Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 26.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 26.09.2021

ООС: один військовий загинув, одного поранено

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:37  УП

В районі проведення ООС у неділю один український військовослужбовець загинув внаслідок підриву на вибуховому пристрої, ще один захисник дістав поранення.

Джерело: вечірнє зведення пресцентру ООС

Дослівно: “Внаслідок підриву на ворожому невідомому пристрої один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення несумісне з життям, один захисник дістав вогнепальне  осколкове поранення.

Після надання першої медичної допомоги воїна транспортували до лікувального закладу. Стан його здоров’я – середньої важкості”.

Деталі: Загалом від початку доби російсько-окупаційні війська 3 рази порушили режим припинення вогню.

В напрямку Лебединського противник вів вогонь зі станкових протитанкових та ручних протитанкових гранатометів.

Поблизу Марїнки найманці застосували гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

В районі населеного пункту Нью-Йорк ворог обстрілював українські позиції з великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів.

Зазначається, що українські військовослужбовці відкрили адекватний вогонь у відповідь та змусили противника припинити вогневу активність.

 

Доба у зоні ООС: окупанти шість разів зривали «тишу»

27.09.2021 07:18

Російсько-окупаційні війська 6 разів порушили режим припинення вогню, здійснивши прицільні обстріли позицій підрозділів Збройних Сил України.

Про це повідомляє Міноборони, передає Укрінформ.

У напрямку Лебединського противник вів вогонь зі станкових протитанкових та ручних протитанкових гранатометів.

Поблизу Мар’їнки найманці застосували гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

У районі населеного пункту Нью-Йорк ворог обстрілював позиції ЗСУ з великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів.

Ввечері зі стрілецької зброї окупанти вели вогонь в бік Водяного, що на Приазов’ї, та двічі біля Новолуганського.

Українські військовослужбовці відкрили адекватний вогонь у відповідь та змусили противника припинити вогневу активність.

Внаслідок підриву на ворожому невідомому пристрої один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення несумісне з життям, один захисник дістав вогнепальне осколкове поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я — середньої важкості.

Протягом поточної доби, 27 вересня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

 

Всі контрснайперські групи перебувають на передовій – Залужний

26.09.2021 23:14

Всі контрснайперські групи, які мають Збройні сили, зараз перебувають на передовій на сході України.

Про це повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний, передає Укрінформ.

«Всі контрснайперські групи, які в нас є, зараз є на передньому краї. Всі! … Що стосується радарних комплексів контрснайперських, то ми таке питання розглядаємо. Але знову ж таки, буквально на минулому тижні ми це питання вивчали. І ті комплекси, принаймні, які ми розглядали, скажімо так, західного виробництва, знову ж таки вони нас не зовсім задовольняють. Тобто на сьогодні вести мову про масоване застосування радарних комплексів і оптичних контрснайперської боротьби, то ми мови такої не ведемо. Але все, що можна застосувати, усі гвинтівки, всі снайпери, всі тепловізори, які є, всі камери нічного бачення, які є, зараз працюють разом із ними, всі повністю», – сказав Залужний.

Головнокомандувач ЗСУ також запевнив, що українські військові можуть відкривати вогонь у відповідь на обстріли з боку бойовиків та російських гібридних військ на сході України. Він додав, що вогонь у відповідь – одна з причин, чому останнім часом кількість обстрілів із боку противника зменшилася.

«Як головнокомандувач ЗСУ кажу вам: немає жодної заборони! Командири мають застосовувати всі наявні сили і засоби, наявні методи, які в них є, для того, щоб зберегти життя та здоров’я своїх підлеглих», – заявив Залужний.

За словами головнокомандувача ЗСУ, рішення про відкриття вогню у відповідь ухвалюють командири на місці, і узгоджувати їх з командуванням у Києві їм не треба.

 

РФ планує виділити на утримання окупованого сходу України понад ₽900 мільярдів – ЗМІ

26.09.2021 23:55

Росія планує у 2022-2024 роках виділити на соціально-економічні потреби окупованої частини сходу України понад 900 мільярдів рублів (приблизно 330 мільярдів гривень).

Про це повідомили журналісти «Радіо Свобода» з посиланням на російську «Програму пришвидшеного соціально-економічного розвитку територій на 2022–2024 роки», яку вони мають у своєму розпорядженні, передає Укрінформ.

Програму журналістам передали представники української розвідки. Документ свідчить, що російський уряд хоче збільшити рівень доходів жителів окупованих територій. Донецьк і Луганськ там називають «територія 1» і «територія 2» відповідно.

У документі йдеться, що на території окупованого сходу України живуть 2,9 мільйона людей, 38% з яких — пенсіонери. Середня зарплата на цій території становить 15 тисяч рублів (5,5 тисячі гривень) — на 20 тисяч рублів менше, ніж у сусідній Ростовській області.

За даними журналістів, Москва хоче збільшити доходи населення окупованої території Донбасу до показників Ростовської області 2019 року. Для цього Кремль і планує виділити 900 мільярдів рублів. Видатки на військове утримання «ДНР» та «ЛНР» фінансують окремо.

Як повідомлялося, 17-19 вересня відбулися вибори до Державної думи Російської Федерації. І якщо жителі окупованого Криму беруть участь у “виборчому процесі” РФ впродовж кілька років, то українців в ОРДЛО до “голосування” залучали вперше. Крім того, за списками керуючих партій Росії обиралися кандидати, в минулому пов’язані з терористичними угрупованнями «ДНР» та «ЛНР».

 

У Пирогові обговорили збереження культури кримських татар в умовах окупації

26.09.2021 19:43

У Національному музеї народної архітектури та побуту України в рамках міжнародного форуму “Terra Ucrania” у неділю було презентовано проєкт київського “Кримського дому”, присвячений збереженню культури кримських татар в умовах окупації і депортації.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на Фейсбук учасника форуму, муфтія мусульман Духовного управління мусульман України «УММА» Саїда Ісмагілова.

“Наш другий день форуму, обговорюємо дуже важливу проблему – збереження традиційної культури кримських татар в умовах окупації та депортації”, – наголосив Ісмагілов.

У рамках форуму, який розпочався з виконання українського і кримськотатарського гімнів, пройшов круглий стіл на тему “Пов’язані Батьківщиною”, на якому обговорили питання збереження традиційної культури кримських татар в умовах окупації та депортації.

У роботі круглого столу взяли участь представник Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, голова Державної служби з етнополітики та свободу совісті Олена Богдан, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, народний депутат Ахтем Чийгоз, член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель, керівник громадської організації “Кримська родина” Аніфе Куртсеітова, ексдиректор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова.

Учасники дискусійної панелі підтримали виділення ділянки площею 1 га під будівництва на території Національного музею народної архітектури та побуту України кримськотатарської садиби, а також розповіли в цілому про можливості українських інституцій для популяризації української та кримськотатарської культурної спадщини.

Зазначалося, що в Криму в умовах окупації триває не тільки переслідування корінного кримськотатарського народу, а й знищення автентичних кримськотатарських пам’яток культури та архітектури.

На форумі була презентована традиційна кримськотатарська садиба, зокрема були представлені зразки диванного залу, кімнати нареченої, гостьові і побутові кімнати житла кримських татар.

У цілому, відзначили організатори презентації, даний проєкт, створений за підтримки Міністерства культури і інформаційної політики, Національного музею народної архітектури та побуту України, Українського культурного фонду, Українського інституту і ініціатора проєкту державного підприємства “Кримський дім”, ставить за мету подальший розвиток культури України через просування української і кримськотатарської культурної історичної спадщини.

У рамках однієї з дискусійних панелей відбулася зустріч з авторами книг “Козаки і татари” Тарасом Чухлібом та “Кримські татари: від етногенезу до державності” Гульнарою Абдулаєвої.

На завершення форуму відбувся концерт української і кримськотатарської народної пісні у виконанні українських колективів.

 

На осінній сесії ПАРЄ обговорять переслідування корінних народів в окупованому Криму

27.09.2021 04:37

У Страсбурзі 27 вересня в очно-дистанційній формі стартує осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, яка триватиме до 30 вересня.

Серед тем, які пропонують обговорити на дебатах, згадується «Політичне переслідування Росією корінних народів Криму», передає Укрінформ із посиланням на “Радіо Свобода“.

Раніше член української делегації в ПАРЄ, депутат Верховної Ради Рустем Умеров повідомляв, що Україна подала запит на проведення цих дебатів. Відповідний лист направили на ім’я президента ПАРЄ Ріка Даймса.

Запит надіслали після нової хвилі обшуків, затримань і арештів кримських татар на півострові. Серед заарештованих – кримськотатарський активіст і політик Наріман Джелял.

Нагадаємо: Парламентська асамблея Ради Європи 23 червня ухвалила резолюцію про права кримських татар в окупованому Росією Криму, яка, зокрема, містить «чіткі сигнали про необхідність дотримання прав кримських татар в окупованому Криму».

 

У Туреччині знову горять ліси

26.09.2021 21:28

У провінціях на півдні та заході Туреччини знову борються з лісовими пожежами.

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення управління лісового господарства Туреччини в Твітері.

«У провінції Баликесір, в районах Едреміт та Багюзю, де виникла лісова пожежа, було направлено 1 вертоліт та 5 пожежних машин», – повідомило управління.

Учора вночі пожежа виникла в провінції Мугла, в районі Фетхіє. Близько 10 годин понадобилося вогнеборцям, аби взяти її під контроль.

Загалом 25 вересня було зафіксовано 8 лісових пожеж в провінціях Анталія, Мугла, Бурса, Ізмір, Адана, Бурдур, Денізлі. Всі вони були взяті під контроль.

Як повідомляв Укрінформ, з кінця липня до середини серпня Туреччина потерпала від масштабних лісових пожеж. Україна однією з перших відгукнулася на прохання про допомогу – направила в Туреччину літаки та вертольоти для боротьби з лісовими пожежами.

Загалом під час лісових пожеж цього року знищено приблизно 160 тисяч гектарів лісу. Пожежі пошкодили 30 тисяч гектарів лісів у Манавгаті, 12,6 тис. га у Бодрумі, 8 тис. га – у Мармарисі та 6,5 тис. га навколо Гюзельбаґа, в Анталії.

Міноборони Туреччини оприлюднило знімки знищених лісовими пожежами ділянки на півдні та південному заході країни, зроблені з космосу. Як повідомляли правоохоронці, частина з лісових пожеж могла виникнути в результаті організованого підпалу. Розслідування тривають.

 

Туреччина хоче купити у РФ другу партію систем протиракетної оборони С-400 – Ердоган

27.09.2021 06:24

Туреччина досі має намір закупити другу партію російських систем протиповітряної оборони С-400, попри загрозу санкцій США.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters, про це в ефірі телеканалу CBS заявив президент Туреччини Таїп Ердоган.

“У майбутньому ніхто не зможе втручатися у те, які саме оборонні системи ми закуповуємо, з якої країни вони походять й на якому рівні. Ніхто не може втручатися у це. Лише ми ухвалюємо такі рішення”, – сказав Ердоган.

Reuters нагадує, що в грудні США запровадили санкції проти кількох турецьких високопосадовців після закупівлі країною першої партії російських систем ППО. У Вашингтоні тоді заявили, що С-400 загрожують американським винищувачам F-35 та загалом системі оборони НАТО.

Натомість Туреччина переконує, що не змогла домовитися про сприятливі умови закупівлі із жодним союзником по НАТО.

За інформацією Reuters, отримання Туреччиною другої партії C-400 майже гарантовано зумовить нові санкції США.

 

Турецькі підрозділи обстріляли російський вертоліт у Сирії – SOHR

26.09.2021 22:19

Турецькі підрозділи обстріляли російський вертоліт у Сирії, в сільській місцевості Аль-Хасака.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини SOHR.

«Турецькі підрозділи завдавали ракетний удар по російському гелікоптеру під час паріння останнього над селом Аль-Дердарах на півночі Таль-Тамра в сільській місцевості Аль-Хасака, але не вдалося у нього влучити», – повідомили активісти SOHR.

Російський гелікоптер відреагував на атаку вогнем у відповідь та покинув цей район. Згодом по району нанесла ракетний удар армія Асада.

Нагадаємо: вчора активісти SOHR повідомляли про епізодичні бомбардування турецькими силами та їхніми прибічниками населених пунктів у сільській місцевості Тель-Тамр в Аль-Хасака, де кілька артилерійських снарядів влучили в села Тель-Кіфджі, Тель-Джума, аль-Дардара та Ум аль-Кайф, якими було завдано матеріальних збитків. Сирійці відкрили вогонь у відповідь. Повідомлень про жертви немає.

 

Шуфрич придбав 60% “Першого незалежного”, створеного експрацівниками “каналів Медведчука”

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:24  УП

Нардеп від ОПЗЖ й голова парламентського комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич став власником 60% акцій телеканалу “Перший незалежний”, це медіа створили експрацівники так званих “каналів Медведчука”, які потрапили під санкції й зупинили мовлення.

Джерело: пресслужба народного депутата

Деталі: Шуфрич зазначив, що таким вчинком він хоче “підтримати журналістський колектив у його прагненні говорити правду, якою б вона не була”, і додав, що усвідомлює ризики, пов’язані з рішенням.

Також, за його словами, ідея придбання каналу належала працівникам ресурсу, нібито це вони зробили йому таку пропозицію.

Окрім того, Шуфрич підписав “угоду про своє невтручання в редакційну політику журналістського колективу” і сказав, що не має фінансових зав’язків з Росією.

Пряма мова Шуфрича: “Відразу хочу відзначити, що у мене немає ніяких фінансових інтересів з Російською Федерацією, зробити з мене терориста буде неможливо!”

Дослівно сайт 112: “Нестор Шуфрич відгукнувся на прохання журналістів про захист і підтримку та став співвласником телеканалу “Перший незалежний”. Таким чином, народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань  свободи слова Нестор Шуфрич став власником 60%, частка творчого колективу становить 40%”.

Передісторія:

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука – “112 Україна”, NewsOne, ZIK. Підставою для санкцій стало розслідування СБУ, про схеми з поставками вугілля з окупованих територій Донбасу.

26 лютого Павло Єгоричев, який є директором ТОВ “Новий формат ТВ” та головою у ТОВ “ТВ Вибір”, які входять до медіагрупи Тараса Козака, став керівником ТОВ “Тайм Медіа” й львівського каналу “Перший незалежний”.

Того ж дня почалося мовлення “Першого незалежного” у новому форматі, але за годину його відключили.

 

У Кремлі розповіли, що Путін готовий зустрітися із Зеленським, але є нюанс

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:20  УП

Офіційна Москва заявляє, що президент РФ Володимир Путін готовий до зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, однак існує “камінь спотикання”, який ускладнює процес домовленостей між сторонами.

Джерело: спікер президента РФ Дмитро Пєсков, якого цитують РИА Новости та ТАСС

Деталі: За словами Пєскова, Путін готовий до зустрічі із Зеленським, але каменем спотикання нібито є “небажання України виконувати Мінськ-2”.

При цьому він додав, що логіка “диктує необхідність контактів Путіна і Зеленського”, але вони на даний момент залишаються малоймовірними. А причиною цьому прес-секретар президента РФ назвав “нинішній підхід Києва”.

Що передувало: У Москві вже неодноразово запевняли, що Володимир Путін підтвердив готовність зустрітися з Володимиром Зеленським, але тему окупованого Криму на цій зустрічі Росія обговорювати відмовляється.

 

Кремль звинуватив “недругів” Путіна у фабрикуванні “жахливої брехні”

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:33  УП

Спікер президента РФ Дмітрій Пєсков розповів, що, на його думку, “недруги” Володимира Путіна вдаються до “жахливої брехні”, щоб очорнити образ глави російської держави.

Джерело: Пєсков в ефірі телеканалу “Росія 1”, якого цитує РИА Новости

Пряма мова Пєскова: “Це реальний образ президента. Зрозуміло, що недруги намагаються намалювати (про Путіна – УП) щось таке абсолютно абсурдне. І безумовно, що вони завжди діють по відомим канонам про жахливу брехню, яку потрібно сфабрикувати, щоб в неї повірили”.

Деталі: Про яку саме “жахливу брехню” йдеться, Пєсков не уточнив.

РосЗМІ поширили заяву Пєскова після того, як у державних медіа РФ з’явилися відео та фотографії зі спільного відпочинку Володимира Путіна з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Політики разом провели час в тайзі.

На питання, як забезпечувалася безпека Путіна під час проведення часу спільно з Шойгу, Пєсков відповів, що питанням безпеки “займаються ті, хто має цим займатися”.

 

Путін хоче, аби ЗМІ писали на держзамовлення, а не “копирсалися в брудній білизні еліт

СУБОТА, 25 ВЕРЕСНЯ 2021, 21:45  УП

Президент Росії Володимир Путін заявив, що засоби масової інформації не повинні публікувати негативну інформацію про російської “еліти”, замість цього в медіа слід поширювати матеріали, написані за так званим держзамовленням.

Джерело: Путін, якого цитує ТАСС

Деталі: У суботу Путін виступив під час зустрічі з керівництвом російських політичних партій, що пройшли за підсумками виборів до Держдуми VIII скликання. На заході він торкнувся роботи ЗМІ.

Пряма мова: “Потрібно більше інформації про реальне життя країни, не якісь там колупання в брудній білизні якихось там еліт, а саме – більше інформації про реальне життя країни, про тих людей, які створюють її майбутнє, добиваються видатних результатів… Те, що називається держзамовленням, це точно по-сучасному потрібно і можна забезпечити”.

Що передувало: 16 вересня російські журналісти опублікували розслідування, в якому розповідається, що у міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова майже 20 років є коханка, яка впливає на справи МЗС РФ, а сам чиновник живе за рахунок олігарха Олега Дерипаски.

Автори розслідування заявили, що коханка Лаврова Світлана Полякова стала володаркою автопарку і має велику кількість нерухомості. У цьому ж матеріалі розповідається і про падчерку Лаврова – Поліну Полякову, яка придбала елітну нерухомість у Лондоні за 4,4 млн фунтів, коли їй був 21 рік.

 

Лавров підтвердив, що влада Малі звернулася до “вагнерівців”

Країна йде на співпрацю з ПВК через скорочення Францією військової присутності в африканській країні.

Наталка Лотоцька, редакторка новин  ЛБ

Влада Малі звернулася до російської приватної військової компанії (ПВК) для сприяння в боротьбі з терористами.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, пише Радіо Свобода.

Зі свого боку тимчасовий прем’єр-міністр Малі Шогель Кокалла Майга під час виступу в ООН заявив, що країна йде на співпрацю з ПВК через порожнечу, яка виникла після рішення Франції скоротити свою військову присутність в африканській країні і завершити операцію “Бархан”.

Раніше кілька видань повідомили, що влада Малі готується підписати угоду з ПВК. Уряд у Бамако заявив, що вів перемовини з російською стороною, але ніяких домовленостей досягнуто не було. Москва повідомила, що не має стосунку до звернення влади Малі до ПВК.

Після цього Франція та Німеччина стали погрожувати вивести своїх військових із країни. Таку позицію підтримали і керівники міністерств оборони 13 європейських країн. У ЄС говорять і про розірвання відносин із Малі в разі укладення контракту з ПВК.

Нагадаємо, лондонська газета Times повідомила, що контингент чисельністю в 1 тис. російських найманців вирушить в Малі в межах договору між “ПВК Вагнера” і військовими, які захопили владу в африканській республіці.

Місія російського контингенту полягатиме у підготовці військ і захисті високопосадовців режиму в країні, яка пережила два перевороти за останній рік.

Колишня французька колонія Малі – одна з найбільших за розмірами і найбідніших держав Африки. Країна не має виходу до моря, значну частину її території займає пустеля Сахара. Населення сповідує іслам.

У травні цього року малійські військові заарештували тимчасового президента країни Ба Ндао, прем’єра Моктар Уана і міністра оборони генерала Сулеймана Дукуре. Причиною стала відмова президента і прем’єра включити до складу перехідного уряду полковників Модібо Коне і Садіо Камару, активних учасників торішнього військового перевороту.

У липні на перехідного президента Малі полковника Ассімі Гойту, який прийшов до влади після травневого військового перевороту, здійснили замах.Наталка Лотоцька, редакторка новин

 

РФ запровадила у посольстві Німеччини посаду фахівця з дезінформації – Welt

26.09.2021 15:32

У рік парламентських виборів у Німеччині Росія поповнила штат свого посольства в Берліні працівником спецслужб, який спеціалізується на відстоюванні російських закордонних інтересів та дезінформації.

Про це повідомляє WELT AM SONNTAG, передає Укрінформ.

Німецьке видання провело своє дослідження, яке показало, що «Москва направила до Німеччини спеціаліста з делікатних операцій». У диппредставництві РФ на запит відповіли, що зазначену особу було належним чином акредитовано, і назвали інформацію журналістів «дикою сумішшю спекуляцій та фантазій».

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня федеральний уряд закинув Росії (угрупованню Ghostwriter, за яким вочевидь стоять спецслужби) її причетність до кібератак на німецьких парламентаріїв і попередив про можливі операції впливу. У серпні-вересні було зареєстровано кілька сотень кібератак на політиків, у тому числі на сайт Федеральної виборчої комісії, а також на сайт Федерального статистичного бюро.

Минулої п’ятниці Європейський Союз також звинуватив Росію у цільових кібератаках проти численних депутатів, урядовців, політиків та представників преси та громадянського суспільства в ЄС. Хакери ймовірно отримали доступ до комп’ютерних систем та особистих облікових записів та викрали дані.

 

Соціал-демократи перемогли на виборах до німецького Бундестагу

27.09.2021 06:34

Соціал-демократична партія Німеччини виграла вибори до Бундестагу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ЦВК Німеччини.

Соціал-демократична партія Німеччини отримала 25.7% голосів, Блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів посів друге місце з найнижчим за свою історію результатом у 18,9%. На третьому місці розташувалися партія «Зелені» з 14,8%, на четвертому – Вільна демократична партія з 11,5%, а «Альтернатива для Німеччини» стала п’ятою з 10,3%.

Раніше кандидат у канцлери ФРН від Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Олаф Шольц повідомив, що збирається домовитися щодо нової коаліції до Різдва. За його словами, після того, як уряд буде сформовано, Берлін продовжить розвивати співробітництво з НАТО і Євросоюзом.

Нагадаємо: голосування на парламентських виборах у ФРН відбулося напередодні. Німці обрали депутатів 20-го за рахунком бундестагу. Чинний канцлер Ангела Меркель в перегонах участі не брала. Вона покине посаду після того, як буде сформовано коаліцію і призначений новий канцлер.

 

Посол Мельник прокоментував результати екзитполів на виборах у Німеччині

27.09.2021 01:14

Посол України у Німеччині Андрій Мельник висловив переконання, що Берлін продовжить підтримувати Київ після виборів до Бундестагу.

Про це Мельник заявив Суспільному, передає Укрінформ.

Таким чином він відреагував на дані екзитполів, згідно з якими на виборах до Бундестагу лідирує Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), а за нею йде консервативний блок ХДС/ХСС на чолі з Арміном Лашетом.

“Я радий, що особисто наш Президент за останні місяці налагодив близький контакт безпосередньо із багатьма теперішніми лідерами. Тобто не лише із самою пані Меркель, але і з Арміном Лашетом. Значною мірою це стосується й Олафа Шольца, адже до сьогодні він був і залишається віцеканцлером, тобто людиною і членом коаліції урядової, який фактично цей нинішній курс Берліну не те що формував, але і є частиною цього курсу”, — сказав Мельник.

Він додав, що останні зустрічі на вищому рівні проводились у Берліні під час візиту міністра закордонних справ Дмитра Кулеби й на них були присутні усі згадані політики.

“Саме під час цієї дуже тривалої та ґрунтовної розмови ми почули із перших вуст готовність Берліна і після виборів продовжити активність у нормандському форматі. Якою вона буде? Наразі важко говорити, наскільки зміняться акценти, підходи, адже зрозуміло, що не буде такого як до сьогодні, коли пані Меркель що два-три тижні дзвонила Путіну підтримувала прямий контакт із нашим Президентом та французькою стороною”, – зазначив Мельник.

Нагадаємо: згідно з останніми даними, розрив між ХДС/ХСС і СДПН продовжує звужуватися. Перші мають 24,4%, другі – 25,6, СВД – 11,6 «Зелені» – 14,7%, «Альтернатива дня Німеччини» – 10,3%, Ліві – 5%.

У Бундестаг 20 скликання наразі проходять 756 депутатів, але ця кількість може зрости.

 

Кулеба про вибори у ФРН: Ім’я канцлера важливе, але Україну найбільше цікавить, якою буде коаліція

26 вересня. УНН. Україна ще до виборів у Німеччині проводила системну роботу з усіма політичними силами ФРН і нині розраховує на формування коаліції, яка буде сприятливою для розвитку українсько-німецьких відносин. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, заяву якого поширило міністерство, передає УНН.

Цитата

“Ми ще до цих парламентських виборів системно працювали з усіма провідними політичними силами Німеччини. Президент спілкувався з лідером християнських демократів Арміном Лашетом. Я спілкувався з лідером соціал-демократів Олафом Шольцем, коли був у Берліні. Ми працювали з кожною з тих політичних сил, які нині вестимуть коаліційні перемовини та доводили їм позицію України з ключових питань”, — заявив Дмитро Кулеба.

Деталі

Міністр зауважив, що Німеччина є тією країною, в якій для досягнення позитивних результатів у двосторонніх відносинах необхідна саме така довгострокова та системна робота.

“Ім’я канцлера важливе, але Україну найбільше цікавить, якою буде коаліція. З тих комбінацій, які я нині бачу, коаліція буде сприятливою для розвитку українсько-німецьких відносин”, — заявив міністр.

Розвиток відносин зі стратегічними партнерами, до кола яких входить Німеччина, є одним з ключових пріоритетів Стратегії зовнішньополітичної діяльності України, вважає Кулеба.

Додамо

Попередні неофіційні підсумки виборів в парламент Німеччини — Бундестаг — за даними соціологічної служби Infratest dimap, свідчать, що партія СДПН з мінімальним відривом випереджає блок ХДС/ХСС.

Німеччина збирається отримати нового канцлера після майже 16 років правління Ангели Меркель.

 

Шольц і Лашет хочуть крісло канцлера: заяви претендентів на посаду

26 вересня. УНН. Після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Німеччини – Бундестагу – очільники двох партій-лідерів – Олаф Шольц (СДПН) та Армін Лашет (ХДС/ХСС) претендують на канцлерство. Заяви політиків цитують німецькі ЗМІ, пише УНН.

Деталі

Кандидат в канцлери від СДПН Олаф Шольц охарактеризував результати виборів для СДПН як “великий успіх”, пише Die Welt. Виборці ясно дали зрозуміти, що хочуть, щоб “наступним канцлером став Олаф Шольц”, – кричав він, і за це він отримав бурхливі оплески в будинку Віллі Брандта, де зібралися прихильники СДПН.

Тим часом кандидат в канцлери від ХДС/ХСС Армін Лашет заявив, що “ми зробимо все, що в наших силах”, щоб сформувати коаліцію.

Хоча “наразі немає підтверджених результатів, ми не можемо бути задоволені” прогнозованою часткою голосів, сказав Лашет, якого цитує dpa.

Додамо

Попередні неофіційні підсумки виборів в парламент Німеччини – Бундестаг – за даними соціологічної служби Infratest dimap, свідчать, що партія СДПН з мінімальним відривом випереджає блок ХДС/ХСС.

Німеччина збирається отримати нового канцлера після майже 16 років правління Ангели Меркель.

 

Німецька компанія через зростання ціни на газ припинила поставки клієнтам

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:19  УП

Німецька компанія Deutsche Energiepool припинила поставки газу клієнтам через високі ціни на газовому ринку.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

“За останні кілька місяців закупівельні ціни на природний газ і електроенергію на ф’ючерсному ринку зросли втричі, а ціни на короткострокові закупівлі зросли приблизно в п’ять разів. Такого швидкого і безпрецедентного розвитку на енергетичному ринку ніхто не міг очікувати”, – зазначають там

За їх словами, компанія більше не можемо так продовжувати через економічну недоцільність. Тому вони змушені розірвати багато з укладених контрактів.

При постачання газу клієнтів її замінить компанія Eon.

Нагадуємо:

Ціни на газ у Європі постійно зростають. Наприклад, жовтневі ф’ючерси на газ на головному європейському хабі TTF у Нідерландах у понеділок, 20 вересня, зросли до 938 доларів за тисячу кубів.

Спричиняє таке ралі, зокрема, виснаження російським Газпромом своїх європейських газосховищ, що посилює дефіцит газу на ринку. Водночас транзит через Україну газовий монополіст не нарощує.

Так, він викупив лише незначну частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча в попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування в 15 млн кубометрів на добу.

У “Газпрому” на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

В УЕБ пояснювали, що в таких умовах Європа не може розраховувати на видобуток, оскільки низка відключень переривають потоки з Північного моря. Гігантське газове родовище Гронінген в Нідерландах, ймовірно, зачиниться на три роки раніше запланованого терміну. Це посилює зростання цін на ринку.

 

Лідера партії Меркель розкритикували за “засвічений” бюлетень

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:48  УП

Лідера “Християнсько-демократичного союзу” Арміна Лашета розкритикували за те, що він згорнув свій бюлетень таблицею назовні і з нього можна було легко побачити, за кого відданий голос.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Spiegel.

Після того, як з’явились фотографії Лашета з дільниці, низка політиків, зокрема від SPD – головного опонента ХДС, розкритикували його за порушення таємниці голосування.

“З точки зору дотримання таємності, Лашет – кращий канцлер для усіх іноземних спецслужб”, – пожартував колишній депутат SPD Герольд Райхенбах.

Уповноважений з нагляду за федеральними виборами (Bundeswahlleiter) заявив, що попри те, що Лашет порушив таємницю голосування, його бюлетень не буде визнаний недійсним – через те, що вже був вкинутий в урну, а факт голосування за власну політсилу не є несподіванкою.

Армін Лашет голосував на дільниці, розташованій у середній школі в Аахені. Він заявив, що вибори визначать життя Німеччини на найближчі роки і “кожен голос має значення”.

Вже проголосували й інші топ-кандидати у канцлери – лідер SPD Олаф Шольц та лідерка “Зелених” Анналена Бербок. Обоє голосували у Потсдамі.

Нагадаємо, нинішні вибори визначать наступника Ангели Меркель на посаді канцлера, яку вона обіймає вже 16 років. Соцопитування пророкують перемогу соціал-демократам. За останніми цифрами, вони мають підтримку на рівні 25-26%, ХДС-ХСС – 22-25%, “Зелені” – 16-17%.

У той же час, зазначає Spiegel, результати виборів ще можуть здивувати, тому що значна кількість виборців – близько чверті – до останнього не були впевнені, за кого проголосують.

На попередніх федеральних виборах SPD отримали свій найгірший результат в історії – 20,5%, тоді як ХДС-ХСС мали 32,9% голосів. Третьою виявилась правопопулістська AfD з 12,6%, а за ними – FDP з 10,7%. Цього разу в соцопитуваннях AfD висловили підтримку 10% респондентів.

 

У Німеччині заговорили про загрозу радикалізації руху коронаскептиків

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:56  УП

Федеральний міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеєгофер висловив стурбованість тенденціями у руху коронаскептиків.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Spiegel.

Коментар Зеєгофера з’явився на тлі обговорення інциденту в місті Ідар-Оберштайн, де клієнт в магазині на АЗС застрелив касира за вимогу одягти маску. Згодом з’ясували, що він підтримує ультраправих і вірить в теорії змов про коронавірус.

“Група Querdenker стає все меншою, але, на жаль, все більш радикалізованою”, – сказав міністр, додавши, що політично вмотивоване насильство з боку таких людей створює загрози для країни.

“Вони можуть розділити країну, якщо не боротися з ними за допомогою усіх можливих правових інструментів”, – наголосив Зеєгофер.

Він додав, що вважає за необхідне суворо карати людей, які вдаються до таких злочинів, як в магазині АЗС, або висловлюють підтримку таким діям.

Нагадаємо, правоохоронні органи федеральної землі Рейнланд-Пфальц розслідують вбивство 20-річного касира АЗС, який був застрелений за вимогу надіти медичну маску.

Ввечері 19 вересня в місті Ідар-Оберштайн 49-річний громадянин Німеччини, які раніше не потрапляв у поле зору поліції, прийшов на АЗС, щоб купити пиво.

Касир відмовився обслуговувати його, нагадавши про необхідність носити маску в громадських місцях. Підозрюваний повернувся додому, взяв револьвер і повернувся на заправку. Він зайшов туди в медичній масці, взяв пиво, підійшов до каси і зняв маску. Після того, як касир знову зробив йому зауваження, чоловік застрелив юнака, вистріливши йому в голову.

Рух коронаскептиків потрапив під нагляд спецслужб щонайменш у кількох федеральних землях. Йдеться не лише про найвідоміший рух Querdenker, що стоїть за більшістю акцій протесту проти карантинних обмежень, але й інші групи, що об’єднують прихильників теорій змови, наприклад таких, як QAnon або ідеологія рейхсбюргерів.

Побоювання щодо коронаскептиків з’явились ще з серпня 2020 року, коли одна з наймасштабніших акцій переросла у спробу штурму парламенту. Лідер Querdenker тоді відмежувався від радикалів.

 

Вибори у Німеччині: хто боротиметься за «головування» в уряді та нові результати

26.09.2021 21:11

Консервативний блок ХДС/ХСС буде намагатися провести коаліційні переговори так, аби створити уряд, у якому став би старшим партнером.

Про це заявив голова ХДС Армін Лашет увечері 26 вересня після оголошення попередніх результатів парламентських виборів.

«Ми все зробимо, щоб побудувати уряд під керівництвом союзу (ХДС/ХСС), адже ФРН потребує коаліцію майбутнього, яка модернізує цю країну», – заявив Лашет.

При цьому він підкреслив, що хоча остаточних цифр і даних щодо волевиявлення поки немає, консерватори своїм результатом незадоволені. Лашет зазначив, що було зразу зрозуміло, що без адміністративного бонусу, яким 16 років була Ангела Меркель, партії буде важко, та подякував багаторічній голові ХДС і канцлерці, яка стояла у групі підтримки, за «16 добрих років для Німеччини».

Він назвав ситуацію «виключною», адже уряд доведеться створювати з трьох партій. Попереду великі виклики, перед якими «всі демократичні сили мають триматися разом», – сказав Лашет, звертаючись, очевидно, до потенційних партнерів по коаліції.

Виборчу кампанію Лашет назвав «майже чесною».

Кандидат від Соціал-демократичної партії Олаф Шольц у своєму зверненні до прихильників ухилився від згадок майбутньої коаліції, лише зауважив, що СДПН – надійна, прагматична та впевнена в собі партія. Він не коментував результат, лише назвав «великим успіхом» те, що СДПН покращує результат від виборів до виборів.

Очільник Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер відчував себе переможцем, адже його партія уперше отримала двозначну цифру. «Цей день зміцнив лібералів по всій Німеччині», – заявив Лінднер. Він також зазначив, що посилення центристських сил у країні є сигналом для зовнішніх партнерів, що «ФРН буде залишатися стабільним партнером».

Кандидатка від «Зелених» Анналена Бербок назвала показник свої партії «дуже-дуже хорошим», хоча бажаного результату партія не досягла. Вона не стала уточняти, з ким з найбільших партій вона хотіла б утворити коаліцію.

Майже визначеним є те, що Ліва партія увійти в новий уряд не зможе.

Між тим, згідно з останніми даними, розрив між ХДС/ХСС і СДПН продовжує звужуватися. Перші мають 24,4%, другі – 25,6, СВД – 11,6 «Зелені» – 14,7%, «Альтернатива дня Німеччини» – 10,3%, Ліві – 5%.

У Бундестаг 20 скликання наразі проходять 756 депутатів, але ця кількість може зрости.

Сьогодні, 26 вересня, в Німеччині проходили вибори до Бундестагу.

 

На виборах у Німеччині перемагають соціал-демократи на чолі з Олафом Шольцем

26.09.2021 19:05

За попередніми даними, згідно опитування телеканалу ZDF, на парламентських виборах у Німеччині перемагає Соціал-демократична партія Німеччини на чолі з кандидатом у канцлери Олафом Щольцем з 26%.

Консерватори втратили 8,9% порівняно з попередніми виборами в 2017 році, есдеки додали 5,5%, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Есдеки змогли втримати невеликий відступ від найближчих конкурентів, консерваторів, які отримали 24%.

Партія «Союз90/Зелені» прийшла, як і очікувалося, третьою з 14,5%, отримавши на 5,6% більше, ніж минулого разу.

За Вільну демократичну партію проголосували 12% виборців, це на 1,3% краще, ніж на минулих виборах.

Ліві з 5 % ледве потрапили в Бундестаг, вони погіршили свій результат на 4,2%.

Правопопулістську «Альтернативу для Німеччини» підтримали 10%, на 2% менше, ніж 4 роки тому.

До виборів були допущені 47 партій, з них 14 – уперше. Була зареєстрована рекордна кількість претендентів на місця у Бундестазі – 6211. Наймолодшому з них 18 років, найстаршому – 91.

Частка жінок становить усього 33%.

Окрім виборів у Бундестаг, цього ж дня відбулися вибори в земельні парламенти – ландтаги – в Берліні та землі Мекленбург-Передня Померанія.

 

Польща за добу зафіксувала 260 спроб незаконного перетину кордону з Білорусі

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:20  УП

Польські прикордонники минулої доби зафіксували 259 спроб незаконного перетину кордону з території Білорусі.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на RMF24.

Затримали 18 нелегальних мігрантів – 17 громадян Іраку та одного громадянина Конго, повідомила речниця прикордонників Анна Міхальська.

Також затримали 6 осіб, які, як вважається, допомагали нелегальним мігрантам – трьох громадян Іраку та по одному громадянину Росії, Індії та Сирії.

Загалом з початку вересня польські прикордонники зафіксували понад 5000 спроб незаконного перетину кордону з Білорусі.

Нагадаємо, раніше повідомляли про смерть кількох мігрантів на білорусько-польському кордоні.

З 2 вересня у прикордонних районах Польщі діє надзвичайний стан, його дія поширюється на 138 міст. Після завершення початкового 30-денного терміну дію надзвичайного стану очікувано продовжать. Також триває спорудження паркану з колючого дроту.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що на території Білорусі може перебувати близько 10 тисяч мігрантів, які планують потрапити у ЄС через кордони Польщі та Литви.

Надходили повідомлення про те, що деякі мігранти зуміли продовжити шлях вглиб ЄС і вже потрапили на територію Німеччини.

 

Трансляція бою Усик-Джошуа: сервіс MEGOGO пояснив, чому він “ліг”

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:15  УП

Поєдинок між Олександром Усиком та Ентоні Джошуа в Україні не транслював жоден телеканал, подію можна було б подивитися на MEGOGO, проте там стався збій. Велика кількість обурених користувачів, що оплатили трансляцію, але так нічого й не побачили, завалили платформу скаргами.

Джерело: масові повідомлення клієнтів MEGOGO у соцмережах, пояснення компанії у Facebook

Деталі: У MEGOGO зазначили, що перепрошують у тих глядачів, які “через технічні збої” не змогли побачити оплачений ними контент.

Компанія пообіцяла повернути кошти клієнтам за ненадану послугу.

Водночас, судячи з пояснення на сторінці платформи, причин збою вони досі не знають, тому “продовжують аналізувати ситуацію”.

Дослівно: “На одному із наших дата-центрів відбувся збій, через що в частини наших глядачів виникли складнощі із приєднанням до трансляції. Стабілізувати ситуацію все ж вдалось, та це потребувало набагато більше часу, аніж ми розраховували. Наразі ми досліджуємо точні причини.

Зі свого боку ми повернемо кошти всім користувачам, які мали проблеми із переглядом. Наразі наша служба підтримки працює із максимальним навантаженням цілодобово… Наші фахівці продовжують аналізувати ситуацію, аби в майбутньому подібних моментів не траплялось”.

Більше деталей: Як пишуть користувачі, вони оплатили трансляцію, проте бій не подивилися. Також дописувачі повідомляють про багаторазове списання коштів за перегляд, доступу до якого вони в результаті так і не отримали.

 

Переможений Джошуа прокоментував бій з Усиком

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:56  УП

У боксерському протистоянні українця Олександра Усика і британця Ентоні Джошуа перемогу здобув українець, ставши чемпіоном за версіями WBA, WBO, IBF і IBO. Проте переможений британець назвав слабкі сторони в арсеналі свого суперника.

Джерело: sport.ua

Деталі: Під час недільного поєдинку суперважковаговик Усик переміг Джошуа з Великої Британії та відібрав у нього пояси чемпіона за версіями WBA, WBO, IBF та IBO. На свою перемогу українець відреагував досить емоційно та подякував своїм прихильникам за підтримку.

Водночас після поразки Джошуа заявив, що Усик нічим його не здивував. Він додав, що готуватиметься до наступного бою з українцем.

Пряма мова: “Вітаю Усика, він виконав відмінну роботу. Але ми повернемося. Що пішло не так? Я просто зазнав поразки, таке буває. Після дев’ятого раунду я вже нічого не бачив, моє око було закрите.

При всій повазі до Усика, але я нічим не був здивований. Він був легше, він тримав хороший темп. Але, в той же час, він пропускає. І пропускає багато. У реванші потрібно буде зрозуміти, як влучати частіше і бити жорсткіше”.

Нагадаємо:

Наступний чемпіонський бій Олександр Усик має знову провести проти з Ентоні Джошуа.

Олександр Усик заявив, що поєдинок із британцем Ентоні Джошуа відбувся так, як і припускав українець.

 

Усик після перемоги над Джошуа розплакався а потім звернувся до вболівальників

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 08:41  УП

У боксерському протистоянні між українцем Олександром Усиком і британцем Ентоні Джошуа перемогу здобув Усик. У момент оголошення результатів поєдинку українець не втримав сліз від радощів, пізніше він записав відеозвернення.

Джерело: трансляція заходу, Усик в Інстаграм

Деталі: Всесвітньо відомий український боксер в ніч на неділю, 26 вересня, став чемпіоном за версіями WBA, WBO, IBF і IBO.

Бій став головним у вечорі боксу в Лондоні – оскільки боксери боролися за звання чемпіона світу в суперважкій вазі. Усик проводив свій третій бій у суперважкій вазі і вперше боксував за титул чемпіона світу, Джошуа – захищав свої титули.

Українець переміг за оцінками суддів. Рішення суддів – 117-112, 116-112, 115-113.

У момент оголошення переможця Усик розплакався через емоції, які його переповнили.

Трохи пізніше спортсмен звернувся до своїх шанувальників, сказавши, що дуже любить усіх, хто його підтримував. Він подякував навіть тим, хто за нього не вболівав.

Пряма мова Усика: “Пояси їдуть додому! Всім добра!”

Більше деталей: Усик визнав, що бій пройшов саме так, як він і очікував. “Було кілька моментів, коли Джошуа затискав мене, але це незначні речі. Не було завдання зупинити поєдинок у 12-му раунді”, – наголосив він.

Водночас переможений британець назвав слабкі сторони в арсеналі свого суперника.

Варто зауважити, що Усик наступний чемпіонський бій має знову провести проти Джошуа.

 

В Україні зафіксували 4 647 нових випадків коронавірусу

26.09.2021 08:45

В Україні минулої доби підтверджено 4 647 випадків зараження коронавірусом, зареєстровано 69 летальних випадків.

Про це повідомляє у Фейсбуці Міністерство охорони здоров’я, передає Укрінформ.

“За добу 25 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 4647 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 448, медпрацівників – 57)”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (611), Дніпропетровській (506), Одеській (331), Чернівецькій (253) та Тернопільській (234) областях.

За добу госпіталізовано 2 325 осіб, одужало 983 особи. Також зареєстровано 69 летальних випадків.

За даними МОЗ, за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 2 392 397 осіб, одужали 2 244 192 особи, померли 55 626. ПЛР-тестувань проведено 12 696 878 (за добу 23 665).

 

Комаровський розповів про «песимістичний» та «реалістичний» сценарій кінця COVID-19

26.09.2021 19:51

Епідемія коронавірусу в Україні може завершитися до кінця 2022 року за умови масової вакцинації людей.

Таку думку висловив лікар Євген Комаровський в ефірі програми “Підсумки місяця з доктором Комаровським” на телеканалі “Україна 24”.

«За загальним підрахунками, які зараз формуються, все більше і більше з’являється надій, що ми можемо завершити до кінця 2022 року, якщо все-таки будемо робити цю процедуру (вакцинації – ред.). Це реалістичний сценарій», – сказав Комаровський.

Доктор додав, що є і песимістичний сценарій – з’явиться новий штам, який вимагатиме додаткової масової вакцинації.

«Цього б дуже не хотілося, але ймовірність появи нового штаму прямо пов’язана з рівнем вакцинації зараз», – пояснив він.

Як передавав Укрінформ, за словами лікаря Євгена Комаровського, в Україні новий штам “Дельта” витісняє інші варіанти коронавірусу.

 

Україна опинилася на 2 місці в Європі за добовою смертністю від коронавірусу

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 06:37  УП

За добу 24 вересня у світі діагностували понад 380 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус. Найбільше хворих виявили у США, Британії та Індії. Україна серед країн Європи займає 3 місце за кількістю нових інфікувань і 2 – за добовою смертністю.

Джерело: дані сайту Worldometers

Деталі: Зокрема, у США зафіксували понад 54 тисячі, у Британії – понад 31 тисячу та Індії – понад 28 тисяч нових інфікувань.

Далі за кількістю хворих у рейтингу знаходяться Туреччина і Росія.

Україна серед країн світу займає 13 місце за кількістю нових інфікувань.

У світі за добовою смертністю від коронавірусу лідирують США і Росія. Україна займає 10 місце.

В Європі за добовим приростом хвороби лідирують Британія, Росія, Україна, а добовою смертністю від коронавірусу – Росія, Україна, Британія.

За весь час пандемії вилікувались від недуги 208 885 597 осіб. Наразі нараховується понад 18 млн активних випадків захворювання.

З початку пандемії підтверджено 4 757 299 смертей від COVID-19.

Передісторія:

За добу 24 вересня в Україні зафіксовано 8 267 нових випадків COVID-19, госпіталізовано 2 035 осіб, 133 хворих померли, одужала 2 821 особа.

 

Коронавірус набирає обертів: в Україні 5 областей – “помаранчеві

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:14  УП

Станом на 26 вересня п’ять областей України відповідають помаранчевій зоні карантину через збільшення кількості Covid-госпіталізацій.

Джерело: індикатори МОЗ

Деталі: За даними Міністерства охорони здоров’я, до помаранчевої зони карантину потрапили Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Тернопільська та Черкаська області.

Саме у перелічених регіонах зафіксували високу динаміку госпіталізацій пацієнтів з коронавірусом.

Показники решти областей зараз відповідають жовтому рівню епіднебезпеки.

Передісторія: 25 вересня в Україні виявили 4647 нових хворих коронавірусом, 2 325 зараженим знадобилася госпіталізація, крім того, вірус забрав життя 69 українців.

Україна опинилася на 2 місці в Європі за добовою смертністю від коронавірусу.

 

Директор Pfizer переконаний, що світ може повернутися до нормального життя за рік

27.09.2021 05:16

Наступного року людство зможе повернутися до нормального життя, яким воно було до пандемії коронавірусу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку думку в інтерв’ю телеканалу АВС висловив генеральний директор компанії Pfizer Альберт Бурла, пише CNBC.

“Думаю, що упродовж року ми зможемо повернутися до нормального життя”, – сказав Бурла.

Однак в осяжному майбутньому ключову роль для відновлення й підтримання звичного соціального життя відіграватиме вакцинація.

“Навряд це значить, що варіанти коронавірусу припинять з’являтися, й навряд ми зможемо нормально існувати без вакцинації”, – зазначив він.

На його переконання, більшості населення планети доведеться щорічного отримувати щеплення від COVID-19. “У нас будуть вакцини, які діятимуть щонайменше рік, й найбільш вірогідним сценарієм є щорічна вакцинація”, – підсумував він.

Як повідомлялося, у світі станом на ніч 27 вересня зафіксовано 232,595,257 випадків коронавірусу, зокрема 4,761,800 летальних, одужали 209,219,177 осіб.

 

БЕБ почне роботу з аналізу незаконних схем

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:00  УП

Новостворене Бюро економічної безпеки розпочне роботу з аналізу основних незаконних схем і їх корупційного прикриття, а вже після цього здійснить візити до бізнесу.

Про це він розповів на телеканалі “Україна 24“.

“Як працюватиме Бюро економічної безпеки? Не з бізнесу починаємо розслідування, а починаємо аналітичну роботу з того “схематозу”, який дає бізнесу ті схеми для ухилення від податків.

Виявлення та подолання “схематозу”, далі – корупційне прикриття, корумповані чиновники, вони ж прикривають такі схеми…”, – розповів Мельник.

За його словам, БЕБ тільки втретю чергу буде йти до бізнесу і демонструвати результати розслідувань.

Нагадуємо:

Верховна Рада на засіданні 22 вересня підтримала правку до закону України “Про Бюро економічної безпеки” та перенесла кінцевий термін запуску органу на 2 місяці – до кінця листопада.

Голова Бюро економічної безпеки (БЕБ) Вадим Мельник заявив, що робота Бюро може не початися 25 вересня, що він анонсував раніше.

Кабінет Міністрів своїм розпорядженням офіційно призначив ексголову Державної фіскальної служби Вадима Мельника головою Бюро економічної безпеки.

Раніше джерела ЕП в уряді та партії “Слуга народа” повідомили, що Кабінет міністрів обрав Вадима Мельника головою Бюро економічної безпеки.

Його обрали серед трьох фіналістів, яких відібрала конкурсна комісія.

 

У США хочуть створити онлайн-платформу для IPO

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:27  УП

У США великі банки та інвесткомпанії планують до кінця 2021 роки запустити онлайн-платформу для проведення первинних розміщень акцій.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Видання повідомляє, що цим займеться розробник програмного забезпечення Capital Markets Gateway LLC (CMG), компанія вже розробила платформу, яка надає дані і аналітику про угоди з великими пакетами акцій, додемісіях і IPO, а також про організаторів цих угод.

Пізніше в цьому році компанія планує розширити свої послуги, щоб інвестори могли розміщувати свої заявки в рамках IPO та інші угоди на ринках акціонерного капіталу за допомогою комп’ютера, а не робити це устно по телефону.

Після запуску нової системи потенційні покупці паперів зможуть бачити умови розміщення та подавати заявки через цифрові канали андерайтерам, якщо у них є відповідні домовленості з ними. Після прайсингу вони зможуть дізнатися підсумки просто включивши ввечері комп’ютер, а не чекати наступного ранку для дзвінка в банк, зазначає WSJ.

Нагадуємо:

За останні рік Goldman Sachs, Morgan Stanley і ряд інших банків запустили власні системи прямої подачі заявок для полегшення проведення деяких IPO, однак це поки не є загальною практикою.

 

Росія не скаже правду про MH17, треба продовжувати збір інформації – Bellingcat

26.09.2021 14:58

Росія не розкаже правду про свою роль у трагедії МН17, тож треба подовжувати докладати зусиль пошуку правди та збору інформації.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс.

“Немає ніякої надії на те, що Росія коли-небудь скаже правду про MH17, тому ми повинні самі зібрати правду”, – наголосив він.

Гіґґінс зазначив, що виступ родичів загиблих рейсу МН17 у суді – це найемоційніша та важлива частина процесу.

“Це важлива частина процесу, коли родичі загиблих мають слово у суді, висловлюють свою думку в суді, нагадують про те, скільки життів було втрачено, і як це спустошення погіршилося наступними діями та поведінкою Росії”, – наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, у судовому комплексі “Схіпхол” закінчився 9 блок слухань у справі щодо трагедії МН17. Наступний блок слухань має розпочатися 1 листопада 2021 року о 10:00, за місцевим часом.

Родичі загиблих рейсу МН17 продовжать виступати у суді.

Загалом слово у суді матимуть 93 родичі загиблих рейсу МН17.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий на тимчасово окупованій території Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

 

Справа «вагнерівців»: розслідування Bellingcat – на стадії написання

26.09.2021 15:51

Текстове розслідування команди Bellingcat щодо справи “вагнерівців” має бути оприлюднено не пізніше кінця жовтня.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс.

“Що стосується розслідування щодо справи “вагнерівців”, воно завершене і в даний час знаходиться на стадії написання. Через його складність та кількість доказів, які у нас є, процес написання займає багато часу, але ми дуже намагаємося підготувати текстову частину розслідування не пізніше кінця жовтня. Частково затримка була пов’язана з величезним обсягом серйозних розслідувань, над якими працює команда, які іноді вимагають пріоритетності перед іншими розслідуваннями, але ми докладаємо всіх зусиль, щоб матеріал було опубліковано в найближчі тижні. Відео частина розслідування вийде в наступному році, але, з огляду на затримки, я не хотів би називати конкретну дату”, – розповів він.

к повідомляв Укрінформ, на початку вересня американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації із “виманювання” підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК “Вагнера” з території Росії, яка зірвалася в липні минулого року.

 

Милованов пояснив, як закон про олігархів спрацює для кожного українця

26.09.2021 18:35

Боротьба з олігархами позитивно позначиться на економіці України та на кожному українцеві.

Про це в ефірі телеканалу “Дом” заявив радник керівника Офісу президента України, президент Київської школи економіки (КШЕ) Тимофій Милованов, передає Укрінформ.

На його переконання, на парламент чи на міністрів має впливати не бізнес, як це є зараз, а виборець.

“Виборець вибирає народних депутатів. Вони призначають міністрів і прем’єр-міністрів. Ось так працює демократія”, — сказав Милованов.

Він зауважив, що для боротьби з олігархами в Україні ухвалений пакет законів, які визначають базові поняття та критерії, за якими того чи іншого бізнесмена будуть заносити до реєстру олігархів, а також обмежують контакти олігархів із політиками та чиновниками.

“І політики, і держчиновники мають тоді декларувати зустрічі з ними. До речі, цей нюанс дуже дискутується. Деякі вважають, що це якесь порушення. І можливо, юридично треба буде ще якісь деталі прописати, і судова практика покаже, як воно працюватиме насправді”, — уточнив радник глави ОП.

Милованов вважає, що вводити положення закону на практиці “треба акуратно”.

“Треба дотриматися балансу між тим, що ми боремося з де-факто чинною системою влади, яка не відповідає тому, що написано в Конституції. Я маю на увазі олігархічний вплив. У Конституції ж заборонено олігархам впливати на парламент. Але це є. На практиці це потрібно так імплементувати, щоб ми будували цивілізоване суспільство, яке дотримується законів і будує інституції”, — пояснив він.

Радник додав, що із впливом великого бізнесу на політику борються в багатьох розвинених країнах, і в деяких із них законодавство ще більш жорстке щодо олігархів у порівнянні з українським.

Він показав на прикладах, як ця система працює в США.

“У Сполучених Штатах Америки, наприклад, якщо дві компанії, навіть не бізнес і уряд, а просто дві компанії працюють на одному ринку, то у них можуть бути проблеми. Може бути визнано незаконним, якщо вони діляться інформацією про ціни на свої продукти або обсяги, або якісь нові стратегії. Наприклад, якщо у вас компанія й у мене компанія, ми зустрілися, попили кави або пива, і я вам розповів про свої нові продукти, то держава Сполучені Штати Америки може нас оштрафувати, а іноді навіть і посадити”, — розповів президент КШЕ.

Другий приклад — якщо компанія хоче змінити податки й для цього намагається лобіювати парламент.

“Тоді я (як така компанія, — ред.) протягом 45 днів кожні пів року маю подавати звіт, в якому маю описувати не тільки з ким я говорив [із членів парламенту], але і про що я говорив, та скільки моя компанія може потенційно заробити. Таке декларування — трошки інша форма, але таке декларування є і набагато жорсткіше в багатьох країнах”, — наголосив Милованов.

І коли вплив олігархів знизиться на Верховну Раду, на Кабінет міністрів, кожен українець на собі відчує позитивні зміни в економіці.

“Механізм такий — олігархи менше спотворюють ціни через рішення парламенту та Кабінету міністрів у своїх інтересах. Це означає, що державні та приватні неолігархічні компанії зароблятимуть більше грошей. Ціни будуть більш ринковими. Буде більше податків сплачено до бюджету. У людей буде більше зарплата. І ще, наприклад, Пенсійний фонд буде більше, буде більше підтримка лікарів, військових. Це прямий ефект”, — сказав Милованов.

За його словами, непрямий ефект — через те, що буде менше спотворень на ринку, маленьким і середнім компаніям буде легше розвиватися.

“І з часом наша економіка буде краще, буде більше економічного зростання, і формуватиметься середній клас”, — додав він.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада в четвер, 23 вересня, ухвалила закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (№5599). Документ підтримали 279 народних депутатів.

 

Довибори в Раду на Черкащині: поліція розслідує появу кандидата-«двійника»

26.09.2021 19:29

Поліцейські Черкащини розпочали розслідування за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права у зв’язку з реєстрацією “двійника” кандидата у народні депутати.

Як передає Укрінформ про це повідомляє поліція Черкаської області у Фейсбуці.

“24 вересня до Золотоніського районного відділу поліції надійшла заява від місцевого мешканця. Чоловік повідомив про те, що Центральна виборча комісія на засіданні ухвалила рішення щодо реєстрації на вибори одного з кандидатів, який є повним тезкою із заявником. Також він повідомив, що зареєстрований ЦВК чоловік змінив свої анкетні дані за тиждень до подачі документів, чим перешкоджає йому балотуватися на рівних засадах, вводячи в оману виборців”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що слідчим відділом Золотоніського районного відділу поліції розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною 3 статті 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу України. Поліцейські встановлюють обставини події.

Поліція Черкащини перевіряє всі повідомлення про можливі порушення та закликає суб’єктів виборчого процесу діяти виключно в межах закону.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія 24 вересня зареєструвала ще трьох кандидатів у народні депутати на проміжних виборах до Верховної Ради в одномандатних виборчих округах № 184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область) 31 жовтня.

В ОВО №197 кандидатами зареєстровано Владислава Володимировича Голуба та Віталія Олександровича Войцехівського, які балотуються до ВР шляхом самовисування.

Водночас у документах Войцехівського вказано, що він нещодавно повністю змінив своє ім’я. У ЦВК нагадали, що комісія нещодавно зареєструвала вже кандидатом у народні депутати в 197-му окрузі його повного тезку – Віталія Олександровича Войцехівського (висунутого “Слугою народу” – ред.).

Раніше ЦВК вже зареєструвала 27 кандидатів у народні депутати України в ОВО № 184 та № 197.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія призначила на 31 жовтня проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах № 184 (Херсонська область) та № 197 (Черкаська область).

 

Невакцинований Разумков одужав після другого зараження Covid

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:35  УП

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков отримав негативний тест на коронавірус, тому повертається до звичайного робочого режиму.

Джерело: Разумков у Фейсбук

Деталі: 10 вересня стало відомо, що голова ВР пішов на самоізоляцію через те, що тест на COVID-19 показав наявність вірусу в організмі.

Це було вже друге його зараження, вперше ковідом Разумков хворів у листопаді 2020 року.

У неділю ж Разумков повідомив, що вже 27 вересня повернеться до роботи, оскільки свіжий тест не виявив COVID-19.

Пряма мова: “Тест на коронавірус – негативний, настрій – позитивний! Із завтрашнього дня (понеділка – УП) повертаюся до звичайного робочого режиму. Попереду багато викликів, тому продовжуємо працювати на повну”.

Нагадаємо:

Менш як місяць тому Дмитро Разумков розповідав, що не став робити щеплення проти COVID-19 і пояснив, що нібито “має антитіла”

 

Сотні людей у Києві вийшли на Кліматичний марш

НЕДІЛЯ, 26 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:19  УП

У Києві відбувся Кліматичний марш за вирішення проблеми зміни клімату та природних катаклізмів.

Джерело: УкрінформЕкодіяHromadske

Деталі: Як повідомляє Укрінформ, на акції зібралося більше трьох сотень людей.

У руках вони тримали плакати: “Наші податки – на захист клімату”, “Реве та стогне клімат України”, “Ні екологічному геноциду”.

Також люди скандували: “Клімат понад усе”, “Клімат захищаємо”, “Страйкуй, кохай, клімат захищай”.

Учасники маршу колоною пройшли з Михайлівської площі до Верховної Ради.

Головною вимогою організатори акції називали збільшення коштів у державному бюджеті на вирішення кліматичних питань.

Учасники акції вимагали виділити та відповідно використовувати кошти на запобігання негативним наслідкам стихійних лих, забезпечити фінансування справедливої трансформації шахтарських регіонів, виділити достатньо коштів із держбюджету на підтримку муніципальних проєктів з розвитку відновлювальної енергетики та стимулів для домогосподарств, закласти щонайменше 40 млрд гривень щороку на підвищення енергоефективності будівель з державного бюджету для міст місцевих бюджетів.

Разом з тим, як повідомляє організатор акції – ГО “Екодія”, до маршу приєдналися понад 30 громадських рухів та організацій, участь в акції взяли сотні людей.

Керівник відділу комунікацій ГО “Екодія” Валентин Пугачов повідомив Hromadske, що організатори маршу передали представникам Міндовкілля та народним депутатам 10 вимог щодо того, в яких секторах і яким чином варто скорочувати викиди парникових газів.

В організації зазначили, що, окрім символічного листа, активісти надішлють і офіційне звернення із тими ж вимогами.

Цього року, окрім Києва, Кліматичний марш підтримали десяток українських міст: Харків, Львів, Дніпро, Миколаїв, Чорноморськ, Рівне, Ужгород, Хмельницький, Кропивницький, Кам’янське, Слов’янськ. Також долучилися кілька селищ Івано-Франківської області. У цих населених пунктах відбулися різноманітні тематичні заходи: від уроків у школах до власних маршів.

 

Ахілесова п’ята Зекоманди. Чи буде виконане оборонне замовлення-2021?  

УП. 26.09.21

Останні місяці Міністерство оборони серйозно лихоманить. Влітку керманич відомства Андрій Таран втратив одразу трьох ключових заступників, які відповідали за такі чутливі напрямки  як матеріальне забезпечення збройних сил, закупівлі військових товарів та озброєння.

Під самим міністром також захиталося крісло. Серед вагомих причин відставки Тарана опоненти називають провал виконання плану оборонних закупівель, заборгованість відомства по обов’язковим виплатам військовослужбовцям на суму понад 1,4 млрд грн, а також проблеми із замовленням озброєння та військової техніки.

Все це дуже сильно дратує Офіс президента. Тінь від проблем у військовому відомстві падає на Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського.

Натомість Андрій Таран не здається. У відомстві наполягають, що проти міністерства висунуті “безпідставні звинувачення”. І взагалі з виконанням ДОЗ (Державне оборонне замовлення – УП) немає жодних проблем, кошти витрачаються за планом, до кінця років будуть освоєнні всі бюджетні суми, виділені на техніку.

Але диму без вогню не буває. Беззаперечна правда, що кожного року Міністерство оборони витрачає майже всі суми, передбачені на ДОЗ. Як і правда те, що в оборонному плануванні головне не відсоток витрачених коштів, а кількість поставленої техніки ЗСУ. Тому на сьомому році війни вкрай важливо розібратися, що не так із оборонним замовленням і як це виправити.

Цілком таємно

Таємна процедура “державне оборонне замовлення” з перших років російського нападу перетворилася на непрозорий механізм розподілу бюджетних коштів між наближеними до влади компаніями.

Через секретні контракти Міноборони закуповувало навіть вантажні автомобілі, характеристики яких точно не становлять таємницю для розвідок інших країн та простих користувачів мережі інтернет.

“Експерший заступник секретаря РНБО забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю коштом державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами… Внаслідок таких дій державі завдано понад 10,62 млн грн збитків”, – так описало  Національне антикорурупційне бюро одну із корупційних схем на ДОЗ часів Петра Порошенка.

Цього року ДОЗ нарешті мало відійти в історію. Вступив в силу новий закон “Про оборонні закупівлі”, який “педалював” Офіс президента Володимира Зеленського. Останній, ще будучи кандидатом, дуже гостро критикував тодішнього очільника держави Петра Порошенка саме за корупцію в армії. Тому, маючи тепер всі важелі влади, отримав шанс виправити помилки попередника.

Новий закон мав розсекретити більшу частину держоборонзамовлення. Та запровадити зрозумілі конкурентні процедури.

Але сталося не так як гадалося. Нове Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, яке створили спеціально під реформу сектору оборони, не змогло вчасно підготувати законодавчу та електронну базу для втілення закону про оборонні закупівлі на практиці.

До слова, очільник Мінстратегпрому Олег Уруський також серед перших кандидатів на виліт з Кабміну. Але то вже інша історія.

Таким чином, цього року Міноборони знову під грифом “цілком таємно” витратить 27 мільярдів гривень на закупівлю та ремонт озброєння. На секундочку, це значно більше за суму, яку МОЗ отримало з Фонду боротьби з COVID-19.

“Міноборони має зобов’язань оплатити на 17 млрд, з яких більш як 13 млрд вже оплатило авансом, то продукції та послуг надійшло не більше, ніж на 50% від замовленого”, –  так цього місяця у військовому міністерстві відзвітували про рівень виконання ДОЗ-2021.

Утім, про яку саме військову продукцію йдеться? Який відсоток потреб ЗСУ за різними напрямками задоволено?

Рівень закупленого озброєння та ремонтів “не більше, ніж на 50% від замовленого” і є ознакою проблеми. Тобто, чиновники Міноборони платять бюджетні кошти компаніям, яких самостійно обирають без будь-яких конкурсів. Але потім не завжди вчасно отримують військову продукцію. І це все відбувається без будь-якого цивільного контролю, бо все охороняється таємницею.

Важливо пам’ятати, що саме цивільний контроль в країнах НАТО, тобто помірковано розкрита інформація про оборонні бюджети, є запобіжником від корупції.

В одному зі свіжих релізів Міноборони привідкрило цифри по поставкам окремих видів озброєння в інтересах ЗСУ цього року. Для прикладу, військові отримали три авіабезпілотники “Лелека”. На перший погляд перемога? Перемога! Але в паспорті бюджетної програми модернізації військової техніки МОУ на цей рік вказано, що за бюджетні кошти мають бути закуплені 37 безпілотників. А потреби ЗСУ в “Лелеках” і зовсім можуть становити в рази більше.

Тому громадськість ніколи не дізнається, на скільки відсотків Міноборони задовольнило потреби Збройних сил у 2021 році.

Та найгірше в цій ситуації з цілковитою секретністю це те, що не забезпечуються нагальні пріоритети армії.

Символом неефективності ДОЗ та Міністерства оборони України є багатообіцяюча самохідна артилерійська установка калібру 155 мм “Богдана”. Вперше САУ вітчизняного виробництва була продемонстрована на полігоні у кількості одного екземпляра ще в 2018 році. Тоді військова розробка отримала купу схвальних відгуків від вищого керівництва країни. Особливо акцент робився на тому, що 155 мм гармата зроблена по стандартах НАТО.

З тих пір “Богдана” так і залишається “зразком” для випробувань, які орієнтовно мають завершитися в 2022 році.

Але якщо навіть колись “Богдану” таки і закуплять для української армії, постане інше гостре питання – де взяти для установки снаряди? Бо попри всі занепокоєння представників попередньої і чинної влади, в Україні так і не було налагоджене серійне виробництво снарядів для потреб оборони.

Схожа ситуація з автомобілями для ЗСУ. Загально відомим фактом є те, що українські військові як у зоні бойових дій, так і поза нею, їздять на вживаних джипах, які небайдужі волонтери тягнуть в Україну з усього світу. І тільки на початку цього року Міноборони запросило автовиробників до дослідно-конструкторських робіт з розробки армійського джипу.

Залишаються питання і до спроможності Міноборони самостійно відбирати постачальників за секретними контрактами.

У вересні військове відомство сплатило в рамках державного оборонного замовлення 2020 року 19 мільйонів гривень фірмі ТОВ “Автоспецпром” за поставку семи легкових автомобілів швидкої медичної допомоги. Ця приватна фірма добре відома пресі, адже заснована дітьми та онуками відомого лікаря і професора Еміля Яковича Фісталя. Останній після 2014 року залишився працювати в окупованому Донецьку. Є тамтешньою “політичною елітою”. Одного разу Фісталь навіть став “Людиною року” в так званій “ДНР”.

Звичайно, діти не несуть відповідальності за рішення батьків. Але все ж таки, чи є в Україні інші постачальники “швидких” без політично активних родичів по ту сторону фронту, яких могли обрати чиновники Міноборони для підписання таємних контрактів? Поки що, питання залишається відкритим.

***

Особисто для Володимира Зеленського питання оборонних закупівель перетворилося на справжню ахілесову п’яту, по якій будуть бити політичні опоненти, так само як били Петра Порошенка.

Міністерство оборони України роками звітує про високі показники освоєння бюджетних коштів на закупівлі військової техніки. Водночас, ціла піраміда проблем у забезпеченні армії за сім років так і не була вирішена.

Врешті-решт, якщо волонтери і досі збирають кошти на тепловізори, генератори, дрони та інше спорядження, то очевидно, що профільне міністерство робить щось не так.

Тому вкрай важливо, щоб військове відомство зайняло проактивну позицію  у розсекречуванні закупівель тієї продукції, яка не несе в собі ніякої таємниці для ворога. Як-то замовлення медичних чи вантажних авто.  І перевело ці закупівлі на конкурентні процедури, щоб отримати змогу купити потрібний товар без корупційних ризиків.

Гліб Канєвський, підготовлено в рамках співпраці з Незалежною антикорупційною комісією (НАКО)

 

Гіг-контракти для IT-спеціалістів в Україні: що важливо знати бізнесу

Що таке гіг-контракти та які основні моменти необхідно враховувати при укладанні таких договорів.

П’ЯТНИЦЯ, 24 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:22  УП

МАРІЯ КОВАЛЬ, керівник практик Інтелектуальної власності, Технологій та Захисту даних PwC Legal в Україні, арбітр Центру з Арбітражу та Посередництва Всесвітньої Організації Інтелектуальної Власності

Гіг-контракти — це нова форма контрактів із ІТ-спеціалістами, яка може бути використана в межах режиму Дія Сіті, і які запроваджені новим Законом України Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні, який набув чинності у серпні цього року.

Це, по суті, новий гібрид контрактів, що поєднує в собі ознаки трудового договору та цивільно-правового договору і укладається між юридичною особою (резидент Дія Сіті) та фізичною особою (гіг-спеціаліст) в письмовій або електронній формі.

Найбільшу цінність ІТ-бізнесу становить інтелектуальна власність. Оскільки у створенні ІТ-продукту зазвичай бере участь велика кількість розробників (і досить часто підрядниками виступають фізичні особи), важливо з самого початку належним чином оформлювати всі документи, що стосуються інтелектуальної власності.

Що змінюється у зв’язку з появою гіг-контрактів? Звідки взагалі з’явився такий термін, коли їх можна застосовувати, та на що звернути увагу при їхньому укладанні?

Як буде відбуватися створення ІТ-продукту гіг-спеціалістами та передача прав інтелектуальної власності за новим законом, що запроваджує режим Дія Сіті?

Стандартні трудові відносини все більше витісняються залученням фрілансерів та аутсорсерів у поєднанні з активним використанням робототехніки, технологічних рішень та смарт-пристроїв.

Своєю появою “гіг-контракти” завдячують розвитку гіг-економіки — економіки спільного користування, яка, фактично, є мережею людей, котрі працюють поза стандартним форматом працевлаштування.

В гіг-контракті можна поєднати і умови дострокового припинення договору (в тому числі в односторонньому порядку або за додатково визначеними у гіг-контракті підставами), і фактично визначити умови праці гіг-спеціаліста (робочий час, час відпочинку, робоче місце), додаткові винагороди і компенсації для гіг-спеціаліста та оплату його роботи залежно від показників, соціальні гарантії (як-от страхування, допомога при тимчасовій непрацездатності, пенсійне забезпечення тощо).

Закон також регулює питання належності виключних майнових прав на об’єкти права інтелектуальної власності, які створюються гіг-спеціалістом на замовлення резидента Дія Сіті в межах виконання гіг-контракту.

Так, виключні майнові права на комп’ютерні програми, операційні системи, програмні додатки, дизайни інтерфейсів, комп’ютерні ігри та безліч інших об’єктів права інтелектуальної власності, які створює гіг-спеціаліст під час виконання гіг-контракту, належатимуть резиденту Дія Сіті, якщо тільки в гіг-контракті сторони не визначили інше.

Особисті немайнові права, як і раніше, залишаються невідчужуваними і належать гіг-спеціалісту, який створив відповідний об’єкт (зокрема, право на ім’я, право на захист від спотворення чи перекручування твору тощо).

За замовчуванням, майнові права інтелектуальної власності на твори, створені за гіг-контрактом, переходять резиденту Дія Сіті в момент, наступний за створенням такого твору, або сторони можуть визначити інший порядок безпосередньо у гіг-контракті.

Всі робочі процеси між резидентом Дія Сіті та гіг-спеціалістом можуть здійснюватися в електронній формі через інформаційно-телекомунікаційні системи (зокрема, електронна пошта, комп’ютерні програми, онлайн-сервіси), тому, нарешті, використання в роботі інформаційно-телекомунікаційних систем (як, наприклад, Jira), попадає в правове поле і може слугувати доказом створення і передачі об’єктів права інтелектуальної власності.

Наприклад, розробник створює модуль комп’ютерної програми або структуру бази даних відповідно до технічного завдання, поставленого резидентом Дія Сіті в CRM системі, та передає його резиденту (наприклад, шляхом завантаження в репозиторій або хмарне сховище).

В момент, наступний за створенням цього модуля, виключне майнове право переходить резиденту Дія Сіті, навіть якщо фізично гіг-спеціаліст результати розробки не передав.

Умовою застосування таких електронних систем є забезпечення збереження інформації про відправлення та отримання завдань за гіг-контрактом.

Крім цього, резидент Дія Сіті має право контролювати процес виконання завдань гіг-спеціалістом, для чого дозволяється моніторинг використання обладнання та інформаційно-телекомунікаційних систем, що належить резиденту Дія Сіті (але без втручання в сімейне та особисте життя гіг-спеціаліста).

Дуже важливо чітко сформулювати визначення щодо процесу виконання робіт чи надання послуг в інформаційно-телекомунікаційних системах, оскільки створення і передача прав на об’єкти права інтелектуальної власності, зокрема об’єкти авторського права, мають свою специфіку.

Так, для того, щоб довести, що права на відповідний об’єкт, створений за замовленням, перейшли замовнику (резиденту Дія Сіті), гіг-контракт має передбачати створення саме цього конкретного об’єкта. Після створення об’єкт має бути визначений та переданий замовнику від гіг-спеціаліста.

Слід також звернути увагу, що використання електронної пошти, яке допускається Законом, не враховує того, що електронна пошта поки що не визнана офіційним засобом для листування, і може застосовуватись тільки відповідно до умов договору — за погодженням сторін.

У Верховній Раді зараз розглядається законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес”, проте цей законопроект пропонує врегульовувати використання офіційної електронної пошти з боку юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, і не стосується фізичних осіб (а гіг-спеціалісти — це фізичні особи).

На практиці це питання може мати величезне значення у разі необхідності доведення належності певного об’єкта права інтелектуальної власності резиденту Дія Сіті, а також, відповідно, створення такого об’єкта певним гіг-спеціалістом та переходу виключних майнових прав до резидента Дія Сіті.

П’ять основних моментів, які необхідно враховувати резиденту Дія Сіті при укладенні гіг-контракту:

  1. в гіг-контракті має бути чітко визначено, що укладається саме гіг-контракт (що матиме вирішальне значення в разі сумнівів на користь наявності трудових або цивільно-правових відносин);
  2. чітко і вичерпно визначити технічні завдання для гіг-спеціаліста щодо створення об’єктів права ІВ;
  3. деталізувати порядок обміну інформацією через інформаційно-комунікаційні системи (в тому числі щодо завдань) у зв’язку з виконанням гіг-контракту;
  4. передбачити умови виплати авторської винагороди за створення і передачу майнових прав на об’єкти ІВ;
  5. визначити умови і порядок передачі завершених об’єктів права ІВ, створених за замовленням у межах гіг-контракту.

З позиції оформлення питань щодо інтелектуальної власності гіг-контракти покликані ввести в правове поле фізичних осіб, які і раніше залучались ІТ-компаніями для розробки, наприклад, програмного забезпечення.

Можливість оминути необхідність вступу у довгострокові трудові відносини для короткострокових завдань, але з перевагами в частині можливості контролю порядку, часу і місця виконання завдань — в цьому є переваги такого виду контрактів для ІТ-компаній.

Для фрілансерів така модель взаємовідносин також має певні плюси: більша свобода дій, ніж у межах трудових відносин та можливість одночасного укладення гіг-контрактів із різними компаніями (звісно, за умови дотримання умов про неконкуренцію, якщо такі погоджені в гіг-контракті).

Наразі складно говорити про те, чи будуть гіг-контракти ефективними на практиці в Україні, чи ні: судити щодо їхньої ефективності можна буде з часом, коли система Дія Сіті запрацює та коли резиденти Дія Сіті почнуть укладати такі контракти

Якщо ж зважати на аналогічний досвід використання моделі гіг-контрактів в інших країнах — слід констатувати, що він є неоднозначним.

В більшості країн досі точаться дискусії щодо існування фактичних трудових відносин у межах укладених гіг-контрактів (наприклад, у Великій Британії під час багаторічного судового розгляду у справі Uber BV v Aslam у 2021 році остаточно було визнано певні трудові права за водіями Uber, наприклад, на оплату праці не меншу, ніж мінімальна, але не було поставлено остаточну крапку у питанні, чи є такі водії саме працівниками).

В США законодавчі зміни останніх років також були спрямовані на те, щоб прирівняти гіг-контракторів (незалежних підрядників) до працівників із забезпеченням мінімальних трудових гарантій.

Досвід більшості країн (наприклад, Південна Корея, країни ЄС) також демонструє відсутність правової визначеності у статусі гіг-контракторів та відмінності їхнього статусу від трудових відносин.

В будь-якому випадку є очевидним, що розвиток так званої “гіг-економіки” у всіх країнах світу зумовлює необхідність врахування нової моделі співпраці за гіг-контрактами.

Співавтор: Анастасія Юшина, юрист практик Інтелектуальної власності, Технологій та Захисту даних PwC Legal в Україні

 

Якою буде професійна освіта-2030? 5 принципів

Олександр Трегуб, співзасновник та СЕО онлайн-інституту Projector Creative & Tech

26 вересня 2021 УП

Змінюється все. Виробництва автоматизуються за допомогою роботів, штучний інтелект змінює роботу дизайнерів та аналітиків, люди планують колонізувати Марс та створити логістичний хаб на Місяці, проекти літаючих електротаксі та космічного туризму нікого не дивують, а у віртуальних світах вже можна непогано жити.

Ми остаточно перейшли на спілкування через месенджери і відеодзвінки, дивимось відео контент на YouTube та Netflix, купуємо речі через електронні магазини, слухаємо музику через телефон і навіть маємо цифрові паспорти.

Ми вирішуємо робочі питання через Zoom, пошту, та ведемо справи в CRM. У Facebook оголосили, що до 2025 року переведуть половину команди на віддалену форму роботи.

Останній мультфільм “Райя” від Disney був створений повністю розподіленою командою.

Новий світ вимагає і нової освіти. І вона приходить.

Я прогнозую, що до 2030-го з’являться нові освітні EdTech моделі, що будуть конкурувати з поточними.

Освітня модель-2030 фокусується не на проектуванні лекцій, а на проектуванні практичного досвіду, що змінює студента.

В основі цього підходу лежить методологія User Experience дизайну, яка допомогла спроектувати зручні сервіси для реального життя. А тепер її все частіше використовують для проектування Learning Experience – досвіду навчання: практичного і сфокусованого на людині.

Таку новітню освітню модель вже втілюють у сучасних закладах, які слідкують за світовими тенденціями та піклуються про якість знань, які дають студентам.

Модель освіти-2030 спирається на 5 принципів: Online First, Customization, Learning by Doing, Community, Life Long Learning.

Принцип 1: Online First – діджиталізація

За останні півтора пандемічних року мільйони людей спробувало цифрові форми навчання. Ми звикли до вебінарів, чатів з одногрупниками, до цифрових спільнот. І це теж вже реальність, яка нікуди не зникне.

Нова модель освіти 2030 спирається на принцип Online First.

Не потрібно їхати в аудиторію, щоб слухати лекцію. Не потрібно жити в Нідерландах, щоб вчитись у куратора з Амстердама.

Не потрібна парта, щоб робити індивідуальний курсовий проект під керівництвом топ практика-викладача. Не потрібен підручник, якщо є доступ до цілої цифрової бібліотеки.

Онлайн-інститут не зможе сховати застарілу інформацію та неактуальних викладачів за фасадом багаторічних програм. Діджитал прозорий і всі недоліки одразу стають публічними. Тому контроль якості, зміни та оновлення є частиною ДНК онлайн інститутів, а не вимогою МОНа.

Та Online First не означає заміну оффлайна онлайном. Майбутнє за комбінованими формами, де за офлайном зберігається надзвичайно важлива роль формування відносин та зв’язків між людьми.

Принцип 2: Customization – фокус на особистість

У мого покоління ніколи не стояло питання – йти чи не йти до університету. Питання було лише в який та на який факультет.

В моделі-2030 фіксовані маршрути втрачають свій вплив. Роботодавці все менше будуть дивитись на дипломи, бо якість навчання минулого вже майже втратила зв’язок з реальністю.

Молоді люди все частіше обиратимуть свідомі траєкторії розвитку.

Ключове питання тепер – чим мені подобається займатись і в якій справі я можу розкрити себе? Далі прокладається маршрут, який може приймати різні форми – менторство, курси, робота, академічне навчання, саморозвиток.

Рішення про вибір професії більше не буде драматичним моментом всього життя. Це буде гіпотеза, яку необхідно перевірити. Якщо справа не підходить, людина буде легко змінювати маршрут.

Тому фіксовані жорсткі багаторічні програми будуть трансформуватись в гнучкі кастомізовані програми, які враховуватимуть інтереси студента, оптимальний темп і форми навчання. А корекція траекторії стане нормальною формою роботи зі зворотнім зв’язком.

Принцип 3: Learning by Doing – практичність

В моделі-2030 професійна освіта стає значно практичнішою. Це стосується як форми навчання, так і суті.

Нове покоління більше не готове слухати курси лекцій без практичного використання. Новим підходом стає Learning by Doing – вивчення теорії та отримання навичок через власний досвід.

Приміром, теоретичний курс вищої математики для програміста має бути одразу інтегрований в практичні задачі, щоб нове знання одразу давало студенту захоплення від пізнання і результату.

Лекційні матеріали будуть винесені на самостійне пропрацювання, а інститути створюватимуть власні цифрові бібліотеки.

Викладач – це більше не людина, що читає рік за роком однакові лекції за кафедрою. Це наставник, який захоплює предметом, допомагає студенту розібратись в складному матеріалі, направляє розвиток свого учня, надихає власним прикладом.

Принцип 4: Community – середовище

Освітня інституція 2030 – це не місце, не стіни і не кампуси (хоч і вони не завадять).

Це середовище, в якому зібрані всі умови для розвитку людини – навчальні програми та курси, спільнота, доступ до однодумців і цікавих людей, кар’єрні можливості, сервіси підтримки ментального здоров’я, пошуку роботи і проектів, цифрові бібліотеки, акселераційні програми та персональні ментори.

Нова освіта допомагає виявити бажання та таланти людини, проаналізувати її сильні та слабкі сторони та побудувати персональний маршрут до реалізації цілей.

Принцип 5: Life Long Learning – безперевність

Освіта більше не обмежується 4 роками університету. Це робота над собою протягом життя – Life Long Learning.

Новачку потрібно вивчити основи професії з нуля. А через 10 років він повернеться в інститут, щоб навчитись управляти командами та будувати проекти, знайти людей в свій проект, або отримати інвестиції.

І все це можна буде зробити через цифрові сервіси на телефоні або віртуальній реальності.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 277

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua