Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 31.01.2021

Інформаційний резонанс доби: 31.01.2021

Революція Гідності: 31 січня майданівці пікетували ДАІ через підпали десятків авто

Революція 31 січня 2014 року, під час Революції Гідності, на Майдані та вулиці Грушевського було спокійно.

Під ранок температура в Києві опустилась до -22С°. Взагалі кінець січня 2014 року був доволі морозним. У Штабі національного спротиву попросили всіх, хто має таку можливість підвозити дрова, повідомляє Укрінформ.

Цього дня Міноборони України оприлюднило заяву, в якій засуджувало захоплення протестувальниками адмінбудівель і закликало Януковича вжити усіх законних заходів для стабілізації ситуації. У свою чергу тодішній генеральний секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен закликав армію України притримуватися нейтралітету при вирішенні політичної кризи в державі.

31 січня Віктор Янукович затвердив скасування так званих «диктаторських» законів, які були прийняті 16 січня, а також підписав закон про амністію. Згідно із цим законом активісти протягом наступних 15 діб мали б звільнити усі вулиці та адмінбудівлі, лише після чого влада почала б випускати заручників. На той час, за даними Генеральної прокуратури, за участь у масових заворушеннях по всій Україні були затримані 234 людини, з них 140 осіб заарештовано.

Вдень 31 січня близько 500 активістів вишикувалися біля КМДА і звідти відправилися пікетувати столичне управління ДАІ, що на вулиці Богдана Хмельницького. Причиною пікету стали підпали автомобілів в ніч на 30 січня у різних районах Києва. Тієї ночі за різними даними згоріло від 17 до 23 авто. Люди вимагали від керівництва Державтоінспекції знайти тих, хто спалив машини учасників Автомайдану та інших автомобілістів, не причетних до якихось протестних рухів.

В свою чергу Віталій Кличко закликав українців організувати патрулювання вулиць своїх міст, особливо ввечері і вночі.

 

У Києві вшанували пам’ять загиблого на Майдані білоруса – УП

У центрі Києва відбулася церемонія вшанування пам‘яті Героя України Михайла Жизневського, який загинув під час подій Революції Гідності.

Джерело: Укрінформ

Деталі: Учасники заходу вирушили ходою від пам’ятника княгині Ользі на Михайлівській площі до народного меморіалу Жизневському на вулиці Грушевського.

Кілька сотень людей зі стягами Білорусі, України та руху “Правий сектор” пройшли Михайлівською, Софіївською площею, вулицею Богдана Хмельницького, Хрещатиком та Грушевського до меморіалу Жизневському.

“Михась Жизневський – герой двох народів, який загинув за нашу свободу”, “Михасю Жизневському: слава, слава, слава!”, “Жыве Беларусь”, “Слава Україні – Героям Слава”, “Україна і Беларусь понад усе”, “Верым, можам, пераможам”, “За нашу і вашу свободу!”, “Поки ми єдині – ми не переможні”, “ОМОН = Беркут””, – скандували учасники пам’ятної ходи.

Довідка: Білоруський активіст Євромайдану загинув від кульового поранення під час штурму на вулиці Грушевського 22 січня 2014 року. Михайлу Жизневському 13 червня 2017 року було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).

 

У Мінську понад 120 затриманих, в тому числі швейцарська журналісткаУП

У Мінську в неділю затримали понад 120 осіб, в тому числі швейцарську журналістку Люцію Чіркі.

Джерело: правозахисний центр “Весна“, білоруська служба Радіо Свобода

Деталі: Як пише “Весна”, в Мінську затримано швейцарську журналістку Люцію Чіркі (Luzia Tschirky). Люція встигла повідомити, що її затримали в центрі міста.

Близько 16.00 за київським часом посольство Швейцарії повідомило “Весні”, що журналістку звільнили.

Також “Весна” публікує імена понад 120 осіб, затриманих у неділю в Мінську.

Телеграм-канал “Списки затриманих” також повідомляє про більш ніж 120 затриманих у Мінську.

Як повідомляє Радіо Свобода, затримання відбулися в центрі Мінська, коли сотні людей вийшли на спільну прогулянку без плакатів і прапорів.

 

Доба у зоні ООС: окупанти дев’ять разів зривали «тишу»

01.02.2021, 07:34

Протягом минулої доби, 31 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на зведення пресцентру штабу ООС.

“В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», поблизу населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з міномета 120-го калібру, автоматичних станкових, станкових протитанкових та підствольних гранатометів, а також великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї”, – йдеться у повідомленні.

Для коригування вогню окупанти використали безпілотник “КРИЛО”, який вчасно був подавлений засобами радіоелектронної боротьби.

Біля Лебединського збройні формування РФ здійснили провокаційний обстріл з міномета 82-го калібру, а біля населеного пункту Піски – з автоматичних станкових гранатометів. Поблизу Опитного ворог випустив кілька черг в бік українських позицій зі стрілецької зброї, а в передмісті Авдіївки – ще й з великокаліберного кулемета.

Бойових втрат серед українських військових немає.

Від початку поточної доби, 1 лютого, зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Поблизу Авдіївки, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», російсько-окупаційні війська відкривали неприцільний обстріл в бік наших позицій з ручного протитанкового та підствольного гранатометів.

Як повідомлялось, 30 січня в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано п’ять порушень режиму припинення вогню.

 

На Донбасі – чотири порушення «тиші»: окупанти коригують вогонь з дрона

У районі проведення операції Об’єднаних сил протягом поточної доби було зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє штаб ООС у Фейсбуці.

“Протягом поточної доби, 31 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню”, – йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» на Приазов’ї, неподалік населеного пункту Водяне, збройні формування Російської Федерації відкривали вогонь в бік українських позицій з міномету 120-го калібру, автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів.

Для коригування вогню противник використав безпілотний літальний апарат типу «КРИЛО», але вмілими діями наших захисників БПЛА був подавлений засобами радіоелектронної боротьби, що унеможливило його подальше застосування.

Поблизу Лебединського російсько-окупаційні війська здійснили провокаційний обстріл з міномету 82-го калібру, а в передмісті Авдіївки –з великокаліберного кулемета.

Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Бойових втрат серед наших захисників немає.

Також у штабі ООС повідомили, що в районі проведення операції Об’єднаних сил сьогодні сапери ДСНС розмінували майже 4 га території та передали на знищення 119 вибухонебезпечних предметів.

“Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил і надалі контрольована українськими воїнами”, – запевняють у штабі ООС.

Як повідомляв Укрінформ, у звіті СММ ОБСЄ від 30 січня йдеться, що збройні формування РФ та її найманці грубо порушують мінські домовленості, розміщуючи за визначеними лініями відведення важке озброєння. ОБСЄ виявила на Донбасі гаубиці, міномети та танки за лініями відведення.

 

ОБСЄ виявила на Донбасі гаубиці, міномети та танки за лініями відведення

Збройні формування РФ та її найманці грубо порушують мінські домовленості, розміщуючи за визначеними лініями відведення важке озброєння, про що йдеться у Звіті СММ ОБСЄ від 30 січня.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС із посиланням на інформацію української сторони СЦКК.

“Так, 28 січня міні-БПЛА СММ ОБСЄ на полігоні поблизу населеного пункту Новоселівка Донецької області зафіксував 3 одиниці 122мм гаубиць 2С1 “Гвоздика”, 5 одиниць 120 мм мінометів та 14 одиниць танків Т-72. Зазначене озброєння розміщене з порушеннями встановлених ліній відведення”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, на цьому полігоні також зафіксовано 10 одиниць БМП, що класифікується як військова присутність та присутність військового типу у зоні безпеки.

Зазначається, що чергове грубе порушення комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей вкотре демонструє зневажливу позицію представників збройних формувань РФ до норм та прав міжнародних домовленостей.

 

Збройні сили РФ починають навчальні маневри поблизу кордонів України

Понад 800 військовослужбовців та близько 200 одиниць військової техніки задіяні у маневрах, які проводить 20-а загальновійськова армія Західного військового округу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє російський Інтерфакс.

Згідно з задумом навчань, умовний противник зміг непомітно виконати обхід основної частини загальновійськового угруповання військ у Воронезькій області.

Головною метою навчань є перевірка підрозділів щодо готовності відбиття прихованої атаки “противника” та прийняття рішень задля знищення переважаючих сил, наголошується у повідомленні.

20-а загальновійськова армія вважається одним з найбільших об’єднань Збройних сил РФ. Штаб армії розташований у Воронежі, що неподалік кордону з Україною.

 

«Форум» в окупованому Донецьку свідчить про загострення ситуації на Донбасі — Кравчук

Проведення пропагандистського “форуму” в окупованому Донецьку свідчить про те, що на Донбасі загострюється ситуація.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі каналу “Україна 24” повідомив голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук.

“Потрібно визнати, що на Донбасі відбувається загострення ситуації, не тільки в тому плані, що пройшов форум (“Русский Донбас” — ред.) і проголошені різні заяви, тези, “матінка Росія, забери нас до себе” і так далі, але тут питання в концептуальному підході. Ті люди, які представляють ОРДЛО на нашому засіданні ТКГ, такого не кажуть. Вони говорять про те, що Україні потрібно виконувати Мінські домовленості, що потрібно виконувати Нормандські угоди, а про себе вони мовчать. Тобто вони не говорять, що мова йде про якесь російське державне утворення, як було сказано на цьому пропагандистському шоу”, — сказав Кравчук.

З його слів, потрібно досягти ясності. “У нас постане питання на наступному засіданні: а кого вони представляють? Росія сьогодні скаже одне, завтра інше, ми вже звикли до такої політики, а мова йде про те, чи стоять представники ОРДЛО, які беруть участь в ТКГ, на таких же позиціях, як їх ватажок і пропагандисти з Росії, чи ні? А якщо у них інша думка — то чия? Тобто, для того, щоб було зрозуміло, про що ми будемо говорити, які завдання ставити, рішення приймати, нам потрібно добитися ясності. А те, що такі заяви не сприяють поліпшенню роботи, зрозуміло”, — сказав Кравчук.

Він також зазначив, що в разі, якщо представники ОРДЛО підтвердять позиції, озвучені російськими пропагандистами на “форумі”, він звернеться до співголови ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау для того, щоб порядок денний був кардинально змінений.

Як повідомлялося, 28 січня в окупованому Донецьку пройшов «форум» сепаратистів «русский Донбасс», на якому прийняли «доктрину» з відповідною назвою. «Доктриною» передбачене встановлення контролю терористів «ДНР» і «ЛНР» над усією територією Донецької та Луганської областей.

 

Кравчук заявив, що ситуації на Донбасі загострилась

УНН. Ситуація на Донбасі загострилася, заявив в ефірі каналу “Україна 24” перший президент України, голова української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук, передає УНН.

Цитата

“Потрібно визнати, що на Донбасі відбувається загострення ситуації не тільки в тому плані, що пройшов форум (окупантів з інтеграції. — ред.) і були проголошені різні заяви, тези, „матінка Росія, забери нас до себе“ і так далі, але тут питання в концептуальному підході”, — сказав Кравчук.

“Ті люди, які представляють ОРДЛО на нашому засіданні ТКГ, такого не кажуть. Вони говорять про те, що Україні потрібно виконувати Мінські домовленості, що потрібно виконувати Нормандські угоди, а про себе вони мовчать. Тобто вони не говорять, що мова йде про якийсь російському державному утворенні, як було сказано на цьому пропагандистському шоу”, — сказав він.

Деталі

За його словами, в разі, якщо представники ОРДЛО підтвердять позиції, озвучені на форумі, він звернеться до співголови ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау для того, щоб порядок денний був кардинально змінений.

Що передувало

Напередодні стало відомо, що в тимчасово окупований Донецьк прибули російські пропагандисти, у тому числі, головний редактор Russia Today Маргарита Симоньян.

У контексті згаданих подій, у Кремлі вчора прокоментували питання “приєднання Донбасу до Росії”.

Так, зі слів представника Кремля, Росія не збирається “повертати” український Донбас, але продовжить нібито “захищати інтереси російськомовного населення”.

Раніше у МЗС заявили, що метою проведення в окупованому Донецьку “інтеграційного форуму” терористів є створення Росією перешкод для мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

 

Кравчук хоче винести на референдум питання Донбасу і КримуУП

Експрезидент, голова української делегації в ТКГ щодо Донбасу Леонід Кравчук вважає, що на всеукраїнський референдум потрібно винести питання Донбасу і Криму.

Джерело: Кравчук в ефірі каналу “Україна 24”, відповідаючи на запитання, яке питання слід було б винести на загальнонаціональний референдум уже зараз

Пряма мова: “Найбільш болючим питанням сьогодні є питання Донбасу і Криму”.

“Має бути на референдумі так сказано, що народ за те, щоб Україна була цільною, незалежною, з поверненням її територій. Ось головне питання референдуму, а не яким способом це робити. Спосіб має представити вже держава, влада, Верховна Рада. А народ має сказати: “Ні, цього не може бути, вся територія України є цільною і незалежною і вона має належати Україні””.

Деталі: Кравчук зазначив, що анексія Криму і війна на Донбасі сприймається політичними силами України по-різному.

Пряма мова: “Часто політики, які фактично підтримують кремлівську політику, видають себе за патріотів і проголошують свої уподобання на різних політичних майданчиках. І народ буквально не може зорієнтуватися в тому плані, а яка ж спільна думка у політичних сил.

Вони розійшлися в корінному питанні. Йдеться про мир і війну, життя і смерть. Рідко буває, щоб так глибоко розходилися люди, а вони розходяться. Тому, можливо, нам потрібно буде винести (на референдум – ред.) для того, щоб люди сказали, як має бути організоване життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями.

Я хочу висловити спільну позицію США, ОБСЄ, нового головуючого, міністра закордонних справ Швеції з питань України. Подивіться, як було сказано і має важливість для можливого ​​формулювання питання на референдум: пошук сталого політичного врегулювання в Україні має відбутися відповідно до принципів міжнародного права, зобов’язань ОБСЄ з повагою до повного суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим та місто Севастополь”.

 

Фонд Навального передав США “санкційний список” оточення ПутінаУП

Заснований Олексієм Навальним Фонд боротьби з корупцією (ФБК) звернувся до президента США Джо Байдена з пропозицією запровадити санкції проти 35 людей, наближених до президента Росії Володимира Путіна.

Джерело: CNN

Деталі: Виконавчий директор ФБК Володимир Ашурков заявив, що Фонд закликає США чинити тиск на Путіна для звільнення Навального.

Мова йде про санкції проти 35 високопоставлених російських чиновників, зокрема, проти олігарха Романа Абрамовича та міністра охорони здоров’я Михайла Мурашка.

У листі до Байдена вказані три категорії осіб. Перша – “близькі друзі та гаманці Путіна”. Це олігархи, які зберігають кошти російського керманича та його оточення.

Друга – представники влади РФ, які причетні до придушення протестів.

Третя – силовики, “замішані” у переслідуванні Навального та ФБК.

У листі йдеться, що 7 із вказаних 35 осіб уже перебувають у санкційних списках Сполучених Штатів. Ашурков додав, що такий самий лист скерують чиновникам ЄС та уряду Великої Британії.

Нагадаємо:

18 січня суд арештував Навального на 30 діб, його звинувачують в ухиленні від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин.

Це сталося відразу після того, як опозиціонер повернувся з Німеччини, де лікувався від отруєння, в якому підозрюють ФСБ РФ.

 

Російські пропагандисти “знайшли” руку США у фільмі про палац Путіна –  УП

В ефірі телеканалу “Росія 1” заявили, що розслідування Олексія Навального про палац Володимира Путіна у Геленджику “було знято” в німецькій кіностудії, а спонсорували фільм нібито Сполучені Штати.

Джерело: РИА Новости

Деталі: В ефірі російського державного телеканалу вийшов сюжет, в якому пропагандисти спробували дискредитувати інформацію, викладену у розслідуванні Олексія Навального про палац Володимира Путіна в Геленджику.

“Росія 1” заявляє, що фільм про палац знімався в німецькому Кірхцартені у місцевій кіностудії. Після цього вони роблять висновок, що зйомки такого фільму – це ведення “антиросійської діяльності на гроші США”. Проте доказів цього не наводиться.

Додатково: Місцева німецька газета Schwarzwälder Bote 22 січня публікувала матеріал, в якому йшлося про роботу Навального над фільмом про палац Путіна. Видання писало, що фінальне опрацювання матеріалів розслідування команда Навального проводила у Кірхцартені.

Передісторія:

19 січня, на наступний день після затримання Олексія Навального в Росії, його “Фонд боротьби з корупцією” опублікував розслідування про палац президента РФ Володимира Путіна під Геленджиком і про його жінок.

Журналісти “Медузи” дізналися, що палац у Геленджику будували з 2006-2007 року, а президент Росії Володимир Путін бував у цій резиденції щонайменше 4 рази.

25 січня Путін прокоментував розслідування Навального і все заперечив.

У Кремлі стверджують, що одіозний палац у Краснодарському краї належить не президентові Путіну, а підприємцям.

30 січня російський бізнесмен Аркадій Ротенберг заявив, що є бенефіціаром “палацу Путіна” у Геленджику.

 

Протести у РФ: вже більше 4 тисяч затриманих, ОМОН б’є людей

31 січня 2021, 16:30, УП

Під час недільних мітингів у різних містах Росії затримали понад 4 тисячі осіб, найбільше – у Москві.

Джерело: РБКМедузаОВД-Инфо

Деталі: За даними ОВД-Инфо, станом на 17:20 за київським часом на акціях на підтримку Навального в Росії затримано вже більше 4000 людей.

Лідером за кількістю затриманих є Москва (1167). Далі йде Санкт-Петербург (862), а також Красноярськ і Владивосток.

У Владивостоку до затриманих у відділі поліції застосовують фізичне насильство, стріляють з травматичної зброї і б’ють електрошокером.

Російські видання публікують відео нападу силовиків на учасників мітингів.

Жорсткі затримання тривають у Петербурзі:

ОМОНівці б’ють людей кийками, з хід пішли електрошокери. Одному з учасників протесту після удару струмом стало погано, у нього почалися судоми.

У Челябінську силовики також б’ють протестувальників, включаючи літніх жінок.

Поблизу ізолятора в Москві, де утримують Навального, затримані десятки людей. Звідти від’їхали кілька переповнених автозаків.

Нагадаємо: 31 січня в багатьох містах Росії поновилися мітинги на підтримку арештованого опозиціонера Олексія Навального.

 

Нагнали силовиків і відключили інтернет: у Сімферополі готувалися до акції за Навального

31.01.2021, 17:43

У центрі Сімферополі не спостерігається ознак проведення масового заходу, але на центральних вулицях знаходяться силовики, співробітники підконтрольної Росії адміністрації Сімферополя, Росгвардія, а також військовий патруль.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Крим.Реалії.

Зазначається, що вся площа за периметром оточена металевими огорожами, уздовж яких чергують молоді люди в штатському. Також уздовж площі ходить патруль поліції. Біля кожного підземного переходу в центрі міста багато людей в штатському, у перехожих молодого віку вибірково просять пред’явити документи.

Крім цього в центрі міста відключений як стаціонарний, так і мобільний інтернет, не працюють банкомати.

У центрі Севастополя біля площі Нахімова 31 січня велике скупчення поліції, на під’їздах до центру чергують поліцейські наряди. Центральний вхід до Приморського бульвару перекритий​.

У Сімферополі за день до чергової анонсованої в сусідній Росії акції на підтримку опозиціонера Олексія Навального огородили центральну площу високими металевими огорожами.

У Севастополі російський суд виніс 12 постанов про призначення покарання за участь в акції на підтримку Навального.

Як повідомлялося, через заплановані акції протесту в Москві закрили на вхід і вихід сім центральних станцій метрополітену. Також змінили маршрути наземного транспорту.

17 січня Олексія Навального було затримано в зоні паспортного контролю аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався до РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року.

 

У РФ затримано більше 80 журналістів і рекордну кількість протестувальників

31 січня 2021, 18:14

У Росії під час акцій на підтримку опозиціонера Олексія Навального в неділю затримано рекордну кількість людей – більше 5 тисяч, в тому числі більше 80 журналістів.

Джерело: член бюро Профспілки журналістів і працівників ЗМІ Софія Русова у коментарі “Відкритим медіа“, ОВД-ИнфоМедуза

Деталі: За словами Русової, відомо про затримання по всій Росії 82 журналістів, деякі з них вже відпущені.

У Москві, за даними профспілки, затримані 21 представник ЗМІ, у Петербурзі – 10.

Серед затриманих – Сергій Пархоменко (“Ехо Москви”), Михайло Зеленський (“Холод”), Олена Костюченко (“Нова газета”), Антон Фейнберг (РБК), Валерія Савінова (“МБХ медіа”) та інші.

Русова розповіла про новий факт побиття представника преси. Журналіст Іван Клейменов, який пише для “Медузи” та “Сноба”, був затриманий на сходинках театру Романа Віктюка в Москві. Співробітник поліції застосував до репортера електрошокер, у нього травма голови.

За даними “ОВД-Инфо” на 22:00, всього в Росії в неділю були затримані більше 5 тисяч осіб.

Прес-секретар “ОВД-Инфо” Костянтин Фомін у розмові з “Відкритими медіа” назвав ці дані рекордними за всю історію спостереження цієї організації за російськими акціями протесту. Організація була створена в грудні 2011 року.

У той же час, штаб Навального повідомив, що протестна акція 31 січня в Москві завершена.

Наступна акція відбудеться 2 лютого о 10:00 мск перед будівлею Симоновського суду, де будуть оголошувати рішення за позовом ФСВП про заміну умовного терміну для Навального на реальний.

Хода у неділю в Москві, в якій взяли участь кілька тисяч людей, тривала більше чотирьох з половиною годин, пише “Медуза”. Демонстранти пройшли від станцій метро “Червоні ворота” і “Сухаревська” до Площі трьох вокзалів, а потім до СІЗО “Матроська тиша”. Після того, як протестуючих розігнали біля ізолятора, вони знову повернулися до метро “Комсомольська”. Поліція проводила жорсткі затримання протягом всієї ходи.

У центрі Москви в неділю обмежували роботу громадського транспорту і забороняли парковку. Метро вже запрацювало, автобуси теж вже повинні почати їздити, а парковку почнуть дозволяти тільки вночі.

 

У Берліні вимагали звільнити політв’язнів Кремля та «судили» Путіна

31.01.2021, 21:51

Велелюдна акція з вимогою звільнення російського опозиціонера Олексія Навального та всіх політв’язнів Кремля, в тому числі українців, відбулася в Берліні 31 січня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми збираємося в Берліні, щоб висловити свою солідарність з Олексієм Навальним і всіма політичними в’язнями в Росії та на окупованих нею територіях. Від нашої активності багато залежить. Покажемо німецькому суспільству і владі, що Путін – це не Росія, що багато росіян проти диктатора, за свободу і демократію у своїй країні», – заявляють організатори акції.

Вона розпочалася інсталяцією біля Berlin Story Museum, розташованого в бункері часів Другої світової війни, де відтворена кімната з бункера Гітлера, у якому він провів останні дні. «Путіна» витягли з бункера та посадили в клітку з написом «Гаага». Автомобіль з кліткою рухався (в оточені поліцейських) центром міста до Потсдамер плац, де чекали демонстранти. Там відбувся «міжнародний суд», у якому взяли участь близько тисячі людей.

Надалі протестувальники перемістилися до посольства Росії, де провели мітинг, на якому вимагали справедливого суду над режимом Путіна за всі скоєні ним проти людяності злочини, а також негайного звільнення всіх політичних в’язнів Кремля, у тому числі у Криму та на Донбасі та на всіх інших окупованих РФ територіях.

Серед гасел, з якими хода рухалася містом, були: «Руки геть від України!», «Свободу кримським татарам, свободу українським в’язням Кремля!», «Ні – «Північному потоку-2», так – санкціям проти путінських олігархів!», «Путінських агентів геть з Німеччини. Путін – загроза миру, Путін – загроза Німеччині!», «Свободу Шевандіну!», «Свободу Черкасу!».

Олег Шевандін – спортсмен і громадський діяч, президент Федерації ушу / кунгфу Донецької області, багаторазовий чемпіон Європи та володар кубків світу – перебуває в полоні бойовиків 5 років і 9 місяців. Кадрові військові РФ захопили його 1 травня 2015 року в рідному Дебальцевому, коли він повернувся в місто, щоб допомогти мамі. Його звинуватили в «шпигунстві на користь України». Ще один «український шпигун» Володимир Черкас перебуває в полоні 3 роки і 5 місяців.

Україна бореться за визволення обох чоловіків, але ватажки ОРДЛО та кремлівські куратори вперто не вносять їх до списків обміну полоненими.

«Ми зібралися, аби нашого спільного з Україною ворога, якого звуть Володимир Володимирович Путін, «викурити» з бункера, де він весь цей час перебуває, і де він коїть свої злочини, які вже можна порівняти зі злочинами гітлерівського режиму», – розповів кореспонденту Укрінформу один з організаторів акції Дмитро Баграш.

За його словами, те, що роблять з полоненими українцями в Донецьку, можна порівняти з тим, що коїлось у гітлерівській Німеччині. «Наш спільний ворог, який має нас об’єднувати, це пан Путін. Дуже сподіваюсь, що незабаром можна буде витягнути Путіна з бункера та доставити до суду», – заявив Баграш.

Інший учасник акції Григорій Кофман зауважив: те, що українці першими зробили у 2004-му, а потім у 2014 році, є «прикладом для багатьох, у Росії в першу чергу». Саме тому Кремль так боїться «кольорових» революцій, адже це – серйозний поштовх до змін.

Це вже друга така масова акція в Берліні. Минулими вихідними ходою від відомства канцлера ФРН до посольства РФ пройшли майже 5 тисяч людей.

 

У ЄС засудили масові затримання й жорстокість у Росії

31 січня 2021, 22:01, УП

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель засудив масові затримання і застосування сили щодо протестувальників у Росії.

Джерело: Боррель у Twitter

Дослівно: “Висловлюю жаль з приводу масових затримань та непропорційного використання сили проти протестувальників та журналістів у Росії, що знову відбулися сьогодні.

Люди повинні мати можливість реалізувати своє право на демонстрації, не боячись репресій. Росія повинна виконувати свої міжнародні зобов’язання”.

Що передувало: Під час акцій на підтримку опозиціонера Олексія Навального у Росії в неділю було затримано рекордну кількість людей – більше 5 тисяч, в тому числі більше 80 журналістів. Затримання часто супроводжувалося побиттям, застосовувалися електрошокери.

 

Росіянам погрожують мільйонними штрафами за «перебільшення» протестів

01.02.2021, 01:28

Державний регулятор РФ пообіцяв штрафувати за повідомлення у соцмережах «із завищеними показниками кількості учасників незаконних мітингів».

Як передає Укрінформ, про це пише Meduza з посиланням на Роскомнагляд.

«На підставі вимог генеральної прокуратури та Роскомнагляду адміністрації соцмереж блокують доступ до неправдивої інформації із завищеними показниками кількості учасників незаконних мітингів, про нібито факти насильства та сутичок, загибелі учасників акцій», – указують у відомстві.

Зазначається, що у Роскомнагляді також нагадали: відмова обмежити доступ до забороненої інформації карається штрафом у розмірі від 800 тисяч до 4 мільйонів рублів, а в разі її невидалення законодавство дозволяє блокувати відповідні сторінки.

Як повідомлялося, за підрахунками Профспілки журналістів та працівників ЗМІ, 31 січня під час акцій на підтримку Олексія Навального у РФ було затримано 82 журналісти, загалом правозахисники повідомляють про 5045 арештів.

 

Трамп залишився без адвокатів перед процесом про імпічмент – CNN

Колишній президент США Дональд Трамп залишився без провідних адвокатів за десять днів до старту процесу власного імпічменту.

Як передає Укрінформ, про це пише CNN.

Як зазначається, Трамп був незгодний зі стратегією захисту, яку запропонували його адвокати.

Серед адвокатів, які пішли від Трампа, – головні захисники Бутч Бауерс та Дебора Барбері з Південної Кароліни. Їх помічники з цього штату Джонні Гассер та Грег Гарріс теж залишили Трампа. Крім того, над справою про імпічмент припинив роботу юрист Джош Говард.

За даними CNN, це відбулося в результаті розбіжностей з приводу стратегії захисту. Трамп наполягав на тому, щоб адвокати йшли по лінії фальсифікації виборів президента. Однак юристи вважали за краще відштовхуватися від того, що цей імпічмент оголошується вже після завершення президентського терміну. Натомість Трамп категорично не погодився з цими аргументами.

Як повідомляв Укрінформ, президентські вибори у США відбулися 3 листопада 2020 року. За підсумками голосування виборців та колегії вибірників новим президентом країни став Джо Байден. Дональд Трамп зазнав поразки.

 

Мітинг перед штурмом Капітолія спонсорувала донор виборчої кампанії Трампа – WSJ

31.01.2021, 20:13

Мітинг у американській столиці Вашингтон 6 січня, котрий передував штурму Капітолію прихильниками експрезидента США Дональда Трампа, організувала та профінансувала невелика група людей, серед них — донор виборчої кампанії Трампа Джулі Дженкінс Фанчеллі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що понад половину суми, яку витратили на захід, пожертвувала спадкоємиця американської мережі супермаркетів Publix Джулі Дженкінс Фанчеллі. Йдеться про пожертву у 300 тисяч доларів з 500 тисяч, витрачених загалом на організацію мітингу 6 січня.

WSJ повідомляє, що отримати кошти від Фанчеллі допоміг відомий американський теоретик змов, крайній правий ведучий Алекс Джонс.

За даними видання, Джонс пообіцяв понад 50 тисяч доларів для початкових витрат на проведення мітингу в обмін на право виступити в обраний ним самим час. Джонс оприлюднив дискредитовані теорії змови, приймав на своїх популярних радіо- та Інтернет-відео-шоу лідерів «Гордих хлопців» (Proud boys— англ.) та «Вірних присязі» (Oath Keepers — англ.), двох екстремістських груп, які були помітними під час заворушень.

Джонс та Фанчеллі не надали коментарів з цього приводу. Водночас мережа супермаркетів Publix оприлюднила заяву, у якій зазначила, що Фанчеллі не є співробітником мережі та не бере участі в ділових операціях, й не представляє компанію жодним чином.

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня Конгрес США мав затвердити результати голосування вибірників, які підтвердили перемогу демократа Джо Байдена на президентських виборах, що відбулися 3 листопада 2020 року. Однак засідання довелося перервати на декілька годин через протести прихильників Трампа, які увірвалися до Капітолію.

Унаслідок зіткнень загинули п’ять людей. Поліція заарештувала понад 150 осіб. Інавгурація Байдена відбулася 20 січня.

 

Зеленський – про штурм Капітолія: Ніхто не очікував, що це може статися у США

Президент України Володимир Зеленський був дуже стурбований подіями у США, пов’язаними зі штурмом Конгресу, який стався на початку січня.

Як передає Укрінформ, про це Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю Axios, яке вийшло на американському телеканалі HBO.

«Ми звикли вірити, що Сполучені Штати мають ідеальні демократичні інститути, де влада передається спокійно… В Україні ми пережили дві революції… ми розуміли, що таке може статися у світі. Але що це може статися у Сполучених Штатах? Ніхто цього не очікував… Я дуже переживав… Я не хотів, щоб у вас був переворот», – зазначив Зеленський.

Він також зауважив, що після таких подій «світові було б дуже важко сприймати Сполучені Штати як символ демократії».

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня Конгрес США мав затвердити результати голосування вибірників, які підтвердили перемогу демократа Джо Байдена на президентських виборах, що відбулися 3 листопада 2020 року. Однак засідання довелося перервати на декілька годин через протести прихильників Трампа, які увірвалися до Капітолія.

Унаслідок сутичок загинули п’ять людей

 

Зеленський: У мене дуже просте питання – пане президенте США, чому ми досі не в НАТО?

Володимир Зеленський сподівається, що за новообраного президента Джо Байдена Україна і США ввійдуть у новий етап відносин, що посилить безпеку нашої держави.

Про це Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю Axios, передає Укрінформ із посиланням на Голос Америки.

«Я щиро бажаю Джо Байдену успіху з усіма викликами, які перед ним постануть. Що стосується України, я б хотів, щоб ми увійшли в новий етап та стали на новий шлях. Президент Байден казав, що він турбується і продовжуватиме турбуватись та працювати задля безпеки в Європі», – сказав Зеленський.

Він пояснив, що для України це найважливіше, «бо безпека в Європі – це про нас».

«На сході України триває війна, триває агресія Російської Федерації, анексія Криму. Тож я хотів би, щоб США і зокрема президент Байден, який дуже знайомий з Україною, допомогли нам вийти з цієї по-справжньому трагічної ситуації», – зазначив Президент.

На запитання журналіста – «Чого саме ви потребуєте від Сполучених Штатів?» – Зеленський відповів: «Ми вдячні за все. Але якщо ми, українці, і Україна хоче бути рівноправним членом альянсу, рівноправним членом НАТО… Це одне з найважливіших питань безпеки – тієї самої безпеки, про яку говорить президент Байден. В такому разі в мене є дуже просте питання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?».

 

Зеленський розповів, що його образило після розмови з Трампом

УНН. Президент України Володимир Зеленський заявив, що після розмови з 45-м президентом США Дональдом Трампом у вересні 2019 року, його образило те, як на сторінках ЗМІ висвітлювалась інформація, коли писали, що під час розмови Трамп тиснув Зеленського. Про це він сказав в інтерв’ю виданню Axios, яке виходить на американському телеканалі HBO, пише УНН.

Цитата

Ведучий спитав Зеленського: “На жаль, коли більшість американців чують ваше ім’я, перше, що приходить на думку, це та розмова з Дональдом Трампом, це імпічмент Дональда Трампа. Вони цікавляться, що відбувалось з вами, що відбувалось в вашій голові?”.

“Коли моє ім’я з’являється на сторінках тих чи інших ЗМІ, я читав, що (під час розмови) Трамп тиснув. По-перше, це було дуже образливо. Чому? Бо я президент України. Ми менше, але ми незалежна країна. І ми довели це Росії, ми зберегли свою територію. Ми продовжуємо це доводити, що ми незалежна країна. Він (Трамп. — ред.) не тиснув на мене, я ніколи так не скажу”, — сказав Зеленський.

Деталі

Президент визнав, що все ж щодо розмови була одна “неприємність”.

“Коли опублікували нашу розмову. Я вважаю, що це дуже неправильно. І опубліковувала це не Україна. Я б ніколи це не допустив. Я вважаю, неважливо, про що ми говорили: це перша серйозна розмова між двома президентами”, — розповів Зеленський.

Що передувало

У вересні 2019 року The Washington Post повідомило, що Трамп схиляв Зеленського відкрити справу щодо сина свого конкурента на виборах-2020 Джо Байдена.

Потім Білий дім оприлюднив розшифровку цієї телефонної розмови, в якій, зокрема, Трамп згадав розслідування проти свого політичного опонента Джо Байдена.

Ще пізніше у Конгресі опублікували текст скарги інформатора на розмову Трампа з Зеленським.
18 грудня 2019 року Дональд Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому Палата представників оголосила імпічмент. Йому закидали зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу.

 

Люди з оточення Зеленського розповіли про контакти з Джуліані й ТрампомУП

Соратники президента Володимира Зеленського у розмові з американськими журналістами поділилися спогадами про контакти з адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані, які відбулися влітку 2019 року. Тоді від України очікували заяв, які могли б допомогти Трампу переобратися на другий термін.

Джерело: матеріал The Washington Post

Деталі: У липні 2019 року тодішній президент США Трамп зателефонував Зеленському, щоб привітати з перемогою “Слуги народу” на парламентських виборах. Ця розмова стала ключовою в історії великого політичного скандалу, що вибухнув у Сполучених Штатах – тоді Трамп нібито дуже наполегливо рекомендував Зеленському почати розслідування діяльності Данкана Хантера (син Джо Байдена).

Перед цим, також у липні 2019 року, відбулася телефонна розмова між Джуліані та Андрієм Єрмаком, який раніше був одним з головних помічників Зеленського, а тепер є головою його адміністрації. Єрмак сказав, що ця розмова була першим прямим контактом між Джуліані та адміністрацією Зеленського і до цього часу про неї говорили лише в загальних рисах.

Метою Джуліані, згідно з повідомленням, було те, щоб у Зеленського “підштовхнули” розслідування стосовно сина Джо Байдена, Хантера, аби знайти у його діях в Україні корупційну складову.

Інсайдер в оточенні Зеленського, який погодився говорити на умовах анонімності, заявив, що тон і дії Джуліані під час його контактів з високопоставленими українськими чиновниками були “агресивними та загрозливими”, проте українці, за його словами, відмовилися “грати в цю гру”.

Ігор Новіков, який працював радником президента України, розповів, що соратники Зеленського намагалися якомога довше уникати контактів з Джуліані. Проте наприкінці червня (мова про 2019 рік) вони зрозуміли, що нічого не зможуть досягти з Трампом, не поговоривши спочатку з Джуліані.

Новіков заявив, що розмова тривала більше 40 хвилин, протягом яких Джуліані пояснив, що він хотів би від української влади.

У списку бажань Джуліані, за словами Новікова, було публічне оголошення Зеленським про початок розслідування щодо “Бурисми” та звинувачення в тому, що деякі українські можновладці змовилися для втручання у президентські вибори у США в 2016 році.

За словами Новікова, Джуліані порадив Зеленському “бути обережним” з оточуючими його людьми, інакше він може опинитися “в біді”.

Після цього відбулася телефонна розмова між Зеленським та Трампом. Проте тон американців змінився після цього дзвінка. Ймовірно, Трамп не почув від Зеленського “того, що хотів почути”.

Деякі помічники Зеленського зараз вважають, що було помилкою контактувати з Джуліані. Але відмова України від вимог Джуліані й Трампа допомогла Україні не бути замішаною у внутрішні справи США.

Джерело в оточенні Зеленського зазначає, що в разі, якби Зеленський пристав на вимоги Трампа, то президентські вибори у США в 2020 році “були б зовсім іншими”.

 

У М’янмі стався військовий переворот, президента арештували – ЗМІ

У понеділок вранці у М’янмі військові заарештували керівництво країни, в тому числі президента.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Сіньхуа.

«Президент М’янми Він М’їн, державний радник країни Аун Сан Су Чжі та інші високопоставлені представники владної партії «Національна ліга за демократію» (НЛД) були затримані військовими в понеділок рано вранці», – йдеться в повідомленні з посиланням на офіційного представника НЛД.

Зазначається, що за відомостями, які надходять з країни, пропав сигнал національного телебачення М’янми.

Крім цього, перервано зв’язок столиці країни Найп’їдо із зовнішнім світом.

Як повідомлялося, в листопаді минулого року в М’янмі пройшли загальні вибори. Переконливу перемогу на них здобула партія Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію». Однак військові заявили, що вважають вибори сфальсифікованими.

 

ЄС привітав рішення про виділення Україні 117 тисяч доз вакцини Pfizer

УП

Європейський Союз вітає виділення Україні 117 тисяч доз вакцин від COVID-19 виробництва компаній Pfizer/BioNTech в рамках механізму COVAX, який підтримується ЄС.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться у заяві представництва ЄС в Україні у Facebook.

Рішення про виділення вакцин було ухвалено 30 січня. На підтримку ініціативи COVAX Європейська комісія, Європейський інвестиційний банк та держави-члени ЄС анонсували виділення більше 870 млн євро .

“COVID-19 став безпрецедентним викликом для усього світу. Коронавірус впливає на наше здоров’я, роботу, родини та якість життя. Вакцинація відіграє ключову роль у перемозі над пандемією. Жоден із нас не знаходиться в безпеці, доки безпека не гарантована для всіх. Засновуючись на принципах “Team Europe”, Європейський Союз із гордістю підтримує зусилля COVAX із забезпечення наших партнерів вакциною, і Україна стала однією із перших таких країн”, – зазначив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

Раніше стало відомо, зо у лютому Україна отримає 117 тисяч доз вакцини Pfizer-BioNTech, а також протягом першого півріччя 2021 року – від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що вакцинація проти COVID-19 в Україні буде безкоштовною.

 

У Брюсселі затримали 300 учасників протесту проти карантинних обмеженьУП

Бельгійська поліція затримала 300 осіб, які брали участь в демонстрації в центрі Брюсселя проти заходів зі стримування зростання числа випадків зараження коронавірусом.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Le Soir.

Поліція розігнала демонстрації навколо центрального залізничного вокзалу Брюсселя і району Мон-де-Арт.

Gros déploiement policier à la gare Centrale de #Bruxelles pour contrôler la manif interdite contre les mesures corona @lesoir pic.twitter.com/z2ZViYiF8U

— Louis Colart (@LouisColart) January 31, 2021

У четвер влада відмовила протестувальникам в дозволі на демонстрацію на тлі побоювань, що скупчення натовпу може впливати на поширення коронавірусу.

У неділю поліція повторила заклик не збиратися.

Уряд Бельгії заборонив всі другорядні поїздки в країну і з неї до 1 березня, щоб запобігти новий сплеск інфекцій.

Обмеження на поїздки доповнює існуючі заходи, які включають комендантську годину, яка має виконуватися віддалену роботу і закриття ресторанів і барів, за винятком їжі на винос.

У деяких бельгійських містах і муніципалітетах діють більш суворі правила.

Бельгія має один з найбільших у світі показників смертності на душу населення від COVID-19. У країні було зафіксовано майже 700 тисяч випадків зараження та понад 20 тисяч смертей.

 

У Відні на протести проти карантину вийшли 10 тисяч людей

Близько 10 тисяч людей у столиці Австрії взяли участь в акціях протесту проти обмежень, запроваджених урядом з метою боротьби з коронавірусом.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Поліція напередодні не дала дозволу на проведення масових акцій у Відні, адже у рамках локдауну діють обмеження на вихід із дому та масові зібрання. Утім, це не зупинило протестувальників – вони стали збиратися у центрі міста на так звану “прогулянку”. Близько обіду на площі Марії Терезії та в сусідньому парку Фольксгартен зібралися кількасот людей. З часом їх кількість зростала, а поведінка ставала агресивнішою.

Учасники акції, багато з яких не дотримувалися соціальної дистанції та не носили маски, вийшли на проїжджу частину вулиці Рінгштрасе, яка оперізує центральний район міста. Коли колона з декількох тисяч людей хотіла рушити маршем, втрутилися поліцейські. Вони заблокували колону та почали розсіювати її на менші групи. Деякі протестувальники вступили у сутички з поліцією.

Після цього демонстранти розділилися на менші групи і пройшлися різними локаціями у центрі міста, подекуди у супроводі поліцейських. Близько 50 осіб проникли на територію парламентського комплексу, який вже декілька років стоїть на ремонті, однак їх відразу розігнала поліція.

Загалом до забезпечення порядку у Відні у неділю було залучено понад 1 тис. поліцейських. Як інформує Der Standard, за даними МВС, протягом дня складено 850 адмінпротоколів на учасників акцій, затримані десятеро осіб. Унаслідок агресивних дій протестувальників ушкодження дістали десять правоохоронців, одного з них забрали до лікарні. Також зафіксовано декілька нападів агресивних мітингувальників на журналістів.

Читайте також: В Австрії почало діяти обов’язкове носіння FFP-масок

Як повідомлялося, в Австрії від середини листопада до 6 грудня тривав локдаун. Після різдвяних свят із 26 грудня знову ввели суворий карантин, який спочатку планувався до 17 січня, однак згодом був продовжений до 8 лютого.

 

Одна з країн ЄС не рекомендує вакцину AstraZeneca для осіб старше 55 років

УП

Італійське агентство з лікарських засобів (AIFA) не рекомендує використовувати вакцину від коронавірусу британської компанії AstraZeneca для осіб віком старше 55 років.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться у заяві на сайті агентства.

“Дані реєстраційних досліджень вакцини AstraZeneca мають рівень невизначеності в оцінці ефективності у пацієнтів старше 55 років, оскільки ця група (в якій, однак, спостерігалася хороша відповідь антитіл) була представлена погано”, – йдеться у повідомленні.

Для літніх людей та осіб з послабленим імунітетом рекомендовано вакцини Pfizer/BioNTech та Moderna.

Разом з тим в агентстві загалом рекомендують використання вакцини AstraZeneca для осіб віком від 18 до 55 років.

“Поява третьої вакцини є важливим внеском у триваючу кампанію вакцинації. AIFA надала вказівки на оптимізацію використання існуючих вакцин шляхом максимального використання їх різних характеристик”, – сказав генеральний директор AIFA Нікола Магріні.

Нагадаємо, Європейське агентство з лікарських засобів 29 січня надало дозвіл на застосування в ЄС британської вакцини від коронавірусу AstraZeneca.

Днями AstraZeneca заявила, що зможе поставити Євросоюзу у першому кварталі 2021 року значно менше доз, ніж очікувалося.

Згідно з контрактом з компанією, ЄС законтрактував в AstraZeneca 300 млн доз вакцини, з можливістю згодом закупити ще 100 млн доз.

Раніше в Євросоюзі затвердили вакцину німецького виробника Pfizer та американської компанії Moderna.

 

В Україні за добу виявили 3 177 випадків коронавірусу

31.01.2021, 08:15

В Україні станом на 31 січня лабораторно підтверджено 1 219 455 випадків COVID-19, з них за добу –  3 177.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“3 177 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 31 січня 2021 року. Зокрема, захворіли 146 дітей та 86 медпрацівників”, – зазначив він.

За минулу добу госпіталізовано 1 960 осіб; сталося 79 летальних випадків; одужало 4 126 осіб; здійснено за добу 19 059 тестувань (зокрема методом ПЛР – 15 042, методом ІФА – 4 017).

За весь час пандемії в Україні захворіло 1 219 455 осіб, одужало 1 018 784 особи, летальних випадків – 22 707, проведено 6 248 002 ПЛР-тестування.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Івано-Франківській (337), Закарпатській (217), м. Київ (215), Житомирській (205), та Київській (193) областях.

Як повідомлялося, в Україні станом на 30 січня лабораторно підтвердили 1 216 278 випадків коронавірусу, з них за минулу добу 4 685 нових.

 

Кабмін планує до 2030 року підняти зарплати до рівня Польщі – Шмигаль

Український уряд ставить перед собою завдання — до 2030 року вийти за рівнем середньої зарплати до показників наших сусідів, Польщі чи Словаччини.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підбиваючи підсумки діяльності уряду за тиждень, на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці.

“У грудні 2020 року реальні зарплати зросли на 10% у порівнянні з груднем 2019 і становили 14,2 тисячі гривень. Надважливе завдання, яке ставить Уряд, — це до 2030 року вийти за середніми зарплатами на рівень наших сусідів із Польщі чи Словаччини”, – зазначив Шмигаль.

Щодо індексація пенсій – глава уряду нагадав, що цього тижня уряд схвалив законопроєкт, згідно з яким індексація пенсій проводитиметься щорічно з 1 березня. Тепер його має розглянути Верховна Рада. Проєктом закону також передбачається призначати достроково пенсії батькам дітей, хворих на тяжке або рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Глава уряду також нагадав, що цього тижня Уряд схвалив пакет законопроєктів щодо нового підходу до розрахунку прожиткового мінімуму, які Мінсоцполітики розробило на виконання указу Президента України. “Уряд пропонує, щоб прожитковий мінімум визначався та застосовувався винятково для визначення основних соціальних гарантій, які є для особи основним джерелом доходів: мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям тощо. Також ми пропонуємо запровадити нормативи для розрахунку соціальних виплат і зборів. Так звані базові величини для: соціальних виплат на дітей, соціальних виплат населенню, грошових платежів і стягнень, адміністративних зборів”, – розповів Шмигаль.

Серед рішень уряду, спрямованих на соціальний захист людей у зв’язку із зростанням тарифів на комунальні послуги, очільник Кабміну відзначив монетизовані компенсації, які отримають люди, котрі мають вдома електроопалення.

Прем’єр-міністр також звернув увагу на те, що на виконання завдання Президента уряд цього тижня затвердив механізм, який знижує відсоткову ставку іпотеки до 7%, завдяки чому житло для українців стане доступнішим.

“Програма запрацює в межах «5-7-9». Максимальний термін іпотечного кредитування становитиме 20 років, а мінімальний перший внесок — 15% від вартості житла”, – зазначив Шмигаль. Прем’єр висловив сподівання, що це “дасть можливість тисячам українських родин отримати власне житло й не чекати його 10 чи 20 років”.

Прем’єр-міністр також відзначив продовження широкого публічного обговорення Національної економічної стратегії-2030, яке відбулося цього тижня шляхом проведення двох круглих столів.

У ще одному пості за підсумками тижня Шмигаль розповів стосовно вакцин від COVID-19, запевнивши, що Україна отримає 117 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech вже у лютому. “МОЗ отримало офіційного листа від глобальної ініціативи COVAX із підтвердженням поставки в межах першої хвилі. Серед 72 країн, які надіслали заявки, були відібрані 18, зокрема й Україна. На сьогодні ми підготували всю логістичну інфраструктуру, а холодовий ланцюг здатний зберігати вакцини будь-якого виду від -70 до +8 градусів. Це стало визначальним фактором для отримання вакцини”, – додав прем’єр.

Окрім того, Шмигаль нагадав, що протягом першого півріччя в межах COVAX зможемо отримати від 2,2 до 3,7 млн доз британської вакцини AstraZeneca/Oxford, яку цього тижня схвалили в Європейському Союзі, яка також використовуватиметься для безкоштовної вакцинації українців відповідно до затвердженого плану.

Очільник Кабміну також розповів, що для розвитку креативних індустрій в Україні планується розбудова успішних кейсів інституцій у сфері культури та розроблення моделі креативних хабів. “На їх базі будуть представлені різні інвестиційні проєкти, працюватимуть програми менторства, тренінги та багато інших програм”, – зазначив Шмигаль.

Ще одним позитивним кроком Прем’єр-міністр назвав свалення Верховною Радою цього тижня законопроєкту про створення Бюро економічної безпеки в першому читанні.

“Уряд у держбюджеті заклав видатки на цей орган на рівні 600 млн грн. Створення Бюро — це нова сторінка для України та українського бізнесу. Це буде новий орган, з новими співробітниками, які будуть обиратися на відкритих конкурсах. Акцент у роботі нового відомства — це аналітична складова. Передбачається остаточна ліквідація податкової міліції та переведення до Бюро розслідування всіх економічних та фінансових злочинів”, – зауважив Шмигаль.

Серед інших позитивних кроків уряд цього тижня прем’єр також назвав схвалення проєкту закону щодо запровадження системи стимулюючих заходів для українських заробітчан, які працювали за кордоном та повернулися в Україну – держава готова виділяти їм до 150 тис. грн допомоги для започаткування власного бізнесу. “Це невеликі кошти, але ми впевнені, що це стане додатковою мотивацією для людей залишитися вдома, створювати тут робочі місця та розвивати власну громаду”, – вважає Шмигаль.

Глава уряду також відзначив початок Приватбанком кредитування підприємців за програмою державних гарантій.

Як повідомлялося, вакцинування від COVID-19 в Україні має розпочатися в лютому. У п’ятницю на засіданні державної комісії з питань ТЕБ та НС затверджено відповідний календарний план. Першими безкоштовну вакцину отримають лікарі, які працюють з хворими на коронавірус, та військові в ООС.

 

Держекоінспекція в Кривому Розі приділить особливу увагу перевіркам великих промислових підприємств

УП

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований заявив, що в криворізькому офісі відомства перевіркам великих промислових підприємств буде приділятись особлива увага.

Про це він написав у Facebook.

“В рамках сьогоднішніх зустрічей основною темою стала робота великих підприємств-забруднювачів – ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” та АТ “Південний гірничо-збагачувальний комбінат”, – зазначив Мальований після зустрічі з громадянами в офісі ДЕІ

Він також наголосив, що Держекоінспекцією затверджений план перевірок на 2021 рік. І зокрема, уже 8 лютого інспектори виходять на контроль дотримання природоохоронного законодавства на Південному ГЗК.

Нагадуємо:

Раніше під час перевірки Державна екологічна інспекція встановила низку порушень природоохоронного законодавства від “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

 

Україна за січень вичерпала річні квоти на експорт соків і меду в ЄСУП

Україна протягом січня вичерпала виділені на 2021 рік квоти на безмитні поставки меду, виноградного та яблучного соків в країни Європейського Союзу.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на дані Українського клубу аграрного бізнесу.

Також повністю використана квартальна квота (січень-березень) на поставки яєць, яєчних продуктів і м’яса птиці, що розділені на частини.

Крім того, українські експортери використали 74% річної квоти на кукурудзу, 43% на цукор, 24% на крупи і борошно, 18% на оброблені томати, 9% на крохмаль, 8% на пшеницю і 16% квартальної квоти на м’ясо птиці в тушках.

За попередніми прогнозами, як і минулого року, квоти за цими позиціями будуть закриті, при чому більшість з них в першому півріччі.

Раніше в уряді заявляли, що в перегляді торговельної частини Угоди про асоціацію з ЄС зацікавлені не лише представники харчової промисловості, але і металургії.

 

IKEA викупила майже 5000 гектарів лісу, щоб зберегти екологіюУП

Шведська компанія IKEA викупила 4450 гектарів лісу в США, щоб не допустити там будівництва та використання ресурсів в промисловості.

Про це пише CNN.

У шведській компанії підкреслили, що продовжать підтримувати місцеву деревообробну промисловість, а жителі матимуть доступ до більшої частини лісової території.

У компанії заявили, що намагаються вести бізнес відповідально і вірять, що потрібно відновлювати більше лісів, ніж використовується на виробництві.

Нагадуємо:

У 2014 року IKEA і її головна компанія купили близько 248 072 га лісових масивів в США, Естонії, Латвії, Литві та Румунії.

 

На збори акціонерів “Мотор Січ” увірвалась СБУ — ЗМІ

УП

31 січня, у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

Збори акціонерів мали відбутись у Запоріжжі за адресою вулиця Південне шосе, 8. З восьмої години ранку тут зібралось кілька десятків співробітників підприємства з плакатами “Закон на боці Мотора”, “Не дозволимо рейдерського захоплення”.

Виданням пише, що співробітники підприємства, які є також акціонерами говорять, що не отримували жодних повідомлень про проведення зборів.

Також на місце подій прибула група нардепів з фракції Слуга народу (Арсеній Пушкаренко, Юлія Яцик, Максим Пашковський, Євген Шевченко, Артем Кунаєв, Геннадій Касай) та співробітники СБУ. За інформацією представників “Мотор Січі”, збори акціонерів не відбулись.

За повідомленням СБУ, проводяться слідчі дії за кримінальним провадженням щодо незаконних зборів акціонерів АТ “Мотор Січ”.

“У межах розпочатого кримінального провадження, Служба документує факти підготовки до знищення виробничих потужностей акціонерного товариства, яке має важливе оборонне та народногосподарське значення”, – йдеться у повідомленні.

Нагадуємо:

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зафіксувала порушення законодавства з боку деяких акціонерів “Мотор Січ” через організацію зборів на акціонерному товаристві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація, яка відбувається навколо “Мотор Січі”, не має жодного стосунку до інвестиційного клімату в Україні загалом.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

Група компаній DCH Олександра Ярославського оголосила про проведення конкурсного відбору на керівні посади “Мотор Січ”.

Уряд дозволив Мін’юсту використати переговорну процедуру закупівлі юрпослуг для захисту інтересів держави у міжнародному арбітражі на суму в 3,5 млрд доларів, який ініціювали китайські інвестори “Мотор Січ”.

Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon – інвестора в ПАТ “Мотор Січ”, заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.

Китайські інвестори ПАТ “Мотор Cіч” у грудні 2020 року направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.

Як повідомлялося, китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group купують більше 50% акцій компанії “Мотор Січ”. Більше 25% акцій залишалися за “Укроборонпромом”.

Уряд виступає за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися в Україні, розуміє важливість залучення інвесторів до “Мотор Січ”, але йому “абсолютно не потрібні жодні посередники в пошуку інвесторів”.

 

У Ярославського прокоментували введення санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”УП

У бізнес-групі бізнесмена Олександра Ярославського DCH, яка є співінвестором в покупці заводу “Мотор Січ”, прокоментували введення санкцій проти китайських інвесторів.

Про це йдеться на сайті бізнес-групи.

“Провідні юридичні компанії за нашим дорученням незалежно один від одного провели аудит і дали свої експертні висновки. І прийшли до єдиного висновку – китайські інвестори є сумлінними покупцями і законними власниками придбаних ними акцій ПАТ “Мотор Січ”, – повідомляється в прес-релізі.

У DCH відзначили, що їм невідомі мотиви такого рішення і переконують, що ініціатором цього є СБУ.

“Не можна не брати до уваги той факт, що санкції були введені безпосередньо напередодні позачергових зборів акціонерів, призначеного на 31 січня 2021 р метою їх ініціаторів могла бути заборона проведення цих зборів, результатом якого мало стати відновлення китайських акціонерів “Мотор Січ” в  їх законних правах”, – повідомили в компанії.

Китайські інвестори ПАТ “Мотор Січ” переконані в своїй правоті і продовжать відстоювати свої законні права та інтереси.

Всі подальші дії DCH будуть здійснюватися з урахуванням нашої зацікавленості в розвитку українського авіабудування і виключно в правовому полі, резюмували у Ярославського.

Нагадуємо:

Сьогодні, 31 січня, у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зафіксувала порушення законодавства з боку деяких акціонерів “Мотор Січ” через організацію зборів на акціонерному товаристві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація, яка відбувається навколо “Мотор Січі”, не має жодного стосунку до інвестиційного клімату в Україні загалом.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

Група компаній DCH Олександра Ярославського оголосила про проведення конкурсного відбору на керівні посади “Мотор Січ”.

Уряд дозволив Мін’юсту використати переговорну процедуру закупівлі юрпослуг для захисту інтересів держави у міжнародному арбітражі на суму в 3,5 млрд доларів, який ініціювали китайські інвестори “Мотор Січ”.

Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon – інвестора в ПАТ “Мотор Січ”, заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.

Китайські інвестори ПАТ “Мотор Cіч” у грудні 2020 року направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.

Як повідомлялося, китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group купують більше 50% акцій компанії “Мотор Січ”. Більше 25% акцій залишалися за “Укроборонпромом”.

Уряд виступає за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися в Україні, розуміє важливість залучення інвесторів до “Мотор Січ”, але йому “абсолютно не потрібні жодні посередники в пошуку інвесторів”.

 

Китайський інвестор “Мотор Січі”: Україна виключила будь-яку можливість примиренняУП

У китайському інвестора Skyrizon “Мотор Січі” прокоментували введені Україною проти їх компанії санкції, на їхню думку, це рішення повністю виключило будь-яку можливість примирення між двома сторонами.

Про це йдеться на сайті акціонерів.

За їх словами, оскільки в указах Президента не вказані конкретні причини введення санкцій. Є підстави вважати, що це навмисні дії України, з метою недопущення реалізації проекту міжнародного співробітництва.

“У нас є підстави вважати, що такі дії збігаються з метою дій Бюро промисловості та безпеки (BIS) Міністерства торгівлі США, від 14 січня 2021 року про включення компанії” SKYRIZON “в список військових кінцевих користувачів (MEU)”, – йдеться в  повідомленні.

У компанії розповіли, що після вступу в силу санкцій (блокування активів, обмеження торгових операцій, обмеження в’їзду на територію України включаючи транзит), компанія буде змушена перервати загальноприйняті ділові відносини з “Мотор Січ”, що спричинить величезні непоправні збитки.

“Ми рішуче виступаємо проти злочинних дій держави України, що стосуються підміни концепцій національної безпеки, змішання правди з брехнею, політизації нормальної економічної і торгової діяльності”, – відзначили там.

Ми будемо використовувати всі можливі юридичні засоби для рішучого захисту своїх законних прав та інтересів, додали в Skyrizon.

Нагадуємо:

Сьогодні, 31 січня, у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зафіксувала порушення законодавства з боку деяких акціонерів “Мотор Січ” через організацію зборів на акціонерному товаристві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація, яка відбувається навколо “Мотор Січі”, не має жодного стосунку до інвестиційного клімату в Україні загалом.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

Група компаній DCH Олександра Ярославського оголосила про проведення конкурсного відбору на керівні посади “Мотор Січ”.

Уряд дозволив Мін’юсту використати переговорну процедуру закупівлі юрпослуг для захисту інтересів держави у міжнародному арбітражі на суму в 3,5 млрд доларів, який ініціювали китайські інвестори “Мотор Січ”.

Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon – інвестора в ПАТ “Мотор Січ”, заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.

Китайські інвестори ПАТ “Мотор Cіч” у грудні 2020 року направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.

Як повідомлялося, китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group купують більше 50% акцій компанії “Мотор Січ”. Більше 25% акцій залишалися за “Укроборонпромом”.

Уряд виступає за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися в Україні, розуміє важливість залучення інвесторів до “Мотор Січ”, але йому “абсолютно не потрібні жодні посередники в пошуку інвесторів”.

 

У СБУ пояснили, чому зірвали збори акціонерів “Мотор Січі”

УП

СБУ проводила слідчі дії у Запоріжжі, де мали відбутися загальні збори АТ “Мотор Січ”, та фіксувала можливі протиправні дії, пов’язані зі встановленням контролю над підприємством.

Джерело: СБУ

Дослівно: “Служба безпеки України проводить санкціоновані судом слідчо-оперативні дії у Запоріжжі за адресою оголошення ТОВ “МС-4” загальних зборів акціонерів.

Правоохоронці фіксують можливі протиправні дії представників компаній “DCH” та “Skyrizon Aircraft Holdings Limited”, які пов’язані із встановленням контролю над акціонерним товариством “Мотор Січ”.

У межах розпочатого кримінального провадження, Служба документує факти підготовки до знищення виробничих потужностей акціонерного товариства, яке має важливе оборонне та народногосподарське значення”.

Що передувало: 31 січня у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Раніше Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зафіксувала порушення законодавства з боку деяких акціонерів “Мотор Січ” через організацію зборів на акціонерному товаристві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація, яка відбувається навколо “Мотор Січі”, не має жодного стосунку до інвестиційного клімату в Україні загалом.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

 

Президент заперечив можливість продажу «Мотор Січі» іноземцям

01.02.2021, 03:05

Володимир Зеленський заявив, що не погоджується з твердженням, ніби Китай є головною геополітичною загрозою, а також запевнив, що за його президентства контрольний пакет «Мотор Січі» залишиться в Україні.

Про це Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю Axios, яке вийшло на американському каналі HBO, передає Укрінформ.

Коментуючи зауваження про те, що у США вважають Китай геополітичною загрозою №1, Зеленський сказав: «Я не можу з цим погодитися, оскільки в Україні ми цього не відчуваємо».

«Бізнес Сполучених Штатів представлений в Україні, але водночас китайський бізнес також представлений», – зазначив Президент.

«Я вважаю, що незалежно від нації, національності, якщо люди, якщо бізнес, певна країна ставляться до вас із повагою, поважаючи ваш народ та кордони, вони можуть бути присутніми у вашій країні», – резюмував український лідер.

Водночас, як зазначається, Зеленський категорично заявив, що не дозволить Китаю чи будь-якій іншій країні придбати контрольний пакет акцій компанії «Мотор Січ»: «Ніколи. Не при мені. Я тут не на все життя… але за мого президентства – точно ні».

Як повідомлялося, у січні міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ«Мотор Січ».

Глава відомства Вілбур Росс заявив, що Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

На початку серпня 2020 року в групі DCH заявили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

6 серпня минулого року АМКУ повідомив, що проведе оцінку продажу підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству.

4 вересня 2020 року китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» подали до Міністерства юстиції претензійний документ – Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол. До складу робочої групи з доарбітражного врегулювання входить і представник АМКУ.

У листопаді стало відомо, що китайські інвестори «Мотор Січі» найняли три юркомпанії для процесу проти України на $3,5 мільярда.

 

Дубінський проводить “паралельний підрахунок” голосів за своє виключення – УП

Народний депутат Олександр Дубінський проводить “паралельний підрахунок голосів” депутатів фракції “Слуга народу” щодо його виключення з фракції.

Джерело: Дубинський у Telegram

Дослівно: “Запускаю процедуру паралельного підрахунку голосів депутатів СН щодо мого виключенню з фракції.

Країна і виборці повинні знати імена тих, хто підтримує механізм брехливих доносів в іноземні держави як механізм незаконного впливу на українську владу”.

Деталі: Дубінський заявив, що надіслав усім депутатам фракції листи через електронну пошту і систему СЕДО, в яких просить їх до 16:00 1 лютого повідомити свою позицію з питання виключення Дубінського з фракції.

Він зазначив, що проводить такий “паралельний підрахунок голосів” для того, щоб “поіменно знати тих депутатів, які не порушили присягу на вірність українському народу і всупереч усьому захищають президента від аферистів соросят-пінчучат” і “отримати від інших чітку відповідь про те, за що народного депутата, обраного громадянами України по мажоритарному округу, намагаються виключити з фракції “Слуга Народу””.

Передісторія:

Раніше США ввели санкції проти Дубінського, Онищенка та оточення Деркача через втручання у президентські вибори Сполучених Штатів.

Відомий відеосервіс YouTube видалив канал нардепа Олександра Дубінського, і зробив це через санкції, які проти нього нещодавно запровадили США.

Дубінський стверджує, що видалення його каналу з відеосервісу Youtube зашкодить сотням тисяч його підписників, і називає це “інформаційною блокадою”.

Президент Володимир Зеленський просив вийти Дубінського із фракції “Слуга народу”, той відмовився.

29 січня у фракції “Слуга народу” почали збирати підписи за виключення Дубінського.

 

Єрмак пояснив, чому Татарова не звільняють з Офісу Президента

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що звинувачення на адресу його заступника Олега Татарова, який є фігурантом розслідування щодо квартир для Нацгвардії, не мають жодного відношення до його нинішньої роботи в ОП, оскільки є подіями 4-річної давнини.

Про це, передає Укрінформ, Андрій Єрмак розповів в інтерв’ю журналу НВ.

«Звинувачення, що пролунали, мають 4-річну давнину і не мають ніякого зв’язку з тією діяльністю пана Татарова, яку він здійснював в ОП», — пояснив глава Офісу президента.

Єрмак запевнив, що Татаров був призначений на посаду в ОП не за рекомендацією Андрія Портнова, як стверджують деякі ЗМІ: «Це точно не була рекомендація Андрія Портнова».

«У мене є кадровий департамент, який підбирає людей, періодично дає кандидатури, проводить співбесіди. На той момент, коли ми відкривали вакансію, було запропоновано кілька кандидатур, проведено співбесіду, і професійний рівень цієї людини (Татарова – ред.) нас влаштував. Це стало підставою для ухвалення рішення», — пояснив Єрмак.

Водночас Єрмак відзначив, що за жодного Президента України раніше був би «немислимим» резонанс, якого набула справа Татарова — як і той факт, що фігурантом може бути навіть співробітник Офісу президента.

За словами глави ОП, це свідчить «про стовідсоткову відкритість та нульову толерантність до корупції».

«Нині немає ніяких перешкод. Слідство йде, але поки з того, що я бачу, з того, що я знаю, — є якась інформація, але немає судового рішення. Ми як ніхто інший зацікавлені, щоб істина була встановлена, і ця справа опинилася у суді. З іншого боку, погодьтеся: ми живемо в такому інформаційному полі, де звинуватити можна будь-яку людину», – додав Єрмак.

Він також заперечив припущення деяких ЗМІ, що Офіс президента начебто міг комунікувати стосовно справи Татарова з генпрокурором Іриною Венедиктовою, яка замінила прокурорів у його справі.

Як повідомляв Укрінформ, 1 грудня редактор інтернет-видання “Цензор.net” Юрій Бутусов у Фейсбуці поінформував, що колишній народний депутат і екскерівник “Укрбуду” Максим Микитась дав викривальні показання на Татарова у справі про махінації з квартирами для Нацгвардії.

За словами журналіста, Микитась повідомив слідству, що Татаров під час роботи в “Укрбуді” нібито підкупив експерта МВС, щоб той фальсифікував експертизу на користь компанії.

Сам Татаров заперечує свою причетність до злочинів. Його адвокат Олександр Кузьменко поінформував, що кримінальне провадження НАБУ стосується знижки на парковку в одному з житлових комплексів Києва.

У НАБУ повідомили, що Офіс Генерального прокурора пізно ввечері 23 грудня змінив підслідність справи заступника голови Офісу Президента Татарова, забравши її в Національного антикорупційного бюро і передавши Службі безпеки.

15 січня НАБУ розповсюдило інформацію, що Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення, відповідно до якого кримінальне провадження стосовно заступника керівника Офісу Президента має бути повернуте до Національного антикорупційного бюро для подальшого розслідування.

29 січня НАБУ заявило, що Офіс генпрокурора хоче вивести «справу Татарова» з їх підслідності.

У свою чергу Татаров спростував інформацію про те, що кримінальне провадження щодо нього передано від СБУ до НАБУ.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 227

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua