Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 30.12.2020

Інформаційний резонанс доби: 30.12.2020

29 грудня в зоні ООС помер 22-річний боєць із Вінниці УП

Військовослужбовець Вадим Володимирович Єфременюк 1998 року народження помер 29 грудня у зоні проведення ООС, обставини його смерті уточнюються.

Джерело: Вінницька обласна державна адміністрація

Деталі: Вадим Єфременюк проживав у м. Вінниці. Він не був одружений, у бійця залишились батьки, двоє братів та сестра.

Дата та місце поховання уточнюється.

ОДА нагадує, що за час бойових дій на Донбасі загинули 161 вінничан, від ран і хвороб  померли 75 учасників бойових дій, безвісти зникли ще 2 жителі області.

 

СУМ України та ОУЖ Великої Британії передали подарунки матерям полеглих українських воїнів

Українська гілка Спілки української молоді (СУМ) за підтримки Організації Українських Жінок Великобританії (Association of Ukrainian Women in Great Britain) у рамках акції “Матусі з любов’ю” привітали різдвяними подарунками матерів загиблих в АТО/ООС українських воїнів-добровольців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СУМ в Україні у Фейсбуці. 

«До подарункових пакунків зібрали те необхідне, що полегшує щоденний догляд за родиною жінки, наповнює якусь мить в її житті приємними спогадами і теплом», – розповіли організатори акції.

Вони також зазначили, що до вручення подарунків долучилися осередки СУМ в Україні в містах Київ, Львів, Дніпро та Калуш.

Сумівці висловили жаль з приводу того, що масштаб акції не дозволяє охопити всіх матерів загиблих бійців, але сподіваються, що їхня ініціатива «знайде відгук серед наших друзів і прихильників, і ми надалі підтримуватимемо наших військових та їхні родини».

Як зазначили в організації, список матерів формувався з інформації від членів СУМу, друзів, знайомих та побратимів, які разом служили чи особисто знали загиблих бійців.

 

Окупанти минулої доби п’ять разів порушили «тишу» на Донбасі

31.12.2020, 07:34

Протягом минулої доби, 30 грудня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано п’ять порушень режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні пресслужби ООС у Фейсбуці.

Зазначається, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» поблизу населеного пункту Авдіївка, збройні формування Російської Федерації кілька разів відкривали вогонь в бік українських позицій з гранатометів різних систем, а неподалік Старогнатівки – з великокаліберного кулемета.

Увечері противник активізувався і в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ». Так, з метою виявлення чергових вогневих засобів російсько-окупаційні війська вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї біля Попасної.

«На обстріли противника українські захисники відкрили вогонь у відповідь. Про факти порушень режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК», – повідомили у штабі.

Серед українських воїнів бойових втрат та поранень немає.

Від початку поточної доби, 31 грудня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню. Так, у районі населеного пункту Старогнатівка ворог відкривав вогонь з ручного протитанкового гранатомета та стрілецької зброї.

 

Окупанти стріляли з гранатометів поблизу Авдіївки

Упродовж поточної доби в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано одне порушення припинення вогню поблизу населеного пункту Авдіївка.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні пресслужби ООС у Фейсбуці.

Зазначається, що збройні формування Російської Федерації здійснили декілька провокативних пострілів в бік українських позицій з ручного протитанкового та підствольного гранатометів.

“Серед військових ЗСУ бойових втрат та поранень немає. Про факт порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ“, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу окупанти сім разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

 

ОБСЄ зафіксувала 400 протитанкових мін біля окупованої Широкої Балки

31.12.2020, 04:52

СММ ОБСЄ виявила 27 грудня приблизно 400 протитанкових мін у полі неподалік Широкої Балки на окупованій Донеччині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 309/2020, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 30 грудня 2020 року.

“27 грудня в полі орієнтовно за 2 км на південний захід від н. п. Широка Балка (непідконтрольний урядові, 34 км на північний схід від Донецька) БПЛА СММ середнього радіуса дії знову зафіксував приблизно 400 протитанкових мін. За оцінкою, ці міни належать збройним формуванням”, – йдеться у звіті.

Як відомо, раніше в СММ ОБСЄ повідомляли, що безпілотник Місії зафіксував 4 червня 2020 року на 4 ділянках місцевості біля н. п. Широка Балка приблизно 590 протитанкових мін (441 міну було зафіксовано вперше, у тому числі 10 поблизу житлових будинків неподалік північно-західної околиці Широкої Балки). Усі міни належали збройним формуванням РФ.

 

Минулої доби на Донбасі було майже 100 порушень перемир’я – ОБСЄ

31.12.2020, 04:26

СММ ОБСЄ зафіксувала минулої доби 58 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та 37 таких порушень на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 309/2020, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 30 грудня 2020 року.

“У Донецькій області Місія зафіксувала 58 порушень режиму припинення вогню (зокрема 32 вибухи: 31 вибух невизначеного походження та 1 розрив боєприпасу з озброєння невстановленого типу)”, – йдеться у звіті.

Більшість порушень сталися в районах на північ від н. п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька) та неподалік Донецької фільтрувальної станції (ДФС; 15 км на північ від Донецька).

Нагадується, що упродовж попереднього звітного періоду на Донеччині було зафіксовано 299 порушень режиму припинення вогню (у тому числі 46 вибухів).

“У Луганській області СММ зафіксувала 37 порушень режиму припинення вогню (зокрема 10 вибухів невизначеного походження) в районі на північ від ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська)”, – повідомили в СММ.

Упродовж попереднього звітного періоду в цій області було зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню (вибухи невизначеного походження).

Нагадаємо: після засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня, на якому була досягнута домовленість про додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню, починаючи з 00:01 27 липня і до кінця звітного періоду Місія зафіксувала щонайменше 5 055 порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях (зокрема 2 122 вибухи, 61 спалах дульного полум’я та 43 освітлювальні ракети, а також щонайменше 2 188 черг і пострілів).

 

ОБСЄ зафіксувала 23 невідведені «Гради» на окупованій Луганщині

31.12.2020, 05:29

Безпілотник СММ ОБСЄ виявив 28 грудня 23 реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», які були розміщені з порушенням ліній відведення на окупованій Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 309/2020, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 30 грудня 2020 року.

Так, 2 реактивні системи залпового вогню (БМ-21 “Град”, 122 мм) було виявлено на полігоні поблизу н. п. Міусинськ (62 км на південний захід від Луганська). Ще 21 “Град” безпілотник СММ виявив поблизу н. п. Хрустальний (кол. Красний Луч; 56 км на південний захід від Луганська).

Крім того, за межами виділених місць зберігання озброєння Місія ОБСЄ зафіксувала 60 одиниць озброєння на полігоні в непідконтрольному урядові районі Луганської області.

Як раніше повідомляло агентство, СММ ОБСЄ 27 грудня виявила приблизно 400 протитанкових мін у полі неподалік Широкої Балки на окупованій Донеччині.

 

РосЗМІ пише про “чистки неугодних” в ОРДО –  УП

Російське видання “Московський комсомолець” пише, що на окупованій частині Донецької області лідери т.зв. “ДНР” почали “чистки неугодних”: був затриманий керівник “Народної дружини ДНР” Роман Трошин, “російський журналіст” Роман Манекін, керівник підприємства “Вода Донбасу” Максим Лещенко.

Джерело: “Московский комсомолец” і “Новости Донбасса

Деталі: За даними російської газети, в ОРДО “саджають усіх – як політичних журналістів, так і обвинувачених у корупції видатних місцевих спортсменів і вищих чиновників часів Олександра Захарченка”.

Минулого тижня зник Роман Манекін, а 28 грудня т.зв. “МДБ ДНР” повідомила про його затримання для “проведення перевірочних заходів”. Перевіряють нібито інформацію з “відкритих джерел” про можливу його співпрацю “зі встановленим агентом спецслужб України Станіславом Асєєвим” (відпущеним із полону бойовиків журналістом – ред.).

В одному з Телеграм-каналів виклали скріни переписки Манекіна з Асєєвим, де той нібито повідомляє про переслані гроші – 2 тисячі євро на “підкуп суддів і прокурорів”, задіяних у справах в’язнів концтабору “Ізоляція”

Асєєв написав, що він спростовував Манекіну “маячню”, а “через півтора місяці мгбшнікі зливають через їхній сепарський телеграм-канал фейкову переписку”.

“Новости Донбасса” називають Романа Манекіна блогером, а восени 2014 року він фігурував як співробітник “прес-служби ДНР”.

24 грудня в ОРДО був затриманий колишній чемпіон України з кікбоксингу і засновник “Народної дружини ДНР” Роман Трошин. Його називали людиною з оточення Дениса Пушиліна. “Народну дружину” створили навесні 2019 року: до неї увійшли переважно молоді спортсмени.

Про затримання Трошина раніше писали анонімні Telegram-канали. Так, канал “Донецький абориген” стверджував, що Трошина міліція затримала 19 грудня: нібито він останні 2 роки під виглядом “даху” в “міністерстві доходів і зборів” і в “силових структурах” брав із комерсантів гроші, підтверджено понад 20 епізодів, у яких бізнесмени передавали Трошину щомісяця суми в десятки тисяч доларів.

Крім того, пройшли арешти в донецькому керівництві компанії “Вода Донбасу”, де в тому числі затримано колишнього голову “адміністрації глави ДНР” при Олександрі Захарченку Максима Лещенка.

Крім того, джерела “МК” стверджують, що йдуть перевірки в системі виконання покарань і “в Міністерстві юстиції ДНР”.

Лещенка у “Воду Донбасу” ставило вже нинішнє керівництво. Т.зв. “Міністерство юстиції ДНР” в нинішньому вигляді теж сформувалося після смерті Захарченка.

Днями інформоване джерело “Новостей Донбасса” повідомляло про затримання директора “Республіканського травматологічного центру” Олександра Кравченка за “нецільове використання бюджетних коштів” та завідувачки відділення анестезіології Ольги Юдіної.

 

Польські спецслужби відзначають зростання дезінформаційної активності РФ цьогоріч

У 2020 році зросла дезінформаційна та пропагандистська активність Росії на польському напрямку; у цьому контексті використовувалися як традиційні наративи, так і нові, пов’язані з пандемією чи виборами в Білорусі.

Про це в коментарі РАР заявив речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі Станіслав Жарин, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на Dziennik Gazeta Prawna.

“Посилилися дії Росії, яка вже багато років здійснює системні агресивні інформаційні атаки проти Польщі. Російські наративи, спрямовані проти нашої країни, поширювалися інституціями і державними суб’єктами, зокрема урядовцями найвищого рівня і ЗМІ, які перебувають під контролем Кремля чи діють у його інтересах”,- зазначив Жарин.

За його словами, пропагандистські матеріали публікувалися багатьма мовами: російською, англійською, польською тощо. Частина цих операцій підтримувалася хакерськими атаками, що пропагували тези Кремля.

Речник міністра-координатора з питань спецслужб підкреслив, що Польща упродовж багатьох років є однією з головних цілей інформаційних атак Росії.

“Типові дії Кремля проти інтересів Польщі включають: зневаження Польщі на міжнародній арені, послаблення відносин Польщі з сусідами, дестабілізацію військової співпраці в рамках НАТО, посилення напруженності між Польщею і США, атаку на енергетичну політику, намагання підірвати авторитет польської армії, вказування на те, що Польща просякнута “русофобією”, представлення Польщі як країни, що є причиною кризи у відносинах між Заходом і Росією”,- заявив Жарин.

За його словами, в цьому році російська пропаганда використовувала не лише типові для себе наративи, а й тему пандемії, зокрема для того, аби спробувати вийти з міжнародної ізоляції. Кремль переконував, що у світлі пандемії та для подолання кризи Захід має тісно співпрацювати з Росією на “нормальних” засадах.

“Москва тиснула на Захід, аби він відмовився від політики санкцій. Інформаційна діяльність під час COVID-19 використовувалася для того, щоб змусити Захід визнати окупацію Криму і в інтересах здійснюваних російською стороною бойових дій на Сході України”,- заявив Жарин.

Інформаційні дії РФ спрямовувалися також проти союзницької співпраці, зокрема у контексті присутності військ США в Польщі. Спостерігалася значна пропагандистсько-інформаційна активність Москви у зв’язку з проведення в Польщі військових навчань Defender-Europe-2020. Росія намагалася представити ці маневри як підготовку до збройної інтервенції до Калінінградської області РФ чи Білорусі, демонстрацію агресивних дій НАТО і США і нібито передачу управління над Польщею в руки США. Водночас присутність союзницьких військ НАТО в Польщі представлялася як один з приводів для модернізації російської армії.

Як зазначив Жарин, в цьому році російська пропаганда використовувала також аргумент COVID-19, щоб дестабілізувати військову співпрацю Польщі та США. Приміром, публікувалися матеріали про те, що спільні військові навчання були причиною підвищеної епідемічної загрози як для військовослужбовців, так і місцевих мешканців.

У 2020 році Москва також намагалася фальсифікувати історичні події, щоб “відбілити” своє минуле, підтримуючи тези про позитивну роль СРСР. З цього приводу російська пропаганда активно використовувала 75-річчя визволення концтабору в Освенцимі та завершення Другої світової війни.

“В російських наративах влада і суспільство довоєнної Польщі звинувачувалися в антисемітизмі та колабораціонізмі, а також відсутності вдячності Москві за “визволення” з-під німецької окупації”,- констатував речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі.

В контексті історичних маніпуляцій Росія покладала провину на Польщу за початок Другої світової війни, закидала неповагу до могил радянських солдатів, а також невиправдану ворожість до Росії, що випливає з історичних упереджень.

Як зауважив Жарин, новим явищем, яке спостерігалося в цьому році, була інформаційна операція, спрямована на погіршення іміджу Польщі в очах білоруського суспільства. Він підкреслив: як з Москви, так і з Мінська лунали наративи про те, що Варшава нібито намагається керувати суспільними настроями в Білорусі й навіть чекає сприятливого моменту, аби використати вуличні протести для захоплення частини території Білорусі. Російська і білоруська пропаганда підкреслювали, що Польща становить загрозу для Білорусі.

Представник польських спецслужб також зазначив, що в цьому році спостерігалася підвищена активність противників щеплень та запровадження технології 5G. Вони активно використовували тему пандемії коронавірусу.

 

Окупанти в Криму привезли на «суд» Сулейманова в поліетиленовому костюмі

На попереднє «судове» засідання в Південному окружному військовому суді (РФ) у справі фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» активіста Ескендера Сулейманова, який утримується в карантинній камері, вивели в поліетиленовому костюмі і масці.

Про це з посиланням на адвоката Ісляма Веліляєва повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Ескендера Сулейманова на попереднє засідання вивели з карантинної камери в поліетиленовому костюмі, рукавичках і масці», – повідомив Веліляєв.

За словами адвоката, про утримання Сулейманова в карантинній камері він дізнався під час засідання суду, в якому брав участь в режимі відеоконференцзв’язку.

«Ми приїхали до Кримського гарнізонного суду. Побачили, що нашого підзахисного, який прибув з карантинної камери, одягли в поліетиленовий костюм, одягли рукавички, маску і таким чином забезпечили так звану ізоляцію. Однак інші підзахисні знаходилися в цьому ж кабінеті», – сказав адвокат.

За даними Кримської солідарності, під час попереднього судового засідання, яке розглядало справи Акима Бекірова, Сейтвелі Сейтабдієва, Рустема Сейтхалілова, Ескендера Сулейманова та Асана Янікова, сторона обвинувачення заявила клопотання про продовження їх терміну тримання під вартою на 6 місяців.

«Адвокати заперечували проти такого продовження. Крім іншого, було заявлено клопотання про повернення справи прокурору. В обвинувальному висновку не вказані дата, періоди часу, під час яких активісти, за версією слідства, «скоювали злочини», – йдеться у повідомленні.

Рішення за клопотаннями прийнято не було, оскільки в засіданні була оголошена перерва до завтра.

За словами адвоката Сафіє Шабанової, підзахисні скаржаться на погані умови тримання, на холод і грибок на стінах камер.

«Є скарги на харчування, на відсутність медикаментів, на відсутність медичної допомоги і також на відсутність нормальної питної води. За їхніми словами, з крана тече іржава коричнева вода, яку абсолютно неможливо пити», – розповіла Шабанова.

Адвокат Сіяр Паніч повідомив, що адміністрація СІЗО не тільки не надає медичну допомогу, але є випадки, коли співробітники забирають медикаменти, які передають родичі.

«За словами мого підзахисного Акима Бекірова, у нього забрали його особисті медикаменти, які йому передали близькі. Забрала у нього безпосередньо адміністрація СІЗО, і до цієї миті невідомо, чи повернуть йому їх», – наголосив захисник.

Як повідомляв Укрінформ, Сулейманову, який утримувався в сімферопольському СІЗО-1 в одній камері з хворим на туберкульоз, тривалий час не видавали результати двічі проведеного флюорографічного обстеження.

У березні 2019 року в окупованому Криму були арештовані 25 кримськотатарських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Аким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Їх обвинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але діючої без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання “Кримська солідарність”.

 

Тема Криму має бути пекельною для Росії, а не священною – Кулеба

Україна послідовно працює над створенням Кримської платформи, щоб тема незаконної окупації півострова стала “пекельною” для Росії.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю ТСН.

«Тема Криму має бути пекельною темою для Росії, а не священною, і ми її такою зробимо. Ми вже багато для цього зробили. Вони це знають, їм пече. Я з різних джерел отримую інформацію про те, як вони нервово реагують на цю ініціативу (Кримську платформу – ред.), – сказав Кулеба.

За словами дипломата, підтримка Кримської платформи —це питання політичного вибору для інших країн, а також юридичного і морального вибору.

«Тому що не можна не підтримати країну, яка намагається зупинити безпрецедентну спробу незаконної анексії своєї території в Європі. Це безпрецедентний кейс. Всі двісті відсотків правди на нашому боці з усіх точок зору. Тому це питання дуже принципове», – зауважив очільник МЗС.

Він відзначив підтримку Кримської платформи в українському суспільстві, а також поінформував, що низка країн уже підтвердили і підтримку цієї ініціативи, і готовність брати участь у саміті.

«Я ще раз кажу, нікого за руки в Кримську платформу ми не затягуємо. Але країни, які регулярно в своїх публічних заявах говорять про невизнання спроби незаконної анексії Криму, я не уявляю, як вони можуть відмовитися від участі в Кримській платформі. Я абсолютно переконаний і хочу, щоб кожен громадянин знав, що настане день, коли в Сімферополі буде піднято український прапор. Я працюю над цим, і ми досягнемо цієї мети», – переконаний дипломат.

Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи має бути започаткована на інавгураційному саміті, проведення якого заплановане на 2021 рік у Києві.

 

Глава РНБО обговорив деокупацію Криму з представниками Меджлісу 

31.12.2020, 00:21

У Київському офісі Меджлісу кримськотатарського народу провели нараду з секретарем РНБО Олексієм Даніловим, під час якої сторони обговорили шляхи деокупації Кримського півострова.

Про проведення такої зустрічі 30 грудня розповів голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров у своєму фейсбуці, передає Укрінформ.

“В ході ґрунтовної і відвертої бесіди учасники зустрічі обговорили питання спільної взаємодії при розробці та обговоренні Державної стратегії деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, реалізації ініціативи “Кримська платформа”, а також застосуванні санкцій у відношенні осіб та підприємств, чия незаконна діяльність сприяє російській окупаційній владі в Криму та посиленню жорстоких переслідувань і репресій громадян України, що проживають на півострові”, – йдеться у повідомленні.

Як раніше повідомляло агентство, Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети — деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи має бути започаткована на інавгураційному саміті, проведення якого заплановане на 2021 рік у Києві.

 

Кулеба: Україні потрібне подвійне громадянство, але не з Росією –  УП

Україні потрібне подвійне громадянство, щоб зберегти зв’язок із мільйонами українців за кордоном, але не може йти і мови про подвійне громадянство з Росією.

Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв’ю tsn.ua, повідомляє “Європейська правда”.

“Якщо ми вже не можемо втримати їх географічно в Україні, давайте тоді втримаємо їх ментально та юридично у нашому українському просторі”, – сказав Кулеба.

Безумовно, не може йтися ні про яке подвійне громадянство з державою-агресором, додав він.

“Це табу. Це закрита тема. І це має бути чітко капслоком у законі прописано”, – наголосив міністр.

Він підкреслив, що мають бути серйозні фільтри для отримання подвійного громадянства, щоб не можна було цим маніпулювати.

“Але я ще раз хочу наголосити, що питання подвійного громадянства — це питання збереження української ідентичності в світі і використання можливостей закордонних українців для розвитку України. Якщо ми цього не зробимо, то втратимо всіх цих людей, цей потенціал”, – заявив Кулеба.

За його словами, внесений до Верховної Ради законопроєкт про подвійне громадянство зупинився, бо експерти ВР зробили висновок, що без змін до Конституції, просто на рівні закону, це питання врегулювати неможливо.

“Окей, думка має право на існування. Можна сперечатися і знайти юристів, які скажуть щось інше. Але рішення є, можна пройти шлях змін до Конституції”, – сказав міністр.

Верховна Рада 19 травня відклала розгляд президентського законопроєкту щодо питань громадянства.

Читайте про критику законопроєкту: Українці другого ґатунку: чим небезпечна Зе-ініціатива про подвійне громадянство

 

Іран виділить $150 000 родинам кожної із жертв катастрофи МАУ –  УП

Уряд Ірану в середу доручив міністерству доріг і міського розвитку доручив виплатити по 150 тисяч доларів родинам кожної з жертв катастрофи літака “Міжнародних авіаліній України” під Тегераном у січні цього року.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на державне агентство Ірану IRNA.

Як повідомляється, іранський уряд виплатить ці гроші сім’ям жертв авіакатастрофи без урахування їх раси і національності відповідно до міжнародних норм.

Оскільки катастрофа сталася 8 січня, віцепрезидент з правових питань запропонував уряду виплатити виділені гроші до початку її першої річниці.

“Хоча гроші не можуть полегшити біль від інциденту, існує зобов’язання поважати права людей”, – сказав він.

Міністр доріг і міського розвитку Ірану Мохаммад Есламі заявив у середу державному телебаченню, що остаточний звіт про катастрофу був направлений країнам, які беруть участь у розслідуванні.

Нагадаємо, цього тижня глава МЗС Дмитро Кулеба підтвердив, що Україна досі не отримала від Ірану фінальний технічний звіт про катастрофу літака МАУ

28 жовтня заступник Міністра закордонних справ Ірану з міжнародних і правових питань Мохсен Бахарванд заявив, що Іран готовий прискорити переговори з Україною щодо січневої авіакатастрофи і покарає винних.

Бахарванд описав авіакатастрофу як трагічний інцидент.

Український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран – Київ, був збитий іранськими військовими у ніч на 8 січня 2020 року незабаром після зльоту.

На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Через тиждень після катастрофи президент Ірану Хасан Роухані оголосив, що причиною катастрофи стала людська помилка.

 

У МЗС прокоментували рішення Ірану щодо компенсацій жертвам із літака МАУ –  УП

В українському МЗС заявили, що розмір компенсацій для родичів жертв катастрофи літака “Міжнародних авіаліній України” під Тегераном має бути визначений шляхом переговорів сторін.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС, який отримала “Європейська правда“.

“Розмір компенсацій для родичів громадян, загиблих внаслідок збиття Іраном літака рейсу PS752, має бути визначений шляхом переговорів сторін. Важливою передумовою має стати встановлення причин трагедії та притягнення винних до відповідальності” – заявив речник.

За його словами, при визначенні розміру компенсацій також буде враховуватися міжнародна практика у подібних катастрофах.

В МЗС нагадали, що українська сторона очікує від Ірану проєкт технічного звіту про обставини збиття літака.

“Констатуємо, що далі заяв, які іранська сторона робить в ЗМІ останніми днями, взаємодія не просувається. Домовленості, досягнуті під час другого раунду консультацій в Тегерані наприкінці жовтня 2020 року, Іран досі не виконав. Така ситуація є особливо неприйнятною, оскільки йдеться про долі невинних людей” – йдеться у коментарі.

Раніше повідомлялося, що уряд Ірану в середу доручив міністерству доріг і міського розвитку  виплатити по 150 тисяч доларів родинам кожної з жертв катастрофи літака “Міжнародних авіаліній України” під Тегераном у січні цього року.

 

Україна отримала агреман на призначення Маркарової послом у США –  УП

Заступник глави МЗС України Євген Єнін заявив, що Україна отримала агреман на призначення ексміністра фінансів України Оксани Маркарової послом у США.

Про це він сказав в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, передає “Європейська правда“.

“Українська сторона вже отримала агреман на призначення Оксани Маркарової послом України в США, водночас остаточне рішення прийматиме президент України”, – сказав Єнін.

Заступник міністра наголосив, що США є ключовим партнером України у сфері гарантування безпеки, підтримки територіальної цілісності та незалежності України, ця країна є ключовим контрибутором із питань надання Україні військової допомоги.

“Ми надзвичайно пишаємося фактом двопартійної підтримки України з боку США”, – додав він.

20 листопада глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що запропонував ексміністра фінансів Оксану Маркарову на посаду посла України в США.

Він запевнив, що задоволений роботою нинішнього посла України у США Володимира Єльченка і внесення кандидатури нового посла не пов’язане з питаннями до нього.

Оксана Маркарова була міністром фінансів України з 8 червня 2018 (до 22 листопада – в.о.) до 4 березня 2020 року, залишившись на посаді після виборів до Верховної ради та зміни уряду.

Після відставки Маркарова заявила, що повертається у бізнес та зареєструвала стартап.

 

Українські військові у 2021 році отримають ракетні комплекси «Нептун»

“Державне Київське конструкторське бюро “Луч”, яке входить до складу Укроборонпрому, і Міністерство оборони України уклали контракт про постачання до війська у 2021 році берегових комплексів РК-360 МЦ “Нептун”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті концерну “Укроборонпром”.

“Згідно з контрактом до українського війська надійдуть уніфіковані пускові установки, транспортні та транспортно-заряджаючі машини, а також рухомий командний пункт, де зосереджується вся інформація, необхідна для роботи комплексу. Це відбудеться у рамках Державного оборонного замовлення”, – повідомили в Концерні.

“Нептун” оснащено крилатими ракетами, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність приблизно 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни. Перший є модифікованим твердопаливним стартовим прискорювачем від зенітної ракети С-125. Основний турбореактивний двигун МС-400 вироблено компанією “Мотор Січ”.

Голівку самонаведення для ракети, що має надвисокі кути огляду та здатна визначити та захопити ціль на відстані до 50 км, розробило українське науково-виробниче підприємство “Радіонікс” у партнерстві з Державною акціонерною холдинговою компанією “Артем”, що входить до складу Укроборонпрому.

“Нова зброя – одна з ключових високотехнологічних продуктових платформ Концерну, яка має великі перспективи. Особливо на сьогодні “Нептунів” потребують ЗСУ”, – наголосили в Укроборонпромі.

На озброєння ЗСУ комплекс “Нептун” прийнято 23 серпня 2020 року.

 

В РНБО зробили «роботу над помилками» та обговорили держзамовлення до 2023 року

В РНБО обговорили виконання державного оборонного замовлення у 2020 році та підготовку проєкту його основних показників на 2021 рік та 2022, 2023 роки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Радбезу.

Зазначається, що представники міністерств і відомств доповіли про стан виконання планових на 2020 рік основних показників ДОЗ та використання держгарантій, передбачених на поточний рік. За підсумками дискусії секретар РНБО України наголосив, що кожен державний замовник має проаналізувати виконання ДОЗ у 2020 році та вжити заходів, щоб допущені помилки не повторилися в майбутньому.

Учасники наради також обговорили стан підготовки проєкту основних показників ДОЗ на 2021 рік та 2022-2023 роки.

«Основні показники оборонного замовлення мають бути розглянуті на засіданні Ради національної безпеки і оборони України та протягом місяця після набуття чинності закону про Державний бюджет на відповідний рік затверджені Кабінетом Міністрів», – наголосив секретар РНБО Олексій Данілов.

У цьому контексті Данілов звернувся до державних замовників із закликом якомога скоріше подати пропозиції до проєкту основних показників ДОЗ на 2021 рік та орієнтовних показників обсягів ДОЗ на 2022 і 2023 роки до уповноваженого органу з питань координації оборонного замовлення та до Апарату РНБО.

При цьому секретар РНБО наголосив, що «планування, системний підхід до формування та виконання ДОЗ мають бути фундаментальними, із урахуванням необхідності запровадження стандартів НАТО».

Уповноважений орган з питань координації оборонного замовлення має забезпечити розроблення, погодження в установленому порядку проєкту основних показників ДОЗ на 2021 рік та орієнтовних показників обсягів державного оборонного замовлення на 2022 і 2023 роки і подати у двотижневий строк після набрання чинності Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» на розгляд РНБО.

Учасники наради також обговорили питання щодо підготовки проєктів актів Кабінету Міністрів з огляду на ухвалення Закону України «Про оборонні закупівлі».

Мінстратегпром та Міноборони мають прискорити роботу з подання на розгляд уряду проєктів актів, необхідних для запровадження нової моделі оборонних закупівель, та внести урядові пропозиції щодо визначення єдиних підходів у організації оборонних закупівель у 2021 році, повідомили в пресслужбі.

 

Головнокомандувач ЗСУ прокоментував справи Марківа та Антоненка

На відміну від справи Марківа, який захищав Україну та якого незаконно намагались засудити в Італії, Андрія Антоненка звинувачують у вчиненні злочину, який стався не на території бойових дій.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю «Обозреватель» повідомив Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, відповідаючи на запитання, яка позиція командування щодо справи Антоненка.

«Марківа інша країна з подачі Росії судила за те, що він захищав незалежність України на території нашої ж країни. І низький уклін усім тим, хто повернув додому нашого громадянина… Що стосується Андрія Антоненка, то я його особисто не знав, але мені казали про нього, як про талановитого, відважного й хороброго солдата, що він класно воював. Але зараз ідеться не про війну на Донбасі, а про підозру у вчиненні злочину, який стався не на території бойових дій. Моя позиція така: якщо є факти і це буде доведено – потрібно відповідати, якщо немає – потрібно попросити вибачення перед ним, компенсувати і сказати “Повертайся», – сказав Хомчак.

Він також зазначив, що якби йшлося про дії Антоненка, як військового під час виконання завдань, то реакція керівництва Збройних сил і Сил спеціальних операцій була б такою ж, як і керівників МВС щодо Марківа. На думку Хомчака, подвиг, який військовий зробив під час виконання бойових завдань, і ті проступки, які він здійснив потім у житті – ніяк один із одним не пов’язані.

«Я хочу вірити, що Антоненко нічого не робив, і найближчим часом це буде доведено», – заявив Хомчак, додавши, що в державі повинен працювати закон. Він також повідомив, що Сили спеціальних операцій підтримують сім’ю Андрія Антоненка. Наскільки це покриває їхні потреби – інше питання. Щодо зміни запобіжного заходу і клопотань про взяття на поруки – їх вносили від ССпО.

Як повідомляв Укрінформ, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля. 12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру парашутно-десантного батальйону Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

Дугарь у травні 2020 року обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 168 тис. грн. 11 серпня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід Кузьменко на цілодобовий домашній арешт. Антоненко залишається у СІЗО.

25 серпня Шевченківський районний суд обрав усім обвинуваченим у цій справі запобіжні заходи: Антоненку – тримання під вартою, Кузьменко – цілодобовий домашній арешт, але без електронного браслета, Дугарь – заставу у розмірі 168 тис. 160 грн. 4 вересня суд визначив присяжних у цій справі. 10 грудня суд продовжив запобіжні заходи усім обвинуваченим до 7 лютого.

Старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбував покарання у в’язниці поблизу Мілана після того, як в липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років ув’язнення за нібито причетність до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і перекладача, росіянина Андрія Миронова, у травні 2014 року в районі Слов’янська Донецької області.

3 листопада після виправдання Апеляційним судом Мілана нацгвардійця Марківа звільнили з в’язниці в Італії.

 

Хомчак сказав, коли армія отримає радіоелектронні рушниці для боротьби з дронами

У поточному році ЗСУ не отримали електронні рушниці для боротьби з безпілотними комплексами, їх постачання відтерміновується на наступний 2021 рік.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю «Обозреватель» повідомив Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

«Армія ще не отримала те, чого вона очікувала у 2020 році. Я справді неодноразово говорив, що в кінці року ми повинні отримати електронні рушниці для боротьби з безпілотними комплексами. Рік уже закінчується, й рушниці вже не приїдуть», – повідомив Хомчак, додавши, що про причини такої ситуації нічого сказати не може, оскільки забезпеченням армії займається Міністерство оборони.

Водночас він звернув увагу на те, що цього року МОУ вперше вийшло на закупівлю через відкритий натівський майданчик. «Оскільки така закупівля відбулася вперше, то довелося подолати безліч бюрократичних питань – це оформлення відповідних дозволів, документів, усього іншого. Я впевнений, що наступного року все буде набагато швидше», – зазначив головнокомандувач.

Він також повідомив, що договір про закупівлю електронних рушниць з Литвою укладений, здійснена оплата, тож за кілька місяців ЗСУ їх отримають.

 

Дуда підписав закон про залучення іноземних медиків на роботу до Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про спрощену процедуру залучення медиків з-за кордону, зокрема з України, на роботу до Польщі у рамках боротьби з пандемією коронавірусу.

Про це інформує канцелярія президента Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

Іноземні лікарі зможуть приїжджати до Польщі відповідно до закону про додаткові заходи із протидії COVID-19, який польський парламент ухвалив 28 листопада.

Згідно із законом, діятимуть спрощені умови підтвердження дипломів: не потрібні нострифікація, проходження відповідного післядипломного стажу і здача відповідного лікарського іспиту.

Натомість необхідними вимогами є мінімум трирічний досвід роботи за фахом упродовж останніх п’яти років, отримання дозвільних документів на перебування в Польщі, володіння польською мовою.

Польські компанії із працевлаштування інформують про бажання сотень лікарів, у першу чергу з України та Білорусі, приїхати на роботу до Польщі.

Проти працевлаштування цих лікарів виступає Головна лікарська палата Польщі, яка твердить, що їхній досвід роботи може бути сумнівним, відтак це може загрожувати безпеці пацієнтів.

Як повідомляв Укрінформ, у Польщі з 28 грудня до 17 січня 2021 року діють нові карантинні обмеження, у тому числі щодо в’їзду в країну.

 

Керівництво ЄС підписало угоду про відносини з Британією після Brexit –  УП

Глави керівних органів ЄС у середу вранці підписали угоду про торгівлю та співробітництво з Британією після виходу королівства зі складу Євросоюзу.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на повідомленням пресслужби Ради ЄС.

“Сьогодні вранці від імені Європейського Союзу президент Європейської ради та президент Європейської комісії підписали угоду про торгівлю та співробітництво між ЄС і Великою Британією”, – сказано у повідомленні.

Тепер ця угода буде доставлено до Сполученого Королівства для підписання прем’єр-міністром Борисом Джонсоном, після чого з 1 січня вона почне діяти у режимі тимчасового застосування.

“Угода, яку ми підписали сьогодні, є результатом місяців напружених переговорів, в яких Європейський Союз продемонстрував безпрецедентний рівень єдності. Це справедлива і збалансована угода, яка повністю захищає основні інтереси ЄС і створює стабільність та передбачуваність для громадян і компаній”, – цитує пресслужба главу Євроради Шарля Мішеля.

Далі угоду мають розглянути Європейський парламент і Рада ЄС, перш ніж вона буде ратифікована Євросоюзом.

Нагадаємо, Британія уклала торгову угоду з Європейським Союзом про подальші торгові відносини після Brexit 24 грудня, всього за сім днів до того, як вона вийде з одного з найбільших торгових блоків світу.

Пізня домовленість щодо угоди означає, що парламентська ратифікація до кінця року неможлива, і тому йдеться про “тимчасове застосування” угоди з 1 січня.

 

Після Brexit: Палата громад Британії схвалила угоду з ЄС

Палата громад Великої Британії підтримала угоду про відносини з Європейським Союзом після виходу країни з ЄС.

За це рішення проголосував 521 депутат, проти висловилися 73, передає Укрінформ з посиланням на Sky News.

Тепер документ також має схвалити Палата лордів, а потім його передадуть на підпис королеві Єлизаветі ІІ.

У британському уряді сподіваються завершити весь процес на законодавчому рівні ще сьогодні.

Раніше у середу Європейський Союз підписав низку документів, які визначатимуть двостороннє партнерство між ЄС і Великою Британією після 31 грудня 2020 року, коли спливає перехідний період за угодою про Brexit.

Як повідомляв Укрінформ, 24 грудня Велика Британія і ЄС досягли компромісу щодо угоди про подальше партнерство після завершення перехідного періоду Brexit, що спливає 31 грудня 2020 року.

28 грудня лідери політичних груп Європарламенту досягли принципової згоди щодо можливості попереднього тимчасового застосування угоди між ЄС і Великою Британією ще до завершення процесу її розгляду та ратифікації відповідно до парламентських процедур.

Термін на вивчення тексту угоди між ЄС і Великою Британією для Європарламенту, Європейської ради та Єврокомісії буде продовжений на період тимчасового застосування угоди, що має дозволити Європарламенту ратифікувати цей документ за встановленою процедурою у березні.

Велика Британія вийшла зі складу Євросоюзу 31 січня 2020 року.

 

Китай засекречує дослідження про походження коронавірусу – ЗМІ

Влада Китаю всіляко засекречує дослідження щодо походження коронавірусу (COVID-19).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Як зазначається, дослідники летючих мишей виявили зацікавленість в одному з районів на півдні Китаю. Саме в цьому місці розташована печера, в якій можуть жити летючі миші, які є носієм вірусу, рідного до COVID-19.

За словами співрозмовників, нещодавно це місце відвідала команда дослідників, яким вдалося взяти звідти певні зразки. Проте китайська влада їх конфіскувала, а самим спеціалістам заборонили говорити з пресою.

Більш того, у листопаді цього року автомобілі з поліцейськими у цивільному одязі заблокували дорогу журналістам AP, які прямували до цієї печери.

Розслідування AP показує, що китайський уряд суворо контролює всі дослідження щодо походження коронавірусу, при цьому одночасно активно просуваючи хибні теорії, що COVID-19 має своє походження поза Китаєм.

Раніше американський телеканал CNN із посиланням на дослідження Китайського центру з контролю та профілактики захворювань повідомив, що у китайському місті Ухань реальна кількість інфікованих хворобою COVID-19 ймовірно удесятеро перевищує офіційну статистику захворюваності.

За даними Worldometer, у світі зафіксовано 82 695 050 випадків коронавірусу, зокрема 1 804 321 летальний, одужали 58 611 419 осіб.

 

Радуцький розповів, як будуть зберігати та транспортувати вакцину в Україні

Дарія Поперечна, УП.Життя

В Україні планують створити спеціальний Центр зберігання вакцин від коронавірусу.

Такий центр необхідний для тривалого зберігання препаратів, які потребують наднизьких температур.

Попередньо зазначалось,що він буде розташований у Києві або поблизу аеропорту “Бориспіль”.

Наразі є можливість зберігати одночасно до 5 мільйонів доз при температурі -70°C.

Проте центр будуть розгортати під конкретний обсяг препарату.

Про це повідомив  голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на своїй сторінці у соцмережі.

“Центр будуть розгортати під конкретний обсяг препарату. В залежності від того, скільки доз вакцини ми отримаємо в кожному рейсі.

Вартість послуг залежатиме в першу чергу від обсягів постачання, адже від цього залежить, скільки саме обладнання потрібно підключати і скільки упакувань повинні пройти відповідний контроль, перепакування тощо”, – пояснив Радуцький.

Голова комітету зазначив, що центр – це не нова держустанова, а тимчасовий хаб, який має забезпечити необхідні умови.

При цьому його розгортанням ймовірно будуть займатися приватні компанії, які мають відповідне обладнання та досвід роботи в логістиці лікарських засобів з особливими умовами зберігання.

“Оскільки вакцинація є тимчасовим заходом, саме такий підхід (залучення приватного підрядника) є більш економічно доцільний, адже в умовах поза пандемією такий центр для зберігання вакцин просто не буде використовуватись”, – додав Радуцький.

Як вакцину будуть транспортувати в регіони?

Михайло Радуцький зазначає, що логістика вакцин при -70°C  потребує особливих умов роботи з вантажем та контролю температур.

А доставити вакцину до регіонів з центру можна протягом доби.

“Наразі є можливості доставлення з центрального хабу до будь-якого обласного центру України протягом 24 годин, при збереженні початкової температури -70°C.

На кожному етапі – від прийому, розміщення у центральному хабі, завантаження до автомобілів, під час розвозки, при прийомі в областях та аж до пункту щеплень здійснюється температурний контроль.

Для цього упакування містять відповідне маркування, що сигналізує про порушення температурного режиму, якщо це трапиться.

Для транспортування вакцини фасуються у спеціальні бокси в сухий лід, який зберігає мінусову температуру на весь час транспортування”, – пояснює голова комітету.

Крім того, необхідно забезпечити спеціальні умови безпосередньо в регіонах.

Зокрема, на місцях повинні бути холодильники з умовами зберігання  +2+8 та безперебійне електроживлення.

“Але навіть на місці вакцинації вакцини повинні перебувати у термосумках.

І, звісно, потрібно провести навчання всіх осіб, що беруть участь у кампанії та надати їм чіткі інструкції”, – додає Радуцький.

Проте зазначає, що не вбачає складнощів в організації процесу вакцинації.

 

Україна закупить китайську вакцину від Sinovac проти COVID-19, яку ще не протестували до кінця

Софія Кочмар-Тимошенко,  спеціально УП.Життя

Міністерство охорони здоров’я через “Медичні закупівлі України”, уклало договір на поставку 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії “Сіновак” (Sinovac Biotech, Китай).

Про це повідомив 30 грудня сайт МОЗ.

“Президент України Володимир Зеленський спільно з Міністерством охорони здоров’я проводить активну роботу щодо отримання Україною вакцин проти COVID-19.

Завдяки поставці вакцин від компанії “Сіновак” ми отримаємо 1 млн 913 доз вакцин проти коронавірусної хвороби.

Під час першої поставки вакцин в Україну доставлять 700 тис. доз.

Їх ми отримаємо протягом 30 днів після реєстрації вакцини або в країні-виробнику, або в інших країнах”, – наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Хоча у самій компанії Sinovac заявляли про ефективність вакцини, що має назву CoronaVac, на рівні 97%.

Однак індонезійська державна фармацевтична компанія Bio Farma заявляла на початку грудня, що ефективність вакцини проти COVID-19 від Sinovac, поки що не може бути доведена.

Звіт третьої фази, після якої її можуть допустити до вакцинації населення, буде опубліковано в січні, писав Reuters.

Компанія Sinovac також підписала угоди про постачання вакцини CoronaVac з Індонезією, Бразилією, Чилі та Сінгапуром і веде переговори з Філіппінами і Малайзією.

Вас також може зацікавити:

 

З COVID-фонду уже використали 57 мільярдів – Мінфін

УП

Із Фонду боротьби з COVID-19, станом на 28 грудня 2020 року, використали 57,1 млрд грн (79,3%) із передбачених 72 млрд грн коштів за загальним фондом держбюджету.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

З них на охорону здоров’я використано 14,7 млрд грн з 22,4 млрд грн виділених коштів, або 65,6%.

Зокрема, на закупівлю апаратів ШВЛ використано 84 млн грн, на забезпечення лабораторій МОЗ та закупівлю засобів індивідуального захисту для працівників закладів охорони здоров’я – майже 2 млрд грн з виділених 4 млрд гривень.

Місцевим бюджетам для забезпечення лікарень киснем направлено 1,5 млрд гривень, на підвищення надбавок і доплат медичним працівникам спрямовано 5,5 млрд грн з передбачених на ці цілі 6 млрд гривень.

“На соціальний захист вже спрямовано 12,8 млрд грн з передбачених 17,4 млрд грн. Крім того, на будівництво, реконструкцію та ремонт автодоріг державного значення спрямовано 24,9 млрд грн з передбачених 26 млрд грн. На сферу забезпечення правопорядку спрямовано 3,6 млрд грн з 4,5 млрд грн”, – додали у Мінфіні.

Зазначається, що, відповідно до ЗУ від 17.11.2020 № 1006-IX, збільшено кошти Фонду за спецфондом державного бюджету на 8,9 млрд грн.

“З цих коштів 5 млрд грн уряд направив на надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протипандемічних заходів. Майже 1,4 млрд грн передбачено для закупівлі вакцини проти COVID-19”, – йдеться у повідомленні.

 

Від коронавірусної інфекції у світі померло 1,8 млн людей

31 грудня. УНН. Станом на ранок четверга у світі інфекцією, викликаною коронавірусом SARS-CoV-2, захворіло вже понад 82,6 млн людей, від наслідків хвороби померло 1,8 людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 82 663 945 людей, з них одужало 46 684 053. Кількість померлих зросла до 1 804 138.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (19 739 502), Індія (10 244 852), Бразилія (7 619 200), Росія (3 100 018), Франція (2 657 624), Велика Британія (2 440 202), Туреччина (2 194 272) та Італія (2 083 689).

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (342 312), Бразилії (193 875) та Індії (148 439).

За даними університету, кількість випадків COVID-19 в Україні — 1 076 880. Втім, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 1 045 348 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 18 324 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні – 7 986 нових випадків коронавірусу

В Україні станом на 30 грудня лабораторно підтверджено 1 045 348 випадків COVID-19, з них за добу – 7 986.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.

“7 986 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 30 грудня 2020 року. Зокрема, захворіли 272 дитини та 453 медпрацівники”, – повідомив Степанов.

За минулу добу померло 243 пацієнти, одужало – 16 355 осіб.

Крім того, за добу госпіталізовано – 2 925 осіб. Здійснено тестувань за добу – 52 746 (зокрема методом ПЛР – 35 504, методом ІФА – 17 242).

За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 1 045 348 осіб, з них вже одужали 698 190 осіб. Водночас зафіксовано – 18 324 летальних випадків.

Проведено 5 546 683 ПЛР-тестувань.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 131), Запорізькій (739), Одеській (729), Київській (623), Дніпропетровській (462) та Харківській (412) областях.

Як повідомлялося, напередодні в Україні за добузареєстрували 6 988 випадків коронавірусу.

 

СOVID у Києві: понад тисяча нових хворих і 22 смерті за добу

30 грудня 2020, 12:49,  УП

За добу 29 грудня у столиці зареєстрували 1131 новий випадок захворювання на коронавірус, 22 людини померли.

Джерело: мер Києва Віталій Кличко у Telegram

Пряма мова: “Ще 1131 хворих на коронавірус виявили в столиці за минулу добу. Померли 22 людини”.

Деталі: Серед нових хворих 659 жінок віком від 19 до 91 року, 414 чоловіків віком від 19 до 88 років, 21 дівчинка від 2 до 17 років та 37 хлопчиків від 1 до 17 років. Захворіли, зокрема, 35 медиків.

75 людей госпіталізували.

Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Дарницькому (220), у Дніпровському (188) та у Деснянському (138) районах.

Станом на 30 грудня у столиці вже 110 139 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Коронавірус забрав життя 1897 киян. Подолали хворобу 38 856 мешканців Києва, з них 839 за минулу добу.

 

В Італії хакери атакували компанію-пакувальника вакцин

Прокуратура Риму розпочала розслідування після того, як компанія IRBM, що займається пакуванням вакцин AstraZeneca від коронавірусу для їхнього розподілу, зазнала хакерських атак.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ANSA.

За даними правоохоронців, хакерські атаки на комп’ютерні системи біомедичної компанії, що розташована на півдні італійської столиці у муніципалітеті Помеція, відбувалися впродовж останніх декількох тижнів.

Нині поштова поліція проводить перевірку самих систем компанії.

Зазначається, що пакуванням вакцин для розподілу в Італії також займатиметься компанія Catalent, яка розташована між Римом та Неаполем.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні AstraZeneca, друга вакцина проти коронавірусу – розроблена вченими Оксфордського університету та компанією AstraZeneca, – дістала схвалення для використання у Великій Британії.

За даними Worldometer, у світі виявили 82 452 023 випадки коронавірусу, зокрема 1 799 626 летальних, одужала 58 463 431 особа.

 

AstraZeneca заявляє, що передала всі дані для дозволу на вакцину в ЄС

Британсько-шведська компанія AstraZeneca, яка разом із Оксфордським університетом розробила вакцину проти коронавірусу (COVID-19), передала всі необхідні дані для отримання умовної маркетингової ліцензії для власної вакцини в Євросоюзі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Ми можемо підтвердити, що подали повний пакет даних для отримання умовної маркетингової ліцензії від Європейського управління з лікарських засобів (ЄМА)», – заявив речник компанії.

Він також додав, що AstraZeneca продовжить тісно співпрацювати з ЄМА для початку процесу подачі формальної заявки.

Раніше заступник виконавчого директора ЄМА Ноель Ватіон заявив, що регулятор дуже ймовірно у січні ще не схвалить використання вакцини проти COVID-19, яка була розроблена британсько-шведською компанією AstraZeneca разом із Оксфордським університетом через те, що компанія навіть не подала свою заявку щодо використання вакцини.

Як повідомляв Укрінформ, розробники британської вакцини від коронавірусу AstraZeneca змогли підвищити ефективність свого препарату до максимальних показників – вище 90%.

За прогнозами, Україна, швидше за все, отримає саме препарат AstraZeneca для вакцинації від коронавірусу.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету цього тижня погодив перерозподіл видатків «антиковідного» фонду, додатково направивши 1,38 млрд грн на закупівлю вакцин проти коронавірусу. У держбюджеті на 2021 рік на придбання вакцин проти коронавірусу передбачено 2,6 млрд грн.

 

Кисень ОПЗ визнали лікарським засобом

Міністерство охорони здоров’я України видало реєстраційне посвідчення на виробництво акціонерним товариством “Одеський припортовий завод” рідкого медичного кисню, згідно з яким підприємство може виробляти й відвантажувати цю продукцію контрагентам за медичним призначенням.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АТ “ОПЗ”, пославшись на в.о. голови правління – директора заводу Миколу Парсентьєва.

«Ми розуміємо всю важливість невідкладного забезпечення медичним киснем людей, які цього потребують. Хочу висловити подяку всім, хто сприяв оперативному вирішенню цього вкрай необхідного для врятування життя людей питання», – зазначив Парсентьєв.

За його словами, технологічне обладнання АТ «ОПЗ» повністю готове до виробництва рідкого медичного кисню.

Зазначається, що згідно з наказом МОЗ №3072 від 29 грудня 2020 року, підприємству видано реєстраційне посвідчення на виробництво кисню медичного рідкого. Відтепер АТ «ОПЗ» може виробляти й відвантажувати продукцію контрагентам за медичним призначенням.

Як повідомляв Укрінформ, виробничі потужності АТ «ОПЗ» дозволяють забезпечити киснем щодоби понад 300 пацієнтів і врятувати у період пандемії життя 10 тисяч хворих на COVID-19. Медичний кисень на заводі виробляють кріогенним методом. Дана технологія, на думку фахівців, є найефективнішою, оскільки забезпечує 99,7% кисню в кінцевому продукті. У той час, коли технічні вимоги до медичного кисню обмежуються 99,5%. Це значить, що кисень виробництва АТ «ОПЗ» може бути використаний в медичних закладах Одещини, для допомоги інфікованим коронавірусом.

 

Зеленський просить роз’яснювати людям, що COVID-вакцинація безпечна

Президент Володимир Зеленський запевнив, що держава працює над отриманням якісної та перевіреної вакцини проти COVID-19, та закликав місцеву владу проводити інформаційну кампанію щодо безпечності вакцинації.

Про це він зазначив під час поїздки до Івано-Франківської області у середу, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт глави держави.

Зеленський, зокрема, нагадав, що Україна вже має домовленість про безкоштовні 8 млн доз вакцини в межах програми COVAX, однак влада намагається збільшити цю кількість.

«Працюємо над 16 мільйонами. Головне, щоб людей, які бажають вакцинуватися, було багато», – сказав Президент.

Глава держави також розповів про підписання першого контракту на постачання вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech.

«Підписали вже перший контракт на постачання вакцини – вже не меморандум, а контракт більш як на 1,9 мільйона доз. Це китайська вакцина, яка пройшла випробування і в Індонезії, і в Бразилії, і в Туреччині», – наголосив він.

Водночас Зеленський також звернувся до представників влади на місцях з проханням, щоб проводили інформаційну кампанію та роз’яснення серед людей про безпечність вакцинації проти коронавірусу.

Президент запевнив, що Україна закуповує саме якісну та перевірену вакцину, яка довела свою ефективність.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров’я уклало контракт про постачання в Україну в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech від COVID-19 обсягом 1,9 млн доз за ціною 504 грн за дозу.

Укладення контракту відкриває шлях для постачання та використання вакцини після офіційної реєстрації. Перша партія вакцини Sinovac Biotech для України буде поставлена протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним із компетентних органів Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.

В Україні з початку пандемії захворіло на коронавірусну хворобу 1 045 348 осіб, за останню добу – 7 986.

 

Угоди про зони вільної торгівлі з Британією та Ізраїлем запрацюють у новорічну ніч

У ніч із 31 грудня 2020 року на 1 січня 2021 року запрацюють дві укладені Україною угоди про вільну торгівлю – із Великою Британією та Ізраїлем.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговий представник України Тарас Качка.

«У новорічну ніч запрацюють дві угоди про вільну торгівлю – зі Сполученим Королівством і Ізраїлем», – написав Качка.

Як повідомляв Укрінформ, 8 жовтня 2020 року Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між країнами.

Угода про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем була підписана 21 січня 2019 року. Дія документа спрямована на двосторонню лібералізацію та усунення бар’єрів у торгівлі між країнами.

 

Малюська стверджує, що рейдерство в Україні «практично щезло»

Міністр юстиції Денис Малюська стверджує, що в Україні класичне рейдерство практично щезло, проте люди з поганими намірами нікуди не ділися.

Як передає Укрінформ, про це він заявив на своїй сторінці у Фейсбук, підбиваючи підсумки роботи Міністерства юстиції у 2020 році.

За словами міністра, Офіс протидії рейдерству «успішно виконує свою функцію з недопущення протиправного захоплення об’єктів нерухомості та корпоративних прав».

«Класичне рейдерство практично щезло, проте люди з поганими намірами нікуди не ділися. А тому захоплення активів усе ще трапляється, проте в основному так, щоб не потрапити на радари Мін’юсту», – вважає Малюська.

За його словами, рейдери все частіше почали використовувати підробку документів, яку реєстратори не можуть ідентифікувати, а Мін’юст – довести, залишаючи проблему на вирішення судам і правоохоронним органам, та вчинення реєстраційних дій реєстраторами, які перебувають під захистом «забезпечувальних» ухвал судів.

«Певний час популярним був злам реєстрів хакерами, однак із запровадженням подвійної ідентифікації злами перестали бути привабливими для рейдерів», – зауважив Малюська.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року в Києві відкрили Офіс протидії рейдерству.

 

Президент підписав закон про внутрішній водний транспорт

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внутрішній водний транспорт», ухвалений парламентом 3 грудня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

Документ визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності внутрішнього водного транспорту.

“Закон урегульовує відносини в галузі судноплавства на внутрішніх водних шляхах України. Зокрема встановлюються умови роботи внутрішнього водного транспорту, використання внутрішніх водних шляхів та їхніх берегових смуг для судноплавства”, – йдеться у повідомленні.

Також законом унормовується питання майна, що затонуло на внутрішніх водних шляхах, відповідальності судновласників за порушення законодавства про внутрішній водний транспорт тощо.

Документ імплементує основні вимоги директив та регламентів Європейського Союзу згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.

“В Україні лише 1% вантажних перевезень здійснювався річками, хоча це найдешевший і найбільш екологічний спосіб доставки вантажів у світі. Після набрання чинності цим законом у нашій державі з’явиться конкурентний ринок річкових перевезень вантажів. За підрахунками Міністерства інфраструктури, це дасть змогу збільшити вантажопотік до 30 млн т на рік та створити економічний ефект для держави в обсязі близько 13-16 млрд грн щороку”, – підкреслили в ОП.

Очікується, що збільшення вантажних перевезень річкою допоможе вберегти від руйнування автошляхи та заощадити державні кошти на ремонті дорожнього покриття.

В ОП додали, що реалізація норм цього закону сприятиме розвитку берегової інфраструктури українських річок, покращенню стану річкового господарства, розвитку на конкурентних засадах ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту та залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо.

 

Вільний доступ на ринок Британії з 1 січня отримають 98% українських товарів

Завдяки угоді про вільну торгівлю з Великою Британією, що починає діяти з 1 січня 2021 року, вільний доступ на британський ринок отримають 98% української продукції, а з 2023 року для України буде лібералізовано торгівлю ще 2% товарів.

Про це йшлося на підсумковій пресконференції у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.

«Це знакова подія для нас, адже важливим було не тільки підписати Угоду з Великобританією, але й узгодити це з Європейським Союзом, враховуючи підписану раніше Угоду про асоціацію. Нам вдалося досягти хороших результатів, оскільки наші показники торгівлі з Євросоюзом не були змінені», – сказав міністр економіки Ігор Петрашко.

Очікується, що угода значно покращить баланс і структуру двосторонньої торгівлі між Україною та Сполученим Королівством, забезпечить переконливі можливості для бізнесу.

Пресслужба повідомляє, що у Мінекономіки триває підготовка нових угод – з Тунісом, Єгиптом, Йорданією, В‘єтнамом, Індонезією та Китаєм. Крім того, Україна розширює можливості для преференційного експорту товарів на ринки ЄС, Норвегії, Ісландії, Швейцарії та Грузії в рамках Регіональної конвенції «ПанЄвроМед».

Серед інших результатів міжнародної співпраці – активізація роботи по «промисловому безвізу», який надасть додаткові торгові преференції українським експортерам, та визнання української системи сертифікації насіння країнами ЄС, що дозволяє Україні стати повноправним учасником міжнародної торгівлі насінням.

«Це крок до визнання того, що українська аграрна продукція буде і надалі розширювати свою присутність на європейському ринку», – підкреслив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 8 жовтня 2020 року Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між країнами.

 

Зеленський створив орган для вирішення проблем у сфері містобудування – УП

Президент Володимир Зеленський затвердив склад Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування.

Відповідний указ голова держави підписав 29 грудня.

Головою ради призначено народну депутатку Олену Шуляк. Секретарем ради призначено керівника Координаційного центру забезпечення взаємодії з Кабінетом міністрів Володимира Кладієва.

До складу ради також увійшли міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, голова виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі, перший заступник голови Служби безпеки України Василь Малюк, заступник директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, заступник міністра юстиції з питань держреєстрації Ольга Оніщук, заступник керівника Офісу президента Юлія Свириденко, радник Вадим Потаєв, а також громадський діяч Карл Стурен.

Нагадуємо:

Уряд планує вирішити питання незаконних забудов, напрацювавши “дорожню карту” з народними депутатами, профільними міністерствами, Київською міською державною адміністрацією, обладміністраціями в регіонах, правоохоронними органами та постраждалих інвесторів.

 

Уряд визнав провал реформи будівельного контролю –  УП

Кабінет міністрів відновив дію постанови від 2011 року, якою встановлюється порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

Про це йдеться у Постанові №1339, опублікованій на Урядовому порталі.

У зв’язку з цим Кабмін визнав таким, що втратив чинність, пункт 3 постанови Кабінету Міністрів від 13 березня 2020 року “Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду”.

Нагадаємо, що 13 березня відбулося виїзне засідання уряду, на якому президент Володимир Зеленський заявив про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Замість ДАБІ було утворено три нові органи: Державну інспекцію містобудування, Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні та Державну сервісну службу містобудування.

Натомість новою постановою №1340 Державну інспекцію містобудування та Державну сервісну службу містобудування буде ліквідовано.

Цим же документом Кабмін утворив Державну інспекцію архітектури та містобудування України, яка реалізовуватиме державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Діяльність ДІАМ координуватиметься через Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

Головою комісії з ліквідації Державної інспекції містобудування буде Сергій Прохоров, головою комісії з ліквідації Державної сервісної служби містобудування буде Наталія Дюжилова.

 

Мінкульт виплатив 527 млн грн на підтримку культури, однак із запізненням

Софія Кочмар-Тимошенко, спеціально УП.Життя

Через кризу в культурному секторі, яка стала наслідком локдаунів і обмежень на масові зібрання, Міністерство культури та інформаційної політики України розробили проект грантової підтримки малих культурних проектів.

За інформацією Українського культурного фонду, який власне і здійснював прийом і опрацювання заявок, на грантову підтримку від Мінкульту подалося 1210 проектів.

Із них 870 отримали підтримку. На це було передбачено 526,9 млн гривень.

“Важливо розуміти, що ця програма (“Культура в часи кризи: інституційна підтримка” – УП. Життя) принципово відрізнялась від основних програм Фонду.

Замість підтримки проектів, вона спрямована на забезпечення “життєдіяльності” інституцій, погашення заборгованостей, скажімо, за комунальні послуги, заробітні плати, соціальні внески, оренду приміщень чи техніки тощо”, – пише прес-служба Українського культурного фонду у відповідь на запит “Української правди. Життя”.

Також гранти інституційної підтримки українським видавцям надав Український інститут книги. Загалом укладено 94 договори на загальну суму у розмірі 81,42 млн грн.

“Чудова новина на кінець року. Механізм реалізовувався вперше, а від того непросто та із затримками, але разом ми випрацювали алгоритм грантів інституційної підтримки, який ще до того ніколи не працював у нашій країні.

Підтримку отримали сотні організацій зі сфери культури, креативних індустрій та туризму, які зазнали збитків в умовах коронакризи.”, – повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 30 грудня 2020 року.

Однак, на сайті УКФ йдеться про те, що реалізація проектів, яким надійшла підтримка, має бути здійснена до 31 грудня 2020 року.

Усі активності та послуги, заплановані проектною заявкою, мають бути виконані до нового року.

На практиці це означає, що проекти, на були зазначені у заявці, організації мали реалізовувати за власні кошти, якщо вони у них були, інакше б вони просто не встигли виконати умови міністерства.

“Так, ми отримали гроші і тепер будемо знімати під час локдауну.

Ми повинні презентувати результати навіть не самого проекту, а вже його промо-кампанії до 25 січня.

Ми були змушені почати зйомки мультфільм за власний кошт.

Особливістю нашої заявки є те, що мультфільм і методичка про інклюзію презентуються у вигляді уроку в школі, де зараз канікули, а потім локдаун, тож ми шукаємо варіанти зараз як це зробити.

10 січня тільки почнемо знімати відео про людей з аутизмом, бо всі команди відео-виробництв, які ми бронювали на грудень – вже зайняті”, – каже Анастасія Степула, засновниця громадської організації  “Щасливе Сьогодні – просвітницькі проекти про аутизм”.

 

Підвищення тарифу на електроенергію пришвидшить інфляцію – експерти

УП

Скасування Кабінетом міністрів чинного пільгового тарифу на перші 100 кВт-год електроенергії на місяць у розмірі 0,9 грн/кВт-год і встановлення єдиного тарифу на е/е в розмірі 1,68 грн/кВт-год збільшить загальну інфляцію в 2021 році на 0,39 процентних пункту.

Про це повідомила Експертна платформа Національного банку.

“Частка електричної енергії у ваговій структурі для розрахунку індексу споживчих цін (на основі структури індивідуального споживання) становить 0,983%, якщо прийняти загальний споживчий кошик за 100%. Отже, таке підвищення тарифу на е/е збільшує загальну інфляцію у 2021 році на 0,39 відсоткового пункту”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначають експерти, вага електроенергії в структурі споживчого кошика дещо відрізняється залежно від регіону, зокрема в Києві цей показник становить 0,78%, а східному регіоні – 0,731%, в причорноморському і поліському – 1,183% і 1,16% відповідно.

Отже, вплив на регіональну інфляцію відрізнятиметься, якщо припустити, що середній показник споживання е/е домогосподарствами однаковий у всій країні, але не перевищуватиме 0,5 п.п.

Нагадаємо:

Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/КВт.год для населення на перші 100 кВт.год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.

 

Сім членів уряду ще не пройшли люстраційну перевірку – ВР

УП

Перевірку, передбачену законом “Про очищення влади”, все ще не завершено щодо семи членів Кабінету міністрів.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” з посиланням на відповідь апарату Верховної Ради на запит

Дослівно: “Ще не завершено раніше розпочату люстраційну перевірку щодо: віце-прем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова (розпочато 2 вересня 2019 року, повторно розпочато 10 березня 2020 року), віце-прем’єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського (розпочато 17 липня 2020 року), міністра соціальної політики Марини Лазебної (розпочато 16 березня 2020 року)”.

Деталі: Також ще перевіряють міністра юстиції Дениса Малюську (розпочато 2 вересня 2019 року, повторно розпочато 10 березня 2020 року), міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка (23 березня 2020 року), міністра оборони Андрія Тарана (10 березня 2020 року) і міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка (розпочато 9 червня 2020 року).

Що стосується інших членів уряду, зокрема і прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, то щодо них перевірку завершили.

За її результатами встановлено, що них не застосовуються заборони, визначені частинами 3 і 4 статті 1 закону “Про очищення влади”.

Передісторія:

Верховна Рада призначила Шмигаля на посаду прем’єр-міністра, а також новий склад Кабміну 4 березня.

 

Цьогоріч аграрії зібрали 83,8 мільйона тонн рослинницької продукції – Мінекономіки

За 2020 рік українські сільгоспвиробники зібрали 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур.

Як передає Укрінформ, про це заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький написав у Фейсбуці.

Заступник міністра зазначив, що протягом року українськими сільгоспвиробниками було зібрано 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 млн га. За словами Висоцького, станом на 24 грудня 2020 року з України було експортовано 25,07 млн тонн зернових та зернобобових (з продуктами їх переробки). Зокрема, 12,36 млн тонн пшениці, 3,74 млн тонн ячменю, 8,57 млн тонн кукурудзи. Наразі 15,49 млн тонн зерна знаходиться на зберіганні.

Урядовець нагадав, що уряду разом із основними стейкхолдерами зернового ринку у 2020 році вдалося забезпечити стабільність на ринку зерна.

«Ми налагодили постійну координацію між міністерством та учасниками ринку зерна шляхом укладання Меморандуму про взаєморозуміння. Наша співпраця в рамках цього документу і постійний моніторинг ринку забезпечують прогнозованість експорту зернових та стабільність ринку всередині країни», – написав Висоцький.

Також він додав, що разом з аграрними асоціаціями було підписано додаток до Меморандуму щодо граничних обсягів експорту зернових культур, що є усталеною практикою з метою збереження стабільності та прогнозованості ринку зерна.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці листопада 2020 року Тарас Висоцький написав, що цього року аграрії зібрали цілком достатній урожай. Внутрішнє споживання зернових, за словами заступника міністра, становить в Україні близько 20-25 млн тонн, все інше йде на експорт.

Також, підкреслював Висоцький, понад 10 років Україна залишається експортером номер один соняшникової олії в світі. В цьому році, попри незначне зниження урожаю соняшника, Україна теж лишиться світовим лідером серед експортерів соняшникової з часткою 50%. Внутрішнє споживання цієї продукції становить 5-7% від її виробництва, все інше експортується.

 

“Чуда не сталося”: Буславець прокоментувала провали Енергоатома

30 грудня. УНН. Підключення 5 енергоблоку Запорізької АЕС в черговий раз перенесли. Про це у своєму Facebook написала колишня очільниця Міненерго Ольга Буславець, передає УНН.

Вона нагадала, що саме її вважали головною перешкодою для вагомих досягнень “Енергоатома”. Та виявилось, що це не так.

“Замовні сюжети про моє особисте „перешкоджання“ приєднанню виведених в ремонт енергоблоків АЕС виявились тим, чим вони були від самого початку — звичайною маніпуляцією. Переконана, що для фахівців-енергетиків, які знають, скільки зусиль прикладалось для стабілізації ситуації в електроенергетичному комплексі, в тому числі — фінансового стану Енергоатома та вчасного завершення підприємством ремонтної кампанії, це не є одкровенням”, — прокоментувала вона.

Дата підключення 5 енергоблоку Запорізької АЕС перенесена з 2020 вже на 2021 рік, каже Буславець.

“Така сама ситуація була із енергоблоком ЗАЕС № 2, що мав бути під’єднаний до мережі 08.11.2020, а по факту — 22.11.2020 (затримка 14 діб), із енергоблоком ЗАЕС № 4 (затримка 73 доби)”, — розповіла вона.

За її словами, найближчим часом в плановий ремонт буде виведено ще два енергоблоки (ЗАЕС № 1 та ЮУАЕС № 3), які вже працюють в режимі зниженої потужності та підключено додатково один РАЕС № 4“.

“На засіданнях „комісії з ремонтів“ при Міністерстві я постійно наголошувала на необхідності оптимізувати графіки ремонтів енергогенеруючого обладнання, забезпечивши максимальну готовність енергоблоків саме під час осінньо-зимового періоду, коли потреба в електроенергії зростає. Багато що вдалося виправити, проте ремонтна кампанія, в першу чергу — АЕС, ще далека від оптимальної”, — зауважила вона.

Буславець наголосила, що цього разу Україна вперше увійшла до осінньо-зимового періоду з такою низькою потужністю АЕС.

“Для покриття попиту на електроенергію, який в силу сезонних факторів збільшився, наразі активно використовуються вугільні енергоблоки теплових електростанцій. Оскільки теплова генерація переважно зношена це призводить до збільшення кількості відмов з аварійним відключенням енергоблоків”, — написала колишня очільниця Міненерго.

Буславець звернула увагу і на те, що окрім підвищеної аварійності активно використовуються запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ і в окремих випадках ситуація вже стала надзвичайно напруженою.

“Ця проблема була на постійному контролі і одні із моїх останніх рішень на посаді першої заступниці Міністра — це звернення до енергогенеруючих компаній з вимогою забезпечити працездатний стан енергоблоків ТЕЦ та ТЕС ГК відповідно до затвердженої Міністерством ремонтної кампанії. А також відновити гарантовані запаси вугілля на складах теплових електростанцій і теплоелектроцентралей згідно із затвердженим 18.12.20 помісячним графіком накопичення вугілля на 2021 рік”, — підкреслила вона.

Наостанок Буславець додала, що загальне відношення і підхід до управління українською енергетикою треба змінювати, інакше позитивних змін ми не побачимо.

“Якщо ставитись до енергетики за залишковим принципом, десятиліттями недофінансовуючи галузь, добиваючи її імпортом, різними спеціальними обов’язками чи запізним реагуванням на нагальні виклики, в тому числі — маніпуляції на ринку, чудес не буде, незалежно від прізвища профільного Міністра. І, на жаль, це ще довго буде відлунюватися на стані електроенергетичного комплексу України.

При цьому, ситуація наразі далеко не така гостра, як навесні під час тотального локдауну, коли я очолила Міністерство. Тоді, через фізичну, паливну, економічну розбалансованість ринку, наявність імпорту електроенергії з РФ та РБ, стрімке зростання відновлюваної генерації з високим, ще не дисконтованим „зеленим“ тарифом, спотворене ціноутворення внаслідок маніпуляцій на ринку та недосконалих НПА, які регулюють його роботу, була справжня системна криза. Зі страйками шахтарів, з щомісячним зростанням заборгованості перед державною та „зеленою“ генерацією в обсязі близько 5,5 млрд!

Але спільними зусиллями Міністерства, інших гілок влади, в тому числі, — в рамках Антикризового енергетичного штабу під головуванням Прем’єр-міністра, ситуацію було стабілізовано.

Проте зараз інші виклики, які також потребують невідкладних і непопулярних рішень. І я щиро бажаю новому очільнику Міністерства політичної волі їх прийняти та успіхів в їх імплементації”, — резюмувала колишня очільниця Міненерго.

 

Зеленський подав до Ради законопроєкт про приєднання до конвенції про іноземне законодавство

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про приєднання України до Міжамериканської конвенції про підтвердження та інформацію стосовно іноземного законодавства.

Як передає Укрінформ із посиланням на офіційний вебпортал Верховної Ради, законопроєкт зареєстровано у парламенті 30 грудня за реєстр. № 0087.

Зазначається, що ініціатором законопроєкту є Президент України Володимир Зеленський. Головним для розгляду проєкту визначено Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Текст проєкту та пояснювальна записка до нього наразі на сайті ВР відсутні.

Як зазначається у Плані законопроєктних робіт Верховної Ради на 2020 рік, проєкт Закону про приєднання України до Міжамериканської конвенції про підтвердження іноземного законодавства та інформацію щодо нього розроблено у зв’язку з необхідністю врегулювання міжнародно-правового співробітництва з питань підтвердження іноземного законодавства та інформації щодо нього з державами – учасницями Конвенції.

 

У МКІП не бачать підстав для внесення змін до «мовного» закону

Всі вимоги закону щодо розширення застосування державної мови мають бути виконані в зазначені в ньому терміни.

На цьому наголосив перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час zoom-конференції щодо дотримання норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу МКІП.

«Йдеться про те, щоб українська мова зайняла належне чільне місце не тільки в побутовому спілкуванні україномовних громадян та в органах державної влади, де однозначним є дотримання принципів її домінування, а й в інших сферах, зокрема у сфері обслуговування. Вимоги щодо розширення застосування державної мови мають бути виконані в тих термінах, які зазначені в законі. Це нормальна європейська практика», – зазначив Карандєєв.

Він підкреслив, що є два принципи, які мають бути застосовані щодо імплементації статті 30 Закону: обов’язковість володіння українською мовою публічними особами закладів сфери обслуговування; українська мова за замовчуванням має бути першою для використання у цих сферах.

Водночас Карандєєв додав, що МКІП не бачить підстав для внесення змін до чинного Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та виступає категорично проти відповідних ініціатив.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що предбачає остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відповідно до Закону, всі надавачі послуг незалежно від форми власності зобов’язані будуть обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари та послуги українською мовою.

 

Мовний омбудсмен каже, що на курси грошей немає, але на ремонт є –  УП

Мережа безкоштовних курсів із вивчення української мови не зможе запрацювати наступного року, бо в бюджеті на 2021 рік на це немає коштів.

Джерело: інтерв’ю уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя агентству “Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “Вони (курси) почнуть працювати після того, як буде передбачене фінансування. Наразі в бюджеті на 2021 рік немає коштів ані на держпрограму, ані на курси. Я про це говорю постійно. Сподіваюся, це під силу українській владі”.

Деталі: На запитання, чи достатньо 20,4 млн грн, закладених на наступний рік у держбюджеті на фінансування Секретаріату мовного омбудсмена, Кремінь відповів: “Нам цього достатньо”.

За його словами, ці кошти передусім потрібні “на оплату праці співробітників, на комунальні послуги, постійні відрядження”.

Крім того, “з появою свого приміщення по вул.Хрещатик, 34, наступного, 2021 року, нам доведеться його обживати, тому ремонт, закупівля оргтехніки, матеріалів, меблів важливо не менше”, бо робочі місця співробітників, умови праці, безпека їхньої діяльності “повинні відповідати сучасним вимогам”.

Кремінь розповів, що штат Секретаріату разом із уповноваженим складає 50 осіб, восени він був сформований на дві третини.

Уже є три представники уповноваженого на рівні регіонів. За словами Кременя, планується, що до кінця року їх буде значно більше.

Він сподівається, що кількість штатних одиниць буде не менше 75 співробітників, бо важливо мати представників уповноваженого в кожній області України.

 

Цьогоріч за кордоном запрацювали 11 україномовних аудіогідів – дружина Президента

Упродовж нинішнього року україномовні аудіогіди з’явилися у дев’яти визначних пам’ятках світу та на двох автобусних маршрутах за кордоном.

Наступного року заплановано запуск ще шести таких аудіогідів, повідомила дружина Президента Олена Зеленська у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“За цей рік ми встигли запустити дев’ять аудіогідів у всесвітньо відомих пам’ятках та два – в автобусних маршрутах у Литві. Незабаром розповім про них більш детально. Загалом 11 україномовних аудіогідів з’явилися цього року! Я дуже вдячна українським посольствам та представникам культурних установ за плідну співпрацю”, – зазначила перша леді.

За даними Олени Зеленської, україномовні аудіогіди запрацювали в галереї Альбертіна (Відень, Австрія), Музеї історії мистецтв  (Відень, Австрія), Музеї килимів (Баку, Азербайджан), Латвійському національному художньому музеї (Рига, Латвія), Морському музеї (Котор, Чорногорія), Колізеї та Римських Форумах (Рим, Італія), музеї просто неба Ефес (Туреччина), національному парку Гьореме (Каппадокія, Туреччина), палаці Долмабахче (Стамбул, Туреччина).

Також дружина Президента зауважила, що україномовний гід відтепер є, зокрема, на автобусному маршруті Вільнюс – Тракай, Тракайський замок у Литві.

Водночас вона анонсувала, що наступного року україномовні аудіогіди запрацюють у лондонському Тауері, Версальському палаці, Національному природознавчому музеї в Берліні, музейному комплексі Ватикану, Меморіальному комплексі історії Голокосту – Яд Вашемі, Державному музеї мистецтв імені Ігоря Савицького в Узбекистані.

 

Печерський суд зобов’язав ОГП забрати у НАБУ справу про мільйонний хабар – ЗМІ

УП

Суд зобов’язав генерального прокурора Ірину Венедіктову забрати у НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури кримінальне провадження про пропозицію мільйонного хабаря керівництву антикорупційних органів за закриття провадження проти ексміністра екології Миколи Злочевського.

Джерело: “Слово і діло” з посиланням на поінформованого співрозмовника в САП

Деталі: Зазначається, що таке рішення 24 грудня ухвалила слідча суддя Печерського районного суду міста Києва Тетяна Ільєва.

Згідно з даними Судової влади, адвокат колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічі, якого підозрюють у причетності до передачі цих коштів, подав до Печерського суду скаргу на бездіяльність Офісу генерального прокурора.

За словами співрозмовника у САП, скаргу задовольнили і зобов’язали генпрокурора передати справу до іншого органу.

Що передувало: 1 грудня НАБУ повідомило про завершення розслідування організації спроби підкупу керівництва антикорупційних органів для закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

Передісторія:

12 червня детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади неправомірної вигоди керівництву НАБУ та керівнику САП Назару Холодницькому в розмірі $6 млн.

Хабар давали за закриття справи щодо власника “Бурісми” (Burisma Holdings), ексміністра екології Миколи Злочевського. У цій справі затримали першого заступника голови ДПС у Києві Миколу Ільяшенка.

Холодницький і Ситник також заявляли, що до справи про пропозицію хабаря у 6 мільйонів доларів керівникам НАБУ і САП за закриття провадження проти ексміністра екології Миколи Злочевського можуть бути причетні працівники Офісу генпрокурора.

Енергетична компанія Burisma Group, президентом якої є Злочевський, заявила, що ні компанія, ні її власник не причетні до спроби підкупити керівництво антикорупційних органів України.

 

У прокуратурі пояснили, чому відсторонення голови КСУ від посади є законним 

Відсторонення Президентом України від посади судді Конституційного Суду у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності відбулося згідно з вимогами чинного законодавства.

Про це, передає Укрінформ, йдеться у роз’ясненні Офісу генерального прокурора.

“Оцінюючи позицію Правового департаменту Секретаріату Конституційного Суду України щодо законності продовження Головою Конституційного Суду України виконання службових обов’язків судді та необхідності скасування Президентом України Указу 607/2020 від 29 грудня 2020 року, Офіс Генерального прокурора вважає, що відсторонення Президентом України від посади судді Конституційного Суду України у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності відбулося згідно з вимогами чинного законодавства України”, – йдеться у повідомленні.

В ОГП стверджують, що позиція Правового департаменту Секретаріату КСУ з приводу того, що положення ч. 3 ст. 154 Кримінального процесуального кодексу України не поширюються на суддів Конституційного Суду і не можуть бути застосовані до них, — необґрунтована.

“Законодавство України потрібно застосовувати комплексно з урахуванням його бланкетних норм, які містяться у профільних кодексах та спеціальних законах”, – сказано в роз’ясненні ОГП.

При цьому в Офісі генпрокурора уточнили, що “припинення повноважень судді Конституційного Суду України чи звільнення судді Конституційного Суду України з посади не охоплюють питання тимчасового відсторонення судді Конституційного Суду України у зв’язку із набуттям ним статусу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення”.

У відомстві також відзначили, що відсторонення від посади є одним з інститутів кримінального судочинства, що закріплений у системі заходів забезпечення кримінального провадження (п.п. 4, 4-1 ч. 2 ст. 131 КПК Кримінального процесуального кодексу України), зокрема, у главі 14 Кримінального процесуального кодексу України.

А порядок застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як відсторонення від посади містить як загальні норми (ст.ст. 154, 155, 156, 157, 158), так і спеціальні, які стосуються суддів (ст. 155-1), а також осіб, що призначаються Президентом України (ч. 3 ст. 154).

В ОГП також нагадали, що гарантії незалежності суддів Конституційного Суду, у тому числі під час здійснення відносно них кримінального провадження, передбачені у Конституції, Законі «Про Конституційний Суд України» та Кримінальному процесуальному кодексі України.

“У зв’язку з цим Президент України, розглянувши клопотання в.о. Генерального прокурора про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України, прийняв законний Указ відповідно до вимог чинного законодавства України”, – резюмували в ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня Президент Володимир Зеленський підписав Указ про відсторонення Олександр Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Зеленський заявив, що підписує цей указ “заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи».

За повідомленням преслужби Глави держави, таке рішення Президент ухвалив «після отримання та опрацювання фахівцями Офісу президента клопотання Офісу генерального прокурора”.

 

Офіс Президента вимагає покарати тих, хто розмістив відповідь КСУ на указ Зеленського

УНН. В Офісі Президента України вважають, що особи, які на сайті КС розмістили заяви про неконституційність указу Зеленського, мають бути притягнуті до відповідальності. Про це повідомляє УНН з посиланням на повідомлення Офісу Президента у Facebook.

“Закон України „Про Конституційний Суд України“, Регламент Конституційного Суду України, Положення про офіційний веб-сайт Конституційного Суду України чітко визначають, яка інформація може бути розміщена на сайті КСУ. Ні вказаними вище, ні жодним іншим чинним нормативно-правовим актом України не передбачено можливості розміщення на офіційному сайті Конституційного Суду повідомлення правового департаменту Секретаріату КСУ, невідомо ким підготовленого та такого, що за своїм змістом є присвоєнням повноважень Конституційного Суду правовим департаментом”, — зазначили в ОПУ.

Там також заявили, що: “Розміщення таких „висновків“ та „роз’яснень“ на офіційному сайті Суду має на меті свідоме введення в оману суспільства та ЗМІ щодо правової позиції КСУ. Відповідно, будь-які „заяви“, „роз’яснення“ та „висновки“, розміщені на сайті Суду, щодо яких КСУ не ухвалював рішень, є юридично нікчемними, а посадові особи, які дали розпорядження на їхнє розміщення, мають бути притягнуті до юридичної, серед іншого — кримінальної відповідальності за привласнення повноважень Конституційного Суду”.

Нагадаємо, раніше КСУ заявив, що Глава держави зобов’язаний негайно скасувати свій указ, а суддя Олександр Тупицький — продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський 29 грудня підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

 

Конституційний клінч: у Зеленського наполягають, що Тупицький – без повноважень

У президента Володимира Зеленського наполягають, що Олександр Тупицький не може виконувати повноваження судді Конституційного суду України та його голови, а отже, і скликати спеціальне засідання суду.

Джерело: представник глави держави в КСУ Федір Веніславський, якого цитує Офіс президента

Пряма мова: “З учорашнього дня Олександр Тупицький вже не може виконувати повноваження судді КСУ протягом двох місяців. Тобто він не може виконувати повноваження судді КС та його голови, а отже, і скликати спеціальне засідання.

За законом про КСУ, спеціальне пленарне засідання може бути скликане виключно головою КСУ або особою, яка виконує його повноваження. Пан Тупицький не має на сьогоднішній день повноважень ні як суддя, ні як голова, який відсторонений від посади, скликати спеціальне пленарне засідання Конституційного суду”.

Деталі: Так Веніславський прокоментував заяви, розміщені на сайті КСУ після оприлюднення указу президента.

Він також констатував, що відсторонення Тупицького від посади судді – “вимушений крок, зроблений президентом з метою встановлення істини під час досудового розслідування кримінальної справи”. Це реакція на звернення Офісу генерального прокурора про відсторонення особи, яка підозрюється у скоєнні злочину, від виконання посадових обов’язків.

Представник президента в КСУ зауважив також, що роз’яснення щодо порядку відсторонення від посади судді Конституційного суду, розміщене на офіційному сайті, також не має жодних юридичних наслідків, оскільки юридичний департамент, який підписався як автор такого роз’яснення, не має повноважень давати жодних роз’яснень щодо офіційного тлумачення тих чи інших норм чинного законодавства, якою є стаття 154 КПК.

Пряма мова: “Юридично це означає, що пан Тупицький з учорашнього дня більше не може виконувати повноваження судді протягом двох місяців. Тобто він не може брати участь у засіданнях Конституційного суду, він не може брати участь в інших заходах, які відбуваються у КСУ”.

Передісторія:

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного суду строком на два місяці.

Того ж дня у КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість суду.

30 грудня у КС заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького “юридично нікчемним“, і закликали його скасувати.

Раніше голові КС Тупицькому оголосили підозру в здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

Очільник КС не з’явився 28 грудня в Офіс генпрокурора для вручення повідомлення про підозру. ОГП підготував клопотання до Офісу президента, у якому йдеться про дозвіл на відсторонення від посади голови КС Тупицького.

 

У КС знайшли спосіб провести Тупицького на роботу і готують збори –  УП

Судді Конституційного суду 5 січня проведуть збори суддів, на яких розглянуть указ президента Володимира Зеленського про відсторонення очільника суду Олександра Тупицького.

Джерело: “Укрінформ”  із посиланням на обізнаного співрозмовника в КС

Пряма мова джерела: “Збори суддів відбудуться 5 січня о 12 годині. Розглядатимуть питання відсторонення голови суду”.

Деталі: За словами співрозмовника агентства у КС, в середу зранку служба охорони не пропускала Тупицького у будівлю суду. Проте для нього замовив перепустку голова секретаріату КС, і зрештою Тупицький потрапив на робоче місце.

Передісторія:

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Того ж дня у КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним Судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість суду.

30 грудня у КС заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького “юридично нікчемним“, і закликали його скасувати.

Раніше голові КС Тупицькому оголосили підозру в здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

Очільник КС не з’явився 28 грудня в Офіс генпрокурора для вручення повідомлення про підозру. ОГП підготував клопотання до Офісу президента, у якому йдеться про дозвіл на відсторонення від посади голови КС Тупицького.

 

У КС не бачать підстав виконувати “злочинний наказ” Зеленського – УП

Конституційний суд заявляє, що суддя Олександр Тупицький зобов’язаний далі виконувати свої обов’язки, а президент Володимир Зеленський має скасувати свій указ про його відсторонення.

Джерело: правовий департамент секретаріату Конституційного суду України

Деталі: У КС зазначають, що Конституція України не наділяє президента правом “відсторонення від посади судді Конституційного Суду України”. Більше того, Конституція взагалі не передбачає можливості відсторонення судді КС від посади.

За твердженням КС, видавши указ № 607/2020 від 29 грудня 2020 року, Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень президента та порушив приписи статей 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України.

Цей указ, на переконання Конституційного суду, “є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню”, оскільки виданий президентом із перевищенням конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності КСУ, а також “посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України”.

У КС зазначають, що президент застосував до судді КС захід забезпечення кримінального провадження, який не може бути застосовано до суддів Конституційного Суду, бо положення ч. 3 ст. 154 Кримінального процесуального кодексу України “не поширюються на суддів Конституційного Суду України та є незастосовними щодо них”.

Дослівно: “Видання президентом України цього указу фактично є протиправним втручанням у діяльність судді Конституційного Суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, що тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність.

Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344) та втручання в діяльність судових органів (стаття 376).

Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

Виходячи з цього, суддя Конституційного суду України О. Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та закону України “Про Конституційний суд України”, а президент України – негайно скасувати свій указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року”.

Передісторія:

28 грудня Офіс генерального прокурора направив поштою повідомлення про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому через його неявку в понеділок на процесуальні дії.

Також Офіс генпрокурора направив клопотання президенту про відсторонення Тупицького з посади судді строком на два місяці.

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС строком на два місяці.

В Конституційному суді заявили, що законодавство не дозволяє президенту відсторонювати від посади суддю КС.

У КС запланували спеціальне пленарне засідання через указ президента Володимира Зеленського про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КС.

 

Безпрецедентно: заступник Єрмака уникнув арешту –  УП

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і не обиратиме запобіжний захід заступнику голови офісу президента Олегу Татарову, підозрюваному у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

Джерело: засідання Вищого антикорупційного суду 30 грудня

Пряма мова судді Тимура Хамзіна: “Слідчий суддя.. ухвалив… заяву прокурора… Андрія Грицана про відкликання клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Олега Татарова задовольнити”.

Деталі: Суддя додав, що ухвала оскарженню не підлягає, а її повний текст оголосять вранці 31 грудня.

Що було раніше: 28 грудня Вищий антикорупційний суд не зміг обрати запобіжний захід Татарову, оскільки на засідання не з’явилися прокурори. А 30 грудня прокурор від Офісу генпрокурора відкликав клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику голови офісу президента.

Читайте також: Корупційні горішки для Зеленського. Як Банкова замовчує корупцію

Передісторія:

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Провадення стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, в якій фігурує Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозруТатарову. Детективи НАБУ також отримали право на затримання Татарова і проведення обшуків в Офісі президента і за місцем проживання Татарова.

21 грудня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов’язків.

24 грудня стало відомо, що Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ до СБУ. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро.

 

У Венедіктової пояснили відкликання з ВАКС клопотання про арешт Татарова – УП

Прокурор Офісу генерального прокурора відкликав з Вищого антикорупційного суду клопотання про застосування запобіжного заходу стосовно заступника голови Офісу президента Олега Татарова на підставі вимог ст.185 КПК України і виявленого порушення вимог Кодексу.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” з посиланням на Офіс генпрокурора

Дослівно ОГП: “Так, вивченням матеріалів, які додаються до клопотання, встановлено, що в діях підозрюваних можливий склад іншого кримінального корупційного правопорушення, що не дає права звернення до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою”.

Деталі: Крім того в Офісі генпрокурора стверджують, що повідомлення про підозру заступнику голови ОПУ було здійснено з порушенням вимог ст. 481 КПК України не уповноваженою особою, що підтверджується судовою практикою, в тому числі ВАКС. Незважаючи на призупинення права на заняття адвокатською діяльністю, він не втратив статус адвоката.

На думку ОГП “зазначені порушення вимог КПК України в подальшому можуть спричинити за собою визнання судом зібраних доказів як неприпустимих”.

Разом з тим, у відомстві підкреслили, що після надходження матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні з Національного антикорупційного бюро слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України та прокурори Офісу генпрокурора дадуть оцінку зібраним доказам і приймуть відповідні процесуальні рішення.

Що передувало: Заступник голови офісу президента Олег Татаров, підозрюваний у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася, уник арешту, оскільки прокурор, введений у справу Іриною Венедіктовою, відкликав відповідне клопотання.

Передісторія:

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Провадення стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, в якій фігурує Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову.

24 грудня стало відомо, що Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ до СБУ. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро.

 

Захист Микитася, який дав покази на Татарова, каже про провокацію в справі поліції –  УП

Захист екснардепа Максима Микитася, який дав покази проти заступника голови Офісу президента Олега Татарова, каже про провокацію в поліцейському розслідуванні. Раніше поліція запідозрила Микитася в організації викрадення людини.

Джерело: коментар адвоката Артура Габрієляна “Українській правді”; матеріали справи, які є в розпорядженні УП

Пряма мова адвоката: “Ми з самого початку знали, що це провокація, але не могли зрозуміти, звідки ноги ростуть.

Ми помітили, що один із учасників, є провокатором. Із тих матеріалів, які нам надано, видно, що він зробив імітацію переписки з Микитасем”.

Деталі: Серед доказів поліції міститься нібито переписка Микитася з іншим підозрюваним на прізвище Чернов. У цьому листуванні йдеться про викрадення людини, яке, за версією слідства, замовив екснардеп.

Водночас, захист стверджує, що Чернов насправді листувався сам із собою з двох різних телефонів, а потім змінив ім’я одного з абонентів на “Микитась Максим”.

Згодом чоловік надіслав скріншоти зі зміненим ім’ям своїм співучасникам як завдання від Микитася.

Поліція вилучила у Чернова два телефони, на яких збереглось згадане листування. У месенджерах абоненти були підписані одне в одного як “Яя” та “Серега Оч. Важный”.

При цьому у “Корзині” одного з пристроїв містився скріншот цієї ж переписки. На цьому скріншоті абонент “Яя” вже має ім’я “Микитась Максим”.

Також на номер “Яя” надсилали фото Микитася, яке пізніше встановили або фото абонента.

За словами захисту, обидва телефони належать Чернову. При цьому серед усіх фігурантів справи про викрадення людини лише він дав покази на Микитася. Чернов свідчив 27 грудня в ізоляторі тимчасового тримання, який підпорядковується поліції. Адвокат Микитася каже, що, за ухвалою суду, фігурант мав бути доставлений в СІЗО, яке підпорядковане Мін’юсту.

Спілкування щодо викрадення людини починається 30 листопада – 1 грудня. Приблизно в цей же час заступник голови Офісу президента Олег Татаров дізнався, що йому підготували підозру в корупції. Свідчення для цієї підозри дав Микитась.

“Українська правда” спробувала отримати позицію слідства. Прессекретарка Нацполіції Оксана Блищик відповіла, що не може коментувати матеріали справи.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченка рекомендував звернутись до заступника міністра Антона Геращенка.

Останній на питання УП відповів наступне: “Фантазії пана Микитася та його захисників не має сенсу коментувати. Людина, яка підозрюється в організації особливо тяжкого злочину, буде брехати, щоб вигородити себе”.

Що було раніше: Шевченківський райсуд Києва 30 грудня обирає запобіжний захід Микитасю у справі щодо викрадення людини.

Передісторія:

Із 2 грудня Максим Микитась перебуває під домашнім арештом.

29 грудня Національна поліція повідомила, що Микитась замовив викрадення людини у Києві 8 грудня. Йому оголосили нову підозру.

З 2017 року НАБУ розслідує можливі зловживання та розкрадання грошей під час будівництва житла для Нацгвардії. Будівництво вела компанія “Укрбуд” Микитася.

Микитась отримав підозру від НАБУ у жовтні 2019 року. 20 січня 2020 року його зняли з рейсу при спробі вильоту з України.

Антикорупційні органи вважають, що на прохання забудовників нинішній заступник керівника Офісу президента Олег Татаров міг домовитись про написання позитивної для фірми експертизи. Її зробив Київський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ.

 

Микитасю сьогодні не обрали запобіжний захід – захист заявив про відвід судді

Шевченківський районний суд міста Києва переніс судове засідання з розгляду клопотання щодо обрання запобіжного заходу колишньому народному депутату Максиму Микитасю у зв’язку з тим, що його адвокати подали заяву про відвід судді.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Подання даної заяви про відвід слідчого судді унеможливлює подальший розгляд справи. Така заява була передана на авторозподіл. Орієнтовно дана заява буде розглянута завтра о дев’ятій годині в цьому ж приміщенні», – сказала суддя у справі Наталія Аббасова.

Під час засідання, де був присутній Микитась, його адвокати зазначили, зокрема, що матеріали клопотання містять близько 600 сторінок, для того, щоб лише прочитати їх, необхідно 12 годин, натомість суддя не надала для ознайомлення з ними навіть належних трьох годин. Також захисники висловили думку, що в матеріалах справи як доказ поліції присутнє листування щодо викрадення людини, яке може містити підробки.

Після того, як сторона захисту заявила дев’ять клопотань, проте суддя відмовила у задоволенні їх усіх, адвокати заявили про наявність обставин, які викликають сумніви в неупередженості слідчого судді й попросили оголосити перерву, аби підготувати заяву, в якій викласти всі доводи, що не дають права слідчому судді розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу Микитасю.

Як повідомляв Укрінформ, засідання у справі Микитася 30 грудня спочатку було призначено на 14:00, але розпочалося о 17:00.

У поліції також заявляли, що засідання щодо обрання запобіжного заходу Микитасю перенесли через його ухилення від отримання повістки.

Водночас, після початку засідання один із адвокатів Микитася попросив суд про перерву для ознайомлення з матеріалами клопотання щодо запобіжного заходу. Суддя дала дві години на ознайомлення з матеріалами клопотання – засідання відновилося після 19:20.

Раніше у НАБУ висловлювали занепокоєння, що справу Нацполіції щодо експрезидента “Укрбуду” Максима Микитася можуть використовувати для тиску на нього як викривача корупції у вищих ешелонах влади.

8 грудня на парковці супермаркету NOVUS у Києві четверо осіб викрали юриста фірми, що надавала послуги власнику відомої будівельної компанії. Поліцейські затримали виконавців і звільнили потерпілого.

Правоохоронці встановили організаторів, серед яких – лідер злочинної групи (ув’язнений за вбивство) і кримінальний авторитет (перебуває в РФ), а також замовника злочину – власника відомої будівельної компанії.

За вказівкою замовника викраденого юриста змусили написати боргову розписку на 800 тис. дол.

29 грудня Нацполіція повідомила про підозру Микитасю у причетності до викрадення юриста. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко уточнив, що правоохоронці проситимуть для Микитася запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також у Нацполіції відзначили, що оголошення підозри експрезиденту “Укрбуду” Максиму Микитасю не пов’язане із розслідуванням корупційних злочинів, в яких він фігурує.

1 грудня редактор інтернет-видання “Цензор.net” Юрій Бутусов у Фейсбуці поінформував, що Микитась дав викривальні показання на заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова у справі про махінації з квартирами для Нацгвардії.

За повідомленням Офісу Президента, наразі Татаров відсторонений від виконання службових обов’язків.

 

Порошенко заявив, що в 2018 році санкціонував спецоперацію по “вагнерівцях” –  УП

П’ятий президент України лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко заявив, що наприкінці 2018 року санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання найманців ПВК “Вагнер”.

Джерело: Порошенко в інтерв’ю 5 каналу

Пряма мова: “Я хочу наголосити, що ще наприкінці 2018 року тодішній Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко санкціонував проведення цієї операції.

Я не дам закрити, заговорити, оббрехати або вислизнути від відповідальності за скоєння злочину державної зради. Зусиллями десятків українських героїв, які мали на меті притягнути в Україну і судити тих, хто причетний до збиття літака MH17, а не судити безневинного Назарова за збиття Іл-76 з десантниками в Луганському аеропорті”.

Деталі: За словами Порошенка, спецоперація із затримання “вагнерівців”, на жаль, була зірвана конкретними особами.

Він порадив створити тимчасову слідчу комісію і допитати всіх учасників процесу, а також відсторонити тих, хто може впливати на об’єктивність, незалежність і чесність “розслідування, яке точно буде проведене”.

 

Президентський рейтинг: суперники Зеленського скорочують відрив –  УП

Чинний глава держави Володимир Зеленський продовжує лідирувати у президентському рейтингу, але його підтримка наразі найнижча від початку каденції, а відрив від супротивників скорочується.

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 17-23 грудня

Дослівно: “Зараз найбільшу підтримку отримав би Володимир Зеленський (його готові підтримати 27% серед респондентів, які визначилися зі своїм вибором). Друге-третє місця ділять Юрій Бойко (14,7%) і Петро Порошенко (13,7%)”.

Деталі: Далі у рейтингу йдуть Віктор Медведчук (8,7%), Юлія Тимошенко (7,5%), Олег Ляшко (6,3%), Володимир Гройсман (5,5%), Сергій Притула (4,1%), Дмитро Разумков (3,4%).

Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Респондентам також пропонували другий список кандидатів, у якому, порівняно з першим, відсутні Медведчук та Разумков, але присутній Ігор Смешко. У цьому випадку також найбільш підтримку має Зеленський (27,7% серед тих, хто визначився з вибором).

На другому місці – Бойко (20,8%), на третьому – Порошенко (14,2%).

Далі йдуть Тимошенко (7,3%), Смешко (6,5%), Ляшко (6,2%), Гройсман (6%) і Притула (3,8%).

Інші кандидати мають нижчу підтримку.

 

 Передноворічний рейтинг партій: “Слуга народу” вперше за 2 роки не перша – УП

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчої неділі, то до парламенту впевнено пройшли би лише 4 партії, ще три могли би пройти з урахуванням похибки.

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 17-23 грудня

Дослівно: “Найбільш імовірно прохідний бар’єр подолали б “ОПЗЖ” (партію підтримали б 23,1% серед респондентів, які визначилися з вибором), “Слуга народу” (20,9%), “ЄС” (14,1%) і “Батьківщина” (9,8%)”.

Деталі: Балансують на межі проходження Радикальна партія Олега Ляшка (6,1%), “Українська стратегія Гросймана” (5,2%) і “Сила і честь” (4,4%).

Інші партії мають нижчу підтримку.

За словами респондентів, якби вибори відбувалися найближчої неділі, то 52,9% з них обов’язково взяли б участь у голосуванні, ще 19,4% заявили, що не впевнені, але скоріше пішли б на вибори.

Опитування проходило з 17 по 23 грудня. Методом особистого інтерв’ю з використанням планшетів опитали 1200 респондентів від 18 років, що мешкають у 85 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту) не перевищує: 2,9% – для показників, близьких до 50%, 2,5% – для показників, близьких до 25%, 1,9% – для показників, близьких до 12%, 1,3% – для показників, близьких до 5%.

Якби найближчої неділі відбувалися вибори президента, то 53,3% респондентів обов’язково взяли б участь у голосуванні, ще 19,7% не впевнені, але скоріше пішли б на вибори.

Опитування проходило з 17 по 23 грудня. Методом особистого інтерв’ю з використанням планшетів опитали 1200 респондентів від 18 років, що мешкають у 85 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту) не перевищує: 2,9% – для показників, близьких до 50%, 2,5% – для показників, близьких до 25%, 1,9% – для показників, близьких до 12%, 1,3% – для показників, близьких до 5%.

 

«Бариги керують воїнами». Велике інтерв’ю заступника секретаря Радбезу Сергія Кривоноса, яке він дав НВ за кілька днів до звільнення 

Сергій Кривонос, НВ

Вже колишній заступник секретаря Радбезу Сергій Кривонос вважає, що Банкова маніпулює питаннями національної безпеки — і в інтерв’ю політоглядачу НВ Антону Голобородьку пояснює чому.

НВ поговорив з Кривоносом за кілька днів до його звільнення 29 грудня. Вперше інтерв’ю було опубліковано на сайті НВ 28 грудня 2020.

***

25грудня президент Володимир Зеленський в одному з інтерв’ю, кажучи про можливість нового наступу Росії, заявив: «Ми нікуди не підемо, ми всі будемо воювати, всі будуть мобілізовані — і чоловіки, і жінки».

Наступного дня НВ попросив прокоментувати ці слова президента Сергія Кривоноса, заступника секретаря Радбезу. Бойовий генерал-майор відповів, що в загальній мобілізації немає сенсу, тому що держава нічого не зробила, аби підготувати населення до такого розвитку подій.

«Держава повинна виховувати мобілізаційний резерв, і ідеологічно також. Це не за рік досягається. По-друге, ми повинні розуміти, що навіть мобілізувавши людей, їх треба ще навчити. Тому що ми ж не воюємо м’ясом і не кидаємо людей десятками тисяч [під кулі]», — сказав він.

Ця оцінка мала неоднозначний ефект: прихильники президента сприйняли її як особисту критику Зеленського і навіть «підігрування Кремлю», оскільки заяву Кривоноса, перекрутивши, розтиражували і російські ЗМІ. Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі навіть закликав керівника держави звільнити генерала з РНБО.

Але існує не тільки один коментар Кривоноса — НВ записав з ним тоді повноцінне інтерв’ю, в якому генерал розповідає про насправді неприємні для Офісу президента речі.

— Яка ситуація зараз в країні в сенсі нацбезпеки?

— Більшість населення нашої країни не готова до загострення ситуації. Їх до цього не готують, бо якщо їх до цього готувати, деякі люди почнуть ставити питання. Ситуація продовжить [розвиватися так само], як в попередні роки — як кажуть російською, «авось рассосется». Але військові розуміють, що треба бути готовими до будь-яких варіантів. І людей до цього треба готувати. Твої бажання можуть не співпасти з твоєю навченістю і тренованістю під час ведення бойових дій. Тому треба готуватись, тренуватись і відпрацьовувати всі варіанти дій, в тому числі і цивільного населення на всій території України.

Зараз, якщо порушити питання: а чи готові у нас ті ж бомбосховища в разі відкритої агресії Російської Федерації? Чи готові ми до аварійного забезпечення водою? Електрикою? Взагалі у нас готові люди до організованих дій? Ні. Тому питання дуже гостре, і влада повинна працювати з власним народом. На жаль, у нас влада працює лише в напрямку введення власного народу в інформаційну оману: що у нас все добре, у нас будуються нові дороги, у нас все буде завтра. Про реалії сьогодення ніхто не каже. Все буде завтра. Чекайте, вірте, сподівайтесь.

— В 2014 році різко почали готувати ті самі бомбосховища — це було дуже умовно, просто якісь підвали нашвидкуруч фарбували. А в Луганську і Донецьку навіть цього не робили, бо не встигли — бойовики їх швидко взяли під контроль. Виникає враження, що якщо зараз почнеться загострення і бойові дії, то будь-яке місто може миттєво перетворитись на Луганськ чи Донецьк — буде неготовим до бойових дій.

— Це дуже можливо, і якраз питання цивільної і територіальної оборони полягає в тому, що ми завжди будемо до цього готові, якщо зможемо реалізувати законопроєкт [Про територіальну оборону України № 4504]. До війни не можна підготуватись під час війни. До біди не можна підготуватись, коли біда вже прийшла. У нас створюються штаби ліквідації техногенних або природних катастроф уже після того, як щось трапилось. Але це ж можна передбачити і підготуватись. В нашому законопроекті ми до цього готуємо і підрозділи територіальної оборони (ТРО) і все населення України.

Наші сусіди-поляки активно використовують ТРО навіть під час пандемії. І ми теж це пропонували зробити ще в березні. Поляки набрали в підрозділи людей, які мають медичну освіту, провели додаткову підготовку і використовують їх для допомоги лікарям. Невже нам хтось забороняв зробити те саме? Призвати навіть за чинного законодавства людей з медичною освітою. У нас щорічно випускається 7−8 тис., інколи 10 тис. людей, які мають медичну освіту. Більшість з них не працюють лікарями. У нас запас лікарів — більше 400 тис. людей. За час пандемії 30 тис. лікарів звільнились, але ніхто не поповнив їхні ряди. Якби таких людей призивати, проводити коротку медичну додаткову підготовку — у них медична освіта є, їх вчили цьому 5−7 років! — і відправляти їх на посилення тих лікарів, які вже протягом більше ніж дев’яти місяців падають від втоми — це ж можна було зробити.

— Це був би дуже непопулярний політичний крок. Напередодні місцевих виборів влада, яка мобілізувала частину населення, суттєво втратила б в рейтингах.

— Але вона суттєво б збільшила свою спроможність до опору епідемії і могла б врятувати значно більше людей. Часом питання популярності і потрібності мають різне значення. Інколи влада вимушена іти на непопулярні кроки, якщо вона захищає власний народ.

Поки що система територіальної оборони існує лише на папері і тримається на ентузіазмі окремих людей / Фото: Антон Голобородько / НВ

— Які виклики можуть постати перед Україною в майбутньому: повномасштабне вторгнення, відновлення бойових дій на Донбасі, гібридна війна?

— Третій варіант — продовження гібридної війни — він продовжується і не зупинявся ні на хвилину. Намагання розхитати і дестабілізувати ситуацію за рахунок впливу інформаційного, економічного. Подивіться, що відбувається останні півроку — будь-які дії влади виводяться в нуль. Зараз вся опозиція працює не на власний рейтинг, а на антирейтинг президента. Їхнє завдання — збити чинну владу. Для них Україна — це лише бажання прийти до влади і вирішувати свої питання.

Чинна влада намагається щось зробити, але це смішно і результату не дає. Знову пішла чиста брехня і маніпуляції, і це призводить до того, що люди ще більше не вірять, що чинна влада спроможна щось зробити.

— В країні існує низка політсил, які працюють на Кремль і поступово інтегруються в український політичний, інформаційний і економічний простори. Чи протидіє їм держава на рівні захисту нацбезпеки?

— Ні. Юридично зараз цього немає. Вже давно можна порушити це питання. Цього не було і за попередньої влади, і за чинної. Олігархи мають вплив на рівні Верховної Ради, на рівні своїх ставлеників в інших гілках влади, — а український народ платить за те, від чого потім страждає.

— Чи є розуміння, як цьому протидіяти?

— Варіантів боротьби буває багато. Слава богу, у нас величезна кількість людей, які пройшли фронт. У нас достатньо велика кількість патріотичних людей. Так, їх значно менше у відсотках до загальної чисельності народу, але якщо це підтримувати і розвивати, ця частка може збільшитись. Тому що у нас ті, хто абсолютно нейтрально або навіть негативно ставляться до України як незалежної держави — на рівні 15−20%, патріотично налаштованих — 25−30%, а інша частина — це якраз та середина, яка політично не визначилась, вони політично аморфні і займають позицію «аби мені було краще, і все одно яка там у нас влада». Влада не працює з цими людьми. Хоча цих людей можна було б підтягувати.

— Чи готова зараз Україна до повномасштабного вторгнення?

— Це питання було б краще адресувати керівнику Збройних сил — генерал-полковнику [Руслану] Хомчаку. Наразі я розумію, що у нас достатня кількість людей, які спроможні встати пліч-о-пліч для відбиття агресії. Я розумію, на жаль, що якраз відкрита агресія дозволила б швидше об’єднати суспільство перед великою бідою. Чи зможемо ми це зробити? Питання радше в тому, чи зможуть росіяни. Щоб зробити широкий крок до розгорнутої агресії, вони повинні зрозуміти, яким чином вони зможуть це політично пояснити світу. Тому їм простіше розхитувати ситуацію всередині країни за рахунок п’ятої колони.

— Її представники є і в парламенті.

— Абсолютно вірно. Але жодна людина з високопосадовців не порушує питання щодо обмеження інформаційного впливу російськомовних каналів, російського контенту на території нашої країни. Більш того, росіяни безоплатно подають свої канали сюди, особливо на прикордонні області, а українські громадяни, аби отримати інформацію з українських каналів, повинні платити. Це продовження гібридної війни. Це м’яка експансія і насаджування російських цінностей населенню України. Через 10 років ніяких українських цінностей у людей в прикордонних районах вже не буде. Те, що ми мали в 2014 році, закладалось таким чином багато років, і росіяни не зупиняються. Вони продовжують впливати на нашу свідомість, сподіваючись, що ми розсиплемось як нація. Керівництво України наразі повинно об’єднувати державу — і не просто словами, а чітко визначитись, де та національна ідея, де цінності в цій державі на рівні офіційного документу. Вони в Конституції є? Не бачив. Вони є в школах? У нас Міністерство освіти взагалі відходить від патріотичного виховання молоді. Тому гібридна війна продовжується, ворог не зупиняється — навпаки, він нарощує вплив, а нам продовжують вішати лапшу на вуха, що у нас все добре.

— Заява Зеленського про те, що ми можемо мобілізувати в разі потреби мільйони чоловіків і жінок — що це означає? Невже у президента думають, що зараз можна отак — на раз-два — мобілізувати усіх?

— Ну, це вони [оточення Зеленського, — НВ] президенту розповідають, що це вони спроможні робити. А ми, які це пройшли і бачили, розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків, — а чи навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Чи ці люди хочуть це робити? Ні. У нас патріотизм не підтримується на рівні держави, і 2014 рік показав, що величезна кількість йшла [в армію], а ще більша кількість втікала від мобілізації. Тікала. І 2018 рік, коли запровадили воєнний стан, також показав, що велика кількість людей втекла. Тому держава повинна виховувати оцей мобілізаційний резерв, і ідеологічно також. Це не за рік досягається. Це по-перше. По-друге, ми повинні розуміти, що навіть мобілізувавши людей, їх треба ще навчити. Тому що ми ж не воюємо м’ясом і не кидаємо людей десятками тисяч [під кулі].

— У сучасних війнах, наприклад, використовують безпілотники, і навіть навчена піхота просто знищується ними, не побачивши, звідки її атакують.

— Абсолютно вірно. Ще в 2014 році я казав, що це насамперед війна сучасних технологій. Це війна безпілотних літальних апаратів, високоточних засобів розвідки, радіоелектронної боротьби — і нічого не змінилось з того часу. Досвід вірмено-азербайджанської війни показав, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою за правильно спланованих операцій досягає високих результатів. І величезна кількість мобілізованих не вирішить питання нашої спроможності протидіяти ворогу. Людей треба вчити, оснащувати, готувати. І один з аспектів цього — це якраз ТРО [Війська територіальної оборони, — НВ]. Це те, що не дозволить навіть почати агресію, тому що ворог буде розуміти, що на будь-якому перехресті будуть стояти навчені, озброєні, спроможні захищати і не допустити хаосу і безладу в їх районі люди.

— Яка роль ТРО в концепції захисту держави?

— ТРО якраз дозволить взяти під контроль ситуацію в будь-якому районі України, де є підготовлені підрозділи, в максимально короткі терміни — від 2 до 6 годин, залежно від відстані. Вони можуть брати під контроль об’єкти критичної інфраструктури. Виведення з ладу електростанції на рівні Києва залишить місто без світла. Не буде світла — не буде води. Не буде води — місто захлинеться в своїх відходах протягом трьох діб. А якщо це буде зима, то місто стане на коліна ще швидше. Це призведе до хаосу і безладу. Ось вам один приклад. Тому лікарні, школи, залізничні вузли, транспортні мережі, мости, супермаркети, небезпечні підприємства мають братись під особливий контроль підрозділами ТРО, щоб не було безладу. І якщо тил за рахунок ТРО буде нормально функціонувати, тоді і збройні сили на фронті будуть своєчасно отримувати їжу, пальне, боєприпаси, продукти. ТРО дозволяє в максимально стислий термін взяти під контроль і уникнути безкарної діяльності розвідгруп противника і сепаратистських підрозділів.

Наведу приклад Естонії: вони щорічно проводять навчання, куди приїжджають найкращі підрозділи для спецоперацій з усього світу. Їхнє завдання — пройти ділянку довжиною з десяток кілометрів, вийти в район, знайти об’єкт і знищити його. Протидіє їм територіальна оборона Естонії. За рахунок того, що члени ТРО знають свій район як власну кишеню, 75% цих іноземних груп не доходять до фінішу. А це одні з найкращих підрозділів в світі. Це показує, що це треба робити. Я як людина, яка має 32-річний досвід служби в розвідці, розумію, що ТРО — це загроза якраз для таких, як я. Зараз у нас на стороні противника такі самі підготовлені і треновані люди, які не один раз були на території нашої країни і до війни, і під час війни, з білоруськими паспортами їздили вивчали наші об’єкти, і вони спроможні діяти.

— ТРО в Україні створюється з весни 2014 року. Потім підрозділи ТРО влились в Збройні сили, і почали будувати все заново. Чого ми досягли за ці сім років?

— По-перше, ті батальйони, які створювались в 2014 році, вже абсолютно не є батальйонами ТРО — вони влились або в склад Нацгвардії, або в склад Збройних сил і працюють як бойові підрозділи Сухопутних військ або сил Нацгвардії. По-друге, люди отримали певне негативне уявлення, що ТРО на фронті — це м’ясо.

— Так і було — їх на автобусах відправили під артилерію.

— Так, і у людей є застереження, що якщо ТРО в такому вигляді і залишається і буде під військовими, їх знову використовуватимуть, грубо кажучи, як гарматне м’ясо для фронту. От чого люди побоюються. Наша позиція: це має бути абсолютно інший підхід. Люди, які є членами ТРО, проходять підготовку, оснащуються і виконують завдання на тій місцевості, де вони проживають. Вони можуть призватися на фронт, якщо хочуть, але якщо така людина не хоче [на фронт] — вона може залишитись і захищати територію там, де живе. ТРО в цій країні не повинно бути під [керівництвом] військових. ТРО в цій країні — це безпека якраз тих районів, де живуть мирні громадяни. Військові повинні займатись Збройними силами, підготовкою мобілізаційного резерву, а вони підходять до ТРО якраз так, щоб знову затикати діри своєї безпорадності і бездіяльності в політиці рекрутингу людей для Збройних сил.

— Зараз є декілька законопроєктів про ТРО. Один із них розробляла ваша група.

— Ні, зареєстровано один законопроєкт. А ті, хто розповідають, що вони десь там щось написали… Що заважало їм це внести в Раду? Це чергова маніпуляція, коли розповідають, що президент хоче подати закон. Люди щось кажуть від імені президента, не маючи на те повноважень. Пан [Олексій] Арестович [позаштатний радник голови ОП, — НВ] все розповідає за президента. Навіщо вони показують, що президент не здатен сказати щось? Коли Арестович каже, що у них є закон, — чому ви його не зареєстрували? Чому ви розповідаєте, який хріновий наш законопроєкт, і не покажете, який класний ваш? Та тому, що його просто немає. Вони кажуть, що їхній законопроєкт перший, а наш альтернативний. Ні, шановні. Знову маніпуляція. Наш перший і вже зареєстрований, а ваш буде альтернативним. І президент, якщо захоче, подасть його. Або не подасть.

Підрозділи тероборони тренуються, зокрема, і під Києвом / Фото: Антон Голобородько / НВ

— Найбільше дискусій щодо вашого законопроєкту точиться навколо питання видачі зброї учасникам ТРО.

— Наш законопроєкт пропонує мати зброю навченому, перевіреному, підготованому особовому складу ТРО вдома — це нормальна позиція, бо ці люди перевірені, підготовлені, зброя зберігається в сейфах, під сигналізацією, відповідно до вимог чинного законодавства. А вони розповідають, що «вони дозволять використовувати мисливську зброю»! Так само вони маніпулюють, коли кажуть: «Ви хочете озброїти ТРО? На старті хочете озброїти 80 тисяч людей?». А те, що 1,2 млн людей вже мають зброю на руках в цій державі — це вас не лякає? Вас лякає 80 тисяч? Знову маніпуляція. Знову залякування і навішування лапши.

Знову в приклад наводжу сусідню Молдову, де дозволяється закупати і зберігати громадянам короткий ствол, пістолети — це призвело до зростання кримінальної ситуації в країні? Ні. Це значно поліпшило ситуацію. Просто влада боїться навченого і озброєного народу.

Одне з головних завдань влади, яка буде в цій країні, — зробити так, як це зробили в Сполучених Штатах: ввести поправку № 2 до Конституції – право і обов’язок громадян зі зброєю в руках захищати свої землі, своє життя. Треба так само і у нас. Історично ми постійно себе захищали — історія і Київської Русі, і козацтва показує, що якраз громадяни зі зброєю — козаки — захищали себе і все населення та мали право керувати і приймати рішення. Воїни, захисники керували країною. А зараз, пробачте, бариги керують воїнами і розповідають воїнам, що їм робити. У нас ментально вже змінили сприйняття нас як захисників, і нами керують ті, хто ніколи зброї в руках не тримав і на фронті не був. Свої дупи відсиджували в тилу в 2014 році, а зараз розказують, які вони патріоти.

— Якщо норма про дозвіл бійцям ТРО зберігати службову зброю вдома не буде прийнята, це ж не означає, що ТРО не буде взагалі. Буде особиста зброя, мисливська. Питання: яку особисту зброю бійцям ТРО варто було б купити в такому випадку?

— Ну, по-перше, моя позиція все-таки [полягає] в тому, що держава повинна забезпечити зброєю бійців ТРО. А по-друге, в залежності від місцевості, де використовуються підрозділи ТРО, зброя може бути як нарізна, так і гладкоствольна. В місті можна використовувати і гладкоствольну зброю, і вона буде ефективною. В приміщеннях короткий ствол буде значно ефективніший, ніж автомат, тому що автоматна куля буде давати рикошет.

Зараз широкий вибір і нарізної зброї. Карабін СКС — це одна ціна, штурмові гвинтівки, які продаються під виглядом мисливської зброї — інша. Умовно кажучи, гладкий ствол — це від 5 тис. до 120 тис. грн. Нарізна зброя — від 10 тис. грн і вище. Автомат під виглядом мисливської зброї – це 20−25 тис. грн.

Збройні сили уже на нарадах щодо законопроєкту намагались маніпулювати і казати: ага, якщо ви не хочете, щоб ТРО була під нами, ми не дамо вам зброю. Я ставлю питання: а ви цю зброю закупляли? Ні. Це зброя, яка накопичена ще з часів Радянського Союзу. Вже точно Збройні сили ані копійки за неї не заплатили. По-друге, у вас зброя забезпечена потрібною кількістю боєприпасів? Ні. Навіть за останній рік тренування підрозділам ТРО розіслали «шикарні» листи: через відсутність боєприпасів заняття не проводити. Я починаю дзвонити і питати — виявляється, що питання не у відсутності боєприпасів, а вони просто забули запланувати ці боєприпаси. Оце вам про спроможність Збройних сил виконувати завдання підготовки сил ТРО. Для них ТРО — це двадцята сирота у великій сім’ї, і ця сирота повинна на них працювати — можливо, десь її нагодують, але за забезпеченням вона точно не буде в пріоритетах.

— Щодо фінансування: в вашому законопроєкті на розвиток ТРО заплановано 3% від бюджету Міноборони і 3% від органів місцевого самоврядування.

— Так, це окреме фінансування і за рахунок Міноборони, і за рахунок місцевих органів самоврядування, і за рахунок центральних бюджетів. Цифра може змінюватись — з часом вона може зменшитись. Гроші, які громади будуть виділяти для власної безпеки — вони і залишаться в громадах, вони не підуть у Київ, не будуть вкрадені військовими, розпиляні. Ні. Громади самі контролюватимуть використання цих ресурсів.

— Є такий контраргумент, що ТРО може стати базою для якихось сепаратистських настроїв.

— В нашому законопроєкті ми врахували всі ризики, які бачили і в 2014 році. По-перше, обвинувачення нас в сепаратистських настроях іде від [Романа] Машовця як заступника голови Офісу президента, який надсилає листи в профільний комітет Верховної Ради зі словами: наразі закон не треба ухвалювати, наразі завдання — розробити концепцію, а в подальшому розробити закон.

— Концепцію вже розробляють стільки років…

— Та це процес в нікуди. По-друге, ставлю питання: керівників областей і районів хто призначає? Президент. Тому, коли люди на такому високому рівні заявляють, що вони бояться сепаратистських настроїв — тобто ви, як влада, підкреслюєте, що людям, яких ви призначаєте на посади, ви не вірите, не довіряєте і боїтесь, що вони вас зрадять? Це нонсенс. Тоді яка ви влада?

Наступне: наш законопроєкт передбачає створення постійно діючих ситуаційних центрів, які моніторять ситуацію всередині області або району в мирний час в зменшеному варіанті, а в період загрози — в розгорнутому, і всі представники силових і не тільки структур беруть участь в їхній роботі. Тобто в областях і районах штаби завжди готові до будь-яких дій і готують людей в ТРО до вирішення будь-яких проблем — пожеж, техногенних катастроф, ведення бойових дій, боротьби з ДРГ противника. Ми прописали так, що штабом керує заступник голови обладміністрації, який призначається Міністерством оборони з погодженням місцевої влади. Професійна людина, яка працює з двома гілками влади — областю і Міноборони — і яка може керувати і військовою компонентою, і цивільною.

— Навіть сьогодні, коли ТРО ще не створена і існує лише…

— На папері.

— На папері і ініціативі окремих людей…

— Абсолютно вірно — на бажанні окремих людей.

— Якщо б закон, який ви написали, ухвалили і він запрацював, країна отримала б ефективну працюючу структуру, яка буде надійною опорою для захисту нацбезпеки. Невже в ОП цього не розуміють?

— Не розуміють. Вони бояться власного народу — підготовленого, озброєного і навченого. От вам реальне ставлення держави до тих людей, які хочуть захищати свою державу.

— В країні за рік відбулася низка подій: перемир’я, якого фактичного немає; зрив операції з «вагнерівцями», спроби зірвати ініціативу зі створення тероборони. Виникає враження, що головною загрозою для нацбезпеки є Офіс президента.

— Жорстоке обвинувачення. І воно має під собою підґрунтя. У випадку з тією ж теробороною ми бачимо намагання створити щось незрозуміле, що працювати не буде. І головне, я ставлю питання: ті, хто нам заважають — ви командували ротами, батальйонами, бригадами, полками? Ні. Ви їх розгортали під час війни? Ні. Ви створювали, може, ВДВ чи ССО (у створенні яких я брав участь)? Ні. Ви будете керувати ТРО? Ні. Тоді якого біса ви заважаєте власному народу створити систему власної безпеки? Негідники заважають власному народу створити той щит, який захистить державу.

Територіальна оборона дозволяє створити систему, в якій не треба постійно тримати велику чисельність особового складу, постійно тримаються тільки інструкторський і керівний склад — це до 10 тис. людей. А всі інші — це служба вихідного дня. Ти будуєш свою кар’єру протягом тижня, як тобі зручно, а в суботу-неділю приходиш і займаєшся в ТРО. Нам кажуть: ви що, хочете нову службу створити, щоб не було строкової? Ну, шановні, якщо студент навчається в виші, а один раз на тиждень приходить в суботу займається — і поки він навчається, ще й отримує військову спеціальність, — що в цьому поганого? Абсолютно нічого. Ми можемо зарахувати це йому в військову службу. Це наша позиція. І коли нам кажуть, що цього немає в законі — шановні, для того і існуємо ми, щоб, дивлячись на потребу, вносити зміни в законодавство.

Розпродаж складу магазину касет Gillette! Знижки до -63%

Якісні інструменти за доступними цінами!

Виростіть прямо в квартирі! Дають по 10кг врожаю на рік

— Ви пропонуєте зробити як варіант проходження строкової служби — контрактну службу в ТРО?

— Так, протягом п’яти років. Чому п’яти? Ми ж не хочемо вкладати час, гроші і людський ресурс в людину, яка одразу піде. Тому протягом перших трьох років людина, яка не має абсолютно ніякої підготовки, проходить підготовку, отримує в кінці військово-облікову професію, а потім ще два роки (знову ж таки завдяки своїм вихідним — 40−48 діб на рік) — проходить службу, віддає те, що в неї вкладено. Це достатньо мотивує людей. Наразі використання строкової служби в Збройних силах — це, за великим рахунком, служба рабів, яких використовують не за бойовим призначенням, а як підрозділи забезпечення. На жаль, ситуація така. Так, це залежить від командирів: де командири зацікавлені — так; а де не зацікавлені — «прибирайте територію, ходіть в наряди, ще щось робіть, але не навчайтесь як бойові фахівці».

— Якщо у нас все є для створення ТРО — ресурси, бажання великої кількості людей, — то чого не вистачає? І які шанси, що ТРО буде створена?

— Шанси завжди 50 на 50 — чи так, чи ні. По-друге, будь-яке суспільство треба готувати до чогось. Якщо політичне керівництво на поточному етапі не дозріло до цього, ми намагатимемось донести інформаційно необхідність цього варіанту. Якщо це не допоможе, потрібна підтримка суспільства, щоб піднести це питання до рівня ухвалення рішень, які потрібні для безпеки держави.

— Скільки на це є часу?

— Часу у нас мало, але нас це не зупиняє. І навіть якщо є намагання «проторбити» наш законопроєкт і не ухвалити його, ми все одно будемо продовжувати боротись за безпеку держави і за наш законопроєкт. Час вже показав, що ми боремось за державу, а не за можливість набити кишені. При цьому, крім головного болю і непопулярності в очах влади нічого не отримали, але у нас є шалена підтримка з боку тих, хто вже бере участь в ТРО — ті ж самі командири батальйонів, яким чомусь забороняють приходити на зустрічі зі мною, коли я їжджу по Україні. Вони усі кажуть, що наш закон відповідає на всі ті питання, які вони не можуть вирішити. А той законопроєкт, який подається начебто від Офісу президента — він все залишає так, як є. Але час розставить крапки над «і». А ті, хто нам заважають, хай спочатку дадуть відповідь на питання, що вони зробили для держави до того і де вони були. Особливо в 2014—2015-му. Чому деякі з них — той самий Машовець — не пішов на війну?

В тому й біда, що люди, які в 2014-му не пішли воювати, прикрившись «липовими» чи не «липовими» папірцями, потім повспливали і презентують себе як суперпатріотів України. Коли Арестович себе презентує як професіонала, військового експерта, — а яким взводом, якою ротою командував пан Арестович? Ніякою. А чому він тільки в серпні 2018-го пішов на війну? А чому пан Арестович не розповість, як 8 листопада 2018 року він завів на мінне поле групу снайперів з Десни, де двоє загинули, а троє були важко поранені? Чому він не розповість, яким чином і навіщо він це зробив? «Військовий експерт» — це маніпулятор чистої води, провокатор; поп Гапон, який веде наше суспільство на розстріл. Його запрошували на ефіри, бо запрошували тих, хто не був на війні. Всі адекватні професіонали і патріоти були на війні, а це чудо залишилось і почало себе подавати як військового суперфахівця. Бо ті, хто був повинен захищати Україну, вони захищали її на фронті. А той, хто відсиджувався в кущах, почав себе презентувати військовим фахівцем.

— Складається враження, що або влада сприятиме створенню життєздатних структур, які будуть спроможні захищати країну, або ці структури створюватимуться самі — і рано чи пізно влада буде змушена їх визнати.

— Абсолютно вірно. Є таке золоте прислів’я: якщо процес п’янки не можна зупинити, його треба очолити. Це якраз про людей, які зараз при владі, але в армії не служили і не слухають тих, хто служив і має досвід. У нас, звичайно, не п’янка, але… Існує не одна сотня громадських об’єднань, які займаються ТРО, і вони існують незалежно від бажання уряду чи Офісу президента та далі продовжуватимуть [свою] роботу. Наш закон якраз дозволяє розставити крапки над «і». Якщо зараз ТРО — це така собі Вавилонська башта, і всі розмовляють різними мовами та не можуть вибудувати її, то якраз наш законопроєкт і розкладає, що, кому і як робити, починаючи від президента і до останнього громадянина. І ті, хто цьому заважають, хто голосує проти нашого законопроєкту — в моєму розумінні це вороги народу. Вороги України. Вони не хочуть мати Україну сильною і готовою до будь-яких проблем, не тільки до війни.

 

Кремлівська війна проти вакцин: в одній упряжці з ІДІЛ

Укрінформ

Програмна стаття Борреля і загальмованість Москви

На початку тижня, у понеділок, символічно збіглися дві події. Глава зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія через контрольовані державою ЗМІ поширює економічно мотивовану дезінформацію про західних розробників вакцин від коронавірусу. І водночас, того ж дня, з опитування “Левада-Центру” з’ясувалося, що більше половини жителів Росії, а якщо точніше, 58%, не готові робити щеплення від коронавірусу російською вакциною “Спутник V”. Навіть якщо вакцинація буде безкоштовною!

При уважному погляді виявляється: “заява Борреля” – насправді лише малий фрагмент його програмної статті про те, що треба посилювати боротьбу з системною дезінформацією, спрямованою на підрив демократичного світу.

«ОБЕЗЬЯНЬЯ ВАКЦИНА» – ЦЕ ВЗАГАЛІ ПРО ЩО?

Отже, що ж інформагентства взяли за найголовніше із запису в блозі Борреля: «Западные разработчики вакцин открыто высмеиваются в многоязычных российских СМИ, контролируемых государством, что в некоторых случаях приводит к абсурдным заявлениям о том, что вакцины превратят людей в обезьян… Такие рассказы явно направлены на страны, в которых Россия хочет продавать свою вакцину «Спутник V».

“Рейтер”, який оперативно поширив таку новину, в досилі ще згадав, що у вересні спікер Кремля Дмітрій Пєсков, який, ймовірно, за час пандемії став непоганим епідеміологом, прокоментував припинення клінічних випробувань британсько-шведської вакцини AstraZeneca через підозри на побічний ефект у одного з добровольців. Пєсков сказав журналістам (9 вересня), що російський «Спутник V» є більш надійним, оскільки заснований на аденовірусі, виявленому у людей, тоді як конкурентний продукт є «обезьяньей вакциной» (тому що розроблена на основі аденовірусу мавп).

Пояснення “Рейтер” є точним, втім, недостатнім. Після нього залишається відчуття, що Боррель не так щоб прибрехав, але дещо перебільшив, гіперболізував. Насправді він абсолютно коректно навів приклад креативу російських медіа. Історія ця давня, але зараз, коли тема вакцинації стала дуже актуальною, просто зайшла на нове коло.

Річ у тому, що після Дмітрія Пєскова, який бреше так часто, що його час називати новим Лжедмитрієм І, у недільних «Вестях недели» на «России-1» (13 вересня) на конкурентах відтоптався ще один знаний пропагандист і епідеміолог Дмітрій Кисельов. Він бездоказово заявив, що випробування AstraZeneca є науково некоректними і нібито вимагають «веры на слово». «Зато, – сказав Лжедмитрій II, – сейчас у российских карикатуристов есть твердый повод». І пафосно представив на екрані кілька простеньких фотожаб, які до рівня обіцяних «карикатур» не дотягують, – нехитре інтернетне ги-ги.

У нас в Україні на роспроп давно вже виробився імунітет. Але в Британії на таку відверту дифамацію строго наукових робіт в умовах загальної біди, та ще й з подачі прессекретаря Кремля, та ще й у підсумковій щотижневій програмі головного держканалу країни, відреагували болісно. І справедливо сприйняли (це було вже у середині жовтня) подію як акт російської пропаганди, націлений насамперед на країни, в які Росія хоче продавати власну вакцину.

На випуск Кисельова відгукнувся і глава британського МЗС Домінік Рааб, який назвав його роботу “жалюгідною дезінформацією”: “Немає жодних сумнівів у тому, що Велика Британія всесвітньо відома якістю нашої науки і досліджень. Ми – міжнародний еталон. І ми знаємо, що Росія має досвід використання дезінформації як інструменту зовнішньої політики”. (Варто зазначити, що, крім російської дези, творці AstraZeneca і «Спутника V» поговорили про можливість досліджень ефективності комбінації двох вакцин. І ще, до речі, саме сьогодні, 30 грудня, AstraZeneca стала другою після Pfizer вакциною, схваленою для масового застосування у Великій Британії).

ТУТ НЕ ДРІБНИЙ УКУС, А СЕРЙОЗНЕ ЗВИНУВАЧЕННЯ

Що важливо зазначити, на заяву Борреля російська преса і офіціоз реагувати не поспішали. Хоча, здавалося б, що є простішим? Знову ха-ха, ги-ги: з чого це раптом хлопець прив’язався до давньої історії?!

Щоб зрозуміти, чому так, треба почитати Жозепа Борреля не у викладі «Рейтер», а з першоджерела. І це його офіційний блог не де-небудь, а на сайті Європейської служби зовнішніх зв’язків, ЄСЗЗ. Цитата ж, наведена інформагентством, – лише невеликий уривок з великої публікації, фактично програмної статті, вже вибачте за пафос, Високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки під назвою “Боротьба з дезінформацією та інформаційними маніпуляціями як нагальна необхідність”.

Тоді виявиться, що давній фактик, який розбирався на початку матеріалу, там аж ніяк не головне. З самого початку Боррель ставить питання руба: “Супутня covid-19 грандіозна «інфодемія» показала, наскільки масштабними і шкідливими для нашої безпеки, демократії та суспільства можуть бути інформаційний вплив і дезінформація з-за кордону. Необхідна невідкладна боротьба з дезінформацією”.

Тобто, йдеться не про якийсь давній, разовий випадок. Той був згаданий лише як приклад недобропорядності під час вакцинації, що знову став актуальним … Ну, а закінчення абзацу, в якому цей приклад був наведений, призводить просто до вибуху мозку на Смоленській площі (там, у “сталінській висотці”, розташовується МЗС РФ):

“Очевидно, подібні сюжети націлені на країни, в яких Росія хоче реалізовувати власну вакцину, «Супутник-5». В умовах пандемії будь-які спроби сіяти такі необгрунтовані сумніви становлять небезпеку для здоров’я населення. Такі терористичні організації, як ДАІШ (він же ІДІЛ, – ред.), також користуються плутаниною у коронавірусній ситуації, щоб поширювати власну пропаганду”.

Те, що Росію в сенсі «дезы» і пропаганди на Заході часто згадують поряд з Китаєм, вже звично. Але тут глава дипломатії ЄС об’єднав в одному абзаці РФ та ІДІЛ! А це вже справді вихід на якісно інший рівень.

ПРОГРАМА БОРОТЬБИ З СИСТЕМНОЮ ДЕРЖДЕЗІНФОРМАЦІЄЮ

Корисно простежити і за розвитком думки Борреля у наступній главі – “Дезінформація ведеться вже давно”. Вибачте за довгу цитату з трьох абзаців, але з чудовими посиланнями:

“Деякі держави, наприклад, Росія і Китай, активно займаються цією діяльністю (дезінформацією з першочерговим використанням Інтернету, – ред.), намагаючись підірвати і повалити наші демократичні системи, а також цінності свобод, плюралізму, стримувань і противаг, що становлять їх основу.

ЄС веде роботу по боротьбі з дезінформацією вже багато років. Європейська Служба зовнішніх Зв’язків (ЄСЗЗ) однією з перших почала вести моніторинг прокремлівської дезінформації, поступово розширюючи сфери та інструментарій такого спостереження. Наразі групи ЄСЗЗ працюють по трьох регіонах: східному, південному ближньому зарубіжжю та Західних Балканах. Нещодавно була опублікована 5-а спеціальна доповідь з дезінформації, пов’язаної з COVID-19 (ось тут, на сайті «ЄС проти дезінформації», добре, детально, з посиланнями – про різні російські дезінформації щодо «корони»).

Випадки ненавмисного поширення неправдивої або такої, що вводить в оману, інформації – лише частина проблеми (посилання на останні матеріали сайту EUvsDisinfo, починаючи зі статті «Прокремлівська дезінформація і самоосвіта»). При цьому під час пандемії авторитарні режими використовують боротьбу з дезінформацією як привід для обмеження основних прав, особливо свобод слова і ЗМІ”.

Далі розглянуто поточні заходи демократичних країн по боротьбі з «дезой». Ну і фінал статті – просто знак оклику, який розставляє крапки на «і» (ця літера, по суті, і є перевернутим знаком оклику):

“Нам ще багато чого треба зробити в сфері боротьби з дезінформацією, щоб запобігти нападкам наших супротивників на демократичний лад з використанням дешевих, безвідмовних і безризикових для них тактик. Будь-які суб’єкти на міжнародній арені (серед яких, як ми пам’ятаємо, Росія в числі перших, – О. К.), які намагаються підточувати наше суспільство і вносити в нього розкол, повинні знати, що у такої діяльності будуть наслідки. За дезінформацію їм доведеться платити”.

ЧИ НЕ ЧАС ГОВОРИТИ ПРО ПОЧАТОК «ОТМИРАНИЯ МОЗГА» В КРЕМЛІ?

Сильний матеріал. З приводу таких російські пропагандисти люблять кричати: «Объявление войны!» І у цьому випадку з такими словами в чомусь можна погодитися. Так, це оголошення війни російській дезінформації. І не лише російській.

Лише у вівторок ввечері російське МЗС сподобилося на якусь відповідь іронічно пустотливими вустами Марії Захарової. Втім, цього разу її знаменитих підхихикувань в стилістиці МЗС КВН РФ не було. Все дуже строго і ображено: мовляв, ми до вас з усією душею і «Спутником V», а ви нам в душу плюнули своїм «ДАИШем».

Російська сторона у своїй заяві все зводить до «войны вакцин» та «попытке недобросовестной конкуренции, направленной против России и вакцин отечественной разработки». Звичайно ж, МЗС РФ називає «абсолютно неуместными параллели между усилиями России в борьбе с заболеванием и не имеющей никаких оправданий террористической активностью «Исламского государства».

Чесно кажучи, мені дуже симпатично, як тут застосоване, майже по Фрейду, дипломатичне формулювання про «не имеющую никаких оправданий» активність ІДІЛ! Якщо вчитатися, то можна подумати, що, на відміну від цього, певна «террористическая активность» Росії якісь виправдання має, наприклад, «усилия в борьбе с заболеванием».

І наостанок. Пам’ятається, рік тому президент Франції Макрон говорив щось про “відмирання мозку НАТО”. А тепер “Високий представник” ЄС говорить про комплексну, єдиним фронтом, боротьбу: “Завдяки сприянню таких міжнародних партнерів як “Група семи” і НАТО ми також можемо відстежувати загальносвітові тенденції (системної дезінформації, – ред.) і готувати заходи реагування на них”.

При цьому російський МЗС цілих два дні народжував відповідь у три абзаци на програмний матеріал Борреля. І це не перший приклад загальмованості. Ось уже в якому матеріалі поспіль доводиться констатувати уповільнену реакцію РФ, Кремля, Смоленської площі на якісь виклики (розслідування «з продовженням» про отруєння Навального, реакція на політичні кризи-2020 по імперському периметру РФ).

Може, вже час говорити про початок «отмирания мозга» в Кремлі і на Смоленській площі? (Олег Кудрін, Рига)

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 230

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua