Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 27.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 27.09.2021

Окупанти вісім разів зривали «тишу», з початку доби під Кримським поранили бійця ЗСУ

28.09.2021 08:11

Минулої доби, 27 вересня, інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення зросла у порівнянні з попередньою добою. Збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення вже сьогодні.

Про це повідомляє штаб ООС у ранковому зведенні, передає Укрінформ.

Так у напрямку Попасної противник здійснив прицільний обстріл з ручних протитанкових гранатометів.

Поблизу Катеринівки ворог вів турбуючий вогонь з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Біля Новолуганського окупанти 4 рази відкривали вогонь, застосовуючи гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

Неподалік Золотого-4 російські найманці обстрілювали позиції наших захисників із ручних протитанкових та підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї.

В районі населеного пункту Причепилівка окупанти використовували гранатомети різних систем.

Від початку цієї доби, 28 вересня, російсько-окупаційні війська двічі порушили режим припинення вогню.

В напрямку Кримського збройні формування РФ двічі вели прицільний вогонь з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі, стан його здоров’я – задовільний.

Наші військовослужбовці відкривали адекватний вогонь у відповідь та змусили противника припинити вогневу активність.

 

Окупанти розпочали масштабні навчання десантників та артилеристів у Криму

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:54  УП

В окупованому Криму почалися масштабні навчання десантних і артилерійських військ за участю близько 2 тисяч солдатів і понад 100 одиниць бойової та спеціальної техніки.

Джерело: російське видання ТАСС з посиланням на департамент інформації та масових комунікацій Міноборони РФ

Деталі: Відзначається, що навчання пройдуть протягом трьох днів на полігоні Опук в східній частині окупованого Криму.

Навчання розпочнуться з марш-кидка підрозділів до місця виконання завдань. Для цього використовують бойові машини десанту БМД-4М і бронетранспортери БТР-МДМ “Ракушка”, що надійшли влітку 2021 року в з’єднання.

“Підрозділи відпрацюють ведення оборони, в ході якої вогнем зі штатного озброєння бойової техніки спільно з зенітно-ракетними, протитанковими, вогнеметними, артилерійськими і снайперськими підрозділами виконають вправи бойових стрільб”, – розповіли в пресслужбі.

Десантники проведуть тренування організації маневреної оборони вдень і вночі. А в заключному етапі навчання заплановано наступальні дії, що завдають шкоди умовному противнику вогнем з танків Т-72Б3, 120-мм самохідно-артилерійських знарядь 2С9 “Нона-С” і 122-мм гаубиць Д-30.

Відзначається, що навчаннях також задіють різні види зброї. Серед іншого автомати АК-12, кулемети “Печеніг”, гранатомети РПГ-7Д, 12,7-мм крупнокаліберний кулемет “Корд”, реактивний піхотний вогнемет РПО-А “Джміль”, автоматичний 30-мм гранатомет АГС-30, снайперське озброєння .

 

Українські військові обстріляли “Буками” умовного ворога в небі

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:22  УП

Шепетівський зенітний ракетний полк повітряного командування ”Захід” на навчаннях виконав бойові пуски ракет із ЗРК “Бук-М1” по безпілотникам, які імітували повітряні цілі противника.

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ у Facebook

Дослівно: “У рамках стратегічного командно-штабного навчання “Об’єднані зусилля-2021” розрахунки “Бук-М1″ Шепетівського зенітного ракетного полку повітряного командування ”Захід” виконали бойові пуски по цілях, роль яких виконували безпілотні літальні апарати ВР-3 “Рейс”. Всі цілі знищено!”

Деталі: За даними Генштабу, таким чином військовослужбовці ЗСУ вдосконалюють свої навички та вміння щодо захисту держави від зовнішньої збройної агресії.

 

В Україні вперше розпочинають аудит військово-технічного співробітництва

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:54  УП

В Україні за ініціативи Ради національної безпеки й оборони вперше проведуть аудит стану військово-технічного співробітництва з іноземними державами.

Джерело: пресреліз РНБО

Деталі: Зазначається, що аудит проведуть “з метою покращення позицій України на світовому ринку озброєнь і зміцнення потенціалу держави у сфері ВТС”.

Проаналізують ВТС за минулий трирічний період.

Під час проведення огляду будуть проаналізовані:

особливості та тенденції розвитку світового ринку озброєння, військової та спеціальної техніки;

ефективність здійснення ВТС України з іноземними державами, а також фактори, які впливають на зазначене співробітництво;

фінансові показники експорту озброєння та військової техніки до іноземних держав, результати діяльності органів державного управління, підприємств, установ і організацій промисловості та науки, а також забезпечення сектору безпеки і оборони;

потенціал та перспективні напрями розвитку ВТС України з іноземними державами.

На основі огляду розроблятиметься Стратегія військово-технічного співробітництва України на найближчі 5 років, яка буде подана на розгляд РНБО України.

РНБО вимагає щомісячного звіту щодо аудиту.

 

В Україні затвердили національну систему стійкості – Зеленський увів у дію рішення РНБО

27.09.2021 18:27

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони “Про запровадження національної системи стійкості”.

Як передає Укрінформ, відповідний указ №479/2021 від 27 вересня опублікований на сайті глави держави.

“Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 серпня 2021 року “Про запровадження національної системи стійкості”, – йдеться в повідомленні.

Також затверджується Концепція забезпечення національної системи стійкості.

Контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію цим указом, покладений на секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Концепція забезпечення національної системи стійкості визначає мету, основні принципи, напрями, механізми і строки запровадження та функціонування національної системи стійкості, спрямованої на забезпечення здатності держави і суспільства своєчасно ідентифікувати загрози, виявляти вразливості та оцінювати ризики національній безпеці, запобігати або мінімізувати їх негативні впливи, ефективно реагувати та швидко і повномасштабно відновлюватися після виникнення загроз або настання надзвичайних та кризових ситуацій усіх видів, включаючи загрози гібридного типу, але не обмежуючись ними.

Формування такої системи має передбачати узгоджене функціонування та взаємодію органів державної влади та органів місцевого самоврядування, наявних і створюваних загальнодержавних систем, визначення механізму координації такої діяльності, чіткий розподіл повноважень та відповідальності, формування планів узгоджених дій в умовах запобігання, реагування та подолання наслідків дії загроз і кризових ситуацій.

Концепцію передбачається реалізувати протягом 2021 — 2025 років.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони “Про пропозиції до проєкту Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України”.

 

Резніков очікує ухвалення чотирьох законів у рамках Стратегії розвитку Донеччини й Луганщини

28.09.2021 02:08

У рамках реалізації Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року Рада має ухвалити низку важливих законопроєктів, які вже внесені на її розгляд.

Про це віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков сказав у програмі «Свобода слова» телеканалу ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У стратегії відпрацьовано, як залучити інвесторів для того, щоб збудувати пояс успішності. Наступний крок – це у парламенті чотири законопроєкти на базі цієї стратегії. Там буде створено території пріоритетного розвитку з особливим режимом», – пояснив Резніков.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 18 серпня схвалив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року.

 

У «Норманді» обговорювали участь у саміті нового канцлера ФРН – Резніков

28.09.2021 01:05

Сторони Нормандського формату обговорювали питання організації саміту за участю нового канцлера Німеччини.

Про це віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков сказав у програмі «Свобода слова» телеканалу ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розуміємо, що є готовність партнерів, і це вони підтвердили – німецька та французька сторони – що їхні лідери готові до цієї зустрічі. І вони готові зробити все шляхом прямих двосторонніх переговорів з очільником Кремля, щоб запросити його на цей саміт у Берліні. Мало того, ми проговорювали вже не тільки саміт у Берліні за участю федерального канцлера пані Меркель, а можливо і наступний саміт у Парижі, вже за участі чергового канцлера Німеччини, для того щоб з’єднати… Після того, як пані Меркель віддасть «булаву» новому канцлеру, то залишиться тільки один лідер Нормандського формату, який пам’ятає, що відбулося у 2015 році», – розповів Резніков.

Він додав, що в тому числі обговорювався й порядок денний саміту «нормандської четвірки».

Як повідомляв Укрінформ, попередній саміт у Нормандському форматі відбувся 9 грудня 2019 року в Парижі.

Відтоді відбуваються тільки зустрічі політичних радників «нормандської четвірки».

 

До Нормандського формату потрібно залучати інші країни – Резніков

27.09.2021 23:40

Віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков переконаний у тому, що Нормандський формат треба зберегти, залучивши до нього інші країни.

Таку думку Резніков висловив у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Треба зберігати Нормандський формат і дати йому шанс. Але це не означає, що до цього формату не можуть долучатися інші партнери. Ми абсолютно публічно відкриті. Мова йде не про звуження, а навпаки – про розширення формату», – сказав Резніков.

Він зазначив, що Україні потрібні різні альянси, які будуть посилювати нашу державу.

Віцепрем’єр розповів, як недавно обговорював з колегами із Франції та Німеччини це питання та пояснював їм, що Україна не критикує «Норманді». За його словами, «нас задовольняє саме цей формат, але Україна критикує результат, якого за сім років не вдалося досягти», адже війна не завершена, Росія не вивела свої війська і не звільнила окуповану українську територію.

Як повідомлялося, Резніков заявив, що участь США як члена ОБСЄ і гаранта Будапештського меморандуму можлива і прийнятна на рівні Нормандського формату і Тристоронньої контактної групи.

 

ПАРЄ остаточно відхилила кандидатури України на посаду судді ЄСПЛ

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:18  УП

Парламентська асамблея Ради Європи остаточно відхилила подані Україною кандидатури на посаду судді Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

“ПАРЄ остаточно відхилила український список кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини”, – повідомив член української делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко у своєму Телеграм-каналі.

За його словами, основною причиною такого рішення стало висування серед кандидатів депутата від “Слуги народу” і члена ПАРЄ Олександра Мережка.

Тепер українській владі треба проводити новий конкурс, зазначив Гончаренко.

Як повідомлялося, комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з відбору суддів до Європейського суду з прав людини рекомендував Асамблеї відхилити подані Україною кандидатури на посаду судді ЄСПЛ через те, що не всі вони відповідають необхідним критеріям, та попросити Україну підготувати новий список.

Нагадаємо, Україна визначила трьох кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини у травні. Це Микола Гнатовський, Олександр Мережко та Гаяне Нуріджанян.

“Європейська правда” проаналізувала анкети 18 претендентів на посаду судді в ЄСПЛ від України та визначила список явних лідерів, які мають увійти до переліку фіналістів, та 11 кандидатів, які не мали б потрапити до трійки лідерів.

Серед обраних кандидатів у переліку тих, хто має пройти за своїм резюме, присутні пан Гнатовський та пані Нуріджанян. Олександр Мережко до нього не увійшов.

Детальніше про це – у відеоблозі “Європейської правди” або у статті: Цемент для страсбурзького суду: хто хоче стати новим суддею ЄСПЛ від України.

 

Росію потрібно видворити з Ради Європи – віцепрезидент ПАРЄ

27.09.2021 18:36

Росію, яка порушує основні цінності та принципи Ради Європи, необхідно виключити з цієї міжнародної організації.

Про це під час виступу в Страсбурзі під час сесії Парламентської асамблеї Ради Європи сказав віцепрезидент ПАРЄ, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Мережко, передає власний кореспондент Укрінформу.

«РФ відкрито заявляє, що у неї немає ніякого наміру здійснювати резолюції по ситуації в Криму. Навпаки, РФ використовує свою машину масової пропаганди, щоб створити ілюзію добробуту в Криму… Поведінка РФ жодним чином не може відповідати цінностям та принципам, на яких будується наша організація. Висновок дуже простий – РФ потрібно видворити з Ради Європи», – заявив він.

При цьому Мережко наголосив, що ситуація з правами людини суттєво погіршилася у РФ і на окупованих Росією територіях. Зокрема, було затримано кримських татар та активістів, деякі з них стали об’єктами катувань.

Своєю чергою голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Слуцький через відеозв’язок заявив, що «це все абсолютна брехня». Він також висловив обурення, що російська делегація не може бути присутньою на осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи через «вакцинні» обмеження.

Як повідомляв Укрінформ, у Страсбурзі 27 вересня відкрилася осіння і завершальна цього року сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Сесія, що триватиме по 30 вересня, зосередиться на праві на здорове довкілля, питаннях, пов’язаних зі зміною клімату, та міграції.

Російська делегація не приїхала на осінню сесію Парламентської асамблеї Ради Європи через «вакцинні» обмеження. Зокрема, Франція не визнає російську вакцину «Спутник V» і у зв’язку з цим обмежила російських депутатів у пересуваннях. Російська делегація стежить за роботою дистанційно.

 

Політв’язень з Криму 160 днів провів у ШІЗО російської колонії

28.09.2021 05:23

Політв’язень Еміль Джемаденов, який відбуває 12-річне ув’язнення, за півтора року в колонії міста Салавата (РФ) загалом близько 160 днів провів у штрафному ізоляторі.

Про це повідомляє у Фейсбуці “Кримська солідарність”  з посиланням на дружину політв’язня Ліану Белялову, передає Укрінформ.

“Його періодично садять у ШІЗО, і загалом Еміль провів у штрафному ізоляторі 160 днів. На запитання: “За що ви з нами так?”, лише одна відповідь: “Це наказ згори”, – цитує “Кримська солідарність” Белялову.

За її словами, Джемаденова без будь-яких пояснень поставили на профілактичний облік, як “схильного до екстремістської ідеології, нападу на співробітників колонії та порушення внутрішнього розпорядку”.

На профоблік також були поставлені всі кримські татари, які утримуються в тій-таки ВК-16 у Салаваті. “Це Емір-Усеїн Куку, Абдуллаєв Узеїр, Сейтосманов Енвер, Алімов Рефат, Джеппаров Арсен. Також на профоблік поставлений Меджит Аблямітов, який відбуває покарання в астраханській виправній колонії”, – повідомила дружина політв’язня.

Вона нагадала, що 12 жовтня буде 5 років від дня арешту фігурантів першої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір”, серед яких і її чоловік. Обшук в їхньому будинку відбувся 12 жовтня 2016 року, після чого Еміль Джемаденов був заарештований. Слідство тривало два роки, далі був етап у Ростов-на-Дону, де протягом 6 місяців проходили судові засідання по суті.

Як уточнила Белялова, відразу після прибуття її чоловіка в лютому минулого року до ВК-16 унаслідок провокаційних дій співробітників колонії, він на 7-й день перебування в карантині отримав ряд стягнень, що спричинило відправки в штрафний ізолятор – там він провів 92 дні поспіль.

“Усі ми вже знаємо, що таке штрафний ізолятор. Це вогкі холодні стіни, ліжко, яке пристебнуте до стіни з 5-ї ранку і до 9-ї вечора. Де не дозволені ні передачі, ні листи, ні побачення. Тільки ти один і камери спостереження над тобою”, – розповіла жінка.

Як повідомляв Укрінформ, засудженого на 19 років російським судом політв’язня Мусліма Алієва також відправили в штрафний ізолятор ВК-2 в Салаваті, де він провів 10 діб.

Крім того, політв’язня Теймура Абдуллаєва, якого засудили на 16,5 років позбавлення волі й утримують у ВК-2 в цьому ж місті, 7 вересня знову помістили в ШІЗО, де його утримували з початку березня 2020 року по червень 2021-го практично постійно.

 

У колонії РФ кримського політв’язня Абдуллаєва поставили на профоблік як «схильного до екстремізму»

27.09.2021 14:11

Політв’язень із Криму Узеїр Абдуллаєв, який засуджений до 12,5 років позбавлення волі та утримується в колонії міста Салавата (РФ), поставлений на профілактичний облік як “схильний до екстремізму, втечі та нападу на співробітників ФСВП”.

Про це у Фейсбуці повідомляє “Кримська солідарність”, передає Укрінформ.

“Адміністрація ВК-16 у місті Салават визнала кримського мусульманина “схильним до екстремізму, втечі та нападу на співробітників ФСВП”, поставивши його на профілактичний облік”, – повідомляє “Кримська солідарність” із посиланням на матір Узеїра Діляру Абдуллаєву.

Вона заявила, що це має на меті здійснення тиску на її сина.

“Можуть помістити в СУУ (суворі умови утримання – ред.) або ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу – ред.), що для мого сина з цукровим діабетом, хворою ногою і хворобою крові подібне до смерті”, – сказала Діляра.

Раніше, зазначила жінка, під час прийому начальник колонії, де утримують її сина, відгукувався про Абдуллаєва “виключно позитивно, називаючи його інтелігентною і високо ерудованою людиною, а також пообіцяв сприяти його умовно-достроковому звільненню”.

У зв’язку з поставленням сина на профоблік Абдуллаєва готує скаргу до суду.

Раніше, за даними “Кримської солідарності”, поставлений на аналогічний профоблік у цій же колонії політв’язень Емір-Усеїн Куку висловлювався, що за ціїє мірою, запровадженою після вбивства засудженим співробітника ФСВП, може відбутися реальна провокація з нападом на працівників колонії, а також нова судимість.

Як правило, засуджених, які перебувають на профобліку, конвоюють із посиленою охороною, їх позбавляють шансів на дострокове звільнення і пом’якшення умов відбування покарання.

За даними “Кримської солідарності”, у ВК-16 Салавата наразі, крім Узеїра Абдуллаєва і Емір-Усеїна Куку, перебувають Еміль Джемаденов, Енвер Сейтосманов, Рефат Алімов, Арсен Джеппаров.

Як повідомлялося, 18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів першої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір”, у тому числі й Узеїра Абдуллаєва, до термінів від 12 до 17 років позбавлення волі.

У грудні 2019 року Верховний суд РФ знизив усім термін ув’язнення на півроку.

Кримські татари були затримані за причетність до політичної діяльності ісламської партії “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і країн світу вона діє без обмежень на рівні національних законодавств.

 

У політв’язня Яцкіна стало гірше з ногами, окупанти ставлять під загрозу його життя

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:13  УП

В українського політв’язня Івана Яцкіна в окупованому Криму загострилася трофічна виразка на обох ногах, а пенітенціарні органи відмовляють йому в обстеженні й лікуванні.

Джерело: уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова з посиланням на адвоката Миколу Полозова

Дослівно: “Отримала інформацію щодо стану здоров’я українського політв’язня Івана Яцкіна. На жаль, у нього внаслідок тромбофлебіту почалося загострення трофічної виразки на обох ногах.

Керівництво Сімферопольського СІЗО продовжує ігнорувати потребу в екстреному медичному обстеженні та фаховій меддопомозі. Це ставить під загрозу життя нашого співгромадянина…

Звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою провести повне обстеження Івана Яцкіна у кваліфікованому медзакладі та надати йому відповідний комплекс лікування”.

Деталі: Омбудсмен Людмила Денісова та адвокат Микола Полозов під час зустрічі також говорили про кримськотатарських активістів Нарімана Джелялова, Асана та Азіза Ахтемових, яких утримують у Сімферопольському слідчому ізоляторі.

Вони наголосили на необхідності забезпечення правового захисту з боку МЗС України та надання їм медичної допомоги.

“Прошу міністра закордонних справ України сприяти правовій підтримці незаконно утримуваних українських політв’язнів”, – звернулася Людмила Денісова до Дмитра Кулеби.

Передісторія:

Івана Яцкіна російські спецслужби затримали й таємно вивезли з окупованого Криму у жовтні 2019 року, звинуватили його в “держзраді”.

21 травня 2021 року підконтрольний окупантам Верховний суд Криму засудив Яцкіна до 11 років позбавлення волі з обмеженням свободи на 1 рік і з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

3-4 серпня 2021 року в Криму затримали 5 кримських татар: першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова. Всіх затриманих узяли під варту.

Федеральна служба безпеки Росії заявила, нібито українські розвідники організували, а кримчани Асан і Азіз Ахтемови виконали підрив ділянки газопровода в районі Перевального в окупованому Криму. Нарімана Джелялова у ФСБ назвали посередником.

Асану Ахтемову також інкримінують організовану групу осіб і придбання, зберігання вибухових речовин групою осіб.

 

Джелялов розповів про «іспити» ув’язнення, подякував Зеленському та Ердогану

27.09.2021 20:05

Одним із «головних іспитів» ув’язнення є брехливі обвинувачення та докази, найбільша цінність – це підтримка та допомога ззовні. Особливо надихає вірити та діяти, коли долею політичних бранців опікуються на найвищому рівні держав.

Як повідомляє Укрінформ, про це перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов написав у листах, які опублікував у Фейсбуці адвокат Микола Полозов.

«Одним із головних іспитів для людини, яка стала жертвою несправедливих, жорстоких та абсолютно безпідставних переслідувань з боку окупаційної влади Росії в Криму, є необхідність бачити, чути, читати ті лживі обвинувачення, докази, показання таємних свідків під час слідчих дій. Це велике психологічне навантаження на людину, яке викликає в середині бурю емоцій», – написав Джелялов.

У листі вказано, що саме в такий час «вкрай потрібно відчути підтримку людей, які, як і ти, розуміють всю химерність ситуації і намагаються допомогти».

Джелялов подякував Президенту України за виступ на засіданні ГА ООН, де йшла мова і про його справу.

«Я хочу висловити подяку пану Президенту за таку високу підтримку та участь в моїй долі. Розумію, що Президент висловлював позицію, думки і підтримку тисяч вільних людей, в тому числі і моїх співвітчизників, які продовжують боротьбу за відновлення територіальної цілісності України, права людини та гідне майбутнє кримськотатарського народу. Це надихає, надає сили вірити і діяти!» – написав політв’язень.

Він нагадав, що за безпосередньої участі Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана були звільнені Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров і турецький лідер продовжує цю справу, намагаючись визволити й інших політв’язнів.

«Висловлюю подяку Президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану за незмінну позицію Турецької Республіки щодо територіальної цілісності України, постійну участь в підтримці та захисті інтересів кримськотатарського народу», – наголосив бранець.

Як повідомлялося, незаконно затриманому в тимчасово окупованому Криму Наріману Джелялову перекваліфікували обвинувачення з «пособництва в диверсії» на «вчинення диверсії» на газопроводі в селі Перевальному (частина 1 статті 281 КК РФ).

3 і 4 вересня у тимчасово окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки і затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза і Асана Ахтемових, Шевкета Усеінова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеінов дістали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно.

10 вересня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до міжнародного співтовариства засудити чергову хвилю репресій проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

 

Зеленський затвердив Національну стратегію розвитку громадянського суспільства

28.09.2021 00:10

Президент Володимир Зеленський затвердив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 – 2026 роки.

Відповідний указ №487/2021 опубліковано на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

“Затвердити Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 – 2026 роки”, – ідеться в указі.

Зазначається, що документ прийнято “з метою створення сприятливих умов для розвитку в суспільстві громадської ініціативи та самоорганізації, формування та діяльності інститутів громадянського суспільства, налагодження партнерської взаємодії між ними та органами державної влади, органами місцевого самоврядування”.

Уряду доручено забезпечити розроблення та затвердження трирічних планів заходів з реалізації Стратегії й підготовку та оприлюднення щоквартальних та щорічних звітів про їх виконання.

Окрім того, Кабінет Міністрів має опрацювати питання створення ефективних механізмів фінансової підтримки реалізації Стратегії. А також визначити механізми для належної координації та моніторингу її  реалізації, зокрема вивчити можливість створення координаційного органу із залученням на паритетних засадах представників органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій, наукових установ, експертів.

 

Зеленський подав у Раду законопроєкт про захист політв’язнів

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:48  УП

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону про соціальний та правовий захист політв’язнів та членів їх родин.

Джерело: пресслужба Офісу президента

Дослівно: “Цей документ покликаний створити законодавчі механізми для соціального та правового захисту осіб, які втратили свободу внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх родин”.

Деталі: Йдеться про проєкт закону “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”.

Законопроект передбачає утворення комісії з питань встановлення факту позбавлення особи свободи внаслідок агресії проти України, а також визначає її повноваження.

Комісії надається право подання запитів з метою отримання, перевірки або уточнення інформації, необхідної для ухвалення обґрунтованого рішення зі вказаного питання.

Пропоновані зміни до КУпАП передбачають запровадження адмінвідповідальності за невиконання вимог комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок агресії проти України.

 

У МЗС пояснили, чому Київ не розриває дипломатичні відносини з Москвою

27.09.2021 13:05

Україна розглядала варіант розриву дипломатичних відносин з Росією, однак не знайшлося іншої держави, яка взяла б на себе функції із захисту українців, які знаходяться на території РФ.

Про це в програмі «Неофициальный разговор» телеканалу «Дом» заявив заступник міністра закордонних справ України, посол України в Туреччині Василь Боднар, передає Укрінформ.

Він зазначив, що таке рішення мало бути ухвалене ще у 2014 році, коли почалася активна фаза бойових дій.

При цьому в Росії перебували мільйони українців, а збройний конфлікт на сході ще збільшив їх кількість. І робота українського посольства і консульств необхідна була для забезпечення захисту їх інтересів, сказав Боднар.

«Особливо у 2014-2015 роки, бойові дії та взяття в полон наших бійців на фронті. У ті дні наше консульство в Ростові-на-Дону, інші наші установи в Росії працювали фактично 24/7 для того, щоб допомагати нашим громадянам. Допомагали з лікуванням, з контактами з рідними тощо. Це і страшна робота, наприклад, коли оформляєте труп, є певні ритуальні процедури. Коли ви бачите поранених, які, не дай боже, при смерті – це дуже велика моральна травма, але цю роботу треба робити. У той період це було вкрай необхідно», – розповів Боднар.

Київ розглядав варіант розриву дипломатичних відносин з Російською Федерацією, але для цього необхідно було функції щодо захисту громадян України передати іншій державі, що представлена в Москві.

«Ми проводили «зондування» позицій, жодна з країн, яка представлена в Москві, не погодилася представляти наші інтереси, враховуючи таку кількість роботи, яку потрібно було б робити, щоб забезпечити інтереси наших громадян… Візьмемо, наприклад, Грузію, яка розірвала дипломатичні відносини з Російською Федерацією після війни 2008 року, її інтереси представляє Швейцарія. І якщо порахувати кількість громадян Грузії та України, то це дуже велика різниця», – пояснив заступник міністра.

Боднар наголосив, що і зараз значна кількість громадян України залишається в Росії. Крім того, в російських в’язницях утримуються політв’язні з окупованого Криму, яким вкрай необхідна допомога, зокрема, і дипломатів.

«Здебільшого наша дипломатична присутність там концентрується на консульській роботі. Тобто консули забезпечують наших громадян документами, відвідують в тюрмах, а їх там сидить кілька тисяч, і плюс – політичні заручники Кремля з Криму, це представлення наших інтересів у судах, в інших інституціях. Тобто цей практичний вимір переміг емоційний наплив, щоб розірвати ці відносини», – сказав він.

Водночас, за його словами, дипломатичні відносини між Україною і Росією знаходяться на низькому рівні, з 2014 року в обох країнах немає послів. Зараз в РФ залишилося кілька десятків українських дипломатів, констатував Боднар.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба впевнений, що розривати дипломатичні відносини з РФ на цьому етапі недоцільно.

 

“ПВК Вагнера” відмовилась від бойовиків ОРДЛО для операції в Африці – BBC

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:14  уп

Російська так звана Приватна військова компанія Вагнера набирає бойовиків для виконання місії в африканській країні Малі. При цьому українців, зокрема мешканців окупованих територій Криму і Донбасу, на це завдання не беруть.

Джерело: BBC News Україна

Деталі: Як повідомляє видання із посиланням на джерела серед самих “вагнерівців”, не приймають в ПВК також громадян Грузії.

Вербування, зокрема, відбувається через пов’язані з ПВК пабліки в соцмережі “ВКонтакте”. У всіх оголошеннях окремо уточнюється, що записатися у “вагнерівці” не зможуть ані мешканці окупованого Донбасу, ані жителі захопленого Росією Криму, і це викликає певне обурення у багатьох учасників бойових дій на сході України.

За інформацією ВВС, набір готових вирушити в Африку ПВК проводить ще з серпня на полігоні Молькіно в Краснодарському краї. Частина військових вже вирушила звідти до Малі.

Перші повідомлення про набір найманців в Африку стали з’являтися якраз у день візиту малійського міністра оборони в Москву.

Франція, Німеччина та Естонія, чиї миротворці зараз також перебувають у цій країні, заявили, що виведуть свої війська з Малі, якщо там буде російська “ПВК Вагнера”.

Передісторія: Міжнародний миротворчий контингент перебуває в Малі вісім років – з того часу, як у 2013 році затвердили багатопрофільну комплексну місію ООН зі стабілізації в Малі (МІНУСМА). Це знадобилося після повалення у сусідній Лівії режиму Муамара Каддафі. Багато бійців його армії кинулися в сусідню країну, де приєдналися до боротьби малійських туарегів за незалежність. В результаті уряд Малі практично втратив контроль над північними районами країни – і саме туди ввели миротворців.

Появі російських найманців в Малі сприяє нестабільна політична ситуація в країні, де за останній рік сталися два військові перевороти, а також те, що у липні цього року президент Франції Еммануель Макрон анонсував закриття до кінця року частини військових баз в містах Кідаль, Тесалії і Томбукту.

Довідково: “ПВК Вагнера” – російська неофіційна приватна військова компанія, що сформувалася, як вважається, на початку війни на Донбасі і воювала проти української армії, зокрема під Луганськом та у Дебальцевому.

 

ЗМІ: Росія посилила удари в Сирії перед зустріччю Путіна та Ердогана, Туреччина відправила підкріплення

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 03:30  УП

Туреччина направила підкріплення в останній утримуваний повстанцями анклав на північному заході Сирії – Ідліб –  оскільки Росія посилила авіаудари по ньому в неділю.

Джерело: джерело Reuters

Деталі: Жителі, а також опозиційні і військові джерела заявили, що російські літаки бомбили села навколо міста Афрін в неділю, посилюючи повітряні удари по населених пунктах, що утримують підтримувані Туреччиною повстанці.

Як повідомляється, російські літаки  скинули боєприпаси.

Джерела повстанців повідомили, що щонайменше п’ять бійців з підтримуваного Туреччиною угруповання були вбиті, а щонайменше 12 мирних жителів – були поранені.

Прессекретар Національної армії – основної сили повстанців, що підтримується Туреччиною – майор Юсеф Хамуд сказав Reuters, що “ескалація Росії посилилася на цьому тижні і почалася в провінції Ідліб, а тепер поширюється на райони північної провінції Алеппо уздовж кордону”.

Ескалація сталася за кілька днів до того, як президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, як очікується, зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним в Сочі в середу, щоб обговорити угоду, досягнуту в минулому році.

Reuters пише, що режим припинення вогню, раніше досягнутий Москвою і Анкарою, закріпив значні успіхи сирійської армії і підтримуваних Іраном ополченців, але велике розгортання турецьких військ в провінції Ідліб зупинило подальше просування настання під керівництвом Росії.

Нагадаємо:

У сирійській провінції Ідліб Росія підтримує наступ армії президента Башара Асада, а Туреччина підтримує повстанців.

Наприкінці лютого 2020 року літаки Сирії та РФ атакували турецьких військових в Ідлібі – загинули 33 людини.

5 березня 2020-го РФ і Туреччина оголосили про припинення вогню в Ідліб.

 

ЗВТ між Україною та Туреччиною: у МЗС розповіли про хід переговорів

27.09.2021 19:55

Сільськогосподарська і металопродукція викликають найбільші дискусії під час обговорення підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною.

Про це в програмі “Неофициальный разговор” телеканалу “Дом” повідомив заступник міністра закордонних справ України, посол України в Туреччині Василь Боднар, передає Укрінформ.

“Чому так довго тривають переговори? Сама угода погоджена ще 12 років тому. Текст угоди виписаний. Проблема в доповненнях до нього і в тарифах, які застосовуватимуть до кожної з груп товарів”, – зазначив він.

За його словами, під час переговорів кожна зі сторін максимально відстоює свої інтереси.

“Й Україна, й Туреччина є великими виробниками сільськогосподарської та промислової продукції. Передусім, металопродукції. Це дві найбільші групи товарів, через які досі тривають досить довгі, м’яко кажучи, консультації. Тут проблема в балансі між впливом на внутрішній ринок і вигодами від майбутньої торгівлі. Його потрібно досягти”, – пояснив Боднар.

Він зазначив, що в Україні лібералізований ринок, він відкритий для будь-якої групи товарів.

“Турецький ринок досить закритий. Особливо що стосується сільськогосподарської групи товарів. Є, звичайно, великі виробники, які не готові приймати більш дешеві українські товари на цей ринок. При цьому ми знаємо, що турецькі томати в Україні почувають себе досить комфортно. Ми ж повинні захистити свого виробника, який також має право продавати туди ті ж помідори або пшеницю, або соняшникову олію. Це насправді великий обсяг, який якимось чином розглядається як загроза внутрішньому ринку Туреччини”, – продовжив посол.

Із української сторони є питання щодо легкої промисловості.

“В Туреччині досить розвинена текстильна промисловість. У нас ця промисловість тільки підіймається. Якщо зараз не збалансувати ці інтереси, наша промисловість може і не піднятися. Тому що ціни, які пропонуватимуть турецькі виробники, можуть відразу її поховати”, – акцентував Боднар.

Заступник міністра повідомив, що таких нюансів “досить багато”.

“Ми маємо не просто вийти на документ, а на те, що буде стимулювати торгівлю”, – підкреслив він.

Зараз, за його словами, українському виробникові важко зайти на ринки Туреччини.

“Просто внутрішнє регулювання турецького ринку не дозволяє вільно конкурувати. Коли стоїть питання про (ввізні) тарифи – на пшеницю 180% або на м’ясо 120% – як ви можете конкурувати? Або, наприклад, на наш алкоголь. Ви не зайдете просто так на ринок. Тому що це досить сильно захищений ринок”, – розповів Боднар.

Посол припустив, що на якомусь етапі й Україні доведеться з такою ж жорсткістю відстоювати інтереси своїх виробників на внутрішньому ринку.

“Можливо, на якомусь етапі нам доведеться також захищати наш внутрішній ринок, оскільки лібералізація – це добре, вона дає стимул розвитку, але в певний момент товари іноземного виробництва становлять серйозну конкуренцію внутрішнім. І це вже зараз ми відчуваємо”, – підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, у червні глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україні й Туреччині до укладання Угоди про вільну торгівлю лишилося зробити останній крок, який є найважливішим та найчутливішим водночас. Такий крок вимагає компромісу обох сторін.

 

Росія може повністю зупинити транзит газу до Угорщини через Україну – Оператор ГТС

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:20  УП

Голова “Оператор ГТС України” Сергій Макогон очікує значне скорочення або повну зупинку транзиту природного газу до Угорщини через Україну.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

“Яскравий приклад політики Кремля щодо України – як тільки з’являється технічна можливість обійти Україну при транзиті газу, “Газпром” запускає газ через довші, але власні транзитні газопроводи.

Незважаючи на контракт до 2024 року, ми очікуємо значне подальше скорочення або повну зупинку транзиту до Угорщини через Україну”, – написав Макогон.

Він додав, що технічна добудова “Північного потоку-2” створює критичні ризики існуючого транзиту через Україну і продовження контракту після 2024 року.

Нагадуємо:

27 вересня в Будапешті відбулося підписання нового довгострокового контракту між владою Угорщини і російським концерном “Газпром” на постачання газу в обхід України.

За умовами контракту, “Газпром” буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік.

3,5 млрд кубометрів підуть через Сербію (через газопровід “Турецький потік” і його сухопутні продовження) і 1 млрд кубометрів – через Австрію.

Таким чином, поставки газу будуть організовані в обхід традиційного маршруту через українську ГТС.

У Міністерстві закордонних справ України назвали підписання нового контракту необґрунтованим рішенням, яке завдасть шкоди інтересам України.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди з європейським законодавством у сфері енергетики.

Зараз поставки ведуться за двома напрямками – через пункти Берегово на українсько-угорському кордоні і Баумгартен на словацько-австрійському кордоні.

 

Ціни на газ на європейських хабах мають тенденцію до росту – аналітики

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:55  УП

Ціни на природний газ минулого тижня досягли певної стабільності, залишаючись високими – в Україні активізувалась торгівля ресурсом жовтня, ціна якого встановилась на рівні 27 500 грн в п’ятницю.

Про це йдеться в огляді ринку від Української енергетичної біржі.

Українська енергетична біржа

Зазначається, що минулого тижня тривала торгівля ресурсом вересня, жовтня та листопада.

Заявки на купівлю та продаж природного газу формували 14 компаній. Серед них –  Нафтогаз Трейдинг, Крафт Енерджи, Укренергоекспорт, ПГНК тощо.

“Стартові ціни ресурсів мали тенденцію до зменшення. Найбільше зменшення стартової ціни було зафіксоване на ресурс вересня в ГТС, станом на 24 вересня середня стартова ціна на продаж складала 27 826 грн, що на 3,12 % менше за 20 вересня. Дана тенденція прослідковувалася і на інші ресурси”, – заявили в УЕБ.

При цьому, котирувальні ціни були більш стабільними, ніж у минулі періоди, знаходячись в діапазоні 26 960-27 500 грн. Остання ціна ресурсу жовтня в ГТС по передплаті складала 27 225 грн., по післяплаті – 27 500 грн.

Європейський ринок

Повідомляється, що ціни на газ зростають по всій Європі.

“Ціни виросли через збільшення попиту та низької пропозиції ресурсу через технічне обслуговування газових свердловин в Північному морі в Великобританії, що також призвело до скорочення видобутку.

Але новини про очікувані постачання газу з Росії можуть вплинути на динаміку цін. При постачанні нижче норми, запаси газу в Європі на зиму набагато нижче ніж зазвичай. Європа також конкурує з Азією за поставки зрідженого природного газу, а це означає, що вільного ресурсу не так багато”, – додають аналітики біржі.

При цьому, ціни європейських хабів мали тенденцію до зростання.

“Найнижчі котирування спостерігаються на хабі TTF, які станом на 24 вересня становили 67,41 євро/МВт.г. На інших хабах спотова ціна була вищою – до 71,64 TGE/POLPX євро/МВт.г.

Контракти на місяць наперед на більшості проаналізованих хабах мали тенденцію до здорожчання у порівнянні до спотових цін у середньому на 2,4 %”, – заявили в біржі.

Нагадуємо:

Жовтневі ф’ючерси на газ на головному європейському хабі TTF у Нідерландах у понеділок, 20 вересня, зросли до 938 доларів за тисячу кубів, попри падіння ціни 21 вересня вона залишається на рівні понад 900 доларів.

В УЕБ пояснювали, що наразі Європа не може розраховувати на видобуток, оскільки низка відключень переривають потоки з Північного моря. Гігантське газове родовище Гронінген в Нідерландах, ймовірно, зачиниться на три роки раніше запланованого терміну. Це посилює зростання цін на ринку.

Крім того продовжує впливати виснаження російським Газпромом своїх європейських газосховищ, що посилює дефіцит газу на ринку. Водночас транзит через Україну газовий монополіст не нарощує.

Так, він викупив лише незначну частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча в попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування в 15 млн кубометрів на добу.

У “Газпрому” на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

 

Вітренко розповів про обов’язкову передумову сертифікації “Північного потоку-2”

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:55  УП

Розблокування доступу європейських покупців до придбання російського і центральноазійського газу на східному кордоні України і подальшого самостійного бронювання транзитних потужностей є юридично обов’язковою передумовою сертифікації “Північного потоку-2”.

Про це заявив голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко в ефірі “Реальної політики з Євгенієм Кисельовим” на каналі “Україна 24” в неділю, передає прес-служба НАКу.

“Велика дипломатична перемога України, що в спільній заяві США та Німеччини є пряме посилання – Північний потік-2 має відповідати духу і слову Третього енергопакету Європейського Союзу, інакше він не може бути сертифікованим, не може реально запрацювати”, – сказав Віренко.

За його словами, прямими вимогами Третього енергопакету є відокремлення оператора газопроводу від впливів Газпрому та Путіна, а також забезпечення вільного доступу покупців до придбання газу та подальшого бронювання транзитних потужностей (а це можливо тільки при встановленні точки продажу газу на виході з російської газотранспортної системи – в Усть-Лузі).

“Що дуже важливо для нас: все це має поєднуватися з принципом солідарності, закладеним у договір про заснування ЄС. Якраз нещодавно було рішення європейського суду, який вказав, що німецький регулятор при сертифікації газопроводів має застосовувати цей принцип.

Коли німецький регулятор сертифікуватиме Північний потік-2 – має також переконатися, що цей газопровід не опиниться у привілейованому становищі, порівняно з іншими”, – додав Вітренко.

Забезпечення вільного доступу лише до Північного потоку-2 без розблокування Росією українського транзитного маршруту суперечило б принципу солідарності, заявив також голова “Нафтогазу”.

“Не можна забезпечити доступ третіх сторін тільки до Північного потоку-2. Бо тоді він стане якраз привілейованим, порівняно з іншими газопроводами, що йдуть з Росії в Європу – наприклад, через Україну.

Німецький регулятор не має сертифікувати Північний потік-2 до розблокування Росією українського газопроводу для третіх сторін. Щоб європейські компанії змогли отримувати газ на кордоні Україна-Росія і потім самостійно бронювати транзит через Україну”, – сказав він.

За його словами, Україна в міжнародних переговорах щодо Північного потоку-2 не просить політичних гарантій, але вимагає твердого виконання законодавства.

“Українська стратегія полягає не в тому, щоби просити якісь гарантії і потім на них покладатися. Бо в нас є сумний досвід Будапештського меморандуму і, тому, ми не дуже в таке віримо. Всі ми розуміємо, що Газпром і Путін в Європі намагаються використовувати право сили, наша ж сила – якраз в правовій обґрунтованості позиції.

Маємо успішний досвід, коли ми вже перемагали Росію за допомогою сили права в Стокгольмському арбітражі. І якраз стратегія полягає в тому, щоб опиратися на силу права і надалі”, – резюмував він.

Нагадаємо, “Газпром” 10 вересня заявив про завершення будівництва трубопроводу “Північний потік-2”.

Процес отримання дозволу на запуск “Північного потоку-2” може зайняти близько чотирьох місяців, тобто триватиме до початку 2022 року.

США та Німеччина у спільній заяві пообіцяли не допустити використання Росією трубопроводу як зброї, однак українська сторона наполягає, що досі не отримала жодних конкретних гарантій, яким чином буде унеможливлено використання “Північного потоку-2” для тиску на Україну.

 

Угорщина підписала нову угоду з “Газпромом” попри критику України

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:38  УП

Угорщина у понеділок підписала новий довгостроковий договір про постачання газу з Росією, який жорстко розкритикувала Україна, скасувавши заплановану зустріч міжурядової комісії в Будапешті.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters.

Угоду в Будапешті підписали заступник генерального директора “Газпром експорту” Дмитро Аверкін і головний виконавчий директор угорської енергокомпанії MVM Group Дьордь Ковор.

Угода з “Газпромом” розрахована на 15 років, з можливістю змінити закуплені обсяги через 10 років.

Згідно з угодою, “Газпром” буде щорічно відвантажувати Угорщині 4,5 мільярда кубометрів природного газу двома маршрутами: 3,5 мільярда кубометрів через Сербію та 1 мільярд кубометрів через Австрію.

Через плани підписання угоди МЗС України заявило 27 вересня, що ініціювало перенесення засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутись днями в Будапешті.

В МЗС наполягають, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики, додали в МЗС.

 

Україна переносить зустріч з Угорщиною і звернеться до ЄС через російсько-угорську угоду про газ

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:29  УП

Міністерство закордонних справ України ініціювало перенесення засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва через рішення Угорщини підписати новий довгостроковий контракт з російським “Газпромом” на постачання газу в обхід України.

Про це йдеться в оприлюдненій 27 вересня заяві МЗС України, повідомляє “Європейська правда“.

“Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремля та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам”, – заявило українське міністерство.

У МЗС наполягають, що Угорщині і надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

МЗС “з сумом відзначає”, що це рішення завдає шкоди “позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України і Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сійярто”.

29-30 вересня у Будапешті мало відбутися п’яте засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва за співголовування глав МЗС двох країн.

Через угорсько-російську газову угоду МЗС ініціювало перенесення засідання комісії на більш пізній термін, оскільки угода “матиме суттєвий вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз, а також узгоджених дій країн регіону, щоб мінімізувати її негативні наслідки”, підкреслили в міністерстві.

Коли відбудеться перенесене засідання, в МЗС не уточнили.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики, додали в МЗС.

Підписання довгострокового контракту про постачання російського газу до кінця 2036 року між урядом Угорщини і російським “Газпромом” очікується 27 вересня. Голова “Газпрому” Алексєй Міллер повинен прибути для підписання в Будапешт.

Про домовленість між Москвою і Будапештом стало відомо наприкінці серпня.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявляв, що угода з “Газпромом” розрахована на 15 років, з можливістю змінити закуплені обсяги через 10 років.

Згідно з угодою, “Газпром” буде щорічно відвантажувати Угорщині 4,5 мільярда кубометрів природного газу двома маршрутами: 3,5 мільярда кубометрів через Сербію та 1 мільярд кубометрів через Австрію.

 

Фінляндія заявила про активність російських спецслужб у країні

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:42  УП

Фінляндія і фіни регулярно стають об’єктами широкомасштабної нелегальної розвідувальної діяльності, зокрема, у сфері кібербезпеки Фінляндія цікавить Росію і Китай.

Про це йдеться в свіжому звіті Поліції безпеки Фінляндії SUPO, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Yle.

Повідомляється, що розвідки іноземних держав виявляють інтерес до підготовки значущих політичних рішень. Також їх цікавлять відносини Фінляндії і НАТО, питання арктичних територій, а також навички і технології в області кібербезпеки.

За інформацією SUPO, рівень загрози кібершпигунства не знизиться протягом найближчих п’яти років.

“На ситуації позначається погіршення відносин між державами. У цих умовах особливо авторитарні держави відчувають необхідність в розвідувальній інформації. За нашими оцінками, в Фінляндії триває широкомасштабна діяльність іноземних розвідок. Фінляндія цікавить, головним чином, Китай і Росію. Невеликі країни теж ведуть розвідку, але їх діяльність сконцентрована, насамперед, на вихідцях з цих країн”, – сказав начальник SUPO Антті Пелттарі.

Також в доповіді вказується, що загрозу для безпеки Фінляндії представляє кіберзлочинність.

Через комп’ютерні мережі можна паралізувати, наприклад, роботу комунальних служб і лікарень.

 

Спецслужби Польщі: Кожен п’ятий нелегальний мігрант з Білорусі має зв’язки з Росією

28.09.2021 06:13

Приблизно 20% нелегальних мігрантів, які потрапили до Польщі з Білорусі та пройшли перевірку місцевих спецслужб, мають зв’язки з Росією.

Про це йшлося під час спільної пресконференції глав МВС Польщі Маріуша Камінського, міноборони Маріуша Блащака, прикордонної служби Томаша Праги та речника координатора польських спецслужб Станіслава Жарина.

Як повідомив Жарин, з 1,2 тис. нелегальних мігрантів, які перебувають у закритих центрах для біженців в РП, спецслужби перевірили вже кількасот людей. Щодо кожної четвертої особи є підозри у вчиненні протиправних дій, а кожна десята підозрюється у зв’язку з терористичними організаціями, зокрема Талібаном та ІДІЛ. Окрім того, за даними польських силовиків, чимало з мігрантів мають бойовий досвід.

“20% перевірених осіб мають зв’язки, подекуди багаторічні, з Російською Федерацією. Частина з них намагається приховати цей факт… Однак докази говорять про інше”, – підкреслив Жарин.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що до захисту кордону від напливу нелегальних мігрантів залучені 2,5 тис. військовослужбовців, разом із прикордонниками й поліцією – і цю кількість може бути збільшено у разі потреби. Він додав, на кордоні вже розгорнуто понад 200 км загороджень із колючого дроту.

Глава МВС Маріуш Камінський розповів, що білоруські силовики перед перетином кордону дають мігрантам підозрілі пігулки – нібито для покращення їхнього фізичного самопочуття. За його словами, від литовських спецслужб надійшла інформація про отримання нелегальними мігрантами від білоруської сторони наркотиків, зокрема метадону.

Своєю чергою голова прикордонної служби РП Томаш Прага поінформував, що у серпні зафіксовано 3,5 тис. спроб нелегального перетину кордону з Білоруссю, у вересні – вже понад 6 тисяч. Він також підтвердив, що 150-200 мігрантів змогли добратися через Польщу до кордону з Німеччиною.

Як повідомлялося, у зв’язку з міграційною кризою Варшава на початку вересня запровадила надзвичайний стан у прикордонних із Білоруссю населених пунктах Підляського та Люблінського воєводств.

Польща та країни Балтії звинувачують режим Лукашенка у свідомій дестабілізації ситуації на кордоні, підкреслюючи, що міграційний тиск є організованими діями Мінська та Москви проти Варшави й Вільнюса.

 

Лукашенко заявив, що з Путіним проти України вживатимуть “якісь дії”

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:50  УП

Самопроголошений “президент” Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що домовився з російським лідером Володимиром Путіним вживати відносно України “якісь дії” у відповідь на нібито розгортання там американських військових баз США.

Джерело: прес-служба Лукашенка з посиланням на доповідь керівництва силового блоку Білорусі про обстановку на держкордоні від 27 вересня

Пряма мова Лукашенка: “Ситуація в суміжних державах для нас несприятлива. Більше того, керівництво цих країн взяло курс на конфронтацію з Білоруссю… У нас дуже серйозні проблеми. Проблеми, пов’язані з обороною…

Найсумніше – це Україна. У нас відкривається новий, по-старому кажучи, фронт. Ми бачимо, що вони творять. Мало того, що туди побігли наші втікачі, – там створюються навчально-тренувальні табори в усе більшій кількості, де навчають цілеспрямовано (і не тільки втікачів) роботі по Білорусі, як кажуть спецслужби…

Особлива увага до української ділянки – що ми там будемо робити. Ви бачите, вони туди, в Україну, тягнуть натовські війська. Під виглядом навчальних центрів вони створюють фактично бази. Бази Сполучені Штати створюють на Україні. Ясно, що нам треба на це реагувати…

Ми з президентом Росії (Володимиром Путіним – УП) проводили і проводимо консультації з цього питання і домовилися, що там треба вживати якісь дії. В іншому випадку ми завтра будемо мати прямо на кордоні Білорусі та Росії неприйнятну для нас ситуацію. Аж до розміщення ракет відповідної дальності. Ми на це не підписувалися і допустити цього не можемо”.

Деталі: Лукашенко стверджує також, що “вже навіть самі українські прикордонники” виявляють схованки зі зброєю біля кордону з Білоруссю і це підозріло. “Ми бачимо ознаки непристойних дій у відношенні Білорусі”, – зазначив він.

У цілому Лукашенко звинуватив Захід у розгортанні гібридної війни проти Росії і Білорусі.

Лукашенко накинувся і на Польщу. Заявив, що там теж розгортають військові корпуси США біля кордонів Білорусі. “Ясно, що таке Польща в ЄС. Під парасолькою американців перебуває. Вони проблем доставляють Євросоюзу не менше, ніж нам поляки, керівництво Польщі. І вони тиснуть на Європейський Союз, заявляючи про те, що ми вибудовуємо якусь гібридну атаку проти Європейського Союзу”, – наголосив він.

 

Білорусь перетворюється на військову базу Росії – МЗС відповіло на слова Лукашенка про Україну

27.09.2021 15:44

Олександр Лукашенко засвоїв шаблони російської пропагандистської риторики щодо загроз з боку країн Заходу та України і просторікує про примарні американські бази та табори бойовиків в Україні.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

“Вкотре стали свідками безпідставних інсинуацій на адресу України з боку Олександра Лукашенка. Очевидно, що Олександр Лукашенко вже повністю засвоїв шаблони російської пропагандистської риторики щодо загроз з боку країн Заходу та України зокрема. Він просторікує про примарні американські бази та табори бойовиків в Україні, паралельно перетворюючи сусідню нам Білорусь в суцільну військову базу Росії”, – зазначив Ніколенко.

Речник зауважив, що саме з боку Російської Федерації сьогодні йде основна загроза для України, Білорусі і дружнього нам білоруського народу.

“Зберегти суверенітет і незалежність Білорусі, а не перетворитися на придаток Росії – ось над чим варто насправді замислитися в Мінську”, – наголосив він.

Ніколенко підкреслив, що Україна ніколи не втручалася і не втручатиметься у справи сусідньої Білорусі. Україна також ніколи не створюватиме жодних загроз для безпеки білоруського народу.

Водночас Україна усіма силами і засобами далі захищатиме свою свободу, незалежність і вільний демократичний вибір українського народу на користь європейської та євроатлантичної інтеграції.

“Ми робимо це не проти когось, а виключно тому, що бачимо майбутнє України в об’єднаній родині вільних європейських народів, де цінність життя, людська гідність і демократичний вибір є непорушними. І таке ж майбутнє відповідає інтересам Білорусі”, – акцентував речник міністерства.

Як повідомлялося, у понеділок Лукашенко доповідав щодо ситуації на державному кордоні Білорусі.

Він заявив про відкриття нового фронту з нашого боку та зазначив, що українські прикордонники знаходять сховища зі зброєю біля кордонів з Білоруссю. Крім того, Лукашенко заявив про “стягнення натівських військ в Україну”, на що “треба реагувати”.

 

МЗС: Лукашенко повністю засвоїв шаблони російської пропаганди

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:37  УП

Самопроголошений “президент” Білорусі Олександр Лукашенко повторює все те, що постійно бреше про Україну російська пропаганда.

Джерело: речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в коментарі Українській правді

Пряма мова: “Вкотре стали свідками безпідставних інсинуацій на адресу України з боку Олександра Лукашенка. Очевидно, що Олександр Лукашенко вже повністю засвоїв шаблони російської пропагандистської риторики щодо загроз з боку країн Заходу та України зокрема. Він просторікує про примарні американські бази та табори бойовиків в Україні, паралельно перетворюючи сусідню нам Білорусь в суцільну військову базу Росії”.

Деталі: Ніколенко зазначив, що саме з боку РФ сьогодні йде основна загроза для України, Білорусі і дружнього нам білоруського народу.

На його думку, замість того, щоб звинувачувати Україну, Мінську насправді варто замислитися над тим, аби зберегти суверенітет і незалежність Білорусі, а не перетворитися на придаток Росії.

В МЗС наголосили, що Україна “ніколи не втручалася і не втручатиметься у справи сусідньої Білорусі” і “ніколи не створюватиме жодних загроз для безпеки білоруського народу”.

Водночас, зазначив він, Україна “усіма силами і засобами далі захищатиме свою свободу, незалежність і вільний демократичний вибір українського народу на користь європейської та євроатлантичної інтеграції”.

Пряма мова: “Ми робимо це не проти когось, а виключно тому, що бачимо майбутнє України в об’єднаній родині вільних європейських народів, де цінність життя, людська гідність і демократичний вибір є непорушними. І таке ж майбутнє відповідає інтересам Білорусі”.

Передісторія: У понеділок, 27 вересня, Лукашенко заслухав доповідь керівництва силового блоку Білорусі про обстановку на держкордоні і зробив кілька гучних заяв про Україну.

Зокрема, він звинуватив її у стягуванні на свою територію натовських військ і створенні в Україні військових баз Сполучених Штатів.

З огляду на це Лукашенко пригрозив, що вже домовився з президентом РФ Володимиром Путіним вжити відносно України “якісь дії” у відповідь.

 

Маріупольцю дали 3 роки за пропаганду війни в інтернеті

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:59  УП

Жителя Маріуполя засудили до 3 років ув’язнення за пропаганду війни в соціальних мережах.

Джерело: Донецька обласна прокуратура

Дослівно: “51-річного уродженця м. Маріуполя засуджено за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та пропаганду війни (ч. 1 ст. 110, ст. 436 КК України). Вироком Приморського районного суду м. Маріуполя правопорушника засуджено до 3 років позбавлення волі”.

Деталі: Прокурор у суді довів, що з листопада 2018 року по червень 2020 року зловмисник репостив та розміщував на власній сторінці забороненої в Україні соцмережі “Однокласники” інформацію, викладену в інтернет ресурсом “Рупор Новоросії”.

Зокрема, чоловік розповсюджував контент із закликами до війни і зміни кордону України.

 

Freedom House віднесла Україну до країн із «частково вільним інтернетом»

28.09.2021 04:36

Правозахисна організація Freedom House у новому звіті про ситуацію у світі зі свободою глобальної мережі віднесла Україну до категорії країн із «частково вільним інтернетом».

Як повідомляє Укрінформ, звіт оприлюднено на сайті Freedom House.

Нашій державі в рейтингу інтернет-свободи дісталося 62 бали зі 100 – на один бал більше, ніж торік.

Варто зауважити, що таку саму оцінку отримали Ангола та Еквадор.

Найвищі показники цього року в Ісландії (96 балів), Естонії (94 бали), Канади та Коста-Ріки (по 87 балів).

На думку правозахисників, в Україні трапляються блокування сторінок у соцмережах, а коментатори подекуди займаються «маніпуляціями громадською думкою» в політичних інтересах державної влади.

Також у Freedom House зазначають, що в Україні мають місце переслідування блогерів та авторів політичного контенту, так само як і кібернапади на опозиціонерів і правозахисників.

Окрім того, в організації вказують на появу в Україні законодавчих ініціатив, котрі мають на меті цензуру контенту та деанонімізацію в інтернеті.

 

Путін вважає прихід НАТО в Україну перетином “червоних ліній” РФ

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:47  УП

Президент Росії Володимир Путін вважає, що розширення інфраструктури НАТО на територію України означало б для Москви перетин її “червоних ліній”.

Джерело: речник президента РФ Дмитро Пєсков, ТАСС

Деталі: Пєсков підтвердив, що Володимир Путін та Олександр Лукашенко неодноразово обговорювали тему потенційного розширення НАТО на територію України.

На запитання, які можуть бути заходи Росії й Білорусі у відповідь на розширення НАТО, Пєсков зазначив, що це будуть “дії щодо забезпечення безпеки двох держав”.

Путін говорив на переговорах із Лукашенком, що розширення інфраструктури НАТО на територію України означає для Москви вихід за рамки допустимого.

Пряма мова Пєскова: “Тема потенційного розширення військової інфраструктури НАТО на територію України неодноразово згадувалася президентом Путіним… Президент Путін говорив, що це перебуває за межею тих самих червоних ліній, про які він неодноразово говорив раніше”.

Цьому передувало: Самопроголошений “президент” Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що домовився з російським лідером Володимиром Путіним вживати відносно України “якісь дії” у відповідь на нібито розгортання там американських військових баз США.

Раніше Володимир Путін заявляв, що якщо іноземні держави будуть “палити мости” з Росією, то відповідь його країни “буде асиметричною, швидкою й жорсткою”. “Сподіваюся, що нікому не спаде на думку перейти в відношенні Росії “червону межу“. А де вона буде проходити – це ми будемо визначати в кожному конкретному випадку самі”, – говорив він.

 

Кулеба – Путіну про “червоні лінії”: З нашого боку кордону розберемось самі

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:10  УП

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що “червоні лінії” президента Росії обмежуються лише територією РФ, а Україна сама вирішуватиме, що робити на своїй землі.

Джерело: Кулеба у Twitter, коментуючи думку Путіна, що прихід НАТО в Україну буде перетином “червоних ліній” РФ

Пряма мова Кулеби: “”Червоні лінії” Путіна обмежуються територією РФ. З нашого боку російсько-українського кордону ми самі розберемося, що нам робити в інтересах українського народу і безпеки України та Європи”.

Що було раніше: Речник президента РФ Дмитро Пєсков заяив, що Путін вважає, що розширення інфраструктури НАТО на територію України означало б для Москви перетин її “червоних ліній”.

Передісторія:

Самопроголошений “президент” Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що домовився з російським лідером Володимиром Путіним вживати відносно України “якісь дії” у відповідь на нібито розгортання там американських військових баз США.

Раніше Путін заявляв, що якщо іноземні держави будуть “палити мости” з Росією, то відповідь його країни “буде асиметричною, швидкою й жорсткою”. “Сподіваюся, що нікому не спаде на думку перейти в відношенні Росії “червону межу“. А де вона буде проходити – це ми будемо визначати в кожному конкретному випадку самі”, – говорив він.

 

У Кремлі заявили, що Путін є “прихильником змінюваності влади”

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:42  УП

Речник президента РФ Дмитро Пєсков стверджує, що Володимир Путін, який вже 20 років керує Росією, є “прихильником змінюваності влади”.

Джерело: ТАСС, “Медуза”

Деталі: Так він прокоментував внесений в понеділок до Держдуми законопроект, який скасовує обмеження на два терміни для глав суб’єктів федерації.

У разі прийняття закон, зокрема, дозволить в майбутньому зберегти свої пости президенту Татарстану Рустаму Мінніханову, меру Москви Сергію Собяніну, губернатору Московської області Андрію Воробйову, главі Чечні Рамзану Кадирову.

Пряма мова: “Звичайно, президент є прихильником змінюваності влади, але це не повинно бути нав’язливою ідеєю, яка заважає роботі. Тобто все добре в міру, щодо більшості питань президент є прихильником такого збалансованого підходу”.

Нагадаємо: Володимир Путін керує Росією уже близько 20 років: він був президентом два чотирирічні терміни з 2000 по 2008 роки, потім 4 роки був прем’єром РФ, у 2012 році став президентом уже на шестирічний термін (у 2008 році Держдума РФ ухвалила таку поправку до Конституції), у березні 2018 року знову пішов на четверту каденцію.

 

У РФ заявили, що затримали 5 неонацистів з портретами Бандери

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:40  УП

Російські співробітники ФСБ заявили, що затримали 5 членів неонацистського угруповання, які нібито готували теракт у будівлі правоохоронної служби.

Джерело: ФСБ РФ, російський Інтерфакс

Дослівно: “В результаті проведених заходів затримано 5 мешканців м.Уфи 2001-2003 років народження – учасників неонацистського угруповання, які здійснювали підготовку терористичного акту з використанням саморобних вибухових речовин і вибухових пристроїв”.

Деталі: За адресами проживання хлопців і в обладнаному в покинутій будові схованці вилучили: “готове до застосування СВП, саморобну вибухову речовину і компоненти для його синтезу, 9 одиниць холодної зброї, інструкції з виготовлення вибухових пристроїв, а також портрети ватажків Третього Рейху, націоналіста С.Бандери і націоналістичну атрибутику”.

Затриманих взяли під варту.

У СК додали, що 19-річний підозрюваний залучив 4 місцевих жителів до незаконної діяльності.

Повідомляється, що він поширював ідеї неонацизму, навчав їх правилам поводження зі зброєю, навичкам виготовлення саморобних вибухових сумішей і речовин, вони вивчали літературу по тактиці бойових дій і проводили інші навчальні плани для підготовки до терористичної діяльності.

У російському відомстві додали, що підозрюваний виготовив саморобний вибуховий пристрій.

СК Росії порушила кримінальні справи за ч.1 ст. 30, ч.1ст. 205 КК Росії (“Приготування до терористичного акту”), 205.3 КК Росії (“Проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності”), 223-1 КК Росії (“Незаконне виготовлення вибухових речовин або вибухових пристроїв”).

 

Вибухи у Калинівці: генпрокурор каже, диверсія підтверджується

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:06  УП

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова завляє, що причиною пожежі і вибухів боєприпасів на 48 арсеналі в Калинівці Вінницької області у 2017 році стала диверсія.

Джерело: гепрокурор Ірина Венедіктова в Facebook

Пряма мова: “Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується  здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів.

З урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями “ДНР” та “ЛНР”.

З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів  Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце  в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице”.

Деталі: Венедіктова додала, що також продовжується розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору “А” у м. Сватове, 65 арсеналі у м. Балаклія та 6 арсеналі у м. Ічня.

Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних – вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори.

За словами генпрокурорки, є кілька притягнутих до відповідальності військовослужбовців у зв’язку із вибухами на арсеналах. Водночас правоохоронці підозрюють цих осіб не у причетності до причин надзвичайних подій, а у службовій недбалості та бездіяльності, що призвели до більш тяжких наслідків пожеж на складах.

Передісторія:

Ввечері 26 вересня 2017 року сталася пожежа на складах боєприпасів, що розташовані в районі села Калинівка Вінницької області. Це призвело до детонації снарядів.

Внаслідок надзвичайної події змінено маршрути 14 поїздівВ’їзди до Вінницької області трасою м-21 Вінниця-Житомир-Могилів-Подільський перекрито.

“Украероцентр” закрив повітряний простір в радіусі 50 км від зони загоряння на складах боєприпасів в Калинівці.

Військова прокуратура Центрального регіону внесла до ЄРДР інформацію про події на складах у Вінницькій області з попередньою кваліфікацію за статтею 113 Кримінального кодексу – “диверсія”.

 

В Азербайджані і Вірменії згадують про загиблих у Другій карабаській війні

27.09.2021 19:04

Азербайджан і Вірменія вшановують річницю початку Другої карабаської війни – військові дії почалися 27 вересня минулого року і тривали 44 дні.

Про це повідомляє Ехо Кавказу, передає Укрінформ.

По всій території Азербайджану в полудень була оголошена хвилина мовчання. Рано вранці в мечетях, церквах і синагогах на території країни пройшли богослужіння в пам’ять про загиблих під час бойових дій.

У День пам’яті в азербайджанській столиці Баку було організовано масову ходу в пам’ять про солдатів та офіцерів, загиблих у боях за територіальну цілісність Азербайджану, з їх портретами.

У ході взяли участь глава Азербайджану Ільхам Алієв і перша леді Мехрібан Алієва, йдеться на сайті президента країни. Також опубліковані знімки з маршу. Потім Алієв заклав фундамент Меморіального комплексу Вітчизняної війни і Музею перемоги.

Хвилина мовчання також була оголошена у Вірменії і в Нагірному Карабасі. Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян сьогодні вранці відвідав військовий пантеон «Єраблур» в Єревані, щоб віддати данину пам’яті жертвам минулорічної 44-денної війни в Нагірному Карабасі.

Напередодні вірменська опозиція в пам’ять про жертв війни в Карабасі провела в Єревані смолоскипну ходу.

Як повідомлялося, унаслідок шеститижневої війни, в якій загинули з обох сторін близько 6000 людей і яка завершилася перемир’ям, влаштованим за посередництва Росії, більша частина раніше підконтрольних Баку територій була звільнена і повернулася під повну владу Азербайджану. Місцевим вірменам залишилася тільки частина первісної території Нагірного Карабаху.

 

Кремінь надав рекомендації щодо шляхів збереження та поширення української мови в діаспорі

27.09.2021 15:49

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь надав рекомендації щодо шляхів збереження та поширення української мови в діаспорі.

Як передає Укрінформ, про це він сказав під час Першої міжнародної конференції “Збереження української мови та культури в діаспорі”, повідомляє пресслужба Уповноваженого.

“Світове українство є одним із найчисельніших – сьогодні понад 20 мільйонів закордонних українців підтримують нашу державу у світі. Популяризація української мови, культури, традицій є надзвичайно важливою складовою державної гуманітарної політики та гуманітарної дипломатії в цілому. Українська мова за кордоном має лунати скрізь: у закладах освіти та культури, в міжнародних організаціях та установах. Зважаючи на те, що Україна претендує на членство в ЄС і НАТО, наша мова стане офіційною і в цих об’єднаннях”, – сказав Кремінь.

Він зазначив, що наразі необхідно посилити роботу щодо відкриття класів з українською мовою навчання, запровадити курси з вивчення української мови як другої для тих осіб, що перебувають в іншомовних середовищах.

За його словами, важливо також і те, щоб педагогічні працівники, які викладають українську за кордоном, постійно підвищували свій професійний рівень та мали можливість сертифікації на рівень володіння мовою.

“Однією з проблемних тем залишається питання забезпечення українських громад якісними підручниками, дистанційними курсами, художньою літературою. Ці та інші речі неодмінно будуть враховані в державних програмах співпраці із закордонними українцями, розвитку української мови, інших документах, які сприятимуть консолідації світового українства. Такі конференції, що порушують важливі для України питання, повинні стати постійними, а їхня підтримка – системною”, – сказав Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляв, що українська мова є цементуючим фактором для об’єднання українських громад за межами України.

 

«Вони хочуть знищити мою країну»: Прем’єр Ізраїлю в ООН закликав зупинити Іран

28.09.2021 04:11

Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет звернувся до світової спільноти із закликом зупинити Іран у його намаганнях здобути ядерну зброю.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Беннет заявив на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

«Програма Ірану зі створення ядерної зброї перебуває у критичній точці. Усі червоні лінії перейдено, інспекції ігноруються, усі очікування виявилися хибними», – сказав глава уряду Ізраїлю.

За його словами, за останні роки Іран «зробив великий стрибок вперед» у галузі ядерних досліджень і розробок, створенні виробничих потужностей і збагаченні урану.

«Ядерна програма Ірану стала переломним моментом… Словами не зупинити обертання центрифуг (ідеться про процес збагачення урану, – ред.)», – заявив Беннет, наголосивши, що Ізраїль не дозволить Ірану отримати ядерну зброю.

Він закликав міжнародне співтовариство до дій: «Якщо ми докладемо зусиль, якщо ми серйозно налаштовані зупинити це, якщо ми використаємо всю нашу винахідливість, то зможемо перемогти. І саме це ми збираємося зробити».

Беннет указав, що Ізраїль «буквально оточений» Хезболлою, шиїтськими бойовиками, Ісламським джихадом і Хамасом, які хочуть домінувати на Близькому Сході й поширити радикальний іслам по всьому світу.

«Що їх усіх об’єднує? Вони всі хочуть знищити мою країну, і всі вони підтримуються Іраном, – пояснив він. – Вони отримують фінансування з Ірану, проходять навчання в Ірані й отримують зброю з Ірану».

Ізраїльський лідер додав, що Тегеран також створив «новий підрозділ смертоносного терору», що складається з безпілотників, які можуть завдати удару в будь-який час. «Вони планують укрити небо Близького Сходу цією смертоносною силою», – сказав він, нагадавши, що ця зброя вже використовувалася в атаках на Саудівську Аравію, цілі США в Іраку та цивільні судна в морі.

«Іран планує озброїти своїх союзників у Ємені, Іраку, Сирії та Лівані сотнями, а згодом і тисячами цих смертоносних безпілотників. Ви можете ігнорувати це, але досвід підказує: те, що починається на Близькому Сході, там не закінчується». – резюмував Беннет.

 

Представник Афганістану відмовився виступати на Генасамблеї ООН

28.09.2021 04:59

Унаслідок зміни влади в Афганістані представник цієї країни відмовився від виступу на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Як передає кореспондент Укрінформу, постійний представник Афганістану при ООН Гулам Ісаксай, призначений попереднім урядом, за графіком мав виступити у понеділок.

Однак, як повідомив журналістам речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, його виступ було скасовано.

«Це не змінює того факту, що представником Афганістану залишається саме він», – уточнив Дюжаррік.

За інформацією «Аль-Джазіри», постпред Афганістану мав намір виступити на Генасамблеї з критикою талібів.

«Ми отримали інформацію про те, що держава-член (Афганістан) відмовилася від участі в загальних дебатах, які були заплановано на сьогодні», – повідомила «Аль-Джазірі» прессекретарка голови Генасамблеї Моніка Грейлі.

Минулого тижня міністр закордонних справ Талібану Амір Хан Муттакі заявив, що призначив власного представника при ООН – Сухаїла Шахіна.

20 вересня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш отримав лист за підписом Муттакі, у якому вказано, що Ашраф Гані «відсторонений від влади» і що країни світу «більше не визнають його президентом».

Також від виступу на сесії Генасамблеї відмовилася М’янма, де в лютому цього року стався військовий переворот.

Як повідомляв Укрінформ, у рамках 76-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку з 21 по 27 вересня проходив тиждень високого рівня, у якому взяли участь більш як сотня лідерів держав. 22 вересня з трибуни Генасамблеї виступив Президент України Володимир Зеленський.

 

В Україні за добу – 3007 випадків коронавірусу

27.09.2021 08:20

За добу 26 вересня в Україні зафіксовано 3007 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 286, медпрацівників – 32).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МОЗ.

За минулу добу госпіталізували 1 478 осіб, одужали 952 людини.

Крім того, зафіксовано 94 летальних випадків.

За добу методом ПЛР протестовано 13 202 особи, методом ІФА – 2 688 осіб, експрес-тестами – 11 022 особи.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 395 404 особи, одужали – 2 245 144, летальних випадків – 55 720.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Дніпропетровській (371), Чернівецькій (282), Львівській (241), Харківській (233) та Тернопільській (180) областях.

 

Нова хвиля на порозі: у київських лікарнях утворилися черги зі швидких з COVID-пацієнтами

27 вересня. УНН. У київських міських шпиталях лікарі готуються до нової хвилі пандемії коронавірусу та повідомляють про черги машин швидкої допомоги з COVID-пацієнтами. Відповідний пост опублікував на Facebook працівник швидкої допомоги Дмитро Яковлєв, передає УНН.

Цитата

“Київ. Олександрівка. Зараз. Черга з пацієнтами (хворими – ред.) на COVID та пневмонії. Чекаємо на черговий осінній зимовий локдаун. На довготривалий, до весни 2022! Готуйтеся”, – написав Яковлєв.

Деталі

У коментарі під постом головний інфекціоніст, заслужений лікар Ольга Голубовська додала, що черги зі швидких із пацієнтами також утворилися біля Київської міської клінічної лікарні №4.

Додамо

Ольга Голубовська в інтерв’ю на програмі в “Гостях у Гордона” заявила, що жорсткий локдаун може бути потрібен в Україні, якщо буде значний ріст захворюваності, щоб збити цю хвилю.

Тим часом, протягом минулої доби в Україні зареєстрували 3007 нових підтверджених випадків COVID-19. До лікарень госпіталізували 1 478, летальних випадків — 94.

Наразі п’ять областей України через перевищений рівень госпіталізацій із COVID-19 відповідають “помаранчевій” зоні епідемічної небезпеки.

 

Pfizer починає нову фазу випробувань пігулок для профілактики COVID-19

27.09.2021 15:51

Компанія Pfizer оголосила про початок наступної фази випробувань перорального противірусного препарату PF-07321332 для профілактики від коронавірусної хвороби.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресреліз компанії.

“У випадку успіху ми вважаємо, що ця терапія може допомогти зупинити вірус на ранній стадії – ще до того, як у нього з’явиться можливість широко розповсюдитися, потенційно запобігаючи симптоматичному захворюванню тих, хто піддався його впливу та пригнічуючи початок інфекції у інших”, – сказав президент науково-дослідних та медичних досліджень компанії Pfizer доктор Мікаель Дольстен.

Як зазначається, випробування фази 2/3 є частиною глобальної програми клінічних досліджень і охоплює до 2660 осіб, яким виповнилося 18 років і які живуть в одному місці з особою із підтвердженою симптоматичною інфекцією SARS-CoV-2.

Учасників розділять на дві групи – одним будуть давати препарат PF-07321332, іншим плацебо двічі на день протягом 5 чи 10 днів.

Основною метою є оцінити безпеку та ефективність для запобігання підтвердженої інфекції SARS-CoV-2 та її симптомів до 14 дня.

За даними компанії, результати клінічного випробування першої фази показали, що PF-07321332 безпечний і добре переноситься.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на ранок 27 вересня зафіксували 232 602 292 випадки зараження коронавірусом. Зокрема, зареєстровано 4 761 948 смертей, одужали 209 239 576 осіб.

 

Лікарка розповіла, чим нинішні симптоми COVID-19 відрізняються від торішніх

27.09.2021 19:01

Симптоми захворювання на COVID-19 сьогодні відрізняються від торішніх невисокою температурою, різким наростанням задишки і тим, що запах і смак не втрачаються.

Про це в Фейсбуці повідомила директор Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб Світлана Федорова, передає Укрінформ.

«Розвивається нинішній COVID-19 дуже швидко… Порівняно з попереднім роком відмінність у тому, що, сидячи вдома, коли їмо вітамінки, до реанімації народ доходить дуже швидко, причому непомітно для себе й оточуючих. Температура не дуже висока (буває 37,2-37,5), а ураження легенів уже 70% і більше, задишка з’являється і наростає за лічені години», – стверджує Федорова.

За її словами, запах і смак у більшості хворих не втрачаються. Спочатку хвороби спостерігається першіння в горлі, нежить (симптоми звичайної застуди або переохолодження). Кашель, як і задишка, з’являються вже на пізніх стадіях.

Федорова також повідомила, що станом 27 вересня її інфекційна лікарня заповнена, реанімаційних місць немає.

У Миколаївській області станом на 27 вересня вакциновані 351 386 осіб, серед них за минулу добу – 905.

Як повідомляв Укрінформ, за добу 26 вересня в Україні зафіксовано 3007 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, зафіксовані 94 летальних випадки. За весь час пандемії в Україні захворіли 2 395 404 особи, одужали – 2 245 144, летальних випадків – 55 720.

 

На Житомирщині медики примушували онкопацієнтів купувати безкоштовні ліки

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  27 вересня 2021

Медики Житомирської обласної лікарні вимагали в пацієнтів з онкозахворюваннями купувати дороговартісні препарати, хоча держава надає їх безкоштовно.

Про викриття корупційної схеми повідомили в прес-центрі Служби безпеки України.

Згідно з повідомленням, завідувач одного з відділень Житомирського обласного онкологічного диспансеру разом з колегою призначали пацієнтам коштовні препарати й пропонували купити їх в аптеках. Проте ці медикаменти  вони отримували безкоштовно від держави на кожного хворого й продавали в аптеки за півціни.

Упродовж останньої половини року медики незаконно збували препарати у кількох обласних центрах.

Під час обшуків правоохоронці вилучили в зловмисників майже півмільйона гривень готівки та чергову партію готових до “збуту” ліків.

Зловмисникам інкримінують правопорушення за частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Максимальне покарання передбачає обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на строк від 3 до 8 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 

ВООЗ збирає нову групу дослідників для розслідування появи COVID-19 – ЗМІ

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  27 вересня 2021

Всесвітня організація охорони здоров’я збирає нову групу дослідників для розслідування джерел походження вірусу SARS-CoV-2, що спричиняє захворювання COVID-19.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Як стверджують експерти організації, час для виявлення походження вірусу спливає, тому нове розслідування потрібно поновити якомога швидше.

Видання зазначає, що до нової команди увійдуть 20 фахівців з лабораторної безпеки, генетики, біозахисту та хвороб тварин.

Вони збираються розглянути різні гіпотези про походження вірусу.

Нагадаємо, ВООЗ уже проводила схоже розслідування, але тоді влада Китаю не надала всі наявні дані про походження вірусу дослідникам.

 

Учені знайшли в тілі диких кажанів віруси, майже ідентичні з SARS-CoV-2

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  27 вересня 2021

В тілах кажанів дослідники знайшли віруси, чий геном є майже ідентичним з генетичною структурою вірусу SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19.

Про це повідомляє видання Nature.

Дослідники з Інституту Пастера (Франція) та Університету Лаоса спіймали 645 диких кажанів у вапнякових печерах на півночі Лаоса та взяли в них зразки для досліджень на наявність вірусів з родини коронавірусів.

У результаті вони зафіксували три віруси в тілі виду кажанів “підковоніс малий”, які вони назвали BANAL-52, BANAL-103 BANAl-236.

У всіх цих трьох вірусів генетична структура збігається на понад 95% з геномом вірусу SARS-CoV-2.

Геном одного з них – BANAL-52 – збігається на 96.8% з генетичним матеріалом SARS-CoV-2. Наразі вченим не знають про жоден інший вірус, який має таку високу ідентичність з вірусом, що спричинює COVID-19.

До того ж, їхня генетична подібність ще й стосується чи не найбільш ключової ланки – білка, що зв’язує клітини віруса з рецепторами клітин організмів, у які він потрапляє (англійською “receptor binding domain, RBD”).

У SARS-CoV-2, цей білок прив’язується до рецептора на поверхні клітин людського організму, що називається АСЕ2, і так потрапляє всередину клітин нашого тіла. У трьох знайдених вірусів RBD-білок використовує той самий рецептор у людях.

На думку авторів дослідження, їхня знахідка підтверджує гіпотезу, що новий коронавірус з’явився внаслідок сполучення різних мутацій у підковоносів, що живуть у Південно-Східній Азії.

“Коли ми вперше відтворили геном SARS-CoV-2 на початку пандемії, його RBD-білок не нагадував нам нічого, що ми знали про білки на поверхні вірусів. Саме тому деякі люди відразу почали спекулювати про штучне походження вірусу, мовляв, він був створений у лабораторії в Ухані.

Однак, ця знахідка в Лаосі доводить, що цей коронавірус мав природне походження”, – говорить Едвард Голмс, еволюційний біолог і вірусолог з Сіднейського університету (Австралія), який не залучений до цього дослідження.

Проте в будові нових вірусів бракує однієї важливої частини, яка є в структурі SARS-CoV-2. Це так зване “місце для зв’язування білка фурину“, яке міститься на шипоподібному білку на поверхні віруса та допомагає йому проникати крізь оболонку клітин організмів.

Також дослідження не пропонує відповіді, як вірус, що притаманний для фауни Індокитаю, подолав велику відстань й опинився в Ухані в центральному Китаї.

Нещодавні дослідження, що проводили в ТаїландіКамбоджі та провінції Юньнань у південному Китаї, також зафіксували родину вірусів у тілі диких кажанів, що мають багато збігів з геномом SARS-CoV-2. На думку деяких учених, це свідчить, що в дикій природі Південно-Східної Азії міститься велика сукупність споріднених коронавірусів.

 

У турагенції на Івано-Франківщині продавали фальшиві COVID-сертифікати

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  27 вересня 2021

На Івано-Франківщині двоє громадян незаконно виготовляли несправжні міжнародні сертифікати про вакцинацію проти COVID-19.

Про це повідомляють у прес-центрі Служби безпеки України.

Мешканець Івано-Франківської області разом зі спільницею організували офіс у приміщенні туристичної агенції та виготовляли фіктивні міжнародні довідки про вакцинацію для перетину кордону.

“Під час санкціонованих обшуків правоохоронці виявили чорнові записи із “клієнтською” базою, підроблені довідки про негативні ПЛР-тести, фейкові результати лабораторних досліджень та міжнародні свідоцтва про вакцинацію”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Ціна однієї довідки становила 1600 гривень, а щотижневий прибуток – понад 30 тис. грн.

Слідчі стверджують, що зловмисники копіювали та друкували бланки сертифікації, а далі заповнювали й засвідчували підробленими печатками. Свою діяльність вони розпочали на початку 2021 року.

Зловмисники постійно змінювали дані медичних закладів та лікарів, що буцімто видавали їхні довідки. Зокрема, на підробках зазначалося, що вони нібито видані приватними і державними медичними закладами Київської, Волинської, Вінницької та Чернівецької областей.

Наразі організатору злочину повідомлено про підозру за частиною 3 статті 358 Кримінального кодексу України – підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Максимальне покарання за такий злочин передбачає обмеження або позбавлення волі строком до 5 років.

Нагадаємо, уряд пропонує посилити відповідальність за підроблення документів про вакцинацію проти COVID-19.

 

МОЗ закликає відстороняти керівників лікарень, де медики підробляють документи про щеплення

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  УП

27 вересня 2021

У міністерстві охорони здоров’я закликають місцеву владу відстороняти від роботи керівників медичних установ, де зафіксують підробку документів про вакцинацію проти COVID-19 або результатів аналізів.

Офіційне оголошення оприлюднили на сайті міністерства.

За даними міністерства, за фактом підробки документів на кількох лікарів відкрили кримінальні провадження.

“Ми офіційно направимо подання до власників закладів охорони здоров’я, де працюють ці лікарі, – об’єднаних територіальних громад – із проханням відсторонити від роботи керівників цих закладів на час проведення слідства.

Переконані, що керівники мають нести персональну відповідальність за те, що відбувається в їх лікарнях”, – прокоментував ситуацію міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Якщо слідчі дії не підтвердять причетність головного лікаря до правопорушень, то міністерство не буде проти його поновлення на посаді.

У разі повторного порушення МОЗ ініціюватиме анулювання ліцензії закладу охорони здоров’я та розривання контракту між закладом та Національною службою здоров’я. Тобто, в такому разі фінансування лікарні буде залежати цілком від місцевого бюджету та податків.

Нагадаємо, уряд пропонує посилити відповідальність за підроблення документів про вакцинацію проти COVID-19.

 

Квін закликає закріпити децентралізацію в Конституції України

28.09.2021 05:34

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін закликає українську владу внести зміни до Конституції стосовно децентралізації.

Про це Квін заявила під час презентації проєкту USAID “ГОВЕРЛА”, передає кореспондент Укрінформу.

“Після успішних місцевих виборів 2020 року, коли українці обрали представників до об’єднаних громад, настав час почати нову фазу децентралізації… Одним з наступних критично важливих кроків децентралізації є прийняття поправки до Конституції. Це крок, який довго обговорювали, і я закликаю вас до спільної праці над його завершенням”, – зазначила Квін.

Тимчасова повірена зауважила, що реформа децентралізації може забезпечити представлення найкращих демократичних практик на всіх рівнях урядування в Україні. Вона додала, що у США вважають децентралізацію найуспішнішою реформою України з 2014 року.

“Україна дотримується свого курсу. Я бачила, як Офіс Президента Зеленського посилює і поглиблює реформу децентралізації протягом останніх двох років. Ця реформа здобула публічне схвалення, закріпила високий рівень довіри до місцевої влади”, – акцентувала дипломат.

Квін наголосила, що США підтримуватимуть Україну і надалі та пишаються тим, що долучаються до створення інклюзивних, підзвітних та самостійних громад.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)”.

У січні 2020 року, після дискусій у суспільстві, в експертному середовищі та органах місцевого самоврядування запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції стосовно децентралізації.

Представник Президента у Конституційному Суді Федір Веніславський наприкінці червня цього року заявив, що законопроєкт щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації може бути презентований у Верховній Раді на початку наступної сесії. Він спрогнозував, що документ буде ухвалений у першому читанні до кінця року.

 

Початок опалювального сезону: газопостачальники опублікували ціни на жовтень

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:40  УП

Газопостачальники опублікували ціни на жовтень на газ для населення – річні ціни у жовтні не зміняться.

Про це повідомляє “ГазПравда”.

Зазначається, що річні базові ціни на газ залишаються стабільними і значно вигіднішими за місячні тарифні плани п’ятий місяць поспіль.

“Як і раніше, залежно від компанії, річна, фіксована ціна “блакитного палива” у вересні коливатиметься від 7,80 до 13,50 грн за кубометр”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, найнижчі ціни запропонували “Агросинтез Трейдінг” (7,80 грн за кубометр), “Евода Трейд КП Луцькводоканал” (7,88 грн за кубометр), “Черкасигаз Збут” і “Уманьгаз Збут” (7,89 грн за кубометр), а також “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” (7,96 грн за кубометр).

Водночас найвищі цінники на газ – 13,5 грн за куб –  встановили Чернівецька обласна енергопостачальна компанія, Житомирська обласна енергопостачальна компанія та Херсонська обласна енергопостачальна компанія.

Загалом, більшість компаній встановила ціни до 9 грн за кубометр.

Річна базова ціна діє з травня 2021 року по квітень 2022 року.

Її постачальники можуть змінювати лише в бік зниження. На фіксовані ціни споживачів перевели автоматично, при цьому за бажанням користувачі можуть обрати й інші тарифні плани: місячні чи сезонні.

Нагадаємо:

“Нафтогаз” після запровадження річного тарифу на газ для наслення працює над трирічним продуктом, який може мати ще кращі умови.

Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” озвучила фіксований річний тариф на газ. Він становитиме 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки).

 

Уряд призначив тимчасових членів правління “Нафтогазу” – Мінекономіки

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:40  УП

27 вересня уряд призначив виконуючих обов’язки членів правління НАК “Нафтогаз”, Кабмін до призначення наглядової ради виконуватиме її повноваження.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Мінекономіки також повідомило про звільнення з посад Сергія Перелому і Ярослава Теклюка.

Виконання обов’язків членів правління покладено на:

Олену Бойченко: директорку з управління персоналом та соціальної політики Нафтогазу;

Владислава Воловика: радника голови правління Нафтогазу;

Маврікія Калугіна:  радника голови правління НГ з питань видобутку газу;

Романа Чумака: начальника казначейського департаменту НГ.

“Також Кабінет Міністрів України тимчасово бере на себе функції наглядової ради компанії, до формування нової незалежної наглядової ради”, – зазначає Мінекономіки.

Єдиним акціонером компанії, що тримає 100% Нафтогазу, є Кабінет Міністрів. Відтак уряд автоматично отримує такі повноваження зі звільненням наглядової ради.

Нафтогаз продовжить постачати газ побутовим споживачам та підприємствам теплокомуненерго за річними тарифами, додали в уряді.

Також у КМУ наголосили, що “компанія працюватиме виключно у суспільних інтересах і забезпечить безперебійне проходження опалювального сезону за будь-яких умов”.

Завданнями нових керівників компанії є забезпечити її стабільну роботу та нарощувати видобуток вітчизняного газу. Одним із головних завдань є організація безперебійного опалювального сезону.

Нагадуємо:

Раніше ЕП з посиланням на власні джерела повідомила, що Кабінет Міністрів 27 вересня звільнив трьох членів наглядової ради НАК “Нафтогаз”. Це дозволило уряду набути повноважень наглядової ради і призначити чотирьох нових членів правління.

Перед тим КМУ звільнив двох членів правління НАКу: Теслюка та Перелому.

Декілька тижнів тому стало відомо, що три незалежні члени Наглядової ради НАК “Нафтогаз” та два члени правління компанії залишають свої посади.

Прем’єр Денис Шмигаль 7 вересня повідомив, що надав доручення першому віце-прем’єру – міністру економіки Олексію Любченку протягом тижня забезпечити оголошення конкурсу щодо відбору 4 незалежних членів наглядової ради “Нафтогазу”.

 

Круглий стіл: “Податкова амністія: як пройти, не спіткнувшись”

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:00  УП

Добровільне декларування доходів триватиме рік. Хто та що повинен задекларувати, як це зробити, та які ризики для громадян несе в собі добровільне розкриття інформації про власні статки?

Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких ніколи раніше не сплачувалися податки.

Формат: круглий стіл з відео трансляцією

Дата і час проведення: 29 вересня, 10:00-12:00

Місце проведення: CEO Club, Бутишів провулок, 23

Модератор: Дмитро Боярчук, виконавчий директор “CASE Україна”

Спікери:

Данило Гетманцев, Голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики

Світлана Воробей, заступник міністра фінансів

Олексій Шабан, заступник голови Національного банку

Владислав Воінов, начальник відділу з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб Департаменту податкового адміністрування Державної податкової служби

Тетяна Мігас, перший заступник начальника Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень

Єгор Синицин, Керівник практики оподаткування та трансфертного ціноутворення, EBS

Ілля Свердлов, партнер податкової практики Kinstellar

Представники банків

Питання, які будемо обговорювати:

Кого стосується амністія та що декларувати?

Чому люди мають бути зацікавлені легалізувати свої доходи та якою буде відповідальність, якщо цього не зробити?

Чи держава врегулювала всі питання для безболісного проходження цієї процедури?

Які підводні камені очікують на тих, хто наважиться на легалізацію?

Представники ЗМІ можуть акредитуватися на захід за посиланням.
Якщо вам цікава тема податкової амністії і ви б хотіли долучитись до події, зареєструватися на захід можна за цим лінком.
Організатор круглого столу: “Економічна правда”.

ЕП раніше детально розповідала про зміни: Податкова амністія стартувала з 1 вересня: кого це стосується, які є ризики для декларантів та питання без відповідей

Слідкувати за трансляцією події можна буде на сайті ЕП. Посилання на трансляцію ви знайдете у цій новині напередодні заходу.

 

Кабмін схвалив основні напрямки діяльності Нафтогазу на 2021 рік

27.09.2021 21:39

Кабінет Міністрів схвалив основні напрямки діяльності НАК «Нафтогаз України» на 2021 рік додатково до раніше затверджених на довгострокову перспективу.

Як передає Укрінформ, відповідна постанова №1011 від 27 вересня оприлюднена на Урядовому порталі.

Зокрема, новим напрямком роботи Нафтогазу стало створення балансуючих груп для постачальників природного газу побутовим споживачам, учасники яких можуть придбавати газ у НАКу в обсягах, достатніх для покриття потреб населення, на недискримінаційних (рівних) умовах та за фіксованою ціною на період до 1 травня 2022 року.

Нафтогаз також постачатиме газ операторам газорозподільних мереж (обл- та міськгази) для покриття виробничо-технологічних втрат природного газу відповідно до умов встановлення тарифів на розподіл газу. Компанія має сприяти переходу на нову модель розрахунків побутових споживачів за природний газ, коли кожного місяця сплачується 1/12 від очікуваної річної вартості спожитого газу, розрахованої відповідно до профілю споживання.

Крім того, Нафтогаз має привести умови розрахунків у договорах на постачання газу теплогенеруючим підприємствам, операторам газорозподільних мереж у відповідність з умовами розрахунків побутових споживачів. Компанія також зможе укладати енергосервісні договори.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні 27 вересня змінив склад правління НАК «Нафтогаз України». На цьому ж засіданні уряд звільнив трьох представників держави у наглядовій раді Нафтогазу і взяв на себе її повноваження.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 7 вересня доручив першому віцепрем’єру – міністру економіки Олексію Любченку в тижневий термін забезпечити оголошення конкурсу на відбір чотирьох незалежних членів наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

 

Більш як половина українців підтримують ідею ринку землі

27.09.2021 14:08

53% українців підтримують ідею ринку землі. 37% вважають, що земля не може бути об’єктом купівлі-продажу.

Такі результати загальнонаціонального опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, яке презентували в Укрінформі.

Соціологів цікавило, чи підтримують українці відкриття ринку землі, на яких умовах та якого захисту своїх інтересів очікують.

Згідно з результатами опитування, 53% українців підтримують ідею ринку землі в тому чи іншому вигляді. 37% дотримуються думки, що земля в принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу.

Думки прихильників ринку неодностайні в тому, яким має бути цей ринок. Лише 5% вважають, що земля має бути у вільному продажу, без будь-яких обмежень. Решта громадян підтримують купівлю-продаж землі за певних умов: 27% українців вважають, що землю продавати можна, але не іноземцям; 12% зазначили, що землю можна продавати, якщо є обмеження на величину площі, якою може володіти одна людина чи господарство; 10% підтримують ринок, якщо є законодавчо закріплена мінімальна ціна, нижче якої земля продаватися не може.

На Півдні та Сході України значно більше тих, хто вважає, що земля в принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу: на Сході так вважають 42% мешканців, на Півдні – 45%, у Центрі – 39%, а на Заході – 26%.

При цьому майже половина українців (48%) зазначають, що не мають ніякої землі у власності. Серед тих, хто не має землі у власності, противників ринку землі дещо більше (41%), аніж серед громадян, які володіють землею (34%).

Дещо відрізняються наміри тих, хто вже сьогодні має землю у власності, та тих, хто її не має. Серед власників землі близько 15% бажали б скористатися можливостями ринку землі та купити чи продати земельну ділянку. Натомість таких лише 6% серед тих, хто землі сьогодні не має. Ті ж власники землі, які сьогодні здають свої земельні ділянки в оренду, здебільшого воліли б лишити землю у того самого орендаря.

Дослідники зазначають, що попри політизованість та публічну міфологізацію цього питання, відкриття ринку земель матиме реальні відчутні наслідки для близько 10 – 15% громадян.

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Опитування проведено методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснювалося в межах проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

 

В Україні створять офіс для допомоги містам у підготовці «зелених» проєктів

27.09.2021 12:14

У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження працюють над створенням технічного офісу, який надаватиме підтримку українським містам у підготовці та супроводженні «зелених» проєктів.

Про це розповів голова Держенергоефективності Валерій Безус під час зустрічі із заступницею голови ЄБРР в Україні Іриною Кравченкою, передає Укрінформ.

«Наразі ми працюємо над створенням на базі Держенергоефективності технічного офісу, що надаватиме підтримку містам у підготовці та супроводженні «зелених» проєктів», – розповів він.

Крім того, на сьогодні також ведеться активна робота щодо запуску ринку зелених облігацій в Україні. За словами Безуса, вже створено Міжвідомчу робочу групу, а також йдуть переговори з муніципалітетами для реалізації перших пілотних проєктів.

«Ми ведемо активну роботу для запуску ринку цих видів цінних паперів. У законодавстві вже відображені правові засади для випуску зелених облігацій», – додав голова Держенергоефективності.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 1 липня набула чинності нова редакція закону «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», який запроваджує «зелені» облігації як окремий підвид цінних паперів.

 

Єрмак – про замах на Шефіра: Слідство співпрацює зі США і Британією

28.09.2021 00:22

Після обстрілу автомобіля Сергія Шефіра влада України отримала від міжнародних партнерів багато слів підтримки та пропозицій допомоги в розслідуванні.

Нині в цій справі українські правоохоронці співпрацюють з колегами зі США і Великої Британії, заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV, повідомляє Укрінформ.

“Цей замах викликав шалену реакцію, ми отримали багато дзвінків зі словами підтримки з боку практично всіх наших друзів, партнерів. Багато хто запропонував свою допомогу. І сьогодні наші правоохоронці співпрацюють зі США, і з Великою Британією. Тому я впевнений, що ми дізнаємося, хто за цим стояв”, – розповів Єрмак.

Він зазначив, що чекає, коли про замовників і виконавців злочину розповість слідство, але висловив переконання, що “за цим стоять сили, які не хочуть реформ у країні, не хочуть припинення війни і не хочуть очищення країни від криміналітету”.

Як повідомлялося, 22 вересня у Київській області обстріляли автомобіль першого помічника Президента України Сергія Шефіра, його водій зазнав поранень. За інформацією МВС, в автомобіль влучили більше 10 куль.

Відкрито кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією – замах на вбивство двох і більше осіб.

Голова Нацполіції Ігор Клименко поінформував, що правоохоронці розглядають як основні версії обстрілу автомобіля Шефіра замах з метою тиску на керівництво держави та спробу дестабілізацію політичної ситуації. Окрім того, за його словами, розглядається версія причетності спецслужб інших держав.

Згодом заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін повідомив, що до розслідування замаху на Шефіра долучаться представники Федерального бюро розслідувань США.

 

У Батурині пройшла всеукраїнська патріотична акція, присвячена Левку Лук’яненку

27.09.2021 12:52

У місті Батурині Чернігівської області пройшла Всеукраїнська національно-патріотична акція імені Левка Лук’яненка “Народжений бути вільним”.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив співзасновник ніжинської громадської організації “Дозір Крук” Максим Вертюк.

“Подібні акції, присвячені Левку Лук’яненку, ми вже двічі проводили в селі Хотів Київської області, де Герой України мешкав до кінця свого життєвого шляху. Та, оскільки він – уродженець Чернігівщини, третю вирішили тут. Виграли конкурс у Міністерстві молоді та спорту України й отримали фінансування. Планували приурочити захід до Дня незалежності України і дня народження Левка Григоровича (24 серпня), та через затримку в процедурних питаннях мусили його перенести”, – розповів активіст.

За словами Вертюка, акція проходила з 23 по 26 вересня й зібрала понад 140 учасників і гостей із різних областей України – представників патріотичних об’єднань, громадських активістів, учасників АТО/ООС, учнівську молодь, молодих людей з активною життєвою позицією. Вони мали зустрічі з ветеранами українсько-російської війни (зокрема, політв’язнем Миколою Ляховичем), дізнавались більше про борців за незалежність України, переглядали документальний фільм, грали в історичну гру, слухали тематичні лекції та концерти відомих на передовій музикантів і співаків Христини Панасюк та Дениса Степаненка, ходили на екскурсію в Батуринську фортецю.

Практичні заняття включали отримання знань і навичок з альпінізму, топографії, основ виживання та самозахисту, мінної безпеки, медицини та культури поводження зі зброєю.

Вертюк додав, що співорганізаторами акції, її гостями й помічниками у проведенні заходів були представники Українського інституту національної пам’яті, ГО “Братство АТО“, громадські та політичні діячі.

 

Ексрадник Кличка почав знімати розслідування про оточення мера

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:06  УП

Колишній радник мера Києва Максим Бахматов розпочав знімати розслідування про оточення міського голови – перше відео вийшло про першого заступника Віталія Кличка Миколу Поворозника.

Джерело: відео “Мільйони першого заступника Кличка. Схеми Миколи Поворозника” на каналі Бахматова

Пряма мова Бахматова: “Багато хто вважає, що всі чиновники КМДА – корупціонери. Так як бюрократична система породила сотні і тисячі таких чиновників, ми вирішили перевірити це та розкрити одного з найяскравіших представників – так би мовити вершечок у цій піраміді виживання чиновників. Ми перевіримо найголовнішого – і автоматично все репутаційне поллється на всіх. Отже сьогодні у нашому розслідуванні перший заступник мера Києва Микола Поворозник”.

Деталі: Бахматов зазначив, що Поворозника “неодноразово звинувачували у корупції”.

Зокрема, він згадав, як у квітні 2020 року Поворозника підозрювали у вимаганні хабаря у 125 тисяч доларів. Але справу “зам’яли”, бо “тягар гріха взяла на себе” підставна особа, замішана у шахрайських оборудках, а Поворозника Кличко повернув на посаду.

Бахматов додав, що за чиновником “помічені й інші гріхи” – наприклад те, що він задекларував “на пів мільйона менше, ніж заробив”.

Крім того, ексрадник мера згадав, що ліцей, де вчителем працює дружина Поворозника, став одним з 10 навчальних закладів (у Києві понад 400 шкіл – ред.), які отримали з бюджету гроші на облаштування футбольних майданчиків та полів. Однак сам Бахматов додав, що це могло бути просто збігом.

Він також розповів, що компанія, наближена до сина Поворозника, за неповні три роки виграла 21 тендер на будівництво на загальну суму 565 мільйонів гривень.

Фірмою керувала дівчина сина Поворозника – Олександра, яка до того працювала журналісткою одного з видань. У 2017 році вона стала співзасновницею ТОВ “Нідком”, яке за документами займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. За словами Бахматова, це було якраз у той час, коли Поворозник був чиновником у Києві.

Замовниками будівництва у 2019 році були міські лікарні, а у 2020-му – Відділ освіти Бучанської міської ради.

Бахматов додав, що увесь цей час син Поворозника і Олександра були заручені. Побралися вони у 2020 році, і за 2 тижні після цього дівчина відмовилась від керівництва компанією.

Бахматов припускає, що це було зроблено для того, щоб приховати зв’язок з Поворозником, щоб прізвище першого заступника мера напряму не фігурувало у діяльності цієї компанії.

Ексзаступник мера зазначив, що знімає свої розслідування за донати і з допомогою помічників з консалтингового агентства, а дані вони беруть з відкритих джерел.

YouTube-канал “Бахматов” з’явився 1 вересня. Наразі у ньому є 15 відео. У ньому є кілька інтерв’ю Бахматова та розслідування про те, як “крадуть гроші на київських парковках”.

“Українська правда” звернулась по коментарі до Поворозника.

Передісторія:

23 вересня 2019 року міський голова Києва призначив на посаду свого радника керуючого партнера інноваційного центру-містечка UNIT.City і колишнього керівника експоцентру ВДНГ Максима Бахматова.

У липні 2020 року Бахматов залишив посаду радника Кличка.

З часу обрання Володимира Зеленського президентом тривають постійні конфлікти між командою президента і мером Києва Віталієм Кличком.

 

Справа Шеремета: Антоненку послабили запобіжний захід

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:34  УП

Шевченківський районний суд Києва відпустив під нічний домашній арешт військового музиканта Андрія Антоненка, обвинуваченого у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Джерело: засідання Шевченківського райсуду Києва, пост іншої підозрюваної у справі Яни Дугарь у Facebook

Пряма мова судді: “Суд ухвалив: клопотання прокурора про продовження обвинуваченому Антоненку строку дії запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту задовольнити частково.

Змінити Антоненку запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з застосуванням засобу електронного контролю на домашній арешт у певний період доби із застосуванням електронного засобу контролю з 23:00 до 6:00”.

Деталі: Антоненко перебуватиме під нічним домашнім арештом 2 місяці – до 27 листопада.

Суд також продовжив на 2 місяці дію запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту для підозрюваної Юлії Кузьменко та дію особистого зобов’язання для підозрюваної Дугарь.

Передісторія:

Один із керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваниху вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.

22 травня 2020 року слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і триває. Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним.

Пізніше суд відпустив під цілодобовий домашній арешт підозрюваного у вбивстві Андрія Антоненка, а Яну Дугарь взагалі звільнив під заставу.

4 серпня суд розпорядився зняти з дитячого кардіохірурга Юлії Кузьменко, яку підозрюють у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета, електронний браслет і замінити цілодобовий домашній арешт на нічний.

 

Податкова заарештувала мільйон доларів українця через непідтверджені доходи

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:55  УП

Податкова та Фіскальна служби на Харківщині наклали арешт на суму понад 26 млн грн, адже їхній власник не зміг довести походження цих коштів – він придбав авто та земельні ділянки, витрати на які значно перевищили його доходи.

Про це повідомляє Державна податкова служба.

Як зʼясували фахівці підрозділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Податкової у Харківській області, громадянин придбав низку автомобілів та земельних ділянок на загальну суму понад 20 млн грн.

При цьому здійснені витрати у декілька разів перевищували офіційні доходи особи. Операції мають ознаки легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, кажуть у ДПС.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.209 КК України (легалізація (відмивання) доходів).

На грошові кошти громадянина в сумі понад 26 млн грн накладено арешт, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Нагадуємо:

Кабінет міністрів розробляє законопроєкт, який надасть Державній податковій службі право запитувати в українців походження грошей на придбання цінних активів і, у разі, якщо громадянин не зможе його пояснити, – заплатити податки.

З 1 вересня стартувала податкова амністія – добровільне декларування доходів триватиме рік, розмір податку, який потрібно заплатити, аби легалізувати свої статки, залежатиме від того, який актив декларується та де він перебуває.

 

Рудик із “Голосу” підтримала кандидата від партії Порошенка у мери Харкова

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:07  УП

Лідерка партії “Голос” Кіра Рудик підтримала голову фракції “Європейська солідарність” у Харківській облраді Олександра Скорика як кандидата на посаду мера Харкова на позачергових виборах, що відбудуться 31 жовтня.

Джерело: рух “Чесно” і “Європейська Солідарність – Харківщина”

Деталі: Кіра Рудик 23 вересня була на конференції з висунення кандидата у мери Харкова від “Європейської солідарності” та виступила з промовою.

Інформація про підтримку кандидата від “ЄС” є на сторінці “Європейська Солідарність – Харківщина”, однак на сторінках “Голосу” чи самої Рудик про це не повідомляють.

На конференції Рудик заявила про важливість взаємопідтримки патріотичних сил заради спільної мети – європейського майбутнього України.

“Ми маємо спільну мету, ми хочемо, щоб Україна рухалась у напрямку Європи та НАТО, щоб Україна ніколи не втрачала свій патріотичний шлях. У “Голосу” та “Європейської Солідарності” є безліч розбіжностей з погляду економіки, різних культурних підходів, але коли є наступ на українську мову, ми виходимо до трибуни для того, щоб блокувати її разом”, – сказала вона.

“Коли є наступ на те, щоб Україна рухалась у сторону НАТО, ми виходимо до трибуни Верховної Ради разом. У ці моменти всі наші розбіжності, які є принциповими, вони не мають жодного значення, адже ми бачимо вектор розвитку України спільно”, – додала Рудик.

Кандидатуру Олександра Скорика від “ЄС” також підтримав і голова партії “Акцент” Ігор Балута. Рух “Чесно” писав про “сімейний підряд” у Харківській ТВК і те, як голова виборчої комісії від “Голосу” пов’язана з “Акцентом”.

Нагадаємо: 11 вересня у Харкові офіційно розпочали виборчий процес щодо підготовки позачергових виборів мера Харкова.

Олександра Скорика торік на місцевих виборах обрали як члена “ЄС” депутатом Харківської обласної ради. Згодом він очолив фракцію та є членом Комісії з питань бюджету. До обрання працював генеральним директором ТОВ “М’ясокомбінат “М’ясний”.

Частина депутатів “Голосу” проігнорували з’їзд партії в липні й вийшли з політсили, яку створював, але потім покинув Святослав Вакарчук.

 

“Слуги народу” озвучили, де й коли проведуть великий “розбір польотів”

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:16  УП

1-2 жовтня у Трускавці відбудеться виїзне засідання фракції “Слуга Народу”, так звана “велика фракція”.

Джерело: офіційний бот “слуг народу”

Деталі: Місцем проведення великого зібрання за участю президента визначено готель “Rixos Prykarpattya”. На його території працюватиме Медіацентр.

У Медіацентрі заплановані брифінги керівництва та представників партії чи фракції, а також запрошених гостей.

Детальна програма буде відома пізніше.

Передісторія:

Президент Володимир Зеленський запланував зустріч із фракцією “Слуга народу” у Трускавці, як це було влітку 2019 року, – і не лише з розмовою й “навчанням”, а й з кадровими рішеннями. Речник президента Сергій Никифоров говорив, що заплановано “багатоденну фундаментальну зустріч” Зеленського з партією.

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко анонсував, що на збори парламентської фракції в Трускавці запросять керівників Офісу генпрокурора і Служби безпеки України, а також представників Кабінету міністрів та Офісу президента.

З’їзд планувався спершу на 1-3 жовтня: у п’ятницю й суботу – основні події, у неділю – підбиття підсумків.

22 вересня спікер парламенту Дмитро Разумков казав, що його не запросили на збори фракції у Трускавці. Корнієнко відповів, що це робоча нарада – і її учасники у відповідний термін отримають відповідні запрошення.

Влітку 2019 року партія “Слуга народу” проводила у Трускавці тренінг для своїх майбутніх народних депутатів.

 

Незакінчений конфлікт: що відбувається з Карабахом за рік після війни

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:00 — ЮРІЙ ПАНЧЕНКО, ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА

Рівно рік тому, 27 вересня 2020-го, на Південному Кавказі почалася нова війна між Азербайджаном та Вірменією.

44 дні бойових дій Другої карабаської війни повністю змінили розклад сил у регіоні, але – всупереч поширеному в Україні стереотипу – не завершилися повною перемогою Баку.

Так, Азербайджан за підтримки Туреччини справді повернув дві третини територій, втрачених у 1994 році, у Першій карабаській війні. Але решту території досі контролює самопроголошена Нагірно-Карабаська республіка, і, окрім того, там з’явилися російські “миротворці”.

Рік, що минув, довів: ще одним переможцем у цій війні стала Росія.

Вона отримала ще одну військову базу в регіоні, створивши інструмент гібридного впливу як на Вірменію, так і на Азербайджан.

До того ж війна не поставила всі крапки над “і” щодо майбутнього Нагірного Карабаху. Воно досі лишається туманним – різні погляди на нього озвучують не лише Єреван та Баку, але й міжнародна спільнота.

По суті, конфлікт повернувся до уповільненої фази, лише зі зміною балансу сил на користь Азербайджану. А отже, у будь-який момент він може спалахнути знову.

Чи можна було уникнути війни?

До нової війни та реваншу за поразку 1994 року Азербайджан готувався давно і системно. Видобуток газу та нафти, а також високі ціни на них у останні два десятиріччя дозволяли Баку інвестувати у створення та модернізацію армії суми, що перевищували державний бюджет Вірменії.

Разом із тим міжнародна спільнота не вважала нову війну єдиним можливим і непозбувним сценарієм.

Іноземні партнери довго (щоправда, не дуже успішно) працювали над варіантом мирного врегулювання. Ще 1992 року була створена Мінська група ОБСЄ, в якій посередниками у діалогу між Азербайджаном, Вірменією та самопроголошеним Нагірним Карабахом були РФ, США та Франція.

Мінська група напрацювала мирний план, так звані “Мадридські принципи”, які передбачали взаємні компроміси: Вірменія мала поступово повернути території “поясу безпеки” – території навколо Нагірного Карабаху, а Азербайджан визнавав готовність погодитися на тимчасову автономію Нагірного Карабаху, що дозволяло провести референдум, який би й визначив його статус.

Втім, хоча сторони формально погодилися на цей план, вони не зробили ані кроку до його виконання. Значною мірою це сталося через позицію Єревана. До керівництва країни прийшов так званий “карабаський клан”, вихідцями з якого були президенти Роберт Кочарян та Серж Саргсян. Вони відкидали будь-яку можливість компромісу, особливо такого, в якому першою на поступки мала піти Вірменія.

Революція у Вірменії 2018 року та прихід до влади прем’єра Нікола Пашиняна, не пов’язаного із карабаським кланом, давали надію на розблокування діалогу. Невипадково перші півтора року прем’єрства Пашиняна військові сутички на лінії розмежування “дивним чином” припинилися.

Втім, Пашинян потрапив у пастку, розставлену його попередниками.

На дострокових парламентських виборах 2018 року – та й після них – опоненти нової влади робили ставку саме на те, що уряд Пашиняна “здасть” Карабах Азербайджану. Відповідно, Пашинян був змушений робити заяви, що спростовують ці звинувачення.

Таким чином, шанс на мирне порозуміння знову було втрачено. І військовий сценарій поступово став неуникним.

Чому Вірменія програла?

Перемога у першій війні за Карабах була досягнута Вірменією навіть попри істотні переваги Азербайджану. Як наслідок, вся країна стала заручницею цієї перемоги.

Навіть визнаючи дедалі зростаючий розрив у технічному забезпеченні із Азербайджаном, у Вірменії завжди були впевнені, що їм вдасться повторити успіх 1990-х.

А крім того, країна стала заручницею захопленої території – питання збереження статус-кво вважалося більш важливим, ніж модернізація країни. Як наслідок, після революції 2018 року на світ вийшли шокуючи факти корупції у вірменській армії. Втім, вирішити цю проблеми уряд Пашиняна так і не встиг.

Мали місце і помилки нової влади. Зокрема, вже уряд Пашиняна завершив угоду з РФ про закупівлю чотирьох винищувачів Су-30СМ. Проте в реальних умовах війни, коли Азербайджан контролював повітряний простір, вони виявилися непридатними для ведення бойових дій та не були використані Єреваном.

Як наслідок, Друга карабаська війна стала конфліктом між стороною, що мала у розпорядженні найсучасніше обладнання, та стороною, що готувалася до війни за методичками 1990-х років.

Завдяки турецьким безпілотникам перевага Азербайджану в повітрі була абсолютною.

І протиставити цьому Вірменія не змогла нічого.

Ще одна причина, що доклалася до вірменської поразки – відсутність допомоги з боку РФ.

Вірменська опозиція часто пояснює цей факт недружньою позицією Пашиняна до РФ – мовляв, якби на чолі країни були проросійські політики, то підтримка Москви була б набагато істотнішою. Втім, це пояснення не є чесним.

РФ від самого початку оголосила, що безпекові гарантії Вірменії будуть задіяні лише у випадку перенесення конфлікту на її територію.

Натомість у 2020 році бойові дії йшли у Карабаху, який зберігав статус азербайджанської території, окупованої Вірменією.

Більш того, через відсутність спільного кордону та виходу Вірменії до моря Росія була обмежена у можливостях допомоги. Навіть тоді, коли планувала кроки, що мали б змінити хід війни.

Та й та російська допомога, що надійшла, виявилася неефективною.

Наприклад, коли ситуація стала критичною для Вірменії, Росія все ж передала Єревану ракетні комплекси “Іскандер” – але розрекламована російська зброя, якій Москва роками створювала імідж “надсучасної”, в польових умовах просто провалилася.

За словами Пашиняна, хвалені “Іскандери” виявилися неефективними, а їхні ракети “не вибухали або вибухали лише на 10%”.

Успішнішим виявилося дипломатичне втручання РФ. Кремль стикнувся з ризиком повністю втратити важелі впливу на Вірменію, а тому доклав усіх зусиль, щоби переконати Азербайджан зупинитися і відмовитися від повного захоплення Карабаху.

У підсумку в виграші залишилися як Москва, що зберегла інструмент впливу на Єреван, так і Баку, що уникнув звинувачення у масовому знищенні мирного населення (що було неминуче у разі подальший бойових дій) і теж отримав певні важелі впливу на Вірменію.

Життя після війни

Другу карабаську війну завершила домовленість Путіна, Алієва та Пашиняна, оголошена у формі “спільної заяви”.

Згідно з нею, на територію, що лишилася непідконтрольною Азербайджану, увійшли російські “миротворці” (формально – на п’ять років, але з автоматичним продовженням на наступні п’ятирічні періоди, якщо не буде заперечень), які також контролюватимуть Лачинський коридор – дорогу між Карабахом та Вірменією.

Натомість Вірменія була вимушена повернути всі території навколо Карабаху, включаючи ті, що продовжувала контролювати на момент укладання домовленості. Добровільна деокупація тривала кілька місяців та завершилася до кінця 2020 року.

У підсумку Вірменія втратила контроль над набагато більшою територією, аніж вона мала віддати за вже згаданими “Мадридськими принципами”.

Завершивши активну військову фазу, тристороння заява далеко не вирішила всіх існуючих проблем.

Перш за все, у ній немає ані слова про майбутнє Нагірного Карабаху – і це дозволяє обом сторонам трактувати домовленість на свій розсуд.

Присутність російських військових дає Вірменії можливість говорити про продовження існування Нагірно-Карабаської республіки, тільки на менший території. Натомість Баку заявляє, що це повноцінна територія Азербайджану і що він не має жодних зобов’язань перед Вірменією, навіть щодо надання регіону статусу автономії. А ті вірмени, що не хочуть отримувати азербайджанське громадянство, можуть їхати геть.

При цьому Баку (разом із Анкарою) наполягає, що оскільки війна завершилася його перемогою, то міжнародне посередництво на кшталт Мінського формату більше не потрібне. Натомість Єреван, а також країни-посередники (а це, окрім РФ, також США та Франція) вважають, що статус Нагірного Карабаху ще не визначено, а відповідно, є потреба у подальшому діалозі.

Ще одна проблема, що має різне тлумачення – розблокування транспортних коридорів.

У тристоронній заяві окремим пунктом міститься зобов’язання Єревана гарантувати транспортне сполучення між Азербайджаном і Нахічеванською автономією – відокремленою азербайджанською територією, найкоротший шлях до якої пролягає через Вірменію. Контроль над цією дорогою мають забезпечувати російські силовики.

У цьому ж пункті містить норма про зобов’язання сторін “розблокувати всі економічні та транспортні зв’язки у регіоні”.

Єреван трактує цей пункт як можливість одночасного розблокування Азербайджаном шляхів між Вірменією та РФ – мовляв, хоч про це і не написано, але повинно відбутися. Зараз у Азербайджані діє фактична заборона на перетин кордону вірменами, навіть для транзиту.

У Баку з таким прочитанням угоди категорично не згодні. Як неодноразово заявляв і президент Азербайджану Ільхам Алієв, у разі відмови Єревана від виконання цієї норми “Зангезурський коридор (до Нахічевані) буде прорубано силою”.

Щоб зробити Єреван поступливим, Баку продовжує тиск.

Зокрема, Азербайджан досі не повернув усіх вірменських військовополонених, пояснюючи це тим, що залишає для суду порушників режиму припинення вогню і вважає їх не військовополоненими, а терористами. Частину з них Єревану вдалося виміняти на карти мінування втрачених територій, проте кількадесят полонених досі залишаються в Азербайджані. Частина з них вже отримала тюремне ув’язнення, щодо інших суд триває.

Завершення війни не зупинило й смерті на лінії розмежування. Вийшовши на кордон із Вірменією, азербайджанська армія захопила прикордонні території, які Єреван вважає своїми. У прикордонних сутичках загинуло декілька військових.

Важливо, що попри звернення Єревана по допомогу, Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ – такий собі “російський макет НАТО”) фактично самоусунулася від проблем одного зі своїх членів.

По суті, “євразійські союзники” вирішили проігнорувати збройний конфлікт тепер на кордоні Вірменії, обмежившись пропозиціями створити комісію та розібратися з розмежуванням.

* * * * *

Оперативне втручання дозволило РФ не лише зберегти, а й посилити свій вплив на регіон.

Росія отримала ще одну точку військової присутності на Південному Кавказі, а на додачу – тепер може позиціонувати себе не просто як союзника, а як останнього захисника для карабаських вірмен.

Цим РФ добилася лояльності й він нинішньої вірменської влади – після війни Нікол Пашинян уникає кроків, які могли би трактувати в РФ як недружні.

Разом із тим у вірменському суспільстві зріє розчарування у російських союзниках. Показовим стало опитування, в якому вірмени вже не вважають РФ своїм головним союзником – це місце тепер зайняла Франція.

Виглядає так, що, отримавши короткострокову політичну перемогу, РФ програла стратегічно – почала втрачати симпатії вірмен.

Рано чи пізно цей розрив вийде на поверхню.

 

Разумков досі не отримав запрошення у Трускавець, планує поїхати на Львівщину

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:27  УП

Спікер парламенту Дмитро Разумков, якщо не отримає запрошення на засідання фракції “Слуга народу” в Трускавці, ймовірно, поїде з робочою поїздкою у Львівську область.

Джерело: прессекретарка Разумкова Ольга Туній у коментарі “Українській правді”

Пряма мова Туній: “Запрошення (у Трускавець – ред.) не надходило, але ми не виключаємо, що голова Верховної Ради буде в ці дні на Західній Україні, зокрема у Львівській області”.

Чому це важливо: Разумков – перший номер виборчого списку президентської партії. Протягом останніх днів розпалюється конфлікт між ним та монобільшістю.

На збори парламентської фракції в Трускавці запросять керівників Офісу генпрокурора і СБУ, а також представників Кабміну і “не виключається” запрошення Разумкова.

На тлі чуток про можливу відставку Дмитра Разумкова 20 вересня внутрішній конфлікт “Слуги народу” вийшов у публічну площину з обговоренням порядку денного на погоджувальній раді парламенту.

Глава партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко вважає дії Разумкова “некомандними”, а радник глави ОПУ Михайло Подоляк заявив, що якщо конфлікт буде рости, то “втрутиться президент”.

Передісторія:

За інформацією УП, президент Володимир Зеленський планує у найближчий час провести зустріч із фракцією“Слуга народу” у Трускавці, як це було влітку 2019 року. За словами співрозмовників УП, зустріч триватиме до 2 жовтня.

На зустрічі, як очікують у “Слузі народу”, буде велика розмова про майбутнє, в тому числі про кадрові рішення.

Сам Разумков повідомив, що його досі не запросили на заплановані збори, а він хоче їх відвідати.

 

Імовірність звільнення Разумкова оцінюють 55% проти 45% – джерела

ПОНЕДІЛОК, 27 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:28  УП

В Офісі президента болісно сприймають самостійницьку гру спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, питання можливої відставки посунулось у часі після прийняття закону про олігархів.

Джерело: публікація УП “Останній із “перших”. Чи втримається на посаді Дмитро Разумков”

Пряма мова співрозмовника УП у керівництві Ради: “Станом на зараз ймовірність звільнення Разумкова – 55% проти 45%…

Голосів мало би вистачити. “Слугам” додадуть голоси “За майбутнє”, частково “Довіра” і частина “Голосу”, яка воює з Кірою Рудик. З “Голосом” цікава історія – вони хочуть обміняти це голосування, щоб скинути з посади керівника фракції Железняка”.

Деталі: Якщо Офіс президента запустить процес звільнення Разумкова, то найбільш очевидна процедура виглядатиме приблизно так: потрібно зібрати 150 підписів нардепів за винесення питання на розгляд Ради, після чого голова ВРУ повинен підготувати звіт про свою роботу та внести це питання у порядок денний.

Наявність віцеспікера Руслана Стефанчука у стінах Ради суттєво посилює ймовірність відставки Разумкова, адже голові ОП Єрмаку із Зеленським не доведеться особливо напружуватися, щоб знайти заміну.

Голосування закону про олігархів, яке проводив Стефанчук, показало, що віцеспікер готовий вишукувати будь-які можливості, аби виконати поставлене президентом завдання.

Джерела УП у партії “Слуга народу” пояснюють, що насправді Зеленський не хоче йти на відставку Разумкова, але дуже болісно сприймає самостійницьку гру спікера ВР.

Перевіркою на лояльність до влади для Разумкова стане призначення керівника секретаріату Ради. Банкова запропонувала спікеру кандидатуру В’ячеслава Штучного.

Якщо Разумков не погодиться на кандидатуру Штучного, це означатиме остаточний розрив із Зеленським. Якщо погодиться, то Банкова отримає важелі впливу і контролю над спікером, йдеться в матеріалі УП.

Детальніше про конфлікт Разумкова і Офіса президента та про можливі політичні розклади читайте в матеріалі “Української правди”.

 

Останній із “перших”. Чи втримається на посаді Дмитро Разумков

УП 27.09.21.

Осінь 2019 року була піком політичних можливостей президента Володимира Зеленського.

Після парламентських виборів новий президент нарешті отримав змогу доукомплектувати своїми людьми ключовий для політики трикутник влади: Офіс президента, Кабмін і Верховну Раду.

Андрій Богдан, Олексій Гончарук та Дмитро Разумков стали першою “трійкою”, яка іменем Зеленського мала керувати країною.

За два роки із тієї трійки керівників на своїй посаді зберігся лише спікер парламенту Разумков. Але й він, останній із “перших”, має всі шанси в дуже недалекому майбутньому перейти у статус “колишніх”.

Голосування за так званий антиолігархічний закон напружило до останньої межі і без того непрості стосунки спікера з Банковою. В команді Зеленського уже відкритим текстом говорять про можливість відставки голови парламенту.

Чи готовий Зеленський розстатись із першим номером “Слуги народу”, звідки конфлікт між Разумковим і Зе!командою та яке останнє випробування для спікера вигадали на Банковій – читайте в матеріалі “Української правди”.

У попередніх серіях: коротка історія конфлікту

Дмитро Разумков на посаді спікера відрізнявся від колег зі “Слуги народу”, та й від нової влади загалом.

З першого засідання парламенту він зважав не лише на представників монобільшості, але й на депутатів з малих фракцій.

Таке ставлення з боку представника команди Зеленського до “старих” еліт виглядало досить незвичним. Нова влада показово насміхалась над Порошенком, Тимошенко, Медведчуком та рештою. Разумков на цьому тлі вибивався зі строю.

Навпаки – голова ВРУ намагався коректно комунікувати з усіма і таким чином завоювати авторитет у залі. Іншими словами, Разумков став для інших фракцій людиною з нової влади, “з якою ще можна поговорити”.

Натомість спікер досить швидко зайшов у конфлікт з Офісом президента. Формальною причиною було бажання тодішнього голови ОПУ Андрія Богдана прийняти 73 законопроєкти в “турборежимі” – на першому ж засіданні Ради дев’ятого скликання. Разумков сказав, що сам не збирається й іншим не дасть аж так порушувати регламент.

“Діма прийшов до нас і каже: а що скажуть інші фракції? Ми офігіли: “Нафіга ти дивишся на інші фракції, у тебе своїх 250 депутатів!” Він каже: “а що я скажу Тимошенко?” – “Та посилай її на ***!”, – розповідав УП в 2019 році один з поважних тогочасних представників Зе!Команди.

Так, власне, і зародився непублічний конфлікт тодішнього голови Офісу зі спікером Ради, який говорив: “Я голова усього парламенту, а не його частини”. Неприязнь між Богданом і Разумковим тривала аж до звільнення Андрія Йосиповича з Банкової.

Цікаво, що взимку 2020 року, коли в коридорах влади активно обговорювали заміну Богдана на Єрмака, голова ВРУ підтримував такий хід. Мовляв, Єрмак не лізе в його роботу і завжди дуже “конструктивний і привітний”.

Але із заміною голови ОПУ стосунки голови Ради та Банкової не покращилися. Навпаки –  конфлікти перейшли на вищий рівень, його недолюблював вже не лише голова Офісу, але й сам президент.

З кінця 2019 року Разумков почав активно демонструвати свою власну позицію, яка не завжди збігалася з позицією партії і особисто президента.

Наприклад, він показово не брав участі у 5 запитаннях від Зеленськогоутримувався при запровадженні санкцій проти каналів Медведчука, публічно критикував ідеї секретаря РНБО і заочно з ним дискутував про олігархів, або й просто насміхався у медіа з різного роду посіпак Банкової.

Всі ці шпильки відчутно дратували Єрмака із Зеленським. Тим паче, коли соціологічні дослідження почали показувати, що в голови ВРУ рівень довіри не набагато гірший, ніж у президента: Разумкову довіряють 32% українців, Зеленському – 33%.

Але невдоволення Зеленського має більше “понятійну” природу: коли нова команда заходила у владу, то уклала джентльменську угоду, що ніхто не буде займатись власними політичними проектами і кар’єрами, а всі працюватимуть на команду.

“Ми якось так домовилися, що всі працюємо на одного фронтмена і поки в одній команді, то ніхто не будує собі окремої кар’єри. Діма зразу почав займатися собою і працювати на власне майбутнє”, – зізнався свого часу в розмові з УП один із лідерів Зе!команди.

Останньою краплею для Банкової у відносинах із головою парламенту стало направлення ним до Венеціанської комісії запиту про надання висновку щодо закону про олігархів.

Цей крок Разумкова в Офісі президента розцінили як персональний удар по ініціативі Зеленського та як спробу спікера суб’єктивізуватися в очах олігархів.

Питання можливого звільнення Разумкова з посади голови ВРУ постало як ніколи гостро.

У цьому кейсі відсутня головна проблема усіх інших кадрових змін часів Зеленського – на цю посаду вже є готовий кандидат.

Наявність віцеспікера Руслана Стефанчука у стінах Ради суттєво посилює ймовірність відставки Разумкова, адже Єрмаку із Зеленським не доведеться особливо напружуватися, щоб знайти заміну.

Голосування закону про олігархів, яке проводив Стефанчук, показало, що віцеспікер готовий вишукувати будь-які можливості, аби виконати поставлене президентом завдання.

При тому, Стефанчук може це робити не тільки у парламенті. Як показав останній тиждень, він досить мотивований ходити на телеефіри і відстоювати там позицію. Не якусь свою, а всієї команди.

Якщо Офіс запустить процес звільнення Разумкова, то найбільш очевидна процедура виглядатиме приблизно так: потрібно зібрати 150 підписів нардепів за винесення питання на розгляд Ради, після чого голова ВРУ повинен підготувати звіт про свою роботу та внести це питання у порядок денний.

“Станом на зараз ймовірність звільнення Разумкова – 55% проти 45%”, – зазначає в розмові з УП співрозмовник у керівництві Ради.

“Голосів мало би вистачити. “Слугам” додадуть голоси “За майбутнє“, частково “Довіра” і частина “Голосу”, яка воює з Кірою Рудик. З “Голосом” цікава історія – вони хочуть обміняти це голосування, щоб скинути з посади керівника фракції Железняка”, – пояснює вищезгаданий співрозмовник.

Штучний конфлікт, або Остання перевірка Разумкова

“Насправді Зеленський не хоче йти на відставку Разумкова, але все до того йде. Якщо Діма продовжить так, як зараз, то місяць максимум ще попрацює”, – пояснює позицію президента один із топів “Слуги народу”, який часто буває на Банковій.

У Зеленського дуже болісно сприймають самостійницьку гру Разумкова.

“Якщо чесно, то ми самі не розуміємо, що він робить. У Діми – амбіції, але вони нічим не підкріплені, крім “я син Разумкова” і маю бути великим”, – розповідає один із чільних “слуг”.

Ця гіпербола досить точно показує реакцію у верхах чинної влади на поведінку спікера. Щоправда, “в низах” фракції “СН” ситуація дещо інша. У Разумкова є група прихильників серед “слуг”, котрі поділяють його погляди і бажання балансувати вплив Банкової на Раду.

“Але часом Разумкова заносить. Як з цими олігархами. Ми зустрічались і вирішили, що не голосувати за це – політична смерть для “Слуги”, ми це обіцяли всім. І наче всі погодились, а тут раз – Венеційка, якісь спроби затягнути. Ми йому кажемо: Діма, що це? Але поговорити толком не можна, бо він вдома на ізоляції”, – зізнається в розмові з УП один із прихильників Разумкова у фракції.

Власне, голосування за закон про олігархів міг стати останньою сторінкою у спільній історії Разумкова і Зе!команди. Якби не вимушена ізоляція Разумкова після другого позитивного тесту на ковід.

“Він же мав свою позицію, казав, що не голосував би. Я думаю, що Разумков не підтримав би таку скорочену процедуру. Якби він був би на роботі, ми б наполягали, і це би була точка біфуркації для наших негараздів”, – не криючись заявив у Раді глава фракції СН Давид Арахамія.

Однак, закон прийняли без Разумкова і проходження точки неповернення посунулось у часі. Принаймні про це можна судити із того, що підписних листів за відставку спікера ніхто не попросив і голоси за таку ініціативу наразі не збирає.

“Зараз ми всі поїдемо в Трускавець. Там буде влада повністю, фракція, президент. Думаю, там остаточно і буде вирішено долю Разумкова”, – припускає в розмові з УП один зі “слуг”.

Проте у Зеленського вигадали ще одне випробування на вірність для голови парламенту.

Мова про призначення керівника секретаріату Ради. Попередньо цю посаду займав такий собі В’ячеслав Штучний. Але, начебто, до Разумкова дійшла інформація, що керівник його секретаріату отримує доплату з Банкової за “нагляд” за ним. І в липні 2020 року спікер зумів добитись звільнення Штучного.

Той, щоправда, із президентської обойми не випав і отримав дуже “тепле” місце заступника голови Управління держохорони, навіть звання генерала.

Банкова вирішила знову задіяти Штучного, цього разу як останню перевірку Разумкова на лояльність.

Фракція “Слуга народу” запропонувала трьох кандидатів на посаду керівника апарату, серед яких і Штучного.

А вже за кілька днів Арахамія на брифінгу в Раді дав зрозуміти, що насправді саме Штучний має зайняти місце біля Разумкова.

“Ми дізнались, що Штучний уже генерал, і нам дуже подобається ідея, що секретаріатом керуватиме генерал”, – вдавав, що жартує, Арахамія.

“Зараз все залежить від глави секретаріату”, – недвозначно переконує інший топ із “СН” в розмові з УП.

По суті Разумкова примушують до акту публічної покори. Він має продемонструвати, що готовий підкоритися волі свого лідера, хай навіть особисто для нього вона буде дуже неприємною.

Якщо Разумков не погодиться на кандидатуру Штучного, це означатиме остаточний розрив із Зеленським. Якщо погодиться, то Банкова отримає важелі впливу і контролю над спікером.

“Разумков зараз все прораховує, включаючи можливу відставку. Він давно про це думає. Але влазити у такий беспредєл в Раді, як було з цим антиолігархічним законом, він не буде”, – переконує близький до спікера депутат “СН”.

Сам Разумков робить вигляд, що за посаду не тримається.

“Жодна посада не вартує угод із совістю”, – відповів спікер на питання УП про можливу відставку.

Відставка Разумкова технічно не дуже складна, для цього потрібно лише 226 голосів в Раді.

Але з пошуком очевидного casus belli, як зізнаються в “Слузі”, можуть виникнути проблеми.

Як розповідають співрозмовники УП у президентській фракції, Разумков виявився одним із дуже нечисленної групи у “СН”, хто на старті відмовився отримувати “мотиваційні конверти” від Банкової.

Дехто із пулу медіаголів Банкової почав говорити про роботу Разумкова на олігарха Ріната Ахметова і непублічне фінансування олігархом спікера.

Але навіть керівники “Слуги” в розмові з УП визнали, що це навряд чи правда.

“Якби він брав, ми про це б знали, бо воно стало би явним. Таке не може залишатися непоміченим. Плюс ми ж моніторимо телик, ми бачимо, як це виглядає на каналах Ріната, коли він когось підтримує. У випадку з Дімою це точно не так, як Яценюк чи Гройсман”, – розповідає співрозмовник в оточенні президента.

“Ахметов навряд чи Разумкову платить. Думаю, поки ефіри дає. Плюс – Порох. Ще Діма думає щось із Гройсманом зібрати. Чи якийсь проект з Кличком. Аваков там 100% якось в темі”, – додає інший топ зі “Слуги”.

Як розповідають джерела УП в різних крилах президентської фракції, останнім часом Разумков і справді зустрічався і Гройсманом, і з Порошенком. Але робив це досить демонстративно – прямо у себе в кабінеті в Раді.

Тож сам факт зустрічі, про яку одразу всі знають, хоч би й через УДО, наводить на певні сумніви в серйозності “таємних союзів” Разумкова.

Єдиний більш-менш реальний сценарій поведінки спікера, який можна вкласти у сценарій боротьби із Банковою – спроба зібрати і очолити невелику групу незгодних депутатів всередині “Слуги”.

“У Діми добрі стосунки з тією частиною “Голосу”, яка зараз з Кірою Рудик і Яриком Железняком. Але ж вони не підуть в групу Разумкова. У них своя партія і фракція. Тому Діма може збирати хіба когось в самій “Слузі”, – розповідає один зі співрозмовників в “Голосі”.

***

Після другої річниці роботи спікером парламенту перед Дмитром Разумковим постали питання, не легші за гамлетівські.

Він мусить або погоджуватися на призначення нового-старого “смотрящого” в особі Штучного, або йти у вільне плавання і спробувати укріпитись в Раді.

Обидва випадки таять в собі досить великі загрози. Якщо він піде першим шляхом – то чи зможе Дмитро Олександрович нейтралізувати “наглядача”?

У випадку, якщо Разумков не справиться з новим керівником апарату, то може стати заручником ОПУ, адже за всіма його діями і розпорядженнями слідкуватиме людина Банкової.

Коли ж спікер обере другий шлях – а чи вистачить Разумкову сил, вмінь та ресурсів переманити депутатів до себе в групу і перейти до Зеленського в опозицію?

Але якщо він спробує і не зможе сформувати власний центр сили в Раді – то ризикує стати рядовим позафракційним депутатом, яких десятки.

І як тоді доводити виборцям, а головне – політичним елітам, що він спроможний вирости у справжнього лідера, здатного, щонайменше, провести у наступну Раду окрему партію?

Ситуація, як колись казав один уже забутий політик, така, що “я вам не заздрю”.

Роман Романюк, Роман Кравець, УП

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 256

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua