Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 31.05.2021

Інформаційний резонанс доби: 31.05.2021

Понад пів сотні дітей цьогоріч учинили самогубства – глава Нацполіції

З початку року в Україні спробували накласти на себе руки 154 дитини, 56 із них загинули.

Про це у колонці для Цензор.Нет повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко, передає Укрінформ.

“На жаль, змушений констатувати те, що в державі зросла кількість дитячих самогубств та спроб їх вчинити. Так, протягом 2020 року неповнолітні скоїли 137 самогубств, зафіксовано 184 спроби вчинити самогубство. А вже цього року станом на 31 травня 154 дитини хотіли вкоротити собі віку. На жаль, 56 спроб завершилися смертю”, – розповів глава НПУ.

Окремо він поінформував, що торік поліція зафіксувала понад 3400 злочинів проти дітей: “Якщо простежити п’ятирічну динаміку, ця цифра зменшилася на 36% – у 2016 році таких кримінальних правопорушень було скоєно трохи більше 5400”.

Очільник НПУ переконаний, що питання захисту дітей має бути у фокусі уваги усіх держорганів, а не лише поліції.

“Поліція працює над пошуком найбільш вдалого варіанту співпраці з органами державної влади, місцевими громадами, керівниками навчальних закладів середньої освіти. І ми готові продовжити активний діалог з усіма компетентними органами, щоб ефективніше захищати наших дітей. Але головними у цій співпраці мають бути батьки (чи інші уповноважені особи). Саме вони мають знати, де зараз перебуває їхня дитина, чим займається та про що мріє. Це не про контроль. Це про увагу, піклування та відповідальність”, – пояснив Клименко.

Як повідомлялося, 28 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з посиланням на дані поліції поінформувала, що правоохоронці зафіксували за 4 місяці 2021 року 126 підліткових суїцидів або спроб самогубств.

 

У Києві відкриють виставку «Барви свободи. Майдан, мальований дітьми»

З нагоди Дня захисту дітей Національний музей Революції Гідності із партнерами відкриють 1 червня у столичному парку імені Тараса Шевченка вуличну виставку дитячих малюнків «Барви свободи. Майдан, мальований дітьми».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба музею.

«У дитячих малюнках про Майдан можемо побачити, що сьогодні нове покоління знає про Революцію Гідності і як уявляє ті події. А також передбачити, якою ця сторінка історії України увійде в історію. Основу виставки складають художні твори дітей з Києва та Полтавщини, а також кілька малюнків, створених дітьми для підтримки майданівців під час Революції Гідності. Юні митці передали на папері свої враження від розповідей про Майдан», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, День захисту дітей – міжнародне свято, яке було проголошено у 1949 році у повоєнній Європі з метою привернути більше уваги до проблем дітей, зранених війною, що залишились без батьків або в скрутних побутових чи соціальних умовах, без можливостей розвивати свій потенціал.

«1 червня доречно нагадувати про Декларацію прав дитини, те, наскільки держава і суспільство дотримуються її принципів. Аксіома: лише країна, де дбають про права людини, здатна забезпечити й права дитини. Заключний, 10-й принцип Декларації говорить: “Дитина повинна виховуватися в дусі взаєморозуміння, терпимості, дружби між народами, миру і загального братерства, а також у повному усвідомленні, що її енергія та здібності мають бути присвячені служінню на користь інших людей”. Майдан є зразковим орієнтиром на саме такі цінності», – зазначає заступниця генерального директора з розвитку та культурно-просвітницької роботи Національного музею Революції Гідності Ольга Сало.

Як повідомляється, виставка діятиме до 21 червня. Відкриття заплановане на 14:00 біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

Організатори і партнери: Національний музей Революції Гідності, Департамент освіти і науки КМДА, Колегіум мистецтв у Опішні імені Василя Кричевського, КП УЗН Шевченківського району.

 

Доба у зоні ООС: російські найманці 10 разів зривали «тишу»

01.06.2021 08:12

Минулої доби в районі операції Об’єднаних сил зафіксовано 10 порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ООС у Фейсбуці.

«Протягом минулої доби, 31 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 10 порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ, з яких 8 – обстрілів позицій українських військових, одне дистанційне мінування та один проліт ворожого БПЛА типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування», – йдеться в повідомленні.

Так, за даними штабу, поблизу Водяного окупанти двічі відкривали вогонь з мінометів 120-го калібру та гранатометів різних систем, а біля населеного пункту Шуми – з мінометів 82-го калібру.

В районі населеного пункту Гнутове російсько-окупаційні війська вели вогонь з мінометів калібру 82 мм, автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів по позиціях українських бійців.

Неподалік Авдіївки противник застосував у напрямку українських позицій автоматичні станкові гранатомети, а біля Майорська двічі – ручні протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети.

У районі селища Золоте-4 ворог здійснив обстріл зі стрілецької зброї.

Поблизу населеного пункту Зайцеве російські найманці здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

Окрім цього, у напрямку населеного пункту Санжарівка був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. «БПЛА противника був вчасно подавлений засобами РЕБ», – підкреслюється в повідомленні.

Бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає, запевнили в штабі.

Станом на 7 годину ранку 1 червня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. «Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил повністю контрольована українськими військовослужбовцями», – зазначається в повідомленні.

 

Окупанти обстріляли безпілотник ОБСЄ на Донеччині

Бойовики російських збройних формувань відкрили вогонь зі стрілецької зброї у напрямку безпілотника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на окупованій частині Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті №124/2021, опублікованому СММ ОБСЄ 31 травня.

“30 травня, перебуваючи орієнтовно за 1 км на південь від н. п. Новогригорівка (непідконтрольний урядові, 61 км на північний схід від Донецька) для здійснення оголошеного польоту безпілотного літального апарата (БПЛА) СММ малого радіуса дії, спостерігачі чули 7 пострілів зі стрілецької зброї на відстані близько 0,8–1 км на північно-північний схід”, – йдеться у звіті.

За оцінкою Місії, вогонь було відкрито в напрямку БПЛА, що пролітав над позиціями збройних формувань РФ “приблизно за 900 м на північний схід від місцеположення патруля”.

“Команда Місії приземлила БПЛА та залишила цей район. Під час цього польоту БПЛА СММ малого радіуса дії зазнавав впливу перешкод сигналу GPS (за оцінкою, унаслідок імовірного глушіння)”, – додали спостерігачі.

Крім того, як зазначається, команда Місії втратила 30 травня контроль над просторовим положенням БПЛА СММ малого радіуса дії поблизу Дачного на окупованій Луганщині. “Повернути БПЛА не вдалося. Команда Місії залишила цей район”, – йдеться у звіті.

 

Місія ОБСЄ зафіксувала на вихідних 108 порушень «тиші»

СММ ОБСЄ зафіксувала у період з вечора 28-го до вечора 30-го травня 97 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та 11 – на Луганщині.

Як передає Укрінформ, такі дані наводяться у щоденному звіті №124/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 31 травня.

“У період із вечора 28-го до вечора 30 травня в Донецькій області СММ зафіксувала 97 порушень режиму припинення вогню, у тому числі 11 вибухів (1 розрив та 10 вибухів невизначеного походження)”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, більшість порушень виявлено поблизу зруйнованого міжнародного аеропорту “Донецьк” (8 км на північний захід від Донецька), у районах на північ від Широкиного (підконтрольне урядові, 100 км на південь від Донецька), а також на захід від Новолуганського (підконтрольне урядові, 53 км на північний схід від Донецька).

Спостерігачі нагадують, що за попередній звітний період на Донеччині зафіксовано 383 порушення.

У Луганській області за вихідні Місія зафіксувала 11 порушень режиму припинення вогню, у тому числі 6 вибухів невизначеного походження.

Усі порушення сталися на північ і південний захід від ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська).

За попередній звітний період на Луганщині було зафіксовано 32 порушення (більшість – на південний схід від ділянки розведення в районі Золотого).

 

Окупанти обстрілювали позиції ЗСУ з гранатометів і запустили безпілотник «Орлан-10»

Російські окупаційні війська від початку доби 31 травня п’ять разів відривали вогонь по позиціям Обєднаних сил. Втрат серед українських захисників наразі немає.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба штабу ООС.

«Російсько-окупаційні війська продовжують вести обстріли позицій українських захисників з метою подальшого звинувачення у порушенні режиму припинення вогню. З початку цієї доби зафіксовано 5 порушень з боку збройних формувань Російської Федерації», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, поблизу Водяного окупанти відкривали вогонь з гранатометів різних систем. Неподалік Авдіївки противник застосував у напрямку позицій наших захисників автоматичні станкові гранатомети, а біля Майорська – ручні протитанкові гранатомети.

У районі населеного пункту Золоте-4 ворог здійснив обстріл зі стрілецької зброї. Окрім цього, у напрямку населеного пункту Санжарівка був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. БПЛА противника був вчасно подавлений засобами РЕБ.

Бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає, повідомили в штабі.

За інформацією пресслужби, в районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Зокрема, піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували майже 1,5 гектари території та передали на знищення 37 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомляв Укрінформ, російсько-окупаційні війська минулої доби 4 рази порушили режим припинення вогню в районі проведення операції Об’єднаних сил, бойових втрат у лавах ЗСУ не було.

 

Окупанти дистанційно замінували підступи до Майорського – СЦКК

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін заявляє, що окупанти здійснили дистанційне мінування околиці Майорського.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у повідомленні на сторінці операції Об’єднаних сил у Фейсбуці.

Українська сторона СЦКК вчергове повідомляє про грубі порушення режиму припинення вогню з боку російських окупантів.

“Проросійські найманці здійснюють дистанційне мінування поблизу населених пунктів, що знаходяться на підконтрольній уряду України території поблизу лінії зіткнення. Так, о 20 годині 20 хвилин 30 травня найманці РФ здійснили дистанційне мінування околиці населеного пункту Майорське зі сторони населеного пункту Шахти 6,7, який знаходиться на тимчасово окупованій території населеного пункту Горлівка. Мінування незаконними збройними формуваннями було проведено за допомогою РПГ з використанням мін ПОМ-2, що заборонені Женевською конвенцією”, – ідеться у повідомленні.

Українська сторона СЦКК заявляє, що ці дії окупантів наражають на небезпеку місцеве населення та протирічать Мінським домовленостям щодо всеосяжного перемир’я.

Українська сторона СЦКК провела верифікацію мінування та за допомогою встановленого координаційного механізму поінформувала Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

Українська сторона СЦКК вкотре наголошує, що підрозділи Збройних сил України перебувають на позиціях та неухильно дотримуються зобов’язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках Мінських домовленостей.

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська від початку доби 31 травня п’ять разів відривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил.

 

Школярі в ОРДО вперше почали здавати російський держіспит

31 травня 2021, 15:15  УП

Випускники одинадцятих класів в школах окупованої частини Донеччини 31 травня вперше приступили до складання Єдиного державного іспиту разом з Росією і за російськими нормами.

Джерело: інформаційний ресурс окупантів ДАН

Деталі: Усі задіяні в проведенні іспиту особи завчасно пройшли спеціальне навчання в Росії.

Іспит здають всього в трьох навчальних закладах: в “гімназії” і “університеті” в Донецьку, а також в “ліцеї” Макіївки. Іспит напишуть 475 учнів.

У понеділок 31 травня Єдиний державний іспит також стартував по всій Росії.

Ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін відвідав один з пунктів здачі іспиту в окупованому Донецьку, де виступив перед випускниками.

Пряма мова Пушиліна: “Сьогодні у вас дійсно важливий день. Ви перші, хто складає Єдиний державний іспит на території “ДНР”. Раніше треба було виїжджати, що становило додаткові складності…

Це елемент наших інтеграційних процесів, які набирають обертів і проявляються на всіх напрямках, у тому числі і в освітній системі”.

 

Вибори до Держдуми РФ: виборчих дільниць в ОРДЛО не буде

31 травня 2021, УП

В окупованих районах Луганщини та Донеччини не буде дільниць для голосування на виборах до російської Держдуми незважаючи на те, що багато жителів ОРДЛО отримали російські паспорти.

Джерело: Новини Донбасу з посиланням на заяву ватажка донецьких бойовиків Дениса Пушиліна

Деталі: Окупаційна влада заявляє, що “жителі Донбасу хочуть бути причетними до формування майбутнього Росії і з усією відповідальністю підходять до цього питання”.

За словами Пушиліна, в ОРДЛО проживають вже понад півмільйона “повноправних громадян Російської Федерації”.

У той же час можливість відкриття дільниць для голосування в ОРДЛО не розглядається, а представники окупантів анонсують, що власники російських паспортів нібито зможуть проголосувати, виїхавши на територію РФ або в “електронному” вигляді.

У той же час секретар генеральної ради партії “Єдина Росія” Андрій Турчак заявив, що близько 500 тисяч жителів ОРДЛО, які “отримали російське громадянство”, зможуть взяти участь у виборах до Держдуми РФ приїхав спеціально для цього в Ростовську область або взяти участь у дистанційному електронному голосуванні також у межах Ростовської області.

Довідково: Вибори депутатів Державної Думи федеральних зборів РФ VIII скликання повинні відбутися 19 вересня 2021 року.

 

Генсекретарка ОБСЄ розповіла про перешкоди роботи місії на сході України

Генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід закликала забезпечити Спеціальній моніторинговій місії на сході України безперешкодний доступ обабіч лінії розмежування.

Про це йдеться в оприлюдненій на сайті ОБСЄ заяві генсека за результатами її п’ятиденної поїздки в Україну, передає Укрінформ.

“Постійні обмеження та перешкоди заважають місії виконувати свій мандат. Я особисто побачила, як повторюване глушіння заважає безпілотним літальним апаратам СММ. Місія повинна мати змогу безпечно, вільно та безперешкодно працювати по обидва боки контактної лінії”, – заявила Шмід.

За її словами, СММ відіграє критично важливу роль у сприянні діалогу між сторонами.

Під час перебування в Україні та зустрічей з представниками української влади очільниця ОБСЄ запевнила у відданості Організації підтримці зусиль, спрямованих на стале та мирне врегулювання “кризи в Україні та навколо неї”.

“ОБСЄ буде продовжувати робити все, що ми можемо, але щоб урегулювати цю кризу, знадобиться стійка політична воля та активні дії. Люди заслуговують на стабільність і безпеку”, – заявила генсек ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар ОБСЄ Гельга Шмід 26-30 травня перебувала з візитом в Україні, під час якого зустрілася з високопосадовцями та відвідала зону проведення операції Об’єднаних сил.

Раніше у тематичному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомлялося, що у другому півріччі 2020 року 93% усіх перешкод у роботі місії на сході України сталися в тимчасово окупованих Росією окремих районах Донецької та Луганської областей.

Крім того, на засіданні Постійної ради ОБСЄ у 22 квітня голова СММ ОБСЄ Яшар Халіт Чевік повідомив, що у період з 1 січня до 20 березня 2021 року 93% усіх випадків перешкоджань у пересуванні місії сталися на території ОРДЛО.

 

Україні потрібен закон про захист політв’язнів – Котелянець

Голова Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець вважає, що надання в Україні допомоги сім’ям політв’язнів має бути більш комплексним і системним, і для цього в Україні необхідно прийняти закон про захист політв’язнів.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі.

«Допомога могла б бути більш комплексною і системною з боку держави, якщо мати на увазі, що мова про людей, які постраждали за свою громадянську і політичну позицію і були ув’язнені в результаті російської агресії», – сказав очільник громадської організації.

За його словами, з 2018 року раз на рік сім’ї політв’язнів отримують в Україні допомогу в розмірі 100 тисяч грн. Але, вважає правозахисник, вона буде під питанням, якщо не буде гарантована законом.

«Якщо говорити про інтереси сімей політв’язнів, то постанова про 100 тисяч – більше інструмент ручного керівництва. Якщо сьогодні є політична воля допомагати й давати гроші, завтра її може не бути. Тому допомога політв’язням ніяк не гарантована», – вважає Котелянець.

Крім того, додав він, міжвідомча комісія, яка приймає рішення про виділення 100 тисяч грн, не має єдиного підходу у цьому, і рішення можуть змінюватися залежно від складу комісії або інших чинників.

За словами Котелянця, також перед державою стоять такі питання, як надання психологічної допомоги сім’ям політв’язнів, створення єдиного реєстру політв’язнів, заручників і полонених. Усі вони враховані в законопроєкті, який був розроблений ще у 2019 році, презентований, але досі не винесений на розгляд Верховної Ради.

«Зараз у зв’язку із запланованою Кримською платформою, прагненням об’єднати навколо неї всіх основних партнерів і створити потужний міжнародний майданчик ми бачимо велику можливість внесення законопроєкту до порядку денного Верховної Ради», – наголосив активіст.

Він також презентував спільну заяву правозахисних організацій з цього приводу і звернувся до Президента з проханням внести законопроєкт про захист прав політв’язнів на розгляд парламенту, а народних депутатів закликав його підтримати.

 

Справи кримських татар: адвокат розповів про роль «агентів держави» в російському суді

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону (РФ) наразі знаходиться 13 кримінальних справ щодо кримських татар.

Про це повідомляє у Фейсбуці “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Едема Семедляєва, передає Укрінформ.

“13 кримінальних справ знаходяться у провадженні Південного окружного військового суду щодо кримських татар. Це тільки по першій інстанції. Ще три кримінальні справи на стадії розгляду апеляційної інстанції”, – повідомив адвокат.

За його словами, ідеться про велику групу людей. Фігурантів тільки другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” – 25 осіб, у зв’язку з чим слідство її розділило на п’ятірки.

Як зазначив адвокат, у п’ятірці, до якої входить його підзахисний, допитали трьох прихованих свідків, які є не очевидцями подій, а “агентами держави”.

“Укотре переконуємося, що це агенти держави, яких просто слідство засекретило для того, щоб не могли дізнатися їх анкетні дані. Вони говорять тільки те, що написано в протоколі; те, що їм сказали сказати, а на всі запитання захисту вони або відповідають “не пам’ятаю”, або відповідають такими завченими фразами”, – зазначив адвокат.

 

Суд у РФ залишив п’ятьох кримських татар під вартою до 16 вересня

Військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив до 16 вересня утримання під вартою п’ятьох фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Південний окружний військовий суд продовжив тримання під вартою Ремзі Бекірову, Різі Ізетову, Фарходу Базарову, Раїму Айвазову і Шабану Умерову до 16 вересня цього року», – йдеться в повідомленні.

Адвокати просили суд про зміну запобіжного заходу на такий, що не пов’язаний з позбавленням волі, оскільки всі підстави для тримання підзахисних під вартою відпали.

«Прокурор не оприлюднив жодної причини, за якою є необхідність продовження арешту. Всі підстави, озвучені раніше, відпали. Всі матеріали справи зібрані, багато свідків допитані. Я не почув аргументів, якими прокурор обґрунтовує своє клопотання», – сказав Едем Семедляєв.

Сергій Легостов також висловив думку, що всі ризики, які оголошуються обвинуваченням у ході попереднього слідства, відпали. За його словами, підстав для втечі у його підзахисного Фархода Базарова немає – як і для тиску на прихованих свідків, оскільки багатьох із них уже допитали. Що ж до речових доказів, зазначив Легостов, то вони зберігаються в суді, тому можливості знищити їх теж уже немає.

Підтримав клопотання про скасування арешту й адвокат Назім Шейхмамбетов. Він зазначив, що прокурор керується одними й тими ж підставами, як при обранні запобіжного заходу, так і при його продовженні.

«Якщо державний обвинувач говорить про ті самі підстави, то тяжкість інкримінованого обвинувачення, згідно і з міжнародним правом, і правом РФ, може бути використана при обранні запобіжного заходу, але з кожним разом вона зменшує свій вплив як аргумент. Немає сенсу сьогодні говорити про тяжкість обвинувачення як про аргумент на користь продовження утримання під вартою», – вважає адвокат.

Він додав, що наявність українського паспорта не може бути аргументом на користь тримання людини під вартою, оскільки практично у всіх жителів Криму є український паспорт.

Як повідомлялося, фігурантами другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» є 25 кримськотатарських громадських активістів. Вони обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в Росії, але діє без обмежень у багатьох країнах.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов, Базаров і Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», передбачає до довічного позбавлення волі). Решта – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі).

Усім фігурантам справи також було пред’явлено обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

 

Українця цькують у російській тюрмі через іслам – Денісова

31 травня 2021, УП

Утримуваний у російській колонії українець Геннадій Лимешко зазнає систематичного цькування через прийняття ісламу.

Джерело: уповноважена Верховної Ради з питань прав людини Людмила Денісова

Пряма мова: “Незаконно засуджений громадянин України Геннадій Лимешко, який відбуває покарання в “ФКУ ИК-6 УФСИН России по Ставропольскому краю”, піддається систематичним цькуванням з боку працівників виправної установи, де він утримується.

Як стало відомо, оперативні працівники колонії чинять на Геннадія психологічний тиск через те, що він прийняв іслам. З їхнього боку лунають погрози, що після відбування терміну ув’язнення, Геннадія відправлять воювати до Сирії, оскільки він, нібито “підтримує тероризм та ІДІЛ”.

Також працівники колонії безпідставно забирають у нього дозволені речі та одяг”.

Деталі: Денісова наголошує: упереджене ставлення та знущання з боку співробітників колонії призводить до погіршення психоемоційного стану Геннадія.

Зазначене суперечить гарантованим міжнародним стандартам поводження із засудженими особами, що утримуються в місцях позбавлення волі.

Зокрема, 3-й статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню. Та 6-й статті Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною та Соціальною Радою ООН.

Денісова закликала російського омбудсмана Тетяну Москалькову вжити відповідних заходів з метою відновлення прав нашого громадянина.

Що було раніше: Геннадія Лимешка затримали правоохоронні органи РФ в серпні 2017 року та засуджено так званим “Судакским городским судом Республики Крым” у травні 2018 року за нібито незаконне виготовлення та зберігання вибухових речовин.

 

В’язень Кремля Вигівський: Або мене звільнять, або піду “небесним експресом”

31 травня 2021, УП

Незаконно ув’язнений у Росії Валентин Вигівський, засуджений до 11 років суворого режиму нібито за “шпигунство”, розповів про жахливі умови в російські в’язниці, де він сидить уже 6 років.

Джерело: інтерв’ю Вигівського “Радіо Свобода”

Пряма мова: “Я вже майже п’ять років сиджу в бетонному підвалі! Зазвичай ув’язнений сидить в ПКТ (приміщення критої тюрми – ред.) не більше ніж півроку, а я – п’ять років! Кожен раз мені продовжують покарання за всілякі уявні порушення. Наприклад, після прогулянки пропонують віник і лопату, щоб “прибрати”. А коли я відмовляюся, тому що я поклявся, що палець об палець не вдарю в цій країні, мені пишуть нове порушення! І я знову сиджу в кам’яному мішку! Не маю права навіть поговорити по телефону, не чую рідних голосів! Причому я впевнений, що це робить не місцева адміністрація, до неї у мене особливих претензій немає. Я думаю, це негласна вказівка ФСБ – тримати мене в одиночці подалі від інших ув’язнених, замкнути від усього світу, щоб я швидше з глузду з’їхав”.

Деталі: Він нагадав, що зізнання у справі у нього вирвали за допомогою катувань. На суді українець від них відмовився. “Мене били кілька днів на Луб’янці, а потім почалося щось взагалі неймовірне. Вивезли в ліс, поставили на коліна, наділи мішок на голову і почали стріляти, як би імітуючи розстріл… Я змушений був підписати (зізнання, – ред.). Тоді я ще своїм життям дорожив, сподівався, що мене звільнять, обміняють, а зараз така байдужість на душі… Все одно, що з тобою буде. У мене найкращі роки пройшли тут”, – зазначив Вигівський.

Він каже, що вже нічого не чекає від життя. “Чесно вам скажу, у мене виникають суїцидальні думки. Я не буду тут сидіти до 2025 року”, – заявив Вигівський.

На питання, що б він хотів передати на волю, українець відповів: “Передайте всім: або мене звільнять, або я піду на Батьківщину “небесним експресом”!”

Передісторія: Вночі 18 вересня 2014 року на вокзалі Сімферополя члени так званої “кримської самооборони” викрали киянина Валентина Вигівського. Російська ФСБ згодом заявила про вдало проведену спецоперацію щодо підозрюваного у “шпигунстві”. Вигівського перевезли до Москви і майже 9 місяців не допускали до нього українського консула.

5 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив Вигівського до 11 років колонії суворого режиму за “шпигунство в авіаційній сфері”.

 

У РФ заявили про “зняття водної блокади” окупованого Криму

31 травня 2021, УП

Глава Міноборони РФ Сергій Шойгу заявив, що тимчасовий водопровід у Криму, прокладений силами російських військових, зняв водну блокаду окупованого Росією півострова.

Джерело: Шойгу, якого цитує російський “Інтерфакс

Пряма мова: “Важливо відзначити, що Збройні сили беруть участь у вирішенні загальносуспільних питань. Для безперебійного водопостачання населення Криму прокладено тимчасовий водопровід загальною протяжністю 32 км”.

Деталі: За словами Шойгу, це дозволило зняти водну блокаду півострова до завершення будівництва магістрального водопроводу.

Що передувало: У 2020 році підрозділи російської армії проклали трубопровід, який з’єднав Тайганське і Сімферопольське водосховища в окупованому Криму для поставки води в Сімферополь.

Чому це важливо: Україна неодноразово заявляла, що постачання води до захопленого Росією Криму Північно-Кримським каналом можливе тільки після деокупації півострова.

Передісторія:

В окупованому Криму стрімко міліють водосховища, що живлять великі міста, як наслідок – кримчани відчувають все більший дефіцит прісної води.

Жителі захопленого Росією Криму отримують воду за графіком через вичерпання її запасів на півострові, при цьому якщо найближчими місяцями не пройдуть рясні дощі, Крим може залишитися зовсім без води.

У Росії заявили, що свердловини в Азовському морі для постачання води в окупований Крим почнуть бурити з липня.

У МЗС України пояснюють, що в Криму достатньо водних ресурсів для побутового використання, а проблема з водою загострилася через масовану мілітаризацію Росією півострова.

 

У Курултаї не вірять, що труба від міноборони Росії дасть Криму воду

Попри заяви про нібито закінчення “водної блокади” в окупованому Криму, які лунають з Кремля, проблема з водопостачанням на півострові нікуди не зникла.

Про це розповів голова Центрвиборчкому Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедля, передає Укрінформ із посиланням на телеканал “Дом”.

“Розмови про те, що в Криму розв’язана проблема із забезпеченням водою – це все одно, що ось в Криму немає ніяких проблем. У Криму “розв’язані” проблеми з газом, з електрикою… Я так думаю, що, швидше за все, розв’язані проблеми безпосередньо у тих людей, які заявляють, що їх немає. А у простого народу, як були проблеми із водопостачанням – так і є”, – зазначив Смедля.

Він додав, що цими проблемами ніхто не буде займатися, а будуть займатися “дерибаном” Криму.

Нагадаємо, міністерство оборони РФ заявило, що для “безперебійного водопостачання” проклало до тимчасово окупованого Криму водогін завдовжки 32 кілометри.

Як відомо, до 2014 року основним джерелом води в Криму був Північно-Кримський канал із забором з Каховського водосховища, спеціально побудованого в нижній течії річки Дніпро. Його довжина – 402,6 км, у межах Криму – 294 км.

Через Північно-Кримський канал забезпечувалося до 85% потреб Криму в прісній воді. З початком окупації півострова Росією у квітні 2014 року постачання води з Дніпра на Кримський півострів було перекрите.

 

Події у Білорусі не вплинуть на Нормандський формат – Меркель

Нормандський формат не залежить від подій у Білорусі, за допомогою якого Франція і Німеччина допомагають Україні зупинити російську агресію та досягнути мирного врегулювання.

Про це заявила федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель під час спільної пресконференції з президентом Франції Емманулем Макроном, передає кореспондент Укрінформу.

“Нормандський формат не залежить від того, що відбувається у Білорусі“, – сказала Меркель, відповідаючи на запитання, чи може відбутися нова зустріч у цьому форматі з огляду на напруження навколо підтримуваної Москвою Білорусі.

Канцлер заявила про рішуче засудження “того, що Лукашенко робить з опозицією та громадянським суспільством”. За її словами, ЄС реагує на порушення з боку Мінська і надалі це робитиме, зокрема й шляхом запровадження цільових санкцій.

“Також важливо і далі працювати в нормандському форматі, хоча й там прогрес є дуже і дуже невеликим. Тобто, цим форматом Німеччина та Франція допомагають Україні. І це важливо”, – заявила Меркель.

Глава німецького уряду також зазначала, що питання щодо нормандського формату обговорювалося під час перемовин з президентом Франції. “Ми, звичайно, обговорили і Білорусь, відносини з Росією та нашу подальшу роботу у нормандському форматі”, – сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня у віртуальному форматі проходило 22-ге засідання німецько-французької Ради міністрів на чолі з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером ФРН Ангелою Меркель. Лідери країн, зокрема, обговорили боротьбу з пандемією коронавірусу та зовнішньополітичні питання.

 

Зеленський пропонує новий формат переговорів щодо Донбасу і Криму

31 травня. УНН. Президент України Володимир Зеленський запропонував створити новий формат переговорів стосовно Донбасу. Про це він розповів у інтерв’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, пише УНН.

Деталі

За словами гаранта у існуючому зараз нормандському форматі не йдеться ні про Крим, ні про трубопровід “Північний потік-2”, ні про гарантії безпеки. Обговорення саме цих питань можна було б об’єднати на одному переговорному майданчику.

“Нормандський формат” і його теми в такому випадку стали б частиною цієї конструкції“, — сказав Зеленський.

Нагадаємо

Пізніше Президент України Володимир Зеленський зазначив, що не виключає створення нового формату по Донбасу з “дуже потужними гравцями”, який буде працювати паралельно “нормандському”, для швидшого завершення війни. Розширити Нормандський формат на сьогодні – неможливо, тож Україна закликає своїх партнерів допомагати тиснути на Росію для конструктивної роботи у наявному форматі.

 

Глава МЗС Туреччини відповів на закиди Кремля щодо співпраці з Україною

Позиція Туреччини щодо невизнання окупації Криму Росією залишається незмінною, а угода про продаж БПЛА Україні не зачіпає інших країн.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на телеканал NTV, про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

«Наша позиція щодо Криму відома. Ми також озвучуємо це росіянам. Ми говоримо про те, що її вирішення – в політичній площині», – сказав глава МЗС Туреччини.

Коментуючи тему продажу турецьких безпілотників Україні, він наголосив: «Це торгівля. Угода з Україною була укладена багато років тому. Росія постачає ракети в Сирію або інші країни. Ми не ставили цього під сумнів, коли так сталося».

Чавушоглу додав, що в усьому світі існує великий попит на безпілотні літальні апарати.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв’ю одному з російських видань «рекомендував» турецьким колегам «припинити підживлювати мілітаристські настрої Києва». За словами глави МЗС держави-окупанта, «заохочення агресивних українських ініціатив щодо Криму рівносильно посяганню на територіальну цілісність Росії».

 

Саміт Україна-ЄС відбудеться 12 жовтня

31 травня 2021, УП

Наступний саміт Україна – Європейський Союз запланований на 12 жовтня.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це оголосила заступник голови Комітету Верховної ради з питань інтеграції України до ЄС Марія Мезенцева.

“На спільному засіданні комітетів євроінтеграції та зовнішньої політики було повідомлено, що наступний саміт Україна-ЄС відбудеться 12 жовтня 2021 року”, – написала Мезенцева у своєму телеграм-каналі.

У квітні заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква заявляв, що запланований на серпень саміт Україна-ЄС можуть перенести на осінь.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль говорив, що на саміті планується обговорити на політичному рівні євроінтеграційні зусилля України та визначити подальші орієнтири співробітництва.

 

Зустріч Байдена та Путіна: Росія обіцяє США “некомфортні сигнали”

31 травня 2021, УП

Президенти США Джо Байден й Росії Володимир Путін планують провести зустріч 16 червня у Женеві, але Москва вже визнала наявність розбіжностей щодо тем, які будуть підніматися під час переговорів.

Джерело: заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков, якого цитує РБК

Деталі: За словами представника російського зовнішньополітичного відомства, напередодні зустрічі Путіна та Байдена “порядки денні РФ і США не збігаються”.

Рябков запевнив, що РФ готова реагувати на будь-які постановки питань з американської сторони, але “зустрічна готовність спостерігається набагато менше і рідше”.

Також він анонсував, що незабаром Кремль подасть Сполученим Штатам якісь сигнали, які нібито повинні стати “некомфортними” для Вашингтона.

Пряма мова: “Цілий ряд сигналів з Москви в наступні дні будуть для США некомфортними”.

Нагадаємо:

Білий дім повідомив, що 16 червня у Женеві Джо Байден і Володимир Путін обговорять “весь спектр нагальних питань”, оскільки США прагнуть відновити передбачуваність і стабільність у відносинах з Росією.

Байден і Путін провели 13 квітня телефонну розмову, під час якої на перший план вийшла ідея проведення саміту. Байден запропонував Путіну зустріч в третій країні для обговорення, зокрема, й теми України.

 

Літак розвернули на злітній смузі: в Росії затримали опозиціонера Андрія Пивоварова

31 травня. УНН. Колишнього виконавчого директора громадської організації “Відкрита Росія”, політика Андрія Пивоварова зняли з літака в аеропорту Пулково, в Санкт-Петербурзі. Про це написав сам політик в Twitter, передає УНН.

Деталі

Як написав Пивоваров, він пройшов паспортний контроль в аеропорту, після чого сів на міжнародний рейс. Після цього, літак розвернули на злітній смузі, щоб зняти його з борта.

Цитата

“Тільки що мене зняли з літака в “Пулково”. Летів відпочити, пройшов митницю – ніяких питань не було. Літак вже пройшов рульожку, як раптом стоп. Під’їхали менти і вивели мене. Зараз я в ФСБ Пулково”, – написав Пивоваров.

У той же час, координатор “Відкритої Росії” Тетяна Усманова в своєму Telegram-каналі написала, що Андрій Пивоваров нібито знаходиться в розшуку, що стало причиною затримання.

Як повідомляють ЗМІ, до Пивоварова виїхав адвокат “Правозащиты Открытки” Олена Бородіна.

Нагадаємо

У неділю, 23 травня о 15:00, літак авіакомпанії Ryanair Афіни – Вільнюс екстрено приземлився в аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування. На борту літака перебував співзасновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, його затримали.

Команду прийняти літак в Мінську віддав особисто Олександр Лукашенко, повідомлялося в Telegram-каналі “Пул першого”.

 

Росія вирішила посилити армію біля кордону з Україною та ЄС

31 травня 2021, УП

Міноборони РФ планує сформувати в Західному військовому окрузі (межує з Україною, Латвією, Естонією і Фінляндією) близько 20 нових з’єднань і військових частин.

Джерело: ТАСС із посиланням на російського міністра оборони Сергія Шойгу

Деталі: За словами Шойгу, це буде зроблено у відповідь на “наростаючу загрозу” з боку НАТО і США.

Пряма мова: “Дії наших західних колег руйнують систему безпеки в світі і змушують нас вжити заходів адекватної протидії. Ми постійно вдосконалюємо бойовий склад військ. До кінця року в Західному військовому окрузі буде сформовано близько 20 з’єднань і військових частин”.

Більше деталей: Міністр додав, що поряд зі створенням нових військових формувань в Західний округ перекинуть близько 2 тис. одиниць “сучасної зброї” і військову техніку.

 

Генсек НАТО відреагував на плани РФ зі створення нових військових з’єднань

31 травня 2021, УП

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенбер заявив, що всі кроки Альянсу для підвищення готовності його сил здійснюються винятково з оборонною метою.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це Столтенберг сказав на пресконференції перед зустріччю міністрів закордонних справ та оборони країн Альянсу в понеділок, реагуючи на плани РФ створити до 20 нових військових з’єднань на заході.

Як повідомлялося, міноборони Росії заявило, що сформує в Західному військовому окрузі близько 20 нових з’єднань і військових частин. Міністр оборони РФ Сергєй Шойгу пояснив, що це робиться у відповідь на дії країн НАТО.

“Те що ми бачимо – це модель поведінки РФ, в рамках якої Росія в останні роки потужно інвестувала у нові військові можливості. Але не тільки це. Росія виявилась готовою застосувати військову силу проти сусідів. В Грузії, в Україні вона продовжує дестабілізувати Донбас та східну Україну… Це одна з причин, чому НАТО впродовж останніх років підвищив готовність наших сил”, – сказав Столтенберг.

Він підкреслив, що НАТО – це передусім оборонний союз, який покликаний захищати і обороняти своїх союзників.

“Ми демонструємо нашу готовність обороняти наших союзників також проводячи спільні навчання. Але все, що ми робимо, відбувається заради оборони”, – сказав генсек Альянсу.

За словами Шойгу, до кінця року в Західному військовому окрузі РФ буде сформовано близько 20 з’єднань і військових частин, тому що країни НАТО на чолі зі Сполученими Штатами нарощують інтенсивність польотів своєї стратегічної авіації, присутність бойових кораблів та збільшують кількість військових навчань.

 

НАТО розгорнуло додаткові сили через військову агресію РФ проти країн-сусідів – Столтенберг

НАТО є оборонним союзом, і саме воля і готовність союзників захищати й обороняти одне одного дозволили десятками років уникати конфліктів та воєн, зберігати мир у Європі.

Про це у понеділок під час пресконференції напередодні віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ та міністрів оборони країн-союзниць, що має відбутися 1 червня, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так керівник Альянсу відповів на запитання преси про реакцію союзників на оголошене російською стороною рішення розмістити на західних кордонах РФ додатково до 20 військових з’єднань і частин.

«Росія використала військову силу проти сусідів, в Грузії і в Україні, вона продовжує дестабілізувати Донбас та Схід України, незаконно анексувала Крим. Ми бачили більшу російську військову присутність у високих широтах Півночі, в Баренцевому морі, у Балтійському морі, в Чорному та Середземному морях, а також на Близькому Сході. Саме тому НАТО підвищило готовність сил та розгорнуло бойові групи на сході Альянсу», – сказав Столтенберг.

Він нагадав, що протягом кількох минулих років Росія демонструвала агресивну поведінку, здійснила значні інвестиції в нові сучасні військові спроможності, від звичайних зразків зброї до систем ядерного озброєння.

«НАТО – оборонний союз, він призначений для захисту й оборони всіх союзників. Ми готові запобігати конфліктам та війні. Але кращий шлях для цього, – це надіслати чітке послання будь-якому потенційному противнику: якщо один із союзників буде атакований, всі союзники встануть поряд з ним. І завдяки цьому ми запобігаємо війні та зберігаємо мир», – додав Столтенберг.

Він зауважив, що по відношенню до Росії НАТО продовжуватиме дотримуватися двоєдиного підходу: з одного боку, зміцнювати систему стримування та оборону, а з іншого – шукати змістовного діалогу.

«Ми прагнемо кращих відносин з Росією, яка є нашим сусідом. Навіть якщо такі відносини не вдається поліпшити, важливо підтримувати з нею навіть важкі відносини, для прозорості військової активності та для зниження ризиків щодо проблем контролю над озброєнням. Тож ми будемо продовжувати цей двоєдиний підхід до відносин з Росією. Все, що ми робимо, є оборонним. Ініціатива «НАТО 2030» – це також про те, як ми можемо надалі надійно зміцнювати нашу систему стримування й оборони, але виключно в оборонному вимірі», – наголосив генсек НАТО.

За повідомленням російських ЗМІ, у понеділок міністр оборони РФ Шойгу заявив про намір сформувати у Західному військовому окрузі РФ, додатково до вже існуючих сил, близько 20 нових з’єднань і частин «у відповідь на дії НАТО на західному стратегічному напрямку».

14 червня в Брюсселі відбудеться саміт НАТО, головною темою якого є зміцнення трансатлантичних зв’язків та розгляд концепції розвитку Альянсу «НАТО 2030». Порядок денний цієї зустрічі не передбачає проведення заходів за участю країн-партнерів.

 

Навчання НАТО Steadfast Defender 2021 охоплюють регіон Чорного моря

Навчання НАТО Steadfast Defender 2021 (Стійкий захисник – 2021), які відбуваються за участі кораблів та літаків Альянсу в Європі, призначені для відпрацювання взаємодії між союзниками у питаннях оборони, в тому числі, – в стратегічно важливому регіоні Чорного моря.

Про це під час прес-конференції напередодні віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ та міністрів оборони країн-союзниць, що має відбутися завтра, 1 червня, заявив Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Steadfast Defender 2021 – це потужна демонстрація нашої здатності працювати як Альянс, швидко пересувати наші сили в Європі, і особливо – у Чорноморському регіоні, тому що ці навчання побудовані на сценарії відповідно до Статті 5 (Вашингтонського договору НАТО, стаття про колективну оборону – ред.)… Ми збільшили нашу присутність в Чорному морі, ми маємо прибережні країни в цьому регіоні – Туреччину, Болгарію й Румунію, а також двох партнерів, яких високо цінуємо – Грузію і Україну. Ми працюємо разом із ними, в тому числі, у питаннях морської безпеки», – сказав Столтенберг.

Він нагадав, що минулого тижня відвідав британський авіаносець «HMS Queen Elizabeth», який знаходиться біля узбережжя Португалії та відпрацьовує навчальні дії разом із морськими піхотинцями США та данським фрегатом підтримки. Навчання Steadfast Defender 2021, в яких беруть участь ці сили, мають головним завданням відпрацювання пересування військ через Атлантику до Європи, і проходять відразу на кількох театрах дій – як поблизу берегів Португалії, так і в Чорному морі, в Румунії.

«Ми розвиваємо спроможності й маємо присутність НАТО в регіоні Чорного моря на суходолі, в морі та у повітрі», – додав Столтенберг.

Як повідомлялося, після агресії Росії проти України в 2014 році, незаконної окупації Криму та дестабілізації на сході України, Північноатлантичний Альянс здійснює послідовні кроки для зміцнення власного східного флангу. Зокрема, чотири багатонаціональні бойові групи передової присутності НАТО були розгорнуті в країнах Балтії та у Польщі, окрема тренувальна бригада НАТО – на території Румунії. Альянс збільшив свою військово-морську присутність у регіоні Чорного моря, включаючи проведення морського та повітряного патрулювання, проведення більшої кількості навчань та заходів кораблів країн НАТО у порти партнерів із дружніми візитами.

 

НАТО вирішив обмежити доступ представників Білорусі до своєї штаб-квартири

31 травня 2021, УП

НАТО вирішив обмежити доступ представників Білорусі в свою штаб-квартиру в Брюсселі.

Про це заявив у понеділок генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції перед зустріччю міністрів закордонних справ та оборони країн Альянсу, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

“Щодо білоруських посадовців. Ми постійно оцінюємо безпекові заходи тут у НАТО, і ми ухвалили рішення обмежити доступ білоруського персоналу до штаб-квартири НАТО, грунтуючись на нашій оцінці заходів безпеки”, – сказав Столтенберг.

Він також підкреслив, що НАТО закликає до міжнародного незалежного розслідування примусової посадки пасажирського літака в Мінську. Альянс вважає інцидент не тільки грубим порушенням міжнародних норм, а й прямою атакою проти свободи вираження думки та вільних ЗМІ.

Нагадаємо, Євросоюз може запровадити санкції проти білоруського калію, а також проти нафтового та фінансового секторів країни як покарання за примусову посадку авіарейсу Ryanair в Мінську.

Крім того, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що оновлений список персональних санкцій щодо Білорусі вже практично узгоджений на технічному рівні.

 

Генсек НАТО пояснив, чому Україну не запросили на саміт

31 травня 2021, УП

Саміт лідерів країн НАТО у червні не передбачає участі країн-партнерів, саме тому до Брюсселя не запрошували представників України або Грузії.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу перед міністерською зустріччю у Брюсселі.

“Саміт буде тільки для союзників, тому що це досить короткий саміт, в один день. Наступного разу у нас, можливо, буде більше часу і ми проведемо зустрічі на високому рівні з партнерами. Але я не хочу спекулювати, коли будуть такі зустрічі, але цього разу формат з партнерами не передбачений”, – сказав Столтенберг, відповідаючи на запитання грузинської журналістки.

Він також заявив, що НАТО приділяє багато уваги Чорноморському регіону, в тому числі через співпрацю з Україною та Грузією.

“Ми обмінюємося інформацією, ми допомагаємо зміцнювати можливості і ми маємо присутність НАТО в регіоні Чорного моря на суші, у повітрі та на воді”, – додав генсек.

Нагадаємо, глава МЗС Дмитро Кулеба заявляв, що Україна не може зрозуміти, як можна не знайти формат для участі української сторони в червневому саміті лідерів країн Альянсу на тлі російської агресії в регіоні.

Раніше Кулеба заявив, що не очікує на ухвалення рішення щодо надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) на червневому саміті, оскільки деякі союзники не хочуть провокувати РФ.
Саміт глав держав та урядів країн Альянсу відбудеться 14 червня в Брюсселі.

 

Ряд військових проєктів під загрозою через відсутність реформи оборонного замовлення – ГО

31 травня 2021, УП

Протягом 2020 року кілька державних оборонних підприємств поскаржилися в уряд на відсутність фінансування таємних військових проектів в рамках оборонного замовлення Міністерства оборони.

Про це повідомляє мережа громадських організацій, які виступають за реформу держоборонзамовлення: StateWatch, НАКО та Проект реформи оборонних закупівель.

У кінці минулого року Павлоградський хімічний завод, який виробляє спорядження ракетних двигунів, повідомив в РНБО, що Міноборони ігнорує виконання Указу Президента № 59/2020 щодо створення нових видів ракетного озброєння та боєприпасів. Зокрема МОУ не вчасно прийняло рішення із замовлення виробництва ракетних комплексів “Вільха”, “Вільха-М”, “Гром” та інших.

На хімзаводі підкреслили, що не можуть отримати фінансування від міністерства, а тому виробничі потужності підприємства простоюють, а фаховий персонал звільнений.

За результатами фінансового звіту за 2020 рік Павлоградський хімзавод отримав 156,8 млн грн чистих збитків.

Запорізьке держпідприємство “Радіоприлад”, що спеціалізується на виробництві радіоапаратури для ЗСУ, у листі до уряду повідомило, що не має прямих контрактів з Міністерством оборони в межах державного оборонного замовлення.

Натомість має лише субпідряд від Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова, яке виготовляє БТР-4Е для армії.

Однак, через незавантаженості та несвоєчасних виплат від ХКБМ, яке в свою чергу не може вчасно отримати виплати від Міноборони, “Радіоприлад” не здатне гарантувати системну роботу.

На кінець року дебіторська заборгованість ХКБМ перед “Радіоприладом” становила 4,9 млн грн.

Львівський державний завод “ЛОРТА”, що виробляє апаратуру зв’язку спецпризначення, протягом минулого року не міг отримати від Міноборони фінансування за замовлену продукцію, на виробництво якої завод витратив власні обігові кошти у сумі 25 млн грн.

Група підприємств Держкосмосу повідомила уряду, що програма “Виробництво військових транспортних засобів” за 2020 рік була профінансована лише на 25%. Зокрема відсутнє оборонне замовлення на виробництво нових танків  “Краб” та “Булат”.

Громадські організації наголошують, що оприлюднили лише наявну інформацію проблеми фінансування військових проектів Міністерством оборони. Цей список не є вичерпний, адже вся інформація про державне оборонне замовлення залишається під грифом таємно, так як два міністерства – Мінстратегпром та Міноборони – не змогли запровадити Закон України “Про оборонні закупівлі”.

Натомість державне оборонне замовлення у 2020 і у 2021 роках затверджувалося урядом із суттєвим запізненням на 4-5 місяців. Через це державні оборонні підприємства залишалися без належного фінансування.

Нагадаємо, реформа державного оборонного замовлення, як неефективної процедури фінансування модернізації озброєння ЗСУ, повинна була бути замінена на систему конкурентних відкритих процедур, передбачених  законом “Про оборонні закупівлі”, який мав посилити цивільний контроль за ефективність бюджетних витрат Міноборони відповідно до практик в країнах НАТО.

 

Зеленський заявив про загрозу з боку Росії та Білорусі у разі фактичного об’єднання

1 червня. УНН. Президент Володимир Зеленський заявив про небезпеку для України у разі створення Росією та Білоруссю союзної держави. Про це він сказав в інтерв’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, пише УНН.

Деталі

За словами Зеленського, створення “справжньої союзної держави” між Білоруссю і Росією — це реальна загроза для України. Так країни можуть інтегрувати оборонне співробітництво і робити серйозний тиск, адже вони наполегливо співпрацюють одна з одною.

Доповнення

Кулеба заявив, що своїми діями Олександр Лукашенко рухає Білорусь у бік РФ та позбавляє себе діалогу з рештою світу.

 

Протасевича катують – Тихановська

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що затриманого в Мінську опозиційного блогера Романа Протасевича піддають побиттю і катуванню.

Про це вона сказала під час пресконференції у Талліні, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

За словами Тихановської, адвокат, яка відвідала Протасевича і його дівчину Софію Сапегу, заявила, що у нього немає скарг, однак «це сумнівно, оскільки він, без сумніву, зазнавав на собі катування і побиття».

Як повідомлялося, 23 травня білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса, під приводом ймовірності скоєння теракту на борту.

Після посадки борту в Мінську був заарештований активіст і опозиційний журналіст Роман Протасевич і його супутниця Софія Сапега.

В ЄС і США засудили примусову посадку в Мінську лайнера Ryanair, а також висунули вимогу звільнення Протасевича.

 

Режиму Лукашенка мало 3 мільярди від ЄС: “Це не цифри”

31 травня 2021, УП

У самопроголошеного “президента” Білорусі Олександра Лукашенка вважають, що 3 мільярдів, які запропонував Європейський Союз за демократичні зміни в країні, це недостатньо.

Джерело: міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей в інтерв’ю російському виданню “Коммерсантъ

Пряма мова: “Опоненти влади, які знаходяться за кордоном, опоненти-втікачі, говорять, що Євросоюз уже приготував € 3 млрд для Білорусі. Це буде сприяти здійсненню демократичних реформ, і все те, що було зроблено за останні 25 років, ми знищимо і будемо на цих руїнах будувати нову демократичну державу.

Президент, виступаючи в парламенті, сказав, що про ці мільярди ми чуємо ще з 2010 року. Тоді, по-моєму, нам обіцяли € 5 млрд, але зараз цифра трохи зменшилася. Не видно було і тих € 5 млрд, і ці € 3 млрд, які нібито вже лежать в сейфах ЄС для побудови нової демократичної Білорусі, це не та цифра, яка може радикально змінити ситуацію в державі. Це дещиця в нашому експорт “.

Що передувало: 28 травня стало відомо, що Європейський Союз підготував комплексний план фінансової підтримки Білорусі на випадок, якщо країна почне демократичні перетворення.

Чому це важливо: Лукашенко відмовляється виконати вимогу свого народу відійти від влади і призначити чесні президентські вибори. Нещодавно він вчинив прецедент, який вже назвали актом державного тероризму: насильно посадив літак іншої держави в Мінську під надуманим приводом, щоб арештувати білоруського опозиціонера, який був на його борту.

 

У Білорусі опозиція готує нові масові акції протесту та активні дії

31 травня 2021, УП

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська підтримала мобілізаційний план, згідно з яким на вулиці країни знову повинні масово вийти противники режиму Лукашенка, але на цей раз вже готові до активних дій.

Джерело: Тихановська у Телеграм

Деталі: Ситуацйно-аналітичний центр Білорусі підготував мобілізаційний план “Перамога”, в якому закликає взяти участь кожного патріота.

Цілями плану названі відновлення законності і правопорядку в країні, захист суверенітету і незалежності Білорусі, а також організована і мирна передача влади народу. Тихановська запевнила, що підтримує кожного, хто готовий приєднатися до реалізації плану.

Опозиціонерка вірить, що цей план допоможе повернутися на вулиці масово і мобілізувати всі сили в боротьбі з Олександром Лукашенком.

Суть задумки полягає в тому, що білоруси можуть зареєструватися для участі в протестах у чат-боті Телеграму, анонімно вказавши там місто та район, в якому знаходяться.

Таким чином штаб опозиції спланує дати й місця масових мітингів і в потрібний момент ця інформація прийде активістам у вигляді повідомлення в Телеграм.

Нагадаємо: Світлана Тихановська заявила, що опозиції в Білорусі вдасться повалити режим Лукашенка.

 

Чехія закликала Росію припинити називати її “недружньою державою”

31 травня 2021, УП

Уряд Чехії закликає владу Росії припинити застосовувати до неї термін “недружня держава”.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться в заяві на сайті МЗС Чехії.

“Без цього кроку ми навряд чи зможемо повернутися до стандартного дипломатичного спілкування і почати думати про можливості повної нормалізації взаємин. Варто нагадати, що ми розглядаємо кроки, пов’язані зі створенням списку “недружніх країн”, як такі, що суперечать Віденській конвенції про дипломатичні зносини”, – заявив глава МЗС Якуб Кулганек.

14 травня уряд Росії вніс Сполучені Штати та Чехію до списку недружніх іноземних держав і обмежив можливість наймати на роботу у диппредставництва російських громадян. Документ забороняє наймати на роботу в дипломатичну місію США громадян РФ і третіх країн

Нагадаємо, 31 травня усі російські дипломати, які повинні були покинути Чехію згідно з рішенням чеського уряду, вилетіли до Росії.

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів.

У зв’язку з цим Прага вислала 18 російських дипломатів, а Росія у відповідь оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії в Москві.

Після цього Чехія заявила, що висилає ще близько 70 співробітників російського посольства.

 

Президент Польщі ратифікував створення Фонду відбудови ЄС

Анджей Дуда ратифікував рішення Європейської ради про збільшення власних ресурсів ЄС – таким чином Польща дала остаточну згоду на ініціативу лідерів Євросоюзу створити Фонд відбудови.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє українська служба Польського радіо.

Під час церемонії в президентському палаці Анджей Дуда заявив, що це важливий момент для Польщі та всього Європейського Союзу. За його словами, Фонд відбудови сприятиме відновленню економік країн євроспільноти, яка має шанс отримати понад 750 мільярдів євро, а Польща буде найбільшим бенефіціаром цих коштів.

«Оцінюють, що для нас це буде приблизно 80 мільярдів євро. Це справді величезна сума, яку можна буде використати на різноманітні цілі, передусім на інфраструктурний розвиток», – сказав Дуда.

Він додав, що цей інструмент допомоги можна порівняти з повоєнним Планом Маршалла, який був «головною рушійною силою до процвітання та економічного буму для всієї Західної Європи». «Маю надію, що цей план відбудови принесе такі ж результати».

Витрати Польщі в межах цього Фонду (58 мільярдів євро дотацій і позик) виражено в Краєвому плані відбудови. Європейська комісія має оцінити цей документ до кінця червня, зазначається в публікації.

 

Ісламісти вбили понад пів сотні людей у ДР Конго

Бойовики угруповання ADF уночі вбили щонайменше 50 людей в результаті двох нападів на селища у Демократичній Республіці Конго.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yahoo News.

За інформацією моніторингової групи Kivu Security Tracker (KST), бойовики, які афільовані з угрупованням «Ісламська держава», вбили вночі щонайменше 28 людей у східному селищі Бога та ще 22 осіб – у Чабі.

Регіон відомий великою кількістю атак з боку бойовиків ADF та етнічними протистояннями між місцевими групами населення.

Зазначається, що 6 травня президент Демократичної Республіки Конго Фелікс Тшисекеді оголосив у регіонах Північний Ківу та Ітурі надзвичайний стан на 30 днів, аби спробувати зменшити кровопролиття в регіоні з боку бойовиків ADF. Таке рішення тимчасово дозволило військовим та поліцейським узяти на себе повноваження цивільної влади.

Раніше повідомлялося про 39 убитих цивільних.

Як повідомляв Укрінформ, 29 травня у Демократичній Республіці Конго неподалік від міста Гома розпочалося виверження вже другого вулкана, Мурара, лише через тиждень після того, як почав вивергати лаву вулкан Ньїрагонго.

 

МКІП підтримує законопроєкт про «податок на Google»

Міністерство культури та інформаційної політики підтримує позитивний розгляд парламентом законопроєкту щодо стягнення ПДВ з нерезидентів за надання електронних послуг.

Як передає Укрінформ, про це написав у Телеграмі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Цього тижня Верховна Рада розгляне законопроєкт №4184, який іще називають “податком на Google”. Його платитимуть іноземні компанії, які надають електронні послуги в інтернеті, їхні представництва”, – поінформував Ткаченко.

Він зазначив, що Міністерство культури та інформаційної політики підтримує позитивний розгляд, адже нововведення принесе до держбюджету України близько 3 мільярдів гривень на рік.

“Звичайного користувача соціальних мереж чи пошукових сервісів закон не зачепить жодним чином”, – додав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4184 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам”.

 

В Україні виявили 1 022 нові випадки коронавірусу

31.05.2021 08:20

В Україні за минулу добу зафіксували 1 022 нові випадки COVID-19, летальних випадків – 64.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“31 травня 2021 року в Україні зафіксовано 1 022 нових випадків захворювань на COVID-19. Серед них – 58 дітей та 11 медпрацівників”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу госпіталізовано 810 осіб, летальних випадків – 64, одужало 4 934 особи.

Крім того, за добу протестовано методом ПЛР 8 822 особи, методом ІФА – 1 176 осіб, експрес-тестами – 6 226 осіб.

“За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Дніпропетровській (134), Миколаївській (107), Запорізькій (69), Харківській (68), областях та м. Київ (63)”, – повідомили у МОЗ.

За весь час пандемії в Україні захворіло 2 202 494 особи, одужало 2 041 082 особи, летальних випадків – 50 536, проведено ПЛР-тестувань – 10 180 777.

За минулу добу в Україні проти COVID-19 було щеплено 6168 осіб. З них вакциновано першою дозою – 5828 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 340 осіб. Усього з початку кампанії з вакцинації проведено 1 147 581 щеплення. Вакциновано – 1 021 806 осіб, з них отримали першу дозу – 1 021 804 людини, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 125 777 осіб (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном).

За 30 травня було зроблено на 2424 щеплень менше, ніж за попередню добу. Вакцинацію здійснювали силами 60 мобільних бригад з імунізації та 120 пунктів щеплень.

Найбільшу кількість щеплень за 30 травня було проведено у м. Києві – 2073 щеплення, як і за весь період вакцинальної кампанії – 121 374 щеплення.

Жодного щеплення за 30 травня не було проведено в Рівненській області.

 

Позбавили фінансування: в Миколаєві закривають єдину в області інфекційну лікарню

31 травня. УНН. У Миколаєві, в результаті позбавлення фінансування, закривають єдину в області відбудовану лікарню, яка спеціалізується на інфекційних захворюваннях. Про це на своїй сторінці в Facebook написала заслужений лікар України, головний інфекціоніст Ольга Голубовська, передає УНН.

Деталі

Головний інфекціоніст країни відзначає, що процедура закриття інфекційних відділень була запланована заздалегідь, після відставки колишнього міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Цитата

“Кращі інфекційні стаціонари України (а з ними — і інфекціоністи, як свого часу епідеміологи), підуть під знесення, як це і було заплановано раніше. В країні хронічних епідемій вони не потрібні. Так, в Миколаєві єдину в області спеціалізовану, повністю відбудовану інфекційну лікарню, зі 100% забезпеченням ліжок киснем, яка більше року працювала на ковідом, позбавляють фінансування”, – написала Голубовська.

Деталі

Лікар зазначає, що наявність інфекційних стаціонарів в країні забезпечує можливість надання медичної допомоги не тільки хворим коронавірусом, а й усім інфекційним пацієнтам. За рахунок наявності боксованих відділень, шанс на можливе зараження помітно знижується.

За словами Голубовської, зменшення інфекційних відділень несе загрозу, і ускладнює якнайшвидший вихід країни з епідемії коронавірусу, оскільки, з червня “ковідного пакету” немає, а кількість хворих все ще нікуди дівати.

Цитата

“Абсолютно некомпетентні ні в чому люди, зі стелі взяли тарифи і всю свою (саме — свою, бо людям вона не потрібна) реформу вторинного рівня вирішують нашу з вами долю. Вся дискусія, заводять чиновників в глухий кут, тому що ні на одне питання не можна отримати нормальну відповідь, закінчується фразою — “такі вимоги офісу президента, нічого не знаємо”, — заявляє лікар.

Нагадаємо

Раніше Ольга Голубовська заявляла, що новий ріст захворюваності коронавірусом в Україні, за умови відсутності нових мутацій, слід очікувати з середини літа або на початку осені.

 

“Такі вимоги Офісу президента, нічого не знаємо” – Голубовська назвала причини закриття інфекційних відділень в Україні

31 травня. УНН. Інфекційні відділення в Україну закривають через позбавлення фінансування, яке ініційоване Офісом президента. Про це на своїй сторінці в Facebook написала заслужений лікар України, головний інфекціоніст Ольга Голубовська, передає УНН.

Деталі

Головний інфекціоніст зазначає, що зменшення інфекційних відділень пов’язано з вимогами Офісу президента, де працюють “абсолютно некомпетентні люди, які впроваджують реформу вторинного рівня”.

Цитата

“Вся дискусія, яка заводить чиновників в глухий кут, тому що ні на одне питання не можна отримати нормальну відповідь, закінчується фразою — „такі вимоги офісу президента, нічого не знаємо “. Це просто прекрасно. Цікаво, а хто консультує цей офіс? Просто хочеться в очі подивитися, до совісті викликати там марно. З червня ковідного пакета немає, куди дівати хворих — нікого не хвилює ”, – зазначила лікар.

Деталі

Різке обмеження доступу до медичної допомоги є злочином проти народу. А цілеспрямоване, непродумане знищення всіх структур, що відповідають за біобезпеку в країні — на межі здачі її національних інтересів, вважає епідеміолог.

Нагадаємо

У Миколаєві, в результаті позбавлення фінансування, закривають єдину в області відбудовану лікарню, яка спеціалізується на інфекційних захворюваннях.

Крім того, Голубовська відзначала, що членам медичної ради, які закликали народних депутатів не голосувати за відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова, надходили дзвінки з погрозами.

Максима Степанова відсторонили через те, що він занадто завзято “вибивав” кошти на підвищення зарплат медікові закупівлю вакцин від COVID-19. Саме це стало основною причиною невдоволення Прем’єр-міністра Дениса Шмигаль кандидатурою голови МОЗ, за що він і зробив подання про відставку Степанова до Верховної Ради.

Менше ніж за 4 години, представники медичної спільноти залишили сотні коментарів під постом звільненого з посади міністра Максима Степанова.

 

Імунітет після COVID-19 може тривати упродовж року – дослідження

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  31 травня 2021

Повторне зараження після одужання від COVID-19 трапляється рідко, а імунітет після хвороби може бути тривалим – приблизно протягом року.

Про це свідчить аналіз медичних даних 15 тис. пацієнтів з північної Італії – області, яка сильно постраждала на початку пандемії.

Результати дослідження опублікували в журналі JAMA Internal Medicine, пише Medical Xpress.

У дослідженні повторне зараження визначалося як виникнення нової інфекції принаймні через 90 днів після повного зникнення першої інфекції.

З 15 тис. людей майже у 13 тис. був негативний результат тесту на COVID-19. У 1579 пацієнтів підтвердили коронавірус.

Дослідники зазначили, що протягом приблизно року після тестування 3,9% людей, ніколи не хворіли COVID-19, заразилися коронавірусом. А 0,31% (5 людей) з тих, які заразилися раніше, повторно перенесли хворобу.

Дослідники відзначили, що 4 з 5 пацієнтів або працювали в лікарнях, або відвідували їх, тому, ймовірно, мали особливо високий ризик заразитися вірусом.

Більш того, повторне зараження зазвичай відбувалося тільки після значного часу – в середньому через 230 днів.

“Природний імунітет до коронавірусу, ймовірно, забезпечує захист протягом як мінімум року, що аналогічно захисту вакцин, про який повідомляли в недавніх дослідженнях, – підсумували дослідники під керівництвом доктора Нікола Мумоло з лікарні Форнаролі в Мадженті, Італія.

Але вчені підкреслили, що все це не означає, що раніше інфіковані повинні відмовлятися від вакцинації проти COVID-19.

Також науковці уточнили, що дослідження закінчилося до того, як почали поширювати штами COVID-19, тому невідомо, наскільки добре природний імунітет до оригінального коронавірусу захистить від його варіантів.

Незважаючи на обнадійливі результати, у людей, які перенесли COVID-19, все ще є важливі причини для вакцинації, вважає доктор Мітчелл Кац з Корпорації охорони здоров’я та лікарень Нью-Йорка США.

“По-перше, ми не знаємо, як довго зберігається природний імунітет після одужання від COVID. Крім того, не зрозуміло, наскільки імунітет, пов’язаний із захворюванням, захищає від нових штамів коронавірусу”, – додав Кац.

За його словами, досягнення колективного імунітету за допомогою інфікування – довгий і болісний процес.

Нагадаємо, дослідження науковців Вашингтонського університету в Сент-Луїсі показало, що імунітет до коронавірусної хвороби в певної категорії людей може зберігатися протягом року та навіть довше.

Це стосується тих, хто вже перехворіли на COVID-19, а згодом отримали щеплення.

 

Вакцинація у центрах щеплень на вихідних: що потрібно, аби отримати вакцину від COVID-19

Дарія Поперечна, УП.Життя  31 травня 2021

29 травня в Україні почали працювати три центри вакцинації населення проти COVID-19.

Наразі їх відкрили у Києві, Одесі та Львові.

Щоб отримати щеплення у центрі вакцинації, потрібно дотримуватися певних умов.

Розповідаємо детальніше про те, що потрібно мати із собою та як відбувається процес імунізації.

Кого вакцинують у центрах?

У Міністерстві охорони здоров’я анонсували, що отримати щеплення в таких центрах зможуть люди, які попередньо записалися до листа очікування вакцинації проти COVID-19 в додатку чи через сайт “Дія” або через контакт-центр.

Крім того, у МОЗ наголошували, що у центрах вакцинуватимуть лише для тих громадян, яких попередньо запросили телефонним дзвінком.

Пріоритет мали надавати людям похилого віку, старше 60 років.

При цьому у Києві 29-30 травня вакцинація населення відбувалася не лише за попереднім узгодженням.

Людей, які виявили бажання і мали відповідний запис у “Дії”, вакцинували у форматі живої черги.

Таким чином, багато громадян, які не входять до пріоритетних груп третього етапу вакцинації, також змогли отримати щеплення.

Проте координатор з вакцинації у Києві Василь Животенюк наголошує, що у наступні вихідні (5-6 червня) вакцинувати будуть лише за сформованими списками.

Коли можна потрапити у центри вакцинації?

На перших етапах такі центри будуть працювати лише у вихідні дні.

У різних містах визначили такі робочі години:

у Києві – з 10 до 18 години.

у Львові – з 10 до 19 години.

у Одесі –  з 9 до 17 години.

Як проходить вакцинація

Громадяни, які отримують щеплення проти коронавірусної хвороби у центрах вакцинації, не можуть самостійно обирати препарат.

Наразі всіх щеплюють вакциною CoronaVac від китайського виробника Sinovac Biotech.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов, дружина якого вакцинувалася проти COVID-19 у київському центрі, зауважив, що процес просувався досить швидко.

“За моїм спостереженням, на оформлення та вакцинацію одного пацієнта з декларацією із сімейним лікарем було потрібно 2-3 хвилини, без декларації – 4-6 хвилин.

Середній час на одну людину можна припустити 4 хв”, – додав він.

За інформацією “Української правди”, людям, які очікували на вакцинацію, попередньо не проводили медичного огляду.

Проте уточнювалась наявність хронічних хвороб, алергічних реакцій та стан здоров’я на момент щеплення.

Після вакцинації була можливість почекати певний час у “зоні очікування”, де також чергували групи медиків.

Після імунізації деякі громадяни отримали довідки про те, що вони вакциновані конкретним препаратом. Проте таке підтвердження отримали не всі.

Крім того, дехто отримав запрошення на друге щеплення із зазначенням дати.

Інших людей обіцяли запросити на повторну вакцинацію у телефонному режимі.

Які документи потрібно мати для вакцинації у центрі?

У КМДА нагадали, що для щеплення в центрі вакцинації із собою необхідно мати:

паспорт;

ідентифікаційний код;

мобільний телефон для підтвердження запису на вакцинацію у додатку “Дія”;

копію декларації з лікарем, якщо її підписано (бажано, але не обов’язково).

При цьому Сергій Горбачов зазначив, що центр у столиці обслуговує лише громадян з київською реєстрацією.

“Я не знаю, чи були випадки, коли людей, що приїхали здалеку, могли відмовитися вакцинувати, але таке, в принципі, було можливо”, – додав він на своїй сторінці у соцмережі.

У коментарях під дописом користувачі зазначали, що деяким людям вдалось отримати щеплення без реєстрації у столиці, проте із підписаною декларацією в місцевому медичному закладі.

Щодо імунізації в інших містах, то голова Львівської ОДА Максим Козицький на своїй сторінці у соцмережі зауважив, що щеплення робитимуть мешканцям області.

Наразі “Українська правда. Життя” звернулась до МОЗ із проханням уточнити деталі організаційного процесу у центрах вакцинації.

Зокрема, ми адресували МОЗ такі запитання:

Чи потрібно мати реєстрацію у тому місті або області, де знаходиться центр вакцинації, щоб отримати щеплення?

Як буде організована вакцинація населення на наступному тижні?

Чи можуть люди надалі отримати щеплення у порядку живої черги? За яких умов це можливо?

Які документи повинна отримати людина після вакцинації у центрі щеплення?

Чому деякі люди після вакцинації одразу отримали запрошення на повторне щеплення, а інших обіцяли запросити у телефонному режим?

Чи є у країні достатня кількість препарату CoronaVac, щоб всі, хто отримав щеплення в центрах вакцинації, змогли отримати другу дозу?

В яких містах планують відкрити наступні центри вакцинації, коли їх можна очікувати?

 

Україна, Грузія і Молдова просять ЄС розробити механізм передачі вакцин для “Східного партнерства”

31 травня 2021, УП

Глави урядів України, Грузії та Молдови підписали спільне звернення до президентки Єврокомісії з проханням розробити механізм передачі вакцини ЄС для країн “Східного партнерства” за тим же принципом, що нещодавно застосовувався до країн Західних Балкан.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться у заяві на сайті уряду.

“Такий підхід у поєднанні з іншими зусиллями країн-партнерів допоміг би уникнути проблем нестачі вакцини та забезпечити її необхідну кількість у розумні терміни”, – йдеться у повідомленні.

Спільне звернення було підписане в рамках нещодавно започаткованого тристороннього формату посиленої співпраці з європейської інтеграції між Україною, Грузією та Молдовою під назвою Асоційоване тріо.

“Країни Асоційованого тріо переконані, що лише об’єднані зусилля усіх партнерів допоможуть відновити рівновагу у темпах вакцинації в державах-членах і країнах партнерах ЄС, що у свою чергу сприятиме якнайшвидшому подоланню викликаної пандемією COVID-19 епідеміологічної кризи”, – йдеться у зверненні.

На сьогодні вакцини від ЄС треті країни отримують через програму COVAX, якою опікуються ВООЗ та ООН, або на основі двосторонніх домовленостей.

Нагадаємо, Україна має намір дозволити приїжджати громадянам з Туреччини без обов’язкового проходження ПЛР-тестів на COVID-19.

 

Зрив термінів поставки COVID-вакцини: “Медзакупівлі” позиваються до “Лекхім”

31 травня 2021, УП

Державне підприємство “Медичні закупівлі” подало позов про стягнення коштів із компанії “Лекхім” через зрив термінів постачання вакцини від коронавірусу CoronaVac.

Джерело: очільник ДП “Медичні закупівлі” Арсен Жумаділов в інтерв’ю для ZN.UA

Пряма мова: “Ми вже подали позов про стягнення відповідних коштів до держбюджету в судовому порядку. Але важливо інше. Те, що “Лекхім” і, відповідно, їхні контрагенти теж, я сподіваюся, розуміють і відчувають, що мають якомога швидше виконати зобов’язання перед українською державою”.

Деталі: Йдеться про пеню за зрив термінів поставки. Жумаділов наголосив, що оскільки договір є публічним і питання протермінування там також зазначено, то до компанії можуть застосувати відповідні санкції в частині несвоєчасних поставок.

Передісторія:

Україна законтрактувала 1,9 млн доз вакцини Sinovac і очікувала отримати перші 700 тисяч доз протягом місяця від дня реєстрації вакцини у Китаї (це сталося 6 лютого). Постачальником стала компанія “Лекхім”.

Тоді ж громадська організація “Пацієнти України” звинуватила тодішнього очільника МОЗ Максима Степанова у самостійному призначенні компанії “Лекхім” для закупівлі вакцини.

6 березня заступник міністра заявив, що МОЗ оштрафує постачальника китайської вакцини Sinovac, компанію “Лекхім”, за несвоєчасну доставку препарату в Україну.

Наразі Україна вже отримала 1,7 млн доз китайської вакцини.

 

Учені знайшли універсальне антитіло до COVID-19

Учені американського Науково-дослідницького інституту в Сан-Дієго Scripps Research виявили перехресно-реактивне антитіло до коронавірусу, яке спрацьовує під час інфекції COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті інституту.

Такі дані можуть стати початком створення вакцини ширшої дії.

«Досліджуючи зразки крові, зібрані до пандемії, і порівнюючи зразки людей, хворих на COVID-19, ми змогли визначити типи антитіл, які перехресно реагували на доброякісні коронавіруси, а також на SARS-CoV-2», – сказав Раіес Андрабі, доктор філософії, дослідник Департаменту імунології та мікробіології та автор дослідження.

Як зазначається, у подальших тестах антитіло також нейтралізувало SARS-CoV-1 – коронавірус, що викликає атипову пневмонію, спалах якої спостерігався на початку 2000-х років.

«Нам вдалося визначити, що цей тип перехресно реактивних антитіл продукується В-лімфоцитами, які спочатку зазнавали дії коронавірусу, що викликає застуду, а потім реагували під час зараження COVID-19», – говорить Андрабі.

За словами вчених, В-лімфоцити – важлива частина імунної системи. Вони “пам’ятають” початкові загрози захворювання і можуть циркулювати в кровотоці протягом десятиліть, готові повернутися до дій, якщо загроза виникне знову.

Дослідники з’ясували, що антитіло зв’язується головним чином зі стійкою частиною спайкового білка коронавірусу, яка не сильно змінюється від штаму до штаму.

За даними Worldometer, у світі зафіксовано 171 095 480 випадків COVID-19, зокрема 3 558 163 летальні, одужали 153 241 906 осіб.

 

Комітет Ради пропонує дозволити вишам навчати іноземних студентів різними мовами

Комітет ВР з питань освіти та науки пропонує дозволити вишам навчати іноземних студентів різними мовами.

Про це під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Освіта та науки” сказав голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, передає кореспондент Укрінформу.

“Є ініціатива комітету освіти та науки, і ми її найближчими тижнями будемо вносити в парламент для того, щоб наші університети могли зробити певний стрибок на зовнішні ринки. Сьогодні навчання іноземців дозволено двома мовами – або англійською, або українською. Ми втрачаємо величезні ринки наших сусідів. Мова йде про те, щоб дозволити навчання іноземців в окремих групах іноземців будь-якою мовою. …Ми порахували, що потенціал цього закону — плюс 20 тисяч студентів іноземців. А це означає, що щорічно це плюс 1,2 млрд грн в бюджети університетів, і щорічно плюс 4 млрд грн в бюджети місцевих громад”, – сказав Бабак.

Таким чином, за словами голови комітету, наприклад, на Закарпатті в університетах можуть викладати для іноземних студентів угорською мовою, на Львівщині та Волині — польською, в Чернівцях – румунською тощо. Також, за його словами, це дасть змогу приймати на навчання студентів із Середньої Азії, навчання яких могло б здійснюватися російською мовою.

На сьогодні, за словами Бабака, в Україні навчається близько 70 тисяч студентів-іноземців.

Окрім цього, голова комітету ВР додав, що нині на другому читанні знаходиться законопроєкт, яким пропонується дозволити об’єднання вишів.

“Нам потрібно створювати і серед українських університетів величезні регіональні потужні галузеві університети. Зокрема і шляхом об’єднання. І це важливий елемент. У нас, на жаль, цей процес по суті заблокований указом президента від 1998 року, яким не дозволяється об’єднувати майно національних університетів, а у нас їх більш ніж 160. Це велика проблема. Ми домовилися про те, що вирішимо її на рівні закону, він на другому читанні. Я сподіваюся, найближчими двома пленарними тижнями ми приймемо такий закон, який дозволяє об’єднувати університети в більш потужні, бо тільки великі університети, з гарною матеріальною та фінансовою базою можуть дати хорошу якість освіти”, – сказав Бабак.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” підписав указ про створення Президентського університету майбутнього.

11 травня Президент анонсував відкриття в Україні нового університету з підготовки спеціалістів у сфері безпеки.

 

Шкарлет розповів, як набиратимуть студентів у Президентський університет

Відбір студентів для навчання в Президентському університеті майбутнього на першому етапі відбуватиметься за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це у програмі “Официальный разговор” телеканалу “Дом” повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, передає Укрінформ.

“Зараз розглядається питання про відбір талантів. Найбільшим привілеєм буде наявність нестандартного мислення, поглиблених знань, креативності, здатності довести, що людина є найкращою. Це найбільший критерій. Ми будемо стартувати з ЗНО як елемента ранжування – з математики або іншого предмету. Але це тільки початок. Це початок, коли з усієї 300-тисячної армії випускників ми оберемо 20 талановитих”, – розповів міністр.

За його словами, спочатку за ЗНО відберуть 1-2 тис. осіб.

“Далі будуть інші етапи відбору, щоб виділити 20 осіб, на яких держава покладе велику місію в майбутньому – формувати майбутнє самої ж держави”, – додав глава Міносвіти.

Щодо вступу до Президентського університету абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних територій, Шкарлет повідомив, що таке питання на цей момент детально не розглядалося.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” підписав указ про створення Президентського університету майбутнього. В університеті готуватимуть спеціалістів з інформаційної та кібербезпеки, штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічної, енергетичних та біотехнологій.

Університет планується побудувати до вересня 2023 року.

 

Шкарлет: Ми повністю переформатуємо дошкільну освіту

В Україні на законодавчому рівні повністю переформатують процес дошкільної освіти – це буде освіта раннього розвитку.

Про це у програмі “Официальный разговор” телеканалу “Дом” заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, передає Укрінформ.

“Насамперед, сьогодні напрацьовується закон про дошкільну освіту, тому що ми її вже розглядаємо не як дошкільну, а як освіту стадії раннього розвитку людини”, – сказав очільник МОН.

Він зазначив, що це теж вкладається в концепцію розвитку Президентського університету, де “ми зрощуємо не просто дитину”.

“Дитина перестає бути річчю, яку здали до камери схову. Ми повністю переформатуємо процес дошкільної освіти на законодавчому рівні. Переформатуємо його на освіту раннього розвитку”, – наголосив Шкарлет.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” підписав указ про створення Президентського університету майбутнього. В університеті готуватимуть спеціалістів з інформаційної та кібербезпеки, штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічної, енергетичних та біотехнологій.

Університет планується побудувати до вересня 2023 року.

 

У Президентському університеті майбутнього буде кластер біотехнологій з клінікою

У Президентському університеті майбутнього буде створений окремий кластер, присвячений біотехнологіям, із сучасною лабораторією та клінікою.

Про це під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

“Сьогоднішні виклики у сфері охорони здоров’я засвідчують, що медицина не може бути самостійною, вона йде нога в ногу з інженерією. Наші сьогоднішні студенти не можуть бути просто студентами-медиками, вони сьогодні повинні ставати конструктрами, дослідниками, винахідниками. І щоб усе це зробити в одному ключі, ми вирішили запустити новий етап підготовки наших студентів у межах реагування на нові загрози. Окремий кластер в університеті Президента буде присвячений біотехнологіям”, – сказав Ляшко.

За його словами, планується створити єдиний інноваційний простір, в якому студенти здобуватимуть знання. Поєднавши біотехнології та предмети науки про охорону здоров’я, можна буде підготуватися до реагування на біологічні загрози, хронічні неінфекційні захворювання, старіння населення, інфекційні хвороби, наголосив міністр.

Крім того, зазначив Ляшко, у кластері планується створити сучасну лабораторію з третім рівнем захисту (тобто придатну для роботи з мікроорганізмами, які можуть спричинити серйозні та потенційно летальні захворювання в результаті зараження через повітря) та університетську клініку.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” підписав указ про створення Президентського університету майбутнього. В університеті готуватимуть спеціалістів з інформаційної та кібербезпеки, штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічної, енергетичних та біотехнологій.

Університет планується побудувати до вересня 2023 року.

 

В Україні створять Президентський університет, який готуватиме “людей майбутнього”

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  31 травня 2021

Президент Володимир Зеленський оголосив про створення Президентського університету, який готуватиме “людей майбутнього”, та підписав відповідний указ.

Про це Зеленський заявив 31 травня під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Освіта і наука”.

“Це заклад вищої освіти, який буде готувати людей майбутнього. Який навчатиме спеціалістів, що зможуть вирішувати важливі державні завдання для захисту нашої держави в дуже важливих пріоритетних найактуальніших напрямках. Напрямках сьогодення і завтрашніх викликів”, – розповів президент.

За його словами, університет готуватиме спеціалістів з інформаційної та кібербезпеки, зі штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічних, енергетичних та біотехнологій.

Зеленський планує зібрати у президентському виші найкращих викладачів та найкращих учнів зі всієї України, які навчатимуться безкоштовно.

“А потім будуть працювати в державі, працювати тут, реалізуватися тут, в Україні, на благо нашої держави, на захист кожного українця”, – додав Зеленський.

Де саме буде розташований університет та як випускників стимулюватимуть залишатися працювати в Україні, президент не розповів.

Більше деталей про виш, за словами Зеленського, мають розповісти інші спікери форуму.

 

Будівництво Президентського університету, який готуватиме “людей майбутнього”, коштуватиме 7,2 млрд грн

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  31 травня 2021

На будівництво Президентського університету, про створення якого оголосив президент Володимир Зеленський, потрібно близько 7,2 млрд грн.

Про це заявив Міністр освіти і науки Сергей Шкарлет 31 травня під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Освіта і наука”.

Університет буде розташований на території державного “Експоцентру України” (колишня ВДНГ) у Києві.

Територія університету займатиме 16 га, загальна площа забудови – 25,8 тисяч квадратних метрів.

На території закладу буде 11 кампусів, серед яких – 5 профільних наукових кампусів, адміністративний корпус, апарт-готелі для студентів, педагогів, лікарня, дипломатична служба і корпус з офісами іноземних компаній.

Перший навчальний рік розпочнеться 1 жовтня 2023 року.

Шкарлет розповів про такі засади навчання та працевлаштування студентів університету:

скільки навчався – стільки працюєш,

гарантоване працевлаштування в державні компанії, органи влади, дослідницькі та наукові інститути,

якщо студент зацікавив роботодавця – той компенсує навчання в трикратному розмірі.

Нагадаємо, Зеленський оголосив про створення Президентського університету, який готуватиме “людей майбутнього”, та підписав відповідний указ.

 

Шкарлет каже, що на університет майбутнього потрібно понад ₴7 мільярдів

На Президентський університет необхідно 7,2 мільярда гривень на три роки.

Про це на брифінгу в межах форуму “Україна 30. Освіта і наука” сказав міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В цілому техніко-економічне обґрунтування досконало ще не розроблялося, але оцей концепт разом з первинно необхідною кількістю обладнання під ті чи інші цілі, які поставлені по шести стратегічних освітніх напрямах, сам університет – це 6,7 млрд грн на три роки, це нове будівництво. Але разом із підготовкою, разом із проєктним офісом, разом із проєктно-кошторисною документацією – це 7,2 мільярда гривень на три роки”, – зазначив Шкарлет.

Він додав, що для вступу в університет ЗНО буде враховуватися, але також зі вступниками проводитимуться співбесіди: “Відбір відбуватиметься в 4 етапи, ЗНО – це лише допуск, після цього – детальні співбесіди щодо можливості цієї людини працювати і генерувати нові знання”.

За словами міністра, максимальна кількість людей по кожному з напрямків підготовки – 20 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” підписав указ про створення Президентського університету майбутнього.

11 травня Президент анонсував відкриття в Україні нового університету з підготовки спеціалістів у сфері безпеки.

 

Шкарлет: в основі Президентського університету закладені три «P»

В основі Президентського університету закладені три P: Personality, Proffesion, Progress – індивідуальність, професійність та стратегічний розвиток.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Освіта та наука” сказав міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

“Ми формуємо саме ті напрями та спеціальності, які є професіями майбутнього або створюють шосту хвилю нового технологічного укладу, шосту хвилю інновацій. І процес формується виключно на засадах сучасного наукового простору, і знання повертаються з теорії одразу в практику. В основі Президентського університету закладено три P: Personality, Proffesion, Progress – індивідуальність, професіоналізм і здатність до стратегічного розвитку. В цій концепції в розвиток кожного з елементів особистості ми вкладаємо мотиваційне лідерство, психологічний розвиток, комунікації, баланс між теорією та практикою, тімлідерство, знання виробничих та бізнеспроцесів. А також – здатність кожного випускника та кожного викладача в освітньому процесі до проведення досліджень, розробки інновацій, розробки стратегій та управління всіма ризиками, пов’язаними з освітою”, – сказав Шкарлет.

За його словами, плануються такі освітні напрями: інформаційні технології, кібербезпека, нанотехнології, космічні технології, біотехнології та наука про здоров’я, енергетика, глобалізація та міжнародні комунікації.

“Ми формуємо навички майбутнього, з тих топ-9 навичок ми виділили по кожному з напрямів – Personality, Proffesion, Progress – ті стратегічні мислення, критичні мислення і ті управлінські навички, які формують топ навичок майбутнього. І саме їх будемо навчати, саме їх будемо формувати в Президентському університеті. Розвиток особистості базується на ключових темах, таких як компетентність, але не тільки технічна, а й поведінкова, комунікативні навички, мотивація до розвитку та наставництва, менторство, як повернення знань в життя”, – сказав Шкарлет.

Згідно з концепцією, університет здійснюватиме підготовку за рівнями бакалавр, магістр, MBA, MBI, доктор філософії.

“Але стартувати ми маємо звичайно з бакалаврату”, – наголосив Шкарлет.

За його словами, освітній процес планується базувати на найкращих методиках, передусім вітчизняних, залучати при цьому будуть найкращих викладачів. Проводитиметься не тільки відбір студентів, а й відбір викладачів, методик. Окрім того, планується залучати іноземних експертів не лише на короткі програми, а й на повні курси, які будуть “здатні формувати навички з практичним кейсом в житті”.

Навчання передбачатиме стажування на підприємствах, відпрацювання наслідків тих чи інших управлінських рішень, перевірку їх на практиці. Головним елементом практики, за словами Шкарлета, буде стажування як в Україні, так і за кордоном, реалізація власних наукових проєктів.

Передбачається, що навчання буде безкоштовним, студенти отримуватимуть стипендію, буде можливість грантового навчання, працевлаштування в державному секторі по завершенні навчання.

“Обов’язковою умовою перебування в Президентському університеті як здобувачів, так і науково-педагогічних працівників є певні гарантії, які закладаються в основу життєдіяльності цього університету . Передусім це соціальний пакет, безкоштовне навчання, грантове навчання, велика стипендія. Це є умовою соцстрахування, яке закладено саме в основу перебування студента і викладача в цьому університеті. Це умови працевлаштування, насамперед у державному секторі, і можливості цих студентів принести користь державі, генерувати нову хвилю державного поступового розвитку”, – розповів Шкарлет.

Водночас, якщо приватна компанія висловить бажання взяти до себе на роботу такого фахівця, то, за словами міністра освіти та науки, “бізнес може на умовах трансферу запровадити цю ініціативу, але принаймні в трикратному розмірі компенсувати державі все те, що держава витратила на підготовку цього інноватора”.

Шкарлет повідомив також, що старт освітнього процесу в Президентському університеті запланований на 1 жовтня 2023 року.

Він наголосив, що для запуску нової освітньої установи необхідні зміни в законодавстві і нормативній базі. Кошторис університету планується формувати коштом бюджету, за кошти бізнес-партнерів і міжнародних донорських фондів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” підписав указ про створення Президентського університету майбутнього.

Зеленський 11 травня анонсував відкриття в Україні нового університету з підготовки спеціалістів у сфері безпеки.

Згодом за результатами наради в Офісі Президента стало відомо, що в Україні до вересня 2023 року планують побудувати загальнонаціональний університет, який має стати інноваційним освітнім простором для підготовки фахівців з новітніх технологій.

 

Україна має скористатися китайським досвідом «повернення мізків» з-за кордону – Милованов

Зупинити “відплив мізків” за кордон допоможе створення в Україні належних умов для наукової, творчої та бізнесової реалізації випускників іноземних університетів.

Як передає кореспондент Укрінформу, таку думку під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” висловив президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов.

За його словами, у цьому Україні допоможе китайський досвід. Економіст нагадав, що ще на початку 2000-их Китай щороку відправляв на навчання до США 3-4 людини із розрахунку на кожен мільйон населення. Більшість з них залишалися працювати на Заході, додому поверталися лише 17% випускників зарубіжних університетів.

“Зараз же завдяки сформованим у КНР умовам провадження наукової діяльності та ведення бізнесу на батьківщину повертаються понад 70% таких людей. При цьому кількість китайців, які навчаються за межами країни, зросла в 6-7 разів. Тобто, якщо раніше складалося враження, що Америка “витягує мізки” з Китаю, то тепер навпаки — КНР, вирішивши не будувати дуже дорогу систему науки й освіти, шляхом такого собі аутсорсингу “витягує” знання й використовує їх для розвитку своїх науки і економіки”, – пояснив Милованов.

Такою ж, на його думку, має бути і стратегія України: створювати умови, щоб після здобуття якісної освіти світового рівня люди поверталися на Батьківщину. У цьому мають прислужитися спільні із зарубіжними університетами програми, проєкти зі студентського і наукового обміну, подвійні дипломи.

Україна, за словами Милованова, вже робить перші кроки у цьому напрямку, і потрібно зробити їх інтенсивнішими та більш ефективними.

Яке повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 31 травня відкрив Всеукраїнський форум “Україна 30. Освіта і наука”, який триватиме до 2 червня. Учасники обговорюють стан і тенденції розвитку української освіти й науки у світовому вимірі, питання цифровізації та популяризації науки, облаштування комфортного середовища для всіх учасників освітнього процесу.

 

Шмигаль розповів, як будуть розвивати професійно-технічну освіту

Розвиток дуальної освіти в Україні є важливим напрямком для влади.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Освіта і наука», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Очевидно, що дуальна освіта – це майбутнє. Тому ми хочемо, щоб діти, як сказав Президент, отримували не лише теорію, з якою потім не зрозуміло що робити, а виходили вже і практично підготовленими. Тому, власне, елемент дуальної освіти у професійно-технічній сфері є критично важливим та критично необхідним», – сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що тісна співпраця із навчальними закладами є успішною, адже тоді бізнес отримує підготовлених спеціалістів, які мають не лише якісні теоретичні знання, але й практичні навички.

Він зазначив, що позитивний сигналом у цьому контексті є підписаний главою держави Володимиром Зеленським указ про створення Президентського університету майбутнього.

«Не лише в професійно-технічній, а й у вищій освіті ми хочемо конкурувати за надзвичайно високу якість освіти для наших дітей. Коли декілька сотень дітей на початку та декілька тисяч дітей надалі зможуть отримувати якісну базову освіту як у теорії, так збалансовано і в практиці», – додав Шмигль.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Освіта і наука” підписав указ про створення Президентського університету майбутнього.

Зеленський 11 травня анонсував відкриття в Україні нового університету з підготовки спеціалістів у сфері безпеки.

Згодом за результатами наради в Офісі Президента стало відомо, що в Україні до вересня 2023 року планують побудувати загальнонаціональний університет, який має стати інноваційним освітнім простором для підготовки фахівців з новітніх технологій.

 

Зеленський наголосив на важливості «боротьби» за українських учених

Президент Володимир Зеленський вважає за необхідне знаходити нові механізми та кошти для підвищення оплати праці освітян і престижності їх роботи.

Про це він заявив під час виступу на форумі “Україна 30. Освіта і наука”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цього року ми підвищили заробітні плати для наших освітян, але зупинятися на цьому не можна, ми повинні знаходити нові механізми та кошти, щоб вони відчували престижність своєї професії, а молоде покоління хотіло працювати у закладах освіти“, – сказав Президент.

Він також наголосив на важливості “боротьби” за українських учених, забезпечення науково-технічною базою для досліджень, впровадження відкриттів та інновацій у реальне життя й зміцнення їх авторитету в міжнародному середовищі науковців.

“Сьогодні нашим пріоритетом є розвиток кожної ланки освіти: дошкільної, початкової, базової, професійно-технічної, вищої освіти та подальшої освіти дорослої людини протягом усього її життя”, – наголосив глава держави.

На його переконання, країна, яка прагне бути конкурентоспроможною у сучасному світі, має визначити освіту і науку стратегічними сферами.

За словами Президента, розвиток демократичного, успішного й активного суспільства і будь-яких сфер – безпекової, оборонної, економічної, медичної, ІТ та інших – неможливий без добре освічених, ерудованих, креативних громадян.

“Їхня підготовка має починатися не у 17 чи 18 років в університеті, а майже з народження”, – вважає Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що рівень заробітної плати вчителів зросте на 30% протягом цього року.

Кабінет Міністрів 20 січня затвердив нову тарифну сітку для розрахунку заробітних плат працівників бюджетних установ. Глава уряду відзначив тоді, що це рішення дає можливість збільшити зарплати вчителів вже в січні майже на 20%.

 

Президент підписав указ про створення університету майбутнього

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Президентського університету майбутнього.

Глава держави підписав документ під час форуму “Україна 30. Освіта і наука”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Із задоволенням хочу підписати указ про створення нашого університету, Президентського університету майбутнього”, – зазначив Зеленський.

За його словами, це має бути заклад вищої освіти, який “готуватиме людей майбутнього, який збере в одному місці кращих викладачів і навчатиме спеціалістів, що зможуть вирішувати важливі державні завдання для захисту нашої держави у дуже важливих, пріоритетних, найактуальніших напрямках”.

Президент розповів, що в університеті готуватимуть спеціалістів з інформаційної та кібербезпеки, штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічної, енергетичних та біотехнологій.

“Наша мета – це найкращі умови, найкращі викладачі, найкращі учні з усієї України, які будуть навчатися безкоштовно, а потім працювати в державі, реалізовуватись тут, в Україні, на благо нашої держави, на захист кожного українця”, – зауважив Зеленський.

Президент доручив Кабінету Міністрів опрацювати питання підготовки та реалізації проєкту «Президентський університет» як сучасної освітньої платформи.

Відповідний указ №217/2021 від 31 травня опублікований на сайті глави держави.

«Кабінету Міністрів України опрацювати в установленому порядку питання щодо підготовки та реалізації проєкту «Президентський університет» як сучасної освітньої платформи, що забезпечить доступність громадян України до інноваційних освітніх моделей та стратегій навчання, ефективного використання ресурсів освітньої інфраструктури та просторів коворкінгу з реалізації освітніх, наукових і творчих проєктів», – зазначається в указі.

Згідно з документом, уряд має розробити концепцію реалізації проєкту «Президентський університет» з урахуванням сучасних тенденцій розвитку освіти, науки та технологій, ефективних освітніх стратегій з формування навичок критичного, креативного мислення.

Кабміну доручено організувати матеріальне та фінансове забезпечення реалізації Президентського університету, у тому числі на засадах державно-приватного партнерства.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 11 травня анонсував відкриття в Україні нового університету з підготовки спеціалістів у сфері безпеки.

Згодом за результатами наради в Офісі Президента стало відомо, що в Україні до вересня 2023 року планують побудувати загальнонаціональний університет, який має стати інноваційним освітнім простором для підготовки фахівців з новітніх технологій.

 

Лукашенка позбавлять звання доктора КНУ в червні – ректор

31 травня 2021, УП

Ректор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров повідомив, що вчена рада КНУ позбавить Олександра Лукашенка звання почесного доктора вишу 7 червня.

Джерело: Бугров на пресконференції під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Освіта і наука”, якого цитує “Інтерфакс-Україна

Пряма мова Бугрова: “Я звернувся до вченої ради напрацювати процедуру, її дійсно сьогодні немає. Але вже три комісії вченої ради виробили таку процедуру. Там підставами є порушення прав людини, неповага до держави Україна.

7 червня засідання вченої ради університету, на якому буде два питання: затвердження процедури та позбавлення статусу почесного доктора Олександра Лукашенка”.

Деталі: Бугров зазначив, що, знаючи думку більшості членів вченої ради, питання позбавлення звання Лукашенка буде схвалене.

Довідка: Диплом почесного доктора Лукашенку вручив 5 листопада 2009 року ректор Леонід Губерський, а саме звання йому було визначене 2 листопада 2009 року.

Передісторія: Ініціативна група випускників та студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка просила ректора і членів вченої ради університету скасувати звання Почесного доктора КНУ  Лукашенку.

 

Український стартап продає папір з опалого листя

Компанія вже виготовила партію з двох тонн паперу.

Про це йдеться на Фейсбук-сторінці компанії, передає Укрінформ

Це крафт-папір зі щільністю 80 та 90 г/м2. Він має відповідні фізичні і механічні характеристики, що робить його придатним для пакування, виробництва упаковок тощо.

Як зазначається на сайті компанії, у шкільні роки винахідник Валентин Фречка  навчався у Малій Академії наук. Разом зі своїм викладачем він створив технологію з високопродуктивного отримання целюлози з опалого листя, як матеріалу для виробництва паперу. У 2017 році він представив дослідницький проєкт на декількох екологічних конкурсах, а вже у 2019 році отримав патент на технологію переробки листя з подальшим виробництвом паперу. «Науково-виробниче підприємство RE-Leaf PAPER»  Валентин Фречка заснував у партнерстві з Андрієм Варцабою в 2020 році.

Наразі він прагне виготовляти п’ять тонн паперової продукції щомісяця.

 

У ЮНІСЕФ назвали новий виклик для шкільної реформи в Україні

Реформа шкільної освіти в Україні має враховувати такий новий виклик, як поглиблення нерівності у доступі до якісних освітніх послуг через пандемію COVID-19.

Про це заявила заступник голови Представництва Дитячого фонду ООН Лора Білл у виступі на форумі “Україна 30. Освіта і наука”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Торік ми всі мали надзвичайні обставини, пов’язані з пандемією COVID-19. Це вплинуло також на освітню галузь, поглибивши нерівність, загостривши її. Необхідно забезпечити розвиток реформи шкільної освіти таким чином, щоб усунути чи принаймні пом’якшити ці нові небажані явища”, – сказала Білл.

Вона також нагадала, що стратегія ЮНІСЕФ у освітній галузі передбачає рівний доступ до якісної освіти для всіх дітей.

“Коли я кажу про всіх дітей, я маю на увазі дітей із інвалідністю, дітей, що походять із вразливих родин, і тих, що живуть у зоні конфлікту. Для ЮНІСЕФ дуже важливо, щоб нова українська школа, українська шкільна реформа забезпечувала інклюзивність освіти”, – зазначила заступник голови Представництва Дитячого фонду ООН.

Як повідомлялося, у травні ЮНІСЕФ обрав 16 громад на сході України, в яких протягом наступних двох років розвиватимуть соціальні послуги для сімей та дітей.

 

В Україні готують законопроєкт з національно-патріотичного виховання

Законодавча база у сфері національно-патріотичного виховання потребує вдосконалення, тому нині із залученням експертного середовища готується відповідний законопроєкт.

Про це міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов написав у Телеграмі після засідання Міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання, яка поновила свою роботу, повідомляє Укрінформ.

“Окремо слід наголосити на важливості удосконалення законодавчої бази сфери національно-патріотичного виховання. Наразі за активною участю експертного середовища триває процес розробки системного законопроєкту з національно-патріотичного виховання”, – зазначив Немчінов.

За його словами, сьогодні, на 8-му році збройної агресії проти України, національно-патріотичне виховання має бути пріоритетом політики держави та суспільства.

“Адже поруч із цілком звичною і природною для будь-якого суспільства необхідністю патріотичного виховання підростаючого покоління Україна має й специфічні завдання, викликані її складним постколоніальним і посттоталітарним спадком та безпрецедентною інформаційною війною, яку веде Російська Федерація проти українського суспільства. Тому, на жаль, ми маємо ситуацію, коли частина людей середнього та старшого віку мають нестійку патріотичну і національну свідомість. І це суттєво ускладнює процеси національно-патріотичного виховання, бо впливати на людей, свідомість яких сформована під впливом ідеологічних міфів радянської епохи або (які) введені в оману інформаційно-психологічними операціями держави-агресора, набагато складніше, і такі люди потребують більше уваги”, – зазначив міністр.

На думку Немчінова, однією з ключових відповідей на ці виклики має стати формування ефективної цілісної державної системи національно-патріотичного виховання. Водночас її розвиток і вдосконалення, забезпечення координації узгоджених дій органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості потребує відповідної ресурсної бази, кадрового забезпечення та інструментальних можливостей.

“Реформа децентралізації та передання значної частини повноважень від державних органів до органів місцевого самоврядування потребують якісно нових підходів щодо забезпечення скоординованої діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства на місцях”, – підкреслив урядовець.

За його словами, серед довгострокових пріоритетів діяльності Кабміну передбачено національно-патріотичне виховання. Передбачається, зокрема, прийняття нормативно-правових актів щодо національно-патріотичного виховання, які реалізуватимуться за широкого залучення громадських об’єднань, налагодження міжрегіональної та міжвідомчої взаємодії з метою утвердження єдиної національної системи цінностей.

Йдеться також про привернення уваги громадян до фундаментальних питань збереження української державності: національної ідентичності, надбання минулих поколінь, боротьби за незалежність та відновлення територіальної цілісності, сприяння миру та стабільності в Україні та світі, наголосив міністр Кабінету Міністрів.

 

Верещук: Україна повинна вкладати гроші та зусилля у військово-патріотичне виховання

31 травня. УНН. Член комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, народний депутат від фракції “Слуга народу” Ірина Верещук розповіла про важливість військово-патріотичного виховання, передає УНН.

Деталі

Нардеп уточнила, що ситуацію з військово-патріотичним вихованням (ВПВ) обговорили сьогодні депутати та урядовці у ході Міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання під головуванням міністра кабінету міністрів Олега Немчінова. За підсумками зустрічі Верещук констатувала незадовільність роботи з ВПВ.

Цитата:

“Бо бракує грошей та спеціалістів: молодих, компетентних та вмотивованих. Ми чомусь не сприймаємо ВПВ серйозно. А дарма. Бо якщо держава не займається ВПВ серйозно, тобто компетентно та масштабно, ми колись за це дорого заплатимо, і не тільки грошима. Бо ВПВ безпосередньо впливає на обороноздатність, на її кадрову/людську складову”, – написала нардеп у своєму Facebook.

Також Верещук заявила про недофінансування сфери військово-патріотичного виховання.

“Якщо ми вкладаємо гроші, наприклад, у військову техніку, ми маємо вкладати адекватні гроші та зусилля у військово-патріотичне виховання, бо це не менш важливо. Так, ВПВ – це не БТР, але іноді військово-патріотичне виховання може бути набагато важливіше БТРів”, – написала нардеп.

Верещук переконана, що у сферу військово-патріотичного виховання треба залучати патріотичну та розумну молодь.

“Це справа грошей і політичної волі”, – резюмувала вона.

Доповнення

Раніше Верещук закликала надати військовослужбовцям житло.

 

Разумков хоче заслухати міністра енергетики щодо тарифів

31 травня 2021, УП

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запропонував заслухати міністра енергетики Германа Галущенка щодо тарифів на годині запитань до уряду, щоб зрозуміти, до чого готуватися українцям у наступному опалювальному сезоні.

Джерело: Разумков на погоджувальній раді, якого цитує пресслужба парламенту

Пряма мова Разумкова: “Я хотів  би нагадати представникам уряду, що Верховна Рада 28 січня прийняла відповідну постанову (“Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв’язку з підвищенням цін на житлово-комунальні послуги”. – ред.). Я сподіваюся, що незабаром ми зможемо послухати, що саме було зроблено Кабінетом міністрів за дорученням парламенту. Закінчився фактично опалювальний період. Ми маємо зрозуміти, до чого готуватися людям та що було зроблено до наступного опалювального сезону”.

Деталі: Разумков запропонував заслухати виступ Галущенка в межах години запитань до уряду цього або наступного тижня.

Він додав, що міністр енергетики, який отримав достатньо велику кількість голосів народних депутатів, має прозвітувати про озвучені під час свого призначення плани.

Нагадаємо: Рада 29 квітня підтримала кандидатуру Галущенка на посаду міністра енергетики – він став першим постійним міністром за понад рік роботи уряду Дениса Шмигаля.

 

Представники культури звернулися до Зеленського через “ручне управління” в УКФ

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  31 травня 2021

Культурні діячі написали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку та прем’єрміністру Денису Шмигалю, де звинувачують Наглядову раду Українського культурного фонду в ручному управлінні та просять допомогти вирішити ситуацію.

У листі стверджують, що рада кардинально змінила результати незалежної експертизи та вирішила не фінансувати значну частину проєктів, які пройшли попередній відбір та посіли високі місця в рейтингу.

Натомість в УКФ вирішили віддати гроші проєктам з меншою кількістю балів і нижчими місцями в рейтингу.

Документ підписали майже 50 організацій-учасників конкурсного відбору проектів УКФ.

“Це безпрецедентне перекроювання результатів незалежного конкурсу не можна пояснити інакше, як упередженістю та намаганням замінити прозорі конкурсні процедури режимом “ручного управління”, – наголошують у листі.

Підписанти стверджують, що Наглядова рада зовсім не пояснила свої рішення, позбавила учасників конкурсу права на апеляцію та/або обґрунтування потреби в фінансуванні, не повідомила про зміни пріоритетів та підходів до проведення конкурсного відбору.

Культурні діячі підозрюють наявність прихованих інтересів у членів Наглядової ради.

У листі додають, що роботу Наглядової ради УКФ нового складу критикували від початку:

“Організований Наглядовою радою конкурс на посаду виконавчого директора УКФ яскраво продемонстрував некомпетентність та неспроможність Наглядової ради…

Деякі члени Наглядової ради під час дискусій та обговорень у прямому ефірі вдавались до сексистських, обсценних та упереджених коментарів, публічно руйнуючи репутацію інституції”.

Культурні діячі скаржаться, що на середину року Фонд не підписав жодного грантового договору за проєктами, які передбачають схвалення Наглядовою радою, через що десятки проєктів заморожено або перенесено на невизначений термін.

Підписанти вважають, що через цю ситуацію потерпає імідж України як надійного міжнародного партнера, оскільки левова частка проектів, відхилених Наглядовою радою, мають міжнародну складову.

Культурні інституції закликають Мінкульт втрутитись у ситуацію, що склалася, проаналізувати дії нового складу Наглядової ради Фонду та нейтралізувати негативні наслідки.

Також підписанти вимагають розпустити Наглядову раду УКФ, скасувати її рішення та притягнення винних до відповідальності.

Повний текст листа можна прочитати за посиланням.

Нагадаємо, Український культурний фонд – державна установа, яка на основі конкурсного відбору фінансово допомагає українським культурним проєктам.

 

Асоціація міст виступила проти низки законопроєктів про забудову

31 травня 2021, УП

Члени правління Асоціації міст України 22 квітня одноголосно ухвалили Рішення, в якому висловлена позиція категоричної непідтримки законопроєктів №4561 та №4562 як таких, що шкодять місцевому самоврядуванню і не забезпечують досягнення поставленої мети.

Джерело: пресслужба АМУ у листі до “Української правди”

Дослівно: “Ухвалення законопроєкту №4561 призведе до монополізації Міністерства культури та інформаційної політики у сфері охорони культурної спадщини. Асоціація наголошує, що у будь-якій країні світу така практика відсутня. Дії Мінкульту є безвідповідальними і такими, що шкодять громадам. Усі будівлі неналежної якості були зведені саме з дозволу Мінкультури. Окрім того, Міністерство взяло за практику затягувати надання статусів пам’яток історичним будівлям, а це загрожує знищенням цих об’єктів.

Реалізація законопроєктів №4561 та №4562 жодним чином не посилить захист пам’яток національного та місцевого значення; не забезпечить вжиття правових заходів для охорони архітектурної спадщини, передбачених Конвенцією про охорону архітектурної спадщини Європи, якою охорона архітектурної  спадщини  визначена одною з головних цілей планування забудови міської та сільської територій.

Окрім того, законопроєкт №4561 не враховує принципи місцевого самоврядування, власну компетенцію місцевого самоврядування, курсу держави на децентралізацію повноважень органів виконавчої влади.

Прийняття законопроєктів №4561 та №4562 значно ускладнить проведення перевірок об’єктів культурної спадщини, припинення незаконних робіт на них та застосування до порушників штрафних санкцій”.

Довідково: АМУ – всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування, що представляє позицію та захищає інтереси місцевого самоврядування. Створена 1992 року за ініціативи міських голів.

До складу Асоціації входить понад 900 територіальних громад. Головою АМУ є мер Києва Віталій Кличко.

Передісторія:

27 травня повідомлялося, що Мінкультури разом із низкою ОДА, представниками місцевої влади просять народних депутатів невідкладно розглянути законопроєкти про протидію хаотичній забудові.

Зазначається, що законопроєкти мають на меті, зокрема, ввести кримінальну та посилити адміністративну відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини, підвищити штрафи за руйнування і знищення пам’яток культури та створити відкритий реєстр нерухомої культурної спадщини.

 

До 150 тисяч на свою справу: Комітет підтримав законопроєкт про гранти мігрантам, які повернулись в Україну

31 травня 2021, УП

Комітет ВР з питань соцполітики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт №4669, яким пропонується стимулювати громадян України, які працюють за кордоном, повернутися на батьківщину, зокрема, шляхом надання держдопомоги на започаткування підприємницької діяльності.

Про це повідомляє прес-служба Комітету.

Водночас альтернативний законопроєкт № 4669-1 рекомендували включити до порядку денного та відхилити.

Відповідно до пояснювальної записки до проєкту закону № 4669, передбачається запровадження надання допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів, виходячи з наявності у них страхового стажу.

Надання держдопомоги буде здійснюватись за рахунок 2 джерел, зокрема:

за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття одноразово на безповоротній основі – для громадянам України, які мають страховий стаж понад 10 років;

за рахунок коштів державного бюджету, передбачених в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на поворотній основі – для громадян України, які мають страховий стаж менше 10 років.

Передбачається, що таку допомогу зможуть отримати в установленому порядку понад 700 осіб.

Також передбачається, що граничний розмір допомоги для економічної реінтеграції для трудових мігрантів не буде перевищувати 150 тис гривень.

Загальний розмір потреби у додаткових коштах на рік становитиме 108 млн гривень, з них:

50 млн грн з держбюджету на поворотній основі (для громадян України, які мають страхових стаж менше 10 років);

58 млн грн з бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на безповоротній основі (для громадян України, які мають страхових стаж понад 10 років).

Нагадаємо:

Раніше повідомлялось, що Кабмін підтримав та пропонує на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який передбачає виділення до 150 тисяч гривень людям, які повернулися в Україну і хочуть відкрити власну справу.

 

Марченко про приватизацію Приватбанку: Розглядаються варіанти розділення банку

31 травня 2021, УП

Приватбанк у перспективі може бути приватизований, для цього розглядаються варіанти розділення банку.

Про це в ефірі одного з телеканалів сказав міністр фінансів Сергій Марченко, передає Finbalance.

“Приватбанк потенційно – так, ми готові говорити про приватизацію. Але треба розуміти, що обтяження, пов’язані з попередніми власниками, і можливі судові позови не дають можливості знайти серйозного інституційного інвестора в цю установу.

Тому розглядаються варіанти можливого розділення. Вони поки що дискутуються, немає жодних концептів або напрямків руху”, – розповів міністр.

“Ми на даному етапі лише оцінюємо можливості, щоб на ринку була сприятлива ситуація, щоб ми знайшли серйозних інвесторів і тільки тоді про це можна буде говорити серйозно”, – додав він.

Нагадаємо:

За планами НБУ, скоро на продаж виставлять Приватбанк – у Нацбанку вважають, що приватизація Приватбанку зацікавить найпрестижніших міжнародних інвесторів, у тому числі зі США і ЄС.

Державний Приватбанк залишається найпривабливішим об’єктом для приватизації серед держбанків, і мета знайти для нього інвестора до 2025 року досить реалістична, заявила заступник директора напрямку “Фінансові інститути” міжнародного рейтингового агентства S & P Global Ratings Аннет Есс.

Як повідомлялося, на початку вересня 2020 року Кабінет міністрів поновив принципи стратегічного реформування держбанків і передбачив скорочення частки держави в банківському секторі з нинішніх 60% до 25% до 2025 року шляхом часткової або повної приватизації кожного з чотирьох держбанків.

Уряд зберіг плани з приватизації ПриватБанку і бачить його провідним роздрібним банком в Україні, який має сильну позицію в малому і середньому бізнесі (МСБ).

У Нацбанку заявили, що почнуть готувати Приватбанк на продаж уже після закінчення кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, та озвучили вимоги до потенційних інвесторів.

 

Цьогоріч відновлювати зрошувальні системи почнуть у 4 областях – Лещенко

31 травня 2021, УП

В Україні офіційно створено Державне агентство з меліорації та рибного господарства, пілотний проєкт зі зрошення запустять в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях.

Про це повідомив міністр агрополітики Роман Лещенко у Facebook, Мінагрополітики.

Він зауважив, що за відсутності єдиної вертикалі в цій сфері було неможливо використовувати зрошувальні та осушувальні землі як інструмент в аграрному секторі. “Відтак, українське сільське господарство 30 років втрачало: іригаційні та дренажні  системи, а з ними — врожаї і частину економіки”, – написав він.

Постановою №539 уряд підтримав передачу цих функцій Державному агентству рибного господарства. Крім його статуту зміниться також і назва на “Державне агентство меліорації та рибного господарства”.

Лещенко нагадав, що відродження та інтеграція меліорації в аграрній політиці країни є одним із ключових завдань міністерства поруч із земельної реформою. Зокрема, додав він, закон про об’єднання водокористувачів вже готовий до першого читання.

Національним проєктом, за словами очільника аграрного відомства, він стане до 2024 року. Пілотний проєкт розпочнуть вже цьогоріч – в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях.

Серед основних завдань щодо відновлення галузі відповідно до Стратегії зрошення та дренажу до 2030 року Лещенко назвав, зокрема, збереження та відтворення родючості ґрунтів, відновлення та збільшення площ зрошуваних земель та дренажних систем.

Крім того – стимулювання механізму державно-приватного партнерства, створення передумов для підвищення конкурентоспроможності національного сільськогосподарського виробництва на світовому ринку.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялось, що Міністерство аграрної політики готується до створення державного агентства меліорації.

 

Заступниця Єрмака увійшла до наглядової ради “Нафтогазу”

31 травня 2021, УП

Заступницю голови Офісу президента Юлію Свириденко обрали членом наглядової ради НАК “Нафтогаз України” як представника держави.

Про це йдеться у розпорядженні уряду № 529-р від 31 травня.

Зазначається, що Свириденко обрали “на строк до прийняття рішення Кабміном про призначення представників держави у наглядовій раді НАК “Нафтогаз України”, але не більше одного року з дня набрання чинності розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 травня 2021 р.”.

Голову правління “Нафтогазу” Юрія Вітренка уповноважили на підписання цивільно-правового договору із Свириденко.

Нагадуємо:

Згідно розпорядження Кабміну від 19 травня 2021 року Уряд офіційно переобрав членами наглядової ради НАК “Нафтогаз” чотирьох осіб до проведення конкурсу на їхні посади, який розпочнеться 1 червня.

Раніше повідомлялося, що Кабмін під час засідання 19 травня переобрав 5 членів наглядової ради НАК “Нафтогаз України” терміном до одного року після відповідної пропозиції уряду.

30 квітня 2021 року п’ять із шести членів Наглядової ради НАК “Нафтогаз України” публічно оголосили про припинення своїх повноважень. Відповідно до корпоративних процедур, які діють в компанії, припинення їхніх повноважень набуває чинності 14 травня.

Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК “Нафтогаз України” і призначив Юрія Вітренка головою правління “Нафтогазу”.

Член наглядової ради НАК “Нафтогаз України” Роберт Бенш поскаржився голові правління компанії Юрію Вітренкові, що голова ради Клер Споттісвуд довгий час не допускає його до засідань.

 

Уряд розподілив 800 мільйонів субвенції на розвиток спортивної інфраструктури

31 травня 2021, УП

Уряд розподілив 800 мільйонів гривень субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на 11 проєктів спортивної інфраструктури в регіонах.

Про це йдеться у розпорядженні уряду № 527-р від 31 травня.

Міністерству молоді та спорту доручили забезпечити погодження розподілу обсягу субвенції, затвердженого розпорядженням, з Комітетом Ради з питань бюджету.

Зокрема, 76,284 млн грн спрямують в бюджет Маріупольської міської територіальної громади на реконструкцію з благоустроєм території басейну “Нептун” у Маріуполі.

Крім цього, 80 млн грн спрямують на будівництво оздоровчого центру з льодовою ареною в Мелітополі, 90 млн грн – на будівництво центру олімпійських видів спорту “Н2О Нова Каховка”, 91,5 млн грн – на будівництво багатофункціонального Палацу спорту в Тернополі.

 

Стан фінсектору наразі найкращий за три роки – опитування НБУ

31 травня 2021, УП

Керівники фінансових установ оцінюють стан сектору як найкращий з моменту запровадження опитування у травні 2018 року, а протягом наступних шести місяців негативних змін не очікують.

Про це йдеться у результатах Опитування про системні ризики фінансового сектору Нацбанку.

Так, позитивний баланс відповідей (+22%) керівників найбільших банків та небанківських фінустанов України у травні був найвищим за весь час проведення опитування.

Також, що третій топменеджер вказав на покращення стану справ у фінсекторі протягом останніх пів року. Водночас, лише 6% респондентів оцінили його стан нижче задовільного.

Серед опитаних 20% вважають поточну стійкість фінансового сектору до значних негативних подій високою або дуже високою порівняно із 9% пів року тому. Також 33% респондентів очікують покращення стану сектору.

Крім того, частка респондентів, які мають негативні очікування, зменшилася у 8 разів до 6%.

Керівники фінансових установ вчергове назвали головним джерелом ризику загальний рівень корупції,  діяльність правоохоронних органів та судової системи. Стрімко зріс ризик можливої ескалації військових дій з боку РФ на сході країни.

Покращення оцінок переважно економічних факторів ризику свідчить про поступовий вихід економіки України з кризи, кажуть в НБУ. Загрози для співпраці з міжнародними фінансовими організаціями залишаються серед основних ризиків два опитування поспіль.

Загалом схильність фінансових установ до ризику за останні півроку практично не змінилася – так вважають 69% респондентів.

Зазначається, що участь в опитуванні взяли керівники 22 банків, 12 страхових та 2 інвестиційних компаній. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджені політичні санкції.

 

Через сезонний дефіцит ціни на необроблену деревину на аукціоні зросли до 350%

31 травня 2021, УП

Українська енергетична біржа провела квартальний аукціон з продажу необробленої деревини заготівлі 3 кварталу 2021 року лісовими господарствами Київського обласного управління та управління по м. Києву – зростання цін на аукціоні становило 300-350%.

Про це повідомляє прес-служба біржі.

“На продаж були виставлені лісоматеріали як хвойних, так і листяних порід різної довжини та діаметра. Загалом понад 2,5 тисячі лотів.

За підсумками аукціону реалізовано понад 159 тис куб м. деревини на загальну суму 250 млн грн, що становить 99% від запропонованого обсягу. Зростання цін в результаті конкурентної боротьби склало 300-350%, а рекордне збільшення ціни учасниками – 340 кроків”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільший обсяг продажу склала сосна звичайна, де спостерігалася найбільша конкуренція за лоти, також реалізовувались дуб, ясен, клен, граб, в’яз, береза.

Загалом в аукціоні за перемогу змагались більше 180 компаній-учасників.

“На квартальному аукціоні УЕБ реалізовано майже весь виставлений обсяг. Суттєве зростання ціни пояснюється дефіцитом деревини на ринку у зв’язку з сезонними обмеженнями на вирубку лісів.

Результати також свідчать про зростання інтересу учасників ринку до електронних аукціонів з продажу деревини, що заготовляється лісгоспами”, – заявив генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.

 

Цього тижня Рада планує розблокувати підписання закону про земельні аукціони – Корнієнко

31 травня 2021, УП

На цьому пленарному тижні Верховна Рада планує розглянути проєкти постанов, які блокують для спікера Ради можливість підписати закон про земельні аукціони та передати його на підпис президенту.

Про це заявив перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко, передає “Інтерфакс-Україна”.

“На цьому тижні ми розблокуємо закон про земельні аукціони, який є третім і важливим в завершенні земельної реформи, і з 1 липня люди зможуть користуватися повністю цією реформою”, – сказав нардеп.

Нагадаємо:

Верховна Рада на засіданні 18 травня підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №2195, яким регулюється проведення електронних земельних аукціонів.

Законопроєктом №2195 передбачається продаж через електронні аукціони ділянок державної та комунальної власності або прав на них, а учасником земельних торгів може бути фізична або юридична особа.

Торги проводитимуться у єдиній електронній торговій системі. За результатами укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, суперфіція, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу цінову пропозицію.

На відміну від положень чинного законодавства, торги проводитимуться згідно договору між організатором та оператором електронного майданчика. Розмір, порядок сплати та повернення винагороди оператору будуть визначені Кабміном.

Після цього члени фракції “Батьківщина” зареєстрували в парламенті 7 проєктів постанов про скасування цього рішення. Відповідно до регламенту Ради, без їхнього розгляду спікер не може підписати документ і передати його на підпис президенту.

 

Кадрові зміни в “Нафтогазі”: Заліщук стала радницею Вітренка з міжнародних питань

31 травня 2021, УП

Світлану Заліщук призначили радницею голови правління НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренка.

Про це повідомляє Департамент з інтегрованих комунікацій НАК.

Зазначається, що Заліщук координуватиме взаємодію групи Нафтогаз з міжнародними партнерами, зокрема посадовими особами країн G7, та виконуватиме представницьку функцію високого рівня.

У “Нафтогазі” додали, що одним з її пріоритетів буде протидія Північному потоку-2.

“За попередні кілька років команда Нафтогазу домоглася майже неможливого – значного відтермінування добудови Північного потоку-2. Однак до перемоги іще далеко і бій України проти російської геополітичної труби не завершено.

Сьогодні ми працюємо над кількома сценаріями зупинки Північного потоку-2. Необхідна мобілізація усіх гілок української влади та чітка й послідовна координація з нашими міжнародними партнерами, які розуміють небезпеку російської труби для усієї Європи. Такими наразі я бачу пріоритети своєї роботи”, – прокоментувала Заліщук своє призначення.

У “Нафтогазі” зазначили, що Заліщук має тривалий досвід роботи у сфері міжнародних відносин.

Вона працювала зовнішньополітичним радником прем’єр-міністра Олексія Гончарука та віце-прем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції.

Також вона була народною депутаткою України VIII скликання та очолювала підкомітет з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету ВР у закордонних справах. Також була членом українських делегацій до ПАРЄ та Парламентського комітету Асоціації з Європейським Союзом.

Нагадуємо:

До управлінської команди “Нафтогазу” увійшли Мирон Василик та Роман Супрун, водночас Альона Осмоловська, Олена Зеркаль та Вадим Гламаздін вирішили завершити свою роботу в групі.

Радник голови правління “Нафтогазу” Лана Зеркаль покинула компанію після звільнення Андрія Коболєва і призначення головою компанії Юрія Вітренка.

Раніше Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК “Нафтогаз України” і призначив Юрія Вітренка головою правління “Нафтогазу”.

 

КБ “Південне” уклало контракт щодо виведення на орбіту українського супутника

31 травня 2021, УП

ДП “Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К. Янгеля” уклало контракт з європейською компанією ISILAUNCH щодо виведення на орбіту космічного апарату “Січ-2-30”.

Про це повідомив у Facebook віце-прем’єр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

“Запуск супутника має відбутися з пускового майданчика компанії SpaceX (США) за допомогою ракетоносія Falcon-9.

Саме ISILAUNCH має відповідну угоду з цієї американською компанією, якою уповноважена на продаж послуг з виведення супутнього корисного навантаження на даному ракетоносію та надання відповідних інжинірингових послуг та матеріальної частини”, – написав мынстр.

За його словами, на сьогодні вже здійснений авансовий платіж.

“Запуск космічного апарата планується здійснити в грудні 2021 року (резерв – січень 2022 року). Утім, маю надію, що це станеться саме в рік 30-річчя незалежності України і завдання президента України Володимира Зеленського буде виконане”, – додав Уруський.

Міністр зазначив, що зараз КБ “Південне” разом із Національним центром управління та випробувань космічних засобів здійснює всі необхідні роботи з підготовки до запуску КА “СІЧ-2-30” та підготовки наземного сегмента.

“Запуск і подальше використання даного супутника дадуть змогу вирішувати багато актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, інформаційного, наукового та освітнього характеру, а також забезпечити реалізацію інтересів держави у сфері національної безпеки та оборони.

Виведення “СІЧ-2-30″ є першим кроком на шляху виконання реалізації планів, визначених, зокрема, проєктом загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, яка передбачає створення вітчизняного космічного угруповання щонайменше із семи супутників”, – резюмував Уруський.

Нагадаємо:

Загальна вартість запуску українського супутника “Січ 2-30” компанією Ілона Маска SpaceX обійдеться Державному космічному агентству України в 1,99 мільйона доларів.

Раніше міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявив, що Україна веде перемовини з компанією SpaceX Ілона Маска для запуску власного супутника “Січ 2-30 (2-1)” у грудні цього року.

 

Музейний аудіогід про Голодомор 33 мовами встановив рекорд України

Музей Голодомору встановив рекорд України, презентувавши аудіогід 33 мовами світу.

Про це повідомляє пресслужба закладу, передає Укрінформ.

Як зазначається, у липні 2019 року Національний музей Голодомору-геноциду розпочав Міжнародний проєкт «Аудіогід для кожного». У межах проєкту було передбачено переклад тексту оглядової екскурсії 33 мовами світу для розміщення інформації на аудіогідах.

«Нині у Музеї доступна аудіоекскурсія 33 мовами – це чи не найбільша варіація мов з-поміж усіх музеїв світу. Протягом 1,5 року музейники разом із волонтерами, громадськими організаціями та посольствами займалися створенням, перекладом та начитуванням оглядової аудіоекскурсії та підписів до експонатів. Масштаби проєкту вражають: над аудіогідами працювали 20 організацій та 135 людей. За 1,5 року роботи було записано 170 годин аудіо», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що аудіоекскурсія представлена такими мовами: англійська, хорватська, російська, французька, латиська, норвезька, італійська, польська, чеська, арабська, турецька, японська, іспанська, португальська, румунська, шведська, литовська, іврит, китайська (путунхуа), суахілі, гінді, вірменська, болгарська, білоруська, грецька, казахська, перська, в’єтнамська, угорська, корейська, українська, азербайджанська, кримськотатарська.

Також повідомляється, що нагородження відбудеться 2 червня о 12:00 у Залі пам’яті Музею (вул. Лаврська, 3).

Музей Голодомору – єдиний у світі музей, що розповідає про геноцид українців.

«Національний реєстр рекордів» – проєкт у сфері реєстрації та популяризації українських та світових досягнень в Україні. Заснований 10 жовтня 1989 року.

 

Уже не регіональна: де на території Луганської області російська мова залишилась без “статусу”

31 травня. УНН. Луганська обласна прокуратура у відповідь на запит Радіо Свобода навела перелік тих органів місцевого самоврядування регіону, які за останні кілька років скасували ухвалені ними рішення про статус російської мови як регіональної, передає УНН.

Деталі

Місцеві ради ухвалювали рішення про регіональний статус російської мови, спираючись на закон “Про засади державної мовної політики” від 2012 року (“закон Колесніченка-Ківалова”), що його було визнано неконституційним.

Відповідні рішення, за даними Луганської обласної прокуратури, скасували:

Михайлівська сільська рада (рішення від 21 листопада 2019 року);

Голубівська сільська рада (рішення від 26 вересня 2019 року);

Єпіфанівська сільська рада (рішення від 3 жовтня 2019 року);

Макеївська сільська рада (рішення від 4 листопада 2019 року);

Новомикільська сільська рада (рішення від 7 листопада 2019 року);

Нововодянська сільська рада (рішення від 1 жовтня 2019 року);

Старобільська міська рада (рішення від 11 грудня 2020 року);

Рубіжанська міська рада (рішення від 13 січня 2021 року).

Додамо

Водночас, у прокуратури немає даних, чи досі чинне рішення Луганської обласної ради про надання статусу регіональної російській мові.

Нагадаємо

Харківський окружний адміністративний суд скасував регіональний статус російської мови в Харкові.

Пізніше стало відомо, що Харківська міська рада подасть апеляцію на рішення Харківського окружного адміністративного суду про скасування статусу російської мови як регіональної в місті.

 

Понад 40% українців старшого покоління взагалі не подорожують – дослідження

Більш ніж 40% українців вікової категорії “60+” взагалі не подорожують.

Про це свідчать дані дослідження ринку туристичної галузі “Електоральні настрої. Щотижневий звіт”, презентованого в Укрінформі.

Згідно з результатами дослідження, 40,5% українців віком від 60 років взагалі не подорожують. Водночас 4,5% старших людей подорожують раз на місяць.

Найактивніше подорожують українці віком від 18 до 24 років. Так, дані дослідження свідчать про те, що 14,5% молоді подорожують раз на місяць, 14,9% – раз на кілька місяців, 20,6% – раз на пів року. Лише 3,5% молодих людей не подорожують взагалі.

Загалом 23,7% українців віком від 18 до 60+ взагалі не подорожують, 21,6% – раз на рік, 20,6% – раз на кілька років і рідше, 12,4% – раз на півтора року, 7,3% – раз на місяць.

Дослідження ринку туристичної галузі “Електоральні настрої. Щотижневий звіт” провела “Оперативна соціологія” впродовж 13-19 травня 2021 року. Загалом опитали 2 104 особи.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з результатами дослідження, 53,1% опитаних планують провести відпустку у 2021 році в Україні. Серед них 17,4% запланували відпочинок в Одеській області, 11,8% – у Закарпатській, 7,7% – у Запорізькій, 6,7% – у Львівській, 6,2% – у Херсонській. Найменше українців планують відпочивати в Севастополі – 0,1%, в Автономній Республіці Крим – 0,4%, у Тернопільській області – 0,8%, у Луганській – 0,8%. Водночас 10,7% українців планують відпочинок за кордоном. Ще 36% не визначилися.

 

У Карпатах під горою Грофа відремонтують туристичний притулок

У Карпатах на полонині Плісце, що під горою Грофа, відремонтують туристичний притулок. Роботи розпочнуться 4 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомив начальник Явірницького пошуково-рятувального відділення управління ДСНС в Івано-Франківській області Василь Фіцак на своїй сторінці у Фейсбуці.

«4 червня починаємо акцію по ремонту туристичного притулку на пол. Плісце під г. Ґрофа. Охочі попрацювати, зголошуйтесь. Все потрібне вже у с. Осмолода. Роботи чимало», – повідомив Фіцак.

За його інформацією, туристичній спільноті вдалося зібрати кошти на ремонт притулку біля гори Грофа. Тут критичним вважають стан димоходу. За кошти небайдужих придбали необхідні інструменти та будматеріали. Для проведення ремонтних робіт запрошували волонтерів.

Туристичний притулок на полонині Плісце – гірський притулок, збудований 2005 року для відродження туристичного потенціалу Карпатського регіону. Розташований за 9 км від селища Осмолода. Одночасно притулок може розмістити 20 туристів.

Грофа – гірська вершина в Українських Карпатах, у масиві Горгани. Розташована в Рожнятівському районі Івано-Франківської області, в межах природоохоронної території — Ландшафтного заказника «Грофа». Висота гори 1748 м.

 

Вуглецевий податок ЄС не передбачатиме обмежень у торгівлі з Україною – Стефанішина

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомила про згоду з Європейським Союзом, що запровадження механізму CBAM (Механізм коригування вуглецю на кордоні – ред.) не стосуватиметься обмежень у торгівлі з Україною.

Про це вона заявила на спільному засіданні комітетів Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС та з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, передає кореспондент Укрінформу.

Віцепрем’єр зазначила, що рішення Єврокомісії щодо CBAM може суттєво обмежити торгівлю України. “За розрахунками наших аналітичних центрів введення такого заходу фактично заблокувало б 20% усього експорту української продукції певних секторів на ринок Європейського Союзу”, – підкреслила Стефанішина.

Урядовець звернула увагу, що Україна розпочала офіційні консультації в рамках Угоди про асоціацію з цього питання, і в Брюсселі була досягнута згода стосовно того, що для України, як країни, яка має зону вільної торгівлі з ЄС, не можуть застосовуватися прямі обмеження у торгівлі.

“Фактично, за результатами перемовин ми досягли згоди стосовно того, що таке рішення не стосуватиметься обмежень у торгівлі і не порушуватиме Угоду про асоціацію та фактично не впливатиме миттєво на експорт української продукції”, – зауважила віцепрем’єр.

Як повідомляв Укрінформ, у травні в рамках Ради асоціації Україна-ЄС відбувся діалог щодо “зеленого” курсу ЄС.

 

Більшість скарг бізнесу на дії митниці стосується митної вартості товарів – ДМС

Основна частина скарг на роботу Державної митної служби (ДМС), які підприємці направляють до бізнес-омбудсмена, стосується митної вартості товарів.

Як передає Укрінформ, про це йшлося мова під час «круглого столу», участь у якому взяли представники ради бізнес-омбудсмена, Європейської бізнес асоціації, Американської торговельної палати, проєкту EU4PFM та митної адміністрації Румунії, повідомляє Державна митна служба.

Бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький підкреслив, що за 6 років отримано майже 9 тисяч скарг бізнесу, з них митні питання не перевищують 4%, проте, незважаючи на невелику кількість скарг, у раді бізнес-омбудсмена розуміють важливість цих питань для української економіки. З початку року лише на адресу Держмитслужби надійшло майже 150 подібних скарг. Основна їх частина стосується саме митної вартості товарів.

«Ми підготували 2 звіти про питання зовнішньої торгівлі та митних процедур. В документі 18 рекомендацій митній службі, з яких 3 виконано, 4 на розгляді, 6 в процесі виконання», – повідомив Свенчицький.

Учасники зустрічі також звернули увагу на необхідність повноцінного впровадження системи митного пост-аудиту в Україні та відзначили, що це та низка інших актуальних питань потребує роботи в напрямку законодавчих змін, які розширять функції та повноваження Державної митної служби у співробітництві з бізнесом та міжнародними партнерами для застосування найбільш ефективних рішень.

“Є низка чинників, що призводять до виникнення спірних ситуацій і, як результат, призводять до скарг. По-перше, це не завжди якісна робота митних брокерів, які відповідають за правильне заповнення митної декларації та подання всіх необхідних документів. По-друге, на жаль, мусимо констатувати недостатню компетентність співробітників митних органів. Також в низці випадків до конфлікту може призвести нечіткість правових підстав для коригування митної вартості та відсутність нормативних документів, які б однозначно визначали правила дій”, – зазначив голова Держмитслужби Павло Рябікін.

На його думку треба впровадити низку нормативних актів, які визначать порядок дій посадових осіб під час здійснення контролю правильності визначення митної вартості. Повідомляється, що Державна митна служба розробила та скерувала до Міністерства фінансів України та Офісу Президента проєкти змін до нормативно-правових актів, які повинні наблизити імплементацію європейського митного законодавства в Україні.

«Крім того, ми постійно працюємо у напрямку розвитку партнерських відносин з асоціаціями імпортерів та виробників, що дає нам змогу оперативно врахувати ринкові процеси», – зазначив Рябікін.

 

Шмигаль розповів спецпосланнику уряду ФРН про децентралізацію

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив зі спеціальним посланником уряду ФРН Ґеорґом Мільбрадтом реалізацію реформи децентралізації в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

За словами Прем’єр-міністра, реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади має стратегічне значення для України.

«Реформа вже довела свою ефективність в частині покращення якості публічних послуг та наближення їх до жителів громад», – сказав очільник уряду. Він додав, що, попри складний рік, в умовах пандемії були проведені місцеві вибори.

«Зміни до Конституції мають закріпити перехід від централізованої до децентралізованої моделі держави, де в основі є громада», – наголосив Шмигаль.

Глава уряду також зауважив, що у децентралізованій моделі мають бути нові відносини між місцевим самоврядуванням та органами державної влади на засадах партнерства, взаємної довіри та відповідальності.

«Зміни мають бути спрямовані насамперед на гарантування матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування, можливості створення органами місцевого самоврядування районного та обласного рівня власних виконавчих органів. А також зміни мають переформувати місцеві державні адміністрації в органи префектурного типу, основним завданням яких будуть здійснення лише державних функцій, а не самоврядних», – зазначив Прем’єр.

Шмигаль наголосив, що змінами до основного Закону необхідно закріпити незворотність децентралізації та її результатів. Крім того, він розповів про Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України, який був створений для кращої взаємодії державних органів, зокрема місцевих органів виконавчої влади, з органами місцевого самоврядування.

Як інформує Урядовий портал, зі свого боку Ґеорґ Мільбрадт зазначив, що попри всі складнощі, Україна показала добрий результат у впровадженні реформи децентралізації.

Як повідомляв Укрінформ, 27 травня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Дніпрі під час виступу на міжнародному інвестиційному форумі UkraineInvest Talks Dniprо заявив, що українські громади завдяки реалізації реформи децентралізації конкурують за інвесторів для економічного розвитку на місцях.

 

Стефанчук назвав «запобіжники» у законопроєкті про місцеві референдуми

У проєкті закону про місцеві референдуми враховано низку заходів безпеки та закладено відповідні запобіжники.

Як передає Укрінформ, про це перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Розробляючи законопроєкт про місцеві референдуми, ми чітко розуміли всі загрози, які можуть виникнути під час прийняття цього законопроєкту. Ми вклали кілька основних запобіжників. Перше – ми позначили, що місцевий референдум може проводитися тільки на рівні адміністративно-територіальної одиниці, не включаючи райони та області, щоб не створювати сепаратистських відділень. Друге – ми поставили заборону на питання, які можуть впливати на територіальну цілісність і суверенітет. І третє – положення, передбачені в цьому законі щодо проведення місцевого референдуму на тимчасово окупованих територіях, відклали саме для них на момент повернення їх в Україну як державу”, – розповів Стефанчук.

За його словами, депутати готові прийняти й інші запропоновані заходи.

Перший заступник Голови ВР також спрогнозував, що парламент може ухвалити законопроєкт про місцеві референдуми восени. “Вважаю, що осінь найбільш оптимальна дата, для нас не важлива швидкість, а важлива якість законопроєкту”, – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, на підставі розпорядження Голови Верховної Ради від 13 січня 2020 року з метою підготовки узгоджених пропозицій щодо вдосконалення законодавства України з питань народовладдя та прямої демократії була створена Робоча група з розробки проєктів законів з питань народовладдя. Її учасники схвалили підготовлений представниками громадянського суспільства проєкт закону про місцевий референдум.

22 березня 2021 року цей законопроєкт був винесений на громадське обговорення.

19 травня група народних депутатів на чолі з першим заступником Голови Верховної Ради Русланом Стефанчуком зареєструвала у парламенті проєкт закону №5512 “Про місцевий референдум”.

 

Представник Президента в КСУ пояснив, чому Медведчуку присудили лише домашній арешт

Рішення суду про домашній арешт народному депутату Віктору Медведчуку демонструє, що треба унеможливити застосування м’яких запобіжних заходів при важких злочинах.

Як передає Укрінформ, про це Представник Президента у Конституційному суді народний депутат від фракції “Слуга народу” Федір Веніславський сказав у інтерв’ю “Цензор.Нет”.

“Та ситуація, яка відбулася із Медведчуком, зайвий раз демонструє: нам у Верховній Раді потрібно думати, як унеможливити застосування таких м’яких запобіжних заходів до осіб, які підозрюються у тяжких злочинах. Але у нас є певна система координат, в якій ми змушені діяти”, – сказав він.

Водночас Веніславський зауважив, що коли особа ще не визнана винною, унеможливити її перебування під особистим зобов’язанням чи домашнім арештом, а лише брати під варту, буде неправильно.

“Уявімо собі: потім виявляється, що людину підставили, це встановили, і її виправдали. А вона кілька місяців відсиділа у СІЗО. Перше – треба буде виплачувати компенсацію із державного бюджету. Друге – постраждає сама людина з морально-етичної точки зору. Тому, знаєте, є багато неоднозначних питань, які потребують вирішення, але із урахуванням інших чинників”, – додав Веніславський.

Як повідомлялося, Генпрокурор Ірина Венедіктова 11 травня підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Слідство вважає, що Медведчук, серед іншого, домовлявся з державою-агресором про перереєстрацію родовища “Глибока” в Чорному морі за 75 км від Феодосії з метою видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України. Також Медведчуку інкримінують передання агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ.

У разі доведення провини за статтею про держзраду (ч. 1 ст. 111 КК) обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такого, а за статтею “грабіж національних цінностей на окупованій території” ( ч. 1 ст. 438 КК) – позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

13 травня слідчий суддя Печерського райсуду В’ячеслав Підпалий обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

При цьому прокурор просив призначити Медведчуку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави 300 млн грн.

18 травня народний депутат Ренат Кузьмін поінформував, що адвокати Медведчука подали апеляцію на рішення Печерського райсуду Києва.

Офіс Генпрокурора також подав апеляцію на це рішення.

21 травня Київський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід народному депутату Віктору Медведчуку у вигляді домашнього арешту.

 

Причетні до «справи Джуліані» та Burisma мають самі розповісти про свої маніпуляції – Подоляк

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що якщо хтось із колишніх українських чиновників має відношення до “справи Рудольфа Джуліані” і так званої справи Burisma, вони повинні самі про це розповісти.

Про це він заявив в коментарі, переданому Укрінформу.

“В українському політикумі точно ніхто не здивується, якщо США захочуть побачити у себе в суді всіх цих політичних суб’єктів на чолі з Порошенком, які намагалися продати якнайдорожче дезінформацію про сина Байдена і людей, які дискредитували себе і асоціювалися з Демпартією. Найбезпечнішим варіантом для України у цій ситуації буде – якщо Луценко, Порошенко й інші добровільно і чесно розкажуть про всі свої політичні маніпуляції в американській темі. Під відповідною присягою в будь-якій юрисдикції”, – зазначив Подоляк.

Він розповів, що днями в ряді американських медіа з’явилися статті про «розшукову справу Джуліані; цькування експосла США Марі Йованович; газовий кейс Burisma».

За його словами, водночас “розлогим і вкрай убивчим інтерв’ю вибухнув Юрій Луценко, який по суті обвинуватив в ряді “смертних політичних гріхів” Петра Порошенка”.

“Тодішній Генеральний прокурор Юрій Луценко втягнув Україну у найбільш токсичну історію у стосунках з США з 1991 року. Навіть такі персонажі, як Лукашенко, не дозволяють собі відкрито цькувати іноземних послів. А Луценко, будучи чинним Генеральним прокурором, став фронтменом політичної атаки на тодішнього посла США Марі Йованович”, – заявив радник глави ОП, нагадавши, що посла Йованович достроково відкликали з Києва.

Подоляк стверджує, що Луценко нібито як офіційна особа “щонайменше з 2017 року” контактував з Рудольфом Джуліані і його неформальними представниками, обговорюючи так звану справу Burisma.

“Логічно, що вся ця активність Луценка не могла відбуватися без відома тодішнього Президента Порошенка. Якби Луценко почав цей торг з Джуліані вже після першого туру виборів 2019 року, ще можна було б хоч якось допустити, що Порошенко про це міг не знати . Але Луценко вліз в цю історію ще у 2017 році. Звичайно, ми ще не знаємо всіх обставин – вони стануть відомими в ході відповідних процесів в США, де Джуліані – один з фігурантів. Але американські експерти по Україні вже відкрито закликають допитати ключових соратників Порошенка”, – переконаний Подоляк.

Як повідомлялося, раніше Федеральна прокуратура Нью-Йорка в рамках розслідування проти Рудольфа Джуліані вилучила частину доказів з електронної пошти колишнього Генпрокурора України Юрія Луценка і ексглави Фіскальної служби Романа Насірова.

Джуліані протягом кількох років працював особистим адвокатом експрезидента США Дональда Трампа. Він фігурував в розслідуванні Конгресу США, а також правоохоронних органів у контексті його переговорів з сумнівними персонами в Україні. Тоді Джуліані були висунуті офіційні обвинувачення, крім того, він сам заперечував будь-які порушення закону. Зараз федеральні прокурори підозрюють, що Джуліані міг порушити закони про лобіювання, коли діяв як незареєстрований іноземний агент під час роботи на Трампа.

 

Вбивство Кирила Тлявова: попереду допит експертів і судові дебати

31 травня 2021, УП

Наступні судові засідання у справі про вбивство 5-річного Кирила Тлявова призначені на 2,7 та червня.

Джерело: генпрокурор Ірина Венедіктова у Facebook

Пряма мова: “31 травня 2019 року трагічно закінчилися розваги поліцейських зі зброєю – куля замість металевої бляшанки поцілила в голову 5-річному Кирилу Тлявову. За кілька днів малюк помер у лікарні.

Наступні судові засідання призначені на 2, 7 та 8 червня 2021 року. Заплановано допити судових експертів та вирішення питання щодо продовження строку дії запобіжного заходу стосовно обвинувачених”.

Деталі: За словами Венедіктової, після цього залишиться допит обвинувачених, і сторони почнуть готуватись до фінальної стадії процесу – судових дебатів.

Генпрокурор додала, що цю справу вона тримає на контролі з часу роботи в Державному бюро розслідувань.

Наразі відбулося 30 судових засідань. На них дослідили письмові докази, зокрема: протоколи оглядів місця подій, протоколи обшуків, слідчих експериментів, висновки судових експертиз, а також речові докази. Допитали свідків сторін, в тому числі дітей, які були поряд з хлопчиком того дня.

Один з обвинувачених експоліцейських досі перебуває під вартою без визначення розміру застави. Двох колишніх правоохоронців ще торік, після внесення застави, з-під варти звільнили.

Неповнолітній син одного з поліцейських перебуває під наглядом матері, запобіжний захід для нього – особисте зобов’язання.

Передісторія:

3 червня 2019 року у Переяславі-Хмельницькому від пострілу з вогнепальної зброї загинув 5-річний Кирило Тлявов. За підозрою у вбивстві дитини затримали двох поліцейських: Івана Приходька та Володимира Петровця.

За два дні після поранення дитини правоохоронцям оголосили підозру “в необережному нанесенні тяжкого тілесного ушкодження за попередньою змовою групою осіб”. Однак пізніше, після смерті дитини, справу перекваліфікували на умисне вбивство.

Петровець і Приходько не визнали своєї провини, відмовились свідчити у справі і проходити тест на алкоголь і сліди пороху.

За словами адвокатів підозрюваних і родини постраждалих, на момент трагедії у дворі садиби поруч з підозрюваними патрульними перебували інші особи – дорослий і неповнолітній.

Тодішній директор ДБР Роман Труба повідомив, що бюро оголосило третю підозру у справі про вбивство 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі-Хмельницькому.

18 липня 2019 року стало відомо, що слідство у справі 5-річного Кирила Тлявова також оголосило підозру неповнолітній особі (отже всього – 4 підозри).

 

Силовики провели масштабну спецоперацію та викрили банду на Закарпатті

31 травня 2021, УП

В рамках спецоперації на Закарпатті силовики затримали учасників злочинної організації та повідомили про підозру семи особам за фактами незаконного позбавлення волі, розбоїв, незаконного заволодіння транспортним засобом.

Джерело: пресслужба Нацполіції Закарпаття, Офіс генпрокурора

Дослівно: “За даними слідства, мешканець Закарпаття організував стійке ієрархічне об’єднання, яке систематично займалося вчиненням тяжких та особливо тяжких злочинів на території Закарпатської області. Всі учасники злочинної організації місцеві мешканці спортивної статури, які володіють навичками бойових мистецтв та мають авторитет у злочинному середовищі регіону”.

Деталі: Правоохоронці у Львові затримали 41-річного організатора, який прибув з Туреччини, ще одного координатора – на кордоні з Польщею. Інших учасників затримано у Мукачево.

Також у Львові та Мукачево проведено 23 обшуки, задіяно 60 екіпажів поліції. Під час обшуків вилучили понад 50 одиниць вогнепальної зброї, 15 одиниць автоматичної зброї, 2 помпові рушниці, 10 пістолетів “ПМ”, 5 “Форт-17”, 5 “ТТ”, 6 гранат, понад 40 магазинів, набої, пристрої для безшумної стрільби. Крім того, виявлено арсенал холодної зброї, тепловізори, радіостанції, gps-трекери, спецодяг та бронежилети, які використовувалися у злочинній діяльності.

За місцем проживання учасників злочинної організації виявили швейцарські годинники, золоті прикраси, коштовності, валюту, 6 транспортних засобів, які використовувалися під час підготовки та безпосереднього вчинення злочинів, а також наркотики.

Підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна. Також перевіряється причетність фігурантів до вчинення аналогічних злочинів на території України.

Zaxid.net з посиланням на поліцію повідомляє, що кримінального авторитета із Закарпаття Артура Пашкуляка, якого підозрюють у вбивстві.

 

Шарій не живе у країні, яка дала йому притулок, це порушення – Фейгін

Блогер Анатолій Шарій після 2017 року не проживав у Литві, і це могло привести до позбавлення його статусу «політичного біженця», наданого цією країною.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів юрист Марк Фейгін.

«Повідомлення медіа про те, що Шарію в Литві «анулювали всі документи» розумію так, що його позбавили наданого раніше «політичного притулку». У зв’язку з цим можу сказати, що я зі своїми литовськими адвокатами останні пів року не раз звертався до Департаменту міграційної служби Литви з приводу цього персонажа», – пояснив Фейгін.

Суть звернень така: особа, яка отримала притулок, повинна базуватися в країні, що його надала. При цьому, за даними юриста, в реальності Шарій за жодною зі згаданих ним литовських адрес не мешкає. «Відповідні документи ми відправили до Департаменту. І там почали розслідування, в ході якого з’ясувалося, що після 2017 року Шарій у Литві не проживав, що вже є порушенням відповідної конвенції. При цьому я не виключаю, що у Литовської республіки можуть бути й інші питання до нього», – підкреслює юрист.

За його словами, на початку травня Департамент міграційної служби Литви підтвердив порушення з боку Шарія і повідомив, що найближчим часом буде прийнято відповідне рішення.

«Також хочу нагадати, що раніше я виграв суд у Шарія за наклеп. Рішення суду він виконав лише частково – зокрема, перерахував три тисячі євро. Однак образливе відео не видалив і «спростування» дав у такій формі, яка мені не здається коректною. За неповне виконання рішення суду литовська служба судових приставів подала в суд на Шарія – про призначення штрафу в розмірі 300 євро за кожен прострочений день», – уточнив Фейгін.

Раніше ЗМІ повідомили, що 10 травня 2021 року Литва «анулювала Шарію всі документи» й оголосила його персоною нон грата. Після чого адвокати блогера зробили запит на вивчення підстав такого рішення. При цьому він найняв одну з найдорожчих адвокатських компаній у Литві. Однак юристи вважають оскарження ним цього рішення мало реальним.

Як повідомлялося, 16 лютого в Україні блогеру Анатолію Шарію було повідомлено про підозру за двома статтями КК – ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

22 лютого Шарій був викликаний для проведення слідчих дій, але не з’явився. Його неявку СБУ трактує як приховування від слідства.

Того ж дня представник «Партії Шарія» Валентин Рибін заявив, що Шарій перебуває на території ЄС і має статус біженця, і його поява в Україні поки неможлива.

25 лютого в СБУ повідомили, що Шарій, який підозрюється в зраді, оголошений у державний розшук. У березні він був внесений у базу розшуку МВС України. Суд дозволив правоохоронцям його затримати.

 

Литва оголосила Шарія персоною нон-ґрата – джерела

31 травня 2021, УП

Литва анулювала підозрюваному в держзраді в Україні Анатолію Шарію усі документи та оголосила його персоною-нон-ґрата.

Джерело: поінформований співрозмовник УП в правоохоронних органах:

Деталі: За даними джерела, це відбулося 10 травня 2021 року.  Одразу після цього адвокати Шарія зробили запит, щоб вивчити підстави такого рішення і їм було передано відповідні матеріали.

За наявною інформацією, Шарій користується послугами однієї з найдорожчих адвокатських компаній у Литві.

 

Стерненко оскаржить вирок у Верховному Суді

Екслідер одеського осередку “Правого сектора” Сергій Стерненко оскаржуватиме вирок Одеського апеляційного суду, рішенням якого його засуджено до умовного терміну покарання.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Твітері.

“Ми будемо оскаржувати сьогоднішній вирок у Верховному Суді“, – написав Стерненко.

Він висловив припущення, що прокурори також подадуть скаргу і наполягатимуть на 7,3 роки ув‘язнення з конфіскацією.

Як повідомляв Укрінформ, Одеський апеляційний суд визнав Сергія Стерненка винним за двома статтями з інкримінованих йому трьох і засудив до 3 років позбавлення волі із заміною на рік умовно.

 

Апеляційний суд виправдав Стерненка за статтею про розбій і дав умовний термін

31 травня 2021, УП

Одеський апеляційний суд скасував вирок за розбій у справі проти Сергія Стерненка й Руслана Демчука за обвинуваченням у викраденні й катуванні місцевого депутата Сергія Щербича навесні 2015 року, але Стерненко отримав умовний термін за статтею про зброю.

Джерело: стрім засідання суду 31 травня

Деталі: Одеський апеляційний суд апеляційну скаргу Стерненка задовольнив частково.

Суд ухвалив скасувати вирок у частині за ст. 187 ККУ (розбій); за ст. 146 (викрадення) визнав винними, але покарання не застосовано, бо строки давності минули; за ст. 263 (зброя) Стерненка визнано винним, але 3 роки ув’язнення замінено на іспитовий строк в 1 рік.

23 лютого 2021 року Приморський райсуд Одеси присудив Сергію Стерненку та Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна у справі про викрадення і катування депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича.

На думку обвинувачення, 24 квітня 2015 року тодішні члени “Правого сектора” хотіли заволодіти банківською карткою і телефоном Щербича. За версією потерпілого, від нього хотіли домогтися відмови від депутатства. Щербич був головою районного осередку проросійської партії “Родіна”.

Сам Стерненко, проти якого порушено декілька кримінальних справ, цю називає “справою про 300 гривень”, а Щербича – “проросійським тітушкою”.

Стерненко і Демчук свою провину і розбійний напад заперечують.

А за версією слідства, вони та інші не встановлені особи посадили Щербича в авто та відвезли в підвал, де били і мучили: стріляли над головою і здавлювали плоскогубцями палець на правій руці, спричинили черепно-мозкову травму і струс мозку.

Колегія Апеляційного суду у складі трьох суддів дійшла висновку про недоведеність обвинувачень щодо Стерненка та Демчука за ч..2 ст. 187 ККУ (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб або особою, яка раніше вчинила розбій) – щодо заволодіння 300 гривнями, за які обвинуваченим дали 7 років із конфіскацією.

У цій частині вирок скасовано.

Апеляційний суд вирішив, що сторона обвинувачення не надала достатніх доказів розбійного нападу на Щербича, тобто що мотивом насильницьких дій було заволодіння банківською карткою та іншим майном.

Також суд визнав, що потерпілий Щербич змінював показання в судах першої та другої інстанцій щодо місця, часу та обставин злочину.

Апеляційний суд не скасував вирок за ч.2. ст. 146 ККУ (незаконне позбавлення волі або викрадення людини з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу).

Але суд вилучив мотивувальну частину щодо корисливого мотиву викрадення.

За цією статтею суд першої інстанції присудив Стерненку й Демчуку 3 роки позбавлення волі, але звільнив від покарання у зв’язку з закінченням строку притягнення до відповідальності.

Стерненко наголосив у Telegram, що строки давності по притягненню за цією статтею спливли.

Відповідальність за ч. 1 ст. 263 ККУ (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї) апеляційний суд не скасував, але пом’якшив випробувальним терміном. Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Стерненко наполягав, що вилучений у нього стартовий шумовий пістолет не підпадає під статтю 263. Суд визнав, що внесена в цей пістолет втулка не порушує закон, але наявність у обвинуваченого бойового патрона створювала небезпеку, а три постріли, здійснених Стерненком, вказують на його небезпечність.

Стерненко просив скасувати вирок суду першої інстанції й закрити справу.

За його словами, під Одеським апеляційним судом перед засіданням у його справі “зібралась муніципальна варта Геннадія Труханова”, який нібито замовляв замахи на нього.

Передісторія:

Проти Сергія Стерненка порушено чотири кримінальні справи: викрадення людини, заворушення і побиття поліцейського, кришування наркотиків і загибель нападника. Провину в усіх справах колишній лідер одеського “Правого сектора” заперечує.

Справа про викрадення й катування Сергія Щербича датується 2015 роком.

У листопаді 2017 року проти Стерненка відкрили ще дві кримінальні справи: одну за статтями 296 (хуліганство) і 345 (насильство стосовно співробітника поліції) Кримінального кодексу, а другу – за статтями 27 та ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення наркотиків).

У справі про побиття керівника поліції Одещини Дмитра Головіна йдеться, що під час сутичок на масових акціях на захист Літнього театру в Одесі Стерненко нібито завдав Головіну удару по ногах.

Також слідство підозрює, що Стерненко збирав гроші з точок продажу наркотиків. Активіст назвав цю справу сфабрикованою. Ці справи ще слухаються в суді.

У травні 2018 року проти Стерненка відкрили справу про навмисне вбивство Івана Кузнєцова, який 24 травня напав на нього в Одесі й помер від ножових поранень. Другий нападник Олександр Ісайкул також отримав поранення, але втік. У цій справі в червні 2020 року завершили слідство, оголосивши Стерненку підозру і скасувавши підозру Кузнєцову.

 

Одеський апеляційний суд виправдав соратника Стерненка

Одеський апеляційний суд визнав не доведеною вину активіста “Правого сектора” Сергія Демчука у скоєнні злочинів, за які Приморський райсуд виніс йому 23 лютого вирок про позбавлення волі строком понад 7 років з конфіскацією половини майна

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нарешті з мене знімуть браслет, згідно з рішенням апеляційного суду, і я зможу вільно пересуватись і поновитися на роботі”, – зазначив Демчук, коментуючи журналістам сьогоднішнє рішення апеляційного суду.

За словами соратника Сергія Стерненка, він не визнає вину, яку інкримінували обом прокурори, і вдячний адвокатам і небайдужим людям, що брали участь у масових акціях за справедливий суд.

Демчук пояснив, що раніше перебував під вартою за іншим обвинуваченням прокуратури, яке теж було визнано Одеським апеляційним судом незаконним.

“Після цього Суворовський райсуд переглянув справу, і тому колегія суддів апеляційного суду 31 травня ухвалила стосовно мене рішення, не взявши до уваги рішення райсуду і попередню судимість, на чому наполягали прокурори”, – додав Демчук.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Одеський апеляційний суд визнав суперечливими показання Сергія Щербіча, у викраденні якого звинувачували екслідера одеського осередку “Правого сектора” Стерненка та його соратника Демчука. За висновками суду, потерпілий декілька разів змінював покази, так само визнано неналежними низку доказів, наданих суду стороною обвинувачення.

23 лютого суддя Приморського райсуду Одеси Віктор Попревич виніс вирок Стерненку і Демчуку, визнавши їх винними у викраденні жителя Лиманського району Сергія Щербіча, розбої та незаконному зберіганні вогнепальної зброї, і призначив покарання у вигляді 7 років 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

 

Рівень довіри до Зеленського за чотири місяці зріс на 10%

Рівень довіри до Президента Володимира Зеленського зріс із 29% у лютому до 39% у травні, тобто на 10% за чотири місяці.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати соціологічного дослідження «Президентські рейтинги: травень 2021 року», яке провів Український інститут майбутнього (UIF) спільно з «Нью Імідж Маркетинг Груп» з 15 до 24 травня.

Коментуючи результати дослідження, виконавчий директор UIF Вадим Денисенко докладно розповів про чинники, які вплинули на президентські рейтинги.

«Ми можемо чітко говорити, що рейтинг Президента України Володимира Зеленського завдяки діям РНБО, а також домашньому арешту Медведчука почав зростати – за місяць він покращив свої позиції на 5%: у квітні його рейтинг складав 28% серед тих, хто визначився і готовий іти на вибори, а станом на травень його рейтинг складає 33% серед тих, хто визначився і готовий іти на вибори. Також Зеленському вдалося підвищити рівень довіри до себе з 29% у лютому до 39% у травні. Проте 57% досі йому не довіряють», – зазначив він.

Крім того, за словами Денисенка, «можна зафіксувати старт зростання рейтингу Президента – він припадає на початок активних засідань РНБО». Так, у лютому рейтинг Зеленського складав 25% серед тих, хто визначився і готовий іти на вибори, тож йому вдалося покращити свої позиції на 8% – до 33% у травні. «Також, як і було зазначено, рівень довіри до Президента у лютому був на рівні 29%, а у травні вже на рівні 39%, тож можна простежити, що він зріс за 4 місяці на 10%», – зауважив експерт.

За даними Денисенка, є лише два політики вищого ешелону, рейтинг яких зростає протягом останнього часу – це Володимир Зеленський та Юлія Тимошенко, яка, де-факто, вийшла на друге місце президентського рейтингу – зараз її рейтинг складає 12% серед тих, хто визначився і готовий іти на вибори, проти 10% серед тих, хто визначився і готовий був іти на вибори у лютому.

«Події, пов’язані з санкціями та домашнім арештом Віктора Медведчука, а також плівками Бігуса, негативно вплинули на рейтинги Юрія Бойка та Петра Порошенка. Сьогодні їхні позиції у президентському рейтингу дещо впали в обох до 12% серед тих, хто визначився і готовий іти на вибори, проти лютневих показників – 13% у першого і 17% у другого відповідно. Тож фактично сьогодні є три політики, які займають умовне друге місце в президентському рейтингу – Петро Порошенко, Юрій Бойко та Юлія Тимошенко», – додав він.

Денисенко також уточнив, що у зв’язку із покращенням рівня довіри до Зеленського кількість громадян України, які хотіли б проведення дострокових президентських та парламентських виборів, зменшилася приблизно на 10% порівняно з лютим – тоді 46% бажали проведення позачергових президентських виборів і 54% – парламентських. Сьогодні ж цього бажають 36% та 45% відповідно.

«Наразі з провладної команди найгірший рівень довіри має Прем’єр-міністр Денис Шмигаль – йому не довіряють аж 66% і довіряють лише 17%», – розповів Денисенко.

Український інститут майбутнього спільно з «Нью Імідж Маркетинг Груп» у період з 15 до 24 травня 2021 року провели соціологічне дослідження серед 2400 респондентів щодо політичних рейтингів у країні.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», у квітні рейтинг довіри до політиків в Україні очолював Президент Володимир Зеленський, якому довіряли 45% українців, не довіряли – 52%.

 

Один для всіх. Як створюють культ Зеленського

31.05.21 УП

“Не треба оце “Володимир Олександрович”. Я не монумент і не пам’ятник”, – так говорив про себе Зеленський при знайомстві з журналістами “Української правди” перед першим туром президентських виборів.

Те, що відбувається навколо особи Зеленського останні півтора роки, є повною протилежністю сказаного ним тоді.

Із свого хлопця і відкритого бізнесмена президент перетворився на типового закритого політика: кортежі, кулуарні домовленості, режимна держдача під постійним захистом держохорони.

Доступ до нього має максимально обмежене коло осіб, прізвища яких можна порахувати на пальцях.

Зміна в образі Зеленського досить показово проглядається у тому, як про нього говорять і пишуть підлеглі. У публічних виступах Зе!Команди уже сформувався певний алгоритм величання свого лідера.

Особливо надприродна любов до президента проступає на сторінках представників команди у соцмережах: що б не сталось хорошого – це все Володимир Олександрович.

“Спостерігати за тим, як одна сильна особистість протистоїть системі – це дуже потужне відчуття. І хоч система пручається і протестує, я точно знаю, що наш Президент, як завжди, переможе. Тому що він перемагає у всьому, за що береться”, – не стримував себе у фейсбучних компліментах голова ОПУ Андрій Єрмак після пресконференції Зеленського.

Може здаватися, що глава Офісу дещо перебирає міру на емоціях після заходу.

Але така стилістика – цілком усталена для представників команди Зеленського, які згадують президента у незмінно піднесених тонах, дякують за реформи, дороги, дитячі садочки, щасливе сьогодення і світле майбутнє.

По суті, на наших очах зароджується щось схоже до справжнього культу особистості, новий ленінізм, чи то пак Зе!ленінізм.

У причинах і особливостях цього явища розбиралась “Українська правда”.

Президент у коконі: усіма люблений президент Зеленський

За останні півтора роки показова лояльність до президента стала умовою виживання у владі. Той, хто її не демонструє – має всі шанси стати ворогом.

Безумовна відданість Зеленському є одним із ключових принципів його кадрової політики. Сьогодні в оточенні президента майже неможливо знайти людину, яка може сказати йому “ні”.

Навпаки люди, які мають власну думку і не вміють пристосувати її до президентської, поступово вибувають із обойми влади. Так сталося з Андрієм Богданом, з Олександром Данилюком, з Русланом Рябошапкою, з Вадимом Пристайком, з Яковом Смолієм, з Юлією Ковалів і врешті з Андрієм Коболєвим.

Завдяки показовому вихвалянню, оточення Зеленського навчилося акуратно маніпулювати президентом.

“Єрмак ніколи не перечить Вові, він його ні в чому особливо не переконує, не переламує ситуацію чи щось схоже. Навпаки – Андрій йому підтакує і лише погоджується”, – на умовах анонімності розповідає один із членів Зе!команди.

“От була ситуація, що президент мав серйозні претензії до роботи Подоляка. І хоч Єрмак сам привів Мішу, він його не захищав, а навпаки казав: “Так, Міша – це щось взагалі, треба щось робити”. Він так робить постійно. Але в кінцевому результаті отримує все, що йому треба, і його люди нікуди не діваються”, – додає співрозмовник.

Люди, які не готові возвеличувати Зеленського і хочуть бути самостійними політичними гравцями, в очах оточення президента сприймаються точками опору.

Як приклад, до цього табору потрапив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, мер Києва Віталій Кличко, який по лінії КМДА підзвітний президенту, залишений “під відповідальність Зеленського” глава МВС Арсен Аваков.

Схоже, що завдяки своїй публічній активності, незабаром в опалу може потрапити й секретар РНБО Олексій Данілов.

“На Банковій алергія на суб’єктність. Там не люблять непідконтрольних чи сильних. Якщо тебе неможливо проконтролювати – значить ти не наш і з тобою треба воювати”, – пояснює один з впливових представників нинішньої влади.

Війна – особлива тема для Володимира Олександровича. І йдеться не лише про Росію. Мова і про внутрішні конфлікти, в яких президент постійно вариться.

Він живе в режимі “облоги”, знаходить усе нових і нових ворогів, починає нові війни, не доводячи до пуття уже початі. Як наслідок, Зеленський воює як не з Медведчуком, то з далекобійниками, як не з Порошенком, то з “ворами” в законі чи контрабандистами, як не з мерами, то з олігархами

У цьому виснажливому емоційному стані “постійної облоги” Зеленський і стає дуже чутливим до самостійних ігор своїх соратників. Коли хтось починає працювати не на Володимира Олександровича, а на себе, це сприймається як особиста  зрада.

Благо, в оточенні президента є кому і вказати на “зрадників”, і позбутися їх.

Якщо узагальнити, можна вивести готовий алгоритм, за яким люди випадають з президентської обойми.

Перший етап – обмеження “доступу до тіла”. Навіть якщо ви обіймаєте котрусь із найвищих посад в країні, це не гарантує вам можливості потрапити до президента. І не тільки до президента, але й до голови ОПУ чи його заступників. Завдяки новим правилам, без попередніх домовленостей ніхто не може проникнути в Офіс за межі турнікетів – навіть якщо ви депутат “Слуги народу”.

Після втрати прямого особистого контакту з президентом неугодні втрачають і публічну складову стосунків із ним. Їх розводять у часі на публічних заходах, а чиновників нижчої ланки просто викреслюють зі складу делегацій чи списку учасників заходів.

Наприклад, якщо поспостерігати за відвідинами урочистих заходів Зеленським та Разумковим, то за деякими винятками, ці соратники і дві перші людини країни майже не перетинаються.

Наприклад, спробуйте знайти спікера на сайті ОПУ на фото хоч із якогось публічного заходу за участі президента за останній два-три місяці.

Коли кокон навколо президента стає для котрогось із “зрадників” непробивним, саме час готуватись до хвилі дискредитації через підконтрольних блогерів та соціальні мережі. Особливо – через Telegram-канали, на які підписаний Зеленський.

Про таке, наприклад, міг би багато розповісти колишній міністр інфраструктури Криклій, якого останній рік регулярно “полоскали” різні “блоги” і Tg-канали.

Наслідок таких спецоперацій зазвичай один і той самий – звільнення. Врешті, як і сталось з Криклієм. Навіть сам Зеленський не зміг пояснити, за що конкретно звільнили міністра. Просто відправили у відставку.

На фоні “зради” віддалених соратників ближнє коло команди президента мусило навчитись демонструвати начальнику власну “ефективність”.

Для цього в Єрмака є цілих 20 радників, завдяки яким він залучений у всі можливі процеси. Серед них – колишній нардеп від фракції БПП Сергій Куніцин, політтехнолог Михайло Подоляк, прессекретарка голови ОПУ Дарія Зарівна, колишній міністр розвитку економіки Тимофій Милованов, спікер ТКГ Олексій Арестович, син засновника телеканалу 1+1, російського телепродюсера Олександр Роднянський-молодший.

“Андрій сильний завдяки своїм радникам. Коли відбувається якийсь процес – будь-де – він ставить когось з радників, щоб бути дотичним до успіху. Типу все зробили його люди. А якщо щось не вдається – то він умиває руки, мовляв, винуватий хтось інший”, – пояснює УП впливовий член Зе!Команди.

Ще один приклад – перший заступник голови ОПУ Кирил Тимошенко, який навчився не просто співіснувати з Єрмаком, але й протягувати своїх друзів на важливі посади в уряді – Олександра Кубракова в міністерство інфраструктури та Віктора Ляшка у МОЗ.

Таку змогу він отримав після того, як показав свою ефективність у ході “Великого будівництва”, віддаючи всю честь і хвалу головному “будівничому” – Володимиру Олександровичу.

Володар персня всевладдя: принципи влади Зеленський

Останні 30 років українська політика нагадувала “Володар перснів” Толкіна.

Угрупування типу силовиків, урядовців, депутатів, суддів, подібно до “царств” у романі, десятиріччями існували як самодостатні системи, керовані власниками кількох “малих перснів”. А суть політичного процесу зводилась до пошуку втраченого “персня всевладдя”, який би підкорив самостійні царства.

Як би не старались українські правителі, нічого їм не вдавалось. Аж до весни 2021 року.

Історично так склалося, що Рада нацбезпеки і оборони була місцем, де збирались для годиться володарі усіх “малих перснів”.

Але небачена електоральна підтримка, яку отримав Зеленський і його партія у 2019-му, стала силою, яка змусила їх коритися волі однієї людини.

“Я виконую свої конституційні обов’язки. І не з якоюсь кучкою людей. В РНБО входять всі інституції: як правоохоронці, так і Кабмін, так і прем’єр, і голова Верховної Ради, інституція президента України. Це не диктатура і не монархія. Там всі представлені”, – пояснював на останній пресконференції Зеленський.

І цілком міг би додати: “Всі представлені, і майже всі слухаються”.

Врешті навіть сам президент не приховував своєї радості, що він “зумів знайти механізм”, який дозволив йому в обхід правоохоронної і судової систем карати “ворогів держави”. Механізм прямої і миттєвої дії.

У теперішній матриці влади Радбез, по суті, став новим органом влади, квазі-судовим і силовим центром прийняття надважливих рішень.

Відповідно секретар Олексій Данілов автоматично перейшов у статус дуже впливових чиновників. І майже так само автоматично отримав конфлікт з главою ОПУ Єрмаком, на якого будь-яка суб’єктивація діє, як червона ганчірка.

І недооцінювати силу впливу, який матиме цей факт на подальшу історію, не варто.

До того, в українській олігархічно-клановій системі на Зеленського дивились як на цікавий збій, вірус, який скоро мине і навряд чи зможе серйозно нашкодити.

Тепер, після переосмислення ролі РНБО змінилась сама рушійна сила політики – місце кланового балансу зайняла політична воля однієї людини.

В один момент представники старих еліт, чий вплив тримався завжди на можливості гарантувати безпеку своїм васалам, втратили можливість навіть захистити самі себе. НІхто не знає, проти кого наступного надумає запровадити санкції РНБО.

Уже в перші тижні Зеленський не побоявся пустити під роздачу інтереси дуже серйозних гравців, рівня кума Путіна Віктора Медведчука чи “королів контрабанди“.

З одного боку, така ситуація надає багато можливостей Зеленському. З іншого – несе нечувані небезпеки як для президента, так і для країни.

Волюнтаризм, коли державна політика продиктована волею однієї людини, має небагато спільного з розбудовою держави.

Навпаки, він провокує величезні ризики скочування в популізм і пошук “простих” рішень.

Акурат таких, як накладання санкцій замість судового переслідування, ручне регулювання цін на газ чи обмеження цін на пальне.

Коли влада починає з подолання наслідків кризи (високих цін), а не її причин (монополії, картельної змови, тіньових схем), то це не вирішення проблем, а імітація. Особливо небезпечно, коли така фікція йде разом із підміною понять “закон” і “справедливість”.

“Хіба справедливо, що люди платять такі ціни на газ/пальне?”, – запитують прихильники дій Зеленського і його уряду.

Відповідь очевидна: ні. Але саме формулювання питання неприйнятне. Високі ціни бачать всі, і відчуття несправедливості теж загальне. Власне, завдяки йому Зеленський і став президентом.

Але державного діяча від домогосподарки, яка за нього голосує, відрізняє те, що він не продукує одноразові рішення, а готовий іти важким шляхом побудови інституцій держави, бороти монополії, викорінювати тіньову економіку, балансувати ринок і створювати умови для реальної конкуренції, а не “знижувати ціни” в ручному режимі.

Інакше, це банальний популізм, який на тлі віри у власну непогрішимість і всевладдя може стати фатальним.

Свого часу подібну помилку зробили автори закону про люстрацію. Не до кінця продумані формулювання дали змогу десяткам люстрованих чиновників судитись із державою, вигравати у неї, поновлюватись на посадах і здирати божевільні фінансові компенсації.

Володимир Зеленський, зайшовши у формат накладання санкцій зі слабким юридичним прикриттям, ризикує повторити помилку люстраторів. Щоправда, в значно більших масштабах.

Президент і РНБО санкціями не лише притискають певні економічні угрупування, але й займаються моделюванням електорального і медійного поля. Переслідування Медведчука має явний вихід на Порошенка.

Адже Медведчук зумів взяти під контроль націоналізовану раніше частину нафтопродуктопроводу “Самара-Західний напрямок” саме у часи правління Порошенка. І без відома Петра Олексійовича це навряд чи могло статися.

Але якщо ця вибіркова гра президента почне пробуксовувати і нинішні жертви зможуть зняти санкції/повернути канали/відновити вплив, то на двох крайніх електоральних полюсах – проросійському і проукраїнському – слід готуватись до медійного вибуху.

І його жертвою стане не тільки президент Зеленський. Під ударом опиниться сама цілісність країни.

Якщо ж спроба швидкого усунення політичних конкурентів матиме успіх, то хто чи що вбереже країну від бажання і далі “перетрахивать” опозицію чи “мочить их в сортирах”?

Роман Романюк, Роман Кравець, УП

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 837

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua