Головна » Без рубрики, Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 31.07.2020

Інформаційний резонанс доби: 31.07.2020

У МКІП нагадали про Міжнародний день голокосту ромів

Міжнародний день голокосту ромів, який відзначається у світі 2 серпня, є нагадуванням про масштаби злочинів проти людяності.

Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики – Укрінформ.

“Ця дата встановлена на знак пошани до пам’яті представників ромської національності, загиблих у роки Другої світової війни від рук гітлерівських нацистів”, – зазначили у МКІП.

У міністерстві додали, що від жовтня 2004 року, коли Верховна Рада ухвалила постанову №2085-IV, Міжнародний день голокосту ромів щорічно відзначається і в Україні.

“Таке рішення є надзвичайно важливим у контексті збереження і передачі майбутнім поколінням історичної пам’яті про масштаби та трагічні наслідки злочинів проти людяності”, – підкреслили в міністерстві.

 

Представник Мінветеранів поїхав на Дніпропетровщину до батька загиблого військового Журавля

За дорученням Президента України перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун виїхав у Дніпропетровську область для того, щоб поспілкуватися з батьком загиблого військовослужбовця Ярослава Журавля та розповісти йому реальну історію загибелі сина.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку Мінветеранів у Facebook – Укрінформ.

“У зв’язку з тим, що було багато спекуляцій щодо загибелі Ярослава Журавля, за дорученням Президента України перший заступник міністра у справах ветеранів Герой України Олександр Порхун разом з командиром військової частини, де Ярослав служив, побратимами та представниками Координаційної Ради, виїхали в Дніпропетровську область, де проживає родина Ярослава, аби поговорити з батьком загиблого”, – йдеться у повідомленні.

На жаль, підкреслили у відомстві, на Сході України триває війна, і за спокій громадян продовжують гинути захисники.

“Мінветеранів та вся ветеранська спільнота висловлюють щирі співчуття родині загиблого. Командуванням військової частини Ярослава Журавля представлено до нагородження державною нагородою”, – зазначили у відомстві.

Як повідомлялося, 13 липня на запит української сторони СЦКК у координації із СММ ОБСЄ була спланована евакуація тіла загиблого військовослужбовця ЗСУ лейтенанта Дмитра Красногрудя, який загинув внаслідок підриву на вибуховому пристрої у “сірій зоні” селища Зайцеве (Жованка) Бахмутського району Донецької області. При цьому військовослужбовці ЗСУ отримали з боку російських окупаційних сил гарантії безпеки та зобов’язання щодо припинення вогню у районі Зайцевого у період з 14.00 до 18.00 (за київським часом) 13 липня.

Однак під час евакуації тіла вбитого українського військовослужбовця неозброєна евакуаційна група, яка була маркована білими пов’язками на жилетах та білими касками, потрапила в засідку збройних формувань російських окупаційних сил. Спочатку був обстріляний військовослужбовець, який ішов попереду групи, йому на допомогу кинувся медик Микола Ільїн, який також був обстріляний та зазнав поранень, несумісних з життям. Після цього евакуаційна група з іще одним травмованим офіцером відступила.

Надалі окупанти відмовилися надати гарантії безпеки для пошуку українською стороною пораненого військового.

У четвер, 16 липня, тіло лейтенанта Дмитра Красногрудя передано на контрольовану урядом України територію. Тіло загиблого військового медика забрали бойовики російських окупаційних військ. Командування Об’єднаних сил докладало усі необхідні зусилля для передачі українській стороні його тіла.

21 липня на підконтрольну уряду України територію було передано тіло третього українського захисника, який був поранений під час обстрілу евакуаційної групи під Зайцевим 13 липня і помер через те, що окупанти відмовлялися надати українській стороні дозвіл на його пошуки у “сірій зоні”.

 

Міноборони назвало причину смерті старшого сержанта в районі ООС

Станом на 30 липня серед військових Об’єднаних сил втрат унаслідок ворожих обстрілів не було, однак у зв’язку з гострою серцево-судинною недостатністю помер старший сержант Володимир Перекрестов.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу повідомив речник Міноборони Максим Праута – Укрінформ.

«Втрат унаслідок ворожих обстрілів у лавах Об’єднаних сил не було. Водночас, із сумом змушений повідомити про смерть з причини гострої серцево-судинної недостатності старшого сержанта Володимира Перекрестова, 1975 року народження», – повідомив речник.

Праута висловив щирі співчуття рідним і близьким військовослужбовця.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 12.00 31 липня обстрілів з боку збройних формувань Російської Федерації на Донбасі не зафіксовано.

З 27 липня на Донбасі встановлено режим повного і всеосяжного припинення вогню.

Проте окупанти порушили режим тиші, здійснивши 28 липня постріл з підствольного гранатомета в районі населеного пункту Шуми, а 29 липня – один постріл з підствольного гранатомета поблизу Новолуганського. Постріли неприцільні і провокативні.

30 липня збройні формування Російської Федерації двічі порушили режим припинення вогню.

 

У Міноборони уточнили, від чого помер 30 липня боєць ООС

У командуванні Об’єднаних сил кажуть, що з моменту оголошення повного і всеосяжного режиму припинення вогню жоден військовослужбовець зі складу ОС не загинув і не був поранений внаслідок ворожих обстрілів.

Джерело: полковник Максим Праута з пресцентру Міністерства оборони

Деталі: Водночас у штабі наголошують, що командування твердо дотримується позиції: у разі виникнення загрози особовому складу під час ворожого обстрілу, або загрози захоплення території, військовослужбовці Збройних Сил України даватимуть адекватну відповідь діям ворога.

У денному зведенні 31 липня Праута зазначив, що минулої доби бойовики здійснили дві збройні провокації поодиноким пострілами. Тому наші воїни вогонь у відповідь не відкривали.

Водночас від початку поточної доби до опівдня обстрілів з боку збройних формувань Російської Федерації не зафіксовано.

Також полковник уточнив інформацію щодо “смерті внаслідок погіршення здоров’я“, про що штаб ООС повідомив увечері 30 липня.

Пряма мова: “Втрат внаслідок ворожих обстрілів у лавах Об’єднаних сил не було. Водночас, із сумом змушений повідомити про смерть з причини гострої серцево-судинної недостатності старшого сержанта Володимира Перекрестова, 1975 року народження. Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким військовослужбовця! Світла пам’ять!”.

 

Окупанти чотири рази порушили “тишу”, доба минула без втрат

Протягом 31 липня, збройні формування Російської Федерації чотири рази порушили проголошений режим припинення вогню.

Про це інформує пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

«Ворожі провокації з автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї відмічено у районі населених пунктів Водяне, Південне та Луганське. Поодинокі неприцільні обстріли не несли загрози життю та здоров’ю, тому наші воїни вогонь у відповідь не відкривали», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, підрозділи Об’єднаних сил дотримувалися умов припинення вогню та перебували напоготові до адекватного реагування на ймовірні підступні дії противника.

Серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат та поранень немає.

Від початку поточної доби на всіх ділянках відповідальності українських підрозділів обстрілів з боку збройних формувань РФ не зафіксовано.

У цих умовах минулої доби військові медики одного із мобільних госпіталів зі складу ОС провели огляд цивільного населення прифронтового села Троїцьке на Луганщині. Терапевт, хірург і кардіолог оглянули місцевих мешканців та надали рекомендації з лікування виявлених захворювань.

«Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається повністю контрольованою. Підрозділи Збройних Сил України та інших складових сил оборони продовжують виконувати свої завдання за призначенням», – наголосили у штабі ООС.

 

Під час “тиші” окупанти проводять ротацію на Донбасі – розвідка

Командування російських окупаційних військ проводить ротацію бойовиків під час запровадженого режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу повідомив речник Міноборони Максим Праута з посиланням на інформацію Головного управління розвідки Міноборони – Укрінформ.

“За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування оперативного угруповання російських окупаційних військ, в умовах запровадженого режиму припинення вогню, проводить ротацію підрозділів у прилеглих до контактної лінії районах”, – повідомив речник.

Водночас, за його словами, у з’єднаннях і частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК працюють комісії 8 армії Південного військового округу ЗС РФ. Метою комісій є приймання командних посад новоприбулими кадровими російськими офіцерами, перевірки стану та обліку озброєння і військової техніки внутрішніми комісіями частин і підрозділів; усунення недоліків, виявлених протягом липня ц.р. комісіями міністерства оборони, генерального штабу та Південного військового округу ЗС РФ.

Як повідомляв Укрінформ, з 27 липня на Донбасі встановлено режим повного і всеосяжного припинення вогню.

Проте окупанти порушили режим тиші, здійснивши 28 липня постріл з підствольного гранатомета в районі населеного пункту Шуми, а 29 липня – один постріл з підствольного гранатомета поблизу Новолуганського. Постріли неприцільні і провокативні.

30 липня збройні формування Російської Федерації двічі порушили режим припинення вогню.

 

Два роки після нападу на Гандзюк: посольство США вимагає правосуддя

Сполучені Штати Америки солідарні з українським народом щодо вимоги правосуддя у справі нападу та смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Про це йдеться у заяві посольства США в Україні, опублікованій у Facebook – Укрінформ.

“Сьогодні виповнюється 2 роки від нападу, що призвів до трагічної смерті громадської активістки Катерини Гандзюк, яка відважно боролася з корупцією заради демократичної України. Ми солідарні з народом України у вимозі правосуддя для Гандзюк та її близьких”, – зазначили в посольстві США.

Як повідомлялося, херсонську активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п’ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю виходу під заставу у розмірі 2 млн 497 тис. 300 гривень, яку й було внесено.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу було засуджено на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради.

16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну. На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців (“групу Торбіна”) і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк. У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

Водночас активісти заявили, що вважають передчасною передачу справи Гандзюк до суду. За їх словами, правоохоронці не завершивши проведення усіх слідчих дій.

11 червня Мангеру вручили постанову про відновлення досудового розслідування, а також клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

19 червня Печерський райсуд Києва заарештував Мангера до 28 липня без права внесення застави.

13 липня суд залишив під вартою Мангера. Пізніше суд продовжив Мангеру запобіжний захід до 11 вересня.

28 липня до суду направлено обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк.

 

Два роки з дня вбивства Гандзюк: під МВС запалили димові шашки

Учасники акції “2 роки з дня нападу на Катерину Гандзюк” під будівлею Міністерства внутрішніх справ України застосували димові шашки.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, активісти написали на асфальті перед МВС білою фарбою та перекраслили червоною фарбою імена винних, на їхню думку, у саботажі розслідування нападу на херсонську активістку і покриванні злочинців. Потім учасники акції запалили димові шашки, вигукуючи прізвище очільника МВС. Згодом шашки затушили.

Загалом ситуація залишається спокійною, лунає музика. Дехто з присутніх них тримає у руках плакати із перекресленими на них прізвищами представників правоохоронних органів. Вони вимагають, щоб винні понесли покарання за цей злочин.

Учасники заходу – знайомі Катерини Гандзюк та просто небайдужі до цієї справи громадяни.

Як повідомлялося, херсонську активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Хімічними опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п’ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю виходу під заставу у розмірі 2 млн 497 тис. 300 гривень, яку й було внесено.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу було засуджено на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради. 16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну. На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців (“групу Торбіна”) і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк. У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

Водночас активісти заявили, що вважають передчасною передачу справи Гандзюк до суду. За їх словами, правоохоронці не завершили проведення усіх слідчих дій.

11 червня Мангеру вручили постанову про відновлення досудового розслідування, а також клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 19 червня Печерський райсуд Києва заарештував Мангера до 28 липня без права внесення застави. 13 липня суд залишив під вартою Мангера. Пізніше суд продовжив Мангеру запобіжний захід до 11 вересня.

28 липня до суду направлено обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк.

 

До Києва на лікування евакуювали літаком трьох військових

31 липня з Військово-медичного клінічного центру Північного регіону здійснено планову медичну евакуацію.

Поранений та двоє хворих військовослужбовців проходили лікування у Харкові, де військові лікарі стабілізували їх стан та підготували військових до наступного етапу лікування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«Військово-транспортним літаком Повітряних Сил Збройних Сил України Ан-26 «Віта» один поранений та двоє хворих військовослужбовців прибули до військового майданчика аеродрому Бориспіль, а згодом спеціалізованим транспортом їх доправили до Національного Військово-медичного клінічного центру «ГВКГ», розташованого у місті Київ», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, наразі українські воїни розміщені у профільних відділеннях центру та проходять діагностичне обстеження з метою подальшого призначення відповідного лікування. На даний час вони забезпечені усім необхідним для лікування та реабілітації.

За словами військових медиків стан здоров’я пацієнтів задовільний, повідомили в пресслужбі.

 

Прикордонники прокоментували “прорив” контрабандиста з України в РФ

В Держприкордонслужбі України не володіють інформацією стосовно контрабандиста, якій нібито направлявся з території України і протаранив російських прикордонників.

Про це сказали кореспондентові Укрінформу у пресслужбі ДПСУ.

“У ДПСУ не надходила офіційна інформація від російського ФСБ про такий інцидент”, – сказали у відомстві.

Крім того, якщо аналізувати розташування зазначеного населеного пункту Григорівка, то він знаходиться навпроти окупованої території, де не представлені українські прикордонники.

Як повідомлялося, за даними росЗМІ, ФСБ РФ заявило про затримання контрабандиста, що намагався на автомобілі протаранити прикордонників на кордоні з Україною.

У районі населеного пункту Григорівка співробітниками Прикордонного управління ФСБ Росії по Ростовській області припинено контрабандну оборудку по незаконному переміщенню через кордон великої партії товарів народного споживання. За даними російських правоохоронців, під час затримання порушник не виконав вимоги прикордонного наряду про зупинку і спробував зникнути на російській території, направивши свій автомобіль на прикордонників, при цьому небезпечно маневруючи і створюючи загрозу їх життю та здоров’ю.

Зловмисник затриманий, він отримав поранення стегна.

Слід зазначити, що ця ділянка російсько-українського кордону зараз не контролюється Україною і перебуває під контролем бойовиків ОРДЛО.

 

Прокуратура АРК не може притягнути до відповідальності порушників санкцій – активіст

В Україні необхідно сформувати координаційний центр, який би здійснював єдину політику щодо окупованих Росією українських територій.

Про це на онлайн круглому столі в Укрінформі «Російська пропаганда і плани Кремля на півдні України» повідомив керівник Кримськотатарського культурно-спортивного центру «Куреш» Ібрагім Сулейманов.

«На сьомий рік окупації в Україні не сформовано чіткої політики щодо окупованих територій. Вона є в загальному, але її немає конкретно, наприклад, в інформаційній сфері, законодавчій. Потрібен єдиний координаційний центр, який би проводив таку політику щодо окупованих територій», – сказав Сулейманов.

На його думку, робота існуючих в Україні державних структур, таких як, наприклад, Постійне Представництво Президента України в АРК і Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, була б більш продуктивною, якби у них було більше повноважень і необхідної законодавчої бази.

Найчастіше, зазначив громадський активіст, навіть прокуратура Автономної Республіки Крим не може притягнути до відповідальності порушників санкційної політики, тому що в Кримінальному кодексі України є відповідальність тільки за перетин вантажів через КПВВ, «але є ще порти, є повітряне сполучення».

«Коли ми, як громадськість, розкриваємо факти і говоримо про порушення, вони відповідають, що немає порушення законів… Але якщо немає законів, то немає і порушень», – зазначив Сулейманов.

Активіст повідомив, що в Херсонській області, де він проживає, в даний час використовуються наративи так званої «історичної спадщини російської імперії».

«Ті наративи, які використовували в останні роки перед агресією в Криму, видно в Херсонській області. Навіть не в Херсонській області, а на півдні України, починаючи з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Якщо коротко, це наративи так званої історичної спадщини, як правонаступниці російської імперії», – сказав Сулейманов.

За його словами, в Херсонській області вільно діють різні російські фонди, які, апелюючи такими демократичними цінностями, як свобода слова і захист рідної мови, проводять роботу, в якій «важко зрозуміти – де закінчується культура і починається політика».

Керівник громадської організації повідомив, що в «Херсонській області є школа імені Потьомкіна, фонд імені Потьомкіна і громадська організація імені Потьомкіна».

За сприяння агентства “Россотрудничество” херсонські школярі їздять в Москву, їм дарують книги про Росію, вони дають «клятву Потьомкіну» – так Росія присутня сьогодні в Україні під виглядом «відродження історичної пам’яті», проте в Україні “не можуть або не хочуть серйозно ставитися до цих викликів “, – резюмував херсонський громадський активіст.

 

Більшість акваторії Чорного моря вже контролює Росія – експерт

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар стверджує, що де-факто більшість акваторії Чорного моря вже контролюється Росією.

На цьому він наголосив під час онлайн-круглого столу в Укрінформі на тему: «Виклики і загрози Чорноморського регіону» – Укрінформ.

«По суті підводний і надводний простір Чорного моря де-факто перебуває під ретельним контролем російської сторони. Контроль підводного простору здійснюється за допомогою гідроакустичних систем. Завершення будівництва газогону «Турецький потік», який перетинає повністю Чорне море з північного сходу на південний захід, допоміг Росії встановити системи моніторингу підводного простору. Таким чином більшість акваторії Чорного моря вже контролюється Росією», – зазначив Гончар.

За його словами, нещодавні навчання «Сі Бриз 2020», коли корабель берегової охорони ФСБ Росії вдався до дій щодо іспанського фрегата під час слідування його до зони проведення навчань, показали, що Росія має намір діяти чимдалі брутальніше, нахабніше і цинічніше.

«Це спроба показати Альянсу – хто контролює Чорне море – навіть під час навчань НАТО. По суті російська сторона витискувала учасників навчань, як вони сказали – з виключної морської економічної зони РФ, що абсолютно не відповідає реальному стану речей, тому що це виключна морська економічна зона України, і зона навчань була заздалегідь закрита. Росія ж вдалася до перекриття цієї зони в останній момент. І ці дії не можна кваліфікувати інакше, як провокативні», – наголосив Гончар.

На його думку, те саме відбуватиметься і в Балтійському морі, якщо Росія добудує «Пвнічний потік-2». Вона створить переваги перед НАТО з точки зору контролю морського простору, і це ще один аргумент на користь позиції США щодо протидії цьому проєкту.

«Росія й далі йде шляхом ескалації, і нам треба спільними зусиллями з нашими партнерами в регіоні Чорного моря, з партнерами з Альянсу вибудувати механізми протидії такій поведінці, доки не пізно. Це фактично насмішка над Альянсом. І в майбутньому буде спроба перекрити всю зону проведення навчань», – застеріг експерт.

Центр глобалістики «Стратегія ХХІ», який очолює Гончар, представив підсумкову аналітичну записку щодо стану чорноморської безпеки, підготовлену за результатами річного моніторингу ситуації у Чорноморському регіоні в рамках проєкту «Сприяння безпеці у Чорноморському регіоні шляхом більшої залученості неурядових гравців», який реалізує Центр глобалістики «Стратегія ХХІ» за підтримки Чорноморського Трастового Фонду, проєкту Німецького фонду Маршалла США.

 

Місія ОБСЄ повинна мати доступ і до окупованого Криму – Євросоюз

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повинна мати, як це і передбачено мандатом, доступ до усієї української території у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Відповідно до свого мандату СММ повинна мати доступ до всієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Кримський півострів, який незаконно анексований Росією”, – зазначається у заяві.

У заяві ЄС наголосили, що СМM залишається джерелом достовірної інформації про ситуацію на місцях і тому свобода Місії не повинна бути обмежена. У Євросоюзі привітали той факт, що ряд спостерігачів СММ змогли перетнути лінію зіткнення та приєднатися до команд СММ в окупованих районах Донбасу, однак для цього вимагалося надання медичних тестів на коронавірус, а свобода пересування СММ не повинна обмежуватися.

“Ми закликаємо Росію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує задля забезпечення того, щоб усі інші необгрунтовані обмеження щодо СММ були негайно скасовані”, – заявили в ЄС.

Також в заяві ЄС нагадується, що усі відповідальні за будь-яку умисну шкоду, знищення або втрату активів СММ “повинні понести відповідальність як у політичному, так і в фінансовому плані”: “Ми сподіваємось, що результати ретельного розслідування всіх подібних випадків будуть повідомлені Постійній раді”.

 

“Маленька переможна війна” за кордонами РФ матиме для Путіна високу ціну – російський опозиціонер

Кремль може наважитися на нову зовнішньополітичну військову авантюру з огляду на протести у Хабаровську, але такий вчинок матиме для Путіна зависоку ціну у внутрішній політиці.

Про це у четвер під час вебінару на тему «Хабаровськ підіймається: протести на Далекому Сході Росії», який був організований за сприяння громадської організації «Відкрита Росія» та Атлантичної Ради, заявив російський політичний та опозиційний діяч Володимир Мілов – Укрінформ.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи може президент Росії вдатися до улюбленого прийому – «маленької переможної війни» за кордонами Росії, щоб «заспокоїти» протести у Хабаровську та у ширшому регіоні?

«Важливо розуміти, що всі нещодавні зовнішньополітичні авантюри Путіна мали відносно малу ціну. Він дуже боїться втягнутися у кампанії, які будуть мати дуже високу ціну, з точки зору витрат або з точки зору людських життів…. Коли ви запитуєте про цей варіант, подумайте про те, що такі дії будуть мати для нього (Путіна) високу ціну. Будь-то Білорусь, Балтійські країни, Африка, Близькій Схід, будь-де, – там зараз всі думають про те, ким є росіяни і що вони роблять. Тож, найбільш ймовірно, будь-яка з таких кампаній матиме для нього високу ціну, що є забороняючим фактором у вимірі внутрішньої політики. Ми маємо це враховувати», – зауважив російський політик.

Він висловив переконання, що Путін пам’ятає досвід Афганістану, і чим ця кампанія завершилася для Радянського Союзу, і не хоче його повторення. До цього він мав «безкровну» операцію із захоплення Криму. Були ще військові дії в Сирії, де проводилися, переважно, повітряні бомбардування без залучення жодних військ на місці події, за виключенням «вагнерівців», але, за словами Володимира Мілова, росіяни не знають, хто ці люди, і вони для них не є «нашими».

«Теж саме на Донбасі. Чи ви знаєте, хто найбільш брутально переслідуються в Росії, навіть більше за політичну опозицію або природоохоронних активістів? Це ті люди, що підіймають голос проти всіх обмежень з боку ФСБ для родин тих, хто був вбитий на Донбасі та привезений в Росію, щоб буди десь там похованим. Це абсолютна таємниця. Вони «ламають» кожного, хто намагається говорити про це, щоб зберігати присутність на Донбасі та тримати її подалі від уваги медіа», – сказав російський опозиціонер.

Як повідомляв Укрінформ, у Хабаровську в суботу, 25 липня, відбулася нова несанкціонована акція протесту на захист колишнього губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала. В акції взяли участь кілька десятків тисяч осіб – за оцінкою російських ЗМІ, приблизно на третину більше, ніж під час попередніх суботніх акцій, 18 і 11 липня, які були названі наймасовішими в історії Хабаровська (тоді за приблизними підрахунками учасників було близько 50 тисяч).

Повідомлялося також, що акції протесту на підтримку Сергія Фургала 25 липня пройшли у Владивостоці, Южно-Сахалінську, а також Комсомольську-на-Амурі.

9 липня в Хабаровську було затримано губернатора краю Сергія Фургала, який очолював регіон з осені 2018 року. Його звинуватили в організації вбивств і замахів на підприємців у 2004-2005 роках, після чого відправили до Москви й заарештували. З 11 липня в Хабаровську та інших містах краю, всього Далекого Сходу тривають мітинги на підтримку Фургала.

20 липня президент РФ Путін підписав указ про відсторонення Фургала з посади губернатора «у зв’язку з втратою довіри». Тимчасово виконуючим обов’язки глави краю був призначений інший діяч ЛДПР Михайло Дегтярьов.

 

РФ змінила підхід у веденні інформаційної війни проти України — експерт

Російська Федерація змінила підхід у веденні інформаційної кампанії проти України і замість прямих фейків тепер поширює таку інтерпретацію виступів реальних спікерів, із посиленням певних месиджів, яка направлена на те, щоб призвести до хаосу та некерованості серед людей.

Таку думку висловив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов 31 липня під час онлайн круглого столу “Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України”, який транслював Укрінформ.

“Ситуація з карантином показала, що маємо новий рівень маніпуляції РФ в інформаційному просторі, коли після досить успішної роботи “Стоп-фейку” вони намагаються більше не використовувати пряму брехню, тобто беруть реальний виступ, який переінтерпретують, посилюючи окремі месиджі, відкидаючи всі застереження. Так було у випадку з поширенням інформації та чуток про можливість повномасштабного вторгнення на територію Херсонської області, буцімто для забезпечення водопостачання Криму. Цю кампанію ми спостерігаємо із середини літа”, — уточнив він.

За словами Данилова, така психологічна операція РФ виявилася досить успішною і полягала передусім у тому, щоб “зламати волю, посіяти хаос” і, активізувавши одну групу громадян, призвести до її зіткнення з іншими, які вбачають в активних громадянах небезпеку для себе.

“Насправді напрямок діяльності Російської Федерації на Херсонщині, як на мене, й полягає в максимальному збільшенні хаосу, підтриманні ідеї війни “всіх проти всіх”, дезорганізації місцевих органів влади. Саме це є інструментом впливу РФ на всю Україну, а передусім на Херсонську область, де можна використовувати страх і паніку перед можливим повномасштабним вторгненням до регіону. Я можу сказати, що ця кампанія досягла певного успіху. Мені навіть доводилося в приватному порядку відповідати на питання, чи не пора вивозити дітей із Херсонщини. “Що треба робити? Треба здатися” — така думка активно поширювалася в локальних пабліках від Генічеська до Скадовська”, — розповів Данилов.

Окрім того, опитування Центру близькосхідних досліджень засвідчило й надзвичайну вагу місцевої влади в протидії маніпуляціям країни-агресора. За словами Данилова, там, де є лідерство голови ОТГ або очільників сільських і селищних рад, росіянам значно складніше маніпулювати думкою громадян.

“Як тільки місцева влада має позитивний рівень довіри до себе, водночас зростає і рівень довіри до інших гілок влади на рівні районному або ОТГ, зокрема до поліції, СБУ”, — уточнив експерт.

Починаючи з 2014 року, Данилов впроваджує на Херсонщині проєкт, у рамках якого проводяться соціологічні дослідження й опитування в п’яти районах області. За його спостереженнями, місто Херсон справляє великий вплив на весь регіон. Експерт підкреслює, що Херсон значно більше проєвропейськи і прозахідно налаштований, ніж райони самої області.

 

Росія використовує торгівлю людьми для підриву іміджу України – експерт

Російська Федерація використовує різні форми торгівлі людьми для криміналізації українського суспільства та дискредитації України на міжнародному рівні.

Таку думку висловила голова ГО Херсонський обласний центр “Успішна жінка” Анжела Литвиненко під час  круглого столу “Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України”, який в режимі онлайн транслював Укрінформ.

“Російська Федерація використовує різні форми торгівлі людьми як засіб впливу на українців. Є декілька цілей: це криміналізація українського суспільства, дискредитація української влади, формування недовіри українців до держави, зниження рівня безпеки громадян і вплив на формування іміджу України на міжнародному рівні як злочинної нації. І якщо подивитися на статистику Міжнародної організації з еміграції щодо виявлень постраждалих від торгівлі людьми, то за всі 20 років діяльності організації на першому місці саме виявлення таких фактів із Російської Федерації,” – зазначила Литвиненко.

Вона звернула увагу на тенденцію: якщо за попереднє десятиріччя (2000-2010 роки) було виявлено близько двох тисяч постраждалих осіб від торгівлі людьми, то з 2011 року в РФ щорічно налічується до 700 постраждалих, серед них і українці.

“Але це лише верхівка айсберга, бо виявляють до 10% із усієї кількості постраждалих. Виявляти складно, бо не всі звертаються по допомогу. По-друге, постраждалими дуже фахово маніпулюють, унаслідок чого вони починають звинувачувати в усьому лише себе”, – пояснила експертка.

За її словами, “полювання” на українців у контексті торгівлі людьми з боку Росії триває. Зокрема Литвиненко нагадала про справу, коли молодих людей запрошували працювати кур’єрами до РФ.

“Коли вони приїжджали до Російської Федерації, то стикалися з тим, що їх примушували до скоєння злочину – розповсюдження наркотиків. Більшість людей відмовлялася. Але незалежно від того, чи їх шантажували, били, підкладали ці наркотики, практично всіх арештовували і висували звинувачення в скоєнні тяжкого злочину,” – констатувала Литвиненко.

З другого боку, каже експерт, після того, як Україна унормувала своє законодавство в сфері захисту постраждалих від торгівлі людьми та почала активно захищати їхні права, на півдні країни з’явився новий “тренд” – вербування з метою перевезення нелегальних мігрантів.

“Більша частина в нейтральних або територіальних водах іноземних країн була заарештована. І на сьогодні ми маємо велику кількість наших громадян, яким висунуто звинувачення в перевезенні нелегальних мігрантів, вони отримали шалені строки позбавлення волі: за кожного нелегального мігранта – понад 20 років,” – резюмувала Литвиненко.

 

Командування ООС заявляє про обов’язкову самоізоляцію для всіх приїжджих з ОРДЛО

Командування ООС підтверджує необхідність проходження самоізоляції громадянами, які прибувають на підконтрольну урядові територію з тимчасово окупованих районів.

Про це у Facebook повідомляє Оперативно-військове управління Східного регіонального управління ДПСУ – Укрінформ.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 про продовження з 1 по 31 серпня карантинних обмежень на території України Командувачем операції об’єднаних сил уточнено порядок пропуску осіб та транспортних засобів через лінію розмежування», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що громадяни, які прямують з тимчасово окупованої території, будуть проходити безконтактний температурний скринінг тіла та опитування на предмет контактування з хворими на COVID-19. При цьому має бути забезпечено масковий режим та дотримання соціальної дистанції.

Усіх громадян України (крім тих, хто прибуває для участі в ЗНО) пропускатимуть лише за умови згоди на проходження самоізоляції, з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.

Як повідомлялося, станом на 31 липня в Україні лабораторно підтверджені 69 884 випадки COVID-19, у тому числі 1090 за останню добу.

 

Міжнародний арбітраж почав розгляд справи про втрату активів Укренерго у Криму

Арбітражний суд в Парижі 16 липня почав розгляд справи щодо незаконного захоплення Російською Федерацією інфраструктурних об’єктів НЕК “Укренерго” на території АР Крим.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго – Укрінформ.

“У межах справи Укренерго вимагає компенсації за порушення Росією Угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року, а саме: за захоплення Росією під час анексії Криму магістральних мереж та інших об’єктів, які належать Укренерго. Також до вимог входить компенсація шкоди від незаконної експропріації інвестицій Укренерго в Криму та порушення зобов’язання гарантувати повний та безумовний правовий захист”, – ідеться у повідомленні.

Провадження у справі ведеться відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі від 15 грудня 1976 року (ЮНСІТРАЛ). Відповідно до нього, склад Суду був визначений 27 березня 2020 року. До нього увійшли головуючий арбітр — високоповажний суддя Лоуренс Коллінз; призначений НЕК “Укренерго” арбітр Д. Брайан Кінг; та призначений РФ арбітр Габріель Боттіні. Місцем розгляду справи було визначено місто Париж.

В Укренерго зазначили, що станом на сьогодні арбітражний суд відмовив російській стороні у поданні запиту на розділення провадження на етап визначення юрисдикції справи та етап розгляду по суті до того, як НЕК “Укренерго” буде подано до суду свою розгорнуту позовну заяву.

Процесуальний календар буде встановлений після того, як суд ухвалить рішення про необхідність розділення справи на етапи.

Як зазначив член правління НЕК “Укренерго” Максим Юрков, вартість активів, щодо яких подано позов, буде встановлено після проведення оцінки.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2018 року Укренерго направило російській стороні офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спір щодо активів компанії в окупованому Криму для досудового врегулювання.

Пізніше, у серпні 2019 року, компанія повідомила Російській Федерації про передачу до арбітражного суду вимог у спорі щодо втрати активів на території Криму.

Інтереси НЕК “Укренерго” у спорі з Росією представляє міжнародна юридична фірма LALIVE із штаб-квартирою у Швейцарії.

 

У Держдумі РФ заговорили про офіційні постачання зброї на окупований Донбас ЛБ

Так РФ погрожує відреагувати на виділення Штатами Україні $300 млн на військову допомогу.

Голова комітету Держдуми Російської Федерації у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками Леонід Калашников заявив, що якщо в США ухвалять закон про виділення військової допомоги Україні, це “може змусити” Росію задуматися про постачання зброї на окупований нею Донбас.

Про це повідомляє “Интерфакс”.

“Я вважаю, що виділення в США 300 млн доларів на військову допомогу Україні, навпаки, нам відкриває двері для того, щоб допомагати людям, по яких вони хочуть із цієї зброї стріляти – “ДНР” і “ЛНР”. У таких умовах ми маємо теж право постачати зброю в ці республіки офіційно”, – сказав Калашников.

При цьому він називає постачання зброї бойовикам “вимушеним кроком”.

“Не військами, а хоча б постачанням зброї… І закрити цю тему – не соромитися постачати зброю “ДНР” і “ЛНР”, – запропонував Калашников.

Нагадаємо, у червні Конгрес США затвердив пакет допомоги Україні на суму 250 млн доларів за програмою “Ініціатива допомоги Україні в питаннях безпеки”. 30 липня стало відомо, що сенатори від Демократичної та Республіканської партій США впроваджують законодавство для надання Україні щорічної підтримки в розмірі $300 млн військової та іншої допомоги.

Ще 2015 року один з ватажків бойовиків Ігор Гіркін (Стрєлков) говорив, що без підтримки РФ Україна зможе відвоювати Донбас за три дні. Того ж року агентство Bloomberg писало, що РФ щомісяця перераховувала самій тільки “ДНР” не менш ніж 2,5 млрд рублів.

З 2014 року Росія направляє в зону бойових дій на Донбас так звані “гуманітарні конвої”. Митну та прикордонну служби України вони не проходять, до перевірок ці вантажі росіяни не допускають. Так під виглядом “гумконвоїв” Росія направляє на Донбас матеріали і озброєння для бойовиків.

 

Переговорник в Мінську: Позиція Росії і її бойовиків “або по-нашому, або ніяк” УП

Представник ОРДЛО від Києва в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі журналіст Денис Казанський заявив, що позиція росіян і їхніх бойовиків на переговорах у Мінську – “або по-нашому, або ніяк”, і що в такій ситуації складно уявити “компроміси”.

Джерело: Казанський в Facebook

Пряма мова: “Позиція росіян і їх бойовиків, яку особисто я побачив на переговорах в ТКГ – буде або так, як хочемо ми, або ніяк. Мені складно уявити компроміси в такій ситуації”.

Деталі: Казанський написав, що йому непросто коментувати призначення Леоніда Кравчука в ТКГ, але зазначив, що посада ця номінальна.

За його словами, він “жодного разу не стикався під час переговорів, і ніяк не відчував участі” попереднього глави української делегації в ТКГ Леоніда Кучми.

Коментуючи заяву Кравчука про те, що він буде йти на компроміси, Казанський нагадав, що Україна в ході мінських переговорів “йшла на компроміси вже не раз”: підписала закон про особливий статус Донбасу в 2014 році, імплементувала формулу Штайнмайєра восени 2019 року.

При цьому журналіст поцікавився, чи може хтось назвати хоч один крок, який зробила Росія і її окупанти назустріч Україні.

Що було раніше: Новий представник України в Тристоронній контактній групі по Донбасу Леонід Кравчук заявив, що для досягрнення миру на сході країни, буде йти на компроміси.

Передісторія:

Другий президент України Леонід Кучма прийняв рішення піти з посади очільника української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

29 липня президент Володимир Зеленський заявив, що на посаду глави делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі розглядає нинішнього першого заступника голови української делегації, віце-прем’єра Олексія Резнікова, першого президента України Леоніда Кравчука та ще кілька кандидатур.

30 липня Кравчук заявив, що погодився стати главою української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, згодом відповідний указ про зміни у складі делегації України для участі у Тристоронній контактній групі підписав президент. 

 

Казанський про призначення Кравчука в ТКГ: посада ця – номінальна – ЛБ

“Посада керівника української делегації не дозволить йому підписувати щось, з чим не було б згідне керівництво країни”.

Журналіст Денис Казанський, залучений українською стороною до роботи Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) як представник ОРДЛО, зазначив, що посада керівника української делегації є номінальною і призначення на неї першого президента України Леоніда Кравчука не дозволить йому підписувати щось, з чим не було б згідне керівництво країни.

Про це він написав у фейсбуці.

“Мені складно коментувати призначення Леоніда Кравчука в ТКГ, як буває складно коментувати будь-яку дію, сенс якої до кінця не зрозумілий. Єдине, що можу сказати – треба розуміти, що посада ця номінальна. Леонід Кучма формально очолював ТКГ до цього тижня, але я ні разу з ним не стикався під час переговорів і ніяк не відчував його участі. Як буде з Леонідом Кравчуком – ще не знаю. Але в будь-якому разі слід пам’ятати, що українська делегація в Мінську не може прийняти або підписати нічого такого, з чим буде не згідне керівництво країни”, – наголосив Казанський.

Коментуючи інтерв’ю Кравчука, в якому той заявив, що готовий іти на компроміси, Казанський зазначив, що протягом мінських переговорів Україна вже неодноразово йшла на компроміси.

“Наприклад, ще 2014 року був прийнятий і підписаний президентом закон про особливий статус Донбасу, який потім продовжували щороку. А восени 2019-го Україна погодилася на імплементацію формули Штайнмаєра, що також викликало серйозне неприйняття в частині українського суспільства”, – пояснив він.

“А на які компроміси протягом цього часу пішла Росія і її окупаційна адміністрація? Хтось може назвати хоч один крок, який був зроблений ними назустріч Україні? Позиція росіян і їхніх бойовиків, яку особисто я побачив на переговорах в ТКГ – буде або так, як хочемо ми, або ніяк. Мені складно уявити собі компроміси в такій ситуації”, – додав Казанський.

Нагадаємо, 28 липня стало відомо, що голова української делегації в ТКГ, другий президент України Леонід Кучма складає свої повноваження. Він представляв Україну на переговорах у Мінську з червня 2014 року по вересень 2018 року. Потім він заявив про відставку через “досягнення критичного віку”. Торік у червні Кучма на прохання Зеленського повернувся на посаду представника України в ТКГ.

30 липня президент Володимир Зеленський уповноважив Кравчука на громадських засадах очолити делегацію України в ТКГ.

 

Кравчук озвучив, на які компроміси готовий у ТКГ – ЛБ

Один з них – особлива система управління.

Новий голова української делегації у складі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Леонід Кравчук пояснив, на які компроміси готовий йти.

Перший — “особлива система управління”, – повідомив він у інтерв’ю “Суспільному”.

“Ну, скажімо, особливий статус Донбасу. Я це не сприймаю, тому що мені незрозуміло, що це таке. Але я можу сприйняти не “особливий статус”, а “особливу систему управління” в цих регіонах. Це вже компроміс. Управління, але не статус. Значить, уже компроміс, ми вже шукаємо реальні підходи, аби вирішити питання”, – пояснив він.

Другий компроміс – “вільна економічна зона”.

“Я колись був президентом, я підписав тоді закон про вільну економічну зону в цих районах. Це міг би бути один із кроків, для того, щоб люди почали діяти, і розв’язувати складні питання, залучивши туди інвестиції, щоб порівняно швидко відновити життя і дати людям шанс працювати, заробляти та жити нормально”, – додав він.

Кравчук відзначив, що ці компроміси не стосуються суверенітету України. Він підкреслив, що питання особливого статусу – “це вже якась окрема держава буде, з якимись особливими політичними повноваженнями. Можемо договоритися, що вони можуть мати свою поліцію, свої внутрішні силові структури, може дійти вже до війська, до прикордонників. Тоді це вже не буде територія в складі України”.

Також він заявив, що вибори в ОРДЛО можна проводити, коли там “будуть хоч якісь краплинки української влади, українського життя”.

Нагадаємо, що вчора перший президент України Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу.

У повідомленні Офісу президента зазначено, що Леонід Кравчук має досвід, необхідний для участі в переговорному процесі такого рівня. Новий очільник делегації України в ТКГ активно пояснюватиме українському суспільству рішення, які обговорюються та ухвалюються в межах роботи групи.

Кравчук після призначення заявив, що не відкидає проведення кадрових перестановок. Усі кадрові зміни будуть обговорюватися з президентом Володимиром Зеленським.

 

Кремль чекає, що затриманих в Білорусі росіян скоро відпустятьУП

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі чекають, що затриманих в Білорусі в ніч на 29 липня росіян у найближчий час відпустять на свободу.

Джерело: російське видання ТАСС

Пряма мова: “Ми сподіваємося, і навіть переконані, що в самий найближчий час наші білоруські колеги розберуться з цим інцидентом і відпустять російських громадян.

Безумовно, безпідставне затримання російських громадян, причому 33 громадян, не зовсім вкладається в параметри союзницьких відносин, це однозначно.

Саме тому ми сподіваємося, що в найближчий час цей інцидент буде з’ясовано нашими білоруськими союзниками і громадяни будуть відпущені”.

Деталі: За словами Пєскова, Білорусь досі не представила інформації, що обгрунтовує затримання її громадян в сусідній країні.

Передісторія:

29 липня в Білорусі затримали понад 33-х іноземних громадян, які виявилися бойовиками “Вагнера”. Вони прибули з Росії й оселилися в санаторії під Мінськом. У Білорусі вважають, що метою бойовиків була “дестабілізація ситуації під час виборчої кампанії” президента Білорусі.

Імена багатьох із 33 затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнер” є в українській базі “Миротворець” – як учасників війни на Донбасі.

У Білорусі заявили, що 14 із затриманих під Мінськом бойовиків ПВК “Вагнер” воювали на Донбасі. Там затриманих бойовиків підозрюють у підготовці теракту.

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що група бойовиків, затриманих у Білорусі, могла бути використана для дестабілізації ситуації в країні напередодні президентських виборів.

СБУ заявила, що ініціюватиме екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнер”, які воювали на Донбасі.

У Росії заявляють, що група чоловіків направлялась до Стамбулу, Туреччина.

Білорусь і Україна домовилися посилити прикордонний контроль у зв’язку з затриманням під Мінськом бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера.

 

Путін підняв питання затриманих у Мінську бойовиків на Радбезі РФУП

РФ і обговорив затримання в Білорусі росіян, висловивши надію, що “ситуація проясниться найближчим часом”.

Джерело: пресслужба Кремля

Дослівно: “Відбулася грунтовна розмова про інцидент із затриманням російських громадян в Білорусії. Висловлено надію на те, що вже найближчим часом у цю ситуацію буде внесено ясність і безпідставно затримані російські громадяни будуть звільнені”.

Передісторія:

29 липня в Білорусі затримали понад 33-х іноземних громадян, які виявилися бойовиками “Вагнера”. Вони прибули з Росії й оселилися в санаторії під Мінськом. У Білорусі вважають, що метою бойовиків була “дестабілізація ситуації під час виборчої кампанії” президента Білорусі.

У Білорусі заявили, що 14 із затриманих під Мінськом бойовиків ПВК “Вагнер” воювали на Донбасі. Там затриманих бойовиків підозрюють у підготовці теракту.

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що група бойовиків, затриманих у Білорусі, могла бути використана для дестабілізації ситуації в країні напередодні президентських виборів.

СБУ заявила, що ініціюватиме екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнер”, які воювали на Донбасі.

 

Кулеба розповів, що відомо про українців серед затриманих у Мінську “вагнерівців”УП

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що Україна отримала від білоруської сторони список затриманих під Мінськом “вагнерівців” та проводить перевірку їхнього громадянства.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це він розказав на онлайн-брифінгу у п’ятницю, 31 липня.

Кулеба нагадав, що у четвер виконувач обов’язків керівника посольства України в Білорусі Петро Врублевський був запрошений у МЗС Білорусі.

“Список затриманих громадян ми отримали. МЗС Білорусі звернулось до нас з прохання передати цей документ компетентним органам України для перевірки на предмет скоєння цими особами злочинів у нашій державі”, – розповів міністр.

Кулеба не назвав точну кількість громадян України, які фігурують у цьому списку, але сказав, що “їх не семеро”, як раніше писали ЗМІ.

“Ми одразу передали список українським компетентним органам для вивчення… Щодо кількості громадян України, можу сказати точно, що їх не семеро. Ми маємо перевірити весь список, бо можуть бути різні ситуації. Наприклад, хтось при затриманні представив себе як громадянин України, а хтось як громадянин РФ, але це не виключає, що в цієї людини може бути паспорт України.

Нагадаю, що відповідно до чинного законодавства України ми не визнаємо другого громадянства”, – сказав Кулеба.

Він додав, що Україна завжди була надійним сусідом Білорусі і підтримує “незалежність, суверенітет і стабільність у цій сусідній дружній до нас країні”.

Раніше в МЗС Білорусі заявили, що деякі з затриманих бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” мають українське громадянство та брали участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей України.

Нагадаємо, у ніч з 28 на 29 липня під Мінськом затримали 33 осіб. Білоруські державні ЗМІ повідомили, що це бойовики російської приватної військової компанії Вагнера. 32 з них забрали з санаторію під Мінськом, ще один чоловік був виявлений і затриманий на півдні країни.

В СБУ заявили, що Київ ініціюватиме екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнер”, які воювали на Донбасі.

Детальніше читайте у статті: У Мінську зіграли Вагнера: якою була мета російських бойовиків, затриманих у Білорусі.

 

Затримані під Мінськом найманці “Вагнера” фігурують в українських справах – Аваков

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Українська поліція розслідує ряд кримінальних справ, в яких фігурують найманці ПВК “Вагнер”.

Про це повідомляє пресслужба МВС – Укрінформ.

“Представники цієї компанії воювали і лютували не тільки в Сирії, Судані та Лівії, а й у нас на Донбасі. Найманці вбивали, катували і калічили захисників України, в тому числі, під Донецьком, в Слов’янську і Горлівці. Національна поліція України розслідує цілий ряд кримінальних справ за цими злочинами, за участю, в тому числі, затриманих на території Республіки Білорусь найманців”, – сказав Аваков.

Аваков розцінює присутність під Мінськом найманців як вкрай небезпечний прецедент, який свідчить про намір іноземного втручання в справи незалежної Білорусі.

“Звертаюся до дружнього білоруського народу із закликом з усією серйозністю поставитися до цієї провокації. Ми, українці, отримали надто багато горя і жертв від дій російських провокаторів і терористів, в тому числі — найманців ПВК “Вагнер” в Україні у 2014 році”, – сказав міністр.

За його словами, правоохоронні органи мають достатню кількість матеріалів за цими злочинами. “Ми сподіваємося, що це допоможе незалежній Білорусі захиститися від загрози тероризму і диверсійних дій найманців ПВК “Вагнер”. Україна також зацікавлена ​​в екстрадиції на нашу територію ряду затриманих в Білорусі найманців, які вчинили злочини в Україні. Про що повідомлено компетентним органам Білорусі”, – сказав глава українського МВС.

Урядовець наголосив, що це дуже небезпечна ситуація, коли 33 іноземних найманці, які проливали кров і влаштовували збройні провокації в Сирії, Судані, Лівії і на українському Донбасі, влаштовують свою базу в 1,5 км від резиденції президента країни.

За інформацією його джерел, офіційно виселившись з готелю і нібито прямуючи в аеропорт з метою покинути в країну, “вагнерівці” розмістилися на спеціальній базі під Мінськом, недалеко від резиденції президента Білорусі Олександра Лукашенка. “Тобто, очевидно, мова йде про якусь операцію спецслужб, очевидно, Російської федерації”, – зазначив Аваков.

Міністр також підкреслив, що провів ряд консультацій про взаємодію з офіційними представниками Республіки Білорусь.

Як повідомлялося, 29 липня білоруськими правоохоронними органами було затримано 33 особи, деякі з них були представниками приватної військової компанії «Вагнер».

Офіс генерального прокурора України поінформував компетентні органи Білорусі про наміри вимагати екстрадицію затриманих на її території учасників збройного конфлікту на Сході України.

 

Кулеба розповів про три головні результати переговорів з Іраном у КиєвіУП

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, який результатів вдалося досягти під час переговорів з іранською стороною у Києві 30 липня щодо виплати компенсацій за збиття літака МАУ.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди“, про це Кулеба розповів на брифінгу у Києві 31 липня.

Кулеба зазначив, що переговори завершились пізно вночі і тривали 11 годин.

“Загалом вони пройшли в конструктивному дусі. Ми відзначили налаштованість на розв’язання проблеми, з якою (на переговори – ЄП) прибула іранська делегація. Є згода і розуміння (з іранського боку – ЄП), що потрібне прозоре і неупереджене розслідування”, – сказав міністр.

Він зазначив, що можна визначити три основних результати переговорів.

“Перше. Іран включився в переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення винних до відповідальності і виплати компенсацій. Процес започатковано.

Друге. Іран погодився виконати всі свої зобов’язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації, учасником яких він є. Це означає, що ми можемо будувати відповідну роботу конструктивно”, – сказав Кулеба.

Третім результатом є домовленість з Іраном щодо того, як структурувати подальший процес перемовин. За словами Кулеби, він відбуватиметься на кількох рівнях, спілкуватимуться слідчі, технічні експерти, та юристи, “щоб визначити всі обставини, юридичні і технічні нюанси”.

“На основі цієї інформації можна підраховувати суми збитків… Відповіді на питання, якою буде сума компенсацій, наразі немає. Сума не береться з неба, бо є результатом врахування всіх чинників”, – підкреслив міністр.

Кулеба запевнив, якщо Україна побачить, що Іран затягує переговорний процес, то буде готовою до “альтернативного сценарію, щоб будь-яким шляхом забезпечити виплату компенсацій”.

Раніше Кулеба заявляв, що Україна у цих перемовинах представлятиме усі держави, громадяни яких загинули на борту збитого літака МАУ.

Український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS752 Тегеран – Київ, було збито у ніч на 8 січня 2020 року незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

 

Путін підписав закон про триденне голосування

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про можливість проводити триденне голосування на виборах і референдумах.

Текст опубліковано на офіційному порталі правової інформації – Укрінформ.

Закон, підписаний Путіним 31 липня, дозволяє виборчкомам організовувати голосування на виборах і референдумах протягом трьох днів.

Як повідомлялося, 21 липня Держдума РФ в остаточному читанні схвалила поправки до виборчого законодавства, які дозволяють розтягувати голосування на будь-яких рівнях на три дні.

Такий метод був уже випробуваний під час голосування щодо поправок до Конституції. Влада пояснила це необхідністю забезпечити безпеку учасників плебісциту на тлі пандемії коронавірусу. При цьому, за словами експертів, багатоденні вибори створюють значні можливості для фальсифікацій.

24 липня голова Центрвиборчкому Росії Елла Памфілова заявила, що дострокове голосування на виборах у вересні буде організовано вже на найближчих виборах у Росії – з 11 по 12 вересня 2020 року, а 13 вересня пройде основний день голосування.

У поточному році в російський Єдиний день голосування 13 вересня заплановані прямі губернаторські вибори у 18 регіонах, 11 кампаній з виборів законодавчих зборів і вибори міських дум у 22 столицях суб’єктів.

 

На виборах у США вперше можна буде проголосувати українською мовою

Виборці в окрузі Кук в штаті Іллінойс, куди входить місто Чикаго та його передмістя, на виборах в США в цьому році вперше матимуть змогу голосувати українською.

Про це повідомляє «Голос Америки» – Укрінформ.

«На виборах у США цього року вперше можна буде проголосувати українською мовою. Таку можливість отримали виборці в окрузі Кук в штаті Іллінойс, куди входить місто Чикаго та його передмістя. Рішення ухвалили в адміністрації округу», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українська мова буде доступна протягом усіх етапів, на виборах усіх рівнів: як президентських, так і місцевих та до Конгресу. «Українська мова буде в бюлетенях, на електронних табло на станціях голосування. Більше того, буде також можливість прослухати аудіо для людей, які не зможуть прочитати», – розповіла «Голосу Америки» захисниця української мови в окрузі Кук Міла Лугова.

Вона додала, що українською також будуть таблички з вказівними знаками на виборчих дільницях – вхід, вихід, куди йти. «Тобто весь процес виборів буде перекладено на українську мову. І це насправді історичне рішення і велике досягнення для всієї української громади», – зазначила Лугова.

Окрім української, виборчий процес також зроблять доступним 12 різними мовами, зокрема польською та російською. За словами Міли Лугової, американські політики зацікавлені у такому розширенні також, адже це дає їм доступ до тих людей, які не володіють вільно англійською і не розбираються у виборчому процесі.

«Якщо абсолютно весь процес перекласти на українську – скажімо, програми кандидатів, якщо пояснити, хто обирається, які функції буде ця людина виконувати, які функції передбачає ця посада, – то люди будуть обирати більш вдумливо і свідомо. А відтак будуть більше зацікавлені у виборах: адже коли ти розумієш, що для тебе зробили крок назустріч і перейшли на твою рідну мову, це викликає і подяку, й інтерес до цього процесу», – розповіла Міла Лугова.

Перекладом будуть займатись сертифіковані фірми, після чого українські активісти його ще раз перевірять на відповідність.

«Кожне слово дуже важливе, і деякі слова мають подвійні значення. І якщо людина, яка проголосувала, потім звернеться і скаже, що вона це слово неправильно зрозуміла, відповідно бюлетень і голос цієї людини може бути визнаний недійсним», – каже Міла Лугова.

Як зауважується, округ Кук в штаті Іллінойс – перший у США, який додав українську мову до виборчого процесу. В Чикаго проживає понад 46 тисяч українців.

 

США застосували Глобальний акт Магнітського проти Китаю

Уряд США оголосив про введення санкцій проти однієї урядової структури Китаю, а також її високопоставлених посадовців, причетних до масових арештів і тортур, вчинених проти етнічних меншин в Сінцзянсько-Уйгурському автономному окрузі.

Обмеження запроваджені на підставі Глобального акту Магнітського, йдеться в офіційній заяві Міністерства фінансів США – Укрінформ.

Зокрема, вказується, що Сполучені Штати вводять обмеження проти Сінцзянського виробничо-будівельного корпусу (СВБК), який є напіввійськовим формуванням, а також заступника секретаря партії – командувача СВБК та колишнього політичного комісару корпусу.

“Установа та її посадовці покарані за причетність до серйозних порушень прав людини, скоєних проти етнічних меншин у Сінцзяні, в тому числі масові свавільні затримання, жорстоке фізичне насильство та інші зловживання проти уйгурів, тюркського мусульманського населення, яке є корінним народом у Сінцзяні, а також інших етнічних меншин у регіоні”, – зауважили в Мінфіні США.

При цьому підкреслюється, що санкції проти Китаю введені на підставі Глобального акту Магнітського щодо відповідальності за порушення прав людини.

“Сполучені Штати вважають обов’язком застосовувати всю повноту своїх повноважень у фінансовій сфері для притягнення до відповідальності тих, хто порушує права людини в Сінцзяні та в усьому світі”, – заявив у цьому зв’язку міністр фінансів США Стівен Мнучин.

Як повідомлялося, Глобальний акт Магнітського був прийнятий у грудні 2016 року. Він дозволяє (хоча не вимагає) від Президента США вводити санкції проти фізичних та юридичних осіб по всьому світу, причетних до корупції, вбивств, тортур та інших грубих порушень прав людини. Крім того, обмеження можуть застосовуватися проти осіб, які звужують свободи громадян щодо віросповідання, висловлювання думок, проведення зібрань, проведення демократичних виборів. При цьому, особи, які допомагали діям порушників прав людини, також можуть потрапити під санкції Сполучених Штатів.

 

Кулеба про комісію Україна-НАТО: Нас здивувало інтерв’ю угорського посла

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба здивований заявою угорського посла Іштвана Ійдярто щодо продовження блокування засідань комісії Україна-НАТО та з’ясовує, яка причина таких висловлювань дипломата.

Про це він зазначив під час брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нас здивувало інтерв’ю угорського посла в Києві. Ми зараз вивчаємо, що стоїть за цим інтерв’ю, тому що те, про що ми домовлялися з моїм колегою Петером Сійярто, до якого я ставлюся з високою повагою і якого я знаю як людину слова, це провести три засідання і узгодити текст спільного меморандум президента Зеленського і прем’єр-міністра Орбана”, – сказав Кулеба.

Він нагадав, що засідання економічної комісії та з питань нацменшин вже відбулися і лишалося провести засіданні групи з питань освіти

“Україна вирішила всі питання, які стояли на шляху до проведення цього засідання і воно могло відбутися. Єдине ускладнення виникло з тим, що угорська сторона якраз запровадила обмеження на в’їзд громадян України у зв’язку з пандемією коронавірусу. І я отримав листа від Петера Сійярто з пропозицією перенести засідання на вересень цього року”, – пояснив міністр.

Кулеба запевнив, що Україна налаштована на вирішення всіх суперечливих ключових питань із сусідами, зокрема, з Угорщиною і пошуку таких рішень, які відповідатимуть і інтересам України, і інтересам Угорщини.

“Наша позиція залишається незмінною: ми внесли у закон про середню освіту всі зміни, на яких наполягала Венеціанська комісія, тому питання внесення змін до того закону є закритим. Але ми налаштовані конструктивно говорити з нашими партнерами і шукати взаємоприйнятні рішення”, – підкреслив він.

Водночас очільник МЗС наголосив, що Україна не робить “швидких висновків”, та розповів, що його заступник з’ясовує, “що насправді відбувається і якою є динаміка процесу”.

“Україна продовжує очікувати на візит прем’єр-міністра Орбана до України і готова конструктивно над ним працювати”, – додав він.

Раніше в інтерв’ю посол Іштван Ійдярто заявив, що Угорщина буде зберігати вето на засіданнях комісії Україна-НАТО на рівні міністрів через “дуже негативні для угорців” три реформи, які нині є в Україні, а саме – реформу освіти, використання мови та адміністративну реформа.

 

У ЗСУ змінили правила носіння військової форми та знаків розрізнення

У Збройних силах України змінили правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення.

Про це на онлайн-брифінгу в Укрінформі повідомив начальник відділу впровадження військової символіки ЗС України Ігор Непота.

«Наказом Міністерства оборони України № 238 від 30 червня 2020 року внесено зміни до «Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних сил України, та ліцеїстами військових ліцеїв». Відтепер правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення поширюються і на Державну спеціальну службу транспорту», – повідомив Непота.

Він розповів, що зазнали змін знаки розрізнення вищого офіцерського, сержантського та старшинського складу, нарукавні знаки приналежності до виду чи роду військ розміщуються на правому рукаві, нарукавний знак військової частини – на лівому, а знак «Державний Прапор України» – на обох рукавах. Також зазнали змін і емблеми на комірі парадної та повсякденної форми одягу.

«Нові емблеми отримали офіцери вищого офіцерського складу, десантно-штурмові війська, війська зв’язку, спеціалісти автоматизованих систем управління, захисту інформації та кібербезпеки, медична та ветеринарна служба, частини радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки, підрозділи морської піхоти, армійської авіації, військової служби правопорядку, військово-топографічної служби та Державної спеціальної служби транспорту», – розповів Непота.

За його словами, також затверджено нові беретні знаки радіотехнічних військ та військ зв’язку, морської піхоти та Державної спеціальної служби транспорту, нові нарукавні знаки визначено для Апарату головнокомандувача Збройних сил України, військової служби правопорядку, медичної служби, Державної спеціальної служби транспорту, морської авіації і морської піхоти.

«Зазначені зміни усунули ряд прогалин у порядку носіння військової форми одягу і зробили її більш привабливою і практичною», – пояснив представник Міноборони.

 

Україна та Ізраїль поглиблять співпрацю у галузі кібербезпеки – РНБО

Секретар РНБО Олексій Данілов обговорив з послом Держави Ізраїль в Україні Джоелем Ліоном поглиблення співпраці між безпековими відомствами двох країн.

Про це повідомляє пресслужба Радбезу – Укрінформ.

“Під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань українсько-ізраїльських відносин, зокрема, поглиблення співпраці між безпековими відомствами двох держав у галузі кібербезпеки”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що сторони також обмінялися думками щодо розвитку безпекової ситуації у глобальному та регіональному вимірах, зокрема стосовно поширення у світі коронавірусної хвороби та ефективності заходів з протидії пандемії.

Джоел Ліон запевнив українську сторону, що Ізраїль й надалі підтримуватиме Україну, і висловив впевненість в успішності практичного співробітництва між двома державами, повідомили в пресслужбі.

 

Поліція повідомила про ліквідацію “полтавського терориста”

01.08.2020 04:10

“Полтавського терориста”, якого розшукували більше тижня, ліквідували цієї ночі у ході поліцейської спецоперації.

Про це інформує Управління комунікації Національної поліції – Укрінформ.

«Все сталося сьогодні, 1 серпня, вночі біля селища Опішня. Поліцейські не постраждали», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, для затримання проводилася спеціальна поліцейська операція. Коли дії правопорушника почали загрожувати життю правоохоронців, його знешкодив снайпер.

Подробиці спецоперації у поліції обіцяють повідомити згодом.

Як повідомлялося, 23 липня вранці у Полтаві на вулиці Остапа Вишні чоловік, якого підозрюють у незаконному заволодінні транспортним засобом, чинив опір правоохоронцям і погрожував підірвати гранату.

Він захопив у заручники працівника карного розшуку, якого після перемовин обміняв на начальника управління карного розшуку ГУНП в Полтавській області полковника поліції Віталія Шияна, з яким поїхав на наданому, відповідно до його вимог, авто. Повідомлялося, що цей чоловік рухався дорогами місцевого значення у бік Києва.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що зловмисник – це Скрипник Роман Миколайович, 14.02.1988 р.н. Був судимий у 2007 р. за дрібну крадіжку, у 2008 р. – за шахрайство, у 2014 р. за виробництво або зберігання наркотиків і крадіжку.

Пізніше в Офісі генпрокурора поінформували, що було створено оперативний штаб у складі працівників прокуратури Полтавської області, Головного управління Нацполіції та управління СБУ в області.

24 липня правоохоронці оголосили Скрипника у розшук.

28 липня у поліції Полтавщини повідомили, що Скрипник має військовий вишкіл та навички виживання в екстремальних умовах. Також правоохоронцям відомо, що у чоловіка проблеми із психічним здоров’ям на тлі вживання наркотиків.

У поліції пояснили, що роботу правоохоронців з пошуку Скрипника ускладнюють персональні навички розшукуваного і специфіка природного ландшафту Миргородського району Полтавської області.

 

Укрзалізниця скасувала зупинки потягів у Луцьку й Тернополі, віднесених до “червоної” зони

У зв’язку з посиленням карантинних заходів Укрзалізниця з 3 серпня тимчасово скасовує зупинки низки поїздів далекого сполучення у Луцьку та Тернополі.

Про це інформує сайт Укрзалізниці, передає Укрінформ.

«Укрзалізниця, на виконання норм постанови Кабінету міністрів України №641 та рішень обласних регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з 3 серпня тимчасово скасовує зупинку низки поїздів далекого сполучення у Луцьку та Тернополі у зв’язку з посиленням карантинних заходів, спричинених пандемією коронавірусу», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, вказане обмеження діятиме для поїздів:

№41/42 сполученням Дніпро-Трускавець;

№98/97 Ковель-Київ;

№88/87 Ковель-Новоолексіївка;

№12/11 Одеса-Львів;

№81/82 Київ-Ужгород;

№49/50 Київ-Трускавець;

№136/135 Чернівці-Одеса;

№108/107 Одеса-Ужгород;

№110/109 Львів-Херсон,

№86/85 Львів-Новоолексіївка;

№715/716 Київ-Львів.

Зупинки у Луцьку та Тернополі буде відновлено після отримання рішень регіональних комісій про послаблення карантинних заходів, пояснюють в Укрзалізниці. Пасажирам указаних поїздів, які планували слідувати у/з Луцька та Тернополя буде запропоновано повернення повної вартості квитків.

Як повідомляв Укрінформ, 31 липня на черговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було встановлено нові рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19: до “червоного” віднесені міста Луцьк та Тернопіль, Кіцманський район Чернівецької області.

 

Луцьк, який потрапив до “червоної” зони, не хоче зупиняти транспорт та закривати заклади

Луцька міська рада не погоджується з тим, що місто віднесено до «червоного» рівня епідемічної небезпеки, тож не ухвалюватиме жодних рішень про зупинку транспорту або закриття будь-яких закладів.

Про це у Facebook повідомив радник міського голови Луцька Ігор Поліщук – Укрінформ.

«Державною комісією ТЕБ та НС без будь-яких особливих причин віднесено наше місто Луцьк з 3 серпня до «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Справжні мотиви такого рішення не зрозумілі, адже в останній час щодо статистики захворюваності COVID-19 в місті нічого не змінилось. «Червоний» рівень означає, що має бути зупинений громадський транспорт, зачинені дитячі садки, заклади громадського харчування, готелі та ін., що в свою чергу призведе до відсутності роботи й засобів для прожиття у тисяч лучан та ще більші недонадходження до міського бюджету, окрім цього – величезні незручності для десятків тисяч лучан», – написав Поліщук.

За його словами, Луцька міська рада не буде приймати жодних рішень щодо зупинки транспорту або закриття будь-яких закладів у зв‘язку з «вищевказаним незрозумілим рішенням».

Поліщук додав: «Якщо центральна влада хоче працювати за законом – нехай вводить надзвичайний стан та лише тоді зупиняє транспорт, закриває заклади та приймає інші обмеження».

Станом на 31 липня у Волинській області підтверджено 3783 випадки COVID-19, у тому числі 84 летальних. Одужали 2758 осіб.

За останню добу на Волині зареєстровано 48 нових випадків інфікування коронавірусом, у Луцьку – 23. За весь період спостереження у Луцьку виявлено 903 випадки COVID-19, з них 18 летальних.

Як повідомляв Укрінформ, 31 липня на черговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було встановлено нові рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19: до “червоного” віднесені міста Луцьк та Тернопіль, Кіцманський район Чернівецької області.

 

Україну поділили на чотири карантинні зони

В Україні встановлені  нові рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2З: до “червоного” віднесені міста Луцьк та Тернопіль, Кіцманський район Чернівецької області.

Про це міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов повідомив на своїй сторінці у фейсбуці – Укрінформ.

“Щойно закінчилося чергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Було встановлено нові рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2З: “червоний”: міста Луцьк та Тернопіль, Кіцманський район Чернівецької області”, – написав Немчінов.

“Зелена” зона передбачає:

перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах;

проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів;

кінотеатри із заповненістю на 50%;

перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

“Помаранчевий” рівень – міста Івано-Франківськ, Львів, Бережани Тернопільської області, Луцький та Любешівський райони Волинської області, Тисменицький район Івано-Франківської області, Миколаївський, Перемишльський та Пустомитівський райони Львівської області, Бучацький район Тернопільської області.

“Жовтий”: міста Вінниця та Могилів-Подільський, Вінницький, Калинівський, Крижопільський, Немирівський та Тульчинський райони Вінницької області, місто Нововолинськ, Горохівський, Ківерцівський, Локачинський, Маневицький та Турійський райони Волинської області, міста Житомир, Бердичів, Малин та Новоград-Волинський, Любарський, Пулинський, Романівський та Черняхівський райони Житомирської області, міста Берегово, Мукачево, Ужгород, Хуст, Чоп, Берегівський, Великоберезнянський, Виноградівський, Воловецький, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Перечинський, Рахівський, Свалявський, Тячівський, Ужгородський та Хустський райони Закарпатської області, місто Яремче, Богородчанський, Городенківський, Косівський та Наддвірнянський райони Івано-Франківської області, Жовківський, Яворівський та Кам’янка-Бузький райони Львівської області, Бережанський, Гусятинський, Козівський, Лановецький та Чортківський райони Тернопільської області, Глибоцький, Путильський, Сокирянський, Сторожинецький та Хотинський райони Чернівецької області.

“Це рішення почне працювати з 3 серпня”, – додав Немчінов.

За його словами, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій буде зустрічатись щотижнево у п’ятницю та оновлювати дані.

 

Коронавірус у світі: інфікувались 17,5 млн осіб, померло – майже 680 тисяч

1 серпня. УНН. Станом на ранок суботи загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 678 226. У свою чергу, одужали 10 265 459 людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі 17 516 264 осіб інфіковано. Як раніше повідомили у ВОЗ, за минулу добу на коронавірусну інфекцію захворіло 292 527 людей, що є рекордною кількістю з початку пандемії.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (4 559 008), Бразилія (2 662 485), Індія (1 638 827), Росія (838 461), а також Південно-Африканська Республіка, Мексика, Перу, Чилі, Велика Британія, Іран, Іспанія, Колумбія, Пакистан, Саудівська Аравія та Італія.

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (153 311), Бразилії (92 475), Мексиці (46 688), Великій Британії (46 204), Індії, Італії, Франції та Іспанії. У Китаї загалом — 4,661.

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 69 884 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, з них 1693 — летальні. Кабмін України продовжив до 31 серпня адаптивний карантин зі змінами: тепер регіони будут поділяти на “зони” залежно від чотирьох основних показників щодо захворюваності на COVID-19.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

ВООЗ зафіксувала новий рекорд за кількістю випадків COVID-19 за добу

УНН. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зареєструвала за останню добу 292 527 випадків зараження коронавірусною інфекцією. Про це свідчать дані на сайті організації, передає УНН. Це найвищий добовий приріст з початку пандемії.

Попередній рекорд був зафіксований 25 липня, тоді за добу, за даними ВООЗ, було виявлено понад 286 тис. інфікованих.

Всього з початку пандемії, згідно з інформацією організації, кількість підтверджених випадків захворювання COVID-19 сягнула 17,1 млн, кількість жертв становить 668 910 людей, а за добу померло 6812 осіб. За даними університету Джонса Хопкінса (оновлюються в реальному часі), заразилися 17,42 млн осіб, померли 675 545.

Так, 27 липня глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус заявив, що за останні шість тижнів кількість виявлених випадків інфікування в світі приблизно подвоїлася. Він зазначив, що пандемія коронавірусу продовжує набирати обертів. ВООЗ збирається скликати надзвичайний комітет для перегляду оцінки ситуації з коронавірусною інфекцією, додав Гебрейесус.

Пізніше глава ВООЗ пов’язав різке зростання числа заражених коронавірусом в ряді країн з безпечністю молоді та недотриманням заходів захисту. “Ми говорили це раніше і скажемо ще раз: молоді люди не є непереможними. Молоді люди можуть бути заражені, молоді люди можуть померти і молоді люди можуть передавати вірус іншим”, — сказав він.

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксований 69 884 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, з них 1693 — летальні. Кабмін України продовжив до 31 серпня адаптивний карантин зі змінами: тепер регіони будут поділяти на “зони” залежно від чотирьох основних показників щодо захворюваності на COVID-19.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні виявили 1 090 нових випадків COVID-19

В Україні станом на 31 липня лабораторно підтверджено 69 884 випадки COVID-19, з них за добу – 1 090.

Про це повідомляється на спеціальному ресурсі РНБО з моніторингу поширення епідемії корона вірусу- укрінформ.

Протягом доби зафіксовано 20 нових летальних випадків. Одужали 598 пацієнтів.

Загалом в Україні зареєстровано 1693 смертей від COVID-19. Одужали – 38 752. Зараз хворіють – 29 439.

За добу найбільшу кількість інфікованих виявили у Львівській (147), Івано-Франківській областях (111) та м. Києві (110), а також у Харківській (85) та Рівненській (82) областях.

Як повідомлялося, напередодні в Україні за добу зареєстрували 1197 випадків коронавірусу.

Станом на ранок 31 липня у світі зафіксовано понад 17,4 мільйонів випадків коронавірусу COVID-19. Загалом з 17 476 105 випадків COVID-19 676 759 – летальні, 10 939 473 осіб одужали. 1%, або 66 372 хворих, у світі перебувають у серйозному або критичному стані. Коронавірус зафіксували у 213 країнах та територіях.

В Україні до 31 серпня діє адаптивний карантин. Тобто обмежувальні заходи можуть пом’якшувати чи посилювати залежно від епідемічної ситуації в кожному регіоні.

 

На Донеччині різко зросла захворюваність на COVID-19

В Донецькій області за добу лабораторно підтвердили ще 16 нових випадків коронавірусної хвороби, серед ниху 9-місячній дитини. Загалом у регіоні підтвердили COVID-19 у 881 особи.

Про це у Facebook повідомив голова Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Павло Кириленко – Укрінформ.

«За четвер, 30 липня, у Донецькій області виявили ще 16 хворих на коронавірусну хворобу», – повідомив очільник області.

Він уточнив, що захворіли 6 людей у Слов’янську (10-річний хлопчик, чоловіки 41 і 72 років, 9-місячна дівчинка та жінки 42 і 63 років); 5 людей – у Краматорську (чоловіки 20 і 69 років та жінки 40, 57 і 79 років); 2 особи – у Маріуполі (чоловік 48 років та жінка 61 року); також по одному – у Мангушському районі (чоловік 57 років); у Миколаївці (чоловік 45 років) та у Черкаській ОТГ (жінка 69 років).

Кириленко зазначив, що серед хворих, виявлених у Краматорську, є одна медпрацівниця.

«Знову маємо різке зростання захворюваності. Це яскраве свідчення, що не можна нехтувати заходами безпеки. Вкотре закликаю дотримуватися карантинних обмежень і протиепідемічних пересторог», – наголосив керівник ОДА.

Як повідомляв Укрінформ, cтаном на 31 липня в Україні лабораторно підтверджені 69 884 випадки COVID-19, за добу — 1090 нових.

У Донецькій області з дня оголошення карантину зареєстровано 881 випадок коронавірусної хвороби, з них 12 летальних, 665 людей одужали.

 

Степанов представив план реформи екстреної медицини

Голова МОЗ наголосив, що у 2021 році послуги ЕМД та її фінансування має бути на рівні 15,9 млрд гривень.  Лб.. 31 липня 2020, 11:33

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов представив детальний план реформування системи екстреної медичної допомоги в Україні.

Про це повідомляють на сайті МОЗ.

“Зараз в Україні працює 25 регіональних центрів екстреної медичної допомоги. В системі працює майже 40 тис. осіб, 2 954 бригади, які цілодобово, 24/7, готові прийти українцям на допомогу”, – зазначив Степанов.

Він наголосив, що МОЗ знає основні проблеми, які сьогодні існують у сфері екстреної медицини. Серед них: неправильно побудована мережа ЕМД, стан автопарку, неправильно побудовані маршрути пацієнтів, відсутність достовірних статистичних даних, відсутність алгоритмів реагування в надзвичайних ситуаціях, низьке фінансове забезпечення та інші.

Також Степанов зазначив, що наступного року заплановано досягти часового нормативу доїзду швидкої до пацієнта в 60% (зараз лише 30%), у 2022 році – до 75%, а у 2023 – до 85%. Крім того, МОЗ перегляне та змінить систему маршрутизації пацієнтів, тобто у який саме медзаклад мають направляти пацієнта у критичному стані.

“У 2020 році розмір фінансування ЕМД складав 6 млрд гривень. Додатково уряд виділив ще 1,26 млрд грн. 922 млн грн передбачено в державному бюджеті на заміну карет швидкої допомоги, які перебувають на балансі нашої екстренки. Цього року ми плануємо закупити близько 400 автомобілів”, – підкреслив міністр.

За його словами, у 2021 році послуги ЕМД та її фінансування має бути на рівні 15,9 млрд грн. На думку очільника МОЗ, саме з такими цифрами можна говорити про якісну допомогу.

“Також треба передбачити близько 1,6 млрд гривень на закупівлю автомобілів, що дозволить закупити близько 700 автомобілів. Ще 707 машин плануємо закупити у 2022 році. Це наші пріоритети та бачення екстреної медичної допомоги. Ми чітко знаємо, куди йти та у який спосіб це робити. Ми почали рухатися цим шляхом, і я впевнено можу сказати, що ми в найближчі два-три роки зробимо еталонну екстрену медичну допомогу”, – підсумував Степанов.

Нагадаємо, з 1 квітня минулого року в п’яти областях стартував пілотний проєкт розвитку системи екстреної медичної допомоги. У держбюджеті на 2019-й на нього було передбачено 1 млрд гривень.

У 2020 уряд ухвалив рішення збільшити фінансування ЕМД на 40%. 30 липня Нацслужба з питань здоров’я підписала договори з центрами екстреної медичної допомоги про підвищені тарифи. Доплата за цими угодами насамперед буде витрачатися на підвищення зарплат працівникам екстреної допомоги, зокрема і водіям “швидких”.

 

Медики підготували відкритий лист до Зеленського і Шмигаля з вимогою припинити політичний тиск на Степанова і МОЗ – ЛБ

“За той короткий термін, який міністр Степанов перебуває на посаді, він зміг налагодити ефективну комунікацію та взаємодію між лікарською спільнотою та МОЗ”.

Медична спільнота України підготувала відкритий лист до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Його текст LB.ua передали поінформовані джерела в Міністерстві охорони здоров’я.

“Звертаємось до вас, як до найвищих посадовців у нашій державі, які мають захищати права та свободи громадян України, у зв’язку з ситуацією, яка складається навколо Міністерства охорони здоров’я та його очільника Максима Степанова. Ми не розділяємо ту неконструктивну критику, яку останнім часом отримує Степанов від своїх опонентів”, – йдеться у листі.

У тексті також зазначено, що “системна робота з реформування медичної системи в Україні тільки зараз розпочалася повною мірою і політична боротьба за посади не має її зупинити”.

“Міністерство охорони здоров’я вперше за останні кілька років нарешті адекватно реагує на проблеми та потреби лікарів і сприяє їх вирішенню. За той короткий термін, який міністр Степанов знаходиться на посаді, він зміг налагодити ефективну комунікацію та взаємодію між лікарською спільнотою та МОЗ. Нинішня команда міністерства має не тільки високу фахову підготовку й розуміється на проблемах української медицини, а й дослухається до порад та думок медиків, які безпосередньо займаються лікуванням людей. Це справжня синергія та співробітництво, які мають на меті зробити вітчизняну систему охорони здоров’я сучасною та зручною як для лікарів, так і для пацієнтів”, – вказано також у листі.

Крім того, підкреслено, що українська медицина стійко переживає випробування пандемією:  “Нам вдалося втримати епідемію COVID-19 у контрольованій площині і не допустити найгіршого сценарію, незважаючи на те, що система охорони здоров’я абсолютно не була до неї готова, ціною великих зусиль руйнівні процеси зупинені. В цьому ми вбачаємо внесок чинної команди Міністерства, яка цілодобово реагувала й реагує на ситуацію. Було налагоджено постачання необхідних матеріалів, засобів особистого захисту та медикаментів”.

Також зазначається, що медична спільнота підтримує “рішучість міністра в коригуванні медичної реформи та вбачає позитивні зміни в системі охорони здоров’я, які пропонує команда Степанова”. Це, зокрема, стосується розробки адекватних тарифів на медичні послуги та вирішення питання постачання медикаментів та ліків з-за кордону, які довгий час не могли потрапити до пацієнтів, а також старту пілотного проєкту трансплантації.

“Тому ми наполягаємо на необхідності негайно припинити політичний тиск на чинну команду Міністерства охорони здоров’я з боку різних політичних сил та надати можливість їй спокійно та системно працювати. Медицина не має стати полігоном для політичних ігор, адже від цього залежить життя та здоров’я мільйонів наших співгромадян”, – підсумовується в листі.

Нагадаємо, що 28 липня Верховна Рада зареєструвала проєкт постанови про звільнення Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я. Її ініціатором стала фракція “Голос”, однак підписи під нею поставили 96 нардепів, які представляють майже всі парламентські фракції.

 

Кабмін нагадав, яким чином зміниться адаптивний карантин з 1 серпня

В червоній зоні будуть найжорсткіші обмеження, включно з забороною громадського транспорту. Лб 31.07.20

В Україні з 1 серпня набуває чинності постанова Кабінету міністрів “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2″.

Усі регіони України тепер поділятимуться на чотири зони: так звані червона, помаранчева, жовта та зелена. Про це йдеться на сайті уряду.

Зелена зона передбачає:

— перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах;

— проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів;

— кінотеатри із заповненістю на 50%;

— перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

Жовта зона (+ обмеження зеленої), забороняється:

— відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Помаранчева зона (+ обмеження жовтої), забороняється:

— діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;

— діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час;

— планові госпіталізації в лікарнях;

— спортзали, фітнес-центри, заклади культури;

— прийом нових змін в дитячі табори;

— обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 квадратних метрів та не більше 100 людей.

Червона зона (+ обмеження помаранчевої), забороняється:

— робота громадського транспорту;

— відвідування закладів освіти;

— діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Поки що уряд не оприлюднив розподіл за зонами. Однак вказується, що регіоном із значним поширенням COVID-19 вважається регіон, в якому наявна одна з таких ознак:

  1. Завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить більш як 50 відсотків;
  2. Середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА становить менше ніж 24 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів;
  3. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить більш як 11 відсотків;
  4. Показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить більш як 10 відсотків.
  5. Показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 застосовується у разі реєстрації більше восьми випадків на 100 тис. населення сумарно за останні сім днів.

Перехід з однієї зони в іншу пожливий після того, як в регіони п’ять днів поспіль спостерігаються зміни одного із визначених показників.

Нагадаємо, що уряд 22 липня продовжив адаптивиний карантин до 31 серпня. Очікується, що нові правила адаптивного карантину будуть краще запобігати розповсюдженю хороби.

 

У країнах з масовою вакцинацією БЦЖ менша смертність від COVID-19 — експерт

У країнах, де проводиться масова вакцинація БЦЖ, смертність від COVID-19 є меншою, однак невідомо, чи існує зв’язок між цими явищами.

Про це розповів учений-біофізик Семен Єсилевський в інтерв’ю Укрінформу.

“Повідомлення про те, що вакцинація БЦЖ може мати кореляцію зі смертністю, вже з’явилося. Хоча ще й не відомо, де причина, а де наслідок. У країнах, де є масова вакцинація БЦЖ, менша смертність від COVID-19, але чи пов’язаний цей факт взагалі з вакцинацією? Чи з якоюсь третьою причиною, про яку ми поки не знаємо? Хтозна. Але кореляція є, і можна сподіватися, що в Україні навіть за найгіршого розвитку подій такої ситуації, як на півночі Італії, не буде”, – зазначив він.

За словами Єсилевського, є емпіричне спостереження, що порівняно з березнем-квітнем зменшилася летальність від COVID-19 у світових масштабах.

“Зростає загальна кількість хворих, але при цьому кількість смертельних випадків зростає не так швидко, як можна було екстраполювати за даними квітня. З чим це пов’язано, незрозуміло, але схоже, це не мутація вірусу, що робить його менш смертоносним, а соціальні фактори. Хворіють не ті верстви населення, для яких він найбільш небезпечний. Перший удар припав на групи ризику – людей похилого віку, а зараз епідемія перекочувала в країни третього світу, де не так багато мешканців 60+, а молоде населення хворобу переносить краще. В Індії, Бразилії не так багато пенсіонерів за 60, як в італійському Бергамо. Вірус, звісно, мутує, але поки не кардинально”, – сказав він.

Як повідомлялося, станом на ранок 31 липня у світі зафіксовано понад 17,4 мільйонів випадків COVID-19. Загалом з 17 476 105 випадків 676 759 – летальні, 10 939 473 осіб одужали. 1%, або 66 372 хворих, у світі перебувають у серйозному або критичному стані. Коронавірус зафіксували у 213 країнах та територіях.

В Україні станом на 31 липня лабораторно підтверджені 69 884 випадки COVID-19, за добу – 1090 нових.

 

Експерт: Проти COVID-19 працює лише один препарат – ремдесивір

На сьогодні не існує жодних препаратів з доказовою ефективністю проти COVID-19, крім ремдесивіру.

Про це розповів учений-біофізик Семен Єсилевський в інтерв’ю Укрінформу .”Наскільки мені відомо, крім ремдесивіру немає ніяких препаратів з доказовою ефективністю проти COVID-19. Тоцилізумаб досліджувався, але я поки не зустрічав опублікованих робіт, де йшлося б про те, що він дійсно ефективний. Може, нещодавно такі дані з’явилися, але в будь-якому випадку всі ці препарати – більш психологічне лікування, ніж справжнє. Навіть якщо вони дають якийсь ефект на 5-7%, все одно ми не знаємо достеменно, кому їх давати, на якій стадії захворювання, в який момент вони найбільш ефективні і безпечні. Це все потребує багаторічних досліджень на основі дуже великої статистики, яких зараз ми, зрозуміло, не маємо”, – сказав він.

Водночас, за словами Єсилевського, з іншим препаратом – гідроксихлорохіном – у всесвітньому масштабі “ситуація просто анекдотична”: “Його то включали в протоколи (лікування COVID-19 – ред.), то вилучали. То починали клінічні дослідження, то припиняли через небезпечність препарату, потім знов відновлювали. Вся ця тяганина призвела до того, що напрошується висновок: ефекту нема, бо якби був, вже б його знайшли”.

Експерт також розповів, що якихось кардинальних змін у розумінні медиками і науковцями цієї хвороби і ситуації загалом не сталося. “Та накопичилася певна статистика, і дещо стало більш зрозумілим, ніж було у квітні. Повністю закрито тему використання різних ліків “офф лейбл” для лікування COVID-19, застосування з цією ж метою ліків проти ВІЛ, гідроксихлорохіну. Були сподівання, що вони подіють, та не справдилися. Стало відомо, що проти цієї хвороби працює один з противірусних препаратів – ремдесивір. Він дає певний результат, але це не панацея, не те лікування, яке могло б нас позбавити від цієї біди. Тепер вже ясно, що вся надія таки на вакцину”, – зазначив експерт.

Як повідомлялося, станом на ранок 31 липня у світі зафіксовано понад 17,4 мільйонів випадків коронавірусу COVID-19. Загалом з 17 476 105 випадків COVID-19 676 759 – летальні, 10 939 473 осіб одужали. 1%, або 66 372 хворих, у світі перебувають у серйозному або критичному стані. Коронавірус зафіксували у 213 країнах та територіях.

В Україні станом на 31 липня лабораторно підтверджені 69 884 випадки COVID-19, за добу – 1090 нових.

 

МОЗ та експертів просять перевірити закупівлі для Херсонщини “неякісних тестів на COVID-19”

У Херсоні пропонують Міністерству охорони здоров’я залучити незалежних експертів для перевірки інформації СБУ про нібито неякісні тест-системи для діагностики COVID-19, закуплені обласним лабцентром.

Про це начальник Херсонського обласного штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації Юрій Ромасевич написав у Facebook – Укрінформ.

«З огляду на значний суспільний резонанс, викликаний ціює публікацією (інформації СБУ – ред.), а також дублюванням її на рівні національних та регіональних засобів масової інформації, вважаю за необхідне дати деякі коментарі і звернутися до керівництва Міністерства охорони здоров’я України: … найближчим часом провести службове розслідування із залученням незалежних експертів референс-лабораторії МОЗ України, з обов’язковим інформуванням громадськості та засобів масової інформації про його результати!», – написав Ромаскевич.

Він наголосив, що керівництво Херсонської області та обласного штабу боротьби з COVID-19 зацікавлене лише у достовірній інформації про захворюваність на коронавірусну інфекцію.

За його словами, тест-системи вітчизняного виробника про які йдеться, закуплені Херсонським обласним лабораторним центром, ця установа безпосередньо керується і фінансується Міністерством охорони здоров’я. Тести надійшли в область лише в липні 2020 року і аж ніяк не могли б вплинути на результати досліджень у березні – червні 2020 року.

«За інформацією, якою я володію, вони сертифіковані і дозволені для використання в Україні. Більше того, вчора я особисто зателефонував своїм колегам із 7 областей України (в тому числі регіони з високим рівнем захворюваності) – всі вони працюють саме цими тестами», – написав Ромаскевич.

Крім того, за його словами, під час отримання тест-систем проводиться так звана процедура валідації, що передбачає систему контролю якості отриманих тест-систем, і, за його інформацією, процедура внутрішньої валідації отриманих тест-систем у Херсонському обласному лабораторному центрі МОЗ України, була виконана.

Також начальник обласного штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації наголосив, що рівень захворюваності на COVID-19 у Херсонській області в липні зріс удвічі порівняно з червнем 2020 року.

Ромаскевич зазначив, що “говорити про неякісні тести до проведення перевірки спеціалістами МОЗ України мені здається передчасним і неправильним”.

Як повідомлялося, 30 липня СБУ поінформувала про те, що задокументовано протиправну діяльність посадових осіб Херсонського обласного лабораторного центру МОЗ України, причетних до придбання неякісних медзасобів для діагностики COVID-19 молекулярно-генетичними методами.

 

Херсонський лабцентр спростовує інформацію СБУ про неякісні COVID-тести

У Херсонському обласному лабораторному центрі МОЗ спростовують інформацію про те, що тест-системи, які були закуплені цією установою для діагностики COVID-19, не рекомендовані до використання.

Про це під час брифінгу 31 липня повідомив в.о. директора Державної установи «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олександр Хондусь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рішення про те, використовувати ці тест-системи чи не використовувати ці тест-системи ухвалюється виключно Міністерством охорони здоров’я і Держлікслужбою України. Якщо ви відкриєте реєстр всіх медичних препаратів… там знаходяться ці тест-системи. Рішень, що обмежують використання цих тест-систем, ні з боку міністерства, ні Держлікслужби України не було, тому ми користуємося цими тест-системами, як ними користуються практично всі лабораторні центри МОЗ. Якщо неякісний препарат – його з реєстру знімають», – зазначив Хондусь.

За його словами, перед тим, як СБУ порушило питання про якість тест-систем для ПЛР-досліджень українського виробництва, їх цікавила ціна, за якими тест-системи були придбані.

Провідний юрист-консульт установи Людмила Шумкова, призначена уповноваженою щодо закупівель товарів, послуг і робіт, пов’язаних з ліквідацією та попередженням епідемії COVID-19, зазначила, що перший запит від СБУ надійшов з приводу вартості тестів.

«Ми надали всі необхідні документи і пояснили, що було обрано найдешевшого виробника і саме українського виробника. Потім через деякий час СБУ надіслала інший запит, в якому вона просила надати наказ про призначення мене уповноваженою щодо таких закупівель і там вже було про якість зазначено», – розповіла Шумкова.

Вона також повідомила, що ніяких обшуків в обласному лабораторному центрі не проводилися – були лише запити.

«Хто проводив експертизу і встановлював, чи якісні вони чи ні? У нас є документи, що підтверджують, що ці тести – якісні. Звідки СБУ зробила такий висновок (що тест-сстеми неякісні – ред.) – невідомо», – каже Шумкова.

Також, як повідомив на брифінгу Хондусь, МОЗ відреагував на ситуацію – призначена комісія, що має прибути в Херсон в неділю ввечері і вже в понеділок розпочне роботу.

Наразі лабораторія продовжує проводити ПЛР-тестування – адже, як зазначив Хондусь, не можна припиняти виявляти хворих та проводити обстеження контактних осіб. За його словами, за тим, що відбувається у Херсоні, стежать також і його колеги з інших обласних лабораторій, що також використовують ці тест-системи.

Як повідомляв Укрінформ, 30 липня СБУ поінформувала про те, що задокументовано протиправну діяльність посадових осіб Херсонського обласного лабораторного центру МОЗ України, причетних до придбання неякісних медзасобів для діагностики COVID-19 молекулярно-генетичними методами.

31 липня начальник Херсонського обласного штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації Юрій Ромасевич запропонував Міністерству охорони здоров’я залучити незалежних експертів для перевірки інформації СБУ про нібито неякісні тест-системи для діагностики COVID-19, закуплені обласним лабцентром з обов’язковим інформуванням громадськості та засобів масової інформації про результати перевірки.

 

У Гонконзі відклали вибори через спалах COVID-19

Влада Гонконгу вирішила відтермінувати проведення парламентських виборів до 5 вересня 2021 року через спалах коронавірусу (COVID-19) в регіоні.

Про це повідомляє Sky News – Укрінформ.

«Вибори до парламенту Гонконгу, які раніше були заплановані на вересень 2020 року, будуть відтерміновані через спалах коронавірусу», – йдеться у повідомленні.

За словами керівниці адміністрації Керрі Лам, вибори будуть проведені 5 вересня 2021 року. Вона додала, що таке рішення також отримало підтримку з боку китайського уряду.

Зазначається, що у п’ятницю в регіоні за минулу добу було виявлено 3 273 нових випадків захворювання на коронавірус, що понад удвічі більше за дані від 1 липня.

Вчора у Гонконзі заборонили балотуватися на майбутніх виборах до місцевого парламенту 12 кандидатам-опозиціонерам, які виступають за демократію в регіоні.

Як повідомлялося, 30 червня Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників ухвалив закон про забезпечення національної безпеки в Гонконгу. Відповідно до закону, центральна влада КНР створить у цьому адміністративному районі спеціальні органи держбезпеки, на які не поширюватиметься юрисдикція влади Гонконгу.

Багато країн розкритикували це рішення Пекіна, стверджуючи, що ухвалення такого закону порушує принцип “одна країна – дві системи”.

 

“Євросолідарність” вимагає терміново зібрати Раду через погіршення ситуації з COVID-19

Політична партія “Європейська солідарність” вимагає від влади терміново зібрати засідання Верховної Ради через погіршення епідемічної ситуації.

Відповідну вимогу оприлюднив співголова парламентської фракції “Європейська солідарність” Артур Герасимов у п’ятницю на брифінгу, відеозапис якого поширила пресслужба політсили у Facebook – Укрінформ.

“Європейська солідарність” вимагає від влади терміново зібрати засідання Верховної Ради у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації в країні. Антирекорди за кількістю захворювань не мають залишатись лише надбанням статистики. Тільки за 29 липня коронавірусну хворобу COVID-19 підтвердили 1 197 особам – найвищий добовий показник від початку пандемії. 1090 хворих зареєстровано за 30 липня. Офіційно визнано, що Київ та 12 областей не можуть послабити карантин. Хоча карантин сам по собі залишається формальністю, після того, як “велюри” та особисто Володимир Зеленський продемонстрували суспільству необов’язковість його дотримання”, – сказав Герасимов.

Також, на думку політика, Кабінет Міністрів має пояснити, як виправлятиме ситуацію. Свій план має розкрити і міністр охорони здоров’я, який, за словами Герасимова, “перетворився на прессекретаря пандемії”.

“Що стосується депутатів — вони зобов’язані ухвалити закони для допомоги лікарям, насамперед – про страхування на випадок захворювання на коронавірусну хворобу всіх наших медиків. Від початку епідемії коронавірусу, нагадаю, вже захворіли 8654 медпрацівники. З областей надходить дуже тривожна інформація про те, що лікарям не виплачують обіцяні надбавки, або затримують їх, а медичні заклади й досі повністю не забезпечені всім необхідним для боротьби з COVID-19”, – сказав Герасимов.

Нардеп також зазначив, що Кабінет Міністрів та Офіс Президента повинні прозвітувати про використання коштів, виділених у спеціальний коронавірусний фонд.

“Бо замість допомоги медичній системі у Зеленського взяли курс на “освоєння” коштів спеціального фонду через так зване велике будівництво доріг. Нагадаю, що згідно з журналістськими розслідуваннями, на окремих ділянках вартість кілометру вже зросла втричі порівняно з попередніми роками”, – сказав Герасимов.

Крім того, у “Європейській солідарності” наполягають, щоб парламент створив тимчасову слідчу комісію із розслідування витрат із спеціального антикоронавірусного фонду.

Як повідомляв Укрінформ, голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія на пресконференції 21 липня не виключив можливості проведення позачергової сесії Верховної Ради 24 серпня на День Незалежності.

 

Хто має забезпечити школи засобами захисту – роз’яснення МОН

Органи місцевого самоврядування мають забезпечити школи масками та антисептиками відповідно до рекомендацій головного санітарного лікаря.

Як передає Укрінформ, про це Новій українській школі повідомили в пресслужбі Міністерства освіти та науки.

“Засновники шкіл (найчастіше це місцева влада) мають забезпечити школи для початку навчального року: захисними масками, антисептиками для рук, дезінфекційними засобами для поверхонь”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я оприлюднило тимчасові рекомендації головного державного санітарного лікаря стосовно організації навчального процесу в закладах освіти з 1 вересня.

Рекомендації стосуються організації освітнього процесу, харчування, транспорту, який перевозить дітей та педпрацівників до закладу, а також визначає відповідальних за виконання тимчасових рекомендацій. Серед іншого, передбачається вимірювання температури перед початком навчального процесу як працівникам закладів освіти, так і учням, студентам, перебування в приміщення під час навчання дозволяється без маски, в інших приміщеннях закладу освіти – в масках.

МОЗ також рекомендує передбачити у розкладі занять різний час початку і закінчення занять для різних класів та груп та за можливості забезпечити заняття з окремих предметів на відкритому повітрі.

 

Закон про “зелену” енергетику дозволить сформувати стабільні правила гри – ЕВА

Закон про зміни умов підтримки виробників з відновлюваних джерел енергії допоможе сформувати стабільні правила гри на ринку.

Про це заявив координатор Комітету з енергетики Європейської бізнес-асоціації Євген Скульський, повідомляє пресслужба ЕВА – Укрінформ.

“З огляду на зростаючий обсяг неплатежів інвесторам за вироблену електроенергію та накопичені борги підприємствам, даний закон є надважливим для галузі. Він допоможе закласти платформу для забезпечення стабільності правил гри на ринку, а не постійно змінювати умови, як це відбувається наразі. Крім того, допомогти інвесторам отримати вчасне повернення вкладень з боку держави”, – заявив Скульський.

Зазначається, що ухвалений парламентом закон щодо зміни підтримки виробників з відновлюваних джерел енергії – компроміс між державою та виробниками “зеленої” електроенергії заради збереження інвестиційної привабливості галузі та її подальшого розвитку.

Так, у ЕВА додають, що законом передбачаються три ключові зміни.

По-перше, вже з липня зменшується розмір “зелених” тарифів для об’єктів, введених в експлуатацію з 01 липня 2015 року до 31 грудня 2019 року. Зокрема, на 10-15% залежно від потужності для сонячних електростанцій та на 7,5% – для вітрових електростанцій.

По-друге, з 2022 року буде впроваджено відповідальність виробників з ВДЕ за небаланс (різницю) між заявленими та фактичними графіками виробництва електроенергії. Це стимулюватиме компанії розвивати ІТ-рішення та інтегрувати системи для підвищення точності прогнозування графіків відпуску електричної енергії та сприятиме розвитку сектору балансуючих потужностей.

По-третє, у разі перевиробництва енергії, яке потягло за собою обмеження її відпуску, закон визначає оператора системи передачі відповідальним за компенсацію недовідпущеної виробниками ВДЕ електричної енергії, відповідно до методики, яка затверджується регулятором.

Бізнес сподівається, що всі домовленості на ринку буде збережено, а компанії зможуть продовжити довгостроково планувати власну діяльність.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський сьогодні підписав закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”, ухвалений Верховною Радою 21 липня 2020 року.

На думку Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, завдяки цьому закону держава та всі українці заощадять майже 7 млрд гривень щорічно.

 

МЗС визначило країни, які найбільше цікавлять щодо експорту продукції

Міністерство закордонних справ провело опитування українських промисловців і визначило країни, які найбільше їх цікавлять щодо експорту продукції.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу в п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми будуємо свою роботу не на нав’язуванні власного бачення світу і українського бізнесу, а насамперед хочемо почути потреби бізнесу, куди він хоче рухатися і де йому потрібна наша підтримка. Для цього ми провели опитування українських експортерів, промисловців, які регіони їх найбільше цікавлять для експорту продукції. Я сьогодні фокусуюся саме на промисловцях, тому що є ще величезний сільськогосподарський блок, але українська промисловість потребує додаткової уваги, додаткової підтримки і ми в межах наших можливостей, Міністерства закордонних справ, таку підтримку хочемо надавати”, – зауважив Кулеба.

Міністр озвучив топ-10 країн, які становлять інтереси для української промисловості. Кулеба зазначив, що ці країни “перебуватимуть у фокусі нашої уваги, ми будемо допомагати українському бізнесу, українським промисловим товарам виходити на ринки цих країн”.

“Це список десяти країн, які найчастіше згадуються у відповідях українського бізнесу. Отже, це Єгипет, Оман, Саудівська Аравія, країни Латинської Америки, Китай, Австралія, Південноафриканська Республіка, країни АСЕАН, Туреччина і Бангладеш. Це був дуже корисний досвід — почути бізнес, ми відкрили для себе декілька напрямів, на які без голосу бізнесу не звернули би самі уваги, і надалі продовжимо працювати з українськими експортерами”, – зазначив очільник МЗС.

Кулеба звернув увагу, що цей список не є рейтингом і побудований не за принципом від найбільшої уваги до найменшої.

Міністр також запевнив, що МЗС займається питаннями підтримки українських експортерів на постійній основі.

“Це один з моїх ключових пріоритетів — просування українського експорту за кордон і залучення інвестицій в Україну. Лише так ми можемо допомогти нашій економіці в умовах спаду, спричиненого коронакризою. Лише так ми можемо нарощувати свої політичні позиції в тих країнах, де зростатиме український експорт і з яких надходитимуть інвестиції. Все це ми робимо, зрештою, для добробуту Української держави і українських громадян, тому що і інвестиції в Україну, і нарощування експорту з України, зрештою, призводять до додаткових робочих місць в Україні, до підвищення зарплат і до підвищення відрахувань в державний бюджет”, – сказав Кулеба.

Крім того, він розповів, що до Ради експортерів та інвесторів при МЗС, яку продовжують активно розвивати, наразі входять серед інших 14 провідних українських промислових великих компаній-експортерів. У рамках Ради експортерів утворені три підгрупи — металургійна промисловість, машинобудування, спецекспорт.

 

Зеленський підписав закон про перехід на виконавчі е-документи

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження електронної форми виконавчого документа.

Про це повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

“Президент Володимир Зеленський підписав Закон № 797-ІХ “Про внесення зміни до статті 4 Закону України “Про виконавче провадження” щодо запровадження електронної форми виконавчого документу”, який Верховна Рада ухвалила 15 липня 2020 року”, – ідеться в повідомленні.

Закон, зокрема, передбачає, що виконавчий документ може бути видано у формі електронного документа відповідно до законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Порядок пред’явлення до виконання таких виконавчих документів визначає Міністерство юстиції України.

В ОП зазначили, що реалізація норм документа забезпечить подальшу цифрову трансформацію держави, перехід органів державної влади до електронної форми документообігу.

 

Частка безготівкових операцій з платіжними картками зросла до 55% – НБУ

Частка безготівкових операцій з картками сягнула 55%, тоді як до карантину становила 50%.

Про це повідомляє пресслужба НБУ у Facebook – Укрінформ.

«Користувачі платіжних карток менше коштів знімали у банкоматах, віддаючи перевагу безготівковим операціям. Зараз ми маємо частку безготівкових операцій з картками за сумою близько 55%. До карантину цей показник становив 50%», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з початку карантину НБУ безкоштовно підкріплював банки готівкою, щоб їх клієнти завжди за нагальної потреби могли зняти кошти у банкоматах або банківських відділеннях. «Водночас поведінка населення свідчить, що вони здебільшого не витрачали кошти, а намагалися робити заощадження на випадок ймовірного продовження або наступних хвиль карантину. Якщо у березні був невеликий відтік коштів громадян із банківської системи, то, починаючи з квітня, ми фіксуємо приріст гривневих коштів населення», – констатують у НБУ.

Також Національний банк нагадав, що у березні тимчасово скасував для банків тарифи в Системі електронних платежів, а зараз повідомив, що відновлює їх та переводить на майже цілодобовий режим роботи.

«Ми чотири місяці не стягували з банків плату за здійснення розрахунків у СЕП. З 03 серпня плануємо запустити роботу СЕП у розширеному регламенті 23/7, що передбачає доступність системи для проведення міжбанківських платежів 23 години на добу 7 днів на тиждень. Тому відновили тарифи за платежі у системі та оновили методику їх формування. Тепер вони залежатимуть не від часу здійснення операції, як було раніше, а від суми. При цьому, за нашими розрахунками, виконання платежів через СЕП не подорожчає фактично для близько 80% клієнтів банків», – пояснили у Нацбанку.

Як повідомляв Укрінформ, за перше півріччя 2020 року загальний обсяг оплат картками і безконтактними гаманцями в мережі POS-терміналів у магазинах на 31% перевищив аналогічний показник першого півріччя 2019 року.

 

Резніков назвав підприємство, яке займатиметься утриманням КПВВ

Державне підприємство «Реінтеграція і відновлення» буде займатися питаннями утримання КПВВ.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, коли 30 липня відвідував Донеччину з робочою поїздкою, повідомляє сайт Донецької ОДА – Укрінформ.

«Віцепрем’єр-міністр розповів про створення окремого державного підприємства «Реінтеграція і відновлення», в зоні відповідальності якого тепер буде утримання КПВВ», – зазначили в ОДА.

Йдеться про КПВВ на адміністративному кордоні між Херсонською областю та тимчасово окупованим Кримом, а також КПВВ у Донецькій і в Луганській областях. Це допоможе забезпечити уніфікацію контрольних пунктів в’їзду-виїзду, запевнив міністр.

Резніков, відвідуючи КПВВ «Мар’їнка», також заявив, що зараз вирішується питання про старт пілотного проєкту з утворення сервісних центрів на КПВВ. Під одним дахом в такому центрі планується надавати адміністративні та банківські послуги, там же буде, наприклад, кімната матері та дитини тощо. Розглядається можливість щодо відкриття такого хабу на одному з КПВВ у Донецькій області.

В ОДА також поінформували, що в рамках робочої поїздки Резніков відвідав прифронтові міста Мар’їнку та Красногорівку. Від представників районів та ВЦА він почув про ті проблеми, що є на місцях з газопостачанням та водопостачанням, відновленням житла тощо.

 

Зеленський підписав закон про держпідтримку “Артеку”і “Молодої гвардії”

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо державної підтримки дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» на період карантину.

Про це повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

“Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» щодо додаткової державної підтримки на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Закон № 784-ІХ Верховна Рада ухвалила 14 липня”, – ідеться в повідомленні.

Документ передбачає, що держава викуповує 90% путівок «Артека» та «Молодої гвардії», решту реалізують дитячі центри без залучення третіх осіб.

Крім того, закон встановлює, що держава здійснює покриття витрат вказаних дитячих таборів на утримання об’єктів, оплату праці персоналу, податків та інших обов’язкових платежів, комунальних послуг, послуг зв’язку, дератизації, дезінфекції, вивезення твердих побутових відходів, придбання паливно-мастильних матеріалів під час карантину.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, у зв’язку зі скасуванням у дитячих центрах «Артек» і «Молода гвардія» з 13 березня по тепер трьох тематичних змін, протягом яких було заплановано оздоровлення 5098 дітей, держава відповідно до чинних договорів про закупівлю послуг оздоровлення та відпочинку в цих закладах не здійснила закупівлю необхідної кількості путівок на загальну суму 57 866 791 гривень.

Зазначається, що закон дасть можливість зберегти та не допустити банкрутства дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія», а також захистити трудові права понад 1080 працівників цих закладів.

 

Уряд уже 6 місяців не подає до ВР списку заборонених до приватизації підприємств – ФДМУ

Фонд державного майна занепокоєний тим, що Кабінет міністрів уже 6 місяців не може подати до Верховної Ради список підприємств, які він вважає за необхідне внести до списку заборонених до приватизації.

Про це голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко повідомив у Facebook – Укрінформ.

Він вбачає “тривожні сигнали в тому, що “уряд вже 6 місяців не може подати на ВР список підприємств, які уряд вважає за необхідне внести до списку заборонених до приватизації”.

“Чергова порція об’єктів для передачі в Фонд (для подальшої приватизації – ред.) проходить надцяте коло і за 5 місяців обговорень список скоротився з 360 об’єктів до 253, а вчора на урядовому комітеті відправили на доопрацювання….. І щось там дуже стратегічне і комусь потрібне … Слідкуємо усі уважно за руками і прізвищами”,- написав Сенниченко.

Керівник відомства нагадав, що з початку року Фонд держмайна провів понад 1200 аукціонів. І серед об’єктів, що перейшли у приватну власність, були як недорогі активи, так і дуже вартісні.

“Кожен день в усіх куточках України відбуваються прозорі аукціони. Тільки за результатами вчорашнього дня до бюджету надійде 3,65 млн гривень від аукціонів з продажу державного майна. Левову частку цієї суми забезпечив продаж будівлі управління статистики на Рівненщині. За неї в ході аукціону боролися 36 підприємців (більше, ніж за «Дніпро»;), і в підсумку переможець аукціону отримав актив за 3,5 мільйона”,- зауважив Сенниченко.

Він також навів приклад того, як успішно можна продати навіть практично не діюче підприємство.

“Конкуренція восьми учасників за АТ «Хімтекстильмаш» підняла ціну за практично не діюче виробництво машин і обладнання для легкої та хімічної промисловості з 0,99 млн до 75 млн гривень. Нові власники чітко заявили про розвиток підприємства по профілю”, – додав голова Фонду.

Крім того, чотири будівлі санаторію «Нафтуся Прикарпаття» було продано за 12 млн грн при стартовій ціні у 3 млн грн.

“За АТ «Київпастранс» новий власник заплатив 230,9 млн грн, при цьому зобов’язавшись зберегти основний напрямок діяльності компанії у Києві на 5 років, в Київській області – на 15 років”, – додав очільник ФДМУ.

Як повідомляв Укрінформ, у середині липня готель “Дніпро” у центрі Києва продали за понад 1,1 млрд грн.

 

Фонд держмайна анонсує 34 онлайн-аукціони наступного тижня

Наступного тижня в Україні заплановано провести 34 приватизаційних онлайн-аукціони. Серед виставлених на продаж об’єктів – ДП “Тульчинське виробниче підприємство по племінній справі в тваринництві”.

Про це Фонд державного майна повідомив у Facebook – Укрінформ.

“У перший тиждень серпня плануємо провести 34 онлайн-аукціони (https://bit.ly/309KQ1C) з приватизації державного майна”, – ідеться в повідомленні.

Серед найбільш цікавих для інвесторів пропозицій, що виставлені на продаж наступного тижня, у ФДМУ назвали об’єкт незавершеного будівництва “Лікеро-горілчаний завод” у Кам’янець-Подільському (https://bit.ly/30awbmz) та Єдиний майновий комплекс ДП “Тульчинське виробниче підприємство по племінній справі в тваринництві” на Вінниччині (https://bit.ly/39DJ4IY).

Як повідомляв Укрінформ, 15 липня 2020 року на аукціоні з продажу готелю “Дніпро” у центрі столиці перемогла компанія ТОВ “Смартленд”.

Переможця аукціону перевірять на доброчесність, зокрема, будуть перевіряти, чи не здійснюється покупка за кошти агресора. Після цього протягом 30 днів буде підписаний договір з покупцем. На сплату коштів йому буде відведено 30 днів.

 

Україна увійде до топ-5 світових експортерів зерна – прогнозУП

Протягом наступних 10 років Україна продовжить покращувати свої позиції на світовому ринку зерна і, потенційно, увійде до топ-5 країн експортерів зернових, збільшивши свою частку до 14%.

Про це йдеться в прогнозі Організації економічного співробітництва та розвитку і Всесвітньої продовольчої організації, повідомляє пресслужба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Очікується, що на світовому ринку збережеться тенденція до збільшення виробництва зернових. У зв’язку зі збільшенням врожайності світове виробництво зросте на 375 млн тонн і перевищить 3 млрд тонн, зокрема, виробництво пшениці збільшиться на 86 млн тонн – до 839 млн тонн.

За прогнозами, виробництво пшениці в Україні на кінець 2029 року сягне 34 млн тонн або 4,1% світового виробництва. Для порівняння, в 2019 році виробництво пшениці становило 28 млн тонн або 3,7% світового виробництва.

Незважаючи на те, що посівні площі під пшеницею, очікувано, залишаться майже незмінними, нарощування виробництва буде досягнуто за рахунок збільшення продуктивності на 20%. Також очікується, що Україна і надалі буде збільшувати експорт пшениці, і на кінець 2029 року буде становити близько 25 млн тонн.

Завдяки збільшенню врожайності Україна продовжить зміцнювати свої позиції як один зі світових лідерів-експортерів, і на кінець 2029 року частка України на світовому ринку становитиме близько 12%. Таким чином, в кінці 2029 року Україна буде обіймати 6-е місце з виробництва пшениці і розділить з Канадою 4-е місце за обсягом її експорту.

За прогнозами Організації, світове виробництво кукурудзи збільшиться на 193 млн тонн – до 1,3 млрд тонн. Україна і далі буде збільшувати обсяги виробництва кукурудзи.

До кінця 2029 року виробництво кукурудзи в Україні збільшиться на 14% – до 39 млн тонн, або 3% світового виробництва (7 місце в світі). Посівні площі під кукурудзу залишаться незмінними, а продуктивність збільшиться.

Очікується, що частка України в світовому експорті кукурудзи трохи зменшиться – з 17% в 2019 році до 16% в 2029 році. При цьому, Україна має намір збільшити обсяги експорту кукурудзи до 31 млн тонн (4 місце в світі).

“Що стосується інших зернових, таких як ячмінь, овес і жито, то на кінець наступного десятиліття прогнозується світове збільшення їх виробництва до 319 млн тонн. В Україні очікується збільшення загального виробництва цих культур більш ніж на 1 млн тонн – до 11,6 млн тонн, в результаті чого наша країна буде і надалі утримувати 8 місце з виробництва цих зернових.

Експорт збільшиться з 5,2 млн тонн в 2019 році – до 6,4 млн тонн в 2029 році, тим самим зміцнюючи свої позиції на світовому ринку і обіймаючи 5 місце в світі”, – зазначили в УКАБ.

Нагадуємо:

Найбільшим вантажовідправником зерна в сезоні 2019-2020 стала компанія “Кернел” – 7,98 мільйона тонн, що становить 13,29% ринку.

 

Мінфін з 1 серпня запускає “РРО в смартфоні”

Безкоштовне фіскальне рішення для програмного РРО з 1 серпня 2020 року стає доступним для повноцінного використання на добровільній основі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів – Укрінформ.

«Завдяки плідній співпраці з бізнесом нам вдалось розробити та запустити «РРО в смартфоні». Програмний продукт є альтернативою традиційним касовим апаратам і встановити його можна на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який має ОС Android або Windows. Найближчим часом буде запроваджено і ПРРО для iOS. Тобто, при наявності класичного РРО бізнес не має обов’язку переходити на програний продукт» – сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

У Міністерстві зазначають, що й інші розробники зможуть випустити свій програмний продукт, яким зможуть користуватись суб’єкти господарювання, але лише за умови що він буде відповідати вимогам законодавства та технічним вимогам АРІ.

За словами міністра, запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та спрощення умов ведення підприємницької діяльності. Програмне забезпечення «РРО в смартфоні» стане зручним і необтяжливим функціоналом для сумлінних платників податків.

Урядом та Мінфіном розроблено та затверджено всю необхідну нормативну базу для повноцінного користування програмними РРО.

Запровадження «РРО в смартфоні» відбуватиметься в декілька етапів: з 1 серпня 2020 року – почнеться перший етап змін у законодавстві, спрямованих на детінізацію розрахунків в сфері торгівлі і послуг, – запроваджується можливість використання ПРРО, в тому числі й безкоштовного програмного продукту ДПС. З 1 січня 2021 року розпочався другий етап – використання РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців стане обов’язковим.

З 1 квітня 2021 року почнеться третій етап – застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов’язковим для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Зазначається, що реалізація таких змін в комплексі є не тільки важливою передумовою для детінізації економіки, забезпечення належного обліку фактично отриманих доходів, сплати податків до бюджету в повному обсязі, а й способом встановлення рівних конкурентних умов для сумлінних платників податків.

Як відомо, програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) було запроваджено законами України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Кабінет міністрів на своєму засіданні 22 липня ухвалив низку постанов, якими визначаються вимоги до програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) та приведено до вимог чинного законодавства діючі акти Кабміну, що регулюють сферу застосування РРО.

 

“Промисловий безвіз” допоможе збільшити експорт готової продукції до ЄС – Стефанішина

Україна розраховує, що завдяки угоді АСАА, відомій як «промисловий безвіз», Україна може збільшити експорт готової промислової продукції до Європейського Союзу.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, повідомляє Євроінтеграційний портал – Укрінформ.

«Коли компанія експортує сировину, то має проходити кілька ступенів сертифікації. А якщо виробляє готову продукцію під один з технічних регламентів, то фактично отримує на неї «безвіз». Після укладання Угоди АСАА, отримавши український сертифікат, виробник може без додаткових сертифікатів експортувати свою продукцію в ЄС. Це стимул виготовляти не лише комплектуючі, а готовий продукт, тобто з вищою доданою вартістю», – пояснила Стефанішина.

Вона також зазначила, що Україна розраховує на зменшення до нуля торговельних квот у рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

«Ніхто не міг уявити, що за 5 років Україна увійде до п’ятірки країн-лідерів експортерів, наприклад, томатів і меду до ЄС. Зараз цей шалений стрибок в експорті дає нам сильну переговорну позицію, щоб обсяг квоти можна було переглядати. Але я наполягаю на тому, щоб великий експорт товарів не обмежувався тарифною квотою, а йшов з нульовою ставкою», – зазначила віцепрем’єр-міністр.

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина 28 липня заявила, що очікування українського бізнесу стануть базою для позиції України щодо оновлення Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

 

Україна планує модернізувати 10 пунктів пропуску на кордоні з ЄС – Стефанішина

Уряд визначив ключові проблемні питання функціонування пунктів пропуску на кордоні з ЄС, у програмах для їх розбудови, за якими Україна співпрацює з іншими країнами.

Про це заявила віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, повідомляє Євроінтеграційний портал – Укрінформ.

“Ми формуємо план роботи по кожному з пунктів пропуску. Це дасть сигнал, що ми налаштовані на співпрацю, та відкриє доступ до можливостей найбільших регіональних програм Європейського Союзу – Дунайської та Карпатської стратегій. Вони дозволять розвивати регіональну співпрацю загалом з ЄС і, зокрема, з країнами Карпатського та Дунайського регіону. Як тільки ми запустимо роботу на цих проблемних пунктах пропуску, то розблокуємо свою участь у значно ширших проєктах”, – розповіла Стефанішина.

Віцепрем’єр також зазначила, що пунктів пропуску має стати більше, щоб людям було комфортніше перетинати кордон.

За її словами, наразі обговорюються 10 пріоритетних пунктів вздовж кордону з Європейським Союзом, де існують спільні програми з країнами-сусідами.

“Друга складова – це спільний прикордонно-митний контроль. Це коли українські та, наприклад, словацькі прикордонники проводять спільний прикордонний митний контроль і не потрібно проходити повторну перевірку на кожній стороні. У нас вже є політичні домовленості з країнами-сусідами і Єврокомісією. Усе це допоможе спростити процедури, зменшити черги та збільшити пропускну спроможність кордону зі збереженням безпеки, – пояснила Стефанішина.

 

Стефанішина ініціює активізацію України у Стратегії ЄС для Карпатського регіону

23.07.2020

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина ініціює активізацію діяльності України у Стратегії ЄС для Карпатського регіону.

Про це вона заявила під час наради щодо стратегічних питань реалізації державної політики у сфері транскордонного та регіонального співробітництва з Євросоюзом, повідомляє пресслужба віцепрем’єр-міністра – Укрінформ.

“Уже кілька років як Україна приєдналася до Дунайської стратегії і Стратегії ЄС для Карпатського регіону, але я не бачу достатньої активності у цьому напрямку. Ми втратили чимало часу, тому доручаю негайно усім присутнім вжити всі необхідні кроки з українського боку і забезпечити належну роль України у цих ініціативах. Наша ціль – використати всі можливості, зокрема для розвитку транскордонного співробітництва”, – сказала Стефанішина.

Вона наголосила, що необхідно відновити роботу в рамках міжурядових комісій з нашими сусідами державами-членами ЄС.

“Важливо також якнайшвидше відновити роботу відповідного Координаційного центру Дунайської стратегії та затвердити План заходів”, – зазначила Стефанішина.

Віцепрем’єр-міністр підкреслила, що посилення транскордонного співробітництва України з країнами ЄС має велике значення як інструмент активізації економічних зв’язків та підвищення рівня життя громадян у прикордонних територіях України. Це також є важливим елементом втілення євроінтеграційних прагнень нашої країни.

“Україна має стати пріоритетним партнером у реалізації нових програм прикордонного співробітництва між країнами Європейського Союзу та Східного партнерства. Саме тому Україна має продемонструвати більше результатів для формування розширеного діалогу з ЄС та державами, які беруть участь у реалізації спільних програм. Водночас, потрібно зробити додатковий акцент на залученні нових некредитних інструментів фінансування проєктів транскордонного співробітництва”, – наголосила віцепрем’єр-міністр.

Участь у засіданні взяли представники Секретаріату Кабінету міністрів, Міністерства фінансів, Міністерства інфраструктури, Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства освіти і науки, Міністерства закордонних справ, Рахункової палати України, Державної аудиторської служби та інших.

Також повідомляється, що стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону була затверджена Радою ЄС 24 червня 2011 року. Вона спрямована на інфраструктурний, екологічний, соціально-економічний та інституційний розвиток регіону. Стратегія охоплює 9 країн ЄС – Німеччину, Австрію, Словаччину, Чехію, Угорщину, Словенію, Румунію, Хорватію, Болгарію, а також 5 країн, що не входять до його складу – Сербію, Боснію та Герцеговину, Чорногорію, Молдову та Україну. Фінансування реалізації проєктів у рамках Стратегії може бути здійснено за рахунок коштів наявних програм технічної допомоги ЄС та міжнародних фінансових організацій, національних бюджетів.

 

Провід Світового конґресу українців обговорив зі Стефанішиною співпрацю СКУ з урядом України

22.07.2020

Провід Світового конґресу українців (СКУ) провів днями зустріч з віцепрем’єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною.

Про це йдеться на сайті СКУ – Укрінформ.

«Сторони обговорили ряд важливих питань, серед яких окрему увагу приділили процесу європейської та євроатлантичної інтеграції України, викликам зовнішньої трудової міграції та співпраці Світового Конґресу Українців з урядом України. Сторони наголосили на історичній значущості набуття Україною статусу партнера розширених можливостей НАТО», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Світовий конґрес українців «послідовно продовжує адвокацію та розбудовує мережі друзів України у магістральних напрямах співпраці по лініях ЄС та НАТО».

Перший віцепрезидент СКУ Стефан Романів наголосив на необхідності тяглости і безперервності реформ в Україні.

У ході розмови учасники також розглянули питання зовнішньої трудової міграції та домовилися продовжити співпрацю в цьому напрямку. Зокрема, відзначили важливість питання, які піднімає Робоча групи СКУ з питань зовнішньої трудової міграції, зокрема щодо захисту прав українських трудових мігрантів та створення умов для їх повернення. Сторони обговорили пропозиції щодо можливих шляхів вирішення питань у цій сфері та висловили готовність до подальшої співпраці.

«Європейська та євроатлантична інтеграція України – одні з основних пріоритетів СКУ. Громадянське суспільство є активним учасником цих процесів. Тож світове українство й надалі сприятиме розбудові партнерства на підтримку України на всіх рівнях», – зазначив президент СКУ Павло Ґрод.

 

НБУ дозволив Ярославському придбати банк “Кредит Дніпро”

Національний банк погодив набуття істотної участі в АТ «Банк Кредит Дніпро» Олександру Ярославському.

Про це повідомляє пресслужба НБУ .- Укрінформ

“Національний банк України погодив громадянину України Олександру Ярославському пряме набуття істотної участі в розмірі 100% статутного капіталу АТ “Банк Кредит Дніпро”,- йдеться в повідомленні.

Відповідне рішення 30 липня 2020 року ухвалив Комітет із питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем Національного банку.

Як повідомлялось, на сьогодні контролером АТ «Банк Кредит Дніпро» є Віктор Пінчук, який опосередковано володіє 100% статутного капіталу банку.

Олександр Ярославський – український бізнесмен, колишній співвласник УкрСиббанку і президент харківського ФК «Металіст» із 2005 по 2012 роки.

Пріоритетними напрямками діяльності Групи DCH, якою володіє Ярославський, є фінанси, промисловість, видобуток корисних копалин, транспорт, девелопмент, виробництво будматеріалів, готельний бізнес тощо.

Серед українських активів DCH – Харківський тракторний завод, рудник “Суха балка” (Кривий Ріг), Дніпровський металургійний завод (ДМЗ), страхова компанія “ІНГО Україна”, Міжнародний аеропорт “Харків”, “Українська гірничодобувна компанія” (УГДК), готель Kharkiv Palace Hotel 5*, мережа ТРЦ “Караван Megastore”, регбійний клуб “Олімп” тощо.

 

Пандемія спричинила обвал економіки Єврозони – найбільший за 25 років

Валовий внутрішній продукт Єврозони знизився у другому кварталі поточного року на 12,1%.

Про це повідомляє dpa з посиланням на дані статистичної організації Європейської Комісії Євростат – Укрінформ.

ВВП Єврозони знизилося на 12,1% у другому кварталі через пандемію коронавірусу”, – йдеться у повідомленні.

За даними Євростату, це найбільше падіння з початку публікації даних у 1995 році.

Як наголосив єврокомісар з питань економіки Паоло Гентоліні, пандемія коронавірусу має “безпрецедентні наслідки для всіх європейських країн”.

Найбільше падіння економіки за другий квартал спостерігається в Іспанії (- 18,5%). Зазначається, що у першому кварталі цього року валовий внутрішній продукт Єврозони знизився на 3,6%.

Як повідомлялося, валовий внутрішній продукт США у другому кварталі цього року знизився на 32,9% через негативний вплив пандемії коронавірусу (COVID-19).

 

Запорізькі мости будуватимуть цілодобово – Укравтодор

Мостові переходи через р. Дніпро у м. Запоріжжі будуватимуть цілодобово.

Про це сьогодні під час відвідування Запоріжжя повідомив голова Укравтодору Олександр Кубраков, передає кореспондент Укрінформу.

“План – запустити рух по одній смузі цього року. Плануємо також завершити будівництво пілонів – це споруда №10. Зараз вийдемо в цілодобовий режим роботи”, – сказав Кубраков.

За його словами, сьогодні на об’єкті працює 200 людей, до середини серпня кількість будівельників збільшиться до 300, а в піковий момент – до 600-650.

Ведуться роботи на спорудах №№1,3,4,5 для здійснення сполучення Хортицького району (Правий берег р. Старий Дніпро) з островом Хортиця. Також розпочаті роботи з підготовки будівельного майданчика укрупнювального збирання прогонової будови споруди №10 (вантовий міст через р. Дніпро) в районі Кривої Бухти.

“7,5 тисячі тонн металу вже замовили. Підрядник отримав у вигляді авансових платежів 1,3 млрд гривень, на які закуповує метал. Метал уже завезли на заводи, наразі готують металоконструкції, а вже тут, на об’єкті, буде виконуватися великовузлове збирання. Всього на цей рік заплановано фінансування у сумі 3,7 млрд гривень”, – зазначив керівник Служби автомобільних доріг в Запорізькій області Андрій Івко.

За його словами, металоконструкції виготовляє два заводи: у Миколаєві та Дніпрі.

За умов стабільного фінансування будівництво мостів завершать за 2 роки.

Запорізький міст — це магістраль безперервного руху завдовжки понад 9 км, яка складається з шести транспортних розв’язок, у складі яких 27 штучних споруд, у тому числі два позакласні мости з окремими спорудами під кожний напрямок руху. Історії будівництва мосту – 16 років.

У межах національної програми “Велике будівництво”, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським, в 2020 році будівництво мосту відновлено. У лютому цього року переможцем тендеру на будівництво об’єкту було визначено турецьку компанію ОНУР ТААХХУТ. Загальна вартість проєкту – 11,9 млрд грн (з ПДВ). 10 квітня ДАБІ надала дозвіл на початок будівельних робіт.

Автотранспортна магістраль через р. Дніпро у м. Запоріжжя є інфраструктурним об’єктом загальнодержавного значення, який забезпечуватиме якісний та надійний транспортний зв’язок між Лівобережжям та Правобережжям України на південному сході.

Відсутність надійних транспортних зв’язків між лівим і правим берегами Дніпра є головною транспортною проблемою не тільки міста Запоріжжя, а й регіону в цілому. Необхідність у будівництві автотранспортної магістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі виникла більше 25 років тому та з роками загострювалась.

 

Кулеба затвердив стратегію Українського інституту

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба затвердив стратегію Українського інституту, яка визначає розвиток цієї інституції на наступні п’ять років.

Про це Кулеба повідомив на онлайн-брифінгу в п’ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

“Вчора (30 липня – ред.) я затвердив стратегію Українського інституту. Український інститут — це орган при Міністерстві закордонних справ, який відповідає за просування української м’якої сили у світі — культура, туризм, усе, що підпадає під назву “публічна дипломатія”. Український інститут є нашою зброєю, нашим інструментом публічної дипломатії. Нарешті затверджена стратегія, яка визначає розвиток цієї важливої для зовнішньої політики інституції на наступні п’ять років”, – розповів очільник МЗС.

Кулеба зазначив, що фахівцями, наглядовою радою Українського інституту, експертами Міністерства закордонних справ була проведена фундаментальна робота для того, щоб відкалібрувати розуміння пріоритетів.

“І я вже сьогодні можу анонсувати, що всі країни поділені на пріоритетні та важливі. Різниця між пріоритетними та важливими полягає лише в обсязі тих ресурсів, які спрямовуватимуть на них. Ресурси не безмежні, ми знаходимося в певній реальності фінансовій і людській, тому ми маємо таким чином фокусувати свою увагу, щоб досягати конкретних результатів у важливих точках. Цей поділ жодним чином не ділить країни на менш актуальні, більш актуальні. Ми підходимо до цього виключно з точки зору того, яким чином ми використовуємо наявні в нас ресурси”, – зазначив Кулеба.

Як розповів міністр, у 2020 році Український інститут буде створювати свою присутність у таких пріоритетних країнах: Польща, Німеччина, Франція, Велика Британія, Сполучені Штати Америки і у таких важливих країнах: Угорщина, Нідерланди, Австрія, Литва, Італія. У 2021 році до важливих країн віднесені Бельгія, Ізраїль та Туреччина, у 2022 до пріоритетних додається Японія та Канада.

“Далі ми будемо рухатися в Китай і Грузію, після цього дійдемо також до Румунії. Це наш план на п’ять років, ми будемо відкривати все нові й нові країни для того, щоб м’яка сила України у світі ставала все сильнішою”, – зауважив Кулеба.

Український інститут — державна установа України, яка представляє українську культуру у світі та формує позитивний імідж України за кордоном. Інститут заснований Кабінетом міністрів України у 2017 році та належить до сфери управління МЗС України.

 

Книгу “луцького терориста” Кривоша віддали на експертизу – СБУ

Книгу “Філософія злочинця”, автором якої називає себе “луцький терорист” Максим Кривош, досліджуватимуть в рамках судово-лінгвістичної експертизи.

Про це заявив на брифінгу начальник слідчого відділу Управління Служби безпеки України у Волинській області Олександр Хитрик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Під час судового засідання і під час попередніх виступів громадянин заявляв, що є автором видання, яке називається “Філософія злочинця”. Примірники зазначеної книги були знайдені під час проведення обшуків за місцем його проживання і перебування. По цьому літературному твору призначена судово-лінгвістична експертиза”, – зазначив Хитрик.

За його словами, перевірці підлягають також заяви, які Кривош робив під час судового засідання, і його психічний стан.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 21 липня у Луцьку озброєний чоловік захопив рейсовий автобус із водієм і 12 пасажирами. Зловмисником виявився двічі судимий Максим Кривош. Він вимагав, щоб 24 особи, серед яких очільники уряду, парламенту, судів, церков, а також олігархи, записали і виклали в мережу відео зі словами “Я – терорист в законі”. Також він наполягав, щоб Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео із закликом дивитися фільм “Земляни”. Свою акцію зловмисник назвав “днем антисистеми”.

Зеленський виконав вимогу Кривоша. Близько 22-ї години заручників було звільнено, а терориста – затримано.

Кривошу висунули звинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258 (терористичний акт), ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та вибуховими пристроями), ст. 348 (замах на життя працівника правоохоронного органу), ст. 147 (захоплення заручників) Кримінального кодексу України.

23 липня Луцький міськрайонний суд Волинської області обрав йому запобіжний захід – два місяці тримання під вартою без права внесення застави.

 

Як депутати ходили у Раду перед “канікулами” – дані КВУ

Парламентські фракції “Слуга народу”, “Європейська солідарність” та депутатська група “Довіра” мають найвищі показники відвідування Верховної Ради в липні.

Про це повідомляє Комітет виборців України в Фейсбуці – Укрінформ.

“Серед фракцій Верховної Ради найвищі показники відвідування в депутатів “Слуги народу”, “Європейської солідарності” та групи “Довіра”. В середньому на засіданнях Ради було зареєстровано 73% депутатів “СН”, 72% депутатів “ЄС” і стільки ж депутатів групи “Довіра”. Нижчі показники відвідування в депутатів ВО “Батьківщина” – в середньому на засіданнях Ради були присутні 66% депутатів фракції. У фракції “Голос” показники на рівні 63%”, – йдеться у повідомленні.

За даними КВУ, найнижчі показники відвідування в липні встановили депутати групи “Партія “За майбутнє” та “Опозиційної платформи – За життя”. В середньому на засіданнях Ради були зареєстровані лише 59% депутатів “Партія “За майбутнє” та 57% депутатів ОПЗЖ.

“У порівнянні із попереднім місяцем депутати ВО “Батьківщини” (+4%), “Слуги Народу” (+4%) та “ЄС” (+3%) стали частіше відвідувати засідання Ради. Натомість, депутати ОПЗЖ (-3%) та “Голосу” (-1%) дещо понизили свою активність”, – повідомляють у Комітеті виборців.

Загалом, за інформацією КВУ, в середньому в липні на засіданнях Ради було зареєстровано 293 народні депутати. Це дещо менше, ніж у червні, коли було зареєстровано 298 депутатів.

Інформація про відвідування за даними електронної реєстрації. Всього в липні відбулося тринадцять пленарних засідань ВР.

Як повідомлялося, голова Верховної Ради України Дмитро Разумков 17 липня оголосила про закриття третьої сесії парламенту IX скликання. Чергова четверта сесія почне свою роботу 1 вересня.

 

Скорочення районів: в уряді запевняють, що бабусі не їздитимуть по довідки за сотні кілометрів

Укрупнення районів, як того вимагає новий адміністративно-територіальний устрій, жодним чином не погіршить якість надання послуг населенню, а навпаки, має їх поліпшити. Адже усі послуги здійснюватимуться на рівні громад.

На цьому наголосив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов у Миколаєві 31 липня, де він перебуває з робочим візитом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Розмови про те, що, мовляв, укрупнення районів, відповідно до нового адміністративно-територіального устрою, погіршить якість надання послуг населенню і бабусі треба буде їхати за довідкою за сотні кілометрів – це маячня. Адже базові послуги будуть надаватися на рівні громад, де будуть існувати Центри надання адміністративних послуг. Вони будуть підтримуватися державою, яка виділятиме на них кошти. Тому їхати нікуди не треба», – сказав міністр.

За його словами, така ж ситуація і з опорними лікарнями, які передбачені відповідною діючою конфігурацією. Саме там люди зможуть отримати кваліфіковану допомогу і не їхати до районного чи обласного центру.

Чернишов також зазначив, що незабаром громади перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою. Це надасть можливість підвищити якість послуг населенню і створить додаткові умови для розвитку конкретних територій.

Що ж до прийнятого закону, то, на його думку, це компромісний і остаточний варіант, який відповідає і методиці, і логіці формування адміністративно-територіального устрою, який потребував змін.

Як повідомлялося, наразі в Україні замість 490 районів буде створено 136. Зокрема, на Миколаївщині таких буде 4, замість 19.

 

Укрупнення районів не призведе до скорочення кількості шкіл та лікарень — Шмигаль

Укрупнення районів в Україні не призведе до скорочення кількості об’єктів соціальної інфраструктури, в тому числі шкіл, лікарень, дитсадків.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу на Полтавщині, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

“Нічого закриватись не буде, всі об’єкти соціальної інфраструктури будуть знаходитись там, де і знаходяться. Укрупнення районів – це лише зміна адміністративних кордонів та підпорядкування… Все залишиться на місці”, – запевнив Шмигаль.

Він додав, що однією з цілей діяльності уряду є наближення соцпослуг до людей.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 17 липня підтримала проєкт постанови № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових районів.

 

Вибори 25 жовтня: Чернишов каже, що префектів ще не буде, ОДА та облради залишаться

Вибори до районних рад 25 жовтня цього року пройдуть вже за новим адміністративно-територіальним устроєм України, а ось префектів ще не буде – облдержадміністрації та облради залишаться.

Про це сказав міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов у Миколаєві 31 липня, де він перебуває з робочим візитом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вибори до районних рад 25 жовтня цього року пройдуть вже на базі нового адміністративно-територіального устрою щодо кількості районів. Тобто, ви на Миколаївщині вибиратимете вже депутатів 4 райрад, а не 19. А ось префектів ще не буде. Облдержадміністрації та облради з їх очільниками залишаться. Адже наразі чинна нинішня Конституція України, де немає префектів. Для того, щоб вони з’явилися, потрібно внести зміни до неї та прийняти відповідний закон про префектів», – сказав міністр.

За його словами, коли всі ці законодавчі норми будуть урегульовані, тоді можна буде говорити про префектів. Але цей процес потребує відповідної підготовки.

«Зараз ми живемо в межах чинної Конституції та адміністративного-територіального устрою. Працюють облдержадміністрації, обласні ради і ми готуємося до місцевих виборів», – наголосив Чернишов.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада призначила на неділю, 25 жовтня 2020 року, чергові вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів. При цьому пропонується не призначати і не проводити вибори депутатів Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей, а також вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад у зв’язку з неможливістю забезпечення представництва в них спільних інтересів територіальних громад, міст, сіл і селищ Донецької та Луганської областей.

Відповідно до статті 141 Конституції України чергові вибори відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах.

 

Громада Галича просить залишити історичне місто районним центром

На Прикарпатті вважають помилкою те, що в новому адміністративному поділі немає Галицького району. Представники громади Галича просять виправити ситуацію і звернулися з цього приводу до уряду та Верховної Ради.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, звернення на сесії Івано-Франківської облради озвучив депутат Михайло Торб’як.

«Галич заслуговує бути районним центром ще й тому, що це є колишня столиця Галицько-Волинської держави. В Європі всі колишні столиці залишились адміністративними центрами. Та й в Україні ними стали Київ, Луцьк, Чернігів, а Галич навіть не заслуговує бути районним центром. Принижуючи свідомо чи несвідомо статус Галича до звичайнісінького села, ми ігноруємо той незаперечний факт, що упродовж двох століть після падіння Києва, він продовжував славні традиції Київської Русі, очолював Галицько-Волинську державу. Більше 1100 років Європа знає Галич. З його назвою пов’язана назва мешканців значної території Західної України – галичани. Чи можна собі уявити, що на карті України не буде Галича, як адміністративного центру району, хоча він стояв біля витоків держави. Просимо виправити допущену помилку, бо наші нащадки не пробачать нам таке ставлення до колишньої княжої столиці», – йдеться у зверненні.

На думку авторів звернення, адмінподіл без Галицького району – це зневага до історії, з якої буде тішитись офіційна Москва.

За словами Торб’яка, звернення підписали колишні народні обранці з Галича, науковці та керівництво району. Його направлять до депутатів Верховної Ради України та до Прем’єр міністра Дениса Шмигаля. Звернення, зазначає депутат облради, стало результатом збурення громади Галича після того, як на Прикарпатті зник Галицький район.

Як повідомлялося, 17 липня Верховна Рада України ухвалила постанову №3650 “Про утворення та ліквідацію районів”, якою реформується субрегіональний рівень адміністративно-територіального устрою України. Замість наявних в Україні 490 районів створюється 136 укрупнених.

На Прикарпатті створені 62 ОТГ і шість нових районів: Івано-Франківський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський та Верховинський.

 

Депутати облради просять перейменувати Івано-Франківський район на Галицький

Депутати Івано-Франківської обласної ради просять перейменувати Івано-Франківський район на Галицькиий зі збереженням центру у місті Івано-Франківськ.

Відповідне рішення депутати Івано-Франківської облради ухвалили на сесії, передає кореспондент Укрінформу.

«Вирішили щодо зміни назви Івано-Франківського району на Галицький район, залишивши адміністративним центром місто Івано-Франківськ», – зазначив голова Івано-Франківської облради Олександр Сич.

Його пропозицію підтримали 57 депутатів, присутніх на сесії, двоє утримались.

Пропозицію щодо утворення ще одного району Галицького депутати облради не підтримали.

Звернення про зміну назви Івано-Франківського району депутати облради вирішили направити Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, Прем’єр-міністру Денису Шмигалю та депутатам ВР від Івано-Франківської області.

Сьогодні представники Галича оприлюднили на сесії облради звернення, в якому наголосили, що вважають помилкою новий адміністративний устрій без Галицького району.

Як повідомлялося, 17 липня Верховна Рада України ухвалила постанову №3650 “Про утворення та ліквідацію районів”, якою реформується субрегіональний рівень адміністративно-територіального устрою України. Замість наявних в Україні 490 районів створюється 136 укрупнених.

На Прикарпатті створені 62 ОТГ і шість нових районів: Івано-Франківський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський та Верховинський.

 

СБУ неможливо реформувати окремо від всього сектору безпеки – експерт

Реформу Служби безпеки України неможливо розглядати окремо від змін у діяльності всієї правоохоронної системи.

Таку думку висловив заступник керівника з питань реформування СБУ Сергій Пунь під час онлайн дискусії про те, чи мають залишитися у Служби функції досудового розслідування, йдеться на сайті СБУ – Укрінформ.

«Реформа СБУ не має бути відірваною від змін у діяльності всього сектору безпеки. Оскільки в кінцевому результаті вона має привести до збалансування, а не до дисбалансу наявної правоохоронної системи. Така реформа не має бути секторальною чи хаотичною», – зазначив Пунь.

Водночас, обговорюючи доцільність функцій досудового розслідування у СБУ, він звернув увагу на міжнародний досвід. «Якщо ми візьмемо скандинавську модель, то у всіх спецслужбах цих країн є слідчі підрозділи, тобто вони можуть проводити досудове розслідування», – зазначив представник СБУ.

Зберігаються такі підрозділи і в спецслужбах пострадянських країн, котрі, як і Україна, зіштовхуються із загрозами з боку Російської Федерації.

Тож Сергій Пунь вважає, що реформа СБУ має враховувати кращі європейські практики, а не просто відкидати окремі функції, наприклад, щодо контррозвідувального захисту економіки.

Він звернув увагу й на те, що реформаторський законопроєкт унеможливлює залучення співробітників СБУ до розслідувань, які здійснюють інші правоохоронні органи. Адже дуже часто саме ці випадки викликають несприйняття з боку експертів і громадського сектору. Представник Служби зазначив, що тільки упродовж 2019 року СБУ отримала майже 7 тисяч доручень від слідчих прокурорів. Й хоча 64% цих звернень не належали до компетенції СБ України, її співробітники згідно із законом були змушені виконувати такі доручення.

Як повідомлялося, проєкт закону «Про Службу безпеки України» подано Президентом до парламенту 10 березня. Він містить системні нововведення, які дозволять українській спецслужбі перейти на якісно інший рівень у своїй діяльності. У травні Верховна Рада розглянула законопроєкт і направила його на повторне перше читання. Наразі робота над текстом проєкту триває на базі профільного комітету ВР із залученням експертних представників міжнародних партнерів і громадського сектору.

 

Дотримання Росією перемир’я дозволить перейти до інших пунктів Паризького саміту – Кулеба

Україна дотримується умов припинення вогню на Донбасі, якщо це робитиме й Росія, можна буде переходити до виконання інших пунктів домовленостей лідерів “нормандського формату” на грудневому саміті в Парижі.

Про це зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Тепер усе в руках російської сторони. Україна вжила і вживає всіх заходів для дотримання виконання досягнутих домовленостей. Якщо Росія так само дотримуватиметься про що домовилися, то припинення вогню буде сталим, воно дозволить перейти до виконання інших пунктів, щодо яких лідери домовилися на саміті в Парижі”, – сказав Кулеба.

За його словами, прогрес із виконання “Паризьких домовленостей” дозволить перейти до організації зустрічі лідерів “нормандського формату” у Берліні, “щоб зробити новий крок на шляху до мирного врегулювання”.

“Україна зацікавлена у цій зустрічі і працює дуже активно над її організацією. Ми бачимо, якщо чесно, що наша активна наступальна позиція трішки викликає різну реакцію в Російській Федерації, але ми не відступимо від свого, ми будемо активними, ми будемо наступальними, тому що це наша країна, наша земля і ми маємо принести на неї мир і вивести з неї окупаційні сили Російської Федерації”, – додав Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, з 27 липня на Донбасі встановлюється режим повного і всеосяжного припинення вогню.

Проте окупанти порушили режим тиші, здійснивши 28 липня постріл з підствольного гранатомета в районі населеного пункту Шуми, а 29 липня один постріл з підствольного гранатомета поблизу Новолуганського. Постріли неприцільні і провокативні.

30 липня збройні формування Російської Федерації двічі порушили режим припинення вогню.

 

Кулеба прокоментував лист Козака: Україна уважно спостерігає за подальшими діями РФ

Україна зацікавлена у збереженні нинішньої інфраструктури мирного врегулювання ситуації на Донбасі — норманського формату й мінського переговорного процесу, та уважно спостерігає за подальшими діями Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу, коментуючи лист заступника глави адміністрації президента Росії Дмитра Козака щодо можливості припинення переговорів на рівні радників у нормандському форматі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Багато емоцій, багато кроків, спроб посилити свою позицію в переговорному процесі, ми уважно спостерігаємо за тим, що на практиці відбуватиметься після цього листа пана Козака з боку Російської Федерації. Україна налаштована абсолютно принципово на збереження нормандського формату, на продовження функціонування мінського процесу, у якому в ТКГ Україна і Росія як сторони конфлікту за посередництва ОБСЄ шукають рішення, які можуть сприяти мирному врегулюванню і вести до нього”, – зазначив Кулеба, коментуючи лист Козака щодо можливості припинення переговорів на рівні радників у нормандському форматі.

Міністр нагадав, що у 2014 році сформувалася інфраструктура мирного процесу, яка складається з нормандських самітів, “нормандського квартету” міністрів закордонних справ, “нормандського квартету” радників лідерів чотирьох країни і ТКГ, всередині якої є багато підгруп.

“Україна зацікавлена у збереженні цієї інфраструктури, яка показала, що вона здатна виконувати ефективну й конструктивну роль, якщо Російська Федерація налаштована на пошук рішень, а не створення нових проблем”, – підкреслив очільник українського МЗС.

Кулеба нагадав, що саме під час зустрічей у нормандському форматі досягаються політичні домовленості на найвищому рівні, які потім реалізуються в мінському переговорному процесі.

Водночас, за його словами, крім листа Козака, який вчора з’явився у ЗМІ, українська сторона не отримувала інших сигналів і не бачила якихось конкретних кроків з боку Російської Федерації.

Кулеба наголосив, що Україна не поспішає з висновками, а чекає на подальші кроки Росії у цьому напрямі.

Раніше деякі ЗМІ повідомили, що заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак надіслав листи радникам лідерів країн нормандського формату, де нібито назвав перемовини щодо Донбасу на рівні радників беззмістовними і запропонував відмовитися від них. Козак вважає, що узгодження питань, чим займалися радники, повинні робити міністри закордонних справ України, Росії, Франції та Німеччини.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, який представляє Україну на рівні радників у нормандському форматі, запевнив, що українська сторона зайняла проактивну та більш жорстку позицію у переговорному процесі щодо Донбасу, й назвав ініціативу Козака намаганням російської сторони посилити свої позиції та перехопити ініціативу.

 

Кулеба: Україна принципово налаштована на збереження “нормандського формату”

“Ми уважно стежимо за тим, що на практиці відбуватиметься після цього листа пана Козака”. – ЛБ

Україна виступає за збереження “нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, РФ) і продовження функціонування мінського процесу для врегулюванню ситуації на Донбасі.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми уважно стежимо за тим, що на практиці відбуватиметься після цього листа пана Козака (заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака, – ІФ) з боку РФ. Україна налаштована абсолютно принципово на збереження “нормандського формату”, на продовження функціонування Мінського процесу, в якому, нагадаю, в Тристоронній контактній групі Україна і Росія, як сторони конфлікту, за посередництва ОБСЄ шукають рішення, які можуть сприяти мирному врегулюванню”, – сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в п’ятницю.

“Тому наша позиція дуже проста: ми будемо глибоко шкодувати, якщо якісь російські кроки будуть спрямовані на руйнування якого-небудь елемента “нормандського формату” чи Мінського процесу”, – додав голова МЗС.

Нагадаємо, Козак написав листа радникові канцлерки Німеччини Ангели Меркель з копіями для представників Франції та України, зокрема Андрію Єрмаку. У ньому він запропонував відмовитися від переговорів щодо Донбасу на рівні радників. Російський політик назвав їх “безглуздими” і запропонував відмовитися від такого формату.

Голова ОП Єрмак вважає, що зустріч політичних радників країн-учасниць “нормандського формату” (Україна, Франція, Німеччина, Росія), яка відбулася в Берліні 3 липня, наблизила проведення нового саміту на рівні голів держав.

 

Пєсков відхрестився від слів Козака про вихід з переговорів щодо ДонбасуУП

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що інформація про вихід Росії з переговорного процесу щодо Донбасу на рівні радників є перекручуванням і заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак такого не говорив.

Джерело: російське видання “РИА Новости

Пряма мова: “Ні про яке згортання переговорів Козак не писав, не говорив, і якщо це стверджується, це є перекручуванням”.

Деталі: За словами Пєскова, робота на рівні помічників триватиме.

Що було раніше: Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак написав листа раднику канцлера Німеччини Ангели Меркель з копіями для представників Франції та України, у якому назвав переговори щодо Донбасу на рівні радників безглуздими і запропонував від них відмовитися.

Міністр МЗС України Дмитро Кулеба у відповідь запевнив, що говорити про руйнування нормандського формату зарано.

 

Кравчук висловився щодо інтерв’ю Козака про мінські переговори

УНН. Слова заступника керівника адміністрації президента РФ Дмитра Козака щодо можливості виходу України з мінських угод є його правом та пропозицією владі в демократичній країні, проте ні в якому разі не державним рішенням. Відповідну оцінку в інтерв’ю “Суспільному” дав Перший президент України, новопризначений голова української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук, передає УНН.

“Я не знаю, чи має право Козак, як і Кравчук, як і Єрмак, говорити за всю Росію чи за всю Україну. Якщо це скаже Путін, або Зеленський, це вже рішення держави. Тому Козак може в демократичній країні говорити свою думку. Але він покликаний для того, щоб на основі рішень мінського формату формулювати якісь пропозиції і подати їх російській владі. Якщо влада з цим погодитися і прийме таке рішення, і оголосить його — це вже буде рішення влади. Рішення Козака — це пропозиція, а не рішення”, — вважає Кравчук.

Нагадаємо, що на початку липня Козак в інтерв’ю висловився, зокрема, щодо можливості виходу України з мінських угод.

Міністерство закордонних справ спостерігає за розвитком подій.

 

Козак бросил перчатку. Без «нормандии», но с «Минском». Что же дальше?

Александр Демченко, ЛБ

30 липня 2020

Отказ заместителя руководителя Администрации президента РФ Дмитрия Козака участвовать в переговорах по Донбассу на уровне советников лидеров стран «нормандской четверки» свидетельствует о нескольких важных моментах. Первое, российское руководство не собирается приезжать на берлинский саммит – во всяком случае, пока политическая повестка в Украине не будет изменена. Второе, Москва действительно – как об этом правильно заявил глава Офиса президента Украины Андрей Ермак – повышает ставки: она просто показывает Киеву, что может перевести его одномоментно в формат исключительно Минского урегулирования, что само по себе является катастрофой. Третье – то, что Кремль решил сыграть на опережение и отменить любые планы со стороны украинских властей – от «Б» до «Я».

Ещё 9 июля, сразу после публикации интервью Дмитрия Козака российскому ТАСС, было очевидно, что Москва будет играть на опережение и не даст Киеву преспокойно аннулировать «Минск». Ведь всем же было понятно в Кремле, что могут означать слова Владимира Зеленского о годе, который он выделил Путину на обеспечение мира на Донбассе. Здесь необходимо понимать: в администрации президента РФ дураков нет; там тоже люди составляли свои планы.

Теперь – для перезапуска формата – не России, а Украине придётся идти на уступки. И они будут сделаны не потому, что так Москва попросила, а потому, что на этом будут недвусмысленно настаивать Франция и Германия. Посему Киеву придётся выполнять парижский протокол, а России, быть может, и нет. К слову, в коммюнике, как вы помните, есть одно довольно-таки примечательное политическое требование – об инкорпорации одной формулы… Часть же мирных инициатив, выдвинутых Банковой, также отойдёт на задний план. А не захотите выполнять, то и саммитов четырёх лидеров не будет. Вот такая приблизительно логика у российских чиновников.

Следовательно, запасных планов у Украины становится куда меньше: здесь придётся или соглашаться, или жёстко конкурировать. Требования россиян предельно ясны: проведение выборов местных, а затем и парламентских на Донбассе (это означает отмену недавно принятого постановления ВРУ), установление того формата Консультативного совета, который нужен Кремлю, и смена ряда наскучивших Москве украинских переговорщиков.

В противном же случае: хотите – уходите. Как ранее обозначил Козак: «Это будет политическим событием, а не ЧП природного или техногенного характера, где нужен заранее подготовленный детальный план действий по ликвидации последствий такого ЧП. С политической точки зрения мы будем готовы к любому развитию событий».

Есть здесь ещё один весомый момент – возможный перевод нас исключительно в Минский формат. Пока мы не знаем: было ли это просто сигналом для Киева или окончательным решением со стороны российского руководства. В последнее время в Москве были недовольны многими инициативами украинских властей: созданием альянсов в Восточной Европе, инициативой по разрешению крымского вопроса, белорусской историей.

Без «нормандского формата» Минские договорённости, отдельно ТКГ (как инструмент, согласованный четвёркой), функционировать не могут – во всяком случае так, как это выгодно Украине. Без группы четырёх у Киева остаётся лишь два варианта: или выйти из переговорного процесса, где Москва и так не признаёт себя стороной конфликта, или же пойти на замораживание ситуации на Донбассе.

При неактивном «нормандском формате» ТКГ может решать или сугубо технические моменты, или же вообще имитировать работу, что в большинстве своём происходило после 2016 года. Впрочем, Москва в состоянии поднять ставки, усилив роль Минска до единственной и главной площадки ведения переговоров. А там вы знаете, кто и в каком статусе пребывает. С этой точки зрения довольно интересной выглядит замена состава переговорщиков от Украины

Всё это означает одно: пока Киев размышлял над запасными сценариями и пытался сманеврировать, Москва подготовила свой – единственный (как она полагает) – план, «план Козака». Украинским властям брошена перчатка. И с этим надо что-то делать… Что ж, варианты прописаны.

 

Дмитрий Козак: переговоры с Украиной напоминают театр абсурда  – ТАСС

9.07.2020

В интервью ТАСС заместитель руководителя администрации президента РФ поделился своими впечатлениями от контактов с украинскими партнерами, заявил, что у Москвы нет никаких “красных линий” и Россия не теряет надежду на мирное политическое урегулирование в Донбассе.

— Дмитрий Николаевич, начну, быть может, немного с философского вопроса. Вот уже несколько месяцев (после назначения на должность заместителя руководителя администрации президента РФ) вы плотно общаетесь с украинскими партнерами. Ваши ощущения от этих первых контактов. Есть ли вообще какая-то перспектива политического урегулирования конфликта в Донбассе? На ваш взгляд, президент Украины Владимир Зеленский, его команда — они договороспособны, скажем, по сравнению с их предшественниками?

— Не хочу и не могу давать какие-либо оценки, в том числе оценивать договороспособность новой команды. С предыдущей командой я не взаимодействовал.

Относительно договороспособности хотелось бы отметить лишь следующее. Совсем до недавнего времени, примерно до начала марта, были осторожные надежды на конструктивный открытый диалог по всем вопросам урегулирования конфликта. Но в последние месяцы эти надежды достаточно стремительно рассеиваются.

Сразу скажу, мы с пониманием относимся к тому, что нашим коллегам из Киева достаточно трудно принимать решения в тех внутриполитических условиях, в которых они сегодня находятся. Мы видим, что любая их попытка сделать конструктивный шаг для выполнения минских соглашений вызывает бурную обструкцию со стороны их политических оппонентов, в том числе их предшественников, которые как раз и являются соавторами всех минских соглашений.

Водоразделом стало заседание контактной группы 11 марта текущего года, когда украинские коллеги проявили конструктивность и с участием представителей Донбасса, ОБСЕ и Российской Федерации были достигнуты договоренности, как сдвинуть переговорный процесс с нулевой отметки. На следующий же день участники заседания контактной группы были подвергнуты мощнейшему давлению. С акциями, граничащими с массовыми беспорядками. После конструктивная позиция представителей Украины достаточно радикально поменялась. Практически на противоположную.

Поэтому, отвечая на первый вопрос — о перспективах политического урегулирования, — можно сказать только одно: сегодня все в определяющей мере зависит от позиции основного бенефициара урегулирования — самой, собственно, Украины.

Хочу только отметить, что для жителей Донбасса и граждан всей Украины этот вопрос далеко не философский. Для них это вопрос выживания. Это истина, которая требует предельно конкретного ответа. Если команда президента Зеленского будет вести последовательный, прямой и честный диалог с Донбассом, перспектива урегулирования конфликта есть. И в достаточно короткие сроки. Если позиция будет такой, как она достаточно откровенно демонстрируется в последние месяцы — вести переговоры только с целью максимально затянуть их и ни о чем не договориться, — то это прямой путь к замораживанию конфликта на многие годы.

— Как раз на той самой встрече контактной группы по урегулированию на востоке Украины 11 марта обсуждалась идея создания Консультативного совета в рамках политической подгруппы для налаживания диалога между официальным Киевом и представителями так называемых Отдельных районов Донецкой и Луганской областей (ОРДЛО)? Чья это была идея? Что с ней в итоге стало? Она умерла?

— Поскольку на тот момент в контактной группе, несмотря на настойчивые требования Донбасса, политические аспекты урегулирования конфликта не обсуждались даже в первом приближении, мы предложили образовать Консультативный совет как площадку, если хотите, как повод для начала обсуждения хотя бы на общественном уровне этих базовых вопросов урегулирования конфликта. И вот такая, казалось бы, совсем невинная идея, которая позволяла хоть в какой-то форме начать диалог, уже на следующий день встретила в Киеве ожесточенное сопротивление. Представителей Украины, которые подписали протокол только о намерениях создать такой совет, обвинили в государственной измене и чуть ли не возбудили уголовные дела. Их обвинили в госизмене в связи с тем, что это решение якобы признает международную правосубъектность донбасских республик.

Такие обвинения звучали в том числе от партии бывшего президента Украины Петра Порошенко, которым подписаны минские соглашения, где реально легализован диалог с официальными представителями Донбасса. Не международная правосубъектность, а диалог. Абсолютно абсурдная ситуация. В итоге в части политических и правовых аспектов урегулирования конфликта до сих пор процесс находится, по существу, на той же нулевой отметке. Содержательных предложений от Украины о политических условиях урегулирования конфликта и о порядке их согласования с представителями Донбасса не поступало. К идее создания Консультативного совета или какого-либо альтернативного механизма для диалога больше не возвращались. Если не считать не до конца сформулированное анекдотичное предложение назначить решением украинских властей представителей Донбасса и с назначенными лицами вести дискуссию об урегулировании конфликта.

— Вообще именно после этой истории Киев активно стал заявлять о неких своих “красных линиях” на переговорах, которые они не готовы переступать. А есть ли у России свои “красные линии” и в чем они заключаются? Возможны ли для Москвы вообще компромиссы в этом вопросе?

— Никаких “красных линий” у Российской Федерации нет. Представители России в контактной группе имеют простые и однозначные директивы поддерживать любые договоренности, которые будут достигнуты между Донбассом и Украиной с целью предотвращения эскалации и мирного политического урегулирования конфликта. Любые.

“Красные линии” наших киевских коллег до конца неизвестны. Им свойственно нередко формулировать свою позицию эзоповым языком. Одну из линий можно распознать — ни в коем случае не вести диалог ни с какими представителями ОРДЛО. Но эта “красная линия” выходит за “красные линии” минских соглашений, которые однозначно предписывают этот диалог.

Мы снова наблюдаем абсурдную ситуацию, когда во всех политических заявлениях высшего руководства Украины, в том числе в итоговых документах последнего “нормандского” саммита в Париже, под которыми стоит подпись президента Владимира Зеленского, неизменно отмечается, что альтернативы минским соглашениям для урегулирования конфликта нет, и тут же заявляется, что есть некие “красные линии”, которые не позволяют выполнять те же минские соглашения.

— Еще одна интересная история случилась в начале июня. После очередного заседания контактной группы был обнародован итоговый протокол, в котором от Украины потребовали до 19 июня четко обозначить наконец свою позицию по минским соглашениям именно в силу вот этих самых заявлений о том, что данный документ не носит для Киева обязательного характера. Украина в итоге объяснилась?

— Это событие того же свойства, что и украинские “красные линии”. Это одно из ключевых базовых препятствий для результативности минского, да и “нормандского” переговорных процессов.

С завидной регулярностью различные должностные лица Украины делают различного рода противоречащие друг другу, зачастую взаимоисключающие заявления.

Действительно, в рамках обсуждения проекта регламента контактной группы заместителем руководителя украинской делегации в контактной группе была высказана позиция о том, что Комплекс мер по выполнению минских соглашений не является обязательным для Украины, поскольку он был “одобрен”, а не “утвержден” Советом Безопасности ООН. После того как представители Донбасса попытались зафиксировать и обнародовать эту позицию в протоколе заседания, на следующей встрече тот же заместитель председателя украинской делегации дезавуировал свое заявление.

В последнее время мы имели возможность услышать и многие другие заявления. Например, о том, что минские соглашения нужны не для урегулирования конфликта, а только для сохранения санкций против России. Это постоянно дезориентирует других участников переговорного процесса и точно не способствует конструктивной работе. Все участники контактной группы — представители и Донбасса, и Российской Федерации, и ОБСЕ, и самой Украины — вынуждены тратить значительную часть времени на выяснение истинной позиции Украины.

Показательными являются итоги нашей последней берлинской встречи, когда мы видим лишь попытки сохранить, как говорят коллеги, “дипломатическую двусмысленность” или “конструктивную неопределенность”. Уже такая терминология появилась, которая как раз и приводит к тому, что никаких решений нет — ни по политическим вопросам, ни по гуманитарным, ни по вопросам обеспечения безопасности.

А ведь время неумолимо. Конфликту уже шесть лет. Бесполезные, безрезультативные длительные переговоры только увеличивают пропасть между жителями Донбасса и властями Украины. Очевидно, что с течением времени ее сокращать будет все сложнее.

В последнее время, в том числе на последней берлинской встрече, мы неоднократно призывали коллег занять открытую позицию: не считаете необходимым либо не в состоянии по тем или иным причинам реализовать какие-либо обязательства, заявите об этом прямо. Но не надо морочить голову всему миру о своей неизменной приверженности минским соглашениям или, например, “всеобъемлющему, полному и бессрочному прекращению огня”.

— Заявления доходят до того, что президент Зеленский ставит сроки выполнения минских соглашений. “Если мы за год ничего не добьемся, то вообще выйдем из них”, — говорит он. А какова будет в этом случае реакция Москвы? Руководитель Союза добровольцев Донбасса Александр Бородай на съезде партии “Родина” заявил в субботу, что ДНР и ЛНР в относительно короткие сроки смогут де-юре стать частью России, войти в состав Российской Федерации. Как вы считаете, насколько реалистичен такой сценарий, если Киев выйдет из минских соглашений?

— Первое, относительно целевых задач на предстоящий год, которые украинское политическое руководство ставит само перед собой. Очевидно, что поскольку все эти задачи и являются предметом переговоров в “минском” и “нормандском” форматах, то все участники переговорного процесса должны понимать, о каких результатах идет речь. Какие конечные цели преследуются Украиной? На каких условиях и через какие механизмы, по мнению украинских коллег, эти задачи могут быть решены? Уверяю вас, что до сих пор, несмотря на более чем пятилетние переговоры, ни у кого полной ясности по этим вопросам нет. Что имеет в виду президент Украины под планами “B”, “C”, мы также не знаем.

Сегодня гадать, какой секретный замысел у украинских коллег, не имеет смысла. Выход Украины из минских соглашений для всех, конечно, будет чрезвычайным событием. Но это будет политическим событием, а не ЧП природного или техногенного характера, где нужен заранее подготовленный детальный план действий по ликвидации последствий такого ЧП. С политической точки зрения мы будем готовы к любому развитию событий.

Второе, относительно различного рода заявлений политических деятелей и общественных организаций о возможностях и перспективах вхождения Донбасса в Российскую Федерацию. Это мнение исключительно авторов этих заявлений. На государственном уровне вопросы в такой постановке, даже в первом приближении, никогда не обсуждались. Мы не теряем надежду на мирное политическое урегулирование конфликта. Мы в этом кровно заинтересованы. Даже замороженный конфликт на юго-западных границах Российской Федерации абсолютно точно не нужен.

— А есть еще и история вокруг закрепления в украинском законодательстве на постоянной основе особого статуса Отдельных районов Донецкой и Луганской областей, как этого требуют минские соглашения. В день вашей встречи в Берлине Der Spiegel опубликовал статью со ссылкой на некий рабочий документ российской делегации, согласно которому та привезла с собой жесткие требования к Киеву представить проект такого законодательства к 6 июля. Так ли это? Что вообще происходит с политическим аспектом урегулирования?

— Наиболее сложная ситуация именно в политической сфере. Не жесткое требование, не ультиматум, а предложение до 6 июля, к ближайшему заседанию контактной группы, представить проект закона о поправках в конституцию Украины в части децентрализации было основано на информации от самих украинских коллег о том, что такой документ практически готов и к ближайшему заседанию контактной группы должен быть представлен. Без поправок, которые предполагается внести в конституцию Украины в части децентрализации, невозможно обсуждать находящиеся на столе переговоров в контактной группе проекты законов об особом статусе.

Вокруг особого статуса и децентрализации ведется много абстрактных дискуссий. К примеру, вице-премьер Украины Алексей Резников, он же первый заместитель руководителя украинской делегации в контактной группе, заявляет, что особый статус Донбассу не нужен, Донбасс может воспользоваться плодами проводимой в стране децентрализации. Но никто этой децентрализации, этих поправок не видел — ни в Донбассе, ни в остальной части Украины. В конце концов можно допустить, что децентрализация будет настолько радикальной и привлекательной, что сам Донбасс скажет, что он готов жить в таком правовом поле, не нужен им особый статус. Но для этого необходимо как минимум предъявить документ об этой реформе, а не держать его в качестве тайны за семью печатями.

— Тем не менее украинская сторона продолжает публично делать обнадеживающие заявления о том, что на переговорах достигнут прогресс, встреча прошла хорошо и уже в августе возможен новый саммит лидеров “нормандской четверки”. Как вы можете это объяснить?

— Все больше подозреваю, что это законы украинского политического жанра — демонстрировать успех, выдавая желаемое за действительное. Никаких оснований для проведения нового саммита сегодня и при текущей позиции Украины в обозримой перспективе просто нет. Саммит можно проводить только при условии, если выполняются решения предыдущих саммитов. По состоянию на сегодня ни одна из договоренностей парижского саммита не выполнена.

— Как долго все эти бесконечные переговоры могут продолжаться? Сколько еще Россия готова дискутировать без результата? Или все-таки в какой-то момент придется стукнуть кулаком по столу?

— Такое желание действительно иногда возникает. Многочасовые безрезультатные переговоры нередко напоминают театр абсурда.

Но поскольку в соответствии с минскими соглашениями Российская Федерация — один из участников контактной группы, мы и в этих условиях будем делать все, чтобы мирным путем добиться прекращения конфликта вблизи наших границ. Единственной основой для этого являются минские соглашения. Попытки придумать новые инструменты урегулирования содержат реальную опасность отодвинуть разрешение конфликта на многие годы.Беседовал Александр Копнов

 

“У нас є слово, і це слово – монополія”. Як допитували в Конгресі керівників Google, Facebook, Apple і Amazon

Андрій Водяний, Редактор відділу “Економіка”, ЛБ

Рік тому підкомітет Палати представників з питань регулювання антимонопольного та комерційного права почав двопартійне розслідування цифрового ринку Сполучених Штатів. Його метою було задокументувати проблеми з конкуренцією в інтернеті та оцінити, наскільки антитрастове законодавство справляється із сучасними викликами. У середу, 29 липня, керівників чотирьох технологічних гігантів: Google, Facebook, Apple і Amazon – викликали в Конгрес, щоб обговорити їхні конкурентні практики. LB.ua розповідає, що питали та в чому звинувачували Сундара Пічаї, Марка Цукерберга, Тіма Кука та Джеффа Безоса.

Свідки гендиректор Amazon Джефф Безос, Facebook Марк Цукерберг, Google Сундар Пічаї та Apple Тім Кук складають присягу перед підкомітетом на початку слухань на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, 29 липня 2020.

«Компанії не є поганими просто тому, що вони великі»

На початку слухань голова підкомітету Девід Чічілліне пояснив, що керівників інтернет-компаній викликали через панівну позицію на ринку. Amazon – найбільший маркетплейс в інтернеті, через нього проходить 70% усіх онлайн-покупок. Apple – провідний виробник смартфонів, у якого 100 мільйонів клієнтів у самих Штатах. Facebook – найбільша соціальна мережа у світі, а через Google іде 90% пошукового трафіку.

У компаніях не погоджуються, що вони мають монопольне становище. Перед слуханнями керівники Google, Facebook, Apple і Amazon мали можливість направити в Конгрес письмові позиції з приводу розслідування. Вони категорично відкинули підозри в порушенні антимонопольного законодавства та розповіли, що існують в умовах значної конкуренції.

“Ринок, де ми працюємо, разюче великий і надзвичайно конкурентний”, – стверджує у своїй заяві керівник Amazon Джефф Безос. Компанія порахувала, що її частка – менш ніж 1% від 25 трильйонів доларів світового ринку ритейлу і менш ніж 4% у США. Безос зазначив: є індустрії, де “переможець отримує все”, але це не стосується торгівлі, де переможців може бути багато. “Щодня Amazon доводиться конкурувати з великими та поважними компаніями, такими як Target, Costco, Kroger і, звичайно, Walmart – компанією, вдвічі більшою за Amazon. У нас також є нові конкуренти, такі як Shopify та Instacart – компанії, які дозволяють традиційним фізичним магазинам майже миттєво створити онлайн-маркет і доставити продукцію клієнтам напряму новим способом”, – написав Безос.

Тім Кук у своєму листі вказав, що ринок смартфонів надзвичайно конкурентний. Samsung, LG, Huawei, Google – усі ці компанії успішно створюють мобільні пристрої, застосовуючи різні підходи. “Apple не займає домінантних позицій у жодній сфері, де ми працюємо. Це справедливо не тільки щодо iPhone, а й будь-якого нашого продукту”, – написав він.

Керівник Google теж вважає, що його компанія має чимало конкурентів. “Можна поставити питання Alexa з кухні; прочитати новини у Twitter; спитати пораду у друзів через WhatsApp; отримати рекомендації на Snapchat чи Pinterest. Шукати товари в інтернеті можна на Amazon, eBay, Walmart чи на будь-якому іншому маркетплейсі, де здійснюється найбільше покупок”, – сказано в заяві Пічаї.

Марк Цукерберг вказав, що розуміє стурбованість людей розміром і можливостями технологічних компаній. При цьому він зауважив, що Facebook є прикладом американської мрії. “Ми почали з нуля і змогли дати людям найкращий продукт, який виявився для них цінним. Наскільки я розумію, наші закони, компанії не є поганими просто тому, що вони великі”, – написав він.

“Крадіжки контенту”, Китай і ображені консерватори

Спілкування конгресменів із керівниками Google, Facebook, Apple та Amazon затягнулося на понад п’ять годин із двома перервами. Топменеджерам довелося відповідати на різноманітні питання, багато з яких не стосувалися антимонопольного розслідування, а деякі взагалі межували з конспірологією. Багатьох конгресменів цікавили не так відповіді, як можливість висловитися.

Жорсткість розмові задав сам голова антимонопольного підкомітету Девід Чічілліне, який звинуватив Google у “крадіжці контенту” в конкурентів. Як приклад він розповів, що у 2010 році Yelp звинуватив Google у крадіжці ресторанних оглядів. У відповідь, сказав Чічілліне, Google пригрозив викинути Yelp з пошукової видачі. “Дайте нам красти ваш контент або зникніть із вебу – чи це не суперечить конкуренції?” – сказав Чічілліне. Інший конгресмен Кен Бак нагадав про звинувачення у крадіжці текстів пісень із сайту Genius.com.

За словами Чічілліне, розслідування показало, що Google надає антиконкурентну перевагу власним ресурсам: 62% пошукових результатів, які починаються на Google, закінчуються на його ж сайтах. “Google став воротами в інтернет і почав зловживати своїми можливостями”, – сказав конгресмен.

Окремо Google пригадали відмову від військового контракту з Пентагоном на 10 мільярдів доларів (у підсумку він дістався Microsoft), оскільки він начебто суперечив корпоративним цінностям компанії. Конгресмен Кен Бак сказав, що в той самий час вигоду від роботи Google отримують китайські державні структури, і спитав, які корпоративні цінності не дають Google працювати з Пентагоном, але толерують співпрацю з Китаєм. Пічаї, звичайно, все заперечив: Google підтримує американський уряд, а присутність у Китаї дуже обмежена. Базові сервіси Google, такі як пошук, карти, електронна пошта чи YouTube, в Китаї не присутні, а лабораторія штучного інтелекту працює на принципах open source.

Розмова з Цукербергом почалася з курйозу. Республіканець Джим Сенсенбреннер переплутав Facebook із Twitter і спитав, чому Дональда Трампа-молодшого забанили за пост про гідроксихлорохін. “Те, про що ви говорите, сталося у Twitter, мені складно про це говорити”, – відповів Цукерберг.Фото: EPA/UPG

Він сказав, що Facebook забороняє контент, який може нашкодити людям. Соцмережа дозволяє обговорення ліків, але не санкціонує категоричні твердження про те, що той чи інший препарат є панацеєю від коронавірусу. “Заяви про те, що гідроксихлорохін лікує ковід, хоча це не доведено, можуть спонукати когось прийняти ці ліки. А оскільки дослідження кажуть, що в окремих випадках ці ліки можуть бути шкідливими для здоров’я, ми вважаємо, що такий контент потрібно знімати – він може нашкодити людям”, – сказав Цукерберг.

Питання про контентну політику Facebook і Google узагалі було одним з основних. Демократів цікавило російське втручання у вибори та присутність крайніх правих в інтернеті, республіканців – обмеження “консервативного голосу”. Республіканець Грегорі Стюбі розказав, що недавно не зміг знайти в пошуку Google ультраправий сайт Gateway Pundit, а його розсилка у Gmail потрапила у спам. Він спитав у Пічаї, чи може той гарантувати, що якісь упереджені працівники компанії не впливають на пошукові алгоритми. Гендиректор Google відкинув ці припущення і розказав, що отримав таку скаргу від лівого сайту World Socialists Review. Він додав, що компанія вважає політичну рекламу важливою складовою свободи слова і демократичного суспільства, але не обстоює нікого і не схиляється до підтримки жодного кандидата в президенти США, бо це суперечить базовим цінностям Google.

Джеррольд Надлер також звинуватив Facebook і Google в заподіянні шкоди журналістиці. Десятки тисяч журналістів за останні роки втратили роботу, оскільки редакції не отримують основної частини рекламних доходів. Хоча контент створюють саме журналісти, заробляють на ньому Facebook і Google, сказав конгресмен.

Купити, клонувати, знищити конкурента

Найбільше Facebook дісталося за купівлю Instagram “замість того, щоб конкурувати з ним”, як висловився Надлер. На його думку, Facebook не можна було дозволяти купувати Instagram і важливо не допустити, щоб таке сталося сьогодні. Цукерберг визнав, що угода виявилася дуже успішною: Facebook зміг розвинути Instagram як окремий бренд, у якого зараз більше користувачів, ніж засновники компанії чи сам Цукерберг могли уявити. Він сказав, що Instagram дійсно був конкурентом в обміні фотографіями, але не єдиним – тоді були й інші компанії, такі як Path

Член палати представників Праміла Джаяпал фактично звинуватила Facebook у шантажі конкурентів. Вона розповіла, що засновник Instagram Кевін Сістром скаржився на погрози з боку Facebook. Компанія Цукерберга перед купівлею Instagram розробляла власний фотосервіс Facebook Camera, і Сістром вважав, що Facebook увімкне destroy mode, якщо він не продасть Instagram. Схожа тактика, за словами Джаяпал, використовувалася під час спроби купити Snapchat. Вона сказала, що агресивна модель поведінки Facebook ставить під загрозу окреме існування та процвітання нових компаній. Цукерберг відкинув звинувачення в погрозах.

Конгресмен Джо Негус нагадав, що на момент створення Facebook 2004 року існувало чимало сайтів-конкурентів, таких як MySpace, Friendster, Orkut, Mixi, CyWorld та інші. Але в останнє десятиріччя Facebook став монополістом, який зайнятий тим, щоб “купити конкурентів, створити їхній клон чи знищити”. За його словами, 2014 року один з топменеджерів описав стратегію компанії як “захоплення земель”, а в одному листуванні Цукерберг говорив навіть про можливість купівлі Google (сам Цукерберг відповів, що це, напевно, був жарт).

Негус також сказав, що куплений у 2012 році Instagram є зараз шостою за величиною соцмережею. Куплений у 2014 році WhatsApp має аудиторію в два мільярди людей, більше ніж Facebook Messenger. “Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp – найбільш скачувані програми за останнє десятиріччя. Ваша компанія володіє ними всіма. У нас є слово для цього. Це слово – монополія”, – сказав Негус.

Такі звинувачення пролунали і на адресу Amazon. Конгресвумен Мері Гей Скенлон у жорсткому виступі звинуватила компанію в небажанні грати за правилами і знищенні конкурентів замість того, щоб чесно змагатися за користувача. Вона навела приклад компанії Quidsi, яка володіла популярним колись нішевим сайтом Diapers.com, але стала жертвою демпінгу з боку Amazon. Компанія Безоса пішла на збитки, щоб створити проблеми Diapers.com, і 2010 року викупила її. “Як матері виграли від того, що ви знищили свого основного конкурента”, – спитала конгресвумен. Безос на це відповів, що після купівлі Amazon інвестував у Diapers.com 200 мільйонів доларів (у 2017 році сайт було закрито), і додав, що підгузки – це велика категорія товарів, яку можна придбати в багатьох місцях.

Фото: twitter.com/HouseJudiciary

Фото: twitter.com/HouseJudiciary

Фото: twitter.com/HouseJudiciary

Фото: twitter.com/HouseJudiciary

Інша претензія до компанії найбагатшої людини у світі стосувалася її конкуренції з незалежними продавцями, які торгують на Amazon. За словами конгресвумен Люсі Макбат, у рамках антимонопольного розслідування члени підкомітету спілкувалися з багатьма підприємцями. Описуючи свої стосунки з Amazon, вони використовували такі слова, як “цькування”, “страх” і “паніка”. Макбат розповіла історію однієї сімейної фірми, яка торгувала книжками на Amazon. Її бізнес добре розвивався, поки не почав загрожувати ринковим позиціям Amazon. Після цього продажі цієї фірми нібито почали обмежувати, і дійшло до того, що за останні 10 місяців вона не змогла продати на Amazon жодної книжки. Компанія ніяк не пояснила своїх дій, але Безос пообіцяв розібратися в цій ситуації.

Чічілліне додав, що неодноразово від продавців лунали слова про те, що Amazon – “єдиний у місті”, тобто безальтернативний варіант. “Вони ніколи не були хорошим партнером, але ми змушені з ними працювати”, – зацитував голова підкомітету покази, отримані пі%

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 314

коментарі закриті

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua