Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 30.08.2021

Інформаційний резонанс доби: 30.08.2021

За добу на Донбасі загинув військовий, ще двоє дістали поранення

31 серпня 2021, 07:58  УП

30 серпня на Донбасі було 11 порушень режиму припинення вогню.

Джерело: штаб ООС

Деталі: Зокрема, біля Новозванівки ворог тричі стріляв з мінометів 120-го калібру, протитанкових ракетних комплексів, станкових протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.

Неподалік населеного пункту Шуми російські окупанти вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

Поблизу Троїцького противник вів вогонь з великокаліберних кулеметів.

У напрямку Катеринівки російські найманці стріляли з автоматичних станкових гранатометів.

У районі Новотошківського ворог обстрілював українські позиції зі станкових протитанкових гранатометів, а з БПЛА скинув гранату ВОГ-17.

Неподалік Водяного окупанти вели вогонь з ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів.

Біля Широкиного окупанти стріляли  з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Крім того, на межі Донецької та Луганської областей пролетів ворожий безпілотник  типу “Орлан-10” з перетином лінії розмежування.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Крім того, зазначається, що внаслідок підриву на НВП один військовий отримав мінно-вибухову травму. Його доправили до лікарні, стан – середнього ступеню тяжкості.

Нагадаємо: Як повідомлялося, 30 серпня внаслідок ворожого вогню один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил загинув, ще один – дістав поранення.

 

У Запоріжжі попрощалися з військовим, який загинув на сході України

30.08.2021 13:12

У Запоріжжі на площі Героїв відбулась церемонія прощання із бійцем 74-ї окремого розвідувального батальйону Андрієм Вискребцем, який загинув під час виконання військового завдання на Донеччині.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

Військовослужбовець військової частини А1035, старший солдат Андрій Вискребець загинув 27 серпня 2021 року під час виконання бойового завдання в районі селища Славне на Донеччині. Він отримав смертельне поранення від ворожого снайпера.

 

В Україні досі не створили реєстр зниклих безвісти – Офіс омбудсмена

30.08.2021 10:25

У Донецькій та Луганській областях вважаються зниклими безвісти 258 осіб, з них 67 — військовослужбовці та резервісти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу омбудсмена у Фейсбуці у День зниклих безвісти, який відзначається щороку 30 серпня.

«За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, задокументовано 43 випадки насильницького зникнення в Криму, з яких 11 осіб до цього часу залишаються зниклими безвісти. У Донецькій та Луганській областях вважаються зниклими безвісти 258 осіб, з них 67 військовослужбовців та резервістів», – поінформували у Офісі омбудсмена.

Уточнюється, що питання осіб, зниклих безвісти, є актуальним для України.

«Ця проблема надзвичайно загострилась внаслідок окупації РФ Кримського півострова та збройної агресії проти України. Національними та міжнародними правозахисними організаціями фіксуються факти порушень прав людини, викрадення російськими спецслужбами людей, насильницьке зникнення українських активістів», – зазначається у повідомленні.

Окремо у Офісі омбудсмена нагадали, що 17 червня 2015 року Україна приєдналася до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень.

Зокрема, із метою створення правових механізмів розшуку зниклих безвісти осіб 12 липня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», і на підставі цього Закону до Кримінального кодексу України було додано статтю 146-1, якою визначено відповідальність за насильницьке зникнення.

Як зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час дискусії щодо ролі держави у запобіганні викраденню людей,  органи влади не виконують норми цього закону.

“Шукати потрібно на державному рівні. Є, серед іншого, Закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти”. Але я, як Уповноважений Верховної Ради України, яка здійснює парламентський контроль за додержанням прав і свобод наших громадян, констатую, що органи влади цей закон не виконують. Шанування, згадування — це не про них, про них — це пошук (зниклих без вісти осіб — ред.) і підтримка родин, які наразі не можуть дізнатися, де їх рідна людина”, – уточнила Денісова.

Окремо вона зазначила, що Комісія з питань осіб, зниклих безвісти, кілька разів збиралася за час своєї роботи, і наразі, за її словами, вона не працює.

Також вона наголосила, що реєстру осіб, зниклих безвісти, в Україні немає.

За інформацією українського омбудсмана, Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти готова повністю передати їхній реєстр зниклих без вісти, який вони ведуть, в Україну, навчити людей, як це робити (вести відповідний реєстр — ред.), а також – надати кошти на створення цього реєстру у нашій країні, і також — надати кошти на підтримку розвитку Комісії з питань осіб, зниклих безвісти, яку створили раніше в Україні.

Як повідомлялося, щороку 30 серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення або День зниклих безвісти. Цей день був встановлений згідно із резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року.

 

Разумков на Донбасі сказав, що Україна не мовчатиме на обстріли бойовиків

30 серпня 2021, 13:27  УП

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який перебуває з робочим візитом на Донбасі, заявив, що Україна в районі проведення Операції об’єднаних сил не мовчатиме на обстріли бойовиків і буде захищати своїх військовослужбовців.

Джерело: брифінг Разумкова на Донбасі

Пряма мова: “За останній час ми бачимо загострення. Бачимо, що роблять бойовики так звані “ДНР, ЛНР”. Всі пам’ятають Авдіївку.

Знову обстріли, порушення тих домовленостей, які були взяті всіма сторонами процесу, але лише Україна виконує свої зобов’язання…

Але ми точно не будемо мовчати і будемо захищати себе, своїх військовослужбовців і громадян, які вимушені жити в таких умовах. Все, що буде залежати від нас, від військово-цивільної адміністрації, я впевнений ми виконаємо.

Деталі: За його словами, влада України повністю готова забезпечити роботу КПВВ на Донбасі, але бойовики на непідконтрольній території заблокували пункти пропуску.

Нагадаємо:

Через артилерійський обстріл, який здійснили російські найманці з непідконтрольної Україні території, рух поїздів у Донецькій області, поблизу станції Авдіївка, тимчасово обмежено.

У неділю, 29 серпня, збройні формування Російської Федерації здійснили обстріл позицій захисників України у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” й поранили військовослужбовця. Він перебуває у важкому стані.

За добу 28 серпня зафіксовано 18 порушень режиму припинення вогню, 10 військових отримали поранення і травмування.

 

Лише Україна дотримується мінських домовленостей про «тишу» — Разумков

30.08.2021 12:47

Голова ВР Дмитро Разумков прокоментував нещодавній обстріл Авдіївки російсько-окупаційними військами, заявивши, що Україна дотримується мінських домовленостей щодо ведення бойових дій, але буде захищати себе, своїх військовослужбовців і громадян.

Про це спікер сказав на брифінгу під час поїздки до району проведення Операції об’єднаних сил, передає кореспондент Укрінформу.

«На жаль, останнім часом ми бачимо загострення. Ми бачимо, що роблять так звані «ЛНР», «ДНР». Усі пам’ятають, Авдіївку. На жаль, вчора, позавчора ми бачили знову обстріли, порушення тих домовленостей, як були взяті всіма сторонами процесу. Лише Україна виконує свої зобов’язання, і сьогодні дійсно дотримується того, що було досягнуто в Мінську, домовленостей щодо припинення обстрілів і ведення бойових дій. Але ми точно не будемо мовчати і будемо захищати себе і своїх військовослужбовців і громадян, які сьогодні вимушено мають жити в таких умовах. А все, що буде залежати від нас, від армії, від військово-цивільної адміністрації, я впевнений, ми будемо робити», – зауважив Разумков.

Він підкреслив, що обстріли були зафіксовані і майже в кілометрі від школи.

Разумков наголосив, що Україна готова до викликів, але велика відповідальність лежить і на колегах з ОБСЄ, які повинні це фіксувати.

«Дуже хотілося б, щоб воно функціонувало цілодобово, а не зранку до третьої або до п’ятої. А іноді в такі моменти ми не бачимо там місію. Треба бути, вибачте, сліпими, щоб не бачити такі випадки. А вони повинні бути об’єктивними для того, щоб і ми, і весь світ розумів, хто що робить, хто за що відповідає, щоб потім не було зайвих розмов», – заявив Голова ВР.

Він також зауважив, що великою проблемою є функціонування КПВВ.

«Ми повністю готові. Наша сторона — армія, прикордонники, поліція, центральна влада, яка тут працює, повністю готові забезпечити повноцінне функціонування пунктів пропуску. Ви знаєте, що так звані «ДНР», «ЛНР» їх заблокували. Офіційною підставою є ковід, але ми розуміємо, що це просто для того, щоб створити додаткові ускладнення для людей. Частіше за все це люди літнього віку, яким треба потрапити на територію вільної України… Ми також добре знаємо, що це використовується на тій стороні, як інформаційний тиск на Україну, намагання створити негативний імідж, але люди все бачать», – сказав Разумков.

Він додав, що наші КПВВ забезпечені швидкими тестами і усім, що необхідно для здійснення пропуску.

Разумков висловив сподівання, що незабаром ми зможемо зробити так, щоб уся Україна знову жила у звичному режимі.

«Ми майже чверть своєї незалежності знову її відстоюємо. Тому дуже хотілося б, щоб найближчим часом у нас був ще один святковий день, який би ми могли занести в якості червоного дня календаря», – сказав Разумков.

Як повідомляв Укрінформ, 28 серпня, російсько-окупаційні війська здійснили обстріл цивільної інфраструктури Авдіївки. Під час обстрілу були поранені восьмеро українських військовослужбовців. Постраждалих серед місцевого населення немає.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков 30 серпня відвідує район проведення Операції об’єднаних сил.

 

Кравчука не буде в ТКГ до грудня – Арестович

30 серпня 2021, УП

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук не братиме участі в засіданнях ТКГ до грудня через стан здоров’я.

Джерело: речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович в ефірі “Україна 24”, цитує “Інтерфакс-Україна”

Пряма мова: “Наскільки мені відомо, Леонід Макарович перебуває зараз у складному періоді реабілітації. Операція у 87 років – це завжди дуже непросто. Поки буде вести (ТКГ – ІФ) Резніков. Можливо, це буде до листопада-грудня”.

Передісторія:

В кінці червня стало відомо, що Кравчук переніс операцію на серці. Тоді стан його здоров’я не коментували.

Наприкінці липня повідомлялось, що Кравчук після операції на серці уже місяць перебуває у реанімації.

 

Окупанти заявили про катастрофічну ситуацію зі сміттям в Криму

30 серпня 2021, 17:23  УП

У деяких містах окупованого українського півострова Крим катастрофічна ситуація з прибиранням вулиць і вивезенням сміття.

Джерело: російський “Інтерфакс“, ватажок окупованого Криму Сергій Аксьонов

Пряма мова: “На даний момент ситуація з прибиранням – катастрофічна для більшості міст. Це стосується і своєчасного звільнення від сміття контейнерних майданчиків, їх раціонального розташування і багатьох інших важливих питань”.

Деталі: Аксьонов звільнив керівника підприємства “Кримекоресурси”, яке займається вивезенням твердих комунальних відходів, і призначив нового.

За його словами, найчастіше в містах баки займають і проїзну частину.

Він також упевнений, що для обладнання нових майданчиків, не потрібно багато коштів.

Повідомляється, що Аксьонов виїжджав у Бахчисарай, Білогірськ і Євпаторію, щоб оцінити ситуацію і з’ясувалося, що частина контейнерних майданчиків переповнена, частина – розташовується в незручних місцях, на вулицях багато будівельного сміття і навали сухих гілок

 

Міноборони Польщі – про «Захід-2021»: агресія РФ проти України теж почалася з військових навчань

30.08.2021 12:59

Заступник міністра національної оборони Польщі Марцін Оцєпа заявив, що за російсько-білоруськими військовими маневрами «Захід-2021» будуть уважно стежити у польському міністерстві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Польське радіо.

Оцєпа нагадав, що агресія Росії проти України також почалася з військових маневрів на кордоні. «Навчання іноді ставали джерелом військової агресії», – сказав Оцєпа.

За його словами, навчання «Захід-2021» пройдуть у безпосередній близькості від країн Балтії, тому польська держава має бути готова до всього.

«Насправді ми повинні бути готовими до всіх сценаріїв. Але сьогодні найбільш ймовірними є сценарії провокацій на кордоні, позаяк російські війська будуть дуже близько до кордонів Польщі, вони розміщуватимуться на білоруських полігонах та летовищах у безпосередній близькості до тих подій на кордоні, пов’язаних із міграційною активністю» – зазначив він.

Як повідомлялося, у вересні 2021 року на території Білорусі пройдуть масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021». Експерти розглядають цей захід як одне з основних на шляху поглинання самостійності цієї країни РФ і бачать небезпеку для України.

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що ці навчання потенційно становлять загрозу для України.

НАТО заявило, що буде стежити за російсько-білоруськими навчаннями «Захід-2021» і закликало Москву і Мінськ діяти передбачувано і прозоро.

 

МЗС нагадало світу про 258 зниклих безвісти в Криму й ОРДЛО

30.08.2021 12:08

У Міжнародний день жертв насильницьких зникнень Міністерство закордонних справ закликає світову спільноту привернути увагу до долі осіб, зниклих, викрадених чи безвісти зниклих на тимчасово окупованих РФ територіях України.

Про це йдеться у повідомлені МЗС, передає Укрінформ.

Міністерство звернуло увагу, що за даними Уповноваженого Верховної Ради із прав людини, зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважаються 258 осіб, у тому числі 67 військовослужбовців та резервістів.

За наявною інформацією, від початку російської окупації щонайменше 44 людей стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму та Севастополя. Доля 15 з них досі залишається невідомою. Їхні імена: Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арсен Алієв, Ервін Ібрагімов, Ескендер Ібраїмов, Ескендер Апселямов, Руслан Ганієв, Арлен Терехов.

“Переважна більшість цих людей є проукраїнськими активістами, які відкрито виступали проти російської окупації”, – наголосило МЗС.

На сьогодні Прокуратурою АРК здійснюється процесуальне керівництво у 112 кримінальних провадженнях за 173 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей.

У переважній більшості випадків були виявлені факти, які свідчать про причетність російської окупаційної адміністрації до зникнень.

Зафіксовані також численні випадки залякувань родичів зниклих та свідків. За даними УВКПЛ, російська окупаційна адміністрація не проводить ефективного розслідування жодного із злочинів.

Факти насильницьких зникнень українських та кримськотатарських активістів в окупованому Криму відображено в позові України проти Російської Федерації у справі про порушення російською стороною Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, поданому в 2017 році до Міжнародного Суду ООН та двох скаргах проти Російської Федерації, поданих 11 серпня 2018 року до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ): «Україна проти Росії (щодо Криму)», заява № 20958/1448, та «Україна проти Росії (VII)», заява № 38334/1849.

14 січня 2021 року ЄСПЛ у своєму рішенні визнав скаргу «Україна проти Росії» (щодо Криму) за заявами №20958/14 та №38334/18 прийнятною і встановив, що РФ здійснює ефективний контроль над територією Криму з 27 лютого 2014 року.

Зовнішньополітичне відомство вимагає від Росії виконання нею зобов’язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, насамперед що стосується гарантування права на життя, свободу та особисту недоторканність.

“Україна продовжить роботу з міжнародними партнерами, зокрема учасниками Кримської платформи, аби порушення Росії як держави-окупанта залишалися у фокусі постійної міжнародної уваги, тиск на РФ посилювався задля попередження подібних злочинів та проведення ефективного розслідування у всіх випадках насильницьких зникнень, – йдеться у повідомленні з посиланням на слова першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня Європейський суд з прав людини перейшов до розгляду по суті визнав справи «Україна проти Російської Федерації» щодо Криму.

Зокрема, Україна просить визнати, що Росія порушує статті конвенції: про право на життя; про заборону катування; про право на свободу та особисту недоторканість; про право на справедливий суд; про право на повагу до приватного і сімейного життя; про право на свободу думки, совісті та релігії, про право на свободу зібрань та об’єднання.

 

Коаліція за свободу ЗМІ заявляє про продовження тиску на журналістів у окупованому Криму

30.08.2021 18:26

Члени Коаліції за свободу ЗМІ (Media Freedom Coalition) висловили глибоку стурбованість погіршенням ситуації зі свободою медіа в тимчасово окупованому Криму та продовженням утисків, насильства та переслідування журналістів з боку РФ.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

“Незважаючи на ризики, правозахисники та незалежні журналісти продовжують звертати увагу на постійні порушення прав людини та основних свобод, а також дії щодо безпідставного обмеження свободи ЗМІ в регіоні. Одним з таких випадків є справа Владислава Єсипенка, журналіста-фрілансера у проєкті Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода “Крим. Реалії”, – йдеться в заяві Коаліції.

Зазначається, що до свого арешту Федеральною службою безпеки РФ 10 березня 2021 року Єсипенко готував репортажі соціальної й природоохоронної тематики та проводив соціальні опитування серед жителів Криму.

“Ми стурбовані повідомленнями про жорстоке поводження та катування Єсипенка у ході його затримання”, – заявляють автори документа.

Вони також нагадали, що дев’ятьох громадянських журналістів – кримських татар (Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Арифмеметова, Рустема Шейхалієва, Амета Сулейманова) продовжують утримувати в СІЗО та в’язницях на території Росії та окупованого Криму.

Читайте також: МЗС нагадало світу про 258 зниклих безвісти в Криму й ОРДЛО

Члени Коаліції за свободу ЗМІ закликали Російську Федерацію негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх журналістів, яких було несправедливо затримано, та дозволити їм займатися своєю професією “без страху переслідувань, свавільного ув’язнення, насильства і примусового зникнення”.

“Ми також стурбовані діями Росії, спрямованими на придушення незалежних ЗМІ на півострові шляхом постійних утисків і залякувань, які фактично загнали незалежні ЗМІ у підпілля чи змусили взагалі залишити півострів“, – заявили країни-учасниці коаліції.

В заяві йдеться, що разом з міжнародним співтовариством вони продовжать висвітлювати дії Російської Федерації щодо обмеження свободи ЗМІ в Криму.

“Ми також звертаємо увагу на постійні та систематичні обмеження свободи вираження поглядів та думок, включаючи свободу шукати, одержувати і поширювати інформацію, з якими стикаються мешканці Криму. Це є одним із питань, яке має на меті вирішувати Кримська платформа”, – підкреслили в документі.

Заяву підписали Австрія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ісландія, Коста-Ріка, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Північна Македонія, Словаччина, Словенія, США, Україна, Фінляндія, Франція, Чеська Республіка, Чилі.

Коаліція за свободу ЗМІ (Media Freedom Coalition) – неформальне об’єднання країн, яке створене у 2019 році для розвитку співпраці в сфері посилення захисту свободи ЗМІ та безпеки журналістів. Нараховує 49 учасників. Україна приєдналася до Коаліції в 2019 році під час інавгураційної зустрічі країн-учасниць у Лондоні.

 

“Це найкращий текст, який ми бачили”: глава місії НАТО відкинув критику законопроєкту про СБУ

30 серпня 2021, 19:58    ЄП

Глава представництва НАТО в Україні Александер Вінніков вважає, що Верховна рада має ухвалити у другому читанні закон про СБУ, реформування якої є пріоритетом.

Про це він сказав в інтерв’ю “Європейській правді”.

У НАТО, зокрема, вважають, що новий закон посилить Службу безпеки та наблизить її до євроатлантичних практик.

“Ми вже кілька років поспіль беремо активну участь у процесі, надаємо поради, оцінюємо пропозиції. І ми вважаємо, що чинний законопроєкт – ухвалення якого, нагадаю, є вимогою закону про нацбезпеку, схваленого в 2018 році – це найкращий текст, який нам доводилося бачити. Він чітко визначає три основні функції СБУ: контррозвідку, контр тероризм, захист державної таємниці. Це – саме те, на чому має  концентруватися сучасна спецслужба та те, що зробить її ефективнішою” – сказав Вінніков.

Він наголосив, що поради НАТО для реформування СБУ є спільними з ЄС і США.

“Тож ми всі спільно підтримали той текст законопроєкту, що є зараз, та рекомендуємо його ухвалити. І ми вважаємо, що це стане важливим кроком для України на її європейському та євроатлантичному шляху” – зазначив Вінніков.

При цьому він висловив сподівання на якнайскоріше ухвалення цього закону.

“Але навіть коли закон буде ухвалений  – це ще не буде завершенням шляху. Тоді лише почнеться його імплементація, яка буде як мінімум так само складним завданням, як його схвалення. І НАТО разом з партнерами із Міжнародної дорадчої групи,  лишаємося в розпорядженні українських партнерів для підтримки України на цьому шляху” – заявив дипломат.

Нагадаємо, у липні Міжнародна дорадча група, до складу якої входять представники ЄС, НАТО і США, закликала Верховну Раду без зволікань ухвалити законопроєкт про СБУ у редакції, затвердженій 14 липня парламентських комітетом з національної безпеки, оборони і розвідки.

 

У НАТО розповіли, чи можливе членство України під час війни

30 серпня 2021, 20:53  ЄП

Глава представництва НАТО в Україні Александер Вінніков заявив, що в Північноатлантичному договорі немає такої норми, яка не дозволяла б вступ країни під час війни на її території.

Про це він сказав в інтерв’ю “Європейській правді”.

“У Вашингтонському договорі НАТО немає такої норми. Втім, врешті решт союзники мають бути переконані, що вступ нового члена посилить безпеку Альянсу.  Саме тому це рішення ухвалюється колективно” – зазначив дипломат.

Він також наголосив, що в Альянсі зацікавлені в тому, щоби агресивні дії РФ лишалися червоною лінією для НАТО.

Крім того, посол розповів, як НАТО може допомогти Україні відновити територіальну цілісність та контроль над територіальними водами.

“Що стосується практичних кроків – після російської агресії ми суттєво наростили присутність у Чорному морі. Більше кораблів, більше польотів літаків, сили НАТО розміщені у Румунії, кораблі НАТО заходять до українських портів, ми проводимо спільні навчання. Цьогорічний Sea Breeze – найбільший в історії, в ньому взяли участь понад 30 країн. Все це – чіткі, конкретні кроки солідарності та підтримки, які ми плануємо продовжувати” – сказав Вінніков.

Нагадаємо, президентка Естонії Керсті Кальюлайд заявила, що Україна не зможе стати членом НАТО, доки не поверне всі окуповані території.

 

Суд арештував двох учасників акції на Банковій 14 серпня

30.08.2021 21:22

Печерський районний суд столиці обрав запобіжні заходи двом підозрюваним у хуліганстві на вулиці Банковій 14 серпня під час акції «Зупинимо капітуляцію».

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Нацполіції.

“Сьогодні, 30 серпня, Печерський районний суд обрав підозрюваним запобіжні заходи – тримання під вартою без права внесення застави”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у поліції, 14 серпня правоохоронці забезпечували порядок під час акції біля Офісу Президента. У відповідь на вимогу поліцейських показати вміст сумок для перевірки щодо наявності небезпечних предметів, активісти у категоричній формі відмовилися від огляду. У подальшому найбільш активні учасники дали команду атакувати кордони Національної поліції і Нацгвардії.

У рамках досудового розслідування, розпочатого за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) ККУ, правоохоронці вивчили записи з камер відеонагляду та встановили двох найбільш активних учасників, які закликали та першими вчинили протиправні дії, це – жителі Черкащини, 1990 та 1984 років народження.

Зі свого боку, Нацкорпус у Телеграмі поінформував, що підозри поліція вручила голові Черкаського міського осередку Нацкорпусу Дмитру Кухарчуку та його бойовому побратиму Олегу Довбишу.

14 серпня представники Національного корпусу та інших націоналістичних сил проводили акцію протесту під назвою «Зупинимо капітуляцію».

Біля Офісу Президента між учасниками акції та поліцією сталися сутички через відмову активістів пройти перевірку на вміст небезпечних предметів. У МВС повідомили, що внаслідок сутички 7 поліцейських отримали опіки очей, кілька нацгвардійців отримали травми.

 

54 медалі – доробок України за шість днів Паралімпіади

30.08.2021 17:42

На XVI літніх Паралімпійських іграх у Токіо завершився шостий змагальний день.

30 серпня українська команда здобула 11 нагород – 2 золоті, 5 срібних та 4 бронзові, передає Укрінформ.

Паралімпійське «золото» виграли Марина Литовченко (настільний теніс, клас 6) та Андрій Трусов (плавання, 100 метрів, вільний стиль, клас S7).

Загалом наші паралімпійці мають у Токіо вже 54 медалі (12, 27, 15). У неофіційному командному заліку українці за якістю нагород йдуть п’ятими, а за кількістю медалей – четвертими.

Лідирує на Паралімпіаді команда Китаю – 119 медалей (54, 35, 30), другими йдуть паралімпійці Великої Британії – 68 (26, 20, 22).

Як повідомлялося, на Паралімпіаді спортсмени зі 168-ми країн розігрують 540 комплектів нагород у 22-х видах спорту.

Національна паралімпійська збірна України виступає в Токіо у 15-ти видах спорту. Це – бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо та фехтування на візках. Склад команди – 143 параатлети.

XVI літні Паралімпійські ігри триватимуть до 5 вересня.

 

Українець відмовився від фото з представниками ПКР на нагородженні Паралімпіади

30.08.2021 18:06

Український бігун Ігор Цвєтов, який виграв срібну нагороду на Паралімпіаді-2020 у Токіо на дистанції 100 метрів, відмовився від фото з учасниками з ПКР під час церемонії нагородження.

Про це повідомляє Suspilne.media, передає Укрінформ.

Цвєтов у фіналі 100-метрівки протистояв трьом бігунам з команди ПКР – Дмітру Сафронову, Артему Калашяну та Давиду Джатієву. Калашяна та Джатієва українець випередив, але Сафронову поступився у боротьбі за “золото”.

Через деякий час після фінішу спортсмени вийшли на церемонію нагородження. На ній були присутніми усі три призери Паралімпіади у 100-метрівці – Сафронов, Калашян та Цвєтов. Представники ПКР запропонували Цвєтову зробити фото призерів, але український бігун відмовився.

 

Видобуток вугілля за пів року збільшився на понад 16% – Міненерго

30.08.2021 12:55

У січні-червні 2021 року вуглевидобувні підприємства добули 15,33 млн тонн вугілля, що на 16,6% більше порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в аналітичній довідці Міністерства енергетики.

Зокрема, видобуток енергетичного вугілля збільшився на 16,1% до 11,44 млн тонн, коксівного вугілля – на 17,8% до 3,89 млн т.

Державні шахти у першому півріччі наростили видобування вугілля у 2,3 раза до 3,1 млн т.

У червні в Україні видобуто 2,54 млн т вугілля, що на 15,3% більше порівняно з червнем 2020 року. Видобуток енергетичного вугілля збільшився на 13,9% до 1,9 млн т, коксівного вугілля – на 19,7% до 0,64 млн т.

Державні шахти у червні видобули 0,52 млн т вугілля, у тому числі 0,45 млн т енергетичного і 0,07 млн т коксівного. Порівняно з червнем 2020 року видобування палива на держпідприємствах зросло у 2,4 раза.

Як повідомлялося, станом на 25 серпня 2021 року на складах українських теплових електростанцій (ТЕС) знаходилося 750 тисяч тонн вугілля, що 1,7% менше, ніж на 16 серпня.

Компанії “ДТЕК Енерго” та “Центренерго” домовилися з компанією зі США про поставку 75 тис. т вугілля. Паливо буде розподілене рівними частинами (по 37,5 тис. т) для потреб ТЕС приватної та державної генерацій.

 

Під час аукціонів із приватизації вартість об’єктів у середньому зростає на 280% – Сенниченко

30.08.2021 18:32

Під час аукціонів із приватизації вартість об’єктів у середньому зростає на 280% від стартової ціни.

Про це під час перебування у Новограді-Волинському на Житомирщині заявив голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко, передає кореспондент Укрінформу.

“Щодо тієї приватизації, яку ми проводимо зараз, то це повне розкриття інформації – віртуальні кімнати даних, усі знають усе про об’єкт – це недобудова чи працююче підприємство, які там потужності електроенергії. Конкуренція відбувається на електронних торгах. У нас вдвічі за рік збільшилася участь на аукціонах із приватизації – раніше було двоє учасників, а зараз більше чотирьох на один аукціон. Ціна в середньому зростає на 280%”, – сказав Сенниченко.

Він зазначив, що ціна не має бути високою чи низькою, а повинна бути ринковою, “яка настає тільки тоді, коли є конкуренція і вона забезпечує справедливу ціну”.

За його словами, наразі вже створено прозорий інструмент приватизації, і зараз корегують законодавство, аби зняти зайві перепони, які заважають трансформації об’єктів від неефективних державних у ефективні приватні.

«Стратегія України-2030, яка була затверджена Кабінетом Міністрів, вказує, що держава бере курс на мінімізацію своєї безпосередньої участі в економіці, тобто держава не бізнесмен, а має бути якісним і компетентним регулятором, встановлювати правила, податки, слідкувати, аби закони виконувалися», – підкреслив голова Фонду держмайна.

Натомість, за його словами, бізнес має займатися бізнесом і сплачувати податки. Перехід від радянського виду управління економікою до ринкового треба завершити прозорою приватизацією, паралельно зміцнюючи державні інституції.

У Новограді-Волинському Сенниченко ознайомився з роботою кондитерської фабрики «Жако» та швейної фабрики «Леся», які раніше були приватизовані.

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня Кабінет Міністрів затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року. До створення НЕС-2030 долучилися понад 500 учасників: представники більш як 20 аналітичних центрів, понад 30 бізнес-асоціацій, 40 органів виконавчої влади, експертного середовища та громадянського суспільства, народні депутати.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у серпні стартує велика приватизація, від якої планують залучити до державного бюджету до 12 мільярдів гривень. Він також доручив Мінекономіки спільно з Фондом держмайна протягом місяця підготувати перелік об’єктів для приватизації на 2022-2023 роки.

За даними Фонду держмайна, за підсумками 2020 року доходи від приватизації склали 2,25 млрд грн.

У березні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон №4543 “Про внесення зміни до розділу V “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” щодо приватизації об’єктів великої приватизації”, який скасовує заборону на проведення аукціонів з великої приватизації, встановлену в 2020 році у зв’язку з пандемією коронавірусу.

 

Від спрощеного розмитнення «євроблях» вже зібрали мільярд гривень

30.08.2021 19:19

Із 15 червня по 27 серпня 2021 року включно, у результаті спрощеного митного оформлення та оподаткування понад 28 тис. авто на єврономерах до держбюджету перераховано понад 1 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна митна служба.

Зазначається, що ці кошти будуть спрямовані на боротьбу з COVID-19, зокрема на проведення вакцинації.

Заступник голови Держмитслужби Руслан Черкасський відзначив взаємну зацікавленість різних відомств в успішній імплементації законів про спрощене оформлення автомобілів від 15 червня 2021 року.

«Держава отримає додаткові надходження до бюджету, вкрай важливі для підтримки медичної системи. Водночас громадяни, що користуються автівками з іноземною реєстрацією, можуть стати їх повноцінними власниками у повній відповідності до чинного законодавства», – заявив Черкасський.

Як повідомляв Укрінформ, із 15 червня 2021 року введено в дію закони України щодо тимчасового спрощення оподаткування та митного оформлення транспортних засобів. На спрощене митне оформлення та оподаткування відводиться 180 календарних днів – до 10 листопада 2021 року.

Для учасників бойових дій, які перебувають безпосередньо на території Операції Об’єднаних сил (ООС) більш як 90 днів з дня набрання чинності законів, строк становить 270 календарних днів – до 8 лютого 2022 року. Відлік часу йде з дня набрання чинності законів –15 травня, а не з дня введення в дію – 15 червня, уточнили в ДМС.

Спрощення стосуватиметься легкових автомобілів та вантажних автівок загальною вагою до 3,5 тонни, які були ввезені в режимі тимчасового ввезення або транзиту і на 31 грудня 2020 року перебували в Україні. Йдеться про ті авто, з року випуску яких минуло 5 і більше років. За ввезення у визначений час таких транспортних засобів не потрібно сплачувати ввізне мито.

 

Рішення щодо визнання процедури «беіл-ін» ПриватБанку більше не мають змоги оскаржити

30.08.2021 17:51

З моменту визнання Банком Англії процедури bail-in єврооблігацій Приватбанку у процесі його націоналізації у 2016 році минуло три місяці протягом яких не надійшло жодного оскарження, що робить це рішення остаточним.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ПриватБанку.

ПриватБанк повідомляв раніше про рішення Банку Англії від 14 травня 2021 року про визнання процедури “беіл-ін”, здійсненої Національним банком України у грудні 2016 року, стосовно чотирьох кредитів на загальну суму 595 млн дол. США, наданих компанією UK SPV Credit Finance plc на користь ПриватБанку.

Процедура “беіл-ін”, здійснена НБУ, становила важливу частину заходів вжитих державними органами України для націоналізації ПриватБанку.

Відповідно до англійського права, будь-які особи на яких поширювалося це рішення, мали три місяці з дати рішення на його оскарження в англійському суді шляхом реалізації процедури, відомої як судовий перегляд. Такий тримісячний строк наразі минув і до англійського суду не було заявлено жодної вимоги про судовий перегляд.

Таким чином, рішенню Банку Англії про визнання процедури “беіл-ін” відповідно до Акту Сполученого Королівства про банки було надано законної сили в Англії та таке рішення є наразі остаточним та не підлягає оскарженню.

У ПриватБанку вважають, що це стало ще одним важливим досягненням у відновленні банку від неплатоспроможності, яким він був до його націоналізації у грудні 2016 року.

Як повідомляв Укрінформ, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію Нацбанку і колишніх акціонерів ПриватБанку (найбільші – бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов), вирішив націоналізувати найбільший на українському ринку банк. Для того щоб врятувати його, держава здійснила докапіталізацію на понад 155 млрд грн. Ексвласники банку вважають націоналізацію незаконною. Тривають судові суперечки (і в Україні, і в закордонних юрисдикціях).

Як пише Finclub.net, процедура bail-in, здійснена НБУ, стала одним із важливих заходів у збереженні ПриватБанку від неплатоспроможності.

Євробонди ПриватБанку з погашенням у 2021 році були емітовані через ICBC Standard Bank plc (Велика Британія), однак під час їх реструктуризації цей борг був переоформлений на UK SPV Credit Finance plc.

Йдеться про три випуски євробондів: на $175 млн за ставкою 10,875% із погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% із погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн були погашені в серпні 2016 року, а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році. В межах одного з випусків також відбувся довипуск.

Bail-in – інструмент врегулювання неспроможності, який дає змогу списати або конвертувати акції, борги та інші зобов’язання банку для покриття збитків і рекапіталізації банку. Це також дає змогу покладати збитки на акціонерів і незабезпечених кредиторів шляхом анулювання або зменшення суми їхніх вимог. Цей інструмент знижує ймовірність того, що для порятунку банку знадобляться державні кошти.

 

Хімічне підприємство зливало відходи у Сіверський Донець – СБУ

30.08.2021 19:25

Служба безпеки України викрила посадовців одного з великих хімічних підприємств на значних порушеннях екологічного законодавства, що ледь не призвело до екологічної катастрофи в руслі ріки Сіверський Донець.

Про це йдеться у повідомленні СБУ у Фейсбук, передає Укрінформ

Впродовж тривалого часу виробництво «економило» на ремонті та модернізації очисних споруд і зливало тони небезпечних відходів у Сіверський Донець. А щоб не платити екологічний податок у повному обсязі, посадовці занижували об’єми шкідливих викидів, повідомляє СБУ.

За висновками експертизи, рівень вмісту заліза у воді перевищує допустимий рівень у 15 разів, азоту амонійного – у 5 разів. Задокументовано і значне перевищення вмісту нафтопродуктів, магнію, сульфатів, фосфатів тощо.

В СБУ наголосили, що річка збагачує питні горизонти Лисичанська, Рубіжного Сєвєродонецька, інших населених пунктів і є найбільшим магістральним каналом меліорації земель регіону.

За даними слідства, лише за півроку хімічне виробництво завдало навколишньому середовищу шкоду на суму понад 270 тис. грн.

У межах відкритого кримінального провадження проведено обшуки в адміністративній будівлі підприємства і отримано документальні докази порушення посадовцями екологічного законодавства.

Наразі одному з керівників повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для виявлення усіх причетних до правопорушення осіб.

 

Після запуску ринку землі уже продали 23 тисячі гектарів – Мінагро

30.08.2021 12:23

З 1 липня, відколи запрацював ринок сільгоспземлі, в Україні зареєстровано 10683 угоди купівлі-продажу земельних ділянок, майже 23 тисячі гектарів змінили власників.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Два місяці ринку землі – перші результати. Презентація регулярного інформаційно-аналітичного бюлетеня “Огляд стану земельних відносин в Україні” повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Він констатував тенденцію до збільшення кількості земельних угод та площі проданих ділянок. Адже станом на кінець липня було продано лише приблизно 6,5 тисяч гектарів.

“Тепер же щодня реєструється у середньому по 200 угод. Середній розмір земельної ділянки — приблизно 2 гектари, що відповідає середньому розміру земельного паю в Україні”, – констатував Дзьоба.

Найбільше угод (понад 1000), за даними заступника керівника Мінагрополітики, укладено у Полтавській області, де змінили власників майже 2700 гектарів. На другому місці Харківщина — 684 угоди (2 616 га). На третьому — Кіровоградська область, 555 угод (2074 га).

“Це відповідає попереднім прогнозам. Адже ці регіони є лідерами аграрного ринку. Також аналіз свідчить, що поміж нових власників — приблизно 4400 унікальних покупців. Левова частка угод (до 99%) укладаються фізичними особами. Проте не забуваймо, що можливість купувати землю мають і юридичні особи. Але це не стосується так званої “підмораторної” землі (земель сільгосппризначення)”, – пояснив Дзьоба.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення. До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів в одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тисяч гектарів землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

 

Перший електрокатер створять у Вінниці

30.08.2021 13:02

Створення річкового транспорту на електродвигунах – це один із пріоритетних заходів «Доступне, безпечне та екологічно чисте середовище» у Стратегії розвитку Вінниця 3.0.

Про це повідомили у пресслужбі Вінницької міської ради, передає Укрінформ.

Пілотний проєкт реалізують у рамках державно-приватного партнерства. Депутати затвердили Меморандум про співпрацю, у якому йдеться про початок співробітництва щодо пілотного проєкту з поетапного створення виробництва плавзасобів на електродвигунах.

За словами міського голови Сергія Моргунова, у Меморандумі передбачене будівництво першого експериментального катеру на 30-40 осіб на електротязі спільно з заводом «Аналог» на принципах приватно-державного партнерства

 

В Україні близько 4,5 тисячі нотаріусів отримали доступ до Держземкадастру

30.08.2021 16:11

В Україні немає проблем із наданням доступу нотаріусам до Державного земельного кадастру; майже всі нотаріуси, які висловили бажання, а це близько 4,5 тис., отримали доступ до системи.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час пресконференції “Два місяці ринку землі – перші результати” розповів перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко.

“Сьогодні десь 4,5 тис. нотаріусів отримали доступ до Державного земельного кадастру. Проблеми немає, практично всі, хто висловив бажання отримали доступ. І зараз цей процес продовжується, тільки менш динамічно, зараз (номатріуси – ред.) продовжують отримувати доступ до Державного земельного кадастру”, – заявив Мірошниченко.

Він зазначив, що проблеми підключення нотаріусів в перші дня відкриття ринку виникли через те, що нотаріуси не підготувалися до події заздалегідь.

“До 1 липня 2021 року лише близько 800 нотаріусів із загальної кількості 6,5 тис. мали доступ до Державного земельного кадастру. Але, починаючи з 1 липня, близько тисячі заявок на день про підключення надходило до кадастру. Ми знали, що так станеться, було розроблено спрощений електронний порядок подачі заявок на підключення до земельного кадастру, залучені додаткові ресурси наших працівників. Практично протягом доби ця досить велика кількість заявок закривалася”, – пояснив керівник відомства.

За його словами, щоб запрацював закон про ринок сільськогосподарської землі, було вчасно ухвалено всі підзаконні акти, в тому числі і постанову Кабміну про порядок дій нотаріусів. Нині Держгеокадастр забезпечує нотаріусів відповідним інструментом для перевірки кількості землі у власності осіб, що до них звертаються.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення. До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів в одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тис. гектарів землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні. Питання продажу землі особам без громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

З моменту відкриття ринку сільгоспземлі, станом на 30 серпня, в Україні зареєстровано 10 683 угоди купівлі-продажу земельних ділянок, майже 23 тис. гектарів змінили власників.

 

В Україні запускають безоплатну комп’ютерну допомогу для вчителів шкіл

30.08.2021 16:27

Міністерство цифрової трансформації запускає безоплатну комп’ютерну допомогу для вчителів шкіл.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Мінцифри.

Це нові можливості для вчителів, зокрема вчителі зможуть ефективно налаштувати та підготувати комп’ютерне обладнання, проконсультувавшись із фахівцями; отримати безоплатну комп’ютерну допомогу впродовж навчального року, із покроковим вирішенням проблем і порадами, як уникнути їх у майбутньому; зможуть отримати експертні консультації щодо роботи комп’ютерного обладнання у Viber-чаті «Дія.Цифрова освіта – чат».

У Мінцифри повідомили, що для отримання допомоги необхідно зайти на портал SUPPORT.UA та залишити заявку.

“Вчителі та освітяни можуть подавати заявки цілодобово, якщо виникла проблема зі встановленням чи використанням програм чи ноутбук зависає й перегрівається. Ці та більше запитань спеціалісти SUPPORT.UA допоможуть вирішити в телефонній розмові або дистанційно, під’єднавшись до пристрою користувача за допомогою програми TeamViewer”, – ідеться у повідомленні.

Керівник проєкту Дія.Цифрова освіта Руслана Коренчук підкреслила, що в межах проєкту міністерство комплексно і системно допомагає вчителям у цифровізації навчального процесу.

За її словами, «на порталі Дія.Цифрова освіта є безоплатні освітні серіали із цифрової грамотності для вчителів, які вже переглянули десятки тисяч освітян. Цього року ми разом із Міністерством освіти та науки запустили ініціативу «Ноутбук кожному вчителю», щоб забезпечити ноутбуками понад 60 000 вчителів цього року. А наразі наші партнери SUPPORT.UA запускають технічну та консалтингову підтримку для вчителів у користуванні комп’ютерною технікою. Подібних безоплатних можливостей у вчителів ніколи не було».

«Розуміємо, що в сучасних умовах значно зросла потреба у навчанні громадян цифрової грамотності. Допомогти вчителям подружитися з новими технологіями та вдало підготуватися до навчального року – важлива складова спільного проєкту нашої компанії із Дія.Цифрова освіта. Ми впевнені, що спільними зусиллями зробимо роботу вчителів легшою та ефективнішою, а також сприятимемо цифровій трансформації України», – заявив директор SUPPORT.UA Євген Кірій.

Міністерство цифрової трансформації підписало меморандум з компанією SUPPORT.UA. У межах першої фази співпраці надавалася та продовжує надаватися комп’ютерна онлайн-допомога усім бібліотекарям України, що беруть участь у проєкті Дія.Цифрова освіта. Компанія безкоштовно допомагає розв’язувати питання, пов’язані із користуванням технікою: комп’ютерами, планшетами, телефонами.

Як повідомляв Укрінформ, кількість хабів з цифрової освіти зросла протягом року до 6 тисяч. Хаби – це партнерські локації: бібліотеки, ЦНАПи, приватні компанії, громадські організації тощо, куди вільно може завітати кожен охочий та безоплатно навчатися цифрової грамотності. Знайти хаб цифрової освіти можна завдяки інтерактивній карті.

 

Школа в умовах карантину: МОН дало роз’яснення про особливості навчання

30.08.2021 10:50

Міністерство освіти і науки підготувало керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської держадміністрацій, керівникам закладів загальної середньої освіти роз’яснення щодо особливостей нового навчального року у школах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міносвіти.

«У 2021/2022 навчальному році освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується з неухильним дотриманням протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину, затверджених постановою головного державного санітарного лікаря №4, постановою Кабінету Міністрів № 1236, а також Рекомендацій щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти», – ідеться у листі-роз’ясненні.

У МОН зауважили, що освітній процес у школах розпочинається у День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Структура і тривалість навчальних року, тижня, дня, занять, форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу в межах часу, передбаченого освітньою програмою, з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, особливостей регіону тощо.

«У межах академічної автономії організація освітнього процесу є внутрішнім питанням кожного закладу загальної середньої освіти, його педагогічної ради та завданням педагогів. В умовах пандемії навчання за потреби може відбуватися з використанням технологій дистанційного навчання відповідно до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти», – нагадують у МОН.

Крім того, згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», на період встановлення карантину власник установи, організації або уповноважений орган може змінювати режим роботи закладу.

«Перший урок у новому навчальному році рекомендовано присвятити відзначенню 30-ї річниці Незалежності України», – ідеться у повідомленні.

Під час підготовки уроку можна скористатись:

тематичними матеріалами від Українського інституту національної пам’яті, які містять, зокрема інформацію про етапи українського державотворення, відновлення незалежності, Конституцію Пилипа Орлика;

ресурсами від ГС «Освіторія» для тематичного уроку до Дня Незалежності у 1-11 класах.

1 вересня заклади також можуть долучитися до інтерактивного уроку для учнів 1-6 класів. Трансляція уроку розпочнеться о 9:30 на YouTube-сторінці ГС «Освіторія».

«Одним із пріоритетних напрямів формування безпечного та інклюзивного освітнього середовища у школах є осучаснення системи шкільного харчування, реформування якої відбувається за ініціативи та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі», – наголошують у міністерстві.

У межах даного напряму відбувається модернізація харчоблоків, оновлення нормативно-правового забезпечення, оновлено меню шкільної їдальні, проводяться вебінари та майстер-класи.

Оновлені норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою Кабінету Міністрів №305, набирають чинності з 1 вересня 2021 року. Крім того, постановою Кабінету Міністрів № 786 затверджено зміни до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Водночас, зважаючи на об’єктивні труднощі з організацією закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування, уряд встановив гнучкий перехідний період на нові норми харчування з 1 вересня 2021 року до 1 січня 2022 року. Так, до 1 січня 2022 року в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 року договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 року, можуть застосовуватись норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів № 1591.

МОН також наголошує, що 8 серпня 2021 року набув чинності закон щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти. Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) ухвалюють Верховна Рада АР Крим, обласні, міські, селищні, сільські ради відповідно до вимог законодавства.

Верховній Раді АР Крим, обласним (з урахуванням пропозицій міських, сільських, селищних рад), Київській та Севастопольській міським радам до 1 вересня 2024 року необхідно затвердити плани формування мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, з урахуванням вимог цього закону до ліцеїв, щодо безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи і необхідності охоплення на відповідній території усіх профілів навчання, визначених законодавством, з метою гарантування і забезпечення права кожного учня на вибір відповідного профілю навчання.

Крім того, під час формування мережі ліцеїв необхідно дотримуватися вимог окремих положень про заклади спеціалізованої освіти, зокрема нового Положення про військовий (військово-морський, військово-спортивний) ліцей, ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 30 червня 2021 року № 672.

Лист МОН також містить інформацію щодо:

освітньої діяльності (змісту освітньої діяльності, освітніх програм, зокрема типових, підготовки до проведення державної підсумкової атестації (ДПА), платформи «Всеукраїнська школа онлайн»);

створення безбар’єрного простору (подолання соціальних бар’єрів, створення універсального дизайну та розумних пристосувань у закладах освіти, впровадження педагогіки партнерства, створення безбар’єрного фізичного простору, архітектурну доступність закладів освіти з урахуванням принципів універсального дизайну та розумного пристосування будівель, приміщень та прибудинкових територій закладів).

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України запровадило електронні свідоцтва про початкову освіту.

 

З 1 вересня в Україні стартує одноразове добровільне декларування

30.08.2021 13:55

З 1 вересня в Україні стартує одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Про це Укрінформу повідомив в. о. голови Державної податкової служби України Євген Олейніков.

“З 1 вересня в Україні стартує одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Мета одноразового декларування – дати українцям можливість легалізувати доходи, з яких не були сплачені податки або були сплачені не у повному обсязі, та власність. Процедура декларування – абсолютно добровільна. Більше того, декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. По суті, ДПС вірить декларанту на слово”, – сказав він.

Олейніков нагадав, що декларування триватиме рік.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подаватиметься декларантом до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету.

Зі всією інформацією, зокрема, нормативно-правовими актами, роз’яснювальними та презентаційними матеріалами, прикладами заповнення декларації можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері “Одноразове добровільне декларування”.

“Потрібно бути порядним не для когось, а для себе. Для мене, несплата податків – це не обман абстрактної держави, це обман конкретної людини: вас особисто, вашого сусіда. Чому? Тому що податки – це плата за ті суспільні послуги, які надає нам держава. Ми всі користуємося цими послугами. Навіть той, кому здається, що йому від держави нічого не треба, насправді споживає й багато”, – уточнив Олейніков.

Як повідомлялося, добровільне декларування проводиться у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Запропоновано три основні ставки: 5% – загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% – для закордонних активів; 2,5% – для декларування активів у вигляді ОВДП.

Громадянам не потрібно декларувати власну квартиру, загальна площа якої не перевищує 120 кв. метрів, будинок площею до 240 кв. метрів чи земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі (приватизації). Також не підлягає декларуванню автомобіль, якщо він у власному постійному користуванні та не використовується для комерційних цілей.

 

Зеленський увів у дію рішення РНБО про запобігання загрозам в енергетиці

30.08.2021 14:05

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 30 липня 2021 року “Про заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері”.

Як передає Укрінформ, відповідний указ №452/2021 від 28 серпня опублікований на сайті Президента.

“Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року “Про заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері”, – ідеться в указі.

В документі також визнається таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 28 травня 2015 року № 298 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 травня 2015 року “Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року “Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року” та додаткові заходи для гарантованого забезпечення вітчизняних споживачів енергоносіями”.

Контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію цим указом, покладається на секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Як повідомляв Укрінформ, 30 липня Рада національної безпеки та оборони провела виїзне засідання у Донецькій області. За його результами секретар Радбезу Олексій Данілов заявив, що РНБО розглядає можливість введення тимчасових адміністрацій до приватних енергокомпаній, якщо виникне загроза нацбезпеці.

Тоді ж Данілов проінформував, що майже 17 тисяч газорозподільчих мереж опинилися у приватній власності у непрозорий спосіб й у цій сфері спостерігається монополія: компанія, яка належить Дмитру Фірташу, контролює 70% облгазів. РНБО планувала доручити Кабінету Міністрів перевірити цю ситуацію.

На початку липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) почала розслідування поведінки учасників ринку електроенергії на ринку “на добу наперед” (РДН).

Розслідування порушень законодавства, яке регулює функціонування ринку електричної енергії, проводиться відносно компаній “Юнайтед Енерджі”, “Д.Трейдинг”, “ДТЕК Дніпроенерго”, “ДТЕК Західенерго”, “Центренерго”, “Енер Джи”, “Енергозахід”, “Екотеч Енерджі”, “Ентра М”, “Ютіліті Трейдінг”, “Артлекс-Енерджі” та “ОНК-Груп”.

Антимонопольний комітет (АМКУ) вбачає ознаки антиконкурентних узгоджених дій на ринку електроенергії і з власної ініціативи розпочав розслідування наявності чи відсутності ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

 

Тарифне питання: уряд розробить план поступового підвищення цін на електроенергію 

30 серпня 2021, 14:36  ЕП

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки, яким доручив Кабінету Міністрів визначити план поступового переходу до економічно обґрунтованої ціни на електричну енергію з урахуванням соціального захисту споживачів.

Про це йдеться в указі президента від 28 серпня щодо рішення РНБО “Про заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері”.

Так, Кабінету Міністрів доручили до 31 грудня цьогоріч визначити порядок поступового переходу до економічно обґрунтованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів. В умовах такого переходу необхідно забезпечити соціальний захист осіб, які потребують державної підтримки та допомоги.

До 30 вересня влада також має розробити та затвердити план встановлення справедливої вартості електричної енергії для побутових споживачів.

Крім того уряд повинен забезпечити перехід від товарного до фінансового механізму ПСО на учасників ринку із забезпеченням доступності електроенергії для побутових споживачів з 1 жовтня 2021 року.

Зокрема, йдеться у документі, з урахуванням покладення таких спеціальних обов’язків на оператора системи передачі (Укренерго) та операторів систем розподілу (обленерго).

Також уряд проаналізує співвідношення вартості електроенергії до вартості її розподілу та передачі в складі тарифу, але не лише на предмет обґрунтованості такого співвідношення.

Протягом двох тижнів уряд разом з іншими відомствами (зокрема СБУ та РНБО) повинні проаналізувати структуру власності всіх операторів розподілу електроенергії та постачальників універсальних послуг і встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників.

Нагадуємо:

Очільник Нацкомісії з енергетики Валерій Тарасюк в інтерв’ю ЕП розповів, що немає іншого виходу, крім як вирівнювати поступово тариф на електроенергію для споживачів та промисловості. Тоді очікувалось, що відповідне рішення мало бути незабаром ухвалене.

Проте згодом Кабмін ухвалив нову модель ПСО, згідно якої тариф на електроенергію для населення знизили до 1,44 грн/кВт-год з 1 жовтня до 30 квітня 2022 року. Він діятиме за умови споживання обсягом до 250 кВт за місяць, для споживання понад цей обсяг тариф залишається 1,68 грн/кВт-год.

 

Точки входу/виходу з української ГТС мають бути перенесені на східний кордон – Укртрансгаз

30.08.2021 17:19

Задля посилення енергетичної безпеки і зниження вартості газового імпорту точки входу та виходу з газотранспортної системи (ГТС) мають бути перенесені на східний кордон.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив т.в.о. генерального директора АТ «Укртрансгаз» Сергій Перелома.

“Поточна схема газового транзиту має бути принципово переглянута, точки входу та виходу з ГТС мають бути перенесені із західного на східний кордон нашої держави. Це дасть нам змогу не лише посилити енергетичну безпеку, але й знизити вартість газового імпорту та залучити до використання української ГТС інших, окрім Газпрому, учасників газового ринку”, – написав Перелома.

Крім того, завданням Укртрансгазу є нарощення клієнтської бази (зокрема й серед замовників послуг оператора газосховищ) та подальше розширення бізнес-можливостей для нерезидентів.

“Щороку дефіцит між власним видобутком та внутрішнім споживанням газу в Україні сягає 10-11 млрд куб. м газу. Цей обсяг – прекрасна бізнес-можливість для імпортерів”, – зауважив Перелома.

Він наголосив, що Україна доклала зусиль для формування газового ринку європейського рівня, виконавши вимоги Третього енергопакету та завершивши анбандлінг незалежного Оператора ГТС, відкривши для європейських замовників український ринок підземного зберігання газу.

Як повідомлялося, у ТОВ “Оператор ГТС України” вважають, що Україна і Польща можуть створити потужний газовий коридор по маршруту північ-південь, який забезпечить енергетичну безпеку всієї Південно-Східної Європи.

 

Оператор ГТС на 21% зменшив витікання газу з обладнання

30.08.2021 12:03

За перше півріччя поточного року Оператор газотранспортних систем України заощадив понад 38 мільйонів кубометрів газу завдяки ефективній роботі бригад, що займаються усуненням витоків блакитного палива з обладнання ГТС.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі ОГТСУ.

«Завдяки ефективній роботі бригад, витікання газу з обладнання ГТС зменшилося на 21% у порівнянні з І півріччям 2020 року. Так, за шість місяців поточного року компанія заощадила більше 38 млн м куб. природного газу та 1,8 млн кВт-год. електроенергії», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що мобільні лабораторії з виявлення та усунення витоків природного газу з обладнання ГТС за І півріччя цього року обстежили близько 70 тисяч потенційних джерел витоків. Завдяки чому і вдалось заощадити таку кількість газу.

У компанії додали, що за 1 півріччя 2021 року структурні підрозділи використали майже на 5% менше води у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, що свідчить про успішну роботу в напрямку управління водними ресурсами.

«Українська ГТС модернізується та стає більш екологічною. Ми шукаємо оптимальні рішення, аби скоротити витрати ресурсів та мінімізувати вплив на довкілля під час надання послуг з транспортування газу», – додали в пресслужбі ОГТСУ.

Як повідомляв Укрінформ, Оператор ГТС модернізує газорозподільні станції в усіх регіонах України.

 

Польська PGNiG підписала угоду про розвідку газу в Україні

30.08.2021 14:30

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG оголосила про підписання угоди з українсько-американською компанією “Енергетичні ресурси України” (ERU), яка передбачає спільні геологорозвідувальні роботи з пошуку газу в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву польської компанії.

Зазначається, що угода передбачає купівлю польською компанією контрольного пакета акцій українського “Карпатгазвидобування”, одноосібного власника ліцензії на видобування газу на Библівській нафтогазовій площі, що знаходиться на заході України, в районі, що прилягає до кордону з Польщею. З точки зору геології ця територія є аналогом Перемишля, найбільшого в Польщі родовища природного газу, яке PGNiG експлуатує уже більше 60 років, йдеться у заяві.

Як наголошується, в результаті угоди PGNiG придбає 85% акцій “Карпатгазвидобування”.

Згідно з графіком ліцензійних робіт, узгодженим між партнерами, завершення підготовки до буріння геологорозвідувальної свердловини очікується до кінця 2021 року. Буріння свердловини заплановано на другу половину 2022 року з подальшими випробуваннями пластів. Якщо вони матимуть позитивні результати, свердловина буде приєднана до української газової мережі та введена в експлуатацію в 2023 році, йдеться у заяві.

Акціонери “Карпатгазвидобування” також планують провести додаткові геофізичні дослідження ліцензійної площі, аби допомогти спроєктувати подальші свердловини.

Як повідомляв Укрінформ, у травні польська державна нафтогазова компанія PGNiG отримала від Антимонопольного комітету України дозвіл на придбання контрольного пакету акцій компанії “Карпатгазвидобування”, яка є власністю українсько-американської компанії “Енергетичні ресурси України” (ERU).

PGNiG та ERU у грудні 2019 року підписали угоду про співпрацю щодо розвідки і видобутку газу в західній Україні, поблизу кордону з Польщею. У польській компанії тоді заявляли, що мають відповідний досвід і ноу-хау для видобутку газу в цьому регіоні.

Торік PGNiG продала в Україну 1,2 млрд куб газу, а в першому кварталі цього року 210 млн куб газу.

Укрінформ звернувся по коментар до компанії Енергетичні ресурси України щодо цієї угоди.

 

Угорщина уклала новий газовий контракт із Росією – в обхід України

30.08.2021 20:39

Угорщина погодила з Росією всі умови для того, щоб нова довгострокова угода про постачання газу набула чинності з 1 жовтня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters з посиланням на главу МЗС Угорщини Петера Сійярто.

Новий контракт розрахований на 15 років з можливістю перегляду умов через 10 років. Згідно з його умовами, Угорщина буде отримувати по 4,5 мільярда кубометрів газу на рік: 3,5 мільярда через Сербію по газопроводу «Турецький потік» і по його сухопутному продовженню та один мільярд кубометрів – через Австрію.

Сіярто заявив, що більшість вантажів за новим контрактом надходитимуть за допомогою нового з’єднувача на кордоні країни з Сербією, який запрацює до жовтня.

Тобто йдеться про постачання російського газу до Угорщини в обхід України.

Сіярто не назвав ціну газу за умовами нового контракту, але заявив, що вона “набагато вигідніша” в порівнянні з нинішньою.

Читайте також: У Нафтогазі пояснили, що Газпром штучно створює дефіцит

Російський «Газпром» підтвердив факт зустрічі з угорським міністром, проте поки не повідомив жодних подробиць договору.

Варто зазначити, що більшість свого імпорту природного газу, який поставляється трубопроводом через Україну, Угорщина отримує з РФ. Однак останніми роками вона диверсифікувала імпорт газу, відкривши транскордонні міжмережові з’єднання з більшістю своїх сусідів та забезпечивши постачання з Royal Dutch Shell через термінал зрідженого природного газу в Хорватії.

 

Малюська взяв на роботу до міністерства довічно ув’язнену

30.08.2021 17:09

Міністр юстиції Денис Малюська взяв на роботу до міністерства довічно ув’язнену.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Довічника (а точніше довічницю) я на роботу у Мін’юст таки узяв. Працює нормально. Роботодавець і працівник задоволені», – повідомив Малюська.

Він додав, що «взагалі працювати треба усім працездатним».

«На шиї у держави сидіти вкрай небажано. А у ситуації з довічниками це не просто заробіток, а й ресоціалізація – головна мета, задля якої витрачаються мільярди гривень платників податків. Заради нашої з вами безпеки», – наголосив міністр.

Укрінформ звернувся до Міністерства юстиції України за більш детальною інформацією щодо працевлаштування довічно ув’язненої.

Як повідомлялося, раніше в інтерв’ю одному з українських ЗМІ Малюська заявив, що готовий брати на роботу довічно ув’язнених.

 

Суд зменшив суму боргу Укрзалізниці перед Сбербанком на $15,55 мільйона

30.08.2021 12:47

Східний апеляційний господарський суд частково задовольнив скаргу АТ “Укрзалізниця” та зменшив суму заборгованості, що підлягає стягненню з компанії на користь АТ “Сбербанк” з $56,1 млн до $40,55 млн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Finbalance з посиланням на рішення Східного апеляційного господарського суду.

“16.08.2021 Східний апеляційний госпсуд частково задовольнив апеляційну скаргу “Укрзалізниці” (у справі №905/2043/18) та зменшив суму заборгованості, що підлягає стягненню з “Укрзалізниці” на користь Сбербанку на підставі рішення Госпсуду Донецької області від 17.02.2021 з 56,1 млн дол. до 40,55 млн дол.”, – йдется у повідомленні.

Згідно з текстом ухваленої постанови, колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що господарський суд першої інстанції внаслідок неправильного застосування норм матеріального права дійшов неправильного висновку про стягнення заявлених позивачем до стягнення процентів за користування кредитом, нарахованих після закінчення строку кредитного договору, у зв`язку з чим апеляційну скаргу Укрзалізниці було частково задоволено. Йдеться про заборгованість “Донецької залізниці” за низкою кредитних договорів, правонаступником якої визнана Укрзалізниця.

У січні 2021 року Східний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Укрзалізниці та залишив без змін ухвалу Господарського суду Донецької області від 22.07.2020, якою було замінено держпідприємство “Донецька залізниця” на Укрзалізницю як відповідача в цій справі.

Як повідомлялося, Господарський суд Донецької області у лютому 2021 року частково задовольнив позов АТ “Сбербанк” до Укрзалізниці та прийняв рішення про стягнення з компанії $56,1 млн боргів ДП “Донецька залізниця”.

У 2020 році Укрзалізниця за рішенням Великої палати Верховного суду визнана правонаступником, зокрема, ДП «Донецька залізниця» з дати державної реєстрації компанії — 21 жовтня 2015 року.

За приблизними підрахунками Укрзалізниці, сума фінансових зобов’язань ДП «Донецька залізниця» перед кредиторами перевищує 6,5 млрд грн, зокрема, 3,5 млрд грн перед АТ «Сбербанк» і 1,2 млрд грн – перед АТ «ВТБ Банк», які є підприємствами власності резидентів Російської Федерації. Надані ними кредитні ресурси були використані Донецькою залізницею на придбання та оновлення основних засобів, що з початком збройного конфлікту на сході залишилися на тимчасово не підконтрольних Україні територіях.

У травні 2021 року Укрзалізниця повідомила, що домовилась з АТ «Сбербанк» про часткову зміну графіка погашення заборгованості та поступового зниження вартості фінансування.

 

Члени комісії з відбору керівника САП пригрозили вийти з процесу через спроби впливу на конкурс

30 серпня 2021, 16:16  УП

Четверо членів комісії по обранню керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) заявили про проблеми із конкурсом та спроби вплинути зсередини на його результати та у зв’язку з цим не виключають свого виходу з комісії.

Про це йдеться у листі членів конкурсної комісії до генерального прокурора Ірини Венедиктової, який є у розпорядженні “Європейської правди”.

Лист, датований 23 серпня, надіслали Роман Куйбіда, Нона Цоцорія, Драго Кос та Томас А. Файрстоун – представники ради прокурорів у комісії. Всього комісія з відбору кадрів у САП складається з 11 осіб, ще 7 представників делеговані Верховною радою.

У листі відзначається, що він надісланий на додаток до іншого листа від 8 січня, у якому члени вже висловлювали своє занепокоєння через повільне просування роботи комісії.

“Як ви знаєте, ми були призначені в комісію приблизно рік тому. Однак новий спеціальний прокурор по боротьбі з корупцією досі не призначений. Ми серйозно стурбовані чутками про спроби декого в уряді вплинути на процес, щоб віддати перевагу (або виключити) певних кандидатів”, – йдеться у листі.

Куйбіда, Цоцорія, Кос та Файрстоун стверджують, що інформація про спроби впливу надійшла з декількох незалежних надійних джерел, деякі з них висловлювалися публічно.

“Серед іншого, глава Національного антикорупційного бюро (НАБУ) нещодавно заявив, що, на його думку, на цей процес, можливо, могли негативно вплинули політичні сили.

Ці твердження також узгоджуються з деякими аспектами нашого власного досвіду роботи з комісією, який включає явно штучні затримки, незрозумілі позиції деяких членів комісії щодо доброчесності деяких кандидатів, і те, що видається надмірним акцентом на кількості кандидатів, які повинні пройти у фінальний раунд, а не на їх кваліфікації і, що найважливіше, їх доброчесності”, – сказано у листі до Венедиктової.

Куйбіда, Цоцорія, Кос та Файрстоун кажуть, що можуть переглянути свою участь у комісії у зв’язку з зазначеними обставинами.

“Ці ознаки неналежного впливу змусили нас серйозно засумніватися в тому, чи можемо ми продовжувати брати участь в роботі комісії так, щоб це відповідало нашим зобов’язанням справедливому і прозорому процесу”, – йдеться у листі.

Водночас,  вони готові продовжити свою участь у роботі комісії, якщо буде забезпечена її незалежність.

“Незважаючи на всі проблеми, робота комісії просувається вперед і, як ми сподіваємося, близька до завершення. Ми сподіваємося, що всі члени комісії працюватимуть незалежно і оперативно, щоб завершити процес відбору якомога швидше.

Ми також сподіваємося, що ви допоможете нам в забезпеченні доброчесності і незалежності комісії – чинників, які ми вважаємо абсолютно необхідними для нашої подальшої участі”, – сказано у листі.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

Посольства ЄС і США в Україні прямо заявляли, що від прозорості обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури залежатиме подальша підтримка України.

 

Київрада запросила на засідання 31 серпня Ткаченка та Вигівського

30.08.2021 11:47

Київська міська рада запросила на своє засідання, яке відбудеться у вівторок, 31 серпня, міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та начальника Головного управління Національної поліції у м. Києві Івана Вигівського.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Київради.

“Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та Начальника Головного управління Національної поліції у м. Києві Івана Вигівського запрошено на пленарне засідання II сесії Київської міської ради ІХ скликання, яке відбудеться у вівторок, 31 серпня”, – йдеться у повідомленні.

Відповідні листи від імені Київського міського голови Віталія Кличка були направлені до Міністерства культури та інформаційної політики України і Головного управління Національної поліції у м. Києві. Як зазначено у листах, керівників органів державної влади запрошено відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та у зв’язку із численними зверненнями депутатів Київської міської ради.

«Олександра Ткаченка запрошено з метою заслуховування інформації про діяльність у сфері охорони культурної спадщини у місті Києві. Івана Вигівського – з метою заслуховування інформації про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадської безпеки та порядку та результати діяльності на території міста Києва», – зазначено у листах.

Як повідомляється, пленарне засідання ІІ сесії Київської міської ради ІХ скликання відбудеться у вівторок, 31 серпня.

Початок пленарного засідання – об 11:00.

Як повідомлялося, у Києві 20 серпня знесли історичну садибу Барбана.

Активіст Олег Симороз опублікував у Фейсбуці відео руйнування будівлі. “Попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт на вул. Обсерваторній, 6, забудовник вночі о 5 ранку під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана кінця ХІХ ст”, – повідомив він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поряд із садибою Барбана та біля будинку Осипа Родіна виконуються будівельні роботи. Зокрема ЗМІ інформували, що 19 серпня почали розбирати столітню садибу Барбана попри протести місцевих жителів. 18 серпня на подвір’я цього будинку намагалися завезти трактор, але його не пропустили активісти з сусідніх будинків.

У Міністерстві культури та інформаційної політики 19 серпня заявили, що приписи МКІП про заборону будівництва біля садиби Барбана та Осипа Родіна ігноруються столичною владою. У МКІП закликали мера столиці Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників.

У Києві поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства на вул. Обсерваторній.

Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення відновити зруйновану пам’ятку – садибу Барбана, а також провести аудит усіх архітектурних пам’яток по всій території країни.

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, зведений наприкінці ХІХ сторіччя.

 

Ткаченко зреагував на запрошення до Київради

30.08.2021 22:44

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко прокоментував запрошення від імені міського голови Віталія Кличка на сесію Київради, аби заслухати інформацію про захист історичної спадщини столиці.

Як передає Укрінформ, про це Ткаченко написав у Фейсбуку.

«Віталію Володимировичу добре відомо, що наразі я в офіційній відпустці, а не спонтанному відрядженні. Очевидно, на це і був розрахунок. І все як завжди через публікації у соцмережах. Проте не на тих напали. Завтра у КМДА очікуйте на мою заступницю, Світлану Фоменко», – написав очільник МКІП.

Водночас він запросив (після свого повернення з відпустки 2 вересня) Кличка до міністерства: «Щоб Ви, як очільник столиці, розповіли чому режими історичних ареалів у Києві одні з найгірших в країні».

Окрім того, Ткаченко поставив такі запитання:

Чому і досі не затверджений історико-архітектурний план Києва?

Чому дозволи на будівництво в історичному ареалі видаються в обхід МКІП?

Чому міністерство змушено спонукати місто затверджувати пам’ятки місцевого значення?

«І ще багато «чому», – додав очільник МКІП.

«Ви знайшли «причини», щоб не з’явитися на засідання РНБО. Дуже сподіваюся, у Вас вистачить мужності приїхати в Міністерство та публічно відверто відповісти на всі запитання, поставлені як на засіданні РНБО, так і громадою столиці», – резюмував Ткаченко.

Читайте також: Ткаченко назвав «жахом і соромом» знесення у Києві садиби Барбана

Як повідомлялося, Київська міська рада запросила на своє засідання, яке відбудеться у вівторок, 31 серпня, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка та начальника Головного управління Національної поліції у Києві Івана Вигівського.

Відповідні листи направлені від імені міського голови Віталія Кличка. Як зазначено у листах, керівників органів державної влади запрошено відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та у зв’язку із численними зверненнями депутатів Київської міської ради.

Зокрема, Олександра Ткаченка запрошено «з метою заслуховування інформації про діяльність у сфері охорони культурної спадщини у місті Києві».

 

У Франківську священники викладатимуть християнську етику у школах

30.08.2021 20:52

В Івано-Франківську до викладання християнської етики в школах долучаться священники. Для цього школи та церква підписали меморандум про співпрацю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків на своїй сторінці у Фейсбуці.

«І сьогодні наші церкви простягнули руку допомоги. Щоб у наших школах не просто була християнська етика, а щоб викладання цього предмета було справді якісним. Церква і школа підписали меморандум про співпрацю», – зазначив Марцінків.

 

Після локдауну в Україні побільшало кінозалів – гендиректор «Артхаус Трафік»

30.08.2021 20:02

Локдаун і карантин призвели до падіння бокс-офісу, проте після зняття суворих обмежень в Україні збільшилася кількість кінозалів.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив кінопродюсер, генеральний директор кінокомпанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов.

“У кінопрокаті така ситуація, що торік наш кіноринок, за останніми даними, просів майже на 60% порівняно з попереднім періодом. Це 60% бокс-офісу, тобто касових зборів. Внаслідок локдауну, побоювання, переносів великих релізів відбувся досить серйозний струс. Якщо говорити про кінотеатри, то деякі з них закрилися, причому назавжди. Але, з іншого боку, були й кінотеатри, які відкрилися вже після гострого періоду пандемії. І зараз ми нарахували 618 залів. Тобто, незважаючи на кризу, кількість залів не зменшилася, а навпаки — стала більшою”, – сказав Іванов, зазначивши, що в карантин ми заходили із більш ніж 400 кінозалами.

Водночас він зауважив, що ми відкинуті зараз десь на середину нульових років по касових зборах та кількості глядачів, але якщо карантинні обмеження будуть поступово зніматися, відбудеться зростання.

“Загальна картинка публікується в бокс-офісах. Очевидно, що працюють там великі франшизи від великих студій – Disney, Pixar, Warner Brothers, Paramount Pictures та інших, які поставляють якісний глядацький продукт, і кінотеатри орієнтуються саме на них. І чому вийшло так, що 60% ринку зменшилося, тому що майже не виходили великі релізи, а ті, що виходили, недозбирали глядачів через карантинні обмеження, через карантини вихідного дня та локдауни у кількох областях України. Зараз великі релізи почали повертатися на екран, і основна маса глядачів теж буде потроху повертатися”, – зазначив гендиректор “Артхаус Трафік”, констатувавши, що ситуацію рятує зарубіжне кіно.

Він нагадав, що українське кіно у 2019 році зібрало трохи менше ніж 10% ВВП, тобто 90% — це інші фільми, переважно голлівудські хіти, а українське кіно зараз дуже молоде і перебуває на етапі зростання.

 

Офіційний сайт Ukraine.ua «заговорив» арабською

30.08.2021 10:49

На офіційному сайті України ukraine.ua з’явилась арабська версія.

Як передає Укрінформ, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив у Твітері.

“Ми запустили п’яту мовну версію на офіційному сайті України, арабську: https://ukraine.ua/ar. Просування позитивного іміджу України в світі — один з пріоритетів Стратегії зовнішньої політики України”, – заявив Кулеба.

За його словами, у МЗС працюють над закріпленням туристичного успіху 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, 13 серпня Кулеба заявив, що Київ, Одесу, Львів та Буковель лише протягом літа відвідали понад 40 тисяч туристів із країн Затоки.

Він нагадав, що торік Україна в односторонньому порядку скасувала візові вимоги для туристів з ОАЕ, Саудівської Аравії, Катару, Бахрейну та Кувейту, а українські дипломати працювали над відкриттям цілої низки прямих авіарейсів та лоукостів з цих країн.

 

До Одеси доправили 133 біженців з Афганістану

30.08.2021 16:39

До Одеси з Бориспільського аеропорту доправили 133-х громадян Афганістану, евакуйованих за їхнім бажанням з Кабула літаком Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ГУ Державної міграційної служби в Одеській області.

«Рятувальниками Київської та Одеської областей доставлено 133 громадян Афганістану, які виявили бажання виїхати зі своєї країни. Завдяки спільним зусиллям голови Одеської облдержадміністрації, медичних працівників, рятувальників, афганської діаспори, співробітників міграційної служби та перекладачів прийнято та опрацьовано громадян Афганістану, які потрапили у тяжке становище», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед евакуйованих – 48 дорослих, 85 дітей. Найменшій дитині – 7 днів, вона народилася в аеропорту Кабула, коли мати очікувала евакуації. Найстаршій евакуйованій – 85 років, і вона мужньо допомагала іншим матерям з дітьми.

Двом дорослим надали медичну допомогу та госпіталізували співробітники швидкої допомоги, завдяки чому їм врятовано життя. Усім евакуйованим зроблено тест на коронавірус, хворих не виявлено.

Загалом на трьох евакуаційних рейсах, організованих МЗС України під координацією керівництва держави, в Україну наприкінці серпня прибули понад 250 пасажирів. В тому числі громадян України, яких евакуйовувала наша держава з Афганістану через тяжку ситуацію, що склалася в цій країні.

Як повідомляв Укрінформ, з Афганістану до України прибули шість евакуаційних літаків, які повернули понад 650 українців, членів їхніх сімей, іноземних журналістів, міжнародних правозахисників та людей, яким загрожувала небезпека

 

«Стали для нас янголами»: канадська газета розповіла, як українські військові евакуювали афганців

30.08.2021 13:34

Сили українського спецназу в ході наземної військової операції на прохання уряду Канади допомогли евакуювати з Кабула близько двох десятків громадян Афганістану – перекладачів та членів їхніх родин.

Як передає Укрінформ, про це написало видання Globe and Mail.

«Попри зростаючий перед коаліцією ризик напередодні запланованого виводу військ США 31 серпня, українські війська ввійшли в Кабул, щоб супроводити два мікроавтобуси, які перевозили перекладачів та їхні родини, що працювали на Канаду, – загалом 19 осіб – на летовище», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що українські спецназівці пішки супроводжували автобуси, номерні знаки яких отримали в ході підготовки до операції, протягом 600 метрів до аеропорту в Кабулі.

Як зазначили самі учасники подій, раніше їм протягом місяця не вдавалося потрапити в аеропорт через «хаос» на місці евакуації і, відповідно, незмогу афганців потрапити на пункти домовленої зустрічі біля воріт аеропорту.

«Ми просили американців, канадців, катарців, усіх – рішення не було. Вони боялися прийти за нами. Українські солдати стали для нас ангелами. Вони зробили виняткову роботу»,- зазначив учасник операції з евакуації 33-річний Джавед Хакмал, який протягом двох років працював зі спецназом Канади в Кандагарі.

Як зазначив виданню очільник українського МЗС Дмитро Кулеба, Україна радо допомогла Канаді, яка звернулася до Києва з відповідним проханням.

«У цих жахливих обставинах наші військові продемонстрували хоробрість, висококласний та зразковий професіоналізм», – прокоментував Кулеба.

Зазначається, що 19 афганців, врятованих на прохання офіційної Оттави, посадили на український військовий літак до Ісламабаду, а згодом комерційним рейсом доправили до Києва, де вони отримали візу на 15 днів перебування в Україні з подальшою релокацією до Канади.

Того дня Україна евакуювала з Кабула близько 360 людей, 80 з яких, за даними Міноборони, є громадянами України.

Згодом голова офісу Президента Андрій Єрмак зазначив, що на звернення партнерів із проханням про порятунок їхніх громадян Україна в ході спецоперації під керівництвом українського Головного управління розвідки евакуювала репортерів міжнародних видань, зокрема Globe and Mail, WSJ, USA Today, Stars and Stripes.

 

США й союзники евакуювали з Афганістану вже 122 тисячі осіб

30.08.2021 21:42

Загалом із кінця липня Сполучені Штати Америки та їх західні союзники вже евакуювали з території Афганістану більше 122 тисяч осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Так, лише за минулу добу американська військова авіація вивезла з Кабула близько 1200 людей.

Із наближенням дедлайну (31 серпня) зусилля з евакуації людей із Кабула поступово зменшуються, проте все ж цей процес триває, незважаючи на небезпечну ситуацію в районі кабульського аеропорту, де нещодавно стався кривавий теракт, що забрав понад 200 життів.

Як повідомлялося, 15 серпня таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Невдовзі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

19 серпня «Талібан» проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

У четвер, 26 серпня, унаслідок підриву терориста-смертника на летовищі Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

Блінкен заявив, що після виведення військ з Афганістану США й надалі допомагатимуть охочим залишити цю країну, хоча й не матимуть дипломатичної присутності в Кабулі.

 

Німеччина закликає до переговорів з Росією та Китаєм щодо Афганістану

30 серпня 2021, 13:41  УП

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що Росія та Китай повинні бути залучені до переговорів щодо майбутнього Афганістану, зокрема щодо планів евакуації афганців, які зазнають можливих переслідувань з боку талібів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на DPA.

Під час візиту до Узбекистану Маас заявив, що екстрене засідання Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку пізніше в понеділок стане свідченням того, чи збираються Москва і Пекін співпрацювати.

“Вживаються зусилля, щоб залучити до столу всіх важливих міжнародних партнерів, і тому буде важливо, щоб там були також Росія та Китай”, – сказав він.

На відміну від інших постійних членів Ради Безпеки ООН – Сполучених Штатів Америки, Великобританії та Франції – Росія та Китай все ще мають відкриті посольства в Афганістані.

Маас відвідує Ташкент у рамках поїздки до трьох сусідніх з Афганістаном країн для переговорів, присвячених продовженню евакуаційних заходів. У другій половині дня він поїде до Таджикистану для переговорів у Душанбе. У вівторок він проведе зустрічі в столиці Пакистану Ісламабаді.

Три країни мають спільні сухопутні кордони з Афганістаном і, як очікується, будуть одними з основних перших місць призначення для людей, які рятуються від правління талібів в Афганістані.

Німеччина планує прийняти до себе 40 000 осіб, включаючи колишніх афганських співробітників, які особливо потребують захисту, таких як правозахисники та їх сім’ї.

Німеччина вивезла з Афганістану понад 5300 людей, перш ніж завершити евакуаційну місію з аеропорту Кабула в четвер.

 

Менше 40% американців схвалюють виведення військ із Афганістану – Reuters

31 серпня 2021, 09:25   УП

Менше 40% американців схвалюють дії президента Джо Байдена з виведення військ США з Афганістану, і три чверті американців хотіли б, щоб американські війська залишалися в країні доти, доки всі американські цивільні особи не зможуть піти.

Джерело: опитування Reuters/Ipsos, проведене 27-30 серпня

Деталі: Національне онлайн-опитування в США показало, що 51% громадян не схвалюють підхід Байдена до виходу з Афганістану, а 38% схвалюють його.

В опитуванні, проведеному незадовго до того, як останні війська США покинули Афганістан, 49% заявили, що американські військові повинні залишатися в Афганістані “доти, доки всі американські громадяни і афганські союзники не будуть евакуйовані”, а 25% заявили, що війська США повинні залишатися доти, доки всі громадяни США не будуть евакуйовані.

Тільки 13% заявили, що війська повинні “негайно евакуюватися”.

45% схвалила, а 42% не схвалили те, як адміністрація Байдена впоралася з вивозом афганських союзників Америки.

20% дорослих американців звинувачують Байдена більше за інших у нинішньому стані справ в Афганістані. 10% в основному звинуватили колишнього президента Джорджа Буша, який віддав наказ про вторгнення в країну два десятиліття тому, а 9% звинуватили експрезидента Дональда Трампа, який у минулому році вів переговори про швидке виведення військ США.

Ще 30% опитаних звинуватили безліч інших гравців у регіоні, включаючи талібів, афганських військових, військового керівництва США і ІДІЛ і т.п.

При цьому, спостерігаючи за масштабною евакуацією з Афганістану, американці як і раніше приділяють більше уваги ближчим до них питанням: пандемії та економіці США.

Опитування Reuters/Ipsos проводилося онлайн англійською мовою по всій території Сполучених Штатів. Воно зібрало відповіді від 1003 дорослих, у тому числі 465 демократів і 354 республіканців. Інтервал достовірності дослідження – 4 процентних пункти.

Передісторія:

США завершили виведення своїх збройних сил з Афганістану 30 серпня – за 20 років після вторгнення в країну після теракту 11 вересня 2001 року.

Афганські військові швидко здали значну частину країни талібам за кілька тижнів до 31 серпня – крайнього встановленого Байденом терміну для виведення американських військ.

Із 14 серпня Сполучені Штати і їхні союзники вивезли з Кабула понад 122 тисячі осіб, включаючи їхніх власних громадян і афганців, які допомагали їм протягом 20 років війни.

Але деякі американці і багато тисяч афганців не покинув країну, яка тепер знову перебуває під контролем талібів. Вашингтон продовжить дипломатичні зусилля з евакуації решти.

Двадцятирічний конфлікт забрав життя понад 2 400 американських військовослужбовців і приблизно 240 000 афганців. Це могло коштувати до 2 трильйонів доларів, зазначає Reuters.

 

Туреччина звела 43 кілометри бетонної стіни на кордоні з Іраном

30.08.2021 15:47

На кордоні Туреччини з Іраном побудовано 43 кілометри бетонної стіни. Роботи проводяться в районі Чалдиран, у провінції Ван, на сході країни.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на СNN Türk.

«Бетонні блоки висотою 3 метри, шириною 2 метри на 80 сантиметрів і масою 7 тонн кожен, вироблені на бетонних заводах компаній-підрядників. Їх укладають на кордоні на заздалегідь підготовлену будівельною технікою основу», – повідомляє телеканал.

На стінах також будуть встановлені «розумні» вежі, на яких розмістять чутливе обладнання для виявлення нелегалів.

Наразі сили безпеки цілодобово несуть службу на лінії кордону, постійно патрулюють райони, де відбуваються нелегальні перетини державного кордону.

Як повідомлялося, у минулому році Туреччина звела 81-кілометрову ділянку стіни вздовж свого східного кордону з Іраном. Тоді реалізація проєкту зайняла два роки через складні умови рельєфу, що уповільнювало роботи з будівництва стіни.

Події в Афганістані стали причиною нової хвилі міграції з цієї країни до Туреччини через Іран.

 

Кількість жертв під час вибухів на складах боєприпасів у Казахстані зросла до 15

30.08.2021 17:25

Під час вибуху на території складу боєприпасів у Жамбилській області (Казахстан) кількість загиблих досягла 15 осіб.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує Kazinform.

«Кількість загиблих під час вибуху в Жамбилській області досягла 15 осіб», – заявили у Міністерстві з надзвичайних ситуацій Казахстану.

У відомстві також додали, що серед загиблих є і співробітники органів цивільного захисту.

Зазначається, що пошуки зниклої однієї людини тривають.

Як повідомлялося, увечері 26 серпня у військовій частині в Жамбилській області Казахстану виникла пожежа на складі інженерних боєприпасів. Пролунало більш як 10 вибухів.

У Міноборони повідомили, що на складі зберігалися боєприпаси, які не можуть розлітатися на великі відстані. Пізніше у відомстві підтвердили, що на склад доставили припаси, які раніше зберігалися на складі в Арисі, де 2019 року мав місце подібний інцидент.

29 серпня на території складу боєприпасів у Казахстані зафіксували ще один слабкий вибух.

 

У Чехії починаються навчання НАТО

30.08.2021 12:00

Міжнародні військові навчання Ample Strike стартують у понеділок у Чехії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті чеського війська.

У маневрах, які триватимуть до 19 вересня, окрім армії Чеської Республіки, беруть участь представники 8 інших країн НАТО – Франції, Угорщини, Німеччини, Нідерландів, Польщі, США, Словаччини та Великої Британії, загалом 700 солдатів.

Мета навчань – «відпрацювання співпраці диспетчерів передових сил з екіпажами літаків та гелікоптерів та командирами наземних підрозділів у багатонаціональному середовищі та відпрацювання завдань прямої авіаційної підтримки», перевірка здатності Чехії надавати підтримку іноземним військам. Зокрема, чеський літак Jas-39 Gripen буде практикувати заправку у повітрі.

Окрім чеських Jas-39 Gripen і L-159 Alca, вертольотів Мі-24/35 будуть залучені німецькі літаки Learjet, угорські Jas-39 та нідерландські L-39C. Сполучені Штати оголосили про участь винищувачів F-15 і літаків, що забезпечують заправку в повітрі KC-135, крім того, напередодні в Остраві приземлився американський безпілотник MQ-9 Reaper без зброї (апарат такого типу здійснив минулої суботи удар по джихадистам у Афганістані).

 

ЄС погрожує блокувати платежі Чехії через конфлікт інтересів у прем’єра

31 серпня 2021, 08:23  ЄП

Європейська комісія погрожує Чехії призупинити виплати за участю компаній, що перебувають у трастових фондах, через конфлікт інтересів прем’єр-міністра Андрія Бабіша.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Politico.

Цей крок був зроблений після того, як давні побоювання, що Бабіш міг неналежним чином отримати вигоду з певних домовленостей, змусили Брюссель опублікувати рекомендації про системні зміни в тому, як країна розпоряджається європейським фінансуванням.

У 2017 році Бабіш помістив свій великий сільськогосподарський і хімічний конгломерат Agrofert у два трастові фонди. Але в ході перевірки 2019 року Єврокомісія виявила, що прем’єр як і раніше має “прямий” і “непрямий” вплив на ці трастові фонди. В результаті всі гранти, надані Agrofert з лютого 2017 року, порушують закон про конфлікт інтересів.

І хоча чеська влада зрештою не просила у ЄС грошей в зв’язку з діяльністю, про яку йдеться в аудиті, це питання викликало широкий поштовх до дотримання правил щодо конфлікту інтересів.

Тепер Комісія відправила Празі листа, в якому місцевим владам, які реалізують програми регіонального розвитку і соціальні програми з фондів ЄС, рекомендовано не домагатися відшкодування платежів будь-яким компаніям, контрольованим трастовими фондами. Комісія заявила, що не буде проводити виплати в цих випадках.

У листі, відправленому минулого тижня, Прага закликала прийняти рекомендації аудиту, в яких говорилося, що Чеська Республіка має “поліпшити існуючі системи управління та контролю”, щоб “гарантувати, що ніякі додаткові гранти не будуть видаватися” в порушення правил.

Комісія очікує, що “чеська влада виконає всі рекомендації, які були висунуті в аудиторському звіті”. В іншому випадку можуть бути фінансові наслідки.

“Комісія призупинить будь-які майбутні платіжні вимоги щодо таких компаній в очікуванні впровадження поліпшень системи для усунення цього ризику”, – сказав представник Єврокомісії.

 

Чехія вимагає від Росії дотримання закону для роботи школи при посольстві РФ в Празі

31 серпня 2021, 08:46  ЄП

Міністерство закордонних справ Чехії надіслало дипломатичну ноту Росії, в якій заявило, що середня школа при посольстві Росії в Празі може працювати тільки за умови дотримання чеського законодавства.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться у заяві на сайті відомства.

“Чеська сторона рішуче відкидає твердження, що несе будь-яку частку відповідальності за зупинку роботи школи. Це відповідальність закладу, в даному випадку російської сторони, щоб школа виконувала всі умови і зобов’язання, які виходять з правових норм приймаючої країни”, – йдеться в чеській дипломатичній ноті.

МЗС вказує на те, що закордонні школи, зареєстровані при місцевому Міністерстві освіти, які здійснюють навчання, визнане чеською стороною, у своїй роботі повинні керуватись чинними правовими нормами Чехії.

“Вчителі чи інший шкільний персонал не повинні, виходячи з логіки справи, користуватися дипломатичними пільгами при виконанні своєї вчительської професії”, – йдеться в документі.

Навесні 2021 року чеське МЗС Чехії наголосило, що учителі не можуть вважатися акредитованим персоналом відповідно до Віденської угоди про дипломатичні відносини.

Учителі повинні володіти візою на право роботи в Чехії, на цій основі працює в Празі 18 середніх шкіл при інших посольствах, наприклад, болгарська, американська чи японська, лише російська середня школа ці правила порушує.

“На жаль, посольство відхилило пропозиції Міністерства закордонних справ щодо посередництва у переговорах щодо швидкого вирішення ситуації середньої школи при посольстві Російської Федерації з відповідним персоналом Міністерства освіти, молоді та спорту Чеської Республіки”, – йдеться у заяві.

 

Зустріч Зеленського і Байдена перенесли через евакуацію американців з Кабула — Никифоров

30.08.2021 10:16

Перенесення зустрічі президентів України Володимира Зеленського й США Джозефа Байдена відбулося на прохання американської сторони й пов’язано з питаннями завершення евакуації з Афганістану.

Україна з розумінням ставиться до цього, зазначив прессекретар глави Української держави Сергій Никифоров у коментарі Укрінформу.

“Перенесення дати пов’язано з проханням американської сторони, тому що 31 серпня спливає термін, який “Талібан” дав на евакуацію людей з Афганістану. Зрозуміло, що зараз безпекові питання дуже критичні і, очевидно, що американська сторона хоче приділити якомога більше уваги питанням евакуації громадян”, – розповів речник.

Никифоров запевнив, що українська сторона сприйняла таке прохання з абсолютним розумінням і підтримує американських партнерів.

Він також зауважив, що напередодні кілька разів переносилась зустріч Байдена з прем’єр-міністром Ізраїлю Нафталі Бенетом. За його словами, це теж було пов’язано з ситуацією в Афганістані, зокрема, вибухами у Кабулі.

“Ми з розумінням ставимося до прохання наших партнерів і чекаємо на зустріч з президентом США”, – сказав прессекретар президента.

Водночас він проінформував, що зміна дати не впливає на формат, актуальним лишається зустріч у розширеному складі делегацій та президентів віч-на-віч.

Никифоров додав, що українська делегація на чолі з Володимиром Зеленським вилітає до США вже сьогодні, а повернеться у неділю, 5 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Білому домі заявили, що зустріч президентів України Володимира Зеленського та США Джозефа Байдена перенесли на 1 вересня. Попередньо вона планувалася 31 серпня.

Операція з виведення військ США з Афганістану має бути завершена 31 серпня.

15 серпня вранці таліби без бою ввійшли до Кабула. «Талібан» заявив, що контролює усю територію Афганістану. Президент Ашраф Гані залишив країну.

З країни наразі евакуйовано понад 110 тисяч осіб, ще тисячі очікують на евакуацію.

26 серпня внаслідок підриву терориста-смертника біля аеропорту Кабула загинули близько 170 афганців і 13 військовослужбовців США. Відповідальність за напад узяв на себе ІДІЛ.

 

Зеленський прибув до Вашингтона

31 серпня 2021, 02:00  УП

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена прибули до Вашингтона.

Джерело: Офіс президента в Facebook

Деталі: Як зазначається, Зеленські прибули   на запрошення президента США Джо Байдена.

На порядку денному візиту – зустріч лідерів двох країн у форматі віч-на-віч та в розширеному складі делегацій. Також відбудеться низка зустрічей Зеленського з американськими високопосадовцями.

Як планується, представники України та США підпишуть низку документів.

Нагадаємо:

Зеленський перебуватиме у Вашингтоні 31 серпня і 1 вересня, після чого вирушить до Каліфорнії.

Зустріч Зеленського і  Байдена відбудеться 1 вересня.

 

Зеленський повезе Байдену список заручників Кремля — омбудсмен

30.08.2021 19:07

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що, за наявною у неї інформацією, Президент Володимир Зеленський повезе з собою під час візиту до США списки осіб, зниклих безвісти у Донецькій і Луганській областях.

Про це Денісова сказала в ефірі телеканалу «Україна 24», передає кореспондент Укрінформу.

«Чому сьогодні Віталій Марків на свободі? Чому Олег Сенцов і наші моряки два роки тому повернулися? Тому що майже щодня згадували їх прізвища. Кожну людину, яка знаходиться у полоні… якщо ми будемо їх згадувати, то світ буде говорити про те, що там ці люди досі у небезпеці. Я знаю, що Президенту (Володимиру Зеленському — ред.) готували всі ці списки, щодо всіх — і щодо зниклих безвісти, і щодо заручників (Кремля — ред.), і щодо військовополонених, і щодо політв’язнів. І я знаю, що Президент їх повезе в Америку. І я думаю, що це питання теж буде там порушуватись і обговорюватися», – поінформувала український омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі омбудсмена України у понеділок поінформували, що у Донецькій та Луганській областях вважаються зниклими безвісти 258 осіб, із них 67 — військовослужбовці та резервісти.

Щороку 30 серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення або День зниклих безвісти. Цей день був встановлений згідно із резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року.

31 серпня почнеться офіційний візит до Вашингтона Президента України Володимира Зеленського. 1 вересня він проведе перемовини з Президентом США Джо Байденом

 

Порошенко закликав Зеленського на зустрічі з Байденом поговорити про Коломойського

30 серпня 2021, 17:52  УП

Попередній президент України Петро Порошенко напередодні зустрічі свого наступника Володимира Зеленського із лідером США Джо Байденом записав йому відео із настановами. Зокрема, пропонує роз’яснити Байдену позицію щодо підсанкційного у США екс-власника “Приватбанку” олігарха Ігоря Коломойського.

Джерело: Facebook-сторінка Порошенка

Пряма мова: “Зеленському варто було б поставити крапку та роз’яснити свою позицію щодо екс-власника Приват-банку Коломойського, який перебуває під санкціями США, покриття зрадників у справі “вагнерівців”, особистих мотивів у інструменталізації, судової системи для переслідування демократичної опозиції”.

Деталі: За словами Порошенка, Зеленський має зосередитися на трьох речах під час своєї першої зустрічі із президентом Байденом:

Встановити добрі особисті відносини довіри з главою Білого дому.

Підтвердити налаштованість України на поглиблення стратегічного партнерства та союзництва зі США.

Переконати американських можновладців та бізнес у щирості та ефективності Банкової у впровадженні реформ в Україні і, в першу чергу, у боротьбі з корупцією.

 

ЗМІ розповсюдили, що Трухін є у складі делегації Зеленського до США

30 серпня 2021, 14:33, Букви

Українське видання “Дзеркало тижня” розповсюдило інформацію з посиланням на видання “THE UNFILTERED LENS” про те, що народний депутат від “Слуги народу” Олександр Трухін, який начебто напідпитку влаштував ДТП, є у списку української делегації, яка вирушила з президентом Володимиром Зеленським до США.

“Депутат Трухін є у списку української делегації, яка вже незабаром вирушить до Вашингтону разом із президентом Володимиром Зеленським, йдеться у матеріалі “THE UNFILTERED LENS”. Трухін входить до складу делегації як член Міжпарламентської групи по зв’язках зі США. 31 серпня Зеленський зустрінеться з президентом США Джо Байденом”, – йдеться у повідомленні.

#Букви намагаються перевірити інформацію. В пресслужбі МЗС #Буквам повідомили, що не коментують інформацію про склад делегації і порадили звертатися в Офіс президента.

В Офісі президента наразі не відповідають. #Букви відправили офіційний запит в пресслужбу Офіса президента.

Зазначимо, що близько тридцяти українських медіа видалили повідомлення про дорожно-транспортну пригоду за участю народного депутата від “Слуги народу” Олександра Трухіна. Зник сюжет про ДТП і з YouTube-каналу Kyiv LIVE.

23 серпня на сайті “Центр новин” з’явилось повідомлення, що автомобіль Audi, яким керував народний депутат від “Слуги народу” Олександр Трухін, не дотримався безпечної дистанції та швидкості руху, зіткнувся з автомобілем Ford, в якому перебував голова комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі.

Там також ішлося, що водій та пасажири Audi були в стані алкогольного сп’яніння.

Сам факт ДТП за участю Лучі підтвердили в УАФ.

“3 серпня о 15:45 у Дарницькому районі м. Києва сталася ДТП, в якій постраждав автомобіль Ford, в котрому перебували голова Комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі, його помічник Роман Лишень та водій. Автомобіль стояв на перехресті, зупинившись на червоне світло світлофора. І в цей момент у нього врізався інший автомобіль”, – йдеться у повідомленні.

Там вже зазначили, що арбітру та водію зробили операції.

А от підтвердження, що за кермом чи в автомобілі був депутат від “Слуги народу” Трухін, журналістам за тиждень знайти не вдалося.

Новину про ДТП одразу опублікували десятки українських медіа, однак протягом наступних кількох днів без пояснень почали видаляти або ж змінювати публікації таким чином, що згадок про Трухіна не залишалося.

Зокрема, так зробили понад 30 всеукраїнських ЗМІ.

Ольга Вітак, редакторка сайту “Центр новин”, опублікувала скріни трьох листів, у яких їй “делікатно” пропонують за гроші зняти новину.

Протягом двох років роботи Верховної Ради України нинішнього, IX скликання, кожен п’ятий народний депутат від пропрезидентської політсили “Слуга народу” став фігурантом гучного публічного скандалу.

 

ДТП зі “слугою народу”: ЗМІ масово видалили новини, партія не коментує

30 серпня 2021, УП

За даними ЗМІ, 23 серпня народний депутат фракції “Слуга народу” Олександр Трухін, будучи напідпитку, спричинив ДТП дорогою з Полтави до Києва, але згодом близько 30-ти медіа почистили повідомлення про цю аварію, в якій постраждали шестеро осіб.

Джерело: “Радіо Свобода“, “Центр новин“, інтернет-видання “Полтавщина“, джерело “Української правди” в МВС, пости журналістів у Facebook

Деталі: Олександр Трухін є головою осередку партії “Слуга народу” у Полтавській області. Вранці 23 серпня він у Полтаві брав участь в урочистих заходах з нагоди Дня державного прапора.

За даними видання “Полтавщина”, після урочистостей Олександр Трухін разом із головою ОДА Олегом Синєгубовим та головою облради Олександром Біленьким приблизно з 11:00 до 12:00 обідав у полтавському ресторані “Лілея” – і пив віскі. На зауваження присутніх, що йому сідати за кермо, нардеп нібито віджартувався, мовляв “наші закони мають суворе покарання, але вони необов’язкові для виконання”.

Крім того, пише полтавське видання, автомобіль Трухіна зупинявся на трасі біля ресторану “Каспій” (с. Лобкова Балка за Хоролом), який належить керівнику фракції “Слуга народу” в Полтавській обласній раді Фахраддіну Мухтарову.

А о 15:45 на Бориспільській трасі при в’їзді в Київ сталося ДТП за участю Трухіна. Як повідомило ІА “Центр новин”, його “Audi” не дотрималося безпечної дистанції і на великій швидкості в’їхало у “Ford”, який у свою чергу протаранив автомобіль “Daewoo”.

Внаслідок ДТП тілесні ушкодження отримали 6 людей, серед яких двоє дітей, голова комітету арбітрів федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень.

У поліції факт ДТП на Бориспільській трасі підтвердили, але імен учасників не назвали. Речниця поліції Юлія Гірдвіліс розповіла, що за фактом ДТП порушено кримінальну справу за ч.1 ст. 286 КК (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).

Джерело у МВС повідомило “Українській правді”, що справою займається Державне бюро розслідувань. За даними УП, патрульна поліція встановила, що за кермом був саме Трухін.

У кадрах відеосюжету телеканалу Kyiv LIVE із місця аварії видно, що чоловік, дуже схожий на Трухіна, перебував поруч із розбитими авто на трасі. Ефірна версія репортажу пробула на Youtube-каналі Kyiv LIVE близько 30 хвилин і зникла, але журналісти змогли перепостити її у Facebook.

Свідки аварії стверджують, що разом із Трухіним у салоні авто було чи то троє, чи то двоє людей, і що всі вони були нетверезі. Утім офіційного підтвердження цьому немає.

В українській федерації футболу факт ДТП підтвердили майже одразу. Після аварії там повідомили, що Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень перебувають в одній із київських лікарень. Внаслідок ДТП вони втратили свідомість. Після госпіталізації їм обом зробили операції, а отримані травми можна характеризувати як середньої тяжкості.

Трухін і фракція “Слуга народу” ніяк не коментували ДТП.

Новину про ДТП за участю депутата від “Слуги народу” надрукували десятки українських медіа. Проте вже за кілька днів це повідомлення або зникло зовсім, або з нього прибрали ім’я Олександра Трухіна.

Шеф-редакторка видання ІА “Центр новин” Ольга Витак повідомила, що їй на пошту прийшли “листи щастя”, в яких “на комерційній основі” пропонується видалити матеріал про ДТП за участі Трухіна.

Головний редактор видання “Трибуна” Олег Щербаков повідомив, що йому на пошту також надійшла пропозиція зняти новину про Трухіна в обмін на компенсацію.

Спортивний журналіст та кореспондент автопроєкту Зупини_Лося Костянтин Андріюк повідомив, що за видалення новини про Трухіна сайтам пропонували щонайменше 200 доларів.

Понад 30 видань, які видали звістку про аварію, видалили чи відредагували новину. Серед них: Футбол 24, UA-Football, Isport, Meta-Ratings, 1927.kiev.ua, Динамо Киев от Шурика УНИАН, Sport.ua , Football.ua, Сегодня, Антикор, Главком, УНН, Аргументы и Факты, Comments.ua, Depo.ua, Вести, Факты, ТСН, Обозреватель, Телеграф, Гордон, Комсомольская правда в Украине, Фраза, Аргумент,NewsWeek, Вести-UA, Bigmir, Українські новини, Голос.UA, Главк, Резонанс, Судебно-юридическая газета.

УП намагається отримати коментарі Трухіна та пресслужби “Слуги народу”, але телефон депутата поза зоною доступу, а в СН поки не дали свою позицію.

 

На місці ДТП поліція записала, що за кермом був не нардеп Трухін – джерело

30 серпня 2021, УП

У протоколах поліції, зроблених з місця ДТП за участі нардепа від “Слуги народу” Олександра Трухіна, водієм його автівки значиться інша людина.

Джерело: співрозмовник УП у правоохоронних органах

Деталі: Водночас, це не означає, що поліція дійсно вважає, що за кермом його Audi перебувала інша людина. Протокол поліція складала зі слів учасників ДТП та свідків. Хто ж саме перебував за кермом автівки має встановити розслідування.

Окрім Трухіна, в автівці перебувало ще двоє осіб.

Провадження відкрито за частиною 1, статті 286 Кримінального кодексу України. Йдеться про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Каратись таке порушення може штрафом, виправними роботами або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Передісторія:

За даними ЗМІ, 23 серпня народний депутат фракції “Слуга народу” Олександр Трухін, будучи напідпитку, спричинив ДТП дорогою з Полтави до Києва.

Згодом близько 30-ти медіа почистили повідомлення про цю аварію, в якій постраждали шестеро осіб.

У розпорядженні “Української правди” є відео дорожньо-транспортної пригоди за участю “слуги народу” Олександра Трухіна, яке намагалися “приховати”.

 

Штати вже визначились із новим послом в Україні – Тейлор

30.08.2021 17:40

Адміністрація США вже підібрала кандидатуру на посаду посла в Україні. Наразі тривають необхідні процедури перед його призначенням.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу “Дом” розповів експосол США в Україні Вільям Тейлор.

Дипломат нагадав, що у Сполучених Штатів немає посла в Україні вже понад два роки, протягом 1,5 року в Києві працює лише тимчасова повірена Крістіна Квін.

“Вона відмінно працює. Але важливо, щоб у США був свій повноважний, затверджений Сенатом посол США в Україні”, — зазначив Тейлор.

За його словами, адміністрація Президента Байдена вже визначилася з кандидатурою посла.

“Я поки не знаю, як його або її звати. Я тільки знаю, що було ухвалено рішення, і знаю, що вони зараз працюють над документами, перевіряють біографічні дані — проводять ту адміністративну роботу, яку потрібно зробити, перш ніж буде хоча б оголошено ім’я”, — уточнив Тейлор.

Після оголошення імені кандидатуру передадуть до Сенату США, який має провести слухання. І це займе певний час, пояснив експосол.

“Я впевнений, що людина, яку вони обрали, буде висококваліфікованою, буде користуватися довірою президента, державного секретаря, і його дії в Києві повністю підтримуватиме уряд США”, — перерахував дипломат.

Він акцентував, що перед новим послом стоїть важливе завдання — зміцнити зв’язки між урядами США та України.

“Він або вона має приймати повідомлення від українського уряду в Києві, робити їх зрозумілими для Вашингтона, відправляти їх до Вашингтона. Потім — приймати повідомлення з Вашингтона і працювати з урядом у Києві. Тому довіра Президента дуже важлива для виконання цього завдання. І я упевнений, це буде головним пріоритетом для нового посла”, — розповів Тейлор.

Нагадаємо, 31 серпня почнеться офіційний візит до Вашингтона Президента України Володимира Зеленського. 1 вересня він проведе перемовини з Президентом США Джо Байденом.

 

Тейлор назвав дві теми, які можуть стати ключовими на переговорах Зеленського і Байдена

30.08.2021 13:48

Президент України Володимир Зеленський добре підготовлений до зустрічі з лідером США Джо Байденом. І переговори в цілому обіцяють бути успішними.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу “Дом” озвучив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

“Думаю, зустріч може бути дуже успішною. Обом Президентам є що запропонувати один одному — найперше, обопільну підтримку і співпрацю”, — зазначив дипломат.

Тейлор сказав, що на переговорах можуть бути підняті дві основні теми.

По-перше, Зеленський може запропонувати Байдену долучитися до перемовин України і Росії щодо врегулювання ситуації на сході України.

“Я думаю, це було б гарним сигналом для Президента Зеленського, щоб залучити Президента Байдена і його адміністрацію до вирішення питання встановлення миру на Донбасі… Якщо Президент Зеленський порадить Президенту Байдену направити делегацію США для участі в переговорах з росіянами і українцями щодо Донбасу — це може бути новим елементом відносин. Це може стати новою главою в американо-українських відносинах”, — наголосив він.

Друга тема — обговорення внутрішньої роботи, яку необхідно виконати Президенту Зеленському та яку він вже проводить.

“Це і економічна реформа, і судова реформа, і боротьба з олігархами. І хоч це, переважно, перебуває в зоні відповідальності Президента України, він може показати Президенту США, що ця робота просувається, триває і має певні успіхи”, — сказав Тейлор.

“Отже, дві теми — війна проти Росії і реформування України. Це відповідні теми для розмови Президентів Зеленського і Байдена”, — резюмував американський дипломат.

Нагадаємо, 31 серпня почнеться офіційний візит до Вашингтона Президента України Володимира Зеленського. 1 вересня він проведе перемовини з Президентом США Джо Байденом.

 

Тейлор сподівається, що США приєднаються до Нормандського формату

30.08.2021 14:15

Участь США в переговорах з росіянами і українцями щодо ситуації на сході України може стати новою главою в американо-українських відносинах.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу “Дом” заявив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Він зазначив, що існуючі переговорні формати щодо Донбасу — Нормандський формат і переговори на Мінському майданчику — тривають вже майже вісім років, але безуспішно.

“Може бути, якщо Сполучені Штати приєднаються до цих переговорів, до Нормандського формату або, може бути, до будь-якого іншого формату… Можливо навіть, що США приєднаються безпосередньо до України в переговорах із росіянами. Може бути, вдасться домогтися прогресу. І якщо трапиться так, то це стане новим елементом наших відносин”, — сказав дипломат.

Водночас Тейлор наголосив, що поки це питання відкрите і стане однією з головних тем, які обговорять Президенти Володимир Зеленський і Джо Байден під час перемовин у Білому домі.

“Я сподіваюся, Зеленський запросить Байдена приєднатися до цього переговорного майданчику — до Нормандського формату. Я сподіваюся на це, але ми не знаємо, чи скаже Президент Байден “так”. Сподіваюся, що він відповість позитивно, і нинішня адміністрація США прийме на себе такі зобов’язання. Хоча і не знаю точно, відбудеться це чи ні. Ми дізнаємося це, коли розмова двох Президентів відбудеться”, — сказав Тейлор.

Експосол припустив, що з таким підходом навряд чи погодиться Росія, оскільки у Президента РФ Володимира Путіна своє бачення ролі США в переговорному процесі.

“Президент Путін може бачити це так, що, нібито, Сполучені Штати мають натиснути на українців, щоб змусити їх виконувати Мінські домовленості. Американці не стануть цього робити. Американці точно не будуть цього робити. Ми прекрасно розуміємо, що Мінські угоди — однобокий документ. Мінські домовленості вигідні Росії та невигідні Україні. Тому, якщо Президент Байден погодиться приєднатися до цих переговорів, то він приєднається для того, щоб підтримувати Україну — проти Росії”, — наголосив він.

Тейлор додав, що є ймовірність згоди Росії на приєднання США до переговорів, оскільки Путін зацікавлений у підтримці контактів зі США.

“Росіяни хочуть переговорів з американцями. Подивимося, наскільки вони (Путін і Байден, — ред.) зможуть домовитися між собою з цього питання”, — резюмував дипломат.

Нагадаємо, 31 серпня почнеться офіційний візит до Вашингтона Президента України Володимира Зеленського. 1 вересня він проведе перемовини з Президентом США Джо Байденом.

 

Україна може бути прикладом потужного громадянського суспільства — Тейлор

30.08.2021 17:55

Потужне громадянське суспільство, яке сформувалося за останні роки в Україні, а також прозорі президентські вибори у 2019 році — приклад як для Сполучених Штатів, так і Європи.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу “Дом” висловив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Україна в цілому може бути прикладом для США в плані того, як проводити вибори, вважає дипломат.

“Приклад, який подали українці своїми виборами, — відмінний аргумент. У нас з виборами виникали деякі проблеми. Як ви знаєте, вибори у американців не завжди проходили гладко. І раніше, і в недавньому минулому, в 2020 році. І напевно досі деякі упевнені в тому, що вибори в США були сфальсифіковані. Хоча такого не було. Не було”, — зазначив Тейлор.

В Україні ж, на його думку, є багато прикладів проведення чесних і прозорих виборів.

“Іноді ви обираєте таких людей, як президент Зеленський. Іноді обираєте таких людей, як президент Янукович, іноді — як президент Порошенко, іноді — Ющенко. Але за великим рахунком — не беручи до уваги, звичайно, події 2004 року і Помаранчеву революцію — у вас відбуваються вільні та чесні вибори. Тож Україна сама є прекрасним прикладом того, як повинні проходити вибори”, — вважає американський дипломат.

Ще один позитивний приклад України, який назвав Тейлор, — високий рівень розвитку громадянського суспільства. Зокрема, організацій, які представляють українців в різних сферах — чи то журналісти, постачальники послуг або організації, які стежать за діяльністю уряду.

“Громадянське суспільство в Україні — дуже сильне, і це приклад для Сполучених Штатів, це приклад для Європи, і це демонстрація влади людей”, — акцентував він.

Тейлор нагадав, що і під час Помаранчевої революції 2004 року, і під час Революції Гідності 2014 року українське громадянське суспільство наважилося протистояти державній владі, відстоюючи свої принципи, демократію, виступаючи за чесні вибори, проти корупції.

“Це показало вашу силу, вашу прихильність та відданість демократичним принципам — тим демократичним принципам, які визнають, і яких дотримуються як американці, так і європейці”, — підсумував Тейлор.

Нагадаємо, 31 серпня почнеться офіційний візит до Вашингтона Президента України Володимира Зеленського. 1 вересня Зеленський проведе перемовини з президентом США Джо Байденом.

 

Зеленський і Байден обов’язково говоритимуть про безпеку України – Волкер

30.08.2021 19:40

Посилення безпеки України має стати ключовою темою зустрічі Президента України Володимира Зеленського та лідера США Джо Байдена.

Таку думку в інтерв’ю телеканалу “Дом” висловив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер, повідомляє Укрінформ.

Він зазначив, що в України є розумні очікування від зустрічі, що діалог повинен стосуватися безпеки країни. З урахуванням російської агресії, окупації територій, нарощування військової потужності РФ поблизу українських кордонів, загрози поглинання Білорусі Росією. Плюс масштабні російські військові навчання “Захід-2021”, які пройдуть в Білорусі з 10 по 16 вересня.

“Тому я думаю, що Україна має всі об’єктивні підстави вважати, що США просто зобов’язані обговорювати проблеми безпеки України”, — сказав Волкер.

США своєю чергою очікують від України продовження боротьби з корупцією, реформи судової системи та інших реформ.

“Думаю, уряд України також погодиться з цим, але це не альтернатива розв’язання питань безпеки. Все повинно бути. І я сподіваюся, що два наших лідери зможуть обговорити ці проблеми та досягти повного взаєморозуміння”, — підсумував дипломат.

Як повідомлялося, сьогодні Президент України Володимир Зеленський вилетів до США. 31 серпня розпочинається його офіційний візит до Вашингтона. 1 вересня Зеленський проведе перемовини з президентом США Джо Байденом.

 

Росія не віддає Україні контроль над частиною кордону і висуває дуже важкі умови – Волкер

30.08.2021 21:01

Для виведення російських військ з окупованої частини сходу України потрібно досягти угоди про перехідний механізм. Але для цього Україні доведеться йти на компроміс з кількох моментів.

Як передає Укрінформ, таку думку в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу “Дом” висловив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер.

“Я думаю, вони (росіяни, — ред.) дійсно не хочуть допускати українські війська на окуповану територію Донбасу. Вони хочуть перехідного періоду. Вони не хочуть, щоб Росія просто вийшла, а Україна просто увійшла туди. Тому вони вимагають деякого перехідного періоду”, — зазначив він.

Волкер повідомив, що розглядалося кілька варіантів перехідних механізмів для контролю безпеки на окупованій частині сходу України протягом певного періоду до її повного переходу під юрисдикцію України.

Перший варіант — введення миротворчих сил.

“І це необхідно, бо ще одна важлива для Росії річ — продемонструвати, що там відбувається якийсь політичний процес. Вони кажуть, що хочуть провести місцеві вибори. Кажуть, що хочуть амністії. Вони вимагають особливого статусу і кажуть, що все це прописано в Мінських домовленостях. Але ці речі, навіть місцеві вибори, не можуть відбуватися в умовах окупації! Тому потрібен якийсь перехідний механізм, який, знову-таки, має на увазі миротворчі сили”, — пояснив дипломат

Друга ідея — це може бути не військова сила, а, наприклад, поліція під керівництвом ОБСЄ.

Крім того, Росія відмовляється відразу передати Україні контроль над частиною українсько-російського кордону. Для врегулювання цього питання на перехідний період також необхідна міжнародна присутність.

“Росіяни зараз контролюють міжнародний кордон між Україною та Росією, і вони не хочуть відмовлятися від цього до останнього моменту. І тут також може знадобитися ввести міжнародну присутність: зайняти позиції на кордоні, відстежувати та контролювати кордон до того моменту, як Росія погодиться зрештою повернути українській стороні контроль над кордоном в межах реалізації Мінських угод”, — пояснив Волкер.

В цілому він оцінив всі вимоги РФ як “дуже важкі умови”.

“Чесно кажучи, вони зовсім несправедливі стосовно України, бо всі ці території українські, й це — Україна… Але щоб домогтися в кінцевому підсумку відновлення території, виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань — я вважаю, використання будь-яких із цих перехідних механізмів буде необхідно”, — підсумував Волкер.

Як повідомлялося, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку у вересні 2019 року.

 

Ситуацію в Україні та Афганістані порівнювати неможливо — Волкер

30.08.2021 20:01

В Україні неможливе повторення кризи Афганістану, бо це абсолютно різні країни, й ситуації в них інші.

Про це в інтерв’ю телеканалу «Дом» заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер, повідомляє Укрінформ.

«Тут немає ані найменшої схожості. Афганістан глибоко розділений всередині, має слабкий центральний уряд, який не в змозі підтримувати безпеку і стабільність своїми силами. І є цілий набір зовнішніх учасників — США та інші країни — які намагалися допомогти цьому уряду побудувати сильніше суспільство», — описав він.

Волкер наголосив, що в Україні абсолютно зворотна ситуація. «Україна — згуртована країна, потужна країна, в неї зрілі державні інститути та сильний уряд. Вона самостійно підтримує безпеку всередині країни. Вона не залежить від зовнішньої допомоги, і у неї немає проблем з фрагментацією суспільства», — акцентував Волкер.

Він вважає, що порівнювати військові дії в обох країнах також не можна. Бо в Афганістані владу захопило регіонально місцевий радикальний рух «Талібан», а вторгнення Росії в Україну і захоплення нею територій — це зовнішня агресія.

Російські ЗМІ використовують ситуацію в Афганістані, щоб показати Сполучені Штати в негативному світлі. Зокрема проводять аналогії між Афганістаном і Україною, заявляючи про можливий схожий результат подій.

«Все, що говорить Росія, спрямоване на здійснення впливу. Їхні меседжі не обов’язково мають бути правдою, але вони продовжують насаджувати свої наративи, щоб грати на психології своїх супротивників», — упевнений Волкер.

Також ці дезінформаційні меседжі спрямовані на формування помилкової думки в Європі.

«Їм потрібна Україна. Вони хочуть, щоб Європа вважала, що США не прийдуть із допомогою Україні та не підтримають її. Вони постійно повторюють це. Але я впевнений, що насправді все якраз навпаки! США є повноправним членом НАТО, всіляко підтримують Україну як союзника в розширеному партнерстві, й підтримують безпеку України, підтримують українські реформи та перетворення — так само, як підтримують прагнення України стати частиною Європи та НАТО», — сказав дипломат.

Читайте також: Тейлор: $60 мільйонів від США на українську армію є сигналом і для Росії

Як повідомлялося, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор також вважає, що порівнювати ситуації в Україні та Афганістані, чим активно займаються російські ЗМІ, — несерйозно.

 

Байден має зупинити Nord Stream 2 зараз або ніколи – NYT

30.08.2021 14:17

Президент України Володимир Зеленський в ході зустрічі з американським лідером Джо Байденом матиме “останній шанс” наполягти на припиненні будівництва газопроводу Nord Stream 2, бо очільник США може його зупинити “зараз або ніколи”.

Як передає Укрінформ, таку думку в редакційній статті виклало видання The New York Times.

“Час зупинити проєкт (Nord Stream 2 – ред.), який нині на стадії завершення, збігає: це слід зробити зараз або ніколи. Ризикуючи зіпсувати приємну зустріч, Зеленський повинен однозначно сказати Байдену, що Nord Stream 2 треба зупинити”, – йдеться у статті.

Як зазначили в The New York Times, зупинити будівництво “улюбленого газопроводу Путіна” все ще можливо, адже ряд конгресменів у самій Америці та європейські лідери підтримують цю ідею.

Хоча Джо Байден розпочав своє президентство на стадії, коли “Північний потік-2” був побудований більше ніж на 90 %, “все, що треба задля повної його зупинки – це скасувати нещодавню відмову адміністрації Байдена від додаткових санкцій щодо Nord Stream 2”.

Попри те, що такий варіант є “найкращим сценарієм” для Зеленського, українському президенту слід також наполягати на додаткових гарантіях з американським колегою.

Так, на думку редакції видання, Зеленський має вимагати від США допомоги з фінансуванням та побудовою інфраструктури, необхідної для розвитку альтернативної енергетики в Україні, а також “йому необхідно змусити Байдена обговорити, як Україна за сприяння американських коштів, навчання та допомоги може зміцнити свою оборонну здатність, реформувати свої збройні сили та стримати агресію Росії”.

У виданні підсумували, що під час зустрічі з Байденом Зеленський матиме чудову нагоду покращити взаємини між двома країнами, але ця зустріч буде ще й “фінальним шансом зупинити Nord Stream 2”.

“Якщо йому вдасться переконати Байдена, це буде велика перемога для всієї Європи, захист від стратегічно нищівної залежності від російського газу”, – пише The New York Times.

Утім, якщо в Зеленського не вийде, “єдиним переможцем стане Росія, і жодної компенсації буде недостатньо”.

Як повідомлялося, зустріч президентів України Володимира Зеленського та США Джозефа Байдена відбудеться 1 вересня.

У посольстві України в США відзначили, що в рамках візиту українського лідера очікуються переговори з очільниками ключових для українсько-американських відносин міністерств, а також дві важливі презентації від Президента та Першої леді для представників медіа, громадськості й інформаційно-аналітичних центрів.

Також заплановано відкриття Українського дому та відвідини знакових для відносин України та  США місць Вашингтона.

Українська делегація на чолі з Володимиром Зеленським вилітає до США вже сьогодні, а повернеться у неділю, 5 вересня.

 

Естонському парламенту не вдалося обрати президента в першому турі

30.08.2021 16:06

У понеділок депутатам естонського парламенту Рійгікогу в першому турі не вдалося обрати президента Естонії. Кандидатуру Алара Каріса підтримали 63 парламентарії, а для обрання потрібно було 68 голосів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR.

Цього разу для голосування в першому турі був висунутий лише один кандидат – директор Естонського національного музею (ERM) Алар Каріс. Його кандидатуру підтримали правляча коаліція Партії реформ і Центристської партії, що забезпечувало 59 місць у Рійгікогу. Для обрання президента в першому турі в парламенті за кандидата мали проголосувати більш як 2/3, тобто 68 із 101 депутата Рійгікогу. При цьому соціал-демократи і партія Isamaa/Батьківщина оголосили вільне голосування щодо кандидатури президента, тобто кожен депутат сам вирішував, чи підтримати Каріса. Таким чином, була надія отримати ще 9 голосів.

Оскільки кандидат не набрав необхідної більшості, другий тур буде проведено у вівторок, 31 серпня, о 12:00, при цьому кандидати висуваються заново (вранці того ж дня з 8:00 до 10:00). Якщо президента не вдасться обрати і в другому турі, то у вівторок пройде третій тур, в якому беруть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у другому турі.

Якщо ж і третій тур закінчиться безрезультатно, то процес виборів перейде до колегії вибірників, де до 101 депутата Рійгікогу приєднаються 107 представників місцевих самоврядувань. Тут уже потрібна проста більшість голосів, на цьому рівні вибори пройдуть у два тури. У разі, якщо президента не вдасться обрати і в колегії вибірників, весь процес потрібно буде розпочинати заново з висунення кандидатів і голосування в парламенті.

 

ЄС засудив репресії режиму Лукашенка проти журналістів і ЗМІ

30 серпня 2021, 21:11  ЄП

В Європейському союзі виступили із засудженням переслідування журналістів у Білорусі.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву речника ЄС.

Зокрема, 27 серпня режим Александра Лукашенка наказав закрити Білоруську асоціацію журналістів, найбільшу незалежну журналістську організацію в країні.

“Це закриття є частиною систематичного та постійного придушення всіх незалежних голосів у країні. Серед 649 білорусів, визнаних політичними в’язнями, двадцять сім працівників засобів масової інформації. У травні найбільша незалежна медіа – платформа tut.by була заглушена, були порушені кримінальні справи проти її керівництва та журналістів. У липні тривали невпинні репресії проти неурядових організацій та правозахисників, включаючи рейди в приватні будинки, і багато громадян були заарештовані, висунувши серйозні звинувачення” – йдеться у заяві.

Наголошується, що ЄС рішуче засуджує ці репресії і закликає владу Білорусі припинити їх, дотримуватись своїх міжнародних зобов’язань та зобов’язань в рамках ООН та ОБСЄ та поважати права людини та основні свободи власного населення.

“ЄС продовжує підтримувати народ Білорусі та продовжуватиме підтримувати його громадянське суспільство, включаючи незалежні та вільні ЗМІ” – йдеться у заяві.

 

Коміку, що пожартував про росіян, заборонили жити в РФ

30 серпня 2021, 16:19  УП

Білоруський стендап-комік і виходець з Азербайджану Ідрак Мірзалізаде пожартував про те, як в Росії відносяться до представників нацменшин – і йому заборонили жити в РФ.

Джерело: Meduza

Деталі: На початку березня youtube-канал “Stand-Up Club #1” опублікував черговий випуск гумористичної програми “Розгони”. У ньому Мірзалізаде розповів жарт про оренду житла, висміюючи ксенофобію в РФ. Комік розмірковує про складнощі, з якими стикаються люди неслов’янської зовнішності під час взяття в оренду житла, і жартує про росіян.

Початок жарту на 25-й хвилині відео

Після цього російський пропагандистський телеканал “Царьград” опублікував матеріал про коміка під заголовком “Стендап-комік образив росіян. Народ не стерпів: “Чемодан – вокзал – Баку”. Також по Мірзалізаде жорстко пройшовся відомий в РФ телепропагандист Володимир Соловйов.

Крім того, Ідрак Мірзалізаде отримав тисячі погроз в інтернеті, а в Пензі чоловік вийшов на одиночний пікет з фотографією коміка і словами “Ворог російського народу!”.

Також двоє чоловіків побили коміка в Москві і зажадали вибачень.

В результаті московська прокуратура склала адміністративний протокол не на нападників, а на самого Мірзалізаде – за статтею про розпалювання ненависті або ворожнечі. У відомстві кажуть, що комік в своєму виступі “зробив висловлювання, що містять, згідно з проведеним дослідженням, лінгвістичні і психологічні ознаки приниження групи осіб, виділеної за національною ознакою, а також пропаганду її неповноцінності”.

А московський суд призначив Мірзалізаде 10 діб адміністративного арешту. Комік не визнав провину, але вибачився перед тими, кого міг зачепити його жарт.

30 серпня МВС Росії оголосило “небажаним перебування (проживання) в Російській Федерації громадянина Республіки Білорусь Ідрака Кахін огли Мірзалізаде, довічно”. За даними відомства, Мірзалізаде неодноразово приїжджав до Росії, а в березні 2021 року одержав посвідку на проживання в РФ.

Закон “Про порядок виїзду з РФ і в’їзду в РФ”, на який посилається МВС, передбачає, що іноземець, чиє перебування в Росії визнали небажаним, “зобов’язаний виїхати з Російської Федерації”. Джерело ТАСС повідомило, що якщо Мірзалізаде не виїде добровільно, то його депортують.

Друг Мірзалізаде, комік Артур Чапарян заявив, що той кілька днів тому поїхав до Білорусі.

Знайомий Мірзалізаде сказав “Медиазоне. Беларусь”, що зараз комік “не в Росії і не в Білорусі”. Інший знайомий додав, що Мірзалізаде в безпеці.

13 серпня кілька коміків випустили відеозвернення, в якому назвали арешт Мірзалізаде “страшним прецедентом”. “Жарт може не сподобатися або образити. Але за жарт не можна позбавляти волі. Єдине, чого хочуть коміки, виходячи на сцену, – щоб люди сміялися”, – сказано в описі до відео.

18 серпня коміки проводять в Москві концерт на підтримку Мірзалізаде.

 

ВООЗ прогнозує понад 200 тисяч смертей від коронавірусу в Європі до початку зими

30.08.2021 16:14

Очільник Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге попередив, що до 1 грудня цього року в регіоні може бути 236 тисяч нових смертей від COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AFP з посиланням на брифінг Клюге.

«За тиждень, що минув, число летальних випадків (коронавірусу – ред.) у регіоні збільшилася на 11% – за одними надійними прогнозами до 1 грудня в Європі очікується 236 тисяч смертей», — заявив Клюге.

Посадовець ВООЗ також наголосив, що в деяких європейських країнах «усе більше зростає навантаження на лікарні».

Також варто зауважити, що Клюге закликав європейські країни, які мають надмірні запаси вакцини, ділитися ними з біднішими державами, зокрема в Східній Європі й Африці.

Як передавав Укрінформ, у світі станом на ранок 30 серпня зафіксовано понад 217,2 мільйона випадків зараження коронавірусом, одужали вже понад 194 мільйони осіб.

Лідерами за кількістю випадків COVID-19 у світовій статистиці є США (39 665 515), Індія (32 737 569), Бразилія (20 741 815). Коронавірус зафіксували у 221 країні та території. Україна посідає 18-е місце у загальній статистиці.

 

У ВООЗ заявили про необхідність третього COVID-щеплення

30.08.2021 18:37

Очільник Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге заявив, що щеплення додатковою третьою дозою вакцини від COVID-19 є не розкішшю, а способом убезпечити найбільш вразливі категорії населення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Третя доза вакцини – це не розкіш, не доза, забрана в когось, хто досі очікує на першу. Натомість йдеться про спосіб уберегти найвразливіших», – наголосив Клюге.

Варто зазначити, що такий коментар очільника Європейського бюро ВООЗ суперечить заяві цієї ж організації, зробленої раніше в серпні про те, що наразі відсутня потреба в додаткових третіх дозах вакцинації.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Ганс Клюге попередив, що до 1 грудня цього року в Європі може бути 236 тисяч нових смертей від COVID-19. Посадовець ВООЗ також наголосив, що в деяких європейських країнах «усе більше зростає навантаження на лікарні».

Нагадаємо, що у світі станом на ранок 30 серпня зафіксовано понад 217,2 мільйона випадків зараження коронавірусом, одужали вже понад 194 мільйони осіб.

Лідерами за кількістю випадків COVID-19 у світовій статистиці є США (39 665 515), Індія (32 737 569), Бразилія (20 741 815).

Коронавірус зафіксували у 221 країні та території. Україна посідає 18-е місце у загальній статистиці.

 

Чехія проводитиме COVID-вакцинацію третьою дозою

30.08.2021 13:24

У Чехії з 20 вересня почнеться вакцинація проти COVID-19 третьою дозою.

Про це повідомляє портал «Розумний карантин», передає Укрінформ.

«Ми наполегливо рекомендуємо (ревакцинацію) всім, хто старше 60 років», – зазначається у дописі.

Вакцинація є добровільною. Зареєструватися можуть люди, які завершили першу фазу вакцинації вісім місяців тому.

Щепити планується вакцинами на основі мРНК, зокрема Pfizer/BioNTech та Moderna. Чимало людей похилого віку отримали на початку року AstraZeneca.

Як повідомлялося, у республіці до цього часу щеплені принаймні одною дозою 5,69 мільйона людей або 65,8% дорослого населення.

 

Реанімації Брюсселя переповнені COVID-хворими, які не зробили щеплення

30.08.2021 19:33

Відділення інтенсивної терапії у лікувальних закладах Брюсселя знову почали заповнюватися хворими з COVID-19, які не скористалися можливістю щеплення проти інфекції.

Як передає Укрінформ, про це у понеділок розповідає The Brussels Times.

“Починаючи з понеділка, Брюссель може переводити пацієнтів з COVID-19 у лікарні Фландрії або Валлонії в міру зростання навантаження на столичні відділення інтенсивної терапії. Наразі майже 40% пацієнтів із коронавірусом, котрі потрапили до реанімацій, припадають на лікарні Брюсселя”, – йдеться у публікації.

За словами головного лікаря брюссельської лікарні Сант-Жан Кеннес Коні, серед тих, хто нині потрапляє в столичні відділення інтенсивної терапії, немає жодної людини, яка б отримувала перед цим щеплення від коронавірусу.

“Ми знаємо про те, що кількість раптових смертей різко зросла з початком пандемії COVID-19, особливо серед відносно молодих людей. Минулої суботи ми бачили, як від вірусу загинула 35-річна жінка, мати двох дітей. Вона не була вакцинована, і симптоми інфекції в неї проявилися лише за кілька днів. Це величезна трагедія, яка б не мала трапитися і яку можна було упередити», – зазначила лікар.

За офіційними даними, столиця Бельгії все ще докладає зусиль, щоб досягти охоплення вакцинацією принаймні 65% мешканців, в той час як у сусідніх регіонах ці показники значно вищі – 87% населення Фландрії вже отримали щеплення, у Валлонії – більш як 77%. Результатом такої ситуації стало перевантаження столичних лікарень пацієнтами з COVID-19, особливо із завершенням сезону літніх відпусток, в той час як близько 80 лікарень в інших регіонах Бельгії не мають жодного пацієнта з такою інфекцією у своїх відділеннях інтенсивної терапії.

Як повідомлялося, в Україні з початку кампанії з вакцинації проведено 8 931 640 щеплень. Вакциновано – 5 308 727 осіб, з них отримали першу дозу – 5 308 725 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 3 622 915 осіб. Вакцинація проводиться силами 304 мобільних бригад, для цієї роботи розгорнуті 1100 пунктів щеплень і 354 центрів вакцинації.

 

У Південній Африці виявили новий штам коронавірусу

30.08.2021 20:36

Нове дослідження, опубліковане цього тижня, свідчить, що Південна Африка, де більш як 13% дорослих зараз повністю вакциновані проти COVID-19, стикається з новим, стійкішим та небезпечнішим варіантом коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EWN.

Департамент охорони здоров’я ПАР уже попередив Всесвітню організацію охорони здоров’я про цей новий штам.

Штам, ідентифікований дослідниками з Національного інституту інфекційних хвороб та Платформи інновацій та секвенування досліджень Квазулу-Наталь, називається С.1.2.

Даний штам був уперше виявлений у провінціях Мпумаланзі та Гаутенг у травні, перед початком третьої хвилі пандемії в Південній Африці. Через місяць він з’явився в Квазулу-Наталі та Лімпопо.

До 13 серпня C.1.2 також був виявлений у Східному мисі, Західному мисі та Північному мисі – тобто він циркулював у 7 з 9 провінцій Південної Африки.

Заступник генерального директора Департаменту охорони здоров’я ПАР Анбан Піллі заявила, що поширеність нового варіанту у випробуваних зразках «на цьому етапі дуже низька». Тим не менш, кількість геномів С.1.2, що секвенуються в Південній Африці, щомісяця збільшується, як це спостерігалося на початку поширення штамів бета та дельта. У травні C.1.2 становив 0,2% усіх геномів, секвенсованих. У червні ця кількість зросла до 1,6%, а до липня склала 2%.

Дослідники наголошують, що новий штам, ймовірно, агресивніший та може бути стійким до вакцин.

 

У Китаї розробили робота-гіда, який також дезінфікує метро

30.08.2021 10:49

Китайська компанія Yifeeling Design розробила «розумного» робота CLEANSE для дезінфекції громадських місць, таких як метро або торговельні центри.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yanko Design.

Автономний робот розпочинає працювати, як тільки потяг метро прибуває на станцію. Спочатку він проводить пасажирів до виходу станції, аналізуючи місця з найменшою кількістю людей та вибираючи найкоротший шлях.

Водночас інші роботи моделі CLENASE дезінфікують кожен вагон під час зупинки поїзда метро на станції. Зазначається, що в «розумному» роботі встановлені датчики та камери для навігації під час режиму прибирання та ролі гіда для пасажирів.

Як повідомляв Укрінформ, гендиректор компанії Tesla Ілон Маск поінформував, що компанія працює над розробкою роботів-гуманоїдів.

 

Торік ЄС вжив 150 захисних заходів у торгівлі з третіми країнами, з них 99 – проти Китаю

30.08.2021 19:14

За даними Європейської комісії, протягом 2020 року ЄС продовжував активну політику із захисту європейських виробників, що потягнуло за собою вжиття 150 обмежувальних заходів проти третіх країн за демпінг та застосування субсидії, більшість яких припадає на виробників з Китаю.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація міститься у щорічній доповіді Єврокомісії за 2020 рік щодо захисних дій ЄС у сфері торгівлі, що оприлюднена на сайті ЄК.

«На кінець 2020 року ЄС здійснював 150 заходів торговельного захисту… включаючи 128 антидемпінгових заходів, 19 заходів проти субсидій та 3 гарантійні заходи… Вперше Єврокомісія реагувала на новий вид субсидій з боку третіх країн у формі транскордонної фінансової підтримки, що стало серйозним викликом для європейських компаній. Найбільша кількість захисних заходів ЄС у сфері торгівлі спрямовані проти Китаю (99 заходів), Росії (9), Індії (7) та США (6)», – йдеться у повідомленні.

Доповідь охоплює також зусилля Єврокомісії для коректного застосування інструментів СОТ з розв’язання торговельних суперечок та запобігання неправомірному застосуванню заходів торговельного захисту з боку третіх країн. Серед справ, що розглядалися в інституціях СОТ за ініціативою ЄС, згадується й Україна.

«Під час зустрічі Комітету з гарантій ЄС висловив занепокоєння в рамках таких розслідувань: Індонезія (одяг та аксесуари до одягу), Марокко (зварні труби та труби із заліза або сталі), Південна Африка (деякі вироби зі сталі), Туреччина (зубні щітки) та Україна (полімерні матеріали, а також дроти та кабелі). ЄС також відстоював свою позицію в рамках запобіжних заходів щодо певних сталевих виробів, які зазнали критики з боку Індії, Китаю, Росії, Японії, Швейцарії та Кореї», – йдеться у доповіді.

Як повідомлялося, ЄС проводить активну торговельну політику з метою створення умов для чесної конкуренції на спільному ринку, включаючи моніторинг та обмеження неправомірних субсидій з боку третіх країн у виробничі потужності, в тому числі – на території Європейського Союзу. Для досягнення цієї мети Єврокомісія застосовує широкий спектр засобів, від запровадження торговельних мит до накладення штрафів за картельні змови або інші порушення умов чесної конкуренції.

Також з метою підтримки конкурентоспроможності європейських виробників в рамках «зеленої трансформації» вже з 2026 року ЄС планує запровадити ввізне мито на товари з високим вмістом СО2. З цією метою, відповідно до правил СОТ, Євросоюз запроваджує так званий CBAM (Сarbon order adjustment mechanism) – Кордонний механізм вуглецевого регулювання. Перехідний адаптаційний період застосування CBAM триватиме з 2023-го по 2025 роки.

 

Одна година і не щодня: у Китаї обмежили час на онлайн-ігри для дітей

30.08.2021 20:23

У Китаї вирішили, що особам до 18 років дозволяється грати в онлайн-ігри одну годину в п’ятницю, на вихідних та у святкові дні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Китай зобов’язав свої онлайн ігрові компанії ще більше скоротити послуги, які вони надають молодим геймерам, щоб побороти те, що влада охарактеризувала як «залежність від молодіжних відеоігор».

Так, із цієї п’ятниці неповнолітні користувачі зможуть грати в ігри тільки з 20:00 до 21:00 в п’ятницю, на вихідних і в святкові дні.

За інформацією китайського регулятора, який контролює ринок відеоігор країни, компаніям, які займаються онлайн-іграми, буде заборонено надавати ігрові послуги неповнолітнім у будь-якій формі поза встановлений час.

Раніше в Китаї обмежували доступ неповнолітніх до онлайн-ігор 3 годинами в святкові дні і 1,5 годинами в інші дні.

Влада Китаю має довгу історію втручання в бурхливу індустрію онлайн-ігор. У 2018 році регулятори припинили видачу ліцензій на відеоігри більш ніж на вісім місяців, викликавши хаос серед інвесторів китайських компаній, які надають такі послуги.

Сьогоднішні нові правила, ймовірно, теж викличуть реакцію ринку серед інвесторів китайських ігрових компаній. Проте, як заявляють експерти, неповнолітні складають лише невелику частину доходу компаній-розробників онлайн-відеоігор.

 

Південна Корея готує місію на Місяць

30.08.2021 09:51

Міністерство науки Південної Кореї заявило в понеділок, що перша місія з дослідження Місяця в країні готується до запуску в серпні 2022 року.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Yonhap.

Як зазначається, країна має намір провести річну місію спостереження за Місяцем за допомогою орбітального космічного корабля.

На орбітальний апарат встановлено високоточну камеру, розроблену Національним управлінням з аеронавтики та дослідженню космічного простору США (NASA). Вона протягом року збиратиме дані про поверхню Місяця для підтримки програми Artemis, здійснюваної під керівництвом США.

У травні Південна Корея підписала з NASA угоду Artemis – міжнародний договір про освоєння Місяця.

Міністерство країни заявило, що отримає від NASA додаткову підтримку для місії на орбіті Місяця, включаючи навігаційні та комунікаційні технології.

Планується, що місячний орбітальний апарат буде завершений до жовтня цього року і пройде подальші випробування перед запуском у серпні 2022 на ракеті американської приватної аерокосмічної компанії Space Exploration Technologies Corp.

 

Cargo Dragon пристикувався до МКС

30.08.2021 18:35

Вантажний космічний корабель Cargo Dragon американської компанії SpaceX Ілона Маска успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції (МКС).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) у Твітер.

«Контакт і стикування підтверджено о 17.30 (за київським часом – ред.). Космічний корабель Dragon від SpaceX прибув до МКС», – йдеться у повідомленні.

У NASA також додали, що Cargo Dragon доставив до Міжнародної космічної станції понад 3,3 тонни продовольства, обладнання та матеріали для наукових експериментів.

Як повідомляв Укрінформ, 29 серпня вантажний космічний корабель Cargo Dragon американської компанії SpaceX успішно стартував зі східного узбережжя США до Міжнародної космічної станції.

Це вже 23-й за рахунком запуск Cargo Dragon до МКС, він здійснюється в рамках контракту NASA і компанії Ілона Маска SpaceX.

 

Речниця Навального виїхала з Росії – ЗМІ

30.08.2021 18:11

Речниця російського опозиціонера Олексія Навального Кіра Ярмиш виїхала з Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомили “Інтерфаксу” два поінформовані джерела.

«Ярмиш залишила територію РФ», – сказало одне з них.

Інше уточнило, що Ярмиш «виїхала в Гельсінкі».

Як повідомляв Укрінформ, 16 серпня Преображенський суд Москви засудив речницю Олексія Навального Кіру Ярмиш до 1,5 року обмеження волі за «санітарною справою». Їй було заборонено змінювати постійне місце проживання, виїжджати за межі Москви й області, також відвідувати масові заходи. Крім того, її зобов’язали з’являтися для реєстрації в інспекції раз на місяць.

Раніше у рамках «санітарної справи» були засуджені кілька соратників Навального, серед них Любов Соболь, яка отримала 1,5 року обмеження волі. 8 серпня, не погоджуючи свої дії з владою, вона вилетіла до Туреччини.

 

Ураган “Іда” знеструмив оселі мільйона американців

31 серпня 2021, 05:00   УП

Близько мільйона жителів американського штату Луїзіана залишилися без електрики через буревій “Іда”.

Джерело: BBC

Деталі: Зазначається, що наразі чиновники оцінюють збитки, завдані ураганом. Губернатор Джон Бел Эдвардс сказав, що збитки “катастрофічні”.

Відомо, що щонайменше одна людина в Луїзіані загинула після того, як дерево впало на її будинок. Влада визнала, що кількість жертв, ймовірно, буде рости в міру продовження пошуково-рятувальних робіт.

Наразі “Іда” продовжує рухатися вглиб суші і ослабла до тропічного шторму, але Національний центр ураганів попередив, що сильний дощ все ще може викликати повінь в деяких частинах Міссісіпі, Алабами і Флориди.

Нагадаємо: “Іда” – один з найсильніших штормів будь-коли в Штатах, шторм категорії 4 з вітром швидкістю 230 км / год. Він вдарив по берегу США у той же день, що і ураган “Катріна” 16 років тому.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 220

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua