Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 29.08.2021

Інформаційний резонанс доби: 29.08.2021

Окупанти дев’ять разів зривали «тишу», поранені двоє українських військових

30.08.2021 07:49

За минулу добу в зоні проведення операції Об’єднаних сил зафіксували дев’ять порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС.

“Поблизу Широкиного збройні формування Російської Федерації обстрілювали українські позиції з мінометів 120-го калібру. Біля Золотого-4 противник вів вогонь з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї. Неподалік населеного пункту Причепилівка російські найманці вели вогонь з підствольних гранатометів”, – йдеться у повідомленні.

У напрямку Кримського ворог двічі обстрілював українські позиції з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Біля Попасної окупанти вели вогонь із великокаліберних кулеметів.

Поблизу Золотого-3 російські найманці двічі обстріляли українські позиції зі станкових протитанкових і підствольних гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.

Окрім того, на Луганщині зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування.

В результаті обстрілів російсько-окупаційних військ двоє військовослужбовців Об’єднаних сил дістали поранення. Воїнів транспортували до лікувальних закладів. Стан здоров’я одного пораненого українського захисника оцінюється медиками як тяжкий, іншого – задовільний.

На ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Станом на 7 годину ранку 30 серпня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.

Біля Новозванівки ворог обстріляв позиції ЗСУ зі станкових протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.

За поточну добу втрат серед військових Об’єднаних сил немає.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Українські військові контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

Разумков приїхав у зону ООС

30.08.2021 09:30

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков розпочав поїздку до району проведення Операції об’єднаних сил.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Апарату Верховної Ради. 

“Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков розпочав робочу поїздку до району проведення Операції об’єднаних сил”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час поїздки Голова ВР ознайомиться з поточною безпековою та оперативною ситуацією в районі проведення ООС.

 

Разумков очікує «великої дискусії» навколо змін до Податкового кодексу

30.08.2021 04:34

Голова Верховної Ради прогнозує велику дискусію в сесійній залі під час розгляду у другому читанні законопроєкту про внесення змін до Податкового кодексу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Дмитро Разумков сказав в ефірі програми “Подробиці тижня” на телеканалі “Інтер”.

“Я думаю, що буде велика дискусія навколо законопроєкту №5600. Щодо нього велика кількість пересторог, і сьогодні вони поки що залишаються. Ми не бачили кінцевої таблиці. Я думаю, що буде дискусія на рівні комітету, які правки враховуються, а які ні. Кількість правок до нього майже рекордна – 11 600. Звісно, там є великий об’єм правок, які можна назвати спамовими. Але є велика кількість, які мають сенс, і я сподіваюся, що вони будуть підтримані комітетом”, – сказав Голова ВР, зауваживши, що теж подав правки до документа.

Окрім цього, Разумков припустив, що дискусію під час розгляду у другому читанні може викликати й законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Утім, на його переконання, якщо документ “буде збалансованим, то він може бути проголосований у стінах Верховної Ради”.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 липня 2021 року ухвалила в першому читанні законопроєкт №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”.

Документом, зокрема, передбачено нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян і підприємців, котрі користуються державними програмами підтримки “Доступні кредити 5-7-9%” і “Доступна іпотека 7%” тощо.

Окрім цього, 1 липня парламент ухвалив у першому читанні президентський законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Положення документа, зокрема, встановлюють ознаки, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, передбачається створення Реєстру олігархів.

 

Разумков прогнозує на осінь кадрові зміни в уряді

29.08.2021 23:15

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков припускає, що восени в Кабінеті Міністрів відбудуться деякі ротації.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Разумков повідомив в ефірі програми “Подробиці тижня” на телеканалі “Інтер”.

“Я думаю, що осінь буде пов‘язана з кадровими змінами. Я не буду називати зараз прізвища, але до деяких міністрів є претензії у Верховної Ради, у профільних комітетів, а також, думаю, що й у суспільства. Тому деякі ротації в Кабміні я прогнозую”, – розповів Голова ВР.

Водночас Разумков зауважив, що масштаб та час цих ротацій – це питання дискусій, позиції профільних парламентських комітетів та фракції “Слуга народу”.

Нагадаємо, шоста сесія Верховної Ради розпочнеться 7 вересня, а завершиться 21 січня 2022 року.

 

Разумков назвав ключове питання шостої сесії Верховної Ради

29.08.2021 22:34

Ключовим питанням шостої сесії Верховної Ради стане підготовка якісного проєкту державного бюджету на 2022 рік.

Про це Голова ВР Дмитро Разумков заявив в ефірі програми “Подробиці тижня” на телеканалі “Інтер”, передає кореспондент Укрінформу.

Спікер парламенту повідомив, що народні депутати насамперед розглядатимуть проєкт держбюджету на 2022 рік, який Кабінет Міністрів має подати у ВР до 15 вересня.

“Ми саме на ньому (проєкті бюджету – ред.) будемо концентрувати свою увагу. Профільний комітет уже готується до тих баталій, які будуть розгортатися, тому що це є ключовим питанням шостої сесії – підготувати якісний документ”, – зазначив Разумков.

Він підкреслив, що під час розгляду та доопрацювання проєкту, поданого урядом, парламентарії приділятимуть значну увагу захисту і підтримці громадян у подоланні наслідків пандемії COVID-19.

Окрім цього, Разумков розповів, що серед важливих питань, які розглядатимуться при ухваленні держбюджету на 2022 рік, – тарифи, розвиток економіки, залучення інвестицій.

Нагадаємо, шоста сесія Верховної Ради розпочнеться 7 вересня, а завершиться 21 січня 2022 року.

 

Нинішній варіант великого Державного герба не набере 300 голосів у Раді – Разумков

30.08.2021 00:51

Голова Верховної Ради вважає, що запропонований президентським законопроєктом №5712 варіант великого Державного Герба у другому читанні не матиме підтримки 300 депутатів.

Про це Дмитро Разумков сказав в ефірі програми “Подробиці тижня” на телеканалі “Інтер”, передає кореспондент Укрінформу.

“Під час позачергової сесії 24 серпня, ініційованої Президентом до Дня Незалежності, була можливість прийняти його (законопроєкт №5712 “Про великий Державний Герб України” – ред.) лише в першому читанні, бо в багатьох колег є зауваження до цього макета. Я думаю, що дискусія щодо нього триватиме… Станом на сьогодні я не бачу 300 голосів, об’єктивно, це показав зал Верховної Ради. Будемо дивитися, яким буде кінцевий макет”, – зазначив Разумков.

Він припустив, що народні депутати подаватимуть свої правки до макета великого Держгерба. І водночас зауважив, що до кожної правки потрібні пропозиція, опис, а також висновки геральдистів. “Це буде серйозна дискусія”, – переконаний Голова ВР.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на позачерговій сесії 24 серпня ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5712 “Про великий Державний Герб України”.

Великий Державний Герб передбачений Конституцією. Нині в Україні затверджено лише малий Герб – Тризуб.

Для затвердження великого Державного Герба потрібні голоси не менш ніж двох третин конституційного складу Верховної Ради, тобто принаймні 300 депутатів.

 

Мир на сході України настане, коли Росія вирішить закінчити війну – Волкер

29.08.2021 21:38

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер у День міста, який святкує окупований Донецьк, побажав миру жителям Сходу Украни і заявив, що це стане можливим тоді, коли РФ припинить агресію проти України.

Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу “Дом”, передає Укрінформ.

“Хочу побажати найкращого українцям на Донбасі. І тим, хто проживає на окупованих територіях, і тим, хто проживає на підконтрольній території. Надзвичайно боляче бачити, як багато життів втрачено, як багато життів поламано. Все, чого ми можемо побажати, — це миру та можливості відновити нормальне життя. І, знову ж таки, це стане можливим лише тоді, коли Росія вирішить закінчити війну”, — сказав Волкер.

Як повідомлялося, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку у вересні 2019 року.

 

Арестович назвав дуже низькою ймовірність зустрічі «Норманді» у вересні

30.08.2021 07:12

Речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович оцінює ймовірність зустрічі в Нормандському форматі впродовж найближчого місяця як дуже низьку.

Про це він сказав у програмі “Взгляд с Банковой” на телеканалі “Дом”, передає Укрінформ.

“Думаю, що на зустріч найближчим часом навряд чи слід очікувати. Бо надто багато політичних подій відбувається у всіх країнах, які є учасницями Нормандського формату. Починаючи з того, що вибори до Держдуми російської у вересні, вибори у Федеральні збори Німеччини та кампанія з президентських виборів у Франції стартує так чи інакше у вересні. Тобто це дуже складна історія. У нас же, відповідно, державний візит, білорусько-російські навчання “Захід-2021″ і 100-тисячне угруповання військ на наших кордонах”, — заявив Арестович.

За його словами, зовнішньополітична ситуація не сприяє активізації переговорів Нормандської четвірки. Проте Україна готова до зустрічі в будь-який час.

“Я думаю, що серйозно говорити можна буде про якусь зустріч після 1 жовтня. Але ми завжди наголошували та наголошуємо, що завжди готові до цієї зустрічі. В будь-який час. Тому що ми зацікавлені в мирному врегулюванні, щоб не гинули мирні жителі й військовослужбовці, військовий персонал. До того ж, я наголошу, — з обох сторін. Війну треба припиняти”, — заявив Речник української делегації у ТКГ.

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна з осені повернеться до спроб організувати саміт Нормандської четвірки.

Востаннє керівники України, Німеччини, Франції та РФ проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі.

Відтоді через пандемію контакти перейшли в онлайн-режим, але Росія відмовляється від проведення нового саміту навіть таким чином. У нормандському форматі відбуваються тільки зустрічі політичних радників керівників.

 

Новим місцем для ТКГ має стати нейтральна країна Європи – Арестович

30.08.2021 01:44

Після розблокування роботи Тристоронньої контактної групи ведуться перемовини щодо місця проведення очних зустрічей.

Про це у програмі “Взгляд с Банковой” на телеканалі “Дом” заявив речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович, передає Укрінформ.

“Прогрес уже потроху пішов. Але проблема в тому, що там величезний порядок денний. І оскільки боротьба йде за кожен пункт (починаючи з преамбули, назви та всього іншого), то ця робота надовго. Але приємно, що її розблоковано, й нарешті відбулося узгодження за пунктами. Це велика робота. Там не слід чекати на великі прориви. Треба радіти тому, що робота вже розблокована. Вона була заблокована з вересня минулого року”, – розповів Арестович.

Коментуючи заяву нового спецпредставника ОБСЄ Мікко Кіннунена про наявність консенсусу щодо необхідності повернутися до засідань ТКГ в очній формі та обговорення можливих місць їх проведення, Арестович висловив думку, що це має бути нейтральна країна.

“Найімовірніше, російські представники не захочуть країну, яка є членом НАТО. І найімовірніше, має бути країна Європи, щоб не літати далеко, скажімо так. Це може бути Швейцарія. Це може бути Австрія, наприклад. Думаю, будуть розглядатися або Відень, або Женева. Хоча були пропозиції від Польщі, від Туреччини, від Франції”, – уточнив речник української делегації.

Водночас він наголосив, що важливим є не стільки місце проведення засідань, скільки прагнення позитивної динаміки в переговорному процесі.

“Домовитися можна й у відеоформаті, якщо вже на те пішло. І знову ж таки, питання на тлі COVID-обмежень, чи підемо ми на очні зустрічі – поки ще неясно. Адже, враховуючи, що є загроза штаму “Дельта”, навіть щеплені люди після поїздок в окремі країни мають відбувати двотижневий карантин. І тепер уявіть: зустріч ТКГ – один раз на два тижні. Це означає, що ми всі між зустрічами постійно будемо на карантині. Тобто це велике питання, яке вимагає врегулювання”, – зауважив Арестович.

Як повідомлялося, українські політики неодноразово порушували питання перенесення переговорного майданчика Тристоронньої контактної групи з Мінська у зв’язку з політичною ситуацією в Білорусі.

Наступне засідання ТКГ заплановане на 15 вересня.

 

Кислиця: Російські байки про «один народ» спростовані на бойовищах Донбасу

30.08.2021 04:21

Байки про «один народ» та «неспроможність» України, які поширюються Росією, спростовані на бойовищах Донбасу, заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Росія прорахувалася, коли спробувала відмовити українській нації у праві на існування. Байки про «один народ» та «неспроможність» Української держави спростовані на бойовищах Донбасу, де було зупинено агресора», – заявив Кислиця на урочистостях, організованих Громадським комітетом Об’єднання українців Америки «Самопоміч» у Нью-Йорку. Цими заходами завершився святковий тиждень з нагоди 30-річчя незалежності України.

За словами Кислиці, в України багато ворогів, але найгірший ворог – «наші чвари одне з одним». «Це те, про що мріє наш ворог, щоб ми знекровили себе самі. Не дамо цьому статися!» – закликав дипломат.

Найміцнішою формою єднання народу він вважає спільні цінності та любов до своєї землі: «Саме це робить населення певної території єдиним народом, величним у своєму розмаїтті».

При цьому постпред зауважив, що це стосується як України, так і США, – але не Росії. «Там обрали інший спосіб самоідентифікації – через агресію до інших. Шлях завідомо програшний у стратегічній перспективі й неприйнятний для абсолютної більшості міжнародного співтовариства», – наголосив Кислиця.

Тому Росія, за його словами, марно розраховувала на мовчання світу у відповідь на збройну агресію проти України. Підтвердженням цьому є щорічні резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму та Донбасу, а також успішний інавгураційний саміт Кримської платформи.

«Це яскраві свідчення того, що Україна разом зі світовою спільнотою не зупиняться до остаточного визволення всіх тимчасово окупованих територій, відновлення територіальної цілісності нашої держави у межах міжнародно визнаних кордонів», – зазначив постійний представник України при ООН

Як повідомлялося, 12 липня президент РФ Путін опублікував статтю «Про історичну єдність росіян та українців». У ній проводиться  думка, ніби українці та росіяни є одним народом.

 

Після тривалого лікування помер Герой України, підполковник Олександр Петраківський

29.08.2021 17:39

У неділю, 29 серпня, після тривалого лікування помер Герой України підполковник Олександр Петраківський.

Як передає Укрінформ, про це повідомив начальник Національної академії сухопутних військ Павло Ткачук у Фейсбуці.

“Після тривалої боротьби за життя відійшов у вічність випускник Національної академії сухопутних військ Герой України підполковник Олександр Петраківський”, – повідомив він.

Він нагадав, що офіцер завершив навчальний заклад 2009 року за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів», після чого проходив службу в одній з елітних військових частин спеціального призначення.

20 липня 2014 року розвідувальна група під командуванням Петраківського, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних Сил та сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська, виявила засідку в районі міста Щастя і вступила у бій, що дозволило забезпечити проходження колони запасним шляхом. У ході бою Олександр Петраківський отримав важке поранення голови, однак продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце. За це указом Президента України від 4 грудня 2014 року № 918/2014 офіцер був відзначений найвищою нагородою – званням «Герой України».

“Однак наслідки того бою стали для Олександра Петраківського жахливими… Кома, десятки надскладних хірургічних операцій, тривала й коштовна реабілітація. Довгі сім років Сашко, його рідні та близькі, десятки доброчинців та волонтерів боролись за життя Героя. Довгих сім років ми всі молились за його швидке одужання та повернення на службу. Втім смерть забрала його від нас…”, – зауважив Ткачук.

Як повідомляв Укрінформ, 20 липня 2014 року група спеціального призначення під керівництвом майора Олександра Петраківського, забезпечуючи проходження колони техніки до аеропорту Луганська, потрапила у засідку. Під час бою Петраківський віддав підлеглому свій кевларовий шолом, врятувавши йому життя, але сам зазнав тяжкого поранення в голову. Та попри це він продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце, що дозволило забезпечити передислокацію колони та виконати бойове завдання.

За виняткову мужність, героїзм і незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Петраківському присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка».

 

Україна вшановує пам’ять захисників: 40 хвилин зачитуватимуть імена, 228 разів ударить дзвін

29.08.2021 10:12

У Києві на площі біля Михайлівського Золотоверхого собору, біля Стіни пам’яті загиблих героїв проходять заходи на вшанування пам’яті захисників України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Участь у заходах беруть Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, а також військовослужбовці.

Як повідомили у Міністерстві оборони України, цього дня приспущено Державні Прапори України на спорудах органів влади, державних підприємств, установ і організацій.

Впродовж майже 40 хвилин у Міністерстві оборони України будуть зачитувати імена полеглих Героїв. Лунатиме військовий салют їх пам’яті. 228 разів вдарить скорботний Дзвін.

Як повідомлялося, 29 серпня у День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання о 10.00. В цей час буде зупинено роботу в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях (крім тих, де становлено безперервний режим роботи), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів.

Також на знак вшанування пам’яті захисників України о 10.00 буде перервано трансляції радіо- і телепередач.

У День пам’яті захисників України трансляції розважальних програм радіо і телебачення буде обмежено.

У Києві меморіальні заходи із вшанування пам’яті загиблих за Україну захисників, триватимуть у всіх районах столиці.

 

У районі ООС вшанували пам’ять загиблих у боях з російськими окупантами

29.08.2021 14:58

У районі проведення операції Об’єднаних сил вшанували пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за Незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба штабу ООС.

В урочистостях взяли участь командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк, голова Донецької облдержадміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, представники місцевих органів самоврядування, військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил, ветерани АТО/ООС, представники волонтерських організацій та мешканці Донеччини.

“Ми, військовослужбовці Об’єднаних сил, з гордістю можемо сказати, що стоїмо на захисті всієї України, гідно виконуючи свій військовий обов’язок. Ми не маємо права забувати наших героїв які віддали своє життя за рідну землю, ми повинні пам’ятати тих, хто отримав тяжкі поранення в бою. Вічна пам’ять загиблим, повага та увага живим! Перемоги, миру та злагоди усім нам! Слава Україні!”, сказав командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Пам’ять загиблих у боях з російськими окупантами вшанували хвилиною мовчання, опісля відбувся молебень за полеглими героями.

На завершення урочистостей учасники заходу поклали квіти до меморіальних знаків.

 

У День пам’яті захисників України посольство США закликало Росію припинити агресію

29.08.2021 16:05

Посольство США в Україні у День пам’яті захисників України звернулося до Росії із закликом припинити агресію проти нашої держави.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство США у Фейсбуці.

“У День пам’яті захисників України ми згадуємо всіх, хто віддав своє життя за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Ми підтримуємо народ України та закликаємо Росію припинити агресію проти України”, – йдеться у дописі Посольства США.

29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

За офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинули, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон.

 

Митрополит Епіфаній відслужив панахиду за загиблими у боротьбі за незалежність

ВІДЕО

29.08.2021 15:44

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відслужив панахиду за загиблими у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Про це повідомляє Православна церква України у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зазначається, що настоятель ПЦУ у День пам’яті захисників України, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, очолив панахиду біля «Стіни пам’яті» на мурах Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Як повідомлялося, 29 серпня в Україні вшановують День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Сьогодні від самого ранку до Стіни пам’яті на Михайлівській площі йдуть люди, щоб покласти квіти та помолитися за тих, хто віддав життя за незалежність України.

О 10.00 відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання.

 

У Стамбулі помолилися за Україну та її захисників

29.08.2021 14:17

У Стамбулі, у храмі Святого Миколая, який належить до Вселенського Патріархату, відбулася літургія з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України та до Дня пам’яті захисників.

Як повідомляє Укрінформ, трансляція богослужіння велася на сторінці Генконсульства України в Стамбулі у Фейсбуці.

Під час богослужіння, яке правили українською мовою, молилися за майбутнє України, її захисників та за упокій душі полеглих воїнів.

«З благословення Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія в храмі Святого Миколая розпочалася Божественна Літургія українською мовою з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України. Сьогодні ми також молитимемося за наших захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни», – йдеться у дописі.

За інформацією Генконсульства, напередодні українська громада і дипломати вшанували пам’ять представника екзильного уряду УНР в Туреччині Володимира Мурського та поклали квіти до місця його поховання. Генконсул Олександр Гаман привітав присутніх із 30-річчям відновлення Незалежності України та відзначив роль Мурського в історії українського державотворення, його внесок у боротьбу за незалежність, становлення помісної Православної церкви України.

Як повідомлялося, 29 серпня українці вшановують День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Загальнонаціональна хвилина мовчання відбулася о 10.00.

У День пам’яті захисників України обмежено трансляції розважальних програм радіо і телебачення.

 

За 2022 рік необхідно закрити чергу на компенсацію за житло для військових – Зеленський

29.08.2021 16:05

Президент Володимир Зеленський у День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, зустрівся з членами родин полеглих військових.

Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає Укрінформ.

“Хочу подякувати за зустріч. У цей трагічний день ми зустрічаємося з родинами загиблих захисників. Висловлюю велику повагу та подяку вам, усім рідним і близьким тих, хто віддав свої життя за Україну”, – сказав Президент.

Він наголосив на надзвичайно великому внеску полеглих воїнів у збереження незалежності.

Зеленський зауважив, що подібні зустрічі необхідно проводити щороку, щоб розуміти, які проблеми є в родин загиблих захисників України і як держава має їх вирішити.

На сьогоднішній зустрічі обговорювалися соціальне, пенсійне та медичне забезпечення сімей військових.

Президент наголосив, що впродовж 2021-2022 років необхідно розв’язати питання черги на отримання житла для родин загиблих учасників бойових дій на Сході України та ветеранів.

«Наше завдання – за залишок цього року й за наступний, 2022 рік закрити всю чергу щодо компенсацій за житло для сімей загиблих і ветеранів», – сказав глава держави.

На зустрічі також ішлося про законодавче закріплення статусу захисників України, зокрема про соціальні гарантії, які потрібно визначити в окремому законі.

У зустрічі взяли участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, представники уряду.

Голова Консультативної ради з питань захисту прав захисників України Альона Вербицька запропонувала, посилаючись на статтю 17 Конституції України, напрацювати законопроєкт, який на законодавчому рівні забезпечить порядок і механізм реалізації соціальних пільг і гарантій від держави родинам загиблих захисників України.

Цю пропозицію підтримав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і зауважив, що паралельно слід проводити діалог з місцевою владою щодо наповнення відповідного соціального пакету.

«Перший крок – необхідно визнати статус захисника й членів сімей загиблих. Другий крок – спільно з місцевою владою розпочати роботу щодо того, якими соціальними пакетами наповнити цей статус», – сказав Шмигаль.

Керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що питання соціального забезпечення захисників України обговорюватиметься на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові, на яке запросять членів родин українських героїв. Воно відбудеться у вересні. «Там будуть представники всіх регіонів, буде центральна влада, і ми проговоримо всі ці питання», – зазначив Єрмак.

Вербицька також закликала пришвидшити виконання Указу Президента України № 230/2021 від 11 червня 2021 року щодо створення регіональних консультаційних центрів з питань забезпечення прав і свобод захисників України при місцевих адміністраціях.

«Це саме той механізм, який може забезпечити реалізацію місцевих соціальних пакетів і контролювати якість надання послуг і нашим захисникам, і родинам загиблих, і їхнім дітям», – сказала Вербицька.

Голова Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України Сергій Куніцин поінформував, що при всіх обласних державних адміністраціях створені консультативні ради щодо захисту прав ветеранів. Вони плідно працюють і почали розглядати всі питання.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 29 серпня взяв участь у церемонії вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Він присвоїв звання Героя України двом загиблим захисникам.

 

Президент присвоїв звання Героя України загиблим у 2014 році Горбенку та Гурняку

29.08.2021 12:00

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни.

Як повідомляє Офіс Президента, захід відбувся біля будівлі Міністерства оборони у Києві, передає Укрінформ

“Президент вручив державні нагороди за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові”, – йдеться у повідомленні.

Званням Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно відзначений боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Святослав Горбенко. Доброволець загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони Донецького аеропорту. Рятуючи травмованого побратима, він був смертельно поранений осколком танкового снаряда. Нагороду отримали батьки Святослава Горбенка Сергій Олександрович та Лариса Вікторівна.

До пам’ятних заходів також долучилися рідні полеглих воїнів, представники Збройних Сил України, сектору безпеки й оборони, ветерани АТО/ООС, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та урядовці.

29 серпня 2014 року почався вихід українських військ із Іловайська через так званий зелений коридор, наданий військовими Російської Федерації. Але російська сторона не дотрималася домовленостей і розпочала масований обстріл колон наших військ і техніки. Унаслідок цього у серпні 2014 року Україна втратила понад 300 воїнів, ще майже стільки потрапити в полон, понад 400 отримали поранення. Та навіть у меншості й без підкріплення наші захисники довели, що здатні зірвати плани ворога та зупинити його просування на рідній землі.

За ці сім років українські воїни ще не раз демонстрували надзвичайний героїзм і стійкість у захисті територіальної цілісності України. Прізвища 228 військовослужбовців ЗСУ та інших військ сектору безпеки й оборони, які загинули цього дня у 2014-2020 роках, було оголошено сьогодні на подвір’ї Міноборони. Після кожного озвученого прізвища воїни почесної варти здійснювали удар у Дзвін пам’яті та салютували з особистої зброї.

Після завершення церемонії Глава держави поклав квіти до Дзвона пам’яті.

 

«Русским миром» намагаються асимілювати українців за кордоном – президент СКУ

29.08.2021 13:16

Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод заявив, що в Російській Федерації нині здійснюється етнічний геноцид проти українців методом зомбування та ізоляції.

Про це він сказав у інтерв’ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

У контексті того, що українці Росії були змушені припинити членство в СКУ через загрозу кримінальної відповідальності за зв’язки з так званими «небажаними організаціями», Грод наголосив: “Це як геноцид етнічний проти українців. Сильна асиміляція і зазомбування. І вони бачать, що зв’язок з світовим українством їх підсилює бути більш патріотичними. І вони це хочуть зупинити. І це є дуже серйозне питання для нас”.

За його словами, російська розвідка активно працює, щоб протидіями світовому українству.

“Не тільки Україні, а й світовому українству. Ми програли всі судові позови, які ми мали в Росії. Я думаю, що це нікого не дивує. І тепер наступний крок: ми будемо в Євросуді з прав людини це питання виносити. І це спосіб, як ми можемо привернути увагу до ситуації українців у Росії, і що Росія займається серйозними, грубими порушеннями прав людини в Росії, в Криму і на Донбасі”, – заявив президент СКУ.

Він зазначив, що Кремль намагається «русским миром» асимілювати навіть українців за кордоном.

“Ми всі читали статтю Путіна, що ми – «один народ». І вони тим «русским миром» стараються асимілювати і окупувати навіть українців за кордоном. Шалені гроші вкладають спеціально в Європі. Ми бачимо, як в Італії, як в Німеччині, Франції, Португалії, Греції займаються цим «русским миром». То ми протидіємо тому з нашою стратегією «український світ». Важливо, щоб, коли українці виїжджають з України, чулися вдома, щоб не асимілювалися. І це є шкільна політика, щоб ми мали розвинуті українські школи. Бо знову «русский мир» творить, і вони фінансують школи за кордоном, щоб приходили та вчили одну російську мову”, – наголосив він.

Як повідомлялося, голова СБУ та президент Світового конгресу українців обговорили співпрацю для протидії гібридній війні в інформпросторі.

 

Тейлор: $60 мільйонів від США на українську армію є сигналом і для Росії

29.08.2021 12:40

Рішення Президента США Джо Байдена про виділення додаткового фінансування Україні на оборонні витрати демонструє світові та зокрема Кремлю беззастережну підтримку Києва Вашингтоном.

Так прокоментував в інтерв’ю телеканалу “Дом” колишній посол США в Україні, тимчасовий повірений США в Україні Вільям Тейлор рішення Байдена про виділення Україні допомоги в розмірі 60 млн доларів, передає Укрінформ.

Дипломат уточнив, що фінансування призначене на оборонні витрати та послуги Міністерства оборони, а також військову освіту та навчання.

“Це додаткова сума, додаткові гроші в межах тієї допомоги, що надається на безпеку і яка доповнює вже виділену суму. Цьогоріч Сполучені Штати вже надали Україні 250 млн дол. допомоги для зміцнення безпеки. І, як я розумію, виділені гроші доповнюють цю цифру. Вона стане сигналом і для українців, і для росіян. Сигналом того, що США підтримують Україну”, — сказав він.

Крім того, колишній посол зазначив, що у Вашингтоні високо оцінили українську допомогу американським військовим в організації евакуації людей з Афганістану, захопленого талібами.

“Україна та уряд Президента Зеленського вже допомагають Президентові Байдену та американській адміністрації у розв’язанні питання з евакуації афганців, які працювали зі Штатами в Афганістані. Ми дуже стараємося вивезти їх з Кабула. Деякі залишаються тут, у Вашингтоні, деякі їдуть до інших країн. Україна вже теж запропонувала прийняти деяких афганців. Думаю, що уряд США дуже цінує цю підтримку, допомогу Президента Зеленського та українського уряду у розв’язанні цієї проблеми”, — заявив Тейлор.

Як повідомлялося, за даними Офісу Президента України, за весь період евакуації починаючи з 16 серпня українські літаки вивезли з Кабула понад 600 осіб. Серед них були й репортери міжнародних видань, зокрема Globe and Mail, WSJ, USA Today, Stars and Stripes.

Президент США Джо Байден 27 серпня наказав Державному департаменту США здійснити надання Україні додаткові 60 млн дол. допомоги у вигляді оборонного військового устаткування та навчання.

Це рішення Байден прийняв перед зустріччю з українським колегою Володимиром Зеленським, що запланована на 31 серпня.

 

Допомога МВФ дасть можливість збільшити соцвиплати – Шмигаль

29.08.2021 16:17

Отримана цього тижня від Міжнародного валютного фонду безповоротна фінансова допомога у понад 2,7 млрд доларів дасть змогу збільшити соціальні виплати громадянам.

Як передає Укрінформ, це відзначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи економічні підсумки тижня у Фейсбуці.

“Україна цього тижня отримала від Міжнародного валютного фонду понад 2,7 млрд доларів безповоротної допомоги. Ці кошти є частиною розподілу в межах підтримки країн-учасниць МВФ у відновленні економіки від негативних наслідків пандемії.

Отримана фінансова допомога сприятиме макроекономічній стабільності, а також дасть можливість збільшити соціальні виплати громадянам”, – зауважив Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, 2 серпня поточного року Рада керуючих МВФ ухвалила розподіл між країнами спеціальних прав запозичення (СПЗ) для допомоги у відновленні світової економіки, яка постраждала внаслідок пандемії коронавірусу, на суму 650 млрд дол. США – це найбільший розподіл СПЗ в історії фонду.

Україна отримала від МВФ понад 2,7 млрд дол. США внаслідок розподілу СПЗ у рамках допомоги країнам-учасницям МВФ у відновленні економіки, що постраждала внаслідок пандемії коронавірусу. 23 серпня кошти надійшли на рахунки України.

У Мінфіні заявили, що отримані Україною 2,7 млрд дол. США від МВФ можуть бути використані для фінансування бюджету в цьому бюджетному періоді або збережені для забезпечення фінансування бюджету в наступних бюджетних періодах.

 

У ТКГ роз’яснили, чому законопроєкт про перехідний період не суперечить Мінським угодам

29.08.2021 19:07

Український законопроєкт про перехідний період для окупованої частини Донбасу та Криму не суперечить Мінським угодам.

Про це у програмі “Взгляд с Банковой” на телеканалі “Дом” заявив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає Укрінформ.

“Ми не вважаємо, що законопроєкт суперечить Мінським угодам… По-перше, Мінські угоди — це тільки частина нормандського комплексу. Воля глав держав нормандського формату, включаючи самого Путіна, важливіша за Мінські угоди. По-друге, і Нормандські, й Мінські угоди — це міжнародний правовий документ, який не має зобов’язального статусу. Що б там росіяни не казали про те, що Рада Безпеки ООН їх схвалила, — це не так”, — наголосив Арестович.

За його словами, Мінські угоди мають добровільний, а не обов’язковий характер.

“У перекладі з англійської мови там дуже чітко міститься: “вітає укладення цих угод і схвалює”. Але “схвалює” — це ж не означає, що документ має обов’язковий характер. Росіяни весь час намагаються видати протокол від 12 лютого 2015 року, так званий Мінськ-2, за головний документ цілого комплексу документів, а їх, з урахуванням Паризького саміту грудня 2019 року, — сім. Тобто, Мінські угоди мають добровільний характер. За їх невиконання, на жаль, не наступає міжнародна правова відповідальність — інакше Росія була б уже повністю в цій відповідальності”, — пояснив речник української делегації в ТКГ.

Він підкреслив, що поки зберігається добра воля сторін, цей документ вважається таким, який сторони ухвалили до виконання та готові виконувати.

“Ми не бачимо російської доброї волі та бажання виконувати ані цей, ані інші документи. Тому ми проявляємо свою добру волю, реформуючи своє законодавство, пропонуючи політичні рішення для того, щоб на Донбас прийшов мир”, — заявив Арестович.

Водночас він зауважив, що важливість законопроєкту про перехідний період полягає у розробці механізму постконфліктного врегулювання.

“Війна колись скінчиться. І російські війська будуть виведені з нашої території. Це питання, можливо, післязавтра, питання, можливо, декількох років. Проте окупація Донбасу рано чи пізно закінчиться. І одне з найболючіших місць — що ж буде з окупованою територією в політичному, економічному, правовому відношеннях, щодо безпеки”, — сказав Арестович.

За його словами, цим законопроєктом Україна демонструє свої наміри у питанні деокупації Донбасу.

“Ми поводимося, як відповідальна держава. Ми не вигадуємо казки, ми інституційно реагуємо, ухвалюючи законодавство, яке забезпечує післявоєнне врегулювання. І в цьому комплексі законів показано, що на окупованих територіях не передбачена розправа над мирними жителями, позбавлення прав тих, хто не брав участі в окупації, не співпрацював з окупаційною владою. І навіть для тих, хто співпрацював, передбачена ревізія їхньої діяльності та амністія. А ті, хто вчинили тяжкі злочини, відбудуть своє покарання, якщо не втечуть до Росії або ще кудись” , — наголосив речник української делегації в ТКГ.

Як повідомлялося, 4 серпня уряд на засіданні схвалив законопроєкт “Про засади державної політики перехідного періоду”. Законопроєкт базується на принципах ООН в частині перехідної юстиції, відповідає стандартам і критеріям ОБСЄ. Документ пропонує закріпити на рівні закону визначення РФ як держави-агресора та окупанта.

Документ розроблений на виконання указу Президента України від 2 червня 2021 року, яким введено у дію рішення Ради національної безпеки “Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях”. Законопроєкт базується на принципах ООН в частині перехідної юстиції, відповідає стандартам та критеріям ОБСЄ – Копенгагенським стандартам і розроблений виключно спираючись на державні інтереси нашої країни.

Уряд зареєстрував у Верховній Раді відповідну законодавчу ініціативу 9 серпня.

 

У Туреччині перший БПЛА Akıncı з двигуном українського виробництва передали силам безпеки

29.08.2021 19:49

Перший турецький БПЛА Akıncı, на якому встановлено двигун українського виробництва, сьогодні урочисто передали для використання силам безпеки.

Як повідомляє Укрінформ, урочисту церемонію транслювала на своїй сторінці у Твіттері виробник цих БПЛА – турецька компанія Baykar Makina.

«У процесі розробки Bayraktar Akıncı було виготовлено три прототипи. Перший безпілотник Akıncı здійснив свій перший політ 6 грудня 2019 року… Akıncı досяг значних успіхів у процесі удосконалення. Bayraktar Akıncı побив рекорд висоти в історії авіації Туреччини, досягнувши найбільшої висоти, досягнутої національно розробленим літаком», – розповів у своїй промові технічний директор Baykar Makina і керівник проєкту Akıncı Сельчук Байрактар.

 

«Мотор Січ» і «Антонов» підписали контракт на 920 мільйонів

30.08.2021 06:07

Підприємство “Мотор Січ” підписало з ДП “Антонов” (входить до складу Укроборонпрому) великий контракт, спрямований на збільшення ресурсу двигунів для літаків “Мрія” та “Руслан”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Defense Express.

Зазначається, що контракт передбачає поетапне збільшення термінів служби та зберігання авіаційних турбореактивних двоконтурних трьохвальних двигунів сімейства Д-18Т.

Згідно з даними, оприлюдненими на майданчику ProZorro, очікуваний обсяг контракту становить 920 млн гривень.

За цю суму “Мотор Січ” проведе збільшення ресурсів авіадвигунів у межах експлуатаційного ресурсу для літаків Ан-124-100 “Руслан” та Ан-225 “Мрія”, призначених для експлуатації в цивільній авіації.

Як уточнюється, “Авіалінії Антонов” мають у складі свого авіапарку сім транспортних літаків Ан-124-100 “Руслан” та один Ан-225 “Мрія”.

 

Зняття санкцій з Північного потоку-2: українська громадськість звернулася до Байдена

29 серпня 2021, УП

Атлантична рада (Atlantic Council) опублікувала заяву українських реформаторів, громадських активістів та колишніх депутатів Верховної Ради, які виступили з критикою рішення Джо Байдена скасувати санкції проти газопроводу “Північний потік -2” та її генерального директора Матіаса Варніга.

Джерело: публікація Atlantic Council

Деталі: Підписанти звертаються до президента США з нагадуванням, що він ще як кандидат у президенти обіцяв бути жорстким щодо Росії і зробити все, щоб зупинити реалізацію проєкту “Північний потік-2”.

Під зверненням підписалися екснардепи Світлана Заліщук, Ганна Гопко, Олексій Рябчин, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик та інші.

Дослівно: “Умови угоди, яку ви уклали з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, і заходи, які вона пропонує, щоб запобігти Москві використовувати трубопровід як важелі впливу, є неадекватними, невизначеними та мають неясні юридичні наслідки. Вони нагадують нам про порожні “запевнення”, які були зроблені Україні в Будапештському меморандумі 1994 року в обмін на добровільну відмову нашої країни від ядерної зброї.

Американсько-німецька угода, яку уклала ваша адміністрація, ставить під загрозу значну допомогу США, яка була вкладена у трансатлантичну безпеку та трансформацію України, і не передбачає ефективних гарантій безпеки для країн, на які впливає проєкт.

Ваше рішення щодо “Північного потоку -2″, оголошене наприкінці липня, винагороджує президента Росії Володимира Путіна десятками мільярдів доларів для держбюджету Росії в той час, коли Росія витрачає мільярди на фінансування злочинної діяльності у Сполучених Штатах та військову агресію проти України. Ці гроші будуть використані для підтримки деспотичних режимів та для придушення прагнень не лише українського народу, але й білорусів, грузинів та будь-якого іншого сусіда РФ, який наважиться шукати власної долі”.

Більше деталей: У зверненні також наголошується, що в разі, якщо “Північний потік-2” запрацює, Україна втратить критичний стримуючий фактор проти загострення російської агресії, і “руки Кремля будуть розв’язані для здійснення диверсій, тероризму та масштабних наступальних операцій проти України”.

Підписанти заявляють, що підтримка адміністрацією Байдена “Північного потоку -2” підвищує спроможність Росії шантажувати Україну та Європу за допомогою газу.

Дослівно: “Ми, підписанти цього листа, були на передовій боротьби України за демократію та реформи. Сьогодні ці зусилля, а також ваші заявлені спроби об’єднати демократичний світ проти авторитаризму та глобальної корупції послаблені рішенням вашої адміністрації потурати Німеччині у питанні “Північного потоку-2”.

Ми вважаємо, що вам добре відомо, що “Північний потік -2” – це корумпована схема, яка збагачує та розширює інтереси бізнесу в Європі та служить апологетами авторитарної політики Путіна. Це дає Путіну додаткові ресурси, щоб “найняти” більше західних політиків, таких як колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер та прем’єр -міністр Франції Франсуа Фійон.

Якщо ви не повернете курс, ви не тільки заохотите Путіна в його агресивній і смертельній політиці, але й послабите солідарність демократичного світу, який ви обіцяли поглибити, і ви підірвете свою прихильність до глобальної війни з корупцією та клептократією”.

Знати більше: За лаштунками газової поразки: як з’явилася та що змінить для України угода про Nord Stream 2

Нагадаємо:

У травні поточного року адміністрація президента США Джо Байдена прийняла рішення не вводити санкції щодо Nord Stream 2 AG – компанії-оператора газопроводу “Північний потік-2”, а також щодо її керівника Матіаса Варніга.

Посол України в США Оксана Маркарова заявила, що між Києвом і Вашингтоном немає непорозумінь щодо проєкту “Північний потік-2”, і обидві сторони сприймають його “дуже однозначно”.

 

Зустріч Зеленського і Байдена перенесли на 1 вересня – Голос Америки

29.08.2021 23:39

За попередньою інформацією, зустріч Президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена перенесли на 1 вересня.

Цю інформацію українській службі “Голосу Америки” підтвердили у Білому домі, передає Укрінформ.

Нагадаємо, зустріч президентів України та США мала відбутися 31 серпня.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський наприкінці серпня відвідає США на запрошення Джозефа Байдена.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак 4-5 серпня відвідали Вашингтон в рамках підготовки цього візиту.

Минулого тижня Кулеба повідомив, що зустріч, яку спершу планували на 30 серпня, перенесли на 31 серпня.

Тоді прессекретар Президента Сергій Никифоров пояснив, що перенесення зустрічі президентів зумовлене розширенням формату й організацією спілкування лідерів двох держав віч-на-віч.

 

Журналістам пропонують видалити матеріал про ДТП «слуги» Трухіна

29 серпня, 2021, 18:06, ZN.UA

В аварії постраждали шестеро людей, зокрема голова комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі.

Українські журналісти почали отримувати наполегливі «пропозиції» видалити зі своїх інформаційних ресурсів новину про ДТП за участю народного депутата Олександра Трухіна («Слуга народу»). Внаслідок зіткнення автівок постраждали голова комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, його перекладач і ще чотири людини.

Скріншоти пропозицій «видалити матеріал на комерційній основі» оприлюднила у Facebook шеф-редакторка інформаційного агентства «Центр новин» Ольга Вітак.

«В редакцію Інформаційного Агентства «Центр новин» прийшли «листи щастя». Вимагають видалити новину про ДТП Трухіна. От думаю, чи це вже тиск на незалежні ЗМІ?!», – запитується Вітак.

За даними Telegram-каналу «По той бік новин», ціна питання стартує від $200 і залежить від авторитетності видання та інших факторів.

«Різні медіа отримали «листи щастя» від «колег», «комунікаційних компаній» з «проханням» видалити новину про Трухіна із сайту або «залити» за лінком інший матеріал. Ціна питання зняти публікацію із сайту, за нашою інформацією, стартує від $200 і залежить від «авторитетності» медіа, його охоплень і тп.», – йдеться у повідомленні.

Депутат Трухін є у списку української делегації, яка вже незабаром вирушить до Вашингтону разом із президентом Володимиром Зеленським, йдеться матеріалі «THE UNFILTERED LENS». Трухін входить до складу делегації як член Міжпарламентської групи по зв’язках зі США. 31 серпня Зеленський зустрінеться з президентом США Джо Байденом. Однак після того, що сталося, спікер Палати представників Ненсі Пелосі вважає включення Трухіна в делегацію «недоречним».

«Водіння в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння є серйозним правопорушенням, і такі люди не можуть бути включені до складу делегації найвищого рівня. Києву слід уникати послуг Олександра Трухіна хоча б до повного, прозорого і всебічного розслідування», – вважає Пелосі.

Коментар ZN.UA:

Олександр Трухін – вельми значуща людина в механізмі Зе-влади. Саме тому привернення до нього уваги нервує важливих людей. Спочатку Трухін входив до групи Коломойського, але оперативно відчалив від олігарха, проти якого США ввели санкції. Настільки оперативно, що зіткнувшись з ним в кабінеті Авакова, Коломойський не подав земляку руки. Нині Трухін не просто дуже чуйний і розуміючий заступник голови парламентського бюджетного комітету, що мітить на місце Арістова й отримує завдання в обхід свого керівника. Він ще й турботливий листоноша, який переносить важке з Банкової на Грушевського і періодично радує депутатів СН програмою «20/30/50». Такій довіреній особі саме місце в делегації, що супроводжує президента до країни, яка давно втомилася від нашої корупції.

Нагадаємо, аварія за участю Трухіна та Лучі сталася у Дарницькому районі Києва 23 серпня, о 15:45. Внаслідок аварії постраждали шестеро осіб, зокрема двоє дітей. Фото і відео ДТП зібрав і оприлюднив у Facebook журналіст і засновник проєкту «ЗупиниЛося» Костянтин Андріюк.

Водій автомобіля Audi спочатку зіткнувся з автомобілем Ford, у якому був Лучі разом із перекладачем Романом Лишенем і водієм, після чого наїхав на автомобіль Daewoo, де було двоє дітей.

В УАФ розповіли, що пасажири Ford отримали травми середньої тяжкості, обох вже прооперували, і зараз їх життю нічого не загрожує. Водій Audi за медичною допомогою не звертався.

За даними ЗМІ, Трухін керував автівкою у нетверезому стані, а після ДТП намагався втекти з місця події. У розмові із правоохоронцями посилався на свій статус і демонстрував депутатське посвідчення.

 

Cargo Dragon з вантажем для наукових експериментів стартував до МКС

29.08.2021 17:31

Вантажний космічний корабель Cargo Dragon американської компанії SpaceX успішно стартував зі східного узбережжя США до Міжнародної космічної станції.

Про це повідомляє DW з посиланням на Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA), передає Укрінформ.

Як зазначається, запуск було проведено з космодрому на мисі Канаверал (Флорида) у ніч на неділю за допомогою важкої ракети-носія Falcon 9.

Через 12 хвилин після старту корабель відокремився від другого ступеня носія і почав самостійний політ. Потім Cargo Dragon вийшов на орбіту Землі і взяв курс на МКС. За планом стикування зі станцією відбудеться 30 серпня.

Космічний корабель доставить на МКС 3,3 тонни продовольства, а також обладнання та матеріали для наукових експериментів.

Компанія-розробник SpaceX повідомила про успішну вертикальну посадку багаторазової ступені ракети-носія Falcon 9 на плавучу платформу в Атлантичному океані через 7 хвилин 38 секунд після старту. Багаторазова ступень використовувалася вже вчетверте.

Повідомляється, що це вже 23-й за рахунком запуск Cargo Dragon до МКС, він здійснюється в рамках контракту NASA і компанії Ілона Маска SpaceX. Старт планувався на 28 серпня, але був відкладений на добу через несприятливі погодні умови.

Модифікований варіант корабля, що втретє здійснює політ до МКС, вміщує на 20 відсотків більше вантажу і здатний стикуватися із станцією в автономному режимі. Під час польоту Cargo Dragon забезпечується енергією за допомогою сонячних батарей. Він також є єдиним кораблем, що поставляють вантажі на МКС, здатним повертати їх на землю.

Cargo Dragon буде перебувати на космічній станції близько місяця, а потім повернеться на Землю і доставить результати експериментів.

В цей час на МКС перебувають космонавти “Роскосмосу” Олег Новицький та Петро Дубров і астронавт NASA Марк Ванді Хай, які прибули 9 квітня на кораблі “Союз МС-18”,а також американці Меган Макартур і Шейн Кимбро, француз Тома Песке і японець Акіхіко Хосіде, доставлені на станцію 24 квітня кораблем Crew Dragon-2.

 

США не матимуть дипломатичної присутності в Афганістані після 31 серпня

29.08.2021 20:51

Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Вашингтон не матиме дипломатичної присутності в Афганістані після 31 серпня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Як зазначив держсекретар, адміністрація Байдена продовжуватиме дипломатичну діяльність у регіоні, але відновлення дипмісії в Кабулі залежатиме від поведінки Талібану “впродовж наступних тижнів та місяців”.

Окрім того, Блінкен повідомив, що Вашингтон все ще активно працює над евакуацією з Афганістану ще близько трьох сотень американських громадян, які заявили, що хочуть виїхати з країни.

Як повідомлялося, 15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Талібан заявив, що контролює усю територію Афганістану.

Представник політичного офісу «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

19 серпня Талібан проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

У четвер унаслідок підриву терориста-смертника на летовищі Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

 

По аеропорту Кабула випустили п’ять ракет – ЗМІ

30.08.2021 08:42

Вранці понеділка, 30 серпня, над афганською столицею Кабулом пролетіли ракети.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на RFI.

За інформацією місцевих журналістів AFP, було чутно вибухи ракет.

Люди, що живуть поблизу аеропорту, розповіли, що чули звуки спрацьовування системи протиракетної оборони. А біля аеропорту підіймався дим.

За даними CNN з посиланням на офіційного представника США, по кабульському аеропорту було випущено 5 ракет. Він припустив, що ракети могли випустити бойовики ІДІЛ-К (філії «Ісламської держави» в Афганістані, також відомій як «Вілаят Хорасан»).

Інформації про жертв немає.

Як повідомляв Укрінформ, 29 серпня американські безпілотники завдали удару по транспортному засобу, що перевозив “кількох смертників” з афганської гілки угруповання “Ісламська держава”, перш ніж вони змогли зашкодити військовим здійснювати евакуацію на міжнародному летовищі у Кабулі.

Минуло тижня у Кабулі поблизу летовища стався вибух, за попередніми даними, щонайменше дві людини загинули та ще троє дістали поранень.

У четвер унаслідок підриву терориста-смертника на летовищі Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

 

Штати допомагатимуть в евакуації з Афганістану й після виведення військ – Блінкен

29.08.2021 22:58

Після виведення військ з Афганістану США й надалі допомагатимуть охочим залишити цю країну, хоча й не матимуть дипломатичної присутності в Кабулі.

Як передає Укрінформ, про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив в інтерв’ю телеканалу NBC.

«Щодо дипломатичної присутності на місці з 1 вересня, то це навряд чи буде. Але залишається чинним наше зобов’язання допомагати людям, які хочуть покинути Афганістан і не зроблять цього до 1 вересня», – розповів очільник Держдепу.

Блінкен додав, що в цьому питанні немає крайнього терміну. За його словами, у США «є способи, механізми, щоб допомогти полегшити постійний від’їзд людей з Афганістану, якщо вони захочуть це зробити».

Як повідомлялося, 15 серпня таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Невдовзі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

19 серпня «Талібан» проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

У четвер, 26 серпня, унаслідок підриву терориста-смертника на летовищі Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

 

Прикордонники затримали на Буковині нелегалів з Афганістану й Пакистану

30.08.2021 07:18

У Чернівецькій області біля кордону з Румунією затримали нелегальних мігрантів з Афганістану та Пакистану,  які мали намір потрапити до ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Держприкордонслужба.

“Завчасну інформацію щодо переправлення нелегальних мігрантів через  кордон з України в Румунію надали оперативники Держприкордонслужби. Згодом наряд відділу “Порубне” разом з оперативними співробітниками, Нацполіцією та за силової підтримки спецпідрозділу “Дозор” в районі перехрестя доріг Багринівка – Ст. Вовчинець  – Черепківці, що за кілометр від кордону, зупинили “Шкоду”. У легковику знаходилися водій, громадянин України, та чотири іноземці”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, пасажири – троє чоловіків та жінка – документів не мали. Під час бесіди прикордонники з’ясували, що чоловіки з Пакистану, а їх супутниця – з Афганістану.

Затриманих іноземців доставили до пункту тимчасового утримання Чернівецького прикордонного загону.

Стосовно переправника, зазначають у ДПСУ, до Нацполіції надіслано повідомлення за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 332 Кримінального кодексу (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Як повідомлялося, у ході операції “Карпати-2021” правоохоронці затримали 114 порушників закону, в тому числі 49 нелегальних мігрантів.

 

Британія завершила військову операцію в Афганістані

29.08.2021 17:13

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про завершення операції збройних сил Сполученого Королівства в Афганістані та від’їзд британського посольства з цієї країни.

Його відеозвернення оприлюднене у Твіттері, передає Укрінформ.

“Усі військовослужбовці, цивільні працівники та дипломати, які ще залишалися (в Афганістані – ред.), покинули країну”, – сказав Джонсон.

Він додав, що протягом останніх двох тижнів під час британської операції з Афганістану евакуйовано понад 15 тис. людей.

За словами прем’єр-міністра, у місіях в Афганістані загалом узяли участь понад 150 000 британців, з яких 457 загинули, тисячі зазнали поранень.

Читайте також: США перейшли до фінальної фази евакуації з Афганістану

Джонсон наголосив, що Британія продовжить свою присутність у цьому регіоні та подвоює гуманітарну допомогу.

Він також заявив, що взаємодія з рухом Талібан здійснюватиметься “на основі їхніх дій, а не слів”. Водночас Джонсон наголосив на необхідності гарантувати безпечну евакуацію для тих, хто хоче залишити Афганістан, поважати права жінок в країні та уникнути перетворення країни на осередок тероризму.

За словами глави британського уряду, від цих умов залежатиме дипломатичне визнання влади талібів та розблокування афганських коштів на рахунках в іноземних банках.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер унаслідок підриву терориста-смертника поблизу аеропорту Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Талібан заявив, що контролює усю територію Афганістану.

19 серпня Талібан проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

 

Без Росії та Китаю: майже 100 країн пообіцяли сприяти виїзду афганців після 31 серпня

29.08.2021 20:17

Після виведення американських військ 31 серпня 98 країн, зокрема Україна, обіцяють сприяти виїзду з Афганістану всіх, «хто піддається ризику».

Про це передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Державного департаменту США.

«Ми всі прагнемо до того, щоб наші громадяни, піддані та резиденти, співробітники, афганці, які працювали з нами, і ті, хто піддається ризику, могли продовжувати вільно виїжджати за межі Афганістану», – йдеться у спільній заяві, опублікованій в неділю від імені більш як половини урядів світу, ЄС і НАТО.

Країни-підписанти «отримали запевнення від талібів» у тому, що особи з проїзними документами, які підтверджують право на в’їзд у будь-яку з цих країн, можуть безпечно виїхати з Афганістну.

Країни також зобов’язалися «продовжувати видавати проїзні документи таким афганцям» і вказали на «зобов’язання талібів» щодо їх безпечного проїзду.

«Ми відзначаємо публічні заяви талібів, що підтверджують це розуміння», – йдеться в повідомленні.

Серед країн, які підписали заяву, немає Росії та Китаю – двох постійних членів Ради Безпеки ООН, які пообіцяли допомогти талібам у відновленні Афганістану.

Як відзначає «Нью-Йорк таймз», у заяві не йдеться про якісь наслідки для Талібану, якщо він відмовиться від своїх зобов’язань, однак високопосадовець Держдепартаменту заявив, що вона містить прихований сигнал про стимули (а саме – про іноземну допомогу урядові), які міжнародна спільнота використовуватиме для забезпечення домовленостей.

Як повідомлялося, операцію з виведення військ США з Афганістану має бути завершено 31 серпня. Владу в країні захопило угрупування «Талібан». З країни евакуйовано понад 110 тисяч осіб, ще тисячі очікують на евакуацію.

Бойовики ІДІЛ здійснили теракт біля аеропорту Кабула, під час якого загинуло близько 170 афганців і 13 військовослужбовців США. Повідомляється про загрози нових терактів.

 

Лідер Талібану прибув до Афганістану на перемовини про політичну систему

29.08.2021 19:50

До Афганістану сьогодні прибув лідер руху “Талібан” мулла Хайбатулла Ахундзада.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Ariana News.

За даними джерел, Ахундзада останні чотири дні перебував у районі Кандагару.

Джерела повідомили, що лідер талібів наразі проводить перемовини з іншими керівниками талібів щодо ситуації в Афганістані та формування майбутньої політичної системи.

Шер Мохаммад Аббас Станікзай, провідний член переговорної групи талібів, заявив у суботу, що зараз тривають переговорні зусилля щодо формування інклюзивної політичної системи в Афганістані.

Він заявив, що лідери талібів та афганські політики намагаються сформувати систему, в якій будуть представлені усі етнічні групи країни.

«Усі люди будуть включені до нової системи. З цього приводу ведуться перемовини з усіма політиками”, – зазначив Станікзай.

У роки присутності сил США і їхніх союзників в Афганістані Ахундзада переховувався в сусідньому Пакистані.

Як повідомляв Укрінформ, 15 серпня вранці таліби без бою ввійшли до Кабула. «Талібан» заявив, що контролює усю територію Афганістану. Президент Ашраф Гані залишив країну.

Невдовзі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

 

Біля аеропорту Кабула стався вибух, є загиблі – ЗМІ

29.08.2021 16:29

У Кабулі поблизу аеропорту стався вибух, за попередніми даними, щонайменше дві людини загинули та ще троє дістали поранення.

Про це повідомляє Al Arabiya з посиланням на місцеві ЗМІ, передає Укрінформ.

За словами представника служби безпеки нещодавно поваленого уряду Афганістану, вибух був спричинений ракетним обстрілом.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні президент США Джо Байден назвав «дуже ймовірною» спробу ще однієї терористичної атаки в аеропорту столиці Афганістану протягом найближчих 24-36 годин.

26 серпня унаслідок підриву терориста-смертника поблизу аеропорту Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

 

США завдали удару по позиціях «Ісламської держави» у Кабулі – ЗМІ

29.08.2021 17:51

Військові США нанесли військовий удар на позиції бойовиків угруповання “Ісламська Держава” у Кабулі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Згідно з попередньою інформацією, ракетний удар був націлений на бойовиків угруповання “Ісламська Держава“.

Як зазначає Reuters, за словами представника США, який попросив не називати своє ім’я, сьогоднішній ракетний удар був націлений на позиції бойовиків ІДІЛ.

Як повідомлялося, сьогодні у Кабулі поблизу летовища стався вибух, за попередніми даними, щонайменше дві людини загинули та ще троє дістали поранень.

У четвер унаслідок підриву терориста-смертника на летовищі Кабулу загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

 

США заявили, що безпілотники завдали удару по смертниках ІДІЛ у Кабулі

29.08.2021 19:23

Американські безпілотники завдали удару по транспортному засобу, що перевозив “кількох смертників” із афганської гілки угруповання “Ісламська держава”, перш ніж вони змогли зашкодити військовим здійснювати евакуацію на міжнародному летовищі у Кабулі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Два американських військових посадовці, які говорили на умовах анонімності, назвали цей авіаудар успішним.

За їхніми словами, унаслідок удару сталися “числені вторинні вибухи”, що свідчить про наявність великої кількості вибухового матеріалу в автівці, по якій було завдано удару.

Капітан військово-морського флоту США Білл Ербан, представник Центрального командування американських військових, назвав удар безпілотників операцією з “самооборони”.

“Ми впевнені, що ми успішно вразили ціль. Числені вторинні вибухи з автомобіля вказують на наявність значної кількості вибухових матеріалів у ньому” – сказав Ербан.

Як повідомлялося, сьогодні у Кабулі поблизу летовища стався вибух, за попередніми даними, щонайменше дві людини загинули та ще троє дістали поранень.

У четвер унаслідок підриву терориста-смертника на летовищі Кабулу загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

 

Tаліби розстріляли в Афганістані відомого фолкспівака – ЗМІ

29.08.2021 17:35

Бойовики радикального руху “Талібан” розстріляли в Афганістані відомого фолкспівака Фавада Андарабі.

Про це повідомляє портал TimesNowNews, передає Укрінформ.

За інформацією видання, Фавада Андарабі витягли з його оселі у селі Андараб, провінція Баглан, та вбили у суботу.

Його син підтвердив загибель співака.

Як повідомлялося, раніше лідери “Талібану” запровадили в Афганістані нові правила, зокрема заборонили музику в громадських місцях.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Талібан заявив, що контролює усю територію Афганістану.

19 серпня Талібан проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

 

Таліби обмежили в Афганістані зняття готівки до $200 на тиждень

29.08.2021 18:51

Центральний банк Афганістану наказав усім приватним та міжнародним банкам обмежити видачу коштів для своїх клієнтів-фізосіб до 200 доларів на тиждень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє India TV.

У директиві центробанку Афганістану зазначено, що таке рішення прийнято через фінансові труднощі і державі і що це тимчасовий захід.

При цьому власникам усіх компаній та індивідуальних рахунків дозволяється переказувати кошти в електронному вигляді.

За кілька годин до того сотні людей вийшли на вулиці Кабула, протестуючи проти закриття банків.

Відколи таліби увійшли в Кабул, у місті відсутнє банківське обслуговування. Люди стикаються з серйозними проблемами, працедавці не мають змоги виплачувати зарплати, а у працівників закінчуються гроші.

Як повідомляв Укрінформ, 15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Талібан заявив, що контролює усю територію Афганістану.

 

З Афганістану шістьма рейсами повернули додому понад 650 українців

29.08.2021 13:29

З Афганістану до України прибули шість евакуаційних літаків, які повернули понад 650 українців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС у Фейсбуці.

“Після загострення ситуації в Афганістані в середині серпня, спільними зусиллями українських дипломатів, військових і розвідників з Афганістану до України прибули шість евакуаційних літаків, які повернули понад 650 українців, членів їхніх сімей, іноземних журналістів, міжнародних правозахисників та людей, яким загрожувала небезпека”, – йдеться у повідомленні

Раніше голова Офісу Президента Андрій Єрмак під час брифінгу в аеропорту “Бориспіль” повідомив, що у Києві приземлився літак із громадянами України, яких евакуювали із Кабула. Він зазначив, що було евакуйовано усіх українських громадян, які звернулися по допомогу на гарячу лінію Міністерства закордонних справ, заявили про своє бажання виїхати з Афганістану, зв’язалися з українськими військовими, які були в аеропорту Кабула.

 

Від ракетного удару по базі в Ємені загинули 40 військових, ще 70 поранені

29.08.2021 18:36

Щонайменше 40 бійців урядових підрозділів Ємену загинули, а ще 70 отримали поранення внаслідок ракетного обстрілу повстанцями-хуситами військової бази на півдні Ємену.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The National.

Обстріл стався на військовій базі Аль -Анад у провінції Ладж на півдні Ємену.

Більшість поранених перебувають у критичному стані, що може збільшити кількість загиблих у найближчі години, повідомили єменські військові.

Зазначається, що одна з ракет влучила прямо в ангар, де відпочивали десятки військовослужбовців, а інша поцілила у групу військових під час тренування.

Аль-Анад – найбільша військова база в Ємені, знаходиться за 60 кілометрів на північ від портового міста Аден. База перебуває під контролем уряду Ємену та розміщує військових із коаліції під керівництвом Саудівської Аравії.

Наразі не відомо, чи серед загиблих або поранених є військові сил міжнародної коаліції.

Як повідомлялося, збройний конфлікт у Ємені триває з 2014 року. Повстанці-хусити з шиїтського руху «Ансар Аллах», що захопили столицю Сану та значну частину північних районів країни, протистоять урядовим військам, які отримують підтримку від Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

У грудні 2018 року у Швеції було підписано мирну угоду між хуситами та єменським урядом. Однак, за оцінками експертів, вона кволо втілюється у життя.

 

У Казахстані стався новий вибух на території військової частини

29.08.2021 14:28

На території складу боєприпасів у Казахстані, де у четвер 26 серпня сталася пожежа, зафіксували ще один слабкий вибух.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба міністерства оборони республіки Казахстан.

Як зазначається, новий вибух стався сьогодні, 29 серпня, близько 12.20, за місцевим часом.

Унаслідок цього інциденту ніхто не постраждав. Причини інциденту з’ясовуються.

Як повідомлялося, увечері 26 серпня у військовій частині в Жамбилській області Казахстану виникла пожежа на складі інженерних боєприпасів. Сталося понад 10 вибухів.

Число загиблих унаслідок вибухів на складі боєприпасів у військовій частині у Казахстані збільшилося до 9-ти осіб.

У Міноборони повідомили, що на складі зберігалися боєприпаси, які не можуть розлітатися на великі відстані. Пізніше у відомстві підтвердили, що на склад доставили припаси, які раніше зберігалися на складі в Арисі, де у 2019 році мав місце подібний інцидент.

 

Джонсон вів перемовини з власного телефону, ігноруючи секретні рекомендації – ЗМІ

29.08.2021 15:28

Голова уряду Великої Британії Борис Джонсон використовував особистий телефон для робочих перемовин всупереч секретним рекомендаціям із безпеки, які видав його ж уряд.

Як передає Укрінформ, про це пише The Times.

Як зазначає видання, британським урядовцям рекомендують не використовувати особисті пристрої для роботи. Після виборів 2019 року прем’єр-міністр Борис Джонсон надав міністрам свого уряду секретні рекомендації, в яких попередив, що їхні мобільні телефони та облікові записи електронної скриньки можуть бути зламані.

Всупереч цьому, Джонсон вів спілкування з особистого телефону з принцем Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом та бізнесменом Джеймсом Дайсоном.

Зазначається. що саудівський принц писав Джонсону повідомлення щодо угоди про поглинання англійського футбольного клубу “Ньюкасл Юнайтед” за підтримки Саудівської Аравії.

Окрім того, Джеймс Дайсон відправив прем’єр-міністру Британії повідомлення з проханням забезпечити сприятливі умови для співробітників, які приїздять до Великої Британії для постачання пристроїв ШВЛ.

Як повідомлялося, розвідувальні служби Великої Британії та США підготували низку рекомендацій для захисту від хакерів, пов’язаних зі Службою зовнішньої розвідки РФ.

 

Папа Франциск нагородив дипломом 15-річну мешканку Луцька

30.08.2021 03:53

15-річна Уляна Сухачевська з Луцька, яка має синдром Дауна, отримала диплом із Ватикану від Папи Римського Франциска.

Про це повідомляє Волинь 24.

Як зазначається, навесні цього року Уляна Сухачевська взяла участь у міжнародному дитячому конкурсі малюнків «Писанка для Папи».

На звороті свого малюнка дівчина написала: «Привіт, любий Папа! Пише до тебе сонячна принцеса з Луцька. Я хочу познайомитись з тобою. Тому запрошую тебе до себе. Будемо разом з усіма малювати в «Оле-Арті». Аморе».

«Після такого листа з резиденції прийшла відповідь, що Уляна – єдина учасниця конкурсу, яка нічого не попросила для себе у Папи Римського. Глава Католицької церкви оцінив це і прислав диплом для Уляни», – ідеться у повідомленні.

Як повідомлялося, Папа Франциск звернувся із закликом до людей зробити щеплення проти COVID-19, заявивши, що вакцини можуть покласти край пандемії.

«Вакцинація – це простий, але дієвий спосіб просування загального блага і турботи один про одного, особливо про найбільш уразливих. Я молю Бога, щоб кожен міг внести свою маленьку піщинку, свій власний маленький жест любові», – сказав Папа у відеозверненні.

 

У Бразилії з’явилася статуя Будди, що вища за монумент Христа у Ріо

29.08.2021 13:05

У буддійському храмі в Бразилії встановили гігантську статую Будди. Ця статуя перевищує відому статую Христа-Спасителя у місті Ріо-де-Жанейро.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Globo.

Нова статуя Будди розташована на півночі бразильського штату Еспіріту-Санту. Відкриття монументу відбулося у суботу, 28 серпня.

Зведення монументу завершилося ще 2020 року. У квітні поточного року мало відбутися відкриття 350-тонної статуї, однак цим планам завадила пандемія коронавірусу, від якої особливо постраждала Бразилія.

Висота монументу складає 35 метрів, що на п’ять метрів вище, ніж знаменита статуя Христа-Спасителя у місті Ріо-де-Жанейро.

Як зазначається, подивитися на новий монумент кожні вихідні приїжджають близько чотирьох тисяч людей. Зробити це можна безкоштовно та у будь-який час.

 

Коронавірус: 1,9 тисячі заражень за день, найбільше – у Києві

29 серпня 2021, УП

У суботу, 28 серпня, в Україні зафіксували 1,9 тис. нових випадків Covid-19, хвороба забрала життя 34 заражених.

Джерело: дані МОЗ

Деталі: Із 1906 нових хворих 134 – діти. Також захворіли 40 медпрацівників.

За минулу добу було госпіталізовано 772 особи, летальних випадків – 34.

Водночас одужало 685 людей.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у місті Київ (240), Харківській (156), Дніпропетровській (140), Київській (134) та Донецькій (132) областях.

За весь час пандемії в країні від коронавірусу померли 53 720 українців.

Нагадаємо:

27 серпня в Україні було виявлено майже 2,1 тис. нових випадків коронавірусної хвороби, 54 людини померли.

26 серпня у світі діагностували понад 543 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус. Найбільше хворих виявили у США, Індії, Британії, також за добовою смертністю лідирують Мексика і Росія.

 

В Україні за добу – 749 випадків коронавірусу

30.08.2021 08:12

В Україні за минулу добу підтвердили 749 випадків зараження коронавірусом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“За добу 29 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 749 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (із них дітей – 55, медпрацівників – 6)”, – йдеться у повідомленні.

Протягом минулої доби госпіталізували 583 особи, сталося 18 летальних випадків, одужала 291 особа.

За добу методом ПЛР протестовано 9 617 осіб, методом ІФА – 1 650, експрес-тестами – 7 391.

 

В Японії з’ясували походження домішок у вакцині Moderna

30.08.2021 09:24

Міністерство охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення Японії повідомило, що домішки, виявлені у флаконах з вакциною Moderna у префектурі Окінава, можуть бути частинками пробок флаконів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NHK.

Співробітники міністерства заявили в неділю, що вони отримали доповідь від компанії Takeda Pharmaceutical, яка займається доставкою цієї вакцини по Японії.

Згідно з доповіддю, результати перевірки з великою ймовірністю дають зрозуміти, що сторонні речовини можуть бути фрагментами гумових пробок флаконів. У документі говориться, що частки гуми могли потрапити в вакцину при проколі пробки голкою шприца.

Представники міністерства заявляють, що з якістю вакцини немає жодних проблем і вони не бачать необхідності призупиняти програму вакцинації.

Як повідомлялося, міністерство охорони здоров’я Японії повідомило, що двоє чоловіків померли після отримання доз вакцини проти коронавірусу компанії Moderna, що входили в число партій, використання яких було пізніше призупинено після виявлення контамінантів.

Поки що залишається незрозумілим, чи пов’язані їхні смерті зі щепленнями.

Двоє чоловіків у віці 30 і 38 років отримали щеплення 22 і 15 серпня відповідно. Обидва вони померли через три дні після вакцинації.

Сторонні речовини, які ймовірно є металевими частинками, були виявлені в закритих флаконах з вакциною Moderna на кількох пунктах вакцинації в Японії з середини серпня.

 

В Узбекистані заявляють, що вивели помідори з COVID-вакциною всередині

29.08.2021 22:09

В Узбекистані науковці почали вирощувати помідори з вакциною від коронавірусу всередині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Cursor.

Як зазначається, узбецькі вчені створили сорт помідору, який повинен стати альтернативою звичайному щепленню.

Дослідники клонували частину клітини вірусу COVID-19, виявленої в Узбекистані, отриманий матеріал вони ввели у рослинну клітину.

Читайте також: У Канаді пройшла першу фазу випробувань COVID-вакцина рослинного походження

З’ясувалося, що помідори, вирощені внаслідок такого експерименту, нібито, можуть виробляти вакцину від коронавірусної хвороби.

Вчені займаються розведенням “чарівних” томатів з січня 2021 року. За прогнозами, перший урожай цих овочів можна буде зібрати вже за два місяці.

Втім, “чарівний” ефект помідорів ще повинен бути підтверджений дослідженнями, а сама розробка має бути оцінена експертами ВООЗ.

Як повідомлялося, у світі станом на ранок неділі, 29 серпня, зареєстровано 216 766 751 випадок захворювання на COVID-19, зокрема 4 508 171 летальний, одужало 193 697 396 осіб.

 

Україна отримала від США понад 188 тисяч доз вакцини Pfizer

29.08.2021 11:33

Україна отримала понад 188 тисяч доз вакцини Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech від уряду США в межах механізму COVAX.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

“У суботу, 28 серпня, Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 188 370 доз вакцини Comirnaty від COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці дози разом із розчинником для розведення вакцини надає Україні уряд США через ініціативу COVAX в межах глобальних заходів щодо забезпечення справедливого та рівного доступу до безпечних та ефективних вакцин проти COVID-19 для всіх країн світу.

Нова партія вакцин призначена для використання у центрах масової вакцинації та для організованих колективів.

“Я хочу щиро подякувати урядові США та нашим партнерам, які в межах ініціативи COVAX і поза нею допомагають захистити якомога більше українців, насамперед з пріоритетних груп, від тяжких наслідків коронавірусної хвороби”, – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Своєю чергою повірена у справах США в Україні Крістіна Квін наголосила, що вакцини – один із найкращих засобів, які є для боротьби з пандемією.

“Сполучені Штати Америки віддані глобальній боротьбі з COVID-19, і ми пишаємося співпрацею з Україною, яка веде до розширення доступу до якісних та схвалених вакцин проти COVID-19 по всій країні”, – заявила вона.

Зберігання й логістику мРНК-вакцин з цієї поставки в межах COVAX, із дотриманням відповідного холодового ланцюга, в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID через проєкт SAFEMed.

“ЮНІСЕФ вдячний уряду США за незмінну підтримку відповіді на пандемію та рятівної вакцинації від COVID-19 в Україні. Сьогодні вона надзвичайно важлива та своєчасна. З огляду на перспективу нової хвилі COVID-19 потрібно, щоб якомога більше батьків, якомога більше вчителів отримали щеплення. Ми знаємо, що вакцини працюють. Зараз, коли вакцини доступні, важливо, щоб вчителі і батьки отримали свій захист і могли повноцінно підтримувати 4,2 мільйона школярів в Україні”, – сказав голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт зазначив, що ВООЗ вітає надходження додаткових вакцин для захисту населення України.

“Протягом останніх місяців ми регулярно поставляємо вакцину, і зараз Україна робить більш ніж 1 мільйон щеплень на тиждень, що дуже обнадійливо. Вакцинація разом із заходами громадського здоров’я допомагають нам подолати пандемію. І я закликаю людей із груп ризику, людей похилого віку та медичних працівників, які ще не отримали вакцину проти COVID-19, звернутись до свого сімейного лікаря або до центрів вакцинації, відкритих зараз по всій країні, щоб отримати щеплення до початку наступної хвилі пандемії, бути в безпеці та зберегти своє здоров’я”, – заявив він.

Як повідомлялося, у липні ЮНІСЕФ доставив 2 000 040 доз вакцини проти COVID-19 Moderna, наданих урядом США через COVAX. Загалом, на цей момент 4 325 910 доз вакцин різних виробників (Pfizer, Moderna та AstraZeneca) доставлені в Україну в межах ініціативи COVAX.

На початку серпня ЮНІСЕФ також підтримав доставку 509 400 доз вакцини AstraZeneca, наданих урядом Данії.

До кінця 2021 року, як очікується, Україна має отримати достатню кількість вакцин різних виробників, щоб захистити до 20% населення від COVID в межах ініціативи COVAХ.

Як повідомлялося, в Україні вакцинація проти COVID-19 розпочалася 24 лютого 2021 року. Загалом щеплено 5 295 407 людей, з них повністю імунізовані та отримали дві дози 3 594 758 людей (двоє з них отримали одну дозу за кордоном).

 

В Ізраїлі третє щеплення проти коронавірусу робитимуть усім охочим

29.08.2021 18:29

В Ізраїлі третя доза вакцини проти коронавірусу відсьогодні стала доступною всім жителям країни, які мають право на щеплення.

Про це заявив генеральний директор міністерства охорони здоров’я Нахман Еш, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Як зазначається, в Ізраїлі сьогодні почали пропонувати додаткову дозу вакцини проти COVID-19 кожному, хто пройшов повну вакцинацію, знизивши вік для отримання права на щеплення до 12 років.

“Відсьогодні третя доза вакцини доступна для усіх”, – сказав гендиректор МОЗ.

Як повідомлялося, у світі станом на ранок неділі, 29 серпня, зареєстровано 216 766 751 випадок захворювання на COVID-19, зокрема 4 508 171 летальний, одужало 193 697 396 осіб.

 

МОЗ пропонує школам різні варіанти початку навчального року

29.08.2021 14:43

У переддень Дня знань Міністерство охорони здоров’я України пропонує розглянути різні варіанти організації початку 2021-2022 навчального року і дотримуватися обмежувальних протиепідемічних заходів.

Поради Міністерство охорони здоров’я оприлюднило на своєму сайті, передає Укрінформ.

У МОЗ наголосили, що урочистості та лінійки на честь 1 вересня для закладів освіти не є обов’язковими, а рішення проводити святкові заходи чи ні (і я в якому форматі) залишається за адміністрацією школи.

І якщо школи вирішили все ж організувати святкові урочистості, у МОЗ рекомендують дотримуватися низки рекомендацій. Зокрема, урочиста лінійка має проходити просто неба.

Також рекомендується не змішувати дітей різних вікових груп/класів; уникати утворення натовпу; слідкувати за дотриманням фізичного дистанціювання – 1,5 метра. Слід утриматися від організації масових заходів та запрошення розважальних колективів, які не є співробітниками школи, а також максимально скоротити час проведення заходу.

Якщо ж школи обрали альтернативний формат проведення свята першого дзвоника, який не передбачає скупчення дітей, тоді, у МОЗ рекомендують організувати святкування в межах кожного класу окремо; замість активності у приміщенні обрати варіант святкування просто неба спробувати організувати День знань в інтерактивній формі.

МОЗ також наголошує на необхідності дотримання вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України, та протиепідемічних заходів, затверджених постановами головного державного санітарного лікаря України для дошкільних закладів та закладів освіти.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що новий навчальний рік розпочнеться вчасно — 1 вересня — та проходитиме у звичному режимі.

 

З 1 вересня реформа Нової української школи стартує у пілотних п’ятих класах

29.08.2021 17:45

Новий навчальний рік в українських школах цьогоріч розпочнеться вчасно, крім того, з 1 вересня стартує реформа Нової української школи.

Як передає Укрінформ, це відзначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи економічні підсумки тижня у Фейсбуці.

“Навчальний рік розпочнеться вчасно. Нинішня епідемічна ситуація дає змогу розпочати роботу закладів освіти у звичному режимі. Навчання має відбуватися з дотриманням усіх протиепідемічних правил. Школи підготовлені та мають все необхідне”, – зауважив прем’єр.

Він нагадав, що з 1 вересня реформа Нової української школи стартує у пілотних п’ятих класах 136 шкіл України. “Ця модель організації освітнього процесу покликана навчити дітей критичного мислення, а замість простого заучування інформації — набути компетенцій для застосування знань у реальному житті”, – відзначив Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 28 серпня заявив, що важливою умовою роботи, яка гарантує безпеку вчителя та учня, є вакцинація освітян.

 

Учитель пояснює, що пішло не так із впровадженням реформи НУШ у п’ятих класах

29 серпня, 2021, ZN.UA

Перевантаженість школярів предметами залишається, підручників , написаних під нові програми, немає, а самі програми писалися нашвидкуруч.

Реформа НУШ підходить впритул до старшої школи. З цього навчального року вся початкова школа навчатиметься у Новій українській школі. І саме зараз починається пілотування Нової української школи для 5-класників, щоб «запустити» її наступного навчального року.

Та вже зараз видно, що щось іде не так. Причини гальмування подальшого розгортання НУШ аналізує вчитель Михайло Девдера у статті «Безпілотна Нова українська школа: чому реформа освіти «заглючила»».

«Коли зараз я аналізую події та факти, пов’язані з підготовкою до подальшого розгортання НУШ уже в п’ятому класі, стає дуже сумно. Мені з моєї глибокої периферії дедалі частіше здається, що ніхто там, у верхах, не переймається досягненням проголошених цілей», – пише автор.

Девдера, оминаючи загальновідому інформацію про мету та засоби реалізації реформи, зупиняється на одному з ключових її компонентів – новому змісті освіти.

«Щойно відповідальні структури взялися за оновлення, воно «заглючило» одразу і дуже серйозно. Виявилося, що зняти «перевантаженість предметами» – це значить зачепити такі пласти освітнього і навколоосвітнього буття, котрі, зрушивши, успішно поховають під своїми завалами будь-якого реформатора. Навіть найбільшого. А разом із ним ще й купу політиків найвищого рівня», – наголошує він.

Бо скорочення кількості предметів – це скорочення і вчительських ставок, і кількості підручників, й інших матеріальних речей.

Оскільки нікому не хочеться жертвувати політичним рейтингом заради впровадження змін у школі, найтяжча «болячка» школи старої тихенько перекочувала в НУШ практично в усій своїй красі і неповторності. Та ще й із заспокійливим аргументом від МОН: батьки вже не бачать у перевантаженості жодної перевантаженості.

Поки йшли баталії навколо держастандарту, час минав. Тому Державний стандарт базової середньої освіти було прийнято не 2019-го, як заплановано, а вже аж у вересні 2020 року. У лютому 2021-го побачила світ Типова освітня програма.

А вже 24 березня 2021 року потенційним авторам проєктів модельних програм надіслали пропозицію до 30 квітня подати відповідні матеріали для розгляду експертами. «А скільки ж там того діла –якусь модельну програмку написати? Під новий держстандарт. Місяць часу – це ще навіть дуже багато!», – розмірковує  автор.

Невідомо також, за якими підручниками має організувати роботу з «оновленим змістом освіти» учитель саме пілотної школи? З чим він, разом зі своїми учнями, працюватиме на уроках із 1 вересня? Що саме буде апробуватися весь навчальний рік?

«Ті підручники (маю на увазі насамперед підручники з української мови), які школи мають зараз, написано не під модельні програми і не під новий держстандарт. У них інший зміст і не ті смислові орієнтири. Словом, у процес «пілотування» вони вже явно не впишуться», підсумовує Михайло Девдера.

 

Українці виграли 43 медалі за п’ять днів Паралімпіади

29.08.2021 16:36

На XVI літніх Паралімпійських іграх у Токіо завершився п’ятий змагальний день.

29 серпня українська команда здобула 9 нагород – 2 золоті, 5 срібних та 2 бронзові, передає Укрінформ.

«Золото» виграли легкоатлетка  Оксана Зубковська (стрибки у довжину, клас  Т12) та представник академічного веслування Роман Полянський (клас PR1).

Загалом наші паралімпійці мають у Токіо вже 43 медалі (10, 22, 11). У неофіційному командному заліку українці за якістю нагород йдуть п’ятими, а за кількістю медалей – четвертими.

Лідирує на Паралімпіаді команда Китаю – 103 медалі (45, 29, 29), другими йдуть паралімпійці Великої Британії – 60 (23, 19, 18), третє місце у команди США – 40 (15, 16, 9).

Як повідомлялося, національна паралімпійська збірна України виступає в Токіо у 15-ти із 22-х видів спорту. Це – бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо та фехтування на візках. Склад команди – 143 параатлети.

XVI літні Паралімпійські ігри триватимуть до 5 вересня.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 244

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua