Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 25.05.2021

Інформаційний резонанс доби: 25.05.2021

ООС: бойовики вісім разів порушили “режим тиші”, є поранений

26 травня. УНН. Збройні формування Російської Федерації й надалі ігнорують режим припинення вогню та обстрілюють позиції підрозділів Об’єднаних сил. Протягом минулої доби, 25 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 8 порушень режиму припинення вогню. Про це повідомили у штабі ООС, передає УНН.

Деталі

Неподалік населеного пункту Новомихайлівка ворог відкривав вогонь із протитанкових гармат та стрілецької зброї.

Поблизу селища Новгородське окупанти здійснили обстріл із мінометів 82-го калібру.

Біля Водяного збройні формування Російської Федерації тричі застосували у бік наших позицій автоматичні станкові та ручні протитанкові гранатомети, а також стрілецьку зброю.

У районі населених пунктів Світлодарськ та Золоте-4 російські найманці відкривали вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У напрямку наших позицій, біля селища Березове був помічений ворожий безпілотний літальний апарат типу Мавік з перетином лінії розмежування. Українські захисники зі стрілецької зброї збили БПЛА окупантів.

Реакція української сторони

“На обстріли російсько-окупаційних військ наші захисники відкривали вогонь у відповідь”, — повідомили у штабі.

Додається, що бойових втрат серед українських захисників за минулу добу немає.

Станом на 7 годину ранку, 26 травня зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню. Поблизу Авдіївки противник відкривав вогонь зі снайперської зброї.

Внаслідок ворожого вогню український захисник отримав поранення. Воїну оперативно надали першу медичну допомогу та доправили до лікувального закладу. Стан здоров’я пораненого — задовільний.

Біля н.п. Павлопіль російські найманці вели вогонь у бік наших позицій зі станкових протитанкових, автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.

На ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Зазначається, що про дії збройних формувань РФ Українська сторона СЦКК повідомила представників ОБСЄ.

Нагадаємо

Генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід відвідає Україну на цьому тижні, де зустрінеться з українськими чиновниками і відправиться на схід країни.

 

Окупанти двічі відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил, втрат немає

25.05.2021 17:39

Російські окупаційні війська станом на 17.00 25 травня двічі відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. Наразі втрат серед українських захисників немає.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«З початку цієї доби, 25 травня, було зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню. Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил внаслідок ворожих обстрілів немає», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, зазначається, що ворог відкривав вогонь із мінометів 82-го калібру поблизу населеного пункту Новгородське, а з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів окупанти здійснили обстріл у напрямку населеного пункту Водяне.

Українська сторона СЦКК оперативно реагувала на порушення через СММ ОБСЄ, використовуючи координаційний механізм.

За інформацією пресслужби, у районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Так, сьогодні піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували 6 гектарів території та передали на знищення 50 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомлялось, у понеділок, 24 травня, російські окупанти застосували проти мирних мешканців на сході держави протитанковий ракетний комплекс. Обстріл було здійснено в напрямку населеного пункту Шуми, де з середини травня діють гарантії безпеки на проведення ремонтно-відновлювальних робіт по обидві сторони від лінії розмежування. Унаслідок обстрілу одна з ракет влучила у гаражний кооператив «Північний», друга – в житловий будинок, що в населеному пункті Північне.

 

Росія завезла в ОРДЛО великокаліберні снайперські гвинтівки – розвідка

Російська Федерація через неконтрольовані ділянки державного кордону України перекинула на тимчасово окуповану територію в Донецькій та Луганській областях великокаліберні снайперські гвинтівки та понад півтори тисячі тонн пально-мастильних матеріалів.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу повідомила речниця Міноборони Марія Сальнік з посиланням на інформацію Головного управління розвідки Міноборони.

«Минулого тижня через неконтрольовані ділянки державного кордону України на тимчасово окуповану територію в Донецькій та Луганській областях з території РФ завезено нові партії озброєння та боєприпасів російського виробництва, зокрема, великокаліберні снайперські гвинтівки та понад півтори тисячі тонн пально-мастильних матеріалів», – повідомила речниця.

За словами Сальнік, окупанти також розгорнули масштабні інженерні роботи. Агресор збільшує кількість траншей та ходів сполучень у житлових районах, на території діючих промислових об’єктів, що наближені до лінії зіткнення. У такий спосіб противник створює умови для прихованого застосування снайперів та мінометних розрахунків, відзначила речниця.

Як повідомляв Укрінформ, окупанти минулої доби, 24 травня, 8 разів зривали «тишу» в районі проведення ООС.

 

Десятки тисяч військових РФ залишаються біля кордону України – Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на зустрічі з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас серед безпекових викликів назвав російську агресію проти України та поведінку білоруської влади.

Зустріч відбулась у Брюсселі у межах підготовки до саміту НАТО, запланованого на 14 червня, повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Північноатлантичного альянсу.

Як зазначається, під час обговорення ситуації в Україні Столтенберг зауважив: хоча Росія відвела частину військ від кордону з Україною, десятки тисяч російських військовослужбовців все ж залишаються, як і значна кількість озброєння. Крім того, Росія продовжує обмежувати судноплавство у Чорному морі, зокрема в районі Керченської протоки. Такі дії викликають серйозне занепокоєння, наголосив генеральний секретар.

Він підкреслив, що НАТО продовжуватиме зміцнювати інструменти стримування й оборони та підтримуватиме своїх партнерів.

Співрозмовники також обговорили ситуацію в Білорусі. За словами генерального секретаря НАТО, тема перехоплення пасажирського літака та його примусове приземлення у Мінську будуть обговорені сьогодні на засіданні Північноатлантичної ради на рівні послів.

Як повідомлялося, кілька тижнів тому Російська Федерація сконцентрувала велику кількість військ та озброєння на кордонах з Україною та на тимчасово окупованих територіях, що викликало великі занепокоєння з боку НАТО, ЄС та міжнародної спільноти. Пізніше російська сторона заявила про завершення «навчань» та про відведення військ. Попри ці заяви, десятки тисяч військовослужбовців та російське важке озброєння залишаються поблизу кордонів України та в окупованому Криму.

 

Зустріч нормандських радників: планується обговорення припинення вогню та обміну полоненими

УНН. Під час зустрічі політичних радників “нормандської четвірки” 26 травня, її учасники планують обговорити припинення вогню, обмін полоненими і кластери з реалізації мінських домовленостей. Про це журналісту УНН повідомив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

Цитата

“(Планується обговорення — ред.) припинення вогню, обмін полоненими, кластери”, — сказав Арестович.

Доповнення

Арестович розповів, що чергові переговори політичних радників лідерів держав — учасниць Нормандського формату заплановані на 26 травня.

Раніше керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомляв, що наступна зустріч політичних радників лідерів держав — учасниць Нормандського формату може відбутися в травні та пройти в очному форматі.

Як повідомляв УНН, попередня зустріч радників відбулась 19 квітня. Тоді ж стало відомо, що наступну зустріч радників глав держав “нормандської четвірки” пропонують провести на лінії розмежування.

Пізніше Президент України Володимир Зеленський зазначив, що не виключає створення нового формату по Донбасу з “дуже потужними гравцями”, який буде працювати паралельно “нормандському”, для швидшого завершення війн

 

Куди звертатися, якщо в ОРДО відбирають нерухомість – поради юриста

Про факти незаконного відбирання майна, яке окупаційна влада в ОРДО вважає безгоспним, власники повинні повідомляти в правоохоронні органи на підконтрольній Україні території.

Про це розповіла координаторка з адвокації Благодійного фонду “Право на захист” Еліна Шишкіна у програмі “5 вопросов на злобу дня” телеканалу “Дом”.

Згідно з українським законодавством, люди, майно яких залишилося на тимчасово окупованих територіях, все одно є його власниками, пояснює юрист.

“Це майно в контексті так званих законів окупаційної влади чомусь вважається нічийним. Ясна річ — люди, втікаючи від війни, кинули житло, виїхали на підконтрольну Україні територію. Але в контексті українського закону це майно безгоспним не є. У нього є власники”, — сказала Шишкіна.

За її словами, виняток становлять лише ті випадки, коли власник сам вчинив якісь юридичні дії щодо свого житла — продав його, передав або обміняв. При цьому договір, наприклад, купівлі-продажу повинен бути зареєстрований на підконтрольній українському уряду території.

“Якщо щодо цього майна здійснюються протиправні, незаконні дії — а такими якраз і є експропріація і ті всі документи, які видає окупаційна влада, — то власники мають право звертатися до правоохоронних органів із заявами про злочин і представляти факти та докази, які свідчать про те, що їх майно було експропрійовано”, — зазначила координаторка з адвокації БФ “Право на захист”.

Зібрані факти про незаконне відбирання майна Україна використовуватиме як підтвердження незаконних дій Росії в міжнародних судах, наголосила Шишкіна.

“Це порушення прав людини. Окупаційні адміністрації можуть експропріювати якесь майно, наприклад у військових цілях, якщо ведуться активні бойові дії. Але якщо це експропріація, як вони пишуть в своїх документах, так званого безгоспного майна — хоча у нього є реальні власники — то це є неправомірним”, — заявила вона.

Юрист нагадала, що Донецька обласна прокуратура вже почала збирати інформацію про факти захоплення житла в ОРДО. “Ці факти документуються, обробляються і систематизуються. І потім в контексті міждержавних спорів між Україною і Росією вони будуть важливі як підтвердження української позиції про те, що окупаційні адміністрації здійснюють неправомірні дії, порушують Женевські конвенції і так далі. Тобто все це важливо для захисту прав України і її громадян у міжнародних судових органах”, — наголосила Шишкіна.

Також звернення в правоохоронні органи дасть можливість повернути своє житло після деокупації не підконтрольних Україні територій. При цьому люди, які на той момент можливо проживатимуть у відібраних будинках або квартирах, будуть змушені їх покинути.

“Ці люди повинні усвідомлювати, що, коли повернуться реальні власники, вони повинні будуть звільнити це майно. Якщо буде завдана шкода, наприклад, пошкоджене майно, можливо, потрібно буде ще компенсувати власнику збитки”, — наголосила юристка.

 

Делегація Бундестагу побачила наслідки «руского міра» у зоні ООС 

25.05.2021 21:25

Делегація німецького парламенту – Бундестагу – на чолі зі співголовою партії «Союз90/Зелені» Робертом Габеком відвідала район проведення операції Об’єднаних сил.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони України.

Іноземних гостей супроводжували заступник командувача об’єднаних сил генерал-майор Едуард Москальов.

“Мета візиту — ознайомлення з поточною безпековою та оперативною ситуацією в районі проведення ООС, зокрема поблизу великих міст, в яких проживає цивільне населення та зосереджені об’єкти промисловості”, – йдеться у повідомленні.

Візит розпочався із брифінгу на території однієї з бригад, де заступник командувача Об’єднаних сил поінформував присутніх про ситуацію вздовж лінії зіткнення та закцентував увагу на заходах, що вживаються для покращення гуманітарної складової. Як черговий доказ російської агресії, іноземцям продемонстрували залишки боєприпасів, вироблених в РФ і випущених ворогом у бік українських позицій.

Після брифінгу, німецька делегація відвідала зруйноване селище Широкине, аби на власні очі побачити наслідки «руского міра». Через збройну агресію РФ мешканці цього курортного населеного пункту біля моря, що поблизу Маріуполя, залишили свої оселі й не можуть повернутися у власні домівки.

Депутат Європарламенту і член комітету закордонних справ ЄС Віола фон Крамон-Таубадель в Україні та в Луганській і Донецькій областях була декілька разів. Вона ініціювала впровадження зелених технологій в регіоні ще до агресії РФ. Зокрема, будівництво установки із виробництва біогазу у Волновасі та спорудження вітрової електрогенеруючої станції неподалік Широкиного.

“Дуже прикро, що вітряки, які ми бачили з даху будинка в Широкиному, зараз знаходяться на території, окупованій російськими військами та не працюють. Сумно дивитися на ті руйнування, які спричинила війна. Я люблю Україну, люблю українців. Ви дуже хороші, миролюбні люди, а ця війна — великий тягар і випробування для вас”, – зауважила фон Крамон-Таубадель.

Вона також зазначила, що європейські лідери країн мають колективно обдумати, як ефективно допомагати Україні.

“Надання мобільних шпиталів, прийняття поранених українських воїнів на реабілітацію, звісно, добре. Але слід подумати, як Україні надати оборонну зброю, яка допоможе протистояти збройній агресії, адже ваша держава має на це право”, — підсумувала візит фон Крамон-Таубадель.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і співголова німецької партії «Союз 90/Зелені» Роберт Габек, який перебуває в Україні з візитом, обговорили негативний вплив геополітичного проєкту “Північний потік – 2” на безпеку та стабільність в Європі.

 

Стан здоров’я кримського політв’язня Газієва критичний — омбудсмен

Стан здоров’я фігуранта другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервета Газієва критичний, він скаржиться на загострення хронічних хвороб.

Про це повідомила у Фейсбуці уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

“Стан здоров’я українського політв’язня Сервета Газієва, який утримується у «ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области», – критичний. Кримський татарин, інвалід 2-ї групи, скаржиться на загострення хронічних хвороб: ниркову недостатність та ішемічну хворобу серця”, – написала Денісова.

За її словами, через сильний біль у спині Газієв з березня не може брати участь в судових засіданнях у Південному окружному військовому суді.

Омбудсман нагадала, що під час останніх п’яти засідань Газієву викликали “швидку допомогу”, і лікарі констатували неможливість його участі у суді та рекомендували суворий постільний режим.

“Особисті звернення та звернення адвоката до адміністрації СІЗО щодо надання необхідної медичної допомоги та проведення кваліфіковано огляду лікарями ігноруються. Через це Сервет Газієв страждає від нестерпного болю, що прирівнюється до катування і нелюдського поводження та порушує статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”, – заявила вона.

Уповноважена також наголосила, що неможливість брати участь у судових засіданнях порушує право Газієва на ефективний юридичний захист.

Денісова звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права Газієва, зокрема забезпечити йому необхідну меддопомогу: госпіталізувати в стаціонар медзакладу, провести медобстеження і подальше лікування, – а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов’язаного з взяттям під варту, через критичний стан здоров’я.

“Також звернулася до генерального прокурора РФ Ігоря Краснова з вимогою надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО-5 міста Ростова-на-Дону та притягнути винних до кримінальної відповідальності”, – зазначила Денісова.

Вона закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля.

Як повідомлялося, Газієв проходить у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір». Більшу частину його фігурантів було затримано під час масових обшуків у Криму 27 і 28 березня 2019 року. Пізніше до 23 затриманих кримських татарів додалися ще дві особи. Їх обвинувачують за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації) і за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації»).

Усім фігурантам справи також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади).

 

Туреччина підтримує ініціативу Кримської платформи – Кулеба

Стратегічне партнерство України і Туреччини є ключовим для безпеки та процвітання Чорноморського регіону.

Як передає Укрінформ, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у Твіттері після розмови турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу.

“Завжди радий розмові з моїм хорошим другом Мевлютом Чавушоглу. Анкара твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а також ініціативу Кримської платформи”, – зауважив Кулеба.

За його словами, “стратегічне партнерство України і Туреччини є ключовим для безпеки і процвітання Чорноморського регіону”.

Як повідомляв Укрінформ, у травні посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере заявив, що рішення російської влади про заборону на регулярне і чартерне авіасполучення з Туреччиною створило можливості для українських туристів.

Росія з 15 квітня запровадила заборону на регулярне та чартерне авіасполучення з Туреччиною, пояснивши це незадовільною епідеміологічною ситуацією. Також Туреччину було внесено до переліку країн, які не рекомендовані до відвідання громадянами РФ.

 

Касація в Італії: Марків бере участь у слідчих діях на Карачуні

25 травня 2021, 14:36  УП

Нацгвардієць Віталій Марків, якого в Італії засуджували до 24 років в’язниці у справі про вбивство італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році, готується до розгляду його справи у касаційній інстанції Рима і бере участь у слідчих діях на горі Карачун.

Джерело: директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко Facebook

Пряма мова: “Військовослужбовець Національної гвардії Віталій Марків бере участь у додаткових слідчих діях Національної поліції на території телевежі на горі Карачун над містом Слов’янськ для підготовки захисту у касаційній інстанції Риму справи про загибель під час бойових дій італійського фоторепортера Андреа Роккеллі і російського перекладача Миронова”.

Деталі: Шевченко уточнив, що все відбувається у таку саму пору року і такі самі дні, як і 7 років тому.

Правоохоронці з’ясовують, де ніс службу Марків, який був його сектор спостереження, чи міг він побачити загиблих на більш ніж 1700 метрів “у зеленці” тощо?

Передісторія:

30 червня 2017 року в Італії затримали старшого сержанта, командира відділення батальйону ім. Кульчицького (в/ч 3066) НГУ Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера, громадянина Італії Андреа Рокеллі у м. Слов’янськ у травні 2014 року.

Суд італійського міста Павія визнав Марківа винним і засудив його до 24 років ув’язнення.

Ввечері 3 листопада 2020 року Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, повністю виправдавши його.

У листопаді 2020 року нацгвардієць Віталій Марків, звільнений з італійської в’язниці, вийшов на волю.

У березні Марків заявив, що йому відомо про касаційну скаргу на рішення суду в Італії щодо його виправдання.

 

Зеленський хоче закон про національний спротив і більшу армію

25 травня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді ухвалити Закон про основи національного спротиву і у зв’язку з ним збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тисяч військовослужбовців.

Джерело: проєкти законів №5557 і №5558 на сайті парламенту

Деталі: Президент 25 травня вніс до Верховної Ради проєкт Закону про основи національного спротиву (№5557) та проєкт Закону про внесення зміни до статті 1 закону “Про чисельність Збройних Сил України” щодо збільшення чисельності ЗСУ у зв’язку із прийняттям закону “Про основи національного спротиву” (№5558).

Перший законопроєкт містить такі поняття, як національний спротив, територіальна оборона, рух опору, добровольче формування територіальної громади, зона територіальної оборони тощо.

Національний спротив – це “складова всеохоплюючої оборони України, що включає в себе комплекс заходів, які організовуються та здійснюються в мирний час і в особливий період в Україні з метою максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України”.

Складовими національного спротиву є: територіальна оборона, рух опору та підготовка громадян України до національного спротиву.

Підготовка громадян до національного спротиву – сукупність заходів, які здійснюють державні органи та органи місцевого самоврядування з метою формування патріотичної свідомості та стійкої мотивації, набуття ними знань та практичних вмінь, необхідних для захисту України.

Рух опору є системою воєнних, інформаційних і спеціальних заходів, організація, планування, підготовка і підтримка яких здійснюється з метою відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності під час відсічі збройної агресії проти України.

“Ведення руху опору здійснюється з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України, території України, яка захоплена агресором (противником) під час збройної агресії проти України”, – йдеться в проєкті закону №5557.

Провідна роль в організації та виконанні завдань руху опору належить Силам спеціальних операцій Збройних сил України, однак головнокомандувач ЗСУ може залучати інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони за узгодженням із їхніми керівниками.

Другим законопроєктом Зеленський пропонує “затвердити чисельність Збройних сил України у кількості, яка не перевищує 261 000 осіб, у тому числі 215 000 військовослужбовців”.

Чинний закон про чисельність ЗСУ передбачає кількість, яка не перевищує 250 000 осіб, у тому числі 204 000 військовослужбовців.

В особливий період чисельність ЗСУ збільшується на кількість особового складу, призваного на військову службу на виконання указів президента про мобілізацію.

Чому це важливо: Росія з березня нарощувала військову міць біля кордонів України на сході та в окупованому Криму під приводом військових навчань. Під заклики західних країн до деескалації російська влада анонсувала відведення сил, залучених до навчань, із 23 квітня, однак українська влада бачить лише виведення 3,5 тисяч військових із Криму.

Зеленський не виключав, що РФ може тримати напругу за допомогою війська щонайменше до вересня.

Передісторія:

У березні Росія стягнула війська до українського кордону під приводом навчань.

У США завили, що з 2014 року – це найбільша військова присутність російської армії біля українського кордону. США обіцяли підтримати Україну летальною зброєю.

Країни НАТО вимагали деескалації від Росії.

Президент Володимир Зеленський припускав, що загостренням напруги на Сході України Росія тестує Захід і намагається його залякати.

22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив командуючим з 23 квітня починати відведення військ, які скупчилися біля кордонів з Україною і в окупованому Криму.

Перед цим американський президент Джозеф Байден поговорив по телефону з російським президентом Володимиром Путіним і США передумали розміщувати есмінці в Чорному морі.

 

Таран прокоментував законопроєкти Зеленського про армію та національний спротив

Ідея національного спротиву є невід’ємною складовою заходів всеохоплюючої оборони України.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міноборони, про це заявив міністр оборони України Андрій Таран.

Він зазначив, що Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проєкти законів України «Про основи національного спротиву», «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про чисельність Збройних сил України» та «Про основи національного спротиву».

Верховний Головнокомандувач Збройних сил України визначив ці законопроєкти як невідкладні для позачергового розгляду ВР.

«Ідея національного спротиву є невід’ємною складовою заходів всеохоплюючої оборони України. Активне залучення громадян до організації воєнної безпеки, забезпечення суверенітету і територіальної цілісності держави, передбачене в законодавчих ініціативах глави держави, дозволяє посилити стійкість України», – зазначив Таран.

За його словами, внесений Президентом законопроєкт «Про основи національного спротиву» дозволяє суттєво посилити здатність країни до оборони та створює необхідні передумови для якнайшвидшої імплементації в життя стратегії воєнної безпеки.

«У випадку позитивного розгляду Верховною Радою, на законодавчому рівні з’являться передумови до організації заходів стримування і відсічі агресії із залученням громадян, що змусять противника припинити агресію проти України», – додав Таран.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону №5557 «Про основи національного спротиву». Глава держави також вніс до ВР законопроєкт №5558 «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про чисельність Збройних сил України» щодо збільшення чисельності Збройних сил України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про основи національного спротиву».

 

Як збільшуватимуть чисельність ЗСУ: Веніславський розповів про законопроекти Зеленського

УНН. Проект закону щодо основ національного спротиву, внесений на розгляд парламенту Президентом, поєднує в собі дві складові: питання національного спротиву та територіальної оборони. Про це УНН розповів народний депутат від “Слуги народу”, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Законопроект № 5557 про основи національного спротиву

Зі слів Веніславського, ця ініціатива Президента йде в розрізі тих стратегічних документів щодо безпеки і оборони держави, які були затверджені раніше.

“Цей законопроект поєднує в собі дві важливі складові: це питання національного спротиву, руху опору, який буде в складі Сил спеціального призначення, і другий компонент — це територіальна оборона, яка буде забезпечувати всі функції, які можуть виконувати громадяни України, залучені до територіальної оборони, для унеможливлення агресії, для супротиву можливій агресії, для охорони стратегічних об’єктів тощо”, — зазначив нардеп.

Законопроект № 5558 щодо збільшення чисельності Збройних сил України

“На даний момент в основі, це буде спрямовано на збільшення чисельності Сил територіальної оборони, оскільки на даний момент штатна чисельність військовослужбовців, які становлять кістяк в територіальній обороні в складі Сухопутних сил Збройних сил України, — це десь близько 500 осіб”, — розповів Веніславський.

З його слів, у законопроекті йдеться про збільшення чисельності Сил територіальної оборони до близько 10 тис. осіб (згідно з законопроектом — 11 тис. осіб).

“Рух опору, національний супротив, передбачає також збільшення чисельності і створення окремого командування, яке буде займатись і територіальною обороною, і силами супротиву загалом. Тобто, це також передбачає необхідність збільшення граничної чисельності ЗСУ — а це за Конституцією має бути здійснено виключно шляхом ухвалення закону”, — сказав він.

Доповнення

25 травня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради два законопроекти, які стосуються “національного спротиву”.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту закону № 5557 про основи національного спротиву, його цілями є визначення правових та організаційних засад національного спротиву, основ його підготовки та ведення, завдань і повноважень сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Проект закону № 5558 щодо збільшення чисельності ЗСУ свою чергою пропонує збільшити чисельність Збройних сил України на 11 000 військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил ЗСУ — Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору.

 

Суд визнав протиправною “регіональну мову” в Харкові 

25 травня 2021, УП

Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним і нечинним рішення Харківської міської ради про реалізацію в Харкові положень закону “Про засади державної мовної політики”, який Конституційний суд визнав неконституційним у 2018 році.

Джерело: рішення суду й пост громадського діяча Святослава Літинського у Facebook 

Деталі: Харківський окружний адміністративний суд 18 травня задовольнив позов Харківської місцевої прокуратури до Харківської міської ради про визнання протиправним та нечинним з 28.02.2018 рішення Харківської міськради “Про реалізацію положень закону “Про засади державної мовної політики у місті Харкові” від 20.08.2012 (№ 788/12).

Повний текст рішення суд підготував 20 травня 2021 року.

Апеляційну скаргу можна подати впродовж 30 днів із дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Пряма мова Літинського: “Чотири роки судів, три судових провадження і це сталося! У місті Харкові скасовано регіональну мову! Відповідне рішення виніс Харківський окружний адміністративний суд. Відтепер усі посилання на рішення міської ради про впровадження регіональної мови є нікчемними”.

Більше деталей: За словами Літинського, 4 роки знадобилося Харківській обласній прокуратурі, щоб подати позов.

Він пояснює, що мовні активісти зверталися до Харківської міської ради з серпня 2018 року з проханням скасувати рішення про запровадження регіональної мови в Харкові, але Харківська міськрада відмовлялася, тому довелося звертатися до прокуратури.

Прокуратура теж подала позов лише після рішень судів двох інстанцій.

Таким чином “регіональну мову” в Харкові скасовано.

Нагадаємо: З часів правління Віктора Януковича та “Партії регіонів” регіональна мова асоціювалася з поблажками для застосування в офіційних установах України недержавних мов, зокрема російської.

28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Конституції України закон “Про засади державної мовної політики” від 3 липня 2012 року (№5029-VI зі змінами). Закон втратив чинність.

 

Після послаблення карантину побільшало скарг на порушення мовного закону – Кремінь 

26.05.2021 06:07

Після послаблення в Україні суворих карантинних обмежень зросла кількість звернень до Уповноваженого із захисту державної мови щодо порушень у сфері обслуговування.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Аналіз даних щодо порушення прав громадян на отримання інформації та послуг українською засвідчив, що після послаблення жорстких карантинних обмежень, зросла кількість звернень та скарг громадян щодо порушення Закону у сфері обслуговування”, – повідомив мовний омбудсмен.

Він зазначив, що загалом з початку року надійшло 1 357 повідомлень громадян про порушення мовного закону. При цьому продовжує зростати кількість скарг на порушення закону представниками органів державної влади та місцевого самоврядування. “Лише за останній місяць таких скарг надійшло 25, усього з початку року – близько 100”, – уточнив Кремінь.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість норм набула чинності 16 липня 2019 року.

 

Визначилися переможці конкурсу професійної журналістики «Честь професії-2021»

У вівторок, 25 травня, відбулася 12-та церемонія нагородження переможців конкурсу професійної журналістики «Честь професії», організатором якого є Національна асоціація медіа.

Трансляція церемонії відбувалася на Ютубі, передає Укрінформ.

Як зазначили організатори, цьогоріч за перемогу змагався 61 матеріал-фіналіст у 6 основних та 4 спеціальних номінаціях, а також за 7 спецпризів. Усього на конкурс у 2021 році було подано 812 матеріалів від 500 журналістів із 70 міст.

У кожній з основних номінацій було представлено по 5 робіт, також передбачалися спецпризи для локального медіа.

У номінації «Найкраще інтерв’ю» перемогу здобув Роман Кравець з «Української правди» за матеріал «Володимир Зеленський: Порошенко багато разів пропонував мені зустріч. Казав, що можемо знайти порозуміння». Спецприз за «Найкраще інтерв’ю» для локального медіа дістався Олені Лівіцькій, «Сайт соціальних новин «Перший», за матеріал «Поговори зі мною. Построзмова з Русланою з луцького автобуса з терористом».

У номінації «Найкращий репортаж» перемогли Христина Кутєпова, Роман Кутєпов, Hromadske, матеріал «Позивний «Домовина». Історія арештантки». Спецприз для локального медіа у цій номінації отримали Олена Лівіцька та Ірина Кабанова, «Сайт соціальних новин «Перший», матеріал «Могила у квітнику».

У номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» перемогла Вероніка Мелкозьорова, NBC News, матеріал «A tale of two mothers: Нow a Texas couple claimed their baby from Ukraine despite the coronavirus lockdown». Спецприз для локального медіа в цій номінації присуджено Марині Пітиляк, «Перший Західний», матеріал «Понівечили чи облагородили? Як селяни статую Матері Божої у заповіднику самовільно встановили».

У номінації «Найкраща публіцистика» приз одержали Наталія Гуменюк, Максим Камєнєв, Анна Цигима, Суспільне мовлення, за матеріал «Убивство Гонгадзе – 20 років у пошуках правди». Спецприз для локального медіа в цій номінації здобули Дар’я Твердохліб, Владислав Мельничук, Ірина Цибух, Яросла Цюп’як, «UA: Дніпро», за матеріал «Ігрень».

У номінації «Найкраща аналітика» перемогу здобули Алла Садовик, Інна Білецька, Дмитро Бондар та Олександр Стратонов, Суспільне мовлення, за матеріал «Помилка 83». Спецприз для локального медіа в цій номінації виграла Катерина Шевченко, Запорізький центр розслідувань, за матеріал «Опасные отходы, недопуск проверок и нарушений: что скрывает мусорный полигон Запорожья».

У номінації «Найкраще розслідування» перемогла Олена Логінова, «Слідство.Інфо», з матеріалом «Зірвати банк».

Спецприз «Надія журналістики» отримала Яна Радченко з матеріалом «Що потрібно знати про гендер, коли тобі 16 років».

Спецприз за «Найкращий аудіоматеріал» дістався Вікторії Лавриненко та Ярославу Грицаку, The Ukrainians, за матеріал «Музика з історіями. Різдво».

У спецномінації від Наглядової ради конкурсу «Пояснювальна журналістика в часи пандемії» приз здобула Анастасія Іванців, Lb.ua, за матеріал «Гроші і справедливість: чому пацієнти з ковідом вимушені боротися за безкоштовні ліки».

У спецномінації від платформи HelpSMI «Експерт-знахідка», запровадженій цьогоріч, визначено двох переможців – це Георгій Ерман, BBC News Україна, «Як українці врятували від різанини тисячі людей в Боснії і чому про це не говорять», а також Павло Новик, Bihus.info, «Присмак коксу: Як харківський завод роками вбиває екологію, відмахуючись від судів і екологів».

У спецномінації від Комісії з журналістської етики «Найкращий матеріал на тему дотримання професійних стандартів, журналістської етики та саморегуляції» перемогла Оксана Расулова, Lb.ua, «Духовна війна і загроза «майдану». Як змінилася білоруська пропаганда після приходу російських журналістів».

У спецномінації від школи UMES «Найкращий журналістський експеримент», яка була представлена вперше, переміг Ярослав Ганущак, «1+1», «Карантин»: чи реально прожити день на метровій відстані від людей».

 

Байден: Смерть Флойда змінила світ

26.05.2021 06:35

Загибель Джорджа Флойда рівно рік тому дала початок масштабним протестам на захист громадянських прав по всьому світу, яких не було з середини XX століття.

Про це йдеться в заяві Джо Байдена з нагоди роковин смерті Джорджа Флойда, яку оприлюднив Білий дім, повідомляє Укрінформ.

«Вбивство (Флойда – ред.) поклало початок літу протестів, яких ми не бачили з часів епохи захисту громадянських прав у 1960-х роках. Протестів, які мирно гуртували людей усіх рас і поколінь, аби колективно сказати – досить безглуздих убивств!», – зазначив президент США.

Він поінформував, що в річницю трагічної смерті Флойда зустрівся з його родиною, як і рік тому: «За день до похорону рік тому ми з Джил (першою леді США – ред.) зустрілися із сім’єю, і дочка (Джорджа Флойда – ред.) сказала мені: «Тато змінив світ». Так, він змінив».

Глава Білого дому також сказав, що вирок поліцейському, винному в смерті Флойда, став «ще одним важливим кроком на шляху до справедливості». Але прогрес треба розвивати далі, аби домогтися реальної відповідальності правоохоронців, які порушують присягу, заявив американський лідер.

«Нам потрібно побудувати міцну довіру між переважною більшістю чоловіків і жінок у формі, які гідно носять свої значки, а також суспільством, якому вони присягнули служити й захищати»,- наголосив Байден.

Нагадаємо, 25 травня 2020 року в Міннеаполісі під час затримання поліцією помер афроамериканець Джордж Флойд. Його смерть спричинила значний резонанс, який вилився у потужну хвилю протестів під гаслом Black lives matter – як у США, так і по всьому світу.

 

Байден пояснив, чому не хоче нових санкцій проти Nord Stream 2 

26.05.2021 04:48

Президент США Байден підтвердив раніше озвучене рішення його адміністрації не вводити санкції проти компанії-оператора Nord Stream 2 – попри різку реакцію з боку Конгресу.

Як повідомляє CNN, відповідну заяву Байден зробив у вівторок у Білому домі, передає Укрінформ.

«Я був проти Nord Stream 2 від самого початку», – заявив президент. Однак, за його словами, цей проєкт був майже завершений ще до моменту, коли він очолив Білий дім.

«Тож продовжувати вводити санкцій зараз, я вважаю, було б контрпродуктивним з погляду наших відносин на європейському напрямі», – додав американський лідер.

Як повідомляв Укрінформ, Державний департамент в обов’язковій доповіді Конгресу визначив список компаній, які досі беруть участь у проєкті Nord Stream 2 та підпадають під санкції за законами США. Водночас було вказано, що в інтересах національної безпеки санкції проти компанії-оператора Nord Stream 2 AG та її керівника вводитися не будуть.

Таким чином в адміністрації Байдена просигналізували, що вважають пріоритетом єдність з європейськими союзниками, зокрема Німеччиною, зацікавленою в добудові газопроводу. Це суттєво посилило напруження між Білим домом і Конгресом.

 

Байден має намір висловити Путіну підтримку України – Білий дім 

25.05.2021 21:48

Серед переліку важливих тем міжнародної політики президент США Джо Байден планує обговорити з Путіним у Женеві українське питання – з акцентом на підтримку України з боку США.

Про це повідомила в вівторок під час брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Джен Псакі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Президент (Байден – ред.) серед іншого порушить питання України з акцентом на підтримку Америкою суверенітету й територіальної цілісності України. Він також планує порушити тему Білорусі й висловити наші серйозні занепокоєння»,- зауважила Псакі.

Вона також зазначила, що загалом під час саміту передбачається широке обговорення питань стратегічної безпеки у світі, а також інших аспектів, де сторони мають свої інтереси.

«Ми очікуємо, що вони (лідери держави – ред.) витратять достатньо багато часу на питання стратегічної стабільності – в тому, що стосується порядку денного контролю над озброєннями після продовження СНО-ІІІ. Очевидно, ми обидва також є членами Р5+1 (формату переговорів щодо іранської ядерної угоди – ред.), враховуючи те, що ці переговори продовжуються», – наголосила речниця Білого дому.

Псакі зауважила, що до запланованої зустрічі залишається ще три тижні, тож за цей час може виникнути ціла низка питань, які можуть бути винесені для обговорення на саміті.

Водночас вона підкреслила, що в Вашингтоні «не розглядають зустріч з російським президентом як винагороду (для Путіна – ред.), ми розглядаємо її як життєво важливу частину в процесі захисту інтересів Америки». У цьому контексті Псакі зауважила, що дипломатія так і працює: доводиться не завжди зустрічатися з людьми, з позиціями яких адміністрація США погоджується.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Білий дім офіційно підтвердив, що президент США Джо Байден має намір провести зустріч з кремлівським лідером Володимиром Путіним 16 червня в Женеві, Швейцарія.

 

Байден з Путіним погодили час і місце зустрічі

25 травня 2021, УП

Президенти США Джо Байден і Росії Володимир Путін домовилися зустрітися 16 червня в Женеві.

Джерело: Білий дімКремль

Дослівно з Білого дому: “Лідери обговорять весь спектр нагальних питань, оскільки ми прагнемо відновити передбачуваність і стабільність у відносинах між США і Росією”.

Дослівно з Кремля: “Мається на увазі обговорити стан і перспективи подальшого розвитку російсько-американських відносин, проблематику стратегічної стабільності, а також актуальні питання міжнародного порядку денного, включаючи взаємодію в боротьбі з пандемією коронавірусу і врегулювання регіональних конфліктів”.

Передісторія:

Президенти Байден і Путін провели 13 квітня телефонну розмову, під час якої на перший план вийшла ідея проведення саміту. Байден запропонував Путіну зустріч у третій країні для розмови, зокрема, про Україну.

Також Байден закликав Путіна знизити напруженість на кордоні України.

 

Росія вперше розмістила стратегічні бомбардувальники в Сирії

25 травня 2021, УП

Росія заявила про те, що відтепер у неї з’явилася можливість управляти дальніми стратегічними бомбардувальниками зі своєю авіабази Хмеймім в Сирії і три літаки Ту-22М3 вже прибули туди.

Як повідомляє “Європейська правда“, відповідну заяву розміщено на сайті Міноборони РФ.

“На російську авіабазу Хмеймім в Сирійській Арабській Республіці здійснено переліт трьох дальніх бомбардувальників Ту-22М3. Базування літаків даного типу на цьому аеродромі здійснюється вперше. Екіпажі Ту-22М3 будуть освоювати повітряний простір над Середземним морем, виконуючи навчальні завдання”, – йдеться в заяві.

Також повідомляється, що на авіабазі Хмеймім завершена реконструкція другої злітно-посадкової смуги з повною заміною покриття та установкою нового світлосигнального та радіотехнічного обладнання. Також була збільшена довжина злітної смуги.

Тепер з цією авіабази можуть здійснювати польоти всі типи літаків, що стоять на озброєнні російської армії, в тому числі літаки важкого класу.

“Після виконання всіх поставлених навчальних завдань дальні бомбардувальники повернуться на аеродроми постійного базування на території Російської Федерації”, – заявили в Міноборони РФ.

Бомбардувальники Ту-22М3 неодноразово використовувалися в Сирії, як заявляла Росії, для ударів по об’єктах бойовиків “Ісламської держави”. Але вони завжди діяли з території РФ і потім відразу поверталися. Їх зазвичай прикривали винищувачі з аеродрому Хмеймім, де базується російське військове угруповання.

 

Блінкен поділився планами нейтралізації ХАМАС

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що відбудова сектора Газа та надання допомоги палестинцям може підірвати можливості ХАМАС.

Як передає Укрінформ, про це Блінкен заявив на пресконференції в Єрусалимі в перебігу візиту до Ізраїлю.

«Якщо ми зробимо все правильно – відбудова, а потім допомога жителям Гази, – то це не тільки не дасть ХАМАС розширювати свої можливості, а й, на мою думку, може підірвати їх», – сказав держсекретар, зауваживши, що ХАМАС «процвітає на розпачі, нещастях, безвиході, відсутності можливостей».

Допомога палестинцям, зазначив глава Держдепу, має не просто задовольнити нагальні потреби, а й відкрити реальні перспективи для розвитку, матеріального поліпшення життя людей. «Наша мета – дати палестинському народові, зокрема й жителям Гази, нове почуття впевненості, оптимізму, реальних можливостей», – наголосив Блінкен.

Відтак, за його словами, з’явиться можливість відновити зусилля у напрямку рішення про дві держави, яке «є єдиним способом забезпечити майбутнє Ізраїлю як єврейської демократичної держави та дати палестинцям державу, на яку вони мають право».

Тому, пояснив держсекретар, США проти будь-яких кроків, що можуть призвести до насильства: поселенської діяльності, знесення будинків, підбурювання до агресії, фінансування терористів. Усі ці процеси, вважає глава Держдепу, можуть стати каталізаторами нової напруженості, що підриває перспективи розв’язання конфлікту за принципом «дві держави для двох народів».

Як повідомляв Укрінформ, Блінкен здійснює візит на Близький Схід, в ході якого відвідає Єрусалим, Рамаллу, а також Єгипет і Йорданію в рамках “інтенсивної дипломатії” США, спрямованої на зняття напруженості в палестино-ізраїльському конфлікті.

 

Штати надають Палестині $360 мільйонів допомоги – Блінкен 

25.05.2021 22:37

Сполучені Штати надають палестинському народові понад $360 млн термінової допомоги, зокрема на відбудову сектора Газа, та подбають, аби цими коштами не скористався ХАМАС.

Як передає Укрінформ, про це заявив державний секретер США Ентоні Блінкен після переговорів з очільником Палестинської адміністрації Махмудом Аббасом у столиці автономії Рамаллі.

«Ми проситимемо міжнародне співтовариство допомагати у відбудові Гази тільки в тому разі, якщо є впевненість: те, що буде відновлено, не буде втрачено знову через рішення ХАМАС завдати нових ракетних ударів», – сказав Блінкен.

Він висловив глибокі співчуття від імені Сполучених Штатів родинам, які втратили своїх близьких внаслідок обстрілів.

Блінкен висловив прихильність США до відновлення відносин з Палестинською адміністрацією і палестинським народом, «побудованих на взаємній повазі і загальній переконаності, що і палестинці, і ізраїльтяни заслуговують рівної свободи, безпеки, можливостей і гідності».

За словами держсекретаря, він повідомив Аббасу про намір США надати палестинцям у 2021 році 75 млн доларів додаткової допомоги для розвитку та економіки, 5,5 млн – негайної допомоги в разі стихійних лих у Газі та понад 32 млн – для агентства ООН з допомоги палестинським біженцям.

«Загалом ми надаємо термінову підтримку палестинському народові на суму понад 360 мільйонів доларів», – зазначив Блінкен.

Він додав, що США й надалі рішуче виступатимуть проти будь-яких односторонніх провокаційних дій, які можуть призвести до зростання насильства й підривають перспективи справедливого й довготермінового врегулювання конфлікту між палестинцями та ізраїльтянами, що «в кінцевому підсумку вимагає створення двох держав».

Як повідомляв Укрінформ, Блінкен у понеділок почав турне на Близький Схід, в ході якого відвідає Єрусалим, Рамаллу, а також Єгипет і Йорданію в рамках «інтенсивної дипломатії» США, спрямованої на зняття напруженості в палестино-ізраїльському конфлікті.

 

США розширять контакти з Палестиною: відкриють консульство в Єрусалимі

25.05.2021 23:53

Держсекретар Ентоні Блінкен оголосив, що США знову відкриють генеральне консульство в Єрусалимі – це відновить зв’язки з палестинцями, які були обмежені адміністрацією Трампа.

Як передає Укрінформ із посиланням на Аль-Джазіру, про це Блінкен сказав після зустрічі в Рамаллі з очільником Палестинської адміністрації Махмудом Аббасом,

Зазначається, що тривалий час консульство виконувало функції автономного офісу, відповідального за дипломатичні відносини США з Палестиною. Але тодішній президент Дональд Трамп обмежив його діяльність і передав у підпорядкування послу в Ізраїлі, коли переніс посольство Сполучених Штатів до Єрусалима.

Блінкен не назвав точну дату відновлення роботи консульства, але зазначив, що для його країни це буде “важливим способом взаємодії з палестинським народом і надання йому підтримки”.

Як повідомляв Укрінформ, Блінкен у понеділок почав турне на Близький Схід, в ході якого відвідає Єрусалим, Рамаллу, а також Єгипет і Йорданію в рамках “інтенсивної дипломатії” США, спрямованої на зняття напруженості в палестино-ізраїльському конфлікті.

 

Макрон вимагає нового підходу Євросоюзу до Росії і Білорусі

26 травня. УНН. Євросоюзу слід докорінно змінити підхід до Росії і Білорусі, оскільки нинішня політика санкцій більше не дає результату. Таку думку висловив у вівторок, 25 травня, після завершення саміту ЄС в Брюсселі президент Франції Емманюель Макрон, передає УНН.

Цитата

За словами глави французької держави, політика покрокового введення санкцій як реакція на тупикову ситуацію більше не є ефективною. “Євросоюзу варто задатися питанням про те, як можуть виглядати більш дієві відповіді”, — підкреслив в зв’язку з цим Макрон.

З його точки зору, щодо Росії європейцям необхідні “короткострокова, середньострокова і довгострокова стратегії”, які потрібно обговорити перед черговим самітом Євросоюзу, наміченого на 24-25 червня. До цього часу Єврокомісія, а також верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель повинні будуть за дорученням Ради ЄС підготувати звіт про опції в стосунках з Росією, зазначено в проекті комюніке травневого саміту ЄС.

Санкції ЄС проти Білорусі

Що стосується Білорусі, то санкції, введені ЄС після жорсткого придушення протестів проти фальсифікації виборів президента країни в 2020 році, в кінці травня були доповнені новими штрафними заходами, прийнятими в зв’язку з інцидентом навколо лайнера авіакомпанії Ryanair, який білоруська влада змусила зробити посадку в Мінську, і в подальшому затримала опозиційного журналіста Романа Протасевича, що знаходився на борту.

Реагуючи на цю ситуацію, Рада ЄС закликала європейські авіакомпанії перестати літати над територією Білорусі, заборонивши білоруським авіакомпаніям користуватися послугами аеропортів в ЄС і закрив для них повітряний простір Євросоюзу.

За даними інформаційних агентств, 26 травня Франція, Естонія та Ірландія збираються обговорити інцидент з лайнером Ryanair на закритій зустрічі Ради Безпеки ООН.

 

У Німеччині не виключають причетності Росії до інциденту з Ryanair в Мінську

26 травня 2021, 07:34 УНН. Причетності Росії до вимушеної посадки рейсу Ryanair в Мінську з подальшим затриманням білоруського журналіста Романа Протасевича і його дівчини Софії Сапеги, що знаходились на борту, виключати не можна. Таку думку висловив голова комітету у закордонних справах бундестагу – представник правлячого в ФРН Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Норберт Реттген в інтерв’ю виданням Rheinische Post і General-Anzeiger, опублікованому в середу, 26 травня, передає УНН із посиланням на DW.

Цитата

“Потрібно як мінімум виходити з того, що державне викрадення літака було схвалене в Кремлі або навіть отримало оперативну підтримку з боку Росії”, — заявив політик. На думку Реттген, без масштабної підтримки президента РФ Володимира Путіна правитель Білорусі Олександр Лукашенко вже давно втратив би владу.

Норберт Реттген висловив думку, що штрафні санкції проти режиму Лукашенка потрібно посилити. “Прийшов час вдарити жорсткими санкціями по всіх опорах режиму Лукашенко: військовим, поліції, адміністрації, спецслужбам і всім держпідприємствам, що економічно забезпечують існування цього режиму і його корумпованих бенефіціарів”, — підкреслив німецький політик в бесіді з журналістами. Крім іншого, він запропонував заморозити кредит на поставку обладнання Siemens для електростанції в Білорусі, виданий німецьким державним банком KfW.

Думка про те, що Росія може бути причетна до операції щодо примусової посадки лайнера Ryanair в Мінську, розділяє і глава фракції консервативної Європейської народної партії (EVP) в Європарламенті Манфред Вебер. “Цей інцидент показує, що керівництво в Москві більше не хоче добросусідських відносин з Європою і замість цього цілеспрямовано йде на конфлікт”, — заявив він виданню Augsburger Allgemeine.

Захід про дії Мінська в ситуації з лайнером Ryanair

Дії Мінська різко засудили в Євросоюзі, США, Велика Британія, Україна, НАТО і ООН.

24 травня Рада ЄС закликав європейські авіакомпанії перестати літати над Білоруссю і оголосив про заборону для білоруських авіакомпаній на використання аеропортів на території ЄС і повітряного простору Євросоюзу. Зі свого боку, президент Сполучених Штатів Джо Байден вітав ці заходи і пообіцяв, що його адміністрація також розробить набір санкцій для притягнення до відповідальності винних в події з лайнером Ryanair і Романом Протасевичем.

Кремль заперечує будь-яку причетність до інциденту з примусовою посадкою літака Ryanair в Білорусі.

Очікується, що Олександр Лукашенко 26 травня зробить офіційну заяву з приводу того, що сталося.

Додатково

Починаючи з 00:00 26 травня Україна призупинила авіасполучення з Білоруссю. Українським авіакомпаніям та літакам забороняється виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.

Контекст

23 травня близько 15-ї години дня літак авіакомпанії Ryanair Афіни — Вільнюс екстрено приземлився в аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування. На борту літака перебував співзасновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасєвіч, його затримали.

Команду прийняти літак в Мінську віддав особисто Олександр Лукашенко, повідомлялося в Telegram-каналі “Пул первого”. Після посадки всіх пасажирів вивели з літака, Протасєвіча відвели в сторону, а його речі винесли на злітно-посадкову смугу.

Російська служба BBC повідомила, що крім Романа Протасєвіча в Мінську затримали росіянку. Може йтися про Софію Сапега, дівчині Протасевича.

МВС Білорусі заявило 24 травня, що затриманий Протасєвіч перебуває у СІЗО в Мінську.

Інцидент викликав величезний міжнародний резонанс і гнівну реакцію багатьох західних лідерів, політиків і дипломатів, які виступили з вимогою звільнення опозиційного журналіста і міжнародного розслідування того, що сталося.

 

Рада Безпеки ООН терміново обговорить інцидент з літаком Ryanair 

25.05.2021 22:08

Естонія, Франція та Ірландія скликають термінове засідання Ради Безпеки ООН для розгляду ситуації довкола арешту в Білорусі опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки.

Обговорення відбудеться за зачиненими дверима у неформальному форматі, тож ніхто з країн, представлених у Радбезі, не може виступити проти засідання.

Раніше речник верховного комісара ООН із прав людини Руперт Колвілл заявив, що в ООН “шоковані незаконним арештом та свавільним утриманням” Протасевича, “погрозою застосування військової сили” для його затримання та “зловживанням державної влади проти журналіста, що виконує функції, захищені міжнародним правом”.

“Ми боїмося за безпеку Романа Протасевича й хочемо отримати гарантії, що до нього ставляться людяно й не застосовують тортури. Його поява на державному телебаченні минулої ночі не була переконливою, з огляду на очевидні синці на обличчі. Є висока ймовірність того, що ця поява не була добровільною, а “зізнання” у серйозних злочинах – вимушені”, – йдеться у заяві Колвілла.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, було екстрено посаджено на аеродромі Мінська нібито через сигнал про замінування. За дорученням Олександра Лукашенка для його супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29.

На борту лайнера перебували редактор внесеного у Білорусі до списку екстремістських Телеграм-каналу “Білорусь головного мозку”, колишній редактор також визнаного в Білорусі екстремістським Телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Обох затримали.

Євросоюз і США засудили примусову посадку в Мінську лайнера Ryanair, а також зажадали звільнення Протасевича.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Протасевича операцією спецслужб Білорусі, що становила ризик для життя членів екіпажу та всіх пасажирів, які перебували на борту літака.

 

«Потрійний напад» Лукашенка обійдеться йому дуже дорого – Маас 

25.05.2021 22:05

Поведінка влади Білорусі та її очільника Олександра Лукашенка обійдуться їм дуже дорого.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас під час спільної пресконференції з чеським колегою Якубом Кулганеком у вівторок у Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Дії Лукашенка навряд чи можна переоцінити з точки зору підлості: життя більше 170 людей були піддані ризику заради того, щоб заарештувати одного журналіста», – заявив Маас.

Він назвав це потрійним нападом: на безпеку повітряного руху, на свободу преси та на європейських громадян на борту літака.

Міжнародна спільнота не потерпить такого перетинання межі, запевнив німецький дипломат. Важливо, за його словами, щоб ЄС реагував швидко і жорстко. Маас запевнив, що європейські країни швидко та рішуче розпочнуть втілювати заходи, схвалені на неформальному саміті ЄС напередодні. Конкретні заходи будуть обговорені вже цієї середи на зустрічі голів МЗС у Лісабоні. Метою кроків, що вживатимуться, є зачепити Лукашенка та його владний апарат, а не простих білорусів, які достатньо настраждалися під диктатором. Лукашенко, додав німецький політик, уже давно тримає власний народ у заручниках.

Маас поінформував, що напередодні обговорив цю тему з американським колегою Ентоні Блінкеном, з яким вони погодилися тісно координувати дії.

У четвер, 27 травня, відбудеться позачергове засідання Європейського агентства цивільної авіації IKAO, яке розгляне прецедент.

«Кожному диктатору, який грається з такими думками, слід чітко пояснити, що за це потрібно буде платити гірку ціну», – підкреслив Маас.

Як повідомлялося, у неділю, 23 травня білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair з Афін до Вільнюса під приводом можливості теракту на борту. Після посадки було заарештовано активіста та опозиційного журналіста Романа Протасевича та його супутницю.

 

Перехоплення літака з Протасевичем має розслідуватись у різних форматах – ООН 

25.05.2021 21:34

Розслідування щодо перехоплення літака авіакомпанії Ryanair у Білорусі й арешт опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги має проводитися «в різних форматах» та із залученням білоруської сторони.

Про це заявив речник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, коментуючи заяву Генсека ООН Антоніу Гутерріша про те, що він підтримує «повне, прозоре і незалежне розслідування цього тривожного інциденту», передає власний кореспондент Укрінформу.

«Думаю, є різні способи. Очевидно, що це має робити білоруська влада (сприяти розслідуванню – ред.). Але можуть бути розглянуті й інші формати, враховуючи залученість різних сторін до міжнародного перельоту», – сказав Дюжаррік.

За його словами, існують різні способи проведення розслідування.

Водночас речник Генсека ООН підкреслив: «Дуже важливо, що ми хочемо, аби дві людини – Роман і Софія – були звільнені якнайскоріше».

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений на аеродромі Мінська нібито через сигнал про замінування. За дорученням Олександра Лукашенка для його супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29.

На борту лайнера перебували редактор внесеного до списку екстремістських Телеграм-каналу “Білорусь головного мозку”, колишній редактор визнаного в Білорусі екстремістським Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Обох затримала білоруська влада.

В ЄС і США засудили примусову посадку в Мінську лайнера Ryanair, а також зажадали звільнення Протасевича.

Генеральний секретар ООН висловився за проведення повного і незалежного розслідування, а також закликав “всі відповідні сторони співпрацювати у такому розслідуванні”.

 

США зробили заяву в ОБСЄ щодо примусової посадки Ryanair у Мінську

25.05.2021 21:22

Усі причетні до інциденту з примусовою посадкою літака Ryanair у Мінську мають бути притягнуті до відповідальності, а білоруська влада повинна негайно звільнити знятого з рейсу журналіста Романа Протасевича та його супутницю Софію Сапегу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час спеціального засідання Постійної ради цієї організації у вівторок, 25 травня.

“Повне та прозоре розслідування інциденту є надзвичайно важливим, і усі, хто зіграв роль у цих ганебних діях, мають бути притягнуті до відповідальності. Повідомлення, які вказують на участь білоруських служб безпеки та застосування білоруського військового літака для супроводу лайнера, викликають глибоке занепокоєння”, – заявила очільниця місії США при ОБСЄ у своїй у заяві щодо примусової посадки рейсу Ryanair FR4978 та незаконного затримання Романа Протасевича.

За словами американської дипломатки, не можна допустити, “щоб ця зухвала акція залишилася без відповіді та створила тривожний новий прецедент для авторитарних зловживань”.

Вона підкреслила, що Сполучені Штати рішуче засуджують примусову посадку у Мінську лайнера авіакомпанії Ryanair, який летів між двома країнами-членами ЄС та членами НАТО, та подальше затримання журналіста, співзасновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича та його супутниці Софії Сапеги. “Ми приєднуємось до багатьох інших у цій залі з вимогою їх негайного звільнення”, – заявила Острієн.

Представниця США повідомила, що наразі Сполучені Штати координують свою відповідь з партнерами, включаючи представників ЄС, Литви та Греції.

“З огляду на вагомі причини вважати, що примусова посадка ґрунтувалася на хибних підставах, ми підтримуємо заплановане на 27 травня засідання ради Міжнародної організації цивільної авіації з метою розгляду цих подій та, за необхідності, вжиття дисциплінарних заходів”, – сказала вона.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair рейсом FR4978, що прямував із Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений в аеропорту Мінська.

Посадка відбулася вимушено після того, як білоруські диспетчери повідомили екіпажу, що на борту нібито знаходиться бомба. До лайнера вилетів білоруський винищувач, під загрозою якого літак Ryanair розвернувся та полетів до Мінська.

Як виявилося у подальшому, повідомлення про нібито мінування було спецоперацією білоруського КГБ з метою затримання білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту літака. Після приземлення він та його подруга Софія Сапега були затримані білоруською владою.

Країни ЄС, США засудили дії білоруської влади, висунули вимогу негайно звільнити журналіста та рекомендували авіакомпаніям призупинити польоти в небі над Білоруссю, а європейським аеропортам – не приймати рейси білоруського перевізника Belavia.

 

Провладні ЗМІ Білорусі поширили «зізнання» дівчини Протасевича

25.05.2021 21:10

На одному з підконтрольних білоруській владі Телеграм-каналів з’явилося відео із “зізнанням” Софії Сапеги, яку затримали разом з Романом Протасевичем.

Про це повідомляє NEXTA, передає Укрінформ.

“Її (Сапегу – ред.) також під загрозою тортур та застосування насильства змусили зізнатися в тому, чого вона абсолютно точно не скоювала – веденні Tелеграм-каналу “Чорна книга Білорусі”, – йдеться в повідомленні.

На відео Софія Сапега каже, ніби є редактором Tелеграм-каналу “Чорна книга Білорусі”, який публікує особисті дані співробітників внутрішніх справ.

Раніше адвокат Софії Сапеги заявив, що її заарештували на два місяці за підозрою в організації масових заворушень. Дівчина перебуває в СІЗО КДБ Білорусі.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, було екстрено посаджено на аеродромі Мінська нібито через сигнал про замінування. За дорученням Олександра Лукашенка для його супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29.

На борту лайнера перебували редактор внесеного у Білорусі до списку екстремістських Телеграм-каналу “Білорусь головного мозку”, колишній редактор також визнаного в Білорусі екстремістським Телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Обох затримали.

Євросоюз і США засудили примусову посадку в Мінську лайнера Ryanair, а також зажадали звільнення Протасевича.

 

Меркель заявила про подальші відповіді ЄС на дії Лукашенка 

25.05.2021 20:30

Лідери країн ЄС були дуже швидкі в прийнятті відповіді на останні дії білоруської влади та дали завдання своїм главам МЗС підготувати подальші санкційні кроки.

Про них сказала канцлер ФРН Ангела Меркель після завершення саміту ЄС у Брюсселі у вівторок, передає кореспондент Укрінформу.

Лідери ЄС «дуже інтенсивно», за словами Меркель, обговорили ситуацію з надзвичайною посадкою літака в Мінську, та всі погодилися, що це є «безпрецедентним випадком і неприйнятною поведінкою білоруської влади, яка поставила під загрозу життя багатьох людей». Лідери 27 країн дуже швидко дійшли консенсусу. Зокрема, вони погодилися, що ІКАО має ретельно та якнайскоріше розглянути цей випадок.

Тим часом, зазначила Меркель, міністри закордонних справ отримали завдання додати подальших персон та організації до санкційного списку, в якому вже налічується кілька білоруських політиків і власне президент республіки Олександр Лукашенко, а також узгодити подальші економічні санкції, серед яких – заборона прольоту білоруськими літаками через повітряний простір ЄС. Керівники країн-членів ЄС також радять своїм авіаперевізникам уникати польотів над Білоруссю.

Абсолютно очевидним, за словами Меркель, є те, що примусова посадка літака під приводом нібито безпекової загрози повітряному судну, до того ж притягування до всієї ситуації угруповання ХАМАС з наступним спростуванням, «була використана для того, аби кинути в тюрму опонента». Вона назвала цю ситуацію такою, що «не має подібних прикладів».

Меркель також повідомила, що тема можливої участі російських спецслужб в операції з примусової посадки літака не обговорювалася в колі лідерів під час їх неформальної зустрічі цього тижня в Брюсселі. За словами політика, немає підтверджених даних щодо участі російських спецслужб в білоруській операції. Загалом дискусії щодо відносин ЄС із Росією та щодо інциденту в Мінську велися без зв’язку одна з одною.

Саміт ЄС проходив у Брюсселі за фізичної присутності лідерів 27 країн 24-25 травня. Тема відносин з Росією була однією з головних на ньому.

Як повідомлялося, в неділю, 23 травня, білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair з Афін до Вільнюса під приводом можливості теракту на борту. У Мінську послалися на лист від ХАМАС про бомбу у літаку, через що нібито і вирішили садити літак в столиці Білорусі. Радикально-ісламістське угруповання спростувало таку заяву влади Білорусі. Після посадки було заарештовано активіста та опозиційного журналіста Романа Протасевича та його супутницю.

 

Макрон хоче, щоб білоруська опозиція взяла участь у саміті G7 

25.05.2021 19:43

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що він виступає за запрошення білоруських опозиційних політиків на саміт країн G7 наступного місяця.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє RFI.

Пропозиція французького лідера надійшла на тлі міжнародного обурення у зв’язку з примусовою посадкою у Білорусі літака компанії Ryanair у неділю та затриманням опозиційного журналіста на борту.

У вівторок лідерка білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська закликала країни G7 та США посилити тиск на білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

Вона попросила запросити білоруську опозицію на саміт G7 у Великій Британії наступного місяця, ініціативу, яку підтримав президент Франції Еммануель Макрон.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюсу через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений на летовищі Мінська. Повідомлялося, що пасажирський літак посадили через сигнал про замінування, й за дорученням Олександра Лукашенка для його супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29. На борту лайнера знаходилися редактор внесеного до списку екстремістських телеграм-каналу “Білорусь головного мозку”, колишній редактор визнаного у Білорусі екстремістським телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич та його подруга, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету громадянка РФ Софія Сапега. Обох затримала білоруська влада.

В ЄС та США засудили примусове приземлення у Мінську лайнера Ryanair, а також вимагали звільнення Протасевича.

Виконавчий директор авіакомпанії Ryanair Майкл О`Лірі назвав інцидент “викраденням, вчиненим за підтримки держави”, схожим на “спробу влади Білорусі зняти з борту журналіста та його подругу”.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Романа Протасевича операцією спецслужб Білорусі з використанням примусового захоплення літака, що становило ризик для життя членів екіпажу та усіх пасажирів, які перебували на борту.

 

Дівчину Протасевича арештували на 2 місяці – адвокат

25 травня 2021, УП

Софію Сапегу, яку білоруські силовики зняли з рейсу Ryanair разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем, заарештували в Білорусі на два місяці, її помістили в слідчий ізолятор.

Джерело: РБК з посиланням на її адвоката Олександра Філанович

Пряма мова: “Сьогодні був допит Софії. Їй пред’явлено підозру у вчиненні кримінально-караного діяння. Обрано запобіжний захід – тримання під вартою на строк 2 місяці. Місце утримання підозрюваної – СІЗО КДБ”.

Деталі: Філанович розповів, що слідство веде головне слідче управління Слідчого комітету Республіки Білорусь, і з нього взяли підписку про нерозголошення.

Найближчим часом адвокат має намір відвідати Сапегу в СІЗО.

Передісторія: 23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину Софію Сапегу затримали. Пізніше з’ясувалося, що Сапегу підозрюють у кількох злочинах, нібито скоєних з серпня по вересень 2020 року.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Таке затримання викликало різку реакцію світу, зокрема США та країн ЄС.

24 травня лідери держав та урядів Євросоюзу доручили союзним органам схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі і заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір ЄС як для прямих, так і для транзитних рейсів.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) 27 травня збереться через інцидент із літаком Ryanair FR4978, який Білорусь примусово посадила у своєму аеропорту. Однак низка авіакомпаній уже обходять небо над Білоруссю.

 

Ректор просить позбавити Лукашенка звання доктора КНУ

25 травня 2021, УП

Ректор Київського національного університету просить вчену раду навчального закладу позбавити самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка.

Джерело: Facebook-сторінка ректора КНУ Володимира Бугрова

Пряма мова: “Вважаю, що Олександр Лукашенко не є гідним звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, а його протизаконні дії суперечать цінностям нашого університету.

Саме тому я звертаюся до Вченої ради КНУ із закликом терміново розглянути питання позбавлення Лукашенка почесного статусу на своєму засіданні”.

Деталі: Бугров згадав про напад на літак, який у світі порівнюють із “актом піратства з боку білоруської влади” на чолі із Лукашенком.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Таке затримання викликало різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки. Польща та Литва назвали вимушену посадку у Мінську літака Афіни – Вільнюс актом державного тероризму.

Очільники комітетів у закордонних справах Сенату США і парламентів низки європейських країн закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю після інциденту.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) 27 травня збереться через інцидент із літаком Ryanair FR4978, який Білорусь примусово посадила у своєму аеропорту. Однак низка авіакомпаній уже обходять небо над Білоруссю.

 

В уряді закликали українських журналістів та активістів не їздити в Білорусь

25 травня 2021, УП

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко  засудили порушення владою Республіки Білорусь прав і свобод представників медіасфери і закликали українців утриматися від поїздок до цієї країни.

Джерело: спільна заява МЗС та МКІП

Пряма мова: “Продовження утисків проти журналістів, наступ на свободу слова та життя журналістів тривають всупереч вимогам демократичного світу і міжнародним зобов’язанням Білорусі.

Узурпуючи білоруський інформаційний простір, Мінськ умисно і безпринципно намагається встановити тотальний інформаційний контроль і наповнювати його виключно провладною пропагандою, чому не може бути місця в сучасному світі.

З огляду на загрозу та непередбачуваність дій влади Білорусі закликаємо українських журналістів, представників правозахисних організацій, громадських активістів утриматись від поїздок до цієї країни”.

Деталі: Очільники  українських міністерств наголосили, що вимагають від білоруської влади негайно звільнити опозиціонера Романа Протасевича та інших політичних в’язнів, припинити репресії проти незалежних засобів масової інформації та відновити повагу до прав і свобод людини.

Передісторія:

Кабінет міністрів вирішив припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 26 травня і заборонив польоти над білоруською територією.

Ввечері 24 травня очільники держав та урядів Євросоюзу вирішили посилити санкційний тиск на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та доручили заборонити авіакомпаніям із Білорусі використовувати повітряний простір ЄС як для прямих рейсів, так і транзитних.

Такі дії викликані тим, що 23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

 

МЗС про закриття авіасполучення з Білоруссю: Політика Лукашенка небезпечна для світу

25 травня 2021, УП

Міністерство закордонних справ пояснило, що Україна закрила авіасполучення з Білоруссю, оскільки політика самопроголошеного президента Олександра Лукашенка стала небезпечною для решти країн світу.

Джерело: речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі “Українській правді” у відповідь на ноту протесту від Посольства Білорусі  

Пряма мова: “Не Україна створює проблеми у відносинах з Білоруссю, а навпаки – деструктивна політика білоруської влади, яка порушує базові права людини, чинить репресії проти своїх та іноземних громадян, позбавляє країну державного суверенітету на користь Росії.

Посольству Білорусі слід апелювати не до України, а до влади своєї країни, політика якої стала небезпечною для решти країн світу”.

Деталі: За словами Ніколенка, авіасполучення з Білоруссю закрили вимушено. Такі дії покликані ґарантувати безпеку та захист українських громадян.

Він також нагадав, що з міркувань безпеки аналогічні рішення ухвалила низка інших країн, а європейські авіакомпанії почали облітати білоруський авіаційний простір.

Ніколенко наголосив, що примусова посадка літака авіакомпанії Ryanair в Мінську під надуманим приводом, фактично взяття в заручники пасажирів цивільного рейсу та підступний арешт журналіста Романа Протасевича довели відсутність “червоних ліній” та непередбачуваність подальших дій білоруської влади.

Передісторія:

Кабінет міністрів вирішив припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 26 травня і заборонив польоти над білоруською територією.

Ввечері 24 травня очільники держав та урядів Євросоюзу вирішили посилити санкційний тиск на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та доручили заборонити авіакомпаніям із Білорусі використовувати повітряний простір ЄС як для прямих рейсів, так і транзитних.

Такі дії викликані тим, що 23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

 

Дівчину Протасевича підозрюють у кількох злочинах – МЗС РФ

25 травня 2021, УП

Росіянку Софію Сапегу, яку білоруські силовики зняли з рейсу Ryanair разом з Романом Протасевичем, затримали на 72 години у зв’язку з підозрою в кількох злочинах, скоєних з серпня по вересень 2020 року.

Джерело: коментар офіційного представника Міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової, опублікований на сайті МЗС

Пряма мова: “Білоруська сторона підтвердила факт затримання С. А. Сапеги на 72 години у зв’язку з підозрами в скоєнні в період з серпня по вересень 2020 р. злочинів, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу Білорусії. Після закінчення трьох діб відносно неї буде прийнято рішення про обрання запобіжного заходу або звільнення”.

Деталі: У яких саме злочинах підозрюють Софію, Захарова не повідомила.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину Софію Сапегу затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Таке затримання викликало різку реакцію світу, зокрема США та країн ЄС.

24 травня лідери держав та урядів Євросоюзу доручили союзним органам схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі і заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір ЄС як для прямих, так і для транзитних рейсів.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) 27 травня збереться через інцидент із літаком Ryanair FR4978, який Білорусь примусово посадила у своєму аеропорту. Однак низка авіакомпаній уже обходять небо над Білоруссю.

 

Росія кидає виклик цінностям ЄС і її поведінка лише погіршується – фон дер Ляєн

25.05.2021 14:45

Російська Федерація кидає виклик інтересам і цінностям ЄС, чинить гібридні загрози для країн-членів та дестабілізує ситуацію в сусідніх країнах.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Брюсселі на пресконференції за підсумками зустрічі лідерів ЄС, що відбулася в ніч проти вівторка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стосовно Росії, ми підбили підсумок щодо наших відносин. Всі лідери погодилися, що Росія кидає великий виклик нашим інтересам та цінностям. Ми знаємо про втручання та дестабілізацію у сусідніх країнах, таких як Україна, Молдова і Грузія. Ми бачили спроби послабити Європейський Союз і підірвати країни-члени з використанням гібридних загроз. Саботаж, вбивства, розбрат, кібернетичні атаки та кампанії дезінформації – ми бачили цю поведінку протягом років, вона не змінюється, вона лише погіршується», – зауважила президент Єврокомісії.

За її словами, Єврокомісія та високий представник ЄС отримали від європейських лідерів доручення підготувати до червневого саміту ЄС спеціальну доповідь з різними варіантами розвитку відносин з РФ.

Фон дер Ляєн у цьому контексті заявила, що ЄС і Росія «приречені мати спільне майбутнє».

«Росія є нашим найбільшим сусідом, і залишається джерелом торгівлі та інвестицій в Європейський Союз. Вздовж наших кордонів життя європейців і росіян є взаємопов’язаним», – сказала вона.

При цьому президент ЄК наголосила, що підхід Євросоюзу до відносин із РФ залишається незмінним і ґрунтується на п’яти засадах. Серед них – повна імплементація Мінських угод, розвиток взаємин із країнами Східного партнерства, зміцнення внутрішньої стійкості ЄС, вибіркове залучення Росії, а також розвиток контактів між людьми.

«Ми будемо дотримуватися цього курсу», – додала президент Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому високий представник ЄС Жозеп Боррель здійснив візит до Москви, щоб висловити позицію ЄС у справі щодо отруєння та арешту Олексія Навального, а також обговорити двосторонні відносини між ЄС і Росією. Під час візиту він зазнав інформаційних провокацій з боку приймаючої сторони і констатував, що Росія взяла курс на конфронтацію з Євросоюзом.

 

У Путіна підтримали Білорусь у скандалі з літаком Ryanair

25 травня 2021, УП

В Адміністрації президента РФ вважають виправданими дії білоруських диспетчерів, які посадили літак із опозиційним журналістом Романом Протасевичем, і не вбачають загрози для російських пасажирів у цьому інциденті.

Джерело: коментар речника президента РФ Дмитра Пєскова журналістам, ТАСС і “Коммерсант

Пряма мова Пєскова: “Якщо ми правильно розуміємо, було повідомлення про існування певної загрози на борту, і відповідно до міжнародних правил необхідні алерти було зроблено…

В цілому могла б бути загроза для життя не тільки російських громадян, але всіх людей, які перебували на борту. Для того, щоб цю загрозу мінімізувати, було, як стверджується, вжито певні дії з боку диспетчерів”.

Деталі: Речник Володимира Путіна вважає, що необхідні попередження були зроблені відповідно до міжнародних правил.

За його словами, у Москві не вважають, що через вимушену посадку “життя росіян, які перебували на борту, були в небезпеці”.

Нагадаємо, 23 травня в Мінську під приводом повідомлення про мінування посадили літак ірландської авіакомпанії “Ryanair” Афіни – Вільнюс, силовики затримали білоруського журналіста Романа Протасевича і росіянку Софію Сапегу, яка є дівчиною Протасевича і студенткою Європейського державного університету в Литві.

Повідомлялося, що білоруські силовики не пускають адвокатів до Протасевича й Сапеги.

“Ми виходимо з безумовної необхідності дотримання всіх прав російської громадянки, забезпечення консульського доступу до російської громадянки. І взагалі ми сподіваємося, що вона найближчим часом буде відпущена білоруською владою. Якщо, звісно, до неї немає жодних питань у плані дотримання закону”, – сказав Пєсков.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Таке затримання викликало різку реакцію світу, зокрема США та країн ЄС.

24 травня лідери держав та урядів Євросоюзу доручили союзним органам схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі і заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір ЄС як для прямих, так і для транзитних рейсів.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) 27 травня збереться через інцидент із літаком Ryanair FR4978, який Білорусь примусово посадила у своєму аеропорту. Однак низка авіакомпаній уже обходять небо над Білоруссю.

 

У Кремлі назвали русофобією натяк на причетність РФ до інциденту з літаком Ryanair

25 травня 2021, УП

Прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков вважає проявом “русофобської одержимості” заяви про те, що дії білоруської влади стосовно літака Ryanair навряд чи були можливі без відома Кремля.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Интерфакс”.

“Це така одержимість русофобська, це нав’язлива ідея звинуватити Росію у всьому і вся. Напевно, вже скоро дійде до того, що Росію звинуватять в самому факті її існування. На жаль, подібні з політичної точки зору неадекватні звинувачення мають місце”, – сказав він.

“Ми терпляче спостерігаємо, ми не погоджуємося з цим, але розуміємо, що цей той випадок, коли, напевно, навіть немає сенсу намагатися щось пояснити, тут фобія і одержимість починають брати своє і не давати можливості авторам цих заяв тверезо оцінювати ситуацію” , – додав Пєсков.

Напередодні глава МЗС Британії Домінік Рааб заявив, що важко повірити, що Росія не причетна до ситуації з примусовою посадкою пасажирського літака Ryanair у Мінську, але Лондон поки не має чітких доказів участі Москви.

Міністр заявив, що Британія працює з союзниками щодо скоординованої реакції, включаючи подальші санкції проти Білорусі.

Британія також викликала білоруського посла в Лондоні через арешт Романа Протасевича.

Рааб також заявив, що Британія видає повідомлення, в якому рекомендує британським авіакомпаніям припинити польоти над Білоруссю, і що вона негайно припинить дію дозволу на польоти для білоруської авіакомпанії “Белавія”.

 

Білорусь відреагувала на авіаблокаду з боку України

25 травня 2021, УП

Посольство Білорусі скерувало до Міністерства закордонних справ України ноту протесту у зв’язку з ухваленням Україною рішення щодо припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю.

Як повідомляє “Європейська правда”, відповідна заява оприлюднена на сайті білоруського посольства.

“У цій ноті зазначено, що білоруська сторона з подивом сприйняла рішення української сторони про припинення авіасполучення між Україною та Республікою Білорусь через авіаційну подію, яка не має стосунку до України. Увагу зовнішньополітичного відомства України звернуто на те, що це нічим необґрунтоване рішення України виглядає особливо абсурдним з урахуванням наступних обставин”, – заявило посольство Білорусі.

Білоруські дипломати зазначили, що 21 жовтня 2016 року за рішенням України літак авіакомпанії “Белавіа”, що здійснював рейс за маршрутом Київ-Мінськ, був повернутий українською стороною до київського аеропорту “Жуляни” під загрозою застосування бойової авіації.

У диппредставництві наголосили, що шкоди від ухваленого українською стороною політичного рішення зазнає насамперед Україна і її громадяни.

“Авіаційна блокада, організована Україною, не дасть змоги громадянам Республіки Білорусь повною мірою скористатися рекреаційним потенціалом України у розпал туристичного сезону. Значно зросте і вартість подорожей до України з огляду на необхідність використання для перельотів альтернативних аеропортів”, – пояснили в посольстві.

Білоруська сторона розраховує, що “обурливе рішення” України з авіаційної блокади Республіки Білорусь, буде найближчим часом скасовано з урахуванням об’єктивного розгляду всіх обставин посадки 23 травня 2021 року в Національному аеропорту “Мінськ” літака авіакомпанії Ryanair, наголошується у ноті.

Нагадаємо: Україна зупиняє авіасполучення з Білоруссю з опівночі 26 травня.

У неділю 23 травня Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair, нібито через повідомлення про бомбу на борту. У літаку перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, в аеропорту Мінська його разом з подругою затримали.

21 жовтня 2016 року літак авіакомпанії “Бєлавіа”, що виконував рейс “Київ – Мінськ” був змушений повернутися в аеропорт вильоту “Жуляни”. У “Бєлавіа” заявили, що в разі невиконання Україна пообіцяла підняти в повітря винищувачі. Після посадки з борта повітряного судна правоохоронці України зняли громадянина Вірменії Армен Мартиросян, який несе загрозу нацбезпеці держави.

В СБУ повідомили про план “Шатун”, згідно з яким Росія планувала провести в Україні низку акцій із заворушеннями, щоб скомпрометувати Україну в очах європейської спільноти та завадити запровадженню безвізового режиму з Євросоюзом. За даними СБУ та розвідки, керує реалізацією цього плану перший заступник Суркова Ардзінба, а контакт з політичними рухами та громадськими організаціями в Україні, задіяними у акціях “напряму чи всліпу”, здійснює громадянин Вірменії Мартиросян.

 

Прикордонники розповіли про пасажиропотік із Білоруссю. Закривати небо готові

25 травня 2021, УП

Державна прикордонна служба виконає рішення уряду пов’язане з припиненням авіасполучення з Білоруссю.

Джерело: речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі УП

Пряма мова: “Уряд сьогодні анонсував припинення авіасполучення з Білоруссю, що має відбутися з 00.00 годин цієї ночі. Все, що стосується компетенції Держприкордонслужби, ми виконаємо”.

Деталі: Демченко уточнив, що авіасполучення з Білоруссю відбувається через столичні аеропорти, а також – Львова, Одеси, Харкова і Запоріжжя.

У харківському і запорізькому аеропортах рейси відбуваються кілька разів на тиждень, в решті – щодня.

Для прикладу за останній тиждень, із 17 травня, було оформлено на рейсах до або з Білорусі близько 6 тисяч осіб, розповів Демченко. 4,5 тисячі з них – у столичних аеропортах.

У зв’язку із закриттям авіасполучення може очікуватися збільшення пасажиропотоку в наземних пунктах із Білоруссю, додав речник ДПСУ.

За 4 місяці загальний пасажиропотік там становив трохи більше 190 тисяч.

За 2020 рік на кордоні з Білоруссю було оформлено 1 мільйон 800 тисяч пасажирів.

Що передувало: Кабінет міністрів вирішив припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 26 травня і заборонив польоти над білоруською територією.

Рішення української влади зупинити авіасполучення з Білоруссю продиктоване національними інтересами в ситуації, коли режим Лукашенка займається державним тероризмом, поячнив секретар РНБО Олексій Данілов.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Таке затримання викликало різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки. Польща та Литва назвали вимушену посадку у Мінську літака Афіни – Вільнюс актом державного тероризму.

Очільники комітетів у закордонних справах Сенату США і парламентів низки європейських країн закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю після інциденту.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) 27 травня збереться через інцидент із літаком Ryanair FR4978, який Білорусь примусово посадила у своєму аеропорту. Однак низка авіакомпаній уже обходять небо над Білоруссю.

 

Україна пропонує іноземцям облітати Білорусь через свій повітряний простір

25 травня 2021, УП

Україна пропонує іноземним партнерам перебудувати авіаційні маршрути через її повітряний простір замість білоруського.

Джерело: новий міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, Мінінфраструктури

Пряма мова Кубракова: “Події в Білорусі стали міжнародним прецедентом. Нашим пріоритетом є безпека пасажирів та авіації. Першочергове завдання – оперативна організація всіх заходів у суворій відповідності з міжнародним і національним законодавством.

Україна готова зі свого боку надати максимальну підтримку державам та приватним компаніям у процесі перебудови маршрутів через наш повітряний простір”.

Деталі: 24 травня лідери ЄС закликали європейських авіаперевізників уникати польотів над Білоруссю, а також ввести додаткові санкції проти Білорусі. Рішення поки не вступає в силу, воно ще має бути узгоджено і затверджено в Раді ЄС на рівні міністрів.

Український уряд на позачерговому засіданні 25 травня вирішив із 26 травня припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю і заборонив польоти над білоруською територією.

Заборона вводиться відповідно до ч.1  статті 49 закону “Про Кабінет міністрів України” та ч. 4 статті 10 Повітряного кодексу України.

Забороняється:

здійснення будь-яких видів польотів з/до між пунктами призначення, розташованими на території України та Білорусі, українськими та білоруськими експлуатантами;

виконання будь-яких видів польотів українськими експлуатантами у повітряному просторі Білорусі.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Таке затримання викликало різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки. Польща та Литва назвали вимушену посадку у Мінську літака Афіни – Вільнюс актом державного тероризму.

Очільники комітетів у закордонних справах Сенату США і парламентів низки європейських країн закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю після інциденту.

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) 27 травня збереться через інцидент із літаком Ryanair FR4978, який Білорусь примусово посадила у своєму аеропорту. Однак низка авіакомпаній уже обходять небо над Білоруссю.

 

Батько Протасевича вважає, що у сина зламаний ніс на відео

25 травня 2021, УП

Батько затриманого в Білорусі колишнього головного редактора Telegram-каналу Романа Протасевича Дмитро проаналізував відео сина із “зізнаннями” – він вважає, що сина били, а його поведінка невластива.

Джерело: Reuters з посиланням на слова батька

Деталі: Зазначається, що видання поспілкувалося із Дмитром Протасевичем у Польщі, де він з дружиною проживає.

Пряма мова: “Ймовірно, у нього ніс зламаний, оскільки його форма змінилася, на ньому багато пудри. Вся ліва сторона його обличчя покрита пудрою.

Це не його слова, це не його інтонація. Він поводиться дуже стримано, і ви бачите, що він нервує. І це не його пачка сигарет на столі – він не палить. Тому я думаю, що його змусили”.

Мій син не може зізнатися у створенні масових заворушень, тому що він просто не робив цього”.

Що було раніше: На державному телебаченні Білорусі опублікували відео із затриманим у Мінську опозиційним журналістом Романом Протасевичем, той начебто “дає свідчення щодо організації масових заворушень у столиці”.

Передісторія:

У національному аеропорту “Мінськ” 23 травня незаплановано сів літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Посадка була зумовлена нібито тим, що надійшло повідомлення про мінування. Втім воно виявилося хибним.

Після посадки білоруські силовики затримали колишнього редактора телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту літака. У Білорусі йому може загрожувати смертна кара.

У телеграм-каналі “Пул Первого”, який контролюється самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком, повідомили, що за дорученням Лукашенка для супроводу літака підіймали винищувач Міг-29.

Пізніше в авіакомпанії заявили, що про загрозу на борту рейсу Ryanair Афіни-Вільнюс екіпажу повідомили диспетчери з Білорусі, а потім дали вказівку перенаправити літак до аеропорту Мінська.

О 20:48 літак Ryanair Афіни-Вільнюс, який був посаджений в Мінську, вилетів з аеропорту Мінськ до Вільнюса, однак, за даними білоруської опозиції, 6 пасажирів лишилися в Білорусі. Зокрема, затримали і дівчину Протасевича Софію Сапегу.

УкраїнаЛитва, Канада та інші країни закликали Білорусь негайно звільнити Протасевича, а ЄС попередив про наслідки через посаджений літак.

 

Секретар РНБО звинуватив Лукашенка в державному тероризмі

25 травня 2021, УП

Рішення української влади зупинити авіасполучення з Білоруссю продиктоване національними інтересами в ситуації, коли режим Лукашенка займається державним тероризмом.

Джерело: секретар РНБО Олексій Данілов у Facebook

Пряма мова: “Затримання 23 травня ц.р. білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича в Мінську – це відвертий виклик усьому демократичному світові, нахабне нехтування міжнародними нормами і правилами.

Білоруська влада у своїх намаганнях придушити свободу слова перетнула чергову “червону лінію”, і такі дії не можуть залишитися без відповіді”.

Деталі: На думку Данілова, авантюристичне рішення посадити пасажирський літак Ryanair у мінському аеропорту було спланованою і продуманою спецоперацією, відповідальність за яку повністю несе Олександр Лукашенко, і яку можна назвати проявом державного тероризму. Особливо в контексті задіяного бойового винищувача МіГ-29 для супроводження посадки рейсу Ryanair. Це рішення могло призвести до авіаційної катастрофи

Секретар РНБО наголосив, що Україна з тривогою спостерігає за розвитком ситуації в сусідній країні і солідаризується з білоруським народом у його намаганні добитися справедливих виборів і справжньої державної незалежності.

Пряма мова: “У ситуації війни, в якій знаходиться наша країна, рішення керівництва держави обумовлені інтересами національної безпеки, саме тому президент України Володимир Зеленський доручив уряду опрацювати рішення щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Республікою Білорусь і заборони прольоту повітряним суднам з українською реєстрацією до та через територію Республіки Білорусь.

Виконуючи доручення президента, Кабінет міністрів на сьогоднішньому позачерговому засіданні ухвалив рішення припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 00 год. 00 хв 26 травня. Також українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь”.

Передісторія:

23 травня За вказівкою Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair сполученням Афіни – Вільнюс, на якому перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, його затримали.

Ця подія викликала різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки. Польща та Литва назвали вимушену посадку у Мінську літака Афіни – Вільнюс актом державного тероризму.

Очільники комітетів у закордонних справах Сенату США і парламентів низки європейських країн закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю після інциденту.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

 

Air France, Finnair, Singapore Airlines: усе більше літаків облітають Білорусь

25 травня 2021, УП

Низка авіакомпаній вирішили обходити повітряний простір Білорусі, серед них французька Air France, фінська Finnair, німецька Lufthansa, латвійська AirBaltic, азійська Singapore Airlines.

Джерело: Reuters, Channel News Asia, “Європейська правда

Деталі: Слідом за латвійською AirBaltic та німецькою Lufthansa ще дві європейські авіакомпанії, Air France та Finnair, оголосили про тимчасове призупинення польотів через повітряних простір Білорусі.

Також Singapore Airlines перенаправляє деякі рейси, щоб уникнути повітряного простору Білорусі після того, як Мінськ змусив літак “Ryanair” приземлитися, щоб заарештувати журналіста на борту.

Згідно з даними Flightradar24.com, усе менше літаків пролітають у небі над Білоруссю.

Станом на 10:55 над територією цієї країни летять літаки з Китаю, Росії, один із Молдови й один із України (Київ).

Зі свого боку, білоруська авіакомпанія “Белавіа” скасовує рейси до Лондона і Парижа до 30 жовтня через рішення урядів Британії і Франції, які заборонили перевізнику виконання польотів.

Цьому передувало: 24 травня очільники держав та урядів Євросоюзу ухвалили політичне рішення про посилення тиску на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка –.Рада ЄС має заборонити авіакомпаніям із Білорусі використовувати повітряний простір Євросоюзу як для прямих рейсів, так і транзитом.

Влади Великої Британії та Швеції рекомендували авіакомпаніям уникати повітряного простору Білорусі після примусової посадки пасажирського літака Ryanair у Мінську.

Передісторія:

23 травня Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair, нібито через повідомлення про бомбу на борту. У літаку перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, в аеропорту Мінська його разом з подругою затримали.

Інцидент викликав різку реакцію світу та заклики до ретельного розслідування.

Перша заява Ryanair щодо інциденту містила неправдиві дані та не згадувала про ключові обставини. У другій заяві компанії інцидент назвали “актом повітряного піратства”.

Білорусь продовжує наполягати, що літак вирішив здійснити посадку у Мінську без будь-якого примусу за рішенням екіпажу.

 

“Белавіа” почала скасовувати рейси після рішення ЄС про заборону польотів

25 травня 2021, УП

Білоруська авіакомпанія “Белавіа” скасовує рейси до Лондона і Парижа до 30 жовтня через рішення урядів Британії і Франції, які заборонили перевізнику виконання польотів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу авіакомпанії.

“У зв’язку з рішенням урядів Великої Британії та Франції про заборону виконання рейсів “Белавіа” в / з Великої Британії і Франції ми змушені скасувати польоти в Лондон і Париж з 25 травня по 30 жовтня 2021 року” – заявили у “Белавіа”.

“Ми засмучені ситуацією, що склалася, яку не в силах змінити” – додали в авіакомпанії.

Напередодні спочатку Лондон, а потім Парижі ухвалили рішення про призупинення ліцензії “Белавіа” на польоти.

Як повідомлялося, саміт ЄС визначив жорсткі санкції стосовно білоруської авіагалузі.

Рада ЄС має ухвалити юридичну заборону для  авіакомпаній з Білорусі використовувати повітряний простір ЄС – як транзитом, так і для рейсів до аеропортів ЄС. Таким чином, для білоруської авіакомпанії “Белавіа” закриється західний напрямок, доступними залишаться рейси майже виключно до російських аеропортів. Україна, як відомо, також оголосила про припинення авіасполучення з Білоруссю.

 

Байден вимагає звільнення Протасевича і “сотень політичних в’язнів” режиму Лукашенка

25 травня 2021, УП

Президент Сполучених Штатів Джо Байден назвав вимушену посадку літака в Мінську і затримання журналіста Романа Протасевича “запереченням міжнародних норм” і засуджує подібні інциденти.

Джерело: Пресслужба Білого дому

Пряма мова: “США приєднуються до країн усього світу, вимагаючи його (Протасевича – ред.) звільнення, а також звільнення сотень політичних в’язнів, яких несправедливо утримує режим Лукашенко”.

“Я приєднуюсь до багатьох закликів провести міжнародне розслідування для з’ясування усіх фактів справи”.

Деталі: Байден привітав новину про те, що Європейський Союз закликав до цілеспрямованих економічних санкцій та інших заходів, і попросив свою команду розробити відповідні варіанти притягнення до відповідальності винних у тісній координації з Європейським Союзом, іншими союзниками, партнерами та міжнародними організаціями.

Крім того, президент США запевнив у беззаперечній підтримці народу Білорусі у його боротьбі.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair сполученням Афіни – Вільнюс, на якому перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, його затримали.

Ця подія викликала різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки. Польща та Литва назвали вимушену посадку у Мінську літака Афіни – Вільнюс актом державного тероризму.

Очільники комітетів у закордонних справах Сенату США і парламентів низки європейських країн закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю після інциденту.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

 

Меркель назвала сумнівними санкції США проти “Північного потоку-2”

25 травня 2021, УП

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель очікує на переговори зі Сполученими Штатами щодо газопроводу “Північний потік-2” і вважає санкції проти нього сумнівними.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це вона сказала після завершення саміту ЄС у Брюсселі

“Ми будемо обговорювати із США “Північний потік-2″ знову, я це вітаю, тому що критично ставлюсь до екстериторіальних санкцій, незалежно від того, де вони застосовуються. Я вважаю, що це сумнівний інструмент”, – сказала Меркель.

Вона заявила, що енергетичні зв’язки Європи з Росією існують давно і про них треба думати так само, як і про трубопроводи, що йдуть через Україну.

“І ми маємо дуже чітко визначити, про що ми говоримо: чи ми говоримо про енергетичну залежність від РФ, чи про енергетичні зв’язки, які у нас вже є з Росією, які також існували і під час “холодної війни”. Чи ми говоримо про “Північний потік-2” як про інструмент, який зменшує для України платню за газ, який йде її територією. Тут ми завжди говоримо, що в України повинна залишатися можливість отримувати цю платню. Це різні речі. Я особисто вважаю, що все що було можливим за часів “холодної війни”, можливо і сьогодні. Але я також завжди говорю про високий пріоритет України”, – сказала Меркель.

Нагадаємо, у компанії Nord Stream 2 AG, яка займається будівництвом російського газопроводу “Північний потік-2”, заявили про відновлення робіт з прокладання труб в німецьких водах.

Як повідомлялося, адміністрація президента США Джо Байдена вирішила відмовитися від санкцій проти компанії-оператора “Північного потоку-2” – Nord Stream 2 AG і її керуючого директора Матіаса Варніга.

Речник Кремля Дмітрій Пєсков назвав відмову США від введення санкцій проти оператора “Північного потоку – 2” позитивним сигналом.

 

Вірменія заявляє про загибель військового на кордоні з Азербайджаном

Збройні сили Азербайджану обстріляли позиції вірменської армії поблизу спільного кордону. Міноборони Вірменії заявляє про загибель свого військового.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Азатутюн.

Міністерство оборони Вірменії заявило, що інцидент стався на одній зі спірних ділянок на вірмено-азербайджанському кордоні.

У заяві міністерства йдеться, що азербайджанські війська відкрили вогонь по підрозділу вірменської армії, дислокованому в Гегаркунікській області, внаслідок чого загинув вірменський військовослужбовець. Вірменські військові відкрили вогонь у відповідь.

Речник генеральної прокуратури Вірменії Гор Абраамян заявив, що перш ніж відкрити вогонь група азербайджанських солдатів підійшла до вірменських військовослужбовців, які патрулювали прикордонний пункт та вимагала, щоб вони залишили його.

Влада Азербайджану спростовує повідомлення про стрілянину, заявивши, що вірменський військовослужбовець загинув унаслідок аварії. Міністерство оборони країни заявило, що вірменські сили самі намагалися перетнути кордон та були зупинені азербайджанською стороною.

Як повідомлялося, Вірменія та Азербайджан 27 вересня 2020 року почали бойові дії у Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію. Бойові дії призвели до військових втрат з обох сторін та численних жертв серед мирного населення.

10 листопада прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про підписання спільної з президентами РФ та Азербайджану заяви про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі. Відповідно до домовленості, сторони конфлікту мали залишатися на займаних позиціях, а в регіон вводилися російські «миротворці».

Наразі процес врегулювання та переговори на політичному рівні ускладнюються різним трактуванням сторонами досягнутих домовленостей та суперечностями навколо того, де саме проходить кордон між Вірменією та Азербайджаном.

 

Системи спостереження у Британії та Швеції порушують права людини – ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини визнав, що Велика Британія та Швеція порушили ключову конвенцію з прав людини своїми режимами спостереження у громадських місцях.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Politico, відповідні рішення оприлюднені на сайті ЄСПЛ.

Зокрема, ЄСПЛ заявив, що дозволені в цих країнах режими масового спостереження не відповідають «наскрізним гарантіям для забезпечення належної перевірки операцій з перехоплення даних».

Суд також ухвалив, що у Великій Британії немає незалежного наглядового органу, який перевіряє дозволи на прослуховування. При цьому закони країни не захищають права журналістів на конфіденційність джерел.

Як зазначається у публікації, справа щодо Британії була подана правозахисною групою Big Brother Watch у 2013 році після того, як викривач Едвард Сноуден розкрив операції зі стеження у цій країні. І тепер така ухвала суду може ускладнити надання Євросоюзом дозволу на обмін особистими даними з Британією.

У лютому Єврокомісія схвалила угоду, відповідно до якої режим захисту даних у Британії оголошений “практично еквівалентним” європейським стандартам. Але Європарламент заперечив проти цього рішення, заявивши, що британські стандарти захисту даних недостатні.

У рішенні щодо Швеції ЄСПЛ також установив, що режим масового перехоплення даних у цій країні не дозволяє оцінити, чи гарантує конфіденційність обмін ними з іншими державами.

“Спостереження грає важливу роль у забезпеченні нашої безпеки, але воно має проводитися з надійними гарантіями конфіденційності та інших основних прав”, – наголосив Фредрік Бергман, який очолює шведську правозахисну групу, що подала скаргу.

 

Головний інфекціоніст США зажадав знайти джерело походження COVID-19

УНН. Звідки з’явився коронавірус COVID-19, як і раніше невідомо, тому питання щодо походження інфекції вимагає подальшого розслідування. Про це заявив головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі, передає Reuters, інформує УНН.

Цитата

За його словами, багато експертів вважають, що COVID-19, швидше за все, має природне походження, а не лабораторне.

“Але ми точно не знаємо про його походження”, — сказав Фаучі.

У свою чергу радник Білого дому з питання боротьби з коронавірусом Енді Славітт повідомив, що виявлення джерел походження COVID-19 є одним із пріоритетних завдань.

Нагадаємо

У січні-лютому міжнародна місія експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) досліджувала в китайському місті Ухань походження збудника COVID-19. Доповідь за результатами цієї поїздки ВООЗ був оприлюднений 30 березня. У ній представлені чотири версії походження інфекції.

Найбільш імовірною експерти ВООЗ назвали передачу коронавируса від кажанів людині через тварина-посередника, в якості можливої ​​- версію прямої передачі вірусу від кажанів до людини. На думку експертів, версія передачі COVID-19 через охолоджені продукти — малоймовірна, а витік вірусу з лабораторії в Ухані — “вкрай малоймовірна”.

США і ВООЗ

Колишній президент США Дональд Трамп неодноразово критикував роботу ВООЗ. Він заявляв, що організація занадто багато часу приділила ситуації з COVID-19 в Китаї і занадто мало — ситуації в США, і пізніше оголосив, що Сполучені Штати залишають ВООЗ. Трамп також не раз говорив про наявність даних про лабораторне походження коронавируса в Китаї, але ніяких документів на підтвердження цієї версії його творчий доробок складає не було.

При президенті Джо Байдена США повернулися в ВООЗ. Американський лідер повідомив, що у нього є власна теорія про походження коронавируса, але він поділиться своєю думкою, після того як з цього питання висловиться наукове співтовариство.

 

В Україні – 2 608 нових випадків коронавірусу

25.05.2021 08:16

В Україні минулої доби, 24 травня, виявлено 2 608 випадків зараження коронавірусом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони у Телеграмі.

«(Станом на) 25 травня 2021 року в Україні зафіксовано 2 608 нових випадків захворювань на COVID-19. Серед них – 8129 дітей та 76 медпрацівників..», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, за минулу добу️ госпіталізовано 854 особи, ️ сталося 249 летальних випадків, зафіксовано️ одужання 17 504 осіб.

За добу протестовано:️ методом ПЛР – 23 440 осіб, ️ методом ІФА – 12 650 осіб, ️ експрес-тестами – 16 189 особа.

За весь час пандемії в Україні: захворіло – 2 186 463 особи; одужало – 1 975 064 особи; летальних випадків – 49 685; проведено ПЛР-тестувань – 10 045 897.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Києві (402), Львівській (214), Запорізькій (206), Київській (170) та Дніпропетровській (168) областях.

За минулу добу в Україні проти COVID-19 було щеплено 14 056 осіб. З них вакциновано першою дозою – 3 618 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 10 438 осіб

Згідно з даними МОЗ, усього з початку кампанії з вакцинації проведено 1 068 195 щеплень. Зазначається, що було вакциновано 981 972 особи, з них першу дозу отримали 981 970 людини, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 86 225 осіб (із них 2 людини отримали першу дозу закордоном).

За 24 травня 2021 року було зроблено на 12731 щеплення більше, ніж за попередню добу. Вакцинацію здійснювали силами 255 мобільних бригад з імунізації та 343 пунктів щеплень.

Найбільшу кількість щеплень за 24 травня 2021 року було проведено у м. Києві – 1406 щеплень, а також за весь період вакцинальної кампанії – 110 516 щеплень.

Як повідомлялося, в Україні за попередню добу було зафіксовано 1334 підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

 

“Ноу-хау на дріжджах”: науковець розповів, якою буде українська вакцина проти COVID-19

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  25 травня 2021

Львівський Інститут біології клітини НАН України розробляє білкову вакцину проти COVID-19 на гуманізованих дріжджах.

Директор Інституту біології клітини НАН України, академік Андрій Сибірний вважає цей препарат “ноу-хау”. Про це він повідомив в інтерв’ю “Укрінформ”.

“Ми синтезуємо білки для вакцини у клітинах дріджів. Це наше ноу-хау. Білок – це полімер з амінокислот, а до бокових його груп ще можуть бути прикріплені залишки різних цукрів”, – розповів Сибірний.

Вчені використовують гуманізовані дріжджі, які модифікують білки за людським типом.

Науковець стверджує, що такі дріжджі – не вибагливі, тому вакцина буде значно дешевшою за імпортну.

“Чому гуманізовані дріжджі цікаві? Вони швидко ростуть у простому середовищі. Тому вакцина на основі них буде значно дешевшою”, – розповів Сибірний.

Інститут біології клітини НАН України вже має досвід роботи з таким середовищем, зокрема, на основі таких дріжджів розробляли продуценти вітамінів та антибіотиків.

Україна поки не виробляє гуманізованих дріжджів, але львівські науковці отримали їх з США та з Південної Кореї.

Учений наголошує, що білкові вакцини мають один мінус – вони неохоче викликають синтез людських антитіл та утворення Т-лімфоцитів.

Набагато краще діють білки, якщо утворюються вірусоподібні частинки. Тому команда науковців працює над механізмом, завдяки якому вірусні частинки значно швидше викликатимуть вироблення антитіл, і вакцина стане набагато ефективнішою для людини.

За словами Сибірного, вже восени львівські науковці планують провести доклінічні дослідження вакцини, і якщо сподівання підтвердяться, з наступного року можна буде запускати в Україні дослідне виробництво цієї вакцини проти COVID-19.

Вакцини на основі дріжджів – не новинка для медицини.

Наприклад, вакцини проти гепатиту B виробляються з використанням пекарських дріжджів.

Нагадаємо, в Україні розробляють ще одну, рекомбінантну вакцину проти COVID-19.

 

Ляшко обговорив з послом ЄС питання трансферу технологій

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко запевняє, що українська система охорони здоров’я змінюватиметься відповідно до найкращих світових тенденцій та вимог.

Як передає Укрінформ, про це Ляшко написав у Фейсбуці.

“Україна та МОЗ продовжують свій євроінтеграційний рух. Наша система охорони здоров’я буде змінюватися відповідно до кращих світових тенденцій та вимог. Це не лише уніфікація підходів до лікування, освітніх програм та стандартів якості, а також партнерство та прозорість взаємодії між Міністерством та установами і підприємствами, які перебувають у сфері його управління”, – зазначив очільник МОЗ.

Міністр розповів, що в ході зустрічі з послом Євросоюзу в Україні Матті Маасікасом обговорювалися питання трансферу технологій, “адже це найшвидша можливість запуску власного виробництва вакцин та фармацевтичної незалежності країни”.

Віктор Ляшко також подякував офісу представництва ЄС в Україні за підтримку та спільне бачення напрямку співпраці у сфері охорони здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, Україна очікує надходження наступної партії вакцини проти коронавірусу Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX з 7 червня.

 

Польща організовує лотерею для просування вакцинації, можна виграти гроші і авто

25 травня 2021, УП

Влада Польщі оголосила про запуск лотереї в рамках Національної програми вакцинації для збільшення темпів імунізації населення.

Оголошення зробив глава канцелярії прем’єр-міністра Міхал Дворчік, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на TVN24.

Лотерея Totalizator Sportowy стартує 1 липня, вона передбачає виграш грошових призів і гібридних автомобілів.

Кожний 2-тисячний вакцинований отримає 500 злотих ($140), це гарантований приз. У кожного учасника лотереї буде чотири шанси на виграш.

Щотижня будуть розігруватися призи в розмірі 50 000 злотих ($14 000), і різні матеріальні призи, такі як електричні скутери, паливо або страхові ваучери.

Щомісяця будуть розігруватися два призи в розмірі 100 000 злотих ($28 000) плюс гібридний автомобіль, а в останніх двох розіграшах – два рази по 1 мільйону злотих ($280 тисяч) і гібридний автомобіль.

Як пояснив Дворчік, люди, які вже зробили щеплення, також зможуть взяти участь у лотереї програми вакцинації.

“Ми вважаємо, наслідуючи приклад інших країн, наприклад США, така лотерея позитивно вплине на інтерес до програми вакцинації. На всі ці заходи ми витратимо 140 млн злотих, в першу чергу за рахунок коштів самоврядувань. Це великі гроші. Але це гроші, які покликані допомогти нам впоратися з пандемією якомога швидше, якомога швидше провести вакцинацію більшої частини населення, тому що це єдиний спосіб перемогти коронавірус”, – сказав він.

Дворчік також оголосив, що будуть фінансові стимули для муніципалітетів з найвищим рівнем вакцинації.

“Ми хочемо виділити громаді 100 000 злотих на будь-які цілі для перших 500 громад, які досягнуть рівня вакцинації населення не менше 75%”, – сказав він.

Він також оголосив, що “комуна з найвищим показником вакцинації в Польщі отримає додатково 2 мільйони злотих”.

До вівторка в Польщі було зроблено понад 18 мільйонів щеплень, кількість повністю вакцинованих людей склала майже 5,7 мільйона.

 

Перша країна ЄС оголосила про набуття колективного імунітету до коронавірусу

25 травня 2021, УП

Міністр охорони здоров’я Мальти Кріс Ферн заявив у понеділок, що країна вакцинувала 70% свого дорослого населення як мінімум однією дозою вакцини проти COVID-19, ставши першою державою ЄС, яка досягнула так званого колективного імунітету.

Про це пише агентство Reuters, повідомляє “Європейська правда”.

Впродовж останнього тижня на середземноморському острові щодня реєстрували в середньому три нові випадки зараження коронавірусом. При цьому показник позитивних результатів тестів становив 0,2%. У понеділок було повідомлено про два нових випадки.

“Вакцини вводяться кожні п’ять секунд. 42% дорослого населення отримали дві дози”, – сказав Ферн на пресконференції.

В цей час вакцинація доступна для всіх жителів Мальти, старших 16 років. За словами Ферна, дітям у віці 12 років і старшим також будуть робити щеплення, коли європейський регулятор дасть на це добро.

Він також оголосив, що з 1 липня Мальта скасує обов’язкове носіння масок на відкритому повітрі для вакцинованих людей, поки число випадків зараження вірусом залишається низьким.

Органи охорони здоров’я країни раніше заявили, що з 1 червня носити маски на пляжах більше не потрібно.

У понеділок Мальта зняла обмеження на відвідування тренажерних залів і басейнів, а час роботи ресторанів продовжено до півночі. Раніше вони повинні були закриватися о 17:00.

 

Вчені з’ясували, що на ризик смерті від COVID-19 вказують два показники, які легко виміряти вдома

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  25 травня 2021

Низький рівень кисню в крові і частота дихання ще до появи симптомів COVID-19 вказують на більш високий ризик важкого перебігу COVID-19 і навіть смерті.

Про це свідчать результати дослідження вчених з Медичної школи Вашингтонського університету, пише Science Daily.

Дослідження 1095 пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, показало, що два легко вимірюваних показники здоров’я – частота дихання і рівень кисню в крові – вказують на більш високу смертність від захворювання.

Науковці вивчили дані хворих у віці 18 років і старше в період з 1 березня по 8 червня 2020 року.

Результати дослідження показують, що для деяких людей з COVID-19, які відчувають себе достатньо погано, щоб лягати в лікарню, часове вікно для раннього медичного втручання вже могло пройти.

Хворі можуть звертатися за допомогою, коли відчувають симптоми, як-от утруднене дихання і постійний біль в грудях – ознаки, які ще можуть бути відсутніми, коли дихання і кисень в крові вже досягли небезпечного рівня, кажуть автори дослідження”Спочатку у більшості пацієнтів з COVID-19 немає труднощів з диханням. У них може бути досить низька сатурація кисню, але симптомів ще може не бути.

У них може не виникнути задишка, поки рівень кисню в крові не стане низьким. Тоді ми втратимо шанс втрутитися на ранньому етапі і почати лікування”, – розповідає кардіологиня, співавторка дослідження Нона Сотооденія.

Пацієнти часто страждали на гіпоксемію (низька сатурація – 91% або нижче) або на тахіпное (швидке, поверхневе дихання; 23 вдихи на хвилину).  Дехто повідомляв про відчуття утрудненого дихання або кашель незалежно від рівня кисню в крові.

Всього в лікарні померли 197 пацієнтів. У порівнянні з госпіталізованими з нормальним рівнем кисню в крові, пацієнти з гіпоксемією мали ризик смерті в 1,8-4,0 рази вищий, залежно від рівня кисню в крові пацієнта.

Аналогічно, у порівнянні з пацієнтами, які надійшли з нормальною частотою дихання, у пацієнтів з тахіпное ризик смерті був в 1,9-3,2 рази вищий.

Інші симптоми при госпіталізації, зокрема, температура, частота серцевих скорочень і артеріальний тиск, не були пов’язані зі смертністю.

Вчені рекомендують людям з позитивними результатами тесту на COVID-19, особливо тим, хто схильний до більш важкого перебігу через похилий вік або ожиріння, купити або позичити пульсоксиметр і контролювати рівень кисню в крові. Він має бути вище 93%

Вимірювання кисню при COVID-19. Чи варто купити пульсоксиметр?

“Ще простіше виміряти частоту дихання – це скільки вдихів ви робите в хвилину.

Попросіть когось із близьких поспостерігати за вами протягом хвилини, поки ви не звертаєте уваги на своє дихання, і якщо вони нарахують 23 вдихи в хвилину, вам варто звернутися до лікаря”, – радять вчені.

 

Скільки грошей втратили з COVID-фонду: результати аудиту

25 травня 2021, УП

За результатами проведеного Державною аудиторською службою аудиту Фонду боротьби з коронавірусом, створеного торік для боротьби з пандемією, знайшли порушень на 400 мільйонів гривень, найбільше – у Мінохорони здоров’я.

Наведені дані містяться у відповіді Держаудитслужби на запит “Економічної правди”.

Проведення аудиту було однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Відповідно до підписаного торік меморандуму з МВФ, завершити проведення аудиту Україна мала до 1 квітня 2021 року.

Цікаво, що відповідно до тексту меморандуму, під час проведення аудиту ДАСУ мала залучати зовнішніх незалежних аудиторів, хоча, з огляду на відповідь на запит ЕП, цього зроблено не було.

Загалом, за підсумками аудиту, Служба виявила фінансових порушень на 406,8 млн грн (з них таких, що призвели до втрат державних коштів на суму 114,4 млн грн).

Крім того, аудитори виявили проблемні питання під час використання коштів “коронавірусного” фонду, що вплинули на ефективне їхнє використання на суму 25,62 млрд грн. Зазначимо, що загальний обсяг касових видатків з фонду у 2020 році склав 66,53 млрд грн.

Топ відомств, які допустили найбільше порушень, за даними аудиту ДАСУ виглядає так:

МОЗ — 249,3 млн грн (зокрема порушень, що призвели до втрат бюджетних коштів на 18,9 млн грн);

Міністерство розвитку громад та територій — 87,9 млн грн (зокрема порушень, що призвели до втрат бюджетних коштів на 78,9 млн грн);

МВС — 26,5 млн грн (зокрема порушень, що призвели до втрат бюджетних коштів на 10,3 млн грн);

Міністерство культури та інформполітики — 21,5 млн грн (зокрема порушень, що призвели до втрат бюджетних коштів на 1,2 млн грн).

Загалом у ході аудиту COVID-фонду державні аудитори провели 962 заходи державного фінансового контролю, зокрема 1 аудит Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, 3 аудити виконання бюджетних програм, 280 ревізій окремих питань фінансово-господарської діяльності, 457 перевірок закупівель і 221 моніторинг процедур закупівель.

Нагадуємо:

Впродовж 2020 року з Фонду боротьби з COVID-19 використали 89% передбачених коштів, або 63,7 млрд грн, за загальним фондом держбюджету, а також 2,8 млрд грн зі спеціального фонду.

 

Темпи вакцинації та цифрові COVID-сертифікати: Єврорада ухвалила резолюцію

Глави держав і урядів ЄС відзначили високий темп вакцинації в країнах ЄС та висловили сподівання, що збереження такого темпу і загальне покращення епідеміологічної ситуації дозволять невдовзі знову відкрити європейське суспільство.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у постанові Європейської Ради щодо боротьби з COVID-19, повний текст якої оприлюднений на сайті цієї Євроінституції.

«Темп вакцинації прискорився по усьому ЄС, і ця тенденція має зберігатися. Це, разом із покращенням загальної епідеміологічної ситуації, дозволить нам поступово відкривати наші суспільства. Разом з тим, ми маємо залишатися пильними стосовно появи та поширення нових варіантів (вірусу) та здійснювати необхідні заходи. Триваюча робота з нарощування обсягів виробництва вакцин та забезпечення адекватного постачання по усьому ЄС мають ключове значення», – йдеться у документі.

Як зазначили лідери європейських країн, такі скоординовані зусилля із поступового полегшення епідеміологічних обмежень набуває особливого значення із наближенням літнього періоду. У цьому контексті, Європейська Рада привітала досягнуту угоду щодо запровадження в ЄС цифрових COVID-сертифікатів та закликала до її швидкої імплементації.

Для того, щоб надалі спростити рух людей у межах ЄС, керівники європейських держав та урядів наголосили на необхідності перегляду до середини червня рекомендацій Ради ЄС щодо організації поїздок в межах Європейського Союзу. Вони також привітали перегляд рекомендацій Ради ЄС щодо обмеження «несуттєвих» (таких, що не по’вязані із гострою або професійною необхідністю) поїздок до Євросоюзу.

«Удар пандемії можливо стримати лише шляхом широкої глобальної відповіді. ЄС є найбільшим експортером вакцин проти COVID-19 у світі, та буде продовжувати зусилля з нарощування глобальних спроможностей з виробництва вакцини з метою задоволення глобальних потреб. Європейська Рада закликає до посилення роботи із забезпечення рівного доступу до вакцин проти COVID-19 та до підтримки провідної ролі COVAX у цьому зв’язку», – йдеться у документі.

У резолюції наголошується, що ЄС і його країни-члени мають намір нарощувати обсяги вакцин, що передаються третім країнам, які відчувають в них потребу. Метою цієї роботу є надати таким країнам, принаймні, 100 мільйонів доз вакцини вже до завершення поточного року, а також допомогти у розвитку місцевих спроможностей у виробництві вакцин, відповідно до Римської декларації Глобального саміту здоров’я.

Як повідомлялося, під час Глобального саміту здоров’я, що відбувся минулої п’ятниці у Римі за сприяння «Великої двадцятки», країни ЄС в рамках ініціативи «Команда Європи» оголосили про виділення 1 мільярда євро для налагодження виробництва вакцини та інших медичних препаратів для боротьби з інфекцією COVID-19 безпосередньо в країнах Африки.

 

Шмигаль: Пріоритет – комплексний державний сервіс у смартфоні для громадян

Амбітною метою України є запровадження для громадян комплексного державного сервісу в смартфоні.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на дискусійній платформі “Реформи належного урядування в Україні” в межах підготовки до Конференції з реформ в Україні, що запланована на липень 2021 року у Вільнюсі, передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

“Серед наших планів: підключення України до швидкісного інтернету 4G та запровадження нової, перспективної технології 5G. Розвиток електронних довірчих послуг. На порядку денному Україна – ЄС є укладення двосторонньої угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг”, – розповів Прем’єр-міністр.

За його словами, максимальна ефективність урядування є однією з пріоритетних цілей Кабінету Міністрів.

Шмигаль підкреслив, що розбудова системи державного управління в Україні відбувається відповідно до європейських принципів публічної адміністрації, розроблених програмою OEСР/SIGMA.

“Це формування професійної державної служби. Це підвищення спроможності міністерств, які мають стати лідерами у розробці політик. Що особливо актуально у контексті імплементації Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Також – це підвищення доступності та якості адмінпослуг”, – зазначив він.

Глава уряду вказав, що корпоративна реформа – дуже важлива для тих компаній, які не можуть бути приватизовані та залишаються у власності держави.

Він також наголосив, що Україна цінує співпрацю з міжнародними партнерами, та додав, що саме розширення й поглиблення взаємозв’язків є найкращою гарантією того, що взятий Україною курс на побудову сучасної європейської держави є досяжним.

 

Вступна кампанія 2021 для абітурієнтів з окупованих територій – інструкція

Міністерство освіти і науки оприлюднило покрокову інструкцію для вступників з тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей у 2021 році.

Як передає Укрінформ, інструкцію розміщено в розділі «Покрокова інструкція вступникам з тимчасово окупованих територій – 2021 рік» на сайті МОН.

Ідеться про здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти в Україні для вступників, які проживали та навчалися на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, населених пунктів на лінії зіткнення.

«З початку війни 8 225 дітей з тимчасово окупованих територій вступили до університетів через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Ми продовжуємо надавати право на освіту кожній дитині з непідконтрольних Україні територій. Ми хочемо, щоб молодь обирала для навчання українські заклади вищої освіти», – заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Цьогоріч освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» працюватимуть з 7 червня до 24 вересня.

“Якщо абітурієнтові не вдалося вступити до ЗВО або ЗФПО на бюджетну форму навчання, є можливість переведення з контрактної форми навчання на бюджетну. Також можна вступити через освітні центри на бюджетну форму навчання до закладів професійної (професійно-технічної) освіти”, – повідомили у МОН.

У 2021 році, як і в попередні роки, у наказах про зарахування (з метою безпеки вступників) прізвища вступників шифруватимуться. Є можливість вступати лише через один освітній центр (до 5 заяв) у межах квоти-2.

Більш детальна інформація – за телефоном Урядової гарячої лінії з питань освіти для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території. У робочі дні – з 9:00 до 18:00. Телефон: (0-800-504-425).

Як повідомляв Укрінформ, для організації вступу до закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» затверджений новий порядок прийому осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму і Донецької та Луганської областей.

 

Ринок землі запрацює з 1 липня – Шмигаль доручив готувати документи

Премєр-міністр Денис Шмигаль доручив міністру аграрної політики та продовольства Роману Лещенку підготувати всі нормативні акти для забезпечення роботи ринку землі з 1 липня.

Про це Шмигаль написав у Телеграмі за результатами підготовчої наради за участю урядовців, представників комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, Офісу Президента.

“Доручив міністру аграрної політики Роману Лещенку підготувати всі нормативні документи, необхідні для реалізації цієї надважливої для кожного українця реформи“, – написав Шмигаль.

Він нагадав, що з 1 липня в Україні розпочне працювати повноцінний ринок землі.

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Документ передбачає, що з липня 2021 року скасовується мораторій на продаж аграрної землі, крім земель державної власності. Набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть громадяни України, територіальні громади, держава.

 

Глава Мінагропроду назвав землю найкращим банківським депозитом

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив, що зі стартом у липні ринку продажу землі для громадян України нічого глобально не змінюється, і негайно продавати свої ділянки не потрібно.

Про це він сказав в ефірі телеканалу “Дом”, повідомляє Укрінформ.

Глава Мінагропроду зазначив, що після старту ринку землі українців “ніхто не зобов’язує продавати землю або купувати”.

“Не рекомендую продавати (землю – ред.). З однієї простої причини: земля — це найкращий банківський депозит у країні. Це актив, який постійно зростає в ціні, це орендна плата, яка постійно зростає, це можливість заробляти на вирощуванні сільгосппродукції, яка сьогодні має фантастичні ціни на світових ринках”, — пояснив свою позицію Лещенко.

Міністр додав, що будь-який власник землі завжди має стабільність у трьох аспектах. “Актив зростає в ціні, актив завжди має попит, і паралельно ти з цього активу можеш отримувати сільгосппродукцію, якою можеш годувати не тільки себе, а й інших людей”, — наголосив він.

Як повідомлялося, 24 травня Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”, необхідний для завершення земельної реформи в Україні.

 

Лещенко розповів, як громадам готуватися до запуску ринку землі

25 травня 2021, УП

У Міністерстві агрополітики представили дорожню карту з 7 кроків для територіальних громад на час підготовки до відкриття ринку землі у липні цьогоріч.

Про це міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко розповів

під час форуму “Україна 30.Земля”, Урядовий портал.

Він зазначив, що з підписанням президентом ключового закону про земельну децентралізацію громади вже можуть починати працювати з землями у їхньому розпорядженні.

Так, першим завданням є провести повну інвентаризацію земель та сформувати базу даних про всі земельні ділянки на території громади.

Далі – замовити комплексний план просторового розвитку територій громад та поєднати таким чином містобудівну документацію й документацію з землеустрою, визначити функціональне призначення.

Третім кроком є проведенням зустрічей з потенційними інвесторами. “Вони мають мати у своєму арсеналі інформацію про своє географічне розташування, транспортну та іншу інфраструктуру, природні та людські ресурси. У цьому їм допомагатиме наш геопортал відкритих даних, який вже наповнюється всією необхідною інформацією”, – додав Лещенко.

Важливо також виставити вільні землі в оренду на земельному аукціоні. Закон, що дасть можливість їх проводити, буде підписаний президентом до 28 травня, пояснив міністр агрополітики.

Закінчив “дорожню карту” для громад Лещенко етапом формування команди. За його словами, громади потребують відповідних департаментів із фахових людей з потрібними навичками та знаннями. А також – вмотивованих належною зарплатою.

“Без цих людей розраховувати на якісне прозоре управління земельними ресурсами буде дуже складно”, – додав він.

Нагадуємо:

Президент Володимир Зеленський підписав закон №2194 щодо проведення земельної децентралізації, а також заявив, що за часи мораторію на продаж землі деякі політики і бізнесмени вкрали у держави землю площею майже 2 півострови Крим.

Верховна Рада на засіданні 18 травня підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №2195, яким регулюється проведення електронних земельних аукціонів.

 

Держгеонадр позапланово перевірить окремі компанії після рішення Ради нацбезпеки

25 травня 2021, УП

Державна служба геології та надр на виконання доручення прем’єр-міністра Дениса Шмигаля здійснить позапланові перевірки 144 компаній у сфері надрокористування, які отримали спецдозволи поза аукціоном.

Про це повідомляє пресслужба Держгеонадр.

Служба перевірить дотриманням вимог законодавства про надра компаній у сфері надрокористування згідно переліку, до якого увійшли 144 компанії. Перевірки відбудуться на виконання доручення Шмигаля від 14 травня.

“Ми проведемо позапланові заходи державного геологічного контролю на об’єктах, спеціальні дозволи на які отримані поза аукціоном, та де не здійснюється видобуток.

Адже держава має забезпечувати дієвий контроль, посилювати боротьбу з незаконним видобутком, захищаючи національні інтереси”, – пояснив Роман Опімах, очільник Держгеонадр.

Перевірять компанії, які поза аукціоном отримали спеціальні дозволи на користування надрами або не розпочали видобування корисних копалин протягом двох років після отримання ліцензії на видобування.

Також перевірять тих, хто не розпочав видобування протягом двох років після затвердження балансових запасів вуглеводнів або протягом 10 років після отримання спецдозволу на користування нафтогазоносними надрами.

Зазначається, що позапланово не перевірятимуть ті компанії, щодо яких планову перевірки відбудуться у ІІ–ІV кварталах 2021 року. Також не позапланового візиту не відбудеться у тих, чия дія ліцензій зупинена у зв’язку з виявленням порушень законодавства, та об’єкти надрокористування яких розташовані на території проведення Операції об’єднаних сил.

Нагадуємо:

Президент Володимир Зеленський підписав указ, який вводить в дію рішення РНБО від 19 березня про санкції проти 19 компаній у сфері надрокористування.

Держгеонадра відповідно до уведеного президентом Зеленським в дію рішення РНБО про санкції анулювала спецдозволи на надрокористування (нафтогазові площі) 19 компаніям.

19 березня за підсумками засідання РНБО секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що вводяться санкції проти 19 компаній, які використовують українські надра.

Він також заявив, що в Україні проведуть аудит всіх дозволів на користування надрами країни, починаючи з 1994 року. Попередні перевірки показали, що більшість дозволів отримали компанії, контроль яких здійснюється через офшори.

25 березня Зеленський підписав указ №122/2021 щодо введення в дію рішення РНБО – прем’єру Денису Шмигалю рекомендовано доручити Держгеонадру провести позапланові перевірки компаній, які поза аукціоном отримали спецдозволи на видобуток корисних копалин.

 

Кувейт відкрив ринок для українського молока

25 травня 2021, УП

Українські виробники молока і молочних продуктів отримали можливість експортувати власну продукцію до Кувейту.

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Зазначається, що відповідний ветеринарний сертифікат погоджений компетентними органами обох країн.

“Для українських виробників молока та молочних продуктів це вже п’ятий відкритий експортний ринок з початку 2021 року. Раніше були відкриті ринки Лівану, Японії, Аргентини та Лівії”, – додали у відомстві.

“Регіон Затоки, зокрема Кувейт, цікавить багатьох українських виробників харчових продуктів. Я радий повідомити, що сьогодні ми створили для них додаткові можливості заробляти на цьому ринку завдяки спільній роботі МЗС та Держпродспоживслужби.

У довгостроковій перспективі це також посилить позиції України як постачальника аграрної та харчової продукції в Кувейт”, – заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

“Робота з відкриття нових експортних ринків є надважливою, адже збільшення українського експорту – це запорука економічного зростання нашої держави”, – зазначила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

 

Кабмін готує зміни щодо продажу нерухомості: чим більше угод, тим більше податків

25 травня 2021, УП

“Антиахметівський” законпроєкт про податкові зміни залишає чинні ставки оподаткування при укладенні однієї угоди з нерухомістю на рік та підвищує ставки для кожної наступної.

Про це йдеться у статті ЕП.

“Анонсуючи зміни до Податкового кодексу, міністр фінансів Сергій Марченко місяць тому казав, що вони мають змусити платити податки “дуже хитро зроблених” людей, яким досі вдавалося ухилятися від оподаткування. Міністр мав на увазі не лише великий олігархічний бізнес, а й забудовників”, – йдеться у матеріалі.

Так, зараз при продажі нерухомості (квартири, будинку, ділянки) не частіше разу на рік та при умові володіння нею понад три роки українці сплачують державі 2%: по 1% до Пенсійного фонду і мита з покупця та продавця.

Якщо ж протягом року таких об’єктів нерухомості продається кілька, то з кожної угоди продавцю потрібно сплатити додатково 5% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору. За таких умов продаж квартир забудовниками – фізичними особами є досить поширеною і вигідною операцією.

“Натомість, якби квартири продавали через фірму, то з отриманого прибутку забудовнику довелось би сплатити державі 18%. Менша ставка дає можливість встановлювати трохи нижчі ціни. Тим паче, що сплата 5% та 1,5% все одно лягає на плечі покупця.

Зловживання цією схемою інколи призводило до скандалів. Так, колишній міський голова Ірпеня та забудовник Володимир Карплюк у декларації за 2015 рік вказав 67 квартир. Це викликало резонанс у суспільстві, особливо серед мешканців міста, які не розуміли, навіщо чиновнику стільки нерухомості”, – пише автор матеріалу.

Цю схему має побороти уточнення, яке є в “антиахметівському” законопроєкті, – воно залишає чинні ставки оподаткування при укладенні однієї угоди з нерухомістю на рік і підвищує ставки для кожної наступної.

Зокрема, якщо особа вирішила протягом року продати два об’єкти нерухомості, то з другої угоди доведеться сплатити 5% (ПДФО) та 1,5% (військовий збір).

А дохід з кожної наступної операції оподатковуватиметься за звичною для фізосіб ставкою 18%. До яких треба додати ще 1,5% військового збору.

“Після ухвалення цих змін до Податкового кодексу схеми з продажу квартир через фізосіб втратять сенс, бо ставка основного податку становитиме 18%.

Більше того – продавати нерухомість через компанію-забудовника стане вигідніше, бо в цьому випадку об’єктом оподаткування буде не дохід, а прибуток, тобто суму до оподаткування можна зменшити на витрати.

На більшість громадян ця норма не повинна вплинути. Навряд чи є багато людей, у яких виникає потреба протягом року продавати понад два об’єкти. Ліквідація схеми з мінімізації оподаткування може вдарити по забудовниках, які перекладуть додаткові (законні) податкові нарахування на покупців квартир та піднімуть ціни”, – йдеться у статті.

 

Українські теплостанції є головними забрудниками у Європі – дослідження

25 травня 2021, УП

Українська теплова генерація відповідальна за більшість викидів у повітря у Європі та посідає 1 – 2 місце за викидами основних небезпечних речовин, водночас обсяги не відповідають нормативами ЄС.

Про це повідомляє громадська організація “Екодія” на основі дослідження міжнародного аналітичного центру EMBER.

Згідно з їхніми розрахунками, Україна відповідає за 72% всіх викидів зольного пилу в Європі, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту.

Серед десятки електростанцій з найбільшими викидами зольного пилу (PM10), Україні належать 8 електростанцій. Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію у 60-70-х роках минулого століття.

Зазначається, що мікрочастки пилу PM10 у забрудненому повітрі є причиною близько 80% передчасних смертей, пов’язаних з викидами вугільних електростанцій у Європі.

Щодо викидів двоокису сірки (SO2), Бурштинська ТЕС має першість на континенті. Це –  найстаріша ТЕС серед десятки головних забрудників, що запрацювала у 1964 році. Серед першої тридцятки Україні належать 12 станцій. Ця речовина може провокувати накопичення рідини в легенях та сприяти хронічним захворюванням.

За викидами оксидів азоту (NOx) Запорізька ТЕС посідає 2 місце серед найбільших забрудників. Інші українські ТЕС поступаються лише найбільшим електростанціям Європи, проте і з тридцятки найбільших забрудників Україні належить 9.

Автори дослідження зауважують, що з моменту приєднання України до Договору про Енергетичне Співтовариство у 2011 році жодна з українських ТЕС не була приведена у відповідність до вимог Директив ЄС щодо викидів.

Крім того, 9 з 15 українських теплоелектростанцій належать ДТЕК РІната Ахметова, а також – 17 шахт, вуглезбагачувальні комплекси та не менш брудні металургійні та коксохімічні підприємства, об’єднані в холдинг “Метінвест”.

З 20 найбрудніших підприємств теплової енергетики 9 належать ДТЕК, 3 ТЕС – Центренерго ( що донедавна контролювалися Ігорем Коломойським), 1 ТЕС – депутату від групи “Довіра” Максиму Єфімову, а найбрудніші ТЕЦ – екснардепу Анатолію Шкрібляку.

 

Для боротьби з кліматичними змінами NASA створює “Обсерваторію системи Землі”

25 травня 2021, УП

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору уряду США NASA розробить “Обсерваторію системи Землі” для відстежування змін клімату і стихійних лих.

Джерело: NASA

Пряма мова глави NASA Білла Нельсона: “За останні три десятиліття більша частина того, що ми дізналися про клімат, як він змінюється на Землі, базується на супутникових спостереженнях та дослідженнях NASA.

Нова “Обсерваторію системи Землі” розширить цю роботу, забезпечивши світові безпрецедентне розуміння кліматичної системи нашої планети, озброївши нас даними нового покоління, критично важливими для пом’якшення змін клімату і захисту наших громад від стихійних лих”.

Деталі: Завдяки “Обсерваторію системи Землі” кожен супутник буде розроблений так, щоб доповнювати інший.

У такий спосіб можна буде створити цілісний тривимірний вигляд Землі у форматі 3D – від гірських порід до атмосфери.

Як повідомляє NASA, “Обсерваторію системи Землі” матиме практичне значення у питаннях пом’якшення наслідків стихійних лих, у боротьбі з лісовими пожежами та вдосконаленні сільськогосподарських процесів у реальному часі.

Нині NASA розпочинає роботу над створенням “Обсерваторію системи Землі” спільно з Індійською організацією космічних досліджень (ISRO), радіолокаційні системи якої можуть вимірювати зміни на поверхні Землі менше пів дюйма (15 мм).

 

Шкарлет вважає надмірним кількість контрольних і тестів на «дистанційці» 

Надмірна кількість контрольних і тестових робіт – не найкращий шлях оцінювання отриманих знань учнями в стресових для них умовах дистанційного навчання.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у Телеграмі, який сьогодні взяв участь у виїзному засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій, який проходив на базі державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр “Артек”.

Шкарлет наголосив, що було дуже корисно почути думки дітей, які попри вік, вміло аргументували свою позицію і вказували на виявлені ними недоліки, зокрема йшлося про значну кількість домашніх завдань і контрольних робіт.

“Висловив свою думку про те, що надмірна кількість контрольних і тестових робіт – не найкращий шлях оцінювання отриманих знань учнями в доволі стресових для них умовах дистанційного навчання. Вважаю, що в цьому питанні треба витримувати баланс, аби не перекладати на школярів усю відповідальність за вивчення того чи іншого предмета. До того ж існує чимало форм контролю засвоєних учнями знань на основі інтерактивних підходів”, – наголосив Шкарлет.

За підсумками засідання міністр разом із народними депутатами ще раз окреслили важливі кроки і напрями для спільної діяльності в розвитку освіти і науки.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Міністерство освіти і науки України запропонувало для громадського обговорення проєкт Концепції цифрової трансформації освіти і науки на період до 2026 року.

 

Сприйняття України за кордоном – як до нашої культури ставляться пересічні європейці

Українська культура маловідома пересічному жителю Франції, Німеччини, Угорщини; у Польщі ж вона потенційно цікава, але немає сформованого попиту.

Про це йдеться в аналітичному звіті “Сприйняття України за кордоном”, підготовленому дослідницькою компанією InMind для Українського інституту, передає Укрінформ.

На думку експертів, у Франції ставлення до України серед широкого загалу тяжіє до нейтрального або навіть байдужого, адже пересічні громадяни мало стикаються зі згадками про Україну. Більшість респондентів вважає, що широкий загал сприймає Україну через призму східних слов’ян, у нерозривній зв’язці з Росією.

Серед секторів, які викликають інтерес, згадуються українська культура, утвердження миру на Сході та місце України між ЄС і Росією. Водночас сучасна українська культура оцінюється загалом як маловпізнавана, зауважують дослідники.

Експерти рекомендують проактивно просувати культуру України, концентруватися на сучасному образі України та акцентувати на її місці у світовому контексті.

Щодо Німеччини, то тут асоціативний ряд респондентів має здебільшого позитивне забарвлення, однак відчутно бракує конкретики в асоціаціях. Згідно з дослідженням, пересічні німці тяжіють до нейтральних або стриманих позитивних оцінок. Експерти пояснюють це сильною зосередженістю на власному порядку денному.

За їхньою оцінкою, українська культура у Німеччині присутня, але вона – нішева, для фахівців, для обмеженого кола тих, хто цікавиться нею, і для діаспори.

А от у респондентів у Польщі Україна викликає позитивні, яскраво-емоційні та нерідко історично-географічні асоціації. Загальне сприйняття України та українців все помітніше формують численні мігранти, однак ставлення до країни залишається “неоднорідним”.

Загалом польські агенти характеризують українську культуру як затребувану та потенційно цікаву, але справжнього сформованого попиту на українську культуру в Польщі немає.

Обмеженість знань про української культури у Польщі можна пояснити браком інформації про її минуле і сучасність або укоріненість стереотипів про фольклор як головну ознаку української культури, йдеться у дослідженні.

В Угорщині пересічні люди, на думку експертів, обізнані щодо України вкрай мало, тому ставлення переважної більшості є нейтральним.

За словами експертів, для всіх країн було характерним, що ЗМІ є основним джерелом інформації про Україну.

Дослідники зазначають, що негативні асоціації з Україною у більшості респондентів пов’язані з корупцією, бюрократизацією, а головними викликами для просування культури названі недостатнє фінансування з української сторони, негнучкість інституцій та мовний бар’єр.

Тематично дослідження було спрямоване на фахову аудиторію зі сфер мистецтва, освіти та громадянського суспільства. Основним методом дослідження були глибинні експертні інтерв’ю. Загалом у кожній країні проведено 21 інтерв’ю з індивідуальними й інституційними ключовими агентами, з представниками владних інституцій, дипломатичного корпусу, міжнародних інституцій, українського фахового середовища за кордоном та діаспори.

 

У Львові на форумі гідів обговорюють нові тренди в туризмі

У Львові у вівторок, 25 травня, розпочав роботу IV Форум гідів, який об’єднує середовище екскурсоводів та фахівців туристичної індустрії.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ.

Цього року IV Форум гідів зібрав довкола себе близько 70 гідів та екскурсоводів, щоб обговорити нові туристичні локації у місті та області, нові тренди в туризмі. Це платформа для комунікації, обміну думками та генерування нових ідей.

Розуміючи непрості умови, в яких опинилася туристична галузь в часи пандемії, заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний під час відкриття форуму наголосив, що облдержадміністрація цьогоріч велику увагу приділяє напрацюванню нових екскурсійних маршрутів для підтримки гідів та популяризування області.

«Сьогодні ми активно співпрацюємо з Державним агентством розвитку туризму у напрямку розроблення та впровадження так званих туристичних сертифікатів, які стимулюватимуть мандрувати у межах України. Програма, насамперед, буде спрямована на молодь, а також на окремі галузі, зокрема на наших медиків. Впровадження таких сертифікатів допоможе розв’язати два завдання: допомогти туристичній індустрії та стимулювати до подорожей самих туристів», – зазначив Загайний.

Також із нагоди Всесвітнього дня екскурсовода управління туризму та курортів Львівської ОДА впровадило проєкт «Експедиція громад: фокус на туризм як шлях до економічного розвитку». Це виїзди в громади для актуалізації туристичної інформації на місцях, пошуку потенційно цікавих об’єктів для туризму, які б у майбутньому стали новими туристичними «магнітами» Львівщини, для партнерства та покращення сервісів і послуг на місцях.

Цього року на форумі гідів обговорили низку питань: 2021-й – рік великих ювілеїв; відреставровані об’єкти та туристично привабливі проєкти за межами основних туристичних маршрутів; археологічні та антропологічні знахідки – складники Львова; архітектурна та природна спадщина міста; розвиток міського простору та особистого бренду; зміни до законодавства про туризм, які стосуються діяльності фахівців туристичної галузі.

Форум гідів триватиме два дні – 25 і 26 травня.

У середу учасників Форуму очікує ознайомлення з новими туристичними об’єктами за маршрутом: Львів – Рава-Руська – Соснівка – Червоноград – Великі Мости – Львів.

 

Луценко, Насириов та інші: слідство у США вилучило докази щодо Джуліані з пошти колишніх українських посадовців

УНН. Колишній Генеральний прокурор України Юрій Луценко, імовірно, фігурує у розслідуванні влади США щодо адвоката 45-го американського президента Дональда Трампа — Руді Джуліані. Про це пишуть Bloomberg та Reuters, посилаючись на матеріали справи та заяву Джозефа Бонді, адвоката колишнього соратника Джуліані Лева Парнаса, передає УНН.

Що відомо

Зазначається, що федеральні прокурори Нью-Йорка вилучили докази з електронної пошти, яка, ймовірно, належить Луценко. Зроблено це в рамках розслідування щодо Руді Джуліані. Слідство вивчає, чи порушував Джуліані закон про іноземний лобізм.

Про те, що вилучені електронні листи Луценко, свідчать судові матеріали, про які пише агентство bloomberg.

Самі імена українців були відредаговані, втім редагування зробили так, що імена стало видно при копіюванні тексту і його перегляді в текстовому редакторі.

Деталі

Зазначається, що прокуратура США отримала доступ до аккаунту Луценко приблизно в той же час, коли слідчі також отримали доступ до аккаунту Джуліані в iCloud.

Бонді заяявив, що докази були разом з матеріалами, вилученими Федеральним бюро розслідувань 28 квітня в ході рейдів на будинок і офіс Джуліані.

Як Reuters, так і Bloomberg, пишуть, що Бонді відмовився від коментарів. Представник прокурора США Одрі Штраусс на Манхеттені, де проводять слідство щодо Джуліані, також відмовився від коментарів.

Своєю чергою Reuters пише, що колишній український генпрокурор у вівторок повідомив, що “в нього немає новин” і що він “не спілкувався з Джуліані ані телефоном, ані поштою”.

Доповнення

Додається, що з-поміж інших осіб, чиї повідомлення були вилучені, є Роман Насиров, а також Олександр Левін.

Так, прокуратура вилучила обліковий запис електронної пошти, яка, як вважається, належала Насирову в грудні 2019 року, а також iPhone і iPad Левіна.

Що передувало

Наприкінці квітня федеральні слідчі провели обшук у квартирі та офісі Манхеттена Рудольфа Джуліані, колишнього мера Нью-Йорка, який був особистим адвокатом екс-президента Дональда Трампа.

 

Головою Федерації профспілок України переобрали Григорія Осового

На з’їзді Федерації професійних спілок України її очільником повторно обрали Григорія Осового.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Профспілка працівників вугільної промисловості України.

«VIII з’їзд найчисельнішого національного профоб’єднання – Федерації професійних спілок України 25 травня 2021 року шляхом відкритого голосування 271 голосом на посаду голови ФПУ обрав Григорія Осового», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Осовий висловив готовність працювати разом з усіма спілчанами над вирішенням найактуальніших соціально-економічних та трудових питань.

Григорій Осовий народився 9 лютого 1948 року в с. Оріховець Тернопільської області. Після закінчення Київського інженерно-будівельного інституту  працював на виробництві. З 1978 року – на відповідальних посадах в Укрпрофраді, Федерації профспілок України. Із січня 1993 року обіймав посади заступника, першого заступника голови Федерації профспілок України. З 1997-го до 2005 року також був співголовою Національної ради соціального партнерства при Президентові України.

З 2006 року Осовий очолював тристоронній орган соціального діалогу – Український координаційний комітет сприяння зайнятості населення.

26 червня 2014 року на засіданні Ради ФПУ Осового було обрано головою ФПУ до чергового VII з’їзду, який 24 березня 2016 року знову обрав його головою федерації.

 

Перемога Вірастюка на виборах: ЦВК оскаржила рішення Верховного Суду

Центральна виборча комісія оскаржила рішення Верховного Суду щодо встановлення результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі № 87 Івано-Франківської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ЦВК.

“Комісія … детально проаналізувала рішення Верховного Суду та подала апеляційну скаргу на це його рішення”, – йдеться у повідомленні.

У Центрвиборчкомі нагадали, що 19 травня на виконання постанови Великої палати Верховного Суду від 1 травня ЦВК склала протокол про результати виборів народного депутата в окрузі №87. Проте 21 травня кандидат Олександр Шевченко оскаржив дії ЦВК, протокол та окремі пункти постанови комісії.

Верховний Суд розглянув цей позов та 23 травня частково задовольнив його – скасував пункти 1-2 постанови та протокол ЦВК від 19 травня.

У ЦВК також заявляють, що зараз “немає однозначного юридичного алгоритму дій та правового механізму для розв’язання ситуації на 87-му окрузі, і в такому випадку встановлення результатів виборів в цьому окрузі вбачається можливим лише на підставі та з урахуванням висновків суду”.

Як повідомлялося, Велика палата Верховного Суду постановою від 1 травня скасувала протокол ЦВК від 22 квітня, яким переможцем на виборах до Верховної Ради в окрузі №87 визнано Василя Вірастюка.

На засіданні 19 травня на виконання постанови Великої палати Верховного Суду ЦВК встановила результати виборів в одномандатному виборчому окрузі № 87.

Згідно з протоколом, за результатами проміжних виборів 28 березня народним депутатом обрано Василя Вірастюка, який набрав 14 811 голосів виборців. За Олександра Шевченка віддали 13 942 голоси, за Руслана Кошулинського – 13 463 голоси.

 

Тупицького судитимуть за злочини проти правосуддя

25 травня 2021, УП

Ексголову Конституційного суду України Олександра Тупицького судитимуть за злочини проти правосуддя.

Джерело: Офіс генпрокурора

Деталі: У повідомленні ОГП не вказане ім’я, але за даними УП, йдеться про Тупицького, якого підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова й “Зуєвського енергомеханічного заводу”.

Повідомляєтьсся, що за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора до Подільського районного суду м. Києва скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього голови Конституційного суду України за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти правосуддя (ч. 2 ст. 384 та ст. 386 КК України).

Розслідуванням встановлено, що в жовтні 2018 року обвинувачений з корисливих мотивів та в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України, який розшукується правоохоронними органами, здійснив підкуп свідка, переслідуючи мету, щоб він відмовився від давання показань або надав завідомо неправдиві показання у кримінальному провадженні, пов’язаному із протиправним заволодінням майновими активами ЗАТ “Зуївський енергомеханічний завод”.

Крім того, упродовж 2018-2019 років обвинувачений неодноразово надавав слідчому Генеральної прокуратури України у цьому ж провадженні завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Передісторія:

Конституційний суд та його судді опинилися в центрі уваги після скандального рішення від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності відкритих електронних декларацій та деяких повноважень Національного агентства з запобігання корупції. (Верховна Рада вже повернула повноваження НАЗК з уточненнями щодо перевірки суддів).

29 грудня 2020 року Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС. Пізніше Зеленський скасував указ про призначення Тупицького на посаду судді КС.

19 січня 2021 року ДБР заявило, що повідомило про підозру у злочинах за ч.2 ст.384, ст.386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань) Тупицькому, хоча сам Тупицький імітував її невручення і відвідував робоче місце.

 

“Слуги” пропонують зменшити на 50% ціну електроенергії для лікарень з кисневими станціями

25 травня 2021, УП

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5550, який передбачає встановлення для стаціонарів з пацієнтами з COVID-19, обладнаних власними кисневими станціями, тариф на електроенергію в розмірі 50% від діючого тарифу для непобутових споживачів.

Про це свідчать дані на сайті Ради.

Автори законопроєкту – нардепи від “Слуги народу” Сергій Кузьміних і Олександр Ковальчук.

“Кисневі станції могли б бути майже ідеальним засобом для безперебійного цілодобового забезпечення киснем опорних лікарень, що виконують стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19, якби не висока собівартість такого кисню в частині енергозатратності його виробництва.

Найбільш поширені в Україні кисневі генератори MАЅ OXY-100 виробляють 100 м3 медичного кисню, споживаючи при цьому 190-200 квт електроенергії. Таким чином, місячні витрати на електроенергію закладу охорони здоров’я, у якому встановлені та функціонують такі прилади (за умови повної завантаженості) складають 512,460 гривень.

Такі суми витрат є непідйомними для більшості опорних лікарень, що виконують стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19”, – йдеться у пояснювальній записці.

Передбачається, що пільговий тариф буде діяти тимчасово, на час дії карантину та/або введення надзвичайного стану, пов’язаного з COVID-19.

Відповідно до документа, порядок компенсації збитків електропостачальників в зв’язку з встановленням пільги для установ охорони здоров’я встановлюється НКРЕКП.

 

“Дочка” Укроборонпрому замовила КШЕ дослідження за 1,7 млн напередодні призначення Милованова в концерн

25 травня 2021, УП

Дочірнє підприємство “Спецтехноекспорт” (входить до концерну “Укроборонпром”) 20 травня уклало угоду з ТОВ “Київська школа економіки та менеджменту” про послуги з проведення ринкових досліджень вартістю 1,68 млн грн.

Про це повідомляють “Наші гроші” з посиланням на дані в системі “Prozorro”.

При цьому, жодних даних про предмет досліджень у звіті про закупівлю не оприлюднено, вказаний строк надання послуг – до 1 жовтня 2021 року.

За даними у системі “Prozorro”, аванс у розмірі 30% мають виплатити протягом 3 банківських днів після підписання договору, решту 70% вартості – протягом 5 банківських днів після надання послуг.

“Закупівлю провели без аукціону, бо “Спецтехноекспорт” не є замовником у розумінні закону “Про публічні закупівлі”, – зазначає видання.

Журналісти звертають увагу, що замовлення Київській школі економіки зробили за день до того, як президента КШЕ Тимофія Ммилованова президент України Володимир Зеленський указом від 21 травня увів до складу наглядової ради “Укроборонпрому”.

Засновником КШЕ є міжнародна громадська організація “Київський економічний інститут”, яку заснували Артем Поздняков, Валентин Зеленюк і бельгієць Том Купе.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський увів до складу Наглядової ради держконцерну “Укроборонпром” радника голови ОП Тимофія Милованова, колишнього члена наглядової ради банку “Січ” Олександра Носова і директора АТ “Геліос” Ростислава Шурму, а також виключив зі складу Володимира Горбуліна.

 

Троє чеченців оскаржують санкції РНБО проти них 

25 травня 2021, УП

Троє уродженців Чечні оскаржують запроваджені проти них санкції Ради національної безпеки і оборони у Окружному адмінсуді Києва.

Джерело: Окружний адмінсуд Києва

Деталі: Йдеться про громадян Росії, уродженців Чечні Ясагова Адлана, Ідрісва Мусліма та Шаіпова Магамода. Вони просять суд зупинити  дію Рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів”, від 14 травня 2021 року у частині застосування санкцій проти них.

Відповідні заяви надійшли до суду до подання самих позовів, як це передбачено законодавством.

Наразі суд вирішує питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову.

Що передувало: 14 травня стало відомо, що Рада національної безпеки та оборони запроваджує спеціальні санкції до осіб, які мають статус “вор в законі”.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 травня щодо застосування персональних санкцій проти 674 людей та 138 компаній.

 

Вперше нардепа судитимуть за кнопкодавство

25 травня 2021, УП

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування та направило в суд справу про неперсональне голосування народного депутата з групи “Довіра” Владислава Поляка.

Джерело: сайт Офісу генпрокурора, джерела Української правди

Деталі: В ОГП не називають імені обвинуваченого, але за даними джерел УП, йдеться про Владислава Поляка.

Як повідомляють правоохоронці, це перший випадок притягнення до відповідальності за ст. 364-2 Кримінального кодексу “Здійснення народним депутатом України на пленарному засіданні Верховної Ради України голосування замість іншого народного депутата України”

Розслідуванням встановлено, що народний обранець у лютому 2020 року під час розгляду поправок до законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення неодноразово голосував замість колеги.

Передісторія: У лютому 2021 року Поляку повідомили про підозру в кнопкодавстві.

Нардепа для вручення підозри викликали до Офісу генпрокурора, але він не з’явився та про причини неявки не повідомив. Тож, повідомлення про підозру направили за місцем його проживання, на його електронну пошту та інші відомі стороні обвинувачення засоби зв’язку.

За законом кнопкодавство карається штрафом від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-85 тисяч гривень).

 

Іноземця з санкційного списку РНБО спіймали на Закарпатті

25 травня 2021, УП

Іноземного громадянина Гарніка Манукяна, який перебуває у санкційному списку Ради національної безпеки та оборони затримали на Закарпатті.

Джерело: Міграційна служба Закарпатської області у Facebook

Дослівно: “На виконання рішення РНБО від 14 травня 2021 року міграційники Закарпаття спільно з співробітниками управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області виявили в Ужгороді громадянина Вірменії, який входить до санкційного списку осіб під номером 600″.

Деталі: Повідомляється, що іноземцю скасували посвідку на тимчасове проживання та приймають рішення про примусове повернення з України.

У ДМС зазначили, що дії Манукяна становлять загрозу національній безпеці України та безпеці громадського порядку.

У санкційному списку РНБО під номером 600 перебуває громадянин Республіки Вірменія Гарнік Манукян, 1986 року народження.

Передісторія:

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 травня щодо застосування персональних санкцій проти 674 людей та 138 компаній.

14 серпня стало відомо, що Рада національної безпеки та оборони запроваджує спеціальні санкції до осіб, які мають статус “вор в законі”.

 

Ще двох кримінальних “авторитетів” з санкційного списку РНБО викрили правоохоронці

25 травня 2021, УП

Поліцейські викрили одразу трьох кримінальних “авторитетів”: двоє із них – із санкційного списку Ради Нацбезпеки й оборони.

Джерело: Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції

Деталі: Відомо, що усі троє перебувають у статусах так званих “смотрящих” – за азербайджанською діаспорою у Черкасах, за відділенням Херсонського СІЗО, а також за одним із районів Одещини. Першим двом повідомили про підозру, вони перебувають у санкційному списку РНБО. Третього впіймали – він переховувався від покарання.

Дослівно: “Зазначається, що кримінальний “авторитет” з Черкас був затриманий ще в березні цього року під час отримання грошей, які він вимагав від громадянина. Оперативники управління стратегічних розслідувань у Черкаській області отримали докази причетності зловмисника до встановлення та поширення злочинного впливу в місті та області. Зокрема, встановлено, що він вирішував питання у кримінальному середовищі, займався перерозподілом незаконно здобутих коштів та контролював постачання заборонених предметів у місцеві установи відбування покарань.

“Смотрящий” за одним із відділень Херсонського СІЗО відбуває там покарання за вчинення низки тяжких злочинів, у тому числі й умисного вбивства. Відомо, що він організував незаконний канал постачання наркотиків до установи – у цьому його викрили поліцейські у квітні цього року. Оперативники управління стратегічних розслідувань у Херсонській області отримали докази диктування “смотрящим” так званих “злодійських традицій” іншим утриманцям СІЗО, контролювання ним “общаку” та підтримання зв’язків з представниками регіонального криміналітету.

На Одещині оперативники викрили місцевого кримінального “авторитета”, який намагався уникнути призначеного судом покарання. Відомо, що зловмисник має суттєві зв’язки з кримінальним середовищем, неодноразово входив до складу організованих угруповань, учасники яких займалися вимаганням грошей у фермерів, розбійними нападами та навіть викраденням громадян. У січні 2021 року суд визнав “авторитета” винним у вчиненні розбійного нападу на території Чернігівської області та призначив йому покарання у вигляді 8,5 років позбавлення волі. Зловмисник намагався уникнути відбування покарання та переховувався від правоохоронців. Учора, 24 травня, поліцейські затримали його”.

Нагадаємо:

24 травня іноземного громадянина Гарніка Манукяна, який перебуває у санкційному списку Ради національної безпеки та оборони затримали на Закарпатті.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 травня щодо застосування персональних санкцій проти 674 людей та 138 компаній.

14 серпня стало відомо, що Рада національної безпеки та оборони запроваджує спеціальні санкції до осіб, які мають статус “вор в законі”.

 

Остап Українець: Твоя індивідуальна українська мова не має бути такою, як вимагає неіснуючий “золотий стандарт” 

УП. 25.05.21

Остап Українець – автор чотирьох романів, перекладач і один із співтворців YouTube каналу “Твоя підпільна гуманітарка”. Майже сотня тисяч його підписників спростували міф про те, що гуманітаристика в Україні цікава лише вузькому колу високочолих ботанів.

Остап розповів “Українській правді”, чому поширювати міфи про те, що українська мова наймилозвучніша, а лайки потрапили до неї виключно з російської – комплекс меншовартості, як змінювалася мова з 1991 року, чи потрібно рятувати її від запозичень, що таке мова ненависті і як вона співіснує з диктатом політкоректності, чим відрізняється мова Порошенка і Зеленського і чому ідея створити стандарт українського варіанту російської мови, озвучена американським істориком Тімоті Снайдером, – політичний акціонізм.

Про милозвучність, українські лайки і нестерпну безглуздість орфоепії

─ Часом ви дозволяєте собі говорити страшні речі. Про те, що українська мова не наймилозвучніша в світі, що вона не походить безпосередньо від фінікійського письма, що лайки прийшли в неї не виключно як запозичення з російської, а українською не лише з мальвами розмовляють. Чому ви досі не в списку ворогів нації?

─ Це залежно, у кого ви запитаєте. Бо багато для кого я у списку ворогів нації.

Дискусія про місце української мови на конкурсі милозвучності, це не питання про те, чи об’єктивно українська має якесь місце за милозвучністю серед інших мов. Це питання того, що такого конкурсу ніколи не було.

Це навіть не про розвінчання міфів. Це про те, як ми самі себе в межах цих міфів уявляємо. Бо, з одного боку, я розумію людину, котра має потребу вважати, що українська мова якась особливо милозвучна просто тому, що вона була в підпорядкованому або колонізованому становищі впродовж не однієї сотні років.

Але сьогодні ми як суспільство на тому етапі, коли мали б дозволяти собі критичний розгляд.

─ Що вас найбільше тригерить в такій міфологізації?

─ Мені 27 років, я все своє життя провів у середовищі, де мені казали люди віком умовно за 40, потім за 60: “Ми уже нічого нормального в цій країні не застанемо, на це треба значно більше часу, це уже ви…”

Зараз я потрапляю у ситуацію, коли мені ровесники кажуть: “Ми живемо в такій країні, де ми вже нічого нормального не застанемо, це вже наші діти”.

Вибачте, але ідіть у сраку з такими аргументами. Що значить “ми нічого нормального не застанемо”?

Я прожив у цій країні 27 років, і я досі повинен думати, що хтось не готовий до критичного аналізу власної історії, когось образить, що українська мова не перша за милозвучністю, для когось це стане проблемою самоідентифікації?

Якщо для когось на 30-му році незалежності проблемою самоідентифікації досі є, яке місце на конкурсі милозвучності зайняла українська, то, можливо, ваша проблема самоідентифікації не в Росії все-таки полягає, а у вас самих?

Мені не розходиться в тому, яка реально за милозвучністю українська мова, якою вона б не була. Мене дивує, що комусь потрібно, щоб українська мова була друга за милозвучністю, аби її любити.

Тобто для мене ключовим є незациклювання на тому, що нам потрібен хтось ззовні, хто прийде і підтвердить, що наша мова достатньо функціональна, аби ми нею говорили. І незалежно, хто це підтвердить – географічна комісія царя-батюшки чи комісія на конкурсі милозвучності мови в Парижі в 1934-му.

Хтось мусить підтвердити. Хтось мусить прийти і сказати: “Все нормально, з вашою мовою все добре, говоріть”. Оце я вважаю сучасним проявом меншовартості.

Ідею для матеріалу запропонував учасник клубу УП

Тарас Василюк – викладач університету, Івано-Франківськ

Цього героя я запропонував для інтерв’ю, бо переконаний, що прийшов час нових лідерів думок.

Остап Українець робить цікавий та дуже неочікуваний контент для Ютюб-каналу “Твоя підпільна гуманітарка”. Сам Остап – письменник, перекладач, пише історичні романи. Його Фейсбук – скарбниця цікавих фактів і першокласного політичного гумору.

─ На вашому YouTube каналі одне із рекордсменів за переглядами – відео “Чи матюкались давні українці?”. Давайте розставимо крапки над і щодо лайок в українській мові. Чи винен в цьому умовний колективний “путін”?

─ У всіх слов’янських мовах є приблизно спільний корпус обсценної лексики. Ті слова, які ми “запікуємо”, вони природні в українській, російській, чеській, польській.

Одне з канонічних лайливих слів ─ “б**дь” ─ взагалі за мірками середини XVII століття це літературна лексика. Це слово, яке, по-перше, книжне, і воно в першому словнику розмовної української мови фіксується як книжне. Лаврентій Зизаній подає там це слово і дає його тлумачення, як “чоловік шкарадної мови”, людина, яка лається за тогочасними мірками.

Насправді це взагалі український рефлекс кореня іще давнього, праслов’янського “блонд”, і воно блуд, ну слово блуд же є. В польській мові слово “блонд” до сьогодні така сама форма, яка колись була у праслов’янській. Ну і те, що “блядь” це просто грубша форма слова “блудниця”, вони походять з того самого кореня, це уже таке діло, “запікувати” його від цього, на жаль, не перестануть.

Це все давні корені, просто з плином часу вони розвинулися, ніхто ці слова не взяв і не придумав на рівному місці і тим паче, боже збав, ніяка орда їх нікому не приносила.

Ну тобто я розумію, що це штука в інтернеті є, від того, що я вам зараз це скажу, вона звідти не зникне, але ні, ніякі монголи цю лексику не приносили ні нам, ні росіянам. Хоча росіяни, власне, переконані, що це лексика ординська, що це від татаро-монгольського іга.

У українців так само є колективне переконання, що це росіяни. Мій улюблений приклад – лемки, в котрих є переконання, що ці самі слова їм принесли українці. От лемки ніколи не лаялись, але через тісні контакти з українцями вони це запозичили.

─ Ви народилися в 1994 році, тобто майже ровесник незалежної України. Як змінювалася особисто ваша мова синхронно з тим, що відбувалося в Україні і в українській мові?

─ Я жив у Калуші, але родина моя з села, де я проводив багато часу. В дитинстві по мені значно більше було чутно, з якого я регіону. Але навчання мене позбавило вміння говорити так, як говорять у мене вдома, хоча певні рудименти лишилися.

Я багато читав і свій мовний досвід формував на прочитаному настільки, що коли мені було років, мабуть, 13-14, у дитячому таборі мене попросили “говорити нормально”, бо “ми ж не на уроці української мови”. Говорив я тоді значно русифікованішою мовою, ніж оце зараз з вами, просто, щоб ви розуміли дорогу, яку ми проверстали з тих пір.

Після Євромайдану змінилося багато речей. Це і більш дбайливе ставлення до свого літературного зразка і до свого домашнього зразка. І велика кількість суто соціолінгвістичних понять, які напрацювались, починаючи від самого слова “Майдан”, яке в нашу мову так по-нормальному увійшло після Помаранчевої революції, закінчуючи такими словами, як “тітушки”, “самооборона”. Слово “волонтери” почало означати абсолютно не те, що воно означало раніше.

Я пережив ті соціолінгвістичні зміни, які пережив соціум. Єдине, що змінилося в мені самому внаслідок цих змін – я почав спокійніше ставитися до індивідуального мовного стандарту.

Тобто в мене з’явилося розуміння, що коли людина говорить українською мовою так, як вона говорить, – хай говорить. Мені самому багато вартувало зрозуміти, що срати я хотів на те, що мені говорять інші люди про мою вимову, про моє мовлення. І тоді я зрозумів, що, очевидно, мені так само не має бути справи до того, як інші люди послуговуються своїм мовленням.

Тому, до речі, за останні роки я став противником орфоепії як шкільної дисципліни, як того, що взагалі вивчається в школі, не кажучи вже про винесення наголосів на ЗНО.

Господи боже! Брат моєї дружини минулого року вступав в університет, і весь час, поки він готувався до вступу, у нього в кімнаті висіли роздруківки сотні складних випадків наголошення, і це все треба вивчити! Нахєра?!

─ Мабуть, скільки існує мова як така, стільки існують заклики врятувати її. Від запозичень, архаїзмів, диалектизмів, обсценізмів, слів-паразитів. Жива мова насправді потребує захисту чи сама здатна розібратися з усіма цими явищами ─ якісь перетравити, якісь виштовхнути?

─ Скільки існує вивчення мови, стільки існують заклики рятувати цю мову від того, що буде її змінювати, порівняно з моментом, коли ми її вивчили.

Пуристи є практично в кожній країні. Це люди, які скажуть, “ти так не говори, а ти говори отак, тому що тільки отак правильно”.

Жоден пурист не здатен говорити, не вживаючи запозичень. Це навіть не поле для дискусій і я давно переконався, що це неможливо пояснити.

Окремо давні запозичення, окремо сучасні запозичення, і вододіл, де запозичення стають нормальними, а де вони не нормальні, настільки факультативний, що ти не можеш знати. Де ти вирішиш провести цей вододіл, там він і буде.

Значна частина сучасних граммар-наці в Україні ─ це спадок ХХ століття, коли цю практику називали гіперкорекцією. Так, був період, коли здавалося, що це добра думка – максимально віддалити українську від російської, тому що це було щось протилежне наближенню української до російської.

Наприклад, оця штука, що між “усмішкою” і “посмішкою” є семантична різниця. Я навіть не пам’ятаю, що з них означає що, тому що там нема семантичної різниці, тупо нема її, не існує, це те саме слово. Так само, як “входити” і “заходити”.

Це не означає, що суржик і наслідки русифікації – природне явище, яке необхідно прийняти у всій його повноті. Навпаки. Просто дискусія про чистоту мови має обертатись навколо категорій “природне/постколоніальне”, а не “схоже/не схоже на російську”.

Не все, що звучить по-російськи чи не все, що схоже на російську чи подібне до слова, яке існує в російській, було сюди принесено з російської мови. Тому що будь-яка гіперкорекція впирається в хронологію. Де саме ми проводимо вододіл, де закінчується та сама істинна українська мова і почалась занапащена російською.

Якщо розбирати, яке слово де-факто прийшло з української, а яке запозичене, вийдуть дуже прикольні речі. Вийде, що слово “щур” в українській мові скоріш за все з російської, а російське слово “крыса” скоріш за все з української, просто свого часу ми ними помінялися.

І що робити? Яке слово вважати правильним? Отак от воно і працює і буквально ми так живемо.

Про хейтспіч, політкоректність, “ковідку” і словник Елочки людожерки в соцмережах

─ Що таке мова ворожнечі, риторика ненависті, хейтспіч? Чому про небезпеку цього явища почали активно говорити лише сьогодні, хоча існувало воно завжди? Якщо мова так званого листа запорожців турецькому султанові – це не хейтспіч, що ж таке хейтспіч?

─ Хейтспіч – це, скоріше, царина соціолінгвістики, ну і лексичної семантики.

Одне й те саме слово, одна й та сама фраза може бути хейтспічем, і може не бути хейтспічем. Коли я пишу в книжці “Жидівський квартал”, тому що дія відбувається в XIX столітті, і це місце реально називається “Жидівський квартал”, це не хейтспіч. Багато кому може не сподобатися слововжиток, але це не хейтспіч, тому що відсутня інвектива, намір будь-якої образи. При цьому хейтспіч у ситуації, коли хтось когось називає “жидом пархатим” ─ абсолютно очевидна річ.

Боротьба з хейтспічем значною мірою це боротьба зі стереотипами. Певна група людей, по суті, просить, тих, кому небайдуже, не вживати певне слово, звертання, бо воно неприємне їм. Зрозуміло, що люди, котрі мають на меті інвективу, продовжить вживати це слово. Багато хто продовжить вживати його на зло, того що – “ха, інвалідам не подобається, коли їх називають інвалідами, будемо називати їх інвалідами”. Воно десь так виглядає зі сторони.

Проблема хейтспічу не в мові по факту. І тут немає якогось абсолютного мірила, яке дозволяє віднині й навіки забанити якесь слово. Жодного слова в історії не забанили, не заборонили вживати. Змінився контекст вживання.

Навіть якщо ми подивимося на англійське слово “nigger”, котре начебто не можна вживати… Чого? Просто того, що ти не хочеш вживати те слово, яке стосовно людини вживав той, в чиїй власності вона перебувала і хто обміняв її на пару собак.

Мені не подобається слово “хохол”, тому що воно для мене, незалежно від його етимології, має негативні конотації. Все. Воно мені сьогодні неприємне. Якщо ти націлений на мовну кооперацію, ти не будеш вживати це слово. Якщо ти не націлений на кооперацію, то з одного боку ти будеш вживати це слово, з іншого боку – так і пішов ти в сраку, я не буду з тобою говорити.

Проблема хейтспічу в тому, що він не визначається за правилами. Це один з тих випадків, коли потрібно думати головою, ставити запитання – а чи є тут хейтспіч? Якщо я його тут бачу, чи є у мене підстави його тут бачити, думати про це і розбирати. Цей підхід вимагає, щоб людина, яка його застосовує, сіла і подумала. Ти не змусиш людину до цього.

─ Мова ворожнечі сьогодні співіснує з диктатом мовної політкоректності. Згадайте усі ці жарти, які так полюбляють в мережі, про перевзування класики на кшталт “Чоловік похилого віку і море” замість “Старий і море”.

─ Коли правонаступники Агати Крісті вирішують змінити назву з “Десяти негренят” на “Їх було десять”, треба розуміти, що, по-перше, Агата Крісті написала цю книжку в часи, коли слово “nigger” вважалося прийнятним в суспільстві. А по-друге, правонаступники мають право на таку зміну назви. Враховуючи те, що назва цієї книжки нічого нам не вказує і не диктує структурно, від зміни на ту, яка буде для нас сьогодні прийнятнішою, книга не постраждає. Що, звичайно, не заважає мені мати на книжковій полиці книжку англійською з назвою “Ten Little Niggers”.

Справа не в словах, а в контексті. Можна писати і казати абсолютно все. Але ми повинні думати, в якому контексті і з яким наміром ми це кажемо, що хочемо донести.

На лекції з історії комунікації я наводив приклад діалогу, який не пов’язаний з політкоректністю, але ілюструє те, що я хочу показати. Коли тебе запитують, чи хочеш ти кави, ти відповідаєш: “Дякую, кава мене збадьорить”. Що це означає? Без контексту – все що завгодно. Ти хочеш кави, ти не хочеш кави, надто пізно для кави, не надто пізно для кави, ти хочеш міцнішої, ти хочеш слабшої. Так само працює будь-яке повідомлення.

Коли Іра Вихованець на своєму YouTube-каналі жартує про гуцулів і коли Зеленський на “Кварталі 95” жартує про гуцулів – це дуже різні жарти. Тому що Іра – гуцулка і вона знає, про що жартує, а Зеленський – ні. Він спирається виключно на стереотипи, які існують, і його жарти складаються з повторення цих стереотипів.

Ти можеш скласти контекст так, що навіть нейтральне повідомлення буде мати ідеологічне навантаження або принижувати. Достатньо подивитись фільм “Тарас Бульба” Бортка. Це ідеальна пропаганда “русского мира”.

Ступка, вічна пам’ять, в кожній другій сцені, де він з’являється в ролі Тараса Бульби, повторює про “русскую душу”, “русскую землю”, “русскую силу”. Будь-яка компліментарність щодо України в цьому випадку – це імперська, шовіністична компліментарність до меншого брата. Гоголь спочатку був не про це, Бортко зробив його про це, і цей контекст змінює всі повідомлення.

Останнім часом дуже смішно було спілкуватися в коментарях на тему самоназв. Коли був флешмоб #KyivNotKiev, в коментарі завжди приходили росіяни, котрі казали: “Альо, пацани, шо ви собі понапридумували, ну який Київ”.

Виходить дуже цікава ситуація: люди, яким не байдуже, як їх називають, спілкуються з людьми, яким байдуже. І це основна проблема – елементарна відсутність емпатії.

─ Як COVID-19 за півтора роки змінив мову, крім нових слів? Чи почала мова “грати” з цим матеріалом?

─ Багато чого змінив. Це ж не тільки запозичення, це ж і український словотвір підключився. Мова взяла свій словотвір і почала працювати так, як зробила б будь-яка мова – адаптувати чужі слова до наших морфологічних реалій.

Наприклад, слово “ковідка”. Це закінчення загалом доволі поширене, шкідники часто закінчуються на -ка, приміром, “ведмедка”. Ця словоформа робить це слово менш лякаючим, якось одомашнює. Так саме зі словом “ковідіот”.

Але лексика – це не головне. Значно більший ефект від того, як люди призвичаїлися до так званої мови в мережі через те, що ми багато речей делегували онлайну. Відповідно люди більше звикли до онлайнового правопису і взагалі почали легше ставитися до будь-яких правил спілкування.

─ Словник Елочки людожерки, героїні “12 стільців”, складався з 30 слів і висловлювань, за допомогою яких вона могла передати будь-які відтінки буття. Скількома словами можна обійтися сьогодні, щоб вести спілкування в соцмережах?

─ Комунікація в інтернеті – це володіння не словами, не граматикою, а певними сталими конструкціями.

Двох-трьох десятків текстових реакцій за умови, що ти щоразу відповідаєш на запит коректною реакцією і влучаєш в правильні контексти, буде достатньо, щоб впевнено відчувати себе в соцмережах. Одна з таких реакцій, яка в топі при спілкуванні в інтернеті – “ви не маєте рації”.

Звичайно, можна сісти і зробити словник найчастіше вживаних конструкцій в інтернеті, але я цим ніколи не займався. Відколи я зрозумів, яка частина моєї пам’яті завалена, наприклад, російською попсою, яку я звідти нікуди вже не подіну, вона там назавжди, я просто багато речей свідомо перестав запам’ятовувати.

─ Як мова в інтернеті накладає відбиток на наше офлайн спілкування?

─ Звичайно, те, що ми багато спілкуємося в інтернеті впливає на те, як ми спілкуємося в  офлайні, особливо на те, як ми почали писати. Це, наприклад, стосується факультативного вживання розділових знаків або великої літери. У школярів це дуже видно. Як вони пишуть в мережі, так само пишуть і на уроках.

Вважаю, що до цього потрібно ставитися без істерик. Чи буде проблемно, якщо, наприклад, люди перестануть вживати велику літеру? Ні, мова від цього абсолютно не постраждає. Свого часу всі літери в тексті були великими, а тоді перестали. Комусь стало гірше від цього? Та не стало. Так само як колись не було пробілів, а тоді з’явились. Можливо, одного дня вони знову зникнуть.

Але знову ж, те, що мова рухається до спрощення, не означає, що це спрощення з нами назавжди і через кілька десятиліть ми всі будемо переписуватися виключно словами LOL, OMG і картинкою з пандою і гімном. Так, зараз емодзі стали просто зручним способом комунікації. Чи буде так завжди? Абсолютно точно, що не буде.

Про мову політиків, лагідну українізацію і українську російську

─ Про що може розповісти мова політиків? Приміром, якщо порівняти мову Порошенка і Зеленського?

─ В офіційних промовах президентів ми не оцінюємо їхнє володіння мовою. Ми оцінюємо талант їхніх спічрайтерів.

Але за тим, що людина говорить експромтом, можна робити висновок, в якому контексті ця людина загалом перебуває, як виглядає її світогляд. Тому що ми розуміємо, що людина, яка вживає фразу “факінг отрасль” на конференції айтішників, не має поняття, про що вона говорить в 95% випадків зі 100%.

Я дуже хочу уникнути цього прикладу, але він такий, падлюко, промовистий. Порошенко прекрасний промовець, але мені страшенно нудно його слухати – це людина, котрій нічого сказати. Я дивився 4 чи 5 його виступів, це прекрасно поставлені промови, але якщо проаналізувати корпус, ми побачимо, що в них дуже мало нової інформації. Вони неінформативні, попри те, що добре поставлені.

В той же час по Зеленському явно видно, що він часто говорить те, про що хоче говорити, вживає ті формулювання, які, скоріш за все, не йому написали, а просто вони йому спали на гадку в даний момент, і в нього це не виходить, бо він не відстрілює контексту. Він не розуміє, куди потрапив і це викликає дисонанс.

Щоб робити висновки, потрібно брати мовний корпус і на ньому шукати якісь явища. Чи вони послідовні, чи людина системно так говорить, чи це один раз.

Описка, наприклад, від помилки цим і відрізняється. Помилка системна, описка не системна. Так само обмовка не системна. Тому коли обмовляється Кличко дуже часто, взагалі коли обмовляються політики і мережа починає це розносити, в мене завжди дуже крива міна на це все, тому що явно, що це обмовка.

─ Нещодавно з’явилася новина про схвалення урядом концепції державної програми українізації, цього разу на 2022-2030 роки. На вашу думку, як можна знизити градус пристрастів у мовному питанні?

─ Я багато разів стикався з людьми, які працюють в сфері послуг, вони починали зі мною говорити українською, а потім раптом переходили на російську. Коли я питав чому, вони казали: “У вас така хороша літературна мова, я не хочу коверкать украинский язык”.

У мене вона хороша, тому що я філолог за освітою, перекладач за фахом і виріс на телебаченні – збіг багатьох обставин. При цьому людина, яка не хоче “коверкать”, говорить абсолютно нормальною українською. І цей момент, який найважливіше пояснювати.

По-перше, твоя індивідуальна мова не повинна бути такою, як у підручнику, як вимагає “золотий стандарт” тієї золотісенької, кришталевої мови, якого не існує. І коли ти говориш українською так як зручно тобі, все – в цей момент мова стає правильною.

Звичайно є якийсь умовний зразок, на який ти рівняєшся, але якщо твоя мова не буде ідентична цьому зразку, вона лише виграє, бо в тебе є свій унікальний життєвий багаж, особистий досвід співіснування з мовою.

─ Чи влаштовує вас тріада “армія, мова, віра” як формула сучасної української ідентичності і запорука побудови модерної України?

─ Коли ми чуємо слово “віра” в тому гаслі, ми розуміємо, що йдеться не про віру, а про інституційну релігію. І я абсолютно не приймаю цю частину тріади як фундамент для побудови будь-якої модерної нації, не лише української.

Який позитивний ефект може дати акцентування на високодуховності нашого народу, я не знаю. І взагалі без поняття, який ефект може дати акцентування на високодуховності будь-якого народу, крім зарозумілості самого народу.

Щодо армії і мови в мене немає претензій до цього гасла, враховуючи реалії, в яких ми живемо.

Як ви ставитеся до ідеї історика Тімоті Снайдера, який пропонував перехопити ініціативу у Росії і створити стандарт російської мови в Україні, тобто власну версію російської?

─ Знаєте, Тімоті Снайдер зробив для мене абсолютно несподівану річ, ту саме, яку потім зробила пані Юлія Мендель, і я був цим шокований.

Не маючи жодних корпусних даних, бо по секрету не існує проаналізованого корпусу текстів, який би давав підстави про це говорити, Снайдер каже: а може створити окремий стандарт російської мови в Україні. То саме, що я прийшов би до Інституту фізики і сказав: чуваки, а може давайте змінимо стандартне значення прискорення вільного падіння – g.

Да, якщо одного дня цей фізичний параметр зміниться, ми будемо змушені це дослідити і його поміняти. Якщо одного дня ми глянемо в корпус російської мови в Україні і цей корпус нам зненацька покаже, що російська українська – це відмінна мова, тоді можна буде про щось говорити, починати дискусію про політичну доцільність.

Наразі є одна стаття, яка аналізує один дуже невеликий корпус і ця стаття робить в принципі дуже очікувані висновки. В російській мові в Україні більше українізмів. Крапка.

Це все чим вони відрізняються. Граматично – нуль різниці. Морфологічно – нуль різниці.

Між окремими діалектами в Україні більше відмінностей ніж між російською в Україні і Росії. Про яку окрему мову випадає говорити в умовах, коли в нас взагалі немає вичерпного корпусу, який би давав можливість робити висновки?

Я впевнений, що з позиції Тімоті Снайдера це виглядає як прикольний політичний акціонізм, але потрібно зрозуміти, що, по-перше, в філології воно так не робе, по-друге, в Україні так не робе.

Михайло Кригель, Ельдар Сарахман, УП

 

Пастка для Лукашенка: як тиск Заходу та план Кремля ведуть до розв’язки у Білорусі

25 травня 2021,  Юрій Панченко, %3

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 186

коментарі закриті

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua