Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 25.12.2020

Інформаційний резонанс доби: 25.12.2020

Окупанти минулої доби чотири рази зривали «тишу»

26.12.2020, 07:38

Упродовж минулої доби, 25 грудня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню.

Про це йдеться у ранковому зведенні штабу сил ООС, передає Укрінформ.

Всі порушення було відмічено неподалік Водяного, що на Приазов’ї.

“Тут ворог відкривав вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Крім обстрілу українських позицій, збройні формування Російської Федерації вкотре обстріляли приватний сектор населеного пункту Водяне з міномета калібру 120 мм. Одна із мін влучила у подвір’я місцевого жителя. На щастя, ніхто з мирних мешканців не постраждав”, – йдеться у повідомленні.

На численні обстріли російсько-окупаційних військ українські військовослужбовці надали противнику адекватну відповідь. Бойових втрат та поранень серед особового складу Об’єднаних сил не було.

У штабі також повідомили, що від початку поточної доби, 26 грудня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. По всій лінії розмежування спостерігається тиша.

Як раніше повідомляло агентство, кілька днів тому із тимчасово непідконтрольної території було повернуто українського військовослужбовця 14 окремої механізованої бригади ЗСУ.

 

Окупанти обстріляли село на Донбасі — штаб ООС

Збройні формування Російської Федерації обстріляли приватний сектор населеного пункту Водяне Донецької області з міномета калібру 120 мм.

Про це повідомляє пресцентр штабу операції Об’єднаних сил у п’ятницю, 25 грудня.

Зазначено, що одна з мін потрапила у двір місцевих жителів. На щастя, ніхто з мирних жителів не постраждав.

Про факт порушення режиму припинення вогню повідомили представникам ОБСЄ через Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін.

Нагадаємо: всього з початку доби зафіксовано чотири обстріли від окупантів на Донбасі. Ворог застосовував міномети калібрів 120 і 82 мм, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Жертв і постраждалих серед українських військових немає.

 

Окупанти з початку доби чотири рази зривали «тишу» на Донбасі

У районі проведення операції Об’єднаних сил протягом поточної доби зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони.

“Протягом поточної доби, 25 грудня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню. Всі провокації російсько-окупаційні війська здійснили у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Так, на Приазов’ї, неподалік Водяного, ворог чотири рази відкривав вогонь поблизу українських позицій з мінометів калібру 120 та 82 міліметри, випустивши при цьому 12 та 8 мін відповідно. Також, противник вів вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українські військовослужбовці надали противнику адекватну відповідь. Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Також у районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Сьогодні сапери ДСНС розмінували майже 4 гектари території та передали на знищення 129 вибухонебезпечних предметів. Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил і надалі контрольована українськими воїнами.

 

Катастрофа Ан-26: суд просять відпустити підозрюваних з-під арешту

Військовослужбовці навчальної авіаційної бригади у м. Чугуїв на Харківщині звернулися з відкритою заявою до слідчих органів та до Київського апеляційного суду з проханням змінити запобіжні заходи двом підозрюваним у справі про падіння Ан-26 із курсантами на борту.

Листа на підтримку колег підписали 194 військовослужбовці, передає Укрінформ.

Авіатори просять змінити на непов’язані з триманням під вартою запобіжні заходи колишньому командиру військової частини В’ячеславу Глазунову та керівнику польотів Олександру Жуку, які за рішенням Печерського суду м. Києва утримуються в Лук’янівському СІЗО.

«В умовах продовження збройної боротьби з країною-агресором на сході України ситуація, коли військовослужбовця, який виконував свої службові обов’язки та сприяє встановленню дійсних причин катастрофи, прирівнюють до відкритого злочинця, що не лише негативно впливає на моральний та бойовий дух окремого військовослужбовця чи підрозділу, а й підриває авторитет Збройних сил України в цілому», – йдеться у заяві.

Офіцери зазначили, що ручаються за своїх товаришів і впевнені, що ті всіляко сприятимуть слідству та з’являтимуться за кожним викликом.

Серед тих, хто підписався, – новий командир бригади в Чугуєві Андрій Тварковський (підозрюваного екскомандира звільнили зі служби біля місяця тому – у зв’язку з закінченням терміну контракту).

«Я – офіцер. І я, як і багато моїх побратимів не розумію: чому корупціонера-хабарника або п’яного мажора, який збиває людей, звільняють під заставу або утримують на домашньому арешті, а офіцерів, що не ховаються та сприяють встановленню правди закривають до СІЗО навіть без права внесення застави. Ми переконані, що пом’якшення запобіжного заходу не становить загрози для проведення слідства, а офіцерський колектив дотримається зобов’язань, які ми беремо себе. Я готовий взятий на поруки полковника Вячеслава Глазунова та підполковника Олександра Жука. Гордий служити разом з офіцерами, які здатні брати на себе зобов’язання та не бояться відповідальності», – написав Тварковський у своєму Фейсбуці.

До заяви авіаторів з Чугуєва почали долучатися військовослужбовці з інших регіонів, зокрема, з військових частин Миргорода та Івано-Франківська.

Листи військових будуть додані захистом до апеляційних скарг захисту підозрюваних.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 25 вересня при заході на посадку на аеродром у Чугуєві на Харківщині розбився літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ. На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. На місці катастрофи загинули 25 осіб, один курсант помер у лікарні від опіків, ще один курсант вижив.

23 жовтня віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив, що, згідно з висновками урядової комісії, причиною катастрофи стали “технічні неполадки, на які наклався людський фактор, плюс системні серйозні порушення в організації польотів щодо забезпечення безпеки”.

18 грудня заступник керівника Спеціалізованої військової прокуратури в оборонній сфері Сергій Личик повідомив, що ДБР оголосило підозри керівнику польотів військової частини, командиру військової частини, який затверджував плановість польотів, а також повідомили про підозру командувачу Повітряних сил Збройних сил України.

23 грудня Офіс генпрокурора повідомив, що на 60 днів взято під варту без права внесення застави командира військової частини А4104, який підозрюється у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки, та у недбалому ставленні до служби (ст. 416 та ч. 3 ст. 425 КК України) та керівника польотами групи управління польотами військової частини А4104, який підозрюється у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України). Командувачу Повітряних Сил Збройних Сил України, який підозрюється у недбалому ставленні до служби, вчиненому в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 425 КК України) обрано запобіжний захід у виді особистого зобов‘язання.

 

В окупованому Криму родичка фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» вийшла на одиночний пікет

У п’ятницю в окупованому Криму кримська татарка Фатма Ісмаїлова вийшла на одиночний пікет, протестуючи проти того, що її батько і брат можуть отримати терміни від 13 до 19 років за уявний тероризм, а чоловік уже відбуває вирок терміном 13,5 років.

Відео з місця події в Сімферополі розмістила в Фейсбуці дружина політв’язня Ремзі Бекірова Халіде Бекірова, передає кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні 25 грудня Фатма Ісмаїлова вийшла на одиночний пікет на захист своїх рідних і найближчих їй людей”, – повідомила Халіде Бекірова.

За її словами, жінка протестує проти “державного терору” щодо її сім’ї, зокрема батька Енвера Омерова і брата Різи Омерова, для яких обвинувачення вимагало від 13 до 19 років позбавлення волі, “хоча ми всі чудово розуміємо, що ніяких терористів і ніякого терору в Криму немає”.

Крім того, чоловік Фатми Ісмаїлової вже відбуває вирок, оголошений йому в червні 2019 року.

«Кримські мусульмани – це мирний народ. Ми ніколи не погодимося з тими ярликами, які навішують на нас. Ми ніколи не погодимося з депортацією у російські в’язниці», – прокоментувала Халіде Бекірова.

Як повідомляв Укрінформ, 23 грудня на засіданні Південного окружного військового суду російський прокурор запросив фігурантам Білогірської групи «справи Хізб ут-Тахрір» вироки від 13 до 19 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Зокрема, Енверу Омерову держобвинувачення вимагає 19 років з відбуванням у колонії суворого режиму, з них 3 роки – у в’язниці, 1 рік і 9 місяців обмеження після звільнення. Його синові Різі Омерову – 13 років із відбуванням у колонії суворого режиму, з них 3 роки у в’язниці, з обмеженням 6 місяців після звільнення. Джаппарову Айдеру – 18 років із відбуванням у колонії суворого режиму, з них 3 роки у в’язниці, 1 рік і 2 місяці обмеження після звільнення.

Нагадаємо, чоловік Фатми Ісмаїлової – Рустем Ісмаїлов – фігурант першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір», засуджений до 13,5 років. Обшук у його будинку проходив 12 жовтня 2016 року. На судове засідання стосовно Рустема Ісмаїлова до Ростова-на-Дону в червні 2019 року саме їхав Енвер Омеров, коли його затримали і згодом заарештували за обвинуваченням у тероризмі. Також після проведеного в будинку обшуку в цей день був затриманий його син – Різа Омеров і житель селища Зуя – Айдер Джаппаров.

Кримських татар обвинувачують в організації та участі в діяльності партії “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Згідно з матеріалами “справи”, повідомляє Кримська солідарність, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. У обвинувачення відсутні будь-які докази, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу РФ і захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, включаючи фігурантів цієї кримінальної справи.

 

Бізнес іде з окупованого Криму – ЗМІ

Підприємці починають уходити з окупованого Російською Федерацією українського півострова Крим. Це відбувається через те, що вони не можуть платити за оренду приміщень за завищеними цінами.

Зокрема, у Сімферополі почався відтік бізнесменів з торговельного центру «Южная галерея» – найбільш відвідуваного ТЦ півострова, повідомляє Інформаційний спротив із посиланням на Твіттер блогерку RoksolanaToday&Крим.

«Підприємці більше не здатні платити за оренду приміщень за завищеними цінами. А там «Ашан», до речі», – відзначила блогерка.

При цьому прохання орендарів «Южной Галереи» прості: усунути прив’язку орендної плати до долара і зробити ставку оренди гнучкою – пропорційно трафіку відвідування торговельного центру.

Раніше група “ІС” повідомляла, що окупанти у Криму почали «віджимати» активи у високопоставлених колаборантів.

 

Російських військових, які служать у Криму, залякують – РосЗМІ

Начальник зв’язку 2-го мотострілецького батальйону армії РФ в окупованому Сімферополі Андрій Козлов розповів, як на військовослужбовців чинять тиск та погрожують їм, пише УП.

Джерело: коментар Козлова російському виданню “Дождь”

Деталі: 23-річний Козлов розповів, що після того, як він вирішив піти зі служби у своєму кримському батальйоні, військове керівництво стало чинити на нього психологічний тиск, дзвонити його батькам, також посипалися погрози.

Крім того, на нього хотіли завести кримінальну справу і натякали на перспективу опинитися за ґратами.

Про затягування процесу звільнення офіцерів, який міг займати більше року, розповіли й інші російські військовослужбовці.

Пряма мова: “На мене намагалися кримінальну справу завести, сказали, що я ухилявся, і що мене треба посадити у в’язницю. Я ходив до слідчого давати покази”.

Додатково: Після висвітлення історії Козлова у ЗМІ в батальйон приїжджав заступник командувача Південного військового округу РФ по роботі з особовим складом генерал-майор Володимир Жаров для проведення “бесіди”. За словами Козлова, Жаров назвав “зрадниками батьківщини” його та інших військових, які бажають піти зі служби.

Після такої “бесіди” Андрія Козлова все ж звільнили, 25 грудня йому видали припис на вибуття додому.

 

Зеленський: Якщо РФ нападе з Криму, будуть мобілізовані чоловіки й жінки – УП

Президент Володимир Зеленський заявляє, що в разі нападу РФ на Україну з боку окупованого нею Криму “буде велика війна” і будуть мобілізовані і чоловіки, й жінки.

Джерело: інтерв’ю Зеленського “Фокусу

Пряма мова президента на питання, чи можливий напад РФ з боку Криму: “Це жахлива ситуація, я навіть не хочу її уявляти. Я проти цього. Будемо сподіватися, що це неможливо.

Інакше буде велика війна. Ми нікуди не підемо, ми всі будемо воювати, всі будуть мобілізовані – і чоловіки, і жінки. Це буде погано для населення України. І я думаю, що Росія це прекрасно розуміє”.

Деталі: Зеленський зазначив, що особисто він вийшов би з мінських домовленостей, але Україна не може цього зробити, бо в такому випадку європейці можуть зняти санкції з Росії і представників ОРДЛО.

За його словами, зустріч радників у нормандському форматі, яка мала відбутися у грудні, найближчим часом не відбудеться: “По-перше, вони сперечаються. По-друге, коронавірус, тому зараз вона теж не відбудеться. Після того, як зустріч пройде, ми будемо готувати план з усіма датами. Складно, але рухаємося вперед. Це все план А”.

А про план Б, за його словами, “зарано говорити, оскільки це болюча і тонка дипломатія”.

На питання, чи хотів би він поспілкуватися з президентом РФ Володимиром Путіним, Зеленський відповів, що може йому зателефонувати, однак не робить цього, оскільки немає предмета для розмови.

Пряма мова: “Я можу йому зателефонувати, він точно зі мною поспілкується”.

“Якщо продовжиться затримка із зустріччю радників, то я буду з ним спілкуватися обов’язково. Як президент України я повинен вирішувати з ним усі складні питання. І якщо це допоможе швидше зупинити війну, я повинен з ним спілкуватися.

До того ж, я вважаю, що повинен бути як діалог на кшталт у нормандському форматі, так і прямий діалог. Тому що є питання, які ми не порушуємо в нормандському форматі – ні питання заручників у Росії або Криму, ні питання Криму. Цей формат суто про Донбас. Тому ми повинні говорити з ним глобально тет-а-тет”.

 

В РНБО прокоментували ідею мобілізувати чоловіків і жінок у випадку нападу Росії

26.12.2020, 04:30

Заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони генерал-майор Сергій Кривонос розкритикував ідею Президента України Володимира Зеленського мобілізувати чоловіків і жінок у випадку нападу Росії.

Про це Кривонос заявив в інтерв’ю «Новому времени», передає Укрінформ.

«Це розповідають Президенту, що вони це спроможні зробити. А ми, які це пройшли та бачили це у свої реаліях, – ми розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків – а чи навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Чи люди ці хочуть це робити? Ні», – сказав він.

За словами генерал-майора, в Україні патріотизм «не підтримується на рівні держави», і 2014 рік — цьому показник. Кривонос вважає, що держава повинна виховувати мобілізаційний резерв, зокрема ідеологічно.

«У нас патріотизм не підтримується на рівні держави, і 2014 рік показав, що величезна кількість йшла, але ще більша кількість – тікала від мобілізації. Тікала. І 2018 рік, коли ввели воєнний стан, також показав, що величезна кількість втекла. Тому держава повинна виховувати цей мобілізаційний резерв, і ідеологічно також. Це не за рік досягається», – каже заступник секретаря РНБО.

Він наголосив, що навіть у випадку мобілізації людей потрібно навчити.

«Ми ж не воюємо м’ясом, не кидаємо людей десятками тисяч. З іншого боку, подивіться на досвід вірменсько-азербайджанської війни. Вона показала, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою при правильно спланованих операціях дозволяє досягти високих результатів. Тому величезна кількість мобілізованих людей не розв’яже питання спроможності протидіяти ворогу», – наголосив Кривонос.

Нагадаємо: Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю «Фокусу» заявив, що у випадку нового нападу Росії з іншого напрямку «буде велика війна, ми нікуди не підемо, ми всі будемо воювати, всі будуть мобілізовані – і чоловіки, і жінки».

 

В РНБО ідею Зеленського масово мобілізувати українців за умови нападу Росії назвали “нереалістичною”

26.12.2020, 03.18

За словами представника РНБО, патріотизм в Україні “не підтримується на рівні держави, пише ТСН.

У Раді національної безпеки і оборони України вважають “нереалістичною” ідею президента Володимира Зеленського мобілізувати всіх українців у випадку повномасштабної війни з Росією.

Про це заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос заявив в інтерв’я для НВ.

“Це (оточення Зеленського. — Ред.) розповідає президентові, що вони це спроможні зробити. А ми, які це пройшли і бачили це в свої реаліях, розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків… А чи навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Чи люди ці хочуть це робити? Ні”, — сказав Кривонос.

Генерал Кривонос переконаний, що Росія може розширити агресію, а Україна – силою повернути Донбас. За його словами, патріотизм в Україні “не підтримується на рівні держави”.

“2014 рік показав, що величезна кількість (мобілізованих. — Ред.) йшла (воювати. — Ред.), але ще більша кількість — тікала від мобілізації. Тікала. І 2018 рік, коли ввели воєнний стан, також показав, що величезна кількість втекла”, — пояснив представник РНБО.

Він вважає, що держава “повинна виховувати цей мобілізаційний резерв, і ідеологічно також”.

“Це не за рік досягається. Це по-перше, — констатував Кривонос. — По-друге, ми повинні розуміти, що, навіть мобілізувавши людей, ми їх повинні ще навчити. Тому що ми ж не воюємо м’ясом, не кидаємо людей десятками тисяч”.

Заступник секретаря РНБО також нагадав про досвід вірменсько-азербайджанської війни, яка “показала, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою при правильно спланованих операціях дозволяє досягти високих результатів”.

“Тому величезна кількість мобілізованих людей не вирішить питання спроможності протидіяти ворогу”, — підсумував він.

Раніше український очільник Володимир Зеленський заявив, що у випадку повномасштабної війни з РФ, мобілізувати на неї доведеться всіх. “Це жахлива ситуація, я навіть не хочу її уявляти. Я проти цього. Будемо сподіватися, що це неможливо. Інакше буде велика війна. Ми нікуди не підемо, ми всі будемо воювати, всі будуть мобілізовані — і чоловіки, і жінки”, — сказав президент.

Голова держави також говорив про те, що може зателефонувати президентові Російської Федерації й поговорити з ним. Зеленський пояснив, що не робить цього через відсутність “предмета для розмови”.

У червні міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков запевнив, що попри те, що Україна “своєю кров’ю сплачує спокій Європи”, повномасштабна війна з Росією їй не загрожує.

 

Зеленський: Всі чекають, коли посадять Порошенка УП

Президент Володимир Зеленський вважає, що за генпрокурора Ірини Венедіктової “бандитів спіймали більше”, однак людям це не цікаво.

Джерело: Зеленський в інтерв’ю “Фокусу

Пряма мова: “Так, вона (Венедіктова – ред.) повинна прийти з результатами. Вона зараз показує, що бандитів спіймали більше. Нещодавно вони дійсно закрили відомих “скрутчиків” ПДВ, які “скручували” 20 млрд грн. Це дійсно історична подія. Але про це не говорять наче про Єрмака [Андрія Єрмака, главу ОП], тому не дуже цікаво”.

На питання, чи не питав він у Венедіктової про справу щодо експрезидента Петра Порошенка, Зеленський сказав: “Я не маю права їй так говорити. Вона сама знає, що повинна всіх злодіїв посадити. Це її завдання. Хоча зрозумійте, що у неї немає всіх можливостей. Все попереду, все обов’язково буде”.

“Ще є авіакатастрофа нашого військового літака Ан-26 на Харківщині. Всі думали, що ніхто не буде покараний, але всіх покарають. Є три підозри військовопосадовцям, які входять до топ військових країни. Триває слідство. Вважаю, що це велика справа, але для більшості це не гучно, оскільки всі чекають, коли посадять Порошенка”.

Що передувало: У вересні адвокат колишнього президента Петра Порошенка Ілля Новіков заявляв, що правоохоронні органи відкрили проти його підзахисного в цілому 58 кримінальних справ.

 

У Порошенка відповіли Зеленському щодо посадокУП

У партії “Європейська солідарність” вважають слова президента Володимира Зеленського щодо експрезидента Петра Порошенка в інтерв’ю “Фокусу” свідченням того, що він є безпосереднім замовником політичного переслідування п’ятого президента.

Джерело: “Європейська солідарність”

Дослівно: “Інтерв’ю Зеленського і його нав’язливі фантазії щодо Порошенка свідчать про те, що саме він і є безпосереднім замовником політичного переслідування п’ятого президента і лідера української проєвропейської опозиції”.

“Згідно опитувань різних компаній, Зеленського визнали розчаруванням року, і він так і не зрозумів, що люди чекають від нього не помсти опоненту, а кінця епохи бідності. Не “Великого крадівництва”, а порятунку від коронавірусу. Не переїзду на державну дачу, а обіцяних вчителям зарплат у 4000 доларів.

Зеленський стверджує, що відсторонив одного з керівників свого офісу Татарова, але сам Татаров це заперечив.

Зеленський говорить, що не впливає на прокуратуру, але за три години до суду над Татаровим прокуратура Зеленського передає справу заступника офісу Зеленського менеджеру Зеленського і за сумісництвом голові СБУ. Так, так, у Зеленського “немає корупції”: справу Юрченка замнули,  Холодова – забули, а пограбування держави Коломойським – взагалі табу”.

Що передувало: Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю журналу “Фокус” заявив, що людям не цікаві посадки злочинців, оскільки “всі чекають, коли посадять Порошенка”.

 

У Держдумі РФ вирішили, що Україна ненавидить жителів Криму –  УП

Спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін вважає, що заява глави МЗС України Дмитра Кулеби про прагнення України перешкодити реалізації проєкту з опріснення води в Криму говорить лише про ненависть до жителів півострова.

Джерело: Володін у п’ятницю в коментарі журналістам, пише ТАСС

Пряма мова: “Таке ставлення до людей Україна демонструвала в Криму завжди. Припинивши раніше доступ прісної води по каналу, тепер вони хочуть докласти зусиль, щоб позбавити людей води взагалі”.

“Це ж треба так ненавидіти людей!”.

“Свого часу вони говорили, що і Кримський міст не буде побудований і туристів у Криму не буде. Їх черговій ілюзії також належить розвіятися”.

Що передувало: У вівторок глава окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов повідомив про плани щодо створення опріснювальних установок для ліквідації дефіциту води на півострові.

У свою чергу, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна буде використовувати всі можливі засоби для блокування будівництва установки для опріснення води в окупованому Росією Криму.

 

Українська ікона, подарована Лаврову, повернулась до Боснії – УП

Українська ікона, яку проросійський член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергєю Лаврову, повернулась до Боснії.

Про це Radio Slobodna Evropa розповів посол Боснії в Росії Желько Самарджія, повідомляє “Європейська правда”.

“Я особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка”, – сказав Самарджія. Раніше МЗС Росії заявляло, що повернуло посольству Боснії подаровану Лаврову українську ікону.

Самарджія розповів, що він проінформував російську сторону про те, що повернув ікону в офіс Додіка, який зараз госпіталізований з коронавірусною інфекцією.

Самарджія також зазначив, що отримав ноту від РФ, у якій Додіка просять перевірити походження ікони через офіційні відомства, в першу чергу через Інтерпол.

Як відомо, 18 грудня прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу у зв’язку з старовинною українською іконою, яку Додік подарував Лаврову.

Лавров відвідав Сараєво 14 грудня. Тоді ж Додік подарував Лаврову старовинну ікону.

Із ноти посольства України до Міністерства закордонних справ БіГ стало відомо, що це 300-річна українська ікона з Луганська.

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

 

Лукашенко заявив про ввезення у Білорусь “тонн зброї” з України – УП

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у п’ятницю заявив, що в країну з України нібито завозиться велика кількість зброї.

Джерело: БелТА

Деталі: Лукашенко назвав білоруського екс-політв’язня Миколу Автуховича організатором “терористичної групи”, влада звинувачує його у вибухах і підпалі. Увечері 8 грудня Автуховича та ще кількох людей затримали білоруські силовики.

Лукашенко, коментуючи затримання Автуховича, звинуватив його в підготовці терактів “по всій країні” і завезенні зброї через територію України.

Як пише TUT.BY, друзі і знайомі не вірять у причетність Автуховича до злочинів, які йому інкримінує влада.

Пряма мова Лукашенка: “Нещодавно ми затримали групу Автуховича. Мерзотники останні. Зараз ми всі їх канали розкрили. Вони везли тоннами зброю через Україну.

Звідти надсилають нам (зброю – УП). Через Україну, через Польщу, Литву зараз дуже складно – кордон закрили наглухо. І з Україною зараз закрили вже, миша не прлізе. Через Росію іноді проникають, у нас кордону немає. Але вже не те. Ми це питання тримаємо жорстко на контролі”.

Довідка: Микола Автухович – білоруський підприємець і демократичний активіст. Служив у Афганістані, звільнився з армії у 1991 році і став займатися бізнесом. На початку 2000-х заснував популярну в Білорусі службу таксі. Відбув два тюремні терміни, правозахисники визнали Автуховича політв’язням, засудженим за активну громадську діяльність та боротьбу з корупцією. Правозахисна організація “Міжнародна амністія” називала бізнесмена і активіста в’язнем совісті.

 

Мантра про «зброю з України» чітко вписується у політику Лукашенка – МЗС

Україна категорично відкидає чергові інсинуації Олександра Лукашенка про буцімто завезення у Білорусь великої кількості зброї з України.

Про це заявив Укрінформу речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи заяву Олександра Лукашенка.

«Риторика про зовнішнє втручання, зокрема мантра про «зброю з України», чітко вписується в політику Лукашенка із залякування білоруського народу», – зазначив Ніколенко.

Він підкреслив, що Україна не є ворогом Білорусі та засуджує тероризм у будь-яких його проявах.

Як повідомлялося, Олександр Лукашенко заявив, що нещодавно затримані члени «групи Миколи Автуховича» готували теракти «по всій країні» і везли «тоннами зброю через Україну», але білоруські спецслужби «всі їх канали розкрили»

 

Британська королева звернулася до нації: Цього Різдва багатьом потрібні лише обійми

Королева Великої Британії Єлизавета II у своєму традиційному щорічному різдвяному посланні сказала, що цьогоріч через епідемію коронавірусу багато людей хочуть на Різдво просто обіймів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Звичайно, для багатьох цей час року буде сумним; деякі оплакують втрату близьких їм людей, а інші сумують за друзями та членам сім’ї, ізольованими з метою безпеки, коли все, що вони дійсно хочуть на Різдво, – це прості обійми або потиск руки», – заявила Єлизавета II.

Звертаючись до своєї нації, 94-річна королева неодноразово говорила про надію на майбутнє. При цьому вона визнала, що мільйони британців не зможуть провести свої звичайні сімейні свята в цьому році.

«Якщо ви серед них, ви не самотні. Примітно, що рік, який неминуче розділяв людей, багато в чому зблизив нас», – додала британська королева.

Також королева зауважила, що монарша родина була натхненна історіями тих, хто зголосився допомогти іншим нужденним.

«У Сполученому Королівстві й в усьому світі люди чудово впоралися з викликами року, і я так пишаюся і зворушена цим тихим незламним духом», – додала Єлизавета II.

Як повідомлялося, сама британська королева змушена була відмовитися від традиційних різдвяних свят і проводить сезон у Віндзорському палаці зі своїм 99-річним чоловіком принцом Філіпом.

 

Країни ЄС взялися за перевірку Brexit-угоди

У країнах ЄС почали вивчати і перевіряти щойно укладену угоду про відносини між Великої Британією та блоком після Brexit. Документ налічує 1246 сторінок.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Цей договір забезпечить вільну торгівлю та відсутність митних зборів.

Глава делегації ЄС на перемовинах із Лондоном Мішель Барньє у п’ятницю повідомив послів країн ЄС про їх результати.

Із боку ЄС укладена угода має ще бути схвалена усіма 27 членами. Документ, як передбачається, набуде тимчасової чинності з 1 січня. А Європарламент ратифікує документ «заднім числом» на початку наступного року.

Нагадаємо, що Велика Британія та Євросоюз досягли угоди щодо своїх подальших відносин 24 грудня ввечері.

Як повідомляв Укрінформ, 31 січня 2020 року Велика Британія вийшла зі складу Євросоюзу. Перехідний період, передбачений угодою про Brexit, вичерпується 31 грудня поточного року. Сторони тривалий час вели інтенсивні переговори щодо угоди про майбутнє партнерство після цієї дати, але як ЄС, так і Британія зберігали різні підходи до принципових питань у таких сферах, як правове поле, система управління та організація рибальства. Виходячи із сьогоднішніх подій, сторони змогли досягти компромісу ще до завершення поточного року.

 

Угода між ЄС і Британією є досягненням, але процес не завершено – президент Євроради

Торговельна угода ЄС та Британії після Brexit буде уважно розглянута Європейською Радою та Європарламентом.

Як повідомляє Укрінформ, таку позицію висловив у четвер президент Європейської ради Шарль Мішель. Текст його заяви оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Для наших громадян та для нашого бізнесу широка угода з нашим сусідом, другом і союзником є найкращим результатом. За останні кілька років ЄС продемонстрував єдність та рішучість у переговорах з Великою Британією. Ми продовжуватимемо зберігати таку єдність», – запевнив Мішель.

Він подякував президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн та головному перемовнику від ЄС Мішелю Барньє за невтомні зусилля для досягнення позитивного результату.

«Це були дуже важкі переговори, але процес іще не завершений. Настав час для Європейської ради та для Європейського парламенту проаналізувати домовленість, що була досягнута на рівні перемовників, до того, як дати (угоді) зелене світло», – додав Мішель.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні ЄС і Велика Британія оголосили про досягнення домовленості навколо змісту угоди про подальші двосторонні відносини після передбаченого угодою про Brexit перехідного періоду, термін якого спливає 31 грудня поточного року.

Британія вийшла зі складу Євросоюзу 31 січня 2020 року.

 

Парламент Грузії прийняв резолюцію щодо інтеграції до ЄС та НАТО

Парламент Грузії одноголосно підтримав проєкт резолюції про прагнення республіки вступити в Євросоюз і НАТО.

Голосування в прямому ефірі транслювалося на сайті законодавчого органу, повідомляє Укрінформ.

“Безальтернативним пріоритетом зовнішньої політики Грузії є членство в Організації Північноатлантичного договору. Трансатлантична єдність є найважливішою умовою зміцнення світової безпеки”, – йдеться в тексті резолюції, яку підтримав 81 депутат.

Також зазначається, що безальтернативним пріоритетом Грузії у зовнішній політиці також є повноправне членство в ЄС. Крім того, в резолюції наголошується, що країна виступає за виключно мирне врегулювання конфліктів.

Нагадаємо: раніше виконувач обов’язків прем’єр-міністра Грузії Георгій Гахарія, представляючи в парламенті програму свого майбутнього уряду, заявив про намір Тбілісі подати офіційну заявку на вступ до ЄС через чотири роки.

 

Пандемія: у світі від COVID-19 одужали майже 45 млн людей

УНН. Станом на ранок 26.12. 20 у світі інфекцією, викликаною коронавірусом SARS-CoV-2, заразилися вже понад 79,8 млн людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 79 815 237 людей, з них одужало 44 978 376. Кількість померлих зросла до 1 750 057.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (18 756 230), Індія (10 146 845), Бразилія (7 448 560), Росія (2 963 290), Франція (2 604 595), Велика Британія (2 227 947), Туреччина (2 118 255) та Італія (2 028 354).

У лідерах за кількістю інфікованих на COVID-19 у світі також:

— Іспанія (1 854 951);

— Німеччина (1 632 736);

— Колумбія (1 574 707);

— Аргентина (1 574 554);

— Мексика (1 362 564);

— Польща (1 249 079);

— Іран (1 189 203);

— Перу (1 003 982).

За даними Центра системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса, кількість випадків COVID-19 в Україні — 1 041 583. За останніми даними МОЗ України, в країні було зафіксовано 1 012 167 випадків коронавірусу, з них 17 581 — летальні.

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (330 244), Бразилії (190 488) та Індії (147 092).

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні за добу – 11 035 випадків коронавірусу

25.12.2020, 08:16

11 035 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 25 грудня 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.

“11 035 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 25 грудня 2020 року. Зокрема, захворіли 484 дитини та 388 медпрацівників”, – йдеться у повідомленні.

За минулу добу померли 186 пацієнти, одужали – 15 337.

Крім того, за добу госпіталізовано – 2 739 осіб. Здійснено тестувань за добу – 58 874 (зокрема методом ПЛР – 37 873, методом ІФА – 21 001).

За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 1 012 167 особи, з них вже одужали 646 772 осіб. Водночас зафіксовано 17 581 летальний випадок.

Проведено 5 428 825 ПЛР-тестувань.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 038), Одеській (963), Київській (877), Запорізькій (690) та Харківській (629) областях.

Як повідомлялося, напередодні в Україні за добу зареєстрували 11 490 випадків коронавірусу.

 

За добу у Києві – 1038 нових випадків COVID-19

25.12.2020, 12:03

За минулу добу в Києві виявили 1038 хворих на коронавірусну хворобу.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Київський міський голова Віталій Кличко у Фейсбуці.

“У Києві за минулу добу виявили 1038 хворих на коронавірус. Померли 14 людей. Усього за період пандемії в столиці 1816 летальних випадків від вірусу”, – зазначив Кличко.

За його словами, найбільше нових хворих виявили в Дарницькому районі – 293, у Дніпровському — 175, у Деснянському – 115 випадків.

Міський голова уточнив, що захворіли 568 жінок віком від 18 до 89 років, 413 осіб віком від 19 до 90 років, 31 дівчинка від 3 місяців до 17 років та 26 хлопчиків від 11 місяців до 17 років. Серед хворих – 24 медики. Довелося госпіталізувати 91 пацієнтів, решта перебуває на самоізоляції, зауважив Кличко. Він додав, що за минулу добу у столиці одужали 1208 людей.

Загалом у Києві від початку епідемії підтверджено 106 078 випадків захворювання на COVID-19. Недугу вже здолали 36969 киян.

Як повідомляв Укрінформ, 11 035 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 25 грудня 2020 року.

 

В українській армії зафіксували 126 нових випадків коронавірусу

25.12.2020, 11:16

Станом на ранок 25 грудня у Збройних силах на гостру респіраторну хворобу COVID-19 хворіє 2436 осіб. За останню добу виявили 126 нових випадків.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба командування Медсил.

“Станом на 10.00 25 грудня в Збройних силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє – 2436 осіб. За минулу добу зареєстровано 126 нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19″, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, наразі до закладів охорони здоров’я госпіталізовано 13 осіб. На ізоляції (в тому числі самоізоляція) перебуває 385 осіб. Кількість військовослужбовців, у яких закінчується ізоляція найближчих три доби – 38 осіб.

Всього за час пандемії одужало – 11074 особи.

Як повідомляв Укрінформ, 11 035 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 25 грудня 2020 року

 

Вакцинація допоможе повернути ЄС до нормального життя – глава Єврокомісії

Вакцинація від коронавірусу (COVID-19) незабаром дозволить громадянам Європейського Союзу повернутися до нормального життя.

Як передає Укрінформ, про це у Твіттері повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Цьогорічне Різдво інше. Проте сьогодні я хочу вам передати послання надії: разом ми зможемо перемогти цей вірус», – написала вона.

За словами фон дер Ляєн, вже за два дні у країнах Євросоюзу розпочнеться вакцинація проти коронавірусу.

«Як тільки достатня кількість людей отримає щеплення, ми зможемо почати повертатися до свого нормального життя. До тих пір, залишайтеся у безпеці», – додала глава Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на ранок 25 грудня зафіксовано 79 759 928 випадків зараження коронавірусом (COVID-19). Також виявлено 1 749 854 – летальних випадків. При цьому 56 150 851 людина вже одужала.

 

Львівські хірурги провели ще одну операцію з пересадки серця

У Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги пересадили серце чоловікові з Мукачева.

Про це повідомив директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Дев’ята за рік трансплантація серця в Україні щойно завершилася! Орган отримав 30-річний чоловік з Мукачева. Його власне серце після пневмонії було у критичному стані. За останній рік воно зупинялося шість разів», – написав Самчук.

Донором стала 42-річна львів’янка. Після того, як її мозок помер, мама, чоловік і син погодилися на донорство, щоб серце рідної людини продовжило битися, подарувавши шанс на життя молодому татові двох дітей.

За словами Самчука, трансплантація серця – дуже відповідальна операція, цього разу її вперше виконав заввіділення кардіохірургії та трансплантації серця Центру серця та судин у Львові Роман Домашич за підтримки колеги з Інституту серця МОЗ України Гаврила Ковтуна.

 

“Стукачі” невдоволені міністром: Амосова про тих, хто передав ВООЗ українські протоколи лікування COVID-19

УНН. Колишню ректорку Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Катерину Амосову здивувала реакція ВООЗ на лікування коронавірусних хворих в Україні. Вона вважає, що інформацію для ВООЗ надали “стукачі”, які незадоволені міністром охорони здоров’я Максимом Степановим. Про це вона розповіла в коментарі УНН.

“100% ВООЗ отримав сигнал від українців, які переклали всі наші протоколи і документи. 100%, що українською ВООЗ не читає. Це люди, які не задоволені тим, що змінився міністр охорони здоров’я і змінилася політика керівника МОЗу щодо так званої реформи Супрун, яка насправді є реформою Гройсмана. І тут такі особистісно-політичні моменти зіграли роль, можна примінити термін “стукачі”. Міністр, думаю, буде якусь реакцію готувати. Позиція міністра проста – у нього є заключення експертно ради. Не він же одноосібно це визначає. Тут я думаю проблем в міністерстві не буде”, – сказала Амосова.

Щодо препаратів, які розкритикувало ВООЗ, вона зазначила, що не є прихильницею препарату людського імуноглобуліну і його включення до масових рекомендацій є передчасними. З іншого боку, лікарі в усьому світі з початку пандемії починали використовувати препарати до отримання крупних досліджень з залученням великої кількості пацієнтів саме на підставі використання “по співчуттю”.

“Мене здивувала ця заява ВООЗ щодо України, яка, до речі, вже кілька років поспіль не сплачує внесок щодо членства, мабуть, за відсутності грошей. І відслідковування політики України, яка не фінансує ВООЗ, взагалі дивне. Пункт другий – кожна країна має право вирішувати своє реагування на виклики стосовно охорони здоров’я базуючись на консенсусі своїх експертів. І Україна так і зробила, це рішення МОЗ було саме на підставі заключення консенсусу українських експертів. Тепер щодо тих ліків, які були позначені. Препарат ремдесивір, який відноситься до противірусних препаратів, пройшов реєстрацію американської FDA для лікування коронавірусної інфекції незважаючи на думку експертів ВООЗ…Але я слідкую за доказовою базою і хочу зазначити, що міжнародні дослідження показали ефективність ремдесивіра щодо пришвидшення видужання, тобто скорочення терміну симптомів”, – додала Амосова.

Нагадаємо, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська відреагувала на лист від ВООЗ з рекомендацією переглянути лікування хворих на коронавірус в Україні. Вона вважає, що хтось із числа колишніх так званих державних діячів наскаржився в ВООЗ на українську медицину. Також вона вважає, що українські лікарі вчиняли правильно, не дотримуючись помилкових рекомендацій.

Як повідомили УНН, Комітет ВР з питань здоров’я нації на жодному засіданні не піднімав питання про звернення до ВООЗ щодо лікування коронавірусу в Україні.

 

Голубовська про критику з боку ВООЗ: ми теж стурбовані, що нашим пацієнтам не дають шансу на виживання

УНН. Лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська відреагувала на лист від ВООЗ з рекомендацією переглянути лікування хворих на коронавірус в Україні. Вона вважає, що хтось із числа колишніх так званих державних діячів наскаржився в ВООЗ на українську медицину. Також вона вважає, що українські лікарі вчиняли правильно, не дотримуючись помилкових рекомендацій. Про це вона написала в Facebook, передає УНН.

“У мене немає слів. Ми теж дуже стурбовані тим, що Ганс Клюге (директор Європейського регіонального бюро ВООЗ – ред.) не дає нашим хворим шансу отримати терапію, яка може врятувати їм життя. Ймовірно, ті активісти від медицини, що наскаржилися в ВООЗ, з числа колишніх так званих державних діячів, які розвалили систему стандартизації медичної допомоги в Україні, забули написати, що наші лікарі не мають права призначати лікарські засоби для лікування COVID-19, що не входять до протоколу. Також вони “забули” (а, скоріше, не знали) про те, що весь світ призначає різні методи лікування, які не мають чітких доказів зі зрозумілих усім осудним людям причин. І це лікування має назву “експериментальне”, або “жалісливе”, і направлено на можливість дати пацієнту шанс на виживання”, – написала Голубовська.

Вона зазначила, що пандемія поширюється набагато швидше, ніж процедури отримання доказів, але це не означає, що ці методи неефективні.

“Хочу нагадати, що ми теж були стурбовані тим, що протоколи ВООЗ забороняли нам призначати гормони на перших порах, що призвело б до набагато більшої смертності, ніж ми маємо зараз, якби не наші самовіддані лікарі, які лікували хворих таким чином, щоб вони могли вижити, а не шляхом дотримання помилкових рекомендацій, які в подальшому були виправлені”, – додала лікар.

За її словами, лікарі зараз стоять на позиції запобігання важких і вкрай важких станів шляхом своєчасного впровадження методів лікування, які добре зарекомендували себе у світовій практиці.

“І робимо це не без успіху. Тільки не масками з пульсоксиметрами, а конкретними схемами терапії. Тому, ймовірно, і смертність у нас не така, як в деяких цивілізованих країнах”, – підсумувала Голубовська.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я 20 листопада опублікувала рекомендацію, в якій закликала не використовувати препарат “Ремдесивір” при лікуванні госпіталізованих пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19.

А ще у вересні Україна почала процес закупівлі лікарського препарату “Ремдесівір”, який був включений до національного протоколу лікування COVID-19.

 

Президент підписав бюджет-2021

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про Державний бюджет України на 2021 рік”, який Верховна Рада ухвалила 15 грудня.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться на сайті глави держави.

“Згідно з документом, доходи державного бюджету на 2021 рік становлять 1 трлн 84 млрд 34 млн 307 тис. грн. Видатки держбюджету на 2021 рік передбачені в сумі 1 трлн 320 млрд 152 млн 623 тис. грн. Граничний обсяг дефіциту Державного бюджету України визначено в сумі 246 млрд 635 млн 500 тис. грн”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що у держбюджеті-2021 на охорону здоров’я передбачено майже 160 млрд грн, на розвиток освіти і науки буде спрямовано майже 170 млрд грн. Видатки на національну безпеку та оборону передбачені в обсязі 267 млрд грн, або 5,93% ВВП.

З 1 січня розмір мінімальної заробітної плати зросте до 6 тис. грн, а з 1 грудня – до 6,5 тис. грн з відповідним переглядом видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 15 грудня підтримала державний бюджет на 2021 рік, яким передбачаються доходи в сумі 1 трлн 92 млрд грн, видатки – 1 трлн 328 млрд грн, дефіцит бюджету складе 5,5% ВВП.

Документом передбачено зростання ВВП на рівні 4,6%, споживча інфляція на рівні 7,3%, рівень державного боргу до ВВП закладається на рівні 64,6%. Середньорічний курс долара на 2021 рік, за яким розраховується державний бюджет, становить 29,1 грн за долар.

Пропонується встановити у 2021 році такий прожитковий мінімум на одну особу на місяць: з 1 січня – 2189 гривень, з 1 липня – 2294 гривні, з 1 грудня – 2393 гривні.

Документом пропонується встановити мінімальну пенсію для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня – 1769 гривень, з 1 липня – 1854 гривні, з 1 грудня – 1934 гривні.

Середню зарплату очікують на рівні 13632 гривні на місяць, а безробіття у 9,2%.

Міністерство внутрішніх справ отримає близько 98 млрд. Видатки на освіту становлять 174 млрд грн, з яких на доплати зарплат вчителям – 21,2 млрд грн. Видатки на медицину становлять 159 млрд грн, з яких передбачається збільшення зарплат медиків на 30%, на програму медичних гарантій планується витрати 123,4 млрд, на боротьбу з коронавірусом – 19,4 млрд, з яких 2,6 млрд грн на вакцинацію (якщо до того часу з’явиться вакцина).

На програму “Велике будівництво” (розвиток дорожньої інфраструктури) планується виділити 150 млрд грн. На програми підтримки малого та середнього бізнесу заплановано 12 млрд грн, з яких на реалізацію програми портфельних гарантій планується виділити 10 млрд грн та на компенсацію відсотків за кредитами для мікро- та малого підприємництва – 2 млрд грн.

 

Зеленський підписав закон, що відновлює повноцінну діяльність НАЗК

Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції», який парламент ухвалив 15 грудня.

Про це повідомляє сайт Президента, передає Укрінформ.

Документ усуває законодавчі прогалини, що виникли у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня щодо визнання неконституційними окремих положень Закону України «Про запобігання корупції», та забезпечує повноцінне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Також закон встановлює додаткові особливості здійснення повноважень НАЗК щодо суддів, суддів Конституційного Суду України, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій незалежності цих осіб. Такий підхід враховуватиме рішення КСУ від 27 жовтня та водночас дасть змогу зберегти ефективність і пропорційність інституційного механізму запобігання корупції.

Документ також передбачає відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Крім того, законом встановлено особливості проведення повних перевірок декларацій і моніторингу способу життя стосовно суддів, суддів Конституційного Суду України; забезпечено правове регулювання щодо відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.

Реалізація положень закону сприятиме зниженню рівня корупції в Україні, дозволить відновити функціонування інституційного механізму запобігання корупції, сприятиме відновленню належної діяльності НАЗК та виконанню міжнародних зобов’язань України у сфері запобігання та протидії корупції, подальшому втіленню її європейських та євроатлантичних прагнень, а також зміцненню авторитету на міжнародній арені.

Закон набирає чинності наступного дня після опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент України 25 листопада звернувся до Венеційської комісії із терміновим запитом щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення КСУ від 27 жовтня.

У висновках Венеційської комісії йдеться, що Конституційний Суд України потребує реформування і деполітизації.

Президент пообіцяв врахувати позицію Венеційській комісії при проведенні судової реформи.

Зеленський має намір запропонувати Комісії з питань правової реформи при Президентові уважно опрацювати надані рекомендації та врахувати їх під час підготовки подальших кроків для реформування судової системи.

Водночас у КСУ заявили, що висновки Венеційської комісії свідчать про те, «рішення Конституційного Суду України №13-р/2020, попри критичні зауваження до його мотивації, є легітимним та таким, що підлягає виконанню”.

Також, стверджують в КСУ, у процесі підготовки документа ці авторитетні органи Ради Європи не дійшли висновку про необхідність зміни складу суддів Конституційного Суду.

15 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкти №4470 та №4471, які мають на меті відновити повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Ухвалення законів було необхідним у зв’язку з рішенням Конституційного Суду № 13-р/2020 від 27 жовтня 2020 року, яке позбавило НАЗК більшості повноважень.

 

“Укравтодор”: Дороги “Великого будівництва” завжди будуть безкоштовними

УП

В “Укравтодорі” спростовують інформацію, що низка доріг, оновлених і побудованих у рамках “Великого будівництва”, невдовзі стануть платними.

Про це повідомляє прес-служба відомства у Facebook.

“23 грудня 2020 року на засідання уряду затверджено постанову, яка встановлює максимальний розмір плати за разовий проїзд дорогами, які побудовані у рамках концесії. В Україні ще немає жодної побудованої за кошти приватних інвесторів дороги.

Тобто жодна з доріг Великого будівництва цього року не може стати платною. Єдина мета постанови – створити умови для початку діалогу з інвесторами щодо реалізації концесійних проєктів в Україні”, – пояснили в “Укравтодорі”.

Там додали, що будівництво концесійних платних доріг обов’язково передбачає наявність безкоштовної альтернативи.

В “Укравтодорі” нагадали, що у листопаді спільно з IFC та Мінінфраструктури презентували програму державно-приватного партнерства у дорожній галузі.

“На першому етапі планується передати інвесторам 6 пілотних ділянок доріг загальною протяжністю 1400 км. На цих ділянках інвестор не має права стягувати плату за проїзд, натомість він зароблятиме на придорожній інфраструктурі та availability payments (платі за доступність) з державного дорожнього фонду”, – йдеться у повідомленні.

 

НБУ видав 2 банкам 5 мільярдів короткого рефінансу –  УП

Нацбанк за результатами тендеру 24 грудня задовольнив заявки 2 банків щодо рефінансування на суму 5,16 млрд грн терміном до 84 днів за ставкою 6%.

Про це свідчать дані регулятора.

“НБУ повідомляє, що 24.12.2020 відбувся кількісний тендер з рефінансування банків строком до 84 днів, за результатами якого задоволено заявки 2-х банків на суму 5 160 млн грн за процентною ставкою у розмірі 6% річних”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

На аукціоні 18 грудня 5 банків отримали 9,26 млрд грн короткочасного рефінансування від НБУ, зокрема, Ощадбанк отримав 8 млрд грн терміном до 84 днів під 6% річних.

Національний банк на тендері з підтримки ліквідності банків 11 грудні сумарно видав 20 банкам 11,11 млрд рефінансування строком до 84 днів та 1820 днів.

На аукціоні 27 листопада Нацбанк надав 4 банкам 5,785 млрд грн рефінансу під 6% річних терміном до 84 днів.

Нацбанк 13 листопада провів тендер рефінансування на 84 дні (3 місяці) та 1820 днів (5 років), 16 банків сумарно отримали 16,577 млрд грн, найбільше отримав Укрексімбанк – 10,8 млрд грн на 5 років.

Наглядова рада “Укрексімбанку” збільшила обмеження щодо суми непогашеної заборгованості банку перед НБУ за кредитами рефінансування з 20 мільярдів гривень до 30 мільярдів.

 

Київрада подовжила пільги для столичного бізнесу: що саме передбачено – УП

Депутати Київради підтримали продовження пільг для підприємців міста, які несуть збитки через карантинні обмеження.

Про це повідомляє офіційний портал Києва.

Таке рішення підтримали 94 депутати.

“Ми підтримали збереження на наступний рік преференцій для підприємців, що Київ запровадив іще в березні. Рішення передбачає як подовження пільг, що місто вже надало, так і встановлення їх для інших категорій підприємців. Це дозволить їм зберегти робочі місця. І головне – свій бізнес”, – заявив мер Києва Віталій Кличко.

Проєкт рішення про подовження, зокрема, передбачає, що:

на період карантину, коли бізнес фактично не працює, сплата за договорами розміщення засобів пересувної та сезонної торгівлі – незалежно від розміру плати, визначеної у договорах оренди, – становитиме 1 гривню;

і надалі діятиме зменшена вартість оренди комунального майна – на 50%;

для ресторанного бізнесу, пересувної та сезонної торгівлі на 50% зменшується пайова участь в утриманні об’єктів благоустрою.

У Київраді додали, що перелік пільг, які пропонує місто, не потребує внесення змін до існуючих договорів.

За словами Кличка, пільги діятимуть до моменту завершення карантинних обмежень.

 

Вітренко: В.о. міністра не може підписувати накази міністерства – це не є нормально

УП

Т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що наразі не має права підписувати накази свого відомства, за його словами, потрібно розширити управлінські повноваження в.о. міністра.

Про це він сказав у четвер в ефірі «Радіо НВ», передає «Інтерфакс-Україна».

«Я не можу підписати наказ міністерства. Це ситуація, яка вимагає дозволу, це не є нормально. Особливо враховуючи, що в міністерстві енергетики і до цього не було постійного міністра. Без мене була така ж проблема.

Життя влаштоване так, що в міністерстві є виконуючий обов’язки на період відсутності міністра. І зробити так, що виконуючий обов’язки не може підписувати накази міністерства, – це не є нормально», – підкреслив Вітренко.

Нагадуємо:

На засіданні 17 грудня Верховна Рада не підтримала призначення колишнього виконавчого директора «Нафтогазу» Юрія Вітренка на посаду першого віцепрем’єр-міністра – міністра енергетики.

Кабмін на позачерговому засіданні 21 грудня призначив Юрія Вітренка першим заступником міністра енергетики – на нього також поклали тимчасове виконання обов’язків міністра.

 

Разумков: Підстав для дострокових виборів немає, але треба бути готовими –  УП

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що підстав для дострокових парламентських виборів в Україні немає.

Джерело: Разумков в ефірі телеканалу “112 Україна”, повідомляє сайт ВР

Пряма мова: “Якщо ми говоримо про роботу парламенту, то сьогодні він працює. Ви бачите і кількість законів, які ми розглядаємо, і кількість народних депутатів, які безпосередньо беруть участь у роботі Верховної Ради України, як в залі, так і за її межами, і багато інших речей. Вони доводять, що сьогодні парламент є дієздатним”.

Деталі: Разумков також висловив сподівання, що й надалі причин для дострокових парламентських виборів не з’явиться.

Утім, за словами Разумкова, якщо ж передумови таки виникнуть, він буде діяти в рамках закону.

Пряма мова: “Будь-яка політична сила завжди повинна бути готова до виборів”.

 

Грищук: САП не ініціюватиме обрання запобіжного заходу Гладковському-молодшому

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) вирішила не ініціювати обрання запобіжного заходу синові Олега Гладковського Ігорю.

Прокурори повідомили, що не бачать в цьому необхідності, сказав в інтерв’ю Hromadske виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук.

“Я думаю, що не буде запобіжного заходу, як мені доповіли прокурори”, – заявив він.

Глава САП зазначив, що Гладковському інкримінується злочин середньої тяжкості й саме розслідування перебуває на завершальному етапі.

“З огляду на це, прокуратура не вважає за необхідне застосовувати до Гладковського якийсь запобіжний захід”, – сказав Грищук.

Нагадаємо: НАБУ і САП повідомили про підозру в отриманні 950 тисяч гривень хабаря особі, яка забезпечувала вплив на прийняття рішення гендиректором держпідприємства Укрспецекспорт. Член наглядової ради Укрзалізниці Сергій Лещенко з посиланням на інсайдерів повідомив, що мова йде про сина колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського — Ігоря.

 

Суд ЄС анулював санкції проти Азарова, які вже втратили чинність

УП

Суд Європейського Союзу анулював рішення Ради ЄС про продовження санкцій проти колишнього українського прем’єр-міністра Миколи Азарова у 2019 році.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на рішення суду.

Адвокати Азарова оскаржували рішення Ради ЄС від 4 березня 2019 року, за яким індивідуальні санкції проти оточення експрезидента Януковича, включно з Азаровим, були продовжені ще на рік.

Суд у своєму рішенні від 16 грудня вказав на те, що Рада ЄС, перед тим, як діяти на основі рішень органу влади третьої країни, повинна була перевірити, чи було це рішення ухвалене із врахуванням прав на захист та на ефективний юридичний супровід.

Як відомо, Азаров вже не перебуває у санкційному списку ЄС. Євросоюз виключив його із “чорного списку” в березні 2020 року.

В останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича через недостатні докази проти них від українського слідства.

Під дією санкцій ЄС, запроваджених у 2014 році за незаконне привласнення державних коштів України або за зловживання службовим становищем, залишаються десятеро колишніх українських високопосадовців.

Ними є: Віктор та Олександр Януковичі, Віталій Захарченко, Віктор та Артем Пшонки, Віктор Ратушняк, Сергій Курченко, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов та Олександр Клименко. Санкції щодо них продовжені на один рік – до 6 березня 2021 року.

 

НАБУ відкрило провадження через втручання Венедіктової у справу Татарова

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурора Ірини Венедіктової у справу заступника Офісу президента Олега Татарова.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук в ефірі Hromadske.

За його словами, 3 грудня в ЄРДР внесене провадження «щодо втручання в роботу правоохоронних органів».

Йдеться про рішення Венедіктової змінити групу прокурорів у справі Татарова. Вона зробила це ввечері 1 грудня, саме перед тим, як детективи НАБУ планували повідомити Татарову про підозру. Через це нова група прокурорів була змушена заново вивчати справу і про підозру заступнику глави ОП повідомили вже 18 грудня.

За словами Грищука, коли прокурор з колишньої групи прокурорів вже був у суді та мав клопотати про обрання запобіжного заходу для Татарова, у САП дізнались, що групу прокурорів змінили.

В Офісі генерального прокурора наразі не коментували рішення відкрити провадження щодо Венедіктової.

Нагадаємо: Офіс генерального прокурора пізно ввечері 23 грудня змінив підслідність справи Татарова, забравши її в Національного антикорупційного бюро і передавши Службі безпеки.

У НАБУ розкритикували дії ОГП і заявили, що вони мають на меті унеможливити обрання запобіжного заходу Татарову. У прокуратурі ситуацію не коментували.

Сам же Олег Татаров заперечує свою причетність до злочинів.

 

Справа Татарова: ВС вважає, що зміна підслідності не підлягає оскарженню

УП

Верховний Суд дійшов висновку, що ухвала слідчого судді про зобов’язання змінити підслідність у кримінальному провадженні не підлягає оскарженню.

Джерело: повідомлення ВС у Facebook

Деталі: 14 грудня Печерський суд вирішив передати справу, у якій фігурує заступник керівника ОП Олег Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ тоді наголосили, що таке рішення суду суперечить закону.

23 грудня Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду відмовив у відкритті провадження за касаційними скаргами захисника одного з підозрюваних та Генпрокурора на судові рішення апеляційного суду про залишення в силі ухвали Печерського районного суду Києва від 14 грудня 2020 року, якою Генерального прокурора зобов’язано вирішити спір про підслідність у кримінальному провадженні та доручити здійснення досудового розслідування у ньому іншому органу досудового розслідування.

Як зазначено в ухвалах ККС ВС, статтями 307 та 309 КПК України встановлено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Дослівно: “Водночас цими статтями не передбачено можливості оскаржити ухвалу слідчого судді про задоволення скарги на бездіяльність прокурора та зобов’язання вчинити певні дії”.

Додатково: Верховний Суд розглядав цю справу колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі головуючого О. Л. Булейко, і суддів М. І. Ковтуновича та Ю. М. Луганського.

Передісторія:

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно Олега Татарова. Мова про можливу причетність чиновника до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, в якій фігурує Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову.

24 грудня стало відомо, що Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ в СБУ.

НАБУ вважає, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання у розслідування Бюро тим, що забрав у детективів справу Татарова.

 

Зеленський про КС: діти Януковича, племінники Порошенка, родичі Тимошенко – УП

Президент Володимир Зеленський вважає, що Олександр Тупицький не може бути головою Конституційного Суду, а зараз КС є державно-приватним партнерством.

Джерело: Зеленський в інтерв’ю “Фокусу

Пряма мова: “Я вважаю, Тупицький не може бути головою КС. Перезавантаження суду має розпочатися саме з цього. Я навіть не погрожую. Конфлікт з державою, конфлікт з суспільством, конфлікт з ВР, конфлікт з президентом. Мені здається, цього досить, щоб людина пішла. Це нормальний чоловічий крок”.

Деталі: Зеленський зазначив, що дуже сподівається на переформатування КС у 2021 році.

За його словами, дуже багато років в Україні працює “державно-приватне партнерство” – Конституційний Суд.

Пряма мова: “Це коли є щось державне, але ним користуються якісь приватні структури. Тобто КС не є незалежним, хоча, згідно із законодавством, він має бути таким. Багато років на них, цих акціонерів КС, впливають гравці – як з бізнесу, так і з політики”.

“Склад КС нам з вами зрозумілий – це як “діти” Віктора Януковича, так і “племінники” Петра Порошенка. Ще є “далекі родичі” Юлії Тимошенко. Це правда, з якою ми живемо. За мою каденцію нових суддів у КС не призначали”.

Деталі: Разом з тим, Зеленський відмовився називати імена “акціонерів КС”: “По-перше, я вам назвав прізвища тих політиків, чиї судді працюють у КС. Є ще, я вважаю, фінансові групи, які впливають на деяких з суддів. Давайте домовимося: коли я вже не буду президентом, то я вам обов’язково розповім”.

Він також розповів про свою останню зустріч із Тупицьким, яка відбулася ще до скандальних рішень суду.

Пряма мова: “Я не запрошував жодного суддю до себе на зустріч, але всі хотіли зі мною поспілкуватися. Голова КС [Тупицький] теж дуже хотів зі мною познайомитися. До всіх подій він прийшов до мене і сказав, що є деякі неконституційні речі. Я з ним погодився. Він говорив, що вони – державники, захищають Конституцію. “Є якесь бачення в цілому, де є загрози?” – питав Тупицький у мене. Тому що після ухвалення закону про земельну реформу я публічно говорив, що не дай боже, щоб КС скасував цю реформу.

Тоді я йому сказав, що впливати на них не можу, робіть, що хочете. “Але, якщо ви мене питаєте про державну позицію, я говорю: земельне, банківське, мовне питання прошу не порушувати для того, щоб не розколювати суспільство”, – сказав я на тій зустрічі. Ми потиснули один одному руки.

Потім була історія з НАБУ. Після НАЗК ми знали, що буде далі – земля, мова, банки. Тобто все це – велика операція. Спеціальна вона чи ні, мене як президента не цікавить”.

Деталі: Зеленський також не відповів на питання, чи не здавалося йому, що він іде на порушення Конституції, подаючи законопроєкт про звільнення суддів КС, який не був розглянутий. За його словами, найголовніше – що жодну з реформ на сьогодні не скасовано.

Передісторія:

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною ст. 366-1 Кримінального кодексу. Рішення КС розцінили як скасування електронного декларування, скасування повноважень НАЗК на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.

Президент Володимир Зеленський запропонував припинити повноваження суддів КС, визнати його рішення про декларування “нікчемним”, залишивши без правових наслідків, відновивши дію закону “Про запобігання корупції”.

4 грудня Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – за брехню про статки передбачили штраф і обмеження волі.

Президент Венеційської комісії Джанні Букіккіо розкритикував “прикре” рішення КСУ і закликав Верховну Раду вирішити ситуацію, опираючись на принципи Конституції та “чисту логіку”.

Конституційний суд відповів на рішення Венеційської комісії щодо кризи та очікує поваги до себе як до “охоронця” Конституції.

 

Папа Римський у різдвяному посланні побажав Україні миру і згадав про вакцини –  УП

Папа Римський Франциск у традиційному різдвяному посланні Urbi et Orbi побажав Україні миру.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Радіо Ватикану“.

Понтифік побажав миру усім людям, виокремивши конфлікти в Україні і Нагірному Карабаху.

“Нехай же cин Всевишнього підтримає зусилля міжнародної спільноти та залучених країн у дотриманні припинення вогню в Нагірному Карабасі, а також у східних регіонах України, та сприянні діалогові як єдиному шляху, що веде до миру та примирення”, – сказав Папа Франциск.

Через карантинні обмеження площа Святого Петра, на якій щороку збиралися десятки тисяч прочан з усіх куточків світу, цього разу була порожньою. Тому цьогорічне послання Папа Римський виголосив не з лоджії базиліки, а із розташованого поруч Залу благословень.

Франциск у промові згадав про відкриття вакцин від короновірусу, назвавши цю подію проблиском надії у період непевності.

“Але щоб ці світла могли просвітити ввесь світ і принести надію, вони повинні бути доступними для всіх”, – наголосив він, підкреслюючи, що “не можемо також дозволити, аби нас переміг вірус індивідуалізму”.

“Прошу всіх: керівників держав, підприємства, міжнародні організації підтримувати співпрацю, а не конкуренцію, та подбати про вирішення для всіх, вакцини для всіх, особливо, для найуразливіших і потребуючих в усіх регіонах планети. На першому місці – найуразливіші та потребуючі”, – сказав глава Католицької церкви.

 

“Світ ще ніколи не був таким українським”. Передріздвяне інтерв’ю Бориса Ґудзяка

УП

“Українська правда” вирішила підсумувати рік разом з Борисом Ґудзяком – інтелектуальним авторитетом, головою Філадельфійської архиєпархії УГКЦ у США, президентом Українського католицького університету у Львові.

Майже весь 2020 рік владика Ґудзяк спостерігає за Україною та українцями з-за океану – через пандемію коронавірусу він безперервно перебуває у США. Але вже з перших хвилин розмови стає зрозуміло – найважливіші події не проходять повз його увагу.

У розмові з УП Борис Ґудзяк розповідає, як 2020-й змінив відчуття людської самодостатності, порівнює рівень свободи українського та американського суспільств і пояснює, чому часом церква має “гладити проти шерсті”.

І чому зараз – саме той час.

Борис Ґудзяк: “Ті, хто кажуть, що люблять і служать Україні, але не люблять українців – тих конкретних людей, зокрема знедолених, потребуючих – є неправдомовцями”

“Реальна поразка України – це збіднення людей”

– Владико, ви вже рік не були в Україні через пандемію коронавірусу. Чи вдалося вам за цей час переосмислити своє бачення України, відкрити в ній щось нове з далекої відстані?

– Я використовую цей час для осмислення багато чого, передусім себе самого – і я вдячний за цю нагоду, хоча вона прикра і болісна.

Ми втратили 18 духовних осіб в нашій митрополії в Америці – єпископа, 10 священників, 7 монахинь. Ми говоримо з вами в день похорону Ігоря Скочиляса – нашого викладача, мого колеги, особи, яка була однією з колон Українського католицького університету. Він помер від ковіду, як і тисячі, сотні тисяч людей в усьому світі.

Уже 30 років, з того часу як вирішив повернутися на Батьківщину своїх батьків, я не бував поза Україною так довго. Що змінилося? Через відстань і час я став менше цікавитись політичним життям України. Моя увага зосереджена на людях, на людському досвіді.

Досвіді не якоїсь верхівки в Києві, а жертв, скажімо, повені, яка була в Карпатах. Десь перед очима моїми є ці переповнені лікарні, люди, які не можуть дозволити собі медикаментів чи не мають до них доступу. На людському досвіді хлопців і дівчат в окопах на сході.

Тобто від Карпат до Донбасу українці знаходяться в екстремальних умовах. Проблематичність проявляється у різних невдачах і недоречностях у діях президента та уряду.

Є також чимало розчарувань і проблем, остання з яких – призначення пана Шкарлета міністром. Здавалося, уряд, який прийшов до влади, чи то радше влада, яка прийшла до правління на гаслах боротьби з корупцією, не могла б такого допустити.

Темп цього року, його різкі повороти, втрати, рутинна зайнятість ще не дали мені можливості підвести остаточний підсумок року – гадаю, що Різдво стане такою нагодою.

Борис Ґудзяк: Факт, що не може бути України без українців. Українців в Україні стає чимраз менше

– Чому на відстані ви стали менше цікавитись саме політичним життям України?

– Можливо тому, що раніше надто багато присвячував цьому часу.

Принаймні останніх два десятки років – від убивства Георгія Гонгадзе, акцій “Україна без Кучми”, Помаранчевої революції, періоду Януковича, до Революції Гідності й цих пореволюційних років – велика частина моєї уваги була скерована на політичні процеси, проблеми й надії на реформи.

Сьогодні, розуміючи, що на відстані мої можливості впливати на політичні процеси наближаються до нуля, мені лишається цікавим і важливим досвід людини. Як колись казала Мирославові Мариновичу Михайлина Коцюбинська – можна любити людство, лише люблячи конкретних людей. Ми любимо Україну, коли любимо конкретних українців.

Ті, хто кажуть, що люблять і служать Україні, але не люблять українців – тих конкретних людей, зокрема знедолених, потребуючих – є неправдомовцями.

Політики приходять зі своїми гаслами і відходять часто, на жаль, з невиконаними обіцянками – і цикл маніпуляцій і корупції продовжується. Я це говорю не з розчаруванням, а як людина, яка захоплюється конкретними українцями, їхньою творчістю, послідовністю, принциповістю. А також конкретними українцями, які терплять, які мають особливі потреби та пульсуюче серце у своїх грудях.

Мене захоплює українське паломництво від страху до гідності, воно ще довго буде тривати. Вважаю особливим привілеєм мого життя те, що можу бути духовним супутником, супроводжувати різних людей чи в Україні чи поза її межами.

– Якщо перейти від конкретних українців і подивитися ширше – на суспільство загалом. Які перемоги українського суспільства у 2020 можете згадати?

– Не лише в українському суспільстві, а й в інших країнах, на різних континентах, цей рік став нагодою для особливої солідарності.

На моєму полі зору було чимало людей, бідних і багатих, і, скажімо, підприємців, які переживають за ближнього, простягають руку.

Не кажу, що це була більшість українського суспільства – тут зараз для мене статистика недоступна, але було багато проявів. Перемоги українців є в малих речах, у щоденних кроках. Вони залишаються у моральній скарбниці та збагачують наш народ.

Борис Ґудзяк: Світ усвідомлює Україну. Українці стають глобальними – є громади в Китаї, Єгипті, не лише в Європі, Америці чи в Австралії. Українська свобода і український світ росте. Властиво, світ ще ніколи не був таким українським

– А поразки?

– У контексті політичного фронту я вже згадував призначення Шкарлета. Це така емблематична справа. Вона дуже багато чого виявляє, бо зроблена всупереч принципової позиції та розвиненої аргументації правдивих провідників української освіти.

Це не випадкове щось, це навмисно. Свідомо і навмисно. І це недопустимо після гасел, з якими цей президент і уряд прийшов до влади.

Мені здається, не до кінця адекватно були використані ресурси щодо медичної відповіді на ковід.

Реальна поразка України – це збіднення людей. Узагалі один з болючих наслідків цієї ковідної кризи, пандемії у світі – збіднення бідних і ріст в ширині й глибині провалля між заможними, багатими і маргіналізованими. Аналітики кажуть, потрібні десятиліття, щоб зблизити ці екстрими.

Поразка не лише 2020-го року, але останніх двох чи навіть двох з половиною десятків років – це вимушена міграція 10 мільйонів українців. Хоча для України ресурси, які її вихідці надсилають до своїх родичів, є важливою частиною економіки, та й цікаво спостерігати як поповнилася і розширилася світова мережа українців.

Проте не можемо не звертати уваги на страждання, пов’язані з розлукою, розбиттям родин, травмами, які неодмінно трапляються, коли людина змушена виривати своє коріння і переноситися на інший, не завжди сприятливий ґрунт.

Факт, що не може бути України без українців. Українців в Україні стає чимраз менше.

Світ усвідомлює Україну”

– Ви згадували про шлях українського народу від страху до гідності. Наскільки, на вашу думку, за 2020 рік український народ виріс у своїй гідності і свободі?

– Вважаю, що кожен рік незалежності приносить новий досвід.

У мене зараз тимчасово в хаті поселились два хлопці з України – одному 40, другому 30 років. Мені цікаво, спілкуючись з ними, розуміти, що періоди радянських поневірянь багатьох народів для них є далеким історичним фактом. Цей досвід їх уже не тяжить, як старших людей, яких я зустрічав на початку 90-тих. У цьому вони вільніші.

Борис Ґудзяк: У релігійному і церковному житті в історії було багато ідолів, вони є і сьогодні. Але коли ми з самих себе робимо ідолів, тоді стаємо на дорогу втрат, розбрату, розгублення і, можливо, загибелі моральної чи фізичної

Спостерігаю, як розвивається українська культура. Ще ніколи не було стільки українських книг, українських фільмів. Ще ніколи не розвивалася так українська наука!

Світ усвідомлює Україну. Українці стають глобальними – є громади в Китаї, Єгипті, не лише в Європі, Америці чи в Австралії. Українська свобода і український світ росте. Властиво, світ ще ніколи не був таким українським.

– А наскільки українське суспільство у своїй свободі відстає від американського?

– Менше, ніж колись.

Бо, з одного боку, за останні 30 років є стрибок української свободи, а з іншого — вражаючий регрес американської демократії.

Наведу доволі банальний, але наочний приклад. Коли я у 1988 році на шість місяців приїхав стажуватися до Києва, то дозволяв собі один дзвінок на місяць до батьків в Америку. Приходив на головпоштамт у центрі, на Майдані Незалежності, і замовляв розмову. Кожного разу треба було довго чекати.

Я якось запитав – а чому ж так довго? Мені відповіли – в Україні є всього 30 міжнародних ліній. Ви можете таке уявити? Тепер у вашому товаристві, у кожній студентській аудиторії є 30 міжнародних ліній. Запитайте тих, хто має більше 65 років, чи вони в радянський час дзвонили за кордон? Ніхто навіть не думав дзвонити за кордон, не уявляв, що це можливо. Це так, наче б я зараз вас питав чи ви часто дзвоните на Марс.

Не дзвонили, бо це було неможливо, не було такої опції. На цьому простому прикладі видно, що свобода українців є абсолютно не співмірною з тією, якою вона була 30-35 років тому. Проте, чи зросла наша відповідальність? Бо свобода не є лише можливістю робити що-небудь. Правдива свобода є можливістю робити правильно, чинити здорову життєдайну справу.

І тут у нас є велике поле для росту.

Мені прикро бачити, повернувшись до Америки після 30 років проживання на європейському континенті, що в американському суспільстві, освіті, культурі й політичному житті є такі глибокі проблеми. Є здобутки, скажімо, свідомість про расову нерівність росте, і дай Боже, щоби ці столітні несправедливості вирівнялись.

Проте я відчуваю, що ця імперія губить свою моральну, ідейну основу. І тут велику роль, мені здається, відіграє маргіналізація Бога у живій свідомості, соціальній та політичній культурі Америки. Америка навіть на своєму доларові пише…

– In God We Trust (На Бога сподіваємося – укр.)

– Так, але це чомусь більше лишається на папері. А коли нема Бога – нема святості, немає визнання Богом даної гідності. Усе стає контрактом, легальною умовністю. Сьогодні твоє життя є святе, завтра в нас буде новий закон – і тебе, старенького, немічного, можна позбутись.

У релігійному і церковному житті в історії було багато ідолів, вони є і сьогодні. Але коли ми з самих себе робимо ідолів, тоді стаємо на дорогу втрат, розбрату, розгублення і, можливо, загибелі моральної чи фізичної.

Борис Ґудзяк: Ми живемо в досить дивний час, коли непросто визначити те, що, здавалось би, є очевидним – ким є чоловік, ким є жінка, чим є сім’я. Розхитана антропологія, і немає спільних знаменників – розуміння, ким є людина. І мені здається, що це є доволі небезпечно в Америці, у так званих розвинених країнах, але і в Україні також

20-те століття показало, що два ідолопоклонства – нацизм і комунізм – призвели до невимовного страждання і до десятків мільйонів жертв. У 20 столітті тоталітаризми і війни, геноциди, які вони спричинили, призвели до приблизно 180 мільйонів смертей.

Радянський Союз був першою країною, яка запровадила політику абортів. Усім відома довготривала політика комуністичного Китаю про одну дитину у родині.

Ми живемо в досить дивний час, коли непросто визначити те, що, здавалось би, є очевидним – ким є чоловік, ким є жінка, чим є сім’я. Розхитана антропологія, і немає спільних знаменників – розуміння, ким є людина. І мені здається, що це є доволі небезпечно в Америці, у так званих розвинених країнах, але і в Україні також.

– У цьому контексті запитаю про нещодавню ситуацію зі словами Папи Римського Франциска щодо одностатевих союзів і закону про цивільні партнерства. На вашу думку, чи буде готова церква в найближче десятиліття визнати одностатеві союзи?

– Основне церковне вчення є незмінним, бо воно приходить через об’явлення, воно від Бога.

Що старається сказати Папа Франциск? Що треба поважати всіх людей, ким би вони не були. Його слова щодо цивільних партнерств для гомосексуальних пар пов’язані з конкретним контекстом – ситуацією в Аргентині, де була суспільна дискусія щодо можливості одностатевих шлюбів.

Я маю багато знайомих одностатевої орієнтації, я їх шаную, люблю, багатьом я є вдячний за їхній внесок у моє життя. І, напевно, не в повній мірі, але я стараюсь розуміти і бути чуйним на страждання, пов’язане з життям кожної людини, зокрема людей так званих нетрадиційних орієнтацій. Вони з різних причин часто були і залишаються маргіналізованими.

Ми, християни, маємо високу і незмінну заповідь Христову – шанувати і любити всіх людей, ким би вони не були. Але це не означає відкидати те, що Господь нам передав через іудейсько-християнську спадщину.

Церква визнає, що різні речі відбуваються. Церква визнає, що є певні реальності, навіть якщо ці реальності не згодні з вченням церкви. Але я не передбачаю, щоби католицька чи православні церкви визнавала одностатеві шлюби – ні сьогодні, ні в майбутньому.

Борис Ґудзяк: Коли ж дивишся правді у вічі, розумієш, що кожен з нас обдарований життям, то отримуєш справжню свободу. Коли починаєш жити вдячністю, розумієш, що ти багатий, бо отримав багато дарів

– Але чи не руйнується в такому випадку конструкт пошани до цих людей і до їхнього права мати сімейний союз?

– Ми швидко не дамо відповіді, бо треба пояснити, що є право, що взагалі є наше право. Зараз розуміння права є дуже неадекватним. Ми живемо в час, коли емоції та бажання рівняються з правом – як я щось хочу, я маю на це право. Це є одна з рис сучасної свідомості. Однак, так не може бути.

– Чи погоджуєтесь з журналом Time, який назвав 2020-й – найгіршим роком в історії?

– Time назвав 2020-ий найгіршим роком, бо це вдалий заголовок, на який всі клікнуть – він відповідає відчуттям, досвіду великої кількості людей.

Але самі автори цього числа журналу пишуть, що не 2020-й найгірший – а ми просто гірших не пам’ятаємо. Не пам’ятаємо Столітньої війни та інших великих воєн, чуми – Чорної смерті, яка забрала 20% населення Європи, іспанки, коли в 1918-1920 померло, за різними даними, 40-50 мільйонів, Великої Депресії, Голокосту і Голодомору.

Ці втрати для сучасних людей є просто цифрами або ж сумними фактами історії. Навіть недавні геноциди в Руанді чи колишній Югославії стерлися з глобальної пам’яті.

Ми любимо яскраві вислови і чорно-білі висновки. Звичайно, рік важкий, але у ньому є можливості для солідарності.

“Ми часто маємо відчуття самодостатності. Цей рік вчить іншого – ми всі залежимо один від одного”

– Ви говорите, що використовуєте час без України на переосмислення, передусім, самого себе. Що вам вдалося відкрити в собі за 2020-й рік?

– Цей рік вчить мене смиренню. Я побачив, скільки в мені ще смішних претензій на здатність щось контролювати, щось змінити своїми стратегіями. Ми, дорослі люди, часто маємо відчуття самодостатності. Але цей рік вчить нас іншого — ми всі залежимо один від одного, у цих обставинах ми не можемо самотужки спастися. Але передусім наше життя є великим даром – не нашим досягненням чи витвором. Даром від Бога.

Я останніх 9 днів перед Різдвом, яке ми будемо святкувати 25 грудня, стараюся віддатися Богові. Не скидаючи з себе відповідальності, але звільняючись від претензії самодостатності.

Це мені не просто вдається. Бо я довший час був у такому ритмі проєктів, стратегій – тепер бачу, що маленький вірус, субмікроскопічний, може нас цілком перезорієнтувати. І йдеться не лише про вірус, очевидно. Йдеться про наші ілюзії.

Коли ж дивишся правді у вічі, розумієш, що кожен з нас обдарований життям, то отримуєш справжню свободу. Коли починаєш жити вдячністю, розумієш, що ти багатий, бо отримав багато дарів.

Борис Ґудзяк: Я би хотів менш поверхово захоплюватися і поверхово розчаровуватися людьми чи обставинами. А в щирий автентичний спосіб стояти перед таїнством життя. Тобто зустрічати людей, обов’язки, кризи, творчість, поразки, смерть у мирі, з такою, можна сказати, теплою легкою усмішкою в душі

– Відчуття вдячності приходить з віком?

– Є така прекрасна дитяча вдячність, вдячність несподіванки, яку має дитина – такі широкі очі. З віком ми можемо ставати більш цинічними. А з другого боку, ми можемо все ж таки рости в мудрості.

Я думаю, що мудрість і вдячність є нерозривними. Там, де немає вдячності, мудрість просто неправдива.

– Владико, а що ви сьогодні визначаєте для себе головними цінностями в житті?

– Для мене зараз дуже важливе смирення. Цього слова, поняття багато хто не розуміє.

– І боїться, можливо.

– Боїться. Етимологія цього слова в церковнослов’янській йде від словосполученням “со миром”. Це є життя у мирі. Ми би могли сказати – у щоденному спокої, але мир є набагато більше, ніж спокій. Мир – це відповідне відношення до Бога, до ближнього, до всього.

Це не означає себе штучно применшувати, це просто означає себе не роздувати, не мати ілюзій про себе і своє місце у Всесвіті. Знати своє місце, знати своє покликання – це є складові правдивого смирення, правдивого миру.

Я би хотів менш поверхово захоплюватися і поверхово розчаровуватися людьми чи обставинами. А в щирий автентичний спосіб стояти перед таїнством життя. Тобто зустрічати людей, обов’язки, кризи, творчість, поразки, смерть у мирі, з такою, можна сказати, теплою легкою усмішкою в душі. У ковідний час, передріздвяні дні і на початку сьомого десятка мого життя – це є мій головний пріоритет.

орис Ґудзяк: Роль церкви не є плескати по плечі людину в кожних обставинах. Покликання церкви, нас усіх – свідчити один одному про правдиві речі

“Церква часом має “гладити проти шерсті”

– Українська греко-католицька церква сьогодні встигає йти в ногу з суспільством?

– Так і ні. І це має свої позитиви і негативи.

Українське суспільство складається з людей, які мають пороки. Наше політичне життя, наша приголомшлива корупція, війна, сімейні негаразди, високий рівень алкоголізму, абортів і т.д. показує, що всі люди – українці і не українці – мають пороки, є проблеми.

Завдання Церкви – йти поруч з проблематичним суспільством, супроводжувати його, але одночасно плисти проти течії. Церква часом має “гладити проти шерсті”… Як вона робила, скажімо, у 20 столітті, у радянський час.

Роль церкви не є плескати по плечі людину в кожних обставинах. Покликання церкви, нас усіх – свідчити один одному про правдиві речі.

Ми живемо в епоху, коли перший раз у західній цивілізації людина каже, що правди не існує – є твоя правда і є моя правда. Ти кажеш – біле, я кажу – чорне, але це твоє право, правда? Я не буду посягати на твоє право, ти можеш біле назвати чорним. Можливо, ти маєш на це право, але це не є правдою.

І тут є велика епістемологічна проблема – як ми пізнаємо правду? Якою і чим вона є? Остаточною правдою в християнському розумінні не є щось, а є хтось. Христос є правда, дорога і життя.

– Чи не зруйнували Zoom-служіння і Facebook-трансляції близькості між прихожанами і священиками?

– Побачимо. Це годі і сказати, треба буде вийти з цих карантинів і локдаунів.

– Ваша церква досі на карантині?

– В Америці ми зобов’язані дотримуватися карантинних правил: має бути соціальна дистанція, до церкви можна приходити, але треба бути в масках. Але скажімо, зараз у Філадельфії заборонені всі інші зустрічі, крім церковних, де більше, ніж 10 осіб, навіть вдома на Різдво, навіть членів родини не може бути більше 10.

Під час карантину ми починаємо розуміти те, що ми в принципі знали: церква – не будинок, передовсім церква – це є тіло христове, це люди, які перебувають у спілкуванні, у стосунках, у любові. Фізична близькість для цього має колосальне значення, але ми також зрозуміли, що можна плекати ці стосунки, коли ми не можемо бути близько один до одного.

Борис Ґудзяк: Під час карантину ми починаємо розуміти те, що ми в принципі знали: церква – не будинок, передовсім церква – це є тіло христове, це люди, які перебувають у спілкуванні, у стосунках, у любові. Фізична близькість для цього має колосальне значення, але ми також зрозуміли, що можна плекати ці стосунки, коли ми не можемо бути близько один до одного

Мабуть, багато людей відійде. Ті, хто з обов’язку ходили до церкви, а тепер уже практично рік звільнені від цього обов’язку, можуть до так званого обов’язку не повернутися. Лишитися, так би сказати, лише онлайн, або взагалі лишити цю справу. Я переконаний, що поважний процент таких буде.

В Америці на кожного нового католика є 5 чи 6 католиків, які відходять від церкви – статистично ми перебуваємо на спаді. Але з іншого боку – ще ніколи в історії людства не було стільки католиків і стільки християн. Церква зараз на висоті розвитку. На цифри треба дивитися з перспективи і з вірою.

– Пам’ятаєте, як ви святкували Різдво у дитинстві?

– Пам’ятаю, очевидно.

– Який ваш найтепліший спогад?

– Святвечір. З родиною і обов’язково ще з кимось “чужим” – мої батьки запрошували когось з самотніх членів української громади, завжди було вільне місце для померлих. Згодом ми колядували для сусідів, вже на Святвечір, і тоді йшли на нічне богослужіння.

Часом сніг намітав великі кучугури, бо моє місто Сіракузи – на п’ятому місці у світі щодо опадів снігу.

І тоді, як ми верталися, я міг сам сісти перед ялинкою і роздумувати про цю близькість та інтимність Бога, який стає людиною. Надворі падав сніг, я дивився на великі лапаті сніжинки при світлі ліхтаря, і в цьому безмежному світі я малим щиро переживав Божу присутність серед нас.

– А яке бажання загадували в новорічну ніч, на Різдво?

– У нас Святвечір був дуже пов’язаний з розповідями батьків про своє дитинство в Україні. І ми знали, що українці не мають свободи, щоби святкувати Різдво. І слухаючи колядки Козловського, інші коляди мігрантів, ми молились за свободу України, за свободу церкви в Україні.

І вона здійснилась, вона прийшла. Зокрема й тому я вірю в чудо.

– Як ви думаєте, що чекає Україну і українців у 2021 році? Чи буде він кращим і легшим за попередній, як нині всі сподіваються?

– Основні людські виклики лишаться тими самим. Найбільший виклик – чи ми можемо любити і шанувати тих людей, які є поруч. А все решта є похідне.Ольга Кириленко, УП

 

Москітний флот медійних проєктів: наш рецепт перемоги в інформаційній війні

УП

Роман Вибрановський, медіаексперт, член правління Центру громадських ініціатив “Цегрін”

Ми знову програЄмо інформаційну війну. Під час Революції Гідності та кілька років після неї мали перевагу, попри всі зусилля Росії і скиглення експертів.

Російська картина світу, де Майдан був “переворотом”, а війна на Донбасі — “громадянським конфліктом”, або не сприймалась серйозно, або сприймалась доволі маргінально.

Перевага проукраїнської картини світу не була заслугою “державної інформаційної політики”. Її створили журналісти, блогери, користувачі соцмереж та окремі успішні ініціативи з просування реформ.

Сім років з початку революції — і ситуація змінилась кардинально.

Проросійський “порядок денний” і проросійські терміни тепер присутні на всіх майданчиках. На сьомий рік після революції робота інформаційної машини східного сусіда починає давати свої плоди.

Вона щедро профінансована: на наступні кілька років Кремль тільки офіційно виділив майже чотири мільярди доларів.

Сюди не входять гроші на спецоперації та проросійських політиків. Зрештою, вони і самі на себе заробляють в Україні — це не новина.

Росія не просто працює вперто та послідовно. Вона чітко використовує нові технології та нові медіа.

Якщо уважно почитати дослідження “Центру контент-аналізу” щодо висвітлення кризи навколо Конституційного Суду, стає зрозуміло: російський “порядок денний” перемагає на нових майданчиках.

Розподіл наративів у темі “конституційна криза” (провладні, опозиційні і проросійські тези)

ДОСЛІДЖЕННЯ ЦЕНТРУ КОНТЕНТ-АНАЛІЗУ “КОНСТИТУЦІЙНА КРИЗА-2020 ЯК БИТВА ТРЬОХ ІСТОРІЙ”

Розподіл наративів у темі “конституційна криза” (провладні, опозиційні і проросійські тези)

HTTPS://UKRCONTENT.COM/REPORTS/KONSTITUCIJNA-KRIZA-2020-YAK-BITVA-NARATIVIV.HTML

Український сегмент Youtube поки що не витримує конкуренції з російським. Найпопулярніший політичний блогер — Анатолій Шарій. І хай не заспокоює той факт, що більшість його трафіку — з СНД.

Це не помилка менеджерів його проєкту, а чіткий розрахунок. Шарій — не тільки рупор для аудиторії в Україні, але й ефективне іномовлення, на яке ми заслужили. Саме від нього пострадянські країни дізнаються про те, що робиться в Україні.

Технологічна революція, яка відбувається на наших очах, пожирає не тільки традиційні медіа, а й традиційні підходи в медіа.

Нові майданчики — Instagram, Youtube, Tiktok — стають із “перспективних” мейнстримними. Використання соцмереж для отримання інформації зростає. Усі інші майданчики падають.

Динаміка використання джерел інформації українськими читачами

HTTPS://INTERNEWS.IN.UA/WP-CONTENT/UPLOADS/2020/10/2020-MEDIA-CONSUMPTION-SURVEY-FULL-FIN-UKR-1.PDF

Інтернет теж змінюється. З місця, де обговорюють спільні проблеми, він перетворився на місце, де люди не бачать одне одного онлайн.

Соцмережі не просто ростуть — звідти беруть інформацію люди, які мають кращу освіту і більші прибутки, — ось дані Центру контент-аналізу, які це підтверджують. І саме там ми програЄмо інформаційну війну.

Особливості аудиторії соцмереж, телебачення та преси: розподіл за доходами

HTTPS://UKRCONTENT.COM/REPORTS/UKRAINCI-SPOZHIVAYUT-ONLAJN-NOVINI-HAOTICHNO-OPITUVANNYA-CKA.HTML

Не відстають і політики. Деякі депутати з трибуни Верховної Ради називають Майдан переворотом. Реформу корпоративного управління, яка захищає держпідприємства від розкрадань, називають «зовнішнім управлінням».

Залишки політиків, які підтримують економічні реформи — «соросятами». Ринок газу, який захищає нас від російського впливу — «оббиранням людей».

Для корупціонерів та Росії це win-win («виграш-виграш» — ред.). Усе це одночасно вирішує чиїсь короткотермінові політичні завдання і допомагає Росії.

У медіа — схожа тенденція. Часто виявляється, що власники підігрують Росії навіть без прохання звідти.

На початку року політична сила, яка декларує патріотичні цінності, залюбки замовляла «джинсу» підконтрольним медіа проти Святослава Вакарчука, використовуючи російські фейки. Чому ні, це ж працює…

Що можна цій ситуації протиставити? Як протистояти великому, добре підготовленому кораблю російської пропаганди?

Очікувати, що державні структури не тільки зрозуміють загрози, але і змінять підходи, — марно. Реформа іномовлення перетворила непрацюючий UA TV в непрацюючий ДімДом.

Суспільний канал так і залишився місцем, яке пишається місією, а не результатом. Оголошена робота над «офісом протидії дезінформації» рухається в напрямку діагностики проблеми. Розуміння того, як протистояти, команда цього офісу поки не демонструє.

Але можливість переламати ситуацію є. І вона залежить зокрема від кожного з нас. Як і під час Майдану, Україна здатна протиставити російській машині цілу плеяду яскравих проєктів, ідей, програм та ініціатив.

У військовій термінології це називається «москітний флот». Коли проти сильних, потужних кораблів противника шикуються не такі самі фрегати, крейсери та есмінці, а величезна кількість малих, незалежних, маневрених та озброєних катерів.

Таку стратегію зараз усерйоз обговорюють у Міністерстві оборони. Така стратегія потрібна і в медіа.

Онлайн-проєкти з яскравими ідеями, зробленими для цифрових майданчиків, з’являються щотижня. Проєкт «Слух» підготував документальний фільм про українську культуру.

Ексведуча 1+1 запускає проєкт, у якому будуть рецепти успіху, а не історії провалу. Українські бізнеси починають творити власні медіа, це новий тренд в PR та маркетингу.

Політичні сили творять власні інформаційні проєкти, розмовляючи з громадянами напряму. З подкастами, відеопроєктами, соцмережами. Видання «Українська правда», яке публікує цей текст, зняло власний документальний фільм для Youtube.

Розвиток цього флоту підтримують донори. Туди скеровується значно менше ресурсу, ніж в український фрегат «Суспільного», але все ж розуміння ефективності та затребуваності цифрового сегменту в донорів є.

Той же «Спалах» створений за сприяння USAID. Підтримку медійних проєктів оголосив також Український культурний фонд.

Усе це разом може створити те, чого насправді бракує в протидії дезінформації. Цікаву та фахову альтернативу матюкливому, маніпулятивному проросійському продукту, який намагається зупинити демократичні та ринкові перетворення в країні.

Відкритим питанням залишається тільки те, чи зможуть ці проєкти вибудовувати єдиний наратив. Коли москітний корабельний флот бореться з ворогом, то кожен катер сам по собі — у цьому рецепт успіху та виживання кожного окремо.

Однак спільну стратегію вони все ж вибудовують. Побудувати майданчик, де такі проєкти можуть домовлятися про речі, які об’єднують, чути експертів, які показують реальні, а не медійні загрози, сперечатися та знаходити спільну стратегію — у цьому їхній виклик.

Бо успішними ці онлайн-проєкти стануть — це вже очевидно. Час медіамонстрів і великих проєктів ще не пройшов, але завершення періоду їхнього лідерства вже видно.

Що робитиме зграя нових малих проєктів — боротиметься проти ворога чи тільки між собою за аудиторію — визначається саме зараз.

Роман Вибрановський, для УП

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 196

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua