Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 30.11.2021

Інформаційний резонанс доби: 30.11.2021

У Харкові попрощалися з військовим, який загинув від кулі снайпера

30.11.2021 18:59

У Харкові попрощалися з 29-річним бійцем ЗСУ Алхаслі Алі Наібом, який 26 листопада загинув від кулі російського снайпера у Новомихайлівці Мар’їнського району Донецької області, коли перебував на бойовому чергуванні.

Прощання відбулося на подвір’ї мечеті у Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як розповіли під час прощання, ворожий снайпер вбив захисника пострілом у спину, він помер на шляху до медпункту. На прощання з військовим зібралися рідні, друзі та побратими з 54-ї окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи.

Побратими розповіли, що Алхаслі Алі Наіб (Позивний “Воїн”) був справжнім другом, ділився останнім, був поряд в бою та під час відпочинку, знав кілька іноземних мов та вивчав українську. Він приїхав в Україну кілька років тому. Чоловік професійно займався олімпійським видом єдиноборств − панкратіоном та мріяв створити секцію. Згодом вирішив стати контрактником у лавах української армії.

Загиблого поховали на Алеї Героїв АТО на 18-му міському кладовищі.

 

Окупанти стріляли біля Південного та Шумів із 82-мм мінометів

01.12.2021 07:10

Упродовж минулої доби, 30 листопада, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню, два з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба ООС.

Так, в напрямку Нью-Йорка ворог відкривав вогонь зі станкових протитанкових гранатометів, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Поблизу Південного противник здійснив обстріли двічі, використовуючи міномети калібру 82 мм, станкові протитанкові гранатомети, великокаліберні кулемети та іншу стрілецьку зброю.

В бік Шумів російські найманці вели вогонь з мінометів калібру 82 мм, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій ворога немає.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.

Станом на 7 годину ранку, 1 грудня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

У штабі ООС показали наслідки артобстрілу Станиці Луганської

30.11.2021 21:41

Пресслужба Операції об’єднаних сил показала наслідки артобстрілу Станиці Луганської, який 29 листопада здійснили збройні формування Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це пресслужба ООС повідомляє у Фейсбуці.

«Актом звірства з боку окупантів вважають мешканці Станиці Луганської артобстріл 29 листопада. Тоді із окупованої частини України по околицях їхнього населеного пункту було випущено 47 снарядів калібру 122 міліметри», – йдеться в повідомленні.

В школі, що 200 метрах від епіцентру вибухів, у вівторок заняття розпочалися із запізненням. Найбільше від артобстрілу постраждала територія депо залізничної станції «Кіндрашівська-Нова».

За словами заступника начальника депо «Кіндрашівська-Нова» Олега Степаненка останній артобстріл депо був ще на початку 2015-го, тоді міни впали поруч, і не завдали великої шкоди. Цього разу постраждало чотири будівлі, також перебиті колія та шпали. Один із уламків потрапив у голову співробітника депо, який чергував на контрольно-пропускному пункті. Постраждалий перебуває в місцевій лікарні, стан його здоров’я оцінюється як середньої тяжкості.

На думку Степаненка, відновлення об’єктів інфраструктури депо залізничної станції «Кіндрашівська-Нова» обійдеться у сотні тисяч гривень.

Також унаслідок обстрілу пошкоджено приватний будинок по вулиці Деповська. Власниця будинку саме була вдома, коли близько 15:30 один снаряд потрапив в її помешкання.

За словами пресофіцера однієї з окремих десантно-штурмових бригад, капітана Олександра, на їхній ділянці лінії фронту ворог не проявляв такої активності приблизно два роки.

«Окрім артобстрілу Станиці Луганської, 29 листопада приблизно в той же час окупанти ще відкривали вогонь з мінометів калібру 120 мм по населеному пункту Старий Айдар. Там впало близько 40 снарядів. Проте, на щастя, ніхто із місцевих не постраждав. Можна сказати, що протягом всього листопада поточного року ворог постійно порушує міжнародні домовленості та всіляко провокує українських воїнів», — повідомив офіцер Збройних Сил України.

Як повідомляв Укрінформ, 29 листопада збройні формування РФ здійснили обстріл Станиці Луганської із застосуванням ствольної артилерії калібру 122 мм. За даними військових, вогонь окупантів вівся з напрямку Лобачеве. Збройні формування РФ здійснили 47 пострілів.

 

ОБСЄ виявила 28 танків окупаційних військ поза місцями зберігання

01.12.2021 04:16

СММ ОБСЄ зафіксувала 28 танків російських окупаційних військ на території одного об’єкту в непідконтрольному урядові районі Луганської області, які були розміщені поза виділеними місцями зберігання озброєння.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 281/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 30 листопада.

Згідно з документом, 10 танків Т-72Б , 8 танків Т-64Б/Т-64БМ та ще 10 танків невстановленого типу виявив безпілотник місії 27 листопада на території об’єкту поблизу Білого, що на тимчасово окупованій Луганщині.

Крім того, 25 та 27 листопада Місія зафіксувала ще шість гаубиць та шість танків, розміщених із порушенням ліній відведення на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей.

Як повідомляв Укрінформ, СММ ОБСЄ упродовж минулої доби зафіксувала 139 порушень режиму припинення вогню у Донецькій області та 163 таких порушення на Луганщині.

 

ОБСЄ за добу зафіксувала понад 300 порушень «тиші» на сході України

01.12.2021 03:11

СММ ОБСЄ зафіксувала упродовж минулої доби 139 порушень режиму припинення вогню у Донецькій області та 163 таких порушення на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 281/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 30 листопада.

“У Донецькій області СММ зафіксувала 139 порушень режиму припинення вогню, зокрема 90 вибухів (21 вибух від вихідного вогню та 69 вибухів невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Більшість порушень сталася в районах на північний схід, північний захід і південний захід від н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька), на північ, схід і захід від н. п. Олександрівка (непідконтрольний урядові, 20 км на південний захід від Донецька), а також на південь від ділянки розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька).

За попередню добу в цій області було зафіксовано 159 порушень режиму припинення вогню (деякі також південніше ділянки розведення в районі Петрівського).

“У Луганській області Місія зафіксувала 163 порушення режиму припинення вогню, зокрема 109 вибухів невизначеного походження”, – повідомили в СММ.

Більшість порушень сталася північніше ділянки розведення в районі н. п. Станиця Луганська (підконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Луганська).

Як відомо, за попередню добу в цій області порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Окупанти приховано завозять в ОРДЛО бойову техніку, озброєння і пальне – розвідка

30.11.2021 13:52

Окупанти в листопаді приховано завозили на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях бойову техніку, озброєння і пальне.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє у Фейсбуці.

“Командування ЗС РФ протягом листопада продовжувало посилювати бойові можливості оперативного угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях”, – ідеться у повідомленні.

Зокрема окупанти приховано завозили залізничним і автомобільним транспортом з території РФ до з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК бойову техніку, озброєння і боєприпаси, засоби радіоелектронної боротьби, безпілотні літальні апарати та інше майно військового призначення.

“При цьому до підрозділів противника доставлено понад 3 тис. тонн пального, запаси мастил і технічних рідин для експлуатації техніки і озброєння у зимових умовах, повернено чергову партію бойових машин, відновлених та модернізованих на російських ремонтних підприємствах”, – заявили у розвідці.

Як повідомляв Укрінформ, начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що Росія зосередила понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів України та готується до нападу, що може розпочатися наприкінці січня – початку лютого 2022 року.

 

Україна та Франція підписали контракт на будівництво п’яти кораблів у Миколаєві

01.12.2021 00:16

Україна та Франція підписали контракт на будівництво п’яти кораблів для потреб Держприкордонслужби, виробництво яких буде зосереджено у Миколаєві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України.

«30 листопада, між французькою суднобудівною компанією ОСЕА та українською компанією НІБУЛОН було підписано контракт про будівництво п’яти суден для потреб Держприкордонслужби України. Виробництво буде зосереджено у Миколаєві», – йдеться в повідомленні.

Загалом українські прикордонники отримають 20 таких кораблів, 15 з яких побудують у Франції. Передача першого судна відбудеться в Одесі. Планується, що його спустять на воду вже 9 грудня. У січні 2022 року екіпаж судна пройде спеціальну перепідготовку із французькими спеціалістами.

Реалізація такого проєкту стала можливою завдяки підписанню у 2019 році рамкової міжурядової угоди між Україною та Францією. Загалом вона передбачає кредитування урядом Франції та провідними європейськими банками будівництва французьких кораблів на суму 136,5 млн євро з локалізацією частини виробництва в Україні.

«В рамках цього проєкту для України було важливим питання локалізації й залучення до виробництва українських компаній. За результатами угоди ми зможемо не тільки створити потужний флот для ДПСУ, а й підняти потенціал наших компаній на європейський рівень. Як результат для французьких колег, вони відкриють для себе Україну ще більше і будуть впевнені в нашій надійності, як партнерів у бізнесі», – повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров.

Угоду підписали представники двох суднобудівних компаній. З української сторони заступник генерального директора з економіки Товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарського підприємства «НІБУЛОН» Богдан Музика, а з французької – директор ОСЕА із питань закупівель Гонзак Деланой.

Очікується, що всі п’ять кораблів будуть спущені на воду з Миколаївського заводу до кінця 2023 року.

Після того як представники французької компанії провели вивчення українських підприємств вони з’ясували, що Україна виробляє одні з кращих у світі надувні човни з жорстким корпусом – марки Brig. У майбутньому цими човнами будуть укомплектовані 20 суден для Державної прикордонної служби України. Після роботи на українському ринку, ОСЕА вирішила базово комплектувати свої судна українськими надувними човнами. Окрім замовлення МВС, французька компанія уже обговорює підписання двох великих контрактів на виробництво кораблів у новій комплектації з українськими човнами Brig.

Як повідомляв Укрінформ, американський суховантажник Осean Grant, що прибув 23 листопада з катерами «Фастів» та «Суми» на борту, які призначені для Військово-морських сил Збройних сил України, пришвартували до 35 причалу Одеського порту.

 

НАТО допомагає Україні реалізувати право на самооборону – Столтенберг

30.11.2021 23:56

Україна, як суверенна держава, має право на самооборону, і НАТО допомагає нашій країні реалізувати це право, зміцнюючи та підвищуючи спроможності її Збройних Сил.

Про це сьогодні у Ризі під час пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми надаємо Україні політичну і практичну підтримку. Союзники надають тренування, допомагають у розбудові військових спроможностей та в обладнанні. Це реальна підтримка, і це підвищує поріг для Росії у здійснені агресивних військових дій проти України. Такі зусилля НАТО зміцнюють Збройні Сили України – це шлях допомогти їм здійснити суверенне право на самооборону. Це право кожної суверенної держави, і це включає також Україну, і ми підтримуємо Україну в дотриманні цього суверенного права на самооборону», – наголосив керівник Альянсу.

Він зауважив, що головна мета, з якою сьогодні під час зустрічі міністрів погодилися всі союзники – це утримати Росію від здійснення агресивних військових дій проти України.

За словами Генерального Секретаря НАТО, союзники проводять дуже уважний моніторинг розвитку цієї ситуації, обмінюються даними розвідки, використовують наявні спроможності, які дозволяють отримувати дуже важливу та деталізовану інформацію для оцінки ситуації.

При цьому Столтенберг наголосив, що варто відрізняти заходи, що їх НАТО здійснює для підтримки України, як країни-партнера, і зусилля Альянсу із захисту союзників від можливої агресії. Якщо в першому випадку, стосовно України, йдеться про політичну та практичну підтримку, то в другому Альянс готовий залучити всі наявні спроможності для захисту й оборони будь-якого союзника, та має відповідні плани на цей випадок.

Як повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбувається зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

 

Кулеба розповів про ключові потреби України в оборонній сфері

30.11.2021 23:40

Голова МЗС Дмитро Кулеба підкреслив, що Україна має повне право на отримання військових технологій та зброї та назвав ключові поточні потреби України в оборонній сфері – системи протиракетного і протиповітряного захисту.

Як повідомляє Укрінформ про це він розказав журналістам у Ризі, де триває зустріч глав МЗС країн НАТО.

«Щодо потреб в оборонній сфері, в першу чергу йдеться, про конкретні речі, які зміцнюють наші збройні сили – починаючи від устаткування, військової техніки. Тому що армія – це не лише «танки-літаки-гармати». Є й інші важливі речі: парамедицина (невідкладна меддопомога, – ред.), системи зв’язку. Наші ключові потреби зараз – це системи протиракетного і протиповітряного захисту», – сказав Кулеба.

При цьому він окремо зазначив, що Україна не перебуває під жодними санкціями чи ембарго щодо постачання зброї.

«Отже, продавати, передавати Україні військові технології та зброю чи ні – це виключно питання політики і не питання якихось юридичних обмежень», – підкреслив голова МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на запрошення генерального секретаря Єнса Столтенберга візьме участь в засіданні глав МЗС держав-членів НАТО в Ризі (30 листопада – 1 грудня).

Після цього Кулеба полетить у Стокгольм на зустріч Ради міністрів ОБСЄ (2-3 грудня).

 

ЗСУ наступного року візьмуть участь у 26 багатонаціональних навчаннях – Міноборони

30.11.2021 22:15

У 2022 підрозділи Збройних сил України візьмуть участь у 26 багатонаціональних навчаннях – як на території України, так і поза межами.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У 2022 в нас заплановано проведення 10 багатонаціональних навчань на території України, до участі в яких планується залучити близько 21,5 тисячі військовослужбовців України та близько 11 тисяч іноземних учасників навчань», – написала Маляр.

Окрім того, підрозділи ЗСУ візьмуть участь у 16-ти багатонаціональних навчаннях поза межами України, додала вона.

За словами заступниці міністра, участю у таких навчаннях досягається взаємосумісність ЗСУ зі збройними силами держав-членів НАТО, відпрацьовуються сучасні підходи до застосування військ.

Також, підкреслила вона, відбувається злагодження підрозділів, відпрацювання набутих знань, нових навичок та обмін досвідом.

«Зрештою, це потужна демонстрація солідарності та готовності до спільних дій і підвищення оборонних спроможностей», – наголосила Маляр.

Фінансування витрат, пов’язаних із підготовкою та проведенням багатонаціональних навчань на території України та поза її межами у 2022 році планується здійснити в межах асигнувань, передбачених Міністерству оборони України на 2022 рік, підсумувала вона.

 

Депутати заслухають послання Зеленського до Верховної Ради

01.12.2021 08:02

Народні депутати на пленарному засіданні в середу, 1 грудня, заслухають щорічне звернення Президента Володимира Зеленського з посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Як повідомляє Укрінформ, порядок денний, оприлюднений на сайті парламенту, свідчить, що глава держави озвучить відповідне звернення на початку засідання о 10:00.

Після цього парламентарії висловлять свої оголошення, заяви, повідомлення та пропозиції.

Серед питань, які пропонуються до розгляду, три проєкти постанов про присудження премій Верховної Ради, зокрема, педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти (№6339), молодим ученим за 2020 рік (№6346) та найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, за 2021 рік (№6254).

Окрім цього, у першому читанні нардепи мають намір розглянути законопроєкти №4487 “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб”, №6104 “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”, №6302 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву”.

Водночас у другому читанні планується розгляд проєктів законів №5831 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині” та №5099 “Про антидопінгову діяльність у спорті”.

Як повідомлялося, згідно зі статтею 106 Конституції України щороку Президент звертається до Верховної Ради із посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.

У посланні викладається позиція глави держави з основних напрямів внутрішньої та зовнішньої політики, або інформація про важливі рішення, ухвалені ним відповідно до конституційних повноважень.

 

Столтенберг: НАТО є платформою, де союзники можуть координувати санкції проти Росії

30.11.2021 22:44

Попри те, що НАТО не приймає остаточного рішення про запровадження економічних санкцій проти Росії за порушення міжнародного права, це можуть зробити окремі союзники, які використовують Альянс як платформу для обговорення та погодження таких дій.

Про це сьогодні у Ризі під час пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується економічних санкцій та політичної реакції, навіть якщо НАТО, як таке, не приймає рішення щодо їх запровадження, – це можуть робити окремі країни-союзниці. Наприклад, для Європейського Союзу НАТО – це платформа, де Європейські союзники, члени ЄС збираються разом із Канадою та Північною Америкою… Економічні санкції та політична реакція були частиною того, що ми обговорювали сьогодні також зі Сполученими Штатами. Ми представляємо разом 50 відсотків світового ВВП, і безумовно, це має значення», – наголосив Єнс Столтенберг.

Він зауважив, що сьогодні союзники по НАТО обговорили також економічні санкції проти агресивної поведінки Росії, і продемонстрували при цьому рішучість, бажання й здатність застосовувати та дотримуватися санкцій, якщо це є необхідним.

«Я думаю, що Росія недооцінює рішучість усіх союзників по НАТО до запровадження санкцій, нашу здатність дотримуватися таких санкцій, зокрема, за незаконну анексію Криму у 2014 році. Ми також застосовуємо політичні заходи в рамках НАТО. Наприклад, ми припинили практичне співробітництво з Росією», – сказав керівник Альянсу.

«Після цього НАТО, як військовий Альянс, приймає важливі рішення із підвищення готовності наших сил, про збільшення присутності у східній частині Альянсу, про збільшення повітряного патрулювання та військово-морської присутності. Все це разом надсилає дуже зрозуміле послання, як це трапилося після незаконної анексії Криму у 2014 році», – додав Генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що союзники обговорили сьогодні й інші заходи, «не вдаючись у деталі, якими точно будуть ці рішення», національні економічні санкції та політична реакція.

Столтенберг наголосив також, що сьогодні під час зустрічі міністрів закордонних справ Альянс чітко продемонстрував готовність захистити та оборонити всіх союзників.

Як повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбувається зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

 

Генсек НАТО прокоментував намір Білорусі провести спільні навчання з РФ на кордонах з Україною

30.11.2021 21:56

Росія і Білорусь мають право проводити тренування своїх військ на власних територіях, але при цьому вони зобов’язані дотримуватися принципів прозорості будь-якої військової діяльності, що передбачені, зокрема, Віденським документом ОБСЄ.

Про це сьогодні у Ризі під час прес-конференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так керівник НАТО відповів на запитання преси щодо ставлення до вчорашнього оголошення білоруським режимом наміру провести спільні з Росією військові навчання на кордонах з Україною.

«Росія і Білорусь, безумовно, мають право проводити навчання для своїх сил на власній території. Але якщо і коли вони роблять це, вони мають робити це прозоро та уникати провокацій. Те, що ми бачимо зараз – це відсутність прозорості, це незвичайна концентрація військ, ворожа та дуже агресивна риторика. Між тим, є міжнародні угоди, є Віденський документ, який регулює, як європейські країни мають дотримуватися прозорості у військовій діяльності, включаючи проведення військових навчань», – зауважив Столтенберг.

Він зауважив, що таке незвичайне військове нарощування Росії, її войовнича риторика, як і жорстоке та цинічне використання білоруським режимом знедолених мігрантів для досягнення політичних цілей – це утворює виклик, на який НАТО має реагувати.

«Сьогодні ми обговорили ситуацію в Білорусі, де режим Лукашенка використовує вразливих людей, щоб чинити тиск на Польщу, Латвію і Литву. Це цинічні та нелюдські вчинки. Міністри НАТО чітко дали зрозуміти, що ми перебуваємо у повній солідарності зі союзниками, що потерпають. НАТО також тісно співпрацює з Європейським Союзом для протидії цій гібридній кампанії, що було продемонстровано під час мого візиту минулої неділі до Вільнюсу та Риги разом з Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн», – сказав генсек НАТО.

Як повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбувається зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

 

Столтенберг підтвердив чинність рішення щодо майбутнього членства України в НАТО

30.11.2021 21:30

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив рішення союзників про майбутнє членство України в Північноатлантичному альянсі та наголосив, що Росія не має жодного права вето на нього.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, про це керівник Альянсу заявив у вівторок у Ризі під час пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

«Ми дотримуємося рішення, яке ми зробили щодо членства України. Я був присутній на саміті НАТО в Бухаресті, коли ми вперше оголосили таке рішення. Ми підтримуємо Україну на її шляху до членства та до євроатлантичної інтеграції, у проведенні реформи, боротьбі з корупцією, модернізації її безпекових та оборонних інституцій», – зауважив Столтенберг.

Він нагадав, що для набуття членства в НАТО країні необхідно відповідати стандартам Альянсу. Крім того, рішення про розширення має прийматися консенсусом за участю всіх 30 країн-союзниць – лише за умови такого консенсусу є можливим запрошення нової країни.

«Політичне послання полягає у тому, що Росія не має будь-якого права втручатися в цей процес. Україна є суверенною незалежною державою, і, як будь-яка суверенна та незалежна держава, має право обирати власний шлях, включаючи те, частиною якої структури з безпеки вона хоче бути. Тож це виключне питання для України та 30 союзників – вирішувати, коли Україна буде готовою приєднатися до Альянсу», – наголосив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що двоєдиний підхід НАТО до відносин з Росією залишається незмінним. З одного боку, союзники впроваджують сильну політику стримування та оборони, перед фактом агресивної поведінки Росії. З другого боку Альянс послідовно виступає за підтримання діалогу, який є особливо важливим у складні часи. У цьому контексті Столтенберг висловив жаль з приводу нещодавнього рішення Росії перервати дипломатичні контакти з НАТО та закликав Росію переглянути це рішення.

Як повідомлялося, 30 листопада – 1 грудня у Ризі триватиме зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

 

Росія нарощує війська біля України: Столтенберг заявив про рішучість НАТО

30.11.2021 21:00

Міністри закордонних справ НАТО обговорили поточне російське військове нарощування навколо кордонів України та на тимчасово окупованих територіях. Вони були єдиними в тому, що будь-яка подальша агресія проти України матиме для РФ високу ціну, серйозні політичні та економічні наслідки.

Про це сьогодні у Ризі під час прес-конференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація в Україні та навколо неї залишається швидкоплинною та непередбачуваною. Немає впевненості щодо намірів Росії, ми бачимо значну та незвичайну концентрацію військ, яка є невиправданою та не має пояснення, а також риторику ненависті та дезінформацію. Міністри обговорили цю ситуацію. Ми є єдиними в намірі стримати Росію від будь-яких подальших агресивних дій. Ми закликаємо Росію бути прозорою, провести деескалацію та зменшити напругу. Будь-яка подальша російська агресія у майбутньому проти України матиме велику ціну, і матиме серйозні політичні та економічні наслідки для Росії», – наголосив керівник Альянсу.

При цьому він зауважив, що союзники по НАТО враховують той факт, що Росія до цього моменту вже використовувала військову силу проти України та інших сусідів.

«Міністри були дуже чіткими: не має бути жодного непорозуміння або прорахунків щодо рішучості НАТО. Ми є єдиними та стоїмо разом для оборони та захисту всіх союзників. Ми будемо продовжувати активно оцінювати ситуацію, щоб забезпечити наявність всіх необхідних планів до дії», – підкреслив Столтенберг.

Він нагадав, що союзники по НАТО продовжують надавати політичну та практичну підтримку Україні, яка є поважним партнером, та привітав зважену відповідь України на триваючі провокації з боку Росії. Вже завтра міністри закордонних справ НАТО зустрінуться з керівниками зовнішньополітичних відомств України та Грузії, щоб обговорити розвиток цієї ситуації.

Як повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбувається зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

Єнс Столтенберг заявив, що регіон Чорного моря має для НАТО велику стратегічну вагу, тож, виходячи з агресивної поведінки та риторики Росії у цьому регіоні, Північноатлантичний Альянс має всі підстави зберігати пильність та нарощувати власну військову присутність.

 

Шеф британської розвідки MI6 назвав Росію однією з головних загроз

30.11.2021 21:26

Шеф британської зовнішньої розвідки MI6 Річард Мур заявив, що Китай, Росія, Іран та міжнародний тероризм є головними загрозами для Сполученого Королівства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press.

Зокрема, за його словами, Китай, РФ, Іран та міжнародний тероризм є «великою четвіркою», від якої найбільше загроз для Британії у сучасному світі.

«Зростаюча військова міць Китаю та бажання Компартії вирішити проблему Тайваню, навіть якщо доведеться діяти силою – це становить серйозну проблему для стабільності та миру у світі», – заявив Мур. Також він додав, що Китай є авторитарною державою «з геть іншими цінностями, ніж наші», та повідомив, що Пекін проводить масштабні шпигунські операції проти Британії та її союзників.

Мур вказав і на загрозу з боку Росії, нагадавши, що вона спонсорувала замахи на вбивство, включаючи отруєння Сергія Скрипаля у 2018 році. Мур відзначив також загрозу від дій РФ проти України після анексії Криму та окупації частини Донецької і Луганської областей.

«Жодна країна у Європі чи за її межами не має схилятися до думки, що незбалансовані поступки можуть якось змінити поведінку Росії на краще», – заявив шеф MI6. Також він згадав про організовані Росією кібератаки та втручання у вибори в інших країнах.

Зазначається, що на третє місце серед загроз Мур поставив Іран, вказавши на загрозу від терористичної організації «Хезбола», яку підтримує Тегеран.

Також шеф британської розвідки назвав серед загроз Талібан та інші угруповання, які можуть надихнутися успіхом талібів.

Насамкінець Мур наголосив, що Британія має розвивати свою розвідувальну службу в напрямку сучасних технологій та кібербезпеки. На його думку, лише так можна протистояти вказаним загрозам, зокрема Китаю та Росії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що нове вторгнення в Україну матиме для Росії високу ціну.

 

Вершбоу: Погрози Путіна Україні – це війна проти всього Заходу

30.11.2021 21:41

Зосередження військ РФ навколо України та створення потенційних можливостей для нового масштабного вторгнення є складовою широкої війни, яку Путін веде проти всього цивілізованого Заходу.

Про це заявив у вівторок під час онлайн-конференції «Безпека та протидія російській агресії» заступник генсека НАТО (2012-2016 рр.), посол США в РФ (2001-2005 рр.) Александер Вершбоу, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми бачимо, як Путін посилює свою війну проти Заходу в багатьох аспектах. Він тестує та випробовує нас на слабкості – якщо подивитися на створення міграційної кризи у Білорусі, використання газу в якості зброї, підживлення націоналізму в Боснії та Косово, а також масову мобілізацію сил навколо України з потенційною можливістю масштабного вторгнення», – зауважив американський дипломат.

Він зауважив, що, з раціональної точки зору, Путін навряд чи вдасться до масштабної атаки. Адже, в Кремлі усвідомлюють, що, навіть, враховуючи нинішню кількість мобілізованих сил РФ, існує ризик великих втрат. Крім того, Росія отримає більш жорсткі санкції, якщо вдасться до мілітаризованої агресії.

Тим не менше, вважає Вершбоу, Путін може діяти нераціонально, покладаючись на власні емоції.

Експерт підкреслив, що адміністрація США сприймає ситуацію навколо України дуже серйозно та вже відреагувала достатньо рішуче й швидко. За його словами, в Сполучених Штатах існує розуміння, що росіяни намагаються маніпулювати своїми показовими пересуваннями військ. Але з іншого боку, це викликає стурбованість з огляду на масштаби військових формувань, зосереджених біля України.

Вершбоу також підкреслив важливість подальшої взаємодії України зі США й іншими країнами Заходу. Крім того, за його словами, країни НАТО могли би докласти більше зусиль в плані підтримки України, а також у демонстрації Росії, що наслідки її агресивної поведінки коштуватимуть дорого.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Пентагон підтвердив, що продовжує спостерігати пересування військ РФ біля українського кордону, а також збільшення їхньої чисельності.

 

Генсек НАТО: Росія не має права вирішувати, чи буде Україна членом Альянсу

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 19:33. УП

Російська Федерація не має права втручатися у євроатлантичний шлях України.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу після зустрічі Північноатлантичної ради, відповідаючи на запитання ЗМІ.

Wall Street Journal у запитанні нагадали, що Росія виступає категорично проти потенційного членства України в НАТО, та запитали, чи не виходить так, що НАТО, відкладаючи цей момент всі роки після Бухарестського саміту, “дає Путіну те, чого він хоче”.

Єнс Столтенберг зазначив, що НАТО залишається при своєму рішенні, що було прийняте на Бухарестському саміті.

“Ми підтримуємо Україну на шляху до членства, підтримуючи реформи, боротьбу з корупцією і модернізацію інституцій у сфері безпеки й оборони. Щоб стати членом НАТО, потрібно відповідати певним критеріям і потрібне рішення 30 країн-членів. Нам необхіден консенсус, щоб прийняти нову країну-члена”, – зазначив він.

“Але політичний меседж – що Росія не має права втручатися у цей процес. Україна є суверенною незалежною державою, і кожна суверенна незалежна держава має право обирати свій шлях, у тому числі щодо того, до яких безпекових альянсів вона хоче долучитися. Це рішення має приймати Україна і 30 союзників, коли Україна буде готова до членства”, – наголосив генсек НАТО.

Він повторив свою неодноразову заяву про те, що Росію чекають серйозні економічні та політичні наслідки, якщо вона вдасться до нової агресії проти України.

 

Генсек НАТО про можливість вторгнення РФ: сподіваємося на краще, готуємося до найгіршого

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 20:24. УП

Північноатлантичний альянс планує свої дії на випадок військової агресії Росії проти України.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після першого дня зустрічі глав МЗС у Ризі, повідомляє “Європейська правда“.

“Ми бачимо ситуацію навколо України і ми знаємо, що Росія вже використала силу проти України та Грузії, і тримає військові сили в Молдові. Тому слід припускати можливість, що Росія знову розглядає варіант застосувати силу. Ми можемо сподіватися на краще, але ми маємо бути готовими до найгіршого”, – сказав Столтенберг.

За його словами, головна мета на сьогодні – стримати Росію від проведення агресивних дій проти України. “І це сигнал усіх союзників до Росії – не застосовувати знову силу та не порушувати територіальну цілісність та суверенітет України, як вона робила це раніше і продовжує робити”, – додав він.

Генсек зазначив, що НАТО ділиться інформацією про дії РФ із союзниками, дуже ретельно моніторить те, що відбувається, і робить детальні оцінки.

“Ми також надаємо політичну та практичну підтримку Україні. Зміцнення Збройних сил України – шлях допомогти їм здійснити право на самооборону. Це право будь-якої суверенної держави. І ми підтримуємо Україну у цьому праві”, – додав він.

Нагадаємо, міністри закордонних справ НАТО обговорили на зустрічі в Ризі можливі економічні санкції та політичні заходи щодо Росії щодо агресії проти України.

 

Кулеба розповів, як далі просуватимуть Кримську платформу

30.11.2021 20:42

Міністр закордонних справ Україні Дмитро Кулеба розказав про системні зусилля української дипломатії з розвитку “Кримської платформи”, зокрема по лінії ОБСЄ та ООН.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу в Ризі, де проходить зустріч голів МЗС країн НАТО.

«Після проведення успішного саміту “Кримської платформи” наша задача це, по суті, її «вмонтовування» в систему міжнародних відносин. Використовуватимемо, зокрема, майданчик ОБСЄ для того, щоб провести у Стокгольмі (на міністерській зустрічі, – ред.) окремий захід, присвячений функціонуванню і розвитку цієї Платформи. Дещо робимо і по лінії ООН: є, наприклад, посилання на “Кримську платформу” у проєкті резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка буде ухвалюватися», – сказав Кулеба.

За його словами це все – «частина системних зусиль української дипломатії з міжнародної легитимізації, розвитку “Кримської платформи” як нового формату взаємодії».

Як повідомляв Укрінформ, на запрошення генерального секретаря Єнса Столтенберга міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь в засіданні глав МЗС держав-членів НАТО в Ризі (30 листопада – 1 грудня). Після цього Кулеба полетить у Стокгольм на зустріч Ради міністрів ОБСЄ.

28-ма зустріч Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) відбудеться 2-3 грудня 2021 року у Стокгольмі, Швеція. Щорічна зустріч міністрів закордонних справ 57 держав-учасниць ОБСЄ відбудеться на запрошення чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде.

 

Глави МЗС НАТО обговорили економічні санкції проти Росії у випадку агресії в Україні

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 19:23 УП

Міністри закордонних справ НАТО обговорили на зустрічі в Ризі можливі економічні санкції та політичні заходи щодо Росії щодо агресії проти України.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу після зустрічі, повідомляє “Європейська правда”.

“Санкції та політична реакція – це частина заходів, які ми обговорювали сьогодні. Ми представляємо 50% світового ВВП і, звичайно, має значення, коли союзники обговорюють використання економічних санкцій проти Росії. І ми бачимо здатність застосувати такі санкції, коли потрібно”, – сказав Столтенберг.

За його словами, Росія недооцінила рішення членів НАТО запровадити санкції та підтримувати санкції після незаконної анексії Криму у 2014 році.

“Ми також ввели політичні заходи з боку НАТО, призупинивши практичну співпрацю і потім НАТО, як Альянс, ухвалив важливе рішення щодо збільшення готовності наших сил, підвищення присутності у східній частині НАТО, більше морської та повітряної присутності”, – додав генсек.

 

У Брюсселі відбулося засідання Комітету асоціації Україна – ЄС

30.11.2021 19:41

У Брюсселі 29-30 листопада відбулося сьоме засідання Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом, на якому обговорили досягнутий прогрес в імплементації Угоди про асоціацію та подальші перспективи впровадження реформ в Україні.

Як передає Укрінформ, про це інформує Урядовий портал.

Зазначається, що українську делегацію на засіданні очолила генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк, делегацію зі Сторони ЄС – керуючий директор з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності Міхаель Зіберт.

Відкриваючи засідання Комітету, Зіберт підкреслив своєчасність його проведення на тлі загострення Росією безпекової ситуації. У своєму вступному слові він наголосив на прогресі та важливості продовження реформ. За його словами, Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом – це найамбітніша угода, яку Євросоюз має з будь-яким третім партнером, і європейська сторона зацікавлена в її повній реалізації.

Форсюк висловила вдячність європейським партнерам за непохитну підтримку процесу реформ та запевнила у сталості подальших реформаторських кроків. У своєму виступі вона підкреслила готовність української сторони до оновлення низки Додатків до Угоди про асоціацію.

«Ми сподіваємося, що спільна оцінка досягнення цілей Угоди про асоціацію стане важливим рушійним механізмом для її наступного оновлення відповідно до реалій сьогодення», – зазначила Форсюк.

Під час засідання сторони докладно обговорили прогрес та перспективи впровадження реформ, питання політичної асоціації та розвитку ситуації в Україні, посилення співпраці у сфері юстиції, свободи та безпеки, особливості економічного співробітництва та інші аспекти галузевої співпраці України та ЄС.

Очільниця української делегації поінформувала європейських колег про поточний стан виконання Угоди про асоціацію. Так, за її словами, найбільшого прогресу під час імплементації Угоди було досягнуто в таких сферах: «Політичний діалог, національна безпека і оборона» – 89%; «Юстиція, свобода, безпека, права людини» – 87%; «Гуманітарна політика» – 87%; «Технічні бар’єри у торгівлі» – 86%; «Державні закупівлі» – 85%; «Статистика та обмін інформацією» – 84%; «Підприємництво» – 83%; «Оподаткування» – 81%; «Освіта, навчання та молодь» – 79%; «Управління державними фінансами» – 74%.

За результатами проведення Комітету сторони висловили задоволення конструктивним підходом до питань, які були розглянуті під час спільного засідання.

Як повідомлялося, Комітет асоціації між Україною та Європейським Союзом є найвищим органом асоціації на експертному рівні. Він складається з представників міністерств, головним чином, на рівні заступників міністрів з питань європейської інтеграції. Комітет надає допомогу Раді асоціації у виконанні нею своїх обов’язків і функцій та виконує завдання, передбачені Угодою і доручені йому Радою асоціації.

 

Жорстокий розгін Майдану: спогади українців про 30 листопада 

Олена Барсукова, спеціально для УП.Життя  30 листопада 2021

30 листопада 8 років тому “Беркут” жорстоко розігнавпротестувальників Євромайдану, більшість із яких були студентами.

Щонайменше 79 людей отримали травми, троє – зникли безвісти.

“Майдан по-звірячому зачистили. Десятка поранених. Десятки затриманих. Такого Україна ще не бачила”, – того дня написав депутат Андрій Шевченко у своєму Twitter.

Наступного дня сотні тисяч людей вийшли підтримати мітингарів і домогтися покарання винних у кривавому розгоні Майдану.

Сьогодні користувачі соцмереж згадують, яким було 30 листопада 2013 року.

“О четвертій ночі 30 листопада 2013 року Євромайдан почав перетворюватися на Революцію Гідності”, – кажуть у Національному музеї Революції Гідності.

Беркутівці атакували всіх людей на Майдані “без розбору”: били кийками, ногами, застосовували шумові гранати, травили газом.

Тоді Михайлівський золотоверхий монастир першим прихистив у себе поранених: всередині волонтери розгорнули медпункт.

“Сьогодні – 8 років від тієї ночі й того дня, які змінили Україну.

Скромні монастирські ворота з хрестом і воля до захисту гідності й правди стали стіною на шляху чорного минулого, що хотіло знову вкрасти в українського народу майбутнє”, – написав про це архієпископ Чернігівський Євстратій Зоря.

“Я пам’ятаю жах тієї ночі, коли ми зі Львова дивилися в онлайн цей розгін Майдану.

Я пам’ятаю нерозуміння тої дикої жорстокості, з якою били студентів, які вже і так майже розійшлися.

Я пам’ятаю дзвони Михайлівського Золотоверхого і те, що саме там молодь врятувалася від потенційних убивць, як сотні років тому у Десятинній церкві від набігів татар рятувалися українці.

Я пам’ятаю ранок наступного дня, коли спочатку координатори Львівського Євромайдану в шоці думали чи показувати ці страшні кадри на екранах, але я також пам’ятаю обідню пору, коли на Майдан вийшли батьки, готові захищати своїх дітей!

Перемога Євромайдану і Революції Гідності далася непросто, окроплена кров’ю, освячена жертвою життя”, – згадує народна депутатка Софія Федина.

А імунолог Федір Лапій опублікував світлину, де видно травми, завдані силовиками.

Акторка Даша Малахова поділилася спогадом з того дня.

“Сьогодні, далеко в 2013 році я зрозуміла, що ніхто і ніщо не зможе мене залякати. Я дякую, що країною керували ідіоти, які недооцінили те, що звичайна неповага до людини і народу зможе змінити хід подій, які так довго вибудовувалися.

З того часу ми зробили багато проєктів в Україні, і пишаємося кожним з них. Хоча, буває важко, коли приймаєш непопулярне рішення і залишаєшся вірним своїм цінностям.

Для мене це і є гідність, свобода та сила духу. Фото зроблено 30 листопада, 2013 року.

Пам’ятаю що сиділа і плакала, грілася в машині, було страшно починати щось нове, не йти за системою. Тоді і вирішила запам’ятати момент, коли в останній раз мене лякають, а я лякаюся”, – написала вона.

Про своє 30 листопада також розповіла волонтерка Уляна Дідич.

“Період майдану в пам’яті залишився окремими фрагментами і суцільним емоційним фоном тривоги і усвідомлення, що тут і зараз твориться історія.

Але ранок 30 листопада пам’ятаю добре.

Вечір перед тим Даник Дідич з друзями здали вахту на охороні, отримали запевнення від Соболєва і ко, що беркут — це не загроза, а на прохання організаторів для підтримки порядку, і підсилення на ніч не потрібно, взяв на 30-те квитки додому і поїхав на квартиру до колєґи відсипатися. На той час здавалося, що майдан вже здувся, а вдома було маса незавершених справ і, здається, ще не заквашена на зиму капуста.

Вранці я прокинулася і звично ввімкнула 5-й. І оторопіла.

Я не знаю скільки часу це тривало, але я обривала телефони Богдана і Юрка Антоняка, вони були в мережі але не відповідали. Коли нарешті додзвонилася, з’ясувалося, що вони просто спали і не чули. Я пригадую, як кричала “включіть телевізор, майдан розігнали!”, а Богдан спросонку не міг зрозуміти про що я, бо розганяти вже було нічого, була жменька студентів.

А потім за 10 хв передзвонив, і так спокійно: ну ти ж розумієш, що я вже нікуди не їду. І я вже знала, що він це скаже. І з того моменту емоції закінчилися, відбулося якесь внутрішнє стискання пружини, яка, здається, так і не відпустилася досі.

Так, мій майдан почався 30 листопада вранці”, – написала вона у Facebook.

Також поет Василь Ковтун опублікував вірш зі збірки “Дорогою через Майдан”, приурочений до подій 30 листопада:

А на Майдані тихо-тихо,

Десь там у небі журавлі,

На білих крилах чорне лихо

І все жалі,

жалі,

жалі.

Кудись пливуть за обрій хмари,

Думки шукають ввись мости,

Поміж світлинами примари

І все хрести,

хрести,

хрести.

Печаллю згорблені матусі,

В стражданні винні без вини,

Кричать безмовно в тому ж русі

Та все – “Сини,

сини,

сини”.

І тільки очі мовлять лише,

Та шелестять на те стрічки́,

Та вітер спогади колише

Та все свічки́,

свічки́,

свічки́.

Все вище й вище амплітуди,

З небес повернення нема,

Штовхає болем сніг у груди

І все зима,

зима,

зима…

Мітинги учасників Революції Гідності пройшли по всій Україні. До протестів долучилися у Львові, Тернополі, Харкові, Дніпрі, Вінниці, Донецьку, Луганську, Одесі, Миколаєві, Криму та всіх інших містах України.

Про свій Майдан розповіла викладачка гімназії №6 Вінницької міської ради Лариса Новицька.

“Ніч з 29 на 30 листопада 2013 року розірвала і час, і простір в Україні.

У п’ятницю, 29-го, люди лягали спати в своїх оселях, плануючи вихідні на порозі зими. Та на ранок ми всі стали на порозі вибору: бути населенням чи стати народом. Вранці зателефонував зі столиці знайомий журналіст: “Не спи. Вставай. Кажи всім, хто не чув: перед світанком на Майдані Незалежності міліція побила студентів, практично дітей”.  Пам’ятаєте, як ми весь день суботи кидались від телевізора до Фейсбука, шукаючи новин. Інформація не узгоджувалося зі здоровим глуздом.

Невідомість, помножена на ірреальність почутого й побаченого, гнала з дому…

На Театральній площі вже було кілька сотень людей, почався мітинг. Були правозахисники, представники національно-патріотичних організацій, небайдужі містяни. До мітингуючих у Вінниці вийшов мер Володимир Гройсман і пообіцяв, що у Вінниці міліція ніколи не підніме кийки на людей.

Незабутня Раїса Панасюк сиділа у візку, скріплювала жовті й блакитні стрічки та роздавала людям. Ця незламна й мужня жінка згодом їздила на Майдан, той, що у серці України.

Я пишаюся, що моє місто не спало, не злякалося, не відмовилося від вибору жити у вільній країні. Наші старшокласники щоперерви обговорювали події. Вони не були байдужими, наші чудові учні.

Пам’ятаймо ті дні. Переказуймо про них дітям та онукам. За свободу завжди платять високу ціну. Попереду ще буде буремний січень та окроплений кров’ю Небесної Сотні  лютий 2014 року. І тужлива до сліз і болю в глибині серця й душі “Пливе кача…” Слава Україні! Героям слава!” – написала вінничанка.

Після побиття студентів протести не припинялися до кінця лютого 2014 року, попри штурм барикад, побиття і викрадення, до яких вдавалися силовики. Мільйони людей долучалися до мітингів.

За офіційними даними, 107 людей загинули протягом Революції Гідності. Більшість із них були вбиті під час масових розстрілів силовиками 20 лютого 2014 року.

Зрештою, учасники Революції Гідності домоглися поваленнядиктаторського режиму Януковича.

 

Катастрофа MH17: Нідерланди планують ініціювати нову справу проти Росії – ЗМІ

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 18:04. УП

Нідерланди мають намір ініціювати новий судовий розгляд щодо Росії у справі про катастрофу малайзійського “Боїнга” по лінії Міжнародної організації цивільної авіації ICAO.

Про це повідомляє нідерландський телеканал RTL, пише “Європейська правда”.

Джерела телеканалу вважають цей розгляд багатообіцяючим. Нідерланди мають намір довести, що Росія порушила Чиказьку Конвенцію про міжнародну цивільну авіацію 1944 року.

Відповідно до неї “кожна держава повинна утримуватися від застосування зброї проти цивільних літаків” і “життя людей на борту” не повинно наражатися на небезпеку.

“Якщо ICAO визнає, що Росія винна, це посилить тиск на Москву з питання визнання відповідальності або може бути підставою для іншого судового процесу”, – зазначає телеканал.

Остаточне рішення щодо нового розгляду має ухвалити новий кабінет міністрів, формування кого триває. Не виключено, що до процесу приєднається Австралія, громадяни якої загинули в катастрофі.

Як повідомлялося, Росія намагається залякати адвокатів родичів загиблих в авіакатастрофі збитого над Донбасом літака рейсу MH17, нідерландські правоохоронці запропонували їм захист.

 

Партквитки “Єдиної Росії” не компенсують злиднів, які принесла Росія на Донбас – МЗС 

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 14:20. УП

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що агітація мешканців непідконтрольного українській владі Донбасу до членства в путінській партії “Єдина Росія” є способом врятувати партію Путіна від падіння рейтингів в РФ.

Джерело: речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у коментарі УП

Пряма мова: “Російська Федерація намагається витиснути максимальні дивіденди із силового захоплення територій в Донецькій та Луганській областях.

Водночас, ніякі партійні квитки “Єдиної Росії” або обіцянки політичних кар’єр для “чиновників” окупаційної адміністрації не компенсують мешканцям Донбасу того горя і злиднів, які принесла російська окупація.

Україна неодноразово заявляла про невизнання російських паспортів, нав’язаних українцям на тимчасово окупованих територіях”.

Деталі: За словами речника МЗС, ведення політичної агітації, відкриття осередків російських політичних партій та організація РФ виборів на окупованій частині Донбасу суперечать Мінським домовленостям і Нормандському формату.

В українському відомстві вважають, що “Єдина Росія” таким чином рятується від падіння рейтингів на тлі катастрофічної епідситуації та тотального обмеження прав і свобод людей в Росії.

Натомість, Ніколенко зазначив, що в Москві можуть віддати наказ своїм збройним формуванням дотримуватися режиму припинення вогню, розблокувати роботу КПВВ, аби люди могли отримувати базові соціальні послуги, припинити перешкоджати молоді, яка шукає кращого життя на підконтрольній українському урядові території, забезпечити міжнародним гуманітарним організаціям безперешкодний допуск до всіх утримуваних осіб.

Що було раніше: 30 листопада депутат Держдуми заявив, що 100 мешканців непідконтрольної Україні частини Донбасу із російськими паспортами отримали партійні квитки путінської політичної партії “Єдина Росія”.

Нагадаємо:

У райони Ростовської області, куди на вибори звезли жителів ОРДЛО, не пустили спостерігачів.

Служба безпеки України зафіксувала масову незаконну видачу паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях України напередодні виборів до Державної думи Росії.

Жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей примушують брати участь у виборах до Держдуми Російської Федерації – їм погрожують штрафами та звільненнями.

У Ростовській області громадянам України, яких звезли із псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР”, видали паспорти РФ прямо перед голосуванням на російських виборах.

За інформацією російської влади, на виборах до Держдуми РФ проголосували близько 150 тисяч мешканців ОРДЛО.

 

До путінської “Єдиної Росії” вступили 100 жителів ОРДЛО

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 12:29. УП

Сто мешканців непідконтрольної Україні частини Донбасу із російськими паспортами отримали партійні квитки путінської політичної партії “Єдина Росія”.

Джерело: депутат Держдуми РФ Віктор Водолацький під час форуму в Донецьку, якого цитують “Новини Донбасу” з посиланням на сепаратистські ЗМІ

Пряма мова Водолацького: “Сьогодні за дорученням секретаря генеральної ради партії “Єдина Росія” [Андрія Турчака] перші 100 мешканців Донбасу – громадяни Росії отримали партійні квитки Всеросійської політичної партії “Єдина Росія””.

Деталі: Раніше повідомлялося, що “Єдина Росія” готується прийняти до своїх лав по 100 “чиновників” із керівного складу угруповань “ДНР” та “ЛНР”.

На виборах до Держдуми у вересні російська партія влади “Єдина Росія” фактично отримала монопольне становище в ОРДЛО та проводила активну агітаційну кампанію.

Нагадаємо:

У райони Ростовської області, куди на вибори звезли жителів ОРДЛО, не пустили спостерігачів.

Служба безпеки України зафіксувала масову незаконну видачу паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях України напередодні виборів до Державної думи Росії.

Жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей примушують брати участь у виборах до Держдуми Російської Федерації – їм погрожують штрафами та звільненнями.

У Ростовській області громадянам України, яких звезли із псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР”, видали паспорти РФ прямо перед голосуванням на російських виборах.

Невідомі опублікували відео, в якому з акаунтів мешканців так званої “ЛНР” онлайн голосують за партію влади на виборах в Росії.

За інформацією російської влади, на виборах до Держдуми РФ проголосували близько 150 тисяч мешканців ОРДЛО.

 

За перехід на бік Росії в розпал окупації екскомандувача ВМС судитимуть заочно

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 15:39. УП

Колишнього контрадмірала та командувача Військово-морських сил Збройних сил України Дениса Березовського, який перейшов на бік окупанта у 2014 році, в Україні судитимуть заочно.

Джерело: прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, яка не називає імені фігуранта, але вказує на обставини його справи

Деталі: За процесуального керівництва прокуратури АРК й Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього контрадмірала та командувача ВМС ЗСУ.

Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) КК України.

Цей громадянин України у 1992 році присягнув на вірність українському народові, а 2 березня 2014 року склав присягу на вірність “мешканцям АР Крим та міста Севастополя”.

При цьому лише 1 березня 2014 року виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов призначив його командувачем ВМС ЗСУ.

Дослівно прокуратура: “Вказана посада передбачає обов’язок стримувати, локалізувати i нейтралізувати збройні конфлікти, а при необхідності – дати відсіч збройній агресії з моря як самостійно, так і у взаємодії з іншими підрозділами 3СУ. Однак обвинувачений, об’єднавшись у злочинну організацію з іншими особами, які сприяли окупації Росією півострова Крим, вирішив стати на шлях державної зради.

Одразу після призначення на зазначену посаду, обвинувачений публічно виступив перед особовим складом ВМС ЗСУ та представниками ЗМІ. У своїй промові контрадмірал заявив, що відмовляється виконувати будь-які рішення, накази та розпорядження української влади, та зобов’язався виконувати накази самопроголошеної окупаційної влади в Криму.

До того ж, обвинувачений, наказав підпорядкованим військовим підрозділам скласти зброю, не здійснювати супротиву ЗС РФ та перейти під командування окупантів”.

Деталі: Українська прокуратура переконана, що своїми діями та рішеннями обвинувачений сприяв іноземній державі та її окупаційній адміністрації у “проведенні підривної діяльності проти України”.

 

Бойовику, який добивав поранених бійців АТО, дали 6 років в’язниці

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 13:26. УП

Викритого контррозвідкою Служби безпеки України бойовика “ДНР”, який у 2014 році вбивав поранених у бою українських військових, засудили до 6 років позбавлення волі.

Джерело: СБУ

Деталі: Зазначається, що в ході досудового слідства було встановлено, що мешканець тимчасово окупованого Донецька добровільно вступив до навчального центру НЗФ “ДНР” у м. Слов’янськ. Після його закінчення був призначений на посаду заступника керівника.

Він здійснював підготовку бойовиків для незаконних формувань, які брали активну участь у збройному супротиві підрозділам сил антитерористичної операції.

Крім того, перебуваючи у складі різних підрозділів НЗФ зловмисник брав активну участь в артилерійських обстрілах позицій Збройних Сил України у районі Донецька, Ясинуватого, Докучаєвська, смт Пантелеймонівка, а також чергував на військових об’єктах, конвоював затриманих та військовополонених.

Контррозвідники затримали бойовика у жовтні 2021 року в одному з хостелів столиці, куди він прибув з тимчасово анексованої території АР Крим.

Наразі Шевченківський районний суд Києва визнав його винним в участі у терористичній організації та засудив до 6 років позбавлення волі.

За даними УП, рішення винесено 24 листопада.

 

У Сербії винесли перший вирок за організацію участі у війні на Донбасі

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 11:29. УП

У Сербії винесли перший вирок за організацію участі у війні на окупованій території в Україні.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє Radio Slobodna Evropa.

У вироку від 22 жовтня 2021 року, який Високий суд Белграда передав RSE, обвинувачений визнаний винним і засуджений до шести місяців позбавлення волі у вигляді домашнього арешту, без електронного нагляду.

Це перший подібний вирок у країні, з якої, за оцінками посла України в Сербії Олександра Олександровича від грудня 2018 року, понад 300 громадян пішли воювати на боці сепаратистів на Донбасі.

Досі суди в Сербії вели провадження лише через бойові дії за кордоном, а за організацію участі ніхто не відповідав.

Обвинувачений, як зазначено в рішенні Високого суду, свою вину визнав. Суд виніс обвинувальний вирок на підставі угоди про визнання винуватості.

“Він винен у тому, що в період з 18.10.2014р. до середини листопада 2014 року, перебуваючи в осудному стані, усвідомлюючи свій злочин, вчинення якого він хотів, і усвідомлюючи його законодавчу заборону, з наміром вчинити злочин участі у війні чи збройному конфлікті в іноземній державі… спонукав інших осіб до скоєння цього злочину та організував групу осіб для вчинення цього діяння”, – йдеться у вироку.

Далі зазначається, що засуджений зв’язувався з зацікавленими бійцями в Сербії через соціальні мережі, а потім електронною поштою “надсилав їм авіаквитки на рейс Белград-Москва”.

Потім, згідно з вироком, він передав їм інформацію про їх подальше переміщення з Москви до Алчевська в Україні, який перебуває під контролем проросійських сил, “щоб зазначені особи брали участь у війні – збройному конфлікті на території України”.

Також додається, що підсудний “раніше приєднався до проросійських сил добровольцем” на сході України, а також у вересні 2014 року разом з іншою людиною з Колумбії заснував воєнізоване формування “Інтернаціональна бригада”, що складається з сербів, французів та іспанців.

Участь та організація участі у війні в іноземній державі є кримінальним злочином у Сербії із загрозою покарання та позбавленням волі на строк до десяти років.

 

Суд дозволив затримати самопроголошеного главу Криму Аксьонова 

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 18:13. УП

Київський апеляційний суд 25 листопада задовольнив прохання прокурорів про затримання самопроголошеного глави окупаційної адміністрацїі Криму Сергія Аксьонова.

Джерело: пресслужба Київського апеляційного суду

Дослівно: “25 листопада 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу, подану прокурором на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 04 жовтня 2021 року. Вказаною ухвалою відмовлено у задоволенні клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора про надання дозволу на затримання підозрюваного, громадянина А. (Аксьонова – ред.), з метою приводу його для участі в розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За результатами апеляційного розгляду апеляційну скаргу, подану прокурором, задоволено, ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 04 жовтня 2021 року скасовано”

Деталі: Аксьонова підозрюють у скоєнні злочинів за цілою низкою кримінальних статей: повалення конституційного ладу, сепаратизм, створення організованої злочинної групи, теракт, захоплення державних або громадських будівель та блокування транспортних шляхів або захоплення транспорту.

Передісторія:

В лютому 2014 року, після зміни влади в Україні, у Криму з’явилися військові без розпізнавальних знаків, так звані “зелені чоловічки”, які фактично захоплювали українські військові частини.

Після незаконного референдуму про приєднання півострова до Росії, Аксьонов як очільник Верховної Ради Криму керувавпроцесом анексії української території Росією. Також він одним із перших доброхіть отримав російський паспорт з рук окупантів.

20 березня 2014 року в Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що Аксьонова розшукують як підозрюваного в поваленні державного ладу.

У 2017 році Генеральна прокуратура порушила кримінальне провадження проти Аксьонова й клопотала про спеціальну заочну процедуру суду над ним. Аксьонов назвав ці звинувачення “маячнею”.

2018 року він подав позов до Окружного адміністративного суду м. Києва про скасування санкцій, накладених на нього того року українською Радою безпеки й оборони.

 

На КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» з 1 грудня вакцинуватимуть від коронавірусу

30.11.2021 21:49

З 1 грудня жителі тимчасово окупованого Криму можуть вакцинуватися від COVID-19 на Херсонщині безпосередньо на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак».

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу повідомив заступник голови ОДА Микола Якименко.

«З 1 грудня жителі тимчасово окупованого Криму зможуть вакцинуватися на пунктах пропуску «Чонгар» та «Каланчак», – сказав Якименко.

Наразі в Херсонській області 76 146 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус. З них: 55 190 людей побороли недугу; 18 392 людини інфіковані COVID-19; 2564 людини померли.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 3 438 381 особа, з яких 10 554 – за минулу добу; одужало – 2 946 032 особи; летальних випадків – 85 975; проведено ПЛР-тестувань – 15 869 089.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині, на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак», проводитимуть вакцинацію від коронавірусу і це буде пілотний проєкт. Про це заявила під час огляду режимної зони на КПВВ «Чонгар» віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

 

Слідчий комітет Росії перевіряє відео стрільби Бутусова з гаубиці 

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 18:46. УП

Слідчий комітет РФ почав перевірку дій українського журналіста Юрія Бутусова на відео, на якому він стріляє з гаубичної гармати.

Джерело: сайт слідчого комітету РФ

Дослівно: “У засобах масової інформації були оприлюднені відеозаписи, на яких український журналіст Юрій Бутусов здійснює постріл із гаубиці в бік території Донбасу. Як повідомляли  в низці джерел, сам Бутусов у підписі до відеоролика визнав свою можливу причетність до “загибелі певних людей на Донбасі””

Деталі: Глава СК РФ Александр Бастрикін доручив слідчим оцінити дії журналіста на склад злочину. За його словами, проти Бутусова можуть порушити кримінальне провадження про вбивства мирних жителів Донбасу.

Нагадаємо: Росія не визнає, що окупувала частину української території в Донецькій та Луганській областях, а також заперечує, що є стороною військового конфлікту з Україною.

У повідомленні не прояснили, за якими підставами та юрисдикцією російські правоохоронці можуть розслідувати можливі злочини громадян іншої держави, скоєні на території іншої держави.

Передісторія:

27 листопада Бутусов опублікував відео на своїй Facebook-сторінці, на якому він стріляє з гаубиці й каже, що це помста росіянам за кожну жертву Голодомору й радянських репресій.

У Державному бюро розслідувань України зареєструваликримінальне провадження, як повідомляють “за фактом означеним у публікації”.

26 листопада на пресконференції президент Володимир Зеленський встряв у сварку з Бутусовим стосовно його журналістської діяльності та звинуватив його в причетності до загибелі людей на Донбасі. Бутусов невдовзі прокоментував конфлікт із президентом, що варто було “встати і дати по морді” Зеленському.

29 листопада позаштатний радник глави Офісу президента Олексій Арестовіч заявив, що попросить державну охорону для Бутусова, адже, на його думку, журналіста можуть вбити “на замовлення Росії”, щоби спровокувати масові заворушення громадян в Україні.

 

Слідком РФ теж вирішив взятися за відео пострілу Бутусова з гаубиці

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 16:11. УП

Слідчий комітет Росії доручив перевірити відео, на якому український журналіст Юрій Бутусов здійснює постріл із гаубиці, та дати цьому правову оцінку.

Джерело: Слідком РФ

Дослівно Слідком РФ: “У засобах масової інформації було опубліковано відеозаписи, на яких український журналіст Юрій Бутусов здійснює постріл із гаубиці у бік території Донбасу. Як повідомлялося в низці джерел, сам Бутусов у підписі до відеоролика допустив свою причетність “до загибелі деяких людей на Донбасі””.

Деталі: Повідомляється, що у зв’язку з цим слідчим доручили перевірити вказану інформацію та оцінити дії журналіста з точки зору російського законодавства.

Зазначається, що за наявності підстав діям Бутусова “буде надано правову оцінку в рамках кримінальної справи про злочини щодо мирного населення південного сходу України”.

Передісторія:

26 листопада під час зустрічі президента Володимира Зеленського із журналістами глава держави назвав Бутусова людиною, котра працювала на олігарха Ігоря Коломойського й образилася, бо не отримала посади у Міноборони. За словами Зеленського, після публікації Бутусова про застосування дрона на Донбасі бойовики почали атакувати та зкидати бомби на позиції захисників: “На вашій совісті смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами”.

Бутусов відповів, що Зеленському має бути соромно і він перекладає свою відповідальність на інших.

27 листопада Бутусов опублікував відео, за його словами, зняте “дуже давно” на тренуваннях підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України “в суворій відповідності до діючих конвенцій та заборон”.

28 листопада Державне бюро розслідувань заявило, що вивчить відео, викладене Бутусовим, у межах розпочатого кримінального провадження. Там зазначили, що Бутусов на відео стріляє з “Гаубиці Д-20” калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”.

 

Кулеба відреагував на заяву Лукашенка про політ до Криму з Путіним

30.11.2021 22:23

Україна не реагуватиме на слова Лукашенка про його відвідання окупованого Росією Криму, а реагуватиме на його дії, проте визнання Білоруссю незаконної окупації півострову завдасть непоправного удару по українсько-білоруським стосункам.

Як повідомляє Укрінформ, про це він сказав журналістам у Ризі, де проходить зустріч голів МЗС країн НАТО.

«Я думаю, що немає сенсу оцінювати кожен прояв потоку свідомості, який регулярно здійснює на різних медійних платформах Олександр Лукашенко. Ми будемо оцінювати його дії. Якщо Білорусь дійсно визнає незаконну окупацію Криму Росією, це завдасть непоправного удару по українсько-білоруським відносинам. Ми діятимемо по повній програмі. Крим це не те питання, де ми дозволяємо собі стриманість», – сказав Кулеба.

Сьогодні раніше Олександр Лукашенко Олександр Лукашенко заявив, що має намір відвідати окупований Крим разом з президентом РФ Володимиром Путіним. Зокрема він, нібито, планує на запрошення Путіна відвідати базу ВКС у Севастополі.

Як відомо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на запрошення генерального секретаря Єнса Столтенберга візьме участь в засіданні глав МЗС держав-членів НАТО в Ризі (30 листопада – 1 грудня). Після цього Кулеба полетить у Стокгольм на зустріч Ради міністрів ОБСЄ (2-3 грудня).

Перебуваючи в Ризі, Дмитро Кулеба розказав про системні зусилля української дипломатії з розвитку Кримської платформи, зокрема, по лінії ООН і ОБСЄ (під час візиту у Стокгольм відбудеться окремий захід, присвячений Кримській платформі).

 

Лукашенко заявив, що Белавіа літатиме до Криму

30 листопада. УНН. Білоруська авіакомпанія “Белавіа” літатиме до Криму, коли це буде потрібно Мінську, заявив в інтерв’ю самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Його слова наводять російські ЗМІ, інформує УНН.

Цитата

“Ми полетимо тоді, коли нам потрібно буде. На жаль, не через Україну. У два рази, напевно, коло чи півтора буде далі”, – сказав він.

Деталі

За словами Лукашенка, у Криму є білоруський санаторій: “Якщо нам треба буде перевезти наших людей, а у нас там і санаторій свій. Слухайте, у нас руки розв’язані”.

Додамо

Сьогодні Лукашенко заявив, що Крим “де-факто та де-юре став російським” після референдуму 2014 року. Він пообіцяв на знак офіційного визнання відвідати острів.

Що передувало

Відносини Києва і Мінська ускладнилися в серпні минулого року. Після початку акцій протесту білоруської опозиції, невдоволеної підсумками президентських виборів, і не признаної перемоги Лукашенка, Україна висловила підтримку протестуючим.

Крім того, після екстреної посадки лайнера авіакомпанії Ryanair в Мінську 23 травня через повідомлення про мінування, яке в подальшому не підтвердилося, Україна приєдналася до різкого засудження дій Мінська з боку ЄС і США. Зокрема, Україна заборонила білоруським авіакомпаніям використовувати український повітряний простір.

1 червня Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ і Москва пропрацюють питання про відкриття авіарейсів до Криму.

2 червня перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що українська сторона введе санкції в разі, якщо білоруські літаки почнуть літати до Криму. За її словами, відповідальність за можливі рестрикції буде лежати тільки на Лукашенку.

 

Лукашенко зібрався до Криму і каже, що цим визнає півострів російським

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 18:03. уп

Олександр Лукашенко заявив, що має намір відвідати окупований Росією Крим разом із президентом РФ Володимиром Путіним, а його приїзд означатиме визнання анексії.

Джерело: Лукашенко в інтерв’ю російському пропагандисту Дмитру Кісєльову, пресслужба Лукашенка

Деталі: Лукашенко заявив, що обговорювали з Путіним приїзд до Криму.

Точних термінів ще не визначено.

Пряма мова Лукашенка: “Крим де-факто, я тоді ще сказав – це російський Крим. Після референдуму та де-юре Крим став російським…

Я йому (Путіну – ред.) сказав – коли запросиш, коли й полетимо. Але я йому запропонував другу умову – у Севастополі, зрозуміло, і літаком.

Якщо президент туди вже приїхав із президентом Росії – які ще можуть бути зізнання? Не для мене, не для Путіна, це не секрет. Це просто питання (чий Крим? – ред.), якого не існує”.

Нагадаємо: Ще у липні повідомлялося, що російська влада чекає, що Лукашенко відвідає півострів.

 

Україна почала масштабні навчання біля кордону з Білоруссю

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 18:51  УП

На Волині розпочались масштабні навчання підрозділів системи МВС України в межах спеціальної прикордонної операції “Полісся”.

Джерело: сайт Державної служби з надзвичайних ситуацій

Деталі: 30 листопада поблизу села Дольськ Камінь-Каширського району Волинської області відбулися спільні штабні тренування, в яких брали участь керівництво МВС, підрозділи охорони державного кордону та ЗСУ, формування ДСНС та правоохоронних органів.

Учасники навчань відпрацювали алгоритм дій з реагування на ситуації, що можуть виникнути на українсько-білоруському кордоні. Зокрема, йдеться гуманітарні задачі, а саме: надання допомоги, встановлення пунктів тимчасового перебування людей та пунктів обігріву.

Підрозділи ДСНС також відпрацювали дії з ліквідації вибухонебезпечних предметів на окремих ділянках.

Згідно з повідомленням, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський був задоволений результатом.

Пряма мова: “У ході навчань ми побачили, що всі підрозділи МВС – це справжній кулак, який може забезпечити внутрішню безпеку України”.

 

Мігранти двічі намагалися «штурмувати» кордон з Польщею

30.11.2021 12:09

Дві групи мігрантів за підтримки білоруських служб напередодні намагалися силою прорвати кордон з Польщею.

Про це повідомляє у Твіттері Прикордонна служба Польщі, передає Укрінформ.

“Минулої доби, 29 листопада, польсько-білоруський кордон намагалися перетнути 134 особи. Видано 33 постанови про залишення території Польщі… Групи агресивних іноземців намагалися прорвати кордон на відрізках відповідальності прикордонних застав в Мельнику і Шудзялові”,- йдеться в повідомленні Прикордонної служби Польщі.

Як зазначається, у Шудзялові спробу перетину кордону було здійснено цієї ночі о 02:30 (за місцевим часом). Мігранти та білоруські силовики кидали у бік поляків камінням, металевими трубами і петардами.

Водночас у міноборони Польщі повідомили, що на відрізку кордону поблизу населеного пункту Токари білоруські силовики закидали польських прикордонників і військових камінням.

За інформацією прикордонників, напередодні було затримано двох громадян України, які допомагали мігрантам залишити прикордонну зону. У поліції Підляського воєводства повідомили, що в населеному пункті Рижувка було затримано за кермом автомобіля українця, який перевозив двох нелегальних мігрантів з Іраку.

Лідери країн Вишеградської групи напередодні у Будапешті запевнили Польщу у своїй солідарності у питаннях міграційної кризи на кордоні. Президент РП Анджей Дуда під час зустрічі зазначив, що не виключається поява нового міграційного потоку до Білорусі – з Афганістану.

У понеділок глава польського уряду Матеуш Моравецький зустрівся у Варшаві з лідерами усіх політичних фракцій парламенту, зокрема опозиційних сил. Під час зустрічі він повідомив про нинішню ситуацію на польсько-білоруському кордоні, а також загальну безпекову ситуацію в регіоні, зокрема поблизу кордонів з Україною.

Цього тижня Сейм Польщі розгляне законопроєкт про захист державного кордону після того, як на минулому тижні в нього внесла правки вища палата польського парламенту (Сенат).

Від липня на східному кордоні ЄС із Білоруссю триває криза, викликана штучним генеруванням потоку мігрантів з Близького Сходу до Європи. Гібридні дії проти Польщі, Литви та Латвії здійснює режим Лукашенка за підтримки Кремля.

Польща частково закрила кордон з Білоруссю, збудувала тимчасові загородження з колючого дроту. До середини наступного року Польща планує збудувати постійне загородження на кордоні з Білоруссю завдовжки майже 200 км та заввишки понад 5 метрів.

 

Завод “Укроборонпрому” вперше модернізував командирський танк

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 16:45  УП

Харківський бронетанковий завод вперше провів глибоку модернізацію командирського танка Т-64БВК: оновлена техніка успішно пройшла типові випробування.

Джерело: Укроборонпром

Деталі: Повідомляється, що фахівці підприємства встановили на машині сучасні прилади спостереження, зокрема тепловізійні, телевізійну систему спостереження за навколишнім простором задньої півсфери, новітню апаратуру супутникової навігації та командирську башту з кулеметом НСВТ калібру 12,7 мм.

Було замінено  і прилади освітлення, радіостанція, апаратура внутрішнього зв’язку та комутації, передні викидні щитки тощо.

Оновлений танк отримав додатковий фільтр грубого очищення паливної системи котла-підігрівача, ще одну камеру спостереження для командира з дальністю виявлення до 2000 м, посилений захист кулемета НСВТ і паливних баків, дзеркала заднього виду, передні гумометалеві екрани та низку інших вдосконалень. Водночас схожі роботи працівники заводу проводять з партією танків Т-64БВ, відзначають в Укроборонпромі.

 

У Франції іде на вибори симпатик Путіна, що може стати головним конкурентом Макрона

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 15:18. УП

Суперечливий журналіст і полеміст Ерік Земмур оголосив, що візьме участь у майбутніх президентських виборах.

Як пише “Європейська правда“, про це повідомляють французькі медіа, серед яких Le Figaro.

Земмур у вівторок 30 листопада опублікував у соцмережах відеозвернення, в якому заявив, що йде на вибори.

“Дорогі мої співвітчизники (…), я вирішив взяти нашу долю в руки. Зараз йдеться вже не про реформи, а про порятунок Франції. Я вирішив брати участь у президентських виборах”, – заявив він у ньому.

Журналісти Le Figaro звернули увагу, що тло для відеозвернення напевно є відсилкою до історичного звернення Шарля де Голля у радіопромові 18 червня 1940 року, що започаткувало Рух Опору – Земмур записав відео за письмовим столом, на тлі книжкових полиць і перед радіомікрофоном.

Перша зустріч у рамках тепер офіційно оголошеної виборчої кампанії має відбутися 5 грудня на арені “Зеніт” у Парижі, залі на понад 6 тисяч глядачів.

Журналіст і полеміст правих поглядів Ерік Земмур вже кілька місяців активно проводить зустрічі у форматі презентації своєї останньої книги та з’являється в ефірах, що викликало припущення, що це фактично початок передвиборчої кампанії. Втім, донині Земмур тримав інтригу з приводу того, чи візьме участь у виборах.

Його прізвище деякий час вже включають у соціологічні опитування. Деякі пророкували йому перемогу над Марін Ле Пен і вихід у другий тур з Еммануелем Макроном, але є й такі, за якими Ле Пен випередить Земмура.

Результати дослідження аналітичного центру Фундація Жан-Жоре у жовтні засвідчили, що понад половина прихильників “зеленого” Янніка Жадо та мера Парижа, соціалістки Анн Ідальго, готові вже в першому турі голосувати за Макрона, щоб не дати переваги Земмуру.

Хто такий Ерік Земмур та що допомогло йому несподівано наздогнати у рейтингах “важковаговика” Марін Ле Пен – у статті Фанат Путіна, ворог мігрантів: хто такий Ерік Земмур і чому він може кинути виклик Макрону.

 

Путін нагадав, що має право йти у президенти знову

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 14:57. УП

Президент Росії Володимир Путін заявив, що має право обиратися на новий термін, але поки що не вирішив, чи піде на вибори.

Джерело: РБК з посиланням на виступ Путіна на форумі ВТБ Капітал “Росія кличе”

Пряма мова Путіна: “Відповідно до Конституції, я маю право обиратися на новий термін. Буду я це робити чи ні, я поки що сам для себе ще не вирішив”.

Деталі: Водночас Путін упевнений, що “сама наявність цього права вже стабілізує внутрішньополітичну ситуацію”.

Що було раніше: 24 березня Держдума ухвалила у третьому читанні законопроєкт на виконання поправок до конституції, що дає право президентові РФ Володимиру Путіну знову балотуватися на пост глави – на 5-й термін.

Передісторія:

У травні 2018 року Володимир Путін вчетверте став президентом Росії.

25 червня 2020 року в Росії почалося голосування щодо поправок до конституції і “обнулення” президентських термінів Володимира Путіна, яке може дозволити президенту РФ керувати країною до 2036 року.

ЗМІ повідомляли, що у Москві скуповують голоси на підтримку поправок до конституції. Також у Росії розробили спеціальну електронну систему для контролю явки бюджетників з великих підприємств на голосуванні за поправки до конституції.

Президент Росії Володимир Путін 3 липня 2020 року підписав указ, який обнуляє його президентський термін і дозволяє йому знову балотуватися в президенти Росії.

 

Путін прокоментував дані про війська РФ на кордоні з Україною

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 14:47. УП

Президент Росії Володимир Путін витіювато прокоментував повідомлення про російські війська на кордоні з Україною.

Джерело: Путін на інвестиційному форумі “Россия зовет!”, цитує російське видання РИА “Новости”, роійський “Інтерфакс”

Пряма мова: “Дивіться, про можливе введення російських військ в Україну говорили ще на початку року… Але, як бачите, цього не сталося”.

Справа не в тому, щоби вводити там війська, не вводити, воювати, не воювати. А річ у тому, щоб налагодити відносини: зі створення більш справедливого сталого розвитку та врахування інтересів у сфері безпеки всіх учасників міжнародної діяльності. Ось якщо ми щиро до цього прагнутимемо, то жодних загроз ніхто не відчуватиме”.

Деталі: Путін також заявив, що розширення військової інфраструктури НАТО на територію України може бути “червоною лінією” для Росії.

Він зауважив, що “Росія буде змушена створити щось подібне у відповідь на таку загрозу, якщо й надалі розширюватиметься ця інфраструктура (НАТО)”.

За словами президента РФ, незважаючи на попередження та прохання Росії, інфраструктура НАТО підійшла до її кордонів. Як приклад він навів системи ПРО у Польщі та Румунії. У відповідь на це, мовляв, РФ “вимушена розпочати розробку гіперзвукової зброї”.

Передісторія:

Два американські видання повідомили про перекидання російських військ до українського кордону: The Washington Post 31 жовтня написало про зосередження військ, а Politico оприлюднило супутникові знімки від 1 листопада, на яких видно розміщення техніки біля кордонів.

11 листопада американське медіа Bloomberg зі своїх джерел дізналося, що США повідомили керівництво Євросоюзу про високий ризик повномасштабного вторгнення Росії до України взимку.

20 листопада свої докази підготовки в Росії вторгнення оприлюднило New York Times.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов дав інтерв’ю 21 листопада виданню Military Times, у якому заявив, що Росія планує захопити південні й східні області України наприкінці січня – на початку лютого 2022 року. Наступ буде вестися з території Білорусі, окупованого Криму та зі сходу.

У російській раді безпеки відповіли, що всі звинувачення на адресу Росії в підготовці до наступу використовують як прикриття для майбутньої української збройного наступ. Цю ж тезу наступного дня повторив речник Кремля Дмитро Пєсков.

 

Декларація саміту Східного партнерства має показати кооперацію ЄС з Асоційованим тріо – Шмигаль

30.11.2021 22:57

Посилення кооперації країн Асоційованого тріо з Європейським Союзом має бути відображено в декларації саміту Східного партнерства.

Про це наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на спільному з главами урядів Грузії Іраклієм Гарібашвілі та Молдови Наталією Гавріліце брифінгу в Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

“У рамках підготовки шостого саміту Східного партнерства ми зробили декілька інших кроків для наповнення цього формату конкретним змістом”, – наголосив Шмигаль.

Прем’єр-міністр зазначив, що Тріо має на меті посилити кооперацію з Євросоюзом у сферах зеленої та цифрової трансформації, сумісності, енергетичної безпеки, у судовій сфері, внутрішніх справах, стратегічних комунікацій та охорони здоров’я.

Очільник уряду підкреслив, що це має бути відображено у спільній декларації за підсумками саміту Східного партнерства.

Шмигаль також поінформував, що Україна, Молдова і Грузія зацікавлені у переговорах з ЄС щодо лібералізації перевезень з країнами-членами ЄС.

“Країни Асоційованого тріо прагнуть імплементації пріоритетів Стратегії розумної мобільності ЄС та кооперації з ЄС щодо імплементації подальшої нової стратегії сумісності “Глобальні ворота” (Global Gateway). У співпраці з ЄС ми плануємо наближатися до зеленої трансформації транспорту в рамках стратегії Зеленої угоди”, – констатував урядовець.

За його словами, для досягнення цих цілей передбачається переорієнтація транспорту на швидкісну залізницю, багатомодальні перевезення, диджиталізацію, перехід вантажних перевезень з дорожніх на залізничні та водним транспортом.

Крім того, обговорювалася митна кооперація з ЄС. Три країни прагнуть співпрацювати щодо подальшої імплементації митного коду та альтернативних правил, зауважив прем’єр. Шмигаль також звернув увагу на об’єднання країн Тріо для залучення до ряду питань, що стосуються посилення енергетичної безпеки в Європі.

Як повідомлялося, 29-30 листопада Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відвідує з робочим візитом Брюссель (Бельгія). Там же перебувають інші глави урядів країн Асоційованого тріо.

Асоційоване тріо – тристоронній формат посиленої співпраці між Грузією, Молдовою та Україною щодо інтеграції до Європейського Союзу. Формат відображає прагнення трьох країн, що вже є асоційованими партнерами ЄС, увійти до Європейського Союзу і передбачає посилену співпрацю, координацію та діалог між Міністерствами закордонних справ трьох країн, а також із ЄС із питань, що становлять спільний інтерес і стосуються європейської інтеграції цих країн, включаючи співпрацю у форматі «Східного партнерства».

Шостий саміт Східного партнерства відбудеться 15 грудня 2021 року в Брюсселі.

 

Україна, Грузія, Молдова поділилися з ЄС ініціативами про посилення співпраці

30.11.2021 21:13

Члени Асоційованого тріо поділилися з Європейським Союзом ініціативами щодо покращення співпраці у ряді секторів.

Про це заявили Прем’єр-міністри України, Грузії та Молдови Грузії Денис Шмигаль, Іраклій Гарібашвілі та Наталія Гавріліце на спільному брифінгу в Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми поділилися нашими ініціативами з покращення співпраці в таких секторах, як транспорт, енергетика, цифрова сфера, торгівля та економічна інтеграція, навколишнє середовище, захист проти гібридних загроз та інші”, – зазначив Гарібашвілі.

Глава уряду Грузії поінформував, що головним меседжем візиту було повторне підтвердження намірів Тріо і надалі поглиблювати інтеграцію з Євросоюзом, обговорення досягнутих результатів та визначення наступних кроків для більш секторальної кооперації.

Прем’єр-міністр Молдови наголосила, зокрема, на необхідності приєднання держав Тріо до Єдиної європейської мережі розрахунків (SEPA – ред.) для полегшення чи здешевлення транскордонних банківських транзакцій.

Вона акцентувала і на прагненні посилити «стійкість регіону» та закликала до більшого фокусу на безпековому факторі Східного партнерства.

Як повідомлялося, 29-30 листопада Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відвідує з робочим візитом Брюссель (Бельгія). Там же перебувають інші глави урядів країн Асоційованого тріо.

Асоційоване тріо – тристоронній формат посиленої співпраці між Грузією, Молдовою та Україною щодо інтеграції до Європейського Союзу. Формат відображає прагнення трьох країн, що вже є асоційованими партнерами ЄС, увійти до Європейського Союзу і передбачає посилену співпрацю, координацію та діалог між Міністерствами закордонних справ трьох країн, а також із ЄС із питань, що становлять спільний інтерес і стосуються європейської інтеграції цих країн, включаючи співпрацю у форматі «Східного партнерства».

 

У Китаї стався витік секретних документів, що компрометують Сі Цзіньпіна – BBC

30.11.2021 14:36

Нещодавно опубліковані секретні документи безпосередньо пов’язують найвищі чини Китаю, зокрема голову КНР Сі Цзіньпіна, з репресіями держави проти уйгурських мусульман.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Документи, названі «Сіньцзянськими паперами», на честь регіону, де мешкає більшість уйгурів Китаю, демонструють, як лідери Комуністичної партії Китаю (КПК), зокрема президент та прем’єр-міністр Лі Кецян, закликали до заходів, які призвели до примусового інтернування, масової стерилізації, примусової асиміляції, «перевиховання» та примусу затриманих уйгурів до роботи на фабриках.

Деякі документи були злиті до цього, але останній витік містить раніше невідому інформацію.

Документи було передано до Уйгурського трибуналу – незалежного народного суду у Великій Британії – у вересні, але раніше не публікувалися повністю.

Як відомо, на Китай чинився масовий міжнародний тиск через твердження про порушення прав людини в Сіньцзяні. Декілька країн, зокрема США, Канада та Нідерланди, звинуватили Китай у скоєнні геноциду та злочинів проти людяності.

 

Голова Харківської облради проти участі Росії у виробництві літаків 

30.11.2021 14:32

Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко у відповідь на промову президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва щодо відновлення співробітництва з Росією і закупки комплектуючих для літаків наголосила, що між Україною і Росією не “непорозуміння”, а війна.

Про це вона заявила під час пресконференції щодо відновлення роботи Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, повідомляє Укрінформ.

«У нас не непорозуміння між країнами. Я вважаю, що в нас війна. Тому якщо експерти мають різну думку стосовно того, що необхідно долучати представників саме Російської Федерації або є можливість їх не долучати, то моя позиція в тому, щоб їх не долучати», – підкреслила Єгорова-Луценко.

Напередодні, 29 листопада, відбулася пресконференція щодо можливостей відновлення випуску літаків на Харківському авіазаводі. Мова йшла про необхідність прийняття Верховною Радою закону про приватизацію ХАЗу. Серед потенційних інвесторів: АТ «Мотор Січ», АТ «ФЕД», ПрАТ «Авіакомпанія Константа».

Президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв заявив журналістам, що одна з умов відновлення роботи ХАЗу – дозволити протягом п’яти років купувати комплектуючі для харківських літаків у РФ. Окрім того, за його словами, «потрібно домовлятися щодо тих непорозумінь, які в нас відбуваються в політиці» (між Україною і Росією).

 

Данілов розкритикував місцеву владу за неналежний стан систем водопостачання 

30.11.2021 12:41

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час наради з питань забезпечення населення якісною питною водою відзначив, що ця проблема є питанням національної безпеки, адже згідно з Конституцією України життя та здоров’я людини є найвищою цінністю.

Як передає Укрінформ, про це йшлося на нараді щодо стану виконання рішення РНБО України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів України»», уведеного в дію Указом Президента України від 13 серпня 2021 року № 357, зокрема, з питань забезпечення населення якісною питною водою, повідомляє пресслужба РНБО.

За словами секретаря РНБО України, місцеві органи влади вживають недостатньо заходів до забезпечення підтримки у належному стані систем централізованого водопостачання та водовідведення, а також модернізації цих систем для забезпечення населення якісною питною водою відповідно до вимог Державних санітарних норм і правил.

Данілов наголосив на необхідності максимальної відкритості місцевих органів влади перед населенням у питанні якості питної води, яку воно споживає.

«Приховати сьогодні нічого неможливо. Маємо розуміти чітку картину у розрізі кожної з 1421 зареєстрованих територіальних громад, кожна з яких повинна мати чіткий план із забезпечення населення якісною питною водою», – цитує пресслужба секретаря РНБО України.

Окремо Данілов наголосив на необхідності проведення інформаційної кампанії для населення про важливість активної участі у процесі ухвалення рішень щодо підтримки у належному технічному стані водопровідних мереж та якості комунальних послуг з постачання питної води, повідомили в пресслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у межах підготовки до засідання Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Данілова відбулося чергове засідання міжвідомчої робочої групи з питань збереження та відтворення лісів, під час якого очільник Радбезу наголосили на важливості проведення інвентаризації українських лісів.

 

Борис Джонсон заявив, що бустерна доза вакцини захищає від Omicron

30.11.2021 18:39

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон заявив, що бустерна доза вакцини від COVID-19 може захищати від нового варіанту коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Єдиним можливим рішенням є робити бустерні дози, тому що ми вважаємо, що це дає більше захисту», – сказав Джонсон, виступаючи на телебаченні.

Так він прокоментував заяву голови компанії Moderna Стефана Банселя про те, що вакцини не гарантують стовідсотковий захист від «Омікрону».

Джонсон додав також, що повний курс вакцинації може запобігти смерті або важкому перебігу хвороби, тоді як зараження може відбутися навіть між вакцинованими. Про це Джонсон заявив, посилаючись на досвід Південної Африки, де спостерігається спалах нового штаму коронавірусу.

Як повідомляв Укрінформ, у Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що новий штам коронавірусу «Омікрон» становить «дуже високий» ризик для світу і може призвести до серйозних наслідків у деяких регіонах.

 

У МОЗ Ізраїлю кажуть, що наявні вакцини захищають від штаму Omicron

30.11.2021 23:13

Міністр охорони здоров’я Ізраїлю Ніцан Горовіц заявив, що повний курс вакцинації та бустерна доза захищають від нового варіанту коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Jerusalem Post.

«Найближчими днями ми отримаємо більш точну інформацію щодо ефективності вакцин від «Омікрону», але вже є простір для оптимізму, і є перші сигнали про те, що вакциновані, які зробили щеплення нещодавно або отримали бустерну дозу, будуть захищені також і від цього штаму», – заявив Горовіц.

Також він додав, що кожен, хто заразиться новим варіантом коронавірусу, не бувши вакцинованим, наражає себе на непотрібний ризик.

ЗМІ відзначає, що увечері у вівторок ізраїльський «12 канал» оприлюднив дослідження, згідно з яким вакцина Pfizer лише трохи менш ефективна проти «Омікрону», ніж проти «Дельти»: 90% проти 95%. Відзначається, що в обох випадках вакцина з імовірністю 93% захищає від важкого перебігу хвороби.

Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю поки не підтвердило результати цього дослідження, проте очікується, що офіційні результати досліджень будуть оприлюднені найближчим часом. Наразі в Ізраїлі досліджують 11 осіб, які, ймовірно, заразилися новим варіантом вірусу, а також ще понад 40, з якими вони контактували. Наразі у країні лише 4 офіційно підтверджених випадки зараження «Омікроном».

Як повідомляв Укрінформ, голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреєзус заявив, що деякі країни запроваджують надто серйозні обмеження через новий штам коронавірусу, які не є необхідними.

 

В компанії Moderna вважають, що сучасні COVID-вакцини будуть менш ефективними проти штаму “Омікрон”

Яна Осадча, журналіст  30 листопада 2021 УП

Усі наявні у світі вакцини проти COVID-19 можуть бути набагато менш ефективними в боротьбі з новим штамом “Омікрон”, ніж з попередніми варіантами вірусу.

А перш ніж фармацевтичні компанії зможуть виробляти нові вакцини, спроможні бороти “Омікрон”, пройдуть місяці, заявив виконавчий директор компанії-виробника вакцин Moderna Стефан Бансель в інтерв’ю Financial Times.

За його словами, через велику кількість мутацій штаму “Омікрон” та його швидке поширення у Південній Африці, можливо, доведеться адаптувати наявні мРНК-вакцини.

“Я вважаю, що не існує світу, де б ефективність сучасних вакцин була б на такому самому рівні, як з варіантом “Дельта”, – сказав Стефан Бансель.

Він також зазначив, що хоча наразі немає повних даних про новий штам, всі вчені, з якими він спілкувався, казали: “це не добре”.

За словами Банселя, вчені стурбовані тим, що 32 з 50 мутацій у варіанті “Омікрон” пов’язані з шиповидним білком, який допомагає мРНК-вакцинам навчити імунну систему людини боротися з COVID-19.

Нагадаємо, у неділю 28 листопада головний медичний директор “Moderna” Пол Бертон заявив, що компанія може випустити оновлену вакцину проти варіанту “Омікрон” вже на початку наступного року.

Виробник вакцин “мобілізував сотні працівників”, щоб почати створювати нову версію вакцини, йдеться у заяві компанії.

Утім, Скотт Готліб, директор компанії-виробника іншої вакцини Pfizer заявив, що людина, яка буде вакцинована принаймні трьома дозами наявних вакцин, буде мати досить хороший захист від “Омікрону”.

Згодом, президент США Джо Байден заявив, що “Омікрон” є “приводом для занепокоєння, а не приводом для паніки”, додавши, що урядові медичні експерти “вірять, що вакцини й надалі забезпечуватимуть певний ступінь захисту від важких захворювань”.

Нагадаємо, у Всесвітній організації охорони здоров’я  наголошують, що вакцини, як і раніше, мають вирішальне значення для зменшення ризику важких захворювань і смертності.

 

Австрія думає карати за відмову від вакцинації штрафом до 7200 євро 

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 14:38. УП

Жителі Австрії, які відмовляться робити щеплення від COVID-19 з лютого, коли це буде обов’язково, можуть наразитися на штраф до 7200 євро.

Про це йдеться у проєкті закону про обов’язкову вакцинацію від COVID-19, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Euractiv.

Законопроєкт офіційно буде представлений 6 грудня, проте попередній проєкт пропозиції австрійські ЗМІ отримали заздалегідь.

За документом, усіх, хто відмовиться підкоритися, викличуть до місцевої адміністрації. Якщо люди двічі проігнорують виклик на вакцинацію, їх оштрафують на 3600 євро.

Якщо порушення цими людьми закону про вакцинацію піддасть інших людей “серйозному ризику”, або якщо вони продовжать ігнорувати наказ вакцинуватися, їх буде оштрафовано на суму до 7200 євро.

Обов’язкова вакцинація буде застосовуватися до всіх, хто постійно проживає в Австрії. Звільняються від вакцинації лише ті, хто не може отримати щеплення за станом здоров’я.

У проєкті залишається відкритим питання про те, чи буде обов’язковою ревакцинація, а також чи прирівнюватимуться ті, хто одужав від хвороби, до повністю вакцинованих. Це буде додатково визначено постановами уряду.

Деякі елементи законодавчої пропозиції залишаються незрозумілими, наприклад щодо випадків, коли людина продовжує відмовлятися від вакцинації навіть після отримання штрафів.

Одним з обговорюваних рішень є те, що ті, хто не може довести, що він вакцинований, буде отримувати штраф кожні шість місяців.

Цю законодавчу пропозицію міністр охорони здоров’я та міністр з питань Конституції додатково обговорять на зустрічі з експертами та опозицією.

Австрія після чергових максимумів заражень оголосила 20-денний локдаун – у тому числі для вакцинованих жителів країни, з 22 листопада та першою з країн Європи заявила про намір зробити щеплення від коронавірусу обов’язковим для всього населення з 1 лютого. 

 

Бустерна доза COVID-вакцин буде доступна українцям з 2022-го – Ляшко

30 листопада 2021 УП

Третя (бустерна) доза вакцин проти COVID-19 буде доступна в Україні у січні-лютому 2022 року.

Це може статися і раніше, якщо першу дозу вакцини отримають 60% громадян, або 50% будуть повністю вакциновані, заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко в інтерв’ю ВВС.

“Я, як міністр охорони здоров’я відразу ухвалю рішення і запустимо бустерне вакцинування”, – сказав він.

За словами Ляшка, вакцин в Україні вистачає. Міністерство охорони здоров’я уже підписало контракти на поставки на наступний рік.

“Нам вистачить і для бустерної, і в разі необхідності для повного циклу ревакцинації ще двома дозами”,– запевнив міністр.

За його словами, наразі більш важливо вакцинувати якомога більше населення хоча б першою дозою, щоб призупинити активну циркуляцію вірусу та вийти на 40% вакцинованого дорослого населення країни.

Відповідаючи на питання – чому не дозволити третю дозу зараз, особливо тим людям, які зробили щеплення півроку тому – Ляшко зазначив, що пріоритети повинні бути розставлені на користь вакцинації людей, які взагалі не щепилися.

“Важливо зрозуміти одну таку річ. Чим більше людей охоплено принаймні однією дозою вакцини, тим краще для системи охорони здоров’я в частині зменшення навантаження по госпіталізації хворих на COVID-19”, – сказав Віктор Ляшко.

Утім, в кінці вересня 2021 року в Україні утилізували понад 34 тисячі доз вакцини Pfizer, оскільки були порушені умови транспортування та зберігання.

Також знищать 400 тисяч доз вакцин AstraZeneca, у якої закінчився термін придатності.

Але міністр впевнений, що наразі найголовніше переконати понад 10 мільйонів українців вакцинуватися.

“Оце треба зрозуміти, а не займатися егоїзмом – мені по барабану, що буде відбуватися в країні, мені треба бустерну дозу”, – заявив він.

Нагадаємо, раніше Ляшко заявляв, що з нинішніми темпами вакцинації бустерну (третю) дозу не будуть впроваджувати найближчим часом.

 

З 1 грудня в Україні зміняться ціни на газ для населення

1 грудня. УНН. Пільгова ціна газу на рівні 7,96 грн за кубометр для споживачів, яких обслуговує постачальник “останньої надії”, діє лише до 30 листопада. З 1 грудня ціни на газ зміняться, пише УНН з посиланням на повідомлення НАК “Нафтогаз України”.

Цитата

“Побутові споживачі природного газу, яких обслуговує постачальник «останньої надії» (ПОН), повинні обрати та підключитися до ринкового постачальника до 1 грудня 2021 року. Усі клієнти ПОН протягом 60 днів мають змінити газову компанію та укласти з нею договір. Звертаємо увагу, що ціна 7,96 грн/куб. м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки) діє лише на пільговий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2021 року № 1102”, – йдеться в повідомленні компанії.

Деталі

Нафтогаз наголошує, шо не встановлює ціну для клієнтів ПОН, вона розраховується щомісячно за спеціальною формулою, розробленою в межах Порядку проведення конкурсу з визначення постачальника «останньої надії», затвердженого згаданою постановою уряду. Усього в Україні газ побутовим клієнтам постачають понад 50 компаній.

У компанії зазначають, що для того щоб скористатися всіма сервісними перевагами та вигідними ціновими пропозиціями, споживачам газу необхідно подати заявку та стати комерційним клієнтом ГК «Нафтогаз України».

Станом на листопад 2021 року компанія постачає газ понад 1,4 млн українським родинам у межах річного тарифного плану «Фіксований» за ціною 7,96 грн/куб. м. Ця ціна для комерційних клієнтів не збільшуватиметься до 30 квітня 2022 року, завірили в компанії.

Довідково

Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” була визначена Кабміном постачальником “останньої надії” у липні 2020 року – строком на три роки.

Постачальник “останньої надії” (ПОН) – страховка від раптової втрати поточного постачальника (наприклад, бо постачальник збанкрутував або ліквідований, або його ліцензія анульована). ПОН підтримає безперебійне газопостачання. Послуги ПОН потрібно обов’язково сплачувати. Постачальник “останньої надії” має право постачати газ клієнту до 60 днів — не довше, ніж до кінця календарного місяця, наступного за місяцем початку фактичного постачання природного газу.

 

Ахметов “мінус”, Косюк “плюс”: Рада ухвалила податковий закон №5600

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 14:23. УП

Рада ухвалила в цілому податковий закон №5600, з тексту якого прибрали правки на користь бізнесу Ріната Ахметова, водночас у ньому з’явилися норми щодо бізнесу Юрія Косюка.

За відповідне рішення проголосувало 255 нардепів.

Новина була змінена. Розділ щодо оподаткування бізнесу Юрія Косюка містить зміни. У попередній версії зазначалося, що оподаткування його бізнесу зменшили. Наразі закон у стосунку до бізнесу Косюка містить дві правки, які можуть конфліктувати.

Закон ухвалили силами фракцій “Слуга Народу”, “За майбутнє” та групи “Довіра”, а також завдяки 6 позафракційним депутатам.

Партія Європейська Солідарність одноголосно була “проти”. Половина “Голосу” була проти, а інша – утрималася. “Батьківщина” доклала два голоси “за”.

В ухваленій редакції депутати вирішили зберегти підвищення податкового навантаження на видобуток залізної руди. Правку №97, якою податки намагалися зменшити, у залі відхилили попри попередню підтримку комітетом.

Законопроєкт №5600 вносить низку змін до Податкового кодексу України. Крім зміни ставок ренти на видобуток руди, законопроєкт вносить зміни до системи оподаткування сільгоспвиробників та фермерів, операцій з продажу нерухомості, екологічного податку та акцизного податку.

З “проахметівського” на “антиахметівський”

Текст законопроект №5600 неодноразово змінювався. Востаннє критичні зміни до законопроєкту вносилися після розгляду податковим комітетом до другого читання. Тоді депутати вирішили видозмінити систему оподаткування видобутку руди рентною платою.

Чинна система оподаткування рентою, яка діє до набуття чинності законопроєктом №5600, передбачає ставку 11-12%, яка нараховується з індексу IODEX 58% FE CFR China.

Законопроєктом №5600 передбачається стягнення ренти з ринкової вартості руди з вищим вмістом руди, а саме індексу IODEX 62% FE CFR China, який розраховує інформаційне агентство Platts. При цьому, чим вищою буде ця ринкова вартість — тим більшою буде ставка ренти.

До другого читання цю норму планували видозмінити. З ринкової вартості руди пропонували виключити вартість фрахту (близько 10% від ринкової ціни). У разі, якби законопроєкт ухвалили саме у такій редакції, то надходження від ренти були б навіть меншими, аніж є зараз, про що ЕП писала напередодні.

Напередодні голосування законопроєкту у другому читанні народні депутати вирішили відмовитися від такого зменшення на користь бізнесу, що видобуває залізну руду, та ухвалити ці норми у тій редакції, які були передбачені у першому читанні.

Законопроєкт №5600 називали “антиахметівським” саме завдяки підвищенню податкового навантаження на видобуток руди. Підняття рентних ставок боляче вдарить по найзаможнішому українцю, власнику найбільших видобувних компаній країни Рінату Ахметову.

Які ще податкові зміни передбачені законопроєктом?

Операції з нерухомістю. Законопроєкт запроваджує 18% податку на доходи фізичних осіб з продажу фізичною особою третього та наступних об’єктів нерухомості протягом одного року. Це стосуватиметься і продажу земельних ділянок, що повинно удосконалити систему оподаткування на ринку землі.

Наразі дохід від продажу одного об’єкта (за винятком землі) на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних оподатковується за ставкою 5%. Це дозволяє забудовникам оптимізувати витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам.

У попередніх версіях законопроєкту були норми щодо впровадження ПДВ на операції з продажу нерухомості на вторинному ринку, однак від них депутати вирішили відмовитися.

Оподаткування сільського господарства. Законопроєкт впроваджує нову систему оподаткування сільгоспвиробників. Ним впроваджується “мінімальне податкове зобов’язання” — це сума податків, яку кожен власник сільськогосподарської землі має за замовчуванням сплачувати до бюджету (ця сума складає близько 5% від вартості землі на рік).

Тобто, якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку тощо) які сплачує сільгоспвиробник буде меншою за МЗП, то йому доведеться доплатити різницю.

Інша норма стосується оподаткування городини, вирощеної на земельній ділянці. Законом №5600 депутати зобов’язали сплачувати податок на доходи фізосіб (18%) у разі, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат. У 2021 році це 72 тис грн, у 2022 році – 78 тис грн.

Поправка Косюка. З нормами, які стосуються галузі птахівництва, де найбільшим гравцем компанія Юрія Косюка “МХП”, виникла певна колізія, яка може зіграти на його користь.

Зокрема, до другого читання в документі законопроєкту №5600 передбачалось виключити птахівництво із спрощеної системи оподаткування.

Та наступною ж правкою ставку єдиного податку для земель, на яких розташовані будівлі птахофабрик, вирішили збільшити до 50% від нормативної вартості землі з сьогоднішніх 0,95%.

Тобто, однією правкою МХП вивели з-під дії “спрощенки”, а іншою – нібито збільшили для нього податок на “спрощенці”.

Два співрозмовники ЕП з аграрного та податкового комітетів парламенту припустили, що такий конфлікт може вирішуватися згідно статті 131 Регламенту ВРУ. Тобто, нардепи повинні будуть проголосувати окремо за усунення неузгодженостей.

Акцизи та екологічний податок. Закон підвищує розмір ставок на алкоголь на 5%. Ці ставки обраховуються у гривнях, а не у відсотках від вартості виробу, тому зі зростанням цін на алкогольні напої частка акцизів у кінцевій вартості цієї продукції зменшувалась.

Також закон підвищує ставку екологічного податку на викиди вуглекислого газу на втричі – до 30 грн/тонну. Водночас це залишається найнижчою ставкою податку на викиди вуглецю в Європі.

Екоподаток збільшили також на низку інших викидів. Наприклад, на викиди у воду збільшили ставку вдесятеро.

Проте екоподаток на відходи гірничої промисловості попри ідею Мінфіну збільшити на 200% збільшили лише на 10% – до 0,54 грн/тонну. Тобто, на підприємства Ахметова. Таку правку подав голова податкового комітету Гетманцев.

Найбільші забруднювачі довкілля в Україні – це переважно підприємства олігархів, зокрема Ахметова та Лакшмі Міттала. Першому належать 6 з 10 найбільших забрудників.

Депутати також не стали скасовувати пільгу на “зелену” електроенергію зі сплати акцизного податку. Тож виробники енергії з ВДЕ сплачувати акцизу не будуть.

“Слід” МВФ

Ухвалення законопроєкту №5600 увійшло до меморандуму України з Міжнародним валютним фондом. Україна зобов’язалася перед МВФ ухвалити зміни до свого податкового законодавства, якими удосконалила б низку своїх податків, аби мінімізувати зловживання.

Крім цього, Україна зобов’язалася ухвалити збалансований бюджет на 2022 рік, у якому розмір дефіциту не мав перевищувати 3,5% ВВП. Ухвалення “ресурсного” законопроєкту мала б сприяти цьому.

Порушення податкового законодавства

Ухвалення законопроєкт №5600 наприкінці листопада грубо порушує норми Податкового кодексу України. Зокрема, у кодексі прописано, що одним з ключових принципів податкового законодавства України є його стабільність.

Стаття 4 кодексу говорить: “зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки”. Ця норма має дозволити платникам податків завчасно вивчити зміни до податкового законодавства та підготуватися до їхнього запровадження.

До нового бюджетного року залишився лише 1 місяць. Чи встигнуть платники податків хоча б ознайомитися з тим, як і які податки потрібно буде платити до бюджету за цей час?

Ярослав Вінокуров, Дана Гордійчук, ЕП

 

Мітингувальники-ФОПи з Грушевського перейшли на Банкову

30.11.2021 12:27

Колона українських підприємців, які вимагають від влади скасувати обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій, дійшла від Верховної Ради до Офісу Президента.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники акції “Президент! Зупини гру!” закликають главу держави Володимира Зеленського підтримати, а Верховну Раду зареєструвати, зокрема, законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення порядку ведення обліку і застосування реєстрації розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків”.

Також мітингувальники вимагають розгляду вже зареєстрованих законопроєктів щодо осучаснення та спрощення трудового законодавства (№ 5371 та № 5388); а також щодо врегулювання питання ринкового нагляду (№ 5473).

Наразі ситуація під ОП спокійна. За правопорядком стежать представники правоохоронних органів, зокрема, під Офісом Президента присутня поліція діалогу.

Окрім цього, на вході на територію до Офісу Президента поліція перевіряє COVID-сертифікати.

Як повідомлялося, вранці 30 листопада підприємці під ВР вимагали скасували тотальну фіскалізацію малого та середнього бізнесу, після чого вони рушили колоною до Офісу Президента.

Очікується, що з нового року майже усі ФОПи будуть зобов’язані використовувати касові апарати. Зокрема, з 1 січня 2022 року спливає строк відтермінування дії закону про обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), так званих касових апаратів, для фізичних осіб-підприємців (ФОП), які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп. Його відтермінували у грудні минулого року після акцій протестів підприємців, які скаржилися на неможливість вести бізнес з використанням касових апаратів під час карантинних обмежень. Тоді депутати прислухалися до вимог підприємців.

 

Рада ухвалила закон про капеланів

30.11.2021 15:02

Верховна Рада ухвалила Закон “Про Службу військового капеланства”.

Відповідний законопроєкт 4626 “Про Службу військового капеланства” на засіданні у вівторок у другому читанні підтримав 291 народний депутат, передає кореспондент Укрінформу.

“Цей закон регулює відносини у сфері реалізації конституційного права на свободу світогляду та віросповідання військовослужбовців Збройних Сил України, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної прикордонної служби України, а також визначає правові та організаційні засади і принципи діяльності Служби військового капеланства”, – йдеться у тексті документа.

Служба військового капеланства утворюється як окрема структура у складі ЗСУ, Нацгвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної прикордонної служби України, вид якої залежить від обсягу, характеру та складності заходів щодо задоволення духовно-релігійних потреб в їх органі військового управління, з’єднанні, військовій частині, військовому навчальному закладі, установі та організації. У військовій частині на рівні окремого батальйону функції Служби військового капеланства можуть виконуватися одним військовим капеланом.

Відповідні служби військового капеланства підпорядковуються безпосередньо Головнокомандувачу Збройних Сил України, Командувачу Національної гвардії України, керівникам інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Голові Державної прикордонної служби України.

Гранична чисельність Служби військового капеланства не може становити менш як 0,15% граничної чисельності відповідно ЗСУ, Нацгвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної прикордонної служби.

Військовим капеланом може бути громадянин України, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні релігійної організації та отримав від керівного центру (управління) відповідної релігійної організації мандат на право здійснення військової капеланської діяльності.

Обов’язковою вимогою для зайняття посади військового капелана є наявність вищої богословської освіти (ця норма починає діяти через 5 років після набрання чинності закону).

Не може бути військовим капеланом особа, якій законом обмежено доступ у з’єднання, військові частини та підрозділи Збройних Сил України, Національної гвардії, до інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби України.

Інформація про особу, що стала відома військовому капелану під час здійснення військової капеланської діяльності, є конфіденційною.

Військовий капелан має право не відповідати на запитання щодо фактів і обставин, які стали йому відомі під час сповіді.

З метою належної організації задоволення духовно-релігійних потреб особового складу Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, інших утворених відповідно до законів України військових формувань передбачено запровадження відповідних квот конфесійного представництва.

Передбачається створення як дорадчих органів Міжконфесійних рад з питань військового капеланства при Міністерстві оборони та Міністерстві внутрішніх справ.

 

Україна спростила видачу документів людям, зареєстрованим на окупованих територіях

30.11.2021 15:17

Верховна Рада ухвалила закон, що сприятиме особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та Севастополі в отриманні документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її статус, із внесеними до них відомостями про зареєстроване місце проживання на цих територіях.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідний законопроєкт №4564 щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України у другому читанні підтримали 299 народних депутатів.

“Метою прийняття законопроєкту є законодавче врегулювання механізму внесення відомостей про зареєстроване місце проживання особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також визначення місця оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, вклеювання фотокартки по досягненню відповідного віку у паспорт громадянина України особам, які мають зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях”, – йдеться у пояснювальній записці.

Документом вносяться зміни до законів «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» з метою визначення механізму внесення відомостей про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та місті Севастополі до документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус.

Зокрема, визначається, що внесення відомостей про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях, до документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус під час їх оформлення, здійснюється на підставі документів, які підтверджують реєстрацію місця проживання, або відомостей, внесених до документів особи, які підлягають обміну.

Крім того, встановлюється, що оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, вклеювання фотокартки по досягненню відповідного віку у паспорт громадянина України особам, які мають зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях здійснює Державна міграційна служба України за місцем звернення особи.

Також передбачається внесення змін до закону «Про забезпечення прав і свобод та правовий режим на тимчасово окупованій території України» в частині скасування довідки, що підтверджує місце перебування особи, яка проживає на тимчасово окупованій території чи переселилася з неї через втрату нею своєї актуальності.

Очікується, що ухвалення закону спростить доступ мешканців тимчасово окупованих територій до медичної допомоги, адміністративних послуг, реалізації права на освіту, отримання банківських послуг тощо. Запровадження для осіб, які мають зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях, можливості звертатися за оформленням паспорта громадянина України до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби України спростить доступ до отримання паспортних послуг цією категорією осіб

 

Комітет Ради оприлюднив проєкт змін до Конституції у частині децентралізації

30.11.2021 15:40

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування опублікував текст змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

Як передає Укрінформ, проєкт оприлюднили на сайті комітету.

Згідно з документом, ключовими змінами є запровадження громад як нових адміністративно-територіальних одиниць, територіальної основи для місцевого самоврядування та його первинного суб’єкта, також закріплюється новий адміністративно-територіальний устрій. Замість місцевих державних адміністрацій створюються префектури, за ними залишаються тільки функції адміністративного нагляду, обласні та районні ради отримують власні виконавчі органи.

“Громади отримують право на достатні фінансові ресурси, якими вони можуть вільно розпоряджатися, та головне право — вільно розв’язувати питання місцевого значення, які держава не передала в компетенцію інших органів. Держава залишає за собою тільки функції адміністративного нагляду, які реалізуються через префектів”, – пояснюють автори в опублікованому проєкті.

При цьому, у порівнянні з попередньою версією законопроєкту № 2598, не передбачається повна зупинка повноважності органів місцевого самоврядування на час розгляду Конституційним Судом справи щодо порушення актом місцевого самоврядування Конституції України в частині забезпечення суверенітету та територіальної цілісності. Також не буде і нагляду за найманими посадовими особами. Повноваження префекта збалансовані, він не матиме права зупиняти акти місцевого самоврядування буде державним службовцем і призначатиметься на посаду на 3 роки на конкурсних засадах. Строк каденції місцевого самоврядування складатиме, як і зараз, 5 років.

Водночас, як зазначається у проєкті змін до Конституції, деякі питання усе ще остаточно не вирішені і потребують узгодженого політичного рішення, зокрема йдеться про визначення назви адміністративно-територіальних одиниць та нових назв областей:райони — повіти; селища — містечка; Дніпропетровська область — Дніпровська область; Кіровоградська область — Кропивницька область. Також дискусійним є питання наявності районних / повітових рад (у випадку вибору політиками системи місцевого самоврядування з наявністю районних / повітових рад у тексті має бути реалізована модель міст з правами повітів) та порядок призначення і підпорядкування префекта.

Згідно з повідомленням у проєкті, найближчим часом текст доопрацьовуватиме міжкомітетська міжфракційна робоча група у парламенті. Далі прийматимуться рішення на рівні політичних стейкголдерів. Після реєстрації законопроєкту у Верховній Раді, народні депутати мають проголосувати (226 голосів) за його передавання на оцінку до Конституційного Суду України. У разі позитивної оцінки, Парламент має прийняти законопроєкт у першому читанні (226 голосів). Друге читання може відбутися лише на наступній сесії Парламенту (наступній після сесії, на якій відбулося голосування у першому читанні), а позитивне рішення мають підтримати не менше 300 народних депутатів.

У спільному комюніке до проєкту змін до Конституції у частині децентралізації зазначають, що завершено півторарічний цикл позапарламентських публічних консультацій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації за участі представників органів місцевого самоврядування та їхніх всеукраїнських асоціацій: Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації громад, Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад, а також представників Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад і територій України і Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня 2019 року Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №2598 “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)”.

Згідно з ним, для адміністративного нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади пропонується запровадити інститут префектів.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував спрямувати до Конституційного суду президентський законопроєкт №2598.

Однак 17 січня 2020 року Президент відкликав законопроєкт для подальшого доопрацювання за результатами консультацій з керівництвом фракції “Слуга народу”. Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

 

Зеленський підтримує приєднання України до Стамбульської конвенції

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 20:13. УП

Президент Володимир Зеленський підтримує ратифікацію Україною Стамбульську конвенцію Ради Європи про запобігання домашньому насиллю та насильству стосовно жінок.

Джерело: пресслужба Офісу президента

Дослівно: “У зв’язку з акцією “Відчинимо правду про насильство” Офіс Глави держави повідомляє, що Президент України Володимир Зеленський послідовно підтримує кроки, спрямовані на захист прав осіб, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, а також забезпечення належного реагування на випадки такого насильства.

Наразі в Офісі Президента завершується підготовка до подання на розгляд Верховної Ради України проекту закону “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами”.

Позиція Володимира Зеленського щодо необхідності приєднання України до цієї Конвенції принципова й незмінна. Після завершення відповідних процедур Глава держави буде готовий внести на розгляд парламенту вказаний законопроект.

Тому наразі найважливішим питанням є консолідація зусиль усіх сторін навколо ратифікації Україною Стамбульської конвенції”.

Деталі: В Офісі президента також нагадали, що в червні 2020 року Зеленський підтримав електронну петицію громадян про ратифікацію Стамбульської конвенції.

Передісторія:

25 листопада ЄС і кілька окремих країн звернулися до України із закликом терміново ратифікувати Стамбульську конвенцію.

У жовтні спеціальний представник ЄС із прав людини закликав України ратифікувати конвенцію.

 

Акції 1 грудня у Києві: Монастирський звернувся до українців

30.11.2021 20:44

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський закликав учасників масових акцій, які відбудуться у Києві 1 грудня, дотримуватися правопорядку.

Як передає Укрінформ, про це МВС повідомляє у Фейсбуці.

«Звертаюсь до тих, хто збирається взяти участь у масових акціях першого грудня. Я учасник обох Майданів, для мене право на волевиявлення, свободу мирного зібрання та дотримання прав і свобод громадян мають високу цінність. У Нацполіції та Нацгвардії також є люди, які пройшли Майдани, а ще більше – учасників бойових дій на сході нашої країни», – повідомив очільник МВС.

Монастирський підкреслив, що кожен поліцейський та гвардієць, який буде охороняти публічну безпеку, з повагою ставиться до волевиявлення громадської позиції. «Вони так само очікують поваги до себе, як до захисників громадського порядку. Та зроблять все можливе, щоб не допустити провокацій», – додав Монастирський.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 1 грудня у зв’язку з проведенням масових заходів можливе обмеження руху транспорту.

Раніше перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що 1 грудня готуються “підвезення” людей до парламенту для блокування проходів, а в регіонах людях пропонують по тисячі гривень на день для участі в держперевороті.

26 листопада Президент Володимир Зеленський заявив, що в українських спецслужб є інформація про підготовку на 1-2 грудня за спроби державного перевороту в Україні. За його словами, представники Росії та України обговорюють участь бізнесмена Ріната Ахметова в цьому.

Служба безпеки України розслідує підготовку окремими громадянами України дій з метою захоплення державної влади.

 

Арахамія каже, що є «багато зацікавлених сторін» в організації масових акцій 1 грудня

30.11.2021 16:08

В організації масових акцій біля будівлі Верховної Ради 1 грудня є багато зацікавлених осіб.

Таку думку висловив голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія на брифінгу у Верховній Раді у вівторок, передає кореспондент Укрінформу.

“Дуже багато зацікавлених сторін. Корнієнко якусь інформацію має (щодо оплати за участь у мітингу – ред.). У мене немає інформації, окрім того, що буде якась акція, в якій беруть участь багато різних організацій, як політичних, так і не політичних”, – сказав він, відповідаючи на запитання, кому може бути вигідний конфлікт.

За словами Арахамії, у середу також очікують блокування проїздів і входів до парламенту.

“Завтра ж будуть все блокувати. Наскільки нас всіх повідомляє Служба державної охорони, то згідно з заявками, кількістю і таке інше, будуть заблоковані входи, виходи, під’їзди і таке інше. Я думаю, що поліція зробить просто коридор для того, щоб народні депутати та акредитовані журналісти могли заходити до зали”, – сказав депутат.

Водночас, Арахамія додав, що на засідання парламенту в середу запрошено багато дипломатів, яким має бути забезпечено проїзд.

“Я думаю, що це робота поліції, вони будуть визначатися”, – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада Президент Володимир Зеленський заявив, що в українських спецслужб є інформація про підготовку на 1-2 грудня за спроби державного перевороту в Україні. За його словами, представники Росії та України обговорюють участь бізнесмена Ріната Ахметова в цьому.

Служба безпеки України розслідує підготовку окремими громадянами України дій з метою захоплення державної влади.

Президент Володимир Зеленський 1 грудня виступить із Щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

 

Корнієнко: В регіонах пропонують по 1 тис/день за держпереворот 

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 10:49. УП

Перший віцеспікер Олександр Корнієнко заявив, що 1 грудня “готуються якісь підвози” людей до Києва і що мешканцям України пропонують по тисячі гривень/день за участь у “держперевороті”.

Джерело: Корнієнко на брифінгу у парламенті 30 листопада, відповідаючи на питання, чи варто готуватися до держперевороту 1 грудня, про що заявляв президент

Пряма мова Корнієнка: “Чи варто готуватися вам (журналістам – ред), чи усім? Я би радив вам приїжджати раніше. Тому що в рамках перевороту можуть бути заблоковані просто проходи. Ну, так – є така думка.

Хоча, коли людей збирають у регіонах по тисячі гривень в день – то це якось на переворот менше схоже. Якщо вже люди не хочуть в перевороті брати участь безкоштовно – то це питання до “перевертачів”. Хоча, ну зараз погода дуже погана, може, треба і тисячу давати, щоб люди так спромоглися”.

Деталі: Перший віцеспікер додав, що інформація про пропоновану тисячу гривень у нього від правоохоронців.

Водночас він не зміг відповісти на питання, хто пропонує тисячу – опозиція чи олігархи, вказавши, що “є різна інформація”.

Корнієнко нагадав, що наразі через держпереворот, який нібито готується, відкрите кримінальне провадження, а “ми (ймовірно, провладна партія – ред.) зі свого боку так тролимо опозиціонерів, які у нас отак збираються і не завжди можуть артикулювати, з якого приводу”.

На запитання, чому не збирається РНБО через нібито підготовку держперевороту, перший віцеспікер сказав, що “РНБО збереться, коли треба буде”.

Передісторія:

26 листопада під час зустрічі президента Володимира Зеленського із журналістами глава держави заявив, що отримав інформацію про можливу підготовку державного перевороту в Україні і що в це питання готовий включитися олігарх Рінат Ахметов.

Ахметов відповів на заяви Зеленського про втягування бізнесмена у війну та держпереворот, назвавши це “суцільною брехнею”.

Журналіст американського медіапроєкту Buzzfeed News Крістофер Міллер розповів про ймовірних організаторів державного перевороту в Україні. За його словами, спробу державного перевороту, про яку згадав Зеленський, готували офіцер російського ФСБ та три зрадники з МВС України, які перебувають у Криму.

 

Нардеп оголосив про вихід з фракції “Слуга народу”

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 11:27. УП

Депутат-мажоритарник Роман Соха повідомив про свій вихід з фракції “Слуга народу” через непогодження з кадровою політикою президента Володимира Зеленського.

Джерело: Соха під час виступу з трибуни парламенту

Пряма мова Сохи: “Я з першого дня підтримував Володимира Зеленського і долучився до формування Зе-команди у Запоріжжі. Адже він декларував те, чого ми чекали усі роки незалежності…

Сьогодні я бачу призначення пана Шурми заступником (голови) Офісу президента. Це колишній функціонер проросійського “Опозиційного блоку”, він намагався зірвати справедливі вибори в Запоріжжі, використовуючи брудні технології… Для мене особисто Шурма – це остання крапля, мені соромно за це призначення, а також за призначення міліціянта Януковича Олега Татарова, лобіста Харківських угод Руслана Демченка. Цих людей не має бути на державних посадах.

Я не хочу бути дотичним до людей, які не відповідають тим принципам, які ми декларували, йдучи на вибори…

Саме тому й ухвалив важке, але справедливе рішення. Я виходжу з фракції “Слуга народу”.

Деталі: Після цього він передав щось спікеру Руслану Стефанчуку, ймовірно, заяву про вихід.

Нагадаємо: Соха підтримує ексспікера Дмитра Разумкова та вступить до міжфракційного об’єднання “Розумна політика”.

 

Разумков заявив, що не є членом партії “Слуга народу”

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 11:36. УП

Ексспікер Верховної Ради Дмитро Разумков каже, що писав і передавав керівництву заяву на вихід із партії “Слуга народу”.

Джерело: Разумков журналістам у кулуарах парламенту 30 листопада

Пряма мова: “Я не член партії “Слуга народу” вже”.

Деталі: На уточнююче питання, в який момент він припинив членство, Разумков відповів: “після того, як Корнієнко сказав, що я не є членом партії”.

За словами ексспікера, заяву про вихід він написав і передав її десь пів року тому.

Стосовно слів нової голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк, що в політичній силі не можуть знайти заяву Разумкова про вступ до СН, ексспікер зазначив, що в інакшому випадку не зміг би балотуватися до Верховної Ради, адже він був номером 1 у списку як голова партії.

Разумков також запропонував “Слузі народу” визначитися самим, є він членом партії чи ні, а також зіронізував, що може порадити, де придбати хороший сейф для зберігання важливих документів.

 

Єрмак заявив, що дав свідчення у справі “вагнерівців” 

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 11:46. УП

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що навідався до Державного бюро розслідувань, де дав свідчення у справі “вагнерівців”.

Джерело: Facebook-сторінка Єрмака

Пряма мова: “Як законослухняний громадянин сьогодні (30 листопада – ред.) о 8:30 ранку відвідав Державне бюро розслідувань. Надав свідчення у справі “вагнерівців”. Повідомив усю відому мені інформацію”.

Деталі: Єрмак додав, що не кликав “камери” і що вкрай важливо, аби слідство встановило істину та розставило у цій справі усі крапки над “і”.

Передісторія:

29 липня 2020 року в Білорусі затримали 33-х іноземців, які виявилися бойовиками “Вагнера”, згодом їх видали Росії. За інформацією УП, українські спецслужби готували масштабну операцію з затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, але операція зірвалась після того, як силовики доповіли про неї Офісу президента.

У Bellingcat не знайшли доказів, що голова Офісу президента України телефонував самопроголошеному президенту Білорусі Александру Лукашенку, щоби попередити про прибуття до країни бойовиків ПВК “Вагнер”.

Колишній голова Головного управління розвідки Василь Бурба заявив, що Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав вказівку перенести спецоперацію щодо “вагнерівців”.

Зеленський на це відповів, що Єрмак не давав жодних вказівок Бурбі щодо переносу операції. Президент сказав, що Бурба напряму підпорядковувався лише йому та міністру оборони.

 

Рада схвалила проміжний звіт ТСК щодо «вагнерівців»

30.11.2021 11:22

ВР ухвалила постанову про проміжний звіт ТСК з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб, що могли сприяти порушенню суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України і становити загрозу національній безпеці.

Як передає Укрінформ, за відповідне рішення проголосував 251 народний депутат.

У документі, зокрема, пропонується взяти до відома проміжний звіт ТСК про виконану роботу за шість місяців діяльності, який містить пропозиції та висновки комісії за результатами проведеного розслідування.

Також документ передбачає направлення проміжного звіту ТСК до Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань для розгляду в межах компетенції та відповідного реагування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 19 травня 2021 року створила ТСК з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України та становити загрозу національній безпеці України. Вона, зокрема, займається розслідуванням зриву операції щодо затримання представників ПВК Вагнера.

15 листопада голова ТСК, народний депутат із фракції «Слуга народу» Мар’яна Безугла повідомила, що комісії не вдалося встановити, хто з українських посадовців прийняв рішення про відтермінування проведення спецоперації по затриманню членів ПВК «Вагнер».

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat 17 листопада опублікувала розслідування про спецоперацію із затримання бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, в якій аналізує обставини та причини її зриву. Зокрема, в матеріалі ідеться про те, що керівник ОП Андрій Єрмак пропонував відтермінувати спецоперацію на тиждень у зв’язку з досягненням домовленостей про припинення вогню на сході України.

 

У Киви відібрали науковий ступінь

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 16:44. УП

Атестаційна колегія Міністерства освіти та науки скасувала рішення про присудження Іллі Киві наукового ступеню “кандидат наук з держуправління”.

Джерело: народна депутатка з фракції “Слуга народу”, голова підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради Юлія Гришина у Facebook

Пряма мова: “Щойно на засіданні Атестаційної колегії МОН одноголосно було ухвалено рішення про відміну рішення спецради Інституту підготовки кадрів держслужби зайнятості про присудження Іллі Киві наукового ступеня кандидата наук з держуправління”.

Деталі: За її словами, крім того, керівника спецради, наукового керівника та опонентів, які брали участь у захисті дисертації Кивою, позбавили права займатись відповідними видами наукової діяльності протягом двох років.

Передісторія:

Нардеп від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Ілля Кива 26 квітня “захистив дисертацію” кандидата наук із державного управління на тему “Механізми впливу громадянського суспiльства на державне регулювання правоохоронної дiяльностi (на прикладі країн ЄС та України)”.

Під час процедури захисту журналістів не пускали до приміщення невідомі молодики.

Журналісти видання Bihus Info довели, що Кива підробляв довідки для дисертації та збрехав про свою участь у вигаданих академічних конференціях.

Після розголосу Кива заявив, що його наукового керівника незаконно звільнили. Однак він пообіцяв йому посаду міністра освіти, коли очолить владу в країні.

 

ЦВК припинила підготовку референдумів про ринок землі й легалізацію марихуани

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 17:42. УП

У Центральній виборчій комісії припинили п’ять ініціатив про проведення всеукраїнських референдумів за народною ініціативою, зокрема стосовно створення ринку землі та легалізації канабісу.

Джерело: пресслужба ЦВК

Деталі: ЦВК припинила реєстрацію проведення референдумів, оскільки ініціативна група не надала докази підписів громадян під цією ініціативою.

На збір підписів законодавством встановлено 90 днів після дня реєстрації ініціативи. Так як ініціативи зареєстрували 26 серпня, на збір підписів виділили період з 27 серпня по 24 листопада.

Організатори пропонували такі питання для винесення на всеукраїнський референдум:

“Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?”

“Чи підтримуєте Ви приватизацію шляхом продажу об’єктів великої приватизації в Україні?”

“Чи підтримуєте Ви пропозицію, щоб газ, який видобувається на території України, постачався громадянам України з метою використання у побутових потребах та державним і комунальним підприємствам, установам і організаціям за ціною, яка включає ціну його видобутку та надбавку до ціни видобутку не більше ніж 30 відсотків?”

“Чи підтримуєте Ви легалізацію грального бізнесу в Україні?”

“Чи підтримуєте Ви легалізацію наркотику марихуана в Україні?”

Довідково: Відповідно до закону України “Про всеукраїнський референдум“, всеукраїнський референдум за народною ініціативою проводять на вимогу не менше 3 мільйонів громадян із щонайменше двох третин областей України.

Питання всеукраїнського референдуму повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень, і відповідь на нього має бути “так” або “ні”.

Контроль щодо відповідності Конституції питання всеукраїнського референдуму здійснює Конституційний суд.

Передісторія:

Ініціативи про проведення всеукраїнських референдумів з точно такими самими питаннями були припинені ЦВК у серпні цього року також через відсутність підписів 3 мільйонів громадян. Їх зареєстрували в травні за супроводупредставників партії “Батьківщина”.

У січні 2021 року лідерка партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що президентський закон про референдум, ухвалений “Слугою народу”, створює безліч бюрократичних перепон для звичайних громадян. Тому її партія пообіцяла “допомогти громадянам” зареєструвати і провести референдуми зі згаданих вище питань.

 

КС відклав присягу двох призначених Зеленським суддів 

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 17:44. УП

Конституційний суд відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук і Олександра Петришина, яких президент Зеленський 26 листопада своїми указами призначив суддями КС.

Джерело: “Укрінформ” із посиланням на анонімного співрозмовника в суді, повідомлення на сайті КС

Пряма мова: “Суд прийняв постанову (на засіданні 30 листопада), якою відтермінував приведення до присяги до того часу, поки не з’являться вільні посади”.

Деталі: Згідно із законодавством, голова КС або його заступник протягом п’яти робочих днів з дня призначення нового судді скликають спеціальне пленарне засідання Великої палати суду, під час якого суддя складає присягу і набуває повноважень.

При цьому кворум для проведення такого спецзасідання не потрібен.

Оновлено: Пізніше на сайті КС з’явилося офіційне повідомлення про постанову, яку ухвалили судді на засіданні. Використані формулювання свідчать, що КС відтермінував приведення до присяги новопризначених суддів Конституційного суду до остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою президента.

Дослівно суд: …для того, щоб процедура призначення суддів Конституційного суду України та набуття ними повноважень відповідала вимогам європейських стандартів, установлених Страсбурзьким судом, неодмінно має бути дотримано приписів Конституції України, які гарантують верховенство права (правовладдя) в Україні та поділ державної влади з тим, щоб до складу Конституційного суду України входили судді, що їх призначено у спосіб, який відповідає поняттю „суд, установлений законом” у розумінні статті 6 Конвенції.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 147, 148, 1491, 153 Конституції України, на підставі статей 3, 39, 83 закону України „Про Конституційний суд України”, відповідно до § 27 регламенту Конституційного суду України Конституційний суд України постановив: Голові Конституційного суду України або судді Конституційного суду України, який виконує його обов’язки, скликати спеціальні пленарні засідання Конституційного суду України для складення присяги суддями Конституційного суду України, що їх призначив президент України указами від 26 листопада 2021 року № 596/2021, № 597/2021, після припинення повноважень або звільнення з посади на підставах, визначених у статті 1491 Конституції України, суддів Конституційного суду України, що їх призначив президент України за період 2013–2018 років.

Передісторія:

Президент Володимир Зеленський призначив суддями Конституційного суду Оксану Грищук та Олександра Петришина, хоча вакантних посад згідно із законом не було. 26 листопада він заявив про це на пресмарафоні, а пізніше цього ж дня укази №596 і №597 були опубліковані на сайті президента.

Олександр Петришин досі очолював Національну академію правових наук України. Оксана Грищук є професором кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету ім. Івана Франка. Її батько Віктор Климович – член Вищої ради правосуддя.

27 березня 2021 року Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення суддями КС Тупицького і Касмініна. Вони оскаржують це рішення.

 

Зеленський призначив нового главу контррозвідки СБУ

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 15:50. УП

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо призначення Олександра Поклада начальником департаменту контррозвідки Служби безпеки.

Джерело: указ Зеленського №606/2021

Дослівно: “Призначити Олександра Поклада начальником Департаменту контррозвідки Служби безпеки України”.

Деталі: В іншому своєму указі Зеленський призначив Іллю Вітюка начальником Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Нагадаємо: Учора, 29 листопада, Зеленський підписав указ про звільнення начальника департаменту контррозвідки СБУ Олександра Руснака.

 

Рейтинги партій Зеленського і Порошенка порівнялися, у Разумкова – 10%

ВІВТОРОК, 30 ЛИСТОПАДА 2021, 16:37. УП

За результатами соціологічного опитування, якби вибори до парламенту відбулися найближчої неділі, то партії “ЄС” і “Слуга народу” отримали б 17% і 15% голосів тих, хто визначився із вибором. Політична сила колишнього глави ВР, якої не було у попередніх опитуваннях показала підтримку 10% українців.

Джерело: результати опитування КМІС, проведеного 26-29 листопада

Дослівно: “Відносно найвищу підтримку мають “Європейська солідарність” (14,8% серед усіх респондентів і 17,1% серед тих, хто визначився з вибором), “Слуга народу” (відповідно, 13% і 15%),  “Батьківщина” (11,5% і 13,3%).

Далі йдуть “Розумна політика” (8,6% і 9,9%), “ОПЗЖ” (8% і 9,2%), “Сила і честь” (5,8% і 6,7%), “Українська стратегія Гройсмана” (5% і 5,7%), РПЛ (4,7% і 5,4%), “Наші” (4,6% і 5,3%), “УДАР” (3,9% і 4,5%)”.

Деталі: У інших партій – нижча підтримка.

Соціологи відзначають, що рейтинги “ЄС” і “Слуга народу” в межах похибки, водночас партію колишнього спікера Ради Дмитра Разумкова, якої не було у попередній опитуваннях, готові підтримати на виборах 10% українців.

Рейтинги “ЄС” і “Батьківщина” відрізняються понад статистичну похибку, а “Слуги народу” і “Батьківщини” – у межах статистичної похибки.

Опитування провів КМІС упродовж 26-29 листопада методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Було опитано 1203 респонденти віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Похибка вибірки не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 12%, 1,4% – для показників, близьких до 5%

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 298

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua