Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 25.08.2021

Інформаційний резонанс доби: 25.08.2021

Миколаїв попрощався з бійцем, який загинув у зоні ООС

25.08.2021 12:15

У Миколаєві 25 серпня попрощалися із 21-річним земляком, лейтенантом Юрієм Михайловим. Він загинув від ворожої кулі 22 серпня у зоні проведення ОСС.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у пресслужбі Миколаївської міської ради.

21-річний Юрій родом із Миколаєва. Був командиром взводу, служив за контрактом. На службі пробув менше двох місяців.

Церемонія прощання відбулася в центрі міста, біля меморіалу «Струни пам’яті». Попрощатися з воїном прийшли військові, близькі та небайдужі мешканці міста. На знак пошани присутні стали на коліно, коли труну із загиблим несли алеєю.

Поховають бійця на Алеї слави міського кладовища.

 

У дні Прапора та Незалежності на Донбасі загинули двоє військових

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 18:10 УП

23-24 серпня на Донбасі від куль окупантів загинули двоє українських військових.

Джерело: оперативно-тактичне угруповання “Схід”

Деталі: У День Прапора 23 серпня під час несення служби на взводному опорному пункті від ворожої кулі загинув молодший сержант Олександр Аксьонов. А в День Незалежності 24 серпня також на службі на взводному опорному пункті від кулі бойовиків загинув старший сержант В’ячеслав Пітько.

Повідомляється, що вони гідно і відповідально несли службу, були добрими і надійними товаришами, справжніми патріотами України.

Командування та особовий склад висловлюють глибокі співчуття родинам бійців, які віддали своє життя, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України.

 

У зоні ООС окупанти п’ять разів зривали «тишу» – гатили із гранатометів і кулеметів

26.08.2021 07:57

За минулу добу, 25 серпня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксували п’ять порушень режиму припинення вогню.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба штабу ООС.

“Поблизу Новолуганського російські найманці двічі обстрілювали позиції українських захисників із ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Неподалік Травневого ворог вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів”, – йдеться у повідомленні.

У напрямку Катеринівки збройні формування Російської Федерації вели вогонь з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів, а також із великокаліберних кулеметів.

Крім того, на Луганщині було зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування.

На обстріли російсько-окупаційних військ наші захисники відкривали вогонь у відповідь.

Бойових втрат серед українських військових немає.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ через встановлений координаційний механізм.

Станом на 7 годину ранку, 26 серпня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

Українські військові контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

На КПВВ іноземні делегати підписали прапори, які передадуть у музей після деокупації Криму

25.08.2021 16:37

Представники парламентів, амбасад, почесних консульств із різних країн разом з членами української делегації у ПАРЄ на КПВВ “Каланчак”, підписали українські прапори, які буде передано до музею історії окупації після визволення Криму.

Про це повідомила заступниця голови фракції партії «Слуга народу», заступниця члена постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«На згадку про сьогоднішні відвідини українського Криму іноземні колеги залишили підписи з датою перебування тут на прапорах України, які буде передано до спеціального музею історії окупації після визволення півострова», – зазначила депутатка.

Вона наголосила, що “Каланчак” – це один з двох працюючих КПВВ, які є єдиним легальним шляхом потрапити до тимчасово окупованого Криму.

За словами Кравчук, Херсонщину разом з українськими колегами відвідують парламентарії з Польщі, Латвії, Чехії, Грузії, а також делегати від Албанії та Іспанії.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати від партії “Слуга народу” разом із представниками парламентів, амбасад, почесних консульств із різних країн перебувають на Херсонщині, де відвідають КПВВ “Каланчак” та “Чаплинка” на адмінмежі Херсонської області та Криму. Цей візит є продовженням виміру Кримської платформи.

23 серпня в Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи – нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

Учасники Міжнародної Кримської платформи у спільній декларації за результатами саміту підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

 

Депутати посадили «Алею миру» біля адмінмежі з окупованим Кримом

26.08.2021 05:56

Народні депутати України та іноземні делегати під час відвідання Херсонщини взяли участь в акції з посадження дерев біля КПВВ “Каланчак” на адміністративній межі з Кримом.

Про це повідомила керівник постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева у Фейсбуці, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми сьогодні висаджуємо дерева біля КПВВ “Каланчак”, у пункті перетину… Ми висаджуємо міжнародну “Алею миру”, – сказала Мезенцева.

За її словами, до акції долучилися представники Польщі, Латвії, Чехії, Албанії, Грузії, Іспанії, а також представники місцевої влади та прикордонники.

Парламентарій зазначила, що акція відбувається у межах програми “Зелена країна”, ініційованої Президентом Володимиром Зеленським, а також глобальної екоініціативи “Озеленення планети”.

Херсонська облдержадміністрація у Фейсбуці повідомляє, що в області перебуває делегація Верховної Ради України в ПАРЄ та представники іноземних парламентів.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати від партії “Слуга народу” разом із представниками парламентів, амбасад, почесних консульств із різних країн перебувають на Херсонщині, де відвідають КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка» на адмінмежі Херсонської області та Криму. Цей візит є продовженням виміру Кримської платформи.

23 серпня в Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи. У ньому крім України взяли участь делегації з 46 країн.

 

ОБСЄ зафіксувала на окупованому сході України 102 одиниці озброєння, розміщені з порушеннями

25.08.2021 16:26

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 102 одиниці озброєння, розміщені з порушеннями ліній відведення та поза межами виділених місць зберігання.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресцентр штабу операції Об’єднаних сил.

Українська сторона СЦКК повідомляє про чергові порушення щодо розміщення озброєння та військової техніки з боку збройних формувань Російської Федерації, про що йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 24 серпня.

“В ході моніторингу відведення озброєння, передбаченого Меморандумом, а також Комплексом заходів і Доповненням до нього, СММ ОБСЄ зафіксовано на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 102 одиниці озброєння, які розміщені з порушеннями ліній відведення та поза межами виділених місць зберігання (12 одиниць з порушенням лінії відведення, 73 поза межами виділених місць зберігання та 17 перебували в зоні безпеки)”, – ідеться в повідомленні.

Зокрема на полігоні поблизу Міусинська з порушенням лінії відведення розміщено 3 одиниці ракетних систем залпового вогню. Поза межами виділених місць зберігання перебували 14 танків, 10 самохідних та 11 причіпних гаубиць.

Поблизу Садового спостерігачі зафіксували 9 РСЗВ, які перебували з порушенням лінії відведення.

На полігоні поблизу населеного пункту Тернове перебували за межами виділених місць зберігання 21 танк та 17 самохідних гаубиць.

Патрулі та безпілотники місії ОБСЄ зафіксували озброєння, яке розміщене в зоні безпеки в житлових районах населених пунктах Калинове, Брянка та поблизу населених пунктів Кам’янка, Старобешеве, Новомихайлівка, Мар’янівка.

“Зазначене може свідчити про ймовірне створення російськими окупаційними військами маневрових броньованих груп, перевірку резерву та ротацію особового складу”, – сказано в повідомленні.

Місія вкотре повідомляє про систематичні перешкоджання роботі патрулів ОБСЄ з боку російсько-окупаційних військ.

Збройні формування РФ не пропустили патруль місії на блокпостах поблизу окупованих населених пунктів Заїченко та Хрещатицьке.

Між засіданнями Тристоронньої контактної групи з 20 липня по 24 серпня зафіксовано 70 випадків недопусків патрулів СММ ОБСЄ на непідконтрольну уряду України територію. Найбільша кількість недопусків була зафіксована на блокпостах поблизу населеного пункту Шевченко – 9, по 6 в н. п. Заїченко, Новоазовськ, Старомихайлівка.

 

РФ знову влаштувала провокацію в роботі підгрупи ТКГ: нав’язують терористку в експерти

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 14:11 УП

Російська делегація свідомо зриває роботу гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи.

Джерело: українська делегація в ТКГ у Telegram

Дослівно: “Російська делегація менш ніж за добу до початку засідання зробила технічне повідомлення про залучення до роботи гуманітарної підгрупи ТКГ громадянки України Майї Юр’ївни Пирогової, засудженої в Україні за тероризм.

Українська делегація розглядає це як свідому спробу зірвати консультації, особливо зважаючи на попередній досвід блокування російською делегацією роботи політичної підгрупи саме таким чином.

Українська делегація не проводить консультації з особами, засудженими за тероризм”.

Деталі: Українська сторона наголошує, що в такий спосіб російська делегація намагається перекласти свою безпосередню та одноосібну відповідальність за послідовний зрив вирішення гуманітарних питань, як-от обмін особами, що утримуються у зв’язку із конфліктом, розблокування роботи КПВВ з російської сторони тощо.

Українська делегація зазначає – ці спроби є марними.

Російських представників закликають повернутися до запланованих тристоронніх консультацій.

Що було раніше: Російська сторона неодноразово влаштовувала подібні провокації. Наприклад – у день дебюту нового модератора від ОБСЄ Сильвії Берман.

Нагадаємо:иУ 2014 році Пирогова вступила до лав т.зв. “ДНР”, а з 2015 року очолювала “департамент державної інформаційної політики Міністерства інформації ДНР”, але потім була звільнена. 26 червня 2018 року Шевченківський райсуд Чернівців заочно засудив Майю Пирогову до 10 років ув’язнення.

 

Швейцарія передала 1,5 мільйона COVID-тестів для «Станиці Луганської»

25.08.2021 21:01

Голова Національної ради Федеральних зборів Швейцарської Конфедерації Андреас Ебі під час відвідання КПВВ “Станиця Луганська” на лінії розмежування передав 1,5 мільйона антиген-тестів на COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє посольство Швейцарії у Твіттері.

“Цією гуманітрною допомогою на суму 6,7 млн швейцарських франків Швейцарія підтримує спроможність України забезпечувати тестами цивільне населення, яке переходить лінію розмежування”, – йдеться у дописі.

Як повідомляв Укрінформ, 22 серпня президент Національної ради Швейцарії Андреас Ебі прибув в Україну.

 

НАТО направляє до Литви групу з протидії гібридним операціям

25.08.2021 17:39

Північноатлантична рада, вищий Головний політичний орган НАТО, одноголосно постановила доправити до Литви за офіційним проханням країни групу з протидії гібридним операціям.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони Литви.

«Експерти НАТО проаналізують можливі сценарії гібридної кампанії, поточні та потенційні ризики і внесуть пропозиції щодо стратегічної комунікації та готовності до можливих інцидентів», – йдеться у повідомленні.

Міністр оборони Арвідас Анушаускас повідомив, що група підтримки для боротьби з гібридними загрозами прибуде до Литви на початку вересня. За його словами, таке рішення НАТО свідчить про те, що союзники відповідально оцінюють геополітичний контекст Литви і готові до будь-яких можливих інцидентів.

«Ми стикаємося з гібридною агресією режиму Лукашенка проти Литви. Прихід групи НАТО важливий не тільки для вирішення проблем, спричинених гібридною агресією – це ще раз доводить недружньому іноземному сусідові, що ми не самотні в цій боротьбі, у нас є союзники, з якими ми тісно працюємо і в кризових ситуаціях. Ми можемо розраховувати на їхню сильну підтримку», – заявив Анушаускас.

Раніше, в понеділок, президент Литви Гітанас Науседа в розмові з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом попросив розмістити в Литві групу підтримки для боротьби з гібридними загрозами. Він також зазначив, що майбутні спільні російсько-білоруські військові навчання “Захід” можуть спричинити посилення напруженості в регіоні.

Гібридну агресію проти Литви здійснює режим Лукашенка. У цьому році понад 4 тис. мігрантів з різних країн, перш за все Іраку, незаконно в’їхали до країни через кордон з Білоруссю.

Групу НАТО з протидії гібридним загрозам було створено 2018 року за рішенням керівників Північноатлантичного альянсу. За запитом країн експерти НАТО можуть допомогти протистояти гібридним загрозам у сферах кібербезпеки, енергетичної безпеки, боротьби з тероризмом, цивільної оборони та стратегічних комунікацій.

Зокрема, у 2019 році за запитом уряду Чорногорії групу з протидії гібридним загрозам було задіяно в цій країні.

 

У Збройних Силах України з’явилася перша жінка-бригадний генерал

26.08.2021 05:34

Указом Президента України №427/2021 від 24 серпня 2021 року командувачу Медичних сил Збройних Сил України Тетяні Остащенко присвоєно чергове військове звання вищого офіцерського складу – бригадний генерал.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони України.

«Присвоїти військове звання бригадного генерала медичної служби полковнику медичної служби Остащенко Тетяні Миколаївні – командувачу Медичних сил Збройних Сил України», – йдеться в Указі.

30 липня міністр оборони України Андрій Таран підписав наказ про призначення першої жінки-командувача у Збройних Силах України. Полковник медичної служби Тетяна Остащенко обійняла посаду командувача Медичних сил.

Коментуючи знакове призначення, міністр зауважив, що вже у найближчій перспективі у Збройних Силах з’явиться перша жінка-бригадний генерал. 24 серпня 2021-го року Президент України підписав про це відповідний Указ.

Таран також нагадав, що майже чверть загальної чисельності Збройних Сил на сьогодні — це жінки, і їх роль у розвитку війська зростає. Рівний доступ до посад і військових звань передбачає однаковий рівень відповідальності під час виконання обов’язків військової служби.

 

Ексглава ВР Криму, який підтримав окупацію, досі має звання “Герой України”

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 14:26  УП

Колишній глава Верховної Ради Криму і народний депутат України Борис Дейч, який на так званому “референдумі” проголосував за окупацію АРК Росією, досі має українські державні нагороди, зокрема й звання Героя України.

Джерело: рух “ЧЕСНО”“Радіо Свобода”

Деталі: Дейч був депутатом ВР Криму у 1998-2006 роках, а з 2002 по 2006 рік очолював парламент, тричі був депутатом Верховної Ради України від Партії регіонів. До речі, його ловили на кнопкодавстві у парламенті.

У 2010 році Дейч голосував за ратифікацію угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Під час Революції Гідності він підтримував антимайдан. Також як нардеп 16 січня 2014 року голосував за “диктаторські закони”, а під час незаконного “референдуму” в Криму проголосував за окупацію півострова та закликав об’єднуватися з Росією. Цікаво, що ще три місяці після окупації депутат їздив у Верховну Раду в Київ на роботу.

При цьому Дейч досі має низку високих держнагород України, в тому числі й звання “Герой України” з врученням ордена Держави. Ще в 2013 році орден Героя він отримав з рук тодішнього президента Віктора Януковича.

Серед інших нагород Дейча є такі:

2 ордени Ярослава Мудрого;

Медаль “За сприяння в охороні державного кордону України”;

Орден “За заслуги” III ст.;

Медаль “Захисник Вітчизни”;

Міжнародна нагорода тисячоліття “За заслуги перед людством”.

У 2016 році на сайті президента України з’явилася петиція з вимогою позбавити Дейча звання “Герой України”, проте звернення набрало менше 600 підписів і лишилось без розгляду.

За даними РС, зараз Дейч – фігура непублічна. У кримських ЗМІ пишуть, що він володіє туристично-оздоровчим комплексом “Судак”, проте в нормативних документах його прізвища немає.

Також звання Героя України досі є в першого голови Верховної Ради Криму і депутата першого скликання Українського парламенту Миколи Багрова (нині покійного). У нього є й низка інших українських нагород.

Багров також привітав окупацію Росією Криму і під час одного з виступів сказав: “Я був першим керівником Верховної Ради Автономної Республіки Крим, і вже тоді можна було бачити в Україні ознаки нацизму. Зараз це нерідко переростає у відвертий фашизм. Велике спасибі президентові Володимиру Путіну, який допоміг, повернення Криму було проведено блискуче”.

Багров помер у квітні 2015 року.

Екс-нардеп та міністр оборони Януковича Павло Лебедєв має нагороди України – медаль “За відзнаку у військовій службі” I ст. та звання “Заслужений економіст України”.

Ще один нардеп першого скликання ВРУ Сергій Цеков, який був керівником “Русской общины Крыма” та першим віце-спікером кримського парламенту, став першим членом Ради федерації РФ від російської тимчасової окупаційної влади Криму, з 2008 року має звання заслуженого працівника місцевого самоврядування АРК.

Сергія Цекова називають одним із “хрещених батьків” політики Сергія Аксьонова, адже саме він під час першого засідання в уже захопленому російськими окупантами будівлі Верховної ради АРК запропонував депутатам підтримати кандидатуру свого протеже на посаду керівника кримського уряду, як узгоджену з Путіним.

Довідково: Звання “Герой України” надає низку пільг і надбавку до пенсії. Після окупації Криму ці привілеї РФ формально залишила для українських “героїв”.

Як пише “ЧЕСНО”, наразі, на жаль, процедура позбавлення державних нагород, у тому числі й звання “Герой України”, складна і недієва. Спростити механізм депутати вже намагалися, але законопроект відхилили. Відтак Героями після нагородження залишаються практично довічно, навіть ті, хто став колаборантом в окупованому Криму.

 

Зеленський дав орден регіоналу, який виступав проти Майдану – ЧЕСНО

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 20:11  уп

Президент Володимир Зеленський нагородив орденом “За заслуги” ІІ ступеня Анатолія Федорука – міського голову Бучі з 1998 року, який підтримав Януковича та називав майданівців “терористами”.

Джерело: Рух “ЧЕСНО” 

Деталі: У “ЧЕСНО” нагадали, що Федорук незмінно очолює Бучу з 1998 року. У 2014 році він підтримав тодішнього президента Віктора Януковича та виступив проти Майдану. Тоді ж він називав учасників Революції “терористами”.

Українські правоохоронці звинувачують міського голову у незаконному розподілі землі. І хоча суд призначав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, політик все ж повернувся у мерське крісло. Судові ж засідання у справі відтерміновуються.

Вкотре переобрався на посаду Федорук у 2020 році. Балотувався він від партії “Слуга народу”. У 2015 році він йшов на вибори як самовисуванець. Але на виборах підтримав партію “Нові обличчя”, обранці якої допомогли сформувати йому підконтрольну більшість у міській раді.

У 2014 році Федорук пробував сили на виборах до Верховної Ради, проте програв. У 2010 році обраний на посаду мера він був як кандидат від “Партії регіонів”.

Нагадаємо:

21 липня 2016 року в помешканнях мера Бучі Анатолія Федорука, а також його соратника – мера Ірпеня Володимира Карплюка, почалися обшуки слідчих Генпрокуратури.

Правоохоронці підозрюють обох мерів у незаконній забудові лісів, їм загрожує мінімум по 6 років ув’язнення.

Тодішній генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що мери Бучі та Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема – екс-голові ВР Ігорю Калетнику дісталося 14 га лісових угідь.

 

“Там палає”: Кулеба про реакцію Росії на саміт Кримської платформи

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 15:29  УП

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав істеричною реакцію Росії на проведення саміту Кримської платформи у Києві.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“Не буду звертати вашу увагу на істеричні реакції Москви та проросійських медіаресурсів. Там палає. Коротко кажучи: Слава Україні”, — написав Кулеба.

Міністр нагадав, що у саміті взяли участь 46 іноземних делегацій. За ці дні вийшло понад 300 публікацій про Кримську платформу у виданнях майже 50 країн світу від Північної та Центральної Америки до Південно-Східної Азії.

“Цифри продовжують зростати, виходять аналітичні статті та цитати з інтерв’ю іноземних лідерів, які побували на саміті в Києві. Мільйони людей у світі дізналися про Кримську платформу”, – додав він.

Нагадаємо, у Росії заявили, що розглядають участь окремих країн і міжнародних організацій в Кримській платформі як посягання на свою територіальну цілісність.

Глава МЗС РФ Сергєй Лавров назвав Кримську платформу “русофобською акцією”. 

 

Лавров назвав Кримську платформу “несправжнім” заходом

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 18:38  УП

Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав форум Кримська платформа, який відбувся в Україні 23 серпня, “несправжньою” політикою.

Джерело: заява міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова

Пряма мова: “Ми наголошуємо на тому, як наші колеги відносяться до вільного волевиявлення кримчан, яке відбулося у відповідь на державний переворот в Україні і у відповідь на погрози цих путчистів вибити все російське з Криму. Ця погроза, до речі, нікуди не поділася…

Закони про освіту, мову, корінні народи. Нові закони, які зараз обговорюються під рубрикою “державна політика перехідного періоду”, – просто викорчовують все, що від них вимагають зробити Мінські домовленості… Закони, які вже прийняті, не дозволяють виконати те, що взяла на себе зобов’язання виконати Україна щодо особливого статусу Донбасу, включаючи мовні та культурні права. Відносно амністії і організації вільних виборів на Донбасі під наглядом ОБСЄ…

Хотів би сказати, що ці заходи типу “Кримської платформи”, звичайно, це з розряду несправжньою політики. Ми всі розуміємо, що все це штучне, ідеї, які втілюються в такого роду спектаклі”.

Деталі: Позицію західних партнерів України Лавров назвав “ідеологізованою солідарністю”.

За його словами, загальні позиції країн НАТО і ЄС на форумі “Кримська платформа” відображають “помилкову  солідарність Заходу” у питанні Криму.

Лавров заявив, що РФ “запрошувала спецпредставників ОБСЄ, Ради Європи і ООН приїхати і подивитися, як йдуть справи з правами людини в Криму”.

При цьому, за його словами, переважна більшість запрошених заявляє про готовність відвідати Крим “тільки з території України”.

Пряма мова: “Ті, хто хоче підтримувати цей режим незрозумілий в Києві, вони повинні це і задекларувати: ми хочемо, щоб Київ взяв гору в цій суперечці. Але це тупиковий шлях.

Солідарність, яка була проявлена ​​членами НАТО і Євросоюзу на позавчорашньому заході, який був схожим на спектакль, нікуди не зникає. Це помилково зрозуміла солідарність. Ми нічого з цим вдіяти не можемо. На Заході продовжують сліпо підтримувати українську владу в її спробах підтримувати інтерес до свого власного уряду і всіляко клянчити у Заходу якісь поступки, якісь гроші, якісь політичні жести підтримки. Кримська платформа – несправжній захід”.

 

«Немає ні бажання, ні наміру»: Австрія відповіла Лаврову на запрошення до окупованого Криму

25.08.2021 18:13

Австрія не має наміру направляти офіційну делегацію до окупованого Криму.

Про це заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг на спільній пресконференції з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим у Відні, передає Укрінформ з посиланням на Інтерфакс.

Під час пресконференції Лавров, відповідаючи на запитання про можливість відвідання окупованого Криму офіційною делегацією з Австрії, висловив переконання, що таке “бажання у Австрії є”.

На це Шелленберг парирував: “Не хочу тебе розчаровувати, Сергію, але зараз немає ні бажання, ні наміру направити делегацію в Крим”.

Після цього Лавров заявив, що однак запрошує австрійського колегу “і до Москви, і до інших наших міст, в тому числі до Криму”.

Запрошення відвідати Москву Шалленберг прийняв, щодо Криму – промовчав.

Як повідомлялося, 23 серпня в Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи – нового консультативного і координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію і досягнення головної мети – деокупації Криму і повернення його Україні.

Учасники Міжнародної Кримської платформи в спільній декларації за результатами саміту підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини і свободи судноплавства в регіоні і закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

 

Пєсков заявив, що Росія невдоволена позицією Туреччини щодо окупації Криму: будуть роз’яснювати

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 16:43  УП

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія вважає позицію Туреччини щодо окупованого Криму “абсолютно невірною”.

Джерело: російське видання “ТАСС“, реакція Пєскова на заяву турецької делегації на форумі Кримської платформи

Пряма мова: “Ми не сприймаємо таку позицію наших турецьких колег, ми вважаємо її абсолютно невірною. І ми готові і сповнені терпіння далі роз’яснювати нашим турецьким колегам, так само як і іншим країнам, реальний стан справ з цим російським регіоном”.

Деталі: Він додав, що російсько-турецькі відносини мають партнерський характер, “який ґрунтується на реальному, міцному фундаменті торгово-економічного та інвестиційного співробітництва”.

Але це, за словами Пєскова, “не означає, що ці відносини не мають суттєвих розбіжностей”.

Представник Кремля заявив, що “до істотних розбіжностей відноситься кримська тема”.

Нагадаємо, у Росії заявили, що розглядають участь окремих країн і міжнародних організацій в Кримській платформі як посягання на свою територіальну цілісність.

Глава МЗС РФ Сергєй Лавров

 

Президент Польщі: Складні питання у відносинах з Україною треба вирішувати

26.08.2021 01:23

Президент Польщі Анджей Дуда сказав, що польсько-українські відносини історично складні, однак цю проблему треба вирішувати.

Про це він заявив в ефірі TVP Info, передає Укрінформ із посиланням на Польське радіо.

«Волинський злочин, вбивства поляків і вся справа, пов’язана з Другою світовою війною та після Другої світової війни. Шкода, якої завдали нам українці, була величезною, її важко описати. Але українці також мають різні претензії до нас, тому це взаємна проблема. Ми повинні її вирішити. Так, як колись ця проблема була вирішена з Німеччиною, і ця дружба, і співпраця були можливі, попри те, що історія запам’ятовується і трактується як своєрідне нагадування, щоб це більше ніколи не повторилося. Так само ми будемо тут прагнути до цього», – сказав Дуда.

Він додав, що «в цьому контексті ми не повинні забувати, що живемо сьогодні і що майбутнє попереду, – справи наших дітей, справи наших онуків».

Як повідомлялося, президент Польщі Анджей Дуда брав участь у святкуванні Дня Незалежності України у Києві 24 серпня.

В України та Польщі різні погляди на події 1943-1945 років на Волині та у Східній Галичині. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію “геноцидом польського народу“, українські історики це заперечують.

Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість їхніх українських колег переконані, що у цих злочинах винні обидві сторони. За оцінками польських науковців, унаслідок етнічних чисток загинуло понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кількадесят тисяч загиблих поляків та до 20 тисяч українців.

У 1944–1946 роках відповідно до угоди між Польщею й радянським урядом про “взаємний обмін населенням” до УРСР переміщено понад 480 тисяч етнічних українців. Комуністичні режими вчинили це із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей.

У 1947 році польська комуністична влада провела операцію “Вісла” – примусове виселення понад 140 тисяч українців з їхніх земель на північ та захід країни та розпорошення їх по цих територіях. Етнічна чистка, здійснена за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР, полягала у примусовій депортації українців з їхніх етнічних територій – Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини – на території у західній та північній частині Польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані “повернені території”. Історичні документи вказують, що метою депортації було “остаточне розв’язання української проблеми в Польщі”.

 

ЄСПЛ закликав Польщу і Латвію допомогти мігрантам на кордоні з Білоруссю

25.08.2021 22:24

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) закликав Польщу і Латвію допомогти мігрантам, які отаборитися на кордоні з Білоруссю.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві суду за підсумками розгляду двох скарг від громадян Афганістану та Іраку, які застрягли на кордоні Білорусі.

«Суд постановив, без шкоди для будь-яких зобов’язань, які Білорусь може мати відповідно до міжнародного права стосовно становища заявників, застосувати Правило 39 і вимагати від влади Польщі та Латвії забезпечити всіх заявників їжею, водою, одягом, адекватною медичною допомогою і, по можливості, тимчасовим притулком», – йдеться в рішенні.

Водночас суд пояснив, що цей захід не слід розуміти як такий, що вимагає від Польщі або Латвії дозволити заявникам в’їзд на свою територію.

Зазначається, що тимчасове регулювання матиме чинність три тижні, тобто до 15 вересня включно.

Як повідомляв Укрінформ, влада Латвії через наплив нелегальних мігрантів запровадила з 11 серпня до 10 листопада режим надзвичайної ситуації в прикордонних з Білоруссю районах. Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш заявив, що криза з нелегальними мігрантами, які намагаються перебратися через кордони Литви та Латвії, є проявом «гібридної війни Білорусі з ЄС».

Уряд Латвії схвалив виділення фінансування на будівництво інфраструктури для захисту східного кордону Латвії та запобігання нелегальній міграції.

Польща також планує побудувати паркан на кордоні з Білоруссю для попередження нелегальної міграції.

 

ОБСЄ стурбована через санкції проти ЗМІ в Україні

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 18:28  УП

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) стурбована через практику застосування санкцій в Україні, які впливають на роботу ЗМІ та їх співробітників.

Джерело: заява представниці ОБСЄ з питань свободи засобів інформації Терези Рібейро

Пряма мова: “Хоча Україна має законне право на захист національної безпеку, влада повинна знайти збалансоване та пропорційне рішення у вирішенні проблем, пов’язаних із засобами масової інформації, рішення, яке зберігає плюралізм ЗМІ, вільний потік інформації та різноманітність думок відповідно до відповідних міжнародних стандартів та зобов’язань ОБСЄ”.

Деталі: На її думку, “свобода ЗМІ залежить від конкурентного середовища, включно із голосами, які подають різноманітні новини”.

Рібейро заявила, що “будь-які санкції щодо ЗМІ мають бути ретельно проконтрольовані, щоб уникнути неправомірного втручання у їх роботу”.

Що передувало: Президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції проти ряду осіб, серед яких нардеп Андрій Деркач і глава бойовиків ОРДО Денис Пушилін, а також юридичних осіб, в тому числі російських ЗМІ. Також Зеленський ввів в дію рішення РНБО від 20 серпня про введення санкцій проти ряду осіб, серед яких Анатолій Шарій і Ігор Гужва (головний редактор видання “Страна”).

 

Філатов кинув виклик секретарю РНБО Данілову – експерт

25 серпня. УНН. Офіс Президента намагається дискредитувати секретаря Ради національної безпеки та оброни України Олексія Данілова, який почав набирати політичної ваги після рішень про накладення санкцій на проросійських політиків та бізнесменів. Таку думку висловив політичний експерт Макс Джигун у своєму дописі в соціальній мережі, передає УНН.

Деталі

“Я доволі скептично ставлюся до ефективності деяких рішень РНБО та їх дотичності до теми національної безпеки, однак нещодавні санкції проти відвертих проросійських елементів в Україні Деркача, Шарія, Пушилніна, Гужви і його сайту Страна.ua та Пушиліна викликають лише позитивні емоції та повагу. Але, як виявляється, не всім „патріотам“ викриття російської агентури та їх політичних інструментів прийшлося до душі”, — зазначає Джигун.

Торпедувати Данілова в Офісі Президента вирішили руками міського голови Дніпра Бориса Філатова, припускає Джигун. Нагадує: останнім часом відбулось помітне зближення Філатова з заступником голови Офісу Президента Кирилом Тимошенком, з легкої руки якого очільник Дніпра у червні “став заступником голови Палати місцевих влад — органу для посилення взаємодії між центральною та регіональною владою при президентові України”.

“Ось, наприклад, мер Дніпра Борис Філатов, майже відразу після рішення РНБО, назвав журналістів підсанкційного сайту Strana ua, які неодноразово займалися легітимізацією в українському інформпросторі фейків та російських наративів, „справжніми репортерами“.

Цікаво, що ставши на захист видання, щодо якого введені санкції, Філатов фактично пішов в опозицію до РНБО як інституції та кинув виклик його керівництву в особі Олексія Данилова”, — вказує Джигун.

Додамо

Зазначимо, що це не вперше, коли Борис Філатов пішов на пряму конфронтацію з органами державної влади. Не так давно, мер Дніпра відімкнув від комунікацій Амур-Нижньодніпровський суд Дніпра, судді якого ухвалили рішення про незаконність демонтажу рекламних бордів низки компаній, які пов’язують з опозицією до мера Бориса Філатова.

 

Посольство США засудило прояви насильства до опонентів після нападу на Порошенка

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 19:37  УП

Посольство США в Україні після облиття зеленкою експрезидента Петра Порошенка заявило, що фізичним нападам на політиків, журналістів чи будь-яких членів суспільства немає місця у процвітаючій демократії.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

“Політична опозиція є фундаментальною складовою демократичного процесу. Фізичним нападам на політиків, журналістів чи будь-яких членів суспільства немає місця у процвітаючій демократії” – йдеться у твіті посольства США.

Інформований американський дипломат, що спілкувався з “Європейською правдою”, наголосив, що цей твіт з’явився як реакція на напад на Петра Порошенка з використанням зеленки. Втім, посольство не наголосило на його імені, щоби підкреслити, що будь-яка така атака є неприпустимою.

“США засуджують використання насильства для залякування опонентів, і ми хочемо підкреслити, що це стосується не лише Петра Порошенка. Хоча приводом для твіта був саме напад на нього” – сказав дипломат.

Як повідомлялося, 24 серпня експрезидента Петра Порошенка облили зеленкою у центрі Києва, підозрюваного затримали.

 

Медведчук заявив, що Україна використовує російський газ

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 20:59  УП

Голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук, підозрюваний у державній зраді, заявив, що України використовує російський газ, який закуповує в Європі.

Джерело: Медведчук в ефірі свого телеканалу

Пряма мова: “Я хочу звернути увагу на найсерйознішу проблему – сьогодні Україна отримує газ з Росії. Не безпосередньо, але з прямих поставок. Що відбувається? Газ, який транзитується в Європі, він відбирається на території України, а угоди з купівлі цього газу укладаються з тими європейськими країнами, які є споживачами російського газу. Тобто він не йде в Європу, він залишається в Україні. І таким чином ми отримуємо фактично 10-14 мільярдів на рік. Саме цього газу!”

Деталі: Він каже, що українська влада лукавать, коли заперечує використання російського газу.

Передісторія:

11 травня народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку оголосили про підозру. Їм інкримінують вчинення державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

13 травня суд посадив Медведчука під домашній арешт.

Служба безпеки України отримала дозвіл на затримання нардепа Тараса Козака.

20 серпня Офіс генпрокурора завершив розслідування стосовно народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака, які підозрюються в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

 

ООН прогнозує в Афганістані голод

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 12:56  УП

Директор продовольчої програми Організації об’єднаних націй Девід Бізлі вважає, що через кризу, викликану приходом до влади в Афганістані руху “Талібан”, жителям країни загрожує голод.

Джерело: Reuters“Радіо Свобода”

Деталі: За його словами, голод загрожує 14 мільйонам афганців, адже після декількох років посухи, конфліктів, погіршення економіки та пандемії COVID-19 Афганістан очікує “ідеальний шторм”.

Для запобігання гуманітарній катастрофі ООН буде потрібно принаймні 200 мільйонів доларів до вересня. До цього часу в країні закінчиться їжа для жителів, а кількість афганців, які потребують гуманітарної допомоги, подвоїться.

ООН сподівається, що необхідний для допомоги Афганістану бюджет виділять США, а також Катар та інші країни Перської затоки. Таліби обіцяли гарантувати, що допомога буде доходити до нужденних.

У листопаді минулого року зарубіжні країни планували видати 12 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу Афганістану протягом чотирьох років. При цьому багато держав повідомили, що підтримка залежить від дотримання в країні прав людини.

ООН повідомила про отримання достовірних відомостей про серйозні порушення з боку талібів після їх приходу до влади – в тому числі про страти цивільних осіб і тих, хто здався представників сил безпеки Афганістану. “Талібан” заявив, що буде розслідувати будь-які повідомлення про жорстокість.

Передісторія: “Талібан” дотримувався суворої версії ісламських норм (шаріату), коли рух правив Афганістаном до 2001 року. Контроль практично над всією країною таліби знову встановили 15 серпня, коли без бою, як і багато інших міст і районів, упав Кабул. Відтоді члени ісламістського руху намагаються переконати світову громадськість у тому, що вони поводяться стримано, уникають насильства, готові розширити права жінок і забезпечити певну свободу слова.

 

Про статус біженця попросили вже 65 афганців, яких евакуювала Україна

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 10:31  УП

Про статус біженця в Україні попросили 65 громадян Афганістану з тих, кого Україна наразі евакуювала трьома рейсами.

Джерело: речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в коментарі УП

Пряма мова: “Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула (16, 22 та 23 серпня –ред.), які доставили як громадян України, так і іноземців, які зверталися до України за допомогою, аби залишити межі  Афганістану через ситуацію, яка склалася в цій країні.

Ці рейси були організовані МЗС під егідою керівництва держави, до них долучалися й інші державі органи країни, оскільки це питання було досить складним.

Загалом цими трьома рейсами в Україну прибуло понад 250 пасажирів, серед яких більше 50 громадян України, а також іноземці з інших країн, але переважна більшість – громадяни Афганістану. Серед них були і члени сімей громадян України, а також журналісти і громадські діячі

В межах компетенції ДПСУ забезпечила належне оформлення всіх прибулих у пункті пропуску. Під час заходів оформлення 65 громадян Афганістану подали заяви про отримання статусу біженця в Україні. Їх разом з іншими громадянами, які потребували подальшої допомоги від України, передали представникам Державної міграційної служби, які в подальшому ними і займаються”.

Деталі: Демченко додав, що інша частина громадян Афганістану залишила межі України, придбавши квитки до різних країн світу.

 

В аеропорту Кабула на евакуацію чекають понад 10 тисяч людей

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 18:59  УП

З часу переходу влади в Афганістані до руху “Талібан” з країни евакуювали понад 82 тисячі людей, але тисячі людей очікують на евакуацію в аеропорту Кабула.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

Генерал-майор армії США Хенк Тейлор, заступник директора штабу з питань безпеки регіональних операцій, каже, що операція з евакуації зосереджена на тому, щоб “вивести якомога більше людей максимально ефективно і безпечно”.

За його словами, 42 американські військові літаки – 37 літаків С17 і п’ять літаків С130 – вчора вивезли з Афганістану 11 200 американських військовослужбовців та 7800 осіб з 48 з країн-партнерів ісоюзників.

За його словами, літак вилітав з аеропорту Кабула кожні 39 хвилин.

Тейлор також повідомив, що в аеропорту зараз чекає вильоту більше 10 000 людей.

При цьому, за його словами, будь-якої миті до аеропорту може прибути все більше людей, які намагаються покинути країну.

Нагадаємо, у вівторок “Талібан” заявив, що хоче, аби іноземні евакуації з країни були завершені до 31 серпня, і вони не погоджуються на розширення евакуацій за межі цієї дати.

Президент США Джо Байден зазначив, що, попри заклики союзників до “Талібану” продовжити евакуацію після 31 серпня, США встигають піти до цієї дати та зацікавлені завершити евакуацію якнайшвидше – через зростаючу загрозу атаки “Ісламської держави”.

 

Меркель визнала неправильну оцінку подій в Афганістані

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 16:18 УП

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель визнала, що світова спільнота неправильно оцінила розвиток подій в Афганістані після виведення контингентів міжнародних збройних сил.

Про це вона заявила під час виступу у Бундестазі, повідомляє “Європейська правда” із посиланням на DW.

Меркель сказала, що “було недооцінено”, наскільки швидко в цій країні припинили чинити опір радикальному ісламістському рухові “Талібан”. Уся міжнародна коаліція “абсолютно очевидно недооцінила” швидкість такого розвитку подій, наголосила канцлерка.

Вона заявила, що була шокована ситуацією в Афганістані і назвала розвиток останніх днів “жахливим” і “гірким”. Для людей в Афганістані це “величезна трагедія”, особливо для тих, хто виступав за вільне суспільство, зауважила вона.

На думку Меркель, міжнародна спільнота повинна підтримувати діалог з талібами, щоб захистити прогрес, якого в Афганістані було досягнуто за останні два десятиліття.

“Наша мета повинна полягати в тому, щоб максимально зберегти те, чого ми досягли в плані змін в Афганістані за останні 20 років. Це те, про що міжнародне співтовариство має поговорити з талібами”, – підкреслила канцлерка.

 

У Нідерландах протестували біля військової бази, де розмістили біженців з Афганістану

25.08.2021 19:45

У нідерландському селищі Гарскамп, що майже за 90 км від Амстердама, біля військової бази, де розмістили евакуйованих афганців, відбулася акція протесту.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

Як зазначається, близько 250 осіб виступили проти прибуття 800 біженців з Афганістану. Учасники акції палили шини.

“Демонстрація тривалий час була мирною, але згодом напруга зросла, і поліція була змушена втрутитися”, – йдеться у повідомленні.

Місцева влада вже заявила, що їй дуже соромно через такі протести. Посадовці закликали бути людяними. Вони також наголосили, що кожен має право на протест, але палити шини неприпустимо.

Як повідомляв Укрінформ, 15 серпня таліби захопили афганську столицю і проголосили утворення Ісламського емірату Афганістан. Багато країн, зокрема Україна, відправляють у Кабул літаки для евакуації громадян.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс координує дії з метою забезпечення евакуації людей з Кабула.

Радикальний ісламістський рух «Талібан» може заборонити евакуацію з Кабула після 31 серпня.

 

Українська призерка Олімпіади віддала подаровану квартиру тренеру

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 17:23  УП

Бронзова призерка Олімпіади в Токіо з вільної боротьби Ірина Коляденко вирішила віддати подаровану квартиру за перемогу своєму тренеру Володимиру Яременко.

Джерело: Ірина Коляденко у Facebook

Пряма мова: “Це мій тренер, з яким я працюю на протязі восьми років, який мене не тільки тренує, а й завжди був поряд протягом всього часу. Так, було не легко. Ну щоб ви розуміли, був такий час, що він мені купував одяг. Його маленька донька Тетяна та його дружина не бачать його місяцями, тому що він постійно зі мною на зборах. Знаходив кошти, щоб підтримати мене в першу чергу. Не маючи свого власного житла!  Я дуже ціную весь вклад свого тренера в мене. Я розумію, на які жертви він йшов заради цієї перемоги. І хоч в нашій країні, на жаль, тренерів залишають поза увагою, але я все ж хочу сказати своєму тренеру ДЯКУЮ!!! І віддати подаровану мені квартиру заслуженому тренеру України Володимиру Васильовичу Яременку”.

Деталі: Ключі від квартири в Ірпені 24 серпня Коляденко вручив очільник Київської ОДА Василь Володін. Водночас, спортсменка так і не має власного житла, проте вирішила віддати подаровану однокімнатну квартиру тренеру.

Що передувало: 22-річна Ірина Коляденко здобуває бронзову медаль у вільній боротьбі на Олімпійських іграх-2020 в Токіо.

 

В Україні – 727 нових випадків COVID-19

25.08.2021 08:15

В Україні за минулу добу, 23 серпня, зафіксували 727 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я (МОЗ).

“За добу 24 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 727 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 46, медпрацівників – 10) – зазначається у повідомленні.

За інформацією МОЗ, також за минулу добу госпіталізовано – 682 особи, летальних випадків – 20, одужало – 381 особи.

За добу протестовано методом ПЛР – 12 855 осіб, методом ІФА – 2 110 осіб, експрес-тестами – 11 239 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 2 276 590 осіб, одужало – 2 202 160 осіб, летальних випадків – 53 521, проведено ПЛР-тестувань – 11 857 352.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (109), Одеській (62), Запорізькій (62), Тернопільській (57) та Чернівецькій (55) областях.

Як повідомляв Укрінформ, за добу 22 серпня в Україні було зафіксовано 692 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

 

Важкі пацієнти помирають вдома, так як клініки відмовляються їх лікувати: Тодуров про медицину в Україні

25 серпня. УНН. На сьогоднішній день українські клініки відмовляються приймати тяжкохворих, віддаючи перевагу лише “рентабельним пацієнтам, за якими йдуть гроші”. Про це в ефірі програми “Хард з Влащенко” заявив провідний кардіохірург України, директор Інституту серця Борис Тодуров, передає УНН.

Деталі

Тодуров зазначив, що медична реформа в Україні передбачає принцип “гроші йдуть за пацієнтом”. Саме це призвело до того, що клініки перестали приймати важких хворих, які, в результаті, вмирають в своїх будинках.

Цитата

“Сам факт того, що „гроші йдуть за пацієнтом“, красиво звучить. На практиці це виглядає так: ми будемо лікувати тільки тих, за ким прийшли гроші. Сьогодні в клініках просто перестали приймати важких хворих. Сьогодні всі лікарні лікують рентабельних хворих. Холецистит рентабельний — ми його беремо, перитоніт не рентабельно — ми його не беремо. Важкі пацієнти помирають вдома”, — підкреслив Тодуров.

Додамо

УНН інформував, що в Україні рівень смертності зріс на 25%. Зазначалося, що найбільше українці помирають від серцево-судинних захворювань. На другому місці коронавірус. Третьою основною причиною смертності серед українців стали злоякісні утворення.

 

Якби не Голубовська – у нас би не було протоколів для лікування COVID-19 – Тодуров

25 серпня. УНН. Завдяки провідному інфекціоністу України Ользі Голубовській в Міністерстві охорони здоров’я з’явилися протоколи надання медичної допомоги для лікування коронавірусу. Про це в ефірі програми “Хард з Влащенко” заявив провідний кардіохірург України, директор Інституту серця Борис Тодуров, передає УНН.

Цитата

“Коли стосується якихось протоколів – ми дзвонимо Ользі Голубовській. Спасибі їй, що вона свого часу затвердила протоколи (надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) – ред.) у Міністерстві, за її наполяганням. І замінила їх кілька разів по ходу появи нових препаратів, нових підходів. І якби не такі ентузіасти, і кілька людей-інфекціоністів, які б не брали б участі в цьому всьому, напевно ми б не мали сьогодні протоколів на COVID-19”, – заявив Тодуров.

Додамо

Провідний кардіолог вважає , що вся діяльність Ольги Голубовської спрямована на поліпшення умов для пацієнтів та створення ефективної системи інфекційного захисту і біобезпеки України.

Відзначимо, що заслужений лікар України, головний інфекціоніст Ольга Голубовська отримала премію “Людина року” – “Покликання серця” за безпрецедентний особистий внесок і працю в боротьбі з пандемією COVID-19.

 

Глава Мінфіну розповів, від чого залежить запровадження локдауну

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 13:20  УП

Запровадження локдауну залежить від свідомості суспільства у питаннях вакцинації, але підстав для очікувань катастрофічних наслідків від нових штамів COVID-19 немає.

Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

“Ризики залишаються. Це низькі темпи вакцинації. Зараз вони досить серйозні, але в суспільстві має бути розуміння, що локдауни залежать від свідомості суспільства в питаннях вакцинації”, – зазначив міністр.

За його словами, медична система наразі готова “до шоків і сплесків”.

“Я особисто вакцинувався, вакцинував свою сім’ю і батьків”, – додав він.

Водночас міністр ухилився від прямої відповіді на питання, чи буде припускати проєкт бюджету на 2022 рік кошти на вакцинацію.

“Ми вже закупили стільки вакцин, нам би їх використати. Близько 40 млн доз. Здається, найбільша частка Pfizer”, – резюмував він.

Нагадаємо:

Кабінет міністрів вирішив продовжити адаптивний карантин до 1 жовтня у зв’язку зі зростанням кількості госпіталізацій і важких хворих на COVID-19.

За добу 24 серпня в Україні зафіксували 727 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби, госпіталізували з COVID-19 чи підозрою на нього 682 особи, померли 20 хворих, одужали 382 особи.

 

Ляшко анонсує привілеї для вакцинованих на випадок локдауну

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 13:21  УП

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко припускає, що люди з сертифікатами вакцинації проти коронавірусу зможуть відвідувати публічні місця навіть у разі локдауну.

Джерело: Ляшко на брифінгу 25 серпня, яке транслювали телеканали

Пряма мова: “МОЗ говорить не про пом’якшення (для вакцинованих у разі жорсткого локдауну – ред.). Будуть запроваджуватися карантинні обмеження, але для певних сфер економіки вони дозволять працювати навіть у червоному рівні епідеміологічної небезпеки у разі, якщо…

Наприклад, кінотеатри зможуть працювати, якщо колектив кінотеатру буде вакцинований і люди, які будуть приходити до нього, будуть показувати COVID-сертифікат. І таких сфер багато. У Франції, у Німеччині сьогодні пропрацьовуються різні варіанти.

Нам буде простіше, ми можемо брати досвід країн ЄС і США – подивитись, що спрацьовує, що не спрацьовує, щоб вибрати оптимальний варіант”.

Деталі: Ляшко зазначив, що влада стимулюватиме певні сфери життя до вакцинації, але громадянам потрібно потурбуватися про себе і рідних – і провакцинуватися, особливо перед осіннім періодом.

З приводу темпів імунізації Ляшко сказав, що європейські країни до піку вакцинації виходили 4 місяці, після чого ще 2-3 місяці трималися на “плато”, а Україна в червні почала активно нарощувати темп імунізації і зараз вийшла на мільйон щеплень на тиждень.

Нагадаємо: У травні, перед призначенням міністром охорони здоров’я, Віктор Ляшко планував за літо вакцинувати від коронавірусу 5 мільйонів українців.

У липні Кабінет міністрів оновив Національний план вакцинації проти коронавірусу. Цей документ передбачає поступове нарощування темпів щеплень до кінця 2021 року: з вересня в Україні мають вводити понад 8 мільйонів доз вакцини щомісяця.

 

Які довідки потрібні дітям для навчання у школі? Пояснення 

Дарія Поперечна, УП.Життя  25 серпня 2021

У новому навчальному році учні повинні пройти щорічні медичні обстеження.

У Центрі громадського здоров’я пояснили, яких лікарів потрібно відвідати дітям різного віку та коли це потрібно зробити.

Загалом школярам необхідно мати дві медичні довідки для навчання у школі:

Довідка форми № 086-1/о (Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду)

Її може видати педіатр або сімейний лікар після огляду дитини. За необхідності лікар може направити дитину на вакцинацію, базові аналізи чи до вузьких спеціалістів.

Перед вступом у перший клас потрібно відвідати таких лікарів та пройти такі аналізи:

дитячий хірург;

дитячий ортопед-травматолог;

дитячий офтальмолог;

стоматолог;

інші спеціалісти за показаннями;

аналіз крові на гемоглобін та інші аналізи за показаннями.

Діти, які вже навчаються в школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов’язково робити це перед самим навчальним роком.

Можна перенести похід до лікаря на будь-який інший час, щоб не утворювати черг перед першим вересня.

Медичні огляди учнів входять до Програми медичних гарантій і є безоплатними.

Для консультації вузьких спеціалістів педіатр чи сімейний лікар створить електронне направлення.

Довідка форми № 063/о (Карта профілактичних щеплень)

У ній є вся інформація про проведені щеплення або ревакцинації, котра може знадобитися зокрема медичним працівникам медичних закладів.

Цю довідку можуть попросити принести, якщо ваша дитина, наприклад, змінила школу або робила планові або пропущені щеплення.

Якщо дитина була вакцинована відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, їй не будуть проводити вакцинацію або ревакцинацію – відповідно, дані в карті профілактичних щеплень не оновлюються і довідку приносити не потрібно.

Раніше у Мін’юсті пояснили, що діти, які не отримали профілактичні щеплення без медичних протипоказань, не мають права відвідувати дитячі колективи.

У ЦГЗ закликають батьків відповідально поставитися до таких процедур.

“Не варто купувати довідку або домовлятися із лікарем, щоб він або вона написали там те, що вам потрібно.

Профілактичні огляди – це можливість вчасно виявити порушення у дітей й вчасно розпочати лікування.

Ваша відповідальність як батьків полягає у тому, щоб дитина справді пройшла цей огляд”, – наголошують у Центрі.

 

Ефективність Pfizer та AstraZeneca знижується протягом півроку після другого щеплення

25.08.2021 12:34

Британські дослідники виявили, що ефективність захисту певних вакцин починає знижуватися упродовж півроку після щеплення другою дозою. Це стосується медзасобів від Pfizer та AstraZeneca.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Було виявлено, що вакцина виробника Pfizer ефективна на 88% через місяць після введення другої дози медзасобу, але вже за 5-6 місяців після щеплення здобутий захист знижується до 74%.

Натомість вакцина AstraZeneca забезпечує 77% захисту від коронавірусу через місяць після отримання другої дози, проте через 4-5 місяців здобутий захист знижується до 67%.

Як зазначається, дослідження було здійснене за зразками 1,2 млн результатів тестів від COVID-19. Зазначені вакцини не випробовувались проти наразі домінуючого серед хворих у Британії штаму “Дельта”.

Професор Тім Спектор, один із керівників дослідження, припустив, що в найгіршому сценарії взимку захист від коронавірусу серед вакцинованих людей похилого віку та медичних працівників може стати нижчим на 50%.

Як повідомлялося, у світі станом на ранок 25 серпня зафіксували 214 007 833 випадки COVID-19, зокрема 4 465 549 летальних, одужали 191 506 337 осіб.

 

Розвідка США не дійшла остаточних висновків про походження коронавірусу – WSJ

25.08.2021 13:33

Нова доповідь розвідки США щодо походження коронавірусу SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19, не містить остаточних висновків про те, яким шляхом новий коронавірус потрапив до людей: природним або через витік у лабораторії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на двох високопоставлених посадовців США, передає Укрінформ.

За інформацією видання, у звіті наголошується на необхідності співпраці з боку Китаю, який відмовляється надати дані лабораторних досліджень, зразки генома вірусу та інші відомості, без яких неможливо достовірно визначити походження вірусу.

«Якщо Китай не надасть доступ до певної інформації, ми ніколи не дізнаємося правди», – сказав офіційний представник США.

Як повідомляв Укрінформ, у травні президент США Джо Байден доручив розвідувальній спільноті перевірити всі версії походження коронавірусу і представити свої висновки через 90 днів.

Розвідувальні відомства США схиляються до двох основних теорій. Перша полягає в тому, що вірус виник у лабораторії Уханського інституту вірусології, а друга – що вірус природним шляхом перейшов від тварин до людей.

Китай зі свого боку заперечує витік генетично модифікованого коронавірусу з лабораторії в Ухані.

Всесвітня організація охорони здоров’я також провела розслідування причин пандемії і в своєму звіті дійшла висновку, що ризик нещасного випадку був «надзвичайно низьким». У звіті йдеться, що «не було повідомлень про респіраторні захворювання, сумісні з COVID-19, протягом тижнів/місяців до грудня 2019 року, а також не було серологічних свідчень наявності інфекції у працівників у результаті серологічного скринінгу на SARS-CoV-2».

 

Україна в перший день Паралімпіади виборола одразу 8 медалей

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 17:19  УП

1 золоту, 5 срібних і 2 бронзові медалі виборола збірна України у перший день змагань на Паралімпійських іграх у Токіо-2020.

Джерело: Національний олімпійський комітет у Facebook

Деталі: Медалі отримали:

Золото – Єлизавета Мерешко (плавання, 50 м вільним стилем) з рекордом Паралімпійських ігор;

Срібло – Артем Манько (фехтування на візках, шабля);

Срібло – Олена Федота (фехтування на візках, шабля);

Срібло – Антон Коль (плавання, 100 м на спині);

Срібло – Максим Крипак (плавання, 50 м вільним стилем);

Срібло – Олексій Вірченко (плавання, 100 м батерфляєм);

Бронза – Анна Гонтар (плавання, 50 м вільним стилем);

Бронза – Євгенія Бреус (фехтування на візках, шабля).

У НОК називають такий старт “блискучим”.

Наразі збірна України на 5 місці у загальному заліку змагань.

Нагадаємо: Золота призерка 29-річна Мерешко є параатлеткою з церебральним паралічем. Вона фінішувала з часом 33,11 сек, випередивши на 0,04 сек американку Елізабет Маркс. 17-річна Гонтар фінішувала третьою з часом 33,40.

 

Українці за кордоном є рушійною силою для популяризації держави – Шмигаль

25.08.2021 19:16

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час зустрічі з представниками Світового конгресу українців (СКУ) заявив, що українці за кордоном є рушійною силою для популяризації нашої держави у світі.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

«Українці за кордоном — це рушійна сила для популяризації нашої країни у світі. Усі ми маємо спільну мету: Україна повинна стати регіональним лідером в частині політичного та економічного розвитку», — зазначив глава уряду.

Він підкреслив, що держава й надалі вживатиме заходів на підтримку закордонних українців.

Шмигаль зауважив, що Україна продовжує розвиватися і рухатися у напрямку реалізації реформ, які сприяють просуванню на шляху євроатлантичної інтеграції. Одним з безумовних пріоритетів цих реформ, за його словами, є створення комфортного середовища для роботи іноземних інвесторів та іноземного бізнесу на території України.

«Наша системна та комплексна робота вже приносить очікувані результати. Україна стає все більш привабливою для іноземних інвестицій. Ми готові і надалі надавати іноземним компаніям, які хочуть працювати в Україні, всіляку допомогу», — наголосив Шмигаль.

Прем’єр-міністр подякував Світовому конгресу українців за активну позицію у відстоюванні інтересів нашої держави, що сприяє консолідації міжнародної підтримки.

Нагадаємо, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час зустрічі з керівництвом СКУ обговорив, зокрема, питання залучення інвестицій в Україну та спільну роботу в межах Кримської платформи.

 

Уруський назвав найперспективніші розробки українського ОПК

25.08.2021 17:26

На сьогодні українська оборонна промисловість є високоперспективною галуззю, а техніка вітчизняного виробництва користується попитом на іноземних ринках.

Про це розповів віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський виданню «Український тиждень», передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу держустанови.

«Як на мене, українська оборонна промисловість є високоперспективною галуззю. Сьогодні Україна заявляє про себе дуже серйозно, зокрема й на міжнародних ринках. Кажу насамперед про високоточну зброю, протитанкові ракетні комплекси, радіолокаційні системи, засоби розвідки та РЕБ, транспортну авіацію, ракетне озброєння», – сказав очільник Мінстратегпрому.

За його словами, нині є також зацікавлення з боку іноземних партнерів до українських безпілотних літальних апаратів та засобів боротьби з ними.

Щоправда, з української техніки найбільший попит на світовому рику мають насамперед протитанкові ракетні комплекси «Скіф», «Корсар», «Стугна», ракетний комплекс «Нептун», а також бронетанкова техніка та радіолокаційні системи.

«Наразі тривають перемовини з потенційними замовниками щодо танку «Оплот» та БТР-4», – додав Уруський.

Як повідомляв Укрінформ, повноцінний запуск Агенції оборонних технологій, метою якої є розвиток інноваційних технологій в оборонно-промисловому комплексі (ОПК), планується на 2022 рік.

 

УЗ уклала договір із Deutsche Bahn: німці можуть взяти в управління пасажирські перевезення

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 10:00  УП

“Укрзалізниця” і Deutsche Bahn Engineering&Consulting уклали договір щодо консалтингу у сфері пасажирських перевезень – у разі успішної співпраці вже у 2022 році німці можуть взяти в управління ці перевезення.

Про це повідомляє прес-служба УЗ.

“Йдеться про налагодження планування та розвитку пасажирських залізничних перевезень, оптимізацію закупівель та оновлення рухомого складу.

Німецька компанія допоможе Укрзалізниці відділити пасажирські перевезення від вантажних і забезпечити ефективне управління”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що консалтинг є першим етапом співпраці, який буде втілено до кінця 2021 року.

А у разі його успішного впровадження на другому етапі “Укрзалізниця” залучить команду менеджерів з Deutsche Bahn для безпосереднього управління пасажирськими перевезеннями вже у 2022 році.

За словами в.о. голови правління АТ “Укрзалізниця” Олександра Камишіна, DB E&C має розробити дорожню карту для впровадження перевезень пасажирів у далекому та приміському сполученнях на найближчі 5 років та модель фінансування пасажирських перевезень.

“У процесі реформування галузі маємо змінити багаторічну практику, коли пасажирські перевезення фінансуються за рахунок вантажних. Це окремі напрямки бізнесу нашої компанії, які мають обліковуватись і фінансуватись окремо. Тож очікуємо від нашого консультанта розробки ефективної фінансової моделі пасажирських перевезень”, – сказав Камишін.

“Ми вітаємо початок цього проєкту в Україні. Впевнені, що передача Deutsche Bahn процесу управління пасажирськими залізничними перевезеннями дасть можливість отримати максимально швидкі результати. Підписаний контракт є першим етапом співпраці, і ми очікуємо, що за його результатами ми перейдемо до наступного етапу вже на початку 2022 року, коли команда німецьких менеджерів буде делегована для операційного управління пасажирськими перевезеннями в Україні.

Той шлях, на який зараз стала Укрзалізниця, Німеччина пройшла близько 10 років тому. Ми раді ділитись власним досвідом та посилювати нашу співпрацю”, – сказав член ради директорів DB з питань інфраструктури Рональд Пофалла.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що передача в управління пасажирських перевезень Укрзалізниці DB Consulting є першим системним кроком до повної трансформації залізничних перевезень в Україні.

“У цьому році держава вперше фінансує пасажирські перевезення Укрзалізниці. Маючи належне фінансування та спираючись на досвід німецької залізниці, ми розпочинаємо Велике будівництво на Укрзалізниці, яке торкнеться всієї інфраструктури, парку рухомого складу та сервісу.

Ми прагнемо німецької якості на українському ринку залізничних перевезень”, – додав Кубраков.

Експерти DB E&C мають визначити обсяги перевезень та орієнтовну потребу УЗ у капітальних інвестиціях на оновлення рухомого складу для використання в моделі суспільно важливих перевезень (PSO).

Виконавець послуг також надасть оцінку перспективи закупівлі та виробництва пасажирського рухомого складу – регіональних електропоїздів, дизель-поїздів, вагонів для нічних поїздів – та можливості виробництва такого рухомого складу в рамках міжнародної кооперації за участю українського виробника.

Нагадаємо:

Укрзалізниця уклала договір із німецькою Deutsche Bahn Engineering & Consulting, яка консультуватиме УЗ щодо підготовки інвестплану для підвищення енергоефективності та формування нової системи енергоменеджменту, для цього ЄБРР надав 370 тисяч євро гранту.

Раніше уже екс-міністр інфраструктурури Владислав Криклій заявив, що “Укрзалізниця” буде повертатися до ідеї співпраці та консалтингу із німецькою Deutsche Bahn після покращення фінансової ситуації.

Питання консультацій німецькою компанією Deutsche Bahn щодо трансформації “Укрзалізниці” поки ставиться на паузу,  а для IPO “Укрзалізниці” (перший публічний продаж акцій – ред.) зараз “точно невдалий час”, заявляв Криклій після початку карантину.

5 лютого 2020 року “Укрзалізниця”, німецька залізниця Deutsche Bahn та її компанія-підрозділ по консалтингу DB Engineering & Consulting підписали  меморандум про взаєморозуміння та стратегічне партнерство, в якому йдеться про надання німецькою стороною управлінської та/або технічної підтримки.

Раніше повідомлялось, що німецький залізничний оператор Deutsche Bahn з урядом України та найбільшим українським залізничним перевізником “Укрзалізницею” опрацьовують питання стратегічного партнерства.

 

“Північний потік-2” програв суд в Німеччині щодо звільнення від правил ЄС

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 12:14  УП

Вищий земельний суд Дюссельдорфа у середу виніс рішення проти Nord Stream 2 AG, оператора газопроводу “Північний потік-2”, який оскаржував рішення про підпорядкування трубопроводу газовій директиві ЄС.

Про це повідомило агентство Reuters, пише “Європейська правда”.

Суд відхилив скаргу акціонерного товариства “Північний потік-2” на Федеральне мережеве агентство Bundesnetzagentur, яке постановило не звільняти газопровід від норм газової директиви ЄС.  Суд вважає, що на газопровід повинні поширюватися чинні правила ЄС.

Правила ЄС вимагають, щоб компанії, які виробляють, транспортують і розподіляють газ на території Європейського Союзу, були розділені. Ці правила націлені на забезпечення чесної конкуренції на ринку і запобігання того, щоб компанії могли перешкоджати доступу конкурентів до інфраструктури.

Це означає, що компанія, яка транспортує газ, повинна продавати свої потужності третім сторонам.

Оператор “Північного потоку-2” стверджує, що правила ЄС, змінені в 2019 році, були спрямовані на знищення газопроводу. Підпорядкування цим правилам буде коштувати “Північному потоку-2” додаткових часу і грошей, але не зупинить його завершення.

Проект вартістю 11 мільярдів доларів і пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів зіткнувся з політичною протидією з боку Вашингтона, а також України і Польщі, які можуть втратити прибуток за транзит, якщо трубопровід буде введений в експлуатацію.

Нагадаємо, 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу “Північний потік-2”, опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

 

Кремль відреагував на поразку “Північного потоку-2” в німецькому суді

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 13:38  УП

Прессекретар президента РФ Дмитрій Пєсков заявив, що компанія Nord Stream 2 AG, яка в середу програла в суді справу про звільнення “Північного потоку-2” від вимог Газової директиви ЄС, повинна сама визначати подальші кроки.

Про це він заявив журналістам у середу, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на російське агентство “Интерфакс“.

“Це швидше корпоративне питання. Все-таки сама компанія повинна ухвалювати рішення про подальші дії”, – сказав він.

“Ми можемо тільки повторити, що “Північний потік-2″ – це виключно комерційний проєкт, міжнародний комерційний проєкт, який покликаний внести істотний внесок в енергобезпеку всієї Європи”, – зазначив прессекретар російського президента.

Вищий земельний суд Дюссельдорфа відхилив у середу позов оператора “Північного потоку-2” на рішення Федерального мережевого агентства Bundesnetzagentur не звільняти газопровід від норм Газової директиви ЄС.

Суд вважає, що на газопровід повинні поширюватися чинні правила ЄС, які вимагають, щоб компанії, які виробляють, транспортують і розподіляють газ на території Європейського Союзу, були розділені.

Проєкт вартістю 11 мільярдів доларів і пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів зіткнувся з політичною протидією з боку Вашингтона, а також України і Польщі, які можуть втратити прибуток за транзит, якщо трубопровід буде введений в експлуатацію.

Утім, 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу “Північний потік-2”, опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Адміністрація президента США Джо Байдена 20 серпня запровадила санкції проти російського корабля та двох компаній, які беруть участь у газопроводі “Північний потік-2”, але противники майже завершеного проєкту заявили, що ці заходи не зупинять його.

 

Вітренко прокоментував програш компанії Nord Stream 2 AG у німецькому суді

25.08.2021 13:41

Компанія Nord Stream AG програла в суді справу про звільнення газопроводу «Північний потік – 2» від вимог Газової директиви Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Наша стратегія – грати за тими ж правилами, за якими живе Захід, приносить результати. Газпром програв у Стокгольмському арбітражі. Тепер, намагаючись вивести “Північний потік – 2” з-під дії європейського регулювання, так званого третього енергопакету, Газпром програв і в німецьких судах», – написав він.

За словами Вітренка, головне завдання України – домогтися застосування цих європейських правил до всіх газопроводів, які поєднують Росію та Європу.

«Це буде непростий бій. Кремль шантажує Європу дефіцитом газу взимку. Окремі західні урядовці не хочуть розуміти або роблять вигляд, що не розуміють, що насправді означають європейські правила. Але «борітеся-поборемо», – додав очільник Нафтогазу.

Як повідомляв Укрінформ, компанія Nord Stream 2, оператор будівництва “Північного потоку – 2”, 25 серпня 2021 року програла у Вищому земельному суді Дюссельдорфа справу про звільнення газопроводу від вимог газової директиви ЄС.

Європарламент 4 квітня 2019 року прийняв оновлену директиву (закон Євросоюзу), що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять до блоку, в тому числі Nord Stream – 2 (“Північний потік – 2”).

Згідно з директивою ЄС, видобувна компанія не може одночасно бути власником трубопроводу, яким здійснюються поставки видобутого нею газу. Діяльність з доставки і транспортування газу має бути розділена.

Це означає, що компанія-оператор “Північного потоку – 2” має бути незалежною від Газпрому, а 50% пропускної потужності газогону мусять резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

«Північного потік-2» – російський газопровід, збудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ “Газпром”.

У липні Німеччина та США досягли угоди, згідно з якою Америка не чинитиме опору добудові труби, а Німеччина зобов’язується вжити санкцій у разі агресії Росії проти України, а також допомогти Україні в енергетичній трансформації.

 

Оператор ГТС України побореться за управління “Північним потоком-2” – Макогон

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 16:45  УП

“Оператор ГТС України” запропонує свої послуги щодо управління газопроводом “Північний потік-2”.

Про це у Facebook повідомив голова компанії Сергій Макогон.

“Дуже довгоочікуване та важливе рішення німецького суду щодо вимог до оператора Північного Потоку -2. Газопровід “Північний потік -2″ не звільнений від правил Європейського Союзу, які вимагають, щоб власники трубопроводів відрізнялися від постачальників газу, що надходить у них, для забезпечення чесної конкуренції, ухвалив у середу німецький суд.

Це саме те, на чому наполягає українська сторона у перемовинах щодо ПП2. Боротьба триває!”, – написав він, коментуючи рішення німецького суду.

“Запропонуємо наші послуги щодо управління Північним Потоком 2 як реально незалежний від РФ оператор ГТС”, – додав Макогон у коментарі до свого посту.

Нагадаємо:

Вищий земельний суд Дюссельдорфа у середу виніс рішення проти Nord Stream 2 AG, оператора газопроводу “Північний потік-2”, який оскаржував рішення про підпорядкування трубопроводу газовій директиві ЄС.

21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу “Північний потік-2”, опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

 

Корпоратизація Енергоатому: законопроєкт незабаром винесуть на Кабмін

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 17:13  УП

Проєкт закону, який дозволить провести корпоратизацію НАЕК “Енергоатом”, вже готовий і скоро буде винесений на засідання Кабміну, 100% акцій залишаться у власності держави.

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє “Енергоатом”.

Він нагадав, що корпоративне керування державними компаніями є одним із зобов’язань України за Угодою про асоціацію з ЄС. Галущенко зауважив, що історія корпоратизації “Енергоатома” почалася 2014 року.

Законопроєкт, розповів міністр, розроблявся спільно з консалтинговою компанією Deloitte, яка супроводжує весь процес реформи. Проєкт вже пройшов погодження в Міністерстві економіки.

Незабаром, після остаточного доопрацювання в Міненерго та інших міністерствах, документ передадуть на розгляд Кабміну. Далі – до Верховної Ради. Впродовж 9 місяців після ухвалення закону корпоративна реформа “Енергоатома” має бути завершена, зауважив Галущенко.

Наразі необхідно провести аудит “Енергоатома”. Перевірка міжнародним консталтингом визначить виробничі та невиробничі активи підприємства. Останніх позбудуться, адже вони створюють баласт для ведення бізнесу.

Після цього відбудеться організаційне перетворення компанії з державного підприємства у форму акціонерного товариства, 100% акцій якого належатимуть державі. Це дозволить також створити на підприємстві наглядову раду.

 

Ізраїль вивчає можливість участі у проєкті по зрошенню земель на півдні України

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 15:50 УП

Ізраїль вивчає можливість участі у проєку українського уряду щодо  зрошення земель загальною площею більше 2 млн гектарів у південних регіонах України (Одеській, Херсонській, Миколаївській областях).

Про це повідомляє Посольство України в Ізраїлі за підсумками зустрічі посла Євгена Корнійчука з міністром сільського господарства та розвитку сільських територій Ізраїлю, міністром розвитку периферії, Негеву та Галілеї Одедом Форером.

“Ізраїльську сторону поінформовано про наміри українського уряду розпочати національний проект зрошення земель загальною площею більше 2 млн гектарів у південних регіонах України (Одеській, Херсонській, Миколаївській областях) та запрошено до участі у цьому проекті”, – йдеться у повідомленні.

“Міністр зазначив, що такий проект представляє значний інтерес для ізраїльського бізнесу і запропонував розглянути можливість участі у ньому Ізраїлю у рамках діючої двосторонньої угоди про співробітництво в галузі сільського господарства”, – додали в посольстві.

Сторони також обговорили перспективи залучення ізраїльських інвестицій в молочне виробництво та тваринництво, зокрема можливість співпраці у будівництві та модернізації великих молочних ферм в Україні.

Нагадуємо:

Внаслідок деградації земель, зокрема через водну ерозію, понад 6 мільйонів гектар потребують консервації.

В Україні офіційно створено Державне агентство з меліорації та рибного господарства, пілотний проєкт зі зрошення запустять в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях.

 

Кабмін хоче взяти під контроль витрати українців: законопроєкт може з’явитись до кінця року

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 15:15  уп

Мінфін почав розробку законпроєкту про непрямі методи визначення доходів громадян, документ може з’явитись у 2021 році.

Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

“Про непрямі методи ми поки що не говоримо, оскільки ось-ось почали тільки розробляти законопроєкт”, – розповів міністр.

“Ми прихильники саме цієї моделі. Це питання дискусійне. Багато хто не підтримують непрямі методи визначення доходів, бояться фіскального тиску, ще чогось.

Для мене це нормальна історія – коли податкова може оцінити після декларування приріст статків кого б то не було”, – сказав Марченко.

За його словами, запровадження непрямих методів виявлення доходів було основною умовою Міжнародного валютного фонду щодо старту системи добровільного декларування доходів.

“Так, у МВФ були зауваження (щодо закону про добровільне декларування – ред.), зокрема, щодо порядку застосування. Основна умова МВФ – застосування непрямих методів контролю”, – резюмував міністр.

Непрямі методи визначення доходів – визначення доходів не на базі офіційних даних про доходи, а на базі даних про витрати.

Нагадуємо:

Міністерство фінансів України підтвердило, що готує законопроєкт, який запровадить механізм оподаткування тих доходів українців, джерела походження яких вони не зможуть пояснити.

У відомстві зазначили, що цей законопроєкт готують спільно з Державною податковою службою. Відповідно до нього Податковій нададуть повноваження здійснювати так звані “непрямі методи контролю” за доходами громадян.

Верховна Рада на засіданні 15 червня підтримала президентський законопроєкт №5153, яким запроваджується одноразове декларування активів фізосіб для легалізації своїх статків.

Податкова амністія дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити свої справжні статки та доходи, уникнувши при цьому покарання шляхом декларування активів.

Законопроєктом передбачається у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Така дата пов’язана з початком роботи Бюро економічної безпеки.

Також особи повинні будуть сплатити одноразовий збір: 5% щодо активів, розміщених на рахунках українських банків; 9% для розміщених за кордоном; 2,5% щодо вартості держоблігацій, придбаних у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.

Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

 

Суд у США відхилив позов Коломойського та продовжив розгляд справи “Приватбанку”

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 12:17  УП

23 серпня 2021 року Канцлерський Суд відхилив клопотання ексакціонерів “Приватбанку” щодо припинення розгляду справи за позовом банку, також суд обмежив використання активів відповідачів.

Про це повідомила пресслужба Приватбанку.

Суддя Джозеф Р. Слайтс ІІІ відхилив клопотання відповідачів про припинення розгляду справи за позовом ПриватБанку. Ексакціонери Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов заявляли, що справа нібито має розглядатись судами України.

Водночас, суд задовольнив клопотання відповідачів та призупинив провадження в окремій частині, допоки пов’язані судові процеси в Україні не будуть вирішені по суті.

Згідно з рішенням, Канцлерський Суд штату Делавер продовжить розгляд справи за цивільним позовом “ПриватБанку” проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та інших юридичних та фізосіб. Йдеться, зокрема, про стягнення збитків, спричинених відповідачами банку до його націоналізації у грудні 2016 року.

Також суд задовольнив клопотання ПриватБанку та виніс наказ про збереження активів, яким наклав заборону на будь-які дії поза межами звичайної господарської діяльності з різноманітними активами відповідачів у США.

Цей наказ у суді назвали “гарантією надання позивачу належного забезпечення вимог на суму понад 600 млн доларів, відшкодування яких він вимагає в рамках цього провадження”.

“Розгляд справи продовжується, тепер суд перейде до вирішення низки проміжних процесуальних питань, що наблизить справу до судового засідання по суті”, – коментують у Приватбанку.

 

Зеленський звільнив посла України в Канаді

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 19:33  УП

Президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Шевченка з посади надзвичайного і повноважного посла України в Канаді.

Як повідомляє “Європейська правда”, відповідний указ розміщений на сайті глави держави.

“Звільнити Шевченка Андрія Віталійовича з посади надзвичайного і повноважного посла України в Канаді та з посади представника України при Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) за сумісництвом”, – йдеться в документі.

Шевченко був призначений на посаду посла в Канаді у вересні 2015 року.

Нагадаємо, 25 серпня президент призначив Всеволода Ченцова новим послом України в Європейському союзі.

30 липня Зеленський призначив колишнього посла України у Великій Британії Наталю Галібаренко главою місії України при НАТО.

 

Зеленський призначив нового посла України в ЄС

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 20:31 УП

Президент Володимир Зеленський призначив нового посла України в Європейському союзі.

Як повідомляє “Європейська правда“, відповідний указ розміщений на сайті глави держави.

“Призначити Ченцова Всеволода Валерійовича Представником України при Європейському Союзі та Європейському Співтоваристві з атомної енергії”, – йдеться у документі.

Як відомо,  Зеленський звільнив голову представництва України при Європейському Союзі Миколу Точицького 6 квітня.

Точицький займав посаду голови представництва у ЄС із 2016 року, поєднуючи її із посадою посла у Бельгії та Люксембурзі.

У той же день Зеленський звільнив Ченцова з посади посла в Нідерландах. Він був призначений на цю посаду в березні 2017 року.

Нагадаємо, 30 липня Зеленський призначив колишнього посла України у Великобританії Наталю Галібаренко главою місії України при НАТО.

 

У ДПС роз’яснили процедуру відкриття спеціального рахунку для одноразового декларування

25.08.2021 19:08

У Державній податковій службі розповіли, як відкрити спеціальний рахунок у банку для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба відомства.

Зазначається, що перед поданням одноразової декларант має “розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України”. Для цього декларант звертається до банку.

Банк, у свою чергу, розміщує кошти на спецрахунку після “належної перевірки особи декларанта відповідно до вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Коли кошти вже зараховані на спецрахунок, банк перевіряє походження цих активів у випадках, передбачених законодавством у сфері фінансового моніторингу.

Постановою Правління Національного банку України від 5 серпня 2021 року №83 затверджено положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування. Постанова набирає чинності з 1 вересня 2021 року та діє до 1 вересня 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, громадяни України з 1 вересня матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, із яких не були сплачені податки і збори. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 15 червня 2021 року.

 

ДБР розслідує 25 справ про зловживання на будівництві житла для військових

25.08.2021 19:45

Державне бюро розслідувань (ДБР) з початку року веде слідство у 25 кримінальних справах щодо розкрадань при будівництві казарм і житла для військовослужбовців, 6 справ уже передано до суду, по одному є вирок.

Про це в ефірі телеканалу “Дом” повідомив виконувач обов’язки директора ДБР Олексій Сухачов, передає Укрінформ.

“Упродовж 7 місяців 2021 року Державне бюро розслідувань проводить слідство з 25 проваджень в частині, що стосується будівництва казарм і житла для військовослужбовців… 6 обвинувальних актів за 7 місяців 2021 року вже направлені до суду. Суд виніс один обвинувальний вирок”, — сказав Сухачов.

Зокрема, зі слів Сухачова, ДБР веде розслідування в Донецькій, Одеській і Запорізькій областях. Збитки становлять від 4 до 12 млн грн.

“Це розкрадання на етапі завищення вартості робіт, при укладанні, при проведенні тендерної процедури та укладення державного контракту. Це розкрадання, коли проводяться безпосередньо будівельні ремонтні роботи, на моменті підписання актів виконаних робіт. Учасники цих протиправних дій — як чиновники Міністерства оборони, так і державні виконавці цієї роботи, так і комерційні структури”, — розповів Сухачов.

Як повідомляв Укрінформ, Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді взяття під варту з альтернативою внесення 10 млн грн застави голові Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони, підозрюваного у вимаганні 1 млн дол. хабаря від забудовника за перемогу в тендері зі спорудження житла для військовослужбовців.

 

Країну розколює дурість, а не історія – Дробович

25.08.2021 20:00

Маніпуляціям історичною правдою, спрямованим на розкол країни, можна протиставити глибоке вивчення історії України.

Таку думку в ефірі телеканалу “Дом” висловив директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, передає Укрінформ.

“Треба серйозно ставитися до вивчення історії. Тому що у нас в найвищих кабінетах люблять розповідати: ось, історія, деякі історичні моменти розколюють країну… Дурість розколює країну, а не історія. Коли ми, не маючи знань щодо певних історичних подій, починаємо ретранслювати якісь ідеологічні штампи, — ось це роз’єднує країну”, — заявив він.

Дробович зазначив, що найсильнішим захистом проти цього є глибоке вивчення історичної правди.

“І коли ми розуміємо повністю контекст, а не якісь окремі шматки, то тоді ми стаємо менш залежними від маніпуляцій”, — пояснив він.

Історик також вважає, що необхідно чітко позначати “червоні лінії”. “Одна справа — це збирати складні кейси, сперечатися про певні історичні події, й зовсім інша — ставити під сумнів територіальну цілісність, рівноправність громадян тощо. Ось за такі речі потрібно безжально карати відповідно до закону. І суспільство теж має чітко давати сигнал, що люди, які переходять ці межі, ставлять під сумнів людську свободу, гідність, права людини, ставлять під сумнів територіальну цілісність, вони повинні відчути повне засудження від всіх. І це стосується також депутатів, політиків”, — переконаний директор УІНП.

Він також наголосив, що створення пантеону для поховання відомих українців сприятиме формуванню духу патріотизму. Як приклад він навів досвід Польщі і Франції.

“Фізична присутність у таких місцях робить історію більш реальною і, відповідно, більш реально відбувається усвідомлення своїх коренів. Бо ми звикли до того, що коли ти бачиш реальний предмет або споруду, або музейний експонат, або усипальню, то на тебе це має більший вплив і сильніше діє на уяву. Така вже природа людей”, — пояснив він.

Історик вважає, що в українському пантеоні мають бути “видатні діячі мистецтва, полководці, люди, які зі зброєю в руках або своїм талантом боролися за незалежність України та її славу”. Та спочатку потрібно визначитися з форматом і місцем.

“Зараз потрібно зосередитися на тому, щоб створити умови для ексгумації та перевезення. Створити чи меморіал українських героїв, чи військово-меморіальне кладовище з відповідним музеєм. Тобто це насамперед”, — заявив Дробович.

 

Суд скасував регіональний статус російської у Дніпропетровській області

25.08.2021 20:14

Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував регіональний статус російської мови у Дніпропетровській області.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив у Фейсбуці.

“Нарешті це антиконституційне рішення скасоване! Всі ми пам’ятаємо, що після прийняття у 2012 році ганебного закону “Про засади державної мовної політики”, розпочався своєрідний “парад” прийняття рішень місцевими радами про надання російській мові статусу регіональної. І Дніпропетровська область не виняток. Проте ще у лютому 2018 року КСУ визнав той закон неконституційним. А з 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якого депутати Дніпропетровської обласної ради мали в шестимісячний термін переглянути і скасувати рішення про надання російській мові статусу регіональної. Однак цього не сталося. І тільки в судовому порядку нам вдалося цього домогтися”, – зазначив Кремінь.

Відповідне рішення оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як повідомляв Укрінформ, у липні цього року Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

 

ВАКС дозволив заочно розслідувати справу “Межигір’я”: підозрювані Янукович та його син

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 19:16  УП

Вищий антикорупційний суд дав дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо колишнього президента-втікача Віктора Януковича та його сина.

Джерело: Спеціалізована антикорупційна прокуратура у Facebook

Деталі: Слідчий суддя задовольнив клопотання детектива НАБУ та надав дозвіл на заочне розслідування щодо колишнього власника державної резиденції “Межигір’я” та його сина.

Вони підозрюються у незаконному оберненні комплексу споруд на території Вишгородського району на свою користь. Збитки, завдані державі, перевищують 500 млн грн.

У САП кажуть, що рішення надасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваних, які вже 7 років переховуються в Росії.

Передісторія:

Генпрокуратура з 2014 року розслідує ймовірне заволодіння держмайном – комплексом будівель будинку відпочинку “Межигір’я”. У рамках кримінального провадження підозру повідомили, зокрема, експрезиденту Віктору Януковичу.

У липні 2015 року майно резиденції “Межигір’я” заарештували.

У 2017 році земельні ділянки “Межигір’я” передали державі. Суд тоді визнав недійсними договори, за якими урядова резиденція вибула у 2007 році з державної власності.

Після втечі у 2014 році експрезидента Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує у справах про незаконне заволодіння резиденціями “Межигір’я” та “Сухолуччя”, фальсифікацію результатів голосувань за “диктаторські закони”злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини, хабар, замаскований під винагороду за авторські книжки.

Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді та засудив до 13 років ув’язнення. Вирок наразі оскаржується захистом експрезидента.

 

Смерть мера Кривого Рогу: над будинком місяць літали дрони – адвокат

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 15:11  УП

Адвокат сім’ї загиблого мера Кривого Рогу Костянтина Павлова Дмитро Манелюк заявив, що перед трагедією упродовж місяця над будинком міського голови літали квадрокоптери.

Джерело: криворізький сайт “Перший міський”

Пряма мова Манелюка: “Від дружини загиблого Костянтина Юрійовича мені стало відомо, що протягом останнього місяця над їх будинком літали квадрокоптери. А останній тиждень перед смертю Костянтин Юрійович дуже боявся підходити до вікон вдома. Забороняв дружині підходити до вікон, виходити надвір та навіть вивішувати прання на другому поверсі, а просив робити це на першому”.

Деталі: Також адвокат розповів, що останній тиждень перед смертю Павлов побоювався повертатися додому. Про ці переживання покійний мер розповів своїй дружині Олені Павловій.

Манелюк висловив сподівання, що слідство врахує усі ці подробиці, і істину встановлять якомога швидше.

Що було раніше: Обов’язки міського голови Кривого Рога буде виконувати колишній мер міста, депутат міськради Юрій Вілкул.

Передісторія:

Мера Кривого Рогу Костянтина Павлова знайшли мертвим на порозі його будинку 15 серпня. Національна поліція України відкрила кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Слідство розглядає три основні версії події: вбивство, самогубство та необережне поводження зі зброєю. Не виключається і версія доведення до самогубства.

Слідчі виявили на тілі загиблого одне поранення з карабіна “Сайга”. Вилучену на місці події зброю направлено на комплексну експертизу.

Досліджують записи з камер відеоспостереження з дому та прилеглої території.

Заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук прогнозує, що позачергові вибори мера Кривого Рогу відбудуться в березні наступного року. 

 

“Слуга народу” вважає зрадою відмову Котляра очолити Кривий Ріг

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 14:54  УП

У “Слузі народу” вважають зрадою рішення Олександра Котляра скласти повноважень секретаря міської ради і таким чином відмовитися від посади в.о. міського голови Кривого Рогу, а самого Котляра назвали “некомандним гравцем”.

Джерело: заява партії “Слуга народу” у Кривому Розі

Дослівно: “Сьогоднішня заява Олександра Котляра про складання повноважень секретаря міської ради є зрадою.

Це рішення не було обговорено ані з депутатською фракцією політичної партії “Слуга Народу” у Криворізькій міській раді, ані з Криворізькою міською організацією партії.

Котляр жодним чином не обґрунтував свою позицію, зрадивши принципи нашої політичної сили та президента Володимира Зеленського”.

Деталі: У заяві також відзначається, що Котляр “не здатний взяти на себе відповідальність перед містом та його мешканцями. Він показав себе не лише як неспроможний політик, а й як зовсім некомандний гравець”.

Під час засідання міськради Кривого Рогу фракція “Слуга Народу” покинула сесійну залу.

Крім того, під час засідання син покійного міського глави закликав депутатів від “Слуги народу” Олександра Фастовця та “його охорону” Максима Трача, Дениса Вікленка, Ігоря Фартушного не намагатися захопити владу у місті.

У відповідь “Слуга народу” закликала Павлова молодшого не спекулювати на смерті батька: “Ми вражені, що Ви, ще не оговтавшись від трагічної втрати, взяли участь у цій показовій виставі. Ви з трибуни закликали депутатів не спекулювати на смерті батька – ми також радимо Вам не робити цього”.

Що було раніше: 25 серпня міська рада Кривого Рогу зібралася на позачергове засідання, щоб розглянути питання про дострокове припинення повноважень Криворізького міського голови і призначення нового в.о. мера у зв’язку зі смертю очільника міста Костянтина Павлова.

На початку засідання секретар міськради Олександр Котляр заявив, що вирішив піти з посади. Депутати 33 голосами підтримали його звільнення.

Депутати вирішили, що обов’язки міського голови буде виконувати колишній мер міста, депутат міськради Юрій Вілкул.

Передісторія:

Мера Кривого Рогу Костянтина Павлова знайшли мертвим на порозі його будинку 15 серпня. Національна поліція України відкрила кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Слідство розглядає три основні версії події: вбивство, самогубство та необережне поводження зі зброєю. Не виключається і версія доведення до самогубства.

Слідчі виявили на тілі загиблого одне поранення з карабіна “Сайга”. Вилучену на місці події зброю направлено на комплексну експертизу.

Досліджують записи з камер відеоспостереження з дому та прилеглої території.

Заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук прогнозує, що позачергові вибори мера Кривого Рогу відбудуться в березні наступного року. 

 

Президентка Естонії: Україні знадобиться зо 20 років для готовності до членства в ЄС

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 12:30 — СЕРГІЙ СИДОРЕНКО, ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА

“Європейська правда” зустрілася з президенткою Естонії Керсті Кальюлайд у Києві 23 серпня, відразу після завершення саміту Кримської платформи. Ця розмова виявилася дуже відмінною від нашого попереднього інтерв’ю, що мало місце два роки тому.

У першу чергу – за тональністю в оцінках реформ за чинної влади. І це не дивно, адже тоді, невдовзі після обрання Зеленського та нового парламенту, Захід радше спостерігав, аніж оцінював. Втім, є і те, що лишилося незмінним. У 2019 році Кальюлайд критикувала попередню владу, а зараз – нинішню за брак прогресу в судовій реформі.

Формулювання можуть вас здивувати жорсткістю. Визнаючи, що реформи все ж рухаються, президентка кілька разів повторила, що радить своєму бізнесу не вкладати гроші в Україну, тільки торгувати з нею.

І це – не єдина несподіванка цього інтерв’ю.

Зокрема, нечасто доводиться чути від політиків з балтійських держав настільки жорсткі та скептичні прогнози щодо перспектив членства України у НАТО та ЄС (скептичніші навіть, ніж від посадовців Альянсу). Ми не знаємо, з чим це пов’язане – чи то з виборчою кампанією в естонському парламенті (Кальюлайд прагне переобратися і шукає голоси), чи то зі зміною ставлення до нашої держави та певною мірою до Росії. Важливіший сам факт зміщення акцентів з боку політика, якого поза сумнівом вважають дружнім до України.

“Не можна прирівнювати російську та радянську окупацію”

– Ви – частий гість в Україні.

– Я не в змозі навіть порахувати, скільки разів я була в Україні, і не лише у Києві – цього разу, зокрема, я була на Херсонщині. І хоча українську я не вивчила, але маю сказати, що вражена тим, як багато українців можуть вільно говорити англійською.

– Кажуть, ви в Україні принципово не говорите російською, чи це так?

– Я уникаю російської через те, що погано нею говорю. Я не можу вільно спілкуватися російською (хоч і вчила її). У часи СРСР це був такий невеличкий опір. Так, ви все одно мали ходити на уроки російської; так, ви мали вивчити віршик та зробити вправу з книги – але це був мінімум, якого було достатньо.

Це, до речі, було геть несправедливим ставленням до великої російської мови з мого боку – але тоді для мене, дитини, це була можливість опиратися Радянському союзу, не вивчаючи lingua franca СРСР. Як наслідок, я справді погано говорю російською.

Вже згодом я, працюючи у російськомовних колективах, зрозуміла, що є ті, хто спілкуються російською, але водночас не є росіянами і наполягають, щоби їх не асоціювали з росіянами. Як, наприклад, чимало українців у діаспорі. Також лише у дорослому віці я зрозуміла, що не всі радянські мігранти у Естонії потрапили туди добровільно. Наприклад, на Іруській електростанції, де я працювала, були інженери, яких у 1980-х змусили переїхати до Естонії, бо це була перша електростанція такого типу в Естонії і туди треба було спрямувати людей. Їх справді змусили поїхати з Білорусі та Росії – по суті, депортували до нас, так само як естонців депортували до Сибіру.

Такою була жорстокість Радянського союзу, де ти не міг обирати, де тобі жити. Когось заманювали, когось змушували.

І я не хочу, щоби таке повторилося.

– Є й інша особливість естонської історії: ви 50 років були під російською окупацією і змогли звільнитися.

– Ні, ми звільнилися від радянської окупації. Не російської. І це треба розрізняти.

30 років тому, коли Радянський союз вибухнув, Росія відновила свою незалежність, так само як і ми. Адже росіяни також не були вільними під радянською владою.

І тому не можна прирівнювати російську та радянську окупацію, це дві зовсім різні речі.

Зізнаюся, 30 років тому я, як і багато хто, думала, що Росія за Єльцина – так само як і ми – обрала шлях до демократії. Але цього не сталося, Росія не пішла цим шляхом, і це особисто для мене – одне з найбільших геополітичних розчарувань цих десятиріч.

На жаль, росіяни, ставши незалежними, не стали вільними. І те саме з білорусами.

– В чому причина?

– Я не знаю. Лише розумію, що в кожній країні – Росії, Білорусі, ще десь – ці причини є різними.

“Не варто чекати повторення історії”

– Якими є практичні наслідки саміту Кримської платформи?

– Те, що стільки держав зібралися, щоби сказати, що ми не сприймаємо окупації Криму, що ми не забули – це вже практичний наслідок.

Але я це розумію, бо Естонія також була окупована 50 років – і, можливо, не позбавилася би окупації, якби Захід забув про це, якби погодився з цим.

Я часом бачу, що українцям, грузинам бракує терпіння, чую, що вони дорікають, мовляв, безпечна Європа не надто часто замислюється про те, що відбувається зовсім поруч – у тому числі в Україні. Так от, Кримська платформа стосується саме цієї проблеми. Вона не дозволяє забути про Крим, змушує думати про порушення прав людини в Криму, про переселенців, про мілітаризацію півострова та моря навколо нього тощо.

Я розумію, що все це звучить не дуже практично, але це реальність, у якій ми всі чекаємо на вікно можливостей в історії. Ми чекали на нього 50 років.

– Україні доведеться також чекати пів сторіччя?

– Не знаю. Нам знадобилося чекати 50 років, щоби Радянський союз розвалився, але ж це не керівництво до дій. Майбутнє не можна передбачити на основі минулого. І єдине, що ми маємо вивчити з минулого – це стратегічне терпіння. Тож я закликаю набратися терпіння усіх, хто чекає на швидке рішення. Адже швидке рішення можливе лише у разі, якщо ви здаєтеся. Бо агресор не має наміру здаватися.

– Отже, чекаємо, коли Росія розвалиться так само, як розвалився СРСР.

– Я вам раджу не вдаватися до таких прогнозів, бо вони украй некоректні. Не можна брати події з минулого і намагатися повторити їх у майбутньому.

Краще намагайтеся не пропустити вікно можливостей – навіть якщо воно буде не схожим на те, що ми бачили у минулому. І часом це вікно з’являється дуже швидко. Зрештою, якби хтось сказав мені у 1985-му, коли мені було 15 років, що за шість років Естонія стане незалежною – то я би відповіла: “Ну ви й жартуєте”. Але це сталося!

Отже, нам варто вчитися на історії, але не варто чекати на її повторення.

“Україна, Молдова та Грузія не готові до членства”

– Наразі в Україні є окуповані території. Як це впливає на наш шлях до НАТО та ЄС? Чи можемо ми вступити до цих організацій до деокупації?

– Естонія є твердим прихильником розширення НАТО, і ми підтримуємо надання Україні ПДЧ, а доки це неможливо – ми підтримуємо усі кроки Альянсу, що допомагають Україні зблизитися з НАТО та захистити себе. Які саме можливості будуть найреальнішими – подивимося. Бо у НАТО рішення ухвалюються тільки консенсусом.

Що стосується ЄС, то я би хотіла бачити з боку Євросоюзу більше сміливості для розширення. Потрібно ухвалити якесь рішення щодо країн Східного партнерства – чи запропонувати їм точно таке членство, яке є у інших держав ЄС, чи створити новий формат співпраці з трійкою держав, які мають європейські амбіції – Україною, Молдовою, Грузією.

Особисто я – прибічник першого варіанта, тобто просто розширення. Але треба також розуміти, що це забере дуже багато часу. Для вступу до ЄС треба виконати купу умов, а жодна з цієї трійки держав, будемо говорити відверто, не готова виконувати критерії членства.

Вам знадобиться, напевно, з 20 років, поки ви дійдете до цієї готовності.

Тому, можливо, справді є сенс знайти якийсь проміжний варіант, який допоможе Україні, Молдові чи Грузії співпрацювати з ЄС так, як ви прагнете.

Зрештою, ваші економіки і без того зараз інтегруються з економікою Євросоюзу!

Однак жодна з цих трьох країн не готова до членства. Усі три країни мають проблеми з системою правосуддя. Ми готові допомагати вам змінюватися, але роботу маєте виконувати ви, кожна з цих трьох держав. І це важка робота.

– Я повернуся до свого питання: чи можливо стати членом НАТО, коли держава має окуповані території?

– Власне тому я і кажу: хоча ми в Естонії твердо підтримуємо надання вам ПДЧ та зближення з НАТО, але ми не знаємо, коли та як це стане можливим.

Потрібно спершу дочекатися повороту історії – саме тому я не кажу, що ви можете розраховувати (на членство в НАТО. – ЄП), доки Україна не відновить контроль за всією своєю територією. Як саме це відновлення має відбутися – ми наразі не знаємо. Але я оптимістична, що це станеться.

– Уточню, чи правильно я розумію, що ви вважаєте відновлення територіальної цілісності передумовою для вступу в Альянс?

– Абсолютно!

Потрібно знайти вирішення (конфлікту з РФ. – ЄП), і ми сподіваємося, що це буде вирішення шляхом переговорів. Раніше чи пізніше. Це мої щирі спостереження.

Причому я – упереджений на користь України спостерігач, я хочу, щоби це сталося. Але треба щиро визнати: вам доведеться зробити чимало кроків до того, як можна буде говорити про членство.

“Я раджу естонцям не інвестувати в Україну”

– Які реформи мають критичну вагу для подальшого зближення України та НАТО?

– Мій друг Едвард Лукас з британського The Economist пропонує такий тест: якщо я, звичайна, не дуже багата людина, яка не представляє великий бізнес, йду в суд у якійсь країні та позиваюся проти держави або проти найбільшого бізнесу в державі – то якщо я права у цій суперечці, то повинна мати добрі шанси виграти її.

Ось цей опис дуже чітко демонструє, чого саме вам необхідно досягти.

Вам потрібно, щоби кожен, хто працює, інвестує або платить у цій країні, у разі суперечки міг сподіватися, що ваша судова система розгляне його справу неупереджено. Що ваша юстиція є справді сліпою щодо того, якою є суспільна позиція сторін.

І тут не треба міркувати у сенсі зближення з ЄС. Це потрібно вашій економіці! Економіка не буде зростати, доки інвестори не відчуватимуть, що до них будуть ставитися справедливо. Та й ваші люди не будуть почуватися захищеними, малий бізнес буде обмежений у розвитку.

Але ви маєте вихід з цієї ситуації. Ви маєте суспільство з доброю освітою, маєте освічену і дешеву робочу силу, маєте вільну торгівлю з ЄС. Тому ваша країна має справді добрі перспективи дуже швидкого економічного зростання. І у разі, якщо це відбудеться, це побачать також люди на окупованих територіях! Власне, і зараз у вас ситуація краще, ніж там, але ще є чимало людей, яких необхідно переконати, що жити у вільній країні – краще для них самих. Економічно. Я впевнена, що це допоможе вирішити й це питання.

– А як ви оцінюєте прогрес реформ в Україні за чинної влади?

– Картина повна нюансів.

Так, є сфери на кшталт реформи правосуддя, де ми не бачимо того прогресу, на який сподівалися – але є й інші приклади, як земельна реформа, яку не могли провести майже 30 років незалежності, але тепер вона відбулася.

Є питання, у яких Україна і зараз рухається вперед, як-от запровадження системи “Трембіта” (система обміну даними між державними базами даних, яка забезпечує електронне врядування та надання державних і публічних послуг громадянам. – ЄП).

– …яка до того ж зроблена за естонським прикладом.

– Це так. І ваша система навіть краще за естонську X-road, тому що ви поліпшили нашу X-road, ваша система новіша і вона враховує наш досвід. Тож до певної міри ви тут попереду.

Але повторюся, картина реформ у вас повна нюансів.

Я, як президентка Естонії, багато опікуюся економічною дипломатією.

Тож я раджу своїм громадянам: торгуйте з Україною, але не інвестуйте туди.

Бо ви можете втратити інвестиції. І у нас вже були такі випадки, коли наші люди втрачали тут власність. І навіть отримавши рішення арбітражу на свою користь, так і не змогли повернути своє майно. І тому я не можу порадити естонцям інвестувати в Україну. Торгувати – так. Продавати Україні систему “Трембіта” – так.

Я сподіваюся, що це зміниться, що я зможу спокійно радити естонцям також вкладати гроші в Україну. І це означатиме, що у вас збільшиться кількість інвестицій не лише з Естонії, а й з усього світу, бо бізнес почуватиметься у вас безпечно. Зараз цього немає.

Підкреслю, я ціную те, чого досягла Україна. Розумію, що непросто одночасно проводити економічні реформи та вести війну, та аплодую цьому. Але вам досі потрібно дуже багато зробити.

– Щоби підсумувати інтерв’ю, кілька коротких запитань, на які я прошу дати короткі відповіді. Україна буде членом ЄС?

– (пауза) Є умови, всі з яких треба виконати…

– Отже, у вас немає однозначної відповіді?

– А в ЄС не беруть держави за принципом “так чи ні”. Навіть найбільшим східноєвропейським державам, як Польщі, треба було виконати всі умови. Так відбувається розширення. Спершу ви будуєте власну економіку, демократію, вільне суспільство – і тільки після того ви можете навіть починати питати про це. А зараз, поки це не зроблене, ви навіть не можете ставити це питання.

Та й в самому ЄС досі зберігається залежність від умов – через це деякі країни не можуть приєднатися до Шенгену.

– З НАТО те саме?

– Так.

– Чи повернуться Донбас та Крим до України?

– Я вважаю, що історія зробить поворот. Але коли і яким чином – ми не знаємо.

 

“Країна втрачає своїх чемпіонів”: Клочкова обурилася, що її не запросили на святкування незалежності

СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 13:21  УП

Чотирикратна олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова образилася на організаторів святкування 30-річчя Незалежності України, бо вони не запросили її на урочистості.

Спортсменка написала пост у Facebook, де обурилася через те, що два роки поспіль її та її колег нікуди не кличуть.

“У такі дати, як сьогодні, в 30-річчя Дня Незалежності України, я хочу звернути увагу на важливість участі та присутності на офіційному рівні олімпійських чемпіонів і іменитих спортсменів України. Тих, хто на міжнародній арені прославляв нашу країну, хто своєю працею домагався підвищення іміджу України”, – заявила Яна.

“Щороку, незалежно від того, де перебуваю, я приїжджаю в Київ відзначити свято нашої країни. Для мене це важливо! Щоразу мене запрошували на святкування, і я була рада розділити цей день разом з тими людьми, які, як і я колись, прославили нашу країну на міжнародній арені. Протягом останніх двох років цього чомусь не відбувається. Може мої медалі і медалі багатьох інших спортсменів потьмяніли?” – обурилася Клочкова.

“Хай мене, найтитулованішу спортсменку України і чотирикратну олімпійську чемпіонку, не запросили ні на проводи національної збірної на олімпіаду в Токіо, ні на парад до 30-ї річниці незалежності України, але роблячи так з багатьма іменитими спортсменами України – КРАЇНА ВТРАЧАЄ СВОЇХ ЧЕМПІОНІВ!” – наголосила Яна.

Нагадаємо, 22-го серпня перша олімпійська чемпіонка незалежної України Оксана Баюл відмовилася від українського громадянства.  А перед тим вона теж обурювалася, що Зеленський не запросив її на святкування 30-річчя Незалежності.

 

Патос неофіта. Аналіз святкової промови Президента

Президент Зеленський дедалі вправніше перебирається в українські шати, залишаючи осторонь історичну суть та призначення української держави. Це поки що лише фасад, за яким ховається малоосвічений радянський інженер. Проте, цей фасад є комфортним для його електората – людей, які до 2019 року вважали себе радше радянськими людьми, ніж українцями. Для таких радянський ресентимент в українських строях є прийнятною формою нової ідентичності

25 СЕРПНЯ 2021 УП, Іван Козленко, культуролог

Вчорашня промова Президента на параді до Дня незалежності завершилась екскурсом в історію України. Як культурологу мені в ній були найбільш цікаві візіонерські образи майбутнього та фігури замовчування в минулому (і тут я не про Порошенка), за якими криється поки що недостатньо артикульована публічно, але вже цілком інтуїтивно сформована гуманітарна стратегія України часів Зеленського.

Найперше кидається в очі месіанський пафос Президента: все, що відбувається за його участі – відбувається “вперше”. Вперше люди отримали землю, народовладдя та електронні паспорти.

Візії раю, який от-от настане за президентства Зеленського, нагадують водночас про початок та про кінець часів: в театралізованому шоу дівчинка, яка символізує Україну, в останніх епізодах проборсується крізь хаос і дим Майдану (не названого Революцією Гідності), анексованого Криму та фронту в мирне щасливе сьогодення (2021), де солдати вже не воюють, а воз’єднуються зі своїми родинами. За Зеленським – війна вже закінчилась, настає мир.

Як спічрайтерам-кварталівцям, так і самому Зеленському притаманний патос неофіта, який вперше відкриває для себе материк української історії. Представники російськомовної інженерної інтелігенції, свого часу – головної опори радянського режиму, – вони адресуються в своїх текстах до таких самих новонавернених українців, якими є й самі.

В цьому, власне, секрет успіху Зеленського-президента: йому вдалось хай і поки суто бутафорськи, фасадно українізувати радянізований електорат, запропонувати йому нову ідентичність: ще пострадянського, але вже українця.

Щоби цей новий ідентичнісний конструкт підтримувати, його слід нанизати на зрозумілий для пострадянської людини ціннісний каркас.

Як головний агент радянського режиму радянський інженер має ресентимент до імперської величі, розбудовником котрої себе вважає. Тому всі основні елементи його світогляду мають бути інтегровані в нову ідентичнісну модель: українці (вже не радянський народ) підкорили небо (Сікорський), море (Миколаївське суднобудування), космос (Корольов, Каденюк) та суходіл (перемога над нацизмом).

Вони будують фабрики та заводи (не приватні бізнеси), розвивають науку(?). Україна – велика держава в центрі Європи, не якась там провінція, на яку її перетворювали загумінкові еліти часів Порошенка, скоро західні держави приповзуть на колінах просити її створити нові альянси.

Радянський супрематизм, віра в вимірюваність “величності”, тяга до гігантоманії, містифікація майбутнього – зраджують не лише авторитарні інтенції Зеленського, але також служать витворенню новітньої пропаганди, що відволікає увагу від реальних проблем та способів їх вирішення.

Для самого Зеленського, як і для його спічрайтерів, історія України укладається в набір школярських штампів – Леся та її Мавка, Гоголь серед своїх героїв, Котляревський за написанням “Енеїди”. Невігластво тут об’єднується з тенденційністю та цензурою.

Десь почутий термін “Русь-Україна” перетворюється на “Київську Русь – Україну”, вік гривні визначається як 25 років та 1000+ років (карб на цеглинах Десятинної церкви) – про існування гривень УНР авторам тексту невідомо, центром старослов’янської мови, “правонаступницею котрої є українська” проголошується Київ.

Українська історія від Зеленського відтак будується на симбіозі малоросійських образів та героїв і радянських / пострадянських постатей, які символізують науково-технічний прогрес (релігія радянського інженера).

В ній цілі історичні епохи викреслено (радше через незнання, аніж зі злого умислу): Литовська доба в театралізованому перформансі випадає з української історії повністю, нема місця в ній також ЗУНР, Карпатській Україні.

Історія в новому ізводі від Зеленського послуговується історіографією Табачника: радикальні, контроверсійні, войовничі, пасіонарні постаті з неї викреслюються. В театралізованій ретроспективі не знайшлось місця Виговському, Мазепі, Міхновському, Петлюрі, Хвильовому, не кажучи вже про УПА, ім’я Чорновола названо також не було.

Як фігури замовчування вони найкрасномовніше розповідають нам про гуманітарну концепцію президента. Більша частина історичного пантеону кварталівців – безболісно інтегрована в російський історичний наратив: Хмельницький, Сковорода, Гоголь, Вернадський, Корольов.

В дусі сталінської національної політики трактуються “національності”, що складають українську націю. Вона мислиться не політичною, а інклюзивно-поліетнічною, де визначальною є не ідентичність, а етнічне походження – тому в тексті диктора наприкінці й з’являється сумнозвісне “ДНК”.

В своїй промові Зеленський по суті заявив претензію на частину радянського культурного та інтелектуального спадку. Він мислить Україну як обломок імперії, а не як колонію, а, отже, як частині імперії їй належить частина капіталу імперії.

Тому проголошено про “велике повернення” того, що “по праву належить” Україні. Це справделиво щодо культурних та історичних цінностей, однак, зважаючи на те, де перебуває їхня левова частина, видається черговою популістською заявою.

Мудрим і справді нагальним рішенням є повернення похованих за кордоном історичних діячів України. Однак, сказавши “А”, президент не сказав “Б”: таке повернення має сенс лише зі створенням національного пантеону героїв – окремого меморіального комплексу, який потребуватиме величезних ресурсів: як фінансових так і інтелектуальних.

Останніх – особливо для того, щоб він не перетворився на чергове Байкове кладовище, де поруч лежать генії української культури, бандити та корупціонери.

Президент Зеленський дедалі вправніше перебирається в українські шати, залишаючи осторонь історичну суть та призначення української держави. Це поки що лише фасад, за яким ховається малоосвічений радянський інженер.

Проте, цей фасад є комфортним для його електората – людей, які до 2019 року вважали себе радше радянськими людьми, ніж українцями. Для таких радянський ресентимент в українських строях є прийнятною формою нової ідентичності.

 

Як бачать 30 років Незалежності президенти. Розповідає Леонід Кучма

“УКРАЇНСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 25 СЕРПНЯ 2021, 05:30

Напередодні 30-ї річниці Незалежності “Українська правда” звернулася до усіх колишніх та нині діючого президентів щодо їхнього бачення перших 30 років відновленої української державності.

На початку ми склали перелік із тридцяти запитань, але згодом залишили лише десять, які на думку редакції є найбільш точковими і актуальними зараз.

Усі запитання були надіслані президентам у письмовому вигляді. Ми свідомо не відправляли їх тільки Віктору Януковичу, оскільки він був позбавлений цього звання.

За станом здоров’я не зміг відповісти Леонід Кравчук. А ось діючий президент Володимир Зеленський не захотів ставати в один ряд з українськими президентами. Прес-секретар глави держави Сергій Нікіфоров після кількох звернень УП відповів, що “брати участь у такому форматі вони не будуть”.

Редакція УП свідомо уникає будь-яких оцінок діяльності усіх глав держав, чиї відповіді будуть опубліковані у найближчі три дні у нашому виданні.

Хочемо аби висновки робили наші читачі – виключно із того, що вони побачать (або не побачать) у цих текстах.

Першими відповіді на запитання УП надіслав другий президент України Леонід Кучма.

У нас безумовно є інші питання до колишнього президента. І через 20 років з моменту вбивства засновника УП Георгія Гонгадзе, крапки над “і” щодо ролі Леоніда Кучми у цій справі не розставлені. Як і щодо подальшого перебігу подій, які у підсумку призвели країну до Помаранчевої революції.

Втім ми віримо, що колись цей відвертий і болючий діалог відбудеться.

Сьогодні, у 30-річницю української Незалежності, ми хочемо почути від колишнього президента його бачення пройденого країною шляху, втрачених можливостей на цьому історичному проміжку, приводів для гордості та оцінки його внеску у розбудову української держави.

 

Л. Кучма: Я недооцінив потенціал українського громадянського суспільства. Воно вже давно випереджає владу, доводячи це у найгостріші моменти сучасної історії

– Як би ви сформулювали національну ідею України?

– На мою думку, національну ідею не треба формулювати ніяк. Національна ідея – це не те, що формулюється. Це те, що відчувається нацією та об’єднує її, коли час приходить.

Захотів хтось відібрати свободу – нація піднялася на спротив. Прийшов ворог захопити землю – нація згуртувалася на оборону.

Ось це відчуття того, як треба діяти, завжди безпомилкове. Воно у сотні разів цінніше найкрасивішої ідеї, яку хтось сформулює.

Національна ідея вже закодована в нації, якщо вона справді нація, а не “населення території”. Мабуть, національна ідея – це і є бути нацією, а не населенням.

– Три речі, якими Україна може пишатись?

– Чому тільки три? Я можу назвати в Україні десятки речей, якими пишаюся.

Але якщо лише три – то Україна може пишатися своєю історією, у якій вона стільки разів зуміла відродитися з попелу, своїми людьми, які здатні протистояти набагато сильнішим ворогам, і просто тим, що у світі вона найкраща. Для мене – точно найкраща.

– Хто для вас є найвидатнішим українцем в історії?

– Знову обмеження – чому лише один?

Жартома, звичайно, можна було б сказати, що нація найбільше цінує тих своїх героїв, які намальовані на грошах. А якщо відповідати серйозно, то ви запитуєте про найвидатнішого за яким критерієм? Героїзм або талант? Внесок у державотворення або у науку? Боротьба або результат?

Хіба генерал Петро Григоренко, або Левко Лук’яненко і В’ячеслав Чорновіл, які віддали роки свого життя і своєї свободи за нашу свободу і незалежність, менш видатні, ніж Леонід Макарович Кравчук, який “протискав” успішне голосування за Незалежність політичними засобами?

Хто геніальніший – неймовірний наш художник і мій добрий знайомий Іван Марчук, або великий Олександр Довженко, або “українець серцем” Сергій Параджанов?

Хто видатніший з унікальної наукової династії Патонів – батько чи син?

Хто з наших замахнувся на більш неможливе – Сергій Павлович Корольов, який відправив першу людину у космос, чи Михайло Кузьмич Янгель, який підготував “під ключ” висадку першої людини на Місяць (я завжди буду гордий, що сам брав участь у розробці того нашого дніпровського модулю)? А крім Корольова, ще ж були і інші наші “закордонні” генії – такі, які Ігор Сікорський, Іван Пулюй, Микола Гоголь…

Ну як ти виміряєш, хто видатніший? Не знаю. Немає такої “лінійки”. І взагалі – чи точно найвидатніший жив під гучним іменем? Я не думаю, що українець, який віддав своє життя за Батьківщину (захищаючи її колись від нацистської навали, або від уже нової навали на Сході), менш видатний, ніж відомий письменник або науковець.

Я цілком можу припустити, що ми не знаємо імені найвидатнішого українця – точніше, в нього мільйони імен.

– Що ви вважаєте найбільшою помилкою часів свого президентства?

– За десять років помилок було немало. Ми ж усе робили вперше, створюючи державу.

Причому українська економіка була лише осколком єдиного господарського комплексу СРСР. І діяти нам доводилося у ситуації найгострішої кризи, найглибшого падіння. Але ж справилися, країна піднялася. Тому, сподіваюся, ці помилки фатальними не виявилися.

Якщо ж брати не конкретні вчинки та рішення, а більш загальний, стратегічний план, то були дві важливі речі, які я недооцінив.

Перша – це нашпигованість нашого політикуму залишками московської агентури – і прямих “гебістів”, і агентів впливу. Я навіть уявити не міг, скільки “закладок” (і у прямому, і в переносному сенсі) залишила тут на високому рівні ця структура. Знав би – діяв би інакше.

А друга річ, яку я недооцінив – це потенціал українського громадянського суспільства. Воно вже давно випереджає владу, доводячи це у найгостріші моменти сучасної історії, але вперше я відчув цю зрілість і цю енергію у дні Майдану.

– Що про вас напишуть у підручниках історії України через 100 років?

– Для мене у вашому запитанні найголовніше, щоб через сто років Україна писала свої підручники про свою історію. Щоб через сторіччя в нас була свобода жити по-своєму та розповідати правду новим поколінням.

Мені буде достатньо, якщо про мене напишуть правду. Мені нема чого соромитися, а що з того, що зробив я, справді важливе, що витримає тестування часом – через сто років і зрозуміємо ☺.

– Хто і що є найбільшим ворогом України?

– Розбрат українців, їхня нездатність бути разом у вирішальний момент. Але мені хочеться вірити, що зараз, на цьому історичному етапі, ми з цим ворогом справимся.

Сьогодні нація консолідована у найголовніших речах. А із зовнішніми ворогами розібратися можливо, лише коли ми разом.

Леонід Кучма: Серед найскладніших переговорів можу назвати і “круглі столи” під час першого Майдану, завдяки яким вдалося мирно та безкровно завершити Помаранчеву революцію

– З ким у вас були найважчі міжнародні переговори?

– З Росією. З Путіним.

Колись від Геннадія Йосиповича Удовенка я вперше почув про те, що дипломати поділяють перемовини на два типи: “win-win”, коли обидві сторони домовляються та шукають прийнятного для всіх компромісу, і “гра з нульовою сумою”, коли змагаються за повну перемогу, щоб не залишити супротивнику нічого.

Переговори з західними партнерами зазвичай проходили за першим сценарієм (припускаю, що не так було під час “примушення до Будапештського меморандуму”, але вирішальна частина тих перемовин велася ще до мого президентства), а з Москвою – за другим.

Вже тоді Кремль волів не так порозуміння, як підкорення. Витримувати тиск і справді було важко, але ж вдавалося. Згадаю хоча б Тузлу.

До речі, серед найскладніших переговорів можу назвати і “круглі столи” під час першого Майдану, завдяки яким вдалося мирно та безкровно завершити Помаранчеву революцію.

Але на них найважче було домовлятися не з іноземними посередниками (вони якраз швидко відгукнулися на моє прохання приїхати та робили все заради врегулювання кризи), а з Ющенком та Януковичем.

Було дуже непросто підштовхнути обох до компромісу між собою та переконати їх прийняти ідею політичної реформи, яка врешті-решт перетворила Україну на парламентсько-президентську республіку саме тоді, наприкінці 2004 року.

Л. Кучма: Національну ідею не треба формулювати ніяк. Національна ідея – це не те, що формулюється. Це те, що відчувається нацією та об’єднує її, коли час приходить

– Що, на вашу думку, стало причиною анексії Криму та війни на Донбасі?

– По-перше, не погоджуся з вашим визначенням. Я б назвав те, що Росія зробила з Кримом, не анексією, а окупацією.

Анексія – це ж нібито назавжди, це “відрізали і з’їли”. А от окупація – це зовсім інше: це тимчасово і ми своє повернемо. Анексією можна лише обурюватися, але як уже доконаним фактом, а проти окупації треба боротися.

Що ж до причин, то вони, хоча це може прозвучати як парадокс, діаметрально протилежні: окупація Криму відбулася тому, що Україна не стала захищатися, а війна на Донбасі почалася тому, що ми нарешті почали відповідати окупанту, що перейшли до опору.

Могли й не переходити, звичайно. Могли скласти зброю та задкувати аж до Збруча. І все було б мирно, і не було б війни, і України ніякої не було б. А була б одна велика Малоросія.

– Байден назвав Путіна вбивцею. Ви би назвали Путіна вбивцею?

– Тільки не ставте це питання діючому президенту. Або ще комусь із його оточення.

Не провокуйте тих, кому доведеться ще вести перемовини з Путіним. А вести їх таки доведеться. І ціна ефектної образи буде реальною, причому заплатить її не той, хто схотів би так голосно пропіаритися, а хтось із наших хлопців, який потрапить під обстріл на лінії фронту того ж дня. Бо на “передку” вже давно склали народну прикмету: у Москві образилися – на Донбасі стріляють.

Я взагалі вважаю, що так когось називати можна лише у обличчя. А коли просто кидаються гучними словами – це їх лише знецінює.

Нагадаю, що, назвавши Путіна вбивцею, Байден майже одночасно запросив його на зустріч, де приязно розмовляв і тиснув руку. В нас такої можливості не буде.

– Владу часто порівнюють з важким наркотиком. Чи так це, і як ви поверталися до нормального життя?

– Якась дивна метафора. Мається на увазі, що усі рішення на вищому рівні приймаються “під кайфом”? Хоча, дивлячись на дії деяких світових лідерів, можна повірити і в це…

Але якщо ви запитуєте про залежність від влади, про прагнення у будь-яку ціну її зберегти – то це точно не про мене. Свого часу Конституційний суд дозволив мені балотуватися на третій термін. Але я жодної секунди не розглядав таку можливість.

Повернення до того, що ви назвали “нормальним життям”, було не якимось випробуванням, а величезним полегшенням. І для мене, і – що ще важливіше – для моєї родини, для моїх найближчих.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 270

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua