Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 30.05.2020

Інформаційний резонанс доби: 30.05.2020

Доба в ООС: 8 порушень “тиші”, обійшлося без постраждалих

Минулої доби збройні формування РФ 8 разів порушили режим припинення вогню та обстріляли наші позиції з мінометів калібру 82 мм, а також озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Про це йдеться у ранковому зведенні штабу сил ООС – Укрінформ.

“В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” неподалік Авдіївки противник у ранковий час застосував міномети калібру 82 мм. Згодом агресор ще тричі обстрілював наші оборонні укріплення біля цього населеного пункту з озброєння БМП, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів”, – повідомили у штабі.

Окрім того, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” на підступах до Оріхового окупанти застосували цілий спектр піхотного озброєння.

“По наших позиціях противник двічі вів вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Крім того, російські найманці два рази обстрілювали українських воїнів біля Хутора Вільного. Спочатку агресор використав станкові протитанкові та автоматичні станкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю, а згодом випустив 7 мін калібру 82 мм”, – інформували військові.

У штабі додали, що підрозділи Об’єднаних сил невідкладно реагували на ворожі збройні провокації та прицільним вогнем по позиціях противника змушували його відмовитись від продовження обстрілів. За даними розвідки, 30 травня наші воїни поранили двох окупантів.

Втрат серед наших захисників внаслідок ворожих обстрілів не було. Від початку поточної доби російські окупаційні війська активності не проявляли. За поточну добу втрат серед українських захисників також, на щастя, немає.

 

На адмінкордоні з окупованим Кримом викрали українського військового

Військова служба правопорядку у ЗСУ повідомляє, що 30 травня поблизу півострова Чонгар на адмінкордоні з окупованих Кримом зник український військовослужбовець.

Як повідомила військова служба правопорядку у Збройних Силах України, наразі розглядається версія викрадення – Укрінформ.

“30 травня близько п’ятої години ранку в районі півострова Чонгар під час несення служби на спостережному посту було виявлено відсутність військовослужбовця одного з підрозділів Збройних сил України”, – повідомили в ЗСУ.

Після зникнення почалися пошукові заходи, які наразі не принесли результату.

Повідомляється, що поблизу місця служби військового “виявлені сліди боротьби з невідомими особами”.

“За попередньою інформацією, військовослужбовець під час несення служби був викрадений. Неподалік наглядового поста були виявлені сліди боротьби з невідомими особами”, – заявили в ЗСУ.

Наразі вживаються всі необхідні заходи щодо встановлення місця знаходження військовослужбовця, а матеріали щодо даної події оперативно передані до правоохоронних органів.

 

Акція КримSOS нагадала про викрадення людей на окупованому півострові

Громадська організація Крим-SOS провела 46-ту акцію на підтримку рідних та близьких жертв насильницьких зникнень в окупованому Росією Криму #де_Ервін. У зв’язку з епідеміологічною ситуацією в Україні вона відбулася в онлайн-режимі.

Про це повідомляє КримSOS – Укрінформ.

“Громадські діячі та знайомі Ервіна Ібрагімова – Aлім Алієв, Наріман Джелялов, Эдем Бекиров, Таміла Ташева – записали відеозвернення, в яких висловлюють підтримку батькам та близьким Ервіна Ібрагімова”, – йдеться у повідомленні.

За даними громадської організації, шість років тому, 26 травня 2014 року в Сімферополі був викрадений активіст та співзасновник громадської ініціативи “Український дім” Тімур Шаймарданов.

“Він не приховував свою громадянську позицію та активно допомагав українським військовим частинам. Цього дня Тімур пішов з дому у справах і не повернувся. Свідки та родичі Тімура повідомляли про причетність “кримської самооборони” до його зникнення. Пошуками Тімура Шаймарданова зайнявся його друг та соратник Сейран Зінедінов, який згодом також був викрадений”, – повідомляє КримSOS.

Також, за даними організації, два роки потому, 24 травня 2016 року, був викрадений Ервін Ібрагімов, житель міста Бахчисарай, член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар, екс-депутат Бахчисарайського міськради, член регіонального Меджлісу.

“Того дня пізно ввечері на об’їзній дорозі міста Бахчисарай його машину зупинили люди в формі ДІБДР Росії на білому мікроавтобусі “ФордТранзит”. Камера зовнішнього спостереження, яка була встановлена ​​в одному з найближчих магазинів, зафіксувала викрадення. На записі видно, як Ібрагімов намагався втекти, але його зловили і насильно посадили в мікроавтобус. Після цього машина через лісосмугу поїхала в бік Бахчисарайського водосховища. Незадовго до викрадення Ібрагімов кілька разів говорив про те, що за ним ведеться стеження на автомобілі “Шкода” білого кольору з номером 350 Воронезької області”, – інформує громадська організація.

Як зазначається, загалом за шість років російської окупації Криму було викрадено 45 осіб. 15 з них досі не знайдені.

 

База відпочинку: чому бойовики ІДІЛ осідають в Україні 

29.05.2020 –  РБК Україна

Україна в середині травня видала Грузії одного з колишніх ватажків терористичної організації ІДІЛ Аль Бара Шишані. Бойовик, якого шукав Інтерпол, довгий час жив у передмісті Києва. За останні роки СБУ затримала десятки прихильників ісламських терористів в різних містах країни. Чи Україна може перетворитися на базу бойовиків ІДІЛ, і чому вони вирішують осісти в нашій країні – в матеріалі РБК-Україна.

Кривавий конфлікт в Сирії триває вже майже 10 років. Громадянська війна, яка розпочалася навесні 2011 року з опозиційних акцій проти президента Башара Асада, поступово переросла в запеклий бій “всіх проти всіх” із залученням інших країн.

З осені 2015 року активно в цю війну втрутилася Росія, ставши на бік урядових військ. Але і до цього тисячі громадян колишнього СРСР, переважно з країн Середньої Азії та Північного Кавказу, приєднувалися до угруповань, підконтрольних “Ісламській державі”.

У березні 2019 року президент США Дональд Трамп оголосив про “остаточний розгром” халіфату ІДІЛ в Сирії. Багато хто з терористів, не дочекавшись розгромної поразки, заздалегідь залишили зону бойових дій і на деякий час осіли в Туреччині та країнах ЄС. Україна також виявилася зручним “перевалочним пунктом” для ісламістів.

Армія добровольців з СНД

Служба безпеки України у 2016 році розкрила 11 таких пунктів і два осередки ІД у Харкові та Дніпрі. В країну тоді не пропустили 443 бойовики з Сирії. Але інтерес до України у них не згас. Тільки в травні поточного року в Україну, за даними СБУ, не пустили 19 членів міжнародних терористичних організацій, включаючи ІДІЛ.

Спецслужба розслідує 11 кримінальних справ проти дев’ятьох членів “Ісламської держави”, повідомили в СБУ на запит РБК-Україна. При цьому четверо з них вже отримали судові вироки. Кількість терористів, екстрадованих з України, СБУ назвати відмовилася, зауваживши, що цей процес координують Офіс генпрокурора і Мін’юст.

Більшість вихідців з країн СНД воювали в Сирії у складі формування “Джейш-аль-Мухаджирін валь-Ансар” (“Армія емігрантів і сподвижників”). Спочатку воно було асоційоване з “Аль-Каїдою”, але потім увійшло до складу “Ісламської держави”. ООН наклала санкції на “Армію емігрантів”, вона також включена до переліку терористичних організацій.

Довгий час керував підрозділом військовий емір ісламського халіфату Абу Умар аш-Шишані (Тархан Батірашвілі) – уродженець Грузії. Його заступником був Аль Бара Шишані (Цезар Тохосашвілі), якого затримали в передмісті Києва 12 листопада 2019 року.

Бійці ІДІЛ перечікують “складні часи” у Європі (фото: flickr by Makurley Dixon)

Голова СБУ Іван Баканов назвав це “найгучнішою справою” відомства і зазначив, що в операції допомагали “іноземні партнери”. 18 травня українські правоохоронці доставили Аль Бара Шишані до Грузії в рамках екстрадиції. Адвокат “іділівця” Володимир Осикін сказав РБК-Україна, що йому заборонено розкривати подробиці справи підопічного.

Проте з матеріалів Єдиного реєстру судових рішень можна з’ясувати уривчасті дані про життя в Україні одного з ватажків міжнародної терористичної організації.

Аль Бара Шишані підробляв таксистом в Білій Церкві та з дружиною виховував трьох неповнолітніх дітей. Про те, що він знаходиться в міжнародному розшуку, ісламіст нібито не знав. Водночас СБУ запевняє, що в передмісті Києва він не жив мирним життям, а координував діяльність “амніятів” – підрозділів служби безпеки ІДІЛ.

Ще один ймовірний учасник “Армії емігрантів” – росіянин Аріф Джабаров, був затриманий у Запоріжжі в грудні 2017 року. За версією слідства, у 2013 році він приєднався до бойових дій в Сирії і з того часу розшукується ФСБ Росії. Майже рік затриманий знаходився в українському СІЗО, без успіху намагаючись отримати статус біженця.

У березні 2018 року прокуратура вирішила видати Джабарова російським правоохоронцям, але адвокатам вдалося скасувати це рішення в суді. Зараз Джабаров живе в Дніпрі та знаходиться під найбільш м’якою мірою запобіжного заходу – особистим зобов’язанням. Він не залишає спроб домогтися легалізації в Україні.

Його земляку Тимуру Тумгоєву пощастило менше. Взявши участь у сирійській військовій кампанії, етнічний інгуш приїхав в Україну і приєднався до добровольчого батальйону АТО. Але у вересні 2018 року Україна вирішила видати його Росії, що викликало претензії з боку українських добровольців на адресу керівників Генпрокуратури.

Тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Тумгоєв був у зоні АТО “менше ніж тиждень і в 30 км від Маріуполя”. Акції протесту не допомогли – Тумгоєва екстрадували в РФ, де він отримав 18-річний тюремний термін.

Правозахисники звертають увагу, що це не поодинокий прецедент. Але навіть такі випадки не зупиняють ісламістів на шляху в “тиху українську гавань”

Нездійснені надії

“Всі вони ненавидять РФ і, знаючи, що Україна воює з Росією, думають, що наша країна їх не видасть. Ось тут-то вони й помиляються”, – пояснив мотивацію ісламістів глава адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров.

Юристи цього центру займалися захистом Тумгоєва в судах. Зараз у них залишаються ще 7-8 клієнтів зі схожими справами. Захаров каже, що всіх їх не можна вважати терористами, адже у кожного своя історія.

“Дуже часто ці люди опинялися в дуже складній ситуації, адже коли правовірний мусульманин, а саме салафіт, дізнається, що десь створена країна, що живе суворо за Кораном, то він туди з чистим серцем їде і фактично потрапляє в пастку. Адже просто покинути ІДІЛ він і тим більше його родичі вже не можуть”, – уточнив правозахисник.

За його словами, справи проти таких ісламістів часто фальсифікують правоохоронні органи Росії. Нібито вони оголошують терористами практично всіх, хто виступав у сирійському конфлікті проти офіційного уряду.

Захаров звернув увагу, що і в українських держструктурах ставлення до таких людей не сильно змінилося. Він додав, що їх досі “продовжують переслідувати та видавати, позбавляючи статусу біженця та притулку”.

Генерал-майор СБУ Віктор Ягун, у свою чергу, заявив, що Україна – “комфортна” країна для бойовиків ІД.

“У нас не такий жорсткий контррозвідувальний режим, як, наприклад, у Росії. Плюс тут легше отримати посвідку на проживання, ніж у країнах ЄС, до того ж тут є своя мусульманська громада, на яку вони можуть опертися”, – розповів експерт РБК-Україна.

Водночас, муфтій Духовного управління мусульман України УММА Саїд Ісмагілов запевняє, що релігійні громади не підтримують радикальних ісламістів.

“В Україні немає таких громад, які підтримують таких людей і такі ідеї. Якщо навпаки, то нехай СБУ прямо їх назве. Річ у тому, що в Україні всі ці радикальні ідеї ІДІЛ і йому подібних не є популярними і поширеними”, – додав він.

Муфтій запевняє, що затримання бойовиків ІД в Україні має одиничний характер. Більш того, ховаючись в нашій країні такі люди намагаються не відвідувати публічні заходи і “залягають на дно”.

“Вони ховаються і не відвідують релігійні заходи й установи. Найчастіше вони, як і згаданий Аль Бара Шишані, ховаються в селах, де немає мусульман і мечетей”, – пояснив Ісмагілов.

“Іділівці” використовують Україну як “базу відпочинку” (фото: Flickr by Kurdishstruggle)

На думку Віктора Ягуна, українське суспільство в цілому толерантно ставиться до мусульман, особливо на тлі того, що кримські татари та чеченці активно підтримали Україну у війні проти Росії. Колишній заступник голови СБУ впевнений, що бойовики ІДІЛ приїжджають в Україну не для терактів, а щоб відновити сили і перечекати “складні часи”.

Він вважає, що проблема ісламістів з Сирії не стане критичною для України найближчим часом, проте спецслужби повинні “більш ретельно” з ними працювати. З ним згоден і сходознавець Ігор Семиволос.

“Наскільки я знаю, ті люди, які змогли легалізуватися та осіли на території України, в більшості своїй не продовжували терористичну діяльність, а займаються бізнесом, наприклад. Звичайно, не факт, що частина з них не перебувала на своєрідному “карантині” у нас”, – пояснив директор Центру близькосхідних досліджень.

Семиволос закликає не драматизувати проблему ісламських радикалів в Україні. На його переконання, колишні “іділівці” все ж набагато частіше воліють осісти в країнах Євросоюзу, а тут їх кількість незначна.

Проблема ісламського тероризму, що захлеснула Європу в останні роки, поки що обходить Україну стороною. Тут вже шість років цю “нішу” займають спецслужби РФ. Як показує практика, найчастіше саме вони стоять за терактами як на Донбасі, так і в мирних українських містах.

 

Навчання “Сі Бриз-2020” цьогоріч відбудуться тільки на морі

У зв’язку із пандемією коронавірусу, ювілейні двадцяті українсько-американські навчання “Сі Бриз” обмежаться лише морською фазою із залученням авіації.

Про це повідомив керівник навчань з української сторони капітан 1 рангу Олексій Доскато, передає “АрміяInform” – Укрінформ.

“Від імені командувача ВМС ЗС України ми звернулися до командування 6-го флоту США з пропозицією змінити формат “Сі Бризу” у зв’язку з пандемією коронавірусу. Вони повністю підтримали нашу ініціативу, адже головне — це збереження життя і здоров’я військовослужбовців”, — сказав капітан.

Берегову фазу навчань виключили, аби військові України, США та інших партнерів не контактували. Тому і змінилась кількість учасників, цьогоріч їх буде 10.

Кораблі країн-партнерів заходитимуть в українські порти виключно за необхідності дозаправлення, їхній екіпаж не контактуватиме з цивільними. Також навчання у липні 2020-го триватимуть менше, ніж зазвичай — тиждень.

“Сили та засоби, які були визначені для морської компоненти, наразі залишилися без змін. Також нещодавно підтвердила свою участь у морській фазі “Сі Бризу” постійна група кораблів НАТО, яка в цей час буде знаходитись у Чорному морі”, — додав Доскато.

Раніше повідомлялося, що цьогоріч до традиційних навчань «Сі Бриз» в Одесі мали долучитися близько 20 країн, зокрема Японія, Південна Корея та Норвегія, проте пандемія COVID-19 внесла свої корективи у ці плани.

 

Іран досі не віддав “чорні скриньки” літака МАУ

Бортові самописці збитого Іраном на початку року літака МАУ досі не були передані Україні на розшифровку.

Про це під час пресконференції в Оттаві розповів міністр транспорту Канада Марк Гарно, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Скриньки” досі в Ірані й ми продовжуємо чинити тиск. Іран пообіцяв передати “скриньки” Україні, однак цього не трапилося”, – сказав Гарно.

За його словами, Іран пояснює затримку із передачею самописців пандемією COVID-19. “Вони сказали, що “скриньки” будуть передані протягом двох тижнів, але це збіглося в часі із серйозним спалахом COVID-19 в Ірані й вони пояснили, що не мали на той час змоги розв’язувати це питання”, – пояснив міністр.

Він наголосив, що Канада докладає зусиль, аби “чорні скриньки” були нарешті належним чином розшифровані.

“Ми продовжуємо схиляти Іран до передачі цих “скриньок” відповідно до його зобов’язань за Додатком 13 Чиказької конвенції, й продовжуватимемо це робити надалі”, – підсумував Гарно.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року після вильоту з тегеранського летовища ім. Імама Хомейні був збитий двома ракетами літак Міжнародних авіаліній України. На його борту перебувало 176 осіб, всі вони загинули. Серед них 11 українців — двоє пасажирів та дев’ятеро членів екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Офіційний представник Ірану в Міжнародній організації цивільної авіації ще в березні погодився передати бортові самописці Україні для аналізу.

 

Угорщина поки не збирається поновлювати роботу пунктів пропуску – ДПСУ

Відновлення з 1 червня роботи пунктів пропуску очікується на словацькій та молдовській ділянці кордону, відтерміновується на угорській.

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України – Укрінформ.

“Прикордонне відомство України направило листи та провело прикордонно-представницькі зустрічі з колегами з країн Євросоюзу та Молдови щодо відновлення пропуску осіб та транспорту з їхнього боку навпроти відкритих українських пунктів пропуску. Про готовність найближчим часом частково відновити роботу пунктів пропуску на кордоні з Україною повідомили словацька та молдовська сторони”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, в листі прикордонного відомства Словаччини зазначається, що з 1 червня планується відновлення роботи таких пунктів пропуску: «Вишнє Немецьке» (з українського боку – «Ужгород») лише для легкового та вантажного автомобільного сполучення; «Убля» (з українського боку – «Малий Березний») в повному обсязі; «Вельке Слеменце» (з українського боку – «Малі Селменці») в повному обсязі з 08.00 до 20.00.

Прикордонна поліція Молдови поінформувала, що з 1 червня планує поновити роботу автомобільних пунктів пропуску «Крива» (з українського боку – «Мамалига»), «Мирне» (з українського боку – «Табаки») та «Брічень» (з українського боку – «Росошани»).

“Водночас угорська сторона, яка раніше розглядала питання відновлення до ранку 30 травня роботи чотирьох пунктів пропуску на кордоні з Україною (з українського боку «Лужанка», «Вилок», «Дзвінкове» та «Косино»), заявила, що це питання відтерміновується. Про нову дату поновлення роботи пунктів пропуску угорські прикордонники повідомлять згодом”, – зазначили в українському прикордонному відомстві.

Як повідомлялося, згідно з розпорядженням уряду, з 29 травня додатково (крім тих, що функціонували раніше) поновлена робота 66 пунктів пропуску різної категорії сполучення на державному кордоні з українського боку. Водночас, пункти пропуску на кордоні з суміжними країнами можуть повноцінно функціонувати лише за умови відновлення пропуску з обидвох сторін.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Із 28 березня Україна повністю закрила кордон для регулярного сполучення, зокрема авіаційного.

В Україні за добу зафіксовано 393 нові випадки захворювання на COVID-19. Загалом від початку пандемії коронавірусу в Україні коронавірусом заразилося 23 204 особи, з них 1700 дітей і 4475 медпрацівників. Одужало вже 9311 осіб, летальних випадків зафіксовано 696.

 

Київ і Будапешт налаштовані на пошуки спільних рішень – Кулеба

Україна й Угорщина налаштовані на пошуки спільних рішень.

Такого висновку дійшов міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за результатами свого візиту до сусідньої країни, про що написав у Facebook – Укрінформ.

“Візит очевидно показав важливу зміну – Будапешт і Київ налаштовані не на конфронтацію, а на пошук спільного рішення без перетину червоних ліній обох країн. Процес зближення позицій відбувається, він непростий, але він того вартий”, – зазначив Кулеба.

Він підкреслив, що у дипломатії є правило: ніщо не погоджено, поки все остаточно не погоджено, і воно повністю застосовується до нинішньої ситуації у відносинах з Угорщиною.

За словами міністра, йдеться не лише про двосторонні відносини. Адже, підкреслив очільник МЗС, Центральна Європа – регіон, що “накачує м’язи”, але в ідеальній формі він буде лише з Україною.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив 29 травня візит до Угорщини, де зустрівся зі своїм колегою Петером Сіярто.

Міністри підписали низку двосторонніх документів, зокрема Протокол про внесення змін до Рамкового договору між урядом України та урядом Угорщини про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги та Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Міністерством інновації та технології Угорщини.

Раніше угорсько-українські відносини вкотре загострилися після того, як Верховна Рада ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. В Угорщині негативно відреагували на ухвалення цього закону.

Угорська сторона також різко критикувала ухвалення в Україні закону про освіту 5 вересня 2017 року, який передбачає, зокрема, ширше впровадження української мови, включаючи навчальні заклади національних меншин.

Попри численні спроби угорської та української сторін урегулювати спірні питання дипломатичним шляхом, повного порозуміння досягти не вдалося. Офіційний Будапешт намагається блокувати євроатлантичні ініціативи України.

 

На Мальті вилучили надруковані в Росії гроші для бойовиків у Лівії

Влада Мальти конфіскувала виготовлені банкноти лівійської валюти на суму $1,1 мільярда, надруковані в РФ для відправлення до Лівії.

Про це повідомила у Twitter речниця Держдепу США Морган Ортагус – Укрінформ.

“США вдячні Мальті за вилучення вироблених в Росії динарів (валюта Лівії – ред.) вартістю понад 1 мільярд доларів, призначених для відправлення до Лівії. Керівництво Мальти створило потужний глобальний прецедент для вжиття заходів проти дестабілізуючого втручання РФ у внутрішні справи Лівії”, – написала Ортагус.

Як повідомлялося, у США заявили, що Російська Федерація перекинула на територію Лівії групу реактивних військових літаків для підтримки російських найманців, що діють у цій північноафриканській країні.

Раніше, зі звіту ООН стався витік інформації про те, що сотні найманців російської приватної військової компанії, відомої як “Група Вагнера” воюють у Лівії на боці бунтівного генерала Халіфи Гафтара, який протистоїть міжнародно визнаній владі країни.

Проте РФ офіційно не визнає присутності своїх бойовиків у Лівії.

 

США звинуватили Росію в друкуванні фальшивих грошей для Лівії

УНН. Державний департамент США звинуватив Росію в друкуванні фальшивих грошей для Лівії. Служби безпеки Мальти виявили фальшиві лівійські гроші на суму в 1,1 млрд доларів, які надрукував “Держзнак”. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

“Сили безпеки Мальти виявили фальшиві лівійські гроші на суму 1,1 мільярда доларів (близько 1 млрд євро). Ці банкноти були надруковані російським державним підприємством “Держзнак”. Про це стверджується в заяві, оприлюдненій увечері в п’ятницю, 29 травня, на сайті Держдепартаменту США”, – повідомили в ЗМІ.

Сказано, що за даними Держдепартаменту, замовлення на виготовлення цих грошей надійшло від “нелегітимної паралельної інстанції”.

“Лівійський Центральний банк в Тріполі є єдиним легітимним Центробанком в цій країні, а Росії слід припинити дестабілізувати ситуацію в Лівії, наголошується в заяві Держдепартаменту США”, – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Пентагон заявив, що Росія створює плацдарм в Лівії для розміщення авіації і ракет.

 

Росія розширить свої військові бази у Сирії

УНН. Росія має намір розширити свої військові бази в Сирії. Президент РФ Володимир Путін підписав розпорядження, згідно з яким міноборони Росії за участі МЗС країни належить провести переговори з Сирією про передачу російським військовим додаткового нерухомого майна і акваторії в рамках угоди про розміщення авіаційної групи. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

Розпорядження санкціонує підписання міністерством оборони відповідного протоколу про передачу Росії додаткового нерухомого майна і акваторії.

У Росії в Сирії є авіабаза “Хмеймім” і військово-морська база в порту Тартус.

Угода між РФ і Сирією про розміщення російської авіаційної групи була підписана в Дамаску в 2015 році. Згідно з документом, Росія на прохання Сирії розміщує на її території авіагрупу. Для цього Сирія надала аеродром “Хмеймім”, а також необхідну територію.

Угоду про розміщення в Тартусі на 49 років пункту матеріально-технічного забезпечення ВМФ РФ Москва і Дамаск підписали у 2017 році. У минулому вересні російські військові повідомили, що на базі ВМФ РФ в Тартусі створено судноремонтний центр.

Згідно з російсько-сирійською угодою про пункт матеріально-технічного забезпечення в Тартусі, там можуть розміщуватися до 11 кораблів, включаючи кораблі з ядерною енергетичною установкою.

Росія у громадянській війні в Сирії підтримує уряд Башара Асада. На адресу російських військових нерідко лунали звинувачення в численних цивільних жертвах під час бомбардувань, які вони здійснюють.

Нагадаємо, Росія створює плацдарм в Лівії для розміщення авіації і ракет.

 

Ексканцлер Шредер увійде в історію як лобіст Кремля в Німеччині – посол Мельник

Намагання ексканцлера ФРН Герхарда Шредера образити українського посла є нічим іншим як жалюгідною спробою нападу на Українську державу.

Про це заявив агентству dpa посол України у ФРН Андрій Мельник – Укрінформ.

«Пан Шредер намагається зіграти блискучого державника, але він усе більше і більше втрачає грунт під ногами. І нерви. Називати дипломата карликом – це приниження, особливо для держави, яку він представляє, і для його нації», – заявив Мельник.

За його словами, українці не відчувають нічого, крім жалю, до пана Шредера, постійні заклики якого до зняття санкцій «є актом чистого відчаю», адже ці багаторічні зусилля щодо зменшення санкційного тиску у Берліні були і залишаться марними.

«Пан Шредер увійде в світову історію як цинічний лобіст Кремля в Німеччині, який зневажав агресивну політику Путіна і безсоромно виправдовує військові злочини Росії на Сході України та Криму», – заявив Мельник.

У першому випуску свого подкасту «Герхард Шредер – Порядок денний» колишній канцлер назвав посла Мельника «карликом з України», критика якого нікого не цікавить.

Шредер, що був канцлером з 1998 по 2005 рік, сьогодні є головою наглядової ради російського нафтового гіганта «Роснефть», яка підпала під санкції ЄС, введені у 2014 році. Також він очолює наглядову раду Nord Stream AG монополіста «Газпром», що виконує проєкт трубопроводу, будівництво якого було призупинено через санкції США. До того ж є особистим другом президента Росії Володимира Путіна.

 

По немовлят, народжених від сурогатних матерів, приїхали батьки з Аргентини

Сьогодні вночі в закритому на карантин аеропорту «Бориспіль» приземлився чартерний рейс, яким із Аргентини прибули 11 подружніх пар по немовлят, народжених їм від сурогатних матерів-українок.

Про це повідомляє Радіо Свобода – Укрінформ.

“Прибулих зустрічала особисто посол Аргентини в Україні Елена Летісія Тереса Мікусінскі. Перед цим МЗС України дало дозвіл на в’їзд до України батькам з Аргентини, які через закриті кордони не могли забрати своїх дітей, народжених від сурогатних матерів”, – йдеться у повідомленні.

Усі прибулі повинні пройти обов’язкову обсервацію. Потому – оформлення дитячого паспорта і пошук можливості повернутися додому.

Як повідомлялося, у столичному готелі “Венеція”, який є відділенням клініки Biotexcom, перебуває 51 дитина, народжена методом сурогатного материнства. Батьки не можуть забрати дітей через карантинні обмеження.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до правоохоронців з вимогою щодо негайного реагування на ситуацію.

Згодом Денісова оглянула приміщення, обладнані під “готель для немовлят”, і визнала, що умови там створені гарні, а всі діти доглянуті. Також вона заявила, що на робочій нараді з представниками МЗС та ДМС було напрацьовано дієвий механізм вирішення цієї проблеми передачі малюків, народжених сурогатним способом, їхнім біологічним батькам.

У парламенті 15 травня зареєстрували законопроєкт №3488, який запроваджує ліцензування клінік і кримінальну відповідальність за порушення під час сурогатного материнства.

Міністерство соціальної політики наголосило на необхідності розробки національної політики щодо сурогатного материнства.

 

Трамп заявив, що протести під Білим домом не стосуються пам’яті Джорджа Флойда

Президент Дональд Трамп заявив, що протести в парку Лафаєт перед Білим домом ввечері у п’ятницю “мало стосуються пам’яті Джорджа Флойда”, додавши, що демонстранти ” були там, просто щоб заподіяти шкоду”.

Про це Трамп написав у Twitter – Укрінформ.

“Професійно керовані так звані протестувальники біля Білого дому не мали стосунку до пам’яті Джорджа Флойда. Вони просто були там, щоб заподіяти шкоду”, – йдеться у дописі.

Як повідомлялося, протягом ночі біля Білого дому тривали протести у зв’язку із загибеллю афроамериканця у місті Міннеаполіс, штат Міннесота, 25 травня.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів у США виникла через смерть 25 травня 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. До мережі потрапили відеокадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до землі шию підозрюваного, а той намагається сказати, що не може дихати. Після цього у лікарні афроамериканець помер.

ФБР та прокуратура відкрили справу щодо правомірності дій поліції у Міннеаполісі. 28 травня губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії для підтримання порядку в штаті, у Міннеаполісі оголошено надзвичайну ситуацію.

Четверо поліцейських, причетних до інциденту, звільнені.

Офіцер поліції Дерек Шовін, який фігурує у скандальному відео, заарештований. Йому висунули звинувачення у вбивстві третього ступеня, однак це не зупинило хвилю протестів у США.

 

Поліцейське свавілля у Міннеаполісі: протест під Білим домом тривав понад п’ять годин

Під Білим домом у ніч проти суботи походила акція протесту у зв’язку з загибеллю афроамериканця у місті Міннеаполіс 25 травня.

Про це повідомляє CNN – Укрінформ.

“Понад п’ять годин у ніч проти суботи протестувальники провели біля оточеного працівниками охорони Білого дому”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що протестувальники зносили металеві бар’єри та штовхались із правоохоронцями. Щонайменше раз охоронці змушені були змушені застосувати перцевий спрей проти протестувальників, аби не допустити їх до забороненої зони.

Акція протесту розпочалася близько 22 години ввечері у п’ятницю та тривала до 3:30 ранку суботи.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів прокотилася у США через смерть 25 травня 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. До Мережі потрапили відеокадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до землі шию підозрюваного, а той намагається сказати, що не може дихати. Після цього у лікарні афроамериканець помер.

ФБР та прокуратура відкрили справу щодо правомірності дій поліції у Міннеаполісі. 28 травня губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії для підтримання порядку в штаті, у Міннеаполісі оголошено надзвичайну ситуацію та запроваджено комендантську годину.

Четверо поліцейських, причетних до інциденту, були звільнені.

Офіцер поліції Дерек Шовін, який фігурує у скандальному відео, заарештований. Йому висунули звинувачення у вбивстві третього ступеня.

 

У Портленді запровадили надзвичайний стан через протести

В американському місті Портленд запровадили режим надзвичайного стану через масові протести, що спалахнули після загибелі афроамериканця унаслідок затримання поліцейськими у штаті Міннесота.

Також у Портленді запровадили комендантську годину. Про це заявив мер Портленда Тед Вілер у Twitter – Укрінформ.

“Я офіційно оголосив надзвичайний стан. Комендантська година починається негайно й триватиме до 6 години ранку”, – йдеться у дописі.

Таким чином, у місті запроваджено комендантську годину з 20:00 суботи до 6 ранку неділі, 31 травня.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів прокотилася у США через смерть 25 травня 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. До мережі потрапили відеокадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до землі шию підозрюваного, а той намагається сказати, що не може дихати. Після цього у лікарні афроамериканець помер.

ФБР та прокуратура відкрили справу щодо правомірності дій поліції у Міннеаполісі. 28 травня губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії для підтримання порядку в штаті, у Міннеаполісі оголошено надзвичайну ситуацію та запроваджено комендантську годину.

Четверо поліцейських, причетних до інциденту, були звільнені.

Офіцер поліції Дерек Шовін, який фігурує у скандальному відео, заарештований. Йому висунули звинувачення у вбивстві.

 

У Нью-Йорку під час протестів затримали понад 200 осіб

У Нью-Йорку під час масових протестів, у зв’язку із загибеллю 25 травня афроамериканця унаслідок затримання поліцейськими у штаті Міннесота, заарештували понад 200 осіб.

Про це повідомляє CNN – Укрінформ.

“Департамент поліції Нью-Йорка здійснив понад 200 арештів під час протестів у зв’язку зі смертю Джорджа Флойда”, – повідомило джерело у поліції Нью-Йорка.

Як зазначається, понад 40 транспортних засобів міського відділу поліції зазнали певного рівня пошкоджень, більше десятка копів отримали серйозні поранення у ході заворушень.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів прокотилася у США через смерть 25 травня 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. До мережі потрапили відеокадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до землі шию підозрюваного, а той намагається сказати, що не може дихати. Після цього у лікарні афроамериканець помер.

ФБР та прокуратура відкрили справу щодо правомірності дій поліції у Міннеаполісі. 28 травня губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії для підтримання порядку в штаті, у Міннеаполісі оголошено надзвичайну ситуацію та запроваджено комендантську годину.

Четверо поліцейських, причетних до інциденту, були звільнені.

Офіцер поліції Дерек Шовін, який фігурує у скандальному відео, заарештований. Йому висунули звинувачення у вбивстві.

 

Протести в США: вже сім штатів і округ Колумбія закликали на допомогу Нацгвардію

Сім штатів і федеральний столичний округ Колумбія закликали Національну гвардію США допомогти у боротьбі з масовими заворушеннями, що охопили кілька десятків американських міст.

Про це повідомляє CNN – Укрінформ.

Прохання до Нацгвардії надати допомогу місцевим правоохоронним органам направили штати Міннесота, Джорджія, Огайо, Колорадо, Вісконсін, Кентуккі та Юта. Зокрема, губернатор штату Юта Гері Герберт звернувся до Національної гвардії після неконтрольованих протестів в Солт-Лейк-Сіті.

Після сутичок у Вашингтоні біля Білого дому за допомогою у дотриманні порядку звернувся до Нацгвардії також округ Колумбія.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів прокотилася в США через смерть 25 травня 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. У мережу потрапили відеокадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до землі шию підозрюваного, а той намагається сказати, що не може дихати. Після цього у лікарні афроамериканець помер.

ФБР і прокуратура відкрила справу щодо правомірності дій поліції в Міннеаполісі. 28 травня губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії для підтримки порядку в штаті, в Міннеаполісі було оголошено надзвичайний стан та введено комендантську годину.

Четверо поліціянтів, причетних до інциденту, були звільнені. Офіцер поліції Дерек Шовін, який фігурує в скандальному відео, заарештований. Йому пред’явили звинувачення у вбивстві.

 

Протести проти поліційного расизму дійшли й до Канади

Кілька тисяч людей вийшло на вулиці Торонто, аби висловити протести проти расизму стосовно темношкірих та представників корінних народів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, мітингарі пройшли маршем центральними вулицями міста.

Мітинг тривав кілька годин й мирно закінчився поблизу будівлі парламенту провінції Онтаріо. За порядком стежила велика кількість правоохоронців, однак обійшлося без затримань, оскільки мітингарі поводилися мирно.

Учасники несли в руках плакати зі словами підтримки загиблого у США під час затримання афроамериканця Джорджа Флойда, а також Регіс Корчінскі-Пакет, яка цього тижня випала з вікна свого помешкання в Торонто під час перебування у ньому офіцерів поліції.

Під час руху викрикували: “ні миру без справедливості”, “відмовтесь від поліції”, “не ще одне життя чорношкірого” тощо.

Зазначимо, що абсолютна більшість учасників протесту використовували багато- або одноразові маски, адже в місті досі діють карантинні обмеження.

За словами організаторів подібний масовий мітинг повинен відбутися в неділю у Монреалі.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів прокотилася у США через смерть 25 травня 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. До мережі потрапили відеокадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до землі шию підозрюваного, а той намагається сказати, що не може дихати. Після цього у лікарні афроамериканець помер.

ФБР та прокуратура відкрили справу щодо правомірності дій поліції у Міннеаполісі. 28 травня губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії для підтримання порядку в штаті, у Міннеаполісі оголошено надзвичайну ситуацію та запроваджено комендантську годину.

Четверо поліціянтів, причетних до інциденту, були звільнені. Офіцер поліції Дерек Шовін, який фігурує у скандальному відео, заарештований. Йому висунули звинувачення у вбивстві.

 

Заворушення в США: комендантську годину ввели у 25 містах – РБК Україна

Кервники міст у 16 штатах оголосили про введення комендантської години на вихідні

Американські міста один за іншим почали запроваджувати комендантську годину після загострення протестів, що виникли після вбивства поліцією афроамериканського жителя Міннеаполіса. Рішення про обмеження на вихідних прийняли вже 25 міст.

Про це повідомляє CNN.

Комендантську годину введено в окремих містах у 16 штатах:

Штат Каліфорнія – Беверлі Хіллс, Лос-Анджелес. Колорадо – Денвер. Флорида – Маямі. Джорджія – Атланта. Іллінойс – Чикаго. Штат Кентуккі – місто Луїсвілль. Міннесота – міста Міннеаполіс і Сент-Пол. Штат Нью-Йорк – Рочестер. Штат Огайо – міста Цинциннаті, Клівленд, Колумбус, Дейтон, Толедо.

В Штаті Орегон комендантську годину введено в містах Юджин та Портленд. Також у Філадельфії і Піттсбурзі, штат Пенсільванія. У штаті Південна Кароліна комендантську годину ввели в Чарльстоні і Колумбії.

А також особливий режим діє в містах Нешвілл (штат Теннессі), Солт-Лейк-Сіті (штат Юта), Сіетл (штат Вашингтон) і Мілуокі (штат Вісконсин).

Комендантську годину введено переважно на вихідні – у Філадельфії обмеження почали діяти з 8 вечора 30 травня і триватиме приблизно до 6 годин ранку понеділка, 1 червня, за місцевим часом.

Що стосується особливостей цього періоду, то, наприклад, мер Філадельфії Джим Кенні повідомив: “Люди можуть покидати свої будинки тільки для того, щоб піти на роботу в необхідні підприємства або звернутися за медичною або поліцейською допомогою”.

А в Лос-Анджелесі комендантська година вимагає від жителів залишатися вдома до 5:30 ранку неділі, 31 травня.

Major looting at North Face on Broadway in SoHo tonight. Adidas and other stores also broken into and looted in Manhattan @News12BX @News12BK #GeorgeFloyd #NYCPROTEST #unionsquareprotest #GeorgeFloydProtests #riots2020 #protests #newyorkprotest #looting pic.twitter.com/gDwXUQJTQQ

— Justine Miller (@JustineIMiller) May 31, 2020

Нагадаємо, мінімум сім штатів і федеральний столичний округ Колумбія закликали Національну гвардію США допомогти боротися з масовими заворушеннями.

 

Цукерберг пояснив, чому Facebook нічого не робить з постами Трампа РБК Україна

За його словами, публікацію Трампа не видалили, тому що розцінили її як попередження від держави

Засновник і генеральний директор Facebook Марк Цукерберг пояснив, чому Facebook не буде вживати ніяких дій через пости президента США Дональда Трампа. Американський лідер пригрозив, що “мародерство” в Міннеаполісі призведе до “стрільби”.

Про це пише CNN.

Зазначимо, Цукерберг опублікував пояснення після того, як Twitter позначив пост Трампа значком, який попереджає про насильство.

“Я знаю, що багато засмучені тим, що ми залишили пости президента”, – написав Цукерберг.

Повідомлення Трампа в Facebook, Instagram і Twitter свідчать:

“Ці бандити ганьблять пам’ять Джорджа Флойда, і я цього не допущу. Тільки що поговорив з губернатором Тімом Уолзом і сказав йому, що військові будуть з ним весь час. Будь-які труднощі, і ми візьмемо на себе управління, але, коли почнеться мародерство, почнеться стрілянина. Спасибі!” – написав Трамп в соцмережах.

Facebook мовчав з цього питання протягом 18 годин, поки не з’явився пост Цукерберга.

“Ми дуже уважно подивилися на пост, в якому обговорювалися протести в Міннесоті, щоб оцінити, чи порушує він нашу політику. Хоча у поста була тривожна історична довідка, ми вирішили залишити його, тому що посилання на Національну гвардію означали, що ми розглядаємо це як попередження про дії держави, і ми думаємо, що люди повинні знати, чи планує уряд застосувати силу”, – написав засновник Facebook.

Зазначимо, 28 травня Трамп підписав указ про регулювання роботи соціальних мереж.

Після цього, Twitter відреагував на указ Трампа про соцмережі, назвавши його реакційним і політизованим.

 

SpaceX та NASA здійснили запуск пілотованого корабля з космодрому у Флориді

Американська компанія SpaceX, засновником якої є Ілон Маск, у співпраці з NASA здійснили запуск пілотованого корабля Falcon 9 з капсулою Crew Dragon, що має доставити двох астронавтів на Міжнародну космічну станцію (МКС).

Запуск відбувся о 15:23 за місцевим часом (22:23) за Києвом, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Falcon 9 відправився зі стартового комплексу 39А Космічного центру імені Кеннеді у Флориді, звідки запускалися ракети за програмою “Аполон” з освоювання Місяця, а також Space Shuttle – багаторазових космічних човників.

Таким чином, сьогоднішній старт відновив доставку астронавтів у космос з американської території, оскільки востаннє пілотована подорож у США за програмою Space Shuttle відбулася у 2011 році, після чого програму згорнули. З того часу американців у космос доставляли російські ракетоносії.

У капсулі Crew Dragon у суботу стартували два американських астронавти NASA – Роберт Бенкен та Дуглас Герлі, які вже мали неодноразовий досвід перебування в космосі.

Як повідомляв Укрінформ, перша спроба запуску Falcon 9 мала відбутися минулої середи, однак вона була відкладена через несприятливі погодні умови в районі потенційного приземлення капсули з астронавтами в разі аварійної посадки. Доставка американських астронавтів на МКС запланована на неділю, 31 травня, повідомили в NASA.

 

Корабель Crew Dragon вже на орбіті та прямує до МКС

31.05.2020 03:24

Космічний корабель Crew Dragon компанії SpaceX вийшов на орбіту та наразі наближається до точки зустрічі з МКС, з якою зістикується приблизно за 17 годин.

Про це повідомили у SpaceX – Укрінформ.

Астронавти Дуглас Герлі та Боб Бенкен досягнуть Міжнародної космічної станції 31 травня о 10:29 a.m. EDT (17:29 за київським часом), а на 19:45 заплановане відкриття люку між МКС та Crew Dragon.

На відміну від вантажних кораблів Dragon, які після зближення з МКС підчіплював дистанційний маніпулятор, Crew Dragon оснащений автоматичною системою стикування. Окрім того, на етапі зближення зі станцією астронавти протестують систему ручного управління корабля.

Нагадаємо: американська компанія SpaceX, засновником якої є Ілон Маск, у співпраці з NASA здійснили запуск пілотованого корабля Falcon 9 з капсулою Crew Dragon, що має доставити двох астронавтів на Міжнародну космічну станцію (МКС). Запуск відбувся о 15:23 за місцевим часом (22:23) за Києвом.

 

Від втрати монополії “Роскосмос” втрачатиме $400 мільйонів щорічно

Космічний корабель Crew Dragon компанії SpaceX, який учора вдало був запущений з американського космодрому, позбавить “Роскосмоса” прибутку в $400 мільйонів щорічно.

Про це пишуть російські ЗМ – УкрінформІ.

Це перший американський пілотований корабель, запущений США з 2011 року, коли була припинена програма польотів багаторазових шатлів. З того часу астронавти NASA доставлялися на МКС російськими кораблями “Союз”. За останніми розцінками одне місце обходилося американцям приблизно в 90 мільйонів доларів.

Від втрати монополії “Роскосмос” щорічно буде недоотримувати близько 400 мільйонів доларів.

Як повідомляв Укрінформ, перша спроба запуску Falcon 9 мала відбутися минулої середи, однак вона була відкладена через несприятливі погодні умови в районі потенційного приземлення капсули з астронавтами в разі аварійної посадки. Доставлення американських астронавтів на МКС заплановане на неділю, 31 травня, повідомили в NASA.

 

Греція обурена читанням Корану у Святій Софії в Стамбулі

Греція висловила обурення тим, що в соборі Святої Софії в Стамбулі цієї п’ятниці відбулися читання Корану.

Відповідну заяву зробило МЗС Греції – Укрінформ.

«Читання уривків із Корану всередині Святої Софії, пам’ятки світового рівня, що охороняється ЮНЕСКО як об’єкт всесвітньої спадщини, який функціонує як музей з 1935 року, є не лише неприйнятною спробою змінити сприйняття цього місця як пам’ятника, а й ображає релігійні почуття християн у всьому світі», – йдеться в заяві.

У МЗС Греції переконані, що ця акція є образою для міжнародної спільноти і вкотре викриває Туреччину, яка зобов’язана поважати як Конвенцію про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини, так і ЮНЕСКО, членом якої вона є.

«Ми вкотре закликаємо Туреччину дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань та припинити ставити внутрішню доцільність перед її дуже привілейованою роллю як охоронця пам’ятника, настільки важливого як Свята Софія, що належить усьому людству», – заявили у МЗС Греції.

На початку минулого року Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляв, що один із найстаріших православних храмів – Софійський собор у Стамбулі, який зараз має статус музею, може бути перетворений на мечеть з безкоштовним входом.

 

Брюссель і країни Є3 шкодують про рішення США щодо Віденської ядерної угоди

ЄС, Британія, Німеччина та Франція розчаровані черговим кроком США щодо JCPOA.

Про це йдеться у спільній заяві від імені Верховного представника Європейського Союзу та міністерств закордонних справ Франції, Німеччини та Британії (Є3), розміщеній на сайті німецького зовнішньополітичного відомства – Укрінформ.

«Ми глибоко шкодуємо про рішення США припинити три із санкцій, які охоплюють ключові ядерні проєкти в Ірані, узгоджені у рамках JCPOA, включаючи проєкт модернізації (атомної станції – ред.) м.Арака», – йдеться у заяві.

Ці проєкти, схвалені резолюцією 2231 Ради Безпеки ООН, слугують інтересам нерозповсюдження і надають міжнародній спільноті гарантії виключно мирного та безпечного характеру ядерної діяльності Ірану, нагадують дипломати.

Брюссель, Лондон, Берлін і Париж проводять наразі консультації з партнерами для оцінки наслідків цього рішення Сполучених Штатів.

«Спільний комплексний план дій – JCPOA – є ключовим досягненням світової архітектури нерозповсюдження і на даний момент найкращим і єдиним способом забезпечити виключно мирний характер ядерної програми Ірану. Ось чому ми постійно працювали з метою забезпечення повного та ефективного виконання зобов’язань в рамках JCPOA, зокрема повернення Ірану до повного виконання його ядерних зобов’язань», – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 2015 року у Відні був укладений СВПД, відповідно до якого Іран відмовлявся продовжувати свою ядерну програму. Віденську угоду з Іраном підписали США, Велика Британія, Франція, Німеччина, РФ, Китай, а також Євросоюз.

У травні 2018 року Сполучені Штати з ініціативи президента Трампа вийшли з угоди та відновили санкції проти Ірану.

 

Меркель відмовилася їхати до Вашингтона на саміт G7

Канцлер Німеччини Ангела Меркель відхилила запрошення президента США Дональда Трампа взяти участь у саміті «Великої сімки» у Вашингтоні.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Федеральний канцлер дякує президентові Трампу за запрошення на саміт G7 у Вашингтоні наприкінці червня. На сьогодні, враховуючи загальну ситуацію з пандемією, вона не може погодитися на свою особисту участь, на подорож до Вашингтона», – заявив речник німецького уряду Штеффен Зайберт.

Він додав, що «звісно, канцлер продовжить моніторити розвиток ситуації з пандемією».

Як повідомлялося, спочатку планувалося, що 46-ий саміт відбудеться в резиденції президента США Кемп-Девіді з 10 до 12 червня. Однак наприкінці березня глава Білого дому через пандемію коронавірусу вирішив провести захід за допомогою відеозв’язку.

26 травня прессекретар Білого дому Кейлі Макенані заявила, що саміт все ж може відбутися наприкінці червня, при цьому організатори заходу забезпечать захист глав держав і урядів від коронавірусу SARS-CoV-2.

До «Групи семи» входять США, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Велика Британія і Японія. США наразі головують у G7.

 

Трамп хоче перенести саміт G7 на осінь та запросити на нього Росію

Президент США Дональд Трамп оголосив, що він відкладає саміт G7 принаймні до вересня 2020 року.

Про це пише CNN – Укрінформ.

“Я відкладаю його, тому що я не відчуваю, що “Велика сімка” правильно уявляє те, що відбувається у світі”, – сказав Трамп, додавши, що нинішній формат саміту є “дуже застарілим”.

Президент США також заявив, що хоче запросити до участі у саміті додаткові країни, як-то Росію, Австралію, Індію та Південну Корею.

Нагадаємо: раніше радник з національної безпеки Білого дому Роберт О’Брайен повідомляв, що зустріч лідерів “Великої сімки” планується на кінець червня. Саміт G7 планувався на 10 червня, однак президент Дональд Трамп скасував його через пандемію коронавіруса.

Велика сімка” це США, Канада, Франція, Британія, Німеччина, Італія та Японія.

 

Трамп заборонив в’їзд до США дослідникам із Китаю

Президент США Дональд Трамп запровадив заборону на в’їзд до країни дослідників та аспірантів з Китаю. На думку Трампа, це має захистити американську інтелектуальну власність та технології.

Про це йдеться в опублікованому Білим домом бюлетені – Укрінформ.

“Президент Трамп оприлюднив заяву про заборону в’їзду для певних категорій випускників та дослідників з числа китайських громадян, пов’язаних із суб’єктами в Китаї, що реалізують або сприяють втіленню в життя китайської військово-цивільної стратегії злиття технологій (MCF)”, – йдеться у повідомленні.

У документі зазначено, що таким заявникам відмовлятимуть у наданні віз типу F або J для в’їзду до США.

Виняток зроблять для китайських студентів, що прибувають до США на законних підставах.

Мотивуючи заборону, Трамп зазначив, що Пекін може використовувати вчених для крадіжки інтелектуальної власності та технологій із США.

 

Єврокомісія закликає США переглянути рішення щодо ВООЗ

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та високий представник ЄС Жозеп Боррель закликали США переглянути рішення про розірвання відносин із Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Спільну заяву політиків оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх справ – Укрінформ.

«ВООЗ має й надалі залишатися на чолі міжнародної відповіді на пандемію (корнавірусу – ред.). Для цього участь та підтримка всіх сторін є необхідною… Перед лицем глобальної загрози настав час посиленої співпраці та спільних рішень. Слід уникати дій, що можуть послабити міжнародну відповідь. У цьому контексті ми закликаємо США переглянути своє рішення», – йдеться у зверненні.

Фон дер Ляєн і Боррель наголошують, що нині, коли світ протистоїть пандемії COVID-19, головним завданням є рятувати життя, стримати та пом’якшити удар пандемії. «Європейський Союз продовжує підтримувати ВООЗ у цьому сенсі та вже виділив додаткове фінансування», – зазначають вони.

Європейські лідери нагадали, що в ініційованій ЄС резолюції, яка була ухвалена під час Світової асамблеї охорони здоров’я 19 травня, всі країни-члени ВООЗ погодилися започаткувати неупереджену, незалежну та всеохоплюючу оцінку ефективності реакції світової спільноти на пандемію коронавірусу. Головною метою таких дій має бути підвищення готовності світу до майбутніх глобальних викликів у сфері здоров’я.

«Глобальна співпраця та солідарність, яка має прояв у багатосторонніх зусиллях, є єдиним ефективним та життєздатним шляхом, щоб виграти битву, з якою стикнувся світ», – наголосили європейські лідери.

Як повідомлялося, 29 травня президент США Дональд Трамп оголосив, що Сполучені Штати припиняють відносини із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), яка “не змогла реалізувати нагальні й потрібні реформи”.

Перед цим він заявляв, що ВООЗ не впоралася зі своїми обов’язками під час епідемії COVID-19, а також не перевіряла дані про коронавірусну інфекцію, надані Китаєм. Фінансування ВООЗ Трамп заморозив у середині квітня.

 

Китайська вакцина проти коронавірусу може вийти на ринок до кінця року

Вакцина проти коронавірусу, яку розробляють у Китаї, може вийти на ринок до кінця нинішнього року.

Про це заявила Державна комісія з нагляду та управління активами КНР, повідомляє Gulf News – Укрінформ.

Вакцина, яку розробляють спільно Пекінський інститут біологічних засобів та Китайська національна компанія Biotec Group Co., нещодавно пройшла II фазу клінічних випробувань та може бути готова до виходу на ринок наприкінці цього року або на початку наступного”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Китай зможе виробляти від 100 млн до 120 мільйонів доз готової вакцини щороку.

 

Оцінювати роботу ВООЗ із протидії коронавірусу зарано – канадський міністр

Всесвітня організація охорони здоров’я має детально проаналізувати глобальну реакцію на пандемію коронавірусу, однак зараз це робити зарано.

Таку думку в ефірі CBС висловила міністр міжнародного розвитку Канади Каріна Гулд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Лише коли кількість випадків зараження в усьому світі почне суттєво знижуватися, ми зможемо звернути увагу на те, якою була реакція, та на її наслідки. Ми ще не дійшли до цього етапу, оскільки досі перебуваємо безпосередньо в кризі”, – сказала Гулд.

За її словами, аналіз слід розпочинати, щойно світ вийде із “гострого надзвичайного стану та кризового періоду”.

Міністр додала, що мала у травні відверту розмову із головою ВООЗ Тедросом Адханомом Гебреісусом і запевнила його в підтримці Канадою організації, вказавши на очікування проведення розслідування з метою ліпшою підготовки до майбутніх пандемій.

Водночас, коментуючи звинувачення на адресу ВООЗ у поширенні недостовірних даних щодо Китаю, Гулд висловила переконання, що Організація надавала найбільш точну й актуальну інформацію, до якої мала доступ. Проблеми ж могли полягати в тому, що у різних країнах підхід до збору даних неоднаковий.

Як повідомлялося, 29 травня президент США Дональд Трамп оголосив, що Сполучені Штати припиняють відносини із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), яка “не змогла реалізувати нагальні й потрібні реформи”.

Перед цим він заявляв, що ВООЗ не впоралася зі своїми обов’язками під час епідемії COVID-19, а також не перевіряла дані про коронавірусну інфекцію, надані Китаєм. Фінансування ВООЗ Трамп заморозив у середині квітня.

 

У світі коронавірусом інфіковано більше шести мільйонів осіб

31 травня. УНН. Станом на 5:32 неділі загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 369 126 осіб. У свою чергу, одужали 2 564 693. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі 6 059 017 інфікованих.

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США – 103 776 осіб, Великій Британії – 38 458, Італії – 33 340, Франції – 28 774, Бразилії – 28 834 та Іспанії – 27 125. У Китаї загалом – 4638, за останній місяць не зафіксовано жодного летального випадку.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 770 165), Бразилія (498 440), Росія (396 575), Велика Британія (274 219), Іспанія (239 228), Італія (232 664), Франція (188 752), Німеччина (183 189), Індія (181 827) і Туреччина (163 103).

Нагадаємо, загалом за весь час пандемії в Україні захворіли 23 204 особи.

 

В Україні за добу зафіксували 393 нові випадки коронавірусу

30.05.2020 09:21

В Україні за добу зафіксовано 393 нові випадки захворювання на COVID-19.

Про це поінформував міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 30 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За минулу добу захворіло 393 особи, з них сім дітей і 64 медпрацівники. Було госпіталізовано 94 особи. Зафіксовано 17 летальних випадків. При цьому одужало 377 осіб», – зазначив Степанов.

Він повідомив, що загалом від початку пандемії коронавірусу в Україні на COVID-19 захворіло 23 204 особи, з них 1700 дітей і 4475 медпрацівників. Одужало вже 9311 осіб, летальних випадків зафіксовано 696.

Міністр додав, що за минулу добу здійснено 10 811 досліджень методом ПЛР, а також 1560 ІФА-тестів.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, загальна кількість випадків захворювання на COVID-19 у світі станом на ранок 30 травня становить 6 034 666, з них 366 896 летальних, одужало 2 661 257 людей.

 

Найбільше випадків COVID-19 за добу виявили на Львівщині, Рівненщині та у Києві – МОЗ

За останню добу найбільше випадків захворювання на COVID-19 зареєстровано у Львівській, Рівненській областях та Києві.

Про це поінформував під час онлайн-брифінгу у суботу міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Львівській області – 56, Рівненській області – 52 та місті Києві – 55», – сказав Степанов.

Як повідомлялося, станом на 30 травня в Україні 23 204 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 696 летальних, 9311 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 393 нові випадки.

 

В Україні зробили вже понад шість тисяч ІФА-тестів – Степанов

ІФА-тести в Україні проводяться децентралізовано, наразі зроблено понад 6 тисяч таких тестів.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 30 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Тестування проводиться децентралізовано, тобто в районних, обласних лікарнях. Скрізь, де стоять відповідні лабораторії для можливості роботи з ІФА-тестами. На сьогодні вже роблено близько 6300 ІФА-тестів”, – сказав міністр.

За словами міністра, ІФА-тест показує, чи перехворіла людина на коронавірусну хворобу.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні наприкінці травня розпочали тестування методом ІФА, який дозволяє виявити в організмі людини антитіла до коронавірусу.

Станом на ранок 30 травня в Україні зафіксовано 23 204 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, з них 393 за добу.

 

З майже 8 тисяч ІФА-тестів в Україні – 479 позитивні

В Україні наразі зроблено майже 8 тисяч ІФА-тестувань (імуноферментний аналіз), і 479 зразків дали позитивний результат.

Проо це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Facebook.

“На сьогодні в країні вже зроблено близько 8000 тестів на виявлення антитіл до коронавірусу. 479 зразків показали позитивний результат”, – написав він.

За словами міністра, за останню добу було зроблено 1560 таких досліджень.

Степанов нагадав, що алгоритм ІФА-тестувань прописано у стандартах надання медичної допомоги. Наразі такі дослідження проводяться децентралізовано — в обласних, міських та районних лікарнях, де облаштовані відповідні лабораторії.

Як повідомляв Укрінформ, за останню добу найбільше випадків захворювання на COVID-19 зареєстровано у Львівській, Рівненській областях та Києві.

В Україні за добу зафіксовано 393 нові випадки корнавірусу. Загалом на COVID-19 захворіло 23 204 особи, з них 1700 дітей і 4475 медпрацівників. Одужало 9311 осіб, летальних випадків зафіксовано 696.

 

У боротьбі з пандемією Україна вивчає досвід інших країн, передусім Польщі – Ляшко

Україна вивчає досвід боротьби з пандемією коронавірусу інших країн, передусім Польщі.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я-головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі Радіо Свобода – Укрінформ.

“По коронавірусу найбільше те, що ми вивчаємо, це Польща. Оскільки ми йдемо майже в однаковому діапазоні”, – сказав він.

За його словами, Україна також вивчає досвід Італії, і поїздка українських лікарів до цієї країни стала корисною.

Серед інших країн, чий досвід боротьби з епідемією корисний для України, Ляшко назвав Швецію, США.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за добу зафіксовано 393 нові випадки захворювання на COVID-19. Загалом станом на 30 травня коронавірус підтверджено у 23 204 осіб, одужало 9311 осіб, летальних випадків зафіксовано 696.

 

В Україні клінічно тестують чотири препарати проти COVID-19

Від моменту початку розробки вакцини проти коронавірусної хвороби до завершення може пройти в середньому 18 місяців.

Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко – Укрінформ.

“Близько 70 розробок триває вакцини проти коронавірусної хвороби. Так, це не швидкий час. І від моменту початку розробки до завершення може пройти в середньому 18 місяців. Ми розуміємо, що маємо п’ятий місяць циркуляції збудника, тому вакцину варто очікувати, але не варто очікувати її ось-ось, дуже швидко. Хоча деякі розробки вакцини вже пішли на другу і третю стадії клінічних досліджень”, – сказав він.

Українських розробок, за словами Ляшка, серед них немає.

“Ми зверталися до Академії медичних наук, Академії наук з питанням, чи можна в Україні сподіватися на розробку вакцини. Наші академії відповіли, що нам треба спочатку інвестувати в розробку лабораторних потужностей, на яких можна проводити ці дослідження, а після цього вже говорити про повноцінну розробку власної вакцини”, – зазначив головний санлікар.

Ляшко повідомив, що зараз в Україні проходять клінічні випробування чотири препарати проти коронавірусу.

“Цим питанням займається інша окрема група. Є державний експертний центр, який аналізує всі матеріали, допускає до проведення клінічних випробувань. Я знаю, що там є і препарати, які можуть впливати на зменшення летальності, наприклад, шляхом профілактики ускладнень серцево-судинної системи, легеневої системи. А є, які мають певну противірусну дію. Подивимося, що дадуть нам клінічні дослідження”, – додав він.

Як раніше повідомляло агентство, Єврокомісія ініціює проведення 27 червня донорського саміту, головним метою якого є мобілізація коштів для розробки вакцини від коронавірусу та забезпечення нею всіх країн.

 

Ляшко розповів, на якому етапі нині епідемія коронавірусу в Україні

Заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, на якому етапі нині перебуває перебіг епідемії COVID-19 в Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю “Радіо Свобода” – Укрінформ.

“Ми вивели на певне таке плато. Пік – це досягнення найбільшої кількості випадків. Найбільша кількість випадків – ми ні разу не перейшли 600. Тобто ми говоримо, що пік у нас розтягнутий в часі. Ми його переназвали плато… У нас була реєстрація по 400–500 випадків. Зараз ми реєструємо близько 300 випадків на добу”, – сказав Ляшко.

На запитання, чи можна говорити про зменшення, він відповів: “Так. Але ми на етапі стримування, тому що відкриваються певні сфери економіки. Ми пристосовуємося жити в нових умовах після пом’якшення карантину”.

Нагадаємо: нині в Україні триває перехід до другого етапу послаблення карантину, так званого адаптивного карантину. Він почався з 22 травня і поступово запроваджується в регіонах країни в міру їхньої готовності.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за добу зафіксовано 393 нові випадки захворювання на COVID-19. Загалом станом на 30 травня коронавірус підтверджено у 23 204 осіб, одужало 9311 осіб, летальних випадків зафіксовано 696.

 

У МОЗ пояснили, чому в Україні багато медиків заразилися COVID-19

УНН. Заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, чому в Україні такий великий відсоток від усіх хворих на коронавірус – 20% – становлять медики, передає УНН.

“Це комплексна проблема. І Україна не є унікальною країною. Кількість випадків інфікування серед медичних працівників висока в різних країнах. У нас 20% – так, це великий показник”, – сказав він.

На думка Ляшка, цьому є пояснення – питанням профілактики внутрішньолікарняного поширення інфекційних хвороб у нашій країні досить мало приділялося уваги.

“Реєстрація випадків внутрішньолікарняних хвороб у нас була нижча від європейського рівня. Це точно. Не звертали увагу. І різні чинники на це впливали, у тому числі і купівля лікарських засобів безпосередньо пацієнтом, антибіотиків, антибіотиків останніх поколінь і тому подібне”, – сказав Ляшко.

“Тому, коли ми говоримо про те, чому так багато – тому що в побудованій самій системі охорони здоров’я, коли ми говоримо, що не було розроблено маршрутів пацієнтів, не було зонування, чітко зони, де небезпечна, де безпечно чиста зона, питання виходів із боксів і заходу в ординаторські, як воно це все повинне відбуватися, де повинна проводитися дезінфекція – все це було тільки в навчальних процесах, а на практиці інфекційна служба була не готова”, – пояснив чільний діяч МОЗ.

Нагадаємо, станом на 30 травня в Україні зареєстровано 23 204 випадки інфікування коронавірусом, від початку пандемії померли 696 людей, одужали 9 311.

Серед захворілих – 4 475 медиків, 34 з них померли.

 

На Закарпатті розповіли про об’єднання трьох областей «Малим карпатським колом»

На Закарпатті працюють над втіленням проєкту «Мале карпатське коло», який має об’єднати гірські райони трьох областей якісною туристичною інфраструктурою.

Про це повідомила пресслужба Закарпатської ОДА – Укрінформ.

«Обговорили амбітний проєкт «Мале карпатське коло». Він має об’єднати гірські райони Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей якісною туристичною інфраструктурою», – повідомив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

За його словами, проєктом передбачається маркування й облаштування усім необхідним автошляхів, велодоріжок та пішохідних туристичний стежок.

«Перші кроки у реалізації проєкту ми робимо уже – ремонтуємо дороги місцевого та державного значення. Потрібно ще побудувати нову гірську дорогу, яка з’єднає Львівську та Закарпатську області. І віримо, що цей проєкт стане потужним поштовхом для розвитку туризму у Карпатському регіоні, Закарпатті зокрема. Це дасть змогу наповнювати місцеві бюджети і виводити поступово область із економічної кризи», – зазначив Петров.

На думку голови Закарпатської ОДА, вплив якісної інфраструктури на розвиток конкретного регіону показали у Львівській області.

«Наприклад, історико-культурний заповідник «Тустань». Було – 40 тисяч відвідувачів на рік.  Коли побудували нову дорогу, облаштували місця відпочинку, то кількість туристів збільшилася до 150 тисяч людей. Заповідник заробляє більше 6 млн грн і є самоокупним, може розвиватися», – сказав посадовець.

Як нагадали у пресслужбі, наприкінці минулого року три області – Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська – підписали Меморандум про співпрацю в межах проєкту «Мале карпатське коло». Насамперед він спрямований на розкриття туристичного потенціалу Карпатського регіону, покращення інфраструктурної доступності.

 

Новий посол України в Японії розраховує на посилення співпраці у сфері технологій

Нещодавно призначений послом України в Японії директор Дипломатичної академії при МЗС Сергій Корсунський розраховує на посилення двостороннього співробітництва, передусім у сфері технологій.

Про це він розповів в інтерв’ю Укрінформу.

“Я розраховую, що ми зможемо сформулювати по відношенню до Японії певні нові елементи співпраці… Я знаю, що Японія після війни піднялася саме завдяки технологіям, інтелектуальній власності. Тож як пріоритет номер один я бачу все, що стосується сфери технологій”, – зазначив він.

За словами Корсунського, раніше він неодноразово критично висловлювався з приводу того, що Україна з 2014 року фактично не приділяла достатньої уваги регіону Азії. Наразі ж МЗС розробляє стратегію по Азії, і він теж бере участь у цій роботі.

Як зауважив Корсунський, перші консультації на цю тему із залученням найкращих експертів по Азії показали, що регіон дуже неоднорідний.

“Ми сьогодні намагаємося класифікувати, де є наш пріоритет з точки зору прагматичних економічних відносин, а де є чітка політична афіляція”, – підкреслив дипломат.

За його словами, Японія залишається надзвичайно важливим і перспективним партнером для України.

Водночас він додав, що технологічний потенціал Японії й України важко порівняти, але, менше з тим, співпраця у космічній, військово-технічній, медичній сферах і багато інших речей можуть бути дуже корисними.

Корсунський запевнив, що наука стане одним з пріоритетів, “тому що саме тут я бачу перспективу”.

Зокрема, повідомив дипломат, вже цього тижня у нього запланована зустріч щодо чорнобильсько-фукушімського проєкту. За його словами, проєкт дуже цікавий і важливий, бо показує, що український досвід вирішення проблем після Чорнобильської аварії може бути корисним для Японії.

Як повідомляв Укрінформ, у березні Президент Володимир Зеленський призначив Сергія Корсунського Надзвичайним і Повноважним Послом України в Японії.

Сергій Корсунський — український науковець, дипломат, доктор фізико-математичних наук, заслужений економіст України, працює в системі МЗС з 1994 року. Він обіймав посаду директора Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС з жовтня 2017 року. У 1995-1998 рр. був радником з економічних питань в Посольстві України в Державі Ізраїль.

У 1999-2000 рр. Корсунський обіймав посаду заступника директора Департаменту економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України. У 2000-2005 рр. – радник, радник-посланник та виконувач обов’язків посла в Посольстві України в США.

У 2006-2008 рр. Корсунський обіймав посаду директора Департаменту економічного співробітництва МЗС.

У 2008-2016 рр. був Надзвичайним і Повноважним Послом України в Турецькій Республіці.

 

Рада збереться на засідання 2 червня: стало відомо про порядок денний

УНН. Верховна Рада повернеться до пленарної роботи у вівторок, 2 червня. Про це повідомляє УНН з посиланням на сторінку у Facebook заступниці голови фракції “Слуга народу” Євгенії Кравчук.

За словами народного депутата, тиждень розпочнеться із розгляду Програми уряду.

“Абсолютна більшість комітетів Верховної Ради не підтримали той текст, який Кабінет міністр подав ще у квітні, і надали свої рекомендації. Вірогідно голосування в залі буде аналогічним і програму відправимо на доопрацювання. За законом Уряд повинен внести доопрацьований варіант і парламент розгляне його протягом 15 днів. Розраховуємо отримати детальніший і більш конкретний документ, який врахує рекомендації народних депутатів”, йдеться у повідомленні.

Крім того, за інформацією Кравчук, в порядку денному на тиждень голосування у другому читанні законопроекту про “злодіїв у законі”, постанови від комітету у закордонних справах, пакет законопроектів від “цифрового” комітету – про хмарні послуги, про електронні комунікації, про захист телекомунікаційних мереж.

Також в планах голосування у другому читанні законопроекту з пакету порятунку креативних індустрій.

Народні депутати збираються розглянути важливі зміни до виборчого законодавства: зокрема щодо впровадження партійних списків на місцевих виборах у міських ОТГ, де не менше 15 тисяч виборців (зараз – 90 тисяч), зменшення застави за участь у виборах у 4 рази, паралельне висування до рад різного рівня і багато іншого – у першому читанні.

Кравчук зауважила, що нових випадків захворювання COVID-19 серед депутатів поки немає – усі тести тих, хто контактував з нардепом Валерієм Божиком – негативні.

 

Директор Музею Гончара заявив, що не претендує на посаду міністра культури

Директор Музею Івана Гончара Петро Гончар заявляє, що не претендує на вакантну посаду міністра культури попри таку ініціативу громадських активістів.

Про це він написав у Facebook – Укрінформ.

“Ця петиція (петиція на сайті Президента про призначення на посаду міністра культури — ред.) була створена та опублікована громадськими активістами, без ініціативи моєї та співробітників Музею Івана Гончара. Вдячний громаді за довіру до мене, шану моєї роботи та музею… Вбачаю за необхідність залишитися на посаді директора Музею Івана Гончара та не претендувати на посаду міністра. Підтримаю майбутнього очільника Міністерства культури, молоді та спорту, який діятиме у рамках закону на благо Україні, сприятиме розвитку нашої культури та спорту”, – написав він.

Петро Гончар наголосив, що вже більше 25 років працює та розвивається у музейній сфері, є куратором багатьох виставок та культурних проєктів.

“Тому й надалі я прагну привносити свої знання та навички саме у розвиток музейної діяльності”, – підкреслив директор музею.

Як повідомляв Укрінформ, 26 травня у Музеї Івана Гончара було презентовано виставку картин з приватної колекції експрезидента Петра Порошенка. Це збіглося в часі з викликом Порошенка на допит в ДБР як свідка в межах кримінального провадження щодо обставин у справі про незаконне переміщення через кордон культурних цінностей, а саме – приховування від митного контролю колекції з 43 картин всесвітньо відомих художників. Проте Порошенко у час, коли мав розпочатися допит, представляв експозицію.

Згодом у музей прибули представники ДБР. За словами представників закладу, силовики виламали двері. При цьому вони не пред’являли жодних документів. Йдучи з музею, представники ДБР вилучили представлені на виставці оригінали митних декларацій 43 картин, їх перелік і платіжні доручення на оплату, зроблені з особистого рахунку Порошенка після сплати податків.

Укрінформу в музеї розповіли, що експозиція творів митців XIX-XX століть із приватної колекції родини Порошенків не була попередньо запланована, але була розміщена на прохання п’ятого президента України Петра Порошенка.

 

Зеленський оприлюднив декларацію за минулий рік

Президент Володимир Зеленський оприлюднив декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2019 рік.

Про це повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

“Згідно з декларацією, доходи глави держави та членів його родини у 2019 році склали 28 602 468 грн. Родина Зеленських сплатила до бюджету податки на суму 3 мільйони 600 тисяч гривень”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з травня 2019 року Володимир Зеленський не займається підприємницькою діяльністю та отримує заробітну плату виключно в Державному управлінні справами. Сума одержаної главою держави зарплати з травня по грудень 2019 року становила 208 787 грн.

За інформацією пресслужби, у звітному періоді зафіксоване зростання заробітної плати дружини Президента та зменшення зарплатні та доходів від підприємницької діяльності Володимира Зеленського.

Зокрема, у 2019 році родина Президента отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн.

Зеленський також задекларував 4 мільйони 423 тисячі гривень, які були отримані від продажу нерухомого майна в місті Києві, на вулиці Великій Васильківській, що належало його дружині.

Крім того, родина Президента здійснила продаж корпоративних прав усіх дванадцяти українських підприємств родині Сергія Шефіра на суму 246 тисяч 144 гривні.

“Володимир Зеленський навесні 2019 року позбувся акцій компанії Green Family LTD, а також усіх чотирьох торгових марок, які були зареєстровані у Російській Федерації. Також Президент позбувся корпоративних прав у іноземних компаніях Vilhar Holdings Limited та Aldorante Limited”, – повідомляє пресслужба глави держави.

Водночас, зазначається, що Володимир Зеленський і надалі залишається власником великої кількості торгових марок. Зокрема, у 2019 році були зареєстровані дві торгові марки «Слуга народу» на його ім’я.

Повідомляється, що компанія PricewaterhouseCoopers провела у 2019 році оцінку декількох торгових марок. За даними відповідного звіту, вартість торгової марки «Вечірній квартал» становить 45 мільйонів 810 тисяч гривень. Вартість торгової марки «Розсміши коміка», яка також була оцінена цією компанією Великої четвірки, склала 14 мільйонів 650 тисяч гривень. На підставі зробленої оцінки Володимир Зеленський отримав роялті від використання торгових марок у сумі 5 мільйонів 48 тисяч гривень, тому його доходи порівняно з попереднім роком зросли, інформує пресслужба.

Як зазначається, родина Зеленських також одержала 3 мільйони 200 тисяч гривень за надання в оренду квартири на території Великої Британії.

За повідомленням пресслужби, у 2019 році дружина Президента Олена Зеленська отримала позику від Сергія Шефіра у розмірі 5 мільйонів гривень. Позика була повернута до кінця звітного року.

Володимир Зеленський витратив у 2019 році 11 мільйонів 500 тисяч гривень як внесок до виборчого фонду кандидата в Президенти України. На оплату консультативних послуг компанії PricewaterhouseCoopers витрачено 567 тисяч 875 гривень, ідеться у повідомленні.

“Поїздка Володимира Зеленського до Султанату Оман оплачувалася коштом дружини Президента Олени Зеленської. Згідно із законодавством, видатки та правочини членів родини не декларуються”, – наголошують у пресслужбі.

 

Глава СБУ Баканов розсекретив власну декларацію

Голова Служби безпеки Іван Баканов оприлюднив декларацію за 2019 рік, яка раніше була засекречена.

Декларація розміщена на сайті НАПК – Укрінформ.

За минулий рік Баканов заробив 107 000 гривень за роботу у “Квартал-95” і 536 000 на посаді глави СБУ. На його рахунках – $17 000, 233 євро і менш як 1000 грн. Його дружина отримала 237 000 доходу від підприємницької діяльності 27 000 зарплати.

Баканов володіє квартирою в Києві площею 56 квадратних метрів за приблизно 1 млн грн, третиною квартири в Кривому Розі та будинком, який знаходиться на стадії будівництва. Його дружина задекларувала квартиру в Києві, яка була куплена у 2000 році за 18 000 грн.

Подружжя також володіє чотирма земельними ділянками в Києво-Святошинському районі.

У дружини є Volkswagen Touareg 2012 року вартістю 475 000 грн і Volkswagen Passat за 111 000 грн, на який Баканову надано право безкоштовного користування.

При всьому цьому в декларації немає ні слова про іспанську фірму Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, якої, за даними журналістів “Схем”, Баканов керує з 2015 року і де, нібито, обіймає посаду єдиного адміністратора, хоча закон забороняє йому займатися підприємницькою діяльністю.

Раніше в Службі безпеки України пояснили, що іспанська компанія Nueva tierra verde sociedad limitada, керівну посаду в якій за версією журналістського розслідування “Схем” займає глава СБУ Іван Баканов, призупинила свою діяльність ще у 2019 році.

 

Більше 3 млн гривень кредиту і 347 тис. доларів готівкою: оприлюднена декларація Єрмака – РБК Україна

Єрмак вказав у декларації, що отримав майже 256 тисяч гривень доходу в 2019 році

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак подав свою декларацію про доходи за 2019 рік. У документі він вказав, що отримав 255 тис. 859 гривень доходу, займаючись підприємництвом і адвокатурою.

Декларація опублікована на сайті Національного агентства по запобіганню корупції (НАЗК).

Зокрема, підприємництво принесло Єрмаку 151 тисячу гривень доходу. Адвокатська діяльність, яка вказана як основне місце роботи у минулому році, принесла 42 тис. 570 гривень в адвокатському об’єднанні “Міжнародна правнича компанія” і 10 тис. 672 гривень зарплати у ТОВ “Міжнародна правнича компанія”.

Ще 49 тис. 317 гривень зарплати він отримав за сумісництвом у ТОВ “Міжнародна правнича компанія”. В якості заробітку також вказано гонорар у 1,3 тис. гривень від “Медійної групи європейського партнерства”, ще 1 тисяча гривень Єрмаку дісталася від відчуження цінних паперів.

У глави Офісу президента готівкою є 347 тисяч доларів і 50 тисяч євро. В гривнях у нього зберігається 26 тис. 803 гривні в “ОТП Банку”, а 609 гривень – в “Кредобанку”.

Вказав Єрмак також суму в 1 млн 380 тис. 660 гривень, яку позичив своєму ТОВ “Гарнет Інтернешнл Медіа Груп”. У цього товариства з 2016 року перед Єрмаком залишається дві заборгованості за договорами на 4,98 млн гривень і 3 млн 334 тис. 218 гривень.

Близько 14 років тому, в 2006 році, Андрій Єрмак взяв кредит у “Альфа-Банку” – 4 млн 377 тисяч 186 гривень. Йому залишається виплатити 3 млн 328 тис. 387 гривень.

У декларації Єрмака також вказана квартира в Києві площею 107,8 кв. м, яку він придбав в 2005 році за 3 млн 535 тис. гривень.

В користуванні у Єрмака з серпня 2015 року є автомобіль Toyota Camry, власником якого є Андрій Єрошов.

Нещодавно, 20 березня 2020 року, голова Офісу президента вказав у декларації придбання 11 березня автомобіля Mercedes-Benz S350 (2019 року випуску) за 2 млн 972 тис. 776 гривень. До цієї суми додається також оплата послуг при придбанні автомобіля (106 тис. 752 гривень) і оплата збору під час набуття права власності на легкові автомобілі – 123 тис. 865 грн. В цілому, покупка цього авто Єрмаку обійшлася в 3 млн 203 тис. 393 гривень.

З 1997 року Єрмак володіє половиною корпоративних прав ТОВ “Міжнародна правнича компанія”. У цій же фірмі він є директором. З березня 2019 року Єрмаку належали 60% прав у цьому адвокатському об’єднанні.

Андрію Єрмаку з 1999 року належали 10% ЗАТ “Інтерпромфінанс Україна”. На той час підприємством, створеним для оптової торгівлі, на 90% володів російський підприємець, банкір і громадсько-політичний діяч Рахамім Емануїлов.

З 2001 року у Єрмака є 50% ТОВ “Інтерпромфінанс-Безпека” (діяльність приватних охоронних служб).

З 2012 року Єрмак мав вже 99% ТОВ “Гарнет Інтернешнл Медіа Груп” (займається розповсюдженням і виробництвом кіно – та відеофільмів, ТЕЛЕВІЗІЙНИХ програм). Вже з листопада 2014 року 100% Єрмак отримав корпоративних прав ТОВ “Ер Пі Ай” (спеціалізується на компонуванні кіно – та відеофільмів, телевізійних програм).

Цікаво, що Єрмак на 99% володіє “Віссон Лімітед” (реєстрація – Британські Віргінські острови). У 2018 році в нього було 33,33% в ТОВ “Ама Віжн” (спеціалізація – виробництво кіно – та відеофільмів, ТЕЛЕВІЗІЙНИХ програм).

Зазначимо, що після неподання декларації про доходи проти глави Офісу президента Андрія Єрмака Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження.

Нагадаємо, у декларації президента України Володимира Зеленського за 2019 рік. зазначені численні об’єкти нерухомості, мільйонні доходи і колекція дорогих годинників.

 

Фрагмент Біблії Гутенберга знайшли у домашній колекції Медведчука

29.05.2020, УП

Майнова декларація депутата Віктора Медведчука стала міжнародною сенсацією у наукових колах – політика закликають надати інформацію про фрагмент Біблії Йоганеса Гутенберга, який, виявляється, є в його колекції.

Джерело: професор Штефан Фюссель, керівник Інституту світової літератури і друкованих медіа при університеті імені Гутенберга у Майнці, якого цитує DW

Пряма мова Фюсселя: “Як перша друкована книга – це віха в історії комунікацій. Ця книга стала надзвичайно важливою для всіх народів світу”.

Деталі: Першою антикварною книгою Медведчук задекларував фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року.

Зі 180 перших в історії людства друкованих книжок збереглися лише 49. Майже всі Біблії Гутенберга сьогодні перебувають у провідних бібліотеках світу, таких як Бібліотека Конгресу у Вашингтоні, Національна бібліотека у Парижі, лондонська British Library або Університетська бібліотека Ґеттінгена. Таких книжок зазвичай не знайдеш на ринку антикваріату.

Востаннє 20 років тому Біблію Гутенберга продали на аукціоні в Японії, ціна, за оцінками фахівців, сягнула декількох десятків мільйонів доларів. Два екземпляри першої в історії друкованої книги декілька років тому знайшлися у Москві, куди вони були вивезені з Лейпцига після Другої світової війни разом з трьома тисячами інших німецьких стародруків. Росія 70 років мовчала про долю цих унікальних екземплярів.

Що було раніше: Медведчук задекларував мільйони прибутків, антикварні книги та сотні ікон.

У лютому 2014 року у колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича “Межигір’ї” знайшли сховище цінних книг, серед яких – “Апостол” Івана Федорова.

 

“Слуги народу” на засіданні фракції планують обговорити ймовірність відставки Авакова

Депутатська фракція політичної партії «Слуга народу» планує у понеділок, 1 червня, обговорити ймовірність відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» поінформував голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, член фракції Денис Монастирський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відверто, позиції ще не сформовано – ми на фракції ще не обговорювали, в нас засідання відбудеться у понеділок ввечері, якраз після засідання профільного комітету. Ми, звичайно, це будемо обговорювати», – сказав депутат.

При цьому він підкреслив, що головним при оцінюванні ефективності керівництва Міністерства внутрішніх справ стане з’ясування того, наскільки швидким було сприяння в розслідуванні у справах щодо побиття і зґвалтування жінки в Кагарлицькому відділенні поліції та стрілянини у Броварах.

«Я прихильник того, що в цих випадках треба і причини, які призвели до цих випадків, і реакції відповідних органів на цю ситуацію. Тобто чи були факти приховування доказів за цими справами, наскільки було сприяння і яким швидким було розслідування. Я думаю, що це буде ключовим в оцінці й ефективності, в тому числі керівництва Національної поліції та профільного міністерства», – уточнив Монастирський.

Як повідомляв Укрінформ, представники фракції “Голос” на погоджувальній раді у понеділок, 1 червня, планують вимагати звіту міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо злочинів, здійснених правоохоронцями, а також розпочнуть збір підписів за його відставку.

Як повідомлялося, останніми днями суспільство сколихнули повідомлення про зґвалтування жінки в Кагарлицькому відділенні поліції та стрілянину між підприємцями та нелегальними перевізниками у Броварах.

 

Кличко зміг захистити самоврядування Києва від нападок Банкової – ЧЕСНО

УНН. Меру Києва Віталію Кличку вдалося забезпечити незалежність міської влади. Про це йдеться в матеріалі “30 років самоврядування Києва: від мирного ГКЧП до розстріляного Майдану”, опублікованого на сайті руху ЧЕСНО, передає УНН.

“Віталій Кличко в січні 2014 року з’явився на вулиці Грушевського. Його, як і протестуючих, полили з брандспойта. Тоді він заявив, що не є владою, але відчуває відповідальність за городян. Це в подальшому могло істотно вплинути на вибір киян, які оберуть його мером”, – пишуть автори статті.

Після перемоги Революції Гідності і втечі Віктора Януковича були оголошені вибори Київради і мера столиці. Кияни обрали мером Віталія Кличка.

У 2015 році вже на чергових місцевих виборах Віталій Кличко знову перемагає. На той момент президент Петро Порошенко призначив Кличко головою КМДА.

“Конфлікт мерії з Банковою почався відразу ж після президентських виборів 2019 року і формування нового парламенту. “Слуги народу” обговорювали можливість дострокових виборів мера столиці та Київради. Кабмін навіть погодив відставку Кличка як голови КМДА, а депутат від “Слуги народу” Олександр Ткаченко подав декларацію в якості кандидата на цю посаду”, – йдеться в матеріалі.

Однак пройшов майже рік, а Кличко досі залишається головою КМДА.

“Мені здається, на Банковій реально оцінили ситуацію. Не можна так нахрапом, спираючись на бажання одного чиновника ОП, нехтувати принципами демократії і місцевого самоврядування. Українці, і кияни зокрема, не дозволять так себе поводити”, – прокоментував в підсумку ситуацію Віталій Кличко.

Більш того змінилася і сама риторика Банкової.

“Віталій – людина зі світовою популярністю, яку знають у світі… Я думаю, що його ім’я, його популярність і його слава в світі можуть дуже багато принести Україні в цілому. Я вважаю, що ім’я братів Кличко може принести набагато більше для України. Знаю його спочатку як великого спортсмена, знаю, що це мер, якого обрали кияни, і я свою думку ніколи з цього приводу не міняв”, – заявив новий голова Офісу Президента Андрій Єрмак.

Як відомо, зараз тільки в столиці глава адміністрації міста призначається президентським указом. Решта обласних центрів мають призначенців тільки в ОДА, але не в місті.

В ЧЕСНО відзначають, що за 30 років розвитку державності контроль місцевого самоврядування в Києві з боку Банкової не дав жодного позитивного результату, спотворював інститут представництва в місцевій владі і призводив до домовленостей, які завжди суперечили інтересам киян.

 

Блаженнійший Святослав: «Жодна ряса, жодний патріархат не захистить від небезпеки захворіти» – ЛБ

Країна потроху виходить з карантину. І українські церкви також. І як все суспільство, вірні і духовенство мають чимало запитань про те, яким буде новий посткоронавірусний світ, як зміниться і чи зміниться людство, як зміниться церква, її роль і місія.

«Сьогодні роль і місце Церкви – надати новий сенс людському життю. Бо, якщо наше людське життя – це життя, сповнене страху, сповнене дистанціювання один від одного, то який зміст такого життя?», – каже Блаженніший Святослав, глава Української греко-католицької церкви.

І продовжує: «Важливо, щоби сьогодні люди зрозуміли, що церква хоче їм служити – без якогось меркантильного інтересу. Коли хтось приходить, ми не питаємося, якої ти віри чи до якої церкви ти ходив, чи ти взагалі віриш у Бога? Ми намагаємось справді щиро, від усього серця, з єдиної мотивації – любові до ближнього – послужити цій людині».

З Блаженнішим Святославом ми поговорили про те, наскільки складно було Церкві виконувати свої функції в час карантину, як змінилось спілкування з вірними за допомогою нових засобів комунікації, навіщо потрібні військові капелани і як людині долати страх в умовах глобальних змін.

Наша розмова відбулась в рамках проекту «Відкрита Церква» каналу «Живе ТБ». LB.ua публікує текстовий виклад інтерв’ю.

Соня Кошкина, Шеф-редактор LB.ua

 «Cвіт, в який ми повертаємося, наповнений страхом»

Соня Кошкіна: Я би хотіла говорити про майбутнє Церкви після пандемії і майбутнє Церкви в нових умовах. Зараз пом’якшується карантин, Рада церков вже просить світську владу дозволити служіння у храмах за участі парафіян. З чим УГКЦ виходить з карантину? Якою оновленою вона виходить?

Справді, церква завжди намагалася бути із своїм народом, як і у важких обставинах, так і в радісних хвилинах. І, очевидно, в часи карантину Церква так само була зі своїм народом. Хоча ми трішки поміняли спосіб нашого буття, нашого спілкування. Під час карантину рівень та інтенсивність спілкування зросли буквально в десятки разів. Ми почали інтенсивніше спілкуватися зі своїми вірними при допомозі сучасних засобів комунікації, з нашими священниками у різних куточках світу, з нашими єпископами.

Світ вже більше не буде таким, як він був до початку цієї пандемії коронавірусу. Зрозуміло, Церква теж намагається зрозуміти в якому світі ми тепер живемо. Починають вже багато осіб говорити про посткоронавірусний світ. Яким є той світ? Якою є людина у цьому світі? Яким є суспільство? Яким є людство? Бо, очевидно, коли мова йде про вихід Церкви з карантину, мова йде про входження Церкви у те суспільство. І тут я би хотів, можливо, кілька спостережень своїх висловити.

Найперше, ми ще до кінця не знаємо, який світ нас чекає. Бо, справді, сьогодні ми маємо унікальні обставини, коли все людство, весь світ фокусує свою увагу на одній і тій самій проблемі. Бо часом таке було відчуття – то є твій бізнес, то є мій бізнес, то є твоя справа, це є моя справа. Пандемія об’єднала всіх. Але з іншого боку, ми всі відчули, що ми є однаково безсилі і однаково вразливі перед цією поки що такою досить складною недугою. Тому десь світ себе почав відчувати солідарним.

Але ми також бачимо, що той світ, в який ми повертаємося, наповнений страхом. Страх – це почуття, яке, на жаль, домінує сьогодні в цьому світі. Страх перед іншою людиною. Дуже часто підсвідомо іншу людину сьогодні ми починаємо чомусь сприймати як небезпеку, як потенційного носія хвороби, а отже від неї потрібно захищатися. Це один з таких побічних ефектів цього карантину. У народі кажуть, що карантин – як сильнодіючі ліки, які одне лікують, а інше калічать. І я думаю, що ця перспектива страху, з якої людство починає дивитися на світ і на своє майбутнє, є дуже диструктивною. Я би дуже хотів, щоби ми, як віруючі люди, допомогли сучасній людині подивитись на цей світ з іншої перспективи.

С.К.: Якої?

Перспективи солідарносі, перспективи близькості до того, хто є найслабший і потребує найбільше допомоги. Бо коли людина вірить в Бога, вона відчуває, що від саме Нього походить позитивна перспектива. Якщо ми віримо в Бога, то тоді ми маємо надію, що зможемо разом подолати, пережити навіть такі труднощі.

Така позитивна перспектива теж підсилюється іншими факторами. Очевидно, що сьогодні людство має перед собою складні виклики, але ми ніколи ще не були так добре підготовлені, щоб ці виклики подолати. Один лікар мені сказав: сучасний рівень розвитку медицини є безпрецедентним, у 18-19-их роках минулого століття, коли була епідемія «іспанки», людство навіть не могло бачити цього «невидимого ворога», який атакував людину. Ми сьогодні бачимо. І багато лікарів, епідеміологів шукають розв’язок проблеми. Це теж вселяє надію.

Тому, я думаю, сьогодні роль і місце Церкви в нових обставинах, в тому посткоронавірусному світі – надати новий сенс людському життю. Бо, якщо наше людське життя – це життя, сповнене страху, сповнене дистанціювння один від одного, то який зміст такого життя?

С.К.: Воно має бути в солідарності?

Якщо ми наповнимо наше життя змістом любові, поваги до іншої людини, підтримки до того, хто є в потребі, то наше життя набере якогось нового змісту. І, я думаю, що кожна криза – це добра нагода почати щось заново. Я от буквально вчора прочитав дуже цікаві слова Святого Августина. Він говорить про нову заповідь. Очевидно, що в конктексті «Нового Заповіту» ми говоримо, що нова заповідь, яку нам залишив Ісус Христос це є заповідь любові. Але він каже: «Чому ця заповідь є новою? Не тому що вперше хтось про неї почав говорити, а тому що ця заповідь оновлює людину, яка живе нею».

І от коли ми хочемо стати новими, оновленими, нам потрібно практикувати нову заповідь. Щоб оновити суспільство, надати йому нового змісту, побороти ці виклики, нам потрібно навчитися любити Бога і ближнього як самого себе. Тому я бачу, що сьогодні Церква виходить в це суспільство, як осердя сопричастя, як джерело єднання, який справді здатен вивести людину із самоізоляції. Наші громади можуть і повинні стати центрами волонтерського руху, центрами нових ініціатив. Бо церква – це не тільки богослужіння, це не тільки звершення божественного культу. Церква – це осердя культури, будівничий культури. І нова культура в тому посткоронавірусному світі потребує ось такого осердя, такого центру побудови нових людських стосунків і відновлення спілкування між людьми.

С.К.: Хочу спитати про інституційні зміни в Церкві. Одним з викликів для Церкви стало те, що вірні втратили можливість дотримуватися звичних обрядів. Для багатьох це означає, фактично, втрату якоїсь опори. Як пояснити людям, що обряд – не головне?

Я хочу відповісти на запитання трошки з іншої точки зору. Церква – це не тільки якась інституція. Думаю, що всі інституції в посткоронавірусному світі будуть зазнавати певних криз, мусять пережити певну трансформацію. Те, що нездатне увійти в нову культуру, або загине, або докорінно зміниться. Але Церква, в першу чергу, – це спільнота людей, які вірять в Бога, які поділяють ті самі життєві цінності. Це спільнота людей, які збираються в ім’я Боже.

Очевидно, що надзвичайні обставини які ми якраз маємо, застали нас в час Великого посту і Пасхи, і змусили нас по-іншому святкувати. Ми пояснювали, що це тимчасово. Спільнота, церква потребує збиратися. Слово «церкава – еклезія», якраз і походить з такого кореня грецького «скликання». Тобто, ми можемо якийсь час бути такою віртуальною спільнотою, але це ніби харчуватися всухом’ятку.

С.К.: Це можна, але не довго.

Ми не можемо все церковне життя загнати он-лайн. І, очевидно, що тут не йдеться лише про функціонування якоїсь інституції. Ідеться про те, як здійснювати своє духовне життя в тих нових обставинах. Ми щось забезпечили людям в віртуальний спосіб – наприклад, ми могли разом молитися, транслюючи наживо наші богослужіння, але фізично люди були роз’єднанні. На перше місце ми поставили життя, здоров’я і безпеку наших людей. Щоб кожен, хто чує слово «церква», асоціював його з безпекою.

Але ми відчуваємо, що під час карантину в багатьох людей росте духовний голод – голод за причастям Святих таїнств, голод за сповіддю, голод за Пресвятою Євхаристією. Очевидно, що другий етап карантину теж передбачатиме, що ми не можемо збиратися у великих кількостях. Ми сьогодні ведем перемовини з українською владою, щоби у випадку церковних спільност можна було переглянути певні норми. Наприклад, якщо є великий храм, як, наприклад, наш Патріарший собор, то правило 10 осіб не до кінця відповідає здоровому глузду. Особливо, якщо при цьому люди їздять в маршрутках, які битком набиті.

С.К.: Чи ходять в супермакетах, де немає обмежень по кількості.

То чому б в такий самий нормальий спосіб не можна трактувати й церковний простір? Очевидно, за умови дотримання усіх правил особистої безпеки. Ми хочемо дати можливість людям жити повноцінним духовним життям. І це їхнє право. Бо, властиво, це право на релігійну свободу. Це не право інституції на функціонування, а право людини здійснити свої особисті права і свободи.

Ми, Богу дякувати, мали можливість не закривати наші храми, ми тільки обмежили присутність.

С.К.: На службах. А так храми були відчинені.

Так, люди мали можливість прийти до священника, поспілкуватися. Ми тепер зрозуміли цінність особистого душпастирства. Не тільки, скажімо, проповідування, промовляння до великої кільксті людей, а душ пастирства як особистої зустрічі з конкретною особою. Для того, щоб її вислухати, зрозуміти її потреби, вийти назустріч її потребам. Це, можливо, якраз те, що виходить на перший план на другому етапі цього карантину.

Наші священники справді починають робити кроки для того, щоби наблизитися до людей, щоби люди перестали боятися один одного, щоби священник справді був проповідником надії. Він перший має показати, що ми не боїмося людей і таким чином помогти іншій людині вийти з того страху перед своїм ближнім.

Є ще інший вимір служіння і присутності Церкви в суспільстві – це соціальне служіння. Ми бачимо, що окрім страху перед іншою особою, коронавірус і карантинні обмеження спричиняють цілу низку дуже складних соціальних проблем. Ми чуємо, що дуже зросло безробіття, терпить середній і малий бізнес. Багато заробітчан у Західній Європі втратили роботу, не мають де перебувати. Більше того, відбувається стигматизація осіб, які перехворіли коронавірусом. І тому, соціальне служіння церкви, яке би відповідало на ці кризові потреби, є елементом діяльної любові.

Ми вивчаємо соціальні потреби наших людей в Україні і за кордоном. І вже сьогодні готуємо наші структури – «Карітас», наші парафіяльні соціальні служби – як відповісти на ті базові потреби людини, які ось будуть виникати найближчим часом.

 «На перше місце виходить медичне капеланство»

С.К.: Часто люди приходять в церкву, коли їм погано, коли починаються катаклізми, тощо. Як втримати у церкві тих, хто зараз прийде, можливо, уперше?

Ми шукаємо відповіді на це питання. І, думаю, дуже важливо, щоби сьогодні оті потребуючі люди, які бачать у церкві останню надію, зрозуміли, що церква хоче їм служити – без якогось меркантильного інтересу. Коли хтось приходить, ми не питаємося, якої ти віри чи до якої церкви ти ходив, чи ти взагалі віриш у Бога? Ми намагаємось справді щиро, від усього серця, з єдиної мотивації – любові до ближнього – послужити цій людині. Я думаю, що це найважливіше свідоцтво нашої віри. Коли ми будем так свідчити про нашу віру в Бога, я думаю, що тоді ми допоможемо кожній людині знайти свій шлях до церкви.

Якщо ж говорити про інституції, сьогодні ми на рівні нашої патріаршої курії, на рівні структур кожної нашої єпархії творимо антикризові центри, які будуть своєрідними центрами швидкого реагування. Наприклад, ми оголосили онлайн збірку на потреби подолання наслідків коронавірусу. І багато людей з цілого світу підтримують це соціальне служіння церкви. Тоді на різних рівнях, на рівні цілої нашої Церкви, на рівні кожної єпархії, кожної парафії ми намагаємося швидко реагувати на потреби, які там існують. Наприклад, коли почалася війна, на першу лінію вийшла потреба бути поруч з нашими військовими.

С.К.: Військові капелани.

Військове капеланство було таким центральним елементом служіня суспільству нашої Церкви у тій кризі. Сьогодні на перше місце виходить медичне капеланство. Сьогодні тільки в Україні в нас є активно діючих понад 150 медичних капеланів, які кожного дня стукають до різних лікарень, ідуть туди разом із нашими волонтерами для того, щоб принести засоби захисту для лікарів, санітайзери, інші елементи. Для того, щоб бути поруч.

І ми зрозуміли, що сьогодні не лише хворі потребують священника. Бо часом таке відчуття, що медичний капелан – це тільки для хворих. Ми розуміємо, наскільки важливим є сьогодні священник, його присутність для наших медиків, які опинилися на передовій. Ми бачимо скільки з них захворіли на коронавірус в Україні. Перше, що я чую від наших лікарів, що ми не були готові до цієї ситуації. Тому хтось мусить допомогти їм духовно подолати цей перший шок, стати поруч і допомогти ефективно послужити хворим.Фото: Макс Требухов

С.К.: У цьому сенсі капелани ризикують не менше, ніж лікарі, вони також знаходяться на передовій.

Я зараз мав zoom-конференцію з нашими медичними капеланами і з відповідальними за медичне капеланство у наших єпархіях. І, справді, один священник мені каже: «Знаєте, я одружений, я маю жінку, дітей, я з собою вожу в машині змінний одяг. І я намагаюся сам особисто виконувати всі правила захисту. Але з іншого боку – бути свідком надії». Присутність священника це справді стабілізуючий фактор, який впорядковує, заспокоює.

Що цікаво, як сказав один з медичних капеланів, сьогодні, коли приходить греко-католицький капелан, він приходить не з порожніми руками, його присутніть не є тягарем для лікарні і лікарів. Навпаки, допомагає їм, знімає тягар з їхніх плечей і вивчає їх потреби.

От, наприклад, за кошти, які зібрали через «online donation» ми закупили ліжечка для дитячої інфекційної лікарні в Чернівцях. Ми намагаємося допомогти безхатченкам, які реально не мають, де бути. Або така проблема: багато лікарів працюють вахтовим методом і після лікарні вони повинні відбути кілька тижнів ізоляції. А вони не мають куди повернутися. І ми відкрили наші будинки, наші семінарії. Навіть мій партіарший дім у Львові ми відкрили для тих медиків, які перебувають на самоізоляції.

С.К: Як бути з тим, що чимало людей переконані: тим, хто справді вірить, вірус не страшний?

Найперше, є слова Ісуса Христа: «Не будеш спокушати Господа Бога». Це сказав Христос дияволові в пустелі. Спокушати Господа Бога означає випробовувати наскільки Він є дієвим. І тому, коли хтось каже: «Я вірю в Бога і тоді можу нехтувати правилами карантину», це спокушування Господа Бога. Потрібно вірити в Бога, але потрібно так само бути особою, яка живе реалістичною духовністю, не перебуває у світі релігійних ілюзій і фантазій.

Хочу привести слова одного великого святого Католицької церкви, який говорив так: «Вір і молися так, як би все тільки від Бога залежало, але працюй так, як би все залежало тільки від тебе». І, думаю, в тих обставинах це є добре правило. Ми повинні бути дуже відповідальними, прислухатися до порад лікарів, виконувати їхні рекомендації. Але, очевидно, ми повинні вірити в Господа Бога, тому що Він зробить плідними і ефективними наші зусилля у протистоянні цій хворобі.

С.К.: В Україні багатьох вразили окремі багатолюдні богослужіння на Великдень. Кілька монастирів вимушено закрилися на карантин, тому що там всі перехворіли – через ту саму упевненість, що хвороба їм не загрожує. Тобто, ми бачимо певний спалах фундаменталізму чи навіть шаманізму.

Також треба усвідомити, що всі ми є вразливими до цієї хвороби. Жодна ряса, жодний патріархат тебе не захистить від небезпеки захворіти. І тут не питання, до якого храму ти ходиш, питання – як ти виконуєш правила для того, щоби вберегти себе і ближнього від цієї хвороби. Бо хворіють і православні, і греко-католики, і протестанти, і мусульмани, і юдеї. І вмирають.

Питання: чи відповідально ми ставимося до того, щоб захистити здоров’я тих, кого нам повірив Господь Бог? Фундаменталізм чим є небезпечий? Це один із механізмів втечі від дійсності. І тому, коли дійсність стає жорстокою, стресовою, коли дійсніть є незрозумілою, коли ти не можеш запанувати над нею, з’являється спокуса втекти від неї у якийсь вимріяний світ або обкласти себе певними уявними кордонами безпеки. Фундаменталізм дає ілюзію ексклюзивності. Всі вони будуть вмирати, будуть хворіти, бо вони є неправильні, а я один захищений. Але це все ілюзії, ми це все бачимо і ми це розуміємо. Тому я би дуже заохочував всіх плекати так звану реалістичну духовність. Бо християнство є богословям втілення: Бог став людиною, взяв людське тіло, щоби страждати, терпіти, навіть померти. Папа Франциск приводив приклад такот притчі: Христос з учнями перепливає бурхливе море, учні перелякані, а Христос спокійно спить. І вони його будять і кажуть: «Учителю, чи тобі байдуже, що ми гинемо?». І тоді Христос наказує цьому морю заспокоїтись і вони причалюють до берега. І каже до них: «Чого ви боїтеся, маловіри?» Можливо, ми переживаємо сьогодні подібні обставини: світ подібний до темного розбурханого моря, хвилі кидають наш човен, але з нами в човні є наш Бог, ми не самі, ми не покинуті. Це не означає, що нам потрібно перестати шукати можливості тим човном керувати, але нам не треба боятися, не потрібно падати в паніку. Бо каже наша приповідка: «Страх є поганий порадник і має дуже великі очі».

С.К: Є гарна притча про смерть, яка планувала забрати десять тисяч, а забрала сто, бо решту здолав страх.

Коли ми не плекаємо апокаліптичних настроїв у своєму серці, коли ми справді через віру в Бога знаходимо внутрішню рівновагу, починаємо реалістично і правильно оцінювати дійсність, в якій ми живемо, виконувати правила карантину не з примусу, а з внутрішнього переконання, це допомагає виздоровіти.

«Я особисто дзвонив до кожного нашого священника, який захворів»

С.К: В УГКЦ також були випадки захворювання на коронавірус серед священиків. Мабуть, у такій ситуації їм важливо відчувати, що не лише парафія, а й колеги, Церква загалом їх не залишать, надаватимуть посильну допомогу.

Абсолютно. Я особисто дзвонив до кожного нашого священника, який захворів. У них є не стільки переляк за своє здоров’я, скільки за здоров’я тих, з ким вони були в контакті. Один із наших священиків в Італії спонтанно опрацював душпастирське гасло для священника. Дуже просто, але дуже влучно: «Я не боюся захворіти і померти, я боюся наразити на небезпеку здоров’я іших». Ну, я думаю, краще не скажеш.

С.К: Дуже багато людей зараз задають просте питання: «Чому? За що?». У Філарета є проста відповідь: «за одностатеві шлюби». Це може сприйматися як жарт, проте саме запитання – за що людству таке випробовування – все одно постає.

Я не знаю. Але давайте кожного дня разом будем це запитувати у Господа Бога. В Книзі Откровення є така фраза: «Хто має вухо слухати, нехай слухає те, що Дух говорить церквам». І ось давайте будемо разом слухати того голосу Божого і намагатися зрозуміти, що Він нам хоче сказати.

Ми починаємо бачити, що ми живемо в період глобальних екологічних катаклізмів. Екологічна криза у світі до певної міри є таким, я би сказав підгрунтям, підніжжям мутації так само цього вірусу. Ми не знаємо, скільки ще подібних епідемій може виникнути. Є таке відчуття, що природа наче починає боронитися перед людиною, яка складає для неї глобальну загрозу. Тому, нам потрібно справді дуже серйозно переосмислити наше ставлення до довкілля. Наступне. Я думаю, ця хвороба є, можливо, першою глибокою кризою глобального світу і глобальної культури.

С.К.: Більшою, аніж Друга Світова війна.

Навіть більшою. Ми, можливо, вперше відчули, що справді живемо в одному глобальному селі. І коли якийсь вогонь загорівся в Китаї, буквально за лічені дні він поширився по цілому світі. І це, можливо, допоможе нам переосмислити глобальні стосунки між різними політичними центрами, можливо, це допоможе нам, в кінці-кінців перестати воювати між собою, перестати вкладати гроші в озброєння. Може, Господь Бог нам хоче сказати: «Люди, перестаньте вбивати самих себе. Не інвестуйте в смерть, інвестуйте в життя». Можливо, це такий дуже радикальний заклик до сучасного людства престати вести війни?

Наступне питання – економіка. Ми бачимо, що епідемія потягла за собою глобальну економічну кризу. Багато хто говорить, що рецесія світової економіки може бути сильнішою, ніж в часи Великої депресії початку 20-го століття. Може, нам все ж таки варто будувати більш справедливу економічу систему у світі? Може подумати про те, яким чином по-справедливому розприділяти ресурси?

Бачите, як багато можа почути, коли дійсно слухати Господа Бога і намагатися зрозуміти як людині будувати нову культуру, як по-новому будувати цивілізацію. І тут я вернуся, знову ж таки, до цієї фрази «по новому». Ми хочемо оновленого світу? Давайте ми поставимо як ключ для будівництва цього нового світу заповідь любові, яка оновлює того, хто її практикує і хто нею живе.

С.К.: Чи може Церква стати певним острівком стабільності у вируючому світі?

Образ Церкви в книгах «Нового Заповіту» – це образ корабля. І ми сподіваємося, що цей корабель, який сьогодні хвилі кидають дуже потужно, все ж таки стане таким собі новозавітним ковчегом Ноя, який може врятувати людство, врятувати життя.

С.К: Зараз звучить багато закликів закриватися, капсулюватися в межах своєї країни, свого міста. Можливо, це альтернативний сценарій і він багатьом сьогодні видається надто радикальним, чи, можливо, в ньому є ценс?

Період закриття кордонів – це нагода доцінити і наново відкрити свою власну країну, свою власну землю. Я переконаний, що людна не може говорити про якусь глобальну культуру чи глобальний світ, якщо вона не має твердого коріння. Бо інакше ми тоді будемо подібні до перекотиполя, рослини, яку вітер, знаєте, носить по степу, але вона не закорінена в жодному якомусь конкретному куточку цієї землі.

Очевидно, що глобалізація має різні сторони, як позитивні, так і негативні. Якщо під глобалізацією ми розуміємо масифікацію, низведення людей до статистичної цифри, яка втрачає своє характерне обличчя, тоді це негативна глобалізація. А якщо глобалізація дає мені можливості, відкриває нові горизонти, нову можливість збагачувати себе, діяти, спілкуватися – це позитив. Той, хто любить свою землю, свою Батьківщину, любить ближнього, є свідомий свого коріння, своєї культури, той має скарб, яким може поділитися з іншими. І це, властиво, є гаслом присутності нашої церкви в різних країнах світу: «Інтеграція – так. Асиміляція – ні!». Таким чином ми робимо цікавими нашу київську церковну традицію, нашу літургійну духовну традицію для інших народів світу. І таким чином, наша церква, яка твердо живе корінням київського християнства, починає його відкривати, інтерпретувати різними мовами для різних народів. І ми бачимо, що це шанс, нагода нашим скарбом до світу промовити.

С.К.: Як ви оцінюєте ефективність дій влади у контексті карантину? Як ви думаєте, чи були виправданими були суворі кроки?

Я тут промовлю як колишній медик. Якщо йдеться про карантин, то, думаю, він був вчасний і виправданий. Але це не винахід нашої влади. До певної міри наша влада лише виконувала рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Але з іншого боку, ми відчували, що сама система, інфраструктура нашої держави до цього абсолютно була не готова. Ми вже говорили, що лікарі почувають себе абсолютно забутими і покинутими, абсолютно не підтриманими і не пошанованими. Як діяли ті чи інші виконавчі структури? Часами я бачив те, що колись в радянській армії називали «єфрейторський задор» – тобі сказали зробити на 5, а ти зробив на 10. В певних обставинах дехто, м’яко кажучи, перебощив. Але що мені було все ж таки важливо? Що, зокрема, в стосунках з релігійним средовищем, влада шукала партнерства. Нам дали можливісь висловитися, нас послухали. Наприклад, не було радикального закриття храмів, як у Західній Європі. І ми, як церковні сільноти, могли здійснити багато цікавих і позитивних таких кроків. Наприклад, ми могли виконувати просвітницьку роль, пояснювати людям, чому потрібно дотримуватися правил карантину. І от я хочу подякувати нашим людям, які справді послухалися своєї церкви. Коли ми пояснили, чому потрібно дотримуватися карантину, що ми, християни, дотримуємося його не з примусу, а з переконання, ми відчули, що наш народ дуже відповідально сприйняв це. Тепер ми починаємо кликати назад людей до храмів: «Не бійтеся своєї церкви!».

Соня Кошкина, Шеф-редактор LB.ua

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 360

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua