Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 28.05.2020

Інформаційний резонанс доби: 28.05.2020

Окупанти гатять з120-мм мінометів та СПГ, втрат немає

28 травня окупанти сім разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

«28 травня збройні формування Російської Федерації 7 разів порушили режим припинення вогню та обстріляли наші позиції з заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм і 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї», – йдеться у повідомленні.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” поблизу Павлополя проти наших оборонців противник використав станкові протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети. Неподалік Широкіного ворог вів вогонь з мінометів калібру 82 мм, а біля Старогнатівки задіяв ручні протитанкові гранатомети і стрілецьку зброю.

По опорних пунктах наших захисників, які виконують завдання в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” російські найманці відкривали вогонь із озброєння, яке давно мало б бути відведеними від лінії бойового зіткнення.

Зокрема, біля Кримського агресор двічі застосував міномети калібру 120 мм випустивши загалом 13 мін та ще одного разу обстріляв наші позиції із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. На околицях Богданівки окупанти відкривали вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У штабі повідомили, що втрат серед наших захисників внаслідок ворожих обстрілів не було.

Від початку поточної доби російські збройні формування в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” неподалік населеного пункту Богданівка вели вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

За поточну добу втрат серед українських оборонців немає.

 

У зоні ООС від раптової зупинки серця помер командир 1-ї танкової бригади

У зоні проведення операції Об’єднаних сил на сході України помер 38-річний командир 1-ї окремої танкової Сіверської бригади підполковник Юрій Межаков.

Про це у Facebook повідомила пресслужба бригади –  Укрінформ.

“Із сумом повідомляємо, що сьогодні, 28 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил, перестало битися серце командира 1 окремої танкової Сіверської бригади підполковника Юрія Межакова… Зупинилося серце патріота, воїна, захисника Батьківщині”, – йдеться у повідомленні.

Весь особовий склад бригади висловлює співчуття рідним та близьким захисника України.

Як повідомили кореспонденту Укрінформу в пресслужбі оперативного командування “Північ”, командиром танкової бригади підполковник Межаков був призначений у грудні 2018 року. Раніше, в 2014-2015 роках, обіймав посаду начальника штабу 28-ї бригади.

Помер офіцер сьогодні вранці в Донецькій області після брифінгу миттєво від зупинки серця. У березні йому виповнилося 38 років. У військового залишилися дружина та двоє неповнолітніх дітей (10 і 12 років).

 

Президент нагородив посмертно полковника Межакова

Президент Володимир Зеленський нагородив посмертно орденом Богдана Хмельницького II ступеня командира 1-ї окремої танкової Сіверської бригади полковника Юрія Межакова.

Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави – Укрінформ.

“За особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня Межакова Юрія Володимировича – полковника (посмертно)”, – йдеться в указі.

Як повідомлялося, 38-річний Юрій Межаков помер 28 травня вранці в Донецькій області після брифінгу. Смерть настала в результаті зупинки серця.

У пресслужбі оперативного командування “Північ” Укрінформу повідомили, що командиром танкової бригади підполковник Межаков був призначений у грудні 2018 року. Раніше, в 2014-2015 роках, обіймав посаду начальника штабу 28-ї бригади.

У нього залишилися дружина та двоє дітей – 10 і 12 років.

 

Пам’ятник загиблому командиру 128-ї бригади Євгену Коростельову відкрили у Сумах

У Сумах на Алеї Слави відбулась церемонія відкриття пам’ятника на могилі командира 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади полковника Євгена Коростельова, який загинув торік у зоні проведення ООС.

Вшанувати пам’ять героя прийшли його рідні, друзі та бойові побратими, а також представники місцевої влади, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми віддаємо шану полеглому герою, якого немає поряд з нами, але він продовжує жити в серцях вдячних сумчан і всіх українців! Ми відчуваємо невимовний біль, через те, що, боронячи незалежність України, гинуть найкращі сини нашого народу, – мужні і сильні чоловіки, такі як наш земляк, командир 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади Євген Коростельов», – сказала заступник Сумського міського голови Альона Дмітрєвская.

Відкрили пам’ятник представник 25-ї десантної бригади підполковник Сергій Сорока та нинішній командир 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Олег Гончарук.

Присутні вшанували пам’ять тих, хто загинув, захищаючи рідну землю, хвилиною мовчання та під звуки військового оркестру поклали квіти до могили воїна.

Як повідомляв Укрінформ, Євген Коростельов 12 листопада 2019 року, виконуючи завдання у районі проведення ООС, поблизу Новотроїцького на Донеччині дістав множинні вогнепальні осколкові поранення кінцівок. Його терміново літаком евакуювали до Харкова, проте врятувати його не вдалося. У полковника залишилася дружина, донька і син. Йому було 38 років

 

Чубаров: Україну змушуватимуть дати воду в анексований Крим

УНН. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав бути максимально уважними в найближчі місяці до подій, які будуть пов’язані з поставками дніпровської води в анексований Крим. Він не виключає того, що Росія може піти на силові дії, а “третя сторона” переконуватиме Україну відновити водопостачання півострова. Про це повідомляє УНН із посиланням на Радіо Свобода.

“Швидше за все, росіяни можуть залучити третю сторону. Так було вже в 2015 році, коли до Криму перестала надходити електроенергія. Тоді як посередники були, в тому числі, учасники нормандської четвірки. Вони зверталися до президента Порошенка, щоб він забезпечив постачання електроенергії”, — сказав Чубаров.

Він зазначив, що води в Криму незабаром може не вистачати для військових потреб російської армії. Тоді, каже голова Меджлісу, не виключений силовий тиск російської сторони на Україну.

“Я просто виходжу з того, що води в Криму буквально через півтора місяця практично не вистачатиме навіть на військові потреби. Якщо не буде по-іншому вода постачатися до Криму, вони можуть піти на силові дії. Силові дії означають просування військ для забезпечення контролю до тієї місцевості, звідки вода може постачатися до Криму”, — припустив Чубаров.

Напередодні експосол США в Україні Джон Гербст сказав, що Україна повинна дотримуватися політики припинення поставок води в анексований Крим, оскільки це є важливим компонентом тиску на Росію для припинення окупації українського півострова.

Зазначається, що загальна наповнюваність водосховищ Криму за місяць знизилася на 7,1 млн кубометрів. Такі дані навели в Державному комітеті з водного господарства та меліорації підконтрольного Росії уряду Криму.

Як раніше повідомляв УНН, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна не розглядає можливості відновлення поставок води в окупований Крим.

Нагадаємо, адвокат Микола Полозов вважає, що обшуки в будинках кримських татар в Бахчисараї і Бахчисарайському районі 11 березня пов’язані з тим, що Кремль збирається вимагати в України поставок дніпровської води в анексований Крим.

 

Кримський активіст Приходько заявив у суді про політизованість справи

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону в четвер відбулося перше засідання по суті у кримінальній справі проти українського активіста Олега Приходька.

Адвокат Олега Приходька Сергій Легостов брав участь по відеоконференцзв’язку з Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі, повідомляє в Facebook Кримська солідарність.

«Судове засідання мало такий перебіг: прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі Приходька, Приходько пояснив письмово, що не згоден з обвинуваченням і вважає його політично мотивованим», – сказав адвокат.

За його словами, під час засідання прокурор Олексій Айдінов надав перелік доказів, а також повідомив про послідовність, з якою докази представлятимуться в суді.

Як повідомлялося, українського активіста Олега Приходька обвинувачують за такими статтями КК РФ: ч. 1 ст. 30 і ч.1 статті 205 (готування до вчинення терористичного акту), ч.1 статті 222 (придбання та зберігання вибухових речовин) і ч.1 статті 223-1 (виготовлення вибухових речовин).

27 березня 2020 року Приходьку продовжили арешт до 15 вересня 2020 року, а за кілька днів етапували в Ростов-на-Дону.

 

Понад 100 кримчан незаконно відправили на військову службу в Росію

Всупереч міжнародному праву в окупованому РФ Криму призвали до російської армії понад 100 кримчан.

Про призов жителів півострова до російської армії повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони РФ – Укрінформ

«Військові комісаріати Південного військового округу протягом тижня направили у війська більш як 1000 новобранців для проходження служби за призовом. З них понад 100 осіб – кримчани», – йдеться у повідомленні.

Як уточнює військове відомство країни-агресора, дві третини всіх призовників прибули в з’єднання та військові частини Південного військового округу, «інші проходитимуть військову службу у військових частинах за межами військового округу, а також в інших силових структурах Росії».

Загалом під час весняного призову до армії РФ «з суб’єктів півдня Росії» будуть відправлені близько 26 тисяч осіб.

Як повідомлялося, проведення призову жителів окупованих територій до лав збройних сил держави-окупанта порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції.

Однак, ігноруючи міжнародні конвенції, Росія з 2015 року, за даними Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України, призвала на окупованих територіях до своїх збройних сил близько 22,5 тисячі осіб.

При цьому окупаційною владою порушено близько 80 кримінальних справ проти кримчан, які уникали призову до російської окупаційної армії.

 

Берлін викликав російського посла через хакерську атаку на Бундестаг

Посла РФ у ФРН Сергія Нечаєва викликали в Міністерство закордонних справ Німеччини через хакерську атаку на Бундестаг.

Про це поінформувала пресслужба німецького МЗС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Державний секретар Федерального міністерства закордонних справ Мігуель Бергер запросив сьогодні на розмову посла Російської Федерації Сергія Нечаєва. Від імені Федерального уряду він рішуче засудив хакерську атаку на німецький Бундестаг», – поінформували у зовнішньополітичному відомстві.

Послу повідомили, що у зв’язку з ордером на арешт громадянина РФ Дмитра Бадіна, виданим Федеральним прокурором 5 травня 2020 року, уряд ФРН запустить у Брюсселі режим кіберсанкцій ЄС проти осіб, відповідальних за атаку на німецький Бундестаг, зокрема Бадіна.

Ордер на арешт Бадіна був виданий на підставі підозри у тому, що він разом з іншими особами, особи яких поки що не встановлені, провадив «розвідувальну діяльність проти Федеральної Республіки Німеччина на користь таємної служби іноземної держави».

Бадіна вважають відповідальним за хакерську атаку на німецький Бундестаг у квітні-травні 2015 року у складі групи APT28.

«Наявні достовірні докази того, що він був членом військової секретної служби ГРУ на момент здійснення атаки», – заявили в МЗС ФРН.

Окрім того, як зазначили в пресслужбі, Федеральний уряд розглядає цю справу у контексті розслідування вбивства в Тіргартені та «залишає за собою право вжити подальших заходів».

Як повідомлялося, колишній чеченський командир Зелімхан Хангошвілі був застрелений у Тіргартені у центрі Берліна в серпні 2019 року. За підозрою у вбивстві було затримано громадянина РФ, який, як вважають німецькі слідчі, діяв за вказівкою російських спецслужб.

 

Україна розповіла в ОБСЄ про спроби дискредитації окупантами української армії та спостерігачів

Окупанти на Донбасі нещодавно провели комплексну інформаційно-психологічну операцію з дискредитації ЗСУ та СММ ОБСЄ, яка полягала у звинуваченні українських військових в обстрілах будинків в районі Горлівки та небажанні Місії ОБСЄ відвідувати місця обстрілів.

Про російську ІПСО поінформував під час онлайн-засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський – Укрінформ.

“Нещодавно російські окупаційні сили провели комплексну інформаційно-психологічну операцію, яка була спрямована на дискредитацію українських військ та СММ ОБСЄ”, – заявив він.

За словами українського дипломата, однією з головних цілей проведеної ІПСО було здійснення деструктивного психологічного впливу на населення окупованих територій з метою підтримання високого рівня ненависті, що формується навколо резонансних історій про обстріли, поранення чи смерті. При цьому, інформацію про такі історії місцеве населення отримує виключно через канали російської пропаганди, в той час як спроби СММ ОБСЄ перевірити інформацію на місці події регулярно блокуються. “Це може мати ознаки умисних злочинів, вчинених російськими окупаційними силами на Донбасі з метою постановки пропагандистських історій”, – наголосив представник України.

“Пропаганда на окупованих територіях звинувачує ОБСЄ у відсутності моніторингу: минулого місяця російські пропагандисти цілеспрямовано бомбардували у своїх відео місцеве населення в районі міста Горлівка меседжами про відсутність моніторингу з боку ОБСЄ”, – заявив Лоссовський.

Під час засідання він навів приклади низки відеороликів, опублікованих російськими окупаційними силами 5, 9 та 10 квітня, на яких представники окупаційної адміністрації та місцеві жителі Горлівки та її околиць скаржаться на те, що СММ ОБСЄ ніколи не приїжджає на місця руйнувань для фіксації нібито обстрілів з боку ЗСУ.

При цьому, заступник очільника місії України при ОБСЄ наголосив на тому, що, відповідно до звітів СММ, лише протягом 2 тижнів російські окупаційні війська тричі перешкодили патрулям ОБСЄ у доступі до окупованої Горлівки: 26 березня, 2 квітня та 10 квітня.

“Обмеження свободи пересування патрулів та польотів безпілотників СММ поблизу Горлівки фіксувалося у звітах СММ і перед пов’язаним з COVID-19 карантином. І це можна розглядати як системні перешкоджання роботі місії ОБСЄ в цьому районі. Це дуже цинічна ситуація, коли, з одного боку, російські пропагандисти вже кілька тижнів нав’язують місцевому населенню думку, що СММ не хоче фіксувати порушення та обстріли, а з іншого боку – окупаційні сили не перешкоджають спостерігачам в отриманні доступу та наданні інформації про загиблих чи поранених, посилаючись на “вказівки начальства”, – наголосив Лоссовський.

На цьому тлі він привернув увагу присутніх іноземних делегацій до того, що російські окупаційні сили на Донбасі вже неодноразово були помічені у порушенні міжнародного гуманітарного права, норм та принципів ведення війни, обстрілюючи не лише позиції українських військових, а й житлові мікрорайони, а також розміщуючи “Гради” та артилерію біля цивільних будинків.

 

Україна знову перетворилася на головну мішень російської дезінформації – EUvsDisinfo

Російські пропагандисти повернулися до інформаційних атак на Україну, яка за кількістю згадувань на головних кремлівських ресурсах випередила спекуляції навколо «світового уряду», «коронавірусної змови» і навіть конспірологічні теорії щодо русофобії «зловмисного» Заходу.

Про це у четвер у черговому тижневому огляді повідомляє європейське видання EUvsDisinfo, яке виходить під егідою Служби зовнішніх дій ЄС та спеціалізується на викритті дезінформації, що спрямована проти європейських громадян.

«Цього тижня прокремлівська дезінформація повернулася до однієї із улюблених «боксерських груш» – до України. Окрім пережовування старої жуйки – про Євромайдан як результат «націоналістичної змови» Заходу, заперечення анексії Криму та звинувачень на адресу ЄС, який «використовує» Україну, – кремлівські видання вдалися до нового креативу в атаках на країну, яка навіть за шість років після незаконної анексії Криму страждає від конфлікту», – зазначає видання.

Автори наводять декілька прикладів такої брехні й маніпуляцій. Зокрема, посилаючись на нейтральну доповідь ОБСЄ від 9 травня про поранення чотирьох дітей на сході України кремлівські медіа взяли на себе роль арбітрів та звинуватили українську армію у навмисному обстрілі дітей. Українських військових без жодних підстав звинуватили також у зґвалтуванні американського фотожурналіста на Донбасі.

Більшість подібних фейків були спрямовані на підрив довіри до уряду України та до Президента Зеленського, яких звинувачували у всіх гріхах – від намірів України атакувати Донбас до саботажу мирних переговорів з врегулювання конфлікту. Кремлівські видання потоком видавали інформацію про голодні бунти, які розколюють країну, і навіть про мігрантів, яких Україна, мовляв, цілеспрямовано звозить на Донбас, щоб скоріше переправити їх до Європи. Все це, зрозуміло, супроводжувалося пропагандистськими наративами про те, що Україна є маріонеткою США, які «сплять і бачать», як отримати контроль над Кримом та зробити політичні призначення в самій Україні.

«Зрозуміло, не обійшлося й без ЦРУ – це ж саме воно наказало Зеленському розширити санкції та навіть заблокувати доступ до російських соціальних мереж. Хоча, насправді, таке рішення було прийнято Радою національної безпеки України з дуже зрозумілих причин», – нагадують автори огляду.

Атаки на Україну, за спостереженням EUvsDisinfo, досягли апогею 9 травня. Україну та інші т.зв. «русофобські» країни, кремлівські пропагандисти безсоромно звинуватили в «історичному ревізіонізмі». Україну звинуватили у забороні святкувати День перемоги, у «русофобських» атаках на історичну пам’ять, у національній деградації та у неповазі до ветеранів. У цьому ж контексті «дісталося» Польщі й Балтійським країнам за нібито спроби применшити роль СРСР у розгромі нацизму, та навіть білоруській опозиції за спроби зірвати святковий парад у Мінську, зрозуміло, за дорученням «Госдєпа».

«На темі Другої світової війни прокремлівські видання вперто дотримуються класичної відволікаючої тактики дезінформації: звинувачуй інших в тому, у чому вони звинувачують тебе. За такого повороту вже Захід, виявляється, є винним в історичному ревізіонізмі та у зреченні правди шляхом підвищеної уваги до пакту Молотова-Ріббентропа. Якщо комусь потрібно нагадувати – саме цей пакт розділив Європу на сфери впливу між нацистами та радянськими силами, призвів до п’яти десятиліть комуністичного тоталітаризму у Східній Європі, нечуваних страждань та болі, які Кремль жодного разу не захотів визнати», – йдеться в огляді EUvsDisinfo.

 

Україна показала в ОБСЄ докази присутності снайперів РФ на Донбасі

Українська делегація під час онлайн-засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ поінформувала країни-учасниці про присутність російських снайперів на Донбасі, включно з останнім зафільмованим інцидентом зі снайперською групою ФСБ РФ.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

“У ході засідання ми надали наявну в української сторони інформацію про розгортання Росією снайперських груп на тимчасово окупованому Донбасі, а також довели до відома дослідження на цю тему авторитетного журналу про військову тематику Jane`s Defence Weekly”, – сказав дипломат.

За його словами, окремо Україна поінформувала про виявлений нещодавно доказ участі Росії у війні на Сході України – відеоматеріал про роботу снайперського підрозділу ФСБ Росії під час вогневого ураження українських військових на Донбасі у лютому 2020 року. Під час засідання були продемонстровані слайди, на яких видно усіх 4 учасників снайперської групи, їх озброєння та оснащення.

“Українська делегація підкреслила, що ця снайперська група використовувала зброю та оснащення, що ніколи не перебувало на озброєнні у військових формуваннях та силових структурах України. Зафіксоване на відео озброєння має російське виробництво та використовується переважно в підрозділах російських спецслужб, або ж було закуплено за кордоном для потреб підрозділів Центру спеціального призначення ФСБ”, – зазначив Лоссовський.

Водночас, за його словами, українська делегація вказала на те, що інформація про російських снайперів на Донбасі була підтверджена і в дослідженні тижневика Jane`s Defense Week. У ньому, зокрема, стверджувалося, що на окупованому Донбасі існує практика застосування цілих снайперських взводів, а не невеличких груп, що дозволяє ефективніше виконувати поставлені завдання у визначеному районі. При цьому, бойові завдання у російських снайперів різні: від вогневого ураження українських воїнів та обмеження пересування українських сил до знищення стаціонарних відеокамер СММ ОБСЄ з метою перешкоджання міжнародному моніторингу.

 

Україна продемонструвала в ОБСЄ карту-схему обстрілу окупантами спостерігачів місії

Вогонь із стрілецької зброї поруч із патрулем СММ ОБСЄ неподалік Веселої Гори (окупована Луганщина) 22 травня вели російські окупаційні сили, що підтверджується даними про інцидент зі звіту СММ, накладеними на карту місцевості.

Відповідна карта-схема була продемонстрована українською делегацією під час онлайн-засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми продемонстрували карту-схему, на яку було нанесено дані зі звіту СММ ОБСЄ про відкриття вогню зі стрілецької зброї поруч із патрулем Місії неподалік Веселої Гори, що на окупованій Луганщині. Делегацій країн-учасниць змогли наочно переконатися, що ЗСУ навіть теоретично не могли брати участь в цьому інциденті, і єдина сторона, яка може стояти за обстрілом безпілотника СММ та веденням вогню поруч зі спостерігачами – російські окупаційні сили”, – заявив у коментарі кореспонденту заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

Як відомо, в оперативному звіті СММ ОБСЄ № 26/2020 повідомлялося, що 22 травня патруль СММ у складі шести співробітників на двох автомобілях перебував на автодорозі Н21 на східній околиці н. п. Весела Гора (непідконтрольний урядові, 16 км на північ від Луганська) для запуску безпілотного літального апарата (БПЛА) малого радіуса дії, про політ якого було повідомлено заздалегідь.

О 13:08, коли міні-БПЛА СММ пролітав на відстані орієнтовно 1,9 км на північний захід від місцеположення патруля, двоє членів патруля Місії перебували біля автомобілів і почули 50 пострілів зі стрілецької зброї приблизно за 1,9 км на північний захід. За їхньою оцінкою, стріляли в напрямку БПЛА, щоб спонукати команду СММ припинити політ апарата.

О 13:14, коли міні-БПЛА СММ був на висоті близько 40 м над землею, двоє співробітників Місії, які перебували поблизу автомобілів, почули ще 20 пострілів зі стрілецької зброї. “Кулі пролетіли приблизно за 10 м над ними; вогонь вели приблизно за 270 м на північно-північний захід”, – зазначається у звіті.

Згадані двоє членів патруля укрилися спершу за одним з автомобілів, а потім усередині нього. Під час інциденту решта членів патруля СММ були в автомобілях, але чули обидва епізоди стрілянини. Патруль Місії негайно залишив цей район, не повернувши БПЛА, який у той момент летів на відстані орієнтовно 300 м на західно-південний захід. Команда СММ благополучно повернулася на свою базу в н. п. Луганськ (ОРЛО).

 

Списки на обмін, нові КПВВ та ділянки розведення: про що говорила “мінська” група

Учасники чергового засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило у форматі відеоконференції, домовилися наступного разу обговорити сформовані списки на взаємне звільнення утримуваних осіб.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України – Укрінформ.

«У межах роботи гуманітарної групи було досягнуто домовленості щодо обговорення на наступному засіданні сформованих списків на взаємне звільнення утримуваних осіб», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на початку зустрічі українська делегація наголосила на необхідності встановлення безстрокового, безумовного та сталого дотримання режиму тиші. Крім того, Україна наполягла на необхідності забезпечення російською стороною безумовного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ задля фіксації, зокрема, можливих порушень режиму тиші, забезпечення руху гуманітарних місій.

Представники СММ ОБСЄ повідомили про те, що їхні патрулі зафіксували сліди важкої техніки на території ОРДЛО.

Зі свого боку українська делегація наголосила, що під час позачергового засідання Тристоронньої контактної групи 22 травня представники ОБСЄ не підтвердили фактів обстрілів з боку Збройних сил України.

У межах безпекової групи продовжилося обговорення питання щодо нових ділянок розведення сил і засобів.

“Досягнуто спільного розуміння між Україною та ОБСЄ безпекових питань, яке полягає у безумовному та повному виконанні СММ ОБСЄ наданого мандату усіма силами та засобами”, – наголосили в Офісі Президента.

Водночас, тривають консультації щодо додаткових заходів повної та всеосяжної реалізації режиму припинення вогню та оновленого плану розмінування як необхідних умов для продовження процесу розведення сил і засобів за верифікації та контролю з боку СММ ОБСЄ.

ОБСЄ також відзначила роботу України в частині реалізації оновленого плану розмінування, як передбачено в комюніке за результатами зустрічі нормандської четвірки в Парижі.

На засіданні сторони продовжили обговорення відкриття нових КПВВ на лінії розмежування, зокрема в Золотому. Йшлося й про забезпечення безперешкодного перетину КПВВ абітурієнтами в межах вступної кампанії, що було визначено гуманітарною підставою.

Під час обговорення у політичній групі можливості проведення виборів на території ОРДЛО українська сторона вкотре наголосила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися тільки після гарантування вимог безпеки, зокрема виведення іноземних військ з території України та роззброєння військових формувань, отримання Україною контролю над кордоном, та виключно за українським законодавством за умови забезпечення діяльності українських ЗМІ, політичних партій, міжнародних спостерігачів.

Під час роботи економічної групи українська сторона наголосила, що відновлення банківської системи, системи оподаткування може відбутися відповідно до законодавства України. Російська сторона не заперечувала проти важливості верховенства українського законодавства на тимчасово непідконтрольній території.

Раніше віцепрем’єр-міністр України, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, перший заступник глави делегації в ТКГ Олексій Резніков заявляв, що на 27 травня заплановане робоче засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.

 

Для проведення чесних виборів на Донбасі немає належних умов — Мокан

Станом на сьогодні для проведення прозорих, чесних і нормальних місцевих виборів на Донбасі не створено належних умов для наших громадян – ні безпекових, ні правових, ні політичних.

Про це під час презентації звітів «Східної правозахисної групи» про ситуацію на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей заявив народний депутат України, постійний представник КМУ у ВРУ Василь Мокан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогодні для проведення прозорих, чесних і нормальних (місцевих – ред.) виборів там не створено умов: ні безпекових для наших громадян, ні правових, ні політичних. Бо ми розуміємо, що активне фінансування пропаганди й антиукраїнських ідей суттєво ускладнює процес реінтеграції й подальшої деокупації, і може мати певний електоральний ефект. Але в будь-якому випадку ми будемо продовжувати досліджувати всі ці речі», – сказав Мокан.

Він уточнив, що українська влада наполягає і наполягатиме на тому, щоб передусім виконувалися безпекові компоненти Мінських угод, і далі тоді може мова йти про якісь політичні речі. Мокан нагадав, що про будь-які перспективи місцевих виборів можна говорити тільки у разі отримання контролю над українсько-російським кордоном.

Також нардеп наголосив, що питання окупованого Криму не зняте з порядку денного і не забуте. Він підкреслив, що Україна у будь-якому представництві на міжнародному рівні, на будь-яких міжнародних майданчиках постійно намагається порушувати питання деокупації Кримського півострова, лобіювати поглиблення і продовження санкційного тиску на РФ.

Він нагадав, що наразі активно розробляється ідея щодо можливості створення переговорного майданчика саме по Криму на міжнародному рівні, «бо одним зі слабких місць Мінських угод є те, що там, на жаль, не згадується Крим».

«Росія докладає величезні цинічні зусилля, щоб принаймні на європейському континенті, у міжнародних переговорах, відсунути питання деокупації Криму на другий план і сконцентруватися на ОРДЛО. Але зусилля з деокупації Криму з боку України продовжаться, і ми не дамо зняти з порядку денного цю проблему. У нас є підтримка і розуміння з боку наших міжнародних партнерів», – зазначив Мокан.

Раніше віцепрем’єр України – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що вибори на Донбасі відбудуться тільки за умови відновлення українською владою контролю над українсько-російським кордоном, і не інакше.

 

“Пікантність переговорів”: Мокан закликає ЗМІ не вимагати деталей обміну полоненими

У Мінських домовленостях чітко прописаний принцип “всіх на всіх” щодо обміну громадян, і саме цих домовленостей українська сторона намагається дотримуватися і про це домовлятися.

Про це під час презентації звітів “Східної правозахисної групи” про ситуацію на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей заявив народний депутат України, постійний представник КМУ у ВРУ Василь Мокан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У Мінську чітко прописаний принцип «всіх на всіх», і саме цих домовленостей українська сторона намагається дотримуватися і про це домовлятися”, – сказав Мокан.

Але в цьому питанні є кілька проблем, за його словами, і одна з них – це те, що РФ і підконтрольні їй окупаційні адміністрації бойовиків не завжди виконують те, про що домовляються, що стосується і питання забезпечення режиму тиші.

“Те саме стосується обмінних фондів. Насправді верифікаційний процес, він дуже складний, непублічний, і я закликаю журналістів не вимагати деталей до того (до обміну – ред.), маю на увазі, щоб не нашкодити самому цьому процесу. Ви самі розумієте пікантність цих переговорів. Єдине, що можна говорити, – що максимально з боку української сторони робляться зусилля, щоб списки були верифіковані і туди потрапляли всі громадяни України, про яких нашій стороні відомо… і щоб дотримуватися принципу домовленостей “всіх на всіх”, – сказав він.

 

Кулеба призначив Макеєва спецпредставником МЗС із питань санкційної політики

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба призначив Посла з особливих доручень Олексія Макеєва своїм Спеціальним представником з питань санкційної політики.

Про це повідомляє пресслужба МЗС – Укрінформ

«Олексій Макеєв буде займатися координацією діяльності міністерства, а також взаємодією з ключовими міжнародними партнерами України у сфері санкційної політики», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що призначення Макеєва створить належні умови для роботи МЗС на виконання вимог Закону України “Про санкції”, а також сприятиме координації зусиль України з ключовими країнами і міжнародними інституціями для посилення тиску на Російську Федерацію як на державу-агресора за порушення міжнародного права та прав людини.

 

Українські військові тренуються для роботи у спільних штабах НАТО

Основні зусилля командування об’єднаних сил ЗСУ спрямовані на вдосконалення військовими навичок та вмінь для майбутньої участі в операціях, навчаннях, а також роботу у складі спільних штабів НАТО.

На цьому наголосив командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, йдеться у повідомленні Командування об’єднаних сил. – Укрінформ

“Впровадження стандартів НАТО та нарощування спроможностей діяти спільно не лише із іншими національними силовими міністерствами та відомствами, а й з військовими формуваннями інших держав-партнерів під час проведення операцій з підтримання миру та безпеки, а також заходів підготовки військ – визначено пріоритетним у низці важливих завдань для нашого командування”, – наголосив під час підбиття підсумків чергового етапу колективної підготовки та злагодження J-структур Наєв.

Як зазначив командувач, з метою набуття необхідного рівня, вивчення оперативної термінології та процедур Альянсу, сьогодні основні зусилля командування спрямовані на вдосконалення офіцерами навичок та вмінь для майбутньої участі в операціях, навчаннях, тренуваннях, а також роботі у складі спільних штабів НАТО.

“І це завдання є складовою реалізації Євроатлантичного курсу України, впровадження конкретних документів НАТО, а також західних підходів і принципів”, – підкреслив Наєв.

Окрім того, за його словами, триває впровадження оборонного планування на основі спроможностей та вдосконалення системи підготовки за стандартами країн Альянсу. Яскравим прикладом цього є тренування, що проводяться на базі командування щодо вироблення єдиних поглядів на розроблення плану операції сил оборони та безпеки і вдосконалення практичних навичок до спільного виконання завдань у ході роботи органів військового управління.

“Звичайно, це стосується J-структур, які є типовими та обов’язковими для НАТО. І якщо Україна братиме участь в операціях НАТО, то її військові підрозділи повинні мати таку J-структуру. Це дозволяє ефективно взаємодіяти в процесі операцій і бойових дій. Кожна українська «J» за номером чітко знає, з якою «J» партнера їй взаємодіяти”, – поінформував командувач об’єднаних сил Збройних Сил України.

 

В Україні створять Міністерство з питань оборонно-промислової політики – РНБО

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів нараду щодо актуальних питань розвитку оборонно-промислового комплексу.

Про це повідомляє пресслужба РНБО – Укрінформ.

“Секретар РНБО презентував учасникам наради спільну позицію РНБО України та Офісу Президента України щодо процесу реформування ОПК та розробки відповідних довгострокових та середньострокових документів оборонного планування – “Шляхи оптимізації управлінських функцій у рамках формування та реалізації військово-промислової політики”, – йдеться у повідомленні.

За словами Данілова, ця реформа має стати наймасштабнішою за останні десять років.

На думку секретаря РНБО, кардинальна зміна підходів до управління ОПК має вирішити насамперед проблему недостатнього рівня координації суб’єктів військово-промислової політики, зокрема відсутності профільного координуючого органу, та запровадити системний підхід до розвитку цієї сфери.

Данілов поінформував, що на першому етапі реформування буде створено профільне міністерство, яке відповідатиме за формування і забезпечення реалізації державної військово-промислової політики, та запроваджено посаду віцепрем’єр-міністра – міністра розвитку стратегічних технологій та інновацій, до повноважень якого буде віднесено питання реформування ОПК та розвитку космічної галузі.

На другому етапі вирішуватимуться питання щодо організаційно-правової форми роботи підприємств, що входять до складу ДК “Укроборонпром”.

Секретар РНБО наголосив, що підприємства ОПК мають насамперед сконцентруватися на забезпеченні армії сучасними високотехнологічним озброєнням та технікою, що дозволить ефективно реагувати на сучасні виклики.

У нараді взяли участь заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді, заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець, голова парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

 

Данілов обговорив питання безпеки водних ресурсів України з головою Представництва ЮНІСЕФ

УНН. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час зустрічі обговорив питання безпеки водних ресурсів України, зокрема, в контексті кліматичних змін та маловоддя, що спостерігалося в останні роки, з головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лоттою Сілвандер. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу РНБО.

“Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч з головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лоттою Сілвандер. Під час зустрічі сторони обговорили питання безпеки водних ресурсів України, зокрема, в контексті кліматичних змін та маловоддя, що спостерігалося в останні роки. Особливу увагу сторони приділили проблемі забезпечення якісною питною водою жителів Донецької та Луганської областей та підтримки належного функціонування КП “Компанія “Вода Донбасу”, – сказано у повідомленні.

Зазначається, що секретар РНБО України зазначив, що забезпечення населення якісною питною водою є одним з пріоритетів національної безпеки України, визначених Президентом України Володимиром Зеленським.

“Чиста та якісна питна вода для українців – це наша ключова ціль, і вона закріплена у Стратегії національної безпеки України “Безпека людини – безпека країни”, – зазначив Данілов.

Сілванлер, у свою чергу, презентувала результати дослідження, проведеного ЮНІСЕФ, щодо оцінки ризиків системи водопостачання КП “Компанія “Вода Донбасу” у 2015-2017 роках. Серед ключових питань, що вимагають вирішення, пані Сілванлер назвала необхідність ефективного управління водними ресурсами, розробки планів управління басейнами річок в контексті посух та підвищення кліматичної стійкості України.

Вона також висловила готовність ЮНІСЕФ і надалі надавати Україні експертну та ресурсну підтримку.
Сторони домовились активізувати співпрацю у практичній площині між Апаратом РНБО України та ЮНІСЕФ у питаннях забезпечення водної безпеки України.

Нагадаємо, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів нараду щодо актуальних питань розвитку оборонно-промислового комплексу та презентував спільну позицію РНБО та Офісу Президента щодо процесу реформування обороно-промислового комплексу (ОПК) та розробки відповідних довгострокових та середньострокових документів оборонного планування – “Шляхи оптимізації управлінських функцій у рамках формування та реалізації військово-промислової політики”.

 

У Генштабі роз’яснили деталі призову в армію

Генеральний штаб Збройних сил України нагадує, що призов громадян на строкову військову службу може відбуватися лише за їх власним бажанням.

Відповідне роз’яснення оприлюднене на сайті Міноборони – Укрінформ.

“Пунктом 5 розпорядження Кабінету міністрів України від 26.02.2020 визначено, що призов громадян України віком 18-19 років проводиться за їхнім бажанням (за письмовою заявою)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, згідно з законодавством, на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу, йдеться у повідомленні.

“Міністром оборони України направлено листа до голів призовних комісій всіх рівнів, у якому рекомендовано розглядати питання надання відстрочки від призову на строкову військову службу придатним за станом здоров’я громадянам України віком 18-19 років”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на виконання Указу Президента від 23 березня 2020 року переніс заходи з призову громадян України на строкову військову службу з квітня-червня 2020 року на травень-липень 2020 року.

Водночас чисельність громадян України, що підлягають призову, а також обсяг видатків для проведення призову залишаються незмінними.

У травні-липні 2020 року до ЗСУ та інших військових формувань буде призвано 16 тисяч 460 осіб. Зокрема, лави Збройних сил поповнять 9 тисяч, Нацгвардії – 5460, Держприкордонслужби – 1300 і Держспецтрансслужби – 700 громадян України.

 

Призупинилися поставки газу до Німеччини трубопроводом “Ямал-Європа”

З ранку 28 травня призупинився транзит газу газопроводом “Ямал-Європа” через Польщу до Німеччини.

Про це повідомляє акентство Інтерфакс з посиланням на дані аукціонної платформи польського газотранспортного оператора Gaz System – GSA Platform – Укрінформ.

«Транзитні потужності газопроводу “Ямал-Європа” (на польській ділянці – ред.) на четвер (з ранку 28 до ранку 29 травня) були заброньовані вантажовідправниками під час аукціонних процедур, які відбулися в середу вдень і минулої ночі», – йдеться у повідомленні.

Цю інформацію підтвердив німецький газотранспортний оператор: реномінація (оперативна уточнена заявка) на прийом газу на кордоні з Польщею на новий день дорівнює нулю, а фізичний потік газу припинився ще з 06:00-07:00 28 травня.

Довгостроковий контракт на транспортування російського газу по магістралі “Ямал-Європа” закінчився 17 травня. Далі потужність трубопроводу розподіляється на аукціонах.

Газпром різко знизив бронювання польської ділянки трубопроводу на вихідних: до 33% в суботу, 23 травня, і 10% в неділю, 24 травня, і понеділок, 25 травня (фізичний потік газу з Польщі до Німеччини був і ще менше); на вівторок, 26 травня, було викуплено лише 3,8% потужностей, що становить 3,3 млн кубометрів газу за добу. Gaz-System вже висловив поінформованість, що значне зниження бронювання потужностей очікується аж до 31 травня.

Втім, вже на червень потужності газопроводу викуплені на 93%, а на третій квартал – на 80%; 6 липня пройде аукціон на наступний газовий рік (з жовтня 2020 року по вересень 2021 року).

Напередодні, 27 травня, повідомлялося, що спотова ціна газу на торгових майданчиках Європи зросла приблизно на третину порівняно з історичним мінімумом, зафіксованим у п’ятницю, 22 травня, після значного скорочення (практично до нуля) потоку газу з Росії по “Ямалу-Європі” .

Як повідомлялося, газопровід “Ямал-Європа” довжиною понад 2 тис. км від м. Торжок до м. Франкфурт-на-Одері був виведений на проектну потужність (33 млрд кубометрів за рік) у 2006 році. Польська ділянка налічує 683 км лінійної частини і п’ять компресорних станцій, нею володіє спільне підприємство EuRoPol Gaz, а керує оператор польської газотранспортної системи, Gaz System.

 

М’яка сила Путіна: як поляки реагують на російську пропаганду

“НОВА ПОЛЬЩА”  – УП

Відносини Польщі та Росії складно назвати добросусідськими, проте останнім часом в них з’явився додатковий подразник.

Новий конфлікт між країнами пов’язаний серед іншого з темою Другої світової війни. У Польщі інформаційні атаки Москви розцінюють як історичний ревізіонізм.

За змістом і стилем ці висловлювання нагадують пропаганду СРСР передвоєнних років і післявоєнну версію історії.

Ставлення нинішньої російської влади до пакту Молотова – Ріббентропа – найяскравіший приклад цього: попри те, що раніше угода між Сталіним і Гітлером була однозначно засуджена російською владою, зараз цей документ все частіше виправдовують, а його злочинний характер ставлять під сумнів.

Діагноз відносин

Сьогодні 42% поляків оцінюють польсько-російські відносини як погані чи навіть ворожі. Про це свідчать дані дослідження, проведеного на замовлення варшавського Центру польсько-російського діалогу та згоди.

Цікаво, що цей відсоток змінюється залежно від віку: негативне сприйняття відносин найбільш поширене серед поляків старшого покоління (65 років і більше) – 53%.

“Для них Росія – це більше, ніж просто країна на карті. Це конкретний досвід в їхній біографії. Люди старшого покоління пам’ятають мову і аргументацію пропаганди Радянського Союзу, яка має багато спільного з сьогоднішніми меседжами з Росії”, – пояснює соціолог Лукаш Мазуркевич, керівник дослідницької компанії ARC Rynek i Opinia, що проводила опитування.

В той самий час серед молодих поляків (18-24 роки) тільки 26% оцінюють відносини з РФ негативно.

За словами експерта, присутність або відсутність особистого або історичного досвіду грає ключову роль в оцінці сьогоднішніх польсько-російських відносин.

“Молоде покоління поляків бачить Росію найчастіше просто як країну, котра має свою специфіку. Москва не займає в їхній свідомості такого місця, як у старших людей, які пам’ятають часи СРСР і його панування в Польщі”, – вважає Мазуркевич.

Експерт також відзначає, що російська пропаганда значною мірою спрямована на молодих людей, тому не випадково, що вони більш схильні довіряти їй.

Хто винен? У цьому питанні думки сильно розділилися, а деякі дані дивують.

Майже половина поляків (46%) вважають, що в погіршенні польсько-російських відносин винні обидві сторони. Відповідальність на Кремль покладає 41%.

У цьому питанні теж видно величезну різницю у сприйнятті ситуації різними віковими групами.

Так, 72% молодих людей у Польщі дотримуються думки, що польська влада винна тією ж мірою, що і російська.

З віком тенденція покладати відповідальність на Москву посилюється. У групі 60+ таких половина.

Інший важливий розподіл у цьому питанні – рівень освіти.

59% людей з вищою освітою кажуть про відповідальність обох країн за погані відносини. Серед респондентів з повною загальною середньою освітою таких 42%, з початковою і середньою спеціальною – 38%.

При цьому саме в останній групі найбільше людей, які однозначно вважають відповідальною Росію (53%).

На думку авторів опитування, така залежність може бути пов’язана з тим, що для людей з вищою освітою зазвичай більш характерним є уявлення про міждержавні відносини як про складну сферу, де в принципі діє великий комплекс різних факторів.

Це може бути також ознакою своєрідної політкоректності, яка вимагає поважати аргументи протилежної сторони, або ж наслідком психологічного механізму, який призводить до помилкової думки, що істина завжди лежить посередині.

“Люди, які вважають, що в погіршенні відносин винні обидві сторони, частіше погоджуються з російським аргументом, що Польща маніпулює пам’яттю про радянських солдатів-визволителів. Ця думка падає у сприятливий ґрунт”, – зазначає Лукаш Мазуркевич.

Коли респондентів запитали, якими, на їхній погляд, є мотиви російської влади, найпопулярнішими (по 14%) були відповіді: “створення негативного іміджу Польщі” і “поліпшення іміджу Росії”.

Крім того, поляки вважають, що російська сторона прагне фальсифікувати історію (11%) і викликати напругу і конфлікти між народами (10%).

Ця діяльність також сприймається як спосіб досягнення і зміцнення влади, а 6% респондентів кажуть про імперські зазіхання Росії і навіть її прагненні захопити Польщу.

Разом з Україною

У сприйнятті польсько-російських відносин величезну роль відіграє кремлівська пропаганда.

Російська кампанія, що стосується в першу чергу Другої світової війни, досить добре відома полякам.

Три чверті опитаних називають саме історичні питання причиною напруженості між країнами (для порівняння, поточні економічні та політичні питання називають всього 37% і 26% відповідно).

Незважаючи на те, що більшість поляків не погоджується з тезами кремлівської пропаганди, окремі повідомлення провладних російських ЗМІ знаходять у Польщі прихильників.

Йдеться перш за все про звинувачення в тому, що в Польщі применшують роль Червоної армії у визволенні країни від окупації, і в збройному захопленні Польщею Заолжя (участь у поділі Чехословаччини) в 1938 році як доказ співпраці з Гітлером.

З першою тезою стикалися 73% опитаних, з другою – 57%; в кожному разі по 20% від них були схильні з цими твердженнями погодитися.

“Російська пропаганда змішує достовірні факти з різними інтерпретаціями. Є історичний факт, що 1938 року Польща зайняла Заолжя, яке перебувало до того часу в межах Чехословаччини.

В цьому випадку Росія маніпулює цією подією нарівні з пактом Молотова – Ріббентропа. Кажуть: мовляв, відчепіться від цієї угоди, адже ви зайняли Заолжя, – пояснює Мазуркевич. – З одного боку, складно заперечувати цей факт, але водночас складно погодитися з інтерпретацією, яка прирівнює його до поділу Європи між Сталіним і Гітлером”.

При цьому кремлівські меседжі потрапляють на перші сторінки провідних видань, вони – в центрі уваги польської громадської думки.

“Можна обговорювати, чи не надто докладно польські ЗМІ передають інформацію з Росії, але це факт. У Москві розуміють і знають, що їхні послання будуть почуті і їх кілька днів обговорюватимуть в медіа, – міркує соціолог. – Другий шлях, яким доходить до поляків кремлівська пропаганда, – це інтернет. Йдеться, перш за все, про коментарі та тролінг. Достатньо опублікувати новину, яка стосується Росії, Польщі, України або країн Балтії, як відразу ж з’являються коментарі з так званих фабрик тролів: вони написані з кожним разом дедалі грамотніше, але в них все одно помітні пропагандистські кліше”.

Цікаво, що дослідження показує явний взаємозв’язок між обізнаністю про зміст російської пропаганди і погіршенням сприйняття польсько-російських відносин.

Так, за словами Мазуркевича, в середньому лише 9% опитуваних поляків оцінюють відносини Польщі та Росії як дружні. В той самий час серед людей, які сказали, що не стикаються з пропагандою, таких аж 19%.

Кількість тих, хто вважає, що відносини є недружніми, в середньому становить 49%, а серед тих, хто не стикався з російською пропагандою – всього 21%.

Пропаганда Росії викликає у поляків не лише гнів чи обурення (42%), але й роздратування (35%).

, і це добра новина, – оцінює результати дослідження Мазуркевич. – Адже дії Росії спрямовані на те, щоби залякати людей, щоб її боялися”.

Страх у зв’язку з російською пропагандою відчувають сьогодні тільки 9% поляків, причому частіше це жінки (12%), ніж чоловіки (5%).

Кожен п’ятий поляк відчуває подив, а у 11% опитуваних пропагандистські повідомлення викликають сміх; так частіше реагують чоловіки (16%), ніж жінки (6%).

Якої ж реакції на дії Росії очікують від своєї влади поляки?

42% опитаних вважають, що керівництво Польщі робить все правильно, однак лише трохи менше тих (38%), хто вважає, що реакція Варшави є надто слабкою. При цьому надмірно сильною її вважають лише 7%.

Найнеобхідніша, на думку опитаних, реакція – це заяви у відповідь, подання польської точки зору (43%) – такі очікування є особливо сильними серед людей 25-34 років (60%). 27% поляків вважають, що необхідно привертати увагу до маніпуляцій, що стосуються спільної історії, всередині самої Росії.

Прихильників зниження рангу дипломатичних відносин серед опитаних порівняно небагато – лише 9%. Така ж кількість респондентів вважає, що заяви російської сторони варто просто ігнорувати.

Поляки схиляються до думки, що задля більшої ефективності влада країни повинна координувати свою реакцію на дії Росії з владою Литви та України.

На думку опитаних, це зробить протидію пропаганді ефективнішою (42%), порушить плани Кремля щодо посилення конфліктів між цими країнами (30%), а також є необхідним з тієї причини, що представники цих народів стали жертвами радянського тоталітаризму (29%).

Є, втім, і ті, у кого такий сценарій викликає змішані почуття: на думку 21% опитаних, Польща має діяти самостійно, а майже кожен десятий вважає, що перешкодою для координації зусиль є історичні суперечки з Україною і Литвою.

Наведені дані – результати кількісного дослідження, яке було проведене методом телефонного інтерв’ю з використанням комп’ютерних технологій (CATI). В опитуванні, проведеному в середині квітня дослідницькою компанією ARC Rynek i Opinia, взяли участь 1005 дорослих поляків. Вибірка була репрезентативною, тобто відображала пропорції з точки зору статі, віку і місця проживання мешканців Польщі.

Стаття була опублікована на порталі “Новая Польша”. Републіковано за згодою власника авторських прав

 

США готові надати Україні $125 мільйонів військової допомоги за прогрес у реформах – CNN

Пентагон готовий надати додаткову військову допомогу Україні, посилаючись на досягнення в ключових інституційних реформах.

Про це повідомляє CNN з посиланням на чиновника Пентагону та помічника в Конгресі.

«Пентагон повідомив Конгресу, що уряд України досяг необхідного прогресу в ключових інституційних реформах, тим самим виправдавши виділення додаткових 125 мільйонів доларів на нову військову допомогу, включаючи патрульні катери, озброєні 30-міліметровими гарматами з дистанційним управлінням», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві оборони США вважають, що Київ «досяг прогресу у боротьбі з корупцією, підвищенні прозорості та посиленні цивільного нагляду», що необхідно для виділення пакету допомоги.

Як зазначається, цей пакет є другою половиною з 250 мільйонів доларів допомоги в Україні в галузі безпеки, яка була виділена Конгресом до Закону про національну оборону до 2020 року.

Водночас представник Пентагону відмовився коментувати цю інформацію, пославшись на політику відомства не коментувати пакети озброєнь, які знаходяться на розгляді Конгресу.

Новий пакет допомоги містить мобільні радіолокаційні системи, призначені для виявлення і відстеження наближення артилерійського і ракетного вогню, десятки машин швидкої допомоги, засоби захищеного зв’язку, зокрема 100 «тактичних планшетів» і два патрульних катери, що вважається особливо важливим внеском з урахуванням напруженості відносин України з Росією в Чорному та Азовському морях.

 

Цукерберг розкритикував Twitter за “фейкову мітку” на дописі Трампа

Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг розкритикував платформу Twitter за те, що вона позначила допис президента США Дональда Трампа як сумнівний щодо достовірності інформації.

Про це повідомляє Forbes – Укрінформ.

“Я твердо впевнений, що Facebook не може бути арбітром у питанні того, що люди повідомляють онлайн, особливо компанії, що надають платформу для таких дискусій, не повинні робити це”, – заявив Цукерберг.

Разом з тим, Цукерберг також розкритикував заяви Трампа про те, що США повинні більше контролювати соціальні мережі.

Він також зазначив, що повідомлення Трампа не порушують правил Facebook, де вони також були опубліковані.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп пригрозив жорстким регулюванням соцмережам після того, як Twitter зробив зауваження – помітив як сумнівний щодо достовірності фактів один з дописів американського президента.

 

Twitter попередив користувачів про можливі фейки у дописах Трампа

27.05.2020

Соціальна мережа Twitter поставила маркування на твітти президента США Дональда Трампа, що попереджає користувачів про можливі фейки у повідомленнях президента.

Про це свідчать відповідні дописи у твіттах Трампа – Укрінформ.

«Поштові скриньки будуть розкриті, бюлетені будуть підроблені і навіть незаконно роздруковані й підписані», – написав президент США щодо можливих фальсифікацій при голосуванні на виборах поштою.

У цій же гілці повідомлень він зазначив, що мільйони людей отримають бюлетені, «незалежно від того, хто вони і як потрапили у штат», і це лише погіршить фальсифікацію голосів.

Внизу цих твіттів з’явилося спеціальне гіперпосилання «Дізнайтеся факти про голосування поштою», клікнувши по якій користувачі переходять до списку неточностей у повідомленнях Трампа на думку фахівців соцмережі.

У відповідь Трамп звинуватив Twitter у втручанні у вибори в США: «Twitter зараз втручається у президентські вибори 2020 року. Вони кажуть, що моє твердження про бюлетені для голосування поштою, яке призведе до масової корупції та шахрайства, є невірним … », – написав він, також підкресливши, -«Twitter повністю душить свободу слова, і я, як президент, не дозволю цьому статися!».

 

У США розсекретили розмови ексрадника Трампа з послом Росії – ЗМІ

27.05.2020

Річард Гренелл, який з лютого до травня виконував обов’язки директора Нацрозвідки США, завершив розсекречення документів стосовно розмови Майкла Флінна, ексрадника Трампа, з послом РФ Сергієм Кисляком.

Про це повідомляє Fox News із посиланням на власні джерела – Укрінформ

“Річард Гренелл розсекретив новий пакет документів з “російського” розслідування, перш ніж піти з посади в.о. директора Національної розвідки США. Рішення про можливе оприлюднення цих документів він залишив призначеному директору Джону Реткліффу”, – зазначається в повідомленні.

При цьому уточнюється, що документи містять стенограми телефонних розмов Майкла Флінна, який згодом став радником Білого дому з питань нацбезпеки, і посла Росії у США Сергія Кисляка. Раніше повідомлялося, що Флінн до офіційного призначення на посаду в Білому домі не міг домовлятися про щось з іноземними урядами.

Про намір розсекретити документи, аби виправдати Флінна, Гренелл заявив ще минулого тижня. Та про те, що з них зняли гриф секретності, стало відомо тільки зараз.

Очевидно, припускає видання, що певні частини документів будуть затушовані й залишаться недоступними для загалу.

Нагадаємо, Дональд Трамп останнім часом активно заявляв про необхідність виправдання свого колишнього радника Майкла Флінна, діяльність якого пов’язувалася з владою Росії. Наприкінці квітня мін’юст США, очолюваний Вільямом Барром, ставлеником президента, заявив про припинення кримінального провадження проти Майкла Флінна.

Як повідомляв Укрінформ, Флінн був звільнений з генеральської посади у розвідуправлінні Пентагону. Він не приховував зв’язків з владою РФ, ба більше, був позаштатним експертом російського пропагандистського каналу RT.

Попри всі застереження американських спецслужб, Трамп призначив його своїм радником з питань нацбезпеки. Через 24 дні Флінн був звільнений з Білого дому, ФБР порушило проти нього справу.

У грудні 2017 року ексгенерал визнав себе винним у тому, що брехав агентам ФБР про характер своїх розмов із послом Росії у США Сергієм Кисляком, які відбулися за кілька тижнів до інавгурації Трампа. Раніше він стверджував, що не обговорював санкцій проти РФ, запроваджених Сполученими Штатами.

 

ФБР проводить внутрішнє розслідування проти тих, хто допитував Майкла Флінна

23.05.2020

Чинний керівник Федерального бюро розслідувань США Крістофер Рей заявив про початок внутрішньої перевірки обставин кримінальної справи проти ексрадника президента Трампа, Майкла Флінна.

Про це повідомив телеканал CNN – Укрінформ

“Директор ФБР Крістофер Рей, який зазнав критики від президента Трампа на початку цього місяця після перегляду справи ексрадника з питань нацбезпеки Майкла Флінна, у п’ятницю заявив, що розпорядився провести внутрішню перевірку обставин цього розслідування”, – зауважується в повідомленні.

У своїй заяві він повідомив, що наказав інспекційному відділу ФБР “оцінити факти, пов’язані з роллю ФБР у розслідуванні Флінна, а також визначити, чи мали місце з боку нинішніх співробітників неправомірні дії”. Крім того, інспектори мають оцінити дії слідчих Бюро під час розслідування проти Флінна.

Наказ директора ФБР щодо проведення внутрішнього розслідування з’явився після того, як Міністерство юстиції адміністрації Трампа розпорядилося скасувати всі звинувачення проти Майкла Фліна, який двічі особисто перед судом визнав свою провину щодо брехні у ФБР.

Нагадаємо: Крістофер Рей був призначений Дональдом Трампом на посаду глави ФБР вже після того, як було проведено розслідування проти ексрадника з питань нацбезпеки президента США.

 

США поновлюють санкції проти всіх об’єктів іранської ядерної програми

Офіційний Вашингтон заявив про відновлення санкцій проти всіх об’єктів, пов’язаних з іранською ядерною програмою та попередив про це іноземні компанії, які досі продовжують співпрацю з Тегераном.

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Майкла Помпео, оприлюдненій у середу.

“Сьогодні я оголошую про скасування виключень із режиму санкцій, що охоплюють усі ядерні проєкти Ірану, пов’язані зі Спільним всеохоплюючим планом дій (іранською ядерною програмою – ред.)”, – заявив державний секретар США – Укрінформ.

Він уточнив, що ці обмеження наберуть чинності через 60 днів. Цей термін, за його словами, забезпечить можливість іноземним компаніям та організаціям вийти з іранських ядерних проєктів.

Водночас, американська сторона продовжить на 90 днів виключення для взаємодії іноземних компаній з іранським атомним об’єктом у Бушері з метою збереження достатнього рівня безпеки на ньому.

Крім того, Помпео оголосив про введення санкцій проти двох керівників Організації з питань атомної енергії Ірану. У цьому зв’язку американська сторона пов’язує іранську організацію зі спробами поширити зброю масового знищення.

Як повідомлялося, США вийшли з іранської ядерної угоди в травні 2018 року. Водночас, інші учасники домовленості виступили за продовження дії угоди.

 

Трамп сьогодні підпише указ про соцмережі – Білий дім

Президент США Дональд Трамп має намір підписати спеціальний указ про соціальні мережі у четвер, 28 травня.

Про це заявили чиновники Білого дому, повідомляє Financial Post.- Укрінформ

«Президент США Дональд Трамп підпише у четвер указ щодо компаній, які володіють соціальними мережами», – йдеться у повідомленні.

Водночас не уточнюється, що саме буде в указі та на яких правових підставах можливе регулювання соцмереж.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Twitter уперше розмістив під дописом Трампа рекомендацію для користувачів перевірити достовірність наведеної інформації.

У цьому дописі йшлося про те, що голосування поштою може спричинити масштабну фальсифікацію виборів.

У відповідь Трамп пригрозив жорстким регулюванням соцмереж.

Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг розкритикував і платформу Twitter за її дії, і заяви Трампа про те, що США мають більше контролювати соціальні мережі.

Згідно з законодавством, президент США не може в односторонньому порядку регулювати чи закривати соціальні мережі, це належить до повноважень Конгресу та Федеральної комісії зв’язку

 

Трамп підписав указ проти соціальних мереж

Президент США Дональд Трамп підписав у четвер указ, спрямований проти соціальних медіа після того, як Twitter попередив користувачів, що окремі дописи президента мають бути перевірені на правдивість.

Перед підписанням президент США зробив заяву з Овального кабінету Білого дому, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Невелика кількість монополій соціальних медіа контролює значну частину всіх публічних та приватних комунікацій у Сполучених Штатах. Вони мали неконтрольовані повноваження цензурувати, обмежувати, редагувати, формувати, ховати, змінювати практично будь-яку форму спілкування між приватними громадянами та великою громадською аудиторією”, – заявив президент.

Указ Трампа фактично створює юридичний виклик Закону про дотримання пристойності в ЗМІ від 1996 року, що надає широкий імунітет вебсайтам у модеруванні власних платформ. Експерти називають це положення “26 слів, які створили інтернет”.

Як повідомлялося раніше, глава Білого дому своїм указом прагне зменшити вплив великих платформ соціальних медіа, у тому числі Twitter та Facebook, й переосмислити критично важливий закон, який захищає вебсайти та технологічні компанії від судових позовів.

Нагадаємо: після неконтрольованого потоку повідомлень на офіційній сторінці Дональда Трампа в мережі Twitter, компанія отримала ряд скарг про те, що повідомлення порушують політику соцмережі та не відповідають дійсності. Компанія кілька днів тому вперше розмістила під дописом Трампа рекомендацію для користувачів перевірити правдивість наведеної інформації.

 

Трамп підписав указ про регулювання соцмереж в США

УНН. Спеціальний указ про регулювання соціальних мереж президент США Дональд Трамп підписав у четвер, 28 травня. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

На підставі цього указу може бути змінено дію статті 230 прийнятого в 1996 році Акту про дотримання пристойності в ЗМІ (Communications Decency Act), що захищає соціальні мережі, такі як Twitter або Facebook, від кримінального переслідування через опублікований користувачами контент.

Цей закон розглядає соцмережі не як видавців, а як “площадки”, знімаючи з них відповідальність за зміст постів.

Спеціальний указ Трампа також може обмежити можливості адміністрації соцмереж модерувати опублікований контент – пости, фото, відео, коментарі.

Мета указу, за словами Трампа, захистити свободу вираження думок і демократію, оскільки великі онлайн-платформи отримали “неконтрольовану владу” і можуть цензурувати і обмежувати вироблені інтеракції.

Нагадаємо, Трамп після конфлікту із Twitter пригрозив закриттям соцмереж.

 

Глава Twitter пояснив, чому соцмережа “клеймувала” допис Трампа

Соцмережа Twitter поставила маркування, що попереджає користувачів про можливі фейки у повідомленнях президента США Дональда Трампа, оскільки його твіт може ввести людей в оману щодо реєстрації на виборах.

Про це директор компанії Джек Дорсі написав на своїй сторінці у Twitter – Укрінформ.

«Згідно з нашими правилами доброчесності, твіти (Трампа – ред.) можуть ввести в оману людей, адже вони можуть подумати, що їм не потрібно реєструватися на виборах для того, аби отримати бюлетень (насправді тільки зареєстровані виборці отримають бюлетень)», – заявив Дорсі.

За його словами, соцмережа не вважає себе «арбітром правди» після того, як вона поставила маркування, що попереджає користувачів про можливі фейки у повідомленнях президента США Дональда Трампа.

Дорсі наголосив, що мета Twitter полягає в тому, аби з’єднати точки суперечливих тверджень і показати цю інформацію, аби люди самостійно змогли зробити висновки.

Як повідомлялося, напередодні Twitter уперше розмістив під дописом Трампа рекомендацію для користувачів перевірити достовірність наведеної інформації.

У цьому дописі йшлося про те, що голосування поштою може спричинити масштабну фальсифікацію виборів.

У відповідь Трамп пригрозив жорстким регулюванням соцмереж.

Згідно з законодавством, президент США не може в односторонньому порядку регулювати чи закривати соціальні мережі, це належить до повноважень Конгресу та Федеральної комісії зв’язку.

 

Пекін ухвалив суперечливий закон про безпеку Гонконгу

Національний народний конгрес Китаю схвалив законопроєкт «Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу».

Про це повідомляє BBC – Укрінформ.

«Парламент Китаю схвалив новий безпековий законопроєкт для Гонконгу, який криміналізує спроби підриву авторитету Пекіна на його території», – йдеться у повідомленні.

Нині законопроєкт буде переданий на підпис президенту країни.

Після набуття чинності документа, Китай уперше зможе розмістити власні безпекові відомства на території Гонконгу.

Зазначається, що в самому Гонконгу розгляд законопроєкту спричинив масові протести. Тільки в середу було затримано понад три сотні людей.

Вчора державний секретар США Майк Помпео заявив, що Гонконг більш не має автономії стосовно Пекіна.

Як повідомлялося, щорічний Національний народний конгрес Китаю включив до свого порядку денного проєкт закону «Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу», що передбачає відповідальність за «заколот, сепаратизм та зраду».

Ситуація може загостритися, оскільки Пекін теоретично може просто обійти обраних законодавців Гонконгу та нав’язати свої зміни.

Гонконг є особливим адміністративним районом Китаю. З того часу, як Британія повернула Гонконгу суверенітет 1997 року, район дотримувався політики «одна країна, дві системи», що дозволило йому отримати певні свободи, яких немає у решти провінцій КНР.

Прихильники демократії у Гонконзі вважають, що такий крок є черговою спробою комуністичного керівництва Китаю нівелювати місцеві свободи.

Торік Гонконг переживав хвилю бурхливих протестів та суспільного невдоволення, а також вимоги здійснення демократичних реформ. Керівництво КНР вважає, що закон “Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу” необхідний для запобігання повторенню подібних акцій протесту.

 

Канада, США, Австралія та Британія звинуватили Китай у порушенні закону в Гонконзі

Британія, Штати, Австралія та Канада звинувачують Китай в спробі зруйнувати закріплений законом в Гонконзі принцип “одна держава — дві системи”.

Про це йдеться у заяві, поширеній МЗС Канади від імені цих чотирьох держав – Укрінформ.

“Пропозиція Китаю стосовно нового закону про національну безпеку для Гонконгу прямо суперечить міжнародним зобов’язанням КНР відповідно до принципів юридично зобов’язуючої та зареєстрованої в ООН Китайсько-британської спільної декларації. Пропонований закон зруйнує принцип “одна держава — дві системи”, – зазначається у документі.

Підписанти також звертають увагу, що китайський законопроєкт “підриває чинні зобов’язання щодо захисту прав жителів Гонконгу”.

“Ми також дуже занепокоєні, що ці дії посилять наявні глибокі розбіжності у гонконгському суспільстві. Закон нічого не робить для розбудови взаємного розуміння та сприяння примиренню в межах Гонконгу”, – стверджується у заяві.

У ній наголошується, що єдиним способом відступу від напруження й неспокою, що спостерігається у Гонконзі протягом минулого року є “відбудова довіри в суспільстві Гонконгу шляхом дозволу жителям території насолоджуватися обіцяними їм правами й свободами”.

Як повідомлялося, щорічний Національний народний конгрес Китаю схвалив проєкт закону «Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу», що передбачає відповідальність за «заколот, сепаратизм та зраду». Таким чином Пекін намагається обійти обраних законодавців Гонконгу та нав’язати свої зміни.

Гонконг є особливим адміністративним районом Китаю. З того часу, як Британія повернула Гонконгу суверенітет 1997 року, район дотримувався політики «одна країна, дві системи», що дозволило йому отримати певні свободи, яких немає у решти провінцій КНР.

Прихильники демократії у Гонконзі вважають, що такий крок є черговою спробою комуністичного керівництва Китаю нівелювати місцеві свободи.

Торік Гонконг переживав хвилю бурхливих протестів та суспільного невдоволення, а також вимоги здійснення демократичних реформ. Керівництво КНР вважає, що закон “Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу” необхідний для запобігання повторенню подібних акцій протесту.

 

В Ізраїлі запобігли масштабній кібератаці на систему водопостачання

В Ізраїлі минулого місяця запобігли масштабній кібератаці на систему водопостачання.

Про це повідомляє AP – Укрінформ.

“Голова Служби кіберзахисту Ізраїлю офіційно визнав, що країна минулого місяця запобігла великій кібератаці проти системи водопостачання, що мала на меті спричинити колапс ключової інфраструктури держави”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив Голова Служби кіберзахисту Ігаль Унна, хакери намагалися встановити контроль над системою хлорування резервуарів з водою, що призвело б до катастрофічних наслідків. Він припускає, що зловмисники хотіли отруїти питну воду, змінивши пропорції хімікатів для її очищення.

На його думку, атака була спланована не заради фінансової вигоди.

“Це була атака на Ізраїль та національну безпеку Ізраїлю, а не заради фінансової вигоди”, – заявив Унна.

Нагадаємо: тиждень тому хакери атакували дослідні центри країни, які працюють над вакциною проти коронавірусу. На цих сайтах були розміщені антиізраїльські відео та повідомлення івритом і ламаною англійською. При цьому зловмисники не намагалися отримати доступ до інформації про дослідження або вакцину, а просто хотіли завадити роботі науковців.

 

У світі на коронавірус захворіли 5,8 млн осіб

29 травня. УНН. Станом на 5:10 п’ятниці загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 360 289 осіб. У свою чергу, одужали 2 415 960. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі 5 808 672 інфікованих.

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США – 101 597 осіб, Великій Британії – 37 919, Італії – 33 142, Франції – 28 665, Іспанії – 27 119 і в Бразилії – 26 754. У Китаї загалом – 4638, за останній місяць зафіксовано один летальний випадок.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 721 479), Бразилія (438 238), Росія (379 051), Велика Британія (270 508), Іспанія (237 906), Італія (231 732), Франція (186 364), Німеччина (182 196), Індія (165 386) і Туреччина (160 979).

Нагадаємо, в Україні вже 22 382 випадків COVID-19, з них за добу – 477.

 

В Україні підтвердили 22 382 випадків коронавірусу, за добу – 477

28.05.2020 09:30

Станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу – 477 нових випадків.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За минулу добу захворіли 477 осіб. Загалом за весь час пандемії захворіли 22 382 людини. З них 1627 дітей та 4345 медпрацівників”, – сказав Степанов– Укрінформ.

За добу захворіли 32 дитини та 104 медпрацівники, зафіксовано 11 летальних випадків, одужали 444 людини.

Загалом в Україні одужали 8439 людей, 669 летальних випадків.

За словами Степанова, за попередню добу здійснено 10 298 тестувань методом ПЛР.

Найбільше випадків за останню добу зафіксовано у Рівненській області – 74, Львівській області – 70, Чернівецькій області – 57 та м. Київ – 54.

 

На облаштування вірусологічної лабораторії з бюджету Житомира виділили 2,3 мільйона

З міського бюджету Житомира, перерозподіливши кошти, виділили 2,3 млн грн на облаштування вірусологічної лабораторії, а саме проведення ремонту в приміщенні та закупівлю необхідного обладнання.

Відповідне рішення ухвалив на позачерговому засіданні виконавчий комітет Житомирської міської ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Шляхом перерозподілу бюджету спрямовується 762 тис. грн на проведення ремонтних робіт та 1 млн 539 тис. грн на придбання обладнання в загальній сумі 2 млн 301 тис. грн», – розповіла директор департаменту фінансів Житомирської міської ради Діна Прохорчук.

Вірусологічну лабораторію облаштують на базі поліклініки дитячої лікарні, що на вулиці С.Ріхтера. Там проводитимуть ПЛР-діагностику на коронавірус, а в подальшому перевірятимуть проби й на інші захворювання.

За словами Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, для проведення ремонту визначений 2-тижневий термін. А обладнання надійде упродовж 7 днів після оплати контракту. Наскільки швидко почне працювати лабораторія залежатиме від того, коли розмитнять обладнання і проведуть верифікацію перших тестів.

«На вчора у нас вже був контракт з австрійським виробником тестів. Але австрійська сторона, навіть не чекаючи, коли заплатимо за них кошти, вже їх відправила. Вони зараз знаходяться на складі в аеропорту «Бориспіль», – додав мер.

Він наголосив, що перші 500 тестів для міста придбали благодійники.

Наразі на Житомирщині ПЛР-діагностику на COVID-19 проводять в обласному лабораторному центрі та обласній клінічній лікарні.

Як повідомляв Укрінформ, на Житомирщині підтверджено 673 випадки COVID-19, 382 людей одужали, 14 померли.

Найбільшу кількість хворих зафіксували в Житомирі – 219, Коростені – 103 та Бердичеві – 93.

Станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу – 477 нових випадків. Загалом одужали 8439 людей, а 669 померли.

 

На Харківщині у психоневрологічному інтернаті – спалах COVID-19

У Піско-Радьківському психоневрологічному інтернаті, що в Борівському районі на Харківщині, зафіксовано спалах COVID-19 – захворіли 10 працівників і мешканців.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Юрій Шпарага.

«У Піско-Радьківському психоневрологічному інтернаті COVID-19 підтверджено у 10 осіб, із них обслуговуючий персонал – 7. Знаходяться на самоізоляції 27 осіб з-поміж персоналу, в тому числі і директор», – повідомив Шпарага.

За його словами, заклад пішов на обсервацію: починаючи з 8:00 годин 28 травня доступ в установу повністю закривається. «Підопічні та обслуговуючий персонал будуть знаходитись на карантині без права залишати інтернатну установу. Вхід в інтернатну установу взято під контроль представниками поліції», – сказав Шпарага.

У середу до установи додатково передали засоби захисту: медичні захисні маски, респіратори, захисні окуляри, 100 захисних костюмів, 200 пар рукавичок. Також засоби захисту спрямовано до територіального центру Борівського району.

Ситуацію в установі в ОДА називають «повністю керованою та контрольованою».

Наразі в Піско-Радьківському психоневрологічному інтернаті постійно проживають 119 людей, обслуговуючий персонал – 85 осіб. Наймолодшому підопічному 30 років, найстарішому 98. В усіх мешканців і працівників узяли біоматеріал для ПЛР-тестування, на результати очікують.

За даними Борівської РДА, з 11 захворілих на території Піско-Радьківської сільської ради, госпіталізовано 3 людини, решта – на самоізоляції. Ще 59 осіб визначені як контактні та підозрілі, з них: госпіталізовано – 5, на самоізоляції – 54.

Загалом було зроблено 263 швидких тести. ПЛР-тестуванням охоплено 151 особу: крім 11 позитивних, уже отримано 102 негативних результатів, ще в роботі 38 зразків.

Станом на ранок 28 травня у Харківському регіоні зареєстровано 983 випадки коронавірусу, 360 людей одужали, 42 – померли.

Як повідомлялося, станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19, з них 669 летальних, одужали 8439 людей. За добу – 477 нових випадків.

 

На Львівщині – новий “антирекорд” із захворюваності на COVID-19

На Львівщині за минулу добу зареєстрували 70 нових випадків інфікування коронавірусом. Це найвищий показник по області від початку епідемії.

Про стан захворюваності повідомляє пресслужба Львівської обласної держадміністрації – Укрінформ.

“Підтверджено методом ПЛР наявність коронавірусу за добу у 70 мешканців Львівщини”, – йдеться у повідомленні.

При цьому інформують, що 53 особи – зі Львова.

Міський голова Львова Андрій Садовий на своїй сторінці у Facebook зазначив, що 70 хворих за добу на Львівщині – це “новий рекорд і поганий дзвіночок для всіх нас”. За його словами, сьогодні на сесії міськради голосуватимуться важливі рішення для протидії наслідкам епідемії, зокрема про закупівлю “швидких” та інших необхідних медичних засобів.

За увесь час COVID-19 підтверджено в області у 1513 осіб. У 6038 людей діагноз не підтвердився. Померло 48 осіб. Одужали від коронавірусної інфекції 335 осіб.

За попередню добу з підозрою на коронавірус госпіталізували 47 осіб, відправлено на самоізоляцію 44 особи, перебувають у стаціонарах 466 хворих.

31 людина перебуває на лікуванні у відділенні реанімації, 6 — на апараті ШВЛ.

Станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу – 477 нових випадків.

 

Сім областей не готові до послаблення карантину – МОЗ

Станом на 28 травня 7 регіонів України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я  – Укрінформ.

Згідно з ними, поки не готові до послаблення карантину Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Львівська, Рівненська та Чернівецька області.

Неможливість переходити на наступний етап зняття карантинних обмежень у цих областях пояснюється високою інцидентністю (загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тис. населення), великою завантаженістю ліжкових місць у медзакладах та низьким охопленням населення ПЛР-тестуванням на коронавірус.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 20 травня ухвалив рішення про перехід на адаптивну модель карантину з 22 травня до 22 червня.

Станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу – 477 нових випадків.

 

Українські науковці сказали, чого чекати від коронавірусу найближчими тижнями

За прогнозними сценаріями, в Україні відбуватиметься повільне згасання епідемії коронавірусу COVID-19, але існують ризики другої хвилі епідемії при форсованому збільшенні соціальної активності населення.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться в оприлюдненому прогнозі розвитку епідемії COVID-19 в Україні, підготовленому робочою групою з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, на базі Інституту проблем математичних машин і систем НАН України.

“Динаміка поширення епідемії в Україні розвивається за сценарієм із невиразним піком і повільним згасанням внаслідок вчасного впровадження карантину, що підтверджує статистичне порівняння з даними сусідніх країн. Прогноз на наступні тижні передбачає повільне згасання епідемії, але існують ризики другої хвилі епідемії при форсованому збільшенні соціальної активності населення”, – йдеться у висновках робочої групи.

Прогноз був оприлюднений на пресконференції “Прогнозування поширення коронавірусу в Україні методами математичного моделювання: результати робочої групи НАН України” за участю віцепрезидента НАН України Анатолія Загороднього, академіка-секретаря Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України Сергія Комісаренка, директора Інституту проблем математичних машин і систем НАН України Анатолія Морозова, координатора робочої групи з математичного моделювання поширення коронавірусу в Україні Ігоря Бровченка.

Під час заходу здійснено огляд проведеної обробки статистичних даних розвитку епідемії в Україні у порівнянні з іншими країнами, висвітлено результати попереднього прогнозування динаміки епідемії та представлено нові прогнози з урахуванням сценаріїв виходу з карантину.

Як зазначалося під час пресконференції, це вже п`ятий прогноз, зроблений робочою групою. У новому прогнозі було здійснено аналіз останніх статистичних даних розвитку епідемії в Україні та кількох європейських країнах та проведено порівняльний аналіз результатів попередніх прогнозів.

Останні три тижні епідемія в Україні перебуває у фазі плато з помітними коливаннями з тижневим періодом. Абсолютний максимум захворювання на коронавірус, за різними методиками, відбувався 24 квітня – 2 травня та 2-8 травня.

Дослідження показало підвищення соціальної активності населення з кінця квітня в цілому по Україні. Водночас, дослідження показало меншу контактність населення Києва в період карантину у порівнянні з середньою по обласних містах України.

Дані щодо швидкості розповсюдження епідемії демонструють зниження. Для м. Києва період подвоєння захворюваності на момент дослідження становив близько 20 днів, для Івано-Франківської області – 21 день, для Чернівецької та Тернопільської – близько 17-18 днів, для Дніпропетровської – 11 днів, для Київської – 15 днів, для Львівської – 12 днів.

Графік кількості нових випадків за день демонструє, що в м. Києві продовжується незначне зниження кількості нових випадків, Івано-Франківська, Київська, Дніпропетровська та Тернопільська області мають впевнене зниження, у Львівській області крива зростає протягом останнього тижня, а найбільш уражена Чернівецька область ще перебуває на стадії плато.

На поточний момент триває вихід із фази плато, який сповільнюється через поступове збільшення соціальної активності населення. Чернівецька область стадію плато наразі не пройшла.

Наразі, кількість тих, хто одужав, стабільно зростає.

Очікується, що кількість нових випадків поступово зменшуватиметься до медіанного значення 380 випадків на початок червня – за умови, що не буде різких спалахів, пов’язаних із виявленням нових осередків інфекції або збільшенням соціальної активності населення.

Прогноз розглядає також сценарій розвитку захворюваності у випадку суттєвого посилення соціальної активності населення з 20 травня. При форсованому виході з карантину прогнозуються утворення нової хвилі підвищення інфікованих в Україні.

Водночас, при дотриманні належних заходів безпеки додаткові соціальні контакти можуть не призвести до передачі інфекції.

За прогнозом, при збереженні поточного рівня контактності, в Україні буде нараховуватися 29 тисяч інфікованих, 950 – померлих, 17 тисяч – тих, хто одужав, 12 тисяч – активних інфікованих.

Згідно з прогнозом, станом на 25 червня щодня буде фіксуватися близько 200 інфікованих, близько 8 – померлих, близько 300 тих, хто одужав.

При цьому, за регіонами така динаміка суттєво відрізнятиметься. Найбільш благополучна ситуація може бути в Полтавській, Миколаївській, Кіровоградській, Одеській областях. Найменш благополучна – в м.Києві та Київській, Чернівецькій, Рівненській та Львівській областях.

Найбільше смертельних випадків може статися в Чернівецькій області та м.Києві. А також – в Івано-Франківській, Київській та Львівській областях. Найменше – в Миколаївській та Одеській областях.

Станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу – 477 нових випадків. Загалом в Україні одужали 8439 людей, 669 летальних випадків.

 

Коронавірус у Києві: Кличко розповів про позитивну динаміку

За минулу добу в Києві зафіксовано 64 випадки одужання від COVID-19.

Про це на брифінгу заявив Київський міський голова Віталій Кличко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Другий день у нас позитивна динаміка у співвідношенні тих, хто вилікувався і хто захворів, коли за добу одужує більше людей, ніж кількість тих, у кого підтвердили коронавірус”, – сказав очільник міста.

Так, за його словами, за минулу добу в столиці одужали 64 людини. Всього коронавірус подолали 506 мешканців міста.

Як повідомлялось, у Києві 2793 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Кількість мешканців Києва, у яких підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилась на 54 людини, 11 з них – медики.

 

Кличко сказав, за яких умов Київ повернеться до карантинних обмежень

Київ повернеться до карантинних обмежень, якщо буде збільшуватися кількість хворих на COVID-19 і зростатиме завантаженість лікарень, визначених для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом.

Про це на брифінгу 28 травня заявив Київський міський голова Віталій Кличко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Якщо кількість хворих на коронавірус буде збільшуватися, в нас є алгоритм дій. Київ визначив зараз умови, за яких місту доведеться повернутися до карантинних обмежень. Комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила рішення про умови, за яких столиця може призупиняти запроваджені послаблення”, – повідомив Кличко.

Так, за його словами, повернутися до обмежень столиця може, якщо загальна кількість нових випадків COVID-19 за останніх сім днів становитиме більше, ніж 24 особи на 100 тисяч населення. Також якщо завантаженість ліжок у медзакладах, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком коронавірусу, буде понад 75%.

“Уряд визначив показники, за якими можна запроваджувати послаблення, ми розробили алгоритм, за яким, у разі погіршення епідеміологічної ситуації, місто вживає заходів і може посилювати обмеження, щоб упередити стрімке розповсюдження вірусу”, – сказав він.

Кличко зазначив, що у столиці поступово послаблюють обмеження. “Ми спостерігаємо, як в цій ситуації буде розповсюджуватися вірус. Головне щоб послаблення не призвели до нової хвилі захворюваності”, – наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 11 травня розпочався перший етап послаблення карантинних обмежень. Кабмін дозволив працювати деяким торговельним закладам та закладам побутового обслуговування населення.

Другий етап пом’якшення карантинних заходів розпочався 22 травня. До 22 червня в Україні діятиме адаптивний карантин.

Станом на 28 травня в Україні 22 382 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 669 летальних, 8439 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 477 нових випадків.

 

В українській армії зареєстрували шістнадцять нових випадків COVID-19

За минулу добу в ЗСУ зареєстровано шістнадцять нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

Про це йдеться у повідомленні Командування Медичних сил ЗСУ – Укрінформ.

“Станом на 07.00 28 травня в Збройних силах України хворіє 69 осіб на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

Всього за час пандемії одужало – 106 осіб, летальних випадків – 3. На ізоляції (в тому числі самоізоляція) перебуває 300 осіб. Кількість військовослужбовців у яких закінчується ізоляція найближчих три доби – 45 осіб”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу зареєстровано шістнадцять нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

Зокрема, у закладах охорони здоров’я перебуває 8 осіб (Національний військово-медичний клінічний центр “ГВКГ” – 2 військовослужбовця, у лазареті військової частині Волинська область – 4 військовослужбовця, Хмельницька обласна інфекційна лікарня – 1 працівник ЗС України та Сарницька ЦРЛ – 1 працівник ЗС України). Стан здоров’я пацієнтів задовільний, спостерігається легкий перебіг захворювання. У військовослужбовців Волинської області симптоми захворювання відсутні.

Лікуються вдома під наглядом медичної служби 8 осіб (Київська область – 5 військовослужбовців, Житомирська область та Волинська область – по 1 військовослужбовцю) та 1 працівник ЗС України (Чернівецька область). Стан здоров’я пацієнтів задовільний. Симптоми захворювання відсутні.

Станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу – 477 нових випадків.

 

Степанов заявив, що при МОЗ планують створити протиепідеміологічну службу

Міністерство охорони здоров’я не розглядає питання виокремлення Державної санітарно-епідеміологічної служби України в окремий орган, натомість обговорюють створення протиепідеміологічної служби в складі міністерства.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щодо виділення в окремий орган центральної виконавчої влади – таке питання ми наразі не розглядаємо. Ми розглядаємо створення протиепідеміологічної служби саме в складі Міністерства охорони здоров’я, в якої б був дуже чіткий функціонал, а саме – проведення всіх заходів, встановлення в тому числі інфекційного контролю, це реагування, відповідно до ситуації силами тих фахівців, які повинні бути в цій службі”, – сказав Степанов, відповідаючи на запитання, чи буде Державна санітарна епідеміологічна служба України знову виокремлена в окремий орган і що чекає цю сферу в посткоронавірусній Україні.

У 2017 році Кабінет міністрів України своєю постановою ліквідував Державну санітарно-епідеміологічну службу.

Як повідомлялося, станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу – 477 нових випадків. Загалом в Україні одужали 8439 людей, 669 летальних випадків.

 

Не більше двох у купе та прибирання щогодини: УЗ назвала “карантинні” вимоги до поїздів

В купе поїздів, які курсуватимуть у регіони, де ще не послаблено карантин, зможуть їхати не більше двох пасажирів.

Про це заявив в.о. голови правління АТ “Укрзалізниця” Іван Юрик, повідомляє пресслужба компанії – Укрінформ.

“Наразі у пасажирських вагонах, які прямують до регіонів, де ще не послаблено карантин, реалізовуватиметься 50% місць, тобто в одному купе буде знаходитись не більше двох осіб”, — сказав Юрик.

За його словами, поїзди проходитимуть посилену дезінфекційну обробку перед рейсом та після нього. Також посилять обробку постільної білизни під час прання. Провідники будуть щогодини під час рейсу проводити прибирання: мити санвузли, підлогу в салоні вагона, протирати поручні, дверні ручки, кнопки тощо. У кожному вагоні встановлено санітайзер, яким зможуть користуватися пасажири.

У вагонах розміщені рекомендаційні наліпки щодо правил особистої гігієни в умовах карантину. Поїзні бригади забезпечені засобами індивідуального захисту, проходять додаткові інструктажі та медогляд.

Також збільшено періодичність прибирання та дезінфекції приміщень на залізничних вокзалах, де перебувають пасажири. Біля залізничних кас нанесено розмітку для дотримання соціальної дистанції. Диктори вокзалів по гучномовному зв’язку нагадуватимуть правила перебування в приміщеннях вокзалів.

“До відновлення перевізного процесу в новому форматі мають підготуватися не лише залізничники, а й пасажири. Зокрема, для посадки в поїзд пасажири обов`язково повинні вдягти захисну маску, а також пройти температурний скринінг при вході на вокзал та при посадці до вагона”, — пояснив очільник Укрзалізниці.

З огляду на заходи безпеки пасажирам рекомендовано якнайменше пересуватися по вагонах. Тимчасово у поїздах не пропонуватимуться напої та кондитерські вироби. А окріп за потреби надаватиметься пасажирам у власний посуд.

Як повідомляв Укрінформ, АТ “Укрзалізниця” з 26 травня розпочала продаж квитків на пасажирські поїзди, які почнуть курсувати з 1 червня. За словами міністра інфраструктури України Владислава Криклія, з 1 червня Укрзалізниця готова запустити 42 пасажирські поїзди.

В Україні з 11 травня розпочався перший етап послаблення карантинних обмежень. Кабмін дозволив працювати деяким торговельним закладам та закладам побутового обслуговування населення.

Другий етап пом’якшення карантинних заходів розпочався 22 травня. До 22 червня в Україні діятиме адаптивний карантин.

 

Шмигаль зустрівся з працівниками білоцерківської екстреної меддопомоги

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив працівників Білоцерківської станції екстреної медичної допомоги, що уряд працює над забезпеченням медичних закладів необхідною технікою, обладнанням, а медиків – відповідною оплатою праці.

Про це він заявив під час зустрічі на станції екстреної медичної допомоги КНП Київської обласної ради «Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» у м.Білій Церкві під час робочої поїздки по Київській області, повідомляється на Урядовому порталі – Укрінформ.

“Денис Шмигаль ознайомився з роботою станції екстреної медичної допомоги та Центральної диспетчерської служби, обговорив з працівниками питання роботи станції та запевнив медиків, що уряд веде роботу із забезпечення медичних закладів необхідною технікою, обладнанням та відповідною оплатою праці”, – ідеться в повідомленні.

Зокрема, Шмигаль поінформував, що ухвалено рішення про виділення майже 1 млрд грн на автомобілі швидкої допомоги.

«Кожного дня у нас нарада з Президентом, кожного дня працюємо над тим, щоб підтримати медичну галузь. Завдяки, в тому числі, і вашим зусиллям Україна йде за помірним сценарієм розвитку епідемії. Уже кілька днів поспіль у нас спостерігаються оптимістичні показники – кількість тих, хто одужав, і тих, хто захворів, є майже однаковою. Хотілося б таку динаміку зберегти і в подальшому, але ніхто не виключає, що буде і друга хвиля, і третя. Тому треба бути готовими», – зазначив Прем’єр-міністр.

За словами очільника уряду, Кабмін прагне в найшвидший термін забезпечити доплати 300% від зарплати всім медикам, які працюють з пацієнтами, хворими на СOVID-19.

«Ми за березень здійснили вже всі виплати, за квітень виплати підуть через НСЗУ через прямі угоди з медзакладами. Станом на вчора фактично 90% угод підписані, а по екстреній медицині – всі 100% угод. Тому в подальшому виплати мають бути вчасними», – запевнив Шмигаль.

Прем’єр-міністра на Київщині супроводжували міністр охорони здоров’я Максим Степанов, т. в. о. голови Київської облдержадміністрації Василь Володін та міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий.

 

Чернишов: Наступний крок у реформі децентралізації – розгляд Радою створення нових районів

Уряд уже затвердив перспективні плани формування територіальних громад усіх областей України, крім Криму, наступний етап реформи децентралізації – формування нового субрегіонального рівня.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, повідомляє пресслужба Мінрегіону – Укрінформ.

“Наступний крок – це внесення на розгляд парламенту проєкту акта про ліквідацію та створення нових районів. Але головне завдання нових районів – це не надання муніципальних послуг, а ефективне державне управління на території. Таким чином, при затвердженні територій територіальних громад і створенні нових районів можна говорити про завершення основного етапу реформи адміністративно-територіального устрою”, – зазначив Чернишов.

Також, за його словами, після затвердження територіального устрою на рівні громад і районів планується внесення змін або ж нові редакції закону “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про місцеві державні адміністрації”, щоб чітко розмежувати повноваження між органами влади.

Крім цього, міністр поінформував, що буде внесено до парламенту проєкт закону про засади адміністративно-територіального устрою, яким визначатиметься порядок внесення змін до адмінтерустрою у майбутньому.

Водночас він нагадав, що наразі в Україні затверджено усі 24 перспективних плани формування територій громад областей, якими передбачається створення понад 1450 спроможних громад.

Чернишов підкреслив, що окремої уваги заслуговує питання перспективного плану спроможних громад анексованого Росією Криму.

Він розповів, що над цим питанням Мінрегіон працює спільно з комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування регіонального розвитку та містобудування, яким утворено робочу групу, що напрацьовує пропозиції щодо проєкту нормативно-правового акту стосовно адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим.

Як повідомлялося, на засіданні уряду 27 травня міністри затвердили перспективні плани формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цими рішеннями Кабінет міністрів завершив один із етапів реформи децентралізації, затвердивши перспективні плани формування територій громад в усіх областях України.

 

Харківська облрада звернулася до центральної влади через неопублікований план формування ОТГ

Депутати Харківської обласної ради ухвалили звернення до Президента України, Верховної ради, Кабінету міністрів через те, що досі не опубліковано прийнятий план формування громад регіону, а також з приводу змін у законі про місцеве самоврядування.

Про це повідомляється на сайті облради  – Укрінформ.

«Рішення «Про звернення Харківської обласної ради VІI скликання до Президента України, Верховної ради України, Кабінету міністрів України щодо недопущення порушення гарантованих Конституцією України прав органів місцевого самоврядування самостійно вирішувати питання місцевого значення» ухвалили сьогодні у сесій залі», – йдеться у повідомленні.

Голова облради Сергій Чернов перед голосуванням зазначив, що проєкт не містить політичної складової.

«Проблема лише в тому, що розпорядження Кабінету міністрів, яким затверджено перспективний план формування територій громад Харківської області, не оприлюднено. Що викликає занепокоєння стосовно прозорості прийняття рішень. Перспективний план, підготований обласною державною адміністрацією, відповідає вимогам законів та інших нормативних актів та завізований керівництвом Міністерства розвитку громад. Якщо остаточний варіант перспективного плану, що буде оприлюднений, не відповідатиме тому, який був поданий обласною державною адміністрацією, ми повернемося до розгляду цього питання», – сказав Чернов.

Також в обласній раді просять не допустити порушення прав територіальних громад щодо самостійного вирішення питань місцевого значення.

«16 квітня 2020 року Верховна Рада України ухвалила проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», які надають право уряду без урахування позиції громад, районів та областей, без погодження з ними ухвалювати необхідні рішення для затвердження адміністративно-територіального устрою на рівні громад, зокрема визначати адміністративні центри та межі громад, що обумовлює виникнення реальної небезпеки концентрації влади у подальшому й обмеження кола конституційних повноважень місцевого самоврядування», – йдеться у зверненні облради.

Тож депутати просять переглянути норму закону та внести зміни.

Ще обласна рада просить урахувати спільну позицію місцевої влади Харківської області щодо створення 7 укрупнених районів.

Як повідомляв Укрінформ, 15 квітня Кабінет міністрів затвердив перспективний план формування громад Харківської області.

Після публікації документів з’ясувалося, що структура громад Харківщини не відповідає плану, підготованому регіональною робочою групою і затвердженому 31 січня. Так, розбіжності виявили по Зміївському, Нововодолазькому, Балаклійському, Ізюмському, Первомайському, Харківському районах. Громади почали звертатися в ОДА, чиновники в свою чергу заявили, що займаються врегулюванням цього питання. На якому етапі виникли розбіжності між поданим планом і прийнятим варіантом та чому це відбулося, залишилося незрозумілим. На початку травня голова ОДА Олексій Кучер зустрічався з головою комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрієм Клочком, аби врегулювати проблему. 20 травня КМУ затвердив Перспективний план, прийнятий регіональною робочою групою.

Документ передбачає створення в області 56 спроможних територіальних громад, включаючи м. Харків. Тексту документу на місцях ще не мають.

 

Децентралізація виходить на фінішну пряму – Зеленський

Децентралізація фактично виходить на фінішну пряму, уряд затвердив перспективні плани для всіх областей України, а з формуванням територіальних громад зменшиться вплив центральної влади на місцях.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський, повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

«Українці зможуть отримувати якісніші й більше послуг на місцях – там, де вони живуть. Зможуть розбудовувати свої міста та села, зробити їх зручнішими та комфортнішими», – сказав Президент.

За його словами, затверджені урядом перспективні плани областей стануть основою для формування територіальних громад та побудови успішної країни, у якій комфортно жити.

Глава держави зазначив, що з формуванням територіальних громад зменшиться вплив центральної влади на розпорядження коштами. Зеленський підкреслив, що місцеві мешканці зможуть усередині власної громади обирати, що розвивати, де будувати школу чи дитячий садок.

В ОП додали, що наразі перспективні плани вже затверджені для всіх областей України, за винятком тимчасово окупованої території АР Крим. Тимчасово окуповані території Донбасу потрапляють у план.

Як повідомлялося, на засіданні уряду 27 травня міністри затвердили перспективні плани формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цими рішеннями Кабінет міністрів завершив один з етапів реформи децентралізації, затвердивши перспективні плани формування територій громад в усіх областях України.

 

Уряд опублікував основні положення програми стимулювання економіки

Кабінет міністрів опублікував основні положення програми стимулювання економіки для подолання наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

Відповідна презентація опублікована на Урядовому порталі – Укрінформ.

Зокрема, основні положення розділені на такі частини:

– короткострокові ініціативи у відповідь на COVID-19 (забезпечення безпечного функціонування економіки, захист українських товарів, робіт, послуг від імпортних альтернатив);

– заходи секторального напрямку стимулювання економіки (підтримка промисловості, агросектору, енергетики, транспорту, інфраструктури, сфери послуг, інформаційно-комунікаційних технологій);

– підтримка економіки за функціональними напрямками (підтримка малого та середнього бізнесу, міжнародної торгівлі, інвестицій, інновацій, створення робочих місць та розвиток ринку праці, розумне регулювання економічної діяльності).

В уряді також нагадують, що 27 травня 2020 року на засіданні КМУ була затверджена Програма стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19 з умовою її доопрацювання.

Наголошується, що у підготовці цієї Програми взяли участь більше 90 розробників, серед яких аналітичні центри, бізнес-асоціації та окремі компанії (в тому числі із представників малого та середнього бізнесу).

“У Програмі враховані ініціативи за такими напрямками: доступ до фінансів, доступ до ринків, дерегуляція, модернізація та розвиток, доступ до інфраструктури. Важливою частиною Програми буде системна та ґрунтовна підтримка вітчизняного виробника. Принциповим пріоритетом є створення робочих місць та сплата податків в Україні”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що програма передбачає широкий спектр методів підтримки: допомога просування експорту; доступні кредити, грантові програми; розширення участі малого і середнього бізнесу у державних закупівлях.

Раніше міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко повідомляв, що програма стимулювання економіки містить понад 230 конкретних заходів.

За рішенням засідання уряду від 27 травня, повна версія програми буде оприлюднена після доопрацювання в 3-денний термін.

 

Ахметов, Пінчук і Порошенко очолили рейтинг Forbes УП

Рейтинг 100 найбагатших бізнесменів України очолив Рінат Ахметов з капіталом в 2,8 мільярда доларів.

Про це повідомляється у випуску журналу Forbes, який публікується вперше з 2016 року.

На другому місці в списку найбагатших українців – власник групи “Інтерпайп” Віктор Пінчук з 1,4 млрд доларів, на третьому – п’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко (1,4 млрд доларів).

Порошенко повернувся в список доларових мільярдерів після п’ятирічної відсутності: в 2014 році американський Forbes оцінював його статки в 1,3 млрд доларів, а вже в 2015 році перестав вважати його мільярдером.

У восьми осіб в рейтингу статки оцінюються не нижче 1 млрд доларів, в тому числі двоє з них – співвласники мережі гіпермаркетів “Епіцентр” подружжя Олександр і Галина Гереги займають одну сходинку.

Замикає список доларових мільярдерів екс-акціонер ПриватБанку Ігор Коломойський з 1 млрд доларів.

Основою статків дев’яти бізнесменів з рейтингу є IT. Капітал найбагатшого з них, засновника сервісу для систематизації файлів з кодом GitLab Дмитра Запорожця, видання оцінило в 560 млн доларів (№13).

Крім того, 27-у позицію в рейтингу займає співзасновник сервісу Revolut Влад Яценко (300 млн доларів), а з 35-ї по 37-у – відповідно засновники сервісу перевірки правопису Grammarly Олексій Шевченко, Максим Литвин і Дмитро Лідер, статок кожного з них оцінено в 250 млн доларів.

У рейтинг найбагатших українців також увійшли власник Group DF Дмитро Фірташ (370 млн доларів, 24-а позиція), голова алкогольного холдингу Global Spirits, який володіє брендом “Хортиця”, Євген Черняк (295 млн доларів, 30-а позиція), а також власник компанії MosCityGroup, російсько-український бізнесмен Павло Фукс (155 млн доларів, 51-я позиція).

 

Чи є правдивою інформація українського Forbes?

Після того. як інформацію про 100 найбагатших українців опублікував першим російський Forbes з посиланням на український варіант, який до цих пір не оприлюднений, це викликало лавину критики і сумнівів щодо достовірності інформації. Полеміка розгорнулася на сторінці Фейсбук українського варіанту Forbes.

Konstantin Hartsiz Значить так, чуваки з “Форбс.УА”

Щоб ранком був нормальний рейтинг, такий як на сайті “Форбс.ком”.

Ви ж не хочете повторити долю сторінки “ФІФА”? ;)

Відфлешмоблять вас у всі дихательні і піхательні

Антон Загрудний Чому українці дізнаються про зміни в рейтингу з російського форбсу? Це джерело інформації? Погано починаєте відновлення друку, маніпулятивно і необережно. Просто замітка, що цей рейтинг на фейсбук-сторінці форбс Україна з’явився ввечері, а на сайті російського видання – ще зранку. Вам важливіше було подати цю інформацію не в головний офіс, а виданню в Росії? Чи там просто друзів багато?

Konstantin Hartsiz Чуваки, поясніть мені одну річ.

Чому список самого журналу “Форбс” відрізняється від вашого?

Ви розумієте, що назріває шкандаль, вас прославлять на увесь світ як останніх фейкоделов??
Ви користуючись відомим ім’ям подаєте неправдиву інформацію.

Стидоба, ….

Скрін з “Форбс.ком”

Lesia Savchak “У рейтинг Forbes потрапили сім українців”. ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА

epravda Вівторок, 5 березня 2019, 16:17

У рейтинг найбагатших людей світу за версією Forbes потрапили сім українців. Серед них відсутнє прізвище Порошенка. Про це свідчать дані рейтингу Forbes Billionaires 2019.

Ринат Ахметов (272) – $6 млрд

Константин Жеваго (1511) – $1,5 млрд;

Юрий Косюк (1605) – $1,4 млрд;

Виктор Пинчук (1605) – $1,4 млрд;

Геннадий Боголюбов (1818) – $1,2 млрд;

Игорь Коломойский (1941) – $1,1 млрд;

Вадим Новинский (2057) – $1 млрд.

Forbes нарахував в Україні сім доларових мільярдерів. Найбагатший із яких — Ринат Ахметов. То виходить ,що Порошенко став знову мілліардером за 2020 рік ,коли вже не був президентом і перестав обкрадати згеноциджених українців і перестав заробляти на крові ????

Український Forbes запевнив, що інформація достовірна і надав пояснення:

Forbes Ukraine Nataliya Lukovska, після виходу українського друкованого видання рейтинг на forbes.com буде оновлено. Зачекайте трохи, українське друковане видання виходить вже сьогодні.

 

Шмигаль обговорив з послами G7 співпрацю з МВФ, реформи та пандемію

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив з послами країн “Великої сімки” ситуацію з протидією коронавірусу, економічну та медичну реформи, а також питання співпраці з МФВ.

З української сторони у зустрічі також узяли участь віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, повідомляє пресслужба уряду  – Укрінформ.

“Учасники зустрічі обговорили ситуацію з подоланням пандемії COVID-19, схвалену Кабінетом міністрів України Програму стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії коронавірусу, продовження медичної реформи в Україні, співпрацю України з МВФ та інші актуальні питання співробітництва”, – йдеться у повідомленні.

Шмигаль, зокрема, зауважив, що на порядку денному стоять реформи, які нададуть поштовх і полегшать економічний розвиток.

“Це реформа митниці, реформа оподаткування малого і мікробізнесу. Нам також треба робити, як ми це називаємо, «регуляторну гільйотину» – реформу з дерегуляції, щоб всіляко полегшити роботу малого бізнесу”, – зазначив очільник уряду.

Говорячи про фінансову чи індустріальну підтримку великих промислових підприємств з великою часткою державної власності, Шмигаль наголосив, що є ідея скористатись цим, як одним з “інструментів розігріву” економіки і розвитку промисловості.

“Ми маємо намір збільшити фінансування і замовлення в промисловій сфері, оборонній сфері вже в цьому році для того, щоб зберегти робочі місця, а також дати змогу працювати супутнім бізнесам. Це є однією з частин нашого великого плану виходу з економічної кризи”, – заявив Прем’єр-міністр.

Він подякував усім донорам і всім країнам “Великої сімки” за підтримку і допомогу в реалізації реформи децентралізації, нагадавши, що напередодні на засіданні Кабміну було завершено формування перспективних планів утворення територій громад для усіх областей.

 

Нацбанк прогнозує пік безробіття на другий квартал

В Україні рівень безробіття, який зумовлено епідемією коронавіруса, досягне піку у другому кварталі та становитиме 11,5%.

Про це заявив голова НБУ Яків Смолій на щорічній дослідницькій конференції “Ринок праці та монетарна політика”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми очікуємо, що в нашій країні зумовлений коронакризою рівень безробіття досягне піку у другому кварталі. Це – 11,5% проти 8,2% минулого року”, – сказав Смолій.

Він зазначив, що разом із поступовим пом’якшенням карантинних заходів, яке розпочалося наприкінці травня, і відновленням економіки рівень безробіття також піде на спад у другій половині року, хоча й залишиться вищим, ніж попереднього року. Звільнення українців через «замороження» ділової активності не лише ускладнило працевлаштування, збільшивши навантаження на одну вакансію, а й продемонструвало, що легкого вирішення проблеми трудової міграції в Україні не буде.

“Частина українців, які працюють за кордоном, навіть не поверталися додому під час запровадження карантину, оскільки їх, зокрема лякала перспектива пошуку роботи в Україні. А ті, хто повернувся, тепер змушені конкурувати з «місцевими» звільненими за робочі місця із не завжди співставними зарплатами. Через це вони почали знову від’їжджати на заробітки за кордон, щойно стартувало пом’якшення карантинних обмежень, адже в тій самій Польщі потреба в українських працівниках нікуди не щезла”,- зауважив Смолій.

Як повідомляв Укрінформ, кількість безробітних, які зареєстровані у Державній службі зайнятості, станом на 4 травня 2020 року становила 456,8 тис. осіб, що на 48% більше, ніж на відповідну дату минулого року.

 

Опублікували закон про додаткову підтримку платників податків на період карантину

Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради “Голос України”.

Текст закону також оприлюднений на сайті видання – Укрінформ.

Необхідність у розробці такого закону виникла у зв’язку із продовженням дії обмежувальних карантинних заходів, зокрема через необхідність у продовженні строків дії окремих пільг та послаблень адміністрування для платників податків.

Тому закон передбачає продовження строків дії пільг та адміністративних спрощень на період, який буде прямо прив’язаний до закінчення карантину.

Зокрема, передбачено продовження строку незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину; продовження строку ненарахування пені останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;

Продовжується також звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 31 травня 2020 року, та мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Крім того, продовжується до 2024 року строк дії Закону “Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків”, який мав завершитися 1 серпня 2020 року . Така необхідність полягає у потребі збереження оптимізованих процедур капіталізації та реорганізації банків в умовах нестабільної економічної ситуації у країні, зокрема у зв’язку з провадженням низки заходів для запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби. Зменшуються вимоги до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 млн грн до 200 млн грн, що зумовлено необхідністю приведення законодавчих вимог до мінімального розміру статутного капіталу банків в Україні у відповідність до сьогоденних економічних реалій.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, 30 квітня на позачерговому засіданні ВР ухвалила відповідний проєкт закону в першому читанні, із скороченим строком підготовки.

На позачерговому засіданні ВР 13 травня його було ухвалено в другому читанні і в цілому. Голова Верховної Ради підписав закон 18 травня, а Президент – 27 травня.

 

Уряд уповноважив Петрашка на співбесіди із кандидатами на посаду голови Держгеокадастру

Кабінет міністрів уповноважив міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка на проведення співбесід з кандидатами на вакантну посаду голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Текст відповідного розпорядження оприлюднений на  Урядовому порталі – Укрінформ

«Погодитися з пропозицією міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Петрашка І. Р. щодо необхідності призначення на вакантну посаду голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру шляхом укладення контракту про проходження державної служби.

Визначити міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Петрашка І. Р. уповноваженою особою для проведення співбесіди в установленому порядку», – йдеться у документі.

Як повідомляв Укрінформ, Башлика Кабмін під керівництвом Олексія Гончарука призначив головою Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в листопаді 2019 року.

Уряд Дениса Шмигаля 25 травня 2020 звільнив його з цієї посади. При цьому КМУ тимчасово, до призначення в установленому порядку голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, поклав виконання обов’язків керівника на першого заступника голови служби Юлію Мороз.

Зеленський хоче більше економічних рішень під час виходу з епідемії

Президент Володимир Зеленський вважає, що уряд запропонував недостатньо економічних рішень для виходу з епідемії коронавірусу.

Про це він сказав на селекторній нараді щодо протидії поширенню коронавірусу, повідомляє  – Укрінформпресслужба глави держави.

«Нині така стадія виходу з епідемії COVID-19, з карантину, коли люди чекають розуміння та підтримки від держави. Україні потрібно більше економічних рішень під час виходу з епідемії. Зважаючи на те, що відбувається у світі, нам треба якнайшвидше створити нові економічні програми допомоги», – наголосив Зеленський.

У цьому зв’язку Прем’єр-міністр Денис Шмигаль поінформував, що уряд готує програми виходу з економічної кризи після епідемії. Зокрема, йдеться про рефінансування бізнесу, допомогу з безробіття. Він пообіцяв наступного тижня представити інші економічні програми.

За його словами, уряд підраховує втрати від наслідків епідемії коронавірусу.

Шмигаль додав, що, попри чутки, комунальні платежі не зростатимуть. Він також зазначив, що вже майже тиждень держава перебуває на так званому плато: щоденна кількість тих, хто одужав від коронавірусу, дорівнює кількості інфікованих.

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що людям треба роз’яснювати: безпека під час виходу з карантину залишається пріоритетом. Адже у деяких країнах, де швидко послаблюють обмеження, виникають нові сильні спалахи інфекції.

У свою чергу міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що працює з міжнародними експертами над удосконаленням другого етапу медичної реформи для розробки достатнього фінансування лікарень та медиків у період виходу з кризи, а з наступного року – переходу на нову, покращену систему медицини, яка забезпечить роботу медзакладів та фахівців.

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив про направлення 18 тонн гуманітарного вантажу від Міжнародного комітету Червоного Хреста на непідконтрольну частину території Донбасу.

 

У Кабміні назвали галузі економіки з найбільшим падінням під час епідемії коронавірусу

УНН. Найбільше падіння виробництва і надання послуг в Україні у 2 кварталі цього року через епідемію коронавірусу очікується у сфері туризму (-82%), освіти і культури (-70%), промисловості (-40%), торгівлі (-31%), професійних та адміністративних послуг (-27%) та вантажних і пасажирських перевезеннях (-24%). Про це свідчать данні у держпрограмі стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19, повідомляє УНН.

У сільському господарстві, державному управлінні і обороні падіння показників не спостерігалось.

Натомість, очікується зростання на 22% надання послуг у сфері охорони здоров’я.

Як відомо, у 2020 році Кабмін допускає падіння валового внутрішнього продукту на 4-8%, порівняно з 2019 роком.

“За прогнозами МВФ, очікується падіння світової економіки на 3%. В свою чергу, Україна традиційно є більш вразливою до економічних шоків: ВВП може впасти на 4-8% порівняно з 2019 роком. Прогнозоване падіння економіки України є наслідком глобальних шоків: несприятлива ситуація на важливих для України сировинних ринках, закриття товарних ринків для українських експортерів, зміна глобальних виробничих ланцюжків”, – йдеться у повідомленні.

Вказано, що у підсумку, за прогнозами НБУ, Україна у 2020 році може зіткнутися з падінням експорту на 10%, імпорту на 14,5%, розширенням дефіциту бюджету на 8% ВВП і зростанням рівня безробіття до 9,5%.

Нагадаємо, Кабмін прийняв держпрограму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19.

 

Холодницький каже, що претензії генпрокурора стали для нього “нєжданчіком”

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький стверджує, що під час зустрічі 19 травня генпрокурор Ірина Венедіктова не висловлювала претензій до його роботи.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню “Новое время” – Укрінформ.

“Абсолютно ніяких претензій не було. В понеділок я давав інтерв’ю іншому виданню, в якому наші стосунки назвав робочими. Особистих конфліктів у нас немає”, – сказав Холодницький.

За його словами, 19 травня він обговорював з Венедіктовою “питання роботи щодо підслідності певних кримінальних проваджень, карантинних обмежень”.

Холодницький зізнався, що відеозвернення Венедіктової з критикою на адресу САП стало для нього несподіванкою.

“Я думаю, я не перший і не останній, для кого такі історії стають «нєжданчіком». Згадую слова Рябошапки (колишнього генпрокурора – ред.), для котрого також було несподіванкою звинувачення Венедіктової в продажі справ. А потім був Трепак (ексзаступник генпрокурора Віктор Трепак – ред.), який в понеділок прийшов на роботу в Офіс ГПУ і взнав, що розподіл обов’язків змінили”, – заявив керівник САП.

Як повідомлялося, 26 травня генпрокурор Ірина Венедіктова оприлюднила відеозвернення, в якому заявила про бездіяльність САП і наголосила, що це потребує негайного реагування.

За словами генпрокурора, вивчення стану організації розслідування кримінальних проваджень свідчить про численні порушення та неналежне виконання службових обов’язків керівництвом та прокурорами САП.

У відповідь прокурори опублікували відкритий лист, у якому зазначили, що генеральний прокурор не має права давати вказівки прокурорам САП, а також спростували заяви генпрокурора щодо недоліків у здійсненні процесуального керівництва прокурорами САП у низці проваджень.

27 травня Венедіктова у відповідь закликала прокурорів САП навести приклади судових вироків корупціонерам у 2019-2020 роках.

Натомість у САП заявили, що політичні еліти запустили процеси перепідпорядкування їхньої діяльності певним цілям.

 

ДБР знову у музеї Гончара: слідчий приніс ухвалу про арешт картин родини Порошенків

Слідчі Державного бюро розслідувань 28 травня знову приходили в Музей Івана Гончара.

Про це повідомляється на сторінці музею у Facebook – Укрінформ.

«Сьогодні, 28 травня, приблизно о 13:30, в музей знову прийшли представники ДБР. Один із представників показав своє посвідчення директору музею Петру Івановичу Гончару та представився слідчим. Надав ухвалу Печерського районного суду про арешт майна, власне приватної колекції картин родини Порошенків. Та попросив написати від руки розписку про отримання цієї ухвали та його кримінальну відповідальність за незаконні дії з цією колекцією… Копію цієї розписки слідчий не надав», – ідеться в дописі.

За словами музейників, слідчий не відповідав на їхні запитання, рекомендувавши надіслати їх у письмовому вигляді до ДБР.

Тим часом, експрезидент України Петро Порошенко разом з дружиною 28 травня показав родинну колекцію картин, яка виставлена у Музеї Гончара, відомим мистецтвознавцям та діячам культури. Зокрема, з експозицією ознайомились директор Національного художнього музею Юлія Литвинець, вчений-філософ Євген Бистрицький, письменник Сашко Лірник, народний артист України кобзар Тарас Компаніченко, актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

«Це не є відкриття виставки, воно буде пізніше, коли урядом будуть зняті карантинні обмеження… Це дуже важливі роботи митців, більшість з яких має безпосереднє відношення до України… Всі ці картини десятки або, може, сотні років перебували за межами України. Всі вони зусиллями нашої родини були повернуті в Україну, і всі вони є предметом для широкого показу», – заявив Порошенко, подякувавши дружині за ідею цієї експозиції.

Як повідомляв Укрінформ, 26 травня у Музеї Іван Гончара було презентовано виставку картин з приватної колекції експрезидента Петра Порошенка.

ДБР викликала його на допит у цей день як свідка в межах кримінального провадження щодо обставин у справі про незаконне переміщення через кордон культурних цінностей, а саме приховування від митного контролю колекції з 43 картин всесвітньо відомих художників. Проте Порошенко у час, коли мав розпочатися допит, представляв експозицію.

Згодом у музей прибули представники ДБР. За словами представників закладу, силовики виламали двері. При цьому вони не пред’являли жодних документів. Йдучи з музею, представники ДБР вилучили представлені на виставці оригінали митних декларацій 43 картин, їх перелік і платіжні доручення на оплату, зроблені з особистого рахунку Порошенка після сплати податків.

У самому ДБР заявили, що їхні працівники приїхали до Музею Гончара вручити повістку Петру Порошенку на чергові допити та провести слідчі дії.

При цьому у ДБР стверджують, що “адміністрація музею та інші особи перешкоджали проведенню слідчих дій”, тому було задіяно спецпідрозділ Державного бюро розслідувань.

 

Адвокат пояснив, чому Порошенко завтра не піде на допит до ДБР

Експрезидент Петро Порошенко не прийде на допит до Державного бюро розслідувань 29 травня, оскільки слідчі не змогли вручити йому повістку із дотриманням закону.

Про це заявив адвокат політика Ілля Новиков, повідомляє пресслужба партії “Європейська солідарність” – Укрінформ.

“На завтрашнє число, на 29 травня, ДБР хотіло викликати Порошенка на допит за цією справою. Цього допиту не буде з тієї причини, що слідчі ДБР не змогли із дотриманням закону вручити повістки”, – заявив адвокат.

У цьому контексті він зауважив, що оприлюднення відео на сайті ДБР не можна вважати належним сповіщенням свідка.

Новиков наголосив, що Порошенко “не буде розглядати це як законний спосіб виклику на допит у якості свідка”.

Раніше ДБР оприлюднила на своєму Telegram-каналі повторний виклик на допит Петра Порошенка на 29 травня у межах розслідування двох кримінальних проваджень: щодо переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників, а також за фактом можливого незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, що може заподіяти істотної шкоди державним інтересам.

Як повідомляв Укрінформ, 26 травня Порошенко не прийшов на допит у ДБР як свідок у справі про незаконне переміщення через кордон культурних цінностей. Замість цього він у Музеї Іван Гончара презентував виставку картин зі своєї приватної колекції.

Представники ДБР тоді прийшли до Музею Івана Гончара. За словами представників закладу, силовики виламали двері.

У ДБР же заявили, що прибули до музею, щоб вручити Порошенку повідомлення про виклик на допит та провести слідчі дії. При цьому у ДБР стверджують, що “адміністрація музею та інші особи перешкоджали проведенню слідчих дій”, тому було залучено спецпідрозділ.

 

Проведення виставки картин родини Порошенків не планувалося – музей Гончара

Експозиція творів митців XIX-XX століть із приватної колекції родини Порошенків не була попередньо запланована в Музеї Івана Гончара, але була розміщена на прохання п’ятого президента України Петра Порошенка.

Про це повідомили в коментарі Укрінформу у пресслужбі музею.

«Виставка родини Порошенків не була попередньо запланована. Але на прохання Петра Порошенка презентувати його приватну колекцію творів митців XIX-XX століть, що були ним зібрані з метою повернення в Україну предметів образотворчого мистецтва національних та світових художників, музей мав можливість надати одну залу для проведення виставки протягом одного місяця», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, виставка буде відкрита для відвідувачів з 10 до 25 червня. Вона – безкоштовна для всіх.

«Вхід на виставку – вільний, з урахуванням обмежень, встановлених у межах заходів, пов’язаних з боротьбою з коронавірусною хворобою COVID-19», – уточнили музейники.

А також додали, що музей має дуже широку аудиторію, зацікавлену передусім культурною спадщиною нашої держави. Тож скандальні ситуації не мають бути каталізатором зацікавлення громади у безпосередній діяльності музею.

Також у пресслужбі нагадали, що Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» з 2018 року готується до повної реконструкції. Всі експозиційні зали закриті після затоплення 13 лютого 2018 року, діє лише одна концертно-виставкова зала.

«За попереднім планом, у 2020 році мала розпочатися реконструкція музею. Всі події, зокрема і щорічні проєкти, на цей рік були скасовані. Питання із затвердженням проєкту реконструкції та виділенням коштів на ремонт через карантинні заходи були знову відтерміновані. У зв’язку із черговим перенесенням термінів ремонту, ми маємо можливість ще кілька місяців приймати відвідувачів», – пояснили в Музеї Івана Гончара.

Як повідомлялося, 26 травня вранці в НЦНК «Музей Івана Гончара» п’ятий президент України Петро Порошенко презентував журналістам виставку картин з родинної колекції.

Натомість Порошенка викликали на 11.00 до Державного бюро розслідувань як свідка в межах кримінального провадження щодо обставин у справі про незаконне переміщення через кордон культурних цінностей, а саме приховування від митного контролю колекції з 43 картин всесвітньо відомих художників.

Згодом у музей прибули представники ДБР. Силовики виламали двері та увірвалися до приміщення. Як заявляв директор музею Петро Гончар, співробітники правоохоронних органів не показували жодних документів та дозволу на обшук.

Покидаючи музей, представники ДБР вилучили представлені на виставці оригінали митних декларацій 43 картин, їх перелік і платіжні доручення на оплату, зроблені з особистого рахунку Порошенка після сплати усіх податків державі.

Увечері 26 травня ДБР заявило, що їхні співробітники приїхали до Музею Гончара вручити повістку Петру Порошенку та провести слідчі дії.

 

ДБР провело понад 20 обшуків у податковій у зв’язку із заявою Уманського

Державне бюро розслідувань в межах досудового розслідування провело понад 20 обшуків у Державній податковій службі.

Про це повідомляє пресслужба ДБР – Укрінформ.

“ДБР в рамках досудового розслідування кримінального провадження, відкритого за заявою ексміністра фінансів Ігоря Уманського, за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального та спільно з ГУ Внутрішньої безпеки ДФС України, провело понад 20 обшуків у службових приміщеннях Державної податкової служби України у місті Києві, Львівській та Донецькій областях”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією ДБР, посадовці центрального апарату та регіональних органів Державної податкової служби України, зловживаючи службовим становищем, сприяли протиправному формуванню податку на додану вартість. Податківці сприяли функціонуванню “конвертаційно-транзитних” груп суб’єктів господарювання та оминанню ними систем автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику і, як наслідок, ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах.

“За попередніми підтвердженими підрахунками сума збитків завданих державному бюджету у досліджуваних епізодах становить понад 45 мільйонів гривень”, – стверджують у ДБР.

Як повідомлялось, раніше колишній міністр фінансів Ігор Уманський оприлюднив у ЗМІ інформацію щодо корупційних дій посадових осіб органів державної влади, зокрема Державної фіскальної служби, Державної податкової служби та Державної митної служби, які нібито призвели до недоотримання доходів державного бюджету України в особливо великих розмірах.

24 квітня Верховна Рада під час позачергового засідання ухвалила постанову №3358 “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України”.

 

Гендиректор “Довженко-Центру” подає у відставку

Генеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко написав заяву про відставку.

Про це він повідомив на сторінці у Facebook – укрінформ.

“Паспорт бюджетної програми Мінфін повернув Мінкульту без погодження. Отже, фінансування не буде”, – зазначив він.

Нижче у пості Козленко оприлюднив текст заяви про звільнення, написаної на ім’я в.о. міністра культури та інформаційної політики Світлани Фоменко.

“На підставі…контракту від 18.03.2016 №649, укладеного між мною як керівником Державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” та Міністерством культури України, згідно з яким керівник має право за власною ініціативою розірвати контракт до закінчення терміну його дії “у випадку систематичного невиконання міністерством своїх зобов’язань за контрактом”, а саме – через невиконання міністерством зобов’язань… контракту (“своєчасно вживати заходи до запобігання банкрутству підприємства у разі його неплатоспроможності”)…повідомляю про розірвання контракту за власною ініціативою з 04.06.2020 року”, – ідеться у заяві.

Він зазначив, що 27.05.2020 року Національний центр Олександра Довженка оголосив про настання стану неплатоспроможності, що вважає наслідком безвідповідальної позиції Міністерства в частині забезпечення фінансування Національного центру Олександра Довженка.

“Фінансування Центру, що здійснюється за бюджетною програмою 3806030 “Державна підтримка кінематографії”, з початку 2020 року так і не розпочалось. Заборгованість державного бюджету перед Центром з заробітної плати сягає понад 2,0 млн грн. Центр має також понад 1,0 млн грн невиконаних кредитних зобов’язань за підписаними договорами. За відсутності обігових коштів Центр більше не має змоги сплачувати передбачені законом податки та збори за 1 квартал 2020 року», – написав гендиректор.

Укрінформ звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики з проханням прокоментувати цю ситуацію, і міністерство обіцяє це зробити найближчим часом.

Раніше 28 травня Козленко повідомив, що у Національний центр Олександра Довженка у Києві прийшли співробітники Нацполіції і проводять обшук. За його словами, обшук пов’язаний не з сьогоднішньою заявою Центру про настання стану неплатоспроможності, а з розслідуванням кримінальної справи за актом ревізії Державної аудиторської служби України.

В оприлюдненій сьогодні зранку заяві зазначалося, що від початку 2020 року Центр не отримав плановане державне фінансування за бюджетною програмою 1806030 “Державна підтримка кінематографії”, що пов’язано з незатвердженням Міністерством фінансів поданого Міністерством культури та інформаційної політики проєкту паспорту програми.

У заяві також ішлося, що з кінця травня Центр не здатен більше сплачувати обов’язкові податки та існуючі зобов’язання за договорами, а претензії кредиторів, підтверджені через суд, задовольнятимуться в порядку арешту майна Центру.

 

МКІП обіцяє найближчим часом вирішити проблему з фінансуванням “Довженко-Центру”

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) найближчим часом надішле до Мінфінансів доопрацьований паспорт бюджетної програми 3806030 “Державна підтримка кінематографії”, що дозволить вирішити проблему з фінансуванням “Довженко-Центру”.

Про це йдеться у заяві МКІП.

“Міністерство культури та інформаційної політики України наполегливо працює над вирішенням проблеми з фінансуванням Національного центру Олександра Довженка. У зв’язку із секвестром державного бюджету та запровадженням обмежувальних заходів, ініційованими урядом у відповідь на поширення коронавірусної інфекції COVID-19, деякі показники діяльності Центру та його фінансового стану погіршилися”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, наразі МКІП активно співпрацює з Міністерством фінансів України для того, щоб забезпечити Центр належним фінансуванням з державного бюджету, що сприятиме відновленню повноцінної діяльності інституції.

“Найближчим часом Мінфіну буде надіслано доопрацьований паспорт бюджетної програми 3806030 “Державна підтримка кінематографії”, – наголосили у МКІП.

Там також закликали всіх учасників процесу до конструктивного діалогу та співпраці, щоб якнайшвидше відновити державне фінансування важливої культурної інституції і, передусім, погасити заборгованість із заробітної плати перед її працівниками.

Як повідомляв Укрінформ, раніше 28 травня Національний центр Олександра Довженка у своїй заяві повідомив про настання стану неплатоспроможності. В оприлюдненому документі зазначалося, що від початку 2020 року Центр не отримав плановане державне фінансування за бюджетною програмою “Державна підтримка кінематографії”, що пов’язано з незатвердженням Міністерством фінансів поданого Міністерством культури та інформаційної політики (МКіП) проєкту паспорту програми.

У заяві підкреслювалося, що з кінця травня Центр не здатен більше сплачувати обов’язкові податки та існуючі зобов’язання за договорами, а також що поновлення бюджетного фінансування у зв’язку з незатвердженням паспорту бюджетної програми найближчим часом не прогнозується. Претензії кредиторів, підтверджені через суд, задовольнятимуться в порядку арешту майна Центру.

Пізніше генеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко повідомив, що написав заяву про відставку. Він зазначив, що оголошення про настання стану неплатоспроможності Центру вважає наслідком безвідповідальної позиції міністерства в частині забезпечення фінансування установи.

Крім того, Козленко повідомив, що у Національному центрі Олександра Довженка співробітники Нацполіції провели обшук. За його словами, він пов’язаний не з сьогоднішньою заявою Центру про настання стану неплатоспроможності, а з розслідуванням кримінальної справи за актом ревізії Державної аудиторської служби України.

Як повідомила Укрінформу прессекретар столичної прокуратури Надія Максимець, обшук у “Довженко-Центрі” проводили у межах розслідування щодо можливих зловживань з боку службових осіб підприємства, Мінкультури, а також Регіонального відділення ФДМ у Києві при розрахунках плати за оренду держмайна, що призвели до недоотримання надходжень у розмірі 6 млн грн.

 

У фракції “Слуга народу” відмовилися коментувати скандальний арт-проект депутата Лероса в метро

УНН. У фракції “Слуга народу” відмовилися коментувати позицію щодо викриття депутата Гео Лероса у сприянні виділення з бюджету 3,7 млн грн на власні арт-проекти, повідомляє УНН.

Мова йде про “малюнки” на столичній станції метро Осокорки, які обійшлися бюджету в 3,7 млн грн і, за даними правоохоронців, осіли на підконтрольному Гео Леросу ФОПі.

Гео Лерос на той час обіймав посаду радника міністра інформаційної політики, а тендер проводило підконтрольне міністерству ДП “Центр захисту інформаційного простору України” за переговорною процедурою.

Сам “малюнок” за задумкою тих, хто проводив тендер, мав “зміцнити національну єдність”.

Як це виглядає очима “стріт-художників” і коштує бюджету 3,7 млн грн — на фото нижче зображено фрагмент арт-проекту.

Зазначимо, що як напередодні парламентських виборів, так і нині партія “Слуга народу” уникає коментарів з цього приводу.

 

Депутат Лерос приїхав до НАЗК подавати заяву про корупцію в Міненерго

Народний депутат від фракції “Слуга народу” Гео Лерос прибув до Національного агентства з питань запобігання корупції, щоб подати заяву про корупційні правопорушення в.о. міністра енергетики Ольги Буславець.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Як ви знаєте, на ринку електроенергії відбуваються кричущі факти злочинної змови, як знищується дешева атомна електроенергія в цілях олігархів і монополістів на ринку. Саме сьогодні я сюди прийшов із заявою про факти корупційного правопорушення виконуючим обов’язки міністра енергетики Ольгою Буславець”, – сказав Лерос журналістам під стінами НАЗК.

Він нагадав, що 8 травня Ольга Буславець відправила окреме доручення Енергоатому з пропозицією почати майнінг криптовалюти.

За словами Лероса, у нього виникло питання, чому в.о. міністра дає доручення президенту Енергоатому і конкретно вказує, з яким з підрозділів йому працювати.

Депутат надав відповідь Енергоатому на своє звернення, яке свідчить про те, що син в.о. міністра Станіслав Буславець працює в відокремленому підрозділі Енергоатому.

“Попередній міністр затвердив структуру Енергоатому, в якому був відсутній ВП “Енергоатом-Трейдинг “. Згідно з цим документом, структура мала бути розформована. І ось коли Ольга Буславець прийшла на посаду в.о. міністра енергетики, вона вирішила зберегти роботу своєму синові і дала це окреме доручення, чим порушила антикорупційне законодавство “, – зазначив він.

Лерос уточнив, що син Буславець працює в структурі з 2018 року на посаді економіста відділу торгівлі.

На його думку, це є конфліктом інтересів.

“На сьогодні я вважаю, що НАЗК має їй вручити протокол про корупцію, вона має бути внесена до реєстру корупціонерів і Прем’єр-міністр Шмигаль має негайно її звільнити. Якщо він цього не робить, то він має разом з нею піти у відставку і він може повернутися на своє попереднє місце роботи в ДТЕК “, – сказав Лерос.

Депутат сподівається, що в найближчий тиждень НАЗК вручить Ользі Буславець протокол.

Виходячи з приміщення НАЗК, депутат зазначив, що його заяву зареєстрували.

“Людина, яка реєструвала заяву, сказала, що велика ймовірність того, що їй вручать протокол про корупцію, тому що є безпосередньо умисел в цьому”, – повідомив він.

 

Німеччина відмовила Онищенку в притулку і закликає негайно залишити країну

На початку травня Федеральне відомство міграції і біженців ФРН відмовило українському ексдепутату Олександру Онищенку в наданні політичного притулку у Німеччині і закликало його негайно залишити територію країни.

Про це повідомляє 28 травня  – УкрінформDW.

“Після рішення Вищого земельного суду Ольденбурга не видавати Олександра Онищенка Україні 27 травня ексдепутат негайно був звільнений зі слідчого ізолятора, де провів без кількох днів півроку. Нині звинувачений на батьківщині у багатомільйонних газових оборудках Онищенко перебуває на своєму ранчо у землі Нижня Саксонія”, – повідомив DW адвокат українця Домінік Клаук.

Водночас, як повідомили DW у пресслужбі суду в Ольденбурзі, на початку травня Федеральне відомство міграції і біженців відмовило українському ексдепутату у наданні політичного притулку у Німеччині і закликало його негайно залишити територію країни. Це випливає з рішення суду, процитованого пресслужбою.

За інформацією адвоката прохача притулку, його підзахисний оскаржив у суді міста Оснабрюк відмову у притулку. Онищенко також подав клопотання на дозвіл залишитися у Німеччині на період судового розгляду. “Олександр Онищенко хоче залишитися у Німеччині”, – наголосив адвокат. Якщо все ж таки Німеччина відмовить ексдепутату Верховної Ради у притулку, у нього залишається можливість поїхати до Росії, громадянином якої він є, підтвердив адвокат.

Крім того, захисник Онищенка сподівається, що його підзахисний зможе подорожувати й іншими країнами Європи. Адвокат вказує на те, що німецький суд відмовився видавати українця на батьківщину з посиланням на положення Європейської хартії з прав людини і його підзахисний може сподіватися на те, що це рішення візьмуть до уваги суди і правоохоронні органи інших країн.

Водночас в Іспанії, де кілька років після втечі проживав Онищенко, суди раніше відмовили йому у притулку і розпорядилися видати втікача Україні.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні стало відомо, що у Німеччині судді Вищого земельного суду Ольденбурга відмовили в екстрадиції в Україну Онищенка. Як зазначається в поясненні до ухвали судового органа, “існує значна ймовірність” того, що в разі екстрадиції Онищенка “не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах”, у тому числі й Європейської конвенції з прав людини. А тому екстрадиція є недопустимою.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила, що оскарження рішення німецького суду щодо відмови в екстрадиції Онищенка не передбачено, але воно може бути переглянуте у разі появи нових обставин.

13 травня Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд по суті “газової справи”, де фігурує Онищенко. В Україні ексдепутата підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ “Укргазвидобування”.

Онищенко втік з України влітку 2016 року. Його обвинувачують в тому, що він створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу.

У результаті таких дій ПАТ “Укргазвидобування” (100% акцій належать державній НАК “Нафтогаз України”) було завдано збитків у сумі понад 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі у “газовій схемі” 29 осіб. З-поміж них – двоє людей, які виконували роль співорганізаторів, решта – працівники ПАТ “Укргазвидобування”, юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

У рамках досудового розслідування восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості. Розслідування ролі ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти стосовно них скеровані до суду. Сім підозрюваних, у тому числі й Онищенко, перебувають у розшуку.

Водночас 3 грудня 2019 року стало відомо, що Онищенка 29 листопада затримали в Німеччині за запитом українських правоохоронців.

11 лютого 2020 року адвокат Онищенка повідомив, що ексдепутат попросив Німеччину про надання політичного притулку.

 

Німецький суд ще може змінити рішення щодо екстрадиції Онищенка – САП

Оскарження рішення німецького суду щодо відмови в екстрадиції колишнього народного депутата України Олександра Онищенка не передбачено, але воно може бути переглянуте у разі появи нових обставин.

Про це заявляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура на своїй сторінці у Facebook.- Укрінформ

«Згідно з рішенням Вищого земельного суду м.Ольденбурга (Німеччина) від 27 травня 2020 року, відмовлено в екстрадиції колишнього нардепа, обвинуваченого Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою в організації «газових схем», про що повідомляється на вебресурсі цього суду. Причиною відмови став сумнів судових органів Німеччини щодо дотримання мінімальних міжнародних стандартів щодо умов ув’язнення в Україні. Зауважимо, що оскарження вказаного рішення суду не передбачено, але воно може бути переглянуте при появі нових обставин», – йдеться у повідомленні.

Водночас у САП наголосили, що рішення німецького суду не впливає на розгляд кримінального провадження за обвинуваченням ексдепутата, яке слухається Вищим антикорупційним судом, оскільки 21 січня 2020 року суд надав дозвіл на спеціальний судовий розгляд, тобто за відсутності обвинуваченого (in absentia).

«На даний час у кримінальному провадженні за обвинуваченням екснардепа та його спільниці здійснюється дослідження письмових доказів сторони обвинувачення та вже досліджено 25 томів матеріалів кримінального провадження. Як і раніше колишній народний депутат може будь-коли з’явитися в Україну та брати участь в судових засіданнях», – заявили у САП.

Як повідомлялося, 13 травня Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) розпочав розгляд по суті “газової справи”, де фігурує Онищенко. В Україні ексдепутата підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ “Укргазвидобування”.

 

ВАКС відпустив ексзаступника міністра оборони на поруки

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду застосувала до колишнього заступника міністра оборони України запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

Про це інформує пресслужба ВАКС у Facebook – Укрінформ.

«27 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розглянула апеляційні скарги захисників у справі колишнього заступника міністра оборони України, подані на ухвалу слідчого судді від 29.04.2020, а також заяву народного депутата України, першого заступника голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, генерал-лейтенанта Збройних сил України, Героя України Забродського М.В. про взяття підозрюваного на особисту поруку. За результатами судового засідання суд частково задовольнив подані апеляційні скарги, а також задовольнив подану заяву та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистої поруки», – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що на підозрюваного строком до 29 червня 2020 покладено такі обов’язки: прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; не відлучатися із міста Києва без дозволу детектива, прокурора, суду; повідомляти слідчого, прокурора, суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування із іншими підозрюваними та свідками у провадженні, визначеними постановою детектива; здати на зберігання до НАБУ свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Як повідомлялося, 29 квітня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому заступникові міністра оборони у вигляді застави в розмірі 168 тис. 160 грн.

За даними ЗМІ, йдеться про Ігоря Павловського, який був певний час заступником міністра оборони Степана Полторака.

Павловський є фігурантом кримінальної справи НАБУ за фактом розтрати 149 млн грн під час закупівлі пального у 2016 році для потреб Міноборони.

 

Рівненщина дивуватиме мандрівників кулінарною спадщиною

Проєкт «Кулінарна спадщина» презентували в обласному центрі Рівненщини.

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації – Укрінформ.

«Рівненська область багата на автентичні кулінарні страви, тому підвищити туристичну привабливість регіону плануємо через популяризацію місцевої кухні. Розуміємо, для того, щоб здивувати подорожувальників, ми маємо не лише показати, а й дати відчути та посмакувати щось автентичне, регіональне та смачне. Зараз є вже певні напрацювання. Один з проєктів, який реалізовується за підтримки Євросоюзу, – «Мацик – кулінарна спадщина Рівненщини». Це транскордонна співпраця України, Польщі та Білорусі 2014-2020 рр. У його межах розробляється каталог регіональної кухні, промоційне відео, стратегія розвитку гастротуризму, а також навчання персоналу. Наприкінці року заплановано провести фестиваль, де можна буде скуштувати кулінарні «родзинки» Рівненщини», – розповіла голова Агенції сталого розвитку міста Олена Хмельник.

За її словами, гарний приклад розвитку гастротуризму – минулорічний проєкт «Гощанські традиції». Місцеві органи влади разом з активістами дослідили кулінарну спадщину Гощі та розробили цілий альманах кулінарних страв краю.

Загалом же проєкт «Кулінарна спадщина» планують втілити за допомогою Асоціації гостинності Рівненщини, яка об’єднає владу, рестораторів, готельєрів та інших людей, які сприяють розвитку туризму.

Робота асоціації буде спрямована на промоцію регіону, навчання людей туристичної галузі та розвиток подієвого туризму.

Зазначається, що проєкт «Кулінарна спадщина Рівненщини» спрямований на пошук автентичних страв з кожного куточка області, а також виробників регіонального продукту. Тому до співпраці у створенні нової «кулінарної» Рівненщини запрошують рестораторів, власників готелів, крафтових виробників регіональних продуктів, а також всіх, хто знає гастрономічні «родзинки».

Як повідомляв Укрінформ, завершено роботу над створенням оновленої концепції «Рівненщина туристична».

 

Пожежа в одеському коледжі: під МВС – акція на підтримку Андрія Хаєцького

Під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві проходить акція на підтримку поета і громадського діяча Андрія Хаєцького, якого звинувачують у причетності до пожежі в одеському коледжі.

Її учасники скандують: «Свободу Андрію Хаєцькому», – це гасло написане і на одному з їхніх плакатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це акція солідарності з нашими друзями в Одесі. Ми зібралися для того, щоб підтримати поета, волонтера, активіста Андрія Хаєцького», – заявляють активісти.

За їхніми словами, на момент пожежі Хаєцький не обіймав жодної посади в коледжі – за два тижні до цього передав усі справи наступнику.

«Він абсолютно не причетний до тих звинувачень, які наразі є», – стверджують активісти.

Крім того, вони наголошують, що у Хаєцького хворе серце, і перебування у СІЗО може мати фатальні наслідки для його здоров’я і життя.

Одеський апеляційний суд розглядає скаргу на рішення про двомісячне тримання Андрія Хаєцького в СІЗО.

Оголошення про розгляд справи є на сайті суду.

Згідно з ним, справу про тримання під вартою розглядатимуть судді Толкаченко О.О., Джулай О.Б., Копіца О.В.

Інтереси Хаєцького представляє його адвокат Юлія Токаєва.

Водночас під будівлею суду, незважаючи на сильний дощ, зібралися одесити, які хочуть висловити підтримку Хаєцькому.

Відеотрансляцію з місця вів користувач Facebook В’ячеслав Грубий.

До залу суду запросили журналістів. Один із присутніх народних депутатів заявив, що готовий взяти Хаєцького на поруки.

Як повідомляв Укрінформ, 22 травня Київський районний суд Одеси ухвалив рішення про взяття під варту на два місяці без права внесення застави колишнього заступника директора з адміністративно-господарської роботи коледжу Андрія Хаєцького. Його підозрюють у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа, яка спричинила загибель людей, а також майнову шкоду в особливо великому розмірі (ч. 2 ст. 270 КК України), а також у переховуванні від правоохоронних органів.

Його адвокат Юлія Токаєва подала апеляцію. Захисниця заперечує, що її підзахисний ховався від правосуддя: він працював в організації при департаменті освіти та науки Одеської ОДА і добровільно, без виклику, приходив до слідчого, а потім у суд. Крім того, він звільнився з коледжу за місяць до пожежі за станом здоров’я.

Український ПЕН-клуб оприлюднив заяву із закликом звільнити Хаєцького зі слідчого ізолятора.

Пожежа у 6-поверховому будинку Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на вул. Троїцькій, 25, виникла 4 грудня 2019 року о 10:12 на третьому поверсі. Підрозділами ДСНС було врятовано та евакуйовано 40 людей. Унаслідок пожежі загинули 16 осіб, постраждали 30.

27 травня Український ПЕН-клуб оприлюднив заяву із закликом звільнити Хаєцького зі слідчого ізолятора.

 

Вареники в Лас-Вегасі: мешканці міста розваг під час карантину «підсіли» на українську страву

Українські вареники за часів карантину через COVID-19 стали одним з найбільш популярних страв серед клієнтів ресторану європейської кухні «Forte», який працює в Лас-Вегасі вже 10 років.

Про них та те, як власниці ресторану Ніні Манчев вдалося перелаштувати бізнес в умовах карантину, йдеться у сюжеті «Голосу Америки» – Укрінформ.

Як розповідається, Ніна Манчев – уродженка Лас-Вагаса (штат Невада) і болгарка за походженням. Коли в середині березня влада зачинила усі заклади громадського харчування через карантин, жінка почала шукати варіанти, як перелаштувати свій бізнес, адже його основна частина – спілкування.

«Перехід від звичайної роботи до роботи на доставку був непростим, особливо через зміни правил, за якими можна працювати: години роботи, як здійснювати доставку тощо. Я шукала способи підтримувати зв’язок зі своїми клієнтами», – розповідає Ніна Манчев.

Вона розповіла, що карантин підштовхнув її розпочати проведення уроків з приготування їжі, про які вона давно думала. Це також був спосіб показати, що ресторан працює і готує їжу на винос.

У подруги Ніни була платформа, де вона продавала квіти на різні ексклюзивні події. «Там я організувала захід з продажу квитків: люди купують набори продуктів, рецепти, а у неділю ми разом готуємо. У перший раз я продала 8 квитків, а в останній вже майже 150. Людям це подобається. Думаю, зараз я бачу навіть більше людей, ніж раніше. Вони приїздять щосуботи, аби забрати свої продуктові набори», – розповіла жінка.

Майже всі страви, які навчає готувати Ніна Манчев, відносяться до східноєвропейської кухні та представлені в меню ресторану.

«Східноєвропейська кухня дуже домашня. Чимало страв, особливо ті, що ми готуємо, дають відчуття щастя та затишку», – розповіла власниця «Forte».

Вона зазначила, що вареники – одна з найпопулярніших страв серед її клієнтів. «Ми провели опитування – фаршировані перці чи вареники? І майже 100% хотіли вареники. Один з моїх друзів, він теж кухар, написав, що під час карантину люди не хочуть перцю, вони хочуть картоплю», – сказала Ніна Манчев.

Інша страва, яка вразила клієнтів ресторану «Forte», – грузинське хачапурі. Загалом, за словами Ніни Манчев, найкраще йдуть хачапурі, вареники та пельмені.

Відтепер, з відкриттям ресторану клієнти, що брали участь в навчанні, матимуть нове розуміння східноєвропейської кухні. «Чимало клієнтів, коли приходили в мій ресторан і читали меню, не розуміли, що це за страви. Я думаю, що це (відеоуроки з приготування їжі – ред.) дуже гарний спосіб для них дізнатися про страви та спосіб їх приготування. Думаю, що тепер, коли вони повернуться в ресторан, то знатимуть більше про це», – впевнена Ніна Манчев.

Як зазначається, з послабленням карантину ресторан відчиняється в обмеженому режимі й працюватиме лише з найпопулярнішими стравами. А його власниця планує продовжити свої майстер-класи для тих, кто хоче навчитися готувати власноруч.

 

ЗРОБИМО ЙОГО РАЗОМ: ЯК ПРОТИВНИКИ ЗЕЛЕНСЬКОГО ГОТУЮТЬСЯ ДО РЕВАНШУ

У 2019-му році під простим і дуже дієвим гаслом “Зробимо їх разом” Володимир Зеленський зумів не тільки сам стати президентом, але й провести свою монобільшість у парламент. УП

Старі еліти врятувало тільки те, що призначати дострокові місцеві вибори Зеленський не став. І дарма.

Тепер, через рік після тріумфу, нова команда підходить до перших своїх виборів у статусі влади. І їхні результати для Зеленського видаються більш ніж тривожними.

“Місцеві вибори будуть Сталінградом Зеленського. Уже зараз його регіональна політика довела до того, що губернатори по всій країні ні для кого не є владою. А якщо Зе програє місцеві вибори, то регіональні князі і мери ще більше посилять позиції”, – вважає депутатка Вікторія Сюмар, яка є однією із технологинь партії “Європейська солідарність”.

Політсила Петра Порошенка, як і “Батьківщина”, “Опоплатформа-За життя” та решта тих, кого “зробив” Зеленський, готуються взяти восени реванш. Кожен свій.

Але їхні фрагментарні успіхи для президента Зеленського можуть означати тотальні проблеми.

“Українська правда” дізналася, як провідні українські партії готуються дати бій владі на місцевих виборах.

“Батьківщина”

Юлія Володимирівна довго оговтувалася після програшу на президентських виборах і тепер хоче отримати сатисфакцію. Для Тимошенко, як розповідають у її штабі, тепер справа честі показати Зеленському, “що таке справжні вибори”.

“Вона не сприймає Зеленського як гідного суперника. І якщо серйозно, ці вибори для Юлі мали б бути надто дрібними. Але вона розуміє, що це питання виживання партії”, – говорить один зі співрозмовників УП на Турівській.

Зараз Тимошенко, як і раніше, почала допізна засиджуватись в офісі. Одна з причин – оглядини потенційних кандидатів. До лідерки привозять висуванців у мери, приїжджають представники партійних осередків.

Паралельно вона комунікує з топовими бізнесменами і політиками. За даними УП, Тимошенко навіть почала спілкуватися з ще недавно заклятим ворогом – Петром Порошенком.

“У них з Порошенком просто зараз немає за що воювати. На місцевих виборах у них особливих перетоків немає, а ворог спільний – Зеленський. Юля Володимирівна хоче реваншу”, – розповідає джерело у фракції “Батьківщина”.

У штабі Тимошенко працюють ті самі люди, що і на президентських і парламентських виборах 2019-го. Наприклад, нардеп і політтехнолог Олександр Абдулін, віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк, медіаконсультант Катерина Лебедєва, особиста прес-секретарка Тимошенко Марина Сорока та інші.

Зараз підготовка до виборів у “Батьківщини” триває за двома напрямами.

Перший – креативне стратегування, яким займається зі штабом сама Тимошенко.

Другий – кадровий відбір, зустрічі з регіональними осередками, пошук кандидатів і союзників.

“Чіткої стратегії у нас ще немає. Але мені здається, що все на поверхні. Ми будемо говорити про соціальну несправделивість – повністю забираємо на себе критику соціалки нової влади, підкреслюємо професіоналізм і системність нашої команди”, – говорить джерело на Турівській.

У “Батьківщини” довга історія невдач на виборах мера Києва. Зараз же кандидатом від Тимошенко скоріш за все буде голова київської міської організації її партії Віталій Нестор. І в топах соцопитувань його знову немає.

Також “Батьківщина” веде переговори з мером Черкас Анатолієм Бондаренком, щоб він знову балотувався у мери від неї, а не створював свій проект.

“Європейська солідарність”

“Коли мені кажуть, що ми програли вибори президента, то я не погоджуюсь. Порошенко не мав шансів, математика дуже вперта. Але він після виборів отримав те, що дало йому шанс на майбутнє, – свої 25%, які готові йому сказати “Дякую”, – пояснював якось в розмові з УП один із стратегів Петра Порошенка.

Останній рік Порошенко активно працював саме над концентрацією свого ядерного електорату, який не сприймає Зеленського як президента. І саме на цих виборців буде спрямована його виборча кампанія на місцевих виборах.

Мета Порошенка аналогічна до мети Тимошенко – перемагати там, де це тільки можливо.

“Наразі у нас так і немає керівника виборчого штабу. Як ми підозрюємо, керуватиме особисто Петро Олексійович. Він вкусив смак гри, у нього досить піднесений настрій. Після подій з картинами і ДБР він знову у бойовому тонусі”, – говорить джерело у партії “Європейська солідарність”.

Для систематизації роботи партосередків депутатів фракції “ЄС” розділили по областях – так само, як це зробила фракція “Слуги народу”. Тобто більшість депутатів закріплені за якоюсь конкретною областю і відповідають за партійні результати там.

Так, за Полтавську область відповідає Ніна Южаніна, за Волинську – Андрій Парубій, за Київську – Вікторія Сюмар, за Прикарпаття – Микола Княжицький, за Харківську – Ірина Фріз, за Черкаську – Ірина Геращенко, за Одеську – Олексій Гончаренко.

За словами співрозмовників у “ЄС”, депутати регулярно з’являються у своїх регіонах, проводять зустрічі з парторганізаціями і з елітами, займаються пошуком кадрів, які можуть скласти конкуренцію опонентам з інших партій.

“Але одна річ, коли ти влада і перед тобою на місцях всі танцюють, а інша річ – приїжджати і там нікого немає. Нас багато хто зрадив, але зараз, я дивлюсь, поступово починається повернення. Такі люди приходять, яких рік десь не було, а тут вони “знову в команді”, – ділиться один зі штабістів Порошенка.

І робота з колишніми друзями дуже важлива.

“Зараз важливо розуміти, що за відсутності сильної президентської вертикалі дуже виріс вплив мерів. У мене, скажімо, в Київській області відсотків 90 мерів переоберуться.

Але тут є нюанс, бо люди, з одного боку, голосують за місцевого мера, але за загальноукраїнську партію. Щоб і тим, і тим. Тому кияни голосують за Кличка, але підтримують не його партію, а “ЄС”, – пояснює Вікторія Сюмар.

У партії Порошенка наразі немає затвердженої стратегії до місцевих виборів. Її поки готують, з одного боку, стратег попередніх кампаній Ігор Гринів і згадана депутатка Сюмар.

“Польову” роботу партії координуватиме скоріш за все Сергій Березенко, який на президентських виборах був заступником керівника виборчого штабу п’ятого президента.

Медійна команда партії “ЄС” не змінилась – це прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко, спічрайтер і політтехнолог Олег Медведєв, Володимир Горковенко, який займається комунікаціями з центральними та регіональними медіа.

У “ЄС” велика проблема в Києві, де лідирує колишній соратник Порошенка Віталій Кличко. Тому перед “ЄС” стоїть дилема: підтримати Кличка або висувати свого кандидата. Але кого?

Серед варіантів звучать прізвища депутатів Ірини Геращенко, Михайла Забродського та Олексія Гончаренка. Але всі вони підходять швидше на роль спаринг-партнера, ніж реального противника Кличку.

“Голос”

З усіх парламентських сил партія “Голос” перебуває у найскладнішому становищі. Менше ніж за рік політсила втратила майже половину свого електорату. Якщо на виборах до ВРУ партію Вакарчука підтримали 5,82% українців, то зараз за неї готові голосувати близько 3,6%.

Головна проблема “Голосу” така ж сама, як і була влітку минулого року, – відсутність своєї ролі, зрозумілої виборцю унікальної позиції. І зміна формального лідера з Вакарчука на Кіру Рудик поки жодної ясності до позиціонування партії не додала.

Крім того, “Голос” постійно змінює того, хто є їхнім суперником, а хто партнером.

Під час парламентської кампанії, партія Вакарчука критикувала всі старі політичні сили, але у своїй критиці не помічала партію “Слуга народу”, яка насправді була головним її суперником за новизну.

Зараз депутати “Голосу” прицільно нападають на президента Зеленського та його команду, але втратили з фокусу “Європейську солідарність”, яка поступово доїдає рейтинг Вакарчука і Ко.

Канали Порошенка єдині регулярно запрошують представників “Голосу” на ефіри. Однак чим переконливіше спікери “Голосу” виступають на “Прямому”, тим сильніше виборець Заходу і Центра асоціює їх з Порошенком.

На місцевих виборах, зізнаються в “Голосі”, їм стратегічно важливо перервати цю тенденцію, адже якщо раптом президент оголосить про розпуск Ради, то за нинішніх розкладів у наступному парламенті фракції “Голос” ймовірно не буде.

Тож партія Вакарчука на місцевих виборах хоче показати власну спроможність і завести свої фракції у базових містах та областях – це Захід і Центр країни.

Ключовою людиною у “Голосі” сьогодні є депутатка Кіра Рудик, якій доручено систематизувати роботу всіх осередків.

Водночас у партії немає як таких стратегів чи політтехнологів. Замість них “Голос” шукає позасистемного спеціаліста, такого собі СЕО, який зміг би допомогти партії давати відповідь на запити людей на місцях.

Як приклад політтехнологів, з якими раніше працювала партія, співрозмовник називає прізвища Сергія Гайдая чи Миколи Давидюка, який балотувався за списками “Голосу” до парламенту, але не пройшов.

“Зараз нам важливо продемонструвати людям, що ми не просто нові обличчя, а люди, які знають, що робити і вміють працювати. Важливо йти до людей не лише з критикою інших, а з пропозиціями. Їх ми зараз і напрацьовуємо”, – говорить один з депутатів “Голос”.

Паралельно партія Вакарчука шукає кандидатів у мери в Західній Україні та в Центрі.

Зокрема, у Львові кандидатом від “Голосу” може стати депутат цієї фракції Ярослав Рущишин.

Щодо кандидатів у інших містах ще тривають дискусії. Найбільша інтрига – це Київ. Багатьох людей турбує, чи наважиться шоумен Сергій Притула, який балотувався у Раду від “Голосу”, піти в мери. Раніше у квітні соцопитування у Києві давали Притулі другий після Кличка рейтинг у столиці. За даними УП, закриті рейтинги травня далі фіксують другий результат шоумена на рівні 10-11%.

Але чи піде він на вибори – загадка навіть для його партії. У штабі виставили Притулі дедлайн і очікують відповіді до початку червня. Якщо він відмовиться, то у Вакарчука  висунути кандидатом можуть недавно призначену лідеркою партії Кіру Рудик.

Окремо партія займається посиленням команд на місцях і веде переговори про ситуативне об’єднання із такими партіями, як “ДемАльянс”, “Самопоміч” та “Сила людей”.

“Логіка проста. Якщо наприклад, у Сєвєродонецьку в “Сили людей” більший рейтинг, ніж у “Голосу”, наші люди готові йти на вибори у складі їхніх списків. Тому ми зробимо соціологію і пропонуватимемо цим партіям разом йти у деяких містах”, – говорить один зі штабістів “Голосу”.

ОПЗЖ

На місцевих виборах ОПЗЖ не змінює месиджів і не замінює стратегів. Їхнє завдання – відібрати у “Слуги народу” на Сході і Півдні голоси, які перетекли від ОПЗЖ до Зе!команди на парламентських виборах.

Як відомо, Опоплатформа сформована з двох крил: одне орієнтується на Віктора Медведчука і Вадима Рабіновича, інше – на Бойка-Льовочкіна-Фірташа.

Через це у партії фактично одразу два керівника штабу: Рабінович та Бойко. Хоча головним стратегом кампанії очевидно буде, як і на парламентських виборах, колишній голова Адміністрації Януковича Сергій Льовочкін.

“Нам зараз партосередки пропонують свої списки і пропонують своїх кандидатів. Ми будемо серйозно боротися в Одесі, Харкові, Миколаєві, Херсоні, Донецькій і Луганській області”, – говорить один з лідерів фракції ОПЗЖ.

У Києві від партії на мери скоріш за все піде Олександр Попов, який в часи Януковича працював головою Київської міської державної адміністрації і якого судили за організацію розгону студентів на Майдані.

Однак у партії Медведчука і Льовочкіна на цих виборах є не лише проблема Зеленського, але й несподіваний противник – партія Анатолія Шарія. Блогер, якому раніше бонзи ПР замовляли сюжети у війні одне з одним, тепер забирає у колишніх замовників частину їхнього електорату в базових регіонах ОПЗЖ.

Як припускає один впливовий депутат партії, Шарій разом із “Опоблоком” Ахметова-Новинського забирають у ОПЗЖ до 5% підтримки.

“Якщо чесно, то чим більше у нас забере Шарій, тим краще для Зеленського”, – зізнається співрозмовник в ОПЗЖ.

***

2020 рік має всі шанси стати роком реваншів. Саме так – у множині.

Кожна “стара” політсила очікує шансу відібрати назад свій шматочок електорального пирога у всеядної партії Володимира Зеленського.

Головним нервом осінньої кампанії стане протистояння “слабкого центру” і “сильних регіонів”, яке може перерости у плацдарм для тотального системного спротиву.

На користь посилення мерів і місцевих керівників зіграло одразу три фактори: слабкість у регіонах представників центру, збільшення кількості грошей внаслідок децентралізації і коронакриза, під час якої мери отримали шанс показати, наскільки вони “кращі і ефективніші” за київську владу.

І поки не видно, чим Володимир Зеленський буде перебивати такі козирі, особливо в умовах, коли класичної роботи “в полях”, поїздок в регіони і ефектних “розносів” через епідемію може і не бути. (Роман Романюк, Роман Кравець,  УП)

 

Петро Гойс: У влади стереотип, що вся інформація доступна в інтернеті – і газети фактично не потрібні – УП

Кінець епохи газетної журналістики пророкували не одне десятиліття, але саме коронавірус може прискорити занепад друкованих медіа.

Криза, у якій через пандемію і карантин опинилися рекламодавці, загрожує смертельним вироком багатьом регіональним та міським газетним виданням.

На відміну від телекомпаній і великих медіа-холдингів, регіональні друковані газети  не мають фінансової “подушки безпеки”. Тим більше, із запровадженням карантину закрилися і місця дистрибуції.

Ужгородська “РІО” — популярна тижнева газета, заснована в Закарпатті 1998-го, нині має один із найбільших тиражів у регіоні — 14 тисяч примірників.

“Ми з самого початку засновувалися як комерційний продукт, — казав ще кілька років тому Петро Гойс, головний редактор “РІО”. — Тоді я пообіцяв: якщо за півроку ми не станемо самоокупними та не претендуватимемо на статус найпопулярнішого видання краю — я сам напишу заяву на звільнення”.

Але COVID-19 перевіряє на стійкість навіть найуспішніших. Спецпроєкт Pravda SOS  про наслідки COVID-19 зв’язався з Петром Гойсом, аби дізнатися, чи є у його видання шанси вижити в нових реаліях.

— Якою була твоя перша реакція на звістку про введення карантину? Ти, мабуть, одразу усвідомив, що закриється абсолютно все: і редакції, і друкарні, і газетні кіоски. Чи дозволив ти собі піддатися паніці або тут же сів на телефон і став шукати шляхи порятунку для свого бізнесу?

— Насправді я передбачав, що будуть труднощі, але не думав, що їх буде відразу так багато.

Тобто ми усвідомлювали, що через коронавірус “впаде” бізнес і, відповідно, значно знизяться рекламні надходження, але сподівалися, що це не стосуватиметься реклами торгових марок чи, наприклад, медичних препаратів.

Проте “впало” абсолютно все.

Окрім того, наше видання орієнтоване на продаж, а не на передплату, і значна частина накладу продавалася в кіосках, які також закрилися. Усе це вкупі просто вибило нас із колії.

— Які проблеми тобі довелося вирішувати в першу чергу? Які нюанси ти не врахував?

— Я не врахував, що можуть виникнути проблеми з тією частиною накладу, яка йде за передплатою.

Під час карантину читачі почали телефонувати й розповідати, що їм не приносять газети.

Ми дзвонили на відділення Укрпошти, і нам пояснювали, що виникла проблема з поштарями. Деякі з них просто відмовлялися виходити на роботу.

І це при тому, що на першій шпальті ми закликали читачів для впевненості в отриманні газети передплатити її заздалегідь.

Нам також довелося терміново шукати інші точки продажу газети, перекидати більші наклади на продаж у продуктових магазинах.

Також я активно почав моніторити фонди, які допомагають ЗМІ, щоб вибити бодай якийсь грант.

— Багато з твоїх конкурентів, мабуть, заздрили тобі — не дивлячись на статус незалежного видання, яке не отримує політичних дотацій від свого власника, у “РІО” все ж був фінансовий захист в особі скандального політика і підприємця Сергія Ратушняка, який неодноразово обирався мером Ужгорода. Маючи такого інвестора, хіба потрібно про щось хвилюватися?

— Насправді якраз конкуренти почувалися чудово. У регіоні ми — чи не єдине видання, яке ще живе тільки з власних коштів.

Газети “Новини Закарпаття” чи “Ужгород” встигли отримати чудові дотації з бюджетів.

Якщо раніше вони були друкованими органами, заснованими владою, то після роздержавлення вони все ще отримують фінансування, але вже на умовах угод про позитивне висвітлення діяльності органів влади.

Нам таке і не снилося!

Сергій Ратушняк, звичайно ж, запропонував допомогу, але все одно наразі ми просто проїдаємо передплатні гроші, і що буде далі, не можу прогнозувати.

— Майже всі газети живуть за рахунок реклами. Концертні зали, бари і ресторани, які закуповували рекламні шпальти у твоєму виданні, закрилися через епідемію, туристичні компанії розорилися. З ким ти врешті залишився?

— З нами залишилося всього декілька рекламодавців, але мені довелося деяким із них запропонувати заплатити за рекламу авансом, а ми за це пообіцяли хороші знижки.

Але, як ти розумієш, це мізерні кошти.

— Багато великих столичних рекламодавців не захотіли бачити назви своїх компаній поруч із негативними новинами про пандемію — для деяких організацій, що розміщують рекламу, “коронавірус” перетворився на стоп-слово. На Закарпатті ти теж стикався з подібним?

— Я прогнозував, що так буде, але не думав, що так різко і одразу для всіх. Як відрізало!

“Довіра до друкованої преси вища, ніж до більшості інтернет-видань, бо друковані видання несуть юридичну відповідальність за правдивість інформації”

— Закриття кіосків з продажу газет та припинення роботи служб доставки і реалізації — це був, на твою думку, продуманий крок української влади? Адже навіть в Європі, де коронавірус щодня вбивав сотні людей, друковані видання не перестали виходити. Більш того, в Італії попит на газети навіть зріс — люди хотіли бути в курсі ситуації. Особливо пенсіонери, які звикли тримати в руках інформацію, видану друком, а не опубліковану в інтернеті.

— Для мене взагалі було дивно, що держава проігнорувала друковану пресу.

У влади незрозумілий стереотип, що вся інформація доступна в інтернеті — і газети фактично не потрібні. Насправді вікова категорія читачів газет значно зросла, але ж це люди, для яких часто газети є чи не єдиним джерелом інформації.

Особливо у наших гірських селах, де немає прийому сигналів телебачення та радіо, нема ніякого wi-fi.

Ну і саме пенсіонери є найактивнішим електоратом.

Окрім того, довіра до друкованої преси вища, ніж до більшості інтернет-видань, бо друковані видання несуть юридичну відповідальність за правдивість інформації, а в інтернеті занадто багато неконтрольованого інформаційного бруду, якщо ці електронні видання не зареєстровані офіційно як ЗМІ.

— Якщо наша держава не надасть підтримку малому і середньому бізнесу, то рекламодавці на шпальти газет повернуться нескоро, а, відповідно, для багатьох видань криза виявиться фатальною. Ти взагалі сподівався або сподіваєшся на допомогу влади у всій цій ситуації?

— Я таки сподіваюся, що влада буде активнішою в тому, щоб допомогти вижити друкованій пресі.

З цього приводу вже були дві заяви-звернення Спілки журналістів України. Допомога пресі у цей кризовий час є свідченням цивілізованості.

Влада це повинна зрозуміти, але не сподіватися, що після цієї допомоги буде більше лояльності від газет. Бо це вже підкуп, а не допомога!

“Потрібно якось дотягнути до липня, а там надійдуть передплатні кошти за друге півріччя і, окрім того, активізуються політичні штаби перед виборами”

— Пандемія коронавірусу в деякому сенсі стала шансом для переходу регіональної преси у цифровий формат. Але “РІО” ще до епідемії досить впевнено почувалася в онлайні, а під час карантину відвідуваність новинних сайтів повинна була зрости в рази. То що ж не так? Начебто все добре — стільки нових онлайн-передплатників! Або тебе гризуть сумніви, чи збережеться така тенденція після кінця епідемії?

— Онлайн-версія не приносить такого прибутку, щоб ним можна було “годувати” і друкований варіант.

Але якщо вже так станеться, що ми не зможемо утримувати друковану газету, то акцентуємо увагу на електронному варіанті.

При цьому штат буде вже значно меншим, доведеться звільнити багатьох людей.

— Зараз, коли карантин був послаблений для кіосків продажу преси, друкарень, редакцій, логістичних підприємств у сфері доставки паперу та друкованих видань, “РІО” відновила роботу? Чи й досі неможливо організувати своєчасні друк, доставку і продаж газети?

— РІО не припиняло друк. Навіть коли здавалося, що продовжувати працювати — це лише марно витрачати час.

В принципі, ми сподіваємося, що ситуація усе ж таки покращиться.

Потрібно якось дотягнути до липня, а там надійдуть передплатні кошти за друге півріччя і, окрім того, активізуються політичні штаби перед виборами.

— Як карантин позначився на твоєму повсякденному житті? Чим ти займався в умовах вимушеної ізоляції? Може, навчився пекти кекси?

— Вгадав! Ми з дружиною майже щодня щось пекли і викладали у різні групи в соцмережах.

Скоро стану фуд-блогером!

— Чого тобі не вистачало на карантині у першу чергу? За чим сумував? Можливо, за грою в петанк? (Гойс очолює Федерацію петанку України — Pravda SOS).

— Власне, найгірше було те, що я фактично пропустив увесь сезон з петанку.

Було анульовано всі турніри. У тому числі і наш знаменитий ужгородський турнір “Сакура”, на який з’їжджається майже дві сотні спортсменів з понад 15-ти країн світу.

Зараз трошки послабили карантин, і ми вже виходимо в парк та граємо в петанк.

Утім, ми ще досі не запланували дати проведення чемпіонатів України та не провели відбір на чемпіонат Європи і світу.

— Були причини, що змушували тебе порушувати суворий карантин?

— Та ніби не було нічого такого.

У мене є собаки, тому я двічі-тричі на день з ними гуляв. Ну і окрім того, я живу у власному будинку і маю двір, тому особливо в’язнем не почувався.

— Чому тебе навчила вся ця ситуація з пандемією? Які уроки ти засвоїв?

— По-перше, у людей повинні бути заощадження.

У мене доходу фактично не було, дружина як власниця туристичної агенції також миттєво втратила абсолютно всі доходи. Уявляєш?

Допомогло лише те, що на особистих рахунках було хоч трохи заощаджень. Інакше… навіть не знаю, що б ми робили.

По-друге, у цьому світі подібні явища будуть усе частіше, і людям краще менше планувати, а намагатися вирішувати щось відразу, без далекосяжних сподівань.

Ну і по-третє, я вже починаю думати, щоб перебратися в село, поближче до натурального господарства. Так спокійніше.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 539

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua