 листопада, відтак депутати працюють стоячи.

“Представники трьох фракцій склали присягу, заспівали гімн, після чого руками проголосували за створення тимчасової президії, яка буде керувати сесіями ЛМР і складати порядок денний до обрання міського голови. До складу президії включили Петра Адамика (“ЄС”), Юрія Мартинюка (“Варта”) та Любомира Мельничука (“Свобода”), а також Романа Федишина з “Самопомочі” і Віталія Троця з “Голосу”, які не прийшли, дотримуючись напередодні заявленого наміру бойкотувати нелегітимне засідання”, – пише видання.

Ігор Сліпецький заявив, що результати виборів мера ТВК офіційно оголосить протягом трьох днів і на наступному засіданні сесії новий мер мав би скласти присягу.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко назвав сьогоднішнє засідання сесії Львівської міської ради переворотом.

“Таке в цивілізованому суспільстві називають переворотом. Голова ТВК привів до присяги депутатів, не привівши до присяги міського голову. Таке відбувається вперше. І тим самим голова ТВК усунув обраного міського голову від повноважень. Тож ми маємо тепер обраного міського голову Андрія Садового. І приведених депутатів, які утворили президію, яка фактично може перебрати на себе повноваження міського голови”, – заявив Москаленко.

Нагадаємо, раніше Садовий заявив, що з точки зору закону його повноваження припинені. Він не збирається підписувати жодних документів, поки не буде вирішена юридична колізія.

“Комісія хоче завтра (сьогодні. – Ред.) ранком скликати сесію, щоб депутати склали присягу. Це означає, що припиняються повноваження міського голови. А хто тоді має управляти містом? Виборча комісія цього не говорить, депутати міської ради розгублені, я хотів би, щоб ми вернулися до здорового глузду”, – повідомив міський голова Львова.

 

Львівська міська рада провела раптове засідання, чим фактично припинила повноваження Садового

Садовий заявив, що з точки зору закону його повноваження припинені. Він не збирається підписувати жодних документів, поки не буде вирішена юридична колізія – ЛБ

У вівторок, 24 листопада, частина депутатів Львівської міської ради зібралась на перше засідання сесії.

Про це повідомляє Zaxid.net.

“Комісія хоче завтра (сьогодні. – Ред.) ранком скликати сесію, щоб депутати склали присягу. Це означає, що припиняються повноваження міського голови. А хто тоді має управляти містом? Виборча комісія цього не говорить, депутати міської ради розгублені, я б хотів, щоб ми вернулися до здорового глузду”, – повідомив міський голова Львова Андрій Садовий у відеозверненні напередодні ввечері.

Садовий додав, що з точки зору закону його повноваження припинені. Він не збирається підписувати жодних документів, поки не буде вирішена юридична колізія.

”Сесія, що відбулася, фактично припиняє повноваження міського голови. Нової сесії ще немає. Зараз наші правники будуть вивчати, але перший раз в історії міста маємо такий казус”, – зазначив мер Львова.

За словами Садового, перше засідання новообраної міської ради повинно було відбутися 3 грудня, але його несподівано перенесли на 24 листопада в інтересах “бізнес-угрупування КК – Козловський-Кривецький”.

“Забігли, стоячи проголосували самі за себе… Депутатам з інших фракцій ніхто не звонив”, – описав Садовий перше засідання міської ради.

Фракції “ЄС”, “Варти” та “Свободи” зібралися у сесійній залі Львівської ратуші. Фракції “Самопомочі” та “Голосу” натомість заявили, що не будуть брати участь у засіданні сесії. Головує на сесії керівник Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький.

Крісла у залі мають встановити до 24 листопада, відтак депутати працюють стоячи.

19 листопада Львівська міська ТВК прийняла постанову про проведення першої сесії Львівської міської ради у четвер, 3 грудня. Однак о 23:55 у день виборів міського голови, 22 листопада, міська ТВК внесла зміни у свою ж постанову і змінила дату проведення першої сесії на вівторок, 22 листопада. Рішення щодо зміни проведення першої сесії міська ТВК прийняла після скарг депутатів Львіської міської ради з партії “ЄС”.

Андрій Садовий одразу заявив, що проведення сесії без голови міської ради – це намагання узурпувати владу у Львові, тому мерія звернулась до суду.

Нагадаємо, на виборах міського голови Львова перемагає чинний мер Андрій Садовий. Він набирає 62,8% голосів.

 

Спостерігачі ENEMO оцінили процес голосування 15 та 22 листопада

Європейська мережа організацій із моніторингу виборів (ENEMO) попередньо оцінює, що процес голосування 15 та 22 листопада було добре організовано, попри пандемію COVID-19.

Про це сказав Златко Вуйович, голова місії ENEMO в Україні під час пресконференції у Києві, повідомляє Укрінформ.

“Різні дати призначення другого туру через затримки з оголошенням результатів першого туру перешкоджали в питанні обізнаності громадськості про ці вибори, водночас випадки зловживання посадовими повноваженнями та негативної агітації серед кандидатів продовжували псувати виборчу кампанію”, – наголосив Вуйович.

За оцінкою ENEMO, Центральна виборча комісія продемонструвала свою професійність і діяла в основному старанно й прозоро у період між двома турами виборів. Однак ЦВК зіткнулася зі значними труднощами, пов’язаними із забезпеченням засобів індивідуального захисту та застосуванням заходів запобігання COVID-19 у день виборів.

“Декілька ТВК не змогли оголосити результати першого туру до встановленого законом терміну через низку факторів, включаючи велику кількість запитів про перерахунок голосів та складність нової виборчої системи для підрахунку результатів виборів депутатів місцевих рад. ENEMO оцінює, що проведення повторних виборів у різні дати у різних областях є надзвичайно проблематичним, оскільки це могло спричинити плутанину серед виборців та учасників виборів, зниження явки, підриваючи послідовність процесу та впливаючи на правову визначеність”, – підкреслив голова місії ENEMO.

Зазначається, що під час першого туру виборів ENEMO спостерігала численні заміни членів ТВК, що вплинули на загальну ефективність процесу, а також спричинили затримку проведення другого туру. Незважаючи на раніше сформульовані рекомендації, питання частої заміни членів виборчих комісій, включаючи період між двома турами та у день виборів, досі не розглядалося ні на законодавчому рівні, ні на рівні ЦВК у процесі цих виборів.

“Голосування під час другого туру, яке було проведено 15 та 22 листопада, було оцінено як спокійне, лише з незначними процедурними порушеннями. Виборчі дільниці не стикалися з великими труднощами під час процедури підрахунку голосів, і їм вдалося доставити виборчі матеріали до ТВК без жодних затримок. Однак, як повідомляли спостерігачі ENEMO, необхідне матеріально-технічне забезпечення у багатьох випадках було неналежного рівня, що негативно впливало на роботу ДВК, і багато ДВК мали труднощі із доступом до Інтернету, особливо у сільській місцевості. Надання необхідних засобів захисту населення для боротьби з розповсюдженням COVID-19 значно різнилось на виборчих дільницях, і заходи запобігання COVID-19 було впроваджено на них у день виборів нерівномірно”, – додав Вуйович.

Через пізнє оголошення результатів першого туру деякими ТВК, тривалість агітаційної кампанії перед другим туром в деяких випадках була скорочена, що залишило дуже мало часу для кандидатів на просування своїх програм. Загалом кампанія для другого туру залишалася надзвичайно стриманою, головним чином через погіршення ситуації з пандемією COVID-19 по всій країні, що обмежило публічні заходи та збори. В результаті цього, кандидати проводили агітацію переважно у соціальних мережах (Facebook, Instagram, YouTube). Окрім того, ENEMO зазначає, що період тиші перед голосуванням було порушено у кількох містах, коли кандидати продовжували відкрито агітувати або проводили агітацію через соціальні мережі.

П’єр Пейтьє, заступник голови місії ENEMO в Україні, зауважив, що місія ENEMO спостерігала, що тон кампанії під час другого туру значно погіршився порівняно із першим туром.

“Спостерігачі повідомляли про випадки агітаційних матеріалів, що поширюють неправдиву інформацію про кандидатів. “Чорний піар” був доволі поширеним у соціальних мережах, повідомлялося про численні особисті нападки між кандидатами та кілька випадків поширення дезінформації про кандидатів”, – сказав він.

Пейтьє додав, що негативна практика зловживання посадовими повноваженнями та адміністративним ресурсом, широко розповсюджена під час першого туру, також була поширена перед другими турами, підриваючи принцип рівних можливостей для учасників виборчого процесу.

“Посадовці використовували міські веб-сайти або сторінки в соціальних мережах для просування своїх кандидатур та базували свою кампанію на досягненнях місцевої адміністрації. Повідомлялося про низку заяв про тиск на державних службовців, щоб вони відкрито підтримали чи проголосували за чинних посадових осіб”, – наголосив він.

ENEMO зазначає, що політичні партії не виконували у повному обсязі зобов’язання щодо фінансової звітності, водночас декілька ТВК не виявляли бажання уважно вивчати звіти. Це значно знизило прозорість фінансування кампанії та підзвітність учасників процесу.

“Повідомлення ЗМІ про вибори як на національному, так і на регіональному рівні, між двома турами були обмеженими. ENEMO оцінює, що виборцям не було надано достатньо інформації про важливість цих виборів у контексті надважливого процесу децентралізації. Технічна інформація про те, як голосувати, і чи було вжито всі заходи охорони здоров’я, щоб захистити громадян у день виборів на тлі пандемії COVID-19, була донесена до виборців через ЗМІ на недостатньому рівні. Ці фактори могли додатково сприяти меншій явці та обмеженим можливостям виборців зробити справді обґрунтований вибір під час голосування”, – пояснив Пейтьє.

Пресаташе Майя Мілікіч зазначила, що ця заява є попередньою, вона зроблена в процесі очікування остаточного підрахунку голосів та підсумування результатів і базується на висновках ENEMO в усіх регіонах України, де проводилося спостереження у період з 27 жовтня до 23 листопада.

“Після цієї попередньої заяви про висновки та результати місія продовжить свою роботу зі спостереження за другим туром виборів мерів та повторними голосуваннями, які призначені на 29 листопада та 6 грудня, додатково також буде відбуватися процес моніторингу потенційних скарг та апеляцій після дня виборів. Цю заяву варто розглядати разом із заявою ENEMO про попередні висновки та результати щодо першого туру виборів. Остаточний звіт, що включатиме потенційні рекомендації, буде видано протягом шістдесяти днів після підтвердження результатів виборів”, – додала вона.

Міжнародна місія ENEMO зі спостереження за місцевими виборами в Україні 2020 року фінансується USAID через Національний демократичний інститут (NDI).

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 272

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua