Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 27.10.2021

Інформаційний резонанс доби: 27.10.2021

На Донбасі вбили українського військового

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 17:41  УП

Упродовж поточної доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 9 порушень режиму припинення вогню, внаслідок яких вбили одного бійця ЗСУ.

Джерело: штаб ООС

Деталі: Внаслідок ворожих обстрілів загинув військовий.

Збройні сили відкривали вогонь у відповідь.

Крім того, біля Гранітного російські найманці з безпілотника скидали вибухівки.

Дослівно: “Поблизу Гранітного окупанти здійснили два обстріли з артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм.

В напрямку Луганського ворог двічі вів вогонь, використовуючи гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети.

Біля Новотошківського противник відкривав вогонь зі стрілецької зброї.

В бік Новолуганського найманці застосували ручні протитанкові гранатомети.

В районі Лебединського обстріли велися з гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

Неподалік Широкиного ворог відкривав вогонь з станкових протитанкових гранатометів”.

Нагадаємо: 26 жовтня 2021 року за наказом головнокомандувача Збройних сил генерал-лейтенанта Валерія Залужного в районі проведення ООС вперше застосували розвідувально-ударний безпілотний комплекс “Байрактар”.

 

Окупанти обстріляли з артилерії Трьохізбенку, пошкоджені п’ять будинків

27.10.2021 23:19

27 жовтня російсько-окупаційні війська вчинили обстріл Трьохізбенки на Луганщині, застосувавши заборонену Мінськими домовленостями артилерію великого калібру.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуку повідомляє Щастинська міська тергромада.

«По населеному пункту Трьохізбенка було випущено близько 20 снарядів, пошкоджено п’ять приватних будинків. Внаслідок обстрілу виникли осередки пожежі які, на щастя, було швидко ліквідовані підрозділом ДСНС. Також пошкоджено лінію електропередач, наразі ведуться відновлювальні роботи», – ідеться в повідомленні.

Жертв серед мирного населення немає.

Як зазначається, це не перший обстріл цивільної інфраструктури Трьохізбенки з боку російсько-окупаційних військ за останні місяці.

Увечері 8 вересня бойовики обстріляли Трьохізбенку Щастинської громади, застосувавши заборонену Мінськими домовленостями артилерію калібрів 120 та 122 мм. У бік житлових будинків було випущено 30 снарядів, п’ять з них влучили у п’ятиповерхівку, від інших постраждали сусідні двоповерхівка та приватні будинки.

 

Окупанти минулої доби 15 разів зривали «тишу» в зоні ООС

28.10.2021 08:10

Упродовж минулої доби, 27 жовтня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 15 порушень режиму припинення вогню, 3 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«Поблизу Гранітного окупанти двічі здійснили обстріли з артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм. В напрямку Луганського ворог чотири рази вів вогонь, використовуючи гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та іншу стрілецьку зброю», – йдеться у повідомленні.

Крім того, біля Новотошківського противник відкривав вогонь зі стрілецької зброї.

В бік Новолуганського та Водяного найманці застосували ручні протитанкові гранатомети.

В районі Лебединського та Зайцевого обстріли велися з гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

Неподалік Широкиного ворог відкривав вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

Позиції поблизу Кряківки потрапили під обстріл з мінометів калібру 120 мм.

Біля Гранітного російські найманці за допомогою безпілотного літального апарату здійснили скидання невідомих вибухових пристроїв.

Крім того, на Донеччині зафіксовано проліт ворожого безпілотника з перетином лінії зіткнення.

“Унаслідок ворожих дій один військовослужбовець дістав поранення, несумісне з життям”, – повідомили у штабі ООС.

Командування та особовий склад Об’єднаних сил висловлює щирі співчуття рідним та близьким героя, який загинув за Україну.

Наші захисники відкривали вогонь у відповідь та змусили противника припинити обстріли, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння.

Станом на 7 годину ранку, 28 жовтня, зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню.

Поблизу Луганського окупанти здійснили обстріл зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

 

Окупанти не пропускали місію ОБСЄ біля Станиці Луганської, намагаючись «перевірити багаж»

28.10.2021 07:35

Бойовики російських окупаційних військ понад півтори години не пропускали команду СММ ОБСЄ через міст біля Станиці Луганської, намагаючись провести перевірку їхнього багажу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в опублікованому у середу оперативному звіті СММ ОБСЄ № 23/2021.

“На мосту біля Станиці Луганської члени збройних формувань на 98 хвилин затримали вихід команди місії з непідконтрольних урядові районів”, – йдеться у звіті.

Зазначається, що уранці 27 жовтня о 10:41 патруль СММ за участі заступника голови Місії Марка Етерінгтона прибув у пункт пропуску з підконтрольної збройним формуванням РФ сторони поблизу мосту біля Станиці Луганської. Заступник голови СММ і двоє інших членів місії вийшли з автомобілів СММ і попрямували до підконтрольної урядові сторони пункту пропуску.

“Спершу їх зупинили представники збройних формувань, які попросили зазначити їхні імена, посади та громадянство. Члени місії пред’явили посвідки ОБСЄ, однак відмовилися вказувати інші дані. Заступника голови СММ і двох членів СММ пропустили далі, але їх знову зупинили інші представники збройних формувань і повідомили, що мають провести перевірку їхнього багажу”, – зазначається у звіті.

Згідно з документом, бойовики російських збройних формувань сказали членам місії, що не отримали від своїх командирів інформацію про намір команди СММ здійснити перетин, а тому “можуть пропустити їх лише після того, як перевірять їхній багаж або коли вони як дипломати пред’являть дипломатичні паспорти”.

“Члени місії відмовилися виконати обидві вимоги. Їх пропустили далі без виконання зазначених вимог тільки після 98‑хвилинної затримки”, – повідомили в СММ.

У місії нагадали, що у рішенні Постійної ради ОБСЄ № 1117 чітко зазначено, що Місія матиме безпечний і надійний доступ по всій Україні.

“Необмежений і безумовний доступ до всіх районів є критично важливим для забезпечення ефективного моніторингу та звітування про безпекову ситуацію, режим припинення вогню, відведення озброєння, а також розмінування та розведення сил і засобів. Крім того, згідно з мандатом місії доручено доповідати про будь-які обмеження свободи пересування СММ або інші обставини, що перешкоджають виконанню її мандата”, – заявили в СММ.

 

ОБСЄ фіксує нарощування важкої техніки у зоні відведення

28.10.2021 05:48

СММ ОБСЄ під час засідання Тристоронньої контактної групи повідомила про посилення напруженості вздовж лінії зіткнення та збільшення присутності важкої техніки у зоні відведення сил і засобів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні для преси спеціального представника чинного голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ Мікко Кіннунена після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи 27 жовтня.

“Ситуація у сфері безпеки домінувала в сьогоднішніх дискусіях у ТКГ. Спеціальна моніторингова місія повідомила про посилення напруженості вздовж лінії зіткнення та збільшення присутності важкої техніки в зоні відведення сил і засобів. Порушуючи питання, пов’язані з використанням забороненого обладнання та систем озброєння, я закликав всі сторони дотримуватися своїх зобов’язань та не допускати подальшої ескалації”, – заявив Кіннунен.

Він також наголосив, що безпрецедентні обмеження, з якими СММ стикнулася минулого тижня, є неприпустимими: “Ці питання також були включені в обговорення, оскільки ці та інші перешкоди зберігаються та ставлять під загрозу виконання Місією свого мандата”.

За словами спецпредставника ОБСЄ, робоча група з безпеки присвятила засідання “обговоренню затримання на ділянці розведення Золоте – Первомайськ 13 жовтня”. “Учасники не дійшли єдиної думки про те, як зміцнити взаємну довіру. Щодо затриманого, важливою є прозорість щодо його статусу, а також дотримання норм міжнародного гуманітарного права та прав людини”, – повідомив Кіннунен.

Він нагадав, що 28 жовтня виповниться рік після того, як ТКГ доручила робочій групі з політичних питань терміново розробити проєкт Плану дій на основі письмових пропозицій усіх учасників робочої групи у повній відповідності до Мінських угод. “Я із жалем зазначаю, що розбіжності, які тривають, стосовно процедурних питань,  поки що не дозволили Політичній робочій групі по суті розглядати питання, пов’язані з розробкою єдиного Плану дій”, – заявив спецпредставник ОБСЄ.

Кіннунен додав, що учасники гуманітарної робочої групи “провели детальне обговорення теми зниклих безвісти”. Вони також обмінялися думками про відкриття нових пунктів пропуску через лінію зіткнення та взаємне звільнення осіб, які утримуються у зв’язку з конфліктом.

Обговорення в економічній робочій групі були зосереджені на питаннях водопостачання, зокрема на тарифах та юридичних аспектах постачання води в окремі райони Донецької та Луганської областей України. Учасники також обговорили недавні обмеження на поїздки до ОРЛО та їх можливий вплив на здатність пенсіонерів отримувати пенсію на підконтрольній уряду території.

 

Місія ОБСЄ нарахувала за добу 455 порушень «тиші»

28.10.2021 02:45

СММ ОБСЄ зафіксувала протягом вівторка, 26 жовтня, 435 порушень режиму припинення вогню у Донецької області та 20 – на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 252/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 27 жовтня.

“У Донецької області СММ зафіксувала 435 порушень режиму припинення вогню, зокрема 86 вибухів (15 розривів, 27 вибухів у повітрі та 44 вибухи невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Більшість порушень сталися в межах та поблизу ділянки розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км південніше Донецька), а також на північ від Широкиного (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька).

За попередній звітний період на Донеччині було виявлено 205 порушень (переважно теж на ділянці розведення в районі Петрівського та біля неї, а також північніше Широкиного).

“У Луганській області СММ зафіксувала 20 порушень режиму припинення вогню, зокрема 3 вибухи невизначеного походження”, – зазначають спостерігачі.

Більшість таких фактів виявлено поблизу ділянки розведення в районі Золотого (підконтрольне урядові, 60 км на захід від Луганська).

Нагадаємо, за попередній звітний період на Луганщині було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню біля ділянки розведення в районі Золотого.

 

Російська сторона у ТКГ вимагала передати Косяка до Луганська – Гармаш

28.10.2021 00:13

Під час перемовин у Тристоронній контактній групі російська сторона вимагала передати затриманого 13 жовтня бойовика Андрія Косяка до Луганська.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив представник ОРДЛО в українській делегації у ТКГ Сергій Гармаш.

За його словами, тема, яка насамперед зацікавила російську сторону (на противагу відкриттю контрольних пунктів в’їзду-виїзду, пенсіям, звільненню утримуваних осіб) – це доля затриманого українськими військовими у Золотому громадянина Росії Андрія Косяка.

Гармаш заявив, що глава російської делегації Гризлов спочатку взагалі відмовився обговорювати це питання, а вже згодом спеціальний представник РФ у ТКГ Кульмухаметов, який змінив його, поцікавився, коли російський консул отримає до Косяка доступ. При цьому він чомусь вимагав передати Косяка “Луганську”.

“Ми запитували: “Якщо консульський доступ – тоді ви визнаєте, що він громадянин Росії. Але чому тоді передати його потрібно Луганську, – це ж, навіть із позиції Росії – територія України?”. Чітких відповідей ми так і не отримали”, – повідомив Гармаш.

Представник у ТКГ зазначив, що Косяк сидітиме, доки український суд не ухвалить стосовно нього правове рішення. Потім, якщо Росія зажадає видати свого громадянина, можна буде розглянути питання його обміну на українських бранців, які утримуються у РФ чи в ОРДЛО.

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня у зоні операції Об’єднаних сил затримали російського військовослужбовця зі зброєю та боєприпасами, який брав участь у провокації під прикриттям робіт із розмінування.

 

Гармаш про засідання ТКГ: представників ОРДЛО найбільше цікавило застосування Україною “Байрактару”

27 жовтня. УНН. Сьогодні під час засідання Тристоронньої контактної групи представників Росії з Луганська та Донецька найбільше цікавило питання застосування Україною БПЛА “Байрактар”. Про це повідомив представник ОРДЛО в українській делегації в ТКГ по врегулюванню конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Цитата

“… представників Росії з Луганська та Донецька найбільше цікавило питання застосування Україною БПЛА “Байрактар”. Ми підтвердили цей факт, нагадавши, що російські безпілотники “Орлан-10″ давно баражують наше небо на Донбасі, тож нічого нового у застосуванні БПЛА на Донбасі – немає”, – написав Гармаш.

Додамо

За його словами, ЗСУ змушені були застосувати даний вид озброєння, оскільки внаслідок конфронтації, що посилилася в останні дні, загинуло двоє наших військовослужбовців.

“Щоб охолодити агресивність противника і з метою запобігання зайвим жертвам ми застосували Байрактар, який з хірургічною точністю придушив вогневу точку супротивника. Незрозуміло, чому це викликало таку істеричну реакцію, якщо, як заявила громадянка Ніканорова, у них “достатньо сил і коштів, щоб з Байрактарами впоратися”. Мабуть, ці “сили та кошти” ще не довезли з московського воєнторгу”, – додав Гармаш.

Нагадаємо

26 жовтня за наказом Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенанта Валерія Залужного Головнокомандувач ЗС України в районі проведення ООС вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар”.

 

Росія вимагає замінити Третьякову на Медведчука у переговорах щодо Донбасу

27 жовтня. УНН. Російська сторона вимагає замінити представника України у робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Галину Третьякову на народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука. Про це повідомив представник ОРДЛО в українській делегації у ТКГ щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Цитата

“Російська сторона знову фактично заблокувала усі питання гуманітарної підгрупи. Тепер вони вже диктують нам, кого включати до нашої делегації. Точніше, вимагають прибрати з неї офіційного представника України Галину Третьякову та замінити її на Медведчука. Хочуть мати справу лише з кумом Путіна”, – повідомив Гармаш, підбиваючи підсумки засідання ТКГ.

Деталі

Повідомляється, що на засіданні озвучувалася ідея одностороннього порядку віддати трьох жінок Україні, але тільки “в особі Медведчука”. Гармаш наголошує на дивному тому, що “диктувати Україні, кого їй включати до складу своєї делегації люди, які офіційно нікого не представляють у ТКГ”. Він додав, що Росія соромиться видати офіційну ноту на їхню участь у переговорах.

“Насправді, вони вже просто не можуть вигадати зрозумілих причин, які пояснюють невиконання рішень Нормандської четвірки про обмін полоненими та відкриття КПВВ у Щасті та Золотому. Тому висувають абсолютно абсурдні, спочатку нездійсненні вимоги, щоби заблокувати роботу підгрупи”, – додає Гармаш.

Крім того, ТКГ доручила політичній робочій групі розробити план дій відповідно до Мінських угод, проте російська сторона не відповіла, що саме вона має на увазі під Мінськими угодами.

Представнику української делегації ТКГ Олександру Мережку довелося адресувати це питання спецпредставнику Мікко Кіннунену, який головує в ОБСЄ.

Додамо

Сьогодні під час засідання Тристоронньої контактної групи представників Росії із Луганська та Донецька найбільше цікавило питання застосування Україною БПЛА “Байрактор”.

Контекст

Нардепа від “Слуги народу”, а також керівника гуманітарної підгрупи ТКГ Галину Третьякову раніше рекомендували позбавити права брати участь у 5 пленарних засіданнях через її висловлювання про смерть нардепа Антона Полякова.

Під час засідання у Раді депутат від групи “Партія “За майбутнє” Ігор Палиця заявив, що депутат від “Слуги народу” Галина Третьякова у партійному чаті “Слуг народу” відреагувала на смерть народного депутата Антона Полякова, заявивши, що відтепер “стало на одного ворога менше”.

У свою чергу, Третьякова відреагувала заявою, що “коли люди, які борються за свободу слова, яка гарантована кожній людині в залі Конституцією, і вважають, що вони можуть нав’язувати комусь хустки на рот, то мені здається, що „ганьба” це вам”.

 

Позиції військових в Авдіївці відвідали команда USCC та американський журналіст

27.10.2021 21:52

Позиції військових в Авдіївці відвідала команда Українського центру безпеки та співпраці разом з американським журналістом, ветераном кампаній в Іраку та Афганістані Ноланом Петерсоном.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба ООС.

“50 метрів до військ агресора – саме тут, на крайніх позиціях українських військових в Авдіївці, побувала команда USCC (Український центр безпеки та співпраці) разом з американським журналістом Coffee or Die Magazine, ветераном кампаній в Іраку та Афганістані, експертом Nolan Peterson”, – йдеться в повідомлені.

Під час поїздки делегація зустрілася з командувачем ООС генерал-лейтенантом Олександром Павлюком, який дав своє перше інтерв’ю на посаді. Також відвідали кілька передових підрозділів та поспілкувалися з воїнами та командирами.

Як зазначається, поїздка засвідчила, що оновлене українське військо – це вмотивовані солдати та офіцери, які знають, що за їхніми спинами – безпека не лише України, а й усього вільного світу.

“Наші воїни мають право відповідати на ворожі атаки та готові до будь-якої ескалації з боку ворога”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня російські окупаційні війська дев’ять разів відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. Унаслідок ворожих обстрілів один український захисник загинув.

 

Окупанти встановлюють на сході України російські протипіхотні міни – дані ОБСЄ з початку року

27.10.2021 18:00

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) з початку цього року шість разів фіксувала російські протипіхотні міни, такі як ПМН-2, МОН-200 та МОН-100, встановлені в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Як передає Укрінформу, про це поінформувала місія України в ОБСЄ під час засідання Форуму з безпекового співробітництва у середу, 27 жовтня.

“Цього року СММ ОБСЄ 6 разів повідомляла про російські протипіхотні міни, такі як ПМН-2, МОН-200 і МОН-100, встановлені на непідконтрольній уряду території Донецької та Луганської областей”, – заявили в українській делегації.

Було наголошено на тому, що попри чітку заборону на використання мін у зоні конфлікту, передбачену Мінськими домовленостями, російські окупаційні війська продовжують забруднювати українську землю мінами різних типів, у тому числі протипіхотними, що є під забороною відповідно до Оттавської конвенції.

“Ці міни встановлюються як дистанційно, так і диверсійними групами на дорогах, стежках та територіях, що знаходяться в безпосередній близькості від житлових районів. Такі дії дестабілізують ситуацію на лінії зіткнення та становлять безпосередню загрозу для мирного населення”, – заявили українські дипломати.

Крім того, було вказано на те, що за роки російської агресії російські протипіхотні міни типу ПМН-2 та ПОМ-2 також неодноразово виявлялися Службою безпеки України на підконтрольній уряду України території у зоні проведення Операції об’єднаних сил (ООС).

“Протипіхотні міни ПМН-2 і ПОМ-2, які заборонені до застосування Оттавською конвенцією, перебувають на озброєнні збройних сил РФ, які продовжують використовувати ці міни в ході бойових дій, у тому числі на тимчасово окупованих територіях України. Вилучені та утилізовані у зоні проведення ООС протипіхотні вибухові пристрої МОН-100 і МОН-200 були виготовлені після 1991. Вони були виготовлені в РФ і незаконно постачалися російським збройним формуванням на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей”, – наголосили в місії України при ОБСЄ.

На цьому тлі українська делегація в черговий раз висловила рішуче засудження використання Росією та її збройними формуваннями протипіхотних мін на сході України та закликала російську сторону “негайно припинити постачання та подальше забруднення тимчасово окупованих територій України мінами та іншими вибухонебезпечними предметами”.

Як відомо, раніше Україна повідомляла в ОБСЄ, що не виробляє та не використовує протипіхотні міни. Усі ж успадковані з радянських часів міни зберігаються під національним та міжнародним контролем. Наразі Україна вже знищила всі протипіхотні міни типу ПМН, ПОМ-2, ПОМЗ, ПМД-6.

 

Політв`язня Яцкіна етапують до колонії в Кемеровській області – адвокат

27.10.2021 16:45

Українського політв’язня Івана Яцкіна, етапованого з кримського СІЗО-1 у Сімферополі, везуть до однієї з колоній суворого режиму у Кемеровській області (РФ).

Про це у Фейсбуці повідомив адвокат Микола Полозов.

«Українського політв’язня Івана Яцкіна, засудженого російським судом у Криму за держзраду на користь України, який минулого тижня був етапований із СІЗО Сімферополя, доправлять для відбування покарання до однієї з виправних колоній суворого режиму в Кемеровській області», – написав Полозов.

За його словами, цю інформацію напередодні повідомили дружині Івана Яцкіна у так званому УФСВП по РК та м. Севастополю, не уточнивши, в якій саме колонії Кемеровської області він перебуватиме.

Раніше Укрінформ повідомляв, що український політв’язень Яцкін етапований із кримського СІЗО у невідомому напрямку.

Як повідомлялося, так званий Верховний суд Криму засудив громадянина України Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму, а після закінчення терміну – до одного року обмеження волі адміністративного нагляду.

На виїзному засіданні Третього апеляційного суду загальної юрисдикції, що відбувся в окупованому Криму, даний вирок щодо Яцкіна був залишений чинним.

Уродженця села Войкове Первомайського району АРК Івана Яцкіна було затримано 16 жовтня 2019 року. Його звинуватили у державній зраді у формі шпигунства (ст. 275 КК РФ). За версією російського слідства, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він нібито за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими серед правоохоронців, «збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим, які є державною таємницею». Перебуваючи з квітня до липня 2016 року на території України, «через мережу Інтернет, а також через особисті зустрічі зі співробітниками СБУ» він нібито передав їм ці дані.

 

Кремль, ОРДЛО та Берлін єднає тон коментарів про застосування Україною Bayraktar – Bild

27.10.2021 22:56

Негативна реакція уряду Німеччини на використання ЗСУ безпілотника Bayraktar на сході України збігається з позицією окупаційної «влади» й Росії та демонструє справжнє ставлення Берліна до проблеми російської агресії.

Про це у впливовому німецькому виданні Bild, а також у Твіттері пише журналіст Юліан Репке, передає Укрінформ.

Автор зазначає, що позиції ОРДЛО, Москви і міністерства закордонних справ ФРН поєднує те, що всі троє стверджують, що Україна напередодні використала «іноземний безпілотний літальний апарат», який, на їхню думку, заборонений Мінськими угодами.

«Зрештою, уряд Меркель знову показує своє справжнє обличчя: 7 років він нічого не робив, щоб визволити Крим і Донбас від російських загарбників, а тепер погоджується з точкою зору Москви, що Bayraktar – «іноземний безпілотник», і тому його не слід використовувати», – пише журналіст.

Він зауважує, що «Bayraktar – не «чужий апарат», а дрон, який стоїть на озброєнні української армії. Окрім того, за його словами, Мінський документ за вересень 2014 року практично застарів і його замінили угоди лютого 2015 року.

Тим часом, указує видання, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров пригрозив тим, хто озброює «київський режим», подумати, що буде далі. «Очевидно, він натякав на українську владу на чолі з Володимиром Зеленським і владу Туреччини на чолі з Реджепом Тайїпом Ердоганом; усього кілька тижнів тому обидва президенти домовилися про постачання Україні більше безпілотників», – пише автор.

Репке наводить думку експерта з конфліктів Олексія Кокчарова, який заявляє, що «Мінські угоди про припинення вогню забороняють присутність важкого озброєння поблизу лінії зіткнення, але не використання безпілотних літальних апаратів, можливо, через те, що Україна не мала доступу до бойових безпілотників на момент підписання Мінських домовленостей про припинення вогню 2014-15 років».

Режим Путіна, за словами Кокчарова, розглядає атаку українсько-турецького безпілотника на підтримувані ним війська на сході України «як провокацію, оскільки здатність українських збройних сил використовувати безпілотники для точних ударів по артилерійських позиціях бойовиків обмежує можливості цих бойовиків вести артилерійський вогонь по позиціях Збройних сил України».

Експерт попереджає, що Путін може наказати своїм представникам серед ополченців на Сході України «посилити вогонь по українських позиціях» або використати інші «гібридні методи, такі як кібератаки» проти використання дронів.

Як повідомлялося, у середу речниця МЗС ФРН заявила, що в Берліні «дуже стурбовані… повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон». Дипломат наголосила, що, на думку Берліна, це є порушенням Мінських угод, які дозволяють використання безпілотників виключно місії ОБСЄ. Берлін також закликав «усі сторони до деескалації» та конструктиву в переговорах.

Нагадаємо, напередодні в зоні ООС на сході України вперше були застосовані БПЛА Bayraktar ТВ2. За даними Генерального штабу ЗСУ, 26 жовтня з 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці ЗСУ під час обстрілу зазнали поранення, один із них загинув. З початком обстрілу через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами. Втім, окупанти не реагували.

Тож з метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом головнокомандувача ЗСУ, було застосовано Bayraktar ТВ2. Безпілотний літальний апарат не перетинав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ.

 

МЗС радить російським колегам не рахувати військових НАТО в Україні: є нагальніші справи

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 14:38  УП

Міністерство закордонних справ України радить російським колегам не поширювати “жахалки” про мілітаризацію України силами НАТО, а повернутися в русло міжнародного права, щоб РФ припинила агресію проти нашої країни.

Джерело: коментар речника МЗС Олега Ніколенка, наданий УП

Пряма мова: “Інтеграція в НАТО – стратегічний вибір українського народу, закріплений в Конституції України. Ми розглядаємо Альянс не тільки як парасольку безпеки, але і як простір спільних демократичних цінностей. Подальший розвиток співпраці з НАТО залежить виключно від волі нашої держави та членів Альянсу. І в цьому діалозі Російська Федерація не має права голосу”.

Деталі: Ніколенко нагадує, що Україна, проти якої РФ здійснює гібридну військову агресію вже 8 рік, понад усе прагне миру, справедливості і поваги до міжнародного права.

Зовнішня ж політика РФ намагається підірвати міжнародний порядок, заснований на міжнародному праві. Її основні інструменти – конфронтація і агресія. Своєю чергою, заяви російських посадовців про ефемерні загрози зі сторони України – продукт викривленого сприйняття реальності.

Пряма мова: “Росія зараз має не місця дислокації військових НАТО рахувати, а докладати зусиль, аби зрушити з місця врегулювання російсько-українського збройного конфлікту. Для цього потрібно припинити вигадувати причини для уникнення зустрічей в рамках наявних форматів переговорів, почати добросовісно виконувати Мінські домовленості та домовленості лідерів Нормандського формату.

Натомість ресурси, які Росія зараз задіяла для просування агресивної політики, можуть бути вивільнені для поліпшення добробуту пересічних російських громадян: гарантування їм дотримання базових прав людини, створення системи верховенства права, надання захисту від коронавірусної хвороби COVID-19. Очевидно, саме цього і очікує російський народ від своєї влади”.

Що передувало: Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що НАТО продовжує займатися мілітаризацією України, на території якої вже налічується близько десяти місць дислокації військових альянсу.

 

В Україні випробовують модернізовану систему залпового вогню “Вільха-М”

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 14:19  УП

На півдні України тривають державні випробування модернізованої системи залпового вогню “Вільха-М” із збільшеною дальністю польоту ракет.

Джерело: armyinform

Деталі: Цей зразок відрізняється від уже прийнятого на озброєння української армії комплексу “Вільха” новими ракетами зі збільшеною дальністю польоту.

Модернізовані ракети калібру 300 мм вражають наземні цілі на відстані у понад сотню кілометрів.

Відзначається, що виробництво цих ракет організовано в Україні за замкненим циклом.

Пуски здійснюються з одного з полігонів на Одещині.

Роботу комплексу оцінюють спеціалісти держкомісії. Вони, на підставі зібраних даних, відпрацюють пропозиції щодо прийняття цього зразка на озброєння.

Довідка: Модернізована ракетна система залпового вогню “Вільха-М” — розробка конструкторів ДП “Державне Київське конструкторське бюро “Луч” у співпраці з іншими державними та приватними підприємствами оборонно-промислового комплексу.

 

Маємо право захищатися: посол відповів “занепокоєному” Берліну щодо “Байрактарів”

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 22:18  УП

Негативна оцінка німецьким урядом використання українськими Збройними Силами безпілотного апарату Bayraktar викликала чергове напруження у відносинах між Києвом і Берліном.

Джерело: коментар посла України в Німеччині Андрія Мельника виданню Bild, “Укрінформ

Деталі: Мельник відповів на “стурбованість” Німеччини через повідомлення Генштабу ЗСУ, згідно з яким Україна у відповідь на артобстріл та загибель свого військового застосувала дрон типу “Байрактар”

Пряма мова Мельника: “Україна має законне право на самооборону, коли її територію вдень і вночі бомбардують з російських важких озброєнь, і коли гинуть мирні жителі та солдати.

Тому ми закликаємо федеральний уряд замість того, щоб висловлювати занепокоєння драматичною ситуацією на окупованих територіях, подвоїти свої зусилля як посередника для скликання Нормандського саміту в Берліні, як було домовлено, і поставити Москву на місце”.

Нагадаємо: 26 жовтня 2021 року за наказом головнокомандувача Збройних сил генерал-лейтенанта Валерія Залужного в районі проведення ООС вперше застосували розвідувально-ударний безпілотний комплекс “Байрактар”.

 

В МЗС Німеччини занепокоєні, що дрони на Донбасі використовує не лише ОБСЄ

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 16:23  УП

У Німеччині стурбовані збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню на Сході України, а також тим, що всі сторони протистояння використовують безпілотники.

Про це заявила речниця МЗС Німеччини Андреа Зассе на брифінгу в середу, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Укрінформ.

“У Берліні дуже стурбовані збільшенням інтенсивності бойових дій на Сході України, а також повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон типу “Байрактар”, – заявила Зассе.

Вона зауважила, що останніми тижнями СММ ОБСЄ документує збільшення порушень режиму припинення вогню та застосування важких озброєнь, що суперечить Мінським угодам, під якими підписалися Росія і Україна.

До того ж, додала дипломат, “дрони використовують всі сторони, хоча Мінські угоди дозволяють це виключно місії ОБСЄ”.

Берлін закликає всі сторони до деескалації. Розвиток подій останніми місяцями та тижнями показує, що всі сторони мають проявити більш конструктивний, ніж раніше, підхід у політичних переговорах, сказала речниця.

За її словами, Німеччина разом із Францією посилено працюють над тим, аби організувати зустріч міністрів закордонних справ Нормандської четвірки. Зассе водночас не змогла відповісти на запитання щодо дати проведення зустрічі.

Нагадаємо, 26 жовтня 2021 року за наказом Головнокомандувача Збройних Сил генерал-лейтенанта Валерія Залужного в районі проведення операції Об’єднаних сил вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар”.

 

У Кремлі прокоментували турецькі “Байрактари” у зоні ООС

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 13:41  УП

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що постачання Україні турецьких ударних дронів Bayraktar TB2 “можуть дестабілізувати ситуацію на Донбасі”.

Джерело: російський “Комерсант

Пряма мова: “У нас дійсно особливі добрі відносини з Туреччиною, але в даному випадку, на жаль, підтверджуються наші побоювання про те, що постачання подібних видів озброєнь українським військовим можуть потенційно призвести до дестабілізації ситуації на лінії розмежування”.

Деталі: За словами Пєскова, як тільки таке озброєння потрапляє в руки військових, воно потенційно може застосовуватися “в цьому районі України і це лише призводить до дестабілізації”.

Довідково: “Байрактар ТБ2” (Bayraktar) – турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат з великою тривалістю польоту. Розробка і виробництво компанії “Байкар Макина”.

У 2018 році Україна закупила 6 апаратів у Туреччини.

Успішні випробування ударних турецьких безпілотників Bayraktar пройшли в Україні ще в березні 2019 року.

Передісторія:

26 жовтня 2021 року за наказом головнокомандувача Збройних сил генерал-лейтенанта Валерія Залужного в районі проведення операції Об’єднаних сил вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар”.

 

ЗСУ застосували Bayraktar після того, як не спрацювали дипломатичні методи

27.10.2021 17:05

Використання БПЛА Bayraktar ТВ2 Збройними силами України в зоні проведення ООС, та й будь-яких засобів ураження, є крайнім, але дієвим кроком.

Про це йдеться в коментарі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, який оприлюднений на сайті організації, передає Укрінформ.

У Центрі нагадали, що за повідомленням Генштабу, наказ головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з’явився тільки після того, як не спрацювали дипломатичні методи: а саме окупанти не відреагували на вимогу ЗСУ припинити обстріли українських позицій, в результаті яких загинув один український боєць.

На підтвердження цих слів Центр опублікував лист до СММ ОБСЄ від командування ЗСУ. “У зв’язку з п. 2 Домовленостей українська сторона просить Місію донести цю інформацію до ОРДО, вимогу про негайне припинення вогню та інших провокацій проти ЗС України. ЗС України залишають за собою право відкривати вогонь у відповідь у випадку загрози здоров’ю та життю військовослужбовців Збройних сил України”, – йдеться в документі, який є у розпорядженні Центру.

Аналітики також звернули увагу, що для придушення вогневої активності ворожих гармат були використані боєприпаси MAM-C з найменшою потужністю, завдяки чому військовослужбовці російських окупаційних військ залишилися живі і відбігли від точки ураження.

“Центр стратегічних комунікацій переконаний, що таке обмежене застосування сили на провокації противника свідчить як про рішучість ЗС України стримувати ворога і реагувати на прояви його агресії, так і про гуманність України. Навіть до агресора”, – заявили в організації.

Як повідомлялося, напередодні в зоні ООС на сході України вперше були застосовані БПЛА Bayraktar ТВ2. За даними Генерального штабу ЗСУ, 26 жовтня з 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці ЗСУ під час обстрілу зазнали поранення, один із них загинув. Із початком обстрілу через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами. Втім, окупанти не реагували.

Тож з метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом головнокомандувача Збройних сил України, було застосовано Bayraktar ТВ2. Безпілотний літальний апарат не пересікав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ.

 

У “Нафтогазі” відреагували на крок Німеччини до сертифікації “Північного потоку-2”

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 09:53  УП

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко висловив жаль, що Міністерство економіки та енергетики Німеччини не консультувалося з Україною, приймаючи рішення про сертифікацію російського газопроводу “Північний потік-2”.

Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook, пише “Європейська правда“.

“Міністерство зазначає перелік країн, з якими були проведені відповідні консультації. Серед них немає України. Це дуже сумно. Україна – один з основних транзитерів газу в Євросоюз. Ми можемо розказати, як сертифікація оператора “Північний потік-2” за нинішніх умов, тобто, без реального відокремлення власності від “Газпрому”, без реального доступу третіх сторін до експортних газопроводів з Росії до ЕС несе критичну загрозу для безпеки постачання газу в Німеччині та інших країнах ЄС”, – заявив він.

Вітренко нагадав про український досвід 2009, 2014, 2018 років, коли дії “Газпрому” створювали “критичну для безпеки постачання газу ситуацію”.

“Зараз “Газпром” це показує уже всій Європі, штучно обмежуючи поставки. Для тих, хто все ще не хоче визнавати штучність цих обмежень, прямий шантаж, використання газу як зброї, Путін публічно заявляє – дайте запустити Північний потік-2, і отримаєте додаткові обсяги газу”, – наголосив Юрій Вітренко.

Він зауважив, що після запуску російського газопроводу Росія зможе взагалі припинити фізичний транзит через Україну, роблячи Європу критично залежною від ПП2.

“На відміну від української газотранспортної системи, у цього газопроводу немає резервних потужностей і немає сховищ. А ще є ризики, пов’язані з мілітаризацією та відповідним зростанням напруги у Балтійському морі, через яке йде ПП2”, – додав голова правління НАК “Нафтогаз”.

Нагадаємо, 26 лютого Міністерство економіки Німеччини повідомило, що завершило аналіз надійності газових поставок по “Північному потоку-2” і передало його результати Федеральному відомству мереж (Bundesnetzagentur).

Експерти Мінекономіки дійшли висновку, що сертифікація нового газопроводу не загрожує безпеці газопостачання Німеччини та ЄС. Перед ухваленням рішення відомство проводило консультації з іншими країнами – у них брали участь Естонія, Італія, Латвія, Литва, Австрія, Польща, Словаччина, Чехія та Угорщина.

 

Росія прагне «прив’язати» європейські країни довгостроковими контрактами на газ – Вітренко

27.10.2021 18:41

Росія прагне повернутися до довгострокових контрактів на постачання газу, “прив’язавши” таким чином до себе європейські країни.

Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Нафтогазу.

“Путін не приховує, що хоче повернутися до системи довгострокових контрактів, коли на довгу перспективу фактично прив’язує до себе європейські країни і з кожною з них влаштовує свою геополітичну оборудку”, – сказав Вітренко.

Він також заявив, що Росія демонстративно використовує газ як геополітичну зброю, за допомогою якої шантажує Європу та схиляє її до якнайшвидшої сертифікації газогону “Північний потік-2”.

Вітренко нагадав, що Газпром штучно обмежив постачання газу в Європу до рекордно низького рівня, що призвело до стрімкого зростання цін на європейському ринку. При цьому український маршрут транзиту блокується для виробників із країн Східної Азії та інших (окрім Газпрому) російських газових компаній.

Як повідомлялося, глава польського уряду Матеуш Моравецький пов’язує нинішню енергетичну кризу і дуже високі ціни на паливо в Європі з надмірною залежністю Європи від Газпрому.

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Газопровід побудований з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Нині газопровід очікує сертифікації з боку німецького регулятора.

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Уряди цих країн, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Москва вже сьогодні використовує газопровід «Північний потік-2» як гібридну енергетичну зброю проти України та всієї євроспільноти.

 

У РФ пропонують садити на 15 діб за ототожнення СРСР із нацистською Німеччиною

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 15:16  УП

У російській Думі пропонують штрафувати на 2 тис. рублів або заарештовувати на 15 діб за ототожнення ролі СРСР та нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

Джерело: Держдума РФ

Дослівно: “Відповідно до поправок за публічне “ототожнення цілей, рішень і дій керівництва СРСР, командування та військовослужбовців СРСР з цілями, рішеннями і діями керівництва нацистської Німеччини, командування та військовослужбовців нацистської Німеччини і європейських країн осі, встановленими вироком Нюрнберзького трибуналу.

А також за “заперечення вирішальної ролі радянського народу в розгромі нацистської Німеччини та гуманітарної місії СРСР при звільненні країн Європи” громадянам загрожуватиме штраф до 2 тис. рублів (750 грн – ред.), або адміністративний арешт на 15 діб”.

Деталі: За повторне порушення штраф вже складе 5 тис. рублів.

Для юридичних осіб максимальне покарання може становити до 100 тис. рублів штрафу або адміністративне призупинення діяльності на термін до 90 діб.

Публічністю автори законопроєкту називають поширення відповідної інформації у виступах, публічно демонстрованих творах, у ЗМІ чи інтернеті.

Запропоновані поправки внесли в Кодекс про адміністративні правопорушення РФ, якими пропонується встановити відповідальність за публічне ототожнення ролі СРСР і нацистської Німеччини.

Передісторія:

8 червня російський парламент остаточно прийняв закон, який забороняє ототожнювати мету і дії СРСР і нацистської Німеччини у Другій світовій війні, а також заперечувати вирішальну роль радянського народу в перемозі над фашизмом.

 

“Скіфське золото”: Росія погрожує припинити співпрацю з музеями Нідерландів

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 20:38  УП

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що вердикт суду Амстердама щодо “скіфського золота” ставить під сумнів перспективи міжмузейної співпраці двох країн.

Джерело: заява МЗС Росії

Дослівно: “До останнього сподівалися, що хоча б сфера культури залишиться поза політикою. Однак за участі України у суперечці як третьої сторони і музейні обміни стали ареною політичного протистояння. Керуючись виключно політичними мотивами, голландські судді повністю проігнорували той незаперечний факт, що “скіфське золото” є культурно-історичною спадщиною народів Кримського півострова, на якому було виявлено ці артефакти і який ніколи не залишали”.

Деталі: Зазначається, що цей вердикт створює “вкрай небезпечний прецедент”, який нібито підриває довіру між музейними спільнотами різних країн, а також “ставить під сумнів подальші перспективи міжмузейної співпраці, зокрема між Росією та Нідерландами”.

Передісторія:

Апеляційний суд Амстердама ухвалив, що колекція так званого “скіфського золота” належить Україні і має повернутися українській державі.

Це рішення намагалися оскаржити музеї окупованого Росією Криму.

Москва заявила, що здійснить необхідні юридичні дії для повернення скіфського золота до окупованого Криму.

 

У Путіна хочуть знайти юридичні лазівки та повернути скіфське золото до Криму

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 17:21  УП

Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявляє, що Москва здійснить необхідні юридичні дії для повернення скіфського золота до окупованого Криму.

Джерело: Пєсков під час спілкування з журналістами у середу, його слова передає російський “Интерфакс”

Пряма мова: “Що стосується скіфського золота, то слід ретельно проаналізувати подальші судові перспективи щодо відстоювання наших інтересів і потім виконати ті юридичні процедури, які можливі для продовження цього процесу”.

Передісторія: Апеляційний суд Амстердама ухвалив, що колекція так званого “скіфського золота” належить Україні і має повернутися українській державі.

Це рішення намагалися оскаржити музеї окупованого Росією Криму. Юристи, які представляють кримські музеї, назвали рішення голландського суду “огидним”.

 

“Газпром” зажадав від Молдови послабити відносини з ЄС в обмін на дешевший газ – FT

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 10:40  УП

Російська державна газова компанія “Газпром” в рамках переговорів про постачання газу висунула Молдові пропозицію змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС та відкласти реформування енергетичного ринку  в обмін на дешевий газ для країни.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це стало відомо виданню Financial Times від власних джерел.

У ході переговорів цього місяця “Газпром” заявив молдовським офіційним особам, що він готовий знизити ціну на блакитне паливо, якщо країна погодиться внести зміни до  угоди про вільну торгівлю з ЄС, заявили виданню особи, знайомі з переговорами.

“Газпром” також хоче, щоб Молдова відклала імплементацію правил ЄС, які вимагають лібералізації газових ринків та збільшення конкуренції, заявили джерела.

Двоє людей, поінформованих про переговори, заявили, що Кремль розглядає газові перемовини як частину ширшого політичного врегулювання з Молдовою після того, як проєвропейська президентка Мая Санду виграла вибори минулого року.

Аналітики припустили, що Росія використовує позицію “Газпрому” як єдиного постачальника до Молдови з метою тиску на уряд у Кишиневі, який пообіцяв вийти з орбіти Москви і рухатися на Захід.

Лібералізація газового ринку негативно вплине на “Газпром” та “Молдовагаз”, його дочірню компанію в Молдові, яка володіє та управляє газовою мережею країни.

Молдова продовжує переговори з “Газпромом” щодо укладання довгострокового контракту. Згідно з нинішніми домовленостями, у жовтні Молдова отримує газ за ціною $790 за тисячу кубометрів. У цьому контракті передбачено отримання Молдовою лише 67% необхідного обсягу.

З цієї причини Молдова вирішила щодня закуповувати невеликий обсяг газу з альтернативних джерел, щоб підтримувати тиск у газопроводі.

Минулої п’ятниці парламент оголосив про запровадження надзвичайного стану у зв’язку з газовою кризою терміном до 20 листопада. Переговори з “Газпромом” продовжуються, але сторони поки не дійшли згоди.

 

Керівники антидопінгової організації України звільняються після звіту WADA

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 16:32  УП

Директор Національної антидопінгової організації України Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку після звинувачень Всесвітньої антидопінгової агенції в маніпуляції з допінг-пробами.

Джерело: заява міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта на сайті Мінмолодьспорту  

Пряма мова Гутцайта: “Національна антидопінгова організація України (НАДЦ) порушила міжнародний стандарт тестування. Тому вже сьогодні директор НАДЦ Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку”.

Деталі: Гутцайт додав, що Мінмолодьспорту займає “чітку позицію у боротьбі з допінгом і нікому не дозволить порушувати антидопінгові правила”. За його словами, “реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою”.

Передісторія:

Всесвітнє антидопінгове агентство заявило, що провело спецоперацію “Геркулес” і знайшло докази маніпуляції з допінг-пробами у Національному антидопінговому центрі України.

Також WADA розслідувало звинувачення стосовно існування у Федерації легкої атлетики України схеми покриття використання допінгу, але підтвердження цьому не знайшло.

Водночас під час операції “Геркулес” ідентифікували особу, пов’язану з ФЛАУ, яка могла мати відношення до торгівлі препаратором ерітропоетином, який є у списку заборонених речовин WADA.

 

WADA звинуватило антидопінговий центр України в маніпуляції з допінг-пробами

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 14:42  УП

Всесвітнє антидопінгове агентство провело спецоперацію “Геркулес”, знайшло докази і звинувачує  Національний антидопінговий центр України в маніпуляції з допінг-пробами.

Джерело: Суспільне з посиланням на сайт WADA

Деталі: Операція розпочалася у 2019 році, тривала упродовж двох років, а увечері 26 жовтня WADA опублікувало звіт про результати розслідування.

Згідно зі звітом, упродовж 9 років (починаючи з 2012 року) Національний антидопінговий центр України попередньо повідомляв спортсменів про те, що найближчим часом до них прибудуть допінг-офіцери для взяття проб у позазмагальний період.

Таким чином, у WADA вважають, що ці допінг-проби не є показовими.

Крім того, під час операції “Геркулес” знайшли докази, що у 2021 році Національний антидопінговий центр свідомо позначив щонайменше 6 допінг-спроб, взятих у легкоатлетів у змагальний період, як такі, що були взяті у позазмагальний. Кожна цих проб виявилася негативною.

У WADA пояснили, що це важливо, оскільки деякі речовини заборонені лише у змагальний період.

Таким чином позитивний тест може бути неправильно класифікований як негативний, і в результаті спортсмен може ухилитися від порушення антидопінгових правил.

У WADA заявили, що передали результати свого розслідування відповідним організаціям.

Крім цього, повідомляється, що під час операції “Геркулес” ідентифікували особу, пов’язану з Федерацією легкої атлетики України, яка могла мати відношення до торгівлі препаратором ерітропоетином, який є у списку заборонених речовин WADA.

Також вказується, що вищезазначений представник ФЛАУ заперечує ці звинувачення, тому WADA повідомив про це незалежний орган по боротьбі з допінгом у легкій атлетиці Athletics Integrity Unit.

Водночас зазначається, що під час операції не знайшли доказів, які б підтверджували звинувачення щодо існування допінг-схем у Федерації легкої атлетики України.

У звіті WADA також міститься відповідь Національного антидопінгового центру України на ці звинувачення. Керівники організації зазначили, що не володіють інформацією про “заплановане” тестування спортсменів, а також про випадки, що деякі допінг-проби, взяті у змагальний період, були вказані як взяті у позазмагальний.

Крім того, керівники українського антидопінгового центру повідомили, що мають намір провести внутрішнє розслідування і готові співпрацювати з WADA.

Щодо Національного антидопінгового центру України було розпочато процес відповідності, згідно з положенням міжнародного стандарту, який було підписано сторонами.

Зазначається, що цей звіт WADA не є остаточним, розслідування триватиме.

Чому це важливо: За міжнародними стандартами тестування, збір допінг-проб по запису виконується лише за виняткових обставин. Зазвичай отримання допінг-проби здійснюється офіцерами без попередження спортсменів – це забезпечує ефективність програми, яка існує на сьогоднішній день.

Активні спортсмени здають допінг-проби у змагальний та позазмагальний періоди. Згідно з міжнародними правилами, у відбірковий період та перед виступами на змаганнях кожен легкоатлет повинен здати відповідну кількість змагальних та позазмагальних допінг-проб – три тести терміном до десяти місяців.

Всесвітня агенція з тестування тимчасово відсторонила від участі у змаганнях українську триатлоністку Юлію Єлістратову, тому вона не зможе змагатися на Олімпіаді у Токіо.

Передісторія:

У липні Всесвітня агенція з тестування тимчасово відсторонила від участі у змаганнях українську триатлоністку Юлію Єлістратову через допінг, тому вона не змогла змагатися на Олімпіаді у Токіо.

 

Зеленський відповів на петицію Кондратюка про заборону концертів росіян

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 17:03  уп

У президента оприлюднили відповідь на петицію, автором якої є відомий телеведучий Ігор Кондратюк, стосовно заборони концертів росіян на території України.

Джерело: сайт петицій до президента

Деталі: У своїй петиції Кондратюк просить повністю заборонити гастролі та концерти виконавців, які мають громадянство РФ, до остаточного припинення війни на сході та повернення Криму. Ведучий запропонував дозволити виступи лише тих російських артистів, які відкрито підтримали Україну.

Зеленський відповів, що в чинному законодавстві вже передбачено механізми для контролю та обмеження виступів виконавців-громадян РФ. Зокрема, СБУ може заборонити такі виступи, якщо в них беруть участь небезпечні для України росіяни. До того ж, українське законодавство забороняє проводити будь-які масові заходи, де шириться російська пропаганда або виправдовується окупація українських територій Росією.

Також президент зазначив, що, згідно із законом “Про телебачення та радіомовлення”, телеканали не можуть транслювати виступи чи телепрограми за участі людей, які загрожують безпеці України.

Водночас президент направив текст петиції до секретаря РНБО Олексія Данілова, голови СБУ Івана Баканова та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, щоб з’ясувати можливі недоліки в чинному законодавстві та вдосконалити методи контролю та обмеження таких порушень.

Дослівно: “Відповідно до статті 15 Закону України “Про кінематографію” Міністерство культури та інформаційної політики України складає Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Статтями 3 та 3-1 Закону України “Про гастрольні заходи в Україні” визначені обмеження при проведенні гастрольних заходів та встановлено особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора, зокрема забороняється проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці”.

Що цьому передувало:

22 вересня Кондратюк створив петицію на сайті президента з проханням заборонити будь-які виступи виконавців РФ на території України, окрім тих, що відкрито підтримали Україну (Віктора Шендеровича, Андрія Макаревича, Лії Ахеджакової)

У жовтні Кондратюк жорстко вилаяв Ані Лорак за те, що вона пожалілась на цькування в Україні.

У серпні Кондратюк в інтерв’ю “Українській правді” сказав, що будь-які виконавці, які мають паспорт РФ і не засудили режим Путіна та агресію проти України, “має відношення до агресії”.

 

Оголосили список 30 знакових книг для української незалежності

УП.Життя  27 жовтня 2021

Український інститут книги оголосив перелік 30 знакових книг для української незалежності.

Проект присвячений літературним творам та виданням, які були опубліковані з 1991 по 2021 роки.

В Інституті зазначають, що це унікальний список видань, що вплинули на формування та розвиток країни та її громадян.

До онлайн-голосування долучилося понад 34 тисячі людей, які залишили понад 267 тисяч голосів.

Пепередньо експерти книговидавничої галузі, літературознавці, перекладачі та історики літератури сформували довгий список зі 100 видань.

А за підсумками отриманої кількості голосів сформувався фінальний список з 30 книжок.

“Особисто я погоджуюся з ТОП-3 у цьому списку.

Хочу вірити, що більшість книг із переліку увійдуть до списку читання українців”, – зуаважив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Очолила рейтинг книга Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” (видавництво Vivat, 2019), яка отримала 9535 голосів.

“Саме потрапляння в 30 – це вже великий успіх. Номери у ньому вже мають другорядне згачення, – запевняє Вахтанг Кіпіані.

Ця книжка стала шансом українців відродити читання як масове явище. Коли я запропонував книжку директору “Віват”, то сказав, що ця книжка буде вічною. Я не знав про скандал, не готувався до суду“.

До переліку ТОП-30 книг увійшли:

  1. “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР”, Вахтанг Кіпіані (Vivat)
  2. “Триста поезій”, Ліна Костенко (“А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”)
  3. “Записки українського самашедшого”, Ліна Костенко (“А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”)
  4. “Чорний ворон”, Василь Шкляр (“Клуб сімейного дозвілля”)
  5. “Абетка”, Іван Малкович (“А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”)
  6. “Україна: Історія”, Орест Субтельний (“Либідь”)
  7. “Солодка Даруся”, Марія Матіос (“Піраміда”)
  8. “Ворошиловград”, Сергій Жадан (“Фоліо”)
  9. “Століття Якова”,  Володимир Лис (“Клуб сімейного дозвілля”)
  10. “Ukrainer. Країна з середини”, Богдан Логвиненко (“Видавництво Старого Лева”)
  11. “Антологія української поезії ХХ століття: від Тичини до Жадана”, (“А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”)
  12. “Польові дослідження українського сексу”, Оксана  Забужко (“Згода”)
  13. Повне зібрання творів Василя Стуса в 6 томах
  14. “Інтернат”,  Сергій Жадан (Meridian Czernowitz)
  15. Зібрання творів Лесі Українки у 14 томах
  16. “Україна. Історія з грифом “Секретно”, Володимир В’ятрович (“Клуб сімейного дозвілля”)
  17. “Доця”, Тамара Горіха Зерня (“Білка”)
  18. Повне зібрання творів Тараса Шевченка (“Наукова думка”)
  19. “Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій”, Оксана Забужко (“Факт”)
  20. “Фелікс Австрія”, Софія Андрухович ( “Видавництво Старого Лева”)
  21. “Танго смерті”, Юрій Винничук (“Фоліо”)
  22. “Гамлєт, або Феномен датського кацапізму”, Лесь Подерв’янський (“Фоліо”)
  23. “Іловайськ”, Євген Положій (“Фоліо”)
  24. “Літопис”, Самійло Величко (“Кліо”)
  25. “Брама Європи”, Сергій Плохій (“Клуб сімейного дозвілля”)
  26. “Село не люди”, Люко Дашвар (“Клуб сімейного дозвілля”)
  27. “Українки в Гулагу. Вижити значить перемогти”, Оксана Кісь (Інститут народознавства НАН)
  28. “Червоний”, Андрій Кокотюха (“Клуб сімейного дозвілля”)
  29. “Нарис історії України. Формування модерної нації XIX-XX століття”, Ярослав Грицак (“Генеза”)
  30. “Московіада”, Юрій Андрухович (“Лілея-НВ”)

 

МКІП проводить мистецький конкурс в рамках інформаційної кампанії «Україна без бар’єрів»

27.10.2021 16:39

Міністерство культури та інформаційної політики проводить мистецький конкурс на визначення переможця з розробки брендбуку, концепцій, моделей інформаційної продукції на тему безбар’єрності.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко під час чергового засідання Ради безбар’єрності, передає кореспондент Укрінформу.

«МКІП забезпечує організацію та проведення інформаційно-просвітницької кампанії «Україна без бар’єрів». Головний спосіб, в який організовується виконання цього пункту заходу, – оголошено мистецький конкурс на визначення переможця з розробки брендбуку, концепцій, моделей інформаційної продукції», – сказав Шевченко.

Він зазначив, що кінцевий термін подачі заявок на участь у цьому конкурсі – 8 листопада, і відповідно до кінця року буде визначений переможець.

За його словами, в результаті реалізації цього проєкту планується створення концепції та моделі інформаційної продукції, айдентики, зокрема, на тему безбар’єрності в широкому розумінні, та для кожного виду безбар’єрності окремо: фізична, інформаційна, цифрова, суспільна, громадська та освітня. Також окрема айдентика буде розроблена для кожного з шести флагманських проєктів на тему безбар’єрності, що реалізується міністерствами. І планується створення інформаційних матеріалів для соцмереж, зовнішньої реклами тощо.

Шевченко додав, що МКІП разом з Українським інститутом книги вже затвердили переможця мистецького конкурсу на створення книги про інклюзію. Так, 20 тисяч примірників книги мають бути видані, і поширені в бібліотеки до кінця цього року.

Як повідомлялося, Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору була розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання указу Президента від 3 грудня 2020 року «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

 

Мільйон євро на день: Суд ЄС наклав величезний штраф на Польщу через судову суперечку

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 14:51 УП

Суд ЄС (Court of Justice of the European Union) наклав на Польщу штраф у розмірі 1 млн євро на день за те, що відповідно до судового рішення вона не призупинила дію положень щодо своєї Дисциплінарної палати Верховного суду.

Про це йдеться в оприлюдненому у середу рішенні суду, з яким ознайомилась “Європейська правда”.

“Оскільки Польща не призупинила застосування положень національного законодавства, що стосуються, зокрема, сфер юрисдикції Дисциплінарної палати Верховного суду, Польща зобов’язана сплачувати Європейській комісії щоденний штраф у розмірі 1 млн євро”, – йдеться у рішенні.

У середині липня Суд ЄС постановив, що система дисциплінарної відповідальності суддів у Польщі несумісна із законодавством ЄС. Напередодні він ухвалив рішення, в якому зобов’язав Польщу негайно призупинити дію положень про повноваження Дисциплінарної палати Верховного суду.

В ухвалі, винесеній у середу, віцепрезидент суду Ларс Бей Ларсен заявив, що положення про Дисциплінарну палату все ще можуть застосовуватися в польській правовій системі.

Штраф буде стягуватися з дати вручення Польщі ухвали до виконання урядом рішення суду від 14 липня.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький оголосив про ліквідацію Дисциплінарної палати Верховного суду раніше під час дебатів у Європейському парламенті у Страсбурзі.

Європейська комісія просила Суд ЄС накласти фінансові санкції на Польщу у цій справі у вересні.

Це ще один фінансовий штраф, накладений Судом ЄС на Польщу. У вересні суд на вимогу Чехії зобов’язав уряд Польщі виплачувати 500 тисяч євро щоденно за невиконання наказу про негайне припинення видобутку вугілля на шахті Турув.

 

Саакашвілі каже, що його життя під питанням – Денісова

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 15:16  УП

Омбудсмен Людмила Денісова відвідала Міхеїла Саакашвілі у пенітенціарній установі №12 міста Руставі у Грузії, де він голодує 27-й день, Саакашвілі вважає, що його життя під загрозою.

Джерело: уповноважена Верховної Ради з прав людини на брифінгу після відвідин грузинської колонії

Пряма мова Денісової: “Саакашвілі каже, що “Моє життя під питанням сьогодн”і. Він вважає себе в’язнем Путіна. І каже, що найбільше не хоче погано зробити Україні і допустити кровопролиття у Грузії (…).

Він не переїжджатиме до тюремної лікарні, яка є у колонії №18. Він вважає, що там небезпечно для його життя, оскільки склад ув’язнених, який відбуває покарання у цій колонії, небезпечний для нього (…)

Я звертатимуся з урахуванням того, що є договір спеціальної пенітенціарної служби Міністерства юстиції Грузії з таким медичним центром, як “Віван меді”, щоб перевезли у разі потреби Саакашвілі саме в цей приватний центр для надання такої допомоги”.

Деталі: Омбудсмен повідомила, що Саакашвілі висловився однозначно проти примусового годування і на цьому наполягатиме, незважаючи на те, що в результаті голодування будь-якої миті може настати кризовий стан.

У в’язниці Саакашвілі роблять аналізи. Також приїхав український лікар – і Денісова сподівається, що його допустять до Саакашвілі у середу чи четвер.

За словами Денісової, у колонії чергує реанімаційна бригада, яка може зробити переливання крові чи масаж серця, але відновити життєво важливі органи вона не зможе і довезти Саакашвілі до лікарні теж не зможе.

Грузинська омбудсмен розповіла українському колезі, що тюремна лікарня не пристосована для таких хворих як Саакашвілі, там немає інфраструктури.

Також вона зазначила, що Саакашвілі хоче особисто представляти свої інтереси у суді, але його процесуальні права порушуються.

Upd. Пізніше Денісова додала, що Саакашвілі відмовився від будь-якої медичної підтримки.

Довідка: Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі є громадянином України та очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ України. Він прибув до Грузії таємно та був затриманий, через що оголосив голодування.

Що передувало: У Саакашвілі, який голодує у в’язниці, погіршився стан здоров’я – 22 жовтня йому знадобилося провести переливання крові.

Передісторія:

28 червня 2018 року Саакашвілі заочно засудили до 6 років в’язниці в Грузії, його визнали винним у побитті депутата Валерія Гелашвілі в 2005 році. Судили Саакашвілі на тлі його закликів “розвалити” чинний на той момент уряд Бідзіна Іванішвілі.

У жовтні того ж року Саакашвілі звинуватили в підготовці замаху на бізнесмена в Грузії.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі заявив, що прибув до Грузії. Його затримали в Тбілісі, Саакашвілі оголосив голодування, але в Грузії кажуть, що ніколи його не помилують.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна на всіх рівнях буде підіймати питання про повернення Саакашвілі.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Саакашвілі проведе у в’язниці мінімум 6 років і Україні його не збираються передавати.

 

Гордон повідомив, що Грузія закрила йому в’їзд через Саакашвілі

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 14:54  УП

Український журналіст Дмитро Гордон заявив, що Грузія закрила йому в’їзд через намір зустрітися з арештованим Михеілом Саакашвілі у в’язниці.

Про це Гордон розповів у своїх соцмережах, повідомляє “Європейська правда“.

“Прилетів до Тбілісі, близько години чекав на паспортному контролі штамп у паспорті, але так і не дочекався. Мені офіційно оголосили, що в’їзд до Грузії мені заборонений. Причин не назвали”, – написав Гордон на своїй Facebook-сторінці.

У своєму Telegram-каналі Гордон пов’язав це рішення зі своїм наміром зустрітись з Саакашвілі у в’язниці.

“Однозначно пов’язую це з тим, що напередодні МЗС України звернулося до МЗС Грузії з проханням організувати моє відвідування у в’язниці Руставі Михеїла Саакашвілі”, – написав Гордон.

Член опозиційного “Єдиного національного руху”, кандидатка у мери Кутаїсі Хатія Деканоїдзе повідомила у Facebook, що крім Дмитра Гордона в Грузію не пустили його дружину Лесю Бацман.

26 жовтня в Грузію прибула уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, вона зустрілася у руставській в’язниці з експрезидентом Саакашвілі. Як пише “Ехо Кавказу“, Денисова розповіла, що у тбіліському аеропорту її 40 хвилин опитували, чому вона приїхала до Грузії.

Нагадаємо, Саакашвілі наразі перебуває в пенітенціарній установі №12 у Руставі, куди політик був поміщений після затримання 1 жовтня. Він оголосив голодування, називаючи себе політв’язнем, а висунуті проти нього звинувачення – сфабрикованими.

У 2018 році Саакашвілі визнали винним за двома справами. Його засудили до 3 років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС, засуджених у справі Сандро Гіргвліани, та ще до 6 років – у справі щодо побиття колишнього депутата Валерія Гелашвілі.

Після прибуття політика до країни 1 жовтня проти нього порушили ще одну кримінальну справу – про незаконний перетин грузинського кордону.

 

Дуров анонсував появу офіційної реклами в Telegram

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 10:45  УП

Незабаром у каналах месенджеру Telegram уперше з’являться офіційні рекламні повідомлення.

Про це на своїй сторінці повідомив засновник месенджера Павло Дуров.

Він представив платформу для розміщення реклами – Telegram Ad Platform.

Водночас Дуров пообіцяв, що більшість користувачів навряд чи помітить появу реклами з кількох причин. Зокрема, Telegram не показуватиме рекламні повідомлення у списку чатів, особистих розмовах чи групах.

“Реклама торкнеться лише великих каналів – сервісів, де вже й так є реклама, і підтримка яких призводить до найбільших витрат з боку Telegram”, – зазначив засновник сервісу.

Він також запевнив, що для показу реклами не будуть використовувати особисті дані користувачів.

“Конфіденційність користувачів для Telegram є пріоритетом. Вміст рекламних повідомлень залежатиме лише від тематики каналів, де вони виводяться, а чи не від особистих даних користувачів”, – написав Дуров.

Засновник Telegram додав, що офіційні рекламні повідомлення будуть ненав’язливими та міститимуть короткі тексти без зовнішніх посилань чи фотографій. Рекламне оголошення може з’явитися лише після перегляду нових повідомлень у каналі.

“У каналах Telegram зараз зустрічається реклама, яку публікують власники Telegram-каналів у вигляді звичайних повідомлень. Офіційні рекламні повідомлення, які впроваджує Telegram, будуть набагато комфортнішими для користувачів. Дохід від таких рекламних оголошень дозволить Telegram далі надавати користувачам безкоштовний та необмежений сервіс”, – зазначив Дуров.

 

Україна розпочала головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону

28.10.2021 03:39

Україна стала першою країною – не членом ЄС, яка взяла на себе головування у Стратегії Євросоюзу для Дунайського регіону.

Як передає кореспондент Укрінформу, урочиста передача головування Україні від Словаччини відбулася у середу під час завершення 10-го щорічного форуму зі Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR), який проходив 26-27 жовтня у Братиславі.

Україна головуватиме у Стратегії рік – до листопада 2022 року і відповідатиме за визначення пріоритетних напрямків співпраці країн в рамках ініціативи.

У виступі на форумі у Братиславі заступник міністра розвитку громад та територій з питань європейської інтеграції Ігор Корховий зазначив, що головування України фокусуватиметься на тому, як посилити співпрацю серед країн Дунайського регіону в рамках EUSDR для отримання взаємної користі.

“Ми працюватимемо над тим, щоб знайти взаємовигідну ситуацію, щоб усі могли бути ефективними та результативними. Україна має щось отримати, і Стратегія ЄС також має щось отримати від України”, – заявив він.

Заступник міністра відзначив, що Україна сильно просунулася у сфері цифровізації, і це є стратегічним пріоритетом розвитку країни. За його словами, “ми вже багато досягли й можемо багато чим поділитися у цій сфері”.

Також велику увагу українське головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону приділятиме вирішенню важливої для всіх проблеми змін клімату та глобального потепління. “Зелена трансформація та декарбонізація – це один з тематичних процесів нашої програми та одне з ключових питань на наступний рік”, – заявив Корховий.

Він указав на важливість для України вивчення досвіду сусідів по регіону. Зокрема, країн Західних Балкан, які “на крок попереду нас у плані євроінтеграції”. Заступник міністра додав, що у рамках EUSDR Україна шукатиме можливості для покращення взаємовигідної співпраці з цими країнами.

Нагадаємо, Дунайська стратегія – це платформа і план дій співпраці 14 країн. Вони взаємодіють у сферах судноплавства, охорони навколишнього середовища, зокрема водних екосистем, включаючи збереження живих водних ресурсів. Українська частина Стратегії охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області.

 

Китай закликав США та ВООЗ допомогти Афганістану

28 жовтня. УНН. Міністр закордонних справ Китаю Ван І закликав Світовий банк і Міжнародний валютний фонд (МВФ) у середу відновити фінансову підтримку Афганістану, який не має грошей для відновлення. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Після захоплення влади талібами в серпні активи центрального банку на мільярди доларів були заморожені, а міжнародні фінансові установи припинили доступ до коштів, хоча гуманітарна допомога продовжувалася.

У банках закінчуються гроші, держслужбовцям не виплачуються зарплати, ціни на продукти різко зросли. У вівторок МВФ заявив, що в цьому році економіка Афганістану скоротиться до 30%, що, можливо, спричинить кризу біженців .

“Афганістан потребує відродження на всіх фронтах, і розвиток є головним пріоритетом”, – сказав Ван, спілкуючись за допомогою відеозв’язку з міністрами закордонних справ із сусідніх країн Афганістану.

Він закликав США та інші західних країн скасувати односторонні санкції проти Афганістану, а ВООЗ надати більше вакцин і медичних товарів, щоб допомогти Афганістану боротися з COVID-19.

Китай заявив, що направить в Афганістан екстрену гуманітарну допомогу на суму 30 мільйонів доларів.

Нагадаємо

Китай заявив про готовність до діалогу з урядом талібів в Афганістані. Країна надасть Афганістану продовольство, вакцини, медикаменти і зимові товари в якості екстреної допомоги. Сума, яку виділили на ці цілі, 200 млн юанів (близько 30 млн доларів).

 

В Україні за добу виявили 22 574 випадки коронавірусу

27.10.2021 08:17

В Україні за минулу добу, 26 жовтня, виявили 22 574 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“За добу 26 жовтня в Україні зафіксовано 22 574 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 1 532, медпрацівників – 399)”, – зазначається у повідомленні.

Також за минулу добу госпіталізовано – 5 925 осіб; летальних випадків – 692; одужало – 11 593 особи.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 2 825 733 особи; одужало – 2 401 705 осіб; летальних випадків – 65 628; проведено ПЛР-тестувань – 14 154 508.

За інформацією МОЗ, від початку вакцинальної кампанії щеплено 9 363 493 людини, з них отримали одну дозу – 9 363 491 людина, повністю імунізовані та отримали дві дози – 7 138 082 людини (із них дві особи отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 16 501 573 щеплення.

За минулу добу 291 293 людини вакциновано проти COVID-19. Одну дозу отримали 212 013 людей, повністю імунізовані – 79 280 людей.

Як додали у МОЗ, 94% госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня – невакциновані.

 

Ще 7 областей відправили у “червону” зону Covid-19, тепер їх 15

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 10:25  УП

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій відправила у “червону” зону поширення коронавірусу з 30 жовтня 7 областей.

Джерело: міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов

Дослівно: “Державна комісія вирішила встановити з 00 години 00 хвилин 30 жовтня 2021 року “червоний” рівень епідемічної небезпеки на території Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Хмельницької та Чернігівської областей”.

Деталі: У “червоних” зонах поширення коронавірусу забороняється робота закладів громадського харчування, ТРЦ, непродовольчих ринків та магазинів, проведення масових заходів тощо.

Обмеження не діятимуть, якщо 100 % працівників та відвідувачів закладів (заходів) вакциновані.

Також для повністю вакцинованих не діятимуть обмеження, встановлені для міжрегіонального транспортного сполучення.

Що було раніше: Станом на 23 жовтня в Україні “червоними” були 7 областей – Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська, Сумська, Херсонська.

З 26 жовтня Рівненська та Миколаївська області офіційно стали “червоними”.

Передісторія:

За добу 26 жовтня в Україні зафіксували 22 574 випадки захворювання на коронавірусну хворобу і 692 летальних випадки від неї.

 

Ляшко розповів, чи можна комбінувати COVID-вакцину CoronaVac з іншими препаратами

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  УП  27 жовтня 2021

В Україні дозволено комбінувати деякі COVID-вакцини, але поки що змішувати CoronaVac з іншими препаратами у Міністерстві охорони здоров’я не рекомендують.

Про це заявив очільник МОЗ Віктор Ляшко під час брифінгу 27 жовтня.

“Відповідно до рекомендацій Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, ми дозволили поєднувати певні вакцини проти COVID-19”, – розповів Ляшко.

Зокрема, можна  комбінувати мРНК-вакцини, наприклад, перше щеплення Moderna, друге – Pfizer або навпаки.

Якщо перша доза AstraZeneca, для другої дози вже можна використати мРНК-вакцину – Moderna або Pfizer.

“Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено. Тобто після CoronaVac вколоти Moderna або Pfizer поки не рекомендується, але певні дослідження проводяться”, – додав Ляшко.

Міністр запевнив, що люди, які отримали дві дози вакцин за змішаною схемою, вважаються повністю імунізованими і можуть отримати сертифікат про вакцинацію.

 

На Рівненщині у лікарнях критична ситуація, готуються розгортати додаткові ліжка

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 19:34  УП

Ще у двох лікарнях на Рівненщини, Володимирецька та обласний госпіталь ветеранів війни у Клевані, розгорнуть 250 ліжок для хворих на коронавірус, аби розвантащити заповнені хворими медичні установи.

Джерело: Zaxid.net з посиланням на засідання обласної комісії ТЕБ та НС у середу

Деталі: Обласне управління охорони здоров’я констатує перевантаженість медичної системи області. Упродовж останніх днів на 100% заповнені Рівненська обласна та міська лікарня №2, а центральна міська лікарня на межі заповнення.

Лікарні наразі чекають погодження від МОЗ для розгортання 250 ліжок.

Головний санітарний лікар області заявив, що 26 жовтня від ускладнень коронавірусу в області померла 21 людина, і це найбільша добова кількість за весь час пандемії.

Також він заявляє про надвисокі показники летальності. За його словами, 76% ліжок у лікарнях зайняті, а резерву вистачить “лише на кілька днів”.

Передісторія: За добу 26 жовтня в Україні зафіксували 22 574 випадки захворювання на коронавірусну хворобу і 692 летальних випадки від неї.

 

Чернігівська турфірма продавала фейкові Covid-сертифікати за 250 доларів

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 14:08  УП

У Чернігові туристичне агентство продавало підроблені Covid-сертифікати по 250 доларів США, а медики за гроші вносили дані клієнтів до Електронної системи охорони здоров’я.

Джерело: поліція Чернігівської області

Деталі: Як встановили правоохоронці, схему виготовлення підроблених сертифікатів організувала 52-річна власниця туристичного агентства. Вона пропонувала клієнтам придбати сертифікат без проходження вакцинації.

Деякі клієнти зверталися до цієї турфірми виключно по підроблені документи, хоча нікуди не збиралися мандрувати.

Фігурантка змовилася з чернігівським лікарем та медсестрою, які й вносили відомості про нібито проведену вакцинацію до електронних реєстрів.

Після цього медики видавали завірені підписами та печатками паперові Covid-сертифікати.

Оскільки неправдиві дані містилися в електронній базі, додаток “Дія” також підтверджував наявність сертифікату про вакцинацію у насправді нещепленої особи.

Вартість одного підробленого сертифіката становила для замовника 250 доларів США.

В середньому за день виготовлялося по 20 фальшивих сертифікатів.

Таким чином, лише за останніх два місяці власниця турагентства та кілька медиків отримали понад 500 000 гривень від незаконної діяльності. Гроші у клієнтів вони брали виключно готівкою.

25 жовтня правоохоронці провели одночасні обшуки у робочих кабінетах медичних працівників, в офісі туристичної агенції та вдома у всіх фігурантів.

Там вилучено комп’ютери, печатки, копії документів та медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони та оформлені Covid-сертифікати.

Мережу продажу Covid-сертифікатів викрили Управління карного розшуку та Слідче управління ГУНП в Чернігівській області, відділ протидії кіберзлочинам у Чернігівській області, а процесуальне керівництво здійснює обласна прокуратура.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 362 ККУ (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї).

Санкція статті передбачає до 6 років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Федоров пояснив, які помилки заважають генерувати Covid-сертифікати в “Дії”

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 13:54  УП

Міністерство цифрової трансформації готує серію оновлень електронної системи охорони здоров’я, що дозволить зменшити кількість помилок, через які громадянам не вдається генерувати Covid-сертифікати на порталі “Дія”.

Джерело: віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Телеграм

Пряма мова: “Найскладніший виклик зараз — це мінімізувати помилки лікарів при занесенні даних про вакцинацію, через які ми маємо жахливу конверсію — не можемо видати сертифікат усім охочим і маємо величезний негатив наших користувачів.

Ключова проблема в тому, що за законодавством помилку може виправити тільки лікар, який робив вакцину і підписав запис своїм електронним підписом. Але в жодному разі не можна тут звинувачувати лікарів, вони зараз працюють у найскладніших умовах, а правила формування сертифікату є новими та непростими”.

Деталі: Міністр пояснює, що розвивати “Дію” доводиться не в ідеальних умовах, а в ситуації з ковідними сертифікатами їх можна назвати критичними. За словами Федорова, спільно з МОЗ та НСЗУ Мінцифри класифікували всі помилки, які регулярно проводять навчання лікарів.

Найбільш поширені помилки – це неправильне вказування серії та кодів вакцин (це необхідно для уникнення введення лівих записів), номерів вакцинації, створення дублюючих записів або неповні дані в електронній системі охорони здоров’я.

Мінцифри хоче якнайшвидше розвантажити процес та автоматизувати внесення цих даних. Варто розуміти, що лікарі працюють з електронною системою через МІСи (медичні інформаційні системи), яких на ринку понад 30, і будь-які функції неможливо проводити миттєво, зазначає Федоров.

Пряма мова: “Після детального аналізу ми в найближчі 2 тижні готуємо серію оновлень електронної системи охорони здоров’я, за результатами якої плануємо зменшити кількість негативних відповідей на 50-70%.

Сьогодні виходять перші 3 фікси про коди та серії вакцин, що дозволить спростити їх вибір лікарям та автоматизувати списки. За тиждень поділюся з вами результатами наших робіт та покращенням конверсії”.

 

Міністр придумав покарання для шахрая, який створив фейкову “Дію”

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 12:05  УП

Міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров пропонує покарати шахрая, який створив фейкову програму “Дія”, відправивши в ІТ-сферу на виправні роботи.

Джерело: Федоров у Телеграм

Пряма мова: “Пам’ятаєте шахрая, який створив фейкову копію програми з документами в дизайн-стилі Дії? Кіберполу знадобилося менше дня, щоб знайти його.

У рекламі програми шахрай вказував, що він допоможе неповнолітнім купувати алкоголь через фейковий паспорт. Умільцю загрожує до 6 років позбавлення волі.

Пропоную хлопця направити на виправні роботи в IT без персональних даних та інших сенсативних речей. Вчора читав, що двом хлопцям, які крали магнітоли, одеський суддя, призначив читати книги Марка Твена та Джека Лондона”.

Передісторія:

Міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров повідомив, що шахраї створили фейкову програму “Дія” для Android, де можна редагувати дані про вакцинацію, вік та іншу інформацію.

За словами міністра, той, хто купує такі “сервіси”, може потрапити під статтю “підробка документів”.

Кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку цифрових послуг: програмне забезпечення, яке повністю копіювало дизайн державного застосунку “Дія”, створив  21-річний чоловік.

 

Фейкову “Дію” створив 21-річний: продавав її за 100 гривень

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 10:48  УП

Кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку цифрових послуг: програмне забезпечення, яке повністю копіювало дизайн державного застосунку “Дія”, створив  21-річний чоловік.

Джерело: департамент кіберполіції Національної поліції

Деталі: Протиправну діяльність 21-річного чоловіка викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області спільно зі слідчими Запорізького районного управління поліції та у співпраці з представниками Мінцифри.

Зловмисник самотужки розробив застосунок для смартфонів, який за дизайном був ідентичним із державним застосунком “Дія”.

У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19.

Свою розробку чоловік продавав у месенджері за 100 гривень, а у рекламі вказував, що завдяки застосунку неповнолітні можуть безперешкодно купляти алкоголь і цигарки.

Правоохоронці проводять заходи для блокування усіх каналів розповсюдження фейкового додатка.

Також встановлюються особи, які придбали додаток, для надання правової кваліфікації їхнім діям.

Правоохоронці провели обшуки в оселі фігуранта.

Вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та банківські картки.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 6 років позбавлення волі.

Слідчі дії тривають.

Цьому передувало: 25 жовтня міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров повідомив, що шахраї створили фейкову програму “Дія” для Android, де можна було редагувати дані про вакцинацію, вік та іншу інформацію.

 

Дітей від 12 років можна вакцинувати проти Covid за наявності всіх щеплень – МОЗ

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 12:39  УП

Міністерство охорони здоров’я затвердило позицію Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики, яка, серед іншого, рекомендувала вакцинувати проти коронавірусу SARS CoV 2 дітей від 12 років.

Джерело: наказ МОЗ від 13 жовтня та Позиція НТГЕІ від 27 вересня

Деталі: МОЗ ввів у дію рішення оперативного штабу з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, який рекомендував затвердити позицію Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики (НТГЕІ).

Серед іншого, НТГЕІ рекомендує вакцинувати підлітків 12-17 років вакциною “Comirnaty” виробництва компаній “Pfizer” і “BioNTech”, адже клінічні дослідження різних типів вакцин проти Covid-19 для різних вікових груп дітей тривають.

Дослівно: “Враховуючи наявні дані з безпеки та ефективності вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech для дітей віком від 12 років, а також зростання захворюваності на SARS-CoV-2 серед дітей, рекомендовано проводити вакцинацію осіб віком від 12 до 17 років незалежно від приналежності до групи ризику за умови наявності щеплень, які відповідають віку, з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації.

Застосування Comirnaty від Pfizer/BioNTech протипоказане у випадку наявності в анамнезі серйозної алергічної реакції на один із компонентів вакцини”.

Деталі: Дітям, які перенесли міокардит або перикардит після першої дози вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech необхідно відкласти введення другої дози в серії щеплень Covid-19 до отримання додаткових наукових даних.

Особи, у яких в анамнезі був міокардит, не пов’язаний із вакцинацією проти Covid-19, і які більше не перебувають під наглядом кардіолога, повинні бути вакциновані проти Covid-19, вважають експерти.

Вони рекомендують відтермінувати вакцинацію проти Covid-19 дітей, які перенесли дитячий мультисистемний запальний синдром, до отримання додаткових наукових даних.

Як зазначається, “у випадку виникнення дефіциту вакцин проти Covid-19 пріоритетно забезпечити вакцинами проти Covid-19 дітей віком від 12 років та дорослих, які віднесені до пріоритетних груп вакцинації, мають високі ризики тяжкого перебігу Covid-19 та виникнення серйозних ускладнень від нього”.

Вакцина “Comirnaty” (Pfizer/BioNTech) для дітей віком від 12 років використовується за схемою введення 2 доз (0,3 мл) з інтервалом між першою та другою дозами 21-28 діб.

Між введенням вакцин проти Covid-19 та вакцин проти інших інфекційних хвороб необхідно дотримуватися 14-денного інтервалу за винятком екстреної вакцинації та вакцинації проти грипу. Це стосується як дітей, так і дорослих.

Вакцини проти Covid-19 можна вводити одночасно з інактивованою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки або з будь-яким часовим проміжком. У медичній документації має бути зазначено, в яку кінцівку була введена вакцина проти Covid-19.

Окрім того, НТГЕІ вважає за необхідне розрізняти поняття “додаткової дози вакцин проти Covid-19, які вводяться з ревакцинальною метою для посилення імунної відповіді, що згасає з плином часу, та введення додаткових доз для досягнення кращого захисту імуноскопрометованим особам“.

Експерти наголошують, що питання застосування додаткової дози вакцини проти Covid-19 потребує додаткового вивчення для висновків.

 

Україні потрібна програма підтримки хворих на СМА – заступник керівника ОП

28.10.2021 02:36

Про це у Каховці, спілкуючись з батьками Аделіни Мотенко, яка має рідкісне захворювання – спінальну м’язову атрофію першого типу – сказав заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ви праві, що держава не займалася питаннями СМА… Коли став новий очільник Міністерства охорони здоров’я, Президент особисто йому поставив завдання, щоб ми цим зайнялися… У нас же навіть не роблять скринінги, виділили зараз кошти, щоб почати робити ці скринінги, і на наступний рік вже дійсно починати робити програму. Скринінг – це перше», – зазначив Тимошенко.

Наталя Мотенко звернулася до присутніх політиків, народних депутатів по допомогу. Вже рік сім’я збирає кошти на препарат Zolgensma, вартість якого – 2,3 мільйона доларів. За її словами, одна з американських клінік виставила рахунок, надавши суттєву знижку (на 500 тисяч доларів), наразі зібрано 75% необхідної суми.

«Уже рік ми збираємо кошти, щоб врятувати нашу донечку… Цілий рік ми прожили у Польщі, тому що наша держава не надає лікування, немає жодної програми для підтримки таких діток… Нам потрібно до кінця осені закрити збір. Допоможіть врятувати донечку, бо іншого шансу не буде. Укол коштує 2,3 мільйона доларів, ми не назбираємо вже таку суму», – сказала Мотенко.

За її словами, вони були змушені поїхати у Польщу, не знаючи мови, не розуміючи, де будуть жити і працювати. І нині вони приїхали в Україну лише на місяць. Наталя також пояснила, що їм у Польщі дали апарат швидкої вентиляції легень, щоб дитина могла дихати.

Присутні на брифінгу народні депутати від партії «Слуга народу», зокрема, і голова парламентської фракції Давид Арахамія пообіцяли підключитися до пошуку коштів для лікування Аделіни.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині продовжують збір коштів на укол Zolgensma вартістю 2,3 мільйона доларів на лікування маленької мешканки Каховки Аделіни Мотенко. Дитину підтримали і в канцелярії президента Польщі.

Її маленькій землячці – Марії Сахно з міста Таврійськ цей укол завдяки добровільним пожертвам уже зробили, вона отримала генну терапію в Україні, таку процедуру в країні провели вперше.

 

У Фонді держмайна пояснили, чому скасували перший приватизаційний аукціон по ОГХК

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 13:45  УП

Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко пояснив, чому перший ауціон з приватизації ОГХК зірвався.

Про це він заявив під час пресбрифінгу.

“ОГХК – це наступний об’єкт великої приватизації. Під управлінням Фонду держмайна цей об’єкт підвищив свою прибутковість в рази – якщо у 2019 році, до передачі в ФДМ, ОГХК показала прибутковість 100 млн грн, то в 2020 році – 340 млн і в цьому – під 800 млн за перші 8 місяців.

Ми здійснили більше 100 цільових контактів з профільними інвесторами і було підписано 17 договорів про нерозголошення. Але прийняла участь недостатня кільість компаній, а двоє із тих, що подалися – зробили помилку”, – сказав Сенниченко.

“Одна з причин (перенесення аукціону – ред.) – це те, що закон про велику приватизацію дає тільки 2 місяці на прийняття рішення щодо інвестування. Звісно, для такого типу активів часу для прийняття рішень недостатньо”, – додав він.

На уточнююче питання, скільки було охочих купити ОГХК і як прораховувалась вартість об’єкта, голова ФДМ відповів:

“Вартість прораховує радник, вартість прораховується декількома методами. Один із них – відповідно до запасів сировини, які там є. Другий – це метод обрахування грошових потоків майбутніх періодів. І відповідно до цих 2 методів була складена стартова ціна”.

Нагадуємо:

Згідно фінзвітості компанії за половину 2021 року, компанія отримала 283,9 млн грн чистого прибутку. Валовий прибуток становив 697,6 млн грн. Операційний прибуток становив 344 млн грн.

Аукціонна комісія Фонду державного майна на засіданні 30 серпня визначила 29 жовтня як нову дату приватизаційного аукціону АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”.

Фонд держмайна скасував приватизаційний аукціон АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, оскільки після перевірки отриманих заявок до торгів може бути допущено лише одного учасника.

 

Два місяці податкової амністії: задекларували понад 100 мільйонів

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 18:58  УП

Від старту податкової амністії 1 вересня українці задекларували вже 111 млн грн.

Про це повідомив очільник Податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

До бюджету від декларування цієї суми надійшло 6 млн грн.

“Динаміка позитивна, з кожним днем громадяни подають дедалі більше декларацій, проблем із процесом оформлення немає”, – повідомив Гетманцев.

Більше про податкову амністію читайте у статті Ярослава Вінокурова: Податкова амністія стартувала з 1 вересня: кого це стосується, які є ризики для декларантів та питання без відповідей

Дивіться також: “Податкова няня” Гетманцев, фінмоніторинг і зарплати в конвертах: головне з круглого столу про податкову амністію

Нагадуємо:

З 1 вересня стартувала податкова амністія – добровільне декларування доходів триватиме рік, розмір податку, який потрібно заплатити, аби легалізувати свої статки, залежатиме від того, який актив декларується та де він перебуває.

Податкова амністія дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити свої справжні статки та доходи, уникнувши при цьому покарання шляхом декларування активів.

Передбачається у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Така дата була пов’язана з початком роботи Бюро економічної безпеки, запуск якого згодом перенесли до кінця листопада.

Також особи повинні будуть сплатити одноразовий збір: 5% щодо активів, розміщених на рахунках українських банків; 9% для розміщених за кордоном; 2,5% щодо вартості держоблігацій, придбаних у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.

Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

 

Імпорт електроенергії з РФ: Україна провела аукціон на доступ до перетину

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 20:48  УП

Оператор системи передачі Укренерго провів аукціон на доступ до міждержавного перетину з РФ для імпорту електроенергії.

Про це відомо з даних Укренерго.

Так, на листопад доступ до перетину з РФ отримали 8 компаній. Усього було запропоновано 2200 МВт.

Найбільше отримали “ЕРУ Трейдинг” та “Онк Груп” – 654 МВт та 500 МВт.

Також участь взяли “Стімекс”, “Електротрейдінг груп” та “Де Трейтинг”, що отримали від 200 до 290 МВт перетину. Решта учасників отримали від 80 до 200 МВт.

Нагадуємо:

Оператор Укренерго провів аукціон на доступ до міждержавних перетинів з Білоруссю.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, не буде продовжувати заборону на імпорт електроенергії з РФ та Білорусі на листопад.

Оператор “Укренерго” 27 жовтня проведе аукціон на міждержавні перетини, зокрема з РФ та Білоруссю, за резервною процедурою. Аукціон розпочнеться о 16:00.

Доступна пропускна потужність міждержавних перетинів на листопад 2021 року для імпорту електроенергії з Російської Федерації становить 2200 МВт, з Білорусі – 900 МВт.

Раніше джерело ЕП в Міненерго заявляло про плани відновлення імпорту білоруської електроенергії. Того ж дня у відомстві виступили з офіційною позицією, у якій йшлося, що для “планового проходження опалювального сезону в Міненерго питання комерційного імпорту із Росії та Білорусі не розглядаються”.

26 травня, Нацкомісія з енергетики та тарифів на засіданні ухвалила заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації до 1 жовтня 2021 року. Згодом її продовжили ще на місяць.

 

Енергоатом отримав перетин на імпорт електроенергії з Білорусі

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 18:29  УП

Оператор Укренерго провів аукціон на доступ до міждержавних перетинів з Білоруссю.

Про це Економічній правді повідомило джерело в Укренерго.

Так, з доступних 900 МВт перетину з Білоруссю, 885 МВт придбав державний НАЕК “Енергоатом”. Решту 15 МВт отримала компанія “Електрокомьюніті”.

“Енергоатом” заплатив за перетин 601 грн за МВт-год.

Нагадуємо:

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, не буде продовжувати заборону на імпорт електроенергії з РФ та Білорусі на листопад.

Оператор “Укренерго” 27 жовтня проведе аукціон на міждержавні перетини, зокрема з РФ та Білоруссю, за резервною процедурою. Аукціон розпочнеться о 16:00.

Доступна пропускна потужність міждержавних перетинів на листопад 2021 року для імпорту електроенергії з Російської Федерації становить 2200 МВт, з Білорусі – 900 МВт.

Раніше джерело ЕП в Міненерго заявляло про плани відновлення імпорту білоруської електроенергії. Того ж дня у відомстві виступили з офіційною позицією, у якій йшлося, що для “планового проходження опалювального сезону в Міненерго питання комерційного імпорту із Росії та Білорусі не розглядаються”.

26 травня, Нацкомісія з енергетики та тарифів на засіданні ухвалила заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації до 1 жовтня 2021 року. Згодом її продовжили ще на місяць.

 

Україна може вже сьогодні прокачувати в Європу додаткові 50-55 млрд кубів газу – Данілов

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 16:55  УП

Україна уже сьогодні може надавати Європі додаткові потужності з транспортування обсягів газу в обсязі 50-55 млрд кубів.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час висутпу на Сьомому Українському газовому форумі “Східноєвропейський газовий хаб. Green deal. Українська ініціатива”.

Данілов сказав, що енергоносії “використовуються певними країнами як зброя”. За його словами, після 1991 року газ став “інструментом політичного впливу”.

При цьому, секретар РНБО додав, що для України запуск “Північного потоку-2” є загрозою національній безпеці.

“Ми можемо вже сьогодні надавати додаткові потужності з прокачки газу. Наша газотранспортна система може додатково до тих 40 млрд кубів газу, які передбачених контрактом з РФ, надавати 50-55 млрд кубів, а за потребою і більше”, – заявив Данілов, нагадавши про рішення РНБО 22 жовтня.

За його словами, “ми будемо робити висновки” зважаючи на відповідь європейської спільноти.

“Питання – чи сприйме це Європа та РФ? Чи це ринок, чи велика політика і енергетична зброя?”, – додав він.

Нагадаємо:

Україна готова прокачувати додатково 55 мільярдів кубів газу до ЄС понад ті 40 мільярдів кубів, які має качати “Газпром” відповідно до транзитного контракту. Також Україна допоможе Молдові певним обсягом газу, сказав Данілов за підсумками засідання РНБО 22 жовтня.

 

Оператор ГТС через борги Фірташа заробив вчетверо менше, ніж торік 

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 20:14  УП

Через 10 млрд грн боргів облгазів перед Оператором газотранспортних систем компанія заробила за 9 місяців вчетверо менше, ніж торік.

Про це повідомила пресслужба Оператора ГТС.

Так, за дев’ять місяців 2021 року ОГТСУ отримав 5,8 млрд грн чистого прибутку. Тобто лише 0,2 млрд грн за ІІІ квартал.

Це у 38,5 разу менше за результат цього періоду у 2020 році. Тоді за дев’ять місяців Оператор заробив 20,9 млрд грн, а окремо у ІІІ кварталі – 7,7 млрд грн.

Чистий дохід від реалізації послуг за 9 місяців 2021 року сягає 40 млрд грн.

У компанії заявили, що 10,7 млрд грн заборгованості є ключовим фактором впливу на фінансові результати. Більшість коштів заборгували облгази Дмитра Фірташа.

“Ця ситуація відображена у фінансовій звітності через створення резерву під кредитні збитки”, – пояснив фіндиректор ОГТС Юрій Кулик.

Чистий рух грошових коштів від операційної діяльності ОГТСУ за 9 місяців 2021 року становив 8,2 млрд грн проти 26,6 млрд грн за аналогічний період минулого року. Дебіторська заборгованість ОГТСУ зросла до 12,4 млрд грн, а резерв під кредитні збитки, пов’язаний з цією заборгованістю, становив близько 8 млрд грн.

Оператор також перерахував 11,8 млрд грн податків до бюджетів.

Нагадуємо:

Українська газотранспортна система заявила про повну готовність до опалювального сезону.

Кабінет Міністрів запровадив спецрахунки для облгазів на погашення боргу у 10 млрд грн перед оператором газотранспортної системи.

У вересні 2021 року облагази заборгували за відібраний для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ) газ 10,9 млрд грн. За місяць борг зріс на понад 2,6 млрд грн.

Заборгованість перед ОГТСУ ставить під загрозу безперебійне транспортування газу споживачам, наголошує Оператор.

 

Хмельницький прокоментував купівлю “Більшовика”

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 12:35  УП

Бізнесмен Василь Хмельницький підтвердив, що є співінвестором придбання Першого київського машинобудівного заводу. Територію заводу буде перебудовано.

Про це йдеться у заяві Хмельницького, переданій Економічній правді пресслужбою холдингу UFuture.

Разом із Хмельницьким співвласником активів заводу став власник компанії “А-Девелопмент” Олексій Баранов.

“Консорціум інвесторів, серед яких власник “А-Девелопмент” Олексій Баранов та компанія UDP під управлінням Андрія Іванова, сьогодні придбав Перший київський машинобудівний завод (колишній “Більшовик”) на аукціоні Фонду держмайна”, – йдеться у повідомленні.

“Як акціонер UDP я вітаю партнерів із перемогою на відкритому аукціоні… У Києві з’явиться інноваційна та комфортна для городян інфраструктура у центрі міста, ефективний власник та мільярдні інвестиції, нові робочі місця та перспектива розвитку”, – заявив бізнесмен.

Він додав, що прихід приватних інвесторів на “занедбані підприємства”, “може вивести економіку на новий рівень”.

Більше про те, як відбулися торги, читайте у статті ЕП: Великий “договорняк” на Великій приватизації. Як завод “Більшовик” продали Хмельницькому та партнерам

Нагадуємо:

“Перший київський машинобудівний завод” продали на аукціоні за 1,429 млрд грн – його власником стане пов’язана із групою UFuture Василя Хмельницького компанія.

 

В уряді підтвердили, що не отримали фінзвіт “Нафтогазу” за півріччя

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 14:20  УП

Станом на кінець жовтня у Міністерстві фінансів та Міністерстві економіки відсутній звіт про виконання фінансового плану АТ “НАК “Нафтогаз України” за перше півріччя 2021 року. У Секретаріаті Кабміну також не змогли знайти звіт “Нафтогазу”.

Такі відповіді отримали аналітики проєкту “Марлін” на запити до міністерств.

Натомість, у “Нафтогазі” відповіли, що інформація про фінансовий стан компанії публікується на постійній основі на власному веб-сайті. І в разі необхідності може бути завантажена з офіційного ресурсу.

“Проте, останній опублікований звіт датований 2020 роком.

Утім, відповідно до урядового Порядку подання фінансової звітності, результати “Нафтогазу” вже мали бути підготовлені та надіслані у вказані міністерства”, – додають аналітики.

“Суб’єкти управління стосовно підприємств, що є суб’єктами природних монополій на загальнодержавних ринках, і підприємств, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мільйонів гривень, та підприємства, суб’єктом управління яких є Кабінет Міністрів України, подають до Мінекономіки і Мінфіну звіти про виконання фінансових планів окремо щодо кожного підприємства”, – йдеться у порядку.

Зокрема у документі сказано, що за I, II та III квартали – не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу компанії звітуються перед Мінекономіки та Мінфіном.

“Тобто, результати за півріччя 2021 року “Нафтогаз” повинен був підготувати та надіслати в уряд ще в кінці серпня цього року”, – підкреслює “Марлін”.

За результатами 2020 року, компанія “Нафтогаз” отримала 19  млрд грн збитків.

Раніше повідомлялось, що “Нафтогаз” – єдина велика держкомпанія з ТОП-15, які обрані для реформи корпоративного управління, не оприлюднила власний фінансовий звіт за півріччя.

 

На Хмельниччині висадили дві тисячі кущів лаванди для популяризування туризму

27.10.2021 16:37

Поблизу міста Городок на Хмельниччині висадили 2 000 кущів лаванди, щоб популяризувати локацію для туристів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у сюжеті телеканалу ТВ7+. 

Зазначається, що кілька років тому на цій місцині поблизу Городка з’явилися кілька сотень кущів лаванди. Цей проєкт прижився, а днями всі охочі мали змогу долучитися до висаджування тепер уже 2 000 саджанців рослини.

«Вирішили використовувати на плантації агроволокно, щоб не сапати лаванду, і аби тут було менше роботи. Все треба накрити плівкою і засипати камінням, аби трава не заважала лаванді рости. Хочемо, щоб це поле стало візитівкою нашого міста», – розповів житель Городоцької громади Анатолій Матвєйцев.

Зазначається, що цей проєкт ініціювала місцева влада задля популяризації міста, як у культурному, так і в туристичному аспектах.

До висадження лаванди на 2 га площі долучилися близько 100 місцевих жителів. Наступного року кущі вже розквітнуть, а лавандове поле зможе стати популярною фотолокацією.

 

У Сумах біля власного будинку застрелили активіста «Правого сектора»

28.10.2021 02:17

У Сумах увечері 27 жовтня вбили активіста місцевого осередку «Правого сектора» Олександра Іваніну.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуку повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

«Вбито сумчанина, активіста, молодого хлопця, члена «Правого сектора» – Олександра Іваніну. Його нахабно вбили біля під’їзду свого будинку з вогнепальної зброї», – написав очільник ОДА.

Він додав, що на місці вбивства працює поліція.

Подробиці того, що сталося, розповів Суспільному керівник обласного осередку «Правого сектора» Сергій Супрун.

«Близько 9-ї години Саша разом із дружиною Анею під’їхали на автівці до свого під’їзду, Саня виліз з машини – поліз у багажник за речами. У цей час неподалік, на лавочці, сидів якийсь чоловік. Як описує свідок, побачив Саню, дістав зброю – і почав стріляти. Зробив декілька пострілів», – повідомив Супрун.

Він припустив, що вбивство пов’язане з антикримінальними діями Іваніни, який «публічно висвітлював діяльність певних осіб».

Як зазначається, речник Нацполіції Сумщини Володимир Крупецьких уточнив, що повідомлення про вбивство чоловіка 1992 року народження надійшло о 21.10. «Попередньо – вогнепальне поранення. Наразі там працює поліція», – додав він.

 

Силовики та експерти підготували Національну доповідь про стан злочинності в Україні

28.10.2021 02:31

Група колишніх і чинних працівників силових відомств та експертів у галузі правоохоронної діяльності підготувала Національну доповідь про стан правопорядку в Україні.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив ексзаступник генпрокурора Олексій Баганець.

Анонсуючи доповідь, Баганець наголосив, що її автори не мали політичної мети, а прагнули надати владі своє фахове бачення негативної криміногенної ситуації в державі.

“Метою було надати альтернативну, об’єктивну, незаангажовану інформацію про стан правопорядку в нашій державі. Аналіз ситуації направимо генеральному прокурору, в Офіс Президента”, – зазначив Баганець.

За його словами, Національна доповідь складається з 55 сторінок і містить шість розділів з найважливіших напрямків боротьби зі злочинністю.

“Це загальний стан злочинності, стан протидії організованій злочинності, стан і проблеми боротьби зі злочинами у сфері економіки, протидії корупційним кримінальним правопорушенням, дотримання конституційних прав громадян під час досудового розслідування”, – розповів ексзаступник генпрокурора.

На думку експертів, їхній аналіз і висновки мають допомогти владі обрати правильні рішення, які сприятимуть викоріненню цих негативних явищ.

До підготовки “Національної доповіді про загальний стан криміногенної обстановки в Україні, про стан злочинності та протидії їй, а також про дотримання конституційних прав і свобод громадян на досудовому розслідуванні у 2020 році (у порівнянні зі статистичними даними за 2013-2019 роки)”, зокрема, долучилися: Валерій Карпунцов – депутат ВР VIII скликання, колишній перший заступник голови комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР; Василь Вовк – експерт з питань воєнної безпеки, генерал-майор юстиції, заслужений юрист України; Микола Голомша – ексзаступник генпрокурора; Валерій Підболячний – ексзаступник голови СБУ – начальник Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

 

«Слуги» на засіданні фракції 1 листопада розглянуть кадрові зміни в уряді — депутатка

27.10.2021 16:19

Члени парламентської фракції «Слуга народу» на засіданні політсили у понеділок, 1 листопада, розглянуть питання кадрових змін у Кабінеті Міністрів та тижневий порядок денний пленарних засідань Верховної Ради.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила заступниця голови фракції «Слуга народу», народний депутат Євгенія Кравчук.

«Ми плануємо у понеділок увечері засідання фракції, де обговоримо кадрові питання і порядок денний на тиждень», – зазначила депутат.

Окрім цього, вона поінформувала, що 28 жовтня відбудеться засідання малої фракції, тобто керівництва та голів комітетів, на якому попередньо розглядатимуться можливі кадрові зміни в Кабміні. Кравчук зауважила, що обговорюватимуться ротації в п’ятьох міністерствах, але вона відмовилася їх називати.

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня до Апарату Верховної Ради надійшла офіційна заява про звільнення з посади від міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського.

20 жовтня народний депутат із фракції «Слуга народу» Андрій Жупанин підтвердив інформацію, що поширюється в ЗМІ, про те, що він є одним із кандидатів, якого можуть призначити на посаду міністра захисту довкілля та природних ресурсів. Він також додав, що зі ЗМІ дізнався про те, що його ймовірними конкурентами в боротьбі за посаду міністра можуть бути чинний голова Черкаської ОДА Олександр Скічко, а також колишній голова Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов

 

Суд призначив дату розгляду апеляції у справі про держзраду Азарова

27.10.2021 18:17

Київський апеляційний суд призначив дату судового розгляду апеляційної скарги у кримінальному провадженні відносно колишнього прем’єр-міністра України, якого підозрюють у державній зраді.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Пресслужба Київського апеляційного суду у Фейсбуці.

“Розгляд апеляційної скарги сторони захисту, поданої на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 20 жовтня 2021 року, якою заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного А., призначено на 03 листопада 2021 року (15 год. 35 хв.)”, – йдеться у повідомленні.

За додатковою інформацією просять звертатися за телефоном: (044) 284-15-56.

Як повідомляв Укрінформ, 20 жовтня за матеріалами Державного бюро розслідувань суд обрав запобіжний захід колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову за підозрою у держзраді за “харківські угоди”.

 

Американський регулятор вивчає «злиті» папери Facebook – WSJ

27.10.2021 19:14

Федеральна торгова комісія США (FTC) почала вивчати внутрішні документи компанії Facebook Inc., які потрапили у відкритий доступ, на предмет можливих порушень законодавства США в контексті захисту конфіденційності персональних даних.

Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому WSJ у середу, передає Укрінформ.

«Чиновники перевіряють, чи вказують документи Facebook на те, що компанія могла порушити угоду з агентством FTC від 2019 року щодо питань конфіденційності», – зазначається в повідомленні.

При цьому уточнюється, що йдеться, зокрема, про викривальні документи, оприлюднені недавно колишнім менеджером Facebook Френсіс Хауген. У компанії тоді заявили, що вони були неправильно інтерпретовані, і що Facebook «суттєво інвестувала в людей і технології, щоби забезпечити безпеку платформи».

Тим не менше, документи спричинили гостру реакцію в США та інших країнах. Американські законодавці й захисники прав дітей закликали Федеральну торгову комісію США розслідувати підозри, чи були вчинені оманливі дії з боку соцмережі.

Як повідомляв Укрінформ, ексспівробітниця Facebook Френсіс Хауген публічно звинуватила своє колишнє керівництво в бажанні збільшити доходи за рахунок інтересів спільноти. Вона виступила як викривач та представила низку внутрішніх документів. У них йшлося, що компанія проводила внутрішнє розслідування, яке підтвердило, що її контент міг шкодити здоров’ю користувачів, однак змушував їх проводити більше часу в соцмережі. А це сприяло збільшенню прибутків компанії.

Крім того, дослідження виявило, що алгоритми соцмережі сприяли розбрату, а її додаток Instagram був шкідливий для значного відсотка користувачів, зокрема для дівчат-підлітків.

У відповідь Facebook заявив, що завжди готовий відповісти на запитання регуляторів і продовжуватиме співпрацювати з урядовими відомствами.

 

Уряд планує спрямувати ₴1 мільярд на покращення якості питної води – Шмигаль

27.10.2021 19:44

Кабінет Міністрів планує спрямувати 1 млрд грн на покращення якості питної води в Україні наступного року.

Як передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал, про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час робочої поїздки на Донеччину 27 жовтня, де оглянув хід капітального ремонту другого Донецького водопроводу у Слов’янському районі.

Глава уряду наголосив, що в Україні необхідно покращувати якість питної води, тож Кабінет Міністрів у квітні цього року затвердив Концепцію Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України».

«У проєкті бюджету на 2022 рік планується спрямувати 1 млрд грн на програму «Питна вода України». Значний відсоток систем централізованого водопостачання у регіонах мають зношений стан, що погано впливає на якість води. Ситуацію необхідно змінювати, аби забезпечити мешканців громад якісною питною водою в достатній кількості», — підкреслив Шмигаль.

Очікується, що ремонтні роботи на другому Донецькому водопроводі будуть завершені у квітні 2022 року. Це поліпшить якість надання послуг централізованого питного водопостачання населенню міст Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та інших населених пунктів Слов’янського та Костянтинівського районів.

З Державного фонду регіонального розвитку на ремонт ділянки водогону було виділено 102,2 млн грн у 2020 році та 71,8 млн грн — у 2021-му.

Крім того, з обласного бюджету на цей проєкт було спрямовано 11,3 млн грн у 2020 році й 7,9 млн грн — цьогоріч.

 

Будівництво доріг на Херсонщині блокували тендерні тролі – заступник керівника ОП

27.10.2021 21:01

На Херсонщині питання ремонту доріг стоїть дуже гостро, адже у минулому році так звані тендерні тролі фактично заблокували усі тендери щодо доріг Укравтодору.

Про це на брифінгу у Каховці повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, передає кореспондент Укрінформу.

«Питання доріг на Херсонщині, а саме доріг Укравтодору, стоїть дуже гостро. Я розумію, чому так відбувалося, дійсно, минулого року Херсонщина відстала від усієї України по дорогам Укравтодору не тому, що не було грошей, чи не приділялася увага. А тому що були так звані тендерні тролі, які фактично заблокували усі тендери», – зазначив Тимошенко.

За його словами, цього року ситуацію виправляють.

Як повідомляв Укрінформ, заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко 27 жовтня представив нового голову Херсонської ОДА.

 

Новий глава Херсонщини заявив, що знявся з виборів, але закон це забороняє

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 17:41  УП

Новопризначений глава Херсонської облдержадміністрації Геннадій Лагута заявив, що зняв свою кандидатуру на довиборах у Верховну Раду на користь кандидата від “Слуги народу” Сергія Козиря. Але за законом термін для зняття кандидатури уже сплив.

Джерело: сайт партії “Слуга народу”

Пряма мова Лагути: “Щоб зробити більше, треба об’єднати зусилля. Ми підтримуємо політику президента, а з Сергієм Козирем у нас є спільне бачення розвитку Херсонщини. Тому я вирішив зняти свою кандидатуру з виборів та прошу віддати голоси за кандидата від партії “Слуга народу” Сергія Козиря”.

Пряма мова Козиря: “Я радий, що Геннадій Лагута вирішив підтримати мене, тому що від нашого об’єднання виграють мешканці Херсонщини. Працюємо далі!”

Деталі: Водночас юристи громадської організації “Опора” запевняють, що зняти кандидатуру на цьому етапі виборів уже неможливо, і ім’я Лагути залишиться у виборчих бюлетенях.

Там пояснили, що заяву про скасування реєстрації до виборчої комісії потрібно було подати до 18 жовтня, відповідно до частини 5 статті 61 закону про вибори народних депутатів. У такому разі зазвичай ставлять штамп “Вибув” навпроти імені кандидата в бюлетенях.

Представник Центральної виборчої комісії Сергій Постівий підтвердив “Укрінформу”, що навряд чи можливо на цьому етапі викреслити дані Лагути з надрукованих бюлетенів.

Що цьому передувало:

Зеленський призначив Лагуту головою Херсонської ОДА указом від 26 жовтня, звільнивши Козиря. Місцеві ЗМІ повідомляли, що посаду віддали в обмін на обіцянку Лагути зняти свою кандидатуру.

У вересні на ці ж довибори у цьому ж окрузі “Слуга народу” висунула кандидатом Козиря.

Довибори призначили через те, що Колихаєв обрався мером Херсона та склав повноваження народного депутата.

 

У НАБУ понад 10 заяв щодо “грошей в конвертах” у Раді – Ситник

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 18:32  УП

У Національному антикорупційному бюро перебуває понад десять заяв, у яких йдеться про отримання народними депутатами грошей “у конвертах”.

Джерело: директор НАБУ Артем Ситник у коментарі журналістам, якого цитує “Укрінформ

Деталі: Ситник, відповідаючи на запитання, чи реагує бюро на повідомлення у пресі з приводу отримання нардепами так званих доплат у конвертах, заявив, що такі звернення “звичайно, є”, а самих заяв “більше десятка”.

Ситник додав, бюро реагує на заяви згідно із законодавством.

Нагадаємо:

Нардепка Анна Скороход заявляла, що її колишні колеги по фракції “Слуга народу” отримують зарплати в конвертах, які видають заступники Давида Арахамії.

Те ж повідомляв її співмешканець, померлий цього місяця Антон Поляков.

 

Засновник Veterano Леонід Остальцев: Киви, Рабиновичі, Медведчуки, Коломойські – це шлях, який нам потрібно пройти

ЄВГЕН РУДЕНКО, НАЗАРІЙ МАЗИЛЮК — СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 05:30  УП

2019 рік. На сцену TEDxKyiv виходить бородатий чоловік. Його руки вкриті татуюваннями. На ньому одягнений костюм у вигляді піци.

Його звуть Леонід Остальцев – молодший сержант, який повернувся з фронту та відкрив піцерію. Згодом заснував цілий бізнес під брендом Veterano Group за участю ветеранів війни на Донбасі.

На мотиваційному виступі, присвяченому загиблому побратиму Олексію Буслаєву, Остальцев випромінює впевненість і багато жартує про сумне. Не гірше за досвідченого стендап-коміка він змушує зал аплодувати, розповідаючи, як боявся смерті чи ледь не загинув.

Під час одного з потужних обстрілів, згадує Леонід, він сховався під бойовою машиною піхоти.

“В якийсь момент мій механік, геній, вирішує, що йому терміново потрібно виїхати, – каже Остальцев. – Я пам’ятаю гусеницю, що їде на мене. У той момент я думав тільки про одне: це буде найтупориліша смерть за всю війну”.

Через два роки після цього виступу Леонід Остальцев не втратив почуття гумору та оптимізму. Попри натовпи “втомлених від війни”, активність проросійських сил у політиці, пандемію та байдужість “антиваксів”, Леонід упевнений: майбутнє України залежить від активної меншості, якій треба з наполегливістю продовжувати робити своє.

В інтерв’ю УП Леонід Остальцев розповідає чим корисна війна для державності; пояснює, що робити з ОПЗЖ; ділиться рецептом перемоги та головним уроком, який він засвоїв на фронті.

Далі його пряма мова. Обережно: є ненормативна лексика.

Троя

У Києві на Троєщині я мешкаю з початку 90-х. Мій батько з Волгограда (колишній Сталінград – УП), з тих місць, служив у Афгані. Я народився в 1987 році в Узбекистані, Термезі, де була одна з найбільших радянських військових баз.

Коли мені було дев’ять місяців, ми переїхали до Пітера. Потім баті дали квартиру тут. Після розпаду Союзу він присягнув Україні і залишився вірним їй.

У дитинстві на Троєщині ми грали у козаків-розбійників. І в баскетбол.

У мене крайній будинок літерою “С”. За ним – ліс, ТЕЦ, а далі за ним Києва вже немає. Коли нам було по 11-12 років, ми зрубали березу, спорудили баскетбольний стовп, сколотили щит з чого було. Тато Діми Титова побачив усе це, і пожалів нас – зробив нормальне кільце.

Троя – величезний спальник, де, на жаль, мало є чим зайнятися молоді та дітям. Ми самі збудували майданчик. Допомогла Федерація баскетболу – дала повноцінне кільце. Ми його забетонували за свої бабки, облаштували воркаут-зону для тренувань. Все це нам коштувало близько 150-160 тисяч гривень.

Ти запитуєш, за що я люблю Україну? Тут як із Троєщиною, це – мій дім. Я люблю власний район. Люблю – і все!

Люблю дядька Вову, якого я називаю “смотрящим за двором”. Це такий великий дядько з дев’ятого поверху, який постійно щимить за всяке. У дитинстві він ганяв нас за те, що ми куримо за гаражем. Я виріс, купив машину. Дядько Вова почав говорити: “Льоня, якого х*я ти тут тачку свою ставиш?!”.

Є в нас ще дядько Гєна… Є наркомани якісь знайомі, бариги з тих, хто не помер, звісно. Дім це мій, знаєш?! Місце, де почуваюся добре. Тепло тут, класно! Ось для мене така Україна.

Льошка

У нашій війні, коли була величезна кількість добровольців, люди зазвичай знайомилися у військкоматах. Ми також: я, Юра Писарчук, Лимон, Женька, Льошка Буслаєв (у жовтні на його честь Леонід Остальцев пробіг марафон – УП).

Про Льоху, на жаль, мало хто знає. Ми були разом під час літнього рейду. Він займався бізнесом, мав газові заправки. Залишились двоє дітей.

Як виявилося, він жив від мене у чотирьох будинках на Троєщині. Веселий, класний, рівний чувак. Правда, музику слухав огидну! Шансон, є**сь воно конем! Жахлива музика. Я завжди йому це згадую, навіть коли на цвинтар приходжу. Але Льоха слухав її, іноді щоб подраконити нас.

Він загинув узимку під час дебальцевської операції, коли почався весь двіж. Спочатку була інформація, що зник безвісти чи в полон потрапив. Але згодом, на жаль, вона не підтвердилася.

Те, що Льоха любив шансон, не робило його гіршим за когось, навпаки додавало родзинку, якої ні в кого не було. Адже ми теж слухали завжди американський, російський репчик. Вся ця напівдворова движуха, “Баста”, “Каста”, знаєш? Але після 2014 року вони всі йдуть на х**!

Мене дратує щоразу, коли вони (російські співаки – УП) сюди приїжджають. Якого х*ра ті, хто не може визначитися зі своєю позицією – не політичною, а громадянською! – пруться до нас у країну заробляти бабки?! При тому, що їхня держава стирила у нас шматок території, продовжує вбивати наших військових на Донбасі.

Зараз у мене стоїть забрало на все російське. Їхню музику я не сприймаю. Абсолютно!

Коли я повернувся з фронту, зробив для себе флешмоб – почав писати у Фейсбук виключно українською. Після цього почав говорити вільно українською – все!

Якщо ми говоримо про роботу, про бізнес, ти маєш знати мову тієї країни, де живеш. Інакше буде якось по-дебільному, як класик говорив.

Якість

Раніше мені дуже хотілося розповісти “втомленим від війни”, що робити так, як вони, не треба. Що перемогти Росію треба лише разом, дружно.

Якось я робив один із моїх блогів про вибори на “24 Каналі”. В мене було дуже багато емоцій: “Хочу, щоб ухвалили закон про кримінальну відповідальність для тих, хто захоче обрати дегенерата типу Киви. Якщо вибираєш Киву, йдеш у в’язницю, бо ти – дебіл”.

Я звернувся за консультацією до людини, яку дуже поважаю – Сергія Гусовського (ресторатор, колишній голова фракції “Об’єднання “Самопоміч” у Київській міськраді – УП).

Він у мене питає: “Слухай, ти взагалі за який державний устрій?”. Я: “Як за який, братан? Демократія, свобода, лише закон”. А він мені: “Добре, але чому ти тоді забираєш у людей їхнє конституційне право бути дов***бами?”. Тоді я свій блог переписав, і з того часу дозволяю людям бути дов***бами. Конституція дозволяє це – на здоров’я!

Європейці опублікували якось результати дослідження про Другу Світову, які показали, що коли фашистська Німеччина захоплювала невеликі європейські країни, близько 70% населення зустрічала її солдатів із квітами.

Більшості байдуже, з ким: фашистами чи кимось ще. Це люди, які “не хочуть війни”. Воювати готові 10%, ну ще 10% – йти у партизани, допомагати, займатися контрпропагандою тощо. Всім іншим – пох*й.

Нам треба брати не кількістю, а якістю. Якщо хтось гадить нам у душу – отримує у відповідь. Вважаю, що історія з Yaro дуже важлива та конструктивна. Вона показує, що дещо працює.

Хіба її (невістку Кернеса Юлію Привалову – УП) поставила на місце більшість? Ні, не більшість, а проактивна частина населення. Ті, кому не байдуже. Так, це люди, які воювати не підуть, сидять на компі, але за українське вони хоч би так боротимуться. Решта схавала.

Справка УП. Після того, як засновниця бренду солодощів Yaro Юлія Привалова виклала фото в Instagram з Червоної площі в Москві та анекдот про бандерівців, це викликало обурення у соцмережах. Продукцію Yaro перестали передавати Rozetka, Сільпо та інші

Історія з Yaro класно демонструє, що росіян в Україні немає. Є “малороси”. Я пропоную не звертати на них уваги. Втомилися від війни? Будь ласка! Не напружуйтесь!

А нам треба кучкуватися і робити своє. Це працює вже восьмий рік. Повільно, звісно, але інакше й не буде.

Страх

Я не міг не піти на війну. Можливо, я б і радий був закосити, але потім сам не пробачив би себе.

Війна – це завжди погано. Ми, люди, такі тварюки: можемо багато розповідати, що хочемо жити у світі, дружити, з усіма тискатися, цілуватися. Але світ, на жаль, влаштований таким чином, що завжди знайдуться у*бани, які захочуть убити, забрати чуже.

От ти зараз зможеш піти і вбити когось за гроші? Ні. Не тому, що ти не кілер і не вмієш, а тому, що тебе потім совість з’їсть. Але є люди, які не мають совісті.

Коли світ такий, потрібно брати це до уваги. Тренуватись, бути готовим. Коли йдеться про виживання, не виникає питання: “Він чи я?”. Звісно ж, я. Особливо якщо цей чорт прийшов до мене додому. Тут взагалі без варіантів!

Війна – це новий життєвий досвід. Ми завжди щось приносимо з фронту. Особисто для мене це була історія про те, що життя лише одне. І це не прикол, не жарт.

Розуміння, що я живу одне життя, що можу реально будь-якої миті померти, дозволяє зовсім по-іншому дивитися на все, що мене оточує. Проблеми стають не проблемами, а завданнями.

Війна навчила вирішувати завдання. Ну що станеться, якщо я втрачу в бізнесі гроші? Помру? Ні. Зароблю знову. Це розуміння призводить до якісних змін у житті. Я люблю щиро радіти простим речам: заходу сонця, світанку, деревам, смачній їжі, дружбі, людям.

На війні я, звісно, боявся. Мені було страшно, стрьомно, лячно. А що робити? Лежу – очкую. Стріляють – очкую. Не стріляють – також. Страх – це нормально. Це гарна історія, що дозволяє вижити.

Пам’ятаю перший наш прямий бой-бій під Степанівкою. Вдень ми зачистили вулицю, а вночі розпочалося. Нас намагалися звідти вибити. Арта криє, міномети. Досвіду жодного, незрозуміло, що відбувається. Мене сильно морозило, незважаючи на те, що був липень.

Мені дуже пощастило з підрозділом і шалено пощастило з командирами. Якби тоді морозило всіх, як і мене, то був би п**дець.

Коли у нас був рейд 2014-го, нас постійно обстрілювали. То ми потрапимо в засідку, то самі її влаштуємо. Дуже все було активно, і в якийсь момент я почав звикати.

Коли в Червоній Поляні по нам працювали міномети, я на одне коліно присів – так і залишався з банкою згущенки в руці, поки навколо всі кудись розбігалися. Це не кураж, а адаптація. Коли зростає толерантність до подій, що викликають страх. І це не зовсім добре. На війні треба ховатися, шукати, де сховатися.

Демократія

Я завжди був позитивним. Не розумію, чим може допомогти скиглення.

У нас є такий класний дядько Юра, у нього погоняло “Не скигли”. Він завжди говорив: “Не скигли, кубло **бане!”. У Пісках в нього влучило – понад 150 уламків. А зараз у нього все добре. На Троєщині мешкає. Іноді заїжджаємо до нього, п’ємо чайок.

Коли кажуть, що українці люблять поплакати, то це неправда. Так, на нашу культуру, на жаль, вплинуло те, що ми довгий час були під окупацією. Усі ці пани, рабство – особливо веселитися не доводилося.

Наші сумні (народні – УП) пісні – це нормально, це є частиною нашої історії. Але в той же час ми, як нація, дуже сильно смалимо. Ну про що базарити, якщо в нас президент – комік, с*ка?! Посміятися ми всі дуже любимо. І на війні – теж.

Що змінилося за Зеленського? Напевно, я почав більше нервувати, бо наш президент неоднозначний. Чи виправився він? Ні. Він адаптувався. Хтось якось сказав, що кожен президент України тепер приречений більшою чи меншою мірою бути “бандерівцем”. І Зеленський – теж. Він має захищати інтереси саме України.

Чи змінилися умови ведення бізнесу? Плужать (гальмують, упускають можливість – УП) усі (влада та президенти в різні роки – УП). Я говорю відкрито, і мені не соромно: в нашій країні вести ресторанний бізнес повністю в білу просто математично неможливо!

Наше податкове законодавство не просто жахливе, воно дебільне. Майже весь ресторанний бізнес сьогодні перебуває у півтіні. Так, працівники працевлаштовані, але не на повну ставку.

Ми мали перевірки, ми платили всі штрафи. Хабарі принципово не даємо.

Одного разу волонтери з Німеччини привезли мені пляшку іспанського бренді “Ветерано”, я навіть не знав, що такий є. Пляшка без акцизу, гарна. Поставив просто на бар, ми цей бренд не продавали, його не було в меню. Прийшла перевірка: “Не маєте права!”. “Ок, с*ка! – кажу. – Пиши! Я заплачу”. І заплатив 17500.

Коли людина каже, що держава їй щось винна – це класична установка совка. Комунізм не припускає, щоб ти думав, самостійно приймав рішення. За тебе вже всі вирішили: підеш навчатися до університету, а потім працювати за 120 рублів, потім пенсію отримуватимеш. При цьому, не дай боже, щось погане скажеш про партію.

Демократія – це завжди дуже важко. Свобода породжує величезну відповідальність за своє життя. За тебе ніхто не зробить. Щось хочеш – піднімай свою дупу! Саме тому мені подобається демократія.

Демонізація

Українське суспільство не вміє бачити посередині.

Будь-які акти прояву громадянської позиції щодо свавілля поліції – це плюс. Але я завжди за конструктив. Дуже не люблю історії “всі мусора – пі***аси”. Завжди легко так казати. Ви краще скажіть: “Ось цей окремо взятий патрульний – хабарник, зганьбив відомство”. Ні, ми тільки й чуємо: “Всі – гівно!”.

Коли я косячу, я завжди плачу штраф. Чемно спілкуюся. Не розповідаю цьому бідному патрульному, куди йому треба йти, і не кричу, щоби він показав посвідчення. На місці патрульних у мене не було б стільки витримки, а вони мають. За 13 тисяч гривень.

Куди ми хочемо прийти? Якщо ми тільки говоримо, що “все – гівно”, то що далі? Розігнати всіх? Добре. А потім? Кому ти дзвонитимеш коли твою маму, не дай боже, якийсь наркоман шпурне, щоб ланцюжок забрати? Кричатимеш: “Я вам податки плачу!”. Тільки ти не порахував, як мало з твоїх податків вони отримують. Ти не врахував, що у них катастрофічний недобір. Що всі їх чморять. Замість того, щоб спасибі сказати, ти кажеш, що “мусора – не люди”.

Я проти демонізації поліції. Коли ми робимо ось так, то дозволяємо іншим говорити багато чого, наприклад, що всі ветерани бухають. Або що всі журналісти пишуть заказуху. Я чую: “У нашій країні немає журналістики!”. Та йди ти! Ти мені скажи конкретно, про якого журналіста говориш, тоді ми з тобою розмовлятимемо.

Я впевнений, що поліцейський повинен отримувати щонайменше штуку баксів плюс величезний соціальний пакет. І тоді можна жорстко карати за хабарі та іншу х*рню. Зараз патрульного за хабар просто виженуть. Але це абсолютно не вирішує проблеми. А я хочу щоб її вирішували глобально, фундаментально. Для цього потрібно, щоб і громадянське суспільство брало у всьому цьому участь.

Корона

Корона (СOVID-19 – УП) внесла надто серйозні корективи у фінансове питання – моє особисте та нашої компанії. Коли почалася пандемія, я взяв два з половиною мільйони кредитів, щоб не закритися, щоб не звільнити жодної людини. Більше того, взяв ще нових працівників.

Звісно, я вакцинований. До антиваксів ставлюся погано. Я за демократію, за весь цей двіж, але в мене більше половини персоналу взагалі не хотіли вакцинуватися. Спочатку я хотів їх усіх звільнити.

Я розумію, що головним ресурсом мого підприємства є люди, команда. Але коли вони почали говорити, що не хочуть вакцинуватись, був готовий до радикальних заходів. Я їм говорю: “У мене за одного такого штраф буде величезний!”. Потім трохи охолонув і пішов іншим шляхом..

Кілька тижнів тому я провів великі збори. Запросив військового психолога, мого друга Андрюху Козинчука, дуже розумного. Серьогу Гусовського, бо він має багато особистих історій, має майже п’ятсот осіб штату. Запросив сімейного лікаря Юру. І капелана свого батальйону, отця Сергія. Посадив їх, посадив команду, кажу: “Все, чоловіки, жінки, будемо розмовляти! Демократія, свобода. Будемо вести дискусію, тільки методом фактів”.

Сорок хвилин ми розмовляли. Після цього я вже маю близько 30% невакцинованих. Поки що. Якщо я дізнаюся, що хтось із моїх співробітників купив сертифікат, працювати у нас він не буде.

Немає якогось усередненого портрета людини, яка проти вакцинації. Усі вони абсолютно різні. Їхні переконання не залежать від віку, рівня освіти. Це якась довірлива історія з конспірології, змов, по всій цій х**ні.

Вони (“антивакси” – УП) кажуть, що це їхнє право, кажуть про насильство над особистістю. Та немає жодного “права”! ЄСПЛ вирішив, що обов’язкова вакцинація не є обмеженням прав та свобод (йдеться про правомірність адмінпокарання за відмову батьків від вакцинації дітей – УП).

Вакцинація – це колективна безпека, вибачте! Мені пофіг – нехай той, хто не хоче вакцинуватись, сам гине. На здоров’я! Але де гарантія, що він не заразить ще десятеро людей?!

Фундамент

Я жодного разу не пошкодував, що був на війні. Єдине, про що шкодую: ми втратили багато своїх людей. Але, як показує практика, на жаль, жодна по-справжньому велика нація не будується без крові тих, хто готовий за неї вмирати.

До 2014 року ця незалежність нікому не була потрібна. Ми не знали, що з нею робити. І тільки зараз починаємо по-справжньому цінувати її, боротися за неї. Війна – це жахлива, але потрібна шокова терапія для держави Україна. Інакше ми б не змогли цінувати свою країну.

Зміни на нас чекають попереду, а зараз ми будуємо фундамент. На ньому наші діти будуть вибудовувати першу цеглу, потім їх діти продовжать. А їхні праправнуки зроблять дах цього класного будинку, який має назву “Україна”. Але сьогодні нам потрібно добре збудувати фундамент.

Ми повинні пройти всі ці процеси політичного дол***бізму Ківи, Рабіновичів, Медведчуків, олігархів, Коломойських. Ми не уникнемо цього шляху, його потрібно пройти. Я як Кеннеді – ідеаліст без ілюзій. Вірю, що Україна йде у правильному напрямку, що все буде добре, але солодко точно не буде.

Росіян тупо накачують пропагандою, ненавистю. Це жахливо. Рано чи пізно, на мою думку, буде велика війна, на жаль.

Історія не нова: “Хочеш миру – готуйся до війни”. Я не хочу війни, не хочу смертей, але присвячую колосальну частину свого часу на підготовку до того, що може бути. Не буде – слава богу! Буде – маю зброю, захист, номери телефонів, куди дзвонити.

Я розумію, що моя безпека та безпека країни залежить лише від мене. Чим більше буде таких дов***бів як я, тим краще.

Переможе у цій війні не найсильніший. Це як у бізнесі, в якому перемагає не найрозумніший, найкрасивіший і найталановитіший. Перемагає дов***б, який просто не здається. Роби стільки спроб, скільки потрібно для того, щоб вийшло: десять, двадцять, сто, п’ятсот!

У війні з Росією те саме: поки ми самі не здамося, ніхто нас не переможе, отвєчаю! Ніхто! Наше завдання просто робити своє. Хотілося б, щоб у нас вийшло якісніше та швидше. Але ми чудово розуміємо, що якість більшості наших людей so-so (так собі – УП).

“Обожнюю” людей, які кажуть: “Хочу пожити зараз!”. Тому він буде тирити гроші зараз, брати відкати зараз. А що будуть робити твої діти? Вони будуть жити тут чи ти відправиш їх до Лондона? Ким вони тоді будуть? Все це – не про якість людей. Так жити – себе не шанувати. Соромно!

Люди, які крадуть, мутять гроші – п**ори. Не плутати з геями! Ті люди – саме п***раси! Я їх не поважаю. У моєму колі всі думають так само. В нас вже утворилася своя екосистема. Іноді я з неї спеціально виходжу, щоб подивитися, що там у світі твориться.

Ох**ваю – и заходжу назад.

 

Неконституційний КСУ: як Зеленський хоче закласти бомбу під кожну реформу в країні

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 15:30  УП

ГАЛИНА ЧИЖИК, експертка Центру протидії корупції, координаторка Громадської ради доброчесності (2016-2018)

Ввечері п’ятниці, 22 жовтня, сформована президентом Зеленським конкурсна комісія завершила відбір до Конституційного Суду та рекомендувала президенту сімох кандидатів.

У цьому переліку опинився київський суддя, який провалився на конкурсі до Верховного Суду, та членкиня ЦВК від “Слуг народу”.

З дня на день може з’явитись президентський указ про призначення нових суддів КСУ.

Якщо Зеленський на це піде, він не лише ризикує отримати кримінальне провадження, але і делегітимізує Конституційний Суд на наступні дев’ять років, бо кожне рішення, ухвалене за участі цих суддів, буде під питанням.

І справа не лише в тому, що конкурсна комісія провалила своє завдання і відібрала негідних претендентів. Цей конкурс взагалі не мав би відбуватися, адже вакантних посад за квотою президента не буде аж до травня 2022 року.

Значення Конституційного Суду чудово усвідомлювала кожна українська влада. Кучма намагався використати рішення КСУ, аби стати президентом втретє (до речі, один із антигероїв цього матеріалу зіграв у тій історії важливу роль, але про це пізніше).

Для Ющенка КСУ став каменем спотикання в питанні дострокових виборів до Верховної Ради.

Янукович, як всі ми знаємо, руками КСУ узурпував владу.

А Порошенко на позір хоч і зробив реформу суду, проте на практиці зберіг систему політичних призначень.

Для Зеленського ж КСУ надважливий не лише тому, що від нього залежить майбутнє усіх його реформ та імідж президента в світі. Найперше КСУ грає важливу роль тому, що від нього залежить таке практичне та екзистенційне для влади Зеленського питання, як дата наступних виборів до парламенту.

Рік тому Конституційний Суд продемонстрував українському суспільству і всьому світу свою міць, коли скасував електронне декларування чиновників, яке було одним із наших найвизначніших постмайданних здобутків. Спровоковані цим рішенням суспільні протести давали легітимність ідеї повного перезавантаження суду, втім Зеленський не довів цих намірів до кінця, дозволивши натомість заговорити проблему спеціально створеній для цього “робочій групі” в парламенті.

В офісі Зеленського обрали інший шлях вирішення проблеми – найбільш сумнівний і найменш відповідний Конституції.

У березні Зеленський скасував укази Януковича про призначення Олександра Тупицького (чинного голови КСУ) та Олександра Касмініна, а в серпні оголосив конкурси на їх посади.

За Конституцією лише судді КСУ можуть звільнити Тупицького та Касмініна, до того ж, укази при їх призначення і так вичерпали свою дію в момент вступу цих суддів на посади. Тож навіть студенту юрфаку очевидно, що наразі вакантних посад немає, а отже конкурс на них теж поки що неможливий.

Аби легітимізувати новий відбір, до роботи в конкурсній комісії Андрій Єрмак (саме його прізвище стоїть в указі Зеленського щодо складу конкурсної комісії) залучив міжнародних експертів. Серед них – відомий американський суддя українського походження Богдан Футей.

З самого початку Футей ставив конституційність конкурсу під сумнів. Уже під час першого засідання конкурсної комісії пан Футей заявив про відсутність наразі вакантних посад і що призначення стануть можливі лише коли такі місця звільняться.

Свої аргументи суддя виклав у окремій думці. До цього питання шанований американський суддя неодноразово повертався під час наступних засідань комісії.

Зокрема, на засіданні 28 вересня пан Футей знову підняв питання про конституційність конкурсу, посилаючись на верховенство права, яке понад усе шанують в Сполучених Штатах. Онлайн трансляцію засідання одразу ж перервали.

Згодом на цьому засіданні члени комісії таки затвердили порядок оцінки кандидатів. Втім, далі конкурс відбувався вже без судді Футея.

Під час співбесід не прозвучало жодного питання щодо сумнівних статків кандидатів чи їх зв’язків. Єдине, що цікавило членів комісії, чи знають кандидати практику КСУ та що планують робити після призначення. Не дивно, що в рейтингу рекомендованих опинився суддя Вищого господарського суду Олександр Сибіга. В 2017 році він намагався стати суддею нового Верховного Суду, однак його “послужний список” був таким вражаючим, що навіть Вища кваліфкомісія суддів не змогла закрити на це очі та визнала Сибігу недоброчесним.

Ще один претендент, що отримав зелене світло від конкурсної комісії Зеленського-Єрмака – представник харківської юракадемії та президент Національної академії правових наук Олександр Петришин. Готовність виконувати політичні замовлення цей кандидат продемонстрував ще у 2003 році.

Тоді перед Конституційним Судом стояло питання, чи може Леонід Кучма іти на президентські вибори, адже це буде фактично третій президентський термін, тоді як Конституція дозволяла не більше двох.

КСУ звернувся по допомогу до юридичних шкіл, зокрема, до Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого. Представник кафедри конституційного права Федір Веніславський, який до слова зараз представляє Зеленського в КСУ, тоді підготував висновок про неконституційність третього терміну для Кучми.

Однак такий висновок не задовольняв владу, а тому треба було підготувати протилежний. Свій підпис під новим висновком поставив не хто інший як Олександр Петришин.

Ані у Сибіги, ані в Петришина не було б жодних шансів на чесному та прозорому конкурсу. Втім, видається, що справжнім завданням конкурсної комісії було не оцінити відповідність кандидатів вимогам Конституції, а якнайшвидше дати призначити потрібних людей. Тих, через яких президент зможе впливати на рішення суду.

В інтерв’ю каналу ICTV 18 жовтня Зеленський обмовився про свої наміри щодо КСУ: “Буде перезавантаження Конституційного Суду, як тільки повністю буде поновлений склад суддів Конституційного Суду. Ми чекали від Верховної Ради їх представників, цього не сталося, найближчими тижнями це станеться обов’язково, і буде проголосований закон про Конституційний Суд, зараз процес іде”.

Отже, Зеленський планує якесь незрозуміле перезавантаження суду лише після нових призначень від президента і парламенту (Верховна Рада має одне вакантне місце за своєю квотою в КСУ і на нього претендує депутатка від “Слуги народу” Ольга Совгиря).

Від такого сценарію можливо виграє Зеленський, і то лише поки він зберігає президентське крісло. Однак українці від уявного перезавантаження Конституційного Суду лише програють.

Призначені з порушенням Конституції судді – це бомба уповільненої дії, адже законність будь-якого рішення суду за їх участі буде під питанням.

Більше того, недоброчесні та залежні судді Конституційного Суду – це загроза національній безпеці, і ми, на жаль, вже мали нагоду в цьому пересвідчитись.

Судова, антикорупційна, медична, освітня та інші реформи під загрозою. Більше того, керований зовні КСУ без проблем підтримає рішення про визнання так званих ДНР/ЛНР чи визнає Крим частиною РФ.

Єдиний конституційний вихід в цій ситуації – це проведення нового конкурсу на вакантні місця після внесення змін до закону.

Наразі Верховна Рада планує розглянути в другому читанні законопроєкт №4533 про конституційну процедуру. Раніше профільний комітет підтримав важливі поправки №1041 та №1055 до цього законопроєкту, які запроваджують конкурсні засади відбору суддів всіма суб’єктами призначення. Втім, пізніше комітет чомусь відхилив ці поправки.

Після прийняття закону про конституційну процедуру з поправками №1041 та №1055 в Зеленського буде достатньо часу на проведення конкурсу за новими правилами до травня 2022 року, коли закінчаться повноваження в Тупицького.

Лише в такому разі Зеленський справді зможе говорити про перезавантаження суду, адже на зміну старим, негідним та залежним, прийдуть чесні судді. Галина Чижик

 

Атака на прем’єра: як Польща оновлювала уряд і які наслідки це матиме

СЕРЕДА, 27 ЖОВТНЯ 2021, 15:00 — СТАНІСЛАВ ЖЕЛІХОВСЬКИЙЮРІЙ ПАНЧЕНКО  УП

26 жовтня в Раді міністрів Республіки Польща відбувся процес зміни міністерських портфелів.

І хоча це вже п’ята реконструкція чинного уряду, чиїм головою є Матеуш Моравецький, втім, цього разу передача міністерських портфелів відбувалася у як ніколи складній ситуації для партії влади “Право і справедливість”.

Величезними зусиллями вдалося врятувати коаліцію від повного розпаду, суттєво погіршилися відносини з ЄС (і не лише з ним), загострилися конфлікти всередині уряду.

Дійшло до того, що ротація уряду мала дати відповідь, чи не замислили у “ПіС” оголосити позачергові парламентські вибори.

Тож варто детальніше поглянути, що відбувається всередині польської влади і які наслідки можуть мати ці урядові зміни.

Шанс на перевибори

Чи не піде Польща на дострокові парламентські вибори? Це питання особливо загострилося пару тижнів тому.

Підставою для цього, за інформацією польських ЗМІ, стала нарада з однопартійцями лідера найбільшої опозиційної партії “Громадянська платформа” Дональда Туска.

За інформацією ЗМІ, Туск заявив, що ніколи не довіряв чуткам про можливі перевибори, але зараз має інформацію, що це цілком реальний сценарій. За його словами, дострокові парламентські вибори можуть пройти навесні наступного року – цей період відкриває для “ПіС” вікно можливостей для збереження більшості.

Про дострокові вибори до польського парламенту також неодноразово говорить колишній співкоаліціант Ярослава Качинського, лідер партії “Згода” Ярослав Говін.

“Матеуш Моравецький та інші лідери “ПіС” чудово знають, що їхня політика призведе до глибокого скорочення бюджету. Тому вважаю, що Ярослав Качинський схильний провести вибори навесні наступного року. Коли правда про стан бюджету дійде до громадськості, “ПіС” не матиме шансів на перемогу у 2023 році”, — заявив наприкінці літа ексміністр економіки Говін.

Логіка в цьому твердженні така: соціальні виплати, заплановані “ПіС” у найближчі місяці, здатні підняти рейтинги влади, проте ненадовго. Натомість надалі партію влади чекатиме погіршення рейтингів через погіршення відносин з Євросоюзом (в першу чергу – через скандальне рішення про невиконання законів ЄС, що суперечать польській конституції).

Переважна більшість поляків підтримує членство у ЄС, а отже, у конфлікті з Брюсселем вони можуть стати не на бік польської влади.

Відповідно, весна наступного року має стати останнім шансом влади провести перевибори та зберегти більшість. Не виключено, що наступного разу такий шанс випаде дуже нескоро.

На підтримку аргументу про швидкі перевибори грала заява лідера “ПіС” Ярослава Качинського про готовність піти з посади віцепрем’єра. Це трактувалося як бажання зосередитися на партійній роботі – ще один доказ на користь перевиборів.

Мистецтво урядових компромісів

Втім, аналіз урядових ротацій свідчить про протилежне – у коаліції зробили все можливе, щоб уникнути дострокових виборів.

І питання не в тому, що Ярослав Качинський зберіг урядову посаду. І це в ситуації, коли, згідно з соціологічними опитуваннями, його роботу в уряді негативно оцінюють 60% поляків (позитивно – лише 27%).

Урядові зміни були спрямовані насамперед на те, щоб задовольнити нові центри впливу всередині коаліції. Нагадаємо, що у серпні у відставку з уряду пішов віцепрем’єр Ярослав Говін. А одночасно коаліцію покинула його партія “Згода”.

Це створювало ризики дострокових виборів – без депутатів “Згоди” коаліція втрачала більшість у Сеймі.

Втім, влада уникла гіршого для себе сценарію – більша частина депутатів “Згоди” вирішила залишитися у коаліції. Проте, розуміючи свою значущість, вони вимагали посилення своїх позицій в уряді. І цей шантаж у них вийшов.

Зокрема, щоб задовольнити апетити колег, “ПіС” довелося піти на відновлення міністерства спорту. Рік тому його ліквідували через низьку ефективність.

Проте за рік ситуація змінилася і потреба у міністерстві знову з’явилася. Його керівником став Каміль Бортнічук – близький соратник Адама Белана, лідера Республіканської партії, що складається з тих депутатів “Згоди”, що залишилися у коаліції.

До речі, посаду заступника міністра спорту отримав Лукаш Мейза — депутат від Любуського воєводства, який постійно підтримує ініціативи “ПіС” у парламенті.

Втім, таке призначення викликало неабиякий жах у лавах політсили Качинського. Зокрема, через проблеми Мейзи з поданням повних декларацій про майно. Проте, враховуючи політичні обставини, виходу в Качинського не було…

Прем’єр зі “звуженими” можливостями

Втім, нинішня реконструкція польського уряду запам’яталася не лише поступками для “беланістів”.

Ще один новий тренд – заміна урядовців, що вважаються людьми чинного прем’єра Матеуша Моравецького.

І це не лише урядовий тренд. Кілька тижнів тому у ЗМІ з’явився лист із переліком осіб, що завдячують своїм посадам Моравецькому. І відразу після цього почалося звільнення цих людей.

В першу чергу таке “очищення” відбувалося у державних компаніях – вважається, що там позиції Моравецького були особливо сильними. Найгучнішими стали відставки серед керівництва найбільшого банку країни – PKO BP.

А згодом дійшла справа й до лояльних до Моравецького міністрів.

Серед них: міністерства клімату (Міхала Куртику, який не зумів вирішити конфлікт із Чехією навколо копальні “Турув”, замінить Анна Москва), а також розвитку і технологій (його очолить Пьотр Новак).

Ще одна втрата для Моравецького – очільник міністерства сільського господарства. На місце Гжегожа Пуди прийшов ексміністр Генрик Ковальчик. Характерно, що останній пішов із міністерської посади через конфлікт із Качинським, не підтримавши його ініціативу “П’ятірка для тварин”.

Знову-таки, нові часи вимагають забути старі образи. Тож Ковальчик не лише повернув собі міністерський портфель, але й на додачу отримав посаду віцепрем’єра.

Утім, з уряду Пуда не йде. Він буде міністром фінансів і регіональної політики.

При цьому питання заміни Моравецького не обговорювалося. Таку заміну раніше виключив Ярослав Качинський, заявивши, що “не бачить можливості змінити прем’єр-міністра” – це занадто ризиковано, а на додачу Моравецький є достатньо ефективним на цій посаді.

Як компенсацію Моравецькому залишили хіба що голову його канцелярії Міхала Дворчака.

Останній потрапив у гучний скандал через зламане хакерами листування, проте, попри очікування, все ж уникнув звільнення.

Втім, Моравецькому ще рано розслаблятися. Адже реконструкція може бути далекою від завершення. Новим ударом по прем’єру може виявитися відставка Павла Бориса — дуже близької до нього людини, що очолює Польський фонд розвитку. Міністр держмайна Яцек Сасін вже давно намагається позбутися Бориса і хотів би реалізувати цей намір до кінця року.

Також на Бориса точить зуби “Солідарна Польща” Збігнева Зьобро. Не виключені й зміни голів інших державних компаній, якими керують люди прем’єр-міністра.

Тож невдовзі можуть мати місце нові політичні потрясіння, після яких Моравецькому та його соратникам вже не залишиться місця на польському владному Олімпі.

* * * * *

Які зміни принесе оновлення польського уряду?

Чи задовольнять усі центри впливу нові портфелі? Чи, може, навпаки – ослаблення прем’єра стане сигналом, що його безпечно атакувати?

Свого часу призначення на посаду прем’єра Матеуша Моравецького пояснювали необхідністю мати добрі стосунки з ЄС. Для цього респектабельний банкір Моравецький підходив набагато краще, аніж попередня очільниця уряду Беата Шидло.

Втім, як показали нещодавні дебати у Європарламенті за участю Моравецького, про його добру репутацію у Брюсселі вже можна забути. А головне, конфлікт Польщі із ЄС досяг такого рівня, що персона прем’єра вже не має особливого значення.

Все це створює ризики швидкої відставки прем’єра, якого звинувачують у “самостійній грі” та заміни його більш відданою особою.

Не випадково серед тих політиків, чиї позиції посилила нинішня урядова реконструкція, називають експрем’єрку Беату Шидло, а також нового фаворита Качинського – президента концерну Orlen Даніеля Обайтека.

Нинішні зміни в уряді показали: напередодні протистояння з ЄС на міністерських посадах потрібні люди, віддані очільнику правлячої партії. Ймовірна заміна голови уряду може посилити цей тренд.

Також урядові переговори, ймовірно, були нічим іншим, як відображенням парламентської ситуації, через яку Качинський був повністю залучений у процес утримання більшості. А тому збереження влади стало головним завданням владного табору.

І це – вкрай тривожна новина для України.

Адже зміни в польському уряді показують: Варшава готується до загострення відносин із ЄС, з паралельним утриманням керма керівництва країною за будь-яку ціну.

Автори:

Станіслав Желіховський, кандидат політичних наук, провідний фахівець Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка,

Юрій Панченко, редактор “Європейської правди”

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 225

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua