Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 29.04.2020

Інформаційний резонанс доби: 29.04.2020

Стало відоме ім’я військового, який загинув учора на Донбасі

У вісторок, 28 квітня, у районі проведення ООС внаслідок обстрілу загинув військовослужбовець 93-ї бригади Олексій Лісін.

Про це повідомляє пресслужба 93-ї ОМБр у Faceboоk – Укрінформ.

“На Луганщині під час обстрілу знову загинув наш боєць — солдат Олексій Лісін. Увечері 28 квітня, коли Олексій був на бойовому посту, його життя обірвав уламок ворожого снаряду”, – йдеться у повідомленні.

Боєць родом із села Гірке Гуляйпільського району Запорізької області. Народився 30 березня 1990 року. Приєднався до бригади торік.

До армії Олексій працював далекобійником у Дніпрі, де мешкав із батьками. Він втратив обох батьків та будинок під час пожежі.

В Олексія залишилися бабуся, молодший брат, старша сестра, дванадцятирічна донька від першого шлюбу та дівчина, з якою він планував одружитись.

 

Окупанти на Донбасі 15 разів зривали”тишу”, один військовий ЗСУ травмований

За минулу добу збройні формування РФ порушили зобов’язання щодо припинення вогню та 15 разів обстріляли позиції Об’єднаних сил.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

“29 квітня противник застосував проти наших воїнів заборонені до розміщення на лінії зіткнення міномети калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатомети різних систем, озброєння бойових машин піхоти, зенітну установку, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Українські захисники для припинення ворожої активності результативно застосували чергові вогневі засоби. Окупаційні підрозділи, відчувши на собі рішучість дій наших воїнів, відмовились від подальшої активності. Ситуація в районі проведення операції надійно контролюється Об’єднаними силами”, – йдеться у повідомленні.

Дванадцять порушень режиму припинення вогню минулої доби зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”.

Противник вів вогонь по позиціях ЗСУ неподалік Верхньоторецького із використанням станкових протитанкових гранатометів, зенітної установки ЗУ-23-2 та великокаліберних кулеметів.

Зі снайперського озброєння ворог обстріляв українських захисників в районі Новомихайлівки.

Поруч з Водяним окупанти двічі відкривали вогонь по українських військовослужбовцях з озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем та кулеметів великого калібру. Неподалік Павлополя російські найманці двічі застосовували гранатомети різних систем.

Біля Гнутового окупанти відкривали вогонь з мінометів 120-го калібру та станкових протитанкових гранатометів, а оборонців Старогнатівки, Тарамчука та Авдіївки ворог обстрілював з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

По околицях Мар’їнки противник двічі вів вогонь з гранатометів різних систем.

Як зазначається, підрозділи Об’єднаних сил своєчасно реагували на ворожі збройні провокації та прицільним вогнем по позиціях противника змушували його відмовитись від продовження обстрілів.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” збройні формування Російської Федерації використали 9 мін 82-го калібру під час обстрілу позицій Об’єднаних сил поблизу Новотошківського та Оріхового.

Неподалік Новозванівки наші воїни зафіксували ворожий вогонь з 120 мм мінометів – 15 мін.

Внаслідок ворожих обстрілів один український захисник отримав бойове травмування.

“Утримуючи оборону, наші військовослужбовці минулої доби діяли рішуче та дали ворожим підрозділам гідну відсіч. На будь-які спроби збройних формувань РФ загострити ситуацію в районі операції підрозділи Об’єднаних сил й надалі будуть оперативно та жорстко реагувати з наявних вогневих засобів”, – підкреслили в штабі.

За даними розвідки, 29 квітня українські військовослужбовці знищили одного російського окупанта та щонайменше двох поранили.

Від початку поточної доби російські окупаційні війська активності не проявляли.

За поточну добу втрат серед українських захисників немає.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

 

Окупанти обстріляли житлові будинки у Золотому-4: обійшлося без втрат

Незаконні збройні формування Росії на сході України вкотре порушили взяті на себе зобов’язання та обстріляли околиці населеного пункту Золоте-4.

Про це повідомляє штаб ООС – Укрінформ. 

Згідно з повідомленням, 28 квітня противник відкрив вогонь із житлових кварталів Золотого-5.

“Відкривши вогонь із житлових кварталів окупованого Золотого-5, загарбники наразили на небезпеку мирних громадян, які проживають поблизу лінії зіткнення… Внаслідок ворожого вогню було пошкоджено 3 житлових будинки. На щастя, ніхто не постраждав”, – йдеться у повідомленні.

У штабі ООС додали, що своїми зухвалими діями окупанти в черговий раз відкрито продемонстрували ігнорування Мінських домовленостей та вкотре підтвердили цинічне ставлення до життя та здоров’я мирних мешканців.

Як раніше повідомляло агентство, 29 квітня незаконні збройні формування вісім разів порушили режим припинення вогню, у результаті чого один український військовослужбовець отримав поранення.

 

Чотирьох кримських татар залишили під арештом і готують до етапу в Ростов

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону залишив під арештом чотирьох фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір» (алуштинська група) до жовтня 2020 року.

Ленура Халілова, Руслана Нагаєва, Руслана Месутова та Ельдара Кантимірова готують до етапу в Ростов-на-Дону, де 8 травня відбудеться розгляд “справи” по суті, йдеться у відеоповідомленні, опублікованому в Facebook Кримською солідарністю – Укрінформ.

«Суддя відмовив в усіх клопотаннях захисту, в тому числі відмовив у праві підзахисних скористатися послугами перекладача… Також сьогодні розглядалося питання про продовження запобіжного заходу. Суддя до такої міри швидко все це прочитав, що нам навіть не було чути, на який час продовжено запобіжний захід, на скільки місяців і до якого числа. Лише додатково дізнавшись від секретаря судового засідання, мені стало відомо, що продовжили запобіжний захід до жовтня 2020 року», – повідомив Азаматов.

За його словами, разом з колегою Ріфатом Юнусом він і «прокурор» брали участь у засіданні з Кримського гарнізонного військового суду, а підзахисні – з СІЗО-1 м. Сімферополь.

За даними захисту, судове засідання з розгляду справи по суті призначено на 8 травня 2020 року в Південному окружному військовому суді, а завтра, 30 квітня, може початися етапування всіх чотирьох кримських татар.

«Після судового засідання я поспілкувався зі своїм підзахисним Кантиміровим, він пояснив мені, що начебто співробітники СІЗО, конвойна служба, яка виводила їх сьогодні, повідомили попередньо, що можливо в четвер буде етапування наших підзахисних в місто Ростов-на-Дону. Чи доїдуть вони до цього часу до Ростова, нам невідомо, але якщо доїдуть, значить 8 травня буде засідання», – сказав адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, під час попереднього слухання сторона захисту заявляла ряд клопотань: про припинення кримінальної справи, про повернення справи прокурору у зв’язку з великими помилками і недоліками в обвинувальному висновку.

Раніше, після обшуків 10 червня 2019 року, співробітники ФСБ в Алушті затримали Руслана Нагаєва і Ельдара Кантимірова, в селі Малий Маяк – Руслана Месутова, в селі Ізобільне – Ленура Халілова, голову місцевої релігійної общини.

Халілову і Месутову було інкриміновано ч.1 ст.205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації). Кантимірову і Нагаєву – ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь в діяльності терористичної організації).

11 червня 2019 року Київський районний суд Сімферополя заарештував до 5 серпня 2019 року всіх затриманих. Згодом запобіжний захід неодноразово продовжувався без наявних на це підстав.

Пізніше фігурантам “справи” інкримінували ч.1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ ( «Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»), яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Всі четверо визнані правозахисним центром «Меморіал» політичними в’язнями.

 

Окупація Кадіївки: Українська Гельсінська спілка представила нові докази злочинів РФ

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) презентувала звіт про окупацію шахтарського міста Кадіївки (колишнього Стаханова) на Луганщині, зроблений на основі свідчень колишніх мешканців міста, які на власні очі бачили російську окупацію.

Про це сказав під час презентації документу координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Звіт доводить, що захоплення шахтарського міста Кадіївка незаконними збройними формуваннями стало можливим завдяки безпосередній участі РФ. Це вже восьмий звіт про захоплення різних міст Донбасу. Ці документи допоможуть не тільки зберегти свідчення про злочини збройних формувань РФ на нашій території, а й дозволять притягти злочинців до відповідальності, а постраждалим отримати сатисфакції. Звіт можна використовувати для повноцінного розслідування слідчими Міжнародного кримінального суду. Частина з цих матеріалів вже стали матеріалами справ у Європейському суді з прав людини», – наголосив Біда.

Щодо звіту з Кадіївки він зазначив, що було опитано 27 свідків подій – мешканців міста, які виїхали і живуть нині в різних куточках України, також збирали інформацію з відкритих джерел – зі ЗМІ, соцмереж.

«Над звітом працювали пів року, і це був для нас виклик, тому що Кадіївка залишається на окупованій території. У звіті йдеться про події 2014 – 2015 років, коли були найжорстокіші прояви насильства – тортури, вбивства, обстріли житлових масивів», – сказав правозахисник.

Він розповів, зокрема, що у серпні 2014 року були обстріляні житлові райони міста.

«Ми створили карту, на ній можна побачити, що місця обстрілів – мікрорайони Ромашка та Стройгородок – знаходяться досить віддалено від дислокації військових, і насправді в цей період Кадіївка стала тиловим штабом незаконних збройних формувань, підконтрольних РФ. Ми нарахували 17 пунктів, де вони розміщувалися, у двох з них утримувалися полонені. Ми припускаємо, що їх використовували як живі щити від обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема мікрорайон Ромашка був обстріляний, за свідченнями очевидців, з міста Калинове, яке було і залишається під контролем незаконних збройних формувань. Ми припускаємо, що ці обстріли проводилися саме окупаційними військами з метою нагнітання страху і ненависті до України», – зазначив Біда.

Він додав, що на мапу нанесли об’єкти, які можуть взяти до уваги правоохоронні органи при деокупації цих територій. Також назвав імена людей, які мають бути притягнуті до суду. Серед них Ніколай Козіцин – росіянин, уродженець Новочеркаська, який керував угрупованням донських казаків, Кузовльов Сергій Юрійович (псевдонім «Тамбов») – генерал-майор військових сил РФ, який із Кадіївки керував бойовими діями.

«На жаль, уже 7-ий рік війни, багато інформації забувається, втрачається із соцмереж, окупанти знищують докази воєнних злочинів. Тому мешканці Кадіївки мають доєднатися до ініціативи і надати якомога більше свідчень, щоб зафіксувати ці злочини», – закликав Біда.

Він також додав, що під час подій 2014-2015 років у Кадіївці пропало безвісти багато людей. Встановлено до 10 осіб, але насправді їх набагато більше.

Своєю чергою Євген Шляхтін, колишній полонений, мешканець Кадіївки, розповів, що 21-22 липня 2014 року, коли місто вже було повністю окуповане і в нього ввійшло близько 1,5 тисячі донських казаків, почались облави на проукраїнськи налаштованих людей.

«31 липня до мене в робочий кабінет увірвались 6 автоматників з нашивками «Новороссия», «Россия», побили, заарештували, катували. Потім було 30 діб тортур і допитів. І впродовж цього часу повз мене пройшли близько 200 людей, про одного я точно знаю, що його жорстоко катували і він загинув. Всі ці люди були цивільні», – розповів Шляхтін.

 

Росія не змінила поведінку на Донбасі попри обвал цін на нафту і COVID-19 – депутат Бундестагу

Російська кампанія на українському Донбасі стає для Кремля все більш обтяжливою, особливо з урахуванням глобальних факторів, але він все одно продовжує свою політику, що унеможливлює будь-яку спробу зняти або полегшити міжнародні санкції.

Таке переконання в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив депутат німецького Бундестагу, голова міжпарламентської групи дружби з Україною Омід Нуріпур.

«Ціни на нафту обрушилися, підтримка агресії на Донбасі стає для Росії все дорожчою. Але треба чітко визнати: після всіх цих тижнів падіння цін на нафту, пандемії COVID-19 Росія не скористалася шансом, аби покращити ситуацію», – заявив Нуріпур.

В якості прикладів він навів те, що кожного дня українські війська потрапляють під обстріли, гинуть українські солдати. А «символічне перейменування» міст Донецьк і Луганськ (у Сталіно та Ворошиловград – ред.) говорить про наявність дуже малої готовності РФ робити кроки назустріч. За таких умов навіть думати про можливість пом’якшення чи бодай зняття санкцій, про що останнім часом багато хто говорить на Заході, не на часі.

«Дуже багато голосів лунає про те, що можна було зараз і зняти санкції, так буде краще для всіх. Але для зняття санкцій немає взагалі жодних підстав, оскільки немає жодних позитивних зрушень», – підкреслює Нуріпур.

Він не плекає великих надій, що після віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ «нормандського формату» 30 квітня ситуація зміниться на краще. Але якщо дипломати ефективно попрацюють протягом ближчих місяців, то можна припустити проведення саміту «четвірки» цього року.

Німецький політик переконаний, що його країна, яка головуватиме в Раді ЄС у другому півріччі цього року, має використати своє президентство не тільки для вирішення проблем, пов’язаних з пандемією COVID-19, а для того, щоби нагадувати про російську агресію.

Він переконаний, що Україна повинна бути високо на порядку денному попри коронакризу.

«Україна – це Європа. Те, що там відбувається, стосується нас усіх. Тому вкрай важливо не забувати про Україну та продовжувати стояти на її стороні проти російської агресії, так само як у тому, що стосується проведення необхідних реформ», – наголосив Нуріпур.

При цьому він уточнив, що це аж ніяк не означає, що треба зараз проводити вибори на Донбасі або вносити зміни у Конституцію України, оскільки на її сході не виконується режим припинення вогню. Отже треба відкинути всі вимоги Росії щодо цього.

Уся Європа, за словами депутата Бундестагу, якраз зараз бачить «символічну, в поганому сенсі», політику Росії – намагання розповсюджувати в ЄС фейкові новини, робити все для того, аби не дати Європі стабілізуватися.

 

Відеоконференція у “нормандському форматі” пройде за участю представниці ОБСЄ

У відеоконференції міністрів закордонних справ країн «нормандського формату» 30 квітня візьме участь посол ОБСЄ Гайді Грау.

Про це поінформував представник МЗС ФРН Райнар Бреуль на брифінгу в Берліні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Відеоконференція міністрів закордонних справ «нормандського формату» – Німеччини, Франції, Росії та України – пройде за участю спецпосланниці ОБСЄ посла Гайді Грау», – сказав дипломат.

За його словами, у ході розмови йтиметься насамперед про те, як можна «більш послідовно» втілювати у життя через Тристоронню контактну групу рішення грудневого саміту в Парижі. Це є тим більш актуальним, що пандемія коронавірусу не оминула схід України, додав Бреуль.

Відеоконференція пройде у другій половині дня. Після неї очікуються заяви міністрів.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що основна мета відеоконференції міністрів «нормандської четвірки» – оцінити те, що було зроблено «з моменту паризького саміту і до цього четверга».

Остання зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» відбулася 9 грудня 2019 року. Тоді на саміті у Парижі зібралися президенти України, Франції та Росії Володимир Зеленський, Еммануель Макрон і Володимир Путін, а також канцлер ФРН Ангела Меркель. Сторони домовилися про припинення вогню на сході України, проте підконтрольні РФ бойовики неодноразово порушували режим тиші.

Також у Парижі сторони домовилися, що наступний саміт в нормандському форматі відбудеться через чотири місяці, тобто у квітні 2020 року, однак через пандемію коронавірусу він був скасований.

 

Росія не співпрацює з Радою Європи щодо захисту журналістів

У Росії в 2019 році незалежні журналісти продовжували зазнавати утисків і залякування.

Про це йдеться у щорічній доповіді «Руки геть від свободи преси: атаки на ЗМІ в Європі не повинні стати новою нормою» організацій-партнерів Платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«2019 року Платформа отримала 17 тривожних сповіщень щодо Російської Федерації. Російська влада не відповіла на жодне з них», – наголошується у документі.

Партнерські організації знову закликали РФ активно взаємодіяти з Платформою і реагувати на тривожні сповіщення.

Також у документі зазначається, що в 6 з 17 повідомлень згадуються звинувачення в злочинах, пов’язаних з наркотиками, тероризмом та екстремізмом. У ряді випадків звинувачення, пов’язані з наркотиками, служили приводом для обмеження діяльності журналістів, підкреслюють автори доповіді.

«У 2019 незалежні журналісти і блогери продовжували зазнавати утисків і залякування в Росії за допомогою судових переслідувань, фізичного насильства або погроз. До числа інших стримуючих факторів для свободи засобів масової інформації відносяться спроби обмежити доступ до інформації – як в мережі, так і поза нею, а також запровадження ряду обмежувальних законів», – йдеться в доповіді.

«У спробі обмежити доступ до інформації, що становить значний громадський інтерес, російська влада продовжувала силою розганяти мирні протести і прагнула піддати цензурі репортажі журналістів, блогерів та засобів масової інформації про публічних зборах, включаючи великі вуличні протести на підтримку вільних і справедливих виборів у Москві в липні та серпні», – заявили партнери РЄ.

Партнерами РЄ у підтримці Платформи виступили: Європейська федерація журналістів, Міжнародна федерація журналістів, Асоціація журналістів Європи, «Артикль 19», Репортери без кордонів, Комітет захисту журналістів, Індекс цензури, Міжнародний інститут преси, Міжнародний інститут безпеки новин, «РОРІ-ПЕК ТРАСТ», Європейська спілка мовників, «Пен-інтернешнл», Європейський центр свободи преси і ЗМІ, «Фрі пресанлімітед».

 

Україна успішно випробувала реактивні снаряди до “Градів”

Випробувальні пуски українських реактивних снарядів калібру 122 мм “Тайфун-1” до реактивної системи залпового вогню “Град” пройшли успішно.

Про це повідомили у пресслужбі ДП “КБ “Південне” ім. М.К. Янгеля” (м. Дніпро) – Укрінформ.

“29 квітня 2020 року успішно проведено випробувальні пуски українських реактивних снарядів калібру 122 мм “Тайфун-1” до РСЗВ “Град”, розроблених ДП “КБ “Південне” ім. М.К. Янгеля” (м. Дніпро)”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що пуски реактивних снарядів було проведено з полігону Міністерства оборони України “Алібей”, що в Одеській області, силами бойового розрахунку полігона з використанням штатної бойової машини БМ-21 під технічним керівництвом ДП “КБ “Південне”.

Для отримання в реальному часі телеметричної інформації з борту реактивних снарядів під час їх польоту вперше для подібних випробувань було задіяно наземний мобільний вимірювальний пункт, створений ДП “КБ “Південне”.

У конструкторському бюро наголосили, що це був вже другий етап випробувань. Перший також успішно проведено в листопаді 2019 року на загальновійськовому полігоні в Дніпропетровській області з підтвердженням дії снарядів на мінімальну дальність.

До робіт над створенням реактивного снаряду “Тайфун-1”, крім ДП “КБ “Південне”, також залучено Павлоградський механічний завод ДП “ВО «Південний машинобудівний завод”, ДП “НВО “Павлоградський хімічний завод”, ДП “НВК “Фотоприлад”, ДП “Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів” та інші.

 

Україна заплатила високу ціну за європейський вибір, і не відступить від нього – Точицький

Україна розраховує протягом наступних 10 років стати членом Євросоюзу, і не відступиться від власного європейського вибору, за який заплатила, і продовжує просто зараз сплачувати величезну ціну.

На цьому 29 квітня під час віртуальної дискусії навколо перспектив Східного Партнерства заявив Посол України в Королівстві Бельгія, Представник України при ЄС Микола Точицький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Український дипломат рішуче відреагував на запропонований одним із західних експертів «прагматичний» сценарій розвитку програми Східного партнерства до 2030 року, за яким Євросоюз мав би відмовитися від подальшої політичної асоціації з країнами Східного партнерства в обмін на лояльність Росії до Заходу та її «поступливість» у питаннях економічної співпраці.

«Для України така теорія не спрацює з багатьох причин. Перш за все, ми сподіваємося, що протягом наступних 10 років станемо членами ЄС, як й інші дві асоційовані з ЄС партнери (Грузія і Молдова – ред.). По друге, ми в Україні, як і більшість тих, хто мав спільну історію з Росією, не віримо, що вона може змінити поведінку. Москва може бути слабшою або сильнішою, але її підхід буде той самий: вона вважатиме сусідів зоною власного впливу, і буде продовжувати агресивну політику. Як зараз, коли ми всі боремось з COVID-19, Москва продовжує агресивно атакувати – у військовому вимірі, кібернетично, гібридною дезінформацією», – наголосив Точицький.

Він зауважив, що Україна високо цінує можливості, які Східне партнерство надає державам-партнерам у розвитку стосунків з Євросоюзом. Водночас, за його словами, Україна розглядає Угоду про асоціацію з ЄС, роботу в рамках Поглибленої всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), та будь-які інші можливості програми Східного партнерства, саме як інструмент для подальшого зближення з ЄС і поглиблення власної європейської інтеграції.

«Ми йдемо європейським шляхом. Україна має таке право, і робить це за власним бажанням. Ми не маємо будь-яких інших варіантів, тому що вже заплатили за це величезну ціну. Окупований Крим, 13 тисяч українців, які були вбиті на Сході… Ми не маємо жодного морального права, жодної можливості йти в іншому напрямку. Ми будемо продовжувати втілювати те, за що люди стояли під час Помаранчевої революції та під час Майдану. Але й у Євросоюзу також немає права на помилку», – наголосив Точицький.

Він зауважив, що для України у перспективі Східного партнерства до 2030 року, буде важливим продовжувати розвиток відносин з Євросоюзом, поглиблювати співпрацю в рамках ПВЗВТ та по інших ключових напрямках. Це вбирає енергетику, цифрову економіку, формування спільного ринку та реалізацію масштабних інфраструктурних проектів, наприклад, будівництво автошляху від Гданська до Одеси, від Одеси до Батумі, від Батумі – до Баку, в інтересах всіх країн-сусідів ЄС.

«Як зробити проект Східного партнерства більш привабливим? Це просто. Запропонуйте, як часто тут звучить, «більше за більше». Якщо ми говоримо про розвиток інституцій – запрошуйте нас шістьох (дипломатів країн СхП – ред.) на зустрічі послів – постійних представників ЄС. Відкрийте, як це вже було, спеціальні місця у Раді ЄС, для нас, шести країн. Запросіть наших студентів та державних службовців працювати разом з євроінституціями, просто з тим, щоб показати, як треба поводитися у нових реаліях», – додав посол України.

Захід був організований за ініціативи Європарламенту, експертів Вишеградської групи, Німецького фонду Маршалла та інших аналітичних організацій.

 

Польський експерт розповів, як боротися з історичними фейками РФ

Країни Центрально-Східної Європи мають виробити спільне бачення на історію цього регіону на противагу російським наративам.

Таку думку висловив Казімеж Вуйчицький – політолог, професор Варшавського університету, на міжнародному круглому столі «Історична політика між Балтикою та Чорним морем», що відбувся онлайн в Укрінформі.

«Нам потрібна спільна історія для цілого регіону. І нам потрібна така ж спільна історія про Росію. Не тільки Росія має нав’язувати свої наративи про Україну, Білорусь, як про братні народи, про російський народ, як найкращий серед них», – зазначив Вуйчицький.

Він зазначив, що Східну Європу імперська ідеологія подає як «власне Росію плюс деякі інші, наприклад, українці чи білоруси», а простір православ’я поширюється нею вже й на Центральну Європу. Відтак країни регіону мають виробити спільний погляд на історію Росії та викривати її хибні наративи, підкреслив експерт.

«Маємо правдиво розповідати про Росію як про державу, яка не має початку в Київській Русі, і в них інша історія, ніж у Білорусі, України чи Кавказу», – наголосив польський професор.

На його думку, ідеологічному впливу Росії слід протиставити власні уяви та наративи, які стануть продуктом діалогу і зблизять країни Балто-Чорноморського регіону.

«Наші національні історії є в конфлікті, і росіяни вдало роздмухують їх. Спільна історія Центральної й Східної Європи має стати головним інтелектуальним завданням», – вважає Вуйчицький.

Професор вважає помилковим, що протидіючи ідеологічній експансії Росії, країни роблять акцент на власній історії, а не на діалозі зі своїми сусідами у виробленні спільного погляду на історію цілого регіону.

 

Українсько-польські взаємини переживають найгірші часи за останні 10 років – експерт

За останні десять років склалася найгірша ситуація в українсько-польських взаєминах, до чого призвели політики, а не історики.

Таку думку висловив Мирослав Скурка – директор програм «Stady tours to Poland», співзасновник Фундації «Лідери змін» (Польща), на міжнародному круглому столі «Історична політика між Балтикою та Чорним морем», що відбувся онлайн в Укрінформі.

«За останні 10 років маємо найгіршу ситуацію в українсько-польських відносинах. І тут війна з Росією ні до чого. Це є виняткова «заслуга» наших політиків, які цього хотіли і цього досягли», – вважає Скурка.

На його думку, історія може як прислужитися розбудові двосторонніх взаємин, так і стати інструментом деструктивної політики.

«Якщо ми хочемо будувати погану політику, то знайдемо в історії чимало аргументів. Якщо ми хочемо будувати гарну політику, то історія нам може багато допомогти. Але не історія повинна мати вирішальний голос у формуванні нашого майбутнього», – зазначив експерт.

Водночас він застеріг, що українсько-польською історією вдало маніпулює Росія в своїх політичних цілях і важливо не дати їй цим скористатися.

«Якщо ми виключимо з дискусії партнера або будемо нелояльними, то насамперед жертвами ми станемо самі – і поляки, і українці», – попередив Скурка.

Експерт вважає, що сьогоднішня зверхність польського політикуму та непохитність власного погляду в українському суспільстві можуть призвести до трагедії.

 

Стало відомо, як працюватиме цьогоріч “гаряча” лінія для абітурієнтів із Криму та Донбасу

Цьогоріч “гаряча” лінія з освіти для жителів тимчасово окупованих територій працює на базі Урядового контактного центру за телефоном: 0800 504 425.

Згідно з укладеним меморандумом, реалізація роботи гарячої лінії проходитиме завдяки об’єднанню ресурсів МОН, УКЦ і Фонду “Відкрита політика”, повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки – Укрінформ.

“Наша мета – надати можливість отримувати якісну освіту в українських закладах. Консультанти, які працюють на гарячій лінії, пройшли навчання та готові надати вичерпні відповіді щодо освітніх процесів і можливостей, які турбують мешканців тимчасово окупованих територій. Учні непідконтрольних територій зможуть своєчасно отримати всю інформацію та вступити до українських вишів за спрощеною процедурою”, – відзначила виконувач обов’язків міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

На гарячій лінії з освіти надаються консультації жителям тимчасово непідконтрольних Україні територій, територій вздовж лінії розмежування та Криму щодо спрощеної процедури вступу через освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”. А також щодо отримання дистанційно середньої освіти в Україні, щодо законодавчих змін у сфері освіти для осіб, які проживають на непідконтрольних територіях та для внутрішньо переміщених осіб тощо.

“Гаряча” лінія працює у робочі дні з 9:00 до 18:00 та є безкоштовною.

 

Аваков просить виділити гроші на утилізацію компонентів ракетного палива

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє про необхідність виділення урядом коштів на утилізацію компонентів ракетного палива ДП “Південмаш” і ДП “Павлоградський хімічний завод”.

Відповідну пропозицію виділити ці кошти Аваков озвучив у ході засідання уряду в середу, 29 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного характеру, пов’язаного зі зберіганням і утилізацією компонентів рідкого ракетного палива ДП виробниче об’єднання “Південмаш” та твердого ракетного палива на виробничому об’єднанні “Павлоградський хімічний завод”, Мінекономіки разом з Мінфіном, Мінюстом, ДСНС та Державним космічним агентством (мають – ред.) опрацювати питання щодо можливості виділення коштів з резервного фонду держбюджету та інших фондів на зазначені заходи та у разі необхідності підготувати пропозиції і внести на розгляд Кабінету міністрів”, – сказав він.

У свою чергу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував внести цю інформацію у протокол засідання уряду.

 

Кулеба відкрив головування України у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба офіційно відкрив головування України у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ, виступивши на його першій онлайн-сесії.

Про це повідомляє пресслужба МЗС – Укрінформ.

«Україна головуватиме у буремні часи, коли проти нашої країни триває російська агресія, а світ зіткнувся з пандемією коронавірусу. Це час великих великих викликів, але ми будемо надалі шукати можливості та конструктивні відповіді на ці виклики,— заявив міністр, звертаючись до представників країн-учасниць та партнерів Форуму.

Він наголосив, що у нинішній час ОБСЄ залишається життєво необхідною платформою співпраці та діалогу, а Форум безпекового співробітництва, який приділяє основну увагу військово-політичному виміру безпеки, – наріжним каменем організації.

Кулеба наголосив, що потрібно здійснювати кроки для відновлення довіри та стабільності у регіоні ОБСЄ, адже не можна просто спостерігати за грубими порушеннями принципів організації, що тривають.

Глава МЗС також відзначив важливу роль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яку вона здійснює на Донбасі вже 6 років. Він окремо згадав про американського парамедика, монітора місії ОБСЄ Джозефа Стоуна, який загинув на Донбасі у 2017 році, та висловив співчуття його рідним та близьким.

У своєму виступі глава МЗС окреслив пріоритети українського головування, серед яких посилення ролі ОБСЄ у просуванні мирного процесу між Україною та Росією та врегулюванні конфлікту на сході України; безпекова ситуація в Чорноморсько-Азовському регіоні та його мілітаризація; протидія засобам ведення гібридної війни; приховане та неправомірне використання приватних військових компаній у конфліктних зонах; протидія викликам, пов’язаним з поширенням пандемії COVID-19, зокрема, у збройних силах; боротьба з незаконним обігом зброї, управління запасами звичайних боєприпасів; протимінна діяльність та розмінування територій, уражених конфліктами та війнами; посилення довіри і безпеки у військовій галузі; виконання резолюції щодо нерозповсюдження зброї масового знищення, резолюції “Жінки. Мир. Безпека” Ради Безпеки ООН; діалог задля виконання Кодексу поведінки ОБСЄ щодо військово-політичних аспектів безпеки.

Як повідомлялося, Україна вперше головує у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ. Вона стане першою державою, яка головуватиме в онлайн-режимі. Форум безпекового співробітництва ОБСЄ створили у 1992 році. Нині він об’єднує 57 країн-учасниць і 10 країн-партнерів ОБСЄ. Форум ухвалює рішення про заходи для зміцнення довіри та безпеки у регіоні ОБСЄ, контролю над озброєннями і роззброєннями. Допомагає державам запобігати незаконному обігу зброї та боєприпасів. Форум активно співпрацює з державами-учасницями щодо ролі жінок у питаннях миру та безпеки.

 

ОАЕ могли замовити БМП з українським бойовим модулем – Defense Express

Об’єднані Арабські Емірати могли замовити партію бойових машин піхоти Wahash з колісною формулою 8×8 розробки та виробництва місцевої компанії Calidus з бойовим модулем БМ-3М “Штурм-М” українського виробництва.

Про це повідомляє Defense Express – Укрінформ.

“За даними Jane’s, на це може вказувати дозвіл на експорт, що видано у Фінляндії. Зокрема, офіційна документація свідчить, що під час засідання 12 березня цього року уряд Фінляндії надав ліцензії компаніям Sisu Axles та Katsa ліцензії на експорт мостів та передач, які Calidus міг би використовувати у власній продукції. За оцінками Jane’s, Wahash – це єдиний сухопутний транспортний засіб, який рекламує компанія Calidus”, – йдеться у повідомленні.

Як наголошується, за даними ресурсу, обидві фінські компанії виготовляють аналогічні запчастини для БМП Patria AMV 8×8, 40 з яких були поставлені в ОАЕ у 2016 році для використання місцевими військовими до того часу, поки не буде розроблено аналог подібної машини місцевими розробниками.

Вперше БМП Wahash з бойовим модулем БМ-3М “Штурм-М” українського виробництва представили в лютому 2019 року на міжнародній оборонній виставці IDEX-2019 у місті Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати). Тоді ЗМІ повідомляли, що БМП Wahash з’явився як результат співпраці компанії Calidus з підприємствами ДК “Укроборонпром”.

18 лютого 2019 року Державна компанія “Укрспецекспорт”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, та компанія Calidus підписали Меморандум про співробітництво, закріпивши домовленості щодо подальшої співпраці.

Зокрема, на той час планувалося організувати спільне виробництво БТР Wahash з БМ “Штурм” та його просування на ринку ОАЕ та інших країн, можливо навіть України. Окрім того, сторони планували розширення співпраці у втіленні програм модернізації бронетанкової та автомобільної техніки, озброєння, а також виготовлення нових зразків озброєння та військової техніки.

“Цікавим є той факт, що на стенді компанії Calidus на виставці IDEX-2019 були представлені й інші продукти розробки та виробництва українських компаній, зокрема автомат “Малюк” від компанії “ІнтерПроІнвест” з Києва та бойова роботизована платформа Fahd UGV з автоматичною туреллю “Шабля” львівської компанії Roboneers”, – йдеться у публікації.

Повідомляється, що колісна БМП Wahash на шосе здатна розвинути швидкість до 130 км/год. Максимальна швидкість на воді обмежується 10 км/год. Запас ходу по суші з використанням палива з трьох баків становить 750 км. Представлена на виставці IDEX-2019 БМП Wahash мала на озброєнні бойовий модуль БМ-3М “Штурм-М”, розроблений конструкторським бюро ім. О. О. Морозова.

БМ-3М “Штурм-М” – це сучасний одномісний бойовий модуль зі стабілізацією блоку озброєння у двох площинах (стабілізацію забезпечує сучасний цифровий стабілізатор високої точності СВУ-504С з використанням твердотільних гіроскопів). Він є одним із найкомпактніших і разом з тим найпотужніших серед модулів даного класу, підкреслюється у публікації.

Як зазначається, для посилення вогневої потужності на нього встановлено 30-мм автоматичну гармату ЗТМ-1 (з боєкомплектом 350 пострілів). Крім того, на бойовому модулі додатково розташовано дві пускові установки для протитанкових керованих ракет “Бар’єр”, а також 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117 та спарений кулемет КТ-7,62 мм (з боєкомплектом 2000 набоїв).

Бойовий модуль також містить телевізійні засоби прицілювання та тепловізійні прилади для забезпечення можливості вести вогонь уночі. А система панорамного огляду дозволяє членам екіпажу тримати в полі зору місцевість під розгорнутим кутом – майже 360 градусів.

У модуль встановлено комп’ютерну систему керування вогнем “Каштан” від НПП “АТ-система”, яка відповідає стандартам НАТО і дозволяє вести спостереження за ціллю (1800-8000 м вдень і 600-2000 м вночі) з автоматичним розпізнанням мішені типу БМП. Також у “Штурма” присутній сучасний бортовий комп’ютер, завдяки якому бійці можуть побачити всі необхідні для стрільби дані на одному екрані.

Озброєння модуля забезпечує ураження броньованої техніки, живої сили і вертольотів противника, зазначається також у публікації.

 

Президентка Грузії застерігає від призначення Саакашвілі в український уряд

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі застерігає, що можливе призначення Михеїла Саакашвілі на високу посаду в українському уряді спричинить дефіцит довіри між двома країнами.

Про це йдеться в заяві Зурабішвілі, оприлюдненій на сайті президента Грузії 28 квітня – Укрінформ.

У документі зазначається, що Грузія та Україна є близькими стратегічними партнерами, співпраця яких базується на багатовіковій дружбі, повазі, спільних інтересах та прагненнях. Водночас, зауважила Зурабішвілі, те, що країна-партнер зараз розглядає кандидата на високу політичну посаду, якого судами усіх трьох інстанцій Грузії визнали винними, спричинило занепокоєння уряду Грузії та суспільства.

“Як глава держави, я добре знаю, що втручання у внутрішні справи та кадрову політику іншої держави неприпустиме у міжнародних відносинах. Однак також є неприйнятним і незрозумілим з боку українського уряду обрати громадського діяча, злочинна діяльність якого визнана не лише у суді Грузії, а й у відповідному рішенні Європейського суду з прав людини. Не кажучи вже про те, що його звинувачують у тяжких корупційних злочинах”, – заявила Зурабішвілі.

Вона додала, що нинішньою ситуацією стурбовані всі, хто поважає історію наших країн, найважчий шлях, який ми пройшли разом, і ті, хто піклується про майбутнє нашої стратегічної дружби.

“Серед них я особисто – президент Грузії, і зі мною – більшість суспільства. Тільки ті, хто хоче розірвати непохитну дружбу між Грузією та Україною, можуть бажати такого розвитку подій”, – переконана Зурабішвілі.

Насамкінець вона вислови сподівання, що інтереси наших країн будуть “більш цінними та захищеними, ніж вузькі політичні амбіції та розрахунки”.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня народний депутат Олександр Качура (фракція партії “Слуга народу”) заявив, що експрезидент Грузії і колишній глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі розглядається як кандидат на посаду віцепрем’єр-міністра з реформ.

Сам Саакашвілі заявив, що стати віцепрем’єром з реформ йому запропонував Президент Володимир Зеленський.

 

Закордонні гості не відмовлялися приїхати на парад Перемоги в Росії у нові терміни – Лавров

. УНН. Ніхто із закордонних гостей не висловив наміру відмовитися від приїзду в Москву на парад Перемоги, коли буде призначено нову дату. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, передає УНН з посиланням на ТАСС.

“Ніхто із закордонних гостей поки не висловив наміру відмовитися від планів приїхати в Москву на парад, коли будуть призначені його нові дати, – сказав Лавров.

За його словами, усі запрошені закордонні гості – глави держав, урядів, а також велика група закордонних ветеранів Великої Вітчизняної війни, другої світової війни – висловили розуміння того рішення, яке було оголошено в середині квітня президентом Володимиром Путіним про необхідність перенесення параду, який в повному обсязі обов’язково відбудеться, як було підкреслено, в цьому році.

“Ми виходимо з того, що всі гості, які вже підтвердили свою участь, коли парад планувався на 9 травня, звичайно ж, розглянуть можливість прибути в Москву в нову дату”, – підкреслив міністр.

Лавров додав, що День Перемоги буде гідно відзначатися у всіх російських закордонних установах з урахуванням епідеміологічної обстановки.

“Звичайно, в День Перемоги так чи інакше пройдуть заходи, присвячені пам’яті тих, хто воював з фашизмом. Ми доручили нашим закордонних установ, послам, генеральним консулам організувати з урахуванням вимог місцевих епідеміологічних влад, з урахуванням епідеміологічної обстановки відвідування меморіалів на честь радянських воїнів, які пали на полях битв Другої світової війни. Поховання будуть, як завжди, підтримуватися в належному стані”, – зазначив міністр.

Нагадаємо, Путін переніс парад Перемоги у Москві через COVID-19.

 

У РФ заявили, що до 75-річчя від дня Перемоги готується резолюція Генасамблеї ООН

УНН. З нагоди 75-річчя перемоги у Другій світовій війні готується проект резолюції генеральної асамблеї ООН, співавторами якої стали країни СНД, КНР та інші. Про це повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, передає УНН із посиланням на ТАСС.

“Готується проект резолюції Генеральної Асамблеї ООН, тепер уже з приводу 75-річчя Перемоги у Другій світовій війні. Її співавторами стали держави СНД, КНР, низка інших країн – членів ООН”, – наголосив Лавров.

За його словами, з нагоди Дня Перемоги, як і п’ять років тому, планувалося організувати спеціальну дискусію на пленарному засіданні ГА ООН, проте її довелося відкласти через ситуацію з коронавірусом.

“Генеральна Асамблея, як і інші органи ООН, зараз працює у віддаленому режимі, і таких великих засідань не проводиться. Ми домовилися з нашими партнерами – співавторами цієї резолюції, що будемо націлюватися на той період, коли Генасамблея відновить нормальну роботу з тим, щоб таке засідання обов’язково організувати”, – додав Лавров.

Крім цього, він повідомив, що можливість проведення тижня високого рівня Генеральної Асамблеї ООН в звичному форматі проясниться найближчим часом.

“Повертаючись до нью-йоркського блоку тих заходів, які готуються, ще раз наголошую: поки ми всі розраховуємо на те, що найближчим часом буде ясність щодо можливості проведення сесій Генеральної Асамблеї ООН, включаючи тиждень високого рівня в звичному форматі”, – сказав Лавров.

Нагадаємо, Президент Росії Володимир Путін підписав закон, згідно з яким днем закінчення Другої світової війни в РФ оголошується 3 вересня.

 

Російський дипломат при ООН відреагував на розслідування причетності генерала ФСБ до катастрофи MH17

УНН. Заяви про причетність генерала ФСБ Андрія Бурлаки до катастрофи літака Boeing авіакомпанії Malaysia Airlines на Донбасі нібито “позбавлені здорового глузду”. Про це на своїй сторінці в Twitter написав перший заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський, зазначає УНН.

Дипломат звинуватив авторів розслідування в спекуляції і задався питанням, чому вони нібито “не намагаються” застосувати якусь логіку. “Яку вигоду Росія отримала б, збивши MH17? У чому був наш диявольський план?”, — запитав він.

Полянський заявив, що нібито “вигода для української пропаганди в цій ситуації очевидна”. За його словами, якщо припустити, що Росія причетна до катастрофи, то “чому ж „генерал Бурлака отримав підвищення і найвищу державну нагороду — Героя Росії“”.

“Де здоровий глузд? І чому продовжують цитуватися сфальсифіковані докази?”, — написав перший заступник постпредставника Росії при ООН.

Нагадаємо, 28 квітня “Російська служба BBC” спільно з Bellingcat опублікувала розслідування, згідно з яким, у справі про катастрофу Boeing генерал Бурлака проходив під псевдонімом “Володимир Іванович”. Так, в опублікованих міжнародними слідчими телефонних переговорах представники бойовиків “Донецької народної республіки (ДНР)” називали Володимира Івановича командиром всієї операції, що проводиться на сході України. Крім того, колишній бойовик “ДНР” Ігор Стрєлков говорив, що підкорявся наказам Володимира Івановича.

 

“Мы не Советский Союз”. Пристайко уверяет – заробитчан не будут удерживать дома – Ліга-нет

Государство предпочло бы, чтобы трудовые мигранты остались на родине и “внесли вклад”, говорит вице-премьер, но “держать их насильно” не будет

Несмотря на то, что Кабмин хотел бы, чтобы заробитчане остались на родине и “внесли вклад в экономику, например, построив свои фермы”, власть не станет препятствовать тем, кто хочет работать за границей: чартеры для них будут летать на постоянной основе. Об этом Сегодня рассказал вице-премьер по евроинтеграции Вадим Пристайко.

Он уточнил, что глава правительства Денис Шмыгаль поручил ему вести переговоры с властями тех стран, которые хотят видеть у себя украинских трудовых мигрантов.

“Сейчас пытаемся определить, как организованно дать такую возможность людям, которые хотят работать за границей. Этих людей ценят за границей, своим семьям в Украине они приносят доход”, – пояснил Пристайко.

Он сказал, что и своему государству “очень нужны эти люди” – “гибкие, активные, готовы выехать за тысячи километров от родного дома, чтобы зарабатывать”, но тут же добавил, что “мы же не Советский Союз и не можем их держать насильно”.

Вице-премьер подчеркнул, что, “если говорить честно”, то области вдоль границы пострадали от коронавируса больше всего, и призвал заробитчан быть сознательными и ответственными, учитывая пандемию коронавируса.

Работающие за границей украинцы перевели в страну в 2019-м рекордные $15,8 млрд.

В 2020 году в НБУ ожидают снижения переводов заробитчан из-за коронавируса на $2-3 млрд.

28 апреля в МИД заявили, что Украина не будет помогать организовывать чартеры для вывоза трудовых мигрантов на работу за границу.

Хотя ранее МИД организовал спецрейс с сезонными работниками в Финляндию.

 

Сюр. В России строят главный военный храм с Путиным и чиновниками на стене – Ліга-нет

В главном военном храме РФ будут мозаики с Путиным и чиновниками. На прихрамовой территории – танки, самолеты и минное поле времен Второй мировой

В 60 километрах от Москвы на территории военного парка строят главный храм Вооруженных сил РФ, на одной из стен которого будет расположена мозаика с изображением президента России Владимира Путина, министра оборона Сергея Шойгу и других чиновников. Об этом пишет Радио Свобода.

Храм планируют открыть к годовщине победы СССР над Третьим Рейхом во Второй мировой войне. На территории у храма также установят копию сбитого под Москвой самолета Люфтваффе, реконструкцию минного поля и танков.

Читайте также: Сюр. Лукашенко знает, как “защититься от вируса”: водка, сауна и трактор – видео

Пресс-секретарь Кремля Дмитрий Песков сказал росСМИ, что Путин якобы не знал о мозаике и считает, что пока “делать ее рано”.

Однако член патриаршего совета по культуре Леонид Калинин в интервью МБХ-медиа заявил, что мозаику все равно оставят.

 

Китай категорически против расследования, направленного обвинить его в распространении инфекции – МИД страны – Інтерфакс-Україна

Китай выступает за широкое международное сотрудничество в области изучения истоков коронавируса COVID-19, однако против того, чтобы оно было направлено на то, чтобы обвинить его в распространении пандемии, заявил замглавы МИД КНР Юэ Юйчэн.

“Мы выступаем против того, чтобы посадить Китай на скамью подсудимых без каких-либо доказательств его вины, а затем искать эти доказательства с помощью так называемого международного расследования. Мы категорически против такого этого международного расследования”, – сказал дипломат в интервью американскому телеканалу NBC.

Ранее о том, что США ведут расследование в отношении вины Китая в распространении инфекции, заявлял президент США Дональд Трамп и ряд политиков других стран мира.

Юэ Юйчэн также назвал абсурдным требования некоторых стран о компенсации Китаем вызванных коронавирусом экономических потерь.

“Преследование Китая и требование от него компенсаций – это просто абсурдный политический фарс”, – подчеркнул дипломат, отметив, что КНР сама стала жертвой инфекции и понесла значительные потери.

Он подчеркнул: “Поскольку требование от Китая возмещения убытков является и необоснованным, и незаконным, то чем оно отличается от вымогательства со стороны недобросовестных людей?”

“КНР считает, что требование компенсации – это не что иное, как попытка этих людей переложить на Китай ответственность за свою неспособность борьбы с инфекцией”, – добавил замминистра.

Текст интервью опубликован на сайте МИД

 

Спецслужби США з’ясують, чи приховали Китай та ВООЗ дані про коронавірус — ЗМІ

Адміністрація президента США Дональда Трампа наказала спецслужбам з’ясувати, чи був факт приховування пандемії коронавірусу Китаєм та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

Про це повідомляє NBC з посиланням на чинних та колишніх чиновників США – Укрінформ.

«Минулого тижня Агенції національної безпеки та військової розвідки, до якої входить Національний центр медичної розвідки, було надане завдання щодо пошуку інформації про перші дні спалаху, повідомила офіційна особа, безпосередньо знайома з цим питанням. ЦРУ також отримало подібні вказівки», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Білий дім наказав розвідувальним агенціям дослідити перехоплені повідомлення, інформацію з різних джерел, супутникові знімки та інші дані, щоб встановити, чи приховували чи Китай та ВООЗ те, що вони знали про виникнення пандемії коронавірусу.

Трамп, імовірно, мав на увазі саме це, коли під час традиційної пресконференції заявив: «Ми проводимо дуже серйозні розслідування», припускає ЗМІ.

У рамках цієї задачі спецслужбам було наказано визначити, чи знає ВООЗ про дві дослідні лабораторії з вивчення коронавірусу в китайському місті Ухань, де вперше була виявлена інфекція.

«Як сказав президент, США ретельно розслідують це питання. Розуміння походження вірусу важливо, щоб допомогти світу відреагувати на цю пандемію, а також для інформування про зусилля швидкого реагування на майбутні спалахи інфекційних захворювань», – заявив офіційний представник Білого дому Хоган Гідлі.

Проте ЦРУ й офіс директора Національної розвідки відмовилися від коментарів. «Нам не відомо ні про які подібні завдання з Білого дому», – заявили в офісі директора нацрозвідки США.

Як повідомлялося, у світі станом на ранок 29 квітня зафіксовано 3 148 417 випадків COVID-19. Одужали 962 344 пацієнтів, померли 218 368.

 

Обсервація на Донеччині: стан здоров’я звільнених з полону 23 українців – задовільний

Стан здоров’я звільнених з полону 23 українців, які перебувають на обсервації в Донецькій області, задовільний, скарг у них немає.

Про це 29 квітня на пресбрифінгу в Краматорську заявив заступник начальника управління – начальник відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню Олександр Педенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У людей, які були звільнені з полону та перебувають у нас в області на обсервації, стан здоров’я задовільний, скарг щодо гострих респіраторних захворювать ніхто не пред’являє”, – сказав Педенко.

Він зазначив, що на цьому тижні буде вже 14 днів перебування в обсервації, тому в них будуть повторно взяті зразки для ПЛР-дослідження на COVID-19. І якщо результати будуть негативні, звільнені особи зможуть направлятися, куди їм потрібно, констатував Педенко.

Як повідомлялося, 16 квітня відбувся обмін утримуваними особами, в рамках якого з непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей було повернуто 20 громадян України. Усі вони були прийняті на обсервацію на Донеччині.

 

У Києві не вистачає лабораторій для тестування на COVID-19 — комісія

У Києві не вистачає лабораторій для проведення аналізів на коронавірус.

Про це голова постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я Олег Гелевей заявив на пресконференції у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Тестів (ПЛР – ред.) не вистачає. І наступне, наші лабораторії вже не справляються. У нас є центральна лабораторія міста Києва, згідно з усіма нормами, вона мала б надавати результати тестів за 48 годин. Вже непоодинокі випадки, коли результати тестів передають через 3-4 доби. Тому ми наголошуємо: потрібно як і збільшити кількість самих тестів, так і відкривати ще лабораторії для визначення захворювань на коронавірус”, – зазначив він.

Водночас, за словами Гелевея, Київ готовий до атаки коронавірусної інфекції. У столиці є 1400 ліжко-місць для хворих на коронавірус.

Також Гелевей наголосив на необхідності виплати доплат усім столичним медикам, які протидіють COVID-19.

Станом на 29 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9 866 випадків захворювання на COVID-19, за добу зареєстровано 456 випадків.

 

COVID-19 у світі: у Росії майже 100 тисяч випадків, Британія на 3 місці за кількістю смертей

30 квітня. УНН. Станом на 5:32 четверга загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 227638 осіб. У свою чергу, одужали 972719 людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса (США).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США – 60967 осіб, Італії – 27682 осіб, Великій Британії – 26166, Іспанії – 24275 і в Франції – 24121. У Китаї загалом – 4637.

Всього у світі 3 193 886 інфікованих.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1039909), Іспанія (236899), Італія (203591), Франція (166543), Велика Британія (166441), Німеччина (161539), Туреччина (117589) і Росія (99399).

Нагадаємо, в Україні підтверджено 9 866 випадків COVID-19, померли 250 людей.

 

В Україні вже 9866 випадків коронавірусу, за добу – 456

29.04.2020 09:22

Станом на 29 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9 866 випадків захворювання на COVID-19, за добу зареєстровано 456 випадків.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За весь час пандемії захворіло 9 866 людей, з них 672 дитини , а також 1976 медичних працівників“, – сказав Степанов.

Так, за добу захворіло 456 людей, з них 33 дітей та 133 медиків. Госпіталізовано 113 осіб, за добу зареєстровано 11 летальних випадків, більшість з померлих мали хронічні захворювання.

1103 особи одужало, загалом зафіксовано 250 летальних випадків.

 

Дистанція, маски та дезінфекція: “карантинні” вимоги до ринків

Робота продовольчих ринків в Україні відновиться після опублікування постанови про відкриття продовольчих ринків в “Урядовому кур’єрі” та за умови дотримання санітарних норм.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки – Укрінформ.

«При дотриманні санітарним норм, які були запропоновані головним санітарним лікарем МОЗ, в Україні відкриються 872 ринки”, – заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Пресслужба міністерства інформує, що, зокрема, до ринків встановлені такі вимоги:

бути зареєстрованим як оператор ринку харчових продуктів;

температурний скринінг (працівників ринку, продавців і відвідувачів);

перебування на ринку – в одягненій масці (у т.ч. виготовленій самостійно або респіраторі);

на кожному вході – диспенсер з антисептиком;

кількість покупців – не більше 1 на 10 кв. метрів торговельної площі ринку;

відстань між продавцями – не менш як 3 метри;

робочі місця продавців – обладнано прозорими захисними екранами (із плівки або пластику);

проведення дезінфекції контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів і т.д.) – кожні 3 години;

дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця, – в кінці кожного робочого дня ринку;

відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;

постійне інформування відвідувачів ринку про обмеження, яких необхідно дотримуватись.

Зазначається, що в разі порушення вимог будуть накладатися штрафи.

Як повідомляв Укрінформ, 29 квітня 2002 року на засіданні Кабінету міністрів було ухвалено рішення про врегулюванння питання роботи агропродовольчих ринків в Україні в умовах карантину.

Контроль за дотримання продовольчим ринком протиепідемічних вимог покладено на представників Держпродспоживслужби. Зокрема, територіальні органи відомства мають забезпечити постійну присутність на кожному ринку не менше двох своїх інспекторів і щоденно проводити позапланові перевірки.

Прем’єр-міністр Шмигаль 24 квітня оприлюднив план виходу з карантину в Україні, який складається з 5 етапів. Глава уряду також поінформував, що стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.

Із 12 березня уряд запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Наразі карантин в Україні продовжено до 11 травня 2020 року.

Станом на 9:00 29 квітня в Україні 9 866 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 250 летальних, 1 103 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 456 нових випадків.

 

Поліцейські напали на журналіста на мітингу проти карантину: підстава – газон

УП

Журналіста hromadske Богдана Кутєпова, який вів пряму трансляцію під Кабінетом міністрів з акції протесту підприємців проти обмежень під час карантину, побили поліцейські та зламали його техніку.

Джерело: сайт каналу hromadske, Оксана Романюк у Facebook

Деталі: Зранку 29 квітня журналісти Богдан Кутєпов і Нікіта Мекензін стрімили акцію протесту підприємців з пагорба в парку напроти Кабміну.

До них підійшли кілька поліцейських ТОР і сказали залишити цю територію. Мовляв, Кутєпов “стояв на зеленій зоні”.

Кутєпов пояснив, що має “службову необхідність” знімати з того місця, де найкраще видно протест. Натомість правоохоронці назвали його “клоуном”.

Оператор запитував працівників поліції, чому вони повинні відійти з цього місця, на що поліцейські сказали “або забираєш (камеру – ред.), або я зламаю”.

З цими словами на журналістів напали й виштовхнули з газону. Усе це відбувалося у прямому ефірі.

Після цього правоохоронці обурилися тим, що журналіст продовжував знімати, погрожували зламати йому камеру. І з цими словами вони зламали стабілізатор.

Прямий ефір довелось перервати.

Журналісти викликали поліцію і написали заяву про вчинення злочину.

 

Напад на журналіста Hromadske: щодо патрульного почали службове розслідування

Через конфлікт між поліцейськими та журналістом телеканалу Hromadske Богданом Кутєповим розпочато службове розслідування щодо патрульного.

Про це йдеться у заяві Міністерства внутрішніх справ – Укрінформ.

“Сьогодні, під час проведення акції біля Кабінету міністрів України, сталась конфліктна ситуація між журналістом та патрульними батальйону тактико-оперативного реагування управління патрульної поліції у місті Києві”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, патрульні попросили журналістів звільнити пагорб біля місця проведення акції, однак один із журналістів відмовився покидати визначену територію, залишився на місці та продовжив проводити прямий ефір.

“Розпочалась словесна перепалка між інспектором та журналістом, під час якої один з патрульних застосував до представника преси фізичний вплив – взяв його за руку та відвів з місця”, – заявили у МВС.

У міністерстві зазначили, що деталі події встановлюються, а відносно дій поліцейського розпочато службове розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, представники підрозділу ТОР (підрозділу патрульної поліції) застосували силу до журналіста телеканалу Hromadske Богдана Кутєпова та зламали його техніку, коли той вів трансляцію з акції з-під Кабміну.

Журналіст звернувся до поліції із заявою про те, що під час зйомок патрульні перешкоджали його професійній діяльності.

 

Степанов просить не ходити на протести, щоб не заразитися COVID-19

Акція протесту, яка відбулася 29 квітня під Кабміном, несе ризик захворіти на COVID-19 не тільки для учасників, а й для їх родин.

Про це на брифінгу після засідання уряду 29 квітня сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогоднішня акція протесту під стінами Кабміну — це велика небезпека не тільки для її учасників, а й для членів їх родин та близьких. Якщо серед протестувальників була хоча б одна людина, хвора на коронавірус, то ризик захворіти є в усіх без винятку людей, які були серед протестувальників, і не тільки у них, а також у всіх їх рідних, близьких. Будь ласка, будьте свідомі, дотримуйтеся правил карантину та залишайтеся вдома”, – сказав Степанов.

Він нагадав, що станом на 29 квітня в Україні 9866 хворих на COVID-19.

“Дивлячись на ці показники порівняно з деякими країнами, ми можемо констатувати, що Україні вдалося не допустити стрімкого зростання хвороби. Причина одна — карантин. Обмежувальні заходи болючі, але дуже ефективні в боротьбі з коронавірусною хворобою”, – сказав Степанов.

За його словами, поступове скасування обмежувальних заходів, яке уряд планує після 11 травня, можливе лише у випадку скорочення темпів поширення коронавірусної хвороби.

 

Армії продавали небезпечний антисептик: СБУ викрила масштабне виробництво

Військова контррозвідка СБУ виявила на Київщині масштабне виготовлення та реалізацію неякісних та небезпечних для здоров’я антисептичних засобів, у тому числі для потреб Збройних Сил України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ – Укрінформ.

«Оперативники СБУ встановили, що приватний підприємець організував на території Київської області незаконне виготовлення антисептичних засобів. Частину з них він реалізовував через низку підконтрольних комерційних структур військовій частині ЗСУ та державному підприємству МО України», – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці зафіксували, що виробництво антисептиків відбувалось кустарним способом із використанням сировини сумнівного походження без дозвільних документів та контролю якості

Під час санкціонованих обшуків за місцем виробництва фальсифікату виявили обладнання для виготовлення та розливу фальсифікованого антисептичного розчину, понад 13 тонн спиртової суміші, зокрема етиловий спирт, антифриз, гліцерин. Також знайдено наклейки, пластикові ємності, дві печатки, антисептичний розчин та приблизно 30 тонн паливно-мастильних матеріалів невідомого походження.

У межах кримінального провадження за ст. 204 Кримінального кодексу України тривають експертизи контрафактного продукту, встановлюється джерело походження підакцизного товару та все коло осіб, причетних до оборудки.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 10 років з конфіскацією майна, з вилученням та знищенням незаконно виробленої або придбаної продукції, обладнання для її виготовлення.

Операція проводилася під процесуальним керівництвам Офісу генпрокурора та спільно зі Слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС.

 

Михайло Поляк, Головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні: У мене за 6 тижнів боротьби з короно вірусом не заразився ні один медик. – Укрінформ

Інформація про те, що в Закарпатській обласній інфекційній лікарні другий місяць приймають пацієнтів із COVID-19, і при цьому ніхто з медперсоналу не заразився, стала сенсаційною (аналізи методом ПЛР працівникам проводять регулярно)! Адже на фоні повідомлень, що п’ята частина з усіх заражених в Україні — це саме медики, таке твердження виглядає справді дивно. Тим більше, що й на Закарпатті медиків серед заражених – чверть, а цілий ряд медзакладів на карантині.

Нічого дивного, повідомили мені в Обласному центрі громадського здоров’я. У Поляка, мовляв, не інфекційка, а режимний об’єкт, там усе по протоколу, жодних послаблень ні для медиків, ні для пацієнтів. Ну, а де дисципліна — там і результат. Недарма, відтак, закарпатську обласну інфекційку називають кращою в Україні.

То ж при нагоді ми спитали головного лікаря Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка, як їм вдається досягати такого результату у боротьбі з COVID-19. А принагідно поговорили про те, наскільки забезпечена засобами захисту головна інфекційна лікарня в області, наскільки мотивовані лікарі, та як організована робота в медзакладі в умовах пандемії.

ЛІКАРНІ, ЯК НАША, СТВОРЕНІ ДЛЯ БОРОТЬБИ З ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНИМИ ІНФЕКЦІЯМИ

– Михайле Амброзійовичу, найперше, що я вас спитаю, це звісно про вражаючий результат вашого медзакладу: місяць з коронавірусом — і жодного зараженого працівника. Як?!

– Не місяць, а вже, власне, 6 тижнів. У нас були пацієнти з підозрою на COVID-19 ще до офіційної першої хворої жінки на Закарпатті.

– Тим більше. Тобто це середина березня, коли у вас з’явилися перші хворі?

– Перший лабораторно підтверджений вірус у нас був 26 березня. Тоді ще аналізи ПЛР надсилали з Ужгорода до Києва в лабораторію на підтвердження, ну а в жінки з Мукачева в місцевій лабораторії його виявили 23 березня, і з того дня вона у нас вже лежала. Але доти була угорська сім’я з Доброні, був студент-китаєць. У них COVID-19 не підтвердився, але незалежно від цього ми працювали з ними у засобах індивідуального захисту, бо всі думали, що у них та інфекція таки є. Ми зобов’язані так працювати за протоколом.

– Ви готувалися до епідемії, маючи засоби захисту? Адже на початку всі медзаклади говорили, що їх у лікарнях майже нема.

– У нас була деяка кількість цих засобів на складах. Розумієте, ми інфекційна лікарня і маємо завжди бути готові не тільки до грипу чи гострих кишкових інфекцій. Ми створені для того, аби бути готовими до особливо небезпечних інфекцій. COVID-19 відноситься до таких. Тому запас засобів захисту має бути завжди — респіратори, маски, костюми біозахисту… У мене, наприклад, на 1 січня було 90 костюмів біобезпеки багаторазового користування, також був і запас респіраторів рівня FFP2 і FFP3. Тому що нормальний ґазда у хаті має думати і на завтра.

Найголовніше – правильно зняти костюм, який уже заражений. Не одягнути, а саме зняти

Якщо говорити, чому в нас ніхто не заразився… У нас в медзакладі два рази на рік незалежно від того, є інфекції чи немає, з 2003 року весь медперсонал здає залік по режимних наказах і в тому числі там є іспит на вдягання/роздягання з костюмів біобезпеки. Вони мені двічі на рік усі здають залік!

– Залік на правильність одягання-роздягання костюмів?

– Так, тут найголовніше — правильно зняти костюм, який уже заражений. Не одягнути — а саме зняти. Щоб медик не торкався голими руками, ділянками шкіри до зараженого костюма, окулярів, респіраторів.

– Це є певна послідовність, я правильно розумію?

– Так, є порядок, і йому треба слідувати, аби цей костюм біозахисту давав ефект і медик не заразився. Від цього й залежить, чи персонал заразиться, чи ні. Але в першу чергу ці костюми повинні бути у наявності. І респіратори. А навчити персонал, як з ним правильно поводитися, вже друга справа. Ось ці два фактори — запорука здорового медичного персоналу в період епідемій.

МИ КОРИСТУЄМО БАГАТОРАЗОВІ КОСТЮМИ – ЦЕ ЕФЕКТИВНІШЕ І ДЕШЕВШЕ

– Виходить якось дуже просто, і на фоні того, що ми читаємо, що чверть із заражених коронавірусом в Україні медики — аж не віриться!

– Тому що є багато нюансів! У медзакладі треба правильно розподілити зони — на брудну і чисту, розписати, як медперсонал повинен поводитися в них, де і скільки разів і з яким інтервалом мають обробляти поверхні. Потім треба правильно організувати роботи зі знезараження.

– Виходить, не лікарня, а режимний об’єкт!

– Так і є. Інакше інфекцію не стримати.

– А скажіть, як часто треба поповнювати запас, зокрема ваш, в обласній інфекційці?

– Я вам можу сказати, що якщо ми користуємося одноразовими костюмами, то нам їх треба на добу 60 штук. У нас мало персоналу — усього 27 лікарів, 53 медсестри та 44 санітарочки. Загалом 124 людини. І це мало, бо у нас все таки 100 ліжок.

Це щоденно один лікар у приймальні у відділенні, один — у відділенні інтенсивної терапії, два лікарі стаціонарні, які обслуговують хворих у боксах, і троє сумісників – це працівники університету, які згодилися працювати у нас на період пандемії – й дуже велике спасибі їм за це. Вони суміщають (у нас на 0,25 ставки всього) — але відпрацьовують повну зміну.

– І от на цих людей треба 60 костюмів щодня, так?

– Якщо одноразові — так. Але ми користуємо багаторазові костюми, це ефективніше і дешевше. Після того, як лікар відпрацював 4-6 годин, він роздягається, їх замочують на певний період у дезрозчині й перуть. На другий день можна знову використовувати. Ми стільки не настачимо одноразових костюмів, тому так працювати економніше. Одноразові користує приймальне відділення та відділення інтенсивної терапії, бо їм треба часто перевдягатися. А ті лікарі, що обслуговують хворих у боксах, користують багаторазові.

– Як часто поповняєте запас?

– Ми надіємося на себе у першу чергу: на власні та на гроші, котрі нам виділила облрада, закупили засоби захисту, маємо запас на 3 тижні. У мене так все розраховано, щоб ми не опинилися в такій ситуації, що все — завтра не маємо з чим працювати. Такого не допускаємо. Також допомагають волонтери та меценати. Стараємося, щоб так було і з медикаментами.

“НІІХТО СПЕЦІАЛЬНО НЕ ЗАРАЖАЄТЬСЯ”

– Чи можете прокоментувати, чому так багато медиків заражені в інших медзакладах? Йдуть на карантин цілими відділеннями та навіть лікарнями.

– Причину цього мають розбирати епідеміологи, кожен конкретний випадок має бути розстежений. Я не можу це коментувати, тому що не знаю об’єктивних причин.

– Чи передбачена в інфекціоністів якась відповідальність — от як у чиновників є недбалість — за те, що заразився, не дотримався протоколу роботи?

– А якщо це сталося не з вини лікаря? У кожному випадку треба проводити розстеження та розбиратися, чому той чи інший лікар заразився. Може засобів не було, може він не був підготовлений, чи не мав практики роботи з цими засобами захисту — різні причини можуть бути. Насправді, окремо адміністрація кожної установи мала б розібратися в кожному конкретному випадку.

– У вас, лікарів, узагалі це нормально сприймається — заразитися від хворого на коронавірус?

– Ніхто спеціально не заражається, повірте.

“100 ХВОРИХ НА ЛІКАРНЮ – ЦЕ ТЕОРЕТИЧНО”

– Як у вашому колективі сприймають пандемію, адже часто читаємо в ЗМІ, що медики в різних регіонах йдуть в відпустку, звільняються…

– У мене дуже хороший колектив. Для того, аби він такий був, його треба виховувати і навчати, я над цим працюю з 2003-го року. У мене дуже самовідданні медпрацівники — як лікарі, так і медсестри, ніхто з колективу не розрахувався з роботи на час пандемії (не враховуючи одного лікаря, який більше не міг працювати за станом здоров’я). Хоча працювати, справді, важко зараз. Пенсіонерів я особисто просив — бо вони в групі ризику, мають деякі хронічні захворювання, але ніхто не написав заяву. У мене всі працюють і, хвала Богу, всі здорові.

– У вас теоретично 100 ліжок для прийому хворих з коронавірусом. Вони усі заповнені?

– Ні, на сьогодні у нас 52 пацієнти.

– Ще два тижні тому повідомляли, що ви перестали приймати хворих: у вас лікарня переповнена?

– Два поверхи повністю заповнені, є ще дитяче відділення, але я маю приймати інших хворих! Є ж менінгіти, гастроентероколіти, сальмонельоз, я зобов’язаний тримати для цих хворих частину ліжок. Тим більше, що ці інфекції циркулюють і їх ніхто не відміняв. Не всі розуміють, що якщо в лікарні є 100 ліжок, то кількість тих, кого можна прийняти з коронавірусом, є значно меншою.

А якщо хворий поступив з підозрою, я його маю тримати в окремому боксі — і таких у мене щодня 5-8 осіб. Вони займають бокс – і ми чекаємо 2 дні результату ПЛР.

Тому 100 хворих теоретично я би міг тримати, якщо би у них всіх був підтверджений діагноз, і інших я би не госпіталізовував.

“НЕ БОЇТЬСЯ ЗАРАЗ ТІЛЬКИ ДУРНИЙ”

– У вас режим у лікарні напружений зараз?

– Звичайно, всі вже втомилися. Молодим трохи легше, а є ж іще пенсіонери. Але вони працюють щодня. У мене немає вахтового методу — заїхали на 7 днів, а потім відпочили. Ми не можемо собі цього дозволити із тією кількістю медпрацівників, яка є у нас. Тому працюємо у штатному режимі.

Не боїться зараз тільки дурний — кожен боїться. Але щоранку в нас йдуть нагадування про інфекційний контроль, щоб люди не забувалися, бо медики звикають, адаптовуються і можуть послабити самоконтроль. Але, хвала Богу, мої працівники навчені й ставляться відповідально до роботи: у кожного вдома є сім’я, вони знають, чим ризикують. Тому дуже стараються не захворіти.

– Хворі, які у вас переважно поступають, – важкі, середні?

– У нас троє людей зараз у реанімації — на кисневій підтримці, не на ШВЛ. Більшість мають середню важкість. Легкі — це ті, хто йде на виписку. Чекаємо результати, їх небагато — це чоловік 6 із тої півсотні.

– А як довго в середньому лежать у лікарні з коронавірусом?

– Легкі до нас не поступають. В середньому хворі лежать біля трьох тижнів.

– Це все люди з пневмоніями?

– Так.

– У нас на Закарпатті з кінця минулого тижня йде стрибок захворюваності на коронавірус — плюс 30-40 людей щодня. Це результат свят, як думаєте? Ми вже на піку чи ще ні?

– Думаю, що кількість хворих ще буде наростати тижнів зо два. Ми не досягли піку. У нас є район, де ще не зафіксовано коронавірусу взагалі!

– Так, Міжгірщина! В народі уже анекдоти про це складають, обґрунтовуючи цей факт. Цікаво, чому так? Не тестовані? Чисте повітря? Гірський імунітет?

– Не знаю, але бачите, не хворіють там — це факт. На Закарпатті найгірша ситуація наразі в Ужгороді, Ужгородському районі та Мукачеві.

“МЕДИКАМ ХОТІЛОСЯ Б ЯСНОСТІ В РОЗРАХУНКАХ”

– Де беруть сили медики, ваші працівники, аби щодня виходити на роботу?

– Вони втомлені, і не трошки. Але медики налаштовані на те, що будуть працювати стільки, скільки потрібно.

– Потрійний тариф, про який зараз стільки говорять, мотивує?

Потрійний тариф нараховується тільки за ті години, коли лікар був безпосередньо біля хворого

– О, добре, що ви про це спитали! Бо зараз ходять слухи, що лікарі, які лікують хворих на коронавірус, гроші гребуть чи не лопатами. Так я хочу пояснити людям – що це за 300%. Їх платять тільки за ті години, коли лікар був безпосередньо біля хворого. Якщо хтось думає, що за 24 години чергування — то ні, за кілька годин на добу, коли лікар безпосередньо був біля хворих. У мене за березень люди отримали по 200, 400 грн цієї надбавки. Найбільше по лікарні ця надбавка склала 700 грн.

– Вражає…

– А взагалі, лікар в інфекційній лікарні має від 3826 грн до 4772 грн. Із надбавками та доплатами середня зарплата виходить 5,2 тис. грн, найвища – 7,8 тис. грн. Не знаю, хто б дуже рвався на роботу за такі гроші. Але слухи про потрійні зарплати ходять у народі. А серед медиків тим часом наростає образа. Лікар зараз мав би отримувати ці надбавки за усі 24 години чергування, бо у нього є загроза заразитися протягом усього часу на чергуванні. А так бачимо, що трохи розходяться обіцянки з фактами. Хотілося б медикам, аби була ясність.

– Ви вже мотивуюче відео записали, до речі? Це нині тренд серед медиків. Ваші сусіди з обласної клінічної лікарні вже зі швабрами потанцювали.

– Ні, ми ще не записали. Колеги молодці, але комусь треба і працювати, а не піаритися. Ну а свій фільм про роботу лікарні й боротьбу з коронавірусом – обов’язково зробимо. Але покажемо нашу роботу, танців там не буде.Тетяна Когутич, Ужгород

 

Польська компанія передала Україні понад 100 тисяч масок

Польська компанія Wipasz S.A., яка працевлаштовує кількасот українців, закупила для України 106 тис. масок багаторазового використання.

В середу, 29 квітня, керівництво компанії передало маски посольству України в Польщі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“COVID-19 – це серйозний виклик, який можемо подолати лише завдяки взаємопідтримці, співпрацюючи та об’єднуючи зусилля, а також залучаючи наявні у нас ресурси і можливості. Хотів би подякувати нашим партнерам з Wipasz S.A. та Фонду Lerte за співпрацю у реалізації цієї благодійної акції”, – заявив під час передачі масок посол України в Польщі Андрій Дещиця.

За словами власника компанії Wipasz S.A., яка спеціалізується на виробництві кормів та м’яса птиці, Юзефа Вішнєвського, рішення про передачу масок в Україну є “жестом солідарності з українськими партнерами”.

“Ми разом працюємо, і сьогодні ми разом протидіємо пандемії. Цим простим і щирим жестом хочемо засвідчити свою солідарність з Україною”, – підкреслив Вішнєвський.

Віцепрезидент компанії Славомір Кавалєц зауважив, що зв’язок Wipasz S.A. з Україною тісний, оскільки на її заводах працюють 600 громадян України. Польська компанія має також багато партнерів в Україні, яким передає 6 тис. масок.

Маски закуплено в рамках польської кампанії “маски для Польщі” (Maseczkidlapolski.pl). Як зауважили ініціатори кампанії, перевагою цих масок є можливість їх багаторазового використання.

Компанія планує передати 60 тис. масок благодійному фонду “Медична місія” у Львові, а 40 тис. масок – товариству “Фортеця” з Тернополя.

 

У Тернополі відмовилися відкривати продуктові ринки

Продовольчі ринки у Тернополі запрацюють не раніше, ніж після закінчення карантину.

Таке рішення ухвалили власники ринків міста на засіданні Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом, йдеться на сторінці штабу у Facebook – Укрінформ.

«На засіданні оперативного штабу обговорено ситуацію щодо можливості відкриття ринків у Тернополі. Зважаючи на ріст захворюваності на коронавірус, керівники ринків наголосили, що не хочуть ризикувати здоров’ям як своїх працівників, так і тернополян. Тому прийняли рішення: до 11 травня продовольчі ринки у Тернополі не відкривати», – йдеться у повідомленні.

Водночас, як повідомили кореспонденту агентства у міському управлінні Держпродспоживслужби, стан готовності до відкриття ринків обговорювали з їх директорами, оскільки постановою Головного державного санітарного лікаря України затверджено певні вимоги при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках.

За словами представників трьох зареєстрованих ринків у Тернополі, там наразі немає можливості належно забезпечити відстань між робочими поверхнями продавців, а також забезпечити усіх захисними екранами між продавцями і покупцями.

При цьому керівники ринку зазначили, що наражати на небезпеку продавців та покупців не будуть.

Також одним із факторів є те, що на ринках, найбільш вірогідно, не буде достатньої кількості відвідувачів, оскільки громадський транспорт не курсує у звичному режимі руху. Тож, до 11 травня ринки у Тернополі не працюватимуть.

Як повідомляло агентство, постановою Головного санітарного лікаря України визначено ряд вимог, за яких ринки могли б працювати.

Нагадаємо, кількість нових випадків коронавірусу у Тернополі продовжує рости і сягає 53-х.

На Тернопільщині зареєстровано 708 випадків COVID-19, з них – 12 летальні.

Як повідомлялося, в Україні за весь час пандемії на COVID-19 захворіло 9866 людей. З них одужали 1103 особи, летальних випадків – 250.

 

Шмигаль анонсував нові рішення про послаблення карантину

Кабінет Міністрів на наступному засіданні планує розглянути низку рішень щодо послаблення карантину, міністерства вже напрацьовують критерії для об’єктів, які будуть поступово відкриватися.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на своїй сторінці у Facebook – Укрінформ.

“На наступному засіданні плануємо розглянути низку рішень щодо послаблення карантинних обмежень. Я вже доручив міністерствам і відомствам розробити критерії для об’єктів, які будуть поступово відкриватися”, – зазначив глава уряду.

Водночас він наголосив, що не можна просто відкрити магазини, перукарні та кав’ярні, потрібно створити умови, за яких перебування там людей не загрожуватиме новим спалахом хвороби.

Шмигаль також запевнив, що уряд не забуває про людей та бізнес. “Влада розуміє, що громадяни, які сумлінно дотримуються карантину, не мають достатнього запасу міцності. Для цього ми працюємо над ініціативами, які допоможуть їм пройти цей період життя”, – підкреслив глава уряду.

Він нагадав, зокрема, що вже розпочато виплати одноразової допомоги пенсіонерам та іншим вразливим верствам населення, а також збільшено виплати допомоги по тимчасовому безробіттю.

Крім того, Шмигаль додав, що додатково сьогодні уряд схвалив виділення коштів із Фонду боротьби з COVID-19 для надання допомоги на дітей ФОП першої та другої групи, а також підтримав проєкт закону, який пропонує запровадити механізм надання кредитів представникам малого бізнесу під державні гарантії.

“Якщо підприємець не зможе показати «дохід», адже не працював під час карантину, він все одно зможе отримати кошти. Важливо, щоби бізнес безперешкодно мав змогу отримувати додатковий ресурс у непростих умовах коронакризи”, – пояснив Прем’єр-міністр.

При цьому він висловив сподівання, що Верховна Рада якнайшвидше підтримає законодавчі зміни.

“Хочу акцентувати, що ми не зупиняли всю економіку. Найбільші обмеження стосуються галузі харчування та роздрібної торгівлі. Вважаю, що у цій сфері не має бути обраних. Правила для всіх однакові”, – запевнив Шмигаль.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у середу дозволив працювати продовольчим ринкам під час карантину, але за умови дотримання певних критеріїв.

24 квітня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оприлюднив план виходу з карантину в Україні, який складається з 5 етапів. Глава уряду також поінформував, що стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації. Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворюваності.

З 12 березня уряд запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Наразі карантин в Україні продовжено до 11 травня 2020 року.

Кабінет Міністрів після 11 травня застосовуватиме механізм адаптивного карантину в регіонах, де, можливо, будуть зафіксовані спалахи коронавірусної хвороби.

 

Моніторингова місія ООН закликає уряд України захистити в’язнів від COVID-19

В Україні необхідно запровадити невідкладні заходи для запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установах.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда ​​Богнер, інформує пресслужба організації – Укрінформ.

“Я вельми стурбована тим, що у пенітенціарних установах у Чернівцях та Кропивницькому зафіксовані випадки зараження COVID-19. Існує нагальна потреба посилити заходи, які вживаються, в місцях тримання під вартою, оскільки COVID-19 може швидко поширюватися в установах, де люди перебувають у тісному контакті один з одним”,- заявила Богнер.

Голова місії привітала відповідні заходи, які ухвалив уряд України, зокрема, план реагування на пандемію для запобігання потраплянню та розповсюдженню COVID-19 у місцях тримання під вартою, однак її турбує “швидкість реалізації цього плану”.

“Я закликаю Міністерство юстиції та Міністерство охорони здоров’я посилити реагування на COVID-19 в пенітенціарній системі України, зокрема шляхом вдосконалення скринінгу співробітників та затриманих осіб, які прибувають, а також дотримання соціального дистанціювання, надання дезінфікувальних засобів та застосування інших заходів для того, щоб зупинити поширення вірусу”, – зазначила голова місії.

Вона також закликала донорів допомогти забезпечити пенітенціарні установи в Україні засобами захисту.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 28 квітня серед працівників Державної кримінально-виконавчої служби та осіб, узятих під варту, виявлено 6 випадків захворювання на COVID-19.

 

Завезений до Чернігова з Росії коронавірус шириться містом, за день – чотири нових випадки

Завезений до Чернігова з Російської Федерації коронавірус продовжує ширитися містом: за день їхня кількість зросла до 9.

Про це у Facebook повідомив заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако – Укрінформ.

“У нас – плюс 4 випадки коронавірусної інфекції. На жаль, першоджерелом усіх 3-х гілок інфікування стали люди, які повернулися з Російської Федерації і, очевидно, порушили правила самоізоляції”, – сказав він у розміщеному пресслужбою відео.

Ломако розповів, що два нових випадки виникли у контактних осіб подружжя, про інфікування якого повідомлялося напередодні. COVID-19 виявлено у 25-річного сина та його 22-річної дівчини. Інфекцію в родину привіз з-за кордону глава сімейства.

Ще два випадки зафіксовані в сім’ї 45-річної жінки, яка 17 квітня теж повернулася з РФ. Вона проживає з 69-річними батьками і, схоже, заразила їх обох. Батько тепер лежить в стаціонарі із пневмонією, а жінка з матір’ю з невисокою температурою лікуються вдома. У батька ПЛР-тест поки що негативний, та його робитимуть повторно.

Про ще одну гілку повідомлялося вчора, але там інфекцію виявлено у двох осіб – чоловіка, який нещодавно повернувся з Росії, та його дружини.

Загалом на сьогодні у Чернігівській області – 45 підтверджених випадків COVID-19, з них 4 – летальні. Семеро людей одужали і виписані з лікарень.

 

У ромському поселенні в Підвиноградові на Закарпатті не виявили хворих на COVID-19

У ромському поселенні в Підвиноградові не було зафіксовано жодного підтвердженого випадку COVID-19. Втім, через карантин, багато ромів не працюють, більшість з яких їздять на заробітки за кордон.

Про це повідомляє офіційний сайт Закарпатської ОДА – Укрінформ.

«Олексій Петров цікавився, як живе ромське поселення у Підвиноградові загалом та під час карантину зокрема. Ромські брати-правозахисники Арсеній та Давид Богари розказали, що у цьому поселенні не було зафіксовано жодного підтвердженого випадку COVID-19. Втім, через карантин, багато ромів не працюють. За словами Арсенія Богара, більшість мешканців – сезонні робітники, їздять на заробітки за кордон”, – йдеться в повідомленні.

Богари також звернули увагу, що під час ремонту центральної дороги, біля поселення будівельники не проклали з’їзд на бічні вулиці, де проживає ромське поселення.

Голова ОДА наголосив, що це питання мають вирішити найближчим часом.

 

В Україні дозволена тільки термінова меддопомога – Степанов

В Україні у зв’язку з карантином дозволена тільки ургентна медична допомога.

Про це на брифінгу нагадав міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Згідно з обмеженнями, які були введені відповідно до встановлення карантину на території України, у нас на сьогодні надається тільки ургентна медична допомога. Все що стосується планових, в тому числі і планових обстежень в медичних заходах, прийомів в поліклініках зараз неможливі. Але ми розуміємо, що є відповідний запит від громадян України”, – сказав він.

Степанов зазначив, що як тільки в Україні епідеміологічна ситуація дозволить відкрити такі поліклініки, то це одразу буде зроблено.

“Ми щодня моніторимо ситуацію, аналізуємо ситуацію, і як тільки це буде дозволено у розрізі пом’якшення карантинних заходів, то ми одразу це зробимо”, – додав Степанов.

Як повідомлялося 24 квітня, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оприлюднив план виходу з карантину в Україні, який складається з 5 етапів. Глава уряду також поінформував, що стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації. Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання.

З 12 березня уряд запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Наразі карантин в Україні продовжено до 11 травня.

Станом на 29 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9 866 випадків захворювання на COVID-19, за добу зареєстровано 456 випадків.

 

Українські лікарі захищені медзасобами на чотири тижні вперед – ОП

Україна пройшла кризовий етап з постачання медичних засобів, а лікарі захищені на чотири тижні наперед.

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента України, секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко, повідомляється на сайті ОП – Укрінформ.

«Ми пройшли кризовий етап. Лікарі зараз захищені на чотири тижні наперед. З’являються одиничні відео. Але це не через те, що не постачається продукція. Можливо, є якась внутрішньологістична проблема в Україні. Але ми привезли й забезпечили всіх лікарів. Ми пройшли цю кризу – це було наше основне завдання», – наголосив він.

Тимошенко зауважив, що протягом квітня держава забезпечила доставку в Україну 1,3 млн спеціальних респіраторів, понад 200 тис. одноразових костюмів, а також 250 тис. ПЛР-тестів з Китаю та Південної Кореї.

За його словами, цього вдалося досягти завдяки злагодженій роботі Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 при Офісі Президента України, яку довелося створити півтора місяця тому в умовах фактичної відсутності засобів захисту в українських лікарнях. «З такою ситуацією зіткнулася не лише Україна. В усіх європейських державах не вистачало засобів захисту», – зазначив Тимошенко.

Заступник керівника Офісу Президента розповів, що на першому етапі Україна законтрактувала доставку з Китаю необхідних засобів захисту для лікарів, але це одноразові поставки того, чого бракувало.

Тимошенко зауважив, що згодом було налагоджено так званий повітряний міст, що дало змогу завозити медзасоби на постійній основі. Перший вид таких вантажів – це гуманітарна допомога для України, яка закуповувалася за кошти українського бізнесу зі спеціальних фондів. Другий вид – це засоби захисту, які купував бізнес як гуманітарну допомогу для регіонів свого базування. Третій вид – товар, який постачали за комерційними запитами, зокрема від аптечних мереж та ритейлерів. У цьому випадку держава перенаправляла запити в авіакомпанії, з якими бізнес мав комерційні відносини.

Тимошенко додав, що натомість одним із прохань держави до авіакомпаній стало надання бізнесу максимально низької вартості перевезення, щоб наповнити ринок масками.

«Згадайте, скільки місяць тому коштували маски – 20-25 гривень. Сьогодні ціна – від восьми до 11 гривень за маску. Ціна зменшилася вдвічі. Чому? Тому що ми дали можливість швидко, активно наповнювати ринок. Він наповнився – ціна почала падати», – заявив заступник керівника Офісу Президента.

Крім того, Тимошенко підкреслив, що за місяць держава запустила вітчизняне виробництво багаторазових костюмів та налагодила виготовлення українських ПЛР-тестів. Наразі вже відвантажено 600 тис. таких тестів, ще планується відвантажити 1,4 млн одиниць.

Водночас, як розповів Тимошенко, надалі необхідні засоби закуповуватимуться структурами Міністерства охорони здоров’я і постачатимуться для наповнення резервів. Це необхідно на випадок виникнення чергового спалаху зараження населення інфекційною хворобою.

Також Тимошенко зазначив, що на початку кризи існувала логістична проблема з централізованою доставкою медичних товарів у регіони України. Наразі система налаштована, і це дає змогу після прибуття літака через пів дня направити одночасно весь вантаж в області.

З 12 березня уряд запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Наразі карантин в Україні продовжено до 11 травня 2020 року.

 

МОЗ Туреччини заявляє, що зміна протоколу лікування знизила смертність

Зниження рівня смертності від COVID-19 У Туреччині, зокрема, зниження смертності у реанімаціях з 58 до 10%, у МОЗ Туреччини пояснюють зміною протоколів лікування.

Про це заявив на прес-конференції 29 квітня міністр охорони здоров’я Туреччини Фахреттін Коджа, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Світова практика полягає у ранньому підключенні пацієнтів в реанімаціях до апаратів ШВЛ. Наш досвід показав, що все навпаки, зараз ми підключаємо своїх пацієнтів до апаратів ШВЛ не одразу, і не поспішаємо з інтубацією. Ми бачимо, що це змінює перебіг захворювання”, – сказав міністр. Він додав, що стан пацієнтів підтримують стимуляцією дихання киснем під тиском, шо, за словами міністра, допомагає запобігти ураженню легенів.

“Наші показники смертності в реанімаціях знизилися з 58 до 10%, а смертність серед інтубованих – з 74 до 14%. За показником смертності на рівні 2,58% ми посідаємо 80-те місце в світі”, – повідомив Коджа.

Він також наголосив, що обрана Туреччиною тактика, полягає в профілактиці поширення вірусу, ранньому виявленні випадків інфікування та швидкому лікуванні. За його словами, жоден з тестів (загалом їх зроблено 991613 – ред.) не було зроблено випадково, здебільшого вони робилися в колі контактних осіб.

Для прийому пацієнтів було визначено так звані пандемічні лікарні, які повністю перевели на прийом інфікованих COVID-19. Інфіковані пацієнти, що мають стабільний стан, залишаються вдома під наглядом сімейних лікарів.

Також міністр повідомив, що турецькі лікарі ефективно використовують препарати, що були закуплені в Китаї, але при цьому підхід у лікуванні було дещо змінено. Відмінність полягає в тому, що лікування призначають одразу тим пацієнтам, які мають симптоми інфікування. Цедозволило зназити кількість хворих з пневмонією з 70 до 15%, наголосив міністр.

За минулу добу в Туреччині було виявлено 2936 нових випадків інфікування, зроблено 43498 тестів. Кількість померлих – 89, пацієнтів, що одужали, – 5231. Загалом за весь час померла 3081 людина, інфіковано 117589, одужали — 44022.

Як повідомлялося, у світі станом на 29 квітня зафіксовано 3 183 985 випадків COVID-19. Одужали 986 314 пацієнтів, померли 225 136.

 

Науковці назвали дати, коли чекати пік смертності від COVID-19 в Україні

УНН. В Україні пік нових випадків COVID-19 орієнтовно припадає на 2-5 травня, а пік летальних випадків – на 3-10 травня 2020 року. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу НАН України.

“Пік нових випадків COVID-19 в день орієнтовно буде припадати на 2-5 травня 2020 року, пік летальних випадків – на 3-10 травня 2020 року”, – повідомляє НАН.

Також повідомляється, що після досягнення піку захворюваності (медіанне значення 500 випадків) зниження нових випадків інфікованих буде спостерігатися до 5 червня 2020 р. до медіанного значення 380 випадків (діапазон прогнозованих значень 220-610).

“Після досягнення піку летальності медіанне значення 12 випадків зниження кількості нових летальних випадків буде відбуватися до 5 червня 2020 р. до медіанного значення 9 випадків (діапазон прогнозованих значень 6-17)”, – зазначає НАН.

Нагадаємо, після пом’якшення карантинних заходів в Україні буде зростання захворюваності на коронавірусну хворобу, тому зараз не можна вважати, що ми фіксуємо спад захворюваності.

 

Мер Києва: Кожен сьомий хворий на коронавірус – священник РПЦвУ

Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що серед тих, у кого в Києві виявлено COVID-19, 14% – це священнослужителі московського патріархату, пише Духовний Фронт України.

«120 медпрацівників – тобто 9 %. Служителів церкви – 179 людей. Це 14%», – розповів Кличко» повідомив Кличко на брифінгу.

Загалом у столиці померло 24 осіб із них троє були монахами Києво-Печерської лаври, а це кожен восьмий.

Священики Російської церкви в Україні умудрились навіть перегнати лікарів за кількістю хворих. Медпрацівників серед всіх захворілих було лише 9%.

Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України провів підрахунки щодо захворювання на коронавірус у служителів Церкви. Виявилось, що кожен 8 хворий на коронавірус це священик Московського патріархату.

У Києві закриті на карантин такі монастирі московського патріархату: Києво-Печерська Лавра, Іонинський монастирПокровський Голосіївський монастир.

Тим не менше керівництво РПЦвУ пробує оскаржити твердження що вони найбільший поширювач коронавірусу в Україні. Дійшло навіть до судових позовів. Проте, цифри офіційної статистики, свідчать не в сторону служителів Московського Патріархату.

13 квітня мер Києва повідомив, що в Києво-Печерській лаврі близько 93 хворих на коронавірус.

24 квітня Кличко повідомив, що серед захворілих на COVID-19 виявили дев’ять священнослужителів Московського патріархату: п’ять з них – у Києво-Печерській Лаврі, троє – з Покровського Голосіївського монастиря, одна хвора — з жіночого монастиря Святого Пантелеймона.

26 квітня єпископ РПЦвУ Климет Вечеря заявив виданню РБК, що у Києво Печерській лаврі заражені всі священнослужителі, а це близько 200 осіб.

 

Захисні засоби, доставлені з Китаю, продаються в «Епіцентрі»

Захисні засоби, які були доставлені літаком “Мрія” з Китаю, продаються в торговельній мережі “Епіцентр”, інформують Букви.

Про це народна депутатка від фракції “Голос” Кіра Рудик повідомляє на своїй сторінці у  Facebook.

“Тиждень тому Президент Зеленський особисто зустрічав літак “Мрія” з вантажем з Китаю. Президент і його команда поїхали в аеропорт робити селфі й відео знімати, наче це їх вантаж , та невдовзі його отримають лікарні”, – пише вона.

За словами депутатки, літак доставив вантаж для торгових центрів “Епіцентр”.

“Вантаж для пана Гереги (народний депутат Олександр Герега – Ред.), який дав можливість на цьому попіаритися Президенту. Тепер пан Герега пише листи мерам міст (наприклад, Києва, лист додано) і нардепам, щоб зверталися до нього по допомогу”, – пояснює Рудик.

Водночас користувачами соціальних мереж також були опубліковані фотографії захисних засобів китайського виробництва, які продаються в мережі “Епіцентр“.

Транспортний літак Ан-225 “Мрія” доправив з Китаю до України медичний вантаж, який за обсягом претендує на світовий рекорд.

 

В МВФ попередили Банкову про проблеми у разі зміни законодавства про НАБУ

Голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден попередив офіс президента України, що можливі зміни законодавства про НАБУ призведуть до перегляду дій фонду в Україні.

Про це йдеться у листі Родена, зміст якого відомий “Європейській правді“.

Лист, інформацію про який підтвердило анонімне джерело ЄП, адресований заступникам голови офісу президента України Юлії Ковалів (курує питання економіки та фінансів) та Андрію Смирнову (курує правоохоронні органи та суди) та був надісланий орієнтовно у понеділок ввечері.

Підставою для листа стали “запропоновані зміни до законодавства, які розширять підстави для звільнення голови НАБУ, включивши до них рішення суду про адміністративне корупційне правопорушення”. Роден вважає такі зміни шкідливими для продовження співпраці України з МВФ, оскільки, на думку Фонду, вони підважать незалежність Бюро.

“Як ви знаєте, інституційна незалежність НАБУ та його голови є критичними складовими його ефективності, і тому були важливими елементами попередніх програм МВФ. Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, будуть сприйняті як відмова від попередніх антикорупційних зобов’язань і потребуватимуть коригування будь-якої нової програми (співпраці МВФ з Україною. – ЄП)”, – пояснив керівник місії Фонду.

Під опис МВФ підпадають два законопроєкти, які були зареєстровані в лютому-березні, але на минулому тижні їх почали готувати до розгляду в залі. Це проєкти 3133 (автор – Гончаренко, “Євросолідарність”, співавтори з ОПЗЖ, “За майбутнє” та “Батьківщини”) та 3180 (автори – Качура, Дубінський, “Слуга народу”), що містять аналогічні зміни до закону про НАБУ та дозволяють звільнити чинного керівника Бюро Артема Ситника.

Обидва законопроєкти викликали критику частини депутатів, а члени фракції “Голос” подали до кожного з них 10-13 альтернативних проєктів, що пропонують звільняти голову НАБУ також за “азартні ігри, ворожіння в громадських місцях”, “невиконання приписів санітарно-епідеміологічної служби” або “у разі виникнення нестримного бажання у осіб, підслідних Національному бюро, за відсутності інших підстав для звільнення”. Втім, проєкт 3133 у вівторок все одно був підтриманий профільним комітетом ВР.

Звертає на себе увагу те, що представник МВФ звернувся саме до ОПУ, хоча жоден із законопроєктів, які викликають занепокоєння Фонду, не був ініційований президентом. У Фонді між тим радять Банковій вплинути на процес, адже ухвалення Україною таких ініціатив, виходячи з даного листа, зупинить виконання чинної програми МВФ. “Може бути корисним донести занепокоєність до спікера парламенту”, – зазначає ван Роден.

Голова місії МВФ також нагадав, що тиждень тому вже попереджав ОПУ про проблеми у разі ухвалення одного зі згаданих законопроєктів.

 

Будівництво доріг забезпечує роботою майже 180 тисяч громадян – Чернишов

У галузі дорожнього будівництва України наразі зайнято майже 180 тисяч громадян.

Про це 29 квітня розповів міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За нашими розрахунками, саме будівництво доріг забезпечує роботою близько 180 тисяч громадян України. Це дані виключно по будівництву доріг. Ще в нас є будівництво соціально-економічної інфраструктури та “Велике будівництво” і там ми розраховуємо на забезпечення 80 тисяч робочих місць”, – сказав Чернишов.

Він додав, що будівельна галузь опосередковано також створює додаткові робочі місця і в інших галузях. Насамперед це стосується галузі виробництва будівельних матеріалів та транспортної галузі.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що уряд працює над тим, щоб вже у травні створити для українців, які залишилися без роботи через карантин, 500 тисяч робочих місць.

Програма “Велике будівництво” розпочалася 1 березня. Очікується, що в її межах буде відремонтовано 4 тисячі кілометрів доріг державного значення. Також цього року в Україні мають побудувати чи реконструювати 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів і 200 приймальних відділень у лікарнях.

 

Уряд готовий до перемовин з європейськими країнами щодо заробітчан – Шмигаль

Кабінет міністрів готовий вести переговори з європейськими країнами щодо офіційного працевлаштування українців на сезонні роботи.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Telegram за результатами зустрічі з послом Європейського Союзу в Україні Мааті Маасікасом та тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін – Укрінформ.

“Уряд готовий до перемовин з європейськими країнами, які висловлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи”, – зазначив Шмигаль.

Водночас він підкреслив, що важливою передумовою є легальне працевлаштування строком від 3 місяців із дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці українців.

За його словами, координацію цієї роботи буде здійснювати Урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Водночас Шмигаль зазначив, що наразі уряд не отримував офіційних звернень від інших країн, окрім Фінляндії.

Як повідомлялося, 23 квітня близько двохсот громадян України полетіли чартерним рейсом до Фінляндії на сезонні роботи. Рейс був організований на прохання фінських фермерів.

 

Из-за НДС-махинаций бюджет теряет миллиарды: ЗН показало документ – Ліга-нет

В Украине генерируются миллиарды схемного налогового кредита. По данным ЗН, на схемах зарабатывают и малоизвестные, и крупные брендовые компании

На февраль этого года в Украине работали порядка шестисот транзитно-конвертационных центров из-за деятельности которых госбюджет ежемесячно недополучает порядка 4 млрд грн. Об этом идет речь в статье ZN.UA “Налог на добавленную жадность”.

По данным документа, аутентичность которого подтвердил источник в ГНС, фирмы-схемщики с января 2019 сгенерировали порядка 75 млрд грн фиктивного налогового кредита, продав его компаниям реального сектора, благодаря чему они смогли уплатить в госбюджет меньшие суммы.

Например, во Львовской области действовало 40 таких фирм, сумма убытков, нанесенных ими государству, за этот период составила 453 млн грн, в Киевской области 111 предприятий нанесли стране порядка 1 млрд грн убытков, в самом Киеве из-за 127 фирм-схемщиков госбюджет недополучил около 400 млн грн и т.д. И это только за февраль 2020-го.

Как отмечает издание, без участия топов в налоговой эти предприятия работать бы не смогли.

“Начальники областных налоговых и Офиса крупных плательщиков наверняка и в теме, и в доле, ведь они, в отличие от нас с вами, имеют неограниченный доступ к данным службы, системе электронного администрирования НДС и системе мониторинга критериев оценки рисков (СМКОР), которая, по идее, не должна пропускать схемщиков, но пропускает регулярно. А потом эти же руководители закрывают глаза на возмещение схемщикам фиктивного НДС из госбюджета”, – пишет автор материала.

На днях министр финансов Сергей Марченко заявил, что видит основания для расследования действий экс-глав налоговой и таможни.

24 апреля Кабмин уволил руководителей налоговой и таможенной служб Сергея Верланова и Максима Нефьодова. Также уволены их заместители. В Минфине прокомментировали, что Нефьодов и Верланов “оказались неспособными выполнять возложенные на них задачи” и “потеряли доверие людей”.

Кабмин объявил конкурс на руководителя налоговой, назначив его на 28 апреля, и изменил процедуру назначения главы службы. Таможню временно возглавил Игорь Муратов, а налоговую – Михаил Титарчук.

 

Шмигаль провів перше засідання антикризового енергетичного штабу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів перше засідання антикризового енергетичного штабу.

Про це повідомляє Урядовий портал – Укрінформ.

“У середу, 29 квітня, в Кабінеті міністрів відбулося перше засідання Антикризового енергетичного штабу під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на засіданні було затверджено склад штабу та презентовано енергетичний баланс України.

Повідомлється також, що в засіданні штабу взяли участь керівництво Мінекоенерго, НКРЕКП, “Енергоатому”, “Укргідроенерго”, ДП “Гарантований покупець”, народні депутати та всі ключові учасники ринку. Загалом Антикризовий штаб складається з 32 членів.

Відкриваючи засідання, очільник уряду наголосив, що енергетична криза перебуває на тому етапі, коли дії влади мають бути оперативними, ефективними та злагодженими. “Ми зацікавлені в тому, щоб був напрацьований план заходів. Вчора на нараді з Президентом ми проговорили вже підписаний сьогодні енергетичний баланс України. Він відкоригований. Ми працювали спільно з ключовими підприємствами цієї галузі”, – підкреслив Шмигаль.

В.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець розповіла про основні виклики у галузі енергетики та презентувала план оперативних заходів щодо нормалізації роботи енергетичної галузі України.

Прем’єр-міністр також наголосив, що ключове завдання, яке сьогодні стоїть перед Урядом – це необхідність збалансувати ринок та забезпечити його стабільність.

“Ми маємо зберегти робочі місця, особливо в галузі вугільної промисловості, атомної енергетики. Тому важливо сьогодні працювати над цим спільно. І баланс, який ми маємо сьогодні, дає нам розуміння того, де, яка, чия роль і які потужності можуть бути задіяні. І про що нам треба домовлятися з підприємствами-власниками відновлювальних джерел енергії”, – зазначив Шмигаль.

Під час засідання було обговорено необхідність ухвалення низки законодавчих та нормативних ініціатив, які сприятимуть стабілізації ситуації на ринку енергетики.

Також всі учасники обговорень підкреслили важливість створення Антикризового енергетичного штабу, який буде працювати комплексно та відкрито.

Як відомо, 24 квітня на засіданні Кабінету Міністрів було створено Антикризовий енергетичний штаб.

 

В пользу Ахметова. Минэнерго пересмотрело энергобаланс страны: что в документе – Ліга-нет

Министерство энергетики снизило прогноз производства электроэнергии на всех электростанциях страны, кроме “зеленой” генерации и ТЭЦ

Министерство энергетики и защиты окружающей среды обновило прогнозный баланс электроэнергии на 2020 год. Документ предполагает снижение производства на всех электростанциях страны, кроме ТЭЦ и возобновляемых источников энергии (ВИЭ).

По прогнозам министерства, в 2020 году общее производство электроэнергии в стране составит 143,9 млн кВт-ч. Это на 6,3% меньше, чем в предыдущей редакции годового баланса от министерства за 13 апреля 2020 года.

Больше всего, согласно документу, производство электроэнергии должно упасть на атомных и теплоэлектростанциях. АЭС, по информации Минэкоэнерго, в 2020 году могут сгенерировать 73,7 млн кВт-ч (-9,42%), ТЭС – 38,87 млн кВт-ч (-8,4%). Производство гидроэлектростанций должно упасть на 8,4% – до 11,1 млн кВт-ч.

При этом генерация на ТЭЦ и ВИЭ, наоборот, может вырасти. По подсчетам министерства, теплоэлектроцентрали должны произвести в 2020 году 11,1 млн кВт-ч (+0,4%), а “зеленые” электростанции – 11,37 млн кВт-ч (+11%).

Обновленный прогноз также предполагает сокращение импорта электроэнергии на 10% – до 5,1 млн кВт-ч, и экспорта – на 21%, до 6,9 млн кВт-ч.

Как сообщает пресс-служба министерства, в новом балансе учтен безопасный и оптимальный график работы атомных энергоблоков, который позволит Энергоатому провести отложенные ремонты.

Также, отмечают в Минэкоэнерго, новый баланс позволит обеспечить устойчивую работу угольного сектора, который “является одним из важнейших элементов энергонезависимости Украины”.

В дальнейшем министерство обещает реформировать механизм ПСО на рынке электроэнергии, чтобы дать возможность Энергоатому принимать участие в различных сегментах рынка, а также уменьшить финансовый дефицит ГП Гарантированный покупатель.

Крупнейшим игроком на рынке “зеленой” генерации является энергохолдинг ДТЭК Рината Ахметова. В портфель компании входит 1 ГВт зеленых мощностей. Холдингу также принадлежит 9 из 14 украинских теплоэлектростанций, а его компания ДТЭК Энерго – один из крупнейших в стране добытчиков угля.

16 апреля Кабинет министров назначил врио министра энергетики Ольгу Буславец. На ее кандидатуре, как ранее писала LIGA.net, лично настаивал премьер-министр Денис Шмыгаль, перешедший на госслужбу с ДТЭК.

 

У комітеті ВР пояснили, чому “завернули” програму діяльності уряду

Фінансовий комітет ВР вирішив відправити програму діяльності Кабінету міністрів України на доопрацювання, оскільки вона не містила конкретних показників.

Про це сказав голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Олексій Устенко (фракція “Слуга народу”) в ефірі телеканалу “Україна 24”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Дійсно, програма уряду була така досить невеличка – усього дев’ять сторінок, і так, усе було дуже узагальнено: покращити, збільшити або зменшити. Дійсно, не було конкретних цифр”, – зазначив Устенко.

При цьому політик додав, що “в розрізі всього Кабінету міністрів за таку програму не проголосував би, хоча був за те, щоби, все ж таки, прийняти її, щоби надати можливість міністру фінансів продемонструвати свою роботу реальними діями”.

“Міністр фінансів тільки призначений і він відповідальний за наповнення бюджету, а сьогодні в країні значні виклики, пандемія, і треба, щоб усі державні програми були збережені, медики могли отримувати заробітну плату, треба дати йому можливість, щоби він продемонстрував свою роботу. А займатися сьогодні слайдами чи робити довгі томи програм із цифрами і так далі, які в будь-якому випадку потім будуть коригуватися, вважаю недоцільним, все ж таки”, – уточнив він.

Як повідомляв Укрінформ, 29 квітня Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики ухвалив рішення направити на доопрацювання програму діяльності уряду.

Раніше голова депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” Давид Арахамія в ефірі телеканалі ICTV заявив, що ця програма не буде ухвалена в тому вигляді, в якому її подав уряд, та має бути доопрацьована, зокрема в частині національної безпеки та оборони.

Уряд зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови №3330 “Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України” 13 квітня. Програму своєї діяльності Кабмін затвердив на своєму позачерговому засіданні 2 квітня. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вона є реалістичною і передбачає відновлення економічного зростання.

Відповідно до тексту програми до пріоритетних регіональних напрямків діяльності Кабміну належать: формування ефективного місцевого самоврядування та органів державної влади на новій територіальній основі, а також оптимізація системи територіальної організації влади на місцях, удосконалення адміністративно-територіального устрою.

Раніше представник уряду в парламенті Василь Мокан (фракція “Слуга народу”) повідомляв, що ВР зможе розглянути питання затвердження програми діяльності УМУ після ухвалення в другому читанні законопроєкту №2571-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності”.

 

Ми фактично ще на дев’ять місяців продовжили “сірий” ринок землі в умовах коронавірусу — Сольський

УП

Голова аграрнокому комітету Ради Микола Сольський заявив, що через відтермінування дати відкриття ринку землі депутати фактично продовжили “сірий” ринок землі на 9 місяців.

Про це він повідомив у інтерв’ю ЕП.

“У фракції всі погодилися відкласти запуск ринку землі з цієї осені на наступний рік. Хоч фактично ми збережемо ще на дев’ять місяців “сірий” ринок землі в умовах коронавірусу і економічної кризи”, – пояснює Сольський.

Також голова агрокомітету вважає, що частина правок є “дискусійними”, зокрема у питаннях державної землі.

“Я особисто проти того, що не продаватиметься державна земля. Чому ми її не маємо продавати? Ми вже ухвалили законопроєкт у першому читанні, що робитимемо це через аукціони на ProZorro.

Але є позиція президента, яку, зрозуміло, ми врахували. Крім того, питання щодо державної землі було важливим для “Європейської солідарності”. Було зрозуміло: їхні голоси потрібні, щоб проголосувати за законопроєкт”, – коментує Сольський.

Також він прокоментував, як компанії зможуть концентрувати землю у перші роки реформи.

“Компанії до 2024 року зможуть концентрувати землю, оформляючи по 100 га на фізосіб. Усі мають право домовлятися, більше того, мають право разом обробляти землю. В Україні є великі сім’ї, хай собі живуть люди своїм життям і використовують всі можливості, передбачені законними цивільно-правовими договорами.

І малий, і великий фермер, якщо захочуть, зможуть оформити понад 100 га землі на членів своїх родин, коханок і партнерів до 2024 року. Усі в однакових умовах”, – резюмує Сольський.

 

Сольський: Держземлею де-факто користуються наближені до чиновників люди та депутати

УП

У державній власності в Україні – близько 7,5 млн гектарів аграрних земель, суттєвою частиною цих земель де-факто користуються люди, наближені до чиновників, керівництва міністерств, держпідприємств, у тому числі депутати ВР.

Про це в інтерв’ю ЕП заявив голова аграрного комітету ВР Микола Сольський.

“В Україні в державній власності близько 7,5 млн га аграрних земель. Частина з них офіційно передана в оренду, але є значна площа земель, яка перебуває в постійному користуванні державних підприємств.

Суттєвою частиною цієї землі де-факто користуються люди, наближені до чиновників, керівництва міністерств, державних підприємств, у тому числі депутати Верховної Ради. Ті, хто мають доступ до ресурсу”, – підкреслив він.

На питання, чи погоджується він з правками, які внесли до законопроєкту про ринок землі за 4 дні до голосування, Сольський відповів:

“Частину поправок вважаю дискусійними. Я особисто проти того, що не продаватиметься державна земля. Чому ми її не маємо продавати? Ми вже ухвалили законопроєкт у першому читанні, що робитимемо це через аукціони на ProZorro.

Але є позиція президента, яку, зрозуміло, ми врахували. Крім того, питання щодо державної землі було важливим для “Європейської солідарності”. Було зрозуміло: їхні голоси потрібні, щоб проголосувати за законопроєкт. Я особисто вважаю, що державна земля може продаватися відкрито і прозоро, як і планувалося”.

За його словами, у фракції “Європейська солідарність” хочуть окремий великий закон щодо держземлі.

“При цьому ми вже ухвалили в першому читанні законопроект №2194, який є частиною земельної реформи. У ньому якраз і йдеться про розпорядження державними землями. Проблему треба розглядати в цілому і читати всі законопроєкти”, – додав він.

Сольський зазначив, що законопроєкт №2195, який передбачає реалізацію прав на землю державної і комунальної власності на е-аукціонах, буде далі розглядатися.

Читайте детальніше в інтерв’ю: Нардеп Микола Сольський: Усі зможуть купувати більше 100 гектарів землі через родичів, коханок чи партнерів

 

Масштабне розкрадання лісу викрила СБУ на Закарпатті

УП

Служба безпеки України викрила і блокувала схему масштабного розкрадання державних лісових ресурсів у Закарпатській області.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: За попередніми оцінками, незаконна вирубка лісу завдала державі збитків на майже 14 мільйонів гривень.

Правоохоронці встановили причетність службових осіб держпідприємства “Хустське лісодослідницьке господарство” та Ужанського національного природного парку до масштабних вирубок лісу на ввірених їм територіях лісового фонду.

Під час обшуків вдома та на робочих місцях фігурантів справи правоохоронці вилучили речові та документальні докази вирубок.

Оперативники спецслужби також блокували незаконну діяльність службовців державного підприємства “Брустурянське лісомисливське господарство”. Керівник підприємства незаконно змінив межі земельних ділянок, що призвело до виведення з державної власності земель площею у майже 6 гектарів.

 

Врятувати країну: нам потрібна амністія капіталу і секторальні пільги

Локдаун міг стати історією, яка б згуртувала українську державу і бізнес в рішенні нестандартних завдань. Однак поки ситуація виглядає як спроба перекласти повну відповідальність на громадян і бізнес. (рос)

СЕРЕДА, 29 КВІТНЯ 2020, 09:57  ІГОР НІКОНОВ  засновник девелоперської компанії KAN Development

Пандемия – кризисная ситуация, требует быстрых, смелых и слаженных действий, пусть даже непопулярных. Так сложилось, в нашей стране люди не ожидают чего-то экстраординарного от государства.

Поэтому бизнес, KAN Development в том числе, сразу, с начала марта, включился в борьбу с эпидемией, начали покупать ИВЛ, защиту для персонала, дезинфицирующую технику, комплектующие и раздавать по больницам.

Сейчас уже каждый бизнесмен понимает структуру потребностей больниц и последовательность лечения от коронавируса.

Мы привыкли выживать сами и просили лишь одного – нам не мешать. С одной стороны, это хорошо.

Но с моей точки зрения, сейчас наступил момент, когда Украина должна наконец прийти по “нетрадиционному” пути.

Государство должно осознать необходимость срочной поддержки как существующего бизнеса, так и того, создание которого нужно срочно стимулировать.

Необходимо максимально оперативно увеличивать количество налогоплательщиков (так как многие из этой категории вышли).

Ситуация вывела из бизнеса много отраслей и оставила людей без работы. Эти факторы ставят под вопрос и выполнение уже сиквестированного бюджета.

Конечно, мы не США, понимаем, что нет возможности вливать триллионы долларов.

Но насколько эффективны меры, предложенные украинским правительством в качестве компенсации бизнесу за вынужденный простой? Рассмотрим некоторые аспекты.

Компенсационные меры пока не системны

Можно не платить за аренду земли. Вопрос: каким образом потери бюджета компенсировать местным советам?

Второй вопрос: могут ли не платить за аренду земли стейкхолдеры, которые у крестьян брали в аренду паи? Это не совсем справедливо.

Вопрос три – почему от уплаты аренды освобождены те, кто продолжают работать?

Возможность не платить или платить меньше за аренду недвижимости. Но есть многие бизнес-центры, ТРЦ с кредитными обязательствами, с них никто не снял ни проценты, ни часть тела кредита. Лишь ввели возможность отсрочки уплаты.

Таким образом, в правительственные меры не всегда логичны. Если уж предоставлять компенсацию, то всем участникам бизнес-процесса.

Конечно, особое внимание государство должно уделять сферам, наиболее пострадавшим от карантина. И безусловно, максимально просто и понятно должен быть прописан механизм поддержки государства персоналу, принудительно выведенному с рынка труда.

Эти средства вернутся в экономику, но главное – помогут сохранить позитивный настрой граждан. Ведь что такое кризис?  Это момент, когда люди теряют веру в завтрашний день, начинают деньги экономить, ничего не покупать и никуда их не вкладывать.

Что может сделать государство?

Прежде всего, государство должно выступить генеральным заказчиком по всем возможным направлениям – строительство инфраструктурных проектов, медицина, фармакология, все, что нужно для области здравоохранения.

Я противник такой бесплатной медицины, но экстренная помощь должна быть бесплатной, государство должно покрывать все потребности.

Примеры, когда отечественная компания может что-то производить, а заказы размещаются в Китае или любой другой стране в условиях кризиса – неуместны.

Как выйти из кризиса? Формула простая и давно известная: амнистия капитала+секторальные льготы+льготы за создание новых рабочих мест.

Вспомним, амнистия капитала была среди предвыборных обещаний президента. Увы, спустя год о ней уже даже никто не вспоминает.

Но без амнистии капитала мы зависим от милости МВФ, международных банков, кредиторов. А где же деньги украинских инвесторов, почему они находятся в матрацах, на счетах наших и иностранных банков?

Сейчас не время спрашивать, где взяли деньги, люди работали так, как на тот момент государство позволяло и не их вина, что власть удовлетворяли существующие порядки. Сейчас я бы даже предложил очень либеральную амнистию: завёл деньги на Украину – налога нет.

Показал активы за границей – налог 5% с полной и безоговорочной амнистией без права какого-либо преследования.

Рассчитывать на западных инвесторов в данный момент смысла особо не видится – у них свой кризис, свои локальные проблемы.

Однако, амнистия капитала – один из не многих способов привлечь финансы для спасения экономики страны.

Также я бы рекомендовал незамедлительно рассмотреть вопрос о предоставлении украинского гражданства на инвестиционной основе.

Например, вложил житель Казахстана, России, Белорусии или Молдовы в экономику Украины 500 тыс. долларов – получи паспорта для всей семьи.

Что мы теряем? Ничего, а страна пополнится потенциальными инвесторами, разве это плохо?!

К сожалению, пока власть по-прежнему выбирает популистский путь вместо рационального.

Но именно коронавирусный кризис дает возможность поменять все правила. Границы некоторое время будут закрыты для людей, но не для товаров и капитала.

Мы должны создать идеальные условия не только для возвращения капитала, но и для инвестиций, предложить льготы интереснее, чем в странах-соседях.

Например, снизить наконец НДС, хотя бы до 15%. Стимулировать создание производств, индустриальных парков, свободных экономических зон.

Надо проанализировать по КВЭДам импорт, и всем позициям, которые не выпускаются в Украине, дать максимальные льготы для старта производства, с перспективой не только заместить импорт, но и наладить экспорт конкурентной продукции. Особенно в сельском хозяйстве, фармакологии, машиностроении и прочих секторах.

Пандемия требует смелых решений. Она оправдывает любые действия. Даже международные организации, которые ранее были категорически против амнистии капитала и секторальных льгот – не будут сейчас возражать, ведь во всем мире кризис.

Индустриальных парков в странах вокруг Украины более трех сотен. А мы все выжидаем, наши льготы индпаркам скудные, чисто номинальные.

Действенными станут, например, освобождение индпарков от налога на прибыль, ввозного НДС на оборудование, налога на землю хотя бы на 5 лет с начала эксплуатации.

Вот территория, все сети проводят, гарантируют подключение, инвест-няня все вопросы на месте решает. Что нужно от инвестора? Создание технологичного производства, а главное высокооплачиваемых рабочих мест (с зарплатой более 20 тыс. грн).

Причем при условии освобождения от налога на прибыль даже на пять лет, госбюджет не теряет ничего, зато Украина приобретет современное производство, НДС, налоги на социалку, а самое главное создание рабочих мест.

Задача государства: создать такие условия, чтобы людям с финансовым ресурсом был резон возвращать свои накопления в страну, чтобы им было интереснее, выгоднее создавать рабочие места, чем просто держать деньги в банке.

Но все это возможно только при условии, если мы избавимся от контрабанды. Она убивает любую инициативу создавать что-либо в Украине.

Еще один вопрос, который требует нетривиальных, и возможно провокативных решений – человеческий ресурс.

Людям, потерявшим работу из-за карантина, государство должно оказывать индивидуальную помощь. А что делать с сотнями тысяч заробитчан?

Лучший вариант – предоставить им работу здесь, с конкурентной для них зарплатой.

А для этого нужны снова инвестиции в существующие или новые проекты, а значит возвращаемся к основной программе спасения экономики (амнистия капитала + секторальные льготы + льготы за создание новых рабочих мест).

Но если людям не предоставляют возможность работать – на чартерах оправьте обратно, как недавно в Финляндию на клубнику.

Самый худший вариант – оставить людей без работы в стране. Это ведет к марганализации отдельных слоев населения и ухудшению настроения в целом в обществе.

Если коротко: государство должно поменять философию, стать прежде всего генеральным заказчиком у бизнеса, стимулировать возвращение капитала, создания новых производств и новых рабочих мест. На все это у нас мизер времени – максимум до конца года.

Выходя из карантина, надо готовиться к следующим эпидемиям

Надо осознавать, что это не последняя пандемия. Необходимо продумать и создать систему реагирования, места обсервации и базовые эпидгоспиталя.

Сейчас мы закрыли границу, в будущем надо стараться избегать таких сценариев. Поэтому необходимо создать рядом с пунктами перехода места обсерваций на большое количество людей; в каждой области стационарные крупные инфекционные больницы или мобильные госпиталя, которые приводятся в режим готовности в течение нескольких дней.

Как только объявлен карантин, туда мобилизуют врачей, на месте решены вопросы их проживания, безопасности и др.

Места обсервации расположены рядом с пунктами перехода границы, с аэропортами.

Все, кто возвращаются после объявления карантина – должны понимать, что по приезду будут находиться на обсервации, без разговора, до проверки и за свой счёт.

Возможно, будут введены, по аналогии с медкнижками, обязательные анализы вирусы и на антитела.

Тогда страна сможет жить и работать свободно, не закрываясь на локдаун. Но на эти меры надо выделить средства, утвердить алгоритм и неукоснительно и без исключений ему следовать.

ГАСИ: коррупцию победит полная передача полномочий на места

Не могу обойти тему реформы государственного архитектурно-строительного контроля и надзора, ведь реализация любого проекта начинается и финализируется в Государственной архитектурно-строительной инспекции (ГАСИ).

От прозрачности работы ГАСИ зависит не только эффективность и привлекательность инвестиций, но и способность нашей страны преодолевать кризисы.

Понимаю все проблемы, которые сейчас существуют в системе государственного архитектурно-строительного контроля и надзора.

Но когда вместо одной конторы создают несколько, с разделением функций, и говорят, что не будет коррупции – не верю, ее будет еще больше.

Будут отменять решения других органов власти, а самое главное, ты никогда не найдёшь виновного, так как каждая из вновь создаваемых организаций не отвечает за конечный результат.

Строительство – это не всегда однозначные решения, часто органам власти необходимо идти на компенсирующие мероприятия, чтобы решить проблемы всех вовлечённых в эти процессы участников.

Выход один – создать конкурентные органы с одним набором полномочий. Приведу пример: раньше притчей во языцех, символом коррупции была экспертиза.

Но когда сделали несколько экспертиз – рынок забыл о таком понятии, как коррупция в этой сфере.

Вопрос: кто сегодня несет политическую ответственность за все эти незаконные или неуместные стройки? Местная власть.

Поэтому нужно, чтобы все категории строительства, за исключением стратегических, как атомные станции, могли администрировать в ГАСК, которые подчиняются местным органам самоуправления.

А если местная власть захочет подмять под себя рынок или у нее неугодные девелоперы? Необходима альтернатива, возможность получения разрешительных документов на выбор – в центральном органе госархбудконтроля.

С одним условием: если пошел в центральный со стартовыми документами, там и вводить в эксплуатацию, чтобы в одном месте велась аналитика, искались компенсаторы тех или иных проблем, если они будут выявлены.

На взгляд рынка, решение проблемы коррупции ГАСИ – именно в создании на местном и центральном уровне предприятий, которые отвечают за все, от выдачи разрешения до ввода, с равными правами.

Так и появится конкуренция. Уверен, что при таком подходе коррупция ГАСИ забудется. Мэры смогут отчитываться, что контролируют застройку территории в полном объеме и на всех этапах, имеют полномочия и возможности.

Это значительно улучшит качество проектов на местах и уже местная власть не сможет ссылаться на отсутствие полномочий.

 

Якою має бути економічна терапія від Нацбанку

Криза вимагає від влади застосування виважених фіскальних та монетарних стимулів, які б утримали економіку від стрімкого падіння. Що і як слід робити?

28.04.2020, УП БОГДАН ДАНИЛИШИН, голова Ради НБУ, академік НАН України

У березні-квітні 2020 року країни з ринками, що формуються, включаючи Україну, зіткнулися з кризою систем охорони здоров’я, зазнали впливу множинних шоків скорочення світового попиту, драматичного погіршення умов зовнішнього фінансування і падіння цін на сировинні товари.

За прогнозом МВФ, реальний ВВП групи країн з ринками, що формуються, і країн, що розвиваються, зменшиться у 2020 році на 1%, а ВВП України – на 7,7%.

Така ситуація вимагає від органів макроекономічного регулювання України застосування добре структурованих і виважених за обсягом фіскальних та монетарних стимулів, які б утримали економіку від стрімкого падіння і зменшували тиск інфляції витрат на тривалому часовому проміжку.

Однак професійна дискусія з окреслених проблем в українському суспільстві часто однобока і потерпає від браку конструктиву. Останнім часом немовби за командою з’являються численні публікації, у яких маніпулятивним чином Раду Нацбанку звинувачують у закликах “друкувати гроші”.

Аргументи авторів спрощуються до примітиву і зводяться до двох тез.

Перша – купівля Нацбанком державних цінних паперів є неприпустимим злом і не має права на існування в сучасній практиці грошово-кредитного регулювання.

Друга – купівля Нацбанком державних цінних паперів спровокує гіперінфляцію за зразком початку 1990-х років, 2008 року та 2014 року.

Ні перше, ні друге не є правдою. Авторам, очевидно, бракує елементарних знань економічної теорії, положень законодавства України, уроків міжнародного досвіду і навіть історичної пам’яті. У цьому зв’язку наведу декілька аргументів.

Щодо апеляцій про неприпустимість операцій центробанку з купівлі держаних цінних паперів у цивілізованій практиці

Відповідно до дослідження МВФ, практика безпосереднього кредитування центральним банком уряду передбачена у законодавстві 50% країн з ринками, що формуються, та 20% розвинених країн світу. Навіть в країнах, де є законодавча заборона на пряме кредитування центральним банком уряду, як правило, передбачена можливість такого кредитування в період кризи.

Крім того, купівля-продаж центральними банками державних цінних паперів на вторинному ринку (операції відкритого ринку) вважаються звичайними грошово-кредитними операціями, до яких вдаються більшість центральних банків світу.

НБУ гне свою лінію. Як різке зниження облікової ставки допоможе пережити кризу

Згідно із статтею 25 закону про Національний банк, основним економічним засобом і методом грошово-кредитної політики є регулювання обсягу грошової маси через: визначення та регулювання норм обов’язкових резервів для банків, операції з цінними паперами (крім цінних паперів, що підтверджують корпоративні права), у тому числі з казначейськими зобов’язаннями на відкритому ринку.

У період пандемії коронавірусу і загрози економічного колапсу центральні банки багатьох країн вдалися до істотного розширення програм викупу активів із застосуванням державних цінних паперів.

За даними МВФ, масштабні програми викупу активів із включенням державних цінних паперів оголосили і центробанки провідних країн (ЄЦБ, ФРС, Банк Англії, Банк Канади), і центробанки Угорщини, Румунії, Хорватії, Туреччини, Польщі, ПАР.

Щодо можливого повторення досвіду 1990-х років, 2008 року та 2014 року

Проведення аналогій між нинішньою можливою купівлею Нацбанком ОВДП та інфляційними сплесками вказаних періодів є неприпустимим журналістським невіглаством. Не потрібно багато часу, щоб перевірити відкриті дані.

Так, обсяг емісії, яку здійснив НБУ у 1992 році, становив 164% від ВВП 1991 року, у 1993 році – 243%, у 1994 році – 45% від ВВП попередніх років.

Лише з 1996 року обсяги емісії були меншими від 3% ВВП. Якщо застосувати параметри емісії 1992 року до умов 2020 року, то це означало б купівлю ОВДП Нацбанком в обсязі 6,5 трлн грн. Очевидно, що зараз це просто неможливо.

Порівняння ж нинішньої ситуації з 2008-2009 роками та 2014-2015 роками відверто недоречні. В обох випадках першоджерелом високої інфляції були не випуски ОВДП (для цього достатньо подивитися хронологію подій), а кількаразова девальвація національної валюти та банківська криза.

Тому інфляція в цих історичних проміжках була абсолютно природним явищем, зважаючи на дестабілізацію фінансового ринку та дію “ефекту переносу” обмінного курсу на внутрішні ціни (частка імпорту в нас традиційно становить 40-50% ВВП).

Крім того, ОВДП, які випускалися в ті роки, мали чітке цільове призначення (рекапіталізація банків), а їх випуск здійснювався під строгим контролем МВФ.

Вплив таких операцій на інфляцію був мінімальним, оскільки в більшості випадків “надруковані кошти” навіть не потрапляли на внутрішній ринок, осідаючи у вигляді приросту статутних капіталів державних підприємств чи конвертувалися у валюту і спрямовувалися на виплати зовнішніх боргів.

Щодо залякування високою інфляцією

Економічна теорія стверджує, що інфляційні наслідки має випуск в обіг лише надлишкових грошей, емісія яких не має належного товарного покриття. Механізмом передавання інфляційних імпульсів у такому випадку стає штучне нарощування споживчого попиту.

Однак переважна частина інфляції в Україні має структурну природу. Українській економіці як економіці з ринком, що формується, властиві суттєві структурні вади та диспаритети, зокрема нерозвиненість товарних ринків, фінансових ринків, ринку праці, диспаритети в рівнях рентабельності окремих видів діяльності.

В умовах високого рівня монополізації економіки, значної енергомісткості виробництва, переходу до ринкового ціноутворення на окремі товари та послуги інфляційні процеси проявляються здебільшого через зростання витрат виробництва безвідносно до емісійної діяльності центрального банку.

Саме ці чинники, мультипліковані структурним шоком пандемії, і будуть визначальними чинниками інфляції в коротко- і середньостроковій перспективах.

Тобто “надлишковий” попит, спричинений, серед іншого, можливою участю НБУ у фінансуванні дефіциту бюджету, відіграє ледь не останню роль серед чинників інфляції. Основні ж причини – структурні диспаритети економіки та низький рівень життя і, як наслідок, висока схильність населення до споживання.

Друкувати гроші не можна терпіти. Де поставить кому НБУ?

У тому, що серед інфляційних чинників переважають структурні фактори, можна легко переконатися, відстеживши ефекти наджорсткої монетарної політики, якої дотримувався наш центральний банк протягом останніх кількох років.

Як відомо, правильно відкалібрований режим інфляційного таргетування при наявності в економіці “надмірного” попиту має сприяти перерозподілу грошових потоків із сфери “надлишкового” споживання до сфери заощаджень.

В Україні ж після кризи 2014-2015 років та з початком активної фази застосування монетарного режиму інфляційного таргетування маємо зворотну ситуацію.

Рівень монетизації економіки за три роки скоротився на 10 відсоткових пунктів ВВП – з 46,2% у 2016 році до 36,1% у 2019 році, а приватні споживчі витрати, навпаки, зросли майже на 10 в. п. – з 66,6% до 75,3% відповідно.

Так відбувається через те, що поточний споживчий попит в економіці країни, де розрив рівня життя із сусідніми країнами ЄС сягає щонайменше трикратного розміру, не може бути ідентифіковано як “надмірний”. Тому штучне обмеження такого попиту заходами монетарної політики має винятково деструктивний ефект.

Така політика призводить до скорочення факторів виробництва: робоча сила емігрує, основний капітал країни не оновлюється, а виробнича база країни деградує і звужується. Такі наслідки у формі деіндустріалізації економіки з яскравою очевидністю проявлялися ще до початку пандемії коронавірусу.

Динаміка приватного споживання та грошової маси М3, % ВВП

2016 2017 2018 2019
Приватні грошові витрати 66,6 67,1 69,4 75,3
Грошова маса М3 46,2 40,5 35,9 36,1

Висока схильність до споживання у бідних країнах і неможливість до безкінечності знижувати рівень споживчих витрат засобами макроекономічної політики не дозволяють розраховувати на адекватне зростання заощаджень у відповідь на зміни відсоткової ставки, що ми і спостерігаємо на прикладі України.

Низький рівень монетизації національної економіки є одним з факторів її низького динамізму та адаптивності, адже гроші – це “кров” економічного організму.

Рівень наповнення економіки грошима з боку Нацбанку (відношення монетарної бази до ВВП) є надзвичайно низьким, якщо порівняти його з країнами з подібними монетарними режимами чи соціально-економічними умовами.

В Україні відношення грошової бази до ВВП в кінці 2019 року становило 11% і було вдвічі нижчим, ніж в Молдові та Грузії, і в 2,5 рази нижчим, ніж в Албанії, Болгарії, Хорватії та Єгипті. “Український” рівень монетарної бази мала лише Румунія.

Якщо проаналізувати відношення монетарної бази до ВВП в динаміці, то в Україні цей показник у 2015-2019 роках зменшився з 20% до 11%. В Азербайджані ж він зріс з 10% до 15%, у Болгарії – з 23% до 29%, у Грузії – з 15% до 19% ВВП.

Відношення монетарної бази та М3 до ВВП, 2006-2019 роки, %

 Країни Монетарна база М3
2006 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2019
Албанія 24 23 25 27 27 26 25 77
Азербайджан 8 10 18 14 14 13 15 30
Болгарія 19 23 27 30 29 29 29 85
Хорватія 20 10 20 21 24 26 27 74
Єгипет 36 20 21 26 30 29 26 82
Грузія 8 15 15 17 17 18 19 51
Угорщина 15 21 27 23 18 17 18 60
Moлдова 8 24 23 23 20 21 22 44
Польща 8 10 11 12 12 13 13 68
Румунія 8 10 10 10 11 10 11 40
Росія 12 14 13 13 14 15 16 59
Сербія 15 15 15 15 14 14 16 51
Туреччина 7 14 14 15 14 13 14 54
Україна 16 20 17 15 13 12 11 36

Джерело: IMF IFS

Рівень монетизації економіки України, що вимірюється показником відношення грошового агрегату М3 до ВВП, серед вказаних країн у 2019 році був найнижчим – 36% ВВП. Для порівняння: рівень монетизації економіки сягав 85% ВВП у Болгарії, 82% – у Єгипті, 77% – в Албанії, 74% – у Хорватії та 68% – у Польщі.

В умовах тотального “грошового голоду” і недостатньої монетизації економіки дозована емісія НБУ на підтримку бюджету сприяла б насиченню попиту на гроші без інфляційних наслідків за умови недопущення зловживань, пов’язаних із спрямуванням додаткової гривневої маси на валютний ринок і в корупційні схеми.

Бюджетне фінансування капітальних видатків і програм соціальної підтримки найбільш вразливих верств населення (частково з використанням ресурсів центробанку) підтримало б і споживчий попит в економіці, і пропозицію товарів та послуг, що є важливим завданням держави в період впливу на економіку численних негативних шоків і виникнення реальних загроз колапсу економіки.

 

Що знає про вас держава?

УП, МИХАЙЛО ФЕДОРОВ, віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України

Понад 200 реєстрів збирають дані про українців. Переважна більшість із них досі наповнюються хаотично.

Через дублювання даних у багатьох реєстрах далеко не всі з них мають актуальну інформацію про громадян.

Це ризик і для держави, і для українців, котрі здебільшого навіть не уявляють, якими даними про них володіє держава.

Придбали квартиру, але нотаріус вніс некоректні дані – і в реєстрі зміна власника не відобразилися. Отримав землю у спадок, але в реєстрі дані так і не змінилися. Помилилися однією цифрою в ІНН – і авто виявилося зареєстрованим на іншу людину.

Таких прикладів в багатомільйонній Україні щодня назбирається не один десяток тисяч, а то й сотень.

Людський фактор – це завжди ризик коректності відображення інформації. Про те, що власна квартира, земля чи інше майно у відповідних реєстрах відсутні взагалі або записані на когось іншого, громадянин може не знати роками, доки не вирішить їх продати, наприклад.

Аби перевірити цю інформацію просто так, раніше доводилося платити за послуги посередників або ж самим звертатися до відповідних органів. Так чи інакше, це завжди була зайва трата часу або грошей і точно – нервів.

Інша величезна проблема держави – це боротьба з чорними рейдерами, які у кілька кліків позбавляють людей бізнесу. За даними платформи для роботи з відкритими даними Opendatabot, щорічно в Україні відбувається в середньому 400 рейдерських захоплень.

Цього року одне з таких завдяки відкритим даним вдалося виявити менше ніж за добу. Власник бізнесу отримав сповіщення на свій телефон про внесення змін до реєстру й одразу ж звернувся до Мін’юсту.

Щоб українці стали справжніми власниками інформації, якою держава володіє про них, на початку квітня ми в міністерстві цифрової трансформації реалізували зрозумілий і безкоштовний інструмент – онлайн-кабінет громадянина.

Його може створити абсолютно кожен українець на єдиному порталі державних послуг “Дія”. Для цього достатньо пройти просту ідентифікацію, використовуючи електронний підпис або BankID, та в кілька кліків отримати доступ до сконцентрованої в одному місці інформації про себе.

Зараз на порталі “Дія” в особистому кабінеті громадяни можуть перевірити дані про наявну в себе нерухомість, авто, землю, бізнес чи побачити свої цифрові документи. Наразі інформація доступна з п’яти реєстрів, проте цей список поступово буде розширюватися.

Звісно, це не лише інструмент захисту своїх даних. Це можливість покращити їхню якість.

Наприклад, якщо громадянин є власником квартири, але дані про неї не відображені в кабінеті, їх нема в електронному реєстрі. Отже, право власності є тільки в паперовому вигляді, тобто зберігається у паперовому архіві. Якщо з цим архівом щось трапиться, довести своє право власності на квартиру буде доволі проблематично. Тому, щоб убезпечити себе від можливих неприємностей, варто звернутися з наявними в себе документами та подбати, щоб ці дані внесли до реєстру.

Я переконаний, що найкращий метод боротьби з корупцією – це зробити її безглуздою.

Якщо кожен українець в режимі реального часу зможе отримувати сповіщення про те, коли, хто з державних чиновників та навіщо цікавився його персональними даними, то зможе оперативно відреагувати, якщо це відбулося без його згоди. І не потрібно буде витрачати мільйони державних коштів на боротьбу з тим, у чому просто не буде сенсу.

Нерідко міністерства та відомства плодили нові реєстри для банального заробляння грошей. І що більший у них безлад, то довше і більше можна заробляти.

Щороку з державного бюджету на утримання одного реєстру витрачається близько 21 млн грн. Тобто держава щороку виділяє сотні мільйонів гривень на підтримку десятків непотрібних реєстрів. При цьому технічний стан цих реєстрів залишається жахливим.

Ми вирішили покласти цьому край. Тому працюємо над тим, щоб навести лад: вже провели аудит, розробили концепцію єдиного реєстру народонаселення, здійснили тестову верифікацію даних. Зараз працюємо над підвищенням якості даних. Цей напрямок заслуговує окремого серіалу.

Але ми точно обрали шлях зменшення кількості реєстрів, їх “укрупнення” та підвищення рівня безпеки.

Тому закликаю реєструватися на порталі “Дія”, використовуючи електронний підпис або BankID, та перевірити якість своїх даних, якими володіє держава.

За перші кілька тижнів роботи порталу інформацією про себе поцікавилися вже кілька тисяч українців. Сподіваюся, що зовсім скоро свій особистий кабінет громадянина створять кілька мільйонів українців.

Статистика користування порталом:

ЄДР (реєстр бізнесу):

Всього запитів — 89 896

Успішні з даними — 76 032

Реєстр нерухомого майна:

Всього запитів — 285 070

Успішні з даними — 276 373

Державний земельний кадастр:

Всього запитів — 25 516

Успішні з даними — 12 256

Реєстр посвідчень водія:

Всього запитів — 53 432

Успішні з даними — 39 886

Реєстр свідоцтв про реєстрацію ТЗ:

Всього запитів — 113 509

Успішні з даними — 20 076

Михайло Федоров, для УП

 

Письменники, історики та журналісти закликали звільнити Хржановського з посади худкерівника Меморіального центру “Бабин Яр”

УНН. Представники креативних індустрій звернулися з листом до Наглядової ради Меморіального центру Голокосту з проханням звільнити скандального Іллю Хржановського з посади художнього керівника через те, що результати його роботи ставлять інституцію на межі міжнародного скандалу. Про це повідомляє УНН із посиланням на текст відкритого листа.

“У ці дні в Україні відбувається гостра дискусія навколо концепції Меморіалу нинішнього художнього керівника Меморіального центру Голокосту „Бабин Яр“ Ільї Хржановського та його попередніх проектів. Наприкінці 2019 року пана Хржановського було призначено художнім керівником Меморіального центру Голокосту „Бабин Яр“. Однак, за свідченнями співробітників, де-факто його робота в Меморіалі почалася ще ранньої осені. Відтоді політика Меморіалу зазнала радикальних змін”, — йдеться у тексті листа.

Зазначається, що спершу ним не були надані пояснення звільнення колишньої команди, пізніше Хржановськоий необгрутновано заявив про неможливість подальшої міжнародної підтримки Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”. Також автори листа запевняють, що у проекті Хржановського “Дау” були порушені права людини та трудового законодавства.

“Репутаційні втрати, завдані Меморіалу внаслідок призначення пана Хржановського художнім керівником, руйнують результати роботи попередніх трьох років та ставлять інституцію на межі міжнародного скандалу. Закликаємо Наглядову раду звільнити пана Хржановського з посади художнього керівника Меморіального центру Голокосту „Бабин Яр“ та поновити діяльність Громадської ради Меморіалу як незалежного органу координації з громадськістю”, — йдеться у тексті листа.

Відтак, лист вже підписали кілька десятків людей, зокрема:

— Зурабі Аласанія, журналіст, голова правління Національної Суспільної Телерадіокомпанії України,

— Юлія Ваганова, заступниця генерального директора НКММК “Мистецький Арсенал” з виставкової і музейної роботи,

— Тамара Гундорова, професор, член-кореспондент НАН України, Інститут літератури імені Шевченка НАН України, член Національної ради України з розвитку науки і технологій,

— Сергій Жадан, письменник

— Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту та інші.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики надіслав заяву в Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” про те, що не має бути режисер Ілля Хржановський, автор скандального фільму “ДАУ. Дегенерація”, дотичний до діяльності Меморіального центру.

Як повідомляв УНН, 22 квітня прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо можливого катування неповнолітніх, вірогідно, з числа дітей-сиріт, під час зйомок кінофільму “ДАУ.Дегенерація”. Під час зйомок кінострічки дітям могли заподіяти фізичний біль або завдати моральних страждань насильницькими діями.

При цьому, у благодійному фонді (БФ) Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” вважають, що “значний суспільний резонанс”, який був викликаний ситуацією навколо фільмів режисера Іллі Хржановського, є передчасним та закликають дочекатись результатів перевірок правоохоронних органів.

 

Петиція про передачу Києво-Печерської лаври ПЦУ зібрала необхідні голоси

Електронна петиція щодо припинення використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату та передачі її у використання Православній церкві України (ПЦУ) брала необхідні 25 тисяч голосів.

Як зазначається на сайті глави держави, станом на 13 годину середи, 29 квітня, петицію №22/092966-еп підписали 25 тисяч користувачів – Укрінформ.

“Припинити використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату шляхом розірвання договору оренди та передати Києво-Печерську лавру у використання Православній церкві України (ПЦУ)”, – йдеться у петиції.

Автор документа Олексій Кравчук підкреслив, що Києво-Печерська лавра тисячу років є однією з найбільших святинь українського народу. Водночас він нагадав, що ПЦУ – автокефальна православна церква на території України, п’ятнадцята в диптиху, яка утворилася внаслідок об’єднання трьох українських православних церков: УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

“Цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія, яка визнана православним світом автокефальною православна церквою на території України”, – переконаний автор петиції.

Водночас додав, що Українська православна церква МП не є автокефальною православна церквою на території України. Крім того, за його словами, високі церковні ієрархи УПЦ МП були неодноразово помічені у висловлюваннях та діях, направлених проти українського народу.

“Враховуючи вказане вище, використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату повинне бути припинене шляхом розірвання договору оренди та передане Православній церкві України (ПЦУ)”, – зауважив Кравчук.

Тепер після набрання 25 тисяч підписів петицію має розглянути Президент України.

 

Аналітик ОПОРИ: Пандемія – не найкращий час для інтернет-голосування на виборах

Впровадження інтернет-голосування на виборах як способу ізоляції людей в умовах пандемії може посилити поляризацію суспільства та сприяти появі спільнот, які не обізнані з позицією опонентів та не готові вести дискусію.

Таку думку висловив аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Клюжев 29 квітня під час засідання «круглого столу» на тему «Цифрові права: сучасні виклики та можливі відповіді», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пандемія – не найкращий час для впровадження конкретних заходів щодо нових технологій у виборчому процесі, в тому числі інтернет-голосування… Побічним результатом зміцнення нових медіа чи соціальних мереж у виборчому процесі є те, що виборці все більше поділені між собою. Вони не тільки мають різні політичні погляди, а фактично не знають позицій своїх опонентів, тому що створюють одностайну групу людей, із якими спілкуються. І в межах цього спілкування позиція людей дедалі більше радикалізується. Тобто, вони відвикають шукати компроміси чи вести суспільний діалог. …Ізоляція виборців удома, щоб вони комфортно голосували й ні з ким не комунікували – це якраз про продовження негативних тенденцій щодо появи спільнот, які не готові і не вміють вести дискусій», – пояснив Клюжев.

Він підкреслив, що в Україні немає чіткого обґрунтування від влади доцільності запровадження нових технологій у виборчому процесі, зокрема інтернет-голосування. «До того ж, маємо певний цифровий поділ суспільства: не всі мають однаковий доступ до технологій та аналогічний рівень грамотності в цій сфері. Без вирівнювання суспільства в цьому плані важко говорити про суспільний консенсус щодо застосування нових технологій у виборчому процесі», – додав Клюжев.

Він звернув увагу й на професійній рівень виборчих комісій. Для прикладу навів ситуацію, яка мала місце під час проміжних виборів народних депутатів на 179 окрузі (Харківська область), де ЦВК намагалася реалізувати «пілотний експеримент» із забезпечення дільничних виборчих комісій програмними засобами. «Воно виглядало ніби й доцільно, але … фактично члени виборчих комісій або взагалі не розуміли, як використовувати ці програмні засоби, або їх не мали, бо їм вчасно їх не передали, або не хотіли ними користуватися», – уточнив він.

Як повідомлялося, відповідно до статті 141 Конституції України, чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Згідно з чинним законодавством Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів.

 

Музей Голодомору створив онлайн-сторінку “Свідчення”

Національний музей Голодомору-геноциду створив сторінку “Свідчення” – єдиний онлайн-ресурс, де будуть зібрані історії очевидців Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Про це повідомили в музеї – Укрінформ.

“Сьогодні сторінка “Свідчення” містить 250 історій. Щомісяця ресурс наповнюватиметься новими спогадами свідків і новими позначками на карті України. Щоб долучитися до наповнення сторінки, українці можуть передати до музею родинні історії, фото або контакти свідків Голодомору та масових штучних голодів”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, кожен користувач ресурсу може відшукати свідчення за місцем, часом або хештегом, щоб дослідити історію Голодомору-геноциду та масових штучних голодів через спогади очевидців зі свого міста або села, району чи області.

Онлайн-ресурс містить відео- та аудіосвідчення, фото та оцифровані текстові спогади про Голодомор-геноцид і масові штучні голоди 1921-1923 та 1946-1947 рр. Вони упорядковані тематично та за адміністративно-територіальним принципом.

Нині найбільш наповненим є розділ “Голодомор-геноцид 1932-1933 рр.”. В його основі – матеріали, зібрані співробітниками Музею Голодомору в межах проєкту “Усна історія Голодомору”. Під час реалізації проєкту були записані аудіо- та відеосвідчення очевидців Голодомору з різних областей України.

На сайті також є свідчення із фондів музею, зібрані та передані до музею краєзнавцями, студентами, школярами, установами та організаціями.

Зазначається, що над підготовкою матеріалів для наповнення онлайн-ресурсу працювала не лише команда музею, а й волонтери.

 

У «Голосі» заявляють, що Любченко підпадає під люстрацію

Новопризначений голова Державної податкової служби Олексій Любченко підпадає під люстрацію.

Про це заявила перший заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко (фракція «Голос») у Facebook – Укрінформ.

«Щойно призначений голова ДПС Олексій Любченко підпадає під люстрацію відповідно до частини третьої статті 1 закону про очищення влади», – зазначила Клименко.

Любченко протягом 2009-2011 рр. обіймав посаду заступника голови Державної податкової адміністрації. Призначено його на цю посаду відповідно до розпорядження Кабміну від 9 вересня 2009 р. N 1057-р, а звільнено, згідно з указом Президента, 11 червня 2011.

У коментарях до допису Клименко повідомила, що фракція «Голос» планує подавати скаргу до Національного агентства з питань державної служби та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Як повідомляв Укрінформ, 29 квітня Кабінет міністрів призначив Олексія Любченка головою Державної податкової служби.

 

Консультації про призначення Саакашвілі віцепрем’єром іще тривають – депутат

Консультації щодо призначення експрезидента Грузії, колишнього голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі на посаду віцепрем’єр-міністра з питань реформ ще тривають.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив народний депутат з фракції “Слуга народу” Олександр Качура.

“Поки що немає однозначної позиції. Ще тривають консультації з цього приводу. Можливо, буде пану Михаілу запропонована інша посада”, – сказав депутат.

Він також прокоментував інформацію деяких ЗМІ, що Саакашвілі нібито можуть призначити на посаду в Національну раду реформ або радником Президента України.

“Я можу підтвердити, що я вносив таку пропозицію на засіданні фракції. Чи її прийняли чи ні – це питання Прем’єр-міністра”, – зазначив Качура.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня депутат Качура заявив, що Саакашвілі розглядається як кандидат на посаду віцепрем’єр-міністра з реформ.

Сам Саакашвілі сказав, що стати віцепрем’єром з реформ йому запропонував Президент Володимир Зеленський.

 

“Голос” хоче заслухати на позачерговій Раді програму дій уряду

Політична партія “Голос” закликає включити до порядку денного наступного позачергового пленарного засідання Верховної Ради програму дій Кабінету міністрів.

Про це заявила голова ” Голосу” Кіра Рудик, повідомляє пресслужба політсили – Укрінформ.

“Ми вимагаємо негайно внести в порядок денний позачергового засідання Ради програму дій уряду. Впевнені, що такий документ повинен бути відхилений парламентом”, – зауважила Рудик.

Після цього, за словами політика, необхідно розпочати спільну роботу всіх комітетів ВР щодо доопрацювання цієї програми дій, а сам уряд повинен виконувати завдання громадян.

“У такий спосіб український парламент відновить контроль над роботою уряду, рішення якого впливають на життя та добробут кожного в час епідемії”, – додала Рудик.

Водночас у “Голосі” підкреслюють, що Верховна Рада повинна “змусити уряд написати чесну та зрозумілу програму дій”.

“На час кризи та епідемії Верховна Рада надала уряду величезні повноваження та десятки мільярдів гривень на боротьбу з коронавірусом. Але не визначила йому завдань. Наслідки такої легковажності ми бачимо вже – уряд ігнорує вимоги проведення масового тестування населення, провалює роботу з захисту лікарів, не в стані ефективно боротися з корупцією, зате чудово почуває себе, виставляючи все нові і нові обмеження громадянам та бізнесу”, – йдеться у повідомленні політсили.

У партії переконані: для того, щоб це зупинити Рада повинна ухвалити чітку, зрозумілу, ефективну програму дій уряду.

Як повідомляв Укрінформ, 14 квітня голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія за результатами наради в Кабінеті міністрів поінформував про рішення провести ще одне позачергове засідання Верховної Ради 16 квітня для розгляду законопроєкту №1043 “Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури”, яким пропонується спрощення процедури розгляду проєктів законів у другому читанні.

Уряд 13 квітня зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови №3330 “Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України”. Програму своєї діяльності Кабмін затвердив на своєму на позачерговому засіданні 2 квітня. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вона є реалістичною і передбачає відновлення економічного зростання.

Відповідно до тексту програми до пріоритетних регіональних напрямків діяльності Кабміну належать: формування ефективного місцевого самоврядування та органів державної влади на новій територіальній основі, а також оптимізація системи територіальної організації влади на місцях, удосконалення адміністративно-територіального устрою.

Раніше представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан (фракція “Слуга народу”) повідомляв, що Верховна Рада зможе розглянути питання затвердження Програми діяльності Кабінету міністрів після ухвалення в другому читанні законопроєкту №2571-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності”.

 

В ОП просили уряд Шмигаля розглянути варіант роботи без допомоги МВФ

УП

Під час призначення уряду Дениса Шмигаля на Банковій просили міністрів розглянути варіант роботи без співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Джерело: стаття УП “Леонід Данилович Зеленський. Президент між Коломойським і Ахметовим

Дослівно: “За даними УП, при призначенні уряду Шмигаля на Банковій серйозно просили міністрів продумати варіант роботи без співпраці з МВФ”.

Деталі: Невдовзі тодішній міністр фінансів Ігор Уманський визнав, що співпраця з МВФ необхідна.

Таке завдання ставилось у рамках пошуку шляхів для вирішення ситуації із поверненням “Приватбанку”, який раніше належав олігарху Ігорю Коломойському.

Як відомо, однією із умов для траншу від МВФ є  ухвалення закону, який би унеможливив повернення націоналізованих банків до колишніх власників.

30 березня Верховна Рада підтримала у першому читанні т. зв. “антиколомойський” законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Він передбачає грошове відшкодування збитків власникам банків, інтереси яких були порушені.

Однак противники так званого “антиколомойського” законопроєкту подали до нього рекордні понад 16 тисяч поправок. Останні профільний комітет уже розглянув. Для швидкого розгляду проєкту закону нардепи ухвалили зміни до регламенту Верховної Ради.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія припускав, що проголосувати в другому читанні за “банківський закон” депутати встигнуть до 5 травня – і тоді впродовж 3 тижнів Україна отримає новий транш від Міжнародного валютного фонду.

 

“Карантин так карантин”: ексдепутат Ляшко замурував вхід до ресторану Тищенка

Лідер Радикальної партії, колишній народний депутат Олег Ляшко разом з однопартійцями заклали бетонними блоками вхід до ресторану, пов’язаного з народним депутатом із фракції “Слуга народу” Миколою Тищенком “Велюр” і розписали вікна закладу.

Відповідне відео Олег Ляшко оприлюднив у Facebook – Укрінформ.

“Карантин, так карантин. Для всіх! А то мільйони бідують, а слуги жирують”, – написав Ляшко.

Як видно з оприлюдненого відеозапису, Ляшко з соратниками спочатку перекрили вхід до ресторану бетонними блоками, а потім написали на них “карантин”. Вони також написали на вікнах закладу “Закон один для всіх” червоною фарбою.

Як повідомлялося, журналісти “Bihus info” з’ясували, що під час карантину ресторан “Велюр”, який належить депутату від “Слуги народу” Миколі Тищенку, відвідують політики і бізнесмени. Своєю чергою Тищенко спростував інформацію про роботу ресторану для відвідувачів. За його словами, там проходять лише “особисті зустрічі”, а гості не їдять.

Після журналістського розслідування програми “Bihus info” столичні поліцейські перевірили ресторан щодо роботи у період карантину.

За словами співробітника Голосіївського управління поліції Андрія Вернігора, у закладі відвідувачів не було, лише кілька працівників. Поліцейські роз’яснили адміністратору ресторану законодавчі норми про дотримання карантину та відповідальність за його порушення.

 

Поліція взялася за справу про “замурований” ресторан Тищенка

Правоохоронці столиці встановлюють обставини інциденту із блокуванням входу до ресторану “Велюр” народного депутата від «Слуги народу» Миколи Тищенка.

Про це інформує пресслужба поліції Києва – Укрінформ.

“Сьогодні у мережі інтернет з’явилася інформація про те, що група осіб заблокувала вхід у ресторан на вулиці Льва Толстого. Дана подія зареєстрована у журналі Єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Голосіївського управління поліції”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у поліції, наразі на місці працює слідчо-оперативна група територіального підрозділу, після чого буде надана правова кваліфікація події.

Як повідомлялося, у середу, 29 квітня, лідер Радикальної партії, колишній народний депутат Олег Ляшко разом з однопартійцями заклали бетонними блоками вхід до ресторану, пов’язаного з депутатом Тищенком, і розписали вікна закладу.

Цю акцію Олег Ляшко влаштував після того, як журналісти “Bihus info” з’ясували, що під час карантину ресторан “Велюр” відвідують політики і бізнесмени. Своєю чергою Тищенко спростував інформацію про роботу ресторану для відвідувачів. За його словами, там проходять лише “особисті зустрічі”, а гості не їдять.

Після журналістського розслідування програми “Bihus info” столичні поліцейські перевірили ресторан щодо роботи у період карантину.

За словами співробітника Голосіївського управління поліції Андрія Вернігора, у закладі відвідувачів не було, лише кілька працівників. Поліцейські роз’яснили адміністратору ресторану законодавчі норми про дотримання карантину та відповідальність за його порушеня.

 

Прокурорів у справі Гандзюк позбавили посад ще 21 квітня – активісти

Перед завершенням слідства у справі вбивства Катерини Гандзюк генпрокурор Ірина Венедіктова ліквідувала департамент, в якому працювали прокурори, що займались справою активістки.

Про це йдеться у заяві ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” – Укрінформ.

“Перед раптовим завершенням слідства Венедіктова позбавила посад усіх прокурорів, які вели справу вбивства Катерини Гандзюк. 21 квітня департамент, в складі якого працювали прокурори, ліквідували. Тому навіть посади прокурора Романа Романчука, якою він представився на “Свободі слова”, в момент ефіру 27 квітня вже не існувало”, – йдеться у заяві.

Також у групі опубліковані скріни документів, де мова йде про ліквідацію згаданого Департаменту нагляду за спеціальними органами правопорядку Офісу генпрокурора.

Активісти наголошують, що рішення про дочасне завершення слідства у справі Гандзюк приймалось одноосібно генпрокурором Іриною Венедіктовою, а прокурори у справі не мали можливості заперечити.

“Тобто прокурорів вивели поза штат. Тепер їх доля – в руках Венедіктової. Бо лише вона може підписати наказ про їх призначення на нові посади в Офісі генпрокурора”, – йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, 27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

Своєю чергою активісти виступили із заявою про те, що справу про організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк правоохоронці передають до суду, не завершивши проведення усіх слідчих дій. З критикою виступив також і батько загиблої активістки Віктор Гандзюк.

Активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п’ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497 тис. 300 гривень.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

Крім того, у січні цього року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради.

16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців (“групу Торбіна”) і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

 

Баканов і Венедіктова не прийшли на засідання ТСК у справі Гандзюк

На засідання Тимчасової слідчої комісії ВР для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років очільники СБУ та ГПУ не прийшли.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, голова СБУ Іван Баканов та генпрокурор України Ірина Венедіктова відсутні на засіданні ТСК, яке відбувається в одному з київських кафе.

Сторони зібрались, щоб з’ясувати, коли будуть покарані замовники вбивства Катерини Гандзюк та в якому стані розслідування справ інших активістів.

На засідання були запрошені голова СБУ Іван Баканов, генпрокурор України Ірина Венедіктова, адвокат потерпілих у справі Катерини Гандзюк.

Активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п’ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497 тис. 300 гривень.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

Крім того, у січні цього року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради.

16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців (“групу Торбіна”) і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

 

Батько Гандзюк вважає, що генпрокурор виконала вимогу адвокатів Мангера

Віктор Гандзюк не задоволений дочасним завершенням слідства у справі убивства його дочки Катерини Гандзюк.

Про це він заявив у Facebook – Укрінформ.

Він, зокрема, зазначив, що звільнений заступник генпрокурора Віктор Трепак, який був куратором слідства у цій справі, “обіцяв розгорнути масштабне розслідування Херсоньского організованого злочинного угруповання, обіцяв провести перехресні допити всіх затриманих, обіцяв здобути покази організаторів вбивства і потужно вийти на замовників, обіцяв спробувати дійти не тільки до Мангера, але й до інших бенефіціарів терору в області”.

Водночас Гандзюк вказує, що новий генпрокурор і її нова команда нічого з цього не виконали.

“І прокурори цього навіть не приховують. Левін не дав покази. Павловський не дав покази. А прокурори спрацювали за схемою “вбивці мовчать, значить ми не будемо працювати”. Вдумайтесь у це божевілля. У прокуратури було ще три місяці… Три місяці, щоб працювати, щоб пробувати, щоб не покладаючи рук мобілізувати все, що можна, щоб отримати якомога більше інформації від ключових затриманих вбивць – Левіна та Павловського”, – коментує він.

Гандзюк вважає, що генпрокурор виконала вимогу адвокатів голови Херсонської ОДА Владислава Мангера про передачу цієї справи до суду без показів Левіна і Павловського.

“Ви, прокурори, не виконали свою роботу. Не допитали. Не розкололи. Не провели. Не зробили. Не спробували. Вам байдуже. Вам насправді байдуже на справу, на Катю, на її друзів, на мене, вам навіть байдуже на Президента, який особисто брав участь у справі”, – написав він.

На думку Гандзюка, успішне розслідування убивства його дочки “може захистити сотні і тисячі людей, може стати запобіжником, може стати символом”.

“Але при такому ідіотському і легковажному ставленні Офісу генерального прокурора цього результату не буде. Просто не буде”, – резюмував він.

Як повідомлялося, 27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

Своєю чергою активісти виступили із заявою, що справу про організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк правоохоронці передають до суду, не завершивши проведення усіх слідчих дій.

Активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п’ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497 тис. 300 гривень.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

Крім того, у січні цього року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради.

16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців (“групу Торбіна”) і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

 

Справа Гандзюк: активісти знову прийшли під будинок Венедіктової

Активісти знову прийшли під будинок у Києві, де проживає генпрокурор Ірина Венедіктова.

На місці події перебуває кілька десятків людей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Раніше активісти у Facebook-спільноті “Хто замовив Катю Гандзюк?” повідомили, що під будинком, де живе Венедіктова, було замальовано напис “Тут живе подруга вбивць”, і поінформували, що знову прийдуть під дім, де живе генпрокурор, у середу.

Наразі під будинком, де проживає генпрокурор, з’явився новий напис, зроблений білою і червоною фарами: “Венедіктова – вбивця справи Гандзюк”.

Один з активістів запалив фаєр.

На місці події присутні представники поліції діалогу.

Як повідомлялося, 27 квітня Офіс генпрокурора та СБУ оголосили про завершення слідства у справі щодо організації нападу на Катерину Гандзюк.

Натомість активісти виступили із заявою, що справу передають до суду, не завершивши всіх слідчих дій.

Увечері 27 квітня ініціативна група “Хто замовив Катю Гадзюк?” провела акцію протесту проти рішення про завершення розслідування справи про вбивство активістки.

Зокрема, кілька десятків учасників акції встановили портативну колонку та скандували “Венедіктова, виходь!” під будинком у центрі Києва, в якому, за словами активістів, мешкає генпрокурор.

Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до вбивства були затримані п’ятеро осіб, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497,3 тис. грн.

6 червня п’ятьох безпосередніх виконавців нападу засудили до позбавлення волі терміном від 3 до 6,5 років.

У січні цього року в Болгарії за організацію нападу на Катерину Гандзюк затримали Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради. 16 березня його екстрадували в Україну.

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців (“групу Торбіна”) і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, про місце проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив строк розслідування справи проти Левіна до 29 липня.

 

Офіс генпрокурора хоче активізувати розслідування розкрадання на “космічних” підприємствах

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова обговорила з представниками Державного космічного агентства, народними депутатами і представникам ДБР стан досудового розслідування у провадженнях, що стосуються підприємств космічної галузі.

Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора – Укрінформ.

“В середу, 29 квітня, в Офісі генерального прокурора відбулася нарада з керівництвом Державного космічного агентства, за участю народних депутатів та представників Державного бюро розслідувань. Під час зустрічі учасники обговорили стан досудового розслідування в кримінальних провадженнях, що стосуються підприємств космічної галузі”, – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що на зустрічі представники Держкосмосу наголосили на необхідності активізації розслідувань щодо трьох підприємств зі сфери їхнього управління.

Зокрема, за фактом реалізації за заниженою ціною активів “Виробничого об’єднання “Київський радіозавод” при проведенні процедури банкрутства, а також – щодо заводу “Арсенал”, якому була завдана шкода на суму понад 1 млрд грн внаслідок виведення у приватну власність об’єктів та реалізації майна через податкову заставу.

Зазначається, що держпідприємство “Конструкторське бюро “Південне” ім. Янгеля” чекає виконання судового рішення щодо повернення страхових платежів, якими були застраховані українсько-бразильські проєкти запуску ракет.

Венедіктова наголосила, що винні в розкраданнях стратегічних підприємств мають понести відповідальність. За її словами, підприємствам космічної галузі була завдана значна шкода: встановлені факти розтрати цілих майнових комплексів, за заниженими цінами реалізовувались активи, виводились в приватну власність землі.

“Винні в розкраданнях стратегічних підприємств мають нарешті понести відповідальність. Ми дали доручення вивчити матеріали всіх цих кримінальних проваджень і активізувати розслідування. Там, де ще не втрачена можливість повернути майно держави – ми маємо зробити все, щоб це здійснити”, – заявила генпрокурор.

Уточнюється, що Офіс генерального прокурора також перевірить законність рішень про закриття окремих кримінальних проваджень, що стосуються зловживань на підприємствах сфери управління Державного космічного агентства та активізує позовну роботу і заходи представницького характеру.

 

На Закарпатті затримали кримінального «авторитета»

На Закарпатті правоохоронці затримали кримінального “авторитета” родом із Вірменії.

Про це повідомляє пресслужба МВС – Укрінформ.

“На Закарпатті поліція затримала кримінального “авторитета”, який планував контролювати злочинні групи у регіоні”, – йдеться у повідомленні.

За словами начальника обласного управління стратегічних розслідувань Нацполіції Андрія Іванківа, 55-річний уродженець Вірменії збирав навколо себе своїх прихильників із кримінального середовища та планував взяти під свій “дах” та контроль злочинні групи, які збираються “працювати” в регіоні.

Правоохоронці з’ясували, що цього чоловіка минулого року було видворено за межі України з п’ятирічною забороною в’їзду – однак він за підробленим паспортом перетнув український кордон.

Чоловік, аби його не затримали, довго не залишався на одному місці й кожні три-чотири дні змінював місця проживання.

28 квітня оперативники управління стратегічних розслідувань у Закарпатській області Нацполіції спільно з прокуратурою Перечинського відділення Ужгородської місцевої прокуратури та, за підтримки спецпідрозділу патрульної поліції ТОР, провели заходи для його затримання.

Наразі працівниками обласної міграційної служби відносно чоловіка складені адміністративні протоколи.

Найближчим часом буде вирішено питання щодо його примусового видворення з території України.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 893

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua