Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 27.06.2021

Інформаційний резонанс доби: 27.06.2021

У Києві відкрили сквер на честь розвідника Максима Шаповала

27 червня 2021, 20:05  УП

У Солом’янському районі Києва відкрили сквер на честь Героя України генерал-майора Максима Шаповала та пам’ятний знак, присвячений українським розвідникам.

Джерело: КМДА

Деталі: У церемонії відкриття скверу і пам’ятного знаку взяв участь мер Києва Віталій Кличко.

Мер нагадав, що Максим Шаповал загинув 27 червня 2017 року. Кличко зазначив, що Шаповал був убитий найманцем, дії якого координувалися ФСБ Росії та ГРУ ГШ збройних сил РФ.

У центрі скверу встановили садово-паркову скульптуру із емблемою Головного управління розвідки МО України – пам’ятний знак, присвячений українським розвідникам. Автор проєкту – народний художник України Микола Ількович Білик.

Пряма мова Кличка: “Раніше ми відкрили меморіальну дошку, що встановили на фасаді будинку, де жив Максим Шаповал. Його іменем вже назвали вулицю, на якій він мешкав. І я щиро вдячний громаді Солом’янського району, всім людям, з якими ми створювали цей гарний сквер та встановлення в ньому пам’ятного знаку, присвяченого українським розвідникам”.

Що передувало: Під час громадських обговорень у липні 2017 року було ініційовано надання статусу скверу ділянці на Повітрофлотському проспекті, 11-13 та присвоєння їй імені Максима Шаповала. Статус скверу ділянці Київрада надала в січні 2019 року.

10 червня 2021 року депутати Київської міської ради проголосували за присвоєння скверу імені Максима Шаповала.

Передісторія:

Один із керівників Головного управління розвідки Міністерства оборони Максим Шаповал загинув 27 червня 2017 року: на перехресті вулиць Соломʼянська та Механізаторів у Києві вибухнув його “Мерседес”.

Тодішній президент Петро Порошенко посмертно присвоїв Шаповалу звання генерал-майора та Героя України.

17 квітня 2019 року СБУ заявила, що вибухівку під автомобіль Шаповала заклав диверсант Олег Шутов, який був “співробітником так званого центру спецоперацій “МГБ ДНР” під опікою офіцерів ФСБ РФ і військової розвідки російських спецслужб”.

 

У Японії відбувся концерт, присвячений пам’яті Героя України Василя Сліпака

Молодіжний оркестр Йокогами під керівництвом диригента Тараса Демчишина дав концерт, присвячений пам’яті видатного українського оперного співака, воїна-добровольця, Героя України Василя Сліпака.

Про це повідомив у Фейсбуці посол України в Японії Сергій Корсунський, передає Укрінформ.

«Сьогоднійшній вечір став маленькою історією. Відбувся перший публічний концерт молодіжного оркестру Йокогами під керівництвом диригента Тараса Демчишина. І був він присвячений пам’яті Василя Сліпака. Оркестр молодіжний, але грали по-дорослому», – написав він.

За словами Корсунського, на концерт прийшло багато українців, посол Польщі, інші представники дипкорпусу, представники мерії Йокогами, отець Павло Королюк з УПЦ.

Як повідомлялося, Василь Сліпак (1974-2016) – український оперний співак (бас-баритон), соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій під час війни на сході України, позивний «Міф».

Загинув на Донеччині 29 червня 2016 року у бою від кулі ворожого снайпера.

У лютому 2017 року Василю Сліпаку посмертно присвоєно звання Героя України.

 

У Перемишлі вшанували пам’ять борців за незалежність України і Польщі

У Перемишлі та на військовому кладовищі у Пікуличах вшанували пам’ять вояків УНР, які боролися за незалежність України та Польщі.

Участь у традиційних щорічних заходах взяли делегація Українського інституту національної пам’яті на чолі з головою Антоном Дробовичем, представники Львівської облдержадміністрації, українські дипломати, представники української громади у Польщі, представники польської місцевої адміністрації, передає кореспондент Укрінформу.

“Під час цих заходів вказано на загальнолюдський вимір пошанування борців за незалежність України і борців за незалежність Польщі, адже в Пікуличах поховані люди, які на початку минулого століття боронили Європу від більшовизму”, – зазначив у коментарі агентству голова УІНП Дробович.

У зв’язку з карантинними заходами у місті не відбулося традиційної ходи від архикатедрального собору святого Івана Хрестителя УГКЦ до українського військового кладовища у Пікуличах на околиці Перемишля. У рамках вшанування вояків УНР проведено богослужіння в соборі УГКЦ, а згодом – панахиду на військовому кладовищі з промовами присутніх гостей та покладанням вінків і квітів до пам’ятника борцям за незалежність України і Польщі.

Участь у заходах взяли кількасот осіб. Поліція охороняла учасників заходів від можливих інцидентів.

Як відомо, на військовому кладовищі в Пікуличах під Перемишлем є могили українських Січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським проти більшовиків. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня

 

Доба в ООС: Окупанти чотири рази порушили «тишу», один військовий отримав поранення 

28.06.2021 07:24

Упродовж минулої доби, 27 червня, зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню, в результаті ворожого обстрілу один військовий отримав осколкове поранення.

Про це йдеться у ранковому зведенні штабу сил ООС, передає Укрінформ.

“Поблизу селища Шуми ворог відкривав вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів. Неподалік Старогнатівки російські окупанти здійснювали обстріл з автоматичних станкових гранатометів. На Приазов’ї, неподалік Водяного, противник вів вогонь із ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї… На півночі Луганщини зафіксовано проліт ворожого БПЛА (типу «Орлан-10») з перетином лінії розмежування. БПЛА противника був своєчасно подавлений засобами РЕБ.”, – йдеться у повідомленні.

У штабі кажуть, що в результаті ворожого обстрілу один військовий отримав осколкове поранення.

“Після надання першої медичної допомоги воїна транспортували до лікувального закладу. Стан пораненого – задовільний”, – констатували військові.

Про дії збройних формувань Російської Федерації та її найманців українська сторона СЦКК повідомила представників СММ ОБСЄ через встановлений координаційний механізм.

Станом на 7 годину ранку, 28 червня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Окупанти чотири рази зривали «тишу» у зоні ООС, поранений боєць

27.06.2021 18:12

Від початку доби, 27 червня, російсько-окупаційні війська 4 рази обстріляли позиції Об’єднаних сил.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресцентр штабу ООС.

«Протягом поточної доби, 27 червня, зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню», – йдеться у повідомленні.

Так, поблизу селища Шуми ворог відкрив вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів, а неподалік Старогнатівки здійснив обстріл з автоматичних станкових гранатометів.

На Приазов’ї, неподалік Водяного, противник вів вогонь із ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї. На півночі Луганщини зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату (типу «Орлан-10») з перетином лінії розмежування. Безпілотник противника був своєчасно подавлений засобами РЕБ.

«В результаті ворожого вогню один військовий отримав осколкове поранення. Після надання першої медичної допомоги воїна транспортували до лікувального закладу. Стан пораненого — задовільний», – повідомляє штаб ООС.

Про дії збройних формувань Російської Федерації та її найманців Українська сторона СЦКК повідомила представників СММ ОБСЄ через встановлений координаційний механізм.

Також повідомляється, що піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували майже 2 гектари території та передали на знищення 37 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомлялося, упродовж минулої доби, 26 червня, російсько-окупаційні війська 15 разів порушили режим припинення вогню у зоні проведення операції Об’єднаних сил. Загинув український військовий.

 

Окупанти поранили українського військового

27 червня 2021, УП

У неділю внаслідок ворожого обстрілу один український військовий отримав осколкове поранення.

Джерело: пресцентр ООС

Дослівно: “Неподалік Старогнатівки російські окупанти здійснили обстріл з автоматичних станкових гранатометів.

В результаті ворожого вогню один військовий отримав осколкове поранення. Після надання першої медичної допомоги воїна транспортували до лікувального закладу. Стан пораненого – задовільний”.

Деталі: Загалом з початку доби 27 червня зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню.

Поблизу селища Шуми ворог відкрив вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів.

На Приазов’ї, неподалік Водяного, противник вів вогонь із ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

Крім того, на півночі Луганщини зафіксовано проліт ворожого БПЛА (типу “Орлан-10”) з перетином лінії розмежування. БПЛА противника був своєчасно подавлений засобами РЕБ.

 

У Штабі ООС говорять про майже 13 тисяч прибулих з окупованої території за тиждень

За тиждень через контрольні пункти в’їзду-виїзду з тимчасово окупованої території України на підконтрольну уряду прибули 12,7 тис. осіб, у зворотному напрямку – 13,3 тис. осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр штабу ООС у Фейсбуці.

“За рішенням командувача операції Об’єднаних сил усі КПВВ відкриті для пропуску через лінію розмежування. Контрольні пункти функціонують щоденно з 08.00 до 16.00. Однак рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорів заблоковано з боку тимчасово окупованої території України. З семи відкритих КПВВ повноцінний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській». Пасажиропотік у ньому в порівнянні з минулим тижнем збільшився на 50%. Загалом за тиждень через цей дорожній коридор на тимчасово окуповану територію України прослідувало 13 255 осіб, а на контрольовану територію – 12 702 особи”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що навпроти КПВВ “Новотроїцьке” окупанти розблоковують рух тільки для окремих громадян двічі на тиждень – у понеділок та п’ятницю. У ці дні лінію розмежування в контрольному пункті перетнули 780 осіб та 135 транспортних засобів.

Штаб ООС повідомляє, що російські найманці не допустили на тимчасово окуповану територію України 30 осіб, прикордонники забезпечили їх повернення на контрольовану територію.

Крім того, прикордонники виявили 3 громадян, які прямували на контрольовану територію за частково підробленими документами. До Національної поліції направлені повідомлення про виявлення ознак кримінальних правопорушень.

Як повідомлялося, для громадян України, які прибувають на підконтрольну уряду територію з тимчасово окупованих територій України, з 17 червня скасовано обов‘язкову самоізоляцію та обсервацію, оскільки встановлена «зелена» зона рівня епідемічної небезпеки.

Із березня 2020 року угруповання «ЛНР-ДНР», попри відкриття КПВВ на лінії зіткнення з української сторони, продовжують їх блокувати. В результаті жителі непідконтрольних територій змушені виїжджати через Росію, щоб потрапити на підконтрольну Україні територію.

 

Пасажиропотік у «Станиці Луганській» збільшився на 50% – штаб ООС 

28.06.2021 03:50

Пасажиропотік на КПВВ «Станиця Луганська» порівняно з минулим тижнем збільшився на 50%.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресцентр штабу Об’єднаних сил.

“Пасажиропотік у ньому (КПВВ «Станиця Луганська») у порівнянні з минулим тижнем збільшився на 50%. Загалом за тиждень через цей дорожній коридор на тимчасово окуповану територію України прослідували 13 255 осіб, а на контрольовану територію – 12 702 особи”, – зазначається у повідомленні.

Як додали у пресцентрі, рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорів заблокований з боку тимчасово окупованої території України. Так, з семи відкритих КПВВ повноцінний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській».

Навпроти КПВВ «Новотроїцьке» окупанти розблоковують рух тільки для окремих громадян двічі на тиждень – у понеділок та п’ятницю. У ці дні лінію розмежування в контрольному пункті перетнули 780 осіб та 135 транспортних засобів.

Крім того, російські найманці не допустили на тимчасово окуповану територію України 30 осіб, прикордонники забезпечили їх повернення на контрольовану територію.

 

Паспорти РФ для ОРДЛО: Київ відреагував на виправдання Москви

27 червня 2021, УП

МЗС України називає дії Росії по видачі паспортів РФ українцям на окупованих територіях поширенням шовіністичної ідеології “русского міра”.

Джерело: Речник МЗС України Олег Ніколенко у коментарі Українській правді

Деталі: Представниця МЗС Росії Марія Захарова 26 червня заявила, що “логіку і претензії” президента України Володимира Зеленського в питанні роздачі російських паспортів мешканцям ОРДЛО “зрозуміти важко”. І додала, що надання жителям Донбасу російського громадянства нібито є “вимушеним гуманітарним заходом”.

У відповідь на це українське зовнішньополітичне відомство заявило, що “можна лише поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому “важко зрозуміти” наслідки деструктивної російської політики”.

Ніколенко наголосив, що російська паспортизація – це випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології “русского міра”, а також елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав – під виглядом “захисту російських співвітчизників” війська Росії окупували частини територій Грузії та України, російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії.

За даними українського МЗС, за два роки понад пів мільйона мешканців окупованих районів Луганської та Донецької областей отримали російські паспорти.

Пряма мова: “Таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України та мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій. Натомість, російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральний, соціальний та культурний простір. У таких умовах галасливі заклики російських посадовців про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядає особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю”.

Додатково: У МЗС вважають, що міжнародна спільнота має жорсткіше відреагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі, оскільки навіть після його реінтеграції Росія буде намагатися розіграти “карту російського громадянства” і фактично, це – російська бомба сповільненої дії.

Нагадаємо:

24 квітня 2019 року, після другого туру президентських виборів в Україні, президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дає жителям окремих районів Донецької та Луганської областей України право отримати громадянство РФ у спрощеному порядку.

2 травня 2021 року в МВС Росії повідомили, що майже 530 тисяч жителів ОРДЛО за два роки отримали російське громадянство у спрощеному порядку.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає помилкою недостатньо жорстку реакцію союзників України на роздавання Росією паспортів жителям ОРДЛО.

24 червня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія не дотримується логіки Мінських домовленостей, видаючи населенню тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей російські паспорти

 

МЗС: Російська паспортизація – випробуваний засіб поширення «русского мира»

У МЗС назвали видачу російських паспортів на тимчасово окупованих територіях України випробуваним засобом поширення шовіністичної ідеології «русского мира» та закликали Росію почати виконувати взяті на себе зобов’язання в рамках Мінських домовленостей і Нормандського формату.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Можна лише поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому «важко зрозуміти» наслідки деструктивної російської політики. Російська паспортизація – випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології «русского мира», елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав. Під виглядом «захисту російських співвітчизників» війська Росії окупували частини територій Грузії та України, російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії», – сказав Ніколенко.

Він нагадав, що у квітні 2019 року Україна та міжнародна спільнота, зокрема члени Радбезу ООН, засудили рішення РФ запровадити спрощений порядок надання російського громадянства українцям на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях. За даними МЗС, за два роки понад пів мільйона тамтешніх мешканців отримали російські паспорти.

Ніколенко підкреслив, що таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України та мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій. Натомість російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральний, соціальний та культурний простір. «У таких умовах галасливі заклики російських посадовців про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядають особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю», – прокоментував Ніколенко.

Речник МЗС наголосив: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба неодноразово наголошував, що міжнародна спільнота має жорсткіше відреагувати на роздачу російських паспортів в ОРДЛО. У МЗС попереджають, що навіть після реінтеграції півострова Росія буде намагатися розіграти «карту російського громадянства». Ніколенко назвав паспортизацію російською бомбою сповільненої дії, для знешкодження якої потрібні скоординовані кроки, зокрема санкційного характеру.

«РФ має нарешті почати виконувати взяті на себе зобов’язання в рамках Мінських домовленостей та нормандського формату на основі повної поваги до суверенітету України, дотримання вимог українського законодавства та норм міжнародного права», – сказав Ніколенко.

Як повідомлялося, 24 червня у програмі «VIP з Наталією Мосейчук» Президент Володимир Зеленський заявив, що питання видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей немає у Мінських домовленостях. У відповідь МЗС Росії заявило, що їм важко зрозуміти логіку і претензії Зеленського.

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, паспорти РФ на окупованих територіях Донецької та Луганської областей на середину травня отримали майже 600 тисячі українських громадян.

У 2019 році президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким на спрощений порядок отримання російського паспорта можуть претендувати жителі ОРДЛО, а також громадяни України, які в березні 2014 року проживали в Криму.

 

NYT: В ООН знайшли докази військових злочинів російських найманців у ЦАР

27.06.2021 23:37

В Організації Об’єднаних Націй знайшли докази військових злочинів російських найманців у Центральноафриканській республіці – доповідь опублікують вже найближчим часом.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The New York Times.

ООН провела розслідування та дійшла висновку, що росіяни та урядові війська ЦАР здійснювали військові злочини – грабували будинки, захоплювали школи, вбивали мирних жителів, в тому числі вірян у мечеті, де ховалися повстанці.

ООН заявила, що російські найманці, що діяли під виглядом неозброєних військових радників, вели урядові війська. За інформацією організації, в країні максимально діяло 2,1 тис. “військових інструкторів” з Росії.

За інформацією видання, доповідь буде опубліковано найближчим часом. Вона заснована на фотоматеріалах, свідченнях очевидців та інформації місцевих чиновників.

Мова в доповіді йде про події січня-лютого 2021 року. У цей період урядові війська вели контрнаступ на позиції повстанців у кількох містах. За даними NYT, російські бойовики зайняли позиції в найбільших гірничодобувних центрах ЦАР з великими запасами алмазів.

Російська влада стверджувала, що в ЦАР ніколи було не більше 550 інструкторів.

Нагадаємо: ситуація в ЦАР загострилася в грудні 2020 року, коли антиурядова “Коаліція патріотів за зміни” намагалася не допустити проведення в країні президентських виборів і почала наступ на столицю країни Банги.

Урядові сили за підтримки зовнішніх сил, включаючи миротворців ООН, російських і руандійських військових зупинили просування загонів повстанців.

 

У Чорному морі стартують міжнародні Військово-морські навчання Sea Breeze

У регіоні Чорного моря в понеділок, 28 червня, починаються навчання Sea Breeze 2021 і морське патрулювання, що організовуються Військово-морськими силами (ВМС) України та шостим оперативним флотом ВМС США.

Про це повідомляють ВМС США в Twitter, передає Укрінформ.

В ході навчань будуть відпрацьовуватися різні бойові сценарії, включаючи зіткнення десантних кораблів, маневри на суші, водолазні операції, морські операції з перехоплення, протиповітряну оборону, взаємодія в ході спеціальних операцій, протичовнову активність, а також пошуково-рятувальні операції.

1 of 30 allies heading into the Black Sea for the regular #Seabreeze exercise. #WeAreNATO #StrongerTogether https://t.co/zGUU5h1yH0 pic.twitter.com/BmGAHIwAFu

— NATO JFC Naples (@JFC_Naples) June 27, 2021

У Sea Breeze цього року візьме участь друга постійна військово-морська група НАТО. Крім того, в цьому році до навчань приєднаються найбільше число країн-учасниць за всю історію: понад 30 держав направлять близько 5 000 військовослужбовців, 32 кораблі, 40 літальних апаратів, 18 загонів спеціального призначення і водолазних груп.

До навчань залучатимуться сили та підрозділи Військово-Морських, Повітряних, Сухопутних військ ЗСУ, Сил спеціальних операцій ЗСУ, Сил підтримки ЗСУ, Сил оборони.

Навчання проходитимуть з 28 червня до 10 липня 2021 року.

Як раніше повідомляло агентство, американський ракетний есмінець USS Ross увійшов у Чорне море.

 

У Британії знайшли секретні папери про прохід есмінця біля Криму

27 червня 2021, УП

На автобусній зупинці у британському графстві Кент знайшли секретні документи міністерства оборони, що містять подробиці про есмінець HMS Defender та британських військових.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

Розмоклий стос паперів, загалом майже 50 сторінок, був знайдений за автобусною зупинкою в Кенті рано вранці у вівторок.

Представник громадськості, який побажав залишитися анонімним, зв’язався з ВВС, коли зрозумів чутливий характер вмісту.

ВВС вважає, що документи, які включають електронні листи та презентації PowerPoint, були створені в офісі вищого чиновника міністерства оборони

Документи, що стосуються есмінця Королівського флоту типу 45, HMS Defender, показують, що місія, описана міністерством оборони як “невинний прохід через українські територіальні води” проводилася в очікуванні, що Росія може відреагувати агресивно.

Розглядався альтернативний шлях, який міг би тримати HMS Defender далеко від суперечливих вод.

У презентації містився також варіант маршруту британського есмінця,я кий би не включав територіальні води Криму. Зазначається, що це дозволило б уникнути конфронтації, але ризикувало б бути представленим Росією як доказ того, що “Британія злякалася і втекла”, що дозволило б Москві заявити, що Лондон із запізненням прийняв претензії Москви на територіальні води Криму.

Як зазначається, документи, виявлені в Кенті, підтверджують, що проходження корабля у водах Криму було продуманим рішенням британського уряду продемонструвати підтримку Україні, незважаючи на можливі ризики.

Другий пакет документів деталізує плани можливої військової присутності Британії в Афганістані після закінчення там операції НАТО під керівництвом США.

Більшість документів позначені як “чутливі”, до них застосовується порівняно низький рівень секретності. Але в одному документі, адресованому приватному секретарю міністра Бена Уоллеса, з написом “Secret UK Eyes Only”, викладаються надзвичайно чутливі рекомендації щодо військового сліду Британії в Афганістані після закінчення операції НАТО “Рішуча підтримка”.

В уряді Британії розпочали розслідування інциденту з документами.

Представник міністерства оборони заявив, що працівник повідомив про втрату конфіденційних документів, додавши: “Було б недоречним коментувати далі”.

Нагадаємо, 23 червня Міноборони Росії заявило, що HMS Defender увійшов, за їхнім твердженням, в “російські територіальні води” поблизу Криму, і російський патрульний корабель здійснив попереджувальні постріли, а реактивний літак скинув бомби на його шляху.

Міністерство оборони Великої Британії, втім, заперечило, що було відкрито попереджувальний вогонь.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що есмінець HMS Defender проходив через українські територіальні води, нагадавши про невизнання Британією незаконної анексії Криму.

Пізніше було опубліковане відео з борту есмінця, на якому видно, як його переслідують кораблі та літаки РФ.

 

Біля турецького курортного міста Мармарис спалахнули лісові пожежі

27 червня 2021, УП

Пожежники середземноморської турецької провінції Мугла борються з лісовими пожежами, що спалахнули 27 червня в Мармарисі, відомому курортному містечку.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Hurriyet.

Масштабні пожежі спалахнули в лісових масивах поблизу готелів та поселень у прибережному районі Ічмелер після того як температура піднялася вище сезонних норм.

Багато працівників лісу та пожежників, включаючи шість вертольотів, бульдозерів та цистерн для води залучені до боротьби із полум’ям, швидкому поширенню якого по регіону сприяє вітер.

Губернатор Мугли Орхан Тавлі заявив, що вітер у регіоні ускладнює зусилля пожежогасіння.

Вогонь перекинувся на пришвартовану біля берега яхту вартістю 2 мільйони турецьких лір – вона згоріла вщент.

“Команди працюють відповідно до того, як вітер змінює свій напрямок”, – сказав губернатор, додавши, що багато підкріплень з прилеглих районів прийшли на допомогу.

Вдень 27 червня влада провінції повідомила, що пожежу взяли під контроль.

Повідомляється, що один із ліквідаторів пожежі загинув. Про постраждалих серед цивільних, зокрема, туристів не повідомляється.

В МЗС України повідомили, що міністр Дмитро Кулеба доручив консульству України в Анталії тримати ситуацію на особливому контролі.

“Поблизу міста Мармарис в Туреччині триває масштабна лісова пожежа. До гасіння залучені гелікоптери та спецтехніка. Постраждалих серед цивільних, зокрема українців, немає.

Дмитро Кулеба доручив консульству України в Анталії тримати ситуацію на особливому контролі” – написав у Twitter речник МЗС Олег Ніколенко.

Метеорологічне відомство країни підтвердило, що минулий місяць був найтеплішим за останні 51 рік у Туреччині, попереджаючи, що найближчими днями температура може зрости.

 

Спікер Бундестагу застеріг від іноземного втручання у німецькі вибори

27 червня 2021, УП

Спікер німецького парламенту Вольфганг Шойбле заявив, що побоюється спроб з-за кордону втрутитися у загальні вибори у вересні, попереджаючи, що “небезпека відносно велика”.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Politico.

“Ми знаємо, що можна зробити з допомогою фейкових новин”, – сказав Шойбле. За його словами, “ведеться справжня пропагандистська війна”, в якій незрозуміло, хто стоїть за атаками. Навіть якщо існують чіткі вказівки, “звичні підозрювані” завжди все заперечують.

Шойбле зазначив, що особливо стурбований тим, що значна частина населення, в цілому добре інтегрована в німецьке суспільство, отримує інформацію від іноземних ЗМІ. Він додав, що такий орган, як Russia Today – колишня назва RT, що підтримується Кремлем – “цілком очевидно, є мовником, який навіть не наближається до принципів свободи преси”.

“Стан свободи преси в таких країнах, як Росія чи Туреччина, також впливає на виборців у Німеччині”, – сказав він.

Шойбле сказав, що Німеччині як суспільству нелегко протидіяти цій проблемі. Але він припустив, що Німеччина могла б залучити російськомовних авторитетів у соціальних мережах, щоб попереджати про небезпеку маніпуляцій та пропаганди.

Парламентські вибори в Німеччині відбудуться 26 вересня.

Шойбле, який є депутатом Бундестагу з 1972 року, балотується на новий парламентський термін.

 

Кандидати у канцлери ФРН допускають зупинку “Північного потоку-2” після запуску

27 червня 2021, УП

Кандидати у канцлери Німеччини від Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет та від Соціал-демократичної партії Олаф Шольц заявили про готовність припинити транспортування російського газу “Північним потоком-2”, якщо Кремль порушить зобов’язання перед Києвом. А кандидатка від Зелених Анналена Бербок заявила, що взагалі не треба було допускати реалізації цього спірного проєкту.

Джерело: DW

Деталі: Свої позиції німецькі політики оприлюднили під час дискусії кандидатів у канцлери, організованої суспільно-правовим телеканалом ARD і Мюнхенською конференцією з безпеки.

За словами Лашета, було чітко погоджено, що цей проєкт (“Північний потік-2”) не повинен працювати за рахунок України. Він додав, що у разі, якщо Володимир Путін не дотримуватиметься цього правила і використовуватиме його проти України, то газопровід нібито можна буде зупинити в будь-який час.

Шольц у свою чергу заявив, що Володимир Путін бачить у цьому проєкті не лише економічну вигоду, але Німеччина розглядає газопровід “чисто економічно”.

Водночас Бербок наголосила, що перш за все не треба було будувати цей спірний газопровід, і наголосила на ще одному дозволі, необхідному для його запуску. Вона додала, що президент РФ Володимир Путін хоче дестабілізувати Україну за рахунок “Північного потоку-2”.

Також кандидатка від Зелених сумнівається, що роботу цього газопроводу зупинять, якщо Путін припинить транзит через Україну. За її словами, Європа не може собі цього дозволити, бо все ще залежна від російського газу.

Нагадаємо:

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що очікує провокацій і спроб терактів на українській ділянці газопроводу з Росії через запуск “Північного потоку-2”.

США та Німеччина до серпня хочуть домовитись про те, як допомогти Україні через запуск газопроводу “Північний потік-2” та стримати Росію за допомогою санкцій.

В Державному департаменті США заявили, що хочуть переконатись, що Росія не зможе використовувати “Північний потік-2” як інструмент примусу проти України чи будь-кого.

 

Кандидати у канцлери Німеччини поки не бачать Україну в НАТО та ЄС

27 червня 2021, УП

Кандидати у канцлери ФРН від Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет і від Соціал-демократичної партії Олаф Шольц не вважають за можливе набуття Україною найближчим часом членства в ЄС та НАТО.

Джерело: Лашет і Шольц в ефірі телеканалу ARD, яких цитує Укрінформ

Деталі: В ефірі телеканалу ARD політики відповіли на запитання від президента України Володимира Зеленського, який цікавився в них, чи “не втомилась Європа так довго ховатися” від питання про членство України в ЄС і в НАТО і чи не треба вже перейти до конкретних кроків.

Так, Шольц сказав, що наразі Брюссель стоїть перед необхідністю завершити процес інтеграції з Західними Балканами, що триватиме багато років. До того ж, на його думку, спочатку потрібно реформувати сам ЄС, адже всім відомо, як важко досягати рішень в колі навіть 27 членів.

З Києвом нині, на переконання кандидата-есдека, треба встановити взаємини тісного партнерства. При цьому стосовно перспективи членства України в НАТО, то “питання не стоїть” зараз на порядку денному, і додав, що “треба бути чесними та реалістичними”.

Лашет у свою чергу погоджується, що “членство в ЄС можна легко обіцяти, але реальність інша”. Він звернув увагу на те, що в такому разі мають діяти однакові закони як у Берліні, так і в маленькому містечку на сході України, що у найближчій перспективі неможливо.

Пряма мова Лашета: “Я не бачу можливості, щоб 27 країн наразі були в змозі прийняти таку велику країну, як Україна. Теоретично – “так”, але в реальності – “ні”.

Додатково: Він заявив, що Берлін підтримує Україну, зокрема, Німеччина разом з Францією робить все з точки зору забезпечення безпеки України.

При цьому він назвав “неправильним” розглядати можливість постачання зброї Україні, адже “це дискредитує позицію Німеччини як члена Нормандського формату, Мінського процесу”, оскільки в такому разі Німеччина, мовляв, стає учасником конфлікту.

Нагадаємо:

24 червня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країнам-членам ЄС необхідно вести “вимогливий діалог” з Росією.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель закликала ЄС налагодити переговори на високому рівні з президентом РФ.

Франція та Німеччина представили ​​партнерам з ЄС пропозицію, що передбачає як схвалення ймовірності нових економічних санкцій проти Москви, так і сигнал про відкритість до саміту з Путіним.

Цю ініціативу підтримав і канцлер Австрії Себастьян Курц. Водночас вона зустріла спротив деяких країн ЄС, особливо трьох країн Балтії та Польщі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна поспілкується з послами Німеччини, Франції, щоб дізнатися, чому лідери цих країн захотіли повернути саміт Росія-ЄС.

 

Земан вважає, що лідери ЄС мали б зустрітися з Путіним

27 червня 2021, УП

Президент Чехії Мілош Земан вважає, що європейські лідери не мають боятися зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним.

Про це він сказав в ефірі каналу CNN Prima News, повідомляє “Європейська правда”.

За словами Земана, було б добре, якби Чехія і Росія знову почали комунікувати.

“Люди повинні спілкуватися. Для мене це аксіома. Якщо вони не спілкуються, то їх можна підозрювати в тому, що вони мають комплекс неповноцінності” – сказав він.

Він також продемонстрував необхідність діалогу з Росією тим, що президент США Джо Байден також зустрівся з Путіним.

“Байден не боявся контактів з Путіним, так чому європейські чиновники повинні боятися його?” – спитав президент.

Нагадаємо, лідери Євросоюзу не змогли домовитись про пропозицію Франції та Німеччини провести незабаром саміт з президентом Росії Владіміром Путіним після того, як Польща та країни Балтії заявили, що це стане неправильним сигналом.

Лідери ЄС на саміті виступили за вибіркову взаємодію з РФ, однак запропонували високому представникові підготувати варіанти обмежувальних заходів, включаючи економічні санкції.

 

Земан висловив свою позицію щодо вибухів на складах у 2014 році, в організації яких підозрюють спецслужби РФ

27 червня. УНН. Президент Чехії Мілош Земан заявив, що не змінив позиції щодо розслідування вибухів у Врбетіце в 2014 році і вважає за потрібне розглядати декілька версій того, що сталося. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу CNN Prima News, передає УНН.

Деталі

“Я зовсім не виключаю, що версія про причетність російських агентів може бути правдою, я лише сумніваюся, що вона єдина”, — сказав Земан.

Свою позицію він пояснив тим, що раніше були три різні версії того, що сталося у Врбетіце. По-перше, розслідування двох вибухів призвело до висновку, і це перша слідча версія, що вони відбулися через непрофесійне поводження з боєприпасами при їхньому розвантаженні, нагадав президент. Другу версію озвучила міністерка юстиції Марія Бенешова. Вона сказала, що хтось міг влаштувати вибухи, щоб приховати недостачу снарядів, що зберігалися, продовжив президент. Третю версію запропонував юрист фірми Imex, яка орендувала склади, де сталися вибухи. Юрист говорив, що вибух міг приховати факт крадіжки зброї, сказав Земан. “Тому я кажу, заради бога, вивчіть всі”, — заявив він.

У відповідь ведуча зазначила, що Бенешова змінила свою позицію і тепер вважає, що до вибухів могла бути причетна Росія. “Я, на відміну від Марії Бенешової, свою думку не змінив і вже сказав чому”, — відповів Земан. Він додав, що поки немає ніяких доказів, що російські агенти проникли на територію складів.

Контекст

В середині квітня влада Чехії заявила, що до вибухів у Врбетіце могли бути причетні російські спецслужби, і оголосила про висилку 18 російських дипломатів. Одночасно з цим чеська поліція оголосила в розшук ймовірних співробітників Головного управління Генштабу (колишнє ГРУ) Олександра Петрова і Руслана Боширова. За її інформацією, в жовтні 2014-го вони приїжджали в Чехію і відвідали Злинський край, де знаходиться Врбетіца.

У Великій Британії Петрова і Боширова підозрювали в причетності до отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у Солсбері в 2014 році. У спільному розслідуванні The Insider і Bellingcat стверджувалося, що справжні імена росіян — Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін. Петров і Боширов ці звинувачення спростували і заявили, що відвідували Солсбері як туристи. Російська влада неодноразово заперечувала причетність до пригоди з Скрипалями.

Звинувачення Чехії на адресу Росії викликали дипломатичний скандал. МЗС Росії назвало ці звинувачення абсурдом і оголосив про висилку у відповідь 20 чеських дипломатів. Крім того, уряд включив Чехію в список недружніх країн, який обмежує диппредставництву республіки можливість наймати росіян.

 

Партію Пашиняна офіційно оголосили переможцем на позачергових виборах у Вірменії

Центральна виборча комісія Вірменії склала та підписала протокол результатів проведення позачергових парламентських виборів, згідно з яким партія в.о голови уряду країни Нікола Пашиняна «Громадянська угода» отримала 53,91% голосів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Armenpress.

Згідно з протоколом, блок «Айастан» («Вірменія»), який очолює колишній президент Вірменії Роберт Кочарян, здобув 21,09% голосів, а блок «Честь маю» – 5,22%.

Про це повідомив голова ЦВК Вірменії Тигран Мукучян на позачерговому засіданні Центральної виборчої комісії, присвяченому підведенню попередніх підсумків виборів до парламенту.

Як повідомлялося, у Вірменії 20 червня відбулося голосування на позачергових парламентських виборах.

Президент Вірменії Армен Саркісян 10 травня підписав указ про розпуск Національних зборів (парламенту) та призначення позачергових виборів.

У виборах брали участь 21 партія та чотири блоки. Для проходження до парламенту партіям необхідно було набрати щонайменше 5% голосів, блокам – 7%.

 

На виборах у Франції праві популісти Ле Пен і партія Макрона попередньо програють

За підсумками другого туру регіональних виборів у Франції, що відбувся 27 червня, правопопулістська партія «Національне об’єднання» Марі Ле Пен та партія «Вперед, Республіко» чинного президента Емманюеля Макрона не отримують владу в жодному регіоні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на RFI.

У регіоні Прованс-Альпи-Лазурний берег кандидат на посаду глави від «Національного об’єднання» Тьєррі Маріані набрав найбільшу кількість голосів у першому турі 20 червня. У разі виграшу в другому турі це була б перша подібна перемога для партії Ле Пен.

Але, за даними екзитполів, його випередив член правої партії «Республіканці» Рено Мюзольє: він отримує близько 56% голосів, тоді як Маріані — 42-44%. Загалом результат «Національного об’єднання» за сукупною кількістю голосів гірший, ніж на попередніх регіональних виборах.

У паризькому регіоні Іль-де-Франс, за даними екзитполів, владу зберігають праві консерватори на чолі з Валері Пекрес (44-45%). Блок лівих партій, який керував регіоном до 2015 року, попередньо здобуває 32-34%; «Національне об’єднання» — 11-12%, а партія Макрона — лише 10%.

Загалом же у всіх 12 регіонах Франції, де відбулися вибори, в місцевій владі зберігся статус-кво, зазначає RFI. Крім того, явка на виборах і 20, і 27 червня була чи не найнижчою з 1958 року й не перевищила 35% (досі найнижча явка була на виборах до Європарламенту 2009 року — 40%).

Голова «Вперед, Республіко!» Станіслас Ґеріні назвав результати регіональних виборів для президентської партії «катастрофою», але зауважив, що вона допомогла в деяких регіонах не допустити до влади «Національне об’єднання» Марі Ле Пен, пише Politico.

Вибори в регіонах Франції вважають важливим показником підтримки на прийдешніх виборах президента, що відбудуться у 2022 році. За агрегованими даними соцопитувань, які надає Politico, найбільшу підтримку мають Ле Пен і Макрон — 27% і 25% відповідно.

 

Трамп порівняв вибори-2020 у Штатах з виборами 2004 року в Україні

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що результати президентських виборів у США 2020 року були сфальшовані, як в Україні у 2004 році.

Як передає Укрінформ, про це він заявив під час виступу перед своїми прихильниками у штаті Огайо.

Трамп вкотре наголосив, що доведе факт “фальсифікації” виборів.

“Подібні речі, кажуть, трапилися в Україні 2004 року. Тепер більшою мірою вони трапилися тут. Ми це доведемо”, – сказав Трамп.

Як повідомлялося, Дональд Трамп під час виступу 28 лютого на консервативній конференції у Флориді допустив, що може знову взяти участь у президентських перегонах у США.

На торішніх виборах Трамп програв своєму демократичному опонентові Джо Байдену, але вперто відмовлявся визнавати свою поразку, що у підсумку привело до драматичних заворушень біля Капітолія у Вашингтоні 6 січня.

 

В Україні за добу – 450 випадків коронавірусу

В Україні за минулу добу виявили 450 випадків зараження коронавірусом, зафіксовано 17 летальних випадків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України у Фейсбуці.

“За добу 26 червня 2021 року в Україні зафіксовано 450 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 28, медпрацівників – 6)”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу госпіталізовано 529 осіб, летальних випадків – 17, одужали 1 097 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 233 996 осіб, одужали – 2 163 069 осіб, летальних випадків – 52 286, проведено ПЛР-тестувань – 10 794 794.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (135), Дніпропетровській (46), Одеській (39), Київській (37) та Миколаївській (22) областях.

За минулу добу в Україні проти COVID-19 було щеплено 43 660 осіб. З них вакциновано першою дозою – 22 328 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 21 332 особи”.

Зазначається, що всього з початку кампанії з вакцинації проведено 2 466 135 щеплень. Вакциновано – 1 893 839 осіб, з них отримали першу дозу – 1 893 837 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 572 298 осіб (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном).

 

Меркель хоче закрити британцям в’їзд до ЄС через Delta-штам – ЗМІ 

28.06.2021 06:18

Німеччина запропонує іншим країнам ЄС закрити в’їзд усім мандрівникам з Великобританії через спалах Delta-штам COVID-19.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це пише The Times.

“Німеччина спробує сьогодні заборонити британським мандрівникам в’їжджати до ЄС, попри статус їх вакцинації”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Меркель хоче внести Об’єднане королівство до переліку “країн, які викликають занепокоєння”, через значне поширення там штаму Delta.

“Ці наміри будуть обговорюватися високопоставленими європейськими та національними посадовцями під час засідання об’єднаного європейського комітету з реагування на кризу та наразяться на опір Греції, Іспанії, Кіпру, Мальти та Португалії”, – стверджує The Times.

Водночас президент Франції підтримав ідею запровадження обов’язкового карантину для невакцинованих мандрівників.

За словами співрозмовника видання в уряді Британії, Меркель виглядає “все більше ізольованою”.

“Багато країн вважатимуть це своїм власним рішенням, а не тим, що може вирішуватися у Берліні”, – розповіло джерело.

The Times нагадує, що Ангела Меркель та прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон особисто зустрінуться наступної п’ятниці.

 

У Британії почали тестувати нову COVID-вакцину від AstraZeneca

AstraZeneca та Оксфордський університет у Британії сьогодні розпочали нові випробування для тестування модифікованої вакцини проти бета-штаму коронавірусу, який вперше з’явився у Південній Африці.

Як передає Укрінформ, про це інформує AFP.

Як зазначається, у дослідженні візьмуть участь 2 250 осіб. Учасники з Великої Британії, Південної Африки, Бразилії та Польщі.

Серед учасників дослідження є ті, які були повністю щеплені двома дозами оригінальної вакцини AstraZeneca або вакциною мРНК, такою як Pfizer, а також ті, хто взагалі ще не отримав жодного уколу.

Нова вакцина, відома як AZD2816, була розроблена з використанням тієї самої основи, що й основний медзасіб AstraZeneca, але з незначними генетичними змінами білка спайку на основі наявних даних щодо бета-штаму коронавірусу.

“Тестування бустерних доз існуючих вакцин та вакцин проти нових штамів (COVID-19 – ред.) важливо для забезпечення того, щоб ми були якомога краще підготовлені до того, щоб випереджати пандемію коронавірусу, якщо їх використання виявиться необхідним”, – зазначив директор Oxford vaccine Group Ендрю Поллард.

Як повідомлялося, у світі станом на ранок 27 червня зафіксували 181 559 092 випадки зараження коронавірусом. При цьому виявлено 3 932 982 смерті, одужали 166 088 524 особи.

 

У Лондоні пройшов багатотисячний протест коронаскептиків, є затримані

27 червня 2021, УП

Британська поліція заарештувала трьох людей, троє офіцерів були поранені під час протестів проти локдауну у центрі Лондона, в яких взяли участь тисячі людей.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Guardian.

Столична поліція заявила, що на протестах було заарештовано трьох людей – за порушення миру та замах на поліцію, ще с один уже розшукувався за попередній напад, а троє офіцерів отримали легкі тілесні ушкодження.

Тисячі протестувальників – багато хто з них не в масках і з плакатами проти локдауну та вакцин – пройшли Лондоном до Парламентської площі.

Вони кинули сотні тенісних м’ячів над огорожами парламенту і біля Даунінг-стріт, скандуючи “Ганьба!” .

Карен Фіндлі, командир операції, сказала: “Переважна більшість тих, хто сьогодні протестує, позитивно співпрацювали з нашими офіцерами. Ми відчували невеликі осередки асоціальної поведінки в Уайтхолі, що передбачало кидання ракет в офіцерів, але з ними вирішили все швидко і ефективно”.

Це була одна з кількох акцій протесту в столиці на вихідних – включаючи демонстрацію Національної Народної Асамблеї проти уряду в суботу, в якій взяв участь колишній лідер лейбористів Джеремі Корбін, та протест групи Extinction Rebellion на Парламентській площі у неділю.

Правоохоронці заарештували 12 людей у трьох рейдах по всій столиці напередодні цих вихідних, попередивши, що у них “нульова терпимість до безладу чи злочинності”.

 

В Індії, де шириться Covid “Дельта”, кількість добових заражень перевищила 50 тисяч

27 червня 2021, УП

На тлі поширення в Індії високоінфекційного варіанту “Дельта” кількість випадків коронавірусу за день зросла на 50 040.

Джерело: Reuters

Деталі: У неділю, 27 червня, в країні виявили ще 50 040 хворих коронавірусом, у низці індійських штатів вирує штам “Дельта”.

Протягом останньої доби від вірусу померли 1258 людей, з них 511 смертей – у штаті Махараштра.

За офіційними даними, в Індії вже 395 751 людина померла від Covid-19, проте експерти та Всесвітня організація охорони здоров’я вважають, що реальна кількість жертв з початку пандемії може бути значно вищою.

Уряди штатів у червні послабили карантинні обмеження після спаду захворюваності, але вчені побоюються, що наявність варіанту “Дельта”, який вперше був виявлений саме в Індії, і повільний темп вакцинації в країні можуть спровокувати нову хвилю Covid.

Нагадаємо: 21 червня Індійський штат Махараштра повідомив про 20 випадків інфікування новим різновидом штаму коронавірусу, який отримав назву “Дельта пдлюс”.

Передісторія:

Вчені заздалегідь попереджали владу Індії, де зараз спостерігається найбільший у світі спалах епідемії Covid, про небезпеку нового штаму, а також необхідність запобігти цьому спалаху. Проте до думки фахівців не дослухалися.

Індія встановила світовий “рекорд” за кількістю нових заражень Covid за добу – 30 квітня там виявили 402 тисячі хворих.

2 травня Індія повідомила про рекордні 3689 смертей від коронавірусу за добу.

 

У Фінляндію футбольні вболівальники привезли Covid з Росії, стався спалах

27 червня 2021, УП

У Фінляндії зареєстрували спалах коронавірусу, походження якого відстежили від футбольних уболівальників, які поверталися з матчів Чемпіонату Європи в російському Санкт-Петербурзі.

Джерело: Радіо Свобода

Деталі: У Санкт-Петербурзі пройшли матчі збірної Фінляндії, проти Росії 16 червня і проти Бельгії 21 червня. На них приїхало близько двох тисяч фінів, після чого вони повернулися на батьківщину.

Директор Інституту охорони здоров’я і громадського добробуту Фінляндії Міка Сальмінен повідомив, що вже виявлено понад 120 випадків захворювання серед тих, хто побував у Санкт-Петербурзі, і це число вочевидь зросте.

Інститут закликає тих, хто побував у Росії, здати тест на коронавірус.

Передісторія: 22 червня на кордоні Росії та Фінляндії виникли довгі черги з автобусів, якими фіни поверталися додому після матчів збірної. Затримка в перетині кордону виникла через необхідність тестування на Covid-19 прямо на місці. Проте через деякий час автобусам дозволили в’їхати до Фінляндії без тестів, а вболівальники мали б перевіритися пізніше, вже перебуваючи в країні.

Нагадаємо:

З початку червня в Росії зростає добова кількість нових заражень COVID-19.

13 червня в Росії заявили про наявність нових, оригінальних мутацій коронавірусу.

Більше 7,9 тисяч випадків захворювання коронавірусом зафіксували в Москві за добу 24 червня, померли 98 пацієнтів. Число смертей б’є рекорд за весь період пандемії.

 

У Москві від коронавірусу померла рекордна кількість заражених

27 червня 2021, УП

У російській столиці за добу померли 114 осіб з Covid-19, це абсолютний рекорд для Москви з початку епідемії.

Джерело: РБК

Деталі: У Москві в суботу, 26 червня, зафіксували рекордну кількість смертей від Covid – 114, попередній рекорд у місті був зареєстрований днем раніше, 25 червня, тоді від вірусу померли 98 осіб, а до цього – 24 червня (92 смерті). Також повідомляється про 6 723 нових заражених за день.

Всього з початку пандемії в Москві від коронавірусу померли 22 086 осіб, це більше, ніж в будь-якому іншому регіоні РФ. На другому місці в Росії за цим показником Санкт-Петербург з 16 006 смертями, на третьому – Московська область (6458 летальних випадків).

Мер Москви Сергій Собянін визнав, що в місті вирує епідемія і пояснив це поширенням в столиці РФ індійського штаму коронавірусу “Дельта”, який має більшу заразність і провокує значно швидший розвиток хвороби.

Всього за минулу добу в РФ виявили 20,5 тисяч хворих, 599 росіян померли.

Передісторія: Зростання добової кількості хворих спостерігається у РФ з початку літа, показник виріс з 9 тисяч до 20,5 тисяч. У багатьох регіонах посилили карантинні обмеження, але хвороба продовжує поширюватися.

Нагадаємо:

13 червня в Росії заявили про наявність нових, оригінальних мутацій Covid.

26 червня стало відомо, що в Європі за поширенням коронавірусу лідирують Росія, Великобританія і Іспанія, а за смертністю – Росія.

У Фінляндії зареєстрували спалах коронавірусу, походження якого відстежили від футбольних уболівальників, які повернулися з матчів Чемпіонату Європи в російському Санкт-Петербурзі.

 

КТ з контрастом через півроку епістолярної війни з чиновниками: як онкопацієнту відстояти свої права на безкоштовну діагностику

Яна Осадча, журналіст 27 червня 2021 УП

Діагностика, зокрема, рання, а також оперативне лікування онкологічних захворювань залежить від цілої низки досліджень, ключовими з яких є комп’ютерна томографія (КТ) та магнітно-резонансна томографія (МРТ).

Ці дослідження показують не тільки стан первинної пухлини, а й віддалені метастази. Навіть якщо людина вийшла в ремісію, то регулярно – раз в 3-12 місяців – повинна обов’язково пройти КТ, щоб виключити рецидив захворювання.

Але вся біда полягає в тому, що дослідження ці – дуже дорогі.

Половина вартості процедури становить так званий контраст, який вводиться в вену перед дослідженням. Адже саме з його допомогою виявляються онко-небезпечні ділянки. В середньому таке дослідження обходиться від 4 до 6 тисяч гривень. І воно далеко не кожному українцеві по кишені.

Не так давно я отримала повідомлення від однієї онкохворої жінки, яка живе десь в сільській місцевості, їздить тільки за безкоштовним морфієм, не лікується, оскільки потрібно зробити КТ, а на нього у неї немає грошей.

Жінка каже, що вона вже змирилася, і просто чекає кінця, і єдина її мета – хоч якось полегшити собі муки.

Всім відомо, що рак – це не хвороба бідних, інакше ми б не зустрічали так часто відчайдушні прохання про допомогу, і не чули б історій, як люди продають будинки, дачі і машини, щоб пройти лікування.

А якщо у тебе немає грошей – то вмирай?

Ще зовсім недавно так фактично і було – адже кілька років тому в лікарнях взагалі не було безкоштовних хіміопрепаратів, їх потрібно було купувати або діставати самим, часом за скажені гроші.

Сьогодні вони з’явилися, зрозуміло, що не всі, не скрізь і не в тій кількості, яка необхідна.

Вікторія Романюк, віце-президентка ГО “Афіна. Жінки проти раку” вже багато років захищає права пацієнтів, зокрема і на безкоштовну “хімію”. Говорить, що на сьогодні у зв’язку з другим етапом медреформи за програмою медичних гарантій онкохворий має повне право на безкоштовне КТ або МРТ за електронним направленням

Головне, щоб медустанова, в якій ви лікуєтеся, мала договір з Національною Службою здоров’я України (НСЗУ).

“В рамках програми медичних гарантій всі необхідні обстеження при потребі для хворого повинні надаватися безкоштовно. Зараз онкоцентри укладають договори з НСЗУ, і вона оплачує їм за кожного пацієнта “, – розповідає Вікторія.

Тобто механізм дій такий: ви переконуєтеся, що ваш медзаклад має договір з НСЗУ (весь перелік є на сайті організації), отримуєте направлення від лікаря, записуєтеся (заздалегідь, зрозуміла справа) і отримуєте послугу безкоштовно!

Вікторія підкреслює, що в медустанові, яка уклала договір, повинен бути або ж свій апарат, або договір з підрядником, який цей апарат має.

Контраст та інші витратні матеріали в пакет послуг також входять, тому якщо вас раптом попросять за щось заплатити – будуть не праві, і ви маєте всі підстави зателефонувати в інформаційну службу НСЗУ за номером 1677 і заявити про порушення своїх прав пацієнта!

Також Вікторія розповіла, що нещодавно був презентований чат-бот у Телеграмі, за допомогою якого можна дізнатися, які послуги можна отримати безкоштовно. Він для пацієнтів з раком молочної залози, але підходить для багатьох видів раку.

“На жаль, дуже мало людей хочуть відстоювати свої права. Ми платимо податки, держава повинна оплачувати цю послугу, не потрібно платити двічі! “, – закликає Вікторія Романюк.

Як це все відбувається на практиці, розповіла мешканка Броварів Ірина Чухлєбова, якій вдалося пройти законне безкоштовне КТ з контрастом… через півроку епістолярної війни з чиновниками.

За словами Ірини, епопея розпочалася 15 жовтня 2020 року, а закінчився 25 березня 2021

Ірина – в діагнозі “рак молочної залози” з 2011 року. Таким, як вона, після лікування необхідно періодично проходити контрольні обстеження.

Жінка прописана в Чернігівській області, живе в Броварах, працює і платить податки в Києві.

Медреформа скасувала прив’язку пацієнта до лікарні за місцем проживання, і будь-яка людина може вибрати собі клініку – і по ідеї, чим більше пацієнтів обирають лікарню, тим більше грошей вона отримає від НСЗУ – горезвісна формула “гроші йдуть за пацієнтом”.

Коли в квітні минулого року другий етап реформи, що включає право пацієнта на безкоштовне КТ, вступив в силу, Ірина, отримавши електронне направлення від сімейного лікаря, зайшла на сайт НСЗУ і дізналася, які ж лікарні підписали з ним договір.

У Києві це були міський онкоцентр, підрядником якого виявився діагностичний центр на Мінському масиві і обласної онкоцентр.

Спершу пацієнтка звернулася до міського онкоцентру, де її в реєстратурі направили до хірурга-мамолога.

Пацієнтку запевнили, що КТ внутрішніх органів в лікарні немає!

Вона здивувалася, і вирішила звернутися до Київської обласної онкоцентр. Там її прийняв доктор і відправив записуватися на КТ. Але в кабінеті їй відразу запропонували купити витратні матеріали в середньому на суму 2 400.

Коли вона не погодилася, їй сказали, що контрасту в лікарні немає і запропонували зателефонувати наступного тижня!

“Я дзвонила з жовтня до лютого! – розповідає Ірина – Але контраст так і не з’явився! Я зрозуміла, що без втручання НСЗУ або органів місцевого самоврядування діла не буде”.

Спершу жінка написала в НСЗУ, їй відповіли, що у неї є законне право на безкоштовне  КТ, але про те, як домогтися реалізації цього права, в листі не було ані слова.

Пацієнтка не здалася і сказала, що все одно доб’ється справедливості.

“На якомусь етапі чоловік говорив, давай просто заплатимо і зробимо КТ. Я не погодилася, тому що для мене це принципово.

Я хочу, як людина, яка працює і сумлінно платить податки, змусити працювати закон! Тому що ідея – хороша, але якщо кожен пацієнт не почне відстоювати свої права, нічого не буде “, – говорить вона.

Листування з НСЗУ тривало довго. Її листи перенаправляли на медустанови, а також на Київську міськраду, яка в свою чергу від цієї справи відхрестилася – мовляв, повноваження не наші.

Ірина звернулася до Київської обласної адміністрації, там відповіли, що вони за онкодиспансер не відповідають, і краще звернутися до облради. Облрада назад переслала на адміністрацію.

Ірина розповідає, що листи від чиновників приходили щотижня, час йшов, а проблема не вирішувалася.

А час в лікуванні онкології – категорія ледь не найважливіша.

Пацієнтка поступово впадала у відчай, і одного разу після чергової відписки написала в адміністрацію президента Зеленського. Її скарга за традицією пересилалася по чиновницькій вертикалі в ті ж самі інстанції, які їй півроку писали листи.

Але, врешті-решт, крига скресла, і Ірину направляють на КТ в діагностичний центр, який є підрядником столичного онкоцентру.

Виявилося, що безкоштовне КТ роблять тільки 30 пацієнтам в місяць, і на кожен місяць – запис.

За словами Ірини, записатися ані через сервіс “Хелсі”, ані за телефоном неможливо, а потрібно тільки йти в реєстратуру.

“Там стояв натовп бажаючих записатися по електронних направленнях. Люди билися. Я вистояла дві години, але таки записалася на процедуру “, – згадує жінка.

За словами Ірини, від лікарів вона чула різне. Наприклад, що безкоштовний контраст, оплачений НСЗУ, може викликати алергію у хворих, або що держава проплачує за договором мізерно малі суми, які зовсім процедуру не окуповують.

Але в результаті КТ їй таки зробили.

“Замість того, щоб допомогти хворій людині – підтримати її  в складній ситуації, берегти своїх громадян, тому що у нас і так Україна вимирає, у нас роблять все можливе, щоб пацієнт просто не вижив.

Немає відповідальності за те, що порушують мої права, ніхто не відповість за ті дурні листи, які мені надсилали”, – говорить Ірина.

Від себе нагадаю, що все це мало місце в Києві, де знаходяться всі органи влади, багато журналістів, правозахисників і завжди є альтернатива у вигляді величезної кількості приватних клінік.

А уявіть, що відбувається в селищах і маленьких містах, де і апарату КТ може не бути? Як там виживають онкохворі? Чи знають про електронні направлення, медичні гарантії?

У кращому разі, вони отримують морфін і чекають власної смерті.

Яна Осадча, журналіст, спеціально для УП. Життя

Публікації в рубриці “Погляд” не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

 

Amazon придбала конфіденційний месенджер

Застосунок для обміну зашифрованими повідомленнями Wickr, створений однойменною американською компанією у 2012 році, придбала компанія Amazon.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Techspot.

Сума угоди не розголошується.

Wickr – це месенджер з технологією зашифрованого зв’язку з наскрізним шифруванням, подібний до WhatsApp та Signal.

У компанії Amazon, оголошуючи про придбання, зазначили, що потреба у безпечних комунікаціях збільшується, особливо з огляду на перехід до “гібридних” умов роботи через пандемію COVID-19.

“Підприємства та державні установи мають все більше бажання захистити власні комунікації у багатьох віддалених місцях”, – зазначив віцепрезидент та директор з інформаційної безпеки компанії Amazon Стівен Шмідт.

Шмідт додав, що Wickr розробив найбільш безпечну технологію зв’язку з наскрізним шифруванням.

Нині застосунок Wickr використовується як державними компаніями, так і корпоративними.

 

Ціни на вугілля найбільші за 10 років — WSJ

27 червня 2021, УП

Ціни на енергетичне вугілля виросли до максимального рівня за останні 10 років.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal.

У виданні зазначають, що це відбувається на тлі того, що уряди держав по всьому світу обіцяють скорочувати обсяги викидів CO2.

В WSJ пояснили таке зростання цін збільшенням попиту на енергетичне вугілля (який використовують для вироблення електроенергії на ТЕС – ЕП), через дефіцит природного газу, зростання споживання електроенергії, а також несприятливі погодні умови в Китаї. Також це закриття вугільної шахти в Колумбії, повені в Індонезії і Австралії, а також скорочення поставок в Китай.

За останній рік ціни на енергетичне вугілля виросли більш ніж удвічі. Вугілля з поставкою в країни Північно-Західної Європи раніше цього місяця подорожчав до максимуму з листопада 2011 року, а з початку року додав 64%.

Вартість вугілля, що поставляється з австралійського Ньюкасла, основна частина якого йде в Азію, в цього місяця піднімалася вище 121 дол за тонну, максимуму більш ніж за десять років. З початку року ціна збільшилися на 56%, свідчать дані Argus Media.

Видання пише, що ціни на енергетичне вугілля в Європі ростуть, незважаючи на те, що вартість квот на викиди CO2 також підвищується – в цьому році квоти в Євросоюзі подорожчали на 69%, перевищивши 50 євро за тонну.

“В теорії підвищення вартості квот повинно обмежувати попит на вугілля, використання якого призводить до більш високих викидів, ніж використання газу. Однак, оскільки ціни на газ також ростуть, його використання стає менш вигідним для споживачів, і вони знову звертаються до вугілля”, – йдеться в повідомленні.

Нагадуємо:

Ціни на сировину стрімко ростуть з початку року, і ця тенденція, як очікується, продовжиться в міру пожвавлення світової економіки.

 

ПриватБанк: відновили роботу та повернули кошти кожному клієнту

27 червня 2021, УП

У ПриватБанку заявили, що повністю відновили стабільну роботу системи та повернули кошти кожному клієнту.

Про це повідомляється на facebook фінустанови.

Там зазначили, що докладуть всіх зусиль, щоб більше не траплялось таких ситуацій.

“Перепрошуємо за тимчасові незручності, дякуємо за надзвичайне  терпіння та підтримку всім”, – йдеться у повідомленні.

Нагадуємо:

Деякі клієнти ПриватБанку через збій зіткнулися з повторним списанням коштів за деякими картками, некоректним відображенням і використанням доступного залишку на карті.

 

Підприємці зможуть підключитися до держсистеми обміну інформацією

27 червня 2021, УП

Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яке дасть змогу бізнесу підключитися до державної системи обміну даними “Трембіта”.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Уряд ухвалив рішення, яке дасть змогу підприємцям взаємодіяти з державними ресурсами і отримувати необхідну інформацію з реєстрів за лічені хвилини, без зайвих паперових довідок”, – написав прем’єр.

Він зазначив, що це рішення дасть змогу зробити взаємодію між бізнесом і органами держвлади більш прозорою.

“Це ще один крок до переходу України в режим “paperless”, який спростить бізнесу доступ до даних і підвищить прозорість у взаємодії з органами державної влади”, – наголосив прем’єр.

Нагадуємо:

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №5495, який передбачає цифровізацію всіх публічних послуг.

 

У росіян і терористів забиратимуть незаконно куплену українську землю – Мінагро

27 червня 2021, УП

Законодавством передбачений захист від можливих спроб придбати українську землю з боку представників так званих “ЛНР” і “ДНР”, а також росіян.

Джерело: перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телеканалу “Дом

Пряма мова: “У законі (про обіг земель сільськогосподарського призначення – ред.) є обмежувачі – є заборона на купівлю земель з боку агресора і терористичних організацій. Якщо ж вони якось спробують обійти закон, оформляти угоди через українців, ми будемо це відстежувати. Держава, СБУ та Держгеокадастр. І в разі фіксації такого факту є можливість просто забирати цю землю”.

Деталі: Як зазначив Висоцький, законом про ринок землі заборонено продаж землі іноземцям, але громадяни Росії можуть спробувати обійти обмеження, скуповуючи землю через підставних українців.

Для цього перед оформленням угоди будуть ретельно перевірятися джерела коштів, якими розплачується покупець.

“Якщо буде момент обходу, тобто домовилися з якимись українцями, які живуть на нашій території (український паспорт, але гроші звідти), тут першим моментом буде контроль — звідки гроші. Це треба буде все легалізувати. Не можна купувати за готівку. А якщо оплатили все офіційно, усі податки заплатили й потім факт зв’язку буде знайдений, то держава має право конфіскувати ці землі”, — повідомив заступник міністра.

За словами Висоцького, відкриті реєстри допоможуть відстежувати спроби незаконного придбання землі не тільки правоохоронцям, але й самим українцям.

“Це передбачається. Ми будемо стежити. Крім того, весь реєстр буде відкритий. Тобто всі люди зможуть заходити й бачити, хто і скільки купує. Це такий фактор, коли й громадяни нам зможуть допомагати. Якщо хтось побачив, що десь там порушення, що щось не так, можна відразу звернутися”, — сказав він.

Передісторія:

31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення – відповідно до закону, 1 липня 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що люди вже менше бояться земельної реформи і “з 1 липня не поїде на потягах земля в інші країни світу”.

 

Шмигаль: плануємо домовитися з Євросоюзом про 5 “безвізів”

27 червня 2021, УП

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в найближчі кілька років планують домовитися з Євросоюзом про 5 “безвізів” у різних сферах.

Про це він написав у facebook.

Він зазначив, що мова йде про “промисловий безвіз”, “авіаційний безвіз”, “цифровий безвіз” “енергетичний безвіз” та “митний безвіз”.

“Промисловий безвіз” (угода АСАА) – це визначення системи технічного регулювання та оцінки відповідності на рівні з європейською. “Це дозволяє виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника. Укладання Угоди стане сигналом усьому світу, що в Україні якісне промислове виробництво, якому можна довіряти. Підписання цього безвізу може відбутися в найближчий рік”, – написав він.

“Авіаційний безвіз” (угода про Спільний авіаційний простір). “Це про лібералізацію допуску авіакомпаній на внутрішні ринки. Це означає, що українські авіаперевізники отримають розширений доступ на ринок ЄС і натомість європейські компанії зайдуть в Україну. Відтак конкуренція сприятиме зниженню цін на авіаквитки. Ринок авіаперевезень стане конкурентним, відкритим і прозорим. Є всі сподівання, що ця угода також буде підписана вже цьогоріч”, – заявив прем’єр.

“Митний безвіз”. Приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та відповідно повноцінний запуск системи NCTS, обмін митними даними між Україною та країнами Європи. “А це означає зменшення простору для шахрайства щодо митної вартості, а також спрощення роботи митниці для білого бізнесу”, – заявив він, додавши, що вже в 2022 році Україна може розпочати процес приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

“Енергетичний безвіз”. Енергетичний безвіз з ЄС – це відокремлення від енергосистеми з Білоруссю та Росією та приєднання до європейської енергомережі ENTSO-E. “Ми станемо частиною великої європейської енергетичної системи із чіткими та зрозумілими правилами гри. Це важливий етап для нашої енергетичної незалежності. Плануємо, що таке приєднання відбудеться вже в 2023 році”,  написав він.

“Цифровий безвіз”, або приєднання до цифрового ринку ЄС. За його словами, позитивний ефект від приєднання до цього ринку експерти оцінюють в декілька мільярдів доларів для економіки нашої країни. “У 2020 році Мінцифри була розроблена Дорожня карта інтеграції до такого ринку”, – резюмував він.

 

Жителі ОРДЛО з 2014 року не отримали пенсій на щонайменше ₴900 мільярдів – Лазебна

Жителі непідконтрольних українському уряду територій Донецької та Луганської областей з 2014 року не отримали щонайменше 900 мільярдів гривень пенсій.

Про це заявила в інтерв’ю Радіо Свобода міністр соціальної політики України Марина Лазебна, передає Укрінформ.

«Розрахункова сума пенсійних виплат за період з серпня 2014 року по жовтень 2020-го складає майже 900 мільярдів… Це ті гроші, якби нічого не сталося, ми людям виплачували б пенсії. Але ж ми не знаємо, чи ті люди живі, де вони, хто вони. От це те, що я казала, що було до війни 1 млн 278 тисяч пенсіонерів в Донецькій і в Луганській областях. Але ми знаємо й іншу цифру, втрати надходжень до Пенсійного фонду внаслідок окупації окремих районів Донецької та Луганської областей також за період з серпня 2014 року по травень 2021 року. Це 141 мільярд гривень. Це втрати держави. І людські, і економічні», – сказала Лазебна.

На запитання про категорію людей, які раніше отримували пенсію, а тепер перестали, тому що не можуть доїхати, Лазебна відповіла, що такої кількості немає.

 

Мінсоцполітики шукає рішення, щоб індексувати пенсії військовослужбовцям – Лазебна

27.06.2021 23:12

Міністерство соціальної політики перебуває на етапі пошуку рішення щодо індексації пенсій військовослужбовцям.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомила профільний міністр Марина Лазебна, передає Укрінформ.

«Насправді у нас є проблеми в пенсійному забезпеченні колишніх військовослужбовців або працівників начальницького, рядового складу внутрішніх справ, є такий розрив, коли сьогоднішні військові, які йдуть на пенсію, у них пенсія більша, ніж у тих, хто пішов раніше на пенсію. Тому треба постійно теж долати цю диспропорцію…І ми сьогодні шукаємо рішення, щоб також індексувати пенсії військовослужбовцям», – сказала Лазебна.

Вона не уточнила, про який рівень підвищення може йти мова, і коли саме буде напрацьований відповідний механізм індексації.

Нагадаємо: минулого року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2141 «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», яким передбачається збільшити максимальний розмір пенсії з 70%, який існує наразі, до 90%.

Раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1 березня пенсії для восьми мільйонів українців зросли на 11%, у середньому зростання становило 300 гривень.

 

Ломаченко назвав час і місце реваншу з Лопесом

Український боксер сподівається повернути чемпіонські пояси.

Колишній чемпіон світу в трьох вагових категоріях Василь Ломаченко розповів про свої плани після перемоги над японцем Масайоші Накатані, передає Укрінформ.

«Мій менеджер Егіс Клімас на камеру розмовляв з Лопесом-старшим, також був Боб Арум. Вони потиснули руки, начебто, домовилися, що буде реванш. Їм треба провести поєдинок зараз з Камбососом, і тоді, швидше за все, в грудні, Нью-Йорк, «Медісон-сквер-гарден», реванш», – прокоментував Ломаченко.

Теофімо Лопес проведе наступний бій проти австралійця Джорджа Камбососа. Наразі цей поєдинок перенесли через коронавірус у Лопеса.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня у Лас-Вегасі Василь Ломаченко переміг японця Масайоші Накатані технічним нокаутом у 9-у раунді.

 

Зеленський привітав молодь: Ви – надія і майбутнє України

Президент Володимир Зеленський привітав молодь зі святом – Днем молоді.

Як передає Укрінформ, відповідний допис він розмістив в Інстаграмі.

“Ви впевнено рухаєтесь до своєї мети й легко долаєте будь-які труднощі. Нехай так буде завжди! Ви – надія і майбутнє нашої країни. Зі святом! З Днем молоді!” – написав Зеленський.

Він підкреслив, що українська молодь є вільною, амбітною та розумною.

Як повідомлялося, Україна щороку в останню неділю червня відзначає День молоді відповідно до указу Президента від 22 червня 1994 року «Про День молоді». Свято встановлено «на підтримку ініціативи молодіжних об’єднань і організацій України». Цьогоріч це свято припадає на 27 червня.

Зеленський 18 травня підписав Закон «Про основні засади молодіжної політики», який імплементує в українське законодавство більшість положень Європейської хартії про участь молоді в суспільному житті на місцевому та регіональному рівні.

Документ визначає, що молодь – це люди віком від 14 до 35 років, та запроваджує дієві механізми залучення молоді до процесу вироблення й ухвалення рішень на національному рівні – через Національну раду з питань молоді при Кабінеті Міністрів, на місцевому – через молодіжні ради та радників з питань молоді.

 

В ОП назвали мету програми «Здорова Україна»

Ініційована Президентом Володимиром Зеленським програма “Здорова Україна” – це українська новація, в якій врахований найкращий досвід інших країн.

Про це у програмі “Взгляд с Банковой” телеканалу “Дом” сказала радниця керівника Офісу Президента з питань спорту Олена Говорова, передає Укрінформ.

“Головну мету програми Президента “Здорова Україна” можна сформулювати одним реченням: “Українці мають жити довго”. Ось така амбітна мета стоїть у цієї програми… Мотивувати людей займатися спортом – це важливо. Тому що 80% смертей в Україні – від неінфекційних захворювань, в основному це серцево-судинна система”, – зазначила вона.

Говорова підкреслила, що “Здорова Україна” – це українська розробка, заснована на найкращих світових практиках.

“Це наше українське ноу-хау, яке побудоване на передовому досвіді інших країн. Ми об’єднали в цій програмі і медицину, і спорт, і школу, щоб з самого дитинства і до самої старості держава супроводжувала, мотивувала, піклувалася про своїх громадян. Все, що є передове в інших країн, ми постаралися впровадити у програму “Здорова Україна”, – сказала вона.

Оскільки програма поєднує в собі медицину, спорт і освіту, то основні її куратори – три профільних міністерства: Міністерство молоді та спорту, Міністерство освіти і науки та Міністерство охорони здоров’я. Фінансування також здійснюватиметься через ці відомства, додала Говорова.

Радниця керівника ОП зазначила, що показовим маркером успішності реалізації програми “для нас з вами стануть наші якість і рівень життя, і наша тривалість життя”.

На думку Говорової, через кілька років успішної реалізації програми кожен українець помітить зміни навколо, у своїх містах – у парках і на вулицях.

“Ми маємо побачити там щасливих людей, які дуже активні, які енергетично дуже сильні, які займаються спортом, які просто радіють життю і розуміють, що життя прекрасне. Я хочу побачити в кожному парку активних здорових українців, це дуже важливо, тому що потрібно відроджувати нашу націю, нам потрібно дивитися вперед. Нам потрібно розуміти, що якщо ми сьогодні не задумаємося про стан нашого здоров’я, то через 50 років нас просто може не бути”, – резюмувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 22 червня презентував загальнонаціональну програму «Здорова Україна», метою якої є досягнення довшої тривалості життя українців.

Зокрема, програма передбачає створення активних парків і спортивних майданчиків по всій країні. За словами Зеленського, планується облаштувати десятки тисяч таких активних парків та спортмайданчиків з віртуальними тренерами.

 

У МКІП прокоментували виключення Кіркорова зі списку осіб, що загрожують нацбезпеці України

27 червня. УНН. Міністерство культури і інформаційної політики України виключає Філіпа Кіркорова зі списку осіб, що загрожують нацбезпеці України, на звернення СБУ, повідомили у відомстві, пише УНН.

Деталі

“Відповідно до нового листа Служби безпеки України, з проханням відізвати попередній лист щодо включення Філіпа Кіркорова з попереднього переліку осіб, що загрожуть національній безпеці України, — МКІП виключає Кіркорова з цього списку”, — вказали у відомстві.

Так, відповідно до Положення про Міністерство культури та інформаційної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2019 року No 885 (зі змінами), та на підставі звернення Служби безпеки України від 25 червня 2021 року No 5/1/1-7000 визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства культури та інформаційної політики України від 22 червня 2021 р. No 446 “Про оновлення Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, на підставі звернення Служби безпеки України та його оприлюднення на офіційному вебсайті”.

“Обидва накази, як про включення, так і скасування включення, видані на підставі відповідних листів СБУ. Вони згідно до ст. 15 закону Про кінематографію передбачають безумовність дій МКІП щодо включення чи виключення громадян іноземних держав з переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці. Включаючи чи виключаючи тих чи інших осіб з переліку міністерство здійснює лише адміністративну технічну дію щодо оприлюднення у визначений законодавством спосіб рішення компетентних органів (у даному разі СБУ) щодо кваліфікування дій іноземних громадян, які призводять до їх включення до переліку осіб що становлять загрозу національній безпеці. При цьому як причини включення, так і причини виключення осіб зі списку СБУ у своїх листах до МКІП не зазначає”, — додали у МКІП.

Контекст

Сьогодні російський співак Філіп Кіркоров зник зі списку осіб, які становлять загрозу національній безпеці України.

22 червня Кіркоров був включений у список осіб, які представляють загрозу національній безпеці згідно з листом від СБУ, який надійшов до Мінкультури. Включення в цей список відбувається за поданням Служби безпеки автоматично.

Кіркоров відреагував на це у відеозверненні в Instagram.

 

В СБУ передумали: Кіркоров більше не несе загрози нацбезпеці

27 червня 2021, УП

Служба безпеки України надіслала до Міністерства культури та інформполітики новий лист, в якому міститься прохання виключити російського співака Філіпа Кіркорова з переліку осіб, що загрожують національній безпеці України.

Джерело: пресслужба МКІП

Деталі: 23 червня Мінкульт після звернення Служби безпеки включив Кіркорова до переліку осіб, які несуть загрозу національній безпеці України.

Але вже 27 червня у СБУ “передумали” і звернулися до МКІП з листом, яким відкликали попередній.

Таким чином, МКІП виключило Кіркорова зі списку осіб, що загрожують нацбезпеці держави.

Дослівно: “Як причини включення, так і причини виключення осіб зі списку СБУ у своїх листах до МКІП не зазначає”.

Нагадаємо:

24 червня в СБУ пояснили, що рекомендували Міністерству культури та інформполітики включити російського співака Філіпа Кіркорова у перелік осіб, що становлять загрозу національній безпеці України, через його підтримку окупації Криму Росією.

У 2019 році Філіп Кіркоров гастролював в окупованому Криму й хвалився цим у соцмережах.

 

Кіркорова виключили зі списку загроз через “судові прецеденти” – СБУ

27 червня 2021, УП

СБУ рекомендувала виключити російського співака Філіпа Кіркорова з переліку осіб, що загрожують національній безпеці України, через наявність судових прецедентів.

Джерело: коментар пресслужби СБУ “Українській правді”

Дослівно: “У зв’язку з роз’ясненням Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП) від 24 червня 2021 року, в якому наголошується на наявності судових прецедентів з зазначених питань, Служба безпеки України потребує додаткового опрацювання даного питання”.

Що передувало: Раніше в неділю Мінкультури повідомило, що виключає Філіпа Кіркорова зі списку осіб, що загрожують нацбезпеці України, на звернення СБУ. Служба безпеки надіслала до міністерства листа з проханням відкликати попередній лист щодо включення Кіркорова до переліку осіб, що загрожуть національній безпеці України.

У Мінкультури заявили, що “як причини включення, так і причини виключення осіб зі списку СБУ у своїх листах до МКІП не зазначає”.

Передісторія:

23 червня стало відомо, що російського співака Філіпа Кіркорова внесли до переліку осіб, які несуть загрозу національній безпеці України.

24 червня в СБУ пояснили, що рекомендували Міністерству культури та інформполітики включити Кіркорова у перелік осіб, що становлять загрозу національній безпеці України, через його підтримку окупації Криму Росією.

Сам Кіркоров дав зрозуміти, що має привід пишатися тим, що визнаний загрозою нацбезпеці України.

У 2019 році Філіп Кіркоров гастролював в окупованому Криму й хвалився цим у соцмережах.

 

Президента Зеленського з санкціями проти Фукса “підставили” Данілов та Бродський

27 червня. УНН. Павло Фукс розповів про причини такого, мʼяко кажучи, дивного рішення Ради національної безпеки і його реакцію в ефірі програми “Україна з Тіграном Мартиросяном” на телеканалі “Україна 24”, пише “Деловая столица”.

Павло Фукс детально пояснив, звідки походить фейк з його російськими паспортами, зазначивши, що секретар РНБО Олексій Данілов — давній друг скандального бізнесмена Михайла Бродського, бізнес-партнера з його дружиною. Павло Фукс показав в етері документи, запити і довідки про те, що він давно вийшов з російського громадянства, є громадянином України і веде бізнес виключно в Україні, сплачуючи легально мільйонні податки. А де ж зробили “фейкові” папери, які поклали на стіл президента, читайте пряму мову Павла Фукса, який пообіцяв резонансний судовий процес за фейки. Відео можна подивитися за посиланням.

Доречі, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та спікер ВР Дмитро Разумков не голосували за санкції 18 червня. Очільник парламенту дав розʼяснення: “Всі мої позиції, повʼязані з громадянами України, широко відомі. Закон забороняє вводити санкції проти громадян України. Сьогодні ми надали і правоохоронним органам, і антикорупційним органам повний перелік законодавчої бази, яка дозволяє їм якісно виконувати свої функції, дозволяти їм виконувати свої функції”.

Мартиросян: Ми говорили рівно тиждень тому про введення санкцій проти вас, як пройшов цей тиждень?

Фукс: Я відходив від шоку весь тиждень. Уявіть собі, ви живете в новій реальності, знадобився деякий час, щоб дізнатися, що це за “повний пакет”. Мої адвокати тільки закінчують цей процес. На побутовому рівні — я навіть не можу купити “сімку” до телефону, заплатити за електроенергію, я ще не розумію, як з усім цим боротися. Лише за день до публікації Указу президента, який вводить санкції, і до останнього моменту не було зрозуміло, про які саме обмежувальні заходи йдеться. Перший підпункт вказує, що мені заблоковано всі активи на 3 роки — всі кредитні картки, цінні активи, рахунки.

Мартиросян: А що це означає для вашого бізнесу, для проектів, в яких ви брали участь, наприклад, ви займаєтеся будівельним бізнесом?

Фукс: Так, це означає, скажімо так, що будівництво буде призупинено, тому що це ліцензійна діяльність. Я не знаю, які саме претензії з боку нашої держави до мене. Секретар Ради національної безпеки Данілов заявив, що я нібито громадянин Російської Федерації. Пару днів тому я направив листа в СБУ, МВС, РНБО і до президента з документами, які показують, що це брехня! Це сфабриковані документи, які пан Данілов отримав у своїх друзів або знайомих, які спеціалізуються на фейкових новинах, ймовірно, вони знайшли їх на якомусь брудному сайті. Я вже підготувався, і я знаю, звідки йде бруд. Я розумію, що президента ввели в оману щодо наявності російського паспорта. Знаєте, це брехня. Знову ж таки, прикро, що президента ввели в оману. Данілова теж могли ввести в оману некомпетентні люди, але Рада національної безпеки при президенті, наскільки я розумію, є одним з найсерйозніших органів, в яких особисто бере участь президент. А коли готуються документи для президента, хтось повинен все перевірити до дрібниць, або сказати — є така і така інформація, але я не зовсім впевнений, і потрібна ретельна перевірка. Тоді це нормально, і в разі помилки необхідно про неї повідомити президенту — це можуть зробити тільки сильні люди. Я точно не впевнений, де Данілов отримав фейки, але є тільки один сайт, де вони могли б їх отримати, так званий “російський паспорт”, у мене є все це на паперах. На ньому показані нібито дійсні і недійсні паспорти РФ, є тільки один невеликий нюанс — на цьому сайті нижче написано, що ця інформація “не є юридично точною”. Це загальнодоступний сайт, як, скажімо, Вікіпедія. Будь-хто може зайти на нього і написати кілька коментарів, додати туди статтю. Це неофіційний сайт, і МВС РФ попереджає про це, це вказано великими літерами. Я памʼятаю, що ще в 2019 році деякі непорядні сайти надрукували за гроші проти мене всілякі неприємні речі, вони його знайшли і виклали. Я подзвонив адвокатам в Росію, і я кажу, що це за вигадки, вони відповіли — цього бути не може. Я відразу ж написав листа в посольство Росії (це було в 2019 році), і отримав таку відповідь: “На ваше звернення повідомляємо, що відповідно до наказу інформація про вихід з громадянства була направлена в консульський відділ МЗС РФ, вилучений внутрішній паспорт серії 4518 номер 084740 (зазначений в санкціях) був переданий в Головне управління з питань міграції МВС Росії для анулювання і знешкодження у звʼязку з виходом з громадянства”.

Я розумію, що ніхто не хотів повідомляти про це президенту. Наш президент досить справедливий і чесний, і вони розуміють, що їм відразу “дадуть по вухах”, і цю тему вони продовжують розкручувати і говорити йому, що це брехня. Більш того, я звернувся на офіційний сайт МВС РФ по трьом своїм паспортам (санкції вказують на два), і в ньому говориться, що паспорти недійсні і були анульовані. Це — головне міграційне управління МВС Росії.

Тобто люди беруть майже фейкові дані, дають це президенту і кажуть “саме він бреше, він там російський шпигун, він не може сказати правду”. Все це я виклав у своєму Telegram-каналі, будь ласка. Свій український паспорт я отримав наприкінці 2015 року, і з тих пір ніколи не використовував російські паспорти.

Мартиросян: Якщо будуть суди, чи не буде цю інформація важко уточнити?

Фукс: Абсолютно, я здивований, що мені приписали ці паспорти, і мої адвокати думають, що вони дали мені привід і буквально “стрибають до стелі”. Ми обовʼязково почнемо суди в Україні, і закінчимо в ЄСПЛ.

А у мене є український паспорт за фактом народження — я народився в Харкові. Що стосується іншої частини санкцій, нібито за компанію “Голден Деррік”, то я не маю до цього ніякого відношення. Мене колись зацікавили кілька ліцензій, які вона мала, але при вивчанні я зрозумів, що в цілому це не компанія, а “мотлох”, я вважаю, вона навіть була створена для якихось афер. Я не знаю, кому вона належить зараз.

Мартиросян: Тиждень тому ви говорили, що санкції — це особиста помста секретаря РНБО Олексія Данілова.

Фукс: Так, я поясню. Данілов є давнім партнером Михайла Бродського. Людини, яка вимагала грошей у мене, щоб він не публікував неправдиву інформацію про мене. Для мене це питання принципу — я ніколи не платив шантажистам ні цента, і я цього не зроблю. І Бродський кілька разів передавав мені через спільних знайомих: “плати мені 20 тисяч доларів на місяць, і я добре про тебе напишу”. Я був не просто дуже здивований, я був шокований. Я борюся з ним легально весь час, у мене немає власних засобів масової інформації. А з Даніловим Бродський, повторюся, друзі, вони дуже часто зустрічаються в київському кафе “Калина” (воно належить родині Бродського). Те, що люди друзі — це нормально, я все розумію, а дружина, до речі, Олексія Данілов — дуже симпатична жінка, я її теж знаю. Але виявилося, що вона також була офіційним партнером Бродського в декількох повʼязаних з піском підприємствах. Нещодавно зʼясувалося, що вони разом у бізнесі з видобутку піску, це написано в багатьох засобах масової інформації.

“Також нескладно перевірити, що дружина секретаря РНБО Данілова Людмила Данілова має частку в компаніях, які також належать Юрію Бродському (син скандального Михайла Бродського). Наприклад, у розділі 7 декларації Олексія Данілова зазначено, що його дружина володіє часткою в Київському деревообробному комбінаті (ЄДРПОУ 05421634). У цьому ж підприємстві акції належать Бродському Юрію Михайловичу. За даними Держагентства розвитку інфраструктури фондового ринку ПАТ „Київський ДОК“ повʼязане з ТОВ „Новострой Інвест“ (EGRPOU 36134785), акції якого також належать Людмилі Даніловій та Юрію Бродському (крім того, він вказаний як керівник ТОВ)”, — таку інформацію у своєму телеграмі згадав Павло Фукс.

Припускаю, що у Данілова є якийсь особистий мотив, він дуже зневажливо весь час щось про мене говорить, не чує правди, придумує якусь легенду про мій “російський звʼязок”, це моя субʼєктивна думка. Я можу помилятися, але я просто бачу, що немає конструктиву. Цікаво також, що в ЗМІ знайшли лист, в якому компанія Бродського “Золота середина” пише секретарю Ради національної безпеки Данілову або комусь з його заступників, що проти Фукса повинні бути введені санкції, він дуже небезпечний для країни. Уявіть собі, власник сайту пише в РНБО своєму приятелю Данілову, і все це до документів РНБО “підкладають”. Обовʼязково в цьому випадку буде судовий процес, процес буде серйозним і дуже довгим.

18 червня Павло Фукс дав велике інтервʼю сайту “Страна” про накладені на нього санкції, яке прокоментували відомі юристи в тій же публікації: “Санкції проти громадян України абсолютно незаконні, недалекоглядні і засновані на узурпації влади рішеннями. Вони, безумовно, приведуть до недобросовісної конкуренції, перерозподілу ринків, вихід інвесторів та нестабільності інвестицій”.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 127

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua