Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 25.10.2020

Інформаційний резонанс доби: 25.10.2020

Окупанти минулої доби зірвали «тишу» біля Авдіївки

26.10.2020 07:15

Минулої доби, 25 жовтня, з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано одне порушення досягнутих домовленостей.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“…режим припинення вогню противник порушив у вечірній час доби, застосувавши у районі Авдіївки ручний протитанковий гранатомет”, – йдеться у повідомленні.

Бойових втрат і поранень серед особового складу Об’єднаних сил не було.

Від початку поточної доби, 26 жовтня, у смугах відповідальності наших бригад режим припинення вогню зберігається повною мірою.

Ситуація в районі проведення операції залишається контрольованою українськими воїнами.

 

МЗС: Київ жорстко реагуватиме на агітацію угорських чиновників на місцевих виборах

25.10.2020 20:35

Агітація високопосадовців Угорщини на місцевих виборах в Україні порушує законодавство нашої держави і не залишає українській стороні іншого вибору, як жорстко реагувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України.

Про це йдеться в заяві МЗС України, передає Укрінформ.

“У день голосування на місцевих виборах в Україні угорська сторона вдалася до прямої агітації за партію угорців – Товариство угорської культури Закарпаття. МЗС України глибоко засмучене, що у такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми”, – зазначили в зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС також констатували ігнорування Будапештом неодноразових закликів Києва припинити нехтувати принципами верховенства права і добросусідських відносин та з повагою ставитися до законів України.

“Громадяни України угорського походження є важливою і невід’ємною частиною українського суспільства, вони мають усі необхідні права та можливості для вільного обрання своїх представників до органів місцевого самоврядування. Неприйнятні підказки виборцям з Будапешта порушують законодавство України і не залишають українській стороні іншого вибору як жорстко реагувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України”, – заявили в МЗС України.

Там також зазначили, що нагнітання угорською стороною емоцій та провокування громадян України не поважати Конституцію України та її закони приречені на провал.

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах в Україні угорську політичну партію. Він також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову Золтана Бабяка.

Зі свого боку, народний депутат із фракції “Європейська солідарність” Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася до МЗС України із закликом оперативно відреагувати на втручання Сіярто в українські вибори.

 

Протест кількох ієрархів не вплине на рішення церкви Кіпру про визнання ПЦУ – архієпископ Євстратій

Москва та її сателіти зараз розганятимуть «заяву» чотирьох ієрархів, які «категорично не згідні» з визнанням ПЦУ та вимагатимуть «скликання Синоду».

Як передає Укрінформ, про це написав у Фейсбуці заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря.

“Кожен може порахувати, скільки складають 4 з 18 та зробити висновок, чи зможуть ці чотири ієрархи досягти переваги їхньої (точніше – промосковської) позиції”, – наголосив архієпископ.

За його словами, архієпископ Кіпру переконаний, що всі предстоятелі, за виключенням Кирила, визнають його правоту.

Євстратій додав, що щодо прогнозованих протестів, то предстоятель Церкви Кіпру пообіцяв скликати засідання Синоду, якщо буде прохання про це, викладене згідно зі Статутом Церкви. На такому засіданні має бути розглянутий текст листа, яким архієпископ планує інформувати Вселенського Патріарха про рішення і дії, які відбулися.

“Архієпископ передбачає, що зміст листа буде підтриманий Синодом – якщо не одноголосно, то більшістю”, – підкреслив Євстратій і додав, що всі заяви та протести – не більше, ніж ритуальна спроба тісно пов‘язаних з Москвою ієрархів прикрити свою поразку у дворічній боротьбі проти визнання ПЦУ з боку Церкви Кіпру.

Як повідомлялося, предстоятель Кіпрської православної церкви архієпископ Хризостом ІІ у суботу, 24 жовтня, під час літургіївперше пом’янув ім’я предстоятеля автокефальної Православної церкви України, митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Це свідчить про фактичне визнання ПЦУ з боку Кіпрської церкви і є знаком встановлення повного євхаристійного спілкування.

Православну церкву України було створено на Об’єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. Її очолив митрополит Епіфаній.

6 січня 2019 року Вселенській патріарх Варфоломій вручив митрополиту Київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію ПЦУ.

Собор ієрархів Грецької (Елладської) церкви 12 жовтня 2019 року визнав автокефальну ПЦУ.

8 листопада 2019 року ПЦУ визнав Олександрійський патріархат.

 

Азербайджан і Вірменія домовились про нове перемир’я у Нагірному Карабаху

26.10.2020 03:54

Міністри закордонних справ Азербайджану й Вірменії після переговорів у Вашингтоні дійшли згоди про початок гуманітарного перемир’я в зоні Нагірно-Карабахського конфлікту з ранку понеділка.

Про це йдеться в заяві Державного департаменту США, оприлюдненій у неділю за результатами зустрічей в американській столиці, повідомляє Укрінформ.

“Гуманітарне перемир’я набуде чинності о 08:00 за місцевим часом 26 жовтня 2020 року”, – зазначається в заяві.

Як уточнюється, з главами МЗС ворогуючих країн окремо зустрівся заступник держсекретаря США Стівен Біген. У цьому зв’язку в Держдепартаменті зауважили, що американська сторона “сприяла інтенсивним переговорам” між міністрами закордонних справ ворогуючих країн, а також співголовами Мінської групи ОБСЄ з метою “наближення Вірменії й Азербайджану до мирного розв’язання Нагірно-Карабахського конфлікту”.

Як повідомляв Укрінформ, Азербайджан і Вірменія досягли домовленості про припинення вогню ще 10 жовтня в Москві. Однак з того часу перемир’я неодноразово порушувалось, що викликало критичну реакцію з боку міжнародного співтовариства.

 

Ситуація в Карабасі: Азербайджан узяв під контроль ще кілька сіл та місто Губадли

26 жовтня. УНН. Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про перехід під контроль азербайджанської армії ще кількох сіл в трьох районах навколо Нагірного Карабаху і міста Губадли. Про це він повідомив на своїй сторінці в Twitter, передає УНН.

“Азербайджанська армія звільнила від окупації кілька сіл Зангіланського, Джебраїльського і Губадлінського районів і місто Губадли. Слава Азербайджанської армії! Карабах — це Азербайджан!”, — написав Алієв.

Він також вважає, що співголови Мінської групи ОБСЄ “повинні залишатися нейтральними і не вставати на чийсь бік”.

“Співголови повинні переконати Вірменію, що вона повинна зупинити агресію, дотримуватися режиму припинення вогню і взяти зобов’язання по звільненню земель”, — підкреслив Алієв.

Раніше президент Азербайджану заявив, що в районі Нагірного Карабаху Баку повністю відновив контроль над кордоном з Іраном.

Як повідомляв УНН, в зв’язку з загостренням конфлікту в Нагірному Карабасі Корпус вартових Ісламської революції розгорнув на кордоні Ірану механізовану бригаду з танками.

 

Президент Азербайджану назвав умови припинення вогню у Нагірному Карабаху

Президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що Баку готовий сісти за стіл переговорів щодо припинення вогню у Нагірному Карабаху.

Як передає Укрінформ, про це він заявив в інтерв’ю Fox News.

“Ми готові погодитися на припинення вогню”, – сказав він і додав, що такий крок можливий після того, як Вірменія вийде за межі того, що Азербайджан називає “окупованим” прикордонним регіоном.

Він також зазначив, що інші країни регіону повинні уникати участі у конфлікті.

“Наша позиція полягає в тому, що всі регіональні країни повинні уникати прямої участі у конфлікті. Ми цілком проти “інтернаціоналізації конфлікту””, – сказав Алієв.

Як повідомляв Укрінформ, Вірменія та Азербайджан вранці 27 вересня почали воєнні дії у Нагірному Карабаху, взаємно звинувативши один одного в обстрілі прикордонних територій та в провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію.

Бойові дії спровокували військові втрати з обох сторін та численні жертви серед мирного населення.

Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією через Нагірний Карабах спалахнув 1988 року. У 1994-му – після шести років війни – був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан та Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною “республікою”, проте Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

 

До Мінська стягують війська і спецтехніку, на вулицях ставлять огорожі

25.10.2020 13:06

У Мінську 25 жовтня, до очікуваної акції протесту, в різних частинах білоруської столиці зафіксована військова техніка і мікроавтобуси з силовиками.

Паралельно у деяких районах міста формуються ланцюги солідарності. Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Tut.by.

«З самого ранку в Мінську в різних частинах міста була помічена військова техніка і мікроавтобуси з силовиками. На площі Незалежності і біля музею ВВВ («Великої Вітчизняної війни» – ред.») виставили огородження. У деяких районах формуються ланцюги солідарності», – йдеться в повідомленні.

Видання публікує все нові фото і відео, на яких в різних районах міста зафіксовано «автобуси і вантажівки, в яких зазвичай перевозять ОМОН і невідомих у балаклавах».

Одночасно на вулицях Мінська з ранку формуються «ланцюги солідарності».

Як повідомляв раніше Укрінформ, у Мінську, де сьогодні очікуються акції на підтримку “Народного ультиматуму”, виникли проблеми з мобільним інтернетом, закриті на вхід і вихід 12 станцій метро.

У Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня днем “Народного ультиматуму” і закликала режим до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

На багатотисячній акції у Мінську почалися затримання журналістів і активістів

25.10.2020 14:02

Напередодні недільної акції протесту в Мінську почалися перші затримання журналістів – затримали журналіста «Новаго часу» Дмитра Дмитрієва та фотокореспондента «Комсомольской правды» Святослава Зоркого.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в ТГ-каналі Білоруської асоціації журналістів.

«Затримано (в Мінську – ред.) фотографа Дмитра Дмитрієва «Новый час» і Святослава Зоркого (КП)», – йдеться в повідомленні.

Також Радыё Свобода повідомило про точкові затримання інших громадян – двох жінок з червоно-білими квітами і білоруського активіста Володимира Непомнящих.

До початку акції в центрі Мінська вже зібралися багатотисячні колони демонстрантів. Частина міста перекрита. До центру підтягнута спецтехніка, в тому числі водомети і силовики.

Раніше в Мінську до очікуваної акції протесту, в різних частинах білоруської столиці була зафіксована військова техніка і мікроавтобуси з силовиками.

Паралельно в деяких районах міста шикувалися ланцюги солідарності.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у Мінську, де сьогодні очікуються акції на підтримку “Народного ультиматуму”, виникли проблеми з мобільним інтернетом, закрито на вхід і вихід 12 станцій метро.

На акціях протесту в Білорусі регулярно затримують журналістів різних видань. Нерідко їм пред’являють звинувачення в участі в масових заворушеннях.

У Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня вдень “Народного ультиматуму” і закликала режим до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

На протести у Мінську вийшли вже понад 100 тисяч осіб – ЗМІ

25.10.2020 17:27

За оцінками журналістів, у марші на підтримку «Народного ультиматуму» у Мінську беруть участь понад 100 тисяч осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радыё Свабода.

«Кореспонденти «Свабоди» оцінюють кількість учасників ходи у “100 тисяч і більше”», – йдеться у публікації.

Пізніше з’явилося повідомлення, що учасники маршу протесту почали розходитися у різні боки великими групами. О 16:08 було відкрито 12 станцій мінського метро, ​​закриті вдень на вхід і вихід.

Станом на 14:30 ПЦ “Вясна” опублікував імена 51 затриманого на акціях протесту у різних містах Білорусі.

Як повідомлялося, у Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня днем “Народного ультиматуму” і закликала режим до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

Протести у Мінську розганяють світлошумовими гранатами і пострілами у повітря

25.10.2020 18:01

Для розгону учасників акції на підтримку «Народного ультиматуму» в Мінську силовики здійснювали попереджувальні постріли в повітря і застосовують світлошумові гранати.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на білоруські ЗМІ.

«Люди прогнали кордон міліції на Орловській вулиці. Силовики швидко їдуть на автобусах. За ними біжать учасники протесту… Міліція намагається встановити кордон біля Центрального РВВС Мінська на вулиці Орловській. Протестувальники намагаються її обійти… багато світлошумових гранат», – інформує Радыё Свабода.

Про «численні вибухи» на Орловській повідомляє і портал Tut.by. «Люди біжать в різні боки по дворах. Вибухи дають вогненно-помаранчеве світло. По Орлівці поїхало багато автозаків», – пише видання.

Зазначається що раніше на цьому місці один з демонстрантів підійшов до кордону силовиків, які спробували його затримати, але люди його відбили. «Зав’язалася невелика бійка. Після, як повідомляє читач, чоловік у балаклаві, який стояв на «рубежі», двічі вистрілив у повітря, а потім навів зброю на демонстрантів», – повідомляє портал.

За оцінками журналістів, у марші на підтримку «Народного ультиматуму» в Мінську беруть участь понад 100 тисяч людей.

Як повідомлялося, у Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня днем “Народного ультиматуму” і закликала режим до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

У Мінську силовики стріляють у протестувальників гумовими кулями, є поранений

25.10.2020 18:24

У Мінську силовики почали стріляти в учасників акції на підтримку «Народного ультиматуму» гумовими кулями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє на Телеграм-каналі “Нова газета”.

«Під час розгону акції силовики стріляли гумовими кулями по людях. Як мінімум одного демонстранта поранено … в живіт», – йдеться в публікації.

Раніше повідомлялося про використання силовиками світлошумових гранат і попереджувальні постріли в повітря на Орловській вулиці Мінська, на шляху до резиденції Олександра Лукашенка.

За оцінками журналістів, у марші на підтримку «Народного ультиматуму» в Мінську беруть участь більш як 100 тисяч осіб.

Як повідомлялося, в Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня днем “Народного ультиматуму” і закликала режим до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

Правозахисники встановлюють імена затриманих на акціях в Білорусі

25.10.2020 19:03

На недільній акції протесту в Мінську та інших містах Білорусі проходять затримання активістів, у тому числі журналістів. Станом на 19.00 правозахисники вже встановили імена 129 затриманих.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ПЦ «Вясна».

Зокрема повідомляється, у яких містах затримали активістів.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у Мінську в неділю є проблеми з мобільним інтернетом, закрито на вхід і вихід 12 станцій метро.

До очікуваної акції протесту, в різних частинах білоруської столиці зафіксована військова техніка і мікроавтобуси з силовиками.

Силовики почали стріляти в учасників акції на підтримку «Народного ультиматуму» гумовими кулями.

У Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня днем “Народного ультиматуму” і закликала режим до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

У Білорусі затримали майже 300 учасників акцій протесту

26.10.2020 02:31

На недільній акції протесту в Мінську та інших містах Білорусі проходять затримання активістів, у тому числі журналістів. Станом на 02.00 26 жовтня правозахисники вже встановили імена 290 затриманих.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ПЦ «Вясна».

Зокрема повідомляється, у яких містах затримали активістів.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у Мінську в неділю є проблеми з мобільним інтернетом, закрито на вхід і вихід 12 станцій метро.

До очікуваної акції протесту, в різних частинах білоруської столиці зафіксована військова техніка і мікроавтобуси з силовиками.

Силовики почали стріляти в учасників акції на підтримку «Народного ультиматуму» гумовими кулями.

У Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Читайте також: До Мінська стягують війська і спецтехніку, на вулицях ставлять огорожі

Лідер опозиції Світлана Тихановська оголосила 25 жовтня днем “Народного ультиматуму” і закликала режим до мирної передачі влади. Якщо цього не відбудеться, а силові органи продовжать жорстоке придушення протестів, опозиція має намір оголосити в країні загальнонаціональний страйк.

 

Пандемія: число інфікованих COVID-19 у світі наближається до 43 млн

26 жовтня. УНН. Станом на ранок неділі у світі інфекцією, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, заразилися понад 42,9 млн осіб. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 42 926 013 людей, з них одужало 28 898 323. Кількість померлих зросла до 1 152 990.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (8 635 752), Індія (7 864 811), Бразилія (5 380 635), Росія (1 503 652), а також Франція (1 130 143), Аргентина (1 090 589) та Іспанія (1 046 132).

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (225 226), Бразилії (156 903) та Індії (118 534).

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ, в Україні зафіксовано понад 343 тис. хворих на COVID-19, за добу виявили 6 088 інфікованих. Внаслідок хвороби загалом в країні померли 6 391 людина, з них за добу — 102. Одужали понад 141,5 тис. людей, з них за добу — 1 753.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні зафіксували 6 088 нових випадків коронавірусу

25.10.2020 08:47

В Україні станом на 25 жовтня лабораторно підтверджено 343 498 випадків COVID-19, з них за добу – 6 088.

Як передає Укрінформ, такі дані містить система моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Протягом доби зафіксовано 102 нових летальних випадки. Одужали – 1 753 особи.

Загалом в Україні зареєстровано 6 391 смерть від COVID-19. Одужали – 141 508 пацієнтів. Хворіють нині 195 599 осіб.

Найбільше нових випадків коронавірусу за добу виявили у Харківській – 660, Житомирській – 440, Хмельницькій – 437, Львівській області – 405 та Києві – 359.

Як повідомлялося, напередодні в Україні за добу зареєстрували 7 014 випадків коронавірусу.

 

Процес підрахунку голосів може затягнутися надовго – КВУ

25.10.2020 19:22

У Комітеті виборців України побоюються, що процес підрахунку голосів на місцевих виборах може затягнутися надовго.

Про це сказав на брифінгу генеральний директор КВУ Олексій Кошель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми продовжуємо роботу. Працюють наші спостерігачі, мобільні групи. Ми будемо стежити за процесом підрахунку голосів. Власне, нас зараз чекає найскладніший період дня голосування – це стан процесу підрахунку голосів, який може надзвичайно надовго затягнутися через складність виборчої боротьби, складність виборчої системи і недосконалість виборчого законодавства», – зазначив Кошель.

Він також повідомив, що завтра, 26 жовтня, о 10:30 ранку відбудеться пресконференція, де Комітет виборців України повідомить про підсумки свого спостереження за днем голосування.

Як повідомляв Укрінформ, Комітет виборців України 25 жовтня, у другій половині дня голосування на місцевих виборах зафіксував низку порушень, зокрема, пов’язаних із підкупом виборців, підвезенням виборців, винесенням бюлетенів, спробами фальсифікацій.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні проходять місцеві вибори.

 

Паспорт Садового знайшла теща, і він зможе проголосувати

Паспорт міського голови Львова Андрія Садового знайшовся, і він тепер зможе проголосувати на місцевих виборах.

Як передає Укрінформ, про це Садовий повідомив у Фейсбуці.

«Знайшли! Дякую улюбленій тещі Марії Михайлівні! Взяла кризову ситуацію під свій контроль, організувала пошуки і досягнула результату. Файна теща на вагу золота! Біжу голосувати», – написав він.

Як повідомляв Укрінформ, Андрій Садовий, який вже 14 років очолює міську раду Львова і знову балотується на посаду міського голови, раніше не зміг проголосувати, тому що пред’явив на виборчій дільниці не паспорт громадянина України, а закордонний. Садовий пояснив, що не знайшов документа.

На виборчу дільницю він приходив з дружиною, молодшим сином і тещею.

 

КВУ заявляє про факти підкупу виборців – до 400 гривень за голос

Комітет виборців України у другій половині дня голосування на місцевих виборах фіксує низку порушень, пов’язаних із підкупом виборців.

Про це сказав генеральний директор КВУ Олексій Кошель у ефірі телеканалу “Україна.24”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Станом на другу половину дня ми фіксуємо низку порушень, пов’язаних із підкупом виборців. Ця технологія нікуди не ділася. До прикладу, на Одещині було виявлено 4 автобуси виборців, яким пропонували по 400 гривень за голос. Це автобус, який рухався до смт. Затока і Білгород-Дністровського. Смт. Затока, хочу нагадати, це та громада, Кароліно-Бугазька громада, де перед виборами аномально зросла кількість виборців – в одній громаді на 13%. І тоді поліція повідомляла про штучність цього процесу і про те , що, очевидно, виборці були фінансово мотивовані», – розповів Кошель.

Також він поінформував, що КВУ зафіксували повідомлення про місто Нікополь на Дніпропетровщині, де пропонували виборцям за голос по 200 гривень.

«Спостерігачі КВУ викликали поліцію, складено відповідні акти», – поінформував Кошель.

Також зафіксовані порушення у місті Костянтинівка Донецької області і Новодмитрівці Донецької області, а саме – два факти підвезення виборців.

«А підвезення виборців у тому числі не просто турбота про літніх людей, це може бути і надання безкоштовних транспортних послуг, а також – схема, за якою можуть і мотивуватися виборці», – пояснив Кошель.

Окрім того, за його словами, КВУ фіксує факти винесення бюлетенів у трьох регіонах, «що може характеризуватися як спроба організації «каруселі».

«Також ми фіксуємо кілька фактів спроб фальсифікації у день голосування. Це факти, коли виборцям прямо вказували пальцем, за кого потрібно голосувати. І це факти пов’язані не тільки з порушенням законодавства, а зі звичайною людською підлістю, тому що ці факти зафіксовані на Дніпропетровщині у психоінтернаті, а також на Закарпатті у геріатричному пансіонаті, де лікуються виборці переважно старшого віку», – сказав Кошель.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні проходять місцеві вибори.

 

Поліція отримала понад 3300 заяв про порушення виборчого процесу 

Станом на 17.00 годину Національна поліція отримала 3 323 заяв та повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці Національної поліції у Фейсбуці.

«На цей час до органів поліції надійшло 3323 заяви та повідомлення, пов’язані з виборчим процесом», – ідеться в повідомленні.

Уточнюється, що відповідні дані зафіксовано станом на 17.00 годину.

Зокрема, у Києві зафіксовано 398 повідомлень про порушення, у Київській області – 377, Дніпропетровській – 298, Донецькій – 232, Одеській – 185, Львівській – 183, Харківській – 178, Запорізькій – 173, Полтавській – 162, Черкаській – 123, Херсонській – 119, Вінницькій та Сумській – по 101, Закарпатській – 98, Хмельницькій – 75, Миколаївській – 74, Рівненській – 73, Кіровоградській – 71, Чернігівській – 69, Луганській та Тернопільській – по 57, Івано-Франківській – 44, Волинській – 37, Житомирській – 23, Чернівецькій – 15.

Повідомляється, що зазначені заяви стосувалися таких подій: агітація в день виборів – 1310 випадків, порушення таємниці голосування – 154, підкуп виборців – 148, незаконне знищення виборчої документації – 117, порушення порядку ведення реєстрів виборців або виборчих комісій або списків виборців – 110, незаконне використання виборчого бюлетеня (спроба або винесення виборчого бюлетеня) – 71.

Поліцейські склали 148 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, а за 51 фактом відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні проходять місцеві вибори.

 

Значні порушення зафіксували на менш ніж 1% виборчих дільниць – ОПОРА

Громадянська мережа “ОПОРА” відзвітувала про порушення, зафіксовані її спостерігачами з 12.00 до 16.00.

Про це під час брифінгу сказав аналітик громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Окремі виборчі дільниці допускають порушення. На 4,5% дільниць були зафіксовані спроби незаконної видачі або отримання бюлетенів”, – сказав Клюжев.

На його думку, необхідно забезпечити належну просвіту виборців і членів виборчих комісій, а також продовжити роботу з притягненням до відповідальності порушників.

“На 2% дільниць ми зафіксували спроби демонструвати свої виборчі бюлетені – тобто, по суті порушувати таємницю голосування. Менше ніж на 1% дільниць ми зафіксували спроби фотографування виборчих бюлетеней”, – відзначив Клюжев.

Також на 12% дільниць зафіксовані незначні порушення, а менш ніж на 1% дільниць ДВК допускали суттєві порушення.

Крім того, за даними ОПОРИ, станом на 16.00 явка виборців становила 27%. При цьому, на виборах у 2015 році активність виборців станом на аналогічну годину становила 36,2%.

Комітет виборців України 25 жовтня, у другій половині дня голосування на місцевих виборах зафіксував низку порушень, зокрема, пов’язаних із підкупом виборців, підвезенням виборців, винесенням бюлетенів, спробами фальсифікацій.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні проходять місцеві вибори.

 

Явка виборців на 16.00 становить 27% – ОПОРА

Станом на 16.00, за даними Громадянської мережі ОПОРА, явка виборців на місцевих виборах в Україні становить 27%.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала на своїй сторінці у Фейсбуці голова правління Громадянської мережі ОПОРА, координаторка політичних програм Ольга Айвазовська.

«Явка на 16:00 по всій країні, за даними Громадянської мережі ОПОРА, становить 27%. Похибка 0,84%», – розповіла Айвазовська.

Водночас вона додала, що у цей же час на місцевих виборах 2015 року явка була 36,2%.

Раніше у Центральній виборчій комісії повідомили орієнтовні дані щодо явки виборців на місцевих виборах станом на 13:00.

Згідно з даними Центрвиборчкому, найвища явка зафіксована в Одеській області (без м. Одеси) – 26%, а найменша – 14% – у Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні проходять місцеві вибори.

 

«Слуга народу» вестиме паралельний підрахунок голосів на місцевих виборах

Партія “Слуга народу” буде вести паралельний підрахунок голосів після завершення голосування на місцевих виборах.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це поінформувала журналістів заступниця голови парламентської фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук в кулуарах штабу “СН”.

“У нас паралельний підрахунок голосів ще не ведеться, він може початися після 20:00, коли закриються дільниці, це, фактично, по протоколу. Це стандартна процедура, ми будемо її вести всю ніч цю процедуру. Ми розуміємо, що цього року, насправді, підрахунок займе більше часу, ніж на минулих місцевих виборах, бо трошки складніший формат підрахунку, адже треба ще порахувати не лише голоси за партію, але й ті чи інші голоси за окремих кандидатів, бо це може змінити зрештою результати, в залежності, чи подолали цю межу, будуть рухатися кандидати в регіональному списку”, – сказала Кравчук.

За словами депутатки, у “Слузі народу” сподіваються в понеділок, 26 жовтня, ближче до обіду, мати вже перші результати підрахунку і ними поділитися.

Водночас Кравчук зауважила, що екзитполів партія “Слуга народу” не проводить.

“Ми не робимо якогось загального екзитполу загалом по Україні. Також я знаю, що буде екзитпол, не нами замовлений, незалежно замовлений, у тому числі, по опитуванню також буде озвучений о 20:01”, – зазначила політик.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні проходять місцеві вибори.

 

На Одещині викрили «карусель» – 38 виборців намагалися підкупити

Співробітники Біляївського району Одеської області затримали три автобуси з людьми, які організовано приїхали голосувати із сусіднього району.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє відділ комунікацій ГУ Нацполіції в Одеській області.

“Розпочато кримінальне провадження за фактом підкупу виборців: у Біляївському районі поліцейські територіального підрозділу виявили три автобуси з людьми, які приїхали голосувати з Роздільнянського району. За оперативною інформацією правоохоронців, 38 громадян повинні були отримати за свої голоси грошову винагороду”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відомості про скоєння злочину внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 4 ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) Кримінального кодексу України.

Також з’ясувалося, що виборців перевозили на несправних автобусах, один із водіїв сів за кермо у стані алкогольного сп’яніння, а другий – без відповідних документів. Стосовно правопорушників складено протоколи за ознаками ст. 130, 121 та 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні поліцейські Ізмаїла виявили три автобуси з 52-ма пасажирами, які повинні були їхати до Білгорода-Дністровського району для голосування. За словами людей, за кожен відданий ними голос невідомий чоловік обіцяв заплатити по 400 гривень.

Поліцейські встановили особу правопорушника. Ним виявився раніше судимий 42-річний громадянин Російської Федерації, який тимчасово проживає в Одесі. Чоловіка затримано в процесуальному порядку, за фактом підкупу виборців розпочате кримінальне провадження за ознаками ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України, іноземцю оголошено підозру.

Згідно з законодавством, такі дії караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

У неділю, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори. Громадяни обирають депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських і міських голів у 1 439 громадах.

 

У поліції назвали ТОП-3 виборчих порушень на Закарпатті

У Нацполіції Закарпаття розповіли про ТОП-3 порушень у день виборів на Закарпатті – це підкуп виборців, підписані порожні бюлетені, фотогарфування, виніс і псування бюлетенів.

Про це у коментарі кореспонеднту Укрінформу повідомила речниця ГУНП в Закарпатській області Ганна Дан.

“ТОП-3 порушень у день виборів на Закарпатті виглядає наступним чином: це підкуп виборців, підписані порожні бюлетені на двох дільницях в Ужгороді та фотографування, виніс й псування бюлетенів виборцями на дільницях.” – сказала вона.

Зі слів речниці, наразі поліція відкрила одне кримінальне провадження на Закарпатті у день виборів до місцевих рад — за фактом підкупу виборців в Іршаві (за ч.4 ст.160 ККУ).

Щодо інших фактів, то ще тривають слідчі дії на двох дільницях в Ужгороді, звідки поліція отримала повідомлення про підписані та пропечатані членами ДВК наперед порожні бюлетені. Про порушення на одній із дільниць повідомили в ОПОРІ, на іншій — кандидат до Ужгородської міськради.

Наразі вирішуються питання щодо внесення відомостей до ЄДРР, повідомила Ганна Дан.

За її словами, третім найчастішим порушенням на виборах на Закарпатті були маніпуляції з бюлетенями. Виборці пробували виносити їх за межі дільниці, фотографувати, на одного виборця склали протокол за те, що він порвав бюлетень на дільниці.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори. Громадяни обирають депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських і міських голів у 1 439 громадах.

 

У Харкові явка менша, ніж на президентських і парламентських виборах – міськрада

У Харкові на місцевих виборах явка виборців менша, ніж на президентських та парламентських виборах.

Так сказав після голосування на виборах перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, передає Укрінформ із посиланням на прес-службу Харківської міськради,.

Поки що (ред. – у перший половини дня) явка виборців низька – менша, ніж була на президентських і парламентських виборах. Багато в чому це пояснюється тим, що Харків знаходиться у “червоній” епідемічній зоні, і чимало людей побоялися прийти на дільницю. Тим не менш, у другій половині дня народ вже активніше голосує, тому остаточні цифри явки будуть більшими”, – зазначив Терехов.

За його словами, міська влада створила всі умови для безпечного голосування в умовах пандемії.

“Ми виділили кошти з бюджету міста, щоб закупити маски, антисептики, рукавички, обмежувальні стрічки, і забезпечили засобами захисту всі виборчі дільниці. Також встановили додаткові кабінки для голосування, щоб уникнути черг. Соціальна дистанція дотримується, також ми бачимо, що багато виборців приходять зі своїми ручками”, – підкреслив Ігор Терехов.

За його словами, вибори проводяться у відповідності з усіма вимогами для виборчих комісій в умовах карантинних обмежень.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня станом на 15:00 поліція Харківщини зареєструвала 130 повідомлень про порушення виборчого законодавства: відкрито 7 кримінальних проваджень, що вдвічі більше, ніж о 12:00.

Серед порушень – відкриття виборчих дільниць із запізненням, відсутність бланків бюлетенів, хуліганство, включаючи опір правоохоронцям, повторне голосування, підвезення виборців автобусом, пошкодження бюлетенів, фотографування бюлетенів у кабінці.

Інформацію про події зареєстровано в Єдиному обліку територіальних відділів поліції.

У неділю, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори. Громадяни обирають депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських і міських голів у 1 439 громадах.

 

На Житомирщині кандидат від ОПЗЖ «вчив» працювати членів виборчої комісії

На Житомирщині на дільниці виникла сутичка між кандидатом у депутати до обласної ради та членами ДВК, під час якої викликали поліцію.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує Громадянська мережа ОПОРА.

«У селі Рижів Чуднівського району Житомирської області на дільниці №181189 сталася сутичка між кандидатом в депутати обласної ради від партії «Опозиційна платформа – За життя» Костянтином Чарпіцьким та членами ДВК. На місце події викликали поліцію та швидку медичну допомогу, бо одній членкині ДВК стало погано», – йдеться у повідомленні.

За словами спостерігача ОПОРИ, кандидат вирішив, що на дільниці є порушення і почав втручатися у виборчу документацію.

Зазначається, що він підійшов до сейфа, а потім йому не сподобалося, як лежали протоколи і те, що печатка була в сумці голови ДВК.

Комісія йому завадила і виникла штовханина. Після чого викликали поліцію. Поки чекали на правоохоронців, під час сварки з цим кандидатом одній із членкинь стало погано і місцевий фельдшер надала їй першу допомогу.

 

Прокуратура Ізмаїла вимагає арешту росіянина, якого підозрюють у підкупі виборців

Ізмаїльська місцева прокуратура подала клопотання до міськрайсуду стосовно обрання запобіжного заходу у вигляді арешту 42-річного громадянина Російської Федерації, якому оголошено підозру в організації 25 жовтня підкупу 52 виборців – жителів Ізмаїла.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Одеської облпрокуратури.

“За процесуального керівництва прокурорів Ізмаїльської місцевої прокуратури повідомлено про підозру 42-річному громадянину Російської Федерації у підкупі виборців на користь кандидатів однієї з політичних сил з метою впливу на результати виборів на території міста Чорноморська та селища Затока Одеської області”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, іноземець спільно з іншими невстановленими особами, планував здійснити з метою отримання переваги на виборах кандидатів на посади депутатів органів місцевого самоврядування підкуп 52 виборців, заплативши їм аванс по 100 грн кожному. Повний розрахунок, тобто виплата ще 400 грн кожному, очікував виборців після реалізації свого виборчого права за визначеного кандидата.

З цією метою правопорушник організував три автобуси з 52-ма пасажирами, які мали їхати з Ізмаїла до Чорноморська та Затоки для голосування.

Наразі прокурорами направлено клопотання до суду щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється за ознаками ч. 4 ст. 160 (підкуп виборців, вчинений за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання за цей злочин у вигляді ув’язнення винуватця терміном до 7 років.

 

Волонтери для «опитування Президента» стоять біля 55% дільниць – ОПОРА

Особи, котрі проводять опитування громадян від Президента України Володимира Зеленського, присутні біля 55% виборчих дільниць.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала на своїй сторінці у Фейсбуці голова правління Громадянської мережі ОПОРА, координаторка політичних програм Ольга Айвазовська.

«Громадянська мережа ОПОРА дослідила, біля якої кількості дільниць присутні інтерв’юєри, які проводить опитування від президента. Станом на цю годину біля 55% дільниць вони є, 45% – ні. Похибка національного дослідження – 4%», – зауважила Айвазовська.

За її словами, найбільша кількість дільниць такими інтерв’юєрами покрита на Півдні – 78,65%, найменша на Заході – 37,81%. Водночас у центрі – 55,79%, на Сході країни вони представлені біля 56,87% дільниць.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня у відеозверненні анонсував, що 25 жовтня, крім місцевих виборів, відбудеться всенародне опитування.

Українцям запропонують дати відповідь на п’ять запитань, які стосуються запровадження довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах, створення на Донбасі вільної економічної зони, скорочення кількості депутатів у Верховній Раді до 300, легалізацію медичного канабісу та порушення на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

 

«П’ять питань» Зеленського: поліція перевіряє заяви про «зарплати» волонтерів

Правоохоронні органи отримали 4 заяви щодо начебто роботи за гроші волонтерів, які проводять опитування від Президента Володимира Зеленського, а також щодо залучення до цього опитування неповнолітніх.

Про це сказав голова Національної поліції Ігор Клименко на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чотири заяви в нас такі є, ми їх перевіряємо. Вони були протягом останніх двох з половиною годин. Перевіримо, потім зможемо більш докладно і змістовно говорити», – відповів Клименко на запитання журналіста, чи є інформація про те, що волонтери, які проводять опитування Президента, працюють за гроші.

Водночас Клименко зазначив, що не має докладної інформації щодо повідомлень про начебто залучення неповнолітніх до проведення опитувань від Президента.

«У мене немає зараз інформації докладної, чи залучають неповнолітніх. Такі заяви були. Була одна заява, що один із громадян мав вік 14 років. Зараз перевіряємо, дуже мало часу пройшло з моменту отримання офіційної заяви поліцією… Думаю, що увечері ми більш докладно зможемо про це сказати», – розповів голова Нацполіції.

На уточнення, чи є законним залучення неповнолітніх до проведення опитування, Клименко відповів, що це провокативне питання. “Якщо є порушення, ми офіційно дамо інформацію», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня у відеозверненні анонсував, що 25 жовтня, крім місцевих виборів, відбудеться всенародне опитування.

Українцям запропонують дати відповідь на п’ять запитань, які стосуються запровадження довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах, створення на Донбасі вільної економічної зони, скорочення кількості депутатів у Верховній Раді до 300, легалізацію медичного канабісу та порушення на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні відбуваються місцеві вибори.

 

Денісова сказала, за якої умови волонтерство дітей в «опитуванні Зеленського» – законне

Участь неповнолітніх дітей у волонтерстві правомірна, якщо згода на неї дана батьками або іншими законними представниками дитини, а сама волонтерська допомога є добровільною та безоплатною.

Про це повідомила у Фейсбуці уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, коментуючи інформацію про залучення дітей до проведення опитування, яке ініційоване Президентом Володимиром Зеленським у день голосування.

“У зв’язку із численними повідомленнями у засобах масової інформації та соціальних мережах про залучення дітей до проведення опитування, яке ініційоване Президентом України у день голосування, роз’яснюю. Президент України неодноразово заявляв, що опитування буде добровільним, а особи, що його проводитимуть є волонтерами”, – зазначила омбудсмен.

З огляду на це Денісова звернула увагу, що відповідно до статті 7 Закону України “Про волонтерську діяльність” волонтер – це фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги.

Як нагадала омбудсмен, волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника.

Проте вони не можуть надавати волонтерську допомогу Збройним силам України, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам, органам державної влади під час дії особливого періоду, правових режимів надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції тощо; у здійсненні нагляду за засудженими, а також у медичних закладах.

“Згідно із законом, волонтерська діяльність є формою благодійної діяльності. Таким чином, участь неповнолітніх дітей у волонтерстві правомірна, якщо згода на неї дана батьками або іншими законними представниками дитини, а сама волонтерська допомога є добровільною та безоплатною”, – зазначила уповноважена ВР.

Раніше 25 жовтня народний депутат від політичної партії “Європейська солідарність” Володимир В’ятрович заявив, що в Івано-Франківську президентське опитування проводять неповнолітні.

Повідомлялося також, що неповнолітніх, які проводили президентське опитування, виявили і в Рівненській області. Народний депутат від “ЄС” Ірина Геращенко звернулася з цого приводу до Денісової та уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня, у день виборів до місцевих органів влади, біля багатьох виборчих дільниць проходить всеукраїнське опитування, ініційоване Президентом Володимиром Зеленським.

Українцям запропонують дати відповідь на п’ять запитань, які стосуються запровадження довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах, створення на Донбасі вільної економічної зони, скорочення кількості депутатів у Верховній Раді до 300, легалізацію медичного канабісу та порушення на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

 

На батьків неповнолітніх «волонтерів Зеленського» складуть адмінпротоколи

На батьків, які залишили замість себе неповнолітніх дітей як інтерв’юерів ініційованого Президентом опитування, будуть складені адмінпротоколи.

Як передає Укрінформ, про це повідомив координатор всеукраїнського опитування “5 запитань від Президента” Артем Гагарін у Фейсбуці.

“Були зафіксовані поодинокі ситуації, коли батьки, які мали працювати інтерв’юерами, залишили на дільницях дітей замість себе для участі в опитуванні. Знаю один такий підтверджений випадок і кілька непідтверджених, інформація зараз перевіряється. Звичайно, такий вчинок з боку батьків – безвідповідальний і небезпечний для самих дітей. За таку поведінку на батьків буде складено адмінпротокол “, – поінформував Гагарін.

Раніше 25 жовтня народний депутат Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”) заявив, що в Івано-Франківську президентське опитування проводять неповнолітні.

Повідомлялося також, що неповнолітніх, які проводили президентський опитування, зафіксували і в Рівненській області. Співголова фракції “Європейської солідарності” Ірина Геращенко звернулася з цього приводу до омбудсмена Людмили Денісової і уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби.

У зв’язку з цим уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зазначила, що участь неповнолітніх у волонтерстві правомірно, якщо згоду на неї дано батьками або іншими законними представниками дитини, а сама волонтерська допомога є добровільною і безкоштовною.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня, в день виборів до місцевих органів влади, біля багатьох виборчих дільниць проходить всеукраїнське опитування, ініційований Президентом Володимиром Зеленським.

Українцям пропонують відповісти на п’ять запитань, що стосуються введення довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах, створення на Донбасі вільної економічної зони, скорочення кількості депутатів у Верховній Раді до 300, легалізації медичного канабісу та порушення на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

 

ОПОРА оприлюднила імена кандидатів, які продовжують агітацію в день виборів

Громадянська мережа “ОПОРА” назвала імена кандидатів, які беруть участь у місцевих виборах 25 жовтня і продовжують агітацію в день голосування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті мережі.

Так, лідером серед виявлених сторінок у соцмережах виявився регіональний осередок партії “Рідне місто” — “Рідне місто Зіньків”. Ця сторінка транслювала 33 рекламні дописи, що коштували в діапазоні 1-199 доларів та орієнтувались в основному на аудиторію 5-10 тисяч людей.

Використанням політичної реклами на партійній сторінці особливо відзначилися політична партія ВО “Батьківщина” — зі сторінки “Батьківщина Хустщини” транслюється 32 рекламні повідомлення. Кожне з них коштує менше 100 доларів та орієнтоване на різну аудиторію — від 1 до 100 тисяч людей.

Крім того, активність виявлена на сторінці Об’єднання “Самопоміч” — Дрогобич, яка транслювала 1 рекламний допис вартістю до 100 доларів, що був показаний від 30 до 50 тис. людей.

Станом на 25 жовтня залишається активною реклама Олександра Вілкула. Кандидат опублікував допис, де критикує інших учасників виборчого процесу та водночас агітує голосувати за “Блок Олександра Вілкула “Українська перспектива”. Станом на 10:15, за оцінками Facebook, рекламу переглянули близько 250-300 тис. користувачів, а витрачено на неї було від 500 до 599 доларів.

Голова Київської обласної організації партії “Наш край” Анатолій Присяжнюк транслює допис із закликом голосувати за партію. Реклама активна з 22 вересня, і за цей час рекламу переглянули близько 8-9 тисяч користувачів.

Кандидат у мери Чернівців від партії “Слуга народу” Віталій Другановський транслює рекламний допис із записом свого інтерв’ю. Реклама була запущена напередодні дня тиші – 23 жовтня, і за цей час її переглянули 50-60 тисяч користувачів. На рекламний допис було витрачено менше 100 доларів.

Кандидат у мери Харкова Валерій Безлепкин продовжує рекламувати допис, поставлений на рекламу 10 жовтня, де він звертається до харків’ян та агітує за себе. За цей час рекламу переглянули 15-20 тисяч користувачів. На рекламний допис було витрачено менше 100 доларів.

Кандидат на посаду міського голови Умані Андрій Дикун рекламує два дописи, один з яких почав транслюватися у день тиші 24 жовтня. На дописи було витрачено менше 100 та від 100 до 199 доларів. За цей час один з дописів побачили 70-80 тисяч користувачів, інформація про покази другого допису ще невідома.

Кандидат на посаду міського голови Києва від партії “Голос” Сергій Притула продовжує рекламувати два дописи від 19 та 20 вересня, де закликає підтримати його команду на виборах. На кожен допис було витрачено менше 100 доларів, а побачили їх менше 1000 користувачів кожен.

Кандидат до обласної ради Харкова Сергій Раполов транслює 3 рекламні дописи, кожен з яких коштує від 1 до 99 доларів, а охоплення — близько 1 млн людей.

Також активність проявляють й сторінки деяких політичних сил. Зокрема, ми виявили активність на двох сторінках ВО “Свобода” (ВО “Свобода” — Рівненська обласна організація та ВО “Свобода” Запорізька обласна організація). Загалом вони охопили від 245 до 300 тис. людей та витратили на це від 900 до 1197 доларів.

Агітацію виявили й на сторінці “Партії Вінничан”. Вона транслювала 1 рекламний допис, де закликала прийти на вибори. Станом на 10:15 рекламу переглянули 6-7 тисяч людей, а коштувала вона також в діапазоні 1-99 доларів.

Відповідно до українського законодавства передвиборча агітація в день голосування та напередодні заборонена. Стаття 52 Виборчого кодексу говорить про те, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Передбачена також і відповідальність (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За агітацію в день голосування, в тому числі за оприлюднення в мережі Інтернет різного роду опитувань громадської думки, на порушників може бути накладений штраф: на громадян — від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб — від 3400 до 5100 грн.

 

Місцеві вибори проходять краще за парламентські – ОПОРА

Громадянська мережа “ОПОРА” констатує, що ситуація з проведенням місцевих виборів 25 жовтня є кращою, ніж спостерігалася на парламентських виборах 2019 року.

Як передає Укрінформ, про це під час онлайн-брифінгу заявила координаторка “Опори” Ольга Айвазовська.

Під час стріму Айвазовська оприлюднила узагальнені дані спостерігачів мережі щодо того, як проходить голосування та які порушення фіксують спостерігачі “ОПОРИ”, як працюють комісії тощо.

Щодо того, чи перешкоджали здійсненню спостереження, за її словами, не було проблем на 98,8% виборчих дільниць.

“Показники є дуже хорошими, і спостерігачі мали можливість відслідковувати, що відбувалося”, – наголосила координаторка.

До сьомої ранку розпочали ранкове засідання на 1,3% виборчих дільниць.

“Відповідоно до законодавства ранішнє засідання повинно початися не раніше, ніж за 45 хвилин до старту голосування, тобто, о 7:15, для того, щоб незалежні спостерігачі, журналісти, кандидати, їхні довірені особи мали можливість відслідковувати процес відкриття сейфів, початку ведення протоколу по підрахункунок голосів – первинна статистична інформація”, – пояснила Айвазовська.

За її словами, трохи завчасно – о 7:00-7:15, розпочали ранкове засідання на 12,9% виборчих дільниць і абсолютно відповідно до законодавства засідання стартувало на 85,7% виборчих дільниць.

“Це є кращим показником, навіть у порівнянні з останніми парламентськими виборами“, – підкреслила Айвазовська.

Щодо кворуму на ранкових засіданнях, він був пристуній на 98,5% виборчих дільниць. На 1,4% виборчих дільниць кворум був відсутній або були проблеми з ним.

Щодо ведення протоколу на ранковому засіданні, це було здійснено на 93,02% виборчих дільниць. На 6,98% виборчих дільниць – ранковий протокол не вівся або з цим були певні проблеми.

Початок голосування, який мав стартувати не раніше 8 години ранку, був порушений на 18,99% виборчих дільниць. У цю статитстику включені дільниці, які розпочали голосування навіть на 2-5 хвилин раніше. З 8:00 до 8:20 ранку відкрилися для голосування майже 80% дільниць.

Не почали вчасно роботу, принаймні до 8:30, – 1,14% виборчих дільниць. Інколи це було пов`язано із проведенням ранкокого засідання або з проблемами, пов`язаними з бюлетенями.

25 жовтня – день голосування на місцевих виборах 2020 року. Цьогоріч українці обирають представників до органів місцевого самоврядування: депутатів обласних, районних рад, а також депутатів місцевих рад та їх голів у 1439 громадах.

 

Процес виборів відповідав демократичним стандартам – ОП

Офіс Президента констатує, що місцеві вибори в Україні відповідали найвищим демократичним стандартам, чинному законодавству.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ОП.

“Сьогодні відбулося голосування на місцевих виборах майже на всій території нашої країни. Вітаємо їхні результати. Констатуємо, що передвиборча кампанія в цілому, перебіг голосування та загалом процес виборів відповідали найвищим демократичним стандартам, чинному законодавству. Всі політичні сили – учасниці процесу виборів, а також кандидати мали повний спектр можливостей для донесення своєї позиції до виборців”, – ідеться в повідомленні.

Водночас, в Офісі Президента зазначають, що окремі порушення, які зафіксували правоохоронці, мають бути розслідувані та необхідно отримати справедливу судову відповідь.

“Жодних втручань у виборчий процес з боку органів державної влади та посадових осіб України не було. Це, до речі, безумовний пріоритет для правової та демократичної держави – абсолютно вільне волевиявлення громадян”, – відзначають в ОП.

Там не сумніваються, що “підрахунок голосів також буде чесним, професійним, бездоганним та без жодного традиційного штучного затягування”.

В Офісі Президента вважають імовірним голосування за міських голів другому турі.

“У результаті успішної реформи децентралізації саме місцевий рівень влади став ключовим у створенні дійсно комфортних і цивілізованих умов життя у містах, областях, районах і громадах. Вертикаль центральної влади щорічно збільшує фінансовий потенціал і можливості, які передаються на місця. Від ефективності та доброчесності обраних сільських, селищних, міських голів і депутатів місцевих рад залежатиме якість життя кожного громадянина”, – йдеться у заяві.

В ОП запевнили, що центральна влада готова співпрацювати з усіма представниками горизонталі місцевої влади заради створення та посилення цивілізованих умов життя по всій Україні.

“Підкреслюємо, що збільшення фінансового потенціалу та можливостей для представників місцевої влади не означає, що будь-кому державою буде дозволено перетворення свого міста, району або громади на персональну вотчину. Закон – один для всіх. Відповідальність перед державою та громадою – це аксіома для місцевих органів влади”, – зауважили в Офісі Президента.

Також зазначається, що безпекова ситуація та професійна організація виборчої процедури дала змогу провести місцеві вибори в тих громадах на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, де їх було можливо цілком безпечно організувати – згідно з висновками відповідних органів.

В ОП також звернулися до українців на тимчасово окупованій території нашої держави.

“Ми обов’язково повернемо конституційний порядок до всіх нині непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Демократія й можливість у чесний і законний спосіб обирати собі владу є одним з найбільших досягнень людства. На частині нашої території станом на цей час неможливо провести справді демократичні вибори. Але після повної деокупації, відновлення цілком безпечних умов для життя та політичної роботи, після виведення з території України всіх незаконних збройних формувань і сил держави-агресора будуть проведені вибори й там, де їх і досі неможливо провести згідно з українським законодавством і міжнародними стандартами”, – наголосили в Офісі Глави держави.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори.

 

Вибори-2020: в ОПУ звернулися до українців на окупованих територіях

25 жовтня 2020, 22:27 УНН. Україна поверне конституційний порядок до всіх нині непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя, та проведе там демократичні вибори. Про це заявили в Офісі Президента України, передає УНН.

“Безпекова ситуація та професійна організація виборчої процедури дала змогу провести місцеві вибори в тих громадах на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, де їх було можливо цілком безпечно організувати”, — йдеться в повідомленні.

В ОПУ звернулися до українців на тимчасово окупованій території України.

“Ми обов’язково повернемо конституційний порядок до всіх нині непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Демократія й можливість у чесний і законний спосіб обирати собі владу є одним з найбільших досягнень людства. На частині нашої території станом на цей час неможливо провести справді демократичні вибори. Але після повної деокупації, відновлення цілком безпечних умов для життя та політичної роботи, після виведення з території України всіх незаконних збройних формувань і сил держави-агресора будуть проведені вибори й там, де їх і досі неможливо провести згідно з українським законодавством і міжнародними стандартами”, — заявили в ОПУ.

Як повідомляв УНН, за даними Центральної виборчої комісії, явка на місцевих виборах за інформацією від 97% ТВК становить 37%. Голосування на чергових місцевих виборах в Україні завершились – о 20:00 виборчі дільниці закрилися.

В Офісі Президента заявили, що передвиборча кампанія, перебіг голосування та загалом процес місцевих виборів відповідали найвищим демократичним стандартам та чинному законодавству.

 

У Києві грубих порушень виборчого законодавства не зафіксували – КМДА

У Києві закрилися всі виборчі дільниці, станом на 20:00 грубих порушень виборчого законодавства не зафіксовано.

Як передає Укрінформ, про це заявив керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний, повідомляє пресслужба КМДА.

«За інформацією Головного Управління Національної поліції України в м. Києві, станом на 20:00 грубих порушень виборчого законодавства та порушень публічного порядку не зафіксовано”, – сказав Загуменний.

За його словами, у день виборів до поліції надійшло 521 повідомлення зокрема щодо незаконної агітації – 171 повідомлення. До ЄРДР внесено відомості – 4, із них: Печерське управління поліції внесло два – за ст. 356 Кримінального кодексу України (самоуправство); Святошинське управління поліції за ч. 2 ст. 60 (підкуп виборців); Деснянське управління поліції – за ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців). Щодо інших фактів проводяться перевірки правоохоронних органів. Складено 14 адмінматеріалів.

Він нагадав, що у день виборів до забезпечення громадського порядку залучені близько 8 тисяч поліцейських, а у патрулюванні в парках, скверах та на вокзалах поліцейським допомагає «Муніципальна охорона».

Нагадаємо, що для належної підготовки та проведення виборів у місті Києві було створено міський координаційний центр з вирішення питань забезпечення виконання заходів, визначених виборчим законодавством щодо підготовки та проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови, призначених на 25 жовтня 2020 року. Центр очолив керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

 

Посли G7 сімки оцінили організацію місцевих виборів в Україні

Представники дипломатичного корпусу, акредитовані в Україні, серед яких посли країн Великої сімки, а також представники міжнародних організацій високо оцінили роль та зусилля ЦВК в організації підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Про це йшлося під час онлайн зустрічі Голови ЦВК Олега Діденка з Послами країн Великої сімки, Надзвичайним та Повноважним Послом Данії, а також представниками міжнародних організацій, повідомляє пресслужба Центрвиборчкому.

“Перебуваючи сьогодні на окремих виборчих дільницях, посли країн Великої сімки та представники міжнародних організацій пересвідчилися в якісній організації голосування дільничними виборчими комісіями. Також вони звернули увагу на ефективне здійснення на дільницях протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню хвороби COVID-19”, – зауважили в ЦВК.

Своєю чергою, голова Комісії поінформував іноземних партнерів про проблемні питання, які вирішувала ЦВК під час підготовки до місцевих виборів, хід сьогоднішнього голосування та взаємодію з представниками Національної поліції щодо недопущення порушень виборчого законодавства.

Окремо Діденко зупинився на організації навчання членів дільничних та територіальних виборчих комісій, просвіти виборців, що стало актуальним у розрізі прийняття в Україні Виборчого кодексу. Голова ЦВК відзначив, що зазначені заходи стали можливими завдяки спільним проєктам з міжнародними організаціями, зокрема, Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), Офісом Ради Європи в Україні, Координатором проєктів ОБСЄ в Україні.

“Вчергове приємно констатувати, що Центральна виборча комісія має надійну підтримку від своїх міжнародних партнерів, а наші зусилля, спрямовані на ефективне адміністрування виборів, не залишаються непоміченими представниками провідних країн світу. Тож сподіваюся, що наша співпраця буде тільки зміцнюватися та розширюватися”, – сказав на завершення зустрічі Олег Діденко.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори. Громадяни обирають депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських і міських голів у 1 439 громадах.

 

Найбільші шанси на перемогу на виборах мера Києва має Кличко – «Рейтинг»

Результати проведених соціологічною групою “Рейтинг” у день виборів опитувань засвідчують, що найбільші шанси здобути перемогу на виборах Київського міського голови має нинішній очільник столиці Віталій Кличко (47,8%).

Про це свідчать результати проведених в день виборів опитувань соціологічної групи “Рейтинг”, які директор соцгрупи “Рейтинг” Олексій Антипович презентував на пресконференції ввечері, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перше місце із величезною перевагою у місті Києві посів Віталій Кличко із показником 47,8%. Трохи не дотяг до першого туру, але так вийшло. Друге місце за нашими даними, посів Олександр Попов із показником 8,6%, третє місце у Сергія Притули із показником 8,3%, четверте місце – Ірина Верещук із показником 8%», – сказав Антипович.

За його словами, серед політичних сил, які зможуть увійти у Київраду, як свідчать результати опитування, партія Кличка «Удар» 21,3%, партія «Європейська солідарність» на чолі із Мариною Порошенко посіла друге місце (18%), партія «Слуга народу» – 9,5%, партія «Голос» – 7,2%, «Єдність Олександра Омельченка» – 6,7%, ОПЗЖ на чолі із Олександром Поповим – 6,7%, ВО «Батьківщина» на чолі із Олексієм Кучеренком – 6,7%.

Представники соціологічної групи “Рейтинг” упродовж дня опитали 10 402 тисяч на 100 виборчих дільницях столиці.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 жовтня, в Україні проходили місцеві вибори. Українці обирають депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських і міських голів.

 

Кличко набрав понад 45% голосів на виборах мера Києва – екзитпол Студії Савіка Шустера 

За Віталія Кличка, за даними екзитполу в межах спільного проєкту «Студіі Савіка Шустера» та телеканалу «Україна 24», на виборах міського голови Києва проголосували 45,93% виборців.

Такими є результати екзитполів, проведених у межах спільного проєкту «Студії Савіка Шустера» та телеканалу «Україна 24» у 12 містах України, оприлюднених в ефірі програми «Ніч виборів із Савіком Шустером», що транслювалася на телеканалі «Україна 24», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з результатами, за Віталія Кличка («УДАР» Віталія Кличка») віддали голоси 45,93% виборців, за Олександра Попова («ОПЗЖ») – 9,62%, Ірину Верещук («Слуга народу») – 8,53%, Олексія Кучеренка (ВО «Батьківщина») – 7,82%, Сергія Притулу («Голос») підтримали 7,27%.

Як поінформував ведучий програми Савік Шустер, екзит-поли проведені за допомогою інструментів соціологічної компанії «Liberty report» у межах спільного проєкту «Студії Савіка Шустера» та телеканалу «Україна 24» у 12 містах України: Києві, Дніпрі, Харкові, Маріуполі, Одесі, Миколаєві, Кривому Розі, Чернівцях, Ужгороді, Львові, Черкасах та Вінниці.

За його словами, 1500 інтерв’юєрів працювали на 554 дільницях, було опитано від 40 до 60 тисяч людей. Похибка складає 1,9%.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2020 року в Україні проходили місцеві вибори.

 

20% українців не пішли голосувати через стан здоров’я – «Рейтинг»

26.10.2020 00:31

З-поміж учасників електорально-поведінкового дослідження соціологічної групи “Рейтинг” 20% зазначили, що не пішли голосувати на місцевих виборах через стан здоров’я.

Результати дослідження опубліковані на сайті соцгрупи передає Укрінформ.

«20% з тих, хто не голосував на виборах, головною причиною назвали стан здоров’я, 19% – через те, що не проживають за місцем прописки, 15% – зайняті в день виборів, 14% – не знали, за кого голосувати», – йдеться у матеріалах дослідження.

Водночас 12% респондентів заявили, що вибори їм не цікаві, а 10% не прийшли на дільниці через епідемію коронавірусу. У 4% опитаних не проводилися вибори у їхньому місті/селі, ще 4% – відсутні у списках.

Аудиторія опитування – населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Було опитано 9947 респондентів, у т.ч. 1200 людей методом опитування CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів, а 8747 осіб – на виході з 140 виборчих дільниць, відібраних випадковим чином із дотриманням принципу рівномірності. Помилка репрезентативності не перевищує 2,8%.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 жовтня, в Українівідбулися місцеві вибори.

 

Попов має намір боротися за крісло мера Києва в другому турі

26.10.2020 00:49

Кандидат на посаду Київського міського голови від ОПЗЖ Олександр Попов має намір боротися за крісло мера у другому турі.

Про це він заявив на брифінгу після оголошення результатів екзитполів, повідомляє пресслужба політсили.

“Я дивлюся на майбутній результат більш оптимістично, і якщо ми продовжимо боротися, то переможемо в другому турі”, – сказав Попов.

Він вважає, що ключовою для перемоги є також і явка у другому турі.

“Якщо на другий тур прийде значна кількість виборців, більше, ніж сьогодні, то результат буде зовсім іншим. Тому у нас все попереду”, – підкреслив Попов.

Як повідомлялося, за даними екзитполу в межах спільного проєкту “Студії Савіка Шустера” та телеканалу “Україна 24”, за Віталія Кличка (“УДАР” Віталія Кличка») на виборах Київського міського голови віддали голоси 45,93% виборців, за Олександра Попова («ОПЗЖ») – 9,62%, Ірину Верещук (“Слуга народу”) – 8,53%, Олексія Кучеренка (ВО “Батьківщина”) – 7,82%, Сергія Притулу (“Голос”) підтримали 7,27%.

За результатами проведених в день виборів опитувань соціологічної групи “Рейтинг”, у Києві найбільше шансів здобути перемогу на місцевих виборах має чинний міський голова Києва Віталій Кличко (47,8%), на другому місці –Олександр Попов (8,6%) на третьому місці – Сергій Притула (8,3%), на четвертому – Ірина Верещук (8%).

Верещук вже заявила, що сподівається, що за результатами підрахунку голосів вийде у другий тур виборів.

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори.

 

Верещук сподівається вийти у другий тур виборів мера Києва

26.10.2020 00:01

Кандидат на посаду міського голови Києва від партії “Слуга народу” Ірина Верещук сподівається, що за результатами підрахунку голосів вийде у другий тур виборів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Верещук сказала на брифінгу після завершення голосування на місцевих виборах.

“Я дуже сподіваюся, що той маленький відрив, який зараз є, – а погодьмося, що пів відсотка плюс-мінус коли показують екзитполи, це ще не вирок, – це точно ще не поразка. Я дуже сподіваюся, що остаточний підрахунок голосів покаже, що я буду у другому турі”, – сказала політик.

Водночас вона зауважила: якщо цього не станеться, “небо на землю не впаде”. За словами Верещук, вона також не буде звертатися до електорату щодо підтримки когось із кандидатів.

Вона додала, що буде працювати для киян незалежно від результатів виборів.

“Я точно знаю, що ми будемо ще сильніші, ще вмотивованіші, бо в нас точно буде команда у Київраді, у нас будуть прекрасні люди, за яких не буде соромно. Ми будемо працювати для громади. Ми не дамо забудовникам знищувати Київ, не дамо тим, хто прийшов навіть до Київради, далі продовжувати свої схеми, свої розкрадання, на що вони дуже сподіваються в бюджеті вже на наступний рік закласти, ми не дамо, ми будемо працювати”, – заявила Верещук.

Як повідомлялося, за даними екзитполу в межах спільного проєкту «Студії Савіка Шустера» та телеканалу «Україна 24», за Віталія Кличка («УДАР» Віталія Кличка») на виборах Київського міського голови віддали голоси 45,93% виборців, за Олександра Попова («ОПЗЖ») 9,62%, Ірину Верещук («Слуга народу») – 8,53%, Олексія Кучеренка (ВО «Батьківщина») – 7,82%, Сергія Притулу («Голос») підтримали 7,27%.

За результатами проведених в день виборів опитувань соціологічної групи “Рейтинг”, у Києві найбільше шансів здобути перемогу на місцевих виборах має чинний міський голова Києва Віталій Кличко (47,8%), на другому місці Олександр Попов (8,6%) на третьому місці – Сергій Притула (8,3%), на четвертому – Ірина Верещук (8%).

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 жовтня, в Україні пройшли місцеві вибори.

 

Притула – про вибори у Києві: За такої низької явки кожна сотня голосів матиме значення

25.10.2020 23:47

Кандидат на посаду міського голови у Києва від партії “Голос” Сергій Притула заявив, що політсила буде відстоювати законність голосування на кожній виборчій дільниці, а за підсумками паралельних підрахунків партії, йому “переживати нема за що”.

Про це він заявив на брифінгу після завершення голосування, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу партії.

“Ті дані, якими ми оперуємо за підсумками екзитполів, за підсумками наших паралельних підрахунків, показують, що поки що мені дійсно переживати нема за що. Хоча украй низька явка дозволила представникам деяких проросійських сил значно наростити свою електоральну підтримку. І це вкрай сумно, що подібне відбувається у столиці на сьомому році війни”, – сказав Притула.

Водночас він висловив думку, що попереду “дуже неспокійна ніч, адже за такої низької явки кожна сотня-друга голосів може мати значення”.

Як повідомлялося, за даними екзитполу в межах спільного проєкту «Студії Савіка Шустера» та телеканалу «Україна 24», на виборах Київського міського голови за Віталія Кличка («УДАР» Віталія Кличка») віддали голоси 45,93% виборців, за Олександра Попова («ОПЗЖ») 9,62%, Ірину Верещук («Слуга народу») – 8,53%, Олексія Кучеренка (ВО «Батьківщина») – 7,82%, Сергія Притулу («Голос») – 7,27%.

За результатами проведених в день виборів опитувань соціологічної групи “Рейтинг”, у Києві найбільше шансів здобути перемогу на місцевих виборах має чинний міський голова Віталій Кличко (47,8%), на другому місці Олександр Попов (8,6) на третьому – Сергій Притула (8,3%), четвертому – Ірина Верещук (8%).

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 жовтня, в Україні пройшли місцеві вибори.

 

Явка на місцевих виборах: ЦВК порахувала дані з 97% комісій

25.10.2020 22:50

Станом на 22:00 явка виборців на місцевих виборах в Україні становила 36,99%.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі Центральної виборчої комісії.

Як зазначається у повідомленні, на зазначений час дані надійшли від понад 97% ТВК.

У ЦВК нагадали, що ці відомості не мають офіційного характеру, оскільки відповідно до постанови ЦВК від 20 жовтня 2020 року №404 вони надходять до Комісії від органів ведення Державного реєстру виборців, які своєю чергою отримують цю інформацію від територіальних виборчих комісій будь-якими засобами звʼязку, зокрема телефоном або електронною поштою.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Українці обирали депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських і міських голів.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 237

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua