Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 28.11.2021

Інформаційний резонанс доби: 28.11.2021

Окупанти на сході України застосовують міномети та СПГ

29.11.2021 07:20

За минулу добу окупанти один раз відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

“Упродовж минулої доби, 28 листопада, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння”, – йдеться у повідомленні.

У напрямку Південного ворог здійснив обстріл, застосовуючи міномети калібру 82 мм та станкові протитанкові гранатомети.

Станом на 7 годину ранку, 29 листопада, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню.

У районі Світлодарська противник відкривав вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій ворога немає.

У штабі повідомили, що українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.

 

У штабі ООС наголосили, що не застосовують заборонене озброєння

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 16:14. УП

Штаб ООС наголошує, що українські військові неухильно дотримуються Мінських домовленостей і не застосовують заборонене озброєння.

Джерело: повідомлення штабу ООС

Деталі: Як зазначається, таке повідомлення опубліковано, щоб попередити можливі звинувачення на адресу Об’єднаних сил щодо застосування забороненого озброєння.

Дослівно: “Об’єднані сили неухильно дотримуються Мінських домовленостей. Засоби ураження калібром понад 100 міліметрів відведені від лінії зіткнення на визначену відстань.

Ми відкриваємо вогонь винятково у відповідь на обстріли російських окупаційних військ, коли виникає загроза життю та здоров’ю особового складу і мирних мешканців”.

Передісторія:

У Росії останнім часом розповсюджують заяви про те, що Україна планує наступ на Донбасі та про можливі провокації з боку України. Зокрема, представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Збройні сили України ведуть наступальні дії у деяких районах Донбасу.

У МЗС України ці слова спростували, й заявили, що такі заяви мають на меті надати інформаційне прикриття російським військам на тлі загострення ними безпекової ситуації на Донбасі та вздовж українського кордону.

26 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не буде силою відбивати Донбас від російських окупантів, оскільки гинутимуть українські військові.

При цьому РФ сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною. Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що РФ готується до наймасштабнішої атаки на Україну до кінця січня–початку лютого. Про ризик російського вторгнення в Україну також завляють у США і НАТО.

 

Білоруському народові бракує історичної пам’яті – Алексієвич

29.11.2021 06:07

Нобелівський лауреат, письменниця з Білорусі Світлана Алексієвич вважає, що білоруському народу бракує історичної пам’яті для формування політичної нації.

Про це вона сказала в інтерв’ю мінському Euroradio, яке віднедавна через політичні переслідування стало мовити з Польщі.

Письменниця відзначили, що білоруси здійснили спробу відродження, і під час вуличних акцій у них у свідомості “випливли і прапор, і “Живе Білорусь!”. Однак, за її словами, для формування політичної нації цього недостатньо.

“Ми справді запізніла нація, подобається це комусь чи ні. Ми дуже багато втратили часу, багато втратили найкращих людей. За ці 30 років люди стали їздити, стали бачити світ. Люди стали думати: “А хто я?” Кожен із нас – накопичення роду, накопичення загальної колективної пам’яті. І тут, зрештою, це вистрілило. Інакше не було б стільки людей, не було б цього прапора. Я досі пам’ятаю той прапор, який несли дорослі та діти”, – зазначила Алексієвич, маючи на увазі національний біло-червоно-білий прапор, заборонений режимом Лукашенка.

На її думку, білорусам слід формувати власну національну свідомість, вивчаючи минуле через книжки та архіви – інакше влада й надалі експлуатуватиме “селянську психологію”.

“Нам, на жаль, нема на що спертися. А якщо і є, то воно десь заховано в архівах, у книгах, які народ не читає. 30 років ми цього не робили, більшість людей жила – і їх це не займало. Тому всьому потрібен час, усього треба вчитися”, – підсумувала Алексієвич.

Як повідомлялося, у серпня 2020 року в Білорусі спалахнули протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушувала народні протести, вдаючись до судового переслідування опозиції та громадських активістів, репресій, тортур і навіть вбивств людей, котрі чинили спротив диктатурі.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка, який тримається при владі за підтримки Кремля.

 

МЗС Німеччини – про Nord Stream 2: Продовжуємо співпрацю зі Штатами

29.11.2021 04:43

Німеччина продовжує тісно співпрацювати зі США над реалізацією домовленостей стосовно газопроводу Nord Stream 2.

Як передає Укрінформ, таку відповідь на свій запит до МЗС Німеччини отримало агентство Reuters.

Запит стосувався публікації новинним ресурсом Axios документа, у якому влада ФРН закликає Конгрес США не запроваджувати санкції проти Nord Stream 2.

«Ми принципово відкидаємо санкції між союзниками», – ідеться у відповіді МЗС Німеччини. Зазначається, що це може послабити довіру до США і врешті-решт «зашкодить трансатлантичній єдності».

Німеччина погодилася вживати заходів, якщо Росія використовуватиме енергетику як зброю у відносинах з Україною, проте раніше досягнуті домовленості між ФРН та США щодо газогону не містять конкретних критеріїв, які це визначатимуть.

В оприлюдненому Axios неофіційному документі від 19 листопада, який для Конгресу США підготувало посольство ФРН у Вашингтоні, докладно описано, який вигляд можуть мати заходи Німеччини проти Росії.

Ідеться зокрема про «рішучі публічні заяви» із засудженням РФ, можливість припинення зустрічей на політичному рівні, обмеження всіх майбутніх проєктів у паливній сфері, окрім Nord Stream 2.

Зазначається також, що Німеччина «бере активну участь у процесі визначення додаткових обмежувальних заходів» на рівні ЄС.

На думку авторів документа, Nord Stream 2 нібито не становить «жодної загрози для України, поки забезпечується розумний транзит газу», а можливі санкції проти газопроводу називають «перемогою Путіна», оскільки це розділить західних союзників.

Нагадаємо, адміністрація президента Байдена в липні скасувала санкції проти оператора трубопроводу й досягла домовленостей з Німеччиною. Однак минулого тижня Штати запровадили додаткові санкції проти пов’язаної з Росією компанії Transadria Ltd та її судна.

 

Сенатори-демократи у Конгресі США прагнуть не допустити голосування щодо санкцій проти “Північного потоку-2”

28 листопада. УНН. Адміністрація Байдена на чолі з держсекретарем Ентоні Блінкеном просить сенаторів-демократів Конгерсу не допустити схвалення поправок до проекту оборонного бюджету щодо більш жорстких санкцій проти російського енергетичного проекту “Північний потік-2”. Про це інформує виданняThe Hill, передає УНН.

Адміністрація Байдена в понеділок ввела нові санкціїщодо судна, пов’язаного з будівництвом газопроводу “Північний потік-2”, що є головним стратегічним пріоритетом президента Росії Володимира Путіна.

“Північний потік-2” є важливою частиною зусиль Путіна щодо економічного та військового тиску на Україну.

Критики стверджують, що санкції, оголошені цього тижня, не зроблять нічого, щоб зупинити завершення будівництва “Північного потоку-2”, який потім дасть Путіну можливість перекрити або згорнути потачання газу в Україну для досягнення його зовнішньополітичних цілей.

Цитата

“Вони спеціально розроблені, щоб виглядати жорстко, але не матимуть жодного впливу. Якби Байден і Салліван серйозно ставилися до припинення NS2, вони б наклали санкції на NS2 AG і Путіна, Матіаса Варніга, а також на будь-яку організацію, яка бере участь у сертифікації трубопроводів”, – заявив член парламенту Майк Роджерс (штат Алабама), республіканець у комітеті з питань збройних сил Палати представників.

Деталі

Як зазначає The Hill, команда Байдена побоюється жорсткіших дій щодо газопроводу, побоюючись протистояти Німеччині, важливому європейському союзнику в боротьбі з обмеженням зростаючого глобального впливу Китаю.

Тим не менш, помічники Сенату кажуть, що Блінкен закликає сенаторів-демократів заблокувати поправку, авторизовану сенатором Джеймсом Рішем (Айдахо), високопоставленим республіканцем у комітеті Сенату із закордонних справ, і Тедом Крузом (R-Texas), щоб накласти санкції на “Північний потік-2”, що належить російському енергетичному гіганту “Газпрому”.

Поправка також передбачає санкції щодо компаній, які беруть участь у тестуванні та сертифікації трубопроводу, які необхідні перед його запуском.

“Зараз адміністрація докладає всіх зусиль, щоб захистити “Північний потік-2″ (NS2) у той час, коли російські війська зосереджені уздовж кордону з Україною. Кілька посадових осіб адміністрації активно лобіюють Хіл проти голосування за NS2. Це досить примітно”, – повідомляє джерело видання.

Речник Держдепартаменту відмовився від коментарів, посилаючись на загальну практику не коментувати законодавчі акти, що очікують на розгляд.

Доповнення

Палата представників внесла поправку, автором якої виступили представники Марсі Каптур (Огайо) і Майкл МакКол (штат Техас), що вимагає обов’язкових санкцій щодо газопроводу в свою версію NDAA, яка була прийнята 23 вересня.

У вівторок помічник Сенату заявив, що поправка Каптура-МакКола була вилучена з законодавчого тексту законопроекту про дозвіл на оборону, який переговорники в обох палатах опрацьовують на передконференційних переговорах перед остаточним голосуванням в Сенаті.

Демократи в Сенаті в минулому висловлювали підтримку жорсткіших санкцій щодо “Північного потоку-2” порівняно з тим, що зараз влаштовує Держдепартамент.

Голова комітету Сенату із закордонних справ Боб Менендес (D-NJ) і сенатор Жанна Шахін (D-N.H.) у березневому листі звернулися до Блінкена з проханням зупинити трубопровід, створивши “потужний пакет санкцій”.

Вони назвали трубопровід “явним інструментом російського зловмисного впливу в Європі” і частиною “чіткої геополітичної мети Росії здійснювати довгостроковий вплив на енергетичні статки Європи”.

“Адміністрація Трампа не змогла остаточно зупинити цей трубопровід і протягом майже чотирьох років ніколи не використовувала інструменти санкцій, доступних для цього, тому ми цінуємо ваше керівництво в цей критичний період, оскільки газопровід близький до завершення”, – написали Менендес і Шахін у своєму листі від 23 березня до Блінкена.

 

У Німеччині заявили про можливість запуску “Північного потоку-2” без сертифікації

28 листопада. УНН. Російський газопровід “Північний потік-2” за певних обставин може почати роботу, не чекаючи завершення процесу сертифікації. При запуску газопроводу без сертифікації йому загрожує штраф в розмірі близько 1 млн євро. Про це йдеться в статті, опублікованій в німецькій газеті Handelsblatt.

Деталі

У виданні нагадали, що в минулому такі ситуації, коли трубопроводи були введені в експлуатацію до того, як їх сертифікували, вже траплялися. Зокрема, йдеться про німецькі проекти NEL та EGL 401.

Автори заявляють, що в такому разі доведеться виплатити штраф, проте, згідно з підрахунками німецької федеральної мережевої агенції (BNA), його сума становить не більше одного мільйона євро.

Штраф за введення в експлуатацію газопроводу в Німеччині назвали прийнятним, враховуючи що вартість всього проекту “Північний потік-2” становить близько 10 млн євро.

Автори статті вважають, що такий сценарій може здатися оператору “привабливим” з урахуванням високих цін на газ. А Газпром завдяки цьому зможе заощадити на виплатах за транзит газу через Україну.

Доповнення

Європа зіткнулася з енергетичною кризою через зростання споживання і подорожчання газу. Різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали обвинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що “Північний потік-2” може бути запущений “на наступний день після” такого схвалення.

Минулого тижня Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило необхідну процедуру сертифікації газопроводу до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі і передачі їй основних активів і кадрових ресурсів.

Додамо

Раніше США заявили, що збираються ввести додаткові санкції через магістральний газопровід “Північний потік-2”, який проходить з Росії до Німеччини.

У понеділок, 22 листопада, Держдепартамент оголосив у Вашингтоні, що санкції будуть введені щодо структури Transadria LtD, яка брала участь у будівництві трубопроводу і пов’язана з Росією, а її судно Merlin буде визнано конфіскованою власністю.

 

НАТО слід переглянути відносини з Білоруссю – Науседа

29.11.2021 01:56

Президент Литви Гітанас Науседа закликає Північноатлантичний альянс переосмислити відносини з Білоруссю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

У Вільнюсі на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн президент Литви заявив, що білоруські військові дедалі більше інтегруються в збройні сили РФ.

“Це нові виклики для НАТО, і Альянс має відповідно пристосувати свої плани, стратегію та тактику, щоб бути готовим відповісти на них”, – зазначив Науседа.

Він висловив переконання, що Білорусь і надалі випробовуватиме єдність НАТО та ЄС – у тому числі на здатність реагувати та відбивати гібридні атаки.

Урсула фон дер Ляєн своєю чергою висловила солідарність з Литвою в контексті міграційної кризи. Для забезпечення охорони кордонів цій країні, а також Латвії та Польщі наступного року Європейський Союз надасть 200 мільйонів євро.

У 1992 році Білорусь приєдналася до Ради Північноатлантичного співробітництва, а з 1995 року є учасником програми НАТО “Партнерство заради миру”. Утім, в 2021 році Альянс призупинив практичну співпрацю з Білоруссю, закликавши владу країни дотримуватись норм міжнародного права та поважати права людини й основні свободи.

Від травня 2021 року Польща, Литва та Латвія стикнулися зі збільшенням потоку мігрантів з країн Близького Сходу, які прагнуть потрапити до ЄС через Білорусь. Керівництво Євросоюзу звинувачує режим Лукашенка в гібридній атаці, розглядаючи це як помсту за запроваджені проти Мінська санкції.

 

Росія блокує роботу політичної підгрупи ТКГ відразу на кількох напрямках – депутат

28.11.2021 23:57

Представники Російської Федерації блокують роботу політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи відразу на кількох напрямках.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу “Дом” розповів народний депутат, в. о. першого заступника голови української делегації у ТКГ Андрій Костін.

“У підгрупі з політичних питань, у якій я представляю українську делегацію у ТКГ, відбувається дуже складна дискусія”, – зазначив він.

Костін нагадав, що рік тому на рівні ТКГ було ухвалено рішення, аби політична підгрупа розробила так званий план дій щодо реалізації Мінських угод.

“Але оскільки підходи дуже різні до того, як реалізовувати Мінські домовленості, наша делегація внесла свій проєкт плану ще рік тому. Він не підтримується, на жаль, нашими візаві з переговорів. До того ж російська делегація відмовляється брати активну участь в обговоренні цього доручення Тристоронньої контактної групи, що, на мій погляд, свідчить про те, що вона не хоче брати на себе відповідальність, яку має нести як учасник ТКГ”, – сказав депутат.

Він додав, що протягом останніх місяців українська делегація порушувала питання щодо необхідності розглядати традиційні для політичної підгрупи питання порядку денного.

“Зокрема адаптацію закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування…” у зв’язку з включенням до цього закону так званої формули Штайнмаєра. І тут ми також не можемо досягти взаєморозуміння – наші візаві щодо консультацій не хочуть продовжувати розгляд цього законопроєкту”, – сказав в. о. першого заступника голови української делегації у ТКГ.

Костін наголосив, що саме ухвалення законів є основним елементом політичного врегулювання конфлікту на сході України: “Це ж не лише закон про особливий порядок місцевого самоврядування, а й закон про амністію, закон про особливості проведення місцевих виборів”.

“Ось у зв’язку з чим робота в політичній підгрупі зараз має характер таких дискусій – і стосовно того, що робити з планом дій, і щодо нашої пропозиції повернутися до роботи над законопроєктами… На наш погляд, цю роботу заблоковано у зв’язку з тим, що Російська Федерація не готова і не збирається наразі сприяти цьому політичному врегулюванню”, – вважає Костін.

Як повідомлялося, після виходу Олексія Резнікова зі складу української делегації у ТКГ обов’язки першого заступника її голови тимчасово покладено на Андрія Костіна.

 

У Путіна звинуватили Зеленського у підтримці істерики: Не готуємо наступи ні на кого

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 22:42. УП

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вважає неприйнятною “істерику”, яку нібито нагнітають навколо скупчення російських військ біля кордону з Україною англосаксонські та українські ЗМІ, а також президент України Володимир Зеленський.

Джерело: Пєсков у коментарі ТАСС

Пряма мова: “Ця істерика, яка зараз нагнітається в англосаксонських ЗМІ, в українських ЗМІ і підтримується українськими політиками на чолі з главою держави, ми вважаємо її абсолютно неприйнятною”.

Деталі: Коментуючи висловлювання Зеленського про те, що президент РФ Володимир Путін “має публічно сказати” про відсутність планів нападу на Україну, Пєсков заявив: “Самі твердження про те, що Росія на когось збирається наступати, і закиди на адресу Росії в тому плані, що Росія якось агресивно поводиться, абсолютно безпідставні й невірні по суті”.

“Ми побоюємося, ми вже говорили, що це нагнітання може бути спробою приховати власну підготовку [України] щодо силового вирішення проблеми Донбасу. Це було б повним божевіллям”, – заявив Пєсков.

Він також стверджує, що “Росія не готувала, не готує і не готуватиме жодних наступів ні на кого”.

“Росія – абсолютно миролюбна країна, яка зацікавлена ​​у добрих відносинах зі своїми сусідами”, – запевнив представник Кремля.

При цьому він залишив без відповіді питання про нібито переданий через президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана список на обмін утримуваними особами.

“Список – без коментарів”, – сказав він, відповідаючи на запитання, чи отримано цей документ російською стороною.

Що передувало: На пресконференції 26 листопада Зеленський заявив, що президент РФ має привселюдно сказати, що “ми не плануємо, Росія не готує повномасштабне вторгнення до України””.

“Не хочете зустрічі – давайте говорити телефоном, давайте скажемо це публічно, що РФ не готує повномасштабне вторгнення в Україну”, – наголосив Зеленський.

 

Євросоюз та НАТО мають намір посилити боротьбу з дезінформацією

28.11.2021 22:36

Генсек НАТО Єнс Столтенберг і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на зустрічі з прем’єр-міністром Латвії Кріш’янісом Каріньшем обговорили протидію гібридним атакам, а також ситуацію на кордоні України та РФ.

Зустріч відбулася в Ризі, столиці Латвії, передає Укрінформ із посиланням на LSM.

Зазначається, що під час обговорення поточного становища на українсько-російському кордоні Єнс Столтенберг знову закликав Росію послабити напруженість.

Криш’яніс Каріньш підкреслив: те, що відбувається на кордонах Білорусі з Польщею та країнами Балтії, не є ні явною військовою атакою, ні стандартною міграційною кризою. За його словами, «у цей час дуже важливо, щоб країни Євросоюзу та НАТО трималися разом». Прем’єр-міністр Латвії також запропонував збільшити присутність військ НАТО у Балтії.

Своєю чергою Урсула фон дер Ляєн заявила: «Латвія зреагувала на цю гібридну атаку дуже гуманно, але водночас твердо. ЄС продовжує вас підтримувати… Це включає, наприклад, підтримку з обладнанням для успішнішого патрулювання кордону в тісній співпраці з нашими агентствами. Як я вже сказав, ми потроїмо суму грошей, яку буде виділено Латвії, Польщі та Литві на патрулювання кордону цього і наступного року. Ця сума сягає 200 мільйонів євро».

Окрім того, на зустрічі було заявлено про намір Євросоюзу та НАТО тісніше співпрацювати у боротьбі з дезінформацією як частиною гібридних загроз. З цією метою підписано спільну декларацію. Зазначається, що в цій роботі братиме участь Центр стратегічної комунікації НАТО в Ризі.

 

Аваков заступився за Бутусова: Ідіотизм і вибіркове правосуддя

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 19:23. УП

Ексміністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає початок Державним бюро розслідувань кримінального провадження за фактом публікації журналістом Юрієм Бутусовим відео з пострілами з гаубиці публічним актом вибіркового правосуддя.

Джерело: Аваков у Facebook

Дослівно: “Порушення ДБР справи щодо Юрія Бутусова – це ідіотизм і ще один публічний акт вибіркового правосуддя проти інакодумця, який критикує владу.

Недільні квапи-підлабузники демонструють мстивість ображеної влади. І не має значення, від самого президента йде команда чи його посіпак. Сором і ганьба!”

Що передувало: ДБР почало кримінальне провадження за фактом публікації журналістом Юрієм Бутусовим відео з пострілами з гаубиці за статтями 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Сам Бутусов вважає, що президент Володимир Зеленский помстився йому “за свою ганебну прес-конференцію”.

26 листопада під час зустрічі Зеленського із журналістами глава держави назвав Бутусова людиною, котра працювала на олігарха Ігоря Коломойського й образилася, бо не отримала посади у Міноборони. За словами Зеленського, після публікації Бутусова про застосування дрона на Донбасі бойовики почали атакувати та зкидати бомби на позиції захисників: “На вашій совісті смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами”.

 

Міноборони засудило опубліковане Бутусовим відео: РФ шукає найменший привід для провокацій

28.11.2021 18:34

У Міністерстві оборони засуджують публікацію будь-яких матеріалів, які можуть поставити під загрозу життя наших воїнів та інформаційну безпеку України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МОУ.

«На тлі того, що наші західні партнери постійно заявляють про високу ймовірність ескалації в Україні і дані наших розвідок про присутність російських військ вздовж українського кордону збігаються, Російська Федерація шукає найменший привід для провокацій та реалізації своїх намірів», – зазначили в МОУ.

У пресслужбі додали, що в умовах гібридної війни ворог вже почав використовувати відео, опубліковане журналістом Юрієм Бутусовим у Фейсбуці, на якому він здійснює постріл зі 152-мм гармати-гаубиці Д-20, у своїх пропагандистських інтересах. «Це підвищує небезпеку провокативних дій з боку російсько-окупаційних військ та підконтрольних їм формувань, посилення обстрілів позицій Об’єднаних сил, оскільки російська сторона регулярно використовує тактику звинувачень на випередження для прикриття власних злочинів», – уточнили в Міноборони.

У МОУ наголосили, що Збройні сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей, не застосовують засоби ураження калібром понад 100 мм та відкривають вогонь виключно у відповідь у випадках, коли дії російських окупаційних військ створюють загрозу для життя і здоров’я українських воїнів та мирних громадян.

Для встановлення об’єктивних обставин, зафіксованих на відео, за дорученням Головнокомандувача ЗСУ розпочато перевірку фактів можливого порушення посадовими особами службових обов’язків та правил поводження зі зброєю.

«Наполегливо закликаємо громадян України уникати вчинків, які можуть зашкодити Збройним силам України, спричинити інтенсифікацію обстрілів ворогом, збільшити втрати з нашого боку або ускладнити співпрацю у сфері оборони з міжнародними партнерами», – зазначили в МОУ.

Як повідомляв Укрінформ, слідчі Державного бюро розслідувань перевірять законність дій журналіста Юрія Бутусова на відео, яке він виклав у мережі, де він здійснює постріли з «Гаубиці Д-20» калібром 152 мм.

Бутусов відреагував на повідомлення ДБР постом у Фейсбуці. «Державне бюро розслідувань тільки що порушило проти мене справу за статтею 437 – планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни. Майдан, захоплення Криму, вторгнення на Донбас та вісім років війни. Тобто це я все почав. На думку президента, саме я оприлюднив відео з Байрактару і тим самим спричинив смерті наших воїнів (кого саме, звичайно, не сказав). Постріл з гармати, який був колись зроблений, це тепер привід для ескалації, хоч я і написав, що це було давно», – зазначив він.

Під час пресмарафону «30 запитань Президенту України», Президент Володимир Зеленський заявив, що журналіст Юрій Бутусов розповсюджував закриту інформацію, яка поставила під загрозу життя людей.

 

ДБР почало провадження через публікацію Бутусовим відео

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 18:32. УП

ДБР почало кримінальне провадження за фактом публікації журналістом Юрієм Бутусовим відео з пострілами з гаубиці.

Джерело: ДБРМіноборониБутусов у Facebook

Деталі: 27 листопада Бутусов опублікував відео, за його словами, зняте “дуже давно” на тренуваннях підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України “в суворій відповідності до діючих конвенцій та заборон”.

28 листопада Державне бюро розслідувань заявило, що вивчить відео, викладене Бутусовим, у межах розпочатого кримінального провадження. Там зазначили, що Бутусов на відео стріляє з “Гаубиці Д-20” калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”.

На думку представників ДБР, оприлюднення подібних матеріалів “завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну”. Водночас там додали, що, за попередніми висновками, подія відбулась за межами зони ООС.

Оновлено: Пізніше в ДБР уточнили, що кримінальне провадження почато не проти Бутусова, а за означеним у його публікації фактом. Зокрема, предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї.

Там наголосили, що ДБР займається виключно злочинами посадових осіб, і саме можливі ознаки такого злочину й стали предметом провадження.

Дослівно ДБР: “Усі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати, яке виклав Юрій Бутусов, будуть перевірені. В тому числі в порядку статті 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ(Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Будуть перевірені також і можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння”.

Деталі: Разом з тим, у Міноборони, коментуючи відео Бутусова, категорично засудили “публікацію будь-яких матеріалів, які можуть поставити під загрозу життя наших воїнів та інформаційну безпеку України”.

Там заявили, що за дорученням Головнокомандувача ЗСУ розпочато перевірку фактів можливого порушення посадовими особами службових обов’язків та правил поводження зі зброєю.

Дослівно Міноборони: “На тлі того, що наші західні партнери постійно заявляють про високу ймовірність ескалації  в Україні і дані наших розвідок про присутність російських військ вздовж українського кордону збігаються, Російська Федерація шукає найменший привід для провокацій та реалізації своїх намірів.

Текст опису зазначеного відео поданий автором у манері, яка дозволяє використати цю публікацію саме як привід для ускладнення ситуації в районах проведення ООС та для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї, у відсутності контролю за зброєю у військах.

В умовах гібридної війни ворог вже почав використовувати це відео у своїх пропагандистських інтересах. Це підвищує небезпеку провокативних дій з боку російсько-окупаційних військ та підконтрольних їм формувань, посилення обстрілів позицій Об’єднаних Сил, оскільки російська сторона регулярно використовує тактику звинувачень на випередження для прикриття власних злочинів.

Публікація подібних відео у такому контексті і, зокрема зазначеного, є черговим прикладом того, як свідомо чи несвідомо можна виступити на боці ворогів України в інформаційному протистоянні”.

Більше деталей: Сам Бутусов вважає, що президент Володимир Зеленский помстився йому “за свою ганебну прес-конференцію”.

Дослівно Бутусов: “ДБР контролює у Зеленского один з керівників знищення протестів на Майдані – Олег Татаров, вірний кадр Андрія Портнова та Андрія Єрмака. На восьму річницю розгону Майдану 29 листопада 2013-го Татаров та Єрмак зробили блискучий подарунок російській пропаганді – намагаються засудити журналіста, який писав про Майдан та про війну з першого дня.

Інтереси Зеленского в моїй справі повністю збіглися з інтересами Портнова, Татарова, російської пропаганди та їхньої агентури в Україні. Думаю, що тепер координація дій офіса президента, силовиків та російського впливу може вважатись доведеною.

Я не збираюсь кудись їхати з країни… Все що я казав про російську агентуру в оточенні Зеленського – чиста правда, і я це можу довести, а тексти та справи якими офіс намагається мене закрити – це системна брехня в інтересах нашого ворога”.

Передісторія:

26 листопада під час зустрічі президента Володимира Зеленського із журналістами глава держави назвав Бутусова людиною, котра працювала на олігарха Ігоря Коломойського й образилася, бо не отримала посади у Міноборони. За словами Зеленського, після публікації Бутусова про застосування дрона на Донбасі бойовики почали атакувати та зкидати бомби на позиції захисників: “На вашій совісті смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами”.

Бутусов відповів, що Зеленському має бути соромно і він перекладає свою відповідальність на інших.

 

У Криму «молодіжні кібердружини» окупантів шукають «екстремізм» в інтернеті

28.11.2021 13:47

У Криму окупанти створюють “молодіжні кібердружини” зі школярів і студентів, які займаються пошуком забороненого контенту, тобто публікацій, де кримчани висловлюють власне незадоволення або передруковують “екстремістські матеріали”.

Як передає Укрінформ, про це у своєму звіті повідомляє “Асоціація реінтеграції Криму”.

“Стримування народного невдоволення шляхом посилення покарань за «екстремізм» традиційне для російського імперського менеджменту. І тепер в окупованому Криму можна отримати «штраф» за випадково натиснутий лайк чи за нерозважливо зроблений репост, а якщо таке «кричуще порушення» «виявлять» повторно протягом року, то можна отримати й реальний «тюремний строк». Допомогу ФСБ та «Роскомнагляду» надають так звані «кібердружинники» – члени «добровільної молодіжної організації», які займаються ручним моніторингом соціальних мереж у пошуках забороненого контенту”, – йдеться у повідомленні.

На сайті “Кібердружини” зазначається, що в ній перебувають 20 тисяч осіб у “32 регіонах Росії”. Починаючи з 2017 року, “кібердружини” почали формуватися окупаційними “органами” й на території окупованого Криму.

Головною є “кібердружина” у “Севастопольському державному університеті”, як у ключовій установі регіонального рівня з підготовки кадрів для російських спецслужб. У березні 2021 року у тамтешньому “Інституті радіоелектроніки та інформаційної безпеки” було створено таке собі “студентське волонтерське об’єднання” “Кіберагенти інформаційної безпеки”.

Окрім того, восени 2021 року до “кіберстукацтва” вирішено було долучити студентів “Севастопольського промислово-технологічного коледжу”. У цьому колишньому профтехучилищі зараз готують не тільки кухарів та укладачів плитки, а й “юристів” для роздутого штату окупаційних каральних структур.

Як відомо, діяльність «кіберстукачів» несе в собі фінансовий зиск для країни-агресора. У жовтні 2017 року голова Федеральної служби з фінансового моніторингу Юрій Чиханчин на зустрічі з Путіним підніс як досягнення, що в Росії запущено механізм позасудового заморожування активів осіб, які «мають відношення до тероризму».

 

В окупованому Криму стартував марафон зі збору коштів на погашення штрафів активістам

28.11.2021 13:01

В окупованому Криму стартував марафон, під час якого люди збирають монети та передають їх на сплату штрафів.

Ці кошти направлять на погашення штрафів активістам, притягнутим до відповідальності за адмінстаттями. Як повідомляє Укрінформ, про це у Фейсбуці поінформувала Кримська солідарність.

“Ініціативу “Єдність дорожча за штрафи” підтримують люди з різних районів Криму. Вони фотографуються з монетами, публікують ці фотографії у своїх особистих акаунтах у соціальних мережах”, – йдеться у повідомленні.

“Кримський марафон” — це громадська ініціатива, яка розпочалася в Криму з ініціативи “Кримської солідарності” влітку 2017 року, коли російські силовики застосували новий різновид тиску на активістів: проти громадян, які збираються підтримати своїх співвітчизників під час обшуків, почали порушувати адміністративні справи за участь у несанкціонованому мітингу.

Марафон підтримали жителі різних країн світу: в Туреччині, Німеччині, Польщі, Білорусі, Росії, Азербайджані та навіть Лівії люди приєднувалися до акції допомоги на захист тих, хто переслідується у політично мотивованих справах.

У ході першого етапу марафону було зібрано понад 800 000 рублів, що покривало суму штрафів братів Білялових, а також наступних штрафів, які присуджувалися в адміністративних справах проти активістів.

Другий етап “Кримського марафону” розпочався у січні 2018 року для сплати штрафів учасникам одиночних пікетів, коли більш як 80 осіб були визнані винними за участь у несанкціонованому мітингу (на знак протесту проти репресій за національною та релігійною ознаками у жовтні 2017 року кримські татари по всьому Криму вийшли з одиночними пікетами) і отримали штрафи від 10 до 15 тисяч рублів кожен.

Другий марафон показав більш значущі результати. З 23 по 29 січня 2018 року в Києві та інших містах України відбулася акція на підтримку “Кримського марафону”. В рамках акції українці, кримські татари та всі небайдужі люди підтримали кримських активістів, яких оштрафували. У стислі терміни зібрана сума перевищила 2 000 000 рублів. Цієї суми вистачило на покриття всіх штрафів.

29 липня 2019 року у відповідь на масові судові процеси над кримськими татарами в московських судах Криму стартував третій етап “Кримського марафону”.

Як повідомлялося, 10 липня 2019 року на Червоній площі затримали сімох із сорока кримськотатарських активістів поважного віку, які приїхали до Москви і вийшли з плакатами проти кримінального переслідування їх народу. В руках активістів були плакати: “Боротьба з тероризмом у Криму — це боротьба з інакодумством”, “Наші діти не терористи” та “Припиніть репресії за релігійною ознакою”.

 

В Іспанії українці поскаржилися на «російський» Крим у шкільному підручнику 

28.11.2021 13:51

Посол України Сергій Погорельцев подякував українській громаді за пильність звернувся до Міністра освіти та професійної підготовки Іспанії з приводу того, що у підручнику «Соціальні науки» для 6-го класу середньої школи була неправильно вказана приналежності Кримського півострова.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство України в Іспанії повідомило у Фейсбуці.

«Щиро дякуємо нашим співвітчизникам, зокрема, панові Богдану Довганю, за пильність та небайдужість у справі обстоювання національних інтересів. У зв’язку з інформацією, що стала відомою Посольству України в Іспанії, Посол Сергій Погорельцев невідкладно звернувся до Міністра освіти і професійної підготовки Іспанії Пілар Алегрії Контіненте з приводу грубої помилки, допущеної у підручнику «Соціальні науки» для 6-го класу середньої школи видавництва «Edelvives» стосовно приналежності Кримського півострова РФ», – ідеться у дописі.

Зауважується, що було порушене питання щодо відкликання усього накладу цього підручника з навчальних закладів Іспанії, а також висловлене прохання не допускати надалі схвалення цим Міністерством таких підручників для закладів освіти Іспанії.

Дипустанова звернулася до наших співвітчизників не обмежуватися публікаціями у соціальних мережах, які охоплюють лише український сегмент, щодо виявлених фактів дезінформації.

«Колективні звернення до видавництв, на кшталт «Edelvives», та державних установ роблять свою справу», – наголосили в посольстві.

Нагадаємо, Посольство Сполучених Штатів у Болгарії висловило глибоке занепокоєння через слова болгарського президента Румена Радева про «російський Крим»

 

Кулеба: “Мінськ” і “Нормандія” у комі, але все ще живі

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 12:05. УП

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявляє, що Мінський і Нормандський переговорні формати перебувають в комі, проте слід намагтись повернути їх до свідомості, бо Україна “не прагне війни”.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це Кулеба сказав в інтерв’ю німецькому виданню Die Zeit, його переклад наводить пресслужба МЗС.

Говорячи про Мінський формат, Кулеба сказав, що Росія була би “щаслива бачити остаточну поразку Мінська”, адже це розв`язало б їм руки та надало більшу свободу дій.

“Ми не хочемо робити їм такий подарунок. Мої німецький та французький колеги докладають максимальних зусиль, намагаючись достукатись до Росії. Вони зробили численні спроби всадити міністра закордонних справ Росії Сергея Лаврова за стіл переговорів разом із нами. Втім, в його графіку завжди знаходиться щось важливіше.

Наразі і Норманді, і Мінськ перебувають в стані коми, але вони все ще живі, і нам слід намагатись повернути їх до свідомості”, – заявив міністр.

На запитання журналіста, як зробити останнє, Кулеба відповів – “продовжувати намагатись, не зважаючи на те, скільки це займе часу”.

“Лишити свої розчарування та фрустрацію позаду та не сходити з треку. Існує лише одна альтернатива дипломатії: війна. А Україна не прагне війни. Тож ми будемо й далі намагатись, адже ми прагнемо миру, стабільності та безпеки для України та всієї Європи”, – заявив глава МЗС.

Нагадаємо, в листопаді Міністерство закордонних справ Росії опублікувало конфіденційне дипломатичне листування російського міністра Лаврова з главами МЗС Франції та Німеччини.

В МЗС РФ пояснили такий крок тим, що позиція російської сторони і її підхід до проведення зустрічі в Нормандському форматі нібито регулярно викривлюється.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що оприлюдненням листів Росія має на меті “добити” Нормандський формат.

 

Кулеба назвав головну перепону членства України в ЄС і НАТО

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 11:30. УП

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що бачення окремими країнами ЄС і НАТО України крізь призму їхніх відносин з Росією є головною перепоною вступу України в ці союзи.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це Кулеба сказав в інтерв’ю німецькому виданню Die Zeit, його переклад наводить пресслужба МЗС.

За словами Кулеби, членство України в ЄС та НАТО – це лише питання часу.

“Україна – природна частина європейської та євроатлантичної спільноти. Ми розуміємо, що в ЄС існує певний скепсис щодо подальшого розширення. І що країна має відповідати всім Копенгагенським критеріям, яких ми досягнемо. Втім, не це головна перепона для нашого членства в ЄС”, – сказав міністр.

За його словами, головна перепона – “те, що окремі країни НАТО та ЄС досі дивляться на Україну крізь призму своїх відносин з Росією”.

“І тому мій меседж до них простий: сприймайте Україну за її власними якостями та чеснотами. Ми заслуговуємо на те, щоб на Україну дивилися як на Україну. Відносини з Росією – це одне, відносини з Україною – це інше”, – зазначив міністр.

Раніше Кулеба заявляв, що Україну можуть взяти в ЄС і НАТО з “недозавершеними реформами”, якщо буде політичне рішення.

Міністр також наполягає, що ЄС і НАТО повинні надати чітку дорожню карту для майбутнього членства української держави у двох блоках.

Керівниця групи підтримки України в Європейській комісії Катаріна Матернова наголошує, що Києву слід продовжувати формувати консенсус у ЄС щодо своєї європерспективи, якого бракує сьогодні.

 

Українські караїми планують заснувати представництво

28.11.2021 20:09

Караїми хочуть заснувати свій представницький орган в Україні за аналогією з Меджлісом кримськотатарського народу.

Як передає Укрінформ, про це Крим.Реалії розповіла засновниця Спілки караїмів України Олена Арабаджі.

«Засновуємо представницький орган, за допомогою якого наша держава реалізовуватиме закон «Про корінні народи України». Чому це важливо? Тому що з нами тепер розмовлятимуть не як з окремими особами, а з нами розмовлятимуть як із представниками корінного народу України», – пояснила Арабаджі.

За переписом населення 2001 року в Україні проживали 1200 караїмів.

В Україні 23 липня набрав чинності закон про корінні народи. Президент України Володимир Зеленський 21 липня підписав ініційований ним Закон «Про корінні народи України» № 1616-IX, який Верховна Рада ухвалила 1 липня 2021 року.

Документ спрямовано на максимальний захист культурних, інформаційних та інших прав корінних народів, надання їм механізмів та інструментів роботи з Українською державою. Зокрема, визнаються представницькі органи корінних народів.

Закон визначає, що корінними народами України, що сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки.

 

Український посол нагадав Німеччині про компенсацію за втрачені культурні цінності

28.11.2021 14:06

Україна має повне право розраховувати на компенсацію з боку Німеччини як за втрачені під час Другої світової війни культурні цінності, так і за переданий ФРН безкорисливо 20 років тому безцінний архів Баха.

Про це посол України в ФРН Андрій Мельник написав голові Фундації «Берлінська співоча академія» Георгу графу цу Кастель-Кастель у листі, який є у розпорядженні Укрінформу.

Зокрема, Мельник у листі відмовляється від участі у святковому концерті з нагоди 20-річчя передачі архіву Баха та аргументує своє рішення.

«Німецькому уряду було наголошено, що українська сторона очікує кроків з боку Німеччини: як з точки зору компенсації за величезні втрати культурної спадщини України під час нацистської окупації, так і з точки зору політичної підтримки моєї Батьківщини на шляху до членства в ЄС», – пише посол.

Він звертає увагу на те, що офіційні пропозиції українського уряду, згідно з якими Німеччина могла б, наприклад, створити «Компенсаційний фонд воєнних втрат» для закупівлі найбільш постраждалим вітчизняним музеям цінних артоб’єктів світового рівня, просто ігноруються.

Мельник зазначив, що впродовж кількох останніх років неодноразово звертався як до відповідних культурних закладів, так і до відомства канцлера та Федерального міністерства закордонних справ з пропозиціями запустити важливі українсько-німецькі ініціативи у контексті передачі архіву Баха. Зокрема, йшлося про можливість започаткування щорічного двостороннього музичного фестивалю Баха або ж про багатомільйонну програму фінансування класичної музики в Україні (оркестри, юні таланти тощо). «На жаль, ми наштовхнулися на глуху стіну нерозуміння», – констатує дипломат.

За його словами, поки Берлін і надалі відмовлятиме Києву в серйозній дискусії про історичну відповідальність Німеччини перед Україною, особливо у сфері репарацій втраченої культурної спадщини, поки у Німеччині нехтуватимуть законними інтересами і правами України, двосторонній діалог залишатиметься обтяженим.

Мельник також нагадує у листі, що Україна за час окупації Вермахтом була повністю спустошена. Не лише загинули мільйони людей, але й сильно постраждала багата культурна спадщина України: понад пів мільйона цінних музейних експонатів, 46 мільйонів архівних матеріалів і 50 мільйонів книг безслідно зникли під час німецької окупації. На Україну припадає в цілому 73% від загальних втрат культурних цінностей СРСР, зазначив Мельник. Після Другої світової війни музичне зібрання Академії співу, до якої належали й архіви Баха, становила невід’ємну частину Національного архівного фонду УРСР, а після 1991 року – незалежної України.

Як повідомлялося, унікальний архів нот Баха, культурна вартість якого є неоціненною, а матеріальна перевищує десятки мільярдів євро, був переданий за президентства Леоніда Кучми уряду Герхарда Шредера в 2001 році. Серед української громадськості досі точаться гарячі дискусії, чи був цей суперечливий політичний крок тодішньої влади доречним і юридично допустимим, до того ж український парламент не надав згоди на це.

 

У Києві вшановують пам’ять Павла Шеремета

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 17:23  УП

У Києві проходить акція пам’яті вбитого журналіста, одного з керівників “Української правди” Павла Шеремета – 28 листопада йому б виповнилося 50 років.

Джерело: УП

Деталі: В акції беруть участь білоруські та українські журналісти, друзі Павла, інші небайдужі.

Вони зібралися біля пам’ятника Шеремету на перетині вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка, де й загинув журналіст.

Зокрема, на акції виступили головний редактор УП Севгіль Мусаєва та заступник голови Білоруської асоціації журналістів Борис Горецький.

Довідка: Павло Шеремет народився 28 листопада 1971 року в Мінську.

Журналіст працював у трьох країнах – Білорусі, Росії та Україні. Після його арешту в Білорусі за критичні матеріали в 1997 році був змушений виїхати до Росії. Пізніше Шеремета позбавили білоруського громадянства.

З 1998 року журналіст будував професійну кар’єру в Росії, працював на провідних російських телеканалах як автор документальних фільмів та спецпроєктів. Але в кінці 2000-х він змушений був покинути Перший телеканал, бо не захотів миритися з цензурою і тиском.

З 2012 року Шеремет жив і працював у Києві: був автором і ведучим програми в форматі late-night-show “Проти ночі з Павлом Шереметом”, вів ранкове шоу на українському “Радіо Вести”, публікувався в “Українській правді”, а з 2014 став виконавчим директором видання. Займався розвитком школи журналістики при “Українській правді”.

Передісторія:

Один із керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваниху вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.

22 травня 2020 року слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і триває. Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним.

Пізніше суд відпустив під цілодобовий домашній арешт підозрюваного у вбивстві Андрія Антоненка, а Яну Дугарь взагалі звільнив під заставу. 4 серпня суд розпорядився зняти з Юлії Кузьменко електронний браслет і замінити цілодобовий домашній арешт на нічний.

27 вересня 2021 року Антоненку призначили нічний домашній арешт замість цілодобового. Суд також продовжив на 2 місяці дію запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту для підозрюваної Юлії Кузьменко та дію особистого зобов’язання для підозрюваної Дуга

 

Берлін закликає Конгрес США не вводити санкції проти “Північного потоку-2” – Axios

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 19:00. УП

Уряд Німеччини закликав членів Конгресу США не вводити санкції проти газопроводу “Північний потік-2”, стверджуючи, що цей крок послабить довіру до США і “зрештою зашкодить трансатлантичній єдності”.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це повідомляє Axios з посиланням на документи,  які є в розпорядженні видання.

Президент США Джо Байден і канцлерка Німеччини Ангела Меркель у липні уклали угоду, згідно з якою Німеччина погодилася вжити заходів, включно з підтримкою санкцій на рівні ЄС, якщо Росія “використовуватиме енергію як зброю” проти України та Європи.

Невдоволені республіканці в Сенаті зараз наполягають на введенні нових санкцій як поправки до щорічного закону про оборону, і голосування щодо нього можливе вже цього тижня.

Водночас, у документі від 19 листопада посольства Німеччини у Вашингтоні, позначеному як “засекречений”, описано кроки, які Німеччина зробить на національному рівні, якщо Росія використовуватиме газ як зброю.

Ці кроки включають “рішучі публічні заяви”, які засуджують поведінку Росії, “оцінку” припинення майбутніх політичних зустрічей і розгляд “можливих” обмежень на майбутні російські проєкти, які стосуються викопного палива – не включаючи “Північний потік-2”.

На рівні ЄС, йдеться у документі, Німеччина “бере активну участь у процесі визначення варіантів додаткових обмежувальних заходів”. Подоробиці обмежень не вказані.

У документі також стверджується, що “Північний потік – 2” нині “не загрожує Україні доти, доки забезпечується розумний транзит газу”.

Документ називає можливі санкції щодо трубопроводу “перемогою Путіна”, оскільки цей крок розділить західних союзників.

Радник президента України Володимира Зеленського сказав Axios, що Україна “шокована, засмучена і спантеличина” зусиллями Німеччини врятувати “найнебезпечніший геополітичний проєкт Росії”.

Сам Зеленський цього місяця закликав сенаторів підтримати нові санкції.

Видання Foreign Policy днями повідомило, що адміністрація Байдена намагається домогтися у Конгресі скасування положень про санкції стосовно російського газопроводу “Північний потік-2”, включені до щорічного оборонного бюджету.

Вищі посадовці з адміністрації Байдена закликають Сенат не підтримувати санкції, щоб уникнути напруження відносин з Німеччиною.

 

Президент Литви: режим Лукашенка продовжить випробовувати Захід усіма тактиками

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 16:07. УП

Президент Литви Гітанас Науседа не вважає міграційну кризу завершеною та вважає, що режим Лукашенко і сили, які його підтримують, продовжать випробовувати Захід.

Про це Науседа заявив після зустрічі з главою Єврокомісії та генсеком НАТо в неділю,  пише “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

Науседа сказав, що міграційна криза на кордоні з Білоруссю навряд чи вирішиться найближчим часом.

“Вона ще не вирішилася. І, на наш погляд, цього найближчим часом очікувати важко.

Все залишається складним і дуже важким у плані прогнозування. Немає сумнівів у тому, що режим Александра Лукашенка і сили, що підтримують його, продовжуватимуть випробовувати єдність західного світу всіма засобами та тактиками”, – заявив Науседа.

Він повідомив, що на зустрічі було обговорено ситуацію з безпекою в Балтійському регіоні, а також ситуацію в Україні.

“І ситуація навколо України через мобілізацію російських військ нас особливо непокоїть. Ще один процес, що викликає занепокоєння, – повна військова інтеграція Білорусі у військові структури і доктрини Росії. Це створює нові виклики для колективної безпеки НАТО, і Альянс повинен відповідним чином скоригувати свої плани, стратегії та тактику, і бути готовим до можливої ​​відповіді”, – зазначив Науседа.

За його словами, якщо ситуація з безпекою стане ще складнішою, він не відкидає можливості звернення за консультаціями за 4-ою статтею НАТО.

Нагадаємо, днями самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко приїхав до мігрантів у табір у Брузгах, неподалік від польського кордону, та виступив перед ними з сорокахвилинною промовою.

 

Населення України може зменшитися до 35 мільйонів менш ніж за 30 років – ООН

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 15:55. УП

Населення України може скоротитися до 35 мільйонів жителів до 2050 року, близько третини українців помирає у віці до 65 років, констатують в ООН і радять владі подбати про якість життя громадян.

Джерело: аналітична довідка Організації Об’єднаних Націй “Демографічні процеси”

Дослівно: “Населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів, та, ймовірно, зменшиться до 35 мільйонів до 2050 року.

Низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст рівня зовнішньої міграції руйнують людський капітал України, а отже й основу для сталого розвитку”.

Деталі:  В ООН зазначають, що недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми залишається одним із чинників, що заважають українцям мати бажану кількість дітей.

Водночас, поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби є одними з основних причин одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків.

Дослівно: “Близько третини українців помирає у віці до 65 років. Понад половині цих смертей можна запобігти.

За даними приблизних підрахунків, за межами країни постійно перебуває близько 3 мільйонів українських працівників, і їхня чисельність, ймовірно, надалі зростатиме. Високий рівень бідності та труднощі з пошуком працевлаштування з гідною оплатою підсилюються політичними, соціальними та безпековими факторами, які стимулюють міграційних відтік.

Майже половина українських мігрантів зайнята в низькокваліфікованих видах діяльності, для яких вони мають зависоку кваліфікацію, їх приваблює поступово полегшуваний доступ до ринків праці в ЄС.

Третина нещодавнього зростання рівня міграції відбулася за рахунок українців віком до 35 років, які переважно мають кращу освіту, ніж ті, хто залишається в Україні.

Зростання кількості українських студентів за кордоном збільшує відтік кадрів, і лише деякі з них планують повернутися, що спричиняє невідповідність кваліфікації та нестачу робочої сили в різних секторах економіки та регіонах країни”.

Деталі: Чисельність населення сільських місцевостей в Україні скорочується, що зумовлено міграцією молодих, більш освічених і забезпечених верств населення.

За даними ООН, населення України є одним із тих, які найшвидше старішають у Європі, що є прямим наслідком зниження рівня народжуваності.

Більше як п’ята частина населення старша за 60 років, і ця частка, за прогнозами, зросте до 36% до 2050 року.

Жінки становлять близько двох третин населення віком понад 65 років і майже 3/4 населення віком понад 80 років.

Пов’язані з потребами літніх людей витрати в Україні переживатимуть одне з найвищих зростань у Європі та, за прогнозами, становитимуть 25% ВВП до 2050 року.

Очікується, що чисельність робочої сили в Україні, що характеризується низьким рівнем залученості, особливо серед старших українських чоловіків і жінок, а також жінок працездатного віку, зменшиться більш ніж на 30% до 2050 року.

Розмір внесків на соціальне страхування зменшує і неофіційна зайнятість.

В ООН зазначають, що саме по собі скорочення населення не є проблемою, але важливі рівень та якість життя українського народу.

Дослівно: “Низький рівень народжуваності навряд чи зміниться за будь-якого сценарію. Тому необхідні політичні заходи для забезпечення розвитку та ефективного використання людського капіталу країни, а також соціального захисту людей на достатньому рівні через політично та фінансово стабільну систему”.

 

В Україні за добу – 7 483 випадки коронавірусу

28.11.2021 08:11

Протягом минулої доби в Україні виявили 7 483 нові випадки коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

«За добу 27 листопада в Україні зафіксовано 7 483 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 774, медпрацівників – 105)», – йдеться в повідомленні.

Також за минулу добу госпіталізовано 3 456 осіб, летальних випадків – 400, одужало – 10 270 осіб.

За весь час пандемії в Україні  захворіло 3 422 023 особи, одужало – 2 910 237 осіб,  летальних випадків – 85 117, проведено ПЛР-тестувань – 15 819 249.

За даними МОЗ, протягом минулої доби 139 476 людей вакциновано проти COVID-19. Одну дозу отримали 43 353 людини, повністю імунізовані – 96 123 людини.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 13 289 463 людини, з них отримали одну дозу – 13 289 461 людина, повністю імунізовані та отримали дві дози – 10 904 799 людей. Загалом проведено 24 194 260 щеплень.

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада в Україні зафіксували 14 200 нових випадків коронавірусу.

 

Ізраїльські вчені заявляють, що розробили спосіб знищувати коронавірус за дві секунди

28.11.2021 12:50

Фахівці з Аріельського університету розробили спосіб знищення коронавірусу та інших поліовірусів усього за дві секунди.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує Jerusalem Post.

Зазначається, що для цього вчені використовували особливу форму випромінювання з довжиною хвилі близько 3 міліметрів. За словами дослідників, це дає змогу їм знищувати 99% коронавірусу та інших поліовірусів із поверхонь протягом двох секунд.

Для порівняння: випромінювання мобільного телефона має довжину хвилі близько 30 сантиметрів, а випромінювання мікрохвилі – близько 12 сантиметрів.

Результати цього дослідження можуть мати важливе значення для швидкої та ефективної дезінфекції поверхонь. Наприклад, використовуючи з цією метою ультрафіолет, для дезінфекції потрібні хвилини, а іноді навіть ціла година.

Хвилі міліметрового діапазону знаходять безліч застосувань. Попередні дослідження показали, що в галузі медицини вони можуть бути дуже ефективними у боротьбі з пухлинами та у знищенні ракових клітин. Крім того, їх можна використовувати для передачі енергії та електрики без використання дротів, а також у процесі виробництва унікальних матеріалів, таких як синтетичні алмази.

 

В ЄС опублікували рекомендації щодо нового штаму Omicron

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 10:28. УП

У Європейському центрі із запобігання та контролю захворювань заявили, що новий штам коронавірусу Omicron може бути більш стійким до вакцин та швидше поширитися, тому рекомендують уникати поїздок в райони, де виявлені випадки зараження ним.

Джерело: “Укрінформ” із посиланням на пресслужбу центру

Деталі: Експерти центру ECDC рекомендують уникати поїздок у райони, де виявлені випадки зараження новим штамом, та розширювати тестування і відстежувати контакти хворих на Covid-19.

Країнам ЄС рекомендують розглянути можливість ревакцинації осіб від 40 років, щоб захистити найбільш вразливі категорії людей.

Потім рекомендують щепити дорослих віком від 18 років принаймні через шість місяців після завершення першого курсу щеплення для підвищення захисту від інфекції через зниження імунітету.

Це потенційно може зменшити передачу вірусу в популяції та запобігти додатковій госпіталізації та летальним випадкам серед хворих.

Цьому передувало: Всесвітня організація охорони здоров’я 26 листопада назвала новий штам коронавірусу, виявлений на півдні Африки, Omicron. За попередніми даними, цей варіант може бути небезпечнішим, аніж попередні.

26 листопада голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що ЄС має намір призупинити авіасполучення з країнами півдня Африки через новий небезпечний штам.

Про припинення авіасполучення з регіоном уже оголосили деякі держави. Адміністрація США від завтра призупиняє прийом приїжджих із ПАР та семи сусідніх країн.

 

Жителі Швейцарії підтримали Covid-сертифікати на референдумі

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 15:35. УП

За попередніми прогнозами, швейцарські виборці на референдумі у неділю підтримали урядові заходи щодо боротьби з коронавірусом.

Про це пише ВВС, повідомляє “Європейська правда“.

Понад 60% тих, хто взяв участь у голосуванні, за даними ЗМІ, виступили проти зняття деяких обмежень, у тому числі вимоги сертифікату про вакцинацію проти Covid. Остаточні результати голосування бути подані у другій половині дня.

Недільний референдум відбувся після того, як його організатори заявили, що сертифікат є непотрібним обмеженням свобод, дискримінаційним та фактично зобов’язує пройти вакцинацію.

У Швейцарії повністю вакциновано від коронавірусу трохи менше від двох третин населення, це один із найнижчих показників вакцинації у Західній Європі. Зараз кількість випадків зараження збільшується на 40-50% щотижня.

Від початку пандемії швейцарський уряд утримував баланс при введенні заходів щодо контролю за поширенням вірусу. Заборони у Швейцарії ніколи не були такими суворими, як у сусідніх країнах.

Людям дозволяли виходити на прогулянку, коли вони хотіли, а школи закривалися лише на кілька тижнів.

Натомість влітку у Швейцарії було запроваджено Covid-сертифікат, а у вересні він став обов’язковим для відвідування барів, кафе, ресторанів, кінотеатрів, музеїв, спортивних заходів та очних занять в університеті.

Уряд сподівався, що ці заходи спонукають людей пройти вакцинацію. Натомість багато хто вийшов на протести, а інші зібрали достатньо підписів, щоб оскаржити Covid-сертифікат на недільному референдумі.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала рекомендації, згідно з якими вакцинованим мандрівникам з будь-яких третіх країн буде дозволятися в’їзд в країни Європейського Союзу.

Єврокомісія також виступила з рекомендацією змінити термін дії сертифікатів про вакцинацію від Covid-19 для поїздок в країни Євросоюзу.

 

У Єврокомісії заявили, що вакцину Pfizer мають адаптувати до нового штаму “омікрон”

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 22:04. УП

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що компанії Pfizer та BionTech мають адаптувати свою вакцину до нового штаму коронавірусу “омікрон” протягом 100 днів, якщо він буде стійким до існуючих вакцин.

Джерело: фон дер Ляєн на пресконференції в Латвії, пише Reuters

Деталі: Вона нагадала, що Єврокомісія у травні уклала третій контракт з BionTech/Pfizer на до 1,8 мільярда доз вакцини.

За її словами, контракт містив пункт про те, що компанії будуть адаптувати свою вакцину протягом 100 днів, якщо варіант виявиться стійким до існуючих вакцин.

Пряма мова: “Загальна лінія – сподіватися на краще, але готуватися до гіршого. Найвищим пріоритетом зараз є соціальне дистанціювання, скорочення контактів, але вакцинація та бустерні дози, наскільки це можливо”.

Більше деталей: За словами фон дер Ляєн, Європейському Союзу потрібно виграти час, щоб повністю оцінити наслідки нового варіанту коронавірусу і підготуватися, зокрема, домагаючись підвищення рівня вакцинації.

“Ми знаємо, що ми перебуваємо в перегонах з часом… І вченим і виробникам потрібно два-три тижні, щоб отримати повну картину про якість мутацій цього варіанту “омікрон””, — сказала вона.

 

“Дія” запускає тест зміни місця проживання онлайн по всій Україні

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 12:31. УП

Із 1 грудня на порталі “Дія” у тестовому режимі запрацює послуга зміни місця проживання онлайн майже для всієї України.

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і Мінцифри у Telegram

Пряма мова: “З 1 грудня запускаємо бета-тест зміни місця проживання онлайн на порталі Дія. Реєстрація тут.

Послугу можна буде отримати за 1 робочий день без відвідування 3 установ, 30 днів очікування та папірців.

Півроку тому ми запустили зміну місця проживання онлайн у 7 містах, а зараз масштабуємо її майже на всю країну”.

Деталі: Послугу можна буде отримати за 1 робочий день.

Для жителів Дніпра, Одеси, Чернівців, Миколаєва та Херсона вона буде доступна трохи згодом, уточнює Мінцифри.

Для участі в тестуванні потрібні:

податковий номер заявника та власників/співвласників житла;

КЕП заявника та власників/співвласників житла;

право власності на житло має бути внесено до Реєстру нерухомості (з 2013 року).

Заявник має бути старше 14 років

Федоров наголосив, що послуга повністю трансформується, оскільки більше не потрібно буде їхати до свого рідного міста, навіть якщо людина хоче там зареєструватися.

Міністр додав, що “чоловікам не доведеться ходити у військкомат, щоб знятися або стати на облік”.

 

Голову Експортно-кредитного агентства, якого перед відставкою звільнив Любченко, повернули на посаду

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 12:41. УП

Міністерство економіки повернуло на посаду голови ПрАТ “Експортно-кредитного агентства” Руслана Гашева, якого попередній очільник відомства Олексій Любченко звільнив перед своєю відставкою.

Про це йдеться у системі smida, передає фінклаб.

Зазначається, що  24 листопада Мінекономіки припинило повноваження в.о. голови правління ЕКА В’ячеслава Попова, який обіймав її з 2 по 23 листопада 2021 року після звільнення Гашева.

І в той же день призначило в.о. голови правління ЕКА Руслана Гашева з 24 листопада.

Нагадуємо:

Міністр економіки Олексій Любченко, якого Рада 3 листопада відправила у відставку, перед звільненням підписав накази про дострокове припинення повноважень усіх 5 членів наглядової ради ПрАТ “Експортно-кредитне агентство” і голови правління товариства Руслана Гашева.

3 листопада на засіданні Верховної Ради депутати звільнили з посад трьох міністрів: віцепрем’єра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, першого віцепрем’єра – міністра економіки Олексія Любченка та міністра довкілля Романа Абрамовського.

Верховна Рада 4 листопада підтримала кандидатуру Юлії Свириденко на посаді першої віцепрем’єрки – міністерки економіки.

 

Європейський інвестиційний банк з 2007 вклав в Україну понад 7 мільярдів євро

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 14:20. УП

Голова Представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон заявив, що банк з 2007 року інвестував країну понад 7 мільярдів євро, з них мільярд – минулого року.

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу “Дом“.

За його словами, із 7 млрд євро кредитів від ЄІБ найбільша частина – це загалом транспорт, а також: 1,1 млрд євро – за енергетичними проєктами, 2 млрд євро націлені на розвиток малих та середніх підприємств через комерційні банки в Україні та близько 500 млн євро – співпраця у сфері промисловості.

Виділяючи кредити Україні, акцент, зокрема, робиться на проєкти з переходу на зелену енергетику, зокрема на екологічно безпечні види транспорту. Також серед пріоритетних напрямів – допомога з відновлення підконтрольної Україні частини Донбасу, додав він.

Нагадуємо:

Європейський інвестиційний банк був створений для надання кредитів, які становлять інтерес для країн ЄС та асоційованих держав. Статутний капітал формується із внесків країн-учасниць.

 

В Мінекономіки представили IT портал для торгового захисту

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 16:13. УП

Міністерство економіки представило ІТ-портал для автоматизації процесу проведення торговельних розслідувань/переглядів в Україні та участі у них заінтересованих сторін.

Про це йдеться у прес-релізі відомства.

“Практика проведення в Україні торговельних розслідувань – це достатньо закритий процес з непередбачуваними результатами і строками. Ми запускаємо новий інструмент – ІТ-платформу, яка має усунути усі технічні проблеми та надавати актуальну інформацію щодо процесу того чи іншого торговельного розслідування.

Ми намагаємось розвинути довірливі відносини з виробниками, в першу чергу з тими, по відношенню до яких проводиться розслідування”, – зазначив заступник Міністра Тарас Качка.

Він підкреслив, що Мінекономіки має ще одну ціль – удосконалити нормативну базу, зробити законодавство зрозумілим і передбачуваним.

ІТ-платформа розроблена за підтримки Програми USAID.

 

Ненадходження від ДП, приватизація, соцзабезпечення: у KSE назвали фіскальні ризики бюджету 2022

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 17:03. УП

У KSE назвали ризики для держбюджету 2022, у цей список увійшли можливі проблеми із держборгом, ненадходження від держпідприємств, соціальне забезпечення громадян та інше.

Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління у своїй презентації.

Державний борг – значний валютний ризик та ризик рефінансування;

Ризик ненадходжень до бюджету від діяльності ДП:

15 млрд грн надходжень частини чистого прибутку та дивідендів, зокрема: НАК Нафтогаз – 10,7 млрд грн; АТ “Укрнафта” 2,9 млрд грн через оскарження заборгованості по сплаті дивідендів в судах.

41,4 млрд грн у 2022 р. 38,3 млрд грн у 2023 р через прийняття ПЗУ №5593-д, що передбачає розширення повноважень наглядових рад щодо затвердження річних фінпланів, розміру дивідендів, скасування положення про встановлення Урядом нормативу відрахування частки прибутку на виплату дивідендів.

Квазіфіскальна діяльність на ринку е/е та теплопостачання:

39,5 млрд грн на фінансову підтримку ДП “Гарантований покупець”, які держбюджетом не передбачено (закони №719-IХ, №810-ІХ);

закон № 1639-IX передбачає врегулювання за кошти бюджету боргів теплопостачальних підприємств за природний газ (реструктуризація > 50 млрд грн боргу), але не визначає кроків щодо усунення основних причин несплати платежів, що може погіршити платіжну дисципліну в майбутньому.

6,3 млрд грн у 2022 р, 6 млрд грн у 2023 р. через невиконання зобов’язань за запозиченнями під державні гарантії – висока ймовірність, зокрема, у ДПЗКУ.

Приватизація: висока ймовірність невиконання плану надходжень – 8,3 млрд грн у 2021 р, 8 млрд грн у 2022.

Пенсійне та соціальне забезпечення

65 млрд грн за 2019-2022 роки додаткових витрат Пенсійного фонду на перерахунок пенсій військовослужбовцям (надбавки, доплати тощо) через прийняття рішення Касаційного адмін. суду від 17.12.2019 р. у справі № 160/8324/19а;

570 млрд грн на рік через зміни підходів до визначення прожиткового мінімуму, які фактично означають його поступове підвищення (ПЗУ №3515)

Фінансовий сектор

від 50 млрд грн внаслідок можливого прийняття несприятливих для держави судових рішень щодо законності націоналізації Приватбанку;

НБУ може підвищити індивідуальні нормативи достатності капіталу для державних банків, базуючись на результатах наглядового процесу SREP, що знизить їх можливості виплачувати дивіденди, а в негативному сценарії створить потребу у докапіталізації.

Нагадуємо:

Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт державного бюджету на 2022 рік.

Кабінет Міністрів 15 вересня на засіданні схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко представив основні статті доходів та видатків документу, який вже передали до Верховної Ради.

Розгляд правок до І читання у Раді нардепи розпочали 20 жовтня. Парламент прийнявпостанову щодо висновків і пропозицій до законопроєкту про бюджет-2022.

Згідно Регламенту (ст.157 ч.1), Верховна Рада розглядає проєкт держбюджету у першому читанні не пізніше 20 жовтня. Після цього, уряд повинен до 3 листопада повернути ВР документ з урахуванням наданих нардепами Бюджетних висновків.

Голосування бюджету другому читанні бюджет завершується не пізніше 20 листопада після опрацювання комітетом.

Водночас ВР зняла з розгляду законопроєкт №6062 про внесення змін до Бюджетного кодексу, який необхідний для прийняття бюджету-2022.

 

Ветеранські організації підписали меморандум про підтримку Зеленського

28.11.2021 21:12

Учасники з’їзду Всеукраїнського об’єднання товариств ветеранів АТО, що відбувся у неділю в Харкові, підписали меморандум про підтримку Верховного головнокомандувача Збройних сил України Володимира Зеленського у питаннях зміцнення обороноздатності України та курсу напрямку в НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба УСБУ в Харківській області.

Зазначається, що у з’їзді ветеранських організацій України взяв участь начальник Управління СБУ в Харківській області Роман Дудін.

Загалом на захід, за даними пресслужби, прибули представники ветеранських організацій майже з усіх регіонів: Харківщини, Львівщини, Донеччини, Одещини, Сумщини, Полтавщини, Миколаївщини, Дніпропетровщини, Черкащини, Кіровоградщини тощо. Враховуючи карантинні обмеження, захід змогли відвідати не всі охочі, а лише голови ветеранських об’єднань та громадських організацій.

Під час заходу Дудін зауважив, що зараз, в умовах реальної загрози нової агресії з боку Росії, керівництво держави як ніколи потребує підтримки ветеранів.

«Сьогодні певні сили намагаються розхитати ситуацію в Україні, щоб агресор отримав привід для того, щоб прийти та знову спробувати відняти у нас нашу територію. Але це наша земля і ми будемо боротися за неї завжди й до кінця» – заявив Дудін.

Після обговорення поточної ситуації учасники з’їзду підписали «спільний меморандум про цілковиту підтримку Верховного головнокомандувача ЗСУ Зеленського у питаннях зміцнення обороноздатності України та курсу напрямку в НАТО», – поінформували в УСБУ.

 

УДО заявляє, що нікого не звільняло за дрон журналістів, погрожує судом

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 17:58. уп

Управління державної охорони заявляє, що ніхто з його співробітників не був звільнений за те, що не збив дрон журналіста “Української правди” над державною резиденцією “Синьогора” у карпатському селі Гута.

Джерело: УДО

Дослівно: “Нещодавно журналіст інтернет-видання “Українська правда” Михайло Ткач повідомив, чергову непідтверджену “інсайдерську” інформацію, що в Управлінні державної охорони України було звільнено військовослужбовців нібито за те, що вони не збили дрон, який літав над Гутою.

Змушені знову розчарувати пана Михайла: його професійна діяльність ніяк не вплинула на службу наших військовослужбовців.

Офіційно повідомляємо: всі військовослужбовці Управління державної охорони України продовжують виконувати службові обов’язки та забезпечувати безпеку осіб та об’єктів, щодо яких здійснюється державна охорона”.

Деталі: В УДО додали, що мають намір звернутися до суду “з цього приводу”.

Там також порадили звертатися до Управління з офіційним запитом для підтвердження інформації.

Разом з тим, журналісти “Української правди” у неділю надсилали запит в УДО, а також дзвонили за телефонами управління, вказаними на сайті, однак черговий порадив звертатися у будні.

Що передувало: Раніше журналіст “Української правди” Михайло Ткач повідомив із посиланням на джерела, що з Управління державної охорони звільнили співробітників, які не збили дрон журналістів-розслідувачів над державною резиденцією “Синьогора” у карпатському селі Гута, коли там були президент Володимир Зеленський і голова його офісу Андрія Єрмак.

Передісторія:

24 листопада “Українська правда” оприлюднила розслідування про святкування ювілею Андрія Єрмака в державній резиденції “Гута”. Володимир Зеленський і Андрій Єрмак були там із 19 до 22 листопада, також там помітили бізнесмена з оточення Ігоря Коломойського Тимура Міндіча та заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Президент і керівник його офісу злітали до Києва 21 листопада на заходи до Дня гідності та свободи, а потім повернулися в Карпати.

За даними УП, для польотів Зеленський скористався гвинтокрилами ДСНС, а не президенстьким літаком. На пресмарафоні 26 листопада президент заявив, що його авіапарк зламався, тому його вмовили скористатися в цій поїздці відомчою, запевнивши, що це законно.

Офіс президента спершу заперечував перебування президента на території резиденції ввечері в неділю 21 листопада, а також транспортування сторонніх осіб державними гвинтокрилами.

Сам Єрмак і в пості, і при зустрічі з журналістом Ткачем не прояснив, де він перебував увечері в свій день народження 21 листопада.

 

З УДО звільнили працівників, які не збили дрон журналістів над Гутою – джерела

НЕДІЛЯ, 28 ЛИСТОПАДА 2021, 14:30 УП

За інформацією журналіста “Української правди” Михайла Ткача, з Управління державної охорони звільнили співробітників, які не збили дрон журналістів-розслідувачів над державною резиденцією “Синьогора” у карпатському селі Гута, коли там були президент Володимир Зеленський і голова його офісу Андрія Єрмак.

Джерело: Михайло Ткач із посиланням на джерела у подкасті на “Українській правді”

Пряма мова Ткача: “Я думаю, що ця історія (таємних польотів у Гуту – ред.) матиме продовження. Я знаю, що зараз в Управлінні державної охорони йде розслідування: вони шукають мої джерела. Вони вважають, що у мене ціла мережа джерел. І зараз ідуть розслідування й перевірки.

Я знаю, що звільнили співробітників УДО, які не збили наш дрон, коли ми взлітали над “Синьогорою”, над цією державною дачею – про що президент казав, що ми порушили закон. Вони мали його збити, але не ввімкнули якісь радари, не помітили й не збили”.

Деталі: За словами Ткача, дрону достатньо було злетіти і показати майданчик, на який сіли гвинтокрили ДСНС.

Співробітники УДО одразу підійшли і заборонили знімати, але дрон встиг злетіти.

“Українська правда” звернулася до УДО по коментар щодо цієї інформації.

Ткач також має інформацію, що в МВС тепер думають, як далі комунікувати цю історію.

Офіс президента нібито писав запит, щоб надали гвинтокрил, хоча Володимир Зеленський казав на пресмарафоні, що йому запропонували скористатися авіацією ДСНС ті, хто летів із президентом у Гуту, що може вказувати на те, що гвинтокрили використали з подачі міністра Дениса Монастирського.

За словами Ткача, про плани святкувати день народження Єрмака у Гуті знало широке коло людей, проте подробиці святкування мало хто хотів розкривати, а сам захід був законспірований.

За даними Ткача, людей у резиденції було небагато.

Відомо, що партнер Ігоря Коломойського Тимур Міндіч із родиною прилетів у п’ятницю, за два дні до дня народження Андрія Єрмака. Міністр розвитку громад та територій Україн Олексій Чернишов також був із родиною. Був там і заступник голови Офісу президента Олег Татаров.

Сам президент стверджував, що він відпочивав там із родиною.

Журналіст наголосив, що використання відомчих гвинтокрилів у приватних цілях, а не з державною метою – викликає запитання.

Передісторія:

24 листопада “Українська правда” оприлюднила розслідування про святкування ювілею Андрія Єрмака в державній резиденції “Гута”. Володимир Зеленський і Андрій Єрмак були там із 19 до 22 листопада, також там помітили бізнесмена з оточення Ігоря Коломойського Тимура Міндіча та заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Президент і керівник його офісу злітали до Києва 21 листопада на заходи до Дня гідності та свободи, а потім повернулися в Карпати.

За даними УП, для польотів Зеленський скористався гвинтокрилами ДСНС, а не президенстьким літаком. На пресмарафоні 26 листопада президент заявив, що його авіапарк зламався, тому його вмовили скористатися в цій поїздці відомчою, запевнивши, що це законно.

Офіс президента спершу заперечував перебування президента на території резиденції ввечері в неділю 21 листопада, а також транспортування сторонніх осіб державними гвинтокрилами.

Сам Єрмак і в пості, і при зустрічі з журналістом Ткачем не прояснив, де він перебував увечері в свій день народження 21 листопада.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 163

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua